Αρκεί! - Κυριακή 27/6/99

Από: Νίκο Δήμο

Προς: Πνευματικούς ανθρώπους

Αντίγραφο: Αναγνώστες του Έθνους

Θέμα: Αρκεί!

Το κακό είναι ότι τον έχουμε συνηθίσει.

Τα αποφθέγματά του κυκλοφορούν σαν ανέκδοτα. «Μάθατε το τελευταίο του Χριστόδουλου;»

Οι διανοούμενοι και οι πνευματικοί άνθρωποι τον θεωρούν γραφικό και δεν ασχολούνται πια μαζί του. Όταν φέρνω την κουβέντα στα τελευταία του κατορθώματα, σνομπάρουν: «Μα είναι δυνατόν να παίρνει κανείς σοβαρά τον Χριστόδουλο;»

Ναι, είναι δυνατόν. Κάτι παραπάνω: είναι επιβεβλημένο.

Σοβαρός ή φαιδρός, ο άνθρωπος αυτός εκπροσωπεί έναν πανάρχαιο και ιερό θεσμό - και επιπλέον συγκεντρώνει το 80% του θαυμασμού των Ελλήνων.

Αν σε οποιαδήποτε δημοκρατική και ευνομούμενη χώρα ο προκαθήμενος της Εκκλησίας είχε πει ένα ποσοστό από όσα έχει κατά καιρούς εκστομίσει ο Αρχιεπίσκοπος, πριν τον συνετίσει η πολιτεία, θα τον είχε καθαιρέσει η ίδια η εκκλησία.

Και μόνον η τελευταία του ρήση ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε ανδροπρεπείς - σε αντίθεση με Γερμανούς, Γάλλους «και πολύ περισσότερο 'Aγγλους» (που άρα είναι «αδελφές») θα αρκούσε για να χάσει την θέση του.

Αρχιεπίσκοπος ρατσιστής; Αρχιεπίσκοπος εθνικιστής; Προκαθήμενος Χριστιανικής εκκλησίας - και μισαλλόδοξος;

(Και ο σοφός Βαρθολομαίος να επιμένει πως ο εθνικισμός είναι αίρεση!)

Και τέλος πάντων ο κύριος Χριστόδουλος μπορεί να λέει ότι άλλο θέλει: γυμνασιακά ανέκδοτα, κοινοτοπίες, χαριτωμενιές, μελοδραματικές αφηγήσεις - όλα δικά του.

Αλλά δεν μπορεί να λέει πράγματα που αντιβαίνουν προς την θρησκεία που εκπροσωπεί (θρησκεία της Αγάπης!), προς το αξίωμά του, προς τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεν μπορεί να προσβάλει λαούς ολόκληρους. Δεν δικαιούται να ενσπείρει διακρίσεις και μίσος. Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με τον τρόπο του λαϊκισμού, για να κολακεύει το ευρύ κοινό, ενισχύοντας προκαταλήψεις και στερεότυπα, εκθειάζοντας την «ανωτερότητά» μας, καλλιεργώντας μύθους και αυταπάτες.

Δυστυχώς όλα αυτά τα κάνει - και μάλιστα χωρίς αντίδραση. Που είναι η πνευματική ηγεσία του τόπου; Τι κάνουν οι υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων; Ποιος θα σταματήσει αυτόν τον άνθρωπο, που, ανάμεσα στον αστείο και τον παραινετικό λόγο, διαβρώνει επικίνδυνα το φρόνημα των Ελλήνων;

Φιλικά,

Νίκος Δήμου