Ο Κωνσταντίνος, ο Κώστας και ο Τζιτζικώστας (6.10.2015)

Κάτι συμβαίνει στην Νέα Δημοκρατία με αυτό το όνομα. Ακόμα και ο Μητσοτάκης (μια μη Καραμανλική παρένθεση) Κώστας λεγότανε.

Πάντως η σειρά, έτσι που την έγραψα στον τίτλο, μου κάνει σε έκπτωση. Από το μεγαλοπρεπές Κωνσταντίνος, στο λαϊκότερο Κώστας και μετά στο Τζίτζι-, που μοιάζει να ειρωνεύεται το όνομα.

Είχα την χαρά και την τιμή να γνωρίσω από κοντά και να συναναστραφώ τον «εθνάρχη». Το 1975 διάβασε την «Δυστυχία του να είσαι Έλληνας» του άρεσε, την αγόραζε μαζικά και την χάριζε. Μέσω του Τάκη Λαμπρία ζήτησε να με δει και μετά έγινα μέλος της «λόγιας» παρέας του που περιλάμβανε πολύ σημαντικούς ανθρώπους όπως τον Μάνο Χατζιδάκι, τον ήδη παλαιό φίλο μου Τάκη Χορν, τον Μινωτή, τον Κουν και άλλους.

Όποιες αντιρρήσεις να έχει κανείς για την πολιτεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ένα είναι σίγουρο. Ήταν ηγέτης. Γεννημένος μάλλον γι αυτό, ασκήθηκε πολύ και εντατικά τα χρόνια της εξορίας του στη Γαλλία και επέστρεψε απόλυτα συγκροτημένος. Κι ο Ανδρέας ήταν ηγέτης, αλλά εντελώς διαφορετικός. Όχι με την πυγμή αλλά με την γοητεία. Τέτοια, ο Κ. Κ. δεν είχε καμία.

Παρατηρώ τις εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία (έχουμε και τα ίδια αρχικά – μόνο που εγώ προηγούμαι: από το 1935!). Σπάνια την έχω ψηφίσει (και ο Κ. Κ. το ήξερε) αλλά δεν παύει να είναι – ιδιαίτερα τώρα – ένα πολύ σημαντικό κόμμα.

Από τους σημερινούς υποψήφιους κανένας δεν μπορεί να μπει στα παπούτσια του ιδρυτή της. Δια της μεθόδου του αποκλεισμού, μόνος ένας παρουσιάζει ενδιαφέρον. Ο φλύαρος Άδωνις δεν συζητιέται, ο Μεϊμαράκης είναι η ενσάρκωση όλων των αρνητικών και θετικών παλαιοκομματικών στοιχείων, και ο νεαρός Τζιτζικώστας μου φαίνεται ακόμα πιο παλαιοκομματικός στην νοοτροπία του. (Πως μερικοί άνθρωποι γεννιούνται γέροι…). Επιπλέον η περίπτωση ενός εξωκοινοβουλευτικού αρχηγού είναι μεγάλο μειονέκτημα.

Μένει ο Κυριάκος. Ξεχάστε το επίθετό του αν σας χαλάει. Είναι ο μόνος με  νεωτερικές απόψεις, που έχει ήδη επιδείξει οργανωμένη σκέψη και αποτελεσματικότητα. Δεν είναι λαϊκιστής (μέγιστο προσόν για την σημερινή πολιτική πραγματικότητα) και βρίσκεται στη σωστή ηλικία.

Σίγουρα ο Κυριάκος δεν είναι  τέλειος. Αλλά πάντα επιλέγουμε με την συγκριτική μέθοδο. Οι άλλοι τρεις για μένα αποκλείονται. Άρα…

Δεν είμαι ούτε μέλος ούτε οπαδός της Ν. Δ. – αλλά αν ήμουν, θα τον ψήφιζα.