Καιρικά και επίκαιρα

Ψύχρα σήμερα. Κακομάθαμε τις τελευταίες ημέρες. Ξεχάσαμε τις εποχές.

 

Προσέξατε πως ο καιρός έχει γίνει καθημερινό θέμα και στην Ελλάδα; Παλιότερα, μόνο οι Άγγλοι έκαναν ατέλειωτες συζητήσεις για τον καιρό:

 

-          Ωραίος καιρός, δεν είναι έτσι;

-          Ναι αλλά λίγο υγρός.

-          Εμένα μου αρέσει αυτή η υγρασία με ήλιο.

-          Βρίσκετε ότι είναι καλύτερη;

 

Εκεί, η συζήτηση για τον καιρό μπορεί να κρατήσει και πέντε λεπτά. Είναι ο καλύτερος τρόπος να σπάσει ο πάγος ανάμεσα σε δύο τυπικά γνωστούς (just introduced), να γεμίσει το κενό που πάντα χωρίζει δύο επιφυλακτικούς και κουμπωμένους Αγγλοσάξονες. Καλύπτει κάθε πρόβλημα αμηχανίας.

 

Εδώ όμως η συζήτηση για τον καιρό δεν είναι τυπική. Γιατί και ο καιρός δεν είναι τυπικός. Δεν ξέρω αν φταίει το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» ή κάτι άλλο – πάντως συχνά μας αιφνιδιάζει.

 

-          Τρελάθηκε ο καιρός! είναι η συνηθισμένη αντίδραση.

 

Βέβαια οι μετεωρολόγοι, που έχουν στατιστικά συγκριτικά στοιχεία, δεν συμφωνούν. Αυτά έχουν ξαναγίνει, θα μας πουν, και τις τάδε και δείνα χρονιές.

 

-          Και η ανομβρία;

 

Και η φετινή ανομβρία είναι μεγάλη μεν, όχι όμως πρωτοφανής. Έχει ξανασυμβεί αρκετές φορές. Ανοίγουν κιτάπια και το αποδεικνύουν.

 

Με τα στοιχεία τους, αρκετοί μετεωρολόγοι αμφισβητούν ακόμα και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. (Αλλά αυτό το έχουν ήδη κατοχυρώσει οι δημοσιογράφοι…).

 

Βέβαια σήμερα, φθινοπωρινή ισημερία, ο καιρός είναι στην ώρα του: εγγλέζος στο φθινοπωρινό ραντεβού του. Στα Κιούρκα κυκλοφορώ με μπουφάν και γράφω για τον καιρό...

 

Ψύχρα σήμερα…