Send As SMS

nikosdimou

Τα "Επίκαιρα" από το ndimou.gr σε άλλη παράλληλη έκδοση. The "Epikaira" posts from ndimou.gr in a parallel publishing format.

My Photo
Name:Nikos Dimou
Location:Athens, Greece

This blog belongs to my cat Don. I am his guest. I am now posting not only from my computer doncat but also from my mobile phone! doncatmobile

Πέμπτη, Μάϊος 04, 2006

To Forum των ΝέωνΣήμερα αρχίζει τις εργασίες του στην Αθήνα το 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ με πολλές εκδηλώσεις και συνέδρια (το πρόγραμμα ΕΔΩ καλύπτει δεκάδες σελίδες) που θα καταλήξει σε δύο διαδηλώσεις το Σάββατο: μία των Αντιεξουσιαστών (έτσι λέγονται τώρα οι Αναρχικοί – 12.00, στο Μοναστηράκι) και μία του Φόρουμ στις 3. Οι ξένοι επισκέπτες υπολογίζονται να είναι ίσοι με τον αριθμό των αστυνομικών (8.000). Οι διαδηλώσεις θα καταλήξουν (που αλλού) στην Αμερικανική Πρέσβεία.

Σύμφωνά με τα όσα γράφονται στην ιστοσελίδα του ΕΔΩ: «Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ είναι ένας από τους κορυφαίους σταθμούς του κινήματος του Σιάτλ και της Γένοβα, του κινήματος ενάντια στην νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και τον πόλεμο, την απορύθμιση της εργασίας και τη φτώχεια, την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλοντος, την καταπάτηση των δημοκρατικών ελευθεριών και το σεξισμό, τον ρατσισμό και την απειλή της άκρας δεξιάς».

Βλέπω πως οι οργανωτές επιτέλους σταμάτησαν να είναι εναντίον της παγκοσμιοποίησης γενικά (θα μπορούσαν εξίσου αποτελεσματικά να είναι και εναντίον της ανατολής του ήλιου) και έγραψαν τώρα «της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης» κολλώντας τον ένα μπαμπούλα στον άλλο. Δυστυχώς το τι εννοούν με νεο-φιλελεύθερη είναι εντελώς ασαφές (οι περισσότεροι εννοούν Αμερικάνικη). Π. χ. άραγε είναι εναντίον της απελευθέρωσης των αγορών και της κατάργησης των επιδοτήσεων, ώστε να μπορούν οι φτωχοί αγρότες του Τρίτου Κόσμου να πουλάνε τα προϊόντα τους στις πλούσιες χώρες;

Το πρόβλημα με αυτά τα Φόρουμ, ευρωπαϊκά και διεθνή, είναι ότι αποτελούν συνονθύλευμα από παρατάξεις και οργανώσεις με εντελώς αντίθετα ιδεολογικά πιστεύω και – κυρίως – αντίθετα συμφέροντα. Έτσι π. χ., στο θέμα της απελευθέρωσης που αναφέρω παραπάνω, ο Μποβέ και οι Έλληνες και Γάλλοι αγροτοπατέρες θα υπερασπιστούν μέχρι θανάτου τις επιδοτήσεις τους – κι ας πεθαίνουν από την πείνα στον Τρίτο Κόσμο.

Σαφώς οι άλλοι στόχοι του Φόρουμ είναι σωστοί (τους προσυπογράφω όλους) αλλά αποτελούν ευχολόγιο. Εκτός από τις εγγενείς διαφωνίες, λείπουν και οι συγκεκριμένες προτάσεις.

Ωστόσο, αν ήμουνα είκοσι χρονών, θα κατέβαινα και εγώ στους δρόμους. Ας ακούγεται και η Αντίθεση – πάντα έχει κάτι να μας πει. Έστω και σαν αντίρροπη παρουσία!

Κι ας διαδηλώνει η Ουτοπία και το Όραμα - είναι Ζωή (φτάνει να μην επιβάλλεται με τη βία...)

Γιά να αλλάξουμε τον Κόσμο!Οι φωτογραφίες είναι από τις περυσινές διαδηλώσεις στο Λονδίνο

251 Comments:

aphrodite said...

Goodmorning everyone!

Πεμ Μαϊ 04, 11:17:49 πμ 2006  
heinz said...

Το μέλλον μας βρίσκεται στην προσπάθεια για επανάσταση.

Αν η επανάσταση πετύχει, τότε πρέπει να ξαναρχίσουμε την προσπάθεια.

Πεμ Μαϊ 04, 11:18:52 πμ 2006  
heinz said...

Καλημέρα sweetie

Πεμ Μαϊ 04, 11:19:19 πμ 2006  
aphrodite said...

Αααααχ, δεν υπαρχει τίποτε καλύτερο από μια βραδυά γεμάτη... Χμ, γεμάτη, για να ξεκινήσεις τη μέρα σου με χαμόγελο ως τ'αυτιά!

(α, να διαβάσω και το ποστ...)
:-)

Πεμ Μαϊ 04, 11:19:51 πμ 2006  
heinz said...

@aphrodite

πρωί-πρωί ξεκινήσαμε βλέπω...
Μέχρι το βράδυ θ' έχει επέλθει πλήρης εκτροχιασμός.
Ελπίζω ότι το δικό σας Υπουργείο στηρίζει την κινητοποίηση, έστω και ως ποίηση...

Πεμ Μαϊ 04, 11:22:28 πμ 2006  
aphrodite said...

Το "δια ταύτα" και πως (εάν...) θα μας επηρρεάσει, θα το μάθουμε εγκαίρως, ή θα αναλύουμε σε επόμενα ποστς πόσα ΔΕΝ ακούστηκαν / εισακούστηκαν / μελετήθηκαν / διαταυρώθηκαν / συμφωνήθηκαν / εφαρμόστηκαν?

Καλημέρα Gere...

Πεμ Μαϊ 04, 11:25:42 πμ 2006  
glenn said...

Είπες ΝΔ: "οι Έλληνες και Γάλλοι αγροτοπατέρες θα υπερασπιστούν μέχρι θανάτου τις επιδοτήσεις τους – κι ας πεθαίνουν από την πείνα στον Τρίτο Κόσμο."

Οι Έλληνες και Γάλλοι αγρότες (κι όχι αγροτοπατέρες) θα υπερασπιστούν μέχρι θανάτου τις επιδοτήσεις τους, γιατί αν δεν το κάνουν θα πεθάνουν απ' την πείνα. Αλλαγή εργασίας, επιμορφώσεις, βιολογικές γεωργίες και τα τοιαύτα μου φέρνουν γέλια, όταν πάνε να εφαρμοστούν στην πράξη.

Πεμ Μαϊ 04, 11:30:32 πμ 2006  
Δυων Ανατελλων said...

Ωστόσο, αν ήμουνα είκοσι χρονών, θα κατέβαινα και εγώ στους δρόμους. Ας ακούγεται και η Αντίθεση – πάντα έχει κάτι να μας πει. Έστω και σαν αντίρροπη παρουσία!

Κι ας διαδηλώνει η Ουτοπία και το Όραμα - είναι Ζωή (φτάνει να μην επιβάλλεται με τη βία...)Έγραφε ο εκλεκτός Γεώργιος Χειροβοσκός σε ένα πρόσφατο δημοσίευμά του, για τον αγώνα που κάνει ο κάθε ένας προκειμένου να ενηλικιωθεί.

Αισθάνθηκα την ανάγκη να συμφωνήσω μαζί του, προσθέτοντας ωστόσο, πως αφ ενός η διεργασία της ουσιαστικής ενηλικίωσης δεν τελειώνει ποτέ παρά μόνο με το χωρίς επιστροφή τέλος μας και αφ ετέρου πως μετά από ένα σημείο, υπάρχει ένας ακόμα πιο δύσκολος αγώνας.

Ενήλικος πλέον να ξανασυναντήσεις τα όνειρα, την ορμή, τη φαντασία και την οργή της νιότης σου και να τα εξοπλίσεις με τα όσα έχεις αποκομίσει στη διαδρομή.

Σκέφτομαι, πως αν ήμουν στην Αθήνα, τώρα πια, θα ήθελα να συμμετέχω, να προσθέσω την παρουσία μου σε κάποια πορεία, σε κάποια εκδήλωση. Για μένα θα ήταν ίσως σα μια βαθειά εισπνοή οξυγόνου.

Και το οξυγόνο είναι Ζωή, δηλαδή Ουτοπία και Όραμα-για να αντιστρέψω τη φράση σας Νίκο Δήμου. Ας επιμείνουμε λίγο παραπάνω στην Ποιητική της εξέγερσης, δεν βλάφτει.

Για να αλλάξουμε τον Κόσμο;
Μα έτσι αλλάζει ο κόσμος, έτσι άλλαζε πάντα και έτσι θα συνεχίσει ελπίζω.


Γιά να αλλάξουμε τον Κόσμο!

Πεμ Μαϊ 04, 11:33:16 πμ 2006  
heinz said...

glenn said...

"Αλλαγή εργασίας, επιμορφώσεις, βιολογικές γεωργίες και τα τοιαύτα μου φέρνουν γέλια, όταν πάνε να εφαρμοστούν στην πράξη."

ναι, σωστά, αλλά το γελοίο, χαρακτηρίζει τόσο τους αγρότες (που εννούν να παράγουν πατάτα άφθονη και απαιτούν μετά από το κράτος να την αγοράζει), όσο και το ίδιο το κράτος που τρώει τα λεφτά των προγραμμάτων για αλλαγή των καλλιεργειών σε επιδοτήσεις κολλητών. Και υπάρχουν στοιχεία για αυτό...
Αλλά, εκτός από το γελοίο, υπάρχει μια σοβαρότερη διάσταση: η επικίνδυνη.

Πεμ Μαϊ 04, 11:36:02 πμ 2006  
podilatis said...

Ναι σε όλα : «ενάντια στην απορύθμιση της εργασίας και τη φτώχεια, την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλοντος, την καταπάτηση των δημοκρατικών ελευθεριών και το σεξισμό, τον ρατσισμό και την απειλή της άκρας δεξιάς» αλλά πως θα τα πετύχουμε; Βλέπω ότι οι αιτίες της διαιώνισης του «εξουσιαστικού μοντέλου» δεν βρίσκονται μόνο στους εκάστοτε εξουσιαστές αλλά στον εξουσιαστή που κρύβουμε μέσα μας. Σε αυτόν που εναντιώνεται στην εξουσία γιατί δεν είναι χαλίφης και θέλει να γίνει γρήγορα στη θέση του χαλίφη (βλ. λ.χ κάποιους «αντιεξουσιαστες» πολυτεχνείου , γαλλικού Μάη κλπ σήμερα.) Επομένως οράματα φρούδα; Κι αν ακόμη αυτό ισχύει δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση όχι στο όραμα, όχι στην ουτοπία γιατί με τα οράματα και με τις ουτοπίες έχουμε Δημοκρατίες ή έστω «δημοκρατίες» και αεροπλάνα….

-« άμα δε σου πέσει η μούρη πως μωρέ θα αντιληφθείς τι σου λέει ένας σαμάνος και ένας οραματιστής (Ν. Άσιμος)

Πεμ Μαϊ 04, 11:36:21 πμ 2006  
glenn said...

Θα ήθελα επίσης να γράψω ένα εύθυμο χρονογράφημα για τα παιδάκια που καταβαίνουν στις διαδηλώσεις. Όπως τις προάλλες που έκλεισε η Πανεπιστημίου όταν ήρθε η Κοντολίζα. Και μετά ο δρόμος μου συνέπεσε με μια παρέα από αυτά. Μπήκαν στο μετρό και κατέβηκαν Χαλάνδρι. Στις κυλιόμενες για έξω τους άκουσα να λένε για την εμπειρία. Λες κι ήταν κάτι σαν δοκιμή lifestyle.

Πεμ Μαϊ 04, 11:40:07 πμ 2006  
cobden said...

ΝΔ said
"Ωστόσο, αν ήμουνα είκοσι χρονών, θα κατέβαινα και εγώ στους δρόμους. Ας ακούγεται και η Αντίθεση – πάντα έχει κάτι να μας πει. Έστω και σαν αντίρροπη παρουσία!"

Ε,όχι και "αντίθεση" τα χαϊδεμένα παιδιά των Μ.Μ.Ε....Οι απόψεις τους έχουν προνομιακή προβολή σε εφημερίδες και κανάλια, το 90% των διανοουμένων τους υποστηρίζει..Όταν τολμάς να μιλήσεις εναντίον τους σε παρέες, όλοι σε αντιμετωπίζουν σαν "μίασμα", και "άκαρδο αντιδραστικό λακέ του κεφαλαίου"...Μάλλον η αντίθετη άποψη θα έπρεπε να ακουστεί κάποτε...Κανείς δεν μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται σαν "προοδευτικός" και "επαναστάτης" και να διεκδικεί το μονοπώλιο στην κοινωνική ευαισθησία...Ειδικά όταν αυτά που υποστηρίζει είναι ο χειρότερος συντηρητισμός...

Πεμ Μαϊ 04, 11:40:19 πμ 2006  
agelos papagelis said...

Καλημέρα , φαντάζομαι μια μέρα που θα μου ανακοινωθεί οτι όλες οι επόμενες μέρες θα είναι Σαβατοκύριακα , η ανορθρογραφεία δεν θα είναι ενοχή, η ερωτική συνέυρεση θα είναι υποχρεωτική και θα προσφέρετε δωρεάν από το ταμείο ασφάλησης με σύντροφο της επιλογής μου , ο μισθός μου θα μπαίνει κάθε μήνα (δηλαδή κάθε 15 Σαβατοκύριακα) στον λογαριασμό μου, δεν θα υπάρχει κανένας "κακός" πουθενά.
Που λέει ο Καβάφης για κάτι βάρβαρους σε κάτι πύλες που ήρθανε και φύγανε και οι άλλοι περίμεναν και κάτι άλλα τέτοια χαζά.
Η ζωή είναι όμορφη και γλυκιά (για όσους σκέφτονται , ναί αλλά τα έχει με άλλον θυμίζω ότι υπάρχει και η απιστία).
Αλήθεια είναι ολοκληρωτισμός όταν είμαι ερωτευμένος με μιά γυναίκα και δεν θέλω άλλη , πώς ορίζετε η δημοκρατία μέσα στον έρωτα.

Είναι καταπληκτική μέρα αν και πάγωσα το πρωί πάνω στη μηχανή, φιλιά.

Πεμ Μαϊ 04, 11:42:41 πμ 2006  
barge1962 said...

Να θυμισω οτι οι περρσινες διαδηλωσεις στο Λονδινο για τον πολεμο ειχαν 1 εκ κοσμο και παλι δεν καταφεραν τιποτα..
Χορος και εξεγερση πανε μαζι.Και σιγουρα οχι μονο σε πορειες.
Και οι σημερινοι αναρχικοι δεν λεγονται αντιεξουσιαστες.Καποιοι μπορει να χαρακτηριζονται ετσι,οπως δεν μπορεις και στην ιταλια εδω και καποια χρονια να μιλας γα τους αυτονομους ως αναρχικους.

Πεμ Μαϊ 04, 11:50:49 πμ 2006  
Phantasmak said...

Π. χ. άραγε είναι εναντίον της απελευθέρωσης των αγορών και της κατάργησης των επιδοτήσεων, ώστε να μπορούν οι φτωχοί αγρότες του Τρίτου Κόσμου να πουλάνε τα προϊόντα τους στις πλούσιες χώρες;

Όχι. Είναι εναντίον του ελάχιστου ως μηδενικού ελέγχου του κράτους πάνω στις εταιρίες που κλείνουν υπάρχοντα εργοστάσια κατά βούληση για να τα μεταφέρουν εκεί που θα πληρώνουν ακόμη λιγότερους μισθούς.

Πεμ Μαϊ 04, 11:56:26 πμ 2006  
Μαύρο πρόβατο said...

Μια διευκρίνηση: ο Μποβέ είναι στα μαχαίρια με τους Γάλλους "αγροτοπατέρες" και κατά του σημερινού συστήματος επιδοτήσεων της αγροτικής παραγωγής.
Κατά τα άλλα, συμφωνώ για τον ετερόκλητο χαρακτήρα των δυνάμεων που απαρτίζουν το "Φόρουμ", και για τον χαρακτήρα ευχολόγιου που έχουν οι "στόχοι" του - όσο κι αν φαίνονται συμπαθητικοί.
Οποιοδήποτε επίδραση στη σημερινή κατάσταση και τα όποια αρνητικά της θα είναι αποτέλεσμα πολύ σκληρής κόντρας και όχι χαρούμενων εκδηλώσεων που φοβάμαι οτι ήδη έχουν εξαντλήσει την όποια δυναμική τους...

Πεμ Μαϊ 04, 12:03:55 μμ 2006  
free rider said...

Και ξυπνάς μια ωραία ημέρα από το ζεστό σου κρεβάτι και πρέπει να αντέξεις άλλο ένα ψυχολογικό φορτίο σκεφτόμενος που πάω, τι κάνω.. Αντιλαμβάνεσαι το συμβαίνει γύρω σου με τον δικό σου τρόπο , διαμορφώνεις απόψεις. Όσο ακούς όσο μαθαίνεις σκέφτεσαι ότι ισχύει αυτό το μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι. Τι να πρωτο-σκεφτείς ? ότι κάποια στιγμή όπως όλες οι αυτοκρατορίες έτσι και η αμερικάνικη έχει φτάσει στο τέλος της ? Ότι η Βολιβία συντάσσεται με την Κούβα και τη Βενεζουέλα , κάτω από τις παραινέσεις ποίου ? της ρώσικης αρκούδας που χρησιμοποιεί τους εξαθλιωμένους για να δημιουργήσει αντιπερισπασμό στο κυνήγι του μονοπωλίου παροχής ενέργειας στη Κίνα? Ότι πρόκειται αν δεν ξεκαθαρίσει το θέμα να επέμβει ο καλός άνθρωπος μπους και να περάσει από το Ιράν κλίνοντας έτσι το ενεργειακό έλλειμμα του? Μακάρι να ακούσω γρήγορα ότι υπογράφτηκε συμφωνία Ρωσίας κίνας για να γλιτώσει ο κόσμος το αιματοκύλισμα….

Πεμ Μαϊ 04, 12:03:58 μμ 2006  
Composition Doll said...

Καλημέρα σας, κ. Δήμου.
Γιατί "το Φόρουμ των Νέων"? Μήπως για να το αποδυναμώσουμε κομματάκι? Γιατί "παιδιά είναι, άρα λογικό και αναμενόμενο να επαναστατούν"?
Το Φόρουμ δεν είναι των Νέων, δεν είναι μόνο των νέων. Είμαι σχεδόν 46 και δεν είμαι από τους μεγαλύτερους που συμμετέχουν ενεργά και που θα διαδηλώσουμε το Σάββατο.

Ίσως γιατί, εμείς τουλάχιστον, ονειρευόμαστε, ελπίζουμε και αγωνιζόμαστε ακόμα.

Γιατί, εμείς τουλάχιστον, δεν τελειώσαμε.

Προσωπικά, τη μέρα που θα αισθανθώ "τελειωμένη" θέλω και να πεθάνω.

Καληνύχτα, κ. Δήμου, και καλή τύχη!

Πεμ Μαϊ 04, 12:07:20 μμ 2006  
harry reloaded said...

Οι διαδηλωσεις των κομμουνιστων στο Λονδινο εναντιον της ειρ. επ. των Συμμαχων ειχαν μαξιμουμ 300χιλ. ατομα,οι μισοι αραβες & μαυροι,σε 8 εκ πληθυσμο. Οσο για τα φορουμ -μορουμ ειναι εκδηλωσεις αναρχοαντιδραστικης αλητειας βανδαλων με το κομπλεξ του νανου. Αν μπορουν,ας επηρεασουν τη πολιτικη κατευθυνση οποιασδηποτε χωρας. Ειναι τα κ*λοπαιδα των χορτατων που κανουν φασαρια,οπως & στη Φραγκια.Samata oglan. We r 2 old for that s*it.

Πεμ Μαϊ 04, 12:17:43 μμ 2006  
heinz said...

@α-χαρος (a.k.a.) harry

"Οσο για τα φορουμ -μορουμ ειναι εκδηλωσεις αναρχοαντιδραστικης αλητειας βανδαλων με το κομπλεξ του νανου"

Ναι, αλλά τι νάνος? Με κάτι αρ**δια ΝΑ!!

Πεμ Μαϊ 04, 12:23:21 μμ 2006  
epikairos said...

@aphrodite

Σε υπουργείο και από ότι βλέπω στο προφίλ σου δηλώνεις του συμβουλευτικού. Καραμπινάτη διαπλεκόμενη δηλαδή.

Πεμ Μαϊ 04, 12:23:22 μμ 2006  
maika said...

.. η μητέρα μου είναι 64 χρονών,με μιά ζωή όχι στα πούπουλα,δεν είναι κωλόπαιδο και θα πάει....

Πεμ Μαϊ 04, 12:26:38 μμ 2006  
epikairos said...

Σημασία έχει πως κάποιοι άνθρωποι κατεβαίνουν στο δρόμο να φωνάξουν. Το αν οι ιδεολογίες τους είναι αντιφατικές ή ανεδαφικές ας το αναλύσουμε όταν θα αποφασίσουμε να γίνουμε πιο ενεργοί πολίτες. Εκτός κι αν αγαπητέ Δήμου έχεις να μας προτείνεις καλύτερη και πιο αποτελεσματική λύση.

Πεμ Μαϊ 04, 12:29:29 μμ 2006  
apousia said...

Προσυπογράφω την άποψη περί συνοθυλεύματος εντελώς διαφορετικών ιδεολογιών,μα όλοι θα βγαίναμε στο δρόμο για να διαδηλώσουμε, κρατώντας τις τελευταίες φράσεις:

...την απορύθμιση της εργασίας και τη φτώχεια, την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλοντος, την καταπάτηση των δημοκρατικών ελευθεριών και το σεξισμό, τον ρατσισμό και την απειλή της άκρας δεξιάς».

Ευχολόγιο?'Ισως!
Μα ένας θα πει πως η λύση,δεν θα έρθει από την παραίτηση,μα από τη συμμετοχή και την εγρήγορση.
Ουτοπία?Ναι!
Μα άλλος θα πει,
ΟΙ ΟΥΤΟΠΙΕΣ ΠΑΡΗΓΟΡΟΎΝ!

Πεμ Μαϊ 04, 12:29:39 μμ 2006  
harry reloaded said...

Της νυχτας τα καμωματα διαβαζω & γελω.Ολα τα αγορια σ' ολο το κοσμο παιζουν με σπαθια & τα κοριτσια με κουκλες. Ετσι εκαναν & οι ελληνες. Τι σημαινει αυτο ? Οτι ολοι ειναι απογονοι ελ. ? Μπαρα εν γωνια αρα βρεχει. Ας σοβαρευτουμε. Οσοι σεντονιαζουν νυχτιατικα,μπορει να 'ναι ξυπνητοι αλλα δεν ειναι ξυπνιοι.

Πεμ Μαϊ 04, 12:32:40 μμ 2006  
MainMenu said...

Τι κρίμα που είμαι μακριά...κάποια πράγματα ρε παιδιά δε μπορείς να τα καταλάβεις από τη θέση του παρατηρητή...Καλέ μου γκλενν΄, μην ακούγεσαι σα το σκληρόκαρδο χειμώνα...

Λαιφσταιλ και γκομενιλίκι και αφέλεια και μεγάλες αφαιρέσεις κι ουτοπίες και και και αυτή είναι η ζωή...γιατί ο μύθος του μοναχικού στοχαστή είναι καλύτερος;;

χίλιες φορές κουφάλα, παρέα με άλλους στο δρόμο...άντε

Άνοιξη είναι

Πεμ Μαϊ 04, 12:38:36 μμ 2006  
blade runner said...

Καλή σας μέρα!

Δυστυχώς δεν έχω χρόνο, περνάω περίοδο μεγάλης πίεσης στη δουλειά και δεν καταφέρνω να παρακολουθώ το blog αυτές τις μέρες...

Πολύ μου άρεσε ένα σχόλιο που διάβασα, ανήκει στον δύων ανατέλλων: "Ενήλικος πλέον να ξανασυναντήσεις τα όνειρα, την ορμή, τη φαντασία και την οργή της νιότης σου και να τα εξοπλίσεις με τα όσα έχεις αποκομίσει στη διαδρομή. "

Επίσης όσα μπορεί να έχουν ... αποκοιμηθεί στη διαδρομή και περιμένουν την αφύπνιση.

Αν εξαιρέσεις την ξύλινη πολεμική ρητορεία ορισμένων μέσα στο φόρουμ, όλα για όσα γίνεται κάθε φορά, με συγκινούν, με αφορούν άμεσα και με ενδιαφέρουν ως άνθρωπο και ως πολίτη του κόσμου.

Είναι σίγουρο ότι το Σάββατο θα καεί το κέντρο της Αθήνας, αυτό δεν με συγκινεί.

Στο Φόρουμ στο πρώην Ανατολικό Αεροδρόμιο, θα πάω ωστόσο, αύριο το βράδυ.

Και θα σας μεταφέρω εντυπώσεις.

Από το 1984 του Ρόμπινς δεν μπορώ δυστυχώς να σας μεταφέρω εντυπώσεις, γιατί τελικώς δεν βρήκα εισιτήρια... Ηταν όλες οι παραστάσεις, αυτές που αρχικώς προγραμματίσθηκαν αλλά και αυτές που προστέθηκαν εκ των υστέρων , sold-out...

O Τιμ Ρόμπινς παρακολούθησε από κοντά την πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά, βεβαίως, και αναρωτιόμουν βλέποντας τις σχετικές φωτογραφίες στις εφημερίδες, αν είχαν ιδέα όλοι αυτοί που του μιλούσαν αυτό που έγραψες σε προηγούμενο post Νίκο Δήμου, σχετικά με τα γεγονότα στο Σικάγο! Εκείνος σίγουρα τα γνώριζε, εξού υποθέτω και η παρουσία του στην πορεία.

Καλό απόγευμα

Have sex, not war

Πεμ Μαϊ 04, 12:40:36 μμ 2006  
Rain Man said...

Ένα από τα μεγαλύτερα (αν όχι το μεγαλύτερο) ατοπήματα της ΕΕ είναι η ΚΑΠ. Είναι αποδεδειγμένα μια σπατάλη εις βάρος πολλών άλλων πολιτικών ανάπτυξης με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την Έρευνα και Ανάπτυξη.

Όσο για το αν θα πεθάνουν οι Έλληνες αγρότες, προσωπικά πιστεύω με όλη μου την καρδιά ότι καλά θα πάθουν, αφού τόσα χρόνια αντί να επενδύσουν τα χρήματα αυτά σε γεωργικό εξοπλισμό για να γίνουν ανταγωνιστικοί, αυτοί πήγαιναν κι επένδυαν σε Mercedes και βίλες.

Πεμ Μαϊ 04, 12:49:46 μμ 2006  
blade runner said...

@harry reloaded

"Οσο για τα φορουμ -μορουμ ειναι εκδηλωσεις αναρχοαντιδραστικης αλητειας βανδαλων με το κομπλεξ του νανου. Αν μπορουν,ας επηρεασουν τη πολιτικη κατευθυνση οποιασδηποτε χωρας. Ειναι τα κ*λοπαιδα των χορτατων που κανουν φασαρια,οπως & στη Φραγκια.Samata "


harry, όχι, δεν ισχύει αυτό που λες. Και μπορεί να υπάρχουν και τέτοια κ*λοπαιδάκια όπως τα χαρακτηρίζεις, στο Φόρουμ και τις διαδηλώσεις που θα γίνουν το Σάββατο, αλλά δεν είναι η πλειοψηφία. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που συμμετέχουν στο φόρουμ, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι ίσως αιθεροβάμονες, σύμφωνα με ορισμένους, ή ρομαντικοί χωρίς ουσιαστικές προτάσεις, ωστόσο δεν είναι αναγκαστικά βολεμένοι. Ισως είναι άνθρωποι που έχουν την ανάγκη να φωνάξουν γιατί νιώθουν ότι γύρω τους υπάρχει ένας κλοιός που σφίγγει ολοένα. Οικονομικός, κοινωνικός, αισθητικός, ψυχολογικός κλοιός.

Μακάρι να μπορούσε ο καθένας από μας εκεί που περπατάει στο δρόμο ξαφνικά να μπορεί να αρχίσει να τρέχει, φωνάζοντας και γελώντας, ξεσπώντας, αποδρώντας από αυτόν τον κλοιό, χωρίς να φοβάται ότι θα τον χαρακτηρίσουν τρελό...

Εντός κι εκτός φόρουμ, είναι πολλοί εκείνοι που νιώθουν αυτόν τον κλοιό. Και έχουν ανάγκη να φωνάξουν, να αντιδράσουν. Ας μην γινόμαστε λοιπόν τόσο εύκολα τιμητές των ανθρώπων, ας μην τους βάζουμε όλους σε ένα τσουβάλι, με μια ετικέτα απ' έξω, όντας σίγουροι για τις προθέσεις και τα κίνητρά τους.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι για να περάσεις από αυτό το στάδιο, της απλής, αυθόρμητης αντίδρασης σε ουσιαστική δράση και ενσυνείδητη τοποθέτηση απέναντι σε τόσο μεγάλα και σοβαρά ζητήματα, οφείλεις να έχεις γνώση, για να έχεις και συγκεκριμένη, πλήρη άποψη.

Πεμ Μαϊ 04, 12:54:50 μμ 2006  
Vrennus said...

Από το υφάκι και το περιεχόμενο πολλών σχολίων (glenn, cobden κλπ.) θα έλεγα ότι οι συντάκτες τους είναι τριανταπεντάρηδες και βάλε "πετυχημένοι" - βολεμένοι μικροαστοί του κερατά (σαν την αφεντιά μου δηλαδή). Ωστόσο, κάτι μου λέει ότι δεν είναι παρά εικοσιπεντάρηδες wannabe γιάπηδες - δηλαδή φιλοτομαριστές μικροαστοί από άποψη κι όχι από θέση - αν και μικρή διαφορά κάνει. Τι να πω παιδιά, αν πιστεύετε ότι επειδή καταφερατε ν' αποκτήσετε (με δικά σας λεφτά;) μια SLK και διαμέρισμα (προικώο ίσως;) στην Κηφισιά γίνατε τουλάχιστον Ροκφέλλερ, δικαίωμά σας. Δικαίωμα και κάποιων άλλων όμως να ζητούν ένα διαφορετικό (και καλύτερο) κόσμο.

Πεμ Μαϊ 04, 12:56:23 μμ 2006  
harry reloaded said...

Οι πολιτισμενοι ανθρωποι εντασσονται σε οργανωσεις,συμμετεχουν,μαζευουν ψηφους,κανουν λομπυινγκ/κομματαρχιλικι. Δεν κατεβαινουν στους δρομους να παραβιαζουν τον μισο δικαιο. Η κανουν μποικοταρισματα & αλλες εντυπωσιακες ενεργειες,παντα μεσα στη νομιμοτητα. Ετσι γινονται οι αγωνες,οχι με οχλοκρατικες φασαριες για να τα σπασουν οι αναρχες & οι αλλοι να παριστανουν τον αθωο. Εμεις οι παλιοι βλεπουμε 30 χρονια το ιδιο εργο.

Πεμ Μαϊ 04, 01:07:28 μμ 2006  
trelo senario said...

Η βίωση των κοινωνικών προβλημάτων και εξελίξεων από τη σκοπιά του εικοσάχρονου, του σαραντάχρονου και του εβδομηντάχρονου: Χάσματα αγεφύρωτα... Θυμάμαι την ταινία The Big Kahuna του John Swanbeck.

Πεμ Μαϊ 04, 01:14:56 μμ 2006  
Vrennus said...

harry reloaded said...

Οι πολιτισμενοι ανθρωποι [...] Δεν κατεβαινουν στους δρομους να παραβιαζουν τον μισο δικαιο.

Και ερωτώ: το δίκαιο, ποιος το παράγει; (και, παρακαλώ, όχι απαντήσεις του τύπου "στη δημοκρστία...", "η αρχή της πλειοψηφίας..." και άλλα τέτοια - καταλαβαίνετε τι εννοώ, έτσι;)

Πεμ Μαϊ 04, 01:15:17 μμ 2006  
glenn said...

Α, τώρα θυμάμαι καλύτερα. Ήτανε τρία κορίτσια και δύο αγόρια. Με την ειδική στολή της διαδήλωσης. Φαρδιά παντελόνια με πολλές τσέπες, σακίδια για το νερό και τα υπόλοιπα, μακώ μπλουζάκια και αθλητικά παπούτσια. Τα κορίτσια επιμελώς ατημέλητα. Μπορώ να καταλάβω πότε το μαλί ήταν για κομμωτήριο τη προηγούμενη. Το ένα αγόρι ήταν βαμμένο στο πρόσωπο με άσπρη μπογιά. Μέσα στο μετρό έκαναν προσπάθειες για να το ξεβάψουν μέσα σε κλίμα χαβαλέ. Έβλεπα τα πρόσωπα των υπολοίπων επιβατών που τους κοίταζαν. Σύντομες λοξές ματιές σαν να πρόκειται για ταραχοποιούς. Αυτά τα παιδιά όμως περνούσαν υπέροχα.

Τα παραπάνω είναι ακριβή. Μπορώ, αλλά δεν θα το κάνω, να μεταδώσω παρόμοιες εικόνες από όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης.

Πεμ Μαϊ 04, 01:16:30 μμ 2006  
Vrennus said...

@ harry reloaded:

Επίσης, η διαδήλωση είναι νομιμότατη εκδήλωση. Αφού όμως είναι νομιμότατη, γιατί βγαίνει ο εκάστοτε αττικάρχης (ή κάποιος αντίστοιχος) και την περιορίζει ή και την απαγορεύει βρίσκοντας πάντοτε μια πρόφαση από λογικοφανή μέχρι και αστεία;

Παρεμπιπτόντως, δεν σας έχει προξενήσει εντύπωση που οι άτυπες διαδηλώσεις ("πορείες") των οργανωμένων οπαδών ομάδων ουδέποτε περιστέλλονται - καταστέλλονται;

Πεμ Μαϊ 04, 01:22:02 μμ 2006  
cobden said...

@Vrennus said
"Τι να πω παιδιά, αν πιστεύετε ότι επειδή καταφερατε ν' αποκτήσετε (με δικά σας λεφτά;) μια SLK και διαμέρισμα (προικώο ίσως;) στην Κηφισιά γίνατε τουλάχιστον Ροκφέλλερ, δικαίωμά σας. Δικαίωμα και κάποιων άλλων όμως να ζητούν ένα διαφορετικό (και καλύτερο) κόσμο."

Διάβασα με ενδιαφέρον το σχόλιο σου, από την υπερπολυτελή μεζονέτα μου στην Κηφισιά,ξαπλωμένος δίπλα στην πισίνα μου, ενώ απολάμβανα το breakfast που μου ετοίμασε η έγχρωμη οικιακή βοηθός (είμαστε, που είμαστε καπιταλιστικά γουρούνια, τουλάχιστον ας είμαστε politically correct και ας εκφραζόμαστε ορθά!!)
Πέρα από την πλάκα, κάτι έγραφα στο προηγούμενο σχόλιο μου για την μονοπωλήση της "κοινωνικής ευαισθησίας" από κάποιους αυτοαποκαλούμενους "πρροδευτικούς" και "επαναστάτες"...Λυπάμαι πολύ πάντως που δεν θεωρώ "προοδευτική" μια πολιτική που προτείνει την διατήρηση της ΚΑΠ και την διατήρηση των υψηλών δασμών που αποκλείουν στα προϊοντα των χωρών του Τρίτου Κόσμου την πρόσβαση τους στις παγκόσμιες αγορές...Ούτε θεωρώ "επαναστατική" μια οικονομική πολιτική που θεωρεί σαν λύση για όλα τα προβλήματα την ολοένα μεγαλύτερη επέμβαση του κράτους...Εσείς οι αριστεροί είναι καλό να σκεφτείτε λίγο πως γίνεται από τη μια να το παίζετε αμφισβητίες της καθεστηκυιας τάξης και από την άλλη με όλες τις παρεμβάσεις σας ,να ενισχύετε όλο και πιο πολύ το Κράτος, το πιο καταπιεστικό μηχανισμό από καταβολής της ανθρωπότητας ...Αν αυτός είναι ο διαφορετικός και καλύτερος κόσμος που ονειρεύεστε, να μου λείπει...

Πεμ Μαϊ 04, 01:22:43 μμ 2006  
Stormrider said...

δυστυχώς μέσα από τα τόσα διαφορετικά "επαναστατικά" κινήματα το μόνο κοινό που βγαίνει είναι το προφανές: "κάτω ο πόλεμος, η φτώχια, η καταπίεση κτλ" ενώ χειροπιαστά αποτελέσματα είναι μόνο οι κατεστραμμένες βιτρίνες των καπιταλιστών-ιμπεριαλιστών εμπόρων της Αθήνας.
η νεολαία δυστυχώς δεν είναι προοδευτική, απλά αναπαράγει ριζοσπαστικές ιδέες του παρελθόντος.

Πεμ Μαϊ 04, 01:23:36 μμ 2006  
vaggelis said...

οι περισσότεροι ούτε ξερουν γιατί διαδηλώνουν.Είναι βέβαια ρομαντικό και συναρπαστικό να νιώθεις ότι πολεμάς τις υπερδυνάμεις.
Θα προτιμούσα όμως να διαδήλωναν και λίγο
για τα θέματα που θιχθήκαν την Πέμπτη, Μάρτιος 30, 2006 στο blog
Καταραμένη καθημερινότητα!

Πεμ Μαϊ 04, 01:23:47 μμ 2006  
vaggelis said...

Συγνώμη στο post και όχι στο blog...

Πεμ Μαϊ 04, 01:25:58 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Composition Doll said...
Καλημέρα σας, κ. Δήμου.
Γιατί "το Φόρουμ των Νέων"? Μήπως για να το αποδυναμώσουμε κομματάκι?

Όχι, βέβαια! Από νοσταλγία. Ξέρω ότι θα κατέβουν και σαραντάρηδες και πενηντάρηδες - αλλά εβδομηντάρηδες; Δεν αντέχουν τα δακρυγόνα...

Πεμ Μαϊ 04, 01:26:03 μμ 2006  
Black Swan said...

Ναι κ.Δήμου θα σας βρω εκεί λοιπόν.Το Φόρουμ, μέσα στη γενικότερη κρίση της αριστεράς, αποδεικνύει πως κάτι κινείται και πως αναβιώνουν οι από καιρό χαμένες και ξεχασμένες μας συλλογικότητες.Αλλά το νόημα του Σιάτλ, το νόημα της διαμαρτυρίας στην Τζένοβα, όλες αυτές οι απαντήσεις της κοινωνίας έρχονται με καθυστέρηση μισού αιώνα, όπως τα ραδιοκύματα από ένα πολύ μακρινό άστρο.

Η παγκοσμιοποίηση δεν διαδραματίζεται στο χώρο αλλά στο χρόνο.

Και αν ο πόλεμος εναντίον της χαθεί, δεν είναι επειδή ο αντίπαλος κυβερνάει τον πλούτο, καθώς λένε μέρα-νύχτα στα ΜΜΕ, αλλά επειδή ελέγχει την επιτάχυνση.

Λίγη απ' αυτήν την τελευταία δεν θα έβλαπτε, βέβαια, τη σκέψη της Αριστεράς (και δεν μιλώ για την σταλινική φυσικά)

Πεμ Μαϊ 04, 01:26:55 μμ 2006  
Titika said...

Όπου υπάρχει δράση, αργά ή γρήγορα υπάρχει αντίδραση. Και βέβαια, τι ωραία που θα ήταν αυτή η αντίδραση να ήταν τύπου Γκάντι, της μή βίας. Όμως ο κόσμος δεν έχει ούτε την ωριμότητα ούτε τη νηφαλιότητα για κάτι τέτοιο. Δύσκολο μια μεγάλη παγκόσμια και αντιδραστική μάζα ανθρώπων να επαναστατεί με ομοιογένεια.

Παρόλα αυτά εμένα αυτή η αντίδραση μου κάνει, ακόμα κι ας μην έχει άμεσα αποτελέσματα.
Ακόμα κι ας μην έχει καθόλου αποτελέσματα. Με κάποιο τρόπο πρέπει να αντιδρούμε, να μαχόμαστε γι'αυτα που νιώθουμε.
Για ένα πράγμα χαίρομαι τα τελευταία χρόνια. Που βλέπω οτι οι άνθρωποι αισθάνονται και τα συναισθήματά τους υπερβαίνουν τη ματαιότητα του αγώνα.

Πεμ Μαϊ 04, 01:28:15 μμ 2006  
harry reloaded said...

Το δικαιο παραγεται απο τον καθε ενα που θελει το ιχ του αθικτο,τη βιτρινα αλλα περισσοτερο το ιδιο το μαγαζι του αθικτο,το τοιχο του σπιτιου του χωρις καρικατουρες,τη προσελευση στη δουλεια του ανεμποδιστη. Παραγεται απο ολους οσους συμφωνουν στις εννοιες βανδαλισμος,φθορα,κλοπη,εμπρησμος, ακομα & αποπειρα ανθρωποκτονιας. Που να εξηγω ομως ...Παντως οι αγανακτισμενοι πολιτες εχουν δικαιωμα στη νομιμη αυτοαμυνα.

Πεμ Μαϊ 04, 01:31:51 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

epikairos said...
Εκτός κι αν αγαπητέ Δήμου έχεις να μας προτείνεις καλύτερη και πιο αποτελεσματική λύση.


Αλίμονο - δεν έχω κι έτσι δεν θα σώσω τον κοσμο :))

Αλλά αυτό που έμαθα από την ιστορία είναι ο κόσμος δεν αλλάζει με επαναστάσεις αλλά με συνεχείς μεταρρυθμίσεις και προσαρμογές. (Το Piecemeal engineering του Popper). Όμως και οι διαδηλώσεις και οι επαναστάσεις είναι χρήσιμες - ως μοχλοί πίεσης...

Πεμ Μαϊ 04, 01:31:56 μμ 2006  
frida said...

Συμφωνω.Να αλλαξει ο κοσμος.
Ποιος ειναι ο κοσμος?Εμεις
Αρα ολοι θελουμε να αλλαξουμε.Γιατι δεν το κανουμε?
Γιατι η επανασταση δεν νομιζω οτι ξεκιναει απο την μαζικη συμμετοχη σε διαδηλωσεις, αλλα απο την εσωτερικη αναγκη για αλλαγη.
Γιατι πρεπει να παμε ολοι μαζι να φωναξουμε?Ισως γιατι ειναι πολυ δυσκολο πλεον να ακουσουμε ο καθενας ξεχωριστα τον εαυτο του και κατα συνεπεια τον διπλα του.
Πως γινεται να φωναζουμε τοσο πολυ και να μην ακουει κανεις?Ισως γιατι αυτοι στους οποιους απευθυνομαστε δεν εχουν βαλει μονο το δαχτυλο στο βαζο με το μελι αλλα .....και το κεφαλι τους ολοκληρο!
Γιατι παντα πρεπει να περιμενουμε εναν αρχηγο για να τον ακολουθησουμε?
Αρχηγος ειναι ο εαυτος μας και φωνη οι πραξεις μας.
Η συνταγη της επαναστασης ειναι απλη:
Μια δοση αναζητησης
Μια διαθεση ανατροπης
και πολυ φαντασια!

Πεμ Μαϊ 04, 01:35:48 μμ 2006  
Titika said...

frida said:
Γιατι πρεπει να παμε ολοι μαζι να φωναξουμε?Ισως γιατι ειναι πολυ δυσκολο πλεον να ακουσουμε ο καθενας ξεχωριστα τον εαυτο του και κατα συνεπεια τον διπλα του.

Δεν είναι η φωνή το θέμα. Το θέμα είναι η συγκέντρωση ανθρώπων. Το μαζί. Έχεις κάτι που σε ενώνει με τον άλλον. Και αυτή η ένωση μπορεί να κάνει πολλά.

Πεμ Μαϊ 04, 01:46:24 μμ 2006  
jerry said...

Πολύ όμορφες όλες αυτές οι αντιδράσεις και οι επαναστάσεις, αλλά νιώθω ότι λείπει κάτι ουσιαστικό. Δεν έχει κάποιο πραγματικό λόγο για να επαναστατήσει ο βολεμένος.

Το κάνει απλά για να το κάνει.

Δυστυχώς, μια μεγάλη μερίδα "διαδηλωτών" ανήκει στα άτομα εκείνα τα οποία θεωρούν τα φόρουμ ως μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να συμπλακούν με τα ματ και να προκαλέσουν υλικές ζημιές. Ε αυτά τα στοιχεία τα σιχαίνομαι και γι'αυτό δε νιώθω ποτέ οίκτο όταν βλέπω στην τηλεόραση τα ματ να τους δέρνουν. Τι σου έφταιξε το αυτοκίνητό μου ή/και το μαγαζί μου και πρέπει να καεί;

Για να συγκινιθεί ακόμη κι ο απλός πολίτης, κάθε ηλικίας, χρειάζεται κάτι πολύ πιο δυνατό και γενικό από τον αόριστο φόβο της παγκοσμιοποίησης, τον πόλεμο σε χώρες μακρινές, την απορύθμιση της εργασίας και τη φτώχεια των άλλων, την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Δε νομίζω ότι θα αργήσει η επόμενη επανάσταση, αλλά θα είναι καθολική.
Ο μήνας είναι γνωστός: "November".
Η μέρα είναι γνωστή: "Fifth".

Remember remember the fifth of November.
~ V for Vendetta

Πεμ Μαϊ 04, 01:56:23 μμ 2006  
harry reloaded said...

Σημερα θα φαμε στη μαπα δον αναρχες που κυνηγουν ανεμομυλους & ρεμπελους without a cause...Να το ξεκαθαρισουμε ομως,στα " εθνικα θεματα " ειναι ενωμενοι σαν μια γροθια εναντιον των πλαστογραφων της ιστοριας,που θελουν να τους φανε το ονομα Μακεδονια...Ειναι εναντιον των τουρκων,των τσαμηδων & ολων των υποδουλων εθνοτητων/θρησκειων/εκκλησιων. Ειναι δηλαδη,η ακρα αριστερα του γραικικου φασισμου,ειναι & αυτοι απογονοι αλεκου...

Πεμ Μαϊ 04, 01:56:55 μμ 2006  
glenn said...

Και για να ξεμπερεδεύουμε με τις διαδηλώσεις μια κι έξω. Στις σχολές αστυνομίας διδάσκονται δύο πράγματα: 1ον: Ως μπάτσος θα είσαι πάντα με το ένα πόδι στη φυλακή και με το άλλο στον τάφο. 2ον: Σε διαδήλωση θα κάνεις πίσω μόνο σε μια περίπτωση: αν ο απέναντι είναι πεινασμένος.

Πεμ Μαϊ 04, 01:57:22 μμ 2006  
Cyber-Dust said...

harrys eipes ena soro malakies ante pigene tora na katouriseis

Πεμ Μαϊ 04, 02:07:32 μμ 2006  
apousia said...

''άκρα αριστερά του γραικικού φασισμού''
Χμ..ενδιαφέρων προσδιορισμός!

''Τούρκοι ως υπόδουλη εθνότητα''
Αυτό για να ευθυμήσουμε λίγο,προφανώς..

Πεμ Μαϊ 04, 02:08:55 μμ 2006  
harry reloaded said...

Εχω επισημανει απο χθες στον μπλογκερ εναν ψυχακια που με βριζει. Το μπλογκ χρειαζεται καθαρση.

Πεμ Μαϊ 04, 02:16:31 μμ 2006  
frida said...

@titika

Δεν υποτιμω την αξια της "ομαδικης" διαδηλωσης αλλα πραγματικα αυτη χανει το νοημα της οταν ξαφνικα βλεπουμε σε σχεδον καθε τετοια διαδηλωση να συμμετεχουν και οι γνωστοι αγνωστοι που την μετατρεπουν σε πολεμο επιβιωσης!Τοτε πια κανεις δεν ασχολειται με την ουσια και ξεχναει τον σκοπο(ισως να γινεται και εσκιεμενα).
Δεν ξερω ποσο εφικτο ειναι,αλλα πιστευω πως καθε τετοια ομαδα οφειλει να προστατευει την ουσια της απο την ανουσια παρουσια μερικων αναδρων και δηλων οντων -γιατι δεν μπορουν να μπουν στην κατηγορια των ανθρωπων εφοσον δεν εχουν στομα(εγω κατι κουκουλες με δυο ματια βλεπω!)
Απ'οτι βλεπω ομως δεν γινεται γι'αυτο και υποστηριζω πιο δημιουργικες διεξοδους που μπορει να ειναι και η βαση για πιο "πολιτισμενες" επαναστασεις.

Πεμ Μαϊ 04, 02:44:51 μμ 2006  
aphrodite said...

@blade,

Αν και busy-bee, pls ένα post πίσω!

@epikairos,

Αστα, καλά τα λες, καραμπινάτη & διαπλεκόμενη (& με τα μυαλά -τα ποιά?- στα κάγγελα! Της Αμερ. Πρεσβείας ντε..
Ψήνεται το profile...

Πεμ Μαϊ 04, 03:05:23 μμ 2006  
heinz said...

apousia said...

"''Τούρκοι ως υπόδουλη εθνότητα''
Αυτό για να ευθυμήσουμε λίγο,προφανώς.."

O harry μεσ' τον παραληρηματικό του οχετό, είπε - εκ λάθους προφανώς - μιαν αλήθεια (από μικρό κι από τρελό...):

Οι Τούρκοι (ελάχιστοι είναι Τούρκοι), είναι ένα ακόμα έθνος όμηρος του εγκληματικού κεμαλικού καθεστώτος. Αν θέλετε, πείτε μου να γράψω ένα post να το συζητήσουμε.

Πεμ Μαϊ 04, 03:14:12 μμ 2006  
sizenagir said...

Jerry said:
Ε αυτά τα στοιχεία τα σιχαίνομαι και γι'αυτό δε νιώθω ποτέ οίκτο όταν βλέπω στην τηλεόραση τα ματ να τους δέρνουν

Jerry, έχεις βρεθεί ποτέ σε επεισόδια(π.χ. στο πολυτεχνείο ή τα βλέπεις μόνο από τηλεόραση)?
Επειδή εγώ βρέθηκα μερικές φορές μπορώ απλά να μεταφέρω την εμπειρία μου.
Έξω από το πολυτεχνείο (Στουρνάρη) 12:30 περίπου το βράδυ και ενώ το κλίμα είχε ηρεμήσει αρκετά πλακώνει από το πουθενά(!) μια ομάδα 10-15 παιδιών(!) ηλικίας από 14(!) ως 18 το πολύ και ξαφνικά ακούγεται από το «υπερπέραν» μια φωνή, «πάμε να τα σπάσουμε». Η συνέχεια είναι η γνωστή.
Αυτό που δεν είναι γνωστό σε μερικούς είναι ότι καμιά εικοσαριά μέτρα πιο πέρα ήταν δυο σαραντάρηδες οι οποίοι κατευθύνανε όλη την «δουλειά». Να σημειώσω δε ότι ο ένας εκ των δυο διέθετε και ασύρματη επικοινωνία.

Αυτό το παράδειγμα δεν το φέρνω για να πω ότι κάθε φορά είναι έτσι, απλά θέλω να δηλώσω ότι σε κάθε τι που μας «σερβίρουν» οφείλουμε να είμαστε υποψιασμένοι και να διατηρούμε επιφυλάξεις, χωρίς βέβαια να φτάνουμε στο άλλο άκρο να πιστεύουμε θεωρίες για συνομωσίες κ.α..

Πεμ Μαϊ 04, 03:33:49 μμ 2006  
MainMenu said...

α καλα εισαι σιζεναγκιρ, άστα...από τα σχόλια καταλαβαίνεις ότι οι περισσότεροι είναι απόντες.

Σχολιάζουν τους διαδηλωτες λες κι είναι κοινοί εγκληματίες. Αν είναι δυνατόν.΄Αν ξέρατε τι τραμπουκισμός παίζει και πως κάθε φορά τα πράγματα οδηγούνται στα επεισόδια...

ΝΑ ναι καλα οι μπατσοι και τα ματ και οι καθε ειδους κουκουλες...

Πεμ Μαϊ 04, 03:38:03 μμ 2006  
MainMenu said...

ακόμα κι αν δεν έχει ξυπνήσει ο εντεταλμένος τραμπούκος...τα ματ έχουνε πολλούς τρόπους για να καθιστούν μια πορεία ενοχλητική κι επικίνδυνη...

ε κι αν αυτο δεν πιασει

ερχεται κι ο κοκος να κανει περιοδια με το διπατο πουλμαν στα στενα γυρω απο τη Σολονως...χαχαχα

Πεμ Μαϊ 04, 03:42:22 μμ 2006  
sizenagir said...

Καλά, αλλά να μην τα ρίχνουμε όλα και στους "μπάτσους". Μην ψάχνουμε για εύκολο άλλοθι.
Δεν υπάρχει μόνο άσπρο και μαύρο, το γκρί κυριαρχεί.
Ακούτε Κε Ν.Δ.?

Πεμ Μαϊ 04, 03:53:32 μμ 2006  
BadlyDrawnBoy said...

nd said...Αλλά αυτό που έμαθα από την ιστορία είναι ο κόσμος δεν αλλάζει με επαναστάσεις αλλά με συνεχείς μεταρρυθμίσεις και προσαρμογές. (Το Piecemeal engineering του Popper). Όμως και οι διαδηλώσεις και οι επαναστάσεις είναι χρήσιμες - ως μοχλοί πίεσης...
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των Άγγλων, οι οποίοι, χωρίς μεγάλης κλίμακας επαναστάσεις, από το 1215 και πέρα σταδιακά εκδημοκρατίζονται... Πρώτοι περιορίζουν την αυθαιρεσία της Μοναρχίας (rule of law), πρώτοι αποκτούν ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες, πρώτοι αποκτούν κοινοβουλευτική δημοκρατία... και που δεν έχουν γραπτό σύνταγμα, τί εγινε; Μήπως οι Ελλάδα, που έχει, είναι πιό δημοκρατική και φιλελευθερη χώρα; Η διατήρηση της μοναρχίας και αριστοκρατίας στην γρια αλμπίνα αποδεικνύει του λόγου το αληθές. (βασιλικός δεν είμαι!)

Για να πούμε και του στραβού το δίκαιο όμως, στην περίπτωση τους έπαιξε ρόλο και η Γεωγραφία!

Πεμ Μαϊ 04, 03:57:18 μμ 2006  
Vrennus said...

Επειδή (στα νιάτα μου) έχω βρεθεί πάρα πολύ κοντά στο θέατρο επεισοδείων, μπορώ να καταθέσω ότι έχω εντοπίσει τα ίδια άτομα άλλες στιγμές από τη μια πλευρά κι άλλες στιγμές από την άλλη πλευρά των "αντιμαχομένων παρατάξεων". Βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

@ cobden:
"εμείς οι αριστεροί" είμαστε βεβαίως κατά του Κράτους, όχι υπέρ. Μάλλον εσφαλμένη πληροφόρηση έχετε. Αλλά για αναρωτηθείτε, αυτοί που κόπτονται για τον περιορισμό του ρόλου του Κράτους, δεν είναι οι ίδιοι που απαιτούν από αυτό να προστατεύει τα (οικονομικά) συμφέροντά τους;

Πεμ Μαϊ 04, 03:59:13 μμ 2006  
vaggelis said...

BadlyDrawnBoy
το μόνο καλό που έχει πεί τελευταία ο λαζόπουλος:
ποιά η διαφορά μοναρχίας και δημοκρατίας στην ελλάδα? στην πρώτη κυβερνά μία οικογένεια ενω στη δεύτερη δύο...

Πεμ Μαϊ 04, 04:02:26 μμ 2006  
Vrennus said...

nikos dimou said:

Αλλά αυτό που έμαθα από την ιστορία είναι ο κόσμος δεν αλλάζει με επαναστάσεις αλλά με συνεχείς μεταρρυθμίσεις και προσαρμογές

Εγώ πάλι που έμαθα το αντίθετο, να ζητήσω αποζημίωση από το δάσκαλό μου;
(Μη μου επικαλεσθείτε πάλι τον Popper, θεωρώ αυτόν το χαμαιλέοντα της σκέψης τον πλέον υπερεκτιμημενο διανοητή του περασμένου αιώνα.)

Πεμ Μαϊ 04, 04:06:39 μμ 2006  
Orestis Eniote said...

Προτείνω να μεταφέρουν την Αμερικανική Πρεσβεία από την Αθήνα σε ένα ξεχασμένο νησί της Ελλάδας...

Πεμ Μαϊ 04, 04:09:16 μμ 2006  
MonoEnaComment said...

"To Forum των Νέων"
...σε ένα blog των γέρων. Δεν εχετε άλλη δουλειά και απο το πρωί στη μαρμάγκα?????
:p

Πεμ Μαϊ 04, 04:15:54 μμ 2006  
Anula said...

οταν ακουω για απεργιες και πορειες συγχυζομαι

σχολασα και σταθηκα ομονοια για το τρολευ, παω στη σταση 9 βραδυ βουή, ερχονται γκρουπς ανθρωπων απο τις ...παρακατω στασεις και αναρωτιεμαι ταυτοχρονως γιατι γεμισαμε μπατσους, ερχονται στη ομονοια και αρχιζουν να μιλανε για ματ και πως γλυτωσανε (ηταν και γριες) και τις λεω εγω "δηλαδη, τι εννοειτε, δεν ερχεται το τρολευ?" και μου λενε "ΟΧΙ ΟΥΤΕ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ, ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ"

και τα παιρνω

μετα λεω "ενταξει θα ερθει το λεωφροειο" και ερχεται ενας τυπος (?) και μας φωναζει (20 ατομα ειχαμε στριμωχτει) οτι ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΟΥΤΕ ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ

και τα παιρνω

μετα λεω "ενταξει να παρω ενα ταξι" συνηθως σταματαγε στη μεση της ακαδημιας και προχωρουσε σε αλλη ενδιαφερόμενη οταν ελεγα τον προορισμο μου.. "ισως επειδη δεν εδειξα μπουτι" σκεφτηκα

στις 11 ημουν σπιτι,οταν εφθασα μουρθε σφοδρα επιθυμια να ασπαστω τον ταξιτζη....αλλα εκρατήθην

απο τοτε οταν ακουω για πορειες και απεργιες ...μου γυαλιζει το ματι

Πεμ Μαϊ 04, 04:16:55 μμ 2006  
BadlyDrawnBoy said...

xa χα χα !!! μολις ακουσα ότι το κκε κατηγορεί το φορουμ ότι χρηματοδοτείται από τις δυνάμεις του ιμπεριαλισμού. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ το κκε μόνο του θα σώσει τον κόσμο, χωρίς συμμάχους και χωρίς συνεργασίες. βρε μπας και ο "περιττός" είναι το νεογαλατικο χωριό; (όπως μεταβιβάστηκαν οι εξουσίες από τη ρώμη στο βυζάντιο έτσι και ο πυρήνας της αντίστασης μετατοπίστηκε απο τη β. φραγκία στη Β αθήνα.)

για όλα φταίει η νέα ρώμη και ο νεο-Διοκλητιανός

ΠΑΜΕ είναι η απάντηση από δω και μπρος!

Πεμ Μαϊ 04, 04:18:37 μμ 2006  
BadlyDrawnBoy said...

@ βαγγο έχεις δικαιο... είναι τό μόνο καλό που ειπε

Πεμ Μαϊ 04, 04:19:57 μμ 2006  
Anula said...

Orestis Eniote said...

Προτείνω να μεταφέρουν την Αμερικανική Πρεσβεία από την Αθήνα σε ένα ξεχασμένο νησί της Ελλάδας...

ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΝΗΣΙ

Πεμ Μαϊ 04, 04:20:00 μμ 2006  
BadlyDrawnBoy said...

"εμείς οι αριστεροί" είμαστε βεβαίως κατά του Κράτους, όχι υπέρ"


και ο σταλιν ηταν κατα του κ΄ρατους, μόνο που πιστευε ότι για να πραγματωθει το ακρατικό οραμα του κομμουνισμου έπρεπε να μεσιλαβήσει ένα μεταβατικό σταδιο όπου όλα θα ηταν υπο τον αμεσω έλεγχω του κ΄ρατους aka ολοκληρωτισμός

οι ταμπέλες αριστερα και δεξια ειναι αυθαίρετες ανοησίες-επινοησεις, δημιουργήματα των κρατικοδίαιτων φράγκων (που τόσο πολύ θαυμαζουμε εμείς εδω!)

Πεμ Μαϊ 04, 04:28:14 μμ 2006  
sizenagir said...

Μια αλήθεια είναι ότι ο καθένας βλέπει αυτό που θέλει και τον βολεύει να δεί!

Πεμ Μαϊ 04, 04:28:54 μμ 2006  
Orestis Eniote said...

Anula said...
ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΝΗΣΙ

Από ποιούς;

Πεμ Μαϊ 04, 04:29:53 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Vrennus said...
"Μη μου επικαλεσθείτε πάλι τον Popper, θεωρώ αυτόν το χαμαιλέοντα της σκέψης τον πλέον υπερεκτιμημενο διανοητή του περασμένου αιώνα."

Σοβαρά, ε; Έτσι τον θεωρείτε εσείς... Πάει ο Popper!


MonoEnaComment said...
"To Forum των Νέων"
...σε ένα blog των γέρων

Όχι ΤΩΝ γέρων ρατσιστή μου - ΤΟΥ γέρου. Ένας είμαι. Οι άλλοι είναι νέοι.

Πεμ Μαϊ 04, 04:39:34 μμ 2006  
Anula said...

This post has been removed by the author.

Πεμ Μαϊ 04, 04:41:00 μμ 2006  
Vrennus said...

@ BadlyDrawnBoy:

Αριστερός ο Στάλιν; Ούτε το Κ.Κ.Ε. δεν θα το πιστεύει σε λίγα χρόνια. Όσο για τη διάκριση Αριστερά - Δεξιά αυτή υφίσταται (και θα συνεχίσει να υφίσταται) πολύ πριν μας προκύψουν οι "κρατικοδίαιτοι φράγκοι" (!;) Τώρα, το πώς αντιλαμβάνεται κάποιος αυτή τη διάκριση (κατ' ουσίαν και όχι κατά ταμπέλαν) είναι άλλη συζήτηση.

Πεμ Μαϊ 04, 04:41:01 μμ 2006  
heinz said...

@BadlyDrawnBoy

δεν νομίζω ότι έχεις δίκιο για την Αγγλία.

- Δεν υπάρχει (ούτε και σήμερα) κοινωνική κινητικότητα.
- Η οικονομία της στηρίχτηκε σε ένα καθαρά αποικιοκρατικό μοντέλο (σε εγκληματικό βαθμό πολλές φορές, Ινδία, Κύπρος, Ιρλανδία για αναφέρω ελάχιστα)
- Ακόμα, έως και σήμερα, δεν έχει Σύνταγμα, πράγμα που δίνει στη Δικαιοσύνη νομοθετική εξουσία στην πράξη.
- Οι ταξικοί διαχωρισμοί είναι σαφέστατοι (και θεσμοθετημένοι μέσω των τίτλων ευγενείας).

Ας θυμηθούμε ότι το μοντέλο που ο Μαρξ εξέταζε ήταν η Αγγλία στα μέσα του 19ου αι. Και σήμερα, ο Ντίκενς (ο παραμυθάς, ναι) αποτελεί πολύτιμη πηγή για τη φαινομενολογία και τις διεργασίες στα "κατώτερα" στρώματα της τότε αγγλικής κοινωνίας.

Για το ΚΚΕ δεν λέω τίποτε, όσα λες τα βρίσκω ΠΟΛΥ ήπια ;-)

Πεμ Μαϊ 04, 04:41:37 μμ 2006  
lia_of_surrealism said...

Εγώ θα κάνω κριτική απ'τ'αριστερά και όχι στο post αλλά στο συνασπισμό, oops συγνώμη στο ελληνικό κοινωνικό forum ήθελα να πω. Αρκεί..

Πεμ Μαϊ 04, 04:42:11 μμ 2006  
Vrennus said...

@ anula et al:

Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί κάποιος πρέπει να θυσιάζει τα οποιαδήποτε prada στο βωμό της επανάστασης. Όπως το έθεσε ο σ. Βλαδίμηρος (Λένιν) όταν τον επέκριναν που ταξίδευε Α' θέση (business class) στο τραίνο, ο στόχος της επανάστασης δεν είναι να καταργήσει την Α' θέση αλλά τη Γ'.

@ ΝΔ

Δεν μπορεί πια ένας άνθρωπος να έχει τις απόψεις του; Εσείς προτιμάτε τον Popper, η αφεντιά μου τον Adorno.

Πεμ Μαϊ 04, 04:54:33 μμ 2006  
glenn said...

Πάντως ρε μπαγάσα monoenacomment, σίγουρα θέλει πιο πολύ χρόνο να φτιάχνεις blog - αχυράνθρωπο και να διαβάζεις όλα τα κομμεντς. Για άνεργο πτυχιούχο ΑΕΙ περί τα τριάντα σε κόβω. Έλα πες μας τώρα, τι σπούδασες μωρό μου και η ποτάνα η κενωνία δεν σου το αναγνώρισε;

Πεμ Μαϊ 04, 05:02:26 μμ 2006  
Vrennus said...

Έσβησε η anula το σχόλιό της για τους επαναστάτες με τα prada και το προηγούμενο σχόλιό μου φαίνεται ξεκρέμαστο!

Πεμ Μαϊ 04, 05:08:25 μμ 2006  
Anula said...

Vrennus

με τα prada ισως δεν εγινα κατανοητη και ειναι δικο μου λαθος

οταν λεω prada δεν ενοοω τα χρηματα ή τον φυσικο πλουτο, εννοω τα εργα,τις πραξεις εκεινων που ....κανουν πορειες προς την πρεσβεια Χολυγουντ

περα απο το επεισοδιο στη σταση, θελω να πω και το εξης

παω στη σχολη (τει αθηνας) και μου λενε οτι μαζεψαν οι κομμουνιστες τα παιδια και πηγαν σε πορεια, μαθημα δεν εγινε γιατι ειμασταν μονο 6 ατομα στο αμφιθεατρο (αλλο που δεν ηθελε ο καθηγηταρας)

καθισα εκει και το απογευμα ηρθαν στη σχολη οι "αντιφρονούντες" και αρχισανε το κουτσομπολιο "ειδαμε και εκεινον τον ηθοποιο, και εκεινην την τραγουδιστρια και τον δεινα και την ταδε, τι φορουσανε, πως ειναι απο κοντα εκτος τηλεορασης, τις καμερες, τι ωραια που ειναι τα ματ και ο ουρανος, τα πουλια κτλ κτλ"

υστερα αρχιζαν να γελανε σα βλαμμενα "αχ καλε γιατι δεν μας δειρανε χαχα , τους ξεφυγαμε, χοχο"

και μου ρθε εμετος, αυτοι ειναι μωρε οι "επαναστατες"? (και σαν να μην εφθανε αυτο, φορουσαν πράντα με το καταλληλο πανινο φουλαρι ομως, το 'αντιστασιακον' ενδυμα κουλτουροφοιτητου/ριας)

οταν πηγαινα στη σχολη (η οποια ειναι πανακριβη και ΟΧΙ ΔΩΡΕΑΝ οπως λενε) δεν το εκανα για να ερχεται ο κομμουνιστοφασιστας (με πραντα πάντα) να μου αλλαζει το συμπαν καθε τρεις και λιγο)

Πεμ Μαϊ 04, 05:14:35 μμ 2006  
harry reloaded said...

Οι μπλογκοψυχακηδες κετσαπ & σκονη,μαγαριζουν το μαγαζι. Τα υβριστικα τους σχολια πρεπει να διαγραφουν.

Πεμ Μαϊ 04, 05:18:36 μμ 2006  
heinz said...

@harry disloaded

Κάθαρση!!! Κατά προτίμηση στην ηλεκτρική καρέκλα. Ή στο θάλαμο αερίων?

Θα δούμε....

Πεμ Μαϊ 04, 05:24:05 μμ 2006  
Vrennus said...

Anula

Μας χωρίζε μια σεβαστή χρονική απόσταση κι έτσι ελάχιστη γνώμη (και γνώση) μπορώ να έχω περί του "επαναστατικού φρονήματος" των σημερινών φοιτητών.

Θα σταθώ όμως στο επεισόδιο στη στάση. Ενοχλείστε που μια πορεία σας αναστατώνει το χρονοδιάγραμμα επιστροφής στο σπίτι (κατά μια ώρα το πολύ;) Πόσο σας ενοχλεί όμως που ο εργοδότης σας (και ο κάθε εργοδότης) έχουν τη απόλυτη εξουσία να ρυθμίζουν κατά το δικό τους δοκούν το χρονοδιάγραμμα ολόκληρης της ζωής σας;

Πεμ Μαϊ 04, 05:28:40 μμ 2006  
MainMenu said...

έφυγε ο Σπουδαίος Αλέξης Δαμιανός

Πεμ Μαϊ 04, 05:31:40 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

MainMenu said...
έφυγε ο Σπουδαίος Αλέξης Δαμιανός

Ένας ένας φεύγουν οι φίλοι. Το μαύρο προνόμιο του να είσαι μεγάλος.

Με τον Αλέξη ζήσαμε μαζύ πολλά πράγματα.

Πεμ Μαϊ 04, 05:46:30 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Vrennus said...
@ ΝΔ: Δεν μπορεί πια ένας άνθρωπος να έχει τις απόψεις του; Εσείς προτιμάτε τον Popper, η αφεντιά μου τον Adorno.

Η διαφορά είναι ότι εσείς απαξιώνετε τον Popper ("χαμαιλέων, υπερτιμημένος") κι αυτό θέλει μεγάλο ανάστημα και κοχόνες. Στην γνωστή διαμάχη πάντως ο Adorno δεν καλοπέρασε (ήμουν εκεί...)

Πεμ Μαϊ 04, 05:50:40 μμ 2006  
Dion.M. said...

Στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμη πολλοί τροχοπεδητικοί μηχανισμοί που φρενάρουν την οικονομική ανάπτυξη.

Το αποτέλεσμα είναι να μην γίνονται επενδύσεις και να μένει αναξιοποίητο το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας , που θα έρεπε να είναι ο πιο σημαντικός παράγων ανάπτυξης.

Δεν είμαι αντίθετος με τις εκδηλώσεις του κοινωνικού Forum, με προϋπόθεση ότι θα κινηθούν εντος της νομιμότητας, καίτοι διαφωνώ με τις ιδέες του, και διαφωνώ γιατί νομίζω ότι το κύριο πρόβλημα της Ελληνικής Οικονομίας είναι ο τεράστιος δημόσιος τομέας.

Τεράστιος δημόσιος τομέας σημαίνει business με πολιτικούς και κρατικούς υπαλλήλους, παραμόρφωση της αγοράς, πελατειακές σχέσεις, διαπλοκή και μακροπρόθεσμα ζημιά της οικονομίας, κλείσιμο των επιχειρήσεων, ανεργία και επιβάρυνση της οικονομίας και των εργαζομένων.

Καλό ίσως είναι να ακούγονται κάποιες φωνές υπέρ των εργαζομένων, θα πρέπει όμως αντί να χαϊδεύουμε αυτιά να λέμε και κάπου-κάπου την αλήθεια . Και η αλήθεια είναι ότι το μέλλον των εργαζομένων εξαρτάται κυρίως από τις δυνατότητες που θα τους δοθούν και τις ευκαιρίες, που θα έχουν για ανάπτυξη των προσόντων τους και πρόοδο.

Δυστυχώς σε αυτό το θέμα των ευκαιριών, τόσο ο πολιτικός κόσμος όσο και οι συνδικαλιστές, και πάσης φύσεως προστάτες, έχουν μέχρι σήμερα αποτύχει.

Οπως είπε και η Θάτσερ πρώτα πρέπει να παρασκευάσουμε την τούρτα και μετά να την μοιράσουμε! (Διαφορετικά μοιράζουμε αέρα δηλαδή πληθωρισμό).

Στους τροχοπεδητικούς μηχανισμούς πρέπει ίσως να συμπεριλάβουμε - κατά την άποψή μου- και το Συμβούλιο Επικρατείας, το οποίο με κάποιες αποφάσεις του πολλές φορές γίνεται εργαλείο αντδραστικών και οπισθοδρομικών κύκλων και προβληματίζει για την δυνατότητα αυτών που το απαρτίζουν να αντιληφθούν τα γενικώτερα θέματα.

Πεμ Μαϊ 04, 05:59:20 μμ 2006  
BadlyDrawnBoy said...

heinz Ακόμα, έως και σήμερα, δεν έχει Σύνταγμα, πράγμα που δίνει στη Δικαιοσύνη νομοθετική εξουσία στην πράξη.


αυτό θεωρητικά μοιάζει κακο, στην πράξη όμως λειτουργει μαλλον καλυτερα (πιο γρηγορα, ευέλικτα και αποτελεσματικα) απο από τα ηπειρωτικά συστηματα. Μην ξενχας και του λαικους δικαστες.Αυτοί ουσιαστικα βγάζουν τις αποφάσεις. Στα αγγλοσαξωνικα συστηματα οι ένορκοι συμμετέχουν πολλες φορες και στις αστικές διαδικασίες ενω εδω ο ρόλος τους περιορίζεται. Ο ρόλος των δικαστών είναι παθητικός (υπάρχει όμως και εκεί φωνές που υποστηρίζουν ότι το σύστημα πρέπει να πάρει μια πιο ηπειρωτική στροφη π.χ Lord Woolf)

Οι αγγλοι δεν έχουν γραπτό συνταγμα γιατί δεν το χρειαστηκαν ποτέ. Οι συνταγματικέ διατάξεις παρέχονται υπο τη μορφή των νόμων, διεθνων συνθηκων, νομολογίας, εθιμου κτλ. (αυτό βεβαια έχει μειονεκτηματα και πλεονεκτηματα, προς το παρόν ομως ολα Ok) Αν προκύψει ποτε πολιτειακο πρόβλημα τότε θα αποκτησουν και αυτοί γραπτό συνταγμα.


@ Δεν υπάρχει (ούτε και σήμερα) κοινωνική κινητικότητα


Και κινητικότητα υπάρχει και σοβαρός δημοσιος διαλόγος (χωρίς παράθυρα!). Απλώς όλα αυτα γίνονται χωρίς ανέξοδες ρητορίες, φανφαρες και τυμπανοκρουσίες – είναι ζήτημα διαφορετικής πολιτικης νοοτροπίας και κουλτουρας. Τη διαφορετικότητα δεν πρέπει να την εξωστρακίζουμε.


@ Οι ταξικοί διαχωρισμοί είναι σαφέστατοι (και θεσμοθετημένοι μέσω των τίτλων ευγενείας


Οι ταξικοί διαχωρισμοί είναι εμφανής ή καταπίεση όμως όχι. Στην αταξική(;) ελλάδα και χούντες είχαμε και οι μειονότητες ανέκαθεν καταπιέζονταν (και εξακολουθούν...)

Με πρωτοβουλίες, κυρίως, του εργατικού κόμματος, οι θεσμοθετημένες διακρίσεις συνεχώς περιορίζονται. Ο αριθμός των ισόβιων ευπατριδών στη βουλη των λορδων έχει μειωθει σε σημαντικό βαθμό ενώ αυξάνονται και οι φωνές υπέρ της κατάγησης της βασιλείας. Λιγο η δημογιλής Νταιανα τους χάλασε τη δουλεια... αλλα κάποτε ίσως γίνει και αυτό – είναι θεμα χρόνου

@ Η οικονομία της στηρίχτηκε σε ένα καθαρά αποικιοκρατικό μοντέλο

Ομοίως με την αρχαία αθηνα. Δεν γίνεσαι ευκολά αποικιοκράτης ομως. Για να γίνεις αποικιοκράτης χρειάζεσαι πλούτο και στρατιωτική δυναμη. Επομένως, είχαν μια καλή και στοιβαρη οικονομία πριν γίνουν αποικιοκράτες. Όταν στη νησιωτική αγγλια οι άνθρωποι αποκτούσαν δικαιώματα στην ηπειρωτική ευρώπη, με τα ακαθόριστα γεωγραφικα σύνορα, οι λαοι καταπιέζονταν από τους φεουδάρχες και τις συνεχείς επιστρατεύσεις.

Αποικιοκοκράτες υπήρξαν και οι ισπανοι και οι πορτογάλοι, ποτε όμως οι λαοί τους δεν απόλαυσαν παρόμοιες ελευθερίες με αυτές των αγγλων

Πεμ Μαϊ 04, 06:02:04 μμ 2006  
BadlyDrawnBoy said...

Πάντως πρέπει να παραδεχθούμε ότι τέτοιου είδους φόρα, πέρα από την πολιτική τους διάσταση, είναι ωραία πανηγυράκια, ιδανικά για αυτούς που γουστάρουν απλητες-βουρκώδεις καταστάσεις νερωνικου-γκλαστονμπερικου τύπου

Πεμ Μαϊ 04, 06:07:44 μμ 2006  
harry reloaded said...

Τα υβριστικα εναντιον μου ακομα να σβηστουν.

Πεμ Μαϊ 04, 06:08:51 μμ 2006  
Anula said...

vrennus said:

"Ενοχλείστε που μια πορεία σας αναστατώνει το χρονοδιάγραμμα επιστροφής στο σπίτι (κατά μια ώρα το πολύ;) Πόσο σας ενοχλεί όμως που ο εργοδότης σας (και ο κάθε εργοδότης) έχουν τη απόλυτη εξουσία να ρυθμίζουν κατά το δικό τους δοκούν το χρονοδιάγραμμα ολόκληρης της ζωής σας; "

-

1) δεν ηταν μια ωρα, σχολασα 6 και περασα 3 ωρες ψωνιζοντας Χοντο σεντερ, μετα στις 9 για τρολευ βγηκα παγανιά

2) Οταν μου αναστατωνουν το χρονοδιαγραμμα αντιδρω ασχημα. Εχω απευθυνθει ήδη σε ψυχίατρο.

3) Ο εργοδοτης μου δεν καταλαβαινω που κολαει. Και εγω τους μισουσα μεχρι που ειδα οτι υπαρχουν και καλοι εργοδοτες. Απλα Μαμας τους κακους, προσπερνας το σκουπιδι, Οποίον στην αθηνα εγινε Βουνον. (σε ολες τις μορφες και εκφανσεις, σε λιγο θα μιλαμε για art installation σκουπιδιων)

και σα να μη φτανει αυτο, ειμαστε και ψιλογυφτούλακες, τα πεταμε οπου ναναι ε

Πεμ Μαϊ 04, 06:09:19 μμ 2006  
heinz said...

@Οι ταξικοί διαχωρισμοί είναι εμφανής ή καταπίεση όμως όχι

Σου θυμίζω τα γεγονότα του Brixton (τέλη '70?) κι επίσης την απεργία των 600-τόσων ημερών.

@Ομοίως με την αρχαία αθηνα.

Ε, και? Που ισχυρίστηκα εγώ οτι η αρχαία Αθήνα ήταν (συνολικά) μοντέλο προς μίμηση?

@Δεν γίνεσαι ευκολά αποικιοκράτης ομως. Για να γίνεις αποικιοκράτης χρειάζεσαι πλούτο και στρατιωτική δυναμη.

Η περίοδος της πείνας στην Ιρλανδία είναι γνωστή (γι' αυτό άλλωστε και γέμισε η Αμερική Ιρλανδούς). Πλούτο και στρατιωτική ισχύ έχουν κι άλλες χώρες. Αλλά τόσο εγκληματική συμπεριφορά...

@..με τα ακαθόριστα γεωγραφικα σύνορα,

δεν ξέρω κατά πόσο τα καθορισμένα σύνορα έλυσαν το πρόβλημα.

@Τη διαφορετικότητα δεν πρέπει να την εξωστρακίζουμε.

Δεν την εξοστρακίζω εγώ, οι Άγγλοι την εξοστρακίζουν: στο Ιράκ.


@Στα αγγλοσαξωνικα συστηματα οι ένορκοι συμμετέχουν πολλες φορες και στις αστικές διαδικασίες ενω εδω ο ρόλος τους περιορίζεται.

Αυτό αφορά το δημοκρατικό έλλειμα της ελληνικής κουλτούρας. Ότι τα πράγματα πάνε στραβά στην Ελλάδα, δεν σημαίνει ότι πάνε καλά στην Αγγλία.

Και γενικώς (και για το σημερινό post): Το ότι δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό που θέλουμε, δεν μπορεί να μας υποχρεώσει να κάνουμε αυτό που δεν θέλουμε.

Πεμ Μαϊ 04, 06:14:39 μμ 2006  
heinz said...

@ha卐卐y reloaded

Κλαψ, κλαψ....

Πεμ Μαϊ 04, 06:16:32 μμ 2006  
BadlyDrawnBoy said...

@Σου θυμίζω τα γεγονότα του Brixton (τέλη '70?) κι επίσης την απεργία των 600-τόσων ημερών.


δείγμα υγιούς κοινωνίκής κοινιτικότητας. Σε καμία άλλη ευρωπαικη χώρα οι μετανάστες δεν προσαρμόστηκαν τόσο καλά όσο στη βρετανία. Υπάρχουν μεν προβληματα, όχι όμως τόσο σοβαρα όπως στη γαλλία, γερμανία, ιταλία, ισπανια , ελλαδα και στις καινουριες χώρες. Η ακροδεξιά στην αγγλία δεν έχεί απκτήσει μορφή κινήματος- παραμένει αδύναμη και γραφική

@δεν ξέρω κατά πόσο τα καθορισμένα σύνορα έλυσαν το πρόβλημα.

ουτε κι εγώ ξερω. Τα σύνορα της αγγλίας ηταν φυσικά (ακτες και θάλασσα) γεγονός που τη προστάτευαν από επιδρομές ξένων και για αυτό οι εσωτερικ΄ς ζημώσεις ηταν πιο ηπιες και ομαλέςσε λίγο θα μας μαλωσουνε, γιατί ξεφύγαμε από το θεμα!

Πεμ Μαϊ 04, 06:28:19 μμ 2006  
apousia said...

@heinz 15.14μ.μ.

Τώρα είδα το σχόλιο.
Δεν νομίζω πως εννοούσε αυτό ο harry,ίσως κι εσύ γι'αυτό γράφεις ''εκ λάθους''.
O harry,έχει γράψει καταπιεσμένους και στερούμενους δικαιωμάτων τους μουσουλμάνους της Θράκης.
Προφανώς αναφέρεται στην ίδια καταπίεση που υφίστανται οι Κούρδοι στην Τουρκία,και οι Έλληνες της Πόλης,συγγνώμη,οι γραικοί στην Ισταμπούλ.
Αλλά μη φεύγουμε από το forum...

Πεμ Μαϊ 04, 06:32:22 μμ 2006  
Υποκείμενο δικαίου said...

Θα είμαι κι εγώ στο πεζοδρόμιο αυτό το Σαββατοκύριακο-μολονότι δεν συμφωνώ με όλες τις θέσεις των υπόλοιπων διαδηλωτών, ούτε είμαι τόσο νέος.

Δυστυχώς, οι αντιφάσεις του κινήματος δεν μπορούν να κρύβονται για πάντα.To πρόβλημα με τις επιδοτήσεις έχει και δύο αντίστροφες όψεις.

Η πρώτη είναι η οικονομική βοήθεια στον τρίτο κόσμο - το "άλλοθι" των επιδοτήσεων. Αυτή έχει χαρακτηρισθεί σαν "χρήματα που αφαιρούνται από τους φτωχούς της Ευρώπης, και δίνονται στους πλούσιους του τρίτου κόσμου". Στην Ελλάδα, ξερουμε την εικόνα από τα κοινοτικά πλαίσια: συγκεντρωτισμός, ρουσφέτι, νεποτισμός, σπατάλη, και μόνο πρόσκαιρες θέσεις εργασίας. Μάταια μερικές χώρες του τρίτου κόσμου φωνάζουν ότι δεν θέλουν ελεημοσύνη, αλλά ίσους όρους.

Η δεύτερη είναι το dumping των ευρωπαϊκών αφροτικών προϊόντων στον τρίτο κόσμο. Εξαιτίας των επιδοτήσεων, παράγουμε πολύ περισσότερα από όσα μπορούμε να απορροφήσουμε. Ό,τι περισσεύει, ξεπουλιέται πάμφθηνα στις αγορές του τρίτου κόσμου. Με τον τρόπο αυτό, καταστρέφουμε όση τοπική παραγωγή έχει απομείνει. Τυπικό παράδειγμα είναι η ευρωπαϊκή ζάχαρη.

Δυστυχώς, ακόμα και αν σταματήσουν οι επιδοτήσεις, το πρόβλημα δεν είναι βέβαιο ότι θα λυθεί. Μία συνέπεια θα είναι ότι μεγάλες ευρωπαϊκές αγροκτηνοτροφικές επιχειρήσεις θα αρχίσουν να αγοράζουν γη στον τρίτο κόσμο . Γιατί όχι; Θα είναι φθηνή, και δεν θα υπάρχουν ενοχλητικοί νόμοι για φυτοφάρμακα, κτλ. Οι μικροί αγρότες θα χάσουν την γή, και θα καταλήξουν στις πόλεις.

Μία καλύτερη λύση θα ήταν να ενισχυθούν οι τοπικές αγορές του τρίτου κόσμου. Για να γίνει αυτό, χρειάζονται αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, στην οργάνωση της παραγωγής, αναδασμοί, η αξιοποίηση της τοπικής γνώσης. Αυτά δεν είναι εύκολα πράγματα- πόσο μάλλον όταν πρέπει να γίνουν από τα συγκεντρωτικά, και συχνά διεφθαρμένα, κράτη του τρίτου κόσμου.

Μερικοί έχουν την εντύπωση πως η Ελλάδα είναι πολύ μικρή για να έχει ευθύνη για τα δεινά του κόσμου. Κάνουν λάθος. Στην Ευρώπη, ισχύει η αρχή της ομοφωνίας για τα περισσότερα θέματα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χώρα, και κάθε veto, μετράει. Και η Ευρώπη δεν είναι σίγουρα μικρή.

Τα τελευταία χρόνια, κάναμε δύο (τουλάχιστον) εγκλήματα: το πρώτο η συνεχιζόμενη υποστήριξή μας στις επιδοτήσεις.

Το δεύτερο, είναι ο τρόπος με τον οποίο σαμποτάραμε την απόφαση της Επιτροπής για τα διπύθμενα τάνκερ. Αυτά είναι δεξαμενόπλοια που δεν προκαλούν, σε περίπτωση ατυχήματος, την καταστροφή που έκανε το Prestige στις Ισπανικές ακτές (τα ατυχήματα αυτά είναι από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές που μπορούν να συμβούν, από οικονομική, οικολογική και ανθρώπινη άποψη).Η Ελλάδα έκανε ό,τι μπορούσε για να παρατείνει την προθεσμία αντικατάστασης των επικίνδυνων μονοπύθμενων πλοίων (την φθάσαμε μέχρι το 2020-κάτι, από ότι θυμαμαι). Αν οι αρχικές προτάσεις είχαν γίνει δεκτές, το Prestige δεν θα έπλεε στις θάλασσες.

Φτωχοί, για τα δυτικά δεδομένα, μπορεί. Τίμιοι, όχι. Και αντί για την αμερικανική πρεσβεία, μία πορεία στην ελληνική Βουλή θα ήταν πιο εύστοχή...

Πεμ Μαϊ 04, 06:32:55 μμ 2006  
Anula said...

Oson afora tin Agglia
- - - - - - - - - - - -

Η αγγλια ειναι η αποδειξη οτι οσο καλο και να γινει το κοινωνικο κρατος, εαν ο πολιτης εχει εμποδια μεσα του (ηθη, εθιμα, μορφωση, επιπεδο διαβιωσης, διαλυμενη οικογενεια), τοτε δεν γινεται τιποτα, παλι θα καταντησει προλεταριάτο.

ΕΛΛΑΔΑ VS ΑΓΓΛΙΑ

η διαφορα μας με τους αγγλους ειναι οτι αυτοι ζητιανευουν τις κρατικες υπηρεσιες προνοιας ενω εμεις ζηταμε δανεικα απο συγγενεις και φιλους!!!

παιρνουν το μηνιατικο νοικι, και λεφτα για φαγητο, αμα τα ονειρα σου ειναι και λιγο περιορισμενα και την βρισκεις με παρεουλα και μπυρα, (και χασισακι) τοτε ολα ειναι μια χαρα, σιγα μη δουλεψουμε

Συμπερασμα: καμια φορα συμφερει να εισαι προλεταριατο!!! :-)

Πεμ Μαϊ 04, 06:36:24 μμ 2006  
Orestis Eniote said...

Anula said...
ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΝΗΣΙ

orestis eniote said...
Από ποιούς;
.
.
.
.

Anula said...
δεν ηταν μια ωρα, σχολασα 6 και περασα 3 ωρες ψωνιζοντας Χοντο σεντερ, μετα στις 9 για τρολευ βγηκα παγανιά


Α, τώρα κατάλαβα από ποιούς...

Πεμ Μαϊ 04, 06:50:20 μμ 2006  
harry reloaded said...

Οι Τουρκοι της Γκατζολιας ειναι Τουρκοι & εσεις τουρκοσποροι. Δεν εμπεδωσατε το μαθημα που σας εδωσαν τα προηγουμενα 400 χρονια,γι' αυτο θα το επαναλαβουν για αλλα 400.

Πεμ Μαϊ 04, 06:53:50 μμ 2006  
heinz said...

@ha卐卐y disloaded

Οι Τούρκοι παιδί μου, αγράμματο, δεν έδωσαν κανένα μάθημα σε κανέναν.

Επρόκειτο περί Οθωμανών. Ο όρος "Τούρκοι", βγαίνει στην επιφάνεια στα τέλη του 19ου κυρίως με τον θεωρητικό Ζιγιά Γκιοκάλπ που στο έργο του "Αρχές Τουρκισμού", αποφορτίζει τον όρο "Τούρκος" από την έννοια του αγράμματου, ζωοκλέφτη κλπ.κλπ. που μέχρι τότε είχε. Και προσφέρει ένα θεωρητικό υπόβαθρο για
την ανάπτυξη του τουρκισμού.

Έτσι κι έλεγες Οθωμανό "Τούρκο", σ' έσφαζε στο γόνατο για εξύβριση...

Όσο για τα "μαθήματα", μάθε πρώτα για τους Οθωμανούς. Ας λέει ό,τι θέλει ο καθένας, επρόκειτο για την πλέον ανεκτική μεσαιωνική αυτοκρατορία.

Και, αν μιλάς για τους μουσουλμάνους της Θράκης, τράβα πρώτα εκεί, μίλα μαζί τους, ζήσε μαζί τους και μετά τα ξαναλέμε. Αλλά, αν σε πλακώσουν οι ίδιοι στις σφαλιάρες σε κάποια χωριά, έτσι και τους πεις "Τούρκους", μην αρχίσεις να κλαίγεσαι. Ο εκτουρκισμός των μουσουλμάνων της Θράκης, είναι επίτευγμα του 1950, και έγινε από το Ελληνικό κράτος.

Πεμ Μαϊ 04, 07:09:36 μμ 2006  
harry reloaded said...

Το παραληρημα του κετσαποπαιδου επιβεβαιωνει το οτι ειναι ψυχοπαθης. Το περιβολι του τρελλου βρηκε το κυπαρισσι του...

Πεμ Μαϊ 04, 07:17:46 μμ 2006  
synas said...

Δε νομίζω, πως στην Ελλάδα υπάρχουν και πολλοί ιδεολόγοι. Όποιος φωνάζει, φωνάζει για το στενό προσωπικό του συμφέρον. Και μόλις το βρει, σκάει.
Οι ιδεολόγοι δεν βγαίνουν συνήθως στους δρόμους να σπρώχνουν και να σπρώχνονται, να ουρλιάζουν, να βρίζουν και να παίζουν ξύλο. Μάλλον γιατί έχουν πιο εκλεπτυσμένη φύση, πιο μοναχική ιδιοσυγκρασία και κυρίως γνωρίζουν, πως αυτές οι τακτικές δεν αποφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Μέσα σ’ όλο αυτό το συφερτό, προφανώς βέβαια υπάρχουν και κάποιοι ιδεολόγοι, όπως εξάλλου και στη πολιτική.
Και προσωπικά αυτό το «μαζί» μου κάνει πιο πολύ για «μάζα». Και μου μυρίζει εξαθλίωση. Οι εξαθλιωμένοι δεν κάνουν πάντα τις επαναστάσεις;
Οι ιδεολόγοι απλά τους σπρώχνουν απ’ τα άνετα γραφεία τους και τους «χρησιμοποιούν» ως μέσο πίεσης.

Πεμ Μαϊ 04, 07:46:09 μμ 2006  
Dion.M. said...

@ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΚΑΙΟΥ SAID:...Και αντί για την αμερικανική πρεσβεία, μία πορεία στην ελληνική Βουλή θα ήταν πιο εύστοχή...


Συμφωνώ απολύτως ... Kαι πολύ πιο αξιοπρεπής θα πρόσθετα, αλλά τί να κάνουμε;...
Πρέπει να καλλιεργήσουμε και τον αντιαμερικανισμό!

Πεμ Μαϊ 04, 07:50:32 μμ 2006  
heinz said...

ha卐卐y disloaded croaked...

"Το παραληρημα του κετσαποπαιδου επιβεβαιωνει το οτι ειναι ψυχοπαθης. Το περιβολι του τρελλου βρηκε το κυπαρισσι του..."

Ποιός αλήθεια είμαι γω και που πάω....

Πεμ Μαϊ 04, 08:01:18 μμ 2006  
Dion.M. said...

ΑΠΟΥΣΙΑ SAID:...και οι Έλληνες της Πόλης,συγγνώμη,οι γραικοί στην Ισταμπούλ.
Αλλά μη φεύγουμε από το forum...

..Μιά και φύγαμε από το Forum να σημειώσουμε ότι το όνομα Κωνσταντινούπολη, στο οποίο επιμένουν οι Ελληνες είναι Λατινικό. (το όνομα Κωνσταντίνος είναι λατινικο, το αντίστοιχο Ελληνικό με το ίδιο νόημα είναι Ευστάθιος) ενώ οι Τούρκοι επιμένουν σε παραφθορά της Ελληνικής φράσης "στην Πόλη".

Για τους Τούρκους, ο Τόϋνμπυ αναφέρει ότι, έχοντας νομαδική νοοτροπία η σκέψη τους ήταν να εκμεταλλευτούν τους υποτελείς λαούς όπως έκαναν με τα κοπάδια τους. (Χαράτσι, παιδομάζωμα). Για τον λόγο αυτόν αν και δημιούργησαν με την στρατιωτική ισχύ μεγάλη αυτοκρατορία, που κράτησε αιώνες, δεν είχαν αντίστοιχη προσφορά στον πολιτισμό. Εν αντιθέσει με τους άλλους μουσουλμάνους τους Αραβες. Ποτέ όμως δεν είχαν φυλετικές διακρίσεις. (Μόνο θρησκευτικές)

Πεμ Μαϊ 04, 08:10:59 μμ 2006  
glenn said...

Μόλις έριξα μια ματιά στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του φόρουμ. Μα καλά, πότε θα προλάβουν να τα συζητήσουν όλα αυτά; Ποιος έβαλε αυτή την κολοσιαία ατζέντα; Δεν νομίζω να υπάρχει κάτι που δε θα συζητηθεί. Κι όταν βλέπω κάτι τέτοια καταλαβαίνω ότι επί της ουσίας δε θα συζητηθεί τίποτε.

Πεμ Μαϊ 04, 08:12:50 μμ 2006  
harry reloaded said...

Γλωσσολογικο σφαλμα οτι η Ιστανμπουλ ειναι απο το...εις την κλπ,ειναι ηχοποιητη λεξη,οπως το μπαμ.Οι τουρκοι ακουγαν τη λεξη σιδηροδρομο & την ειπαν Ι,οπως ακουν ροδοπη & λενε ροντοπ,οπως εμεις ακουμε λοντον & λεμε λονδινο.

Πεμ Μαϊ 04, 08:17:45 μμ 2006  
mickey said...

Ο κόσμος δεν αλλάζει με πορείες και διαμαρτυρίες με αφελή συνθήματα, ειδικά όταν βασίζονται στην άγνοια ή (ακόμα χειρότερα) στην ημιμάθεια. Οι πραγματικές αλλαγές συμβαίνουν από εκείνους που βασίζονται στη γνώση, τη συστηματική εργασία και την αξιοποίηση της τεχνολογίας.

Οι μόνες επαναστάσεις που έχουν αλλάξει ουσιαστικά τον κόσμο είναι οι "πρακτικές" (γεωργική, βιομηχανική και άλλες, γνωστές συνήθως ως "τεχνολογικές", αν και έχουν ευρύτερο φάσμα). Οι υπόλοιπες απλά διαιωνίζουν μια υπάρχουσα κατάσταση και εναλλάσσουν συντηρητισμούς στην εξουσία και την κοινωνία.

Η φωτιά, το ρολόι, το Internet, ο Maxwell και ο Ford άλλαξαν τον κόσμο. Όχι ο Ναπολέων, ο Χριστός και τα Άπαντα των Αρχαίων Ελλήνων Συγγραφέων.

Πεμ Μαϊ 04, 08:37:42 μμ 2006  
Dion.M. said...

Harry,

Ποιά είναι η γνώμη σου για τον Σκεντέρμπεη; Ηταν Αλβανός ή Βυζαντινός (Ρωμιός) και λεγόταν Γεώργιος Καστρυώτης;

Το πιο πιθανό βέβαια είναι να ήταν και τα δύο εφ'όσον η σημερινή Αλβανία ήταν μέρος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Το θέμα είναι τι συνείδηση είχε!
Ο ίδιος ήξερε πως ήταν Αλβανός;

Πεμ Μαϊ 04, 08:38:58 μμ 2006  
glenn said...

Ωπα ρε μυ! Ο Maxwell κι όχι ο Faraday ή ο Hertz; Τάχεις παρεξηγήσει τα πράγματα...

Τα δε άπαντα έχουν παίξει καθοριστικότατο ρόλο. Μην ανοίξουμε τέτοια συζήτηση τώρα.

Πεμ Μαϊ 04, 08:41:43 μμ 2006  
mickey said...

Glenn, καταλαβαίνεις πολύ καλά τι εννοώ! Δεν μπορώ να παραθέσω όλα τα ονόματα και τις πρακτικές "επαναστάσεις". Κι αυτοί που αναφέρεις "παίζουν" φυσικά, όπως και πολλές χιλιάδες άλλοι. Μήπως πρέπει να τους γράψω ΟΛΟΥΣ; :))

Αν θέλετε να ανοίξετε συζήτηση, καλώς να την ανοίξετε. Εγώ πάντως λέω να την κάνω γενικώς...

Πεμ Μαϊ 04, 08:45:33 μμ 2006  
harry reloaded said...

Ειναι βεβαιο οτι το Καστρο ειναι αλβανοχωρι,οπως & το 100% της Ρουμελης,δεν ξερω το πραγματικο επωνυμο του Γιωργη,προφανως το Καστριωτης ειναι τοπωνυμιακο τυπου Βελεστινλης. Παντως,εχοντας αν οχι εθνικη τουλαχιστον φυλετικη συνειδηση επιστρεφει στη πατριδα του, οπου γινεται μπεης & αλωνει εκ των εσω την οθωμανικη.

Πεμ Μαϊ 04, 08:46:17 μμ 2006  
glenn said...

Έλα βρε μυ, ούτε από αστεία καταλαβαίνεις. Αμέσως αρπάζεσαι. Όσο για να... την κάνεις, ούτε που να το σκέφτεσαι κακομοίρη μου. :)

Πεμ Μαϊ 04, 08:47:10 μμ 2006  
Dion.M. said...

Το κάστρο είναι Αλβανοχώρι αλλά η αλβανική ονομασία νομίζω ότι είναι Γουλάς και όχι Κάστρο.

Πεμ Μαϊ 04, 08:51:15 μμ 2006  
mickey said...

Glenn, φυσικά και δεν αρπάζομαι, απλώς εξηγώ :))

Από τα "άπαντα", τα μαθηματικά, επιστημονικά και γενικά τα "πρακτικά", βοήθησαν. Χρησίμευσαν ως βάση για ΠΟΛΥ μετά. Τα άλλα, που "λατρεύουμε" εμείς οι νεο-γραικοί, όχι και τόσο (άλλωστε εκείνα κυρίως εννοούμε όταν αναφερόαμστε στους "ένδοξους προγόνους μας").

Μιλάω φυσικά για την "αξία" τους ως triggers ουσιαστικών αλλαγών στις κοινωνίες. Όχι τη γενικότερη αξία τους. Ο νοών νοείτω ;)

Πεμ Μαϊ 04, 08:53:18 μμ 2006  
MainMenu said...

Miku συμφωνω με αυτό που λες...αλλά και οι κοινωνικές αναταραχές είναι αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών...΄το ένα φέρνει το άλλο.

χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάθε κοινωνική εξέγερση ειναι δικαιολογημενη ή θα έχει καλή έκβαση...

Ο κόσμος δεν κατεβαίνει στους δρόμους απλά για να κάνει χαβαλέ. Νιώθει ότι αυτό που κάνει έχει κάποιο νόημα. Οι ιδέες που πιστεύουμε έχουν να κάνουν και με το πως θα θέλαμε να είναι τα πράγματα, Όχι απαραίτητα με το πως είναι.

Η πράξη πάντα είναι αντιεπιστημονική. Δεν κάνεις ανάλυση γιατί θες να πιεις νερό ή όχι. Δεν κάνουν κοινωνικές αναλύσεις οι άνθρωποι για να κινηθούν μαζικά. Είναι ανάγκη κοινωνική. Και πάει πολύ πίσω από την αρχή του πολιτισμού. Ακόμα και στο μεσαίωνα καθαρά λαικές εκδηλώσεις έπαιρναν τη μορφή διαμαρτυρίας.

:)

Πεμ Μαϊ 04, 08:54:19 μμ 2006  
glenn said...

Είπες mainmenu: "Η πράξη πάντα είναι αντιεπιστημονική. Δεν κάνεις ανάλυση γιατί θες να πιεις νερό ή όχι."

Μόνο που στην προκείμενη το ... υπερανάλυσαν το πράμα. Δες σχόλιό μου των 8:12μμ

Πεμ Μαϊ 04, 08:58:07 μμ 2006  
mickey said...

Δε γνωρίζω ούτε έναν πρακτικό άνθρωπο που να κατεβαίνει σε πορείες ή να υιοθετεί αφελή συνθήματα στις διαμαρτυρίες του. Εκείνοι που θέλουν ένα καλύτερο μέλλον, απλά κάθονται και το ...προετοιμάζουν!

Μια συντονισμένη επίθεση hackers (ή κάτι αντίστοιχο) στην Αμερικάνικη Πρεσβεία (ή άλλους τέτοιους "στόχους"), νομίζω πως θα ήταν ΠΟΛΥ πιο αποτελεσματική ;)

Πεμ Μαϊ 04, 08:59:13 μμ 2006  
glenn said...

Και επίτρεψέ μου να διαφωνήσω. Η πράξη δεν είναι πάντα αντιεπιστημονική. Ορισμένες φορές όμως είναι. Και, όπως άλλοι προλαλήσαντες είπαν, αν είναι να γίνει κάτι σοβαρό, πρέπει να είναι.

Δηλαδή τι; Θα αρχίσουμε να κατηγορούμε κάτι παλιούς για μιλιταρισμό επειδή όσα δε φτάνει η αλεπού...

Πεμ Μαϊ 04, 09:01:25 μμ 2006  
harry reloaded said...

Κατα εκτιμηση μου,60% των γραικων ειναι αλβανογενεις,30% μακεδονογενεις-σλαυοι & 10% λοιποι ( βλαχοι,ιταλοι,εβραιοι,γυφτοι,ελληνες-στα 7νησα). Επ' αυτου του συνολου,το 70% (που ακουν μπουζουκια,δηλ. τουρκοαραβικη μουσικη & χορευουν τουρκικους χορους ) ειναι τουρκοεπιμειγμενοι.

Πεμ Μαϊ 04, 09:02:53 μμ 2006  
glenn said...

Άντε πες και την κάναμε την επίθεση χάκερς. Άντε πες και καταστέψαμε αρχεία της πρεσβείας και του πενταγώνου (βέβαια αυτοί δεν θα έχουν μπάκαπ στο σενάριό μας). Μετά τι;

Πεμ Μαϊ 04, 09:03:06 μμ 2006  
mickey said...

Αφήστε τις πέτρες και τα τούβλα και πιάστε πληκτρολόγια και ...ποντίκια(*) (άσε κάτω την ουρίτσα μου εσύ).

Heinz, θέλουμε τα φώτα σου ;)

(*) Φυσικά, "real men do it with keyboard only", αλλά υπάρχουν και γυναίκες στον αγώνα :)

Πεμ Μαϊ 04, 09:04:28 μμ 2006  
glenn said...

Ωχ! Τα επεισόδια αρχίζουν απ' το μπλογκ του Δήμου. Ρε θα τον βάλουνε φυλακή τον άνθρωπο!

Πεμ Μαϊ 04, 09:06:37 μμ 2006  
mickey said...

Glenn, αρχίζω να ανησυχώ με το IQ σου! Μήπως ο γάμος με την Αφροδίτη άρχισε ήδη να σε επηρεάζει;

Μην κολλάς στις λέξεις βρε παιδάκι μου. Εδώ κοτζάμ Microsoft γονάτισε στο Open Source και έβγαλε τα development tools της τζάμπα!

Άντε να το κάνω πιο λιανά: Χρειαζόμαστε νέες, πρακτικές και πιο αποτελεσματικές μορφές αγώνα!

Γκέγκε; :))

Πεμ Μαϊ 04, 09:07:53 μμ 2006  
synas said...

Ως χάκερς δεν χρειάζεται να καταστρέψουμε κάτι σώνει και καλά, αλλά ν' αποκτήσουμε πρόσβαση σε πληροφορίες.

Πεμ Μαϊ 04, 09:10:03 μμ 2006  
glenn said...

Ε, τότε λοιπόν ας γράψουμε το αγωνιστικό μας μανιφέστο. Θα το συντάξει ο Δήμου που ξέρει τα περισσότερα γράμματα. Θα το αφήνουμε σε κάδους σκουπιδιών και μετά θα τηλεφωνάμε. Θα αρχίσουμε να χτυπάμε το υπουργείο άμυνας των ΗΠΑ προβάλλοντας τσόντες. :-)

Πεμ Μαϊ 04, 09:12:36 μμ 2006  
harry reloaded said...

Τα μπλογκ*λοπαιδα συζητουν & για ηλεκτρονικο εγκλημα. Μπραβο,ωραια παει το μπλογκ...

Πεμ Μαϊ 04, 09:13:51 μμ 2006  
glenn said...

Ή ακόμη χειρότερα. Θα μπαίνουμε στο site της εκκλησίας και θα βάζουμε κερατάκια στον Χριστοδουλίξ!

Πεμ Μαϊ 04, 09:14:50 μμ 2006  
mickey said...

Προχθές ο γάτος έλεγε στην TV ότι κάποια blogs έχουν ρίξει κυβερνήσεις - και έχουν ελάχιστα χρόνια ζωής. Πόσες πορείες έριξαν κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες; Κι αν συμπεριλάβουμε και τις πιο "μαζικές" και "βίαιες" κινητοποιήσεις, με ποιο κόστος (σε ανθρώπινες ζωές και οικονομική εξαθλίωση);

Υ.Γ. Μου αρέσει που ήθελα να ρίξω ένα μόνο σύντομο σχόλιο και να την κάνω. Βοήθεια, θεραπεύστε με!!!

Πεμ Μαϊ 04, 09:15:14 μμ 2006  
glenn said...

Τον harry θα τον έχουμε για τα σκληρά χτυπήματα. Θα γράφει στους τοίχους "είστε όλοι τουρκόσποροι!"

Πεμ Μαϊ 04, 09:17:38 μμ 2006  
glenn said...

Και ο "μεγάλος γέρος" θα κάθεται και θα καταστρώνει τη στρατηγική καπνίζοντας την πίπα του στα Κιούρκα. Θα επικοινωνούμε με κωδικούς. Θα εκπαιδεύσουμε τις γάτες του να μεταφέρουν μηνύματα...

Πεμ Μαϊ 04, 09:21:34 μμ 2006  
Cyber-Dust said...

This post has been removed by the author.

Πεμ Μαϊ 04, 09:24:44 μμ 2006  
mickey said...

Λοιπόν, αφήστε τις γιαλαντζί χακεριές (προφανώς δεν ξέρετε ούτε τα βασικά), γιατί θα στείλει η Πρεσβεία υπόμνημα στον Γάτο! Το Echelon μας παρακολουθεί - λες και δεν έχει τίποτα καλύτερο να κάνει :))

Όχι τίποτ' άλλο, αλλά θα αμολήσουν όλα τα trolls μαζί και θα προκαλέσουν DoS στο blog - και δε μας σώζει ούτε το word verification ;)

Καταλήγω: Για να αλλάξει ο κόσμος χρειάζεται κάτι καλύτερο και πρακτικό - εδώ και τώρα. Οι περισσότεροι είναι ήδη αρκετά χορτασμένοι ώστε να "θυσιαστούν" για ...οράματα!

Πάω για μουσικοδήγηση πάλι (αν και τελευταία με τα πεντάλ και το τιμόνι γίνεται ενίοτε και μουσικοχορευτοδήγηση). Η χθεσινή στην παλιά εθνική (και ειδικά η "διονυσιακή" στα στροφιλίκια της Κακιάς Σκάλας κατά την επιστροφή) ήταν ...better than sex!

Πεμ Μαϊ 04, 09:26:24 μμ 2006  
mickey said...

Άκρα του τάφου σιωπή εδώ και είκοσι πέντε λεπτά!

Προφανώς έγινε έφοδος της CIA στο Google και "σφράγισαν" το blog. Άφησαν μόνο εμένα να σχολιάζω εδώ μέσα για ...ξεκάρφωμα.

Φοβάμαι πως και η ΕΥΠ έκανε έφοδο στο σπίτι του Γάτου - τους πήρε λίγη ώρα να βρουν τον δρόμο βέβαια, ως συνήθως :)

Άντε να την κάνω κι εγώ. Καλού κακού, φόρτωσα το αμάξι νερό και ξηρά τροφή. Λέω να πάω κατά Ιστανμπούλ μεριά...

Πεμ Μαϊ 04, 09:53:31 μμ 2006  
Grecopean said...

Οι μεν αποποιούνται οποιαδήποτε ευθύνη για τη κατάντια που μας δέρνει (για όλα φταίνε οι Αμερικάνοι και το απρόσωπο κεφάλαιο μα καθόλου ο πατέρας μας, ο θείος μας, ο γείτονας ή εμείς οι ίδιοι) και ζητούνε (βίαιες) επαναστάσεις (να τα κάψουμε όλα για να βρεθεί λύση).

Οι δέ (π.χ. harry reloaded
Kατα εκτιμηση μου,...) ισχυρίζονται ο'τι οι μεν (και όχι μονο) είναι βίαιοι επαναστάτες γιατί έχουν αίμα τουρκοσλάβικο (δυστυχώς ο Σβαρώνος είναι μακαρίτης και συνεπώς δεν μπορεί να λάβει υπόψιν τις ακριβέστατες εκτιμήσεις σου).

Πεμ Μαϊ 04, 10:01:33 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Cyber-Dust said...
"μεγάλοι άνδρες λένε μεγάλες μαλακίες".

Ναι αλλά και οι μικροί λένε μεγαλύτερες.

Έχω απαντήσει και παλιά σε αυτή την άποψη.
Πάντως υπενθυμιστικά: Η Γαλλική Επανάσταση πήγε την Γαλλία 100 χρόνια πίσω (Ναπολέοντας, Βουρβώνοι, άλλος Ναπολέοντας).
Η Αγγλία, χωρίς επανάσταση, ήταν 100 χρόνια μπροστά.
Η Σοβιετική Επανάσταση πήγε την Ρωσία 70 χρόνια πίσω (αν είχε μείνει η κυβέρνηση του Κερένσκυ δεν θα είχαν τα σημερινά χάλια).

Πεμ Μαϊ 04, 10:06:17 μμ 2006  
Cyber-Dust said...

This post has been removed by the author.

Πεμ Μαϊ 04, 10:13:28 μμ 2006  
axilleas said...

Η άποψη του κ. Δήμου περί μεταρρύθμισης είναι κατά τη γνώμη μου σωστή. Η διαρκής αναθεώρηση απόψεων, πρακτικών και τρόπου ζωής βοηθούν πάνω απ'όλα την ίδια την προσωπικότητα στο υγιές διάβα της στο χρόνο. Ποτέ μου δεν κατάλαβα τη φράση "τον σέβομαι γιατί είναι πάντα σταθερός στις απόψεις του". Αλλοίμονο στα 32 μου να έχω τις ίδιες αντιλήψεις με τα 18 μου και ντροπή μου αν στα 60 μου πιστεύω τα ίδια με σήμερα. Αυτό θα σημαίνει ότι για μια ζωή ούτε είδα, ούτε άκουσα, ούτε διάβασα. Μια επανάσταση είναι πάντως απαραίτητη όταν μεταρρυθμίσεις δεν υπήρξαν, ή αν υπήρξαν ήταν επικίνδυνα οπισθοδρομικές. Αέναη κριτική και αναθεώρηση των πάντων λοιπόν.

Πεμ Μαϊ 04, 10:23:25 μμ 2006  
Anula said...

δεν ξερω βρε παιδια, οσα φτωχαδακια ξερω δεν ασχολουνται με αυτα και οσα πλουσιοπαιδα ξερω ασχολουνται και ειναι εγγεγραμενα σε πολιτικες φραξιες και πολυ κομμουνια λεμε

οταν θα χρειαστω διορισμο, θα μπω και εγω σε κομμα, τι μου προτεινετε?

ως καλλιτεχνις μηπως να μπω πασοκ, το υπουργιο πολιτισμου υπο πασοκ κανει θαυματα

αλλα τελευταιως σκεφτομαι οτι η νέα δημοκρατια ισως εχει πιο "επαναστατικο" στυλακι απο το πασοκ, με τον Γιώργο (παπ) εχω μπερδευτει τοσο που δεν ξερω τι λεει οταν μιλαει, αλλαζω καναλι παιδες, δεν κατανοω τιποτα!

Πεμ Μαϊ 04, 10:25:09 μμ 2006  
fwteini said...

@cyberdust
Ψυχραιμία! Δεν ξέρεις ότι εδώ έχουν μαζευτεί οι βασιλικότεροι του βασιλέως? Τέτοιο φιλοαμερικανισμό δεν εχω δεί ούτε εδώ στην Αμερική που ζώ κάποια χρόνια!
Ψυχραιμία λοιπόν ή μάλλον ψυχραιδύο, γιατι αν θέλεις να βγάλεις άκρη μαζί τους θα χρειαστείς διπλή δόση!

Πεμ Μαϊ 04, 10:30:39 μμ 2006  
Anula said...

μισω τις διαδηλωσεις και για αλλο λογο

πας εσυ γυμναστηριο βραδυατικα και με που βγαινεις εχει μετατραπει το κεντρο της αθηνας σε μπατσομάζωμα, παντου μπλε μπλε μπλε, δυστυχως δεν γουσταρω ενστολους αλλιως θα την εβρισκα τουλαχιστον, πας λοιπον να περπατησεις και σε σταματανε (ειμαι υποπτη φατσα) και εχεις τωρα εσυ στη τσαντα διαφορα,εχμ, βρωμικα ρουχα απο το γυμναστηριον, και σου λεει ο μπατσαρας "ανοιξε τη τσαντα σου να δω τι εχει μεσα", και τι του λες τωρα εσυ?

οχι πειτε μου

Πεμ Μαϊ 04, 10:46:06 μμ 2006  
heinz said...

ΕΤ1 τώρα. Αφιέρωμα στον Αλέκο Παναγούλη από τον Στ. Κούλογλου

Θα επανέλθω αργότερα με λίβελο και κριτική (!!!!)

Πεμ Μαϊ 04, 10:46:43 μμ 2006  
Anula said...

ε αυτο θα λεω

Πεμ Μαϊ 04, 10:51:47 μμ 2006  
the resident said...

Nομίζω ότι το να προσπαθούμε να αλλάξουμε τον κόσμο είναι λίγο πολύ άχρηστο. Θεωρώ ανίατη την επί γης αδικία,βλακεία και κακία. Αν υπάρχει κάτι που πρέπει να αλλάξουμε αυτό είναι ο εαυτός μας.

Πεμ Μαϊ 04, 10:51:50 μμ 2006  
NikosXatzopoulos said...

ΓΡΑΠΤΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Αγαπητοί φίλοι του ηλεκτρονικού ημερολογίου ,

ας μην προτρέχουμε ακυρώνοντας τα λόγια του κ.κ. Νικολάου Δήμου. Ο ίδιος είναι αρκετά μεγαλύτερος άρα σοφότερος από εμάς και γνωρίζει καλύτερα.

Θα ήθελα να παρακαλέσω όσους διαφωνούν καθέτως και αδιαιρέτως, να πουν τα επιχειρήματά τους δίχως καταφυγή σε φληναφήματα και αμετροεπείς κατακραυγές.

Πεμ Μαϊ 04, 11:19:37 μμ 2006  
par-i-saktos said...

"I wanted to change the world but I have found out that the only thing that one can be sure of changing is oneself" Aldous Huxley.

αν δεν αλλαξουμε μυαλα ο κοσμος δεν αλλαζει.
αν δεν σταματησουμε να κοιταμε συνεχεια την παρτη μας και το συμφερον μας με καθε κοστος, αν δεν σταματησουμε να υποκρινομαστε στην καθημερινοτητα μας στον διπλανο μας, αν δεν σταματησουμε να κοιταμε τον αλβανο και τον μαυρο σαν εγκληματια πριν ακομα μας μιλησει, αν δε σταματησουμε να ρουφιανευουμε στα αφεντικα μας τους συναδελφους μας για μια θεσουλα, αν δεν σταματησουμε να χωριζουμε τους ανθρωπους με συνορα κα σημαιες, αν δεν σταματησουμε να γκρινιαζουμε απο τον καναπε μας, αν δεν σταματησουμε να γινομαστε φιλανθρωποι τα χριστουγεννα(τι υποκριτες!) και το πασχα, αν δεν σταματησουμε να μιλαμε (αλλα αρχισουμε να ακουμε!), αν δεν σταματησουμε να βριζουμε τους πολιτικους μας και μετα να τους ξανα-ψηφιζουμε, αν δεν σταματησουμε να να τα μετραμε ολα με το χρημα, αν δεν σταματησουμε να παταμε επι πτωματων για την 'επιτυχια´, αν δεν βγουμε στους δρομους, αν δεν γινουμε διεθνιστες...
...ο κοσμος δεν αλλαζει...

Πεμ Μαϊ 04, 11:28:34 μμ 2006  
Υποκείμενο δικαίου said...

Τελευταία νέα-μόλις κυκλοφόρησε η έκθεση της οργάνωσης Reporters sans frontieres για την ελευθερία του τύπου (rsf.org). Υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για το διαδίκτυο, όπου διαβάζουμε:

"Traditional “predators of press freedom” – Belarus, Burma, Cuba, Iran, Libya, the Maldives, Nepal, North Korea, Saudi Arabia, Syria,Tunisia,Turkmenistan, Uzbekistan and Vietnam – all censor the Internet now.
In 2003, only China,Vietnam and the Maldives had imprisoned cyber-dissidents. Now more countries
do.
A score of bloggers and online journalists have been thrown in jail in Iran since September 2004 and one
of them, Mojtaba Saminejad, has been there since February 2005 for posting material deemed offensive
to Islam. In Libya, former bookseller Abdel Razak al-Mansouri was sentenced to 18 months in prison for making fun of President Muammer Gaddafi online. Two Internet users have been jailed and tortured in
Syria, one for posting photos online of a pro-Kurdish demonstration in Damascus and the other for simply
passing on an e-mailed newsletter the regime considers illegal.
A lawyer has been in jail in Tunisia since March 2005 for criticising official corruption in an online newsletter.
While a UN conference was held in Tunis in November 2005 to discuss the future of the Internet,
this human rights activist was in a prison cell several hundred kilometres from his family. ...
Censorship of the Web is also growing and is now done on every continent. In Cuba, where you need
permission from the ruling party to buy a computer, all websites not approved by the regime are filtered.
The situation has worsened in the Middle East and North Africa. In November 2005, Morocco began
censoring all political websites advocating Western Sahara’s independence. Iran expands its list of banned
sites each year and it now includes all publications mentioning women’s rights. China can now automatically
censor blog messages, blanking out words such as “democracy” and “human rights.”....Burma has acquired sophisticated technology to filter the Internet and the country’s cybercafés spy on customers by automatically
recording what is on the screen every five minutes...."

Kαι ούτω καθ' εξής. Συνεπώς, φαίνεται ότι δεν είναι μονόδρομος η παγκοσμιοποίηση - μερικοί κάνουν ότι μπορούν να την σταματήσουν...

(Reporters without borders -2006 Annual report)

Πεμ Μαϊ 04, 11:34:25 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Υποκείμενο δικαίου said...
Τελευταία νέα-μόλις κυκλοφόρησε η έκθεση της οργάνωσης Reporters sans frontieres για την ελευθερία του τύπου (rsf.org). Υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για το διαδίκτυο

Πολύ σκοτεινό μήνυμα...

Καληνύχτα!

Πεμ Μαϊ 04, 11:42:14 μμ 2006  
Anula said...

ΓΡΑΠΤΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ο αδερφος μου ειναι 35αρης και παει στις διαδηλωσεις για να βρει γκομενα

Πεμ Μαϊ 04, 11:51:39 μμ 2006  
Mr Pnin said...

Δεν πρόκειται να λάβω μέρος στις κινητοποιήσεις κατά τής παγκοσμιοποιήσεως, γιατί είμαι υπέρ αυτής.
Αναρωτηθήκατε ποιοι είναι κατά; Η Εκκλησία και οι αντεξουσιαστές και οι κομμουνιστές, δηλαδή τα άκρα... Με κουτοπόνηρη λογική, πιστεύω ότι αφού τα άκρα δε τη θέλουν, ε, τότε η παγκοσμιοποίηση είναι ευεργετική για τους πολίτες αυτού του πλανήτη...
Εξηγούμαι, για μένα παγκοσμιοποίηση σημαίνει η επικράτηση του δυτικού τρόπου ζωής. Θέλω ίντερνετ, ταξίδια στο διάστημα ιατρικές κι άλλες επιστημονικές ανακαλύψεις για μένα, θέλω πρόσβαση στη γνώση, θέλω να χλευάζω πολιτικές, θρησκευτικές και άλλες εξουσίες και να μη φοβάμαι να χάσω το κεφάλι μου, θέλω ανεξιθρησκεία, ανεκτικότητα, δημοκρατία, ελευθεροτυπία, ελέυθερη μετακίνηση οπουδήποτε, τέχνες χωρίς περιορισμούς και λογοκρισία, θέλω να γράφω σ' αυτό το μπλογκ και να μη φοβάμαι ότι κάποιος μυστικός πράκτορας θα είναι στο κατόπι μου, θέλω ελέυθερη οικονομία, ιδιοκτησία για να μη μ' εκμεταλεύεται κανένας άρχοντας κι αυτά -άλλα περισσότερο κι άλλα λιγότερο- τα έχουμε. Για μένα θα ήταν ευχής έργον να τ' αποκτήσουν κι άλλοι λαοί, γιατί πιστεύω ότι θα κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο, πιο ανθρώπινο, πιο ανεκτικό και θα οδηγήσουν σ' ενα πλανήτη που θ' απαρτίζεται από πολίτες-προσωπικότητες κι όχι από υπηκόους κρατών...

Παρ Μαϊ 05, 12:08:25 πμ 2006  
σήμερα σκίζω γάτες said...

ανουλα το εχεις παρη ειδηση οτι διωχνεις κοσμο;

Παρ Μαϊ 05, 12:08:55 πμ 2006  
E.Ntalarizou said...

δεν το νιώθει κανείς?Οι φωνές έπηξαν στον αέρα που κόβεται με το μαχαίρι τώρα πια.Η παγκοσμιοποίηση δεν είναι ούτε ευχή ούτε κατάρα.Στις κοινωνίες μας μπορούμε να μιλάμε -καλή ώρα- να κραυγάζουμε , μα ποιος ακούει;
το αυτονόητο έπαψε να είναι αυτονόητο.
Δεν μας απέμεινε ούτε η ελπίδα της αλλαγής.Η τελεολογία στο τσεπάκι μας, έτσι εύκολα να μπαινοβγαίνει στα καθημερινά μας.
Τα μικρά - μεγάλα όνειρα μας εξοστρακίστικαν στην ουτοπία ανερώτητα.
Χιλιάδες βήματα στους δρόμους,ήχοι...κάποιοι περπατάνε ,
κάποιοι πιστεύουν πως αντιστέκονται.
Υπάρχει η τελεολογία της στιγμής.

Παρ Μαϊ 05, 12:09:31 πμ 2006  
Karamitsos said...

mickey said

Δε γνωρίζω ούτε έναν πρακτικό άνθρωπο που να κατεβαίνει σε πορείες ή να υιοθετεί αφελή συνθήματα στις διαμαρτυρίες του. Εκείνοι που θέλουν ένα καλύτερο μέλλον, απλά κάθονται και το ...προετοιμάζουν!

Εσύ πρέπει να είσαι πολύ ξενέρωτος. Οι πορείες είναι κυρίως συναίσθημα. Να νοιώθεις πως υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που συμμερίζονται τις αγωνίες σου. Κουτσοί στραβοί όμορφοι άσχημοι όλοι μια μεγάλη αγκαλιά. Αυτή είναι η ομορφία των μαζικών συγκεντρώσεων. Τα πρακτικά είναι για όσους δεν έχουν ζωή και προσπαθούν να βάλουν τα πάντα σε κουτάκια για να τα χωνέψουν καλύτερα. Ρε όξω από την παράγκα.

Εσύ πιάσε το πληκτρολόγιο και κάνε την επανάσταση μοναχικά όπου τα συναισθήματα είναι απρόσωπα.

Παρ Μαϊ 05, 12:12:27 πμ 2006  
nikanor said...

Το έχει πεί ο Μιχάλης ο Κατσαρός τι Resistans και αηδίες το Re- δεν κάνει την αντίσταση, το ΑΝΤΙ-ΣΤΕΚΟΜΑΙ έχει άλλη δυναμική ! Αντισταθείτε και σε μένα που τώρα σας μιλάω. (Αλλες εποχές άλλα λόγια).
Δεν είναι μιά ελπίδα το κοινωνικό Forum σήμερα?
Ουτοπική θεωρητική στάση?
Στο κάτω-κάτω τι άλλο έχουμε να ελπίσουμε?
Όπου να γυρίσω όπου να δώ....
Προτιμώ να είμαι με τους εξεγερμένους παρά με τους βολεμένους. Με τους εξγερμένους νοιώθεις ακόμη ζωντανός.

Παρ Μαϊ 05, 12:12:45 πμ 2006  
Anula said...

This post has been removed by the author.

Παρ Μαϊ 05, 12:16:34 πμ 2006  
σήμερα σκίζω γάτες said...

εγω δεν ημουνα εδω για να το δω αυτο που ειπεσ. Σε βλεπω τωρα και το παρατηρσα. τι ενοεισ αν προσμενω σε κατι;

Παρ Μαϊ 05, 12:20:02 πμ 2006  
Elena said...

Καλησπέρα, παρόλο που έχω να τελειώσω κείμενο, διάβασα όλα τα σχόλια των τελευταίων ημερών...Πρώτη φορά επισκέπτομαι το blog...ενδιαφέρον είναι. Μου θύμισε άλλες εποχές.
Κύριε Δήμου, μην παραπονίεστε για την ηλικία σας. Δεν σας είδα υπέργηρο προχθές στην t.v!! (Ευτυχώς που είσαστε και εσείς εκεί και σώσατε την "συζήτηση". Οι άλλοι ήταν ελαφρώς έως πολύ άσχετοι επί του θέματος).
Καληνύχτα και καλή αρχή!!

Παρ Μαϊ 05, 12:25:29 πμ 2006  
σήμερα σκίζω γάτες said...

εμ να κατι τετια λεσ και διωχνεισ το κοσμο.δηλαφη τι ενοεισ οτι θελω να σε βγαλω γκομενα?

Παρ Μαϊ 05, 12:26:38 πμ 2006  
Raven said...

Nikos Dimou said...
Η Γαλλική Επανάσταση πήγε την Γαλλία 100 χρόνια πίσω (Ναπολέοντας, Βουρβώνοι, άλλος Ναπολέοντας).

Gia th rwsia den xerw ti shnaivei, se oti afora omws th galia ta pragmata den eginan akrivws etsi. Toso o galos istorikos G.Lefebvre sto symantiko ergo tou 'La revolution française' oso kai o Agglos Eric Hobsbawm sto 'The Age of Revolution : Europe 1789-1848' katalhgoun safws oti h epanastash katarxhn htan anapofeykth, deyteron h telikh ths apothmhsh einai safestata thetikh. Mhn xexnate oti h katareysh tou Ancien Regime kai h telikh epikratish ths astikhs taxhs edwsan mia aneu prohgoumenou wthish sth galia kai oi Napoleonties katakthseis pagiwsan th nea auth katastash se Eurwpaiko epipedo. Sto eswteriko de ths galias o Napoleontas (o 1os fysika) ekane apisteuto ergo idiws sta prwta 10 dhmiourgika xronia. Mhn xexnate oti to doihkitiko systhma tou antexe 2 pagosmious polemous kai oi prwtes symantikes allages se auto eginan epi Mitterand. Gia na mhn anaferw ton Code Civil kai ena swro alla...

Παρ Μαϊ 05, 12:27:50 πμ 2006  
σήμερα σκίζω γάτες said...

gια να σθυ τιν πω.

Παρ Μαϊ 05, 12:35:24 πμ 2006  
nikanor said...

Το θέμα είναι το κοινωνικό Forum
και όχι η γάτα, ούτε αν μένει η φεύγει η Αννούλα. Και ποιος πάει πιά στις διαδηλώσεις ? Γιατί τι είναι οι διαδηλώσεις ,μόδα? Και πως θα τους ταρακουνήσουμε? Μήπως έχουμε κοινωνική συννοχή να αποφασίσουμε :ΟΤΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ! ΟΥΤΕ ΦΟΡΟΥΣ ΟΥΤΕ ΔΕΗ ΟΥΤΕ ΟΤΕ ! Ποιος έχει τα κότσια να βγεί να απαγγείλει τέτοια παρόλα? Οι Μαγιακόφτσκιδες δεν υπάρχουν πιά τους πάτησε το ΜΕΤΡΟ. Μου φαίνεται οτι το σημερινό μπλογκ έγινε μια ανούσια καλλιγραφία. Καλά κάνει η Διοίκηση και μας ανασκολωπίζει λοιπόν.

Παρ Μαϊ 05, 12:48:54 πμ 2006  
σήμερα σκίζω γάτες said...

ανουλα εισαι πολυ κομπλεξικια.πηγεσ εσβισεσ σχολια που εγραψεσ για να μη δουνε οι αλλοι τι εισαι

Παρ Μαϊ 05, 12:49:17 πμ 2006  
Zoros said...

Μπορεί κάποιος να μου ορίσει την παγκοσμιοποίηση και να μου καταγράψει τα κακά της?
Και αν δεν θέλουμε την παγκοσμιοποίηση τι είναι αυτό που θέλουμε?

Παρ Μαϊ 05, 12:53:16 πμ 2006  
σήμερα σκίζω γάτες said...

αλλα δεν τα ξερεισ καλα τα πραματα ανουλα.ο δημου μπορει να δει πιοσ εσβισε και τι ασβισε.και σιμπερενο οτι θεσ να φτιαξεισ και ιματσζ.

Παρ Μαϊ 05, 12:55:13 πμ 2006  
σήμερα σκίζω γάτες said...

αιστοδιαλο ολοι ψιλομιτιδεσ εδω μεσα

Παρ Μαϊ 05, 01:01:23 πμ 2006  
harry reloaded said...

Πρεπει να επαθα τροφικη δηλητηριαση & ημουν στα προθυρα εμετου. Τωρα νοιωθω καλυτερα. Δεν θελει πολλα ο ανθρωπος για να αρχισει να πιστευει σε " ματιασματα " ,αρνητικες ενεργειες κλπ. Την υγεια μας ναχουμε. Η αγαπη μου για την υγεια & τους ανθρωπους με οδηγει στο παθος μου εναντιον του ελληνισμου/γραικικου ναζισμου. Που οδηγησε τους γραικους & τα βαλκανια ο ελληνισμος ? Οι απογονοι αλεκου δεν εχουν ασθενοφορα & φτιαχνουν νοσοκομεια κουκλα/πανουκλα εξω-μεσα,πεθαινουν στο δρομο σαν σκυλια, αλλα εχουν 160 αεροπλανα,φρεγατες ,υποβρυχια. Σκεφτομουν τωρα με τη δηλητηριαση οτι αν ο πονος ηταν εμφραγμα,θα επεφτα στα νυχια του εκαβ/εσυ.Καταστρεφουν εαυτους & αδελφους λαους που τους θεωρουν εχθρους,οι...ελ.

Παρ Μαϊ 05, 01:02:20 πμ 2006  
Anula said...

Zoros said...

"Μπορεί κάποιος να μου ορίσει την παγκοσμιοποίηση και να μου καταγράψει τα κακά της?
Και αν δεν θέλουμε την παγκοσμιοποίηση τι είναι αυτό που θέλουμε?"

--

Τι είναι η Παγκοσμιοποίηση?
Μια Αγγλίδα πριγκίπισσα που με τον Αιγύπτιο φίλο της έχει ατύχημα σε μια γαλλική σήραγγα μέσα σε γερμανικό αυτοκίνητο που το οδηγεί Βέλγος μεθυσμένος από σκοτσέζικο ουίσκι ενώ τους ακολουθούν Ιταλοί παπαράτσι με γιαπωνέζικες μοτοσικλέτες και τυγχάνει των πρώτων βοηθειών από έναν Αμερικανό γιατρό με βραζιλιάνικα φάρμακα!
Aυτά τα γράφει ένας Έλληνας που χρησιμοποιεί την τεχνολογία του Μ. Γκέιτς κι εσύ τα διαβάζεις σε ένα υπολογιστή της IBM που χρησιμοποιεί ταϊβανέζικα τσιπς και
κορεάτικη οθόνη συναρμολογημένο από εργάτες του Μπαγκλαντές σε ένα εργοστάσιο της Σιγκαπούρης που μεταφέρανε σε φορτηγά Ινδοί και έκλεψαν Ινδονήσιοι και ξεφόρτωσαν Σικελοί λιμενεργάτες και μετέφεραν Μεξικανοί παράνομοι και τελικά σου
πούλησαν Εβραίοι.

Αυτό είναι Παγκοσμιοποίηση!

Παρ Μαϊ 05, 01:02:57 πμ 2006  
Zoros said...

@anula
"Αυτό είναι Παγκοσμιοποίηση!"

:-)))
Και πριν 30 χρόνια, που δεν είχαμε παγκοσμιοποίηση, τι διαφορετικό θα γινόταν στην ιστορία σου?

Παρ Μαϊ 05, 01:07:12 πμ 2006  
harry reloaded said...

Παγκοσμιοποιηση τον παλιο καιρο,σημαινε να εισαι αλβανιδα διγλωση,που μιλαει αλβανικα & ρωμεικα,να σε πηδαει τουρκος,το παιδι σου να παντρευεται βλαχα & να βγαζει εγγονι που μιλαει γραικικα δηλωνει...ελληνας & φωναζει το συνθημα " δεν θα γινεις ελληνας ποτέ,αλβανε,αλβανε ",ακουγοντας τουρκοαραβικη μουσικη & παντρευομενος ρωσιδα...

Παρ Μαϊ 05, 01:17:30 πμ 2006  
Anula said...

πιστευω οτι η παγκοσμιοποιηση ξεκινησε μετα τον Β παγκοσμιο πόλεμο

κυριως με την δημιουργια γρηγορων μεσων μαζικης μεταφορας (επιβατικα αεροπλανα) και στη συνεχεια με τα ΜΜΕ και το ΙΝΤΕΡΝΕΤ

οι αποστασεις εκμηδενιστηκαν, οι ανθρωποι συνεχως μετακινουνται απο ενα "κεντρο" στο αλλο και νομιζω οτι οι εθνοτητες, με την παλια εννοια του καθαρου εθνους, δεν θα υπαρξουν για πολυ ακομα (μονο τα βαλκανια αποκλεισω, αυτα θα αποκτησουν μια ταυτοτητα, βαλκανικη!)

το οραμα του Ρηγα Φεραιου θα γινει πραγματικοτητα, ηδη οι βαλκανιοι μετακινουνται μεταξυ ελλαδος,αλβανιας και βουλγαριας σχεδον ανενοχλήτως (και ελληνες τουριστες εκει πανε καθε σαββατοκυριακο...για οδοντίατρο βεβαια)

ακομα και εμεις οι απογονοι των μεγιστων αρχαιων ελληνων, ω χαρρυ, θα χαθουμε στη λαιλαπα αυτη

the END

Παρ Μαϊ 05, 01:19:18 πμ 2006  
σήμερα σκίζω γάτες said...

εσυ δηλαδη χαρι τι θεορεισ οτι εισαι?

Παρ Μαϊ 05, 01:19:37 πμ 2006  
Axuro said...

Ώστε ο Πλάτωνας ήταν ο πρώτος ΜΕΓΑΛΟΣ φιλόσοφος που υποστήριξε αυτές τις ιδέες, κ. Δήμου; Δηλαδή ο Πυθαγόρας τι ήταν, μικρός; Και ο Εμπεδοκλής; Τόσος δα μικρούλης, έτσι; Και οι Ορφικοί; Ε, γι' αυτούς, ούτε λόγος... Λιγότερο κι από τιποτένιοι! Ρε, δε παν να βουρλίζονται όλοι οι κορυφαίοι ερευνητές του δυτικού κόσμου με το να μας λένε το πόσο απίστευτα σπουδαίοι και σημαντικοί ήταν οι προσωκρατικοί; Τι ξέρουν αυτοί;! Εμείς εδώ στο Ελλαδιστάν μόνο τα ξέρουμε όλα καλά: Ο πρώτος μεγάλος φιλόσοφος ήταν ο Πλάτωνας! Δεν πα να σκούζουν οι ειδικοί της ιστορίας της φιλοσοφίας ότι ολόκληρο το πλατωνικό σύστημα είναι βασικά πυθαγόρειο; (F.M. Cornford, From Religion to Philosophy: A Study in the Origins of Western Speculation, Princeton, Princeton University Press., 1991, σ. 243). Μούτζες τους και τύφλα τους!!! Εμείς εδώ λέμε πως μεγάλος ήταν ο αντιγραφέας, και όχι αυτός που το σκέφτηκε πρώτος. Και δεν σηκώνουμε και κουβέντα, έτσι;;; Αμ' Πώς! Μην σας βασκάνω, κ. Δήμου, αλλά βλέπω πως τα έξι συναπτά έτη των σπουδών σας στην φιλοσοφία έπιασαν πραγματικά τόπο! Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι ο κύριος όγκος των σχετικών σας γνώσεων φαίνεται να αρρύεται από την κατεξοχήν ειδική βιβλιογραφία, δηλαδή από τις... εγκυκλοπαίδειες! Πράγμα απόλυτα ταιριαστό, φυσικά, και με το υψηλότατο επίπεδο των μεθ' υμών διαδιχτυακά συναγελαζομένων συνομιλητών σας... Πάντως, δεν φανταζόμουνα ποτέ, πριν να ιδώ το blogg σας, πως το σπαρταριστό κωμικό θεατρικό του αείμνηστου Τσιφόρου “Η Πινακοθήκη των Ηλιθίων” θα μπορούσε να έχει μια τόσο εντυπωσιακή υψηλής τεχνολογίας εκπλήρωση!

Παρ Μαϊ 05, 01:22:37 πμ 2006  
Axuro said...

Ο μισός πληθυσμός του πλανήτη χρησιμοποιεί ξύλα, κάρβουνα και άλλα στερεά καύσιμα για το μαγείρεμα και τη θέρμανση του σπιτιού του, και τα αέρια που προκύπτουν προκαλούν ετησίως το θάνατο 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στη Γενεύη. (Σχόλιο δικό μου: Η γνωστή συνομωσιολογική και ανορθολογική οργάνωση...)

Ιδιαίτερα ευάλωτοι στους ρύπους από τις ανοιχτές φωτιές, τους φούρνους και τις θερμάστρες με κακό εξαερισμό είναι οι γυναίκες και τα παιδιά στην Αφρική και την Ασία. Από το σύνολο των ανθρώπων που πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας των καυσαερόων, οι 800.000 είναι παιδιά, οι 500.000 γυναίκες και οι υπόλοιποι 200.000 άνδρες.

«Κάθε μέρα και για ώρες κάθε φορά, οι γυναίκες και τα μικρά παιδιά τους αναπνέουν ποσότητες καπνού που ισοδυναμούν με το κάπνισμα δύο πακέτων τσιγάρων ημερησίως» επισημαίνει ο ΠΟΥ στην έκθεσή του Καύσιμα Ζωής: Ενέργεια και Υγεία στο Νοικοκυριό. Η εγκατάσταση θερμαστρών και φούρνων με καλύτερο εξαερισμό θα κόστιζε μόλις έξι δολάρια ανά οικογένεια, εκτιμά ο οργανισμός.

«Η διάθεση πιο 'καθαρών' καυσίμων και βελτιωμένων φούρνων και θερμαστρών στα εκατομμύρια των φτωχών ανθρώπων στις αναπτυσσόμενες χώρες θα μείωνε την παιδική θνησιμότητα και θα βελτίωνε την υγεία των γυναικών» δήλωσε ο γενικός διεθυντής του ΠΟΥ Λι Γιονγκ-γουκ.

Ο καπνός που εισπνέουν τα μέλη μιας οικογένειας που χρησιμοποιεί αυτές τις πηγές ενέργειας διπλασιάζει τον κίνδυνο να παρουσιάσουν τα παιδιά πνευμονία και τριπλασιάζει τον κίνδυνο να υποφέρουν οι ενήλικες από χρόνια πνευμονοπάθεια απ'ό,τι ισχύει για τα νοικοκυριά στα οποία χρησιμοποιείται ηλεκτρική ενέργεια, αέριο ή άλλα πιο καθαρά καύσιμα, καταλήγει η έκθεση.
Πηγή: in.gr

Αφιερωμένο εξαιρετικά στον υπέροχο κόσμο μας, τον καλλίτερο που υπήρξε ποτέ, ο οποίος μείωσε την φτώχεια στο 15% και την μόλυνση στο 2%: Άλλωστε, ο Τάμεσσης είναι γεμάτος ψάρια!!! (πηγή των σχετικών στοιχείων... Νίκος Δήμου!).

Παρ Μαϊ 05, 01:31:46 πμ 2006  
Axuro said...

κλιματική αλλαγή επιβραδύνει το βασικό ρεύμα κυκλοφορίας των ανέμων στον Ειρηνικό, μια μεταβολή που μπορεί με τη σειρά της να επιδεινώσει το φαινόμενο Ελ Νίνιο, να σταματήσει τους μουσώνες στη Νοτιοανατολική Ασία και να μειώσει τα ψάρια στη Νότιο Αμερική.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύεται την Πέμπτη στο περιοδικό Νature,(Σχόλιο δικό μου: γνωστό συνομωσιολογικό και ανορθολογικό περιοδικό...) το σύστημα ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας του Ειρηνικού έχει επιβραδυνθεί κατά 3% από τα μέσα του 19ου αιώνα, και σε έναν αιώνα από σήμερα δεν αποκλείεται να έχει μειωθεί κατά ακόμα 10%.

Η πρόβλεψη αφορά την κυκλοφορία Ουόκερ, ένα μετεωρολογικό σύστημα που καλύπτει ολόκληρο τον Ειρηνικό σε έναν τεράστιο βρόχο από την ανατολή προς τη δύση: άνεμοι που μεταφέρουν υγρασία λόγω της εξάτμισης των τροπικών νερών κινούνται σε χαμηλό υψόμετρο από τον ανατολικό Ειρηνικό προς την ΝΑ Ασία, φέρνοντας βροχές. Στη συνέχεια ο ξηρός άνεμος ακολουθεί την αντίστροφη πορεία μερικά χιλιόμετρα πιο ψηλά στην ατμόσφαιρα.

Το φαινόμενο είναι εμφανές σε βαρομετρικά δεδομένα που καλύπτουν ενάμισι αιώνα και προβλέπονται επίσης από κλιματικά μοντέλα σε υπολογιστές. Η διατάραξη αποδίδεται στην επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου και είναι πιθανό, σύμφωνα με τους ερευνητές, να αυξήσει τη συχνότητα ή την ένταση του Ελ Νίνιο, που κανονικά εκδηλώνεται κάθε πέντε με έξι χρόνια.

Το Ελ Νίνιο μειώνει τις τροπικές βροχές στη ΝΑ Ασία και αυξάνει τη βροχόπτωση στη δυτική Αμερική. Η επιδείνωση του φαινομένου, πέρα από τις κλιματικές επιπτώσεις, θα μπορούσε να μειώσει τους πληθυσμούς ψαριών έξω από τη Νότιο Αμερική, λόγω της μειωμένης ανάδευσης θρεπτικών συστατικών από το βυθό.

Όπως εξηγεί στη δημοσίευση η ομάδα του Γκάμπριελ Βέτσι της αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA)(Σχόλιο δικό μου: γνωστή συνομωσιολογική και ανορθολογική οργάνωση...)
, η διαταραχή της κυκλοφορίας Ουόκερ οφείλεται στο γεγονός ότι η παγκόσμια θέρμανση αυξάνει το ρυθμό εξάτμισης στον ωκεανό περισσότερο από ό,τι αυξάνει τις βροχοπτώσεις. Αυτό οδηγεί σε συσσώρευση υδρατμών στο ατμοσφαιρικό κύκλωμα, και σταδιακά το φρενάρει
Αφιερωμένο εξαιρετικά στον υπέροχο κόσμο μας, τον καλλίτερο που υπήρξε ποτέ, ο οποίος μείωσε την φτώχεια στο 15% και την μόλυνση στο 2%: Άλλωστε, ο Τάμεσσης είναι γεμάτος ψάρια!!! (πηγή των σχετικών στοιχείων... Νίκος Δήμου!).

Παρ Μαϊ 05, 01:40:04 πμ 2006  
Axuro said...

Πηγή για το προηγούμενο κείμενο: in.gr

Παρ Μαϊ 05, 01:41:29 πμ 2006  
andy dufresne said...

H παλιά, καλή μεταμεσονύκτια βάρδια αλλού γυρίζει τις τελευταίες μέρες...
Να δηλώσω οπαδός της.
Όχι ότι δεν μου αρέσει η πρωινή, αλλά όσο κι αν βαραίνει το μυαλό, τελικά γέρνω προς την καρδιά.

Πρωινοί, μην με παρεξηγήσετε, έχετε και σεις τους δικούς σας σταρ της καρδιάς (black swan, δυων ανατελλων κλπ)

Θεές, μην με παρεξηγήσετε, εσείς είστε 24ωρες.


Τώρα όμως θα μιλήσει το μυαλό.

Το post, ως συνήθως, δεν άφησε πολλά σημαντικά να λεχθούν.

Πώς μπορείς να διαφωνήσεις με το κλείσιμο:


Σαφώς οι άλλοι στόχοι του Φόρουμ είναι σωστοί (τους προσυπογράφω όλους) αλλά αποτελούν ευχολόγιο. Εκτός από τις εγγενείς διαφωνίες, λείπουν και οι συγκεκριμένες προτάσεις.

Ωστόσο, αν ήμουνα είκοσι χρονών, θα κατέβαινα και εγώ στους δρόμους. Ας ακούγεται και η Αντίθεση – πάντα έχει κάτι να μας πει. Έστω και σαν αντίρροπη παρουσία!Κι όμως, το τι ψυχεδελικά διαβάσαμε και σήμερα...


Προσωπικοί σημερινοί έπαινοι:

δυων ανατέλλων, blade runner 12:54 μμ, dion.m. 5:59 μμ, υποκείμενο δικαίου 6:32 μμ και 11:34 μμ, mickey 8:37 μμ, axilleas 10:23 μμ, Mr Pnin 12:08 πμ.


Ανάμεσα σε άλλα ενοχλητικά και βαρετά, υπάρχει και ένα θέμα που με στεναχωρεί, οι ύβρεις.

Και σήμερα και προηγούμενες μέρες υπήρξαν φραστικές επιθέσεις, κυρίως σε ΝΔ και harry, οι οποίες θλιβερές και κακόγουστες.

Ο ΝΔ αντέδρασε ευγενικά (χαρά στο κουράγιο σου...) αν και κάποιοι χαρακτηρισμοί ήταν χυδαίοι και φτηνοί.

Ο Popper δε μας διαβάζει...

Ο δε harry επαναλαμβάνει συνεχώς έκκληση για άνωθεν επέμβαση, θλιβερό και άσχημο.

harry, με όλη την αγάπη και το σεβασμό,
αγνόησε τους, δεν σου κάνει καλό αυτό το loop-άρισμα.
Έχεις απόλυτο δίκιο ότι δεν επιτρέπεται να σε υβρίζουν, αλλά δεν λύνεις το πρόβλημα με αυτό τον τρόπο.
Και χαμηλώνεις το προφίλ σου.
Σε χρειαζόμαστε με υψηλό ανάστημα.

Κυρίες και κύριοι,
διαφωνήστε με όποιον θέλετε και κυρίως με ό,τι θέλετε απ' αυτά που είπε, αλλά κάντε το με στυλ.

Ξεχωρίστε τη διαφωνία απ' την ύβρι.

Όταν το αίμα ανεβαίνει στο κεφάλι, κάνουμε πράγματα για τα οποία συνήθως μετανοιώνουμε.

Προτείνω να μην στέλνετε το σχόλιό σας αμέσως μόλις το γράφετε, αλλά να το ξαναδιαβάζετε μετά από πέντε λεπτά (θα μας σώσει κι από πολλά ορθογραφικά...).

Θα κάνει καλό σε όλους.

Παρ Μαϊ 05, 01:41:53 πμ 2006  
Υποκείμενο δικαίου said...

Cornford? Που το βρήκες αυτό- σε κανένα παλαιοπωλείο; Ελπίζω να καταλαβαίνεις ότι δεν είναι ούτε η τελευταία, ούτε και η καλύτερη λέξη για τα θέματα αυτά....Άντεξες μέχρι την σελίδα 243;

Παρ Μαϊ 05, 01:50:52 πμ 2006  
George Evelyn said...

είδα σήμερα μια αγγλική αφίσα του ΠΑΜΕ που προφανώς απευθυνόταν στους ξένους επισκέπετες της διοργάνωσης και η οποία έλεγε (αν θυμάμαι καλα):

IMPROVE CAPITALSM?
IMPOSSIBLE.

REJECT CAPITALISM?
INEVITABLE.

ή τέλος πάντων κάπως έτσι.

Αυτό που με εκνευρίζει περισσότερο με τις σύγχρονες αριστερές δυνάμεις είναι το γεγονός ότι κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους...
Γνωρίζουν ότι ο κομμουνισμός απέτυχε παταγωδώς (σύστημα εντελώς ασύμβατο με την φύση του ανθρώπου κτλ.) αλλα παράλληλα την λένε στον καπιταλισμό (ή στον νεο-φιλελευθερισμό λες και υπήρξε ποτέ παλία και καινούργια έκδοση του..) χώρίς να μπορούν ή να θέλουν να προτείνουν κάτι.
Λύπάμαι αλλά εάν θέλεις να αρνηθείς κάτι θα πρέπει να πείς γιατί αλλά και πως θα μπορούσες να κάνεις κάτι διαφορετικό.
Υποψιάζομαι ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ακούστηκε κάτι πραγματικά ριζοσπαστικό από το στόμα ενός "αριστερού".Ιδίως στην Ελλάδα.
Από ότι φαίνεται η "Αριστερά" σήμερα έχει αναχθεί σε έναν απίστευτα συντηρητικό και αναχρονιστικά πόλο εξουσίας...

Παρ Μαϊ 05, 01:51:38 πμ 2006  
Anula said...

andy dufresne said...

"H παλιά, καλή μεταμεσονύκτια βάρδια αλλού γυρίζει τις τελευταίες μέρες..."

εγω την εδιωξα!!!

Παρ Μαϊ 05, 01:59:30 πμ 2006  
andy dufresne said...

Καλησπέρα Υποκείμενο δικαίου,
ελπίζω να βρίσκεις χρόνο να συμμετέχεις όσο περισσότερο μπορείς, σε χρειαζόμαστε.

Παρ Μαϊ 05, 02:00:00 πμ 2006  
Axuro said...

Υποκείμενο δικαίου said... Cornford? Που το βρήκες αυτό- σε κανένα παλαιοπωλείο; Ελπίζω να καταλαβαίνεις ότι δεν είναι ούτε η τελευταία, ούτε και η καλύτερη λέξη για τα θέματα αυτά....

Σωστά. Όταν υπάρχουν οι εγκυκλοπαίδειες...

Παρ Μαϊ 05, 02:03:29 πμ 2006  
Anula said...

george evelyn said:

"Από ότι φαίνεται η "Αριστερά" σήμερα έχει αναχθεί σε έναν απίστευτα συντηρητικό και αναχρονιστικά πόλο εξουσίας... "

τελικα εχει δικιο ο καραμανλης και η φραξία του, πρεπει να ξεχασουμε τα παραδοσιακα ορια στην πολιτικη ζωη Δεξια, Αριστερα, Κεντρο

και να δουμε τα πραγματα πιο...καλλιτεχνικα και ανοιχτομυαλα
(συμφερει πολυ την Ν.Δημοκρ)

και εγω θα ηθελα ενα πιο ...φυσιολογικον...κουκουε*

*δεν καταλαβαινω γιατι τοσο κολλημα σε αρχαιες παραδοσεις, ουτε ο ελληνικος βλαχολαός δεν ειναι ετσι, "προχωραει η ζωη κι ουτε που το κουβεντιαζει" που λεει και το τραγούδι!

Παρ Μαϊ 05, 02:06:34 πμ 2006  
aggelos-x-aggelos said...

Διαβάζω όλα τα posts και σχεδόν όλα τα comments αλλά τον τελευταίο καιρό γράφω σπάνια. Προσπαθώ να γράφω μόνο όταν το θέμα δεν ξεφεύγει και γίνεται προσωπικό, αλλά και όταν έχω να συμπληρώσω κάτι αξιόλογο (σπάνια με τόσους καλούς συζητητές εδώ μέσα). Μου έδωσε αφορμή όμως τώρα ο andy και θέλω να συνεχίσω αυτό που είπε γιατί, πραγματικά, μπορούμε να περνάμε και καλύτερα.

Παρακολουθώ αυτό το blog (όπως και όλα τα blogs) εδώ και περίπου 3 μήνες και έχω παρατηρήσει κάτι: Το συναίσθημα κυριαρχεί!

Το είχα παρατηρήσει και σε κάποια chat rooms παλιότερα αλλά εδώ έχει παραγίνει γιατί είμαστε και "γνωστοί" πλέον. Με την πρώτη διαφωνία βγαίνουν μαχαίρια. Ομηρικές μάχες στήνονται από το πουθενά και για το τίποτα. Όποιος πιστεύει ότι ο άλλος έχει άδικο αντιδρά λες και του σκότωσαν τη μάνα.

Ρε παιδιά ηρεμίστε...

Λένε ότι όταν οδηγούμε βρίζουμε περισσότερο γιατί αισθανόμασται ασφαλής γύρω από το όχημά μας. Ας μην κάνουμε το ίδιο και με την οθόνη μας. Θα έχουμε πιο γόνιμο διάλογο

Παρ Μαϊ 05, 02:07:45 πμ 2006  
aggelos-x-aggelos said...

Από την άλλη αν δεν ήταν τόσο έντονα τα συναισθήματα δεν θα είχαν γεννηθεί και τόσοι έρωτες...

Παρ Μαϊ 05, 02:14:33 πμ 2006  
Yosemite Sam said...

axuro συμμετέχεις σ' έναν χώρο "διαλόγου", όπου βρίζουν με τον πλέον χυδαίο, βρωμερό, αηδιαστικό, εμετικό, και πρόστυχο τρόπο την πίστη σου και τον αναμάρτητο Κύριο της και Θεό μας, τον Ιησού Χριστό; Καλά, δεν φοβάσαι Θεό; Νομίζεις ότι από αυτά τα ανθρωπόμορφα κτήνη, τύπου Δήμου, Σαλτάρω και τον ομοίων τους, είναι δυνατόν να ιδρώσει το αυτί τους από τα πολιτισμένα και (μεταξύ μας...) παιδαριώδη "επιχειρήματά" σου; Αυτοί είναι οχετοί κόπρου και πάσης ακαθαρσίας, και το μόνο που θέλουν είναι το να ξεχύνουν τον σιχαμερό βόρβορο της καρδιάς τους πάνω στα όσια και τα ιερά της πίστεώς μας, και κυρίως το να βεβηλώνουν πρώτ' απ' όλα και πάν' απ' όλα το πρόσωπο του ευλογημένου Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Θεού μας και λυτρωτή μας. Και αυτό γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι η πίστη στο πανάγιο πρόσωπό του είναι η μόνη αληθινή πίστη, και η μόνη που πολεμάει τα έργα του καταραμένου Εωσφόρου, πιστοί υπηρέτες του οποίοι είναι όλοι αυτοί, στο "Blog" των οποίων τόσο ανόητα και επιπόλαια μετέχεις. Αν συνεχίσεις να "διαλέγεσαι" με τους βρωμερούς υβριστές του Κυρίου να ξέρεις πως "κοινωνείς τοις έργοις αυτών τοις πονηροίς", όπως λέγει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης στην επιστολή του, δηλαδή γίνεσαι συμμέτοχος στο φριχτό και αποτρόπαιο έργο τους μόνο και μόνο που μιλάς ακόμη μαζί τους, και μάλιστα τόσο άνετα, λες και δεν συμβαίνει τίποτε. Είσαι αδικαιολόγητος και αναπολόγητος. Μετανόησε πικρά και φύγε, αδελφέ, axuro όσο είναι ακόμη καιρός, πριν βάλεις σε ανεπανόρθωτο κίνδυνο την αιώνια σωτηρία σου.

Παρ Μαϊ 05, 02:25:24 πμ 2006  
axilleas said...

Αγαπητέ andy dufrense, είμαι ένας καθημερινός αναγνώστης του blog, αλλά κυρίως λόγω φόρτου εργασίας σπάνια συμμετέχω ως συνομιλητής. Αυτά που έγραψες περί διαλόγου με εκφράζουν απόλυτα και ήθελα από καιρό να τα επισημάνω. Μια λεπτομερής ανάγνωση των επιμέρους διαλόγων που αναπτύσσονται καθημερινά σε αυτόν τον χώρο, θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο ρεγασίας, καθώς δείχνουν ξεκάθαρα πως εννοεί ο μέσος έλληνας (ή γραικός για τον harry)την έννοια διάλογος. Η διαφορετική άποψη, κάποιες φορές, αντιμετωπίζεται ως απειλή, με αποτέλεσμα ύβρεις, αφορισμούς και ειρωνίες. Σημερινό παράδειγμα ο "axuro", που ανεξάρτητα αν έχει δίκιο ή όχι, ο τρόπος που αντιμετωπίζει τον οικοδεσπότη μας προσωπικά με απωθεί. Κανείς μας δεν είναι παντογνώστης και κανενός η άποψη δεν αποτελεί αξίωμα. Και είναι πραγματικά κρίμα, γιατί πολλοί από τους είρωνες και υβρεολόγους φαίνονται κατά τα άλλα αρκετά μορφωμένοι και καταρτισμένοι.

Παρ Μαϊ 05, 02:30:22 πμ 2006  
Axuro said...

Δεν διαλέγομαι, φίλε, απλά προσπαθώ να διαφωτίσω κάποιο μυαλό που ίσως επιμένει ακόμα να θέλει να σκέφτεται, έστω και αν κάποιοι σαν τον Δήμου (και είναι δυστυχώς πάρα πολλοί...) κάνουν ότι μπορούν για να το κάψουν. Άλλο το ένα, και άλλο το άλλο. Δεν απευθύνομαι στους υβριστές και τους χυδαιολόγους, μόνον στους καλοπροαίρετους.

Παρ Μαϊ 05, 02:38:27 πμ 2006  
axilleas said...

Η απόψεις μας για τον κ. Δήμου είναι εντελώς διαφορετικές. Τον θεωρώ έναν μοναχικό κολυμβητή στον ανορθολογιστικό ωκεανό της ελληνικής πραγματικότητας.
Καληνύχτα σε όλους.

Παρ Μαϊ 05, 02:52:37 πμ 2006  
Lefteris Kritikakis said...

Έχουν κι εδώ παντού (ακόμα και στο "low class" WallMart) οργανικά προϊόντα ένα σωρό. Τα οποία βέβαια είναι και πιο ακριβά (και συνήθως τ' αγοράζω γιατί έχουν καλύτερη γεύση).

Θα βγουν στους δρόμους οι πιτσιρικάδες; Ένας απ' αυτούς (ηλικίας 34, πτυχίο Μάστερ, ήτοι μάλλον Κεφαλογιάννης), μου είπε στα σοβαρά ότι στο World Trade Center δεν ρίξανε αεροπλάνα, αλλά ρουκέτες και ότι όλα αυτά ήταν συνωμοσία της κυβέρνησης... λέω κι εγώ... βρε μπας κι ήταν ο Άη Βασίλης που έπεσε στα κτίρια;
Το εν λόγω φυτό κάτοικος μεγαλοαστικής περιοχής (Oak Park -- δεν υπάρχει τίποτα που έστω να το πλησιάζει στην Ευρώπη και έξησα εκεί 2 χρόνια πληρώνοντας τα ανάλογα).

Θα βγούνε στους δρόμους πάλι και θα φωνάζουνε, θα κάψουνε κλπ κλπ. Και μετά τίποτα. Και πριν τίποτα. Πρόκειται για την πλέον αναποτελεσματική κατανάλωση ανθρώπινου χρόνου, χρήματος, μελανιού, ήχου κλπ. Είτε έχουν δίκιο είτε άδικο, το αποτέλεσμα είναι και θα είναι μηδέν (0). Και μια και αυτό είναι το αποτέλεσμα κάθε φορά που ρημάζουν τους δρόμους των μικροαστών (οι μεγαλοαστοί δεν κατεβαίνουν κέντρο... μαλάκες είναι; περνάνε ζωή και κότα στα νησιά), μου φαίνεται ότι τους αξίζει κιόλας, διότι:
α) Η επιλογή είναι δική τους
β) Το σχέδιο είναι δικό τους
γ) Οι επιδιώξεις είναι δικές τους
δ) Η όλη πράξη, από την αρχή μέχρι το τέλος, είναι δημιούργημα της σκέψης και δράσης τους.
Αυτό => ότι τους αξίζει απόλυτα το αποτέλεσμα (το οποίο είναι μηδέν).

Αργία μήτηρ πάσης κακίας... ("δουλειά δεν είχε ο διάολος, γ... τα παιδιά του").

Το μηδενικό αποτέλεσμα, ταιριάζει απόλυτα και στη νοοτροπία αυτών των ατόμων και στα μέχρι τώρα επιτεύγματα της ζωής τους (οι περισσότεροι, αν όχι όλοι απ' αυτούς, έχουν επιτεύγματα μηδέν και οι "προσπάθειές" τους δεν είναι παρά άναρθρες κραυγές), οπότε μπορούμε να πούμε ότι τουλάχιστον υπάρχει συνέπεια μεταξύ ικανότητας και αποτελέσματος. Άρα, ο κόσμος είναι ακόμα στη θέση του.
Και για να βάλουμε και τις λέξεις στη σωστή τους θέση:
Μη χρήσιμος = Άχρηστος
Μη ικανός = Ανίκανος

Ευχαριστώ για την προσοχή

Λευτέρης

Παρ Μαϊ 05, 03:00:29 πμ 2006  
Anula said...

axilleas said:

"Και είναι πραγματικά κρίμα, γιατί πολλοί από τους είρωνες και υβρεολόγους φαίνονται κατά τα άλλα αρκετά μορφωμένοι και καταρτισμένοι. "

--

μεχρι και τα τρολς αυτου εδω του μπλογκ ειναι σαφως μορφωμένα και καταρτισμενα, μιλαω για τα τρολς που εχουν κατι να πουν -οτιδηποτε βρε αδερφε πρωτοτυπον να ειναι- οχι τα evil ones.

Παρ Μαϊ 05, 03:02:19 πμ 2006  
Houlia said...

Nik the Greek!

Είπες ή δεν είπες οτι θ'αλλάξεις το βιολογικό σου ρολόι, τής κουζίνας και του γραφείου???Ισως και συζυγο (δε στο συνιστώ.Αν θέλεις μπορώ να έρθω εγω να σου ρυθμίζω το ξυπνητήρι;))...

11.45 και..."σας καληνυχτώ"???(από Δευτέρα η δίαιτα?)

Και τα νυχτοπούλια?! Σνιφ...

Παρ Μαϊ 05, 03:13:00 πμ 2006  
Anula said...

Lefteris Kritikakis

---

το "τιποτα" που ερχεται μετα τη διαδήλωση το σκεφτονται αραγε ?

Παρ Μαϊ 05, 03:24:37 πμ 2006  
Houlia said...

Ευτυχώς τουλάχιστον που αυτή την ώρα( φρεσκοξυρισμένος με τη διαφορά τής ώρας)
μπαινει ο Λευτερης Κρητικάκης με τα μαργαριτάρια του!...(την προηγουμενη φορά...ξυπνησα τρομαγμένη απο ένα μπαμπουρα που προσγειώθηκε στο μαξιλάρι μου, όταν το τριανταφυλλο που τον φιλοξενούσε αποφάσισε να ρίξει τα πέταλα(νυχτιάτικα!).4 η ωρα κι απ την τρομάρα μου και το κυνηγητο που του έριξα, δεν μ'επαιρνε ο υπνος, ανοιξα το PC κι έπεσα πάνω στον Λευτερη! Απο τότε κυνηγάω τα σχόλιά του(είς αναμνηση του θηρίου!). Μπορείς κιόλας να τον χρίσεις USA ανταποκριτή, να μας φέρνει φρέσκες είδήσεις!!!

Ιδέα!!!Δεν μετοικίζεις στην Αμερική κι εσύ ΝΔ, να μη χρειαστεί ν αλλάξεις κι αυτο το άτιμο βιολογικό, πως το έιπαμε?ρολόι, και να μας γραφεις από εκεί σε πλήρη διαύγεια τις ώρες αιχμής??

Παρ Μαϊ 05, 03:29:24 πμ 2006  
mickey said...

Αν και τακτικό μέλος (μάλλον από τους πρώτους διδάξαντες) της νυχτερινής βάρδιας, τελευταία δε μου κάνει και πολύ κέφι να μπω εδώ μέσα. Δεν ξέρω αν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο, αλλά για αρχή θα έλεγα να αλλάξουμε λίγο αυτό εδώ το blog. Έχω την αίσθηση πως έχει χάσει κάπως τον προσανατολισμό του (και δεν καταφέρομαι ενάντια στην παρουσία κανενός συγκεκριμένα).

Δεν ξέρω αν υπάρχουν καλοπροαίρετα trolls και evil ones. Όλοι μπορούν να πουν κάτι, αρκεί να τηρούνται κάποιοι στοιχειώδεις κανόνες (όχι με την έννοια της υπακοής, αλλά του σεβασμού, της δεοντολογίας και της αυτορρύθμισης).

Για τους πιο νέους (ελπίζω να έχω την άδεια του οικοδεσπότη), αντιγράφω κάποια λόγια του Νίκου Δήμου από ένα από τα πρώτα του post στο επόμενό μου σχόλιο. Πιστεύω πως καλό θα είναι να το διαβάσουμε όλοι και όσο μπορούμε να το εφαρμόσουμε (θα μπορούσα να παραπέμψω απλά στο σχετικό link, αλλά θα ήθελα να τονιστούν κι εδώ.

Παρ Μαϊ 05, 03:36:06 πμ 2006  
mickey said...

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ:

Ο δικτυακός διάλογος δεν ήταν κάτι καινούργιο για μένα – τα τελευταία χρόνια απαντούσα κάθε μέρα σε πολλά μηνύματα. Αλλά ο δημόσιος διάλογος είναι άλλο πράγμα. Έχει παγίδες και πειρασμούς. Η παρουσία του κοινού του δίνει μία θεατρικότητα. Περιμένεις άθελά σου, το χειροκρότημα. Πράγμα που μπορεί εύκολα να σε ψευτίσει.

Ένα αιχμηρό μήνυμα κάνει το κοινό να αναρωτιέται: τι θα κάνει τώρα; Θα απαντήσει; Θα σηκώσει το γάντι; Θα ξεκινήσει καυγά;

Προσπαθώ λοιπόν να καταλάβω, όχι θεωρητικά, αλλά μέσα από την πράξη, πώς πρέπει να είναι ένας σωστός διάλογος. Καταθέτω μερικές πρόχειρες σκέψεις. Και σας καλώ να συμβάλετε κι εσείς με τις απόψεις σας.

Πρώτα από όλα θεωρώ ότι πρέπει κανείς να επικεντρώνεται σε αυτό που λέγεται και όχι στο πρόσωπο που το λέει. Στην Ελλάδα αυτό είναι το κύριο πρόβλημα κάθε διαλόγου. «Ποιος το είπε;» Αν αυτός που το είπε είναι για μας αναξιόπιστος (καθότι Δεξιός, Αριστερός, Γαύρος, κλπ.) δεν εξετάζουμε καν το περιεχόμενο των λόγων του. Το απορρίπτουμε a priori.

Κανόνας πρώτος: Και ο τελευταίος μαλάκας μπορεί να έχει δίκιο.

Δεύτερο: δεν αμφισβητούμε την ειλικρίνεια του άλλου, εκτός αν έχουμε τρανταχτές αποδείξεις. Όπως στα δικαστήρια ο κατηγορούμενος είναι αθώος μέχρι να αποδειχθεί ένοχος, έτσι και στην συζήτηση.

Κανόνας δεύτερος: μαζί με το τεκμήριο της αθωότητας, υπάρχει και το τεκμήριο της ειλικρίνειας.

Τρίτο: Δεν αμφισβητούμε ποτέ τις προθέσεις του άλλου. Ίσως να μας λέει ψέματα, αλλά δεν θα μπορέσουμε ποτέ να το αποδείξουμε. Η συζήτηση περί των προθέσεων και των κινήτρων δεν έχει νόημα.

Κανόνας τρίτος: δεχόμαστε (έστω με επιφυλάξεις) τις ομολογίες περί των προθέσεων και αφήνουμε την ζωή να τις διαψεύσει. (Μπορεί να πάρει χρόνια).

Τέταρτο: μπορεί η ευγένεια να είναι ένα κατάλοιπο της (χαμένης) αστικής τάξης – αλλά, όπως έγραψε ο Μάρξ, ήταν μία σπουδαία τάξη. (Ουδείς έχει γράψει τόσο εγκωμιαστικά γι αυτήν). Η ευγένεια κάνει την ζωή πιο ανώδυνη. «Μα», θα πει κάποιος, «είναι συχνά υποκριτική». Ε, λοιπόν, προτιμώ την υποκρισία από την γαϊδουριά.

Κανόνας τέταρτος: μπορείς να είσαι αστός, χωρίς να είσαι κεφαλαιοκράτης.

Τέλος (πέμπτος κανόνας): ο καθένας στον διάλογο δικαιούται μία απάντηση. Εκτός αν προσβάλει τον άλλο – ο οποίος θα προτιμήσει να σιωπήσει, παρά να τσακωθεί.

Αυτούς τους κανόνες σκέπτομαι να τηρήσω εγώ στους διαλόγους μας. (Φυσικά είστε ελεύθεροι να τους αγνοήσετε). Κι αν έχετε άλλες προτάσεις, τα comments σας περιμένουν.

Παρ Μαϊ 05, 03:37:02 πμ 2006  
Anula said...

λαγοι εξεπετάθησαν και αλιευσαν τας αμαρτανωντας ψυχας ημων, χριτς χριτς, απο του πονηρου ετουτου μπλωγκ, χριτς χριτς Yosemite Sam καλως σε βρηκα, γουατς απ ντοκ?! χριτς χριτς, ωραιο το καροτακι, κι ας εχει βλασφημον σχήμαν!

Παρ Μαϊ 05, 03:48:36 πμ 2006  
Anula said...

λογοι οχι λαγοί! ...εξεπεταθησαν


(μαλλον πρεπει να κοψω τα αρχαια, δεν κανουν καλο στην υγεια μου)

Παρ Μαϊ 05, 04:06:34 πμ 2006  
mickey said...

Ήσυχη νύχτα!

Παρότι ξύπνιος ούτε κι εγώ σχολίασα, αν και σίγουρα είχα να πω πολλά. Άλλωστε, διανύοντας την τρίτη δεκαετία της ζωής μου ακόμα προσπαθώ να αλλάξω τον κόσμο, χωρίς πορείες, χωρίς βία, χωρίς να ενοχλούνται οι συμπολίτες μου από τις δικές μου διαμαρτυρίες και ενέργειες. Τουλάχιστον έχω καταφέρει να αλλάξω τον εαυτό μου. Κάτι είναι κι αυτό :)

Δεν καταδικάζω τις πορείες γενικά ούτε τις έντονες μορφές διαμαρτυρίας γενικότερα. Απλά φοβάμαι πως ειδικά στη χώρα μας έχουν γίνει το άλλοθι για να έχουν φωνή άνθρωποι που δεν προσφέρουν κάτι ουσιαστικό (αναφέρομαι περισσότερο στους διοργανωτές και λιγότερο στους απλούς διαδηλωτές), που διακρίνονται από μίσος (αν θεωρείται βαριά τη λέξη, βάλτε άλλη) απέναντι σε συγκεκριμένες ομάδες, συστήματα και ιδεολογίες (Αμερικανοί, καπιταλισμός, παγκοσμιοποίηση, μεταλλαγμένα) και που αποτελούν μορφές τυφλής αντιπαράθεσης και όχι ουσιαστικής και εποικοδομητικής παρέμβασης.

Ποτέ δεν έγινε σε αυτή τη χώρα πορεία και διαδήλωση για τα καταπιεσμένα ανθρώπινα δικαιώματα των Κινέζων, τα γκούλαγκ των πρώην Σοβιετικών, τις επιθέσεις του Σαντάμ με χημικά όπλα κατά των Κούρδων (μόνο όταν έχουν να κάνουν με Τούρκους τους θυμόμαστε) ή τις στυγνές Αφρικανικές δικτατορίες. Κι αν κάνω λάθος, προφανώς δεν προβλήθηκε όσο έπρεπε και θαρρώ πως δε θα είμαι ο μόνος που δεν την πήρε χαμπάρι.

Είμαι υπέρ της ευαισθητοποίησης και της κινητοποίησης όλων των ανθρώπων, από όποιο μετερίζι και με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας (αν και σαφώς προτιμώ τους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους).

Δεν είμαι υπέρ της επιλεκτικής ευαισθητοποίησης!

Την καλημέρα μου σε όλους!

(τελικά η χθεσινή δεν ήταν η τελευταία)

Παρ Μαϊ 05, 07:04:57 πμ 2006  
ο παλαιός των ημερών said...

ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΜΕΡΑ ΔΟΞΑ ΕΙΣ ΤΟΝ ΘΕΟΝ

μαλάκες
είναι
οι που συζητάνε για τους βομβαρδισμούς
σαν να πρόκειται για μυθολογία
τρία βήματα όξω από την πόρτα μας
τρεκλίζει ο Βάρναλης
ο γαϊδαράκος
και το Τρίτο Πρόγραμμα
μεταδίδει
ποιότητα
όμως
ο τρίτος κόσμος πεθαίνει
η δεσποινίς αγιάζει
ο Άγιος Ραφαήλ καυλώνει
δεν έχω άλλο σκήνωμα
να σου ράψω Ελλήσποντο

Παρ Μαϊ 05, 07:50:01 πμ 2006  
Nikos Dimou said...

Καλημέρα!

@Zoros: Η παγκοσμιοποίηση (η οικονομική και πολιτιστική ενοποίηση του κόσμου) άρχισε με τον Κολόμβο και το Μαγελλάνο, εντάθηκε με το εμπόριο και την αποικιοκρατία και επιταχύνθηκε στην νυοστή τον 20ο αιώνα με την τεχνολογία. Είναι μία εξέλιξη αναποφευκτη και μη αναστρέψιμη - γι αυτό είναι γελοίο να είσαι εναντίον της.

@axuro εσύ βρίζεις αλλά εγώ απαντώ. Οι οΟρφικοί και ο Πυθαγόρας είναι μυθικές μορφές και όχι συστηματικοί φιλόσοφοι. Άλλωστε μεταθέτεις το θέμα. Αναμφισβήτητο είναι πως το μίσος του σώματος ο Χριστιανισμός το πήρε από τους ΝεοΠλατωνικούς κι αυτοί από τον Πλάτωνα.

Andy έχεις δίκιο... πέφτει η νυχτερινή βάρδια (χωρίς Αφροδίτη για πρώτη φορά!). Αλλά και η πρωινή δεν είναι στα πάνω της. Λες να παρακμάζει το blog?

Παρ Μαϊ 05, 07:56:16 πμ 2006  
Nikos Dimou said...

Συνεχίζω το προηγούμενο...

Δεν θα ήταν παράλογο να μπήκε το blog σε περίοδο παρακμής - όλα τα πράγματα έχουν καμπύλες... το πολύ blogging κουράζει... τα θέματα εξαντλούνται και ανακυκλωνονται...
μπορεί να χρειάζεται κάποια ανανέωση ή διακοπή (αγρανάπαυση λέγεται αυτό στην γεωργία...).

Σκόρπιες πρωινές σκέψεις.

Παρ Μαϊ 05, 08:21:00 πμ 2006  
the resident said...

nd said...Λες να παρακμάζει το blog?
Ήρθε το καλοκαίρι και το συναίσθημα έχει τον πρώτο λόγο.Κουραστήκαμε λίγο, αλλά μάλλον είναι προσωρινό. Εγώ προσωπικά έχω πάρει τρία κιλά (από το πολύ καθισιό) παρατηρώντας το μπλογκ .

Παρ Μαϊ 05, 08:37:52 πμ 2006  
Rain Man said...

Το blog έχει παρακμάσει εδώ και καιρό με τα πάσης φύσεως άστοχα σχόλια, με τα βρισίδια μεταξύ των επισκεπτών και φυσικά των επιθέσεων από trolls. Όσο δεν υπάρχει moderation τα ίδια θα γίνονται.

Παρ Μαϊ 05, 09:05:08 πμ 2006  
aphrodite said...

Αγαπημένε μου Γάτε,

Συγνώμη, έπρεπε να πάω σε διαδηλώσεις & εκδηλώσεις για να συμπαρασταθώ (τι σκ.... Υπουργός/Θεά είμαι τέλος πάντων), αλλά κοίτα πράματα, άκουγα το "Πού πας ρε Καραμήτρο!" σε μεγαλύτερη συχνότητα απ'ό,τι άντεχαν τ'αυτιά μου (άσε η αξιοπρέπειά μου), κι έτσι γύρισα μεσάνυχτα άπρακτη. Να γλύψω τις πληγές μου...

Ξέρεις, μερικοί άνθρωποι είναι πολύ εύκολο να κάνουν speed-dial τις εξελίξεις (έστω κι αν αυτές είναι μια τρύπα στο νερό τελικά) ενώ εγώ χρειάζομαι χρόνο για να φτάσω σε κάποια λογικά συμπεράσματα - η λογική was never my area of expertise!

Είπαμε, μια θεά του συγκεκριμένου διαμετρήματαος, δεν λέω μεγάλου ή μικρού, δεν έχει σημασία, πρέπει να αφουγκράζεται πολύ καλά και να παίρνει πολλούς παράγοντες υπ'όψιν της, μην ξεχάσει κανέναν. Και μετά να κάνει μόνο αυτό που της λέει το ένστικτό της, το πάντα αλάνθαστο γυναικείο...

Πράγματα που σε πρώτη ανάγνωση μπορούν να φαίνονται πχ χυλόπιτες (πολλών επιπέδων, δε μιλάμε για τις γκομενικές πληζ δλδ) ίσως να κρύβουν τεχνηέντως και τέτοιο "άνοιγμα" από την άλλη μεριά, που να πρέπει να σπάσω τα μούτρα μου, να ξεκαβαλλήσω το καλάμι μου και να μιλήσω καρδιά προς καρδιά, κι όπου με βγάλει...

Οι αλήθειες δεν πονάνε, όταν παραμερίσεις τον πολύτιμο εγωϊσμό & την υπέροχη βολή. Αλλά ποιός το κάνει?

Συγνώμη και για το ακαταλαβίστικο του πράγματος, πες μου αν θέλεις συνέχεια, μπας και τα ξεδιαλύνω λίγο, αργότερα...

Τι μέρες κι αυτές!!!

Καλημέρα σε όλους, μου λείψατε βρωμόγατα!

Παρ Μαϊ 05, 09:11:10 πμ 2006  
Dion.M. said...

Kαλημέρα,

ΝΔ SAID:

"Δεν θα ήταν παράλογο να μπήκε το blog σε περίοδο παρακμής - όλα τα πράγματα έχουν καμπύλες... το πολύ blogging κουράζει..."

Απο την δική μου πλευρά δεν βλέπω παρακμή. Αντίθετα και στο παρόν blog υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα σχόλια. Το τελευταίο του mickey περί επιλεκτικής ευαισθησίας είναι ένα από αυτά. (Τι να πεις mickey! Εδώ σκότωσε και βασάνισε εκατυμμύρια αθώους ο POL POT και οι "ευαίσθητοι ιδεολόγοι" σφύριζαν αδιάφορα!)

Εξάλλου αν υπάρχει παρακμή αυτό δεν φαίνεται από μια νύχτα. Είναι ένα φαινόμενο συνεχές. Δεν μπορεί να είχαμε "οργασμό" χθές και σήμερα να είμαστε σε παρακμή...

Ούτε εξαρτάται η παρακμή από το άν έκανε σχόλιο συγκεκριμμένη θεά! Πρόσεχε δάσκαλε! (Με κάθε σεβασμό)Οταν καταλάβουν οι κυρίες ότι μας γίνονται απαραίτητες γίνονται πολύ σκληρές!

Να προσθέσω κάτι για το φαινόμενο των συγκεντρώσεων και των διαμαρτυριών:

Νομίζω ότι αποτελούν τελετουργίες που σκοπό έχουν την συγκέντρωση και διατήρηση σε εκγρήγορση των μελών, την επιβεβαίωση των ηγετών και δήλωση της ύπαρξής τους στο ευρύ κοινό. Επί πλέον ενισχύονται οι δεσμοί της ομάδας!...
Μόνο με τα πραγματικά προβλήματα δεν έχουν σχέση, ούτε συμβάλλουν στην κατανόηση και την λύση τους. Η άποψή μου είναι ότι δεν αλλάζει η κοινωνία με αυτές και έχω ταχθεί προ πολλόυ με την γνώμη του Νικόδημου ότι η πραγματική πρόοδος των κοινωνιών έρχεται όχι κυρίως με βίαιες επαναστάσεις αλλά με την πρόοδο της τεχνολογίας, των επιστημών και την αύξηση των πόρων. Τα παραδείγματα που ετέθησαν είναι εύγλωτα.
Καλό είναι να υπάρχουν οι επαναστάσεις στην φαρέτρα των κοινωνιών αλλά όταν χρησιμοποιήθηκαν ήταν καταστροφή και οπισθοδρόμηση.

Παρ Μαϊ 05, 09:33:12 πμ 2006  
maika said...

Καλημέρα!!

κι εδώ νομίζω πως πολλές φορές γίνεται ό,τι και στις περισσότερες συζητήσεις... θέλουν οι πιο πολλοί να μιλάνε χωρίς να έχουν ακούσει (διαβάσει) τί έχουν πει και οι υπόλοιποι...

... ειρωνία , βρισίδι , δούλεμα.. Γιατί άραγε?? Τόσα αποθημένα?? Διαβάζω τα κείμενα και φοράω κράνος... μη με πετύχει καμμιά ξώφαλτση...

@mickey

να διάβασε άραγε κανείς αυτά που έγραψες στις 3.37πμ??

Παρ Μαϊ 05, 09:44:20 πμ 2006  
vassiliskou said...

dion mi les aidies proi proi.

An den exeis katalavei ti "revma" exei afti pou thigeis, kalytera na masas, para na milas...

Andi na les ti kala pou den einai akomi mia klapsa i egopathis gynaika.! (andi na les ti kala pou otan bainoun akomi kai oi pio "aploules" & "kaloules" mas anevazoun ton aera sta sxolia, oxi oi super dynamikes!)

Andres san ki esena fainetai oti exoun poly megala koblex gia na goustaroun na feromaste oloi sklira stis gynaikes, mi tyxon kai mas paroun ton aera & ginoun pio sklires...

Ti andras eisai esy! bravo sou!...

Tin pio thea apo tis alles, ASTIN HSYXI! (exei fun-club)

Παρ Μαϊ 05, 09:46:58 πμ 2006  
Vrennus said...

Καθυστερημένο σχόλιο (πότε θα κάνω καμμιά δουλειά, πότε θα κοιμηθώ;) @ ΝΔ el al:

Έχω βαρεθεί να διαβάζω ότι στην Αγγλία δεν έγινε ποτέ επανάσταση. Δηλαδή, δεν υπήρξε Κρόμγουελ, δεν αποκεφαλίστηκε ο Κάρολος ο Α', δεν έγινε ποτέ ο Αγγλικός εμφύλιος πόλεμος (όχι το τραγούδι των Clash!);

Για το πόσα χρόνια πίσω πήγαν η Γαλλία και η Ρωσία λόγω των επαναστάσεων δεν θα το σχολιάσω. Όταν εφεύρω τη μηχανή του χρόνου και γυρίσω την ιστορία ανάποδα θα σας πω. Και παρεμπιπτόντως, οι Η.Π.Α. πόσα χρόνια πίσω πήγαν με την επανάστασή τους ή οι απελευθερωτικές επαναστάσεις δε μετρούν;

Παρ Μαϊ 05, 09:46:59 πμ 2006  
Dion.M. said...

Vassiliskou said:...

Αν ήμουν άδικος και αν προκάλεσα ζητάω συγγνώμην από όλους τους ενδιαφερόμενους. Δεν ήταν στις προθέσεις μου να θίξω κανέναν.Οπως οι περισσότεροι εδώ δεν γνωρίζω τους συνσχολιαστές προσωπικά! Αν μπορούσα μάλιστα θα έσβυνα την συγκεκριμμένη παράγραφο από το σχόλιό μου τη οποία ηθικά αναιρώ!

Παρ Μαϊ 05, 09:57:29 πμ 2006  
vassiliskou said...

A geia sou, ki elega go, afou aftos o dion mia xara ta leei, myga ton tsimbise?

Eimaste polloi pou diavazoume kathe mera ta panda edo mesa. Alla den bainoume ki emeis, sto telos den tha exei xoro oute gia sas!
Den exei simasia na poume alli mia gnomi, otan ta grafoun anthropoi pou kseroun na ekfrazondai kalytera apo mas. Ta idia aisthanomaste. Apla eseis boreite na ta lete kiolas.

I siopiri omada, stelexiaki gia tin akriveia, de simainei oti den exei myalo kai kyrios, kardia!

(xrono pandos den exei! Gi afton poios tha katevei stous dromous?)

Ande kalimera sas!

Παρ Μαϊ 05, 10:04:50 πμ 2006  
Υποκείμενο δικαίου said...

"Σωστά. Όταν υπάρχουν οι εγκυκλοπαίδειες..."

Πράγματι. Τι χρειάζονται οι εγκυκλοπαίδειες όταν υπάρχει το in.gr...

"... ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΥΣ Ο ΘΕΟΣ ΑΥΞΑΝΕΣΘΕ ΚΑΙ ΠΛΗΘΥΝΕΣΘΕ ΚΑΙ ΓΕΜΙΣΑΤΕ ΤΗΝ ΓΗΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕΥΣΑΤΕ ΑΥΤΗΝ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑΖΕΤΕ ΕΠΙ ΤΩΝ ΙΧΘΥΩΝ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ..."

Από την Γένεση. Για αναγνώστες της βίβλου που ανησυχούν για τις επιπτώσεις του Ελ Νίνιο στους πληθυσμούς των ψαριών. (Και τι σχέση έχουν τα ψάρια του Τάμμεση με τον Ελ Νίνιο;). Ειδικότερα, για όσους μελετητές της βίβλου είναι και αναγνώστες του Nature, θα πρότεινα και το άρθρο "Our ears once breathed:
fossil evidence points to origin of hearing apparatus", για τις τελευταίες ανακαλύψεις στην εξελικτική πορεία του ανθρώπινου αυτιού. Ένα απόσπασμα:

"The demonstration of an organ evolving provides tangible evidence against the idea, put forward by some proponents of creationism, that sensory organs are so intricate that they must have been designed by a higher being. Brazeau says: "It's a slap in the face to that kind of thinking..."

Κάποια στιγμή, πρέπει κανείς να διαλέξει: ή με το Nature, ή με την βίβλο...

Παρ Μαϊ 05, 10:09:38 πμ 2006  
Υποκείμενο δικαίου said...

...το άρθρο είναι από το τεύχος της 18ης Ιανουαρίου 2006...

Παρ Μαϊ 05, 10:13:48 πμ 2006  
Ein Steppenwolf said...

Anula said... (1:19 πμ)
πιστευω οτι η παγκοσμιοποιηση ξεκινησε μετα τον Β παγκοσμιο πόλεμο


Η Προϊστορία ήταν παγκοσμιοποιημένη, διότι η τεχνολογική πρόοδος ήταν πολύ πιο αργή απ' τις επικοινωνίες. Όταν κάποιος έβρισκ' έναν τρόπο ν' ανάψει φωτιά, η μέθοδός του προλάβαινε και διαδιδόταν παντού στην Οικουμένη πρωτού κάποιος άλλος να κάνει το επόμενο τεχνολογικό βήμα. Έτσι παντού είχαν την ίδια τεχνολογία και οικονομία.

Με τον καιρό όμως, η τεχνολογική πρόοδος ξεπέρασε σε ταχύτητα τις επικοινωνίες. Π.χ. ενώ κάποιοι γνώριζαν το σίδηρο ή τα άλογα, άλλοι είχαν μείνει στο χαλκό και στην πεζοπορία. Οικονομίες ολόκληρες και πολιτισμοί αναπτύχθηκαν με ελάχιστη ή και καθόλου επικοινωνία μεταξύ τους.

Η πορεία αναστροφής της "τοπικοποίησης" άρχισε με τους μεγάλους εξερευνητές, όπως έγραψε κι ο Νίκος Δήμου, και συνεχίζεται ακάθεκτη μέχρι σήμερα.

Παρ Μαϊ 05, 10:23:23 πμ 2006  
paragrafos said...

This post has been removed by the author.

Παρ Μαϊ 05, 10:46:26 πμ 2006  
Anula said...

ein steppenwofl said:

"Η πορεία αναστροφής της "τοπικοποίησης" άρχισε με τους μεγάλους εξερευνητές, όπως έγραψε κι ο Νίκος Δήμου, και συνεχίζεται ακάθεκτη μέχρι σήμερα."

--

εχω την αισθηση οτι η παγκοσμιοποιηση συντελειται περισσοτερο στις πρωην αποικιες και στα πρωην "αποικιοκρατικα" κρατη παρα αναμεσα στα κρατη μελη της ΕΟΚ, εδω ακομα ειμαστε βλαχοι σε σχεση με τον υπολοιπον κοσμο, χωριζομαστε εντονα ακομα σε εθνικες δυναμεις, αλλα με την εισροη μεταναστων απο την ανατολη, καπια στιγμη θα υπαρξει μια αναγκη να ομογενοποιηθει λιγο και η ευρωπη, καποιες σκεψεις κι εγω...

Παρ Μαϊ 05, 10:46:53 πμ 2006  
paragrafos said...

This post has been removed by the author.

Παρ Μαϊ 05, 10:47:24 πμ 2006  
paragrafos said...

Ήμουν και δεν ήμουνα δεκαοχτώ χρονών, όταν είπα για πρώτη φορά πως θέλω τον κόσμο να αλλάξω κι άρχισα να συντάσσω τη δική μου "πολιτεία" που θα εξασφάλιζε αγάπη, ισότητα και αλυπία (α-λυπη).

Στο πρώτο άρθρο του συντάγματος της "πολιτείας" μου, θεοποιούσα τον έρωτα: κάθε ψυχή οφείλει να έχει ένα βωμό μεσ΄την καρδιά της και κάθε πρωί προτού κινήσει τον κόσμο να απαντήσει, να θυσιάζει φθόνο, ζήλια, ιδιοτέλεια κι αρπαγή. Κι ύστερα να φωνάζει τρεις φορές υψώνοντας τα χέρια στα ουράνια: θεέ μου έρωτα, σε προσκυνώ και στήλη άλατος να γινώ αν σήμερα δε νιώσω αγάπη μέσα μου, αν δεν αγκαλιαστώ με άντρες, γυναίκες και παιδιά κι αν δε φιλήσω τα μάτια τους από στοργή, ευχόμενη στ΄ αλήθεια καλη τους μέρα.

Στο δεύτερο άρθρο όριζα πως τα σχολειά είναι αχρείαστα και ότι από δω και πέρα μονάχα ένα σχολείο χρειαζόμαστε: τη γνήσια συναναστροφή και την κουβέντα στην αγορά, στις πλατείες, σε χωριά, πόλεις και πολιτείες, μια συζήτηση ατελείωτη όπου ο καθένας μας θα περίμενε τη σειρά του στην παρέα μας να μιλήσει και δεν θα νοιάζεται τόσο για το τι λέει ο ένας και ο άλλος αλλά για το πώς τα λέει, αν έχει στα λόγια του σπαθιά ή ευωδία, αν έχει η γλώσσα του οξύ ή παρηγόρια, αν έχει η σκέψη του έγνοια για τον άλλον ή έχθρα.

Μα εκείνο τον καιρό συνέπεσε να ταραχτώ από μια αγάπη άγονη κι όταν μαθεύτηκε ότι εκείνος κάποιαν άλλη είχε στο νου του, ένιωσα την πολιτεία μου να γκρεμίζεται με πάταγο, στους βωμούς μου να θυσιάζω αγάπη και ήθελα το κόσμο σιωπηλό για πάντα, μην τύχει κι ακουστεί τι ένιωθα και με ρωτήσει κάποιος γιατί έχω μέσα μου τοση κακία και οργή.

Τότες άρπαξα με μιας την "πολιτεία" μου κι χίλια κομμάτια έκανα τα άρθρα της. Κι έδωσα την υπόσχεση, πρώτα ν΄ αλλάξω εγώ κι ύστερα για τον κόσμο βλέπουμε...


Με αγάπη

Παράγραφος

Παρ Μαϊ 05, 10:51:31 πμ 2006  
maika said...

@paragrafos

... απέραντο το μεγαλείο της ψυχής σου.... τί ωραίο σχολείο!!!

Παρ Μαϊ 05, 10:54:57 πμ 2006  
Nikos Dimou said...

vrennus said...
Έχω βαρεθεί να διαβάζω ότι στην Αγγλία δεν έγινε ποτέ επανάσταση. Δηλαδή, δεν υπήρξε Κρόμγουελ, δεν αποκεφαλίστηκε ο Κάρολος ο Α'...

Κι εγώ έχω βαρεθεί να γράφω πως η Αγγλική "επανάσταση" ήταν διαμάχη θρησκευτική, ο Άγγλοι είχαν ήδη από χρόνια Κοινοβούλιο και την Magna Charta

Παρ Μαϊ 05, 11:09:49 πμ 2006  
heinz said...

Nikos Dimou said...

"Η Σοβιετική Επανάσταση πήγε την Ρωσία 70 χρόνια πίσω (αν είχε μείνει η κυβέρνηση του Κερένσκυ δεν θα είχαν τα σημερινά χάλια). "

Αυτό από που συνάγεται? Από πουθενά! Πρόκειται για μια εκδοχή της εναλλακτικής ιστορίας, που έχει κάποια αξία σαν άσκηση δημιουργικής γραφής, και σαν ανάγνωσμα χαλάρωσης, αλλά πέραν τούτου ουδέν. Από αυτή την άποψη, περισσότερη τεκμηρίωση περιέχεται στον Κώδικα ντα Βίντσι, παρά βέβαια σε μια τέτοια θέση.

Ο ΝΔ, δεν ορίζει τι εννοεί ως "μεταρρύθμιση". Αλλά και η άλλη άποψη, δεν ορίζει την "επανάσταση".

Να πω τι νομίζω: ο Mickey, βασικά έχει δίκιο. Και να για ποιό λόγο:

Αν στόχος είναι η αλλαγή του συστήματος, τότε θα πρέπει να προσδιορίσουμε πριν από το πως θέλουμε να ζήσουμε, ποιό είναι το χαρακτηριστικό, η ιδιότητα του συστήματος που θέλουμε να επηρεάσουμε.
Ισχυρίζομαι εδώ ότι, αν θεωρήσουμε το κοινωνικό σύστημα σαν έναν ζωντανό οργανισμό, τότε θα πρέπει με κάποιον τρόπο να τον ωθήσουμε να μεταβάλλει το νόημά του (η άποψη του Luhmann, του Willke, του Von Foerster, Stafford Beer κ.λ.π.).

Ένα ζωντανό σύστημα όσο κι αν φαίνεται προσαρμοστικό, είναι στην πραγματικότητα ένας ομοιοστάτης.

Υπάρχουν δηλαδή μεταβλητές που τείνει να διατηρήσει σε συγκεκριμένα πεδία τιμών γιατί αποτελούν βασικούς ζωτικούς του παράγοντες. Από αυτή την άποψη, κάθε σύστημα είναι συντηρητικό.

Τότε λοιπόν, αν το σύστημα δεχθεί μιαν ισχυρή διαταραχή από το περιβάλλον:

1. Αντιδρά βίαια, προσπαθώντας να αδρανοποιήσει την πηγή της διαταραχής ή να την απομονώσει, ή,
2. Καταρρέει γιατί οι ζωτικές του μεταβλητές έφυγαν πέρα από τα όρια που το σύστημα μπορεί να αντέξει.

Στη πρώτη περίπτωση, έχουμε μιας μορφής δικτατορία. Στη δεύτερη, έναν εφιάλτη, μια κοινωνική "οργάνωση" χωρίς κανόνες.

Ποιός είναι λοιπόν ο στόχος της αλλαγής? Το νόημα του συστήματος. Το νόημα ανασυγκροτεί συνεχώς την ταυτότητα του συστήματος κι εκείνη με τη σειρά της αναπαράγει συνεχώς νόημα και πάει λέγοντας... Αν θέλουμε να αλλάξουμε την ταυτότητα, πρέπει να προσφέρουμε νέο νόημα. Και να επηρεάσουμε τις μεταβλητές, αλλάζοντας τα όρια των πεδίων τιμών. Μια τέτοια διαδικασία, μπορεί λοιπόν μόνο να γίνει σταδιακά (σε αντίθεση με την λενινιστική άποψη).

Αλλά η "επαναστατική διαδικασία" δεν σημαίνει απαραίτητα ...μπαρούτι. Ένας άλλος τρόπος αλλαγής του συστήματος, δηλαδή του νοήματός του, είναι η υλοποίηση διαρκών διαταραχών, ώστε σταδιακά το σύστημα να προσαρμόζεται. Αυτές οι διαταραχές, θα πρέπει να είναι τέτοιες που να μην επιτρέπουν στο σύστημα να τις ενσωματώσει μεν, αλλά να μην το οδηγούν και στην καταστροφή ή στη βία. Τέτοιο ρόλο παίζουν και οι διαδηλώσεις (μάλιστα στην παγκοσμιοποιημένη τους εκδοχή). Επίσης, θα πρέπει να είναι κάθε φορά νέες (οι διαταραχές) αλλιώς το σύστημα έχει ήδη αναπτύξει συντηρητικό μηχανισμό διάδρασης (το λέω για την τακτική του ΚΚΕ).

Τότε ποιό είναι το δίκιο του Mickey? Ότι άλλος ένας τρόπος (αλλά όχι σε αποκλειστική διάζευξη με τον προηγούμενο) είναι να γίνουν επεμβάσεις στο - ας πούμε - "νευρικό σύστημα" του οργανισμού-συστήματος. Αυτό είναι το Internet.

Η κοινότητα του Open Source λογισμικού, έχει ήδη πετύχει τεράστιες νίκες, έχει ορθώσει μια ιδεολογική ηγεμονία, σε μια πρωτόγνωρη εκδοχή: δουλεύω χωρίς υλικό κέρδος, αλλά για την κοινότητα (και ίσως και για την προσωπική μου αναγνώριση). Και παράγει, με βάση όλα τα κριτήρια του καπιταλισμού (ποιότητα, συντήρηση προϊόντος, ασφάλεια, αποδοτικότητα) πολύ καλύτερο λογισμικό από τις εταιρείες της μορφής της Microsoft.

Αυτό το τελευταίο, πέρα από την πρακτική του αξία, έχει μια άλλη, μεγαλύτερη νομίζω: Αποδεικνύεται στην πράξη, με απτά αποτελέσματα ότι, η σοσιαλιστική (ή όπως θέλει ο καθένας ας την πει) μορφή οργάνωσης, μπορεί να ανταγωνιστεί την καπιταλιστική στο πεδίο της τελευταίας και - κυριολεκτικά - να την ισοπεδώσει (Apache, PHP, MySQL, Firefox κλπ. κλπ. κλπ.).

Ας μη το τραβήξω άλλο, αν και το θέμα είναι τεράστιο. Μια σημείωση μόνο:

Ο andy κι άλλοι, εξέφρασαν τη συμπάθειά τους για την απαξίωση που εγώ κι άλλοι, πετάμε στον harry. Σε ότι με αφορά, δεν νοιώθω την ανάγκη να απολογηθώ. Ο τύπος γενικά, επιχειρηματολογεί με πρωτόλειους λαϊκισμούς (ο νόμος, η τάξη, κωλόπαιδα, γραικοί), σε μια επίδειξη απύθμενης αγραμματοσύνης και αλαζονείας.
Αλλά, ας πούμε ότι αυτό είναι δικαίωμά του. Αυτό που εγώ δεν του αναγνωρίζω σαν δικαίωμα και - για μένα - τον κατατάσσει σε κατηγορία υπ-ανθρώπου, είναι η εμμονή του να εκθειάζει την θανατική ποινή. Δεν μπορώ καν να το συζητήσω. Είναι, ας πούμε, η δική μου βασική μεταβλητή, που τη φυλάω σαν τα μάτια μου.

Harry, ειλικρινά περαστικά για την δηλητηρίαση. Φαντάζομαι ότι ένοιωσες (με τα περί εμφράγματος που λες) κάποιον πανικό στην ιδέα ότι θα πέσεις στα νύχια του ΕΣΥ. Σκέψου πως νοιώθει ο κατάδικος που ξέρει την προγραμματισμένη ώρα του άσκοπου θανάτου του.
Αμφιβάλλω πάντως ότι είσαι σε θέση να το σκεφτείς. Αν είσαι, και το θεωρείς θετικό, τότε και λίγα σου λέμε!!!

Παρ Μαϊ 05, 11:20:44 πμ 2006  
aphrodite said...

Καλημέρα παράγραφε (κοίτα να έχουμε δουλειές, αλλά με το που γράφει η παράγραφος, προοοο-σοχή!)

Ολα μες την ευαισθησία, πιάνεις μια πρόταση και την κανεις ουράνιο τόξο, από τη μία το σύννεφο απ'όπου πηγάζει, έτοιμο για μπόρα, κι από την άλλη το κασσελάκι με τον θησαυρό, μια καρδιά μάλαμα που επιτέλους βρήκε το βάλσαμο...

Οπως όμως είναι δύσκολο να βρεις τον θησαυρό στην άκρη του ουράνιου τόξου, καθώς κάθε φορά που πας να πλησιάσεις, το ουράνιο τόξο έχει μετατοπιστεί λίγο, έτσι και για το βάλσαμο... Χλωμό να το πώ? Δύσκολο να το πω? Πάντως υπάρχει το ρημάδι το βάλσαμο (όσο θα υπάρχουν ουράνια τόξα!)

Ενα μόνον: καλό ν'αλλάζουμε για τους άλλους, είναι μέρος της αποστολής μας, να τους παραχωρούμε το δικαίωμα να μας αφήνουν το σημάδι τους, αν το αξίζουν. Και είναι κομματάκι και της δικής τους αποστολής, να μας βοηθήσουν να δούμε πράγματα μέσα μας και ν'αλλάξουμε.

Ομως το να φτιάχνουμε μονίμως το σχήμα μας στη μορφή του εκμαγείου που μας δίνει ο άλλος, είναι σχιζοφρένεια - ο καθένας μας δίνει ένα καλούπι να γεμίσουμε με τον εαυτό μας, προκειμένου να είμαστε πιο δεκτοί κι αρεστοί, κι άρα ελπίζουμε αγαπημένοι. Αλλά στο τέλος το μόνο που κάνουμε είναι αντί να φτιάξουμε έναν όμορφο, αξιαγάπητο εαυτό, να φτιάχνουμε έναν καθρέφτη καταθρυμματισμένο, για να χωρέσει όλες τις προδιαγραφές που μας πετάν δεξιά & αριστερά...

Θέλει θάρρος να είσαι εσύ, και ναι, να γυαλίζες το πετράδι σου, να λάμψει το "πολύτιμο" από κάτω, να ξεχωρίσει από τις χαντρούλες και τα καθρεφτάκια τα πανηγυριώτικα...

Θέλει ταγιάρισμα (σκληρή δουλειά)για να λάμπει το διαμάντι μας (αλλιώς είναι σκέτος, κακοσουλουπωμένος άνθρακας), με ρέγουλα όμως, ίσα να φαίνεται η λάμψη. Ετσι και το παρακάνουμε, δε θα μείνει τίποτε, θα κονιορτοποιηθεί όλο το διαμάντι!

Δε θα γίνει ποτέ του μπριγιάν, δε θα κοσμήσει ποτέ του τίποτε, δε θα χωρέσει ποτέ του την αντανάκλαση ουράνιου τόξου, δε θα αντιφεγγίσει η λάμψη του σε κανένα μάτι, δε θα ευφράνει η θέα του καμμία ψυχή... Ποτέ!

Θρυμματισμένος καθρέφτης... Οση ξυλοταινία και να βάλεις για να τον κολλήσεις, να μην πέφτει στο πάτωμα, σβήνουν τα φώτα και τι μένει μετά γι'αυτόν? Ούτε καν οι μυριάδες αντανακλάσεις της μέρας... Τι έχει από πίσω? Τίποτα, σκέτο τοίχο, ούτε καν κάποιο βάθος, ένα στήριγμα, ένα ακουμπηστήρι. Καρφί & σοβάς...


Με πολλή αγάπη, να είσαι πάντα διαμάντι, με το ουράνιο τόξο μέσα του (και βάλσαμο γύρω-γύρω :-), κι όχι καθρέφτης-θρύψαλλα, ν' αντανακλάς μόνο τους άλλους!

Παρ Μαϊ 05, 11:27:45 πμ 2006  
andy dufresne said...

heinz,
έχεις απόλυτο δίκιο για τη θανατική ποινή, συμφωνούμε 100%, αλλά δεν θα 'θελα τα παιδιά μου αύριο να με διαβάζουν να βρίζω αυτόν που την υποστηρίζει.

αφροδίτη καλημέρα,
μπήκες και άνθησε ο κήπος μας...

Παρ Μαϊ 05, 11:30:07 πμ 2006  
heinz said...

Andy καλημέρα!

Μπορεί και να κάνω λάθος (και δε θα φανεί παρά αφού θάχω πεθάνει, στα εγγόνια μου θα αποδειχτεί), διδάσκω (κι η γυναίκα μου το ίδιο) στα παιδιά μας να στέκονται όρθιοι απέναντι στο άδικο και να μη σκύβουν το κεφάλι σε όσους απαξιώνουν τον Άνθρωπο.

Παρ Μαϊ 05, 11:34:08 πμ 2006  
heinz said...

@aphrodite

"Ομως το να φτιάχνουμε μονίμως το σχήμα μας στη μορφή του εκμαγείου που μας δίνει ο άλλος, είναι σχιζοφρένεια - ο καθένας μας δίνει ένα καλούπι να γεμίσουμε με τον εαυτό μας, προκειμένου να είμαστε πιο δεκτοί κι αρεστοί, κι άρα ελπίζουμε αγαπημένοι. Αλλά στο τέλος το μόνο που κάνουμε είναι αντί να φτιάξουμε έναν όμορφο, αξιαγάπητο εαυτό, να φτιάχνουμε έναν καθρέφτη καταθρυμματισμένο, για να χωρέσει όλες τις προδιαγραφές που μας πετάν δεξιά & αριστερά..."

!!!!!!!!!!!!!!!!

Να γραφεί στα πρακτικά, για τη χρυσή Βίβλο των Ανθρώπων.

Παρ Μαϊ 05, 11:35:39 πμ 2006  
Vrennus said...

@ ΝΔ

Αφού επιμένετε ότι η Αγγλική επενάσταση (ή ο Αγγλικός εμφύλιος αν προτιμάτε) ήταν θρησκευτική διαμάχη (αντίπαλες θρησκευτικές σέχτες, σαν να λέμε τροτσκιστές εναντίον μαοϊκών;) θα σας παραπέμψω με τη σειρά μου τόσο στο έργο του Max Weber όσο και στις αναλύσεις του φίλου σας Νίκου Πουλαντζά αφ' ενός για για το ρόλο του προτεσταντισμού και αφ' ετέρου για τις διαφορετικές μορφές που έλαβε η μετάβαση από τη φεουδαρχία στον καπιταλισμό στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εν πάση περιπτώσει, πολιτισμένοι άνθρωποι οι Άγγλοι, με κοινοβούλιο και Magna Carta, ξέπεσαν τόσο που αλληλοσφάχτηκαν για ...θρησκευτικούς λόγους; Ούτε αριστεριστές να ήταν;

Παρ Μαϊ 05, 11:37:17 πμ 2006  
andy dufresne said...

Βρίζοντας???

Παρ Μαϊ 05, 11:40:21 πμ 2006  
heinz said...

Αμφισβητώντας και απαξιώνοντας συστηματικά.

Παρ Μαϊ 05, 11:41:12 πμ 2006  
andy dufresne said...

Μην με παρεξηγείς heinz.
Είσαι ευαίσθητος και καλλιεργημένος άνθρωπος και πολύ χρήσιμος σ' αυτό το μπλόγκι - άσχετα αν συνήθως διαφωνούμε αρκετά.

Κάποιες φορές όμως παρασύρεσαι και δυστυχώς τα γραπτά μένουν.

Συνιστώ λίγο παραπάνω ψυχραιμία και ευγένεια - τίποτ' άλλο.

Παρ Μαϊ 05, 11:42:41 πμ 2006  
heinz said...

Βρε Andy, δεν σε παρεξηγώ...

Μετά από 45 χρόνια διαδράσεων(άλλα επιστημονικότης!!!) έχω καταλήξει ότι:

1. Η βλακεία είναι ανίκητη.
2. Η κακία, μετά την εφηβεία, έστω και ανεπτυγμένη σε υπόστρωμα φοβικό (ο κακός βασικά είχα χ*στης), είναι πάλι ανίκητη.

Με δυο λόγια, μπορεί να είναι κουσούρι μου, αλλά έτσι είμαι:

1. Δεν πιστεύω ότι οι ενήλικες αλλάζουν (ως προς το σύστημα αξιών τους) και άρα,
2. Δεν τους παρέχω το πλεονέκτημα της αμφιβολίας.

Θεωρώ δηλαδή, ότι είσαι (απαρεμφατικά), ό,τι λές κι ό, τι κάνεις.

Παρ Μαϊ 05, 11:47:13 πμ 2006  
aphrodite said...

Ladies (Robins, Gere, Μickey as apprentice) & gentlemen,

Την καλημέρα μου (από το emotional roller-coaster του οποίου ψάχνω το "off" αλλά πού...)

Ναι, κι εμένα μ'ενοχλεί όταν μιλούν για οπλοχρησία & οπλοκατοχή (πέραν της διάστασης του "σπορ", for recreational purposes only). Αλλά καταλαβαίνω (χωρίς να εγκρίνω) ότι είναι ο τελευταίος εκβιασμός που μπορεί να φανεί χρήσιμος αν είναι να συνετιστεί ο άλλος (θα μου πεις, η Αμερική συνετίστηκε? Η Μέση Ανατολή? Τρελλό γέλιο!)

Μ'ενοχλεί όταν μιλούν για θανατική ποινή. Ναι, ο θάνατος του αλήτη που σου βασάνισε, βίασε & σκότωσε το παιδί σου όχι μόνον δεν θα στο φέρει πίσω, μα ούτε καν θα μπορέσει να σε κάνει να έχεις τον παραμικρό λόγο για να ζεις, πέραν του να προλάβεις να τον σκοτώσεις ο ίδιος. Πες μου πόσο γενναίος μπορείς να φανείς να μην το κάνεις!

Μ'ενοχλεί να μιλούν για τα "σχολιαρόαπαιδα" που απλώς κάνουν διαδηλώσεις τώρα που "είναι νέοι" και "μη φοβού", "μας τά'παν κι άλλοι, σε λίγο θα ζητιανεύουν για μια θέση στο σύστημα"... Αλλά τους ευγνωμονώ που υπάρχουν αυτά τα τρελλόπαιδα, ακόμη κι αν αυτό που θα κανει την "καλή" διαφορά προετοιμάζεται από αυτούς που δεν μετέχουν στις διαδηλώσεις, αλλά σε συσκέψεις...

Ο harry μας μάρανε? Τουλάχιστον μας τα λέει "κι αλλιώς"...

Καλημέρα σου harry-reloaded-Clint!

Παρ Μαϊ 05, 11:49:26 πμ 2006  
Anula said...

ζηλεψα τους αγγλους που δεν βασανιζουν τα παιδια με τη θρησκεια οπως κανουμε και ΘΑ κανουμε εμεις, εστω και σε υποκριτικο επιπεδο, γιατι φυσικα δεν ειμαστε χριστιανοι με την πραγματικη εννοια του ορου, το αφηνω πριν λοξο-δρομησω, ετοιμη ειμαι να πω (το λεω τελικα!) οτι μετατρεψαμε τους αγιους σε 12 θεους, και την λατρευτικη διαδικασια σε υποκριτικο ταλεντο, πρεπει να αποφασισουμε τι θελουμε να ειμαστε, κατω απο φως του ηλιου, χριστιανοι πιστοί ή χριαστιανοι υποκριτες? που μαλλον α-θεοι (χωρις πνοη, χωρις σεβασμο για τη φυση και την ομορφια) ειμαστε αλλα και σ'αυτο υποκριτες!

Παρ Μαϊ 05, 11:57:20 πμ 2006  
heinz said...

Aphrodite,

Χιχιχι, πονηρό κορίτσι, έτσι έχασε ο Δουκάκης τις εκλογές ε?

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη όμως:

Εγώ, σαν Heinz, θα τον σκοτώσω με τα ίδια μου τα χέρια σε μια παρανοϊκή έκρηξη.
Εγώ, σαν εκπρόσωπος θεσμού, έχω υποχρέωση να φροντίσω να εφαρμοστεί ο νόμος, ο θεσμός είναι πάνω από εμένα.

Παρ Μαϊ 05, 11:59:22 πμ 2006  
hotSpots said...

"Σαφώς οι άλλοι στόχοι του φόρουμ είναι σωστοί, αλλά αποτελούν ευχολόγιο. ...
Ας ακούγεται η Αντίθεση - έχει και αυτή κάτι να πει".

Οι στόχοι τους ούτε σωστοί είναι ως σύνολο, ούτε Αντίθεση.
Είναι ενάντια, δηλ, ...
"Στο ρατσισμό και την απειλή της άκρας δεξιάς":πάλι καλά.Ξεκίνησα με κάτι που συμφωνώ.
"Στον πόλεμο":κλασσικό, πλέον. Μας θυμίζει ότι ο πόνος και η καταπίεση μετακινείται ανά την υφήλιο, ανάλογα με το πού κάνουν πόλεμο οι αμερικάνοι.
"Στην απορρύθμιση της εργασίας": το φόρουμ τους διοργανώνεται από δημόσιους υπαλλήλους;
"Στη φτώχεια":ε, τότε αφήστε τους φτωχούς ελεύθερους να αναπτυχθούν
"στην κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλοντος": και να το καταστρέψουμε, θα μπορέσουμε να το ξαναφτιάξουμε!!!
"Στην καταπάτηση των δημοκρατικών ελευθεριών": αν και είναι οι πρώτοι που αντιστρατεύονται την ελευθερία, την οποία αντικαθιστούν με την υποταγή σε "ιστορικές και κοινωνικές αναγκαιότητες". Οπότε μέχρι να καταλάβουμε τι εννούν, δεν έχει συμφωνία.

Αλλά όχι και Αντίθεση... Με κεφαλαίο το "Α", μάλιστα. Κομμουνιστές light είναι. Σαν την πλειονότητα των ελλήνων πολιτικών.

Παρ Μαϊ 05, 12:00:38 μμ 2006  
Anula said...

heinz said...
Βρε Andy, δεν σε παρεξηγώ...

Μετά από 45 χρόνια διαδράσεων(άλλα επιστημονικότης!!!) έχω καταλήξει ότι:

1. Η βλακεία είναι ανίκητη.
2. Η κακία, μετά την εφηβεία, έστω και ανεπτυγμένη σε υπόστρωμα φοβικό (ο κακός βασικά είχα χ*στης), είναι πάλι ανίκητη.

--

μετα απο 26 χρονια διαδραστικοτητος, επιβεβαιωνω τα λεγομενα σου!

ΗΛΙΘΙΟΙ UBER ALLES, καπως ετσι το λεει ενα φιλικο μου τρολ

οσον αφορα την εξελιξη μετα την εφηβεια, φταιει η παραπαιδεια, τι μυνημα παιρνουν οι εφηβοι?

ΟΤΙ ΑΝ ΠΑΠΑΓΑΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΛΥΨΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΟΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ, ΑΝ ΟΧΙ ΘΑ ΣΕ ΠΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ "ΑΝΑΡΧΙΚΟ", χωρις να εισαι.......

Παρ Μαϊ 05, 12:04:54 μμ 2006  
Vrennus said...

hotSpots said...

Οι στόχοι τους ούτε σωστοί είναι ως σύνολο, ούτε Αντίθεση.
Είναι ενάντια [...]
"Στην απορρύθμιση της εργασίας": το φόρουμ τους διοργανώνεται από δημόσιους υπαλλήλους;


Όποιος δεν είναι δημόσιος υπάλληλος, δηλαδή, (πρέπει να) είναι υπέρ της απορρύθμισης της εργασίας; Θα μ' ενδιέφερε να μάθω εσείς υπό ποιούς όρους εργάζεστε.

"Στη φτώχεια":ε, τότε αφήστε τους φτωχούς ελεύθερους να αναπτυχθούν

Σωστά, το φόρουμ εμποδίζει τους φτωχούς ν' αναπτυχθούν ενώ η λεηλασία των πόρων τους πχ. τους βοήθησε.

"στην κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλοντος": και να το καταστρέψουμε, θα μπορέσουμε να το ξαναφτιάξουμε!!!

Αναμένω εναγωνίως τη σχετική σας διατριβή επί του θέματος.

"Στην καταπάτηση των δημοκρατικών ελευθεριών": αν και είναι οι πρώτοι που αντιστρατεύονται την ελευθερία, την οποία αντικαθιστούν με την υποταγή σε "ιστορικές και κοινωνικές αναγκαιότητες".

Προφανώς έχετε παρεξηγήσει τα πράγματα. Σε άλλο πλαίσιο αναφέρεται το πρόταγμα της ελευθερίας, σε άλλο η υποτιθέμενη "υποταγή σε ιστορικές και κοινωνικές αναγκαιότητες". Επίσης, κατά την άποψή σας, η λογική του "there is no alternative" (Μ. Θάτσερ) δεν υποτάσσει την ελευθερία σε "ιστορικές και κοινωνικές αναγκαιότητες", άλλης τάξεως βέβαια;

Παρ Μαϊ 05, 12:26:46 μμ 2006  
paragrafos said...

aphrodite said...

"(...) Ενα μόνον: καλό ν'αλλάζουμε για τους άλλους, είναι μέρος της αποστολής μας, να τους παραχωρούμε το δικαίωμα να μας αφήνουν το σημάδι τους, αν το αξίζουν. Και είναι κομματάκι και της δικής τους αποστολής, να μας βοηθήσουν να δούμε πράγματα μέσα μας και ν'αλλάξουμε."

----------------------

Αγαπημένη μου Αφροδίτη,

Εννοείται ότι αξίζει να αλλάζουμε ΜΟΝΟ για κείνους που το ΑΞΙΖΟΥΝ! Για κανέναν άλλον, απολύτως!

Υπάρχουν και άλλοι που δεν αξίζουν.

Ρίξε μια ματιά στο πρώτο σχόλιο που άφησε κάποιος στο σημερινό μου ποστ και θα καταλάβεις τι εννοώ.


Σ΄ αγαπώ πολύ

η φίλη Σου

Παράγραφος

Παρ Μαϊ 05, 12:56:59 μμ 2006  
hotSpots said...

vrennus,
Ναι, όποιος δεν είναι δημόσιος υπάλληλος, πρέπει να είναι υπέρ της απορρύθμισης της εργασίας. Και κατ'επέκταση κάθε άνθρωπος (ακόμα και δημόσιος υπάλληλος) που αναγνωρίζει το δικαίωμά του να δρα ελεύθερα αλλά και το δικαίωμα των άλλων να κάνουν το ίδιο. Η "ρύθμιση" της αγοράς εργασίας, δεν είναι τίποτα άλλο από παραίτηση από το δικαίωμα αυτό και υποταγή σε μία απρόσωπη οντότητα (το κράτος) που παίρνει αποφάσεις για το πώς πρέπει να εργάζονται ή να συνεργάζονται οι άνθρωποι, εξυπηρετώντας κάποιο κοινωνικό σκοπό που βρίσκεται στον εγκέφαλο κάποιων ανθρώπων και αναγκάζοντας τους πάντες να συνταχθούν με αυτόν (ακόμα κι αν εκείνοι επιθυμούν να εργαστούν ή να συνεργαστούν διαφορετικά).

Αφού σε ενδιαφέρει τόσο πολύ, να σου πω ότι είμαι φοιτητής, ότι είμαι υπέρ των ελεύθερων ιδιωτικών πανεπιστημίων και της χρηματοδότησης των δημοσίων από ιδιωτικούς πόρους και ότι πριν λίγο καιρό με δέχτηκαν σε πανεπιστήμιο φιλελεύθερης χώρας για διδακτορικό. Τα έξοδα θα μου τα καλύπτουν όλα μέσω της κρατικής και (κυρίως) της ιδιωτικής χρηματοδότησης που έχουν. Ελπίζω να σε κάλυψα.

Επίσης, δεν ξέρω αν το φόρουμ έχει κάποια πιο συγκεκριμένη και σοβαρή θέση για τη φτώχεια και σίγουρα είμαι κατά της ιδιοκτησιακής λεηλασίας οπουδήποτε κι αν γίνεται. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά μετρήσιμα στοιχεία που δείχνουν ότι στις χώρες με οικονομική ελευθερία η φτώχεια μειώνεται. Αν θέλεις να τα δεις, δες αυτό:http://e-roosters.blogspot.com/
2006/03/blog-post_26.html ή αυτό:http://www.heritage.org/research/
features/index/

Για το περιβάλλον σε παραπέμπω και πάλι στα προηγούμενα λινκ. Αλλά και σε αυτό: http://e-roosters.blogspot.com/2005/09/
blog-post_28.html που θα σε οδηγήσει και σε άλλες πηγές.

Όσο για τα διαφορετικά πλαίσια στα οποία αναφέρεσαι, αυτά βρίσκονται απλώς στον εγκέφαλό σου και επιδέχονται κάθε μορφής (καλοπροαίρετη) αμφισβήτηση. Και τα αμφισβητώ εφόσον η υιοθέτησή τους οδηγεί στην καταπίεση του δικαιώματος που έχω σαν ελεύθερο άτομο να επιλέγω και να αποφασίζω με δική μου βούληση. Για αυτό το πράγμα δε δέχομαι καμία εναλλακτική.

Παρ Μαϊ 05, 01:34:26 μμ 2006  
Vrennus said...

hotSpots said...

όποιος δεν είναι δημόσιος υπάλληλος, πρέπει να είναι υπέρ της απορρύθμισης της εργασίας. Και κατ'επέκταση κάθε άνθρωπος (ακόμα και δημόσιος υπάλληλος) που αναγνωρίζει το δικαίωμά του να δρα ελεύθερα αλλά και το δικαίωμα των άλλων να κάνουν το ίδιο.

Η αφεντιά μου, λοιπόν, που δεν είμαι δημόσιος υπάλληλος, που δεν γνωρίζω τι ώρα θα σχολάσ το απόγευμα, που δεν γνωρίζω παρά την Παρασκευή αν θα χρειαστεί να εργαστώ το Σαββατοκύριακο, που δεν γνωρίζω παρά καμμιά δεκαριά μέρες πριν πότε θα πάω διακοπές, που με έχουν κάμποσες φορές ανακαλέσει από τις διακοπές (όλ' αυτά χωρίς ίχνος υπερβολής) πιστεύετε ότι δρω ελεύθερα όπως είναι δικαίωμά μου. Ελπίζω στη δική σας εργασία να έχετε καλύτερη τύχη.

Η "ρύθμιση" της αγοράς εργασίας, δεν είναι τίποτα άλλο από παραίτηση από το δικαίωμα αυτό και υποταγή σε μία απρόσωπη οντότητα (το κράτος) που παίρνει αποφάσεις για το πώς πρέπει να εργάζονται ή να συνεργάζονται οι άνθρωποι, εξυπηρετώντας κάποιο κοινωνικό σκοπό που βρίσκεται στον εγκέφαλο κάποιων ανθρώπων και αναγκάζοντας τους πάντες να συνταχθούν με αυτόν (ακόμα κι αν εκείνοι επιθυμούν να εργαστούν ή να συνεργαστούν διαφορετικά).

Είναι προφανές ότι δεν γνωρίζετε τι σημαίνει "ρύθμιση".

πριν λίγο καιρό με δέχτηκαν σε πανεπιστήμιο φιλελεύθερης χώρας για διδακτορικό. Τα έξοδα θα μου τα καλύπτουν όλα μέσω της κρατικής και (κυρίως) της ιδιωτικής χρηματοδότησης που έχουν. Ελπίζω να σε κάλυψα.

Ελπίζω να μη λογοκρίνουν τη σκέψη σας - αν δεν έχετε ήδη αυτολογοκριθεί.

[...]υπάρχουν πολλά μετρήσιμα στοιχεία που δείχνουν ότι στις χώρες με οικονομική ελευθερία η φτώχεια μειώνεται.

Στη Ρωσία μετά το '89 ας πούμε (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα προτιμούσα το σταλινικό καθεστώς).

Όσο για τα διαφορετικά πλαίσια στα οποία αναφέρεσαι, αυτά βρίσκονται απλώς στον εγκέφαλό σου και επιδέχονται κάθε μορφής (καλοπροαίρετη) αμφισβήτηση. Και τα αμφισβητώ εφόσον η υιοθέτησή τους οδηγεί στην καταπίεση του δικαιώματος που έχω σαν ελεύθερο άτομο να επιλέγω και να αποφασίζω με δική μου βούληση. Για αυτό το πράγμα δε δέχομαι καμία εναλλακτική.

Είστε βέβαιος ότι έχετε καταλάβει σε τι αναφερόμουν;

Παρ Μαϊ 05, 02:20:15 μμ 2006  
chris said...

'Ολοι χωράμε! Και αυτό το περιχορεύειν την οικουμένη μου αρέσει πολύ στο "κίνημα". Κατά τα λοιπά τα σχόλια είναι εξίσου επιπόλαια με τα σχόλια των διαμαρτυρόμενων. Αλλά και αυτό είναι μέρος της ευδαιμονίας της (ειρηνικής) αντιπαράθεσης και της ανάγκης να κινούμαστε μεταξύ ενικού και πληθυντικού αριθμού.

Παρ Μαϊ 05, 03:38:20 μμ 2006  
hotSpots said...

Όχι, η αφεντιά σας δε δρα ελεύθερα έτσι όπως τα περιγράφετε, αλλά τότε έχει έναν παραπάνω λόγο να διεκδικήσει την ελευθερία της.

Θα σας έλεγα περισσότερα, αλλά είναι "προφανές" ότι δε θέλετε να μιλήσετε για τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και την απορρύθμιση που προτείνεται από κάποιους (ελεύθερες απολύσεις, πχ).

Όσο για το πανεπιστήμιο, έχετε δίκιο. Έχω ήδη αυτολογοκριθεί. Ήθελα να τους πω πόσο καθάρματα είναι που συνδέονται με την αγορά για να μου πληρώνουν τα έξοδα, και δεν τους το είπα. Θα τους το πω όταν φύγω.

Η Ρωσία δεν είναι ελεύθερη οικονομία. Προφανώς δεν είδατε το δεύτερο λινκ που σας παρέπεμψα (δικαίωμά σας βέβαια).

Για τα ιστορικά και κοινωνικά πλαίσια, αντί να περιμένετε να βεβαιωθείτε αν κατάλαβα καλά τι είπατε, θα μπορούσατε να το γράψετε. Γράψτε λοιπόν τι εννοείτε. Αλλά, όπως σας είπα και πριν, ό,τι θεωρητικό κατασκεύασμα και αν έχετε στο μυαλό σας, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από μένα, αν περιορίζει την ελευθερία μου ή αν την παραχωρεί σε απρόσωπες δομές που υποτίθεται ότι εξυπηρετούν κάποιο στόχο (κοινωνικό, ιστορικό, οικολογικό, μπλα μπλα μπλα) χωρίς να μπορώ να επιλέξω αν θέλω να λειτουργούν εξ ονόματός μου και με δικούς μου πόρους ή όχι.

Νομίζω ότι έχω πει αρκετά, αλλά θα ψάξω για τη δική σας απάντηση.

Παρ Μαϊ 05, 04:16:28 μμ 2006  
Vrennus said...

@ hotspots:

Λυπάμαι, δεν έχω διαθέσιμα links παρά μόνο προς το βιβλιοπωλείο:

1. Μ. Χορκχάιμερ, Τ. Αντόρνο: Διαλεκτική του Διαφωτισμού, εκδ. Ύψιλον
2. Κ. Καστοριάδη: Η Φαντασιακή Θέσμιση της Κοινωνίας, εκδ. Ράππα

Αυτά σχετικά με τα "πλαίσια" και τις "δομές".

Τώρα, το αν αποδέχεστε ή όχι θεωρητικές κατασκευές επιτρέψτε μου να πω ότι δεν είναι αυτές που περιορίζουν την ελευθερία σας αλλά η ίδια η πραγματικότητα.

Παρ Μαϊ 05, 04:43:51 μμ 2006  
Lefteris Kritikakis said...

Με διατάζουν να πληρώσω φόρους για ένα πανεπιστήμιο το οποίο αυτοί έχουν το δικαίωμα να καταστρέφουν (χωρίς να μπορώ εγώ να το προστατεύσω, λόγω πανεπιστημιακού ασύλου) και μετά με ξαναδιατάζουν να πληρώσω τις ζημιές.

Πρόκειται για την έσχατη μορφή δικτατορίας που έχω ακούσει ποτέ.

Μετά, μου αφαιρούν το δικαίωμα να διαδηλώσω εναντίον τους (θα με πάρουν με τις πέτρες), ή να εκφράσω διαφορετική άποψη μέσω άλλων (δέρνουνε τους εκπροσώπους εταιριών που έρχονται να διδάξουν μία-δυο ώρες στα τοπικά "πανεπιστήμια").

Συμπέρασμα: Είναι Φασίστες με "Φ" κεφαλαίο, μια και η συμπεριφορά τους είναι ταυτόσημη με αυτή των Ναζί και της νεολαίας του Μουσολίνι.

Και ξέρω ότι πολλοί από σας θα αντιδράσουν με αφορισμούς (από πραγματικά επιχειρήματα, μηδέν).

Και μια και δεν υπάρχει πια τίποτα στην Ελλάδα άξιο προστασίας ("δεν έχουμε τίποτα, άρα και τίποτα να χάσουμε"), μετά τις όποιες καταστροφές ή έστω και τις καθυστερήσεις και τα διάφορα "τίποτα" ή "κάτω του μηδενός" (negative actions), θα αρχίσουν οι "αναλύσεις" (περικοκλάδες λέξεων και εκφράσεων με ουσία μηδέν).

Από πατροναρίσματα όμως και στερεότυπα, ουκ ολίγα: "Κεφαλαιοκράτης", "αστός" (τι διάολο σημαίνουν αυτά; και ποιος ΔΕΝ είναι αστός σήμερα στην Ελλάδα;).

Καλά το είχε πει ο Ian McCullogh των Echo and the Bunnymen στο "Back of Love":
"We don't know our left from right, but we know we love extremes"
("δεν ξέρουμε να ξεχωρίσουμε τη δεξιά από την αριστερά μας, αλλά ξέρουμε ότι μας αρέσουν οι ακραίες καταστάσεις")

Ή σε Κρητική απόδοση "δε γατέχει ούτε δυο γαϊδουριώ άχυρα να μοιράσει, αλλά τ' αρέσουνε οι φασαρίες".

Κατά τα άλλα, "βοηθούν τους φτωχούς του πλανήτη". Ψεύτες και Καραγκιόζηδες...

Παρ Μαϊ 05, 08:12:27 μμ 2006  
harry reloaded said...

Οι σχολιαστες πρεπει να καταλαβουν οτι ειναι αντιμπλογκικη η αναδημοσιευση του κειμενου που κριτικαρουν,οπως & οι αναφορες & οι παραπομπες. Εδω δεν ειναι διατριβη,ουτε η...New England Journal Of Medicine...Λιγες κουβεντες,περιεκτικες & σαφεις.

Παρ Μαϊ 05, 09:38:49 μμ 2006  
Lefteris Kritikakis said...

Μάλιστα κύριες ίλαρχε. Τους κανονισμούς παρακαλώ, ώστε να τους ακολουθούμε πιστά στο μέλλον.

Τέλος πάντων, συμφωνώ στο "περιεκτικές και σαφείς", αλλά μια και ο δημόσιος λόγος καλό είναι να έχει "λογική, επιχειρήματα και πάθος", άντε να τα χωρέσεις όλα αυτά σε λίγες περιεκτικές γραμμούλες. Α, για κάτσε, ο κουμπάρος μου θα είχε να πει το εξής για το "Forum των Νέων" με περιεκτικό τρόπο (κάτι που είναι κλασσικό για το Σικάγο): "Who gives a fuck about them anyway..."

Λευτέρης

Σαβ Μαϊ 06, 05:33:18 πμ 2006  
castolidefkis said...

Ο Steve Jobs, αν ποτέ (υποθετικά μιλάμε), βρισκόταν συνομιλητής τού Λεντάκη, και ο "φίλος" σου, τού ανέλυε τις απόψεις του περί θανατικής ποινής για τούς "εμπόρους" τής ναρκωτικής "μάστιγας", τότε ο Steve Jobs, Δήμου, που παριστάνεις (τι να πω, στην Ελλάδα είμαστε...), θα τον γιαούρτωνε. Κατάλαβες, θα τον γιαούρτωνε...

Ακούς εκεί το καθήκι, θάνατος στους "εμπόρους"...

Αϊ σιχτιρ πια, τόση υποκρισία, φίλος ο Jobs, αλλά από πού κι ως πού φίλος κι ο Λεντάκης?

Σαβ Μαϊ 06, 12:24:26 μμ 2006  
castolidefkis said...

Για να βαίνουν εν Δημω και μερικά εν Οικω, ή εν Νίκω (πάρτο όπως θες...)

Castor to prezoni

Σαβ Μαϊ 06, 12:26:46 μμ 2006  
blade runner said...

This post has been removed by the author.

Κυρ Μαϊ 07, 02:41:13 μμ 2006  
blade runner said...

blade runner said...
Καλημέρα σε όλους!

Πολύ έλειψα πάλι, και θέλω να καταχραστώ λίγο την ελευθερία έκφρασης που μας έχει παραχωρήσει ο Δον Γάτος, και να γράψω μερικά πράγματα μαζεμένα:

1. Η άποψη του heinz για το πως μπορούμε να αλλάξουμε το σύστημα εκ των έσω είναι κάτι παραπάνω από τεκμηριωμένη, και για όσους δεν διάβασαν το σχετικό σχόλιο και δεν βαριούνται να το κάνουν τώρα, ας ανατρέξουν μερικές μέρες πίσω (γύρω στις 11 και κάτι το πρωί)

2. Συμφωνώ επίσης με τον mickey, ναι, ο κόσμος άλλαξε μέσω της τεχνολογίας με την ευρύτερη έννοιά της, κι έτσι εξακολουθεί να αλλάζει. Θυμήθηκα με αυτή την αφορμή τον Προμηθέα Δεσμώτη, κορυφαία στιγμή της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, για όσους δεν έχουν εντρυφήσει, σας το συνιστώ, οι αναφορές στο παρόν θέμα πολλές και σημαντικές.

3. Ωστόσο, σε ένα τόσο δυναμικό πεδίο ανταλλαγής ενέργειας που είναι η ανθρώπινη κοινωνία (μην με λιθοβολήσετε, αλλά πιστεύω πως οι άνθρωποι επικοινωνούμε και με τρόπους που δεν είναι προφανείς - βλ. τη θεωρία των μορφογενετικών πεδίων), η ύπαρξη των ρομαντικών που βγαίνουν στους δρόμους και φωνάζουν ή χρησιμοποιούν για όπλο τους την πένα τους, γιατί δεν έχουν τα μέσα ούτε την κατάρτιση να εφεύρουν, αλλά έχουν το ταλέντο και τη φωτιά στο νου που απαιτείται για να γράψουν ποίηση και κείμενα σπουδαία, μπορεί να αποτελεί μέγιστη έμπνευση για έναν επιστήμονα.

4. Paragrafe, το σχόλιό σου των 11 παρά κάτι το πρωί, ήταν τόσο μα τόσο αληθινό και συγκινητικό. Εχω την εντύπωση πως μια πλευρά μου ομοιάζει πολύ με αυτό που βγάζεις μέσα από αυτά που γράφεις. Δεν σε σχολιάζω συχνά, αλλά σε κατανοώ όσο δεν μπορείς να φανταστείς. Τα σέβη μου...

5. Θεά Aphrodite, εξίσου συγκινητικός και ο τρόπος με τον οποίο σχολίασες με τη σειρά σου το σχόλιο της paragrafos. Πρέπει να κανονίσουμε συνάντηση εμείς οι δύο. Για ποτό. Εχω την εντύπωση πως θα έχουμε πολλά να πούμε! Τη δε πρότασή σου για το παιχνίδι με το σκανταλιάρικο τραπουλόχαρτο θα την ρίξω στο τραπέζι στην επόμενη μάζωξη! Εχω δε να σου πω ότι μετά από αυτή τη νύχτα, έχει ξεσπάσει απίστευτη συζήτηση, μεταξύ ορισμένων εκ των πρωταγωνιστών της, πράγμα που σημαίνει ότι θα επαναληφθεί γρήγορα, μην τολμώντας να φανταστώ την κατάληξη αυτή τη φορά... Ποιος θα φύγει νυχοπατώντας μέσα στα μαύρα σκοτάδια δεν ξέρω να σου πω βεβαίως...Για το δε φόρουμ, πήγα το βράδυ του Σαββάτου στη συναυλία των Amparanoia / Rachid Taha. Λοιπόν, ένα έχω να πω και μην μου την πέσετε όλοι οι εξωκοινοβουλευτικοί ethnic αριστεροί, κι εγώ προς τα κει πάντα έκλινα, έχω όμως αισθητικά ζητήματα που εγείρονται και που για μένα προσωπικά άπτονται άμεσα της πολιτικής:

Γιατί ένα πράγμα ζωντανό και δυναμικό σαν το φόρουμ, όταν έρχεται στην Ελλάδα θυμίζει καφενέ; Αυτή η μιζέρια δεν έχει προηγούμενο, επιτέλους! Δηλαδή δεν υπάρχει άλλος δρόμος; 'Η eurovision ή ταγάρι;

Για περισσότερες διευκρινήσεις, στο άμεσο μέλλον.

Σας ασπάζομαι!

Κυρ Μαϊ 07, 02:43:47 μμ 2006  
Lefteris Kritikakis said...

Τα σπάσανε πάλι οι ειρηνιστές, ε;

Κυρ Μαϊ 14, 07:37:37 μμ 2006  
KOSTAS TRENT said...

Άσχετο, αλλά σχετικό με τον αντιρατσισμό του πρόσφατου Κοινωνικού Φόρουμ :

"ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ
( Υπερασπιζόμενος το ...αδιάφθορο της ΕΥΠ ) :

"...οι Πακιστανοί άλλωστε συνηθίζουν ν' ... αλληλοαπαγάγονται..." ( ! )


Τί λε ρε μεγάλε ...εθναμύντωρ της ΚΥΠ ;
Μήπως αγαπούν το ... οθωμανικόν ;
Μήπως οι μεγαλύτεροι ομοεθνείς τους, αρπάζουν τους 5.540 τρυφερούς βλαστούς Πακιστανούς - απ’ τους 70.000 περίπου (που είναι κι εμφανίσιμοι, καθότι λεπτοί σαν καλαμίδα - λόγω ... πείνας - ) και τους πάνε για ...κρεββάτι ;
Ή μήπως διατηρούν και σήμερα το έθιμο "απαγωγή της ...νύφης" ;
Ά ρε ΠΟΛΥΔΩΡ εθιμολόγε-μουσουλμανολόγε !

Ή μήπως αναζητούν τάχατες λύτρα απ' τους ...πλούσιους γονείς ομοεθνείς τους ;
Ή μήπως οι Πακιστανοί Σιίτες απάγουν ασπλάγχνως τους Σουνίτες ;
Ή σα να μου φαίνεται πως οι φιλοδικτατορικοί αρπάζουν τους ...αντικαθεστωτικούς ;

Εγώ φοβάμαι για το χειρότερο :
πως, αφού οι μετανάστες έσκυψαν στις Ελληνικές βιβλιοθήκες, διάβασαν εμβριθώς τα σχετικά με τους ...Έλληνας λησταρχαίους Γιαγκούλα, Νταβέλη, Καραλίβανο, Βελέντζα κτλ και ... εμπέδωσαν !

Τό φταίξιμο είναι της ... άπειρης ΕΥΠ που, ακατάρτιστη Ιστορικά, δεν ξέρει να κάνει απαγωγές με την ... τέχνη των νεοληστάρχων Πακιστανών .

Τετ Μαϊ 31, 03:28:23 μμ 2006  

Ανακοίνωση Σχολίου

<< Home