Μικρές Ανομίες - εκτυφλωτικές και μαύρες (24.1.2013)

Πολλές μορφές παίρνει η ανομία γύρω μας – μερικές είναι συγκλονιστικές όπως η βία και η θηριωδία ιδιαίτερα απέναντι στους ανυπεράσπιστους: γέροντες, άστεγους, μετανάστες. Μερικές άλλες θεωρούνται ήσσονες, κι όταν μιλήσει κανείς γι αυτές η απάντηση είναι συνηθέστατη: «Καλά, αυτό σε ενόχλησε τώρα;».

Όμως κι αυτές οι παρανομίες είναι τόσο χαρακτηριστικές που έστω κι αν δεν πιάνουν πολύ χώρο στον ποινικό κώδικα βρίσκονται στην ρίζα πολλών χειρότερων.

Πάρτε τα μαύρα τζάμια. Δεν είναι απλή παρανομία (ο Κ.Ο.Κ. τα απαγορεύει στο εμπρός μέρος του αυτοκινήτου). Είναι αλαζονεία. Τα βρίσκεις συνήθως σε τεράστια πανάκριβα τζιπ ή SUV (στα μικρά αυτοκίνητα είναι αστεία) και σου επισημαίνουν ξεκάθαρα: περιφρονώ τους πάντες. Και τους νόμους, και εσένα τον κοινό θνητό που έχεις το θράσος να κοιτάξεις μέσα και τους άλλους οδηγούς που βλέπουν ένα τυφλό κατάμαυρο άρμα μάχης να εφορμάει εναντίον τους. Φοράνε τις πιο μαύρες μεμβράνες – ακόμα και στο παρ-μπριζ. Είναι μία μορφή οπτικού θράσους. Περνάνε αγέρωχα μπροστά στους τροχονόμους οι οποίοι ούτε διανοούνται να κόψουν κλήση και να αφαιρέσουν πινακίδες. Μεγάλο όχημα και μαύρα τζάμια, ίσον ισχύς, μαφία, εξουσία. Το ταλαίπωρο όργανον τρέμει μη μπλέξει.

Εξίσου θρασείς και πιο επικίνδυνοι είναι οι παράνομοι προβολείς. Δυσκολεύεσαι να κυκλοφορήσεις το βράδυ με όλα τα εκτυφλωτικά φώτα που σε στραβώνουν. Το πράγμα έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας. Αγνοώντας τις προδιαγραφές του Κ.Ο.Κ. και της Ε. Ε., ο καθένας φοράει στο αυτοκίνητό του όποιο φωτιστικό σώμα γουστάρει. Για τις λυχνίες xenon οι προδιαγραφές ορίζουν ότι πρέπει να τοποθετούνται μόνον μαζί με συστήματα αυτόματης ρύθμισης του ύψους της φωτιστικής δέσμης. Δεν βαριέσαι! Ο άλλος βάζει «ξένον» - ρίχνει και μία βαλίτσα στο πορτ-μπαγκάζ, τα μεσαία χτυπάνε τα ουράνια και όποιον πάρει ο χάρος.

Αλλά τι γράφω τώρα, όταν παραμένουμε η μόνη χώρα όπου δεν εφαρμόστηκε νόμος για το κάπνισμα! Το ντουμάνι βασιλεύει και δίνει το σκοτεινό παράδειγμα για κάθε ανομία.

Μα έχουμε κρίση, φτώχεια, βόμβες – κι εσύ ασχολείσαι με τζάμια, προβολείς και φούμαρα; Ναι – γιατί η ανομία είναι νόσημα μεταδοτικό. Κολλάει, αυξάνει και γιγαντώνεται.

Για να δω να κατεβάζουν μεγαλοκαρχαρίες από τις τζιπούρες! Για να δω να κατάσχονται οχήματα με προβολείς-δολοφόνους. Για να δω κέντρα με διαυγή ατμόσφαιρα! Κύριε Δένδια, τσαλακώστε μερικούς υπερόπτες, σώστε πολλές ζωές…