Ουτοπικό (20.05.10)

Για να δούμε αν θα γίνουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Ήμουν νιός και γέρασα… Να πάψουν πια ταξιτζήδες, φορτηγατζήδες, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί και λοιποί να είναι κράτος εν κράτει, τάξεις προνομιούχες με δικούς τους νόμους και κανόνες.

Μόνο μία σεισμική δόνηση με ρίχτερ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα μπορούσε να φέρει τέτοιες αλλαγές και να υποχρεώσει τους Έλληνες πολιτικούς να ξεπεράσουν τον τρόμο του «πολιτικού κόστους». Που ακόμα και οι συνταγματάρχες της χούντας το φοβήθηκαν. (Μία από την πρώτες εξαγγελίες τους ήταν η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Όμως ακόμα και τα τανκς έκαναν πίσω).

Αυτά για τον εκσυγχρονισμό και εξορθολογισμό της οικονομίας μας. Με την κοινωνία όμως τι θα γίνει;  Πότε θα ξεπεραστούν τα μεσαιωνικά και εθνικιστικά κατάλοιπα – ιδεοληψίες, δεισιδαιμονίες και συντεχνίες; Από μια κυβέρνηση πραγματικά προοδευτική, θα περίμενα τουλάχιστον αυτά:

·       να προχωρήσει στον χωρισμό κράτους και εκκλησίας (είναι δυνατόν να πληρώνουμε όλοι, πιστοί και άπιστοι, χριστιανοί και αλλόθρησκοι, τους  ρασοφόρους;)

·       να καταργήσει το χουντικό αγγελιόσημο (είναι δυνατόν να επιβαρύνονται οι τιμές των προϊόντων και να πληρώνουν όλοι οι έλληνες τις συντάξεις και την περίθαλψη των δημοσιογράφων;)

·       να επιτρέψει ιδιωτικά ΑΕΙ (τι ταμπού είναι αυτό με την δήθεν δωρεάν μη-παιδεία!)

·       να εφαρμόζει τους νόμους του κράτους π. χ. για το κάπνισμα, το νόμο Γιαννάκου στα ΑΕΙ, την καύση των νεκρών

·       να υπάρξει αξιολόγηση και αυστηρές κυρώσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους

·       να  αποκαταστήσει την βάση του 10 ανεβάζοντάς την μάλιστα στο 12!

·       να επαναφέρει στην ενεργό υπηρεσία τις δεκάδες χιλιάδες αποσπασμένους νοσηλευτές, καθηγητές και άλλους αργόμισθους

·       να συρρικνώσει την Βουλή (150 βουλευτές – 200 υπάλληλοι).

·       να κατεδαφίσει όχι μόνο ένα κλειστό νυχτερινό κέντρο στην παραλιακή, αλλά και τις δεκάδες αυθαίρετες βιλλάρες με ιδιωτική παραλία και προβλήτα από Βάρκιζα μέχρι Ανάβυσσο

·       να ξεπεράσει εθνικές φοβίες και φαντασιώσεις: Μακεδονικό, FIR Αθηνών, κλπ. και να τσεκουρώσει τις αμυντικές δαπάνες

 

Αλλά προβλέπω πως δεν θα ζήσω να δω πολλές τέτοιες αλλαγές. Όσο για την καύση των νεκρών – προοδεύσαμε. Καίμε ζωντανούς.