Το παρακράτος των εννοιών - Κυριακή 28/3/99

Από: Νίκο Δήμου

Προς: Το κράτος

Αντίγραφο: Αναγνώστες του Έθνους

Θέμα:Το παρακράτος των εννοιών

Πολλές είναι οι επικίνδυνες τρομοκρατίες, πολλοί είναι οι φανατικοί, οι υπερπατριώτες και οι παρακρατικοί, αλλά η πιο επικίνδυνη τρομοκρατία είναι αυτή που έχει αλλάξει τις έννοιες των λέξεων και έχει αδιόρατα επιβάλει ερμηνείες που διαστρεβλώνουν και προσηλυτίζουν.

Κι όταν κάποτε το κράτος αρχίσει να πολεμάει το παρακράτος, ίσως θα έπρεπε να αρχίσει από το παρακράτος των λέξεων.

Όταν ήμουν νέος, ο «διαφωτισμός» ήταν Καλό Πράγμα. Ήταν ο θρίαμβος του ορθού λόγου που εναντιωνόταν στην προκατάληψη, την δεισιδαιμονία, την μισαλλοδοξία. Ο διαφωτιστής ήταν αυτός που πολεμούσε τα σκοτάδια, που άνοιγε τα μυαλά των ανθρώπων, που ελευθέρωνε τους ανθρώπους από τις προλήψεις και τους οδηγούσε στη γνώση.

Προχθές άκουσα δύο γνωστούς να μιλάνε για μένα: «Τι περιμένεις από τον Δήμου. Αυτός είναι διαφωτιστής!» Κι άλλος κούνησε το κεφάλι, με εγκαρτέρηση.

Ρωτήστε μερικούς μορφωμένους ανθρώπους τι γνώμη έχουν για τον ορθό λόγο, για τον διαφωτισμό, για την οργάνωση ή τον εκσυγχρονισμό. Θα δείτε πως οι περισσότεροι τα θεωρούν πράγματα ξένα, ασύμβατα με τον έλληνα, δυτικότροπα. Τα βλέπουν με δυσπιστία – αν όχι με έχθρα. Ακόμα και αυτοί που αποδέχονται τον εκσυγχρονισμό τον βλέπουν σαν αναγκαίο κακό.

Αν νομίζετε πως αυτή η διαστροφή των εννοιών δεν έχει σχέση με τους υπερπατριώτες και το παρακράτος, κάνετε μεγάλο λάθος. Στην ρίζα όλης αυτής της παραμόρφωσης υπάρχει η ιδέα πως οι Έλληνες είναι μία φυλή ξεχωριστή και ιδιαίτερη και πως η Δυτική σκέψη και νοοτροπία της είναι ξένη. (Κι ας είναι μόνον ο Αρχαίος Ορθολογισμός που ξαναγυρίζει στον τόπο του). Μαζί παίζουν νεφελώδεις θεωρίες για την αναβίωση της «καθ’ ημάς Ανατολής».

Οι ρομαντικές παρελθοντολάγνες ιδέες εχθρεύονταν πάντα τον διαφωτισμό που διαπερνούσε την αρρωστημένη ομίχλη τους. Το κακό είναι όμως ότι διαποτίζουν την σκέψη και την γλώσσα όλων έτσι που, ακόμα και όσοι δεν τις συμμερίζονται, βλέπουν πια τους διαφωτιστές ως σκοταδιστές, τους εκσυγχρονιστές ως ξενόδουλους και τους ειρηνιστές ως ενδοτικούς και ηττοπαθείς.

Και το μεν παρακράτος μπορεί κάποιος να το πολεμήσει – ακόμα και να το συλλάβει. Αλλά την δολιοφθορά που έχει κάνει στην γλώσσα και στην σκέψη μας, πώς θα την αντιμετωπίσει;

Φιλικά,

Νίκος Δήμου