Send As SMS

nikosdimou

Τα "Επίκαιρα" από το ndimou.gr σε άλλη παράλληλη έκδοση. The "Epikaira" posts from ndimou.gr in a parallel publishing format.

My Photo
Name:Nikos Dimou
Location:Athens, Greece

This blog belongs to my cat Don. I am his guest. I am now posting not only from my computer doncat but also from my mobile phone! doncatmobile

Τρίτη, Μάϊος 02, 2006

O τρελός με τα πουλιά



ΞΥΠΝΗΣΕ στη μέση της νύχτας από εκκωφαντικά κελαηδίσματα πουλιών. Στην αρχή χάρηκε. Ξημέρωσε, σκέφτηκε. Μετά συνειδητοποίησε πως ήταν μαύρη νύχτα, και πως δεν ζούσε πια - αλίμονο - στην εξοχή, μα στο κέντρο της πόλης.

Αλλά τα πουλιά εξακολούθησαν. Τότε τρόμαξε. Κατάλαβε πως είχε ψευδαισθήσεις.

- Είμαι τρελός! Θεέ μου, τρελάθηκα!

Ο φόβος τον έκοψε στα δυο. Ανασηκώθηκε, άναψε το φως. Προσπάθησε να ξυπνήσει εντελώς. Το κελάηδισμα συνεχιζόταν. Άγριες, τσιριχτές κραυγές, μπλεγμένες με μικρά, ήσυχα τιτιβίσματα - και ανάσπαρτες μελωδικές τρίλιες.

- Αηδόνι, ψιθύρισε.

Οι τρίλιες και οι λαρυγγισμοί του αηδονιού άρχισαν να κυριαρχούν στον ηχητικό χώρο - και τι περίεργο: ο φόβος του απάλυνε, μια ηρεμία, μια πραότητα, μια γαλήνη του χαλάρωσαν τα μέλη.

Κι έτσι, έγινε δύο: ο άνθρωπος που φοβόταν την τρέλα του - και ο άλλος που χαιρόταν τη μελωδία των πουλιών.

- Σ' όλη μου τη ζωή θ' ακούω τώρα ανύπαρκτα πουλιά; αναρωτιόταν ο ένας. Κι ο άλλος έλεγε: Θεέ μου! πόσον καιρό είχα ν' ακούσω αηδόνι!

Αλλά ο λογικός εαυτός κυριάρχησε.

- Πρέπει να δω ένα γιατρό. Κάτι πρέπει να γίνει!

.................................................................

Ο γιατρός του έδωσε μια σειρά από διάφορα χάπια σε διάφορες ώρες. Τα πουλιά εξασθένησαν και σιγά - σιγά χάθηκαν. Ξαναβρήκε τη σιγουριά του, την αυτοπεποίθησή του. Έπαψε να φοβάται πως ξαφνικά στη μέση μιας συζήτησης ή την ώρα της δουλειάς του θα τρόμαζε από ανύπαρκτους κελαηδισμούς.

Τα χάπια του ρύθμισαν και άλλες ιδιομορφίες της ζωής του. Του πήραν τις εκρήξεις αισιοδοξίας και τις κρίσεις μελαγχολίας, τις αιχμές και τις πτώσεις. "Κάπου μου σιδέρωσαν τη ζωή", σκέφθηκε. Δούλευε πιο στρωτά, ζούσε πιο ομαλά, κοιμόταν πιο βαθιά.

Αλλά κάποια νύχτα ξαναξύπνησε απότομα. Και τώρα τον τρόμαξε η σιωπή. Κανένας ήχος, ούτε φυσικός θόρυβος.

Η σιωπή του μπετόν και της πόλης ήταν ξαφνικά πιο βαριά από τον τρόμο της παραίσθησης. Από κείνη τη μέρα, παρ' όλα τα πολλά χάπια, πήρε την κάτω βόλτα. Ήταν μελαγχολικός, σκυθρωπός, αμίλητος.

Ξαναπήγε στο γιατρό. Εκείνος του άλλαξε τη σύνθεση των χαπιών. Αλλά δεν έγινε τίποτα.

Άρχισε τώρα να βλέπει περίεργα όνειρα - ακουστικά όνειρα. Πρωταγωνιστούσαν ήχοι - άνεμος φυσούσε, κύματα που σερνόντουσαν στα βότσαλα, φύλλα που θρόιζαν, και πουλιά... πολλά πουλιά.

Στα όνειρα αυτά ήταν ευτυχισμένος. Αλλά όταν ξυπνούσε ξανάπεφτε στην κατάθλιψη. Άρχισε ν' αναρωτιέται, τι θα γινόταν αν σταματούσε τα χάπια. Ένιωσε πως είχαν δημιουργήσει μέσα του ένα τρίτο πρόσωπο - άσχετο με τον υγιή αλλά και με τον τρελό εαυτό του. Αυτό το πρόσωπο τον καταπίεζε φοβερά.

Όμως δίσταζε να σταματήσει γιατί έτρεμε το ανύπαρκτο. Όπως όλοι μας είχε εκπαιδευτεί στο φόβο της τρέλας.

Αλλά μια μέρα τόλμησε. Η αποκόλληση από τα φάρμακα ήταν πολύ οδυνηρή - τον απορύθμισε τελείως. Κάπου όμως είχε ξεπεράσει μέσα του τις συμβάσεις του "κανονικού" και του "ανώμαλου" και άρχισε να δέχεται την αίσθηση όπως του ερχόταν.

Τότε γύρισαν και τα πουλιά. Η εμπειρία δεν ήταν αμιγής. Είχε ευχαρίστηση αλλά και τρόμο. Ιδιαίτερα όταν βρισκόταν μέσα στους κλασικούς συμβατικούς χώρους, στις τυπικές καθημερινές καταστάσεις: στο τρόλεϋ, στη δουλειά, στο πάρτι. Εκεί ξαφνικά η παραίσθηση τον απομόνωνε τελείως από τους άλλους. Αυτό δεν το άντεχε.

Σκέφτηκε να ξαναπάει στο γιατρό. Αλλά θα του έδινε πάλι χάπια.

Πέρασε καιρός - και πολλή ταλαιπωρία - μέχρι να καταλάβει τι έπρεπε να κάνει. Μάζεψε όλα του τα υπάρχοντα, παραιτήθηκε από τη δουλειά του, αποχαιρέτισε τους γνωστούς του.

Πήγε κι έχτισε ένα σπιτάκι σε μια λόχμη ποταμού όπου μαζεύονταν τα περισσότερα πουλιά της χώρας. Εκεί έκανε το καινούριο του νοικοκυριό. Βρήκε δουλειά να βοηθάει στο διπλανό χωριό - πάντα χρειάζεται ένας γραμματιζούμενος. Και βολεύτηκε



Τώρα, όταν ακούει πουλιά, δεν ξέρει αν είναι τα "δικά του" ή τα πραγματικά. Γιατί ο τόπος είναι παράδεισος των πετεινών - κι έγινε ακόμη πιο πολύ αφότου ήρθε αυτός κι έδιωξε τους λίγους κυνηγούς και τα παιδιά με τις ξόβεργες.

Όλη μέρα κελαηδισμοί αντηχούν στ' αυτιά του. Και τι τον νοιάζει από πού έρχονται;

Ένιωσε τότε πως ο μόνος τρόπος να μη φοβάσαι τη διαφορά ανάμεσα στην ψευδαίσθηση και την πραγματικότητα, είναι να την καταργήσεις.

Χάρηκε που τα ανύπαρκτα πουλιά τον έφεραν κοντά στα υπαρκτά.

Και, για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, ήταν ευτυχισμένος.



Έμαθα πως ένας φίλος μπήκε προχθές σε ψυχιατρική κλινική. Στην σκέψη του θυμήθηκα αυτό το κείμενο. Οι φωτογραφίες είναι από το βιβλίο "Κερκίνη" του Νίκου Πέτρου, Κοαν 1995 (με πρόλογο δικό μου).

419 Comments:

Houlia said...

!!!

Τρι Μαϊ 02, 11:08:57 πμ 2006  
Houlia said...

Επειδή το είχα τάμα οτι αν πιάσω την καλή θα επανέλθω...Back again!
Καλημέρα σε όλους!
Πάω τωρα να διαβάσω και το κείμενο...

Τρι Μαϊ 02, 11:11:42 πμ 2006  
glenn said...

Κάτι τέτοια ποστ ρίχνεις και κρατάς τον τίτλο σου σαν μέγας μάστορας. Περισσότερα στη συνέχεια.

Τρι Μαϊ 02, 11:12:49 πμ 2006  
Isisdoros said...

Κάτι μου λέει ότι μόνο τα πλάσματα του ουρανού είναι ελεύθερα.

Τρι Μαϊ 02, 11:19:44 πμ 2006  
heinz said...

Με τον κίνδυνο να γίνω μονότονος, το επαλαμβάνω:

Μπορείτε να εγκαταλείψετε την πόλη. Είναι απολύτως ρεαλιστικό.
Μόνο ο εαυτός μας μας κρατά σε ποντικίσιους χώρους. Το κέρδος, είναι τεράστιο.
(και δεν αναφέρω την τεράστια τότε αξία του internet όλοι την καταλαβαίνουμε)

Τρι Μαϊ 02, 11:31:51 πμ 2006  
heinz said...

"Ένιωσε τότε πως ο μόνος τρόπος να μη φοβάσαι τη διαφορά ανάμεσα στην ψευδαίσθηση και την πραγματικότητα, είναι να την καταργήσεις."

Ή να την αγνοήσεις. Εξάλλου, τι σημασία έχει? Αρκεί να φροντίζουμε τα πράγματα να είναι λειτουργικά.

Τρι Μαϊ 02, 11:34:07 πμ 2006  
Nikos Dimou said...

Να πω ότι το blog έχει σήμερα επέτειο. Συμπληρώνει 4 μήνες, 101 ποστ, περίπου 29000 (!) σχόλια και 150.000 επισκέπτες. Να εκατοστήσουμε (τους μήνες) να χιλιάσουμε (τα ποστ) και να εκατονχιλιάσουμε (τα σχόλια).

(Μπα - λέτε να μπλογκάρω και στα 79;)

Τρι Μαϊ 02, 11:34:33 πμ 2006  
heinz said...

@NΔ

(Μπα - λέτε να μπλογκάρω και στα 79;)

Από την καρδιά μου: Και στα 99!

Τρι Μαϊ 02, 11:39:20 πμ 2006  
Θεριό ανήμερο said...

"Να εκατοστήσουμε (τους μήνες) να χιλιάσουμε (τα ποστ) και να εκατονχιλιάσουμε (τα σχόλια).
(Μπα - λέτε να μπλογκάρω και στα 79;)"

Στις ευχές και τα όνειρα δεν χρειάζεται να τσιγκουνευόμαστε, άρα θα πρότεινα :
Να χιλιάσουμε(τους μήνες) να εκατονχιλιάσουμε (τα ποστ) και να χιλιοχιλιάσουμε (τα σχόλια).

Γιατία να μην μπλογκάρετε στα 79; Το πολύ πολύ να έχετε πάρκινσον και να εμφανίζεται το κάθε γράμμα διπλό. Ε, χαλάλι, θα το παραβλέψουμε...

Τρι Μαϊ 02, 11:41:23 πμ 2006  
mickey said...

Καλημέρα σε όλους!

Εξαιρετικό το νέο post, εντυπωσιακή η επανεμφάνιση της houlia (welcome back, μας έλειψες) και απολύτως σωστές οι επισημάνσεις του Heinz!

Μόνο που έγραψε: "Μόνο ο εαυτός μας μας κρατά σε ποντικίσιους χώρους". Ελπίζω να μην υπάρχει κάποιο ...υπονοούμενο εδώ, έτσι; :))

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για τους δυο "επετειακούς" σεφτέδες, τον χθεσινό στο Post No. 100 και τον σημερινό στο Τετράμηνο! Και τους δυο τους έκαναν πολύ αγαπητά μου πρόσωπα ;)

Χρόνια Πολλά!

Τρι Μαϊ 02, 11:45:52 πμ 2006  
Εργοτελίτισσα said...

O TRELLOS NIKODHMOS!!ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ
ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ!!
παραναγνωση;;

Τρι Μαϊ 02, 11:46:07 πμ 2006  
Γκρινιάρης said...

Καταπληκτικό κομμάτι. Καλή τύχη στο φίλο σου. Ας ελπίσουμε πως θα γλιτώσει το "σιδέρωμα"

Τρι Μαϊ 02, 12:04:39 μμ 2006  
Υποκείμενο δικαίου said...

H Iris Murdoch περιγράφει έτσι την συνάντησή με ένα κιρκινέζι (kestrel - ένα είδος γερακιού, όχι ασυνήθιστο στην Ελλάδα):

"I am looking out of my window in an anxious and resentful state of mind, oblivious of my surroundings, brooding perhaps on some damage done to my prestige. Then, suddenly I observe a hovering kestrel. In a moment everything is altered. The brooding self with its hurt vanity has disappeared. There is nothing now but kestrel..."

Με αφορμή το κιρκινέζι, γράφει λίγο πιο κάτω ότι

"anything which alters consciousness in the direction of unselfishshness, objectivity and realism is to be connected with virtue... the single best or most obvious thing in our surroundings which is an occasion for unselfing and that is ... popularly called beauty..."

Άλλος ένας άνθρωπος που συνάντησε ένα ζώο, και ανακάλυψε ένα κρυμμένο κόσμο...

Τρι Μαϊ 02, 12:07:32 μμ 2006  
heinz said...

mickey said...

" ....οι επισημάνσεις του Heinz!

Μόνο που έγραψε: "Μόνο ο εαυτός μας μας κρατά σε ποντικίσιους χώρους". Ελπίζω να μην υπάρχει κάποιο ...υπονοούμενο εδώ, έτσι; :))"

Το διφορούμενο το πήρα είδηση εκ των υστέρων.
:-)))

Όχι βέβαια Mickey, μακάρι να μπορούσαμε να μένουμε όλοι στη Λιμνούπολη ;-)

Τρι Μαϊ 02, 12:17:06 μμ 2006  
takis vasilopoulos said...

<< Ένιωσε τότε πως ο μόνος τρόπος να μη φοβάσαι τη διαφορά ανάμεσα στην ψευδαίσθηση και την πραγματικότητα, είναι να την καταργήσεις. >>

Tι υπεροχη φράση....Ενα απο τα πιο ομορφα κειμενα του παρολαυτα

Τρι Μαϊ 02, 12:19:40 μμ 2006  
takis vasilopoulos said...

Αλλα πως.πως να την καταργησω??...νιωθω αιωρουμενος.....

Τρι Μαϊ 02, 12:20:38 μμ 2006  
heinz said...

takis vasilopoulos said...

"Αλλα πως.πως να την καταργησω??...νιωθω αιωρουμενος....."

Αγνόησέ την. Περπάτα μόνο εκεί που νοιώθεις χαρά και δημιουργία.

(κι έχω μπει και σε φάση κατάθλιψης, μάλλον λόγω επανέναρξης εργασίας. Που νάμουν και στα χάι μου τι θάλεγα, τς, τς, τς...)

Τρι Μαϊ 02, 12:23:39 μμ 2006  
glenn said...

Το θέμα του ποστ, απ' ότι καταλαβαίνω, είναι η ψυχική νόσος. Πιο ειδικά, ο "καρκίνος" των ψυχικών ασθενειών, η σχιζοφρένεια. Δυστυχώς ανίατη έως σήμερα. Και με μάλλον μικρές πιθανότητες για ίαση στο ορατό μέλλον. Τουλάχιστον έχει ξεπεραστεί στην Ελλάδα η λύση της καμιζόλας.

Πριν καμιά βδομάδα ήμουν στο ΨΝΑ (Δαφνί) για δουλειά άλλου. Έπρεπε να περιμένω λιγάκι. Κάθησα σε ένα παγκάκι, λίγο πιο πάνω απ' τις διοικητικές υπηρεσίες. Απέναντι ένας ένοικος. Με κοιτάζει. Βλέπω στο βλέμμα του αυτό το κενό να χάσκει. Απλά δεν είναι εκεί. Το έχω ξαναδεί αυτό το κενό αλλού. Το έχω δει σε σκίτσα τους. Μη με ρωτάτε τι και πως. Είναι ένα κενό που στην αρχή μου έφερνε αναγούλα. Μαζί κι ένας θρυμματισμός. Μια πραγματικότητα σπασμένη σε χίλια θρύψαλα.

Εδώ οι αφελείς Φροϋδισμοί πάνε περίπατο.

Προσεχώς.

Τρι Μαϊ 02, 12:24:47 μμ 2006  
Black Swan said...

Καλημέρα και καλό μήνα

Δεν ξέρω αλλά το κείμενο μου θύμισε ψευδαισθητική σκηνογραφία από έργα τού Πιραντέλλο.

Γιατί η κάθε αυταπάτη όπως ο κόσμος ο ίδιος είναι μια τεράστια σκηνή, όπου η ψευδαίσθηση βυθίζεται σε μια πραγματικότητα, η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί με τη σειρά της να αποκαλυφθεί ότι δεν είναι παρά ένα ακόμη στρώμα ψευδαίσθησης.


Και θυμάμαι ότι ο Πιραντέλλο έγραφε συχνά ( αν θυμάμαι καλά ) ότι

« Οι παραλογισμοί της ζωής δεν έχουν ανάγκη να δείχνουν αληθοφανείς, διότι είναι αληθινοί. Σε αντίθεση μ' εκείνους της τέχνης που, για να δείχνουν αληθινοί, έχουν ανάγκη να είναι αληθοφανείς. Και τότε, αφού είναι αληθοφανείς, δεν είναι πλέον παραλογισμοί.
Ένα γεγονός της ζωής μπορεί να είναι παράλογο· ένα έργο τέχνης, αν είναι έργο τέχνης, όχι.
Το να εξακολουθεί ένα έργο τέχνης να κατηγορείται για παραλογισμό και μη αληθοφάνεια, στο όνομα της ζωής, είναι απερισκεψία. Στο όνομα της τέχνης, ναι -στο όνομα της ζωής, όχι».

Τρι Μαϊ 02, 12:32:59 μμ 2006  
mickey said...

Και φυσικά την "τεράστια αξία του Internet" την καταλαβαίνουμε όλοι, εκτός από τους ανεκδιήγητους πολιτικούς μας. Που μιλούν για αποκέντρωση από την εποχή που το Internet ήταν στο επίπεδο του Gopher και συνεχίζουν να μιλούν γι' αυτή μια δεκαετία (και βάλε) μετά την εκρηκτική ανάπτυξη του World Wide Web και των απίστευτων εφαρμογών του. Και στο διάστημα αυτό έχουν χτίσει δρόμους και γεφύρια, έχουν φέρει το ηλεκτρικό ρεύμα στο πιο απομονωμένο σπίτι της χώρας, αλλά δεν έχουν δεηθεί να φτιάξουν ένα πανελλαδικό δίκτυο της προκοπής ή να απελευθερώσουν τη μονοπωλιακή αγορά των τηλεπικοινωνιών (ο ΟΤΕ ακόμα "μας ενώνει").

Αποκέντρωση χωρίς φτηνή και μόνιμη πρόσβαση στο Internet και ενθάρρυνση της τηλεργασίας ΔΕΝ γίνεται! Για να δούμε τι θα γίνει με το Wi-MAX ;)

Ευτυχώς, στο προάστιο που ζω έχω ακόμα την ευτυχία να ακούω τα πουλάκια και να τα βλέπω όχι μόνο πάνω σε ηλεκτροφόρα σύρματα, αλλά και σε κάποια δέντρα (τα οποία δυστυχώς όλο και λιγοστεύουν). Ενίοτε υπάρχουν και παρενέργειες (το χρώμα του αυτοκινήτου μου το ξέρει καλά), αλλά αν είναι να ακούω το τραγούδι τους κάθε πρωί, χαλάλι :)

Τρι Μαϊ 02, 12:34:45 μμ 2006  
takis vasilopoulos said...

Yπάρχουν καταστάσεις στη ζωη που φτάνεις στο χείλος του γρεμου,κρισιμα σημεια,που όπως λέτε αρχίζεις να ακους τα πουλια....
Δεν ξέρω κατα πόσο είναι εφικτο να μην χάσεις το μυαλο σου.Πρέπει όσο γίνεται να κρατας μια γείωση με την πραγματικότητα.
Βέβαια τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά....δεν είναι μονο το παραλογο της υπαρξης που σε οδηγει στην παρανοια αλλα πολλες φορες υπάρχει γενετικη προδιαθεση....

Μια ταινια που δείχνει τη πορεια της σχιζοφρενειας είναι το << a beautiful mind >> . Το έχω ζήσει με γνωστό και η ταινια είναι πολυ παραστατικη.Είναι πολυ θλιβερο να παρατηρεις την πορεια ενος τέτοιου ανθρώπου,χάνει τον εαυτο του,το ΕΓΩ του,δεν είναι πια ο ιδιος

Υπάρχει ένας μεγάλος ρατσισμος στην κοινωνια για τους σχιζοφρενεις.Επίσης υπάρχει και αγνοια,είναι πολυ πιο λίγο επικίνδυνοι απ'οτι νομίζει ο κοσμος.Οι άνθρωποι αυτοι χρειάζονται αγαπη και θεραπεια...όσο μπορει να υπάρξει θεραπεια.

Σχετικα με την καταθλιψη ( ισως κάποτε είχα περάσει μια ελαφρά ) είναι και αυτη μια ασχημη νοσος,ζεις στο μαυρο της υπαρξης,καθηλωμένος .Θυμάμαι ο Πεσσοα ελεγε οτι δεν μπορει ουτε καν να παραιτηθει απο τη ζωη μιας ακόμα και η παραιτηση χρειάζεται κάποια προσπάθεια......Βεβαια ο ορος << καταθλιψη >> έχει γίνει της μόδας.Καταθλιψη έχουν πολλοι λιγοτεροι απ'οσους λένε οτι έχουν.Παρα πολλοι άνρωποι μόλις νιώσουν αδιεξοδο πάνε στον ψυχιατρο,για να τους πει ( κατα τη γνώμη μου ) αρκετες φορες αμφιβολα πράγματα.Πολλοι άνθρωποι βεβαια χρειάζονται φαρμακευτική βοήθεια.Υπάρχουν κριτήρια για αυτο.

Δεν ξέρω,η ιατρική ακόμα είναι πολυ πίσω με τις ασθένειες του μυαλου

Και θα τελειωσω με μια φράση του οικοδεσπότη μας....
<< ΤΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΧΑΠΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΜΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΖΩΗ,ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΟΡΙΖΕΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΖΩΗ,Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ???? >>

Τρι Μαϊ 02, 12:44:58 μμ 2006  
harry reloaded said...

Προσωπικα,επειδη εχω περασει καταθλιψη απο θανατο πατερα,ειμαι σκληρος με τα ψυχικα νοσηματα.Συμφωνω με τον μεγαλο Νιτσε,αν καποιος θελει να αυτοκτονησει πρεπει να τον βοηθαμε. Η κοινωνια πρεπει με καποιο αυτοματισμο να ξεφορτωνεται τα σαπια & ανιατα κυτταρα της.Στους μηνες που ημουν σε καταθλιψη,ενοιωσα οτι εχασα την αξιοπρεπεια μου,το κυρος μου,τον εγωισμο μου. Εδειξα στον ξενο κοσμο αδυναμια,πραγμα ανεπιτρεπτο. Συνεπως,κατ' εμε,ειναι λαθος η συμπονοια στους ψυχακηδες. Ασ' το τρελλο στη τρελλα του,παθαινει ο,τι του αξιζει.

Τρι Μαϊ 02, 12:55:31 μμ 2006  
glenn said...

Κάτσε ρε harry. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Κατάθλιψη μπορεί να πάθει ο καθένας μας. Τα αίτια της κατάθλιψης, συνήθως, δεν είναι βιολογικά. Εδώ μιλάμε για σχιζοφρένεια. Είναι σα να μιλάμε για καρκίνο, για AIDS. Δηλαδή τι θα πεις σε έναν καρκινοπαθή; Καλά να πάθει; Είσαι με τα καλά σου; Τα αίτια της σχιζοφρένειας είναι, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, 50/50. Εσωτερικά/κοινωνικά και βιολογικά.

Τρι Μαϊ 02, 01:01:16 μμ 2006  
takis vasilopoulos said...

harry said...
Συνεπως,κατ' εμε,ειναι λαθος η συμπονοια στους ψυχακηδες. Ασ' το τρελλο στη τρελλα του,παθαινει ο,τι του αξιζει.



Oριστε?????

Πολλοι ανθρωποι με την καταλληλη βοηθεια ξαναβρίσκουν το χαμένο τους εαυτο.Η ψυχικη ασθένεια ειναι << ασθένεια >> που πολλες φορες θεραπευεται,δηλαδη αν κάποιος έχει μια λοιμωξη να τον αφήσουμε να πεθάνει??

Και σχετικα με την αδυναμια που λέτε εχουν ειπωθει πολλα πραγματα στο post πει αδυνάμων και δυνατων.

Τρι Μαϊ 02, 01:03:27 μμ 2006  
glenn said...

Δυστυχώς βλέπω πολύς κόσμος στην Ελλάδα αγνοεί ακόμη το κομμάτι που λέγεται ψυχική ασθένεια. Ντροπή μας. Οι ψυχικές νόσοι δεν διαφέρουν σε τίποτε απ' τις άλλες, τις γνωστές. Με κάτι τύπους σαν το harry, πως μετά να μη μιλάμε ακόμη για στίγμα στην Ελλάδα. Λυπάμαι πολύ.

Τρι Μαϊ 02, 01:03:50 μμ 2006  
takis vasilopoulos said...

Με προλάβε ο Glenn

Τρι Μαϊ 02, 01:04:09 μμ 2006  
aphrodite said...

@ΝΔ,

Ρε αφεντικό,

ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΛΕΜΕ!

Η έστω, αναδιπλούμενα, με μπανέλλες, όχι πιο μεγάλα!!!

(Πού σκατά θα τα χωρέσω στα -made in Vietnam- συνολάκια του νέου αμερικάνου μόδιστρου, με τα τρίβολτα (ποιός?) μανίκια και τις πόρπες στην πλάτη, ε?)

Ααααα!

Πώς θα καθαρίσω και τις κουτσουλιές από τ'αμάξι μου, θα καταστραφεί το χρώμα, είναι και μεταλλικό!

Ολο το πάω για πλύσιμο στο βενζινά, κι όλο μου το επιστρέφει άθικτο και μου λέει να πάω να κοιταχτώ...

(Μα μόνο εγώ τις βλέπω?)

(Να πάω να κοιταχτώ?)

(Πού?....)

Τρι Μαϊ 02, 01:04:18 μμ 2006  
harry reloaded said...

Τωρα διαβασα τα νυχτερινα...αφροδυχτια. Ειναι κριμα το ταλεντο να πηγαινει χαμενο σε ζωνη μηδαμινης μπλογκοθεασης. Προτεινω αναδημοσιευση. Οσο για τη λιμνη,λεγεται Μπελες στη μακεδονικη.

Τρι Μαϊ 02, 01:05:41 μμ 2006  
axilleas said...

Ως εν αναμονή ψυχίατρος, αφήνω την τελευταία φράση του Harry στη χλεύη του ιντερνετικού κοινού.

Τρι Μαϊ 02, 01:06:11 μμ 2006  
Υποκείμενο δικαίου said...

Δεν είμαι ειδικός αλλά αν κάποιος ξέρει...ποιος και γιατί αποφάσισε ότι ο άνθρωπος αυτός είναι "άρρωστος";

Τρι Μαϊ 02, 01:06:56 μμ 2006  
glenn said...

@ΥποκείμενοΔικαιου: Εισαγγελική εντολή μετά από κρίση επιτροπής.

Τρι Μαϊ 02, 01:09:16 μμ 2006  
sizenagir said...

Pros harry reloaded

Ευτυχώς δεν ανήκεις στον χώρο του psychiatric consulting!

Τρι Μαϊ 02, 01:10:18 μμ 2006  
axilleas said...

@ υποκείμενο του δικαίου:
Κάποιος ψυχίατρος, υποθέτω.

Τρι Μαϊ 02, 01:10:34 μμ 2006  
mickey said...

Εδώ είχαν δώσει χάπια στον Turing για να θεραπεύσουν την ...ομοφυλοφιλία του - τη θεωρούσαν "ασθένεια" τότε!

Έτσι φέρθηκε η "πολιτισμένη" κοινωνία σε ένα από τα καλύτερα μυαλά της (και μεγαλύτερους ευεργέτες της). Ντροπή!

Περισσότερα εδώ

Τρι Μαϊ 02, 01:15:30 μμ 2006  
glenn said...

Είπες harry: "Στους μηνες που ημουν σε καταθλιψη,ενοιωσα οτι εχασα την αξιοπρεπεια μου,το κυρος μου,τον εγωισμο μου. Εδειξα στον ξενο κοσμο αδυναμια,πραγμα ανεπιτρεπτο."

Αυτή σου η δήλωση δείχνει ότι έχεις συνέλθει από την κατάθλιψη 100%. Ξέρω ακριβώς τι ένοιωθες. Μείωση ενέργειας. Διάθεση για ύπνο συνέχεια. Ακινητοποίηση. Χάσιμο βάρους. Απώλεια όρεξης. Απώλεια σεξουαλικής διάθεσης. Σκέψεις για αυτοκτονία.

Το γεγονός ότι ζητούσες βοήθεια από φίλους (και άρα ένοιωθες ευάλωτος εκ των υστέρων) και το γεγονός ότι η κατάθλιψή σου προήρχετο από πένθος (πράγμα πολύ συνηθισμένο) δείχνει πως είσαι γενικά ένα υγιές άτομο. Ε λοιπόν, φέρε τον εαυτό σου σε εκείνη την κατάσταση πάλι, πολλαπλασίασέ την χ100 και πάλι δεν θα έχεις ιδέα τι είναι η σχιζοφρένεια.

Τρι Μαϊ 02, 01:31:18 μμ 2006  
barge1962 said...

Την πιο συγκινητικη φραση την ειχα ακουσει σε ενα ντοκυμαντερ ,δεν θυμαμαι ποιο,που ενας τυπος ειπε..εμεις οι τρελοι εχουμε την συντροφια μας..Απιστευτη κουβεντα.Ανελευθερος στο ψυχιατρειο,φαρμακωμενος,με φωνες στο κεφαλι του ..

Τρι Μαϊ 02, 01:32:26 μμ 2006  
apousia said...

Επανέρχομαι δίχως reloaded,γιατί έχει άλλος το copyright.
Η αφορμή είναι η επέτειος του blog.
Tο πραγματικό αίτιο όμως είναι,το οξύτατο και μη αντιμετωπίσημο στερητικό σύνδρομο.
Ουδεμία μεθαδόνη μπορεί να λειτουργήσει στη θέση της ''σκληρής ουσίας'' που λέγεται Νίκος Δήμου.
Μου λείψατε,θα με ''παίξετε''?

Υ.Γ.
Επί του εξαίρετου σήμερα post,θα επανέλθω...

Τρι Μαϊ 02, 01:35:10 μμ 2006  
glenn said...

Εγώ πάντως απουσία θα σε "παίξω"!

Τρι Μαϊ 02, 01:37:04 μμ 2006  
onlycurious said...

Το post αυτό δεν προσφέρεται για εύκολες τοποθετήσεις φοβάμαι. Το κείμενο του κ. ΝΔ υπέροχο όπως πάντα, αλλά λογοτεχνικό.
Οι γιατροί θεωρούν το σταμάτημα των χαπιών καταστροφικό.
Η αρρώστεια (?) στο μέτρο που σε αποκόβει από αυτό που συνήθως αποκαλούμε "φυσιολογική" ζωή σε περιθωριοποιεί και σε διαλύει.
Τα χάπια σε "ρυθμίζουνε" (!?)
Όμως εμείς οι "λογικοί" εκ γενετής ρυθμισμένοι ας μη σπεύσουμε να τα αμφισβητήσουμε αβασάνιστα.
Κι έχω χάσει και δύο φίλες αυτόχειρες.
Αυτό που σου μένει είναι ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αρνήθηκες να βοηθήσεις.
Μη πας στον πάτο μαζί τους.
Πικρή η αίσθηση του επιζώντος.

Τρι Μαϊ 02, 01:38:50 μμ 2006  
Υποκείμενο δικαίου said...

This post has been removed by the author.

Τρι Μαϊ 02, 01:40:07 μμ 2006  
Μαύρος Γάτος said...

!!!!!!!!!!!!!!!

(άφατο σχόλιο)

Τρι Μαϊ 02, 01:43:47 μμ 2006  
the resident said...

Ο συνδυασμός των πουλιών και της τρέλας, μου θύμισε την έξοχη ταινία του Aλαν Παρκερ, "birdy".

Τρι Μαϊ 02, 01:44:50 μμ 2006  
glenn said...

Είπες onlycurius: "Οι γιατροί θεωρούν το σταμάτημα των χαπιών καταστροφικό."

Μα ακριβώς εκεί είναι που την πατάνε όλοι οι ασθενείς. Παίρνουν την αγωγή. Σε εννιά μήνες είναι περίφημα. Και τότε λένε από μέσα τους: "Νοιώθω περίφημα, δεν τα σταματάω;" Και τα σταματάνε. Μετά από λίγο τα συμπτώματα έρχονται σφοδρότερα...

Τρι Μαϊ 02, 01:48:04 μμ 2006  
harry reloaded said...

Δεν μποορω τις κουλτουριαρικες καλωσυνες,αλλο οι φυσιολογικοι που γονατιζουν απο αρρωστια,θανατο,πολεμους & παθαινουν μετατραυματικη καταθλιψη,συνολικα 20% του πληθυσμου & αλλο οι ανιατες ψυχικες νοσοι με εγκλεισμους. Οι σχιζοφρενεις,βαρια ψυχωτικοι κλπ ειναι χαμενες υποθεσεις. Οσες οικογενειες εχουν τετοιο προβλημα,υποφερουν πολυ.

Τρι Μαϊ 02, 01:51:31 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Υποκείμενο δικαίου said...
Δεν είμαι ειδικός αλλά αν κάποιος ξέρει...ποιος και γιατί αποφάσισε ότι ο άνθρωπος αυτός είναι "άρρωστος";

Απάντησες μόνος σου: "Ο άνθρωπος της βασικής δημοσίευσης τουλάχιστον δεν είναι "άρρωστος".

Ο συγγραφέας επίτηδες αφήνει ανοιχτό το θέμα. Βέβαια για τον ψυχίατρο (τον κλασικό ψυχίατρο) αυτός που ακούει κάτι που δεν υπάρχει, είναι άρρωστος. Αλλά το έρώτημα είναι αν είναι ευτυχής. Αν "αυτό-που-δεν-υπάρχει",
υπάρχει αλλιώς. Κι αν μπορεί να ξεπεραστεί το χάσμα...

Τρι Μαϊ 02, 01:55:49 μμ 2006  
glenn said...

Είπες harry: "Οι σχιζοφρενεις,βαρια ψυχωτικοι κλπ ειναι χαμενες υποθεσεις."

Αν σκεφτόμασταν έτσι, δεν θα χρειαζόταν να γιατρέψουμε ούτε την πολυομελίτιδα, ούτε καν την ελονοσία. Θα τους θεωρούσαμε ξεγραμμένους.

Και να σκεφτεί κανείς ότι αυτά τα λες εσύ, που πριν μερικές μέρες ανέφερες υπερ-αισιόδοξος ότι η ιατρική θα κάνει θαύματα και η γενιά των τριαντάρηδων θα ζήσει διπλά χρόνια και άλλα πολλά...

Τρι Μαϊ 02, 01:56:15 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Απουσία καλώς μας όρισες - αλλάζω το όνομά σου σε παρουσία!

Τρι Μαϊ 02, 01:56:38 μμ 2006  
Υποκείμενο δικαίου said...

Ρητορικά ρώτησα. Ο άνθρωπος της βασικής δημοσίευσης τουλάχιστον δεν είναι "άρρωστος". Δεν είναι "άρρωστος" όποιος βρίσκει την λύση μόνος του - μακριά από το δίκτυο χάπια-ψυχίατροι-ψυχιατρεία. Αν τον αποκαλέσουμε "άρρωστο", το μόνο που καταφέρνουμε είναι να δυσφημίσουμε τις επιλογές της ζωής του που μεταμορφώνονται σε "συμπτώματα" και "εκδηλώσεις της ψυχασθένειάς του".

Τρι Μαϊ 02, 01:57:37 μμ 2006  
glenn said...

Είπες ΝΔ: "Αλλά το έρώτημα είναι αν είναι ευτυχής."

Μισό είναι το ερώτημα: Το πλήρες είναι: Το ερώτημα είναι αν είναι ευτυχής αυτός και οι γύρω του...

Τρι Μαϊ 02, 01:58:56 μμ 2006  
paragrafos said...

Η αβάσταχτη θλίψη και αγωνία γεννούν ψευαδαισθήσεις (όχι, λάθος, παραισθήσεις ήθελα να πω) κυρίως όταν συνδυαστούν με την κούραση τής υποχρεωτική αγρύπνιας ή ακόμα χειρότερα, με την απελπισία...

Συχνά μπερδεύω τον ήχο τής βρύσης με το κλάμα της κόρης μου (και τρέχω να δω...), τις σπάνιες βροντές και αστραπες με τα τουρκικά αεροπλάνα (τραβάω τις κουρτίνες και βάζω μουσική στη διαπασών).

Χτες το βραδάκι που βγήκα για λίγο στο μπαλκόνι, να πάρω μια ανάσα "από ολίγη αγαπημένη πολιτεία", ανάμεσα στις σκόρπιες, γυναικείες φωνές από τα τριγύρω ανοιχτά παράθυρα, ξεχώριζε και η φωνή της απούσας μανούλας... (Ίσως επειδή, αυτές ειδικά τις μέρες, την έχω απόλυτη ανάγκη)

Για όλα αυτά, όσες διαγνώσεις και να βγούνε, δεν υπάρχει φάρμακο, εκτός ίσως από το χρόνο που, κατά τον Αλεξανδρινό, ξέρει να μετατρέπει τις χθεσινές πληγές σε ποιητική νοσταλγία:


Ιδανικές φωνές κι αγαπημένες
εκείνων που πεθάναν, ή εκείνων που είναι
για μας χαμένοι σαν τους πεθαμένους.

Κάποτε μες στα όνειρά μας ομιλούνε·
κάποτε μες στην σκέψι τες ακούει το μυαλό.

Και με τον ήχο των για μια στιγμή επιστρέφουν
ήχοι από την πρώτη ποίησι της ζωής μας —
σα μουσική, την νύχτα, μακρυνή, που σβύνει.



Κάπως εν απόγνωσει


με αγάπη

Παράγραφος

Τρι Μαϊ 02, 01:58:57 μμ 2006  
Φιντείας...Finteias said...

Θα πρέπει να καθοριστεί το ζήτημα για τους σχολιαστές στο σημερινό post.
Αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν απόπειρες διαγνώσεως ή σκέψεις περί της ψυχασθένειας και της κοινωνικής θέσης του ψυχικά πάσχοντος;

Χωρίς να γνωρίζω την προέλευση του κειμένου και μόνο το ότι το άτομο αναγνωρίζει το ψευδές των ακουστικών του αντιλήψεων αυτό δηλώνει ό,τι ονομάζουμε εναισθησία, δηλαδή την επίγνωση του παθολογικού από μέρους του πάσχοντος. Στη σχιζοφρένεια δεν συμβαίνει ως συνήθως.
Το κείμενο έχει μια λογοτεχνική αξία, αλλά δεν θα το δεχόμασταν ως κάτι σύμφωνο με την πραγματικότητα, εξαιρουμένων των ακουστικών ψευδαισθήσεων (όχι παραισθήσεων).

Η κοινωνική θέση του ψυχασθενούς έχει μεγάλη βιβλιογραφία.
Διαβάστε Φουκώ για την ιστορία της τρέλλας.
Αντιψυχιατρικές θέσεις από τον Thomas Szasz και τον David Cooper.
Δεν αναλύεται το ζήτημα σε ένα σχόλιο.
Ο ορισμός του φυσιολογικού είναι δύσκολος και περιλαμβάνει τη στατιστική όπως και την ηθική (αμφισβητούμενα).
Αυτό που τελικά θα αναγνωρίσουμε ως κλινικά φυσιολογικό είναι ό,τι δεν εμπίπτει σε παθολογική σημειολογία και συμπτωματολογία. Κοντολογίς φυσιολογικό είναι ό,τι δεν είναι παθολογικό. Το παθολογικό στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι σαφές και καθόλου ρατσιστικό στις μέρες μας. Αυτό διότι η ψυχιατρική σημειολογία είναι κάτι καλά περιχαρακωμένο και δεν αφήνει εύκολα περιθώρια κοινωνικού ρατσισμού.
Η ομοφυλοφιλία, για την οποία κάνει λόγο ο mickey μπορεί να θεωρείται παρέκκλιση, αλλά όχι νόσος συτή καθ' αυτή.
"οι αφελείς Φροϋδισμοί πάνε περίπατο" σημειώνει ο glenn.
Πράγματι, προκειμένου για νόσους όπως η σχιζοφρένεια, είναι γενικώς αποδεκτό ότι καμία δυσκολία της ζωής δεν είναι σε θέση να προκαλέσει νόσο, από μόνη της. Κάτι βαθύτερο υπάρχει.
Η οργανική βάση των ψυχώσεων αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο κάνοντας σαφές ότι απλοϊκές απαντήσεις του τύπου "τραύματα παιδικής ηλικίας" δεν παρέχουν ικανοποιητική ερμηνεία.

Αν η "κανονική ζωή" έμπαινε σε στενά καλούπια, σκεφτείτε ότι αυτό θα περιόριζε την ελευθερία πολλών υγιών. Η "κανονική ζωή" θα πρέπει να αφήνει αρκετά περιθώρια ελευθερίας. Αν μιλάμε για ψύχωση, η έννοια του παθολογικού γίνεται αντιληπτή ακόμη και από τον μη ειδικό, ασχέτως αν ο τελευταίος δεν μπορεί να ταξινομήσει τα συμπτώματα ή να αποφανθεί θεραπευτικά.
Η σημερινή ψυχιατρική έχει εξελιχθεί δεν έχει τον πιθανό ρατσισμό του παρελθόντος.

Δυστυχώς θα πρέπει να απομακρυνθώ από τον υπολογιστή μέχρι αύριο το πρωί, αν και η δικτυακη συζήτηση μ' ενδιαφέρει.
Όποια κι αν είναι τα σχόλια ας μη φτάσουμε σε ερμηνείες περί ψυχασθένειας όπως εκείνες που έγιναν για τον Γεώργιο Βιζυηνό. Διάβασα κάποτε μια σειρά από αυτοσχεδιασμούς φιλολογικού και δημοσιογραφικού τύπου, ανεδαφικές απ' άκρη σ' άκρη. Ο άνθρωπος έπασχε από νευροσύφιλη.

Αυτά τα λίγα και καλή συνέχεια.

Τρι Μαϊ 02, 01:59:31 μμ 2006  
mickey said...

Βλέπω πως έχουμε και άλλες "εντυπωσιακές" επιστροφές - τι κάνει νιάου νάου στα κεραμίδια ;)

Τρι Μαϊ 02, 02:03:45 μμ 2006  
apousia said...

@nikos dimou,
glenn και ποντικάκο
Eυχαριστώ,από καρδιάς!

Τρι Μαϊ 02, 02:09:09 μμ 2006  
trelo senario said...

ΝΔ δεν κατάλαβα... Είναι το κείμενο δικό σας ή το έχετε πάρει από αλλού;

Τρι Μαϊ 02, 02:11:45 μμ 2006  
harry reloaded said...

Ειναι κοινα αποδεκτο οτι οι ψυχικες παθησεις ειναι πιο δυσκολες στην ιαση απο τις σωματικες,πρωτα θα βρεθει θεραπεια καρκινου & μετα θεραπεια...ψυχης. Ακομα δεν εχουν εντοπισει σε ποιο σημειο του εγκεφαλου εδρευει. Μπορει να ακουγομαι σκληρος,αλλα οποιος εχει γνωστους με ψυχιατρικο προβλημα & το ζει απο μεσα,ερχεται στα λογια μου.

Τρι Μαϊ 02, 02:13:00 μμ 2006  
takis vasilopoulos said...

Kραταω και εγω τις επιφυλάξεις μου για το τι είναι ασθένεια και τι όχι

Στην ψυχιατρικη υπάρχουν διεθνη guidelines που ορίζουν τι είναι ασθένεια λαι τι όχι.Βεβαια αυτα αλάζουν συνεχως.Πολλες φορες ισως κάνουν και λάθος.Η ψυχιατρικη δεν έχει ξεκάθαρες απαντησεις όπως πολλες αλλες ειδικοτητες.

Αλλα αυτο που λέει ο mickey ισχύει,ίσως αργοτερα πολλες << ασθένειες >> δεν θα ονομάζονται ασθενειες

Τρι Μαϊ 02, 02:15:22 μμ 2006  
onlycurious said...

Είπες Glenn
"Και τα σταματάνε. Μετά από λίγο τα συμπτώματα έρχονται σφοδρότερα..."
Η επκρατούσα άποψη είναι ότι τα φάρμακα ο σχιζοφρενής δεν τα σταματά ποτέ. Είναι κάτι σαν την Ινσουλίνη. Ο θεραπευτής του, ο γιατρός του, οι συγγενείς του πρέπει να τον αποτρέψουν από την διακοπή της θεραπείας.
Γιατί ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ.

Τρι Μαϊ 02, 02:15:23 μμ 2006  
carder said...

Μέχρι τώρα έλεγα ότι στο επάγγελμα του καθηγητή και του ψυχιάτρου είναι τα μοναδικά που ο πελάτης δεν έχει πάντα δίκιο.
Οι τρεις όμως τελευταίες φράσεις του ΝΔ στο σχόλιο στις 1:55 με κάνουν και αναθεωρώ.

Τρι Μαϊ 02, 02:22:19 μμ 2006  
glenn said...

@onlycurus: Συμφωνούμε απόλυτα.

Τρι Μαϊ 02, 02:22:37 μμ 2006  
glenn said...

Νομίζω ότι οι περισσότεροι εδώ μέσα σήμερα (με κάποιες λαμπρές εξαιρέσεις) έχουν μαύρα μεσάνυχτα από ψυχικά νοσήματα. Έχουν την αφέλεια να πιστεύουν ότι με έναν ευρύτερο ορισμό του τι είναι πραγματικό και τι όχι θα θεραπευτεί το πρόβλημα. Βέβαια μια τέτοια πεποίθηση μόνο γέλια μπορεί να φέρει σε έναν επαγγελματία.

Μερικοί μάλιστα μπορεί να πιστεύουν πως μπορούν να ... διδαχτούν και νέα πράγματα από τον ψυχικά νοσούντα. Ο τρελός θα μας δώσει το φως, και άλλα τέτοια ρομαντικά.

Βέβαια, όλα αυτά μακρυά από έναν ψυχικά νοσούντα. Και αν υπάρξει επαφή, άντε τα πρώτα πέντε λεπτά. Όταν όμως διαπιστώσει κανείς πως πρόκειται για άρρωστο άτομο κι όχι για κάποιον ... αναχωρητή, τότε τι γίνεται;

Σήμερα λυπάμαι και για τον Δήμου. Διότι με το σχόλιό του των 1:55μμ δείχνει κι αυτός μαύρα μεσάνυχτα. Με τέτοιες νοοτροπίες το στίγμα θα ζει και θα βασιλεύει. Τώρα μάλιστα μετά από το σχόλιό του αυτό, αλλάζω γνώμη και για το ποστ του.

Το σημερινό ποστ θυμίζει περισσότερο "περιμένοντας τους βαρβάρους να μας φωτίσουν και να μας βγάλουν απ' την καθημερινή μας ανία με επαναορισμό της πραγματικότητας".

Τρι Μαϊ 02, 02:32:18 μμ 2006  
heinz said...

ΝΔ said....

"Αλλά το έρώτημα είναι αν είναι ευτυχής. Αν "αυτό-που-δεν-υπάρχει",
υπάρχει αλλιώς. "

Πάνω σ' αυτό ας μιλήσουμε.

Σχιζοφρένεια:

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ομάδα ψυχικών νοσημάτων. Δεν είναι σαφές από τι προκαλείται.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, συμπεριφορές που χαρακτηρίζονται "αποκλίνουσες", εξαρτώνται από τον τόπο, την ιστορική φάση κλπ. με δυο λόγια την κουλτούρα.

Σχιζοφρένεια:
...αποκοπή από την πραγματικότητα, παράδοση στις εσωτερικές φαντασιώσεις...
[Laplanche J. et Pontalis J. B., Λεξιλόγιο της Ψυχανάλυσης, 1981: 480-481]

Οι άνθρωποι του μεσαίωνα, που πραγματικά πίστευαν ότι ο γείτονάς τους είναι μάγος και τα βράδια συνομωτεί με τη γάτα του, δεν θα χαρακτηρίζονταν σήμερα σχιζοφρενείς?? Αλλά τους θεωρούσαν αξιόπιστους μάρτυρες!

Το ερώτημα δεν είναι (και, ηθικολογώντας, δεν πρέπει να είναι) αν ο άνθρωπος αντιδρά σε ερεθίσματα που (η πλειοψηφία κρίνει ότι) δεν υπάρχουν. Αλλά, αν ο άνθρωπος είναι λειτουργικός. Κι αυτό είναι στην πράξη το κριτήριο.

Αλλά αναπόδραστα, το "λειτουργικός", αντανακλά συγκεκριμένη κουλτούρα.

Παράδειγμα:
Οι Σοβιετικοί γιατροί, βάφτιζαν τρελούς τους διαφωνούντες. Όποιος ήταν δυσαρεστημένος στον σοβιετικό παράδεισο (γι' αυτός χωρίς εισαγωγικά), ήταν καταφανώς ή εχθρός, ή τρελός.

Παράδειγμα:
Μιλάω με 16χρονη τουρκάλα, πριν χρόνια, για τους απεργούς πείνας στις τουρκικές φυλακές που πεθαίνουν συνέχεια. Λέει:

- "Έχετε άδικο, αυτοί οι άνθρωποι είναι εγκληματίες"
- "Μα, αφού δεν έχουν καν δικαστεί, πως το προεξοφλείς??"
- "Αφού είναι τόσο σκληροί με τον εαυτό τους, φαντατείτε πόσο σκληροί μπορούν να είναι με τους άλλους!!!".

Κατά τη γνώμη μου, η κοπέλα αυτή, αν τα πίστευε αυτά, ήταν θεόμουρλη. Αλλά, αυτά που έλεγε, ήταν η επίσημη τοποθέτηση του τότε Τούρκου υπουργού Υγείας.

Συμπέρασμα: Η σχιζοφρένεια είναι - πρωτίστως - θέμα κουλτούρας.

Τρι Μαϊ 02, 02:45:15 μμ 2006  
heinz said...

@Glenn

Παρουσιάζετε την επίσημη κλασική επιχειρηματολογία των ψυχιάτρων.

Θα ήθελα μια απάντηση στο φαινόμενο των Σοβιετικών ψυχιάτρων.

Ήταν όλοι πουλημένοι;
Όλοι άσχετοι;
Όλοι της NKVD και της KGB???

Όλοι, για όνομα του Θεού????

Τρι Μαϊ 02, 02:47:32 μμ 2006  
apousia said...

Μια παρατήρηση πάνω στο -σωστό κατά τη γνώμη μου-σχόλιο του harry,
1.51μ.μ.
Θα κάνω μια προσωπική αναφορά,χωρίς να υπεισέλθω με λεπτομέρεια στο γεγονός αυτό καθ'εαυτό.
Μετά από θάνατο ανθρώπου,''ακραία'' απαραίτητου για τη συνέχεια της δικής μου ζωής,εγώ,άγνωστο γιατί,άγνωστο ποιοί μηχανισμοί δούλεψαν ερήμην μου,δεν μπήκα ποτέ στην ''μετατραυματική κατάθλιψη'' με την κλινική έννοια του όρου.(Γιατί σωστά επεσήμανε νομίζω ο takis,πως πολύ εύκολα οι άνθρωποι σήμερα βαφτίζουν ''κατάθλιψη,καταστάσεις που ουδεμία σχέση έχουν με αυτή)
Είμαι όμως φορέας,μιας μόνιμης και ανείπωτης θλίψης,ενός πόνου που διαπέρασε κάθε μου κύτταρο.
Και βάζω προς προβληματισμό,το ερώτημα:τελικά,τι είναι πιο δύσκολο,να ζεις,να συνεχίζεις να αγαπάς τη δουλειά σου και το γνωστικό σου αντικείμενο,να βλέπεις φίλους,να διαβάζεις,να ταξιδεύεις,να σ'ενδιαφέρουν τα δρώμενα,να προσέχεις τον εαυτό σου,και τόσα άλλα,που εγώ τα κάνω,ή να αρνείσαι να τα κάνεις,επειδή αδυνατείς,όπως συμβαίνει στους καταθλιπτικούς?
Θέλω να πω και δεν τα καταφέρνω ίσως,πως οι έχοντες κατάθλιψη,αν αναζητήσουν την κατάλληλη αγωγή και στήριξη,σε κάποιο διάστημα θα είναι καλά.
Οι μη καταθλιπτικοί,μα εμμένοντες στη βιωματική εμπλοκή στο πένθος,ορίζοντάς το σαν τον σεβασμό στην 'Υπαρξη,είναι καλά,κι αν δεν θέλουν να καταλάβει κάτι ακόμα και ο πιο κοντινός τους άνθρωπος,δεν θα το καταλάβει ποτέ,μα στην ουσία,αυτοί είναι οι πάσχοντες.
Η ιατρική κάποτε μοιράζει λάθος τις ''ντιρεκτίβες''
Γι'αυτό στην ψυχιατρική,δεν πρέπει να υπάρχουν αρρώστιες,μα άρρωστοι...

Τρι Μαϊ 02, 03:02:01 μμ 2006  
Deepest Blue said...

Γεια σας, παιδιά!
Ο φίλος μου ο Philip K. Dick, που διαβάζει αυτό το blog και όλα τα διάφορα θαυμαστά περί 'κατάργησης' της πραγματικότητας, μου ζητάει να σας υπενθυμίσω μία διάσημη φράση του:

"Η πραγματικότητα είναι αυτό που δεν αλλάζει όταν σταματάς να το πιστεύεις".

Τι να του απαντήσω;

Τρι Μαϊ 02, 03:04:04 μμ 2006  
glenn said...

@heinz: Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην Ε.Σ.Σ.Δ. υπήρχε ολοκληρωτικό καθεστώς. Το ποιος ήταν "τρελός" και ποιος όχι καθοριζόταν απ' το κόμμα, όχι από τεκμηριωμένες διαγνώσεις. Άλλωστε και μόνο το γεγονός ότι υπήρχε προτίμηση σε τέτοιου είδους διαγνώσεις μόνο για πολιτικά διαφωνούντες και όχι για μέλη κόμματος, πρέπει να μας βάλει σε προβληματισμό.

Η Τουρκία από την άλλη υποφέρει από εσωτερικές τάσεις. Κυρίως από το Κουρδικό. Έχει πολιτική ατζέντα. Γενικά, τέτοιες χώρες, είναι εντελώς αναξιόπιστες.

Μην πάμε μακριά. Στην Ελλάδα για παράδειγμα υποτιμάται πολύ ο δείκτης αυτοκτονιών. Το συγγενικό περιβάλλον με αφάνταστη επιμονή πετυχαίνει σχεδόν πάντα (είναι απίστευτο το πόσο εύκολα το κάνει η αστυνομία) να αλλάξει στα χαρτιά μια αυτοκτονία σε θάνατο από φυσικά αίτια. Γιατί; Μα για να θαφτεί ο νεκρός με το Ορθόδοξο τυπικό.

Τρι Μαϊ 02, 03:08:36 μμ 2006  
advadventure said...

"...ο μόνος τρόπος να μη φοβάσαι τη διαφορά ανάμεσα στην ψευδαίσθηση και την πραγματικότητα, είναι να την καταργήσεις..."

Φοβάμαι ότι τον τελευταίο καιρό ζω περισσότερο μέσα στον κόσμο της ψευδαίσθησης που μου προσφέρει το οχυρό της λογοτεχνίας μου με τα άπειρα βιβλία, που η πραγματικότητα με πληγωνεί συνεχώς. Ακόμη και στις πιο μικρές της λεπτομέρειες. Χρειαζόμουν να το διαβάσω αυτό, για να αρχίσω να "διώχνω" αυτές τις "πεταλούδες" του φαντασιακού και να ψάξω να βρω τις αληθινές, μπας και ηρεμήσω. Στην Κυψέλη που ζω, την γκρίζα και απογοητευτική σε κάθε της γωνιά, τα πουλιά κελαηδούν ακόμα, κυριολεκτικά, στ' αλήθεια. Τι παράξενο!

Τρι Μαϊ 02, 03:10:38 μμ 2006  
onlycurious said...

@Heinz

Μα δεν πρόκειται περί αυτού! Σαφώς οι Σοβιετικοί γιατροί ακολούθησαν τις προσταγές των πολιτικών τους προϊσταμένων για να βγάλουν εκτός μάχης τους άντιπάλους του καθεστώτος.
Ούτε σχιζοφρενής είναι αυτός που πιστεύει άλλα από τις κρατούσες απόψεις.
Ο Σχιζοφρενής αγαπητοί παραπέει ανάμεσα στην ακραία μανία και την ακραία κατάθλιψη, αδυνατεί να ζήσει την απλή καθημερινότητα, να δουλέψει, να ξυπνήσει, να κινηθεί ανάμεσά μας και καταλήγει συνήθως στην αυτοκτονία.
Δεν είμαι ειδικός αλλά δεν νομίζω πως πρέπει να εξωραϊζουμε την σχιζοφρένεια στο όνομα της πολυσυλλεκτικότητας και της αποδοχής του διαφορετικού.
Γιατί δυστυχώς δεν είναι διαφορετικότητα. Είναι Αρρώστεια.

Τρι Μαϊ 02, 03:12:26 μμ 2006  
cobden said...

Μια προσωπική εμπειρία:γύρω στα 21 με 22 , με είχε καταλάβει ένας φοβερός φόβος για την τρέλα( νομίζω πως θα με καταλάβει ο κύριος Δήμου ;-)...Παρέλυα από το τρόμο μπροστά στο ενδεχόμενο να τρελαθώ ,με έλουζε κρύος ιδρώτας, δεν μπορούσα να μείνω σε κλειστούς χώρους, φοβόμουν μήπως κάνω κακό σε ανθρώπους που αγαπώ ή σε μένα τον ίδιο...Αυτό κράτησε μερικούς μήνες, σε σχεδόν καθημερινή βάση, και μετά σταδιακά άρχισε να ατονεί, μέχρι που έπαψε να με απασχολεί τελείως...Πότε δεν ζήτησα βοήθεια από ειδικό, και από τότε δεν έχει ξαναεμφανιστεί (και δεν νομίζω πως θα ξανασυμβεί...Υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά και απτά προβλήματα πια, για να κρατούν απασχολημένο το..μυαλό μου :-)Αράγε σε τι διαφέρει η "πραγματική" τρέλα από το φόβο της τρέλας??(Ένας γιατρός, παρακαλώ,να απαντήσει :-))'Η μήπως και τα δύο, δεν είναι ασθένειες αλλά λεκτικά σχήματα που χρησιμοποίουν οι γιατροί για να βαφτίσουν ή να στιγματίσουν ανθρώπινες συμπεριφορές??Επανέρχομαι με πολύ Thomas Szasz...

Τρι Μαϊ 02, 03:13:06 μμ 2006  
Optimus said...

>Μισό είναι το ερώτημα: Το πλήρες
>είναι: Το ερώτημα είναι αν είναι
>ευτυχής αυτός και οι γύρω του...

Σωστό το μισό σου ερώτημα..
Ειδού και η μισή μου απορία: Πως θα γίνει όμως να είναι ευτυχείς οι γύρω του χωρίς να είναι απαραίτητα δυστυχής ο ίδιος;

Αυτή η αδυναμία συμβίωσης συναντιέται και σε καθημερινές καταστάσεις. Μπορείς να τα βρεις με έναν άνθρωπο με τον οποίο αναγκάζεσαι να ζήσεις μαζί και ο οποίος έχει πολύ διαφορετικές συνήθειες; Ή τι συμβαίνει αν κάποιος γονιός είναι τόσο προσκολλημένος στο παιδί του και δεν μπορεί επίσης να δεχθεί ότι αυτό είναι εντελώς διαφορετικό και ανεξάρτητο από τον ίδιο στις σκέψεις/προσωπικότητα/συμπεριφορά; Μήπως θα πρέπει το παιδί να υποκείψει και να παριστάνει τον κάποιον άλλο ώστε ο γονέας να είναι ευτυχισμένος; Και να δυστυχεί το ίδιο;

Αλλά εντάξει συμφωνώ η περίπτωση της ψυχοπάθειας έχει σημαντικότερο κοινωνικό αντίκτυπο από αυτά τα τετριμένα παραδείγματα. Ο συνηθισμένος άνθρωπος στις συνηθισμένες περιπτώσεις μπορεί να αλλάξει συγκάτοικο/γκόμενα/φίλους και επίσης να απεξαρτηθεί από την οικογένεια και σίγουρα θα βρει κάποιους άλλους κατάλληλους ανθρώπους για την προσωπικότητα του με τους οποίους μπορεί να συμβιώσει και θα είναι όλοι ευτυχισμένοι.

Αλλά ο σχιζοφρενής; Απομάκρυνση; Περιθωριοποίηση;

Ίσως θεραπία τελικά. Εκτός και αν βρίσκει συντροφιά στις φωνές και προτιμά τα πουλάκια..

Τρι Μαϊ 02, 03:13:55 μμ 2006  
castolidefkis said...

Λατρεύω τα αρπακτικά (ζώα, κυρίως αιλουροειδή και μαγκούστες, πτηνά, ψάρια, κυρίως λευκοπτέρυγους καρχαρίες ανοιχτής θαλάσσης, θαλάσσια θηλαστικά όπως οι όρκες κλπ. Το μόνο αρπακτικό που αντιπαθώ (λόγω τής πλεονεξίας που το διακρίνει είναι, ποιος άλλος...?)

Το κιρκινέζι είναι το πιο γρήγορο γεράκι που υπάρχει στη φύση. Είναι το μοναδικό αρπακτικό πτηνό που μπορεί ν' αρπάξει περιστέρι εν πτήσει. Γουάου...!!!(θε μου σχώρα με για τις πολεμοχαρείς αμαρτωλές μου σκέψεις...)

Castor

Τρι Μαϊ 02, 03:16:31 μμ 2006  
chris said...

Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι για πολλά ακόμη χρόνια θα εφευρίσκετε και θα μας καλείτε σε αναπάντεχες οάσεις. Στο φίλο σας εύχομαι περαστικά. Πέρασα το τριήμερο μέσα στο δάσος, σε ένα χωριό στους πρόποδες ενός βουνού. Ο ήχος από τα τιτιβίσματα και τους κελαηδισμούς των πουλιών ήταν μια αίσθηση που είχα ξεχάσει. Η δική μου θεραπεία στην τρέλα της καθημερινότητας μου λέει ότι οφείλω να επισημαίνω τις διαφορές. Ο μόνος τρόπος για να το κάνω είναι να επισκέπτομαι τακτικά οάσεις όπως του μπλογκ ή τις άλλες όπως στους πρόποδες ενός βουνού. Και αντιλαμβάνομαι ότι αυτές πρέπει να τις φροντίζω και να τις υπερασπίζομαι με όλη μου τη δύναμη.Και να κάνω και εγώ το ίδιο. Αυτό δεν είναι άλλωστε το στοιχείο που μας φέρνει όλους εμάς, εδώ, κοντά;
Και για να θυμηθώ τους τρόπους της "παράγραφος",
Σας ευχαριστώ από την καρδιά,
Κρις/.

Τρι Μαϊ 02, 03:22:58 μμ 2006  
sizenagir said...

Και νονός ο Ν.Δ.
Άρχισε να βαφτίζει!
Είπατε κάτι?

Βαφτίσια μέσω διαδικτύου! Προτωποριακό.

Σε προηγούμενο post ο Ν.Δ.είχε δηλώσει ότι είναι σκεπτικιστής.
Αυτά που λέει συνεπώς τα λέει επίτηδες για να μας κάνει να αμφιβάλλουμε, να αμφισβητούμε κ.λ.π.(μην ξεχάσω να σας ευχαριστήσω στο τέλος).
Κατά συνέπεια μην τον κατηγορείτε γιατί δεν τα πιστεύει αυτά που γράφει, ο στόχος του είναι άλλος(όπως είπε).
Το θέμα είναι ότι μας έχει μπερδέψει! Δεν ξέρουμε πότε εννοεί αυτά που λέει, πότε λέει αυτά που εννοεί, πότε θέλει να πεί αυτά που εννοεί αλλά δεν τα λέει για να μας κάνει να εννοήσουμε αυτά που θέλει να πεί , πότε δεν θάλει να πεί αυτά που δεν θέλει να εννοήσει γιατί κατά βάθος ( δεν μπορώ άλλο)βαρέθηκα και μπερδεύτηκα.

Τρι Μαϊ 02, 03:24:23 μμ 2006  
Optimus said...

>Το συγγενικό περιβάλλον με αφάνταστη
>επιμονή πετυχαίνει σχεδόν πάντα
>(είναι απίστευτο το πόσο εύκολα το
>κάνει η αστυνομία) να αλλάξει στα
>χαρτιά μια αυτοκτονία σε θάνατο από
>φυσικά αίτια. Γιατί;

>Μα για να θαφτεί ο νεκρός με το
>Ορθόδοξο τυπικό.

1)αυτό. και ξέχασες 2) Τι θα πουν οι άλλοι για την τέλεια οικογένεια μας! Μόνο για αυτό νοιάζονται ;PPP

p.s. Άσε με εμένα, τα αποθημένα μου βγάζω..

Τρι Μαϊ 02, 03:25:10 μμ 2006  
cobden said...

Ο Αμερικάνος ψυχίατρος Thomas S. Szasz δεν πιστεύει στην ψυχιατρική!!!Πιστεύει πως δεν υπάρχει ψυχική ασθένεια , με την έννοια που υπάρχει σωματική ασθένεια.Αν ορίσουμε την ασθένεια σαν μια διαταραχή της δομής ή της λειτουργίας ενός οργάνου ή ενός μέρους του σώματος, ο νούς, υποστηρίζει, δεν είναι ούτε όγανο ούτε μέρος του σώματος.Όπως αναφέρει "Όταν μιλάμε για διανοητική ασθένεια, μιλάμε μεταφορικά .Το να πούμε ότι ο νούς κάποιου είναι άρρωστος, είναι σαν να λέμε ότι η οικονομία είναι άρρωστη ή ότι ένα αστείο είναι αρρωστημένο".Η διανοητική ασθένεια για τον Szasz είναι απλά ένας τρόπος συμπεριφόρας που υιοθετούν για να ξεφύγουν από τα πραγματικά προβλήματα της ζωής τους. Έτσι απορρίπτει τα ψυχοφάρμακα και δεν θεωρεί πως η ψυχανάλυση έχει επιστημόνική βάση...

Τρι Μαϊ 02, 03:26:34 μμ 2006  
sizenagir said...

Η φιλοσοφική διαίσθηση (και η θρησκευτική πίστη) όσον αφορά στις επιλογές της φύσης δεν ωφελεί.

Richard Feynman*

*η προσθήκη της παρένθεσης είναι δική μου (το λέω για να μην έχουμε παρεξηγήσεις)

΄Φαίνεται ότι η παραπάνω έκφραση επιβεβαιώνεται στην περίπτωση αυτή.

Τρι Μαϊ 02, 03:32:56 μμ 2006  
cobden said...

"Aν πιστεύεις πως είσαι ο Χριστός, ή ότι έχεις ανακαλύψει την θεραπέία του καρκίνου ( και δεν της έχεις ανακαλύψει) ή ότι σε κυνηγούν οι κομμουνιστές ( και δεν σε κυνηγούν)-τότε οι πεποιθήσεις σου αυτές μπορεί να θεωρηθούν συμπτώματα σχιζοφρένειας.Αλλά αν πιστεύεις ότι οι Εβραίοι είναι ο Περιούσιος Λαός ή ότι ο Χριστός ήταν ο Υιος του Θεού ή ότι ο Κομμουνισμός είναι η μόνη επιστημόνική και ηθικά σωστή μορφή διακυβέρνησης-τότε οι πεποιθήσεις σου θα θεωρηθούν αντανακλάσεις του ποιός είσαι-Εβραίος, Χριστιανός, Κομμουνιστής.Γι'αυτό πιστεύω ότι θα ανακαλύψουμε τα χημικά αίτια της σχιζοφρένιας όταν θα ανακαλύψουμε και τα χημικά αίτια του Εβραϊσμού, του Χριστιανισμού και του Κομουνισμού.Ούτε νωρίτερα ούτε αργότερα"-Thomas S.Szasz

"Σήμερα και ιδιαίτερα στις Η.Π.Α. ,όλες οι δυσκολίες και τα προβλήματα της ζωής θεωρούνται ψυχιατρικές ασθένειες και οι πάντες σχεδόν θεωρούνται διανοητικά ασθενείς σε κάποιο βαθμό.Πραγματικά δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η ίδια η ζωή τώρα θεωρείται σαν μια αρρώστια που αρχίζει με τη σύλληψη και τελείωνει με το θάνατο και που, σε κάθε βήμα αυτής της διαδρομής, χρειάζεται την επιδέξια φροντίδα γιατρών και ιδιαίτερα ψυχιάτρων"-Thomas S.Szasz

Τρι Μαϊ 02, 03:40:39 μμ 2006  
Υποκείμενο δικαίου said...

Το ζήτημα δεν είναι θεωρητικό. Οι αιτήσεις αναγκαστικής νοσηλείας είναι ΠΟΛΥ συχνές στην Ελλάδα.Σπάνια απορρίπτονται και πολύ συχνά, ο "ψυχοπαθής" δεν έχει νομική αντιπροσώπευση . Όταν υπάρχει συνοδός, αυτός συνήθως είναι κάποιος νοσοκόμος. Τις περισσότερες φορές, οι αποφάσεις δεν είναι αιτιολογημένες, αλλά δέχονται ξερά τις δύο γνωματεύσεις που απαιτεί ο νόμος... Δεν υπάρχουν αρκετές δικλείδες ασφαλείας, και όσες υπάρχουν δεν χρησιμοποιούνται .(Οι ψυχοπαθείς για τους οποίους μιλάμε είναι συχνά φτωχοί, και η οικογένεια σε μερικές περιπτώσεις επιθυμεί διακαώς το εγκλεισμό τους για μερικούς μήνες)...Φαίνεται ότι όλοι - εκτός από τους λίγους που αγωνίζονται στην Ελλάδα για τα δικαιώματα των ανθρώπων αυτών - έχουν πειστεί ότι το ζήτημα είναι μόνο ψυχιατρικό (δημόσιας υγείας), και δεν αφορά και τις συνταγματικές ελευθερίες...

Τρι Μαϊ 02, 03:43:38 μμ 2006  
carder said...

Αφήνοντας κατά μέρος την ιδιαιτερότητα κάθε χώρας τι μένει τελικά για να επαναφέρει τον ασθενή στη πραγματικότητα; Ο ψυχίατρος με την βιβλιογρραφία του.
Ομως η ψυχιατρική δεν είναι επιστήμη, δεν μιλάμε για επιστήμη όταν οι σχολές απόψεων αλληλοσυγκρούονται στήν πλάτη του ασθενή. Επομένως ο Heinz έχει δίκιο για τα περί κουλτούρας της σχιζοφρένειας.

Τρι Μαϊ 02, 03:49:53 μμ 2006  
Anula said...

Τιτιβίσματα και τρελοκελαηδισματα πουλιών ειναι ικανα να με στειλουν πακέτο. Τα μισώ. Δεν το βουλώνουνε ποτέ. Με εξαιρεση τα γερακια και τις κουκουβαγιες, που ειναι ολιγομιλητα...
Τσίου!
+++
(οσοι διαμενουν σε αγροτοσπιτο με ερωτικες φωλιτσες σπουργίτων σε καθε πλευρα της στέγης, με καταλαβαινουν απόλυτα..)

Τρι Μαϊ 02, 03:51:16 μμ 2006  
glenn said...

Πάντως, υποκείμενο δικαίου, σήμερα σ' αυτό το ποστ, πρέπει να αποφεύγεις τις ρητορικές ερωτήσεις. Τα αυτονόητα δεν είναι καθόλου αυτονόητα...

Τρι Μαϊ 02, 03:51:26 μμ 2006  
mary said...

Τσίου τσίου τσίου τσίου!!!!

Τσίου τσίου τσίου τσίου τσίου.. τσίου τσίου τσίου.. τσίου 'βερόνικα τσίου τσίου τσίου' τσίου τσίου τσίου τσίου τσίου τσίου τσίου τσίου τσίου τσίου τσίου τσίου τσίου τσίου τσίου :)

(ελευθερη μετάφραση: υπέροχο το σημερινό post!!!! όσο για τα ψυχιατρικά ιδρύματα.. στο βιβλίο 'η βερόνικα αποφασίζει να πεθάνει' ένιωσα πολύ περισσότερη τάυτιση με τους χαρακτήρες εκεί παρά με αυτούς που συναντώ στην καθημερινότητα μου :)

Τρι Μαϊ 02, 03:52:15 μμ 2006  
onlycurious said...

@ copden
Θα μου συγχωρήσεις το ξενέρωμα μα μου θύμισες το ανέκδοτο
"Η ζωή είναι μία θανατηφόρα αρρώατεια που μεταδίδεται σεξουαλικά"

Τρι Μαϊ 02, 03:52:40 μμ 2006  
sizenagir said...

Woody Allen

Για να μην ξεχνάμε και τον Αμερικάνικο τρόπο ζωής.


Αμερική
Θυμάστε που ένα αγοράκι ήλικίας δέκα ετών περίπου είχε βρίσει την δασκάλα του και η διευθύντρια φώναξε την αστυνομία η οποία έκανε ένα ντού και συλλάβανε το παιδάκι και του βάλανε χειροπέδες?
¨
Ζήτω η Αμερική!
Ζήτω!
Ζήτω!
Ζήτω!

Θυμάστε και μια άλλη περίπτωση που ένα παιδάκι της ίδιας ηλικίας περίπου είχε φιλήσει μια συμμαθήτριά του και το αποβάλλανε από το σχολείο?

Ζήτω!

Τρι Μαϊ 02, 03:53:01 μμ 2006  
Cyber-Dust said...

This post has been removed by a blog administrator.

Τρι Μαϊ 02, 03:53:04 μμ 2006  
glenn said...

Και δυστυχώς οι παντελώς άσχετοι αυξάνονται και πληθύνονται (βλέπε π.χ. carder)...

Επειδή δε βλέπω σοβαρή κουβέντα το γυρίζω άρον άρον σε χαβαλέ.

Γκουχ, γκουχ. Αφροδίτη που είσαι σήμερα; Πως πάει η φτερούγα;

Τρι Μαϊ 02, 03:54:51 μμ 2006  
Anula said...

This post has been removed by the author.

Τρι Μαϊ 02, 03:57:36 μμ 2006  
sizenagir said...

Carder said:

Ομως η ψυχιατρική δεν είναι επιστήμη

Και τι είναι ?

Μην τα ισοπεδώνουμε όλα!
Αστρολογία και Ψυχιατρική δηλαδή στο ίδιο καζάνι?

Για όνομα του φωτός!

Τρι Μαϊ 02, 03:58:14 μμ 2006  
Anula said...

This post has been removed by the author.

Τρι Μαϊ 02, 03:58:26 μμ 2006  
Anula said...

This post has been removed by the author.

Τρι Μαϊ 02, 03:58:29 μμ 2006  
Anula said...

This post has been removed by the author.

Τρι Μαϊ 02, 03:59:38 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΆ

Tο κείμενο είναι δικό μου.

Το έγραψα σε μία εποχή κρίσης - και η παραβολή με τα πουλιά αντικατοπτρίζει το πρόβλημα που αντιμετώπιζα.

Αν θα μπορούσα να συμφιλιωθώ και να αποδεχθώ καταστάσεις που με φόβιζαν και με ξεπερνούσαν.

Το κατόρθωσα αλλάζοντας και διευρύνοντας τον ορίζοντά μου (όπως ο ήρωας του διηγήματος που μετακόμισε) και εντάσσοντάς τις μέσα στη ζωή μου.

Τρι Μαϊ 02, 04:00:31 μμ 2006  
Cyber-Dust said...

kai mh zxeirotera

Τρι Μαϊ 02, 04:01:10 μμ 2006  
Anula said...

This post has been removed by the author.

Τρι Μαϊ 02, 04:02:25 μμ 2006  
Anula said...

This post has been removed by the author.

Τρι Μαϊ 02, 04:02:28 μμ 2006  
sizenagir said...

Πάει τα "παίξανε" τελείως !

Αρχίσανε να δημοσιεύουνε δυο και τρείς φορές το ίδιο comment.

(ας κάνουμε και λίγη πλάκα)

Τρι Μαϊ 02, 04:04:29 μμ 2006  
heinz said...

@apousia

κάποιος Ψ θα σούλεγε ότι παρέκαμψες την (αρχαία και απαραίτητη) διαδικασία του πένθους...

Τρι Μαϊ 02, 04:09:15 μμ 2006  
mickey said...

This post has been removed by the author.

Τρι Μαϊ 02, 04:09:37 μμ 2006  
mickey said...

Τάδε έφη Heinz:
"Η σχιζοφρένεια είναι - πρωτίστως - θέμα κουλτούρας."

Αν και εξαρτάται πως ορίζουμε τη σχιζοφρένεια, γενικά συμφωνώ - με εξαίρεση κάποιες προφανείς περιπτώσεις φυσικά ;)

Συχνά, ότι δεν καταλαβαίνουμε, το δαιμονοποιούμε (και ως ανεξάρτητα άτομα και ως κοινωνικό σύνολο). Και οτιδήποτε μπορεί να είναι μια διαφορετική έκφανση της υπερβολικά πολύπλοκης λειτουργίας του εγκεφάλου μας δεν είναι κατ' ανάγκη "μη φυσιολογικό". Συχνά άλλωστε τα όρια μεταξύ ιδιοφυΐας και σχιζοφρένειας είναι δυσδιάκριτα και μάλλον οι δυο ιδιότητες συνυπάρχουν. Και κακά τα ψέματα, πολλοί από μας έχουν παρουσιάσει ή ενδέχεται να παρουσιάσουν κάποια ήπια "σχιζοφρενικά" συμπτώματα στη ζωή τους.

Και οι πιστοί κάθε θρησκείας θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως σχιζοφρενείς, αφού όχι μόνο είναι πεπεισμένοι για την (μη διαπιστωμένη) ύπαρξη όντων που παίζουν ρόλο στη ζωή τους και μάλιστα θεωρούν πως επικοινωνούν μαζί τους (όπως συμβαίνει στην προσευχή). Εκτός κι αν απλά υποκρίνονται βεβαίως ;)

Τείνω να συμφωνήσω με το "κριτήριο της λειτουργικότητας" - προφανώς για κάποιες "ήπιες" περιπτώσεις ήδη λειτουργεί.

Σέβομαι την ψυχιατρική (ως αρκετά "ατελή" επιστήμη βεβαίως - αυτό ισχύει και για το σύνολο σχεδόν της ιατρικής), αλλά συχνά οι θεράποντες καταφεύγουν σε εύκολες λύσεις καρμπόν, χωρίς να έχουν αναλύσει διεξοδικά την περίπτωση. Φυσικά, ο καλός ψυχίατρος (όπως κάθε επιστήμονας που σέβεται την ιδιότητά του), αφήνει (σχεδόν) πάντα ένα παραθυράκι αμφιβολίας για τη διάγνωσή του, ιδιαίτερα σε ένα τόσο πολύπλοκο ζήτημα και παρακολουθεί τον ασθενή του με ενδιαφέρον, αλλά και τη δέουσα απόσταση.

Δυστυχώς Glenn, η ψυχιατρική (όπως και κάθε άλλη ανθρωπιστική επιστήμη) αντλεί το όποιο κύρος ή την απαξίωσή της κυρίως από εκείνους που την ασκούν και όχι από τα εγχειρίδιά της. Ακόμα κι αν τα συμπεράσματά της είναι σωστά, οριστικά και τελεσίδικα (δεν το νομίζω). Προσωπικά πάντως δεν έχω διάθεση να ισοπεδώσω τίποτα. Γνωρίζω ελάχιστα (έχω μια ξαδέρφη νοσηλεύτρια στο ΨΝΑ) και διαβάζοντας τα σχόλιά σας, μαθαίνω περισσότερα.

Πάντως μεταξύ ψυχανάλυσης και αγωγής με χαπάκια, νομίζω πως η δεύτερη είναι συνήθως η πιο κατάλληλη και αποτελεσματική. Ίσως ο Glenn μπορεί να μας κατατοπίσει περισσότερο - και δε θα ήθελα να το ρίξει στον χαβαλέ ;)

Τρι Μαϊ 02, 04:10:30 μμ 2006  
mickey said...

This post has been removed by the author.

Τρι Μαϊ 02, 04:11:58 μμ 2006  
mickey said...

Η Ψυχιατρική ΕΙΝΑΙ επιστήμη. Αρκετά "φρέσκια" πάντως και με εξαιρετικά δύσκολο "αντικείμενο". Μην την καταδικάζουμε αβασάνιστα!

Τρι Μαϊ 02, 04:14:10 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

glenn μήπως είσαι λίγο αλαζόνας και υπερόπτης;

"Σήμερα λυπάμαι και για τον Δήμου. Διότι με το σχόλιό του των 1:55μμ δείχνει κι αυτός μαύρα μεσάνυχτα. Με τέτοιες νοοτροπίες το στίγμα θα ζει και θα βασιλεύει. Τώρα μάλιστα μετά από το σχόλιό του αυτό, αλλάζω γνώμη και για το ποστ του".

Ευχαριστώ για την λύπη σου - δεν θα πάρω. Μας έβγαλες εδώ όλους άχρηστους και άσχετους.

Εδώ είναι blog - δεν είναι επιστημονικό συνέδριο. Το κείμενο είναι λογοτεχνική παραβολή, δεν είναι διατριβή. Κι από ότι ξέρω κι εσύ δεν είσαι ψυχίατρος (αλλά κι αν ήσουν, πάλι αυτό το ύφος είναι ανεπίτρεπτο).

Τρι Μαϊ 02, 04:15:20 μμ 2006  
mickey said...

Μάλλον ο γάτος σβήνει σχόλια permanently. Θα σβήσω κι εγώ τις δικές μου άσχετες παρεμβάσεις.

Τρι Μαϊ 02, 04:15:56 μμ 2006  
apousia said...

@heinz
Αν έχεις την καλοσύνη,μου το εξηγείς?

Και για μια αντιρρόπηση του κλίματος,έναν εναλλακτικό ορισμό της τρέλλας από τον Antonio Tabucchi:
''Είμαστε διαφορετικοί και γι'αυτό στα μάτια των άλλων,λίγο τρελλοί.
Και ΠΡΕΠΕΙ να καλλιεργεί ο καθένας τη δική του μικρή τρέλλα.
Να έχει μια τρέλλα ''τσέπης''.
Αυτή είναι η ομορφιά της ζωής!''

Τρι Μαϊ 02, 04:15:57 μμ 2006  
MainMenu said...

Γίνεται μια μεγάλη παρανόηση σήμερα...

Η άποψη, που έρχεται από το Φουκο και βλέπει το 'ψυχικο' νόσημα ως φαινόμενο με καθαρά κοινωνική αναφορά...έχει περισσότερο αξία για την ιστορική μελέτη και την κριτική ανάλυση των δομών της εξουσίας. Από εκεί και πέρα ξεφεύγουμε όταν λέμε ότι δεν υπάρχει ψυχικό νόσημα.

Το υποκείμενο δε μπορεί να βγει 'εξω από την ιστορική συγκυρία. Η έννοια της ταυτότητας είναι σύνθετη και πολύ βαθειά ριζωμένη, όσο και το φαινόμενο της ζωής.

Υπάρχει πρόβλημα 'ψυχικών' νοσημάτων κι όσοι είχαν εμπειρίες στο περιβάλλον τους ξέρουν ότι είναι κάτι πολύ περισσότερο από φωνές από πουλάκια και λογοτεχνίζουσες μεταφορές.

Μιλάμε για απόλυτη έλλειψη επικοινωνίας σε βασικά απλά πράγματα. Μιλάμε για ένα ρήγμα στο πρόσωπο, μιλάμε για πόνο αβάσταχτο. Τέρμα. Δόξα τω Θεω η ιατρική έχει προχωρήσει σε ένα βαθμό. Τα φάρμακα μπορεί να μη λύνουν το πρόβλημα αλλά κάνουν εφιχτή τη συμβίωση.

Δεν αντέχω άλλο πια...το καφενείο...της άτυπης κι άκαιρης πανεπιστημοσύνης. Μέσα σ' ένα ξεπερασμένο από την ιστορία 'αναγεννησιακο' μοντέλο, μιλάμε για όλα, χωρίς ίχνος ευθύνης. Ο φετιχισμός με την ιστορία μας έχει καταντήσει εκτρώματα εκτός τόπου και χρόνου...

Απίθανο κείμενο...αν έμενε εκεί θα ήτανε αφορμή για σκέψη στον καθένα μας. Οι σχολιασμοί όμως, οδηγούνε σε μια κατάσταση που ΄με φοβίζει

Τρι Μαϊ 02, 04:18:01 μμ 2006  
heinz said...

@onlycurious

"Ο Σχιζοφρενής αγαπητοί παραπέει ανάμεσα στην ακραία μανία και την ακραία κατάθλιψη"

Aυτό νομίζω ότι το λένε "διπολική ψύχωση" κι είναι άλλο...

@glenn

Νομίζω ότι αυτή είναι εύκολη εξήγηση (για την ΕΣΣΔ).
Κι ο άνθρωπος του Μεσαίωνα? Υγιής?

-------------

- Δεν εξωραϊζουμε τη σχιζοφρένεια.
- Δεν υποτιμώ το ρόλο της φαρμακευτικής αγωγής (αν κάνει τον άνθρωπο λειτουργικό).
- Δεν αγνοώ τα προβλήματα και το άγχος της οικογένειας.

Αλλά, σιγά ρε παιδιά!

Όταν μιλάμε για "ψυχή", κάνουμε ένα μεγαλοπρεπές σάλτο μακρυά από τον αγαπημένο σε πολλούς εδώ μέσα ορθολογισμό.

Κρατάτε και καμμιά πισινή, μην είστε τόσο σίγουροι, επαίοντες και μη!!!

Τρι Μαϊ 02, 04:20:26 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Πολύ πριν από τον Thomas S.Szasz, o R. D. Laing είχε αμφισβητήσει την έννοια της ψυχικής νόσου. Είναι όλο το κίνημα που ονομάστηκε "αντι-ψυχιατρική". Θεωρούσε την σχιζοφρενεια ως σύμπτωμα ψυχικής σύγχισης και κοινωνικού αποκλεισμού - και όχι ως την αιτία τους. Το πιο γνωστο του βιβλίο είναι "The Divided Self" (1960)

Τρι Μαϊ 02, 04:21:24 μμ 2006  
Anula said...

mickey

ειμαστε πολλες anules, και στελνουμε τα ιδια μυνηματα, δεν καταλαβαινω που ειναι το προβλημα.

παντως δεν το εκανα για να με...προσεξεις:)

Τρι Μαϊ 02, 04:22:03 μμ 2006  
glenn said...

Μα τι να πω ρε γμτ. Γμ το μεσαίωνά μου γμ. Που είσαι ρε φιντεία γμτ. Τι να μιλήσω; Τι να πω; Για κυτταρικές αλλοιώσεις στους αμυγδαλοειδείς; Για dynamic nMRI; Για δυσλειτουργία στη short term memory; Για pathways; Και έχω τους άλλους να αναζητούν "διευρυμένες πραγματικότητες"; Πάμε καλά ρεεεεε;

Τρι Μαϊ 02, 04:22:49 μμ 2006  
harry reloaded said...

Τι θα κανει ο μπλογκερ με τα υβριστικα σχολια ?

Τρι Μαϊ 02, 04:25:39 μμ 2006  
carder said...

glenn = σχετικός περί Goedel
( σε ποιά εκλαικευμένη έκδοση τον είχες μάθει Godel; )

Τρι Μαϊ 02, 04:26:33 μμ 2006  
Anula said...

πιστευω στην περιβαλλοντικη ψυχολογια, κανεις να σχολιασει επι τουτου?

Τρι Μαϊ 02, 04:29:37 μμ 2006  
heinz said...

apousia said...

" @heinz
Αν έχεις την καλοσύνη,μου το εξηγείς?"

Την καλωσύνη την έχω, τις γνώσεις δεν έχω...

Νομίζω ότι, υπάρχουν παγιωμένες - μέσα από τις παραδόσεις της κάθε κουλτούρας - διαδικασίες, που συχνά εμπλέκουν και την κοινότητα, με στόχο να βιωθεί η απουσία του/της εκλιπόντος/ουσης.
Τέτοιες είναι το μοιρολόι, το ξενύχτι, να μαζευτούμε να φάμε ψάρι (!!!), να βάλεις μαύρα, και άλλα, που διαφέρουν από κουλτούρα σε κουλτούρα.
Οι διαδικασίες αυτές δεν είναι βίτσια ούτε τυχαίες. Κουβαλάνε την (κατανεμημένη θάλεγε ο Mickey) γνώση αιώνων, για το πως το άτομο θα βιώσει την απώλεια με τρόπο τέτοιο ώτσε να συνεχίσει να είναι λειτουργικό.

Οι Ψ λένε ότι, το πένθος - σε λογικά πλαίσια - είναι μια διεργασία λυτρωτική που δεν πρέπει να καταστέλλεται.

Μπορώ να σου πω και δικό μου παράδειγμα. Το πιο αγαπημένο μου πρόσωπο, πέθανε απρόσμενα όταν ήμουν 10. Δεν με πήραν στην κηδεία, δεν με πήγαν στον τάφο, αρνήθηκαν να ξαναμιλήσουμε ποτέ γι' αυτό. Για να μην πληγωθώ λέει. Αφού είχε πέσει νεκρός μπροστά μου, οι μαλάκες!!!

Έσερνα το πένθος μέχρι τα 39 μου, με άπειρες παρενέργειες.

Τρι Μαϊ 02, 04:30:14 μμ 2006  
Houlia said...

Αλίμονο αν μπορώ να γράψω ένα σχόλιο εν μέσω των ραντεβού μου... Ούτε να διαβάσω και να απολαύσω ένα απ τα καλύτερα ποστ αυτού του μπλόγκ δεν με αφήνουν...
Για μία και μόνο φράση που αξίζει όλα τα λεφτά: «Κάπου όμως είχε ξεπεράσει μέσα του τις συμβάσεις του "κανονικού" και του "ανώμαλου" και άρχισε να δέχεται την αίσθηση όπως του ερχόταν» Μου θύμισε ένα φίλο(έχω ξανααναφερθεί σ αυτόν) που προσπαθεί να διατυπώσει αυτήν την αλήθεια μέσω τής διδακτορικής του διατριβής. Την πρωτόλεια αντιμετώπιση τού κόσμου. Χωρίς αξιωματικές παραδοχές. Με μόνο δρομοδείχτη την αυθόρμητη, την πρωτογενή αίσθηση. Και ξεκινώντας από τις επιστήμες προσπαθεί επαγωγικά να αποδείξει ότι τα πάντα μπορούν να αναθεωρηθούν και το μόνο που παραμένει crystal clear είναι η προσωπική αίσθηση- αντίληψη του καθενός. Φαντάζομαι, πράγματα χιλιοειπωμένα. Στην απλότητα τους όμως κρύβουν μια βαθιά ανακουφιστική αλήθεια που ατυχώς αποφεύγουμε. Ίσως γιατί «... έχουμε εκπαιδευτεί στο φόβο της τρέλας.» και επινοούμε «εξασφαλίσεις». Τώρα ποιος μας παίζει το παιχνίδι ή αν το παίζουμε εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας είναι το θέμα. Εδώ σταματάει η φιλοσοφική και αρχίζει η ψυχολογική ανάλυση...
Και τι σύμπτωση: Σήμερα σε μια τηλεφωνική επικοινωνία με τη μητέρα μου τι σχόλιο βρήκε να κάνει?: «Τη θυμάσαι την κ. Σ?...» Ήταν χρόνια ένα φυτό, μισοζωντανό, μισοφευγάτο με μια αρμαθιά χαπάκια μονίμως στο κομοδίνο της. Κοκτελάκια για να ξυπνήσουμε, κοκτελάκια για να κοιμηθούμε, για να περπατήσουμε, για να χαμογελάσουμε, για να πηδήξουμε...Μικρές μαγικές συνταγουλες για κάθε περίσταση που βέβαια «καταργούν το φόβο τής τρέλας» στη δεδομένη τους αφασία.
Λοιπόν, αυτή η γυναίκα πήρε την μητέρα μου τηλ ! Αναστήθηκε, σκέφτηκε. Όχι απλώς άλλαξε ψυχίατρο που με περίσκεψη και σεβασμό τής μείωσε σταδιακά τις δοσολογίες. Σήμερα έχει ένα χαμόγελο για τη ζωή! Αυτό είναι τέχνη! Τέχνη τής ιατρικής!

Τρι Μαϊ 02, 04:32:04 μμ 2006  
heinz said...

@glenn

"Για κυτταρικές αλλοιώσεις στους αμυγδαλοειδείς; Για dynamic nMRI; Για δυσλειτουργία στη short term memory; Για pathways"

Άρα έχουμε μέτρο του φυσιολογικού (εφόσον έχουμε του μη-φυσιολογικού) ναι???
Έχουμε δηλαδή πειραματική απόδειξη ,πέραν πάσης αμφιβολίας, έτσι??

έχουμε ΝΑΙ ή ΟΧΙ???

ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!
(μια φορά αποφάσισα να κάνω τον ορθολογιστή εδώ μέσα και το γυρίσαμε στον τσάμικο!!!)

Τρι Μαϊ 02, 04:33:23 μμ 2006  
mickey said...

MainMenu:

Ο ίδιος ο ορισμός των "ψυχικών νοσημάτων" και της "σχιζοφρένειας" ειδικότερα έχει αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες. Οι περισσότεροι από μας (που δεν είμαστε ειδικοί φυσικά), ενδέχεται να έχουμε διαφορετική εντύπωση για τις παραπάνω έννοιες, μια και δε μπορούμε να παρακολουθούμε τις όποιες εξελίξεις και μεταβολές στους ορισμούς (ειδικά στον ειδικό τύπο).

Το παράδειγμα του Turing που ανέφερα είναι χαρακτηριστικό. Υπάρχουν και άλλα, πιο πρόσφατα (λόγω της ξαδέλφης μου γνωρίζω και πράγματα από μέσα). Και η προσευχή του πιστού που ανέφερα, μάλλον εμπίπτει στους σύγχρονους ορισμούς (αν και σπάνια θίγεται, μια και είναι ...politically incorrect).

Ενδεχομένως να ακούστηκαν ακραίες απόψεις, αλλά ο διάλογος μέσα σε ένα blog δε μπορεί να περιοριστεί ανάμεσα σε ειδήμονες (experts) και μόνο, όποτε θίγεται ένα επιστημονικό, τεχνολογικό ή άλλο θέμα.

Με το ίδιο σκεπτικό, στα post περί θρησκείας θα έπρεπε να ομιλούν μόνο θεολόγοι ή άνθρωποι με εμπειρίες στο στενότερο εκκλησιαστικό χώρο. Όλοι έχουμε μια γνώμη και αν είναι σωστή, λάθος, έγκυρη, τεκμηριωμένη, υπερβολική ή αερολογία μπορεί να το κρίνει ο καθένας (και κυρίως οι ειδήμονες). Αλλά ο απαξιωτικός χαρακτηρισμός "καφενείο" δε νομίζω πως ταιριάζει στο συγκεκριμένο blog (ακόμα κι αν "χαβαλεδιάζουμε" κάποιες φορές).

Φιλικά, με κατανόηση και χωρίς ...παρανόηση.

Τρι Μαϊ 02, 04:33:40 μμ 2006  
glenn said...

Είπες ΝΔ: "Μας έβγαλες εδώ όλους άχρηστους και άσχετους."

Καμία τέτοια πρόθεση. Διαπιστώνω όμως, μετά λύπης μου, ότι παρ' όλα τα λεφτά που ξοδεύτηκαν για την ευαισθητοποίηση του κοινού στο θέμα ψυχική νόσος, δεν έγινε τίποτε. Ίσως φταίει κι ο τρόπος που ξοδεύτηκαν. Δεν θα μιλήσω άλλο γι' αυτό. Απλά θα επιμείνω πως βλέπω μια άρνηση στο θέμα ψυχική νόσος.

Τρι Μαϊ 02, 04:33:49 μμ 2006  
Cyber-Dust said...

This post has been removed by the author.

Τρι Μαϊ 02, 04:38:55 μμ 2006  
MainMenu said...

This post has been removed by the author.

Τρι Μαϊ 02, 04:41:26 μμ 2006  
mickey said...

Και Glenn, αντί να γαμ*ς τον Μεσαίωνα και να αφορίζεις κάποιους, θα προτιμούσα να γράψεις κάτι, μια και φαίνεται πως έχεις πολύτιμες γνώσεις. Προσωπικά περιμένω να τις καταθέσεις με τον δικό σου ιδιαίτερο τρόπο (διαφορετικά, υπάρχει και το Google).

Είναι υπέροχο το post και το θέμα δεν είναι ούτε μόνο φιλολογικό ούτε μόνο φιλοσοφικό ούτε μόνο επιστημονικό. Κυρίως είναι πρακτικό και βαθιά ανθρώπινο! Ας αφήσουμε τα απαξιωτικά σχόλια (από όλες τις πλευρές) και ας καταθέσουμε ότι καλύτερο έχουμε για ένα καυτό θέμα, για το οποίο οι περισσότεροι απλώς σωπαίνουν!

Θα σας αφήσω προς το παρόν...

Τρι Μαϊ 02, 04:42:18 μμ 2006  
BadlyDrawnBoy said...

Για να καταλάβω, because I am a bit thick!

Tο θέμα μας είναι τα κανονικά τα πουλιά, αυτά που έχουν φτερά και πετάνε τραγουδώντας ή μήπως το κείμενο είναι αλληγορικό και υπονοεί τα άλλα, «πονηρά» τα πουλιά;

Αν μιλάμε για τα πρώτα τα πουλιά, τότε, ναι, είμαι υπέρ της ύπαρξης τους:

I Like Birds!!!

I can't look at the rocket launch
The trophy wives of the astronauts
And i won't listen to their words
'cause i like
Birds

I don't care for walking downtown
Crazy auto-car gonna mow me down
Look at all the people like cows in a herd
Well, i like
Birds

If you're small and on a search
I've got a feeder for you to perch on

I can't stand in line at the store
The mean little people are such a bore
But it's alright if you act like a turd
'cause i like
Birds

If you're small and on a search
I've got a feeder for you to perch on



ΥΓ. Αηδόνι δεν έχω φάει… σας εγγυώμαι όμως ότι το ορτύκι κάνει και γ… τα στιφάδα!

Τρι Μαϊ 02, 04:43:39 μμ 2006  
glenn said...

@cyberdust: Έχουν και άλλη μια ομοιότητα πολύ πιο καραμπινάτη. Όμως όχι. Δεν είναι το ίδιο πρόσωπο. Το έχω ελέγξει με σούπερ ντούπερ τρόπο. Παρ' εκτός κι αν ο ΝΔ ξεπερνά σε τεχνολογία τους καλύτερους χακεράδες.

Απλά για την ικανοποίηση της περιέργειας: Όταν ήταν να βγει ο ΝΔ στο γυαλί ζωντανά, την προηγούμενη ο harry είχε πει ότι θα φύγει. Μετά από κάνα δυο μέρες ξαναγύρισε.

Τρι Μαϊ 02, 04:46:45 μμ 2006  
andy dufresne said...

Στα σημερινά σχόλια υπάρχουν πολλές επικίνδυνες παρεξηγήσεις, θα προσπαθήσω να τις διευκρινήσω.

1.
Η σχιζοφρένεια είναι πολύ συγκεκριμένη ψυχική ασθένεια, που διχάζει την προσωπικότητα του ατόμου σε δύο εαυτούς, πχ άλλοτε είμαι πιλότος και άλλοτε ρωμαίος έπαρχος (πραγματικό περιστατικό!).
Οι σχιζοφρενείς δεν είναι επικίνδυνοι και σήμερα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με φαρμακευτική αγωγή.

Κανένα από τα παραδείγματα που αναφέρθηκαν στα σχόλια και στο post δεν είναι παραδείγματα σχιζοφρένειας και η λέξη χρησιμοποιήθηκε ήδη δεκάδες φορές.
Η ταύτιση της κάθε "τρέλας", ψύχωσης ή νεύρωσης με τη σχιζοφρένεια που γίνεται στα σημερινά σχόλια, σε πολλά λεξικά και στην καθημερινότητά μας είναι φαινόμενο μεσαιωνικό...


2.
Άλλο πράγμα η ψυχιατρική και άλλο η ψυχανάλυση.

Η πρώτη είναι ευρύτερα αποδεκτή από τη δεύτερη και οι δύο όμως δεν θεωρούνται κλασικές επιστήμες, διότι δεν έχουν θεωρήματα, δεν μπορούν να αποδείξουν τίποτα, όλα και τίποτα είναι πιθανά (μοιάζουν με την οικονομία σ' αυτό).

Παρ'όλα αυτά δεν εξισώνονται με την αστρολογία, είναι επιστήμες που έχουν πολύ δρόμο ακόμα μπροστά τους.
Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν βοηθηθεί απίστευτα κυρίως από την ψυχιατρική αλλά και από την ψυχανάλυση.


3.
Η κατάθλιψη είναι μια πολύ διαδεδομένη ψυχική ασθένεια που σχεδόν ταυτίζεται με την ανθρώπινη ύπαρξη (σχεδόν όλοι μας έχουμε υποφέρει λίγο ή πολύ από αυτήν κάποια στιγμή), με πολύ μεγάλο εύρος διαβαθμίσεων.
Το ερώτημα από ποιο σημείο και μετά συνίσταται φαρμακευτική βοήθεια είναι δισεπίλυτο και δεν συμφωνούν ούτε οι ειδικοί επ' αυτού.

Το παράδειγμα που προκύπτει απ' το post αναφέρεται σε κάποιου είδους ψύχωση, ίσως κάποιος πιο ειδικός να την ονόμαζε ψυχωσική φοβική νεύρωση.

Τρι Μαϊ 02, 04:47:46 μμ 2006  
Anula said...

δεν ξερω για την καταθλιψη αλλα ξερω οτι οι ευτυχεστεροι των ανθρωπων ειναι 1) οι χαζοι, 2) οι αναισθητοι

και 3) εκεινοι που εχουν αυτογωνσια

αλλα το τριτο ειναι κομματι δυσκολο και συνηθως συμβαινει μετα του Χριστου τα Παθη.

Τρι Μαϊ 02, 04:51:51 μμ 2006  
heinz said...

@andy dufresne

γενικά συμφωνώ, αλλά η σχιζοφρένεια εί ναι όρος ομπρέλλα, για ομάδα νοσημάτων, όχι συγκεκριμένη νόσος.

Ένα σχόλιο για λεξικά που έκανες, αν εννοούσες ένα που ανέφερα εγώ, πρόκειται για σύγχρονο, σοβαρότατο εγχειρίδιο, χρήσιμο σε κάθε Ψ.

Τρι Μαϊ 02, 04:58:39 μμ 2006  
Mr Pnin said...

Σύμφωνα με τον Πασκάλ "όλοι οι άνθρωποι είναι τόσο αναπόφευκτα τρελοί που, όποιος δεν είναι τρελός, είναι διπλά τρελός". Τη ρήση αυτή τη διάβασα στην εισαγωγή του βιβλίου του Μισέλ Φουκώ "Η Ιστορία της Τρέλας" (εκδόσεις ΗΡΙΔΑΝΟΣ), το οποίο και συνιστώ προς ανάγνωση-μελέτη.

Τρι Μαϊ 02, 05:01:19 μμ 2006  
BadlyDrawnBoy said...

Sylvester o καναρινοφάγος said… Έμαθα πως ένας φίλος μπήκε προχθές σε ψυχιατρική κλινική. Στην σκέψη του θυμήθηκα αυτό το κείμενο..



O Sylvester όταν μαθαίνει νέα για ανθρώπους, του έρχονται στο μυαλό κείμενα…



Εμένα όταν μου έρχονται στο μυαλό κείμενα και διηγήσεις…
άνθρωποι πεθαίνουν!!!


Χθες, εντελώς συμπωματικά ανέφερα τη γνωστή ρήση του John Kenneth Galbraith ‘Under capitalism, man exploits man. Under communism, it's just the opposite.’ Σήμερα έμαθα ότι πέθανε.


Χθες, ο φίλος μου ο Μπάμπης μου διηγήθηκε μια αστεία ιστορία για τον Κυρ Μήτσο –του οποίου την ύπαρξη ούτε καν γνώριζα- την οποία σκεφτόμουν όλη τη νύχτα. Σήμερα έμαθα ότι ο κυρ Μήτσος πέθανε και σε λίγο κηδεύεται!


Τελικά, δεν είναι όλα ορθός λόγος σε αυτή τη ζωή!

Τρι Μαϊ 02, 05:01:26 μμ 2006  
advadventure said...

@heinz

Λυπάμαι! Τώρα που το έμαθα για το πένθος σου. Ππου δεν βιώθηκε κιόλας μέσα από τα καθιερωμένα. Να σε προστατεύσουν ήθελαν, μάλλον δεν ήξεραν ότι σου έκαναν κακό ή και κείνοι βίωναν ακραία το πένθος τους και ήθελαν να το παρακάμψουν. έχεις δίκιο σ' αυτά που λες. σου μεταφέρω και πάλι την ειλικρινή μου λύπη.
Εγώ βιώνω αυτόν τον καιρό ένα πένθος για έναν έρωτα που δεν γεννήθηκε ή που προσπαθούμε και οι δύο ενδιαφερόμενες πλευρές να θάψουμε. και πονάω με όλους τους τρόπους καθιερωμένους και μη, ελπίζω να μου περάσει, αλλά πενθώ μέρα νύχτα.

Τρι Μαϊ 02, 05:06:42 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

glenn said...
Είπες ΝΔ: "Μας έβγαλες εδώ όλους άχρηστους και άσχετους."

Καμία τέτοια πρόθεση.

Αναφερόμουν όχι μόνο στο σχόλιο σου που έλεγε ότι έχω μαύρα μεσάνυχτα, αλλά και σε επόμενο όπου έγραψες: "Και δυστυχώς οι παντελώς άσχετοι αυξάνονται και πληθύνονται (βλέπε π.χ. carder)..."

Φυσικό είναι να υπάρχουν άσχετοι εδώ μέσα - το παράδοσξο θα ήταν να υπήρχαν μόνο ειδικοί!


Cyber-Dust said...
Did you notice that both harysssssssss kai nd show similar (or is it better to say same?) traces?

Από όλες τις απιθανότητες που έχω ακούσει αυτή είναι η πιο τρελλή!

Τρι Μαϊ 02, 05:08:42 μμ 2006  
Anula said...

σημερα οι παντες το παιζουν λιγο πολυ ψυχολογοι

υπαρχουν παπαδες που ισχυριζονται οτι θεραπευουν απο φτωχεια μεχρι εξαρτηση απο ναρκωτικα και λοιπα βδεληρα νοσηματα οπως παραδειγματος χαριν,την ομοφυλοφυλια και την πορνικήΝ συμπεριφοραΝ πριν τοΝ γάμοΝ...

ολα γιατρευονται, ολα ραβωνται, ολα επιδιορθωνονται αυθημερον αλλα κυριως Κυριακές και Σάββατα, μπας και πουλησουμε και καμιαν εικονιτσα => http://www.floga.gr/neesomilies.htm

Τρι Μαϊ 02, 05:09:45 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

houlia & heinz - ωραία σχόλια

Τρι Μαϊ 02, 05:12:58 μμ 2006  
georgia m. said...

Kάτι ειπώθηκε εδώ για τα κιρκινέζια - πράγματι,πολύ όμορφα πουλιά.
Κάθε φορά βρίσκομαι κάπου στην εξοχή,στην Πελοπόννησο,έχω την ευκαιρία να τα βλέπω να πραγματοποιούν τις απίθανες πτήσεις τους!

Για την ψυχική νόσο:ειπώθηκε - πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου - ότι άλλο η "τρέλα"(γενικός όρος που μάλλον τίποτε δεν σημαίνει),άλλο η ψύχωση ή οι διάφορες ψυχώσεις κι άλλο οι νευρώσεις και εν πάση περιπτώσει,δεν μπαίνουν όλα κάτω από μια ομπρέλα.

Μια που ειπώθηκε και εδώ το θέμα της σχιζοφρένειας:γνωρίζω από κοντά καλό οικογενειακό φίλο με σχιζοφρένεια - όταν είναι "καλά" δεν διαφέρει από έναν "κανονικό"άνθρωπο.Βέβαια βρίσκεται σε μόνιμη θεραπεία και κατά καιρούς εισάγεται σε ιδιωτική ψυχιατρική κλινική.Μου είναι πολύ συμπαθής γιατί πάσχει σιωπηλά.
Πιστεύω ότι ένας άνθρωπος που πάσχει από οποιοδήποτε νόσημα έχει γίνει αυτόματα και καλύτερος άνθρωπος γιατί προσπαθεί μέσα του να εξηγήσει πολλά πράγματα,να δει καταστάσεις,να δικαιολογήσει πράγματα ανεξήγητα,να κάνει συχνά - αν το μπορεί - ενδοσκόπηση.
Γνωρίζω και έναν άνθρωπο που λέγεται ότι έπαθε σχιζοφρένεια γιατί τον χτυπούσαν πολύ για αρκετά χρόνια - δεν έχει σημασία ποιοι.Είναι φοβισμένος και άκακος.Είναι γύρω στα 40 και ασχολείται με την κατασκευή ξύλινων αντικειμένων.
Έχω την εντύπωση πως είναι ίσως υπερβολικό ή σπάνιο να γίνεται κανείς σχιζοφρενής μόνο από πολύ ξύλο - είναι πιθανόν να επισπεύδουν τη νόσο παρόμοιες εμπειρίες.Κάποιος ειδικός θα ξέρει καλύτερα.
Καλό απόγευμα σε όλους.

Τρι Μαϊ 02, 05:13:38 μμ 2006  
glenn said...

@ΝΔ: Τώρα δεν μιλάω. Κάνω υπακοή... :-)

Τρι Μαϊ 02, 05:14:42 μμ 2006  
Anula said...

εαν προσεξετε στον συνδεσμο που εδωσα επανω δεξια γραφει:

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ

και αμεσως απο κατω γράφει

ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

Τρι Μαϊ 02, 05:15:07 μμ 2006  
BadlyDrawnBoy said...

glen said...Εδώ μιλάμε για σχιζοφρένεια. Είναι σα να μιλάμε για καρκίνο, για AIDS. Δηλαδή τι θα πεις σε έναν καρκινοπαθή; Καλά να πάθει; Είσαι με τα καλά σου; Τα αίτια της σχιζοφρένειας είναι, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, 50/50. Εσωτερικά/κοινωνικά και βιολογικά.



H Θεραπεία για τη σχιζοφρένεια και την κατάθλιψη είναι ο καρκίνος

the kids are diggin’ up a brand new hole
where they put their deadbeat mom
grandpa’s happy watching video porn
with the closed caption on
and father knows best
about suicide and smack

well, hee hee hee
cancer for the cure
cancer for the cure
buckle up and endure now baby
cancer for the cure

‘ol blue eyes is back again
but he was never here in the first place
a heart attack may be something to fear
but take a look out back
‘cause courtney needs love
and so do I

well, hee hee hee
cancer for the cure
cancer for the cure now baby
buckle upand endure now sweet thing
the cancer for the cure

Τρι Μαϊ 02, 05:18:05 μμ 2006  
aphrodite said...

Λοιπόν, σε δεύτερη ανάγνωση του σχολίου μου (1:04), βλέπω ότι μάλλον είναι άκρως παρεξηγίσιμο σε πρώτη ανάγνωση...

Ηταν η -εντάξει, οικτρά κακόγουστη- απόπειρά μου να (σου) δείξω (ΝΔ) ότι συγκάτοικη είμαι κι εγώ, ισόβια... Λάθος εύρημα οι κουτσουλιές... Είναι κάτι πολύ απτό όμως στον δικό μου πόνο, που νοιώθω να περνούν άλλοι με την πολυτέλεια ανοιχτών φτερών για μακρινούς ορίζοντες και να με τιμούν μόνον με την κουτσουλιά τους... Κι αυτή να έχω για να πορεύομαι, και καμμιά φορά να πρέπει να λέω και πάλι καλά που δεν την άφησαν να πέσει και στο έδαφος...

Συγνώμη αν δεν μπόρεσα να το κάνω σαφές, καμμιά φορά παρα-είμαι "εσωτερική"... Συμπαθάτε με!

Τρι Μαϊ 02, 05:31:46 μμ 2006  
harry reloaded said...

Θεωρια συνομωσιας για μπλογκερ & μενα...Μπα. Αληθευει οσο & η καταγωγη μας απο ελληνες.

Τρι Μαϊ 02, 05:36:28 μμ 2006  
alombar42 said...

Ένιωσε τότε πως ο μόνος τρόπος να μη φοβάσαι τη διαφορά ανάμεσα στην ψευδαίσθηση και την πραγματικότητα, είναι να την καταργήσεις.

Αρκεί βέβαια να την ορίσεις πρώτα...
Η αλλιώς "και στο κάτω της γραφής τι είναι η πραγματικότητα; Μια ονειροφαντασία που οφείλεται στην έλλειψη αλκοόλ" :)

Τρι Μαϊ 02, 05:38:45 μμ 2006  
fwteini said...

@cyber-dust συμφωνώ
Κι εγώ έχω την αίσθηση ότι ο Νικος και ο Χαρις είναι το ίδιο πρόσωπο. Νιώθω ότι ο χαρισ είναι μια άσκηση του συγγραφέα, ένας χαρακτήρας που προσπαθεί να δημιουργήσει. (But anyway, μπορεί και να μην έχω δίκιο. Ισως να συμβαίνει το ανάποδο: ο Χαρις να ειναι psychο με το Νικο)
------------------
Θα ρθει καιρός που θα καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει στους ψυχικα ασθενείς και θα μπορούμε να τους θεραπεύουμε. Όταν καταλάβουμε την πολυπλοκότητα του εγκεφάλου, όταν καταλάβουμε πώς "μπλέκεται" ο συναισθηματικός (ο glenn μίλησε για την αμυγδαλή προηγουμένως) με τον διανοητικό και τον κινητικό εγκέφαλο μας. Όταν ξεκαθαρίσουμε πώς η ίδια ουσία, πχ η ντοπαμίνη, τα καταφέρνει να ρυθμίζει και κίνηση και νόηση και ευχαρίστηση, θα έχουμε κάνει ένα βήμα για να γιατρέψουμε τις νόσους του εγκεφάλου.

Αυτά βέβαια θέλουν πολλά χρόνια δουλειάς, πολλά χρήματα και λιγότερα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιριών. Και σε προσωπικό επίπεδο πολλή αγάπη για τον άνθρωπό σου που αρρώστησε. Ο νούς κρέμεται κυριολεκτικά από μια κλωστή.

Τρι Μαϊ 02, 05:41:11 μμ 2006  
Anula said...

afroditi μη ζητας συγγνωμη για εσωρικοτητα

οταν μας ζητησε ο καθηγητης στη σχολη να φτιαξουμε ο καθενας ενα μονοχρωμο εργο τεχνης, τα αγορια βαψανε μια επιφανεια χαρτιου με ενα ομοιομορφο χρωμα ενω εμεις, τα κοριτσια, βαψαμε μεν μονοχρωμα την επιφανεια αλλα μετα καναμε σβουρες και γραμμες!

ο καθηγητης συνεχαρη τα αγορια, δεν καταλαβα γιατι, αλλα γελασε οταν ειδε οτι ολες μας ,χωρις να εχουμε συνενοηθει, ειχαμε κανει σχεδιακια επανω στις μονοχρωμες επιφανειες

ειμαστε "εσωτερικες" αφροδιτη μου, εχουμε πολλους κοσμους μεσα μας και μην αφηνεις κανεναν εξυπνακια να σου πει οτι ειναι κακο

Τρι Μαϊ 02, 05:42:17 μμ 2006  
trelo senario said...

aphrodite said: "Είναι κάτι πολύ απτό όμως στον δικό μου πόνο, που νοιώθω να περνούν άλλοι με την πολυτέλεια ανοιχτών φτερών για μακρινούς ορίζοντες και να με τιμούν μόνον με την κουτσουλιά τους"

Ε μάλλον υπερβάλλεις. Αν δεν είχες ανοικτά φτερά δεν θα συμμετείχες σε αυτό το blog.
Πιστεύω ότι η μείξη ανοικτών φτερών και μυωπίας κάνει κάποιον να τη βγάζει καθαρή σ' αυτή τη ζωή. Το να έχει δηλαδή αναπτύξει μία ψυχή που τη μια βλέπει κοντά και τη μια μακριά. Και αυτό κατά βούληση. Ίσως αυτό να είναι σε τελική ανάλυση η "ωριμότητα".

Τρι Μαϊ 02, 05:44:38 μμ 2006  
Stavros Katsaris said...

Πρώτα από όλα και τις δικές μου ευχές για το blog μας.
Τα ροδοπέταλα των τριαντάφυλλων που έχω στο μαγαζί μου (και πιστέψτε με είναι πολλά) να γίνουν χρόνια καλά και να σου χαριστούν Νίκο μέσα από την καρδιά μου!

Για το θέμα του post τώρα!
Είναι δύσκολο πραγματικά να προσεγγίσεις ένα τέτοιο θέμα όταν δεν έχεις επιστημονική κατάρτιση.
Από την άλλη πλευρά και η προσέγγιση ενός γιατρού εμένα με αφήνει ανικανοποίητο.
Πως μπορείς αλήθεια να χαρακτηρίσεις κάποιον τρελό επειδή συμπεριφέρεται διαφορετικά από το σύνολο της κοινωνίας?
Ποιά είναι τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί κάποιος επικίνδυνος για τους συνανθρώπους?
Δεν έχω απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα.
Νομίζω πως δεν ψάχνω κιόλας. Πέρασα κάποια εποχή που έφτασα σε τέλμα.
Τώρα νομίζω πως ισορρόπησα λίγο αποδεχόμενος την "τρελή" πλευρά μου!
Συνεχίζω...

Τρι Μαϊ 02, 05:45:29 μμ 2006  
glenn said...

Είπες Άφρω: "Συμπαθάτε με!"

Μα τι ακούω; Εσύ ρε Άφρω; Εσύ δεν έχεις ανάγκη κανέναν! Συνέχισε να γράφεις όπως ξέρεις και μπορείς. Απλά κόψε το κακό συνήθειο να θέλεις (πάντα) να έχεις τον τελευταίο λόγο. Και άρχισε από τούτο εδώ το κόμμεντ.

Τρι Μαϊ 02, 05:45:43 μμ 2006  
ΙΣ said...

Είναι ενδιαφέρον ότι στις περισσότερες θρησκείες του κόσμου οι «παράφρονες» αντιμετωπίζονται με σεβασμό και δέος, ως άνθρωποι με ιδιαίτερες ικανότητες να επικοινωνούν με έναν άλλον «κόσμο». Αντίθετα, στον χριστιανισμό θεωρούνται μιάσματα!

Τρι Μαϊ 02, 05:56:41 μμ 2006  
BadlyDrawnBoy said...

@ andy dufrense…Το ερώτημα από ποιο σημείο και μετά συνίσταται φαρμακευτική βοήθεια είναι δισεπίλυτο και δεν συμφωνούν ούτε οι ειδικοί επ' αυτού


Οι σαΐεντολόγοι απορρίπτουν τελείως τις επιστήμες της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής και, εννοείται τα ψυχοφάρμακα. «What the Church opposes are brutal, inhumane psychiatric treatments. It does so for three principal reasons: 1) procedures such as electro-shock, drugs and lobotomy injure, maim and destroy people in the guise of help; 2) psychiatry is not a science and has no proven methods to justify the billions of dollars of government funds that are poured into it; and 3) psychiatric theories that man is a mere animal have been used to rationalize, for example, the wholesale slaughter of human beings in World Wars I and 2¨»

Αντί για φάρμακα προτείνουν τα
dianetics (Hubbard described Dianetics as "an organized science of thought built on definite axioms: statements of natural laws on the order of those of the physical sciences". [3] Unlike conventional medical or mental therapies, Hubbard said, Dianetics would work every time if applied properly and "will invariably cure all psychosomatic ills and human aberrations." In April 1950, before the public release of Dianetics, he wrote: "To date, over two hundred patients have been treated; of those two hundred, two hundred cures have been obtained ) και τις «εξομολογήσεις» με e-meters {As of January 2005, the cost of the Mark Super VII Quantum E-Meter is US $4,650.00 (up from US $3,850 in 1995)}.


O E aka Eels θεωρεί ότι το καλύτερο φάρμακο για την ψυχή είναι η Νοβοκαΐνη

Life is hard and so am I
you better give me something
so I dont die
Novocaine for the soul
before I sputter out
before i sputter out

Life is white and I am black
Jesus and his lawyer
are coming back
Oh my darling will you be here
before I sputter out
before i sputter out
before i sputter out

Guess who's living here
with the great undead
this paint by number's life is fucking with my head
once again

Life is good and I feel great
'cause mother says I was
a great mistake

Novocaine for the soul
you better give me something
to fill the hole
before I sputter out

Τρι Μαϊ 02, 06:01:03 μμ 2006  
Anula said...

ισως επειδη στις περισσοτερες θρησκειες του κοσμου οι πιστοι εχουν παραφρονησει γιατι πιστευουν σε ξώανα και μαγισσες του δασους?

μου θυμιζει την Ιωαννα της Λωραινης, τρελή ή αγία?

μαλλον ο χριστιανισμος καλα ξεκινησε και στραβωσε μετέπειτα, για να καταντησει και αυτος "παγανιστικη" εικονολατρικη θρησκειουλα

Τρι Μαϊ 02, 06:01:30 μμ 2006  
gdrak said...

Μόλις είχαν κατεδαφίσει την παλιά μονοκατοικία. Ο μηχανικός είχε τοποθετήσει την γνωστή πινακίδα με ονόματα, τηλέφωνα, κλπ

Κάποιος την νύχτα πήγε και έγραψε με πράσινη μπογιά:
ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΚΕΛΙΑ

Τρι Μαϊ 02, 06:02:18 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Νομίζω πως κανένα ποίημα δεν έχει δώσει τόσο συνοπτικά την έννοια της τρέλας όσο οι δύο τελευταίοι στίχοι του παράφρονος Βιζυηνού:

μετεβλήθη εντός μου
και ο ρυθμός του κόσμου.



Γεώργιος Βιζυηνός

ΣΤΙΧΟΙ ΤΟΥ ΦΡΕΝΟΚΟΜΕΙΟΥ

Μέσ' στα στήθια η συμφορά
σαν το κύμα πλημμυρά,
σέρνω το βαρύ μου βήμα
σ' ένα μνήμα !

Σαν μ' αρπάχθηκε η χαρά
που εχαιρόμουν μια φορά
έτσι σε μιαν ώρα. ....
μέσ' σ' αυτήν την χώρα
όλα άλλαξαν τώρα !

Κι' από τότε που θρηνώ
το ξανθό και γαλανό
και ουράνιο φως μου,
μετεβλήθη εντός μου
και ο ρυθμός του κόσμου.

Τρι Μαϊ 02, 06:12:39 μμ 2006  
harry reloaded said...

Η Θ.Σ για νδ/χαρη μου ενεπνευσε & τον Υμνο του Μπλογκ..." Καγκελα,καγκελα,καγκελα παντου / & τα μυαλα στα καγκελα,στο μπλογκι του Νου Δου...". Απλα,οντες οι 2 πιο...ηλικιωμενοι του μπλογκ & με παραπλησια ιδεολογια,κατεβαζουμε ενιοτε παρεμφερεις ιδεες. Της ιδιας περιπου σχολης σκεψης ειναι & οι μπιντιμπι , ντυφρεν,σπασικλας.

Τρι Μαϊ 02, 06:13:02 μμ 2006  
the resident said...

mickey said...
"Βλέπω πως έχουμε και άλλες "εντυπωσιακές" επιστροφές"

Σήμερα και κάποιος άλλος έπρεπε να επιστρέψει για να μας πει δυο κουβεντούλες για το θέμα από την πείρα του.

Τρι Μαϊ 02, 06:15:53 μμ 2006  
Anula said...

εσωρικοτητα σημαινει εσωτερικοτητα, απλα εγω τα εχω παιξει απτη νυστα και την τρελα οπως σωστα επισημανε ο μικης

γεια σσς και καλο απογευμα!! να με επισκεπτεστε στο Δαφνί με τσιγαρα και ποτά! +++++++++ !

--

Τώρα κύριε ΝΔ μπορειτε επιτελους να ποσταρετε ανενοχλητως!

Τρι Μαϊ 02, 06:16:40 μμ 2006  
glenn said...

@ισ: Και μάλιστα στην αρχαία Ελλάδα, τους ψυχικά νοσούντες δεν τους έκλειναν σε άσυλα. Τους άφηναν να τριγυρνάν κοντά σε εξοχικούς ναούς. Θεωρούσαν πως η "νόσος" τους ήταν σταλμένη απ' το θεό.

Ενδιαφέρον: Ο πρώτος ψυχοθεραπευτής στην ιστορία φαίνεται να ήταν ο Αντιφών ο Αθηναίος (5ος αι π.Χ.). Ισχυριζόταν πως γιάτρευε τη θλίψη και άλλες ασθένειες (ψυχοσωματικές;) με τα λόγια, λέει ο Πλούταρχος. Έβαζε τον "ασθενή" να του πει όλα του τα βάσανα και μετά του έλεγε τι περίπου να κάνει. Του έδωσαν ένα σπίτι κοντά στην Αγορά της Κορίνθου και έβαλε μια ταμπέλα απ' έξω που έλεγε περίπου γιατρεύω με τα λόγια.

Τρι Μαϊ 02, 06:17:33 μμ 2006  
studentPsych said...

Πρώτη φορά γράφω συγχαρητήρια Νίκο Δήμου. Σε διαβάζω από μικρός.

Είμαι φοιτητής ιατρικής με κατεύθυνση ψυχιατρικής, και προτείνω σε όσους έχουν απορίες να ρωτήσουν on line και ανώνυμα τον μοναδικό ψυχίατρο του ίντερνετ Α. Κοτανίδη .

Μας τον έχουν συστήσει καθηγητές.

www.psychologia.gr

Τρι Μαϊ 02, 06:24:24 μμ 2006  
aphrodite said...

@ισ, 5:56,

Προσυπογράφω & seal with a kiss!

(μην ακούσω αηδίες τώρα!)

@glenn, 5:45,

"Μα έλα που (μπφ!)- δεν μπορώ (μπφ!)- πλέον να (μπφ!) 'ντισταθώ (τριλαλιλαλόοο) - σ'αυτό το Γκ-ούπς! Ξεχαστηκα!... Απλά κόψε το κακό συνήθειο να θέλεις (πάντα) να έχεις τον τελευταίο λόγο. Και άρχισε από τούτο εδώ το κόμμεντ. "

ΟΚ καρντιά μου, ό,τι ζητήσεις, αρχίζω ακριβώς από αυτό εδώ το κόμμεντ να κόβω το κακό μου συνήθειο. Να, εδώ ακριβώς, εεεεεδώ, α γειά σου!

Τρι Μαϊ 02, 06:26:48 μμ 2006  
trelo senario said...

Μερικοί όπως ο Βιζυηνός δεν άντεξαν το πέρασμα σε μία άλλη σφαίρα ηθικής και τρελάθηκαν...

Τρι Μαϊ 02, 06:27:04 μμ 2006  
harry reloaded said...

Αλλα & οι ισ,στορμραηντερ,γιαννης χ & οι ακριβοθωρητοι σαρηγιαννιδης,αλεβαντης. Ολοι εμεις θα μπορουσαμε να καλυπτουμε το χωρο liberal-libertarian της αμερικανικης διανοησης,γιατι τι σóι διανοηση να κανεις για το βαλκαναδικο ? Αντι για τα αγια τοις κυσι,προσφερουμε τα αγια τοις pc.

Τρι Μαϊ 02, 06:28:03 μμ 2006  
glenn said...

@Άφρω: Τζάάά! Είδες που σε φωτογράφισα; Και δεν κάνω καθόλου πλάκα τώρα, σκέψου το λίγο.

Τρι Μαϊ 02, 06:29:43 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Harry reloaded said...
"Απλα,οντες οι 2 πιο...ηλικιωμενοι του μπλογκ"

Τι ηλικιωμένοι. Ο harry είναι 42! Με κάνεις εμένα 29 χρόνια νεότερο; Θα κυνηγούσα τις Θεές σαν Σάτυρος!

Anula said...
"Τώρα κύριε ΝΔ μπορειτε επιτελους να ποσταρετε ανενοχλητως!"

Εσείς με ενοχλούσατε; Ίσα ίσα που θα χάσω λίγο κίνητρο και έμπνευση...

Τρι Μαϊ 02, 06:31:53 μμ 2006  
heinz said...

Anula said...

"ειμαστε "εσωτερικες" αφροδιτη μου, εχουμε πολλους κοσμους μεσα μας και μην αφηνεις κανεναν εξυπνακια να σου πει οτι ειναι κακο "

Δεν είστε εσωτερικές κορασίδες. Αναρχικές είσαστε. Στην σκέψη...

Εξ ου και το άλας της γης, κλπ. κλπ.

Φαλλοκράτης? Βεβαίως!! Αν πάλι ήμουν γυναίκα, θα ήμουν φεμινίστρια!!

Τρι Μαϊ 02, 06:33:53 μμ 2006  
aphrodite said...

@glenn,

Αχ μπράβο, βάλτην βρε αγορίνα μου τη φωτογραφία στο μπλογκ να με γλυτώσεις κι απ'τον κόπο...

(συννέφιασες κι άλλο?)

Συγκάτοικοι είμαστε όλοι στην τρέλλα, κι εγώ δεν έχω για νοίκι...

Τρι Μαϊ 02, 06:33:54 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

trelo senario said...
"Μερικοί όπως ο Βιζυηνός δεν άντεξαν το πέρασμα σε μία άλλη σφαίρα ηθικής και τρελάθηκαν..."

Μπά - τον έφαγε η σύφιλη...

Τρι Μαϊ 02, 06:34:18 μμ 2006  
mickey said...

the resident (6:15μμ):

Μη σου μπαίνουν τρελές ιδέες :)))

Υ.Γ. Μια και επέστρεψε ο ...σάτυρος γάτος, εγώ, ο σεμνός ποντικός να φεύγω...

Τρι Μαϊ 02, 06:34:46 μμ 2006  
trelo senario said...

Έγραψες πάλι harry revolutions... Νισάφι!

Τρι Μαϊ 02, 06:34:56 μμ 2006  
glenn said...

This post has been removed by the author.

Τρι Μαϊ 02, 06:36:11 μμ 2006  
trelo senario said...

nd: την εκδοχή της σύφιλης δεν τη δέχομαι όπως και στη περίπτωση του Nietzsche. Μάλλον για απωθημένη ομοφυλοφιλία πρόκειται.

Τρι Μαϊ 02, 06:36:27 μμ 2006  
studentPsych said...

Νίκο Δήμου έχετε περάσει κατάθλιψη ή ψύχωση;

Τρι Μαϊ 02, 06:36:48 μμ 2006  
studentPsych said...

www.psychologia.gr/guestb

Σε αυτό ρωτάμε . Ευχαριστώ.

Τρι Μαϊ 02, 06:37:30 μμ 2006  
glenn said...

@φοιτητή: Απαντώ αντ' αυτού: Ναι.

Τρι Μαϊ 02, 06:37:53 μμ 2006  
apousia said...

@ισ
ισ said:
'' Αντίθετα, στον χριστιανισμό θεωρούνται μιάσματα! ''
Ενώ με τις πρώτες γραμμές δεν θα διαφωνούσα,και πολύ ωραία σας συμπληρώνει ο glenn,η τελευταία φράση,ενώ εμπεριέχει μια αλήθεια,στην απολυτότητά της ακούγεται αφοριστική.
Δεν είναι έτσι!
Πέρα από τον Χριστιανισμό σαν Θρησκεία ή σύστημα,δεν ξέρω πώς τον εννοείτε, στον κλήρο υπάρχουν, λίγοι ίσως,που έχουν ένα υψηλό θεωρητικό υπόβαθρο,και την σωστή προσέγγιση σε καταστάσεις ψυχικών νοσημάτων.
Υπάρχουν σπουδαίοι ψυχίατροι που στράφηκαν για Χ λόγους σε Θεολογικές κατευθύνσεις,όχι,δεν εννοώ τον γραφικό και φαιδρό ενίοτε, Στυλιανό Καρπαθίου,οι οποίοι βλέπουν από εντελώς άλλη οπτική γωνία τον πάσχοντα.
Και έχουν και την στοιχειώδη λογική,να μην προτείνουν προσευχές και μετάνοιες σε κάποιον που ίσως τους πει,π.χ. πως δεν κοιμάται,ή έχει ανεξέλεγκτους φόβους,μα να τον παραπέμψουν,στην επιστήμη.Με αγάπη όμως,όχι βλέποντάς τον σαν μίασμα.

Τρι Μαϊ 02, 06:38:07 μμ 2006  
glenn said...

@Άφρω: Συν ότι έχεις κάποιο μικρό πρόβλημα εξουσίας θα έλεγα...Ξεκόλλα ρεεεε

Τρι Μαϊ 02, 06:38:28 μμ 2006  
BadlyDrawnBoy said...

@ glen


εγώ θέλω να χει η αφροδίτη τον τελευταίο λόγο. Αν δεν τον έχουν οι γυναίκες, που είναι ανώτερα -και για αυτό κατατρεγμένα- οντα (αυτό δεν είναι ρατσισμός, οκ?)ποιός θα τον έχει.

η μόνη αιτία που μπορεί να κρύβεται πίσω από την προτροπή να σταματήσει η αφρο να μιλάει είναι το κράτημα του φελλου - καμία άλλη λογική εξήγηση...

Τρι Μαϊ 02, 06:38:43 μμ 2006  
Houlia said...

This post has been removed by the author.

Τρι Μαϊ 02, 06:40:16 μμ 2006  
Houlia said...

This post has been removed by the author.

Τρι Μαϊ 02, 06:40:23 μμ 2006  
glenn said...

@bdb: Μπλιάξ, κόλλησα σε μύξες και γλίτσες.

Τρι Μαϊ 02, 06:40:34 μμ 2006  
apousia said...

@harry reloaded 6.28μ.μ.
Ίσως επειδή η ταπεινοφροσύνη,είναι συχνά γνώρισμα των μετριοτήτων,γι'αυτό την αποποιείσαι!
Μου έλειψες,αλήθεια!

Τρι Μαϊ 02, 06:43:25 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

trelo senario said...
"nd: την εκδοχή της σύφιλης δεν τη δέχομαι όπως και στη περίπτωση του Nietzsche. Μάλλον για απωθημένη ομοφυλοφιλία πρόκειται".

Δεν είναι "εκδοχή" αλλά τεκμηριωμένη διάγνωση. Δεν ήταν άλλωστε ο μόνος... ρήμαξε κόσμο η ωχρά σπειροχαίτη ιδιαίτερα καλλιτέχνες...

studentPsych said...
Νίκο Δήμου έχετε περάσει κατάθλιψη ή ψύχωση;

Παρόλο που η ερώτηση αφορά "προσωπικά δεδομένα" και εσείς ως φοιτητής θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν γίνονται τέτοιες ερωτήσεις δημόσια - μπορώ να απαντήσω: όχι δεν έχω περάσει (άλλωστε την ψύχωση δεν την "περνάς" - δεν είναι ιλαρά...).

Τρι Μαϊ 02, 06:44:49 μμ 2006  
harry reloaded said...

Μιας & εχει μπει ο πιο ερωτικος μηνας & βλεπω συνεχεια φλερτοσχολια να πηγαινοερχονται,ισως ειναι χρησιμο οι -λιγοστες-γυναικες του μπλογκ να φανερωσουν αν ειναι ελευθερες-διαθεσιμες,ωστε ειτε να αναπτερωθουν οι ελπιδες των ενδιαφερομενων,ειτε να κοπει η λιγουρα,που ειναι & υποτιμητικη. Καλο ειναι ο καθενας στο βιογραφικο του να αναφερει ηλικια,υψος,βαρος. Προσωπικα ειμαι δεσμευμενος & δεν με αφορα,αλλα ενα καλο σκηνικο γιατι να μη στηθει? Τα νιατα ειναι δωρα / που καινε σαν φωτια...Εκει που δεν φανταζεσαι,κρυβεται η αγαπη.

Τρι Μαϊ 02, 06:45:26 μμ 2006  
Houlia said...

glenn,
(Kαι ξέρεις σε τι αναφέρομαι...)
Οι καταθλιπτικοί (αλλά και με την ευρύτερη έννοια "εν πόνω") είναι συχνά άνθρωποι κεχαριτωμένοι, ευαίσθητοι, δυναμικοί, μα και με όλα τα αντίθετά τους να συνυπάρχουν! Συνήθως προς τα έξω βγάζουν μόνο τα πρώτα (κάπως επιβιώνουν κι αυτοί). Συχνά δίνουν την ακριβώς αντίθετη εντύπωση στους πέριξ. Ένα θέατρο παραλόγου. Είναι οδυνηρό να μην τους αναγνωρίζει κανείς το δικαίωμα στην αδυναμία. Και την κρύβουν...

Το ερώτημα είναι αν "αυτο-που-δεν-υπάρχει" υπάρχει αλλιώς...Ομορφο ακουστηκε!

Τρι Μαϊ 02, 06:47:34 μμ 2006  
trelo senario said...

Καλά ο Βιζυηνός εθεάθη ποτέ με γυναίκα; Και εκείνη η ιστορία με το ανήλικο κοριτσάκι; Και οι "χλωμοί" ήρωες των έργων του;

Τρι Μαϊ 02, 06:48:40 μμ 2006  
glenn said...

Είπες ΝΔ: "μπορώ να απαντήσω: όχι δεν έχω περάσει"

Εεεεεπ! Εδώ σ' έπιασα! Εγώ θυμάμαι πολύ καλά, σ' αυτό το μπλογκ, πριν μήνες, να έχεις απαντήσει σε κάποιον (σε σχετική του ερώτηση - πως ξεπέρασες εσύ ΝΔ την κατάθλιψη;) ως εξής: με το γράψιμο.

Τρι Μαϊ 02, 06:49:16 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Houlia said...
"Οι καταθλιπτικοί είναι συχνά άνθρωποι κεχαρητωμένοι"

Μία μελέτη αμερικανών ψυχιάτρων είχε αναλύσει την ζωή 200 μεγάλων δημιουργών και είχε καταλήξει ότι το 85% ήταν καταθλιπτικοί. Φαίνεται ότι υπάρχει συσχέτιση κατάθλιψης και δημιουργικότητας.

Τρι Μαϊ 02, 06:49:31 μμ 2006  
trelo senario said...

Και μη μου λέτε ΝΔ για διαγνώσεις... Μέχρι σήμερα μπορεί κανείς να πάει στο γιατρό με πανούκλα και να διαγνωστεί ιλαρά...

Τρι Μαϊ 02, 06:49:45 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

glenn said...
"Είπες ΝΔ: "μπορώ να απαντήσω: όχι δεν έχω περάσει"
Εεεεεπ! Εδώ σ' έπιασα! Εγώ θυμάμαι πολύ καλά, σ' αυτό το μπλογκ, πριν μήνες, να έχεις απαντήσει σε κάποιον (σε σχετική του ερώτηση - πως ξεπέρασες εσύ ΝΔ την κατάθλιψη;) ως εξής: με το γράψιμο".

Η ερώτηση σχετιζόταν με το βιβλίο "Οι Δρόμοι μου" και την δύσκολη περίοδο που πέρασα μετά την εγχείριση του καρκίνου.

Αυτή δεν ήταν κατάθλιψη με την ιατρική έννοια του όρου - όπως δεν είναι η θλίψη για κάποιο πένθος... Κατάθλιψη υπάρχει όταν παραλύεις αναίτια.

Τρι Μαϊ 02, 06:55:21 μμ 2006  
trelo senario said...

Κατάθλιψη... Άλλο ένα ταμπού θέμα. Σε λίγο θα μετράμε μη-καταθλιπτικούς...

Τρι Μαϊ 02, 07:01:45 μμ 2006  
glenn said...

Εϊπες ΝΔ: "Η ερώτηση σχετιζόταν με το βιβλίο "Οι Δρόμοι μου""

Όχι. Ήταν πολύ πιο πριν. Μάλιστα, η διατύπωσή σου ήταν περίπου σαν "μα με το γράψιμο φυσικά". Αυτός που το ρώτησε ανέφερε πριν πως είχε κι ίδιος κατάθλιψη. Μετά ήρθε κι ένας τρίτος που είπε πως δεν του είχε βγει τίποτε στα επαγγελματικά κι έπαθε κι αυτός κατάθλιψη. Μετά ένας τέταρτος του είπε του τρίτου να αναθεωρήσει τους στόχους του. Δυστυχώς δεν θυμάμαι σε ποιο ποστ ήταν...

Τρι Μαϊ 02, 07:01:49 μμ 2006  
Houlia said...

ΝΔ said:
"Φαίνεται ότι υπάρχει συσχέτιση κατάθλιψης και δημιουργικότητας."

Οπως υπάρχει συσχέτιση και τής μετα-κατάθλιψης και τής δημιουργικότητας:).Αντίδωρο στη συγκαταβατικότητα τής φύσης-δημιουργίας

Τρι Μαϊ 02, 07:02:09 μμ 2006  
the resident said...

http://www.psychologia.gr/guestb/category.php?id=5
Eκεί βρίσκεται και κάποιος γνωστός που το πάλεψε πριν κάνει το έγκλημα. Mπράβο του θα έλεγα. Οι παλιοί θα καταλάβουν.

Τρι Μαϊ 02, 07:05:05 μμ 2006  
flying smurf said...

This post has been removed by the author.

Τρι Μαϊ 02, 07:10:44 μμ 2006  
flying smurf said...

Glen έγραψες ότι τα αίτια της σχιζοφρένειας είναι, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, 50/50. Εσωτερικά/κοινωνικά και βιολογικά.

Είμαστε απόλυτα σύμφωνοι. Απλά δε καταλαβαίνω γιατί λες ότι όλοι είναι άσχετοι. Κατά τη γνώμη μου, το post περιγράφει μια εσωτερική σχιζοφρένια! Ακόμα και Harry, για αυτούς τους σχιζοφρενείς γράφει.
Ομολογώ φυσικά, ότι εάν δεν έγραφες για το υπόλοιπο 50% και εγώ μόνο την εσωτερική θα σκεφτόμουνα.
Υ.Γ. Χρόνια πολλά στο blog... Βέβαια το έγραψα και χθες, αλλά ευχές είναι...

Τρι Μαϊ 02, 07:13:02 μμ 2006  
glenn said...

Είπες ιπτάμενο στρούμφ: "Απλά δε καταλαβαίνω γιατί λες ότι όλοι είναι άσχετοι."

Επειδή τα γραπτά μένουν: Πες μου σε παρακαλώ, που ακριβώς το είπα αυτό;

Τρι Μαϊ 02, 07:17:12 μμ 2006  
Houlia said...

Εν μέσω...διακοπών, θα παραθέσω μερικά αποσπάσματα από ένα εξαιρετικό βιβλίο ("Θέα στο σκοτάδι") που περιγράφει τη ζωή ενός κορυφαίου Αμερικανού συγγραφέα, του William Styron που έπεσε σε κατάθλιψη στο απόγειο τής επαγγελματικής του επιτυχίας...

"Πρόκειται για ένα άγχος θετικό και διεγερτικό, ένα είδος σωματικής νευραλγίας εντελώς άγνωστο στη φυσιολογική ζωή...Αυτη η αδυναμία κατανόησης συνήθως δεν οφείλεται σε έλλειψη οίκτου, αλλά στη βασανιστική ανικανότητα των υγιών ατόμων να συλλάβουν μια μορφή βασανιστηρίου τόσο ξένη προς την καθημερινη τους εμπειρία"...

Τρι Μαϊ 02, 07:31:42 μμ 2006  
guerrero762 said...

harry reloaded said..

Οσο για τη λιμνη,λεγεται Μπελες στη μακεδονικη.

I ti drkas ceo dan sa komputerom.Posto verovatno nemas istina zivota,i kazes da ti imas 42 godina?!!!
Boze,boze moji!
Ot kada imas da kecas?
Επισης στη μακεδονικη

Τρι Μαϊ 02, 07:34:47 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

guerrero762 said...
"harry reloaded said..
Οσο για τη λιμνη,λεγεται Μπελες στη μακεδονικη".


Η λίμνη δεν λεγόταν Μπέλες στην Μακεδονική - διότι ...δεν υπήρχε. Είναι τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε από φράγμα. Το βουνό που είναι δίπλα στην λίμνη λεγόταν (και ακόμα λέγεται) Μπέλες.

Τρι Μαϊ 02, 07:48:07 μμ 2006  
Jacobo said...

Όταν κάποιος βλέπει παντού πουλιά είναι σχιζοφρενής ή απλά gay;

Τρι Μαϊ 02, 07:48:09 μμ 2006  
BadlyDrawnBoy said...

Δε μπορώ να καταλάβω, γιατί η σχιζοφρένεια και η παραφροσύνη (ή τρέλα ή ζόφωση της διανοίας ή θεομανία (@mickey) ή …όπως θέλετε ονομάστε το) επιλέγει τους μαθηματικούς και τους ποιητές περισσότερο από οποιονδήποτε άλλου επαγγελματικό κλάδο.


Στο π του Darren Aronofsky, ο ημικρανικός, παραισθητικός και μοναχικός μαθηματικός Maximillian Cohen χαπακώνεται συνεχώς και μπλέκει σε περίεργες καταστάσεις με Hasidic καμπαλιστικές σέκτες.

Στο A Beautiful Mind ο βεβλαμμένος, σχιζοφρενικός Μονομάχος (συνήθως τον αποκαλώ «ο Νεοζηλανδός Γκλέτσος») βλέπει οπτασίες και μπλέκει με αόρατους εχθρούς και περίπλοκους μυστικούς κώδικες.

Στο Proof ο φρενοβλαβής, διανοητικά σαλεμένος τέως, μεγάλος μαθηματικός, νυν πελελός Hannibal μπλέκει με αλγεβρικά αδιέξοδα και στο τέλος με το θάνατο. Στα χνάρια του βαδίζει και η ημισεληνιασμένη κρυπτομαθηματικός κόρη του, Gwyneth Martin οι οποία μπλέκει με άπιστους Θωμάδες και gay cowboyδες. Η Gwynny εμφανίζεται παρομοίως νεραϊδοπαρμένη και ως Sylvia Plath – γκαζώνει και… πάει.


Για τους ποιητές δε χρειάζεται να κάνω αναφορές, διότι η λίστα είναι ατελείωτη…


For my soul from out that shadow
Hath been lifted evermore—
From that deep and dismal shadow,
In the streets of Baltimore!




Ο Bertrand Russell έπασχε από καμιά μορφή κουζουλάδας άραγε; Δεν ξέρω πολλά για αυτόν.

Τρι Μαϊ 02, 07:51:25 μμ 2006  
fanatic said...

6:45 harry said..
Εκεί που δεν φαντάζεσαι κρύβεται η αγάπη.

ΠΟΥ το θυμήθηκες ρε Χάρρυ; Το τραγουδάει ο δεν τον ξέρει η μάνα του Λάμπης Λιβεράτος

Τρι Μαϊ 02, 07:56:20 μμ 2006  
trelo senario said...

Jacobo said: "Όταν κάποιος βλέπει παντού πουλιά είναι σχιζοφρενής ή απλά gay;"

Ανάλογα τι εννοείς με το "πουλιά". Εντάξει μη το ρεζιλέψουμε εντελώς τώρα!

Τρι Μαϊ 02, 07:56:34 μμ 2006  
Optimus said...

Μου τη δίνει που στην Ελλάδα ορισμένοι, ειδικά οι μεγαλύτεροι μπερδεύουν τους ψυχολόγους με τους ψυχίατρους. Ή που θεωρείται υποτιμητικό να ξέρει κανείς ότι επισκέφτεσαι ψυχολόγο..

Διάλογος με τη μάνα μου μετά από διαπληκτισμό:

- Αμάν πια! Να πας στο ψυχίατρο να ηρεμήσεις!
- Το πιο σωστό θα ήταν να έλεγες 'ψυχολόγο'.
- Εεε μάλλον εσύ για ψυχίατρο κατευθείαν είσαι!

Τα είχα πάρει τότε :P

Τρι Μαϊ 02, 07:57:19 μμ 2006  
glenn said...

Είπες bdb: "Ο Bertrand Russell έπασχε από καμιά μορφή κουζουλάδας άραγε;"

Απ' όσο γνωρίζω όχι. Αλλά ο φιλαράκος του ο Γουάϊτχεντ (με τον οποίο συνέγραψε το principia) έλεγε πως όσο το συνέγραφε ένοιθε κάτι να του τρώει τον εγκέφαλο. Το ίδιο δήλωσε και ο Σαλάμ όταν ήταν αναγκασμένος να μάθει συνομόλογες ομάδες για τα στριγκάκια του.

Τρι Μαϊ 02, 07:59:05 μμ 2006  
studentPsych said...

παρατηρώ ότι πολλοί που έχουν απορίες δεν ρωτούν ψυχίατρο on line.

Επαναλαμβάνω

www.psychologia.gr/guestb

Τρι Μαϊ 02, 08:00:58 μμ 2006  
Jacobo said...

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ έλεγε ο Tom Robbins.

Η τρέλα είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τη δημιουργία και την Τέχνη.

Δεν ήταν τρέλα τα έργα του Πικάσο; του Μοντιλιάνι; Του Γκαίτε;

Τον πιο απλό καλιτέχνη να μελετήσετε πίσω του κρύβετε η ζωή ενός τρελού!

και είναι ωραίο αυτό!

Τρι Μαϊ 02, 08:08:57 μμ 2006  
guerrero762 said...

@κ.Δημου Ν.

Το γνωριζω αλλα ως ομιλων την "μακεδονικην" Ελλην(την εμαθα απο τον εκ Φλωρινης καταγομενο παππου μου)ειπα να κανουμε και ενα μακεδονικο διαλογο με τον γραικοwhatever τυπο.
Γλωσσολογικη σημειωση:Ενας Σερβος-Κροατης-Βοσνιος καταλαβαινει μια χαρα τα "μακεδονικιτα" και το αντιστροφο.Ενας Βουλγαρος απλως ακουει μια διαλεκτο της γλωσσας του.

Τρι Μαϊ 02, 08:09:43 μμ 2006  
harry reloaded said...

Απεχθανομαι τις ανευ λογου παρεξηγησεις,οι γραικοι επιχειρησαν να πουν & το βουνο Μπελες αλλιως.Εφ' οσον η περιοχη ειναι μακ,οι σωστες ονομασιες ειναι μονο μακ,οχι αρχαιες.

Τρι Μαϊ 02, 08:17:48 μμ 2006  
glenn said...

@harry: Ναι αλλά αυτό που δε γνωρίζεις είναι ότι η λέξη Μπέλες προέρχεται από το Βάλας, αρχ. συντ. βαλανίδιον.
*
*
*
*
*
*
*

Τρι Μαϊ 02, 08:23:00 μμ 2006  
glenn said...

*
*
*
*
*
*
*
ζντουουουουπ!
Όπως ακριβώς και η λέξη κιμονό προέρχεται από το ελ. χειμώνας.

Τρι Μαϊ 02, 08:24:36 μμ 2006  
BadlyDrawnBoy said...

guerrero762 said...
@κ.Δημου Ν.

Το γνωριζω αλλα ως ομιλων την "μακεδονικην" Ελλην(την εμαθα απο τον εκ Φλωρινης καταγομενο παππου μου)

Σο πράις;

Με πόσα λάμδα γάλος(sic) είσαι; μια μέρα θα εξηγήσω στο harry την κατάσταση με τους γάλλλους(sic) στο βόριο τμήμα της δ. μακεδονίας (δεν ξερω τί παιζει στα γρεβενα)

Λέλε μάικο σhιότα πέλε τράικο


To τρίπτυχο του καλού Γάλλλου ή Γάλου (καμία σχέση με το φράγγικο έθνος)


γκλάβα - κράβα - μαγγάρε

Τρι Μαϊ 02, 08:25:19 μμ 2006  
guerrero762 said...

Nema problema gospodin Harry.
Dobra noc.
Ουδεμια περεξηγηση κυριε Χαρρυ.
Καληνυχτα!

Τρι Μαϊ 02, 08:25:50 μμ 2006  
synas said...

Αν δεχθούμε, πως εμπεριέχουμε το σύμπαν και ως εκ τούτου έχουμε τη δυνατότητα να «βλέπουμε» αυτό που μας λέει ο άλλος, τότε στην «τρέλα» μάλλον κάποια βασικά αρχεία καταστρέφονται (corrupt) ή στη χειρότερη διαγράφονται (delete) κι έτσι αναπόφευκτα χάνουμε επαφή με το «άλλο» και απομονωνόμαστε.
Ή ενίοτε εστιάζουμε στο εναπομείναν εντός μας «σύμπαν» (οξύμωρο) και -προσπαθώντας να το εκφράσουμε- δημιουργούμε.

Τρι Μαϊ 02, 08:29:01 μμ 2006  
glenn said...

Είπες synas: "Αν δεχθούμε, πως εμπεριέχουμε το σύμπαν..."

Ώπα! Αν δεχθούμε κάτι τέτοιο θα σκάγαμε απ' το πάχος...

Τρι Μαϊ 02, 08:31:39 μμ 2006  
harry reloaded said...

Ντεν γκνωριζει μακεντονσκι & ντεν καταλαβαινει αν βριζει ή λεει καλα λογκια...Παντως το μπλογκ ειναι χρυσωρυχειο,βρεθηκε & μακεδονογραικος που προδιδει τη μακεδονωσυνη του & δηλωνει ελ,οπως δυστυχως τοσοι αλλοι γενιτσαροι εκει πανω...

Τρι Μαϊ 02, 08:35:14 μμ 2006  
libertarian said...

Ένας από τους φόβους μου όταν ήμουν μικρός ήταν μην τρελαθώ και αρχίσω να βλέπω πράγματα... βρικόλακες, λυκανθρώπους etc. Στο δημοτικό έβλεπα πολλές ταινίες τρόμου αλλά ήξερα ότι ποτέ δεν πρόκειται να συναντήσω ένα από αυτά τα πλάσματα γιατί απλά δεν υπήρχαν. Μια μέρα όμως είδα μια ταινία με τον Σέρλοκ Χόλμς όπου οι κακοί είχαν κάτι παραισθησιογόνα βελάκια που έκαναν τους ανθρώπους να βλέπουν πράγματα... δαίμονες και τέτοια. Και τότε η ιδέα ότι θα μπορούσα να δω με τα ίδια μου τα μάτια πλάσματα που δεν υπήρχαν με πλημμύρισε με τρόμο! :-Ρ

Άσε που δεν θα μπορούσα ποτέ να βρώ λίγη ησυχία μόνος γιατί όπως λέει και το τραγουδάκι των Annihilator

Schizos (Are Never Alone)

There are so many people in my mind, all trying to speak at once. How can
it be so quiet on the outside when there is such a confused noise in my
head?
My brain is racing, pounding. I want to be free and happy, but the
voices are so angry, they contradict my wish to be content.
Voices. Voices.
Will I never be alone?

Τρι Μαϊ 02, 08:36:17 μμ 2006  
Χριστίνα said...

Ωραία τα λέμε και τα συλλογιζόμαστε για την κατάθλιψη, την σχιζοφρένεια, αλλά οι περισσότερες εικόνες που περιγράφονται είναι λίγο κινηματογραφικές. Ο ιδιοφυής τρελός μαθηματικός, ο καλλιτέχνης, ο τρελός που απλά ζει στον κόσμο του και εμείς στον δικό μας. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Οι άνθρωποι αυτοί υποφέρουν. Φανταστείτε μια ζωή να βλέπεις να σε τρώνε σκουλήκια, να πιστεύεις ότι είσαι ο ήλιος και να μένεις ακίνητος για να μην
κάψεις τους γύρω σου, να κοιμάσαι δίπλα σε περίεργα όντα που κανείς δεν βλέπει και ακόμα πιο φρικιαστικές εικόνες. Αυτά βιώνουν οι ασθενείς (γιατί είναι ασθενείς) και όχι πουλάκια και χαριτωμενιές. Και υποφέρουν, φοβούνται, τρομάζουν και αυτοκτονούν.

Τρι Μαϊ 02, 08:37:18 μμ 2006  
Jacobo said...

@Synas
Φοβερή σκέψη!

Πριν σε ξαποστείλουν απο εδώ σαν τρελό γράψε ακόμα κάτι please.

Τρι Μαϊ 02, 08:38:11 μμ 2006  
heinz said...

glenn said...

"Είπες synas: "Αν δεχθούμε, πως εμπεριέχουμε το σύμπαν..."
Ώπα! Αν δεχθούμε κάτι τέτοιο θα σκάγαμε απ' το πάχος... "

Κι όμως το εμπεριέχουμε, το μέρος είναι όλον, αλλά ας μη μπούμε σ' αυτό, θα μας πει ο τα πανθ' ορών ότι φιλοσοφούμε (και θάχει και δίκιο). Αν όμως έχεις ασχοληθεί με οντολογίες, πρέπει να το πιάνεις το νόημα.

@all

Αφού δεν το λένε οι ειδικοί, να το πω εγώ:

Διακρίνονται δυο κατηγορίες κατάθλιψης: Η αντιδραστική και η ψυχογενής (νομίζω). Το σαλτάρισμα από θάνατο, απώλεια, ματαίωση, αλλαγή περιβάλλοντος, σοβαρή εγχείρηση (ΝΔ) κλπ. κλπ. είναι αντιδραστικές καταθλίψεις. Αντιδράσεις δηλαδή σε μια υπαρκτή διαταραχή από το περιβάλλον.

Η κατάθλιψη ως νόσος είναι άλλο πράγμα!!!

Τρι Μαϊ 02, 08:45:29 μμ 2006  
apousia said...

FERNANDO PESSOA
Πίσω από τις μάσκες.

''Εφόσον δεν έχεις συνείδηση της τρέλας σου και αυτή είναι ήπιας μορφής,είσαι φυσιολογικός.
Εφόσον δεν έχεις συνείδηση της τρέλας σου και αυτή είναι μεγάλη,είσαι τρελός.
Όποιος αντίθετα,έχει συνείδηση της τρέλας του που παραμένει ήπια,είναι ένας άνθρωπος χωρίς ψευδαισθήσεις.
Εάν έχεις συνείδηση και η τρέλα σου είναι μεγάλη,τότε είσαι ιδιοφυία.

Τρι Μαϊ 02, 09:08:28 μμ 2006  
glenn said...

@ΝΔ: Αυτό που είχα πει για την κατάθλιψη που είπες πως πέρασες είναι στην Καταραμένη Καθημερινότητα, απάντηση στον aggelos-x-aggelos: "Γράφοντας. Είναι η θεραπεία μου..."
γΚαμήλα είμαι ο πο@στης. :-))

Τρι Μαϊ 02, 09:10:18 μμ 2006  
BadlyDrawnBoy said...

Tο φαινόμενο «Δικηγόρος, Αλέξης –γαμάω και δέρνω- Βούγιας» μπορεί να ερμηνευτεί με ψυχολογικούς-ψυχιατρικούς όρους ή η επιστήμη δεν έχει κάνει τόσο μεγάλα άλματα προόδου;


Ως γνωστόν, ο δικηγόρος του εωσφόρου μετά το Βαλλιανάτο έδειρε και έναν προπονητή σήμερα. Όπου να’ ναι έρχεται και η σειρά του Λαζόπουλου

Τρι Μαϊ 02, 09:15:59 μμ 2006  
glenn said...

@bdb: Άστον αυτόν. Είναι συνήγορος ... της αντιπολίτευσης. Δεν τολμάει να τον πειράξει κανείς. Έως ότου αρθεί το μαγικό χέρι της προστασίας, βέβαια...

Τρι Μαϊ 02, 09:18:45 μμ 2006  
synas said...

Αλέξης Κούγιας.
Ο καημένος ο Βούγιας σίγουρα δεν δέρνει. Τώρα για το άλλο; θα σε γελάσω.
Και για τον Κούγια επίσης θα σε γελάσω...
Πάντως σίγουρα κάτι δεν πάει καλά κι αναρωτιέμαι κι εγώ χρόνια τώρα, πώς είναι δυνατόν να γίνεται αποδεκτός αυτός ο άνθρωπος.

Τρι Μαϊ 02, 09:27:25 μμ 2006  
heinz said...

Σε ένα χωριό του Θιβέτ, κάπου στα τέλη 18ου, αρχές 19ου αι., γεννήθηκε ένα μοναδικό βρέφος: μια χρυσή βίδα πρόβαλλε από τον αφαλό του.

Οι χωρικοί, που ένοιωσαν ότι κάτι μοναδικό συμβαίνει, το πρόσεχαν σαν τα μάτια τους και το παρακολουθούσαν περήφανοι να μεγαλώνει. Κατέληξαν ότι είναι μια θεότητα, και τον μετέφεραν σε μια σπηλιά για να μην ενοχλείται στο διαλογισμό του από την καθημερινότητα του χωριού.

Τα χρόνια περνούσαν και το παιδί, μετά έφηβος, ήταν μόνιμα στη στάση του λωτού, με το βλέμμα συγκεντρωμένο στον αφαλό του.

Τη μέρα των 17ων γενεθλίων του, οι χωρικοί μαζεύτηκαν γύρω από τη σπηλιά του, με προσφορές.

Ξαφνικά το παιδί, ξεβίδωσε γρήγορα την βίδα, σήκωσε το κεφάλι και ατένισε τους χωρικούς. Ύψωσε το αριστερό του χέρι και ανάμεσα στο δείκτη και τον αντίχειρα, έλαμπε η χρυσή βίδα. Οι χωρικοί σώπασαν και γονάτισαν.

Το παιδί, τινάχτηκε όρθιο. Ακούστηκε ένας πνιχτός, πλαδαρός ήχος: του είχε πέσει ο κώλος....

Αφιερωμένο στον harry.

Υ.Γ. Συγγνώμη κ. Δήμου...

Τρι Μαϊ 02, 09:32:46 μμ 2006  
BadlyDrawnBoy said...

@ heinz


αυτό έγινε στα αλήθεια ή απλώς λογοτεχνίζεις

Τρι Μαϊ 02, 09:38:49 μμ 2006  
heinz said...

@BadlyDrawnBoy

Έλα μωρέ, για όνομα Θεού :-)

(κω)λογοτεχνίζω....

Τρι Μαϊ 02, 09:40:08 μμ 2006  
glenn said...

@bdb: Τώρα, θες σοβαρά απάντηση;

Τρι Μαϊ 02, 09:40:23 μμ 2006  
georgia m. said...

Όταν σκέπτομαι ψυχική νόσο το μυαλό μου πάει αυτόματα στην Virginia Woolf και στην Emily Dickinson.Ακόμα και στην Sylvia Plath.Σκέπτομαι το καθημερινό μαρτύριο στο οποίο θα υποβάλλονταν,τις περισσότερες φορές εν αγνοία ακόμα και των δικών τους ανθρώπων.
Η ψυχική νόσος είναι,νομίζω,απείρως πιο μοναχικός και προσωπικός δρόμος σε σχέση με την σωματική...

Τρι Μαϊ 02, 09:54:47 μμ 2006  
synas said...

BadlyDrawnBoy said...
heinz, αυτό έγινε στα αλήθεια ή απλώς λογοτεχνίζεις

Στ΄ αλήθεια έγινε! Βγήκε μια ελαττωματική παρτίδα και ο Θεός φρόντισε να βιδώσει καλά τους κώλους των παιδιών αυτών με χρυσές βίδες.
Στο Θιβέτ το εξέλαβαν –ως ήταν βεβαίως-βεβαίως- ως θεϊκό σημάδι.
Σε άλλες χώρες, απλώς άρπαξαν κατά τη γέννηση τη χρυσή βίδα και πέταξαν τα άκωλα παιδιά.
Σε άλλες πάλι χώρες, οι γονείς πούλησαν τη χρυσή βίδα και με τα λεφτά έκαναν εγχείρηση στα παιδιά τους.
Και στην Ελλάδα ένα τέτοιο παιδί, που έστειλε ο Θεός, του κάνανε μια πατέντα, του βίδωσαν τον κώλο με μια κοινή βίδα και τη χρυσή την έβγαλαν για προσκύνημα κι από τότε ζουν και οι γονείς και το παιδί και τ’ αδέλφια του ζωή χαρισάμενη.

Τρι Μαϊ 02, 09:55:16 μμ 2006  
paragrafos said...

Εναλλακτική "ανάγνωση" του εν λόγω διηγήματος:
---------------------------------
Εισαγωγή:
Αν και το διήγημα κάνει λόγο για "τρελό" και "φάρμακα", προσωπικά το αντιλήφθηκα περισσότερο ως ποιητική πρόζα (συγγνώμη για το οξύμωρο) με αλληγορικές διαστάσεις.

Διέκρινα τις παρακάτω έξι ενότητες (ωραία συνθεση με αρχή, μεση και τέλος):

1η ενότητα: "Ξύπνησε... έως ... κατι πρέπει να γίνει."

Εδώ γίνεται λόγος για ψευδαισθήσεις (ανύπαρκτους κελαηδισμούς), ευχάριστες όμως στις οποίες ο "λογικός εαυτός" αντιδρά φυσιολογικά, δηλαδή αναμενόμενα -όπως η κονωνία το θέλει: "πρέπει να δω έναν γιατρό" που του δίνει χάπια.

2η Ενότητα: "Ο γιατρός του έδωσε" έως "κοιμόταν πιο βαθιά".

Η επίδραση των φαρμάκων εξαφανίζουν μεν τις ψευδαισθητικές αρμονίες, κλέβουν όμως και τις ποικίλες μεταπτώσεις του ψυχικού του κόσμου, δηλαδή το αλατοπιπερο της ζωής, ίσως και την ουσία τής ζωής.

3η ενότητα: Τώρα όμως ο ήρωάς μας τρομάζει από τη "σιωπη" του μπετόν, εξαιτίας δηλαδή της αλλοτριωτικής, ακαλαίσθητης, πνιγηρής και καταθλιπτικά μονότονης τάχα φυσιολογικής (δηλαδή λογικής) ζωής και πραγματικότητας.

4η ενότητα: "Ξαναπήγε στο γιατρό" έως "στο φόβο της τρέλας"

Τώρα ο γιατρός καλείται να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της θλιβερής πραγματικότητας αλλά με τα νέα χάπια μόνο ο ύπνος γίνεται ευχάριστος. Όταν ξυπνάει ο ήρωάς μας πέφτει πάλι στην κατάθλιψη.

5η ενότητα: "Αλλά μια μέρα" έως "θα του έδινε παλι χάπια"

Η μεγάλη απόφαση για απεξάρτηση και επιστροφή στην αρχική κατάσταση. Τώρα όμως ο ήρωάς μας καταπολεμάει τον τρόμο του για τις ευχάριστες μουσικές του ψευδαισθήσεις, ή καλύτερα έχει να καταπολεμήσει τις ανασφάλεις που του έχει εμφυσήσει η κοινωνία.

6η: "Πέρασε καιρός" μέχρι τέλους.

Ο ήρωας βρίσκει τη λύση στη μέση οδό υπέρ όμως της έμφυτης ροπής του προς τις μελωδίες, δηλδ την καλλιτεχνική αναζήτηση. Προσαρμόζει στα ακούσματα της καρδιάς του τις επιλογές της λογικής του.


Επιμύθιο:

Στο διήγημα έχουμε τον ήρωα που ζει συγκεκριμένες καταστάσεις αλλά και τις ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ του ερμηνείες για τις καταστάσεις αυτές.

Πίσω απο τους ευχάριστες ψευδαισθήσεις του ήρωα, κατά τη γνώμη μου, βρίσκεται η καλλιτεχνική φύση του ανθρώπου ο οποιος ΕΠΙΘΥΜΕΙ να αφεθεί στο πανέμορφο πέλαγος της καλλιτεχνικής δημιουργίας και φαντασίας, στη ατμόσφαιρα της οποίας πεταρουδίζουν οι ποικίλοι κελαηδισμοί της ψυχής: χρωμάτα, σχήματα, μουσικοί φθόγγοι, ονειρικές εικόνες με στίχους καμωμένες και και και...

Και πώς θα ζήσει ένας άνθρωπος κάνοντας το κέφι του, ζώντας ως καλλιτέχνης, δίνοντας λογαριασμό αποκλειστικά στο συγκινησιακό του αισθητήριό, στις αισθήσεις του και στην αισθαντικότητά του;

Οπότε έρχεται ο ΕΛΕΓΧΟΣ της λογικής για να προσγειώσει "ανώμαλα" τον ήρωα και να του υποδείξει την πεπατημενη, η οποία όμως δεν θα του δώσει την πολυπόθητη ψυχική ισορροπία.

Εν τέλει, όταν ο ήρωας αποφάσισε να δώσει προτεραιότητα στην δήθεν άναρχη και τάχα παράλογη (κατά την κοινωνία) φωνή τής καλλιτεχνικής του ψυχής, και να υποτάξει στα κελεύσματά της την λογική του (με το να ζήσει ταπεινά και φτωχικά - αλλα ΦΥΣΙΚΑ ως καλλιτέχνης) τότε θα βρει και τη ηρεμία του.

Με συγχωρείτε που "είδα" στο διήγημα του ΝΔ την παραπάνω αλληγορία. Ίσω έχω τους λόγους μου... Οπότε συγγνωμη για την αυθαιρεσία και την πολυλογία.

Με αγάπη

Παράγραφος






Τη μέρα η θλίψη παραμένει

Τρι Μαϊ 02, 10:03:03 μμ 2006  
paragrafos said...

διαγράψτε παρακαλώ το "συγγνώμη για το οξύμωρο" ήλθε απο αλλού.

Τρι Μαϊ 02, 10:08:34 μμ 2006  
olgadimi said...

Kαλησπέρα, σήμερα μου θυμίσατε, μια ανεκτίμητη φίλη.Κατάληξε σε ψυχιατρική κλινική από τη δυσφορία του δήθεν στη ζωή μας.
Νόμιζω οτι είναι προτιμότερο να ζεί κανείς σήμερα στο όνειρο παρά στην εγκλειματική πραγματικότητα που σκοτώνει ο,τι πιο όμορφο κουβαλάμε μέσα μας απο τη στιγμή που γεννηθήκαμε.Αυτοί οι άνθρωποι σαν το φίλο σας, είναι πιο ατόφιοι από εμάς,γιατι τρελαίνονται με τα δήθεν ένω έμεις οι Γραμματιζούμενοι ναι μεν τα χλευάζουμε για το image, απο την άλλη τα υπηρετούμε.

Τρι Μαϊ 02, 10:09:31 μμ 2006  
sizenagir said...

Ν.Δ. είπε:
Φυσικό είναι να υπάρχουν άσχετοι εδώ μέσα - το παράδοσξο θα ήταν να υπήρχαν μόνο ειδικοί!

Εσείς κύριε Ν.Δ. σε ποια κατηγορία ανήκετε?
Φυσικά ως Μέγας Φιλόσοφος κατέχετε όλες τις επιστήμες (και την ψυχιατρική φυσικά).

Ν.Δ. είπε:
Μία μελέτη αμερικανών ψυχιάτρων είχε αναλύσει την ζωή 200 μεγάλων δημιουργών και είχε καταλήξει ότι το 85% ήταν καταθλιπτικοί. Φαίνεται ότι υπάρχει συσχέτιση κατάθλιψης και δημιουργικότητας.

Θα σας παρακαλούσα να κοιτάξετε πάλι αυτή την μελέτη και να διευκρινήσετε αν μιλάει για καταθλιπτικούς ή μανιοκαταθλιπτικούς. (Αν υπάρχει κάποιος ψυχίατρος ίσως μπορεί να το επιβεβαιώσει). Βέβαια εδώ μπαίνει πάλι η στατιστική, αν σε ένα δείγμα εκατό ανθρώπων αντιστοιχεί ένας μανιοκαταθλιπτικός καθώς και ένας δημιουργός τότε είναι μαθηματικά βέβαιο στο πέρασμα της ιστορίας ότι ένας σημαντικός αριθμός ασθενών θα ήταν και σημαντικοί δημιουργοί. (τα ποσοστά βέβαια είναι αυθαίρετα).

Θα επαναλάβω
Η φιλοσοφική διαίσθηση (και η θρησκευτική πίστη) όσον αφορά στις επιλογές της φύσης δεν ωφελεί.

Richard Feynman*

*η προσθήκη της παρένθεσης είναι δική μου (το λέω για να μην έχουμε παρεξηγήσεις)

΄Φαίνεται ότι η παραπάνω έκφραση επιβεβαιώνεται στην περίπτωση αυτή.¨

Με Εκτίμηση

Τρι Μαϊ 02, 10:18:39 μμ 2006  
paragrafos said...

This post has been removed by the author.

Τρι Μαϊ 02, 10:26:37 μμ 2006  
harry reloaded said...

Καταλαβαινω τα μπλογκ*λοπαιδα,εχουν φτιαξει ενα κυκλωμα 5-6 ατομων οι οποιοι στριφογυρνανε στα μπλογκ τους. Κανενας φυσιολογικος ξενος δεν μπαινει εκει μεσα. Η απορριψη απο τον υγιη κοσμο τους εχει τρελλανει.Πουλανε μουρη με ξενες σκεψεις,ο ενας ειπε αυτο,ο αλλος ειπε εκεινο...Χτυπιουνται στο πατωμα & βριζουν.Ουσιαστικα,τους λειπει η αγαπη & πιστευω οτι κανεις τους δεν εχει ουτε γκομενα. Τους λυπαμαι.

Τρι Μαϊ 02, 10:38:15 μμ 2006  
georgia m. said...

harry reloaded:
Εγώ,πάντως,harry,έχω.Είμαι λοιπόν καλά,γιατρέ μου ή ανήκω και εγώ σε αυτούς;;;
:)

Τρι Μαϊ 02, 10:47:29 μμ 2006  
sizenagir said...

Harry reloaded


Γίνε πιο σαφής!
Εκφράσου ελεύθερα, να λες αυτό που έχεις να πείς κατάμουτρα χωρίς υπονοούμενα.

Τρι Μαϊ 02, 10:47:39 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

paragrafos said...
"Εναλλακτική "ανάγνωση" του εν λόγω διηγήματος:"

Εναλλακτική αλλά απόλυτα νόμιμη! Είπα από την αρχή ότι πρόκειται για αλληγορία. Άλλωστε όσες περισσότερες αναγνώσεις επιδέχεται ένα κείμενο τόσο πιο πλούσιο είναι. (Ευχαριστώ).

sizenagir said...
Ν.Δ. είπε:
Φυσικό είναι να υπάρχουν άσχετοι εδώ μέσα - το παράδοσξο θα ήταν να υπήρχαν μόνο ειδικοί!

Εσείς κύριε Ν.Δ. σε ποια κατηγορία ανήκετε?
Φυσικά ως Μέγας Φιλόσοφος κατέχετε όλες τις επιστήμες (και την ψυχιατρική φυσικά).


Η ειρωνεία δεν έχει θέση ανάμεσα σε ανθρώπους που συζητάνε.

Εγώ έχω μόνο μία ιδιότητα: του συγγραφέα. Ως τέτοιος γράφω κείμενα και τα θέτω υπό συζήτηση. Ναι, έχω σπουδάσει φιλοσοφία - και αυτό μου δίνει ορισμένες γενικές αρχές, χωρίς να με κάνει ειδικό σε τίποτα.

Τρι Μαϊ 02, 11:02:11 μμ 2006  
carder said...

παράκληση να μην αναφέρεστε στον Feynman σαν ειδικό των πάντων. Μεγάλος Φυσικός ήταν ο άνθρωπος, στα υπόλοιπα τίποτα το σπουδαίο. Ο φιλος του Gell-Mann , επίσης Νομπελίστας, τον χαρακτήριζε μυθομανή που έφτιαχνε ανέκδοτα για τον εαυτό του ενώ ο Freeman Dyson τον αποκαλούσε διάνοια και σαλτιμπάγκο

Τρι Μαϊ 02, 11:15:10 μμ 2006  
to ena kai to mhden said...

Καθένας που έρχεται σ'εμέ και ακούει τους λόγους μου και τους εκτελεί,θα σας δείξω με ποιόν είναι όμοιος.Μοιάζει με άνθρωπον που όταν έχτιζε το σπίτι του,έσκαψε βαθειά και έβαλε θεμέλια επάνω στην πέτρα.Όταν δε έγινε πλημμύρα,έπεσε ο ποταμός επάνω στο σπίτι εκείνο αλλά δεν μπόρεσε να το σαλεύση,διότι ήτανε θεμελιωμένο επάνω στην πέτρα.Εκείνος όμως που άκουσε τους λόγους μου αλλά δεν τους εξετέλεσε,μοιάζει με άνθρωπον που έχτισε σπίτι επάνω στο χώμα χωρίς
θεμέλια'έπεσε ο ποταμός επάνω του και αμμέσως κατέρρευσε και η καταστροφή του σπιτιού εκείνου ήτο μεγάλη.(ΚΑΤΑ ΛΟΥΚΑΝ 6 47-49)

Τρι Μαϊ 02, 11:21:33 μμ 2006  
sizenagir said...

Ούτε η ειρωνεία έχει θέση αλλά ούτε και η αυθεντία..


Η ειρωνεία ήταν σκόπιμη και τον στόχο της θεωρώ τον πέτυχε.
Δεν ήθελα να σας προσβάλω σε καμιά περίπτωση.

Τρι Μαϊ 02, 11:23:00 μμ 2006  
studentPsych said...

Δεν κατανοώ. Από τη στιγμή που πιάσατε ένα θέμα επιστήμης, γιατί δεν ρωτάτε ειδικούς ;

www.psychologia/gr/guestb

Εγώ έχω μάθει ότι όταν με πονά το μάτι πάω στον οφθαλμίατρο ρε παιδιά. Δεν λέω δικά μου.

Τρι Μαϊ 02, 11:24:42 μμ 2006  
sizenagir said...

Είμαι σίγουρος ότι ανεβαίνει σε λίγο το νέο Post!

Λάβετε Θέσεις!

Τρι Μαϊ 02, 11:24:57 μμ 2006  
studentPsych said...

www.psychologia.gr/guestb

Τρι Μαϊ 02, 11:25:36 μμ 2006  
nikanor said...

Καλησπέρα,
θα αρχίσω με ένα ανέκδοτο:
Τα στάδια της παράνιας είναι τρία:
Στη πρώτη φάση την καταλαβαίνεις μόνος σου, οι άλλοι δεν καταλαβαίνουν τίποτε.
Στη δεύτερη φάση την καταλαβαίνεις και εσύ και οι άλλοι.
Στη τρίτη φάση την καταλαβαίνουν μόνον οι άλλοι.

Τρι Μαϊ 02, 11:26:28 μμ 2006  
the resident said...

"Η τρέλα είναι ένας λησμονημένος δρόμος" από το ινδικό έπος Mαχαμπαρατα
Προβλέπω την τρέλα να την ακολουθήσει η αυτοκτονία ( ποστ ).

Τρι Μαϊ 02, 11:31:31 μμ 2006  
glenn said...

@φοιτητής ψυχ: Είμαι σίγουρος πως έχετε έρθει από εξωτερικό και στα Ελληνικά είστε αυτοδίδακτος...

Τρι Μαϊ 02, 11:32:28 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

sizenagir said...
Είμαι σίγουρος ότι ανεβαίνει σε λίγο το νέο Post!
Λάβετε Θέσεις!

Mην είστε καθόλου σίγουρος. Πάω για ύπνο.

(Ε όχι και δύο ποστ την ημέρα!).

Τρι Μαϊ 02, 11:33:39 μμ 2006  
bongo said...

Ως ειδικό (ειδικευόμενος ψυχίατρος) επιτρέψτε μου μερικές επισημάνσεις: Η ψυχιατρική είναι μια ειδικότητα που, δυστυχώς, εξελίσσεται βραδύτερα σε σχέση με πολλές άλλες. Ο λόγος είναι ότι δεν εξαρτάται άμεσα από τις νέες τεχνολογίες, που βοηθούν πάρα πολύ άλλους τομείς (π.χ μικροχειρουργική, μαγνητικοί, υπέρηχοι κ.τ.λ.). Επίσης, η ψυχιατρική είναι ίσως η πιο παρεξηγημένη ιατρική ειδικότητα, διότι επί αιώνες είχε να αντιμετωπίσει προκαταλήψεις, φοβίες, θρησκευτικούς παραλογισμούς, αλλά και τις φιλοσοφικές αγκυλώσεις των ίδιων των ψυχιάτρων, που επικεντρώνονταν κυρίως στην φανταστική εν πολλοίς έννοια "ψυχή", αφήνοντας κατά μέρος το οργανικό σκέλος της. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μερικά σημαντικά βήματα. Πολλά νέα φάρμακα ελαττώσαν τις ανεπιθύμητες ενέργειες των παλαιότερων και η αντιμετώπιση του ασθενή στα ψυχιατρεία έγινε σαφώς πιο ανθρώπινη.

Τρι Μαϊ 02, 11:35:39 μμ 2006  
sizenagir said...

Μην με παρεξηγείτε αλλά θα ήθελα να πετύχω το πρώτο Comment.

Καλή σας νύχτα.

Τρι Μαϊ 02, 11:38:30 μμ 2006  
harry reloaded said...

Φωτογραφιζονται απο μονα τους τα 5-6 γιουζερνεμια.Ο δε λεκτικος τραμπουκισμος τους μου θυμιζει τον *ουγια.Για οσους ειδαν το βιντεο,δυστυχως ο μπατσος τον προστατεψε απο τις μαπες του προπονητη. Θα ετρωγε βρωμοξυλο.Τον εκανε ο θεος καχεκτικο & δεν αντεχε την απορριψη απο τα κοριτσια,οταν ηταν ενα αφραγκο τιποτα. Γι' αυτο,ορθωσε το αναστημα του & τωρα εγινε ενα τιποτα με φραγκα. Η δε συζυγος του,ακομα & οταν παιρνει 10 φορες το 10 δεν πιανει 100.

Τρι Μαϊ 02, 11:39:57 μμ 2006  
Debby said...

Κάπου διάβασα ότι οι ψυχίατροι παρόλο που το όνομα του επαγγελματος τους υποδηλώνει ότι πιστευουν ότι ο άνθρωπος έχει ψυχή, στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Θεωρούν ότι όλη και όλη η ύπαρξη του ανθρώπου είναι μια χημική ένωση και με χημικές ενώσεις (φάρμακα) προσπαθούν να λύσουν τα όποια ψυχικά προβλήματα πιστευουν πως έχει κάποιος.

Από αυτούς που ξέρω να παίρνουν ψυχοφάρματα ποτέ κανείς δεν έγινε "καλά" καμιά περίοδο της ζωής του. Χειρότερα ναι.

Αυτό που μου έκανε δε περισσότερη εντύπωση ήταν ότι με μόνη την διάγνωση ψυχίατρου μπορεί να αποφασιστεί ο εγκλεισμός ενός ανθρώπου.

Με ποιο κριτήριο? Εχει αρχή και τέλος ο ψυχισμός του ανθρώπου?
Αυριο κάποιος σε χαρακτηρίζει τρελλό και μπορεί να σε φυλακίσει για το υπόλοιπο της ζωής σου.
Δεν είναι τρομερό?????

Τρι Μαϊ 02, 11:40:11 μμ 2006  
georgia m. said...

@sizenagir
Η "αρρώστεια" του Mickey είναι κολλητική;!
:)

Τρι Μαϊ 02, 11:41:39 μμ 2006  
harry reloaded said...

Θα ξαναμπω πριν τον υπνο για ζ-μπρωξιμο για 300.

Τρι Μαϊ 02, 11:42:28 μμ 2006  
georgia m. said...

@debby

Από αυτούς που ξέρω να παίρνουν ψυχοφάρματα ποτέ κανείς δεν έγινε "καλά" καμιά περίοδο της ζωής του. Χειρότερα ναι.

.........

Μήπως υπερβάλλετε λίγο σε αυτό το σημείο;Εγώ πάλι έχω δει το αντίθετο.

Τρι Μαϊ 02, 11:44:08 μμ 2006  
georgia m. said...

This post has been removed by the author.

Τρι Μαϊ 02, 11:44:09 μμ 2006  
Debby said...

georgia m. said...
Μήπως υπερβάλλετε λίγο σε αυτό το σημείο;Εγώ πάλι έχω δει το αντίθετο.

Μακάρι!!! Εγώ ξέρω 3-4 περίπτωσεις όλες και όλες βέβαια αλλά καμιά δεν... πήρε τα πάνω της. Το 100% αυτών που ξέρω προσωπικά.
Δεν υπερβάλω γιατί δεν μίλησα για το σύνολο των ψυχικά ασθενών. Μόνο για αυτούς που ξέρω.

Τρι Μαϊ 02, 11:50:30 μμ 2006  
Houlia said...

sizenagir said...
Μην με παρεξηγείτε αλλά θα ήθελα να πετύχω το πρώτο Comment.

Άλου πώς γίνεται:
Στέλνεις ένα πρωινό μειλ στο ΝΔ και του αποκαλύπτεις πως αν δεν το χτυπήσεις το ποστ, δεν ξαναγυρνάς!
(Εγώ βέβαια του πρότεινα συνωμοσιούλα αλλά εκείνος...αγρόν ηγόρασεν).
Έχεις ακούσει ότι όταν κάτι το θέλεις πολύ, "ολόκληρο το σύμπαν συνωμοτεί για να το πετύχεις!?.Ε, λοιπόν όσο κι αν με ξενερώνουν οι ζεν ατάκες...το κόλπο έπιασε!
χωρίς καμία προσυνεννόηση! Σε διαβεβαιώνω ότι έτσι απλά σε μιά τυχαία στιγμή( και χωρίς να χτυπώ υπερωρίες-Μίκυ;)-πάνω απ τον υπολογιστή)έκανα ένα αδιάφορο refresh και ω του θαύματος!....

Τρι Μαϊ 02, 11:50:46 μμ 2006  
glenn said...

@bongo: σόρρυ που στο λέω έτσι κατάμουτρα φίλε, αλλά αν είσαι εσύ ειδικευόμενος ψυχ εγώ είμαι αστροναύτης. Όταν θα το διαβάσεις αυτό για να μου ζητήσεις τα ρέστα να είσαι έτοιμος για εξέταση.

Τρι Μαϊ 02, 11:52:05 μμ 2006  
bongo said...

Τα φάρμακα είναι ότι πιο πολύτιμο και χρήσιμο έχει αυτή τη στιγμή η ψυχιατρική.

Τρι Μαϊ 02, 11:52:30 μμ 2006  
sizenagir said...

Μου στείλανε ένα πολύ καλό e-mail.
Το επισυνάπτω.

Γιατί η γνώση είναι δύναμη!




Η παγκόσμια οικονομία με παραδείγματα





ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ: Έχεις 2 αγελάδες και δίνεις τη μία στο γείτονά σου



ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση παίρνει και τις δύο και σου δίνει λίγο γάλα



ΦΑΣΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση παίρνει και τις δύο και σου πουλά λίγο γάλα



ΝΑΖΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση τις παίρνει και σε σκοτώνει κιόλας



ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες , η κυβέρνηση παίρνει και τις 2, σκοτώνει τη μία, αρμέγει την άλλη και στο τέλος πετά το γάλα



ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες, πουλάς τη μία, αγοράζεις ένα ταύρο, πολλαπλασιάζεις το κοπάδι και η οικονομία αναπτύσσεται ομαλά. Στη συνέχεια, πουλάς όλο το κοπάδι, γίνεσαι εισοδηματίας και ζεις καλύτερα.



ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες, πουλάς τη μία και αναγκάζεις την άλλη να παράγει το γάλα που αντιστοιχεί σε 4 αγελάδες. Αργότερα, προσλαμβάνεις έναν εμπειρογνώμονα για να αναλύσει τους λόγους για τους οποίους η αγελάδα έπεσε νεκρή.



ΓΑΛΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες και απεργείς επειδή θέλεις 3.



ΓΙΑΠΩΝΕΖΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες και τις ανασχεδιάζεις έτσι ώστε να έχουν το 1/10 του μεγέθους τους και να παράγουν 20 φορές περισσότερο γάλα. Μετά σχεδιάζεις ένα έξυπνο καρτούν, το ονομάζεις COWKEMON και το πουλάς σε όλο τον κόσμο.



ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις 2 αγελάδες και τις ανασχεδιάζεις έτσι ώστε να ζουν 100 χρόνια, να τρώνε μία φορά το μήνα και να αυτοαρμέγονται.



ΙΤΑΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις δύο αγελάδες αλλά δεν ξέρεις που είναι, έτσι κάνεις διάλειμμα για φαγητό.



ΡΩΣΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις δύο αγελάδες, τις μετράς και μαθαίνεις ότι στην πραγματικότητα έχεις 5. Τις ξαναμετράς και μαθαίνεις ότι έχεις 42. Την Τρίτη φορά μαθαίνεις ότι έχεις δύο ξανά. Μετά σταματάς να μετράς και ανοίγεις ακόμη ένα μπουκάλι βότκα.



ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις δύο αγελάδες, 300 ανθρώπους να τις αρμέγουν, ισχυρίζεσαι ότι εξασφαλίζεις πλήρη απασχόληση και υψηλή παραγωγικότητα και συλλαμβάνεις τον δημοσιογράφο που ανακοινώνει τους παραπάνω αριθμούς.



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις δύο αγελάδες, τις πουλάς όσο-όσο, με τα λίγα χρήματα που σου δίνουν δίνεις προκαταβολή για να πάρεις αυτοκίνητο, το οποίο αποπληρώνεις σε 7.083 δόσεις.



ΙΝΔΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις δύο αγελάδες και απλά τις λατρεύεις (είναι ιερό ζώο στην Ινδία)



ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις δύο αγελάδες και είναι και οι δύο τρελές

Τρι Μαϊ 02, 11:53:09 μμ 2006  
nikanor said...

Για να θυμηθούμε κι άλλους- και να συμπληρώσω τη GEORGIA- που από την κατάθλιψη κατέληξαν τρελοί- ή μήπως πάντα ήτανε? Δικούς μας (Καρυωτάκης, Βυζυηνός κλπ), και Ευρωπαίους (Nitsche, Schumann, κλπ)

Και να κλείσω με ένα ανέκδοτο:
Η παράνια έχει τρία στάδια:
Στο πρώτο την καταλαβαίνεις μόνος σου.
Στο δεύτερο την καταλαβαίνεις και εσύ και οι άλλοι.
Στο τρίτο την καταλαβαίνουν μόνον οι άλλοι.

Εμείς που ξενυχτάμε γράφοντας και σχολιάζοντας σε πιό στάδιο άραγε βρισκόμαστε?

Και μη μου πείτε στο Καλλημάρμαρο!

Τρι Μαϊ 02, 11:53:52 μμ 2006  
bongo said...

Σε τι διαφωνείς "φίλε" glenn;

Τρι Μαϊ 02, 11:54:27 μμ 2006  
fanatic said...

studentPsych said...
Δεν κατανοώ. Από τη στιγμή που πιάσατε ένα θέμα επιστήμης, γιατί δεν ρωτάτε ειδικούς ;

www.psychologia/gr/guestb



Δεν κατανοώ γιατί είσαι μαλάκας, μας το είπες 8η φορά. Άσε μας ρε φίλε στην αγιάτρευτη ψυχωσή μας για το blog του ΝΔ

Τρι Μαϊ 02, 11:56:14 μμ 2006  
mickey said...

Ρε παιδιά, τόσο "νέοι" είστε και ψαρώνετε; Αφού ο ...φοιτητής είναι το γνωστό troll - από καθηγητής έγινε μαθητής ;)

Τρι Μαϊ 02, 11:59:32 μμ 2006  
glenn said...

Σχεδόν στα πάντα ψυχίατρε bongo.

Τρι Μαϊ 02, 11:59:45 μμ 2006  
Debby said...

bongo said...
"που επικεντρώνονταν κυρίως στην φανταστική εν πολλοίς έννοια "ψυχή"-
Τα φάρμακα είναι ότι πιο πολύτιμο και χρήσιμο έχει αυτή τη στιγμή η ψυχιατρική.

Αν εσύ αγαπητέ bongo που είσαι νέος στο επαγγελμα αυτό, θεωρείς ότι η έννοια "ψυχή" είναι κάτι φαντααστικό και νομίζεις ότι κυρίως με τα φάρμακα θα θεραπευσεις τον ψυχικά ασθενή, αυτό και μόνο είναι ικανός λόγος να μην με κάνει ποτέ να αποφασισω μόνη μου να διαβώ κατώφλι ψυχιατρικού ιατρείου, και όχι οι προκαταλήψεις και οι φόβοι.

Τετ Μαϊ 03, 12:00:58 πμ 2006  
Filomila said...

Σ'ευχαριστώ, σ'ευχαριστώ, σ'ευχαριστώ.
Νιώθω την ανάγκη να το πω διαβάζοντας το κείμενο..

Έχω προβληματιστεί πολύ με το θέμα της τρέλας και νομίζω ότι όσο δεν αλλάζει ο τρόπος που την αντιμετωπίζουν οι σημερινές δυτικές κοινωνίες (μέχρι και πριν κάποια χρόνια τουλάχιστον στην (Κομμουνιστική) Κίνα, για παράδειγμα, η αντιμετώπιση της τρέλας ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη από αυτήν που εγκαθιδρύθηκε στις δυτικές κοινωνίες με την ίδρυση των ασύλων και τον βιο-ψυχοκοινωνικό ντετερμινισμό ως προσέγγιση επιλογής των ψυχιάτρων και κατόπιν των ψυχολόγων) αυτή η σκέψη θα με κατατρέχει: Πότε θα κάμει ξαστεριά?
Εύχομαι μάλλον να με κατατρέχει...

Έχω εργαστεί εθελοντικά σε ψυχιατρεία, έχω κάνει παρέα, έχω βγάλει βόλτα, έχω ταΐσει κι έχω ντύσει τρέλους. Αλήθεια σας λέω, δεν έπαθα τίποτα. Δεν "κόλλησα" κάτι, δεν αρρώστησα κι εγώ, δεν με πείραξαν ποτέ.
Δεν έπαθα τίποτα παραπάνω, παρακάτω ή διαφορετικό από ότι παθαίνω από την καθημερινή μου συναναστροφή με όλους τους "φυσιολογικούς". Πήρα πολύ αγάπη και ένιωσα υπέρμετρη ντροπή που άνθρωποι (ηλικιωμένοι οι περισσότεροι πλέον) έχουν πέσει στην ανάγκη του κάθε εθελοντή φοιτητή ψυχολογίας ή οποιασδήποτε άλλης προσέγγισης (με ή χωρίς σπουδές, με ή χωρίς εμπειρία - δεν έχουν καμία σημασία όλα αυτά όταν το πρωταρχικό ενδιαφέρον είναι ο Άνθρωπος) για να τους θυμίσει ΛΙΓΟ πως είναι να ζεις ανθρώπινα. Να λες τι σου αρέσει και τι όχι. Πότε θέλεις να φας. ΑΝ θέλεις να φας. Τι θέλεις να φας. Αν θες να ξυπνήσεις από τις 7 τα ξημερώματα επειδή εκείνη την ώρα έχουν βάλει στο πρόγραμμα τους νοσηλευτές (άλλα μεγάλα θύματα του Ασύλου και της Ιδρυματοποίησης) να σε ξυπνάνε.
Και να 'ρχεται ο παππούς δακρυσμένος, να κολλάει, σχεδόν, τη φάτσα του στη δικιά σου και να σου λέει "ευχαριστώ, ευχαριστούμε. Άλλον εμείς δεν έχουμε εκτός από εσάς. Ο θεός και η Παναγία και όλοι οι Άγιοι μαζί να σας έχουν καλά. Άλλον εμείς δεν έχουμε εκτός από εσάς. Να πάτε στο καλό. Ευχαριστούμε."

Εγώ σ'ευχαριστώ κύριε Κώστα που μου θυμίζεις πόσο απάνθρωποι μπορούμε εμείς οι "άνθρωποι" να γινόμαστε και πόσο εύκολο είναι ξαναγίνομαι άνθρωπος με το να κάτσω απλά δίπλα σου ν'ακούμε "τα πουλιά"...

Ο θεός κι η Παναγία κι όλοι οι Άγιοι μαζί να σας έχουν καλά.

Τετ Μαϊ 03, 12:04:01 πμ 2006  
bongo said...

Με τι να θεραπεύσω τον ψυχικά ασθενή debby;

Τετ Μαϊ 03, 12:05:38 πμ 2006  
glenn said...

Σε παρακαλώ αγαπητέ μυ! Εγώ δεν ψάρωσα. Απεκάλυψα με την δεύτερη την ταυτότητα του φοιτητή. Και τώρα βρίσκομαι σε φάση debunk του ψυχιάτρου bongo!

Τετ Μαϊ 03, 12:05:58 πμ 2006  
georgia m. said...

@debby:

Εγώ πάλι μιλούσα κυρίως από προσωπική πείρα...

@nikanor:
Εμείς,στο blog,μαλλον είμαστε σε μεταβατικό στάδιο...βιολογικής Γεωργίας!
:)

Τετ Μαϊ 03, 12:06:20 πμ 2006  
glenn said...

Κάτσε μυ. Μη φύγεις. Είναι ώρα που μπαίνουν τα τρόλια...

Τετ Μαϊ 03, 12:08:42 πμ 2006  
Debby said...

Θες να πεις ότι δεν σας μαθαίνουν κάτι εναλλακτικό από το χαπάκωμα?????

Τετ Μαϊ 03, 12:09:12 πμ 2006  
mickey said...

Λίγες ώρες έλειψα και το troll έπιασε κουβέντα με όλους. Μέχρι κι ο γάτος του απάντησε σοβαρά. Ε, ρε γλέντια!

Πάντως με απογοητεύσατε. Έλεγα πως θα κάνετε καμιά σοβαρή διατριβή (ειδικά ο Glenn) κι εσείς το ρίξατε στο chat. Ντροπή σας :P

Όσο για την "ασθένειά" μου, Γεωργία, η θεραπεία ήταν απλή! Ικανοποίησα κάθε μου επιθυμία. Έκανα κατοστάρα, διακοσάρα, τρακοσάρα, τετρακοσάρα, πεντακοσάρα, εξακοσάρα, 333 και το "πολυπόθητο" 666 (τα τρία τελευταία στο πασχαλιάτικο). Και χθες ικανοποίησα και την τελευταία μου επιθυμία, τον σεφτέ στο post No. 100 (διακριτικά και αθόρυβα). Τι άλλο να ζητήσω ο πόντιξ;

Θεραπεύτηκα!!!

Τετ Μαϊ 03, 12:10:29 πμ 2006  
glenn said...

Λοιπόν αγαπητέ ψυχίατρε bongo! Για να δούμε αν είσαι όντως ειδικευόμενος ψυχίατρος, απάντησέ μου σε μια απλούστατη ερώτηση. Είσαι έτοιμος; Πες μου ναι για να την ρίξω.

Τετ Μαϊ 03, 12:10:56 πμ 2006  
harry reloaded said...

Οχι ονοματεπωνυμα στη σατιρα γιατι το μπλογκ θεωρητικα κινδυνευει με μηνυση για δυσφημιση. Ειναι σαν εφημεριδα.

Τετ Μαϊ 03, 12:11:53 πμ 2006  
mickey said...

Ποιος σας είπε ότι φεύγω;

Κι εσύ Glenn, αφού ΕΙΣΑΙ αστροναύτης (το λέει και το nick σου), τι πειράζεις τους ...ψυχίατρους;;;

Τετ Μαϊ 03, 12:15:31 πμ 2006  
the resident said...

ΤΑ φάρμακα για να έχουν τα μέγιστα οφέλη πρέπει να χρησιμοποιούνται σωστά και με σεβασμό. Τα ψυχοφάρμακα για τους υγιείς έχουν χρησιμότητα. Τα λαμβάνουμε κάτω από έντονα στρεσογονες και ψυχικά επώδυνες καταστάσεις και με την πάροδο αυτών τα αφήνουμε σιγά σιγά στην άκρη.

Σας προειδοποίησα για τα τρολ. Άφησα μια διεύθυνση παραπάνω Συναντήσατε εκεί κάποιο γνωστό?

Τετ Μαϊ 03, 12:16:16 πμ 2006  
aphrodite said...

Μυ, στο ηλ. σου ποστ πληζ!

Τετ Μαϊ 03, 12:18:19 πμ 2006  
glenn said...

Πάει ο bongo παιδιά! Ακόμα τρέχει... Πούσαι ρε bongoooo!!

Τετ Μαϊ 03, 12:18:43 πμ 2006  
sizenagir said...

Debby said:

Αν εσύ αγαπητέ bongo που είσαι νέος στο επαγγελμα αυτό, θεωρείς ότι η έννοια "ψυχή" είναι κάτι φαντααστικό και νομίζεις ότι κυρίως με τα φάρμακα θα θεραπευσεις τον ψυχικά ασθενή, αυτό και μόνο είναι ικανός λόγος να μην με κάνει ποτέ να αποφασισω μόνη μου να διαβώ κατώφλι ψυχιατρικού ιατρείου, και όχι οι προκαταλήψεις και οι φόβοι.


Για κάτσε βρε Debby.

Δηλαδή εσύ πιστεύεις στην ψυχή αλλά πιστεύεις και στα ζώδια (βλ. το προφίλ σου)?
Ας υποθέσουμε ότι κατανοώ την ανάγκη μου να πιστέψω στην ψυχή, εσένα ποιά ανάγκη σε κάνεις να πιστεύεις στα ζώδια?

Τετ Μαϊ 03, 12:19:40 πμ 2006  
glenn said...

Είπες μυ "αφού ΕΙΣΑΙ αστροναύτης"

Χα χα καλό.

Τετ Μαϊ 03, 12:20:16 πμ 2006  
bongo said...

Το να περιμένεις να θεραπευτεί μια σχιζοφρένεια χωρίς φαρμακευτική αγωγή, είναι σα να ελπίζεις να αντιμετωπίσεις μια πνευμονία χωρίς αντιβίωση. Τέλος πάντων. Μια τέτοια κουβέντα είναι άχαρη τέτοια ώρα (έχει και Θέμο). Η έννοια "ψυχικά ασθενής" καλύπτει τεράστια γκάμα διαταραχών και φυσικά δεν αντιμετωπίζονται όλες το ίδιο και όλες με φάρμακα.

Τετ Μαϊ 03, 12:22:55 πμ 2006  
mickey said...

Glenn και Bongo,

Μόλις διάβασα στην wikipedia αυτό και ξεράθηκα στο γέλιο!

Ακόμα χτυπιέμαι :D :D :D LOLOLOL

Τετ Μαϊ 03, 12:24:40 πμ 2006  
bongo said...

Ρίξτην!

Τετ Μαϊ 03, 12:24:43 πμ 2006  
glenn said...

Απίθανος ο bongo! Ενώ αυτός την άνοιξε την κουβέντα, τώρα τη λέει άχαρη! Γειά σου bongo μάγκα και καραμπουζουκλή!

Τετ Μαϊ 03, 12:25:53 πμ 2006  
mickey said...

Ήθελα να βρω αυτό, αλλά έπεσα σε άλλο ...λαυράκι :))

Τετ Μαϊ 03, 12:26:29 πμ 2006  
fanatic said...

This post has been removed by the author.

Τετ Μαϊ 03, 12:27:18 πμ 2006  
glenn said...

Ε όχι ρε γαμώτο! Όχι όχι όχι! Δεν το αντέχω!

Τετ Μαϊ 03, 12:28:48 πμ 2006  
Filomila said...

@(dear) Andy Dufresne:
για το σχόλιο των 4.47 σημ. 1: αυτό κατά DSM IV (μπλιαχ...) θα ήταν Διασχιστική Διαταραχή (Διασχιστική Διαταραχή της Ταυτότητας).

ΩΣΤΟΣΟ, η ετικετοποίηση και η οποιαδήποτε ταμπέλα περισσότερο μας απομακρύνει από το πρόσωπο που ζητάει στήριξη παρά (προς στήριξη της θέσης όσων προασπίζονται τις διαγνωστικές κατηγορίες) μας βοηθάει να καταλάβουμε περί τίνος ΑΚΡΙΒΩΣ (και καλά...) πρόκειται και μας εξοικονομεί χρόνο ημάς τους "ΕΙΔΙΚΟΥΣ"...

ΕΠΙΣΗΣ, να διευκρινήσω μία συνηθησμένη παρανόηση: άλλο πράγμα η ψυχοθεραπεία και εν γένει η ψυχολογική στήριξη και άλλο η ψυχανάλυση. Η ψυχανάλυση είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας ανάμεσα σε πολλές. Η δημοτικότητά της οφείλεται στο ότι πρώτος ο Freud την όρισε τόσο συγκεκριμένα ως μορφή "συνομιλιακής θεραπείας", έδωσε έμφαση στη σχέση θεραπευτή-θεραπευόμενου και για άλλους πολλούς λόγους που δε θα αναφέρω αυτή τη στιγμή. Όμως, είναι μία πολύ συγκεκριμένη μορφή ψυχοθεραπείας και στην πραγματικότητα ΛΙΓΟΙ την ασκούν (στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό αν το δούμε αναλογικά στο σύνολο των ψυχοθεραπευτών) πλέον.

Τετ Μαϊ 03, 12:28:48 πμ 2006  
glenn said...

Μυ, φύγε από μπροστά μου! Θα σε τηγανίσω! Θα φάω ψητό πόντικα απόψε!!!!!!

Τετ Μαϊ 03, 12:30:04 πμ 2006  
studentPsych said...

bongo, φυσικα και δεν είσαι ειδικευόμενος ψυχίατρος (αν ήταν θα ήξερες για την ψυχή). Υπάρχει σχετικό μάθημα στις ειδικές ψυχοθεραπείες.

Τώρα για ό,τι απορίες έχετε, παρατηρώ ότι αντί να τις ρωτήσετε στον ψυχίατρο www.psychologia.gr/guestb

τις ρωτάτε μεταξύ σας..

Τετ Μαϊ 03, 12:30:45 πμ 2006  
mickey said...

Glenn και Bongo:
Ρε σεις, δεν διαβάσατε το link που έβγαλα στη φόρα στις 12:24πμ;

Αντιγράφω από εκεί:

Glenn, whose full legal name consists of the single word "Glenn," is an American performer and artist. As a clown he was known variously as "Bongo", "Bongo the Clown", or "The Great Bongo"

ΑΠΙΘΑΝΗ ΣΥΜΠΤΩΣΗ - ακόμα γελάω =))

Υ.Γ. Ο Glenn μάλλον το διάβασε και έπεσε σε ...κατάθλιψη :))

Τετ Μαϊ 03, 12:30:51 πμ 2006  
glenn said...

Μα αυτό το link διάβασα προτηγανισμένε και σύντομα τηγανισμένε μυ, και χτυπιέμαι τώρα!

Τετ Μαϊ 03, 12:33:58 πμ 2006  
Debby said...

sizenagir said...
Για κάτσε βρε Debby.

Δηλαδή εσύ πιστεύεις στην ψυχή αλλά πιστεύεις και στα ζώδια (βλ. το προφίλ σου)?
Ας υποθέσουμε ότι κατανοώ την ανάγκη μου να πιστέψω στην ψυχή, εσένα ποιά ανάγκη σε κάνεις να πιστεύεις στα ζώδια?

Το τσέκαρες βλέπω! Να σου λύσω την απορία αγαπητέ μου!
Εδώ ένα μα...κας λέει μια κουβέντα και σε επηρεάζει. Σου έρχεται να του την ανταποδώσεις με τόκο.
Λες να γυρνάνε οι πλανήτες όλοι γύρω μας και να μην μας επηρεάζουν στο ελάχιστο????

Ελπίζω να καλύφθηκες!

Τετ Μαϊ 03, 12:36:00 πμ 2006  
sizenagir said...

Αγαπητέ Mickey δεν την ξέρεις καλά την ιστορία!
Καταρχήν στην περιγραφή του Glenn δεν βρήκες κανένα κοινό στοιχείο με την προσωπικότητά σου?
Ούτε καν το σκέφτηκες?

Τετ Μαϊ 03, 12:38:22 πμ 2006  
bongo said...

Το γεγονός μιας διαφωνίας σας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι δεν είμαι ειδικευόμενος ψυχίατρος. Σε ότι έγραψα δέχτηκα ειρωνίες και σε ότι ρώτησα αντί για απαντήσεις ξαναδέχτηκα ερωτήσεις. Μερικοί εκτός από νταβατζήδες αυτού του blog είναι προφανώς και φωτεινοί παντογνώστες.

Τετ Μαϊ 03, 12:40:23 πμ 2006  
studentPsych said...

ΠΑΡΗΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΗΣ 03/12/2005 18:44
ΑΓΑΠΗΤΕ ΨΥΧΙΑΤΡΕ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΧΙΟΥΜΟΡ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΝΑ. ΚΑΤΑΝΟΩ ΟΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΟΥΝ "ΧΙΟΥΜΟΡ" ΠΟΥ ΤΟ ΤΑΥΤΙΖΟΥΝ ΜΕ ΓΕΛΙΟΠΟΙΗΣΗ. ΕΓΩ ΟΜΩΣ ΕΧΩ ΔΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΤΟΜΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ "ΜΟΥΝΤΗ" ΚΑΙ ΒΑΡΕΤΗ , ΑΛΛΑ ΜΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΛΥΚΑ ΣΧΟΛΙΑ, ΦΤΑΧΝΟΥΝ ΤΟ ΚΕΦΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ! ΚΑΠΟΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΚΑΤΑΓΡΑΨΕΙ ΣΤΟ ΝΟΥ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ : ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ, ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ «ΠΑΡΗ, ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΡΙΞΕ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΧΟΡΟ ΑΚΟΜΗ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ !» . ΑΝ ΜΟΥ ΕΛΕΓΕ ΣΚΕΤΟ «ΠΑΡΗ, ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΚΑΛΑ» ΙΣΩΣ ΦΑΙΝΟΤΑΝ ΠΟΛΥ ΤΥΠΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ, ΣΩΣΤΑ; ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΣΧΟΛΙΟ «ΡΙΞΕ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΧΟΡΟ ΑΚΟΜΗ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ» , ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΥΤΕ ΚΟΛΑΚΕΙΑ. ΤΟΤΕ ΑΥΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ; ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ : ΕΙΜΑΙ ΜΕ ΕΝΑΝ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ , ΚΑΙ ΤΡΩΜΕ . Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΡΩΤΑΕΙ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΜΟΥ "ΤΙ ΘΑ ΠΙΕΙΣ" ΚΑΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ ΛΕΕΙ "ΑΓΝΟ ΠΑΡΘΕΝΟ... ΝΕΡΑΚΙ" ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΩΡΑΙΟ ΓΛΥΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΟΥΜΕ!ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΠΛΟ «ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ] ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΥΠΙΚΟΤΗΤΑ. ΕΣΕΙΣ ΛΟΙΠΟΝ ΠΩΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ; ΧΙΟΥΜΟΡ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ;

Α. Κοτανίδης – Αγαπητέ Πάρη ! Θα μπορούσαμε να ερμηνεύσουμε το πρώτο σου παράδειγμα ως προσπάθεια ταύτισης και δημιουργίας θετικής εντύπωσης , ενώ το δεύτερο – «αισθάνομαι αμήχανα , που δεν πίνω οινοπνευματώδη , για αυτό προσπαθώ να το μετατρέψω σε αστείο» (κατά βάθος αυτό μπορεί να υπονοεί τον αυτοσαρκασμό) .

Τετ Μαϊ 03, 12:41:05 πμ 2006  
studentPsych said...

τα παραπάνω είναι από το www.psychologia.gr/guestb

« ΤΟ ΧΙΟΥΜΟΡ ΕΙΝΑΙ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΟΤΑΝ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ »

Α. ΚΟΤΑΝΙΔΗΣ

Τετ Μαϊ 03, 12:42:53 πμ 2006  
maiosone said...

Μια κατανομή των σχολίων ανά nickname και θέμα θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Τι λες Νίκο;

Τετ Μαϊ 03, 12:42:57 πμ 2006  
glenn said...

Άτιμε μυ. Μου πλήγωσες την υπερηφάνεια! Θα σου κόψω το ροκφόρ και θα τρώς απ' εδώ και μπρος μόνο φέτα! Και θάναι και δανέζικη!

Τετ Μαϊ 03, 12:42:59 πμ 2006  
Filomila said...

@ studentpsych: αυτό που κάνουμε λέγεται ΔΙΑΛΟΓΟΣ.
Βοήθησε κατά καιρούς και την επιστήμη, που τόσο ευλαβικά φαίνεται να εμπιστεύεστε, να προοδεύσει (κι όμως!)

Με κάτι τέτοιες απόψεις "πονάει δόντι πάω στον οδοντίατρο" (παρότι με τη συγκεκριμένη θα συμφωνήσω - βγάζω άλλωστε και φρονιμήτη και του αντιστέκομαι σθεναρά προκειμένου να μην..φρονιμέψω!) αποδεκατίστηκε το ανθρώπινο πρόσωπο και όσοι ασχολούνται με αυτό δεν κοιτάζουν να το βοηθήσουν στο σύνολο αλλά, πρόσκαιρα, να αντιμετωπίσουν το σύμπτωμα...

Το ανθρώπινο πρόσωπο είναι ενιαίο. Ψυχή και σώμα και νους και περιβάλλον και ΟΛΑ.

(Κρίμα τα post είναι τόσα πολλά που δεν προλαβαίνω να τα διαβάσω όλα. Ενδιαφέρον forum σήμερα!Το θέμα αγγίζει..)

Τετ Μαϊ 03, 12:44:05 πμ 2006  
studentPsych said...

Φιλοζωική Εταιρία 27/10/2005 13:24
Καλησπέρα. Διατελλώ μέλος φιλοζωικής εταιρίας και θα ζητούσα τη γνώμη σας για την αιτία που στα ζώα δεν υπάρχει αλτρουισμός. Για πιο λόγο ως ψυχίατρος το πιστεύετε αυτό. Θα ήθελα επίσης να μου πειτε αν πιστεύετε ότι τα ζώα έχουν ψυχολογία και αυτά. Δηλαδή τα σκυλιά στενοχωριούνται και χαίρονται; έχουν λογική καθόλου ή μόνο ένστικτο; Να είστε πάντα καλά! Δρ - Νικόλαος

Α. Κοτανίδης – Αγαπητέ Δρ. Νικόλαε ! Πιστεύω ότι τα θετικά και τα αρνητικά συναισθήματα είναι ένα «όπλο» της φύσης , το οποίο εξασφαλίζει την επιβίωση του είδους . Τα θετικά συναισθήματα συνοδεύουν την εκτέλεση των βασικών και πιο σύνθετων αναγκών του οργανισμού (διατροφή , έκκριση , αναπαραγωγή ) , ενώ τα αρνητικά – την καταστολή τους . Η έλλειψη αλτρουισμού οφείλεται στην αντίθεση του στον φυσικό νόμο – φροντίζω πρώτα τον εαυτό μου . Μόνο ο άνθρωπος διακατέχεται από ένοχες (οι οποίες είναι επίκτητες και λειτουργούν εις βάρος του προσωπικού συμφέροντος του) , και μάλιστα αρκετές φορές καταφέρνει να τις εμφυτεύσει και στα κατοικίδια ζώα με κατάλληλη εκπαίδευση

Τετ Μαϊ 03, 12:44:37 πμ 2006  
harry reloaded said...

Δεν εχει νοημα το ζμπρωξιμο αν γινεται με μπουλσιτοτσατ.

Τετ Μαϊ 03, 12:46:20 πμ 2006  
Houlia said...

300!

Τετ Μαϊ 03, 12:46:36 πμ 2006  
sizenagir said...

Agapiti Debby

εγώ δεν σε ρώτησα αν πιστεύεις ότι οι πλανήτες επηρεάζουν τον ανθρωπο,(σαφέστατα και τον επηρεάζουν)

σε ρώτησα αν πιστεύεις στα ζώδια.
Θεωρώ ότι υπάρχει τεράστια διαφορά και θα μπορούσα να στην αναφέρω.

Τετ Μαϊ 03, 12:46:57 πμ 2006  
glenn said...

Άντε μπόγκο, αφού έγινε η τρακοσάρα σε χαιρετώ. Θα μείνεις όμως με την απορία, ποια ερώτηση θα σούκανα.

Τετ Μαϊ 03, 12:48:42 πμ 2006  
studentPsych said...

Σεραφείμ Αποστόλου - Νομικός 21/04/2006 10:24
Σημερα εχουμε την επέτειο από την επιβολή της Χούντας. Σε μία τέτοια περίπτωση ένας ισορροπημένος άνθρωπος θα αισθανθεί την ανάγκη να διαδηλώσει εναντίον της Χούντας και της δικτατορίας ή θα προτιμήσει να προσαρμοστεί ικανοποιώντας και πάλι τις πραγματικές ανάγκες του (οικογενειακή αγάπη, εργασία και τροφή) παρά τους όποιους περιορισμούς (διασκέδαση, ανεξάρτητη ενημέρωση κτλ) και θα κοιτάξει να επωφεληθεί προς το συμφέρον του;

Α. Κοτανίδης – Αγαπητέ Σεραφείμ ! Κατά την αντίληψη μου , ένας ισορροπημένος άνθρωπος δεν θα αισθανθεί την ανάγκη να διαδηλώσει διότι θα έχει αποδεχθεί ότι η τύχη του ανθρώπου εξαρτάται από τον ίδιο και ότι η καταστάσεις της ζωής είναι συνέπειες των πράξεων και των αντιλήψεων μας

Τετ Μαϊ 03, 12:49:10 πμ 2006  
aphrodite said...

Glenn αγάπη μου, να σου κάνω εγώ τώρα μάκια το βαβά?

(σμουτσ!)

Τετ Μαϊ 03, 12:49:13 πμ 2006  
studentPsych said...

Α . ΚΟΤΑΝΙΔΗΣ

« Ενας ισορροπημένος άνθρωπος δεν θα αισθανθεί την ανάγκη να διαδηλώσει ούτε κατά την Χούντα »

Τετ Μαϊ 03, 12:50:57 πμ 2006  
aphrodite said...

@glenn,

Εεεεελα, μαγειρεύω και ωραία, κάτσε να σε ηρεμήσω λίγο, ν'ανάψουμε κάνα κεράκι, ν'ανοίξουμε κανα κρασάκι, να μου πεις έμενα την ερώτηση, στην αφροδιχτούλα σου...

(σμουτσ-σμουτσ!)

(ξακόλλα ρεεεεε, σοβαρά μιλάω!)

Τετ Μαϊ 03, 12:52:08 πμ 2006  
bongo said...

Καληνύχτα glenn. Και ειδικευόμενος ψυχίατρος είμαι και ο άλλος σου εαυτός ως κλόουν. Φιλάκια.

Τετ Μαϊ 03, 12:52:36 πμ 2006  
glenn said...

boohoo, αφροδίτη mammy με έδειραν, boohooo. Αυτός ο κακός ο μυς. Κάντον ντα, ντα, ντα.

Τετ Μαϊ 03, 12:52:53 πμ 2006  
Houlia said...

harry...

το ειχα εντελώς ξεχάσει..μεχρι που διαβασα εκεινο το σχολιάκι σου να μπεις πριν τον ύπνο για να σπρώξεις...σ ευχαριστω. τα πιο ωραια πραγματα σήμερα γινονται αυθόρμητα! σ ευχαριστώ1

Τετ Μαϊ 03, 12:53:43 πμ 2006  
Debby said...

Σου είπε κανείς ότι τα ζώδια δεν έχει να κάνουν με τους πλανήτες????

Αλλά πράγματι σε ενδιαφέρει τι ακριβώς ασπάζομαι από τα ζώδια ή θες να καταλήξεις κάπου?

Γιατί αν σε ενδιαφέρει το προφανές δεν είναι τόπος να τα πούμε εδώ.
Αν όχι τότε πες αυτό που έχεις να πεις γιατί σε λίγο πάω για νάνι.

Τετ Μαϊ 03, 12:53:56 πμ 2006  
studentPsych said...

Όσο κύριε Νίκο Δήμου για την πραγματικότητα που είπατε ο Ψυχίατρος λέει

Α. Κοτανίδης – « Κατά την άποψη μου , η πραγματικότητα είναι ίδια για όλους »

Τετ Μαϊ 03, 12:56:11 πμ 2006  
aphrodite said...

Aχ μωρέ Glenn, τόση τεστοστερόνη γιατί να πάει χαμένη?

Ε, γιατί?

Ελα... που έχω και πρόβλημα εξουσίας!

(και κάτι μαντήλια μούρλια!)

(σμουτσ, σμουτσ, σμουτσ!)

Τετ Μαϊ 03, 12:56:23 πμ 2006  
mickey said...

Glenn,

Πού να το πάρει χαμπάρι και η ...άσπονδη φίλη σου! Τι μου δίνεις για να τα σβήσω;;; :))

Είπαμε να βγάλουμε και κάνα φράγκο από δω μέσα! Τόσα μεροκάματα τζάμπα να πάνε;

Τετ Μαϊ 03, 12:56:28 πμ 2006  
bongo said...

Glenn αυτός είναι ο χαρακτήρας σου; Ένα παρακάλι μιας γυναίκας σε κάνει να γυρίσεις τρέχοντας;

Τετ Μαϊ 03, 12:56:38 πμ 2006  
glenn said...

Είπες bongo-bongo: "Καληνύχτα glenn. Και ειδικευόμενος ψυχίατρος είμαι και ο άλλος σου εαυτός ως κλόουν. Φιλάκια."

Yiiiiiihhhaaaaa!

Τετ Μαϊ 03, 12:56:41 πμ 2006  
mickey said...

Too late :((

Τετ Μαϊ 03, 12:57:07 πμ 2006  
glenn said...

bongo-bongo
bongo-bongo
bongo-bongo

Σαν τόπι δεν ακούγεται;

Τετ Μαϊ 03, 12:58:00 πμ 2006  
aphrodite said...

MICKEY Σ'ΕΣΚΙΣΑ ΒΡΩΜΟΠΟΝΤΙΚΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΠΕΙΡΑΞΕΣ ΤΟΝ ΨΥΧΑΚ...ΤΟΝ ΨΥΧΟΛΟΓ... ΤΟΝ ΦΙΛΟΣ... ΤΟΝ BOYFRIEND ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ!!!

Glenn,

Come to mama!
(-DDDDDD

Τετ Μαϊ 03, 12:59:07 πμ 2006  
glenn said...

Είπες bongo: "Glenn αυτός είναι ο χαρακτήρας σου; Ένα παρακάλι μιας γυναίκας σε κάνει να γυρίσεις τρέχοντας;"

Ζουλέυεις ζουλεύεις; Για μένα έχει κοκό, για σένα γιοκ!

Τετ Μαϊ 03, 12:59:31 πμ 2006  
bongo said...

Glenn, δεν απαντάς σε τίποτα, δεν ενδίδεις σε προτάσεις που σε μας τους κοινούς blogoθνητούς δεν γίνονται ποτέ. Να σου κλείσω ραντεβού;

Τετ Μαϊ 03, 01:00:22 πμ 2006  
aphrodite said...

sorry, εννοούσα ΦΙΛΟΣΟΦ....

(και toy-boy)

Τετ Μαϊ 03, 01:00:38 πμ 2006  
glenn said...

Άρε bongo φουκαρά! Κακόπεσες φουκαριάρικο τρολ.

Τετ Μαϊ 03, 01:00:43 πμ 2006  
sizenagir said...

Πήγαινε για νάνι καλύτερα.

Δεν μπορώ να βλέπω ανθρώπους της ηλικίας μου να πιστεύουν στα ζώδια και στο μάτι.
Μετά φταίει η εκκλησία που στα βαφτίσια σε βάζουν να φτύνεις τρεις φορές?

Κρίμα!
Για όνομα του φωτός!

Τετ Μαϊ 03, 01:00:52 πμ 2006  
mickey said...

ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ

Προσοχή, προσοχή!

Ο σχολιαστής με nick (δηλ. ψευδώνυμο) "studentpsych" είναι TROLL - δηλαδή κάποιος που μπαίνει μέσα σε ένα δημοφιλές blog μόνο και μόνο για να τραβήξει την προσοχή και ενδεχομένως να θίξει το blog, τον οικοδεσπότη και ενεργούς σχολιαστές. Σε αντίθεση με τους περισσότερους από μας, ΔΕΝ έχει ούτε blog ούτε email και πολλές φορές ούτε καν public profile.

Κυκλοφορεί από την έναρξη σχεδόν του blog, με τα ονόματα nikosxatzopoulos, nikitas, diamantis, sokolatina, "με μια μνήμη" και δεκάδες άλλα. Έχει γράψει προσβλητικά και εμετικά σχόλια, με τα οποία προσπαθεί να προκαλέσει σύγχυση και εκνευρισμό.

Πριν απευθυνθείτε σε έναν σχολιαστή, κάντε κλικ στο nick του και δείτε αν έχει public profile, blog και email. Στην περίπτωση που δεν έχει είτε blog (με post και comments) είτε email, ΑΓΝΟΕΙΣΤΕ ΤΟΝ. Ακόμα κι αν μιλάει σοβαρά και λογικά ή κάνει φαινομενικά αθώες ερωτήσεις.

Φυσικά, μπορείτε να κάνετε ότι νομίζετε. Σας προειδοποίησα πάντως.

Τετ Μαϊ 03, 01:00:58 πμ 2006  
Filomila said...

ΕΛΕΟΣ.

Προς studentpsych: αν θέλετε να παραθέσετε τις αποκαλλυπτικότατες, των ικανοτήτων του κυρίου Κοτανίδη (φαντάζομαι μιλάω στον ίδιο...), περιπτώσεις που αντιμετώπισε μέσω online forum ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΟ SITE ΣΑΣ.

Εδώ υπάρχει θέμα και το θέμα μας ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ (κι όμως!) ούτε η ιστοσελίδα που ΔΙΑΡΚΩΣ μας παραμπέπετε.

Σεβαστείτε τους κανόνες των blog.

ΥΓ: Καταλαβαίνω τα οφέλη της δωρεάν διαφήμισης μέσω ενός τόσο πολυσύχναστου blog αλλά ΕΛΕΟΣ.

Τετ Μαϊ 03, 01:01:17 πμ 2006  
bongo said...

Και βέβαια ζηλεύω!!!!!

Τετ Μαϊ 03, 01:01:21 πμ 2006  
glenn said...

Σε έχουμε κάνει φωσφορούχο γιο-γιο! Τόχεις πάρει πρέφα;

Τετ Μαϊ 03, 01:01:51 πμ 2006  
glenn said...

Πω ρε πο@στη μου! Βρήκα παιχνιδάκι απόψε. Και ναι! Το βρήκες! Bongo το παιχνιδάκι μου είσαι εσύ!

Τετ Μαϊ 03, 01:03:58 πμ 2006  
mickey said...

Glenn και Aphrodite:

Μου χρωστάτε τη συμφιλίωσή σας - άντε και κουμπάρος στο γάμο!

Θα περάσω αύριο για να εισπράξω τα ...δέοντα. Σας καληνυχτώ!

Άντε, πάλι έκανα την καλή μου πράξη :)

Τετ Μαϊ 03, 01:04:46 πμ 2006  
glenn said...

Άντε, άντε bongo σε ζουλάω. Κάνε squirt!

Τετ Μαϊ 03, 01:04:58 πμ 2006  
aphrodite said...

ΜΗ ΜΟΥ ΞΑΝΑΠΕΙΡΑΞΕΤΕ ΤΟΝ GLENN ΜΟΥ, ΘΑ ΡΙΞΩ ΚΑΤΑΡΕΣ & ΞΟΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ!!!

Τι σκ... Θεά είμαι τέλος πάντων?

(αλήθεια, μικρό μου ανωχαλανδριώτικο μωρό, πούουοου έχεις την αφροδίτη σου - στο ζώδιο εννοώ? σμουτσ!)

Τετ Μαϊ 03, 01:05:10 πμ 2006  
mickey said...

Άντε Houlia, πέρνα κι εσύ να κάνεις το 333!!!

Πω πω τι κάνω απόψε!

Αγγελοπόντικα έπρεπε να με λένε, όχι ...βρωμοπόντικα!

Τετ Μαϊ 03, 01:06:28 πμ 2006  
glenn said...

bongo.... bongo....
mammy ο bongo χάλασε. booohooo

Τετ Μαϊ 03, 01:08:06 πμ 2006  
bongo said...

"Αγαπητέ" glenn: Μια συζήτηση δεν μπορείς να κάνεις, μια πλάκα δεν μπορείς να σηκώσεις και όταν έχεις ζόρια (και έχεις συχνά) λες πως κάνεις τον άλλον ρόμπα. Μου θυμίζεις (μόνο στην κακεντρέχεια και όχι στο πνεύμα)κάτι από σαλτάρω.

Τετ Μαϊ 03, 01:08:47 πμ 2006  
glenn said...

mammy, mammy, o bongo έβγαλε φωτάκια!

Τετ Μαϊ 03, 01:10:50 πμ 2006  
aphrodite said...

Δεν πειράζει καλό μου, θα βρούμε άλλα παιχνίδια εμείς...
(σμουτσ, σμουτσ, σμουτσ!)


(αύριο που θα μας σκίσει ο Γάτος να δείτε!)

(άσε που θα έχουν να μας σούρνουν για τσατ γενικώς δλδ...)

Τετ Μαϊ 03, 01:11:04 πμ 2006  
Filomila said...

Α ρε Mickey και δεν το λες τόση ώρα σε εμάς τους άμαθους???????????????? Κάθομαι κι εγώ κι ασχολούμαι κάνοντας επίκληση στους κανόνες των blog..! Thnx!

ΥΓ: Μα τι κομπλεξικοί άνθρωποι υπάρχουν...τουλάχιστον τώρα το εν λόγω πρόσωπο βρίσκεται στο κατάλληλο post: "ψυχική ασθένεια".
Τα περαστικά μου!

Τετ Μαϊ 03, 01:11:34 πμ 2006  
Debby said...

sizenagir said...

Πήγαινε για νάνι καλύτερα.


Περιμένω να ακούσω απάντηση σε αυτό που σε ρώτησα.

Εκτός και αν με μαγκιές του στυλ "Δεν μπορώ να βλέπω ανθρώπους της ηλικίας μου να πιστεύουν στα ζώδια και στο μάτι" νομίζεις ότι κάτι είπες.

Υπάρχει πάντα και το mail μου για αυτά. θα το βρω πρωί πρωί με την δροσουλα που θα ξυπνήσω για να μου φτιάξει το κέφι.

Αντε και καληνύχτα σε όλους.

Τετ Μαϊ 03, 01:11:53 πμ 2006  
mickey said...

Ρε ζεύγος, τι πετάγεστε σαν την πο*δή; Μου χαλάσατε το δωράκι στη "δικιά μου" Houlia.

Δεν πειράζει μωράκι μου. Έκανες σεφτέ και τρακοσάρα σε αυτό το "επετειακό" post. Έχεις καιρό να κάνεις και τα άλλα - αν και τον πόντικα, κανείς δε θα τον φτάσει ;)

Λοιπόν, τώρα που μοιράσαμε αγάπες και λουλούδια, σας καληνυχτώ όλους. Να 'στε πάντα καλά!

Τετ Μαϊ 03, 01:12:03 πμ 2006  
bongo said...

This post has been removed by the author.

Τετ Μαϊ 03, 01:13:04 πμ 2006  
sizenagir said...

glenn, mickey και aphrodite.

Θα προτιμούσα κάποιον που θα ερχόταν θα έβριζε κ.λ.π. και στο τέλος θα εφευγε, παρά εσάς που σχεδόν δεν λέτε ποτέ τίποτα.
Και αυτά τα λίγα που λέτε τα κρύβετε με την αντιπαθητική και υπεροπτική διάθεση που σέρνετε.

Καλή σας νύχτα!

Τετ Μαϊ 03, 01:16:58 πμ 2006  
sizenagir said...

debby said:
Σου είπε κανείς ότι τα ζώδια δεν έχει να κάνουν με τους πλανήτες????

Όχι δεν υποστήριξα κάτι τέτοιο.

Debby said:
Γιατί αν σε ενδιαφέρει το προφανές δεν είναι τόπος να τα πούμε εδώ.

Ποιό είναι το προφανές?

Τετ Μαϊ 03, 01:23:15 πμ 2006  
aggelos-x-aggelos said...

@glenn

Πολύ με συγκίνησες που θυμόσουν το comment μου και την απάντηση του ΝΔ. Σήμερα όμως δεν έχω καταθλιπτική διάθεση και, μιας και έχουν ειπωθεί πολλά για το θέμα θα προσθέσω μόνο ένα ανεκδοτάκι 2 γραμμών:

Κάποτε ήμουν σχιζοφρενής.
Αλλά τώρα είμαστε και οι δύο καλά!

Τετ Μαϊ 03, 01:26:07 πμ 2006  
Houlia said...

Βρε Ποντυρε...με συγκίνησες πάλι!
δώσε μια αγκαλίτσα στη γιαγιάκα σου κι από μένα:)(νέο ειδύλλιο)
Άσε, καλύτερα μη κολλήσουμε και καμιά γριππούλα με την αριθμολαγνεία (που ισχυρίζεσαι ότι γλίτωσες). Τώρα προσπαθείς να μαστουρώσεις κι εμένα!...Τι θα σε κάνουμε? Που θα σε κρύψουμε?

Τετ Μαϊ 03, 01:26:22 πμ 2006  
BadlyDrawnBoy said...

Τις ψυχοπνευματικές ασθένειες τις προκαλούν οι ασχημές αναμνήσεις και το κακό κάρμα.


Ο πόντικας, που είναι τεχνολάγνος, θα συμφωνήσει μαζί μου ότι η καλύτερη θεραπεία είναι το σβήσιμο της «δυσάρεστης» μνήμης

Και για αυτό προτείνω το

Eternal Sunshine of the Spotless Mind




Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα «εγγράμματα» των σαιεντολόγων εδω


Published in 1950, Dianetics maintained that the source of mental and physical illness could be traced back to psychic scars called "engrams" that were rooted in early, even prenatal, experiences, and remained locked in a person's subconscious, or "reactive mind." To rid oneself of the reactive mind, a process known as going "Clear," Dianetics, and later Scientology, preached a regressive-therapy technique called auditing, which involves re-experiencing incidents in one's past life in order to erase their engrams.



Στην προηγούμενη ζωή του, τί να ήταν ο mickey αραγε;

Τετ Μαϊ 03, 01:31:04 πμ 2006  
aphrodite said...

@aggelos,

Roses are red,
Violets are blue,
I'm a schizophrenic,
and so... am I!

Bill Murray (δεν θυμάμαι τίτλο ταινίας)

(Και μην αρπαχτεί κανείς, εδώ έχουμε πει σημεία και τέρατα για όλους!)...

Τετ Μαϊ 03, 01:33:19 πμ 2006  
BadlyDrawnBoy said...

ici

Τετ Μαϊ 03, 01:33:58 πμ 2006  
Debby said...

sizenagir said...
Ποιό είναι το προφανές?

Το προφανές αγαπητέ μου είναι αυτό που με ρώτησες.

εσένα ποιά ανάγκη σε κάνεις να πιστεύεις στα ζώδια?

Σου απαντώ και συνεχίζεις το ίδιο βιολί

σε ρώτησα αν πιστεύεις στα ζώδια.

για να καταλήξεις εντελει να μου πεις ήμαρτον που στην ηλικία μας υπάρχουν άνθρωποι που πιστευουν στα ζώδια.

Και εδώ πλέον ταιριάζει το γούστο μου καπέλο μου.
Καλό σου βράδυ.

Τετ Μαϊ 03, 01:34:12 πμ 2006  
the resident said...

ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΔΙΑ http://www.ndimou.gr/newsarticle_gr.asp?news_id=23

Και Γ. ΠΙΝΤΕΡΗΣ ΕΝΑΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΤΗΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Τετ Μαϊ 03, 01:40:47 πμ 2006  
BadlyDrawnBoy said...

This post has been removed by the author.

Τετ Μαϊ 03, 01:48:04 πμ 2006  
sizenagir said...

Ζώδια , μάτι, πίστη , κάρμα ,...

Πριν από λίγο μιλούσατε για ορθολογισμό!
Αυτό κι αν είναι αντικείμενο ψυχανάλυσης!

To debby:

Τα ζώδια είναι αστρικοί σχηματισμοί, επηρεάζουν όσο κάθε τι άλλο τον άνθρωπο, αλλά κανείς στον κόσμο δεν έχει κάνει έρευνα για να αποδείξει με στοιχεία ότι επειδή γεννήθηκα στις 27 Απρίλη θα είμαι έτσι, αλλιώς και αλλιώτικα. Κάντε την έρευνα παρουσιάστε τα στοιχεία και κριθείτε!
Όλα τα άλλα είναι για τους αφελείς.
Για αυτό παραπέμπω στην εκπληκτική ταινία με την Γεωργία Βασιλειάδου (με την ξεματιάστρα εννοώ). Δυστυχώς πάντα επίκαιρη!

Τετ Μαϊ 03, 01:50:30 πμ 2006  
Debby said...

@the resident
Αν δεις απο την αρχή την στιχομυθία που εξελίχθηκε θα καταλάβεις με πόσο άσχετο τρόπο έφτασε η συζήτηση στα ζώδια.
Ο άνθρωπος ήθελε να την πει και βρήκε πάτημα.
Οπως και να έχει εδώ θα πω την άποψη μου για αυτά και ας μην είναι το θέμα σχετικό καθόλου.
Δεν διαβάζω ωροσκόπια ούτε πιστευω ότι μπορεί κανείς μέσω των άστρων και των πλανητών να προβλέψει τίποτα.
Πιστευω όμως ότι η θέση των πλανητών κάπως μας επηρεάζει όταν γεννιόμαστε. Οπως και όταν έχουμε πανσέληνο σεληνιαζόμαστε.
Οχι όμως να προβλέπουμε και το μέλλον μας.

Τετ Μαϊ 03, 01:53:53 πμ 2006  
aphrodite said...

BDB

ΣΒΗΣΤΟ!

Και μη σχολιάσει κανείς σας παρακαλώ, κάναμε πλακίτσες, αλλά αυτό παραπάει, είπαμε, θα το κλείσει!

Τετ Μαϊ 03, 01:54:03 πμ 2006  
Debby said...

@sizenagir
Αγαπητέ μου, το ζώδιο στο προφίλ βγαίνει μόνο που θα βάλει κάποιος την ημερομηνία γέννησης του. Θέλω να φαίνεται η ηλικία μου.
ΔΕΝ ΕΠΕΛΕΞΑ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΩ!!!!!!
Από εκεί μέχρι το να με βάλεις να σου παρουσιάσω στοιχεία για το πως επηρεάζουν οι πλανήτες τις ζωές μας μεσολαβεί το χάος!!!

Τετ Μαϊ 03, 02:01:54 πμ 2006  
Non Private Life said...

Το κείμενο σας μου θύμισε μια τρελή έκλαμψη του Cioran:

" Επειδή δεν κατάλαβα ποτέ τι ψάχνω σε αυτόν τον κόσμο, περιμένω πάντα αυτόν που θα μπορέσει να μου πει τι ψάχνει εκείνος".

Τετ Μαϊ 03, 02:12:28 πμ 2006  
mickey said...

Debby said:
Λες να γυρνάνε οι πλανήτες όλοι γύρω μας και να μην μας επηρεάζουν στο ελάχιστο????

Sizenagir said:
εγώ δεν σε ρώτησα αν πιστεύεις ότι οι πλανήτες επηρεάζουν τον ανθρωπο,(σαφέστατα και τον επηρεάζουν)

σε ρώτησα αν πιστεύεις στα ζώδια.
Θεωρώ ότι υπάρχει τεράστια διαφορά και θα μπορούσα να στην αναφέρω.


Ανοίξτε και κανένα βιβλίο από τα μαθητικά σας χρόνια, να δείτε τι επίδραση μπορεί να έχει ένα σώμα μάζας M σε απόσταση R και θα καταλάβετε ότι περισσότερο σας επηρεάζει το παρκαρισμένο σας αυτοκίνητο, παρά οι πλανήτες που ...γυρνάνε γύρω σας. Για του λόγου το αληθές, η επίδραση ενός αυτοκινήτου που ζυγίζει ένα τόνο και απέχει μισό μέτρο από μας είναι μεγαλύτερη από εκείνη της Αφροδίτης - του πλανήτη εννοώ, όχι της ...γυναίκας του αστροναύτη :)

Η επίδραση του Άρη (όχι του Βελουχιώτη) είναι είκοσι φορές μικρότερη. Και υπολόγισα με τις πιο κοντινές δυνατές αποστάσεις. Έλεος πια με αυτές τις ...να μην πω! Τουλάχιστον αντί για πλανήτες και ζώδια, παραδεχτείτε την επίδραση μιας Porsche στη ζωή μας :))

Και ο Sizenagir μας πουλάει και πνεύμα από πάνω! Μάλιστα θεωρεί ότι οι πλανήτες ναι μεν μας επηρεάζουν, αλλά δε συμβαίνει το ίδιο και με τα ζώδια. Πάντα στο πνεύμα του ...σημερινού post :))

Εξηγήσεις για όσους το ψάχνουν:
Η Σελήνη ασκεί παλιρροϊκές επιδράσεις στη Γη (είναι αρκετά κοντά), όπως συμβαίνει με τις θάλασσες και ενδεχομένως και με μας. Η επίδραση της σε κάποιους ζωντανούς οργανισμούς (όπως και του Ήλιου) έχουν να κάνουν κυρίως με άλλα πράγματα (φως, ενέργεια, εναλλαγή ημέρας-νύχτας κλπ). Κι εμείς επηρεαζόμαστε ψυχολογικά και αλλιώς (καμιά σχέση με προγνώσεις).

Η επίδραση των πλανητών είναι μηδαμινή σε σχέση με άλλα αντικείμενα που μας περιβάλλουν, όπως είπα. Οι τροχιές των πλανητών βεβαίως αλληλοεπηρεάζονται, αλλά αυτό είναι άλλο πράγμα από την επίδρασή τους στον ΚΑΘΕΝΑ μας. Δε θα κάτσω να κάνω και σεμινάριο βεβαίως, όποιος θέλει ας το ψάξει. Στον 21ο αιώνα ζούμε!

Νίκο, ως γνήσιος προβοκάστορ, ρίξε post για τα ζώδια και θα γίνει χαμός! Επιτέλους, κάποιος πρέπει να τα πει ανοιχτά, χωρίς να φοβάται μήπως στεναχωρήσει κάποιους ;)

Υ.Γ. Ήθελα να κλείσω με αγάπες και λουλούδια, αλλά φαίνεται πως είμαι καταδικασμένος να παραμείνω για πάντα ...βρωμοπόντικας :(

Τετ Μαϊ 03, 02:15:36 πμ 2006  
aphrodite said...

@mickey,

Αν η γυναίκα του αστροναύτη πάντως γεννήσει τίποτε... δίδυμα alien, δύσκολα τα πράγματα στο μπλογκ!
:-)

Τετ Μαϊ 03, 02:23:33 πμ 2006  
andy dufresne said...

ΕΦΤΙΑΞΑ ΤΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΜΟΥ, ΓΑΜΩ ΤΗ ΔΙΣΚΟΘΗΚΗ ΜΟΥ!

Κάνει μία από τις δυσκολότερες δουλειές που υπάρχουν.
Κριτική νέων δίσκων.
Δυσκολία πρώτη, να εντοπίσεις τους καλούς δίσκους από μία στοίβα εκατοντάδων άγνωστων και γνωστών καλλιτεχνών.
Δυσκολία δεύτερη, όταν το κάνεις κάθε μήνα, σε 6 μήνες βαράς ενέσεις.

Δυσκολία τρίτη και φαρμακερή, πώς είναι δυνατόν να περιγράψεις τη μουσική;;;

Υπάρχουν εκατομμύρια μουσικογραφιάδες στον πλανήτη,
αυτοί που «το’ χουν» μετριούνται στα δάχτυλα ενός χεριού.
Με 80 λέξεις να δώσεις στον άλλο να καταλάβει τι πρόκειται να αισθανθεί!
Κάτι σαν να μεταφράζεις ποίηση.

Ο φίλος μου ο Αλέξης είναι απ’ αυτούς που το ’χει το χάρισμα -
δεν το θεωρώ τυχαίο.
Έχει μουσική παιδεία, ανοιχτό μυαλό, τελειομανία και κυρίως, αυτή τη δυνατότητα του καλλιτέχνη να μπορεί να χωρέσει 10 νοήματα και 10 εικόνες σε 5 λέξεις.

Πολύ ισορροπημένος άνθρωπος, ολιγαρκής, μοντέρνος, εξαιρετικά μορφωμένος αν και κακός μαθητής στο σχολείο, με γερά θεμελιωμένο σύστημα αξιών, το ’χει γκρεμίσει αρκετές φορές και κάθε φορά που το ξανάχτισε το ’φτιαχνε στερεότερο.

Παντρεμένος, χαλαρός, ήρεμος, γαλήνιος κι ευτυχής, με κορόιδευε για το άγχος μου, με μόνιμη διάθεση για πλάκα, όχι από εκείνους που την ξεκινάνε, αλλά απ’ αυτούς που τη συνεχίζουν, με γέλιο σαν του κινηματογραφικού Amadeus, ένα μεγάλο παιδί.

Δεν τον θυμάμαι ποτέ στεναχωρημένο, θλιμμένο, μελαγχολικό.
Το σχεδόν αντίθετό μου δηλαδή, ίσως γι’ αυτό γίναμε φίλοι.
Ζήλευα την αταραξία του, το σπίτι του λιτό σαν πιθάρι,
Διογένη τον ανέβαζα, «έξυπνο παιδί, χαρά γεμάτο» τον κατέβαζα.

Πριν μερικά χρόνια, ξαφνικά, χωρίς προφανή λόγο και αιτία, χτύπησε την πόρτα του σπιτιού του ένα πρόβλημα.
Μεγάλο.

Δεν μπορούσε να κοιμηθεί.

Μία μέρα, δύο μέρες, θα περάσει που θα πάει.
Τρίτη μέρα, μια βδομάδα, δυο βδομάδες.
Ούτε πέντε λεπτά ύπνος σε δυο βδομάδες!

Μόλις σκοτείνιαζε άρχιζε η μάχη.
Πάλευε με ένα μαξιλάρι, με δύο μαξιλάρια, με κανένα μαξιλάρι, ανάσκελα, μπρούμυτα, δεξιά, αριστερά, στον καναπέ, στο πάτωμα
πουθενά δεν υπήρχε λίγος ύπνος γι’ αυτόν.
Δοκίμασε τηλεόραση, video, έβαλε δορυφορική, σέρφαρε στο δίκτυο, μέτραγε προβατάκια, διάβαζε βιβλία, άκουγε μουσική, έκανε γυμναστική, έπινε αλκοόλ, έβγαινε βόλτες, ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί – τίποτα.

Πήγε σε γιατρό, του ΄δωσε χάπια.
Κοιμήθηκε κάνα δυο μέρες, ξανά γαρίδα το μάτι.
Ξανά στο γιατρό, πιο βαριά χάπια.
Ξανακοιμήθηκε δυο μέρες και πάλι απ’ την αρχή.
Έκανε ιατρικές εξετάσεις, δε βρέθηκε τίποτα.

Δεν είχε καμιά στεναχώρια, δεν του ’φταιγε κανείς, ήταν ακόμα ερωτευμένος με τη γυναίκα του, δεν είχε τάσεις φυγής, δεν ήθελε να αλλάξει τίποτα.
Κανείς δεν μπορούσε να τον βοηθήσει.

Εν τω μεταξύ πέρασαν δυο μήνες, ο Αλέξης είχε γίνει ζωντανός-νεκρός, ζόμπι κανονικό.
Αν δεν τον ήξερα καλά, θα έλεγα ότι έχει κυλήσει στην πρέζα.
Κατακόκκινα μάτια κυρτά, καρφωμένα στο πουθενά, ρυτιδιασμένο πρόσωπο γκρι-μελιτζανί, πρηξίματα στα άκρα, πόνοι σ’ όλο το σώμα.
Κοιμόταν όρθιος για λίγα δευτερόλεπτα στη δουλειά, στο δρόμο, με παρέα.

Τη μέρα έψαχνε για τη λύση, τα βράδια ψαχνόταν για τη λύτρωση,
μα του κάκου.

Οι μήνες περνούσαν κι ο Μορφέας δεν έλεγε να τον επισκεφθεί.
Με τσαλαπατημένο ηθικό, εξαντλημένος ψυχικά, σωματικό ράκος,
άρχισε να σκέφτεται ότι μετράει μέρες.

«Έφτιαξα τη διαθήκη μου, γαμώ τη δισκοθήκη μου» έλεγε
και φαινόταν να τον απασχολεί για πρώτη φορά το μεγάλο ταξίδι.

Έξι μήνες ξάγρυπνος, έπιασε πάτο.

Εγκατέλειψε κάθε προσπάθεια να κοιμηθεί.
«Όσο μου μένει να ζήσω, θα ζήσω σα ζόμπι, 24 ώρες το 24ωρο».
Παραδέχθηκε την ήττα του και περίμενε στωικά το μαύρο ιππότη με τη ρομφαία.

Άρχισε να κάνει δουλειές, σχέδια και όνειρα για τη νύχτα του, αγόρασε 24ωρη agenda,
κατάφερε να το δει θετικά.
Αφού σε λίγο δεν θα ζω, ας το χαρώ όσο μπορώ.

Θα φτιάξω το καφεδάκι μου στις 3 το πρωί,
θα πιω το τσαγάκι μου στις 5,
τη μπυρίτσα μου στις 7,
καφεδάκι στις 9
και πάει λέγοντας (ή μάλλον πίνοντας).

«Θα κάνω όσα δεν προλαβαίνω να κάνω τόσα χρόνια,
πόσα βιβλία, πόσα site, πόσες ταινίες, πόσες μουσικές μου χρωστάω;

«Η αϋπνία είναι σαν το βιασμό» σκέφτηκε
«αν δεν μπορείς να τον αποφύγεις, απόλαυσέ τον».


Το δεύτερο βράδυ τον πήρε ο ύπνος.

Κοιμήθηκε γλυκά και το επόμενο βράδυ και το μεθεπόμενο και το επόμενο απ’ το μεθεπόμενο.

Και κοιμάται ακόμα…

Τετ Μαϊ 03, 02:40:34 πμ 2006  
aphrodite said...

ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΜΑΣ,
ΡΙΧΤΑ ΜΑΣ ΑΝΤΥ, ΡΙΧΤΑ ΜΑΣ!

(Ακόμη ξύπνιος? Κάτσε να βγάλω το σεντονάκι να σε σκεπάσω - άτιμε, θα μου κλέψεις την παράσταση πάλι...)

Τετ Μαϊ 03, 02:59:53 πμ 2006  
aphrodite said...

Τι παράκρουση και τούτη... η ζωή του το τελευταίο τρίμηνο ήταν ένας αχταρμάς από ταξίδια, γραφειοκρατίες, ταλαιπωρίες, ξαγρύπνιες, ανθρώπους να ζητούν βοήθεια, να πεθαίνουν δίπλα του, παιδάκια να τα βλέπεις και να σπαράζει η ψυχή σου, αντάρτες, μπλόκα, ακαταλαβίστικες γλώσσες, βρώμα, σκόνη... Και μετά στο καπάκι καλοζωϊσμένους, καθημερινούς ανθρώπους, κίνηση, καυσέριο, γείτονες, απεργίες, σκουπίδια, καφετέριες, μαγαζιά, τα χιλιάδες μικροπροβλήματα που σπάνε τα νεύρα έτσι και τ’αφήσεις...

Αν είσαι ακόμη στο προηγούμενο mode, των γιατρών χωρίς... όρια, η Αθήνα σου φαίνεται ζούγλα κακοφορμισμένης αναρχίας στην αρχή, χυδαία επίπεδης ζωής μετά, και αποχαυνωτικός παράδεισος λίγες μέρες αργότερα... Το ανάποδο ήταν πάντοτε το πιο άγριο, ν’αφήνει το σπίτι, τη γυναίκα του (νιόπαντρος με τη Λένα, πώς τον άντεχε!) και τη ζωή του, για μια παρένθεση που δεν ήξερε ποτέ πού θα τον βγάλει, να κλαίει και να βρίζει για τα τόσα που τους έλειπαν κάθε στιγμή και για όλους αυτούς που στήνονταν στην ουρά απλώς για να τους δουν από κοντά, να νοιώσουν για λίγο ότι κάποιος τους νοιάζεται, ακόμη κι όταν δεν μπορούν να τους κάνουν και πολλά...

Και δως του να τρίβει τις κάψουλες στα ποδαράκια των μωρών, να περνάει αντιβιώσεις και να δίνει ζαχαρόνερα γαι την αφυδάτωση και αν ήταν τυχεροί όλοι τους, και κάνα τετράδιο, μολύβι ή έστω πλαστικό κυπελλάκι... Παιδιά, πλάσματα ζωντανά, αθώα μουτράκια που πεθαίνουν στον πλανήτη του 06 από ασιτία και μολυσμένο νερό, πριν καν τα θερίσει το AIDS, να λες πάει, το χάνω, πού είναι το delete, πώς θα ζήσω εγώ μ’αυτές τις εικόνες? Πώς?... Αν γυρίσεις στα καλά σου, με όλα, χέρια, πόδια, βασικά ζωντανός για να έχεις κι ανησυχίες κιόλας...

Α, τέλεια, μόλις βρήκε παρκάρισμα έξω ακριβώς από το Φυστίκειον, μωρέ το αφήνει στην ψύχρα και βγαίνει, (τι γρήγορα που μπαίνει κανείς στο mode της καλοπέρασης!) , δε μπορεί, έχει το ιατρικό σήμα, ένα παλιό μικρό είναι, θα τον γράψουν? Μπααα- είχε πρεμούρα, δε μπορούσε παλι να αργήσει στο πρωϊνό μήτινγκ με τον Μεγάλο... Είχε – δεν είχε πέντε μέρες που γύρισε πάλι από την τελευταία αποστολή, αυτή τη φορά λίγο καλύτερα τα πράγματα, μια που είχαν σχετική προστασία από διεθνή οργανιστμό κι έτσι η χούντα δεν τους έφερε πολλά εμπόδια, αν εξαιρέσεις ότι τους πήραν τα πιο καλά φάρμακα με το που μπήκαν στο κρατίδιο... Πάλι καλά όμως, κάτι έκαναν, και τώρα πίσω, πώς να συνηθίσει πάλι, η γυναίκα του κάθε φορά τραβούσε των παθών της τον τάραχο μέχρι να συνέλθει – «εντάξει» του έλεγε, «για όλους εσύ, για μένα ποιός?» Το «πού είσαι?» βλέμμα της, «ως πότε εγώ χωρίς?» στο κινητό του...

Ετσι και σήμερα, κοιμήθηκε μόλις 2 ώρες πριν το μήτινγκ, πώς να καθαρίσει το μυαλό του, ολόκληρο κοκταίηλ (τα καλά του επαγγέλματος) για να ξεκινήσει με τα «παιδιά», αυτά τα μεγάλα τα παιδιά, στο Φυστίκειο... Ωραία, κάτσε να μπω να κάτσω δίπλα στον Επιμελητή Α, αχρειάστος νά’ναι (γαμώ το φελέκι του γαμώ, κι αυτός καπνίζει?)

Τετ Μαϊ 03, 04:47:31 πμ 2006  
aphrodite said...

Το γραφείο του Διεθυντή-Αρχικούκου ήταν στη μια άκρη του δωματίου, και μπροστά, σε σχήμα «Π», καμμιά 20-αριά καρέκλες για να μπορούν να κάθονται όλοι, υποδιεθυντές ψυχίατροι & νευρολόγοι, σκέτοι γιατροί, ασκούμενοι γιατροί, νοσοκόμες, φοιτητές ψυχολογίας (και λοιπών κοινωνικών επιστημών...) κι ένα τσούρμο εθελοντές, τους οποίους τους αντιμετώπιζαν σαν τους χαμάληδες της ιστορίας, φέρε το ιστορικό, πήγαινέ τον για εξετάσεις, κράτα τον μέχρι νά’ρθει ο πατέρας του να τον πάρει, κάτσε πληκτρολόγησε εργασίες, παρουσιάσεις, την αλληλογραφία του Αρχι-κούκου (χτές άκουσε μπαΐλντισμένο ψαρόνι να παραπονιέται γιατί τον έχει πρήξει με την αλληλογραφία του, έστελνε λέει αιτήσεις να πάει το βούρλο η κόρη του Λονδίνο για ιατρική, με main point «θα είναι η τρίτη γενιά γιατρών στην οικογένεια!»... Εμ ποιός θα το έπαιρνε το μαγαζί? )

Χτες μόλις που καταλάβαινε πώς δούλευε το σύστημα, καλά προχτές ίσα που συστήθηκε στους συναδέλφους, του έδειξαν λίγο τα κατατόπια, και μετά έπιασαν τους καφέδες απέναντι... Σημερα θα το έβλεπε να ξεδιπλώνεται σε όλη του την παράνοια: οι ασθενείς «μέσα» ξυπνούν χαράματα, κι ως τις 9:00 πρέπει να έχουν φάει, ντυθεί & ετοιμαστεί (επίσης να έχουν κάνει τις ιατρικές εξετάσεις τους όσοι έχουν σειρά, στο διπλανό κτήριο) για το «πρόγραμμα» δραστηριοτήτων, εργαστηρίων, παιχνιδιών και προσωπικών συνεντεύξεων, στο οποίο συμμετέχουν και οι ασθενείς «απ’έξω», που έρχονται για λίγες μόνον ώρες, ίσα-ίσα για να κάνουν το «πρόγραμμα», να συνεντευξιαστούν, να φάνε μεσημεριανό όλοι μαζί και να πάνε σπίτια τους στις 3:00 που τελειώνει το... πρωινάδικο.

Οι «μέσα» τότε το ρίχνουν στην τηλεόραση, κάποιες φορές και σε κάποιο παιχνίδι για λίγο, αλλά κυρίως βαρεμάρα.. Η απάθεια από τα φάρμακα και το αυξανόμενο βάρος τους ήταν ένδειξη ότι πάνε καλύτερα, πιο μαντρωμένοι, ποι ήσυχοι, πιο καλόβολοι, όλα το erase. Τού’λεγαν συνάδελφοι πως έρχονταν γιορτές και ήταν στα αζήτητα (καλά, σκέφτεται ο Γεράσιμος, εδώ ακόμη κι εγώ ήμουν στα αζήτητα στη Ρουμανία, φοιτητάκος με μηδέν συνάλλαγμα, πώς να έκανα διακοπές στην Ελλάδα με τους συμφοιτητές, ούτε στην Καβάλα να δω τους γονείς μου δε μπορούσα...). Η μόνη τους διασκέδαση, οι ώρες αυτές με τους απ’έξω, οι επισκέπτες (ακόμη και βαρεμένοι) στον μικρόκοσμό τους. Το σινεμά τους...

Το πώς τώρα το να λένε οι «μέσα»-«έξω» άνθρωποι αυτοί τάδε – με - τάδε ώρα τον πόνο τους σε καμιά 20αριά ξένους, οι οποίοι εναλλάσσονταν κιόλας, ήταν καλή ιδέα... δεν το γνώριζε. Στη γυναίκα σου μπορστά γδύνεσαι. Στον γιατρό σου μπροστά γδύνεσαι. Και στους δύο μπροστά γδύνεσαι? Ε, πόσο μάλλον εδώ... Και η «δυναμική» της ομάδας και οι προσπάθειες σταθεροποίησης του ασθενούς που έπεφταν στο κενό, με κάθε κόμπιασμα και ντροπή του σ’αυτά τα μήτινγκς, δεν ήταν παρά μια ακόμη ιδέα να καλύπτουν τα νώτα τους οι ντοτόροι και να παίρνουν κονδύλια οι τσηφς, έλεγαν οι «παλιοί».

Το γραφείο του Διευθυντή-Αρχικούκου ήταν τίγκα, είκοσι-τόσοι άνθρωποι μέσα, πάνω από τους μισούς να καπνίζουν και να σβήνουν τα τσιγάρα τους στον καφέ τους μέσα, κινητά να βαράνε, δυό εθελόντριες φοιτήτριες με το μίνι στις αμυγδαλές « χαχαχά» & « χουχουχού», guest ο Αμερικανόφερτος καθηγητής με το λοβοτομημένο βλέμμα και δυό... τραυματιοφορείς που βαριόντουσαν δίπλα κι ήρθαν για χαβαλέ.... Απαρτία και παραπάνω, και στέλνει ο Δ.Α. έναν παρατρεχάμενό του ειδικευόμενο, να φωνάξει τον Γ. (με τις τραγουδιάρες φωνές στο μυαλό).

Τετ Μαϊ 03, 04:48:20 πμ 2006  
aphrodite said...

Και μπαίνει ένα δίμετρο παλληκάρι (που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι στην κλίκα του Παγκρατίου με τα μοντέλλα εκείνου του ...μχχ... με την Εβαντζελίστα μωρέ), και τον καθίζει στην κεντρική καρέκλα, έλεος! Για να αρχίσει η συνέντυξη. ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ 22 ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΞΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΥΤΟ !

(Πιο πολύ τραγικό ή πιο πολύ γελοίο?)

Να δω τουλάχιστον πώς κάνει διάγνωση προόδου ο Δ.Α. σκέφτηκε ο Γεράσιμος, κάοντας μια νοερή σημείωση να μιλήσει σε κάποιον γι’αυτό... Ο επόμενος μονόλογος δεν ήταν δυνατόν να έχει διαδραματιστεί, αλλά τελικά ήταν η κασέτα-έτοιμες λύσεις , που θα την άκουγε ξανά και ξανά σ’ετούτη τη.. μη-μπανανιασμένη χώρα! Ιδού και το ανήκουστο (Μονόλογος του Δ.Α. με το εκτενές ιστορικό του παιδιού μπροστά κλειστό):

«Λοιπόν, καλημέρα σου Γ. Πώωωως πας?» (χωρίς να περιμένει απάντηση) «Ωραία, καλά, για πες μας, ακούς ακόμη τις φωνές?» (ψελλίζει ένα Χμ, όοοχι ακριβώς..») «Α, δηλαδή επιμένουν ακόμη, ε? Αυτό θες να πεις, έχεις καμμιά παρενέργεια από τα φάρμακα παιδί μου?» « Εεεεε...» «Τίποτε σοβαρό λοιπόν, έχεις κάποιο παράπονο εδώ μέσα? Οχι, ωραία, πήγαινε τώρα, θα σε δούμε μετά...». Κι αμέσως, γυρνάει στον τσηφ γιατρό «Ποσο του δίνουμε είπες, 1? Κά’ντο 2 και αντί 1-1-1, καντο 1-0-1, συμφωνείς? Μπα, να το αφήσουμε για κάνα μήνα ακόμη, μην τον αλλάξουμε και απορρυθμιστεί, άντε, καλά, να σου την κάνω τη χάρη που σήμερα ήρθες με καριόκες για το γιο σου!»...

Και μετά τον Γ., ο Η., η Κ., η Σ., η Ε., ο Ο., ο Χ., και και και και, να κομπλάρουν μπαίνοντας στο γραφείο μπροστα σε τόσους, και ερωτόμενοι κάθε φορα... τον μονόλογο!...

Καποιοι ψυχίατροι σίγουρα τους νοιάζονταν στην αρχή, κάποιοι ίσως το βλέπουν ακόμη σαν λειτούργημα, οι περισσότεροι πάντως άκουγε ότι «τσιμπούσαν» πελατεία επό κει μέσα, ολόκληρη την οικογένεια του ασθενούς, για παρατεταμένα οικογενειακά ιστορικά & σειρές ατελείωτες επισκέψεων..

Κόιταξε το ρολόι του – τι έκανε αντιπροχτές τέτοια ώρα? Δε θυμάται τι ακριβώς, θυμάται όμως όταν κατάφερε να βρει φλέβα σ’ένα μωράκι, που το΄χαν ξεγράψει κι οι γονείς του ακόμη, το είχαν σχεδόν άψυχο, παραιτημένοι, παρατημένοι, η απόλυτη «πατητή» σε άνθρωπο – στον ίδιο πλανήτη ζουμε? Πώς θα πάω να κοιμηθώ στα σεντόνια μου και να τρώω μπριζόλες όταν γίνεται αυτή η σφαγή...

Φωνές, χαλασμός κυρίου στην είσοδο, πετάγονται όλοι από το γραφείο, ένας πατέρας έφερνε την κόρη του, ένα πάνγλυκο κορίτσι 14-15, σέρνοντας την από τα μαλλιά, «άμα ξανάρθεις σπίτι στα κρυφά, άμα το ξανασκάσεις από δω μέσα, θα σου κόψω το λαρύγγι, μουρλέγγω ε μουρλέγγω !» (Ποιος ήθελε ψυχιατρείο? Ας την κρατούσαν την κοπελλίτσα να γλυτώσει από το ζώο! Πηγαν να τη μαζέψουν, τη φόρα όμως του την έκοψε ένας άλλος ασθενής που τον έπιασε από το μανίκι να του δείξει την «ψώρα» του (που είχε πάνω του δλδ.) και να του αραδιάσει τα προβλήματα όπου του εμπιστεύονταν οι φίλοι του από 3 πομπούς (που δεν είχε πάνω του) –μέχρι να την φτάσει, την είχαν ήδη πάρει για τα γραφειοκρατικά...

Γυρισε να βρει κανα συνάδελφο να τα πουν λιγουλάκι, έναν μάλιστα που είχε ακούσει ότι έκανε και παράλληλες σπουδές θεολογίας (ή καλός θα ήταν ή ψώνιο, πάντως μια εναλλακτική να περάσει η ώρα ώσπου να πάει αμφιθέατρο) και χτύπησε το κινητό. Τι με θέλει πάλι η Λένα?
«Γεράσιμε, έλα γρήγορα, η μάμα σου...»

Τετ Μαϊ 03, 04:49:16 πμ 2006  
aphrodite said...

Τέλος ανάνηψης.
Τάλος γενικά.
Αυλάια. Τέρμα. Game Over!
Ποτέ, που θα κρατήσει για πάντα...

Τέλος...

Ηταν στο χειρουργείο μέσα, η ίδια του η μάνα, με την καρδιά της να φαίνεται γλυστερή & ροδοκόκκινη απ’την τομή μέσα. Ανάνηψη των 10 λεπτών τράβηξε για χάρη του 26’. Νυστέρια, απινιδωτές, εκτυφλωτικά φώτα, η καρδιά του έσπασε. Πάντα νόμιζε πώς όταν θα του πέθαιναν οι γονείς θα κατέρρεε από τον πόνο και θα ούρλιαζε ή κάτι τέτοιο... Και τώρα απλώς έσπασε η καρδι΄ατου, βούλιαξε και δεν... Το στήθος του ήταν το απόλυτο κενό, το τίποτα. Κοίταξε γρήγορα-γρήγορα το ταβάνι του χειρουργείου, μήπως φανεί κάτι, δε λένε για τις μεταθανάτιες εμπειρίες, μήπως έβλεπε κάτι περίεργο, κάποιο σημάδι? Δε μπορεί, δεν είχε καρδιά... Πάει!

Μπαφ! Το χτύπημα στον ώμο από τον αποσβωλωμένο καρδιοχειρουργό – «Ελα, πάμε λίγο έξω, να την έτοιμάσουν» ...

Πότε βγήκε, πώς βγήκε, ποιός του μίλαγε, τι έγινε, δεν υπήρξαν γι αυτόν. Τώρα πια ήταν κι ο Γεράσιμός μας ένας από αυτούς... Ενας από τους πονεμένους, τους χαροκαμμένους, που τους χτυπάει ο θάνατος την πόρτα και δεν περιμένει, παίρνει αβέρτα... Δεν ήταν παιδί, το παιδί του, να ουρλιάξει, να σπαράξει, να χτυπηθεί για τ’άδικο, ήταν η μάνα του, η ΜΑΝΑ του, που έτσι έπρεπε να γίνει, πρώτα οι γονείς λέει, αλίμονο αν πρώτα τα παιδιά.... Τίποτε, τίποτε, τώρα ήταν στο κλάμπ των μυημένων στον πόνο και την ευγνωμοσύνη της ζωής μαζί, ήταν ένας από αυτούς... Τώρα καταλάβαινε την παραίτηση αφού σου πεθάνουν δυο, τρεις, πέντε μες την οικογένεια. Καταλάβαινε ότι ήταν και τυχερός που δεν έπρεπε να θάψει με τα χέρια του τα παιδιά του...

Η μάνα του...

Που πας ρε μάνα... γυρνάω τον κόσμο να τους σώζω, κι έσυ μ’αφήνεις? Τι σκατά γιατρός είμαι άν δεν μπορώ να κρατήσω τη ζωή κόντρα στην αρρώστεια, τα ατυχήματα, τις θεομηνίες, τις καταστροφές, τι νοημα έχει να σώζω έναν, όταν δεκάδες πεθαίνουν το επόμενο λεπτό...


Ξαφνικά το Φυστίκειο του φαινόταν Παράδεισος – και ξαφνικά ήθελε να είναι για λίγο ένας απο τους άλλους «εκείνους», τους «μέσα», με το σινεμά τους...

*********************************************

Αφιερωμένο στα 18 παιδιά με τα 23 μυαλά, που οι μέρες τους είναι πιο δύσκολες από τις χειρότερες δικές μας, αλλά και οι ζωές τους πιο λεβεντόκαρδες από τις καλύτερες δικές μας...

Νά’ στε καλα, σας ευχαριστώ για το μάθημα...

Τετ Μαϊ 03, 04:49:55 πμ 2006  
Orestis Eniote said...

Τα πουλιά της δυστυχίας

Μουσική/Στίχοι: Σαββόπουλος Διονύσης


Ξέρω κάτι πουλιά, μαύρα πουλιά
πουλιά πικρά, πουλιά της δυστυχίας

Zουν σε χώρα συμφοράς όπου αρρώστια κυβερνά
αρρώστια, τρόμος, στάχτη

Κι όταν στην πόλη κατεβεί το βράδυ
κι αρχίσει ατέλειωτη η γριά, γριά βροχή
φτάνουν στην πόλη τα πουλιά
στις στέγες στα παράθυρα
κι όνειρα ανθρώπων κλέβουν

Τελειώνει όμως η βραδιά, σκούζουν και κλαίνε
τα πουλιά, βγαίνουν στην εξορία
και η βροχή, καλή γιαγιά, τους ψιχαλίζει
την καρδιά, κομμάτια παραμύθια


Όσα πουλιά κι αν μου χαρί-χαρίσετε
εγώ, εγώ θα φύγω, εγώ θα φύγω πάλι
γιατί αγαπώ κάτι πουλιά
μαύρα πουλιά, πουλιά πικρά
πουλιά της δυστυχίας

Τετ Μαϊ 03, 05:15:25 πμ 2006  
Lefteris Kritikakis said...

Ωραία τα πουλιά. Εδώ έχουμε πολλά βέβαια, μέσα στο δάσος είμαστε, αλλά έχω στήσει κι εγω δυο ταϊστρες και μαζεύω περισσότερα

Λευτέρης

Τετ Μαϊ 03, 05:34:24 πμ 2006  
ο παλαιός των ημερών said...

This post has been removed by a blog administrator.

Τετ Μαϊ 03, 05:54:50 πμ 2006  
ecoChris said...

This post has been removed by the author.

Τετ Μαϊ 03, 07:26:30 πμ 2006  
ecoChris said...

This post has been removed by the author.

Τετ Μαϊ 03, 07:29:32 πμ 2006  
ecoChris said...

Τα άγρια ζώα και πουλιά που ζούν στη φύση δεν έχουν παραπάνω από 5 ασθένειες.

Ο άνθρωπος που τωρα πια ζει εντελώς αφύσικα έχει 1000 και πλεον ασθένειες .

Έτσι τον έχουν καταντήσει να είναι εξαρτημένος από χάπια, φάρμακα και εμβόλια,τα οποία προέρχονται όλα από το πετρέλαιο και το μόνο που κάνουν είναι να κρύβουν τα συμπτώματα της ασθένειας και όχι να χτυπούν την αιτία της.

Αλλά όταν κάποιος είναι άρρωστος έχει ανεπάρκεια φαρμάκων;

Σε καμμιά περίπτωση.

Ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών έχει!

Όσο για τις εγχειρήσεις η στατιστική στις ΗΠΑ λέει ότι κατα 80% δεν είναι απαραίτητες.

Τετ Μαϊ 03, 07:31:09 πμ 2006  
MainMenu said...

'Έτσι όπως πάμε θα το δείτε και το πουλάκι'

Θανάσης Βέγγος

Τετ Μαϊ 03, 07:49:43 πμ 2006  
Jacobo said...

Για ψυχασθένειες μιλούσαμε και το blog το βράδυ έγινε φρενοκομείο!

Τετ Μαϊ 03, 08:13:27 πμ 2006  
Nikos Dimou said...

Καλημέρα

Της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελάει.

Η προτελευταία νύχτα ήταν παραγωγική. Η τελευταία ολίγον μπουρδέλο.

Εκτός από το παραδοσιακό πλέον διήγημα της Αφρο και τον Andy.

Μέχρι και αστρολογία μας προέκυψε!

Άντε - καλημέρα. Η νύχτα βγάζει επίσκοπο κι η αυγή μητροπολίτη.

Τετ Μαϊ 03, 08:14:54 πμ 2006  
Nikos Dimou said...

Andy
Κάποια εποχή υπέφερα από αϋπνίες.

Τελικά κατάλαβα ότι τις προκαλούσε ο φόβος της αϋπνίας.

Ήταν η εποχή που κάθε μέρα είχα μία δυσκολη συνάντηση ή παρουσίαση και έπρεπε να είμαι "σε φόρμα".

Το άγχος μήπως δεν κοιμηθώ και άρα δεν είμαι σε φόρμα με έκανε να μην κοιμάμαι.

Μέχρι, όπως την ιστορία σου, να πάρω απόφαση ότι δεν πειράζει κι αν δεν κοιμηθώ...

οπότε κοιμήθηκα.

Τετ Μαϊ 03, 08:50:19 πμ 2006  
Nikos Dimou said...

Ψυχίατρε Α. Κοτανίδη

Μας οφείλετε 1680€ για την διαφήμιση που σας έγινε σε αυτό το blog. (Χρεώνω ένα € κατά κεφαλήν αναγνώστου).

Με εμαιλ θα σας στείλω τον λογαριασμό για να τα καταθέσετε.

Τετ Μαϊ 03, 08:54:31 πμ 2006  
heinz said...

Καλημέρα!

Τετ Μαϊ 03, 08:58:52 πμ 2006  
sizenagir said...

Προς Debby

Ζητώ συγγνώμη.
Δεν γνώριζα ότι βγαίνουν αυτόματα τα ζώδια.
Κάτι με πιάνει όταν ακούω για ζώδια, μάτια κ.λ.π.
Με ενοχλούν αυτοί οι απατεώνες οι οποίοι εκμεταλεύονται την αγωνία των ανθρώπων.

Τετ Μαϊ 03, 09:15:12 πμ 2006  
apousia said...

Καλημέρα σας!
Έξοχο το σχόλιο του andy!
Κι εγώ φοβάμαι πως δεν θα κοιμηθώ και δεν κοιμάμαι.
Μα κι όταν ''το παίρνω απόφαση'',και λέω δεν με νοιάζει,πάλι δεν κοιμάμαι.
Ένας ύπνος μη-ύπνος,και να νομίζεις πως κοιμάσαι,κάθε είκοσι λεπτά,βλέπεις την ώρα στο DVD...

Τετ Μαϊ 03, 09:58:52 πμ 2006  
glenn said...

Κάποτε είχα αϋπνίες. Εκείνες τις μέρες μου γνώρισαν έναν άνθρωπο, δυο τρία χρόνια μεγαλύτερο από μένα. Ήταν αυτό που θα λέγαμε "απλός" άνθρωπος. Του είπα για τις αϋπνίες μου. Μου απαντά: Α, εγώ δεν έχω κανένα τέτοιο πρόβλημα. Απλά πέφτω στο κρεβάτι και κοιμάμαι. Και πως το καταφέρνεις ρε συ; Τίποτε, μου λέει. Όταν βλέπω κρεβάτι με πιάνει υπνηλία. Δεν μου πέρασαν οι αϋπνίες, τότε. Αλλά μου καρφώθηκε η απλότητα και η αμεσότητα της απάντησής του. Όταν βλέπω κρεβάτι με πιάνει υπνηλία.

Τετ Μαϊ 03, 10:13:35 πμ 2006  
gravoura said...

Κήπος το blog του Νίκου Δήμου!
Με λογής λουλούδια χρωματιστά, αρωματικά, όμορφα σαν ποίημα. Ανάμεσά τους λίγα αγριόχορτα, κάποιες τσουκνίδες, αραιά ζιζάνια, μα παραμένει ένας κήπος γεμάτος δροσιά, ποικίλος, να τον "περπατάς" και να νιώθεις ζωντανός.
Εντυπωσιακά τα νούμερα στα σχόλια, το πλήθος των επισκεπτών αλλά και η ποιότητα των απόψεων.
Καθρέπτης της κοινωνίας μας; Μακάρι να ήταν έτσι, "έξω" από τον κήπο, είναι πολύ χειρότερα. Γι' αυτό και είμαστε εδώ, για να ανασαίνουμε πιο ευχάριστα τις ελεύθερες ώρες μας που γίνονται άλλωτε φιλοσοφικά δημιουργικές και άλλωτε αστείες. ΄Ολα τα έχουμε ανάγκη.
Και μας έφυγε και το άγχος της συνέχισης του blog μετά από εκείνη την "ιστορική" πια δέσμευση του οικοδεσπότη πως εδώ θα αφήσει τα κόκαλά του!!! Μετά από πολλές δεκαετίες φυσικά.

Τετ Μαϊ 03, 10:13:59 πμ 2006  
sizenagir said...

Αγαπητέ Mickey

Όταν αντιλέγεις , προσπάθησε τουλάχιστον να έχεις διαβάσει προσεχτικά την άλλη θέση).
Συγκεκριμένα:

Sizenagir said το debby:
εγώ δεν σε ρώτησα αν πιστεύεις ότι οι πλανήτες επηρεάζουν τον ανθρωπο,(σαφέστατα και τον επηρεάζουν)

Εγώ δεν μίλησα για το πόσο επηρεάζουν! Εσύ το έκανες αυτό. Εγώ γράφω πολύ συγκεκριμένα:
Τα ζώδια είναι αστρικοί σχηματισμοί, επηρεάζουν όσο κάθε τι άλλο τον άνθρωπο
Νομίζω ότι είμαι σαφής!

Δεν καταλαβαίνω γιατί προσπάθησες να μου την πείς, αφού είναι σαφές ότι ούτε εσύ πιστεύεις στα ζώδια.
Υποθέτω ότι σε πείραξε κάποιο προηγούμενο σχόλιο μου.
Ξύδι!

Mickey said:
Και ο Sizenagir μας πουλάει και πνεύμα από πάνω!

Το ποιος πουλάει πνεύμα εδώ μέσα ας το κρίνει η ιστορία!

Οι ιστορικοί του μέλλοντος και των κυβερνητικών σκουπιδιών θα αποφανθούν.

Πάλι μας την είπα.

Τετ Μαϊ 03, 10:26:41 πμ 2006  
Anula said...

καλημερα, οσον αφορα την αυπνια, ξεπατωθειτε (γυμναστικη, δουλειες του σπιτιου, περπατημα σε αγνωστη πολη χωρις λεφτα για ταξι) και θα κοιμηθητε οχι με πυτζαμες, αλλα με τα ρουχα σας, δεν θα προλαβετε καν να τα βγαλετε

Τετ Μαϊ 03, 10:38:11 πμ 2006  
Φιντείας...Finteias said...

Σχετικά με τον Βιζυηνό.
Η διάγνωση από το Δρομοκαΐτειο, όπου νοσηλεύτηκε ήταν: Προϊούσα γενική παράλυση. Δείτε τα συγγράμματα όσοι μπορείτε. Είναι γνωστό ότι η σύφιλη ήταν χωρίς θεραπεία εκείνο τον καιρό (ημ. θανάτου: 1896)
Κύριε Δήμου, σύμφωνοι.

Η ταύτιση της ψυχικής νόσου με το χαμηλό IQ είναι απλοϊκή και λανθασμένη. Σχιζοφρενείς μπορεί να έχουν υψηλό IQ και μανιοκαταθλιπτικοί στη φάση της μανίας χαρακτηρίζονται από υπερδραστηριότητα, ακόμα και πνευματική.

Το ότι ένας επιστημονικός τομέας μπορεί να γίνει κάποτε όργανο της εξουσίας, αυτό δεν είναι ούτε καινούριο ούτε το ίδιον της ψυχιατρικής. Ο ίδιος ο Αϊνστάιν είχε πει ότι "αν ήξερα τι θα έκαναν με τη θεωρία μου θα γινόμουν τσαγκάρης".

Το οργανικό υπόβαθρο των ψυχώσεων είναι κάτι που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, χωρίς να έχει αποκαλυφθεί πλήρως. Διαταραχές αφορούν τόσο την παρατήρηση σε μακροσκοπικό επίπεδο (ατροφία του μεσολοβίου, διεύρυνση κοιλιακού συστήματος κ.α.) όσο και σε βιοχημικό (ντοπαμίνη, σεροτονίνη κ.α.)

@ Ι.Σ. Στην καλύτερη περίπτωση αναφέρεστε στον ρωμαιοκαθολικισμό του μεσαίωνα. Τα πράγματα σήμερα δεν είναι έτσι.

@ glenn κράτα την ψυχραιμία σου. Ένας διάλογος είναι. Μην θυσιάζεις ένα καλό περιεχόμενο σε μια κακή βιτρίνα.

@ mickey συγνώμη αν μακρηγόρησα. Άλλσωστε δεν γράφω και τόσο συχνά εδώ.
Καλημέρα σε όλους.

Τετ Μαϊ 03, 10:48:27 πμ 2006  
flying smurf said...

Glenn wrote:
Είπες ιπτάμενο στρούμφ: "Απλά δε καταλαβαίνω γιατί λες ότι όλοι είναι άσχετοι."

Επειδή τα γραπτά μένουν: Πες μου σε παρακαλώ, που ακριβώς το είπα αυτό;

Απαντώ, έστω και καθυστερημένα. Δεν έγραψες κατά λέξη αυτό. Απλά με αυτά που έγραψες και με το ύφος τους, αυτή η εντύπωση μου δημιουργήθηκε. ήταν σου

Mickey wrote: Πριν απευθυνθείτε σε έναν σχολιαστή, κάντε κλικ στο nick του και δείτε αν έχει public profile, blog και email. Στην περίπτωση που δεν έχει είτε blog (με post και comments) είτε email, ΑΓΝΟΕΙΣΤΕ ΤΟΝ. Ακόμα κι αν μιλάει σοβαρά και λογικά ή κάνει φαινομενικά αθώες ερωτήσεις.

Snif, πρέπει να κάνω κάτι και εγώ, γιατί ούτε public profile έχω, ούτε τα λοιπά! Σε λίγο δε θα μου δίνει σημασία κανένας... Άτιμε ποντικέ...

Ευχαριστούμε Αφροδίτη για το κείμενο. Τα εκτυπώνω και τα (ξανα)διαβάζω πριν κοιμηθώ.

Να σας πω, ξέρετε καμία διεύθυνση κανενός on line ψυχίατρου ? :-)

Καλημέρα

Τετ Μαϊ 03, 10:54:44 πμ 2006  
studentPsych said...

Ο ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΥ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕ!!!!!!!!!!


Ε,ΡΕ ΝΙΚΟ ΔΕΝ ΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΡΕΕΕΕΕ!!

ΣΕ ΧΑΙΡΕΤΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ,

ΝΙΚΗΤΑΣ, ΘΡΥΛΕΟΝΤΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ !!!

Μία ερώτηση : στην εκπομπή της Φλέσσα δεν είχες πει ότι είχες πάθει κατάθλιψη;

Τετ Μαϊ 03, 10:59:41 πμ 2006  
BadlyDrawnBoy said...

αν και με καθυστερηση λογω ύπνου, εσβησα το τελευταίο μου σχόλιο για την p... de milo, όπως μου υπέδειξε η αφροδιτη.
Κανω ό,τι μου λέει

δεν ηθελα να θίξω κανέναν...

I was just talkin about art!

Τετ Μαϊ 03, 11:09:25 πμ 2006  
studentPsych said...

Μιckey φίλε γιατί τέτοια κακία ;

Ερώτηση προς τον Μίckey την απάντηση του οποίου και θα πραγματοποιήσω :

ΒΓΑΖΕΙΣ ΓΕΛΙΟ ΜΕ ΤΑ ΓΕΛΙΑ ΜΟΥ;
ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΕΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΘΕΤΙΚΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ;
(πχ καποιος ειχε πει οτι ειχε πολυ χιουμορ η ολη φαση , στο post με θρυλεοντα)

EΠΕΙΔΗ ΣΤΟΧΟΣ ΜΟΥ, ΜΙΧΑΛΗ, ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΕΛΑΜΕ, ΣΕ ΡΩΤΑΩ ΕΥΘΕΩΣ ΚΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ :

ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΓΡΑΨΩ;

ΑΝ ΠΕΙΣ ΝΑΙ , ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ.

Τετ Μαϊ 03, 11:12:53 πμ 2006  
maika said...

Αχ Αφροδίτη!!
πόσοι τελικά Γεράσιμοι έγιναν Αρχικούκοι διευθυντές...πόσα δίμετρα παληκάρια μάζεψαν λόγω χαζής διάγνωσης και ακόμα πιο χαζής θεραπείας..

..πόσα 14-15χρονα κορίτσια δεν φτύστηκαν απο πατεράδες (οικογένειες) κι έμειναν να κοιτάζουν με αυτό το βλέμα το γεμάτο απορία στην αρχή και γεμάτο τίποτα .. στο τέλος

..πόσοι και καλά τρελλοί ..γεμίζουν τα Φυστίκεια.. μια ζωή στα αζήτητα,μια ζωή πειραματόζωα στα χέρια Αρχικούκων,στο όνομα της έρευνας και της επιστήμης...
..δεμένοι,καλωδιωμένοι και φοβισμένοι... για το καλό τους!?

Τετ Μαϊ 03, 11:15:04 πμ 2006  
aphrodite said...

@finteias,

Επειδή δεν μπορούσα ν'αφήσω το σχολιάκι αυτό στο μπλογκ σου (κολλάει το identification), στο αφήνω εδώ.

Φιντεία μου,

Πού το διαβασα αυτό με τον άνθρωπο, που πέθανε λέει και στις πύλες του Παραδείσου επιτέλους συναντιέται με τον Θεό.

Του λεει ο Θεός λοιπόν "έλα να σου δείξω πώς το πήγαμε μαζί το πράγμα στη ζωούλα σου". Και του έδειχνε μία-μία τις φάσεις της ζωής του, ξεδιπλώνοντας τες πάνω σε μια αμμουδερή παραλία.

"Να", του λέει ο Θεός, "δες τ'αχνάρια μας στην άμμο, βλέπεις που είναι συνέχεια δυό παράλληλες γραμμές, σε είχα χέρι-χέρι."

Και του λέει ο άνθρωπος "Μα τι λες Θεέ μου, δε βλέπεις κι εσύ τόσα βήματα δικά μου, σκέτα τα δικά μου τ'αχνάρια, στις δύσκολες εκείνες τις στιγμές του πόνου μου? Αφαντος ήσουν τότε!"

Κι απαντά ο Θεός "Δεν ήμουν άφαντος, αυτά είναι τα δικά μου τ'αχνάρια, σε κουβαλούσα..."

Κι όταν δεν μπορεί να μας κουβαλήσει ο Θεός, κουβαλάμε εμείς ο ένας τον άλλον μεχρι να περάσει η μπόρα, δε βγαίνει αλλιώς!

@badlydrawnboy,

Φυσικά και ήταν pure art, αλλά άσε... πρέπει να ωριμάσουμε πρώτα ομαδικώς! Α ρε ασφαλτε, έχεις λαμβάνειν εσύ...!

@αεροστρουμφάκι,

Ορίστε, να κι ένα καλό υπνωτικό για όσους μας παραπονιούνται για τις αυπνίες τους! (θενξ!)

Καλή μέρα σε όλους, εύχομαι σήμερα να είναι ΟΛΑ καλύτερα από χτες!

ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ

Τετ Μαϊ 03, 11:21:04 πμ 2006  
Anula said...

σταματα ρε Νικητα, μας επρηξες, μονο ο μικυ γελαει μαζι σου, οι υπολοιποι δεν εχουμε και τοση υπομονη

(ναι ναι ξερω, θα μου κανεις προσωπικη επιθεση αμφισβητωντας τις "διαθεσεις" μου, αου λεω απο τωρα οτι μονος λογος που ειμαι εδω ειναι να προλογισει ο Ανθέλληνας το βιβλιο μου "Troll Nation")

Τετ Μαϊ 03, 11:26:27 πμ 2006  
Φιντείας...Finteias said...

@ aphrodite

Μου άρεσε.
Σ' ευχαριστώ πολύ.

Τετ Μαϊ 03, 11:30:24 πμ 2006  
Anula said...

σορυ, γιατι εγω βλεπω 2 φιντείες?

Τετ Μαϊ 03, 11:33:43 πμ 2006  
heinz said...

anula said...
"σορυ, γιατι εγω βλεπω 2 φιντείες? "

Λόγω σχιζοειδούς προσωπικότητας του Fintia-Φειντία...

Τετ Μαϊ 03, 11:41:13 πμ 2006  
Φιντείας...Finteias said...

This post has been removed by the author.

Τετ Μαϊ 03, 11:54:20 πμ 2006  
Φιντείας said...

@ heinz

Με θεραπεύσατε!
Ευχαριστώ!

Τετ Μαϊ 03, 12:13:48 μμ 2006  
heinz said...

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΣ INTERNET-CONSUMERS

Χρησιμοποιώ πιστωτική κάρτα στα amazon.com και amazon.co.uk επτά χρόνια τώρα χώρις πρόβλημα.

Την περασμένη βδομάδα παράγγειλα βιβλία από το alibris.com

Σήμερα η VISA με ενημέρωσε ότι έχει διαρρεύσει ο αριθμός της πιστωτικής μέσω internet και την ακύρωσαν (ευτυχώς δεν έγινε καμμία χρέωση)

Μπορεί να φταίει το alibris, μπορεί και όχι. Αλλά σας ενημερώνω για τα γεγονότα.

Τετ Μαϊ 03, 12:18:42 μμ 2006  
heinz said...

@φιντείας

Όχι κι ευχαριστώ....
Θα σας στείλω το λογαριασμό (κατά προτίμηση στη πιστωτική σας)!!

:-)

Τετ Μαϊ 03, 12:22:12 μμ 2006  
glenn said...

Είπες heinz: "Αλλά σας ενημερώνω για τα γεγονότα."

Και πολύ καλά έκανες, heinz.

Τετ Μαϊ 03, 12:24:58 μμ 2006  
Φιντείας said...

@ heinz

Όχι πιστωτική.
Μόλις ενημερώθηκα ότι πρέπει οι INTERNET-CONSUMERS να φοβούνται λιγάκι.

Τετ Μαϊ 03, 12:27:20 μμ 2006  
the resident said...

Για αυτό καλό είναι να έχουμε για χρήση στο ιντερνετ, μια πιστωτική με χαμηλό πιστωτικό όριο.

mickey ελα τωρα!

Τετ Μαϊ 03, 12:29:22 μμ 2006  
Anula said...

θα ηθελα να παραγγειλω εναν καφέ μέτριο προς πικρό, ευχαριστώ

Τετ Μαϊ 03, 12:33:13 μμ 2006  
heinz said...

the resident said...

"Για αυτό καλό είναι να έχουμε για χρήση στο ιντερνετ, μια πιστωτική με χαμηλό πιστωτικό όριο."

Σοφό!!!! Η άμεση αντίδραση της VISA International (που το πήραν είδηση???) με γλύτωσε από φέσι ύψους αυτοκινήτου...

Τετ Μαϊ 03, 12:35:55 μμ 2006  
Debby said...

@heinz
Μόνο από αυτό που σου συνέβει φαίνεται ότι είναι ασφαλές (προς το παρόν) να ψωνίζεις με πιστωτική μέσω ιντερνετ γιατί στην προσπάθεια να προωθήσουν το ηλεκτρονικό εμπόριο, οτιδήποτε μεμπτό το τσακώνουν αλλά ακόμα και αν δεν το κάνει η τράπεζα και καταγγείλεις εσύ την συναλλαγή θεωρείτε ότι έχεις δίκιο και τίποτα δεν χρεώνεται.

sizenagir said...

Ζητώ συγγνώμη.

Δεκτή. Σε όλους συμβάινει εξάλου κάποια στιγμή να παρεξηγήσουμε κάποια πράγματα.

Τετ Μαϊ 03, 12:43:10 μμ 2006  
the resident said...

@heinz
Αδελφέ μου! Εσύ έχεις χρυσή! Φτιάξε μια με όριο αγορών πχ 200-600e, έχε τηn και ψιλοφορτωμένη και ας τους με την όρεξη.

Τετ Μαϊ 03, 12:47:49 μμ 2006  
utox said...

Έχω διαβάσει σχεδόν όλα τα βιβλία σας.
Έχω απολαύσει σχεδόν όλες τις παρουσίες σας στην TV.
Παρακολουθώ το blog σας σχεδόν κάθε ημέρα.
Για την επέτειό σας εύχομαινα εκπληρωθούν όλες οι επιθυμίες σας ακριβώς.
Δε σας κρύβω ότι η ευχή μου είναι και ιδιοτελής.

Τετ Μαϊ 03, 01:17:38 μμ 2006  
Non Private Life said...

Σήμερα επιτέλους το ελληνικό Έθνος με ετίμησε με το πολυπόθητο Ι5 και μια καινούργια λέξη στο λεξιλόγιο μου

νόσος δ υ σ ί α τ ο ς

Τετ Μαϊ 03, 03:06:42 μμ 2006  
the resident said...

@mickey
Για την 400αρα σε κάλεσα στο παραπάνω σχόλιο.
Δεν μου έχει συμβεί παρόμοιο περιστατικό στα 5 χρόνια που ψωνίζω από το ιντερνετ και απο πολλά διαφορετικά eshop. Το μόνο που μου έχει συμβεί είναι να μη μου αποστείλουν τα προϊόντα που παρήγγειλα από ένα όχι επώνυμο eshop, χάνοντας έτσι 250e.Για καλού κακού όμως έχω μια κάρτα με μικρό όριο αγορών.

Τετ Μαϊ 03, 03:27:37 μμ 2006  
mickey said...

Εκεί που λέω να σταματήσω, μου απευθύνεστε χωρίς προφανή λόγο - μήπως αφεντικό να μου κόψεις και κάνα μισθό ή έστω αποζημίωση; :))

Sizenagir, το να λέμε ότι οι πλανήτες μάς "επηρεάζουν" είναι απλά ...φαιδρό. Μην αρχίσουμε να λέμε τώρα για πετάγματα πεταλούδας και θεωρία του χάους. Τότε και μια μαύρη τρύπα σε απόσταση ενός δις ετών φωτός, μας επηρεάζει "κάπως" ;)

Γράφεις: "Εγώ δεν μίλησα για το πόσο επηρεάζουν!". Αφού έγραψες λοιπόν στις 12:46πμ πως τον άνθρωπο οι πλανήτες "σαφέστατα και τον επηρεάζουν", μπορείς να γίνεις πιο ...σαφής; Εγώ έγινα!

Και η Debby έγραψε αργότερα: "Πιστεύω όμως ότι η θέση των πλανητών κάπως μας επηρεάζει όταν γεννιόμαστε". Αν αυτό δεν έχει σχέση με την αστρολογία, με τι έχει σχέση τότε; Γιατί η ΘΕΣΗ τους μας επηρεάζει και ΕΙΔΙΚΑ όταν γεννιόμαστε; Μετά πάνε να ασχοληθούν με ...άλλα κουμάσια;

Κι από δικό σου μεταγενέστερο σχόλιο (1:23πμ):
debby said:
Σου είπε κανείς ότι τα ζώδια δεν έχει να κάνουν με τους πλανήτες????

Όχι δεν υποστήριξα κάτι τέτοιο.


Δηλαδή, τα ζώδια ΕΧΟΥΝ σχέση με τους πλανήτες; Βρε, παιδιά ανοίξτε και κανένα βιβλίο επιτέλους, να δείτε τι είναι τα ζώδια και τι οι πλανήτες!

Μην τα μασάτε! Είτε πιστεύετε είτε δεν πιστεύετε σε "αστρολογικές" δοξασίες. Με τα "κάπως" και τα "δήθεν" μπορούμε να μιλάμε για αιώνες. Τι εννοείτε δηλαδή; Όχι τίποτ' άλλο, για να καταλάβουμε κι εμείς οι ...ημιμαθείς σε τι είδους "επίδραση" αναφέρεστε ;)

Με την ευρύτερη έννοια, ΟΛΑ επηρεάζουν ΟΛΟΥΣ και ΟΛΑ. Γιατί να στεκόμαστε ΕΙΔΙΚΑ στους πλανήτες και άλλα ουράνια σώματα; Από αύριο θα αρχίσω να λέω κι εγώ για την επίδραση του Γαλαξία της Ανδρομέδας στη φωτοσύνθεση της τουλίπας και την ...ψυχοσύνθεση του Glenn :))

Τετ Μαϊ 03, 03:40:00 μμ 2006  
Debby said...

mickey said...
Εκεί που λέω να σταματήσω, μου απευθύνεστε χωρίς προφανή λόγο

Εδώ είσαι φάουλ, γιατί πρώτον εγώ τουλάχιστον (το ερώτημα μου) δεν απευθυνόταν σε σένα για να μου απαντήσεις.
Δευτερο είναι προφανές ότι δεν διάβασες όλο τον διάλογο για να καταλάβεις και τι πρεσβέυει ο καθένας μας.
Τρίτο η αστρολογία προέκυψε από παρεξήγηση και κακώς ανταλάξαμε τόσα comments σε ένα post με τόσο διαφορετικό θέμα. Εσύ δε, έγραψες ολόκληρη διατριβή που επιβεβαιώνει στην τελική αυτά που υποστηρίζω.
Για να κλείσουμε εδώ το θέμα αστρολογία θα ήθελα να διαβάσω ένα post στο blog σου σχετικό με αυτή.
Να πιάσει τόπο τουλάχιστον όλη αυτή η ανακατωσούρα.

Τετ Μαϊ 03, 03:51:28 μμ 2006  
mickey said...

Φιντεία, δεν καταλαβαίνω ούτε γιατί ζητάς συγγνώμη ούτε γιατί απευθύνθηκες ειδικά σε μένα (10:48πμ). Το σχόλιό σου ήταν εξαιρετικό, μεστό και ...σύντομο και η παρουσία σου κοσμεί το blog. Μακάρι να σε βλέπαμε πιο συχνά (δέχομαι και να αυτοπεριοριστώ προκειμένου να έρχονται τέτοιοι σχολιαστές). Και κακώς δεν επισκέπτομαι πιο συχνά το blog σου (το αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε είναι άλλο θέμα και δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο στην εκτίμησή μου).

flying smurf, δεν έχεις δώσει ...τρολο-δείγματα, οπότε ...εξαιρείσαι! Γενικούς κανόνες έδωσα, για να φυλάγονται οι νεότεροι - ποιοι νεότεροι δηλαδή, μέχρι και ο γέρο-γάτος πιάνει κουβεντούλα μαζί τους ;)

Resident, thanks, αλλά όπως έγραψα, θεραπεύτηκα από την αριθμολαγνεία. Ελπίζω να θεραπευτώ και από τη μπλογκίτιδα γενικώς. Θα ήθελα απλά το email που έλαβε ο Heinz, για να διαπιστώσω τι ακριβώς συμβαίνει.

Υ.Γ. Στα trolls απαντώ μόνο αν μου στείλουν email. Έτσι κι αλλιώς οι υποσχέσεις τους είναι φοβερά "αξιόπιστες" - όπως και όλα όσα γράφουν άλλωστε ;)

Τετ Μαϊ 03, 03:54:42 μμ 2006  
mickey said...

Debby, δεν το έγραψα για σένα, αλλά για τον Φιντείας. Με το τελευταίο μου σχόλιο ελπίζω να το κατάλαβες.

Δε με ενδιαφέρει τι πρεσβέυετε, απλά έθιξα κάποια γραφόμενα περί επίδρασης. Σχεδόν ποτέ δε θίγω πρόσωπα (άλλο αν κάνουμε την πλάκα και την ειρωνεία μας ώρες ώρες), αλλά μπορεί κάλλιστα να επιτεθώ σε συγκεκριμένες απόψεις. Δεν έχω τίποτα μαζί σου - ούτε με τον Sizenagir ούτε με κανέναν άλλον εδώ μέσα!

Τετ Μαϊ 03, 04:00:31 μμ 2006  
Thrass said...

Θα τον φτιάξουν το φίλο σας. Όλους τους φτιάχνουν, εκεί.

Τετ Μαϊ 03, 04:16:24 μμ 2006  
Φιντείας said...

@ mickey

Ίσως παρεξήγηση, ίσως υπερβολή από μέρους μου.

Είσαι από τους παλαιότερους στο blog και νομίζω έχεις κάνει λόγο περί δεοντολογίας (όχι αδίκως).

Οι "εντυπωσιακές" (εισαγωγικά) επιστροφές που αναφέρεσαι στις 2:03 μμ ακολουθούν το σχόλιό μου. Δεν προσπαθώ να εντυπωσιάσω. Η λογική των σχολίων μου τίθεται στην κρίση όλων. Την ορολογία προσπαθώ να την περιορίσω όσο γίνεται.

Πιστεύω ότι η διαφωνία μαζί σου θα είχε ενδιαφέρον. Επομένως να εκθέσεις τις απόψεις σου άφοβα και προς εμένα.

Συγνώμη για την παρεξήγηση (αυτή τη φορά υπάρχει λόγος έτσι;)

Υ.Γ.Η εκτίμηση και για μένα δεν είναι κατ' ανάγκη ζήτημα ταύτισης απόψεων.
Όλα καλά αγαπητέ mickey.
Κανένας λόγος αυτοπεριορισμού από μέρους σου!

Τετ Μαϊ 03, 04:26:57 μμ 2006  
castolidefkis said...

Πιστεύω ότι το χείριστο μειονέκτημα τής ψυχιατρικής είναι η ανικανότητά της να διακρίνει πρόσωπα πίσω από ανθρώπους, δλδ χαρακτήρες πίσω από τις εκάστοτε ασθένειες/"ασθένειες".

Κάθε άνθρωπος έχει έναν ΜΟΝΑΔΙΚΟ χαρακτήρα. Κανένας σχιζοφρενής δεν συμπεριφέρεται το ίδιο όπως ένας άλλος σχιζοφρενής. Οταν το καταλάβουν αυτό οι λαμπροί "επιστήμονες" τής ψυχιατρικής, πιστεύω ότι η επιστήμη τους θα κάνει ένα βηματάκι μπροστά.

Υπάρχουν εκατομμύρια καταθλιπτικοί. Δεν αυτοκτονούν όλοι, δεν παίρνουν όλοι φάρμακα, δεν θεραπεύονται όλοι.

Υπάρχουν εκατομμύρια μανιακοί. Δεν είναι όλοι επικίνδυνα βίαιοι, ούτε συμπεριφέρονται όλοι με τον ίδιο τρόπο.

Κι όμως, οι λαμπροί μας ψυχίατροι, όταν αναφέρονται σε κάποια ψυχασθένεια, σού δίνουν την εντύπωση πως όλοι, συλλήβδην, οι πάσχοντες έχουν την ίδια συμπεριφορά. Κι ας έχουν -επιμένω- διαφορετικό χαρακτήρα.

Κάποτε ο Νίτσε είχε χαρακτηρίσει αναξιοπρεπές το να δηλώνει κανείς ως επάγγελμα "συγγραφέας". Αν υποθέσουμε πως αυτό είναι αλήθεια, τότε το κοντέρ αναξιοπρέπειας πρέπει να ξεχαρβαλώνεται όταν δηλώνει κανείς "ψυχίατρος"...

Εχει βρεθεί κανείς σε αίθουσα αναμονής ψυχιατρείου? Ετυχε ποτέ να ακούσετε τι απίθανες μαλακίες λένε οι συγγενείς/"συνοδοί" τού "πάσχοντος", για να δικαιολογήσουν ότι εν προκειμένω δεν πρόκειται για "αληθινή" ψυχασθένεια, αλλά για "ατυχές" γεγονός?

Το πιο κουφό που άκουσα, επρόκειτο για μια ηλικιωμένη κυρία που έπασχε από αλτσχάϊμερ, "Ζαλίστηκε..." λέει, "...κι έπεσε απ' το καράβι στη θάλασσα κι από τότε έπαθε σοκ..."

Γι' αυτό η καημένη, καθώς περίμενε τη σειρά της, πήγαινε κι άνοιγε κάθε τόσο την πόρτα τού γιατρού και τον ρωτούσε "Τι ώρα είναι..."

Ελλάδα μας/Ελλαδάρα μας και πάσης Ελλάδος. Εχω αρχίσει να αναρωτιέμαι αν ζω σ' αυτόν εδώ τον κοσμο ή στον άλλο, τού άγιου πέτρου τού ψυχοβγάλτη...

Τετ Μαϊ 03, 08:26:47 μμ 2006  
mickey said...

This post has been removed by the author.

Πεμ Μαϊ 04, 03:10:07 πμ 2006  
mickey said...

Φιντεία,

Οι "εντυπωσιακές επιστροφές" αφορούσαν τον Μαύρο Γάτο - άλλωστε έγραψα τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια! Όχι μόνο επέστρεψε εδώ μετά από ΠΑΡΑ πολύ καιρό, αλλά ξανάνοιξε και το δικό του blog!!!

Προφανώς είναι ο μόνος που δεν το υποψιάστηκε για τον εαυτό του :)

ΔΕΝ είχα προσέξει το προηγούμενο σχόλιό σου (στις 1:59μμ της Τρίτης). Aυτό εννοούσες; Κι εγώ έγραψα πριν για το σχόλιό σου στις 10:48πμ της Τετάρτης - κι έλεγα κι εγώ, με δουλεύει που μου ζητά συγγνώμη και μου λέει πως ...μακρηγόρησε κιόλας!

Ούτε καν το είχα δει!!! Συνήθως κάνω preview τα σχόλιά μου (καμιά φορά τα αφήνω να κρέμονται για πολύ ώρα). Αν κάποιος κάνει σχόλιο στο μεταξύ, πρέπει να γυρίσω πίσω για να το δω, αλλιώς δεν το παίρνω χαμπάρι. Όπως θα είδες, απέχουν χρονικά μόλις 4 λεπτά. Τώρα κατάλαβα τι εννοούσες!

Πρόκειται φυσικά για ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ παρεξήγηση που οφείλεται καθαρά και μόνο στο timing! Σε αυτή την περίπτωση, απλά "μυγιάστηκες" χωρίς λόγο (κι εγώ δεν κατάλαβα τι εννοούσες με τη "συγγνώμη").

Υ.Γ. Τα όσα έγραψα για σένα ισχύουν φυσικά και εύχομαι να σε ξαναδούμε σύντομα!

Πεμ Μαϊ 04, 03:48:00 πμ 2006  
mickey said...

Από δω και πέρα για να μη γίνονται παρεξηγήσεις, παρακαλώ να είμαστε πιο σαφείς, ειδικά αν δε γνωρίζουμε καλά τον άλλο. Υπάρχουν και τα email εξάλλου, όπως και οι Instant Messengers (π.χ. MSN Messenger, Yahoo Messenger κλπ) για online συζητήσεις.

Πεμ Μαϊ 04, 03:56:58 πμ 2006  
Φιντείας said...

@ mickey

Όπως σου απάντησα και πιο ιδιωτικά
Κανένα πρόβλημα.

Εγώ δεν είχα καταλάβει.

Καλημέρα και να είσαι καλά.

Πεμ Μαϊ 04, 08:37:53 πμ 2006  
Δυων Ανατελλων said...

Συγκλονιστικό κείμενο, ταχυπαλμία μου έφερε. Συγκλονιστικό

Πεμ Μαϊ 04, 11:21:30 πμ 2006  
castolidefkis said...

Heinz, δεν σου έχουν πει ότι υπάρχουν κάτι κακά παιδιά που κυκλοφορούν στο ιντερνετ και τους λένε "χάκερς"? Και πού να δεις τους "κράκερς", σκέτες αλητείες, κάτι πανκόφατσες, με γοητεία Ντ. Μπόουϊ, ένα μάτι γαλάζιο κιένα πράσινο, και μια γκλάβα γεμάτη BIOS. Χάααασιμο.

Μην ξαναπαίξεις με την πιστωτική σου στο διαδίκτυο αγόρι μου, και προπάντων πίστευε τα αντίθετα απ' ό'τι λέει η κυβερνομπατσαρία και ιδίως μη πιστεύεις τις "διαβεβαιώσεις" που δίνουν οι "γιεσμεν" των εκάστοτε τραπεζών, άκου που σου λέω, για το καλό σου...

CyberCastor

Πεμ Μαϊ 04, 12:42:43 μμ 2006  

Ανακοίνωση Σχολίου

<< Home