ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΒΡΑΔΥΤΗΤΕΣ (1.1.2003)

ΤΩΡΑ –ΔΩΡΑ! Τι καλύτερο από ένα νέο υπολογιστή; Κι αν όχι έναν ολόκληρο καινούργιο, μία αναβάθμιση του παλιού. Ανανέωση, ανάταξη, αναδόμηση – να γίνουμε πιο ισχυροί, πιο γρήγοροι, πιο ευφυείς.

Αχ, αυτές οι τεχνολογικές μας προεκτάσεις! Αποκτούμε ένα νέο αυτοκίνητο και γινόμαστε αμέσως πιο δυνατοί και πιο ακμαίοι. Ακόμα κι όταν μπαίνουμε στο παλιό μας, μετά από ένα εκτεταμένο σέρβις, νιώθουμε σαν να βελτιώθηκε και η δική μας απόδοση.

Ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε σε προχωρημένη ηλικία, αυτές οι τεχνολογικές ανανεώσεις μας συγκινούν ιδιαίτερα. Α! ναι – τα άτιμα τα μηχανήματα μπορούνε συνεχώς να αναβαθμίζονται και να ξανανιώνουν. Θεωρητικά, ούτε από γερατειά προσβάλλονται, ούτε από θάνατο. Ξεπερνιούνται βέβαια από καλύτερα και ταχύτερα αλλά και τα παλιά, με την σωστή συντήρηση είναι αθάνατα. Το πρώτο μου IBM PC XT του 1985 λειτουργεί άψογα. Και ούτε είναι τόσο αργό όσο θα φανταζόταν κανείς – γιατί το καημένο το DOS ελάχιστες απαιτήσεις είχε σε μνήμη και επεξεργαστική ισχύ.

Δεν γερνάνε τα μηχανήματα – κι αν γεράσουν μπορούν να ανανεωθούν. Βλέπετε κάτι άριστα συντηρημένα αυτοκίνητα του 1900 που χάρη στις φροντίδες των ειδικών βρίσκονται στην πρώτη νεότητα, όπως βγήκαν από το εργοστάσιο (η μάλλον την βιοτεχνία) που τα κατασκεύασε. Ποιος άνθρωπος, γεννημένος πριν από έναν αιώνα, θα μπορούσε να είναι σε ανάλογη κατάσταση;

Ιδιαίτερα τα ηλεκτρονικά, όχι μόνο δεν γερνάνε – αλλά δεν φθείρονται κι όλα. Απλά τα πετάμε πριν από την ώρα τους για να πάρουμε άλλα, πιο προχωρημένα. Τι σπατάλη γίνεται π. χ. στα κινητά τηλέφωνα, όπου μηχανήματα έξη μηνών αχρηστεύονται στο συρτάρι γιατί θέλουμε το καινούργιο με την έγχρωμη οθόνη.

Στο τέλος του χρόνου, μιλάμε για τον χρόνο. Που δεν είναι ο ίδιος για τον άνθρωπο και τα δημιουργήματά του. Μας αφήνουν πίσω αυτά, τα ανανεώσιμα τα αναβαθμίσιμα, τα αθάνατα. Και κάπου έχω την αίσθηση πως μας ψιλο-κοροϊδεύουν.

Εκεί όμως είναι και η δύναμη του ανθρώπου. Φθαρτός αυτός, εκδικείται τον χρόνο ξεπερνώντας τον είτε με έργα τέχνης, είτε με τεχνήματα. Απολαύστε τα! Όλα μας χαρίζουν κι εμάς χαρά, ανανέωση και περισσότερο χρόνο. Κι αυτό, στην εποχή των δώρων, ίσως είναι το μεγαλύτερο πακέτο κάτω από το Δέντρο.


Ο ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ: Τι πιο λογικό από έναν υπολογιστή; Ψηφιακός χώρος με σειρές από 0 και 1, δεν θα έπρεπε ποτέ να αντιφάσκει προς εαυτόν.

Και όμως! Ανοίγω το μηχάνημα και μου έρχεται αμέσως το πρώτο μήνυμα: Keyboard failure. Και αμέσως μετά: Type your password.

Μα, ω! αγαθέ, που θα έλεγε και ο Πατέρας της Λογικής, πώς να πληκτρίσω τον κωδικό μου αφού (εσύ μου είπες ότι) δεν έχω πληκτρολόγιο;

Γιατί δεν έχω πληκτρολόγιο; Διότι μου χάρισαν το ολοκαίνουργο Microsoft Wireless Desktop (μαζί και με ασύρματο οπτικό ποντίκι) πολύ όμορφο και με δεκάδες ευκολίες ενσωματωμένες στα πλήκτρα του. Αλλά, όπως κάθε νέο προϊόν, και με τις απαραίτητες παιδικές ασθένειες.

Πρώτη ασθένεια ήταν ότι δεν δεχόταν να εγκαταστήσει το σχετικό του λογισμικό (χωρίς αυτό δεν λειτουργούν τα έξτρα κουμπάκια) σε ένα μηχάνημα με Windows Millennium. Κάθε φορά που ξεκίναγε η εγκατάσταση, μου ξεφύτρωνε το Error 1101 και η διαδικασία ακυρωνότανε. Χρειάστηκε να τηλεφωνήσω στην υποστήριξη της Microsoft Hellas (τηλ. 2109499100) για να πάρω μετά από τρεις μέρες την απάντηση (μεσολάβησε Σαββατοκύριακο) ότι πρέπει να μπω με δισκέτα εκκίνησης στο μηχάνημα και να σβήσω από το DOS το αρχείο MSI.DLL από το Windows\system. Με τον τρόπο αυτό έσβηνα τον παλιό Windows Installer που προκαλούσε το πρόβλημα.

Εντωμεταξύ, μέχρι να περάσει το Σαββατοκύριακο, εγκατέστησα το ίδιο λογισμικό σε ένα μηχάνημα με Windows XP – και διαπίστωσα προς μεγίστη μου έκπληξη πως η Microsoft δεν περνάει από έλεγχο τα δικά της προϊόντα! Και για τους δύο οδηγούς (πληκτρολόγιο και ποντίκι) τα ΧΡ μου έβγαλαν μήνυμα ότι this driver is not digitally signed και ήθελαν να με αποτρέψουν από την εγκατάσταση. Το δικό τους προϊόν – και μάλιστα στην τελευταία του έκδοση! Τι να πει κανείς; Μήπως πρόκειται για συντροφικά μαχαιρώματα ανάμεσα σε τμήματα της εταιρίας;

Τέλος πάντων, πέρασε το Σαββατοκύριακο, πήρα την απάντηση έκανα την διαδικασία με την δισκέτα (σκέπτομαι πάντα τον αρχάριο και ανίδεο χρήστη ο οποίος δεν ξέρει ούτε τι είναι δισκέτα εκκίνησης ούτε βέβαια τις εντολές του DOS) και να το επόμενο πρόβλημα! Ο υπολογιστής δεν αναγνώριζε το ασύρματο πληκτρολόγιο ήδη σε επίπεδο BIOS. Keyboard failure, με το που άναβε το μηχάνημα. Νέο τηλεφώνημα στην υποστήριξη – πρόταση: να αλλάξει κανείς την ασύρματη συχνότητα (υπάρχουν κάποια κουμπάκια – τα περισσότερα καλά κρυμμένα - που τα ρυθμίζουν αυτά).

Ας σημειώσω πως όσο δεν είχα εγκαταστήσει το λογισμικό ο υπολογιστής «έβλεπε» το πληκτρολόγιο – απλά δεν λειτουργούσαν τα έξτρα κουμπιά. Τελικά δεν ωφέλησε πολύ που άλλαξα την συχνότητα: με τον ίδιο απρόβλεπτο τρόπο, πότε συνδέεται και πότε όχι. Εκεί που είχε σταματήσει να επικοινωνεί, στην επόμενη επανεκκίνηση ξαναρχίζει. Ο λογικός υπολογιστής μου, είναι παράλογα απρόβλεπτος.

Τώρα που γράφω, το πληκτρολόγιο λειτουργεί άψογα – και πραγματικά προσφέρει άπειρες δυνατότητες. Όλα τα F πλήκτρα έχουν διπλές χρήσεις. Μπορείς να ανοίγεις, να αποθηκεύεις, να τυπώνεις με ένα πάτημα. Ξαναγυρίσαμε στην εποχή πριν από το ποντίκι, όταν όλα έπρεπε να τα κάνεις με συνδυασμούς πλήκτρων. (Μου έχουν μείνει μερικοί τέτοιοι και τους χρησιμοποιώ ακόμα και σήμερα. Π. χ. αντί για αποθήκευση πατάω Ctrl+s και αν θέλω να γράψω με πλάγια ή μαύρα στοιχεία πατάω Ctrl+i και Ctrl+b).

Ναι, όλα λειτουργούν τώρα σωστά (κι ελπίζω να παραμείνουν έτσι) αλλά μου έφαγαν πολλές ώρες και μου άφησαν μία αδιόρατη αίσθηση ανασφάλειας. Τώρα γράφω στο ασύρματο, αλλά έχω δίπλα μου, για ρεζέρβα, το παλιό, κλασικό ενσύρματο.

Άλλη μία απόδειξη για το πόσο πολύπλοκη και απρόβλεπτη είναι ακόμα η πληροφορική. Είδατε τι μπορεί να συμβεί με ένα πληκτρολόγιο;


ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΗ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ: Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, πρώτο θέμα πάνω-πάνω και πέρα-πέρα στην πρώτη σελίδα της Καθημερινής «ΈΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ»! Υπότιτλος: «Κλέβουν από λογαριασμούς, αλλά και (sic) μπορούν να παραλύσουν ένα ολόκληρο κράτος».

Πανικός! Ποιο είναι το έγκλημα; Ποιος παρέλυσε, ποιο κράτος; Μία ανάγνωση δεν δίνει τίποτα το καινούργιο – κάτι παλιές και ανεπιβεβαίωτες φήμες για το πώς χάκερς έκλεψαν αριθμούς πιστωτικών καρτών γνωστών προσωπικοτήτων – στις αρχές του 2001. (Ξαφνικά το θυμηθήκαμε στα τέλη του 2002!). Όλο το θέμα βασίζεται σε μία ανακοίνωση της (άγνωστης σε μένα) ελληνικής εταιρίας MD5 που ασχολείται με το ηλεκτρονικό έγκλημα. Η ανακοίνωση διαφημίζει ένα συνέδριο που οργανώνει η εταιρία στην Αθήνα στις 27 και 28 Νοεμβρίου.

Και η μεν εταιρία πουλάει τρόμο για να πουλήσει ασφάλεια. Αλλά η σοβαρή Καθημερινή κάνει το θέμα πρωτοσέλιδο στο Κυριακάτικο φύλλο – βασιζόμενη σε φήμες, παλιά στοιχεία και μία διαφημιστική ανακοίνωση;

Όχι ότι δεν υπάρχει έγκλημα και απάτη στο Ιντερνετ. Ο ψηφιακός κόσμος καθρεφτίζει τον υλικό. Ό,τι βρίσκεις στον ένα, θα το συναντήσεις και στον άλλο – και μάλλον στο ίδιο ποσοστό. Αλλά δεν υπήρχε κανένας λόγος για πρωτοσέλιδο θέμα με μεγάλα γράμματα. Μια τέτοια πρεμούρα προδίδει την φοβία των ψηφιακά αναλφάβητων μπροστά σε αυτά που αγνοούν. Το μυστηριώδες και ύποπτο Ιντερνετ όλο και κάτι δυσοίωνο θα κρύβει…

Τι τραβάει κι αυτό το δύσμοιρο το Διαδίκτυο!


ADSL, xDSL – ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ! Σε σχέση με όσα έγραφα στο περασμένο τεύχος, ο αναγνώστης κ. Γιάννης Παπαδόπουλος μου θυμίζει πως η αρχική εξαγγελία του ΟΤΕ για την τεχνολογία ADSL προέβλεπε την διάθεσή του από το τέλος του 2001. Ήδη μπήκαμε στο 2003 και φως (δηλαδή ταχύτητες) δεν βλέπουμε. Χαρακτηριστικά γράφει: «Όλες οι ιστορίες του ΟΤΕ θα μπορούσαν να είναι πολύ αστείες αν δεν ήταν ΠΟΛΥ τραγικές! Δεν είναι δυνατόν οι ISDN να αποκαλούνται "η τεχνολογία των αρχών του '90" και οι DSL "η τεχνολογία του τέλους του '90" κι εμείς, εν Ελλάδι, να συνεχίζουμε να ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΜΕ να μένουμε πίσω μια δεκαετία! Άντε οι ISDN άργησαν... Θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια και για τις ADSL όταν ΗΔΗ έχει βγει το xDSL? Όποιοι κι αν είναι οι λόγοι του, ο ΟΤΕ πρέπει να σταματήσει να είναι τροχοπέδη στην εξέλιξη της Πληροφορικής αλλά και ΟΛΩΝ των Νέων Τεχνολογιών που στηρίζονται στις επικοινωνίες. ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ! Πότε θα βγει κάποιος από τους κατόχους υπεύθυνων θέσεων (π.χ. ο κ.Βερελής), να τους τραβήξει το αυτί;».

Και αναφέρει μία γνωστή φήμη (την έχω ακούσει και εγώ): «Οι συνδέσεις DSL είναι αναλογικές. Ο ΟΤΕ έχει ήδη επενδύσει αρκετά σε εξοπλισμό ψηφιακών γραμμών (ISDN). Συνεπώς είναι καλή επιχειρηματική τακτική (σύμφωνα με τις ιδιοφυΐες του κολοσσού) να δώσουν πρώτα όσες περισσότερες ISDN μπορούν και μετά να πάνε σε νέα "ξηλώματα" για να βάλουν DSL».

Η μόνη παρηγοριά είναι μία άλλη πληροφορία: ότι η εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΟΜ πρόσφατα εξαγόρασε μια μικρή Αμερικάνικη εταιρεία που εξειδικεύεται στην κατασκευή... DSL Modem. Αυτή τη στιγμή αναδιοργανώνουν την γραμμή παραγωγής τους. Υποθέτω ότι κάτι θα ξέρουν…

Ας έχουμε ταχύτητες δύο Megabits κι ας είναι από την Intracom. Ελπίζω πάντως τα DSL modem της να είναι πιο αξιόπιστα από τα NetMod που, ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό, «καίγονταν» σαν τα ξερά τα ξύλα…


ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΜΕ ΡΩΤΑΝΕ: ναι, το «Ειρωνικό (νεοελληνικό) Λεξικό» δεν υπάρχει πια στις σελίδες μου (www.ndimou.gr). Υπάρχει όμως, μεγαλύτερο και πληρέστερο, στα βιβλιοπωλεία. (Δεν επιτρέπεται να κάνω αθέμιτο ανταγωνισμό στον εκδότη μου). Έμειναν όμως όλα τα άλλα – τρία βιβλία και δεκάδες λογοτεχνικά και δοκιμιακά κείμενα – γι όσους ενδιαφέρονται .


ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ – να είστε καλά και να χαίρεστε την πλούσια και συναρπαστική εποχή μας! Δύσκολη, δεν λέω, σκληρή και απαιτητική (γι αυτό και την αρνιούνται όλοι οι πνευματικά οκνηροί) αλλά σίγουρα η πιο ενδιαφέρουσα στην μέχρι τώρα ιστορία του ανθρώπου.