Τα παχύδερμα (13.5.14)

Στην ζωολογία ο όρος έχει ατονήσει, άλλες κατατάξεις ισχύουν και περιλαμβάνουν τώρα ελέφαντες, ρινόκερους και ιπποπόταμους. Αλλά στην πολιτική ο όρος ισχύει πάντα και η κατηγορία περιλαμβάνει σχεδόν όλους τους πολιτικούς.

Θα έλεγα μάλιστα ότι η παχυδερμία είναι προϋπόθεση για να κατέβει κάποιος στην πολιτική. Αλλιώς, αν κανείς έχει την επιδερμίδα της πριγκιποπούλας του Άντερσεν (αυτής που ένιωσε το μπιζέλι κάτω από τα σαράντα στρώματα και τα σαράντα παπλώματα) δεν έχει νόημα να ασχοληθεί με το επάγγελμα. Με την πρώτη αψιμαχία στην Βουλή θα γεμίσει σημάδια, πληγές και μώλωπες.

Το παχύ δέρμα προστατεύει τα παχύδερμα από τις επιθέσεις των εχθρών τους, αλλά και από την δική τους ευαισθησία. Γιατί τώρα, πώς να περάσεις μία διάταξη που κόβει περισσότερο τις ήδη κομμένες συντάξεις των παππούδων, χωρίς να σου κοπεί κι εσένα η όρεξη για τρεις μήνες; Και πώς να διώξεις έναν φιλότιμο και ικανό υπάλληλο για να διορίσεις το άχρηστο κομματόσκυλο, χωρίς να σε φάνε οι τύψεις; Και πώς να υποσχεθείς τα πάντα στους πάντες, όταν ξέρεις καλά ότι αν έρθεις στην εξουσία, θα βρεις μόνο χρέη; Έλκος θα πάθαινες από την στενοχώρια.

Η παχυδερμία προστατεύει από όλα αυτά.

Στην Ελληνική Βουλή υπάρχουν παχύδερμα παντός είδους. Ο ζωολόγος, που θα ήθελε να μελετήσει αυτή την πανίδα, θα έπρεπε να είναι εξοπλισμένος με ειδικά όργανα. Εκτός από το προφανές παχύμετρο, πρέπει να έχει μαζί του το ωχαδερφόμετρο, το αδιαφορόμετρο, και το συμφερόμετρο. Πολύ σημαντικό θα ήταν το κομματοσκυλόμετρο, το ψηφόμετρο, και το ρουσφετόμετρο. Ένα μιζόμετρο θα ήταν επίσης χρήσιμο μαζί με το μπαξισόμετρο.

Αυτές οι σκέψεις πέρασαν από το νου μου, ενώ περιεργαζόμουν τα βαριά και νωθρά παχύδερμα μεγάλου ξένου ζωολογικού κήπου.