Οι εκατό δόσεις ως δόλωμα (22.5.15)

Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι θεωρούν τις εκατό δόσεις σαν διευκόλυνση – και άρα μέτρο θετικό και ευεργετικό.

Πώς θα σας φαινόταν όμως αν οι εκατό δόσεις αφορούσαν χρέη που δεν ξέρατε ότι είχατε και που ξαφνικά εμφανίστηκαν, προκειμένου να εξοφληθούν εγκαίρως…

Εξηγούμαι:

Για λόγους που δεν γνωρίζω ο Δήμος Ωρωπού (που λόγω Καλλικράτη συνενώνει δεκάδες κοινότητες από τις Αφίδνες ως το Καπανδρίτι) είχε καθυστερήσει να εκδώσει λογαριασμούς ύδρευσης. Ο τελευταίος λογαριασμός που πλήρωσαν οι δημότες κυκλοφόρησε στις 16. 2. 2015 αλλά αφορούσε  το πρώτο εξάμηνο του 2012.

Ξαφνικά ο Δήμος ξυπνάει από τον ύπνο του και εκδίδει πέντε λογαριασμούς μαζεμένους για πέντε εξάμηνα με ισόποση κατανάλωση και χρέωση (!). Τα ποσά είναι φουσκωμένα (υψηλότερα από τις παλιές χρεώσεις) και επί πέντε γίνονται …πολλαπλάσια. Έτσι σπίτια που πλήρωναν εκατόν πενήντα ευρώ το εξάμηνο, καλούνται τώρα να πληρώσουν χίλια.

Το δόλωμα: «Το κάναμε αυτό για να προλάβετε να μπείτε στο πρόγραμμα εκατό δόσεων – μέχρι τις 26 Μαΐου. Ελάχιστη δόση 20 ευρώ. Ν. 4321/15». (Απάντηση στο ερώτημα: γιατί πέντε λογαριασμοί μαζί;).

Το ψεύτικο δόλωμα: «Επιπλέον σας χαρίζουμε τα πρόστιμα, και τους τόκους υπερημερίας». Τόκους και πρόστιμα επί λογαριασμών που ΔΕΝ είχαν εκδοθεί! (Όσοι εκδόθηκαν, έχουν εξοφληθεί – και δεν περιλαμβάνονται στους νέους).

Αλλά βέβαια οι νέοι λογαριασμοί – τους βλέπετε στην εικόνα – δεν μπορεί να αντιστοιχούν σε πραγματικές καταναλώσεις. Διότι δεν είναι δυνατόν επί πέντε εξάμηνα, χειμώνα- καλοκαίρι, να καταναλώθηκε ο ίδιος ακριβώς αριθμός κυβικών.

Κατά πάσα πιθανότητα αντιστοιχούν στον λογαριασμό: ΤΟΣΑ ΜΑΣ ΛΕΙΠΟΥΝ.

Κι έτσι βρίσκονται οι δημότες μπροστά σε έναν εκβιασμό. Ή εγγράφονται στις 100 δόσεις (οπότε αυτομάτως αποδέχονται τις πλασματικές καταναλώσεις και χρεώσεις) ή πρέπει να πληρώσουν μαζεμένα χιλιάρικα ή πάλι να προσφύγουν σε δικηγόρους αν δεν τα πληρώσουν. Τιμωρούνται για τις καθυστερήσεις του δήμου!

Οι παλιοί έλεγαν: «Η φτήνια τρώει τον παρά». Θα έλεγα πως το ίδιο κάνουν και οι εκατό δόσεις…

Υ. Γ. Ναι, έχουμε ένα μικρό εξοχικό στην περιοχή. Συνήθως κλειστό. Αλλά κοντεύει να πάθει υδρωπικία από το πολύ νερό…