Ουαί υμίν, υποκριταί (09.09.10)

Συγκινούμαι βαθύτατα από την εκστρατεία των Ελληνικών ΜΜΕ που επιτίθενται κατά του προέδρου Σαρκοζί διότι απελαύνει τους παράνομους Ρομά από την χώρα του.

Όλοι οι σχολιαστές μας στηλιτεύουν τον «ρατσιστή» Σαρκοζί για τις ενέργειές του, επικαλούμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ωστόσο η ευαισθησία τους ισχύει μόνο για την Γαλλία. Πολύ κοντά τους, δίπλα τους υπάρχουν πολύ χειρότερα αίσχη – αλλά δεν φτάνουν οι κεραίες τους ούτε μέχρι το Γέρακα ούτε ως τον Βοτανικό. Αντιγράφω μία ανακοίνωση της 1ης Αυγούστου 2010:

«Η Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (ΕΟΔΜ) και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) επισκέφθηκαν σήμερα τον καταυλισμό των Ρομά στο Βοτανικό, 10 λεπτά από την Ομόνοια.

Εκεί ζουν εκατοντάδες Ρομά σε άθλιες συνθήκες με ευθύνη πρώτα του Δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη και στη συνέχεια του εκάστοτε Περιφερειάρχη Αττικής και τελικά της εκάστοτε κυβέρνησης. Τις ευθύνες τους έχει επισημάνει ο Συνήγορος του Πολίτη με πόρισμα του Απριλίου 2009.

Για την υπόθεση αυτή (και για τις εξώσεις των Ρομά του Βοτανικού από το 2007 μέχρι σήμερα) εκκρεμεί προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και αυτεπάγγελτα σχηματισθείσα ποινική δικογραφία κατά του Δημάρχου Αθηναίων και του προηγούμενου Περιφερειάρχη Αττικής Χαράλαμπου Μανιάτη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών (δικογραφία με ΑΒΜ ΙΒ09/18534)».

(Πρέπει να δείτε τις σχετικές φωτογραφίες στο Facebook για να καταλάβετε την κόλαση).

Οι ίδιες ομάδες έχουν καταγγείλει τον αποκλεισμό των παιδιών Ρομά από 28 σχολεία της Ελλάδας (είναι πολύ περισσότερα αλλά αυτά διαπιστώθηκαν με επιτόπιες επισκέψεις). Η Υπουργός Παιδείας δεν καταδέχθηκε να απαντήσει στις καταγγελίες.

Για το ίδιο θέμα έχουμε ήδη καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Στις 20 Μαΐου 2010, ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης Thomas Hammarberg έγραψε πως «οι συνέπειες του σχολικού διαχωρισμού είναι καταστροφικές και δεν αφήνουν καμιά ευκαιρία σε αυτά τα παιδιά να ξεφύγουν από τη φτώχεια και την περιθωριοποίηση στη μετέπειτα ζωή τους». Υπενθύμιζε πως «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), σε τρεις αποφάσεις για υποθέσεις στην Τσεχία, στην Κροατία και στην Ελλάδα επαναβεβαίωσε το δικαίωμα των παιδιών Ρομά σε εκπαίδευση χωρίς διακρίσεις».

Ο Σαρκοζί μας μάρανε!