Στο κόκκινο! (19.01.2012)

Γιατί χρεοκοπήσαμε; Δεν έχετε παρά να δείτε πως οδηγούμε στους δρόμους. Η απόλυτη αναρχία, ο εγωισμός, η περιφρόνηση για κάθε κανόνα. Τέσσερα κόκκινα φανάρια πέρασε ο Κίμων κι άλλα χίλια τέσσερα παραβιάζονται κάθε μέρα. Η πιο απτή απόδειξη ανομίας και ανορθολογισμού.

 

Χρόνια τώρα ζούμε και οδηγούμε άτσαλα. Δεν μας το επέβαλε ούτε η Τρόικα, ούτε η Μέρκελ.

 

Ο ΚΟΚ είναι η πιο απλή εφαρμογή της λογικής. Δεν περνάμε με κόκκινο γιατί θα τρακάρουμε. Όπως επίσης: Δεν ξοδεύουμε περισσότερα από όσα εισπράττουμε γιατί θα χρεοκοπήσουμε. Δεν προσλαμβάνουμε αβέρτα ψηφοφόρους γιατί δεν θα έχουμε να τους πληρώσουμε. Δεν φοροδιαφεύγουμε γιατί έτσι θα φαλιρίσουμε όλοι.

 

Τα κόκκινα φανάρια έφεραν την Τρόικα. Το  έλλειμμα ορθολογισμού και οργάνωσης. Και ο εγωισμός: δεν ήταν η Τρόικα που μας τσάκισε στους φόρους αλλά οι πολιτικοί μας. Τους είπαν να μειώσουν το έλλειμμα και αυτοί, αντί να κόψουν δαπάνες (δυσαρεστώντας την πελατεία τους), έβαλαν φόρους.

 

Όχι μόνο αγνοούμε τις αρχές του ορθού λόγου αλλά υπερασπιζόμαστε με πάθος τον ανορθολογισμό. Διαπρεπής δικηγόρος έγραψε περισπούδαστο άρθρο όπου καταφερόταν (με περίτεχνα νομικά επιχειρήματα) εναντίον της απαγόρευσης του καπνίσματος. Αγνοώντας μία βασική αρχή του δικαίου και του ορθού λόγου: ότι η ελευθερία του ενός σταματάει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου. Κι ότι άρα δεν δικαιούσαι εγωιστικά να βλάπτεις την υγεία του διπλανού σου. (Άλλη μία παραβίαση του κόκκινου).

 

Κόκκινο και στον δημοκρατικό διάλογο. Κι εδώ υπάρχουν κανόνες. Π. χ.: δεν γίνεται αναφορά στο πρόσωπο (δεν μας ενδιαφέρει αν αυτός που μιλάει είναι μαύρος ή λευκός, νέος ή γέρος). Μας ενδιαφέρουν μόνο τα επιχειρήματα. Ο ανώνυμος σχολιαστής,  που στο περασμένο άρθρο έγραψε για μένα: «Πληρώνουμε έναν κουλτουριάρη της 3ης ηλικίας να μας πει ιστορίες τρόμου από το παρελθόν» παραβίασε τρία κόκκινα. Το ένα από αυτά ήταν συκοφαντική δυσφήμιση.  Ποιος διάλογος;

 

Εκεί είναι η διαφορά μας από την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι Γερμανοί δεν είναι πιο έξυπνοι ούτε πιο εργατικοί από μας. Απλώς δεν παραβιάζουν κόκκινα φανάρια. Είναι ορθολογιστές και οργανωμένοι. Γι αυτό η κοινωνία και η οικονομία τους λειτουργούν σωστά.