«Πόρνοι» - εμείς; (27.03.08)

Αμ δεν φταίει κανείς άλλος – μόνο το ψοφοδεές μπροστά στην Εκκλησία Ελληνικό κράτος που επιτρέπει τέτοιες καταστάσεις.

 

!982: η επιτροπή για την σύνταξη του νέου οικογενειακού δικαίου, με πρόεδρο και εμψυχωτή τον αείμνηστο Γιώργο Κουμάντο, προτείνει να ισχύσει στην Ελλάδα το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ: υποχρεωτικός πολιτικός γάμος και μετά προαιρετικός θρησκευτικός. Δηλαδή αυτό που ισχύει σε όλες τις πολιτισμένες χώρες της γης.

 

Σκληρή αντίδραση της εκκλησίας που εφευρίσκει μοναδικό στον κόσμο αντίμετρο: το «ισόκυρο» - δηλαδή ο πολιτικός και θρησκευτικός γάμος να έχουν ίδιο νομικό κύρος. Ο παντοδύναμος τότε Ανδρέας υποχωρεί ατάκτως. Να σκεφτεί κανείς ότι το ΠΑΣΟΚ είχε στο πρόγραμμά του και τον χωρισμό Κράτους – Εκκλησίας τον οποίο έκανε γαργάρα.

 

(Προσωπική λεπτομέρεια: η σύγκρουση αυτή με οδήγησε στην πρώτη μου παραίτηση. Αρθρογραφούσα στα «Επίκαιρα» και είχα γράψει ότι το ισόκυρο είναι παγίδα, που θα ακυρώσει τον πολιτικό γάμο – πράγμα που έγινε. Το άρθρο κόπηκε και παραιτήθηκα.).

 

Και να μας τώρα πάλι: με αφορμή το «Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης» βγήκε στο αέρα και το θέμα του πολιτικού γάμου. Και ο Μητροπολίτης Άνθιμος, εκφράζοντας την άποψη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (καημένε Ιερώνυμε, τι σου έμελε να πάθεις!) αποκάλεσε όλους εμάς που κάναμε πολιτικό γάμο: «πόρνους». Έχω ζητήσει από τον δικηγόρο μου γνωμάτευση για το αν πρόκειται περί εξύβρισης ή συκοφαντικής δυσφήμισης – θα είχε πολύ ενδιαφέρον να δω Άνθιμο και ΔΙΣ στο δικαστήριο. «Πόρνοι», επειδή εφαρμόσαμε ένα νόμο του κράτους;

 

Αν το κράτος μας είχε όρχεις (που τέτοια τύχη!) θα ολοκλήρωνε τώρα την μεταρρύθμιση του 1982 και θα καθόριζε τον πολιτικό γάμο ως υποχρεωτικό. Και φυσικά θα θέσπιζε και το σύμφωνο συμβίωσης. Αλλά συμβαίνουν τέτοια πράγματα σε θεοκρατικά κράτη;

 

Τίποτα άλλο δεν δείχνει την πολιτισμική καθυστέρηση της Ελληνικής Κοινωνίας όσο η σχέση της με την παλαιοντολογικά συντηρητική και φοβική Ελληνική Εκκλησία. Και δυστυχώς, όπως αποδείχθηκε, ένας φωτισμένος Αρχιεπίσκοπος δεν φέρνει την άνοιξη.