ΠΟΣΟ WIDE ΑΝΤΕΧΕΤΕ; (1.2.2004)

O EMIL ZOLA ΗΤΑΝ ΠΡΟΦΗΤΗΣ! Πριν 125 χρόνια έγραψε ένα διήγημα με τίτλο: «Ένα θύμα της Διαφήμισης» (Une victime de la réclame). Το ανακάλυψα και το μετάφρασα για πρώτη φορά το 1975. Στο κείμενο αυτό αφηγείται την τραγική ιστορία κάποιου Πιέρ Λαντρύ, που από αφέλεια και ευπιστία πίστευε όλες τις διαφημίσεις που διάβαζε (τότε ήταν μόνο έντυπες αγγελίες) χρησιμοποιούσε τα διαφημιζόμενα προϊόντα μέχρι που στο τέλος πέθανε πρόωρα δοκιμάζοντας κάτι νέα θαυματουργά μαντζούνια.

Βέβαια πρέπει να επισημάνει κανείς πως εκείνη την εποχή οι διαφημίσεις αφορούσαν σχεδόν αποκλειστικά διάφορες απάτες. Δεν υπήρχαν σοβαρές διαφημιζόμενες εταιρίες με μάρκες (brands ή «μπράντες» όπως άκουσα να τις μεταφράζουν) που να προσέχουν την «εικόνα» τους. Οι διαφημιζόμενοι ήταν διάφοροι τυχοδιώκτες της αρπαχτής, ή εφευρέτες της συμφοράς που σήμερα υπήρχαν και αύριο ήταν άφαντοι.

 Τώρα, γιατί θυμήθηκα τον Ζολά; Διότι άσχετο αν δεν πεθαίνουμε από τις ρεκλάμες, θύματα της διαφήμισης υπάρχουν δυστυχώς άφθονα και σήμερα. Τέτοιος υπήρξα και εγώ τις άγιες ημέρες. Βλέποντας πως η παλιά μου τηλεόραση είχε αρχίσει να παρουσιάζει έντονα εκφυλιστικά συμπτώματα γήρατος, (20 ετών – μία από τις πρώτες Sony Black Trinitron 25 ιντσών, στερεοφωνική) αποφάσισα να την αλλάξω.

Παρασύρθηκα λοιπόν από την διαφήμιση και την μόδα (μαζί και τις παραινέσεις των ειδικών) και αγόρασα μία τηλεόραση 32 ιντσών 16:9 wide. Όχι, δεν ήταν plasma ούτε LCD. Δεν είμαι ακόμα ευτυχής από την ποιότητα κινούμενης εικόνας αυτών των τεχνολογιών (ούτε από την τιμή τους). Άλλωστε, στην θέση που μπήκε, δεν είχα πρόβλημα χώρου. Πήρα λοιπόν μία κλασική CRT με όλες τις τελευταίες τεχνολογικές προδιαγραφές.

 Όμως, με το σχήμα 16:9, έχω τώρα μικρότερη εικόνα από αυτή που είχα επί 20 χρόνια! Διότι όλοι οι σταθμοί, ακόμα και οι περισσότεροι δορυφορικοί, εκπέμπουν σε αναλογία 4:3! Κι επειδή δεν ανέχομαι τις παραμορφώσεις, ούτε τις περικοπές εικόνας, όταν βλέπω σε 4:3, η εικόνα μου είναι 24 ιντσών!

Πλήρωσα λοιπόν 1500 ευρώ για να έχω μικρότερη εικόνα! Μη μου πείτε για οικιακό κινηματογράφο και DVD – η συσκευή αυτή, εκεί που είναι, δείχνει μόνο τηλεοπτικούς σταθμούς. Όμως η αναλογία 16:9 wide έχει τόσο πολύ επικρατήσει, που αν κοιτάξετε τους πίνακες αγοράς του HI TECH θα δείτε ότι, σε μεγάλες διαστάσεις, ελάχιστες 4:3 προσφέρονται και ακόμα λιγότερες κερδίζουν την σύσταση του περιοδικού!

Γιατί επεκράτησε το 16:9 ενώ όλοι οι σταθμοί προβάλουν 4:3; Δήθεν ήταν η τεχνολογία του μέλλοντος – αλλά δέκα χρόνια τώρα που την ακούω, το μέλλον δεν ήρθε. Εδώ είναι η δύναμη της διαφήμισης που δημιουργεί την μόδα – και σε παρακινεί να πετάξεις την παλιά σου συσκευή και να πληρώσεις τα διπλά (ή τα δεκαπλά, αν είναι plasma ή LCD) για να πάρεις μία …μικρότερη.

Τελικά όλη αυτή η ιστορία με το 16:9 είναι μία κατασκευή του μάρκετινγκ. Που έχει παρασύρει και τα ειδικά περιοδικά, και τους ειδικούς εμπειρογνώμονες. Και κανείς δεν έχει το θάρρος να φωνάξει: «Ο Βασιλιάς είναι γυμνός!». Όλοι την επαινούν χωρίς να σε προειδοποιούν για το τι θα χάσεις.

Θύμα λοιπόν της διαφήμισης, ακόμα και ένας τέως διαφημιστής…


ΚΑΛΟΙ ΟΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ – όταν λειτουργούν. Όμως, εκείνο το e-pass της Αττικής Οδού, μία στις τρεις ανοίγει την δίοδο! Και καλά αν είσαι μόνος και κάνεις πίσω για να ξαναδοκιμάσεις (με την τρίτη περνάς). Αλλά αν σου έχει κολλήσει πίσω άλλος…

Καλοί οι αυτοματισμοί – αλλά όταν το Outlook παίρνει πρωτοβουλίες και συγχωνεύει όλα τα βιβλία διευθύνσεων σε έναν αχταρμά…

Καλοί οι αυτοματισμοί – αλλά καμιά φορά μπερδεύονται. Το αυτοκίνητο που οδηγώ (Renault Megane) έχει αισθητήρες για τα φώτα (ανάβουν αυτόματα όταν σκοτεινιάσει) αισθητήρες για την βροχή (κινούν τους καθαριστήρες πιο γρήγορα όταν πέφτει πολύ νερό στο παρ-μπριζ) και καθρέφτη οπισθοπορείας που σκοτεινιάζει αυτόματα. ¨Όμως αρκεί να τρέξεις πιο γρήγορα για να επιταχύνουν οι καθαριστήρες, έστω κι αν βρέχει λιγότερο…


ΒΡΕΧΕΙ… ΒΡΕΧΕΙ… Αρχές Ιανουαρίου και ουδέποτε (σύμφωνα με τους μετεωρολόγους) έχει πέσει τόσο νερό, όσο τις τελευταίες εβδομάδες. Τα ίδια και πέρυσι. Φαίνεται πως τα σύννεφα δεν έχουν διαβάσει τις (ψευδο)επιστημονικές διατριβές τόσων και τόσων δημοσιογράφων για την ξηρασία, την ερήμωση και την καταστροφή λόγω της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας (global warming) και του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Αλλά οι καταστροφολογούντες δημοσιογράφοι έχουν αμέσως έτοιμη την άλλη απάντηση: το ρίχνουν στα «ακραία καιρικά φαινόμενα» - δεύτερη καραμέλα της σύγχρονης θρηνωδίας που και αυτά (όπως και άλλα κακά της μοίρας μας) οφείλονται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Την στιγμή που, οι πιο σοβαροί επιστήμονες, δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα γύρω από την αλλαγή κλίματος και ερευνούν με προσοχή όλες τις παραμέτρους του ιδιαίτερα περίπλοκου θέματος.

Η μετεωρολογία είναι η πιο σύνθετη και δύσκολη επιστήμη (μην ξεχνάτε πως από αυτή ξεκίνησε η σύγχρονη θεωρία του χάους) κι εμείς την έχουμε κάνει συζήτηση καφενείου!

ΩΡΟΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΙ. Πολλές αντιδράσεις κάθε είδους ξεσήκωσε το περασμένο μου κείμενο περί αστρολογίας. Πήρα άφθονα συγχαρητήρια (οι αναγνώστες του RAM φαίνεται πως δεν συχνάζουν στις καφετζούδες) αλλά και αρκετές αντιρρήσεις. Πιο αστεία από όλες μου φάνηκε η επίκληση της δημοκρατίας.

«Ζούμε σε μία ελεύθερη κοινωνία και ο καθένας έχει δικαίωμα να πιστεύει ό,τι θέλει. Σωστά;».

Λάθος. Το να εξαπατάς τους ανθρώπους και να τους παίρνεις χρήματα με ψεύτικες προγνώσεις, υποσχέσεις και ερμηνείες, δεν είναι δημοκρατικό δικαίωμα – ούτε αυτού που εξαπατά, ούτε εκείνου που εξαπατάται. Περί αυτών γράφει πολλά ο Ποινικός Κώδικας. (Επαναλαμβάνω τη θέση μου πως οι αστρολόγοι είναι απατεώνες του κοινού ποινικού δικαίου και παρακαλώ όποιον θίγεται να με μηνύσει για να έχουμε και ένα δεδικασμένο…)

Βεβαίως σε μία δημοκρατική κοινωνία κάθε πίστη είναι ελεύθερη. Ο καθένας μπορεί να πιστεύει στον Χριστό, τον Μωάμεθ ή τον Ζωροάστρη. Αλλά η αστρολογία δεν θέλει να είναι πίστη (όπως π. χ. μία θρησκεία). Ισχυρίζεται πως είναι γνώση. Παριστάνει την επιστήμη. Ερμηνεύει τα φαινόμενα και προβλέπει την μελλοντική τους εξέλιξη. Είναι το κατ’ εξοχήν παράδειγμα γι αυτό που αποκαλούμε ψευδοεπιστήμη.

Άλλη αστεία αντίρρηση που διάβασα σε ένα email: «Θα θέλατε να καίμε τους αστρολόγους όπως έκαναν στον Μεσαίωνα;». Εντελώς ανιστόρητος ο κύριος. Το Μεσαίωνα (αλλά και πολύ αργότερα) δεν έκαιγαν τους αστρολόγους αλλά τους αστρονόμους. Αν ο Γαλιλαίος ήταν αστρολόγος δεν θα είχε κινδυνεύσει καθόλου. Και τον Κέπλερ και τον Κοπέρνικο τους κυνήγησαν. Αντίθετα τον Μεσαίωνα (και πολύ μετά) οι αστρολόγοι βασίλευαν!

Φυσικά οι αστρολογούντες του Pathfinder ετήρησαν σιγήν ιχθύος. «Τα χρήματα δεν έχουν μυρωδιά» είπε ο αυτοκράτορας Βεσπασιανός στον γιο του, όταν ο τελευταίος διαμαρτυρήθηκε για τον αυτοκρατορικό φόρο στις τουαλέτες. (Η ιστορία εκδικήθηκε τον αυτοκράτορα, ονομάζοντας όλα τα δημόσια ουρητήρια «Βεσπασιανές»…). Και τα χρήματα των αστρολόγων δεν όζουν. Αυτό άλλωστε πιστεύει και το ελληνικό κράτος (άλλο επιχείρημα των υπέρμαχων): οι εφορίες του έχουν θεωρήσει 25.000 λογιστικά βιβλία ανθρώπων που έκαναν έναρξη επιτηδεύματος ως αστρολόγοι.

Απατεώνες λοιπόν και με την βούλα της εφορίας. Είναι σαφές πως ματαιοπονώ. Ας πάω καλύτερα να συμβουλευτώ το ωροσκόπιό μου.


ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΤΕ ΠΑΝΤΩΣ σας παραθέτω απάντηση του Expert Pavel Nestor (Pathfinder) στις 23/12/2003 σε κοπέλα που τον ρώτησε για τα ερωτικά της (έχω διατηρήσει την ορθογραφία και σύνταξη του πρωτοτύπου – κύριε διορθωτή, παρακαλώ μη διορθώνετε):

«Είδα ακόμα μια φορά στα άστρα και μπορώ να σου πω ότι ο γνωστός σου (19/11/79) είναι πολύ νεαρός ώστε να ξεκινάει την οικογενιακή ζωή. Εκείνος τώρα ζητά τις νέες ερωτικές εμπιρείες, ενώ εσύ επιθυμείς να βρεις έναν άνθρωπο για όλη τη ζωή σου. Όσον αφορά την ηλικία και τους δύο σας, μπορώ να σου πω ότι πολύ καλά ταιριάζεται. Γι' αυτό μπορεί να γίνει πως εκίνος θα σε ερωτεύθεί με τον κεραυνοβόλο έρωτα και θα θέλει τον έρωτα. Σε συμβουλεύω να μην επιτρέψεις μέχρι το τέλος της χρονιάς να κάνετε σεξ. Και μετά σιγά-σιγά, γιατί νωρίτερα πρέπει να μάθεις μόνη σου ότι εκείνος είναι υγειής και δυνατός, ότι ξέρεις σωστά να χρησιμοποιήσεις τα αντισυλλιπτικά χάπια και ότι εκείνος συνεχίσει να σε αγαπά. Τα φιλιά στην αγκαλιά και άλλες εμπειρείες χωρίς να κάνετε σεξ επιτρέπεται ήδη τώρα και τα άστρα σε τα συνιστήζουν. Μπορείτε επίσης να μιλάτε ειλικρινά μαζί για το σεξ και να ανακαλύψετε μαζί την ομορφιά της αγάπης. Γι΄ αυτό επαναλαμβάνω ότι έχετε μπροστά τρια χρόνια ελεύθερης και ωραίας ζωής μαζί που θα δοκιμάσετε μήπως είστε έτοιμοι για το γάμο. Για την ερώτηση σου ¨"Θα υπαρξει καποιος άλλος στην ζωη μου?" απαντάω σύμφωνα με τα άστρα ότι υπάρξουν πολλές άλλες, αλλά εσύ τους ακόμα δε βλέπεις. Γι' αυτό τα άστρα λένε ότι τρια χρόνια θα δοκιμάσετε...».

Τώρα τα άστρα να «συνιστήζουν» φιλιά στην αγκαλιά… κάτι θα ξέρουν. Μπράβο Pathfinder!


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΜΕΝΑ για όσους ενδιαφέρονται, στις διευθύνσεις: http://www.astrology-and-science.com/a2-cfa.htm ή και http://www.astrology-and-science.com/c4b-murder.htm. Εκεί θα δείτε πώς οι αστρολόγοι βρήκαν καλοσύνη, αγάπη και ήθος στον χαρακτήρα διάσημων σαδιστών δολοφόνων, (τους είχαν δοθεί τα ακριβή στοιχεία για το ωροσκόπιό τους) ή πώς 1700 αστρολόγοι δεν μπόρεσαν να ταιριάξουν τα ωροσκόπια με τους πελάτες τους σε ένα τυχαίο τεστ….

Η MAGENTA ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ μία διανομή του Open Office.org ελληνικά και αγγλικά, για Windows και Linux, μαζί με πολλά καλούδια (ορθογραφική διόρθωση, συλλαβισμός, επεκτάσεις, κλπ). Γιατί όμως δεν κάνει και το επόμενο βήμα – να κυκλοφορήσει και μία ελληνική διανομή του Linux; Θα είχαμε τότε ένα πλήρες πακέτο!


Η ΣΤΗΛΗ ΦΕΤΟΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ παρουσίας στις σελίδες του RAM. Μην της ευχηθείτε να τα εκατοστίσει – θα σας απογοητεύσει…