H επίσημη Ελληνική άποψη για την Ευρώπη Που είσαι Χριστόδουλε!

Μου γράφει από την Λευκωσία ο κ. Μίκης Χατζηνεοφύτου:

Οι τελειόφοιτοι των Λυκείων της Κύπρου συναγωνίζονται κάθε χρόνο τέτοια μέρα στη συγγραφή έκθεσης με θέμα που βάζει η Ελληνική Πρεσβεία. Ορίστε λοιπόν το θέμα και αν γίνεται, τα σχόλιά σας:

«Η σύγχυση των ιδεών, ο ευδαιμονισμός, μαζί με το στυγνό ορθολογισμό που τείνει να αγνοήσει τον άνθρωπο ως σκοπό της κοινωνικής συμβίωσης έχουν παραμορφώσει το πολιτιστικό πρόσωπο της Ευρώπης».

Με βάση την πιο πάνω διαπίστωση, έχοντας υπόψη και τη σύγχρονη κυπριακή πραγματικότητα, να αναπτύξετε τους λόγους που καθιστούν αναγκαία στην προσήλωση στις ανθρωπιστικές αρχές και αξίες του ελληνισμού και να εισηγηθείτε τρόπους με τους οποίους η εφαρμογή των αξιών αυτών μπορεί να οδηγήσει σ' έναν κόσμο καλύτερο και ανθρωπινότερο.

Ο στυγνός ορθολογισμός – και ο επικατάρατος διαφωτισμός... η παρακμή των αξιών και η πτώση των ιδεών, η φθορά των θεσμών, η έκπτωση των ιδανικών... ...το παραμορφωμένο πολιτιστικό πρόσωπο της Ευρώπης...

Μαύρη μαυρίλα. Όλα σάπια, όλα χαμένα. Μόνη ελπίδα: οι ανθρωπιστικές αρχές και αξίες του ελληνισμού. Μόνον αυτός μπορεί να οδηγήσει σ' έναν κόσμο καλύτερο και ανθρωπινότερο.

Τι να σχολιάσω, φίλε από την Κύπρο; Την ηλίθια απλουστευτική απαισιοδοξία; Την υπονόμευση του ορθού λόγου; Την πουριτανική καταδίκη του ευδαιμονισμού – λες και η ευτυχία είναι κακό πράγμα (ναι, μας περιμένει η Βασιλεία των Ουρανών). Την βλακώδη πατριδοκαπηλεία ότι η Ελλάς θα σώσει τον κόσμο;

Ποτέ η Ευρώπη δεν ήταν πιο ώριμη, πιο συνειδητή – και λιγότερο παραμορφωμένη. Έχει μυριάδες προβλήματα – αλλά πότε ήταν καλύτερα; Όταν σπαραζόταν από πολέμους και μίσος; Και ποτέ η Ελλάδα δεν είχε λιγότερες ανθρωπιστικές αρχές και αξίες προς εξαγωγήν. (Η ελπίδα μας είναι μήπως φέρουμε μερικές από έξω...).

Αλλά αν αυτή είναι η επίσημη ελληνική άποψη περί Ευρώπης, όπως εκφράζεται από την Ελληνική πρεσβεία, εκπρόσωπο της ελληνικής πολιτείας θα πρέπει να την σεβαστούμε.

Που είσαι Χριστόδουλε!