Δεν ξαναδίνω συνέντευξη!

Με την ευκαιρία των εγκαινίων του Μουσείου έδωσα μία δίωρη συνέντευξη στον Michael Kimmelman, culture guru των New York Times. Από αυτήν πήρε μερικά αποσπάσματα και τα χρησιμοποίησε σε άρθρο που έγραψε για τους ΝΥΤ. Σήμερα το αναδημοσίευσε και η International Herald Tribune στην έκδοσή της που τυπώνεται στην Ελλάδα.

Ανάμεσα σε άλλα εκεί φέρομαι να λέω: “We used to speak Albanian and call ourselves Romans, but then Winckelmann, Goethe, Victor Hugo, Delacroix, they all told us, ‘No, you are Hellenes, direct descendants of Plato and Socrates,’ and that did it. If a small, poor nation has such a burden put on its shoulders, it will never recover.”

Φυσικά δεν είπα αυτό. Είπα ότι εκείνους τους χρόνους οι περισσότεροι κάτοικοι της Αττικής μιλούσαν Αρβανίτικα (που είναι γεγονός) και αυτοαποκαλούνταν Ρωμιοί. Αλλά για να κάνει την έμφασή του, ο αρθρογράφος γενίκευσε…

Τώρα περιμένω τους λίθους του αναθέματος που θα πέσουν βροχή επάνω στον «ανθέλληνα» Δήμου ο οποίος μας είπε όλους Αλβανούς, κλπ.

Είναι η δεύτερη φορά που την πατάω μέσα σε μία εβδομάδα. Ο μόνος τρόπος να αποφεύγει κανείς την παρεξήγηση, είναι να πάψει να μιλάει.

Υ. Γ. Ολόκληρο το άρθρο εδώ: http://www.nytimes.com/2009/06/24/arts/design/24abroad.html?_r=1