ΩΡΟΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ (1.1.2004)

ΕΙΣΤΕ ΚΑΡΚΙΝΟΣ Η ΙΧΘΥΣ; Τώρα, που μπαίνει ο καινούργιος χρόνος, φαντάζομαι ότι σαν μορφωμένοι άνθρωποι, θα συμβουλεύεστε το ωροσκόπιό σας.

Γελάτε; Κι όμως! Οι στατιστικές δείχνουν πως το ένα τρίτο των ανθρώπων πιστεύουν στην αστρολογία. Σοβαρά έντυπα δημοσιεύουν ωροσκόπια. Ακόμα και σοβαρά sites. Ευτυχώς όχι το in.gr, αλλά το pathfinder.gr, που όχι μόνο έχει λεπτομερή ωροσκόπια αλλά στο ευρετήριό του εντάσσει την αστρολογία στις επιστήμες: (http://experts.pathfinder.gr/index.php?view=2&topic=357). Ίσως να φταιει γι αυτό ότι χορηγός της σελίδας των επιστημών είναι εταιρία που πουλάει ωροσκόπια: (http://guide.pathfinder.gr/guide?category=11&parent=). Κι αν από την σελίδα αυτή πάτε στα Ερευνητικά Ιδρύματα, θα βρείτε τον «Δημόκριτο» κάτω από την Αστρολογία και πάνω από τα UFO.

Διαβάζω στο «Σχόλιο» (http://horoscopes.pathfinder.gr/index.php?page=5) του μηνός Δεκεμβρίου: «Ο Ερμής εντός του 5ου οίκου και στις 7* ΑΙΓ 10' θα βρεθούν μαζί με την Αφροδίτη στις 14* ΑΙΓ 39' σε αντίθεση με τον Κρόνο ο οποίος θα είναι τοποθετημένος στις 11* ΚΑΡ 34' και εντός του 11ου οίκου, σηματοδοτώντας μία περίοδο αρκετά μελαγχολική, απαισιόδοξη και σαφώς γεμάτη με επιφυλάξεις».

Εγώ να δείτε επιφυλάξεις! Γλώσσα ψευδοεπιστημονική για να προσδίδει σοβαρότητα (κι ας μην ταιριάζουν πια ούτε τα σημεία του ζωδιακού κύκλου με την αστρονομική πραγματικότητα) και δήθεν βαθιές σκέψεις. Μπράβο Pathfinder! Επιπλέον στις σελίδες του μπορείτε να βρείτε και Κινέζικη Αστρολογία, Ερωτοσκόπιο, και άλλα εξόχως επιστημονικά. Που βέβαια, τελικά, αποφέρουν τζίρους δισεκατομμυρίων!

Έχω γράψει και δηλώσει δημόσια, ότι οι αστρολόγοι θα έπρεπε να εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του κοινού ποινικού δικαίου. Γιατί δηλαδή να καταδικάζεται ο απατεών ο οποίος πουλάει στον κλασικό αφελή ένα φάρμακο που είναι σκέτο νεράκι και να μην καταδικάζεται εξίσου αυτός που πουλάει μία πρόγνωση η οποία δεν έχει καμία (ΜΑ ΚΑΜΙΑ) επιστημονική βάση. Όσες έρευνες έγιναν για να εξεταστεί η αξία των αστρολογικών εκφάνσεων απέδειξαν ότι είναι κάτω και από την στατιστική τυχαιότητα. Αλλά ο ανορθολογισμός καλά κρατεί.

(Περισσότερα στις ιστοσελίδες μου, στο http://www.ndimou.gr/newsarticle_gr.asp?news_id=23). Τον απορρίπτει ο νους μας αλλά τον έχει ανάγκη η καρδιά μας. Η οποία (όπως έγραψε ο Pascal, μέγας μαθηματικός και ανορθολόγος) έχει λόγους τους οποίους ο Λόγος αγνοεί.

Καλή χρονιά αναγνώστες – τα ζώδια στο πλευρό σας!


ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΙΤΕ: Στις 2 Δεκεμβρίου έλαβα ταχυδρομική επιστολή από το ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, τμήμα Διαχείρισης Ονομάτων Internet) με την ένδειξη ότι η καταχώρηση του ονόματος ndimou.gr (που υπάρχει από το 1997) έχει εκπνεύσει από τις 31/12/2001 και πρέπει μέχρι 9/12/03 να ανανεωθεί, άλλως θα θεωρηθεί ελεύθερο και θα διατεθεί στον πρώτο ενδιαφερόμενο.

Το ndimou.gr! Έξι χρόνια το χτίζω, το διακοσμώ, το μεγαλώνω, το ομορφαίνω. Και, ξαφνικά, μέσα σε έξι μέρες μπορεί να το χάσω. Για μία φούχτα ευρώ – συγκεκριμένα 25 τον χρόνο!

Όμως θυμήθηκα ότι (βρήκα και τα χαρτιά) στις 10 Ιανουαρίου 2002 είχα αποστείλει με φαξ συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη την δική τους εντολή ανανέωσης μέχρι 31-1-2002 με πιστωτική κάρτα (κράτησα και αντίγραφο).

Αμέσως παίρνω τηλέφωνο για να συνεννοηθώ. Το νομίζετε απλό; «Οι γραμμές είναι κατειλημμένες, τηλεφωνήστε αργότερα». Κάποτε πιάνω γραμμή και πληροφορούμαι ότι δεν αρκούσε που έστειλα την εντολή, έπρεπε να ελέγξω και αν εισπράχθηκαν τα χρήματα! Όταν διαμαρτυρήθηκα για το μικρό της προθεσμίας (σκεφθείτε αν ήμουν ταξίδι!) έμαθα ότι με είχαν ειδοποιήσει σε ένα ανύπαρκτο (από το 1999) email. Κανείς προφανώς δεν απόρησε που οι ειδοποιήσεις ήρθαν πίσω. Ούτε κοίταξαν πού είναι καταχωρημένο το site (το επιμελείται η Hellasnet, η οποία είχε δηλώσει την διεύθυνση Forthnet Webmasters). Και σε κάθε περίπτωση, την ταχυδρομική μου διεύθυνση και το τηλέφωνο τα είχαν από την αρχή – γιατί με ειδοποιούν στο παραπέντε;

Βέβαια τα χρήματα που έστειλα πριν δύο χρόνια (10/1/2002) ίσως να εισπραχθούν κάποτε – είχα γράψει εδώ στην στήλη μου στο RAM ότι το συμβόλαιο για την προηγούμενη ανανέωση (μέχρι 2001) μου είχε σταλεί ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ μετά την υπογραφή του! Ηλεκτρονική ταχύτης. Έτσι δεν ανησύχησα με την καθυστέρηση για το 2002.

Έστειλα αμέσως με φαξ εντολή ανανέωσης μέχρι το 2005 με χρέωση πιστωτικής κάρτας (μαζί με όλα τα υπόλοιπα γραφειοκρατικά). Ακολούθησε τηλεφώνημα και email – για σιγουριά. Φαίνετε ότι ευτυχώς αυτή τη φορά έφτασαν. Βέβαια χρειάστηκαν πάλι επανωτά email για να καταχωρισθεί σωστά η ηλεκτρονική μου διεύθυνση (αλλού μου έστελναν μήνυμα – άλλη διεύθυνση καταχωρούσαν).

Είχα ακούσει πολλά για την γραφειοκρατία και τις δυσλειτουργίες του ΙΤΕ – αλλά τώρα τα έζησα στο πετσί μου. Διαχειρίζεται έναν πολύ ευαίσθητο τομέα: τα domain names είναι πια περιουσιακά στοιχεία με μεγάλη αξία. Ίσως χρειάζεται κάποια αναδιοργάνωση…


ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΟ! ΚΡΑΤΙΚΟ Ε-LEARNING ME 2500 €! Μου γράφει ο παλαιός φίλος Νοέλ Κουτλής:

«Τροφή για άρθρο: είχες γράψει θυμάμαι ότι ο ΟΤΕ δίνει τσάμπα τους χάρτινους καταλόγους που πιάνουν χώρο, έχουν βάρος, λερώνουν τα χέρια και κοστίζουν, ενώ χρεώνει υπερβολικά ποσά για το αντίστοιχο CD-ROM που κοστίζει 50 δρχ. να παραχθεί και διακινείται εύκολα.

Λοιπόν μια φίλη μου που έχει τελειώσει ΤΕΙ (ο παλιός κλασσικός τρόπος, που στοιχίζει στο κράτος για να είναι δωρεάν στον πολίτη, ο οποίος ταλαιπωρείται να τρέχει σε επαρχιακή πόλη, να νοικιάζει σπίτι για να σπουδάσει, κλπ, κλπ) αποφάσισε να δοκιμάσει το e-learning του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τζίφος! Το «ιντερνετικό» μάθημα για 6 μήνες στοιχίζει 2500€ !!!! Ποια είναι τα έξοδα για το Ελληνικό δημόσιο που πρέπει στους καιρούς μας να προσφέρει σε όλους τους Έλληνες δια βίου εκπαίδευση και να τους κάνει ανταγωνιστικούς; Με internet "learning" των 100.000+ δρχ των μήνα όταν ο μέσος μισθός είναι 200.000 και τα μισά φεύγουν στο νοίκι ;;;».

Και ενώ – προσθέτω εγώ – τα χρήματα του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας χάνονται από έλλειψη μελετών και εγχειρημάτων…


ΑΠΙΘΑΝΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ! Όπως είχα προαναγγείλει στην στήλη, το κινητό μου Panasonic GD 87 αναβαθμίστηκε στο διάδοχο μοντέλο του το Χ 70. Οι βελτιώσεις είναι ακριβώς εκείνες που επιθυμούσα μετά από ένα χρόνο χρήσης του 87. Το νέο κινητό είναι πιο μικρό, πιο ελαφρύ, έχει μεγαλύτερη μνήμη, Bluetooth και παιχνίδια. Η οθόνη είναι εξίσου φωτεινή και η λήψη πάντα η καλύτερη από όσα τηλέφωνα δοκίμασα.

Αλλά… (υπάρχει πάντα ένα αλλά) το Χ 70 παρουσίασε προβλήματα. Π. χ. κατά διαστήματα δεν λειτουργούσε η φωτογραφική του μηχανή. Δεν ξεκινούσε καν – πατούσες τα σχετικά πλήκτρα και έβγαινε είτε μία άσπρη οθόνη, είτε τίποτα. Αν το έκλεινες και έκανες επανεκκίνηση, τότε υπήρχε πάλι η φωτογραφική του δυνατότητα.

Πήρα τηλέφωνο το σέρβις της Intertech (αντιπροσωπεία) και είπα το πρόβλημα σε κάποιο τεχνικό. Δεν το είχε ακουστά (είναι και εντελώς καινούργιο το μηχανάκι) αλλά υπέθεσε ότι μπορεί να φταίει η κάρτα SΙΜ και μου έδωσε μία συμβουλή: αν έχω άλλες κάρτες, να την αλλάξω.

Ναι, αλλά εγώ ήθελα αυτό το τηλέφωνο, γι αυτόν τον αριθμό. Αν ήταν να τον αλλάξω, το αγόραζα και φτηνότερα – με επιδότηση. Να αλλάξω SIM (άρα και αριθμό) επειδή το κινητό έχει πρόβλημα; Άλλο και τούτο! Δεν ακολούθησα βέβαια την συμβουλή και πειραματίζομαι να δω ποια ρύθμιση στο λογισμικό του τηλεφώνου δημιουργεί αυτό το μπλοκάρισμα. Έτσι κι αλλιώς το χρησιμοποιώ πολύ σπάνια για φωτογραφήσεις. Στο αυτοκίνητο υπάρχει πάντα κάποια αξιοπρεπής ψηφιακή.


ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ: Το λεω και το ξαναλέω στην στήλη μου (και στον εαυτό μου): Μην αγοράζετε προϊόντα μόλις κυκλοφορήσουν, διότι είναι φυσικό να πάσχουν από παιδικές ασθένειες. (Οι Άγγλοι τις λένε “teething problems”: προβλήματα οδοντοφυίας). Προφανώς από τέτοιες πάσχει και το Χ70. Δεν είναι μόνο το πρόβλημα της φωτογραφικής. Στην ταχεία επιλογή, ενώ τα οκτώ πρώτα νούμερα παίρνουν τους αντίστοιχους αριθμούς από την μνήμη, το 9 τηλεφωνάει στα …παιχνίδια. (Δηλαδή εμφανίζει τον κατάλογο παιχνιδιών του κινητού). Επίσης το Bluetooth, αφού συνεργάστηκε αρχικά με το ασύρματο handsfree ΗΒΗ 35 της Ericsson – μετά αυτονομήθηκε και τηλεφωνάει σε όποιον θέλει! Όταν πατήσω το κουμπί για να κάνει φωνητική κλήση, δεν περιμένει να ακούσει το όνομα, αλλά επιλέγει αυθαίρετα ένα όνομα από τον κατάλογο φωνής, μου το λεει και (αν δεν προλάβω να το κλείσω) καλεί. Όταν αποσυνδέσω το ΗΒΗ 35 από το Panasonic και το ζευγαρώσω με το Ericsson 610, εργάζεται άριστα. Πρέπει λοιπόν να αποκτήσω και άλλο Bluetooth handsfree, το αντίστοιχο της Panasonic (γιατί – δεν είναι όλα συμβατά;) αλλά προς το παρόν (τα κακά του νωρίς) κανένα αξεσουάρ Χ 70 δεν έχει εμφανιστεί ακόμα στην αγορά.

Το λεω και το ξαναλέω – μην αγοράζετε πριν να περάσουν τουλάχιστον έξι μήνες (στα αυτοκίνητα: ένας χρόνος). Αλλά τελικά με τρωει η βιασύνη να δοκιμάσω το καινούργιο. Και έτσι την πατάω. Το Χ 70, όταν ξεπεραστούν οι παιδικές του ασθένειες, θα είναι άριστο τηλέφωνο. Έχει όλες τι προϋποθέσεις…


ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΕΣΤ ΓΙΑ UPS (περασμένο τεύχος) αλλά ακούστε και τη συνέχεια. Διότι το UPS δεν είναι ένα μηχάνημα που διαρκεί αιώνια. Σίγουρα κάποια στιγμή θα τελειώσουν οι μπαταρίες του. Μπορεί και να χαλάσει. Τότε θα έχετε πρόβλημα.

Εγώ τουλάχιστον ταλαιπωρήθηκα με ένα μικρό UPS της ΜGE (μεγάλη εταιρία – που όμως δεν αντιπροσωπεύτηκε στο τεστ μας). 1. Να βρω την αντιπροσωπεία και το σέρβις (στην Μεταμόρφωση). 2. Να κουβαλήσω το μηχάνημα και να το παραδώσω. 3. Να τηλεφωνάω τρεις μέρες για να πετύχω κάποιον τεχνικό. (Όπως μου εξήγησαν, οι τεχνικοί γυρίζουν έξω, παρέχοντας επί τόπου υποστήριξη σε μεγάλα εταιρικά μηχανήματα). 4. Να καταφέρω να ασχοληθούν και με το δικό μου. 5. Να το παραλάβω πληρώνοντας το 60% της αξίας του για τις μπαταρίες και την επισκευή.

Αν έχετε μικρό UPS, μάλλον συμφέρει να αγοράσετε καινούργιο, παρά να υποβληθείτε σε παρόμοια ταλαιπωρία και έξοδα… Άντε – και πάλι καλή χρονιά, με τον σωστό ωροσκόπο!