Send As SMS

nikosdimou

Τα "Επίκαιρα" από το ndimou.gr σε άλλη παράλληλη έκδοση. The "Epikaira" posts from ndimou.gr in a parallel publishing format.

My Photo
Name:Nikos Dimou
Location:Athens, Greece

This blog belongs to my cat Don. I am his guest. I am now posting not only from my computer doncat but also from my mobile phone! doncatmobile

Παρασκευή, Μάϊος 12, 2006

Που ανήκω

Η ΓΕΡΟΝΤΙΚΗ φωνή στο τηλέφωνο ήταν οξεία και επίμονη: “Έχετε υποχρέωση απέναντι σ' αυτούς που σας διαβάζουν. Πρέπει να ξεκαθαρίσετε τη θέση σας. Πρέπει να δηλώσετε που ανήκετε!”.

“Στον εαυτό μου”.

“Αυτό”, συνέχισε η φωνή, “είναι υπεκφυγή. Δεν είναι δυνατόν να μην ανήκετε κάπου. Μια έρευνα στην Γαλλία, έδειξε ότι, αυτοί που ισχυρίζονται πως δεν ανήκουν πουθενά - είναι κρυπτοδεξιοί!”

Σκέφθηκα τους φίλους μου, χρόνια ανέντακτους της Αριστεράς, που βγαίναν τώρα δεξιοί παρά την θέλησή τους: “Άλλος ρατσισμός και τούτος! Είναι δυνατόν να αποφασίζει τρίτος για το που ανήκω εγώ;”.

“Σας λέω”, επέμενε η φωνή, “πως κάπου σίγουρα ανήκετε - αλλά φοβόσαστε να το ομολογήσετε. Ίσως και στον ίδιο τον εαυτό σας. Βαθιά, μέσα σας, ταυτίζεστε με κάποια παράταξη - αλλά μπορεί και να μην το ξέρετε!”.

ΝΑ ΛΟΙΠΟΝ και η ψυχανάλυση της ένταξης. Υποσυνείδητες πεποιθήσεις. Όλοι σέρνουμε ένα πλέγμα αλλά ποιος το συνειδητοποιεί - για να το ομολογήσει; Σε λίγο τα φρονήματά μας θα τα καθορίζουν ψυχίατροι. (Ήδη το έκαναν, σε μερικές χώρες!) Ομολογία πίστης σε βαθιά ύπνωση.

Τι χολέρα, τι πανώλης, τι λέπρα κι αυτή! "Που ανήκεις;" Όλοι σου θέτουν το ερώτημα. Και το χειρότερο: Δεν μπορούν ούτε να διανοηθούν πως λες την αλήθεια. Άλλοι πιστεύουν ότι κρύβεις την προτίμησή σου - κι άλλοι, επιεικέστεροι, ότι την αγνοείς κι εσύ ο ίδιος. Αλλά ότι την έχεις - δεν αμφιβάλλει κανείς. Ούτε μπορούνε να διανοηθούνε άνθρωπο ελεύθερο!

ΕΧΩ ΠΟΛΛΕΣ φορές γράψει για το θέμα, σε άρθρα και σε βιβλία, κι από ότι βλέπω, θα συνεχίσω, μέχρι να πεθάνω, χωρίς να πείσω κανένα! Κι όμως είναι αλήθεια πως, όχι μόνο δεν “ανήκω” (τι απαίσια λέξη - σαν να’ μουν σκλάβος!) αλλά ούτε και μπορώ να ταυτιστώ με παράταξη. Μπορώ να δώσω την συγκατάθεσή μου σε μεμονωμένες απόψεις (που πιθανόν να προέρχονται από διαφορετικές κατευθύνσεις) αλλά όχι σε ένα άμορφο σύνολο από ιδέες, πρόσωπα, επιτροπές, που λέγεται κόμμα.

Και πώς ψηφίζω; Κατά προσέγγισιν. Εκείνο το κόμμα που τώρα έχει τις περισσότερες σωστές (για μένα) απόψεις, θα πάρει την ψήφο μου. Αλλά δεν του ανήκω - μάλλον αυτό μου ανήκει. Δηλαδή με εκπροσωπεί (σε κάποιο βαθμό). Το διορίζω αντιπρόσωπό μου.

Και φυσικά μπορεί να είναι άλλο κάθε φορά. (Ουδέν ηλιθιωδέστερον της τυφλής προσηλώσεως!) Και πάντα υπάρχει η διέξοδος του λευκού (έστω και άκυρου!)

Φυσικά, ακομμάτιστος δεν σημαίνει απολιτικός! Να λείψουν οι σοφιστείες σκοπιμότητας, που ταυτίζουν κόμμα και πολιτεία! Ίσα-ίσα που μόνον έξω από τα κόμματα μπορεί να λειτουργήσει η σωστή πολιτική σκέψη και κρίση. (Οι ποδοσφαιροποιημένοι οπαδοί, τι να κρίνουν; Αποδέχθηκαν ποτέ πέναλτι;)

ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ την ανάγκη της ένταξης - έστω κι αν δεν την εκπληρώνω στον εαυτό μου. Είναι το πρώτο αντίδοτο στη μοναξιά, παρηγοριά στις αντιξοότητες. Πολλές φορές έχω ζηλέψει αυτούς που “ανήκουν” - σε ένα κόμμα, σε μια ομάδα, σε μια θρησκεία.

Ίσως, σκέπτομαι, να είναι αναπηρία προσωπική, αυτή η ανικανότητα για μόνιμη προσκόλληση σε κάτι.

Ωστόσο, δεν είμαι συναισθηματικά άνυδρος - μπορώ να ενθουσιαστώ, να αγαπήσω, να θαυμάσω, να συμπονέσω. Μπορώ ακόμα να ανήκω σε έναν άνθρωπο (με την έννοια του ελεύθερου δοσίματος), μπορώ να θυσιαστώ για μια ιδέα - αλλά, λυπάμαι, δεν μπορώ να “ανήκω” σε κόμμα. Και μόνη η σκέψη με κάνει ξένο προς τον εαυτό μου - με αλλοτριώνει.


ΠΟΥ ΑΝΗΚΩ, λοιπόν; Μα, σε ό,τι αγαπάω! (Τι ν' αγαπήσεις σε ένα κόμμα - είναι ένα όργανο εξουσίας!) Ανήκω στα βιβλία που διάβασα, στις γυναίκες που ερωτεύτηκα, στα τοπία που θαύμασα.

Ανήκω στα κουϊντέτα του Schubert, στα ποιήματα του Ελύτη, στη οδική διαδρομή Ιτέα-Ναύπακτος, στο χαμόγελο του Αντίνοου, στη θέα της 'Υδρας από το καράβι, στον αισθησιασμό του Παπαδιαμάντη, στον ανοιξιάτικο "Αμλέτο" της Κέρκυρας, στα σιντριβάνια της Αλάμπρα, στο ταξίμι του Μπαγιαντέρα.

Ανήκω στα πράγματα που με συντρόφεψαν.
Ετερόκλητα και αντιφατικά - από έναν καθαρόαιμο κινητήρα αυτοκινήτου (μπόξερ, εξακύλινδρος, αερόψυκτος, δύο εκκεντροφόροι επί κεφαλής - γυρίσαμε τον κόσμο!) ως την Παλατινή Ανθολογία που την ξαναδιαβάζω κάθε τόσο. Από την παλιά Nikon F, με την οποία φωτογράφησα τη μισή μου ζωή, ως τoν Σέξτο, τον Montaigne και τον Hume, που με έμαθαν να δυσπιστώ στις ιδέες και ν' αγαπώ την αίσθηση. Ανήκω στα πιστά μάτια ενός ζώου, σε ένα χαμόγελο και σε ένα χέρι που κρατάει το δικό μου.

Κι επειδή τα πράγματα στα οποία ανήκω, τα πράγματα που αγαπώ, έχουν γίνει εγώ - γι αυτό και μόνο, ανήκω στον εαυτό μου.

333 Comments:

Nikos Dimou said...

Mέχρι να ανακτήσω τα δάχτυλα του αριστερού μου χεριού ένα κείμενο παλιό αλλά πάντα επίκαιρο - περιλαμβάνεται στις "Ασκήσεις Ελευθερίας".

Κι ο καθένας μπορεί να καταγράψει το "που ανήκει"...

Παρ Μαϊ 12, 01:41:25 μμ 2006  
paragrafos said...

Εσείς μπορεί να ανήκετε στον εαυτό σας.

Να ξέρετε όμως ότι ένα μέρος τού εαυτού σας, ανήκει πλέον, οριστικά και αμετάκλητα, στις καρδιές μας!


Με απέραντη αγάπη

Παράγραφος

Παρ Μαϊ 12, 01:45:00 μμ 2006  
maiosone said...

Ήρεμα, καλή μου παράγραφε, μας κάνεις και ζηλεύουμε!!! Πού να διαβάσεις κείμενα δικά μου να πάθεις!

Παρ Μαϊ 12, 01:47:41 μμ 2006  
mickey said...

Με γεια το νέο post!

Έχω την αίσθηση πως ανήκεις και σε αυτό εδώ το ρημάδι - κι όχι το αντίθετο φυσικά!

Ίσως να έχουμε κι όλοι εμείς την αίσθηση ότι ανήκουμε σε αυτή την ιδιότυπη και πολύ όμορφη κοινότητα, αφήνοντας πολλά άλλα στα οποία θα "έπρεπε" να ανήκουμε, σύμφωνα με τα καθιερωμένα στερεότυπα...

Παρ Μαϊ 12, 01:54:24 μμ 2006  
Debby said...

Τι όμορφη γάτα είναι αυτή!!!!

Παρ Μαϊ 12, 01:57:58 μμ 2006  
trelo senario said...

This post has been removed by the author.

Παρ Μαϊ 12, 02:03:16 μμ 2006  
trelo senario said...

Το μεγάλο μου πρόβλημα: δεν ανήκω πουθενά.

"Είμαι μια ιδέα, είμαι μια ιδέα", όπως κραύγαζε κάποιος ηθοποιός πριν από μερικά χρόνια.

Ich liebe mich. Για τους άλλους περισσεύει...

Παρ Μαϊ 12, 02:04:19 μμ 2006  
synas said...

ανήκω=ανα+ήκω (έχω έρθει).
Έχω ξανάρθει εδώ. Σ’ έχω δει κάπου, κάπου σε ξέρω…
Ανήκουμε στα γνωστά, στα οικεία, στ’ αγαπημένα.

Παρ Μαϊ 12, 02:06:08 μμ 2006  
Anula said...

Τα κομματα γενικοτερα μοιαζουν με φυλακες ιδεων και ανθρωπων, ας πουμε εισαι αριστερος και υποστηριζεις την ιδεα ενος δεξιου, αμεσως οι συντροφοι σε λυντσάρουν, σε "φυλακιζουν" στην ακαμπτη ιδεολογια τους.

ουτε με θεση ΝΔ συμφωνω, "ανηκω στον εαυτο μου" ουτε με τα κομματοσκυλα, θα προτιμουσα ισως μια δηλωση συμπαθειας προς τις ανθρωπιστικες αρχες ενος κομματος και τιποτα παραπερα, εαν ειναι εφικτο (που δεν ειναι, γιατι οπως ανεφερε ο ΝΔ, αμεσως σε ψυλιαζονται για χιλια δυο πραγματα)

ΤΕΛΟΣ, βρισκω ΑΙΣΧΟΣ τη δικαιολογια ενταξης σε κομμα που ακουω αρκετα συχνα, οτι δηλαδη καποιος πρεπει να γραφτει σε κομμα για να βρει δουλεια στο δημοσιο ή να βρει...πελάτες (οταν ειναι γιατρος, δικηγορος κτλ)

Να ευχηθω στον Ασπρόμαυρο Γάτο να ανακτησει τα δακτυλά του για ν'ανοιγει με ευκολια τις κονσερβες:)

Παρ Μαϊ 12, 02:09:05 μμ 2006  
Εργοτελίνα said...

Τα Φαντασματα της Γενιας σας!..
ποσο υποφερατε
οι παλιοι στον Ψυχρο Πολεμο..
>>>>εμεις οι νεοι ανηκουμε παντου και πουθενα...
ετσι ειναι η Γενια του Ιντερνετ..
..
με τα καλα και τα κακα της..

Ελαχιστοι απο μας
ακουμε τετοιες Φωνες
απ το τηλεφωνο...
ευτυχως ή δυστυχως..

Παρ Μαϊ 12, 02:10:05 μμ 2006  
barge1962 said...

''Κι επειδή τα πράγματα στα οποία ανήκω, τα πράγματα που αγαπώ, έχουν γίνει εγώ - γι αυτό και μόνο, ανήκω στον εαυτό μου.''

?
Για να κανω λιγο τον δικηγορο του διαβολου ,αυτο δεν αναιρει την ερωτηση του τηλεφωνου..

Παρ Μαϊ 12, 02:10:21 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Debby said...
Τι όμορφη γάτα είναι αυτή!!!

Δεν είναι γάτα - είναι γατούλης, λέγεται Emmerich Kalmann και κάποτε θα σας διηγηθώ την ιστορία του.

Είναι ένας από τους λόγους που ανεβαίνω κάθε μέρα στα Κιούρκα. Είναι ο μόνιμος κάτοικος του σπιτιού. (Υπάρχουν και άλλοι, αλλά ζουν στον κήπο).

Παρ Μαϊ 12, 02:13:36 μμ 2006  
Anula said...

δηλαδη αυτος ο γατος εχει περισσοτερα προνομια απο την αφροδιτη?

(jokin!)

Παρ Μαϊ 12, 02:17:28 μμ 2006  
Μαύρος Γάτος said...

Περαστικά!

Σ:)

Παρ Μαϊ 12, 02:20:06 μμ 2006  
sofi-k said...

Δε θα μπορούσατε ειπωθεί πιο ουσιαστικά: ανήκω στον εαυτό μου. Ούτε στους γονείς μου, ούτε στον σύντροφό μου, ούτε σε μία παράταξη, ούτε στα "αφεντικά" στη δουλειά μου.
ΑΝΗΚΩ ΣΕ ΜΕΝΑ!
Μόνο έτσι μπορώ να είμαι ολόκληρη και να προσφέρω σε όλους τους παραπάνω....

Παρ Μαϊ 12, 02:21:21 μμ 2006  
Dot.Hackers said...

Καλημέρα!

Ακριβώς όπως το λέτε, "η ανάγκη της ένταξης (...) είναι το πρώτο αντίδοτο στη μοναξιά, παρηγοριά στις αντιξοότητες."! Καλύτερα θα ήταν ν' ανήκουμε πρώτα στον εαυτό μας...

Παρ Μαϊ 12, 02:21:36 μμ 2006  
Εργοτελίνα said...

Η ΓΕΡΟΝΤΙΚΗ φωνή στο τηλέφωνο ήταν οξεία και επίμονη: “Έχετε υποχρέωση απέναντι σ' αυτούς που σας διαβάζουν. Πρέπει να ξεκαθαρίσετε τη θέση σας. Πρέπει να δηλώσετε που ανήκετε!”.
H Φωνη του Πατερα,του Παπά,του Αστυνομου,του Δικαστη;;
>>>τί να τους πεις>>Σε οποιον αρεσουμε για τους αλλους δε θα μπορεσουμε,πως να χωρεσουμε τοσοι blogger εδω στο κενο?..

Παρ Μαϊ 12, 02:22:43 μμ 2006  
Yannis H said...

Πολιτική είναι οι προτάσεις ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ λύσεων σε ΠΡΑΚΤΙΚΑ θέματα. Πάει να πει, δεν είναι δυνατόν να χωράει εδώ, ακόμα και εννοιολογικά, ο οπαδισμός. Σήμερα τις πιο πρακτικές – ή τις λιγότερο άτοπες – λύσεις τις δίνει το Α κόμμα και αύριο το Β.

Λόγω θεωρητικών ή υπαρξιακών αγκυλώσεων, κάποιο κόμμα λέει 90 άτοπες προτάσεις και δύο-τρεις πρακτικές. Αλλά αυτό δεν με κάνει καν οπαδό της άρνησής του. Δεν κοιμάμαι και ξυπνάω με την έγνοια να μην αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη το ΚΚΕ ή το ΛΑΟΣ!

Υπάρχουν σημαντικότερα πράγματα. Κι αυτά είναι, όντως, προσωπικά. Στο κάτω-κάτω, αυτή είναι η αποστολή της (αυθεντικής) πολιτικής: να κάνει την καθημερινότητά μας πιο άνετη, για να ασχοληθούμε με αυτό που θέλει ο καθένας μας. Είναι οξύμωρο η εγγύηση ενός άνετου και όσο το δυνατόν απροβλημάτιστου περιβάλλοντος, να γίνεται καθημερινή έγνοια και ιδίως, αγώνας υπέρ κάποιου και εναντίων κάποιου άλλου. Και αν η πολιτική συζήτηση εξευγενίζει τα ήθη (ένας ορισμός της δημοκρατίας είναι ‘λογικοποίηση των συγκρούσεων) η διαφορά μεταξύ ενεργού πολιτικά και κομματικοποιημένου, είναι όση μεταξύ ενός που παρακολουθεί για ψυχαγωγικούς λόγους (αγωγή της ψυχής) ένα θέαμα και ενός χουλιγκάνου.

Παρ Μαϊ 12, 02:23:10 μμ 2006  
Raven said...

Ίσως, σκέπτομαι, να είναι αναπηρία προσωπική, αυτή η ανικανότητα για μόνιμη προσκόλληση σε κάτι.

Kalhmera. Giati prepei n'apologoumaste osoi den anhkoume stis pseftosylloghkothtes tous gia pshxikh aneparkeia? Mia poly endiaferousa apopsh enos gnwstou mou psychologou einai oti anthrwpoi xwris arketh autopepoithish exoun ANAGH na einai entagmenoi se omades kai foreis gia kalyptoun auth tous thn aneparkeia. Kai mhn mou peite oti enas politikos endiaferetai gia to kalo ths patridas kai oxi gia thn dikh tou filodoxia kai epibaibewsh, synaisthmata pou anaptyssontai akrivws gia na kalypsoun alla dysaresta.
Fysika symfwnw oti politikopoihsh kai kommatismos den taytizontai, omws h antiproswpeytikh dhmokratia se olo ton kosmo einai anapodrasta demenh me politika kommata kai foreis. Idanikh antiprwsopeytikh dhmokratia opou ta kommata antiproswpeuoun to 'lao' den yparxei opws den yphrxe kai idanikos vasilias pou endiaferotan gia to kalo tou 'laou'. Mallon tha tairiaze edw to 'o vasilias einai gymnos'. Se oti afora thn pshfo, exete paixei pote lotto? Mia sto ekatommyrio na kerdiseis...(elege enas filos gia plaka). H pshfos exei isxu mia sta oxtw ekatomyria (poso mallon se alles xwres)...asteia pramata. Antitheta deite posh dynamh exei auto to blog na askei AMESH epidrash se syneidiseis...

Παρ Μαϊ 12, 02:25:04 μμ 2006  
kahri said...

Αυτό που πάντα με λυπούσε ιδιαίτερα ήταν ένας φίλος να λέει "είσαι αριστερός" / "είσαι δεξιός" / "είσαι whatever". Δεν καταλάβαινε ότι κατευθείαν με τοποθετούσε σε ένα κελί στη φυλακή που είχε στο κεφάλι του. Και όταν δεν μπορούσε πια να με εντάξει σε ένα από τα υπάρχοντα κελιά, με θεωρούσε έναν εγκληματία δραπέτη που έπρεπε επειγόντως να κλειστεί στο Δαφνί και να απομονωθεί από το σύνολο.
Πρέπει να είμαστε ανένδοτοι σε προσπάθειες κατηγοριοποίησης ανθρώπων. Είναι ζήτημα ελευθερίας.

Παρ Μαϊ 12, 02:25:56 μμ 2006  
somebody said...

Ανήκομεν εις την φύσιν...

Παρ Μαϊ 12, 02:26:23 μμ 2006  
achilleas999 said...

Άνετα στο τοπ3 των ποστ του ν.Δήμου

Γιατί τόσοι άνθρωποι να είναι τόσο στενόμυαλοι??
βαρέθηκα

Παρ Μαϊ 12, 02:27:36 μμ 2006  
Εργοτελίνα said...

>>>“Αυτό”, συνέχισε η φωνή, “είναι υπεκφυγή. Δεν είναι δυνατόν να μην ανήκετε κάπου. Μια έρευνα στην Γαλλία, έδειξε ότι, αυτοί που ισχυρίζονται πως δεν ανήκουν πουθενά - είναι κρυπτοδεξιοί!<<<
”Είστε υπέρ ή κατά
Έστω απαντήστε
μ’ ένα ναι ή μ’ ένα όχι.
Το έχετε το πρόβλημα σκεφτεί
Πιστεύω ασφαλώς πως σας βασάνισε
Τα πάντα βασανίζουν στη ζωή
Παιδιά γυναίκες έντομα
Βλαβερά φυτά χαμένες ώρες
Δύσκολα πάθη χαλασμένα δόντια
Μέτρια φιλμ. Κι αυτό θα σας βασάνισε ασφαλώς.
Μιλάτε υπεύθυνα λοιπόν. Έστω με ναι ή όχι.
Σ’ εσάς ανήκει η απόφαση.
Δε σας ζητούμε φυσικά να πάψετε
Τις ασχολίες σας να διακόψτε τη ζωή σας
Τις προσφιλή σας blogs,
τις συζητήσεις
Στο κουρείο τις Κυριακές σας στα γήπεδα,στο Μall..
Μια λέξη μόνο. Εμπρός λοιπόν:
Είστε υπέρ ή κατά ;
Σκεφτείτε το καλά. Θα περιμένω.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
ΩΤΙΝΙ ΑΡΕΣΚΟΜΕΝ ΔΙ ΕΤΕΡΟΥΣ ΟΥ
ΔΥΝΗΣΟΜΕΘΑ…..ΠΩΣ
ΣΥΝΕΣΟΜΕΘΑ
ΤΟΣΑΥΤΑ ΑΤΟΜΑ
ΕΝ ΚΕΝΩ?_______

Παρ Μαϊ 12, 02:33:52 μμ 2006  
mickey said...

Πού ανήκω;

Δεν έχω πατρίδα! Πατρίδα μου ο πλανήτης όλος. Από το Κλέφτικο της Μήλου και το Ελαφονήσι της Κρήτης μέχρι τις Σεκόγιες της Καλιφόρνια, τα Νησάκια του Ειρηνικού, τη Μαδαγασκάρη και το Πεκίνο. Κι αν ποτέ αξιωθούμε να πατήσουμε το πόδι μας και σε άλλους κόσμους, μπορεί να γίνει και ο Όλυμπος και η Valles Marineris του Άρη.

Δεν έχω θρησκεία! Θεός μου η ομορφιά της φύσης, της τέχνης, της γυναίκας. Ναός μου οι γαλαξίες και τα νεφελώματα, το Γκραν Κάνυον, το γυναικείο κορμί. Μυσταγωγία ο έρωτας, η γνώση, η επιστήμη. Λατρεία η μουσική, η οδήγηση, τα ταξίδια. Και ευαγγέλιο η αγάπη, ο χρυσός κανόνας και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δεν έχω οικογένεια! Παιδιά μου, όσα δίδαξα στη μικρή μου εμπειρία σε κάποια σχολεία, όσα έπαιξα μαζί τους (σαν "παιδί" κι εγώ), όσα λιώνουν σαν το κεράκι στις μαύρες γωνιές του πλανήτη, αλλά και όσα "κακομαθημένα" ζουν για να ζουν - και να παιδεύουν τους υπόλοιπους! Πατέρας μου όχι μόνο ο ...φυσικός αυτουργός, αλλά και ο σοφός γάτος, ο σοφός θείος που έσβησε σαν το κεράκι από καρκίνο και ο άλλος σοφός, που πίνουμε καφέ και τα λέμε στην Καλλιθέα πότε πότε. Όσο για τη μητέρα μου; Ε, μάνα είναι μόνο μία ;)

Παρ Μαϊ 12, 02:34:12 μμ 2006  
Mihalis said...

Η γάτα σας σε ποιόν ανήκει κ. Δήμου!? Εαν δεν σου ανήκει μου την δίνεις!!

Παρ Μαϊ 12, 02:37:47 μμ 2006  
synas said...

Όταν δεν ανήκεις σε αγέλη, μπορεί να χαθείς ή να σε φάει κανένας λύκος.
Αλλά θα δεις μέρη…Θα χωθείς σε σπηλιές. Θα κάνεις βόλτα στο δάσος. Μπορεί να κάνεις και βουτιά στη θάλασσα!
Ενόσω οι άλλοι θα βόσκουν στο λιβάδι. Μακάριοι (οι πτωχοί τω πνεύματι)…

Παρ Μαϊ 12, 02:39:55 μμ 2006  
Εργοτελίνα said...

Kανονικά δεν πρέπει να χουμε παράπονο
Kαλή κι εγκάρδια η συντροφιά σας, όλο νιάτα,
Kορίτσια δροσερά- αρτιμελή αγόρια του Ιντερνετ
Γεμάτα πάθος κι έρωτα για τη ζωή και για τη bloggo-δράση.
Kαλά, με νόημα και ζουμί τα comments και τα τραγούδια σας
Tόσο, μα τόσο ανθρώπινα, συγκινημένα,
Για το Ρατσισμο,την Παραγωγικοτητα,την Ανεργια
Για τα παιδάκια που πεθαίνουν σ' άλλην Ήπειρο
Για ήρωες που σκοτωθήκαν σ' άλλα χρόνια,
Για επαναστάτες Mαύρους, Πράσινους, Kιτρινωπούς,
Για τον καημό του εν γένει πάσχοντος Ιντερνετανθρώπου....
Iδιαιτέρως σάς τιμά τούτη η συμμετοχή
Στην προβληματική και στους αγώνες του καιρού μας
Δίνετε ένα άμεσο παρών και δραστικό- κατόπιν τούτου
Nομίζω δικαιούσθε με το παραπάνω
Δυο δυο, τρεις τρεις, να παίξετε, να ερωτευθείτε,
Kαι να ξεσκάσετε, αδελφέ, μετά από τόση κούραση στα ματια


(Mας γέρασαν προώρως Νίκο, το κατάλαβες; ) ,

Παρ Μαϊ 12, 02:42:22 μμ 2006  
mickey said...

Synas, αν δε σου κάνει κόπο, βάλε κι ένα email στο προφίλ σου. Μπορείς να φτιάξεις και ειδικό account μόνο γι' αυτό το σκοπό (π.χ. synasblog@yahoo.com). Δεν σε θεωρώ Troll και το ξέρεις, αλλά καλό είναι να διαθέτεις και τα τυπικά προσόντα ;)

Παρ Μαϊ 12, 02:44:42 μμ 2006  
Debby said...

Nikos Dimou said...
Δεν είναι γάτα - είναι γατούλης

Επρεπε να το περιμένω από ένα fun ότι θα διαχώριζε το φύλο!

Ζητώ κατανόηση γιατί δεν φαίνετε από την φωτογραφία!

Οσο δε για την ιστορία του, ανυπομονώ.

Θα γράψω και για το θέμα του post αργότερα μόλις βρω χρόνο. Δουλειά γαρ...

Παρ Μαϊ 12, 02:46:18 μμ 2006  
Anula said...

@συνας

ο Οδυσσεας επεζησε επειδη ανηκε πρωτιστως στον εαυτο του και οχι στους συντροφους του ή τους θεους που συναντησε

ειναι το υποδειγμα ελευθεριας σε εναν κοσμο που συνεχως ζητα υποταγη

νομιζω ταιριαζει με το τελευταιο σχολιο σου περι "χαμενου στο δασος αλλα ελευθερου" γιαυτο στο αφιερωνω

(απο ndimou.gr το διαβασα, Ασκησεις Ελευθεριας ισως)

Παρ Μαϊ 12, 02:48:23 μμ 2006  
Serenity said...

Καλησπέρα κε Δήμου! Από τα πιο όμορφα κείμενα που 'χω διαβάσει! "Ανήκω σε μένα, ανήκω στα πράγματα που αγαπώ" και αντιστέκομαι στην απόπειρα να μου βάλουν ετικέτα για τα πιστεύω μου. Το ότι δηλώνετε ότι δεν ανήκετε σε κόμμα, αλλά ότι το κόμμα που ψηφίζετε ανήκει σε σας είναι προς τιμήν σας. Για την ακρίβεια είναι η πιο γνήσια δήλωση που έχω ακούσει για το εν λόγω θέμα. Και κάτι άλλο... Γιατί πρέπει να δηλώνουμε κάτι ή ότι ανήκουμε κάπου; Δεν έχουμε δηλαδή το δικαίωμα να κρατάμε κάποια πράγματα για τον εαυτό μας; Τι ψυχολογική βία είναι αυτή...

Παρ Μαϊ 12, 02:54:10 μμ 2006  
jim_hellas said...

Μερικές φορές νομίζω πως κ. Δήμου είστε το alter ego μου...

Παρ Μαϊ 12, 02:54:28 μμ 2006  
Yannis H said...

anula & synas

Ο Οδυσσέας είναι κάποιος που δεν παίρνει τον εαυτό του πολύ στα σοβαρά. Στα σοβαρά, παραδόξως, παίρνει τον εαυτό του όποιος τελικά τον χαραμίζει (π.χ. θεωρεί ότι είναι πολύυυυ σπουδαίος επειδή υπηρετεί έναν ‘υψηλό σκοπό’).

Ο Οδυσσέας είναι ο Κανένας. Και επέζησε, και ξαναέγινε βασιλιάς, επειδή κάποια στιγμή δέχτηκε να γίνει Κανένας. Υπάρχει νομίζω ζουμί στην ιστορία αυτή.

Παρ Μαϊ 12, 02:54:36 μμ 2006  
Isisdoros said...

Αχ αυτή η Nikon F! Ωραίες οι καινούργιες D αλλά αυτές οι F είναι σκέτη γλύκα.Για να μη πούμε γιά τους boxer.

Παρ Μαϊ 12, 02:54:59 μμ 2006  
heinz said...

Αντιγράφοντας τον εαυτό μου
(από το πρώτο post μου):

Για να είμαι χαρούμενος, πρέπει να είμαι.
Για να είμαι επιτυχημένος (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό), πρέπει να είμαι.
Για να είμαι, πρέπει να είμαι.

.....

- "Είμαι εγώ. Αυτή είναι η δουλειά μου. Είναι δουλειά πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης κι έπρεπε να παίρνω βαρέα και ανθυγιεινά, μια και προσπαθώ να παραμένω εγώ, στην Ελλάδα. Τα άλλα είναι ιδιότητες, ρόλοι και παιχνίδια. Πάντα είμαι εγώ. Και δεν είναι εύκολο, αλλά τότε μπορώ να είμαι, όταν είμαι εγώ".

Αυτή, νομίζω, είναι η Χαρά και το Νόημα.

Παρ Μαϊ 12, 02:56:16 μμ 2006  
Anula said...

Yannis H said...

Ο Οδυσσέας είναι κάποιος που δεν παίρνει τον εαυτό του πολύ στα σοβαρά. Στα σοβαρά, παραδόξως, παίρνει τον εαυτό του όποιος τελικά τον χαραμίζει (π.χ. θεωρεί ότι είναι πολύυυυ σπουδαίος επειδή υπηρετεί έναν ‘υψηλό σκοπό’).


πολυ ωραια αναλυση, μαλλον αυτο ηθελα να πω ,ευγε

Παρ Μαϊ 12, 02:57:40 μμ 2006  
chris said...

"Ένας συγγραφέας είναι επίσης ΕΜΕΙΣ, μολονότι ανήκει στον κόσμο του."

Παρ Μαϊ 12, 02:59:50 μμ 2006  
Εργοτελίνα said...

ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ την ανάγκη της ένταξης - έστω κι αν δεν την εκπληρώνω στον εαυτό μου. Είναι το πρώτο αντίδοτο στη μοναξιά, παρηγοριά στις αντιξοότητες. Πολλές φορές έχω ζηλέψει αυτούς που “ανήκουν” - σε ένα κόμμα, σε μια ομάδα, σε μια θρησκεία.

OΣΟΙ ΛΕΝ ΕΥΚΟΛΑ
ΑΝΗΚΩ ΣΕ ΜΕΝΑ!
ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΕΥΚΟΛΑ
ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΡΗ
ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ;;;..

Παρ Μαϊ 12, 03:04:02 μμ 2006  
synas said...

@mickey
Η επιθυμία σας διαταγή μου! Done!

@anula, Yannis H
Η αρχή της αποδόμησης. Όχι στην αντιγραφή, ναι στη δημιουργία.

Παρ Μαϊ 12, 03:05:31 μμ 2006  
Deepest Blue said...

Κύριε Δήμου, κατ’ επανάληψη έχω διαπιστώσει ότι στη νοοτροπία αυτού του ανεκδότου που λέγεται «Ελληνική Αριστερά» δε χωράνε λεπτολογίες και εκλεπτύνσεις: υπάρχουν μόνο οι αριστεροί και οι μη-αριστεροί, τελεία και παύλα!
«Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα», «κάτσε να σου εξηγήσω για να καταλάβεις πού διαφωνώ», «δεν είμαι ούτε αριστερός ούτε δεξιός», «έχω ενστάσεις» κ.λπ., όλα αυτά μεταφράζονται: Δεν είσαι με μας! (άρα είσαι συμβιβασμένος / δεξιός / καπιταλιστής / ρεφορμιστής κ.ο.κ.).

«Αν δεν είσαι δικός μας, είσαι εναντίον μας»: G.W.Bush + Ελληνική Αριστερά

Παρ Μαϊ 12, 03:06:23 μμ 2006  
Λεφτέρης Μπαρδάκος said...

Σπυδαίο κείμενο-εξομολόγηση γραμμένο από κάποιον που έχει τη δύναμη -πια- να εναντιώνεται και να τολμά. Άκρως ενθαρρυντικές για τον κόσμο μας, για τη γειτονιά μας έστω, και οι απόψεις όλων όσοι συμφωνούν. Ανήκω σε μένα. Δηλαδή σε όλα αυτά που αγαπώ και που με έκαναν αυτόν που είμαι. Και, αν θέλουμε να κάνουμε και το Θεό να γελάσει, ανήκουμε σε όσα ακόμη προσπαθούμε, στους στόχους μας, στους στόχους δηλαδή που τοποθετούμε κάθε μέρα, κάθε στιγμή, μπροστά μας.

Παρ Μαϊ 12, 03:06:33 μμ 2006  
Λαμπρούκος said...

γεια σου Μίκυ ;)

Παρ Μαϊ 12, 03:07:23 μμ 2006  
heinz said...

@εργοτελίνα

Ανήκω σε μένα και μοναξιά δεν είναι αίτιο-αιτιατό.

Το ζόρι, δεν είναι να ανήκεις σε σένα και νάσαι μοναχικός.
Το ζόρι είναι, να ανήκεις σε σένα και να μην είσαι ούτε μοναχικός ούτε μονόχνωτος.
Να μην χάνεις δηλαδή εσύ εσένα, μέσα στις σχέσεις και τις συμβάσεις.

Παρ Μαϊ 12, 03:10:49 μμ 2006  
mathitis said...

ANHKOMEN EIΣ ΤΗΝ ΔΥΣΙΝ!

ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ.

Παρ Μαϊ 12, 03:11:50 μμ 2006  
georgia m. said...

@mihalis:

Κάτω τα χέρια από τον Emmerich!Είναι ΜΟΝΟ δικός μου!
Αααααααααααααααααααααααχ!Αααααχ!Αχ!

Παρ Μαϊ 12, 03:14:32 μμ 2006  
Anula said...

Συνας

σορυ, παραστρατησα, χρησιμοποιησα παραδειγματα απο ΝΔ και Ομηρο, αχ την κακομοιρα οιμέε!!!

(παντως "σηκωνω" και επαναλαμβανω μονο οσα με εκφραζουν, οχι στα τυφλά)

Παρ Μαϊ 12, 03:14:36 μμ 2006  
heinz said...

Γεγονός.

Ήμουν κάποτε μέλος σ' ένα κόμμα.
Από τους ανήσυχους τους καταστήματος.
Ο τότε πρόεδρος (θεός σχωρέστον...) είχε εύκολη τη διαγραφή, μαζί κι όλοι οι παρατρεχάμενοί του.

Θέλανε να με διαγράψουνε, γιατί το είχα απύλωτο (το στόμα), αλλά δε βρίσκανε πάτημα.

Και ο καιρός περνούσε.

Μέχρι που βαρέθηκα κι έφυγα μόνος μου (αποχώρησα).

Καμμιά 15αρια χρόνια μετά, παλιοί σύντροφοι βρεθήκαμε και κάποιος με ρώτησε:

- "Ρε σε διαγράψαν τελικά?"
- "Δεν είσαι καλά, εγώ τους διέγραψα", είπα
- "Έγινες κι εσύ των διοικητικών μέτρων?", ρώτησε παρανοώντας τι εννούσα.
- "Και πόσους πήρες στο λαιμό σου ρε? Πόσους διέγραψες?", συνέχισε.
- "Όλους τους διέγραψα..." απάντησα.

Ακόμα προσπαθεί να καταλάβει τι εννοούσα

>:-))

Παρ Μαϊ 12, 03:16:36 μμ 2006  
heinz said...

@Deepest Blue said...

"«Αν δεν είσαι δικός μας, είσαι εναντίον μας»: G.W.Bush + Ελληνική Αριστερά"

Ο μη ων μετ' εμού κατ' εμού εστί. Πρώτος διδάξας (υποτίθεται ότι) ήταν Άλλος.

Παρ Μαϊ 12, 03:20:09 μμ 2006  
georgia m. said...

Σίγουρα θα ξεχάσω κάτι...

"Ανήκω" στα δέντρα με την παχιά σκιά,στον καταγάλανο ουρανό.
Σε γωνιές στο Παρίσι και στη Σύρο.
Στα μάτια της γιαγιάς και στη ζεστή αγκαλιά της ανιψιάς μου.
Ανήκω στην αγάπη και στον έρωτα.
Σε "ιδανικές φωνές και αγαπημένες".
Στη ματιά των γάτων μου και στα χάδια τους(και οι γάτοι μας χαϊδεύουν - όχι μόνο εμείς αυτούς).
Ανήκω στον Θεό.

Παρ Μαϊ 12, 03:20:25 μμ 2006  
synas said...

@anula
Η αντιγραφή δεν πήγαινε σε ‘σένα! Έτσι το είπα, γενικά, ως αρχή. Λες να στην έλεγα έτσι χοντρά στα καλά καθούμενα;

Παρ Μαϊ 12, 03:21:28 μμ 2006  
aggelos-x-aggelos said...

Οι ιδεολογίες φτιάχτηκαν σε περιόδους όπου ο κόσμος ήταν απαραίτητο να συσπειρωθεί γύρω από κάτι ή ενάντια σε κάτι. Και φτιάχτηκαν με τη λογική του στρατού ο οποίος είναι παράλογος αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει και διαφορετικά. Για τα προβλήματα που υπήρχαν σε κάθε περίοδο οι εκπτώσεις που έκαναν οι εκάστοτε ιδεολογίες ήταν θεμιτές, και όσοι ανήκαν στην ομάδα που κάλυπτε η κάθε μία δεν μπορούσαν παρά να ακολουθήσουν, αδιαφορώντας για την πληρότητα – πυκνότητα – καλυπτικότητά της. Οι αμόρφωτοι εργάτες το 19ου αιώνα για παράδειγμα, δεν θα κάθονταν να ψάξουν αν ο κομμουνισμός ήταν η απόλυτα σωστή ιδεολογία, απλά τους βόλευε και τελικά αποδείχτηκε σωτήριος για αυτούς, γιατί κέρδισαν πολλά δικαιώματα. Οι υπόλοιποι δεν ήταν απαραίτητα δεξιοί ούτε, νομίζω, η δεξιά είναι ιδεολογία. Βαφτίστηκαν όμως έτσι γιατί ήταν αυτοί που περίσσευαν.

Υπεραπλούστευση; Ίσως. Δεν θέλω, όμως, να κάνω ανάλυση ιδεολογιών. Εκείνο που θέλω να αναλύσω είναι η θέση του λόγιου ή του απλά σκεπτόμενου ανθρώπου. Μια ιδεολογία για να σε κάνει δικό της πρέπει να είναι τέλεια. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Άρα, ένας τίμιος άνθρωπος δεν μπορεί να ανήκει κάπου. Γιατί αλλιώς εθελοτυφλεί σε υπαρκτά κενά και σε βάρος κάποιων άλλων. Έτσι, το πιο σωστό είναι να μην ανήκει πουθενά. Αυτό όμως δεν είναι θέση. Είναι κατάσταση αναμονής. Δεν ανήκει αλλά ψάχνει για το πιο σωστό. Κατά μια έννοια, λοιπόν, ο ανεξάρτητος αυτός, φαίνεται να μην επηρεάζεται από τις δεσμεύσεις που πηγάζουν από μία προσκόλληση κάπου, αλλά φέρει το βάρος της συνεχούς αναζήτησης το οποίο είναι χειρότερο πολλές φορές.

Πάντως πιστεύω ότι σήμερα το πιο άχρηστο πράγμα είναι να δηλώνεις κάτι όπως δεξιός, αριστερός κλπ. Ιδέες που σε λίγο θα γιορτάσουν τα 200στα γενέθλιά τους χρησιμεύουν πλέον μόνο για ιστορική μελέτη.

Παρ Μαϊ 12, 03:21:40 μμ 2006  
Εργοτελίνα said...

@heinz Θερμοδυναμικε Teacher!
για να το συνδεσω
με το προηγουμενο θεμα..
τα κοριτσια πιο
ευκολα ανηκουν
σε ενα συνολο.
Ενω τα Αγορια μια
ζωη προστατευουν

το Εγω τους! agree?..

Παρ Μαϊ 12, 03:22:35 μμ 2006  
Marialena said...

Καλησπέρα κ. Δήμου και περαστικά σας. Πολιτικά, κοινωνικά, φυλετικά, γονιδιακά μπορεί με βάση τις θεωρίες να ανήκω κάπου, γιατί έτσι λειτουργεί η λογική μας. Το πνεύμα μου και η ψυχή μου ανήκουν μόνο σε μένα και αυτό δεν το αλλάζω με τίποτα! Μαριαλένα

Παρ Μαϊ 12, 03:22:38 μμ 2006  
velis the priest said...

H απλή δήλωση των Metallica,``life is ours,we live it our way,``είναι παλαιά...και απλά φιλοσοφική...
Ακόμη και οι ΕΚΦΥΛΙΣΜΕΝΕΣ έννοιες,συντηριτικός-προοδευτικός,
δεξιός-αριστερός,πράσινος-βένετος και τους ΤΑΜΠΕΛΟΦΟΡΟΥΣ,κουνάμενοι σημαιούλες παύουν να έχουν σημασία,ότσν ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ εξ`ονόματος της Δημοκρατίσς,απορρέει από ΜΑΖΕΣ & πληοψηφικούς ΟΧΛΟΥΣ,που έχουν μοσχοπουληθεί στα σκλαβοπάζαρα και φοράνε όλοι από μία σιδερένια μπάλα..

Παρ Μαϊ 12, 03:23:23 μμ 2006  
heinz said...

@Εργοτελίνα

Δε μιλάω για το εγώ του Freud.
Αν δεν κάνω λάθος, ούτε κι ο ΝΔ μιλάει γι' αυτό.

Μιλάω για το ότι εγώ, για μένα, είμαι πάντα μια διακριτή, διακεκριμένη (από το άλλο) οντότητα.
Δε λυώνω σ' ένα χυλό, γιατί αντιστέκομαι συνειδητά (το "συνειδητά" είναι το κλειδί).

Και νομίζω ότι το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες.

Ένα ζευγάρι, για να μπορεί να υπάρξει, θέλει ακριβώς δυο. Αν ο ένας λυώσει μέσα στον άλλο, δεν έχουμε ζευγάρι.
Ποιά είναι η τύχη μιας γυναίκας που σε ό,τι λες απαντάει:

- "Ναι πασά μου!!!"

Το σουτ...

Το ίδιο δεν ισχύει και για έναν άντρα που κάνει το ίδιο???

Παρ Μαϊ 12, 03:31:01 μμ 2006  
Anula said...

@synas

ηρεμησε:) ηρεμη ειμαι:)

δεν εχω την αισθηση οτι "μου την ειπες"

μιλησες για πρωτοπλασμό στη σκέψη (καλά το ειπα ,ακαδημαικοτερα δεν μπορω, θα βηξω)

Μαζι σου ειμαι κατα 80%, χμ, μαλλον 70%.

Παρ Μαϊ 12, 03:32:04 μμ 2006  
synas said...

Φοβερή είναι η γενιά του πολυτεχνείου, οι Αριστεροί, οι ιδεολόγοι.
Ρε, τι τραμπούκοι, καπιτάλες του κερατά έχουν γίνει αυτοί!
Τι μαζική μετάλλαξη! Ή μήπως απλά η θεωρία του χαλίφη;
Κλασική απάντηση: «Εμείς δεν θέλαμε να είναι όλοι ίσοι στη φτώχεια, εμείς θέλαμε να γίνουν όλοι πλούσιοι!»
Ε, τώρα, και λίγο έκπτωση στο «όλοι» δε σημαίνει και τίποτα…
Να ‘ναι καλά το Κόμμα, που τους έμαθε κανόνες, πειθαρχία, ιεραρχία.
Όλα κάπου χρησιμεύουν σ’ αυτήν την γεμάτη ανατροπές ζωή.

Παρ Μαϊ 12, 03:35:37 μμ 2006  
mobbydick said...

Νομίζω ότι όλοι ανήκουμε σε αυτό με το οποίο ασχολούμαστε κάθε δεδομένη στιγμή.

Εστω π.χ. ότι είμαι ο φανατικότερος οπαδός της ΑΕΚ.

Την στιγμή που κάνω έρωτα ή διαβάζω απορροφημένος το αγαπημένο μου βιβλίο, ανήκω στην ομάδα μου?

(θυμάμαι το πρωτο μάθημα στο Introduction to Philisophy: όταν βρέχει και εγώ γυρίζω την πλάτη και δεν το βλέπω, εξακολουθεί να βρέχει?)

Υπό αυτήν την έννοια, όλοι ανήκουμε σε χιλιάδες διαφορετικά πράγματα, καταστάσεις και ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Παρ Μαϊ 12, 03:37:59 μμ 2006  
somebody said...

Περπατάει κάποιος (όχι εγώ!,somebody) μέσα στην έρημο.

Ερχονται καλπάζοντας καταπάνω του 50 νοματαίοι και του λένε:
Μολόγα ρε! Με ποιους είσαι? Με μας είσαι ή με τους άλλους?

Πάνω στον τρόμο του απάντησε: Μα ...φυσικά με σας!

Χε χε, την πάτησες, ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ!!!

Πάρτε το και αλληγορικά...

Παρ Μαϊ 12, 03:43:11 μμ 2006  
Anula said...

somebdoy

το ατομο που "παει με τον οποιοδηποτε" για να γλυτωσει το τομαρι του δεν ειναι ελευθερος ανθρωπος,δεν "ανηκει πρωτιστως στον εαυτο του"

αφου αναλυσαμε τον Οδυσσεα, μπορει καποιος να μου πει γιατι δεχθηκε το κωνιο ο Σωκρατης?

γιατι ανηκε στον εαυτο του και τις ιδεες του ή γιατι ανηκε σε ενα συνολο ανθρωπων (δημοκρατια) το οποιο σεβοταν ως ιερο?

(ναι, στο μαθημα αρχαιων εκανα κοπανα)

Παρ Μαϊ 12, 03:47:58 μμ 2006  
mathitis said...

Παρατηρώ τα κορίτσια να επεκτείνουν το κάθε θέμα και τα αγόρια να εμβαθύνουν
Ποιός θα νικήσει?..Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ Ή Ο HEINZ?..

Παρ Μαϊ 12, 03:50:34 μμ 2006  
heinz said...

@mathitis

έκαστος στο είδος του...

;-)

Παρ Μαϊ 12, 03:52:48 μμ 2006  
somebody said...

Αχ αχ, anula, και έχεις και πανέμορφο όνομα και γράφεις το ίδιο πανέμορφα!
Το κείμενο μου σε μορφή ανεκδότου είναι μία ουσιαστική απάντηση στο κείμενο του ΝΔ που οι άλλοι ντε και καλά του απαιτούν να ανήκει κάπου!

Και με το ανεκδοτάκι αυτό αποδυκνείω το αυταπόδεικτο. Οτι όποιος πάει με τα νερά κάποιων κάποτε την πατάει και "πέφτει" στους 'άλλους'!

Συνηθίζω τα νοήματα να τα περνάω πολλές φορές 'πίσω' από τις λέξεις...

Παρ Μαϊ 12, 03:53:06 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Mihalis said...
Η γάτα σας σε ποιόν ανήκει κ. Δήμου!? Εαν δεν σου ανήκει μου την δίνεις!!

Πόσο δεν ξέρετε τις γάτες! Δεν ανήκουν σε κανένα, μόνο στον εαυτό τους. Αντίθετα τους ανήκουν οι άνθρωποι που τις περιποιούνται (βλ. παλιό ποστ: ¨Περιποιητής Γάτων¨) και στους οποίους εκχωρούν τρυφερότητα - αλλά ποτε δουλικότητα. Γι αυτό άλλωστε τις αγαπώ.

Παρ Μαϊ 12, 03:55:20 μμ 2006  
Anula said...

@somebody

την πάτησα δηλαδή!

Παρ Μαϊ 12, 03:57:07 μμ 2006  
somebody said...

Εγώ την πάτησα! Ενα καρούμπαλο να! έχω τώρα από το πέσιμο!
Επρεπε να το κάνω πιό σαφές!

Με την πανέμορφη Σαντορίνη που έχεις στο μπλο(γ)κάκι σου πως να συμφωνήσω πως την πάτησες? :)

Παρ Μαϊ 12, 04:02:02 μμ 2006  
Anula said...

somebody

Θερμες Ευχαριστίες για την Δωρεάν Διαφήμιση που μου έκανες.

Παρ Μαϊ 12, 04:05:49 μμ 2006  
Dion.M. said...

This post has been removed by the author.

Παρ Μαϊ 12, 04:06:20 μμ 2006  
sspyros said...

Αφηρημένο το ερώτημα του ΝΔ αφηρημένες και οι απαντήσεις.Θάθελα νάξερα αν καταλαβαίνουν οι περισσότεροι τί γράφουν.

Παρ Μαϊ 12, 04:07:14 μμ 2006  
Γαυρίλος said...

KYΡΙΕ ΔΗΜΟΥ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟΥ ΜΟΥ ΣΤΟ ΠΟΣΤ ΤΗΣ ΚΑΡΑΧΑΣΑΝ.
ΜΕ ΠΟΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟ ΚΑΝΑΤΕ;
ΕΠΙΣΗΣ ΔΕ ΣΑΣ ΑΚΟΥΣΑ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΤΕ ΤΟΥΣ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΕΓΟΜΕΝΟΥΣ ΦΙΛΗΣΥΧΟΥΣ ΑΕΚΖΗΔΕΣ...

ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΙΣ ΕΝΑ ΘΕΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΝ
ΚΑΙ ΑΝΗΚΩ ΕΙΣ ΤΑΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ!

Παρ Μαϊ 12, 04:09:51 μμ 2006  
apousia said...

Παίρνω άδεια από το εισαγωγικό σχόλιο του οικοδεσπότη και γράφω:

''Ανήκω στη θάλασσα,μόνο όταν αυτή είναι φουρτουνιασμένη,
ανήκω σ'ένα λιόγερμα που κοίταξα κάποτε από έναν πέτρινο πύργο στη Μάνη,ανήκω στο ''μυθιστόρημα'' του Σεφέρη,και στα βιβλία που με περιμένουν αξεφύλλιστα στα ράφια,ανήκω στο Γερμανικό Ρέκβιεμ του Bramhs και σ'έναν πίνακα του Cezanne που αγάπησα δίχως να τον ''ερμηνεύσω'',ανήκω στην Κερύνεια που δεν γνώρισα,ανήκω στο δάκρυ φίλων μου που προκάλεσα άθελά μου μα το κράτησα να το ''μεταλάβω'',ανήκω στον άντρα που όταν με πλάγιαζε,γινόταν πυρκαγιά...''

Δεν ξέρω αν όλα τα παραπάνω ανήκουν σε μένα..
Αν ναι,τότε κι εγώ,
ΑΝΗΚΩ ΣΕ ΜΕΝΑ!!

Παρ Μαϊ 12, 04:14:02 μμ 2006  
Ni_Chi said...

@nikos dimou said...
"Κι επειδή τα πράγματα στα οποία ανήκω, τα πράγματα που αγαπώ..."

Αν δεν κανω λαθος ηταν ο Εριχ Φρομ αυτος που ισχυριστηκε πως η αγαπη για τα αψυχα μπορει να χαρακτηριστει νεκροφιλια.

Και καθως το σκεφτομαι λιγο περισοτερο αναρωτιεμαι μηπως η ευκολια με την οποια καποιος "δενεται" με μερη ή αντικειμενα εχει να κανει με τον βαθμο δυσκολιας των ανθρωπινων σχεσεων.
Ενα αυτοκινητο, ακομα κι αν σε εγκαταλειψει στην μεση του πουθενα απο συμπλεκτη, δεν θα αντιδρασει στον εκνευρισμο σου, ενα βιβλιο δεν θα σου μιλησει ασχημα, δεν μπορεις να πληγωσεις ενα τραγουδι, δεν θα σου κρατησει μουτρα η Λεσβος επειδη προτιμησες την Αστυπαλαια.

(μαλλον βγαινω εκτος θεματος, πρεπει να παω και για μαθημα, later λοιπον...)

Παρ Μαϊ 12, 04:17:08 μμ 2006  
πιτσιρίκος said...

"Ανήκω σε μένα και στα όνειρά μου" - αξεπέραστος Μαζωνάκης σε στίχους Πάνου Φαλάρα. Το έκλεισε το θέμα ο Γιώργος κι άσε τους άλλους να λένε για υποκουλτούρα.

Το άσμα εξαιρετικά αφιερωμένο στον ιδιοκτήτη του blog και στους σχολιαστές. Ειλικρινά είναι το μόνο blog του οποίου τα σχόλια διαβάζονται και εκτός από ενδιαφέρον έχουν και χιούμορ.

Παρ Μαϊ 12, 04:22:21 μμ 2006  
Dion.M. said...

synas said...
Φοβερή είναι η γενιά του πολυτεχνείου, οι Αριστεροί, οι ιδεολόγοι.
Ρε, τι τραμπούκοι, καπιτάλες του κερατά έχουν γίνει αυτοί!

...................................
Και πού να δεις τους hippies, τα παιδιά των λουλουδιών...
Οι μισοί από αυτούς, που ήταν κάποτε στα Μάταλα, τώρα είναι CEOs.

Eίμαστε κατά της εξουσίας όσο είμαστε εκτός... Οταν καταφέρουμε να έρθουμε εντός, γινόμαστε υπέρ! Μην τρελλαθούμε εντελώς!...
Οταν κάποιος είναι καπιταλιστής στα 20 δεν έχει καρδιά. Οταν είναι αριστερός στα 50 δεν έχει μυαλό!

Επί του θέματος:

Ανήκω στην μειοψηφία, που έχουν ψηφίσει τρία διαφορετικά κόμματα σε βουλευτικές εκλογές.

Κάθε φορά επιλέγω το κόμμα, που κατά την άποψή μου, εκφέρει μη λαϊκίστικο λόγο και υπόσχεται εκσυγχρονισμό, ρεαλιστική εξυγείανση της οικονομίας και πολιτισμό. Και βεβαίως όλα αυτά συνάδουν κατά την πεποίθησή μου, με ΕυρωπαΙκή πολιτική.

Παρ Μαϊ 12, 04:25:08 μμ 2006  
heinz said...

Μια και αναφέρθηκε η (λεγόμενη) υποκουλτούρα.

Υποκουλτούρα εποχής:

Στης Λαρίσης το ποτάμι
που λένε Πηνειό
αν τυχόν και δε με θέλεις
κει θα πέσω να πνιγώ
.

(εγώ ετεροπροσδιορίζομαι)

Ρεφραίν β' (στο ίδιο τραγούδι)

Ο καημός μου είναι μεγάλος
το ποτάμι είναι ρηχό
αν τυχόν και δεν με πνίξει
μοναχά που θα βραχώ
. (!!!)

(τελικά όμως δεν ετεροπροσδιορίζομαι, απλώς κάνω την πλάκα μου)

Ναι, ναι, έτσι ακριβώς είναι αυτοί οι στίχοι.

Παρ Μαϊ 12, 04:31:04 μμ 2006  
axilleas said...

Ανήκουμε εκεί που αισθανόμαστε μεγαλύτερη ασφάλεια. Όταν είμαστε μωρά ανήκουμε στην αγκαλιά της μάνας μας, στην εφηβεία ανήκουμε στους κολλητούς μας, αργότερα στις ερωμένες μας, σε οργανώσεις κ.α. Κυρίως όμως δεν ανήκουμε στον εαυτό μας. Ζούμε τη ζωή που θέλουμε; Κάνουμε τη δουλειά που μας αρέσει; Έχουμε λύσει τις προσωπικές μας συγκρούσεις; Αντέχουμε τον εαυτό μας; Είναι ασφαλής η μοναξιά μας;
Δεν ξέρω αν ανήκω κάπου. Θα ήθελα να ανήκω στο μέλλον μου, που θα είναι καλύτερο από το παρόν μου.

Παρ Μαϊ 12, 04:40:01 μμ 2006  
maika said...

@ ΝΔ

έπρεπε να του κλείσετε το τηλέφωνο στα μούτρα....

..γιατί μετά σίγουρα θα συνέχισε με άλλες αδιάκριτες ερωτήσεις...
έχεις δικό σου σπίτι? πόσα βγάζεις?? ...

και ό,τι και να του είπατε ήταν λάθος... μόνο εκείνος ξέρει για σας.... εσείς όχι!!

Παρ Μαϊ 12, 04:40:12 μμ 2006  
Titika said...

Ένα βράδυ ,πριν από χρόνια, στριφογύριζα στο κρεβάτι μου χωρίς να μπορώ να κοιμηθώ. Με βασάνιζε τρελό άγχος για το τι θα κάνω στη ζωή μου, πώς θα τα καταφέρω...
Το άγχος μου και η ανασφάλεια έιχαν πλέον κορυφωθεί, όταν ξαφνικά μου ήρθε μια σκέψη στο μυαλό μου: ό,τι και να γίνει στη ζωή μου, ό,τι και να κάνω, όσο κι αν αποτύχω ή αποκλείνω από τα όνειρά μου θα έχω πάντα... εμένα! Ένιωσα απόλυτα ολόκληρη, χωρίς να χρειάζομαι τίποτα για να μου προστεθεί σε αυτό που είμαι. Ήταν μια μοναδική αίσθηση, σχεδόν μεταφυσική.

Ανήκω σε μένα. Αλλά καμιά φορά ξεχνάω τη δύναμη που έχει αυτή η δήλωση...

Παρ Μαϊ 12, 04:58:33 μμ 2006  
blade runner said...

Δον Γάτε, αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που ξημεροβραδιάζομαι στο blog σου. Γιατί "ανήκεις" σε τέτοιου είδους "πράγματα", και όχι σε κόμματα, φατρίες, ομάδες, παρεούλες, συσπειρώσεις και λοιπά οχήματα έκφρασης απολύτως κατανοητών, βασικών, ρομαντικών ή και ενίοτε και ποταπών ψυχολογικών αναγκών του ανθρώπινου είδους.

Δεν πιστεύω σε ομάδες από τα 11 ή 12 χρόνια μου ή κάτι τέτοιο. Ακόμη και στην ομάδα μπάσκετ που ήμουν στο σχολείο, αδυνατούσα να καταλάβω γιατί οι δημοφιλείς παίκτες είχαν το δικαίωμα να την πέφτουν συνεχώς στους λιγότερο καλούς και άλλα τέτοια. Ευγενής άμιλλα και τα λοιπά... Σιγά την άμιλλα και την ομαδικότητα, όλοι προσπαθούσαν να κάνουν ο ένας τα μούτρα του άλλου κρέας, και οι παρέες πάντα διαμορφώνονταν με κριτήριο το συμφέρον. Κι όμως, ήδη από τότε, από κείνη την τρυφερή εφηβική ηλικία, είχε τρυπώσει μέσα μας η έννοια του συμφέροντος!

Ετσι, αποφάσισα να είμαι με όλους και με κανέναν, να κάνω παρέα με όποιον ήθελα, όποιον είχε κάτι να μου πει, όποιον μου φαινόταν ελκυστικός, έξυπνος, αρκετά ευαίσθητος ή ενδιαφέρων, ανεξαρτήτως του τι θα σήμαινε αυτό, για την περιορισμένη μεν, χαρακτηριστική δε μικρο-κοινωνία του σχολείου.

Στα 15 μου είχα ήδη αποφασίσει ότι δεν έχω καμία σχέση με κανένα κόμμα ούτε και με την Εκκλησία. Λίγο το διάβασμα, λίγο οι ταινίες, λίγο οι φίλοι, λίγο η ιδιαιτερότητα που φώναζε από τότε, "αφήστε με να είμαι αυτό που είμαι, με το δικαίωμα και την ελευθερία να αλλάζω"!

Που ανήκω; Σε ό,τι με εκφράζει, ακόμη κι αν αυτά που μ'εκφράζουν είναι μεταξύ τους φαινομενικά αντίθετα. Ούτε καν στις συνήθειές μου, ωστόσο, γιατί κι αυτές αλλάζουν, κατά το δοκούν και ανάλογα με τη φάση της ζωής μου.


Ανήκω όμως, κατά έναν τρόπο, στον εραστή μου. Το σώμα μου και την ψυχή μου του τα παραχωρώ ολοκληρωτικά. Οσο διαρκεί ο εκάστοτε έρωτας, ένα κομμάτι μου μεγάλο ανήκει κατά κάποιον τρόπο στον σύντροφο κι εραστή μου. Και όταν πάψω να νιώθω ότι συμβαίνει αυτό, τότε καταλαβαίνω ότι έχει έρθει και το τέλος του έρωτα.

Αυτό είναι ίσως το μόνο στο οποίο ανήκω αδιαμφισβήτητα. Οχι επειδή έτσι πρέπει, ούτε επειδή μου το ζητάει ο άλλος. Αλλά επειδή κι εφόσον το έχω αποφασίσει εγώ. Και μου αρέσει έτσι.

Παρ Μαϊ 12, 05:04:10 μμ 2006  
Anula said...

titika said:

"Το άγχος μου και η ανασφάλεια έιχαν πλέον κορυφωθεί, όταν ξαφνικά μου ήρθε μια σκέψη στο μυαλό μου: ό,τι και να γίνει στη ζωή μου, ό,τι και να κάνω, όσο κι αν αποτύχω ή αποκλείνω από τα όνειρά μου θα έχω πάντα... εμένα! "

"Πραγματικά ελευθερος ειναι εκεινος που αναλαμβανει την ευθυνη για οτι του συμβαινει"

(Επικτητος-Στωικοί)

Παρ Μαϊ 12, 05:04:35 μμ 2006  
J.J.P. said...

Kατ΄αρχάς περαστικά και γρήγορα ! Από κει και πέρα, το ερώτημα αυτό είναι όντως ανυπόφορο και βασανιστικό. Αλλά εκτός από αυτό το γενικώς ανυπόφορο ερώτημα, υπάρχει και κάτι ειδικώς πιο ανυπόφορο, όταν δηλαδή δεν συζητάς επί της αρχής, αλλά επιδιώκεις κάτι συγκεκριμένο, π.χ. δουλειά, πρόσληψη, νοσηλεία, έκδοση πιστοποιητικών: "Ποιός σε στέλνει;" Αυτό κι αν είναι ανυπόφορο για εκείνον που ερωτάται. (Εκείνος που ρωτάει το έχει ξεπεράσει προ πολλού φαντάζομαι...)

Παρ Μαϊ 12, 05:06:58 μμ 2006  
!+!Xριστόν ομολογώ!+! said...

Κηρυκα της Δυτικης Αθεΐας ομολογήσες σημερα την αποτυχία σου στους ανθρώπος και την επιτυχία σου στις γατες,τις μηχανες και τα ηλιοβασιλέματα...
Ετσι είναι! αυτός που απορρίπτει το Θεό δυσκολεύεται με τους ανθρωπους,διαφημίζοντας τη μοναξιά του στο Ιντερνετ...
(τυχαία κάηκε το χέρι σου;..)
Εμείς πάντως ανήκουμε όχι στον εαυτό μας,αλλά στην Μεγάλη του Χριστού Κοινωνία!εκεί οι ανθρώπινες σχέσεις αποκτούν αληθινό νόημα αλληλεγγύης..
Όποιος αναζητά ανακαλύπτει την αλήθεια.Ποτε δεν είναι αργά..Φίλε μου..

Παρ Μαϊ 12, 05:17:07 μμ 2006  
Vrennus said...

This post has been removed by the author.

Παρ Μαϊ 12, 05:18:13 μμ 2006  
Vrennus said...

Κι όμως, ο σοφός γέρων είχε δίκιο ΝΔ. "Πρέπει να ξεκαθαρίσετε τη θέση σας" σας προέτρεψε. Αυτή ήταν και η σημασία του "πού ανήκετε", ποια, δηλαδή, είναι η θέση σας, η στάση σας απέναντι στα πράγματα.

Δεν μπορώ να γνωρίζω με ποια αφορμή σας μάλωσε ο ηλικιωμένος αναγνώστης σας, πάνε και χρόνια άλλωστε όπως μας υποδεικνύει το πρώτο σχόλιο. Αλλά η προτροπή του δεν αφήνει αμφιβολία. Σας εγκαλεί ότι ψαρεύετε στα θολά, ότι ακροβατείτε με τις έννοιες και τα νοήματα, ότι δεν παίρνετε θέση, ότι αποστασιοποιείστε.

Θαρείτε πως μπορείτε να στέκεστε έξω από τα πράγματα, σαν άχρονος παρατηρητής τάχα και να περιγράφετε ή να κρίνετε μια αντικειμενική πργματικότητα, κι όμως, είστε τόσο μέσα, τόσο βαθιά χωμένος μέσα σ' αυτήν και στα λεγόμενά σας. Δεν είστε απ' έξω ΝΔ, είστε σαν το φωτόνιο που αναπηδώντας στο παρατηρούμενο σωματίδιο εισάγει την απροσδιοριστία στη γνώση μας επηρρεάζοντάς την.

Είστε μέρος της πραγματικότητας αγαπητέ ΝΔ, κι ως εκ τούτου και θέση έχετε και κάπου ανήκετε. Κι ο λόγος - Λόγος σας είναι μέρος της πραγματικότητας και τη διαστρέφει - διαβάλλει ερμηνεύοντας της και κρίνοντάς την. Γι' αυτό, λοιπόν, ΝΔ, σωστά ερώτησε ο σοφός γέρων πού ανήκετε. Το έχετε υποχρέωση απέναντι σ' αυτούς που σας διαβάζουν. Και μας το απαντήσατε.

Παρ Μαϊ 12, 05:26:10 μμ 2006  
Anula said...

!+!Xριστόν ομολογώ!+! said...
τυχαία κάηκε το χέρι σου;..

--

πραγματι, οταν μου συμβαινει κατι τετοιο, βλασφημαω Θεό και Οσια (τοτε τα θυμαμαι μονο)

ο Κυριος Δήμου ως αθεος ποιον βλασφημάει αραγε?

(φτωχος και σ'αυτο...)

Παρ Μαϊ 12, 05:34:37 μμ 2006  
jenny olive said...

vrennus.

σωματίδιο...φωτόνιο...αντικειμενική πραγματικότητα...απροσδιοριστία...ο λόγος με κεφαλαίο λ...άχρονος παρατηρητής...εγκαλώ...υποχρέωση...

τι μπέρδεμα είναι αυτό. γιατί να θελήσω να καταλάβω νόημα μέσα από λόγια ασυνάρτητα ειπωμένα από κάποιον πολύ αγχωμένο που βλέπω ότι δεν έχει κατανοήσει ότι το δικαίωμα της ελευθερίας είναι που δίνει τη δυνατότητα σε ένα ον να μένει αμήχανο, να σωπαίνει, να περιμένει δημιουργώντας τη χαρά ή τη θλίψη του... ότι η ελευθερία δίνει τη δυνατότητα να σκέφτομαι τις έννοιες πριν κατηγορήσω για την φασιστική άγνοια μου οποιονδήποτε...κάθε μέρα που περνά όλο πιο πολύ ο κόσμος με πονά.

Παρ Μαϊ 12, 05:40:07 μμ 2006  
glenn said...

Κάτι έλεγε προχτές ο Λιόλος για κοινοτική ελλαδίτσα. Δεν δοθηκε η πρέπουσα προσοχή. Συνέπεια της αποβιομηχάνισης είναι το χωριατέ που μας δέρνει. Συνέπεια του χωριατέ είναι η μούγγα στη στρούγκα. Για να υπάρχεις εδώ, πρέπει να ανήκεις κάπου. Άμα δεν ανήκεις σε τρώει ο λύκος. Αθάνατε Αβέρωφ, έγραψες...

Παρ Μαϊ 12, 05:44:48 μμ 2006  
cp said...

Nomizo oti o kathenas apo mas den anikei se kati alla to geuetai (i to "plironei" analoga ti gkafa pou ekane kathe fora :) )
Autoi omos pou ekprosopoun auto to kati, to yperaspizontai me epixeirimata. Ta epixeirimata tous einai pagia, einai dokimasmenes syntages symfona me to target group. An anikeis ekei sou lene auto, an anikeis allou sou lene to allo, and eisai anapofasistos exoun eidika epixeirimata. Gia na pianei loipon to epixeirima, prepei na yparxei meleti pano sto target group. An den anikeis kapou, den kseroun ti epixeirima na sou provalloun kai panikovallonatai. Oso pio megalo einai to komma/i omada/i thriskeia klp, toso pio omoiomorfa epixeirimata prepei na exoun ki an eisai prototypos tous dyskoleueis kai mperdeuontai - kai autoi kai oi alloi pou perimenoun na se tsimpisoun me ta dika tous, episis pagia epixeirimata.

Παρ Μαϊ 12, 05:51:17 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

!+!Xριστόν ομολογώ!+! said...
"Κηρυκα της Δυτικης Αθεΐας ομολογήσες σημερα την αποτυχία σου στους ανθρώπος και την επιτυχία σου στις γατες,τις μηχανες και τα ηλιοβασιλέματα...
Ετσι είναι! αυτός που απορρίπτει το Θεό δυσκολεύεται με τους ανθρωπους,διαφημίζοντας τη μοναξιά του στο Ιντερνετ...
(τυχαία κάηκε το χέρι σου;..)"


Αποτυχία στους ανθρώπους; Μοναξιά στο Internet; Όταν τόσοι πολλοί κάθε μέρα επικοινωνούν μέσα από αυτό το blog; Και μόνο αυτό σε αναιρεί (να μην μιλήσω για όλα τα άλλα).

Αλλά εσύ πιστεύεις σε ένα Θεό-μπάτσο, που μου έκαψε το χέρι για να με τιμωρήσει.

Ε, αν υπάρχει τέτοιος Θεός να τον χαίρεσε!

Παρ Μαϊ 12, 05:52:28 μμ 2006  
traveller said...

1. Γάτος με ονοματεπώνυμο (Emmerich Kalmann). Πολύ καλό.
Κάποια μέρα θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πρωτότυπα ονόματα γάτων και σκύλων. Έχω αρκετά και μέσα σε αυτά ένα λατρεμένο, περίεργο που μου λείπει απίστευτα.

2. Ο "Χριστόν Ομολογώ" από πού προέκυψε ρε παιδιά? Τι ν' τούτο?

Παρ Μαϊ 12, 05:56:25 μμ 2006  
cyrusgeo said...

Μα, καλά, τι γίνεται εδώ;

Ο ΝΔ λέει αυτά που σκέφτομαι...

Ο Μίκυ λέει αυτά που πιστεύω...

Ο Heinz μου κλέβει τις ατάκες...

Μεταφυσικό! Μεταφυσικό!...

Παρ Μαϊ 12, 05:58:55 μμ 2006  
Αρχαίος said...

@ΝΔ και ομως κάπου ανήκεις!!
Έχεις δηλώσει ΑΕΚτζής και μάλιστα χωρίς συγκεκριμένο λογικό λόγο.
Προσωπικά γαύρος και πάλι χωρίς συγκεκριμένο λόγο και άσχετος με τα ποδοσφαιρικά.

Παρ Μαϊ 12, 06:02:27 μμ 2006  
BadlyDrawnBoy said...

When you were here before,
Couldn't look you in the eyes
You're just like an angel,
your skin makes me cry

You float like a feather
In a beautiful world
I wish I was special
You're so fuckin' special

But I'm a creep,
I'm a weirdo
What the hell am I doin' here?
I don't belong here

I don't care if it hurts,
I wanna have control
I want a perfect body
I want a perfect soul

I want you to notice
when I'm not around
You're so fuckin'special
I wish I was special

But I'm a creep
I'm a weirdo
What the hell am I doin' here?
I don't belong here, ohhhh, ohhhh
...
Whatever makes you happy
Whatever you want
You're so fuckin' special
I wish I was special

I don't belong here...

Παρ Μαϊ 12, 06:04:05 μμ 2006  
Antiphonist said...

3 αποσπάσματα με αφορμή μια πρόταση του ΝΔ

Ανήκω στα πιστά μάτια ενός ζώου...
τάδε έφη Νίκος Δήμου

A.
"Μια μέρα τη ζωή που 'χασα την ξαναβρήκα στα μάτια ενός νέου μοσχαριού που με κοίταζε μ' αφοσίωση. Κατάλαβα πως δεν είχα γεννηθεί στην τύχη. Βάλθηκα να σκαλίζω τις μέρες μου, να τις φέρνω άνω κάτω, να ψάχνω. Ζητούσα να ψαύσω την ύλη των αισθημάτων...."
τάδε έφη Οδυσσέας Ελύτης

B.
"I think I could turn and live with animals, they are so placid and self-contain’d;
I stand and look at them long and long.

They do not sweat and whine about their condition;
They do not lie awake in the dark and weep for their sins;
They do not make me sick discussing their duty to God;
Not one is dissatisfied—not one is demented with the mania of owning things;
Not one kneels to another, nor to his kind that lived thousands of years ago;
Not one is respectable or industrious over the whole earth.

So they show their relations to me, and I accept them;
They bring me tokens of myself—they evince them plainly in their posse
Τάδε έφη Walt Whitman

Γ.
"Observe the herd which is grazing beside you. It does not know what yesterday or today is. It springs around, eats, rests, digests, jumps up again, and so from morning to night and from day to day, with its likes and dislikes closely tied to the peg of the moment, and thus neither melancholy nor weary. To witness this is hard for man, because he boasts to himself that his human race is better than the beast and yet looks with jealousy at its happiness. For he wishes only to live like the beast, neither weary nor amid pains, and he wants it in vain, because he does not will it as the animal does. One day the man demands of the beast: "Why do you not talk to me about your happiness and only gaze at me?" The beast wants to answer, too, and say: "That comes about because I always immediately forget what I wanted to say." But by then the beast has already forgotten this reply and remains silent, so that the man wonders on once more."
Τάδε έφη F. Nietzsche

Παρ Μαϊ 12, 06:05:25 μμ 2006  
!+!Xριστόν ομολογώ!+! said...

Ό,τι και να μας κανει ο Θεός για το καλό μας το κάνει,απο Αγαπη.
Ποτέ δεν είναι αργά για όλους μας.
Η Αλήθεια πονά!..

Παρ Μαϊ 12, 06:05:53 μμ 2006  
Raven said...

!+!Xριστόν ομολογώ!+! said...
(τυχαία κάηκε το χέρι σου;..)
Εμείς πάντως ανήκουμε όχι στον εαυτό μας,αλλά στην Μεγάλη του Χριστού Κοινωνία!εκεί οι ανθρώπινες σχέσεις αποκτούν αληθινό νόημα αλληλεγγύης...

S'auth sas thn wraia sas koinwnia exei thesh to sex? H isxyei to: "an s'erethizei to mati sou xerizwse to" kata to: "eipes kakia kouventa; na se kapsei o theos"..?

Παρ Μαϊ 12, 06:07:08 μμ 2006  
Mr Pnin said...

Το κείμενο αυτό πρωτοδημοσιεύθηκε ως επιφυλλίδα στο "ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ" το Μάρτιο του 1987. Όχι, δεν έχω τόσο γερή μνήμη, όμως το είχα κόψει και το είχα μαζί με την αστυνομική μου ταυτότητα στο πορτοφόλι μου. Το πορτοφόλι μαζί με τη ταυτότητα τα έχασα, όπως και το απόκομμα, όχι όμως και το 'ιδεολογικό μου μανιφέστο' που έκτοτε με 'ακολουθεί' με τις απαραίτητες τροποιήσεις...
Μετά απ' αυτήν την επιφυλλίδα έγινα μανιώδης αναγνώστης των πονημάτων του Μπλογκάρχη, ακόμη τη θεωρώ ως το πιο 'δυνατό' κείμενό του, ίσως είναι η πρώτη αγάπη που δεν ξεχνιέται... Πάντως το 1987 -σε μια εποχή που σχεδόν όλοι ανήκαν κάπου- το κείμενο αυτό έσκασε ως βόμβα μεγατόνων στο εφηβικό μυαλό μου. Χάρηκα πολύ που το ξαναείδα δημοσιευμένο εδώ, αν δεν κάνω λάθος υπάρχει και στο βιβλίο "Η ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑΙΝΑ".

Παρ Μαϊ 12, 06:07:15 μμ 2006  
neuron2 said...

@ !+!Xριστόν ομολογώ!+!

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ....να 'σαι καλά βρε, με έκανες και ξεκαρδίστηκα στα γέλια με το σχόλιο σου.

λες στον Ν.Δ. (τυχαία κάηκε το χέρι σου;..)χαχαχχαα...αυτό κι είναι αστείο. Λοιπόν δεν μπορώ καν να σας δώσω να καταλάβετε πόσο πολύ γελάω όταν ακούω κάτι τέτοια.

Αγαπητέ !+!Xριστόν ομολογώ!+! σου προτείνω να πας να εξομολογηθείς που κάθεσαι και διαβάζεις τέτοιες ασέβειες από έναν 'ασεβή΄σαν τον Ν.Δ. και μάλιστα στο Internet....Πως τολμάς? Ξέρεις τι σημαίνeι Internet?
Θα σε κάψει ο θεός...μπουυυυ....

Παρ Μαϊ 12, 06:08:42 μμ 2006  
Antiphonist said...

Το πιο πάνω ποίημα του Whitman αποτελεί απάντηση στον +!Xριστόν ομολογώ!+!

Βέβαια η απάντηση είναι ήδη στο κείμενο του ΝΔ-

εδώ...
Ομολογία πίστης σε βαθιά ύπνωση.

κι εδώ...
Ουδέν ηλιθιωδέστερον της τυφλής προσηλώσεως!

Παρ Μαϊ 12, 06:10:01 μμ 2006  
heinz said...

@!+!Xριστόν ομολογώ!+!

"(τυχαία κάηκε το χέρι σου;..)"

Aνόητε και άφρονα...

Ο δικός μου Θεός, Θεός των ορθοδόξων, δεν πάσχει από την ηλίθια θνησικακία των θνητών.
Ο δικός μου Θεός, διαχωρίστηκε από τον Σατανά (στους Μεσοποτάμιους λαούς) γιατί οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να συμβιβάσουν το "Πανάγαθος" με το "εκδικητικός" (όπως κάνεις εσύ).

Ο δικός μου Θεός είναι Πανάγαθος.
Κι εσύ, αιρετικός του κερατά!!

Παρ Μαϊ 12, 06:11:46 μμ 2006  
epikairos said...

Θερμή παράκληση. Αγαπητέ οικοδεσπότη, φτιάξε ένα online gallery με φωτογραφίες μόνο από γάτες και γάτους. Όσο πιο πολλές φωτογραφίες τόσο το καλύτερο.

Παρ Μαϊ 12, 06:11:48 μμ 2006  
heinz said...

το "θνησικακία", εννούσε "μνησικακία". Αλλά, το χέρι μου τόγραψε σωστά... και γι 'αυτό τ' αφήνω.

(το χέρι μου, ή ο Θεός μου??? ποιός ξέρει...)

Παρ Μαϊ 12, 06:14:39 μμ 2006  
georgia m. said...

@heinz

Μπράβο,καλά του τα πες!Χώστου τ κι άλλο.
Φύσικά και ο Θεός δεν ασχολείται με τέτοια πράγματα.

epikairos:
Έχω άπειρες φωτογραφίες γάτων ψάχνοντας σε τοποθεσίες στο Ίντερνετ!

Παρ Μαϊ 12, 06:16:34 μμ 2006  
neuron2 said...

Ο γατούλης είναι μούρλια...

'There can't be a better life than a CAT'S - doing what they like, when they like, as much as they like (Ricardo Philips).

'If you are worthy of its affection, a cat will be your Friend, but never your salve (Theophile Gautier).

'It is great honour when CATS allow us to love them (Celia Peterson).

'Training is easy with a CAT. They can have you trained in a couple of days (Graham Cooper).

'A cat's a CAT and that's THAT (American Folk Saying).


'Ολα τα παραπάνω είναι από το βιβλίο της Rachael Hale, 'There are no ordinary cats' (με υπέροχες φώτος μέσα)

Αφιερωμένο σε αυτά τα υπέροχα πλάσματα.

:-)

Παρ Μαϊ 12, 06:19:46 μμ 2006  
cyrusgeo said...

@blade runner: (αντιγραφή από το προηγούμενο ποστ, μήπως και δεν το δεις)

1. Θα επιλέξεις (ή θα φτιάξεις) την εικόνα που θέλεις για avatar (format: ή jpg ή gif).

2. Θα την ανεβάσεις σε κάποιο παλιό ποστ στο μπλογκ σου (ή σε κάποιο νέο ποστ, το οποίο μπορείς μετά, αν θες, να σβήσεις).

3. Κατά τη διαδικασία ανεβάσματος της φωτογραφίας, (αφού πρώτα έχεις επιλέξει την καρτέλα "edit HTML", αντί για την καρτέλα "compose"), θα δεις τη διεύθυνση της εικόνας που μόλις ανέβασες (κάτι σαν "http://photos1.blogger.com/κ.τ.λ."). Θα επιλέξεις τη διεύθυνση, και θα κάνεις copy (ctrl c).

4. Μετά, θα πας στο προφίλ σου (στο dashboard, κι από εκεί στο edit profile).

5. Εκεί που λέει photo URL θα κάνεις paste (ctrl v).

6. Στο κάτω μέρος της σελίδας, θα πατήσεις save profile.

7. Είσαι έτοιμη! Ίσως κάνει λίγη ώρα να εμφανιστεί στο προφίλ σου το avatar -- μην ανησυχήσεις.

Παρ Μαϊ 12, 06:20:38 μμ 2006  
BadlyDrawnBoy said...

Αρχαίος said...
@ΝΔ και ομως κάπου ανήκεις!!
Έχεις δηλώσει ΑΕΚτζής και μάλιστα χωρίς συγκεκριμένο λογικό λόγο


σε λίγο θα μας πεις ότι είναι και το δεξί χέρι του χατζηχρήστου που τορπίλισε το Ιεράπετρα!


Το πολύ ανήκειν, όσο ευεργετικό και να ειναι για την ψυχοσύνθεση των ανθρώπων με μειωμένη αυτοεκτίμηση, άλλο τόσο επιβλαβές για την κοινωνικό σύνολο είναι.

Παραδειγμα, τα πρωτοπαλίκαρα της αεκάρας προχθές... Το ίδιο βεβαίως θα έκαναν και οπαδοί οποιασδήποτε άλλης γραικικης ομάδας.

Το πολύ και τυφλό "ανηκειν" σε περιχαρακώνει και σε κάνει να βλέπεις αόρατους εχθρούς. Σε μεγάλο βαθμό είναι υπεύθυνο για τις θεωρίες συνομωσίας, του μανιχαισμούς, τους ρατσισμούς, τις μισαλλοδοξίες, τις προκαταλήψεις και την κοινωνική βία.

Η απάντηση απο δω και μπρος είναι ο σκεπτικισμός.

Όταν γίνω φορέας όλων των γνώσεων του πλανήτη, ίσως αποφασίσω και εγώ που θα ανήκω - σε 3500 χρονια υπολογίζω ότι θα συμβεί αυτό. Προς το παρόν παραμένω παθητικός δέκτης όλων όσων συμβαίνουν γύρω μου και εκ του ασφαλούς χλευάζω τους πάντες και τα πάντα, χωρίς να εξαιρώ και τον εαυτό μου!

Παρ Μαϊ 12, 06:22:00 μμ 2006  
heinz said...

Να πω και κάτι να γελάσουμε... Το θυμήθηκα με την αναφορά στο βλέμμα του μοσχαριού.

Κακία του Heinz:

Πριν χρόνια, σε μια δουλειά, δείχνω σε μια κοπέλα πως γίνεται η ηλεκτρονική σελιδοποίηση. Δεν τα παίρνει τα γράμματα όμως....
Μ' έχει πρήξει επι τέσσερεις μήνες κι έχω απηυδήσει....

Κάποια μέρα, της λέω:

- "Σοφία, όταν δεν καταλαβαίνεις, λέγε το, να το ξαναλέω. Μη με κοιτάς χρυσό μου με το σπινθηροβόλο βλέμμα της αγελάδας!!!".
- "Λοιπόν, να σου πω, η αγελάδα έχει επίμονο βλέμμα", λέει.
- "Σοφία, άλλο λέω, χρυσό μου!".
- "Όχι, άκου να σου πω. Μια φορά, στη Ρόδο, κοιτούσα επι μια ώρα μια αγελάδα στα μάτια, να δω αν θα γυρίσει να κοιτάξει αλλού. Δεν γύρισε το βλέμμα της καθόλου".
- "Μάλλον η αγελάδα σκεφτόταν το ίδιο με σένα", απάντησα....

Δεν το κατάλαβε, με κοίταξε απορημένη κι εγώ την κοίταξα απελπισμένος....

:-)

Παρ Μαϊ 12, 06:23:26 μμ 2006  
!+!Xριστόν ομολογώ!+! said...

Raven H σωματική συνεύρεση είναι για αναπαραγωγικούς λόγους πρωτίστως
Δεν το απορρίπτουμε!Δεν το εκθειάζουμε!
neuron2 Μέσα απο το Ίντερνετ όμως μπορεί να ακουστεί ο λόγος του Θεού..
έστω και ένας να αλλοιωθεί απο τις αμφιβολίες για την άχαρη κοσμική ζωή του ..αυτό είναι κερδος..
Ο Μόνος που δε γέλασε πάντως είναι ο κύριος Δήμου..όσο για τους νεώτερους
μας έχουν χορτάσει απο Μέγαλα Λόγια..

Παρ Μαϊ 12, 06:23:56 μμ 2006  
georgia m. said...

@mihalis

Σωστά στα είπε ο ΝΔ - πάντως οι δικές μου,σε λίγο δεν θα με αφήνουν να κοιμάμαι στο κρεβάτι.Πιάνουν τον δικό μου χώρο,ξαπλώνουν φαρδιές - πλατιές και,άμα θέλουν,με ξυπνάνε τα βράδια για χάδια.Έχω δύο επιλογές:ή να κάνω τον ψόφιο κοριό - δεν πιάνει σχεδόν ποτέ,με καταλαβαίνουν ότι έχω ξυπνήσει - ή να απλώσω το χέρι,ενίοτε και το πόδι,για να βάλουν χαρούμενες μπροστά το μοτεράκι τους!Χρρρρρρρ...

Παρ Μαϊ 12, 06:24:33 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Αρχαίος said...
@"ΝΔ και ομως κάπου ανήκεις!!
Έχεις δηλώσει ΑΕΚτζής και μάλιστα χωρίς συγκεκριμένο λογικό λόγο".

Μετά από τα τελευταία αίσχη - θα το κόψω κι αυτό. (Άσε που ήταν μία τόσο χαλαρή σχέση...)

Antiphonist
ευχαριστώ που μου θύμισες ένα αγαπημένο ποίημα του Whitman.

Επίκαιρος
Συνέχισε να παρακολουθείς το blog - θα δεις γάτες ων ούκ έστιν αριθμός...

Παρ Μαϊ 12, 06:27:01 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

cyrusgeo said...
@blade runner
περί avatar

Να προσθέσω ότι η εικόνα δεν πρέπει να είναι πάνω από 50K

Παρ Μαϊ 12, 06:31:32 μμ 2006  
Antiphonist said...

@heinz
μ' έκανες και γέλασα...καλή κακία :)

@+!Xριστόν ομολογώ!+!
>>>Ο Μόνος που δε γέλασε πάντως είναι ο κύριος Δήμου..

Οχι αγαπητέ μου- γελάσαμε όλοι...για ξαναδές το σχόλιο του neuron2 (το θέμα είναι πώς γελά κανείς).

Παρ Μαϊ 12, 06:34:59 μμ 2006  
heinz said...

!+!Xριστόν ομολογώ!+! said...

"H σωματική συνεύρεση είναι για αναπαραγωγικούς λόγους πρωτίστως"

Πρωτίστως!!! Τι μου λες???
Σα να λέμε έχει και δευτερευόντως... Για λέγε να μαθαίνουμε τι παίζει με το δευτερευόντως....

Παρ Μαϊ 12, 06:36:07 μμ 2006  
Anula said...

ΑΣΧΕΤΟ (και σεντονι)

υπηρχε ενα μοναστηρι ,υπαρχει ακομα, στον Καβο Γατο στην Λεμεσο

εκει μεχρι πριν 5 χρονια, παραδοσιακα, υπηρχαν αμετρητες γατες, γιατι το μοναστηρι τις θεωρουσε απογονους της φουρνιας που ειχε φερει μαζι της η Αγια Ελενη (μαμα του Αυτοκρατορα Κωνσταντινου) στο νησι για να εξολοθρευσει τα φίδια.

οι γατες λοιπον αμετρητες και ανενοχλητα να μπαινουν παντου, μαλιστα ειχαν και δικο τους στεγασμενο σπιτι (μια αποθηκη) οπου αν εσκυβες να δεις τι γινεται εκει μεσα θα σε επνιγε η μυρωδια γατίλας

πηγα προσφατα και δεν ειδα γατες, εξαφανισμενες, μονο 2-3!!! απο 500-600 γατες..

οι μοναχες μου ειπαν οτι τις εδιωξαν, ετσι απλα...(και παραλληλα εχουν μετατρεψει το απλοικο μοναστηρι σε Χαβαη, μεχρι και φοινικα σκαρωσανε διπλα στο πηγάδι, εκει γυρω που παλια πεταγανε οι μοναχες τα φρεσκα ψαρια να φανε οι γατες απτο πατωμα)

Αγιος Νικολαος των Γάτων νομιζω λεγεται το Μοναστήρι, δεν ειμαι σιγουρη...

Παρ Μαϊ 12, 06:37:13 μμ 2006  
mathitis said...

Kύριε Νίκο,αυτό το κείμενο πρέπει να το διαβάσετε στην Original,
καινοτομήστε λοιπόν!
Η Βία στα Γήπεδα χρειάζεται
μια αντίθετη Διαφήμιση..

Παρ Μαϊ 12, 06:38:34 μμ 2006  
Jason said...

Δε σας καταλαβαίνω εσάς που κοροϊδεύετε τον !+!Xριστόν ομολογώ!+!. Ο καθένας έχει το δικό του Θεό. Τα δικά του ιερά και όσια. Κι εγώ. Κι εσείς. Και όσοι πιστεύουμε και όσοι δεν πιστεύουμε. Και ο Ν.Δ. έχει τους δικούς του μικρούς θεούς. Όλα αυτά τα μικρά πράγματα, χωρίς τα οποία η ζωή και η αγάπη θα είχαν άλλο νόημα. Αυτό άλλωστε είναι και ο Θεός σε όλες τις θρησκείες. Καταρχάς πνοή ζωής. Και τελικά κήρυγμα αγάπης. Το κακό είναι ότι η Εκκλησία έχει καταντήσει να απέχει κατά πολύ από το Θεό. Και το λάθος του φίλου μας του !+!Xριστόν ομολογώ!+!, κατά τη γνώμη μου, είναι πως αντί να αναζητήσει το Θεό στη ζωή του, αντί να τον φτιάξει έτσι που να του αρέσει, τον παίρνει έτοιμο απ' έξω. Όπως του τον δίνουν. Είναι κρίμα. Αλλά είναι έτσι. Αυτό δίνει σημασία στη ζωή του. Μην τον κοροΐδεύετε. neuron2, antiphonist, heinz, κλπ..

Παρ Μαϊ 12, 06:42:16 μμ 2006  
glenn said...

Αξιοπερίεργο:

-Η σχέση "ανήκειν" είναι απαραίτητη για να σταθεί η αφελής θεωρία συνόλων (naive set theory)

-Η αφελής θεωρία συνόλων είναι απαραίτητη για να σταθεί η μαθηματική λογική

-Η μαθηματική λογική είναι απαραίτητη για να σταθεί ολόκληρο το μαθηματικό οικοδόμημα που ξέρουμε.

Ergo, η κλασική θεμελίωση των μαθηματικών βασίζεται στο "ανήκειν"...

Παρ Μαϊ 12, 06:42:59 μμ 2006  
Raven said...

!+!Xριστόν ομολογώ!+! said...
Ό,τι και να μας κανει ο Θεός για το καλό μας το κάνει,απο Αγαπη.

Kathe mera pethainei enas megalos arithmos anthrwpwn apo fysikes katastrofes kai arwsties. Trava pesto s'autous oti o theos sou tous pairnei konta tou gia kalo. Kai kala o theoulhs sou, ESEIS? H wraia sas koinwnia tha allhlegyhs? Den drepetai o arxiepiskopos sou kai to ypoloipo sixamero papadario na forane ola auta ta xrysafika kai tis mhtres kai na livanizoun stis xrysostolistes fwlies sas, otan dipla tous anthrwpoi kai paidia vriskontai (h pethainoun) sto dromo (den xreiazetai kan na mhlisoume gia Afrikh)? O xristoulhs sou ti gnwmh tha eixe gi auta pou staurwthke forwntas ena pani? Oso gia to sex den sta xoune pei kala: exyphretei thn anaparagwgh, alla oi antrwpoi pou to sterountai einai ephrepeis "se pasan noso kai pasan malakian"...

Παρ Μαϊ 12, 06:49:55 μμ 2006  
Antiphonist said...

@Anula

Τι ιστορίες μου θύμισες πάλι....
Το συγκεκριμένο περιστατικό με τις γάτες και την Αγία Ελένη είναι από "Το Χρονικό του Λεόντιου Μαχαιρά." Πολλοί το αγάπησαν αυτό το βιβλίο- ο Σεφέρης το αναφέρει συχνά και το ποίημα "Οι Γάτες του Αι Νικόλα" είναι βασισμένο στο περιστατικό που ανέφερες-


Οι ΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΑΙ ΝΙΚΟΛΑ

«Φαίνεται ο Κάβο-Γάτα...» μου είπε ο καπετάνιος
δείχνοντας ένα χαμηλό γιαλό μέσα στο πούσι
τ' άδειο ακρογιάλι ανήμερα Χριστούγεννα
«...και κατά τον Πουνέντε αλάργα το κύμα γέννησε την Αφροδίτη
λένε τον τόπο Πέτρα του Ρωμιού.
Τρία καρτίνια αριστερά!»
Είχε τα μάτια της Σαλώμης η γάτα που έχασα τον άλλο χρόνο
κι ο Ραμαζάν πως κοίταζε κατάματα το θάνατο,
μέρες ολόκληρες μέσα στο χιόνι της Ανατολής
στον παγωμένον ήλιο
κατάματα μέρες ολόκληρες ο μικρός εφέστιος Θεός.
Μη σταθείς ταξιδιώτη.
«Τρία καρτίνια αριστερά» μουρμούρισε ο τιμονιέρης.
...ίσως ο φίλος μου να κοντοστέκουνταν,
ξέμπαρκος τώρα
κλειστός σ' ένα μικρό σπίτι με εικόνες
γυρεύοντας παράθυρα πίσω από τα κάδρα.
Χτύπησε η καμπάνα του καραβιού
σαν την μονέδα πολιτείας που χάθηκε
κι ήρθε να ζωντανέψει πέφτοντας
αλλοτινές ελεημοσύνες.
«Παράξενο», ξαναείπε ο καπετάνιος.
«Τούτη η καμπάνα-μέρα που είναι-
μου θύμισε την άλλη εκείνη, τη μοναστηρίσια.
Διηγότανε την ιστορία ένας καλόγερος
ένας μισότρελος, ένας ονειροπόλος.
«Τον καιρό της μεγάλης στέγνιας,
-σαράντα χρόνια αναβροχιά-
ρημάχτηκε όλο το νησί
πέθαινε ο κόσμος και γεννιούνταν φίδια.
Μιλιούνια φίδια τούτο τ' ακρωτήρι,
χοντρά σαν το ποδάρι ανθρώπου
και φαρμακερά.
Το μοναστήρη τ' ’ι-Νικόλα το είχαν τότε
Αγιοβασιλείτες καλόγεροι
κι ούτε μπορούσαν να δουλέψουν τα χωράφια
κι ούτε να βγάλουν τα κοπάδια στη βοσκή
τους έσωσαν οι γάτες που αναθρέφαν.
Την κάθε αυγή χτυπούσε μια καμπάνα
και ξεκινούσαν τσούρμο για τη μάχη.
Όλη μέρα χτυπιούνταν ως την ώρα
που σήμαιναν το βραδινό ταγίνι.
Απόδειπνα πάλι η καμπάνα
και βγαίναν για τον πόλεμο της νύχτας.
Ήτανε θαύμα να τις βλέπεις, λένε,
άλλη κουτσή, κι άλλη στραβή, την άλλη
χωρίς μύτη, χωρίς αυτί, προβιά κουρέλι.
Έτσι με τέσσερις καμπάνες την ημέρα
πέρασαν μήνες, χρόνια, καιροί κι άλλοι καιροί.
’γρια πεισματικές και πάντα λαβωμένες
ξολόθρεψαν τα φίδια μα στο τέλος
χαθήκανε, δεν άντεξαν τόσο φαρμάκι.
Ωσάν καράβι καταποντισμένο
τίποτε δεν άφησαν στον αφρό
μήτε νιαούρισμα, μήτε καμπάνα.
Γραμμή!
Τι να σου κάνουν οι ταλαίπωρες
παλεύοντας και πίνοντας μέρα και νύχτα
το αίμα το φαρμακερό των ερπετών.
Αιώνες φαρμάκι γενιές φαρμάκι».
«Γραμμή!» αντιλάλησε αδιάφορος ο τιμονιέρης.

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 1969

Παρ Μαϊ 12, 06:50:07 μμ 2006  
tslyns said...

Καλα που εχω γρηγορο ADSL (σχετικο με τα avatar)

Παρ Μαϊ 12, 06:50:25 μμ 2006  
Felix said...

Νίκο,
και εσύ ανήκεις, όπως και παλιότερα έχεις δηλώσει, σε διάφορες μη κυβερνητικές ανθρωπιστικές οργανώσεις. Κι αυτοί οι οργανισμοί πολιτική ασκούν, άσχετα αν διαφέρει σε ουσία και ποιότητα από αυτήν που ασκούν οι κατ' επάγγελμα πολιτικοί. Δεν είναι κακό να ανήκουμε κάπου (και μάλλον αναπόφευκτο στις οργανωμένες κοινωνίες), αρκεί να έχουμε τη δυνατότητα και τη δύναμη να φεύγουμε/αλλάζουμε, όταν πλεόν οι ομάδες αυτές δεν μας εκφράζουν. Εξάλλου η ένταξή μας σε κάποια ομάδα καθρεφτίζει την "ταυτότητά" μας.

Έχω την εντύπωση ότι το καλογραμμένο, πράγματι, post παρέσυρε τους υπόλοιπους (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) συνομιλητές να θυμηθούν ότι ανήκουν σε αόριστα ποτάμια, λαγκάδια, ζώα κτλ. Παρ΄όλο το αρκετά υψηλό επίπεδο των comments, παρατηρείται μία έλλειψη αυτογνωσίας. Αν πραγματικά καθήσουμε και αναλογιστούμε σε πόσες διαφορετικές κοινωνικές ομάδες ανήκουμε (ανάλογα με την περίσταση, όπως προείπε και κάποιος άλλος) θα απορρήσουμε με τον αριθμό τους

Παρ Μαϊ 12, 06:53:04 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Anula said...
ΑΣΧΕΤΟ (και σεντονι)
υπηρχε ενα μοναστηρι ,υπαρχει ακομα, στον Καβο Γατο στην Λεμεσο

Διαβάστε το τελευταίο ποίημα του Γιώγου Σεφέρη: Οι γάτες του Άη Νικόλα ΕΔΩ

Παρ Μαϊ 12, 06:54:09 μμ 2006  
Γαυρίλος said...

Nikos Dimou said Μετά από τα τελευταία αίσχη - θα το κόψω κι αυτό. (Άσε που ήταν μία τόσο χαλαρή σχέση...)
ΕΜΕΙΣ ΑΝΤΕΞΑΜΕ OΜΩΣ ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ!
ΟΤΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΣΕΙΣ ΑΠΟΚΑΛΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΣΑΣ "ΤΟ ΑΕΚΑΚΙ"..ΑΣ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ

Στην Ελλάδα,μόλις χάνει η Ομάδα μας
αποστασιοπούμεθα..

Παρ Μαϊ 12, 06:54:57 μμ 2006  
jenny olive said...

Ο Γραμματικάκης στο καινούριο βιβλιαράκι του (που είναι πιο αναγνώσιμο από το πρώτο του πορνοεκλαϊκευμένο) φέρνει περισσότερο σε άνθρωπο παρά σε εθνικοσοσιαλιστή πασόκο (αν και οι αναφορές στον Joyce μόνο έλλειψη καλλιέργειας φανερώνουν) επειδή γράφει (ανάμεσα σε άλλα):

"ας σημειωθεί ότι, όπως η θεωρία της σχετικότητας παρερμηνεύθηκε, δημιουργώντας την εντύπωση ότι όλα - ακόμα και οι ηθικές αξίες!- είναι σχετικά, έτσι και η αρχή της αβεβαιότητας ενίσχυσε σε πολύν κόσμο την πεποίθηση ότι όλα είναι αβέβαια. και αυτό μεν, για την σύγχρονη πολιτική και οικονομική κατάσταση, είναι πιθανόν να ισχύει. δεν οφείλεται όμως καθόλου στην αρχή της αβεβαιότητας. δίκαια μάλιστα η επίκλησή της για τον σχολιασμό κοινωνικών ή και καλλιτεχνικών ακόμα φαινομένων οδήγησε ένα έγκυρο περιοδικό να διατυπώσει την λεγόμενη "κβαντική θεωρία της δημοσιογραφίας". σύμφωνα με αυτήν, όποτε κάποιος δημοσιογράφος ή σχολιαστής επικαλείται την αρχή της αβεβαιότητας για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην έχει ιδέα για όσα γράφει!"

βλέπεις ότι ο Γραμματικάκης χρησιμοποιεί τη λέξη "έγκυρο" για να χαρακτηρίσει ένα περιοδικό, άρα συμπεραίνεις ότι έχει ακόμα δρόμο να διανύσει ως να συνδεθεί λογικά με τα τη λογική που ευαγγελίζεται. μπορείς επίσης να δεις ότι του αρέσει να κλείνει μέσα σε παύλες φράσεις στο τέλος των οποίων βάζει θαυμαστικό. θαυμαστικό χρησιμοποιεί και ο Τσοχατζόπουλος - δεν υπάρχει άρθρο του να μην είναι πνιγμένο στα θαυμαστικά.

τι να ήταν όμως οι τεράστιες βιομηχανικές επαναστάσεις...

Παρ Μαϊ 12, 06:58:18 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Felix said...
"Νίκο,
και εσύ ανήκεις, όπως και παλιότερα έχεις δηλώσει, σε διάφορες μη κυβερνητικές ανθρωπιστικές οργανώσεις".

Νόμιζα πως ήταν σαφές: το κείμενο αναφέρεται σε κομματικές-ιδεολογικές εντάξεις. Φυσικά και όλοι ανήκουμε σε πράγματα που αγαπάμε ή που επιλέγουμε...

Ο antiphonist με πρόλαβε - αλλά διαβάστε καλύτερα το ποίημα στο Link μου - σε πολυτονικό και χωρίς το σπάσιμο των στίχων...

Παρ Μαϊ 12, 07:00:13 μμ 2006  
Jason said...

Στο σχολείο το είχαμε κάνει αυτό το ποίημα του Σεφέρη. Και μας είχε πει η δασκάλα μας, θυμάμαι, ότι ήταν μεταφορικά όλα αυτά - αναφερόταν, λέει, το κείμενο στην Κύπρο και ήταν προφητικό... Αμφιβάλλω, αλλά δεν το απορρίπτω κιόλας. Όπως και νά 'χει, είναι ωραίο.

Παρ Μαϊ 12, 07:00:14 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Γαυρίλος said...
Στην Ελλάδα,μόλις χάνει η Ομάδα μας
αποστασιοπούμεθα..


Όχι όταν χάνει - όταν τα σπάει...

Παρ Μαϊ 12, 07:02:42 μμ 2006  
Jason said...

Όσο για το σπάσιμο αυτό, ήταν αφορμή για να ξεκινήσω χτες στο blog μου. Αφιερωμένο στο γαυρίλο λοιπόν.

Παρ Μαϊ 12, 07:03:56 μμ 2006  
somebody said...

@ni_chi:
Αν δεν κανω λαθος ηταν ο Εριχ Φρομ αυτος που ισχυριστηκε πως η αγαπη για τα αψυχα μπορει να χαρακτηριστει νεκροφιλια.

Επαναλαμβάνω για όσους δεν κατάλαβαν: Ανήκομεν εις την φύσιν...
Οσο για το αν η φύση είναι άψυχη, αυτό είναι υπό συζήτησιν.
Κάποιοι κατάλαβαν, είμαι σίγουρος.

"Ανήκω σε μένα και στα όνειρά μου" Ηθελα εγώ να το γράψω αυτό, με πρόλαβες πιτσιρίκο!

Παρ Μαϊ 12, 07:04:26 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Jason said...
Στο σχολείο το είχαμε κάνει αυτό το ποίημα του Σεφέρη. Και μας είχε πει η δασκάλα μας, θυμάμαι, ότι ήταν μεταφορικά όλα αυτά

Βέβαια ήταν μεταφορικά - αλλά όχι μόνο για την Κύπρο. Το ποίημα δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στην αντιστασιακή έκδοση "18 κείμενα" μέσα στην Δικτατορία.

Παρ Μαϊ 12, 07:05:13 μμ 2006  
BadlyDrawnBoy said...

Σήμερα, πόλύ αργά τη νύχτα, η ΝΕΤ προβάλει την ταινία Brief Encounter (1945). Μια ταινία αφιερωμένη σε αυτούς, που οι κοινωνικές συμβάσεις και συγκυρίες δεν τους επιτρέπουν να "ανήκουν" εκει που πργματικά επιθυμούν (ή έστω να μην ανήκουν εκεί που δεν επιθυμούν).

Laura Jesson: This can't last. This misery can't last. I must remember that and try to control myself. Nothing lasts really. Neither happiness nor despair. Not even life lasts very long. There'll come a time in the future when I shan't mind about this anymore, when I can look back and say quite peacefully and cheerfully how silly I was. No, no, I don't want that time to come ever. I want to remember every minute, always, always to the end of my days.


H αλήθεια είναι ότι την ταινάι δέν την έχω δει. Μέχρι πρόσφατα σνόμπαρα όλες αυτές τις πανπάλαιες ταινίες. Πρίν μια εβδομάδα, κατά λάθος, είδα το Great Expectations (1946)και μου άρεσε.

Φοβάμαι ότι αρχίζω να γερνάω, να γίνομαι συντηρητικός και να αναζητώ χαμένες αξίες εποχών που δεν έζησα.

Εμπρός λοιπόν στο δρόμο που χάραξε για το καλό μας ο αρχιεπισκοπίξ: "Όπισθεν ολοταχώς!"

Παρ Μαϊ 12, 07:07:37 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

BadlyDrawnBoy said...
Σήμερα, πόλύ αργά τη νύχτα, η ΝΕΤ προβάλει την ταινία Brief Encounter (1945).

Την έχω δει δύο φορές - είναι καταπληκτική! (ελπίζω να συμφωνεί και η expert Blade...)

Παρ Μαϊ 12, 07:12:50 μμ 2006  
heinz said...

@jason

Παρεξήγηση:

Δεν τον κοροϊδεύω. Πρωτίστως τον πολεμάω, γιατί αλλοιώνει τον Θεό της Αγάπης.
Δευτερευόντως τον κοροϊδεύω...

Και, θα του αλλάξω τα φώτα!!!!

Παρ Μαϊ 12, 07:16:46 μμ 2006  
Εργοτελίνα said...

This post has been removed by the author.

Παρ Μαϊ 12, 07:17:07 μμ 2006  
cobden said...

@badlydrawnboy
Να το δεις το BRIEF ENCOUNTER απόψε!!!Πολύ όμορφη ταινία και τέλειες οι σκηνές με τη μουσική του Rachmaninov...Περιμένω εντυπώσεις:-))

Παρ Μαϊ 12, 07:18:20 μμ 2006  
Anula said...

ευχαριστω για την αντιγραφη (αντιφ) και την παραπομπη (νδ)


θα πρεπει να το διαβασουν και οι μοναχες για να καταλαβουν τη μλκ εκαναν, ερχεται ανυδρο καλοκαιρι φετος (παλι)

Παρ Μαϊ 12, 07:22:40 μμ 2006  
advadventure said...

Ανατρίχιασα και δάκρυσα μ' αυτό το κείμενο.
Ήταν η αφορμή να ξαναρωτήσω πού ανήκω.
Ούτε στη Δύση, ούτε στην Ανατολή. Ούτε με τους μεν ούτε με τους δε. Χρόνια δεν νιώθω να ανήκω κάπου, παρά μόνο σε αισθήσεις, σκέψεις, αισθήματα, φευγαλέα βλέμματα, κουβέντες που άκουσα ή μου ψιθύρισαν ή που φώναξα εγώ, τόπους που προσπέρασα, ανθρώπους που με προσπέρασαν, βιβλία που διάβασα κι αυτά που θα διαβάσω, μουσικές που μου χαρίστηκαν απροσδόκητα...

Παρ Μαϊ 12, 07:23:26 μμ 2006  
Εργοτελίνα said...

Σουμπερτ!!Ημιτελης Συμφωνια..
και περασε τοση δυσκολη ζωη..

Παρ Μαϊ 12, 07:24:41 μμ 2006  
mihalis, a dreamer said...

Γιατί αναρωτιέσται, κ. Δήμου, που η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων δεν επιλέγει τη μεγαλύτερη ελευθερία απ'όλες, του να μην ανήκεις; Σύμφωνα με την εξελικτική βιολογία δεν είμαστε παρά έξυπνοι πίθηκοι και γενετικά προγραμματισμένοι να ανήκουμε σε μία κοινωνική ομάδα. Αυτό σημαίνει ότι τείνουμε να αποζητούμε την αποδοχή της, κάτι που δε γίνεται αν διαφέρουμε πολύ από το μέσο όρο. Είναι θέμα κοινωνικής αποδοχής- συνοχής. Να μην παρεξηγηθώ όμως: δεν υποστηρίζω ότι είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να παρακαμφθεί αυτή η προδιάθεση, αλλά ότι είναι πολύ δύσκολο. Τέλος πάντων να μη βαρύνουμε παραπάνω το θέμα, να τονίσω μόνο πως οι κοινωνιοβιολογικές αυτές απόψεις συμπλέουν και με τις θεωρίες της ψυχολογίας: η τάση να ανήκεις παθιασμένα σε κόμμα, θρησκεία, ομάδα, ή έθνος, εξυπηρετεί την κάλυψη υπαρξιακών κατά βάση αναγκών. Γί' αυτό ο συνομιλητής σας ακούγονταν αγανακτισμένος. Για εκείνον πραγματικά δεν υπάρχεται εφ'όσον δεν ανήκεται κάπου! (Δε μπορεί ούτε να το διανοηθεί καν.)
Θα μου πείτε εγώ, εσείς, ο ΝΔ, δεν έχουμε υπαρξιακές ανησυχίες; Και πως καλμάρουμε το ένστικτο του ανήκειν; Μιλώντας αποκλειστικά για τον εαυτό μου, αλλά υποθέτοντας, νομίζω βάσιμα, ότι το αυτό ισχύει για το ΝΔ και τους περισσότερους εδώ, πιστεύω ότι αντικαταστήσαμε αυτή την ανάγκη με το πάθος μας για τη γνώση, την εμπειρία του να ζεις, όλα τα όμορφα πράγματα, και πρόσωπα που αγαπάμε. Οι δύο αυτές στάσεις ζωής είναι ετεροαποκλειόμενες: το να ανήκεις κάπου σου εξασφαλίζει μία ισορροπία, κι ας είναι ψευδαίσθηση, με αντάλαγμα όμως τη χαρά να ανακαλύπτεις τον κόσμο και τη ζωή στις μυριάδες διαστάσεις τους. Εν κατακλείδει, ο ανήκων γίνεται σκλάβος για μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας, ο ελεύθερος άνθρωπος που δε μπορεί να πείσει έτσι τον εαυτό του, προχωρά στη ζωή με τις ανασφάλειές του, αλλά και με μία συγκλονιστική αίσθηση πληρότητας, που οι περισσότεροι άνθρωποι ούτε να την ονειρευτούν δεν έχουν ελπίδα.
Στα πρώτα μετεφηβικά μου χρόνια δοκιμάστηκα σκληρά από το κόστος του να μην ανήκω.Οι συνομήλικοί μου δεν μπορούσαν να καταλάβουν πως γινόταν λόγου χάρη να μου αρέσει την ίδια στιγμή η κλασική μουσική, οι μελωδίες του Παπαθανασίου, το rock'n'roll,οι Black Sabbath και ο James Brown. Πεζό το παράδειγμα ίσως, αλλά έπρεπε να τους βλέπατε πόσο αγανακτούσαν- ήταν σχεδόν σα να μη μου επιτρέπονταν να μου αρέσουν όλα! Μεγαλώνοντας γνώρισα ένα συγγραφέα που αντανακλούσε αυτή την εσωτερική μου πάλη, μεταξύ του ν'ανήκω και του να είμαι ο εαυτός μου. Ήταν από τους λίγους, ελάχιστους πνευματικούς ανθρώπους που σε προέτρεπαν να διαλέξεις το δεύτερο, όπως εξ'άλλου έκανε κι ο ίδιος. Όταν δημιούργησε site και μετέπειτα blog, τον ακολούθησα. Τα υπόλοιπα καθώς λένε είναι ιστορία...Η καθημερινή μας ιστορία.

Παρ Μαϊ 12, 07:28:48 μμ 2006  
Jason said...

@heinz:

Μωράς δε ζητήσεις, και έρεις, και μάχας νομικάς, περιίστασο. Εισίν γαρ ανωφελείς και μάταιοι. Αιρετικόν άνθρωπον, μετά πρώτην αι δευτέραν νουθεσίαν, παραιτού, ειδώς ότι εξέστραπται ο τοιούτος και αμαρτάνει, ων αυτοκατάκριτος.

(Απόστολος Παύλος - Επιστολή προς Τίτον, Κεφ.Γ΄, εδάφ.9-11)

Ορίστε, ξέρουμε να παίζουμε και εκτός έδρας άμα λάχει!

Παρ Μαϊ 12, 07:28:58 μμ 2006  
!+!Xριστόν ομολογώ!+! said...

Ας με ειρωνεύονται..αυτο δε με πειράζει καθόλου..
Ακόμα και στο θέμα της ΑΕΚ,αποτύχατε κύριε Δήμου.Δεν τους πείσατε.Αν ήταν στην εκκλησία όλοι αυτοί..δε θα υπήρχε Βία

Παρ Μαϊ 12, 07:30:11 μμ 2006  
Εργοτελίνα said...

Η Βια ειναι ενα αρσενικο φαινομενο
που δεν αντιμετωπιζεται ευκολα
ουτε σε αυτη ουτε στην αλλη ζωη,ο,τι κι αν ομολογεις..

Παρ Μαϊ 12, 07:38:11 μμ 2006  
neuron2 said...

@ !+!Xριστόν ομολογώ!+! ...

Καλά θα μας κουλάνεις εντέλως εσύ?
Υπάρχει κάποιος πόλεμος γενικά που να μην έχει γίνει στο όνομα κάποιας θρησκείας? Και τι σχέση έχουν αυτά που έκαναν κάποιοι ανεγκέφαλοι ΑΕΚτζίδες με το σύνολο των φιλάλθων?

Βρε μπας και είσαι ο πρώην: 'κτηνίατρος κλπ κλπ'. και μας δουλεύεις όλους πάλι???

Παρ Μαϊ 12, 07:41:21 μμ 2006  
Εργοτελίνα said...

Γιατί παλιότερα όταν υπήρχε πίστη,δεν γινόντουσαν αυτά;

Παρ Μαϊ 12, 07:48:14 μμ 2006  
neuron2 said...

Ανήκω ΜΟΝΟ στον εγκέφαλό μου.

Αυτός είναι ο Θεός μου. Αυτόν πρέπει να προσέχω και να φροντίζω γιατί χωρίς αυτόν δεν μπορώ να υπάρχω.

Αυτός καθορίζει τι βλέπω, τι αντιλαμβάνομαι, τι νιώθω, τι θέλω, τι πιστεύω, τι αγαπώ και τι μισώ.

Αρκεί μία επεμβασούλα στο υπέροχο αυτό όργανο και μετά δεν θα είμαι 'εγώ'. Και που πήγαν όλα αυτά που πίστευα, αγαπούσα, μισούσα?

Πόσο εύθραυστα είναι όλα....

Παρ Μαϊ 12, 07:48:32 μμ 2006  
Εργοτελίνα said...

This post has been removed by the author.

Παρ Μαϊ 12, 07:49:49 μμ 2006  
Εργοτελίνα said...

Εχουμε κερδισει την ατομικοτητα
και χασαμε την συλλογικοτητα,με αποτελεσμα η θρησκεια να κερδιζει εδαφος..
Πως θα βρεθουμε ξανα;...

Παρ Μαϊ 12, 07:55:54 μμ 2006  
Anula said...

!+!Xριστόν ομολογώ!+!

εχεις παρει αδεια απο τον χριστο να χρησιμοποιησεις το avatar του???

Παρ Μαϊ 12, 08:05:07 μμ 2006  
BadlyDrawnBoy said...

!+!Xριστόν ομολογώ!+! said...
Ας με ειρωνεύονται..αυτο δε με πειράζει καθόλου..
Ακόμα και στο θέμα της ΑΕΚ,αποτύχατε κύριε Δήμου.Δεν τους πείσατε.Αν ήταν στην εκκλησία όλοι αυτοί..δε θα υπήρχε Βία


δεν καταλάβατε τόση ώρα ότι κυ΄ριος σας δουλεύει. στην πραγματικότητα είναι και αυτός ένας νικοδημιστης, που απλώς μπηκε στο μπλογκ για να σπασει πλάκα τσιγκλώντας σας.

Το "αν ήταν στη εκκλησία..." τον φανέρωσε. Λες και δεν θυμόμαστε της σκηνες "αβροφροσύνης" που έλαβαν χώρα ανάμεσα στις φράξιες τις λαρίσας πριν από δεκα χρόνια περίπου για το θέμα του μητροπολίτη.

'Εχετε δει ορθόδοξο ιερέα να σπάει το χέρι ιεχωβά;
τρια κρακ ακούστηκαν! Σπουδαίο θέαμα. Αν σας τύχει να ΄γίνετε μαρτυρες σε διαμάχη ανάμεσα σε ορθοδόξους και ιεχωβάδες μη φύγετε, απλώς προστρέξτε να αγοράσετε ποπ κορν και να απολάυσετε το θέαμα με την ησυχία σας. Στο τέλος πάντα νικάνε οι ορθόδοξοι γιατί υπερτερούν αριθμητικά και είναι πιο φανατισμένοι. Οι αλλοι απλώς κάθονται ησυχα και τις τρωνε!

Ωραίο είναι και το θέαμα τις παντόφλας που 'ιπτατα πίσω από το κεφάλι του ιεχωβα! Στην πραγματικότητα η διαμάχη δεν είναι θρησκευτική, αλλά οι νομοταγείς ορθόδοξοι πολίτες αγωνίζονται για την τήρηση του συντάγματος και του νόμου, οι οπο'ιοι απαγορεύουν τον προσυλιτισμό!

Ορθοδοξία και κράτος δικαίου είναι ταυτόσημες έννοιες. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτε.

Παρ Μαϊ 12, 08:08:39 μμ 2006  
half-blood_phoenix said...

Θα διαφοροποιηθώ σήμερα από το πνεύμα των περισσοτέρων. Δεν νομίζω ότι κανείς μας ανήκει απόλυτα στον εαυτό του. Είναι ένα όμορφο όνειρο αλλά σαν Όνειρο είναι μη πραγματικό. Όσο και να μην το θέλουμε να μην το καταλαβαίνουμε ή να μην το πιστεύουμε ανήκουμε τουλάχιστον κατά το ήμισυ σε όλους τους άλλους πλην του εαυτού μας. Επηρεαζόμαστε άμεσα ή έμμεσα από τους άλλους όσο δεν το πιστεύουμε. Ανήκουμε στους ανθρώπους γύρο μας, φίλους, εχθρούς και άγνωστους. Ανήκουμε στις καταστάσεις που διαμόρφωσαν αυτό που είμαστε όμορφες άσχημες ή ουδέτερες. Ανήκουμε κατά βάση σε όλους αυτούς από τους οποίους επηρεαστήκαμε και σε όλους αυτούς τους οποίους χρειαστήκαμε κατά την διάρκεια της ζωής μας. Ανήκουμε σε όσα πράγματα γύρο μας δεν ελέγχουμε. Ανήκουμε στα πράγματα και στις καταστάσεις από τα οποία δεν έχουμε την δύναμη ή την δυνατότητα να ξεφύγουμε. Το θέμα είναι το κατά πόσο ανήκουμε στους άλλους και πόσο σε εμάς. Αν φτάσουμε να ανήκουμε σε εμάς έστω και κατά το ήμισυ όπως προανέφερα νομίζω έχουμε πετύχει το ακατόρθωτο για τους περισσότερους.

Παρ Μαϊ 12, 08:13:08 μμ 2006  
!+!Xριστόν ομολογώ!+! said...

BadlyDrawnBoy αυτά τα καταδικάζω,ειναι εκτός χριστινικής διδασκαλίας.
Σημασία έχει να ανήκεις κάπου
και εμείς ανήκουμε,ενω εσείς κρεμόσαστε στο κενό..

Παρ Μαϊ 12, 08:14:15 μμ 2006  
Γαυρίλος said...

Πού είναι ο axuro να πάρει θέση;

Παρ Μαϊ 12, 08:18:26 μμ 2006  
Εργοτελίνα said...

Εμεις ανηκουμε στο cat-blog!!
@Αnula,ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΑΚΛΑΒΑ!!ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ Η ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ;;;;

Παρ Μαϊ 12, 08:23:56 μμ 2006  
Grecopean said...

Δυστυχώς στην σύγχρονη Ελλάδα πολλοί επιδιώκουν (και έχουν επιτύχει) να ταυτίσουν την ευαισθησία και το ενδιαφέρον για ένα κοινό καλό με την ένταξη σε υπάρχοντες κομματικούς σχηματισμούς. Εξαιτίας αυτής της προβληματικής νοοτροπίας οι υποτιθέμενοι εκφραστές του συλλογικού συμφέροντος δεν αποτελούν τίποτα άλλο παρά (κατά κανόνα) ένα σύνολο καιροσκόπων ενώ όσοι ενδιαφέρονται για το μέλλον της ομάδας/οργανισμού στον οποίο ανήκουν αρκούνται σε φιλοσοφισμούς και ηθελημένη απάθεια.
Είναι γεγονός ο'τι σήμερα που τα ιδεολογικά χάσματα απουσιάζουν τα κριτήρια ένταξης σε κάποιο κόμμα είναι είτε υπερφυσικά είτε συμφεροντολογικά. Αυτό που ενώνει λοιπόν τους συμμετέχοντες σε ένα πολιτικό κόμμα δεν είναι τίποτο άλλο παρά κοινή ανοησία ή κοινό συμφέρον.
Πραγματική δημοκρατία θα υπάρξει μόνο όταν ενισχυθεί η ατομικότητα. Η τυφλή υπακοή σε επιβαλλόμενες ιδέες οδηγεί μεν στο ελάχιστο κομματικό κόστος αλλά παράλληλα και στο μέγιστο κοινωνικό.

Παρ Μαϊ 12, 08:29:48 μμ 2006  
half-blood_phoenix said...

!+!Xριστόν ομολογώ!+! said...
Ακόμα και στο θέμα της ΑΕΚ,αποτύχατε κύριε Δήμου.Δεν τους πείσατε.Αν ήταν στην εκκλησία όλοι αυτοί..δε θα υπήρχε Βία.

Συμφωνώ. Το πολύ πολύ οι θρησκευόμενοι ΑΕΚτζήδες να κατέβαιναν φιλειρηνικά στα περίπτερα και να έκαιγαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας όλες τις γαύροεφημερίδες. Άντε και σε ένα ξέσπασμα τρελής βίας να αφόριζαν τον Κόκκαλη. Πάντα βέβαια με το σταυρό στο χέρι… :-)

Παρ Μαϊ 12, 08:31:45 μμ 2006  
Anula said...

εργοτελινα

ο τουρκικος υποπτευομαι ειναι καλυτερος

ΟΧΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ

Παρ Μαϊ 12, 08:38:03 μμ 2006  
basik said...

To Brief Encounter είναι πράγματι εξαιρετικό!

Τα troll δεν έχουν το θεό τους!

Παρ Μαϊ 12, 08:40:00 μμ 2006  
trelo senario said...

Άσχετο: είμαι εδώ και λίγες μέρες στο Greece. Mπορεί να μου πει κανείς τι φταίει και η ελληνική τηλεόραση έχει πιάσει (τουλάχιστο) πάτο; Δεν πιστεύω αυτά που βλέπω και ακούω!

Παρ Μαϊ 12, 08:40:15 μμ 2006  
Εργοτελίνα said...

Ας λουστούμε Heinz και στεφάνια ας βάλουμε στο κεφάλι,
και τ' ανέρωτο ας πιούμε κρασί με κύπελλα πιο μεγάλα.
Ο καιρός της χαράς είναι λίγος· ύστερα τα γεράματα
μπαίνουν εμπόδιο, και τέλος ο θάνατος.

Μετάφραση Α. Λεντάκη

Aυτο θα πει να ανηκεις στην Παλατινη Ανθολογια

Παρ Μαϊ 12, 08:42:20 μμ 2006  
Εργοτελίνα said...

@trelo senario πεφτει η ΤV και ανεβαινει το Ιντερνετ!!

ειναι συναρπαστικο να ανηκεις στο Ιντερνετ...

Παρ Μαϊ 12, 08:45:17 μμ 2006  
Pixie said...

!+!Xριστόν ομολογώ!+
Με αυτα που λέει νιώθω οτι είμαι στην ζώνη του λυκόφωτος μπρρρρ....

Παρ Μαϊ 12, 08:45:26 μμ 2006  
glenn said...

@τρελόσενάριο: Μια και το θέμα της αποψινής εκπομπής είναι "ανήκειν", φαίνεσαι με την απορία σου ότι δεν ανήκεις στο φιλοθεάμον κοινό. Νόβα λέγεται το μυστικό και η τζαμπέ τηλεόραση είναι ο εκβιασμός να τα σκάσεις για να τη βάλεις.

Παρ Μαϊ 12, 08:45:59 μμ 2006  
Pixie said...

I exist for myself I exist
no holy book is my guide but the soft miracles in my skull.
I run with no herd define me not by race or class or profession
I am not a category
I am I.

Παρ Μαϊ 12, 08:47:54 μμ 2006  
glenn said...

Χε χε, οι κλάσεις που δεν ανήκουν στον εαυτό τους συγκροτούν κλάση που ανήκει στον εαυτό της;

Παρ Μαϊ 12, 08:52:12 μμ 2006  
synas said...

Νομίζω, πως τα περισσότερα «ανήκω στον εαυτό μου» σημαίνουν «θέλω να ανήκω στον εαυτό μου». Είναι σπάνιο αυτό το φαινόμενο. Απλά, γιατί ο άνθρωπος είναι ζώο κοινωνικό και πολιτικό.
Το μοναδικό άτομο, που ανήκει στον εαυτό του -εάν είναι ποτέ δυνατόν αυτό-, το μοναδικό τέλος πάντων πραγματικά sui generis άτομο, που γνωρίζω προσωπικώς, αρνείται τη φύση (καλλιτέχνης γαρ), αρνείται το συναίσθημα και προσπαθεί να μην αγαπά κανέναν και τίποτα.
Το μόνο σίγουρο είναι, πως δεν είναι ευτυχής (ευτυχισμένες είναι οι αγελάδες), είναι αντικοινωνικός και μάλλον τείνει προς την απόλυτη σκέψη.
Καλά είναι όλ’ αυτά τώρα; Αναρωτιέμαι…

Παρ Μαϊ 12, 08:53:12 μμ 2006  
Γαυρίλος said...

glen ξέρεις για την ψηφιακη Εrt τί παιζει;αξίζει;

Παρ Μαϊ 12, 08:53:58 μμ 2006  
glenn said...

Από Νόβα γαβρίλο, κάτι κατέω, απ' το άλλο όχι.

Παρ Μαϊ 12, 08:55:31 μμ 2006  
heinz said...

Εργοτελίνα said...

"Ο καιρός της χαράς είναι λίγος· ύστερα τα γεράματα
μπαίνουν εμπόδιο, και τέλος ο θάνατος."

Εργοτελίνα, αφού πέσανε και τα χριστιανικά, θα μείνω στο κλίμα:

"Που σου Θάνατε το κέντρον?
Που σου Άδη το Νίκος?"

Απάντηση και στο θρησκόληπτο...

Παρ Μαϊ 12, 08:59:13 μμ 2006  
Anula said...

συνας

με εβαλες κι εμενα σε σκεψεις παλι, .......

ο καλλιτεχνης ειναι φυσει μοναχικος ή αν θες οταν δημιουργει ειναι μοναχικος, πρεπει να μιλησει με τον εαυτο του (και να εχει υσηχεια στο σπιτι)

Παρ Μαϊ 12, 08:59:37 μμ 2006  
heinz said...

This post has been removed by the author.

Παρ Μαϊ 12, 09:00:42 μμ 2006  
heinz said...

@glenn

"οι κλάσεις που δεν ανήκουν στον εαυτό τους συγκροτούν κλάση που ανήκει στον εαυτό της;"

Προφανώς ναι.

(έλα τώρα να πλακωθούμε και για την αντικειμενοστρεφή ανάλυση)

:-)

Παρ Μαϊ 12, 09:01:42 μμ 2006  
glenn said...

@heinz: Έλα πάμε! Σου πετάω ένα object :)

Παρ Μαϊ 12, 09:07:14 μμ 2006  
Εργοτελίνα said...

Glenn,εγω προτιμω το αντίθετο.
Τα ατομα που ανηκουν στον εαυτο τους
συγκροτουν ενα ελευθερο συνολο.

Παρ Μαϊ 12, 09:09:03 μμ 2006  
Εργοτελίνα said...

Και μια και στο blog σου αναφερεις το Nash,πες μου,που ανηκει αυτος;

Παρ Μαϊ 12, 09:11:19 μμ 2006  
glenn said...

@εργο: Στους νομπελίστες σχιζοφρενείς! Μια κλάση μονάχος του, αν τα ξέρω καλά.

Παρ Μαϊ 12, 09:13:15 μμ 2006  
glenn said...

Άλλο με ανησυχεί. Που ανήκει η διαδικτυακή σύζυγός μου απόψε; Ένα τρόλι χτες της την έπεσε, και φοβάμαι μη πήρε σοβαρά τον ηλίθιο...

Παρ Μαϊ 12, 09:16:43 μμ 2006  
heinz said...

@glenn

ΧΛΑΠ!!! (auto garbage collection) τόφαγα...

(θα μας βρίσει ο γάτος, σταματάω...) LoL

Παρ Μαϊ 12, 09:18:06 μμ 2006  
Εργοτελίνα said...

Πάλι γυναικα τον εσωσε!!τουλαχιστον στην ταινια..

Παρ Μαϊ 12, 09:18:48 μμ 2006  
cp said...

glenn said...
Νόβα λέγεται το μυστικό και η τζαμπέ τηλεόραση είναι ο εκβιασμός να τα σκάσεις για να τη βάλεις.


Η να τη δώσεις και να βάλεις DVD kai ADSL στο κομπιουτερ, γραμμάτια στο βιβλιοπωλείο και να παρεις τους φιλους σου να ρθουνε για trivial.

Παρ Μαϊ 12, 09:18:50 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

synas said...
"Το μοναδικό άτομο, που ανήκει στον εαυτό του -εάν είναι ποτέ δυνατόν αυτό- αρνείται τη φύση (καλλιτέχνης γαρ), αρνείται το συναίσθημα και προσπαθεί να μην αγαπά κανέναν και τίποτα.
Το μόνο σίγουρο είναι, πως δεν είναι ευτυχής είναι αντικοινωνικός και μάλλον τείνει προς την απόλυτη σκέψη. Καλά είναι όλ’ αυτά τώρα; Αναρωτιέμαι… "


ΛΑΘΟΣ. Δεν διάβασες προσεκτικά το κείμενό μου. Εγώ δίνομαι σε πράγματα και ανθρωπους - και επειδή αυτά τα πράγματα στα οποία δίνομαι, τα οποία αγαπω, έχουν γίνει εγώ - γι αυτό ανήκω στον εαυτό μου.

Το αντικοινωνικό άτομο που περιγράφεις δεν έχει καμία σχέση με μένα. Π .χ. ποτέ δεν θα έφτιαχνε blog...

Παρ Μαϊ 12, 09:20:19 μμ 2006  
aphrodite said...

@*glenn*,

Μέρα πάλι με 48 αντί των 24 καρρέ ανά δευτερόλεπτο, θα μπω ίσως αργότερα...

Θενξ αστροναύτη μου!

(το μόνο "ανήκω" είναι στην προέκτασή μου, τη συνέχειά μου, τα παιδιά μου... Τόσο πολύ που δεν είμαι εγώ πια - είναι "αυτά" σε "προμήθειες", ένα γεμάτο ψυγείο να παίρνουν μέχρι να μεγαλώσουν...)

Βράδυ περίεργο... Μεταλλικό...

Παρ Μαϊ 12, 09:24:57 μμ 2006  
synas said...

@ΝΔ
Για άλλο άτομο μιλάω, που γνωρίζω προσωπικώς. Μάλλον δεν έγινα σαφής.

Παρ Μαϊ 12, 09:28:24 μμ 2006  
andy dufresne said...

This post has been removed by the author.

Παρ Μαϊ 12, 09:30:18 μμ 2006  
andy dufresne said...

Βράδυ περίεργο... Μεταλλικό;... Ηλεκτρικό!

Παρ Μαϊ 12, 09:31:26 μμ 2006  
glenn said...

Ωχ. Ναι. Τον πήρε σοβαρά.
Μούμπλε μούμπλε
Το θερμόμετρο της επιτυχίας μου είναι ο φθόνος και το μίσος των άλλων. Και συμπληρώνω, τι έχεις να ακούσεις ακόμη άμα τα βγάλεις και στο χαρτί. Όσα ο πιτσιρίκος και η κουρούνα μαζί...

Παρ Μαϊ 12, 09:31:39 μμ 2006  
Εργοτελίνα said...

ΝΙΚΟ,Ο ΜΑΞ ΣΤΙΡΝΕΡ KAI H ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΙΚΩΝ ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ;>>>>>>>>>>>>>>>>>>.
Ο μοναδικός, το εγώ, κινείται μέσα στον κόσμο μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του. Για να το πετύχει αυτό, χρησιμοποιεί μέσα όπως η πειθώς, ο εξαναγκασμός, το παρακάλιο ή η υποκρισία. Ποιος δεν είπε ψέματα σε έναν χωροφύλακα που τον συνέλαβε κάποτε; λέει ο Στίρνερ. Γι’ αυτό βλέπει τον κόσμο και τους ανθρώπους ως ιδιοκτησία του, ως κάτι που χρησιμοποιεί για την προσωπική του απόλαυση, ως κάτι που μπορεί να διαθέσει όπως θέλει, ακόμη και να το χαλάσει, ανάλογα με τις επιθυμίες του και τις επιταγές της ελεύθερης θέλησής του. (Έννοιες όπως γενική βούληση, γενικό συμφέρον, καλό του συνόλου κτλ. είναι ψευδείς και αλλοτριωτικές κατά τον Στίρνερ.) Η έκταση και ο βαθμός στον οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει την ιδιοκτησία του το εγώ εξαρτώνται από την ποσότητα της δύναμής του. Αυτό είναι και το μόνο δικαίωμα του μοναδικού, ο οποίος δεν αναγνωρίζει κανένα άλλο δικαίωμα, υποχρέωση ή καθήκον, όπως τα λεγόμενα ανθρώπινα δικαιώματα ή τα πάσης φύσεως ιερά και αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα.Στόχος του δεν είναι η ανατροπή του κατεστημένου, του κράτους, της οικογένειας και των άλλων αλλοτριωτικών θεσμών, αλλά το ξεγέλασμά τους και η χρησιμοποίησή τους. Συνεπώς, ο μοναδικός μπορεί να είναι οτιδήποτε, τρομοκράτης, βομβιστής, κρατικός αξιωματούχος, άνθρωπος της θρησκείας κτλ., αν κρίνει και για όσο κρίνει ότι αυτό εξυπηρετεί καλύτερα την επιδίωξη της προσωπικής ευχαρίστησής του. Ξέρει τι είναι οι θεσμοί, αλλά δεν αφήνει να «τον πιάσουν κορόιδο». Αντίθετα, τους εξαπατά αυτός. Είναι ένας «προηγμένος» κυνικός.

Τι είναι όμως η ευχαρίστηση, οι επιθυμίες, τα συμφέροντα, η ελεύθερη θέληση του μοναδικού; Είναι πράγματα αυθύπαρκτα και αυτοκαθοριζόμενα; Και γιατί είναι η ηδονή κάτι αυτοφυές και αληθές, ενώ η παραγωγή αξιών και ιδανικών κάτι ετεροκαθοριζόμενο και ψευδές; Επιπλέον, δεν μπορεί να αντλείται ηδονή από οράματα ή ιδανικά; Γιατί είναι αυτοσκοπός η ηδονή; Ο Στίρνερ, αυτός ο μακρινός συγγενής του μαρκήσιου ντε Σαντ, εξετάζει ανεπαρκώς τα εύλογα αυτά ερωτήματα που σηματοδοτούν, μεταξύ άλλων, και τα όρια της σκέψης του, τα όρια του βιβλίου του, που εύστοχα χαρακτηρίστηκε «οδηγός επιβίωσης μέσα στον καπιταλισμό».

Μαξ Στιρνερ και Νιτσε

Παρ Μαϊ 12, 09:33:07 μμ 2006  
andy dufresne said...

Never in the wrong time or wrong place,
Desecration is the smile on my face,
The love I made is the shape of my space,
My face my face

Παρ Μαϊ 12, 09:39:31 μμ 2006  
synas said...

@ΝΔ
paragrafos said...
Εσείς μπορεί να ανήκετε στον εαυτό σας.
Να ξέρετε όμως ότι ένα μέρος τού εαυτού σας, ανήκει πλέον, οριστικά και αμετάκλητα, στις καρδιές μας!

Γι' αυτό θεωρώ κι εγώ, πως εσείς δεν ανήκετε μόνο στον εαυτό σας. Παίζετε λίγο με τις λέξεις. Το άλλο πρόσωπο, που αντιπαρέβαλα, πραγματικά δεν ανήκει πουθενά, γιατί δεν αγαπάει τίποτα. Μάλλον ούτε τον ίδιο του τον εαυτό.

Παρ Μαϊ 12, 09:42:33 μμ 2006  
heinz said...

@aphrodite

Howdy sweetie!!!

"το μόνο "ανήκω" είναι στην προέκτασή μου, τη συνέχειά μου, τα παιδιά μου..."

Κάνε παιδιά, να ξεχάσεις τι σημαίνει ατομικές ελευθερίες.
Κι είναι κι ότι εσύ τους ανήκεις, κι αυτά δεν πρέπει να σου ανήκουν.

Χαλάλι.

Παρ Μαϊ 12, 09:43:54 μμ 2006  
Lefteris Kritikakis said...

Εγώ απ' ότι έχω καταλάβει, ανήκω κατά 40% στους πελάτες μου (τόσο χρόνο μου τρώνε), κατά 40% σε 4 γυναίκες (εκ των οποίων 3 είναι κόρες) και μου μένει και λίγος χρόνος να κοιμηθώ... α, βέβαια είναι και η κρυφή χαρά της απομόνωσης στην τουαλέτα (όχι γι' αυτό που νομίσατε), ή το τσιγαράκι στην αυλή κοιτάζοντας τη φύση και τα σύννεφα...

Ανήκω στους άλλους δηλαδή.

Λευτέρης

Παρ Μαϊ 12, 09:45:40 μμ 2006  
paragrafos said...

Πρόπερσι το χειμώνα ξημεροβραδιάζαμε στο νοσοκομείο δίπλα στην κορούλα μας, πότε στο θάλαμο και πότε στην εντατική. Δεν τολμούσαμε να πάμε σπίτι ούτε λεπτό, γιατί έτσι που είχανε (οι ειδικευόμενοι) κατατρυπήσει τα χεράκια της με τις σύριγγες, δεν εμπιστευόντουσαν πια τις φλεβίτσες της οι άλλοι γιατροί, και στα παρατεταμένα επεισόδια καλούσαν στην εντατική ειδικούς παιδοχειρουργούς να σκάψουν τα ποδαράκια της πιο βαθιά, για να βρουν πιο μεγάλες και άθικτες αρτηρίες κι εκεί μέσα να ρίξουν βάλιουμ με σύνεση, για να περάσει η κρίση...

Κι ύστερα τυλίγανε το προσωπάκι της με σωληνάκια και μάσκες και το κορμάκι της με ένα σωρό ηλεκτρόδια (άλλα για την καρδιά, και άλλα για την αναπνοή και το οξυγόνο) που όλα μαζί κατέληγαν πίσω από κάτι άκαρδες οθόνες και ήχους μονότονους, σαν το θλιβερό τραγούδι του γκιώνη, που παρακαλούσες ποτές του να μη σφυρίξει μονότονα... "Είναι πεισματάρα, θ΄ αντέξει και σήμερα", μάς καθησύχαζε η φίλη μας παιδονευρολόγος...

Μια μέρα φέρανε στην εντατική κι ένα μωράκι, τόσο δα μικρούλι, μια ψυχούλα νεογέννητη κι όπως κοιτούσα το αγγελικό του προσωπάκι από το παράθυρο, το είδα να χάνεται κι αυτό πίσω μάσκες κι επιδέσμους... Είχε σπασμούς από εγκεφαλίτιδα είπαν...

Όμως στη εντατική από τις δώδεκα το βράδυ ως τις έξι το πρωί, οι πόρτες κλείνανε για τους γονείς. Κι εμείς, μαζί με τους γονείς της άλλης ψυχούλας έπρεπε να τη βγάζουμε στις καρέκλες τών επισκεπτών και να κυνηγάμε τους περαστικούς να κλείσουνε τα κινητά για να μην προκαλούνται παρεμβολές στα μηχανήματα... Τι νύχτες κι εκείνες...

Όλος ο κόσμος μας ήξερε πια με το μικρό μας όνομα και μας παραστεκότανε: γιατροί, νοσηλευτές και προσωπικό ασφαλείας, όλοι τους: "Πάλι στην εντατική; Κουράγιο... υπομονή..".

Μια νύχτα τολμήσαμε και οι δυο (τι το θέλαμε;) να πάμε μαζί (κι όχι ένας-ένας, όπως κάναμε πάντα) για φαγητό, κάπου εκεί κοντά. Μέσα στην κούρασή μου ξέχασα το κινητό κλειστό... Μπαίνοντας στο νοσοκομείο, τρέχει ο θυρωρός: "τρέξτε πέθανε το κοριτσάκι τής εντατικής". Η αϋπνία, η ασιτία και το σοκ με πέταξαν στο πάτωμα κι άνοιξε η μύτη μου. Ο καλός μου να μην ξέρει τι να κάνει, εγώ να του λέω να με πάρει μαζί του επάνω, εκείνος να πεθαίνει από αγωνία. Τελικά, βρέθηκα σε μια αναπηρική να με σπρώξουν κατά την εντατική (και το αίμα να τρέχει, αλλά ποιος νοιαζόταν)... Ώρες ατελείωτες μέχρι να φτάσουμε κι από την αγωνία είχα σχεδόν κουφαθεί, γιατί η καρδιά μου χτυπούσε εκκωφαντικά, απευθείας στο τύμπανο του αριστερού μου αφτιού...

Περιμέναμε ν΄ ανοίξουν τις πόρτες και τότε ήταν η πρώτη φορά που τον είδα, στα τόσα χρόνια, να κλαίει σαν παιδί, σπαρακτικά κι απαρηγόρητα, κρατώντας μου το χέρι μου σφιχτά... Κι όταν μας είπαν ότι πέθανε το άλλο κοριτσάκι αγκαλιαστήκαμε και συνεχίσαμε να κλαίμε από αβάσταχτη χαρά και ασυγκράτητη θλίψη μαζί...

Εκεί ανήκω, σε κείνη τη μέρα, σε κείνον το άγγελο που έφυγε αντί για μας...
Με αγάπη προς όλους (αλλά, σήμερα, πιο πολύ για τον Yannis H)


Παράγραφος

Παρ Μαϊ 12, 09:45:55 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Εργοτελίνα said...
ΝΙΚΟ,Ο ΜΑΞ ΣΤΙΡΝΕΡ KAI H ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΙΚΩΝ ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ;>>>>>>>>>>>>>>>>>

Der Einzige und sein Eigentum... τι μου θύμισες - φοιτητικά χρόνια. Περισσότερο κατάγεται από τον Έγελο. Έξυπνο βιβλίο - είχε γίνει μπεστ σέλλερ στην εποχή του (1845) - αλλά ξεφούσκωσε γρήγορα. Πολύ ρηχό και ακραίο. Η θεωρία του απόλυτου εγωϊσμού.

Παρ Μαϊ 12, 09:48:01 μμ 2006  
synas said...

@paragrafos
Ανατρίχιασα. Μέσα κι έξω.

Παρ Μαϊ 12, 09:53:23 μμ 2006  
Γαυρίλος said...

O Aστυνόμος ταυτότητα ζητάει..
ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΗΝ ΨΑΧΝΩ ΑΠ ΤΑ ΔΕΚΑΕΝΝΙΑ!..

Πάντως την πιο ψαρωτικη φατσα εδω μεσα την εχει ο Δημου..

Παρ Μαϊ 12, 09:55:58 μμ 2006  
glenn said...

@γαυρίλος: Αστυνόμος - Γάτος... Δες βλέμμα. Αρπακτικό! Αιλουροειδές. Έτοιμο να χιμίξει!

Παρ Μαϊ 12, 09:58:19 μμ 2006  
Εργοτελίνα said...

@ND για την εποχή του και μεσα στα ακραια ορια του Ρομαντισμου ταιριαζε.
Ομως σημερα νομιζω μεσα σε μια απροσωπη κοινωνια αυτα που λεει,απο αρκετους εφαρμοζονται..


Οσο για το Γατο..που να κανεις Full Size..ΣΑΝ ΤΙΓΡΗΣ-ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΜΟΙΑΖΕΙ!!!..

Παρ Μαϊ 12, 10:05:27 μμ 2006  
mickey said...

Επειδή ρωτήθηκα από κάποιους και μπορεί να έχει ευρύτερο ενδιαφέρον:

Ο σαλτάρω (ID: 16802795) μάς επισκέφθηκε και σήμερα ως jenny olive.

Οι εμφανίσεις του κατά τον Μάιο είχαν ως εξής:

Ο Θάνατος της Μαρίας
paragrafos keimeno sourauli
επαίτης θεός του συρμού
harry reloaded (7:09πμ)

ΚΑΡΑ -χασάν, -μανλής, -τζαφέρης...
flight centre
φάλτσα κουδουνίστρα

Γυναίκας εγκώμιο
flight centre

Περί Πλουσίων και φτωχών
εγώ λυγμών καρπός

Ένας που άλλαξε τη ζωή μας
ο παλαιός των ημερών
αφήνω τριαντάφυλλα

To Forum των Νέων
ο παλαιός των ημερών

O τρελός με τα πουλιά
ο παλαιός των ημερών

Προσοχή στην εμφάνισή του ως harry reloaded στις 7:09πμ. Ο harry reloaded (και παλιότερα σκέτος harry) έχει ID 16981849. Είτε ο σαλτάρω καπηλεύτηκε το nick του harry (για αυτό και συνιστώ σε όλους να έχετε ένα συγκεκριμένο avatar) είτε ο σαλτάρω είναι ο harry, μπερδεύτηκε χθες και ...αποκαλύφθηκε (ακραία και σχεδόν απίθανη περίπτωση).

Αυτά τα ...τεχνικά. Συνεχίστε τον σχολιασμό σας!

Παρ Μαϊ 12, 10:31:41 μμ 2006  
synas said...

@mickey
Το έβαλα το mail, μπορώ τώρα να μάθω και γιατί το έβαλα; Τι νόημα έχει;

Παρ Μαϊ 12, 10:35:05 μμ 2006  
mickey said...

Φυσικά μπορεί να μπαίνει και με όποιο άλλο ID θέλει και να αποτελεί δημιούργημα του γάτου, του mickey ή οποιουδήποτε άλλου από εδώ μέσα ή όχι - αν σας αρέσουν οι θεωρίες συνωμοσίας ;)

Απλά παρέθεσα τις ΒΕΒΑΙΕΣ εμφανίσεις του κατά τον Μάιο.

(Ζητώ συγγνώμη για την τεχνική παρέμβαση)

Παρ Μαϊ 12, 10:35:47 μμ 2006  
mickey said...

Synas, για να μπορούμε να επικοινωνούμε και εκτός blog, ώστε αν υπάρχει κάποια παρεξήγηση να λύνεται εν τη γενέσει της, αλλά και για οποιονδήποτε άλλο λόγο επικοινωνίας. Ας θεωρηθεί ως ένα minimum μέτρο για την αποφυγή υβριστικών σχολίων - όχι ότι αποτελεί πανάκεια.

Παρ Μαϊ 12, 10:37:05 μμ 2006  
Vrennus said...

jenny olive, αν και σωστά εντοπίζεις το μπέρδεμα των γραφομένων στο άγχος μου να τελειώνω γρήγορα με το σχόλιο (γιατί πρέπει να βγάλουμε και το παντεσπάνι μας), παρ' όλο που θέλησα, δεν κατάλαβα το νόημα του σχολίου σου. Πάντως σαφώς δεν ήμουν επικριτικός προς τον οικοδεσπότη και ο ίδιος (νομίζω) το κατάλαβε.

ΝΔ, επίτρεψέ μου να να συμπληρώσω επί του Max Stirner ότι το Der Einzige und sein Eigentum (αν δεν απατώμαι) αποτέλεσε και το στόχο της σφοδρής κριτικής των Μαρξ & Ένγκελς στη "Γερμανική Ιδεολογία"

Παρ Μαϊ 12, 10:42:42 μμ 2006  
andy dufresne said...

Ολοκληρώνω την τριλογία μίνι σουρεάλ με μια:

Ωδή στο χαμένο εξακύλινδρο, αερόψυκτο μπόξερ

Eκεί στην πίσω άκρη,
πιο πίσω δεν πάει
Αναπνέεις.

Γρυλίζεις, αγριεύεις, οργιάζεις.

Χαϊδεύεις, φορτώνεις, ουρλιάζεις,
σκονίζεις, αφρίζεις, Πετάς,

Εκεί που αλλιώς δεν Πας.

Αέρα αναπνέεις,
αέρας γίνεσαι.

Νερό σταγόνα δε χρειάστηκες ποτέ
για τις ξεδιάντροπες σειρήνες,
τα πιστόνια σου,
να τραγουδάνε τις σονάτες σου.

Σώμα μοναδικό και ανίκητο σε ζέστανε,
εκεί στην πίσω άκρη,
στη ρούτα 993 προς το Για Πάντα.

Παρ Μαϊ 12, 10:45:06 μμ 2006  
Vrennus said...

Πού πήγε οπληθυντικός μου;

Παρ Μαϊ 12, 10:49:02 μμ 2006  
free rider said...

τελικά διαπίστωσα οτι ποσταρ το κείμενο σε λάθος θέμα..
συνδιασμός κεκτημένης ταχύτητας και αλτσχάιμερ..
αυτο ειχα γράψει ..

Το να ανήκει κάποιος κάπου πιστεύω ότι σχετίζεται περισσότερο με το ποιες προτεραιότητες έχει στη ζωή του.
Υπό την έννοια αυτή «ανήκω» κατά πρώτο λόγο στην οικογένειά μου . Στους ανθρώπους που με περιβάλλουν και ζουν μαζί μου στον στενό κύκλο, όπως το προσεγγίζει ο καθένας μας.
Το ανήκω μεταφράζεται για μένα σε ενδιαφέρομαι, άρα καλό είναι να εξηγηθεί και το πώς κατηγοριοποιείται το ενδιαφέρον καθώς και το σύνολο των καλυπτόμενων αναγκών οι οποίες κατηγοριοποιήθηκαν με μεγάλη ακρίβεια από τον Maslow.

Υπάρχουν βασικοί διαχωρισμοί, ο πρώτος είναι να ενδιαφέρεται κανείς για τις άμεσες υλικές ανάγκες των ανθρώπων που βρίσκονται στο περιβάλλον του, παράδειγμα: «ξέρεις μου χάλασε το λάστιχο του αυτοκινήτου θα με βοηθήσεις να το αλλάξω?», «ή ξέρεις πεινάω είναι δυνατόν να με ταΐσεις?», «Βρέχομαι μπορείς να μου δώσεις ζεστή στέγη?»

Κατόπιν να ενδιαφέρεται για τις άμεσες ψυχολογικές ανάγκες κάποιου, «ξέρεις έχω αυτό το πρόβλημα και κάπως πρέπει να δώσω μια λύση , κάποιος να πω τον πόνο μου να με ακούσιε και να με βοηθήσει». Πρέπει να προσπαθήσει πολύ κάποιος για να φτάσει στο σημείο να ανήκει σε μια ομάδα που να ασχολείται με τις καθημερινές μικρές ψυχικές ανάγκες , φυσικά, όλα είναι εφικτά παρ ότι μπορεί να υποκρύπτονται κάτω από το πέπλο ενδιαφέροντος για τον συνάνθρωπο , κακόβουλες σκέψεις ή προστριβές ,πάντα υπάρχουν σε κάθε μικρό σχήμα.

Τρίτο είναι το να μπορέσεις να βοηθήσεις κάποιον στις μακροχρόνιες υλικές και ψυχολογικές ανάγκες οι οποίες πιθανόν καθορίζουν την πορεία της ζωής του .

Είναι τέλος ο κόσμος και οι άϋλες υποχρεώσεις που έχει κάποιος απέναντι σε εκείνους που συναναστρέφεται ή δουλεύει μαζί τους υπό την σχέση Πελάτης –Προμηθευτής. Αν θέλετε η κομματικοποίηση κατατάσσεται κάπου εδώ, προσδιορίζοντας την σχέση του ατόμου με το πλήθος σε πολιτικό επίπεδο.
Το να ανήκεις στον εαυτό σου είναι απλά η τακτική που κρατιέται από κάποιον όταν διεκδικεί το δικαίωμα του αυτεξουσιάζεσθαι. Αυτό το θεωρώ αδιαπραγμάτευτο και δεν μπορώ να συζητήσω πάνω στη λογική ότι δεν έχω την πλήρη και αδιαπραγμάτευτη εξουσία του εαυτού μου.


τέλος με συγχωρείτε αλλά δεν πρόλαβα να διαβάσω οτι έχει γραφεί προηγούμενα,ποσταρα το κείμενο που βρήκα χρόνο να γράψω οταν διάβασα το πρωί .
καλησπέρα σε όλους.

Παρ Μαϊ 12, 10:52:30 μμ 2006  
paragrafos said...

This post has been removed by the author.

Παρ Μαϊ 12, 10:52:58 μμ 2006  
andy dufresne said...

Ιατρικό ανακοινωθέν για τα δάχτυλα δεν θα βγει;
Που είναι ο κτηνίατρός μας;

Παρ Μαϊ 12, 10:57:40 μμ 2006  
Εργοτελίνα said...

ΠΟΥ ΑΝΗΚΩ, λοιπόν; Μα, σε ό,τι αγαπάω! (Τι ν' αγαπήσεις σε ένα κόμμα - είναι ένα όργανο εξουσίας!)

EYΚΑΙΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ!
ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ;;
ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΔΑΠΑΝΕΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΔΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙOΥΝ ΤΟ ΦΘΗΝΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ BLOGGING;;ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΤΟ FEEDBACK..

Παρ Μαϊ 12, 10:59:31 μμ 2006  
mickey said...

Paragrafos:

Το καλύτερο θα ήταν να φτιάξετε ένα email account στο yahoo (αν δεν έχετε ήδη), να κατεβάσετε (download) και τον Yahoo Messenger και να κάνουμε online chat. Η συνεννόησή μας θα είναι απείρως ευκολότερη (ακόμα και με φωνή, όπως στο τηλέφωνο, αν έχετε DSL). Αν θέλετε οδηγίες, στείλτε μήνυμα στο mickeyblog@yahoo.com και θα σας δώσω.

Φιλικά,

Μιχάλης

Παρ Μαϊ 12, 11:01:38 μμ 2006  
paragrafos said...

This post has been removed by the author.

Παρ Μαϊ 12, 11:09:40 μμ 2006  
aphrodite said...

Πίσω-πίσω, παρκάρισμα με την όπισθεν πίτα στον τοίχο -Ωπα καλώς!Floodlights στροφή μέσα, 3,2,1, ανάβουν ΠΑΑΑΑΦ! Μίλα!...

Ανήκω στο "οφείλω". Να φέρω εις πέρας την αποστολή μου. Να βοηθήσω, να ανακουφίσω, να γίνω εφαλτήριο. Αρχίζοντας (ποιός με ρώτησε? Ανάθεση άνωθεν) από τα δικά μου τα παιδιά, δεύτερο βήμα λίγοι ακόμη, τρίτο όσο το δυνατόν περισσότεροι, μέχρι να αναλωθώ εντελώς. Magic trick: ξεκούραση? Ξέχνα την! Οσο δίνεις, τόσο θα γεμίζεις για να δώσεις, ανάπαυσις μόνον με το άδειασμα (if at all!).

F*ck!

@*glenn*,

Η παραλιακή έχει μποτιλιάρισμα τώρα. Η διαγαλαξιακή?

@heinz,

Χαλάλι, αλλά ασφυξία. Εκμηδένιση αλλά και εξύψωση...

@andy,

Μεταλλική γεύση στο στόμα - Κάννη? Φάρμακο? Φαρμάκι? Δεν ακούμπησε...

Ηλεκτρική -μπα, κατεβάζω διακόπτες κι άσ'τους να κουρεύονται!

@mickey, cyrusgeo,

Ανεκτίμητοι! Και λίγο πρακτικά & διαχειριστικά, δε γίνεται όλοι στη ντάγκλα...

(τι θυμήθηκα, "Αυτές είναι οι αρχές μου! Κι αν δεν σας αρέσουν... έχω κι άλλες!" - Groucho Marx)

Παρ Μαϊ 12, 11:11:17 μμ 2006  
Debby said...

!+!Xριστόν ομολογώ!+! said...
Σημασία έχει να ανήκεις κάπου
και εμείς ανήκουμε,ενω εσείς κρεμόσαστε στο κενό..

Μας αρέσει το κενό πάρα πολύ!! Από το να σου κάθονται στο σβέρκο είναι χίλιες φορές καλύτερα!
Μπορείτε να μας πείτε αγαπητέ μας μιας και το έφερε η κουβέντα, τι πρεσβέυει ο χριστιανισμός ακριβώς? Σε ποια ζωή τιμωρούμαστε ακριβώς για την ασέβεια μας? Σε αυτήν εδώ που κάηκε και το χέρι του οικοδεσπότη μας ή στην "άλλη"?
Για να ξέρουμε να κανονίσουμε τις "δουλειές" μας.

Παρ Μαϊ 12, 11:16:49 μμ 2006  
mickey said...

Paragrafos,

Μα φυσικά. Το ρωτάτε; Περιμένω - και BTW ας ανοίξουν και κάποιες άλλες τα δικά τους email ;)

Παρ Μαϊ 12, 11:19:50 μμ 2006  
Debby said...

Μέχρι πριν ένα χρόνο θεωρούσα ότι οι πολιτικοί και η πολιτικοί μπορουν να αλλάξουν τον κόσμο.
Μέχρι που έφαγα ένα φλάς και κατάλαβα ότι όχι μονο δεν μπορούν να τον αλλάξουν αλλά ότι περισσότερο κακό του κάνουν παρά καλό.
Πως θα ψηφίζω? Σαν να παίρνω μέρος σε ένα παιχνίδι. Τέτοιο είναι. Δεν είναι να τους παίρνεις στα σοβαρά και να πιστευεις πραγματικά ότι ο επόμενος θα κάνει αυτά που υποσχεται.

Αφροδίτη, παρόλο που μόλις είδα ένα σχόλιο σου, μας έλειψες σήμερα γενικώς. Ελπίζω να μην είχε να κάνει με τα του προηγούμενου Post η απουσία σου μέχρι τώρα.

Παρ Μαϊ 12, 11:30:23 μμ 2006  
CsLaKoNaS said...

Nikos Dimou said... (Τι ν' αγαπήσεις σε ένα κόμμα - είναι ένα όργανο εξουσίας!)

Είναι κάπως απλοποιημένο αυτό. Κάπως ισοπεδωτικό. Πέρα από τα σημάδια του καιρού τα κόμματα φιλοξενούν και ιδέες υψηλές. Ιδανικά ωραία που αξίζει κάποιος να τα υπηρετήσει ανεξάρτητα αν καταλήγει να κάνει...

Οράματα για μια κοινωνία πιο δίκαιη και ανθρώπινη που μόνο συλλογικά μπορεί να είναι...

Γιατί δε ρωτάτε όλους αυτούς που ανήκουν σε κόμματα κύριε Δήμου; Είναι όλοι έτσι όπως τους περιγράφετε; Δεν είχαν προσωπικότητα και βρήκαν μέσα από εκεί ; Πρωτόπεσε στα χέρια τους ένα μανιφέστο από ένα δίσκο του Σούμπερτ ;

Είναι τουλάχιστον μικρότητα να αντιτάσσει κάποιος (όποιος και αν είναι αυτός) την προσωπική του καλοπέραση ή ψυχαγωγία - όσο δημιουργική και να είναι αυτή - απέναντι σε οικουμενικές ιδέες και όνειρα...

Ας μην τα βλέπουμε μονόπλευρα τα πράγματα...

Παρ Μαϊ 12, 11:36:43 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

andy dufresne said...
"Ιατρικό ανακοινωθέν για τα δάχτυλα δεν θα βγει;
Που είναι ο κτηνίατρός μας;"

IATΡΙΚΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
Τα δάχτυλα αναρρωνύουν με την βοήθεια κορτιζόνης.
Είναι μάλλον βέβαιο οτι ο παίκτης θα λάβει μέρος στο ντέρμπυ του Σαββατοκύριακου.

Για τον εξακύλινδρο boxer ΕΔΩ

Καληνύχτα!

Παρ Μαϊ 12, 11:38:38 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

CsLaKoNaS said..
"τα κόμματα φιλοξενούν και ιδέες υψηλές. Ιδανικά ωραία που αξίζει κάποιος να τα υπηρετήσει..."

Τώρα που θα ξαπλώσω, θα προσπαθήσω να ονειρευτώ τέτοια κόμματα στον ύπνο μου - γιατί όσα έχω ζήσει στον ξύπνο μου σας διαψεύδουν με τρόπο σχεδόν χυδαίο...

Ναι, Vrennus, οι Marx & Engels είχαν γράψει το "Sankt Max" εναντίον του Stirner. Πολλοί τον ξέρουν από εκεί - όπως και τον Duering από τον Αnti-Duering...

Παρ Μαϊ 12, 11:46:47 μμ 2006  
!+!Xριστόν ομολογώ!+! said...

Απο πείρα μου σε τέτοιες συζητησεις δύσκολα πείθονται οι Άθεοι.
Ένα πάντως θέλω να πω,να σας καληνυχτίσω και να σας μείνει:Υπάρχει ο Όσιος Νικόδημος ο Αγιορείτης!
το οποίο όνομα πλάσαρε ο Δήμου για να το ειρωνευτεί..

Ὅσιος Νικόδημος ὁ Ἁγιορείτης - Περὶ ἡδονῆς

Η ΦΕΥΓΩΝ ΦΕΥΓΕ, Η ΕΜΠΑΙΖΩΝ ΕΜΠΑΙΖΕ ΤΟΝ ΜΑΤΑΙΟΝ ΚΑΙ ΑΠΑΤΕΩΝΑ ΚΟΣΜΟΝ...

Δὲν ὑπάρχουν ἰσχυρότεροι μαγνῆτες καὶ θελκτικότεροι ἐξουσιαστὲς καὶ ποθεινότερες ἁλυσίδες γιὰ τὴν καρδιὰ τοῦ ἀνθρώπου, ἀπὸ τὶς ἡδονὲς τῶν πέντε αἰσθήσεων. Πόσο ἀρεστὲς καὶ πόσο βλαβερὲς εἶναι! Καὶ ὁ καλύτερος ρήτορας δὲν θὰ μποροῦσε νὰ παρουσιάσει ποτὲ τὴν κακία τους καὶ τὴν βλάβη ποὺ προξενοῦν στὴν ψυχή. Ἂν ὁ διάβολός μας ἔδινε τὸ φαρμάκι του μὲ κάποιο πικρὸ βότανο, δὲν θὰ τὸ πίναμε. Ἐπειδὴ ὅμως μας τὸ δίνει μὲ τὸ μέλι τῶν ἡδονῶν, τὸ παίρνουμε εὐχάριστα.

Ἀπὸ τὶς ἡδονές, οἱ σαρκικὲς – δηλαδὴ ἡ πορνεία, ἡ μοιχεία καὶ ὅλα τὰ σχετικὰ πάθη – τυφλώνουν τὴν καρδιὰ καὶ κολλᾶνε τὴν καρδιά μας στὰ παρόντα πράγματα περισσότερο ἀπὸ κάθε ἄλλη ἁμαρτία, γι’ αὐτὸ εἶναι ἀπὸ τὰ μεγαλύτερα ἐμπόδια της σωτηρίας μας. Καὶ ἀληθεύει ἐκεῖνο ποὺ εἶπε ἕνας ἅγιος, ὅτι, ἐκτὸς ἀπὸ τὰ βρέφη, λίγοι μόνο φτάνουν στὸν παράδεισο, ἐξαιτίας τῶν σαρκικῶν ἁμαρτημάτων.

Ἄλλες μορφὲς ἡδονῶν εἶναι ὁ πολὺς ὕπνος, τὰ καλὰ φαγητά, τὰ ὡραῖα φορέματα, τὰ μαλακὰ στρώματα καὶ γενικὰ ὅλες οἱ ἱκανοποιήσεις τῶν αἰσθήσεων.

Οἱ ἄνθρωποι τῶν ἡδονῶν, ἀφοῦ χορτάσουν τὸν ὕπνο καὶ τὴν ἀνάπαυση, τρέχουν στὰ συμπόσια καὶ στὰ ξεφαντώματα, στὰ τραγούδια τὰ ἄσεμνα, στὶς κακὲς συναναστροφές, στὶς κωμῳδίες καὶ στὰ πανηγύρια. Γενικά, δὲν ἀφήνουν ποτὲ νὰ τοὺς ξεφύγει καμία εὐκαιρία ἀπολαύσεως. Κι ἐνῷ ἡ ζωὴ τοὺς εἶναι γεμάτη ἀπὸ ἀσωτίες καὶ ματαιότητες, αὐτὴ τὴν θεωροῦν καλὴ καὶ ἀθῴα.

Ἂν μάλιστα κατακρίνει τὴν πολιτεία τους, τὸν κατηγοροῦν σὰν ἄξεστο καὶ χωριάτη, καὶ λένε πὼς θέλει νὰ μεταβάλλει τὶς πόλεις σὲ ἐρήμους καὶ τοὺς κοσμικοὺς σὲ καλόγερους. Αὐτὰ ὅμως τὰ λένε γιὰ νὰ δικαιολογηθοῦν. «Μετὰ γὰρ κιθάρας καὶ ψαλτηρίου καὶ τυμπάνων καὶ αὐλῶν τὸν οἶνον πίνουσι, τὰ δὲ ἔργα Κυρίου οὐκ ἐμβλέπουσι», κατὰ τὸν προφήτη (Ἡσ.5:12). Τὸ μόνο ποὺ γνωρίζουν καλά, εἶναι νὰ ξοδεύουν τὸν καιρό τους σὲ ξεφαντώματα. Ἀπὸ τὸ κρεβάτι πηγαίνουν στὸ τραπέζι, ἀπὸ τὸ τραπέζι στὶς παρέες, ἀπὸ τὶς παρέες στὰ σεργιάνια, καὶ γίνεται ἡ ζωή τους σὰν μία ἁλυσίδα, ὅπου ἡ μία ἀπόλαυση εἶναι δεμένη μὲ τὴν ἄλλη, ὅπως οἱ κρίκοι μεταξύ τους.

Τὸ πανάγιο Πνεῦμα δὲν μᾶς λέει ὅτι ὅποιος κυνηγάει τὶς κοσμικὲς ἡδονὲς γκρεμίζεται ἀμέσως στὸν Ἅδη. Ἀλλὰ τί λέει μὲ τὸ στόμα τοῦ Δαβίδ; Ὅτι κατεβαίνει στὸν ᾅδη, πλησιάζει δηλαδὴ σιγά-σιγά: «πάντες οἱ καταβαίνοντες εἰς ᾅδου» (Ψαλμ.113:25). Γιατί ἡ μαλθακὴ καὶ ἡδονικὴ ζωὴ ποὺ ζεῖ, τὸν προετοιμάζει ἀργὰ ἀλλὰ σταθερὰ γιὰ τὴν ἀπώλεια.

Οἱ τρυφὲς καὶ οἱ ἡδονὲς φθείρουν καὶ ἀδυνατίζουν καὶ τοὺς πιὸ δυνατούς. Γι’ αὐτὸ μερικοὶ καταντοῦν σὲ τέτοια ἀδυναμία, ποὺ καὶ ὁ ἴσκιος ἀκόμα τῶν πειρασμῶν εἶναι ἀρκετὸς γιὰ νὰ τοὺς ρίξει. Κι ἀφοῦ, ἐξομολογηθοῦν, μὲ τὸν πρῶτο πειρασμὸ ξεχνοῦν τὴν καλή τους ἀπόφαση νὰ μὴν ξαναμαρτήσουν, καὶ πέφτουν ἀμέσως πάλι στὴν ἁμαρτία.

Λοιπόν, μὲ τὸ νὰ λὲς ὅτι δὲν εἶναι ἁμαρτίες ὁ πολὺς ὕπνος καὶ τὰ φαγοπότια καὶ οἱ διασκεδάσεις καὶ τὰ ξεφαντώματα, προσπαθεῖς ἁπλὰ νὰ δικαιολογηθεῖς. Γιατί μπορεῖ αὐτὰ καθεαυτὰ νὰ μὴν εἶναι ἁμαρτίες, ἀλλὰ προετοιμάζουν γιὰ τὶς ἁμαρτίες καὶ σ’ ἐμποδίζουν νὰ γευθεῖς τὰ πνευματικὰ ἀγαθά του Θεοῦ. Καὶ θὰ πάθεις κάτι ἀνάλογο, μ’ ἐκεῖνο ποὺ ἔπαθε ὁ Σολομῶν: Νομίζοντας πὼς μποροῦσε ν’ ἀπολαμβάνει χωρὶς κίνδυνο τὶς ἡδονές, κατάντησε στὴν εἰδωλολατρία. Καὶ μ’ ἐκεῖνο ποὺ ἔπαθαν οἱ Σοδομῖτες: Γιὰ νὰ τρῶνε καὶ νὰ πίνουν μὲ τρυφὲς καὶ ξεφαντώματα, ἔφτασαν νὰ πέσουν σὲ παρὰ φύση πάθη καὶ ἀσέλγειες. Πολὺ σωστὰ εἶπε ὁ Τερτυλλιανός, ὅτι οἱ χριστιανοὶ πρέπει ν’ ἀποφεύγουν τὶς τρυφές, γιατί αὐτὲς ἀδυνατίζουν τὴν πίστη καὶ τὴν ἀρετή τους.

Ἡ χαυνότητα καὶ ἡ ἀδυναμία, ποὺ προξενοῦνται στὴν ψυχὴ ἀπὸ τὶς ἡδονές, δὲν ταιριάζουν στὸν προορισμό μας, ποὺ εἶναι νὰ μοιάσουμε στὸν Ἰησοῦ Χριστό. Ὅπως διδάσκει ὁ ἀπόστολος, ὁ Θεός μας «προώρισε συμμόρφους τῆς εἰκόνος τοῦ υἱοῦ αὐτοῦ» (Ρώμ. 8:29). Καὶ ὁ Χριστός, γιὰ νὰ φτάσει στὴν δόξα, πέρασε στὴν ἐπίγεια ζωὴ Τοῦ μέσα στὴν φτώχεια, τὴ θλίψη καὶ τὴν καταφρόνηση. Οἱ τρυφηλοὶ ἄνθρωποι ὅμως φοβοῦνται τὴ σκληραγωγία καὶ τὴν μετάνοια. Μήπως βρῆκαν ἄλλο Εὐαγγέλιο ἢ μήπως κατέβηκε γι’ αὐτοὺς κανένας ἄλλος Χριστός, ποὺ νὰ τοὺς ὑπόσχεται ἀνέσεις, ὡραία ἐνδύματα, ἀπολαύσεις, διασκεδάσεις καὶ δόξες; Ξεχνοῦν ὅτι «διὰ πολλῶν θλίψεων δεῖ ἠμᾶς εἰσελθεὶν εἰς τὴν βασιλεία τοῦ Θεοῦ» (Πράξ. 14:22), καὶ ὅτι «στενὴ ἡ πύλη καὶ τεθλιμμένη ἡ ὁδὸς ἡ ἀπάγουσα εἰς τὴν ζωήν» (Ματθ. 7:14)

Ἄκου καὶ τοῦτο τὸ ὠφέλιμο: Κάποτε ἕνας εὐγενὴς καὶ πλούσιος ἄρχοντας, παραδομένος στὶς ἡδονές, ἄκουσε πολλὰ γιὰ τὴν ἀρετὴ ἑνὸς πνευματικοῦ ἀνθρώπου, καὶ πῆγε νὰ τὸν συμβουλευθεῖ. Ὁ πνευματικὸς ἐκεῖνος ἄνδρας τοῦ εἶπε τοῦτα μόνο: 'Ὁ Χριστὸς ἦταν φτωχός, ἐνῷ ἐσὺ πλούσιος. Ὁ Χριστὸς ἦταν νηστικὸς , ἐνῷ ἐσὺ χορτασμένος. Ὁ Χριστὸς ἦταν σχεδὸν γυμνός, ἐνῷ ἐσὺ καλὰ ντυμένος. Ὁ Χριστὸς ὑπέμεινε θλίψεις καὶ πάθη, ἐνῷ ἐσὺ ἀπολαμβάνεις τρυφές, ἀναπαύσεις καὶ μαλακὰ στρώματα'. Ὅταν τ’ ἄκουσε αὐτὰ ὁ ἄρχοντας, ἦρθε σὲ κατάνυξη, μετανόησε, ζήτησε μὲ δάκρυα συγνώμη ἀπὸ τὸ Θεὸ γιὰ τὴν ζωὴ ποὺ ἔκανε, καὶ ἀποφάσισε νὰ ζήσει πιὰ μὲ μετάνοια.

Κατάλαβε καλά, πὼς ὅποιος ἔχει ἀνάπαυση σ’ αὐτὸν τὸν κόσμο, δὲν θὰ γευθεῖ τὴν αἰώνια ἀνάπαυση τῆς βασιλείας τῶν οὐρανῶν. Αὐτὸ τονίζει καὶ ὁ Μέγας Ἀθανάσιος: «Ὁ ἔχων ἀνάπαυσιν ἐν τῷ κόσμῳ τούτῳ, τὴν αἰώνιον ἀνάπαυσιν μὴ ἐλπιζέτω λαβεῖν· ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν οὐκ ἐστὶ τῶν ἀναπαυομένων ἐνθάδε, ἀλλ’ ἐκείνων ἐστὶ τῶν ἐν θλίψει πολλῇ καὶ στεναχωρίᾳ διαγόντων τὸν βίο τοῦτον»(λόγ. περὶ παρθενίας). Πρόσεξε λοιπὸν μὴν ἀκούσεις τότε τὸ φοβερὸ λόγο τοῦ Χριστοῦ: «Τέκνον, μνήσθητι ὅτι ἀπέλαβες σὺ τὰ ἀγαθά σου ἐν τῇ ζωῇ σου» (Λουκ. 16:25).

Τέλος πάντων, μάθε πὼς ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν δὲν κερδίζεται μὲ τὴν ἀργία καὶ τὴν ἄνεση, ἀλλὰ μὲ τὸν κόπο καὶ τὴν βία, ὅπως εἶπε ὁ Κύριος: «Ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν βιάζεται καὶ βιαστὲς ἁρπάζουσιν αὐτήν» (Ματθ. 11:12).


αυτό για να δείτε τι δυνατά κείμενα υπάρχουν στην παράδοση μας
και συγχωρέστε μας αν σας πίκρανα
με το καυστικό μου ύφος.


Καληνύχτα,συν Θεώ και ανθρώποις...

Παρ Μαϊ 12, 11:47:44 μμ 2006  
glenn said...

Ωωωω, μένω άναυδος χριστόνομολογώ! Δεν διαβάζω τι είπες αλλά έχεις ΥΠΕΡΟΧΗ γραμματοσειρά!

Παρ Μαϊ 12, 11:51:19 μμ 2006  
epikairos said...

Ανήκω σε αυτούς που με αγαπάνε και σε όσους ονειρεύονται ξύπνιοι.

Παρ Μαϊ 12, 11:52:06 μμ 2006  
glenn said...

Κοιτάζοντας το κείμενο του χριστονομολογώ εύχομαι να μην είχα ξεχάσει το πολυτονικό. Μα είναι πανέμορφο...

Παρ Μαϊ 12, 11:56:07 μμ 2006  
!+!Xριστόν ομολογώ!+! said...

ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΛΟΓΩΝ ΑΔΡΑΞΤΕ!
ΟΧΙ ΤΑ ΕΠΙΦΑΙΝΟΜΕΝΑ!

Ο άγιος Νικόδημος υπήρξε "ένας από τούς δύο μεγάλους γίγαντες, που ωσάν Άτλαντες εκράτησαν το Γένος στους ώμους τους"

Κάτω από την πρώτη εικόνα του αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, που δημοσιεύθηκε το 1819 στην πρώτη έκδοση του έργου του «Ερμηνεία των ΙΔ’ Επιστολών του Αποστόλου Παύλου», υπάρχει ένα επίγραμμα - λεζάντα, το οποίο αναφέρει επί λέξει: «Τίς Νικόδημος, ου κλέος μέγα - εν Ορθοδόξοις και σοφοίς Όρους Άθω - ος τήνδε Βίβλον ευφυώς τάξε, φίλε - Νάξιος ανήρ. Εύγε της ευφυΐας».

Ο συγγραφέας του παραπάνω επιγράμματος πέτυχε, με ελάχιστες λέξεις, να σκιαγραφήση άριστα την μεγαλειώδη αυτήν προσωπικότητα. Ο άγιος Νικόδημος ήταν όντως μέγας, ευφυής και σοφός. Κάτω από την απέριττη εξωτερική εμφάνιση του αγιορείτου μοναχού, την απλότητα και την βαθειά ταπείνωση έκρυβε πραγματικά ένα υπέροχο μεγαλείο. Γιατί το μεγαλείο και η αξία ενός ανθρώπου δεν μετριέται «με το στρέμμα», όπως λέγει και ο ποιητής, ήτοι με εξωτερικά πράγματα (χρήματα, κτήματα, αξιώματα κ.λ.π.), αλλά «με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα», δηλαδή με όλα εκείνα που τον καταξιώνουν ως άνθρωπο και που για να τα αποκτήση κυριολεκτικά χύνει αίμα. Και αυτά είναι κυρίως τα μη φαινόμενα. Είναι όλα εκείνα που αποτελούν τον θησαυρό της ψυχής με τον οποίον οι Άγιοι «πλουτίζουν πολλούς», επειδή είναι «οι μηδέν έχοντες και τα πάντα κατέχοντες». Και ο άγιος Νικόδημος πλουτίζει πολλούς με τον τρόπο της ζωής του, αλλά και με τα συγγράμματά του, που πρέπει να αποτελέσουν το εντρύφημα όλων των Ορθοδόξων.

Μερικά από αυτά είναι: «Πνευματικά Γυμνάσματα», «Εορτοδρόμιον», «Αόρατος πόλεμος», «Νέα Κλίμαξ», «Συμβουλευτικόν Εγχειρίδιον», «Η ερμηνεία των ΙΔ’ Επιστολών του Αποστόλου Παύλου» «Νέον Μαρτυρολόγιον», «Ερμηνεία των Ψαλμών του Δαυίδ», «Κήπος Χαρίτων», το «Πηδάλιον» όπου ερμηνεύει και σχολιάζει τούς ιερούς Κανόνας κ. ά.

Ο άγιος Νικόδημος γεννήθηκε στην Νάξο το 1749 και τελείωσε την ζωή του στο Άγιον Όρος, το 1809. Έμαθε τα πρώτα γράμματα στο Νησί του κοντά στον Αρχιμανδρίτη Χρύσανθο, τον αδελφό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και κατόπιν, φοίτησε για πέντε χρόνια στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης. Μετά την αποφοίτησή του επέστρεψε στην γενέτειρά του και για κάποιο χρονικό διάστημα διακόνησε τον Μητροπολίτη ως Γραμματεύς του. Η περίοδος αυτή υπήρξε σταθμός στην ζωή του και καθοριστική για την μετέπειτα εξέλιξή του, γιατί γνώρισε τρεις σπουδαίους αγιορείτες μοναχούς, από εκείνους που ονόμαζαν «Κολλυβάδες». Αυτοί κατέφυγαν στην Νάξο διωγμένοι από το Άγιο Όρος, λόγω της εμμονής τους στην Ορθόδοξη Παράδοση. Δια μέσου των μοναχών αυτών γνωρίστηκε με έναν άγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, τον Επίσκοπον, πρώην Κορίνθου, Μακάριο Νοταρά. Η γνωριμία αυτή σηματοδότησε μια μακρόχρονη συνεργασία, που είχε αγαθά αποτελέσματα για την Εκκλησία. Το βιβλίο «Φιλοκαλία των Ιερών Νηπτικών», που αποτελεί ανθολογία πατερικών κειμένων, είναι έργο του πρώην Κορίνθου αγίου Μακαρίου, ο οποίος το παρέδωσε στον άγιο Νικόδημο, το 1777, «προς πληρεστέραν επεξεργασίαν, συμπλήρωσιν και έκδοσιν», και εξεδόθη το 1782 στην Βενετία.

«Από τα μέσα του 18ου αιώνος άρχισε μια διαμάχη από την τέλεση των Μνημοσύνων (Κολλύβων, εξ ού και Κολλυβάδες) την Κυριακήν και όχι το Σάββατον, όπως ορίζει η αρχαία τάξις της Εκκλησίας. Με αυτήν την ευκαιρίαν έκαναν την εμφάνισιν τους και άλλες στρεβλές αντιλήψεις, όπως η εναντίωσις στην συχνήν Θείαν Μετάληψιν, που ορίζει η εκκλησιαστική παράδοσις, και άλλα θέματα, ώστε στο τέλος το κίνημα των Κολλυβάδων, να γίνη ο σημαιοφόρος της Ορθοδόξου Ακριβείας και επιστροφής στους Αγίους Πατέρες. Οι μοντερνίζοντες, οι νεωτερίζοντες Μοναχοί, επηρεασμένοι από τα δυτικά πρότυπα, ήθελαν να τροποποιήσουν πολλά από τα πατροπαράδοτα και παραδεδομένα. Και η σύγκρουσις έλαβε μεγάλες διαστάσεις, ώστε να γίνουν παρεμβάσεις του Πατριαρχείου. Παρά ταύτα συνεχίστηκε η διαμάχη για πολλές δεκαετίες, με ευεργετικά ευτυχώς αποτελέσματα για την συνέχισιν της Αγίας Παραδόσεώς μας. Διότι ο Κολλυβαδισμός, που ανέδειξε μεγάλες μορφές και κείμενα σημαντικά, εστάθηκε ένα εξυγειαντικό κίνημα, που η επίδρασή του στο Γένος μας ακόμα συνεχίζεται» (Π. Μ. Σωτήρχου, Αυτός ο Μέγας, Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, σελ. 62 - 63).

Το κίνημα των «Κολλυβάδων» ήταν μια υγιής αντίδραση ενάντια στις επιδράσεις της φράγκικης θεολογίας στον Ορθόδοξο τρόπο ζωής, και ενάντια στην εκκοσμίκευση, η οποία και σήμερα απειλεί να αλλοιώση το πνεύμα του Ορθοδόξου μοναχισμού και γενικότερα την Ορθόδοξη Παράδοση. Ο άγιος Νικόδημος υπήρξε πρωτοστάτης στον αγώνα αυτό στους δύσκολους εκείνους χρόνους.

Στό Άγιον Όρος πήγε το 1775 και εγκαταβίωσε, κατ’ αρχάς, στην Ιερά Μονή Διονυσίου, όπου και εκάρη μοναχός. Στην συνέχεια, αφού περιόδευσε σε Μοναστήρια και Σκήτες, εγκαταστάθηκε στις Καρυές, όπου η ησυχία του τοπίου γινόταν συνεργός του στην συγγραφή και την μελέτη. Με την ευλογία των Γερόντων μελετούσε στις βιβλιοθήκες των Μονών ώρες ατέλειωτες και αξιοποιώντας την δυνατή μνήμη που του δόθηκε, καθώς και το συγγραφικό του χάρισμα πρόσφερε γνήσια τροφή στον λαό του Θεού, που πεινά και διψά για την αλήθεια και την ανόθευτη πίστη.

Ο λόγος του έχει μια αμεσότητα και παραμένει μέχρι τις ημέρες μας ζωντανός και επίκαιρος, αφού και η εποχή στην οποία έζησε έχει πολλά κοινά σημεία με την δική μας εποχή. Άξια προσοχής είναι τα όσα γράφονται από τον Π. Μ. Σωτήρχο στον πρόλογο του προαναφερθέντος βιβλίου του: «Είναι ένας από τούς δύο μεγάλους γίγαντες, που ωσάν Άτλαντες εκράτησαν το Γένος στους ώμους τους. Ο άλλος στύλος είναι ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός... Και σήμερα βλέπουμε την ίδια απομάκρυνση από τον δρόμο του Θεού, την ίδια λυσσαλέα δραστηριότητα των καλά οργανωμένων αιρετικών, τις ίδιες καταλυτικές διαβρώσεις στην καθημερινή ζωή του λαού μας, τις έντονες επιρροές που δέχεται από όλα τα μέσα ενημερώσεως... Γι’ αυτό και η ανάγκη να ακούσουμε την φωνή του Αγίου Νικοδήμου γίνεται δραματικά επείγουσα και ολοφάνερη».

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ...

Παρ Μαϊ 12, 11:59:13 μμ 2006  
trelo senario said...

Αν και αντι-σταρ αποφάσισα να σας καληνυχτίσω...

Σαβ Μαϊ 13, 12:01:55 πμ 2006  
Debby said...

@!+!Xριστόν ομολογώ!+!

Συγνώμη, αλλά όλο αυτό το κατεβατό ήταν για να αναθεωρήσουμε τις αποψεις μας υπερ του χριστιανισμού? Γιατί όσον αφορά εμένα μάλλον ένιωσα ανακούφιση που δεν είμαι στον ίσιο δρόμο! Καλυτερα μου φάνηκε ότι περνούσαν οι άλλοι!!!

Καληνύχτα φίλε. Εις αύριον τα σπουδαία!

Σαβ Μαϊ 13, 12:04:40 πμ 2006  
mickey said...

Τώρα έχουμε και χριστιανικά trolls, που γράφουν και στο πολυτονικό μάλιστα. Αστείρευτη η φαντασία τους :))

Σαβ Μαϊ 13, 12:12:43 πμ 2006  
kkai-Lee said...

Αν είσαι φιλόσοφος μπορείς να ΜΗΝ ανήκεις

Αν δεν είσαι?

Αν δεν ανήκω δεν ανήκεις, δεν ανήκει, Μήπως στο τέλος θέλοντας και μη θα ανήκουμε?

Και το χειρότερο: Μήπως στο τέλος θα ανήκουμε ως πράγματα σε ένα κόσμο των πραγμάτων?

Μήπως με το να ανήκεις ? ( ακόμα και σε κόμμα ) η απλά να είσαι μέλος ή ακόμα πιο απλά να ψηφίζεις ένα κόμμα ή καλύτερα να μετέχεις σε ένα κόμμα, να μη σε κάνει κατ' ανάγκη ανελεύθερο, αλλά μέσω του να αντιστέκεσαι μαζί με άλλους που εκφράζετε παρόμοιες ιδέες και αυτό να βοηθά να συνεχίζεις να είσαι ελεύθερος ?
( Αιρετική προσέγγιση ?? !)

Οι καιροί είναι δύσκολοι.

Και τα μήπως αμείλικτα.

Σαβ Μαϊ 13, 12:16:15 πμ 2006  
Pink Panther said...

@!+!Xριστόν ομολογώ!+!

Τα συγχαρητήριά μου άνθρωπέ μου!!!

Μου θύμησες τα μαθητικά μου χρόνια με το πολυτονικό....
Που - ουυυφφφ, ευτυχώς - καταργήθηκε.

Να σαι καλά που μας έκανες να γελάσουμε.
;)

Καληνύχτα σε όλους.

Σαβ Μαϊ 13, 12:24:09 πμ 2006  
Εργοτελίνα said...

ΠΟΥ ΑΝΗΚΩ, λοιπόν; Μα, σε ό,τι αγαπάω! (Τι ν' αγαπήσεις σε ένα κόμμα - είναι ένα όργανο εξουσίας!)
Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας φέρεται να δήλωσε:
«Είμαστε καραγκιόζηδες και δέσμιοι του συστήματος
της διαπλοκής. Δεν εξαιρώ ούτε τον εαυτό μου. Είμαι και εγώ καραγκιόζης.
Να τα γράψετε όπως τα είπα, διαφορετικά θα πω ότι
καραγκιόζηδες είναι όσοι τα έγραψαν. Γνωρίζετε
πως λειτουργεί το πολιτικό σύστημα. Το Μετρό
δόθηκε σε έναν, το Μέγαρο Μουσικής σε έναν άλλον».
Όταν κλήθηκε από τους δημοσιογράφους να αναφερθεί
ονομαστικά, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Μπόμπολα,
ο κ. Κεφαλογιάννης είπε: «Τον Μπομπολα δεν τολμώ
να τον κοιτάξω. Βρίσκεται τόσο ψηλά... Ακόμα και
ο κουμπάρος μου με έχει ξεφωνίσει».
Συνεχίζοντας ο κ. Κεφαλογιάννης φέρεται να είπε:
«Φανταστείτε ότι μεγαλοδημοσιογραφος με πιέζει να
δώσω άδεια οπλοφορίας του Λιμενικού σε ψυχασθενή.
Είμαι και εγώ καραγκιόζης γιατί θα την δώσω . Δεν μπορώ να κάνω αλλιώς»

ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΕΞΟΥΣΙΑΣ!!!

Σαβ Μαϊ 13, 12:26:23 πμ 2006  
georgia m. said...

@pink panther:

Εγώ συνεχίζω να γράφω στο πολυτονικό.Το προτιμώ.

Σαβ Μαϊ 13, 12:27:15 πμ 2006  
Εργοτελίνα said...

OΛΗ Η ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΟΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΔΩ
ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ,ΤΗ ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ!

Σαβ Μαϊ 13, 12:30:50 πμ 2006  
mickey said...

Επειδή πολλοί ενδιαφέρονται για το θέμα των εικόνων στο προφίλ τους, μπορείτε να ρίξετε μια πρώτη ματιά εδώ

Έφτιαξα πρόχειρα ένα ειδικό blog για να βοηθήσω στην παροχή τεχνικής υποστήριξης για τα blogs και τη μεταξύ μας επικοινωνία. Προσκαλώ εκ των προτέρων όσους έχουν απορίες και όσους μπορούν να βοηθήσουν να τις λύσουμε (δεν πρόκειται για διαφήμιση, αν χρειαστεί θα μετακομίσει σε άλλο, ανεξάρτητο blog).

Το νέο blog εδώ

Η επίσημη σελίδα τεχνικής υποστήριξης του blogger εδώ

Σαβ Μαϊ 13, 12:33:36 πμ 2006  
Pink Panther said...

@ GeorGia

Αν σου αρέσει, χρησιμοποίησέ το.
Μη γράψεις πολυτονικό εδώ όμως, ε;
Τα ματάκια μας.
(Παρ' όλο που σε σε συμπαθώ, δε θα μπορώ να σε διαβάζω.)

Σαβ Μαϊ 13, 12:33:51 πμ 2006  
to ena kai to mhden said...

@χριστόν ομολογώ
Το χριστόν να το γράψεις με χ κεφαλαίο.Δεν κάνουμε επίθεση σε πρόσωπα αλλά σε ιδέες και μερικές φορές ούτε σε αυτές αν δεν οικοδομούν.Δεν προσπαθούμε πάση θυσία να πείσουμε,δεν είναι αυτοσκοπός.Μπορεί κάποιος ειλικρινά να πιστεύει αυτά που λέει.Η επίθεση που έκανες ήταν άδικη.Όπως γνωρίζεις σύμφωνα με τους λόγους του Χριστού κάποιος που παθαίνει κάτι δεν το παθαίνει απαραίτητα επειδή είναι τιμωρία από τον θεό εξ αιτίας αμαρτίας του.

Σαβ Μαϊ 13, 12:41:24 πμ 2006  
Antiphonist said...

Είπεν ο αδερφός ημών Νικόδημος,
"Ἄλλες μορφὲς ἡδονῶν εἶναι ὁ πολὺς ὕπνος, τὰ καλὰ φαγητά, τὰ ὡραῖα φορέματα, τὰ μαλακὰ στρώματα καὶ γενικὰ ὅλες οἱ ἱκανοποιήσεις τῶν αἰσθήσεων."

δηλαδή,

Δεν θα πέσεις δεν θα φας
Μην ντυθείς και μην γελάς
Η εκκλησιά του Νικοδήμου
θα σε κράξει κύριε Δήμου

Συγνώμη για το στιχάκη αλλά δεν μπορώ να πάρω σοβαρά τέτοιες αερολογίες;

συν γυναιξί και τέκνοις,

Α.

Σαβ Μαϊ 13, 12:47:33 πμ 2006  
glenn said...

Ρε μυ ο harry που είναι απόψε ;)

Σαβ Μαϊ 13, 12:47:44 πμ 2006  
georgia m. said...

@pink panther

Όχι,βέβαια,δεν θα γράψω ποτέ στο πολυτονικό εδώ.
Ευχαριστώ πάντως!

Σαβ Μαϊ 13, 12:50:59 πμ 2006  
Εργοτελίνα said...

Nικοοοοοοοοοοοοοοοοοοδημε!!!!!!!!!!!
Τα μακαρόνια να ειναι Κορώνα!*.......

Σαβ Μαϊ 13, 12:54:59 πμ 2006  
Houlia said...

Επειδή αύριο έχει φεγγάρι.

Αυτόματη είναι η αίσθηση που έφυγε από μένα. Λευκό πουλί, λευκό χαρτί. Στο στήθος της που κέρδισα...ό,τι κι αν πρωτοφίλησα, σ’αυτό έστησα καρτέρι

Στα χείλη που λιγώθηκαν κάθισαν λίγο ακόμα, δυο λόγια πεντακάθαρα. Αύριο είναι ή σέληνος ολόκληρη στο κλίτος. Και πως να προσπεράσω?

Μόνο να ρίξω μια ματιά, παράτολμη φοβάμαι μήπως είναι. Λεει κι η κρυπτοθάλασσα

Ξέρω το βρήκα πως μπορώ να την ξανακερδίσω. Θα φέρω εκείνη τη Θεά που όλο πλατσουρίζει. Και στα λυτά της τα μαλλιά μπερδεύτηκε και βρίζει. Κι σεληνής θα μπερδευτεί θα σκύψει να χαζέψει, κι εγώ την κάνω μια χαψιά

Μα η θάλασσα άρχισε να λαμπιρίζει...τωρα που πρωτοέμαθε πως ο έρωτας σκοτώνει.

Σαβ Μαϊ 13, 12:58:24 πμ 2006  
Houlia said...

Γεια σου Γεωργία...απο χτες σου το χρωστώ το χειροφίλημα
Μικυ-μά(κια), αν και δε σου χρωστω και χάρη...Μπλαυγιασαν τα ματάκια μου στο μπουντρουμ τόσες μέρες. Ευχαριστώ για την αναρρωτική(άνευ αποδοχών) λόγω Πανσελήνου. Ας όψεται το Καστελόριζο και το παράπονό σου...;)

Σαβ Μαϊ 13, 01:03:59 πμ 2006  
to ena kai to mhden said...

@antiphonist
Μπορείς να φας,να ντυθείς και να γελάσεις,μην ανησυχείς.Το μέτρο κάνει καλό.Το είπε και ο Αριστοτέλης κι αυτός δεν ήταν χριστιανός.

Σαβ Μαϊ 13, 01:04:42 πμ 2006  
Nikos Dimou said...

Να σκεφθεί κανείς ότι το μέγα θέμα είναι πότε τρώγονται τα κόλλυβα...
Κι αυτές οι έριδες στην εκκλησία της αγάπης...
Έ ρε φραγγέλιο που θα έπαιρνε ο Ιησούς, έτσι που τον ξεφτιλίζετε.
Πιο πολύ τον σεβόμαστε εμείς οι μη ανήκοντες, οι άπιστοι

Σαβ Μαϊ 13, 01:04:48 πμ 2006  
georgia m. said...

@houlia

Το πένθος δεν ταιριάζει στις Ναϊάδες...

Σαβ Μαϊ 13, 01:05:27 πμ 2006  
Houlia said...

Ποιό πένθος Γεωργία μου?
Μες στην τρελλή χαρά είναι σήμερα οι νυμφες!
Και στα νερά πλατσοβολούν και περιμένουν...Εχει φεγγαρι, θάλασσα και προσευχή απόψε! Μυσταγωγία είναι η φύση κι ο καιρός αυτες τις μέρες...Πάμε για μπάνιο?

Σαβ Μαϊ 13, 01:10:14 πμ 2006  
Antiphonist said...

This post has been removed by the author.

Σαβ Μαϊ 13, 01:18:50 πμ 2006  
to ena kai to mhden said...

Νίκο Δήμου εγώ σου πρότεινα ήδη αν
είσαι άνθρωπος χωρίς προκαταλήψεις,και το ίδιο προτείνω και σε άλλους εδώ μέσα,και εαν δεν το έχεις ήδη δοκιμάσει,να ασχοληθείς με τη Γραφή
συστηματικά και με ουδετερότητα επι
ένα χρόνο.Για μερικές προφητείες που
έγραψα τις προάλλες δεν απάντησες,μόνο για το σεξ απάντησες(ίσως λόγω θέματος).

Σαβ Μαϊ 13, 01:18:51 πμ 2006  
Antiphonist said...

This post has been removed by the author.

Σαβ Μαϊ 13, 01:18:53 πμ 2006  
Antiphonist said...

@ Nikos Dimou
>>>Πιο πολύ τον σεβόμαστε εμείς οι μη ανήκοντες, οι άπιστοι

Πριν δυο μήνες, περίπου, ο Slavoj Zizek, ανέπτυξε το θέμα σε άρθρο του στους New York Times. Ο τίτλος είναι "Defenders of the Faith" - ρίξε μια ματιά αν θέλεις. Είναι πολύ ενδιαφέρον.

@to ena kai to mhden

Το μέτρο κάνει καλό, σύμφωνοι, αλλά που ειν' το μέτρο σ' αυτό: "...καὶ γενικὰ ὅλες οἱ ἱκανοποιήσεις τῶν αἰσθήσεων."

έχει blogs στην κόλαση; για να ξέρω...

Σαβ Μαϊ 13, 01:19:04 πμ 2006  
georgia m. said...

@houlia

Εκανα σήμερα το πρώτο μου!

Από εβδομάδα σου υπόσχομαι να μιλήσουμε!

Σαβ Μαϊ 13, 01:21:14 πμ 2006  
mickey said...

Ψιτ, antiphonist, κόψε κάτι. Επαναλαμβάνεσαι :))

(θα γράψω και για τα κατά λάθος επαναλαμβανόμενα σχόλια στο Help Desk)

Glenn (12:47πμ), λες οι υποψίες μου για τη δεύτερη, "απίθανη" εκδοχή να βγουν αληθινές; Εξακολουθώ να μην το πιστεύω πάντως ;)

Σαβ Μαϊ 13, 01:25:59 πμ 2006  
to ena kai to mhden said...

@antiphonist
Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι,μερικά ζητήματα είναι επουσιώδη.άλλο κοσμικοί άλλο
μοναχοί.Ο Χριστός έτρωγε και έπινε,ο Ιωάννης ο βαπτιστής όχι.

Σαβ Μαϊ 13, 01:26:01 πμ 2006  
Yosemite Sam said...

Ὅσιος Νικόδημος ὁ Ἁγιορείτης - Περὶ ἡδονῆς.

Κι ἀφοῦ, ἐξομολογηθοῦν, μὲ τὸν πρῶτο πειρασμὸ ξεχνοῦν τὴν καλή τους ἀπόφαση νὰ μὴν ξαναμαρτήσουν, καὶ πέφτουν ἀμέσως πάλι στὴν ἁμαρτία.


Το πρόβλημα που περιγράφει ο χριστονομολογώ είναι υπαρκτό και έχει απασχολήσει απο αιώνων την χριστιανική κοινότητα.

Εχουν πέσει πολλές προτάσεις κατά καιρούς στο τραπέζι, αλλά χωρίς θεαμάτικά αποτελέσματα, οπως εύστοχα επισημαίνει σχετικός ερευνητής στο παρακάτω εδάφιο:

Ο καιρος λεγουσιν θεραπευει πασας τας πληγας αλλ'ουχι νομιζω τον ερωτα και την πειναν.Απ'εναντιας οσο περισσοτερον μενει τις σωφρων η νηστις,τοσουτω η ορεξις αυτου αυξανει μεχρις ου καταντησει να φαγη τα υποδηματα του ως οι στρατιωται του ναπολεοντος εν ρωσια η να αγαπησει τας αιγας του ως οι ποιμενες των Πυρηναιων.

Ο ίδιος αυτός ερευνητής καταλήγει εν τέλει στην μέθοδο της περιοδικής ανακούφισης (party time) την οποία με επιτυχία εφάρμοζε η δυτική εκκλησία ήδη απο τον μεσαίωνα.Ιδού το σχετικό απόσπασμα:

Οι ημετεροι αγιοι αγρυπνουντες μαστιγουμενοι και νηστευοντες μεχρις ου το στομα των επληρουτο σκωληκων,μολις κατωρθουν να καταστειλωσι τους ωρυγμους της σαρκος παλαιοντες νυχθημερον κατα διαβολων ενδεδυμενων μορφην γυναικειαν και αυτας τας ορνιθας και τας αιγας απομακρυνοντες των ασκητηριων ως επικινδυνους εις την δυσβαστακτον σωφροσυνην των, ενω οι φραγκοι αφου δια μικρας τινος θυσιας καθησυχαζον τον εξαρχον της ασελγείας ηδυνατο επειτα εν ησυχια και γαληνη ψυχης να φροντισωσι περι της σωτηριας των μη αναγκαζομενοι να διακοπτωσιν ανα πασαν στιγμην τας προσευχας των ινα εκδιωξωσιν ως ο αγιος αντωνιος τον πειρασμον δια ψυχρολουσιας.Κατα τον σοφον αρχιγενη η εγκρατεια ειναι το σφοδροτερον των αφροδισιων φαρμακων.καλως λοιπον επραττον οι φραγκοι εξοριζοντες τα τοιαυτα φαρμακα εκ των μοναστηριων.

Σαβ Μαϊ 13, 01:30:33 πμ 2006  
Antiphonist said...

@mickey
το είδα και διόρθωσα- delete, delete. :))

@to ena kai to mhden
πόσες προσωπολατρείες, κομματολατρείες, θεολατρείες... πόσα ΥπερΚείμενα να επιμένουν σ' ένα είδος Δόγματος (Καταστατικά, Αγίες Γραφές, Μανιφέστα)...

Τέλος πάντων, η Καινή Διαθήκη μπορεί να έχει λογοτεχνική, ιδεολογική ακόμα και αισθητική αξία αλλά ως πράξη, ως απάντηση σε αυτό που ελευθερώνει τον άνθρωπο, είναι, κατά την ταπεινή μου άποψη, κακοφωνία.

Εξαιρείτε η φαντασία του Ιωάννη.

Σαβ Μαϊ 13, 01:40:54 πμ 2006  
to ena kai to mhden said...

@antiphonisτ
Όλα τα κείμενα και τα δόγματα δεν είναι ίδια.Κατά τη γνώμη μου έχει αποδειχθεί πως όλες οι θρησκείες είναι ψεύτικες εκτός απο την συνέχεια του Ιουδαισμού τον Χριστιανισμό που είναι
υπό έλεγχο.Ας το ψάξουμε λοιπόν.Άλλωστε αν δεν έρθει η δεύτερη παρουσία του Χριστού,τότε θα αποδειχθεί πως έχετε δίκαιο.Ο Χριστιανισμός δεν ελευθερώνει τον άνθρωπο όπως το θέτεις(τουλάχιστον δεν αφορά όλους τους πιστούς).Ο ίδιος ο Χριστός δεν είπε πως δίνει λύση με την πρώτη παρουσία του στο πρόβλημα του κακού,του κοσμοκράτορα του κόσμου τούτου,ούτε πως τα προβλήματα του κόσμου θα λυθούν αυτόματα επειδή θα δηλώνουν Χριστιανοί.Προσδοκούμε.Η ιστορία του κόσμου θα δείξει.

Σαβ Μαϊ 13, 02:02:45 πμ 2006  
Antiphonist said...

Όταν ήταν ακόμη νέος, μαθητής στο πανεπιστήμιο, ο Καζαντζάκης έγραψε την έκθεση "Η Αρρώστια του Αιώνος"- μεταξύ άλλων έγραφε τότε, για το πόσες παρθένες στους τάφους τους "προσδοκούν"...

Το «παρθένες» παράδειγμα βέβαια...

Σαβ Μαϊ 13, 02:17:46 πμ 2006  
to ena kai to mhden said...

Υπάρχουν και οι 10 παρθένες στην Καινή Διαθήκη.

Σαβ Μαϊ 13, 02:24:57 πμ 2006  
georgia m. said...

Υπήρξαν και οι αυτόχειρες παρθένοι.

Σαβ Μαϊ 13, 02:27:30 πμ 2006  
cyrusgeo said...

Λέτε για τις μωρές, ή για τα "μωρά";

Σαβ Μαϊ 13, 02:39:05 πμ 2006  
georgia m. said...

@cyrusgeo

Σε ποιον απευθύνετε το ερώτημα;

Σαβ Μαϊ 13, 02:40:41 πμ 2006  
half-blood_phoenix said...

Οι μωρές παρθένοι και τα μωρά παρθένοι. Αν κατάλαβα καλά.

Σαβ Μαϊ 13, 02:43:08 πμ 2006  
Antiphonist said...

και οι 40 παρθένες του Μπιν Λάντεν...

Σαβ Μαϊ 13, 02:44:22 πμ 2006  
basik said...

Τελικά υπάρχει ένα κρυφό (κεκαλυμμένο) χριστιανικό μήνυμα στο σημερινό ποστ: η αλληλοπεριχώρηση. Ο ΝΔ βιώνει το ΣΥ ως ΕΓΩ!

Σαβ Μαϊ 13, 02:44:51 πμ 2006  
cyrusgeo said...

Sorry. Για τον ένα-μηδέν ήταν.

Σαβ Μαϊ 13, 02:44:53 πμ 2006  
half-blood_phoenix said...

@cyrusgeo
Εσύ πρέπει να ανήκεις, φαντάζομαι, σώμα και ψυχή στα μωρά...

Σαβ Μαϊ 13, 02:45:15 πμ 2006  
georgia m. said...

Εγώ πάντως,αναφερόμουν στη γνωστή ταινία - βέβαια άσχετο με το θέμα που άρχισαν κάποιοι εδώ να συζητούν περί παρθενίας,Καινής Διαθήκης,κλπ.
Απλώς θυμήθηκα την ταινία.

Σαβ Μαϊ 13, 02:45:47 πμ 2006  
georgia m. said...

Πάντως τώρα,ανήκουμε όλοι εμείς στη νύχτα(για να θυμηθούμε και το θέμα μας!)

Σαβ Μαϊ 13, 02:49:34 πμ 2006  
cyrusgeo said...

@georgia m: Και καλά έκανες -- είναι καλή ταινία.

@half-blood phoenix: Ωχ, τώρα εσύ σε ποια μωρά αναφέρεσαι; Στα λευτεροπανταζικά ή στα μπεμπέ;

Σαβ Μαϊ 13, 02:51:26 πμ 2006  
to ena kai to mhden said...

Μετά τη νύχτα ακολουθεί "η ρίζα και το
γένος του Δαυίδ,το λαμπρό πρωινό αστέρι".

Σαβ Μαϊ 13, 02:57:13 πμ 2006  
georgia m. said...

"Καθαρότατον ήλιο επρομηνούσε της αυγής το δροσάτο ύστερο αστέρι..."

Σαβ Μαϊ 13, 03:00:21 πμ 2006  
cyrusgeo said...

"Το λαμπρό πρωινό αστέρι" -- δηλαδή η Αφροδίτη (όχι η Θεά, ο πλανήτης).

Σαβ Μαϊ 13, 03:00:39 πμ 2006  
cyrusgeo said...

Καληνύχτα, εβριμπόντι...

Σαβ Μαϊ 13, 03:02:55 πμ 2006  
Antiphonist said...

Συλλογικό Einfall (free association)
τα τελευταία λεπτά...

Καζαντζάκης και Παρθένες
Virgin Suicides
Οι μωρές και τα μωρά
τα μωρά του Παζαντή
Η Γεωργία ως Μωρό (όχι μωρή)
Στη Νύχτα (που ναι μόνο νύχτα)
Στον Λάμπρο του Σολωμού
Στην Αφροδίτη (όχι την θεά, ούτε την blogger, αλλά τον πλανήτη)

και συνεχίζουμε...

Κάποτε μ' ένα φίλο παίζαμε το εξής παιχνίδι. έλεγε κάποιος ένα στίχο (τραγούδια κυρίως) κι ο άλλος έπρεπε να συνεχίσει χρησημοποιώντας μια λέξη από τον προηγούμενο στίχο π.χ.

Τ' αστέρι του Βορριά
Αστέρι μου Φεγγάρι μου
Το φεγγάρι είναι κόκκινο
κτλ κτλ

Σαβ Μαϊ 13, 03:15:30 πμ 2006  
mickey said...

Τελικά, όποιο θέμα κι αν μπει, ότι σχόλια κι αν γίνουν, στο τέλος θα το ρίξουμε στο σεξ, τη θρησκεία ή και τα δύο!

Καρατσεκαρισμένο!

Θρησκεία και Σεξ: Ολέθρια Σχέση ;)

Σαβ Μαϊ 13, 03:23:37 πμ 2006  
Antiphonist said...

@mickey

όντως ολέθρια σχέση :)

και δες πόσο πουλάει η συνταγή. Ενα τόσο φτωχό βιβλιο όπως "Ο κώδικας Νταβίντσι" έμπλεξε το σεξ, με την θρησκεία, έριξε και λίγο conspiracy απά πάνω και voila...

Σαβ Μαϊ 13, 03:34:01 πμ 2006  
half-blood_phoenix said...

Τελικά στην πραγματικότητα που ανήκουμε σήμερα; Και εννοώ που ανήκουμε θέλουμε δεν θέλουμε εκ των πραγμάτων. Που ανήκουμε ως έλληνες ως ευρωπαίοι ως άνθρωποι. Προσπαθώ να κάνω μια λίστα. Οποίος έχει κάτι να συμπληρώσει, παρακαλείται να το κάνει ελευθέρα. Όπου έχω ερωτηματικό δεν είμαι σίγουρος. Όπου έχω τέλεια το θεωρώ βεβαιότητα.
a) Στο Κράτος. Μας αναγκάζει να πολεμήσουμε για λογαριασμό του, να πληρώνουμε φόρους, να υπακούμε στους νόμους του.
b) Στην Ορθόδοξη εκκλησία. Σχεδόν όλοι σε αυτή βαπτιστήκαμε. Στους καταλόγους των πιστών της είμαστε γραμμένη με ή χωρίς την συγκατάθεση μας. Αυτή άλλωστε μιλάει για την ισχύ της που πηγάζει από το 98% τον πιστών που κατέχει στην χώρα αυτή.
c) Στον Πλανήτη μας. Όσο και να θέλουμε δεν μπορούμε να φύγουμε μακριά του. Προς το παρών τουλάχιστον. Από δική του πρώτη ύλη φτιαχτήκαμε και πρώτη ύλη πάνω του θα καταλήξουμε πεθαίνοντας.
d) Στον Ηλεκτρισμό. Θυμηθείτε το: «Ο πολιτισμός σας σταματάει μόλις κοπεί το ρεύμα» των αριστερό-αναρχικών.
e) Στο Μυαλό μας; Αν υποθέσουμε ότι όλα τα προηγούμενα υπάρχουν μόνο και μόνο γιατί υπάρχει το μυαλό μας… Στο κάτω για μια γάτα πχ δεν υπάρχει ούτε πλανήτης ούτε θεός ούτε κράτος και άρα δεν μπορεί να ανήκει εκ των πραγμάτων σε κανένα από αυτά.
f) Στο Δυτικό Πολιτισμό. Μέσα σε αυτόν μεγαλώσαμε και αυτός καθορίζει και οδηγεί τα βήματα μας.
g) Στο Θεό; Αν τελικά υπάρχει τότε προφανώς του ανήκουμε. Αν δεν υπάρχει δεν υπάρχει και θέμα.
h) Στους Γονείς μας; Μέχρι τα 18 είμαστε υπό την κηδεμονία τους και σε κάποιες περιπτώσεις και υπό τις διαταγές τους.
i) Στους Φυσικούς Νόμους που διέπουν την λειτουργία του σύμπαντος. Γεννιόμαστε ζούμε και πεθαίνουμε κάτω από την απόλυτη εξουσία τους.
g) Στον Εαυτό μας; Ίσως, όσο μας επιτρέπουν και βολεύει φυσικά στα προαναφερθέντα μεγαθήρια.
k) Σε Ότι Αγαπήσαμε; Ένας φίλος μου λέει πως η αγάπη είναι απλά το προπέτασμα καπνού που χρησιμοποιούμε για να δικαιολογήσουμε την εκμετάλλευση ανθρώπων και καταστάσεων με μόνο σκοπό μας το προσωπικό μας κέρδος. Οποιουδήποτε είδους και να είναι το κέρδος αυτό. Αν η αγάπη δεν υπάρχει πραγματικά δεν μπορούμε να ανήκουμε και σε ότι αγαπήσαμε.

Σαβ Μαϊ 13, 03:34:11 πμ 2006  
aphrodite said...

TA-DAAAAH!

Σαβ Μαϊ 13, 03:36:50 πμ 2006  
half-blood_phoenix said...

@cyrusgeo
Αναφερόμουν στα λευτεροπανταζικά.

Σαβ Μαϊ 13, 03:38:46 πμ 2006  
harry reloaded said...

Εχω αποχωρησει απο το μπλογκ απο Τεταρτη βραδυ & το γιουζερνεημ μου χρησιμοποιειται απο χακερ. Επιθυμω να μπλοκαριστει .

Σαβ Μαϊ 13, 03:41:10 πμ 2006  
1knightStand said...

A_niko_den_ksereis_pou_A_nikeis?

Σαβ Μαϊ 13, 03:45:18 πμ 2006  
half-blood_phoenix said...

Αφροδίτη να σου ζήσει το avatar. Αρχαιοελληνικό σαν το όνομά σου και την ομορφιά σου. ;-)

Σαβ Μαϊ 13, 03:47:38 πμ 2006  
mickey said...

W O W !!!

Οι δυο αγαπημένες μου εκφράσεις της Αφροδίτης, τα σχόλια της Θεάς και ο πίνακας του Boticelli, σε ...θεϊκό πακέτο!

Και στο προφίλ της δείχνει ακόμα ωραιότερη, ειδικά αν κάνεις κλικ στην εικόνα!!!

Πάντως, οι ελάχιστοι που δε γνωρίζουν, να προσέχουν! Όσο αθώα φαίνεται στη φατσούλα τόσο πονηρή είναι στα υπόλοιπα. Και μη τυχόν και σας πιάσει στο στόμα σας, δε σας ξεπλένει ούτε ο Ιορδάνης! (Ο ποταμός, όχι ο περιπτεράς της γειτονιάς μου.)

Α, ρε γάτε, πρόσεχε μην κάψεις και το άλλο σου χέρι μόλις ξυπνήσεις και τη δεις μπροστά σου φάτσα-κάρτα :P

Υ.Γ. 1: Να που έπιασαν τόπο οι παραινέσεις μου για avatars και οι οδηγίες του Cyrusgeo! Μετά τον πονηρό γάτο της Georgia.M, τις θεϊκές γάμπες της Houlia και την αναγεννησιακή ομορφιά της Aphrodite, νομίζω πως ήγγικεν η ώρα για τη Blade Runner! Δεν έχει πλέον καμιά δικαιολογία ;)

Υ.Γ. 2: Αχ και να βρισκόμουν μια μέρα (ή καλύτερα νύχτα) με όλες τις Θεές μαζί! Ξέρω, είμαι ...αχόρταγος, αλλά εντάξει, θα 'παιρνα και κάνα γερο-γάτο μαζί μου, να του αφήνω και κάνα ...ψιχουλάκι :PPP

Σαβ Μαϊ 13, 04:32:14 πμ 2006  
mickey said...

Επιτέλους, κατάφερα να διαβάσω και τα σχόλια (όταν επανήλθα δεν είχα δει σχεδόν κανένα).

Ο διάλογος του Glenn με τον Heinz είχε ενδιαφέρον και θα μπορούσα να συμμετάσχω, αλλά μάλλον θα ακουγόμασταν ως Κινέζοι για τους περισσότερους ;)

Η ποιήτρια με τις θεϊκές γάμπες (κατά πως λέμε η δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά) ζωγράφισε και πάλι με τη δημιουργική παρέμβασή της.

Το μπάνιο πάντως είναι καλή ιδέα για να βρεθώ με τις θεές! Ελπίζω να είναι και ...φυσιολάτρες ;)

Το καλύτερο όμως σχόλιο το έριξε ο Yosemite στις 1:30πμ. Άπαιχτη η "πατερική" μέθοδος :))

Harry, μη βλέπεις παντού …hackers! Ο σαλτάρω απλά έβαλε το όνομά σου. Πάλι καλά που δεν έγραψε τίποτα για Γραικίες και άλλα εθνολογικά. Θα μπορούσε να κάνει απίστευτο παιχνίδι. Κι εγώ τυχαία τον πήρα χαμπάρι - για άλλα έψαχνα!

Πάντως, από τα κηρύγματα και τους βίους αγίων, προτιμώ απείρως περισσότερο τα ...τζαζοσέντονα της Αφροδίτης. Ήμαρτον!!!

Σαβ Μαϊ 13, 05:45:23 πμ 2006  
Anula said...

Η μανα ανηκει στα παιδιά και τα παιδιά στην΄μάνα, και ψυχικά και σωματικά.Το θεμα ειναι να κοπει ο "συνδεσμος" , η κοινοκτημοσυνη, γυρω στα 20 αλλιως κατανταει γελοίο (βλεπε κλασσικη ελληνικη οικογενεια)

οι γυναικες συνηθως, ολο και καπου ανηκουν, απο αναγκη και αυτοθυσια, ποιο συχνα απ'οτι οι αντρες. Ο αντρας ανα πασα στιγμη κοβει δεσμους και κτησεις και βρισκει νεα "γκομενα" ακομα και αν εχει μικρο παιδι. Ειναι πιο ευκολο γιαυτον να δηλωσει "ανηκω στον εαυτο μου".

αυτα σκεφτηκα καθως ετρωγα το πρωινό μου...

Σαβ Μαϊ 13, 06:26:07 πμ 2006  
agelos papagelis said...

Είναι βέβαιο ότι ανήκουμε στην γνώση , αυτή που μας προσφέρουν τα όσα διαβάζουμε και ακούμε αλλά και τα όσα συναισθήματα βιώνουμε.

Παράγραφε διάβασα το σχόλιο σου και συγκινήθηκα πολύ , σου εύχομαι να μην ξαναζήσετε τίποτε παρόμοιο στην οικογένεια σας.
Μικυ πολύ καλό το ξεμπρόστιασμα, αψογο

Καλημέρα.

Σαβ Μαϊ 13, 06:40:05 πμ 2006  
blade runner said...

αλλά μπορώ να αλλάξω avatar, όταν νιώσω διαφορετικά, έτσι;

Σαβ Μαϊ 13, 06:54:50 πμ 2006  
skoumas said...

Κόμματα, ομάδες, θρησκείες.....

.. χαμηλή αυτοεκτίμηση
.. έλλειψη φαντασίας
.. ελλεψη πρωτοβουλιών

αυτά που μας λείπουν τα φορτώνουμε στον ηγέτη...... και, συμφέροντα (ιδίως στα κομμάτα)

καλημέρα

Σαβ Μαϊ 13, 08:38:35 πμ 2006  
skoumas said...

jim_hellas said...
Μερικές φορές νομίζω πως κ. Δήμου είστε το alter ego μου...

Πόσες φορές δεν το έχετε πάθει αυτό; Όχι με τον κ. Δήμου ειδικά αλλά με κάποιον άλλο άνθρωπο. Ποτέ δεν είχα τα κότσια να το πω, σε κάποιον...
Και γαμώτο αυτές οι ομοιότητες βγάζουν μάτι....

Σαβ Μαϊ 13, 08:41:33 πμ 2006  
georgia m. said...

@anula said

"Η μανα ανηκει στα παιδιά και τα παιδιά στην΄μάνα, και ψυχικά και σωματικά"

.......................

Δεν συμφωνώ.

Σαβ Μαϊ 13, 09:14:39 πμ 2006  
somebody said...

Πάντως, οι γυναίκες θα μπορούν και με αδιάσειστα στοιχεία πλέον να λένε πως ο ΝΔ έχει πραγματικά "καυτό άγγιγμα"! :)
Περαστικά :)

Σαβ Μαϊ 13, 09:18:03 πμ 2006  
aphrodite said...

Καλημέεεεερααααα σε όοοολους σας!

Eι, όλοι, ξημέρωσε ημέρα-πρό(σ)κληση, σίγουρα η άνοιξη είναι εδώ!
Ωχ φουσκονεριές....

Το φοβερότερο όλων? Χτες βράδυ-βράδυ, την ώρα ακριβώς που πάτησα την τελευταία εντολή για να εμφανιστεί η φωτογραφία μου (το άβατον μου....), έγινε blackout σε όλη την περιοχή!!!

Ψάχνοντας για φακούς και κεριά στα σκοτεινά, βγάζοντας μπρίζες κτλ, χαμογελούσα- και μόνον το timing ήταν αρκετό για να με βάλει σε (αστείες) σκέψεις...!

Πρέπει δε να δείτε έναν ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ τύπο, τον zoros, να κάνει μικρή επίδειξη... ξιφασκικής δεινότητας στο "Γυναίκας Εγκώμιον", ξέρετε, από αυτό που στο τέλος σ'έχει κολλήσσει στον τοίχο (με το ξίφος σου εκσφενδονισμένο στα 5 μέτρα), έχει βάλει την άκρη του ξίφους του στο λακκάκι που έχεις στο λαιμό, κι ενώ χαμογελάει σαρδόνια και λες "πάει, σουβλάκι!", σου σκάει ένα φιλί στα μούτρα και... all guards down!

(Καβαλάει τ'άλογο, φεύγει για νέες περιπέτειες, και μένεις εσύ με τα μάτια να πετάν καρδούλες...)

Εγώ βεβαίως δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό, δεσμευμένη ούσα, λέμε τι ΘΑ μπορούσε, αλλά το καλό να λέγεται!...

Καλώς όρισαν και τα καινούρια avatar, it gets better by the minute!

Πόντικα, εσύ ήρεμα, θα κάψεις καμμιά φλαντζα, οι θεές θέλουν ρέγουλα...

(Μα δεν είναι γλυκούλης? να τον φας!)

Φιλιά για καλημέρα!

Το χέρι ΟΚ?

Σαβ Μαϊ 13, 09:45:23 πμ 2006  
kostas_athens said...

Το πιο εθιστικο πράγμα του κοσμου ειναι τα συναισθηματα. Πιθανόν να είναι χειροτερο και απο ηρωινη.
Ξερετε ανθρωπο εθισμενο στο να ειναι θυμωμένος;

Και οι ανθρωποι που ειναι κολημενοι με κομματα εχουν τοσο μεγαλη αναγκη την ηρωίνη τους αυτη που απλα τους ειναι αδύνατο να φανταστουν οτι υπαρχει και κατι άλλο εκτος απο αυτο.

Απο την αλλη το να ανηκεις σε καποιο κομμα δημιουργει καταστασεις που πολυ απλα ειναι μια καθαρη ύπνωση.

Πιθανον να χρησιμοποιείται και να προκαλείται εσκεμμένα (Χιτλερ-συνεργασία με υπνωτιστή) ή να γινεται αυτόματα-έτσι και αλλοιως.

Αν ειχα το κινητρο (η εξουσία είναι αρκετο κινητρο;) και αν εκανα μια υπνωση θα μπορουσε να ελεγα:

Αν καποιος προσπαθησει να σε βγαλει απο την υπνωση θα μπαινεις πιο δυνατα σε αυτην την υπνωση.

Αν εσυ ο ίδιος προσπαθησεις να βγεις απο την υπνωση αυτη θα μπαινεις πολυ πιο βαθεια στην υπνωση.

Αν καποιος προσπαθησει να σε βγαλει απο την ύπνωση αυτη θα τον θεωρείς αυτοματα εχθρό σου.

(..χωρις καν να ειπωθει, εννοειται οτι θα θεωρείς εχθρο σου και τον εαυτό σου αν προσπαθησει να ελευθερωθεί από την υπνωση αυτή...)

Αν πιστευετε οτι δεν συμβαινουν τετοιες μορφης υπνώσεις, απλα δοκιμαστε να ξεκολήσετε καποιον ερωτευμενο. Που εχει ερωτευτει λαθος ανθρωπο και απλα καταστρεφεται στην σχεση αυτη.

Και πιστευω οτι θα πειστείτε.

Σαβ Μαϊ 13, 09:54:25 πμ 2006  
Εργοτελίνα said...

Kalimera..Venus Boticelliana!
τα γατιά όμως είναι πιστά;....

Σαβ Μαϊ 13, 09:56:25 πμ 2006  
agelos papagelis said...

Αυτά κάνουν οι μαμάδες που θέλουν να τους ανοίκουν τα παιδιά τους και μετά μας πειράζει που βγάζει πολλά φράγγα ο ψυχίατρος και ο ψυχολόγος.

Αντε μαμάδες αφήστε τα παιδιά να μεγαλώσουν και βρήτε άλλα χόμπι

Παίξτε και λίγο με τον μπαμπά

Γιά σας

Σαβ Μαϊ 13, 10:07:34 πμ 2006  
Nikos Dimou said...

Καλημέρα (καθυστερημένη)

Έπεσα έξω στα ωράρια...

Θεες, με γεια τα καινούργια avatar

Η λέξη είναι σανσκριτική (avatara) και σημαίνει την κάθοδο (του θεού στην γή).

Ήταν ο όρος που χρησιμοποιούσαν οι Ινδοί για να αποκαλούν τις ενσαρκώσεις των θεών τους (Κρισνα, Ράμα) οταν εμφανίζονταν ως θνητοί.

Πολύ ταιριαστός για θεές που μας κάνουν την τιμή να είναι δίπλα μας.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Στο τελευταίο LIFO στις απαντήσεις της αλληλογραφίας ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος πλέκει δια μακρών το εγκώμιο του blog μας. Σχεδόν κοκκίνησα.

Μου αφιερώνει και το κύριο άρθρο.

Από ένα δύσκολο κριτή ο έπαινος είναι μεγάλη υπόθεση. Ευχαριστώ από καρδιάς.

Σαβ Μαϊ 13, 10:13:27 πμ 2006  
vassiliskou said...

Venus

*Goddess on the mountain top
Burning like a silver flame
The summit of beauty and love
And Venus was her name

*She's got it
Yeah, baby, she's got it
I'm your Venus, I'm your fire
At your desire
Well, I'm your Venus, I'm your fire
At your desire

*Her weapons were her crystal eyes
Making every man a man
Black as the dark night she was
Got what no-one else had
Wah!

(Chorus)

*Venus

*Goddess on the mountain top
Burning like a silver flame
The summit of beauty and love
And Venus was her name
Wow!

(Chorus)

*Venus was her name

*Yeah baby she's got it
Yeah baby she's got it
Yeah baby she's got it
Yeah baby she's got it
Yeah baby she's got it!


Aaaaax! Pou aniko? Den einai safes?

Zoros, se doulepse psilo gazi! Akomi se doulevei re ufo! Ki oute mia sygnomi de zitises pou tis porsvalles tis gynaikes mas! Agroike!

TTP: (to the point) Aniko stin eparto deksia (kefalaio, ki as min to exo, i agora den kineitai allios, den tous psifizo panda giati kanoun malakies & einai poly pio dyskinitoi ap'oti prepei), aniko stin panatha (ki oxi, de mou anikei afti - oraia skepsi pandos!!!) ki aniko stis gynaikes. Otan exei repo i THEA mou ennoo...

Manari mou! me tis plexoudes sou!
Kalos fotografos o Boticcelli, den tou kaike to film apo tin omorfia sou? (tin exei dei kaneis apo mas arage? Tha skaso!)

O Dimou pou einai? Tou kanei makia to vava i Venus mou kai mas egrapse gia xekarfoma?

(Dimou, perastika! Zoros, episis! Gorilla tou bla-bla!)

Σαβ Μαϊ 13, 10:25:23 πμ 2006  
J.J.P. said...

Δηλαδή πώς μας φαίνεται το αγωνιστικό σύνθημα
"Το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του";

Σαβ Μαϊ 13, 10:31:50 πμ 2006  
Yosemite Sam said...

Manari mou! me tis plexoudes sou!

Νομίζω ότι ο vasilliskou ενσαρκώνει τέλεια τον Β της προηγούμενης ιστορίας και έχει απόλυτο δίκιο να διαμαρτύρεται, καθότι η θεά τον έχει αγνοήσει.(Αχ αυτές οι θεές και η ψυχοσύνθεσή τους!)

Τώρα που το σκέφτομαι πάντως τείνω να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι ο ψυχρός και άκαρδος περαματάρης πρέπει να ήταν ο συμπαθέστατος (κατά τα άλλα) ηθοποιός μας ο κώστας ο γκουσγκούνης ο οποίος άν δεν κάνω λάθος έχει πρωταγωνιστήσει και σε σχετική υπερπαραγωγή με τίτλο το παλαμάρι του βαρκάρη.

Για να στηρίξω το εν λόγω επιχείρημα θα καταφύγω στη λαϊκή παράδοση, η οποία στα δύο σύντομα ανεκδοτάκια που παραθέτω, περιγράφει τον γκουσγκούνη ως σκληρό και αδυσώπητο απέναντι στις κυρίες.

Το πρώτο:

Μια αγγλιδα λεει στον γκουσγκουνη:
Please gusgunis fuck me!
και αυτος της λεει:
Σκάσε μωρή μη σε γ..ω.

Το δεύτερο:

Ο σκηνοθετης στον γκουσγκουνη:
πρεπει να βαλουμε υποθεση στο εργο.εσυ θα κανεις το παιδι με τις πιτσες.χτυπαει το κουδουνι ο γκουσγκουνης και λεει εφερα τις πιτσες.μα εμεις δεν παραγγειλαμε πιτσες λενε οι γκομενες.παραγγειλατε δεν παραγγειλατε εγω θα σας γ..ω.

Have a nice day..

Σαβ Μαϊ 13, 11:00:06 πμ 2006  
Zoros said...

This post has been removed by the author.

Σαβ Μαϊ 13, 11:13:55 πμ 2006  
doctor said...

Νίκο ανήκεις κάπου, γιατί δεν το λες;

Ανήκεις στην απομυθοποίηση των πάντων.

Ανήκεις στην εκτυφλωτική αλήθεια που αναδύεται από τα βιβλία σου, από το μπλογκ σου, από την ιστοσελίδα σου, από όσα λες.

Ανήκεις σε αυτούς που δεν πιστεύουν σε μύθους και λένε πάντα την αλήθεια.

Ανήκεις σε εμάς που αν δεν ήσουν εσύ θα πιστεύαμε ακόμη ότι υπήρχε κρυφό σχολειό στ'αλήθεια...

Να είσαι καλά δάσκαλε

Σαβ Μαϊ 13, 11:15:28 πμ 2006  
Rain Man said...

Αν και συμφωνώ με το γενικότερο πνεύμα του ποστ μου κάνει εντύπωση η τελευταία πρόταση: 'Κι επειδή τα πράγματα στα οποία ανήκω, τα πράγματα που αγαπώ, έχουν γίνει εγώ - γι αυτό και μόνο, ανήκω στον εαυτό μου.'

Δηλαδή ναι μεν δέχεστε ότι 'ανήκετε' στα πράγματα που αγαπάτε αλλά στο τέλος δηλώνετε κτητικά (και εγωϊστικά αν θέλετε) ότι γι' αυτό τελικά αυτά ανήκουν σε εσάς και κατα συνέπεια ανήκετε στον εαυτό σας!!! Συμπαθάτε με κ. Δήμου αλλά ο τρόπος σκέψης σας είναι λίγο περίεργος.

Όσο για μένα; I am a part of all that i have met.

Σαβ Μαϊ 13, 11:26:33 πμ 2006  
Zoros said...

Συγγνώμη για το post των 11:13 (για όσους το είδαν), ήμουν απλά εκνευρισμένος...

Καλημέρα σε όλους, ευχαριστώ την Αφροδίτη για τα καλά της λόγια και δάσκαλε Νίκο περιμένουμε ωραίο θέμα για το Σ/Κ!
Το παρών είναι καλό αλλά υπάρχουν λίγα πράγματα να γράψεις, πλην του να συμφωνήσεις...

Σαβ Μαϊ 13, 11:43:51 πμ 2006  
Εργοτελίνα said...

Tης ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ

«Αιρετικός» Πολύ καιρό είχαμε να δούμε τυπωμένη αυτή τη λέξη στις εφημερίδες. Μέχρι που έφυγε ο Βασίλης Ραφαηλίδης. Κι ήταν τόση η κατάχρηση που της έγινε, ώστε κάποιοι αναρωτήθηκαν: Yπάρχει πράγματι το είδος στις μέρες μας; Και ποιος μπορεί να θεωρείται σήμερα αιρετικός;

Τίποτε δυσκολότερο από το να βρεθεί σαφής ορισμός. Οι αιρετικοί ανθούν όταν υπάρχει μια επίσημη «εκκλησία». Ολες οι σταυροφορίες όμως που γίνονται σήμερα την πολυφωνία επικαλούνται. Τον πλουραλισμό των απόψεων και τον πολυθεϊσμό των αξιών. Κι όλες οι αντισυμβατικές συμπεριφορές έχουν πλέον τίτλο νομιμότητας.

Ποιος είναι λοιπόν αιρετικός; Εκείνος που πάει κόντρα στον κόσμο του θεάματος και της άκρατης εμπορευματοποίησης, ζώντας στο περιθώριο και παράγοντας έργο δημιουργικό; Ή εκείνος που κινείται στο δημόσιο χώρο ως ενοχλητική αλογόμυγα, επισύροντας ταυτόχρονα μίση και σεβασμό; Μήπως είναι αυτός που, σε πείσμα μιας εποχής όπου καθετί καινούριο εκθειάζεται, στρέφεται στην παράδοση; Εκείνος που κοιτάζει καχύποπτα τον ελληνικού τύπου εκσυγχρονισμό;

Δεν τελειώνουν τα ερωτήματα. Γιατί, όσο κι αν έχουν χάσει πια την αξία τους έννοιες όπως «προοδευτικός» και «συντηρητικός», «δεξιός» και «αριστερός», «περιθώριο» και «κατεστημένο», κάπου βαθιά στη συνείδησή μας αιρετικός είναι εκείνος που συγκρούεται με την εξουσία. Την εξουσία της πολιτικής αλλά και την, κατ' εξοχήν σημερινή, του χρήματος.

Eξουσία του χρήματος

«Money, money!» επαναλάμβανε διαρκώς τις προάλλες ο Μίμης Ανδρουλάκης, στην πρώτη του ραδιοφωνική εκπομπή μετά τις διακοπές. «Αυτό μας κυβερνάει!» σάρκαζε. Πόσο αιρετικός είναι ένας πρώην βουλευτής του ΚΚΕ που υπερασπίζεται σήμερα τη δυναμική της ελεύθερης αγοράς, ένας συγγραφέας που εγκλωβίστηκε μεν σε δικαστικό κυκεώνα αλλά είδε και τις πωλήσεις του «ΜV» να εκτινάσσονται στα ύψη;

Την ίδια στιγμή που επιμένει «Πρέπει να προκαλούμε!», ο Μίμης Ανδρουλάκης παραδέχεται ότι «η κοινωνία δεν μπορεί πια να εκπλαγεί με τίποτε. Δεν υφίσταται κανένα ευδιάκριτο αιρετικό ρεύμα. Τα πάντα απορροφώνται. Ιδίως η πολιτική, που υποχωρεί κάτω από το κύμα της παγκοσμιοποιημένης αγοράς. Αλλά τι να κάνουμε; Να φέρουμε πίσω τη χούντα και το Βιετνάμ; Οι άνθρωποι περνούν καλύτερα τώρα».

nΟι παλιοί φαν του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου δυσκολεύονται ν' αναγνωρίσουν στον επικεφαλής του «Symbol», εκείνον που εξέφραζε κάποτε τα άγχη τους μέσα από κείμενα γεμάτα οξυδέρκεια, ευαισθησία και ισχυρές δόσεις δηλητηρίου. «Μια συναισθηματική γκρίνια ήταν» λέει τώρα, «που δεν την νοσταλγώ διόλου. Μια γλυκιά τρέλα. Αυτά που έγραφα στην Κ.Ε.Σ, τα έγραφα για να μην σκάσω. Κανείς δεν θέλει αιρετικές φωνές σήμερα. Δεν τις χρειαζόμαστε. Να περάσουμε καλά θέλουμε, να μην νιώθουμε losers».

Καμία αντίρρηση. Ποιος φυλακίζεται για τις ιδέες του; Ποιος εξορίζεται; Ποιος είναι φιμωμένος, ανήμπορος να βρει βήμα για να εκφραστεί; To μόνο στρατόπεδο που θέλουμε ν' αποφύγουμε, είναι αυτό των χαμένων και αποτυχημένων. Ο αιρετικός του 2001, φαίνεται στο Μίμη Ανδρουλάκη «σαν ένας Παλαιός των Ημερών, κουρασμένος και κορεσμένος. Δεν κινδυνεύει ούτε από το το κώνειο, ούτε από τον διά της πυράς θάνατο, αλλά από το να γίνει κιμάς στον μύλο της εκρηκτικής επικοινωνίας που αναπαράγει την ομοιομορφία και τη σύμβαση, αλλά χρειάζεται τη διαφορά και την αίρεση, κάνοντας δυσδιάκριτα τα όρια ανάμεσά τους».

Τελικά, ίσως αιρετικός είναι εκείνος που καταφέρνει να σοκάρει ακόμα και τη μειοψηφία από την οποία προέρχεται. Τέτοιος ήταν κι ο Βασίλης Ραφαηλίδης. Ενας μαρξιστής ώς το μεδούλι, «υπέρμαχος μιας διαρκούς επανάστασης», ένας άνθρωπος με τεράστια κουλτούρα, ο οποίος δάνειζε τα τελευταία χρόνια πλουσιοπάροχα το κύρος του σε εκπομπές που αρέσκονταν να σκανδαλολογούν με τ' άπλυτα του Κορκολή...

nΓια το Γιώργο Βέλτσο, ο Ραφαηλίδης υπήρξε πάνω απ' όλα γραφιάς. «Δηλαδή μόρτης. Τυμβωρύχος αυτού του κενοτάφιου γεμάτου μπάζα και σκατά που είναι η πολιτιστική ζωή και το σύστημα. Το σύστημα που τον έθρεψε και τον πέθανε. Παροξυνόμενη στα όρια της παρωδίας, η γραφή του έχει μεγαλύτερη αξία από τις κοινοτοπίες των καθηγητών στα κυριακάτικα φύλλα που αρθρογραφούν χωρίς να θίγουν τίποτα».

nΟμως κι ο Γιώργος Βότσης, τον γραφιά Ραφαηλίδη προτιμούσε και όχι «τον προβοκάτορα που προσέθετε με τον δικό του χρωστήρα κάτι στο τηλεοπτικό θέαμα». Δημοσιογράφος-έμβλημα για την μεταπολιτευτική γενιά, ο Γιώργος Βότσης αμφισβητεί τον όρο «αιρετικός» για όλους εκείνους που τους έχει κολλήσει η ετικέτα, του εαυτού του συμπεριλαμβανομένου.

Προδικτατορικά, συνυπήρχε στη δημοσιογραφική ομάδα της «Δημοκρατικής Αλλαγής», μαζί με το Ραφαηλίδη, το Θόδωρο Αγγελόπουλο, το Διονύση Σαββόπουλο, την Τώνια Μαρκετάκη, το Δήμο Σκουλάκη, το Δημήτρη Γκιώνη κ.ά. «Ολοι τους», θυμάται, «είχαν λίγο πολύ ελεύθερη φωνή. Στο χώρο της παραδοσιακής αριστεράς εθεωρούντο αμφισβητίες, και ορισμένοι μάλιστα αντικομφορμιστές ως προς τον τρόπο ζωής τους. Οχι όμως και αιρετικοί! Στην εποχή της επικοινωνιακής επανάστασης, φτάσαμε να θεωρούμε αιρετική την αυτονοήτως δεοντολογική γραφή και συμπεριφορά των επαγγελματιών γραφιάδων...»

Αν ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος επιμένει πως «δεν υπάρχει ούτε ένας έλληνας δημοσιογράφος που να δυναμιτίζει το σύστημα», ο Γιώργος Βότσης αποδίδει εύσημα -«επειδή κάνουν σωστά τη δουλειά τους»- σε συναδέλφους του όπως ο Περικλής Κοροβέσης, ο Πέτρος Μανταίος, ο Γιώργος Σταματόπουλος, η Πόπη Διαμαντάκου, ο Παντελής Μπουκάλας, ο Αντώνης Καρκαγιάννης, ο Θύμιος Παπανικολάου, ο Κωστής Παπαγιώργης και «περιέργως ο Στάθης. Και λέω περιέργως, επειδή δουλεύει στο περιβόητο Συγκρότημα, που δεν επιτρέπει τις εξαιρέσεις».

Οι διαφορετικές φωνές ανθούν στον τύπο. Ο... πανούργος καπιταλισμός υπακούει στη λογική της αγοράς. Και η αγορά θέλει άλλοθι, επειδή κανένα ακροατήριο δεν είναι απολύτως ομοιογενές. Ο χώρος έκφρασης σε επιφυλλιδογράφους με άλλη άποψη από την επίσημη, δεν προσφέρεται δωρεάν. Η απήχηση των απόψεών τους σε μια μερίδα αναγνωστών, είναι το αντάλλαγμα.

Μέσα στη γενικότερη σύγχυση, πιθανότατα ν' αντιλαμβανόμαστε ως αιρετικούς, ανθρώπους βγαλμένους από τα σπλάχνα του συστήματος, που έχουν όμως το θάρρος της γνώμης τους, ή παλιούς αριστερούς που έχουν καθηλωθεί συγκινησιακά σε ηρωικές φάσεις της ζωής τους, ανήμποροι να αμφισβητήσουν τους μύθους της νεότητάς τους. Αν όμως κάθε διαφορετική φωνή θεωρηθεί αιρετική, τότε σίγουρα «θα τρίζουν τα κόκαλα του Νικόλα του Ασιμου και θα καγχάζει ένας Θωμάς Γκόρπας -και του λείπουν και τα δόντια..- ένας Ρένος Αποστολίδης, ένας Ηλίας Πετρόπουλος...», υποστηρίζει ο Γιώργος Βότσης.

nΟ Ηλίας Πετρόπουλος ήταν ο πρώτος Ελληνας που επιδίωξε ν' αποκτήσει ταυτότητα αθέου, πριν από τριάντα χρόνια. «Εδωσα μάχη επτά μηνών, επί χούντας, και τελικά την απέκτησα. Σήμερα όλοι βρίζουν τον Χριστόδουλο. Ο παπάς, το παπαδαριό θα υποστηρίξει. Κι όμως είναι το μόνο πρόσωπο της εξουσίας που τα βάζει με την κυβέρνηση!».

Αιρετικός κι ο Χριστόδουλος, λοιπόν; «Με τίποτα!» αντιδρά ο Γιώργος Βότσης. «Οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε εξουσιαστικούς μηχανισμούς δεν γεννάνε αιρετικούς. Κατ' εξοχήν αιρετικός, καίτοι ορθόδοξος, είναι ο Κώστας Ζουράρις. Μπορεί με τις υπερβολές του να γίνεται και γραφικός, αλλά το ένα δεν αναιρεί το άλλο». Πάνε αρκετά χρόνια, επίσης, από τότε που ο Ηλίας Πετρόπουλος είχε πει πως, όταν δει τη λέξη «κώλος» στην «Καθημερινή», τότε πράγματι κάτι θα 'χει αλλάξει στην Ελλάδα. «Δεν την είδα τυπωμένη ακόμα! Πώς ν' αναδειχτούν αιρετικές φωνές σ' ένα σύστημα τόσο συντηρητικό;» αναρωτιέται. Αιρετικός για κείνον είναι ο αναρχικός. Αυτός που αντιδρά «σε κάθε διδασκαλία προερχόμενη από το κράτος, το στρατό, τη λεγόμενη Δικαιοσύνη, την Εκκλησία ή τ' αντιδραστικά πανεπιστήμια».

Ο Ηλίας Πετρόπουλος είναι πεπεισμένος ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είναι κανείς αιρετικός σήμερα. «Διαβάστε Ηράκλειτο», μας προτρέπει, «και θα καταλάβετε. Και θυμηθείτε τι έπαθε ο Μεγαλέξανδρος από το Διογένη τον Κυνικό και από τους γυμνοσοφιστές της Ιουδείας. Ο αναρχικός παραμένει ζωντανός εφ' όσον διατηρεί το ρομαντισμό του».

«Ονομάζω τον αντίπαλο»

nΠόσο ρομαντικός είναι άραγε ο Γιώργος Βέλτσος; Πανεπιστημιακός, με πρόσβαση στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, φίλος και ομοτράπεζος του πρωθυπουργού, γι' άλλους σπουδαίος διανοούμενος, και γι' άλλους σκοπίμως ακατανόητος και ελαφρός, έχει πλήρη συνείδηση του φαύλου κύκλου μέσα στον οποίο κινείται. «Είμαι εξουσία!» παραδέχεται, αλλά επιδιώκει ταυτόχρονα να γίνεται ενοχλητικός. Οχι δρώντας -«αν δρούσα θα 'πρεπε να με κλείσουν φυλακή»- αλλά γράφοντας.

«Γράφω» γι' αυτόν σημαίνει «ονομάζω το σύστημα. Ονομάζω τον αντίπαλο. Παίρνω το ρίσκο της ονομασίας. Το κάνω στα Νέα υφιστάμενος τις συνέπειες. Αλλά και πάλι δεν είναι συνέπειες... Γιατί ονοματίζοντας, είτε διαφημίζεις αυτόν που δυσφημείς, είτε απλούστατα διαφημίζεις τον εαυτό σου. Θυμάμαι στη Μεταπολίτευση την ανιδιοτέλειαΣ μεταξύ εκδοτών και δημοσιογράφων. Χαρακτηριστική περίπτωση, η δεξαμενή του περιοδικού Αντί. Κι όμως, αυτή η ανιδιοτέλεια προετοίμασε τους αρθρογράφους για τις σημερινές αδρές αμοιβές τους ή τις ένδοξες θέσεις τους».

nΟ Γιώργος Βότσης δεν συγκαταλέγεται στους παραπάνω. Εδώ και καιρό, βέβαια, έχει εναντιωθεί στο αιματηρό παιχνίδι των τρομοκρατών, αλλά ποτέ δεν εξαργύρωσε τη στάση του με θεαματικές μεταγραφές ή θέσεις εξουσίας στον κρατικό μηχανισμό. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι τα κείμενά του δεν αποτελούν πια σημείο αναφοράς. Ο ίδιος, ωστόσο, θεωρεί ότι σήμερα είναι πιο επιθετικός από παλιότερα. «Τα ακροατήρια άλλαξαν και το αναγνωστικό κοινό. Και οφείλω να ομολογήσω την αδυναμία μου να επικοινωνήσω με τις νεότερες γενιές. Ακόμη και με τις κόρες μου, που δεν με διαβάζουν. Εμείς ποτέ δεν απευθυνθήκαμε στα μεγάλα πλήθη. Γίναμε γνωστοί σε εποχές όπου υπήρχαν πραγματικά κοινωνικά κινήματα. Είναι φυσιολογικό να μην μετράμε το ίδιο στην κοινωνία της αφασίας και της γκλαμουριάς».

nΣύμφωνα με το Μίμη Ανδρουλάκη, πάντως, η νοσταλγία για τα αιρετικά πνεύματα του '60 πρέπει να ξεπεραστεί. «Ούτε και τότε υπήρχε αθωότητα. Το 'χει η μοίρα του αιρετικού: εκείνος που προαναγγέλλει το νέο, γίνεται αργότερο μέρος του και καταλήγει συμβατικός».

Σε μια εποχή όπου ούτε αιρέσεις υπάρχουν πια, ούτε πένες («υπάρχουν κομπιούτερ και χάκερ, πειρατές»), ο Γιώργος Βέλτσος αντιλαμβάνεται τον όρο «αιρετικές πένες» ως σχήμα λόγου. «Γι' αυτό όμως το σχήμα λόγου πρέπει να γράφει κανείς με πένα. Αλλά και πάλι η πένα θα είναι ένα πανάκριβο Μον Μπλαν. Η πένα, δηλαδή, που αγοράζουν από τη Βουκουρεστίου οι κυρίες των διαπλεκομένων δώρο στους συζύγους τους, για να υπογράφουν αυτάρεσκα τις εκατέθωρεν συμβάσεις τους -και τη σύμβαση του γάμου τους».

nΧιούμορ, ανατρεπτική διάθεση, κριτική ματιά, και πάνω απ' όλα μεγάλη πνευματικότητα και γνώση. Αρκούν αυτά τα εφόδια για να είναι κάποιος αιρετικός στις μέρες μας; Ο Μίμης Ανδρουλάκης είναι αισιόδοξος. Μόνο έτσι «θ' αποσυνθέσουμε ό,τι έχει απομείνει από τις παλιές και τις νεότερες κοσμογονίες και τα στερεότυπα των πλειοψηφιών σ' όλους τους τομείς της πολιτισμικής μας ζωής». Μεγάλος στόχος. Σχεδόν ουτοπικός. Το παρήγορο είναι ότι χωρίς ουτοπία, δεν κουνιέται φύλλο...

H αιχμηρή τέχνη δεν υπάρχει πια

Tης ΣΤ. ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ

«Α ρε Διονύση, πού είναι εκείνα τα ωραία, επαναστατικά σου τραγουδάκια!» Οταν ο Διονύσης Σαββόπουλος ακούει τέτοια λόγια από τύπους αραγμένους σε πισίνα, εξαγριώνεται. Το να του κάνουν κήρυγμα «άνθρωποι παρασυρμένοι από το μαγγανοπήγαδο, που έχουν απεμπολήσει κάθε πνευματική τους ανάγκη» είναι κάτι που δεν το ανέχεται. Οπως έλεγε σε παλιότερη συνέντευξή του στην «Κ.Ε.», «τον βολεμένο τον καταλαβαίνω. Δεν είμαι καλύτερός του. Αλλά τα τσογλάνια που έχουν και ιδεολογικό άλλοθι, είναι το χειρότερό μου. Ανθρωποι των καταστάσεων και της ατσιδοσύνης. Η νοσταλγία τούς μάρανε...»

Ο παλιός, αντισυμβατικός Σαββόπουλος, ο αντίθετος σε κάθε συντηρητισμό, ήταν το ίνδαλμα του Νίκου Πορτοκάλογλου την εποχή που ξεκινούσε την καριέρα του παντρεύοντας τον ελληνικό στίχο με την ροκ. Τότε, ακόμα, τα πράγματα ήταν πιο ταξινομημένα.

Η αμφισβήτηση και νόημα είχε και της μόδας ήταν. «Σήμερα όλοι θέλουν να είναι προοδευτικοί, μοντέρνοι κι εκσυγχρονισμένοι. Ξεφυλλίζεις τα περιοδικά, και μέχρι να φτάσεις στη μέση, σ' έχει πιάσει άγχος. Σαν να κοιτάζεις από την κλειδαρότρυπα την ιδιωτική ζωή των πλουσίων», καγχάζει ο δημιουργός των πάλαι ποτέ «Φατμέ».

Τι είναι σήμερα ενοχλητικό; Τι προέρχεται από ανήσυχους ανθρώπους; «Στη μουσική, οι μοντέρνοι έχουν γίνει λαϊκοί, κι οι λαϊκοί μοντέρνοι. Κυρίαρχο είναι το τραγούδι της πίστας. Θα έλεγα ότι αντισυμβατικοί είναι εκείνοι που αρνούνται ό,τι θα τους φέρει περισσότερο χρήμα και δόξα, αν αυτά συνεπάγονται καλλιτεχνικές εκπτώσεις. Εχει να κάνει περισσότερο με μια ηθική στάση, παρά με το είδος της μουσικής που παίζουν».

Για το Νίκο Πορτοκάλογλου, περισσότερο ενοχλεί κάποιος που γράφει ειλικρινή ερωτικά τραγούδια που «δείχνουν τα χάλια μας σε προσωπικό επίπεδο», παρά κάποιος που μιλάει ενάντια στο σύστημα. «Υπάρχουν βέβαια και οι κολλημένοι σε μια ξεπεσμένη ροκ κουλτούρα, όπως και οι επιθετικοί, οι μονίμως θυμωμένοι, επειδή δεν συμμετέχουν στο εμπορικό πανηγύρι. Ομως, εμένα δεν μ' ενδιαφέρει ν' αποδείξω ότι είμαι αντισυμβατικός. Γιατί υπάρχει και μια αντισυμβατική σκηνή που φυλακίζεται μέσα στα κλισέ της κι αναλώνεται σ' έναν πολύ συμβατικό σχεδιασμό καριέρας»...

Αν ψάχνουμε στην κοινωνία αιρετικούς με το φανάρι του Διογένη, τι γίνεται άραγε στο χώρο της τέχνης; «Δεν νομίζω ότι υπάρχουν αιρετικοί καλλιτέχνες σήμερα, ούτε στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό» λέει η Κατερίνα Γρέγου, επιμελήτρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης ΔΕΣΤΕ.

«Επικρατεί άκρατος πλουραλισμός. Σε ποια σχολή, σε ποια ιδεολογία να κηρύξουν πόλεμο; Εν αντιθέσει με όσα συνέβαιναν στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, δεν υπάρχουν πλέον ακαδημίες που να ορίζουν την αισθητική. Υπάρχει απόλυτη ελευθερία και ως προς το περιεχόμενο της δουλειάς τους, και ως προς το μέσον που θα χρησιμοποιήσουν».

Ακόμη και η έννοια του σοκ, δεν έχει την ίδια βαρύτητα. Είναι τέτοιος ο καταιγισμός των εικόνων που δεχόμαστε, και τόσο εφήμερα όλα, ώστε τα πάντα καταναλώνονται γρήγορα κι αφομοιώνονται. Πιο λογικό θα ήταν, σύμφωνα με την Κατερίνα Γρέγου, να μιλάμε για μικρές, ατομικές πρωτοπορίες. «Ο ρόλος του καλλιτέχνη πια δεν είναι επαναστατικός. Το ζητούμενο είναι ν' ασκεί κριτική, να μην εφησυχάζει».

Ο αρχιτέκτονας και τεχνοκριτικός Γιώργος Τζιρτζιλάκης θεωρεί ότι από μια ναρκισσιστική και αρκετά επιθετική λογική του αιρετισμού, έχουμε περάσει σε μια λογική πιο ανοιχτή και χαλαρή, όπου επανεκτιμάται η συλλογική δουλειά. «Ολα τα φαινόμενα της αιρετικής συμπεριφοράς στο χώρο των εικαστικών και της αρχιτεκτονικής, είναι σήμερα μητροπολιτικά και συνοδεύονται από μια επανάκαμψη της καταστασιακής περιόδου. Συγκροτούνται δηλαδή ομάδες -όπως η Ζαΐμη 54, το Αστικό κενό ή η Αλλη πόλη- που διευρευνούν νέους τρόπους επικοινωνίας, δίχως το στοιχείο της αντιπαλότητας. Κινούνται εκτός γκαλερί, μέσα στους δρόμους. Είναι, ας πούμε, ακτιβιστές μέσα στην πόλη, άγνωστοι στο πλατύ κοινό. Το αιρετικό σήμερα δεν εκφράζεται βαρύγδουπα».

Στη λογοτεχνία, άραγε, υφίσταται ακόμα η έννοια του σοκ; Μάλλον, αν εμπιστευτούμε την κρίση του Ηλία Πετρόπουλου. Τα «ωραιότερα γαμήσια» που έχει διαβάσει -«καλύτερα κι από του Εμπειρίκου»- τα έχει γράψει ένας πενηντάχρονος κάτοικος της Σύρου)))) ονόματι Τεό Ρόμβος)))), ο οποίος αδυνατεί να βρει εκδότη.

Ο Ηλίας Πετρόπουλος εξακολουθεί να ξαφνιάζεται με τα γραπτά του «φλογερού ποιητή» Γιάννη Υφαντή, ενώ όχι απλώς αιρετικό, αλλά και σπουδαίο συγγραφέα, θεωρεί τον φυλακισμένο Κώστα Σαμαρά: «Με το αυτοβιογραφικό του Καταζητείται(εκδ. Οξύ) κατέλαβε μια σπουδαία θέση στην πεζογραφία μας, παρά την ένοχη μουγκαμάρα των κριτικών».

Για τον ασυμβίβαστο εκδότη του περιοδικού «Ιχνευτής», Κώστα Βουκελάτο, το ζητούμενο σήμερα είναι μια δημιουργική διασταύρωση της καθωσπρέπει λογοτεχνίας με τη «λογοτεχνία της ανυπακοής» (μ' άλλα λόγια, της υψηλής με τη χαμηλή), όπου τα διάφορα αφηγηματικά είδη θα συμπληρώνουν το ένα το άλλο.

Κι όσο για τους διανοούμενους που αντιλαμβάνονται ως αιρετική στάση τη δήθεν απομόνωση, στο πρόσωπο του Μίμη Ανδρουλάκη, θα βρουν τον χειρότερο εχθρό: «Δεν το σώζει το αιρετικό πνεύμα η ακριβοθώρητη λυπομανής πόζα και η μεταφυσική απομόνωση που ενδημεί ως στιλ σε ορισμένους κύκλους της κουλτούρας. Η απόσταση και η απομόνωση έχουν προ πολλού εμπορευτεί».

Σαβ Μαϊ 13, 11:53:24 πμ 2006  
half-blood_phoenix said...

@Yosemite Sam Τα ανέκδοτα με το ΓΚΟΥΣΓΚΟΥΝΗ ειναι πρώτα. Γέλασα πολύ.

Σαβ Μαϊ 13, 12:15:37 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Εργοτελίνα said...
Tης ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ

«Αιρετικός» Πολύ καιρό είχαμε να δούμε τυπωμένη αυτή τη λέξη στις εφημερίδες".


Σκέψου Εργοτελίνα, πόσο περιθωριακός (και αιρετικός) είμαι, που δεν μπαίνω ούτε στην λίστα των αιρετικών...

Σαβ Μαϊ 13, 12:23:22 μμ 2006  
andy dufresne said...

Υπόψιν κας Στ. Παπασπύρου

Είχα υποψιαστεί ότι συμμετέχετε και σεις στo περίφημο έργο που παίζεται εδώ και 40 χρόνια στη γραικία: "Η συνωμοσία των μετρίων"...

Περαστικά σας.

Σαβ Μαϊ 13, 12:38:16 μμ 2006  
Εργοτελίνα said...

Σε αυτές τις λίστες φιγουράρουν οι δηλούντες Αριστεροί ή πρώην Αριστεροί

Κάνατε πολλές ''λάθος'' επιλογές στη ζωή σας.....

Για τον Τεό Ρόμβο τοn συντοπίτη σας;;;;;;

Σαβ Μαϊ 13, 12:41:04 μμ 2006  
Derevirn said...

!+!Xριστόν ομολογώ!+! said...

"εκεί οι ανθρώπινες σχέσεις αποκτούν αληθινό νόημα αλληλεγγύης..

Αληθινή αλληλευγγύη είναι ο αλτρουισμός με βάση τον φόβο της τιμωρίας και την προσμονή της ανταμοιβής;

Και γιατί φοβάσαι τόσο πολύ την "Δυτική Αθεΐα"; Η εκκλησία σου πέτυχε τον στόχο της, σχεδόν το σύνολο του Ελληνικού πληθυσμού ακολουθεί έστω και τυπικά το δόγμα της. Εμείς οι Αθεϊστές (και όχι άθεοι) που αναγνωρίζουμε την καταστροφική λειτουργία της θρησκείας θα έπρεπε να φοβόμαστε...

Σαβ Μαϊ 13, 01:01:10 μμ 2006  
Tropicana said...

derevirn: ο χριστιανισμός δεν είναι θρησκεία. οι χριστιανοί πιστεύουν όχι για λόγους συνείδησης, αλλά για λόγους ... ιδεολογικούς. ο χριστιανισμός είναι ένας έλεγχος στα συναισθήματα, που καταστρέφει τη χαρά, για να την αντικαταστήσει με την ιδεολογία της υποταγής.

Σαβ Μαϊ 13, 01:27:40 μμ 2006  
Houlia said...

ΝΔ said:

"Από ένα δύσκολο κριτή ο έπαινος είναι μεγάλη υπόθεση."

Ηοulia...επαναλαμβάνει και γουργουρίζει...

Μπάς και ο Μικυ εκτός από κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβουλεύεται κι άλλους τίτλους σου να αποσπάσει, όπως πχ του
executive marketing producer (λέμε τώρα;)).Μαθηματα τού κάνεις?
Η μήπως είναι πράγματι ερωτευμένος μαζί μου (Η ακομα χειρότερα μόνο με τις γάμπες μου)...γιατι τότε μήπως είναι καιρός να την κάνω...(Τι να κάνω μ' εναν ποντικό?..Ποντικάκια?Mon Dieu!)

Σαβ Μαϊ 13, 03:24:12 μμ 2006  
Εργοτελίνα said...

Νίκο,νόμιζα οτι θα άκουγες Debussy(του μοιάζεις κιολας..)αλλα είσαι Γερμανός Ρομαντικός ως το κόκκαλο..

Σίγουρα ο Γάτος σου ακούει την Πέστροφα του Σουμπερτ
και χουρχουρίζει``````````

Γατιά και Μουσική!
ωραιο θεμα..
ποιά σουξέ
τους αρέσουν;.....

Σαβ Μαϊ 13, 03:55:34 μμ 2006  
mafalda13 said...

Χαίρετε σε όλους και στον οικοδεσπότη! Ελπίζω να απολαμβάνετε όλοι την υπέροχη μέρα... έστω και με ανοιχτό παράθυρο.

Η φράση "ανήκω στον εαυτό μου" είναι πέρα για πέρα κάτι που κερδίζεται με το χρόνο και την τριβή με τον κόσμο.

Όλες οι επιλογές που μας δίνονται(από το τί καφέ θα πιούμε, τί θα διαβάσουμε, τί θα φορέσουμε, ως το τι θα ψηφίσουμε) είναι για να επιλέγουμε ποια θέλουμε ή να τις απορρίπτουμε όλες. Και η επιλογή είναι δικιά μας και κανενός άλλου. Άρα οριζόμαστε από μια συλλογή από επιλογές. Το να ανήκουμε κάπου σημαίνει ότι δεν ορίζουμε εμείς τις επιλογές μας αλλά ένα σύνολο ανθρώπων. Μπορεί να απαντήσει για τον καθένα μας κάποιος άλλος?

Κυρ Μαϊ 14, 10:14:10 πμ 2006  
blade runner said...

@ΝΔ

Σχετικά με τους ... αιρετικούς.

Το κείμενο αναφέρεται σε όλους αυτούς που βρέθηκαν μια εποχή απέναντι στο κατεστημένο, για να γίνουν στη συνέχεια οι ίδιοι οι ιερές αγελάδες της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα. Εγιναν ουσιαστικά το νέο καθεστώς, και το μόνο που αλλάζει σε σχέση με αυτούς που εκπροσωπούσαν το παλαιό, ήταν φυσικά ο ιδεολογικός τους χώρος. Κατά τα άλλα, η ίδια αλλαζονεία εγκαταστάθηκε στα πρόσωπα των περισσοτέρων από αυτούς, αυτή η αίσθηση ανωτερότητας που διαποτίζει πολλούς από όλους όσοι ασχολούνται με τα γράμματα, τις τέχνες και την πνευματική ζωή της χώρας.

Γενικά οι άνθρωποι έχουν μια τάση να νιώθουν ξαφνικά εκπρόσωποι μιας ανώτερης φυλής, όταν καταφέρνουν τελικά να εξασφαλίσουν μια καρέκλα, μια θέση στα πράγματα. Κι αντί να παραμένουν στις επάλξεις και να επαναπροσδιορίζουν καθημερινά τη σχέση τους με τα πράγματα, βαλτώνουν μετά από λίγο και γίνονται πιο συντηρητικοί από τη συντήρηση που υποτίθεται ότι κάποτε πολεμούσαν...

Ο αιρετικός δεν ησυχάζει ποτέ. Αμφισβητεί τα πάντα, πόσο μάλλον τη δική του θέση στα πράγματα, μέχρι το τέλος

Είναι one way situation.

Εσύ, από την άλλη, καμία σχέση με τους ... μονιμάδες της ελληνικής δημοσιογραφίας, τους "ταγούς". Εξού και η διαφορά, που είναι τεράστια. Εμένα με συγκινεί το ότι σε ανακαλύπτουμε ή σε ξανα-ανακαλύπτουμε μέσω του Internet.

Γιατί αυτό είναι η νέα εποχή, αυτή είναι η νέα μορφή επικοινωνίας, με όλα τα συν και τα πλην της, και σε αυτή την νέα εποχή, εσύ, ο 70άρης συγγραφέας, φιλόσοφος, δημοσιογράφος κατά μία έννοια, και πολλά άλλα ακόμη, βρίσκεσαι πιονέρος.

Λίγο είναι αυτό;

Κυρ Μαϊ 14, 10:43:45 πμ 2006  
blade runner said...

Το κείμενο του Τσαγκαρουσιάνου στη LifΟ, για τον Δον Γάτο, το διάβασα με το που κυκλοφόρησε η εφημερίδα.
Σε δύο σημεία γίνεται αναφορά στο Νίκο Δήμου, το ένα είναι στην πρώτη σελίδα, και είναι η απάντηση του εκδότη σε γράμμα αναγνώστριας με τίτλο "Μπλογκάροντας την έκφραση". To δεύτερο, είναι η αφιέρωση του εκδότη στο Νίκο Δήμου, στο edito. Το κείμενο αναφέρεται στον Steve Jobs και το iCON, και η αφιέρωση γίνεται γιατί είναι αυτός "που πρώτος έγραψε".

By the way, η LifO έχει γίνει πολύ καλή και συνεχώς βελτιώνεται. Free press και internet, αυτό ελπίζω να είναι το μέλλον και στην Ελλάδα!

Καλημέρα!

Κυρ Μαϊ 14, 10:50:14 πμ 2006  
candide said...

Απλά θέλω να προσθέσω ότι στα δικά μου "ανήκω" μεγάλη θέση έχει ο Νίκος Δήμου.

Δεν σας ήξερα σχεδόν καθόλου, μέχρι τη μέρα που κάποιος αναγνώστης, σάς έγραψε στο PIXEL οτι κάποιος από το BYTE magazine σας αντιγράφει! "Μα τι λέει το άτομο", σκέφτηκα και διάβασα την απάντησή σας, όπου εξηγούσατε τι συμβαίνει. Η ειλικρίνεια και ευθύτητα της απάντησης αυτής με οδήγησαν στη σελίδα σας, και από εκεί στα βιβλία και στην επικοινωνία μαζί σας. Από τότε ένα μεγάλο μέρος από την εξέλιξη και τη μόρφωσή το οφείλω σε εσάς, γι αυτό και μπορώ να προσθέσω το "ανήκω στον Νίκο Δήμου" στη δική μου λίστα.

Να αναφέρω και την μεγαλύτερη διαφωνία που είχα/έχω μαζί σας: τη χρήση ελληνικών τεχνικών όρων στους υπολογιστές. Και για να σας προκαλέσω λίγο, αλήθεια με ποιόν ελληνικό όρο θα αντικαθιστούσατε το "blog"?

Κυρ Μαϊ 14, 03:18:42 μμ 2006  
andy dufresne said...

Dear blade,

τώρα τελευταία ακούω ολοένα και περισσότερες φωνές που λένε ότι ο Τσαγκαρουσιάνος έχει χάσει την αίγλη του, συμβιβάστηκε, δεν είναι όπως ήταν, εξαντλήθηκε, επαναλαμβάνεται και άλλα τέτοια.

(λες να σχετίζεται με τις αναφορές του στον καταραμένο ΝΔ;...)

Εγώ βλέπω ότι ο άνθρωπος κεντάει, ζωγραφίζει, θα έλεγα ότι μάλλον γίνεται και καλύτερος!
(και πιο δεικτικός όταν τα χώνει, όπως οι έντιμοι άνθρωποι όσο γερνάνε...)

Δε μιλάω για το ύφος, το οποίο ήταν ανέκαθεν απογειωτικό, όσο για τη θεματολογία και την ωριμότητα της οπτικής γωνίας.

Κυρ Μαϊ 14, 09:57:32 μμ 2006  
Το σωστό να λέγεται said...

-> ΝΔ

Κυρ Νίκο,
Που ανήκετε; Χμμ...
Πολλές φορές, ελπίζουμε για πάντα, ανήκετε σ'εμάς, το επικοινωνιακο κοινό σας.

Αλλά επίσης προσωρινά, ελπίζω όχι για πάντα,
είστε δέσμιος σε μιά ιδέα, που οδηγεί μετά από πολλά χρόνια στο απόλυτο κενό.

Επιδημία τελευταία,
χτυπάει ΜΥΑΛΑ με κεφαλαία.Μιά φορά και ένα καιρό γεννήθηκε μιά Ιδέα.
Η μητέρα που την γέννησε λεγόταν κυρία Ανάγκη.
Ο περήφανος πατέρας της λεγόταν κύριος Ιδεαλιστής.
Η Ιδέα όταν ήταν μικρούλα ήταν ομορφούλα,
όταν μεγάλωσε όμως λίγο-πολύ πάλιωσε.
Την διπλάρωσε τότε μια φιλενάδα μακρινή ξαδέλφη
η Αλλαζονεία μοναδική πρώτη σ΄ολα τα καλλιστεία.
Από δω της είπε απο κεί της είπε την έψησε την Ιδέα
και την έκανε έμμονη, εγωιστική σκληρόκαρδη πάντα πειναλέα.
Της έκανε μάλιστα προξενειό με τον κόντε Νάρκισσο,
παντρεύτηκαν και έκαναν ενα αγοράκι, τον Άθεο.Με αγάπη
κι όσα παίρνει ο άνεμος.

Δευ Μαϊ 15, 03:52:05 μμ 2006  
andy dufresne said...

Το σωστό να λέγεται said...

Πολύ ωραίο το ποιηματάκι σου, αλλά εγώ το έχω ακούσει με διαφορετικό τέλος:

παντρεύτηκαν και έκαναν ενα αγοράκι, τον Δογματικό.
Με αγάπη
κι όσα παίρνει ο άσχετος.

Δευ Μαϊ 15, 06:00:14 μμ 2006  
Το σωστό να λέγεται said...

-> Andy

Το ποιηματάκι δεν ήταν έρωτηματολόγιο για του πού εσύ ανήκεις.

Θα σου λύσει όμως "την αμφιβολία που σου δηλητηρίαζει τα παντα χωρίς να σκοτώνει τίποτα".

Ναι φίλε μου είσαι Δογματικά Άθεος,
άλλά υπάρχει ελπίδα για σένα,
μιά και ήδη ξέρεις ότι είσαι σ'αυτά άσχετος.


For Andy's fan.

Συμβουλή μιας στιγμής

Μην κάνεις είδωλο άλλο άνθρωπο,
αλλά ούτε (αργότερα) τον εαυτό σου,
να κάνεις όμως σύμβολο σου,
μιά κινηματογραφική ταινία,
σημαίνει ότι το όνειρό δεν θάχει ποτέ,
το δικό σου τέλος.

Δευ Μαϊ 15, 09:07:27 μμ 2006  
Soulnifer said...

Ean oi politikoi mas (olou tou kosmou, dhladh) epairnan to leitourghma tous sobara, kai to eblepan ws ideologikh kai praktikh antiproswpeush twn sunan8rwpwn tous, den nomizw na mas peiraze kai toso na poume oti kapou "anhkoume" (an kai sumfwnw oti to rhma auto kapou den kollaei...). Ti 8elw na pw--as poume pws kapoios pisteuei genika (anephreasta apo ta MME, apla apo tis dikes tou empeiries) oti den eimaste oloi isoi, oti alla dikaiwmata prepei na exei autos pou douleuei sklhra ka8e mera ki alla o anergos, tote logiko einai na "anhkei" me autous pou pisteuoun to idio (kai pou, to gegonos oti kapoia stigmh organw8hkan, tous ekane komma-->ara anhkei sto diko tous komma). To idio isxuei gia olous osous exoun kapoia dunata pisteuw, pou aforoun to pws leitourgei ('h prepei na leitourgei) h koinwnia. To 8ema einai oi paratajeis me tis opoies tautizomaste na noiazontai pragmatika gia ta pisteuw tous, opoia ki an einai auta--dhladh na mhn jexnane tis ajies tous gia thn ejousia.
Isws to paraekana--me liga logia, pisteuw oti MPOROUME na leme oti kapou "anhkoume" 'h oti tautizomaste me kapoious, (sigoura ki alloi exoun tis dikes mas ajies), alla h parakmh ths politikhs (eixe pote akmh, arage?) mas kanei na antidroume s'authn thn idea.

Δευ Μαϊ 15, 11:59:33 μμ 2006  
Το σωστό να λέγεται said...

-> soulnifer

On politics:

"Power corrupts and
absolute power corrupts absolutely"

Welcome to the bloggersphere.

Καλως Ηρθες.

Τρι Μαϊ 16, 01:00:09 πμ 2006  
andy dufresne said...

@το σωστό να λέγεται,

αυτό που κατάλαβα εγώ απ' το ποιηματάκι σας είναι ότι ο ΝΔ (ποιος είναι ο Κυρ Νίκος;) επηρεάζοντας και άλλους (Επιδημία τελευταία,
χτυπάει ΜΥΑΛΑ με κεφαλαία)

ξεκινάνε απ' την Ιδέα (ο ΝΔ ιδεαλιστής;; ήμαρτον!) και παρέα με την Αλλαζονεία συναντάνε το Νάρκισσο και καταλήγουν Άθεοι!!!

Μου φάνηκε τόσο άσχετο κι αστείο που σκέφθηκα να το σατιρίσω.

Αν κάτι δεν κατάλαβα καλά, ζητώ ειλικρινά συγγνώμη.

Και μια ερώτηση.
Από πού συμπεραίνετε ότι είμαι Άθεος;

Σας ευχαριστώ για την ευχή σας, μέσω του ποιήματός σας...
Σας εύχομαι ό,τι καλύτερο, υγεία κι ευτυχία.

Τρι Μαϊ 16, 02:06:36 πμ 2006  
Το σωστό να λέγεται said...

-> Andy

"Από πού συμπεραίνετε ότι είμαι Άθεος;"

Αγαπητέ,
Επειδή η λαική σοφία τα λέει καλύτερα και πιό σύντομα απ' ότι συνηθίζω ...

"Δεν το λέει η γίδα, το λέει το κέρατο".


Σας εύχομαι και εγώ πραγματικά ότι καλύτερο,
την ευλογία του Θεού σε σας και την οικογένειά σας.

Τρι Μαϊ 16, 11:12:15 πμ 2006  
andy dufresne said...

Aν έχετε την ευγενή καλοσύνη παρακαλώ ενημερώστε αμφότερους (κέρατο και γίδα) ότι σφάλλουν.

Άλλωστε αφού έκαναν τον κόπο και διάβασαν το blog μου, θα έπρεπε να το είχαν καταλάβει...

Ο Άθεος γνωρίζει, είναι δογματικός, εγώ δεν είμαι δογματικός σε τίποτα, είμαι σκεπτικιστής, όσο περισσότερο μπορώ.

Τρι Μαϊ 16, 12:20:47 μμ 2006  
Το σωστό να λέγεται said...

-> Andy

"εγώ δεν είμαι δογματικός σε τίποτα, είμαι σκεπτικιστής, όσο περισσότερο μπορώ."

Σκεπτικιστής;
Σωκρατικός;
"Εν οίδα ότι ουδέν οίδα";
Are you obtuse?

Έχετε διαβάσει ποτέ σας το "Μπέν Χούρ";

Θα περιμένατε ότι ο συγγραφέας Lew Wallace ήταν κι αυτός πριν το γράψει σκεπτικιστής αλλά άλλαξε;


Ο Stephen King πάλι ταλαντεύεται μεταξυ απόλυτου κακού στις αιμοδιψείς best sellers νουβέλλες του που έχουν γίνει blockbuster horror pictures, και στις μελό σαν την αγαπημένη σας ταινία.

"A fixation on uncanny evil with utmost detail, interrupted with a drop of nostalgia of what could he have been ... "

Ο Θεός του έδωσε ένα υπέροχο δώρο να γράφει κι αυτός το μελάνιασε.

"Quo Vantis"?

Τρι Μαϊ 16, 02:12:28 μμ 2006  
Soulnifer said...

@ To Swsto Na Legetai--

Euxaristw gia to kalwsorisma! Makari na eixe h mera 48 wres, na prolabaina mazi me th douleia mou kai thn koinwnikh mou zwh na diabaza kai ola ta postings!

Τρι Μαϊ 16, 09:28:13 μμ 2006  
andy dufresne said...

@το σωστό να λέγεται,

μου θυμίζετε τα σχολικά χρόνια, όταν είχαμε μάθει τρεις βρισιές στ' αγγλικά και κάναμε τους έξυπνους, πιστεύοντας ότι δεν μας καταλαβαίνουν...
Η ύβρις σε μια άλλη γλώσσα δεν είναι λιγότερο ύβρις.

Θλιβερό δεν είναι η πνευματική σας σύγχυση (περιττό να αναλύσω τα νέα σας λογικά άλματα και αυθαιρεσίες), αλλά το επίπεδο του διαλόγου σας.

Σταματώ εδώ, δεν έχει νόημα.

Τρι Μαϊ 16, 09:51:25 μμ 2006  
Το σωστό να λέγεται said...

-> Andy

Αγαπητέ συμπαθητικέ φίλε,
Δεν ξέρετε πόσο με χαροποιεί, η αυτοσυγκράτησή σας και ο ευγενικός, πατρίκιος θα έλεγα χαρακτήρας σας.

Αλλα παρανοήσατε. Δεν θα ζητήσω συγγνώμη γιατί δεν σας πρόσβαλλα.
Δεν πιστεύω επίσης ότι ο Σωκράτης να προσβλήθηκε από την απάντηση μου στο ρητό του.

Να σας εξηγήσω. Το "Ουδέν" είναι που δίνει το έναυσμα σε κάποιον να ρωτήσει "Is it possible?", "What's wrong?"

Μακάρι να έχετε την μετριοφροσύνη του Σωκράτη αλλά πολύ λίγοι άνθρωποι την έχουν.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που λένε ότι είναι "Agnostics", "Αγνωστικιστές"(;), ή "Σκεπτικιστές" δεν το λένε επειδη είναι μετριόφρονες που καταλαβαίνουν την αδυναμία του νου από μόνου του να κατανοήσει τον Θεό.
Το λένε για άλλους λόγους.
Λόγους αλαζονείας.

Θα μου πείτε ότι η αλαζονεία δεν είναι αδυναμία του χαρακτήρα μόνο άθεων, αλλά και θειστών.
Συμφωνώ.

Στην περίπτωση των άθεων όμως η αλαζονεία ότι μπορούν να φτάσουν στην τελειότητα, χωρίς πρώτα να δεχτούν την ανθρώπινη ατέλειά τους, και χωρίς την ευλογία του Θεού είναι το κύριο εμπόδιο στην πνευματική τους ανάπτυξη.

Το ίδιο βέβαια συμβαίνει γι αυτούς που είναι επιφανειακά Χριστιανοί.

Η υπέρβαση της αλλαζονείας φτάνει στο σημείο σε μερικές περιπτώσεις να ενεργούν αντίθετα από τους ηθικούς κανόνες που είναι αποδεκτόι απ' όλους.
(Ου φονεύσεις κ.τ.λ.).

Ο Stephen King (δημιουργός του χαρακτήρα όχι μόνο του "καλού" Αndy, αλλά και άλλων υπεράνθρωπα evil (κακών), σαν συγγραφέας έχει κάνει αυτή την υπέρβαση παραβιάσεων ηθικών κανόνων στις νουβέλλες του. Είναι αρκετά έξυπνος να το γνωρίζει, νοιώθει μερικές φορές ένοχή, αλλά η αλλαζονεία του δεν τον αφήνει να αλλάξει τον τρόπο της ζωής του.

Τι χωρίζει την απόφαση να κανει κάποιος το καλό ή να αποφύγει να κάνει το κακό σ'άλλους ή στον εαυτό του;
Η δίνη του Εγώ.

Πολλές φορές είναι ένα ισχυρό αίσθημα αυτοσυντήρησης. Λανθάνον.

Ο θεατρικός συγγραφέας Eugene O'Neal το ήξερε πολύ καλά λόγω της οικογενειακής απελπισίας του.

Το έλεγε Pipedream.
Ο καθένας ζεί στο δικό του, στην δική του αυτοδημιουργημένη δίνη του Εγώ. Στην δική του οπτασία.

Για να μην αφήσω τον εαυτό μου έξω θα σας πω ότι γνωρίζω πολύ καλά το Internet είναι ένα από τα ισχυρότερα pipedreams που υπάρχουν και εγώ μαζί με εκατομμύρια άλλους, μαζί σας, έχω πέσει μέσα σ'αυτη τη δίνη του Εγώ.

Είναι το λιγότερο κακό από άλλα παρόμοια κακά ή το περισσότερο καλό από άλλα παρόμοια καλά.

Εξαρτάται άν έχετε γνωρίσει ή καταλάβει την Αγάπη του Θεού.

Όποιος όμως έχει γνωρίσει την αγάπη του Θεού μπορεί να σας πεί με απόλυτη βεβαιότητα ότι η επικοινωνία με τον Θεό είναι ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΚΑΛΟ.

Δεν είναι σταθερό γιατί η επικοινωνια διακόπτεται σ'άυτό το κόσμο από τους πειρασμούς της Ύλης αλλά τι είναι μία στιγμή ζωής μπροστά σε μία αιωνιότητα;
Εκεί που χάνεται για πάντα ο Χρόνος.

Που ανήκουμε;
Που ανήκω;
Στον Θεό.

Με την βοήθεια της Θείας Χάρης εκεί θα επιστρέψουμε.
Στην Πηγή Ψυχών.

Τετ Μαϊ 17, 08:41:53 μμ 2006  
andy dufresne said...

Αγαπητέ το σωστό να λέγεται,

Δεν μ’ ενδιαφέρει να έχω τον τελευταίο λόγο και έγραψα πριν ότι δεν θα επανέλθω.
Επανέρχομαι όμως διότι είδα 180 μοίρες στροφή ύφους και ομολογώ ότι μου αρέσει ο πολιτισμένος διάλογος.

Είπατε:
Οι περισσότεροι άνθρωποι που λένε ότι είναι "Agnostics", "Αγνωστικιστές"(;), ή "Σκεπτικιστές" δεν το λένε επειδη είναι μετριόφρονες που καταλαβαίνουν την αδυναμία του νου από μόνου του να κατανοήσει τον Θεό.
Το λένε για άλλους λόγους.
Λόγους αλαζονείας.

Θα μου πείτε ότι η αλαζονεία δεν είναι αδυναμία του χαρακτήρα μόνο άθεων, αλλά και θειστών.
Συμφωνώ.
…..
Η υπέρβαση της αλλαζονείας φτάνει στο σημείο σε μερικές περιπτώσεις να ενεργούν αντίθετα από τους ηθικούς κανόνες που είναι αποδεκτόι απ' όλους.
(Ου φονεύσεις κ.τ.λ.).


Όπως μόνος σας παραδέχεστε υπάρχουν αλαζόνες ανεξαρτήτως πίστης.
Έχετε στατιστικές που να δείχνουν αυξημένα ποσοστά αλαζονείας στους αγνωστικιστές απ’ ότι στους πιστούς;

Μήπως θυμάστε από πού ξεκίνησε ο διάλογός μας;


Είπατε επίσης:
Ο Stephen King (δημιουργός του χαρακτήρα όχι μόνο του "καλού" Αndy, αλλά και άλλων υπεράνθρωπα evil (κακών), σαν συγγραφέας έχει κάνει αυτή την υπέρβαση παραβιάσεων ηθικών κανόνων στις νουβέλλες του. Είναι αρκετά έξυπνος να το γνωρίζει, νοιώθει μερικές φορές ένοχή, αλλά η αλλαζονεία του δεν τον αφήνει να αλλάξει τον τρόπο της ζωής του.

Να διευκρινίσω μερικές παρεξηγήσεις πάνω στις οποίες επιμένετε να επιχειρηματολογείτε:

(α) ο Stephen King ΔΕΝ είναι απ’ τους αγαπημένος μου συγγραφείς (ούτε στους πρώτους 30)
(β) το βιβλίο ή η ταινία ΔΕΝ είναι από τα αγαπημένα μου
(γ) δανείστηκα απλά το όνομα ενός ρόλου, ο οποίος και μου άρεσε. Απλά.

BTW, μήπως συγχέετε τον συγγραφέα με τους ρόλους του; (δεν καταλαβαίνω σε ποιόν αναφέρεται η τελευταία σας φράση)


Eίπατε:
Είναι το λιγότερο κακό από άλλα παρόμοια κακά ή το περισσότερο καλό από άλλα παρόμοια καλά.

Εξαρτάται άν έχετε γνωρίσει ή καταλάβει την Αγάπη του Θεού.

Όποιος όμως έχει γνωρίσει την αγάπη του Θεού μπορεί να σας πεί με απόλυτη βεβαιότητα ότι η επικοινωνία με τον Θεό είναι ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΚΑΛΟ.

Που ανήκουμε;
Που ανήκω;
Στον Θεό.

Με την βοήθεια της Θείας Χάρης εκεί θα επιστρέψουμε.
Στην Πηγή Ψυχών.


Eίναι σαφές ότι μας χωρίζει άβυσσος.

Την πρώτη φράση ομολογώ ότι δυσκολεύομαι να την καταλάβω.

Την αγάπη νομίζω ότι την έχω γνωρίσει, αλλά δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά αν είναι του θεού ή κάποιου άλλου.
Προσωπικά, απολαμβάνω την αγάπη ανθρώπου σε άνθρωπο, σε ζώο, στη φύση, στην κουλτούρα, στην ανθρωπότητα.

Ο αγνωστικιστής ουμανιστής δεν δικαιούται να αγαπά;
Ή αν αγαπά, οι πιστοί του επιβάλλουν να ονομάζει την αγάπη του «αγάπη του Θεού»;

Η λέξη «απόλυτο» την οποία χρησιμοποιείτε δύο φορές (τη δεύτερη φωνάζοντας…) δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό μου…

Για το που ανήκετε, κατάλαβα ότι ανήκετε στο θεό.
Για το που ανήκω, επιτρέψτε μου να ανήκω όπου θέλω εγώ, δηλαδή πουθενά.

Για τη «Θεία Χάρη» και την «Πηγή Ψυχών» σέβομαι τη δυνατή και ιερή σχέση σας μαζί τους, αλλά επίσης δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιό μου, δεν μπορώ να καταλάβω τι εννοείτε.

Αισθανθείτε, αν θέλετε, οίκτο για τη χαμένη ψυχή μου, δυστυχώς δεν μπορώ να πιστέψω, ούτε να υποκριθώ.

Αναγνωρίστε μου τουλάχιστον το δικαίωμα να πιστεύω ή να μην πιστεύω ό,τι θέλω εγώ, χωρίς να με κατηγορείτε για αλαζονεία μόνο και μόνο για τα πιστεύω ή τα μη πιστεύω μου.

Αν κάτι από τα λεγόμενά μου εκλύει αλαζονεία, στη διάθεσή σας.

Δευ Μαϊ 22, 08:24:04 μμ 2006  
Πυλάδης said...

Δεν είμαστε σκεπτικιστές, απλά δύσπιστοι

Τρι Μαϊ 23, 05:25:01 μμ 2006  
Το σωστό να λέγεται said...

-> Andy

Χαίρομαι για την επιστροφή και την ευκαιρία που μου δίνετε να απαντήσω στα ερωτήματά σας.

Δεν έχω πρόθεση να πληγώσω το pipedream που έχετε μια και δεν γνωρίζω πως να θεραπεύω πληγωμένους εγωισμούς.
Νομίζω ότι ανθρώπινο γιατροσόφι υπάρχει είναι προσωρινό.
Μόνο ο ίδιος ο παθών με την βοήθεια του Θεού μπορεί να το ξεπεράσει.

Ο Βούδας μιλούσε για τον θάνατο του Εγώ.
Ο Ιησούς Χριστός μας έδωσε την γέννηση της Αγάπης μέσω της Θέλησης του Εγώ να υπερισχύσει των αδυναμιών του.
Το χρειαζόμαστε το Εγώ ζωντανό, υγιέστατο απελευθερωμένο απο τα δεσμά της Ύλης.


Στα σημεία των ερωτήσεων σας τώρα:

"Έχετε στατιστικές που να δείχνουν αυξημένα ποσοστά αλαζονείας στους αγνωστικιστές απ’ ότι στους πιστούς;".

Η απάντηση προυπήρχε:
"Στην περίπτωση των άθεων όμως η αλαζονεία ότι μπορούν να φτάσουν στην τελειότητα, χωρίς πρώτα να αποδεχτούν την ανθρώπινη ατέλειά τους, και χωρίς την ευλογία του Θεού είναι το κύριο εμπόδιο στην πνευματική τους ανάπτυξη."

Όταν ο Σκεπτικιστής defacto απορρίπτει λόγω ιδεολογίας τότε δεν χρειάζονται στατιστικές.
Η δυνατότητα να ερευνήσεις απαιτεί κάποια πίστη, όχι μόνο δυσπιστία.
Η εξερεύνηση μιας Ηπείρου όπως ο Κολόμβος απαιτεί να έχεις πίστη σ'αυτούς που προηγήθηκαν, τις αφηγήσεις, τους υποτυπώδεις χάρτες, πυξίδα, και ναυτοπλοικά όργανα.
Στην έρευνα μιας επιστημονικής θεωρίας, ενός φαρμάκου, πρέπει να πιστέψεις στην επιστημονική δουλειά αυτών που προηγήθηκαν.
Στην εφαρμογή μιας θεραπείας επίσης.
Σ΄όλα αυτά πρέπει βέβαια νάχεις πίστη στον εαυτό σου. Ότι ξέρεις καλά τα χαρακτηριστικά που βοηθάνε την επιτυχία των στόχων σου αλλά και εκείνες οι αδυναμίες που την εμποδίζουν.

Στην ανύψωση της πνευματικότητας και στην σοφία ευλογημένη απο τον Θεό χρειάζεται να αποδεχθείς την ατέλεια της Ύλης και την τελειότητα του Θεού, και να πιστεύεις ότι ο Θεός, η Φύση Του, το Άγιο Πνεύμα είναι σύμμαχος σ'αυτή σου την προσπάθεια.

Ρωτάτε
"Μήπως θυμάστε από πού ξεκίνησε ο διάλογός μας;"
Βέβαια αγαπητέ μου φίλε, από την δογματικότητα των άθεων, που έχουν κάνει θρησκεία την άρνηση και την αμφισβήτηση.

Θυμάσαι το ποιηματάκι.
Μια ιδεολογία με στενή φίλη την αλαζονεία, με ταίρι τον Νάρκισσο και να πώς γεννήθηκε ο δογματικά Άθεος.

Η αναφορά στον Stephen King έγινε γιατί είναι ένα παράδειγμα Δογματικού Άθεου που έχει φέρει το αναίτιο μίσος και αιματοχυσία στα σπίτια μας και στο προσκήνιο.
Ο χαρακτήρας του Αndy Dufresne είναι δικός του χαρακτήρας. Δεν τον δημιούργησα εγώ ούτε εσείς.
Ο Stephen King προσπάθησε να "περάσει" την αριστορυγματική προπαγάνδα του εναντίον της Θρησκείας και του Λόγου του Θεού (Αγία Γραφή)μέσω του "καλού" άθεου Αndy και του King size "κακού" Διευθυντή της Φυλακής.
Όταν πετάει προπαγάνδα, κράζει σαν προπαγάνδα, και γενναει μίσος όπως η προπαγάνδα του Stephen King, τότε είναι ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ.
Το έργο είναι βασισμένο στην φαντασία του, δεν είναι πραγματικό πρόσωπο ο δικός του Αndy ούτε η ιστορία της ζωής του.
Παχιά "Μαρμελάδα του Χόλυγουντ" που κρύβει ένα Δογματικό Αθεισμό.
Ο συγγραφέας ΕΙΝΑΙ η ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ κομμάτι του ρόλου που δημιουργεί.
Η μόνη σύνδεση με την πραγματικότητα.

Δυσκολεύεστε να καταλάβετε για το "Internet" την φράση...
"Είναι το λιγότερο κακό από άλλα παρόμοια κακά ή το περισσότερο καλό από άλλα παρόμοια καλά.
Εξαρτάται άν έχετε γνωρίσει ή καταλάβει την Αγάπη του Θεού"

Οι δύο παράγραφοι πάνε μαζί.
Αν δεν έχετε γνωρίσει το "Αγαπάτε αλλήλους", το Internet μπορεί να είναι το λιγότερο κακό. Υπάρχουν πολύ χειρότεροι τρόποι να περάσετε τον ελεύθερο χρόνο σας.
Αν όμως μπορείτε να "Αγαπάτε αλλήλους",
θα κάνετε το περισσοτερο καλό σε εσάς και σε πολλούς άλλους.

Ρωτάτε:
"Ο αγνωστικιστής ουμανιστής δεν δικαιούται να αγαπά;"

'Εχει δικαίωμα να αγαπά ο αγνωστικιστής ουμανιστής, χωρίς εγωιστικές απαιτήσεις.
Αλλά το "αγαπά" με αντάλλαγμα απαιτεί δικαιώματα στην αγάπη και στην ζωή του άλλου, ανθρώπου ή γάτας.
Το "Αγαπάτε αλλήλους" δεν αφήνει υποχρεώσεις σ'αυτόν που αγαπάς μόνο και μόνο επειδή τον αγαπάς και τον ταίζεις. Συγγενικό η ξένο πρόσωπο ίδια αγάπη πρεπει νά'ναι.
"Κάνε το καλό και ρίχτο στον γιαλό" λέει ενα αγαπητό μου πρόσωπο.

Τελικά, πώς γίνεται να αγαπά κανείς την κτίση και όχι τον Κτίστη;

Το απόλυτο δεν είναι γεννημένο από άνθρωπο, ούτε μπορεί να το φαντασθεί, αλλά είναι Θείο.
Ακόμα και το σύμπαν δεν είναι απόλυτο, Μάζα, αστέρια, δημιουργούνται και καταστρέφονται.
Ο Θεός είναι αδέσμευτος, αιώνιος, απόλυτος, Πανάγαθος, Πανάχραντος, Παντοδύναμος.
Το να πλησιάζουμε στην Αγάπη Του χωρίς ανθρωπινα ελαττώματα πλησιάζουμε το Θείο.

Μεταξυ αβύσσου και φωτός υπάρχει το "ΝΑΙ, ΠΙΣΤΕΥΩ".
Αυτή είναι και η διαφορά μας. Να έχεις εμπιστοσύνη στον Δημιουργό σου, όχι κατ' ανάγκη στον άνθρωπο εκπρόσωπο της θρησκείας, αλλά πίστη στον Θεό να σε οδηγήσει στο Φώς.

Γράφετε... "Για το που ανήκω, επιτρέψτε μου να ανήκω όπου θέλω εγώ, δηλαδή πουθενά". Ελπίζω το "πουθενά" να είναι φιλολογικό για να ταιριάξει με το "ανήκω όπου θέλω εγώ" , γιατί το να λέτε ότι είστε Σκεπτικιστής αναιρεί το "πουθενά".

Γράφετε...
"Για τη «Θεία Χάρη» και την «Πηγή Ψυχών» ... δεν μπορώ να καταλάβω τι εννοείτε".

Ούτε και εγώ καταλάβαινα, μόνο διαισθανόμουν την «Θεία Χάρη» μέχρι που την γνώρισα ξανά και ξανά και ξανά.
Ενιωσα την «Πηγή Ψυχών» αλλά δεν την έχω συναντήσει ακόμη. Υπομονή, ταπεινότητα μπροστά στο Μυστήριο. Με την θέληση του Θεού.

Γραφετε..
"Αισθανθείτε, αν θέλετε, οίκτο για τη χαμένη ψυχή μου"
Δεν έχω καμμία πρόθεση.
Είστε Ζωντανός ακόμα μαζί μας, δεν έχει χαθεί η ψυχή σας. Η ελεύθερη βούληση και αποφάσεις για την πίστη σας είναι δικές σας.

Τελικά δεν σας μπορεί να σας κατηγορήσει κανένας για αλαζονεία εφόσον μπορείτε να παραμείνετε αδογμάτιστος να ελέγχετε το Εγώ και να ξεχωρίζετε την διδασκαλία του Θεου απο την υποκρισία ενός αριθμού κληρικών.
Ανθρωποι είναι σφάλματα κάνουν. Όπως και όλοι οι άλλοι, εμείς.

Τρι Μαϊ 23, 07:22:35 μμ 2006  
sfrang said...

"Που ανήκεις;" Όλοι σου θέτουν το ερώτημα. Και το χειρότερο: Δεν μπορούν ούτε να διανοηθούν πως λες την αλήθεια. Άλλοι πιστεύουν ότι κρύβεις την προτίμησή σου - κι άλλοι, επιεικέστεροι, ότι την αγνοείς κι εσύ ο ίδιος. Αλλά ότι την έχεις - δεν αμφιβάλλει κανείς. Ούτε μπορούνε να διανοηθούνε άνθρωπο ελεύθερο!"

Μιλάς για την αθλιότητα στο εκπαιδευτικό σύστημα, όπου βολεύονται με την υποβάθμιση περίπου οι πάντες και ούτε που προβληματίζεται ο ακροατής με αυτά που λες, είσαι δεξιός σου απαντάει! Μιλάς για τη διαπλοκή της πολιτικής με τον εκκλησιαστικό μηχανισμό, από τον οποίο διάφοροι βγαίνουν κερδισμένοι, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά και ούτε που σκέφτεται ο συνομιλητής σου τί ακριβώς λες, είσαι αριστερός σου λέει!

Επειδή συμβαίνει να μιλάω και να γράφω (και εξ επαγγέλματος) συχνά, έχω βρεί το εαυτό μου τοποθετημένο (από τους άλλους) σε κάθε είδους συρταράκια, από τα ακροδεξιά μέχρι τα ακροαριστερά, τα κεντροδεξιά, τα κεντρώα και τα αριστερά, με όλους τους πιθανούς ενδιάμεσους συνδυασμούς. Τουλάχιστον επί χούντας ήμουν σταθερά "αναρχο-κομμουνιστής". Κάποτε, στο εξωτερικό, με είχαν χαρακτηρίσει σε επίσημο κρατικό έγγραφο και ως "ανδρεο-μπριλακικό". Υπήρχε μια σταθερότητα τότε... :-))
Σ.Φρ.

Τετ Ιουν 21, 01:32:05 μμ 2006  
Μάρκος said...

Για άνθρωπο που μας περνιέται για διανοούμενος με τόσα βιβλία στην πλάτη του κλπ, μάλλον στερεότυπα κάτω του μετρίου απαρτίζουν το κείμενο αυτό.

Τουλάχιστον, ως πνευματικά ενήλιξ, θα μπορούσατε Νίκο Δήμο να πείτε ότι στην εξατομικευμένη κοινωνία που ζούμε σήμερα (τη μονδέρνα εποχή) είναι περίπου προφανές ότι κανείς δεν ανήκει πουθενά και ο καθείς ανήκει στον εαυτό του και μόνο.

Ούτε καν αυτό, με μία ελαφρά δόση σοβαρότητας. Εξαντληθήκατε σε απλότητες εκθέσεως γυμνασίου.

Βρίσκεσθε σε πτώση; ελεύθερη;

Ας είναι.

Πεμ Ιουλ 13, 01:38:46 πμ 2006  
Jivaeri said...

Ανηκω σε Οτι με κυριευει και ελεγχει την τυχη, την φυση, το παθος, τον θανατο.

Παρ Ιουλ 14, 04:31:26 πμ 2006  
To Hlithio Agrino said...

Εδώ στη Νήσο Κύπρο η άρνηση ένταξης τιμωρείται με 40 παρά μια.
Μάταια προσπαθώ να εξηγήσω, "η μεν καταγωγή μου αριστέρη, η δε φύση μου ανένταχτη".

Οπότε ταμπέλα ανέλαβαν άλλοι να μου δώσουν. Είναι κάποια παιδία που όταν έπεσε η Σοβιετική Ένωση και δεν είδαν όσους "αριστερόφερναν" να αυτοκτονούν στις πλατέες... έπαθαν έντονο κλονισμό και από τότε πασκίζουν να τους στείλουν στη γκιλοτίνα.

Έξοχο παράδειγμα ο "αναλυτής μεσανατολικού" Χρήστος Ιακώβου (http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=671916&-V=archivecolumns&-p).

Τα ίδια μυαλά πού γεννάν παγκόσμιες συνωμοσίες κατά του Ελληνισμού και ενάντια στην "...παραδοσιακή πίστη-νομιμοφροσύνη προς το έθνος-κράτος.." τώρα διαπιστώνουν πως "... Αυτή η νοοτροπία, στην Κύπρο, κυριαρχεί, εν μέρει, στο χώρο μίας πολιτικής ελίτ, της δημοσιογραφίας και διανοουμένων των κοινωνικών επιστημών. Η νοοτροπία αυτή έλκει την καταγωγή της από την κρίση της κομουνιστικής ιδεολογίας, την οποία πέρασαν μερικοί πρώην κομουνιστές, από τον δυτικόστροφο νεοφιλελευθερισμό και από τα κατάλοιπα μίας αστικής ελίτ, που αποτελεί απότοκο της βρετανικής αποικιοκρατίας..."

Μα δεν υπήρξα ποτέ κομμουνιστής. Δεν γράφτηκα ως νέος στην ΕΔΟΝ ή αργότερα στο ΑΚΕΛ και ποτέ δεν το ψήφισα ΠΑΡΑ το ότι είχα παππού βουλευτή στο κόμμα και πατέρα δημοσιογράφο στην Χαραυγή. Πως να το έκανα άλλωστε αφού έζησα τον τρόπο που η οικογένεια μου υπέφερε υπό & από την ηγεσία αυτού του κόμματος εξαιτίας των "αιρετικών" της απόψεων που ως καλοί κομμουνιστές έκαναν τη βλακεία να τις εκφράζουν μόνο εντός;

Παρεξηγόντας την εθνική-εθνικιστική επέκταση της τότε Σταλινικής Ρωσσίας και την σημερινή Δυτικοποίηση-Παγκοσμιοποίηση της Ελεύθερης Αγοράς ...με τον Ανθρωπισμό που χαρακτήριζε και χαρακτηρίζει μια ευρύτατη γκάμα, από την "Φρουδική Αριστερά" (Reich, Marcuse) ως τους Υπαρξιστές, βάλτηκαν οι χτεσινοί κομμουνιστικοφάγοι να εντοπίσουν και καταστρέψουν (Seek & Destroy) όλα τα έρμα τα "αμαρκέ" (χωρίς μάρκα, ετικέτα) της Νήσου.

Έτσι, όσοι δεν προσκυνάν το τρίπτυχο "Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια" από "εβραίοι κομμουνιστές", "τροτσκιστές", "κρυπτοκομμουνισταί", και διάφορα άλλα "ishte" (τουρκ. "ιδού").. έγιναν τώρα φιλοαμερικάνοι, οπαδοί της παγκοσμιοποίησης, αστικά απότκα αποικιοκρατίας, μειοδότες, μητσοτακικοί και "αλλα πολλά εμπριμέ..."

Ανακάλυψαν μάλιστα οι ανιστόρητοι ως εργαλείο "μας" τον "...εξωραϊσμό του μιμητισμού ως ενδεδειγμένης συμπεριφοράς..." αγνοόντας πως το Αμερικάνικο Πρώτυπο είναι απλώς η μετεξέλιξη του "Έθνους-Κράτους" και πως η μάχη μεταξύ τους είναι απλά μάχη διαδοχής, με τον προαναφερόμενο μιμητισμό-κονφορμισμό να είναι η παράλληλη μετεξέλιξη του προσηλυτισμού.

Σας κούρασα μα εδώ κάτω όσοι δεν "εντάχθηκαν" υποφέρουν πολύ περισσότερο. Σε μια Ελλάδα μπορείς να χαθείς κάπου μεταξύ Μπενάκη και Θεμιστοκλέους ή σε μια Πελλοπόνησο ή όπου αλλού και να ησυχάσεις κάπως. Σε μια σταλιά νησί που σκ@τ@ να κρυφτείς;

Παρ Νοε 10, 12:26:38 πμ 2006  
To Hlithio Agrino said...

Ουπς, πρότυπο αντί πρώτυπο...

Παρ Νοε 10, 01:08:13 πμ 2006  

Ανακοίνωση Σχολίου

<< Home