Πολεμάτε αλλήλους - Κυριακή 8/10/00

Από: Νίκο Δήμου

Προς: Θεοφοβούμενους

Αντίγραφο: Αναγνώστες του Έθνους

Θέμα: Πολεμάτε αλλήλους

Νομίζετε πως στην Μέση Ανατολή σκοτώνονται Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι; Όχι μόνο. Είναι ένας τόπος μίσους. Ήμουν πρόσφατα εκεί. Στην πηγή του Χριστιανισμού, την λιγότερο Χριστιανική χώρα στον κόσμο.

Στον ιερότερο τόπο της Χριστιανοσύνης, στον Πανάγιο Τάφο, έξη διαφορετικά «χριστιανικά» δόγματα διαγκωνίζονται και αντιμάχονται το ένα το άλλο. Λες και ο Ιησούς, αντί για «αγαπάτε αλλήλους», κήρυξε την έριδα και την διαμάχη.

Αντί να υπάρχει ΜΙΑ περίλαμπρη εκκλησία που να στεγάζει τον Πανάγιο Τάφο - υπάρχουν έξη, χωριστές. Ορθόδοξοι, Καθολικοί, Αρμένιοι, Σύριοι, Κόπτες και Αβησσυνοί, έχουν από ένα δικό τους παρεκκλήσιο. (Οι Διαμαρτυρόμενοι δεν διεκδίκησαν μέρος αυτού του χώρου. Τον όρισαν παρακάτω). Αν κάποιος περάσει τα «σύνορα» από το ένα δόγμα στο άλλο, γίνονται παρατηρήσεις και συχνά καυγάδες. Συμβαίνει ακόμα και οι μοναχοί να έρχονται στα χέρια...

Χρειάστηκαν τριάντα δύο χρόνια διαπραγματεύσεων (από το 1927 μέχρι το 1959) για να συμφωνηθούν μερικές απαραίτητες επισκευές και εργασίες συντήρησης. (Ο ναός κατέρρεε!) Οι οποίες σταμάτησαν πάλι λόγω διαφωνιών.

Σε αυτή την πόλη φιλονικούν και συμπλέκονται μεταξύ τους όλες οι μεγάλες θρησκείες (όλες μονοθεϊστικές, με την ίδια, εξελικτικά, ιδέα του Θεού). Αλλά και οι πιστοί της κάθε θρησκείας συγκρούονται με τους ομόθρησκους! Χριστιανοί με Χριστιανούς, Μουσουλμάνοι με Μουσουλμάνους (π. χ. Σιίτες με Σουνίτες, Παλαιστίνιοι εναντίον Αράβων), Εβραίοι με Εβραίους (Ορθόδοξοι εναντίον Εκσυγχρονιστών).

Ιερουσαλήμ - μία ιερή, πανέμορφη πόλη, γεμάτη ιστορία, γεμάτη Θεούς, γεμάτη ένταση και μίσος. Για μένα η επίσκεψη αυτή τεκμηρίωσε, για μία ακόμα φορά, την αποτυχία ΟΛΩΝ των θρησκειών. Όχι των ιδρυτών τους, αλλά αυτών που ακολούθησαν. Μετά από την ομορφιά των μνημείων, μετά από τους μύθους και τις παραδόσεις, τα κηρύγματα των προφητών, την Επί του Όρους Ομιλία, τι έχει μείνει; Ο Ιεχωβάς, ο Ιησούς αλλά και ο Μωάμεθ, που από εδώ (λένε πως) αναλήφθηκε στους ουρανούς, τι άφησαν πίσω; Λαούς που αλληλοϋποβλέπονται και αλληλοσπαράζονται. Δυσπιστία, μισαλλοδοξία, ανταγωνισμό και έριδες.

Όχι, δεν θα έπρεπε να είναι αυτό το νόημα της ιερής πόλης. Οι προφήτες κήρυξαν Δικαιοσύνη, Αγάπη, Αδελφοσύνη. Οι συνεχιστές τα χάλασαν όλα...

Φιλικά,

Νίκος Δήμου