• Αύξηση Μεγέθους Γραμμάτων
  • Μείωση Μεγέθους Γραμμάτων

Βιογραφικό

Φωτ.: Vladimir Rys
Νίκος Δήμου
συγγραφέας - σχολιαστής - φωτογράφος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935.
Τελείωσε το Κολλέγιο Αθηνών, ενώ παράλληλα σπούδαζε γαλλική φιλολογία στην Αθήνα. Σπουδές φιλοσοφίας και αγγλικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου (1954-1960).

Το πρώτο του βιβλίο εκδόθηκε το 1953. Ακολούθησαν άλλα εξήντα τρία που έχουν κάνει πολλές ανατυπώσεις. Γνωστότερα στο ευρύ κοινό είναι τα βιβλία όπου αναλύει και κρίνει την Ελληνική πραγματικότητα: "Η Δυστυχία του να είσαι Έλληνας", "Οι Νέοι Έλληνες", "Η Χαμένη Τάξη", "Απολογία ενός Ανθέλληνα", κ.α.

Πεζά: "Παρ' όλα αυτά", "Μικρά Βήματα", "Το Ημερολόγιο του Καύσωνα", "Τολμηρές Ιστορίες".

Φιλοσοφία: "Ο Έλληνας Βούδδας", "Το Απόλυτο και το Τάβλι", "Τρίπτυχο: Επικοινωνία, Αγάπη, Ελευθερία".

Ποίηση: «Το βιβλίο των Γάτων». (7 εκδόσεις, τελευταία 2020). Οκτώ ποιητικές συλλογές συγκεντρωμένες στα "Ποιήματα 1950-2005" όπου το σύνολο του ποιητικού του έργου.

Δοκίμια: "Προσεγγίσεις", "Οδυσσέας Ελύτης", "Τα Πρόσωπα της Ποίησης", "Η Τέλεια Διαδρομή", "Ψηφιακή Ζωή", "Από την Πορνογραφία στα Κόμικς". "Δοκίμια" (2011) ανθολογία από τα προηγούμενα. Τελευταίο του βιβλίο: "Μικρό εγχειρίδιο ορθολογισμού" (5 εκδόσεις).

Αυτοβιογραφία: "Από την Μιχαήλ Βόδα στην Σύρου", "Από την οδό Ρήνου στην Ες Στράσε", "Οδός Γαλήνης". Το 2004 οι τρεις πρώτοι τόμοι μαζί με έναν ανέκδοτο τέταρτο ("Οδός Παράσχου") και άλλο υλικό, κυκλοφόρησαν σε μία συνολική έκδοση με τίτλο "Οι Δρόμοι μου", που επανεκδόθηκε συμπληρωμένη το 2015..

'Έχει δημοσιεύσει μεταφράσεις ποιημάτων από Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Λατινικά κι έχει επίσης μεταφράσει τις "Φωνές του Μαρακές" του Elias Canetti. Είχε μεταφραστεί  παλιά σε γλώσσες που δεν γνωρίζει (Ιταλικά, Ισπανικά, Βουλγαρικά, Τουρκικά). Αλλά το βιβλίο του «Η Δυστυχία του να είσαι Έλληνας» (42 ανατυπώσεις στην Ελλάδα) μεταφράστηκε και εκδόθηκε σε οκτώ γλώσσες (Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Αγγλικά, Βουλγαρικά, Τουρκικά και Πολωνικά) και κυκλοφορεί με επιτυχία σε όλο τον κόσμο. To 2014 ένα νέο βιβλίο του εκδόθηκε απευθείας στα Γερμανικά με τίτλο "Οι Γερμανοί φταίνε για όλα".

Το 1962, άρχισε να εργάζεται στη διαφήμιση. Η εταιρία που ίδρυσε το 1965 (Δέλτα-Δέλτα) ανέβηκε γρήγορα στις πρώτες θέσεις της ελληνικής αγοράς. Εκτός από τις επιτυχημένες εμπορικές διαφημίσεις, η εταιρία διακρίθηκε για τις κοινωφελείς πρωτοβουλίες της (π. χ. το σήμα "Δεν ξεχνώ" για την Κύπρο). Το 1983 αποσύρθηκε από την επιχειρηματική δραστηριότητα για να ασχοληθεί αποκλειστικά με το γράψιμο.

Από το 1979 δημοσιογραφεί αδιάλειπτα: επώνυμες στήλες στα περιοδικά "Επίκαιρα", "4Τροχοί", "Τέταρτο", "Φωτογράφος", "Status", "Odyssey" "RAM", "Car" και στις εφημερίδες "Το Βήμα", "Καθημερινή", "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" και "Έθνος της Κυριακής". Από το 2007 ως το 2013 έγραφε στο εβδομαδιαίο freepress LiFO και από το 2014 στο δικτυακό Protagon.gr. Το 2017 επέστρεψε στο "Βήμα" και το 2018 στος 4Τροχούς.

Ήταν ο πρώτος Έλληνας συγγραφέας που δημιούργησε τηλεοπτικές εκπομπές. Συντόνιζε παλαιότερα (1979-81) την εκπομπή "Μία ταινία - μία συζήτηση". Επανήλθε το 1987 με την εκπομπή "Διάλογοι", το 1991 με τις "Περιπέτειες Ιδεών" και το 1999 με τις "Μεγάλες Παρεξηγήσεις". Στο ραδιόφωνο ανήκε στην ιδρυτική ομάδα του "9.84 FM". Αργότερα είχε εκπομπές και στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. Στο ενεργητικό του έχει δύο δημοσιογραφικά βραβεία (Ιπεκτσί και Μπότση) και έντεκα παραιτήσεις.

Από το 1950 φωτογραφίζει. Έχει δημοσιεύσει δύο φωτογραφικά άλμπουμ, έχει κάνει τρεις εκθέσεις φωτογραφίας και έχει κρατήσει φωτογραφικές στήλες σε περιοδικά. Από παλιά ενδιαφερόταν για την τεχνολογία με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτοκίνητα και υπολογιστές. Με αποτέλεσμα, πολυετείς συνεργασίες με ειδικές στήλες σε περιοδικά αυτοκινήτου (4Τροχοί, CAR) πληροφορικής (RAM) και φωτογραφίας (Φωτογράφος). Ήταν επίσης ο πρώτος Έλληνας συγγραφέας που απέκτησε δικό του Τόπο στο Internet. Το www.ndimou.gr υπάρχει από το 1997.

Το 1997 το Δημοτικό Συμβούλιο της Ερμούπολης, πατρίδας της μητέρας του, τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη. Το 2000 τιμήθηκε για την πνευματική προσφορά του με το βραβείο "Δημήτρης Μητρόπουλος". Το 2008 ανακηρύχθηκε «Δημοσιογράφος της Χρονιάς». Το 2015 το Μουσείο Μπενάκη τον τίμησε με μία μεγάλη έκθεση. Τίτλος: "Ο μοναχικός πολυπράγμων".

Με την τρίτη σύζυγό του ιατρό Μαριάννα Μπενρουμπή έχουν αποκτήσει πολλές γάτες.