ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ! Η ανθολογία "Νίκος Δήμου 50 χρόνια" στα βιβλιοπωλεία

Μία ανθολογία από πεζά, ποιήματα, δοκίμια, σάτιρες, χρονογραφήματα και ένα παραμύθι. Από δεκάδες βιβλία και κείμενα ένα απόσταγμα σε 460 σελίδες.

Ο τόμος αυτός είναι ένας πρώτος αποχαιρετισμός στα γράμματα. Για να θυμηθώ τον François Villon - η Μικρή μου Διαθήκη. Η Μεγάλη θα είναι ο τέταρτος τόμος της αυτοβιογραφίας μου, η "Οδός Παράσχου", που ολοκληρώνεται και θα εκδοθεί (μόνη αλλά και μαζί με τους άλλους τρεις σε ενιαίο τόμο) το 2004. Υπάρχει βέβαια ακόμα αρκετό ανέκδοτο υλικό σε χειρόγραφα, ή σκορπισμένο σε διάφορα έντυπα, μαγνητοταινίες, βιντεοκασέτες κλπ. Δεν σκοπεύω να το εκδώσω εγώ.

Παραθέτω εδώ τον πρόλογο της ανθολογίας:

 

Το φθινόπωρο του 1953 κυκλοφόρησε το πρώτο μου βιβλίο. Ήμουν 18 χρόνων και ήταν ποιήματα. Χρειάστηκαν άλλα 12 χρόνια για να βγει το δεύτερο – πάλι με ποιήματα.

Aκολούθησαν δεκάδες άλλα – τόσα πολλά (57) και (φαινομενικά) τόσο ετερόκλιτα, που δημιούργησαν σύγχυση. Όχι τόσο στους αναγνώστες, όσο στους σοφολογιότατους. Εκτός από ποιήματα και πεζά, έχω γράψει φιλοσοφικές μελέτες, σάτιρες, ένα θεατρικό, δοκίμια για την λογοτεχνία και την τεχνολογία και πλήθος χρονογραφήματα. Όλα αυτά είναι ένα ενιαίο σύνολο δεμένο με τις ίδιες αξίες: π. χ. η αντιδογματική φιλοσοφία με τις αδούλωτες γάτες και την απελευθερωτική τεχνολογία.

Αυτή η ανθολογία (50 χρόνια κομμάτια, θα έλεγε ο Σαββόπουλος) προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα: τι συγγραφέας είμαι; Έχω επιλέξει εδώ κείμενα από όλα τα είδη, με μία προϋπόθεση: να είναι σύντομα και αυτοτελή. Δεν έχω τεμαχίσει βιβλία. Έτσι δεν θα βρει κανείς εδώ αποσπάσματα από την «Δυστυχία του να είσαι Έλληνας», την «Χαμένη Τάξη», «Το Απόλυτο και το Τάβλι», τον «Έλληνα Βούδα» ή τους τρεις τόμους της αυτοβιογραφίας μου (εκτός από ένα κομμάτι – την «Θεία Μίκα» – που είχε κυκλοφορήσει πριν, ανεξάρτητο). Αντίθετα όμως, θα βρει κείμενα από βιβλία που δεν κυκλοφορούν πια, ή από ειδικές εκδόσεις (π. χ. από το φωτογραφικό μου λεύκωμα «Το Φως των Ελλήνων»), από συλλογές πεζών και ποιημάτων και μερικά ανέκδοτα.

Η επιλογή έγινε με ένα κριτήριο – το δικό μου. Όσα μου άρεσαν ακόμα όταν τα ξαναδιάβασα

Ελπίζω λοιπόν – για να επανέλθω στο ερώτημα που έθεσα πριν – οι αναγνώστες αυτού του βιβλίου να απαντήσουν: ο Δήμου είναι ένας συγγραφέας που γράφει πολλά και διάφορα – αλλά τα γράφει καλά.

                                                                                                         Καλοκαίρι 2003

 

 

H Ανθολογία κυκλοφορεί από τις εκδόσεις OPERA. Από τις εκδόσεις Πατάκη μόλις κυκλοφόρησαν σε έβδομη έκδοση η "Χαμένη Τάξη" και σε τέταρτη "Ο Ελληνας Βούδας".

 

Υ. Γ. Ακόμα στα Κείμενα/Συνεντεύξεις έχει προστεθεί εκτενής συνέντευξη που έδωσα στις αρχές του 2002 για την ΕΡΤ 3 της Θεσσαλονίκης - στον καθηγητή Πανεπιστημίου (τώρα επισκεπτη στην Κύπρο) Γιάννη Χριστοδούλου.