Επιστολή στον Αη Βασίλη (για τον πολιτισμό)

Άγιε μου Βασίλη, δεν ήμουν καλό παιδί το 2008 – γι αυτό και θα ζητήσω περισσότερα δώρα. (Έχω καταλάβει ότι τα κακά παιδιά βγαίνουν πάντα από πάνω).

Το πρώτο που θέλω είναι να τελειώσει (επιτέλους) ολόκληρο το Εθνικό Θέατρο, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και να προχωρήσουν γρήγορα η νέα Όπερα και η Εθνική Βιβλιοθήκη στο Δέλτα. Προς το παρόν το Πνεύμα στην Ελλάδα μένει σε Παράγκες. (Με μία εξαίρεση, που δεν μοιάζει αλλά είναι Παράγκα).

Το Δεύτερο: να φύγουν οι μισές εκπομπές από το Τρίτο Πρόγραμμα και να πάνε στο Δεύτερο, όπου και ανήκουν φυσιολογικά. Να κληθεί το πνεύμα του Μάνου Χατζιδάκι να εμψυχώσει ένα νέο Τρίτο με τολμηρά σχόλια και ευφυείς δημιουργίες.

Να καλλιεργηθεί και με πρωτότυπα έργα το ραδιοφωνικό θέατρο και η ραδιοφωνική όπερα. (Σωτήρια λύση για νέους δημιουργούς που δεν αντέχουν να ανεβάσουν έργο). Να καθιερωθούν βραβεία γι αυτά τα είδη.

Να αναμεταδοθεί ολόκληρη η Λιλιπούπολη (και αυτό να γίνεται κάθε 10 χρόνια, για τις επερχόμενες γενεές).

Να δω ωραίες παραστάσεις κλασικών έργων όπου ο σκηνοθέτης, αντί να προβάλει τα συμπλέγματά του, να αναδείξει το πνεύμα του συγγραφέα. Δεν χρειάζονται ενίσχυση ούτε ο Σαίκσπηρ ούτε ο Ευριπίδης.

Να πάψουν τα βιβλία να είναι είδη αναλώσιμα με ημερομηνία λήξης (δύο εβδομάδες στον πάγκο, τρεις στο ράφι και μετά στη λήθη). Να βρίσκει κανείς εύκολα κλασικές εκδόσεις στα βιβλιοπωλεία κι όχι μόνο στο Ιντερνέτ.

Να γίνονται λιγότερες παρουσιάσεις βιβλίων και περισσότερες αναγνώσεις.

Τα τηλεοπτικά κανάλια να αποκτήσουν εκπομπές πολιτιστικές που να μην είναι βαρετές και να μην μεταδίδονται στις 3 το πρωί (οπότε ίσως διαπιστώσουν οι καναλάρχες ότι και η κουλτούρα πουλάει…).

Κοντά στο ΕΣΡ και τις διάφορες Ανεξάρτητες Αρχές να καθιερωθεί ακόμα μία: του Arbiter Elegantiae (κριτή καλού γούστου – που είσαι μεγάλε Πετρώνιε!). Αποστολή του θα είναι να μας προφυλάσσει από κακόγουστα θεάματα και παρουσίες. (Π.χ. θα μπορούσε να απαγορεύσει στην Έ. Θ. και τον Α. Κ. να εμφανίζονται στην τηλεόραση).

Επειδή όμως τώρα έχω μπει στον Χώρο της Επιστημονικής Φαντασίας – εύχομαι Άγιε μου Βασίλη, καλή χρονιά. Και μακριά από ειδικούς φρουρούς…

_______________________________

Γραμμένο για ειδική εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος, ανήμερα τα Χριστούγεννα (αρχίζει στις 11) με την Τζουλιέτα Καρόρη και τον Διονύση Μαλούχο.