ΠΕΡΙ ΦΟΡΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΦΟΡΗΤΩΝ (1.9.2003)

ΠΟΤΕ ΕΝΑΣ ΦΟΡΗΤΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΦΟΡΗΤΟΣ; Κατά την δική μου άποψη όταν ξεπερνάει τα 2 κιλά αρχικό βάρος. (Με τροφοδοτικό, καλώδια, κλπ., και τσάντα πάει 4. Μόνο η τσάντα ζυγίζει από 1 μέχρι 1.5 κιλά).

Θεωρείτε αφόρητο σχολαστικισμό το να ζυγίζει κανείς τσάντες; Για περάστε μερικές ώρες στις ουρές των αεροδρομίων με έναν νορμάλ φορητό (των 3.5 κιλών αρχικό βάρος – τελικό 6) κρεμασμένο στον ώμο – και μου ξαναλέτε.

Επίσης αφόρητος μπορεί να γίνει ένας φορητός όταν σφυρίζει ο ανεμιστήρας του. Αν δεν το έχετε ζήσει δεν θα το πιστέψετε – αλλά υπάρχουν φορητοί που κάνουν περισσότερο (και πιο δυσάρεστο) θόρυβο από επιτραπέζιους. (Ένας από αυτούς είναι και ο 2126ΕΑ Compaq Pressario με Mobile Celeron 2.0). Εκτός που σε ζαλίζουν και δεν σε αφήνουν να συγκεντρωθείς, ενοχλούν και τους άλλους (π. χ. τον πλαϊνό σου στο αεροπλάνο…)

Τρίτη περίπτωση ενόχλησης από φορητό: Η θερμότητα που εκλύει. Δεδομένου ότι τις περισσότερες φορές τον έχουμε κυριολεκτικά στα γόνατά μας (εξ ου και η ονομασία laptop) άμα η κάτω του πλευρά φτάνει τους 50+ βαθμούς, σε ψήνει κυριολεκτικά. (Να ζητήσω από τους αξιότιμους δοκιμαστές μας να συμπληρώσουν τις δοκιμές τους με αυτούς τους δύο παράγοντες;).

Όλα αυτά όχι μόνο επειδή το καλοκαίρι είναι η κατεξοχήν εποχή των φορητών – αλλά επειδή, τελικά, εκτοπίζουν σιγά-σιγά τους επιτραπέζιους – και καλά κάνουν. Δεν υπάρχει πια σχεδόν τίποτα που να μην μπορεί να κάνει ένα δυνατός και γρήγορος φορητός – εκτός ίσως από τα παιχνίδια, στα οποία πάντα ένας επιτραπέζιος θα είναι πιο γρήγορος. Το πρόβλημα της μη αναβάθμισης που είχαν οι φορητοί ξεπερνιέται και αυτό – τώρα σε πολλά μοντέλα (ιδιαίτερα σε όσα συναρμολογούνται στην Ελλάδα) μπορεί κανείς αργότερα να αλλάξει επεξεργαστή και μνήμη.

Μένει το θέμα του κόστους. Αλλά και εκεί η σχέση 1:4, που υπήρχε παλιά, τείνει να γίνει 1:2 σε μέσο όρο – μερικές φορές και ευνοϊκότερη.…

Συχνά μου γράφουν αναγνώστες ζητώντας συμβουλές για αγορά φορητού. Δεν είμαι ειδικός – αλλά τα τελευταία δεκατρία χρόνια έχω χρησιμοποιήσει δεκάδες φορητά μηχανάκια στην ζωή μου (ιδιόκτητα και δανεικά) και άρα έχω κάποια πείρα. Παίρνω λοιπόν αφορμή από ένα γράμμα του αναγνώστη κ. Κονταξή και παραθέτω τις ερωτήσεις του και την απάντηση με πρόσθετα σχόλια.

«Θεωρώ ότι η αγορά ενός τέτοιου μηχανήματος, δηλαδή με υψηλότερο κόστος από ένα desktop PC και ελάχιστες δυνατότητες αναβάθμισης, θα πρέπει να βασίζεται σε ιδιαίτερη σκέψη όσον αφορά τις ανάγκες του αγοραστή και μελέτη όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την επεκτασιμότητα.

Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν αρκούμαι στις "τεχνικές λεπτομέρειες" των διαφόρων διαφημίσεων όπου για παράδειγμα ο 40GB σκληρός δίσκος μπορεί να αποδειχθεί 35GB και χωρίς αντικραδασμική προστασία. Έτσι, προσπαθώ να συγκεντρώσω κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μετρούν ιδιαίτερα σε ένα φορητό υπολογιστή.

Μέχρι στιγμής έχω σκεφτεί τα εξής:

1. ο σκληρός δίσκος να έχει αντικραδασμική προστασία (διαφορετικά σε κάθε μετακίνηση π.χ. από το τραπεζάκι στον καναπέ θα έχουμε κολλήματα και άλλες δυσάρεστες συνέπειες)

2. ο ανεμιστήρας ψύξης να βρίσκεται στο πίσω μέρος (δίπλα στις θύρες επέκτασης) και όχι στο κάτω (διαφορετικά είτε θα καούν τα πόδια μας είτε το μηχάνημα)

3. το FDD να είναι αποσπώμενο, δίνοντας την θέση του σε μια extra μπαταρία (μέχρι να κυκλοφορήσουν οι μπαταρίες υγρού καυσίμου καλό είναι να μπορούμε να αυξήσουμε την αυτονομία από τις 2.5 περίπου ώρες στις 5)

4. η κάρτα γραφικών να είναι επώνυμη και τουλάχιστον 64MB (προτιμώνται τα 128MB) μιας και θα ασχοληθώ με επεξεργασία 3D γραφικών και παιχνίδια

5. να υπάρχουν θύρες COM, LPT1, USB, Firewire (έχω συναντήσει μηχάνημα χωρίς COM!!) καθώς και IrDA και SmartCart.

6. να υπάρχει κάρτα δικτύου (για modem δεν το συζητώ. είναι πλέον standard).

Τα παραπάνω είναι "ψιλά γράμματα" που πιστεύω ότι αν δεν ρωτήσω για αυτά κανείς δεν πρόκειται να με ενημερώσει. Να σημειωθεί ότι πλέον όλοι δίνουν combo drives και άρα το θεωρώ απίθανο να βρεθώ με απλό cd-rom.

Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω εάν προτείνετε οθόνη 17'' σε φορητό υπολογιστή. Μήπως αυξάνουν κατά πολύ οι διαστάσεις; Τέλος, θεωρείτε σημαντικότερη την ύπαρξη ενός mobile επεξεργαστή (με λειτουργίες εξοικονόμησης ενέργειας) ή ενός κανονικού με λειτουργία hyper-threading; Προσωπικά πιστεύω ότι η επιλογή ενός με λειτουργία hyper-threading είναι προτιμότερη μιας και εξασφαλίζονται υψηλότερες επιδόσεις μόνο όμως στην περίπτωση που υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης δεύτερης μπαταρίας».


ΑΓΑΠΗΤΕ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ: Οι προτεραιότητες καθενός στα notebook είναι διαφορετικές - π.χ. για μένα καθοριστικό είναι το βάρος. Το σημερινό δικό μου ζυγίζει 1.1 κιλό και με καλύπτει απόλυτα. Μην αγοράσετε 3 spindle notebook (τριαξονικό) αλλά των 2 (δίσκος - CD). H δισκέτα προσθέτει 300 γραμμάρια και είναι πια άχρηστη (και άκρως αναξιόπιστη). Αγοράστε ένα USB disk των 256 η 512 ΜΒ (και 20 γραμμαρίων) για τις μεταφορές αρχείων και τελειώσατε. (Το δικό μου δεν έχει ούτε CD-ROM. Διαθέτω ένα εξωτερικό, που το χρησιμοποίησα μόνο στην αρχή για εγκαταστάσεις προγραμμάτων). Και για τις Smart card ίσως είναι καλύτερα να πάρετε έναν εξωτερικό αναγνώστη (card reader) γιατί υπάρχουν τόσες πολλές που είναι δύσκολο ο φορητός να τις διαβάζει όλες.

ΚΥΡΙΩΣ: Από την στιγμή που υπάρχει ο νέος Pentium M (Centrino Technology με νέο chipset – το 855) μη συζητάτε ΚΑΘΟΛΟΥ για Pentium ΙΙΙ ή 4 ή 4 mobile ή Desktop. Προσοχή: ο νέος, ο οποίος αποτελεί πραγματική επανάσταση στον σχεδιασμό, λέγεται Pentium M (σκέτος) και κυκλοφορεί σε 1.3, 1.4, 1.6 και 1.7 GHz. Έχει την διπλή ουσιαστική ταχύτητα από ένα Pentium 4 και καταναλώνει την μισή ενέργεια. Π. χ. ένας Μ στο 1.4 είναι εξίσου γρήγορος με ένα 4, 2.8 και βοηθάει την μπαταρία να κρατάει μέχρι και έξη ώρες. Τέτοια μηχανήματα έχουν η Dell, η ΙΒΜ, η Toshiba και η Compaq. Είδα και κανένα-δύο ελληνικής συναρμολόγησης, σε καλές τιμές.

Βλέπω ότι είσαστε αρκετά απαιτητικός – γι αυτό θα σας συνιστούσα έτσι κι αλλιώς τις μεγάλες διεθνείς μάρκες. Η ελληνική συναρμολόγηση έχει το πλεονέκτημα της (λίγο) χαμηλότερης τιμής, της ευελιξίας στην διαμόρφωση και της δυνατότητας αναβάθμισης – αλλά δεν έχει ακόμα πολύ καλή ποιότητα κατασκευής (ιδιαίτερα σε θέματα θορύβου πληκτρολογίου και θερμότητας…). Αν και βέβαια μπορεί να σας τύχει (όπως μου συνέβη) μηχάνημα επώνυμο, ο Compaq Presario που λέγαμε, με ανεμιστήρα …βοής.

Με τα άλλα που γράφετε, συμφωνώ - πλην της οθόνης και των θυρών. Για μένα φυσιολογική οθόνη για ένα φορητό είναι η 14.1, αλλιώς αυξάνει πολύ το βάρος και η κατανάλωση. Αν θέλετε πολύ μεγαλύτερη, πάρτε μία εξωτερική. Με την δεκαεπτάρα θα πάτε σε βάρος ταξιδιού οκτώ κιλά! Οι θύρες COM και LPT είναι άχρηστες – δεν είχα, εδώ και χρόνια, και δεν μου χρειάστηκαν ποτέ. Καλύτερα να έχει περισσότερες USB και να είναι USB 2.0. Απαραίτητες η IrDA και η Firewire. Όσο για την κάρτα γραφικών, 64ΜΒ είναι αρκετά – σκεφτείτε την κατανάλωση και την θερμοκρασία. Έτσι κι αλλιώς κανένα φορητός δεν κάνει για κορυφαία παιχνιδομηχανή. Ό,τι και αν διαλέξετε τελικά, προσέξτε οι μνήμες να είναι DDR και ο σκληρός στις 5.400 στροφές (κυκλοφορούν ακόμα πολλοί 4.5). Επίσης, η θερμότητα που αναπτύσσεται δεν έχει σχέση μόνο με την θέση του ανεμιστήρα – αλλά με την όλη κατασκευή και την ισομερή διάχυσή της στην κάτω επιφάνεια.


ΚΑΙ ΜΙΑ ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΦΟΡΗΤΟ: Διαβάζω στην δοκιμή του τελευταίου RAM για τον Toshiba Portege 2010 ότι: «δεν υπάρχουν οδηγοί ούτε δισκέτας, ούτε CD ή DVD. Ο μόνος τρόπος εξαγωγής δεδομένων από τον μικρό 30άρη δίσκο της Toshiba είναι μέσω δικτύου, είτε ασύρματα είτε ενσύρματα». Επειδή τυχαίνει να χρησιμοποιώ αυτό το μηχάνημα, θέλω να υπενθυμίσω στον εκλεκτό συνάδελφο τα θαυματουργά εργαλεία που λέγονται USB Disks – λεπτά σαν το μικρό δακτυλάκι, με χωρητικότητες μέχρι 1GB.

ΚΡΑΥΓΗ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Μου γράφει ο αναγνώστης Κωνσταντίνος Γρεβενίτης, που σπουδάζει στο τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων του ΤΕΙ Κρήτης (Ηράκλειο). Το γράμμα του έχει τέσσερις παραγράφους. Σημειώνω μόνο τις αρχικές φράσεις:

1. Δεν έχουμε καθηγητές. Το τμήμα άρχισε να λειτουργεί το 1999 (είναι νέο τμήμα) και ανακοίνωση για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τώρα βγήκε.

2. Δεν έχουμε βιβλία. Από το 4ο εξάμηνο και μετά δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή βιβλία και αυτά που παίρνουμε τα παίρνουμε δανεικά, δηλαδή στο τέλος του εξαμήνου τα επιστρέφουμε.

3. Δεν έχουμε εργαστήρια. Τα εργαστήρια μας είναι πολύ λιγότερα από αυτά που μας χρειάζονται. 4 εργαστήρια για 1100 φοιτητές.

4. Οι καθηγητές μάς ζητούν εκτυπωμένες πολυσέλιδες εργασίες. Αλλά έχουμε δικαίωμα να εκτυπώνουμε μόνο 40 σελίδες το μήνα... Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, πηγαίνετε στο www.paraepp.tk


ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΑ:

1. Αρνητικό: Φίλος που έχει σαρωτή HP Scanjet 3500c άλλαξε υπολογιστή και, όταν πήγε να τον εγκαταστήσει, διαπίστωσε πως είχε χάσει το σχετικό CD-ROM. Έψαξε να βρει τον οδηγό (driver) στις σελίδες της ΗΡ στο Δίκτυο και διαπίστωσε πως ο μόνος τρόπος να πάρει ένα αρχείο .inf των 28kb (αυτό χρειαζόταν) ήταν να κατεβάσει ολόκληρη σουίτα (άχρηστων) προγραμμάτων μεγέθους 237.6ΜΒ. Πεντέμισι ώρες σύνδεση με ISDN 128K του κόστισε! Αδιανόητο!

2. Θετικό: Για τους κατόχους της Vodafone GPRS Connect Card – συνέχεια και απάντηση σε παράπονα που έλαβα: Μόλις δοκίμασα ένα θαυματουργό εξάρτημα – μία μικρή κεραία της Radiall (www.radiall.com) που προσαρμόζεται στην κάρτα και λύνει τα προβλήματα της σύνδεσης. Θα την βρείτε όπου και τη κάρτα – την αναβαθμίζει ουσιαστικά.

ΜΙΑ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: HELLUG.GR. Για όσους, όπως εγώ, μαθητεύουν στο Linux υπάρχει μια κοινότητα ανθρώπων έτοιμη να βοηθήσει. Ο ΗΕLLUG είναι ένας μη κερδοσκοπικός σύλλογος εθελοντών και φίλων του linux. Μπορείτε να βρείτε βοήθεια και πολλές πληροφορίες για linux στις διευθύνσεις www.linux.gr, www.hellug.gr, lists.hellug.gr.


Y. Γ. Μη κερδοσκοπικές είναι και οι ανανεωμένες σελίδες www.ndimou.gr – δίνουν πολύ υλικό, χωρίς να ζητάνε αντάλλαγμα!