ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ!
ΕΚΔΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΥ & ΚΩΣΤΑ ΔΑΡΔΑΝΟΥ
Gutenberg ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ τυπωθήτωΣΠΟΥΔΗφαντασία

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
(Μάιος 2006)
 
 
Οι Αντιρρησεις είναι μια σειρά βιβλίων με κείμενα και θέσεις που φιλοδοξούν να καταγράψουν τις δυνατότητες της ανθρώπινης συνύπαρξης (δηλαδή της πολιτικής) απέναντι σε θεσμοθετημένες βεβαιότητες και «μεγάλες Αλήθειες»: απέναντι στην ανελευθερία και τον ολοκληρωτισμό, απέναντι στον εθνικισμό, το ρατσισμό και τον αποκλεισμό, απέναντι σε κάθε ορθο-δοξία (που, σχεδόν πάντοτε, κυοφορεί τη μισαλλοδοξία) και κάθε κοσμοδιορθωτισμό – άρα απέναντι σε κάθε αυτοκατάφαση (ακόμη και στην ενδεχόμενη αυτοκατάφαση των συγγραφέων τους). Ο στόχος τους δεν είναι να γίνουν κανενός είδους μανιφέστο ή ευαγγέλιο, αλλά να ανοίξουν συζητήσεις – και, εφόσον αξιωθούν γόνιμες αναγνώσεις, να γεννήσουν νέες αντιρρήσεις και αγωνίες.
            Οι Αντιρρήσεις κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «τυπωθήτω» και έχουν ως στόχο τους να εκδίδουν 6 τίτλους κάθε χρόνο – ενώ ανάμεσα στους στόχους τους είναι και η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού χώρου όπου θα μπορεί να υπάρχει αμφίπλευρος διάλογος και σχολιασμός επί των βιβλίων και των κειμένων.
 
 
*   *   *
 
 
Τα 3 πρώτα βιβλία των Αντιρρησεων μόλις κυκλοφόρησαν και είναι τα ακόλουθα:
 
 
Ασκήσεις ελευθερίας του Νικου Δημου (γεν. 1935), μια ανθολογία με ανέκδοτα και εκδομένα κείμενα του εμβληματικότερου Έλληνα αντιρρητικού συγγραφέα – μια πολυσέλιδη συλλογή που συνοψίζει τη μοναχική και επίπονη διαδρομή τριών δεκαετιών κόντρα σε μύθους, μυθεύματα και φοβίες της ελληνικής κοινωνίας.
 
 
 
Απέναντι στα εργαστήρια του ρατσισμούτου Γιώργου Τσιάκαλου (γεν. 1946), ένα βιβλίο για το πώς τα κοινωνικά και πολιτισμικά στερεότυπα εκτρέφουν το φόβο και γεννούν το ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και τον αποκλεισμό – απέναντι σε αυτά, το αίτημα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια προβάλλει ως κεντρική πολιτική διεκδίκηση.
 
 
Σημειώσεις για το τρεμάμενο σώμα του Θαναση Τριαρίδη (γεν. 1970), μια απόπειρα διερεύνησης του πιθανοτήτων του φθαρτού ανθρώπινου σώματος απέναντι σε έθνη, θρησκείες και ιδεολογίες της «μίας αλήθειας», απέναντι σε θεσμούς βίας, τελετουργικού φόνου και συλλογικής αυτοκατάφασης.
 
 
*   *   *
 
 
Η δεύτερη τριάδα τίτλων των Αντιρρήσεων θα περιλαμβάνει βιβλία των Διονύση Γουσέτη, Παναγιώτη Δημητρά και Τέτας Παπαδοπούλου και προγραμματίζεται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του 2006.
 
Αναλυτική παρουσίαση της σειράς και των πρώτων τριών τίτλων θα γίνει την Τρίτη 23 Μαΐου 2006, στο Βιβλίοπωλείο Ιανός (οδός Σταδίου, Αθήνα), και ώρα 8.00 μμ. Θα μιλήσουν οι τρεις συγγραφείς, ο εκδότης Κώστας Δαρδανός ενώ την συζήτηση θα συντονίσει ο συγγραφέας Κυριακός Αθανασιάδης.