Οι Εκατό Πρώτοι

Βγήκαν λοιπόν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του «Σκάι» και BBC – οι Εκατό Πρώτοι Έλληνες όλων των εποχών κατεγράφησαν. Την συνέχεια και ενότητα του γένους αποδεικνύει η συνύπαρξη του Όμηρου, του Βασιλείου Βουλγαροκτόνου και του Χαρίλαου Φλωράκη.

 

Αν μπορούσαν να συναντηθούν κάπου ζωντανοί και πεθαμένοι, ίσως ο Αριστοτέλης και ο Πλάτων να απορούσαν για την παρουσία της Αλίκης Βουγιουκλάκη, του Λάκη Λαζόπουλου, του Θανάση Βέγγου, του Στέλιου Καζαντζίδη και του Θοδωρή Ζαγοράκη. Δεν θα μπορούσα να αιτιολογήσω την παρουσία του κ. Νικόλαου Μαργιωρή γιατί μου είναι παντελώς άγνωστος – όπως άλλωστε και η κυρία Έλενα Μουζάλα.

 

Κάτι μου λέει επίσης πως ο Μέγας Κωνσταντίνος δεν έχει θέση στον κατάλογο. Όχι διότι έσφαξε όλη του την οικογένεια – αλλά διότι ήταν καθαρόαιμος Ρωμαίος και ανήκει στην λίστα των Ιταλών (αν αυτοί επεκτείνουν την ιστορία τους τόσο πίσω…).

 

Μπορεί όμως να κάνω και λάθος. 38.472 ψηφοφόροι είναι αυτοί. Έβαλαν στους 100 τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, τον μακαριστό Χριστόδουλο αλλά όχι τον Μακάριο…

______________________________

Υ. Γ. Μου επισημαίνουν πως ο Πλήθων Γεμιστός αναφέρεται δύο φορές... Οι εκατό είναι ενενήντα εννέα.