Ψαλίδι - πέτρα - χαρτί (10.2.15)

Η καινούργια μας κυβέρνηση παρουσιάζει μία ποικιλία πανίδας που έχει ενθουσιάσει τους καθ’ ημάς ανθρωπο-ζωολόγους. Η κλίμακα στις ηλικίες πιάνει περίπου σαράντα χρόνια, στο ύψος και το βάρος δεκάδες πόντους και κιλά. Όσο για την νοητική ουσία, είναι και αυτή άνισα μοιρασμένη.

Εκτός από τον πρωθυπουργό, που είναι αναμφισβήτητα ευφυής – έστω και λίγο ακαλλιέργητα, η πιο λαμπερή διάνοια της κυβέρνησης ανήκει στον (διεθνή πλέον) πρωτοσέλιδο Σταρ της. Διαθέτει την εξυπνάδα που θαυμάζουμε εμείς οι Έλληνες: αστραφτερή, στίλβουσα, ετοιμόλογη, κοφτερή σαν λεπίδα. Μερικές φορές νιώθω πως (σύμφωνα με την δική του προτιμώμενη διάλεκτο) είναι toocleverforhisowngood. Άλλες φορές μου θυμίζει μαθητή που ουδέποτε διαβάζει το μάθημα, αλλά πάντα παίρνει καλό βαθμό χάρη στην ευστροφία και την ετοιμότητά του.

Με απλά νεοελληνικά λόγια είναι κάτι περισσότερο από έξυπνος. Είναι «ξύπνιος». (Νομίζω πως μόνο στη γλώσσα μας υπάρχει αυτή η διάκριση. Δημιουργήθηκε ακριβώς επειδή προτιμάμε τους ξύπνιους).

Άραγε αυτή η εξυπνάδα κάνει καλό στην κυβέρνηση; Όταν συγκρούεται με το αντίθετό της, την γρανιτένια, μονολιθική σκέψη του Γερμανού, μερικές φορές στομώνει η κόψη της. «Πέτρα – ψαλίδι – χαρτί» - θυμάστε το παιχνίδι; Το ψαλίδι με την πέτρα δεν τα βγάζει πέρα.

Αλλά υπάρχει και το χαρτί. Εκεί το ψαλίδι κόβει και ράβει. Και στο κέντρο της κυβέρνησης παραμονεύει ο Σοφός. Αυτός έχει και εξυπνάδα και γνώση και πείρα. Επίσης διαθέτει υπομονή. Εξισορροπεί τον ηφαιστειώδη χαρακτήρα του Σταρ και το αποτέλεσμα βγαίνει πιο ζυγισμένο. Καθόλου λαμπερός, αλλά άκρως χρήσιμος.

Στον Ζωολογικό Κήπο της Κυβέρνησης φιλοξενούνται διάφορα είδη. Σπονδυλωτά και ασπόνδυλα, μαλάκια και  κήτη. Περί αυτών όμως ίσως σε άλλο μάθημα ανθρωπο-ζωολογίας.