Επιδότηση των ελαχίστων; (29.12.2013)

Με τις σημερινές ρυθμίσεις το 90% των ελληνικών νοικοκυριών δικαιούται επίδομα θέρμανσης. Και με το επίδομα θέρμανσης, η τιμή του πετρελαίου πέφτει κοντά στα επίπεδα που είχε πριν από την αύξηση του φόρου.

Τότε γιατί κρυώνουν οι έλληνες;

Διότι οι περισσότεροι Έλληνες μένουν σε πολυκατοικίες. Ειδικά στις πόλεις, όπου υπάρχει και το έντονο πρόβλημα ρύπανσης. Και για να πάρει πετρέλαιο μία πολυκατοικία πρέπει να συμφωνούν όλοι οι ένοικοι.

Οπότε το μπέρδεμα: μερικοί δικαιούνται επίδομα και άλλοι όχι. Αποτέλεσμα; Ψόφος. (Ακόμα κι αν υπάρχει ανεξάρτητη θέρμανση, ο καυστήρας, συνήθως είναι κοινός).

Αλλά ακόμα και αν όλοι δικαιούνται επίδομα (σπάνιο), μερικοί δεν μπορούν (ή δεν θέλουν) να πληρώσουν ούτε την επιδοτούμενη τιμή; Πάλι ψόφος.

Η ρύθμιση για το επίδομα αφορά ουσιαστικά τις μονοκατοικίες. Αλλά πόσοι και ποιοι μένουν σε μονοκατοικίες;

Οι πολύ φτωχοί και οι πολύ πλούσιοι.

Οι πολύ φτωχοί συνήθως δεν έχουν καλοριφέρ. Αυτές οι «μονοκατοικίες» είναι μάλλον τρώγλες. Αλλά και αν έχουν, σπάνια μπορούν να αγοράσουν ακόμα και το φθηνότερο πετρέλαιο.

Οπότε, δια της εις άτοπον απαγωγής, καταλήγουμε ότι η επιδότηση αφορά κυρίως τους landlords της Εκάλης. Οι οποίοι όμως, λόγω εισοδηματικής κλίμακας, δεν το δικαιούνται.

Άρα: το επίδομα προορίζεται για ιδιοκτήτες ή ενοίκους μονοκατοικιών, με κεντρική θέρμανση και χαμηλό εισόδημα.

Πόσοι είναι αυτοί οι άνθρωποι; Πάντως, όχι το 90%!