Send As SMS

nikosdimou

Τα "Επίκαιρα" από το ndimou.gr σε άλλη παράλληλη έκδοση. The "Epikaira" posts from ndimou.gr in a parallel publishing format.

My Photo
Name:Nikos Dimou
Location:Athens, Greece

This blog belongs to my cat Don. I am his guest. I am now posting not only from my computer doncat but also from my mobile phone! doncatmobile

Κυριακή, Απρίλιος 30, 2006

ΤΟΥ ΘΩΜΑ

Ο ψηλός με τα γένια φαινότανε ξεθεωμένος.

“Συγνώμη”, ρώτησε, “μπορώ να καθίσω; Έχω πεθάνει, από την ορθοστασία”.

Σωριάστηκε σε μια καρέκλα. “Μια ζωή Oρθός”, συνέχισε, “μια αιωνιότητα Oρθός. Δεν αντέχω άλλο!”.

“Τώρα βέβαια θα μου πείτε - ήσουν πάντοτε εντελώς όρθιος, ίσος, ευθύς, ευθυτενής; Δυστυχώς όχι. Οι περιστάσεις βλέπετε... Κάνεις και συμβιβασμούς για να επιζήσεις. Συνήθως ήμουν ορθός. Έκανα κάτι υποκλίσεις στους θεολόγους. Κάτι κάμψεις για τους διαλεκτικούς. Μερικές κλίσεις στους Φροϋδιστές. Λίγες επικύψεις εδώ, μικροαποκλίσεις εκεί...Αλλά πάντως στάθηκα Oρθός, τον περισσότερο χρόνο της ζωής μου”.
“Είμαι-θα το καταλάβατε ήδη- ο Ορθός Λόγος. Πάντα ορθός, στην υπηρεσία σας. Αλλά τώρα πολύ κουρασμένος. Δεν θα πείτε σε κανέναν πως κάθισα - δεν είναι έτσι; Θα χάσω τη δουλειά μου. Αλλά πιστέψτε με, είχα απόλυτη ανάγκη να καθίσω. Οι τελευταίες εβδομάδες ήταν σκέτη κόλαση”.

“Σ' αυτή τη χώρα, που καυχιέται ότι με ανακάλυψε, είναι αδύνατο πια να σταθώ όρθιος. Με τραβάνε όλοι για να με διπλώσουν κατά τη μεριά τους. Πιστέψτε με, ούτε ένας δεν νοιάζεται για τη σωστή σκέψη. Όλοι κουβαλάνε μέσα τους κάποια υστεροβουλία. Όλοι προσπαθούν με τον ορθό λόγο να αποδείξουν τον ανορθολογισμό τους. Ο ένας με επικαλείται για να βγάλει σκοταδιστές όσους διαφωνούν μαζί του. Θέλει δηλαδή να εγκαταστήσει μια δικτατορία του (δήθεν) ορθού λόγου. Που σημαίνει να με αναιρέσει, γιατί Ορθός λόγος είναι μόνο ο ανοιχτός, ο δημοκρατικός λόγος. Ο άλλος πάλι καταφεύγει σε μένα για να του δοθεί το δικαίωμα να διαδίδει το δικό του ζόφο (ή γνόφο ή δνόφο), για να με θάψει γρήγορα κάτω από το δικό του δόγμα”.

“Κάποιος θα έπρεπε να τους πει πως ορθός λόγος είναι μόνον ο απροκατάληπτος, ο αδογμάτιστος. Αυτός που δεν ξεκινάει από (σιωπηρές) παραδοχές, αυτός που ελέγχει όχι μόνο τα επιχειρήματα του αντιπάλου - αλλά και τα δικά του. Δεν είναι ορθολογισμός η σκέψη που μοναδικό της σκοπό έχει να πείσει. Στην καλύτερη περίπτωση, είναι ρητορική”.

Ο Ορθός Λόγος είχε γείρει τόσο πολύ στην καρέκλα, που έμοιαζε ξαπλωμένος. Τον ρώτησα αν δεν θα 'θελε πραγματικά να ξαπλώσει.

“Αν θα το ήθελα; Αστειεύεστε; Να χαλαρώσω, να ηρεμήσω, να ξεχαστώ... Ίσως και να κοιμηθώ. Να κοιμηθώ εγώ, ο άγρυπνος από αιώνες... Τι όνειρο! Τι ηδονή...”.

Και ξαφνικά τινάχτηκε όρθιος σαν λάστιχο.

“Σας ήξερα για ορθολογιστή ! Σας εμπιστεύτηκα σαν άνθρωπο της ανοιχτής σκέψης ! Κι εσείς μου προτείνετε ύπνο; Μήπως το νερό είχε μέσα κανένα φάρμακο;”. Κοίταξε ανήσυχος γύρω του.

“Έχετε δίκιο”, μουρμούρισε σε λίγο, “καμιά φορά έχω παρανοϊκές αντιδράσεις. Αλλά τι να κάνω; Είναι τόσοι αυτοί που θέλουν να με αποκοιμίσουν, να με υπνωτίσουν. Πρέπει να φυλάγομαι. Πρέπει να εξετάζω τα πάντα. Που έλεγε κι ο μέγας εκείνος οπαδός (και μετά καταστροφέας μου) ο Καρτέσιος: Δεν πρέπει τίποτα να το δέχομαι αν δεν το γνωρίσω πρώτα πως είναι σωστό”.

“Το είχε πει και ο άπιστος Θωμάς”.

“Σίγουρα - ναι. Τέως Ορθολογιστής και αυτός. Τελικά επίστεψε. Όχι μόνο σ' αυτό που άγγιξε - αλλά και σ' αυτό που δεν είδε. Ας είναι. Νιώθω εξουθενωμένος”. Παύση. “Θα καθίσω πέντε λεπτά ακόμη - αν με διαβεβαιώσετε πως δεν θα διαδώσετε το χάλι μου. Η χώρα σας μπορεί να μηδενίσει κάθε ίχνος σκέψης. Προσπαθώ να οργανώσω ξανά το μυαλό μου, για να προχωρήσω σε μια αξιοπρεπή αναχώρηση”.

“Τι - μας φεύγετε;”.

“Φίλε μου, αρχίζει προεκλογική περίοδος. Όχι ορθός δεν θα χωράω να σταθώ αλλά ούτε ξαπλωμένος σε λαγούμι. Όσο πιο μακριά σας είμαι αυτό τον καιρό, τόσο το καλύτερο. Και για σας και για μένα”.

283 Comments:

paragrafos said...

This post has been removed by the author.

Κυρ Απρ 30, 11:21:18 πμ 2006  
paragrafos said...

Ειναι το πιο γοητευτικό κείμενο που έχω διαβάσει για τον Ορθό Λόγο.

Να που η λογοτεχνία μπορεί να συγκεράσει το πνεύμα και το γραμμα του Ορθού Λόγου σε δυο κουβέντες, κάτι που δεν θα μπορούσαν ποτέ να κάνουνε δεκάδες φιλοσοφοφικά βιβλία μαζί.

Με βαθιά εκτίμηση και αγάπη

Παράγραφος

Κυρ Απρ 30, 11:29:15 πμ 2006  
andy dufresne said...

ζόφο, γνόφο, δνόφο - να΄σαι καλά να μας φτιάχνεις την ημέρα...

Κυρ Απρ 30, 11:32:11 πμ 2006  
maiosone said...

Θωμά του Απίστου και Νικοδήμου του Ορθολογιστού σήμερα!
Νικόδημε, χρόνια πολλά!
Φιλικά

Κυρ Απρ 30, 11:35:38 πμ 2006  
cyrusgeo said...

Κι εσείς Καραβάτζο; Τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται...

Κυρ Απρ 30, 11:35:44 πμ 2006  
neuron2 said...

Χρόνια Πολλά Νίκο Δήμου
κι άστους να λένε.
:-))

Κυρ Απρ 30, 11:45:37 πμ 2006  
peaches en regalia said...

Ο ορθός λόγος είναι εξουθενωτικός. Για αυτούς που έχουν κότσια. Τι ψάχνετε τώρα;

Ωραίο το κείμενο πάντως - για κάποιον σαν και εμένα που βαρέθηκε να διαβάζει τα σχόλια...

Πόσο μου έχει λείψει η εποχή των "Επικαίρων". Ήταν σαν στάλες πάνω σε ακίνητη λίμνη.

Τώρα το χάος...

Κυρ Απρ 30, 11:47:42 πμ 2006  
neuron2 said...

Βιάστηκα να σας αφήσω comment για τα Χρόνια πολλά μόλις είδα τον τίτλο του post. Πρώτα έγραψα τα Χρόνια Πολλά και μετά διάβασα.

Δηλαδή για να καταλάβω καλά,
μας αφήνετε? Αφήνετε το blog?
Το παρατάτε?

Κυρ Απρ 30, 11:53:25 πμ 2006  
Εργοτελίτισσα said...

@ND,Η ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΣΑΣ ΝΑ ΣΥΝΔΥΑΖΕΤΕ ΤΗΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ,ΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ,ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΣΑ ΑΛΛΑ ..ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΟ ΛΑΙΚΟ ΜΑΝΙΧΑΗΣΜΟ,ΠΟΥ ΓΡΑΨΑΤΕ ΠΡΙΝ...(1,2)ΚΑΛΟ-ΚΑΚΟ..Η ΕΠΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΑ ΧΑΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΤΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΕΠΤΙΚΟΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΟΥΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΕΣ...>>>>>..ΜΑ ΟΛΟ ΑΦΗΝΕΤΕ ΥΠΟΝΟΟΥΜΕΝΑ ΦΥΓΗΣ...ΚΑΠΟΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ;;ΚΑΠΟΙΟ ΙΣΟΣΘΕΝΕΣ ΣΧΕΔΙΟ;;..

Κυρ Απρ 30, 12:00:24 μμ 2006  
aphrodite said...

Κι εγώ αφεντικό, κι εγώ, I'm bending over backwards για να σε προφτάσω, θες στην κατρακύλα να πάρεις κι αιχμαλώτους μαζί? (Τρομάρα σου!)

Εχω και Requiem στο στέρεο, ημέρα - σκάντζα νύχτας ανύπνωτης (sic) που είναι ήδη στα πλατώ & με περιμένει στο dance-floor!
Μπράβο μου, ωραία ξεκινάω πάλι τη μέρα μου...

Τέτοια μας γράφεις ΝΔ και άντε μετά να χωρέσουμε στην ζωούλα μας, στα καθημερινά & ασήμαντα... Δε διπλώνουν οι φτερούγες που μας κολλάς ρε μεγάλε, την άλλη φορά πάρε από αυτές με τις μπανέλλες σαν τις ομπρέλλες τις σπαστές!
(& λίγο σπαστικές, αλλά δεν αισθάνεσαι τελείως τουρίστας να τις κουβαλάς).

I'm going down in flames!

MAYDAY! MAYDAY! (all day long...)

Κυρ Απρ 30, 12:03:02 μμ 2006  
andy dufresne said...

@peaches en regalia said...
Πόσο μου έχει λείψει η εποχή των "Επικαίρων". Ήταν σαν στάλες πάνω σε ακίνητη λίμνη.

Πρώτον, λατρεύω το nick σου, από τότε που ήμουν 15 χρονών.

Δεύτερον, τί εννοείς "επίκαιρα", εννοείς το περιοδικό των ΄80ς ή τα επίκαιρα του blog?


@neuron2 said...
Βιάστηκα να σας αφήσω comment για τα Χρόνια πολλά μόλις είδα τον τίτλο του post. Πρώτα έγραψα τα Χρόνια Πολλά και μετά διάβασα.

Δηλαδή για να καταλάβω καλά,
μας αφήνετε? Αφήνετε το blog?
Το παρατάτε?

Που είδες κάτι τέτοιο; Ο Ορθός Λόγος λέει να την κάνει, διότι έρχονται εκλογές οπότε θα υποστεί βιασμό για άλλη μια φορά.

aphrodite,
μη μας ξεσηκώνεις πρωινιάτικα.

Κυρ Απρ 30, 12:06:37 μμ 2006  
maika said...

Η ταλαιπωρία.. του Ορθού Λόγου μου θύμησε την ταλαιπωρία του Πλούτου του Αριστοφάνη! Μόνο που ο Πλούτος ήταν τυφλός και δεν ήξερε που πήγαινε και ποιος τον εκμεταλευόταν..
ενώ Ορθός Λόγος ξέρει που πηγαίνει αλλά δε φαντάζεται πως θα τον εκμεταλευτούν. Πρέπει να είναι λαστιχένιος.. Οι περισσότεροι τον τεντώνουν και τον μαζεύουν στα μέτρα τους.

Κυρ Απρ 30, 12:09:35 μμ 2006  
neuron2 said...

@ andy dufresne

Και πως γίνεται Ν.Δ. χωρίς Ορθό Λόγο?

Κυρ Απρ 30, 12:11:24 μμ 2006  
peaches en regalia said...

@andy dufresne: Το nick βέβαια είναι το γνωστό μουσικό κομμάτι στο Hot Rats του Frank Zappa. Λατρευτό κομμάτι...

Με τα "Επίκαιρα" εννοώ τη ομώνυμη στήλη στο www.ndimou.gr. Παλιές καλές εποχές...

Κυρ Απρ 30, 12:11:30 μμ 2006  
Cyber-Dust said...

Όχι, εγώ λέω να κρατήσω χαρακτήρα βράχο και να μην σας δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια. Εξάλλου το χρόνια πολλά έχει καταντήσει κοινότοπο, άνευ σημασίας και αξίας. Θα προσπαθήσω να αριθμήσω τους λόγους μου. Πρώτον, παρόλο άπιστος, ο άπιστος Θωμάς τελικά πείσθηκε και έγινε ένας από τους μεγάλους ιεραπόστολους, δίδασκε εις την ανατολή και σήμερα υπάρχουν ακόμα οι Χριστιανοί Μαλάνκαρα και Μαρτόμα, ενώ για εσάς αμφιβάλω αν ποτέ κανείς μπορέσει να σας πείσει και να γίνετε ένας μεγάλος πιστός του Χριστιανισμού. Άλλοι λένε ότι «Θωμάς» σημαίνει δίδυμος, και πρόκειται είτε για έναν δίδυμο αδελφό του Ιησού, ή και για τον ίδιο τον Ιησού (Του-μα = δύο καρδιές) και έτσι έπραξε ο Ιησούς το θαύμα της νεκρανάστασης. Όπως και νάνε εσείς ο δίδυμος αδελφός δεν είσαστε. Τελικά, γιατί όχι, αφαιρώ κάθε δικαίωμα ενός άπιστου να επωφελείται ήθη και έθιμα των πιστών και να γιορτάζει την γιορτή του (όποια και να είναι αυτή) βάση του Χριστιανικού ημερολογίου. Εσείς να ακολουθείτε το ημερολόγιο των παγανιστών, την γιορτή του άπιστου ΝικόΔημου να την ορίσετε για την 29 Φεβρουαρίου. Ωραία μέρα, μία τυχαία μέρα του έτους.

Κυρ Απρ 30, 12:18:46 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

peaches en regalia said...
"Ωραίο το κείμενο πάντως - για κάποιον σαν και εμένα που βαρέθηκε να διαβάζει τα σχόλια...

Πόσο μου έχει λείψει η εποχή των "Επικαίρων". Ήταν σαν στάλες πάνω σε ακίνητη λίμνη.

Τώρα το χάος..."

Αν νοσταλγείτε τα "Επίκαιρα" δεν έχετε παρά να διάβάζετε μόνο τα post - θα είναι το ίδιο.

(Αν και νομίζω πως θα χάνετε - ορισμένα σχόλια είναι υπέροχα).

Κυρ Απρ 30, 12:22:54 μμ 2006  
BadlyDrawnBoy said...

αν και σήμερα είναι του Αϊ Γιαννιού

ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ Κ. Δήμου

Κυρ Απρ 30, 12:25:27 μμ 2006  
glenn said...

Απίθανο ποστ. Ασυνήθιστο. Εξαιρετικό. Απολαυστικό. Ο μάστορας ο μεγάλος που το έγραψε μπόρεσε να δώσει κείμενο για τον ορθό λόγο απευθυνόμενος στο δεξί μας ημισφαίριο! Wow! Το ζήλεψα.

Τι είπε ο Παπαδόπουλος; Όχι στις πρόωρες συντάξεις. Αυτό δεν έχει σχέση με τον ορθό λόγο, αλλά με μια άλλη έννοια: τον προγραμματισμό. Αμάν καημένε Παπαδόπουλε, τι πήγες και είπες! Δεν το ήξερες ότι σ' αυτό το τόπο εδώ και 30 αιώνες ο προγραμματισμός (κι όχι ο ορθός λόγος) είναι στο πυρ το εξώτερο;

Όσο μεγαλύτερη ιστορία έχει ένας τόπος τόσο πιο πολύ μετράει το τώρα και το χτές παρά ο προγραμματισμός για το αύριο.

Και πως να μετράει το αύριο όταν τα περισσότερα χρόνια δεν υπήρχε αύριο σ' αυτόν τον τόπο.

Μ' αρέσει που οι Γερμανοί μας κάνουν κριτική για το φτωχό μας προγραμματισμό. Πριν εξήντα χρόνια ήρθαν εδώ και μας έκαναν σαλταδόρους και κλέφτες. Δηλαδή τα επαγγέλματα του τώρα. Και ζητάν τα ρέστα...

Πριν 30 χρόνια μας κάθησε μια χούντα στο κεφάλι και μετά μια Κύπρος. Φανταστείτε σκηνικό: Πάμε για πόλεμο με την Τουρκία. Γυναίκα φεύγω στον Έβρο. Πρόσεχε τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις μου σε παρακαλώ!

Κυρ Απρ 30, 12:28:22 μμ 2006  
peaches en regalia said...

peaches en regalia said...
Ωραίο το κείμενο πάντως - για κάποιον σαν και εμένα που βαρέθηκε να διαβάζει τα σχόλια... Πόσο μου έχει λείψει η εποχή των "Επικαίρων". Ήταν σαν στάλες πάνω σε ακίνητη λίμνη. Τώρα το χάος...

nikos dimou said:
Αν νοσταλγείτε τα "Επίκαιρα" δεν έχετε παρά να διάβάζετε μόνο τα post - θα είναι το ίδιο.

Όχι δεν είναι το ίδιο. Τα post σας στο blog δεν έχουν σχέση με ημερολόγιο ενώ τα "Επίκαιρα" είχαν. Παράδοξο; Όπως ίσως η ζωή...

Προσωπικό γούστο: μου αρέσουν κείμενα τύπου guerrero (δες blog του guerrero) με την άμεση γραφή ενός που κρατά ημερολόγιο. Στα κείμενα που έχετε ήδη γράψει εδώ και χρόνια δεν βρίσκω την παραμικρή ευχαρίστηση. Παρόλη την ποιότητά τους.

Κυρ Απρ 30, 12:30:15 μμ 2006  
BadlyDrawnBoy said...

Συνειρμός:


ΘΩΜΑΣ→ Tommaso d' Aquino →«Η Διχαστική Λογική» (Αρθρο του συγγραφέα Θωμά Δήμου στο RAM)


H γλώσσα (ή πένα) του Κ. Δήμου κόκκαλα δεν έχει,
αλλά…Ράμφη τσακίζει

Κυρ Απρ 30, 12:40:06 μμ 2006  
Μαύρος Γάτος said...

Στού Θωμά το μαγαζί
θα τα πιούμε όλοι μαζί
μα στο νόημα για νά'μπεις
θα σού εξηγήσει... ο Δον Γάτος...


Χρόνια μας πολλά!

Κυρ Απρ 30, 12:40:36 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

peaches en regalia said...
"Όχι δεν είναι το ίδιο. Τα post σας στο blog δεν έχουν σχέση με ημερολόγιο ενώ τα "Επίκαιρα" είχαν. Παράδοξο; Όπως ίσως η ζωή..."

Εγώ ανάποδα τα βλέπω τα πράγματα. Τα post έχουν ημερολογιακό χαρακτήρα, εμπνέονται από επικαιρότητα - και όπου αναπαράγουν παλιότερα κείμενα (άγνωστα στους περισσότερους) είναι με αφορμή κάτι επίκαιρο, που κάνει και τα παλιά να μοιάζουν σημερινά.

Αυτό που δεν έχουν τα ποστ είναι προσωπικό ημερολογιακό χαρακτήρα. Στην αρχή ήταν πιο προσωπικά, αλλά όταν μαζεύτηκε τόσος κόσμος, άρχισα να θίγω γενικότερα θέματα που είχαν ενδιαφέρον για συζήτηση. Ίσως όμως ξαναγυρίσω σύντομα σε πιο προσωπικό ύφος.

Πάντως τα παλιά Επίκαιρα ήταν σπάνια επίκαιρα... και ακόμα πιο σπάνια προσωπικά...

Κυρ Απρ 30, 12:43:54 μμ 2006  
peaches en regalia said...

nikos dimou said:
Αυτό που δεν έχουν τα ποστ είναι προσωπικό ημερολογιακό χαρακτήρα. Στην αρχή ήταν πιο προσωπικά, αλλά όταν μαζεύτηκε τόσος κόσμος, άρχισα να θίγω γενικότερα θέματα που είχαν ενδιαφέρον για συζήτηση. Ίσως όμως ξαναγυρίσω σύντομα σε πιο προσωπικό ύφος.

Το εύχομαι. Ο κίνδυνος του standardization εξαιτίας του μεγάλου κοινού είναι μεγάλος... Εκθέτει και φθείρει.

nikos dimou said:
Πάντως τα παλιά Επίκαιρα ήταν σπάνια επίκαιρα... και ακόμα πιο σπάνια προσωπικά...

Διαφωνώ. To mood ή το κίνητρο ήταν πάντα επίκαιρα. Προσωπικά είχα την αίσθηση ότι διαβάζω μια εντελώς σύγχρονη στήλη εφημερίδας.

Κυρ Απρ 30, 12:52:02 μμ 2006  
Αθήναιος said...

Πιστεύω πως από τότε που αρχίσατε να τα γράφετε αυτά τα περί ανορθολογισμού, σήμερα τα πράγματα είναι χειρότερα. Πολύ χειρότερα, δυστυχώς.

Σήμερα διαβάζεις στα ιστολόγια ας πούμε ότι είναι οκ να περιφέρεται ο Επιταφιος στα δωμάτια των νοσοκομείων, ότι η Επιστήμη δε φέρνει την ευτυχία ( λες κ είπε κανείς ότι η επιστήμη τη φέρνει) κ ο,τι μπορεί να σου περάσει από το μυαλό.

Έχω απογοητευτεί πλήρως. Το βασίλειο του ανορθολογισμού καλά κρατεί κ θα κρατεί.

Κυρ Απρ 30, 01:10:13 μμ 2006  
sizenagir said...

Κυβερνητικά σκουπίδια!
Αυτό θα είναι το τέλος.
Ίσως κάποιος, κάποτε,αν, ...
Είμαι και εγώ ρεαλιστής και σκεπτικιστής!
Αντιστέκομαι στον δογματισμό της δικής σας πλειοψηφίας.
Βλέπετε "εδώ" αποτελείτε μόδα και η μόδα με "ενοχλεί".
Βλέπετε πλειοψηφίες υπάρχουν πολλές όπως άλλωστε και αλήθειες.
Ποτέ δεν θεώρησα την δική μου αλήθεια πιο αληθινή από τη δική σας.
Καλημέρα

Κυρ Απρ 30, 01:14:10 μμ 2006  
cp said...

Εγώ πάλι με την κλασσική απορία: ποιος απ' όλους τους ανθρώπους μπορεί να ορίσει αλάνθαστα τι είναι ορθό και τι όχι για να το ακολουθήσω?
Και ο ορισμός να έχει παντοτινή εγκυρότητα?

Κυρ Απρ 30, 01:18:42 μμ 2006  
Αθήναιος said...

+ευλόγησον+

Άλλα ντ'αλλα παραλήρημα.

Η δική μας αλήθεια κ η δική σας αλήθεια, οι πολλές αλήθεις, ω πολλές αλήθειες κ βούρτσες μπλε.

Ανοίξτε κανένα βιβλιο κ τότε πάρτε με τηλέφωνο να επιστρέψω στη συζήτηση.

Κυρ Απρ 30, 01:21:13 μμ 2006  
axilleas said...

-Πιστεύεις στα ζώδια;
-Δεν ξέρω, αλλά σίγουρα υπάρχουν κάποια κοινά πράγματα σε πολλούς ανθρώπους του ίδιου ζωδίου.
-Πιστεύεις στο μάτιασμα;
-Δεν ξέρω, αλλά όταν με πονάει το κεφάλι με ξεματιάζει η μάνα μου και αισθάνομαι καλύτερα.
-Πιστεύεις στη μετά θάνατον ζωή;
-Η ψυχή μας σίγουρα δεν χάνεται.
-Πιστεύεις στο Θεό;
-Μάλλον, γιατί σίγουρα υπάρχει μια ανώτερη δύναμη. Ποιός τα έφτιαξε άλλωστε όλα αυτά;
-Είσαι ορθολογιστής;
-Αναμφίβολα.
-Με τί ασχολείσαι;
-Είμαι επιστήμονας (γιατρός, μηχανικός, δικηγόρος, καθηγητής, κ.τ.λ.).
-Και τί είσαι εν τέλει;
-Ο μέσος απόφοιτος ελληνικού πανεπιστημίου.

Κυρ Απρ 30, 01:25:25 μμ 2006  
peaches en regalia said...

cp said:
Εγώ πάλι με την κλασσική απορία: ποιος απ' όλους τους ανθρώπους μπορεί να ορίσει αλάνθαστα τι είναι ορθό και τι όχι για να το ακολουθήσω? Και ο ορισμός να έχει παντοτινή εγκυρότητα?

Ορθό είναι κυρίως αυτό που σου διδάσκει η ερμηνεία του άμεσου πολιτισμού σου.

Κυρ Απρ 30, 01:27:02 μμ 2006  
Αθήναιος said...

Κ επειδή εδώ μέσα δεν πρόκειται ποτέ ν'ανοίξουν κανένα βιβλίο αλλιώς δεν θα έλεγαν τέτοια πράγματα να κ ένα hint.

Η έννοια της αλήθειας, είναι φιλοσοφική κ κυρίως ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΉ.

Η κριτική σκέψη, δεν ψάχνει για αλήθειες, αλλά αναζητεί ΓΕΓΟΝΟΤΑ κ ΔΕΔΟΜΕΝΑ. Κοινώς facts.

Σήμερα γιορτάζουν " του Θωμά". Δεν πίστεψε ότι ο Χριστός αναστήθηκε.

Δηλαδή για διαφωτίστε με. Στην ερώτηση αν ο Χριστός αναστήθηκε ή όχι ποσες " αλήθειες" υπάρχουν;

Ας σταματήσουμε να μετατοπίζουμε τη συζήτηση αναφερόμενοι στις αλήθειες.

Ας μιλήσουμε για γεγονότα.

Άντε μπράβο.

Κυρ Απρ 30, 01:28:37 μμ 2006  
AdHoul said...

ε είμαστε τραγικά πίσω όσον αφορά τον ορθολογισμό.. τι να λέμε τώρα..

@achilleas : πολύ ωραία τα λες....''είσαι ορθολογιστής?- αναμφίβολα!''..χαχά!

άμα τα επίκαιρα του ndimou.gr ήταν στάλες σε ακίνητη λίμνη, το blog είναι τροπική καταιγίδα στον ωκεανό βλακείας που μας πνίγει αγαπητοί!

Κυρ Απρ 30, 01:38:19 μμ 2006  
Εργοτελίτισσα said...

@peaches en regalia ..μηπως το φαινομενο blogging με την ποικιλα και αντιφατικα ερεθισματα που σου δινει δεν ειναι ενα οπλο απεναντι στο λαικισμο της TV-Xουντας..ακομα,νωρις ειναι και δεν ξερουμε,που θα καταληξει
..ισως και να μην καταληξει,και αυτο ειναι που συναρπαζει!

Κυρ Απρ 30, 01:40:37 μμ 2006  
peaches en regalia said...

AdHoul Hat said:
άμα τα επίκαιρα του ndimou.gr ήταν στάλες σε ακίνητη λίμνη, το blog είναι τροπική καταιγίδα στον ωκεανό βλακείας που μας πνίγει αγαπητοί!

Εργοτελίτισσα said:
@peaches en regalia ..μηπως το φαινομενο blogging με την ποικιλα και αντιφατικα ερεθισματα που σου δινει δεν ειναι ενα οπλο απεναντι στο λαικισμο της TV-Xουντας..ακομα,νωρις ειναι και δεν ξερουμε,που θα καταληξει
..ισως και να μην καταληξει,και αυτο ειναι που συναρπαζει!


Αυτό το blog σίγουρα προσφέρει πολλά σαν υποκατάστατο της τηλεόρασης. Είπα εγώ να μην υπάρχει;

Κυρ Απρ 30, 01:47:12 μμ 2006  
Et in Arcadia ego said...

Αθήναιος said...

....Η έννοια της αλήθειας, είναι φιλοσοφική κ κυρίως ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΉ.

Η κριτική σκέψη, δεν ψάχνει για αλήθειες, αλλά αναζητεί ΓΕΓΟΝΟΤΑ κ ΔΕΔΟΜΕΝΑ. Κοινώς facts....

Η αληθεια υπαρχει , αυτο που λεμε αντικειμενικη πραγματικοτητα.Και εχουμε και εναν τροπο προσεγγισης της την επιστημη.Οι θεωριες που φτιαχνουμε προσεγγιζουν αυτη την πραγματικοτητα .Τι νοημα εχουν τα facts χωρις μια θεωρια να τα ακολουθει ?

Κυρ Απρ 30, 01:48:17 μμ 2006  
Zoros said...

@ΝΔ
Έχω μια μόνιμη απορία για το θαυμασμό σου για το Θωμά:
Ο άνθρωπος δεν ήταν ορθολογιστής (θεωρώντας ότι όλα έγιναν όπως τα περιγράφουν οι γραφές), αλλά απλά άπιστος ή ακόμα χειρότερα πνεύμα αντιλογίας.
Αν όντως έζησε με το Χριστό και είδε όλα τα θαύματα, τις αναστήσεις (Λαζάρου), τα ταχυδακτυλουργικά, τις πεζοπορίες πάνω στη θάλασσα, τις συνομιλίες με τον Θεό κοκ, το να μην πιστέψεις ότι αναστήθηκε ζητώντας να δεις τα σημάδια από τα καρφιά (λες και αυτό είναι ΤΟ πειστήριο), είναι το λιγότερο αφελές!
Το λογικό για κάποιον ορθολογιστή (έχοντας δεδομένο το ιστορικό ως μαθητής) είναι να πιστέψει με τη μία ότι ο Χριστός αναστήθηκε χωρίς αμφισβητήσεις!

Κυρ Απρ 30, 01:52:51 μμ 2006  
Cyber-Dust said...

Μια και κουβέντα γίνεται για τον ορθολογισμό, αναρωτιέμαι αν κανείς στην ιστορία ποτέ προσπάθησε να αναλύσει τον ορθολογισμό με τα εργαλεία του ορθολογισμού, ή μήπως αυτό είναι ανέφικτο και καταλήγει σε ένα ατελείωτο loop? Κάτι σαν το περίφημο θεώρημα το Γκαίντελ, το οποίο λίγο πολύ μας λέει ότι μέσα σε ένα σύστημα, οι βασικές αλήθειες δεν αυτοεπιβεβαιώνονται. Διαφορετικά ισχύει αυτό που ειπώθηκε, “Ορθό είναι κυρίως αυτό που σου διδάσκει η ερμηνεία του άμεσου πολιτισμού σου.” Ε΄χω και στο νου μου τον Καντ που περιόρισε τον νου τόσο δραστικά, είναι και αυτός ο Χαισενμπεργκ που ακόμα ψάχνει τα ηλεκτρόνια του-

Κυρ Απρ 30, 01:56:10 μμ 2006  
peaches en regalia said...

Φυσικά ένα από τα επιχειρήματα ενός άθεου/αγνωστικιστή είναι ότι αυτά τα τα θαύματα, οι αναστήσεις (π.χ. του Λαζάρου), τα ταχυδακτυλουργικά, οι πεζοπορίες πάνω στη θάλασσα, οι συνομιλίες με τον Θεό κτλ. δεν είναι δυνατά, οπότε ο Χριστός είναι ένα φανταστικό πρόσωπο.

Όπως φανταστικό πρόσωπο για έναν άθεο/αγνωστικιστή είναι και ο αναστημένος Χριστός. Στη χειρότερη περίπτωση υπήρξε ένας άλλος καχεκτικός μουσάτος που μπήκε στη θέση του "πραγματικού" Χριστού μετά το θάνατό του...

Μέχρι σήμερα η επιστήμη διαφωνεί αν ο άνθρωπος είναι εξέλιξη από τον πίθηκο, ή αυτοτελές, ατόφια δημιουργημένο ον...

Κυρ Απρ 30, 02:03:49 μμ 2006  
Εργοτελίτισσα said...

;@peaches en regalia said Ωραίο το κείμενο πάντως - για κάποιον σαν και εμένα που βαρέθηκε να διαβάζει τα σχόλια...

Πόσο μου έχει λείψει η εποχή των "Επικαίρων". Ήταν σαν στάλες πάνω σε ακίνητη λίμνη.

Τώρα το χάος...
ΣΥΝΕΚΡΙΝΕΣ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΕ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ...ΒΡΗΚΕΣ ΠΟΛΛΑ SPAM? KAI BΑΡΕΤΑ?

Κυρ Απρ 30, 02:05:28 μμ 2006  
peaches en regalia said...

This post has been removed by the author.

Κυρ Απρ 30, 02:09:25 μμ 2006  
peaches en regalia said...

@εργοτελίτισσα: δεν ήταν πρόθεσή μου να υποβιβάσω κανέναν από τους σχολιαστές. Πολλά από τα σχόλια έχουν υψηλή ποιότητα. Με κουράζει όμως το μακροσκελές τους και έπαψα πια να τα διαβάζω. Μερικές φορές μάλιστα έχω την εντύπωση ότι ο καθένας λέει το ποίημά του σε σχέση με το post του ΝΔ. Δεν είμαι διατεθειμένος να διαβάζω συνειρμικά έπη...

Κυρ Απρ 30, 02:10:31 μμ 2006  
mickey said...

Πολύχρονος και πάντα ορθός!

Κυρ Απρ 30, 02:13:09 μμ 2006  
heinz said...

@ΝΔ

Άψογο.

Κυρ Απρ 30, 02:29:16 μμ 2006  
Zoros said...

@peaches en regalia
“Μέχρι σήμερα η επιστήμη διαφωνεί αν ο άνθρωπος είναι εξέλιξη από τον πίθηκο, ή αυτοτελές, ατόφια δημιουργημένο ον...”

Μα τι λες τώρα? Πιστεύεις στις ψευδοθεωρίες του δημιουργισμού?
Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ δεν έχει καμία αμφιβολία μέχρι στιγμής ότι έχουμε κοινούς προγόνους με τον πίθηκο και ότι είμαστε εξέλιξη ενός πιθηκοειδούς που σηκώθηκε στα 2 του πόδια πριν περίπου 4 εκατομμύρια χρόνια. Το ότι είναι έτοιμη (ως επιστήμη) να αναθεωρήσει σε περίπτωση που βρεθούν αποδείξεις για το αντίθετο, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει έστω και ένας σοβαρός βιολόγος ή παλαιοντολόγος που διαφωνεί με την θεωρία της εξέλιξης! Μην αποπροσανατολίζεσαι από κάποιες ενστάσεις σε λεπτομέρειες της θεωρίας, δεδομένου ότι κανείς σοβαρός επιστήμονας δεν πιστεύει ότι ο άνθρωπος είναι ένα «ατόφια δημιουργημένο ον» όπως λες (και πως θα μπορούσε με τόσα ευρήματα... οι σκελετοί των Homo Erectus που έχουμε βρει τότε τι είναι?).

Σχετικά με αυτά που γράφεις για το post μου για το Θωμά, μάλλον δεν κατάλαβες το πνεύμα μου...

Κυρ Απρ 30, 02:43:12 μμ 2006  
Zoros said...

This post has been removed by the author.

Κυρ Απρ 30, 02:44:37 μμ 2006  
heinz said...

Για όποιον δεν το είδε, (στο προηγούμενο post):

Οι ερευνητές δεν συμφωνούν μεταξύ τους αν ο Θωμάς υπήρξε ως μαθητής του Ιησού (ή μ' αυτό το όνομα).

Το "σίγουρο" είναι ότι "Θωμάς" είναι παραφθορά του "Του-μα" (δυο καρδιές στα εβραϊκά).
Συμβολίζει τον άνθρωπο που ταυτόχρονα πιστεύει/αμφιβάλλει.

Πάντως, ας προβληματιστούν όλοι, γιατί ο Θωμάς, ως σκεπτιστής, αναφέρεται ως "δυο καρδιές" και όχι ως "δυο νόες".

Χρόνια Πολλά σ' όλους τους Θωμάδες!!! (χιχιχιχι...)

Κυρ Απρ 30, 02:45:01 μμ 2006  
ecoChris said...

Σίγουρα στο τόπο αυτό είναι πολύ σπάνιος ο ορθολογισμός αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο δεν κάνει ιδιαίτερα αισθητή τη παρουσία του.

Αντίθετα αυτό που κυριαρχεί σήμερα παγκόσμια είναι η βάναυση καταπάτηση της λογικής και ο παραλογισμός.

Για παράδειγμα έχει γίνει τόσος λόγος για την αλλαγή του κλίματος και έχουμε ήδη βιώσει τις πρώτες έντονα αρνητικές συνέπειες αυτής της αλλαγής.

Παρ’όλα αυτά οι πετρελαϊκές εταιρίες και οι εταιρίες αυτοκινήτων κάνουν σαν μην έχουν πάρει χαμπάρι τίποτα επιμένοντας να κάψουμε και τη τελευταία σταγόνα πετρελαίου.

Οι μεν πρώτες λυσσαλέα πολέμησαν και πολεμούν τις ήπιες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - πράγμα λογικό γι’αυτές γιατι δεν θα υπήρχε ανάγκη για πετρέλαιο.

Οι δεύτερες δε σε αγαστή πάντα συνεργασία με τις πρώτες εξ’ίσου λυσσαλέα πολέμησαν και πολεμούν το ηλεκτρικό αυτοκίνητο και το κρατάνε στο ράφι για χρόνια (ή μάλλον έναν ολόκληρο αιώνα τώρα).

Παρένθεση εδώ: αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ παίζεται ένα τρομερά αποκαλυπτικό ντοκυμαντέρ για αυτό το θέμα με τίτλο: EV confidential - Who killed the electric car.

Την τελευταία δεκαετία τα παραπάνω συνεταιράκια έκαναν κάποια πολύ δειλά βήματα κάτω από τη πίεση των περιστάσεων και της κοινής γνώμης.

Και το έκαναν εντελώς υποκριτικά όχι για να βοηθήσουν να αντιστραφεί η αλλαγή του κλίματος του πλανήτη αλλά για την προώθηση της δημόσιας εικόνας τους και κατ’ουσία την αποθάρρυνση και την απογοήτευση του κόσμου .

Εκεί όμως που η λογική μας δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα είναι ότι παρουσιάζονται ως υπέρμαχοι και εντέλει σωτήρες της ανθρωπότητας γιατί αυτοί με την «τεχνολογία» τους θα μας σώσουν κάποτε .

Φυσικά όταν θέλουν αυτές και όταν, το απεύχομαι, θα έχει καεί και η τελευταία σταγόνα πετρελαίου.

Αυτό ήταν ένα παράδειγμα «ορθολογισμού» όπως τον αντιλαμβάνονται οι πολυεθνικές.

Κυρ Απρ 30, 02:48:07 μμ 2006  
peaches en regalia said...

zoros said:
“Μα τι λες τώρα? Πιστεύεις στις ψευδοθεωρίες του δημιουργισμού?"

Για να γράφω σε αυτό το blog... όχι! Μη γράφεις πάντως την "επιστήμη" με κεφαλαία. Nobody knows...

Κυρ Απρ 30, 03:07:21 μμ 2006  
epikairos said...

Καλός ο ορθός λόγος αλλά υπάρχουν και πράγματα στη ζωή που δεν χρειάζονται και πολύ ανάλυση. Ο έρωτας για παράδειγμα.

Κυρ Απρ 30, 03:26:21 μμ 2006  
Optimus said...

Είναι πραγματικά μεγάλος και δύσβατος ο δρόμος του "αληθινού" ορθολογισμού. Εγώ ζούσα για μεγάλο διάστημα με την αμφιβολία. Αν δεν έβλεπα κάτι δεν μπορούσα να το πιστέψω. Και να το έβλεπα, ποιός ξέρει αν το μυαλό μου δε μου παίζει παιχνίδια; Θα μπορούσαν τα πάντα να είναι ένας φανταστικός κόσμος ή ένα όνειρο. Εκτός και αν θεσπίσουμε 5-10 αξιώματα για τον κόσμο και τους νόμους που τον διέπουν. Εκεί όμως είχα την απόρια μήπως ακόμα και αυτά τα αξιώματα δεν είναι η αλήθεια αλλά αυτό που αντιλαμβανόμαστε ή μας μάθανε;

Δεν ξέρω αν έχει σχέση με τον ορθολογισμό, αλλά είχε και η αμφιβολία αυτό το αύταστο. Δεν έφτανα ποτέ στην αλήθεια. Τι είναι όμως αλήθεια και ποιός μπορεί να πει ότι την κατέχει;

Μάλλον ο δρόμος του ορθολογισμού είναι διαρκής. Είναι ο δρόμος της διαρκούς αναζήτησης και επανεξέτασης. Είναι τρόπος ζωής. Η αλήθεια άλλωστε είναι μακριά..

Κάποιοι μου είπαν πίστεψε και σε μερικά πράγματα ρε παιδί μου για να πατάς στα πόδια σου και στην πορεία άμα ανακαλύψεις ότι κάποια από αυτά είναι εσφαλμένα, τότε ψάξτο και κάνε τη μετάβαση στα καινούρια δεδομένα.

Κυρ Απρ 30, 03:47:01 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Cyber-Dust said...
"Μια και κουβέντα γίνεται για τον ορθολογισμό, αναρωτιέμαι αν κανείς στην ιστορία ποτέ προσπάθησε να αναλύσει τον ορθολογισμό με τα εργαλεία του ορθολογισμού".

Αυτό είναι η πρώτη (και η μόνιμη) ενασχόληση κάθε ορθολογιστή - να ορίζει τους όρους και τα όρια της έρευνάς του. Να κάνει φανερές τις κρυφές προϋποθέσεις και να αναγνωρίζει τα σύνορα του ορθού λόγου.

cp said...
"Εγώ πάλι με την κλασσική απορία: ποιος απ' όλους τους ανθρώπους μπορεί να ορίσει αλάνθαστα τι είναι ορθό και τι όχι για να το ακολουθήσω?
Και ο ορισμός να έχει παντοτινή εγκυρότητα?"

Κανένας άνθρωπος. Αυτή ήταν η θεολογική αντίληψη της αλήθειας που ίσχυε για όλους και για πάντα.

Τώρα έχουμε εργαλειακές προσωρινές "αλήθειες" που ισχύουν για όσο δεν ανατρέπονται.

Κυρ Απρ 30, 03:49:26 μμ 2006  
harry reloaded said...

Χθες μπερδεψα την απουσια με την αφροδιτη,γενικα οι γυναικες ειναι λιγοτερο τζαζ & ανεβαζουν το μπλογκ.Ο,τι & να πουμε επι του θεματος,δεν φτανουμε παραπερα απο το να επιβεβαιωσουμε τη δικη μας προτιμηση στον ορθολογισμο & την απεχθεια μας προς τους δεισιδαιμονες,οι οποιοι ομως ειναι σχεδον σε καθε θεμα η πλειονοτητα. Θα μελαγχολησουμε.

Κυρ Απρ 30, 03:53:24 μμ 2006  
Εργοτελίτισσα said...

@epikairos...τοσο απλος ειναι ο Ερωτας
με τα παραλογα,τις αμφιβολιες,τις τρικυμιες...παντως
οι περισσοτεροι "Πασχοντες" αυτο-αναλυονται ή πανε σε "φιλους"..
ο Γαμος αντιθετα ειναι το Προπυργιο του μικροαστικου ορθολογισμου..

Κυρ Απρ 30, 03:55:33 μμ 2006  
heinz said...

Εργοτελίτισσα said...

" ο Γαμος αντιθετα ειναι το Προπυργιο του μικροαστικου ορθολογισμου.. "

Ο γάμος, είναι πόλεμος, μέσα από δυο οντότητες, που δεν πρέπει να λυώσουν σε μια, να ξεπηδήσει μια τρίτη υγιής και ισορροπημένη (το ζευγάρι). Αυτό δεν έχει σχέση με τον ορθολογισμό: είναι καθαρά μια πράξη δημιουργίας

Κυρ Απρ 30, 04:12:31 μμ 2006  
Optimus said...

Οκ, το post του αθηναίου με κάλυψε λιγάκι περί "Αλήθειας" και ορθολογισμού.

Κάποιος μου είχε πει ότι η εμμόνη μου στο να αναζητώ την αλήθεια είναι κατάληπο από τη θρησκεία. Κι όμως μετά τα 12 σταμάτησα να πιστεύω, μάλλον θα μου μεινε κουσούρι, ή μάλλον θα είναι και η μανία μου με φιλοσοφικά ζητήματα ώρες ώρες..

Κυρ Απρ 30, 04:13:03 μμ 2006  
heinz said...

@optimus

Νομίζω ότι ψάχνεις με λάθος κυάλια. Δεν ενδιαφέρει τι είναι πραγματικό και τι όχι.
Αυτό που έχει σημασία, είναι να αναγνωρίσεις τις αξιωματικές σου αξίες, και να φροντίσεις να είσαι συνεπής με αυτές.

Κυρ Απρ 30, 04:16:37 μμ 2006  
heinz said...

@optimus

Περί αλήθειας, δες αυτό

Κυρ Απρ 30, 04:19:34 μμ 2006  
Dion.M. said...

Μία διάσταση του Ορθού λόγου, που πρέπει να μας προβληματίσει είναι το πόσους και ποιούς συμφέρει...

Ο μη ορθολογικός λαϊκιστής πολιτικός για παράδειγμα, για να συνδεθούμε με το προηγούμενο post, είναι ορθολογικότατος στην επιδίωξη του κομματικού συμφέροντός του εκτός του ορθολογισμού.

Επισης αυτοί που απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα μιας παρασιτικής οικονομίας είναι απόλυτα ορθολογιστές στην αναζήτηση του συμφέροντός των, εκτός του ορθού λόγου. Δεν έχουν κανένα λόγο να γίνουν αντικειμενικά ορθολογιστές.

Νομίζω ότι το κακώς εννοούμενο πρόσκαιρο και αντικοινωνικό συμφέρον είναι ένας βασικός λόγος που ανθεί ο παραλογισμός στην χώρα μας, διότι αποτελούν πλειοψηφία αυτοί που ευημερούν παρασιτικά εις βάρος του συνόλου.

Κάποιος είχε μιλήσει για "απέραντο φρενοκομείο"...

Νομίζω ότι το τρελλοκομείο ακόμα "καλά κρατεί" συντηρούμενο από "μικρούς και ολίγους" πολιτικούς ηγέτες. (Πολλούς σε αριθμό δυστυχώς αλλά λίγους σε ποιότητα).

Κυρ Απρ 30, 04:23:31 μμ 2006  
Εργοτελίτισσα said...

Oχι ο Γαμος ως αναπαραγωγη,αλλα ολο αυτο το μικροαστικο νοικοκυριο,η γκρινια που νικα τον παραλογο Ερωτα...

Κυρ Απρ 30, 04:24:51 μμ 2006  
heinz said...

Εργοτελίτισσα said...

"Oχι ο Γαμος ως αναπαραγωγη,αλλα ολο αυτο το μικροαστικο νοικοκυριο,η γκρινια που νικα τον παραλογο Ερωτα... "

Προς Θεού, ποιός μίλησε για αναπαραγωγή? Η τρίτη αναδυόμενη οντότητα είναι η σχέση. Εγώ-Εσύ-Σχέση. Την σχέση την δημιουργούμε εγώ κι εσύ σε μια (πολύ ζόρικη) πράξη δημιουργίας.

Αυτό δεν είναι αναπαραγωγή. Είναι μορφογένεση.

Κυρ Απρ 30, 04:29:27 μμ 2006  
mickey said...

Heinz said (4:16μμ):
"Αυτό που έχει σημασία, είναι να αναγνωρίσεις τις αξιωματικές σου αξίες, και να φροντίσεις να είσαι συνεπής με αυτές."

Συμφωνώ και θα πρόσθετα "και να αναθεωρείς όταν οι αξιωματικές αυτές αξίες καταρρίπτονται ή διαψεύδονται από άλλους ή/και την ίδια τη ζωή".

Υποθέτω πάντως πως ή έννοια της "συνέπειας" που αναφέρεις αναφέρεται στην "κλασική" λογική συνέπεια με modus ponens κλπ. :))

Κυρ Απρ 30, 04:34:53 μμ 2006  
andy dufresne said...

Μουσικό διάλειμμα με Frank Zappa.


Some Scientists claim that hydrogen, because it is so plentiful, is the basic building block of the universe. I dispute that. I say there is more stupidity than hydrogen, and that is the basic building block of the universe.


My best advice to anyone who wants to raise a happy, mentally healthy child is: Keep him or her as far away from a church as you can.


A mind is like a parachute. It doesn’t work if it not open.

Κυρ Απρ 30, 04:36:48 μμ 2006  
Εργοτελίτισσα said...

@heinz..αυτη η σχεση λοιπον θελει την αναλυση
της!!!..αυτο ηθελα να πω στον επικαιρο
οτι και πραγματα οπως ο Ερωτας δεν ξεφευγουν απο την ισοσθενεια..το λογο και την αντιθεση..ειναι βεβαια παραλογο(ολοι ζητουν μια στρωτη σχεση)αλλα εκει συμβαινουν πραγματα(ερωτοψυχαναλυτικα)
που δε λεγονται ευκολα...δυσκολη εποχη..Μετα ερχεται ο Γαμος..υποτιθεται τα κανει ευκολα..

Κυρ Απρ 30, 04:38:22 μμ 2006  
paragrafos said...

"(...)
Ο σκεπτικός είναι βέβαια ορθολογιστής - αλλά χρησιμοποιεί τον ορθό λόγο για να περιορίσει τον ορθό λόγο, δηλαδή για να καταδείξει τα όριά του. 'Ετσι ξανανοίγει τον δρόμο στα φαινόμενα, στην αμεσότητα της εμπειρίας. Ανοίγει όμως και τον δρόμο για τον συνάνθρωπο (οι μισαλλοδοξίες και τα δόγματα είναι που χωρίζουν τους ανθρώπους!) ελευθερώνει και την συνείδηση του καθενός για το επέκεινα.

Initio sapientiae timor Domini έλεγε ένα παλιό ρητό - βάζοντας στην αρχή της σοφίας τον φόβο και το σέβας. Κι όμως δεν είναι έτσι. Αρχή σοφίας δεν μπορεί να είναι ο φόβος - Κυρίου ή κυρίων. Αρχή σοφίας είναι ο χωρίς φόβο και πάθος έλεγχος των πάντων. Αρχή σοφίας είναι η κριτική στάση: το ερώτημα, η απορία, η αμφιβολία. Η ανατροπή του κάθε δεδομένου και η συνεχώς εκ νέου πρόσληψη του κόσμου. Χωρίς προσκολλήσεις και δεσμεύσεις. Η απόλυτα ανοιχτή στάση που οδηγεί παντού - και στον Κύριο.
(...)

από το Αμφιβολίας Εγκώμιον, ΝικοΔήμου

Κυρ Απρ 30, 04:38:30 μμ 2006  
andy dufresne said...

Χθες βράδυ η Βίκυ Φλέσσα είχε φιλοξενούσε το Στέλιο Ράμφο, ο οποίος μιλούσε για αμφισβήτιση, σκεπτικισμό, ορθό λόγο.

Όσο μεγαλώνει, σου μοιάζει περισσότερο ΝΔ!

Κυρ Απρ 30, 04:45:15 μμ 2006  
Εργοτελίτισσα said...

@ΝD και ενα αλλο Παραδοξο..ο Ανορθολογιστης Αρχιεπισκοπιξ(μην το ακουσει,θα πει:ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΕΘΑ ΟΥΧΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟΙ ΑΛΛΑ ΥΠΕΡΛΟΓΟΙ!!)ετοιμαζει
ορθολογικους τροπους διαχειρισης της θειας περιουσιας.(church-management)
Eκει τωρα αντιστεκονται οι μαρξιζοντες
αριστεροι(Πας Νεορθοδοξος εν Ελλαδι Αριστερος..:αυτα ειπε ο ακτημων Χριστος;;῎.και ο Μακ τους λεει:Βρε,αυτα τα λενε οι Κουκουεδες!!
και απο αλλες δηλωσεις σχετικα με οικονομικα(ετοιμαζει και holy TV!)
δειχνουν οτι ειναι Νεοφιλελευθερος!!!
ΚΥΡΙΕ ΝΙΚΟ,ΠΡΟΒΛΕΠΩ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ LIBERTARIAN PARTY,ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΣΤΕ!!!!ΠΟΤΕ,ΜΗ ΛΕΣ ΠΟΤΕ!!

Κυρ Απρ 30, 04:48:09 μμ 2006  
Εργοτελίτισσα said...

μαρξιζοντες Χριστιανοι ηθελα να πω..
ενα αστειο ειναι:Εκαναν Απεργια στο Holy Ραδιοφωνο..και ο Μακ ειπε:Δεν νοειται απεργια στο χωρο της Εκκλησιας!!!

Κυρ Απρ 30, 04:51:31 μμ 2006  
ΙΣ said...

Η Επιστήμη είναι ένα από τα λαμπρότερα επιτεύγματα του ανθρώπινου Νου. Οι επιστήμονες είναι οι κατεξοχήν αναρχικοί και ανατρεπτικοί άνθρωποι στην ιστορία της ανθρωπότητας. Είναι αυτοί που δεν δέχονται αυθεντίες, δεν δέχονται το δεδομένο, δεν επαναπαύονται στα κεκτημένα. Είναι αυτοί οι πρωτοπόροι, οι ρηξικέλευθοι, οι πρωτεργάτες κάθε επανάστασης, κάθε νεωτερισμού. Επομένως, οι επιστήμονες είναι οι λιγότερο απόλυτοι άνθρωποι, ακριβώς γιατί είναι ανήσυχοι.

Ωστόσο, η Επιστήμη για να βαδίσει χρειάζεται στέρεα βήματα, κάποιες αρχές. Όταν όμως βλέπει ότι αυτές οι αρχές δεν την στηρίζουν, αλλά αποτελούν τροχοπέδη στην πορεία της, τις αλλάζει. Φτιάχνει νέες βάσεις και συνεχίζει. Έτσι δουλεύει ο ορθολογισμός. Καλώς ή κακώς, είναι η καλύτερη μεθοδολογία που έχουμε αναπτύξει ως σήμερα. Μπορεί να μην είναι άριστη, αλλά είναι η καλύτερη από κάθε άλλη μελετημένη. Κάθε θεωρία πρέπει να επιβεβαιώνεται και να επαληθεύεται από την παρατήρηση και το πείραμα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.

Ένα παράδειγμα: Ως σήμερα, τα πιο πρόσφατα απολιθώματα δεινοσαύρων έχουν χρονολογηθεί στα 75.000.000 χρόνια. Δεν έχει βρεθεί ΟΥΤΕ ΕΝΑ νεότερο. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι κάτι συνέβη και οδήγησε τους δεινοσαύρους στην εξαφάνιση ΞΑΦΝΙΚΑ. Και από εδώ αρχίζουμε και χτίζουμε θεωρίες: η θεωρία της οικολογικής εξαφάνισης, η θεωρία του λοιμού, η θεωρία του μετεωρίτη κ.ο.κ., οι οποίες κι αυτές στηρίζονται σε άλλα ευρήματα. Στην πραγματικότητα ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΙΔΕΑ για το τι συνέβη. Ωστόσο, τα ευρήματά μας μας οδηγούν στην οικοδόμηση κάποιων θεωριών, οι οποίες όσο επαληθεύονται από τα ευρήματα επιβιώνουν. Αν κάποτε βρεθεί ένα απολίθωμα π.χ. 40.000.000 ετών, τότε απλά όλες οι θεωρίες ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ.

Οι επιστημονικές θεωρίες δεν είναι κανόνες που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Τα παραδείγματα θεωριών που κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι στην Ιστορία της Επιστήμης είναι πάμπολλα. Η ουσία είναι ότι δεν ξέρουμε τίποτα για τον κόσμο που μας περιβάλει. Με την επιστήμη μόνο μπορούμε να βάλουμε μια τάξη. Βέβαια, αρκετές φορές το τι πιστεύουμε μπορεί να έρχεται σε σύγκρουση με το τι αντιλαμβανόμαστε ότι συμβαίνει. Ας μην ξεχνάμε ότι μεγάλοι επιστήμονες ανέτρεψαν θεωρίες μόνο με την ισχυρή πίστη τους σε κάτι διαφορετικό...

Δείτε μια καταπληκτική αλληγορία του Richard Feynman από το Six Easy Pieces για το πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο εδώ.

Κυρ Απρ 30, 05:02:47 μμ 2006  
Εργοτελίτισσα said...

@ισ..τι λες για τα "αξιωματα" στις Επιστημες(των Μαθηματικων,δεν ξερω αν υπαρχουν και σε αλλες.ΑΥΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΛΕΝΕ::ΕΦΟΣΟΝ ΕΣΕΙΣ ΕΧΕΤΕ ΑΝΑΠΟΔΕΙΚΤΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ,ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΕ ΕΜΑΣ ΟΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΤΑ ΑΝΑΠΟΔΕΙΚΤΑ;;

Κυρ Απρ 30, 05:11:15 μμ 2006  
mickey said...

@Εργοτελίτισσα (5:11μμ):
Η διαφορά είναι στη (λογική) "συνέπεια" που έθεσε ο Heinz στις 4:16μμ και στην "κατάρρευση" που έθιξε ο ισ στις 5:02μμ.

Αν θεωρήσεις τα αξιώματα της πίστης και προσπαθήσεις να φτιάξεις ένα λογικό οικοδόμημα, θα φτάσεις σε λογικό αδιέξοδο!

Αν προσπαθήσεις να ερμηνεύσεις τις αντιφάσεις των ιερών κειμένων (που αξιωματικά θεωρούνται ως αληθή), θα φτάσεις σε λογικό αδιέξοδο!

Αν προσπαθήσεις να ερμηνεύσεις τις παρατηρήσεις και τις όποιες (ατελείς ή μη) γνώσεις για τον κόσμο με βάση τα αξιώματα της πίστης, θα φτάσεις σε λογικό αδιέξοδο!

(Ο zoros, ο cyrusgeo, o Πάνος, εγώ κ.α. έχουμε αναφέρει πάμπολλα παραδείγματα)

Φυσικά, αναφέρομαι στην "επίσημη" πίστη της Εκκλησίας και όχι στην προσωπική πίστη του καθενός. Εκεί μπορεί κανείς να φτιάξει κάλλιστα ένα απόλυτα λογικό οικοδόμημα που να μην καταρρέει με βάση όσα γνωρίζουμε σήμερα. Άραγε θα το καταρρίπταμε κι εμείς, στην περίπτωση που έρθει σε αντίθεση με νέα δεδομένα; Η Επιστήμη το κάνει - παρότι κάποιοι "επιστήμονες" μπορεί να είναι ιδιαίτερα "δογματικοί" ;)

Κυρ Απρ 30, 05:26:14 μμ 2006  
mickey said...

Αναζητούντα πραγματικοί "επιστήμονες" θεολόγοι (και όχι μόνο κατ' όνομα) που θα μελετήσουν τις γραφές, θα λάβουν υπόψη τις όποιες γνώσεις έχουμε και θα προσπαθήσουν να αναθεωρήσουν κάποια πράγματα, προκειμένου η χριστιανική πίστη να έχει μια στοιχειώδη λογική συνέπεια (ακόμα και αναιρώντας βασικά δόγματα).

Στον "ορθόδοξο" χώρο γνωρίζω μόνο έναν που το έχει επιχειρήσει (για το λεγόμενο "προπατορικό αμάρτημα"):

Τον π. Αρσένιο Μέσκο στο βιβλίο του "Ο Πλανήτης της Θεολογίας" (κι αυτόν από τα γραπτά του οικοδεσπότη τον γνώρισα).

Κυρ Απρ 30, 05:30:30 μμ 2006  
andy dufresne said...

Εργοτελίτισσα,

μπερδεύεις τα αξιώματα με τα δόγματα.

Τα αξιώματα δημιουργούν συστήματα, διαφορετικά μεταξύ τους, χωρίς να υπάρχει σωστό ή λάθος σύστημα.


Παράδειγμα:

Πόσες παράλληλες ευθείες σε μία ευθεία υπάρχουν, οι οποίες διέρχονται από ένα σημείο εκτός της ευθείας;

Το αξίωμα του Ευκλείδη λέει μία απ΄το οποίο προκύπτει η Ευκλείδιος γεωμετρία.

Αν πάρουμε ως αξίωμα ότι διέρχονται άπειρες ευθείες ή καμία ευθεία, προκύπτουν δύο άλλες γεωμετρίες (Riemann και Lobachevsky).
Δεν υπάρχει σωστή και λάθος θεωρία, είναι τρεις διαφορετικές μεταξύ τους, που βρίσκουν διαφορετικές εφαρμογές.

Κυρ Απρ 30, 05:30:45 μμ 2006  
Εργοτελίτισσα said...

@Μickey δε με πειραζει το Παραδοξο και το Λογικο Αδιεξοδο..ισως και να ειναι κατι που δεν καταλαβαινουμε..
Μ αρεσει το Χαος..το προτιμω απ το δυισμο και τις ευκολες λυσεις..ενταξει χρειαζονται και αυτες αλλα ας μη μας ξαφνιαζει το παραδοξο..ειναι η εποχη..

Κυρ Απρ 30, 05:32:14 μμ 2006  
Εργοτελίτισσα said...

@andy dufresne ναι,αλλο αξωματα και αλλο δογματα..ειπα για αντιθεση τα επιχειρηματα καποιων πιστων και ρωτω αν υπαρχει μαθηματικος,τα Αξιωματα,οπως αυτο που ειπες,αποδεικνυονται σημερα..η παραμενουν αξιωματα;;

Κυρ Απρ 30, 05:36:35 μμ 2006  
mickey said...

@Εργοτελίτισσα:
Δεν ξέρω για την "εποχή", αλλά το να έχει τη δυνατότητα εντολής για τη ρίψη μιας ατομικής βόμβας ένας άνθρωπος που δεν διέπεται από ορθολογική σκέψη και λογική συνέπεια, δε με αφήνει καθόλου αδιάφορο. Άρα δεν θα υιοθετούσα τη ρήση: "Όλοι χωράνε στην εποχή μας".

Ούτε κανείς λογικός και εχέφρων άνθρωπος θα έριχνε ένα αεροπλάνο στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, παίρνοντας τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων (συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου).

Από την άλλη, ο Ορθολογισμός και η Επιστήμη δεν επαρκούν για την αρμονική συνύπαρξή μας. Δεν υπάρχει τίποτα το παράλογο και αντιεπιστημονικό στο να σκοτώσεις κάποιον (ή να κάνεις οποιοδήποτε άλλο "κακό"), αν δεν έχεις εσύ ο ίδιος αρνητικές συνέπειες. Και το "δίκαιο του ισχυρότερου" ενδεχομένως να είναι απόλυτα λογικό, αλλά ίσως είναι κομματάκι ...άδικο ;)

Χρειαζόμαστε λοιπόν και ηθική και αρχές και τέχνη και άλλες αξίες. Θα έλεγα πως ο ορθολογισμός αποτελεί αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη για μια καλύτερη ανθρωπότητα...

Κυρ Απρ 30, 05:42:56 μμ 2006  
aphrodite said...

@ισ, 5:02,

Βαράω προσοχές. Κι αν άντεχαν τα πολύ καταπονημένα χέρια μου, θα έπαιρνα και κάμψεις...

Κι αυτά για 2 πολύ βασικούς λόγους.

1. Εμφανίζεσαι σπάνια και μόνον όταν έχεις κάτι ουσιαστικό να πεις

2. Βάζεις φωτο σου, που δείχνει και την ιδιότητά σου, χωρίς καλλιτεχνικές χερχετζέλες που να κρύβουν τα 9/10 του προσώπου σου ή αοριστίες...

Αυτά με εντυπωσιάζουν. Ειλικρίνεια, αμεσότητα & θάρρος!

Σ'ευχαριστώ πολύ.
Α.

Κυρ Απρ 30, 05:43:40 μμ 2006  
andy dufresne said...

εργοτελίτισσα,

αν ένα αξίωμα αποδειχθεί, δεν είναι πλέον αξίωμα, αλλά θεώρημα.

Το παράδειγμα που ανέφερα ισχύει μέχρι σήμερα και τίποτα δε δείχνει ότι θα αλλάξει.

aphrodite,
προσυπογράφω περί ισ.

Κυρ Απρ 30, 05:46:14 μμ 2006  
Εργοτελίτισσα said...

@mickey ενα παραδοξο μα εχει γουστο ειναι Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ.Νομιζω τον περασμενο αιωνα(αρχες)το συζητουσαν..γενικα τοτε εβλεπαν την Επιστημη σαν Σωτηρα,προς το τελος του Αιωνα απογοητευτηκαν,και τωρα στο new age ολο και περιεργες Αλχημειες κοιτας..

Κυρ Απρ 30, 05:46:49 μμ 2006  
mickey said...

aphrodite,

κι εγώ προσυπογράφω περί ισ!

Υ.Γ. Το δικό σου προσωπάκι (έστω και το 1/10) πότε θα το δούμε; :))

Κυρ Απρ 30, 05:49:18 μμ 2006  
Εργοτελίτισσα said...

το Χαος...οχι το εξωτερικο,το εσωτερικο..οταν δεν ξεκινας απο δογματικες,σιγουρες θεσεις,συνεχως αμφιβαλλεις και ακους την αντιθεση ..μαλιστα με αυτα τα computer και το internet..τι αλλο να πεις..ΧΑΟΣ!!!
photo-reading ξερει κανεις τι εστι;;

Κυρ Απρ 30, 05:52:55 μμ 2006  
BadlyDrawnBoy said...

Πόσο ορθολογικό είναι να λεέι κανείς "...Είναι ξενέρωτο γιατί είναι γραμμένο με τον επίσημο αγγλοσαξωνικό (= ξενέρωτο) τρόπο"?

Κυρ Απρ 30, 05:53:04 μμ 2006  
mickey said...

@Εργοτελίτισσα:
Επιστήμη και Θρησκεία δεν έχουν καμία σχέση ως τρόπος σκέψης (εκτός ίσως από τον "τελικό στόχο" τους) και ο όρος "Θρησκεία της Επιστήμης" είναι απλά ένα εφεύρημα για τον ...υποβιβασμό της, όταν τα άλλα "μέσα" κρίνονται ανεπαρκή ;)

Δεν είναι φυσικά Τέλεια (ούτε και επαρκής όπως έγραψα), αλλά το να της αποδίδουμε άσχετες ιδιότητες και να τη βλέπουμε ως θρησκεία, σωτήρα ή μέσα από τα παραμορφωτικά γυαλιά του New Age, αυτό μάλλον αποτελεί ...ιεροσυλία :))

Οι ίδιοι οι επιστήμονες φυσικά μπορούν να είναι απόλυτοι, δογματικοί, ανήθικοι, και χίλια δυο άλλα. Το ίδιο το "σύστημα" όμως της Επιστήμης έχει μηχανισμούς αυτο-διόρθωσης (self-correcting system). Δεν δουλεύουν όλα άψογα βεβαίως, αλλά ενδεχομένως είναι ότι καλύτερο διαθέτουμε - αυτή τη στιγμή τουλάχιστον.

Ο "δογματικός επιστήμονας" είναι εξίσου σπάνιο είδος με τον "ερευνητή θεολόγο" :))

Υ.Γ. Υποθέτω πως ο Heinz μπορεί να μας πει αρκετά για το ζήτημα πάντως ;)

Κυρ Απρ 30, 05:59:17 μμ 2006  
aphrodite said...

@mickey, 5:49,

Οταν αποφασίσει ο ΝΔ - έχω δεσμευτικό συμβόλαιο βλέπεις...
Ρώτα τον!

(Πώς έχεις εσύ την houlia δεμένη στην καρέκλα αλλά χωρίς πληκτρολόγιο? Εδώ έχουμε και "twist" να μπορώ να γράφω, πάλι καλά!)...

Κυρ Απρ 30, 06:06:29 μμ 2006  
cp said...

Nikos Dimou said...

Κανένας άνθρωπος. Αυτή ήταν η θεολογική αντίληψη της αλήθειας που ίσχυε για όλους και για πάντα.
Τώρα έχουμε εργαλειακές προσωρινές "αλήθειες" που ισχύουν για όσο δεν ανατρέπονται.


Epeidi omos oi dikes mou alithies diaferoun apo kapoion allon kai oi dikes tous einai to "simerino" sosto, aftoi pairnoun to dikaioma na aporriptoun asyzititi tis dikes mou - Ki ego tis dikes tous edo pou ta leme :) - kai de lamvanoun yp opsin oti kai oi dikes tous apopseis einai ypo syzitisi kai apla den exoun epalitheftei/diapsefsthei akoma.

To idio provlima pou exo me tis thriskeies (oxi ti thriskeftikotita) kai tis X politikes theories to exo kai me tis epistimes kai tis Y politikes theories gia afton akrivos to logo.

Κυρ Απρ 30, 06:16:58 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

mickey said...
"Από την άλλη, ο Ορθολογισμός και η Επιστήμη δεν επαρκούν για την αρμονική συνύπαρξή μας. Δεν υπάρχει τίποτα το παράλογο και αντιεπιστημονικό στο να σκοτώσεις κάποιον...
Χρειαζόμαστε λοιπόν και ηθική και αρχές και τέχνη και άλλες αξίες. Θα έλεγα πως ο ορθολογισμός αποτελεί αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη για μια καλύτερη ανθρωπότητα..."

ΛΑΘΟΣ. Ο ορθολογισμός μπορεί να μας δώσει ΚΑΙ ηθικές αξίες. Ο ορθολογισμός μας οδήγησε στα ανθρώπινα δικαιώματα - που βασίζονται στην εφαρμογή του Χρυσού Κανόνα ή, σε πιο φιλοσοφική μορφή, της Κατηγορικής Προσταγής του Καντ.
Το να ζητάω δικαιώματα χωρίς να δίνω, το να μην αναγνωρίζω στον άλλον αυτό που αναγνωρίζω στον εαυτό μου είναι παράλογο - και άρα ανήθικο.

Δεν χρειαζόμαστε λοιπόν άλλη πηγή ηθικής (π. χ. θρησκεία), ο ορθός λογος επαρκεί.

Η Τέχνη βέβαια είναι άλλο πράγμα...

Κυρ Απρ 30, 06:21:01 μμ 2006  
Εργοτελίτισσα said...

Ο Νευτων ηταν και Αλχημιστης..μπερδευε και το Θεο στη σκεψη του,ο Πυθαγορας παλια..η Θεοσοφια και αλλα περιεργα κινηματα επηρεασαν επιστημονες..
Οσο για την Θρησκειοποιηση της Επιστημης..Θετικιστες,αν δεν κανω λαθος,το ανακινησαν,ισως σαν μια αντιδραση στην κρατουσα Θρησκεια..
να ξεχασουμε την αρχαια ελληνικη θρησκεια;;Απολλων,Θεος των Επιστημων
με τις Μουσες του..μας φαινονται περιεργα γιατι εχουμε μεγαλωσει αλλιως..

Κυρ Απρ 30, 06:21:49 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

cp γι αυτό χρειάζεται ο ορθός λόγος - για να μεσολαβεί τις διάφορες "αλήθειες"

Κυρ Απρ 30, 06:23:21 μμ 2006  
heinz said...

BadlyDrawnBoy said...

"Πόσο ορθολογικό είναι να λεέι κανείς "...Είναι ξενέρωτο γιατί είναι γραμμένο με τον επίσημο αγγλοσαξωνικό (= ξενέρωτο) τρόπο"? "

Δεν ξέρω, ούτε και με πολυνοιάζει. :-)
Αυτό που θέλω είναι, να μπορώ να ειρωνεύομαι και τα ίδια μου τα μούτρα!!!

Κυρ Απρ 30, 06:24:12 μμ 2006  
heinz said...

@ΝΔ

"Δεν χρειαζόμαστε λοιπόν άλλη πηγή ηθικής (π. χ. θρησκεία), ο ορθός λογος επαρκεί. "

Όλο κύκλους κάνουμε έ?
Τα (όποια) βασικά μας αξιώματα, έστω και εν δυνάμει τέτοια, λειτουργούν δίκην θρησκείας.

Κυρ Απρ 30, 06:25:52 μμ 2006  
heinz said...

Η βασική μας θρησκειολογία, ξεκινά τη στιγμή που λέμε "Εγώ". Αυτό είναι το βασικό μας αξίωμα.

Κυρ Απρ 30, 06:26:55 μμ 2006  
heinz said...

@Εργοτελίτισσα

"Μετα ερχεται ο Γαμος..υποτιθεται τα κανει ευκολα.."

Τα κάνει σαφώς πιο δύσκολα. Γιατί ο γάμος, απαιτεί δέσμευση σε συγκεκριμένα πλαίσια. Το θέμα που συνήθως μας διαφεύγει είναι ότι τα πλαίσια πρέπει να τα ορίσουμε οι ίδιοι, ξεκαθαρίζοντας κάτι βασικό: γιατί καταρχήν παντερυτήκαμε.

Γενικότερα, κάθε κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, είναι αποτέλεσμα επιλογής μας. Αυτό μας διαχωρίζει από απλά συστήματα (π.χ. τα ποντίκια των μπηχεβιοριστών). Δεν είμαστε state machines, αν και πρόχειρα, μπορεί να φανεί ότι είμαστε.

Επί της ουσίας: Για να συντηρήσεις το γάμο σου (απαρεμφατικά μιλάω), πρέπει να θυμάσαι ότι η σχέση είναι πάντα μια δυναμική κατάσταση κι ακόμα, να εξετάζεις αν οι λόγοι (σου) που σε ώθησαν στην αρχική σου επιλογή (γάμος) συνεχίζουν να ισχύουν.

Κυρ Απρ 30, 06:29:54 μμ 2006  
Εργοτελίτισσα said...

ND said η τεχνη ειναι αλλο πραγμα..
σε συνδυασμο με την επιστημη και μια συλ-λογικη Δραση ..φωναζουν στον Αρχιεπισκοπιξ:Βρε συ!και εμεις ξερουμε να γοητευουμε και να παρηγορουμε!....

Κυρ Απρ 30, 06:30:50 μμ 2006  
aggelos-x-aggelos said...

Χρόνια πολλά Νίκο -Θωμά- Δήμου!!!

Κυρ Απρ 30, 06:32:49 μμ 2006  
BadlyDrawnBoy said...

O γεννηθείς εις την Αρχαία Ελλάδα κ. Ορθός Λόγος, μας βεβαιώνει πως πίσω από την παράνομη δραστηριότητα των Αλβανών λαθρομεταναστών δεν κρύβονται κάποια ορατά κοινωνικά αίτια, παρά μόνο η άοσμη και αόρατη εγκληματική τους φύση.

Η ορθολογικά τεκμηριωμένη άποψη για την εγκληματική φύση του Αλβανικού γένους ενισχύεται και από τη σημερινή ιστορική έρευνα του Ιού της Ελευθεροτυπίας, συμφωνά με την οποία, οι μετανάστες του ποταπού έθνους στις ΗΠΑ κατά την αρχή του 20ου αιώνα κατείχαν τα σκήπτρα στις επίσημες εγκληματολογικές στατιστικές.

@andy dufrense

Να διαβάσεις τη συνεντευξη του δικού σου, του Τιμ στο Λάλα

Κυρ Απρ 30, 06:36:20 μμ 2006  
mickey said...

nikos dimou said (6:21μμ):
"Το να ζητάω δικαιώματα χωρίς να δίνω, το να μην αναγνωρίζω στον άλλον αυτό που αναγνωρίζω στον εαυτό μου είναι παράλογο"

Υπό ποίαν "λογική" έννοια;

Δεν είπα ότι πρέπει η ηθική μας να βασίζεται στη θρησκεία (το αντίθετο πιστεύω μάλιστα) - μπορεί κάλλιστα να φτάσουμε σε αυτήν "ορθολογικά". Η ίδιες όμως οι "ηθικές αξίες" ΔΕΝ είναι ορθολογικές.

Αν εγώ π.χ. μπορώ να πάω να σκοτώσω κάποιον που μου έκανε κακό ή απλά δεν τον χωνεύω, χωρίς να αφήσω ίχνη και χωρίς να έχω αρνητικές συνέπειες, τι το παράλογο πράττω;

Ο ορθολογισμός μπορεί να "οδηγήσει" στην ηθική, ΔΕΝ είναι όμως απαραίτητο κάτι τέτοιο - εκτός κι αν μιλάμε για άλλα πράγματα.

Με μια πιο προσεκτική ανάγνωση των λεγομένων μου θα διαπιστώσεις ότι δε διαφωνούμε κατ' ουσίαν...

ΔΕΝ αμφισβήτησα πουθενά ότι "Ο ορθολογισμός μπορεί να μας δώσει ΚΑΙ ηθικές αξίες". Απλά ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ οι ηθικές αξίες (και δεν είναι ΟΥΤΕ σίγουρα "παράγωγά" του - μόνο "εν δυνάμει").


Ο χαρακτηρισμός ΛΑΘΟΣ νομίζω πως είναι κάπως ...απόλυτος για αυτά που έγραψα ;)

Κυρ Απρ 30, 06:38:09 μμ 2006  
Ein Steppenwolf said...

Cyber-Dust said... (1:56 μμ)
Κάτι σαν το περίφημο θεώρημα το Γκαίντελ, το οποίο λίγο πολύ μας λέει ότι μέσα σε ένα σύστημα, οι βασικές αλήθειες δεν αυτοεπιβεβαιώνονται.


Ο κακομοίρης ο Gödel θα ρωτούσε: "Πώς ορίζετε τον όρο βασικές αλήθειες;"heinz said... (2:45 μμ)
Πάντως, ας προβληματιστούν όλοι, γιατί ο Θωμάς, ως σκεπτιστής, αναφέρεται ως "δυο καρδιές" και όχι ως "δυο νόες".


Πιθανώς επειδή δεν είχε επικρατήσει ακόμα η πλατωνική άποψη ότι σκεφτόμαστε και λαμβάνουμε τις αποφάσεις με το κεφάλι. (Σύμφωνα με μια τουρκική παροιμία, ο νους είναι βεζίρης (σύμβουλος) κι η καρδιά σουλτάνος).ecoChris said... (2:48 μμ)
Οι δεύτερες δε σε αγαστή πάντα συνεργασία με τις πρώτες εξ’ίσου λυσσαλέα πολέμησαν και πολεμούν το ηλεκτρικό αυτοκίνητο και το κρατάνε στο ράφι για χρόνια (ή μάλλον έναν ολόκληρο αιώνα τώρα).


Παράξενο. Δηλαδή προτιμούν να μένουν εξαρτημένοι απ' το πετρέλαιο, να κάνουν τόσους πολέμους γι' αυτό και να πληρώνουν εκατό δολλάρια το βαρέλι, καταστρέφοντας το περιβάλλον και την υγεία μας, όταν λύση υπάρχει έτοιμη, και μάλιστα εδώ κι εκατό χρόνια.

Αλήθεια, πώς θα παράγεται η ηλεκτρική ενέργεια που θα καταναλώνει το ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Κυρ Απρ 30, 06:42:08 μμ 2006  
paragrafos said...

Ακόμα και στον έρωτα ο ορθολογισμός επιβάλλεται να δίνει το "παρών" του. Δεν μπορείς να είσαι ερωτευμένη με κάποιον που σε αντιμετωπίζει περιφρονητικά και δεν σ΄ αγαπά, δηλδ δεν σου συμπεριφέρεται με έμπρακτη αφοσίωση, σεβασμό και ειλκρίνεια, ενώ πάντα βάζει μπροστά το "εγώ" του.

Ακόμα και ο έρωτας θέλει τον ... ορθολογισμό του, αν δε θέλουμε οι γυναίκες να καταντήσουμε "Μήδειες" και οι άντρες "Οθέλλοι".

Με αγάπη

Παράγραφος

Κυρ Απρ 30, 06:42:23 μμ 2006  
harry reloaded said...

Μιας & το θεμα εχει εξαντληθει,αναφορικα με το σχολιο για εγκληματικη ψυχοσυνθεση των Αλβανων ,ασφαλως ειναι αληθεια,μονο που οι "Ιοι" κλπ. αναλυτες,δεν πηγαινουν την αναλυση τους στη ριζα...Οι Γραικοι ειναι κατα 60% Αλβανοι,γι' αυτο & οταν μολυναν την Αμερικη με τα εγκληματα τους,δεν εδρασε το " ελληνικο " αιμα αλλα το αλβανικο. Οπως υπαρχουν στα σκυλια η λουλου & το πιτ μπουλ,το ενα φοβαται το αλλο δαγκωνει & αμυντικα & " στα καλα καθουμενα ",ετσι & οι ρατσες των ανθρωπων εχουν απο τη φυση τους ιδιαιτερα χαρακτηριστικα.

Κυρ Απρ 30, 06:47:41 μμ 2006  
Υποκείμενο δικαίου said...

Μια και μιλάμε για την αλήθεια, την επιστήμη και τον ορθολογισμό, θα ήθελα να εφιστήσω την προσοχή όσων πιστεύουν στο υπερφυσικό στον βραβείο του 1000000 δολλαρίων που προσφέρει ένας οργανισμός με το όνομα James Randi Educational Foundation:

"The JREF currently offers a prize of one million U.S. dollars to anyone who can demonstrate a supernatural ability under agreed-upon scientific testing criteria. In 1964, Randi put up $1,000 of his own money payable to the first person who could provide objective proof of the paranormal. Since then, the prize money has grown to the current $1,000,000, and the rules that surround claiming the prize are official and legal. No one has gotten past the preliminary test which is set up and has to be agreed upon by both Randi and the applicant.

In the conditions and rules governing his one million dollar challenge, Randi plainly states that both parties (himself and the party accepting the challenge) must agree in advance as to what conditions of the test constitute a "success" and what constitutes a "failure". He also refuses to accept any challengers who might suffer serious injury or death as a result of the test they intend to undergo..."

Το βραβείο μπορούν να διεκδικήσουν και οργανωμένες θρησκείες. Δεν νομίζω ότι τα κριτήρια που βάζει η JREF είναι ανυπέρβλητα: η θεραπεία από κάποια αναπηρία, η εμφάνιση οπτασιών και φαντασμάτων, η εξαύλωση υλικών αντικειμένων, η διατήρηση πτωμάτων που έπρεπε να είχαν αποσυντεθεί και άλλα "θαύματα" είναι φαινόμενα που μπορεί να επιβεβαιώσει η επιστήμη με τις μεθόδους της. Το βραβείο αυτό έχει και άλλα πλεονεκτήματα: π.χ., θα φέρει πιο κοντά τους πιστούς και τους ορθολογιστές.

http://en.wikipedia.org/wiki/
The_Amazing_Randi

Κυρ Απρ 30, 06:47:59 μμ 2006  
andy dufresne said...

BadlyDrawnBoy,
έχεις κανένα link της συνέντευξης;

Δεν φαντάζομαι να ήρθε μετά συζύγου;

Κυρ Απρ 30, 06:50:13 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

@mickey
Ναι το ΛΑΘΟΣ ήταν λίγο απόλυτο - αλλά αν δεχθούμε άλλες πηγές ηθικής ανοίγουμε την πόρτα του φρενοκομείου.

Θέλεις την λογική τεκμηρίωση της ηθικής; Modus Barbara:

Κάθε άνθρωπος έχει Χ δικαιώματα
Ο Άλλος είναι άνθρωπος
Άρα έχει Χ δικαιώματα.

Στον ορθό λόγο βασίζονται και οι νόμοι - που είναι η πρακτική εφαρμογή της ηθικής.

Πάρε την ηθική σαν ένα Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Αν όλοι περνάνε με κόκκινο...

Κυρ Απρ 30, 06:50:21 μμ 2006  
heinz said...

@harry disloaded

ERROR-ERROR-ERROR

Τι λες παιδί μου, τάχεις παίξει τελείως?????
Βγες μια βόλτα και κατά προτίμηση, μπες σε κανένα βιβλιοπωλείο. ΔΕΝ ΒΑΛΑΝΕ ΑΡΚΟΥΔΕΣ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ

Κυρ Απρ 30, 06:50:44 μμ 2006  
blade runner said...

γεια σε όλους...

Απιστο Θωμά με φώναζαν απ' όταν ήμουν μικρή, στην οικογένειά μου. Κι ενώ στην αρχή αισθανόμουν άσχημα που με ταύτιζαν με έναν τύπο ο οποίος είχε στιγματιστεί απ' όλους ως αυτός που αρνήθηκε να "νιώσει" την αλήθεια, και αντ' αυτού προσπάθησε να την κατανοήσει, μεγαλώνοντας κατάλαβα πόσο μεγάλη τιμή μου έκαναν οι δικοί μου άνθρωποι χωρίς να το ξέρουν! Γιατί βεβαίως για ορισμένους από αυτούς, ο άπιστος Θωμάς εξακολουθεί να είναι persona non grata.

Δεν έχω να πω τίποτε σε σχέση με το θέμα, νιώθω πως τελευταία το έχουμε εξαντλήσει. Το κείμενο του Νίκου Δήμου εξαιρετικό, όπως πάντα. Ο Ορθός Λόγος προσωποποιημένος, αρκετά προχωρημένη η ιδέα, γιατί επί της ουσίας ποτέ δεν θα μπορούσε να προσωποποιηθεί μια τέτοια αρχή, μια τέτοια έννοια. Αν όμως μιμούμασταν για λίγο τον Ιονέσκο ή τους Σουρρεαλιστές και προσπαθούσαμε να δώσουμε μια μορφή με σάρκα και οστά στον Ορθό Λόγο, ε, τότε ναι, κάτι τέτοιο θα φανταζόμασταν. Υποθέτω δε πως στην αντίληψη των περισσοτέρων εδώ, ακόμη και αυτών που αρέσκονται στο να διαφωνούν συχνά μόνο και μόνο για να διαφωνήσουν, ο Νίκος Δήμου είναι ένας άξιος εκπρόσωπος του Ορθού Λόγου ανάμεσά μας. Ετσι όπως το έγραψα, παραπέμπει λίγο στη θρησκεία, αλλά καμία σχέση, σας διαβεβαιώ. Μην διαπράξουμε τα ατοπήματα για τα οποία μαλώνουμε με άλλους!

Κυρ Απρ 30, 06:51:31 μμ 2006  
christos said...

Giati PISTEUW stin EPISRIMH? Giati einai H MONH 8riskia pou den POLITIKOPOIHTE. Kai dioti PROSPA8EI na EPISTATE sta pragmata. Allwste kai h lexi 8EOS (gia tin ELLHNIKH skepsi)exei na kanei me SEEING IS BELEIVING. Sauto to ba8mo gia mena o TOMAS einai ELLHNAS.

Κυρ Απρ 30, 06:52:19 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

ecocris said
πολεμάνε το ηλεκτρικό αυτοκίνητο και το κρατάνε στο ράφι για χρόνια (ή μάλλον έναν ολόκληρο αιώνα τώρα).

το ηλεκτρικό αυτοκίνητο το κρατάει στο ράφι η μικρή του εμεβέλεια και η ρυπαντική του επίδοση: διότι από που θα παίρνει τον ηλεκτρισμό; από ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς που ρυπαίνουν...

Κυρ Απρ 30, 06:55:23 μμ 2006  
mickey said...

nikos dimou also said (6:21μμ):
Mickey said:
"Δεν υπάρχει τίποτα το παράλογο και αντιεπιστημονικό στο να σκοτώσεις κάποιον..."


BTW έγραψα ολοκληρωμένα:

"Δεν υπάρχει τίποτα το παράλογο και αντιεπιστημονικό στο να σκοτώσεις κάποιον (ή να κάνεις οποιοδήποτε άλλο "κακό"), αν δεν έχεις εσύ ο ίδιος αρνητικές συνέπειες."
(η επισήμανση δικιά μου)

Διαφορετικά, αν ξέρεις ότι θα έχεις συνέπειες (ή έστω το ρισκάρεις), όχι μόνο είσαι παράλογος. Είσαι και ηλίθιος :))

Αυτό έχει κάποια ...διαφορά νομίζω ;)

Για το σχόλιο των 6:50μμ:
Βεβαίως και δεν ανοίγω την πόρτα του φρενοκομείου ούτε ανατρέχω σε άλλες "πηγές ηθικής". Άλλωστε είναι ...ορθάνοιχτη εδώ και καιρό - άλλοι έβαλαν το χεράκι τους και την άνοιξαν ;)

Υ.Γ. Μου άρεσαν πολύ τόσο το "modus barbara" όσο και το "λίγο απόλυτος" - πως λέμε "λίγο έγκυος" :))

Κυρ Απρ 30, 06:57:38 μμ 2006  
blade runner said...

Και ένα-δύο σχόλια σε σχέση με απόψεις που αλίευσα από το σημερινό post:

Πολύ ενδιαφέρον το σχόλιο του heinz (ναι, ναι, ξέρω ότι κατά βάθος δεν είσαι κέτσαπ και ότι κάπου αλλού θα παρέπεμπε το nickname σου, αλλά είχε πλάκα το αστειάκι με τον τοματοπελτέ, εξού και το σχόλιο, καλέ μου!) περί του τι είναι η σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων. Με βρίσκει απολυτως σύμφωνη. Η θεωρία ότι οι άνθρωποι έρχονται κοντά ο ένας στον άλλο με κύριο στόχο την αναπαραγωγή ανήκει νομίζω σε άλλες εποχές. Ελεος, αδυνατώ να καλυφθώ από μία τέτοια θεωρία, και το σχόλιο του heinz εκφράζει και δική μου θέση.

"Προς Θεού, ποιός μίλησε για αναπαραγωγή? Η τρίτη αναδυόμενη οντότητα είναι η σχέση. Εγώ-Εσύ-Σχέση. Την σχέση την δημιουργούμε εγώ κι εσύ σε μια (πολύ ζόρικη) πράξη δημιουργίας.

Αυτό δεν είναι αναπαραγωγή. Είναι μορφογένεση."

4:29 μμ

Εξοχο, τα συγχαρητήριά μου.

Ορμώμενη από αυτό, και αν και ανύπαντρη και άτεκνη, προς το παρόν, να πω ότι ένα παιδί στο δικό μου σύμπαν μπορεί να προκύψει μόνο ως το επόμενο βήμα μιας τέτοιας μορφογένεσης. Αλλιώς, αποτελεί απλώς αντανάκλαση της εγωιστικής και ταυτόχρονα ρομαντικής και απολύτως ανθρώπινης ανάγκης του είδους μας να δει κάπου αλλού την αντανάκλασή του. Εξού και τόσα πολλά δυστυχισμένα παιδιά. Δεν μπορώ να αντιληφθώ πως είναι δυνατόν μια μητέρα να εστιάζει την απόλυτη προσοχή στο παιδί της, βγάζοντας απ' έξω τον σύντροφό της. Το έχω δει να γίνεται κι έχω κυριολεκτικά τρομάξει. Και για το παιδί και για τη σχέση των γονέων μεταξύ τους.

Κυρ Απρ 30, 06:58:13 μμ 2006  
barge1962 said...

@NΔ ''Το να ζητάω δικαιώματα χωρίς να δίνω, το να μην αναγνωρίζω στον άλλον αυτό που αναγνωρίζω στον εαυτό μου είναι παράλογο - και άρα ανήθικο.

Δεν χρειαζόμαστε λοιπόν άλλη πηγή ηθικής (π. χ. θρησκεία), ο ορθός λογος επαρκεί.

Η Τέχνη βέβαια είναι άλλο πράγμα..''

Στον κοσμο ομως που ζουμε τωρα ισως να ισχυει αυτο που λεει ο Hans Jonas,οτι οι παλιες συνταγες της 'γειτονικης' ηθικης ,της δικαιοσυνης,φιλανθρωπιας,τιμιοτητας κοκ ακομα κρατανε την αμεσοτητα τους για την πιο κοντινη σφαιρα της ανθρωπινης διαδραστικοτητας.Αλλα αυτη η σφαιρα ,καλυπτεται απο μια συνεχως διευρυνομενη περιοχη συλλογικης δρασης ,οπου αυτος που πραττει,η πραξη και το αποτελεσμα δεν ειναι πλεον το ιδιο οπως ηταν στην αμεση σφαιρα και μεσω του γιγαντιαιου μεγεθους της δυναμης της ,θετει στην ηθικη μια νεα διασταση υπευθυνοτητας που δεν ειχε ποτε συλληφθει ..

Κυρ Απρ 30, 07:04:18 μμ 2006  
heinz said...

@blade runner

Ναι, όπως τα λες είναι (όχι για τα συχαρίκια, για τα παρακάτω). Είναι το επόμενο λογικό βήμα. Το παιδί μας, έχει τρεις γονείς πάντα.

(εννοώ τη σχέση σαν τρίτο γονιό, να μη γίνουν πονηρά σχόλια!!!)

Κυρ Απρ 30, 07:04:57 μμ 2006  
blade runner said...

@ΝΔ

"Ο ορθολογισμός μπορεί να μας δώσει ΚΑΙ ηθικές αξίες. Ο ορθολογισμός μας οδήγησε στα ανθρώπινα δικαιώματα - που βασίζονται στην εφαρμογή του Χρυσού Κανόνα ή, σε πιο φιλοσοφική μορφή, της Κατηγορικής Προσταγής του Καντ.
Το να ζητάω δικαιώματα χωρίς να δίνω, το να μην αναγνωρίζω στον άλλον αυτό που αναγνωρίζω στον εαυτό μου είναι παράλογο - και άρα ανήθικο.

Δεν χρειαζόμαστε λοιπόν άλλη πηγή ηθικής (π. χ. θρησκεία), ο ορθός λογος επαρκεί.

Η Τέχνη βέβαια είναι άλλο πράγμα... "

Μόλις το έστειλα σε ένα φίλο αυτό που έγραψες και το οποίο τυχαίνει να το θυμάμαι από τα διαβάσματά μου. Είναι το απόλυτο επιχείρημα εναντίων όλων όσοι υποστηρίζουν ότι αν έπαυαν οι άνθρωποι να πιστεύουν σε οποιαδήποτε θρησκεία, την αμέσως επόμενη μέρα θα επικρατούσε χάος. Ναι, αν ο άνθρωπος δεν έχει τη δυνατότητα να αντιληφθεί γιατί κάτι είναι ηθικό ή ανήθικο, πέραν του γράμματος της θρησκείας ή του νόμου, και κατ' επέκτασιν της τιμωρίας που κρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από το σβέρκο του, τότε, ναι, θα επικρατούσε χάος.

Ωστόσο κανόνας υπάρχει. Και είναι τόσο απλός!!!

Σε ό,τι αφορά την Τέχνη, χαίρομαι που το έγραψες, στην αντίθετη περίπτωση θα διαφωνούσα κάθετα μαζί σου. Η Τέχνη έχει μάλλον εντελώς δική της ηθική. Εάν έχει ηθική. Αυτό είναι όμως θέμα άλλου post.

Κυρ Απρ 30, 07:05:36 μμ 2006  
harry reloaded said...

Οσο για το ηλ. αυτοκ.,δεν μπορεσε να λειτουργησει η αλυσιδωτη αντιδραση προσιτο-οικονομικο ,προσιτοτερο-οικονομικοτερο...Εξαρχης ειχε μονο μειονεκτηματα.Οπως & τα υβριδικα που ειναι ασυμφορα.

Κυρ Απρ 30, 07:07:14 μμ 2006  
blade runner said...

H Kατηγορική Προσταγή του Καντ, επίσης, βρίσκει εφαρμογή σε όλους τους τομείς της ζωής (είπαμε, η Τέχνη είναι άλλη ιστορία). Προσπαθώ να φανταστώ πόσο πιο αρμονικές θα ήταν οι ανθρώπινες σχέσεις, φιλικές, ερωτικές και σεξουαλικές, αν ίσχυε αυτό το τόσο απλό "έχω ακριβώς τα ίδια δικαιώματα που έχεις κι εσύ φίλε μου και το αντίστροφο".

Κυρ Απρ 30, 07:07:31 μμ 2006  
glenn said...

Είπες ΝΔ: "Δεν χρειαζόμαστε λοιπόν άλλη πηγή ηθικής (π. χ. θρησκεία), ο ορθός λογος επαρκεί. "
Μα αν ήταν έτσι, αυτό το ποστ θα μπορούσε να είχε γραφτεί σε πρόζα. Θα είχε όμως την ίδια πειθώ; Με βάση ποιον "ορθό λόγο" αποφασίσατε να το γράψετε σε στιχάκια; Κι αν έγινε στο όνομα της Τέχνης, δε νομίζετε πως είναι ύποπτα αποτελεσματικό; Άρα; Άρα σαφώς απορρέει από εσωτερικό ηθικό σύστημα του ΝΔ να κάνει spread the meme του ορθού λόγου κι όχι από επίκληση λογικών αρχών. Ιδού λοιπόν το αντιπαράδειγμα του ισχυρισμού σας.

Κυρ Απρ 30, 07:07:31 μμ 2006  
paragrafos said...

Δυστυχώς, ο οθρός λόγος εχει και ένα φοβερό μειονέκτημα:
κατακτιέται με κόπους και θυσίες και φυσικά δεν αποκτιέται εφάπαξ.

Θα πρέπει συνεχώς, κάθε στιγμή και κάθε λεπτό να τελεί υπό συνεχή δοκιμασία με τα "πράγματα", να αυτο-επιβεβαιώνεται ή να αυτο-διαψεύδεται από τα "πράγματα".

Από μια αποψη μοιάζει με το μαρτύριο του Σισύφου, μόνο που εκείνο δεν είχε "νόημα" (ήταν α-νόητη πράξη) αφού ως ενέργεια ήταν παράλογη και γι΄αυτό βασανιστική, καθεαυτή απ-άνθρωπη

[Όπως έλεγε κι ο Καμύ στο ομότιτλο δοκίμιο: έπρεπε να βρουν ό,τι χειρότερο για τον άνθρωπο και βρήκαν την ματαιη και δίχως ελπίδα εργασία, τη δίχως λόγο, άρα και δίχως νόημα]


Με αγάπη

ΠΑράγραφος

Κυρ Απρ 30, 07:07:56 μμ 2006  
BadlyDrawnBoy said...

Υπάρχει η πραγματικότητα;

Το προσωπικό (ατομικό) «εγώ» αποτελεί τη μόνη αληθινή πραγματικότητα, γιατί έχουμε άμεση αντίληψη του με τις αισθήσεις μας, ενώ τα άλλα «εγώ», επειδή δεν έχουμε γι’ αυτά συνείδηση, αλλά παραστατική κι έμμεση αντίληψη, δεν παρουσιάζουν αντικειμενική υπόσταση.

Αρα:

Αφού δεν είστε «εγώ», μπορεί και να μην υπάρχετε - απλά είστε αντανακλάσεις της συνείδησης μου!

(προσωπικά, θα ευχόμουν να ήταν υπαρκτά και τα πόδια της χούλιας)

@ andy
φοβάμαι ότι δεν υπάρχει λινκ για το περιοδικό. πρέπει να αγοράσεις την εφημερίδα

Ωραία και η σούζαν! δε θα είναι καμια εξηντάρα τώρα;

Κυρ Απρ 30, 07:10:59 μμ 2006  
heinz said...

This post has been removed by the author.

Κυρ Απρ 30, 07:13:30 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

glenn said...
"Μα αν ήταν έτσι, αυτό το ποστ θα μπορούσε να είχε γραφτεί σε πρόζα. Θα είχε όμως την ίδια πειθώ; Με βάση ποιον "ορθό λόγο" αποφασίσατε να το γράψετε σε στιχάκια;"

Πού τα είδατε τα στιχάκια; Πρόζα είναι - καθαρή και πεζότατη, σε διαλογική μορφή.

Κυρ Απρ 30, 07:14:17 μμ 2006  
heinz said...

BadlyDrawnBoy said...

"Αφού δεν είστε «εγώ», μπορεί και να μην υπάρχετε - απλά είστε αντανακλάσεις της συνείδησης μου! "

"Υπάρχει η πραγματικότητα;"

Το βασικό ερώτημα είναι πιο μικρό:

"Υπάρχει?"

Και δώστου ο Descartes, και θα μας πλακώσει όλους ο Von Gatos που το κάναμε φιλοσοφικό φόρουμ....

:-)))

Κυρ Απρ 30, 07:15:44 μμ 2006  
blade runner said...

@andy dufresne

Ερχεται (δεν ήρθε ακόμη, ο Λάλας πήγε λογικά κάπου στο εξωτερικό για να πάρει τη συνέντευξη) με αφορμή τα εξής (copy-paste από το e-go):

Το προφητικό, βαθιά πολιτικό έργο του οραματιστή Τζορτζ Όργουελ μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στο θέατρο με την έγκριση του Ιδρύματος Όργουελ,από έναν από τους πιο πολιτικοποιημένους καλλιτέχνες, το βραβευμένο με Όσκαρ Αμερικανό ηθοποιό, συγγραφέα και σκηνοθέτη Τιμ Ρόμπινς.
Η παράσταση θα παρουσιαστεί από τις 2 έως τις 9 Μαίου από την ομάδα Actors’ Gang, που ίδρυσε το 1981 ο Τιμ Ρόμπινς στο Λος Άντζελες.
Το έργο το παρουσίασε ο ίδιος ο Ρόμπινς σε παγκόσμια πρώτη το Φεβρουάριο 2006, σε δική του σκηνοθεσία και θεατρική προσαρμογή του Μάικλ Τζιν Σάλιβαν, με διθυραμβικές κριτικές και μεγάλη απήχηση στο νεανικό κοινό.


andy, να πας, θα πάω κι εγώ αν βρω εισιτήριο... Για τη συνέντευξη, πάρε σήμερα το BHMAGAZINO, νομίζω σήμερα δημοσιεύθηκε. Ακόμη δεν έχω πιάσει τις εφημερίδες, είχα δουλειά όλο το πρωί, οπότε επιφυλάσσομαι.

Κυρ Απρ 30, 07:17:35 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

blade runner είστε η απόδειξη πως ο ορθός λόγος, εκτός από ορθός μπορεί να είναι και γοητευτικός...

Κυρ Απρ 30, 07:19:16 μμ 2006  
polydeukis said...

Πολύ μου άρεσε του συγκεκριμένο κείμενο.

Ο ορθολογισμός νομίζω είναι εξοντοτικός για τους περισσότερους ίσως ανθρώπους. Δεν αντέχουν να υποβάλλουν τα πιστεύω τους και τις αντιλήψεις τους υπό κριτικό έλεγχο. Προτιμούν να ζουν μέσα στις αυταπάτες τους παρά να αμφισβητούν τις καθιερωμένες αλήθειες και τους ίδιους τους ευτούς τους ακόμη.

Γι' αυτό και ο ορθός λόγος έιναι τόσο εξαντλημένος. Γιατί λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να τον 'φιλοξενίσουν'.

Δεν πιστεύω όμως ότι ο ανορθολογισμός είναι περισσότερο εντονος στην Ελλάδα από άλλες χώρες. Στην αμερική του Μπους αποφασίστηκε να διδάσκεται σε ορισμένα σχολέια η θεωρία του 'ευφυούς σχεδιασμού' (inteligent desing) μαζί με τη θεωρεία της εξέλιξης για την εξήγηση της ύπαρξης της ζωής.

Ο ευφυής σχεδιασμός είναι μια θεωρία που υποστηρίζει ότι η ζωή είναι πολύ πολύπλοκη για να έχει προκύψει μέσα από την εξελικτική διαδικασία, όπως την περιγράφει η επιστήμη. Κάποιος ευφυής σχεδιαστής λοιπόν θα πρέπει να υπάρχει, ο οποίος δεν κατονομάζεται, παραπέμπει όμως στη θεική δημιουργία.

Διστυχώς σε πολλές περιπτώσεις επιστρέφουμε σε έναν μεσαιωνικό μυστικισμό.

Κυρ Απρ 30, 07:19:52 μμ 2006  
blade runner said...

@mickey

δεν τον σκοτώνεις, ακόμη κι αν δεν έχεις συνέπειες, γιατί δεν θα ήθελες να έρθει κάποιος να σκοτώσει εσένα, χωρίς κανένα προφανή λόγο!

Είναι ο θρίαμβος της λογικής απέναντι στον εγωισμό και την παράδοση στα ταπεινότερα των ανθρωπίνων ενστίκτων.

Δεν σκοτώνεις το μυρμήγκι στο δρόμο, επειδή θα πρέπει να αντιμετωπίσεις τίποτε συνέπειες; Δεν το σκοτώνεις, γιατί το σέβεσαι ως μέρος του σύμπαντος, της Φύσης που σε περιβάλλει. Δεν θα κερδίσεις τίποτε αν το σκοτώσεις.
Υποθέτω ότι αυτή η αρχή βρίσκει εύκολη εφαρμογή, όταν η πράξη που βάζουμε κάτω από το μικροσκόπιο είναι πράξη χωρίς αξιόλογο κίνητρο.

Από ένα σημείο και μετά, φυσικά, τα πράγματα μπλέκουν...

Κυρ Απρ 30, 07:22:21 μμ 2006  
tassos_papadakis said...

Για να ευδοκιμήσει ο Ορθός Λόγος σε κάποια χώρα(δεχόμενοι το όλο θέμα όπως το παρουσιάζει ο Νίκος Δήμου, ως ένα πρόσωπο δηλαδή υπαρκτό, με μία κύρια, αλλά όχι μόνη, συγκεκριμένη και ξεχωριστή ιδιότητα -τον ορθό λόγο), πρέπει να υπάρχει -είναι απαραίτητο- η θετική ανταπόκριση από ορισμένους έστω(!) άλλους συμπολίτες του. Κάποιος βαθμός αποδοχής του(στην Ελλάδα αυτός είναι μηδενικός).

Ο Ορθός Λόγος, προκειμένου να αναδείξει την υπεροχή του(για να επιτυχεί δηλαδή την ίδια την ύπαρξή του δίχως συμβιβασμούς, αφού από κει και πέρα η υπεροχή του είναι αναπόφευκτη), χρειάζεται -δεν γίνεται διαφορετικά- την καλοπροαίρετη υποδοχή των άλλων(την κριτική τους στάση δηλαδή, όχι την τυφλή τους υποταγή-αποδοχή), την πλήρη κατανοήσή του από αυτούς, τον ειλικρινή σεβασμό τους και την ανοχή τους προς το διαφορετικό και τέλος και ίσως σημαντικότερο όλων, ...τον χρόνο τους. Ο Ορθός Λόγος απεχθάνεται τους βιαστικούς -"πες μας τι έχεις να μας πεις κι εσύ να τελειώνουμε", αυτό που κυριαρχεί ατυχώς τα τελευταία χρόνια στις συζητήσεις ανά την Ελλάδα, ακόμη κι όταν δεν ομολογείται(κυρίως τότε).

Είχαν δίκιο, από την εποχή του '60, κάποιοι Αμερικανοί τουριστές όταν έλεγαν πως, στην Ελλάδα οι άνθρωποι είναι γρήγοροι(στην εξυπηρέτηση, στις κάθε μορφής υπηρεσίες ακόμη και στην κουβέντα -μήπως και στο σεξ;) αλλά τσαπατσούληδες. Στην χώρα μας, ειδικά μετά το '80, πέραν του ότι όλοι είναι μόνιμα πιεσμένοι, αγχωμένοι και πάνω απ' όλα, βιαστικοί(κι ας παράγουμε -σχήμα οξύμωρον- ως ΑΕΠ το τίποτα, σε σχέση με άλλους λαούς), έχουν μάθει πολλοί(δεν βάζω τον εαυτό μου μεταξύ τους), να τορπιλλίζουν την κάθε καλή ή κακή πρόθεση a priori, με την καχυποψία τους. Η απερίγραπτη νεοελληνική ανασφάλεια σε κάθε μορφή επικοινωνίας, μη τυχόν και "τους πιάσει κώτσο ο απέναντι συνομιλητής", που στο μυαλό πολλών(αν όχι όλων) εμφανίζεται και ως "αντίπαλος", τους ωθεί, στην καλύτερη περίπτωση σε βιαστικά συμπεράσματα("ξέρω τι θες να πεις, άσε μας, μας τα παν κι άλλοι") και σε συχνές, ανούσιες διακοπές(συχνά άνευ αφορμής ή ακόμη και με απόλυτη σκοπιμότητα) που σκοτώνουν την ουσία της κουβέντας.
Άλλοτε, στις κουβέντες που συμμετέχει, "κάνει" μόνο πως ακούει -βλέπετε ιδιαίτερα και τους κενούς λόγου πολιτικούς """"διαλόγους""""" της T.V. Ούτε ακούει όμως ούτε και προβληματίζεται από τίποτα από όσα έχουν προηγηθεί στη διάρκεια της συζήτησης.
Περιμένει μονάχα και με έκδηλη την αγωνία, να έρθει η σειρά του, να πει το δικό του λογίδριο.

Με τέτοιες διεστραμένες αντιλήψεις να κυριαρχούν παντού( και πρωταρχικά στα μυαλά όλων αυτών που μας εκπροσωπούν στη βουλή μαζί με τους δημοσιογράφους και τους λοιπούς "επιφανείς" της νεοελληνικής πολιτείας που έχουν πρόσβαση στα κανάλια και διαμορφώνουν/σκοτώνουν την κοινή γνώμη), δε μένει χώρος για καλές προθέσεις ούτε καν ως ...πρόθεση στο μυαλό κανενός "αφελούς": ο καχύποπτος(δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας) έχει προ πολλού αποφανθεί πως και αυτές "κάτι κρύβουν, δε μπορεί". Αποτέλεσμα γνωστό σε όλους και κωμικοτραγικό είναι Π.χ. οι "θεωρίες συνομωσίας" που θάλλουν στην ημεδαπή συχνότερα κι από τα πορτοκάλια.

Αλλά κυρίως και πάνω από όλα, η ολική έλλειψη κάθε ίχνους ουσιαστικής συνενόησης αναμεταξύ μας (αφού μόνιμα κανένας δεν ενδιαφέρεται να ακούσει τι λέει ο συνομιλητής μας) και εμπιστοσύνης στις μεταξύ μας συναναστροφές.

(αν το παράκανα σε έκταση, ζητώ συγνώμη)

Κυρ Απρ 30, 07:22:27 μμ 2006  
Cyber-Dust said...

Nikos Dimou said...
Αυτό είναι η πρώτη (και η μόνιμη) ενασχόληση κάθε ορθολογιστή - να ορίζει τους όρους και τα όρια της έρευνάς του. Να κάνει φανερές τις κρυφές προϋποθέσεις και να αναγνωρίζει τα σύνορα του ορθού λόγου.
3:49 μμ
Αυτό φοβόμουν και εγώ. Περνά την διαδικασία μόνον μια φορά, χωρίς να επανεξετάζει τα αποτελέσματα. Για αυτό και καταλήγει συχνά σε λάθος συμπεράσματα. Π.χ. για την ηθική. Ο ορθός λόγος λέει ότι δεν υπάρχει, και εφόσον σε ευχαριστεί κάτι κάντο (Ο ορθός λόγος οδηγεί στον ηδονισμό σαν μοναδικό σκοπό ύπαρξης ενός ατόμου (μπροστά στην απουσία μιας μελλοντικής ζωής)). Αρκεί να μην σε πιάσουν στα πράσα και την πάτησες. Η θρησκεία αντιθέτως την διδάσκει και προσπαθεί να σου την επιβάλει την ηθική. Επίσης η θρησκεία στην επικρατούσα ηθική που διδάσκει σου λέει ότι δεν υπάρχεις μόνον εσύ αλλά έχεις και παιδιά που βασίζονται σε σένα και δεν επιτρέπετε να τους στερήσεις την μόρφωση επειδή σου γυάλισε μια πλασμα-τιβι ή ένα τζαγκουάρ κουπέ. Και αν δεν έχεις παιδιά, υπάρχουν και τα γεράματα. Αυτό σαν μία (μεγάλη?) παρένθεση με ένα από τα προηγούμενα άρθρα.

Κυρ Απρ 30, 07:24:34 μμ 2006  
heinz said...

@blade runner

"δεν τον σκοτώνεις, ακόμη κι αν δεν έχεις συνέπειες, γιατί δεν θα ήθελες να έρθει κάποιος να σκοτώσει εσένα, χωρίς κανένα προφανή λόγο!"

Δεν θα συμφωνήσω.
Δεν τον σκοτώνεις, γιατί έχεις συμφέρον να μη το κάνεις: διακινδυνεύεις το προσωπικό αξιακό σου σύστημα. Αντίθετα, στον πόλεμο π.χ., για τους ίδιους ακριβώς λόγους, σκοτώνεις.

Κυρ Απρ 30, 07:25:22 μμ 2006  
blade runner said...

@mickey

λέγοντας αξιόλογο κίνητρο, δίνω ένα παράδειγμα:

Αν είμαι μητέρα και κάποιος έρθει και σκοτώσει το παιδί μου επειδή είναι σαδιστής, το πιθανότερο είναι πως θα παλέψω με τον εαυτό μου πολύ και βασανιστικά, προκειμένου να μην σκοτώσω το δράστη με τα ίδια μου τα χέρια.

Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει αξιόλογο κίνητρο.

Αν όμως οδηγώ ένα πρωινό και κάποιος με βρίσει, και κατέβω κάτω και αρχίσω να τον χτυπάω μέχρι θανάτου (πραγματικό περιστατικό, είχα διαβάσει γι'αυτό στις εφημερίδες πριν από χρόνια) το κίνητρό μου είναι σαφές πως είναι πέρα για πέρα παράλογο.

Κυρ Απρ 30, 07:31:42 μμ 2006  
blade runner said...

@heinz

απο που προκύπτει όμως αυτό το αξιακό σύστημα; Δεν προκύπτει και από την ανάγκη σου να είσαι σε αρμονία με αυτό που σε περιβάλλει;

Κυρ Απρ 30, 07:32:45 μμ 2006  
Deepest Blue said...

Γεια σας, παιδιά!
Ο φίλος μου ο Robespierre, που αν και πεθαμένος από αιώνες διαβάζει αυτό το blog, είδε τη συζήτηση περί απεμπόλησης της θρησκείας στη βάση του Ορθού Λόγου και μου παραγγέλνει να γράψω τα εξής (τα παραθέτω αυτούσια):

«Έχετε τους ολόθερμούς μου χαιρετισμούς. Επιτέλους βρίσκω ανθρώπους απελευθερωμένους από αταβιστικές δεισιδαιμονίες του παρελθόντος. Αδέρφια, μεταλαμπαδεύστε από την ανατολή ως τη δύση το φως της Ελευθερίας, σβήστε τις προλήψεις που εκπορεύονται από τα σιδερένια σκήπτρα των εξουσιαστών.
Αν σας είχα μαζί μου στην Εθνοσυνέλευση, οι πλεκτάνες της Γιρόνδης θα είχαν διαλυθεί, σαν πρωινή ομίχλη στο φως του ήλιου.
Με τιμή,
Maximilien»

Είχε κι αυτός επιχειρήσει να αντικαταστήσει τη θρησκεία με τη Λογική. Καθότι δεν διατηρεί πλέον επαφή με τα γήινα, ζητάει να μάθει αν πέτυχε το πείραμά του.

Κυρ Απρ 30, 07:36:46 μμ 2006  
lukulius said...

Όμορφο κείμενο. Θα 'θελα να δω κι άλλα τέτοια στο blog σας κ. Δήμου.

Σε προηγούμενο post διάβασα ότι φτιάξατε το blog για να ταράξετε τα νερά (κάπως έτσι νομίζω ότι το είπατε). Καλό αυτό αλλά ομολογώ ότι δεν με ενδιαφέρει πολύ. Γνωρίζω τις απόψεις σας, όπως νομίζω ότι τις γνωρίζουν κι οι περισσότεροι που σας διαβάζουν. Θα ήθελα να σας δω να αναπτύσσετε κάποια από αυτά τα θέματα, αντί να πηδάτε από θέμα σε θέμα.

Το blog φυσικά δεν είναι βιβλίο. Αλλά έχοντας διαβάσει ήδη σχεδόν όλα τα βιβλία σας, θα με χαροποιούσε αν έβλεπα στο blog σας σκέψεις που δεν έχουν συγκεκριμένο αποδέκτη (δηλαδή επισκέπτες που δεν σας γνωρίζουν, πιστεύω ότι γι' αυτούς γράφετε) αλλά που έχουν χτιστεί σε άλλες σκέψεις και αναπτύσσουν τις ιδέες σας.

Πάντα με εκτίμηση

Κυρ Απρ 30, 07:38:33 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Πολύ καλός ο Tim Robbins στην συνέντευξη. Ωστόσο δεν θα δω το θεατρικό 1984 γιατί έχω μία αρχή (που δεν είναι δόγμα - μην βιαστείτε - προέρχεται από την εμπειρία): δεν μου αρέσει να μεταφέρονται έργα τέχνης από ένα μέσο στο άλλο. Το 1984 το ξέρω απέξω (έχω γράψει και μία μελέτη γι αυτό) και θέλω να μείνω στο πρωτότυπο.

Πιστεύω πως μόνο τα μέτρια έργα τέχνης μπορούν να μεταφερθούν και να γίνουν καλύτερα (π. χ. η Κυρία με τις Καμέλιες να γίνει Τραβιάτα...)

Κυρ Απρ 30, 07:39:29 μμ 2006  
blade runner said...

ερώτημα: Μπροστά στην ανάγκη μου να αποδοθεί δικαιοσύνη, στην περίπτωση που ένας σαδιστής δολοφόνος σκοτώσει το παιδί μου (το κάνω πολύ συγκεκριμένο, γιατί στη θεωρία είναι πολύ εύκολο να τοποθετούμαστε με ψυχραιμία, σ' ένα τέτοιο περιστατικό όμως, απολύτως προσωπικό και υποκειμενικό, είναι που αρχίζει να κλυδωνίζεται το αξιακό μας σύστημα), με νοιάζει ιδιαίτερα αν σκοτώνοντας το δράστη, αντιμετωπίσω τις συνέπειες;

Είμαι σίγουρη πως για πολλούς γονείς, δεν θα ετίθετο καν τέτοιο ζήτημα.

Στον πόλεμο, heinz; Ποιόν πόλεμο ακριβώς; Στον πόλεμο που πας ως μισθοφόρος, ή σ' έναν πόλεμο σαν το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου ο στρατός μιας χώρας εισέβαλε στη δική σου, απειλώντας το ζωτικό σου χώρο, την ελευθερία, την οικογένεια και την αξιοπρέπειά σου;

Κυρ Απρ 30, 07:42:23 μμ 2006  
blade runner said...

@NΔ

Ναι, υπάρχει πάντα αυτή η επιφύλαξη. Ωστόσο, έχω αποφασίσει να πάω να το δω, αν βρω εισιτήριο. Θα μεταφέρω εντυπώσεις, ελπίζω αντικειμενικές, μια και τρέφω ιδιαίτερη εκτίμηση στον συγκεκριμένο! Αυτός είναι και ο λόγος που θα πάω να το δω.

Κυρ Απρ 30, 07:44:26 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

cyber-dust ή δεν διαβάζετε ή δεν προσέχετε τι διαβάζετε:

"Περνά την διαδικασία μόνον μια φορά"

εγώ έγραψα για μόνιμη κριτική ενασχόληση...

"π.χ. για την ηθική. Ο ορθός λόγος λέει ότι δεν υπάρχει, και εφόσον σε ευχαριστεί κάτι κάντο"

Γράψαμε εδώ πολλοί για ανθρώπινα δικαιώματα, για χρυσό κανόνα, για κατηγορική προσταγή... κι εσείς αυτό καταλάβατε;

Κρίμα!

Κυρ Απρ 30, 07:49:49 μμ 2006  
mickey said...

Αν και συμφωνώ με τη βασική ιδέα και φυσικά με την ηθική που αναφέρει η blade runner στις 7:22μμ (και η δικιά μου ηθική στον ορθολογισμό βασίζεται κυρίως), θα το παίξω λίγο "δικηγόρος του διαβόλου", τιμώντας τόσο το σημερινό όσο και άλλο, πρόσφατο post ;)

Υπόθεση 1: Ο ορθολογισμός μπορεί να μας δώσει ΚΑΙ ηθικές αξίες.
Υπόθεση 2: Ο ορθολογισμός μας οδήγησε στα ανθρώπινα δικαιώματα - που βασίζονται στην εφαρμογή του Χρυσού Κανόνα ή, σε πιο φιλοσοφική μορφή, της Κατηγορικής Προσταγής του Καντ.
Υπόθεση 3: Το να ζητάω δικαιώματα χωρίς να δίνω, το να μην αναγνωρίζω στον άλλον αυτό που αναγνωρίζω στον εαυτό μου είναι παράλογο - και άρα ανήθικο.

Συμπέρασμα: Δεν χρειαζόμαστε λοιπόν άλλη πηγή ηθικής (π. χ. θρησκεία), ο ορθός λογος επαρκεί.

Πέραν του γεγονότος ότι μπορώ να αμφισβητήσω τις τρεις υποθέσεις (αν και συμφωνώ με τις δυο πρώτες, για την τρίτη έγραψα πριν), θα ήθελα να μου εξηγήσει κάποιος "ορθολογικά" πώς συνάγουμε το "συμπέρασμα" και με ποιο …modus :))

Καλός ο Kant και η "κατηγορική προσταγή", αλλά είναι απλά ένα δόγμα και όχι ...φυσικός νόμος. Φυσικά δουλεύει και ΣΥΜΦΩΝΩ με όλα αυτά. Δείτε όμως κι ένα άλλο παράδειγμα:

Τι θα λέγαμε π.χ. για κάποιον "μεγαλοϊδεάτη" οραματιστή που θα εξαφάνιζε κάθε άλλο άνθρωπο στον πλανήτη για να απομείνουν "λίγοι και εκλεκτοί" που θα ζούσαν ευτυχισμένοι, χωρίς τα δεινά του παρελθόντος; Αν και εντελώς "ανήθικο" (και απάνθρωπο), θα μπορούσε να είναι κάλλιστα "λογικό". Και μάλιστα όχι με βάση το στενά προσωπικό του συμφέρον, αλλά το συλλογικό - και το καλύτερο μέλλον της ανθρωπότητας. Ορισμένοι μάλιστα προσπάθησαν να κάνουν το όραμα αυτό πραγματικότητα, όπως μας διδάσκει πικρά η ίδια η Ιστορία :(

Στην περίπτωση λοιπόν που η "επιχείρηση" πετύχαινε και η νέα γενιά ζούσε μια πολύ καλύτερη ζωή, ορθολογικά και ηθικά, χωρίς να γνωρίζει την "εκκαθάριση" του παρελθόντος (και χωρίς τύψεις φυσικά), ο "εμπνευστής" θα είχε πετύχει κάτι παράλογο; Κάτι ανήθικο; Και με ποια κριτήρια;

Κατανοώ πως το παράδειγμα είναι ακραίο (θα μπορούσα να αναφέρω και άλλα, φυσικά). Και ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως καταδικάζω κάθε τέτοια "προσπάθεια" ή "λογική".

Υ.Γ. 1: Πάντως, ενδέχεται πάλι να βγουν κάποιοι και να κάνουν πλάκα, να παρεξηγήσουν, να χλευάσουν, να συκοφαντήσουν για αυτά που έγραψα. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους - και πρόβλημά τους. Έχω δηλώσει εδώ και μήνες πως δε με ενδιαφέρει η ανούσια αντιπαράθεση, αλλά ο γόνιμος διάλογος - και η πλάκα στην ώρα της και όπου "μας παίρνει". Και ο "Χρυσός Κανόνας" με τις διάφορες παραλλαγές του είναι ίσως το μόνο ΔΟΓΜΑ που ασπάζομαι και ουδόλως με νοιάζει αν βασίζεται ή όχι στη λογική! Άλλο αν ο ίδιος δεν τηρώ πάντοτε τα παραπάνω. Μη μπλέξουμε πάλι με argumenta ad hominem ;)

Υ.Γ. 2: Blade runner, φυσικά και "Από ένα σημείο και μετά, τα πράγματα μπλέκουν...". Διαφορετικά θα ζούσαμε ήδη στον Παράδεισο. Αισιοδοξώ πάντως!

Κυρ Απρ 30, 07:49:53 μμ 2006  
mickey said...

Διαφωνώ βεβαίως οριζοντίως και καθέτως με τον cyber-dust ;)

Κυρ Απρ 30, 07:50:48 μμ 2006  
BadlyDrawnBoy said...

@heinz
Δεν τον σκοτώνεις, γιατί έχεις συμφέρον να μη το κάνεις: διακινδυνεύεις το προσωπικό αξιακό σου σύστημα. Αντίθετα, στον πόλεμο π.χ., για τους ίδιους ακριβώς λόγους, σκοτώνεις.


Γι αυτό και ο πόλεμος δεν έχει καμια σχέση με τον ορθό λογο

Κυρ Απρ 30, 07:52:37 μμ 2006  
Εργοτελίτισσα said...

@Robespierre...το πειραμα απετυχε,ησουν απολυτος οπως και η εποχη σου..τωρα προσπαθουμε πιστοι και απιστοι να συνυπαρξουμε...

Κυρ Απρ 30, 07:55:40 μμ 2006  
blade runner said...

@cyber-dust

Μα τι λές φίλε μου;

"Ο ορθός λόγος οδηγεί στον ηδονισμό σαν μοναδικό σκοπό ύπαρξης ενός ατόμου (μπροστά στην απουσία μιας μελλοντικής ζωής). Αρκεί να μην σε πιάσουν στα πράσα και την πάτησες. Η θρησκεία αντιθέτως την διδάσκει και προσπαθεί να σου την επιβάλει την ηθική."

Που το είδες γραμμένο ότι ο Ορθός λόγος αρνείται την ύπαρξη της ηθικής; Τη μόνη ηθική που αρνείται ο Ορθός Λόγος είναι την ηθική που προκύπτει από την προκατάληψη, τη δεισιδαιμονία, το δογματισμό και τις αγκυλώσεις π.χ. της Εκκλησίας!

Και γιατί γράφεις ότι οδηγεί στον ηδονισμό, έτσι αβασάνιστα; Προσωπικά, είμαι οπαδός του Ορθού Λόγου και βάζω τα γέλια με οποιονδήποτε προσπαθεί να μου επιβάλει την αμφιβόλου προέλευσης ηθική του, αλλά το μυρμήγκι στο δρόμο αν μπορώ να το αποφύγω δεν το πατάω! Μήπως νομίζεις ότι το κάνω για να εξασφαλίσω καμία θέση στον ... παράδεισο; Αν ήμουν ηδονίστρια, δεν θα μου καιγόταν καρφάκι, για να μην σου πω ότι θα το πάταγα έτσι, μόνο και μόνο για να σπάσω πλάκα;

Toν αδέκαστο Κριτή όλων που με κοιτάει από ψηλά νομίζεις ότι φοβάμαι;

E, όχι φυσικά...

Εκανα προσωπική την απάντηση, για να ακουστεί και πιο συγκεκριμένη.

Κυρ Απρ 30, 08:01:44 μμ 2006  
cyrusgeo said...

Ηθική που στηρίζεται στην προσδοκία της επιβράβευσης (παράδεισος) και στην αποφυγή της τιμωρίας (κόλαση) δεν είναι ηθική.

Κυρ Απρ 30, 08:06:47 μμ 2006  
glenn said...

Μια διάκριση που πρέπει να γίνει είναι ανάμεσα σε ηθικές αξίες και αρχές. Άλλο το ένα άλλο το άλλο. Ο ορθός λόγος, όπως απέδειξε ο Harsanyi, μπορεί να συνάγει κάποιες ηθικές αξίες. Αρχές όμως, ποτέ.

Κυρ Απρ 30, 08:09:38 μμ 2006  
Εργοτελίτισσα said...

ND>>“Τι - μας φεύγετε;”.

“Φίλε μου, αρχίζει προεκλογική περίοδος. Όχι ορθός δεν θα χωράω να σταθώ αλλά ούτε ξαπλωμένος σε λαγούμι. Όσο πιο μακριά σας είμαι αυτό τον καιρό, τόσο το καλύτερο. Και για σας και για μένα”.
ΠΟΙΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ;;ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ;;ΚΟΒΟΥΝ ΚΑΙ ΡΑΒΟΥΝ ΤΑ "ΛΟΓΙΚΑ"ΜΙΚΡΟΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ..
ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ,ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΕΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΝΑ ΣΑΓΗΝΕΥΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΑ ΛΑΟ..ΚΑΛΕ ΠΩΣ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΗΝ TV?..MAS ΣΥΓΚΙΝΕΙΤΕ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΑΠ ΤΟ FAME STORY...
ΕΙΚΟΝΑ VS ΛΟΓΟΣ σημειωσατε 1.......

Κυρ Απρ 30, 08:09:44 μμ 2006  
Εργοτελίτισσα said...

ND>>“Τι - μας φεύγετε;”.

“Φίλε μου, αρχίζει προεκλογική περίοδος. Όχι ορθός δεν θα χωράω να σταθώ αλλά ούτε ξαπλωμένος σε λαγούμι. Όσο πιο μακριά σας είμαι αυτό τον καιρό, τόσο το καλύτερο. Και για σας και για μένα”.
ΠΟΙΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ;;ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ;;ΚΟΒΟΥΝ ΚΑΙ ΡΑΒΟΥΝ ΤΑ "ΛΟΓΙΚΑ"ΜΙΚΡΟΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ..
ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ,ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΕΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΝΑ ΣΑΓΗΝΕΥΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΑ ΛΑΟ..ΚΑΛΕ ΠΩΣ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΗΝ TV?..MAS ΣΥΓΚΙΝΕΙΤΕ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΑΠ ΤΟ FAME STORY...
ΕΙΚΟΝΑ VS ΛΟΓΟΣ σημειωσατε 1.......

Κυρ Απρ 30, 08:10:14 μμ 2006  
blade runner said...

@mickey

Σ' έναν τέτοιον οραματιστή, θα έλεγα να βάλει το όραμά του εκεί που ξέρει, ακριβώς γιατί καλέ μου mickey, μια τέτοια απόπειρα θα ήταν εξ' ορισμού μάταιη.

Αφαίρεσε εντελώς το εύλογο ηθικό δίλημμα. Ας πάμε στο βάθος. Δεν θα ήταν καθόλου μα καθόλου ορθολογικό να νομίσει ΕΝΑΣ ανθρωπος ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια, σε τέτοιο επίπεδο ώστε να αποφασίσει κατ'αρχήν ποιοί είναι αυτοί οι λίγοι και εκλεκτοί, και ποιοί ... οι παρίες. Από που προκύπτει από τις αρχές του Ορθού Λόγου ότι μπορεί ένας άνθρωπος να αποφασίσει για τη μοίρα του ανθρώπινου είδους;

Kατά δεύτερον, ακόμη και αν του καθόταν η εκκαθάριση, από που προκύπτει από τις αρχές του Ορθού Λόγου ότι αυτοί που θα έμεναν, δεν θα εκδήλωσαν εξίσου ... αντικοινωνικές, παρασιτικές συμπεριφορές στο μέλλον;

O άνθρωπος αυτός δεν θα ήταν με τίποτε οπαδός του Ορθού Λόγου, ακόμη κι αν είχε την βεβαιότητα αυτή.

Κατά δεύτερον

Κυρ Απρ 30, 08:11:58 μμ 2006  
castolidefkis said...

Στην αρχή ήθελα να γράψω πολλά. Κατέληξα σε 2 που συμπτωματικά είναι ονόματα: (Φρέντι Μέρκιουρι, Τζόρτζ Χάρισσον).

Καλό ταξίδι...

Κυρ Απρ 30, 08:12:02 μμ 2006  
Cyber-Dust said...

«Ου φονεύσεις», ανθρώπινα δικαιώματα, κοινωνία, πολιτεία και γάμος μέχρι να σας χωρίσει ο θάνατος. Αυτές και πολλές άλλες αξίες (ή μήπως είναι αξιώματα (axioms, postulates, dogmas and doctrines) στα πλαίσια ενός αυθαίρετα στημένου κλειστού συστήματος?) είναι παρμένες από την σφαίρα επιρροής της θρησκείας και της ηθικής την οποία διδάσκει η θρησκεία. Για τον ορθολογιστή δεν πρέπει να υπάρχουν συμβιβασμοί για λόγους σκοπιμότητας. Διαφορετικά νοθεύεται το σύστημα σκέψης με ξένες σκέψεις παρμένες από αλλού. Μόνον η απόλυτη ελευθερία ενός ατόμου σαν υπέρτατο αγαθό, ο ηδονισμός ως αποτέλεσμα. Η κάνουμε το σωστό, ή το απαρνούμαστε τελείως. Μέσες λύσεις δεν υπάρχουν.

Κυρ Απρ 30, 08:14:28 μμ 2006  
BadlyDrawnBoy said...

¨@ πολυδευκης ειπε Στην αμερική του Μπους αποφασίστηκε να διδάσκεται σε ορισμένα σχολέια η θεωρία του 'ευφυούς σχεδιασμού' (inteligent desing) μαζί με τη θεωρεία της εξέλιξης για την εξήγηση της ύπαρξης της ζωής.

Να και μια άλλη ήπια μορφή αντιαμερικανισμου!

Στην ελλάδα δε χρειάζεται να διδάσκεται η θεωρία του 'ευφυούς σχεδιασμού' (inteligent desing), διοτι είναι αυτονόητη. Πρώτον, είμαστε ο πιο θρήσκος λαός σύμφωνα με τις στατιστικές. Δεύτερον, ο κύριος εκφραστής αυτής της θεωρίας, ο αρχιεπισκοπίξ, είναι ο δημοφιλέστερος Έλληνας πολίτης και ο λόγος του έχει πολύ μεγάλη απήχηση στις μάζες.

Στην Αμερική, για κάθε μπουσακο υπάρχει ως αντίβαρο ένας ορθολογιστάκος (π.χ. Τιμ Ρομπινς που είναι της μόδας σημερα)

Στην Ελλάδα, για κάθε έναν αρχιεπισκοπίξ, υπάρχει ένας μετανάστης ορθολογιστής (χαζός είναι να φάει τα νιατα του εδώ πέρα)


Hellooo!!! God made Adam and Eve, not Adam and Steve!

Κυρ Απρ 30, 08:16:07 μμ 2006  
blade runner said...

@cyrusgeo

Εννοείται, και γι' αυτό το λόγο λυπάμαι όλους εκείνους που εγκλωβισμένοι και βολεμένοι στα κελεύσματα διαφόρων θρησκευτικών δογμάτων, προσπαθούν να εφαρμόσουν την ηθική που αυτά ορίζουν ως σωστή, προκειμένου να κερδίσουν μια θέση ... στον παράδεισο.

Μια τέτοια ηθική, απόλυτη και μονόπλευρη, αντιμετωπίζουμε καθημερινά από τους οπαδούς της, που κατά τα άλλα μπορούν να είναι ρατσιστές, είρωνες, ακαλαίσθητοι, ψεύτες, υποκριτές. Ανίκανοι, δε, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, να πάρουν λογική θέση σε ένα περίπλοκο πρόβλημα.

Εκεί η ηθική τους κάτι παθαίνει...

Κυρ Απρ 30, 08:17:14 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

mickey
"Τι θα λέγαμε π.χ. για κάποιον "μεγαλοϊδεάτη" οραματιστή που θα εξαφάνιζε κάθε άλλο άνθρωπο στον πλανήτη;"

Μα τόση ώρα γράφουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα ΟΛΩΝ!

Κυρ Απρ 30, 08:17:32 μμ 2006  
blade runner said...

@cyber-dust

Δηλαδή ο ηδονιστής είναι απόλυτα ελεύθερος άνθρωπος; Αφού έχει ήδη μια εξάρτηση, την εξάρτηση από την ηδονή. Ευχαριστημένος, ίσως, απόλυτα ελεύθερος δεν θα το έλεγα.

Μήπως, η ικανοποίηση που νιώθουμε ως ανθρώπινα όντα, από την αρμονική μας συμβίωση με άλλους ανθρώπους (όταν αυτό επιτυγχάνεται, μια και είναι σπανιότατο αγαθό στις μέρες μας η ουσιαστική επικοινωνία) δεν είναι συστατικό στοιχείο της αίσθησης της απόλυτης ελευθερίας; Σε πρώτο επίπεδο, μπορεί και να μην το καταλαβαίνεις, για σκέψου το όμως λίγο παραπάνω.

Κυρ Απρ 30, 08:22:35 μμ 2006  
blade runner said...

@cyber-dust

Οπως ελπίζω να μπορείς να καταλάβεις, ο ηδονισμός, όταν υπάρχει στο κέντρο της ύπαρξης ενός ανθρώπου και αποτελεί αυτοσκοπό, μάλλον θα τον φέρει σε σύγκρουση με αυτό που τον περιβάλλει.

Κυρ Απρ 30, 08:23:34 μμ 2006  
tassos_papadakis said...

Και δύο διευκρινήσεις: μιλώντας για "επιφανείς" ανίκανους να συνδιαλεγούν υποφερτά, δεν αναφέρομαι στον Νίκο Δήμου, που έτσι κι αλλιώς, σπανίως πλέον εμφανίζεται στα κανάλια(η παρουσία τους εκεί και το συνακόλουθο, κακό παράδειγμα που δίνουν είναι εκείνο που με ενοχλεί -όχι η ύπαρξη τους αυτή καθαυτή)ούτε και μου έχει δώσει, από όσο ξέρω, τέτοια δείγματα γραφής.

Δεύτερον, κατά παράδοξο ίσως για πολλούς τρόπο, θεωρώ πως ο Ορθός Λόγος αφήνει πάντα χώρο στο κάθε μορφής Άγνωστο(και άρα το περικλείει έστω και ασαφώς - δηλαδή το Θείο, το μεταφυσικό ή όπως αλλιώς το προτιμάτε).

Με άλλα λόγια, αν και είναι ο κατεξοχήν 'ορθός', "ξερόλας" δεν είναι...

Κυρ Απρ 30, 08:24:18 μμ 2006  
blade runner said...

Τι κρίμα, πρέπει να σας αφήσω.

mickey μου, τα ξαναλέμε για το θέμα.

Καλή νύχτα και καλή συνέχεια!

Κυρ Απρ 30, 08:25:44 μμ 2006  
Εργοτελίτισσα said...

ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ Ο ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΟΓΜΑ
θα μου πειτε οτι δεν ειναι ορθολογισμος...εχουμε ομως και τετοια
π.χ.Θετικισμος...αυτη τη λεξη,Ορθολογισμος την χρησιμοποιουν οι Δυτικοι..οι πρωην Ανατολικοι ελεγαν Διαλεκτικη..μαχη λεξεων(γραψατε για επικυψεις σε διαλεκτικους)ἠ ουσιας
Εσεις κυριε Νικο που σπουδασατε Φιλοσοφια..η λεξη Ορθολογισμος στη Γαλλικη Επανασταση ακουστηκε πρωτη ,ειναι εισαγομενος ορος;

Κυρ Απρ 30, 08:26:54 μμ 2006  
mickey said...

Συμφωνώ με το σχόλιο του glenn στις 8:09μμ, χωρίς να έχω υπόψη τη σχετική "απόδειξη" του Harsanyi.

Πάντως πιστεύω πως πραγματική ηθική χωρίς ορθό λόγο ΔΕΝ μπορεί να υπάρξει. Είτε θα πρόκειται για ένα σύστημα ανταμοιβής-τιμωρίας (όπως το έθεσαν οι blade runner και ο cyrusgeo) είτε θα μπάζει από χίλιες μεριές και ο καθένας θα το ερμηνεύει κατά το δοκούν και το συμφέρον του...

Κυρ Απρ 30, 08:30:13 μμ 2006  
Cyber-Dust said...

blade runner said...
αλλά το μυρμήγκι στο δρόμο αν μπορώ να το αποφύγω δεν το πατάω!
8:01 μμ

Και γιατί δεν το πατάς? Αν σε ευχαριστεί, πάτα το ελεύθερα. Αν σε ευχαριστεί περισσότερο να μην το πατήσεις, μην το πατάς. Εγώ (σαν υποτιθέμενο εκπρόσωπος του ορθού λόγου) δεν θα προσπαθήσω να σου επιβάλω καμία ηθική. Παρόλο αυτό όμως βλέπω ότι ηθική υπάρχει. Τα πρόβλημα είναι να βρούμε από πού πηγάζει. Σίγουρα δεν υπάρχει για λόγους κάποιας ανταμοιβής.

Κυρ Απρ 30, 08:37:04 μμ 2006  
mickey said...

blade runner, ο Ορθός Λόγος δεν έχει "οπαδούς". Πάντως δε νομίζω να πείθατε (ο ΝΔ και εσύ) τον υποτιθέμενο "οραματιστή" με τα "λογικά" σας επιχειρήματα - είπαμε, κάνω τον ...δικηγόρο του ;)

Πιστεύω πως απλά καταδικάζετε το σχέδιό του σε καθαρά "ηθική" βάση (όπως κι εγώ βεβαίως). Όπως δεν προκύπτει "ορθολογικά" πως όλα θα πάνε καλά με τη "νέα γενιά", έτσι δεν μπορεί και να αποκλειστεί "ορθολογικά" πως θα γίνει τελικά κάτι τέτοιο!

Κυρ Απρ 30, 08:37:04 μμ 2006  
castolidefkis said...

Δηλαδή υπάρχει ηθική χωρίς ορθολογισμό? Απορώ τι κουμάσι ηθική είναι αυτή.

Κυρ Απρ 30, 08:37:33 μμ 2006  
Εργοτελίτισσα said...

ΑΠΟ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΚΟ SITE: Ο ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ, ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΤΗ ΘΕΟΤΗΤΑ ΜΟΥ
ΤΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΩΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ;


Ειρήνη σε σένα. Ιδού το Μήνυμά Μου:

Μήνυμα για τη σύναξη προσευχής στο Broc, Ελβετία:

Ειρήνη σε σας. Είμαι ο Λυτρωτής σας που σας μιλά, είμαι Αυτός που σας αγαπά πιο πολύ. Ήρθα στη χώρα σας, για να δώσω την όραση στους τυφλούς και να αφαιρέσω την όραση απ' αυτούς που ισχυρίζονται ότι βλέπουν... Ήρθα σε σας για να ακούσετε τη Φωνή Μου, τη Φωνή του Αγίου Μου Πνεύματος, τη Σταθερή Υπενθύμιση του Λόγου Μου και όλων αυτών που σας έχω δώσει. Ακούστε Με, κάτοικοι της Γης, πόσο σας αγαπώ! Παρά την τρομερή σας κακία και την αδιαφορία σας απέναντί Μου, Εγώ, ο Ιησούς, σας αγαπώ!!!!!!

Κυρ Απρ 30, 08:37:55 μμ 2006  
ecoChris said...

@Nikos Dimou
@Ein Steppenwolf
@harry reloaded

Επειδή η απάντηση μου στο θέμα του ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι μεγάλη και δεν θέλω να κάνω κατάχρηση του χώρου εδώ σας πληροφορώ ότι θα έχω εκτενές post προσεχώς στο δικό μου blog.

Το γεγονός ότι ο ορθολογισμός ευδοκίμησε στο χώρο της επιστήμης αποδεικνύει ότι δεν είναι μια εύκολη υπόθεση για τα μυαλά εκείνων που δεν θέλουν να παραζαλίζονται με πολλές σκοτούρες.

Ο ορθολογισμός απαιτεί θυσίες: έρευνα,παρατήρηση,εγρήγορση,υπομονή,θέληση, πείσμα και δεν ξέρω ακόμα τι.

Είναι μια επίπονη διαδικασία και το γεγονός ότι ανατρέπει πρότερες αλήθειες είναι κι αυτό εξ’ίσου αποθαρρυντικό για κάποιους.

Όσο για την ηθική πιστεύω ότι δεν διδάσκεται ούτε επιβάλλεται από λαϊκίστικα δόγματα μέσω γενικόλογων και ασαφών ρήσεων.Πολύ περισσότερο δε όταν τα δόγματα αυτά διήγαν και διάγουν κατ’έξοχήν ανήθικο βιο.

Η ηθική για μένα είναι ένα εσωτερικό κάλεσμα που σταδιακά διαμορφώνεται στην διάρκεια της ζωής μέσω της αλληλεπίδρασης μας με το πνεύμα και τη ζωή ανθρώπων που με το παράδειγμα τους δείχνουν έναν άλλο δρόμο για την ανθρωπότητα, πιο πολιτισμένο ,πιο ανθρώπινο για όλους και για όλα τα πλάσματα που μοιραζόμαστε αυτό το πλανήτη.

Κυρ Απρ 30, 08:38:49 μμ 2006  
BadlyDrawnBoy said...

O «από-ιεροποιητής» της ζωής Νίκος Δήμου είχε γράψει στο παρελθόν (με την άδεια του, εύχομαι, η αντιγραφή):

...Αυτό που εδώ επιχειρείται είναι εκπληκτικό: η πλήρης αντιστροφή των πραγμάτων. Ο ορθός λόγος δεν έχει σκοτώσει ποτέ κανέναν. Πώς να σκοτώσει, αφού είναι μόνο ανάλυση και τάξη, αφού δεν περιέχει κίνητρα πράξης; Σκοτώνουν οι
φανατισμοί, οι ιδεολογίες, οι θρησκείες, όπως περίτρανα αποδεικνύει η ιστορία. Σιγά μην ήταν ορθολογικός ο ναζισμός με τη μυθολογία και τη δαιμονολογία του! Ορθολογικό συμπέρασμα η ύπαρξη της αρίας φυλής και η ανακήρυξη των Εβραίων ως υπανθρώπων;

Αυτή η δαιμονοποίηση του ορθολογισμού είναι εξωφρενική. Του κολλάνε ένα επίθετο (εργαλειακός) για να τον ακυρώσουν. Αλλά τι σημαίνει εργαλειακός; Ότι γίνεται εργαλείο, μέσο. Δηλαδή ότι χρησιμοποιείται ως εργαλείο ΑΠΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ. Και αυτό το άλλο, που θέτει σκοπούς και στόχους, δεν είναι απαραίτητα ορθολογικό. (Συνήθως είναι σαφώς μη ορθολογικό.) Με αυτή την έννοια ο εργαλειακός ορθολογισμός (που χρησιμοποιούμε όλοι κάθε μέρα όταν επιχειρηματολογούμε) είναι ηθικά ουδέτερος, όπως το εργαλείο. Η βούληση πίσω του κρίνεται. Δεν δικάζουμε το μαχαίρι, αλλά το δολοφόνο.

Άλλωστε, τα εργαλεία χρησιμεύουν για καλό και για κακό. Ο λόγος του Απόστολου Παύλου, όταν θεμελίωνε τη χριστιανική εκκλησία, ήταν επίσης εργαλειακά ορθολογικός...

Κυρ Απρ 30, 08:39:56 μμ 2006  
sizenagir said...

Ορθολογισμός


Αν Α=1
Και Β=2
Τότε συνεπάγεται (ορθή λογική) ότι Α+Β=3

Αν όμως Α=1 για τον Κο Ν.Δ. και Α= -1 για μένα τον Ι.Μ.Ρ.
Τότε τι λέει η ορθή λογική?
Πόσο κάνει Α+Β?


Μα θα μου πείτε πως είναι δυνατόν Α=1 και Α=-1 ταυτόχρονα?
Και όμως είναι και μπορώ να σας απαριθμήσω πλήθος τέτοιων παραδειγμάτων από τον φυσικό κόσμο (φαντάζομαι όμως ότι είναι περιττό).


Ο Ν.Δ. είπε:
….Κανένας άνθρωπος. Αυτή ήταν η θεολογική αντίληψη της αλήθειας που ίσχυε για όλους και για πάντα.
Τώρα έχουμε εργαλειακές προσωρινές "αλήθειες" που ισχύουν για όσο δεν ανατρέπονται.

Δυο εκπληκτικές αλήθειες!
1. Οι θρησκείες διεκδικούν την μία και μοναδική αλήθεια πολύ απλά γιατί μόνο αυτή δικαιολογεί την ύπαρξη του ενός και μοναδικού θεού. Η ύπαρξη του Θεού απαιτεί ΜΙΑ ανώτερη δύναμη (αλήθεια).
2. «Εργαλειακές προσωρινές αλήθειες». Για παράδειγμα το μέγιστο της ταχύτητας του φωτός (ειδική θεωρία της σχετικότητας) και πλήθος άλλων θεωριών που θεωρούνται αληθείς μέχρι την στιγμή που θα βρεθεί ένα πείραμα που θα τις ανατρέψει.

Κυρ Απρ 30, 08:40:27 μμ 2006  
glenn said...

@Μίκυ: Η απόδειξη του Harsanyi είναι κανονικότατη και game theoretic.

Κυρ Απρ 30, 08:40:50 μμ 2006  
Εργοτελίτισσα said...

ΕΣΥ ΝΙΚΟΔΗΜΕ σπουδασες στην αθεη ορθολογικη Αγγλια..στην ξαδερφη της την Αμερικη τι διαολο συμβαινει με ολη αυτη την πιστη στο παραλογο και τις θρησκειες;;

Κυρ Απρ 30, 08:42:05 μμ 2006  
glenn said...

Άτιμε μυ, με σήκωσες απ' την καρέκλα να κατεβάσω από το ράφι το άρθρο του. Είναι το "Game and Decision Theoretic Models in Ethics", Handbook of Game Theory, vol I, Elsevier 1992.

Η πρώτη παράγραφος έχει τίτλο: "Ethics as a branch of the general theory of rational behavior". Τα άλλα τα φαντάζεσαι.

Τώρα κύριε Δήμου μπορείς να κάνεις πάρτυ!

Κυρ Απρ 30, 08:46:26 μμ 2006  
mickey said...

Ο γάτος πάντως με το σχόλιο των 8:17μμ θέτει τον όρο "ΟΛΟΙ". Ενδιαφέρον ζήτημα. Πέρα από το γεγονός ότι ο "οραματιστής" δεν ενδιαφέρεται φυσικά για όλους και απλά το ...προσπερνά, τι θα λέγατε για το φαινόμενο του υπερπληθυσμού;

Είναι λογικό/ηθικό κάποιοι να αφήνουν πολλούς απογόνους (κυρίως για θρησκευτικούς λόγους) και όλοι να έχουν τα ίδια δικαιώματα, έχοντας στη διάθεσή μας περιορισμένους φυσικούς πόρους και αγαθά για ΟΛΟΥΣ; Αν κάνω ένα παιδί δεν συμβάλλω σε μια καλύτερη ζωή για όλους; Αν κάνω δέκα, δεν μειώνεται αυτομάτως το μερίδιο του καθενός στα διαθέσιμα αγαθά; Μιλώ φυσικά για μια δίκαια κοινωνία, όπου υπάρχει ορθολογική κατανομή των αγαθών και όχι για το σημερινό χάλι (αν και είμαστε σαφώς καλύτερα από το παρελθόν).

Μήπως σε μια τέτοια κοινωνία, για να έχουμε επαρκώς αξιοπρεπή ζωή ΟΛΟΙ, θα έπρεπε να μπει κάποιο "φρένο" στις γεννήσεις; Και θα είναι λογικό/ηθικό κάτι τέτοιο; (Προσωπικά μου ακούγεται ΑΠΟΛΥΤΑ λογικό, ακόμα και για τη σημερινή κοινωνία).

Ζητώ συγγνώμη αν γράφω πολλά ή αν "δίνω τροφή" στους επικριτές τους Ορθού Λόγου ως "δικηγόρος του διαβόλου". Όμως δεν είμαι "οπαδός" κανενός (μόνο του Γκάλη υπήρξα κάποτε) και με ενδιαφέρει ο διάλογος. Θεωρώ το ζήτημα της σχέσης ορθού λόγου και ηθικής θεμελιώδες και δε νομίζω πως ξεπερνιέται τόσο εύκολα με τον Καντ και τα όσα γράφτηκαν εδώ. Προσωπική γνώμη...

Κυρ Απρ 30, 08:48:18 μμ 2006  
Με μια μνήμη said...

@ Νικο Δημου

μμμμμμμμμμμμμμ
Ενδιαφέρον να βλεπω πως σκαλίζεις πληγές αναστημένου.
Φρικιαστικό, ηλίθιο, αναίτιο στην ουσία και χαρακτηριστικό του εαυτού σου. Κύριε Δήμου.
Και τα υπόλοιπα λάιφλες πλάσματα εδώ μέσα να σε επικροτούν.
Γιατί ποιοι νομίζεις πως στα γλείφουν στο μπλογκ σου;
Η αντιπροσωπεία των έξυπνων Ελλήνων, ή εκείνοι που κρατούν μελάνι και γράφουν την Ιστορία των Εθνών και των Κειμένων; Κουρασμένοι ηλίθιοι είναι όλοι δίχως κρίση να δουν παραπέρα από τα λινκς και τα μασημένα παιχνίδια του ψηφιακού λόγου.
Αλλά αυτό παθαίνουν όλοι όσοι ακολουθούν σχέδιο σαν το δικό σας κε Δήμου.
Κάνουν τα πάντα στις θάλασσες ώστε να παραμείνουν στην επιφάνεια. Στην επιφάνεια να τους ξεφλουδιάζουν οι ακτίνες του ήλιου, να τους τσιμπούν οι γλάροι, να τους προσπερνούν οι χειμερινοί κολυμβητές.
Πώς να κάνετε αλλιώς όμως; Αφού γεννηθήκατε δίχως τα βράγχια του μυαλού; Αν τα είχες θα βυθιζόσασταν στον όμορφο κόσμο των γοργόνων, των μαργαριταριών.
Ίσως να κάνετε καλά. Μήπως καταλήγω να σου δίνω δίκιο; Ναι. Σου δίνω δίκιο.
Καθίσε εδώ να σου φιλούν πόδια αχαμνά κοριτσόπουλα της πλάκας που γράφουν μόνο να δηλώσουν τον αντιφεμινισμό τους.
Καθίσε εδώ να σε χειροκροτούν αγοράκια που προσπαθούν με μανία να σου αποσπάσουν μέλη του χαρεμιού σας.
Απόλαυστε το υπόλοιπον όπως σας αρέσει. Αυτό δεν κάνουμε άλλωστε όλοι; Καθένας εκμεταλλευόμενος τα εφόδιά του.
Τι κι αν παραδρομήσατε για λίγο και παλέψατε ανεπιτυχώς να γίνεται ο νέος καταξιωμένος Ροΐδης, συγγραφέας, χρονογράφος, λογοτέχνης, ποιητής, τόσες λέξεις; Τώρα βρήκατε τη θέση σας: Ο πρώτος σουλτάνος του ελληνικού νετ. Νόημα; Ουσία, Αλήθεια, Αισθητική, Σκοπός, Αυτοσκοπός; Τίποτα. Βέβαια ίσως υπάρχει αυτοσκοπός. Αρκεί...
Έχουμε το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου, των πράξεων. Αρκεί να μην αγγίζουμε τα όρια της έτερης φθοράς.
Μπορεί να είσαι πολυμαθής ηλίθιος αλλά τι σημασία έχει, που με χαλάς εμένα και τόσους άλλους; Δε με χτυπάς δα.
Υπάρχεις και κρατάς συντροφιά σε αυτά εδώ τα άτομα.

Σας συγχαίρω.
Σε αυτό που έχετε διαλέξει να κάνετε είστε ο καλύτερος, αξιότερος.

Κυρ Απρ 30, 08:48:19 μμ 2006  
mickey said...

glenn,

κι ότι ετοιμαζόμουν να σε ρωτήσω και να σου ζητήσω link. Thanks a lot!!!

Κυρ Απρ 30, 08:49:53 μμ 2006  
Εργοτελίτισσα said...

@ND Σχεση Ορθολογισμου και Χριστιανισμου..θα χετε ακουσει χριστιανους,το εν αρχη ην ο λογος και ο λογος ην ο θεος..καθως και το επιχειρημα:ΕΜΕΙΣ ΛΥΤΡΩΣΑΜΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΟΓΗ ΙΣΟΠΕΔΩΤΙΚΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΑΤΟΜΟ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΑ,ΕΜΕΙΣ ΔΩΣΑΜΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΤΟΜΙΚΟΤΗΤΑ..καποια αληθεια υπαρχει σ αυτο..οπως οτι διαχωριστηκε το Σεξ απο τη Θρησκεια..αν και σε πολλους θα αρεσε η Ιερογαμία..

Κυρ Απρ 30, 08:50:28 μμ 2006  
sizenagir said...

Ας φανταστούμε μια βίδα, όλοι ξέρουμε πως είναι μια βίδα.
Η βίδα μας όμως έχει ένα επιπλέον χαρακτηριστικό, είναι πολύ μα πολύ μεγάλη.
Σκεφτείτε τώρα ότι βρίσκεστε πάνω στη βίδα , στην αρχή, και ότι θέλετε να φτάσετε στην άλλη άκρη.
Όμως υπάρχει ένας περιορισμός, μπορείτε να κινείστε μόνο πάνω στην έλικα της βίδας. Δηλαδή κάνουμε την παραδοχή ότι το τετρασδιάστατο χωροχρονικό συνεχές είναι στερεά συνδεδεμένο με την έλικα της βίδας.
Έτσι, αν για παράδειγμα η βίδα είχε μήκος 3 * 108μέτρα και το βήμα της έλικας της βίδας ήταν π.χ 0,001 μέτρα με διάμετρο 1μέτρο, τότε θα έπρεπε να διανύσουμε μια απόσταση :

S=(π*1*3*108 )/0,001=3π*1011 μέτρα.

Ενώ το φως θα χρειαζόταν χρόνο π*103 δευτερόλεπτα για να διανύσει την απόσταση από την μια άκρη στην άλλη.
Σκεφτείτε τώρα ότι υπάρχει η δυνατότητα για κάποια οντότητα (του τετρασδιάστατου χωροχρονικού συνεχούς) να δραπετεύσει από αυτό και να ταξιδέψει από τη μια άκρη της έλικας στην άλλη μέσω του νοητού άξονα της βίδας.
Τότε θα έπρεπε να διανύσουμε μια απόσταση 3*108 μέτρα ενώ το φως θα χρειαζότανε χρόνο ενός δευτερολέπτου.
Κάπως έτσι θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί μια επιπλέον διάσταση του κόσμου μας η οποία όμως δεν μας είναι αντιληπτή.
Αν τα παραπάνω νούμερα τα τραβήξουμε από τα μαλλιά , τότε ένα ταξίδι για το οποίο το φως θα χρειαζότανε μερικά έτη, ίσως για την οντότητα αυτή να απαιτείτο ένας ελάχιστος χρόνος μερικών δευτερολέπτων (χρονομηχανή).

Τα παραπάνω είναι ορθολογικά ?
Μπορούμε να ψηφίσουμε αν θέλετε.

Να θυμίσω εδώ ότι κάποιες κοσμοθεωρίες μιλάνε για 24 διαστάσεις!

Κυρ Απρ 30, 08:52:45 μμ 2006  
mickey said...

Νέο troll (8:48μμ) στο κατάστημα (με όχι και τόσο ενδιαφέρον nick βεβαίως) μιλάει για σουλτάνους και γλύφτες. Έχουμε ξαναδεί το έργο βεβαίως - θα αρχίσω να κρατώ στατιστική ;)

Το ID φρεσκότατο (23556199), τα λόγια του μάλλον έχουν ...μπαγιατέψει τόσους μήνες :))

Κυρ Απρ 30, 08:54:47 μμ 2006  
Εργοτελίτισσα said...

@με μια μνημη...ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΟΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΟΝΤΩΣ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΚΑΠΩΣ CYBER-ΒΛΑΞ..ΜΗ ΦΕΥΓΕΙΣ,ΕΙΣΑΙ Ο ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΛΟΓΟΣ!!´.το κειμενο σου πολυ ψυχαναλυτικο,δε μας χαλαει μια κριτικη
ΕΣΥ ΘΑ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΛΛΑ..ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ..`~~~~

Κυρ Απρ 30, 08:57:54 μμ 2006  
harry reloaded said...

Ο ρομπινς & η σαραντον ειναι οι τελεταιες τριχες του Χολλυγουντ & της Αμερικης,το κομπλεξ εναντιον των αμερ. μου προκαλει αηδια,ακομα & σε τριχες καταφευγουν,οπως & σε αναρχικους διανοουμενους τυπου ζουραρι πουστη νΑμερικη τους θεωρουν κουζουλους & σπανε πλακα μαζι τους... Ομοιος τον ομοιο.

Κυρ Απρ 30, 08:59:51 μμ 2006  
BadlyDrawnBoy said...

The rat said "Όμως δεν είμαι "οπαδός" κανενός (μόνο του Γκάλη υπήρξα κάποτε) και με ενδιαφέρει ο διάλογος"


Mickey παληκάρι μια ζωή στον Αρη!

Ο Γκάλης είναι η μόνη ένδειξη ότι υπάρχει θεός (του πολέμου εννοώ, έτσι!)

Κυρ Απρ 30, 08:59:57 μμ 2006  
Με μια μνήμη said...

@mickey

Πάρε μαθήματα αγάπη μου από εμένα. Γλ ΕΙ φω λέγεται όταν βγάζεις τη γλώσσα σου κι αφήνεις τα σάλια να στάζουν να κάνουν λίμνες προκειμένου να σαχλαμαρίσεις γύρω από το γέρικο αφεντικό σου. Καίτοι ποντίκι σαν σκύλος στέκεσαι φίλος στο πλάι του Νίκου Δήμου.
Γλ Υ φω λέμε όταν σμιλεύουμε το έργον το θεάρεστον. Ο Φειδίας για παράδειγμα έγλυφε την Αθηνά μες στο εργαστήρι του.
Τρολ ε; Μ' αρέσει.

Κυρ Απρ 30, 09:00:12 μμ 2006  
BadlyDrawnBoy said...

@ με μια μνημη


σαλτάρω... καλως ορισες!

Κυρ Απρ 30, 09:03:17 μμ 2006  
mickey said...

Το σχόλιο του BadlyDrawnBoy το είχα προβλέψει - όταν έγραφα για τον Γκάλη.

Του troll επίσης!

Πολυτάλαντο πάντως! Εκτός από τα "εκπάγλου καλλονής" που γράφει, κάνει ΚΑΙ φιλολογικές αναλύσεις - καλά που άλλαξα τους "γλείφτες" σε "γλύφτες" και ...αμαρτίαν ουκ έχω :))

Κυρ Απρ 30, 09:06:59 μμ 2006  
Εργοτελίτισσα said...

@ με μια μνημη..ΠΕΣ ΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ!!..ΜΗ ΛΕΣ ΤΑ ΜΙΣΑ..ΠΕΣ ΟΤΙ Ο ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ΣΕ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕ..ΠΕΡΙΜΕΝΕΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠ ΑΥΤΟΝ..ΜΙΛΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ!!
και ορθολογικα..

Κυρ Απρ 30, 09:08:06 μμ 2006  
sizenagir said...

Carbon nanotubes.

Αυτοκίνητα που θα τσαλακώνονται και μετά από λίγες ώρες θα αυτοεπισκευάζονται.

Σπίτια που αν πέσουν από σεισμό μετά από λίγες ώρες θα ξανασηκωθούν σρτη θέση τους.

και άλλα πολλά "ορθολογικά"!

Κυρ Απρ 30, 09:09:10 μμ 2006  
mickey said...

Ει πόντικες εγίγνωσκον γλείφειν...

κατά το:

"Ει λέοντες εγίγνωσκον γλύφειν..."

Τα Αρχαία της Α΄ Λυκείου θυμήθηκα τώρα ;)

Κυρ Απρ 30, 09:11:27 μμ 2006  
Με μια μνήμη said...

Χαίρομαι που με αγαπήσατε τόσο γρήγορα. Μα δεν με απογοήτευσε ο οικοδεσπότης. Πρέπει να προσδοκάς για να λάβεις απογοήτευση. Ίσως να το είχες προσέξει μαχητικό κορίτσι αν άφηνες την ειρωνεία του δήθεν στο πλάι. Εγώ απλά προβλέπω και προσδιορίζω κι επιχειρώ ακόμα να καθορίσω.

Κυρ Απρ 30, 09:12:07 μμ 2006  
Με μια μνήμη said...

Εκτός κι αν δεν είναι είναι ειρωνεία το ύφος αλλά αφελής δήλωση της προσωπικής σου άποψης. Τότε τι κάνεις εδώ μέσα;

Όπως και να έχει σας αγαπώ.

Κυρ Απρ 30, 09:14:03 μμ 2006  
mickey said...

Το profile του troll σε 12 λεπτά έφτασε τα 24 views! Προβλέπεται να γίνει δημοφιλέστατο - βάζω κι εγώ την ουρίτσα μου βεβαίως :))

Κυρ Απρ 30, 09:14:28 μμ 2006  
raffinata said...

This post has been removed by the author.

Κυρ Απρ 30, 09:15:38 μμ 2006  
Εργοτελίτισσα said...

Μηπως ο "Με μια μνήμη" ειναι καποιο κοριτσι στην ηλικια του Γατου,το οποιο ο Σατιρογατος απογοητευσε με τον εργαλειακο ορθολογισμο...ΚΑΚΕ,ΨΥΧΡΕ ΓΑΤΕ!!!..ΜΗ ΘΡΟΕΙΣΑΙ ΜΝΗΜΗ..ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΡΕΛΛΕΣ ΠΑΡΑ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΕΣ...ΘΕΛΩ ΝΑ ΞΕΦΛΟΥΔΙΣΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ!!!

Κυρ Απρ 30, 09:16:16 μμ 2006  
Με μια μνήμη said...

Λέγε με κορίτσι ξανθό αγνό, ποντίκι με ουρίτσα. Πάρε με φίλα με άρχισα κιόλας να σε θέλω. Μόνο εσύ θα μου σταθείς. Το βλέπω. Έλα.

Κυρ Απρ 30, 09:16:26 μμ 2006  
Εργοτελίτισσα said...

Δεν ειπες τα νικοδημικα σου παραπονα
στο κειμενο σου αφησες υπονοουμενα οτι εισαι ανθρωπος της ζωης,της πραξης ενω ο Νικος Διανοουμενος...πες τελοσπαντων να καταλαβουμε τα γκαβα του ιντερνετ
ΕΣΥ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΛΛΑ...

Κυρ Απρ 30, 09:22:48 μμ 2006  
Με μια μνήμη said...

Αα αααα ααααα
Λεμόνια να μου δώσεις αντί της λογικής εδώ μέσα. Να με σφίξεις να με στραγγίξεις το θείον δώρον να γευτώ για να φτάσω εκεί που επιθυμώ. ΑΑΑΑΑΑΑΑ!

Κυρ Απρ 30, 09:23:45 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Εργοτελίτισσα said...
ΕΣΥ ΝΙΚΟΔΗΜΕ σπουδασες στην αθεη ορθολογικη Αγγλια

Όχι - σπούδασα στην Γερμανία. ΑΠό την Αγγλία πέρασα απλώς...

Και για να μη λέτε πως ΔΕΝ σας ειδοποιώ. Στις 24.30 στην ΕΤ1 συμμετέχω στην (μαγνητοσκοπημένη) εκπομπή "Ιδέες" με θέμα τις νέες τεχνολογίες. Είναι ΚΑΚΗ εκπομπή - και σας συνιστώ θερμά να μην τη δείτε...

Κυρ Απρ 30, 09:24:01 μμ 2006  
mickey said...

This post has been removed by the author.

Κυρ Απρ 30, 09:24:40 μμ 2006  
Με μια μνήμη said...

Αχ! Τα άφησα να πεταχτούν στο δοξασμένο μπλογκ, εδώ. Τι έρωτας! Με σας! ! !

Κυρ Απρ 30, 09:25:13 μμ 2006  
Εργοτελίτισσα said...

Η ΠΟΛΥ ΜΝΗΜΗ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ...
μα τι θυμασαι και πληγωνεσαι;; ...Ριχτο εξω κι εισαι μεσα(στο blog..!!)

Κυρ Απρ 30, 09:26:56 μμ 2006  
Με μια μνήμη said...

Καθίσε καλέ μου ποντικέ στα γόνατά μου, όχι στα μπουτάκια μου τα δυο να παίξω με τα δάχτυλά σου τα μαλλιά σου τα όλα σου, αν υπάρχουν. Αχ αχ πάλι ναι.

Κυρ Απρ 30, 09:27:10 μμ 2006  
filwn said...

This post has been removed by the author.

Κυρ Απρ 30, 09:30:20 μμ 2006  
Εργοτελίτισσα said...

@ΜΝΗΜΗ Νομιζεις με τις τελευταιες μαλακιες που λες..θα γινει συζητηση
αν εισαι για ψυχαναλυση των παντων,να την κανουμε..πες τι σου εκανε ο γατος;;

Κυρ Απρ 30, 09:31:43 μμ 2006  
Με μια μνήμη said...

Σ' ευχαριστούμε κύριε.
Δε θα χάσουν, όλοι μα όλοι θα παρακολουθήσουν την εκπομπή στην οποία λαμβάνετε μέρος. Ακούγεται να έχει τόσο ενδιαφέρον οτιδήποτε κυλά από τα χείλια σου τα ροδαλά.
Εγώ θα πλέκω θα κεντώ μέχρι 'ρθει αυτό που καρτερώ με στολίδια με δώρα με φιλιά. Θα αλλάξω μιαν κατάσταση για ένα κέφι προσωπικό.

Κυρ Απρ 30, 09:32:49 μμ 2006  
polydeukis said...

@badlydrawnboy

Δεν έχεις άδικο σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα. Εδώ δεν διδάσκεται ο 'ευφυής σχεδιασμός' αλλά τα θρησκευτικά. Ευθεία αναφορά στο θεό και μάλιστα στην ορθόδοξη πίστη.

Αυτό που ήθελα να τονίσω ήταν η οπισθοδρόμηση. Στις ΗΠΑ απαγορευεται νομοθετικά (αποσο έχω διαβάσει) οποιαδήποτε διδασκαλία θρησκευτικού δόγματος στα δημόσια σχολεία. Η εισαγωγή του 'ευφυούς σχεδιασμού' σε ορισμένα σχολεία έστω είναι μια σημαντικότατη νίκη των νεοσυντηριτικών θρησκευόμενων στις ΗΠΑ που δεν μπορει κανείς να αγνοήσει.

Έχει πάντος ενδιαφέρον η σάτιρα σχετικά με τον ευφυή σχεδιασμό από έναν αμερικανό. Το site ΕΔΩ

Αλλωστε ο Μπους εχει δηλώσει ότι συνομιλεί με το θεο και εκεί βασίζει σημαντικές αποφάσεις του (πόλεμος στο Ιρακ κτλ). Αν ελεγε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα ο Καραμανλής θα τον έπαιρναν με τις ντομάτες. Ίσως και να μην είμαστε και τόσο βαθειά θρησκευόμενη κοινωνία.

Και δεν νομίζω ότι όλα αυτά που έγραψα υπονοούν αντιαμερικανισμό.

Κυρ Απρ 30, 09:35:20 μμ 2006  
Με μια μνήμη said...

Ω Θεέ. Τι απευθύνεσαι στο θείο πλάσμα σκυλομούρα;
Τι κάθομαι εδώ μόνος και κάνω; Πίστεψα πως είμαι άστεγος και σ' αυτά τα κεραμίδια άραγε διάλεξα να 'ρθω να κατουρήσω;
Τι να γίνει. Εδώ.
Θα αφήσω την τελευταία μου πνοή εδώ.
Πατέρα των ελληνικών μπλογκς, την ευλογία σου πριν φύγουμε. Θα πάμε σε μέρη πονηρά και μη χλοερά. Τι ωραία!

Κυρ Απρ 30, 09:35:54 μμ 2006  
Cyber-Dust said...

blade runner said...
@cyber-dust
Οπως ελπίζω να μπορείς να καταλάβεις, ο ηδονισμός, όταν υπάρχει στο κέντρο της ύπαρξης ενός ανθρώπου και αποτελεί αυτοσκοπό, μάλλον θα τον φέρει σε σύγκρουση με αυτό που τον περιβάλλει.
8:23 μμ

Εφόσον δεν υπάρχει η ηθική, ποσώς με ενδιαφέρει αν με φέρει σε σύγκρουση με το περιβάλλον μου. Για τον ορθολογιστή ισχύει το αρκεί να μην με τσακώσουν, τότε μεταμορφώνομαι σε *. Να το συνδέσω με μία προηγούμενη απάντηση, τι θα λέγατε αν κάναμε ένα σαφάρι και σκοτώναμε καμιά δεκαριά λιοντάρια? Δεν θα τα φάμε, αλλά θα νοιώσουμε μία απέραντη ευχαρίστηση. Είναι ανήθικο αυτό? Το κυνήγι των αλεπούδων στην Αγγλία? Μάλλον θα οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι η ηθική είναι κάτι που μας διδάσκει ο πολιτισμός μας. Οι ινδιάνοι το θεωρούσαν ανήθικο να σκοτώσουν περισσότερα βουβάλια από ότι μπορούσαν να φάνε, οι λευκοί το θεωρούσαν αυτονόητο να μακελέψουν ένα ολόκληρο κοπάδι. Συνήθως βγάζουμε συμπεράσματα μελετώντας την φύση. Η φύση δεν ξέρει από ηθική, μόνον επιβίωση και ηδονισμός. Το λιοντάρι θα σε σκοτώσει για να ικανοποιήσει την ηδονή του (τροφή εάν πεινάει) ή το ένστικτο αυτοσυντήρησης σε περίπτωση απειλής (πάλι ηδονή μέσω αδρεναλίνης), αλλά λόγους ηθικής δεν θα θέση υπό συζήτηση. Στην φύση δεν υπάρχει ηθική, μόνον ηδοή.

Κυρ Απρ 30, 09:36:06 μμ 2006  
Εργοτελίτισσα said...

Σχετικα με τα Trol εν Ελλαδι,πως να παμε μπροστα οταν παντα ο Ελληνας θα ζηλευει το διπλανο του και θα προσπαθει να τον χτυπησει;;
ΖΗΛΙΑ ΚΑΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ!!ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΑΝΤΡΕΙΑ!!!

Κυρ Απρ 30, 09:40:03 μμ 2006  
Cyber-Dust said...

ηδοή > ηδονή

Κυρ Απρ 30, 09:40:51 μμ 2006  
sizenagir said...

Αλήθεια Κε Ν.Δ. τι σπουδάσατε?
Είστε απόφοιτος του Κ.Α. όπως θυμάμαι?

Κυρ Απρ 30, 09:42:32 μμ 2006  
Με μια μνήμη said...

Λες να παραγραφώ απλά ή και να ορθολογώ απλούστερα; Μωρέ δε βαριέσαι μα μιλώ σαν κάλπικη λεπίδα. Σοβαρή και απελεύθερη. Σιγά.
Να σας πω λοιπόν κε Δήμου:
Νομίζεις πως έχεις το ελεύθερο να εκφραστείς κατά πώς θες στο νετ με σύμμαχο έναν πόντικα και γκόμενες πολλές. Αλλά δεν γίνεται. Γιατί τα ζιζάνια όμορφα κι όχι φυτρώνουν εδώ κι εκεί παντού δυστυχώς. Θα μπορούσες να κάνεις το εξής όμως. Όρισε στους σχολιαστές σου αντίτιμο του σχολίου του. Μα ναι αυτή είναι η ιδέα. Και λεφτά θα βγάλεις και πίπες και καθίσια βαθιά κι ό,τι έχει επιθυμήσει η καρδούλα σου. Συνδρομητές τέκνα μου να είστε στο φημισμένο εγχώριο μπλογκ. Έτοιμους να ενδώσετε σας βλέπω άλλωστε.

Κυρ Απρ 30, 09:42:41 μμ 2006  
Με μια μνήμη said...

Ενώ αν η είσοδος είναι φρι... άντρας είμαι και το κέφι μου θα κάνω...

Κυρ Απρ 30, 09:44:25 μμ 2006  
Με μια μνήμη said...

Αν η μεγίστη ηλιθιότητα έχει το ελεύθερο να περιδιαβαίνει τους δρόμους μου, τι πειράζει κι εγώ να περιδιαβώ το πτώμα σας;
Αυτό που τόση αγάπη στολίζετε καθημερινά με λουλούδια στιχάκια.
Κι αφήνεται το λαϊκό προσκύνημα να αφήσει το κατιτίς του. Τι γλυκά όλα αυτά γύρω από το θέμα του θανάτου!

Κυρ Απρ 30, 09:46:59 μμ 2006  
Με μια μνήμη said...

Κι αφήνομαι κι εγώ να αφήσω τα παιχνιδάτα μου πάνω εδώ...

Κυρ Απρ 30, 09:50:08 μμ 2006  
Εργοτελίτισσα said...

Που και που μετα απο δυσκολα σεντονια φιλοσοφιας ερχονται και Διαφημιστες..
@Μνημη!η Διαφημιση περιλαμβανεται στην ΑΥΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...συνεχισε τη Διαφημιση..

Κυρ Απρ 30, 09:51:09 μμ 2006  
paragrafos said...

Το κακό με τον ορθό λόγο είναι ότι σε αναγκάζει να απαρνηθείς πολλά κι αγαπημένα, παραδοσιακά όμως, στερεότυπα που σου τα έχουν εμφυσήσει επίσης αγαπημένα πρόσωπα. Κι ύστερα, φεύγοντας από την ψυχική και πνευματική "ασφάλεια" της "οικογενειακής αγέλης", αισθάνεσαι φτερό στον άνεμο.

Όποιος αντέξει για λίγο αυτήν τη δοκιμασία, πέρα "πηγαίνει στην τιμή και στην πεποίθησή του.
Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Αν ρωτιούνταν πάλι,όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει εκείνο τ' όχι -το σωστό- εις όλην την ζωή του."

Κι επειδή ενδόμυχα κι ασύνειδα όντως τον καταβάλλει, "οι τύψεις και οι ενοχές του μετατρέπονται σε εκρήξεις οργής" σε βάρος των αντιφρονούντων.

ΜΕ αγάπη

Παράγραφος

Κυρ Απρ 30, 09:51:49 μμ 2006  
Με μια μνήμη said...

Σκύλα είμαι εδώ. Μέσα. Εδώ δεν αποτελώ διαφήμιση, παρά πουλάκι ελεύθερο να κάνω τις απανωτές penetrations μου στους ουρανούς.

Ψηφιακός ελληνικός εμετός ο κύριος μας. Κρίμα. Γιατί από ό,τι έχω καταλαβει πρέπει τα εδέσματα που έφαγε με τα χεράκια του να είναι εκλεκτά.

Κυρ Απρ 30, 09:55:21 μμ 2006  
J.J.P. said...

Προσωπικά πιστεύω ότι ακόμη και η θρυλική στην Ελλάδα "έλλειψη αξιοκρατίας" οφείλεται τελικά στην "έλλειψη ορθολογισμού". Καλή δύναμη και μπράβο σε όσους επιμένουν !

Κυρ Απρ 30, 09:59:21 μμ 2006  
glenn said...

Ω ρε τι πάθαμε πάλιιιι...

Κάθε λίγο κάποιος ξυπνάει από κάπου πέρα στο βάθος και σαλπίζει επίθεση...

Τι τους κάνεις ΝΔ και τους ερεθίζεις τόσο;

Κυρ Απρ 30, 10:00:54 μμ 2006  
sizenagir said...

με μια μνήμη

πολυλογείς και λες λαμακίες.

Κατάλαβες τι εννοώ?
Bravo!

Κυρ Απρ 30, 10:01:28 μμ 2006  
heinz said...

blade runner said...

"απο που προκύπτει όμως αυτό το αξιακό σύστημα; Δεν προκύπτει και από την ανάγκη σου να είσαι σε αρμονία με αυτό που σε περιβάλλει; "

Ναι ακριβώς. Μέσα από τη διάδρασή σου με το περιβάλλον.

@all

Δεν είπα τίποτε καλό για τον πόλεμο. Είπα ότι σκοτώνεις (κι επίσης επιλέγεις, αν χρειαστεί, να πεθάνεις) για να προστατεύσεις τον πυρήνα σου: το προσωπικό σου νόημα. Ακόμα κι αν, το "εγώ" σου, πεθάνει μαζί σου. Αυτό είναι ένα παράδοξο που ο απλός ορθολογισμός αδυνατεί να ερμηνεύσει, παρά μόνον ως αποκλίνουσα συμπεριφορά.

Κυρ Απρ 30, 10:04:44 μμ 2006  
Με μια μνήμη said...

This post has been removed by a blog administrator.

Κυρ Απρ 30, 10:05:00 μμ 2006  
heinz said...

με μια μνήμη:

ρε μπας και σε λεν νικήτα?

Κυρ Απρ 30, 10:05:46 μμ 2006  
Με μια μνήμη said...

Πλακώσαν ζώα κι ουρανοί μα το κτήνος ακόμα να ξυπνήσει μέσα μου.

Κι όσο σ' αγαπώ τόσο ποθώ να σε χώσω σε μιαν υγρή αγκαλιά.

Μα προς το παρόν θα καθίσω εδώ να χαϊδεύω τρίχες κατσαρές.

Κυρ Απρ 30, 10:07:11 μμ 2006  
harry reloaded said...

Αν ειχε εισακουστει η προταση μου για οριο λεξεων & σχολίων,δεν θα τρωγαμε τους ψυχακηδες σε κριση στη μαπα.

Κυρ Απρ 30, 10:07:40 μμ 2006  
Με μια μνήμη said...

Νικήτα κι Μπάμπη και Μαρία και Χοσέ. Με λένε έλα εδώ να σου πω πως τ' απλώνουν τα ρούχα την Παρασκευή σαν βρέχει.

Κυρ Απρ 30, 10:08:18 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Με μια μνήμη

Άρχισα να σβήνω... μην ξοδεύεσαι άδικα!

Κυρ Απρ 30, 10:09:15 μμ 2006  
glenn said...

Ρε παιδιά, να κάνω μια τολμηρή υπόθεση;

μνήμη = nikitas = thrileontas = σαλτάρω =...

Ποιο είναι αυτό το ιτς ογλάν επιτέλους;

Κυρ Απρ 30, 10:09:24 μμ 2006  
Με μια μνήμη said...

Ναι ναι. Έχεις δίκιο Χάρη.
Την δικιά μου την πρόταση την διάβασες; Ωραία δε θα ήταν να είστε συνδρομητές στο nikosdimou.blogspot.com;
Κι η δικιά σου καλή είναι πάντως. Πρέπει να πάρουμε μέτρα. Ο πόντικας δεν μας λέει τι έχει στο μυαλό μόνο. Προς το παρόν είναι απασχολημένος με άλλες δουλίτσες.

Κυρ Απρ 30, 10:10:36 μμ 2006  
Με μια μνήμη said...

Θα υπάρξει όμως ελεύθερος χρόνος στο μέλλον.

Κυρ Απρ 30, 10:11:14 μμ 2006  
mickey said...

"Έλα απόψε στου Θωμά, να σου παίξω μπλαγλαμά."

Πάντως άρχισαν να βαράνε κι άλλα ...όργανα εδώ μέσα την τελευταία ώρα :))

Κυρ Απρ 30, 10:11:37 μμ 2006  
Με μια μνήμη said...

Δεν ξοδεύομαι μωρό μου.

Εγώ είμαι πηγή.

Κυρ Απρ 30, 10:12:20 μμ 2006  
Με μια μνήμη said...

Αλλά έχει δίκιο ο οικοδεσπότης. Άρχισαν να κουράζονται τα δάχτυλα. Δε θα βαστήξουν για πολύ. Σήμερα.

Κυρ Απρ 30, 10:13:56 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

sizenagir said...
Αλήθεια Κε Ν.Δ. τι σπουδάσατε?
Είστε απόφοιτος του Κ.Α. όπως θυμάμαι?

Φιλοσοφία. Περισσότερες πληροφορίες στο bio του site μου.

Κυρ Απρ 30, 10:14:11 μμ 2006  
Υποκείμενο δικαίου said...

Είναι πολύ δύσκολο να μιλήσουμε για τον ορθολογισμό αν δεν συμφωνούμε τι είναι. Βρήκα ένα μικρό κείμενο που νομίζω εκφράζει το πνεύμα του αρκετά καλά (μιλάει περισσότερο για τον διαφωτισμό, αλλά θα μπορούσε να περιγράφει και τον ορθολογισμό). Θα μπορούσε να το είχε πει ο "Ορθός Λόγος" της αρχικής δημοσίευσης του ΝΔ, πριν εξαφανιστεί...

"Reason is not the enemy of experience. Nothing is more foolish than to confuse a reactionary pseudo-universalism with the genuinely democratic universalism that underpins the liberal rule of law, the constraint of arbitrary power, and the free exercise of subjectivity. ... Skepticism concerning the inflexible claims of national and religious dogma links the Enlightenment with a political undertaking intent upon making society more democratic, more cosmopolitan, and more experimental.
...Science (is) not merely as an ordering device but as a self-critical method that could be used in the fight for liberation from outdated prejudices and dogmas, (and) aesthetics calls upon individuals to expand the realm of their experience. ... ...Enlightenment values are still not hegemonic or establishmentarian. Authoritarianism is still rampant, most inhabitants of the world still suffer under the strictures of traditionalism, and earn less than $2 per day. The Enlightenment was always a movement of protest against the exercise of arbitrary power, the force of custom and ingrained prejudices, and the justification of social misery. ... Western nations still carry the scars of racism, sexism, homophobia, xenophobia, and class inequality....Enlightenment thinkers, however, were rarely endorsed or embraced by conservative or fascist political movements: it is hard to imagine a bust of Locke or Voltaire sitting on the desk of Mussolini. The philosophes had their most profound impact on the Left: Locke and Kant influenced all manner of liberals, socialists, and anarchists. Beccaria, Holbach, and Adam Smith were deeply committed to moral development and social reform. Thomas Paine is among the founders of modern internationalism. There is hardly a genuinely democratic regime that is not indebted to Montesquieu. ....The Enlightenment privileged a critical reflection on society, its traditions, its ideologies, and its institutions. ... Arguing that the Enlightenment with its emphasis upon civil liberties, tolerance, and humanism was, for example, somehow responsible for the Terror of the French Revolution or twentieth-century totalitarianism indulges the pseudo-dialectical sensibility without looking at political history, movements, or institutional practices. ...
... Enlightenment values run directly counter to the exercise of arbitrary power no less than the censorship, collectivism, and conformism of authoritarian or totalitarian regimes of both the left and the right...Again: the political spirit of the Enlightenment crystallized around the principles connected with fostering the accountability of institutions, reciprocity under the law, and a commitment to experiment with social reform. Not in imperialism, or racism, or the manipulation of liberty, but in these ideals lies the basis of Enlightenment universalism. Democracy remains an empty word without it. Enlightenment universalism protects rather than threatens the exercise of subjectivity. It presumes to render institutions accountable, a fundamental principle of democracy, and thereby create the preconditions for expanding individual freedom..."

(Το κείμενο είναι του Steve Bronner, συγγραφέα του "Reclaiming the Enlightenment: towards a politics of radical engagement" -ένα εξαιρετικό βιβλίο για τον διαφωτισμό και τον ορθό λόγο, και για τα πράγματα που που μας έχουν δώσει...)

http://www.logosjournal.com/
issue_3.3/bronner.htm

Κυρ Απρ 30, 10:24:00 μμ 2006  
Zoros said...

@sizenagir
Από ότι βλέπω κάνεις μια προσπάθεια να απορρίψεις τον ορθολογισμό φέρνοντας ακραία παραδείγματα από τον χώρο των επιστημών (αν και σε κάποια σημεία στο post των 8:52 σε χάνω: γιατί το φως να χρειάζεται π*103 δευτερόλεπτα για να διανύσει απόσταση 3π*1011 μέτρα, τη στιγμή που η ταχύτητά του είναι 300000km/sec?).

Το ότι το ανθρώπινο μυαλό «δεν τα πάει και τόσο καλά» με πάνω από 3 διαστάσεις και δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε κάποιες έννοιες της επιστήμης (πχ χωροχρόνος), δεν σημαίνει ότι ο ορθός λόγος χάνει τα «πατήματα» του και ότι πρέπει να τον απαρνηθούμε. Το ότι τελικά μπορεί και να υπάρξει ταχύτητα πιο μεγάλη από αυτή του φωτός (που για να είμαστε πιο ακριβείς θα πρέπει να λέμε ότι «κόβουμε δρόμο» σε σχέση με αυτόν που ακολουθεί το φως) δεν απορρίπτει το οικοδόμημα του ορθολογισμού!

Θα ήθελα να μου δώσεις ένα πρακτικό παράδειγμα από την καθημερινή μας ζωή, που ο ορθολογισμός μας θα ταρακουνηθεί τόσο πολύ, αν τελικά οι διαστάσεις στο σύμπαν είναι 24 και όχι 4 που γνωρίζουμε σήμερα. Πχ, οι ενστάσεις ενός ορθολογιστή στο θέμα της θρησκείας δεν είναι «πως γίνεται ο χριστιανικός θεός να είναι παντοδύναμος, αφού δεν τρέχει πιο γρήγορα από το φως», αλλά «πως γίνεται να είναι παντοδύναμος και πανάγαθος ταυτόχρονα (δεδομένου ότι είμαι καθ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση και έχω συνεπώς ίδια αντίληψη της ηθικής και του καλού)».

Κυρ Απρ 30, 10:24:29 μμ 2006  
christos said...

Niko. Ti gnwmi exeis gia tin aneksi8riskia tis Amerikis. Exw tin pepi8isi oti sou epitrepou na pisteueis tti 8es arkei na min pilitikopoiise. Esei ti les?

Κυρ Απρ 30, 10:26:10 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Υποκείμενο δικαίου

Πολλές ευχαριστίες για το εξαίρετο κείμενο. Σε ότι με αφορά έχω πάντα ταυτίσει ορθολογισμό και διαφωτισμό.

Κυρ Απρ 30, 10:28:07 μμ 2006  
Εργοτελίτισσα said...

ορθολογισμος=διαφωτισμος=εξευρωπαισμος
=εκδυτικισμος=εκσυγχρονισμος...
=ανθελληνισμος,ευρωλιγουρια!!!!
ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ-ΖΟΥΡΑΡΗ!!!..μα δεν μπορει καποιο κοινο σημειο θα βρεθει..

Κυρ Απρ 30, 10:36:38 μμ 2006  
Dion.M. said...

This post has been removed by the author.

Κυρ Απρ 30, 10:38:36 μμ 2006  
barge1962 said...

Ο Καντ δεν αναφεροταν στο ατομικο και το κριτηριο του ηταν αμεσο?Ικανοποιουσε τον καθενα μας να αναλογιστει τι θα γινοταν αν το μεγιστο της παρουσης πραξης μας γινοταν,η ειχε ηδη γινει,η αρχη μιας παγκοσμιας νομοθεσιας.H συνεπεια η μη μιας τετοιας υποθετικης παγκοσμοιοποιησης γινεται η δοκιμη για την προσωπικη μου επιλογη.Αλλα δεν ηταν μερος της συλλογιστικης οτι υπαρχει καποια πιθανοτητα η προσωπικη μου επιλογη πραγματι να γινει παγκοσμιος νομος ,η οτι μπορει να συνδραμει για να γινει αυτο..Αντιθετως οι πραγματικες συνεπειες δεν υπολογιζονται καθολου και η αρχη δεν ειναι της αντικειμενικης υπευθυνοτητας αλλα της υποκειμενικης ποιοτητας του αυτοπροσδιορισμου μου..

Κυρ Απρ 30, 10:41:27 μμ 2006  
Εργοτελίτισσα said...

Ο ορθος λογος,τεκνο της αρχαιας μας φιλοσοφιας,εισαγομενος απο Δυση..προκαλει ανατριχιλα!..μα καποιο λαθος επικοινωνιακο,μηπως κανουμε;;;;
τι δεν παει καλα;;´..

Κυρ Απρ 30, 10:42:26 μμ 2006  
antvol said...

Ο ορθός λόγος προϋποθέτει πρώτ' απ' όλα "λόγο".
Στη χώρα μας ευδοκιμεί ο "μονόλογος". Ως "συζήτηση" ορίζεται η συνάντηση πολλών μονολόγων, στους οποίους η πλέον συνηθισμένη φράση είναι "αφήστε με να ολοκληρώσω" (ερωτικός λαός γαρ). Τα παράθυρα των δελτίων ειδήσεων (δηλ. έτσι αυτοαποκαλούνται) των 8 είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Συμπέρασμα: Ας ξεκινήσουμε να διαλεγόμαστε, κι ύστερα ας προσπαθήσουμε να το κάνουμε "ορθώς".

Κυρ Απρ 30, 10:52:59 μμ 2006  
aphrodite said...

Η ψηλή με το τακούνι φαινότανε ξεθεωμένη.

«Συγνώμη», ρώτησε, «μπορώ να καθίσω; Εχω πεθάνει, από την ξάπλα».
Τινάχτηκε επάνω, στο κέντρο του δωματίου. «Μια ζωή Ξαπλωμένη», συνέχισε, «μια αιωνιότητα Ξαπλωμένη. Δεν αντέχω άλλο!».

«Τώρα βέβαια θα μου πείτε – ήσουν πάντοτε εντελώς ξαπλωμένη, ίσια, ευθεία, με κλειστά τα πόδια; Δυστυχώς όχι. Οι περιστάσεις βλέπετε... Κάνεις και συμβιβασμούς για να επιζήσεις. Συνήθως ήμουν ξαπλωμένη. Εκανα κάτι ανοίγματα στους θεολόγους (και τους πιο πρακτικούς, με τα ράσα). Κάτι πισωκολλητά για τους διαλεκτικούς. Μερικά αμαζονάτα στους Φροϋδιστές (τι μαζόχες κι ετούτοι!). Λίγες επικύψεις εδώ, μικρο-στοματικά εκεί... Αλλά πάντως παρέμεινα Ξαπλωτή, τον περισσότερο χρόνο της ζωής μου».

«Είμαι –θα το καταλάβατε ήδη- η Ξαπλωτή Πράξη. Πάντα Ξαπλωτή, στην υπηρεσία σας. Αλλά τώρα πολύ κουρασμένη. Δεν θα πείτε δε κανέναν πως σηκώθηκα – δεν είναι έτσι; Θα χάσω τη δουλειά μου. Αλλά πιστέψτε με, είχα απόλυτη ανάγκη να σηκωθώ. Οι τελευταίες εβδομάδες ήταν σκέτη κόλαση».

«Σ’αυτή τη χώρα, που καυχιέται ότι με κατοχύρωσε, είναι αδύνατο πια να παραμείνω ξαπλωμένη. Με τραβάνε όλοι για να με πηδήξουν κατά τη βολή τους. Πιστέψτε με, ούτε ένας δε νοιάζεται για το σωστό έργο. Ολοι κουβαλάνε μέσα τους κάποια υστεροβουλία. Ολοι προσπαθούν με την δρομολογημένη πράξη να αποδείξουν την ανοιχτομυαλιά τους. Ο ένας με επικαλείται για να βγάλει τεμπέληδες όσους διαφωνούν μαζί του. Θέλει δηλαδή να εγκαταστήσει μια δικτατορία του (δήθεν) έργου- τυφλοσούρτη. Που σημαίνει να με αναιρέσει, γιατί Πράξη είναι μόνον η κατά περίπτωση, η έχουσα λάβει υπ’όψιν της κάθε παράμετρο. Ο άλλος πάλι καταφεύγει σε μένα για να του δοθεί το δικαίωμα να διαδίδει το δικό του φως (ή αλήθεια, ή παντιέρα), για να με θάψει γρήγορα κάτω από τα δικά του καμώματα».

«Κάποιος θα έπρεπε να τους πει πως δρομολογημένη πράξη είναι μόνον εκείνη που έρχεται μετά από ώριμη σκέψη, η πλήρης ιδεών. Αυτή που δεν ξεκινάει από (σιωπηρούς) συμβιβασμούς, αυτή που ελέγχει όχι μόνο τα επιχειρήματα του αντιπάλου – αλλά και τα δικά του. Δεν είναι ευθυγραμμισμένο με το πρόβλημα το έργο που μοναδικό του σκοπό έχει να πείσει. Στην καλύτερη περίπτωση, είναι βλαβερό».

Η Ξαπλωμένη Πράξη είχε τεντωθεί τόσο στο μέσον του δωματίου, που έμοιαζε να την πιάνει κράμπα. Την ρώτησα αν δεν θα ήθελε πραγματικά να κάνει μερικά βήματα, μια βολτίτσα ίσως...

«Αν θα το ήθελα; Αστειεύεστε; Να περπατήσω, να ηρεμήσω, να ξεχαστώ... Ισως και να τρέξω. Να τρέξω εγώ, η ακίνητη από αιώνες... Τι όνειρο, τι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ηδονή....».

Και ξαφνικά ξάπλωσε με τόση φόρα, που κόντεψε να σπάσει το κρεβάτι.

Σας ήξερα για πρακτικό άνθρωπο! Σας εμπιστεύτηκα σαν άνθρωπο των έργων, όχι των λόγων! Κι εσείς μου προτείνετε βόλτα; Μήπως το νερό είχε μέσα κανένα φάρμακο;». Κοίταξε ανήσυχη γύρω της.

«Εχετε δίκιο», μουρμούρισε σε λίγο, «καμμιά φορά έχω παρανοΐκές αντιδράσεις. Αλλά τι να κάνω; Ειναι τόσοι πολλοί που θέλουν αν με πηδήξουν, να με υποτάξουν. Πρέπει να φυλάγομαι. Πρέπει να εξετάζω τα πάντα. Που έλεγε κι ο μέγας εκείνος οπαδός (και μετά καταστροφέας μου) ο Νιούτον: Αν δεν κουνήσεις τον πισινό σου, να πας να κάτσεις κάτω από μια μηλιά, δεν θα ανακαλύψεις τίποτα από τον καναπέ σου".

«Το είχε πει και ο άπιστος Θωμάς, αν δεν πάρω τον κόλο μου, να παώ ν’αγγίξω, ονειροπολώντας από το παραθύρι δεν θα πειστώ για τίποτα.».

«Σίγουρα – ναι. Τέως Θεωρητικός κι αυτός. Τελικά επίστεψε. Οχι μόνον σ’αυτό που άγγιξε (κρυφογέλασε, όλα δικά μου, καμμία σιλικόνη πουθενά!) – αλλά και σ’αυτό που δεν είδε. Ας είναι. Νιώθω εξουθενωμένη». Παύση. «Θα σηκωθώ και θα μείνω όρθια πέντε λεπτά ακόμη – αν με διαβεβαιώσετε πως δεν θα διαδώσετε το χάλι μου. Η χώρα σας μπορεί να μηδενίσει κάθε ίχνος πράξης. Προσπαθώ να οργανώσω ξανά το μυαλό μου, για να προχωρήσω σε μια αξιοπρεπή αναχώρηση».

«Τι – μας φεύγετε;».

«Φίλε μου, αρχίζει προεκλογική περίοδος. Οχι ξαπλωμένη δεν θα καταφέρω να επιβιώσω, ούτε με 10 αντικαταστάτριες δεν θα τα βγάλω πέρα. Οσο πιο μακριά σας είμαι αυτόν τον καιρό, τόσο το καλύτερο. Και για σας και για μένα».


YΓ- ΝΔ μη μου πείτε ότι παραβιάζω ανοιχτές πόρτες, πάρτε το σαν χιούμορ, έστω κακής ποιότητας. Χρόνια σας πολλά, να σας χαίρονται όλες σας οι γάτες!

Κυρ Απρ 30, 11:14:44 μμ 2006  
glenn said...

Ώρες - ώρες αυτό το μπλόγκ μου θυμίζει ένα απέραντο φρενοκομείο. Και τι ειρωνία! Το γράφω αυτό σαν κόμμεντ σε ποστ για τον ορθό λόγο.

Κυρ Απρ 30, 11:25:14 μμ 2006  
Εργοτελίτισσα said...

Αφροδίτη,παντα τετοια!μας ανεβασες!
ποια πραξη υπονοεις ξαπλωτή...
Ξαπλωτη το εγραψες;;..μη φευγεις..

Κυρ Απρ 30, 11:25:25 μμ 2006  
Εργοτελίτισσα said...

@glenn..αυτες ειναι οι συνεπειες του Φιλελευθερου Δημου...αν εβαζες moderation,θα ταν Φιλελευθερος;;..
ειμαστε ενα απεραντο φρενοκομειο...
Ο ΤΡΕΛΛΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΙΓΝΩΗ ,ΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΤΡΕΛΛΟΣ;;

Κυρ Απρ 30, 11:29:02 μμ 2006  
mickey said...

Αλλάξαμε και σας περιμένουμε ;)

Εγώ σας καληνυχτώ πάντως...

Κυρ Απρ 30, 11:34:38 μμ 2006  
Et in Arcadia ego said...

Ο ηλιθιος που εχει επιγνωση της ηλιθιοτητας του παραμενει ομως ηλιθιος :-(

Κυρ Απρ 30, 11:36:58 μμ 2006  
maika said...

@aphrodite

Ο Ορθός Λόγος πήρε από το χέρι την Ξαπλωτή Πράξη και έφυγαν μαζί..

τέλειο!!

Κυρ Απρ 30, 11:38:00 μμ 2006  
heinz said...

Εργοτελίτισσα said...

"Ο ΤΡΕΛΛΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΙΓΝΩΗ ,ΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΤΡΕΛΛΟΣ;; "

If I don't see I am blind, I am blind; but if I see I am blind, I see
(ξανα) Heinz von Foerster

Κυρ Απρ 30, 11:38:53 μμ 2006  
Εργοτελίτισσα said...

ΚΑΙ Ο ΕΞΥΠΝΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΒΛΑΚΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΦΥΗΣ!..

Κυρ Απρ 30, 11:39:59 μμ 2006  
heinz said...

Εργοτελίτισσα said...

"ΚΑΙ Ο ΕΞΥΠΝΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΒΛΑΚΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΦΥΗΣ!.. "

Μάλλον ανάποδα:

Ο Ευφυής που έχει επίγνωση της Βλακείας του, έξυπνος.

Κυρ Απρ 30, 11:45:47 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

aphrodite said...
"YΓ- ΝΔ μη μου πείτε ότι παραβιάζω ανοιχτές πόρτες, πάρτε το σαν χιούμορ, έστω κακής ποιότητας. Χρόνια σας πολλά, να σας χαίρονται όλες σας οι γάτες!"

Ως μίμηση του παρωδού σαλτάρω - κααλή!

Κυρ Απρ 30, 11:46:28 μμ 2006  
Anula said...

paragrafos said...

"Να που η λογοτεχνία μπορεί να συγκεράσει το πνεύμα και το γραμμα του Ορθού Λόγου σε δυο κουβέντες, κάτι που δεν θα μπορούσαν ποτέ να κάνουνε δεκάδες φιλοσοφοφικά βιβλία μαζί."

οι κωμικοτραγωδίες ειναι τοσο γλαφυρες και right to the point που ανατριχιαζω.

(κωμικοτραγικο το ποστ περι οριζοντιοποιησης του Ορθού Λόγου, χαχαχα)

Κυρ Απρ 30, 11:47:20 μμ 2006  
aphrodite said...

@ΝΔ,

Εγώ στο είπα, πρόσεχε με τα φτερά που μας δίνεις... Εμένα μου έδωσες το δεξί μεγάλο, το αριστερό κουτσουρεμένο, και μπατάρω απ'αριστερά, κάνω κύκλους γύρω από σένα, τι φταίω?

Καλά, μήνυμα ελήφθη, θα το γράψω 100 φορές,

"ΔΕΝ ΞΑΝΑΠΕΙΡΑΖΟΥΜΕ ΠΟΣΤΣ ΤΟΥ ΑΦΕΝΤΙΚΟΥ, ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΟ!"

(και με ξανα-παρομοιάζει και με τον σαλάτα! Κουδουνάκι 2 ...)
;-)

Κυρ Απρ 30, 11:53:16 μμ 2006  
aphrodite said...

(μούμπλε-μούμπλε... δηλαδή όταν ο αγγουροντομάτας έγραφε για τα- να μην πω- του Jesus, και μάλιστα και για πόσες τρίχες είχαν ανά τετραγωνικό πόντο, είχε πάρει και διθυραμβική κριτική "η πιο πετυχημένη αναπαράσταση" ή κάτι τέτοιο... όταν γράφω εγώ - και μάλιστα με ήπια γλώσσα, τρώω χυλόπιτα!... έχει μύγα, δεν εξηγείται αλλιώς....)

Δευ Μαϊ 01, 12:02:56 πμ 2006  
peaches en regalia said...

This post has been removed by the author.

Δευ Μαϊ 01, 12:17:58 πμ 2006  
Anula said...

ecochris said:

"(...)οι πετρελαϊκές εταιρίες και οι εταιρίες αυτοκινήτων κάνουν σαν μην έχουν πάρει χαμπάρι τίποτα επιμένοντας να κάψουμε και τη τελευταία σταγόνα πετρελαίου.(...)"

και εγω αναρωτιεμαι που το πανε οι βιομηχανοι?

δηλαδη τι? στο τελος θα επιζησουν 5 βιομηχανοι και θα πεθανει ολη η υπολοιπη ανθρωποτητα

ελπιζω να υπαρχουν και βιομηχανες για ξαναγενησσουν το ανθρωπινο ειδος...

Παραλογισμος Και Σία.

Δευ Μαϊ 01, 12:24:14 πμ 2006  
mickey said...

Αφρούλα, μην παραμιλάς. Και τα ζυμαρικά στο διαιτολόγιο είναι. Συμβαίνει σε όλους άλλωστε :PPP

Αύριο θα μας γράψεις ένα υπέροχο κειμενάκι, θα σε χειροκροτήσουν οι πάντες ως Θεά (αλλά θα λένε από μέσα τους "βρε πού τα βρίσκει η κ..."), ο πόντιξ θα σε τσιγκλίσει και όλα θα πάνε μια χαρά - όπως συμβαίνει κάθε μέρα. Γιατί χαλάς τη ζαχαρένια σου;

Υ.Γ. Αυτά τα δύο "α" του γάτου ήταν όλα τα λεφτά απόψε :)))

Δευ Μαϊ 01, 12:26:12 πμ 2006  
sizenagir said...

Απάντηση στον ZORO

Zoro said:
γιατί το φως να χρειάζεται π*103 δευτερόλεπτα για να διανύσει απόσταση 3π*1011 μέτρα, τη στιγμή που η ταχύτητά του είναι 300000km/sec?).

1) Το π*103 είναι π*10 εις την 3, απλά κατά το copy paste δεν πήρε τον εκθέτη.

Zoro said:
Από ότι βλέπω κάνεις μια προσπάθεια να απορρίψεις τον ορθολογισμό φέρνοντας ακραία παραδείγματα από τον χώρο των επιστημών
2) Δεν προσπαθώ να απορρίψω τον ορθολογισμό, το αντίθετο μάλιστα. Απλά θέλω να δείξω ότι κάτι που φαίνεται παράδοξο ή εξωπραγματικό δεν σημαίνει ότι είναι αντι-ορθολογιστικό.
Zoro said:
Το ότι τελικά μπορεί και να υπάρξει ταχύτητα πιο μεγάλη από αυτή του φωτός (που για να είμαστε πιο ακριβείς θα πρέπει να λέμε ότι «κόβουμε δρόμο» σε σχέση με αυτόν που ακολουθεί το φως) δεν απορρίπτει το οικοδόμημα του ορθολογισμού
3) Το σωστό όπως λες είναι κόβουμε δρόμο. Δεν είπα ότι απορρίπτει τον ορθολογισμό
Zoro said:
Πχ, οι ενστάσεις ενός ορθολογιστή στο θέμα της θρησκείας δεν είναι «πως γίνεται ο χριστιανικός θεός να είναι παντοδύναμος, αφού δεν τρέχει πιο γρήγορα από το φως», αλλά «πως γίνεται να είναι παντοδύναμος και πανάγαθος ταυτόχρονα (δεδομένου ότι είμαι καθ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση και έχω συνεπώς ίδια αντίληψη της ηθικής και του καλού)».
4) Δεν πιστεύω στην ύπαρξη μιας ανώτερης δύναμης που δημιούργησε τον κόσμο πόσο μάλιστα στο οικοδόμημα της εκκλησίας.

Δευ Μαϊ 01, 12:33:59 πμ 2006  
glenn said...

Ω το μωρό μου, μάκια στο βαβά, μάκια στο βαβά!

Δευ Μαϊ 01, 12:37:04 πμ 2006  
Anula said...

harry reloaded said...

"Οι Γραικοι ειναι κατα 60% Αλβανοι"

Εγω που ειμαι κυπρια τι ανάλυση ριζας δίνω? συγκαταλεγομαι και εγω στους Γραικους ή ειμαι απόξω?

ασσυριακη ριζα μηπως εχω, οι ανατολιτες καθονταν στο νησι μου πριν ερθει ο θειος Αχαιος απο τις Μυκήνες. γιαυτο μου αρεσουν τα αραβικα φαγητα και βρισκω τα ελληνικα τσιφτετελια αθλιες απομιμησεις της εξαισιας αραβικης μουσικής.

καπου πρεπει να εχω και ενα ποσοστάκι αφρικάνας, θα το ηθελα αυτό....

Δευ Μαϊ 01, 12:48:07 πμ 2006  
aphrodite said...

"glenn, 12:37,

Γκλενν μουυυυυυ, κλαψ-λυγμ, (φύσημα μύτης), σου πείραξαν το αφροδυχτάκι σου, μπου-χου-χουυυυυ, ελπίζω:

α. να έχεις φαρδείς ώμους για να κλάψω στην αγκαλιά σου,

β. να έχεις jumbo κουτί χαρτομάντηλων,

γ. να ξέρεις να βάζεις επιδέσμους & τουρνικέ και τέλος

δ. να είναι το ταλέντο σου στις παρηγοριές μεγαλύτερο από αυτό στις ειρωνίες (το οποίο είναι τσιμεντόλιθος!)

Δευ Μαϊ 01, 01:02:12 πμ 2006  
andy dufresne said...

αφήστε τις κόντρες, έχει ΝΔ στην ΕΤ1 (πάλι για το blog μιλάει).

Δευ Μαϊ 01, 01:05:01 πμ 2006  
mickey said...

Αφροδίτη, πάντα με τον καλό λόγο στο στόμα εσύ!

Έλα καλή μου να σε παρηγορήσω εγώ απόψε - διαθέτω όλα τα προσόντα που ανέφερες και πολλά ακόμα...

BTW δεν ξέρω αν βλέπεις τον γάτο στην TV (ΕΤ-1). Δε θα ρισκάρω πάντως να κάνω περιγραφή αυτή τη φορά. Δε θα άντεχα ποτέ να μου πει ο γάτος "κααλός" :PPP

Δευ Μαϊ 01, 01:07:44 πμ 2006  
Με μια μνήμη said...

Ιδού Θεέ.

Το μπλογκ του κομπλεξικού και των ακολούθων του, που φέρουν φυσικά όμοια χαρακτηριστικά του χαρακτήρος.

Δευ Μαϊ 01, 01:10:06 πμ 2006  
andy dufresne said...

Θεές, πώς πάτε από ιππασία;

Δευ Μαϊ 01, 01:20:45 πμ 2006  
mickey said...

Andy, αν έχεις Yahoo! Messenger και μπορείς, μπες μέσα και αποδέξου την πρόσκλησή μου. Αν όχι, μπορείς να το κατεβάσεις. Βλέπω κι εγώ TV, αλλά προφανώς δε μπορούμε να τα πούμε εδώ μέσα ;)

Δευ Μαϊ 01, 01:34:23 πμ 2006  
Anula said...

Με μια μνήμη said...

"Ιδού Θεέ."

"Το μπλογκ του κομπλεξικού και των ακολούθων του, που φέρουν φυσικά όμοια χαρακτηριστικά του χαρακτήρος."

Τραγικη ειρωνια δεν ειναι? Οποιος επιμενει στην υβρη (και μονο σάυτη οπως εκανες στα τελευταια σου ποστ αγαπητε Μνημομία) δειχνει μοναχα κομπλεξισμοΝ.

α, και μοναξιά.

(παντως βρηκα σχιζοφρενικά σεξυ τον διαπληκτισμο Μνημομία και Εργοτελισσας, σουπερρρρρ, σας ευχαριστω για το ενναλακτικο προγραμα στην τιβι, μονο λαζοπουλο ειχε αποψε στο ΡΙΚ1. Να ευχαριστησω και τον ευγενικο Χορηγο μας, Νικο Δημου Κοκα Κόλα)

Δευ Μαϊ 01, 01:53:33 πμ 2006  
aphrodite said...

@andy,

Αυτό ακούστηκε κάπως σαν εκείνη την έκθεση περί φτώχειας, "κι εμείς είμαστε φτωχοί στο σπίτι μας, ο μπαμπάς μου φτωχός, η μαμά μου φτωχή, ο μπάτλερ φτωχός, η μαγείρισσα φτωχή, ο κηπουρός φτωχός, ο σωφέρ φτωχός, η γκουβερνάντα φτωχή..."

Δευ Μαϊ 01, 02:02:42 πμ 2006  
aphrodite said...

@andy,

Επίσης, τα δικά μου τα ψωνίζω από Ομόνοια (-DDDDDDDDDDDD

Τελευταίο πλάνο καλεσμένων, pack-shot ο δικός μας, με τα πόδια σε παρένθεση γύρω από τα πόδια της καρέκλας "Πάλι ΔΕΝ έγινε μπάχαλο, τόσο που του μπήκα του πανεπιστημιακού στο ρουθούνι, άντε να δούμε τουλάχιστον θα μου κάτσει η πως-την-λεν, τέτοιο body-language, κόντεψα να πέσω από την καρέκλα για να γείρω προς τη μεριά της, θα το πληρώσω που θα το πληρώσω με καμτσικιές απόψε, τουλάχιστον να βγάλω τη χασούρα..."

(πώς με είπε? σαλάτα? καλάααααα - τα 2 α στο τέλος!)

Δευ Μαϊ 01, 02:11:31 πμ 2006  
andy dufresne said...

aphrodite,
δεν παίζεσαι! Άκου εκεί ο ο φτωχός ο μπάτλερ... Καλό και το άλλο με τις καμτσικιές...

Να' σαι καλά official entertainer of the club.

Δευ Μαϊ 01, 02:26:19 πμ 2006  
mickey said...

Άφρο, μπορεί να με ...σνομπάρεις, αλλά μην κάνεις και φτηνές απομιμήσεις ...ποντικού ;)

Ούτε καν κααλή δεν είσαι :))

BTW, σου άφησα και την "τελευταία λέξη" εκεί, να παραμείνεις έκθετη!

Πάρ' το αλλιώς ή άστο καλύτερα, δεν είναι η μέρα σου :PPP

Έχετε χάρη που ξαγρυπνούσαν τα trolls, αλλιώς...

Δευ Μαϊ 01, 02:29:53 πμ 2006  
aphrodite said...

@andy,
@mickey,

(Δε σνομπάρω κανέναν βρε κουτό, παρ'όλο που με άφησες έκθετη! Μπάζει κιόλας, κάτσε να ρίξω μια ετόλ επάνω μου, μια ζιμπελίνα βρε αδερφέ, Heathcliff πιστέ μου υπηρέτη, φέρε κάτι πρόχειρο να ρίξω επάνω μου, και λίγες από τις χρυσές λίρες της γιαγιάς να ρίξω στον μετα δειπνιακό καφέ μου, οι πέρλες που έριξα στο ξύδι πριν το ντινέ μου έκατσαν στο στομάχι! Αλλέ!)

Αρα, άρα λέγω, συμπέρασμα (πλην αυτού που μας είπε, βασικά μην την δείτε), ότι τι?????

Δευ Μαϊ 01, 02:39:51 πμ 2006  
mickey said...

Official entertainer of the club!

Ουφ, απαλλάχτηκα κι από μια ακόμα "ρετσινιά". Αφροδίτη, μήπως θέλεις και τα κλειδιά του ...Παραδείσου;

Να δω τώρα ποια θα κυνηγούν τα trolls :PPP

Δευ Μαϊ 01, 02:40:54 πμ 2006  
mickey said...

Αφροδίτη, αν θέλεις ξεσάλωσε solo - άλλαξε και η μέρα, μπορεί να έχεις περισσότερη ρέντα σήμερα ;)

Άλλωστε σου αρέσουν οι τελευταίες λέξεις και τα ...τζαζοσέντονα.

Βασικά πρέπει να πάω κι εγώ για νάνι. Σε είδα βλέπεις κι εγώ και ...νύσταξα (δες επόμενο post για περαιτέρω διευκρινίσεις κλπ κλπ).

Να καληνυχτίσω ή να ...περιμένω;

Δευ Μαϊ 01, 02:45:11 πμ 2006  
andy dufresne said...

Heathcliff! Τί μου θύμισες τώρα; Wuthering Heights!
Έχεις ακούσει την εκδοχή της Kate Bush? Αν όχι, σπεύσε.

Δευ Μαϊ 01, 02:48:00 πμ 2006  
mickey said...

Κι άλλος ξενύχτης;;;

Καλά, το βλέπω εγώ. Αν δε μας διώξει ο γάτος θα μας φάνε τα trolls. Από τη ...Γάτα στη Χάρυβδη!

Δευ Μαϊ 01, 02:51:16 πμ 2006  
aphrodite said...

@pondikomikrouli,

Κλείνουν τα μάτια μου, οπότε I'll C U in my dreams...

Καληνύχτα 12-θεο, καληνύχτα παιδιά, καληνύχτα τρολλ(εΐ)άκια, καληνύχτα Heathcliff (είπαμε, τα μπαγιάτικα ούλα μογγολικής σύλφης μόνον όταν έρχεται η Τουλουμοτύρογλου!!!), καληνύχτα χμ, έμεινε κανείς να του ευχηθώ? Μπα....

Δευ Μαϊ 01, 02:53:51 πμ 2006  
mickey said...

Η Θεά πάντως ή ράβει σεντόνι ή είναι ...ξαπλωμένη.

Πάω κι εγώ σιγά σιγά να ξαπλώσω στο δικό μου σεντονάκι...

Δευ Μαϊ 01, 02:54:41 πμ 2006  
aphrodite said...

@andy,

Και ΦΥΣΙΚΑ το έχω ακούσει, για ποιά με πέρασες? Στα ανθυπο-προνήπια βέβαια...(μην το πολυ-λέμε καλέ, καρφωνόμαστε γι ηλικίες!)

Ασε, αύριο έρχεται και ο συντηρητής για τον σταύλο, έχεσαν όλες οι φοράδες μαζί, και έχει μποχίσει το σύμπαν εδώ, μέχρι από το υπερ-πεφωτισμένο στην Κάτω Κηφισιά μας κράζουν!

Δευ Μαϊ 01, 03:01:48 πμ 2006  
mickey said...

Καληνύχτα κι από μένα - οριστικά και αμετάκλητα!

Στο post πάντως, όντως απόψε έγινε του ...Θωμά!

Και μια και πέρασε η μέρα, άντε να την πω και 'γω στον ...εορτάζοντα που μου στεναχώρησε τη Θεά - μόνο εγώ έχω δικαίωμα να την στεναχωρώ άλλωστε!

Η Αφροδίτη στο "ξάπλα κείμενο" ήταν καλή (με ένα "α"). Κι όταν αυτό το γράφει ο "άσπονδος" βρωμοπόντιξ, έχει βαρύνουσα σημασία ;)

Να δω τώρα Άφρο τι ...ανταλλάγματα θα μου προσφέρεις! Πάντως σε προτιμώ ...ξαπλωμένη κατά την παραλαβή :))

Υ.Γ. Τέτοια λέω και προβλέπω από το πρωί τα trolls να με θερίσουν. Δε με νοιάζει όμως, γιατί θα ...απεργώ λόγω Πρωτομαγιάς ;)

Δευ Μαϊ 01, 03:13:30 πμ 2006  
aphrodite said...

@King of all Mice,

OK baby, σου υπόσχομαι ότι θα σε βγάλουν με φορείο (κι ένα ηλίθιο χαμόγελο!)
;-)))))))

Και ξέρεις, όταν μιλάω... I underpromise & overdeliver!

Μην κουνηθείτε οι υπόλοιποι και αρχίσετε τα περί τσατ, την κάνατε!

(ΝΔ ας πρόσεχες τις ποινικές ρήτρες του συμβολαίου! Δεν ξέρεις τι σημαίνει Αφροδίτη-αδίκως-ριγμένη-άρα-δικαίως-τσαντίλα...)

(Να δείτε που αύριο θα κάνει ότι δεν συμβαίνει τίποτα, κλασικός γάτος, το γάλα χυμένο στην κουζίνα, γαλακτιασμένα (ορίστε?)πατουσικά αποτυπώματα μέχρι τον καναπέ, το κλουβί ξεμερδισμένο (ε?) κι ένα κίτρινο φτερό να εξέχει από το μπουκωμένο στόμα, μην μιλήσουμε και για τις άδειες κονσέρβες γατο-τροφής με το ηλεκτρικό ανοιχτήρι δίπλα (ο δικός μας είπαμε, τα κατέχει αυτά), αλλά Κυρίες και Κύριοι, ΔΕΝ ΘΑ ΤΡΕΧΕΙ ΚΑΣΤΑΝΟ!

Δευ Μαϊ 01, 03:30:12 πμ 2006  
Anula said...

This post has been removed by the author.

Δευ Μαϊ 01, 06:50:33 πμ 2006  
Nikos Dimou said...

Καλημέρα σε όλους και ειδικά στην Θεά!

Με παρεξήγησες - αλλά πήγα για ύπνο και δεν είδα τη αντίδρασή σου.

Δεν ήταν αποδοκιμασία το σχόλιό μου - απλά μου θύμισες τον σαλτάρω και τις λέξη προς λέξη παρωδίες του - και το είπα.

Δευ Μαϊ 01, 09:14:19 πμ 2006  
aphrodite said...

Τι σας έλεγα? Λοιπόν, στους τίτλους παρακαλώ προσθέσατε και "Μαγάλη Ψυχολογα"!

Ποιούμε τον Κινέζο κα-νο-νι-κά!

Κι όχι τίποτε, περί του "σκελετού", ΠΑΛΙ με έβαλε στην ίδια πρόταση με τον αγγουροντομάτα, λες κι έχει το παγκόσμιο copyright του mot-a-mot αντίστροφου γραψίματος (δεν έκανα παρωδία αφέντη, συμπλήρωσα το τι είδε η Αλίκη στον Καθρέφτη -παράδειγμα φέρνω, αμάν!- η maika που το διαβάζει με τηλεσκόπιο και το έπιασε αμέσως!)

Και επί του περιεχομένου σφυρίζουμε αδιάφορα (θα μου πεις, με τόση ξηρά τροφή που έφαγε χτες, θα έχει πέσει ο αρνόγατος σε χειμερία νάρκη, πού να πει κάτι original...)

Μάλλον χρειάζεται να του δώσω να τα φάει τα τριαντάφυλλα που θα του προσέφερα πρωΐ-πρωΐ σήμερα, στο επόμενο ποστ, μαζί με τα κοτσάνια, το χαρτί & την κορδέλλα!

Δεν πειράζει, μου έκανες τόση διαφήμιση χτες, που χαλάλι το φαρμάκι!....

(ελπίζω μόνον να τις έφαγε γερά!)

Δευ Μαϊ 01, 09:32:07 πμ 2006  
paragrafos said...

This post has been removed by the author.

Δευ Μαϊ 01, 09:37:24 πμ 2006  
Cyber-Dust said...

Nikos Dimou said...
cyber-dust ή δεν διαβάζετε ή δεν προσέχετε τι διαβάζετε:

"Περνά την διαδικασία μόνον μια φορά"

εγώ έγραψα για μόνιμη κριτική ενασχόληση...

"π.χ. για την ηθική. Ο ορθός λόγος λέει ότι δεν υπάρχει, και εφόσον σε ευχαριστεί κάτι κάντο"

Γράψαμε εδώ πολλοί για ανθρώπινα δικαιώματα, για χρυσό κανόνα, για κατηγορική προσταγή... κι εσείς αυτό καταλάβατε;

Κρίμα!

7:49 μμ

Nikos Dimou said...
Αυτό είναι η πρώτη (και η μόνιμη) ενασχόληση κάθε ορθολογιστή - να ορίζει τους όρους και τα όρια της έρευνάς του. Να κάνει φανερές τις κρυφές προϋποθέσεις και να αναγνωρίζει τα σύνορα του ορθού λόγου.
3:49 μμ

Τη στιγμη που θέτετε όρια στην έρευνα σας, πάυει αυτή να είναι μία έρευνα του ορθού λόγου. Ακόμα πιο εμφανές είναι αυτό όταν προσαρμόζετε αυτά τα όποια όρια, επειδή δεν σας αρέσει το αποτέλεσμα, και το κάνετε αυτό συνεχώς έως ότου πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.. Ο ορθός λόγος υποτίθεται να μην έχει όρια, διαφορετικά δεν διαφέρει από άλλα συστήματα πχ θρησκεία. Έδωσα το παράδειγμα της θρησκείας και ηθικής. Η σκοπιμότης «μα τι θα γίνει αν όλοι αρχίζουμε και κλέβουμε» σαν όριο στον ορθό λόγο δεν είναι σοστή. Αυτόν τον περιορισμό ας τον θέτει η θρησκεία.

Δευ Μαϊ 01, 10:17:30 πμ 2006  
mickey said...

Νίκο, μη δίνεις τόση σημασία στις ...κλάψες.

Η Θεά το έχει δει ...Θεά και δε δέχεται τίποτα λιγότερο από γονυκλισίες :)

Θέα ΜΑΣ, δεν έχεις σχέση με σαλάτες (καμία), ντομάτες (παίζεται), αγγούρια (χμ) και άλλα ...ζαρζαβατικά. Σοβαρά το λέω. Έχεις τόση σχέση με τον ακατονόμαστο, όσο η βούρτσα με το γνωστό ...ομοιοκατάληκτο. Εκείνος απλά σαλτάρει, εσύ έχεις ξεφύγει εντελώς!

Η πρόζα σου είναι original, μεστή νοημάτων, ξεκαρδιστικά απολαυστική και μάλλον χαραμίζεσαι σε ένα τόσο ταπεινό blog - προφανώς θα πρέπει να πάρεις το ...τρίτο(*)

(Μετά από αυτό, περιμένω να μου γνωρίσεις και τις φίλες σου - ελπίζω να είναι πιο ...ενδιαφέρουσες γνωριμίες :PPP)


Τι περίμενες Νίκο; Γυναίκες...
(*) Εννοώ το τρίτο Νόμπελ λογοτεχνίας, μετά τον Σεφέρη και τον Ελύτη. Ελπίζω το διεστραμμένο σου μυαλό να μην κατάλαβε κάτι άλλο...

Δευ Μαϊ 01, 12:48:31 μμ 2006  
paragrafos said...

(Αν και θα ταίριαζε στο άλλο ποστ)

Αφιερωμένο, με πολλή-πολλή αγάπη

από άσπονδες αγάπες που νομίζουν πως δεν τις αγαπούν και ψευτοπαρεξηγούνται

προς επίσης άσπονδες αγάπες που δεν ξέρουν πόσο αγαπιούνται:

---


Το Μάη με τα λουλούδια
θα βγάλω ένα ντελάλη
θα να το μάθεις άκαρδη
πως αγαπάω άλλη.

Και συ που μάγια μου ‘κανες
μαγιάτικα θα κλάψεις
και στις φωτιές του Αΐ-Γιαννιού
τα στήθια σου θα κάψεις.

Και γω με τα Μαγιάπριλα
και με τα μαγιασίλια
θα τραγουδώ που εμάρανα
τα κόκκινά σου χείλια.

---

Με αγάπη προς όλους

για την αντιγραφή
Παράγραφος

Δευ Μαϊ 01, 12:58:18 μμ 2006  
free rider said...

Θα σας φτιάξουμε… γεφύρια..

Μα δεν έχουμε ποτάμια??

Θα σας φτιάξουμε ποτάμια…!!!

Τετ Μαϊ 03, 01:32:11 πμ 2006  
PaliosKokkinos said...

Αν δεν είμαι πολύ αδιακριτος, θα μπορούσα να ρωτήσω τον κύριο Δημου που/πως βρήκε τον τελευταίο πίνακα του ποστ του, αν φυσικά δεν είναι κάποιος γνωστός πίνακας που προσωπικά αγνοώ?

Δευ Μαϊ 08, 12:01:44 πμ 2006  

Ανακοίνωση Σχολίου

<< Home