Ας υποθέσουμε... (18.02.10)

Ας υποθέσουμε πως κάποια στιγμή το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία κουράζονται από την σκληρή και επίμονη κριτική της Αριστεράς και αποφασίζουν να κάνουν κάτι πρωτοφανές. (Η συνέχεια είναι μη-επιστημονική φαντασία).

Λοιπόν τα «αστικά κόμματα» αποφασίζουν να παραχωρήσουν την εξουσία στην Αριστερά.  - Ελάτε να κυβερνήσετε ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, λένε, εμείς θα σας στηρίξουμε, θα ψηφίσουμε ό,τι νόμο φέρετε στη Βουλή. Για ένα χρόνο θα έχετε ανοχή σε ό,τι και αν αποφασίσετε. Πάψετε να επικρίνετε τα πάντα εκ του ασφαλούς – να σας δούμε στην πράξη!

Ας φανταστούμε τη συνέχεια.

Το πρώτο (εδώ δεν χρειάζεται φαντασία) θα ήταν μία ενδοαριστερή σύρραξη, όχι μόνο ανάμεσα ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ανάμεσα σε γκρουπούσκουλα και συνιστώσες. Ας πούμε όμως πως ξεπερνούσαμε αυτή τη φάση (δύσκολο) και το ΚΚΕ, πιο συγκροτημένο και πειθαρχικό, ανέβαινε στην εξουσία.

Να λοιπόν η μοναδική ευκαιρία να γίνουν πράξη οι εξαγγελίες τόσων ετών. Τέλος στην «αντιλαϊκή πολιτική». Κατώτατος μισθός 1400 ευρώ και κατώτατη σύνταξη 1200. Πρώτος νόμος της νέας κυβέρνησης.

Ναι, αλλά τα ταμεία είναι άδεια (ως συνήθως). Δάνεια; Ποιος κερδοσκόπος, ποιος ανάλγητος τραπεζίτης θα δανείσει μία κυβέρνηση με σφυροδρέπανο; Όμως η λύση υπάρχει – και έχει αναγγελθεί από παλιά: να πληρώσει επιτέλους το Μεγάλο Κεφάλαιο.

Ψάχνουν λοιπόν το Μεγάλο Κεφάλαιο για να πληρώσει, αλλά πού να το βρουν. Έχει εξαφανιστεί. Οι μεγάλες πολυεθνικές είχαν ήδη φύγει και οι μικρές ντόπιες την κάνανε για βόρεια Βαλκάνια.  Έτσι κι αλλιώς μεγάλο κεφάλαιο στην Ελλάδα δεν υπήρχε τα τελευταία χρόνια, μόνο κάτι λαμόγια που κάνανε αρπαχτές. Κατάσχονται πάντως όσα περιουσιακά στοιχεία δεν πρόλαβαν να εξαερωθούν, αλλά αυτά αρκούν για τρεις μήνες ΟΣΕ.

Φεύγουμε από την Ε. Ε., το Ευρώ και το ΝΑΤΟ. Επιτέλους ελεύθεροι! Η δραχμή υποτιμάται καθημερινά και επειδή δεν παράγουμε πια – εισάγουμε ακόμα και τα είδη πρώτης ανάγκης – ο  πληθωρισμός καλπάζει διψήφιος (και η ανεργία το ίδιο). Βέβαια αυτόματα αναπροσαρμόζονται αναλογικά μισθοί, επιδόματα και συντάξεις – μόνο που ουδέποτε πληρώνονται.

Η ισότητα – που ήταν ο στόχος – έχει επιτευχθεί προς τα κάτω. Όλοι είναι άφραγκοι.

Ξύπνησα κάθιδρος.