Ανωτατοποίηση και περιθωριοποίηση - Κυριακή 5/3/00

Από: Νίκο Δήμου

Προς: Έθνος Πτυχιούχων

Αντίγραφο: Αναγνώστες του Έθνους

Θέμα: Ανωτατοποίηση και περιθωριοποίηση

Αχ αυτή η λύσσα μας για το «ανώτατο». Όλοι σε αυτή τη χώρα θέλουν να είναι στρατηγοί - κανένας στρατιώτης, δεκανέας η λοχίας. Καλύτερα άεργοι και πειναλέοι αρχιστράτηγοι παρά καλοπληρωμένοι φαντάροι.

Έχουμε γεμίσει άνεργους πτυχιούχους, απασχολήσιμους (αλλά όχι απασχολημένους) διδάκτορες, αδιόριστους εκπαιδευτικούς, απρόσληπτους γιατρούς και φυτοζωούντες δικηγόρους. Τώρα ήρθε το θέμα να «ανωτατοποιήσουμε» και τα ΤΕΙ για να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο το χάσμα ανάμεσα στους τίτλους και την πραγματικότητα.

Βλαχιά μιας νεοπλουτίστικης κοινωνίας που είναι ερωτευμένη με τους τίτλους και τα αξιώματα. Όπου δεν έχει σημασία αν είσαι χρήσιμος στο κοινωνικό σύνολο, αν χαίρεσαι την δουλειά σου, αν κερδίζεις αρκετά, αν παράγεις έργο. Σημασία έχει να είσαι «επιστήμων» και όχι (Θεός φυλάξει!) χειρώναξ.

Σε άλλες χώρες γνώρισα καλλιεργημένους υδραυλικούς, φιλοσοφημένους χτίστες, μανάβηδες που ήξεραν απέξω όλες τις όπερες. Μετά την δουλειά τους είχαν τα χόμπι τους, καλλιεργούσαν τα ενδιαφέροντά τους. Κανείς δεν τους σνομπάριζε επειδή δεν ήταν διδάκτορες. Ούτε ένιωθαν την ανάγκη να πάνε στα σκυλάδικα και να ξοδέψουν μάτσα για να επιδειχθούν.

Πως έχουμε μπερδέψει το κύρος με το «χαρτί» κάποιας σχολής, την προσωπικότητα με τους τίτλους; Τι σημασία έχει αν διαθέτεις πτυχίο ανώτερης ή ανώτατης σχολής (η και καμίας;) Σημασία έχει τι είσαι και τι ξέρεις να κάνεις. Άνθρωποι χωρίς πτυχία σταδιοδρόμησαν, δοξάστηκαν, πλούτισαν, χειροκροτήθηκαν. Κι άνθρωποι με δέκα τίτλους πέρασαν μαύρη ζωή σε κάποιο περιθωριακό γραφείο.

Διαβάζω μία πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Στρατηγικές για τις θέσεις εργασίας στην κοινωνία της πληροφορίας». Σε λιγότερα από δέκα χρόνια, γράφει, το 50% όλων των θέσεων εργασίας στην Ευρώπη θα βρίσκεται στον κλάδο της Πληροφορικής. Ήδη το 1998 η έλλειψη ειδικών στην Πληροφορική έφτασε τις 500.000 θέσεις. Ως το 2002 θα ανέλθει σε 1.6 εκατομμύρια. Η Γερμανία παρέχει αμέσως εργασία και πράσινη κάρτα σε 30.000 εισαγόμενους τεχνικούς υπολογιστών για να αναζωογονήσουν την αγορά της.

Και εμείς, που είμαστε πολύ πιο πίσω από τους Γερμανούς (και όλους τους Ευρωπαίους) στην πληροφορική, αντί να στρέψουμε τα ΤΕΙ αποκλειστικά προς αυτή την κατεύθυνση, αντί να βελτιώσουμε την ελλιπέστατη κατάρτιση που παρέχουν, συζητάμε την «ανωτατοποίηση». Για να μείνουμε οριστικά υπανάπτυκτοι...

Φιλικά,

Νίκος Δήμου