Γιατί δογματισμοί στην επιστήμη;   Ο λόγος για τα μεταλλαγμένα

Διαβάζω στην εγκύκλιο (e-mail) που έστειλαν οι (ζωόφιλοι και οικολόγοι) φίλοι του «Τετραποδολογείν»  (www.tetrapodologein.gr):

 

«Καλλιέργειες γενετικώς τροποποιημένων προϊόντων στην Ελλάδα θα φέρουν περιβαλλοντική υποβάθμιση και σημαντικότατες οικονομικές συνέπειες, ενώ κρύβουν κινδύνους για την υγεία μας και την βιοποικιλότητα. Γι αυτό ζητούμε να κηρυχθεί η Ελλάδα χώρα ελεύθερη από τα μεταλλαγμένα. Ψηφίστε...».

 

Να μία φορά που θα διαφωνήσω (κάθετα, που λένε) με τους φίλους.  Τέτοιοι γενικευτικοί αφορισμοί δεν ισχύουν στην επιστήμη. Βασίζονται σε εικασίες και υποψίες. Οι ερευνητές ελέγχουν μία μία κάθε γενετική τροποποίηση. Άλλες αποδεικνύονται επιτυχείς, άλλες αποτυγχάνουν και για άλλες περιμένουμε. Το μόνο που μπορούν να σας πουν οι επιστήμονες είναι ότι επειδή μερικά από τα μεταλλαγμένα είναι καινούργια δεν γνωρίζουμε ακόμα όλες τις συνέπειες της καλλιέργειάς τους σε βάθος χρόνου. Άλλες ποικιλίες όμως καλλιεργούνται για πολλά χρόνια σε μεγάλες εκτάσεις χωρίς να συμβεί το παραμικρό από όσα καταστροφικά εξαγγέλλονται.

 

Οι σημαντικότατες οικονομικές επιπτώσεις θα υπάρξουν σίγουρα αν ΔΕΝ καλλιεργηθούν μεταλλαγμένα. Όταν όλη η υφήλιος θα καλλιεργεί φυτά που υπερέχουν (θα έχουν χαμηλότερο κόστος – ή υψηλότερη απόδοση – είναι ανθεκτικά σε παράσιτα και ζιζάνια, παρέχουν μεγαλύτερη διατροφική αξία) οι Έλληνες αγρότες δεν θα μπορούν να διαθέσουν το προϊόν τους και θα πεινάσουν.

 

Το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από χρόνια ελέγχων και δοκιμών, είπε τελικά «Ναι» στα μεταλλαγμένα, κάτι σημαίνει. Δεν λέω να μην είμαστε πάντοτε επιφυλακτικοί και προσεκτικοί. Δεν λέω να μην υποβάλλουμε όλες τις νέες προτάσεις σε εξονυχιστικό έλεγχο – και να απορρίπτουμε εκείνες για τις οποίες υπάρχουν αρνητικά στοιχεία. Όμως αυτές οι δογματικές και απόλυτες απορρίψεις δεν έχουν σχέση με επιστήμη αλλά με ιδεολογία ή θρησκεία.

 

Πραγματικά πολλοί οικολόγοι θεωρούν την Φύση (με κεφαλαίο) ιερή – κάτι σαν θεότητα. Έχουν μία θρησκευτική προσήλωση στο «φυσικό» το «αγνό» το «αυθεντικό». Αγνοούν όμως ότι τέτοιο δεν υπάρχει πια στον πλανήτη μας εδώ και πολλούς αιώνες. Η ίδια η γεωργία είναι ένας βιασμός της φύσης. Δεν την αφήνει να παράγει αυτά που θέλει, αλλά αυτά που ζητάμε εμείς. Τα μπολιάσματα, οι διασταυρώσεις, η λίπανση και ο εμπλουτισμός του εδάφους (πρακτικές χιλιετιών) έχουν ήδη «μεταλλάξει» την φύση. Τα σημερινά γενετικά τροποποιημένα δεν είναι παρά η συνέχεια μίας πανάρχαιης πρακτικής.

 

Η δογματική απόρριψη όλων των μεταλλαγμένων, μου θυμίζει αυτούς τους φανατικούς θρησκευόμενους που βλέπουν τους υπολογιστές σαν όργανα του Σατανά και τους κωδικούς ως σφραγίδες του 666. Η τους αντίπαλους της παγκοσμιοποίησης που όταν ο τρίτος κόσμος ζητάει να καταργηθούν επιτέλους οι επιδοτήσεις στα πλούσια κράτη – κοιτάζουν αλλού και σφυρίζουν αδιάφορα (έγινε στο Κανκούν). Όσοι πραγματικά νοιάζονται για τον Τρίτο Κόσμο πρέπει να σκεφθούν σοβαρά αυτό που λένε οι επιστήμονες: ότι τα μεταλλαγμένα είναι η μόνη του ελπίδα για να χορτάσει. Όπως έγινε στην Ινδία, όπου μία νέα ποικιλία ρυζιού έκανε την χώρα (που για αιώνες λιμοκτονούσε) να είναι σήμερα εξαγωγέας.

 

Αγαπητοί φίλοι, προσοχή στις δογματικές αρνήσεις. Το απόλυτο ΟΧΙ στα μεταλλαγμένα είναι εξίσου λάθος με το φανατικό ΝΑΙ. Τα επιστημονικά θέματα δεν λύνονται με ψηφοφορίες (αλλιώς ο Γαλιλαίος θα είχε φάει πολύ μαύρο). Αν οι εφημερίδες, για λόγους κυκλοφορίας (και λαϊκισμού), προσπαθούν να αντιμετωπίσουν επιστημονικά προβλήματα με προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία – εμείς ας είμαστε πιο σοβαροί. Θέλετε πραγματικά οι Έλληνες να γίνουν οι παλαιοημερολογίτες της γεωργίας;