Προσοχή: Το τέρας ξανάρχεται! (16.9.2015)

Και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Τελευταίες προεκλογικές ημέρες... Πρώτα βγαίνει η ψυχή – κι ύστερα το χούι.

Λέγαμε πως αυτή τη φορά δεν θα εμφανιστεί το τέρας, δεν θα αντικρύσουμε πάλι την απεχθή μορφή του.

Κι όμως ήδη χαράζει η σιλουέτα του πάνω από τη χώρα.

Όχι, δεν είναι ο Κινγκ Κονγκ, ούτε ο Γιέτι, ο χιονάνθρωπος των Ιμαλάιων, ούτε ο Γκοτζίλα (πατήρ και υιός).

Είναι τέρας χειρότερο από όλους αυτούς και για την πατρίδα μας ολέθριο: Ο Λαϊκισμός.

Τώρα που (σχεδόν) όλοι έχουν υπογράψει το ίδιο μνημόνιο, έχουν συμφωνήσει τα ίδια μέτρα, έχουν καταγράψει τις 223 δράσεις που πρέπει να γίνουν (οι 127 μέχρι το τέλος του χρόνου!), λέγαμε πως δεν υπάρχει περιθώριο για υποσχέσεις, για χάιδεμα αυτιών, για πελατειακές κινήσεις και ρουσφετολογικό κλείσιμο ματιού.

Μπα – τι είπαμε πριν; Πρώτα βγαίνει η ψυχή – κι ύστερα το χούι. Μόλις πλησίασαν πολύ οι εκλογές, ο Τσίπρας δηλώνει ότι ναι μεν θα τηρήσει την υπογραφή του, αλλά χωρίς να κάνει ακριβώς αυτά που υποσχέθηκε. Κι αρχίζει το μπέρδεμα με ένα «παράλληλο πρόγραμμα» που μαγικά θα ακυρώνει το μνημόνιο – ενώ οι πολίτες δηλώνουν σε δημοσκόπηση ότι τον θεωρούν καταλληλότερο να μην το εφαρμόσει!

Αλλά και ο Μεϊμαράκης που υπόσχεται ότι δεν υπόσχεται, ψάχνει παντού για ισοδύναμα. Σιγά μην φορολογηθούν οι αγρότες! Ήμουν νιός και γέρασα…

Και να δείτε που, τελικά, παρ’ όλες τις μεγάλες κουβέντες, κι αυτό το μνημόνιο θα έχει την τύχη των άλλων: θα ψευτο-εφαρμοστεί, λειψό και στραβό. Μόνο μερικοί φόροι κι όχι οι μεταρρυθμίσεις.

Το νοήμον κοινόν παρακολουθεί όλη αυτή την φαρσοκωμωδία – και εκδηλώνει την αγανάκτησή του ψηφίζοντας …Λεβέντη! Αυτή θα είναι η έσχατη εκδήλωση παρακμής. Ο Λεβέντης στη Βουλή κι ο Τζήμερος στα αζήτητα. Θαμμένος στο «άλλο κόμμα». Και θα ψηφιστούν κάτι ζόμπι, νεκραναστημένοι παλαιοπασόκοι («ζουν ανάμεσά μας» μπρρρ!) περισσότερο από το Ποτάμι που έχει σπουδαία στελέχη και φρέσκιες προτάσεις. Κι ας το αξίζει – πολύ περισσότερο από άλλους – το 10%.

Αν δεν αμυνθούμε και αυτή τη φορά, το τέρας θα μας φάει όλους. Κανείς δεν θα μας σώσει από τον εαυτό μας.