Εισφορο-σαδισμός (02.02.2012)

Ο δρόμος για τη κόλαση είναι σπαρμένος με καλές προθέσεις. (Κοινοτοπία που επιβεβαιώνεται κάθε μέρα).

Θέλησε το κράτος μας να ελέγξει την αδήλωτη εργασία και την εισφοροδιαφυγή των «κατ’ οίκον εργαζομένων» (μεγάλη πληγή των ασφαλιστικών ταμείων). Η καλή πρόθεση

Και επινόησε το εργόσημο. Η κόλαση.

Απασχολείς στο σπίτι μία καθαρίστρια. Προκειμένου να της πληρώσεις το μεροκάματο νόμιμα (δίνοντας και εισφορά στο ΙΚΑ) πρέπει να πας στην τράπεζα ή τα ΕΛΤΑ, γνωρίζοντας ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, ΑΔΤ, ΑΜΕ ΙΚΑ και λοιπά στοιχεία δικά σου και δικά της, να καθίσεις σε μία ή δύο ουρές, να συμπληρώσεις διάφορα έντυπα, ώστε τελικά να αγοράσεις ένα εργόσημο (εις διπλούν) που περιέχει την εισφορά στο (όποιο) ταμείο και την αμοιβή της καθαρίστριας.

Αντίστοιχα η εκείνη, για να εισπράξει τα είκοσι ή τριάντα ευρώ της αμοιβής της, θα πρέπει να πάει την άλλη μέρα στην τράπεζα ή τα ΕΛΤΑ με τα χαρτιά που της έδωσες, να καθίσει στην ουρά, και αφού εκτελέσει και αυτή τα γραφειοκρατικά της καθήκοντα, να εξαργυρώσει το εργόσημο για να πάρει το μεροκάματό της.

Απλούστατο έτσι;

Για να εισπράξει το ΙΚΑ τέσσερα ευρώ (το εργόσημο ορίζεται στο 20% της αμοιβής) πρέπει δύο άνθρωποι ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ να χάνουν ώρες και να ταλαιπωρούνται!

Το ίδιο θα πρέπει να συμβεί με τον μάστορα που κάνει ένα μερεμέτι, με τον κηπουρό που κλαδεύει δύο δέντρα, με την μπέιμπη σίτερ που πρόσεξε τρεις ώρες το παιδί, την γυμνάστρια που έρχεται δύο φορές την εβδομάδα στο σπίτι, κλπ.

Και τι θα γίνει με την μόνιμη Ουκρανή (ο νόμος περιλαμβάνει και τους «οικόσιτους») που περιθάλπει τους υπέργηρους κατάκοιτους γονείς σου – οι οποίοι φυσικά δεν μπορούν να τρέχουν στις τράπεζες;  Ε, θα τρέχεις πάλι εσύ.

Ιδιοφυές!

Ποιος θα το εφαρμόσει;

Να κάνω μία πρόβλεψη; Κανείς! Φράγκο παραπάνω δεν θα πάρουν τα Ταμεία.  

Νομίζω πως κάπου στα βάθη του κρατικού μηχανισμού υπάρχει, καλά κρυμμένη, μία «Υπηρεσία Βασανισμού Πολιτών». Μαζί με την άλλη «Υπηρεσία Ανεφάρμοστων Μεθόδων» επινοούν διάφορα σαδιστικά συστήματα που ταλαιπωρούν τον πολίτη, κάνουν την λειτουργία του κράτους από δύσκολη ως αδύνατη – και εξασφαλίζουν την οριστική χρεοκοπία μας.