Εκδίδομαι από ματαιοδοξία; (μπλοκ στα μπλογκ)

Τον τελευταίο καιρό απέχω από τα blogs γενικά, σε μία προσπάθεια απεξάρτησης και περισυλλογής. Έμαθα λοιπόν μέσω τηλεφώνου (παρωχημένη τεχνολογία) ότι το όνομά μου αναφέρθηκε σε μία ανταλλαγή επιστολών ανάμεσα στον Πιτσιρίκο και τον κ. Κώστα Γιαννακίδη, δημοσιογράφο της Ελευθεροτυπίας.

Διαβάζοντας την επιστολή του κ. Γιαννακίδη πληροφορήθηκα κάτι  για το blog μου, που δεν γνώριζα. (Δεν είχα διαβάσει ακόμα το "Ε" της Κυριακής, όπου αναφέρει ότι: "Δύο τρεις έχουν μεταφέρει τα κείμενά τους σε βιβλία - Πιτσιρίκος, Κουρούνα, Ν. Δήμου".). Όταν ο Πιτσιρίκος τον διόρθωσε λέγοντας ότι εγώ ΔΕΝ έχω εκδώσει σχετικό βιβλίο, ο κ. Γιαννακίδης του απάντησε: "Αν δεν το γνωρίζεις, ο κ. Δήμου βρίσκεται στη διαδικασία έκδοσης βιβλίου με τα σχόλια που έχει δημοσιεύσει στο blog του".

Ε, λοιπόν ο κ. Γιαννακίδης έβγαλε είδηση - ακόμα και για μένα. Αλλά η είδηση είναι ανακριβής. Ούτε έβγαλα βιβλίο, ούτε βρίσκομαι σε διαδικασία έκδοσης. Ο Πιτσιρίκος είχε δίκιο.

Είχε άδικο που ασχολήθηκε με το άρθρο του κ. Γιαννακίδη - είναι τόσο σοβαρό, όσο και οι πληροφορίες του. Και μόνο το γεγονός ότι θεωρεί την έκδοση κειμένων "ματαιοδοξία" αρκεί. Επιπλέον αναρωτιέται: "Ποιοι θα τα αγοράσουν; Άλλοι bloggers που θα τα ξεφυλλίσουν με φθόνο".

Δυστυχώς έσπευσε να μαζέψει κουτσομπολιά για το ποιοι γράφουν τα blogs - αλλά παρέλειψε να ερευνήσει πόσοι και ποιοι τα διαβάζουν. Θα κατάπινε την γλώσσα του αν έβλεπε τα νούμερα.

Όχι μόνο δεν ετοιμάζω κάτι, αλλά, γράφοντας για τον κ. Κ. Γ., μου ξαναήρθε μία απορία: Γιατί άραγε κανένας εκδότης δεν μου πρότεινε να βγάλω μπλογκο-βιβλίο; (Blook). Άσχετα αν θα το έκανα.

Και μία διευκρίνηση: έμαθα (επίσης τηλεφωνικά) ότι συζητήθηκε το θέμα των δικαιωμάτων για το βιβλίο που (ΘΑ) έβγαζα. Και η Raffinata αξίωσε "να πάρω θέση".

Σε ποιόν ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα ενός blog; (Να ένα ωραίο θέμα για post). Μα σε αυτόν που το δημιουργεί - τον blogger.

Και καλά τα post - αλλά τα σχόλια;

Με τα σχόλια υπάρχει πρόβλημα: α) είναι εξαρτημένα - δεν υπάρχουν αυτόνομα. β) είναι ανώνυμα ή ψευδώνυμα - άρα ανυπόγραφα. Θα μπορούσε κανείς να τα θεωρήσει τμήμα του συνολικού πακέτου.

Ωστόσο, προσωπικά, ΑΝ ποτέ έβγαζα βιβλίο και ΑΝ αποφάσιζα να συμπεριλάβω και σχόλια (ελάχιστα βέβαια, γιατί στους έξη μήνες έφτασαν τις 30.000) θα προσπαθούσα να ζητήσω την συγκατάθεση των σχολιαστών - εφόσον τους έβρισκα. Κι αυτό άσχετα από την νομική θέση επάνω στο θέμα.

Αλλά όλα αυτά είναι καθαρή θεωρία - το μόνο που κάνω τώρα είναι να ΜΗΝ ασχολούμαι με blogs - δικά μου ή ξένα.

 

Υ. Γ. Σε όσους ρωτάνε για την υγεία μου (βλ. περασμένα "Επίκαιρα") απαντώ πως πάω καλύτερα - ευχαριστώ.