Send As SMS

nikosdimou

Τα "Επίκαιρα" από το ndimou.gr σε άλλη παράλληλη έκδοση. The "Epikaira" posts from ndimou.gr in a parallel publishing format.

My Photo
Name:Nikos Dimou
Location:Athens, Greece

This blog belongs to my cat Don. I am his guest. I am now posting not only from my computer doncat but also from my mobile phone! doncatmobile

Τρίτη, Μάρτιος 21, 2006

Τριπλή επέτειος21 Μαρτίου. Τι μέρα και η σημερινή!

21 Μαρτίου. Εαρινή ισημερία – πρώτη μέρα της άνοιξης. Θεσπισμένη από τους αστρονόμους και τα λουλούδια. (Και Παγκόσμια Ημέρα των Δασών). Για να νιώθουμε κι εμείς αναγεννημένοι.

21 Μαρτίου. Διεθνής Ημέρα της Ποίησης θεσπισμένη από την UNESCO.

21 Μαρτίου. Διεθνής ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων. Θεσπισμένη από τον ΟΗΕ.

Το 1960, την ημέρα αυτή, στο Sharpeville της Νότιας Αφρικής η αστυνομία άνοιξε πυρ και σκότωσε 69 ανθρώπους που συμμετείχαν σε μία ειρηνική διαδήλωση εναντίον του Απαρτχάιντ. Η απόφαση 2141 (ΧΧΙ) του 1966 καθιέρωσε την ημερομηνία ως ημέρα μνήμης και αγώνων για την κατάργηση κάθε είδους ρατσιστικής διάκρισης.

Εμείς σε αυτό το blog μιλάμε, μέρες τώρα, για την ποίηση – χωρίς φυσικά να την έχουμε εξαντλήσει. Μιλήσαμε και για την Άνοιξη.

Ίσως τώρα να πρέπει να ασχοληθούμε και με τον ρατσισμό.

Όχι γενικά. Όχι αφηρημένα. Για τον καθημερινό ρατσισμό της ζωής μας.

Για μένα ο πρώτος ρατσισμός είναι η άρνησή του. Όταν μία κοινωνία λεει: «Οι Έλληνες δεν είναι ρατσιστές» κάνει μία διάκριση (ρατσιστική) υπέρ των Ελλήνων και επιβεβαιώνει τον ρατσισμό της.

Έχω πει ότι ο ρατσισμός είναι εκ γενετής αρρώστια της ανθρώπινης ψυχής: γεννιόμαστε ρατσιστές, με την δυσπιστία και τον φόβο του Άλλου, του Ξένου. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνειδητοποιήσουμε το γεγονός και να το πολεμάμε όλη μας τη ζωή.

Το πιο δύσκολο είναι να εντοπίσουμε τον ρατσισμό. Πολλές συμπεριφορές που μας φαίνονται αυτονόητες, είναι ρατσιστικές. Αλλά κανείς δεν μας έχει μάθει να τις αναγνωρίζουμε και να τις πολεμάμε. Τις θεωρούμε σχεδόν φυσικές. Ο δημοσιογράφος που γράφει: «Ο αμερικανοεβραίος Κίσιγκερ» διαπράττει ρατσιστικό ολίσθημα – αλλά δεν το ξέρει.


Αυτό που ιδιαίτερα με ανησυχεί, είναι ότι δεν γίνεται καμία προσπάθεια για να αλλάξει αυτή η στάση. Παιδεία, κράτος ΜΜΕ, θα έπρεπε να εργαστούν για την δημιουργία μίας πιο ανεκτικής και ανοιχτής κοινωνίας. Αλλά τι να περιμένει κανείς όταν η πιο έγκυρη μελέτη (Φραγκουδάκη-Δραγώνα) έδειξε πως οι καθηγητές και οι δάσκαλοι είναι πιο ρατσιστές και μισαλλόδοξοι από τους μαθητές τους...

Είμαστε – δυστυχώς – από τις πιο ρατσιστικές κοινωνίες της Ευρώπης.

Το δείχνουν οι έρευνες της Eurostat που κάθε χρόνο επιβεβαιώνουν την μισαλλοδοξία και την ξενοφοβία μας. Και για να μην μιλήσω για Αλβανούς, Νέγρους, και άλλους ξένους – σκεφθείτε το κατάντημα εκείνων των ελλήνων που τυχαίνει να είναι Ρομά (Τσιγγάνοι ή, επί το ρατσιστικότερον, Γύφτοι). Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν υφίστανται τέτοιες διακρίσεις, σε καμία δεν ζούνε σε τόσο άθλιες συνθήκες... Και είναι έλληνες πολίτες, σαν κι εμάς, όχι μετανάστες.

Α θέλετε να βρείτε συγκεκριμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους Ρομά πηγαίνετε στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι ΕΔΩ. Θα βρείτε άπειρες...

Και να ήταν μόνο οι Ρομά; Σκεφθείτε τον καθημερινές μας διακρίσεις απέναντι, στις γυναίκες, τους γέροντες, τα πρόσωπα με ειδικές ανάγκες. Τον επαγγελματικό ρατσισμό με τα στερεότυπα (μπορεί ένα βιομήχανος να γράφει ποιήματα;). Τον ρατσισμό των αστείων (οι Πόντιοι, οι Βέλγοι, οι Ξανθές...). Α, ναι, εμποτισμένη είναι η ζωή μας...Οι φωτογραφίες είναι του Λάμπρου Παπανικολάτου

357 Comments:

reviewer said...

Καλημέρα. Εχθές είδα το Brokeback Mountain και δεν μπορώ ακόμη να συνέλθω. Μια ταινία μνημείο για τον ρατσισμό του φύλου - αλλά και για τον ρατσισμό γενικά - που θα έπρεπε να προβάλλεται στα σχολεία.

Τρι Μαρ 21, 09:26:17 πμ 2006  
mary said...

καλημέρα και καλή άνοιξη!!!!

ΝΔ: "Έχω πει ότι ο ρατσισμός είναι εκ γενετής αρρώστια της ανθρώπινης ψυχής: γεννιόμαστε ρατσιστές, με την δυσπιστία και τον φόβο του Άλλου, του Ξένου."

Κάπως παρόμοια η θέση μου.. Για μένα ο πιο μεγάλος ρατσισμός είναι να μην αποδέχομαι τον εαυτό μου με τις αδυναμίες του. Απ'εκεί ξεκινάν και τα υπόλοιπα. Κι ο εαυτός μας ξένος γίνεται όταν δεν τον αποδεχόμαστε..

Τρι Μαρ 21, 09:30:12 πμ 2006  
music freak said...

KNOCKIN' ON JOE (Nick Cave)

These chains of sorrow, they are heavy, it is true
And these locks cannot be broken,
no, not with one thousand keys
O Jailer, you drag a ball-n-chain you cannot see
You can lay your burden on me
You can lay your burden down on me
You can lay your burden down upon me
But you cannot lay down your memory...

Τρι Μαρ 21, 09:50:53 πμ 2006  
glenn said...

Καλημέρα.
Στο dvd του Αναστασιάδη είχε μια φράση κορυφαίου υπουργού καθώς έκανε μια παρουσίαση: "Αυτό εδώ δείχνει έναν αράπη, όχι έναν άνθρωπο". Όπως και να το είπε (εννοώ out of context) δείχνει ότι ο ρατσισμός ξεκινά από ψηλά.

Τη προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκα σε ένα συνέδριο δημόσιας υγείας. Ο συντονιστής ανακοινώνει το όνομα του επόμενου ομιλούντα. Ήταν ένα πολύ συνηθισμένο ελληνικό όνομα, κάτι σαν Λεωνίδας Χατζησταύρου ας πούμε. Σηκώνεται ο ομιλητής και ήταν μαύρος. Ένα στιγμιαίο γελάκι στην αίθουσα... Γιατί; Από αμηχανία γέλασε και ο ίδιος ο ομιλητής. Αισθάνθηκα τόσο άσχημα. Τους κόπηκε το γέλιο όμως όταν είδαν ότι έκανε τη πιο τεκμηριωμένη παρουσίαση απ' όλους τους άλλους.

Τα φαινόμενα αυτά δεν περιορίζονται σε εγχρωμους, αλλά σε κάθε λογής "άλλους".

Τρι Μαρ 21, 09:50:58 πμ 2006  
An-Lu said...

"Σκεφθείτε τον καθημερινές μας διακρίσεις απέναντι, στις γυναίκες, τους γέροντες, τα πρόσωπα με ειδικές ανάγκες." Ειδικά για την τελευταία κατηγορία, δεν είναι μόνο η στενομυαλιά, αλλά και η έλλειψη πρόσβασης πολλών ατόμων "ειδικών ικανοτήτων" σε υπηρεσίες που είναι αυτονόητες για τους πολλούς. Δεν εννοώ μόνο τις ελάχιστες ράμπες (συχνά κατειλλημένες από αυτοκίνητα) ή τα ελάχιστα "τυφλοδρόμια" ( κατειλλημένα από μοτό, που άρχισαν ήδη να τα ξηλώνουν), αλλά ακόμα και κάτι το αυτονόητο, να μην τολμάει κάποιος με πρόβλημα ακοής, να φορέσει ή να εμφανίσει το ακουστικό του. (Δεν έχουν όλοι οι κωφοί γνώση νοηματικής, πολύ λιγότερο οι "βαρύκοοι"). Έχω την ετνύπωση ότι με τα γυαλιά δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο θέμα, εκτός από τις πολύ μικρές ηλικίες.
Απο εκεί ξεκινούν όλα όμως. Από την κοροϊδία των παιδίών σε κάθε τι διαφορετικό, αντίδραση την οποία πιθανόν να έχουν διδαχτεί από το σπίτι τους. Η δημιουργία του "εμείς" και οι "άλλοι", καθώς και ο τρόπος αντίδρασης σε αυτή τη μανιχαϊστική θεώρηση του κόσμου, έχει βαθιές ρίζες. Δεν τρέφω την ψευδαίσθηση ότι κάποιες θεσπισμένες "ημέρες" μποροούν να αλλάξουν κάτι. Πιθανόν όμως να ευαισθητοποιήσουν αυτούς που έχουν "τεντωμένες κεραίες" και να τους ωθήσουν να διαμορφώσουν κάποια πιο θετική άποψη. Από την θεωρία στην πράξη όμως, το χάσμα είναι βαθύ και θέλει χρόνο για να γεφυρωθεί.
Καλή άνοιξη! (εχθές είδα φρασκοανοιγμένες μυρμηγκοφωλιές, τέρμα η κακοκαιρία!)

Τρι Μαρ 21, 10:03:18 πμ 2006  
Black Swan said...

Καλημέρα
Μα σήμερα δεν είναι και η παγκόσμια μέρα του ύπνου;
Γιατί με ξυπνάτε!!!!!!!!

Το δίδαγμα της πολιτικής Ιστορίας των τελευταίων χρόνων -και όχι μόνον της Ελληνικής Ιστορίας, ασφαλώς- αναθέτει υποτίθεται σε όλους μας το καθήκον να παρακάμπτουμε κάποιες απαγορευμένες περιοχές, κάποιες τοποθεσίες-ταμπού, μία εκ των οποίων είναι, καθαυτή, η αναγνώριση και ερμηνεία της πολιτισμικής Διαφοράς.
Δεδομένου, ωστόσο, ότι η Διαφορά συνιστά τη μήτρα του νοήματος των πραγμάτων, εξ ου και, στην πράξη, η ύπαρξη ενός ψυχικά ώριμου ανθρώπου είναι τόσο στενά δεμένη με την άσκηση της διάκρισης, η απαγόρευση δεν είναι ανώδυνη. Επομένως;

Ειδικά εκείνοι που δεν μπορούσαν να συλλάβουν τη Διαφορά, ανακάλυψαν τη Διαφορά στο εβραϊκό αίμα για παράδειγμα, και έχτισαν κρεματόρια. Επειδή ο αποθηριωμένος άνθρωπος δεν αντιλαμβάνεται το νόημα, είναι αδύνατο να διακρίνει πέρα από το χρώμα ή το σχήμα του κρανίου, πέρα από το φονικό όριο πάνω στο οποίο σταθεροποιείται η τύφλωση· πλην, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει πως η Διαφορά δεν υφίσταται όντως ως κληρονομιά της Ποικιλίας, της απολύτως απαραίτητης για την εσωτερική ζωή κάθε υποκειμένου.

Το θέμα του ρατσισμού είναι, πιστεύω, ένα καλό παράδειγμα της βαναυσότητας που ασκήθηκε πάνω στη Διαφορά.

Ο ρατσισμός είναι μια μαζική νεύρωση, δηλωτική της αποσιωπημένης απογοήτευσής μας από το γεγονός ότι πλέον, εμείς οι ίδιοι χάσαμε την ικανότητα και την προθυμία να εντοπίζουμε την αυθεντική Διαφορά εκεί όπου υπάρχει.

Τρι Μαρ 21, 10:07:57 πμ 2006  
harry said...

Να μην συγχεουμε το ρατσισμο με την εθνολογικη αληθεια. Οι φυλες των ανθρωπων εχουν προτερηματα & ελαττωματα,οπως οι φυλες των σκυλων. Το κακο αρχιζει οταν νομιζεις οτι ανηκεις σε αλλη φυλη ( αρχαιοι ελληνες ) & οτι εκεινοι ειχαν ανωτεροτητα. Ουτε (αρχαιοι) ελληνες ειμαστε,ουτε εκεινοι ειχαν ανωτεροτητα ( εναντι ρωμαιων,ασσυριων,φοινικων ),ουτε εμεις εχουμε ανωτεροτητα εναντι των αδελφων βαλκανικων λαων που μας γεννησαν. Πρεπει να αποκτησουμε αληθινη εθνικη ταυτοτητα.

Τρι Μαρ 21, 10:14:48 πμ 2006  
Nikos Dimou said...

black swan
"χάσαμε την ικανότητα και την προθυμία να εντοπίζουμε την αυθεντική Διαφορά εκεί όπου υπάρχει".

Σωστά - προσυπογράφω...

Τρι Μαρ 21, 10:20:00 πμ 2006  
Yannis Pappas said...

Καλημέρα σας.

Γνώριζα την τριπλή επέτειο της 21ης Μαρτίου. Την πληροφορία όμως για τα τραγικά γεγονότα του 1960, την αγνοούσα. Για το λόγο αυτό ίσως, είχα συνειρμικά συνδέσει την 21/3 με τις παρακάτω συγγενείς έννοιες. "Άνοιξη, ποίηση, αναγέννηση, συναδελφικότητα, άνθιση, ελπίδα, αγάπη, ζωή, συμφιλίωση."

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, "έπεσε" στα χέρια μου ένα βιβλίο με τον τίτλο "Ο δρόμος για την Ομόνοια" των εκδόσεων Καστανιώτη, στο οποίο συμμετέχει κι ο οικοδεσπότης μας. Αποτελεί μια ευγενική εκδοτική χειρονομία κάποιων προκειμένου να υποστηρίξουν -οικονομικά- δύο ανθρώπους θύματα πρωτοφανούς ρατσιστικής συμπεριφοράς ενός "έλληνα", στην Αθήνα πριν από 7 χρόνια. Δεν πίστευα ότι τέτοια γεγονότα "κινηματογραφικής" βίας συνέβησαν στην Ελλάδα. (Αν θέλει ο κ. Δήμου, θα δώσει περισσότερες πληροφορίες για το εν λόγω βιβλίο.)

Την προηγούμενη βδομάδα, είδα στον κινηματογράφο το έργο : "Crash". Εξαιρετική ταινία, με σπουδαία σκηνοθεσία και συγκλονιστικές ερμηνείες, η οποία πραγματεύεται το ακανθώδες ζήτημα του ρατσισμού.

Τελικά νομίζω ότι, ίσως ο ρατσισμός, είναι στοιχείο της ανθρώπινης ιδιοσυγκρασίας. Όταν πολλοί άνθρωποι συγχρωτίζονται σε κλειστούς χώρους, συχνά εκδηλώνουν ρατσιστική συμπεριφορά, γιατί δυσκολεύονται να δεχθούν "τον διαφορετικό". Σκεφτείτε π.χ. τους ανθρώπους που συγχρωτίζονται στον ψηφιακό χώρο του παρόντος blog. Πόσες φορές διαπιστώσαμε ρατσιστικές συμπεριφορές ή αντιδράσεις, από ανθρώπους που δεν κατάλαβαν (ή δεν θέλησαν να καταλάβουν) τη διαφορετική άποψη.

Δεν ελπίζω να μεγαλώσει και να γιγαντωθεί το "αντιρατσιστικό κίνημα" παγκοσμίως.
Ελπίζω κάποτε, ο ρατσισμός να θεωρείται τόσο πρωτόγονη και ξεπερασμένη συμπεριφορά, ώστε η λέξη "αντιρατσισμός" να φαντάζει σαν σύντομο ανέκδοτο της ιστορίας.

Καλή Άνοιξη σε όλους.

Τρι Μαρ 21, 10:20:22 πμ 2006  
paragrafos said...

Πηγαίνοντας στην Ευρώπη και ζώντας για κάποιο διάστημα σε πόλεις της βόρειας Αμερικής, ανακάλυψα μια ποικιλία ανθρώπων που ως τότε αγνοούσα την ύπαρξή της!

Στη χώρα μας, κανείς δεν μας είχε μιλήσει γι αυτούς τους συνανθρώπους μας. Αλλά και τους λιγοστούς που ξέραμε από δαύτους, είχαμε μάθει να τους λυπόμαστε κι όχι να τους αγαπάμε.

Μάθαμε να λυπόμαστε τους τυφλούς, αλλά τους αφήναμε να σκοντάφτουν στα πεζοδρόμια της αδιαφορίας μας αφήνοντάς τους να εκλιπαρούν τους περαστικούς για να περάσουν τις διαβάσεις. Κι όταν τους βοηθούσαμε νιώθαμε και περήφανοι για την καλή μας πράξη κι όχι πως κάναμε το καθήκον μας ώς άνθρωποι και συμπολίτες.

Μάθαμε να κοιτάζουμε με οίκτο τους παραπληγικούς, αλλά τίποτε δεν κάναμε για να τους δώσουμε πρόσβαση στη ζωή, στον ήλιο, στη βόλτα, στη χαρά, στα θάλασσα, στην εκδρομή.

Ας μη μιλήσουμε καλύτερα για τους τετραπληγικούς που είναι, στον τόπο μας, από την εποχή των... Σπαρτιατών, εγκαταλειμμένοι στον καιάδα των δημοσίων νοσοκομείων και σαπίζουν στα εκζέματα και στα συρίγγια και πεθαίνουν πονώντας και διψώντας για ανθρωπιά και αξιοπρέπεια...

Όσο για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, είναι επίσης ... ανύπαρκτα. Απουσιάζουν από τα σχολεία, από τους παιδότοπους από την ίδια τη ζωή. Ίσως επειδή απουσιάζουν και από την καρδιά μας...

Όμως, στην "σκοτεινή" Ευρώπη και στη "λεπρή" βόρεια Αμερική ανακάλυψα όλους αυτούς τους άφαντους (στη χώρα μας) ανθρώπους!

Είδα τυφλούς να περπατούν με αξιοπρέπεια στα πεζοδρόμια και στις διαβάσεις καθοδηγούμενοι από εκπαιδευμένους σκύλους!

Είδα παχύσαρκα άτομα και παραπληγικούς να διαπρέπουν στα πανεπιστήμια, να γίνονται αβίαστα αποδεκτοί και να συνυπάρχουν σαν όλους τους άλλους και με όλους τους άλλους ανάμεσα στον διδακτικό προσωπικό και τον φοιτητόκοσμο.

Είδα παιδιά με ειδικές ανάγκες να χαίρονται τη ζωή στα σχολεία έχοντας παρά δίπλα ικανούς και εξειδικευμένους συνοδούς.

Κι όχι όπως πέρυσι στην Κύπρο μας, που πέθανε ένα παιδάκι (επιληψία; απλή λιποθυμία;) επειδή κανείς σ΄ εκείνο το δημοτικό σχολείο της Πάφου δεν ήξερε τίποτε από πρώτες βοήθειες, επειδή σε κανένα σχολείο της Κύπρου δεν υπήρχε ούτε μια φιάλη οξυγόνου.

Μα θα μου πείτε, εδώ πεθαίνουν (στα δημόσια νοσοκομεία) οι αρτιμελείς και οι "φυσιολογικοί" για πλάκα, για τους άλλους, τους... απόβλητους της ψυχής μας θα μιλάμε τώρα;

Με απογοήτευση

Παράγραφος

Τρι Μαρ 21, 10:23:47 πμ 2006  
Nikos Dimou said...

harry said...
"Οι φυλες των ανθρωπων εχουν προτερηματα & ελαττωματα,οπως οι φυλες των σκυλων".

H έννοια της "φυλής" είναι επιστημονικά ξεπερασμένη - και οδηγεί κατευθείαν στον ρατσιμό. Άρα και η ιδέα περί "ελαττωμάτων και προτερημάτων" της φυλής - αυτές εκφράζονται πια μόνο με ρατσιστικά στερεότυπα. Ακόμα και ο "εθνικός χαρακτήρας" έχει πια απορριφθεί σαν έννοια.

(Φεύγω τώρα - αν χρειαστεί συζήτηση - θα επανέλθω το μεσημέρι).

Τρι Μαρ 21, 10:25:29 πμ 2006  
Stormrider said...

κ Δήμου θα ήθελα να προσθέσω ένα είδος ρατσισμού που είναι πολύ της μόδας τον τελευταίο καιρό.
Λόγω (κυρίως) της ελληνικης τηλεόρασης όπου οι άνθρωποι από την επαρχία παρουσιάζονται ως κάτι γραφικοί-καρικατούρες που μιλάνε περίεργα, έχει δημιουργηθεί μία ολόκληρη γελοιοποίηση όλης της επαρχίας. Η εκάστοτε διάλεκτος, παρουσιάζεται διαστρεβλωμένη έτσι ώστε να ακούγεται όσο πιο ηλίθια γίνεται.

"πως γίνεται και μιλάς κανονικά;"
"μα καλά, στην Κρήτη έχετε τηλεόραση;"
είναι ερωτήσεις που μου έχουν κάνει κι ακόμη προσπαθώ να συνέλθω!!!

Τρι Μαρ 21, 10:58:36 πμ 2006  
wildcard said...

Άλλο ένα θέμα ρατσισμού αυτό των διαλέκτων. Προσωπικά νιώθω μια μαγεία με τις ελληνικές διαλέκτους και εκνευρίζομαι που μερικοί επαρχιώτες προσαρμόζουν την προφορά τους στην προφορά της Αθήνας.

Τρι Μαρ 21, 11:03:31 πμ 2006  
Titika said...

stormrider: Διφωνώ πως αυτού του τύπου ο ρατσισμός είναι της μόδας. Ίσα-ίσα, πιστεύω οτι είμαστε όλο και πιο ανοιχτοί στη "διαλεκτική" διαφορετικότητα. Πάντως κι εγώ, που είμαι από την Αθήνα, έχω νιώσει ρατσισμό πολλές φορές σε χωριά ή σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Και μόνο που άνοιγα το στόμα μου και με άκουγαν να μιλάω διαφορετικά από αυτούς, με κοίταγαν με περίεργο μάτι.

Τρι Μαρ 21, 11:11:20 πμ 2006  
cyrusgeo said...

Νίκος Δήμου: "Έχω πει ότι ο ρατσισμός είναι εκ γενετής αρρώστια της ανθρώπινης ψυχής: γεννιόμαστε ρατσιστές, με την δυσπιστία και τον φόβο του Άλλου, του Ξένου. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνειδητοποιήσουμε το γεγονός και να το πολεμάμε όλη μας τη ζωή."

Αυτή είναι, για μένα, η ουσία του ποστ. Χρειάζεται να παρατηρείς διαρκώς τον εαυτό σου, να αναλύεις την συμπεριφορά σου και να την διορθώνεις. Ο αυθορμητισμός είναι καλός στο σπίτι, ή στην παρέα, αλλά όταν μιλάς δημόσια χρειάζεται κάποια αυτοσυγκράτηση. Αυτό έπαθε και ο κ. Αλογοσκούφης όταν άφησε να εννοηθεί ότι οι μαύροι δεν είναι άνθρωποι. Η φράση του δεν ήταν "out of context". Ήταν ένα αυθόρμητο αποτυχημένο αστείο. Και επικίνδυνο, όμως...

Τρι Μαρ 21, 11:14:32 πμ 2006  
Stormrider said...

@titika
ναι, αυτό είναι ο τοπικισμός και είναι το πρόβλημα στην αντίστροφη πλευρά του. υπάρχει και σε πολύ μεγάλο βαθμό ειδικά στα μέρη μου.

Τρι Μαρ 21, 11:29:45 πμ 2006  
somebody said...

Ολες μα όλες οι μορφές ρατσισμού είναι απλά διαφορετικές εκφάνσεις ενός χειρίστου επιπέδου εγωισμού που μπορεί εν μέρει να προυπάρχει αλλά δυστυχώς καλλιεργείται από μικρή ηλικία.
Ενα παράδειγμα που έζησα προ καιρού.
Ημουν στην γραμμή Πειραιάς-Κηφησιά.
Διάλογος μπροστά μου ενός πατέρα και παιδιού.
-Κάθησε κωστάκη εδώ, είναι άδειο το κάθισμα
-Μα μπαμπά, δεν θέλω
-Κάθησε βρέ χαζέ, ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ?
Αντί του:
-Σήκω κωστάκη να καθήσει η κυρία που φαίνεται κουρασμένη...

Αρα εμείς είμαστε ούτως ή άλλως οι καλύτεροι, ακόμα και αν είμαστε απόλυτα ίδιοι.
Πόσο δε μάλλον να είναι ο άλλος άλλο χρώμα, άλλη γλώσσα, ανάπηρος, οτιδήποτε. Χαμένος και 'λιγότερος' από χέρι είναι.
Η διαφορετικότητα, όποια και αν είναι αυτή αυτόματα κάνει τον άλλο χειρότερο.
Ισως και να έχει να κάνει ότι είμαστε ένας λαός στερημένος και πιανόμαστε από το σκοινί που ανοίγει την καταπακτή και μας γκρεμίζει.
Καμμιά φορά (πολλές) και η ζηλοφθονία έχει το μερίδιο της. Πόσα δεν έχει ακούσει ο οικοδεσπότης μας εξαιτίας της. Ακους εκεί, πρώτη σε πωλήσεις η δυστυχία από έναν ...διαφημιστή (ειρωνικά). Τι δυστυχία..

Μακάρι ο ερχομός της άνοιξης και του φωτός να μας φωτίσει να πιανόμαστε από το σκοινί που το χαρτάκι του να γράφει "Ανθρωποι-Ζωή".

Τρι Μαρ 21, 11:49:21 πμ 2006  
Takis Alevantis said...

Μα είμαστε εμείς ρατσιστές; Οι άλλοι είναι ... (Αλβανοί, Μαύροι, Τούρκοι, Κουτόφραγκοι, Αμερικανάκια, Πόντιοι, φρικιά, κλπ. κλπ. διαλέγετε ό,τι σας ταιριάζει ... Το λένε διάφοροι ως ανέκδοτο αλλά δεν είναι.

Ένα φάρμακο αντιρατσιστικό: το reality show Black and White στο οποίο μια οικογένεια μαύρων ζει μακιγιαρισμένη ως λευκή και μια οικογένεια λευκών ζει (επίσης μακιγιαρισμένη) ως μαύροι. Φανταστείται κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα, μια οικογένεια «Ελληναράδων» να ζούν ως Αλβανοί και μια οικογένεια «Αλβανών» να ζούν ως Ελληναράδες ...

Εμένα πάντως μου θυμίζουν όλα αυτά μεγάλους πιθήκους που τσακώνονται για την μπανάνα την επιούσια και προσπαθούν να επιβληθούν στην γειτονική ομάδα πιθήκων ... Ενδιαφέρον από την άποψη αυτή και το βιβλίο Quand le loup habitera avec l'agneau σχετικά με την παρατήρηση των ζώων και τα συμπεράσματα για τις ζωικές κοινωνίες ανάλογα με την κοινωνική θέση και τη κοσμοθεωρία του παρατηρητή.

Τρι Μαρ 21, 11:54:54 πμ 2006  
georgia.m said...

Κατά τη γνώμη μου,μορφή ρατσισμού είναι και όταν οι εκφωνητές λένε ότι σε ένα ατύχημα,ναυάγιο,τραγωδία ήταν αρκετοί άνθρωποι,''μεταξύ αυτών και κάποια παιδιά''.
Η ζωή αξίζει περισσότερο γι αυτά;Σε ένα σημείο μπορώ να καταλάβω ότι ο ηλικιωμένος έχει ''ζήσει τη ζωή του''ή ακόμα και ο άνθρωπος μέσης ηλικίας έχει σαφώς ζήσει περισσότερο από ένα μικρό παιδί.Αλλά κατά τη γνώμη μου,όλων οι ζωές αξίζουν το ίδιο.
Έχω πολλές φορές αναρωτηθεί μήπως το λέω αυτό επειδή δεν έχω δικά μου παιδιά - έχω την εντύπωση όμως πως και πάλι έτσι θα απαντούσα,ακόμα και αν είχα παιδιά.

Τρι Μαρ 21, 12:03:41 μμ 2006  
Argos said...

Επειδή ο πρώτος σχολιαστής σας, ενδιαφέρθηκε για τον "ρατσισμό του φύλου" και πρότεινε να προβάλλεται το "Brokeback Mountain" στα σχολεία, θα συνιστούσα και αυτόν αλλά και τους υπόλοιπους "εγώ δεν είμαι ρατσιστής, οι άλλοι είναι" να δουν το "Crash" (2005)μπορεί να μιλάει για το Los Angeles αλλά νομίζω ότι είναι πιο οικουμενικό.

Τρι Μαρ 21, 12:04:23 μμ 2006  
HRA said...

@m.alex.mlk
Μαλακάκο μου, και το τεστ-παπ έχει σκοτώσει γυναίκες από λάθος, αλλά δεν χαρακτηρίσαμε ποτέ τον ένα και μοναδικό γιατρό φονιά!

Αλλά να μην συγκρίνεις ροδάκινα με μπανάνες μ; Να μάθεις πως στη ζωή υπάρχουν πολλάααααα πραγματάκια, έννοιες κι ορισμοί. Δεν μπορείς να συγκρίνεις έναν πανέξυπνο, ικανό στρατηγό με έναν επίσης πανέξυπνο, ικανό γιατρό. Γιατί... Μωρό μου. Δεν συγκρίνουμε τα κοσμητικά επίθετα αλλά τις ιδιότητες. Ε;

Μην τον καλείς φονιά τον Μέγα. Μην καμουφλάρεις την άγνοια σου, την αδυναμία σου να εκτιμήσεις με φτηνοαναρχικογιατιταεχωβαριααλλααγαπωκαιτονκοσμο στιλάκι του δήθεν.

Και ξαναλέμε τη ρήση του λατρεμένου μπας και την εμπεδώσεις:
"Στην γενική αγάπη μας για την ανθρωπότητα σχεδόν πάντα αγαπάμε μονάχα τον εαυτό μας."
Γι' αυτό... Χ α λ ά ρ ω σ ε!

Τρι Μαρ 21, 12:16:28 μμ 2006  
HRA said...

είπε κι ο reviewer...
"Μια ταινία μνημείο για τον ρατσισμό του φύλου - αλλά και για τον ρατσισμό γενικά - που θα έπρεπε να προβάλλεται στα σχολεία."

Από πότε η ομοφυλοφιλία έγινε φαινόμενον (κοινωνικά, ηθικά, ατομικά, αισθητικά) αποδεκτόν;

Έλατε ρε παιδιά. Κατοικήστε τον κόσμο τούτον!

Ωχ.

Τρι Μαρ 21, 12:21:07 μμ 2006  
Jacobo said...

Καλημέρα σε όλους!

Νομίζω ότι εδώ πρέπει να καταπιαστούμε σωστά με τους όρους ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ και ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ. Ο Ρατσισμός έχει τις ιστορικές του βάσεις στις χώρες που ήταν αποικιοκρατικές (Αγγλία, Γαλλία κά) αλλά και τις ΗΠΑ, που ναι μεν δεν ήταν αποικιοκρατική, είχε όμως μαύρους δούλους, τους οποίους σαφώς θεωρούσαν κατώτερους ανθρώπους. Στη συνέχεια αναπτύχθηκε από τη Ναζιστική Γερμανία ο αντισημιτισμός. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι ρατσιστές ήταν και εκμεταλλευτές και τηρούσαν μια άρρωστη στάση που στηριζόταν στην υποτιθέμενη υπεροχή της φυλής ή ράτσας τους απέναντι σε άλλες φυλές ή ράτσες.
Οι Έλληνες υπό αυτή την έννοια, δεν είχαν την «πολυτέλεια», στη σύγχρονη ιστορία τους, να είναι ρατσιστές προς κανένα, πλην τους Ρόμα. Οι ίδιοι οι Έλληνες υπήρξαν μάλιστα κατά περιόδους υπόδουλοι και δούλοι και θύματα ρατσισμού.

Οι Έλληνες όμως είναι σαφέστατα ξενόφοβοι και ανασφαλείς μπροστά στο διαφορετικό. Μπροστά στη διαφορετική καταγωγή, προφορά, συνήθειες κλπ κλπ Εδώ ο κατάλογος πραγματικά μπορεί να είναι ατέλειωτα μακρύς.

Ακόμα και τους ίδιους τους Έλληνες μετά την Μικρασιατική καταστροφή τους υποδεχτήκαν στην μητροπολιτική Ελλάδα με ψυχρότητα, όχι λόγω «ράτσας», που ήταν η ίδια, αλλά λόγω διαφορετικής νοοτροπίας και κουλτούρας( που ας σημειωθεί ήταν και αρκετά πιο εξελιγμένη από τη δική τους!).

Για ποιο λόγω είμαστε ξενόφοβοι ειλικρινά δεν ξέρω, αλλά μου φαίνεται ότι μείναμε πολλά χρόνια κλεισμένοι στο ευρύτερο «χωριό» μας, δεν ήρθαμε σε επαφή με πολλές κουλτούρες, θρησκείες, πολιτισμούς και έτσι διατηρηθήκαμε δυστυχώς αμιγείς. Τυχεροί όσοι έζησαν έστω και λίγα χρόνια στο εξωτερικό.

Τρι Μαρ 21, 12:23:50 μμ 2006  
Jacobo said...

Δυστυχώς αυτή η "πολυτέλεια" του ρατσιστή-εκμεταλευτή ξανακάνει δειλά δειλά και πάλι την εμφάνιση της τα τελευταία χρόνια προς όλα τα είδη αλλοδαπών εργατών που εισάγονται.

Τρι Μαρ 21, 12:30:13 μμ 2006  
harry said...

Διαφωνω οτι η εννοια της φυλης ειναι ξεπερασμενη,αντιθετα ειναι η αντικειμενικη αληθεια. Πληθος ιατρικων μελετων δειχνουν ευαισθησια της μαυρης φυλης σε ασθενειες ( ελαττωμα ) & ανωτερες αθλητικες επιδοσεις ( προτερημα ). Οσο για τα εθνη,ακριβως επειδη ειναι πολυφυλετικα ειναι δικαιο να αποδιδουμε στο καθε συνιστον γενος τα χαρακτηριστικα του. Σχεδον ολα τα στερεοτυπα ειναι αληθινα,ειτε μας " συμφερει",ειτε οχι.

Τρι Μαρ 21, 12:41:22 μμ 2006  
αλογάκι said...

Νομίζω ότι η έννοια "ρατσισμός" είναι σαφώς ευρύτερη από την έννοια "φυλετική διάκριση". Ρατσιστική συμπεριφορά, σημαίνει δεν αναγνωρίζω, (δεν αποδέχομαι) το διαφορετικό. Επιτίθεμαι στο διαφορετικό, είτε είναι χρώμα, είτε θρήσκευμα είτε απλά μια άποψη! Κοιτάξτε τον τρόπο με τον οποίο επιτίθεται παραπάνω η "hra" στον "m.alex.mlk" γιατί απλά δε συμφωνεί μαζί του. Αν δεν είναι αυτό ρατσιστική συμπεριφορά, τότε τί είναι;

Τρι Μαρ 21, 12:46:31 μμ 2006  
Stathis said...

Πριν μερικές ημέρες έγινε έντονη διαμαρτυρία στον Εύοσομο στη Θεσσαλονίκη για να αποτραπεί η εγκατάσταση κέντρου κοινωνικής επανένταξης πρώην εξαρτημένων. Ένας συμπολίτης των διαμαρτυρομένων που τόλμησε να διαφωνήσει προπηλακίστηκε (κοινώς άρπαξε μερικές ψιλές) ώστε να μην ακουστεί η γνώμη του. Όχι οι έλληνες δεν είναι ρατσιστές. Δεν τους ενοχλεί το διαφορετικό , όταν δεν είναι δίπλα τους.
Πλησίον δεν είναι ο γείτονας , αλλά ο γείτονας του γείτονα.

Τρι Μαρ 21, 12:57:47 μμ 2006  
harry said...

Οσο πιο " προοδευτικος " παριστανει οτι ειναι ενας ρατσιστης/φασιστας,τοσο πιο επικινδυνος ειναι. Οι σοσιαλφασιστες/εθνικοσοσιαλιστες του Πασοκ ειναι πολυ πιο επικινδυνοι απο τους μαυρους της νδ & πρωτοστατησαν στην τουρκοφαγια & μακεδονοφαγια.Οσο για τους γυφτους,δυστυχως ειναι μια ακινδυνη για το καθεστως εθνοτητα γι' αυτο & οι πολιτικοι τους εχουν γραμμενους. Η μονη μειονοτητα που φοβαται το καθεστως ειναι οι εβραιοι,οι οποιοι δυστυχως εχουν μια απιθανη προδοτικη "ηγεσια " που δηλωνουν ...ελληνες εβραικου θρησκευματος. Η χωρα μας ζει εκτός τοπου & χρονου...

Τρι Μαρ 21, 01:00:32 μμ 2006  
Jacobo said...

@ alogaki
Νομίζω (δεν είμαι σίγουρος)ότι ο όρος ρατσισμός προέρχεται από την ιταλική λέξη razza που σημαίνει φυλή. Άρα "φυλετική διάκριση", που είναι ο ελληνικός όρος, και "ρατσισμός" είναι τουλάχιστον γλωσσικά συνώνημα.

Τρι Μαρ 21, 01:03:03 μμ 2006  
traveller said...

Θα συμφωνήσω με τον harry. Η έννοια της φυλής υφίσταται και θεωρώ άστοχο να παριστάνουμε ότι δεν βλέπουμε διαφορές. Πάντα μου έκανε εντύπωση η εξαιρετική επίδοση μαύρων αθλητών στο μπάσκετ και η ανυπαρξία τους στα κολυμβητήρια (με την εξαίρεση της συμπαθέστατης δικής μας Ναγκουάρα).

Έχοντας πει αυτό, θεωρώ εξίσου αυτονόητο ότι δεν τίθεται ζήτημα ανωτερώτητας κάποιας φυλής. Ένα μήλο δεν είναι καλύτερο από ένα πορτοκάλι. Είναι διαφορετικό, έχει άλλες ιδιότητες. Δεν θεωρώ αυτή τη θέση ρατσιστική. Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα με ενδιέφερε πολύ η άποψη των υπολοίπων.

Τρι Μαρ 21, 01:06:04 μμ 2006  
oldman said...

Προσωπικά θεωρώ αυτονόητα τα όσα αναφέρετε, έχω όμως να προσθέσω το εξής.

Αν περπατώντας στον δρόμο, αντικρίσω από απέναντι να έρχεται προς το μέρος μου μία οικογένεια τσιγγάνων, την αναπνοή μου θα την κρατήσω προκαταβολικά. Δεν θα περιμένω να δω αν μυρίζουν, γιατί αν με πάρει η μπόχα ήδη, θα είναι αργά. Θα μου έχουν γυρίσει τα άντερα. Είτε το θέλουμε είτε όχι, κάποιες ομάδες, μοιράζονται ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά. Η ισοπέδωση φυσικά και η ακραίες γενικεύσεις, είναι λανθασμένες και καταδικαστέες. Όταν όμως γνωρίζεις πως κάποιες ομάδες, μοιράζονται κατά πλειοψηφία κάποιο χαρακτηριστικό με το οποίο δυσανασχετείς (η δυσοσμία εν προκείμενο), είναι υποκρισία να το αγνοείς επιδεικτικά και να το τρως στη μάπα υπό τον φόβο μη χαρακτηριστείς ρατσιστής.
Δεν διαφωνώ με τα όσα λέτε στο συγκεκριμένο post, απλά νιώθω την ανάγκη, να σας επισημάνω πως η κοινή νοοτροπία σε κάποιες ομάδες ή λαούς, υπάρχει θέλουμε δεν θέλουμε μέχρι κάποιο βαθμό. Άλλη νοοτροπία και κοσμοαντίληψη έχει κατά πλειοψηφία ο Νορβηγός, άλλη ο Αργεντίνος, άλλη ο Νοτιο Αφρικανός. Είναι θέμα βιωμάτων και κουλτούρας. Το θέμα είναι πια στάση κρατάμε εμείς από εκεί και πέρα, πόσο εύκολα αφήνουμε τον εαυτό μας να παρασυρθεί σε ακραίες γενικεύσεις και ισοπεδωτικές συμπεριφορές τύπου «μαζί με τα ξερά, ας καούν και τα χλωρά».

Υ.Γ Θα ήθελα επίσης να προσθέσω πως ως ποδοσφαιρόφιλος, θα είχα κάπως περισσότερες απαιτήσεις από κάποιο νέο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας μου αν αυτός ήταν Βραζιλιάνος, από ότι αν ήταν π.χ Δανός. Από τεχνικοτακτικής άποψης, οι δύο λαοί αντιλαμβάνονται το άθλημα διαφορετικά.

Τρι Μαρ 21, 01:13:43 μμ 2006  
traveller said...

@harry:

Συμφώνησα μαζί σου για το σχόλιο των 12:41. Μετά όμως έγραψες:

"οι εβραιοι,οι οποιοι δυστυχως εχουν μια απιθανη προδοτικη "ηγεσια " που δηλωνουν ...ελληνες εβραικου θρησκευματος"

Γιατί είναι κακό να είναι έλληνες πολίτες και να είναι εβραϊκού θρησκεύματος? Θα μπορούσες να το εξηγήσεις σε παρακαλώ?

Τρι Μαρ 21, 01:16:53 μμ 2006  
akrovatis said...

Καλημέρα σας!
Λοιπόν,οι "Ρομ" ειναι ενα πολυ μεγάλο κεφαλαιο..δυστυχώς 8α ελεγα, δεν υπαρχει λυση καμια πλεον.Οι κοινωνίες των Ρομ, στην Λαρισα, ζουν συνήθως σε κατοικίες απο τούβλα & τσιμεντο,και οχι σε προχειρους καταυλισμους.Επομένως, ειναι μύθος η αποψη που λεει οτι αν λυθει το προβλημα της στεγης τους θα λυθουν και τα υπολοιπα.Ο τρόπος τις ζωης τους, ειναι τοσο διαφορετικος, που εξ ορισμού δεν προκειται ποτε να ενταχτουν κοινωνικα στα κοινά.Εχουν διαφορετική αποψη για τα παντα σχεδον, και μαλιστα χωρις να το κανουν σημαια (οπως κανουμε εμείς τα χλωμα προσωπα προσπαθωντας να πεισουμε οτι ολοι οι υπολοιποι ζουνε ξενερωτα στην Ευρωπη).Μπορώ να αναφέρω μερικα στοιχεια των ηθων: Ο γάμος που πραγματοποιείται παντα σε ηλικίες κάτω των 18 δειχνει διαφορετικη αντιμετώπιση του έρωτα,σαφως απενεχοποιημενη.((τον τσιγανο ποτε δεν θα μπορεσεις να του επιβάλεις να πηγαίνει σε ενα α8λιου τυπου σχολειο μέχρι και τα 18 ,χωρίς ερωτικη ζωη,κακα τα ψεματα: οι νεοι (χλωμα προσωπα) κατω των 18 απο αυτο υποφερουν))Δεν θα δειτε ποτε τσιγγανο κατω των 18 καταθλιπτικο,κατσουφη και κλειστο χαρακτιρα.(Βεβαια ουδεν καλο αμοιγως κακου).φταίει το DNA για αυτο; οχι βεβαια! Έρωτας πηγη ζωης λοιπόν.Ακούγομαι αιρετικος;; Μαλλον..
2) Η σχέση που εχουν παραδοσιακα με την μουσικη,ειναι πολύ πάνω απο τον μέσο ορο των υπολοιπων και καλα original νεοελληνων.
Ερώτημα: αν παν στα σχολεια μας για μορφώση ειναι ποτε δυνατόν να αλλαξει κατι προς το καλυτερο για αυτους; Οι ουσιαστικόι πρωταρχικοί κώδικες του τρόπου ζωης δεν εγκαταλειπονται ευκολα.(ενταξη των διαφορετικων στα Κοινα,σημαίνει δυστυχως βεβήλωση του ιδιεταιρου "μικροπολιτισμου" τελικα...)
Δυστυχώς, φτάσαμε στο σημείο οι Ρομ της Λαρισας,να ειναι σαν τους κρητικούς."γ***,δερνω & πυροβολώ".Ολοι εχουν οπλα στα σπιτια τους.....τι τραγικο!!! :(
Επίσης αρκετοι εχουν περιουσιες.Το ότι παρατηρουνται απο μικρα παιδια
μικροκλοπές, αυτο δεν σημαινει οτι μιλαμε για εγληματικες ενεργιες που χαρακτιρηζουν την μετέπειτα εξελιξη του ατομου. Μην ξεχνατε οτι σκεψη για μικροκλοπες ευκολα κανει κανενας ειναι δεν ειναι τσιγγανος! εγω δεν το κρυβω, εχω κανει μικρος τετοιες ζαβολιες.Τελος να πω, οτι η μορφωση εχει πολλους τομεις,σε αλλους υπερτερουμε εμεις οι υπολοιποι,σε αλλους ομως οι τσιγγανοι.Σε καποια πραγματα ειμαστε εμεις οι αξεστοι,σε αλλα αυτοι.Στην πραξη επαναλαμβανω απαισιοδοξω για την πι8ανοτητα πιθανου παντρεματος των 2 πολιτισμων μας με σκοπο την ενταξη τους στην δικια μας την σαπιλα(ενταξη θα επρεπε να σημαινει παντρεμα ηθων,σηνηθειων)Δυστυχως,ο μεσος νους ενος νεοελληνα δεν θα μπορεσει ποτε να αντιληφτει την σπουδαιοτητα της ενταξης μιας ομαδας στα Κοινα.Και οταν τυγχανει να την αντιλαμβανεται, την εφαρμοζει εντελως με λαθος τροπο & στοχο (μαζοποιηση και ισοπεδωση των παντων-αποριψη διαφορετικου τροπου σκεψης που προερχεται απο διαφορετικο πολιτισμο)...δυστυχως....

Ρομ....τι μεγάλο θεμα!!!!!

Τρι Μαρ 21, 01:20:40 μμ 2006  
Stathis said...

oldman said:

Y.Γ Θα ήθελα επίσης να προσθέσω πως ως ποδοσφαιρόφιλος, θα είχα κάπως περισσότερες απαιτήσεις από κάποιο νέο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας μου αν αυτός ήταν Βραζιλιάνος, από ότι αν ήταν π.χ Δανός. Από τεχνικοτακτικής άποψης, οι δύο λαοί αντιλαμβάνονται το άθλημα διαφορετικά.

Το παράδειγμά σου είναι χαρακτηριστικό : Υπάρχουν βραζιλιάνοι που παίζουν στο Λήλαντα Βασιλικού ας πούμε και Δανοί που παίζουν π.χ. στη Μάντσεστερ. Ρατσισμός είναι να θεωρείς το βραζιλιάνο του Λήλαντα καλύτερο του Δανού της Μάντσεστερ

Τρι Μαρ 21, 01:21:42 μμ 2006  
stemsor said...

Μήπως κύριε ΝΔ γίνεστε και εσείς ρατσιστής εναντίον των ρατσιστών;

Μήπως όλοι όσοι είναι εναντίον των
Ναζί και των ακροδεξιών (ή ακρο-αριστερών) γίνονται ρατσιστές;

Μήπως εν τέλει όσοι είμαστε εναντίον των τρομακρατών είμαστε ρατιστές;

Μήπως όταν κάποιος σκοτώσει το γιό μου, και εγώ αγανακτίσω εναντίον του, αυτομάτως γίνομαι ρατσιστής;

Μήπως εν τέλει ο θυμός , η οργή, αλλά η αγάπη ("σε αγαπώ περισσότερο από όλους") και η κάθε μας επιλογή (επιλέγω το Α και όχι το Β) είναι εν τέλλει ρατσιστική;

Τρι Μαρ 21, 01:21:57 μμ 2006  
KOSTAS TRENT said...

Πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις.

(α)
Δ έ ν συμφωνώ με την διαπίστωση της ''εκ γενετής αρρώστιας της ανθρώπινης ψυχής'' και άλλες τέτοιες μεταφυσικές και μυστικισμούς. Δ έ ν συμφωνώ πως ''γεννιόμαστε εκ γενετής ρατσιστές, με τη δυσπιστία και το φόβο του Άλλου, του Ξένου..."¨
Είναι ε π ί κ τ η τ ο : Παιδιά λευκά που μεγάλωσαν σε γειτονιές με μαυράκια ή Κινεζάκια δεν είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα να παίζουν μαζί ή νά χουν τους καλύτερους φίλους τους έγχρωμους...Την ξενόφοβη υποβολή κι απαγόρευση όσα την αφομοίωσαν, την υπέστησαν απ' τους γονείς τους , τη γειτονια και το σχολείο. Τό ίδιο και με την σεξουαλικότητα (το φόβο της ή την αποδοχή της).

(β) Άλλο ο υπαρξιακός φόβος του αγνώστου, ο υπαρξιακός φόβος του διαφορετικού, της διαφορετικής επιδερμίδας, συμπεριφοράς κτλ που μπορεί να ξεπερασθεί.Πού δεν λαμβάνει ...''αυτονόητα΄΄ ή ''..εκ γενετής" (!) ρατσιστική κατεύθυνση.

Μά εδώ συζητούμε για εξειδικευμένη, συστηματοποιημένη, εμμένουσα, διωγκωμένη π ρ ο κ α τ ά λ η ψ η , κι αντίστοιχη υπεροψία και ναρκισσισμό του εαυτού μας ή της ''ράτσας''μας(=έθνους).

(β1)
Συμφωνώ με τον ''REVIEWER'' .Οποιος είδε την ταινια αυτή ('Μυστικό του BROKEBACK MOUNTAIN'), τον "ΤROUMAN CAPOTE", και το ακόμα πιό ασυνήθιστο "TRANSAMERIKA" (ταείδα και τα τρία) , αντιλαμβάνεται το μίσος για το διαφορετικό, που μόλις τώρα αρχίζει να προβάλλεται απ' το ''λαικό κιν/φο''.

Όποιος είδε την "ALL THE INVISIBLE CHILDREN" εξάλλου, μπορεί να καταλάβει ότι τα βάσανα κι η αγάπη είναι για όλα τα παιδιά του κόσμου. Καί μπορεί η αγάπη, να περιβάλει όλα τα παιδιά του κόσμου, όλων των φυλών, στον αγώνα τους για επιβίωση.


(γ)
Προσωπικά, για παράδειγμα, εξεπλάγην όταν κάποιος ακούγοντας το επώνυμό μου (την κατάληξη), χρόνια πρίν, μ' απεκάλεσε "Βλάχο" !
Ήταν σαν προσβολή.
Αλλά μετά, ψάχνοντας από περιέργεια, κάπως τα ιστορικά-γενεαλογικά κτλ. (επειδή ο Παππούς μου κατέβηκε απ' τη Θεσσαλία), διαπίστωσα πως η Θεσσαλία λεγόταν επί αιώνες στο μεσαίωνα Μεγάλη Βλαχία !
Καί πως η πεδιάδα της Λαμίας-Σπερχειού (καταγωγή μου), ήταν για αιώνες, επικράτεια Βλαχικών ''κρατιδίων,'' που ήσαν ο φόβος και τρόμος των Φράγκων Ιπποτών της δύσεως, μετά το 1204 ...

Υποψιάζομαι πως τα υποτιμητικά και προσβλητικά επίθετα "καράβλαχος'', ''παλιόβλαχος'', "Παλιοαρβανίτης'' , (και 'Τουρκόσπορος',- για τους πρόσφυγες του 1924-.., ''γύφτος''κττ), μαρτυρούν για την σκληρή πολιτιστική π ά λ η της εθνικής αστικής τάξης : δια της βίας ( το ξ ύ λ ο με τη βέργα του δασκάλου, όταν μιλούσες Βλάχικα ή Αρβανίτικα στο σχολείο κτλ)προσπάθησε να πετύχει την ε ξ ε λ λ ή ν ι σ η, την γλωσσική κατά βάση, πολιτιστική δε μετά, ομογενοποίηση του Ελληνικού έθνους.(Η θρησκευτική είχε γίνει μετά την πλήρη σφαγή των Μουσουλμανικών πληθυσμών στα 1821).
Γιατί ; Γιά να διαμορφώσει ενιαία εθνική κυριαρχία, ενιαία εσωτερική Αγορά ( : Μαρξιστές), Κ ε ν τ ρ ι κ ή κρατική διοίκηση κι επίσημη γλώσσα κι Ιδεολογία(θεμελιακός όρος της Αστικής επανάστασης κατά το πρότυπο της Γαλλικής). Επειδή η Ελληνική Αστική τάξη και τα όποια αντιρατσιστικά/υπερεθνικά προτάγματά της (Βελεστινλής : "Βούλγαροι, Αρβανίται, και Σέρβοι και Ρωμιοί...") ήταν εμβρυώδη στην Ελλάδα, και μετά τον εξοντωτικό αγώνα του 1821-1828 σχεδόν εξαντλήθηκαν, επεκράτησε μιά Θεοκρατική κι άρα μ ι σ α λ λ ό δ ο ξ η (''Ουκ έσονταί σοι θεοί έτεροι πλήν εμού'', 'Εγώ ειμι το Φώς και η Αλήθεια ...." , άκαμπτη και μυστικιστική (''Έθνος Θείας Προνοίας ( ! ) κατά τον ''εθνικό '' ιστορικό Παπαρρηγόπουλο, - τον οποίο φυσικά ο Κορδάτος, αλλά κι ο Κων. Κούμας κ.ά. αντέκρουσαν σθεναρά, άλλο άν επεκράτησε και κρατεί για δυο αιώνες...-)

(δ) Εξαιρετικό απ' την άποψη της θεμελίωσης του Ενδο-Ελληνικού ρατσισμού, της μισαλλόδοξης ξενοφοβίας και της υ π ε ρ ο ψ ί α ς της ελληνικής "εθνικοφροσύνης' είναι το μικρό βιβλίο του Βασίλη Ραφαηλίδη "Έλληνες και Νεοέλληνες" της δεκαετίας του 1980.

Τρι Μαρ 21, 01:22:06 μμ 2006  
glenn said...

Είπες oldman: "Όταν όμως γνωρίζεις πως κάποιες ομάδες, μοιράζονται κατά πλειοψηφία κάποιο χαρακτηριστικό με το οποίο δυσανασχετείς (η δυσοσμία εν προκείμενο)"

Ναι, ναι. Κι αυτοί οι αβάπτιστοι μυρίζουνε επίσης...
Αφήστε το oldman και harry. Βλέπετε δεν τσιμπάει κανείς. Το θέμα είναι πολύ πιο σοβαρό.

Τρι Μαρ 21, 01:23:11 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

HarryQ (Encycl. Encarta):

Race, largely discredited system of classifying human beings according to common descent and superficial physical characteristics. The concept of race is not particularly helpful biologically or sociologically: all so-called races belong to the one biological species Homo sapiens and show only minor genetic variations. Culture is considered a far more important factor than race in determining behaviour and lifestyle. The high profile of the issue of race is a result of the political uses of notions of superiority associated with racism.

Αυτά γράφει η Encarta (είναι η πιο σύντομη) για το θέμα φυλή. (discredited: ανυπόληπτη έννοια). Πράγματι αποδείχθηκε πως κατάγόμαστε όλοι από ΜΙΑ "Εύα" όπως δείχνουν τα μιτοχόνδρια.
Οι διαφορές οφείλονται σε περιβαλλοντικούς λόγους. Οι μαύροι γίνονται καλύτεροι αθλητές γιατί είναι η μόνη τους διέξοδος μέσα στο υπάρχον σύστημα.

Hra μην επιμένεις για τον Αλέξανδρο - γιατί θα "μεγαλοποιήσεις" τον Χίτλερ. Κι εκείνος ήθελε να μας εκπολιτίσει" και μπήκε απρόσκλητος σε δεκάδες χώρες σφάζοντας κόσμο. Κι ο Μπους στο Ιρακ τα βήματα του Αλέξανδρου ακολούθησε...

Τρι Μαρ 21, 01:28:21 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

stemsor said...
Μήπως κύριε ΝΔ γίνεστε και εσείς ρατσιστής εναντίον των ρατσιστών;

Αν το θέσετε έτσι - ναι, είμαι ρατσιστής εναντίον: των ρατσιστών, των απατεώνων, των εγκληματιών, των τρομοκρατών, των φανατικών, των βλακών, των δικτατόρων, κλπ. Είμαι δηλαδή ενάντιος σε ότι εξευτελίζει και βλάπτει τον συνάνθρωπο.

Τρι Μαρ 21, 01:37:17 μμ 2006  
Jacobo said...

@old man
Νομίζω επίσης αυτονόητο είναι αυτό που αναφέρατε.
Αντιρατσιστική συμπεριφορά δεν σημαίνει απόλυτη ισοπέδωση των πάντων.
Το να μας αρέσει ή να μην μας αρέσει κάποιο είδος ανθρώπων ή ομάδα ανθρώπων ή συμπεριφορά είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθ' ενός. (Όπως δεν αρέσει σε σας για παράδειγμα, η μπόχα των τσιγγάνων). Ο Ρατσισμός ξεκινάει όμως από αυτό το σημείο. Τι στάση κρατάς; Τους εξουδετερώνεις, τους υποδουλώνεις, τους εκμεταλεύεσε, τους στερείς δικαιώματα στη ζωή;

Τρι Μαρ 21, 01:37:54 μμ 2006  
stemsor said...

Ναι αλλά έτσι ΝΔ θεωρείτε τον εαυτό σας ανώτερο από τους "βλάκες", τους τρομοκράτες κτλ.

1. Αυτο-αναιρείστε
2. Δεν αποδέχεστε το διαφορετικό
(ρατσισμός).
3. Ενισχύετε τους πραγματικά
ρατσιστές με τη συμπεριφορά σας
διότι δεν τους παραδειγματίζετε
σε δρόμο αποδοχής, αλλά ρατσισμού και μισαλλοδοξίας
(έστω και εναντίον των "κακών"
4. Όπως ο Μπούς, έτσι και εσείς,
γίνεστε ρατσιστής θεσπίζοντας
άξονα του κακού (τρομοκράτες,
δικτάτορες, ρατσιστές κτλ)

Λυπάμαι.

Τρι Μαρ 21, 01:44:41 μμ 2006  
Stathis said...

stemsor για να γίνει διάλογος πρέπει να υπάρχει μία κοινή βάση. Για να συζητήσουμε για το ρατσισμό πρέπει να αποδεχτούμε μια σταθερή βάση. Αυτή είναι η διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων . Αν την αποδέχεσαι έχεις την απάντησή σου. Αν όχι απλά δεν μπορούμε να συζητήσουμε γιατί δεν αποδεχόμαστε ένα κοινό σημείο αναφοράς.

Τρι Μαρ 21, 01:49:29 μμ 2006  
glenn said...

Και να σημειώσω για εκείνο το ανόητο επιχείρημα πως ο Χίτλερ θεωρούσε την ελληνική φυλή, δεύτερη ή τρίτη μετά την αρεία: Πράγματι ναι. Πριν την εισβολή στην Ελλάδα. Όταν αναγκάστηκε να την κάνει, αναβίωσε τον Φαλμεράϋερ για να αιτιολογήσει τις ενέργειές του.

"Οι διαφορές οφείλονται σε περιβαλλοντικούς λόγους. Οι μαύροι γίνονται καλύτεροι αθλητές γιατί είναι η μόνη τους διέξοδος μέσα στο υπάρχον σύστημα."

Αυτό, δηλαδή πόσο και πως ο φαινότυπος καθορίζει τον γονότυπο, είναι ζήτημα υπό ζωηρή συζήτηση με εκατέρωθεν επιχειρήματα. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη.

Τρι Μαρ 21, 01:49:35 μμ 2006  
traveller said...

ΝΔ said:

"Οι μαύροι γίνονται καλύτεροι αθλητές γιατί είναι η μόνη τους διέξοδος μέσα στο υπάρχον σύστημα."

Λυπάμαι αλλά δεν με πείθει ως επιχείρημα. Έχω συνεργαστεί με μαύρους αμερικανούς πολλές φορές στο παρελθόν. Οι περισσότεροι ήταν πολύ ταπεινής καταγωγής (γκέτο κτλ) και είχαν καταφέρει να γίνουν πολύ καλοί επαγγελματίες. Δεν διατείνομαι φυσικά ότι έχουν ίσες ευκαιρίες, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τους λευκούς, αλλά σίγουρα υπάρχουν και άλλοι δρόμοι.

Το ερώτημά μου παραμένει: Γιατί είναι ανύπαρκτοι σε άλλα πολλά αθλήματα? Διαφορετικότητα (όχι ανωτερώτητα ή κατωτερότητα) σωματικών προδιαγραφών φαίνεται ότι υπάρχει σίγουρα.

Τρι Μαρ 21, 01:54:30 μμ 2006  
glenn said...

Η συμπεριφορά του ΝΔ απέναντι σε ρατσιστές κλπ, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί βλαπτική. Ελιτίστικη ίσως. Αλλά όχι βλαπτική. Αντίθετα η συμπεριφορά του ρατσιστή είναι βλαπτική για τα υποκείμενα της υποψίας του.

Τρι Μαρ 21, 01:54:33 μμ 2006  
Titika said...

stemsor: Βάσει της λογικής σου αυτή τη στιγμη φέρεσαι ρατσιστικά στον Ν.Δ.
Όμως ρατσισμός δεν είναι η διαφωνία, η και το μίσος μετά από ένα έγκλημα. Ο ρατσισμός βασίζεται σε μη λογικά στερεότυπα και καταλήγει σε καθολική απόρριψη.
Αν μου σκότωναν το παιδί και μισούσα αυτόν που μου το σκότωσε δε νομίζω οτι θα ήμουνα ρατσίστρια. Έχεις γενικεύσει τον όρο ρατσισμό και του αποδίδεις χροιές που δεν του αναλογούν.

Τρι Μαρ 21, 01:56:26 μμ 2006  
Yannis H said...

Όποιος διαφωνεί για τη σημασία της κουλτούρας στους μαύρους μποξέρ, σπρίντερ, μπασκετπμολίστες, θα πρέπει ν’ ανακαλύψει και κάποιο γονίδιο μπάλας στη Λατινική Αμερική.

Τρι Μαρ 21, 02:00:48 μμ 2006  
stemsor said...

Η συμπεριφορά του ΝΔ δεν παύει να είναι ρατσιστική - και όπως κάθε ρατσισμός , γίνεται βλαπτική.

Τρι Μαρ 21, 02:09:08 μμ 2006  
podilatis said...

Για το ρατσισμό των ανθρώπων απέναντι στα ζώα τι λέτε; Για τις αντιφάσεις του αγαπώ το σκυλάκι ή το γατακι μου, το προσέχω, το χτενίζω , αλλά και το κατσικάκι . το δεύτερο όμως όταν είναι καλοψημένο; μήπως «δεν είναι εδώ το θέμα μας» ή μήπως ξεκινούν και οι δυο ρατσισμοί- απέναντι στους «άλλους» και στα «ζώα»- από την ίδια ψυχολογική –διανοητική βάση: από το «εγώ» που περιχαρακώνει τον κόσμο γύρω του και που αγαπά ότι το βολεύει;

Τρι Μαρ 21, 02:13:09 μμ 2006  
HRA said...

@ND

Σιχαινόμαστε άπαντες τον Χίτλερ, αγαπητέ μου κύριε, γιατί ήταν ρατσιστής.
Γιατί θέλησε να αφανίσει το γένος των "κατώτερων" Εβραίων. Να αφανίσει. Μ;
Όχι, για τις επεκτατικές του διαθέσεις και προθέσεις μα για το σχέδιο πολιτικής, στρατηγικής του δράσης. Ε; Ας μην μπαίνουμε σε συγκρίσεις με τον δικόν μας.

Θα σταματήσω εδώ, λοιπόν, να μιλώ για τον ΜΕΓΑΛΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ.

Καλό απόγευμα.

Τρι Μαρ 21, 02:17:20 μμ 2006  
Titika said...

stemsor: εσύ λοιπόν πως αντιδράς απέναντι
1. σε έναν δικτάτορα
2. σε έναν κατά συρροή δολοφόνο
3. στον βιαστή σου που σε βιάζει καθημερινά
4. σε έναν άντρα που ενώ περπατάς στο δρόμο με τη μάνα σου, πάει να την χτυπήσει για να την κλέψει
5. στον χούλιγκαν που σε έλιωσε στο ξύλο , χωρίς λόγο, στο γήπεδο

Τρι Μαρ 21, 02:19:15 μμ 2006  
αλογάκι said...

jacobo said...

[...Ο Ρατσισμός ξεκινάει όμως από αυτό το σημείο. Τι στάση κρατάς; Τους εξουδετερώνεις, τους υποδουλώνεις, τους εκμεταλεύεσε, τους στερείς δικαιώματα στη ζωή;]

jacobo, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Το θέμα είναι πως συμπεριφερόμαστε στο "διαφορετικό".

Επίσης, πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή, στης πάσης φύσεως γενικεύσεις. Για παράδειγμα, αναφέρει ο oldman :

<< Όταν όμως γνωρίζεις πως κάποιες ομάδες, μοιράζονται κατά πλειοψηφία κάποιο χαρακτηριστικό με το οποίο δυσανασχετείς (η δυσοσμία εν προκείμενο), είναι υποκρισία να το αγνοείς>>

Και πως "γνωρίζεις" εσύ oldman, ότι η δυσοσμία είναι κοινό χαρακτηριστικό μιας ομάδας; Υπάρχει στατιστική μελέτη ή το υποθέτουμε;

Αν δηλαδή είχες γνωρίσει ένα Νορβηγό που συμπτωματικά ήταν δύσοσμος (sic) θα κατέληγες στο συμπέρασμα ότι "συνήθως οι Νορβηγοί βρωμάνε";

Μήπως τελικά ισχύει αυτό που είπε παραπάνω ο black swan :

"χάσαμε την ικανότητα και την προθυμία να εντοπίζουμε την αυθεντική διαφορά εκεί όπου υπάρχει".

Τρι Μαρ 21, 02:26:23 μμ 2006  
richardus said...

ίσως και το ότι κλέβουν οι τσιγγάνοι να πρέπει να το δούμε σαν απόρροια της περιθωριοποίησης τους......ίσως

Τρι Μαρ 21, 02:30:46 μμ 2006  
Stathis said...

stemsor said...
Η συμπεριφορά του ΝΔ δεν παύει να είναι ρατσιστική - και όπως κάθε ρατσισμός , γίνεται βλαπτική.

2:09 μμ

Ο ρατσισμός δεν αφορά τον τρόπο σκέψης. Κάνεις λάθος. Ο ρατσισμός είναι ακριβώς το αντίθετο. Να αποδίδεις συλλογικά σε ομάδες κάποια χαρακτηριστικά. Π.χ. όλοι οι ρομά είναι κλέφτες. Αυτό είναι ρατσισμός. Το να λες πως ένας ρατσιστής είναι απλά ... ρατσιστής , σε κάνει και σένα ρατσιστή; Ενδιαφέρων συλλογισμός. Αν πούμε όλους τους έλληνες ρατσιστές, όντως είναι ρατσιστικό.

Τρι Μαρ 21, 02:30:49 μμ 2006  
stemsor said...

titika εγώ αντιδρώ βάσει της ελευθερίας και της αποδοχής του διαφορετικού.

1. Αν ο λαός δεν θέλει δημοκρατία, και εγώ πάω να του την επιβάλλω επειδή "θεωρώ" ως ανώτερη, τότε του στερώ το δικαίωμα επιλογής. Εγώ λοιπόν αποδέχομαι την βούληση του λαού (η μη επανάσταση είναι πράξη βούλησης).

2. Ο κατα συρροήν δολοφόνος , δολοφονεί διότι δεν μπορεί να ακουστεί. Αν τον ακούσουμε, με κατανόηση, δίχως λυντσαρίσματα, τότε θα σωφρονιστεί. Αντιθέτως η βία των φυλακών και ο εξευτελισμός τον κάνουν θηρίο-κανίβαλο.

3. Δεν με βιάζει κανένας βιαστής.

4. Η μάνα μου είναι ενήλικος άνθρωπος. Δεν είναι παιδάκι. Αν εγώ "παρεμβαίνω" τότε πότε θα μάθει ένας ενήλικος να φροντίζει τον εαυτό του;

5. Για να πώ στο γήπεδο (ειδικά σε ντέρμπυ), σημαίνει ότι ήταν εν γνώσει μου ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί. Είμαι απόλυτα υπεύθυνος για τις αποφάσεις μου - και τις συνέπειές τους.

Αν θέλεις μπορούμε να τα πούμε και σε email ώστε να μην μονοπολούμε.

Τρι Μαρ 21, 02:31:05 μμ 2006  
stemsor said...

stathis , ο ρατσισμός είναι τρόπος σκέψης - από κει απορρέουν οι συμπεριφορές.

Τρι Μαρ 21, 02:32:27 μμ 2006  
basik said...

Το τραγούδι του σημερινού ποστ έχει τίτλο "Carefully Taught" και προέρχεται από το musical SOUTH PACIFIC των Richard Rodgers/Oscar Hammerstein II. Επειδή ούτε εγώ πιστεύω ότι γεννιόμαστε ρατσιτές.

You've got to be taught
To hate and fear,
You've got to be taught
From year to year,
It's got to be drummed
In your dear little ear
You've got to be carefully taught.

You've got to be taught to be afraid
Of people whose eyes are oddly made,
And people whose skin is a diff'rent shade,
You've got to be carefully taught.

You've got to be taught before it's too late,
Before you are six or seven or eight,
To hate all the people your relatives hate,
You've got to be carefully taught!

Τρι Μαρ 21, 02:32:44 μμ 2006  
glenn said...

Εδώ o hra έχει ένα point. Ο Αλέξανδρος στάθηκε ο κατεξοχήν αντιρατσιστής με τους μικτούς γάμους. Για πολιτική σκοπιμότητα, ναι έτσι φαίνεται, αλλά στάθηκε. Ίσως επειδή ο ίδιος ή ο πατέρας του έπεσαν θύματα ρατσισμού από Θηβαίους και Αθηναίους.

Τρι Μαρ 21, 02:34:02 μμ 2006  
the resident said...

nikos dimoy said "Είμαι δηλαδή ενάντιος σε ότι εξευτελίζει και βλάπτει τον συνάνθρωπο."
Συμφωνώ και προσθέτω, εναντιοs και σε οτι βλαπτει τα ζώα. Μια και το ανέφερε ο podilatis.

Τρι Μαρ 21, 02:37:13 μμ 2006  
apousia said...

Επιγραμματικά κι όσο κι αν ακούγεται απαισιόδοξο:
ο σεβασμός στην διαφορετικότητα,πολλώ δε μάλλον η αποδοχή της διαφορετικότητας,παραμένει στις μέρες μας ζητούμενο.
Κι όσο παραμένει ζητούμενο,ο ρατσισμός,έστω και σε λανθάνουσα μορφή-που για μένα είναι επίσης επικίνδυνη-δεν θα εκλείψει.
''Το αδοκίμαστο,και το απ'αλλού φερμένο,δύσκολα το αντέχουν οι άνθρωποι..''

Τρι Μαρ 21, 02:37:26 μμ 2006  
Stathis said...

stemsor said...
stathis , ο ρατσισμός είναι τρόπος σκέψης - από κει απορρέουν οι συμπεριφορές.

2:32 μμ
Μάλλον δεν εκφράστηκα σωστά και δε με κατάλαβες. Εννοώ πως δεν είναι ρατσιστικό να κρίνεις τον κάθε άνθρώπο ξεχωριστά με βάση τη συμπεριφορά του. Είναι ο μόνος μη ρατσιστικός τρόπος.

Τρι Μαρ 21, 02:43:08 μμ 2006  
harry said...

Στο θεμα αυτο εχουμε χασει τη μπαλλα. Υπαρχουν 2 σχολες σκεψης,αν γεννιεσαι ή αν γινεσαι. Και οι 2 εχουν μερος της αληθειας. Και οι εβραιοι εχουν ανωτερη ευφυια & πιεζονται απο ολους που τους καταδιωκουν ανα τους αιωνες. Καταδιωκομενοι ομως ειναι & οι γυφτοι αλλα αντι να διαπρεψουν ασχολουνται με σκουπιδια. Οση προπονηση να κανεις σε λευκο μποξερ ή μπασκετμπωλιστα δεν φτανει σε επιπεδο μαυρου. Οσες ωρες & να μελετουν οι μαυροι δεν βγαζουν εφευρετες & επιχειρηματιες. Το θεμα ειναι αν υπαρχει κρατος δικαιου & αν αντιμετωπιζονται ολοι με ισοτητα. Εδω στη γραικια υπαρχει θεσμοθετημενο απαρτχαηντ εναντιον 1,5 εκ ανθρωπων,οσοι δεν ειναι γραικοι,χριστιανοι & της κρατικης εκκλησιας ειναι δουλοπαροικοι. Οσο για τους εβραιους,εννοω οτι απαρνουνται το εθνος τους & την εβραιωσυνη τους,δεν δηλωνουν εβραιοι με γραικικη υπηκοοτητα αλλα ελ...,σαν τον προδοτη δικαστη ροζενσταην που αλλαξε & το επωνυμο του για να παραστησει τον ελ...& να λεει τους μακεδονες,εθνος των 1,5 εκ ψυχων..." συνθετη γλωσσικη μειονοτητα " .

Τρι Μαρ 21, 02:44:28 μμ 2006  
Yannis H said...

Harry, οι Αιγύπτιοι στους οποίους δεν θα βρεις σήμερα και πολλούς εφευρέτες ενώ θα βρεις πολλούς μαύρους, εφεύραν τα ιερογλυφικά, τον πάπυρο, τα μαθηματικά, τις πυραμίδες κοκ. Αν κάτι είναι γονιδιακό, τότε οι μαύροι πρέπει να έχασαν το γονίδιο του πολιτισμού και πρωτοπόρου τα τελευταία 4.000 χρόνια κι αυτό να πέρασε στους λευκούς. Σε πείθει;

Τρι Μαρ 21, 02:53:32 μμ 2006  
glenn said...

Υπάρχει και η τρίτη σχολή. Την έχεις ακουστά;

Τρι Μαρ 21, 02:54:23 μμ 2006  
glenn said...

Είπες harry: "Οσο για τους εβραιους,εννοω οτι απαρνουνται το εθνος τους & την εβραιωσυνη τους,δεν δηλωνουν εβραιοι με γραικικη υπηκοοτητα..."

Εδώ έχεις ένα point. Αλλά και πάλι μπορεί να οφείλεται στην αποτελεσματικότητα των ντόπιων πολιτιστικών mimes.

Τρι Μαρ 21, 02:59:35 μμ 2006  
oldman said...

Επιπλέον θα ήθελα να παρατηρήσω, πως ορισμένοι εδω μάχονται να αποδείξουν οτι είναι βασιλικότεροι του βασιλέως. Έχουν ανάγει κάθε σημείο της κοσμοαντίληψης του κυρίου Δήμου σε δόγμα και επιτίθενται σε οποιονδήποτε τολμήσει να μη συμφωνεί απόλυτα με όλες τις θέσεις του, «ανακαλύπτοντας» κριμένα νοήματα, υπονοούμενα και προεκτάσεις στα λεγόμενά τους, εκεί που πραγματικά δεν υπάρχουν. Μάθετε κύριοι πως η στάση σας, μόνο ζημιά κάνει στο blog αυτό και δίνει την εικόνα πως ο κύριος Δήμου περιστοιχίζεται από ένα είδος «μουτζαχεντίν» έτοιμους να ξεσκίσουν τις σάρκες οποιουδήποτε τολμήσει να μή συμφωνεί 100% με τα posts του ειδώλου τους. Κρίμα, διότι οι έννοιες του ορθολογισμού και της αντικειμενικότητας, δεν χρειάζονται υπερασπιστές ιδιοσυγκρασίας.. Τάκη Τσουκαλά. Έτσι και η ίδιοι αυτοαναιρείστε , αλλά και ζημιώνεται από την στάση σας αυτό το οποίο υποτίθεται πως υπερασπίζεστε.

Τρι Μαρ 21, 02:59:53 μμ 2006  
harry said...

Τωρα το προσεξα & τα πηρα. Ουδεμια σχεση εχουν οι φασιστικοι ιμπεριαλιστικοι κατακτητικοι πολεμοι των αλεκου-ναπολεοντα-χιτλερ με την ειρηνευτικη επιχειρηση απελευθερωσης υποδουλων λαων,στυλ Ιρακ. Υπαρχουν καλοι & κακοι πολεμοι.

Τρι Μαρ 21, 03:01:14 μμ 2006  
glenn said...

Είπες yannish: "οι Αιγύπτιοι...εφεύραν τα μαθηματικά"

Διόρθωση άσχετη με το θέμα: Τα μαθηματικά (=συλλογή αποδείξεων) εφευρέθηκαν απ' τους Έλληνες.

Τρι Μαρ 21, 03:03:55 μμ 2006  
wildcard said...

Μειονότητες, περιθωριακοί και εγκληματίες δεν γεννιούνται. ΓΙΝΟΝΤΑΙ. Και αν δεν υπάρχουν, η καθεστηκυία τάξη τους εφευρίσκει για να περνάει και να νιώθει καλύτερα. Αν δεν είναι ο νέγρος, ο Αλβανός ή ο ομοφυλόφιλος θα είναι ο καραφλός ή ο ψευδός ή ο κοντός. Κάποιος πρέπει να κουβαλά δυστυχώς τις "αμαρτίες".

Τρι Μαρ 21, 03:06:25 μμ 2006  
tslyns said...

nd said:
"Πράγματι αποδείχθηκε πως κατάγόμαστε όλοι από ΜΙΑ "Εύα" όπως δείχνουν τα μιτοχόνδρια"

Επίσης εχουμε καποιον κοινο προγονο με τα βατραχια, τι σημαινει αυτο? Οτι δεν εχουμε διαφορες με τα βατραχια? Απο την εποχη της κοινης Ευας εχουν συμβει αρκετες μεταλλαξεις. Προφανως υπαρχει τουλαχιστον ενα διαφορετικο γονιδιο στους μαυρους...αυτο που κανει το δερμα τους να ειναι μαυρο, δεν χρειαζεται να παμε στον αθλητισμό. Και προφανως αυτο το γονιδιο δεν προκυπτει τυχαια στον πληθυσμο, αλλιως θα γεννιοντουσαν μαυροι και στην Ελλαδα απο λευκους γονεις. Υπαρχει λοιπον κοινη καταγωγη σ'αυτους που εχοθν το γονιδιο. Οι Ιαπωνες δεν μπορουν να πιουν γαλα, δεν εχουν το ενζυμο που χρειαζεται για την χωνεψη του (αυτο ισχυει και για καποιους Ευρωπαιους, αλλα στους Ιαπωνες ειναι σχεδον 100%). Υπαρχουν λοιπον πληθυσμιακες ομαδες με κοινα γονιδια που ..ολως τυχαιως προερχονται απο την ιδια περιοχη. Το ερωτημα ειναι σε τι βαθμο εχει σχεση η συμπεριφορα με γονιδια.

Τρι Μαρ 21, 03:07:03 μμ 2006  
Stathis said...

oldman γιατί αδικείς αυτούς με τους οποίους διαφωνείς; Αν έχει επιχειρήματα απλά διατύπωσέ τα. Απαξιώνεις τους πάντες μόνο και μόνο επειδή κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με το ΝΔ; Όσοι διαφωνούν μαζί του είναι σωστοί; Όλοι οι άλλοι στο τσουβάλι;

Τρι Μαρ 21, 03:07:06 μμ 2006  
takis vasilopoulos said...

Δυστυχώς ο ρατσισμός υπάρχει σε ολες τις κοινωνικές τάξεις,ακόμα και στους << μορφωμενους >> ( και εκει παίρνει και τις πιο επικινδυνες μορφες ) . Δεν ξέρω με απογοητεύει και με εξοργίζει να βλεπω νέους φοιτητες ,στην ιατρική που είμαι,να είναι ρατσιστές χωρίς να το ξέρουν.....

Το επιχείρημα που εξεφρασε ο harry δυστυχώς υπάρχει ευρέως.Πολύ υποστηρίζουν ότι δηλαδή κάθε φυλή έχει ξεχωριστά νοητικά χαρακτηριστικά και αλλα μπλα...μπλα και στο τέλος καταλήγουν με κάποιες ασχετες διατυπώσεις οτι εμεις οι έλληνες είμαστε βέβαια ( !!! ) απο τις καλύτερες φυλές.

Δεν ξέρω πάντως πίσω απο το ρατσισμο υπάρχει σίγουρα υπόβαθρο ψυχοπαθολογίας.Ισως η τάση του ανθρώπου να ανήκει σε ομάδες,η σιγουρια της αγέλης,η τάση να επιβάλλεται και πολλα άλλα.

Ενα είναι το φάρμακο όπως τόσες φορές έχει διατυπωθει σε αυτό το blog:η παιδεία.Η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και της ευαισθησίας

Α ,και ένα επιχείρημα του Ν.Δημου που πάντα το χρησιμοποιω όταν συζητώ με κολλημένα μυαλα περι καθαρότητας τη φυλής: << αντε με τον παππου σου να πηγαινοέρχεται κανένα γονίδιο αλλά με τους προγόνους πριν 2000 χρόνια,πως γίνεται? >> .Καπως έτσι το είχα διαβάσει αν θυμάμαι καλά....

Ας αφήσουμε τη διαφορετικότητα να προβάλλει τη μοναδικότητα μας και όχι να μας χωριζει!

Παραθέτω δύο αγαπημένα τραγούδια του Μ.Λοιζου σε στιχους Γιάννη Νεγρεπόντη

Τρι Μαρ 21, 03:09:11 μμ 2006  
takis vasilopoulos said...

Ο ΓΕΡΟ ΝΕΓΡΟ ΤΖΙΜ


Ο γέρο νέγρο Τζιμ
σ' ολόκληρο το Χάρλεμ
ε... γέρο νέγρο Τζιμ
κορνέττα δεύτερη
δεν είχε σαν εσένα.

Μέσα στη νύχτα ούρλιαζε η κορνέττα
λευκοί και νέγροι δίνανε τα χέρια
ε... γέρο νέγρο Τζιμ.

Γιατί να καιν στο Νότο τη σοδειά
όταν πεινάν στον κόσμο τα παιδιά
ποιοί και γιατί σκοτώσανε τον Τζον
τί θέλουν τα παιδιά μας στα Βιετνάμ;

Ο γέρο νέγρο Τζιμ
σε βρώμικο χαντάκι
ε... γέρο νέγρο Τζιμ
τώρα η κορνέττα
πιο δύνατα ουρλιάζει.

Μέσα στη νύχτα ουρλιάζει η κορνέττα
λευκοί και νέγροι δίνουνε τα χέρια
ε... γέρο νέγρο Τζιμ.

Τρι Μαρ 21, 03:13:23 μμ 2006  
glenn said...

Είπες takisvasilopoulos: "Πολύ υποστηρίζουν ότι δηλαδή κάθε φυλή έχει ξεχωριστά νοητικά χαρακτηριστικά και αλλα μπλα...μπλα"

Σε παραπέμπω στο τρίτομο έργο του McDonald, περί ανώτερης verbal inteligence των εβραίων. Και μια και το σπουδάζεις, δεν έχεις δει στα βιβλία σου ότι ένα σωρό ασθένειες εμφανίζονται μόνο σε εβραίους;

Τρι Μαρ 21, 03:14:57 μμ 2006  
takis vasilopoulos said...

ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ Ο ΤΖΟ

Στον πόλεμο ο Τζο
περνάει καλά
τον έχουν ώπα-ώπα
τον νέγρο τον λοχία
τον παλικαρά
και πού 'χει μαύρη πέτσα
καθένας το ξεχνά
κατώτεροι κι ανώτεροι
τον λεν παλικαρά
τον νέγρο τον λοχία
τον Τζο τον φουκαρά.

Στον πόλεμο ο Τζο
περνάει καλά
ώσπου κακιά μια σφαίρα
και το δεξί πιο πέρα
το χέρι του πετά
και πού 'χει μαύρη μάνα
κανένας δε νογά
κατώτεροι κι ανώτεροι
τον λεν παλικαρά
του δίνουν και βραβείο
του Τζο του φουκαρά.

Μονόχειρας ο Τζο
ζητάει δουλειά
μα τί δουλειά να κάνει
που το δεξί έχει χάσει
πέρα στο Βιετνάμ
και πού 'χει μαύρη πέτσα
θυμήθηκαν ξανά
τον νέγρο Τζο τον ήρωα
τον λεν αληταρά
τις πόρτες δεν ανοίγουν
στον Τζο τον φουκαρά.

Τρι Μαρ 21, 03:15:56 μμ 2006  
Yiota said...

ρατσισμός υφίσταται από τη στιγμή που προσδίδεις σε μια ομάδα χαρακτηριστικά σύμφωνα με τα οποία πιστεύεις ότι θα πρέπει να στερηθεί όλα ή κάποια από τα ανθρώπινα δικαιώματά της.

Κύριε Δήμου, με μπερδέψατε για μια στιγμή με την αναφορά σας στους δικτάτορες, τους ρατσιστές κτλ, εγώ θα πρόσθετα τους βασανιστές...

σίγουρα θα τους αφαιρούσατε τα ανθρώπινα δικαιώματά τους; μη λέτε έτσι "ελαφρά" ότι είστε ρατσιστής και μας τρομάζετε!

Τρι Μαρ 21, 03:21:00 μμ 2006  
takis vasilopoulos said...

@glenn
Mιας και το σπουδάζω θα σου πώ....Καποιες ασθένειες εμφανίζονται σε συγκεκριμένες φυλες όπως οι καυκάσιοι ή οι εβραίοι και αυτο συμβαίνει επειδή παντρέυονται και αναπαράγονται μόνο μεταξύ τους,ειδικά παλιοτερα πιο έντονα...

ΌΜΩΣ,απο αυτο το γεγονός ( οπου κάποια γονίδια ασθένειας αλλεληκαλύπτονται ) μέχρι το γεγονος να ισχυριστώ οτι διαφέρουμε νοητικά το χάσμα είναι τεράστιο.Εξάλλου εδώ και εκατοντάδες ( μην πω χιλιάδες χρόνια ) τα σύνορα έχουν καταργηθει.Οι φυλές διασταυρώθηκαν και η καθαρότητα κάθε φυλής δεν υπάρχει.Δεν ζουμε σε απομονωμένα νησια.

Για το βιβλίο που λές, δεν το έχω διαβάσει αλλά αν υποστηρίζει οτι οι εβραίοι έχουν πιο ανεπτυγμένη νοημοσύνη για μένα είναι εντελώς επιστημονικά αβασιμο....Σχετικά με τους εβραίους η γνώμη μου είναι ότι μεγαλώνουν με την νοοτροπία του περιουσιου λαου και αυτο είναι που τους κάνει να δουλεύουν πολύ και προκόβουν,επίσης αλληλουποστηρίζονται.
Προς θεου!!!όχι τα γονίδια τους....Τα αντιστοιχα υποστήριζε ο Χίτλερ.

Τρι Μαρ 21, 03:27:52 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Διαβάζοντας όλα τα σχόλια μετά την απουσία μου ένιωσα μία βαθύτατη θλίψη. Είναι απίστευτο πόσες μορφές παίρνει ο ρατσισμός για να μας ξεγελάσει. Ο ένας λέει ότι οι Ρομά βρωμάνε (χωρίς να εξετάσει αν έχουν την δυνατότητα να πλυθούν εκεί που τους έχουμε πετάξει). Ή ότι δεν θέλουν να πάνε σχολείο (όποτε όμως θέλησαν οι γονείς των υπόλοιπων παιδιών τους απέκλεισαν). Άλλος υπερασπίζεται τον ρατσισμό με βάση την αξία της ελευθερίας - κι άλλος με αιτιολογικό ότι πρέπει να διαφωνούμε προς τον Δήμου.

Πάντως το Νόμπελ κερδίζει ο Stemsor. Γράφει:
"Ναι αλλά έτσι ΝΔ θεωρείτε τον εαυτό σας ανώτερο από τους "βλάκες", τους τρομοκράτες κτλ".
1. Αυτο-αναιρείστε
2. Δεν αποδέχεστε το διαφορετικό
(ρατσισμός)."

Ε, είχα καιρό να γελάσω τόσο πολύ.
Πρέπει λοιπόν να αποδεχθούμε τους ρατσιστές, τους εγκληματίες, κλπ. εν ονόματι της διαφορετικότητας! LoL!

(Επίσης για να επικρίνεις κάποιον δεν σημαίνει πως θεωρείς τον εαυτό σου ανώτερο. Μπορείς και ως ίσος...)

Τρι Μαρ 21, 03:32:55 μμ 2006  
wildcard said...

glenn said: "Σε παραπέμπω στο τρίτομο έργο του McDonald, περί ανώτερης verbal inteligence των εβραίων".

Πιο μεγάλη μπούρδα δεν έχω ακούσει από αυτή: να γράφει δηλαδή κανείς τρεις τόμους για να υποστηρίξει ένα τέτοιο πράγμα. Υποπτεύομαι ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική υποστήριξη αλλά μόνο αναφορά σε Εβραίους λογοτέχνες, συγγραφείς ή γλωσσολόγους.

Τρι Μαρ 21, 03:34:12 μμ 2006  
harry said...

Ακομα & αν καποια φυλη ή καποιο εθνος εχει ανωτερα χαρακτηριστικα απο αλλα,παντα το ζητουμενο πρεπει να ειναι η ισοτητα & η αξιοκρατια. Ο καθε λαος πρεπει να δεχεται σε τι ειναι καλος & σε τι δεν ειναι.

Τρι Μαρ 21, 03:38:28 μμ 2006  
glenn said...

Πείτε. Μιλήστε ελεύθερα. Εγώ περιμένω. Άλλωστε το ίδιο σοκ υπέστην κι εγώ και βλέπω τα συμπτώματα πάνω σας.

Τρι Μαρ 21, 03:38:41 μμ 2006  
Κυνικός said...

Κατά τη γνώμη μου ρατσιστές δεν γεννιώμαστε, γινόμαστε και σε αυτό ευθύνεται το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουμε. Ευθύνη έχει η οικογένεια, η τηλεόραση και η εκπαίδευση. Η εκπαίδευση εξακολουθεί στις μέρες μας να αγνοεί προκλητικά τα δεδομένα της σύγχρονης παιδαγωγικής έρευνας. Υπάρχουν ακόμα στα βιβλία της ιστορίας λέξεις απαξιωτικές για άλλους λαούς. Αλλά και ΄πολλοί από τους εκπαιδευτικούς συνεχίζουν να διδάσκουν με τον παλιό αναχρονιστικό τρόπο. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η αντιρατσιστική προσπάθεια να βασίζεται στις γενναίες προσπάθεις προοδευτικών δασκάλων και καθηγητών. Ένας εξ αυτών μου είχε πει πως η προσπάθεια να ξεριζώσουμε το ρατσισμό από τις παιδικές και εφηβικές ψυχές είναι σαν το σισύφιο μύθο. Ότι με κόπο χτίζεται το πρωί, γκρεμίζεται σε λίγα λεπτά μόλις τα παιδιά γυρίσουν στο σπίτι και ανοίξουν την τηλεόραση. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε σαν άτομα είναι να περάσουμε από το δικαστήριο του ορθού λόγου όλες τις αναχρονιστικές απόψεις που μας επέβαλε το συντηρητικό μας περιβάλλον. Αυτό άλλωστε δεν είναι το νόημα της εξέλιξης;

Τρι Μαρ 21, 03:53:08 μμ 2006  
oldman said...

Στο πρώτο μου comment, ήμουν σαφέστατος και ξεκάθαρος. Για να το κάνω πιό κατανοητό, φέρνω το εξής παράδειγμα:
Αν έχω μισθώσει ενα ταξί, και στην διαδρομή ο ταξιτζής επιχειρήσει να διπλώμισθώσει το όχημα, βάζοντας μέσα μία παρέα τσιγγάνων, θεωρώ πως έχω κάθε ηθικό δικαίωμα να αρνηθώ, χωρίς προηγουμένως να κατέβω από το ταξί για να τους μυρίσω διερευνητικά. Η πείρα με έχει διδάξει πως αυτοί οι άνθρωποι, για τον άλφα ή βήτα λόγο, δεν πλένονται. Το ότι είναι τσιγγάνοι, χωρίς τον απαραίτητο βαθμό πρόσβασης σε νερό, δεν με υποχρεώνει να υποστώ την δυσωδία. Και ασφαλώς δεν θα κατέβω από το ταξί για να διερευνήσω το κατά πόσο ταυτίζεται με την περίσταση το στερεότυπο που έχω στο μυαλό μου. Κάποια συγκεκριμένα στερεότυπα ισχύουν (μέσα σε ένα πλέγμα παραγόντων) και υπάρχουν για να μας προφυλάσσουν από ορισμένες δυσάρεστες καταστάσεις. Είναι αδιανόητο την αποστροφή μου για την οσμή τους, να την μεταφράζουν ορισμένοι αυθαίρετα ως ρατσιστικό μίσος και αμφισβήτηση του ειδικού τους βάρους ως ανθρώπινες οντότητες. Αν κάποιοι, είναι διατεθειμένοι να κάνουν μέχρι και βαθιές εισπνοές εν προκειμένο, για να αποδείξουν στον εαυτό τους και στο περιβάλλον τους ότι δεν είναι.. ρατσιστές, τους λυπάμαι για τα ψυχαναγκαστικά τους συμπλέγματα. Τους θεωρώ «δήθεν», ανειλικρινείς.

Τρι Μαρ 21, 04:00:24 μμ 2006  
harry said...

Για να δωσω ενα παραδειγμα να ξεμπερδευτουμε,ρατσισμος δεν ειναι να γνωριζεις & να πιστευεις την αληθεια,οτι οι γυφτοι δεν ηθελαν/θελουν να πλενονται με σαπουνι & οδοντοπαστα,οπως δεν πλενονταν & οι φραγκοι μεχρι τον ...20 αιωνα ,οπως δεν πλενομασταν &...εμεις μεχρι να γινουν δικτυα υδρευσης. Οι προγονοι μαε εκαναν μπανιο καθε Κυριακη,πριν πανε εκκλησια. Οι Αγγλοι ειναι γνωστο οτι επλεναν προσωπο με απονερα νιπτηρα & εκαναν μπανιο ολη η οικογενεια στο ιδιο νερο.Ρατσισμος ειναι να θεωρεις τον γυφτο κατωτερο & να τον αδικεις απο καταβολης γραικικου κρατους,χρησιμοποιοντας αληθειες ή ψεμματα σαν προσχημα. Η αληθεια ομως για το εθνολογικο τους χαρακτηριστικο παραμενει.

Τρι Μαρ 21, 04:00:30 μμ 2006  
anathrika said...

oldmann, είπες:
"έχουν ανάγει κάθε σημείο της κοσμοαντίληψης του κ. Δήμου σε δόγμα και επιτίθενται..."

... κάτι ανάλογο έχω σκεφτεί κι εγώ κάποιες φορές. Βέβαια ήρθε η απάντηση του stathi που έχει κι αυτός το δίκιο του όταν λέει: "αν έχεις επιχειρήματα απλά διατύπωσέ τα..." Αλλά αυτό με το τσουβάλι είναι παρατραβηγμένο.

Χάρρυ, αμφισβητείς ποτέ τον εαυτό σου; Δεν θα έβλαπτε.

Τρι Μαρ 21, 04:32:03 μμ 2006  
Κυνικός said...

glenn said...
Είπες yannish: "οι Αιγύπτιοι...εφεύραν τα μαθηματικά"

Διόρθωση άσχετη με το θέμα: Τα μαθηματικά (=συλλογή αποδείξεων) εφευρέθηκαν απ' τους Έλληνες.

Στο θέμα αυτό και οι δύο εν μέρει έχετε δίκιο. Σύμφωνα με το David Ross, σχολιαστή του Αριστοτέλη, οι Αιγύπτιοι ανακάλυψαν τα πρακτικά μαθηματικά στην προσπάθεια να ορίζουν ξανά τα χωράφια τους μετά τις πλημμύρες του Νείλου. Οι Έλληνες με τη σειρά τους έδωσαν στα μαθηματικά θεωρητική ώθηση εισάγωντας την θεωρητική απόδειξη. (Αυτά παρενθετικά)

Τρι Μαρ 21, 04:34:26 μμ 2006  
anathrika said...

Καλά oldmann,

καλά να πάθω που ξέχασα τα προηγούμενα περί ...οσμής που είχες πει και ασχολήθηκα μόνο με το τελευταίο σου σχόλιο.
Δεν συμφωνώ καθόλου μαζί σου!

Όπως και νά' χει, λίγη ευγένεια παιδιά ακόμα κι αν διαφωνούμε!

Τρι Μαρ 21, 04:39:19 μμ 2006  
tslyns said...

takis vasilopoulos, wildcard

http://www.economist.com/science/displaystory.cfm?story_id=4032638

Τρι Μαρ 21, 04:40:34 μμ 2006  
harry said...

Για να μη ξεφευγουμε,το θεμα μας ειναι ο ρατσισμος,ορισμος,περιγραφη,κρυφες & υπουλες εκδηλωσεις του & κυριως τροποι αντιμετωπισης του σε ενα καθεστως επισημα ρατσιστικο...

Τρι Μαρ 21, 04:41:55 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Nομίζω πως παρεγηθήκε η φράση μου ότι γενιόμαστε ρατσιστές. Δεν εννοούσα φυσικά ότι υπάρχει σχετικό γονίδιο. Απλώς υπάρχει μέσα μας ο φόβος και η δυσπιστία για το άγνωστο και μας τους κατευθύνουν προς τον Άλλο τόσο νωρίς, που είναι σαν να γεννηθήκαμε με αυτή την προκατάληψη. Το σχολείο και το περιβάλλον ολοκληρώνουν το έργο που αρχίζει η οικογένεια.

oldman τόσο δυσβάστακτο είναι να ανεχθείς μερικά λεπτά δυσοσμίας προκειμένου να προσβάλεις τους συνανθρώπους σου (εκτός αν δεν θεωρείς του Ρομά συνανθρώπους σου). Κι αν αντί γι αυτούς βρώμαγε κάποιος "κύριος" θα έκανες το ίδιο;

Τρι Μαρ 21, 04:59:25 μμ 2006  
glenn said...

@tslyns:

Not so easy. Έχει και χειρότερα. Πολύ χειρότερα.

Εμ βέβαια. Όλοι κουνάμε καταφατικά το κεφάλι όταν διαβάζουμε κείμενα του Δήμου σαν πρόσκληση σε τσάϊ και συμπάθεια. Κανείς δεν προσέχει, ή δεν θυμάται τις μπηχτές για τα Νόμπελ και το over-representation αυτού του ethnic group. Όταν όμως νοιώθει ευάλωτο θύμα, τότε γυρίζει ανάποδα ο ντουνιάς και ξεφωνίζει "μπούρδεεεεες". Κι έχεις ακόμη και το harry τρομαγμένο να ζητά έλεος και ισονομία.

Το παραπάνω δεν το θεωρώ καθόλου άσχετο με το θέμα μας. Τώρα που βγήκαμε εθνοτικά ηλίθιοι, έχουμε ένα feeling, όχι του κυνηγητού βέβαια, αλλά απλώς του συγκαταβατικού χαμόγελου (και μη βιαστεί κανείς να ψελλίσει φολκόρ τύπου οι έλληνες είναι όλοι καθηγητές πανεπιστημίου στα εξωτερικά).

Τρι Μαρ 21, 05:04:27 μμ 2006  
Black Swan said...

Μόλις ξύπνησα γιορτάζοντας την παγκόσμια μέρα του Ύπνου και διάβασα πάλι τα ίδια από αυτούς που δεν μπορούν να συλλάβουν τη Διαφορά καιανακαλύπτουν την διαφορά στις Ξανθιές , στο εβραϊκό αίμα στους ROM και ετοιμάζουν να χτίσουν κρεματόρια.

Κύριε Δήμου βλέπετε και εσείς ότι επειδή ο αποθηριωμένος άνθρωπος δεν αντιλαμβάνεται το νόημα, είναι αδύνατο να διακρίνει πέρα από το χρώμα ή το σχήμα του κρανίου, πέρα από το φονικό όριο πάνω στο οποίο σταθεροποιείται η τύφλωση.

Ψυχοπαθείς κάθε είδους άρχισαν να επιταχύνουν τον ίλιγγο μιας παρανοϊκής διάκρισης ανάμεσα σε «χρήσιμους» και «άχρηστους».

Είναι στη Γενίκευση που είχαν ανέκαθεν τη γραμμή άμυνάς τους, και από κει εξορμούν ακόμη σήμερα για να ποδοπατήσουν τις εκδηλώσεις της πολλαπλότητας.

Σύμφωνοι· αλλά εμείς (μιλώ για την γενιά μου των 50νταρηδων) τι κάναμε;

Εμείς, θέλοντας να χτυπήσουμε όσους εγκλημάτησαν για να εκδικηθούν την ίδια τους την ανοησία, βιαστήκαμε να εξαφανίσουμε κάθε ανάμνηση αληθινής Διαφοράς, συμπεριλαμβανομένης εκείνης που κάνει να αναδύεται το συγκινημένο βλέμμα.
Ξεχάσαμε οτι η Διαφορά αποτελεί πηγή ζωής, όπως δείχνει ολοκάθαρα το ωραιότερο παράδειγμα απ' όλα: ο έρωτας
Ο έρωτας είναι καθρέφτισμα ενός προσώπου πάνω σ' ένα άλλο, είναι ομοιότητα, όμως ομοιότητα θεμελιωμένη στη Διαφορά.
Αλλιώς ο άνθρωπος θα πνιγόταν μέσα στον καθρέπτη του, αυτόν που παρουσιάζει διαρκώς, παντού, η νέα κοινωνική πραγματικότητα στο εικονικό περιβάλλον της, κατάλληλο για καταθλιπτικούς καταναλωτές υπόλογους μόνο στο ναρκισσισμό τους.
Αν λογοκρίνουμε κάθε αναφορά στο Διαφορετικό, είναι λοιπόν από ενοχή.
Για παράδειγμα
Δυσκολεύεσαι να πεις ότι ένας Ιρλανδός έχει διαφορετικό χιούμορ από έναν Ελληνα δίχως την απειλή της εντύπωσης ότι κάποιος, κάπου, θα δυσφορήσει, θα διαμαρτυρηθεί, θα αναρωτηθεί «πού το πας».
Εν ονόματι της ισότητας, για την οποία οι πάντες κόπτονται ακριβώς στο μέτρο που αυτή δεν υπηρετείται παρά μόνον υποκριτικά, το προτεινόμενο μοντέλο υποδοχής της Διαφοράς είναι η βουβαμάρα.


Όλοι έχουμε αντιμετωπίσει την αμηχανία που συνοδεύει κάθε απόπειρα ψηλάφησης της διαφοράς π.χ. .μεταξύ άντρα και γυναίκας, εξόν κι αν πρόκειται για κυριολεκτική ψηλάφηση.

Πρέπει πάση θυσία οι διαφορές να παρουσιάζονται σαν κάτι αποκλειστικά ανατομικό.

Η απαγόρευση να σκεφτούμε το αυτονόητο, δηλαδή ότι το ανθρώπινο ον συνιστά μια ψυχοσωματική ενότητα, συνεπώς η διαφορά δεν μπορεί παρά να θίγει και τον ψυχισμό, είναι δεδομένη.Σήμερα, που η ροπή εξατομίκευσης του μοντέρνου ανθρώπου έχει πρακτικά ικανοποιηθεί ανεξαρτήτως παρενεργειών, τίθεται το πρόβλημα μιας κοινωνίας που συγχέει την ισότητα με την ομοιότητα.

Και για μένα εκεί είναι η ρίζα του κακού.

Τρι Μαρ 21, 05:06:40 μμ 2006  
tsitso said...

@ND
H έννοια της "φυλής" είναι επιστημονικά ξεπερασμένη - και οδηγεί κατευθείαν στον ρατσιμό.


Δεν είναι ξεπερασμένη. Ξεπερασμένα (αλλά πολιτικά ορθά)είναι αυτά που παραθέτετε από την Encarta. Φυλές υπάρχουν, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τις κατατάσσουμε σε ανώτερες και κατώτερες. Εξάλλου οι διαφορές των ατόμων εντός της ίδιας φυλής είναι μεγαλύτερες από τις διαφορές μεταξύ τους κατά μέσο όρο.
Η άποψη αυτή δεν οδηγεί κατευθείαν στο ρατσισμό αν και υπάρχει κίνδυνος παρανόησης. Όπως οι υπαρκτές ατομικές διαφορές δεν πρέπει να οδηγούν σε ατομικές διακρίσεις (όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι)το ίδιο πρέπει να ισχύει με τις διαφορές μεταξύ των φυλών. Το να αρνούμαστε την ύπαρξη των φυλών γιατί αυτό δε μας βολεύει ιδεολογικά είναι αντιεπιστημονικό.

Την κυκλοφορία φαρμάκων (κατά της υπέρτασης αν δεν κάνω λάθος) ειδικά για Αφροαμερικάνους πώς την κρίνετε? Ρατσιστική πράξη?

Τρι Μαρ 21, 05:07:02 μμ 2006  
MainMenu said...

μην ξεχνάμε και τη δολοφονία του Αλβανικής εθνικότητας συνανθρωπου μας, με κινητρα καθαρά ρατσιστικά. Η μισαλλοδοξία βασιλεύει. Μας παίρνουν οι Αλβανοί τις δουλειές, λένε...Κάνεις δεν έχει πάρει είδηση πόσοι πολλοί εργοδότες μεταναστεύον από την Ελλάδα σε χώρες με φτηνά εργατικά χέρια...Να ανοίξουν τα σύνορα σε όλους...νομιμοποίηση όλων. Είμαστε όλοι μετανάστες

Τρι Μαρ 21, 05:17:27 μμ 2006  
glenn said...

Είπες black swan: "καιανακαλύπτουν την διαφορά στις Ξανθιές , στο εβραϊκό αίμα στους ROM.."

Γειά σου ρε μαύρε κύκνε. Κάνεις γιούργια κι όποιον πάρει ο χάρος.

Τρι Μαρ 21, 05:17:38 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

glenn said...
"Την κυκλοφορία φαρμάκων (κατά της υπέρτασης αν δεν κάνω λάθος) ειδικά για Αφροαμερικάνους πώς την κρίνετε? Ρατσιστική πράξη?".

Marketing trick! Δεν υπάρχουν πολλών ειδών υπερτάσεις και ούτε αντιυπερτασικά. Αλλά στις ΗΠΑ διαμορφώνονται αγορές για Hispanics, Afroamericans κλπ.

glenn said..
"Τώρα που βγήκαμε εθνοτικά ηλίθιοι"

ποιοί - από ποιούς; Δεν κατάλαβα.

Γενικά βλέπω ότι το θέμα οδηγεί σε σκληρές αντιπαραθέσεις και υπονοούμενα. Πράγμα που δείχνει πόσο δύσκολη είναι αυτή η συζήτηση.

Τρι Μαρ 21, 05:21:52 μμ 2006  
glenn said...

@ nikos dimou
Για τα φάρμακα της υπέρτασης δεν έγραψα εγώ αλλά ο tsitso.
Εθνοτικά ηλίθιοι είμαστε σχετικά με τους ασκενάζυ, μιας και είμαστε 0.2σ παρακάτω. Πάει ο "καταφερτζής" ο έλληνας...

Τρι Μαρ 21, 05:29:24 μμ 2006  
draminos said...

Σήμερα γιορτάζουν οι Κούρδοι το Nevroz, που είναι γι αυτούς περίπου ότι για μας η πρωτοχρονιά, αλλά λόγω της κατοχής των εδαφών τους από την Τουρκία, Ιράκ και Ιράν τείνει να πάρει την μορφή εθνικής γιορτής όπως έχουμε εμείς 25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου.
Αραγε εμείς στην Ελλάδα τους βλέπουμε με συμπάθεια ή σαν βάρος όπως τους περισσότερους ξένους;

Τρι Μαρ 21, 05:30:56 μμ 2006  
oldman said...

Κύριε Δήμου, αδυνατώ να κατανοήσω την στάση σας. Σε ποιό σημείο των λεγομένων μου, άφησα να εννοηθεί οτι θα ήταν σωστό να τους προσβάλω. Δεν λέω πουθενά, ούτε υπονοώ κάτι τέτοιο. Βιαστήκατε να σχηματίσετε εικόνα και να βγάλετε συμπέρασμα. Την άρνησή μου, είπα πως θα την εξέφραζα στον οδηγό ΠΡΙΝ τους βάλει στο αυτοκίνητο. Αν δεν προλάβαινα να αντιδράσω και ο οδηγός τους έβάζε ήδη μέσα, θα περίμενα ένα δύο λεπτά ώστε να μην προσβάλω/προκαλέσω και θα κατέβαινα μετά απο μερικές εκατοντάδες μέτρα. Με τάκτ, ευπρέπεια και διακριτικότητα. Το ότι επικαλείστε τις συνθήκες διαβίωσής τους, για να αιτιολογήσετε τον λόγο της δυσοσμίας τους, δεν δικαιολογεί το αίτημά σας να υποστεί κάποιος σώνει και καλά την κατάσταση ως έχει.

Υ.Γ Ναι, κύριε Δήμου, αυτή θα ήταν η αντίδρασή μου, απέναντι σε κάθε άνθρωπο που μύριζε τόσο έντονα, ανεξαρτήτως εθνικότητας και οικονομικού status. Απορώ σε πιο σημείο των λεγομένων μου, έδωσα δικαίωμα να συμπεράνει κανείς το αντίθετο.
Θεωρώ ότι η στάση σας στο συγκεκριμένο ζήτημα, φλερτάρει με την απολυτότητα και τον παραλογισμό. Έχετε δημιουργήσει ενα δικό σας στερεότυπο περί «ρατσιστών» και «ρατσιστικής συμπεριφοράς», θεωρώντας βδελυρή και κατάπτυστη, οποιαδήποτε επί του θέματος στάση κινείται πέρα από τα όρια της ανοχής σας, ακόμα κι αν τηρεί τις απαιτούμενες ισορροπίες. Υποπίπτετε έτσι στο ίδιο ολίσθημα με αυτό που κατακρίνετε. Είναι από τις πολύ λίγες φορές που διαφωνώ τόσο πολύ μαζί σας.

Τρι Μαρ 21, 05:40:14 μμ 2006  
powerunit said...

Και βέβαια είναι δύσκολη η συζήτηση. Είναι σαν να θέλεις να καταργήσεις μέσα σε μια μέρα την κρεοφαγία. Ο ρατσισμός είναι τροφή για τον καθένα μας και μέχρι τον διεθνισμό χρειάζονται να διανυθούν ακόμη αιώνες ή χιλιετίες. Πάντως τα πράγματα προς τα εκεί οδεύουν, δηλαδή προς τον διεθνισμό.

Προς το παρόν αγαπητά μου παιδιά ας προσπαθήσουμε να βγάλουμε το ψωμί μας υποβιβάζοντας και υποβιβαζόμενοι...

P.S. Τον χειρότερο ρατσισμό τον συναντάς από ρατσιστικά πιεζόμενες ομάδες προς άλλες κατώτερες. Δεν θα ξεχάσω το λυσσαλέο μίσος γνωστού μου ομοφυλόφιλου προς τους Εβραίους.

Τρι Μαρ 21, 05:43:31 μμ 2006  
Stathis said...

nikosdimou said:Marketing trick! Δεν υπάρχουν πολλών ειδών υπερτάσεις και ούτε αντιυπερτασικά. Αλλά στις ΗΠΑ διαμορφώνονται αγορές για Hispanics, Afroamericans κλπ.

Σωματικές διαφορές μεταξύ των φυλών υπάρχουν. Σε ιατρικά βιβλία αναφέρονται τα διαφορετικά ποσοστά σε διάφορες παθήσεις μεταξύ των φυλών. Εξάλλου υπάρχει και το οφθαλμοφανές σωματικό χαρακτηριστικό: Το χρώμα του δέρματος.
Έχει καμμία σημασία όμως αυτό;Απολύτως καμμία. Όλοι ανήκουμε στο ίδιο είδος Homo sapiens ,μοιραζόμαστε τα κοινά γονίδια και (θα έπρεπε να) έχουμε τα ίδια δικαιώματα.

Τρι Μαρ 21, 05:49:10 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Mία ενδιαφέρουσα έκθεση για τους Ρομά από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης ΕΔΩ

Τρι Μαρ 21, 05:53:46 μμ 2006  
powerunit said...

Συμπληρώνω: με "κατώτερες" εννοώ "ρατσιστικά πιο χαρακτηρισμένες"

Τρι Μαρ 21, 05:55:58 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

draminos Τους Κούρδους τους αγαπάμε πολύ φτάνει να μην μένουν στην γειτονιά μας...

Τρι Μαρ 21, 05:56:56 μμ 2006  
glenn said...

Είπες nikos dimou: "Mία ενδιαφέρουσα έκθεση για τους Ρομά από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης ΕΔΩ"

Ευτυχώς η τεχνολογία δεν έχει προχωρήσει τόσο που να διαχέονται μυρωδιές μέσα από τηλεφωνικές γραμμές.

Για να χαλαρώσουμε το λέω.

Τρι Μαρ 21, 05:57:42 μμ 2006  
tsitso said...

@Marketing trick! Δεν υπάρχουν πολλών ειδών υπερτάσεις και ούτε αντιυπερτασικά. Αλλά στις ΗΠΑ διαμορφώνονται αγορές για Hispanics, Afroamericans κλπ.

Όχι, έχει να κάνει με το διαφορετικό μεταβολισμό των Αφροαμερικάνων. Είναι τουλάχιστον αφέλεια να πιστεύετε ότι στην Αμερική θα μπορούσε πάρει έγκριση φάρμακο για λόγους marketing.

@ND
Πράγματι αποδείχθηκε πως κατάγόμαστε όλοι από ΜΙΑ "Εύα" όπως δείχνουν τα μιτοχόνδρια.
Οι διαφορές οφείλονται σε περιβαλλοντικούς λόγους.

Αυτό λέγεται Leontin's Fallacy στη βιολογία. Δεν έχει σημασία αν τα γονίδια μπορεί να βρεθούν σε όλες τις φυλές λόγω της κοινής τους προέλευσης. Σημασία έχει οι συνδυασμοί που μπορούν να βρεθούν και ο συσχετισμός τους με ομάδες ανθρώπων (αυτό που λέμε φυλές).

Τρι Μαρ 21, 06:09:01 μμ 2006  
powerunit said...

Ο ρατσισμός δεν έχει λογική ύπαρξη. Είναι σαν να θέλεις να αφανίσεις του ανθρώπους που γεννήθηκαν με 6 δάκτυλα, με μάτια τρίγωνα ή με μάγουλα βαθουλωτά. Μου είναι παντελώς αδιάφορο αν μερικές φυλές παρουσιάζουν μεσογειακή αναιμία και άλλες όχι, αν άλλες έχουν μακρύ πέος/κλειτορίδα και άλλες όχι για να το δώσω πιο παραστατικά.

Τρι Μαρ 21, 06:15:55 μμ 2006  
glenn said...

@powerunit
Πολύ ωραία τα είπες. Αν είχες γιο/κόρη θα το έδινες σε κάποιο με 6 δάχτυλα ή με μεσογειακή αναιμία;
Μη ταράζεσαι. Κουβέντα κάνουμε.

Τρι Μαρ 21, 06:21:06 μμ 2006  
powerunit said...

Σκέψου glenn ότι υπάρχουν στόκοι που τα 6 δάκτυλα θα τους απέτρεπαν από το να δώσουν την κόρη τους σε κάποιον.

Τρι Μαρ 21, 06:23:55 μμ 2006  
glenn said...

Τα αδειάσματα αλλού. Για την μεσογειακή αναιμία δεν μας είπες.

Τρι Μαρ 21, 06:26:14 μμ 2006  
fwteini said...

Σκληρό το ποστ σήμερα και με πολλές παρεξηγήσεις.
Έχω ξαναπεί πολλές φορές ότι οι άνθρωποι νιώθουν ασφάλεια μέσα στην ομάδα (γιατί πραγματικά οι ομάδες παρέχουν πολλά στο άτομο). Αλλά πέφτει και στην παγίδα της ομάδας, θέλει να την περιφρουρήσει όσο γίνεται περισσότερο και τελικά μισεί ή υποτιμά τους Παναθηναικούς, τους Εβραίους, τους Άραβες και γενικά οποιονδήποτε απειλεί την τάξη και ασφάλεια της ομαδούλας του. Γενικά το διαφορετικό και το άγνωστο του φέρνει τρόμο.
Αυτό το γνώρισμα είναι κατά κάποιον τρόπο στη φύση του ανθρώπου, όπως επίσης το έχουν όλα τα ζώα και τα φυτά στον πλανήτη. Πρέπει να το ξεπεράσει και σίγουρα μπορεί αλλά η εξέλιξη των ειδών θέλει χρόνια.

Οσο για τις διαφορές μεταξύ ανθρώπων, φυλών κλπ. σίγουρα υπάρχουν. Και καθορίζονται τόσο από τον πολιτισμό όσο και από τα γονίδια. Δεν είναι ντροπή να παραδεχτούμε ότι τα γονίδια καθορίζουν συμπεριφορές. Τυπικό παράδειγμα είναι οι ομοζυγωτικοί δίδυμοι που μεγαλώνουν σε διαφορετικές οικογένειες. Οι ομοζυγωτικοί δίδυμοι προέρχονται από το ίδιο γονιμοποιημένο ωάριο που χωρίζεται στα δύο σε πρώιμα αναπτυξιακά στάδια, και συνεπώς έχουν ακριβώς το ίδο γενετικό υλικό.
Αυτά τα άτομα λοιπόν έχουν παρόμοιες (αν και ΟΧΙ ΙΔΙΕΣ) συμπεριφορές και χαρακτήρα όταν μεγαλώνουν, σχεδόν τόσο όμοιες όσο θα ήταν αν μεγάλωναν στο ίδιο σπίτι (που και τότε ΔΕ θα ήταν ΙΔΙΕΣ).
Γονίδια ρυθμίζουν ή και καθορίζουν συμπεριφορες, ανοχές σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, φυσικά και ψυχικά γωνωρίσματα. Η σχέση γονιδιου συμπεριφοράς δεν είναι απλή. Δεν υπάρχουν γονιδια καλοσυνης ή γενναιότητας ή βλακείας!!! Δεν ξέρουμε ακόμα πώς το γονίδιο καθορίζει συνθετες ανθρώπινες συμπεριφορές, αλλά ξέρουμε ότι το κάνει.
Σε τι ποσοστό? Πανω κάτω είναι ένα 50%. Το υπόλοιπο 50% ρυθμίζεται από τον πολιτισμό μας. Οικογένεια, σχολείο, κοινωνία, φίλοι, συναναστροφές, παιδεία, εργασία.

Τρι Μαρ 21, 06:26:47 μμ 2006  
Stathis said...

powerunit συμφωνώ απόλυτα. Φαντάσου ότι υπάρχουν άνθρωποι που αν έχουν παιδί θεωρούν ότι το δίνουν λες και είναι εμπόρευμα

Τρι Μαρ 21, 06:29:02 μμ 2006  
powerunit said...

Μην ξεχνάμε fwteini και την καταστροφική στις περισσότεες περιπτώσεις επίδραση της στρατιωτικής θητείας στους άνδρες: το πρώτο ευρύ κοινωνικό περιβάλλον που κάθε άλλο παρά ιδανικό είναι.

Τρι Μαρ 21, 06:31:08 μμ 2006  
glenn said...

Ναι, stathis αλλά δε μας είπες, θα συναινούσες να πάρει κάποιον/κάποιαν με μεσογειακή αναιμία;

Γιατί όπως λέει κι ο κυρ Μέντιος άλλο τα μεγάλα λόγια, άλλο τα παχιά λόγια.

Τρι Μαρ 21, 06:33:22 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Μια και δεν σας άρεσε η Encarta να τι λέει η Wiki:

Since the 1940s, evolutionary scientists have rejected the view of race according to which a number of finite lists of essential characteristics could be used to determine a like number of races. Many evolutionary and social scientists think common race definitions, or any race definitions pertaining to humans, lack taxonomic rigour and validity. They argue that race definitions are imprecise, arbitrary, derived from custom, and that the races observed vary according to the culture examined. They further maintain that race is best understood as a social construct.

Στη καλύτερη περίπτωση είναι μια αμφιλεγόμενη έννοια - στην χειρότερη μία κατασκευή. (construct).

Τρι Μαρ 21, 06:35:14 μμ 2006  
fwteini said...

@powerunit
Ω ναι! τι φρίκη κι αυτή? Να χάσεις τον εαυτό σου για το καλό της ευρύτερης ομάδας-πατρίδας.

Τρι Μαρ 21, 06:35:18 μμ 2006  
powerunit said...

glenn όταν οι Ρωμαίοι επέκτειναν την αυτοκρατορία τους στα βόρεια παρατηρήθηκε ότι η μεσογειακή αναιμία αναπτύχθηκε και στις κατακτημένες πόλεις. Εσύ λοιπόν με το μικρό σου μυαλό να αποφασίσεις αν η κόρη σου θα παντρευτεί βόρειο γιατί αυτός έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αρρωστήσει!

Τρι Μαρ 21, 06:43:05 μμ 2006  
glenn said...

@powerunit
Που; Στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία να αποφασίσω αν θα συναινέσω ή όχι να παντρευτεί ο γιος/κόρη μου; Α, μου θέτεις σοβαρότατο δίλημμα!

Τρι Μαρ 21, 06:49:55 μμ 2006  
powerunit said...

Είσαι ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ glenn. Κοίτα τον ευατό σου στον καθρέφτη και άλλαξε μυαλά.

Τρι Μαρ 21, 06:53:34 μμ 2006  
Stathis said...

glenn ΦΥΣΙΚΑ και θα συναινούσα. Εσύ θα του-της το απαγόρευες;

Τρι Μαρ 21, 06:56:08 μμ 2006  
glenn said...

Είπες powernit: "Είσαι ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ glenn. Κοίτα τον ευατό σου στον καθρέφτη και άλλαξε μυαλά."

Νάτααα. Όταν τελειώνουν τα επιχειρήματα βγαίνουν τα ρεβόλβερ.

Αλήθεια δε μας είπες τελικά. Θα συναινούσες να πάρει ο γιος/κόρη σου κάποιον(αν) με μεσογειακή αναιμία;

Τρι Μαρ 21, 06:56:55 μμ 2006  
powerunit said...

Ναι θα συναινούσα αν ο γάμος την έκανε ευτυχισμένη.

Τρι Μαρ 21, 06:58:34 μμ 2006  
glenn said...

Αμέσως stathis: Θα του(της) εξηγούσα τι ακριβώς είναι η μεσογειακή αναιμία. Τι προβλήματα επιφέρει. Τι πρόκειται να αντιμετωπίσει. Μετά η απόφαση δική του(της).

Εσύ, όπως είπες, να συναινέσεις με τη πρώτη. Θυμήσου όμως τον κυρ Μέντιο.

Τρι Μαρ 21, 07:00:12 μμ 2006  
powerunit said...

Συγγνώμη γιατί να μην συναινέσω; Βλέποντας στο περιβάλλον μου παντού αποτυχημένους γάμους και διαζύγια; Μου έχεις σπάσει τα νεύρα, και κυρίως με αυτόν τον Μέντιο που δεν καταλαβαίνω τι είναι...

Τρι Μαρ 21, 07:03:24 μμ 2006  
Stathis said...

glenn said...
Αμέσως stathis: Θα του(της) εξηγούσα τι ακριβώς είναι η μεσογειακή αναιμία. Τι προβλήματα επιφέρει. Τι πρόκειται να αντιμετωπίσει. Μετά η απόφαση δική του(της).

Εσύ, όπως είπες, να συναινέσεις με τη πρώτη. Θυμήσου όμως τον κυρ Μέντιο.

Γιατί λες αυτονόητα πράγματα ,και θριαμβολογείς σαν να κατέριψες τη θεωρία της σχετικότητας; Ξέρεις κανένα γονιό που να μη συζητάει τέτοια ζητήματα με τα παιδιά του; Η λέξη συναίνεση έχει συγκεκριμένο νόημα. Όπως και το «αν θα έδινες την κόρη σου σε κάποιον»

Τρι Μαρ 21, 07:05:21 μμ 2006  
glenn said...

@powerunit
Μόνος σου τα λες. Μη τα σβήσεις όμως μετά.

Τρι Μαρ 21, 07:05:31 μμ 2006  
chris said...

This post has been removed by the author.

Τρι Μαρ 21, 07:05:41 μμ 2006  
glenn said...

Κανείς δε θριαμβολογεί εδώ. Κουβέντα κάνουμε. Άλλο αν μου κολλάν ταμπέλες. Όσο για το νόημα της συναίνεσης... πολύ βιαστικά το είπες το ναι.

Τρι Μαρ 21, 07:09:49 μμ 2006  
Stathis said...

Συμπληρώνω στο προηγούμενο : Ένας άθρωπος που έχει μια σχέση με κάποιον που πάσχει από μεσογειακή αναιμία, μάλλον ξέρει τα προβλήματα καλύτερα από κάποιον που το βλέπει απ έξω

Τρι Μαρ 21, 07:10:18 μμ 2006  
glenn said...

Υποθέτω πως ναι.

Τρι Μαρ 21, 07:13:03 μμ 2006  
paragrafos said...

Πάνω στην ώρα θυμήθηκα τον Αττίκ:

Γιατί βαρυγκομείς
δεν είδαμε και μεις
μια ομορφιά σ' αυτή τη ζήση
δεν πήραμε απ' τη φύση
καρδιά για ν' αγαπήσει

Αχ, δεν είν' οι καρδιές
όλες το ίδιο καμωμένες
ούτε κι οι ομορφιές
στον κόσμο δίκαια μοιρασμένες

Τρι Μαρ 21, 07:14:13 μμ 2006  
m.alex mlka said...

@yannis h
@glen
@κυνικός

Η για πρώτη φορά αποδεικτική (παραγωγική) γεωμετρία έχει αναφερθεί και σαν Ελληνικό μυστήριο.
Ομως έχουμε ψάξει και σε θολά νερά π.χ. το πιο σπουδαίο θεώρημα (Πυθαγόρειο) ενώ αποδίδεται στον ίδιο, η εξέταση πινάκων με σφηνοειδή γραφή, που βρέθηκαν μέσα στον 20ο αιώνα στη Μεσοποταμία, αποκαλύπτει ότι οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι πού έζησαν 1000! χρόνια πρίν τον Πυθαγόρα γνώριζαν το θεωρημα. Το γνώριζαν επίσης οι αρχαίοι Ινδοί και Κινέζοι της εποχής του Πυθαγόρα ή και νωρίτερα, όπως αποδεικνύεται από σχετικές εργασίες τους. ΄
Το πλήθος των λαών δίνει και μια απάντηση για το σημερινό θέμα μας.

Τρι Μαρ 21, 07:19:16 μμ 2006  
chris said...

Διάβασα προσεκτικά τα σχόλια. Συγκινούμαι με την επιμονή του μπλόγκερ Νίκου Δήμου να εξακολουθεί να επαναλαμβάνει, ξανά και ξανά, τα ίδια επίπονα ερωτήματα. Απορώ πως δεν έχει φτύσει ακόμη αίμα- ή μήπως έχει;
Αν μη τι άλλο, συνιστά ορισμό του διανοούμενου (μπορούμε να το περηφανευτούμε "ως έλληνες").

Τρι Μαρ 21, 07:19:49 μμ 2006  
powerunit said...

Παραλογισμός αλλά και ωμότητα να καθορίζεις την ποιότητα μιας σχέσης πάνω στην πιθανότητα της ατυχούς της έκβασης. Η βάση του ρατσισμού αλλά και της οπισθοδρόμησης.

Τρι Μαρ 21, 07:19:58 μμ 2006  
tsitso said...

@ND
Κάνετε ντεμοντέ παιχνίδι και βρώμικο.

Δεν συμπεριλάβατε την αμέσως επόμενη φράση από την Wiki

"...Other scientists, however, have argued that this position is motivated more by political than scientific reasons"

που ήταν ακριβώς η ουσία της τοποθέτησής μου. Ντροπή.

Επίσης παρακάτω γράφει

A 1985 survey (Lieberman et al. 1992) asked 1,200 scientists how many disagree with the following proposition: "There are biological races in the species Homo sapiens." The responses were:

biologists 16%
developmental psychologists 36%
physical anthropologists 41%
cultural anthropologists 53%

Οι περισσότεροι βιολόγοι λοιπόν συμφωνούσαν στην ύπαρξη φυλών. Σήμερα το ποσοστό είναι μάλλον μεγαλύτερο (δείτε σχετικά άρθρα στο Skeptic). Φυσικά μπορείτε να συμφωνείτε με την Φραγκουδάκη (με μηδενικές δημοσιεύσεις και αναφορές) και όχι με τον Steven Pinker π.χ.

Τρι Μαρ 21, 07:23:20 μμ 2006  
powerunit said...

Ναι tsitso σε μια κοινωνία ζώων όπως π.χ. πουλιών μπορούν να ανακαλυφθούν φυλές και να καθοριστούν κανόνες συμπεριφοράς. Τι σχέση όμως έχουν όλα αυτά με τον σημερινό πολιτισμένο άνθρωπο; Αυτός αποφάσισε να βάλει τον ορθό λόγο πάνω από τον βιολογικό καθορισμό. Έχεις ζήσει αλήθεια σε πολιτισμικές κοινωνίες;

Τρι Μαρ 21, 07:29:15 μμ 2006  
hem said...

εγώ είμαι υπέρ του ρατσισμού γιατί το λυντσάρισμα ενός κοινού θεωρητικού εχθρού της κοινωνίας (μαύρος, αλβανός , άσπρος, έλληνας) προκαλεί τόση ανακούφιση στο κοινό αίσθημα. ο ρατσισμός είναι το συναίσθημα κατά το οποίο το μίσος παίρνει μαζικές διαστάσεις και ως προς το αντικείμενο και ως προς το υποκείμενο. αυτό γίνεται όχι για να ικανοποιηθούν βασικές ανάγκες του ανθρώπου αλλά απλώς να σπάσουμε πλάκα. γιατί εμείς κάνουμε έρευνα.

Τρι Μαρ 21, 07:29:50 μμ 2006  
Zoros said...

Θα συμφωνήσω με το ΝΔ και τις απόψεις του για τον ρατσισμό, εκτός από το θέμα των Ρομά:
Αρχικά να ξεκαθαρίσω ότι φυσικά δεν τους θεωρώ υποδεέστερους ανθρώπους σε επίπεδο γονιδίων. Η κουλτούρα τους και η κοινωνική τους συμπεριφορά με ενοχλούν. Είναι στις περισσότερες δραστηριότητές τους έξω από τους κανόνες που έχει θεσπίσει η υπόλοιπη κοινωνία. Αν δεν θέλουν να τους ακολουθούν αυτούς τους κανόνες, να απομονωθούν και να ζουν μόνοι τους στα δάση ή σε δικούς τους οικισμούς-τσαντίρια (θεωρώ ότι η εδαφική επικράτεια της Ελλάδας μας ανήκει εξίσου), χωρίς όμως να γίνονται μίξεις. Πόσοι Ρομά πληρώνουν εφορία? Πόσοι έχουν άδεια μικρο-πωλητή όταν πουλάνε καρπούζια στο δρόμο? Πόσοι στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο μέχρι το γυμνάσιο όπως λέει ο νόμος? Πόσοι έχουν ασφάλιση ώστε να χρησιμοποιούν τη δημόσια υγεία? Προφανώς δεν τους αρέσει το δικό μας σύστημα. Δικαίωμα τους και ας είναι μειοψηφία. Αυτό που θεωρώ απαράδεκτο είναι να ζουν παρασιτικά στο σύστημα που δεν τους αρέσει, χωρίς να ακολουθούν τις υποχρεώσεις που επιβάλλει.
Αν φυσικά κάποιοι από τους Ρομά επιθυμούν να «παίξουν» με τους κανόνες της κοινωνίας μας, θα πρέπει να τους βοηθήσουμε να ενταχθούν και να αντιμετωπιστούν χωρίς καμία ρατσιστική διάθεση.

Τρι Μαρ 21, 07:32:13 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

tsitso

Μα προφανώς μερικοί διαφωνούν. Είπα ότι είναι αμφιλεγόμενη έννοια.

Και πάλι παραβιάζετε ανοιχτές πόρτες. Το θέμα "φυλή" ήταν απάντηση στο Harry που το απολυτοποιεί.

Δεν έχετε ακόμα καταλάβει την μέθοδό μου. Είμαι εναντίον κάθε απόλυτης και δογματικής έννοιας. Και σαν γνήσιος σκεπτικός παίρνω αμέσως το αντίθετο μέρος. Ωστε να δημιουργήσω την "ισοσθένεια" που έλεγαν οι αρχαίοι Σκεπτικοί.

Τρι Μαρ 21, 07:48:18 μμ 2006  
Παναγιώτης Δημητράς said...

Για τους Ρομά στην Ελλάδα το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάνθηκε υα ακόλουθα.

Ρομά

66. Στην δεύτερή της έκθεση, η ECRI εφιστούσε την προσοχή των Ελληνικών αρχών στην κατάσταση των Ρομά, επισημαίνοντας συγκεκριμένα προβλήματα έξωσης από τα καταλύματά τους και διακρίσεων στην πρόσβαση προς τις δημόσιες υπηρεσίες. Η ECRI επίσης υπογράμμιζε την σπουδαιότητα να ξεπεραστεί η αντίσταση των τοπικών παραγόντων στις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται προς όφελος των Ρομά.

67. Η ECRI σημειώνει με ανησυχία ότι από την δημοσίευση της δεύτερής της έκθεσης για την Ελλάδα, η κατάσταση των Ρομά στην Ελλάδα έχει παραμείνει κατά βάση αμετάβλητη και ότι εν γένει αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες – περιλαμβανομένων και των διακρίσεων – σε ό,τι αφορά την στέγαση, την απασχόληση, την εκπαίδευση και την πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες. Ιδιαίτερα σε σχέση με την στέγαση, παραμένουν αρκετοί καταυλισμοί των Ρομά που ευρίσκονται απομακρυσμένοι από όλες τις υποδομές, στους οποίους οι Ρομά διαβιούν υπό απαράδεκτες συνθήκες. Τούτο αληθεύει, για παράδειγμα, για τον καταυλισμό του Ασπροπύργου στα περίχωρα των Αθηνών. Στα τέλη του 2002 οι Ελληνικές αρχές ενημέρωσαν τον Επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ότι ‘έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε ο καταυλισμός των Ρομά/Τσιγγάνων του Ασπροπύργου να εφοδιαστεί με όλες τις παροχές κοινής ωφελείας’ . Ωστόσο, δεδομένου ότι έλαβε χώρα επί τόπου επίσκεψη, είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί ότι τον Οκτώβριο του 2003 οι άνθρωποι που κατοικούσαν σ’ αυτόν τον καταυλισμό δεν είχαν μεταστεγαστεί και οι αρχές δεν τους είχαν ακόμη εφοδιάσει με παροχές για τρεχούμενο νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα. Επίσης τελούσαν υπό την μόνιμη απειλή της εκδίωξης χωρίς να τους προσφέρεται καμιά εναλλακτική προοπτική καταλύματος. Ο καταυλισμός των Σπάτων στα περίχωρα των Αθηνών είναι προφανές ότι ευρίσκεται σε μια τεράστια χωματερή σκεπασμένη με ένα επίστρωμα χώματος πάχους λίγων εκατοστών. Οι Ρομά που είχαν εκδιωχθεί από τους καταυλισμούς τους μεταστεγάστηκαν από τις αρχές σε προκατασκευασμένες κατοικίες στα Σπάτα. Ο καταυλισμός δεν έχει ακόμη παροχές ηλεκτρικού ρεύματος ή τρεχούμενου νερού και ας έχουν περάσει τρία χρόνια από την μεταστέγασή τους. Η κατάσταση εγκυμονεί, μεταξύ άλλων, σοβαρούς κινδύνους υγείας, ιδιαίτερα για τα παιδιά που ζουν στον καταυλισμό.

68. Η ECRI ανησυχεί ενόψει των ισχυρισμών που διατυπώθηκαν ότι έχουν λάβει χώρα βίαιες μαζικές εξώσεις οικογενειών Ρομά χωρίς να προτείνεται καμιά εναλλακτική πρόταση για την μετεγκατάστασή τους. Η ECRI βρίσκει ιδιαίτερα ανησυχητικές τις αναφορές ότι ορισμένες εξώσεις είναι παράνομες και/ή ακολουθούνται πάραυτα από την ισοπέδωση των καταυλισμών με μπουλντόζα, αν και παραμένουν ακόμη εκεί όλα τα υπάρχοντα των οικογενειών.

69. Η ECRI χαιρετίζει το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει λάβει σημαντικά μέτρα για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των Ρομά στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση έχει συστήσει διϋπουργική επιτροπή για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά. Η επιτροπή συνέταξε ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης για τους Ελληνες Ρομά για την περίοδο 2003-2008, για το οποίο έχουν ήδη εκταμιευθεί σημαντικοί πόροι ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι. Αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα καλύπτει τους τομείς της στέγασης, της απασχόλησης και της επαγγελματικής κατάρτισης, της εκπαίδευσης, της υγείας και της κοινωνικής αρωγής, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Εχουν ήδη κατασκευαστεί προκατασκευασμένες κατοικίες σε ορισμένες περιοχές και έχουν δοθεί δάνεια σε μέλη της κοινότητας των Ρομά για να αγοράσουν κατοικίες. Θα χτιστούν κέντρα υγείας κοντά στους καταυλισμούς των Ρομά. Η ECRI πληροφορείται με ικανοποίηση πως υπήρξαν περιστατικά μεταστέγασης οικογενειών Ρομά που εξελίχθηκαν με ικανοποιητικό τρόπο σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας: οι εν λόγω οικογένειες ζούν τώρα σε κατοικίες ενός οπωσδήποτε ικανοποιητικού επιπέδου. Οι Ελληνικές αρχές έχουν ενημερώσει την ECRI σχετικά με την σύσταση ενός διαδημοτικού δικτύου επικοινωνίας για τους Ρομά, με την συμμετοχή όλων των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης και των δημοτικών αρχών στα όρια των οποίων είναι καταγεγραμμένος σημαντικός αριθμός Ρομά.

70. Η ECRI θεωρεί ωστόσο ότι πρέπει να καταβληθούν ακόμη σημαντικές προσπάθειες από τις αρχές προκειμένου να βελτιωθούν ουσιαστικά οι συνθήκες διαβίωσης των Ρομά στην Ελλάδα. Ενώ σημειώνει την πολιτική βούληση που επεδείχθη ανοιχτά από την κυβέρνηση με την εκπεφρασμένη πρόθεσή της να αναλάβει την δέουσα δράση, η ECRI υπογραμμίζει πως είναι αναγκαίο η εθνική αυτή πολιτική να υλοποιηθεί σε τοπικό επίπεδο. Με αυτή την αφορμή η ECRΙ οικτίρει τις πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης αρνήθηκαν να ενεργήσουν προς το συμφέρον των Ρομά όταν αυτοί κατατρύχοντο από μέλη του τοπικού πληθυσμού. Είναι επίσης συνηθισμένο οι τοπικές αρχές να αρνούνται να τους εκχωρήσουν τα δικαιώματα που ο νόμος εγγυάται στον ίδιο βαθμό για τα μέλη της κοινότητας των Ρομά όπως και για οποιονδήποτε άλλον Ελληνα πολίτη. Είναι εξόχως αποκαλυπτική η ανάγνωση στις εφημερίδες περί των ρατσιστικών δηλώσεων κατά των Ρομά στις οποίες προβαίνουν οι τοπικοί αιρετοί αντιπρόσωποι, υπό καθεστώς, κατά τα φαινόμενα, πλήρους ατιμωρησίας.


Συστάσεις:

71. Χαιρετίζοντας την υιοθέτηση του ολοκληρωμένου προγράμματος δράσης για τους Ελληνες Ρομά, η ECRI ενθαρρύνει έντονα τις Ελληνικές αρχές να υλοποιήσουν το πρόγραμμα πλήρως, ιδιαιτέρως παρέχοντας όλους τους απαραίτητους χρηματοοικονομικούς πόρους.

72. Η ECRI συνιστά έντονα στις Ελληνικές αρχές όχι μόνο να διατηρήσουν αμείωτες, αλλά μάλιστα να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την κατάργηση των άμεσων και έμμεσων διακρίσεων στις οποίες υπόκεινται οι Ρομά.

73. Η ECRI παροτρύνει τις Ελληνικές αρχές να ευαισθητοποιήσουν τις αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως τους δήμους ή τους τοπικούς διαχειριστικούς φορείς, ως προς την ανάγκη να σέβονται τα δικαιώματα και τον πολιτισμό των Ρομά. Συνιστά έντονα στις Ελληνικές αρχές να επιβάλλουν κυρώσεις σε δημοτικούς συμβούλους που προβαίνουν στην διατύπωση ρατσιστικών δηλώσεων ή δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς και τις αποφάσεις που τους δεσμεύουν.

Τρι Μαρ 21, 07:53:14 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

zoros said...
"Αν φυσικά κάποιοι από τους Ρομά επιθυμούν να «παίξουν» με τους κανόνες της κοινωνίας μας, θα πρέπει να τους βοηθήσουμε να ενταχθούν και να αντιμετωπιστούν χωρίς καμία ρατσιστική διάθεση".

Ποιος, πότε το έκανε αυτό; Zoros δεν πήγατε στην σελίδα του Helsinki που έδωσα στο Post - να δείτε τι διωγμούς και τι κατατρεγμό υφίστανται!

Λέτε ότι είναι έξω από τους κανόνες - μα εμείς τους βγάλαμε απέξω. Και έχουμε δημιουργήσει αυτή την εκλογίκευση ότι τάχα δεν θέλουν ή δεν μπορούν να ενταχθούν... Σας πληροφορώ πως οι περισσότεροι το επιθυμούν διακαώς!

Τρι Μαρ 21, 07:53:48 μμ 2006  
σαλτάρω στο κενό said...

Στο πρώτο μου comment, ήμουν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και παχύρευστος. Για να με αραιώσω, πιάνω τώρα Μελωδία:
Αν έχω μισθώσει ενα ταξί, και στην διαδρομή ο ταξιτζής επιχειρήσει να με διπλομισθώσει, βάζοντας μέσα μία παρέα Τσιγγάνων, θεωρώ πως έχω κάθε εργασιακό δικαίωμα να αρνηθώ, χωρίς προηγουμένως να αναρωτηθώ αν διαθέτουν AIDS. Η μπύρα amstel με έχει κατατοπίσει πως αυτοί οι εραστές, για τον άλφα ή βοίτα λόγο, δεν φορολογούνται. Το ότι είναι εραστές, χωρίς την απαραίτητη βαθμολογία πρόσβασης σε ανώτερα εκπαιδευτικά άσυλα, δεν με υποχρεώνει να υπομείνω τη φοροδιαφυγή. Και ασφαλώς δεν θα κατέβω από το μπαμπού μου για να διερευνήσω το κατά πόσο ταυτίζεται ο ελευθερωτής της Νότιας Αμερικής με τον Γκοτζαμάνη που έχω στο μυαλό μου. Κάποια ενιαυτά στερεότυπα ποδηλατούν (εντός εις ένα κλύσμα παραγόντων ποδοσφαίρου) και υπάρχουν για να μας προφυλάσσουν από τη Φαρμακωμένη. Είμαι απεριόριστα σκεπτόμενος και δεν μποράω να ακολουθώ οσμών περπατησιά που δεν παρελαύνουν εκ της συσκευής της τηλεόρασης του τηλεοπτικού μου δέκτου που τον μεταφράζουν ορισμένοι αυθαίρετοι ως ρατσιστικό μίσος και αμφισβήτηση της ελληνικότητας των ανθρωπίνων οντοτήτων της ανθρωπότητος. Αν κάποια πλάσματα, ευρίσκονται κρυοπαγημένα να αποθαυμάσουν δέκα πολιτικά μαγκάλια ανίκανα να συλλογιστούν, για να αποδείξουν στον εαυτό τους και στην αυλόθυρα του Παπανδρέου Γιωργάκη ότι συλλογάται καλά ο αυτοδημιούργητος, τους αναθεματάω με Άγιο Πνεύμα και ερωτική κατολίσθηση. Τους θεωρώ θρούμπες οικονομικής θέσης και νεοταξιτζήδες άστυτους. Τσιγγάνε πάρε με βαθιά πάρε με σ’ άλλα μέρη. Μακριά. Εκεί που πεζοδρομείται ο αρχηγός μας και πρόεδρος του ΛΑΟΣ Νότης Σφακιανάκης.

Τρι Μαρ 21, 07:57:12 μμ 2006  
tsitso said...

@powerunit

Έχεις ζήσει αλήθεια σε πολιτισμικές κοινωνίες;

Ναι, αν καταλαβαίνω καλά τον όρο "πολιτισμικές κοινωνίες". Λες να γράφω από τις ζούγκλες του Αμαζονίου?

ΝΔ δεν είστε αληθινός σκεπτικιστής (στο συγκεκριμένο θέμα). Αυτό που λέμε conventional wisdom μεταξύ των διανοουμένων στις μέρες μας λέει ότι η φυλή είναι μια κοινωνική κατασκευή χωρίς αντικειμενική υπόσταση. Δεν το αμφισβητείτε όμως γιατί έτσι σας βολεύει. Είστε σκεπτικιστής αλα καρτ. Μάλιστα κάνατε και μια σοβαρή λαθροχειρία στην παράθεση από την Wiki (που σας εκθέτει) και τώρα κάνετε την "κυρία" (μεταφορικά το λέω). Κρίμα.

Τρι Μαρ 21, 08:12:00 μμ 2006  
powerunit said...

@tsitso: εννοούσα "πολυ-πολιτισμικές." Αγνοείς την πορεία της τεχνολογίας και την πορεία των σύγχρονων κοινωνιών.

Όσο αφορά την αμφισβήτηση αγαθών κινήτρων στον ΝΔ, καλύτερα να κοιτάξεις την μέχρι τώρα πορεία του και ιδίως την συμπεριφορά του στο blog αυτό. Είσαι γελοίος.

Τρι Μαρ 21, 08:19:13 μμ 2006  
tsitso said...

powerunit αντιπαρέρχομαι το "γελοίος" για να μη μπαχαλέψουμε το ποστ. Την πορεία του ΝΔ την ξέρω λίγο-πολύ και την εκτιμώ αλλά είναι άσχετη με το παρόν ζήτημα. Δεν με ενδιαφέρει ποιος λέει κάτι αλλά τι λέει.

Τρι Μαρ 21, 08:26:44 μμ 2006  
gargoyle said...

Ο κίνδυνος με αυτές τις συζητήσεις είναι ότι οι περισσότεροι γράφουν αυτό που θα έπρεπε να πιστεύουν και όχι αυτό που πιστεύουν πραγματικά. Οπότε από εκθέσεις ιδεών άλλο τίποτα. Πληρώνουμε και μία συνδρομή σε κάποια ΜΚΟ και κοιμόμαστε ήσυχοι.

Διακρίσεις εφαρμόζουμε αυτόματα συνεχώς. Αν ξημερώματα σε έρημo δρόμο έρχεται προς το μέρος μας κάποιος ρακένδυτος με ένα μπουκάλι στο χέρι μπορεί και να αλλάξουμε πεζοδρόμιο. Αν πλησιάζει ένας κύριος με κοστούμι συνεχίζουμε ήσυχοι. Άρα είμαστε ρατσιστές;

Εν ολίγοις:
1. ο ρατσισμός είναι διάκριση, όχι απαραίτητα και το αντίστροφο.
2. άλλο αναγνώριση της διαφορετικότητας, κι άλλο σεβασμός προς αυτή
3. το politically correct μπορεί να γίνει μπούμερανγκ

Τρι Μαρ 21, 08:30:48 μμ 2006  
powerunit said...

@tsitso: μια στιγμή γιατί εσύ απέδωσες διάφορα predicates στον ΝΔ χωρίς συζήτηση και αυτό πίσω από ένα nickname. Επιμένω είσαι γελοίος.

Τρι Μαρ 21, 08:39:23 μμ 2006  
Cyber-Dust said...

Νομίζω έχετε ξεφύγει τελείως από το θέμα. Ρατσισμός δεν είναι ούτε πως φερόμαστε στους μαύρους, ούτε αν οι γύφτοι βρομάνε. Συνοπτικά ο ρατσισμός περιορίζετε το εξής: 1. στερεότυπα στις σκέψεις, 2. γενικεύσεις. Ο εγκέφαλος του ανθρώπου είναι προγραμματισμένος να ενεργεί κατά αυτό τον τρόπο. Αυτό το συναντάμε και σε όλη την φύση. Τα άγνωστο γατάκι που θα συναντήσεις στο δρόμο σου, δεν θα εξετάσει αν έχεις καλές προθέσεις ή είσαι επικίνδυνος. Το στερεότυπο του λέει ότι είσαι εξ ορισμού επικίνδυνος. Πείτε ότι του το δίδαξε η μάνα του, πείτε ότι το προστάζει το δνα. Ο άνθρωπος δεν διαφέρει σε αυτό, αν και το επίπεδο είναι διαφορετικό και εκδηλώνετε πιο συγκαλυμμένα. Δεν νιώθουμε βολικά στην παρέα ενός άσχημου ανθρώπου, προσπαθούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για τον χαρακτήρα του από τη φυσική μορφή της μύτης του, από το μέγεθος του αυτιού του και τελικά από το χρώμα του δέρματος. Σε κάθε πρώτη επαφή, πάντα ρωτάμε «από πού κατάγεσαι?» Αυτό δεν γίνεται τυχαίο. Όχι μόνον υπάρχει η γενίκευση στο πολιτισμό που ανατραφήκαμε ότι οι «Ιταλοί» (παίρνω ένα τυχαίο παράδειγμα) είναι έτσι και έτσι, αλλά αυτή την γενίκευση προσπαθούμε και εμείς οι ίδιοι να την δημιουργήσουμε και να στηρίξουμε. Όταν μάθουμε την καταγωγή του, η δεύτερη ενέργεια μας είναι να ψάξουμε στα αρχεία του εγκεφάλου μας το πώς είναι οι «Ιταλοί» και πώς να τον αντιμετωπίσομε τον εν δυνάμει «εχθρό».

Γενικά, τα στερεότυπα και οι γενικεύσεις δεν είναι τίποτες το κακό. Για χιλιετίες μας βοηθήσανε (το είδος homo sapiens) να αντιμετωπίσομε καλύτερα τον κόσμο και να επιβιώσουμε. Και ούτε υπάρχει τρόπος να αποφύγομε τα στερεότυπα και τις γενικεύσεις. Τα κακό ξεκινάει όταν αυτά τα στερεότυπα αποχτούν την δύναμη και είναι τα μόνα κινητήρια αίτια πίσω από τις ενέργειες μας. Καλώ είναι να έχομε τις επιφυλάξεις μας, αλλά όχι όμως και να αντιμετωπίζομε την κάθε «ξανθιά» σαν επιβεβαίωση της γενίκευσης ή του στερεότυπου.

Στον ελλαδικό μας χώρο, ένα παράδειγμα το πώς τα στερεότυπα και οι γενικεύσεις διαμορφώνουν συμπεριφορές είναι ότι ο «βλάχος» ποτέ του δεν παντρεύεται μια «αρβανίτισσα», και ότι προέχει η καθαρότητα και διατήρηση της φυλής. Αυτό το συναντούμε ειδικά στην περιοχή μου από ότου κατάγομε όπου ποτέ δεν υπήρχαν μικτοί γάμοι, ώστε όντως οι Έλληνες να μπορέσανε να κρατήσουν την φυλή τους. Ο παππούς μου «αφόρισε» κυριολεκτικά (και με όλη τη σημασία της λέξεως) τον πατέρα μου επειδή τόλμησε να παραβεί τον κανόνα. Μόνον στο νεκροκρέβατο του τόλμησε να ζητήσει συγνώμη. Το κοινωνικό του περίγυρο (πραγματικό ή φανταστικό στο μυαλό του) του το απότρεπε. Ευτυχώς αυτά ανήκουν πλέων στο παρελθών. Σε άλλους τομείς όμως συνεχίζουν να επικρατούν στερεότυπα και γενικεύσεις.

Τρι Μαρ 21, 08:46:29 μμ 2006  
glenn said...

Άψογος ο Δήμου στον Alpha.Και όρθιος. Άρα η μέση πέρασε!

Τρι Μαρ 21, 08:49:37 μμ 2006  
the resident said...

glenn Tι εκανε στον alpha?

Τρι Μαρ 21, 08:53:00 μμ 2006  
Αρχαίος said...

συμφωνώ ότι δεν γενιώμαστε ρατσιστές αλλά γιναστε από τα γενοφάσκια μας. Ποιός απο τους παλαιότερους δεν θυμάτε "τον αράπη" που θα μας έπαιρνε αν δεν ήμασταν "καλά" παιδία. Τους εβραίους που το πάσχα "έκλεβαν παιδιά" για να τους στραγγισουν το αίμα μέσα σε βαρέλια με καρφιά για να φτιάξουν τη δκη τους κοινωνία κ.λπ
Πως να μην γίνεις ρατσιστής!!!!
Εμέις βέβαια δεν είμασταν ποτέ ρατσιστές (όσο δεν είχαμε ξένους, οι ρόμα ήταν μακριά μας κ.λπ) όταν χρειάστηκε τα παιδία μας να πάνε μαζί με παιδιά απο ρόμα τότε φυσικά αντιδράσαμε "Γιατί αυτοί βρωμάνε, είναι ηλίθιοι κ.λπ" μη ρατσιστικα.
Έζησα αρκετά χρόνια στην Αγία Βαρβάρα του Αιγάλεω που κατοικούν πολλοί ρόμα πλήρως ενταγμένοι στο σύστημα. Απλά θέλουν περισσότερη φροντίδα έτσι ώστε να πεισθούν να στείλουν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς (αφού εξασφαλίσουμε ότι θα εχουν ισότιμη μεταχείριση). Οι ρόμα θέλουν ένταξη εμείς θέλουμε;

Τρι Μαρ 21, 08:57:12 μμ 2006  
reviewer said...

Να 'σαι καλά cyber-dust για αυτήν την κατάθεση της ιστορίας του παππού. Μου θύμισε το τέλος του Brokeback Mountain όπου ο ένας από τους Cowboys παίρνει στο χέρι του το ματωμένο πουκάμισο από τον τελευταίο καβγά του με τον φίλο του και λέει "Στο ορκίζομαι". Έτσι τελειώνει το έργο.

Τρι Μαρ 21, 08:58:44 μμ 2006  
Jacobo said...

Τελεία και παύλα (. + -) αυτό το Blog είναι η ζωντανή απόδειξη ότι ο ρατσισμός ζει και βασιλεύει!

Σε λίγο οι αριστερόχειρες θα στραγγαλίσουν τους δεξιόχειρες!!

Τρι Μαρ 21, 09:08:56 μμ 2006  
cyrusgeo said...

Καλά που υπάρχουν και συμπλόγκερ σαν τον cyberdust. Οι τσακωμοί είναι πολύ βαρετοί, ιδίως όταν δεν συνοδεύονται από επιχειρήματα -- ή όταν τα επιχειρήματα είναι απλώς σοφιστείες.

Φοβάμαι ότι πήραμε ένα κόντρα-φιλέτο συζήτησης και το ρίξαμε στα σκυλιά...

Τρι Μαρ 21, 09:15:39 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Θα παρακαλούσα να μην κάνουμε προσωπικές επιθέσεις. Δεν βοηθάνε σε τίποτα και χαλάνε την συζήτηση. Δεν καταλαβαίνω από που βγαίνει η εμπάθεια μερικών - σαν να είχα προσωπικά προηγούμενα. Διαφωνείς; πες το, εξήγησέ το - αλλά μην βρίζεις.

Κι αυτά δεν τα λέω για μένα. Φράσεις όπως:"ΝΔ δεν είστε αληθινός σκεπτικιστής" με κάνουν να χαμογελώ...

Τρι Μαρ 21, 09:20:33 μμ 2006  
good ox said...

Καλησπερα σας
1993 εξω απο το αστυνομικο τμημα
Φιλιππιαδας στο νομο Αρτας σταματα
ενα αυτοκινητο της αμεσης δρασης - το γνωστο εκατο-και κατεβαινουν δυο
αστυφυλακες.Ανοιγουν το πορτ παγκαζ
και βγαζουν....ενα αγορι 18-20 χρονων.Ο Νεαρος τα εχει τελειως χαμενα και κοιταζει με υφος αποριας η μισους?? τους ξεκαρδισμενους στα γελια περιοικους.Καποιος απο αυτους παρατηρει τους αστυνομικους λεγοντας πως αυτη δεν εινατ συμπεριφορα ανθρωπου σε ανθρωπο.
Η απαντηση-διαμαρτυρια του οδηγου
αστυνομικου ηταν η ακολουθη.
Μα χριστιανε μου ειναι Αλβανος
και τον μαζεψαμε απο ενα μαντρι
και...βρωμαει.Εσυ θα τον εβαζες
στο αυτοκινητο σου??

Τρι Μαρ 21, 09:23:27 μμ 2006  
Alexandros B said...

katarxhn, sorry gia ta greeklish.

nomizw oti sto fovo mas na mhn xarakthristoume ratsistes paravlepoume kapoia dedomena.

Eimai se mia polh pou zoun kata 70% mauroi. Sumptwmatika h oxi, eu8unontai gia to 80% twn egklhmatwn (auta einai stats den ta exw vgalei apo to kefali mou). Ara to na mh 8elw na menw/phgainw stis geitonies pou menoun einai deuterogenes. Den 8elw oxi epeidh einai diaforetikou xrwmatos alla epeidh einai epikinduno. (profanws den einai oloi eglhmaties, mhn pare3hgh8w)

To giati ftasame edw einai allh upo8esh alla den 8a diakindineusw th zwh mou gia na kanw kanena kalutero.
K lupamai pou to lew.

Epipleon, se pros8esh kapoiwn sxoliwn parapanw:
den 8elw to paidi mou na pantreutei enan an8rwpo diaforetikou fuletikou, 8rhskeutikou background, me mesogiakh anaimia etc. O logos einai oti autes oi anti8eseis kalws h kakws exoun sunepeies sth ka8hmerimh zwh amesa h en kairw. Epishs deite statistikes p.x. diazugiwn

Me auta ta paradeigmata 8elw na pw oti prepei na diaxwrisoume to ratsismo apo kapoia koinwnika dedomena. Nai, na mhn eimaste ek prooimiou duspistoi alla den boroume na ta apodexomaste ola sto vwmo ths isotimias.

Τρι Μαρ 21, 09:26:02 μμ 2006  
harry said...

Με ενδιαφερουν οι αναφορες απο βλαχο για Θεσσαλια-Ρουμελη & απο σαημπερνταστ για αποφυγη μικτων γαμων.Παντως,υπαρχει πανδημη αντιθεση του μπλογκ στη πανουκλα του ρατσισμου,εκτος απο ελαχιστους. Σινεκριτικη ...ειδα Ματσποηντ. Ταινιαρα. Μαστ για αγγλοφιλους & ...διδακτικη.

Τρι Μαρ 21, 09:40:14 μμ 2006  
Vily said...

Δικαίωμα στη διαφορά!
Όταν το αναγνωρίσουμε όλοι σε όλους και για όλους...τότε θα μπορούμε να έχουμε και την όποια θετική ή αρνητική γνώμη ή και συμπεριφορά(βασισμένη είτε σε στερεότυπα είτε σε προσωπικές εμπειρίες), χωρίς ενοχές και κυρίως χωρίς να ενοχλούμε και να μας ενοχλούν.

Τρι Μαρ 21, 09:43:26 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Alexandros b.
Αυτά τα "κοινωνικά δεδομένα" που λέτε είναι βέβαια κλασικές δικαιολογίες...

Κι όταν λέτε ότι δεν θα ήθελα το παιδί μου να παντρευτεί... διότι... δουλεύετε πάνω σε στερεότυπα. Το παιδί σας μπορεί να καταλήξει πολύ ευτυχισμένο...

Τρι Μαρ 21, 09:45:43 μμ 2006  
Dormammu said...

Απ’ όλα όσα διάβασα σήμερα, θέλω να πω δύο- τρία πράγματα για τους τσιγγάνους:

Πριν την έλευση των αλβανών, κρατούσαν στα χέρια τους όλη την γεωργική παραγωγή της Ελλάδας. Δεν υπήρχε κανείς από τους δικούς μας «αγρότες» να πάει να μαζέψει καρπούζια, πορτοκάλια, ελιές ή οτιδήποτε άλλο… Μόνο οι «γύφτοι», οι οποίοι μάλιστα μετακινούνταν και μετακινούνται εποχιακά στις αγροτικές περιοχές που χρειάζονται χέρια για την συγκομιδή.

Πρέπει όμως να παραδεχτώ, ότι στους τσιγγάνους ανιχνεύεται μεγαλύτερο ποσοστό εγκληματικότητας και παραβατικής συμπεριφοράς ανηλίκων, ενώ είναι γνωστό πως ελάχιστοι εξ αυτών επιθυμούν να αλλάξουν και να ξεφύγουν από τον τρόπο ζωής που διάγουν. Μην ξεχνάτε πως είναι τετραπέρατοι επαίτες και να ξέρετε πάντως ότι πολλοί έχουν περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι η εμφάνισή τους προδιαθέτει…..

Τρι Μαρ 21, 09:45:58 μμ 2006  
Cyber-Dust said...

reviewer said...
Να 'σαι καλά cyber-dust για αυτήν την κατάθεση της ιστορίας του παππού.
8:58 μμ
Ευχαρίστησή μου. Ο ίδιος ποτέ μου δεν γνώρισα τον παππού μου ή την γιαγιά μου, και πάντα είχα αυτή την απορία σαν μικρός γιατί όλοι οι φίλοι μου στο χωριό είχαν γιαγιάδες να τους κάνουν πίτες και γλυκά, εγώ όμως όχι. Ένιωθα να μειονεκτώ. Ειδικά όταν διάβαζα στα βιβλία του δημοτικού ότι οι γιαγιάδες έχουν και το προτέρημα να λένε ωραία παραμύθια. Μόνον στην έκτη δημοτικού, όταν πέθανε ο παππούς μου, η μάνα μου είπε την αλήθεια.

Τρι Μαρ 21, 09:46:13 μμ 2006  
Alexandros B said...

ndimou said:
Αυτά τα "κοινωνικά δεδομένα" που λέτε είναι βέβαια κλασικές δικαιολογίες...

dikaiologies gia ti pragma ? gia na koroideuw ton eauto mou oti den eimai ratsisths ?

Kurie Dimou, prin er8w sthn USA, den eixa idea gia to 8ema. Evlepa ti ginotan otan hmoun paidi sth N. Afrikh k den to xwrage to mualo mou. Edw zw ka8e mera to ti sumvainei... den tous misw - exw polu kalous filous malista allhs fulhs - apla eimai pleon epifulaktikos logw empeirias. K epanalamvanw den pisteuw oti ftaine mono autoi (h koinwnia, to kratos ligo polu oloi mas ftaime)

To na arneitai kapoios na suzhthsei to 8ema omws twn koinwnikwn dedomenwn den to katalavainw.

Κι όταν λέτε ότι δεν θα ήθελα το παιδί μου να παντρευτεί... διότι... δουλεύετε πάνω σε στερεότυπα. Το παιδί σας μπορεί να καταλήξει πολύ ευτυχισμένο...

profanws nai... eipa den 8a h8ela den eipa oti 8a apagoreua. Opws den 8a h8ela na pantreutei meta apo 3 mhnes mono sxesh... k pali borei na ginei polu eutuxismeno omws. Auto pou lew einai oti se tetoia 8emata metrane polla pragmata k fusika kaneis den borei na einai apolutos. Dustuxws omws o periguros pou exei kapoios megalwsei exei shmasia kat'eme. Panta milame gia pi8anothtes.

(as afhsoume auth th kouventa gia ta paidia giati agxwnomai - eimai akoma polu mirkos)

Τρι Μαρ 21, 10:12:42 μμ 2006  
mihalis, a dreamer said...

Πολλοί έχουν επανέλθει στην άποψη του ΝΔ ότι όλοι γεννιόμαστε ρατσιστές υποστηρίζοντας τήν ίδια ή την αντίθεσή της(ότι γινόμαστε ρατσιστές).
Έχει αποδειχθεί από την κοινωνιοβιολογία πως όντως μοιραζόμαστε με τα υπόλοιπα ανώτερα πρωτεύοντα(πιθήκους) ξενοφοβικές τάσεις.(Μια που τό'φερε η κουβέντα δεν είναι ρατσιστικό να αποκαλούμε "πρωτεύοντα" την βιολογική οικογένεια στην οποία ανήκουμε;)
Όπως κάθε προσαρμογή, σωματική ή συμπεριφοράς, έχει κι αυτή την εξήγησή της:εξασφαλίζει τη συνοχή μιας ομάδας οργανισμών-ενστικτωδώς δένεσαι με μια ομάδα όταν φοβάσαι τα μέλη μιας άλλης.
Άρα είναι πολύ μεγάλη αλήθεια η τοποθέτηση του ΝΔ.
Διαπίστωσα όμως ότι πολλοί την έχουν παρεξηγήσει. Ένα ένστικτο συμπεριφοράς είναι μια πιθανή τάση, ΟΧΙ ΕΝΑΣ ΑΚΑΜΠΤΟΣ ΝΟΜΟΣ. Αυτό σημαίνει ότι (με πολύ κόπο) μπορεί να ξεπεραστεί(ακόμη και για κάποια άλλα ζώα-πολύ περισσότερο για μας). Αν όμως μια κοινωνία επιλέγει(όπως και η δική μας και όχι μόνο) να μεγαλώνει τα παιδιά της με αδιαφορία, αυτή η ουδετερότητα δυστυχώς δουλεύει υπέρ των ρατσιστικών μας ενστίκτων.
Από τη μεριά μου σκέφτομαι ότι εγώ(μαζί με τη συμβία μου φυσικά)είμαστε η μοναδική ελπίδα, στην ανοργάνωτη ελληνική κοινωνία, για να χαλιναγωγήσουν τα παιδιά μας τον έμφυτο ρατσισμό του ανθρώπινου είδους( και βέβαια και υπεύθυνοι αν αυτό δε συμβεί).

Τρι Μαρ 21, 10:26:11 μμ 2006  
Υποκείμενο δικαίου said...

Μερικά post για τους Ρομ μου θυμίζουν κάτι που έγραψε ένας Γερμανός κοινωνιολόγος (ο Hans-Peter Waldhoff)-ότι ο τρόπος που μεταχειριζόμαστε τους άλλους αντικατοπτρύζει το τρόπο που αντιμετωπίζουμε αυτό που είναι "ξένο" μέσα μας (αυτό που κρύβουμε, και μας κάνει να ντρεπόμαστε).

Μου φαίνεται ότι μερικοί δεν θέλουν να πληρώνουν φόρους (είναι και η εποχή τώρα), και φοβούνται μην καταλάβει κανείς ότι βρωμάνε οι μασχάλες τους.

Τρι Μαρ 21, 10:26:34 μμ 2006  
paragrafos said...

Μια παλιόφαστα στα εκδοτήρια...


Βρεθήκαμε, φοιτητές, στο Μπάρι της Ιταλίας και από εκεί έπρεπε να πάρουμε το τρένο για Ρώμη. Επειδή, την παρέα που προηγήθηκε, την είχαν κατακλέψει και κλαίγανε όλοι τους με μαύρο δάκρυ, είχαμε προειδοποιηθεί να προσέχουμε κι έτρεμε η ψυχή μας.

Τρέξαμε στα εκδοτήρια να προλάβουμε για να μην ξεμείνουμε εκεί τη νύχτα σε μια πόλη που, πράγματι, δεν απεχθάνεται ιδιαίτερα την κλεπτομανία.

Ένας-ένας έφευγαν από την μεγάλη ουρά οι μπροστινοί μου με τα εισιτήρια στα χέρια, παρενοχλούμενοι πάντα από δυο κάπως επιθετικούς νεαρούς που ζητούσαν χρήματα με ιδιαίτερη επιμονή.

Ξάφνου κοιτάζω πίσω μου και βλέπω και μια αγριόφατσα που θα τρόμαζε και το πιο ψύχραιμο άτομο: πανύψηλος, αξύριστος, άσχημος, βρόμικος, με χέρια και λαιμό γεμάτα τατουαζ. Παναγιά μου! μονολόγησα. Που βρέθηκε αυτός ο φυλακόβιος!!!

Μ΄έλουσε κρύος ιδρώτας όταν διαπίστωσα ότι για να πληρώσω έπρεπε να βγάλω όλο το κομπόδεμα,οπότε θα το έβλεπαν και οι δυο τρακαδόροι και η παλίοφατσα και τι θ΄απογίνω, σκεφτόμουνα.

Φτάνω μπροστά στο εκδοτήριο, αρνούμαι να βγαλω τα λεφτά και δεν το κουνάω ρούπι, που λένε, ζητάω (στα αγγλικά) βοήθεια από τον υπάλληλο, αλλά εκείνος αναθεμά κι αν καταλάβαινε, ή αν ήθελε να καταλάβει, τι του έλεγα.

Οι τρακαδόροι τώρα έγιναν θρασύτατοι, αλλά εγώ ακίνητη, αν και τρομοκρατημένη, ο κοσμος πίσω μου δυσανασχετούσε και η βρομόφατσα αναψοκοκκίνιζε.

Τα λεπτά περνούσαν, όλα έδειχνα ότι θα χάναμε ή το τραίνο ή το κομπόδεμα. Απελπίστηκα και ήμουνα έτοιμη να βάλω τα κλάματα.

Και ξάφνου, η "βρομόφατσα", ο "φυλακόβιος", πήρε την πρωτοβουλία, στην αρχή με το καλό και ύστερα με το άγριο, να διώξει τους τρακαδόρους και με ένα χαμόγελο μου έδωσε να καταλαβω ότι τώρα πια δεν είχα να φοβηθώ τίποτε!

Κατάλαβες φίλε μου, η... βρομόφατσα...

Με ενοχές

Παράγραφος

Τρι Μαρ 21, 10:26:37 μμ 2006  
cobden said...

Αμάν πια με το BROKEBACK MOUNTAIN...μια βαρετή ταινία, χωρίς ψυχή που ολοι οι gays την υπερασπιζαν για "πατριωτικούς" λόγους ,τους άρεσε , δεν τους άρεσε, και ολοι οι κουλτουριαρηδες straights ένιωθαν την υποχρέωση να την υμνήσουν για να δείξουν πόσο προοδευτικοί και ανοιχτόμυαλοι είναι....ενώ το CRASH....οταν διάβασα πως πρόκειται για μια ταινία πάνω στον ρατσισμό σκέφτηκα "ωχ, άλλη μια αμερικάνικη politically correct ταινία οπού οι κακοί λευκοί καταπιέζουν τους καλους μάυρους (με συγxωρείται, τους Αφροαμερικάνους!)...όμως πρόκειται για ταινιάρα..άψογη τόσο κινηματογραφικά, όσο και ιδεολογικά...μακρία από εύκολα κλισέ, δεόχνει τα πολλά πρόσωπα του ρατσισμού όπου οι θύτες γίνονται θύματα και το αντίστροφο...κανει εύστοχα σχόλια πάνω στην πολιτική του affirmative action και στα προβλήματα που αυτή δημιουργεί και το πως οι πολιτικοί εκμεταλλέυονται το φυλετικό ζήτημα για να κερδίσουν ψήφους...δείτε την όπωσδήποτε..

Τρι Μαρ 21, 10:28:41 μμ 2006  
Jan said...

This post has been removed by the author.

Τρι Μαρ 21, 10:31:05 μμ 2006  
harry said...

Φυσαει το μπλογκ σημερα,παει για 200αρα σε 1 ημερα.

Τρι Μαρ 21, 10:32:31 μμ 2006  
Υποκείμενο δικαίου said...

Επίσης, απεχθάνονται την χειρωνακτική εργασία (είναι φαίνεται managers, ή εργάτες του μυαλού, ή κάτι ανάλογο)...

Τρι Μαρ 21, 10:33:20 μμ 2006  
mihalis, a dreamer said...

Και να προσθέσω βέβαια το αυτονόητο: ένα ένστικτο που λειτουργούσε αξιοθαύμαστα στις σπηλιές είναι εμπόδιο στις σημερινές συνθήκες, με ολέθρια αποτελέσματα. Στην εξέλιξη, αυτή η δυσπροσαρμοστικότητα είτε ξεπερνιέται με γενναίες αλλαγές ή τιμωρείται με εξαφάνιση. Τουλάχιστον σαν άνθρωποι έχουμε την επιλογή...

Τρι Μαρ 21, 10:34:05 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Πράγματι ένιωθα μόνος - τώρα άλλαξε λίγο ατμοσφαιρα.

Τρι Μαρ 21, 10:42:49 μμ 2006  
Ein Steppenwolf said...

Πριν επτά ή οκτώ χρόνια στο καράβι για το Ηράκλειο με πλησίασε ένα τσιγγανάκι και πιάσαμε κουβέντα. Η σχέση του με τον περίγυρό του ήταν απλή: τους έδερνε όλους. Τ' αδέλφια του τα έδερνε, τα γειτονόπουλα τα έδερνε, το σκύλο της οικογένειας επίσης, αλλά κι εμένα μου έδωσε μερικές γερές μπουνιές ως τεκμήριο της ρώμης του.

Κάποτε έφτασε τυχαία η κουβέντα σε μια κοινωνική λειτουργό. Και τότε απ' τη μια στιγμή στην άλλη το θηρίο ημέρωσε κι άρχισε να εκφράζει μόνο αγάπη κι ευγνωμοσύνη: "Η κυρία Ελένη... που μ' αγαπάει... και παντελόνι μου έφερε... και παπούτσια... και σακκάκι μου πήρε... και είναι καλή μαζί μου... και μ' αγαπάει...

Από τότε ήθελα να γνωρίσω αυτόν τον άνθρωπο. Και σήμερα διαβάζω τυχαία στα άρθρα για τους Τσιγγάνους που βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Ελσίνκι μιαν αναφορά στη "δασκάλα Ελένη Ντέρα", που βοηθά τους Τσιγγάνους της Νέας Αλικαρνασσού, κοντά στο Ηράκλειο. Αυτή θα 'ναι.

Τρι Μαρ 21, 10:57:27 μμ 2006  
Jan said...

Πράγματι άλλαξε η ατμόσφαιρα (έστω και λίγο, το λίγο είναι όμως μερικές φορές σημαντικό...) και αναθεώρισα το σχόλιο (το ιντερνετ είναι πραγματι η αποθέωση του Echtzeit)! Παραθέτω λοιπόν τους συλλογισμόυς του κοινωνιολόγου Anthony Giddens σχετικά με τον ορισμο race από το βιβλίο του Sociology :

Racial differences should be understood as physical variations singled out by the members of a community or society oas socially significant. Differences in skin colour, for example, are treated as significant, whereras differences in colour of hair are not. Race can be understood as a set of social relationships which allow individuals and groups to be located, and various attributes or competencies assigned, on the basis of biologically grounded features.
The process by which understandings of race are used to classify individuals or groups of people. Racial distincitions are more than ways of describing human differences: they are important factors in the reproduction of patterns of power and inequality.

Τρι Μαρ 21, 10:58:18 μμ 2006  
paragrafos said...

Όταν ήμασταν στο τορόντο γιουνιβέρσιτι κυκλοφορούσε ένα ανέκδοτο, μια κλίμακα που μετρούσε το ενδόμυχο ρατσισμό μας:

1) Θα καλούσατε στο σπίτι σας μια οικογένεια "μαύρων" για δείπνο;
2) θα αποδεχόσασταν ανταπόδοση;
3) Θα πηγαίνατε μαζί τους διακοπές;
4) Πώς θα νιώθατε εάν η κόρη σας ερωτευόταν τον γιο τους;
5) Θα σας ενοχλούσε εάν κοιμόντουσαν σπίτι σας;
6) Θα πηγαίνατε στο γάμο τους;

Ας αντικαταστήσουμε τώρα τη λέξη "μαύρος" με τη λέξη "γύφτος" ή και με τη λέξη τουρκοκύπριος...

Για τη δοκιμασία

Παράγραφος

Τρι Μαρ 21, 11:03:29 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Σοφός ο Giddens - ιδιαίτερα η τελευταία φράση "σημαντικοί παράγοντες στην αναπαραγωγή προτύπων εξουσίας και ανισότητας".

Αποσύρομαι - καλή συνέχεια.

Τρι Μαρ 21, 11:07:06 μμ 2006  
harry said...

Ακατανοητη η μοναξια του μπλογκερ,αφου σχεδον ολοι κανουμε αντιρατσιστικα σχολια...Η διαφορα αποψεων ειναι μεταξυ " ρεαλιστων " οπου βαζω & τη δικη μου σκεψη & " κουλτουριαρηδων " που ισχυριζονται οτι δεν υπαρχουν φυλες,γενη,ειδη & στους ανθρωπους. Ειπαμε & λαλησαμε,αλλο φυλες ,αλλο φυλετισμος. Η καθε φυλη του πολυφυλετικου εθνους των Γραικων,εχει & δικα της χαρακτηριστικα,οπως οι μανιατες που ειναι γνωστη ρατσα δολοφονων ή οι ποντιοι,που με τη χαρακτηριστικη τους αφελεια βγαζουν ανεκδοτα.Οι χαρακτηρες του Καραγκιοζη συμβολιζουν τις φυλες...Ο μπιριγκογκος,αρβανιτης κουτσαβακης,ο μπαρμπαγιωργος,αρβανιτης ρουμελης,ο σιορ διονυσιος,φραγκολεβαντινος επτανησιος,ο χατζηαβατης,τουρκαλβανος ,παιζει σε διπλο ταμπλω. Ειναι μια αντιστροφη πανουκλα η κουλτουριαρικη ισοπεδωση,ολοι μολυβενια στρατιωτακια με την ιδια συμπεριφορα,να παριστανουν κατι που δεν ειναι,οπως στη περιπτωση του εθνους μας,να παριστανουμε ειτε τον αρχαιο,ειτε τον ευρωπαιο.

Τρι Μαρ 21, 11:16:46 μμ 2006  
Υποκείμενο δικαίου said...

Σε αυτή την μακρυά σειρά από σχόλια, υπάρχει μία περίεργη σιωπή για ένα άλλο είδος ρατσισμού που αναφέρει ο ΝΔ-το ρατσισμό για τους ηλικιωμένους. Τι συμβαίνει παιδιά; Μήπως το γεγονός ότι κανείς μας δεν θα γλυτώσει από αυτόν μας κόβει την μιλιά;

Τρι Μαρ 21, 11:36:51 μμ 2006  
σαλτάρω στο κενό said...

η μονοεδρική ομορφιά θα επιτευχθεί όταν οι καλλιεργητές καταργήσουν τον καπνό κι αρχίσουν να φυτεύουν hiv

Τρι Μαρ 21, 11:54:13 μμ 2006  
Jan said...

Paragrafos said...
Όταν ήμασταν στο τορόντο γιουνιβέρσιτι κυκλοφορούσε ένα ανέκδοτο, μια κλίμακα που μετρούσε το ενδόμυχο ρατσισμό μας:
1) Θα καλούσατε στο σπίτι σας μια οικογένεια "μαύρων" για δείπνο;
2) θα αποδεχόσασταν ανταπόδοση;
3) Θα πηγαίνατε μαζί τους διακοπές;
4) Πώς θα νιώθατε εάν η κόρη σας ερωτευόταν τον γιο τους;
5) Θα σας ενοχλούσε εάν κοιμόντουσαν σπίτι σας;
6) Θα πηγαίνατε στο γάμο τους;
Ας αντικαταστήσουμε τώρα τη λέξη "μαύρος" με τη λέξη "γύφτος" ή και με τη λέξη τουρκοκύπριος...

Σε σχέση με το παραπάνω «ανέκδοτο», ας δοκιμάσουμε να αντιστρέψουμε τα ερωτήματα. Προκύπτουν ενδιαφέρουσες καταστάσεις...

1. Αν ήσασταν μαύρος (γύφτος, τουρκοκύπριος) και δε σας καλούσαν για δείπνο ακριβώς εξαιτίας αυτού, πώς θα αντιδρούσατε;
2. Θα καλούσατε εσείς στο σπίτι σας αυτούς που σας απέρριψαν;
3. Θα πηγαίνατε μαζί με αυτούς διακοπές, που σας αποκαλούν «μαύρο» (γύφτο, τουρκοκύπριο);
4. Θα σας ενοχλούσε, εάν η κόρη σας ερωτευόταν το γιο αυτού, για τον οποίο είστε ο «μαύρος»;
5. Θα σας ενοχλούσε εάν τα συμπεθέρια κοιμόντουσαν σπίτι σας;
6. Θα πηγαίνατε στο γάμο της κόρη σας – και πώς θα νιώθατε εάν δε λαμβάνατε πρόσκληση, επειδή για τους συμπέθερους είστε «μαύρος» (τουρκοκύπριος, γύφτος);

Έτσι ξεκινούν τα μίση και οι φυλετικές διακρίσεις, και κάποιες φορές βρίσκονται και οι καλοθελητές πολιτικοί-δημαγωγοί, να εκμεταλλευτούν τέτοιες καταστάσεις...
Η κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι πιθανώς η σημερινή ασπίδα μας, είναι όμως αρκετή για να προστατέψει τους "άλλους";

Αυτά για σήμερα

Τετ Μαρ 22, 12:43:49 πμ 2006  
σαλτάρω στο κενό said...

πρέπει να εφευρεθεί στιχουργός να γράψει για την υπόθεση του στρατιώτη Ρωμιόπουλου λόγια πικρά λόγια τρυφερά λόγια της ποιητικής βαρύτητας των μυθιστορημάτων του Ελευθερίου Μάνου
να συνδέει τον τραγικό άλλωστε θάνατο του στρατιώτου, με την κακή ιδιωτική τηλεόραση - των τηλεδικείων και των πόνων και της συγκινήσεως με τα τραγικά στιγμιαία γεγονότα, με αναφορές στον αντιδικτορικό αγώνα που διέδωσαν οι ομοφυλόφιλοι αντιδικτατορικοί ακροατές της Αγγελικής Ιονέσκου
ενώ παραμένουν φιλολογικώς Γύφτοι οι στρατιώτες που σε καιρό ειρήνης κατέπεσαν ή έπεσαν πάνω των οι κοντοί οι γαλανόλευκοι οι κουτοί ή οι γονείς τους πάλι ορθοί να παρουσιάζουν τις παραστάσεις που ανεβάζουν στο Θέατρο Τέχνης ως να ήταν συμβάντα απλά μίας εκδιδόμενης υπουργού των νόστων

Τετ Μαρ 22, 01:07:48 πμ 2006  
glenn said...

Από τη μία πάντως υπάρχει ένα θέμα για τη μη παράθεση όλου του σχετικού κειμένου της wiki από το ΝΔ. Από την άλλη, τάχουμε ξαναπεί, η wiki είναι ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που την κάνει edit όποιος θέλει. Άρα κάποια σοβαρότερη αναφορά δεν θα έβλαπτε.

Τετ Μαρ 22, 01:52:15 πμ 2006  
Tolisbak said...

Μπλα μπλα μπλα....ρατσισμός....μπλα μπλα μπα Είμαστε – δυστυχώς – από τις πιο ρατσιστικές κοινωνίες της Ευρώπης, μπλα μπλα μπλα. Πολύ πρωτότυπο θέμα.

Για να δούμε:
Ευρώπη: από ρατσισμό καλά πάνε και οι Γάλλοι και οι Γερμανοί που τους θαυμάζετε. Στο περιθώριο έχουν τους δικούς τους οι Γάλλοι, ούτε δουλειά δεν μπορούν να βρουν. Οι Γερμανοί κάθε τόσο καίνε και κάποιον ξενώνα μεταναστών.

Οι δικοί μας που υφίστανται τόοοοσες διακρίσεις από την 'ρατσιστική κενωνία' έχουν περισσότερα λεφτά στις τράπεζες από τους Έλληνες. Άρα δουλεύουν. Και δεν τους καίμε ζωντανούς. Και οι Έλληνες ψωνίζουν από τα καταστήματα τους.

Αφήστε λοιπόν την 'προοδευτική' ρητορία. (τι θράσος και αυτό, να θεωρούν τους εαυτούς τους φορείς της προόδου)
ΔΕΝ είμααστε χειρότεροι από τους άλλους, αντιθέτως είμαστε καλύτεροι.

Οι φίλοι σας οι τσιγγάνοι που υφίστανται τις 'διακρίσεις' είναι και πρωταθλητές στο εμπόριο ναρκωτικών. Δεν είναι ρατσισμός. Είναι γεγονός. Δοκιμάστε να πάτε με ταξί στις περιοχές τους, ή μπείτε στο 735. Τα παιδιά τους τα εξασκούν στο κλέψιμο και την επαιτεία. (Το έκανα στις τσέπες μου και το είδε άλλος).Η κοινωνία φταίει γι΄αυτό;

Εσείς που τόσο πολύ κόπτεσθε γι΄αυτούς τους έχετε δώσει έστω μια κουβέρτα;

Εγώ δεν κόπτομαι γιατί και οι αλβανοί όταν ήρθαν εδώ ρακένδυτοι δεν είχαν μια αλλά σε 15 χρόνια κατάφεραν αρκετά. Παλαιότερα εργαζόμουν σε επιχείρηση στο Ζεφύρι και εκεί απασχολούσαν μόνο έναν τσιγγάνο, γιατί πολύ απλά μόνο αυτός είχε έρθει να ζητήσει δουλειά. Ας λοιπόν προσπαθήσουν και οι τσιγγάνοι να προσαρμοστούν.

Τετ Μαρ 22, 02:26:33 πμ 2006  
harry said...

Τουλαχιστον τα ρατσιστικα γουρουνια με γιουζερνεημ γουρουνοπουλο εχουν αυτογνωσια ...

Τετ Μαρ 22, 02:37:16 πμ 2006  
mickey said...

Άντε, να ρίξω κι εγώ το "λευκό μου σεντονάκι"! Άλλωστε, πολλά "ρατσιστικά" γράφτηκαν σήμερα, ακόμα και από φανατικούς "αντι-ρατσιστές" :)

Αυτά παθαίνουμε όταν μια έννοια δεν ορίζεται σαφώς και παραμένει ανοιχτή σε πολλαπλές (οντολογικές;) ερμηνείες (η παραμικρή διαφορά στην αντιμετώπιση μπορεί να θεωρηθεί ρατσισμός και πιάσ' το αυγό και κούρευ' το). Και ενώ κάθε εχέφρων άνθρωπος είναι εναντίον του ρατσισμού (ξεκινώντας φυσικά από τη στάση που ο ΙΔΙΟΣ τηρεί), υπάρχουν κάποιοι που στην προσπάθειά τους να αναδείξουν το πρόβλημα, βλέπουν παντού ρατσιστές και ρατσιστικές συμπεριφορές (δεν αναφέρομαι φυσικά στο post, γενικά μιλάω).

Αν π.χ. δε με ελκύουν ερωτικά οι μαύρες γυναίκες, θα πρέπει να νιώθω "ένοχος ρατσισμού"; Ισχύει το ίδιο επειδή δε μου αρέσουν οι κοκκινομάλλες (εκτός βεβαίως από ΤΗ ΘΕΑ Nicole Kidman); Τα Όσκαρ πρέπει να δίνονται σε κάποιους επειδή είναι μαύροι, κίτρινοι ή έκαναν ταινίες για τις φυλετικές διακρίσεις και το ολοκαύτωμα ή μήπως επειδή οι ηθοποιοί ή συντελεστές που τα κέρδισαν έκαναν (σύμφωνα με τους κριτικούς) καλά τη δουλειά τους; (Και ΔΕΝ υπονοώ τίποτα!)

Δυστυχώς, ακόμα και πάλαι ποτέ "θύματα" του ρατσισμού επιδεικνύουν ενίοτε ιδιαίτερα "ρατσιστική" συμπεριφορά (λόγω συσπείρωσης ή/και εκδίκησης;) στους πρώην "θύτες". Πού να περάσει λευκός από κάποιες γειτονιές της Νέας Υόρκης! BTW o Ν.Δ. ήταν τυχερός που ήταν από Greece μεριά, άσε που μπορεί και να μην ...προλάβαινε να τον ρωτήσουν!

Επίσης κάποιες προσπάθειες αντιμετώπισης του φαινομένου των "φυλετικών" διακρίσεων (είτε αφορούν τη "φυλή" είτε το φύλο) με βρίσκουν διαμετρικά αντίθετο και μάλλον αποτελούν "χρύσωμα του χαπιού", αποκαλύπτοντας ενοχές και συμπλέγματα. Για παράδειγμα, οι υποχρεωτικές "ποσοστώσεις" σε διοικητικές θέσεις. Αν σε έναν οργανισμό τύχει να μην υπάρχουν άξιες γυναίκες, θα πρέπει να διοικήσουν με το ζόρι; Και τι γίνεται αν όλες οι θέσεις καταληφθούν από γυναίκες; Θα αλλάξει ο νόμος για να υπάρχει ποσόστωση και για άνδρες; Κομματάκι γελοία μου φαίνονται όλα αυτά, όπως και κάτι "Ημέρες της Γυναίκας" και ότι άλλο είναι αφιερωμένο στους (μάλλον θεωρούμενους ως) "δευτεροκλασάτους" συνανθρώπους μας - τους αντιμετωπίζουμε ως "ειδικές περιπτώσεις", επιδεικνύοντας μία μάλλον "οικτίρμονα" μορφή ρατσισμού! Από την άλλη βέβαια, τέτοια μέτρα μπορεί και ενίοτε να βοηθούν να σπάσει η "κλίκα", αρκεί βεβαίως να έχουν προσωρινό χαρακτήρα και να μην το παρακάνουμε.

Η πραγματική εξάλειψη του ρατσισμού είναι η ομαλή ενσωμάτωση όλων μας στην κοινωνία (και όχι η απομόνωση σε γκέτο), καθώς και η καταπολέμηση των προκαταλήψεων (όχι μόνο των αρνητικών, αλλά και των θετικών). Δε με νοιάζει π.χ. αν στο βενζινάδικο γεμίζει το ρεζερβουάρ μου Έλληνας, Αλβανός, Πακιστανός, Πολωνός, άντρας ή γυναίκα. Χαρίζω σε όλους το ίδιο χαμόγελο και το ίδιο πουρμπουάρ, χωρίς να φοβάμαι ή να λυπάμαι κανέναν - καλά, στις γυναίκες μπορεί να χαρίσω και τον αριθμό του τηλεφώνου μου ;) Ούτε θα μου κάτσει η μπουκιά στο λαιμό αν στο fancy restaurant μπει κάποιος με διαφορετικό χρώμα από το δικό μου - όπως έχω δει να συμβαίνει σε κάποιους …χάι-κλασάτους (ωπ! μήπως υποπίπτω κι εγώ στο "αμάρτημα";) κι έχω σκάσει στα γέλια ;) Και όταν πάω στην κάλπη, θα ψηφίσω εκείνον που με εκφράζει (ή έστω με συμφέρει περισσότερο, ρε παιδί μου) και έχει θέσεις - όχι αυτόν που θα διατηρήσει καθαρό το αίμα της φυλής (εδώ γελάμε κανονικά).

Φυσικά, απαιτείται κάποια προσπάθεια για την αποτίναξη των "παιδικών ασθενειών" από πάνω μας, αλλά αν υπάρχει διάθεση (και απουσία υπερβολών), όλα γίνονται. Ως αισιόδοξος πολίτης του Πλανήτη Γη, επαναλαμβάνω ότι τέτοιες συζητήσεις θα τις διαβάζει ο Ιστορικός του Μέλλοντος και θα μειδιά :)

Τετ Μαρ 22, 04:09:20 πμ 2006  
mickey said...

Ας ρίξω και πανωσέντονο - με τέσσερις διπλώσεις:

1) Μια και συμφωνούμε στα βασικά, θέλησα να δείξω μια άλλη πλευρά του φαινομένου κι όχι να αναμασώ τα ίδια με τους προλαλήσαντες. Άλλωστε, όσοι έχουν διαβάσει προηγούμενα σχόλιά μου σε αυτό και άλλα blogs, γνωρίζουν πολύ καλά τις θέσεις μου.

2) Στην Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (ήμουν παρών), η παρουσία του Ντάτσουν με τα καρπούζια σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως και όχι μόνο από αισθητικής πλευράς - πολλά (αντι)ρατσιστικά ακούστηκαν. Προσωπικά μου άρεσε, καθώς το εξέλαβα ως κομμάτι της νεοελληνικής κοινωνίας μας, χωρίς κόμπλεξ και ενοχές. Βεβαίως ο καθένας (και από τους "θιγόμενους") μπορεί να το ερμηνεύσει όπως νομίζει - ή ακόμα και να μπει στο μυαλό του Παπαϊωάννου ;)

3) Επίκαιρο: Παλαιότερα, όταν ο Κωστάλας έβλεπε Κινέζους πατινέρ πάγου, έλεγε πάντα "καλοί στην τεχνική, αλλά δεν έχουν την εκφραστικότητα των Ρώσων". Τελευταία το έχει "γυρίσει" και όλο αναφέρεται στην πρόοδό τους! Λες να κατάλαβε το "ρατσισμό" του, να του έβαλαν χέρι από την ΕΡΤ ώστε να είναι πιο "politically correct" ή μήπως οι Κινέζοι προσέλαβαν ...Ρώσους προπονητές;

4) Αν και (όπως ανέφερα) μπορεί να μη με ελκύουν οι μαύρες, γνωρίζω αρκετές λευκές που τρελαίνονται για μαύρους, συνεπαρμένες από την έντονη φημολογία (ισχύει στατιστικά;) για τα "προτερήματα της φυλής τους" :)))

Τετ Μαρ 22, 04:30:24 πμ 2006  
mickey said...

Μετά τα δυο σεντόνια κι ένα μαξιλαράκι για να κάνουμε σετ - πάντως δεν έχω πρόθεση να ρίξω και παπλωματάκι, άλλωστε μπήκε κι επίσημα πλέον η άνοιξη ;)

Ας το παραδεχθούμε επιτέλους: Είμαστε όλοι (φύσει) ρατσιστές - μου θυμίζει κάπως το "είμαστε όλοι Αμερικανοί" κλπ. Ο πρώτος ρατσισμός που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι ο δικός μας - για τα "δοκάρια" των άλλων είμαστε πάντα πρόθυμοι να πούμε την καλή μας κουβέντα ;) Και βεβαίως μπορούμε και παραμπορούμε να υπερνικήσουμε τα "φυσικά" ξενοφοβικά μας ένστικτα, χρησιμοποιώντας τον εγκέφαλό μας, όπως κάνουμε καθημερινά για τόσα και τόσα πράγματα, εδώ και πολλά πολλά χρόνια (διαφορετικά θα ήμασταν ακόμα στις σπηλιές και θα τρώγαμε ωμό κρέας). Και το σκοτάδι φοβόμαστε "εκ φύσεως", αλλά δε νομίζω πως παθαίνουμε ταράκουλο σε κάθε διακοπή ρεύματος! Αν το ψάξουμε βαθύτερα, θα δούμε ότι μια ιδέα είναι όλα - και αν οι φυλές έχουν ή όχι βιολογική ή άλλη υπόσταση, so what?

BTW η Encarta και η Wikipedia ΔΕΝ είναι ευαγγέλια! Μέχρι κι εγώ θα ξεκινήσω οσονούπω να γράφω άρθρα σε αυτή - φανταστείτε πόσο αναξιόπιστη θα γίνει :))

fwteinei said (6:26μμ): "Δεν υπάρχουν γονιδια καλοσυνης ή γενναιότητας ή βλακείας!!!" Καλά, μην είστε και τόσο σίγουρη :)))

Τετ Μαρ 22, 05:27:31 πμ 2006  
paragrafos said...

Αρχή σοφίας ονομάτων Επίσκεψις. Από αυτήν την άποψη, το άρθρο τού Νίκου Δεμερτζή είναι αρκετά εύστοχο. Παραθέτω ενα απόσπασμα.
-----------------------

1. Ετυμολογικά ο «ρατσισμός» προέρχεται από την ισπανική λέξη raza και την πορτογαλική raca, που χρονολογούνται από το 13ο αιώνα. Και στις δύο αυτές γλώσσες η λέξη σχηματίσθηκε από τα αραβικά, στα οποία ras σημαίνει κεφάλι. Οι Αραβες παλιά ήταν νομάδες και χωρισμένοι σε διαφορετικές φυλές. Στο πλαίσιο της φυλής του, ο καθένας έδινε μεγάλη σημασία στη γνώση-επίγνωση της γενεαλογικής του καταγωγής βάσει της οποίας αποκτούσε και διατηρούσε προνόμια και υποχρεώσεις. Η καταγωγή, δηλαδή, προσδιόριζε την κοινωνική θέση του καθενός. Η γνώση όμως της καταγωγής μεταβιβαζότανε προφορικά, από στόμα σε στόμα. Ετσι, ο καθένας όφειλε να τη συγκρατεί στη μνήμη του, να την έχει μέσα στο «κεφάλι» του.

2. Με το αρχικό αυτό νόημα της φυλετικής και κοινωνικής καταγωγής, η λέξη «ράτσα» πέρασε και σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες. Από το 16ο αιώνα χρησιμοποιούνταν στα αγγλικά και τα γαλλικά για να σημάνει: προέλευση, καταγωγή, και ταξινόμηση.
Στην επιστήμη της βιολογίας χρησιμοποιούνταν εναλλακτικά με τους όρους «γένος» και «είδος», προκειμένου να ταξινομηθούν διαφορετικές ομάδες ή οικογένειες οργανισμών.
Περί τα τέλη του 18ου αιώνα αναπτύχθηκε η επιστήμη της φυσικής ανθρωπολογίας. Με περίπλοκες μετρήσεις και ταξινομήσεις, επιστήμονες της εποχής εκείνης προσπάθησαν να προσδιορίσουν την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους και να το ομαδοποιήσουν με βάση ορισμένα βιολογικά χαρακτηριστικά (χρώμα και αποχρώσεις του δέρματος, των μαλλιών, σωματότυποι, μορφολογικά χαρακτηριστικά κ.λπ.).

3. Στα μέσα του 19ου αιώνα η σοβαρή αυτή επιστημονική προσπάθεια παραφθάρθηκε από τον Γάλλο βιολόγο Gobineau, ο οποίος σκεπτόμενος ιδεολογικά πρότεινε το μύθο της «Αριας Φυλής-Ράτσας». Το «άρια» προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη Aryan, που σήμαινε «ευγενής». Ο όρος αυτός χρησιμοποιούνταν ευρέως από τις αρχές του 19ου αιώνα στην επιστήμη της συγκριτικής γλωσσολογίας για την ταξινομική περιγραφή της οικογένειας των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών.
Ο Gobineau, όμως, παραβιάζοντας την επιστημονική δεοντολογία, μετατόπισε τη χρήση του όρου από τη γλωσσολογία στη φυσιολογία. Ετσι, από την τεχνική και ταξινομική περιγραφή των «ευγενών» γλωσσών, η ανάλυση μετατοπίσθηκε στο επίπεδο της φυλετικής ανωτερότητας, εγκαινιάζοντας ένα ρεύμα ιδεών που είναι γνωστό ως «κοινωνικός δαρβινισμός»: η εξέλιξη μέσω του ανταγωνισμού ανάμεσα στα διάφορα είδη, που για τον Δαρβίνο είχε καθαρά βιολογικό χαρακτήρα, στο έργο του Gobineau μετετράπη σε ανταγωνισμό εντός ενός είδους, του ανθρώπου. Υποτίθεται ότι η καλύτερη και καθαρότερη ανθρώπινη ράτσα θα επικρατήσει όλων των άλλων.
Είναι σαφές ότι το πέρασμα από την επιστημονική - βιολογική σημασία στη μυθική σημασία της «ράτσας» γίνεται με την οικοδόμηση του ρατσισμού ως τρόπου σκέψης. Είναι, δηλαδή, ο ρατσισμός που ορίζει και επινοεί τη «ράτσα» και όχι το αντίστροφο.

4. Ο ρατσισμός δεν είναι ένας και ενιαίος. Υπάρχουν όμως ορισμένα δομικά χαρακτηριστικά κοινά σε όλους τους ρατσισμούς. Ετσι, κάθε ρατσισμός στηρίζεται σε αρνητικά στερεότυπα, δηλαδή σε προκαταλήψεις απέναντι στις άλλες, στις ξένες φυλές.
Ο ρατσιστής γνωρίζει ότι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στους πολιτισμούς και τις επιμέρους κοινωνικές ομάδες. Τις διαφορές αυτές όμως τις απολυτοποιεί, τις θεωρεί αναλλοίωτες και αιώνιες. Τη δική του φυλή θεωρεί ανώτερη από όλες τις άλλες. Επιπλέον, θεωρεί ότι τα χαρακτηριστικά μιας ορισμένης ομάδας είναι ομοιογενή για όλα τα μέλη της. Δεν αναγνωρίζει, δηλαδή, ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα μέλη ακόμα και της δικής του ομάδας-φυλής. Πρόκειται βεβαίως για πίστη και όχι για γνώση.

[Από άρθρο του Ν. Δεμερτζή (αναπλ. καθηγητή στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών).,"Ρατσισμός: από τη φυλή στην κουλτούρα"., ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 31-12-2000]

Τετ Μαρ 22, 07:56:16 πμ 2006  
paragrafos said...

Να δούμε τώρα και τι λένε ο καθ΄ ύλην αρμόδιοι επιστήμονες, οι Γενετιστές και μοριακοί βιολόγοι:

"(...)πρέπει να υπογραμμισθεί ότι η μορφολογική ανθρωπολογία έχει πια αντικατασταθεί από τη γενετική ανθρωπολογία, η οποία δεν μπορεί να στηρίξει την άποψη περί υπάρξεως καθαρών φυλών του ανθρώπου.

Πρέπει επίσης να γίνει σαφές ότι οι όποιες γενετικές διαφορές υπάρχουν μεταξύ ατόμων και ως ένα βαθμό μεταξύ ομάδων ή «φυλών» δεν μπορούν να τιτλοδοτήσουν τα άτομα ή τις ομάδες ως ανώτερες ή κατώτερες. Άνθρωποι διαφορετικοί δεν σημαίνει κατ' ανάγκην και άνισοι, καλύτεροι ή χειρότεροι, ανώτεροι ή κατώτεροι.

Και από αυτήν την άποψη πρέπει να καταγγέλλονται συνέχεια οι πολιτικοί και ιδεολογικοί χειρισμοί στους οποίους υπόκεινται οι έννοιες της φυλής και του φυλετισμού από τις δυνάμεις που κυριαρχούν και καταπιέζουν μειονότητες ή νέα έθνη του Τρίτου κόσμου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Γιατί δεν υπάρχουν (ανώτερες και κατώτερες) ράτσες ανθρώπων. Υπάρχουν άνθρωποι μόνον που μέσα από τη διαφορετικότητά τους χτίζουν αυτό το όμορφο και ανεπανάληπτο οικοδόμημα που λέγεται ανθρωπότητα.

[Από άρθρο του Σταμάτης Ν. Αλαχιώτης (καθηγητή Γενετικής και στο Πανεπιστημίο Πατρών), ΤΟ ΒΗΜΑ, 30-11-1997]

Τετ Μαρ 22, 08:07:43 πμ 2006  
Nikos Dimou said...

Νομίζω ότι μετά από την παράθεση των κειμένων του Αλαχιώτη, του Δεμερτζή (ευχαριστούμε Παράγραφος) και του Giddens, το θέμα της "φυλής" έχει ξεκαθαρίσει. Δεν είναι άρα μόνο η Encarta και η Wiki. Θα πρέπει κάποτε να πάψουμε να βλέπουμε κατηγορίες και γενικεύσεις και να επικεντρωνόμαστε στα άτομα.

Χρωστάω μία πληροφορία στο θέμα που έθεσε ο Yiannis Pappas. Το βιβλίο "Ο δρόμος για την Ομόνοια"
που κυκλοφόρησε πριν ένα χρόνο είναι μία προσπάθεια να βοηθηθούν τα θύματα της χειρότερης ρατσιστικής επίθεσης που έγινε στη χώρας μας, όταν ένας (ψυχικά υγιέστατος) άνθρωπος πυροβόλησε επτά, σκότωσε τους πέντε και άφησε δύο ανάπηρους. Στο βιβλίο συγκεντρώθηκαν κείμενα από τους συγγραφείς:

Μιχάλης Γκανάς
Δημήτρης Νόλλας
Αντώνης Σουρούνης
Δέσποινα Τομαζάνη
Νίκος Παπανδρέου
Μιχάλης Φακίνος
Ρέα Γαλανάκη
Αρης Σκιαδόπουλος
Κασιώτης Σταύρος
Γιάννης Βαρβέρης
Βασίλης Βασιλικός
Βασίλης Γκουρογιάννης
Νίκος Δήμου
Μάρω Δούκα
Σταύρος Θεοδωράκης
Στέλιος Κούλογλου
Ηλίας Κουτσούκος
Παντελής Μπουκάλας
Η. Χ. Παπαδημητρακόπουλος
Έρση Σωτηροπούλου
Ντίνος Χριστιανόπουλος

Όλα τα δικαιώματα των συγγραφέων και τα έσοδα του εκδότη (Καστανιώτης) πάνε στα δύο ανάπηρα παιδιά. Αγοράστε το!

Τετ Μαρ 22, 08:37:51 πμ 2006  
Υποκείμενο δικαίου said...

Κατά την γνώμη μου, η τελετή λήξης ήταν ένα μνημείο υποκρισίας. Ήρθε 4 χρόνια μετά από την καταστροφή των οικισμών Ρομα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες-με αποκορύφωμα την διαβόητη επιδρομή στον Ασπρόπυργο το Ιούλιο του 2000, ένα γεγονός ντροπής για την καλογυαλισμένη Ελλάδα των Ολυμπιακών με την προοδευτικούλα κυβέρνηση.Φαίνεται ότι για να πουλάνε κάποιοι κουλερ-λοκάλ σε ξένους επενδυτές, οι Ρομα είναι καλοί ...

Τετ Μαρ 22, 08:49:47 πμ 2006  
podilatis said...

mickey said... Ας το παραδεχθούμε επιτέλους: Είμαστε όλοι (φύσει) ρατσιστές - μου θυμίζει κάπως το "είμαστε όλοι Αμερικανοί" κλπ. Ο πρώτος ρατσισμός που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι ο δικός μας –

ακριβώς!
Η συνειδητοποίηση των αντιφάσεων μας, του «κατάπτυστου περιεχομένου μας» αφ΄ ενός και των διανοητικών και συναισθηματικών δυνατοτήτων μας αφ’ ετέρου, είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεις για την πολυπόθητη (σε μερικούς) αυτογνωσία. Και αυτή η αυτογνωσία στο βαθμό που θα επιτευχθεί συνιστά και μέτρο αναγνώρισης και αποδοχής του «άλλου» .

@ paragrafos
ευχαριστώ για τις λεξικολογικές πληροφορίες περί «ρατσισμού». Αν και ως έννοια με έχει απασχολήσει αρκετά δεν γνώριζα τις πληροφορίες που δώσατε.

Καλημέρα σε ολους!

Τετ Μαρ 22, 08:54:20 πμ 2006  
Nikos Dimou said...

Η φίλη μου από την Αυστραλία (αυτό το blog διαβάζεται σε όλο τον κόσμο!) μου λέει ότι χθές γιόρτασαν εκεί την "Ημέρα της Αρμονίας" “Harmony Day” (You+me=us).
200 διαφορετικές εθνότητες ζουν αρμονικά σε αυτή τη χώρα που θεωρώ πρότυπο αντιρατσιστικής κοινωνίας.

Τετ Μαρ 22, 08:54:50 πμ 2006  
podilatis said...

Όσο για τα δικά μας, ανατριχιαστικές πληροφορίες, άκουσα ότι μετέδωσαν τα δελτία ειδήσεων σε σχέση με την αναζήτηση του μικρού που χάθηκε στη Βέροια, για συμμορίες δεκα-δωδεκάχρονων που ξυλοκοπούν άγρια συνομηλίκους τους γιατί είναι «ξένοι».Φρίκη!
Αλλά τι περιμένουμε όταν ακόμη και οι δάσκαλοι και καθηγητές καλλιεργούν το ρατσισμό;

Τετ Μαρ 22, 09:22:29 πμ 2006  
Nikos Dimou said...

Πληροφορίες για την υπόθεση Καζάκου:
Στις 9 και 11 Οκτώβρη 1999, ο Παντελής Καζάκος σκότωσε έναν Κούρδο από το Ιράκ και έναν Γεωργιανό και τραυμάτισε 7 άλλους μετανάστες: Έναν από Αίγυπτο, δύο Κούρδους από Ιράκ, έναν από Γκάνα, έναν από Νιγηρία, έναν από Μπαγκλαντές και έναν Πακιστανό. Οι 5 απ' αυτούς έχουν μείνει ισόβια ανάπηροι.
Στη δίκη, οι δικηγόροι του περιορίστηκαν στην προσπάθεια να δείξουν πως ο
Καζάκος ήταν ψυχοπαθής. Όμως στις αρχικές του δηλώσεις ήταν απόλυτα
σαφής. "Τα παίρνω και μόνο που με αγγίζουν αλλοδαποί", "Το κακό έχει παραγίνει", "Γέμισε η Ελλάδα αλλοδαπούς", "Με ενοχλεί ακόμα και η αναπνοή τους, δεν τους αντέχω!", "Είμαι χριστιανός κι αυτοί είναι μουσουλμάνοι", "Δεν μετανιώνω για ό,τι έκανα, έπαιρνα μαζί μου το πιστόλι ώστε όταν έβρισκα ευκαιρία να πυροβολώ εναντίον των αλλοδαπών", ήταν μερικά από τα λόγια που είπε στην αστυνομία όταν συνελήφθηκε.

Τετ Μαρ 22, 09:25:53 πμ 2006  
alloprosallos said...

Το θέμα πάντως ξεστράτισε για τα καλά χθες με τα διάφορα περί κληρονομικότητας και χρωμοσωμάτων. Τονίζω ότι δεν μας ενδιαφέρει τι λέει η γενετική επιστήμη και η βιολογία, αλλά το πώς θα υπάρξουν σήμερα ειρηνικές κοινωνίες σκεπτόμενων ανθρώπων. Οι οποίοι συμμετέχουν σε ένα κοινωνικό και οικονομικό σύστημα και προσπαθούν να το συντηρήσουν και να το εξελίξουν. Η πτώση των γεννήσεων σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη και ο πολιτισμός των individuals δεν επιτρέπει σήμερα την ρατσιστική πολυτέλεια. Αυτή η τελευταία μόνο συμφορά μπορεί να φέρει. Σκεφτείτε μόνο τι θα γινόταν σε ανεπτυγμένο ευρωπαϊκό κράτος μια επιχείρηση εκκαθάρισης φυλών όπως στην Ρουάντα. Πιθανότατα τον 3ο παγκόσμιο πόλεμο και τον αφανισμό όλων.

Τετ Μαρ 22, 09:25:55 πμ 2006  
Παναγιώτης Δημητράς said...

γράφεται:

"Πρέπει όμως να παραδεχτώ, ότι στους τσιγγάνους ανιχνεύεται μεγαλύτερο ποσοστό εγκληματικότητας και παραβατικής συμπεριφοράς ανηλίκων, ενώ είναι γνωστό πως ελάχιστοι εξ αυτών επιθυμούν να αλλάξουν και να ξεφύγουν από τον τρόπο ζωής που διάγουν. Μην ξεχνάτε πως είναι τετραπέρατοι επαίτες και να ξέρετε πάντως ότι πολλοί έχουν περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι η εμφάνισή τους προδιαθέτει….."

δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν μεγαλύτερη παραβατικότητα Ρομά ή μεταναστών και κάθε γενίκευση σαν την παραπάνω αποτελεί στερεότυπο και αποπνέει ρατσισμό

καντε μια βόλτα σε Αγία Βαρβάρα, Αχαγιά, Βέροια, Σοφάδες, κτλ να δειτε το μισο των Ρομά της Ελλάδας που τους επέτρεψαν να ενσωματωθούν, να δείτε πώς ζουν

γιατί οι μισοί είναι ενσωματωμένοι; γιατί έρχονταν από τη Μικρά Ασία με τις ανταλλαγές πληθυσμών και τακτοποιήθηκαν ως πρόσφυγες, ενώ οι άλλοι μισοί που είναι χίλια χρόνια στα εδάφη της σημερινής Ελλάδας και ζούσαν στην επαρχία οταν ήρθαν στις πόλεις τους πετάξαμε στους τρισάθλιους καταυλισμούς

σε μερικούς από αυτούς αν πάτε θα δείτε πόσο καθαροί προσπαθούν να μείνουν μέσα στα χώματα

και αν πάτε στα σχολεία θα δείτε πόσο θέλουν να μάθουν γράμματα αλλά και πόσο ο ρατσισμός των άλλων τα πληγώνει

νωρίτερα σας έβαλα τα κείμενα διεθνούς καταδίκης της Ελλάδας για τους Ρομά αλλά δεν φαίνεται να συγκίνησαν τους επιφυλακτικούς, προφανώς γιατί συνειδητά και βαθιά θέλουν να πιστεύουν στα ρατσιστικά στερεότυπα ώστε να είναι πρώτη στην ΕΕ των 25 η ελληνική κοινή γνώμη σε ρατσισμό

και για αυτό οι Ρομά που ξεφεύγουν και ενσωματώνονται συχνά αφομοιώνονται και κρυβουν την ταυτότητά τους για να μην συναντούν αντιδράσεις, όπως άλλωστε και άλλοι μειονοτικοί

γιατί νομίζετε πως ο Νταλάρας την κρύβει;

Τετ Μαρ 22, 09:30:20 πμ 2006  
Ein Steppenwolf said...

Nikos Dimou said...
200 διαφορετικές εθνότητες ζουν αρμονικά σε αυτή τη χώρα που θεωρώ πρότυπο αντιρατσιστικής κοινωνίας.


Οι ιθαγενείς δε συμβιώνουν και τόσο αρμονικά με τις υπόλοιπες 199 εθνότητες. Ο θείος μου δεν τους βάζει στο μαγαζί του, "για να μη διώχνουν τους πελάτες".

harry said...
Η καθε φυλη του πολυφυλετικου εθνους των Γραικων,εχει & δικα της χαρακτηριστικα,οπως οι μανιατες που ειναι γνωστη ρατσα δολοφονων


Τότε ας τους φυλακίσουμε προληπτικά.

Τετ Μαρ 22, 09:40:04 πμ 2006  
alloprosallos said...

ein steppenwolf: Παραθέτω αυτό που είπε ο powerunit εχθές - ειδικά αφιερωμένο στον harry:

"Παραλογισμός αλλά και ωμότητα να καθορίζεις την ποιότητα μιας σχέσης πάνω στην πιθανότητα της ατυχούς της έκβασης. Η βάση του ρατσισμού αλλά και της οπισθοδρόμησης."

Τετ Μαρ 22, 09:44:17 πμ 2006  
paragrafos said...

@ Nikos Dimou

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, το βιβλίο "Ο δρόμος για την Ομόνοια" θα έπρεπε να διανέμεται δωρεάν από το Υπουργείο Παιδείας και να διδάσκεται στα Λύκεια Κύπρου και Ελλάδας.

Τετ Μαρ 22, 09:53:31 πμ 2006  
Nikos Dimou said...

ein steppenworlf said...
Οι ιθαγενείς δε συμβιώνουν και τόσο αρμονικά με τις υπόλοιπες 199 εθνότητες. Ο θείος μου δεν τους βάζει στο μαγαζί του, "για να μη διώχνουν τους πελάτες".


Μάλλον ο θείος σας δεν συμβιώνει ειρηνικά με τους ιθαγενείς.

Προφανώς και στον Παράδεισο θα υπάρχουν ρατσιστές. Αλλά η Αυστραλία (μετά από πολλά σφάλματα) έχει τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης σε πολυπολιτισμική κοινωνία.

Τετ Μαρ 22, 10:34:52 πμ 2006  
Ni_Chi said...

Καπου διαβασα (νομιζω σε ενα λημμα του urban dictionary) πως θα επρεπε ολα τα παιδια των "πολιτισμενων" χωρων υποχρεωτικα να περνουν ενα ετος διαμονης σε καποια χωρα του "τριτου κοσμου".

Ποσο θα αλλαζε η προοπτικη μας τοτε!

(Λυπαμαι για τις λεξεις "πολιτισμενων" και "τριτου κοσμου" - δεν μπορεσα να βρω αλλες για να εκφρασω την σκεψη μου)

Τετ Μαρ 22, 10:40:19 πμ 2006  
Nikos Dimou said...

παραγραφος:
Κατά την ταπεινή μου γνώμη, το βιβλίο "Ο δρόμος για την Ομόνοια" θα έπρεπε να διανέμεται δωρεάν από το Υπουργείο Παιδείας και να διδάσκεται στα Λύκεια Κύπρου και Ελλάδας.

Μπα, το κράτος δεν αγόρασε ούτε ένα αντίτυπο... Ενώ αγοράζει εκατοντάδες σκουπίδια κάθε χρόνο δήθεν για τις σχολικές βιβλιοθήκες που παραμένουν όλες κλειστές...

Τετ Μαρ 22, 10:50:59 πμ 2006  
Nikos Dimou said...

O Παναγιώτης Δημητράς ξέρει το θέμα των Ρομά όσο κανείς αλλος και έχει κάνει αγώνες για να τους βοηθήσει. Το σχόλιό του των 9:30πμ είναι αποστομωτικό για όσους κυκλοφορούν προκαταλήψεις και στερεότυπα.

Τετ Μαρ 22, 10:54:29 πμ 2006  
KOSTAS TRENT said...

1/ κ. STEMSOR said : "... αλλά έτσι ΝΔ θεωρείτε τον εαυτό σας ανώτερο από τους "βλάκες", τους τρομοκράτες κτλ. : 1. Αυτο-αναιρείστε 2. Δεν αποδέχεστε το διαφορετικό (ρατσισμός)... 4. ..γίνεστε ρατσιστής θεσπίζοντας
άξονα του κακού (τρομοκράτες,
δικτάτορες, ρατσιστές κτλ).."

Προσθέτοντας κι εγώ στα όσα πολύ σωστά πρότεινε ο Ν. Δ. υπερασπιζόμενος εαυτόν, θάθελα να μεταφέρω την άποψη του 'κεντρώου' σύγχρονου Ιταλού φιλόσοφου Σ α ρ τ ό ρ ε ("Ελευθεροτυπία", συνέντευξη παρελθόντος Φεβρουαρίου, άν θυμάμαι καλά):

"..Είναι μεγάλη πλάνη ο λεγόμενος σ χ ε τ ι κ ι σ μ ό ς των α ξ ι ώ ν , ο σ χ ε τ ι κ ι σ μ ό ς των Ηθικών...Φυσικά δεν αρνούμαι στον Άραβα, στον μουσουλμάνο ή στον άνθρωπο ενός άλλου Κόσμου, το δικαίωμα να προβάλει τη δική του Ηθική. Όμως όταν έρθει εδώ, στην δεδομένη κοινωνία, στην Ιταλική, ή στο δικό μου χώρο, και βέβαια θα κρίνω το σύστημα αξιών του α υ σ τ η ρ ά . ..Δέν μπορούμε να λέμε ''καλό είναι κι αυτό, καλό είναι κι εκείνο, καλό είναι και τ' άλλο..."

2/ κ. OLDMAN said :
"...Επιπλέον .., ορισμένοι εδω μάχονται να αποδείξουν οτι είναι βασιλικότεροι του βασιλέως. Έχουν ανάγει κάθε σημείο της κοσμοαντίληψης του κυρίου Δήμου σε δόγμα και επιτίθενται σε οποιονδήποτε τολμήσει να μη συμφωνεί απόλυτα με όλες τις θέσεις του..."

Ίσα - ίσα, εγώ εκπλήσσομαι που οι συγκεκριμένες - κι όχι άλλες του,- αυτές απόψεις του Ν.Δ., πού είχε πρώτος την παρρησία να εκφράσει, σ υ μ φ ω ν ο ύ ν τόσο πολύ με τις δικές μου ενδόμυχες απόψεις, που δεν είχα την πρωτοβουλία να ''βγάλω''έξω.
Αλλοίμονο άν το blog καταντήσει ένας λιβανωτός προς κάποιον ''Γκουρού'', ή νεο-Στάλιν, ή ''Πάπα Μάρξ''...

3/ O ''ΙΟΣ'' της ''ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ'' της Κυριακής 19-3-06 έχει τη συγκλονιστική περιγραφή (''Γιά ένα πουκάμισο αδειανό", παραπέμποντας στην Ελένη Γκατζογιάννη του εμφυλίου πολέμου, σ. δ.), της θαρραλέας Αλβανής ακτιβίστριας Λιλιάνας Σαλίαι για την άγρια δολοφονία του 17χρονου Αλβανού Εντισόν απ' τους ακροδεξιούς του Ρεθύμνου - (για την ομάδα αυτή έχει επίσης γράψει στον μηνιαίο ''ΠΟΛΙΤΗ'' της Αριστεράς ο γνωστός νέος Ιστορικός Γεώργιος Μαργαρίτης):

...."»Οι Έλληνες κάτοικοι του Ρεθύμνου αντιδρούσαν και δεν ήθελαν να ταυτιστεί η πόλη με αυτή την ακραία ομάδα (των φονέων). Τα Μ Μ Ε όμως ήταν ά λ λ η ιστορία. Με είχε καλέσει ο Αυτιάς να μιλήσω στην εκπομπή και αισθανόμουνα την ευθύνη ότι, αν κάτι πήγαινε στραβά, θα άναβε η φωτιά.

Αρχισα να βλέπω από τις 6 τηλεόραση, περιμένοντας να βγω κι εγώ στον αέρα στις 8. Ακουγα λοιπόν να λένε, ότι ''το θ ύ μ α τραυμάτισε σε επεισόδιο τον θύτη και μετά έγινε το κακό''. Ενας κύριος έλεγε ότι ''καλά του κάνανε κι ότι οι Αλβανοί έχουν σηκώσει κεφάλι''... - (!) σ.δ.-

»Οπως ήμουνα κουρασμένη κι εκτεθειμένη, πήρα τηλέφωνο στο κοντρόλ και κλαίγοντας τους έλεγα να σταματήσουν να λένε αυτά τα ψέματα, διότι δεν φτάνει που δηλητηριάζουν από τα κανάλια τον κόσμο, είκοσι χρόνια τώρα, ρίχνουν και λάδι στη φωτιά. Οταν πήγα στην εκπομπή, δεν μιλούσα. Μόνο κουνούσα το κεφάλι μου, και μου λέει ο Αυτιάς :

" - Κυρία μου, γιατί κουνάτε το κεφάλι ; "
Του απάντησα ότι ο τρόπος που τα παρουσιάζανε, δ ι α σ τ ρ έ β λ ω ν ε την πραγματικότητα κι ότι ο Εντισόν σκοτώθηκε από μια ρατσιστική συμμορία και δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό.... "

Τετ Μαρ 22, 11:04:13 πμ 2006  
Black Swan said...

Καλημέρα σας.

Σήμερα οι όροι της πολιτικής, της ιδεολογίας, ακόμη και της αισθητικής, κανονίζονται πλέον από τους γυάλινους δικτάτορες και τους τηλεοπτικούς δυνάστες, εφόσον αυτοί προαποφασίζουν σχετικά με το ποιοι είμαστε, τι θέλουμε, πόσο αντέχουμε.

Ο δυτικός κόσμος, όπως εμπνευσμένα υποστηρίζει ο μαθητής του Chomsky, Μ. Adas, πιστεύει φιλάρεσκα ότι η τεχνολογική του υπεροχή σημαίνει πολιτισμική υπεροχή και, τελικά, φυλετική υπεροχή.
Για να προεκτείνουμε εις τα καθ' ημάς το συλλογισμό του Ε. Bloch, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι παρόντες μέσα στον παρόντα χρόνο.

Που θα πει πως έχουμε ακόμη πολύ μεσαίωνα και πολύ σκοταδισμό να εξοφλήσουμε.
Ή πως, εάν επιμένουμε να φοβόμαστε τις ρήξεις και ν' αντιμετωπίζουμε το παρελθόν μυθοποιητικά, θα ζήσουμε το μέλλον σαν εφιάλτη.

Τετ Μαρ 22, 11:05:10 πμ 2006  
Stathis said...

kostas trent με πρόλαβες. Το Link του άρθρου του «ΙΟΟΥ»:http://www.iospress.gr/ios2006/ios20060319.htm.

Αφιερωμένο σε όσους αναπαράγοντας το κλίμα των ελληνικών Μ.Μ.Ε. υποστηρίζουν πως στην ελλάδα δεν υπάρχει ρατσισμός.

Τετ Μαρ 22, 11:14:16 πμ 2006  
podilatis said...

Πριν καμμιά ώρα, γύρω στις 10 .20 με 10.30 πέτυχα στην ΕΤ1 τα τελευταία λεπτά ενός ντοκιμαντέρ όπου κάποιοι ερευνητές προσπαθούσαν κάπου στη ζούγκλα να εντοπίσουν μεταξύ άλλων και συνάφειες στη συμπεριφορά των ανθρώπων με άλλα είδη του ζωικού Βασιλείου όσον αφορά την αντιμετώπιση των ομοειδών. Περιγράφω μια συγκλονιστική σκηνή: 15-20 χιμπατζήδες έχουν βγει περίπολο –ναι ακριβώς περίπολο, πανομοιότυπη με τις ανθρώπινες- αναζητώντας απλά τον «άλλο», αυτόν που δεν ανήκει στο μπουλούκι. Κάποια στιγμή βλέπουν ένα απομονωμένο νεαρό χιμπατζή πάνω στο δέντρο. Τον καταδιώκουν από δέντρο σε δέντρο, σύντομα πέφτει στο έδαφος και η περίπολος πέφτει πάνω του και τον εξοντώνει-σχεδόν τον τεμάχισαν- με θριαμβευτικές κραυγές. Η συμπεριφορά του μπουλουκιού και οι κραυγές ήταν τόσο φρικτά ανθρώπινες!

Τετ Μαρ 22, 11:37:06 πμ 2006  
Yannis H said...

‘15-20 χιμπατζήδες έχουν βγει περίπολο αναζητώντας αυτόν που δεν ανήκει στο μπουλούκι. Η συμπεριφορά και οι κραυγές ήταν τόσο φρικτά ανθρώπινες!’

Στη φύση το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Σε ένα περιβάλλον ισονομίας, το μικρό ψάρι προστατεύεται.
Στη φύση η γυναίκα είναι πιο αδύναμη μυϊκά από τον άντρα – και άρα υποδεέστερη. Με το φεμινισμό, αποκτά ίσα δικαιώματα.

Από πολλές απόψεις, δημοκρατία σημαίνει επιβολή του ανθρώπινου πολιτισμού πάνω στην άγρια φύση.

Τετ Μαρ 22, 12:04:43 μμ 2006  
Takis Alevantis said...

Παναγιώτη Δημητρά - ένα reality σαν το Black and White με Ελληναράδες και Ρόμα ίσως να έκανε κάποιους να αλλάξουν γνώμη (δες το προηγούμενο σχόλιό μου).

Κι ένα τελευταίο, που όταν το άκουσα μου φάνηκε ευφυές - σήμερα το βρίσκω άκρως ρατσιστικό: Τι γλώσσα θα μιλούν στην Βασιλεία των Ουρανών; Μα φυσικά Ελληνικά, αφού αναφέρεται ότι Εγώ ειμί το Α και το Ω.

Τετ Μαρ 22, 12:32:22 μμ 2006  
Jacobo said...

Με αφορμή το σχόλιο του yannis h 12.04 που παρεμπιπτόντως τον βρίσκω πολύ ουσιαστικό συνομιλητή και bloger:

Ο άνθρωπος πέρασε τρεις φάσεις σε σχέση με τη φύση:

Α) Ο άνθρωπος ζούσε μ έ σ α στη φύση και ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της και υπόκειντο στους κανόνες της.
Β) Ο άνθρωπος αναπτύσσει πολιτισμό και αρχίζει να ζει έ ξ ω από τη φύση.
Γ) Ο άνθρωπος ε π ι β ά λ ε τ ε πάνω στη φύση και αρχίζει να την αλλοιώνει (πολλές φορές κυριολεκτικά την εχθρεύεται).

Η τρίτη φάση (αυτή που ζούμε) είναι και η πιο επικίνδυνη για το οικοσύστημα και σε αυτό συμφωνούν πλέον όλοι οι επιστήμονες.

Οπότε τη φράση: «… δημοκρατία σημαίνει επιβολή του ανθρώπινου πολιτισμού πάνω στην άγρια φύση» τη βρίσκω λίγο επικίνδυνη.

Επίσης μπορεί η γυναίκα να είναι ασθενέστερη μυικά αλλά δεν υπάρχει κάποιος γενικός κανόνας που λέει ότι στη φύση τα αρσενικά καθυποτάσσουν τα θηλυκά! (Που γίνετε αυτό; στα λιοντάρια; στα άλογα; στα ερπετά;)

Κοντολογίς όταν το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, καλά κάνει και το τρώει!

Τετ Μαρ 22, 01:16:03 μμ 2006  
harry said...

Διαφορα σχολια που γρσφονται με χρονοβορες παραπομπες,αποδεικνυουν οτι η κουλτουρα ειναι αλλη μια διαστροφη του πνευματος,μαζι με τον ρατσισμο. Δεν μπορω να διαβαζω οφθαλμοφανεις μπαρουφες οτι ολες οι φυλες/ρατσες/γενη/εθνη ειναι ιδια. Αλλο ισοτητα,αλλο ισοπεδωση. Οσο για τους γυφτους ( επιτηδες χρησιμοποιω τον ορο,παραφθορα του Αιγυπτιος,αρχικα ειχε ουδετερη εννοια ),ασφαλως & παρανομουν περισσοτερο διοτι δεν τους δινει κανενας δουλεια,ουτε τουςε διοριζουν στο κρατος,λογω απαρτχαηντ. Ομως το καθεστως δεν κινδυνευει απο αυτους,αλλα απο την συσπειρωση ολων των δουλοπαροικων ,δηλ. ολων των εθνοτητων,των θρησκειων ,των εκκλησιων & των κοινοτητων που διωκονται,οπως τον ομο/φιλων που εχουν αθλια αγωνιστικοτητα & προτιμουν να κρυβονται αντι να παλεψουν.

Τετ Μαρ 22, 01:32:59 μμ 2006  
spyros stamatelatos said...

Καλημέρα σ΄όλους.

ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΥ SAID : "Οι διαφορές οφείλονται σε περιβαλλοντικούς λόγους. Οι μαύροι γίνονται καλύτεροι αθλητές γιατί είναι η μόνη τους διέξοδος μέσα στο υπάρχον σύστημα."

ΕΠΙΣΗΣ :

"Αν το θέσετε έτσι - ναι, είμαι ρατσιστής εναντίον: των ρατσιστών, των απατεώνων, των εγκληματιών, των τρομοκρατών, των φανατικών, των βλακών, των δικτατόρων, κλπ."

Δύο ερωτήσεις : 1. Αφού & στις δύο
περιπτώσεις οι διαφορές οφείλονται σε περιβαλλοντικούς λόγους, γιατί το ένα είναι ρατσισμός & το άλλο όχι ?
2. Γράφετε ότι το "Ο Αμερικανοεβραίος Κίσινγκερ" είναι
ρατσιστικό. Όταν γράφουμε π.χ. : "Την περιοχή ανέσκαψε ο Γερμανός αρχαιολόγος Χ", είναι ρατσιστικό ?

Τετ Μαρ 22, 01:38:22 μμ 2006  
podilatis said...

@ YANNIS H
το ότι «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό» το γνωρίζω…
αυτό που δεν γνωρίζω είναι το κατά πόσο ως «ανώτερα» όντα έχουμε ξεπεράσει τα κτηνώδη μας ένστικτα και αν είμαστε σε θέση να επιτύχουμε «ένα περιβάλλον ισονομίας».
Όσο για το αν « δημοκρατία σημαίνει επιβολή του ανθρώπινου πολιτισμού πάνω στην άγρια φύση» Εξαρτάται πως το εννοείς…. η λέξη «επιβολή» και μόνο…Δηλαδή δημοκρατία «παρά φύση»;…
και κάτι ακόμα:
«υποδεέστερη η γυναίκα στη φύση» ; δεν έχει «φυσικές» ικανότητες-δυνάμεις που δεν τις έχουν οι άνδρες όπως λ.χ την αντοχή στο πόνο. Ποιος άνδρας μπορεί να αντέξει τους πόνους του τοκετού; άσε το μέσο όρο επιβίωσης των γυναικών και την αντοχή τους στις ασθένειες…όμως επειδή σε μυϊκή δύναμη υστερεί πρέπει να την προστατεύσουν οι …μπρατσαράδες; –(η προστασία έχει κόστος, τίμημα)- ή μήπως να σεβαστούμε την διαφορετικότητα και την ποικιλία της φύσης και να αφήσουμε τις «επιβολές»;

(κάτι γίνεται με το μπλογκ σήμερα ή έχει πρόβλημα ο υπολογιστής μου; Μίση ώρα προσπαθώ να γράψω…)

Τετ Μαρ 22, 01:40:25 μμ 2006  
glenn said...

Είπες harry: "Δεν μπορω να διαβαζω οφθαλμοφανεις μπαρουφες οτι ολες οι φυλες/ρατσες/γενη/εθνη ειναι ιδια."

Όταν δοκίμασα να ξεβολέψω κάποιον, σ' αυτό το post, που έλεγε τέτοια, με είπαν ρατσιστή.

Τετ Μαρ 22, 01:50:14 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

spyros stamatelatos said... 2. Γράφετε ότι το "Ο Αμερικανοεβραίος Κίσινγκερ" είναι
ρατσιστικό. Όταν γράφουμε π.χ. : "Την περιοχή ανέσκαψε ο Γερμανός αρχαιολόγος Χ", είναι ρατσιστικό ?

Μα αυτό που κάνει τον ρατσισμό είναι η αναφορά του θρησκεύματος - που δεν χρειάζεται και αυτόματα δημιουργεί συνειρμούς.
Την πρώτη ερώτηση δεν την κατάλαβα.

Τετ Μαρ 22, 01:52:21 μμ 2006  
claudia said...

Ο harry είπε: "Ομως το καθεστως δεν κινδυνευει απο αυτους,αλλα απο την συσπειρωση ολων των δουλοπαροικων ,δηλ. ολων των εθνοτητων,των θρησκειων ,των εκκλησιων & των κοινοτητων που διωκονται,οπως τον ομο/φιλων που εχουν αθλια αγωνιστικοτητα & προτιμουν να κρυβονται αντι να παλεψουν."

Και όμως δεν παρατηρούνται παγκοσμίως συσπειρώσεις μεταξύ μεινοτήτων παρά μόνο σποραδικά. Η έννοια της ομάδας/φυλής εξελίσσεται πάνω στη βάση 1. της αντιμετώπισης των άλλων προς αυτήν στο τρέχον κοινωνικό περιβάλλον 2. της ιστορίας της ομάδας και της συναίσθησης της μοίρας της.

Η κάθε ομάδα μπορεί και πρέπει ΜΟΝΗ της να αναλάβει δράση χωρίς ξένη υποστήριξη. Τα νομικά πλαίσια το επιτρέπουν σήμερα, τουλάχιστον στις "πολιτισμένες χώρες".

Δεν νομίζω να θέλουν οι τυφλοί να βγουν στους δρόμους για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων αλλά και ούτε οι ανάπηροι για τα δικαιώματα των Αλβανών. Και να το κάνουν αυτό δεν θα έχει κανένα νόημα και θα είναι τραγέλαφος.

Τετ Μαρ 22, 01:56:46 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

glenn said...
Είπες harry: "Δεν μπορω να διαβαζω οφθαλμοφανεις μπαρουφες οτι ολες οι φυλες/ρατσες/γενη/εθνη ειναι ιδια."

Όταν δοκίμασα να ξεβολέψω κάποιον, σ' αυτό το post, που έλεγε τέτοια, με είπαν ρατσιστή.

Και ποιος σου ειπε glenn ότι ο harry δεν είναι ρατσιστής; Με τον δικό του τρόπο βέβαια (αποκυρήσσει τις ανισότητες) αλλά η εμμονή του να ταυτοποιεί τον καθένα σε κάποια φυλή (αρβανιτόφατσα κλπ) και η εμμονή στην λογική της φυλετικής διάκρισης είναι στοιχεία που μυρίζουν ρατσισμό.

Σε μία μελέτη του ο Νακρατζάς, δουλεύοντας με βάση το DNA είχε αποδείξει πως δεν υπάρχουν γονιδιακές διαφορές ανάμεσα στους Βαλκανικούς λαούς, πράγμα φυσικό με τόσες επιμιξίες...

Τετ Μαρ 22, 01:58:54 μμ 2006  
harry said...

Για να μιλαμε σωστα γραικικα,οι συνθετες λεξεις που οριζουν εθνικοτητα εχουν πρωτο ορο το γενος & δευτερο ορο το καταληκτικο εθνος. Ετσι,αν ο Κισινγκερ προερχομενος απο το γενος των Εβραιων ανηκει στο εθνος των Αμερικανων,ειναι εβραιοαμερικανος. Αν διατηρει την εβραικη εθνικοτητα ειναι Εβραιος της Αμερικης. Ετσι συμβαινει & με το δικο μας εθνος,αν αναγνωριζαμε την αληθινη εθνολογικη μας καταγω γη & δεν τα πλακωνε ολα η πανουκλα του ελληνισμου. Θα ειχαμε αλβανογραικους ( οι περισσοτεροι νοτιοι ),μακεδονογραικους ( οι περισσοτεροι βορειοι ),βλαχογραικους (μιντλαντς ),τουρκογραικους ( ποντιοι/μικρασιαστες ),ιταλογραικους ( πολλοι επτανησιοι ),εβραιογραικους ( Βενιζελος,παλιος & τωρινος,Ραλλης πατερας & γιος,Σημιτης,Εβερτ-απο μανα ,Ροζενσταην / " Ροζακης " ) & γυφτογραικους ( οσοι εχουν σκουρο δερμα ). Θα ειχαμε σερβογραικους ( χωριο Σερβια ),βουλγαρογραικους ( Βουλγαρακης,Βουλγαρης,χωριο Βουργαρελλι ).Θα ειχαμε αρμενιογραικους ( Αρμενης,χωριο Αρμενοχωρι ). Θα ειχαμε καθαροαιμους τουρκους ( Πασας,Πασαλαρης,Βεζυρης ) που αλλαξοπιστησαν. Θα ειμασταν εθνος με αληθεια,χωρις πλυση εγκεφαλου για λαο που πεθανε εδω & 1700 χρονια.

Τετ Μαρ 22, 02:02:34 μμ 2006  
Yannis H said...

Να ευχαριστήσω θερμά τον jacobo. Ξέρω πως αυτό που λέω μπορεί να έχει οικολογικές προεκτάσεις (θα με έθαβε η Greenpeace), αλλά το εννοώ διαφορετικά. Συν τοις άλλοις, ο άνθρωπος βιολογικά, κανονικά πέθαινε στα 40 του – η σημερινή ιατρική δεν είναι μια παρέμβαση στη φύση;

Να απαντήσω τώρα συνολικά: Για το ‘το κατά πόσο ως «ανώτερα» όντα έχουμε ξεπεράσει τα κτηνώδη μας ένστικτα’, παραπέμπω στην προηγούμενη συζήτηση για τις ΜΚΟ και την επεκτείνω στους νόμους που μας προστατεύουν σήμερα (εν αντιθέσει με τους νόμους που προστάτευαν τους προπαππούδες μας.

Για το πως το εννοώ τη λέξη ‘επιβολή: θα το έλεγα, καλύτερα, ‘νίκη’. Δημοκρατία είναι η νίκη του πολιτισμού πάνω στη φύση.

Για το αν η γυναίκα είναι υποδεέστερη, έχετε επιχειρήματα αν και προσωπικά, νομίζω ότι στη φύση παίζει μεγαλύτερο ρόλο η δύναμη, καθώς και η διαρκής ετοιμότητα (π.χ. η γυναίκα εγκυμονεί). Αλλά από εδώ, τις γυναίκες, πρωτοσκέφτηκα αυτό που είπα. Σε μια συζήτηση με τη φίλη μου, ένιωσα – και της είπα – ότι σε μερικά θέματα αγγίζω τα όριά μου, νιώθω σαν να χρειάζεται να επανεφεύρω τον εαυτό μου. Αναρωτήθηκα κιόλας αν είναι καλό – ή εφικτό. Τώρα, λέω πως είναι αναγκαίο. Και πως είναι λίγο διπλοπροσωπία, να ζητάμε ισονομία και κράτος πρόνοιας (αντίθετα με ό,τι υπάρχει στη φύση), ενώ στο θέμα των γυναικών να επικαλούμαστε τη φύση για να μη γίνονται αλλαγές και χάσουμε τα κεκτημένα μας.

Τετ Μαρ 22, 02:06:34 μμ 2006  
harry said...

Τωρα θα εκραγω αρβανιτικα...Τι σχεση εχει η διακριση με την εννοια καταταξης - ταυτοποιησης, classification - identification ,με την διακριση με την εννοια discrimination ? Θα σαλταρω στο κενο. Οποιος ειναι ρατσιστης βαζει τη διακριση σε κατακορυφο αξονα,ανωτερος - κατωτερος,οποιος ειναι ...φυσιολογικος την βαζει σε οριζοντιο αξονα,ο ενας ετσι,ο αλλος αλλιως.

Τετ Μαρ 22, 02:14:35 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

harry - δηλαδή όλων των ειδών τους συνθετο-γραικούς θα είχαμε εκτός από γραικο-γραικούς!

Ωραία. Το ίδιο θα ισχυει και για τους γείτονές μας. (Θα υπάρχουν και Γραικο-τουρκοι και γραίκο-βουλγαροι κλπ). Αυτό δεν σημαίνει ότι τελικά είμαστε όλοι ίδιοι; Και ότι με την επιμιξία τα (κατ εσέ) ειδικά φυλετικά χαρακτηριστικά έχουν χαθεί;

Επίσης διαφωνώ με την εμμονή σου στα ονόματα. Έτσι ακυρώνεις την παρουσία των γυαναικών (μία και ως το 81 μόνο τα επίθετα των ανδρών συνέχιζαν) και μετά χάνεις με τις αλλαγές επιθέτων. (Νομίζω πως ο νυν Βενιζέλος ονομάζονταν Τουρκμεντζόγλου).

Μόνο με DΝΑ θα έβρισκες άκρη...

Τετ Μαρ 22, 02:20:56 μμ 2006  
Yannis H said...

Η εμμονή στα ονόματα
Τα ονόματα άλλαζαν κάθε γενιά: ο ψηλός ο Γιάννης λεγόταν Μακρυγιάννης, ο τσαγκάρης λεγόταν Παπουτσής, αυτός που πουλούσε μέλι Μελάς. Μέχρι τον 18ο-19ο αιώνα. Και τώρα, για να ακολουθήσουμε την παγωμένη φωτογραφία της οικογενειακής μας ιστορίας που έφερε το έθνος-κράτος (με μόνο σκοπό την οργάνωσή του)… ένας τεχνικός υπολογιστών υπερασπίζεται το ‘Παπουτσής’ και ένας άθεος, μπορεί να νιώθει δεμένος με το ‘Παπαδόπουλος’ (δηλ. παπαδοπαίδι). Ανθρώπινη η ανάγκη του ανήκειν, αλλά καλό να ξέρουμε και το κενό με το οποίο ικανοποιείται.

Τετ Μαρ 22, 02:28:39 μμ 2006  
biteksaki said...

kapios ipe oti allo o ratsismos kai allo i ksenofovia. simfono apolita. tha elega oti eimaste perissotero ksenofovikoi giati exoume agnoia. nomizo oti o,ti blepoume kai o,ti akoume stin elliniki pragmatikotita einai prion agnoias. ean kserame, ean taksidevame kai blepame dio tria pragmata parapano, tha itan pio efkolo na katalaboume.
gia mena den iparxi xeirotero pragma na dilonei kaneis, opos poli stis europaikes koinonies, oti einai anoixtomialoi kai na to paizoun etsi eno stin ousia sinanastrefontai mono tous white, upper middle class filous tous.
apo tin alli, aftos o ipotithemenos sebasmos stin diaforetikotita mono kaka exi; exi dimiourgisi mia koultoura, afti tou politikos orthou pou telika den sebetai tin diaforetikotita alla tin isopedoni. xairomai pou orismena posts ekfrazoun afto pou pistevoun opos theloun esto kai an den simfono.

Τετ Μαρ 22, 02:34:16 μμ 2006  
NP said...

Δεν ξέρω που θα καταλήξει αυτή η κουβέντα αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι ο ρατσισμός δημιουργείται από την ανικανότητα των ανθρώπων οι οποίοι χρησιμοποιώντας τη ράτσα προσπαθούν να επιβληθούν στους "κατώτερους" τους. Άλλωστε βοηθιούνται και από την ψυχολογία της μάζας. Η μάζα και η δύναμη (πλούτος) δημιουργούν αυτά τα στερεότυπα για να επιβληθούν ευκολότερα στους "αταίριαστους" όποιοι και αν είναι αυτοί!

Τετ Μαρ 22, 02:35:24 μμ 2006  
harry said...

ΔΕν ειμαστε ολοι ιδιοι,(πρεπει να) ειμαστε ολοι ισοι. Η ισοπεδωση ειναι κλασσικο χαρακτηριστικο τυραννιας ( φασιστικης-κομμουνιστικης). Το εθνος ειναι η ομαδα,σε καθε ομαδα των βαλκανιων παιζουν πολλες φυλες. Υπαρχει ομογενοποιηση & αμβλυνση των χαρακτηριστικων με επιμειξειες,αλλα εστω & συμβολικα,καποια δηλωτικα χαρακτηριστικα αξιζει να επιζησουν,εστω & σαν φολκλορ,οπως π.χ η " λεβεντια" των κρητικων. Υπαρκτη ή ανυπαρκτη,αμβλυμενη ή ξενερωμενη λογω αστυφιλιας/επιμειξειας,γιατι να μη ν διατηρηθει σαν φολκλορικη ιδεα ? Σημασια εχει οι θεσμοι & το κρατος να τηρουν την ισοτητα & να μην εχουμε σαν εθνος πλαστη ταυτοτητα " ελληνισμου ". Για τη Κλωντια, αν η καθε μειονοτητα αγωνιζεται μονη της,...κλαφτα Χαραλαμπε..Το απαρτχαηντ θα διαιωνιζεται.

Τετ Μαρ 22, 02:37:10 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

harry said...
συμβολικα,καποια δηλωτικα χαρακτηριστικα αξιζει να επιζησουν,εστω & σαν φολκλορ

Aν μιλάμε για φολκλορ - κανένα πρόβλημα...

Τετ Μαρ 22, 02:47:23 μμ 2006  
unaprimavera said...

Καλώς σας βρήκα! Σχετική με το θέμα (ταυτότητα - ετερότητα - βιολογικές/πολιτισμικές διαφορές), ενδιαφέρουσα και ευρύτατης απήχησης σε ακαδημαϊκούς κύκλους, είναι η δουλειά του γενετιστή Cavalli - Sforza.

Μια μικρή εισαγωγή από τη wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Luigi_Luca_Cavalli-Sforza

Τετ Μαρ 22, 02:52:26 μμ 2006  
harry said...

This post has been removed by the author.

Τετ Μαρ 22, 02:55:05 μμ 2006  
oldman said...

Θεωρώ ότι κάθε κοινωνικό πρόβλημα ξεκινάει στην βάση του από την φύση και την μορφή που έχει η σύγχρονη δημοκρατία. Η ψήφος της κυρα Μαρίας από τα Σούρμενα,που το μόνο που ξέρει να κάνει έιναι να φτιάχνει καταπληκτικό παστίτσιο, έχει ίδια αξία και βαρύτητα με εκείνη του Νανόπουλου, του Καβάφη και του Ροίδη.
Αν ο κόσμος περνούσε από ψυχομετρικά τεστ, τεστ Ι.Q, τέστ γενικών και ειδικών γνώσεων πριν του χορηγηθεί καταλληλότητα να έχει δικαίωμα ψήφου, θα μπορούσε να υπάρξει ένα κάποιο point system, στο οποίο η βαρύτητα της ψήφου της κυρά Παγώνας από την μεσημεριανή εκπομπή του Μικρούτσικου να έπιανε π.χ 1 μονάδα, και του Ροίδη 8. Αλλά δεν το θέλουμε αυτό, μας θυμίζει σενάριο φουτουριστικής Ορουελικής ταινίας, οπότε όλα μόνα τους, «άστα να πάνε, πήγανε» στο όνομα των ατομικών ψευτο-ελευθεριοτήτων και της ισοπεδωτικής ισότητας. Ίδια βαρύτητα η ψήφος της Άρβελερ, με την ψήφο του κυρ’ Ανέστη, και ψάξε τώρα εσύ να βρείς την άσπρη μύγα.
Θα μου πείτε βέβαια, «λίαν επικίνδυνη άποψη αυτή». Λίαν επικίνδυνο είναι και το αλυσοπρίονο όμως. Εξαρτάτε πως ακριβώς σκοπεύεις να το χειριστείς και πόσο προσοχή θα δώσεις μή κόψεις κανένα δάχτυλο. Δεν φταίει το πριόνι.

Τετ Μαρ 22, 03:05:11 μμ 2006  
harry said...

Για να ξεμπερδευτουμε...Στη Λουιζιανα επι απαρτχαηντ,εως το '65,ολο το καθεστως φερόταν ρατσιστικα & αθωωνε λευκους που παρανομουσαν εναντιον μαυρων. Μετα την...μεταπολιτευση του '65,ο λαος δεν αλλαξε...Πριν λιγα χρονια,παρα λιγο να ψηφισουν εναν ΚΚΚλανιτη για κυβερνητη. Ομως το καθεστως,αστυνομια,δικαστες,ενορκοι ειναι αντιρατσιστικο & η παρανομια ,προερχομενη απο οποιονδηποτε τιμωρειται. Η μαζοψυχη ομως των νοτιων ειναι ρατσιστικη,απλα τωρα βραζουν στη χολη τους...Εμεις σημερα ζουμε στη Λουιζιανα του '50.Γουρουνομουρηδες δολοφονοι που σκοτωσαν Αλβανους κλεφτες καρπουζιων & τηλεορασεων εμειναν ατιμωρητοι.

Τετ Μαρ 22, 03:11:18 μμ 2006  
glenn said...

Σύμφωνοι. Άλλο η ταξινόμηση και άλλο η διάκριση. Αλλά, harry, σε τι θα εξυπηρετούσε κάτι τέτοιο; Αν μου πεις μόνο και μόνο για να μην έχουμε φασιστική ισοπέδωση, τότε θα σου πω ότι τέτοιες ταξινομήσεις γίνονται πολύ εύκολα εργαλείο και αφορμή για διακρίσεις. Εσύ ο ίδιος άλλωστε μιλάς για άπαρχάϊντ. Και στηρίζεσαι σε τέτοιες ταξινομήσεις που είναι του 18ου αιώνα.

Τετ Μαρ 22, 03:12:57 μμ 2006  
glenn said...

Είπες oldman: "Η ψήφος της κυρα Μαρίας από τα Σούρμενα,που το μόνο που ξέρει να κάνει έιναι να φτιάχνει καταπληκτικό παστίτσιο, έχει ίδια αξία και βαρύτητα με εκείνη του Νανόπουλου, του Καβάφη και του Ροίδη."

Η οποία κυρα Μαρία μπορεί να έχει πολύύύύ μεγαλύτερη πείρα ζωής από οποιοδήποτε βλάκα που κοιτάει τ' αστέρια, μιλά για μαύρες τρύπες, και αυνανίζεται πνευματικά πρήζοντάς μας με σκοτεινές ύλες.

Τετ Μαρ 22, 03:15:39 μμ 2006  
glenn said...

Είπες nikos dimou: "Και ποιος σου ειπε glenn ότι ο harry δεν είναι ρατσιστής;"

Δεν είναι. Είναι απλώς καλοπροαίρετος και θεωρεί ότι ντε και καλά όλοι οι υπόλοιποι είναι ίδιοι.

Και μια που τόφερε η κουβέντα, τι είναι ρατσιστής;
Εδώ είναι τα δύσκολα. Να ένας ορισμός: Ρατσιστής είναι εκείνος που μεταχειρίζεται γονοτυπικά ή φαινοτυπικά χαρακτηριστικά για κατασκευή οιουδήποτε είδους ταξινομήσεων εφοδιασμένων με σχέσεις μερικής διάταξης.

Φάπες δεκτές.

Τετ Μαρ 22, 03:23:39 μμ 2006  
traveller said...

Ίσως (λίγο) εκτός θέματος αλλά αφού ο οικοδεσπότης ανέφερε το θέμα (σχόλιο στις 2:20) των ονομάτων και τη διατήρησή τους από τις γυναίκες μετά το γάμο:

Πρέπει να ήταν από τις πιο κενές και ανειλικρινείς αποφάσεις της ελληνικής πολιτείας τα τελευταία χρόνια. Όλα τα είχε η Μαριωρή...

Τετ Μαρ 22, 03:27:57 μμ 2006  
oldman said...

Glenn μην κολλάμε στα αυτονόητα. Δεν μίλησα για κυρα – Μαρίες που ξερουν τι τους γίνετε, αναφέρθηκα σε κυρα-Μαρίες που ΔΕΝ ξέρουν σχεδόν τίποτα άλλο, πέραν του παστίτσιου και του χαλβά. Γι αυτό και κάνω λόγο για συνδυασμένα τεστ, και όχι μόνο iq, μόνο ψυχομετρικά η μόνο γνώσεων. Ένας τέτοιος συνδυασμός, μπορεί να καταφέρει έναν πιστοποιημένο στοιχειώδη διαχωρισμό ανάμεσα στην «ανθρωπόμαζα», τον «μέσο» και τον «πνευματικό» άνθρωπο, όσον αφορά την βαρύτητα της άσκησης των πολιτικών τους δικαιωμάτων.

Τετ Μαρ 22, 03:34:30 μμ 2006  
traveller said...

Ο oldman θίγει πολύ ενδιαφέρον θέμα σχετικά με τη στάθμιση της ψήφου.

Στον εργασιακό χώρο, υπάρχουν κάτι αντίστοιχο. Εταιρίες που περνούν τους υπαλλήλους τους από τέτοια test και τους κατατάσουν αναλόγως (IQ και test χαρακτήρα). Αυτό δημιουργεί εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων. Στις ετήσιες αξιολογήσεις των υπαλλήλων λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη αυτά τα δεδομένα (σε ποιά ταχύτητα ανήκεις), παράλληλα με την αξιολόγηση της απόδοσης κάθε ενός.

Είναι μία (προφανώς) ρατσιστική πρακτική. Είναι όμως άδικη??

Τετ Μαρ 22, 03:40:02 μμ 2006  
glenn said...

Εγώ πάλι κολλάω γιατί δε μου φαίνεται καθόλου αυτονόητο. Και ποιος είμαι εγώ για να κρίνω ή να θεσπίσω κριτήρια. Όσο sophisticated κι αν είναι. Αν τα θεσπίσω σημαίνει αυτόματα πως ξέρω ποιος είναι ικανός να εκλέγει. Άρα έχω βρει αλγόριθμο για ξεσκαρτάρισμα. Πολύ ύποπτο. Μην το συνεχίσω, θα πέσω σε divergence...

Τετ Μαρ 22, 03:43:31 μμ 2006  
harry said...

Τα περι ψυχομετρικων τεστς τα αφηνω ασχολιαστα...μυριζουν Λουιζιανα μεσοπολεμου...Οσο για τα επωνυμα των γυναικων,συμφωνω οτι πρεπει οι γυναικες να κρατουν το πατρικο τους μετα τον γαμο,απο εγωισμο/υπερηφανεια αλλα & για να μη το αλλαζουν με τα διαζυγια....Υπαρχει ομως προβλημα με το επωνυμο των παιδιων,εκει αναγκαστικα θα υπαρχει μονο ενα & μεχρι σημερα τουλαχιστον ειναι το πατρικο.Εξαιρεση φερνουν τα πολλα λκεφτα & η γκλαμουρια,βλεπε Κασιδοκωστας /Λατσης & Ρουσσελ/Ωναση. Money talks...Σημερα ειδα τον ΝΔ στο Αλφα. Λιγα λογια & καλα.

Τετ Μαρ 22, 03:50:07 μμ 2006  
σαλτάρω στο κενό said...

oldman: πούντο πούντο το δαχτυλίδι. και εσύ ανήκεις στις κυρούλες που δεν ξέρουν τι τους επισυμβαίνει. είσαι η κυρά Κατίνα με athlon 6721.09 στη γλώσσα. δεν είναι απαραίτητο να γίνεις ο αρχηγός της χρυσαυγής για να λες ακατανόητα αρρωστημένα και ανήθικα. μπορείς κάλλιστα να είσαι εσύ ο ίδιος μάλιστα και να κολυμπάς στη στέρνα με τα φίδια, να πέφτεις μέσα στο στενό πηγάδι γυμνός και να γδέρνεσαι. σε λένε το κορίτσι του Μάη και είσαι η Σαμάρα.

Τετ Μαρ 22, 03:56:42 μμ 2006  
Dr Strange said...

Ως προς τό νόημα τού "ρατσισμού" μάς κάλυψε όμορφα η "paragrafos" πιο πάνω με τά παραθέματα από τό Δεμερτζή. Θα ήθελα πάντως να προσθέσω δύο διακρίσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με τήν εκτεταμένη χρήση στίς μέρες μας τού όρου ως συνωνύμου τής αθέμιτης διάκρισης, και τή συναφή επέκταση στίς διακρίσεις εις βάρος τών αναπήρων, τών γερόντων, τών ομοφυλοφίλων κ.ο.κ. Η επέκταση αυτή δεν μέ βρίσκει σύμφωνο, κατά τόν ίδιο τρόπο που δεν μέ βρίσκει σύμφωνο (από τήν εποχή τουλάχιστον που διάβασα τό παράρτημα περί newspeak στό 1984 τού Όργουελ) η εννοιολογική σύγχυση, π.χ. τής "δημοκρατίας", με τήν οικονομία τής αγοράς, ή τά δικαιώματα τού ανθρώπου. Όμως, τήν επέκταση αυτή τήν έκανε ήδη ο ΝΔ στό ποστ του, οπότε ευλόγως μπορεί να θεωρήσει κανείς, ότι τό θέμα μας είναι η κάθε είδους αθέμιτη, κατά τήν κρατούσα, πλέον, ιδεολογία, κοινωνική διάκριση, ή και η κάθε είδους κοινωνική διάκριση, αν θέλει κανείς να μιλήσει για διακρίσεις εις βάρος π.χ. τών καπνιστών ή, στό πλαίσιο τής πολιτικής τών "θετικών διακρίσεων", σε βάρος τών λευκών αρσενικών αστών. Με τό ρατσισμό όλα αυτά τήν ίδια σχέση έχουν.

Η δεύτερη έχει να κάνει με τήν έννοια τού έθνους, υπό τήν οποία καλόν είναι να εννοήσουμε τά πολιτισμικά κυρίως χαρακτηριστικά, σε αντίθεση με τή ράτσα, η οποία παραπέμπει στή γενετική διαφοροποίηση. Η ιστορία τού όρου "ρατσισμός" περιλαμβάνει αυτή τή σύγχυση, σύγχυση αρκετά πιο συγγνωστή σε εποχές μικρής κινητικότητας τών λαών απ' ό,τι σήμερα. Από τούς Τούρκους δεν μπορούμε, 700 χρόνια μετά, να θεωρηθούμε οι νεοέλληνες φυλετικώς διαφορετικοί, όπως μπορούμε π.χ. από τούς Ιάπωνες, εθνοτικώς όμως η διαφορά παραμένει. Τόν όρο "ρατσισμός" τόν xρησιμοποιούμε (και πάλι κακώς κατά τή γνώμη μου) αδιακρίτως και, αν όχι κυρίως, για τίς εθνοτικές διακρίσεις.

Η ουσία πάντως τού θέματος, έτσι όπως εμφανίστηκε εδώ, βρίσκεται, όχι στή ράτσα, αλλά στή διάκριση. Και εδώ μεγάλη σημασία έχουν δύο παλιά τσιτάτα. Ότι "μεγίστη αρετή διάκρισις", αλλά και "ου πολλώ διαφέρει άνθρωπος ανθρώπου".

Η οξυδέρκεια, τό να βλέπει κανείς και να διακρίνει τό σημαντικό από τό ασήμαντο, τό διαφορετικό από τό όμοιο, είναι μεγάλη υπόθεση, και μεγίστη αρετή τό να μπορεί κανείς να ενεργεί αναλόγως. Η διάκριση όμως stricto sensu, ως αρετή, εξυπακούει εξατομίκευση μάλλον, παρά γενικούς κανόνες. Οι γενικοί κανόνες, οι γενικεύσεις, δημιουργούνται και εφαρμόζονται, στό βαθμό που δεν μπορούμε (ή δεν θέλουμε) να δούμε και να διακρίνουμε κάθε μία περίπτωση. Και τό πρόβλημα με τό ρατσισμό είναι ακριβώς η έλλειψη διακρίσεως, τό ότι δηλαδή θεωρεί ίδιους όλους τούς νέγρους, όλους τούς Εβραίους ή όλους τούς τσιγγάνους.

Αλλά εξυπακούονται και οι γενικεύσεις στή ζωή μας, όπως προσπάθησαν να πουν κάποιοι παραπάνω, ίσως λίγο άκομψα. Μάλλον καλύτερα τό 'χει πει ο Πανούτσος (ναι, αυτός με τό ποδόσφαιρο), κάπως έτσι. Αν βρεθώ σε φτωχογειτονιά στό Κάιρο ή στήν Τυνησία (ή και στά φανάρια στούς δρόμους τής Αθήνας), ξέρω, ότι, κατά 99,99%, αυτός ο μαυριδερός που μέ πλησιάζει, θέλει από μένα χρήματα, είτε πουλώντας μου κάτι, είτε όχι. Και ενδεχομένως κοιτάω να τόν αποφύγω, είτε γιατί δεν μ' ενδιαφέρει ν' αγοράσω τίποτα (απ' αυτά που, κατά τόν ίδιο τρόπο, ξέρω ότι προσφέρει), είτε γιατί δεν έχω αρκετά χρήματα για να δώσω και σ' αυτόν και σ' όλους τούς άλλους που ξέρω ότι θα πλακώσουν μόλις μέ δουν ψυχοπονιάρη ή ανοιχτοχέρη. Ξέρω επίσης, ότι, αν κάτσω εκεί 5.000 χρόνια πιάνοντας κουβέντα με κάθε έναν απ' αυτούς, θα εμφανιστεί κάποτε κάποιος που δεν θα θέλει χρήματα, αλλά να μού χαρίσει τό τελευταίο αντίτυπο από τήν πρώτη έκδοση τής "Φόνισσας" τού Παπαδιαμάντη. Με τή συμπεριφορά μου αυτόν τόν αδικώ και τό ξέρω. Έχω όμως κι άλλα πράγματα να κάνω στή ζωή μου, που συμβαίνει να αξιολογώ ως σημαντικότερα από τού να ψάχνω να μην αδικήσω έναν έναν τούς ζητιάνους (που μπορεί και να μην είναι ζητιάνοι) που μέ πλησιάζουν. (Κι ακόμα και αν δεν είναι πράγματι σημαντικότερα, είμαι ελεύθερος και πρέπει να είμαι ελεύθερος να τά επιλέγω).

Μα θα μού πείτε, είναι τέτοια η περίπτωση τών νέγρων ή τών τσιγγάνων; Όχι βέβαια. Αλλά τό πρόβλημα δεν έγκειται σ' αυτό (στό ποιό ποσοστό δηλαδή θα επιβεβαίωνε τά στερεότυπά μου και ποιό όχι), αλλά στήν απόφασή μου ν' ασχοληθώ μ' αυτή τήν περίπτωση ή όχι. Άπαξ κι αποφασίσω να μην ασχοληθώ, να μην κοιτάξω, να μην διακρίνω, κάποιο γενικό κανόνα θα εφαρμόσω, και μαζί με τά ξερά θα κάψω και τά χλωρά.

Και τό όλο ζήτημα καταλήγει στό πόσο μέ νοιάζει να μην κάψω και τά χλωρά, ή γενικότερα να μην εφαρμόσω ανοίκεια στερεότυπα, ούτως ώστε να ασχοληθώ για να διακρίνω. Αυτό όμως συναρτάται με τή φιλία που "συνέχει τάς πόλεις". Τήν αγάπη δηλαδή προς τόν όμοιο που μέ κάνει να θέλω να συγχρωτίζομαι μαζί του (από τήν οποία αγάπη προκύπτει η κοινωνική ομάδα και βεβαίως και η πολιτεία). Τό ότι δεν κάθομαι ν' ασχοληθώ να διακρίνω μεταξύ π.χ. τών τσιγγάνων (ή οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδας), σημαίνει ότι δεν τούς βλέπω φιλικά, δεν τούς αγαπώ. Γιατί; Μα γιατί δεν μού μοιάζουν αρκετά ώστε να ταυτιστώ όσο χρειάζεται γι' αυτό μαζί τους.

Τό ίδιο θα κάνει κι ο τσιγγάνος, ο νέγρος, ο Ιάπωνας. Είπαμε, στήν πραγματικότητα, ου πολλώ διαφέρει άνθρωπος ανθρώπου. Κι αυτός τόν όμοιό του θέλει να συγχρωτίζεται (όμοιος ομοίω αεί πελάζει). Για να μέ δει και μένα ως όμοιο, στό πλαίσιο μιάς κοινής πολιτείας, θα πρέπει να αποκτήσουμε ομοιότητες. Να πάμε μαζί σχολείο, να παίξουμε μπουνιές, να μιλήσουμε τήν ίδια γλώσσα, ν' αγκαλιαστούμε στίς κερκίδες, ν' αποκτήσουμε κοινούς συγγενείς, να γίνουμε δηλαδή πράγματι υβρίδια ανάμεσα στό τί είμαστε τώρα ο καθένας. Ως τότε, τόσο εγώ, όσο και αυτός, θα διακρίνουμε ο ένας τόν άλλον έξω από τήν ομάδα του. Φυσιολογικά. Όπως κάνουν κι οι χιμπατζήδες. (Διότι κι αυτοί, ου παρα πολλώ διαφέρουν).

Αλλά αρκετά σάς κούρασα.

Τετ Μαρ 22, 03:57:57 μμ 2006  
glenn said...

Είπες traveler: "Είναι μία (προφανώς) ρατσιστική πρακτική. Είναι όμως άδικη??"

Παίρνω αυθαίρετα το δικαίωμα και το διπλό σου ερωτηματικό το εκλαμβάνω σαν κρυφή ελπίδα. Άρα δεν έχεις δεχτεί ακόμη ότι υπάρχουν άλλοι, πιο έξυπνοι από σένα. Αν το ανακαλύψεις ξαφνικά, θα ήθελες να είσαι από τους απόβλητους του συστήματος που περιέγραψες;

Τετ Μαρ 22, 03:59:38 μμ 2006  
cobden said...

Δυστυχώς η μεταμοντέρνα-πολιτικώς ορθή ιδεολογία της σύγχρονης Αριστεράς, έχει διαστρεβλώσει τελείως πια στο Δυτικό κόσμο,την -απόλυτα σωστή-αρχη της εξάλειψης των διακρίσεων και της ισότητας απέναντι στο νόμο...Μέχρι τη δεκαετία του 60, όλες οι μεινότητες ζητούσαν από το κράτος να τους αντιμετωπίζει σαν ίσους με τους υπόλοιπους πολίτες.Σήμερα όλες οι μεινότικες ομάδες ζητούν να τους αναγνωριστεί ο ρόλος του θύματος, βλέπουν το κράτος σαν προστάτη-πατερούλη που θα τους δώσει ειδικά προνόμια...Στις Η.Π.Α. ,καταπατώντας κάθε αρχή ισότητας απέναντι στο νόμο και αξιοκρατίας, στα πλαίσια της πολιτικής της affirmative action ορίζεται συγκεκριμενο ποσοστό μάυρων, λατίνων κτλ που πρεπει να μπουν σε μια δημόσια υπηρεσία ή σε ένα πανεπιστημίο, αφήνοντας έτσι απεξω πολλούς ικανότερους, που απλά δεν είχαν την τύχη να ανηκουν στη σωστή φυλή...στην Ευρώπη, αντιμετωπίζοντας τις γυναίκες σαν είδος προς εξαφάνιση που χρειάζεται προστασία , ορίζεται ποσόστωση για τη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια των κομμάτων ή στο κοινοβούλιο( ένθερμος οπαδός αυτής της πολιτικής στα καθ'ημάς, ο 'προοδευτικος' Γιωργος Παπανδρεόυ)...παντού στην Ευρώπη, κάθε σχόλιο που μπορεί να θεωρηθεί ως ρατσιστικό ή ότι θίγει τις "ευαισθησίες" κάποιας μεινότητας μπορεί να επιφέρει ακόμη και φυλάκιση (δες περίπτωση Irving, νομοσχέδιο περι θριησκευτικού μίσους που προωθεί η κυβέρνηση Blair)...δεν έχουμε να κάνουμε με ένα νέο φυλετισμό, αυτή τη φορά κάτω από τον μανδύα της "προόδου"¨?οι όποιες μεινότητες δεν καταλάβαινουν οτι τελικά έτσι, παραδεχόμενοι πως χρειάζονται ειδική μεταχείριση, μειώνουν αυτούς τους ίδιους, και
προκάλουν ένα νέο κύμα ρατσισμού εναντίον τους?θα θέλα τα σχόλια σας...

Τετ Μαρ 22, 04:14:15 μμ 2006  
σαλτάρω στο κενό said...

ουδέν όσα λέτε και ξεπερασμένα. δηλαδή αν πεθάνεις και αναστηθείς και επιστρέψεις θα τα δεις όλα τελείως διαφορετικά. ο ρατσισμός (ο εθνικισμός κλπ) όταν δεν υποκινείται από οικονομικά συμφέροντα, εμπίπτει στις ηλιθιότητες, δηλαδή στις χαμηλές ψυχικές στάθμες των πολιτών-τηλεθεατών-ανθρώπων. και πώς τώρα εσείς θα βγάλετε συμπεράσματα από τις πράξεις καταπιεσμένων ψυχικώς και πνευματικώς, υπανθρώπων δηλαδή κατασκευασμένων στα γρανάζια.
διαστροφή.
η ΜΚΟ που φροντίζει για τον κορεσμό της πνευματικής πείνας των Ελλήνων ονομάζεται Μαρία Δαμανάκη, κατάγεται από τα Σούρμενα και την Κωνσταντινούπολη, εκπονεί πρόγραμμα και θέσεις, θα κάνει ακολασίες στο Καστρί με τον Ιωάννη Χατζηφώτη να του περάσει το εγκεφαλλικό να αναλάβει σύμβουλος στον alter-tv σαν ο ομοφυλόφιλος σωτήρης τζούμας στον alpha. δηλαδή, μπορούμε να δογματίσουμε: οι μικροαστοί δεν είναι νεοέλληνες, εκτός κι αν βλέπουν τηλεόραση ή διαβάζουν Ελύτη οι σκέψεις με κάποιο σχετικό βάθος, σας χρησιμεύουν μόνο για να τις γράψετε σε εκθέσεις και να πάρετε βαθμό...στη ζωή βρίσκεστε σαν φαντάσματα ανίκανα να δουν έξω από την πλασματική τους φυλακή.

Τετ Μαρ 22, 04:16:55 μμ 2006  
harry said...

Ο (αλβανογραικος) πανουτσος & οι λοιποι χουλιγκανοφασιστες ειναι οι πιο κτηνωδεις φασιστες/ρατσιστες της πιατσας. Τουλαχιστον δεν ειναι κρυφοι & υπουλοι,αλλα φανεροι & δεν μασουν τα λογια τους. Αλλωστε,ο ιδιος ο χουλιγκανισμος ειναι αισχρος ρατσισμος. Πρεπει να αντιμετωπιζουμε σαν ισους με μας ακομα & οσους δεν ειναι βαζελοι...

Τετ Μαρ 22, 04:20:20 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

traveller
δεν νομίζω πως οι αξιολογήσεις υπαλλήλων σύμφωνα με τα αρχικά τεστ και interviews και σύμφωνα (κυρίως) με την απόδοση (αυτή μετράει σχεδόν αποκλειστικά μόλις περάσει ο χρόνος) είναι "ρατσιστιστική πρακτική". Αν γίνει δεκτό αυτό, καταργείται η αξιοκρατία! Τότε θα ήταν ρατσιστική και η κατάταξη των αθλητών βάσει επιδόσεων.

Έχουμε χάσει την έννοια του ρατσισμού: είναι η προκατάληψη, η εκ των προτέρων διάκριση σύμφωνα με στερεότυπα και γενικεύσεις. Δεν είναι η εκ των υστέρων αξιολόγηση. Προς Θεού!

Τετ Μαρ 22, 04:24:37 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

cobden - όπως σε όλα τα πράγματα η υπερβολή οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα: η πολιτική ορθότης γίνεται φίμωτρο, και η υπερπροστασία των μειονοτήτων μπορεί και να τις ζημιώσει. Νομίζω όμως ότι η ταλάντωση του εκκρεμούς θα φέρει ισορροπία.

Τετ Μαρ 22, 04:29:31 μμ 2006  
querrero said...

Ποσο με συγκινει πραγματικα ο αντιρατσισμος σας!Οταν μαλιστα με θερμη ζηλωτη και αντιρατσιστη ταλιμπαν βλεπετε παντου γυρω σας τον ρατσισμο,και καταντατε και οι ιδιοι ρατσιστες απεναντι στους τους συμπατριωτες σας.
Ποσο ρατσιστικο ειναι το ελληναρας;
Ποσο ρατσιστικο ειναι η απαιτηση να μην εορταζονται οι εθνικες επετειοι;
Ποσο ρατσιστικο ειναι να παραχαρασεται με τροπο αισχρο και με ουργουελινες πρακτικες η ιστορια γιατι ετσι βολευει τα αντιρατσιστικα μας ιδεωδη;
Ποσο ρατσιστικο ειναι να ειμαστε αρνητες του πατριωτισμου των ελληνων αλλα χειροκροτητες του πατριωτισμου και του εθνικισμου των αλλων βαφτιζοντας τον-μεσα στο παραλληρημα μας-αντιρατσικη δραση;
Ελεος οταν ο ΙΟΣ υιοθετει και προβαλλει αποψεις αλβανης περι ευνοικοτερης των αλβανων μεταχειρισης απο το καθεστως Χοτζα και τις αλβανικες αρχες των Βορειοηπειρωτων!
Αλλα η πλεον γελοια μορφη αντιρατσισμου ειναι το λεγομενο πολιτικα ορθο.
Πολλυ γελιο!
Αγαπημενοι φιλοι ο χοντρος ειναι χοντρος,ο φαλακρος φαλακρος,η ασχημη ασχημη,ο μαυρος μαυρος,ο νανος νανος και ο πνευματικα καθυστερημενος πνευματικα καθυστερημενος οποια λεξη και περιγραφη και αν χρησιμοποιησεις.
Αισθητικα με ενοχλουν οι παχυσαρκοι,οι ασχημοι,οι πνευματικα καθυστερημενοι.Δεν θα ζητησω ποτε να εξοστρακιστουν σε ξερονησια ή ιδρυματα αλλα δεν θα απαγορεψω στον εαυτο μου να το λεει.
Αισθητικα με ενοχλουν οι ομοφυλοφιλοι.Δεν θεωρω αμαρτια την ομοφυλοφιλια,δεν θεωρω πως ειναι κατωτεροι απο εμενα επειδη προτιμουν ατομα του ιδιου φυλου,δεν με σοκαρουν(ο γραφων εχει βιωσει καταστασεις ασχετες με σεξ που θα σοκαραν καθε gay ή open mind ατομο)απλως και σε πολλυ απλα ελληνικα δεν τους γουσταρω.Ειναι θεμα γουστου.Δεν θα δειρω ουτε θα κραξω ποτε κανενα,αλλα και παλι κανενας δεν μπορει να μου επιβαλλει να τους αποδεχθω.
Επισης αναρωτιεμαι κατα ποσο οι διαφορες εισαγωμενες ή μη μειονοτητες θελουν να ενταχθουν στη κοινωνια που τους δεχεται-φιλοξενει;

Τετ Μαρ 22, 04:30:03 μμ 2006  
σαλτάρω στο κενό said...

quererro: ώστε...υπάρχει και κοινωνία...την αναγνωρίζεις τη χρησιμοποιείς ως έννοια για να πεις όχι τίποτα παραπάνω από το πρόδηλο ότι η σκέψη σου έχει κολλήσει ... μα όχι σε κανένα δύσκολο θεώρημα...μόνο φούντα...α! μόνο φούντα...δηλαδή σε αυτή τη Γη σε πρακτικό καθημερινό επίπεδο...υπάρχει κοινωνία που δέχεται και φιλοξενεί...τρεις εισπνοές ribena με γεύση πεύκο!

Τετ Μαρ 22, 04:37:43 μμ 2006  
kravgi said...

Ευτυχώς querrero που οι περισσότεροι δεν σκέφτονται σαν και σένα. Ο κόσμος θα ήταν σε αντίθεση περίπτωση πολύ βαρετός!

Τετ Μαρ 22, 04:38:30 μμ 2006  
anathrika said...

Ωραία, πέστε πως ένα παιδί από Κινέζο πατέρα και Ιταλίδα μητέρα,
αισθάνεται Κινεζάκι ενώ μεγαλώνει στην Ιταλία ή και το αντίθετο. (Διάφοροι λόγοι π.χ. εγκατάλειψη από τον ένα γονιό,κακομεταχείρηση, πλύση εγκεφάλου, κακή αντιμετώπιση του περίγυρου κ.ά.) Νομίζω πως το παιδί αυτό θα μπορούσε να γίνει κάποια στιγμή ένας ...άψογος ρατσιστής.
Θα μπορούσε όμως μεγαλώνοντας φυσιολογικά, να αγαπούσε πολύ και τις δύο πατρίδες του όπως και ολάκερο τον κόσμο, τις χώρες και τους ανθρώπους "μέχρι το πιο μικρό φυλλαράκι ενός δέντρου".
Δεν θεωρώ πως καταθέτω τίποτα σπουδαίο με αυτό που μόλις είπα.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι ρατσισμού,
από πολλές κι ανομολόγητες αιτίες,
αν θέλετε.

Καλά μίλησαν κάποιοι: Podilatis, Mickey, paragrafos, αλλά κι ακόμοι όσοι με χιούμορ αντιμετώπισαν τον εαυτό τους. Και άλλοι.

Ενώ ο Harry μπορούσε να περιοριστεί στο "δεν είμαστε όλοι ίδιοι,(πρέπει να) είμαστε όλοι ίσοι", μπλέχτηκε μαζί με μερικούς προλαλήσαντες σε χειρολαβές νοημάτων. Αν το ψάξει λιγάκι πιθανό να ανακαλύψει και το γιατί.

Βεβαίως μιλώ γι αγάπη. Για μένα αυτή είναι το κλειδί. Όπως όταν αγκαλιάζω τα παιδιά μου. Το ένα μου χέρι χαίρεται και τ' άλλο κλαίει για εκείνα που υποφέρουν.

Για τι άλλο να μιλήσω;
Χρώμα, καταγωγή, ηλικία, εμφάνιση, επάγγελμα, Δόξα, νά' χει η διαφορετικότητα!

Κι αν τύχει και υποπέσω στη μικροπρέπεια του ρατσισμού (Θου Κύριε...) ή και σε άλλες, γνωρίζω πολύ καλά το πότε και το γιατί. Έτσι για να μη νιώθω κι υπεράνω.
Εσείς;

Τετ Μαρ 22, 04:39:28 μμ 2006  
traveller said...

@ glenn:

Φίλτατε, πράγματι αυθαίρετο το συμπέρασμά σου ως ακολούθως:

1. Η περιγραφή από μέρους μου του συστήματος, δεν σημαίνει με κανένα τρόπο και επικρότησή του. Αντίθετα έχω διαπιστώσει ιδίοις όμασι πολύ συγκεκριμένες αδυναμίες του. Παρακαλώ μη πυροβολήτε τον αγγελιοφόρο.

2. Υπάρχουν (και τεκμηριωμένα) πολύ πιο έξυπνοι από μένα. Μην ανησυχείς λοιπόν, είμαι εδώ και χρόνια εξοικειωμένος με την ιδέα.

Θα με ενδιέφερε η γνώμη σου: Τελικά είναι άδικη η προσπάθεια εργοδοτών να κατατάξουν τους εργαζόμενους με βάση τέτοιου είδους κριτήρια?

Τετ Μαρ 22, 04:41:11 μμ 2006  
harry said...

Ετσι μπραβο,ενας-ενας να φανερωνονται οι κρυφοι...Τεστς ευφυιας,φιλοξενια μεταναστων....Ειμαστε ολοι φιλοξενουμενοι,ενος κρατους που πρεπει να γινει κρατος δικαιου & να ανηκει σε ολους εξ ισου & εξ αδιαιρετου. Στη πραγματικοτητα,οι μονοι που ηρθαν με λεφτα στη Γραικια , αγορασαν " νομιμα " γη & εχτισαν σπιτια,ηταν οι εβραιοι & γραικοι της Διασπορας....Ολοι οι υπολοιποι,εδω & 1000 χρονια καβαλησαμε τη Πινδο & το Καιμακτσαλαν ,καναμε ντου επι Βυζαντιου & Οθωμανικης & φτιαξαμε τα χωρια μας με τσαμπουκα. Παρελειψα μια απαντηση,Ο Βενιζελος ( Μπεν Ζελον) εχει απορριψει με βδελυγμια τα περι Τουρκτσογλου κλπ.

Τετ Μαρ 22, 04:48:23 μμ 2006  
Tolisbak said...

Ναι ρε harry, μόνο εμείς τα κάναμε αυτά.
Για τους γραικότουρκους δεν έχεις να πεις τίποτα.
Είσαι ο μεγαλύτερος ρατσιστής εν ζωή.
Για προσδιόρισε μας την φυλή σου: τουρκαλβανός, αλβανοβουλαρος, κάτι άλλο;

Τετ Μαρ 22, 05:07:04 μμ 2006  
harry said...

Βαλσαμο στο μπλογκ ο λογος της γυναικας μητερας ανα...Ομως,τα καθεστωτα δεν χτιζονται στην αγαπη αλλα στο μίσος. Πρεπει να εχθρευομαστε τους κακους περισσοτερο απ' οσο μας εχθρευονται εκεινοι.

Τετ Μαρ 22, 05:07:40 μμ 2006  
glenn said...

Είπες nikos dimou: "Έχουμε χάσει την έννοια του ρατσισμού: είναι η προκατάληψη, η εκ των προτέρων διάκριση σύμφωνα με στερεότυπα και γενικεύσεις."

Πολύ γενικό. Αν ήταν έτσι, όλοι είμαστε ρατσιστές, αφού ο ίδιος ο εγκέφαλος δουλεύει με κατηγορίες, άρα εκ των προτέρων διακρίσεις. Σεντόνια να γράφει κανείς για το nom de la per και πως η ίδια η γλώσσα μας παγιδεύει σε στερεότυπα. Άρα; Να γίνουμε όλοι προτεστάντες γιατί είμαστε εκ των προτέρων αμαρτωλοί;

Τετ Μαρ 22, 05:11:40 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Τελικά έχω την εντύπωση πως ελάχιστοι διαβάζουν τα σχόλια των άλλων.

Αλλιώς δεν θα επαναλάμβαναν τα ίδια, ούτε θα έθεταν ερωτήματα που έχουν ήδη απαντηθεί.

Harry υπάρχει περίπτωση να αναφερθείς σε κάποιον χωρίς να του κολλήσεις επιθετικό χαρακτηρισμό; Για σκέψου τι υποδηλώνει αυτή σου η ανάγκη;

Τετ Μαρ 22, 05:12:46 μμ 2006  
Black Swan said...

Μαλλον μερικοί δεν ξέρουν οτι

- Ο λευκός ζωγραφίζει το διάβολο μαύρο και ο μαύρος λευκό.

- Η εικόνα του λύκου δεν μας φοβίζει όπως ο λύκος, αλλά όπως η εικόνα του λύκου που έχουμε μέσα μας.


- Η κοινωνικά κατασκευασμένη εικόνα του αποκλίνοντος αφενός συμβάλλει στη διατήρηση της σταθερότητας του συστήματος κι αφετέρου νομιμοποιεί την εξουσία στις θεραπευτικές ή εξοστρακιστικές ή τιμωρητικές επεμβάσεις της.-Οι χαρακτηρισμοί μας για τον άλλο τον «διαφορετικό» δείχνουν τελικά το δικό μας ψυχικό κόσμο κι όχι τον ψυχισμό του απέναντί μας.

Τετ Μαρ 22, 05:17:09 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

glen έγραψα για προκαταλήψεις και στερεότυπα. Έτσι δουλεύει ο εγκέφαλος;

Μην τα μπερδεύεις με τις κατηγορίες - αυτές τις έχει ανάγκη η νόηση. Αλλά δεν έχουν απαξιωτικό περιεχομενο - απλώς τακτοποιούν.

Τετ Μαρ 22, 05:17:32 μμ 2006  
glenn said...

Είπες : "Τελικά είναι άδικη η προσπάθεια εργοδοτών να κατατάξουν τους εργαζόμενους με βάση τέτοιου είδους κριτήρια?"

Δεν αναφερόμουν σε εταιρίες. Αναφερόμουν στη μεταφορά αυτού του συστήματος στο weight των ψήφων. Σε αυτό δεν ήμουν πολύ αυθαίρετος μιας και άρχισες λέγοντας "Ο oldman θίγει πολύ ενδιαφέρον θέμα σχετικά με τη στάθμιση της ψήφου.". Τι άλλο μπορεί να σημαίνει αυτό το "ενδιαφέρον";

Τετ Μαρ 22, 05:18:08 μμ 2006  
glenn said...

Είπες nikos dimou: "Μην τα μπερδεύεις με τις κατηγορίες"

Μετέφρασα κατηγορίες το clustering, κακώς. Λέω ήδη πολλά αγγλικά και δε μ' αρέσει. Επιμένω πως σε κάθε cluster υπάρχει συνοδεύον συναίσθημα που το χρωματίζει "καλό", "κακό". Δουλειές του Colby, ήδη παλιές.

Τετ Μαρ 22, 05:24:32 μμ 2006  
Stormrider said...

@ΝΔ
άσχετο: σας είδα στον άλφα, ωραία τα είπατε για τους τρελαμένους με το μοναχό!

Τετ Μαρ 22, 05:38:04 μμ 2006  
σαλτάρω στο κενό said...

το post λέει να συνειδητοποιήσουμε και να πολεμάμε. η κοπελιά είπε για την αγάπη... αρκούν. διαδικασίες δηλαδή όπου μετέχουν άνθρωποι. η ζωή.

ποια κοινωνία λέει ότι εμείς δεν είμαστε ρατσιστές. η τηλεόραση το λέει! που είναι πιο άθλια από την πιο πρόχειρη δημοσκόπηση...

οι διεθνείς ημέρες υπάρχουν για να θυμίζουν ότι διαφορετική είναι η πορεία μας, αλλού πάμε από αυτά που ζούμε και που ίσως μας υπερβαίνουν...

και γιατί θα έπρεπε τα ΜΜΕ να εργαστούν για μία ανοιχτή τέτοια. ποιος εργάζεται σε αυτά για να εργαστούν και τα ίδια υπηρετώντας κάποιο σκοπό. από που προκύπτει αυτό το θα έπρεπε.


προκύπτει από εδώ: γυμνοί βρισκόμαστε κάθε στιγμή όσο εξακολουθούμε να υπάρχουμε ως υλικές οντότητες, η ευτυχία μας εξαρτάται με την ευτυχία των υπολοίπων (και δεν σταματάει εκεί που αρχίζει η ευτυχία των άλλων...), κάθε στιγμή απειλούμαστε από αυτά που μας εξοντώνουν βιολογικώς...δεν συμβαίνει να μας τυχαίνει τούτο κάθε μέρα...άλλοι καπνίζουν για να αποφύγουν την πτώση της γλάστρας επί της κεφαλής των...

μα να πάει να γράψει κβαντική τέτοια και να πρέπει τώρα να τον εκέλθω εις πραυλίαν. τι βελοσιράπτορας κι αυτός!

φιλάκι, μωρό.

Τετ Μαρ 22, 05:53:34 μμ 2006  
oldman said...

Μάλιστα. Όποιος συγκρατεί διακριτικά την αναπνοή του περνώντας δίπλα από τσιγγάνο είναι ρατσιστικό κάθαρμα και όποιος ενοχλείται με την εξίσωση της ψήφου π.χ του κυρίου Δήμου με εκείνη της Ελένης Λουκά και της Άντζελας Δημητρίου, είναι φασιστικό γουρούνι με προοπτικές λαμπρής καριέρας στην ιεραρχία της χρυσής αυγής. (Λες και θα χρειαζόταν ειδικός αλγόρυθμος ανώτερων μαθηματικών, για να διακρίνεις ποιός είναι τι). Και να φανταστεί κανείς οτι το θέμα του post έχει να κάνει με την απολυτοποίηση και τα άδικα στερεότυπα. Κύριοι διακρίνω έντονο έλλειμμα ορθολογισμού και ψυχραιμίας. Καλή σας συνέχεια, δεν θα σας αναστατώσω άλλο. Εξάλλου το ζήτημα του επιπέδου της σημερινής δημοκρατίας θα χρειαζόταν ξεχωριστό post και δεν μπορεί να αναλυθεί μέσα από σκόρπια comments. (Παρ' όλα αυτά, αποτελεί την γενεσιουργό αιτία κάθε κοινωνικού προβλήματος που επιχειρεί κανείς να διερευνήσει.)

Τετ Μαρ 22, 05:55:09 μμ 2006  
remalion said...

@harry
Μπεν Ζελον= βενιζελος δηλαδη?για ριξε μια εξηγηση αν θες.δεν τοχω ξανακουσει.
ενδιαφερον μου ακουγετε

Τετ Μαρ 22, 06:11:23 μμ 2006  
remalion said...

harry
και τι ακριβως σημαινει και απο που η λεξη γραικος?

Τετ Μαρ 22, 06:14:26 μμ 2006  
paragrafos said...

Το βίωμα της αβίαστης αποδοχής

"(...) όλοι τα βάζανε με το παπάκι, Ως και τα αδέλφια του ήταν σκληρά μαζί του, και του λέγανε: "να σε φάει η γάτα έτσι άσχημο που είσαι!" Έφτασε μάλιστα και η μητέρα τουστο σημείο ν΄αναστενάξει κάποτε: "Μακάρι να έφευγες από δω!" Οι πάπιες το δαγκώνανε, οι κότες το τσιμπούσανε, και το κορίτσι που ερχότανε να τα ταϊσει το κλοτσούσε.. Δεν άντεξε άλλο και μια μέρα τό σκασε (...)"

Ενα δώρο για τα παιδάκια σας ή και στα μικρά σας αδελφάκια από τον Αντερσεν.

Για την αντιγραφή

Παράγραφος

Τετ Μαρ 22, 06:14:54 μμ 2006  
one-night-stand said...

Και εμείς περιμένουμε να μας αποχαιρετήσει μια μέρα το παπάκι γιατί τόση συσσωρευμένη βλακεία βλάπτει την υγεία...

Τετ Μαρ 22, 06:24:30 μμ 2006  
chris said...

"Και ποιος είμαι εγώ για να κρίνω ή να θεσπίσω κριτήρια."


Ε, αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Όταν κάνω διακρίσεις (όταν επισημαίνω διαφορές) οφείλω να δίνω και το κριτήριο βάσει του οποίου τις κάνω.
Όλοι διατυπώνουμε κρίσεις, κάθε στιγμή, (λ.χ. η μέρα είναι βροχερη, οι ρατσιστές γέμισαν το μπλογκ, ο Ν. Δήμου μυρίζει κ.ο.κ.) το ζήτημα είναι να παρέχουμε και το κριτήριο (-α) βάσει του οποίου μπορούν αυτές να ελεγχθούν. ΑΥΤΟ Δ Ε Ν ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ. Επιπλέον, όσα κριτήρια διαθέτουμε είναι σχετικά, δηλαδή εκπληρώνουν μερικώς το αιτούμενο της αλήθειας. Τολμώ τέλος να ισχυριστώ ότι αυτό ισχύει προπαντώς για τις επιστημονικές "αλήθειες"/ προτάσεις.
Κατά τα λοιπά βρήκα πολύ ωραίο το ερωτηματολόγιο των "paragrafos" και"jan". Προτείνω να αντικαταστήσει την πρωινή προσευχή στα σχολεία (υποθέτω πως υπάρχει ακόμη..).

Τετ Μαρ 22, 06:34:16 μμ 2006  
pelloponisios said...

σε πολλα συμφωνω με τον harry και θελω να εξακριβωσω αν καποιος ξερει
την ακριβεια της πιο κατω πληροφοριας.
μετα την συνθηκη της αλεξανδρειας το 1828 οι στρατιωτες του ιμπραημ που ειχαν κλειστει στο φρουριο της πατρας(10000) αρνηθηκαν να επαναπατριστουν στην αιγυπτο και εγκατασταθηκαν στις περιοχες της ηλειας και της μεσσηνιας απο το νεο ελληνικο κρατος,αφου εκχριστιανιστικαν.μεγαλος αριθμος απο αυτους τους αραβες στην καταγωγη.ευχαριστω

Τετ Μαρ 22, 06:44:46 μμ 2006  
the resident said...

Aραγε στα μπαρ πρέπει να υπάρχει face control? Eίναι ρατσιστικό αυτό?

Τετ Μαρ 22, 06:49:17 μμ 2006  
one-night-stand said...

Ή να υπάρχει ερωτηματολόγιο IQ στο face control?

Τετ Μαρ 22, 06:51:01 μμ 2006  
glenn said...

@pelloponisios:
Άντε και πες ότι είναι έτσι. Έπειτα;

Τετ Μαρ 22, 06:53:14 μμ 2006  
Κυνικός said...

Resident Φυσικά και είναι ρατσιστικό το Face control στα μπαράκια. Με ποιό δικαίωμα θα μου απαγορεύσουν να πιω ένα ποτό σε ένα μπαρ μόνο και μόνο γιατί φοράω αθλητικά παπούτσια ή δεν είμαι ντυμένος σαν όλους τους άλλους. Πρέπει δηλαδή όταν βγαίνουμε έξω να φοράμε τη στολή της ομοιομορφίας για να μην χαλάμε το κύρος των εν λόγω μαγαζιών; Νομίζω το Face control είναι παράνομο, αλλά που να βρείς το δίκιο σου....

Τετ Μαρ 22, 07:16:53 μμ 2006  
one-night-stand said...

Να χ*** το face control. Στα μπαράκια και στις disco που υπάρχει φανερώνει και κάτι ύποπτο για το κοινό που τα επισκέπτεται.

Τετ Μαρ 22, 07:20:29 μμ 2006  
pelloponisios said...

@glenn
δεν θελω να πω τιποτα.ρωταω αν ειναι ιστορικα τεκμηριωμενο.και για τον αριθμο και για την τοποθεσια.και με ενδιαφερει προσωπικα επειδη ζω εκει.

Τετ Μαρ 22, 07:31:32 μμ 2006  
the resident said...

κυνικοs Δεν είναι μόνο θέμα ντυσίματος αλλά γενικά εμφάνισης και στατουs. Oι "κακομούτσουνοι" πιο δύσκολα θα περάσουν από τα ωραία παιδία, και ακόμα πιο δύσκολα από τις γυναίκες, και ακόμα πιο δύσκολα από τις ωραίες γυναίκες…Παράνομο, ρατσιστικό ,αλλά αναγκαίο για παιχτεί το "παιγνίδι"...

Τετ Μαρ 22, 07:32:26 μμ 2006  
the resident said...

...και οι πακιστανοί και Αλβανοί πιο δύσκολα από άγγλους,γάλους ακόμη και πορτογάλους..

Τετ Μαρ 22, 07:38:46 μμ 2006  
querrero said...

Face control?
Απαραιτητο.Δεν εχω καμμια διαθεση οταν βγαινω σε ενα bar,club etc να διασκεδασω να ανεχομαι τον καθε αντιαισθητικο "βλαχο",το καθε κακοντυμενο και ασχημο ανθρωπο.Δεν ειμαι υποχρεωμενος να συν-διασκεδαζω με λιγουρια που βγαινουν με 50 ευρω στη τσεπη προσπαθωντας να προσεγγισουν απελπισμενα διαφορες κοπελλες.Το καθε "μαγαζι" νυκτερινης διασκεδασης εχει την αισθητικη του και βασιζεται σε ενα concept.Δεν γινεται να περασεις την πορτα ενος club ή bar που απευθυνεται σε πελατες με μια αλφα αισθητικη και εισοδημα ντυμενος σαν πλανοδιος μικροπωλητης.

Τετ Μαρ 22, 07:51:10 μμ 2006  
one-night-stand said...

Το concept είναι το θέμα querrero. Σκέψου όμως ότι εσύ δεν ταιριάζεις στο concept αυτού του blog... Understand???

Τετ Μαρ 22, 07:54:22 μμ 2006  
Κυνικός said...

Resident Όταν λές αναγκαίο για να γίνει το παιχνίδι τί εννοείς; Επίσης έχω να προσθέσω πως κάθε φορά που ένας Άγγλος, Αμερικάνος ή Έλληνας μεθύσει και δημιουργήσει φασαρία σε ένα μαγαζί δεν θα έχει την ίδια αντιμετώπιση με έναν Αλβανό με την ίδια συμπεριφορά. Έτσι μου φαίνεται, μπορεί να κάνω και λάθος. τι λές;

Τετ Μαρ 22, 07:54:29 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Πόσο παλιά πάει η ιστορία... Σκεφθείτε το:

ΠΑΣ ΜΗ ΕΛΛΗΝ, ΒΑΡΒΑΡΟΣ...

Τετ Μαρ 22, 07:59:42 μμ 2006  
Κυνικός said...

querrero Μπορείτε να δημιουργήσετε Prive club με μέλη της υψηλής κοινωνίας έτσι ώστε εμείς οι μαλίαδες μετα μούσια και τα σκισμένα τζην να μην χαλάμε την αισθητική σας. Δεν είναι αυτός ο σκοπός μας άλλωστε. Μπορείτε να βάλετε και στρατιές από μπράβους απο έξω γιατι δαγκώνουμε.

Φιλικά ένας κυνικός.

Τετ Μαρ 22, 08:03:38 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

querrero μέχρι να βρεθεί ένα face control που θα κοιτάει πιο βαθιά και θα αφήνει εσένα απέξω.

Τα "λιγούρια με τα 50 ευρώ" μπορεί να είναι σπουδαίοι άνθρωποι (όπως ήμασταν εμείς, φοιτητές, όταν δεν είχαμε λεφτά - και το χιλιάρικο ήταν σπάνιο).

Πραγματικά είχα καιρό να συναντήσω τέτοια φτηνή οίηση...

Τετ Μαρ 22, 08:08:04 μμ 2006  
NP said...

the resident said...
Aραγε στα μπαρ πρέπει να υπάρχει face control? Eίναι ρατσιστικό αυτό?

Αναρωτιέσαι? Χυδαιότητα. Θα πάω σε ένα μπαρ και θα επιτρέψω σε κάποιον να μου πει εάν θα μπω ή όχι? Ουσιαστικά τέτοιες μέθοδοι είναι "μάρκετιγκ" για να νομίζουν οι πελάτες ότι κάπου μπαίνουν, χρησιμοποιούν τον ρατσισμό για να σε "ανεβάσουν", να αισθανθείς "κάποιος"!!!

Τετ Μαρ 22, 08:08:29 μμ 2006  
one-night-stand said...

Οπότε καταλήγουμε σε σχέση με το face control ότι ο ρατσισμός είναι μια τεχνητή και όχι πραγματική διαφοροποίηση.

Τετ Μαρ 22, 08:11:39 μμ 2006  
querrero said...

Σε μια χασαποταβερνα,σε ενα συνοικιακο bar,σε ενα πατσατζιδικο ή τελος παντων εκει οπου διασκεδαζουν τα αγνα παιδια του λαου μετα των μεταμοντερνων εκδοσεων της "λαικης-σουλας-κομμωτριας" girlfriend τους δεν παω ποτε.H εκει που συχναζουν "μαλλιαδες" φοιτητες αριστερων αποψεων και ταγαρια(καλα υπαρχουν ακομα τετοια στεκια;Δεν εχει 20 και πλεον χρονια που μας αφησαν χρονους τα '70s;)
Δεν μου αρεσουν και υπαρχει περιπτωση να πατησω το ποδι μου.Δεν θιγομαι απο το οτι δεν θα γινω ποτε εκει αποδεκτος.Εσεις αγαπητοι "ξεπετα" και "κυνικε" γιατι αρπαζεστε;Αποριας αξιο!
Δεν χρειαζομαι μπραβους φιλτατε και μην bite.Δεν ειναι πρεπον αλλωστε.Ειναι κριμα που στην Ελλαδα λιγα clubs υπαρχουν που να συνδυαζουν την αισθητικη που επιζητω και την μουσικη που αγαπω.Πιστεψτε με δεν εννοω discoσκυλλαδικα και χαρτοπετσετες στον αερα.Τι φρικη mein gott!
Ισως εσεις δεν ειχατε την τυχη να δειτε πως διασκεδαζει η αγνη ελληνικη επαρχια,σε ολα σχεδον τα μηκη και πλατη της.Ο γραφων ειχε και εχει δυστυχως αυτη την δυνατοτητα.

Τετ Μαρ 22, 08:16:58 μμ 2006  
paragrafos said...

Ο Τσιτσάνης για τους φεισκοντρολάδες γενικώς...

Πάλιωσε το σακάκι μου
θα σβήσω απ’ το μεράκι μου
Και καημό, και καημό έχω μεγάλο
Δεν μπορώ, δεν μπορώ να πάρω άλλο

Τόσα κοστούμια χάρισα
μα τώρα που ρεστάρισα
φίλος δε, φίλος δε με πλησιάζει
Τα παλιό-, τα παλιόρουχα κοιτάζει

Ντυμένο σε προσέχουνε
κι από κοντά σου τρέχουνε
Σαν παλιώ-, σαν παλιώσουν πέρα ως πέρα
δεν σου λέ-, δεν σου λένε καλημέρα

Τετ Μαρ 22, 08:18:05 μμ 2006  
cobden said...

Ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο ή ένα οποιοδήποτε μαγαζί ανήκει στον ιδιοκτήτη του.Άρα αφου αποτελεί ιδιοκτησία του,άσχετα με το αν συμφωνώ εγώ ή όχι, μπορεί αν θέλει να βάλει face control, να δέχεται μόνο Έλληνες ή μόνο καλοντυμένους ή μόνο Αλβανούς ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Είναι πολύ πιθανόν με την τακτική του αυτή να χάσει πελάτες και έτσι να τον τιμωρήσει η αγορά για την αποφάση του.Ίσως και όχι ομως, αν σκοπεύει να προσελκύσει συγκεκριμένη πελατεία.Με το να μου απαγορεύει την είσοδο όμως στο μαγαζί ΤΟΥ αποτελεί ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ, δεν μου στερεί κανένα ατόμικο μου δικαίωμα...δόξα το θεό, υπάρχουν και άλλα μπάρ για να παω..

Τετ Μαρ 22, 08:25:02 μμ 2006  
glenn said...

@querrero:
Φροντίστε τουλάχιστον να αφήνετε κενό μετά το κόμμα και την τελεία. Είναι χαρακτηριστικό και του harry και κινδυνεύουμε να σας μπερδέψουμε...

Τετ Μαρ 22, 08:27:00 μμ 2006  
σαλτάρω στο κενό said...

querrero: τι νόημα έχουν όλα αυτά που λες, τη στιγμή μάλιστα που οι πιο ερωτικές κοπέλες βρίσκονται κλεισμένες μέσα σε άσυλα ή μέσα στα σπίτια τους...και όταν οι ίδιες αυτές διαθέτουν αρχές και τρόπους, τέτοιες ώστε η ηβική τους χερσόνησος να γίνεται πέτρωμα...διαστημικό...κατάφωτο γαλανού κυματισμού...που πλέει στο χάος εκεί που δεν υπάρχει μέρα επειδή ποτέ δεν εμφανίστηκε η νύχτα. ω, τι χείλια γλυκά των κάτω σκεπασμάτων για τη βλακεία του κόσμου φταίει ο Παυλίδης τεμάχισέ μου ένα στριγκάκι πράσινο να σε εξομολογήσω.

Τετ Μαρ 22, 08:28:05 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

cobden δεν έχεις δίκιο. Ένα κέντρο είναι δημόσιος χώρος - και πρέπει να είναι προσιτό στον καθένα. Μόνο ένα κλάμπ με συνδρομητές δικαιούται να αποκλείει τα μη μέλη.

querrero να μας πεις τα μαγαζιά που πηγαίνεις - για να μην πάμε...

Τετ Μαρ 22, 08:29:11 μμ 2006  
the resident said...

Το θέμα εδώ δεν είναι η νυχτερινή ζωή του τόπου αλλά επειδή τα νυχτερινά μαγαζιά και ειδικά τα πολυτελή είναι χώροι που ο υπάρχει έντονα ρατσισμός λέω τα εξής 1. υπάρχει η άποψη ότι σε ένα τέτοιου είδους μαγαζιά παίζει μεγάλο ρόλο η διακόσμηση άρα ότι άσχημο πρέπει να μένει εκτός 2. επειδή οι άσχημοι φτωχοί και πεινασμένοι είναι επίσης συνηθωs και σεξουαλικά πεινασμένοι και τα μαγαζιά αυτά πουλάν την ψυχοτρόπο ουσία αλκοόλ είναι πιο επικίνδυνο να προκαλέσουν φασαρία οπωs επισηs και να μην ξοδέψουν πολλά χρήματα 3 ο κόσμος που συχνάζει εκεί είναι κοινοί θνητοί άρα υπάρχουν πολλοί κρυπτορατσιστεs που βλέπουν με άσχημο μάτι τους "φτωχομπακουρουs" 4 τα μπαρ κλαμπ υποτίθεται ότι είναι ερωτικά μέρη όποτε οι ξενέρωτοι είναι εκτός παιγνιδιού κλπ Πλούσοι και ωραίοι ευπροσδεκτοι. οι άλλοι πρέπει να συνοδεύονται η να έχουν κράτηση η το μαγαζί είναι γεμάτο.Αυτά και αλλά πολλά

Τετ Μαρ 22, 08:29:46 μμ 2006  
Stormrider said...

ρε querrero δεν φέρνουμε και στην Ελλάδα το σύστημα της Ινδίας με τις κάστες να εφαρμόζεται η νοοτροπία σου παντού;
μιας και το θέμα είναι περι ρατσισμού, δεν θα ξεχάσω σε ένα "μουράτο" club της πόλης μου όπου πριν 1-2 χρόνια είχε το σύστημα από την μία πόρτα να μπαίνουν οι "απλοί" και από άλλοι όσοι ερχόταν με μερσεντές, αρμάνια κτλ. Ακόμα δεν θα ξεχάσω την ματαιοδοξία κάποιων θαμώνων να μπορέσουν να μπουν μια μέρα από την πόρτα των "μούρηδων"...

Τετ Μαρ 22, 08:30:45 μμ 2006  
querrero said...

Κ.Δημου η φραση Τα "λιγούρια με τα 50 ευρώ" αναφερεται σε συγκεκριμενα ατομα.Την ανυπαρξια χρηματων την βιωσα οταν ειχα αποκοπει με δικη μου πρωτοβουλια απο τις "γονικες" παροχες λογω του επαγγελματος που επελεξα και που θεωρηθηκε αναξιο του κοινωνικου μου-μας status.Και μιλαμε για ασχημα χρονια,οποτε please μου μου λετε αν γνωριζω τι αξια εχει το χιλιαρικο και τα 50 ευρω.Σε καμμια περιπτωση δεν θελω να σας γινω συμπαθης ουτε να δεχθω τα ευσημα κανενος,τυχγανει τα γνωριζω την αξια μου και τις ελλειψεις μου σαν προσωπικοτητα και ατομο,πλην ομως σε αρκετες περιπτωσεις μαζευα εκεινους τους χαλεπους καιρους κερματα αναποδογυριζωντας τσεπες για να μαζεψω το αντιτιμο ενος πακετου τσιγαρων ή μιας τυροπιτας.Απλουστατα εφοσον δεν μπορουσα να διασκεδασω με το τροπο που ηθελα δεν εβγαινα εξω,εφοσον δεν μπορουσα να αγορασω τα βιβλια και τους δισκους που τοσο αγαπω δεν τα αγοραζα.Δεν εκανα εκπτωσεις στο τροπο ζωης μου,δεν κλαφτηκα,δεν επισκεπτητα μαγαζια που σε καθε αλλη περιπτωση θα τα περιφρονουσα κτλ.
Οσο χυδαια ειναι η προβολη του πλουτου αλλο τοσο χυδαια ειναι-κατα τη γνωμη μου-και η προβολη της φτωχειας.

Τετ Μαρ 22, 08:32:00 μμ 2006  
querrero said...

Κ.Δημου πιστεψτε εδω που βρισκομαι δεν εχει νυκτερινη ζωη.Εκτος αν θελεις να διακυνδυνευσεις την ανατιναξη.
Περι ρατσισμου και αποκλεισμου να μια ενδιαφερουσα ιστορια:Προ ετων καταστηματαρχης στη Κυπρο αρνηθηκε σε εμενα και 2 συναδελφους την παροχη ετοιμου φαγητου γιατι ειμασταν "καλαμαραδες".Πραγματικα εκει ενας ελληνας βιωνει εναν ιδιομορφο κρυπτορατσισμο.
Κ.stormrider ποιος σου ειπε πως δεν υπαρχουν καστες στην ελλαδα και γενικοτερα στο δυτικο κοσμο.Απλως σε εμας δεν ειναι θεσμοθετημενες.
Ισως ο μοναδικος χωρος που κανενας δεν δινει σημασια στα ρουχα,την καταγωγη,τη μορφωση κτλ του αλλου ειναι το γηπεδο και κατ'ακριβεια οι θυρες των φανατικων οπαδων.Μιλαω εκ πειρας.Αμα δηλαδη εισαι ντυμενος με hugo boss και πεταξεις κανενα "ναι αμε" στα περιξ του γηπεδου της Τουμπας ενω παιζει ΠΑΟΚ-ΟΣΦΠ ειναι παραπανω απο σιγουρο πως θα σε κυνηγησουν με την ιδια λυσσα λαικα παιδια με φτηνα t-shirts,μουσατοι με σκισμενα τζην,και "κυριλεδες" με armani.

Τετ Μαρ 22, 08:49:39 μμ 2006  
paragrafos said...

This post has been removed by the author.

Τετ Μαρ 22, 08:49:51 μμ 2006  
Ni_Chi said...

quereo:

Να στο πω απλα. Η οικογενεια μου εχει φραγκα. Εχω ενα αρκετα καλο επιπεδο μορφωσης. Δεν στερηθηκα ποτε τιποτα.
Αλλά προτιμω εναν "αντιαισθητικο βλαχο" απο καποιον που θεωρει τον εαυτο του ανωτερο. Μπορει ο εργατης στην οικοδομη να φοραει ακομα το καρο σακακι με το ριγε πουκαμισο, ομως αυτο δεν σημαινει πως δεν εχει κατι ενδιαφερον να πει.
(η αντιθετη νοοτροπια ειναι αυτη που εχει σημαδεψει το Π.Ψυχικο)

Και τελοσπαντων, τα ρασα δεν κανουν τον παπα. (οπως χρηματα+μορφωση δεν ισουνται παντα με καλλιεργεια).

Τετ Μαρ 22, 08:55:38 μμ 2006  
σαλτάρω στο κενό said...

πέρασα πάλι το στενό
που κάθεσαι μικρή μου
σε είδα και σηκώθηκε
όλη η παλιά ζωή μου
πέρασα πάλι το στενό
πού κάθεσαι μικρή μου;
σε είδα και γιατρεύτηκε
κάθε παλιά πληγή μου
πέρασα πάλι στο στενό
και κάθισες μικρή μου
δε φταίνε τα γλυκά κρασιά
κοίτα που ξιφομαχούν έξω από τα ντάνσινγκ του απριλιού τα λουλούδια μην την ανοιγοκλείνεις τη θύρα της ντουλάπας και μην τα πετάς τα ρούχα όπως βγαίνουν γρήγορα από τα στενά περάσματα πάλι σου λέω πάλι ομοίως γρηγορότερα καταπλακώνουν με νερά τα πυρότουβλα τους τα άλλα νερά σβήνει μωρό μου ο ασβέστης ο σβησμένος να γίνει όλο λευκό...

Τετ Μαρ 22, 08:58:48 μμ 2006  
paragrafos said...

This post has been removed by the author.

Τετ Μαρ 22, 09:00:24 μμ 2006  
the resident said...

Ψεύτικα χαμογελά, ψεύτικη χαρά και ψεύτικες ελπίδες ,αλλά τόποι συνεύρεσης και ερωτικού παιγνιδιού αυτά είναι τα μπαρ, κλαμπ κλπ.Για υπάρξει αυτό το κλίμα είναι απαραίτητο τo το face control.it’s a hard life guys..
ni-chi said "τα ρασα δεν κανουν τον παπα".
όχι, αλλά τα όμορφα ράσα ομορφαίνουν τον παπά.

Τετ Μαρ 22, 09:03:19 μμ 2006  
Κυνικός said...

Και εμένα μου τη δίνουν οι δήθεν τύπου που νομίζουν ότι είναι το κέντρο του κόσμου, αλλά ποτέ δεν θα ήθελα να τους ρίξουν πόρτα σε ένα μπαράκι που θα σύχναζα. guerrero Μήπως ξέρεις αν έχουν βγεί life style σε χάπια; Γυρίζω στο πυθάρι μου.

Τετ Μαρ 22, 09:04:44 μμ 2006  
paragrafos said...

This post has been removed by the author.

Τετ Μαρ 22, 09:05:48 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Aχ, paragrafos, τι παράταιρα που ακούγονται ο Βάρναλης και ο Ελύτης μέσα στα clubs!

Τετ Μαρ 22, 09:06:46 μμ 2006  
σαλτάρω στο κενό said...

-Χαρίλαος Φλωράκης-

την πιο καλύτερη ζωή
ο ψύλλος την περνάει
βουτάει μεσ' τα ρούχα μας
και άβοφα τσιμπάει

αρχίζει πρώτα απ' το λαιμό
και ίσια κάτω πάει
όπου βρεθεί κι όπου σταθεί
αλύπητα τσιμπάει

ήθελα κι εγώ κόρη μου
να ήμουνα κι εγώ ψύλλος
νάμπαινα μεσ' στα ρούχα σου
σα λυσσιασμένος σκύλος

να σε τσιμπούσα στο λαιμό
να σούκανα φουσκάλες
κι ύστερα θα κατέβαινα
δυο παρακάτω σκάλες

εκεί πια θα σταμάτουνα
τι ωραία για φαντάσου
και θα ξεκουραζόμουνα
μεσ' στη δροσιά του δάσους

-ο ψύλλος-

Τετ Μαρ 22, 09:14:45 μμ 2006  
the resident said...

Ερωτιάρης και φιλοs του δασουs ο ψύλλος.Kαλά που το βρήκε? με έκανε να γελάσω ο αθεοφοβοs

Τετ Μαρ 22, 09:22:02 μμ 2006  
paragrafos said...

Nikos Dimou said...
Aχ, paragrafos, τι παράταιρα που ακούγονται ο Βάρναλης και ο Ελύτης μέσα στα clubs!
------------------
Πράγματι έχετε δίκιο! Βλέπετε, στο νου μου είχα τους απόβλητους μιας άλλης εποχής...

Με την αδειάσας, αποσύρω τα αποσπάσματα.

Τετ Μαρ 22, 09:30:36 μμ 2006  
chris said...

"I have learned that to be with those I like is enough."

Walt Whitman (1819-92), Leaves of Grass

Τετ Μαρ 22, 09:34:23 μμ 2006  
mihalis, a dreamer said...

Ξεκολλήστε από το face control. Είναι ξεκάθαρα ρατσιστικό και ΠΑΡΑΝΟΜΟ, όπως (θεωρητικά) είναι παράνομο ένας οδηγός ταξί να μη δεχτεί να σε εξυπηρετήσει ή ένας φούρνος να μη σου δώσει ψωμί. Μια ερώτηση: Γιατί τα glamorous μαγαζιά της νύχτας δε διαφημίζουν συγκεκριμένο ενδυματολογικό κώδικα ώστε όποιος εξακολουθεί να επιθυμεί την είσοδό του σ' αυτά να γνωρίζει ότι με κοστούμι και συνοδό θα μπει ΣΙΓΟΥΡΑ; Μα γιατί πολύ απλά δε θέλουν να αισθάνεσαι σίγουρος, ένα φτηνό ψυχολογικό τρυκ που εκμεταλλεύεται τους ανασφαλείς. Αυτοί αισθάνονται ότι εξυψώνονται αν περάσουν τις πύλες, και ο κύκλος κλείνει με την πολυάριθμη πελατεία που τους χαρίζουν και που επιτρέπει την πολυτέλεια του face control. Αν γνωρίζατε τους ανθρώπους πίσω από αυτό το γελοίο, πλην αποδοτικό μηχανισμό, θα μένατε με το στόμα ανοιχτό από το υποθαλάσσια αβυσσαλέο επίπεδό τους.
Τώρα πίσω στο θέμα μας...

...οι καταφανώς συμπλεγματικοί ρατσιστές είναι μικρότερο πρόβλημα από τους πολυπληθέστερους ρατσιστές που δεν γνωρίζουν ότι αυτό ακριβώς είναι. Μόνο όποιος έχει εντοπίσει στον ίδιο του τον εαυτό τα ρατσιστικά ορμέμφυτα έχει ελπίδες να τα ξεπεράσει. Φοβού αυτόν που αρχίζει με τη φράσή:
" Εγώ δεν είμαι ρατσιστής, ΑΛΛΑ..."( και στη συνέχεια προσπαθεί να σου εξηγήσει για ποιο λόγο ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ να λειτουργήσει ρατσιστικά- το είδα και στο blog.) Μα φυσικά, τα ρατσιστικά ένστικτα πάντα μάς τα σερβίρουν τα κατώτερα εγκεφαλικά μας στρώματα με τη συνοδεία ένα σωρό λογικοφανών δικαιολογιών, τι περιμένατε πως οι ρατσιστές έχουν επίγνωση του ρατσισμού τους;
Και μια τελευταία παρατήρηση:το κοινό του ρατσισμού με τον εθνικισμό, το σεξισμό και το φομενταλισμό είναι ο υποδόριος φόβος για τον άλλο. Δείξε μου έναν άνθρωπο που φοβάται και θα σου δείξω ένα ρατσιστή.

Τετ Μαρ 22, 09:40:54 μμ 2006  
chris said...

Επιδέχεται πολλές αναγνώσεις ο παραπάνω στίχος. Είπα να τον γράψω καθώς διάβαζα στο μπλογκ για την παγκόσμια ημέρα ποίησης.
Προσωπικά είμαι διχασμένος...για το στίχο.

υ.γ.: Αλβανικό ραπ σήμερα στο Bioς, είσοδος ελεύθερη. Εγώ πηγαίνω τώρα...take care φιλάλληλοι

Τετ Μαρ 22, 09:48:28 μμ 2006  
harry said...

Η " αναγκη της ταυτοποιησης " του καθενος απο μενα δηλωνει το παθος μου για αληθινη εθνικη ταυτοτητα. Ειμαστε λαος που ζει μεσα στο ψεμμα. Οι περισσοτεροι εχουν υποστει τετοια πλυση εγκεφαλου για αρχαιους & ανυπαρκτη ανωτεροτητα τους που οντως πιστευουν οτι ειναι αρχαιοι,ενω θεωρουν μειωτικο να δεχθουν οτι ειναι γραικοποιημενοι βαλκανιοι.Οποιος αρνειται οτι ειναι αλβανογραικος,το κανει γιατι θεωρει οτι οι αλβανοι ειναι ζωα ενω οι ελληνες δεν ηταν π*υστοφονιαδες αλλα ανωτερα οντα . Μονο ο δημος Μεγαρων τολμησε να τιμησει την αρβανιτια στο σηριαλ του Μανουσακη,αντι για ...ολη τη Ρουμελη & το μισο Μορια...Για το γραικος υπαρχουν 2 εκδοχες,απο την ελ. μυθολογια & απο τους ρωμαιους. Δεν ξερω τι σημαινει Ζελον,αλλα το Μπεν ειναι τιτλος αριστοκρατιας,αντιστοιχο του Μπιν για αραβες & Φον για Γερμανους. Κριμα που η συζητηση εκφυλιστηκε σε μπαροκουβεντα.

Τετ Μαρ 22, 09:49:41 μμ 2006  
σαλτάρω στο κενό said...

ρε συ τέτοιε άμα γελάς με αυτά, τότες τι είναι αυτό που σε ερεθίζει σεξουαλικώς.

θα στείλω γράμμα στη μάνα της ή στη φωτεινή και της πω, δες : εσάς κυρούλη μου καλή οι τέτοιες είναι λευκασμένες ενώ οι δικές της ουχί τελεία άρα εγώ έχω λάβει την απόφαση τη σοβαρή να λευκάνω τις τέτοιες της ... που μοιάζουν με τρίχες που δεν είναι τριχούλες ακριβώς ... που είναι το Τ να συνδέσουμε γομολάστιχες στην αποχέτευση ... άρα αφού την αγαπάω πρέπει να της κάνω τα κακά πράγματα ε και όχι την άδεια σας δηλαδή μα να το ξέρετε αν την πρωίαν της μέθης δεν θα ημπορεί να σούρει τα βήματα και τα πόδια της χάσκει που χάουν ε και όλο θα παθαίνει και θα παθαίνει και θα γίνεται και θα ισιοχαλάει το τέτοιο της με το σεσουάρ όχι των υπονόμων ερωτικώς...και την αγαπάω, δώσμου τη και μη σε προβληματίσει ούτε ο τεχνητός πονόδοντος

κι εγώ στον ίδιο το θεό
παράκληση θα κάνω
μην τους πειράζει όσους γλεντούν
στον κόσμο τον απάνω
θεέ μου πανάγαθε θεέ
κοίταξε νάβρεις τρόπους
να παίρνεις τους παράωρους
και τους κακούς πασόκους
ξεδιάλεγε τους άχρηστους
και τους ψευτονταήδες
να αφήσεις μόνο στη ζωή
ανθρώπους μερακλήδες
που ξέρουνε και τραγουδούν
που παίζουν και χορεύουν
που αγαπούν και χαίρονται
και δε σε κοροϊδεύουν.

τέτοιε, δε γελάμε με τούτα τα τραγούδια. γέλα με τους κάτωθι ναζί: Σαββόπουλο, Πορτοκάλογλου, Χατζηδάκι. 95%

Τετ Μαρ 22, 09:51:40 μμ 2006  
glenn said...

Κύριε Δήμου μια ερώτηση για σας: Υποθέστε ότι γνωρίζετε έναν άνθρωπο. Δεν ξέρετε τίποτε γι' αυτόν. Το πρώτο πράγμα που μαθαίνετε είναι ότι λατρεύει τις γάτες. Τι θα αισθανθείτε γι' αυτόν;

Τετ Μαρ 22, 09:58:44 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Harry το Μπεν στα εβραϊκά σημαίνει γιός. Μπεν Γκουριόν ο γιός του Γκουριόν... από κει και το Μπεν Γιαμίν - ή Βενιαμίν ο μικρότερος γιος.

Κακώς Paragrafos αφαιρέσατε τα αποσπάσματα - μιλάνε για ένα είδος αποκλεισμού...

Τετ Μαρ 22, 10:07:36 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

glenn said...
Κύριε Δήμου μια ερώτηση για σας: Υποθέστε ότι γνωρίζετε έναν άνθρωπο. Δεν ξέρετε τίποτε γι' αυτόν. Το πρώτο πράγμα που μαθαίνετε είναι ότι λατρεύει τις γάτες. Τι θα αισθανθείτε γι' αυτόν;

Σίγουρα συμπάθεια - μια και μοιραζόμαστε μία προτίμηση. Αλλά αυτό δεν έχει σχέση με το θέμα μας. Αν μισούσε τις γάτες θα αισθανόμουν αρνητικά - αλλά και αυτό δεν είναι ρατσισμός. Αν έλεγα: όσοι δεν αγαπούν τις γάτες είναι υπάνθρωποι - τότε ναι.

Τετ Μαρ 22, 10:15:14 μμ 2006  
hem said...

συμφωνώ ότι την ταινία με τους γκέυ θα πρέπει να την προβάλλουν στα σχολεία επειδή κάποιος θεώρησε ότι έτσι θα καταπολεμήσουμε το ρατσισμό.
ο ρατσισμός είναι το κίνητρο: για τους ανθρώπους να ντυθούν στα χακί και να υπηρετήσουν την πατρίδα (να προφυλάξουμε τη χώρα από τους τούρκους, όλες οι ασκήσεις του ελληνικού στρατού έχουν μόνιμο σενάριο την εισβολή των τουρκων), για τα μέλη μιας κοινωνίας να παραβούν το νόμο σε περιπτώσεις που η κυβέρνηση πρέπει να κρατήσει τα προσχήματα ( ακροδεξιές οργανώσεις, τρομοκρατικά χτυπήματα, οι μισοί έλληνες με την εγγύηση να μην τους έπιαναν θα έκαναν ότι ο καζάκος, όπως τα λυντσαρίσματα που γινόντουσαν στην αμερική)
για τα μέλη των κοινωνιών να μην τολμούν παρεκλίνουσες συμπεριφορές και υπονομεύεται η συνοχή του κοπαδιού.
οι ματωμένες καρδιές και οι ποιητές θα μπορούν να περιμένουν την εξυγίανση της ελληνικής κοινωνίας με το μαγικό ραβδάκι της διακυβέρνησης μέχρι να εμπνευσθούν μια κοινωνία με αδικίες και ρατσισμό όπου θα κυριαρχεί ο ισχυρός και οι πολιτισμικές διαφορές θα λύνονται με πόλεμο βίαια και στον ατμό

Τετ Μαρ 22, 10:51:19 μμ 2006  
harry said...

Αρα το Μπεν σημαινει κυριολεκτικα του...,ακριβως οπως το φον ,βαν ντε,ντυ. Δηλωνει παντως αριστοκρατια. Ο ιδιος ο Βενιζελος ,ο μεγαλος,δεν ειχε ιδεα περι της καταγωγης του. Η πλακα ειναι οτι μερικοι απο τους χειροτερους γραικους ναζιστες/ελληνιστες ειναι γραικοποιημενοι & εκχριστιανισμενοι εβραιοι,οπως ενας λεβακος του καρατζαφερη,ενας κοραχαης & κολμερ της εφ. Εστια & ο απιθανος..." μακεδονομαχος " μαρτης.Τα επωνυμα οσων δεν τιμω,τα γραφω με μικρα.

Τετ Μαρ 22, 10:59:31 μμ 2006  
Nikos Dimou said...

Καληνύχτα!

Ελπίζω ως το πρωί να έχουμε φτάσει τα 400 σχόλια...

Καμία ευγένεια στο Μπεν Harry. Πολύ κοινό επίθετο. Αν θέλεις να μάθεις την διαστρωμάτωση των εβραίων ψάξε τους Λεβή και τους Κοέν...

Τετ Μαρ 22, 11:17:18 μμ 2006  
Cyber-Dust said...

Μπεν σημαίνει ότι σημαίνει το –ουλος στα Ελληνικά, το –σον στα Αγγλικά, το Μακ- στα Σκοτσέδικα, το Ο’- στα Ιρλανδικά, το –σεν στα Σκανδιναβικά και πάει λέγοντας.

Δεν είναι τίτλος τιμής.

Τελεία. Παύλα.

Τετ Μαρ 22, 11:20:22 μμ 2006  
the resident said...

mihalis, a dreamer said "Γιατί τα glamorous μαγαζιά της νύχτας δε διαφημίζουν συγκεκριμένο ενδυματολογικό κώδικα ώστε όποιος εξακολουθεί να επιθυμεί την είσοδό του σ' αυτά να γνωρίζει ότι με κοστούμι και συνοδό θα μπει ΣΙΓΟΥΡΑ; Μα γιατί πολύ απλά δε θέλουν να αισθάνεσαι σίγουρος, ένα φτηνό ψυχολογικό τρυκ που εκμεταλλεύεται τους ανασφαλείs"

Όχι δεν είναι γι αυτό.Kαι δεν μπορει να γινει ετσι απλα.Αν πάει ένας γύφτος με κουστούμι,με συνοδό μια γύφτισσα θα τον μπάσουν?Eίναι πόλοι οι λόγοι,αλλά δεν είναι το θέμα μας τώρα.Αλλη φορά ίσως…

Τετ Μαρ 22, 11:25:21 μμ 2006  
harry said...

Η εντυπωση μου για το Μπεν ηταν διαφορετικη,το θεωρουσα παρομοιο του Φον κλπ. Αριστοκρατια ή μη,τα επωνυμα δηλωνουν σαφη εθνολογικη καταγωγη & το κυριοτερο,αποκλειουν καταγωγη απο αρχαιους. Ο ελληνισμος ειναι ακριβως οπως ο γερμανικος ναζισμος,δεν εφερε τιποτα το καλό,μονο αφιονισμενους αρβανιτες να σφαζουν τα Βαλκανια,το '12,το '22,το 46-49,την εοκα α & β στη κυπρο & το '64 & '74. Σφαγες,υποδουλωση,εθνοκαθαρση Τουρκων,Βουλγαρων,Μακεδονων,Τσαμηδων,τυρρανια επι " μη ελληνων " αλλα & του 10-25 % του πληθυσμου που ειναι " ανθελληνες " κομμουνιστες. Αυτοι απελευθερωθηκαν το '81,οι αλλοι ειναι ακομα δουλοι.

Τετ Μαρ 22, 11:40:02 μμ 2006  
anathrika said...

Διάβαζα τα σχόλια όταν έπεσα πάνω στην περίπτωση querrero. Είπα να προσπεράσω το γέριμο το "concept"
και τα άλλα που έγραφε μέχρι που χτύπησα πάνω στις λέξεις "καλαμαράς" και "κρυπτορατσισμός". Καθώς ίσως το σκεφτήκατε από τη λέξη "γέριμος"
=έρημος, είμαι από την Κύπρο. Το πήρα λοιπόν πάνω μου που λένε και
έχω να πω τα εξείς: Δεδομένου ότι
όντως ο μαγαζάτορας δεν εξυπηρέτησε τον quer. και την παρέα του λόγω της ελληνικότητάς τους... θα γίνω μάλλον κλισέ: Βλάκες -ή όπως αλλιώς θέλετε πέστε τους-,είναι σκορπισμένοι ανά την υφήλιο. Ε κι η Κύπρος μικρή μεν αλλά υπάρχει ακόμα στο χάρτη...δεν αποτελεί εξαίρεση.
Τα ίδια ακριβώς με τα μόλις πιο πάνω, έχω να πω και για τον "κρυπτορατσισμό".

Άλλωστε είναι μάλλον απίθανο ο quer. κι εγώ να έχουμε ποτέ γνωριστεί. Αν αυτό συνέβαινε θα του ερχόταν οπωσδήποτε η λέξη από την αντίθετη μεριά.

Όσον αφορά το "καλαμαράς" σημαίνει γραφιάς, γραμματικός. Δεν θα πω ότι ευχαριστιέμαι ιδιαίτερα όταν την ακούω αλλά πάντως δεν λέγεται ντε και καλά με εμπάθεια ή απαξίωση.
Η φίλη μου η Μ. λέει στενότατο φίλο μας "καλαμαρούι" ή "ρε καλαμαρά"... Της ανταπαντά ανάλογα βέβαια (ουου υπάρχουν πολλοί χαρακτηρισμοί να ανασύρει κανείς ειδικά για κάποιον από την Πάφο απ' όπου είναι η Μ.) Γελούν.

Τετ Μαρ 22, 11:43:04 μμ 2006  
the resident said...

Ebony And Ivory


By Paul McCartney

Ebony And Ivory Live Together In Perfect Harmony
Side By Side On My Piano Keyboard, Oh Lord, Why Don't We?
We All Know That People Are The Same Where Ever We Go
There Is Good And Bad In Ev'ryone,
We Learn To Live, We Learn To Give
Each Other What We Need To Survive Together Alive.

Τετ Μαρ 22, 11:53:40 μμ 2006  
harry said...

Οι μπαροβιες περιπτωσεις υποβαθμιζουν το μπλογκ. Ειναι χρησιμο να ξερουμε τη χωρα του καθε σχολιαστη.Οι Κυπριοι πιστευω οτι συμφωνουν με τη γνωμη μου οτι οι μισοι θεωρουν εαυτον " ελληνα " / γραικο,οι αλλοι μισοι ομως τον θεωρουν γραικοφωνο Κυπριο,ανηκουν δηλαδη σε διαφορετικο εθνος,συγγενες μεν με τους γραικους αλλα διαφορετικο. Ενα εθνος οπως ειναι οι Λουξεμβουργιοι & οι Μαλτεζοι. Παντως οι Τουρκοι της Κυπρου θεωρουν εαυτους Τουρκους,οχι τ/κυπριους. Ανηκουν στο ιδιο εθνος με τους Τουρκους,οπως & οι Τουρκοι Γραικιας,Βουλγαριας,Μακεδονιας,Γερμανιας κλπ. Υπαρχει ενα εθνολογικο ανσλους μεταξυ γραικικου & κυπριακου κατεστημενου,ενω οι λαοι εχουν αμοιβαια αντιπαθεια.

Πεμ Μαρ 23, 12:06:32 πμ 2006  
σαλτάρω στο κενό said...

και είναι ωραίες οι νησιώτισες που έχουν μεγαλώσει με θάλασσα και αγέρα και με βουνά και με μεγάλους ήρωες. τι ωραία. δε θα σε παρακαλέσω να γυρίσεις πίσω ξέρω ότι θα πονέσω μα θα συνηθίσω δε θα χαθώ θα χύσω και χωρίς εσένα θα χύσω όσο κι αν μου λείπεις θα χύσω όρθιος θα σταθώ δε θα χαθώ...αυτοί οι μικροαστοί αθηναίοι, συντρόφισσες, υπάρχουν μόνο για να γίνονται θέμα στις ειδήσεις και να παραπονιούνται που πεινάνε για πλαστικό φαγητό. πολύ χαίρομαι. ε, πάμε στα βουνά και κάτω από τα δέντρα να τρώμε κρεατάκια και να πίνουμε σκορδόψωμα. Ξεροψημένο μου; Διατημόπλοιο και ρετσίνα με σοκολατούχο. Γάλα...

Πεμ Μαρ 23, 12:09:46 πμ 2006  
remalion said...

harry
γραικος παντως στην κοινη εκφραση ειναι ο απατεωνας
αν δεν κανω λαθος.κατι σαν το go portugese και δεν εχει εθνικο νοημα ουτε γεωγραφικο.ειναι ετσι?και ειναι σε σοβαρη εμηνεια ταυτοσημο με το ελλην.
παντως σε ενα εχεις δικιο.το μπερδεμα της ταυτοτητας μεγαλο και κατευθυνομενο.

Πεμ Μαρ 23, 12:29:26 πμ 2006  
glenn said...

Είπες nikos dimou: "Σίγουρα συμπάθεια - μια και μοιραζόμαστε μία προτίμηση."

Εδώ ήθελα να φτάσω. Προηγείται λοιπόν η συμπάθεια, ανεξάρτητα του τι θα επακολουθήσει. Και εάν μισούσε τις γάτες (χωρίς να τις βλάπτει βέβαια) θα προηγείτο η αντιπάθεια.

Εδώ έχουμε ένα κρυμμένο στερεότυπο σαν κι αυτά που έχουμε όλοι μας άλλωστε. Δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως αλλά θα μπορούσε να παραφραστεί σαν "αποφασίζω χωρίς ιδιαίτερο λόγο, από εδώ και μπρος, να συμπαθώ και να αντιπαθώ τους ανθρώπους με βάση του εάν συμπαθούν ή όχι τις γάτες". Έτσι φαίνεται καλύτερα η δομή του στερεότυπου ( = εκ των προτέρων γνώμη, γενίκευση, προκατάληψη). Ωστόσο, τίποτε το κακό μέχρι τώρα.

Τι γίνεται όμως στη περίπτωση που πω: "αποφασίζω χωρίς ιδιαίτερο λόγο, από εδώ και μπρος, να συμπαθώ και να αντιπαθώ τους ανθρώπους με βάση τη γλώσσα τους, τη θρησκεία τους, το χρώμα τους, την οικονομική τους κατάσταση, τα πολιτικά τους πιστεύω και το εάν συμπαθούν ή όχι τις γάτες".

Και στη πρώτη και στη δεύτερη περίπτωση, κατατάσσω τους ανθρώπους χρωματίζοντάς τους με θετικά ή αρνητικά συναισθήματα. Μάλιστα, και οι δύο περιπτώσεις είναι "ισοβαρείς" αφού αφορούν προτίμηση και γίνονται άνευ λόγου.

Με τα παραπάνω, θέλω να πω ότι ο ρατσισμός δεν είναι απλή περίπτωση στερεοτύπων. Τελικά ίσως να μη φάω τόσες φάπες για τον ορισμό που έδωσα σε προηγούμενο σχόλιο των 3:23μμ.

Πεμ Μαρ 23, 12:45:54 πμ 2006  
harry said...

Το γκρηκ στα αγγλικα δεν εχει αρνητικη εννοια,γραικος κατα τη γνωμη μου ειναι ο σωστος ορος για εμας. Το μπερδεμα ειναι ολοκληρωτικο,αμφιβαλλω αν 5% των χωριων & πολεων εχουν κρατησει τα οριτζιναλ αλβανικα,μακεδονικα,βλαχικα ονοματα τους,το 95 % εχουν φασιστικα ψευδωνυμα,ειτε αρχαια,για να τους πουλησουν παραμυθι οτι ειναι αρχαιοι,ειτε χριστιανικα,ή ανωδυνα ( Ποταμια,Αχλαδια,Κερασια κλπ ).

Πεμ Μαρ 23, 12:50:46 πμ 2006  
paragrafos said...

Αυτόν τον καιρό στα Λύκεια τής Κύπρου γίνεται μεγάλος χαμός για τη μαθητική στολή (τις τρίχες - δηλαδή πόσο μαλλί δικαιούνται τα αγόρα) και άλλα πολλά και εξ ίσου ...σοβαρά.

Το κύριο, επίσημο επιχείρημα (υπέρ της στολής) είναι ότι η βοηθάει στην αντιμετώπιση του κοινωνικού ρατσισμού:

Αφού όλοι, πλούσιοι και φτωχοί φοράνε τα ίδια, άρα νο προμπλέμ, κι όλοι αγαπημένοι και όλοι όμοιοι και σιδερωμένο, άρα τρισευτυχισμένοι καθότι τάχα όλοι φαντάζουν (τάχα μου) το ίδιο πλουσιόφτωχοι και φτωχοπλούσιοι μαζί.

Άρα, ούτε οι μαθητές των πλουσίων θα έχουν την ευκαιρία να κοκορεύονται για τα πλούτη τους και να μετατρέψουν το σχολείο σε παραρέλα, ούτε και τα φτωχόπαιδα θα ντρέπονται για την καταναλωτική τους ανημπόρια και την ενδυματολογική τους καχεξία.

Όλα αυτά μπορούν να περιμένουν ένα δυο χρόνια, μέχρι τα παιδιά να περάσουν στην "αληθινή ζωή" και ν΄αρχίσουν να μιμούνται τους μεγάλους είτε με το να επιδεικνύονται είτε με το να... νομίζουν ότι επιδεικνύονται.

Πεμ Μαρ 23, 12:59:21 πμ 2006  
apousia said...

@harry
harry στην Κύπρο,ειδικά στους Τουρκοκύπριους,τα ''όρια'' είναι δυσδιάκριτα.
Κάνεις λάθος θεωρώντας ότι όλοι οι Τουρκοκύπριοι λένε πως είναι Τούρκοι.
Πάρα πολλοί,ίσως κι από πικρία για τη στάση της Τουρκίας απέναντί τους διαχρονικά,ίσως γιατί δεν ψάχνουν βαθύτερα,λένε πως είναι Κύπριοι και τέλος.
Δεν θα προχωρήσω στη συζήτηση,μα πράγματι,όπως το λες,υπάρχουν λίγοι-πολύ λίγοι όμως,πίστεψέ με-
Ελληνοκύπριοι,που δεν θεωρούν πως είναι Έλληνες της Κύπρου,μα ''Κυπραίοι ελληνόφωνοι''.
Εν γένει,όλα και παντού είναι ανοιχτά και θέλουν ιστορική τεκμηρίωση και γνώση,αλλά,αν μου επιτρέπεις,έχεις μια εμμονή με τη ''γραικιά'' που θα έπρεπε να έχει κουράσει και σένα τον ίδιο.
Προσωπικά,σε παρακολουθώ με ενδιαφέρον.
Καληνύχτα!

Πεμ Μαρ 23, 01:08:38 πμ 2006  
remalion said...

ασχετο αλλα θελω να μαθω
@apousia
εγω τωρα γιατι καραμπερδευτηκα για το τι νομιζουν οτι ειναι οι κυπριοι?ελληνες,ελαδιτες,ελληνοφωνοι,γραικοφωνοι,ρωμιοι, ανεξαρτητο κρατος,τι διαολο ειναι τελικα να μαθω και εγω?δεν εχω τιποτα με τους ανθρωπους.αλλα δεν ξερω τι μου γινεται

Πεμ Μαρ 23, 01:34:00 πμ 2006  
Dormammu said...

@Παναγιώτης Δημητράς (όσον αφορά αυτά που γράψατε στις 9:30πμ):
Μάλλον εσείς στην εργασία σας έχετε γνωρίσει άλλους τσιγγάνους απ’ ό,τι εγώ στην δική μου εργασία. Κατά τα λοιπά με καλύπτει απόλυτα το σχόλιο του Dr.Strange στις 3.57μμ.

Συμφωνώ βεβαίως μαζί σας ότι καλό είναι να μην γενικεύουμε.

Ζητώ συγγνώμη από τους υπολοίπους για το παρόν προσωπικό σχόλιο. Καλή σας νύχτα.

Πεμ Μαρ 23, 01:37:15 πμ 2006  
harry said...

Πιστευω οτι οι οροι ελληνας & ελλαδα ειναι η πηγη του κακου,παραπεμπουν αυτοματα σε αρχαιους & πρεπει να αγωνιστουμε για τη σωστη ορολογια,γραικος & γραικια.Μεσα στο τρελλαδικο,η δικη μου ορολογια φαινεται κουφη. Εξω ομως,λενε γκρηκ & γκρης & ο μεταφραστης λεει τα δικα του κουφα... Οσο για τους κυπριους,αν ενοιωθαν γραικοι ας εξασκουσαν το θεμελιωδες δικαιωμα της αυτοδιαθεσης & ας ενωναν τη νοτια κυπρο με τη...Γραικια. Οσο για τους τουρκους κυπρου,ειναι μονιμη η προσπαθεια του κυπρεικου φασισμου να τους αποτουρκοποιησει,οπως & του ρωμεικου φασισμου να αποτουρκοποιησει τους υποδουλους τουρκους Γκατζολιας.Ολα τα παπαγαλακια λενε το ιδιο ποιημα,για Πομακους,για εξισλαμισθεντες ελλ. κλπ. Το λαθος των τουρκων Κυπρου ηταν οτι το 84 δεν ενωσαν τη βορεια κυπρο με τη Τουρκια,αλλα εκαναν τη μεγιστη μ*λακια να φτιαξουν ενα κρατος που δεν το αναγνωριζει κανενας. Δεν ειναι ολοι οι μ*λακες φασιστες,αλλα ολοι οι φασιστες ειναι μ*λακες. Τετοιο αδειασμα,να μη σε αναγνωριζει κανεις,μονο με τουρκους & με ρωμιους γινεται,οπου την αλλη λεξη των ρωμιων για τη Μακεδονια δεν την χρησιμοποιει κανενας. Διδυμα εθνη,διδυμη μπουνταλωσυνη. Χαρακτηριστικο της ψυχοπαθολογιας των ...αιγαιατων φασιστων ειναι οτι οσο περισσοτερη πορτα τρωνε,τοσο πειθονται οτι ο κοσμος γυριζει στραβα & εκεινοι σωστα.

Πεμ Μαρ 23, 01:43:06 πμ 2006  
paragrafos said...

This post has been removed by the author.

Πεμ Μαρ 23, 01:45:16 πμ 2006  
one-night-stand said...

Τελικά ο harry και ο Σαλτάρω έχουν πολλά κοινά...

Πεμ Μαρ 23, 01:45:43 πμ 2006  
paragrafos said...

ήθελα να γραψω: η Apousia έζησε την Κύπρο (επισκεφτείτε το μπλογκ της και θα καταλαβετε τι λεω). Εγώ ζω στην Κυπρο.

Πεμ Μαρ 23, 01:46:41 πμ 2006  
paragrafos said...

remalion said...
ασχετο αλλα θελω να μαθω

-----------------------
Η apousia τα λεει σωστά. Οι άνθρωποι που ζουν στην Κύπρο αισθάνονται με αυτόν τον τρόπο. Η ίδια έζησε Με Την Κύπρο, αλλά κι εγώ που ζω Στην Κύπρο, συμφωνώ μαζί της.

Πεμ Μαρ 23, 01:50:44 πμ 2006  
harry said...

Username ανδρα δεικνυσι. Επι Οθωμανικης εγινε του stand το καγκελο. Καλονυπνο σε...γραικους & γραικοφωνους...

Πεμ Μαρ 23, 01:58:34 πμ 2006  
mickey said...

Και απόψε θα σας δώσω τα τρία μου - σχόλια εννοώ, μη με παρεξηγήσετε!

Ομολογώ πως υπήρξα έντονα ρατσιστής απέναντι στις μελαχρινές και τις κοκκινομάλλες, ώσπου διάβασα τα γνωστά ανέκδοτα! Στη συνέχεια, παρέμεινα ρατσιστής ως προς τις κοκκινομάλλες, ώσπου είδα τη Nicole Kidman! Τελικά τα έφτιαξα με κομμώτρια και "απεταξάμην το άγος του ρατσισμού" - βλέπετε, ακόμα και τα πιο δύσκολα κοινωνικά προβλήματα έχουν απλές λύσεις ;)

@cobden (4:14μμ)
Μια και θέλεις σχόλια, να σε ενημερώσω πως έρχεσαι …δεύτερος :)
Βεβαίως τα γράφεις πιο αναλυτικά (και με παραδείγματα) από το χθεσινό "πρωινό" σχόλιό μου στις 4:09πμ…

nikos dimou said (5:12μμ):
"Τελικά έχω την εντύπωση πως ελάχιστοι διαβάζουν τα σχόλια των άλλων."
Πλάκα πλάκα όμως, κι εσύ απάντησες στον cobden για τις ποσοστώσεις και τις άλλες υπερβολές για την προάσπιση των μειονοτήτων, ενώ σε μένα που έθιξα το θέμα 12 ώρες νωρίτερα και παρέπεμψα και στην προσωπική σου ιστορία, όχι - καλά, μη μου θυμώσεις κιόλας :))

Και κάτι σοβαρό:
Αν δεν έχετε κάνει σε κατηχητικό και στενά εκκλησιαστικά περιβάλλοντα (εύχομαι από καρδιάς να το έχετε αποφύγει), ίσως δεν μπορείτε να καταλάβετε τι εστί "διάκριση" και "ρατσισμός". Ακόμα και ως μικρά παιδιά, αν κάποιος έφευγε από την "αδελφότητα", οφείλαμε να τον αντιμετωπίζουμε περίπου ως …λεπρό! Όπως μας έλεγαν χαρακτηριστικά: "Τον αγαπάμε τον Τάδε βεβαίως, άνθρωπος είναι κι αυτός(!), αλλά δε χρειάζεται να του κάνουμε και πολλή παρέα τώρα που έφυγε". Αυτόν, που μέχρι χθες ήταν "συναγωνιστής" και "αδελφός" μας και έπρεπε να θυσιαζόμαστε για χάρη του!

Περιττό να πω ότι είχα τραβήξει τα πάνδεινα από τους "αδελφούς" μου, επειδή δεν έκανα διακρίσεις στην αγάπη και τις παρέες μου (είχα αρκετούς "εκτός κιβωτού" κι αν έφευγε κάποιος φίλος μου, εξακολουθούσα να κάνω παρέα μαζί του - παρά τις "συνέπειες"). Κάποιες φορές άλλωστε έφυγα κι εγώ και αντιμετώπισα τα ίδια. Δυστυχώς, κάτω από αφόρητες συναισθηματικές πιέσεις (έρχονταν οι φίλοι μου και με παρακαλούσαν να επιστρέψω, γιατί αλλιώς θα ήταν "αναγκασμένοι" να με "ξεκόψουν") επανερχόμουν, αλλά πάντα ήμουν το "μαύρο πρόβατο" για τις απόψεις μου. Περισσότερα ίσως γράψω στο δικό μου blog όταν αξιωθώ να το ανοίξω επιτέλους (άλλωστε μια ιδέα παίρνετε και από τα κηρύγματα του ...Προκαθήμενου). Ίδε η Θρησκεία της Αγάπης!

Πεμ Μαρ 23, 03:01:14 πμ 2006  
mickey said...

Απόψε η λευκή ξανθιά Ουκρανή Alyona Savchenko και ο μαύρος Τανζανός με το Πολωνικό επώνυμο Robin Szolkowy, αγωνίστηκαν για τη ...Γερμανία στον τελικό των ζευγαριών για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλλιτεχνικού Πατινάζ που μεταδίδει η ΕΤ-1 - υπήρχαν και άλλα τέτοια!

Το θέμα της συζήτησης είναι ήδη ξεπερασμένο! Όπως ανέφερα και χθες, τέτοιες συζητήσεις θα τις διαβάζει ο Ιστορικός του Μέλλοντος και θα μειδιά :)

nikos dimou said (5:17μμ):
"Μην τα μπερδεύεις με τις κατηγορίες - αυτές τις έχει ανάγκη η νόηση. Αλλά δεν έχουν απαξιωτικό περιεχόμενο - απλώς τακτοποιούν."
Πολύ φοβάμαι ότι ο εγκέφαλος δε λειτουργεί τόσο "αθώα" και "ουδέτερα". Συνδυάζει πολλά και προσδίδει πολλές φορές θετικό ή αρνητικό νόημα ΧΩΡΙΣ συνειδητή προσπάθεια. Ευτυχώς, ΜΕ συνειδητή προσπάθεια μπορούμε να αλλάξουμε αυτό το νόημα ή και να αδιαφορήσουμε τελείως γι' αυτό.

Πεμ Μαρ 23, 03:05:39 πμ 2006  
remalion said...

μια και εθιξε το θεμα του ρατσισμου στην θρησκεια και επειδη ερχεται πασχα να πω και κατι για τις ευχες
σε βλεπει ο αλλος στο δρομο η μιλας στο τηλεφωνο και σου ευχεται΄καλη ανασταση΄'
χωρις να πο πολυσκεφτει ουτε να ρωτηση πρωτα.

1αυθαιρετα υποθετει οτι εισαι χριστιανος
2και οχι μονο .υποθετει και επιβαλει μονος του αυθαιρετα παλι οτι ειμαι- η οτι πρεπει να ειμαι- και χριστιανος του ιδιου δογματος,ορθοδοξος χριστιανος δηλαδη.
3σε φερνει στην πολυ ασχημη θεση αναγακαζοντας σε να του πεις τα παραπανω,διακυνδινευοντας και την σχεση σου που δεν εχει γινει επειδη εισαι η ειναι χριστιανος αλλα βασισμενη σε κοινωνικα η φιλικα κριτιρια.
4και παραβιαζει ευθεως μετ επιτασεως τα προσωπικα σου δεδομενα αν δεν του αντευχηθεις ομοιως και πεις απλα 'χρονια πολλα' αρχιζοντας τις ερωτησεις.
θρησκευτικος ρατσισμος το 2006 χωρις καν να το καταλαβαινουν .

Πεμ Μαρ 23, 04:16:24 πμ 2006  
mickey said...

Και το τρίτο, το …μακρύτερο (υποθέτω πως καταλάβατε ότι αναφέρομαι στο παρόν σχόλιο και στο μέγεθός του σε σχέση με τα δυο προηγούμενα)!

Από τους Ρομά στο face control; Μιλάμε, έχουμε ΦΟΒΕΡΗ πλάκα!

Πάντως θα χαρακτήριζα άστοχες (για να το πω κομψά) κάποιες παρεμβάσεις του querrero με αφορμή το θέμα. Οφείλουμε όμως να είμαστε όσο γίνεται πιο αντικειμενικοί. Τα clubs και τα παρόμοια είναι ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ και όχι δημόσιοι χώροι. Επομένως, ενδέχεται οι ιδιοκτήτες τους να έχουν δικαίωμα να δέχονται και να απορρίπτουν όποιον θέλουν με βάση τα δικά τους κριτήρια, ΕΚΤΟΣ αν υπάρχει σχετικός νόμος. Κάτι έχω ακούσει πάντως πως το face control λόγω φύλου (κοινώς μπακούρια) ή "φυλής", εμπίπτει στις διατάξεις κάποιου νόμου περί "άρνησης παροχής υπηρεσίας", αλλά απλά δεν …εφαρμόζεται - ω, τι πρωτότυπο σε αυτή τη χώρα! Ίσως θα μπορούσε να μας κατατοπίσει ο e-lawyer πάνω στο θέμα. Τέλος πάντως, όποιος θέλει να πάει στο club και δεν έχει συνοδό κυρία, μπορεί να δοκιμάσει να πάει με τον …δικηγόρο του :)

Πάντως βρε παιδιά, απορώ πώς διασκεδάζετε όσοι πάτε στα clubs. Η μουσική είναι συνήθως βαρετή και μονότονη (και οι εγγραφές "συμπιεσμένες" συν τοις άλλοις), η ακουστική επιεικώς μέτρια (οι "μπανιέρες" στα EQ κάνουν θραύση και χαλάνε ακόμα και τα καλά κομμάτια), η ένταση επικίνδυνη για την υγεία των αφτιών μας και τα ποτά μπόμπες …Εξαρχείων! Όσες φορές πήγα (συνήθως λόγω επιμονής "τρίτων") έμεινα απογοητευμένος, όσο καλές προθέσεις κι αν είχα! Όσοι τυχεροί έχουν πέσει θύμα face control, θα έπρεπε μάλλον να ευγνωμονούν τον πορτιέρη :))

Όσο για τον μύθο των "μουράτων" και "χλιδάτων" clubs, πήγα πριν από χρόνια σε "ιστορικό" πασίγνωστο club με την τότε σύντροφό μου (εκείνη την εποχή ήταν στην παραλιακή). Ήμασταν από τους πρώτους πελάτες και είπαμε να πιούμε ένα ποτάκι για ξεκίνημα. Η μπαργούμαν ήταν τελείως άκομψη, απεριποίητη και δεν είχε καθόλου καλή σχέση με τα ελληνικά, τα αγγλικά και - κυρίως - τα ποτά! Τελικά μου έδωσε κάτι που μόνο ως νερό με χρώμα θα μπορούσα να το περιγράψω, χωρίς να καταφύγω σε απρεπές λεξιλόγιο. Ζήτησα κάποιον υπεύθυνο και αφού εδέησε να έρθει μετά από είκοσι λεπτά, του εξήγησα απλά και ευγενικά ότι η "ποιότητα παροχής υπηρεσιών" δε συνάδει με τη "φήμη" (τρομάρα τους) του μαγαζιού (ούτε και με το "ανάλογο" αντίτιμο εισόδου, αλλά δεν το είπα). Αφού κατάλαβε (ευτυχώς, είχε IQ άνω του μέσου όρου), ζήτησε συγγνώμη και ως αποζημίωση …μας κέρασε ένα κανονικό ποτό - δυστυχώς, το IQ δεν ήταν πολύ άνω του μέσου όρου :)

Επίσης, θέλοντας να δικαιολογηθεί, μας εξήγησε ότι το μπαρ και τα ποτά είναι για τα "πιτσιρίκια" (εμείς προφανώς ήμασταν …υπέργηροι), ενώ για κάποιους με τη δική μας "καλλιέργεια" (το 'ριξε στο γλείψιμο), θα ήταν πιο "κατάλληλο" να δειπνήσουμε σε κάποιο από τα παρακείμενα "προνομιακά" τραπέζια σε επίσης "προνομιακή" τιμή, που ξεπερνούσε ακόμα και πολύ γνωστά fancy restaurants ("ιερός" ο σκοπός του λοιπόν - απορώ πού έμαθε PR ο άνθρωπος)! Φυσικά, θα είχαμε και άλλα "προνόμια", αφού στην περίπτωση αυτή, εκτός από την απίστευτα "ρομαντική" μουσική που θα συνόδευε το δείπνο μας, θα είχαμε και όλη την "πιτσιρικαρία" από κάτω μας να λικνίζεται στους ρυθμούς της, ενώ εμείς θα απολαμβάναμε τα εδέσματα της εκλεκτής κουζίνας του μαγαζιού (αν κρίνω από τα ποτά, θα πρέπει να είχε τουλάχιστον δυο αστέρια Michelin) και πάνω απ' όλα την "ανωτερότητά" μας! Ευτυχώς ήταν ακόμα νωρίς και είχαμε και άλλες, "κατώτερες" επιλογές για το βραδάκι :)

Όπως καταλάβατε, η απίστευτα γενναιόδωρη χειρονομία του μας σκλάβωσε και από τότε έγινα τακτικός θαμώνας!

Υ.Γ. Προτιμώ να ειρωνευτώ (έστω και με υπερβολές), παρά να σχολιάσω γαλλιστί τη βλαχογκλαμουριά του κάθε "επιχειρηματία" (και αρκετών πελατών-ψώνιων) - κι ας κατηγορηθώ για ρατσισμό! Φαντάζομαι πως θα υπάρχουν και σοβαρές περιπτώσεις, αλλά δεν έχω καμιά όρεξη να γίνω ρεπόρτερ για να το διαπιστώσω - άλλωστε το συγκεκριμένο είχε αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές από τους "γνωστούς" οδηγούς διασκέδασης ;)

Πεμ Μαρ 23, 05:57:29 πμ 2006  
σαλτάρω στο κενό said...

mickey ; έψιλον έψιλον έψιλον τελεία. το να κατηγορήσεις τον χριστιανισμό ότι και καλά τάχα μου δήθεν φσσσστ μπόοοινγκ είναι σαν ραίνεις με ροδοπέταλα τους απατεώνες πιστούς και λειτουργούς και το συφερτό ενιγουέις χρηματιστάς ευσεβείς και λοιπούς. όταν συζητάς το δόγμα ... κάνεις το πρώτο και τελευταίο μεγάλο λάθος...άσε που τα θεμέλια του φονταμενταλισμού είναι ευλογημένα...και όχι ότι η θρησκευτική διάκριση είναι μία μορφή ανώτατου ακατανόητου διαχωρισμού...το είπε ο θεός...εντάξει...πώς οι οικοδόμοι λέγουν "η ναυτιλία μας", "τα καράβια μας"...είμαστε τα τίποτα αλλά θαυμάζουμε...ο Θεός...η αγάπη που γίνεται φανατισμός...που είναι μόνο μίσος η αγάπη. οι αρχιρατσιστές σταυρώνουν αισθησιακές αιμοδοσίες για να βοηθήσουν...οι καπιταλιστές κλέφτες που πουλάνε πια υπηρεσίες μόνο...ιδρύουν ΜΚΟ. στη ΜΚΟ microsoft πρόεδρος είναι ο Σπύρος Μπιμπίλας, και είχε δηλώσει η Μαντόνα γι' αυτόν: oou epitomi elinikis leventias, fame feta toyotomiiii. και στο χριστιανικό δόγμα και στην εκμετάλλευση αν τοποθετήσεις χέρα, σου λέγουν ότι δεν δύνασαι διά να υστερίζεις αφού δα δεν έχεις παρακολουθήσει όλο το Φίνο Φιλοποίμην. disco disco
ξέρεις σύντροφε τι έκανε ο IRA; οργανωμένη αντίσταση. ανατίναξε νύχτα τους λονδινικούς κάδους και έπαθε πτώση ο δείκτης και μην είδατε τας πολυεθνικάς. η 17Ν ευθύνεται που δεν μπορούμε να αποβούμε Ιρλανδία. που δεν έκανε οργανωμένη αντίσταση να πάρει το ΧΥΤΑ από το Καστερόλιζο να τον φορέσει καπέλο στon τάφο του μακαριστού πρώην Ευτυτανίας Μπακογιάννη.

δίνω εδώ μια μάχη άνιση
με ξόρκια και αστερισμούς
και με παιδεύει αυτή η άνοιξη
σαν της Πυθίας τους χρησμούς

να δεις το Γιώργο Νινιό να τραγουδάει Τσακνή Διονύση...πες μου mickey μου. γουστάρεις Γκλέτσο να μας πετάξει στα στρώματα να μας τραβήξει δύο γροθιές να γίνουμε μέλη στη σπείρα-σπείρα;

Πεμ Μαρ 23, 07:13:04 πμ 2006  
Nikos Dimou said...

Καλημέρα σε όλους!

Mickey, το παράπονό σου το κατέγραψα - αλλά είπα ότι διαβάζω όλα τα σχόλια (ήδη full time job) κι όχι ότι απαντώ σε όλα - χρονικά αδύνατον. Επιλέγω συνήθως αυτά που βοηθάνε για την εξέλιξη του θέματος.

Πάω να γράψω καινούργιο Post.

Πεμ Μαρ 23, 08:11:09 πμ 2006  
gargoyle said...

Ο τύπος ‘Γραικός’ που θέλει να επιβάλλει ο harry δεν δηλώνει λιγότερη ‘ελληνικότητα’ από τον προσδιορισμό ‘Έλληνας’ και σίγουρα δεν δηλώνει την καταγωγή από βαλκανικούς και άλλους λαούς, όπως ισχυρίζεται. Κι αυτό γιατί προέρχεται επίσης από την αρχαία Ελλάδα (Βοιωτία, 8ος αιώνας π.Χ.), απλά χρησιμοποιήθηκε από τους Ρωμαίους και μέσω αυτών διαδόθηκε στο δυτικό κόσμο. Επ’ αυτού αντιγράφω από wikipedia (λήμμα names of the Greeks):

In most European languages and languages that have borrowed the name from one of these, the name of Greece has a common "gr" initial. The root of all of these was Graecus in Latin, and was also the ancient name that the Romans used for the Greeks.
The Latins used this term in refrence to all Hellenic peoples due to the fact that the first Hellenes they came into contact with were the Greacians. The Hellenic tribe Greacians took their name after Graecus (who was the son of Thessalus). They were one of the first Greek tribes to colonize Italy. The area that came to be known as Magna Graecia tooks it name after them.

Το κείμενο εξηγεί όλες τις ονομασίες, από Έλληνας μέχρι Ρωμιός, με ιστορικά στοιχεία. Harry κάνε τον κόπο να το διαβάσεις και ίσως, αν περιορίσεις το φανατισμό σου, αντιληφθείς ότι αυτά που γράφεις επί 2-3 μήνες στο blog είναι θεωρίες που αναπτύσσονται μεταξύ καφέ και πρέφας στα καφενεία της επικράτειας.

Πεμ Μαρ 23, 08:37:08 πμ 2006  
Υποκείμενο δικαίου said...

Λόγω εργασίας, δεν μπορώ να γράψω πολλά, αλλά έχουν ειπωθεί κάποια πράγματα που είναι λάθος. Τα clubs, εάν δεν έχουν μέλη, είναι ΔΗΜΟΣΙΟΙ χώροι (γιατί, όπως λένε οι νομικοί , είναι ανοιχτά σε έναν αριθμό προσώπων που δεν είναι εκ των προτέρων προσδιορισμένος). Δεν έχω τις λεπτομέρειες μαζί μου, αλλά η άρνηση παροχής υπηρεσίας είναι αστικό και ποινικό αδίκημα (αν δεν κάνω λάθος, αυτό προκύπτει από τον αγορανομικό κώδικα και την απαγόρευση κατάχρησης δικαιώματος). Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι τα συνταγματικά δικαιώματα επηρεάζουν και τις ιδιωτικές σχέσεις ("τριτενεργούν", όπως λένε οι συνταγματολόγοι). Ιδιαίτερη σημασία στο θέμα του face-control έχει η αρχή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την οποία το ελληνικό κράτος εγγυάται σε ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια, και όχι μόνο στους αλλοδαπούς.

Δεν μπορούν τα πράγματα να είναι διαφορετικά: αλλιώς, θα απαγορεύαμε τον ρατσισμό από τις σχέσεις με το δημόσιο, και θα τον νομιμοποιούσαμε σε μυριάδες ιδιωτικές σχέσεις γύρω μας, οι οποίες συνθέτουν αυτό που λέγεται αγορά, κοινωνία, ιδιωτικός χώρος, ή οτιδήποτε άλλο. Μία τρύπα στο νερό...Τώρα, όσοι έχουν συμβιβαστεί με το face-control και την "πόρτα",θα πρέπει να ρωτήσουν το εαυτό τους γιατί σωπαίνουν μπροστά στον καθημερινό ρατσισμό. Και όσοι μαγαζάτορες δεν γουστάρουν τους Αλβανούς, τους αξύριστους, τους ηλικιωμένους και όσους φοράνε jean, ας ανόιξουν ένα club για τους φίλους τους, και να μην θέλουν να το έχουν "δίπορτο" (κυριολεκτικά και μεταφορικά)...

Αν κάποιος νομικός έχει πρόχειρες τις σχετικές διατάξεις και/ή θέλει να με διορθώσει, παρακαλώ να το κάνει.

Πεμ Μαρ 23, 09:28:08 πμ 2006  
Υποκείμενο δικαίου said...

Διόρθωση-ήθελα να πώ "...και όχι μόνο στους ημεδαπούς" (για την αρχή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας).

Πεμ Μαρ 23, 09:30:37 πμ 2006  
Υποκείμενο δικαίου said...

Επίσης, άρθρο 8 ν. 2251/1994, για την προστασία των καταναλωτών:
" 1. Ο παρέχων υπηρεσίες ευθύνεται για κάθε ζημία που προκάλεσε υπαίτιος κατά την παροχή των υπηρεσιών.(...)
4. Ο παρέχων της υπηρεσίες φέρει το βάρος της απόδειξης της έλλειψης υπαιτιότητας. Για την εκτίμηση της έλλειψης υπαιτιότητας λαμβάνονται υπόψη η ευλόγως προσδοκώμενη ασφάλεια και το σύνολο των ειδικών συνθηκών και ιδιαίτερα:(...)

ε) το αν ο ζημιωθείς ανήκει σε κατηγορία μειονεκτούντων ή ευπρόσβλητων προσώπων ..."

Νομίζω ότι αυτό δίνει μία ξεκάθαρη απάντηση....

Πεμ Μαρ 23, 10:12:11 πμ 2006  
querrero said...

hem said..
(να προφυλάξουμε τη χώρα από τους τούρκους, όλες οι ασκήσεις του ελληνικού στρατού έχουν μόνιμο σενάριο την εισβολή των τουρκων),

Ενω ας πουμε ενα σεναριο εισβολης απο την ΠΓΔΜ ή την Αλβανια θα ηταν πιο λογικο.....

Προς τους αγαπητους Κυπριους που γραφουν.Αγαπητοι εσεις πρωτοι ως σκεπτομενα ατομα θα πρεπει να αναγνωρισεται την καφριλα που επικρατει στη νησο σας.Τον αρχοντοχωριατισμο,και την συγχυση ταυτοτητας.Ειλικρινα δεν με ενδιαφερει πως αυτοπροσδιοριζεστε.Εγω σαν "διγενη"(μισος Ελληνας μισος Αγγλος)δεν δινω ιδιαιτερη σημασια σε αυτα.Αλλα αυτη η παρανοια με τους "π...καλαμαραες που μας επροδωσαν" και"κουμπαρε μου για οτι κακο παθαινουμε σε τουτντο τοπο φταισι οι καλαμαραες" απο την μια και τα ιδια ατομα να χτυπιουνται απο παραλληρηματικη χαρα ενδεδυμενοι την κυανολευκη οποτε "δερνει η Ελλαδα τζιαι πιανει την Eurovision" δεν μπορεσα ποτε στα 2 χρονια που εζησα "τζιαχαμε" να την κατανοησω.Δεν ειμαι αρνητικος απεναντι στους Κυπριους,πως θα μπορουσα αλλωστε,η συζυγος μου ειναι Κυπρια και κατα συνεπεια και οι κορες μου ελλαδοαγγλοκυπραιες.
Σχετικα με το face control που τοσο σας ενοχλησε,ναι ειναι οντως παρανομο,καθως θεωρητε αρνηση παροχης υπηρεσιων σε καταστημα δημοσιας χρησης.Δυστυχως ομως παντα κατα την ταπεινη και σε καμμια περιπτωση αντικειμενικη,γνωμη μου απαραιτητο

Πεμ Μαρ 23, 11:31:57 πμ 2006  
glenn said...

Δεν ξέρω αν έχει γραφτεί πιο πάνω - δεν το είδα πουθενά, αλλά το "γραικός" αναφέρεται στα Μετεωρολογικά του Αριστοτέλη. Νόμιζα πως είναι κοινός τόπος και δεν το ανέφερα μέχρι τώρα.

Πεμ Μαρ 23, 11:37:16 πμ 2006  
the resident said...

Μερικοί λόγοι που τα καλά μαγαζιά έχουν face control 1 για να διατηρήσουν την αισθητική ποιότητα του χώρου 2 για την ασφάλεια αυτών που υποτίθεται διασκεδάζουν, γιατί από το ύφος και την εμφάνιση ίσως καταλάβουν τους επικίνδυνους πχ μεθυσμένους, χαπακομενους κλπ 3 γιατί οι ρακένδυτοι δεν αφήνουν πολλά χρήματα 4 αν μπουν παραπολλα μπακουρια είναι επικίνδυνο για φασαρίες, ενώ τα ζευγάρια είναι πολύ πιο ακίνδυνα και καλαίσθητα και αλλά πολλά .Ξανάλεω παράνομο μεν ρατσιστικό αλλά αναγκαίο για τους χώρους που έχουν αυτή την ατμόσφαιρα και σερβίρουν αλκοόλ.Χωρις την "πόρτα" με όλα τα παράλογα και παράνομα τα Nυχτερινα μαγαζια θα ήταν πιο επικίνδυνα.

Πεμ Μαρ 23, 11:55:37 πμ 2006  
Παναγιώτης Δημητράς said...

μια απίστευτη ρατσιστική κορώνα από Γιανναρά στην Καθημερινή της Κυραικής σχολιάστηκε μόνο από το Σήφη Πολυμίλη στην Ελευθεροτυπία - δε΄πιγμα ότι στην Ελλάδα δείχνουμε ανοχή στη μισαλλοδοξία:

ΚΑΦΕΝΕΙΟΝ Η ΕΛΛΑΣ

Ορθόδοξη μισαλλοδοξία
http://www.enet.gr/online/online_print?id=13708136

Είναι δυνατόν στην Ελλάδα του 2006 να αρθρογραφεί κάποιος, σε σοβαρή μάλιστα εφημερίδα και όχι σε κάποιο περιθωριακό έντυπο, υπέρ της εθνοκάθαρσης και να μην αντιδρά κανείς; Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν ο υποστηρικτής αυτής της απαράδεκτης και μισαλλόδοξης άποψης δεν είναι κάποιος τυχαίος, αλλά ένας πανεπιστημιακός δάσκαλος, ένας διανοούμενος, διαπρύσιος κήρυκας μάλιστα της Ορθοδοξίας και του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού; Φευ, όμως φαίνεται ότι στην Ελλάδα, στον τόπο όπου γεννήθηκε η δημοκρατία, αφθονούν οι... εθνικοί κήνσορες που κηρύσσουν τη μισαλλοδοξία, τον φανατισμό και απαιτούν εν έτει 2006 εθνική καθαρότητα...

*** Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που ο κ. Γιανναράς προκαλεί με την ακραία μισαλλοδοξία που εκφράζει. Ομως, το άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής» για τους μουσουλμάνους της δυτ. Θράκης έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Αφού χαρακτηρίζει συλλήβδην τους μουσουλμάνους πολίτες τριτοκοσμικής κατηγορίας, αφού τους κατηγορεί ότι... διατεταγμένα επιδίδονται στην πολυτεκνία, κατηγορεί τα κόμματα και τους πολιτικούς ότι «αρνούνται να εφαρμόσουν την αυτονόητη για όλους τους γείτονες αρχή της εθνοκάθαρσης»... Ετσι ακριβώς ο κ. καθηγητής, ο αυθεντικός υποτίθεται εκφραστής της ορθόδοξης παράδοσης, λοιδορεί τους πολιτικούς γιατί δεν προχωρούν σε εκκαθάριση -προφανώς και με τα όπλα...- της Θράκης από τους μουσουλμάνους.

*** Δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από τότε που ο κ. καθηγητής -που φαίνεται ότι διατηρεί για τον εαυτό του το προνόμιο να μετρά την ελληνικότητα, την ορθοδοξία, την καθαρότητα και δεν ξέρω τι άλλο έχει το ελληνόμετρό του...- χαρακτήριζε μειωμένης ελληνικής συνείδησης τον Λεωνίδα Κύρκο... Για να μη θυμηθούμε διάφορα άλλα που έχει γράψει για χούντες που μας κυβερνούν, για τα βιβλία που δεν μας διδάσκουν τον πατριωτισμό -με ολίγη από εθνοκάθαρση, όπως προφανώς τον εννοεί...- και άλλα ακραία και μισαλλόδοξα. Δικαίωμά του να εκφράζει όσο ακραίες, μισαλλόδοξες, ρατσιστικές θέσεις. Ομως, είναι δυνατόν να μην υπάρχει ένας αντίλογος, να μη βρίσκονται κάποιοι συνάδελφοί του πανεπιστημιακοί να αντικρούσουν, έτσι για την τιμή της δημοκρατίας, αυτή την απίστευτη για πολιτισμένη χώρα λογική;


ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ polimilis@enet.gr


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/03/2006

Πεμ Μαρ 23, 12:04:14 μμ 2006  
anathrika said...

Δεν ξέρω καν αν θα διαβαστεί αυτό το σχόλιο ή αν διαβαστεί ...και τι έγινε;
Όμως νιώθω την ανάγκη να πω δυο τρία πράγματα:
Αγαπητέ querrero, τι σημασία έχει αν έζησες δυο ή εκατό χρόνια σε έναν τόπο αφού δεν τον αγάπησες;

Τι σημασία έχει αν είσαι παντρεμένος με Κύπρια; (Θα όφειλες στον εαυτό σου να κάνεις την υπενθύμιση γιατί είναι ωραίο αν μη τι άλλο να εκτιμάς τον τόπο καταγωγής του συντρόφου σου πόσο μάλλον να τον αγαπάς.)

Δεν μπορεί κάτι καλό θα υπάρχει κι εδώ πέρα. Μήπως δεν μπήκες στον κόπο να το ανακαλύψεις; Μήπως απλά αγαπητέ μου επιβεβαιώνεις κάποια προηγούμενα λόγια μου;:(βλ. αρκετά πιο πάνω για Κινεζάκι κ.τ.λ.)

Τι συμβαίνει querrero, παλεύουν μέσα σου οι δύο σου ταυτότητες; Και τότε γιατί μιλάς για σύγχιση ταυτότητας λες και μιλάς για κάτι το οποίο είναι κατάπτυστο ή αδικαιολόγητο. Ας είσαι λίγο επιεικής αδελφέ μου. Όλοι λίγο-πολύ μια ψιλοσύγχιση την έχουμε.

Πολύ βιαστικά να πω ακόμα -γιατί θα μπορούσα να μιλούμε για ώρες και άκρη να μη βγαίνει- πως καφρίλα, αρχοντοχωριατισμός, και άλλες τέτοιες ωραίες λέξεις ...στα μούτρα σου! (Χιούμορ κάνω αλήθεια.)
Ξέρεις πόσους κάφρους μη Κύπριους έχω γνωρίσει; Να είσαι σίγουρος πως δεν έκανα το σφάλμα να μπερδέψω τον ένα -τους πέντε δέκα εκατό- άνθρωπο με τους υπόλοιπους του τόπου. Κι αν το έκανα ήξερα τουλάχιστον το λόγο.

Αχ querrero... Πόσο λυπάμαι για σένα και για όλους εκείνους που μη αγαπώντας και για λόγους καθαρά προσωπικούς δεν μπόρεσαν κι ούτε που θα μπορέσουν ποτέ να δώσουν μια ευκαιρία στο κάθε άλλο να τους δείξει ΚΑΙ την ομορφιά του.

(Διάβασα το σχόλιο για το Γιανναρά
όπως και τα άλλα, συγγνώμη που δεν παίρνω λόγο χρόνου θέση. Συμφωνώ βέβαια με τον προλαλήσα για τον Γιανναρά -αν και μου είναι συμπαθής πολύ ο Γιαν.για κάποια από τα βιβλία του-)

Πεμ Μαρ 23, 12:51:17 μμ 2006  
anathrika said...

Απολογούμαι για τα ορθογρ. μου λάθη. Τα βλέπω τώρα και στεναχωριέμαι αλλά...
Μη σταθείτε σε αυτά παρακαλώ.

Πεμ Μαρ 23, 02:00:02 μμ 2006  
mickey said...

Καλημέρα σε όλους!

@nikos dimou (8:11 πμ):
Αλίμονο, δεν παραπονιέμαι - πλάκα έκανα! Άλλωστε το "παράπονο" συνοδευόταν από μεγάλο χαμογελάκι!

Γενικά μου αρέσει να συνδυάζω σοβαρά με αστεία στα σχόλια, ενώ ειδικά σε αυτό το post ήθελα να αποφορτίσω και λιγάκι την ατμόσφαιρα, αφού πολύ μίσος και αλληλοσπαραγμός έπεσε εδώ μέσα. Ίσως αυτό να εξηγεί και κάποια θλιβερά φαινόμενα (ρατσισμός, εθνικισμός) που βιώνουμε ως κράτος, αν και προσωπικά είμαι αισιόδοξος για τη σύντομη επίλυσή τους, κυρίως μέσα από τον παγκόσμιο τουρισμό, το Internet και τους γάμους ανθρώπων με διαφορετικά εξωτερικά γνωρίσματα. Για μένα οι "εξάρσεις" τέτοιων φαινομένων αποτελούν απλά το κύκνειο άσμα μιας νοοτροπίας που πεθαίνει - και ως εκ τούτου προσπαθεί να "κάνει φασαρία" (ενίοτε και με ακραίες εκδηλώσεις), προτού αποδημήσει εις τόπον χλοερόν. Θα κλείσω λοιπόν τον σχολιασμό μου με αυτή την αισιόδοξη νότα!

Πεμ Μαρ 23, 02:31:28 μμ 2006  
Παναγιώτης Δημητράς said...

και άλλο σήμερα γαι το Γιανναρά από το Σηφη Πολυμίλη

ΚΑΦΕΝΕΙΟΝ Η ΕΛΛΑΣ

Προθέσεις και ουσία...

Διαμαρτυρήθηκε ο κ. Γιανναράς ότι κακώς τού αποδώσαμε προθέσεις εθνοκάθαρσης. Αν και ο ίδιος ουδέποτε μπήκε στον κόπο να επανορθώσει για συγκεκριμένες ανακρίβειες πάνω στις οποίες είχε στηρίξει σειρά άρθρων -θυμίζουμε την περιβόητη ιστορία με την υποτιθέμενη φράση Κίσινγκερ περί σχεδίου υπονόμευσης του Ελληνισμού και την άλλη με τα ναζιστικά κρεματόρια που ήταν αναψυχή σε σύγκριση με όσα συμβαίνουν στην Παλαιστίνη, που απέδιδε σε ανύπαρκτο κείμενο του Ρ. Φισκ- δημοσιεύουμε ολόκληρη την επίμαχη φράση του για να μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι αναγνώστες.

*** «Δεν ακούστηκε ποτέ, γράφει ο κ. Γιανναράς, στον πολιτικό λόγο των ελλαδικών κομμάτων το προφανές και πασίδηλο. Οτι η Ελλάδα είναι η μόνη από τους γειτόνους της που αρνείται να εφαρμόσει την αυτονόητη για όλους γύρω της αρχή τής εθνοκάθαρσης. Θα μπορούσε. Και το αρνείται. Αλλά η Ιμβρος και η Τένεδος είναι δίπλα στη Θράκη, το Κοσσυφοπέδιο και η Βόρεια Ηπειρος σε μικρή απόσταση, το Κουρδιστάν όχι πολύ μακριά». Αυτά κατά λέξη, αφού προηγουμένως έχει κατηγορήσει συλλήβδην τους μουσουλμάνους ως υποκινούμενα της Αγκυρας και τους πολιτικούς για ραγιαδισμό. Και ο νοών νοείτω.

*** Το γράφαμε και χθες. Δικαίωμα του κ. Γιανναρά να γράφει ό,τι και όπως θέλει. Αν και ένας πνευματικός άνθρωπος δεν μπορεί να διακινεί ρατσιστικές, ξενοφοβικές και ακραία εθνικιστικές αντιλήψεις. Δικαίωμα και ημών των υπολοίπων να τον κρίνουμε. Κι αυτό επισημαίναμε. Οτι δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει δημόσιος διάλογος, κριτική αντιπαράθεση για να μπορέσουν και οι πολίτες να καταλάβουν πού τελειώνει αυτό το έρμο το εθνικό συμφέρον και πού αρχίζουν τα στερεότυπα του φανατισμού, της εμπάθειας και της δαιμονοποίησης του άλλου, του αλλόθρησκου, του διαφορετικού... Μήπως και συνειδητοποιήσουμε καμιά φορά ότι δεν είμαστε ο περιούσιος λαός, που μονίμως κάποιοι άλλοι του φταίνε, που μονίμως κάποιοι άλλοι τον κυνηγούν και τον υπονομεύουν...


ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ polimilis@enet.gr


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/03/2006

Πεμ Μαρ 23, 05:03:09 μμ 2006  
hioniam said...

harry said...

Τωρα το προσεξα & τα πηρα. Ουδεμια σχεση εχουν οι φασιστικοι ιμπεριαλιστικοι κατακτητικοι πολεμοι των αλεκου-ναπολεοντα-χιτλερ με την ειρηνευτικη επιχειρηση απελευθερωσης υποδουλων λαων,στυλ Ιρακ. Υπαρχουν καλοι & κακοι πολεμοι.

harry πιπες κανεις;

Πεμ Μαρ 23, 08:19:38 μμ 2006  

Ανακοίνωση Σχολίου

<< Home