Καλά Χριστούγεννα! (22,12,2011)

Έτσι για να μην ξεχνάμε μερικές παλιές καλές συνήθειες

 

Ο Νίκος Εγγονόπουλος είχε πει κάποτε: «Δεν ξέρω αν είμαι Χριστιανός, αλλά Ορθόδοξος είμαι οπωσδήποτε».

Όποιος γνωρίζει την ποίηση και την ζωγραφική του, καταλαβαίνει τι εννοεί.

Στον ίδιο τόνο θα έλεγα κι εγώ: «Είμαι άθεος, αλλά τα Χριστούγεννα τα αγαπώ ιδιαίτερα».

Στο κάτω-κάτω τα Χριστούγεννα έχουν περιστασιακή σχέση με τον Χριστό. Είναι μία πανάρχαια γιορτή που συμβολίζει την αναγέννηση του φωτός. Οι πρώτοι Χριστιανοί γιόρταζαν την γέννηση του Ιησού σε άλλη ημερομηνία. Την μετέθεσαν για να συμπέσουν με την γιορτή του φωτός άλλων θρησκειών (Μίθρα, κλπ.). Έβαλαν και το φως στα Χριστουγεννιάτικα τροπάρια.

Αλλά αυτά αφορούν τους ιστορικούς της θρησκείας. Εγώ αγαπώ τα Χριστούγεννα επειδή μου θυμίζουν πράγματα φορτωμένα συναίσθημα. Πρώτα από όλα τα παιδικά μου χρόνια: τα λιτά και σκοτεινά, αλλά πάντα τρυφερά Κατοχικά Χριστούγεννα. Έπειτα τα χρόνια στην Γερμανία όπου έζησα την πλήρη τελετουργία του γεγονότος. (Γι αυτούς τα Χριστούγεννα είναι Η μεγάλη γιορτή – όπως για μας το Πάσχα). Και μετά: άλλες χρονιές, άλλους ανθρώπους, άλλες στιγμές αγάπης, χαράς ή και πόνου. (Μία πολυαγαπημένη ύπαρξη έφυγε ανήμερα).

Η ζωή μας έχει γίνει συναισθηματικά άνυδρη. Κι αν υπάρχει κάποιο συναίσθημα που κυριαρχεί σήμερα είναι το άγχος. Ε, λοιπόν το έχω απόλυτη ανάγκη να δω παιδικά προσωπάκια να φωτίζονται από τη χαρά ενός δώρου. Να τραγουδήσω τα χιλιοειπωμένα κάλαντα ή τραγούδια – που κάθε χρόνο ξαναγίνονται καινούργια. Ακόμα και να νιώσω την μελαγχολία των εορτών, αυτό το συναίσθημα που βασικά πηγάζει από την ηλικία μας. (Ποτέ δεν το νιώθουν τα παιδιά).

Ξέρω πως τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι φτωχά. Οι πολλοί δεν έχουν και αυτοί που έχουν, ντρέπονται ή φοβούνται να εκτεθούν. Ωστόσο μην αφήσετε την κρίση να σας πάρει από κάτω. Με ελάχιστα πράγματα μπορεί κανείς να δώσει χαρά και ατμόσφαιρα γιορταστική. Ίσως μάλιστα τώρα που αποσύρεται ο καταναλωτισμός, η υπερβολή και η χλίδα, να πάμε σε πιο ουσιαστικές και όμορφες στιγμές. Θυμάμαι, παιδί: τα πιο αγαπημένα δώρα που μου έκαναν, δεν ήταν τα πιο ακριβά…

Φίλες και φίλοι, Καλά Χριστούγεννα!