Περί κατάργησης Χριστουγέννων διάλογος (20.12.2012)

-          Το μόνο που μας έλειπε τώρα, ήταν τα Χριστούγεννα! Δεν κοιτάμε τα χάλια μας, λέω εγώ; Οι μισοί Έλληνες άνεργοι, οι άλλοι μισοί απεργοί. Κανείς δεν δουλεύει, κανείς δεν κερδίζει, κανείς δεν ψωνίζει. Κάποτε, και θρήσκος να μην ήσουνα, καταλάβαινες πως ήρθαν οι γιορτές από το δέκατο τέταρτο μισθό – το Δώρο των Χριστουγέννων. Τώρα πάει και το Δώρο – και αυτό και το άλλο του Πάσχα και το επίδομα της άδειας. Άδεια είναι όλα τώρα και τα μαγαζιά και οι δρόμοι και οι τσέπες μας. Κυρίως οι τσέπες μας!

-          Εμένα μου θυμίζει Κατοχή. Παιδί ήμουνα. Χριστούγεννα κατάλαβα μετά τα εννέα μου χρόνια. Πριν τον πόλεμο ήμουν βρέφος. Μέσα στον πόλεμο ακόμα  κι ανήμερα τα Χριστούγεννα μπομπότα τρώγαμε. Πού οι γαλοπούλες και τα αρνάκια και τα χοιρινά της παράδοσης. Πού οι πανηγυρικοί φωτισμοί; Μαύρο σκοτάδι, όλο διακοπές το ρεύμα, με τις λάμπες πετρελαίου παλεύαμε. Και κρύο μέσα στο σπίτι – παγωνιά! Τα δάχτυλά μας όλο χιονίστρες. Μόνο μαγκάλι βάζαμε (τι να σου κάνει κι αυτό) και είχαμε πάντα την αγωνία μη και δεν ξυπνήσουμε ένα πρωί.

-          Δεν βαριέσαι, όλο το πράγμα μία απάτη ήτανε, ανέκαθεν. Κανείς δεν γεννήθηκε στη Βηθλεέμ, ούτε φάτνες, ούτε άγγελοι. Πήγανε οι πρώτοι Χριστιανοί να κοντράρουν τις γιορτές του Μίθρα και των άλλων θρησκειών που πανηγυρίζανε την αναγέννηση του φωτός μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο και βάλανε τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου. Πανάρχαια η γιορτή του φωτός σε όλες τις θρησκείες του ανθρώπου – γιατί, που να πάρει ο διάβολος έχει αντικείμενο. Μεγαλώνει η μέρα!

-          Μεγαλώνει δεν μεγαλώνει, μέρα άσπρη εμείς δεν θα δούμε! Από το κακό στο χειρότερο πάμε. Μεθαύριο θα έρθουν και τα παιδάκια να πούνε Χριστού την θεία γέννηση στο αρχοντικό μας. Ποιο αρχοντικό, μωρέ σκασμένα; Ξέρεις τι χαράτσι πληρώνω κι ακόμα δεν έχω εξοφλήσει το στεγαστικό!

-          Να καταργηθούνε! Να καταργηθούνε δια νόμου τα Χριστούγεννα και όλες οι σχετικές εκδηλώσεις – μέχρι να περάσει η κρίση και να επανέλθουνε τα Δώρα και τα επιδόματα και τα bonus

-          Αμ δε, που θα επανέλθουν. Αυτά ήταν δική μας εφεύρεση. Μόνο εμείς στην Ευρώπη πληρώναμε 14 μισθούς. Τώρα που κόπηκαν – χαιρέτησέ τα για πάντα!

-          Ένας λόγος παραπάνω να καταργηθούν τα Χριστούγεννα. Τι νόημα έχουν χωρίς Δώρο Χριστουγέννων;