Send As SMS

Κυριακή, Δεκέμβριος 10, 2006

2 – 1 = 0;

Βγήκα από την παράσταση του «2» με πολύ αντιφατικά συναισθήματα. Είχα την αίσθηση πως παρακολούθησα μία απόλυτα επιτυχημένη αποτυχία.

Η αποτυχία μπορεί να οφείλεται σε μένα. Δεν με άγγιξε συναισθηματικά ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Δεν ταυτίστηκα. Δεν με αφορούσε.

Παρακολουθούσα με θαυμασμό την υπέροχη τεχνική, τα εντυπωσιακά πλάνα – σκηνικά, φωτισμούς, προβολές, την απόλυτη κυριαρχία των χορευτών επάνω στο σώμα τους, την έξυπνη και μελετημένη μουσική επένδυση.

Ήταν μία τέλεια παράσταση. Τέτοια δεν έχουμε ξαναδεί από ελληνικό σύνολο στην Αθήνα. Κι από τα ξένα που έχουν περάσει τις τελευταίες δεκαετίες, ίσως 3-4 να ήταν ισάξια.

Αλλά τότε;

Όλα αυτά τα κατέγραψα εγκεφαλικά, χωρίς να με συγκινήσουν. Γιατί το θέμα δεν μου μίλησε.

Το θέμα είναι η αναζήτηση του ετέρου ημίσεως, που θα έλεγε και ο Πλάτων στο «Συμπόσιο», η προσπάθεια το ένα να γίνει δύο. Μόνο που το έτερο ήμισυ του άντρα που αναζητούσε, ήταν άντρας.
























Στο έργο δεν συμμετέχει γυναίκα – και το μόνο γυναικείο στοιχείο που εμφανίζεται είναι μία χυδαία παρωδία θηλυκού. Μία τερατώδης κούκλα Μπάρμπι επί της οποίας προσπαθούν να ασελγήσουν διάφοροι ατυχείς.

Κυριαρχεί ατμόσφαιρα στρατώνα. Εικοσιτρία ανδρικά σώματα που ντύνονται και ξεντύνονται συνέχεια, πετάνε το τι-σερτ τους κάτω σαν πρόκληση, ιδρώνουν, λαχανιάζουν – και φοράνε κοστούμια μόνο για να παρωδήσουν την ανδρική σοβαρότητα.

Α, ναι υπάρχει και κοινωνική κριτική – κάτι τηλεορασάνθρωποι, ποδοσφαιράνθρωποι και μοντέρνοι εξέκιουτιβ – αλλά αυτά είναι παρεμβολές. Η ωραιότερη σκηνή κατά τη γνώμη μου είναι εκείνη του χαμάμ. Γενικά όπου υπάρχει χιούμορ, λειτουργεί σωστά.

Όμως το κυρίαρχο θέμα είναι το σεξ. Το σεξ καθαρά αντρικό με το πέος στο επίκεντρο των πραγμάτων, το πέος που τραγουδάει: «Love me tender» που αυνανίζεται, που λειτουργεί σαν ηλεκτρική σκούπα…

Και το συναίσθημα; Προσπαθούσα, για να ταυτιστώ, να φανταστώ μία γυναίκα στα ντουέτα της προσέγγισης – είμαι σίγουρος πως η παρουσία της θα είχε μεταμορφώσει το τοπίο.

Το πρόβλημα μου είναι ότι δεν μπορώ να ταυτιστώ με την ομοφυλόφιλη επιθυμία. Και δεν νομίζω πως είναι μόνο δικό μου. Αποτελεί την εγγενή αδυναμία του «2». Με τον αποκλεισμό της γυναίκας, η σύλληψη δεν δρα πανανθρώπινα. Είμαι σίγουρος ότι ο Δημήτρης Παπαϊωάννου εκεί στόχευε – δεν ήθελε να φτιάξει ένα έργο για gays – ένα έργο που να μιλάει στο 5% του κοινού. Όμως το αποτέλεσμα δεν πείθει. Η υπέρβαση δεν έγινε.

Μίλησα με αρκετούς θεατές – όλοι εκφράστηκαν με ενθουσιασμό για την ποιότητα της παράστασης, για την ομορφιά των εικόνων και της κίνησης, για την μουσική και τα ευρήματα. Όταν όμως η συζήτηση προχώρησε σε βάθος, είδα την ίδια παγωνιά.

Αλλά και οι κριτικές ή εντυπώσεις που διάβασα, μοιάζουν να παρακάμπτουν αυτό τον σκόπελο: μιλάνε γενικά για την αναζήτηση του Άλλου και σταματάνε εκεί.

Όμως ποιος είναι αυτός ο Άλλος; Ένας φίλος η συνοδοιπόρος; Αποκλείεται – το σεξουαλικό στοιχείο είναι ιδιαίτερα έντονο σε όλη την παράσταση. Μιλάμε λοιπόν για ερωτικό σύντροφο, για σεξουαλικό παρτενέρ. Και εκεί είναι που δεν βγαίνει η εξίσωση.


Για έναν gay, το έργο πρέπει να είναι συγκλονιστικό.

Τόσα ωραία γυμνά σώματα στην σκηνή δίνουν χώρο για ταύτιση, ακόμα και για φαντασίωση.

Οι straight αισθάνονταν αμήχανα.

Τρέφω πάντα ιδιαίτερη δυσπιστία προς τα συμβολικά και αλληγορικά έργα. Αυτά που σου κλείνουν το μάτι («όταν δείχνω αυτό, εννοώ εκείνο») η σε τραβάνε από το μανίκι για να εμπεδώσεις «το μήνυμα». Κι εδώ έχουμε τέτοιες στιγμές, μερικές επιτυχημένες άλλες όχι (πολλές βαλίτσες και σακίδια…).

Μία από τις επιτυχημένες είναι όταν προσάγεται μία λεκάνη αποχωρητηρίου και ο χορευτής πάει να καθίσει. «Τι θέλεις;» ρωτάει μία φωνή. «Να κατουρήσω». «Όρθιος!» είναι η απάντηση.

Αν το πρόβλημα του ανθρώπου που θα ήθελε να κατουράει καθιστός και αναγκάζεται να κατουράει όρθιος, δινόταν με διαφορετικό τρόπο, ίσως να με άγγιζε. Δεν θα ήταν πια η αναζήτηση του Άλλου – αλλά του άλλου Άλλου. Έτσι όμως, με αφήνει απέξω.

Έφυγα με την αίσθηση μία υπέροχης δημιουργίας, που έχασε τον στόχο της. Στυφή γεύση.

(Ελπίζω να μην θεωρηθεί το κείμενο ως ομο-φοβικό. Κρίνω μία παράσταση, όχι μία κλίση. Μην πέσουμε στην εύκολη λύση του «αντικομουνισμού»…).


Οι φωτογραφίες από το πρόγραμμα της παράστασης.

382 Comments:

username said...

1+1=1;

Κυρ Δεκ 10, 12:53:13 μμ  
free said...

Πώς να αγγίξει συναισθηματικά μια τέτοια παράσταση όλους εμάς, που η αναζήτηση του άλλου μας μισού περνάει υποχρεωτικά μέσα από το αιώνιο θήλυ?

Κυρ Δεκ 10, 01:11:01 μμ  
numb2006 said...

Eπιτέλους και μια κριτική που δεν εκθειάζει το 2. Μα όλοι να λένε καλά λόγια; Λες και όλοι είχαν πληρωθεί να εγκωμιάζουν.

Κυρ Δεκ 10, 01:11:08 μμ  
cortlinux said...

Βασικά περνάμε μία εποχή όπου τα δύο φύλα ψάχνουν να βρουν τον εαυτό τους ξανά. Επανατοποθετούνται. Και υπάρχει τρομερή μοναξιά και στα δύο. Άμα μπείτε σε κουβέντα νεαρών ατόμων θα δείτε ότι όλο μιλάνε για το άλλο φύλο που όλο όμως απουσιάζει. Οι παρέες έχουν καταντήσει φυλετικές (θυμάμαι τα μεγαλύτερα ξαδέλφια μου όπου οι παρέες τους είχαν και αγόρια και κορίτσια).

Το κάθε φύλο ,σήμερα, (κι ίσως να μην είναι εύρημα του Παπαιωάννου)μοιάζει να καταλήγει να ερωτεύεται συνεχώς τον εαυτό του, σε έναν όχι καθαρό ομοερωτισμό αλλά σαν "ετεροφοβισμό" (δεν ξέρω αν αυτή η λέξη μπορεί να δηλώσει τον φόβο για το άλλο φύλο.

Κυρ Δεκ 10, 01:14:24 μμ  
flying smurf said...

Πρώτη φορά που διάβασα(άκουσα) αληθινή κριτική για τη παράσταση. Ομολογώ ότι θέλω να τη δω και εγώ για να αποκτήσω προσωπική γνώμη. Για να γράφει ο αυστηρότατος don:
Παρακολουθούσα με θαυμασμό την υπέροχη τεχνική, τα εντυπωσιακά πλάνα – σκηνικά, φωτισμούς, προβολές, την απόλυτη κυριαρχία των χορευτών επάνω στο σώμα τους, την έξυπνη και μελετημένη μουσική επένδυση.
Ήταν μία τέλεια παράσταση. Τέτοια δεν έχουμε ξαναδεί από ελληνικό σύνολο στην Αθήνα. Κι από τα ξένα που έχουν περάσει τις τελευταίες δεκαετίες, ίσως 3-4 να ήταν ισάξια.


πάει να πει ότι είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακή.

Don, δε πιστεύετε ότι τα εισιτήρια είναι αρκετά ακριβά;

Κυρ Δεκ 10, 01:14:49 μμ  
mickey said...

Το μόνο που θα ήθελα να σχολιάσω από το post είναι το ..."ουρείν ορθώς".

Ειλικρινά, ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί ΠΡΕΠΕΙ εμείς οι άντρες να κατουράμε όρθιοι. Μήπως γινόμαστε πιο "straight" με μια τόσο ...πεζή πράξη; Εκτός από το γνωστό άσμα "η δουλειά κάνει τους άντρες" να υποθέσω πως και η "στάση κατουρήματος" παίζει ρόλο; Ήμαρτον, που θα 'λεγε κι ο Γεωργίου!

Προσωπικά, από κάποια στιγμή (που χάνεται στα βάθη των πρώτων εφηβικών μου χρόνων) και μετά αποφάσισα πως όποτε μου δίνεται η ευκαιρία, θα κατουράω καθιστός. Έτσι και πιο άνετα θα είμαι και δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να λερώσω την τουαλέτα.

Για να μην αναφέρω το σαφές πλεονέκτημα στα σπίτια των θηλυκών υπάρξεων που κατά καιρούς με "φιλοξένησαν" (από απλές φίλες μέχρι λατρευτές ερωμένες), όταν επιτέλους βρίσκουν κάποιον που σέβεται το σπιτικό τους. Κι όταν κάνω τη δικιά μου οικογένεια (ίσως συντομότερα από όσο υπολόγιζα) θα μάθω στους δικούς μου γιους (αν θα αποκτήσω) να μην "κολλάνε" σε τέτοιες π@παριές.

Το "ουρείν ορθώς" (η λέξη "ορθώς" έχει ...διττή έννοια) είναι ένα στερεότυπο-ταμπού που πρέπει κάποτε να απορριφθεί κοινωνικά. Αποτελεί μια πράξη αγένειας - εκτός κι αν συμβαίνει στη φύση, σε "επείγουσα περίσταση" ή ...απουσία "κατάλληλου" εξοπλισμού (τούρκικες τουαλέτες).

Δεν έχει καμία θέση στο σύγχρονο πολιτισμό. Ελπίζω οι νέες γενιές γονέων να διαπαιδαγωγήσουν σωστά τα παιδιά τους και να μην εξαντλούν την κατάρριψη στερεοτύπων στην ...αποφυγή αγοράς πολεμικών παιχνιδιών και στα "πολύχρωμα" ρούχα.


Υ.Γ. Υποθέτω πως ο Guerrero762 θα έχει πολλά να σχολιάσει επί τούτου :))

Κυρ Δεκ 10, 01:19:42 μμ  
andy dufresne said...

Δεν έχω δει την παράσταση, άρα μιλάω τυφλά στο σκοτάδι.

Nοπίζω ότι ο ΔΠ ήθελε να κάνει μια παράσταση για τον εαυτό του και μόνο, όχι για το κοινό.

Άρα, δεν νομίζω να προβληματίστηκε για τη χρήση κοριτσιών ή όχι.

Ήθελε αγόρια, έτσι το ονειρεύτηκε, έτσι το 'χτισε.

Ελπίζοντας ίσως ότι θα γίνει η υπέρβαση και το έργο θα μπορέσει να αγγίξει οποινδήποτε.

Κατά ΝΔ δεν τα κατάφερε, παρόλη την αισθητική τελειότητα, που όλοι παραδέχονται.

Δεν ξέρω, δεν απαντώ.

Κυρ Δεκ 10, 01:20:24 μμ  
takis vasilopoulos said...

@flying smurf

Εχει τιμες για ολα τα πορτοφολια...

Το κακο ειναι οτι δεν εχει εισιτηρια....μονο μετα της 26 του μηνα

Κυρ Δεκ 10, 01:22:03 μμ  
MainMenu said...

εγώ πάντως που δεν είμαι γκευ οταν διαβασα τα σονετα του Σεξπηρ για ενα αγορι ελιωσα, κι οταν διαβασα στο συμποσιο το πως επιθυμουσε ο Αλκιβιαδης το Σωκρατη, καταλαβα τι θα πει ποθος, κι οταν διαβασα του Καβαφη τα αισθησιακα ποιηματα ενιωσα ερωτικη ντροπη...αλλου ειναι το προβλημα αλλα ο ΝΔ δε θελει να γινει κακος...

καθε τεχνη πρεπει να ψαχνει αν τραγικη το ιδανικο κι αν κωμικη το ευτελες...αυτο το ιδανικο νομιζω οτι χανεται, αυτο το υπερβατικο που ειναι πολυ χειροπιαστο αλλα το αγνοουν οι ιδεολογικα αγκυλωμενοι

Κυρ Δεκ 10, 01:27:21 μμ  
flying smurf said...

@takis vasilopoulos
Έχεις δίκιο. Αλλά εάν θέλεις να βλέπεις πρέπει να δώσεις από 40euros και πάνω.

Κυρ Δεκ 10, 01:28:17 μμ  
cortlinux said...

όταν ο πόθος και ο έρωτας είναι αληθινοί φαίνονται (όχι ότι βέβαια δεν χρειάζεται και η σωστή τεχνική)

Κυρ Δεκ 10, 01:35:46 μμ  
takis vasilopoulos said...

Mα ΝΔ και το brobeback mountain ερωτας ομοφυλοφιλικος ηταν αλλα αγγιξε τοσο κοσμο(προσωπικα τη θεωρω μετρια ταινια)

Δεν μπορω να καταλαβω γιατι δεν μπορει να ταυτιστει η εστω να νιωσει ενας straight τον ομοφυλοφιλικο ερωτα...

Μα και οι δυο αυτοι ερωτες κοινο προγονο δεν εχουν...

Και οι δυο παιδια της επιθυμιας δεν ειναι?

Εμενα στον ομοφυλοφιλικο ερωτα αυτο με αγγιζει....η επιθυμια....και τον νιωθω βαθια....

Περα απο τα αντικειμενα του ποθου και το φυλο τους,η επιθυμια,ο ποθος για τον αλλο ,νομιζω μας ενωνει ολους....

Για αυτο παραξενευομαι που δεν μπορεσατε να ταυτιστειτε....

Οσον αφορα αυτο που λετε για το συναισθημα θα συμφωνησω....

Ο ερωτας χωρις συναισθημα,χωρις επικοινωνια σιγουρα ειναι λιγο,και ανεπαρκες....

Κυρ Δεκ 10, 01:36:13 μμ  
Nikos Dimou said...

Είναι πολύ δύσκολο να κρίνετε την κριτική αν δεν έχετε δει την παράσταση.

Καμία σχέση με Brokeback Mountain ή τα Σονέτα του Σαίξπηρ - εκεί υπήρχε συναίσθημα. Το συναίσθημα είναι κοινό σε όλα τα είδη του έρωτα. Ο πόθος όχι...

Κυρ Δεκ 10, 01:51:10 μμ  
MainMenu said...

για μενα τα καλλιτεχνικα στην Ελλαδα, σε οποιαδηποτε εκφραση τους, φλερταρουν επικινδυνα με την πορνογραφια, την κακως εννοουμενη πορνογραφια, στυλ χασαπικο...χερια ποδια πέη, στήθη...

Υπαρχει και πορνογραφια καλως εννοουμενη, που ψάχνει την ομορφιά στην έλξη, το υπερβατικό της στύσης, το ευτελές και τραγελαφικό, το γκροτέσκο στο γαμήσι...

Κυρ Δεκ 10, 01:53:36 μμ  
Zoros said...

"Τρέφω πάντα ιδιαίτερη δυσπιστία προς τα συμβολικά και αλληγορικά έργα. Αυτά που σου κλείνουν το μάτι («όταν δείχνω αυτό, εννοώ εκείνο») η σε τραβάνε από το μανίκι για να εμπεδώσεις «το μήνυμα»."

Όλα τα λεφτά είναι το παραπάνω και φυσικά προσυπογράφω.
Από την άλλη αγαπητέ Νίκο, η ποίηση (που τόσο αγαπάς) δεν βασίζεται πλήρως στο "τι εννοούσε ο ποιητής" ή θυμάμαι λάθος από τα σχολικά μου χρόνια? (Αυτός είναι και ο λόγος που ΔΕΝ μου αρέσει η ποίηση...)

ΥΓ: Και εγώ κατουράω καθιστός. Από την άλλη, το όρθιο κατούρημα στη φύση χωρίς περιορισμούς είναι μεγάλη απόλαυση (που μια γυναίκα δεν θα νιώσει ποτέ :-)

Κυρ Δεκ 10, 01:54:57 μμ  
Nikos Dimou said...

Για να εμβαθύνω περισσότερο (με βοηθάτε). Το συναίσθημα απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Στην παράσταση δεν υπήρχαν πρόσωπα αλλά νούμερα (αυτό εννοούσα με τον στρατώνα).

Κυρ Δεκ 10, 01:57:15 μμ  
mickey said...

Zoros, μάλλον "ανακούφιση" είναι ;)

(αν και καταλαβαίνω τι ...εννοείς - ειδικά όταν γίνεται μετά από πολλές ώρες συνεχούς μουσικοδήγησης σε μια ερημιά)

Κυρ Δεκ 10, 01:59:54 μμ  
Nikos Dimou said...

zoros said...
Από την άλλη αγαπητέ Νίκο, η ποίηση (που τόσο αγαπάς) δεν βασίζεται πλήρως στο "τι εννοούσε ο ποιητής".

Αυτή είναι τραγική παρεξήγηση των κακών δασκάλων. Η ποίηση δεν εννοεί αλλά σημαίνει. Ναι, υπάρχει και συμβολική σημασία αλλά στην καλή ποίηση είναι προφανής, είναι στις λέξεις...

Κυρ Δεκ 10, 02:00:16 μμ  
takis vasilopoulos said...

mickey said....

<< Κι όταν κάνω τη δικιά μου οικογένεια ( ίσως συντομότερα από όσο υπολόγιζα ) >>


Oυπς!!!ΝΕΟ!!!Βρεθηκε η Μινι.....

Ποσο σημαντικη παντως αποφαση....χαιρομαι για εσενα!




Σχετικα με αυτο που λες,δεν μου φαινεται τοσο στερεοτυπο....

Εμενα μου φαινεται φυσιολογικο....

Ειναι πιο γρηγορο και πιο ευκολο...

:))))

Κυρ Δεκ 10, 02:02:01 μμ  
MainMenu said...

Απλα ειπα την αποψη μου γιατι ετυχε να μαθητευσω με τους ιδρυτές του Gay Studies και έχω την εντύπωση ότι το πράγμα σπρώχνεται στα άκρα επί τούτου ώστε να μη μπορεί κανείς άλλος (μη ομοφυλοφιλος) να ταυτιστεί...

ειναι πολιτική δήλωση κι έχω δει ανάλογες παραστάσεις εδώ...Θέλετε να σας πω για την παράσταση 'Εξομολογήσεις μιας κλειτορίδας'? Lesbian show...

δε ξέρω μου θυμίζουν μεταπολιτευτικές κομμουνιστικές υπερβολές

Κυρ Δεκ 10, 02:03:24 μμ  
πάντα σκεπτικιστής said...

Δεν έχω δει την παράσταση, οπότε δεν μπορώ να σχολιάσω την κρτική. Έχω όμως εμπιστοσύνη στην κριτική του Γάτου, αν και τα γούστα μας δεν ταυτίζονται συχνά. Άλλωστε ε΄χει δει κι εχει δει παραστάσεις, οπότε...


@mickey

mickey,
φίλε μου, δεν είναι δυνατόν να γράφεις τέτοια πράγματα!Αν προσπαθήσει κανείς να κατουρήσει καθιστος, θα κατουρήσει στην ...απέναντι πλευρά της λεκάνης! Εσύ πως τα κατάφερες;
Βρε μπαγάσα, μήπως είσαι και φακίρης; :)

Κυρ Δεκ 10, 02:08:20 μμ  
MainMenu said...

Με συγχωρείτε που γίνομαι σπαστικός αλλά για να το εξετάσουμε το θέμα πιο θεωρητικά, το ποίημα του Καβάφη 'Ο Καθρέπτης στην Είσοδο'

Το πλούσιο σπίτι είχε στην είσοδο
έναν καθρέπτη μέγιστο, πολύ παλαιό.
τουλάχιστον προ ογδόντα ετών αγορασμένο

Ένα εμορφότατο παιδί, υπάλληλος σε ράπτη
(τες Κυριακές, ερασιτέχνης αθλητής),
στεκόταν μ' ένα δέμα. Το παρέδωσε
σε κάποιον του σπιτιού, κι αυτός το πήγε μέσα
να φέρει την απόδειξι. Ο υπάλληλος του ράπτη
έμεινε μόνος, και περίμενε
Πλησιάσε στον καθρέπτη και κυτταζόταν
κι έσσιασε την κραβάτα του.Μετα πέντε λεπτά
του φέραν την απόδειξι. Την πήρε κι έφυγε.

Μα ο παλαιός καθρέπτης που είχε δει και δει,
κατά την ύπαρξιν του την πολυετή,
χιλιάδες πράγματα και πρόσωπα.
μα ο παλαιός καθρέπτης τώρα χαίρονταν,
κι επάιρονταν που είχε δεχθεί επάνω του
την άρτιαν εμορφια για μερικά λεπτά.


Έχουμε να κάνουμε με συναίσθημα...οχι. Εχουμε να κανουμε με τη σωματικη ομορφια ενος αντρικου κορμιου, ενος αθλητη...δε μεταδίδεται ο πόθος...;
τεσπα για να μην πιάσουμε Αλμοδοβάρ, Λυντς, Παζολίνι, Χριστιανόπουλο, Hockney, ή ακόμα Auden

Κυρ Δεκ 10, 02:16:51 μμ  
takis vasilopoulos said...

Τωρα παρατηρησα τον τιτλο του ποστ...

Πολυ ομορφος...

Απο την παρασταση << 2 >> αν βγαλεις τον αλλον ανθρωπο,αν η αναζητηση ειναι μονο σεξουαλικη ,αν σκοπος δεν ειναι ο << ανθρωπος >> τοτε δεν μενει ενα,αλλα μηδεν...

Χωρις τον << αλλον >> ειμαστε ενα μηδεν,μονοι μας τιποτα

Κυρ Δεκ 10, 02:17:25 μμ  
mickey said...

@πάντα σκεπτικιστής

Ε, όχι και ...φακίρης (εκτός κι αν τα πράγματα είναι "στενάχωρα", οπότε θα προτιμήσω την ...παραδοσιακή στάση).

BTW, εσύ όταν κάνεις το "άλλο" (καθιστός φυσικά) και σου έρθει να ουρήσεις ταυτόχρονα, σηκώνεσαι προσωρινά όρθιος και αφού εκτελέσεις την ...ορθή σου πράξη στη "σωστή" πλευρά της λεκάνης, συνεχίζεις ...καθιστός; Δε νομίζω ;)

(Ωχ, το ...χέσ@με το ποστ μου φαίνεται :)))

Αφεντικό, σόρρυ. Δεν περίμενα το σχόλιό μου να προκαλέσει αντιδράσεις επί των "τεχνικών" λεπτομερειών του ζητήματος. Για άλλο λόγο το έριξα (κοινωνικές προκαταλήψεις και ...συνήθειες).

Ήμαρτον!

Κυρ Δεκ 10, 02:28:11 μμ  
Αθήναιος said...

Συμφωνώ μαζί σας απόλυτα. Το "2" αφορά τους γκαίυ και όχι τους στρέϊτ και επιτέλους ας βγουν κι άλλοι στρέιτ να πουν ότι οι γυναίκες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανακάλυψη της ταυτότητάς τους και είναι παραπάνω από μια Μπάρμπυ κι ένα αιδοίο έτοιμο να σε κατασπαράξει.

Κυρ Δεκ 10, 02:30:39 μμ  
harrygreco said...

Απ' ολα εχει το μαγαζι,ακομα &...ανδρες καθιστοκατ*υραδες...Το κανουν οπως η θεια μου...Μπραβο.Περα απο τα γελοια σχολια,ειναι φανερο οτι η παρασταση ειναι απο ομ/φιλους για τετοιους & δεν αφορα ...ανδρες. Αλλο η υπερασπιση δικαιωματων ομ/φιλων,αλλο να μας αρεσουν οι ιδιοι ή τα εργα τους.

Κυρ Δεκ 10, 02:35:25 μμ  
mickey said...

Κι έλεγα και γω δε θα μπει να σχολιάσει ο ...εξπέρ των στερεότυπων;

Χάρυ, welcome, περιμένω και τον Guerrero :))

Κυρ Δεκ 10, 02:38:38 μμ  
Nikos Dimou said...

Mickey, δεν είναι δυνατόν! Μία από αιώνων σχηματική διαίρεση (και στους αρχαίους αναφέρεται) την πήρες τοις μετρητοίς και μου διέλυσες το Post.

Κυρ Δεκ 10, 02:40:52 μμ  
mickey said...

Οι αρχαίοι είχαν "διαιρέσεις" και σε ελεύθερους και σκλάβους (τους φαίνονταν εξίσου "φυσικές").

Και δε σταματά η ιστορία στους αρχαίους - είμαι βέβαιος πως ακόμα και πολύ παλιότερα υπήρχαν ταμπού και διαχωρισμοί σε κοινωνικά αποδεκτές και μη συμπεριφορές, με βάση το φύλο - και όχι μόνο.

Οι δυσκολότερες να ξεριζωθούν προκαταλήψεις μας είναι εκείνες που θεωρούμε ...αυτονόητες. Δεν είναι μόνο ο Χριστόδουλος ;)

Επαναλαμβάνω πως σκοπός του σχολίου μου ήταν να θίξω τα στερεότυπα που μας κατατρέχουν παιδιόθεν και να τα κρίνω σε "ορθολογική" βάση στα πλαίσια του σύγχρονου πολιτισμού. Νομίζω πως και ο Παπαϊωάννου κάτι παρόμοιο επεδίωξε (δεν έχω δει την παράσταση και δε μπορώ να κρίνω με βεβαιότητα).

Δε νομίζω πως το post μπορεί να "διαλυθεί" από ένα τέτοιο σχόλιο. Υπάρχει "υλικό" για πλούσιο και γόνιμο προβληματισμό.

Όσοι πιστοί...

Υ.Γ. Θαρρώ πως είναι απόλυτα φυσικό να "πιάνομαι" από κάποια ή κάποιες φράσεις του post. Αυτό δεν καλούμαστε να σχολιάσουμε;

Κυρ Δεκ 10, 02:51:59 μμ  
ihadafarminafrica said...

ΠΑΡΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΠΙΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΜΟΥ ΟΤΙ Η ΕΤΕΡΟΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΗΔΟΝΗ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ HOMO SAPIENS SAPIENS TO MONO ΠΟΥ ΕΧΩ ΝΑ ΔΗΛΩΣΩ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΘΕΛΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΓΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΕΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΓΑΥ ΕΙΤΕ ΣΤΡΕΙΤ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ''ΝΕΑΝΤΕΡΤΑΛ'' ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΟΥ.

ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΗ / ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΑΛΛΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ.

ΥΓ:

ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ. Ο ΔΗΜΗΤΡΗς ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΤΟΙΜΑΣΕΙ ΕΝΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΣΥΝΟΛΟ. ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ MIA ''ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚH'' MAINSTREAM MATIA.

Κυρ Δεκ 10, 02:54:16 μμ  
MainMenu said...

συγγνωμη ρε παιδια, τι είναι αυτά; που λέτε, το έργο είναι για γκέυ...άμα είναι να μας λένε αν το έργο απευθύνεται σε χορτοφάγους, σε καράφλες, σε ψηλούς, σε κοντούς, σε μασχαλογλύφτες για να δούμε αν θα μας αρέσει...το ήξερα πως όλες αυτές οι σεξοπολιτικάντικες μπούρδες θα καταντήσουν τραγελαφικές. Πολιτικώς ορθοί μπαμπουίνοι θα καταντήσουμε

Κυρ Δεκ 10, 02:55:42 μμ  
aphrodite said...

EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!

Φρρρρρρρρρρρτ! --> σφυρίχτρα!!!

ΟΧΙ ΠΑΛΙ!

ΟΧΙ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΙΣ!

Κανείς δεν πιάνεται από κάπου μονομερώς, κανείς δεν διαλύει τίποτα, κανείς δεν βάζει τις φωνές, κανείς δεν χαλάει κλίμα, κανείς δεν θέλει κόντρες, ήμαρτον, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΙ, μόλις μπήκα και ακόμη δεν προλαβα να χωνέψω το ποστ, ν'ακούσω τους φίλους και να βγάλω κι εγώ το τι μου προξενεί - γιατί και κριτικές διάβασα και το μετέωρο βήμα του ΔΠ μετά του Ολυμπιακούς βλέπω, και το πώς θα κάνει capitalise ή ξεσκαρτάρισμα την επιτυχία του, και την ειλικρίνεια (πες τε την ωμάδα στο εξτρήμ) σαν καλλιτέχνη εκτιμώ, και το γυναίκα = larger than life grotesque Barbie και και...

ΠΛΗΖ, ΠΛΗΖ, ΠΛΗΖ!!!!

Είναι μόλις Κυριακή μεσημέρι, έχουμε τόσα ακόμη...
:(((

Ολα καλά, όλα καλά!!!!

(πού'σαι ρε εξάγγελε ειρηνοποιέ, κι εσύ κατάτεκνο Μαρκήσιε, να δώσεις την οπτική γωνία που θα μας στείλει, κάνα 2 - 1 = [2Χ2] χ απειρο πχ?)

ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!

Κυρ Δεκ 10, 02:55:43 μμ  
aphrodite said...

(νάτος ο μαρκήσιος! δε μελέταγα ένα τσουβάλι λίρες καλύτερα? Οποτε είναι ανοιχτοί οι ουρανοί όλο τους άλλους σκέφτομαι!!!)
:)))

Κυρ Δεκ 10, 02:56:48 μμ  
paragrafos said...

Αν οι ορθολογιστές και σκεπτικιστές έχουν τη θρησκεία τους, αυτή δεν είναι άλλη από την τέχνη με κεφαλαίο.

Όπως για τον πιστό υπάρχει η κατάνυξη, έτσι και για τον εραστη τής τέχνης (ερασιτέχνη κυριολεκτικώς) υπαρχει το βίωμα, η συγκίνηση.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που ο Σεφέρης όρισε την ποίηση ως τη μετάδοση συγκίνησης.

Απαξ και ένα έργο τέχνης μιλάει με αριθμούς και γλώσσα παγωμένη, δίχως να αγγίζει την καρδιά, τότε μάλλον πάσχει.

Επειδή, από μια άποψη, η μουσική είναι μαθηματικά, αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε μαθηματικός είναι και μουσικός.

Εν τέλει, διαβάζοντας το ποστ του ΝΔ, αισθάνθηκα ότι βρεθηκε μπροστά σε μια καλογυαλισμένη, μαθηματική ενορχήστρωση, η οποία όμως δεν μίλησε στην ψυχή του.

Με αγάπη

Παράγραφος

Κυρ Δεκ 10, 03:00:01 μμ  
MainMenu said...

εν ολίγοις ότι θέλει ο πελάτης κι είναι μεγάλη η μάζα και πρέπει να τη χωρίσουμε σε τάργκετ γρουπ...

αντε αυτα για αποψε δε λέω άλλα

Κυρ Δεκ 10, 03:00:12 μμ  
Gatina said...

Η ομοφυλοφιλία είναι αντιαισθητική, ακόμα και οι μεγάλοι ομοφυλόφιλοι δημιουργοί το γνωρίζουν αυτό και την αποκυρήσσουν ως θέμα για την Τέχνη τους.

Κυρ Δεκ 10, 03:02:45 μμ  
lifer said...

Τώρα κακώς εκφέρω άποψη , αλλά θα το κάνω γιατί παλιότερα, λόγω γκομενών βασικά, είχα μεγαλύτερη επαφή με το χόρο του θεάτρου.
Για μένα ο χώρος του θεάτρου είναι "φτηνός" πρόγονος του σαφώς εντυπωσιακότερου κινηματογράφου. Καμιά θεατρική παράσταση δε μ'έχει καθηλώσει στη θέση μου, δε μ'έχει κάνει να δακρύσω όπως πολλές κινηματογραφικές ταινίες.
Επιπλέον , αν κρίνω από τα άτομα που ανακατεύονται με το θέατρο, υπάρχει αυτή η νοοτροπία της ψευτοκουλτούρας , ότι και καλά εμείς κινούμαστε σε ανώτερες σφαίρες διανόησης και πούτσες μπλε καραμελέ (συγγνώμη για τα γαλλικά μου).
Τα ίδια κάνουν και οι θεατρικοί παραγωγοί προσπαθούν μέσα από εφέ και μόνο όπως είπε και ο Γάτος να περάσουν μυνήματα, ανώτερης και καλά κουλτούρας και τελικά το μόνο που μένει είναι τα εφέ στα οποία ο κινηματογράφος σαφώς υπερτερεί. Πολύ απλά δεν πατάω στο θέατρο πλέον, δε με συγκινεί , όπως ασυγκίνητο άφησε και το Γάτο. Τελεία και παύλα.

Κυρ Δεκ 10, 03:03:11 μμ  
mickey said...

Και για να θίξω και μια "άλλη" πλευρά του post και να πάω μια βόλτα να χαρώ την όμορφη μέρα (έχουμε Δεκέμβρη - αν είναι δυνατόν!) να γράψω και αυτό:

Ο ΝΔ μπορεί να μην είναι ομοφοβικός, εγώ μπορεί να μην είμαι ομοφοβικός, αρκετοί από δω μέσα μπορεί να μην είναι ομοφοβικοί, αλλά...

Η ελληνική κοινωνία ΕΙΝΑΙ ομοφοβική!

(χρειάζεται μήπως να αναφέρω στοιχεία, αποδείξεις και ονόματα;)

Κυρ Δεκ 10, 03:05:43 μμ  
mickey said...

Συμφωνώ κι εγώ πως το θέατρο είναι μια μορφή τέχνης που μάλλον δε "δένει" και πολύ με τον σύγχρονο πολιτισμό και τα (κυρίως τεχνολογικά) μέσα που διαθέτει. Και πριν σπεύσετε να το "παρεξηγήσετε" κι αυτό, ΚΑΘΕ μορφή τέχνης στηρίζεται στην τεχνολογία της εποχής!

Ακόμα και οι πρωτόγονοι που ζωγράφιζαν στις σπηλιές, έπρεπε να γνωρίζουν την (έστω και primitive με τα σημερινά δεδομένα) "τεχνολογία" της βαφής. Το ίδιο και για τις μάσκες και τους "από μηχανής θεούς" των αρχαίων τραγωδιών (σκέφτομαι τι θα είχαν σούρει στους αρχαίους τραγικούς ποιητές οι τεχνοφοβικοί της εποχής τους, επειδή χρησιμοποιούσαν "αφύσικα" και "μοντέρνα" μέσα).

Το θέατρο είναι όντως υπερτιμημένο και κακώς θεωρείται ως "ανώτερη" μορφή τέχνης από τον κινηματογράφο. Για του λόγου το αληθές, πρόσφατα παρακολούθησα με καλή παρέα (κάποιοι είναι και αναγνώστες ή και σχολιαστές αυτού του μπλογκ) την ταινία "Βαβέλ".

Είχαμε κυριολεκτικά καθηλωθεί και ...χαζεύαμε. Στο τέλος ανυπομονούσαμε να συζητήσουμε αυτό που παρακολουθήσαμε (προσωπικά μου ήρθε να χειροκροτήσω όταν βγήκαν τα credits). Συγκρίνω άνετα την ταινία με μια αρχαία τραγωδία (και μάλιστα σε καλές παραστάσεις - όχι τις φαιδρότητες που έχω δει όποτε πήγα Επίδαυρο τον Αύγουστο).

Δεν κάνει το μέσο την τέχνη. Σε όλες τις μορφές και τις εκφράσεις της υπάρχουν σκουπίδια και αριστουργήματα. Το ζήτημα βεβαίως είναι άκρως υποκειμενικό - αν και το έχουμε εξαντλήσει μάλλον το θέμα σε παρελθόντα ποστάκια.


Υ.Γ. Είπα πως το post έχει μπόλικο "ψωμί" και θα προκύψουν πολλά επιμέρους ζητήματα. Ας μη βιαζόμαστε να κρίνουμε από τα πρώτα σχόλια...

Κυρ Δεκ 10, 03:17:52 μμ  
cortlinux said...

εγώ προσωπική μίκυ αν δεν είναι δημόσια τουαλέτα καθιστός το κάνω. Το άλλο με αγχώνει. Και γενικά είμαι αγχωτικό άτομο φαντάσου να είσαι και στην τουαλέτα. Εκεί θέλει χαλάρωση.

Κι αν κάποιοι χάνουν τον ανδρισμό τους καθήμενοι στην λεκάνη, ε τι να πω μάλλον ο ανδρισμός τους δεν είναι και πολύς.

Κυρ Δεκ 10, 03:19:52 μμ  
harrygreco said...

Η λεξη ομοφοβικη ειναι λαθος. Ο κοσμος δεν τους φοβαται,τους μισει. Ειναι ευκαιρια με αυτο το ποστ να ξεκαθαρισουμε το ζητημα. Αλλο συμπαθεια & εκτιμηση προς ομ/φιλους,αλλο η υπερασπιση δικαιωματων τους & καταλυση της τυρρανιας & των διακρισεων σε βαρος τους. Ολοι οι πολιτισμενοι πρεπει ν' αγωνιστουμε για γαμο,παιδοθεσια,εισοδο ομ/φιλων παντου,ανεξαρτητα απο το αν μας αρεσουν & τους παμε. Προσωπικα,οι θηλυπρεπεις ομ/φιλοι μου προκαλουν αηδια. Οι λεβεντοπ*υστες ,μπαντιμπυλντερς & ανδροπρεπεις ειναι...καμαρια των γονιων τους. Στο Αμερικα,οι ομ/φιλοι την πατησαν,ακριβως γιατι δεν εκαναν τον διαχωρισμο μεταξυ αρεσκειας & δικαιου. Παραφραζοντας τον Βολταιρ...Δεν σε γουσταρω,αλλα θα αγωνιστω για τα δικαια σου.

Κυρ Δεκ 10, 03:26:33 μμ  
flying smurf said...

Κατάλαβα, μόνο σ'εμένα ξένισαν οι ακριβές τιμές των εισιτηρίων...

mickey said...
Η ελληνική κοινωνία ΕΙΝΑΙ ομοφοβική!

Θα συμφωνήσω απόλυτα και θα συμπληρώσω όχι μόνο η ελληνική, αλλά και η γαλλική και η... Και δε στηρίζομαι στις μαρτυρίες των ίδιων, οι οποίοι νομίζουν ότι από παντού τους κυνηγάνε...

Κυρ Δεκ 10, 03:29:13 μμ  
ihadafarminafrica said...

ΟΤΑΝ Ο ΠΟΥΣΤΗς ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΦΥΣΙΚΟ ΛΟΓΟ ΥΠΑΡΞΗΣ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΙ Ο STR8 NA TON ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΣΑΝ ΤΗΝ ΚΑΡΕΤΑ ΚΑΡΕΤΑ. ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΑΛΛΩΣΤΕ.

Κυρ Δεκ 10, 03:31:17 μμ  
abdal said...

Mickey said:
"Συμφωνώ κι εγώ πως το θέατρο είναι μια μορφή τέχνης που μάλλον δε "δένει" και πολύ με τον σύγχρονο πολιτισμό και τα (κυρίως τεχνολογικά) μέσα που διαθέτει. Και πριν σπεύσετε να το "παρεξηγήσετε" κι αυτό, ΚΑΘΕ μορφή τέχνης στηρίζεται στην τεχνολογία της εποχής!"


Μίκη, κάθε μορφή τέχνης βασίζεται σε μία σύμβαση συνεννόησης ανάμεσα στον(/στους) δημιουργό(/ούς) και το κοινό. Οι περισσότερες τεχνικές που χρησιμοποιεί η ζωγραφική, π.χ., δεν "συμβαδίζουν τεχνολογικά με το σήμερα". (Το εννοώ ως προς την πρώτη ύλη --με άλλα λόγια, τελάρο-μπογιές-- όχι ως προς το εννοιολογικό περιεχόμενο . Μη μου πεις για το απεικονιζόμενο ζωγραφικό θέμα, γιατί θα σου πω ότι και το θέατρο έχει πολύ εξελίξει τις μεθόδους και τα σημαινόμενά του.) Η σύμβαση του θεάτρου δεν μπορεί, νομίζω, εύκολα να ξεπεραστεί, με τον ίδιο τρόπο που δεν ξεπερνιέται μια λάιβ μουσική παράσταση. Και το γεγονός ότι, στο θέατρο, όλα συμβαίνουν πράγματι μπροστά στα μάτια σου, προσθέτει, κατ' εμέ, στη συγκίνηση --όταν βέβαια η παράσταση μου "μιλάει".

Κυρ Δεκ 10, 03:44:57 μμ  
numb2006 said...

Ίσως ο σκηνοθέτης του 2 να είχε στο μυαλό του μία ατάκα που ακουγόταν στην ταινία “Trainspotting”: « Σε λίγα χρόνια δε θα υπάρχουν ούτε άντρες, ούτε γυναίκες, μόνο μαλάκες». Ή ίσως να σκεφτόταν αυτό που υποστηρίζουν οι ανθρωπολόγοι που μελετούν τις έμφυλες σχέσεις, ότι το φύλο είναι κοινωνική σχέση και πολιτισμικό σύμβολο και όχι δεδομένο της φύσης.

Κυρ Δεκ 10, 03:45:18 μμ  
cortlinux said...

Προσωπικά ποτέ δεν κατάλαβα γιατί μία τέχνη είναι ανώτερη από μία άλλη. Όμως παρόλα αυτά η υποτίμηση του θεάτρου από ανθρώπους που περιστασιακά πατάνε στο χώρο και κυρίως λόγω ελλείψεως τεχνικών εφέ θα με βρει αντίθετο.

Έχω πετύχει παραστάσεις αποτυχίες αλλά και παραστάσεις που με συγκλόνισαν (ακόμη θυμάμαι τον Θείο Βάνια του Τσέχωφ που είδα στα 16 μου). Αν δεν ψάξεις δεν θα μάθεις ούτε θα βρεις. Και μία συμβουλή σε ομόφυλους : η παρακολούθηση μιας θεατρικής παράστασης, δεν είναι μία υποχρέωση μας ως προς τις γκόμενες. Κράζω τους γνωστούς μου που περιμένουν να βρουν γκόμενα για να βγουν στο θέατρο. (όχι δεν είναι το εισιτήριο το θέμα). Έχουμε καταντήσει μίζεροι. Αν βρω γκόμενα θα κάνω το τάδε, αν βρω γκόμενα θα κάνω το δείνα. Μίζεροι εντελώς έχουμε γίνει οι αρσενικοί.

Κυρ Δεκ 10, 03:47:22 μμ  
Nikos Dimou said...

Δεν υπάρχουν καθυστερημένες και προχωρημένες τέχνες - ούτε συγκρίνονται μεταξύ τους. Υπάρχει καλό και κακό θέατρο όπως και κινηματογράφος.

Η παράσταση του 2 δεν είναι θέατρο - είναι χορός. Δεν χρησιμοποιεί τον λόγο.

Mickey δεν πρόσεξες ΄τι έγραψα "σχηματική" διαίρεση.

Κυρ Δεκ 10, 04:04:59 μμ  
neutrino said...

Καιρο διβαζω το Blog, αλλα δεν ειχα δικο μου για να μπορεσω να σχολιασω.. οριστε, το καταφερατε κι αυτο, ανοιξα κοτζαμ account (το οποιο βεβαια δεν θα παει χαμενο, μια αφορμη εψαχνα..) για να μπω στον Blogοπαρεα σας..!

Στο δια ταυτα.. Απλα, με το που ειδα τον τιτλο του ποστ, μου ηρθε στο μυαλο μια σκεψη, μια δικη σας σκεψη κ.Δημου -η πρωτη φραση που με εντυπωσιασε τοσο και εμαθα εκ των υστερων πως ηταν δικη σας..:
'που πάει το ζευγάρι, όταν ο ένας δεν είναι πια εκεί;'
αυτη η εξισωση του τιτλου, ειναι σαν μαθηματικοποιηση αυτης της φρασης, της σοφης φρασης, και μια 'λογικη' αποδειξη του ποσο α-λογα ειναι τα συναισθηματα. (εστω και αν δεν εννοουσατε ακριβως αυτο εν προκειμενω). Αχρηστη παρατηρηση, αλλα δεν μπορουσα να μην σχολιασω.

Για την παρασταση, επιφυλασσομαι για μετα τις 23Δεκ., που θα την εχω δει.
Μια προσωπικη γνωμη μονο ακομα, για τα σχετικα με την παγκοσμιοτητα των εξ ορισμου περιορισμενων ομοφυλοφιλικων μηνυματων (και για τις αναφορες σε Καβαφη, αλλα και σε Αλμοδοβαρ κλπ κλπ). Πιστευω πως το νοημα καθε εργου μπορει να γινει αντιληπτο απο το ευρυ κοινο και να το αγγιξει οταν πηγαζει απο το συναισηθμα του δημιουργου και οχι απο λογικη σκοπιμοτητα. Γενικο και θολο αξιωμα μεν, αλλα αληθες. Παραδειγμα:προσωπικα ο Καβαφης και τα ερωτικα του με αγγιζουν αν και και δεν μοιραζομαι τις σεξουαλικες του προτιμησεις, γιατι, οπως το αντιλαμβανομαι εγω τουλαχιστον,η ποιηση του παλευε για να διοχετευσει καταπιεσμενα συναισθηματα, προσωπικες του αναγκες, η τεχνη του ηταν διεξοδος προσωπικη - συναισθηματικη. Σημερα, πολλα εργα ομοφυλοφιλικου περιεχομενου (ισως και το 2, δεν μπορω να το ξερω ακομα, οι ..παρακολουθησαντες ας εκφερουν γνωμη), εκφραζουν συγκεκριμενη σταση ζωης οχι απο προσωπικη-συναισθηματικη αναγκη αλλα πρωτιστως ως πολιτικο statement (απολυτα σεβαστο και μαλλον αναγκαιο μεσο, αλλα δυσκολο να αγγιξει την ψυχη μας ως εργο τεχνης)- Κανουν εργα τεχνης καταρχην εγκεφαλικα και δευτερευοντως απο καρδιας, και γι αυτο (προσωπικα παντα) δεν με αγγιζουν.

Κυρ Δεκ 10, 04:06:26 μμ  
guerrero762 said...

αγαπημενα καυτα αγορια-λουκιες μου.
κανενας δεν σας παει.
ειναι δεδομενο,και οι παπαριες περι μη αποκλεισμου,αντιδρασης κατα του ρατσισμου-ομοφοβικων ειναι πολιτικα ορθες μπουρδες.
προσπαθουν να σοκαρουν,να δεχθουν λεκτικες ή μη επιθεσεις ωστε να κραυγασουν περι ρατσισμου;
fuck me...
πραγματικα τους βαριεμαι,βαριεμαι τον ιδιομορφο ρατσισμο τους.
την λογικη κανω πιπες αρα ειμαι ανωτερος(πνευματικα) απο τους λοβοτομημενους ετεροφιλοφυλους.
Θα ελεγα οτι κανενας δεν δινει σημασια πλεον.
θα ελεγα "ποιος τους γαμει;" αλλα θα ακουγωταν καπως...δεδομενου του θεματος.
με την ιδια λογικη δεν θα επρεπε να πολεμανε για τα διακαιωματα τους οι προτιμωντες τις εχουσες υπερμεγεθη μαστους;οι προτιμωντες τις φαλαινες ορκες με νεγκλιζε;οι ποδοφιλοι,σαδομαζοχες,μικροτσουτσουνοι;
Τι να πουνε και οι ανηκωντες στη κατηγορια Κ-Χ-Φ-Μ(κοντοι-χοντροι-φαλακροι-μπατιρηδες)των οποιων η σεξουαλικη εκτονωση ειναι μονο παλινδρομικη ενεκα τερατωδους εμφανισης;χεχεχεχε
εμενα που μ'αρεσουν οι 40+ρες μπορω να ζητησω την προστασια των πολιτικα ορθων ελσινικοπαρατηρητων;

Κυρ Δεκ 10, 04:34:56 μμ  
ixnilatis said...

"Για έναν gay, το έργο πρέπει να είναι συγκλονιστικό. ....Οι straight αισθάνονταν αμήχανα."

σκέφτηκε ποτέ κανείς ότι και ένας gay μπορεί να νιώθει αμήχανα όταν ανάβει την τηλεόραση , γυρίζει στους δρόμους , πηγαίνει σε ένα club και βλέπει άντρες με γυναίκες ; Στην φύση μας είναι όλα έρωτας υπάρχει , sex υπάρχει τότε που το αφύσικο με τους gay ;

P.S. αν θυμάμαι καλά σε χειρόγραφα του Καβάφη δεν αναφέρεται ομοφυλοφιλία αλλά το πάθος του για τον αυνανισμό και το αλκοόλ .

Κυρ Δεκ 10, 04:36:40 μμ  
MainMenu said...

ND said...

'Η παράσταση του 2 δεν είναι θέατρο - είναι χορός. Δεν χρησιμοποιεί τον λόγο.'

ούτε οι πίνακες του Τσαρούχη χρησιμοποιούν το λόγο

Κυρ Δεκ 10, 05:02:20 μμ  
Emmanuil Mylonakis said...

Πολύ ενδιαφέρον post και πολύ ωραία σχόλια!

Επειδή παίζει πολύ η άποψη ότι υπάρχει ρατσισμός απέναντι στους gay, θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής :

1. Έστω ότι κάποιος θέλει να γίνει τραγουδιστής ή ηθοποιός. Πότε πιστεύετε ότι θα συναντήσει περισσότερα εμπόδια, σαν gay ή σαν straight; Ή καλύτερα να το θέσω διαφορετικά. Πότε πιστεύετε ότι θα βοηθηθεί περισσότερο, σαν gay ή σαν straight;

2. Σας καλούν στην τηλεόραση για να σχολιάσετε την θεατρική παράσταση "2". Τί θα είναι περισσότερο "επικοινωνιακά" σωστό; Να εκφράσετε δυσαρέσκεια ή να εκθειάσετε την παράσταση?

Κατά τη γνώμη μου, μια χαρά ελευθερία έκφρασης έχουν οι gay στην Ελλάδα. Εξαιρείται βέβαια η επαρχία, στην οποία ούτως ή άλλως ζεί λιγότερο από το μισό του πληθυσμού.

@ mickey

To "ουρείν ορθώς" είναι ΑΠΛΑ ευκολότερο από το "ουρείν καθιστώς" για λόγους αυτονόητους. ΗΜΑΡΤΟΝ που λέει και ο Γεωργίου.

Κυρ Δεκ 10, 05:08:03 μμ  
doctor said...

Πως νιώθει ένας ομοφυλόφιλος βλέποντας το "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" ή μια ιστορία αγάπης μεταξύ ενός άντρα και μιας γυναίκας;

Νιώθει όπως ένας straight?

Ο αμφίφυλος πάλι;

Τι μπέρδεμα κι αυτό.

Δεν θα χάλαγε έναν άνδρα όμως αν έβλεπε 15 κουκλάρες να χαριεντίζονται στην σκηνή και η ιστορία αγάπης ήταν μεταξύ δύο λεσβιών.

Έτσι δεν είναι;

Για τις γυναίκες δεν ξέρω αν ισχύει το αντίθετο, ας απαντήσει κάποια.

Δύσκολα ερωτήματα πάντως.

doctor

Κυρ Δεκ 10, 05:24:06 μμ  
Nikos Dimou said...

MainMenu said...
"ND said...'Η παράσταση του 2 δεν είναι θέατρο - είναι χορός. Δεν χρησιμοποιεί τον λόγο.'

ούτε οι πίνακες του Τσαρούχη χρησιμοποιούν το λόγο"


Άρα και οι πίνακες του Τσαρούχη δεν είναι θέατρο - είναι πίνακες!

Τι σχόλιο ήταν αυτό;

Κυρ Δεκ 10, 05:36:00 μμ  
Πανάσχημη said...

Doctor
Εμενα θα με χάλαγε. Οπως με χαλάει οποιαδήποτε παρασταση (θεατρική) που βγάζει άκρως ιδιωτική συμπεριφορά προς τα έξω. Ειχα δει στο Λονδινο το "Ταχυδρομος πάντα χτυπα δυο φορές" στο θέατρο, οι ισσοροπίες που κρατησε ο σκηνοθετης εκπληκτικές. Ηξερε που να σταματησει τις περιπτύξεις.

ΑΛΛΑ
Υπάρχουν πια άφθονα γκεϊ έργα και ακομα περισσότερα γκεϊ θέατρα και οργανισμοί. Ως και στη Σιγκαπούρη.
Εξοικειώνουν όλους μας με μια ενναλακτική μορφή οικογένειας μια που η παραδοσιακή καταρρέει βαλλόμενη από παντού, και κυρίως από το γεγονός ότι οι άνδρες ακόμα κατουράνε όρθιοι.

Κυρ Δεκ 10, 05:39:03 μμ  
MainMenu said...

MainMenu said...
"ND said...'Η παράσταση του 2 δεν είναι θέατρο - είναι χορός. Δεν χρησιμοποιεί τον λόγο.'

ούτε οι πίνακες του Τσαρούχη χρησιμοποιούν το λόγο"


Άρα και οι πίνακες του Τσαρούχη δεν είναι θέατρο - είναι πίνακες!

Τι σχόλιο ήταν αυτό;'

Το σχολιο μου πηγαινε ως επιχειρημα οτι το τι ειναι χορος δε σημαινει οτι δε μπορει να κριθει με γενικα κριτηρια που κρινουμε και τις υπολοιπες τεχνες. Δεν ηξερα οτι το σχολιο σας απευθυνοτανε στα σχολια μικυ κ.α. τα οποία δεν είχα διαβάσει. Έχετε δίκιο πήρα φόρα και τα πήρα όλα:)

Κυρ Δεκ 10, 05:51:02 μμ  
paragrafos said...

doctor said...
Πως νιώθει ένας ομοφυλόφιλος βλέποντας το "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" ή μια ιστορία αγάπης μεταξύ ενός άντρα και μιας γυναίκας;
------------------

Αν και το ζήτημα είναι άλλο (κριτική σε μια συγκεκριμένη παράσταση) εντούτοις έγινε πολύς λόγος για την ομοφυλοφιλία.

Η δική μου αισθητική μονάχα την απανθρωπια και το αίμα αμάχων απορρίπτει, όχι τον αντρικό ή γυναικείο ομοφυλοφιλικό έρωτα.

Ολοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στη ζωή την αγάπη και τον έρωτα.

Προσωπικά συγκινήθηκα από τον έρωτα και τον αγώνα δυο αντρών στην δράματική ταινία "Φιλαδέλφεια" και μιας γυναίκας στα "Πικρά δάκρυα της Πέτρα Φον Κάντ" στή θεατρική διασκευή της Μπέτυς Λιβανού - που κατά την ταπεινή μου άποψη ήταν ανώτερη (σε δραματικότητα) και από τη πρωτότυπη ταινία του Φασμπίντερ.

Τελικά το ζήτημα δεν είναι τόσο το θέμα, όσο τα εκφραστικά μέσα που διαθέτει ένας καλλιτέχνης. Αν είναι μονοδιάστατα ή ρηχά ή ψευδοκουλτουριάρικα ή μονομανή δεν φταίει το θέμα.


Με αγάπη

Α.

Κυρ Δεκ 10, 05:51:05 μμ  
guerrero762 said...

αγαπητε δοκτορα μια επισημανση:οι κουκλαρες λεσβιες ειναι ανακαλυψη των πορνοταινιων....
σε real καταστασεις οι κουκλαρες λεσβιες σπανιζουν,καθως οι πιο πολλες εχουν λιγοτερη θυληκοτητα και απο τον John Rambo κραδαινων ζευγος Μ-60 και εξακοντιζων ριπας.
Εχω κολλητη λεσβια στη σαλονικα και διαθετω μια προσωπικη πειρα,ακομα και οι μη εχουσες το στυλ νταλικιερη εχουν σε private στιγμες την αναλογη αρσενικη συμπεριφορα που περιλαμβανει μεταξυ αλλων απολαυστικα ρεψιματα και κλανιδια που θα ζηλευε καθε original(oχι της ΑΕΚ καλε)male.

Κυρ Δεκ 10, 05:54:38 μμ  
MainMenu said...

Το αν κάποια τέχνη που χρησιμοποιεί την εικόνα ή την ανθρώπινη φόρμα ή το σώμα, θέλει να μεταδώσει τον πόθο για ένα κορμί δε νομίζω ότι έχει να κάνει με την ομοφυλοφιλία ή τη σεξουαλική προτίμηση και έδωσα παράδειγμα όπου αυτό συμβαίνει.

Όταν απογοητευόμαστε με ενα έργο επειδή ήταν μόνο για γκέυ, σημαίνει είτε ότι εμείς είμαστε κολημμένοι και μας ενοχλεί και μόνο η ιδέα των γκευ (που σπανια συμβαινει, γιατι ενα καλο εργο τεχνης παρασύρει και τον πιο πουριτανο) είτε η λειτουργία του έργου είναι καθαρά πορνογραφική ώστε το σώμα (το ανδρικο στην προκειμένη) να είναι το κυρίως θέμα ηδονοβλεπτικά κι όχι οι καταστάσεις (ερωτικές και άλλες) στις οποίες εμπλέκεται αυτό το σώμα.

Δηλαδή άλλο να παρακολουθείς ένα έργο και να βλέπεις πως κάποιος άνδρας ποθεί έναν άνδρα (βλ. Μαλα εδουκαθιον - Αλμοδοβαρ) κι αλλο να βλεπεις ένα έργο για να καυλώσεις και να ποθήσεις εσύ (βλ. Πάμελα Άντερσον στη βάρκα)

Κυρ Δεκ 10, 06:02:13 μμ  
guerrero762 said...

αγαπητε εν αλλαχ δοκτορα μια επισημανση:οι λεσβιες σπανιως ειναι καρακουκλαρες,αυτο ειναι ανακαλυψη των πορνοταινιων.
Συνηθως εχουν την θηλυκοτητα του John Rambo κραδαινων ζευγος Μ-60.
Σου μιλαω εκ μεγαλη προσωπικης πειρας οντας κολλητος εδω και 20 σχεδον χρονια λεσβιας πρωην συμμαθητριας.
Ακομα και οι μη εχουσες στυλ νταλικιερη αλλα ειναι ομορφες κοπελιτσες σε private στιγμες θυμιζουν συγκεντρωση οπαδων του ΠΑΟΚ.

Κυρ Δεκ 10, 06:02:33 μμ  
guerrero762 said...

αγαπητε εν αλλαχ δοκτορα μια επισημανση:οι λεσβιες σπανιως ειναι καρακουκλαρες,αυτο ειναι ανακαλυψη των πορνοταινιων.
Συνηθως εχουν την θηλυκοτητα του John Rambo κραδαινων ζευγος Μ-60.
Σου μιλαω εκ μεγαλη προσωπικης πειρας οντας κολλητος εδω και 20 σχεδον χρονια λεσβιας πρωην συμμαθητριας.
Ακομα και οι μη εχουσες στυλ νταλικιερη αλλα ειναι ομορφες κοπελιτσες σε private στιγμες θυμιζουν συγκεντρωση οπαδων του ΠΑΟΚ.

Κυρ Δεκ 10, 06:06:25 μμ  
MainMenu said...

Παραγραφε συμφωνω μαζι σου απολυτα...δλδ αυτος ο Φασμπιντερ πως μας ταρακούνησε όλους δείχνοντας μια γυναίκα να ποθεί μια γυναίκα?

Κυρ Δεκ 10, 06:06:25 μμ  
SALOME said...

"Η ποίηση δεν εννοεί αλλά σημαίνει"
Μάλιστα. Αλλο το σημαίνον κι άλλο το σημαινόμενο. Για αυτό και οι λέξεις είναι αυτές που τελικά "υποκινούν". Βγαίνοντας απο το θέατρο τελικά τι απέμεινε; Το ξανασκεφτείκατα-πλήν του post εννοώ- κ.Δήμου ή κάποιος που το έχει δεί; Ο βαθμός που το σκεφτείκατε για να το κρίνετε έστω και στο σχολιασμό σας εδώ, οφείλετε μόνο στην τεχνι΄κή ή γενικότερα στη φασαρία των μέσων; Σημασία έχει να κινεί κάτι η τέχνη-όποια μορφής και ν' απασχολεί, να μοιράζεται, να προτρέπει,να απασχολεί αλλά για θέματα που θίγει. Κάτι μου λέει απο την κριτική σας ότι η παράσταση είναι εφυής ως προς το στήσιμό της, έχει χάρισμα σε αυτό ο ΔΠ, το απέδειξε στους ΟΑ, αλλά δεν πάει παρακάτω...και μετά τι δηλαδή; Απο την άλλη φαίνεται ότι μας λείπει αρκετά το καλό θέατρο, η καλή παράσταση στην Ελλάδα που αρκούμαστε σε ό,τι είναι μόδα(καλά αυτό γίνεται κι αλλού στην Ευρώπη) και έτσι δεν το ψάχνουμε και πολύ...αφού το ακούμε πολύ, πηγαίνουν πολλοί, εισιτήρια δεν έχεικ.λπ. άρα είνα εξαιρετικό. Δυστυχώς φαίνεται ότι δεν έχουμε καν χρόνο για ψάξιμο κι έτσι τρώμε ό,τι μας σερβίρουν.

Κυρ Δεκ 10, 06:08:00 μμ  
lifer said...

Νάτα , μπλέξαμε, το περίμενα. Προβλέπω και λόγω ημέρας να χτυπάει 300 comments το post.
Συμφωνώ με το mickey ότι όντως η ελληνική κοινωνία και όχι μόνο αυτή είναι προκατειλημένη όσον αφορά τους gay οι οποίοι τώρα και μέσω τηλεόρασης κυρίως προσπαθούν να εδραιωθούν. Προσωπικά μου είναι αδιάφοροι μόνο με τον Ψινάκη διασκεδάζω. Σε μερικά χρόνια δε θα κάνουν εντύπωση τα γούστα τους σε κανένα.
Για το θέατρο δε συμφωνώ, απλά προϋπήρξε του κινηματογράφου λόγω έλλειψης τεχνικών μέσων τα οποία κατασκευάστηκαν στη συνέχεια.
Οσο για τον Καβάφη κι αυτό μου το έχει πει άτομο που έχει μελετήσει πολύ τη ζωή του , δεν ήταν ομοφυλόφιλος απλά δεν μπορούσε να αντισταθεί στο φυσικό για όλους μας αυνανισμό , ο οποίος όμως την εποχή εκείνη στα μυαλά των τότε Ελλήνων ήταν "ποινικοποιημένος" όπως είναι σήμερα το gayιλίκι. Αυτά.

Κυρ Δεκ 10, 06:20:59 μμ  
antvol said...

Πανάσχημη said...
... οικογένειας μια που η παραδοσιακή καταρρέει βαλλόμενη από παντού, και κυρίως από το γεγονός ότι οι άνδρες ακόμα κατουράνε όρθιοι.
-----

Τα παραλέτε καλή μου φίλη, μην είστε τόσο υπερβολική. Το θλιβερό αυτό γεγονός παίζει βέβαια μεγάλο ρόλο στη σημερινή κατηφόρα των σχέσεων, δεν νομίζω όμως ότι είναι το κυρίαρχο. Θα απέδιδα, αντίθετα, μεγαλύτερη σημασία στο ότι οι γυναίκες φοράνε παντελόνια.

Κυρ Δεκ 10, 06:33:12 μμ  
Καπετάνισσα said...

Με βρίσκετε σύμφωνη στις παρατηρήσεις σας. Παραπέμπω και σε μία θαυμάσια κριτική του Βασίλη Ρούβαλη.

Κυρ Δεκ 10, 06:33:50 μμ  
Ναυαγός said...

Την ετεροφυλοφιλία την ευνοεί η κοινωνία γιατί με αυτόν τον τρόπο διαιωνίζει την ύπαρξή της (τεκνοποίηση).

Την ομοφυλοφιλία την ευνοούν (μεταξύ άλλων) και κλειστές κάστες επαγγελμάτων. Στο χορό, στο τραγούδι, γενικότερα στις τέχνες είναι πλεονέκτημα να είναι κανείς ομοφυλόφιλος, καθώς έτσι έχει περισσότερες πιθανότητες να αναδειχθεί και να επιβιώσει.

Το πρόβλημα υπάρχει από τη στιγμή που κάποιοι πιστεύουν πως η κοινωνία πρέπει να γίνει καθ' εικόνα και καθ' ομοίωση της καλλιτεχνικής κοινότητας, ή των απόψεών τους.

Κάποιοι ψύχραιμοι θα αισθανθούν αμηχανία και αποστασιοποίηση, κάποιοι ενόχληση και κάποιοι δυστυχώς θα αντιδράσουν.

Και άντε πάλι από την αρχή μεσαίωνας...

Κυρ Δεκ 10, 06:35:07 μμ  
Rallousilach said...

Απορρία:

Πιστεύετε όσοι είδατε την παράσταση οτι μέσα στις προθέσεις του δημιουργού ήταν να σοκάρει;;;

Κυρ Δεκ 10, 06:40:07 μμ  
Πανάσχημη said...

Αντβολ
Φυσικά. Υπαρχουν πολλοί λογοι της κατάρρευσης, Και ο σεξισμός, και η οικονομική ανεξαρτησία γυναικών, και ο αυξανόμενος ατομικισμός που μας διδάσκει "κάνε ό,τι σε συμφέρει" κι ας αυτο που συμφέρει εσένα ατομικά βλάπτει το σύνολο.
Αυτοί είμαστε. Πάντως ότι οδεύουμε πος εναλλακτικές μορφές οικογένειας, αυτό είναι σιγουρο. Σε πρώτη εμφάνιση έχουμε τον single parent, μετα τους γκέι και μετά από μερικά χρονια την πολυγαμική οικογένεια. Η οποία κατα την γνώμη μου είναι η μόνη που κουβαλάει λογική. (πολλαπλο εισόδημα, πολλα role models για παιδιά και περισσότερη επίβλεψη, έλλειψη μοναξιάς κτλ)

Κυρ Δεκ 10, 06:40:11 μμ  
Nikos Dimou said...

Οι ομοφυλοφιλικές τάσεις του Καβάφη τεκμηριώνονται αδιάσειστα στα ποιήματά του γεμάτα αισθησιακές περιγραφές αποκλειστικά για νέους άνδρες. Οι αναφορές σε "αμαρτωλά δωμάτια" (με λεπτομερέστατες περιγραφές) και ανδρικούς οίκους ανοχής είναι επίσης παρούσες. Γυναίκες στην ποίησή του υπάρχουν μόνο ως μητρικές μορφές.

Ότι αυνανιζόταν είναι γνωστό από τις σημειώσεις του. Προφανώς με ομοφυλικές φαντασιώσεις. Αν προχώρησε και σε πράξεις δεν είναι γνωστό - πάντως σίγουρα δεν θα το σημείωνε.

Κυρ Δεκ 10, 06:41:13 μμ  
abdal said...

Πανάσχημη, ενδιαφέρον το περί πολυγαμικής οικογένειας.

Κυρ Δεκ 10, 06:42:24 μμ  
lifer said...

Doctor , έχω ρωτήσει γυναίκες και απερίφραστα μου έχουν απαντήσει ότι δε γουστάρουν να βλέπουν άντρες να "πηδιούνται" μεταξύ τους. Το αντίστροφο δεν ισχύει για τους άντρες.
Guerrero 762, υπάρχουν documents και movies που αποδεικνύουν το αντίθετο από αυτό που λες και υπάρχουν άντρες που γουστάρουν γυναίκες bodybuilders (μη σε παραπέμψω σε σχετικό site) αλλά όλα αυτά εκτός Ελλάδας. Απλά στην Ελλάδα υπάρχει η σχετική πάντα καθυστέρηση σε ΟΛΑ τα θέματα.

Κυρ Δεκ 10, 06:44:13 μμ  
Πανάσχημη said...

Abdal
Δεν θα με ενοχλούσε καθόλου να είμαι η 18η σύζυγος κάποιου. Όσο πιο πίσω είμαι τόσο πιο ευτυχής θα ήμουν.

Κυρ Δεκ 10, 06:45:20 μμ  
abdal said...

Συνέχεια @Πανάσχημη:
Τέτοιου είδους μοντέλα έχουν δουλέψει και σε κοινωνίες του παρελθόντος (μιλάω ιδίως για τον χώρο της μεταχριστιανικής-μεσαιωνικής Ανατολικής Μεσογείου).
Λες να μπορέσει να ξαναλειτουργήσει;

Κυρ Δεκ 10, 06:45:59 μμ  
Zontas said...

Θα συμφωνήσω, δεν είναι ομοφοβία. Πιστεύω πως η ανθρώπινη ψυχή έχει ένα άφυλο κομμάτι, όπου μπορεί να καταλάβει τον έρωτα, να τον νοιώσει, χωρίς εικόνες, σε μια ασύλληπτη ας πούμε μορφή για τη συνείδηση. Το ζήτημα είναι να θέλεις να μιλήσεις στον άλλον, όχι να τον ‘στραβώσεις’. Δεν είδα το 2, δεν θα το δω, μόνο υποθέτω. Απ’ την άλλη δεν ξέρω πως κάνει κανείς το διαχωρισμό, έργα εγκεφαλικά και από καρδιάς. Είναι συχνά μια εύκολη γραμμή που, τραβάμε για να αφήσουμε απ’ έξω όσα, δεν μας αρέσουν. Και για ποιόν δεν έχω ακούσει στυφές κατηγορίες περί εγκεφαλικότητας (βλ Σεφέρη, Καβάφη), και για πόσους από αυτούς δεν θα βρεθούν άλλοι τόσοι να πουν πως η τέχνη τους περνάει τη μεμβράνη στο πιο απροσπέλαστο κουκούλι τους και φτάνει, εκεί που δεν φτάνει καμμιά φορά ούτε το χάδι. Ο ΔΠ και καμμιά δεκαριά παιδιά της γενιάς του, πριν χρόνια, αφύπνιζαν την Αθήνα – δεν ξέρω τι εμβέλεια είχαν στην υπόλοιπη Ελλάδα – με την αισθητική της καψούρας και του έρωτα, ως απάντηση στην αριστερή αισθητική ηθική που ήταν η κυρίαρχη ματιά. Ο ‘αριστερός’ λόγος των Ελλήνων διανοουμένων συγγένευε περισσότερο με την αισθητική παρά με την ηθική φιλοσοφία. Τι είναι το ‘ωραίον’ αριστερώς μας έλεγαν περίπου. Ο ‘δεξιός’ τους λόγος ήταν μια άκαμπτη ηθική χωρίς καμιά αισθητική. Συγκίνηση και λογική σύμπαντα ασύμπτωτα. (Αndy εσύ που παρά τις γκρίνιες σου, έχεις καλύτερη μνήμη, θύμισε μου πως το λέγαν εκείνο το φανζίν που τύπωνε ο Μπιστικας). Ε, αυτά τα παιδιά, γι’ αυτό αδιαφόρησαν και η πράξη τους αυτή μας αφορούσε όλους, ανεξαρτήτως σεξουαλικών επιλογών. Ξανάφεραν στην ηθική και την αισθητική ένα χαμένο μέτρο. Η ανάγκη να κουλουριαστείς σε μια αγκαλιά, ένας αποχεραιτισμός στο αεροδρόμιο, το λίγωμα στα μάτια του καψούρη, η έξαψη της ντίβας στην Εθνική Αθηνών-Λαμίας για το μονόπετρο του βλαχόρεμπέτη, το φτάρνισμα του κουλουρτζή της Αθηνάς πάνω στην πραμάτεια του πάγκου του, μας αφορούσαν όλους κατά κάποιον τρόπο και, ξανάγιναν θέμα. Οι νέοι πιο ώριμοι ιδεαλισμοί γίνονταν κι αυτοί της μόδας. Αυτό που δεν έβλεπε κανείς μας όμως είναι ότι η Ελλάδα άλλαζε αλλού, γίνονταν όλα ύπουλα λαχανί, όχι πράσινα, λαχανί, λίγοι το έβλεπαν αυτό. Αμήχανη γενιά, άλλοι κοιτάξαμε τελικά προς Αμερική, άλλοι προς Ευρώπη, άλλοι τα κάναμε τουρλουμπούκι, αλλά αυτή η λαχανί πινελιά μας σημάδεψε όλους, οπότε να μας συμπαθάτε οι μεγαλύτεροι. Πχ. η Λ. κόρη ενός γνωστού (;) έλληνα ζωγράφου – του δικού μας Keith Haring, μπούρδες είναι καλύτερος ο δικός μας, το λέει και το όνομα του, ΑΑ – πήγαινε στο Pierce και Σάββατο βράδυ στο αεροδρόμιο. Τελικά νομίζω έκανες Ιστορία Τέχνης; :-)
Ε, σε αυτό το κλίμα δεν μπορούσε να στεριώσει νομίζω, μπορεί να κάνω και λάθος, καμιά εμπιστοσύνη στην ικανότητα να κατανοούμε ο ένας τον άλλον. Κάπου εκεί έσπασε το σκηνικό κι έγινε εκατό κομμάτια. Δεν υπήρχε ούτε μια κυρίαρχη ηθική, ούτε μια αισθητική, ούτε ένα σκηνικό που να μας χωράει όλους, και καλά έκανε. Το ζήτημα είναι πως απάντησε η γενιά μας, ζαλισμένη απάντησε και τον ίλιγγο τον εισπράξαμε οι ίδιοι.

To be continued

Κυρ Δεκ 10, 06:47:44 μμ  
Zontas said...

Λίγο πριν φύγει ο Αλέξης έκανε μια ταινία που μάλλον ήταν πολύ ιδιοσυγκρασιακή, τάχα μου λαϊκή, αλλά μάλλον στους περισσότερους θύμιζε λίγο εκείνο το σήκωμα στο φρύδι που έκανε κάθε φορά που τον εντυπωσίαζε κάτι, ακόμη κι αν ήταν δική του σκέψη. Ακόμη δεν πιστεύω πως ήταν αυτό που ο ίδιος δήλωνε πως ήταν, η επιστροφή στη θεματική του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Τίνος επιστροφή; Η δική μας; Για τον Αλέξη ήταν πολλά όμως – δεν έχει σημασία να κουβεντιάσουμε τι - και υπ’ αυτή την έννοια δεν ενόχλησε κανέναν μας, τη χαρήκαμε. Δεν θέλω να δω το 2 και δεν φταίνε ούτε οι πανηγυρισμοί ούτε η κριτική του Γάτου, δεν θέλω να το δω, γιατί αυτά τα παιδιά τα χαρήκαμε στις πιο γνήσιες στιγμές τους. Κι ήταν γνήσιες όχι γιατί δεν ήταν εγκεφαλικές, ούτε το 2 είναι εγκεφαλικό, κόβω σβέρκο κι ας μην το έχω δει. Ήταν γνήσιες γιατί μας περιελάμβαναν κι όσοι της στήναν περίπου μας είχαν κατά νου. Ήταν μεγάλη και η δική τους ανάγκη και η δική μας να λιγωθούμε με τα πιο ανθρώπινα. Τις προάλλες ο andy μου την είπε που μίλησα για τις στυλιστικές πόζες ενός δημοσιογράφου εκείνης της γενιάς. Κι αυτός και ο ΔΠ και τόσοι άλλοι δεν νομίζω πως χάθηκαν, θα γυρίσουν, ίσως πιο σημαντικοί από τότε, απλά νοιώθω πως αντιδρούν λουστράροντας τη βιτρίνα τους σε αυτό που νοιώθουν πως οι υπόλοιποι κάνουμε, τον εκ νέου θρίαμβο μιας διπολικής ηθικής, της στρυφνής ηθικής της αγάπης ή της καλοπέρασης. Ίσως να είναι και οι πρώτοι της γενιάς μας που θα ξαναδώσουν λάμψη σε αυτό που οργανώνει τον άνθρωπο, πέραν της επιθυμίας. Το έκαναν στο παρελθόν, σε στιγμές, θα το ξανακάνουν.

ΥΓ: Αν έχω άδικο, αν θίγω κάποιους, delete και το ξανασκέφτομαι !

Κυρ Δεκ 10, 06:48:33 μμ  
Πανάσχημη said...

Φυσικά. Με νέες προδιαγραφες ισότητας φυσικά. Και ο άνδρας να μπορει να έχει πολλές γυναίκες, και η γυναίκα να εχει πολλούς συζύγους.
Η οικονομικη βάση ειναι αυτή που αν ξεκαθαριστει με σωστή νομοθεσία, θα κάνει αυτό το μοντελλο το πλέον λειτουργικό για τις σημερινές συνθηκες. Και φυσικά το θεμα κηδεμονίας παιδιών που σαφώς δεν θα πρέπει να φεύγουν από το οικογενειακό περιβάλλον όταν ο βιολογικός γονέας την κοπανάει.

Κυρ Δεκ 10, 06:48:51 μμ  
lifer said...

Ε, για τις πράξεις μιλάω κύριε Δήμου προφανώς.

Κυρ Δεκ 10, 06:50:04 μμ  
antvol said...

Πανάσχημη said... Πάντως ότι οδεύουμε πος εναλλακτικές μορφές οικογένειας, αυτό είναι σιγουρο. ... μετά από μερικά χρονια την πολυγαμική οικογένεια. Η οποία κατα την γνώμη μου είναι η μόνη που κουβαλάει λογική. ...
-------

Υποθέτω πως, ως "πολυγαμική οικογένεια" εννοείτε εκείνη στην οποία μια γυναίκα έχει πολλούς άντρες.

Διότι ο θεσμός της οικογένειας με έναν άντρα και πολλές γυναίκες έχει αποτύχει παταγωδώς. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που το κινέζικο ιδεόγραμμα που σημαίνει "μπελάς" παριστάνει ένα σπίτι με δυο γυναίκες μέσα.

Κυρ Δεκ 10, 06:50:55 μμ  
doctor said...

Πανάσχημη said...
Υπάρχουν πια άφθονα γκεϊ έργα και ακομα περισσότερα γκεϊ θέατρα και οργανισμοί. Ως και στη Σιγκαπούρη.
Εξοικειώνουν όλους μας με μια ενναλακτική μορφή οικογένειας μια που η παραδοσιακή καταρρέει βαλλόμενη από παντού, και κυρίως από το γεγονός ότι οι άνδρες ακόμα κατουράνε όρθιοι.
Κυρ Δεκ 10, 05:39:03 μμ
--------------------

- Εξοικειώνουν. Σωστό ρήμα. Το επιβάλλουν οδηγεί σε θεωρίες συνωμοσίας.

*****
paragrafos said...
Αν και το ζήτημα είναι άλλο (κριτική σε μια συγκεκριμένη παράσταση) εντούτοις έγινε πολύς λόγος για την ομοφυλοφιλία.

------------------

Ναι, έχεις δίκιο, το θέμα είναι άλλο, αλλά την παράσταση μάλλον την έχουν δει ελάχιστοι, οπότε δεν είναι σωστό να κάνουμε κριτική στην κριτική, αλλά να συζητήσουμε για γενικά θέματα που άπτονται του περιεχομένου της παράστασης.

Κατά τα άλλα συμφωνώ μαζί σου.

****

guerrero762 said...
αγαπητε δοκτορα μια επισημανση:οι κουκλαρες λεσβιες ειναι ανακαλυψη των πορνοταινιων....
σε real καταστασεις οι κουκλαρες λεσβιες σπανιζουν.
--------------

Φίλε guerrero762 όλα άσπρο-μαύρο τα βλέπεις!
Αυτή η μανιχαϊστική οπτική σου καθίσταται ισοπεδωτική τις περισσότερες φορές.
Εγώ έχω δει αντίστοιχες real καταστάσεις και θρήνησα ως άνδρας!
Άλλο όμως έγραψα και ξέρω ότι το "έπιασες" παρόλο που στάθηκες στην λεπτομέρεια.

*****

Mickey, η κοινωνία είναι προκατειλημμένη, όχι όμως όπως παλιά.
Από το "πουστάρα" και το "τοιούτος" περάσαμε στο "gay" και όλη την Μυκονογκλαμουριά.

Πλέον αποτελεί παραδοξότητα να υπάρχει straight κομμωτής.

Νομίζω όμως ότι πάμε στο άλλο άκρο, όπου φαίνεται ότι η κοινωνία αποδέχεται τους ομοφυλόφιλους ντε και καλά (π.χ. ο τηλεθεατής νιώθει σα μυρμηγκάκι μπρος στον μέγα Ψινάκη).

Φυσικά είμαι υπέρ της ανοιχτής κοινωνίας (γάμοι ομοφυλόφιλων, δικαίωμα ομοφυλόφιλων να μεγαλώνουν παιδιά κ.λπ.).

Γουστάρω το Άμστερνταμ και όχι την Τεχεράνη.

doctor

Κυρ Δεκ 10, 06:56:04 μμ  
mickey said...

@Boss said:
"Mickey δεν πρόσεξες ΄τι έγραψα "σχηματική" διαίρεση."

Πρόσεξα όμως πως έγραψες ότι σου "διέλυσα το ποστ". Αν κρίνω από τα σχόλια που επακολούθησαν (δικά μου και άλλων - επί των δικών μου και μη), μάλλον το αντίθετο συνέβη. Κάνω λάθος;

Και τι θα πει "σχηματική" διαίρεση; Όλες οι ...διαιρέσεις "οντολογικές" είναι και αποτελούν διαδικασίες του εγκεφάλου μας (έτσι "συσσωρεύει" τη γνώση - μέσω "διακρίσεων" και "διαιρέσεων"). Αυτό δε σημαίνει πως δε μπορούμε να τις ξεπεράσουμε ή να εισαγάγουμε άλλες, "σχηματικές", "κοινωνικές" ή όπως αλλιώς τις ονομάσουμε - κι αυτό "κατηγοριοποίηση" και "διαίρεση" είναι ;)

Πάντως δε θα κάτσω να κάνω και φιλοσοφία περί διακρίσεων, κατηγοριών και οντολογιών. Τεράστιο φιλοσοφικό ζήτημα και λίαν ενδιαφέρον δι' ημάς τους πληροφορικάριους. Ας έρθει ο ...Heinz να αναλάβει το δύσκολο έργο :))

. . .

@ixnilatis:

Τίποτα το αφύσικο δεν υπάρχει. Στα ζώα η ομοφυλοφιλία είναι επίσης διαδεδομένη, (ειδικά οι "συγγενείς" μας bonobos το κάνουν όπου σταθούν κι όπου βρεθούν, με όποιον ή όποια βρουν - χρησιμοποιώντας μάλιστα πολύ "ανθρώπινες" συνήθειες).

Ας σπάσουμε κάποτε τις προκαταλήψεις μας κι ας δούμε την πραγματικότητα χωρίς παρωπίδες.

. . .

Όσο για το "ουρείν ορθώς" που έθιξα, ελπίζω πέρα από την πλάκα που κάνουν κάποιοι, να πιάσουν και το πολύ σοβαρό ...υπονοούμενο για τις "αποδείξεις" ανδρισμού ή θηλυκότητας που ζητούν πολλοί από τα βλαστάρια τους, καταπιέζοντας τις αυθόρμητες προτιμήσεις τους και βάζοντάς τα από νωρίς στο "λούκι" τού να αποδεικνύουν κάθε ώρα και στιγμή τον κοινωνικό τους "ρόλο" και τη "συμμόρφωσή" τους με τα στερεότυπα της εκάστοτε εποχής. Δε φταίει μόνο η θρησκεία.

. . .

Από τα γενικά πολύ καλά σχόλια πάντως θα κρατήσω τη φράση της Παραγράφου:

"Ολοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στη ζωή την αγάπη και τον έρωτα."

Κι αν σε κάποιους από μας φαίνεται η εξάσκηση του παραπάνω δικαιώματος "αφύσικη" ή "εικαστικά ανορθόδοξη" μερικές φορές, ας αφήσουμε εκείνους που το ασκούν να το χαρούν όπως νομίζουν, εφόσον δεν ενοχλούν κανέναν.

Κυρ Δεκ 10, 06:57:37 μμ  
abdal said...

Συνέχεια (και τέλος) @ Πανάσχημη:

Ξέρεις, αυτά είναι κόλπα αμπντάλικα (κηζηλμπασο-μπεκτασήδικα κλπ).

Συχνά λειτούργησαν ως ("αιρετικές", βέβαια, και εντελώς "μειονοτικές", για το ευρύτερο περιβάλλον τους) κοινοβιακές κοινότητες που κάποτε δέχονταν και "γυναικεία πολυγαμία". Τα παιδιά ανήκαν στην κοινότητα.

Σήμερα που τα ερωτικά ήθη (ξαν-)αλλάζουν και οι γυναίκες αποφεύγουν ολοένα περισσότερο (αν και με αργό ρυθμό) τη γέννα, ίσως πράγματι αναπτυχθούν σιγά σιγά νέες προσεγγίσεις σε αυτό το θέμα.

(Σόρι που επανέρχομαι. Τι να κάνουμε; Ο καθείς με τις εμμονές του...)

Καλό βράδυ σε όλες και όλους

Κυρ Δεκ 10, 07:01:54 μμ  
doctor said...

Πανάσχημη said...
Υπάρχουν πια άφθονα γκεϊ έργα και ακομα περισσότερα γκεϊ θέατρα και οργανισμοί. Ως και στη Σιγκαπούρη.
Εξοικειώνουν όλους μας με μια ενναλακτική μορφή οικογένειας μια που η παραδοσιακή καταρρέει βαλλόμενη από παντού, και κυρίως από το γεγονός ότι οι άνδρες ακόμα κατουράνε όρθιοι.
Κυρ Δεκ 10, 05:39:03 μμ
--------------------

- Εξοικειώνουν. Σωστό ρήμα. Το επιβάλλουν οδηγεί σε θεωρίες συνωμοσίας.

*****
paragrafos said...
Αν και το ζήτημα είναι άλλο (κριτική σε μια συγκεκριμένη παράσταση) εντούτοις έγινε πολύς λόγος για την ομοφυλοφιλία.

------------------

Ναι, έχεις δίκιο, το θέμα είναι άλλο, αλλά την παράσταση μάλλον την έχουν δει ελάχιστοι, οπότε δεν είναι σωστό να κάνουμε κριτική στην κριτική, αλλά να συζητήσουμε για γενικά θέματα που άπτονται του περιεχομένου της παράστασης.

Κατά τα άλλα συμφωνώ μαζί σου.

****

guerrero762 said...
αγαπητε δοκτορα μια επισημανση:οι κουκλαρες λεσβιες ειναι ανακαλυψη των πορνοταινιων....
σε real καταστασεις οι κουκλαρες λεσβιες σπανιζουν.
--------------

Φίλε guerrero762 όλα άσπρο-μαύρο τα βλέπεις!
Αυτή η μανιχαϊστική οπτική σου καθίσταται ισοπεδωτική τις περισσότερες φορές.
Εγώ έχω δει αντίστοιχες real καταστάσεις και θρήνησα ως άνδρας!
Άλλο όμως έγραψα και ξέρω ότι το "έπιασες" παρόλο που στάθηκες στην λεπτομέρεια.

*****

Mickey, η κοινωνία είναι προκατειλημμένη, όχι όμως όπως παλιά.
Από το "πουστάρα" και το "τοιούτος" περάσαμε στο "gay" και όλη την Μυκονογκλαμουριά.

Πλέον αποτελεί παραδοξότητα να υπάρχει straight κομμωτής.

Νομίζω όμως ότι πάμε στο άλλο άκρο, όπου φαίνεται ότι η κοινωνία αποδέχεται τους ομοφυλόφιλους ντε και καλά (π.χ. ο τηλεθεατής νιώθει σα μυρμηγκάκι μπρος στον μέγα Ψινάκη).

Φυσικά είμαι υπέρ της ανοιχτής κοινωνίας (γάμοι ομοφυλόφιλων, δικαίωμα ομοφυλόφιλων να μεγαλώνουν παιδιά κ.λπ.).

Γουστάρω το Άμστερνταμ και όχι την Τεχεράνη.

doctor

Κυρ Δεκ 10, 07:03:13 μμ  
mickey said...

Όσο για την "παραδοσιακή" σημερινή οικογένεια, η παράδοσή της είναι μόλις 200-300 ετών (το μοντέλο της Nuclear Family με μπαμπά, μαμά και 1-3 παιδάκια).

Πριν (σε κάποιους τόπους, ακόμα και σήμερα) είχαμε άλλα μοντέλα οικογένειας, που η παράδοσή τους μετράει χιλιετίες.

Καλό είναι να βλέπουμε όλο το δάσος και να μη στεκόμαστε στο δέντρο που φύτρωσε μόλις ...χθες!

Τα ίδια μπορεί να λένε με έκπληξη και οι άνθρωποι μετά από π.χ. 200 χρόνια: "Για δες που κάποτε υπήρχαν και τέτοιες οικογένειες!". Και η τότε "επικρατούσα" μορφή να ...βάλλεται πανταχόθεν από κάποια άλλη, πιο "μοντέρνα" εκδοχή ;)

Κυρ Δεκ 10, 07:05:10 μμ  
Nikos Dimou said...

zontas

καλά έκανες και θύμισες τον παλιό ΔΠ. Ε λοιπόν σε σχέση με αυτόν το 2 είναι σαν remake κλασικής ταινίας του βωβού (π. χ. Μουρνάου) σε τεχνικολόρ σινεμασκόπ με ψηφιακά εφέ...

Κυρ Δεκ 10, 07:06:48 μμ  
ihadafarminafrica said...

@zontas said:

''...Το έκαναν στο παρελθόν, σε στιγμές, θα το ξανακάνουν.''

ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ. ΣΕ ΣΤΙΓΜΕΣ. ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ. ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ ΜΕΓΑΛΩΣΑΜΕ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΙΑ. ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ.

Κυρ Δεκ 10, 07:06:57 μμ  
ihadafarminafrica said...

This post has been removed by the author.

Κυρ Δεκ 10, 07:09:20 μμ  
ihadafarminafrica said...

ΕΧΩ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΠΙΑ ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΤΙ ΧΑΝΕΤΑΙ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ.

ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ Ο ΝΔ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΔΗΜΗΤΡΗ.

Κυρ Δεκ 10, 07:10:01 μμ  
ihadafarminafrica said...

ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ πανάσχημη!

Ο Marquis de Sade ΚΑΤΟΥΡΟΥΣΕ ΠΑΝΤΟΥ. ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΟΡΘΙΑ.

:-)))

ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΑΔΕΙΞΕΙ.ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΔΑΛΤΥΛΟΔΕΙΧΤΟΥΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΕΜΕΙΝΕ ΕΤΣΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ.

ΚΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΑΣΤΕΡΙ Ο ΜΠΑΓΑΣΑΣ.

Κυρ Δεκ 10, 07:16:23 μμ  
mickey said...

Και για όσους νομίζουν πως σήμερα έχουμε μόνο πυρηνικές οικογένειες και ...χαρέμια (για όσους διαθέτουν τα φράγκα φυσικά), ας ρίξουν μια ματιά εδώ.

Ακόμα και στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, γνωρίζω κλειστές θρησκευτικές "κοινότητες" (και μάλιστα 100% Ορθόδοξες Χριστιανικές), όπου οι γονείς παντρεύονται σύμφωνα με την "επιλογή" του προϊσταμένου του ναού ή ακόμα και με ...κλήρωση(!) και ανατρέφουν όλοι μαζί τα παιδιά τους από κοινού σε πριβέ πολυκατοικίες.

(έχω αποδείξεις και ονόματα για όποιον ενδιαφέρεται)

Για να μην πάμε σε Άμστερνταμ, Σαν Φρανσίσκο και άλλες πολιτείες...

Όλα θέμα εγκεφάλου και οπτικής γωνίας είναι. Θαρρώ πως και ο Παπαϊωάννου μια τέτοια ματιά ήθελε να δώσει (επαναλαμβάνω δεν έχω δει την ...παράσταση - θέατρο, χορός ή όπως αλλιώς το "κατηγοριοποιεί" κανείς).

Κι αν κάποιοι θεωρούν πως υπάρχουν "κοινωνικά ρεύματα" που διεκδικούν δικαιώματα, προβάλλοντας "υπερβολικά" τα αιτήματά τους και "κυκλώματα" που ευνοούν συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων, ε, τι να κάνουμε; Αυτό συμβαίνει παντού.

Για παράδειγμα, δείτε πόσο δυναμικά διεκδικούν τα δικαιώματά τους κάθε τρεις και λίγο οι καθηγητές, οι αγρότες και άλλοι συνδικαλιστές (παραλύοντας το κράτος - οι ομοφυλόφιλοι δε θυμάμαι να έκαναν ποτέ τίποτα τέτοιο). Ή πόσο εύκολα μπορεί να γίνει κάποιος πρωθυπουργός της Ελλάδας αν δεν τον λένε "Καραμανλή" ή "Παπανδρέου" ;)

Οι "κλίκες" των ομοφυλόφιλων μας μάραναν και διαμαρτυρόμαστε υποκριτικά, λες και υπάρχει "οργανωμένο σχέδιο"...

Κυρ Δεκ 10, 07:21:56 μμ  
lifer said...

Doctor , για τον Ψινάκη είπα ότι απλός με διασκεδάζει όπως θα με διασκέδαζε και οποιοσδήποτε άλλος με το στυλ και το humor του.
Mickey όντως (ξανα)συμφωνώ μαζί σου το παραδοσιακό μοντέλο οικογένειας τεσταρήστηκε και απέτυχε και έχω άπειρα παραδείγματα.
Τέλος, απ' ότι φαίνεται, τα χαρέμια επιστρέφουν από την ανάποδη :-p

Κυρ Δεκ 10, 07:36:12 μμ  
andy dufresne said...

@zontas,
μου διαφεύγει το όνομα του φανζίν, πάντως είμαι σχεδόν σίγουρος (πολτός η μνήμη...) ότι συμμετείχε και ο Δημ. Παπαϊωάννου σ' εκείνο το φανζίν (ως κομίστας).

Δεν ξέρω αν ανέφερες το όνομα τυχαία, ο Αλέξης ήταν πολύ φίλος με τον Παπαϊωάννου.

Ένα δάκρυ κύλισε μέσα μου απόψε με τη θύμισή του...

Καλή του ώρα.

Κυρ Δεκ 10, 07:48:39 μμ  
traversos said...

Αφορμή για το blog μου το "2" http://traversos.blogspot.com/2006/12/2.html αιτία, εσύ, κ. Δήμου.

Κυρ Δεκ 10, 07:59:18 μμ  
Nikos Dimou said...

Το 1992 είχα βγάλει τον Δημήτρη Παπαϊάννου στην εκπομπή μου "Περιπέτειες Ιδεών" ως κομίστα.

Κυρ Δεκ 10, 08:00:37 μμ  
x-taramas said...

Θα δω την παράσταση μεθαύριο.

Μέχρι τότε να ενημερώσω την ομήγυρη οτι κατουράω πάντα καθιστός...

Κυρ Δεκ 10, 08:01:58 μμ  
Nikos Dimou said...

traversos said...
"Αφορμή για το blog μου το "2" αιτία, εσύ, κ. Δήμου".

Εγώ αιτία - εσύ πολύ αυστηρότερος από μένα...

Κυρ Δεκ 10, 08:04:24 μμ  
Στέφανος Νάσος said...

Όλοι οι κριτικοί τέχνης μαζεμένοι απόψε. Επειδή λόγω απόστασης δε μπορώ να δω την παράσταση (ειλικρινώς, μπορεί και να μη μ'ενδιαφέρει), έχω μια ερώτηση για όποιον μπορεί να απαντήσει: σας άρεσαν οι τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών του 2004; Γιατί;
Συνεχίζω την ανάγνωση των σχολίων και επανέρχομαι...

Κυρ Δεκ 10, 08:07:43 μμ  
σκουληκοτρυπα said...

Eιχε παρακολουθησει κανενας την "Μηδεια" την εποχη της "Ομαδας Εδαφους" του ΔΠ; Για να γινει μια
συγκριση με το "2".Δεν ειχα μπορεσει να το δω αλλα ειχε προκαλεσει αριστες εντυπωσεις σε οσους το παρακολουθησαν

Κυρ Δεκ 10, 08:11:19 μμ  
Zontas said...

Επανήλθα, η βοήθεια του κοινού δεν ευόδωσε, η μνήμη του andy έχει τα ίδια χάλια με τη δική μου :-), πήρα λοιπόν τη βοήθεια του τηλεφώνου

Κοντροσολ στο Χάος

Ναι ο ΔΠ έγραφε, φωτογράφιζε και έφτιαχνε κόμικς για το φανζιν. Είχε παίξει και σε ένα φιλμάκι του Αλέξη (ούτε αυτό το θυμάμαι).

Ωραία χθες μνημόνευσες το Βακαλόπουλο, σήμερα ο Μπίστικας. Τι μας έπιασε; Πάμε γι' άλλα όπως είπες. :-)

Κυρ Δεκ 10, 08:27:24 μμ  
mickey said...

100 να κάνω που το 'χω καημό;

Κυρ Δεκ 10, 08:29:04 μμ  
Συμέλα Μελετλίδου said...

τυχερέ Νίκο...
έχω εκτυπώσει τα κείμενα από το blog μου, και το ελληνικό και το σουηδικό, και τα έδωσα αυτοπροσώπως στον νομπελίστα ΟrhanPamuk
που αυτό σημαίνει ότι η διεύθυνση του blog σου είναι μέσα...αφού είχα κάνει αναφορά εκεί.
Καλό ε; Όσο να’ ‘ναι νομπελίστας είναι!


Doctor την χθεσινή σου μετάφραση από τα σουηδικά στα ελληνικά, εγώ δεν θα την έκανα καλύτερα από σένα...
Να ‘σαι σίγουρος γι αυτό!
Μη νομίζεις, κι εγώ αυτοδίδακτη είμαι. Διαβάζω, υστερικά και καθημερινά, επί ώρες και μαθαίνω.
Κι όσο γράφω τόσο πιο καλά γράφω.
Εξάσκηση χρειάζονται όλα..

Όσο για το σημερινό θέμα, τι να πω;
Λενε ότι όσο πιο «ανώμαλο» είναι το σεξ τόσο πιο πολύ πουλά.. εγώ δεν ξέρω

Κυρ Δεκ 10, 08:36:35 μμ  
Nikos Dimou said...

στέφανος νάσος said...
"έχω μια ερώτηση για όποιον μπορεί να απαντήσει: σας άρεσαν οι τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών του 2004;"

Έναρξης - ναι.
Λήξης - χμ...

Κυρ Δεκ 10, 08:44:29 μμ  
Reactor69 said...

Ξεκαθαρίζω πως δεν έχω δει την παράσταση. Δεν είμαι του θεάτρου, είμαι περισσότερο του κινηματογράφου. Τελευταία, βέβαια περιορίζομαι στα DVD.

Να πω επίσης πως κατουρώ από όρθια στάση διότι είναι πιο βολικό και γρήγορο. Ποτέ δεν το συνέδεσα με πράξη ανδρισμού, πόσο, δε, μάλλον με επίδειξη αυτού. Στην τουαλέτα πάω μόνος.
Οσον αφορά την υγιεινή και τον σεβασμό του άλλου, σηκώνω το καπάκι, στοχεύω στο κατάλληλο σημείο για να μην πιτσιλίσω και όλα καλά! Δεν είναι και τόσο δύσκολο, εκτός κι αν έχεις Πάρκινσον οπότε βολεύει η καθιστή θέση. Η πρακτικότητα είναι το ζητούμενο.

-----------------------------------

Και πάμε τώρα στη τέχνη.

Κατ' αρχάς, μην την απορρίπτετε, πάντα υπάρχει και κάτι νέο!
Η τέχνη, στην όποια της μορφή, δεν είναι απαραίτητα επικοινωνία. Αν ο Αδάμ, πριν την Εύα, έλιωνε ένα κεράσι πάνω σε ένα ανοιχτόχρωμο πέτρωμα, σχεδιάζοντας έναν ανανά, τέχνη θα ήταν, αλλά όχι επικοινωνία.

Η τέχνη, όμως, γεννήθηκε για χάρη της επικοινωνίας, η οποία ξεκινά από την επιθυμία να πεις κάτι, συνεχίζεται μέσα από την αναζήτηση του μέσου που θα χρησιμοποιήσεις και, αναπόφευκτα, το ένα επηρρεάζει, σε τεχνικό αλλά και καλλιτεχνικό επίπεδο, το άλλο.

Κατά τη σύλληψη και δημιουργία της ιδέας-μηνύματος, ο "πομπός" επηρρεάζεται από το περιβάλλον του, και κατά την επιλογή του μέσου περιορίζεται από την "συμβατότητα" του με το κοινό, προκειμένου να δημιουργηθεί δίαυλος. Αρα και στα δύο σκέλη, το κοινό-αποδέκτης είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δημιουργίας.

Καλλιτέχνες, για μένα, είναι αυτοί που εισάγουν είτε νέες ιδέες, είτε νέες τεχνικές, είτε νέους συνδυασμούς, έχοντας ΣΥΝΕΧΩΣ, καθόλη τη διάρκεια της δημιουργίας τα μάτια τους στραμμένα στον επιθυμητό στόχο, αποφεύγοντας παράλληλα τόσο την απώλεια του αυθορμητισμού και της ενέργειας του ΣΥΝαισθήματος που αποτέλεσε το έναυσμα, όσο και την παγίδα της συμβατικότητας, έννοια που κακώς παρερμηνεύεται με την συμβατότητα για να αφορήσει κάτι ως εμπορεύσιμο.

Προσωπικά βλέπω, ακούω, γεύομαι ένα έργο, αντιμετωπίζοντάς το ως κατευθυντήρια πινακίδα, ως σκαλοπάτι. Δέχομαι το μήνυμα, προσπαθώντας να απομακρυνθώ από τις προκαταλήψεις μου, και αφήνομαι να παρασυρθώ ασχέτως κατευθύνσεως.

Αν είναι μάπα τελειώνει εκεί. Αν είναι καλό με βάζει σε μια νέα ατραπό, φωτίζοντας σημεία που δεν είχα προσέξει, και αν, τέλος, είναι αριστούργημα, σε σχέση, πάντα, με τις μέχρι τότε προσλαμβάνουσές μου, ακολουθώ τα σκαλιά του και μέσα από την αλληλεπίδραση μου με αυτό αλλάζω επίπεδο σκέψης και το χρησιμοποιώ ως εφαλτήριο για να πάω ένα σκαλί πιο πάνω, ή ακόμα και για να φτιάξω ένα σκαλί για τους άλλους.

Η τέχνη, λοιπόν, είναι επιστήμη, με μόνη διαφορά πως οι πραγματικότητες στις οποίες βασίζει την ύπαρξή της και διέπεται από αυτές, δεν είναι ΜΙΑ, αλλά υποσύνολα αυτής. Είναι οι υποκειμενικές αντιλήψεις-όψεις-απόψεις αυτής, οι οποίες είναι διαρκώς μεταβαλλόμενες καθώς αλληλεπιδρούν τόσο μεταξύ τους, όσο και με αυτήν.
Γι' αυτό τον λόγο εμμένω στην άποψή μου πως σκοπός της τέχνης πρέπει να είναι πρωτίστως η δημιουργία συνθηκών αλληλεπίδρασης και όχι δογμάτων και "σχολών".

Αν ψάχνετε για λογική, καταφύγετε σε επιστήμες του υπαρκτού. Η τέχνη, κατά τη άποψή μου, είναι η επιστήμη του "εν δυνάμει".

Ακριβώς σαν το νερό, που βασίζεται στη φύση του, αλλάζει διαρκώς μορφή, ταξιδεύει, προσμιγνύεται και επηρρεάζεται από το υλικά του περιβάλλοντός του, και μέσα από αυτήν, ακριβώς, τη διαδικασία μεταβάλλει διαρκώς γη και ουρανό. Μπορεί να μας φαίνεται "ρευστό"(!) και αδρανές όταν είναι μέσα σε ένα ποτήρι, αλλά κρύβει μέσα του μια δυναμική που πολλαπλασιάζεται μέσα από την ένωση, την "επικοινωνία". Ακόμα και το πιο μεγάλο ποτάμι, ξεκίνησε από σταγόνες βροχής.

Πρακτικό δίδαγμα: Βάλτε την σε ποτήρια μόνο για να την γευτείτε, τα κανάλια και τα φράγματα απομονώνουν τα άτομά του και μειώνουν την δημιουργική του δυναμική.
Α, ναι, και κάτι ακόμη! Κατουράτε όρθιοι, μεγαλώνει η κινητική ενέργεια του υγρού! ;)))

Κυρ Δεκ 10, 08:51:05 μμ  
Reactor69 said...

Επανέρχομαι, ΠΡΕΠΕΙ να κατουρήσω!
:))))

Κυρ Δεκ 10, 08:52:15 μμ  
aphrodite said...

Ωραία. Τα λύσαμε: διαφωνούμε ακάθεκτοι!
:)

Για ΔΠ τώρα, θα ήθελα ν'ακούσω τον ίδιον (πού τέτοια τύχη), όχι από συνέντευξη γενικά, αλλά εντελώς ειδικά εδώ, τη γνώμη κάποιου από το άμεσο target group του και την γνώμη του peer group του. Γιατί με τον συγκεκριμένο άνθρωπο δεν μπορώ ποτέ να σχολιάσω μόνο παράσταση. Ποτέ του, όσο τον παρακολουθώ (για το "2" επιφυλάσσομαι όταν το δω), δεν ήταν απλώς "μία ακόμη δουλειά".

Ολοι όσοι κάνουν θέατρο, χορό, τραγούδι κτλ, το άμεσο, το ζεστό, το «κρίνομαι κάθε μέρα από τον καθένα αλλά του δίνω και του παίρνω μαζί», βάζουν ψυχή όσο κι αν ο επαγγελματισμός τα κάνει όλα πιο μηχανικά.

Ε, ο ΔΠ έκανε και κάτι παραπάνω: έβγαλε την ψυχή του να καθήσει στο άκρο του κλαδιού, με από κάτω τίποτα. Βγάζοντας σαν δύναμη και μαζί τρωτό σημείο την σεξουαλικότητά του – όχι όμως σαν «ακόμη ένας γαυ», αλλά σαν artist που είναι ΚΑΙ αυτό.

Και αυτό είναι που σέβομαι, το «κάθε φορά τα παίζω όλα για όλα, κι αν δεν πάει, θα τα ξαναπαίξω». Ενα δώσιμο που δεν το βρίσκει εύκολα κανείς - και το είχε από τα πρώτα του κόμιξ στην Βαβέλ μέχρι τις παραστάσεις στις οποίες συμμετείχε, τις σκηνοθεσίες του για άλλους και όλη την καλλιτεχνική διοργάνωση performances.

Είμαι σίγουρη ότι έχει ανέβει όσο λίγοι Ελληνες (φανταστείτε το high να σου λένε «Αναλαμβάνεις το 2004»!!!), ότι θα έχει πληρώσει με πολλά κομμάτια του ό,τι υποστήριξη του έδωσε το κύκλωμα, ότι θα έχει φάει τα μούτρα του τοσες φορές που θα έχει σκεφτεί να τα μπηστήξει όσο λίγοι από μας, αλλά κι ότι έχει λειτουργήσει σαν αυτός που sticks his neck out, γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.

Δε νομίζω ότι θα μπορούσαν πολλοί, ακόμη και με το τρελλό μπατζετ που υπήρχε, να κάνουν αυτό που έκανε με τους Ολυμπιακούς (ταλέντα έχουμε, ταλέντα που όμως να μπορούν να διαλέξουν, να συνεργαστούν και να παραδώσουν αποτέλεσμα, λίγα). Και σίγουρα δεν είναι ηλίθιος, να μην καταλαβαίνει ότι τώρα ό,τι και να κάνει, θα το κρίνουν οι πάντες πολύ αυστηρότερα λόγω ακριβώς της επιτυχίας του.

Κυρ Δεκ 10, 08:57:12 μμ  
aphrodite said...

Ανήκει πλέον στο "σύστημα" και δεν χαίρει της ασυλίας που χαίρουν όσοι ταλαντούχοι είναι ακόμη εκτός, και παλεύουν με νύχια και με δόντια να γραπώσουν το niche που τους αναλογεί. Ας πούμε όσο και όσα θέλουμε, ότι ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη στιγμή και ήξερε πού και πώς να προωθηθεί, ότι την έχει ψωνίσει, ότι ξεπουλήθηκε και τώρα εξαργυρώνει την παγκόσμια προβολή του με το γνωστό «η μανιέρα χτίζει καριέρα».

Ενα όμως δεν μπορούμε να του καταλογίσουμε. Οτι λέει ψέμματα.

Κι αυτό και μόνο εμένα με κάνει να του δίνω πίστωση για οποιοδήποτε πείραμα κάνει αυτή τη στιγμή. Εχει παίξει τον εαυτό του στο τραπέζι ξανά και ξανά, και το δικαίωμα να «ανήκει» το έχει κερδίσει με έργο, όχι σκέτες δημόσιες σχέσεις. Τάραξε νερά, έφερε κόσμο, ανέβασε καλιτέχνες, έδωσε όραμα.

Είναι ταλεντάρα, έκανε την υπέρβαση, κάνει τη μετάβαση τώρα. Οποιος μπορεί, ακολουθεί. Οποιος όχι, ας παρακολουθεί απλώς, κι αυτό κέρδος είναι.

ΥΓ- όχι, δεν μου έκατσε, ούτε του έκατσα. Αλλά δεν μπορώ να μην νιώθω έτσι, αυτό που κάνει μου μιλάει, και μην ακούσω κάνα «ρε μήπως είσαι κρυφο-dyke και γουστάρεις γαυ σκηνή?». Καμμία σχέση. Ούτε θα ήθελα να είμαι συνεργάτης του, διαβλέπω μια τελειομανία που θα με τσάκιζε, θα με εξαγρίωνε και θα έβγαινε αίμα στο τέλος. Το να μην λέει ψέμματα όμως και να μου δείχνει την αλήθεια του, και το πώς την ψάχνει κι ακόμη δεν την έχει βρει ολόκληρη, με γονατίζει, οκ?

Κυρ Δεκ 10, 08:57:30 μμ  
Zontas said...

Τελικά είχε δίκιο ο Όμηρος, υπάρχουν θνητοί που χαίρουν της ασυλίας των Θεών

:-))

Κυρ Δεκ 10, 09:06:10 μμ  
πάντα σκεπτικιστής said...

Τωρα θα λεγα καμια κουβέντα και για τα νομπελ λογοτεχνίας! Μέχρι και στον Μαχβούζ το δώσανε!Πηγα να διαβάσω το έπος των Χαραφίς και νόμιζα οτι διαβάζω Φώσκολο! Οσο για τον Παμούκ, νομίζω οτι είναι υπερεκτιμημένος όπως και πολλοί άλλοι νομπελίστες.

Κυρ Δεκ 10, 09:07:02 μμ  
neTpen said...

ΝΔ: Έφυγα με την αίσθηση μία υπέροχης δημιουργίας, που έχασε τον στόχο της.

Το ενδεχόμενο η παράσταση να πέτυχε απόλυτα τον στόχο της, απλώς αυτός να μην ταυτίζετε με τον δικό σας, ως θεατή, το εξετάσατε;

Το γεγονός ότι δεν σας εξέφρασε (ενδεχομένως γιατί δεν κατορθώσατε να υπερβείτε τα οπτικά ερεθίσματα που παρέπεμπαν σε συγκεκριμένο ερωτικό προσανατολισμό) δεν καταδεικνύει την επιτυχία ή την αποτυχία της παράστασης, παρά μόνο τη συμβατότητά της με την προσωπική σας αισθητική. Διότι ο στόχος της δεν ήταν, φαντάζομαι, να εκφράσει εσάς ή τον κάθε θεατή (το αντίθετο θα ήταν μια λαϊκίστικη αντίληψη για την Τέχνη).

Δεν θα ήθελα να δεχθώ ότι δημιουργίες με straight αισθητική απευθύνονται μόνο σε straight και δημιουργίες με gay αισθητική μόνο σε gay. Μου φαίνεται εξαιρετικά διχαστικό και περιοριστικό. Στο βαθμό που οι καταστάσεις είναι κοινές, η υπέρβαση, από κάθε ομάδα, της πρώτης ανάγνωσης των φύλων είναι εφικτή.

Κυρ Δεκ 10, 09:18:36 μμ  
antvol said...

πάντα σκεπτικιστής said... Οσο για τον Παμούκ, νομίζω οτι είναι υπερεκτιμημένος όπως και πολλοί άλλοι νομπελίστες.
-----

Ε, τόσες φορές το έχουμε πει, τα κριτήρια δεν είναι αυστηρά λογοτεχνικά, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια.

Γιατί, αλλιώς, θα έπρεπε να είχε ήδη πάρει πάρει νόμπελ ο Ροθ. Που, ελπίζω, να το πάρει το 2007.

Κυρ Δεκ 10, 09:21:54 μμ  
abdal said...

Αν και ήδη καληνύχτισα, και παρότι το θέμα είναι διαφορετικό, θέλω να ευχαριστήσω τον Πάντοτε Σκεπτικιστή για το σχόλιο που αφορά τον Παμούκ. Ο άνθρωπος απευθύνεται σε (ήδη, για ποικίλους λόγους, έτοιμους να κατακτηθούν) δυτικούς αναγνώστες με... "ευρύ" (διάβαζε: κουλτουροτουριστικό) πνεύμα. Δεν αναφέρομαι μόνο στο "Ιστανμπούλ" αλλά και, κυρίως, στον "Κόκκινο" και στο (πολιτικά ρηχότατο, αλλά και λογοτεχνικά μετριότατο) "Χιόνι". Κλπ κλπ.
Μιλ μερσί φίλε Σκεπτικιστή

Κυρ Δεκ 10, 09:23:03 μμ  
Nikos Dimou said...

neTpen said...
Το ενδεχόμενο η παράσταση να πέτυχε απόλυτα τον στόχο της, απλώς αυτός να μην ταυτίζετε με τον δικό σας, ως θεατή, το εξετάσατε;

Σαε υπενθυμίζω την πρώτη φράση της δεύτερης παραγράφου του ποστ - ακριβ΄ς μετά από αυτή που αναφέρατε:
"Η αποτυχία μπορεί να οφείλεται σε μένα. Δεν με άγγιξε συναισθηματικά ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Δεν ταυτίστηκα. Δεν με αφορούσε".

Βλέπετε λοιπόν ότι κράτησα αυτή την επιφύλαξη από την αρχή.

Ωστόσο μίλησα με αρκετούς ανθρώπους που είχαν δει την παράσταση - όλοι είχαν περίπου τις ίδιες αντιδράσεις.

Δεν νομίζω πως έχει σχέση ο ερωτικός προσανατολισμός - όσο η ερωτική μονομέρεια και ο αποκλεισμός.

Κυρ Δεκ 10, 09:25:30 μμ  
Nikos Dimou said...

Αφροδίτη δεν μιλάμε για τον ΔΠ γενικώς - αλλά γι αυτή την συγκεκριμένη δουλειά.

Κυρ Δεκ 10, 09:26:41 μμ  
Zontas said...

Αφρο

'Το να μην λέει ψέμματα όμως και να μου δείχνει την αλήθεια του, και το πώς την ψάχνει κι ακόμη δεν την έχει βρει ολόκληρη, με γονατίζει, οκ?'

όλους μας γονατίζει κι όταν πετυχαίνει και δεν μας αρέσει πάλι μας γονατίζει και ναι θα τον περιμένουμε και όσα χρόνια γουστάρει να κάνει τα πράγματα να σαλέψουν ξανά και να μας δείξει πάλι αυτό που ήταν μπροστά στη μύτη μας και δεν το βλέπαμε. Και είμαι σίγουρος πως κι εσύ ξέρεις πως όταν είναι να συμβεί αυτό, θα το μυρίσουμε από μακρυά. Κι αν δεν συμβεί, πάλι λίγα δεν έδωσε. Δεν θα εξιδανικεύσουμε όμως τίποτε, είναι κρίμα να τον χαραμίσουμε έτσι. Ανθρώπινα πράγματα.

Κυρ Δεκ 10, 09:26:51 μμ  
harrygreco said...

Οι τελετες 2004 ηταν το καραγκιοζιλικι του γραικοναζισμου,τυπου Βερολινο 1936. Μονο που εκει ειχε Γερμαναραδες & εδω αρβανιτες κατσαπλιαδες με κωλαν να παρισταν τον αρχαιο. Η ιστορια επαναλαμβανεται,την 2η φορα σαν φαρσα. Αλλα αρκετα ασχοληθηκαμε με το π*υστοσωου & τα ορθια.

Κυρ Δεκ 10, 09:28:00 μμ  
quantumcorall said...

This post has been removed by a blog administrator.

Κυρ Δεκ 10, 09:28:41 μμ  
lifer said...

Γιατί έχω την εντύπωση ότι ακούω, συγγνώμη, βλέπω το Μπακογιαννόπουλο να γράφει εδώ μέσα ;

Κυρ Δεκ 10, 09:30:58 μμ  
aphrodite said...

@ΝΔ,

"@Αφροδίτη δεν μιλάμε για τον ΔΠ γενικώς - αλλά γι αυτή την συγκεκριμένη δουλειά."

Πέραν του ότι τα 3/4 των σχολίων ΔΕΝ είναι για την συγκεκριμένη του δουλειά, κράτα αν θέλεις μόνο αυτό που είπα, τα:

"... για το "2" επιφυλάσσομαι όταν το δω... παρ'ολ'αυτά...του δίνω πίστωση για οποιοδήποτε πείραμα κάνει αυτή τη στιγμή... Είναι ταλεντάρα, έκανε την υπέρβαση, κάνει τη μετάβαση τώρα. Οποιος μπορεί, ακολουθεί. Οποιος όχι, ας παρακολουθεί απλώς, κι αυτό κέρδος είναι."

και νομίζω σε καλύπτω!
:)))

Κυρ Δεκ 10, 09:34:09 μμ  
neTpen said...

Η αίσθηση που, κατ' εμέ, πηγάζει από το κείμενό σας στοιχεί περισσότερο στη φράση που απομόνωσα, παρά στην επιφύλαξη ("μπορεί να φταίω εγώ").

Δεν μου άρεσε η εκπροσώπηση των straight που επιχειρήσατε (δεν φαντάζομαι να ρωτήσατε ΤΟΣΟ μεγάλο δείγμα, που να έχει την αξία σφυγμομέτρησης).

Η μονομέρεια και ο αποκλεισμός που εντοπίζετε υπάρχουν διάχυτα στο 99% την καλλιτεχνικής "straight" παραγωγής. Σας ενοχλεί το ίδιο εκεί ή όχι, επειδή ταυτίζεστε; Αν το ίδιο, καταδικάζετε το σύνολο της καλλιτεχνικής παραγωγής (λες και θα έπρεπε να είναι ερωτικά ουδέτερη). Αν όχι, τότε δεν σαν ενοχλεί η μονομέρεια αλλά η gay αισθητική αντίληψη των πραγμάτων.

Κυρ Δεκ 10, 09:34:31 μμ  
Nikos Dimou said...

netpen said...
"Αν όχι, τότε δεν σαν ενοχλεί η μονομέρεια αλλά η gay αισθητική αντίληψη των πραγμάτων".

Δεν υπάρχει gay αισθητική - υπάρχει καλή και κακή. Από την στιγμή που θα την χαρακτηρίσουμε gay (η straight) γίνεται κακή.

Κι ο Λόρκα ήτανε gay (για να πάρω μόνο ένα παράδειγμα) όμως το έργο του δεν αποκλείει κανένα και τίποτα.

Κυρ Δεκ 10, 09:42:35 μμ  
Nikos Dimou said...

lifer said...
Γιατί έχω την εντύπωση ότι ακούω, συγγνώμη, βλέπω το Μπακογιαννόπουλο να γράφει εδώ μέσα ;

Μακάρι να ήτανε εδώ ο Γιάννης, παλιός φίλος. Εξαίρετος κριτικός.

Κυρ Δεκ 10, 09:46:51 μμ  
neTpen said...

Έχετε δίκιο, με ενοχλούν κι εμένα τέτοιες γενικευτικές-στερεοτυπικές κατατάξεις. Εννοούσα καλλιτεχνική αισθητική που περιλαμβάνει ομόφυλο ερωτισμό.

Οπότε πάμε στην ερώτησή μου.

Κυρ Δεκ 10, 09:47:46 μμ  
kafka's metamorphosis said...

Kai giati den afinete ta comments tou quantumcorall, eidika simera pou ton afora to thema.

Κυρ Δεκ 10, 09:48:01 μμ  
Nikos Dimou said...

neTpen said...
Οπότε πάμε στην ερώτησή μου.

Μα την απαντήσατε στο πρώτο σας σχόλιο. Γράψατε:
"Στο βαθμό που οι καταστάσεις είναι κοινές, η υπέρβαση, από κάθε ομάδα, της πρώτης ανάγνωσης των φύλων είναι εφικτή".

Ε, ακριβώς αυτή η υπέρβαση δεν έγινε.

Κυρ Δεκ 10, 09:57:37 μμ  
harrygreco said...

Αμαν με τα λαθη,ομο-φυλο-φιλος,φιλος του ιδιου φυλου. Σιδηροδρομος. Γραψτε το ομ/φιλος.

Κυρ Δεκ 10, 09:58:07 μμ  
Reactor69 said...

κ.Δήμου,

"Δεν υπάρχει gay αισθητική - υπάρχει καλή και κακή."

Διαφωνώ κάθετα.
Δεν υπάρχει πρόσημο στην αισθητική, εξαρτάται από τον αποδέκτη-παρατηρητή, την κουλτούρα του, τα αισθητήρια όργανά του, την μόρφωσή του, την νοημοσύνη του. Με λίγα λόγια, την αντίληψή του, και μάλιστα σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ΠΆΝΤΑ σε συνάρτηση με το περιβάλλον του.

Ας μην ξεχνάμε και τον Βίνσεντ βαν Γκογκ. Τα έργα του χαρακτηρίστηκαν ακαλαίσθητα και ελλιπούς τεχνικής. Δημιούργησαν, όμως, ένα ολόκληρο χείμαρο, κι αλλοίμονο αν τολμήσει κανείς να σταθεί σήμερα στο διάβα του αμφισβητώντας τον.

Είπαμε, η τέχνη είναι ρευστή, και μόνο έτσι υπάρχει. Μετά γίνεται γυμναστική, κοινωνιολογία, επικοινωνιολογία, ψυχολογία, γεωμετρία, δημοσιογραφία, γραμματική, ορθογραφία κτλ, και "παγώνει". Προσωπικά προτιμώ τον κυβισμό από το παγάκι, κι ας μην καταλαβαίνω ούτε τι συναίσθημα μου βγάζει!

Κυρ Δεκ 10, 10:01:53 μμ  
Στέφανος Νάσος said...

Μετά τους κριτικούς τέχνης, και οι φιλόσοφοι (αισθητικοί) τέχνης.
Κανείς ακόμα να μου πει γιατί του άρεσαν οι τελετές.
Το θεωρείτε ως το κορυφαίο έργο του Δημήτρη Παπαϊωάννου; Για ποιο λόγο; Τί αισθητική αντιπροσώπευε και για ποιο λόγο;

Η Αφροδίτη:
Ανήκει πλέον στο "σύστημα" και δεν χαίρει της ασυλίας που χαίρουν όσοι ταλαντούχοι είναι ακόμη εκτός, και παλεύουν με νύχια και με δόντια να γραπώσουν το niche που τους αναλογεί.

Ναι δεσποινίς, τώρα χαίρει διαφορετικής και σαφώς καλύτερης ασυλίας. Αν δεν ξέρετε ποια είναι... Κρίνουμε και τα λεγόμενα σας για το ταλέντο του κλπ.κλπ.


Επίσης Αφροδίτη:
Δε νομίζω ότι θα μπορούσαν πολλοί, ακόμη και με το τρελλό μπατζετ που υπήρχε, να κάνουν αυτό που έκανε με τους Ολυμπιακούς.

Δυστυχώς έχετε δίκιο. Λίγοι θα είχαν τη λαμπρή ιδέα του techno με τον Tiësto για 2,5 ώρες. Ακόμα λιγότεροι θα συνέδεαν τη Björk με την Ελλάδα... κλπ κλπ.

Reactor 69:
Καλλιτέχνες, για μένα, είναι αυτοί που εισάγουν είτε νέες ιδέες, είτε νέες τεχνικές, είτε νέους συνδυασμούς.

Γιατί τέτοια μανία με το ΝΕΟ... Ακόμα τα κλασσικά δεν έχουμε χωνέψει. Είσαι κι εσύ πρωτοπόρος; Ή θα'πρεπε να καταδικάσουμε όποιον κάνει κάτι κλασσικό καλύτερα από τους μέτριους που ασχολούνται με την πρωτοπορία και αγνοούν την παράδοση. Αδελφάκι μου, όσο για τι υπόλοιπα, μάλλον Hanslick διάβασες... Επιστήμη η τέχνη... καλός!

Κυρ Δεκ 10, 10:06:12 μμ  
harrygreco said...

Ο 5.56 εχει τζαζεψει & βγαινει υβριστικος. Μηπως τον χτυπησε το απεμπλουτισμενο ουρανιο ? Περιμενα φωνη λεβεντοφασιστα & διαβαζω τρελλά.

Κυρ Δεκ 10, 10:09:28 μμ  
neTpen said...

Ναι, αλλά εγώ εννοούσα από τον θεατή.

Κυρ Δεκ 10, 10:13:28 μμ  
aphrodite said...

@Στέφανε,

Season's Greetings all the way to Helsinki. Εύχομαι τα καλύτερα.

ΥΓ1- Αφού τις έχεις τις απαντήσεις, φώτισέ μας κι εμάς τους αδαείς...
ΥΓ2- το "δεσποινίς" θα το πάρω ως κομπλιμέντο, μάλλον δε μας διαβάζεις...

Κυρ Δεκ 10, 10:22:59 μμ  
evee said...

το έργο το είδα την δεύτερη μέρα που παιζόταν
έχω δει και άλλα έργα του Παπαιωάννου στο παρελθόν
την κριτική μου για το έργο την έχω γράψει και εγώ στο blog μου και σε πολλά πράγματα συμφωνώ με αυτά που λέει το post

προσωπικά νομίζω ότι ναι, το έργο ήταν δυνατό σαν εικόνα, ναι, είχε εξαιρετική μουσική, ναι, συναισθηματικά και εμένα δεν με άγγιξε πολύ μα νομίζω ότι αυτό είναι και ένας "στόχος" της παράστασης. Γενικά νομίζω ότι η παράσταση έπιανε ένα τύπο νέου ανθρώπου (άντρα, gay ή straight) που δουλεύει πολλές ώρες, έχει σωματικές αναγκες, δεν έχει χρόνο για γνωριμίες κλπκλπ. Και ναι κάποιοι είναι gay. Αν όλα αυτά φαίνονται πολύ busy manhattan style κλπ να πω ότι είμαι 29 χρονών και στην παράσταση έβλεπα πολλά από τα παράπονα, τις αγωνίες και τις ανησυχίες συνομίληκων φίλων μου, που τώρα αρχίζουν την όποια καριέρα τους, παράλληλα αγωνιούν να ερωτευτούν, δεν έχουν χρόνο για να βγουν, αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν μόδες στους "γκόμενους/γκόμενες", έχουν ορμές, μπαίνουν στο internet κλπ. Εγώ μάλλον αποτελώ εξαίρεση αλλά αυτό δεν είναι το θέμα εδώ.

ναι και εμένα με προβλημάτισε η απουσία της "φυσικής" γυναίκας. έχω πολλές σκέψεις, δεν έχω καταλήξει και αφού δεν εχει γίνει ως τώρα υποθέτω ότι εκεί κρύβεται μια αποτυχία στο έργο.

η φουσκωτή κούκλα -και η αντιμετώπισή της- νομίζω ότι συμβολίζει τα πρότυπα που έχουν πολλοί (νέοι) άνδρες για τη γυναίκα. Στα οποία πρότυπα, οι γυναίκες δεν στερούνται ευθυνών, μη γελιόμαστε. Νομίζω επίσης ότι δεν είναι τυχαίο που η κούκλα είναι υπερμεγέθης.

θα μπορούσα να συνεχίσω πολύ ώρα την ανάλυση. Θα τελειώσω με δυο ακόμη κουβέντες όμως.

Πρώτον, υπήρξαν δυο σκηνές που βαρέθηκα τρελά και έλεγα "τελείωνε να παμε παρακάτω". Κούραση.

Και δεύτερον, στο "συναισθηματικό άγγιγμα" έχω μια ένσταση. Μια στιγμή που με συγκίνησε. Πολύ. Αναφέρομαι στη σκηνή με τους δυο άντρες που τρέχουν -πάνω στους αντίθετα κυλιόμενους διαδρόμους- να φτάσουν ο ένας τον άλλον, προτάσοντας μια μικρή φλόγα. Άλλοτε καταφέρνουν και πιάνονται, στριφογυρίζουν γύρω από τη φλόγα, χάνονται, βλέπεις την αγωνία στο βλέμμα τους, στο σώμα τους όλο, προσπαθούν, επιταχύνουν, ξαναβρίσκονται, ξαναπιάνονται, ξανακάνουν κύκλο γύρω από τη φωτιά κλπ. Μια απλή -και τόσο δυνατή σκηνή- με επένδυση μια εξαιρετική μουσική του Κ.Βήτα. Και οι 6 της παρέας (υπήρξαν άντρες και γυναίκες, straight και gay) παρά τις διαφορες τους ως προς την εκτίμηση όλης της παράστασης, την "ψήφισαν" ομόφωνα ως την πιο δυνατή στιγμή της παράστασης. Νομίζω αυτό κάτι λέει.

Κυρ Δεκ 10, 10:28:16 μμ  
Στέφανος Νάσος said...

@Αφροδίτη
Μα ποιό απ'όλα να πρωτοδιαβάσω;;; Αφήνω που δεν είμαι και πολύ της ηλεκτρονικής ζωής.

Να σας φωτίσω (αυτοσαρκασμός υπάρχει): [σε Ελλάδα αναφέρομαι]
Περί το '60 ως και το '80 -κυρίως, γιατί ισχύει και σήμερα, ήσουν καλλιτέχνης αν ήσουν αριστερός. (ή και το αντίθετο, αν θέλετε). Τώρα πρέπει -αν είσαι άντρας- να είσαι ομοφυλόφιλος για να σε λάβουν σοβαρά. (και αυτό ταιριάζει σε πολλά μέρη του κόσμου). Για κάποιους λόγους εκείνοι θεωρούνται ευαίσθητοι και ικανοί να αναπτύξουν ικανότητες που εμείς οι υπόλοιποι δεν μπορούμε. Ηλίθιες απόψεις τουλάχιστον... Στο δε χώρο μου (κλασσικής μουσικής), καλύτερα να μην τα πιάσω, γράφοντας επώνυμα πρέπει να προσέχω... Μια λέξη μόνο (ακρωνύμιο):ΟΜΜΑ.

Κυρ Δεκ 10, 10:42:14 μμ  
Nikos Dimou said...

evee thanks
επιτέλους και κάποιος που είδε την παράσταση

Η σκηνή με τους δρομείς και την φλόγα μου φάνηκε λίγο συνηθισμένη σαν συμβολισμός - αλλά (όπως και πολλά άλλα) εξαίρετα δοσμένη.

Κυρ Δεκ 10, 10:42:31 μμ  
harrygreco said...

Ολοι
Μεταχειριζονται
Μιά
Αδελφη.

Κυρ Δεκ 10, 10:48:09 μμ  
Dormammu said...

ΝΔ said: "Τρέφω πάντα ιδιαίτερη δυσπιστία προς τα συμβολικά και αλληγορικά έργα. Αυτά που σου κλείνουν το μάτι («όταν δείχνω αυτό, εννοώ εκείνο») η σε τραβάνε από το μανίκι για να εμπεδώσεις «το μήνυμα»".

Ειλικρινά πιστεύω πως είναι πολύ πιο αυθεντικός ένας Τσάκυ Τσαν, ή ένα απο τα θρίλερ που σκηνοθέτησε ο Φίσερ για την Hammer την δεκαετία του '60, παρά κάτι σαν κι' αυτό που περιγράφει ο ΝΔ. Ευχαριστώ, δεν θα πάρω.

Κι ένα ανέκδοτο για τον Αγγελόπουλο και την κουλτούρα-να- φύγουμε: Φανατικός θεατής έχει κλείσει εισητήριο πρεμιέρας στον "Μελισσοκόμο", πλην όμως λόγω κίνησης καθυστερεί να φτάσει στον "Δαναό" περίπου μισή ώρα. Αφού βρίσκει την θέση του και κάθεται αναπαυτικά, ρωτάει τον διπλανό του: "Συγνώμη, μπορείτε να μου πείτε τι έχει συμβεί έως τώρα στην ταινία?". "Τίποτα το ιδιαίτερο", απαντάει αυτός. "Ο πρωταγωνιστής έχει μπεί απο το χωλ στο σαλόνι, αλλά αντάρτες δεν έχουν εμφανισθεί ακόμα" (κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε!)

Κυρ Δεκ 10, 11:03:40 μμ  
evee said...

τπτ :)

η σκηνή δεν είναι "πρωτότυπη" (για αυτό μίλησα για απλή σκηνή), αλλά ας μην ξεχνάμε ότι πολλές σκηνές σε έργα (θέατρο, χορός, ταινίες κλπ) μπορεί να πραγματεύονται ένα κοινό θέμα: τη γνωριμία, τον έρωτα, το τρίτο πρόσωπο, την φθορά μιας σχέσης, το θάνατο κλπκλπ. Πολλές φορές επίσης το κάνουν χρησιμοποιώντας κοινά "μέσα" (ή μεταφορές). Για κάποιο λόγο όμως δεν έχουν όλες τον ίδιο αντίκτυπο. Αυτές που καταφέρνουν όμως να συγκινήσουν, ακόμη και με απλά μέσα, με αναφορές που δεν είναι elaborate, ή ίσως ακριβώς γιατί δεν είναι elaborate, κάτι λέει.

Κυρ Δεκ 10, 11:20:30 μμ  
quantumcorall said...

Ποιος διέθετε ταλέντο και ήταν καλλιτέχνης και δεν παραμέρισε τους (ανύπαρκτους άλλωστε) βλάκες (για να διαβεί). Είναι εξευτελιστικό να συζητάμε στα σοβαρά την αδυναμία σας να αποκτήσετε σύνδεση με την πραγματικότητα.

Κυρ Δεκ 10, 11:27:30 μμ  
tslyns said...

dormammu

Ο Μελισσοκομος ειναι ενα πολυ απλο και πολυ ανθρωπινο εργο (και δεν εχει πουθενα ανταρτες). Καμμια σχεση με "κουλτούρα-να- φύγουμε".

Κυρ Δεκ 10, 11:27:32 μμ  
Dormammu said...

Συμφωνώ ότι το εν λόγω έργο δεν έχει αντάρτες. Παραδόξως...

@Tslyns:
Ούτως ή άλλως, η αναφερόμενη ιστορία ανέκδοτο ήταν. Ας μην αρχίσουμε τις ατέρμονες συζητήσεις για τον αν ο Αγγελόπουλος είναι καλός σκηνοθέτης ή όχι.

Αυτό που θέλω να πω το εξήγησε πολύ καλά ο ΝΔ σε όσα έγραψε. Δύσκολα τα αλληγορικά έργα, εκτός κι αν σε λένε Μπέργκμαν (εδώ θα συμφωνήσουμε, πιστεύω!).

Κυρ Δεκ 10, 11:34:50 μμ  
Nikos Dimou said...

evee - εννοούσα τον συμβολισμό...

Κυρ Δεκ 10, 11:39:56 μμ  
Stavros Katsaris said...

Καλησπέρα!
Τρελή μέρα και η σημερινή!
Αποκορύφωμα το αυτοκίνητο μου off.
Αύριο πρωί συνεργείο!

Στο θέμα μας τώρα!
Δεν έχω δει την παράσταση.
Σκοπεύω να πάω μάλλον μετά τις 26 που θα υπάρχουν εισητήρια να βλέπεις και όχι εισητήρια με κυάλι!
Πάντως αυτά που έγραψε ο ΝΔ ήταν πάνω κάτω και αυτά που μου είπαν τρεις φίλοι μου που είδαν την παράσταση!
Και οι 3(μουσικοί) με σπουδές στο εξωτερικό μου μίλησαν για παράσταση πρωτόγνωρη για τα Ελληνικά δεδομένα με στυφό στο τέλος αποτέλεσμα!
Μου μίλησαν επίσης για εξαιρετική αρμονία σε όλα τα επίπεδα αλλά ...
Δεν ξέρω θα ήθελα να δω και'γω για να έχω προσωπική εκτίμηση!

Σήμερα στην εφημερίδα "το θέμα" έχουνμ ρωτήσει διάφορους ανθρώπους που είδαν την παράσταση και που βλέπει κανείς πάλι τα ίδια συμπεράσματα!
Κυρίως οι γυναίκες τονίζουν με έμφαση την απουσία του γυναικείου στοιχείου!

Κυρ Δεκ 10, 11:42:21 μμ  
harrygreco said...

Το εργο ειναι...ειδικου τυπου. Απο sisters για brothers...

Κυρ Δεκ 10, 11:47:30 μμ  
aphrodite said...

Τι θέλει να πει ο ποιητής?

Κυρ Δεκ 10, 11:51:17 μμ  
Reactor69 said...

@Στέφανος Νάσος,

"Γιατί τέτοια μανία με το ΝΕΟ... Ακόμα τα κλασσικά δεν έχουμε χωνέψει. Είσαι κι εσύ πρωτοπόρος; Ή θα'πρεπε να καταδικάσουμε όποιον κάνει κάτι κλασσικό καλύτερα από τους μέτριους που ασχολούνται με την πρωτοπορία και αγνοούν την παράδοση."

Αφού πρώτα συμπληρώσω την φράση που κόψατε στα δύο, μήπως και φιλοτιμηθείτε να την ξαναδιαβάσετε,

"...έχοντας ΣΥΝΕΧΩΣ, καθόλη τη διάρκεια της δημιουργίας τα μάτια τους στραμμένα στον επιθυμητό στόχο, αποφεύγοντας παράλληλα τόσο την απώλεια του αυθορμητισμού και της ενέργειας του ΣΥΝαισθήματος που αποτέλεσε το έναυσμα, όσο και την παγίδα της συμβατικότητας, έννοια που κακώς παρερμηνεύεται με την συμβατότητα για να αφορήσει κάτι ως εμπορεύσιμο."

...θα σας πω πως:

Τέχνη=Δημιουργία, Δημιουργία=Καινούργιο, άρα Τέχνη=Καινούργιο/Νέο.

Εσείς τα έχετε μπερδέψει! Αρχικά χρησιμοποιείτε το "καλύτερα", μετρώντας κάτι που δεν μετριέται, καθώς τα μελλοντικά του αποτελέσματα πάνω στην πραγματικότητα, που θα ορίσουν στον όποιο βαθμό την εγγενή του δυναμική, είναι άγνωστα. Ο μόνος τρόπος για να μην είσαι καλλιτέχνης βάσει του ορισμού που έδωσα, είναι να είσαι πλαστογράφος, που και πάλι.
Αυτό που είπα, τονίζοντας το "για εμένα", είναι πως ΕΓΩ κρίνω ένα έργο βάσει των συναισθημάτων που μου προκαλεί, ΕΜΕΝΑ, ΣΗΜΕΡΑ, σε σχέση με τις παρούσες ΣΥΝΘΗΚΕΣ, το ΥΠΑΡΧΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και την αντίληψή ΜΟΥ για αυτό. Τι να κάνουμε αδελφάκι μου, εγώ με νέες ιδέες, νέες τεχνικές, νέες ιδέες δοσμένες με παλιές τεχνικές και παλιές ιδέες δοσμένες με νέες τεχνικές καυλώνω. Τι να κάνουμε;!



Οσο για το άλλο σας ερώτημα:
Θα απαντήσω πως ΝΑΙ, τέχνη σημαίνει επιστήμη, στη βάση που μπορεί να αποδειχτεί πως είναι το ίδιο αυθαίρετο να ισχυριστούμε κάτι τέτοιο, ακόμα και για τη φυσική. Με μόνη διαφορά πως τα φυσικά φαινόμενα υπάρχουν ακόμα και χωρίς την παρατήρησή μας.

Επιστήμη, εκ του "επί" και του "ίσταμαι", σημαίνει πως έχω γνώσεις πάνω σε ένα υπαρκτό φαινόμενο, -κενό#1: υπαρκτό βάσει των περιορισμένων δυνατοτήτων των αισθητήριων οργάνων μας καθώς και της περιορισμένης ικανότητας ανάλυσης αυτών από τον εγκέφαλό μας- και προσπαθώ να αποκτήσω περισσότερες γνώσεις επ' αυτού μέσω κάποιων μεθόδων(πειράματα) και κάποιων αξιωμάτων -κενό#2: τα αξιώματα παραμένουν υποθέσεις, βασισμένα στην ικανότητα αντίληψης του φαινομένου και την "μετάφραση" αυτού σε μια γλώσσα(πχ. μαθηματικά) που βοηθά στην ανάλυσή του-.

Οπως, λοιπόν, χρησιμοποιούμε την επιστήμη της φυσικής με σκοπό την απόκτηση γνώσης πάνω σε κάτι το υπαρκτό, βάσει των αισθήσεών μας, έτσι και με την Τέχνη προσπαθούμε να αποκτήσουμε γνώση επί πραγμάτων "εν δυνάμει" υπαρκτών και υιοθετίσιμων εισάγοντάς τα ως ιδέες και επικοινωνώντας τα μέσω κάποιων μεθόδων, είτε αυτές λέγονται καμβάς και μπογιές, είτε φιλμ και ψηφιακές βιντεοκάμερες, είτε άνθρωποι και σανίδι.

Η ανάγκη του ανθρώπου για τη δημιουργία ομάδων δεν είναι τέχνη, η μετέπειτα επιθυμία του για τη δημιουργία μιας έννοιας όπως η Δημοκρατία, η οποία παραμένει ακόμα και σήμερα "εν δυνάμει" και βάσει προυποθέσεων υπαρκτή, ΕΙΝΑΙ τέχνη.

Σκοπός της τέχνης, λοιπόν, δεν είναι να δημιουργήσει ανθρώπινους τρόπους για να ερμηνεύσει φαινόμενα, αλλά να εισάγει νέους τρόπους, νέες οπτικές του ανθρώπου επάνω στην πραγματικότητα, παράγοντας έτσι "εν δυνάμει" υπαρκτά φαινόμενα. Η ποίηση, η ζωγραφική, η πολιτική και οι υπόλοιπες τέχνες, δεν νομίζω πως προυπήρχαν, από την αλληλεπίδρασή μας προήλθαν. Κατ' αυτή την έννοια, λοιπόν, η τέχνη είναι προιόν της ζωής, η ζωή υπάρχει, άρα και η τέχνη είναι επιστήμη με μόνο αξίωμα την ύπαρξη ζωής.

Τώρα αν μπορέσετε να με πείσετε πως μπορεί να υπάρξει τέχνη δίχως το ανθρώπινο ον, θεμιτό αναμένω ανοιχτός σε όλες τις απόψεις, αρκεί να έχουν κάτι ΝΕΟ να πουν σε ΕΜΕΝΑ, κι ας το ξέρει όλος ο κόσμος εδώ και πεντακόσιες χιλιάδες χρόνια!

Δευ Δεκ 11, 12:02:45 πμ  
quantumcorall said...

Η ζωή λοιπόν είναι λογική. Η Τέχνη επίσης. Ο Νάσος κάνει ψυχανάλυση της κακοήθειας. Και εσύ, reactor, γράφεις ανοησίες επειδή αμύνεσαι απέναντι σε αυτό που αμφισβητεί ό,τι σε κρατάει στη ζωή.

Δευ Δεκ 11, 12:10:38 πμ  
mickey said...

Αντιγράφω απόσπασμα από το link που παρέθεσε η Αφροδίτη, με τα λόγια του ίδιου του "δημιουργού" Δ. Παπαϊωάννου:

Ερώτηση: Υποστηρίξατε ότι κι ο άντρας είναι καταπιεσμένος, ενώ ταυτόχρονα είναι ο δυνάστης του πλανήτη. Ποιος τον καταπιέζει;

Απάντηση (Δ.Π.): Ο ίδιος του ο εαυτός. Αλλά και το περιβάλλον. Καταπιέζονται τα αγόρια μεγαλώνοντας «να γίνουν άντρες». Υπάρχει στην εκπαίδευση ενός αγοριού μια «στιγμή ρήξης», που λένε κι οι θεωρητικοί, με την ανθρώπινη φύση του - τότε που το περιβάλλον του αρχίζει και του υπενθυμίζει συνέχεια πως ό,τι δεν αρμόζει στο αρσενικό είναι θηλυκό.

Δηλαδή ένα μέρος της φύσης του, αυτό που έχουμε μάθει να λέμε «η ευαισθησία του», πρέπει να κοπεί, γιατί κατηγορείται ως θηλυκό.



Με λίγα λόγια ό,τι είπα κι εγώ στο σχόλιό μου περί του "ουρείν ορθώς" - καθώς και στις μεταγενέστερες "εξηγήσεις" μου για όσους απλά το πήραν στο ...ψιλό.

Χαίρομαι! Πού να είχα δει και την παράσταση ;)

Δευ Δεκ 11, 12:19:55 πμ  
Nikos Dimou said...

Για το θέμα που έθιξε ο ΔΠ έχω γράψει πολλά χρόνια πριν.


ΆNTΡAΣ


Κάθε άντρας - επειδή είναι άντρας - γεννιέται, μεγαλώνει και πεθαίνει μέσα σε ένα σιδερένιο πλαίσιο που τον συνθλίβει.

Αν η γυναίκα περιβάλλεται από "μη", ο άνδρας ορίζεται από "πρέπει". ('Eνας κατάλογος από τα "πρέπει" υπάρχει στο ποίημα του Κipling "Αν" που καταλήγει με τον στίχο: "Tότε θα' σαι ένας ΑΝΤΡΑΣ, γιε μου".)

Και πάνω απ’ όλα ο άντρας πρέπει να είναι άντρας - δηλαδή πολεμιστής. Να μάχεται παντού χωρίς να υποχωρεί. Πολέμαρχος - κατακτητής (χρημάτων, πραγμάτων, γυναικών - αδιάφορο) να βλέπει τα πάντα σαν αντικείμενα επιβεβαίωσης.

Η αγωγή του - από νωρίς - τον κατευθύνει στην τέλεια αλλοτρίωση. ’Ο,τι τρυφερότητα και ευαισθησία επιζήσουν από την οικογένεια και το σχολείο, τις γκρεμίζει ο στρατός με θούρια.

Έτσι, επειδή ο άντρας πάντα "πρέπει", αδυνατεί να είναι ανθρώπινος. Σκεφθείτε τον, πόσο άχαρος, αδέξιος, σχεδόν γελοίος είναι στις αδύναμες στιγμές του. Τρομοκρατημένος ως άρρωστος, αμήχανος στο νοσοκομείο (ακόμα και ως επισκέπτης), λιποθυμάει στην θέα της ανοιχτής πληγής.

Ο δαρμένος άντρας είναι αστείος, ο κερατάς ήρωας φάρσας (η απατημένη γυναίκα μόνον οίκτο προκαλεί). Ο αποτυχημένος, ο δειλός, ο ανίκανος, είναι αντικείμενα λοιδορίας. Ένας άντρας που κλαίει, φέρνει όλο τον κόσμο σε αμηχανία, γιατί είναι γνωστό πως οι άντρες δεν κλαίνε.

Αλλοτριωμένος ο άντρας δεν επικοινωνεί ούτε με τον εαυτό του. Βαθιά μέσα του ζει ένα τρομαγμένο παιδί, που το κρύβει καλά - ιδιαίτερα από τους άλλους άντρες. Αν όμως το ανακαλύψει μία γυναίκα, τότε αποκτά κι άλλη μητέρα και είναι οριστικά χαμένος. Η δεύτερη ευνουχίζει ότι άφησε η πρώτη.

Μόνον όταν οι άντρες τραγουδάνε και πίνουν μαζί, είναι (προσωρινά) ελεύθεροι.


(1995)

Δευ Δεκ 11, 12:29:35 πμ  
quantumcorall said...

Τούτο το τελευταίο που λέγει ο κύριος Παπαϊωάννου πρόκειται περί στερεότυπο. του φόβου και του τρόμου. Και δεν συμβαίνει στη ζωή και δεν παρατηρείται. Υπάρχει για τους Δον Κιχώτες της πλάσης όμως.

Δευ Δεκ 11, 12:30:43 πμ  
harrygreco said...

Απο τις περιγραφες & τις φωτο,συμπεραινω οτι το εργο ειναι κουλτουρομλ. Αν νομιζουν οι αδελφες οτι με τετοιες μπουρδες γινονται συμπαθεις,κανουν λαθος. Τετοια κανουν & στο Αμερικα & ο γαμος ομ/φιλων δεν μπορει να περασει ουτε στο Μασατσουσετς.

Δευ Δεκ 11, 12:43:54 πμ  
mickey said...

Άντε, 150 και ...καληνύχτα σε όλους!

Δευ Δεκ 11, 12:46:33 πμ  
tslyns said...

dormammu,

Μονο την Persona εχω δει απο Bergman, καμμια σχεση ο Μελισσοκομος, δυσκολα να πει καποιος πως δεν τον καταλαβε (το αντιθετο ακριβως ισχυει για την Persona, δυσκολα να πει καποιος οτι καταλαβε).

Δευ Δεκ 11, 12:48:52 πμ  
Antifonitis said...

Δεν γουσταρω τα τυπακια που
γραφουν με κεφαλαια τα σχολια τους εδω μεσα.

Αυτο δειχνει οτι θεωρουν τον ευατο τους σπουδαιο
και τα σχολια τους σπουδαιοτερα των αλλων.

Εκτος αν τους εχει χαλασει το "Caps lock" oποτε να πανε να επισκευασουν το πληκτρολογιο τους!

Δευ Δεκ 11, 01:18:25 πμ  
HRA said...

ANTIFONITIS

ΚΙ ΕΜΑΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΣΟΥ ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ.

Δευ Δεκ 11, 01:37:21 πμ  
Reactor69 said...

Αντιφωνητή οι "μπηχτές" δεν προσφέρουν τίποτα στο blog.

Κατονόμασε τα "τυπάκια" και μην δημιουργείς εντυπώσεις. Αν σε ενοχλούν τα κεφαλαία στα σχόλια του Ιhadafarminafrica μπορείς να τα προσπερνάς. Δικαίωμα και πρόβλημά σου ταυτόχρονα.

Δεν νομίζω πως χρειαζόμαστε άλλες παρεξηγήσεις.

Δευ Δεκ 11, 01:48:36 πμ  
Antonios Liolios said...

Δυστυχώς εμείς εδώ στην μακρινή επαρχία δεν έχουμε την χαρά να απολαμβάνουμε τέτοιες παραστάσεις. Not!!!

Δευ Δεκ 11, 02:11:33 πμ  
Πανάσχημη said...

Χαρυ
Οχι οτι θα σε μεταπείσω, αλλά η Μασαχουσετη τον ανγνώρισε από το 2004.
Πολλες άλλες πολιτειες εχουν αναγνωρίσει το legal union ή civil union που δινει στα ζευγαρια τα ιδια δικαιωματα, απλά αποφεύγει την θρησκευτική τελετή για να μην παρανοίξουν μέτωπα με διάφορες εκκλησίες.

Και μερικές πολιτείες όπως η δική μου ακολουθει κανονική σχιζοειδη πολιτική, καθ'ό,τι εχει απαγορέψει την υιοθεσία από γκεϊ γονεις αλλά τους επιτρεπει να γίνουν ανάδοχοι γονείς.
Δεν είμαστε καλά με άλλα λόγια.

Δευ Δεκ 11, 03:20:14 πμ  
Πανάσχημη said...

Καιρος για break.Δειτε αυτες τις διαφημισεις.

Δευ Δεκ 11, 04:07:11 πμ  
Nikos Dimou said...

Καλημέρα

Αυτά τα σχόλια (όπως και όλα τα άλλα) θα μείνουν ανοιχτά - κι έτσι, όσοι βλέπουν την παράσταση, θα μπορούν να προσθέτουν τις εντυπώσεις τους.

Δευ Δεκ 11, 08:00:23 πμ  
Yannis H said...

Βασικά συμφωνώ. Θα είχε ενδιαφέρον να ξέρουμε εάν οι ομοφυλόφιλοι ταυτίζονται στα ερωτικά έργα, όπου οι ήρωες είναι ετερόφυλα ζευγάρια. Μαντεύω ότι υπάρχει τεράστια ποικιλία και διαφορές μεταξύ των ομοφυλόφιλων για να υπάρξει μια και μόνο απάντηση.

Επίσης, η αναζήτηση του άλλου Άλλου, δεν επιζητά ταύτιση – το θέμα γίνεται ακαδημαϊκό, το κοιτάμε σαν ερευνητές, κάνουμε ανοιχτή συζήτηση. Η αναζήτηση του Άλλου, όμως επιζητά την ταύτιση.

Μήπως ο δημιουργός ήθελε όντως να κάνει ένα έργο για τους ομοφυλόφιλους; Ή έστω, να απευθυνόταν στη ‘θηλυκή πλευρά' μας; Έστω και σαν πείραμα.

Δευ Δεκ 11, 09:02:14 πμ  
harrygreco said...

Ξερω τι γραφω. Αλλο γαμος ομ/φιλων,αλλο ενωση πολιτων. Η ενωση ειναι υποδεεστερη του γαμου & ηττα του κινηματος ισοτητας

Δευ Δεκ 11, 09:30:34 πμ  
somebody said...

This post has been removed by the author.

Δευ Δεκ 11, 09:41:46 πμ  
rednet69 (georgia m.) said...

Καλημέρα.
Θα δω σύντομα την παράσταση.
Αλλά δε μπορώ,φοβάμαι,να εκφέρω αντικειμενική άποψη γιατί συνδέομαι συναισθηματικά με τον Δημήτρη.

Δευ Δεκ 11, 09:48:21 πμ  
somebody said...

Διαβάζοντας το ποστ σήμερα το πρωί το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο νου είναι κάτι στίχοι των 10cc:

Art for art's sake
money for God's sake...

Δευ Δεκ 11, 09:53:01 πμ  
DimitrizZzZz said...

Οι ομοφυλοφιλία είναι διαστροφή, διμιουργείται από διάφορες τραυματικές εμπειρίες (κακή λήψη του μητρικού προτύπου, σεξουαλικές επιθέσεις στην μικρή ηλικιά κλπ κλπ).
Αποχαρακτηρίστηκε από ανσθένεια για καθαρά ασφαλιστικούς και εργασιακούς λόγους - να μην μπορούν να ζητάνε αναρωτικές άδειες για ψυχοθεραπείες κλπ, ούτε να μπορέσουν ποτέ να απαιτήσουν χρήματα από τις ασφάλειες ιατρικής περίθαλψης.
Ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφιλων έχει όσο νόημα θα είχε ο γάμος μεταξύ καρκινοπαθών, συναχωμένων κλπ. Είναι απλά αστείος.
Αυτή η διαστροφή φυσικά δεν μειώνει την ανθρώπινη αξία του ατόμου σε κανένα από τα υπόλοιπα επίπεδα της δραστηριότητας του.
Η ομοφυλοφυλική "ιδεολογία" που πλασάρεται διμιουργεί διάφορες κωμικές καταστάσεις π.χ. γυναίκες που μιμούνται τον τρόπο ομιλίας και κίνησης των ομοφυλοφιλων επηρεασμένες από το γενικότερο lifestyle που περνάει μέσα από περιοδικά και κανάλια.
Οι ομοφυλόφιλοι που περνάνε αυτό το lifestyle πέρασαν όλη την ζωή τους να μιμούνται τις γυναίκες, και οι γυναίκες κατέληξαν να μιμούνται τον τρόπο που οι αδερφές μιμούνται τις γυναίκες.
Η διαστροφή αυτή υπήρξε σε όλη την ιστορία του ανθρώπινου είδους, μάλιστα περιστατικά ομοφυλοφιλίας έχουν παρατηρηθεί και ανάμεσα στα ζώα.
Είναι απλά αστείο να διεκδικείται δικαίωμα σε σύμπτωμα ασθένειας.

Δευ Δεκ 11, 09:59:24 πμ  
DimitrizZzZz said...

Επιπλέον, το θέμα του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων είναι θέμα που διμιούργησε η ομοφυλοφιλική υστερία και δεν έχει απολύτως καμία χρησιμότητα ούτε για τους ίδιους, μια και η νομική ένωση 2 ατόμων μπορεί να γίνει με άλλους, νομικούς, τρόπους.
Το θέμα της υιοθεσίας παιδιού από ομοφυλόφιλο ζευγάρι είναι τρομαχτικό. Το παιδί θα λάβει παραστάσεις και πρότυπα ομοφυλοφιλίας, θα αποτελεί μέρος και όχι απλά μάρτυρας, μίας άχρηστης μειοψηφίας. Η όλη ατμόσφαιρα θα το οδηγήσει σε μία παιδική ηλικία με έντονα σεξουαλικά στοιχεία, μια και το να φιλιούνται δύο άντρες αναπόφευκτα θα το κάνει μάρτυρα και των αντδράσεων από εξω-οικογενειακούς, αντιδράσεις οι οποίες από μόνες τους τονίζουν το σεξουαλικό της κατάστασης, και όχι το τρυφερό/συντροφικό.
Εκτός βέβαια αν συμφωνείτε με καταστάσεις Ολλανδίας και διμιουργία κόμματος παιδεραστών, που υποστηρίζουν την σεξουαλικότητα σε παιδιά των 12 ετών, όχι απλά μεταξύ τους αλλά και με ενήλικα άτομα.
Ένα παιδί που μεγαλώνει σε περιβάλλον σεξουαλικά φορτισμένο, και επαναλαμβάνω όσο και αν οι ομοφυλόφιλοι γονείς προσπαθήσουν να το ομαλοποιήσουν, οι αντιδράσεις του περιβάλλντος συνεχώς θα το τονίζουν, θα αρχίσει όχι απλά να σκέφτεται σεξουαλικά, αλλά και να ενεργεί έτσι, στο έλεος κάθε ενήλικου.

Δευ Δεκ 11, 10:13:06 πμ  
Reactor69 said...

Καλημέρα!

Αλήθεια, πόσο θα άλλαζε η σημειολογία της φουσκωτής κούκλας, και κατ' επέκτασιν το μύνημα της παράστασης, αν αυτή έσκαγε ή ξεφούσκωνε;

Θα ήταν σαν να κόβονταν τα συρματόσκοινα του Έρωτα κατά την τελετή έναρξης των Ολυμ.Αγώνων, οδηγώντας τον κατευθείαν πάνω στα κέρατα του Μινωικού ταύρου!

Πάντως, προσωπικά, βαρέθηκα την ακατάσχετη ανάγκη μας για διακρίσεις και διαχωρισμούς. Τελικά γυρίζει πίσω σε μας και καταλήγουμε να μασουλάμε τις ουρές μας!
Η αιώνια κούρσα της "καθαρότητας"...

Δευ Δεκ 11, 10:14:29 πμ  
quantumcorall said...

Να πράξουμε όπως είπε ο Ελύτης. Να παντρέψουμε τον Κούγιας με το Λαζόπουλο να υιοθετήσουν και να δώσουν αγωγή στην ψυχή του Χριστόδουλου ενσαρκωμένη στο κουφάρι του Μάνου Χατζιδάκι. Να ιδρύσουμε ιερό ναό να τον λέμε Ο Τρίτος Ναός και να απαγγέλουμε φανφάρες και νοσηρές ψυχικές καταστάσεις που θα αφορούν την τέχνη.

Δευ Δεκ 11, 10:19:57 πμ  
cobden said...

Υπήρχαν στιγμές της παράστασης που μου άρεσαν πολύ...Σε άλλες πάλι ψιλοβαρέθηκα...
Και πράγματι οι χορευτές και τα ωραία σώματα τους, αποτελούν υλικό για πολλές φαντασιώσεις, για μένα τουλάχιστον :). Αλλά...

Όπως σωστά γράφει και ο κύριος Δήμου, η παράσταση ήταν καλύτερη στις σκηνές όπου υπήρχε χιούμορ.Όταν όμως πήγαινε να ασκήσει...κοινωνική κριτική, η παράσταση γινόταν αφελής και αφόρητα κλισέ...¨"Η πλύση εγκεφάλου από την τηλεόραση, το αδιέξοδο κυνήγι της επιτυχίας κτλ κτλ"...Χιλιοειπωμένες αριστερίστικες σοβαροφανείς κοινοτοπίες, σαν να διαβάζω την περίφημη επιστολή του 12χρονου στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ...
Και κάτι ακόμη .Όλοι εμείς οι άντρες, είτε gay είτε straight πιστεύουμε πράγματι πως η ζωή μας είναι αυτο το ρεσιτάλ δυστυχίας, αυτογελοιοποίησης και απόλυτης μοναξιάς που μας έδειξε ο Παπαϊωάννου??Λίγη αισιοδοξία δεν βλάπτει...

Δευ Δεκ 11, 10:34:41 πμ  
Στεφανος Νασος said...

Το αρσενικό και θηλυκό υπάρχουν σε όλους μας μέσα. (όχι δεν άλλαξα επιστήμη -ή τέχνη). Ζώντας όμως σε μια μητριαρχική κοινωνία -Φιλλανδία- μπορώ να δω όλα εκείνα τα στραβά που βγαίνουν στην επιφάνεια όταν οι γυναίκες αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο, και οι άντρες απλώς παρακολουθούν και υπακούουν.

ΟΧΙ, δεν υποστηρίζω ότι κάποιο από τα δύο φύλλα θα έπρεπε να κάνει κουμάντο. Αλλά επειδή ο άνθρωπος υπάρχει χιλιάδες χρόνια -ενώ έννοιες όπως ισότητα, δημοκρατία, ή ελευθερία μόνο δεκάδες ή εκατοντάδες- θεωρώ ότι είναι μάλλον δύσκολο ν'αλλάξουμε συνήθειες αιώνων σε μερικές μέρες, ή μερικά χρόνια. Διότι όπως και να το κάνουμε άλλο το Διαδίκτυο και άλλο η ζωή.

Δευ Δεκ 11, 10:49:23 πμ  
Yannis H said...

Στεφανος πράγματι, elama on todella kova suomessa miehille...

Δευ Δεκ 11, 10:56:00 πμ  
proinos said...

Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι αυτή είναι η σωστή τακτική απέναντι σε ένα έργο τέχνης, αλλά αν το πρόβλημα εντοπίζεται στον αποδέκτη (τον θεατή), μήπως μια δεύτερη ευκαιρία στο έργο, αμβλύνει τις όποιες προσλαμβάνουσες περι gay και straight άποψης και δώσει πιό ελεύθερα τη δυνατότητα της αφομοίωσης της όποιας πρόθεσης του ποιητή?
Γιατί αυτά που εξηγεί ο ΔΠ στο link (ευχαριστούμε aphrodite και μην παρεξηγείτε τον κ. Νάσο, είναι ταλαντούχος, ορμητικός και νεώτατος, οπότε μιλά ακόμα με στερεότυπα...), ως ιδέες και υλοποίηση, δείχνουν (τουλάχιστον) ενδιαφέροντα και δεν μένουν (χωρις να την αρνούνται, υιοθετούν ή κρίνουν) στη gay αντίληψη ή αισθητική.

@ΝΔ και όσοι το είδαν ήδη:
Θα είχε νόημα μια δεύτερη φορά (άλλωστε πρόκειται για το 2!) ώστε να εισπράξει κάποιος την αισθητική κλπ αναζήτηση του δημιουργού ξεπερνώντας το δικό του, αλλά και εκείνου, τείχος στερεοτύπων?

Και κάτι τελευταίο:
Ενα έργο τέχνης που δεν χρησιμοποιεί τους γνωστούς "εύκολους" και απλοϊκά χυδαίους τρόπους πρόκλησης και εντυπωσιασμού, αλλά προκαλεί συζήτηση όχι μόνο πριν αλλά και μετά την παρουσίασή του, σίγουρα έχει ισχυρό λόγο ύπαρξης. Αν συνδυάζεται και με υψηλό επίπεδο τεχνικής αρτιότητας τότε είναι και πιο ολοκληρωμένο...

Δευ Δεκ 11, 11:16:40 πμ  
Maria Velliou said...

Αφού συγχαρώ το mickey για τα σχόλια του γενικώς, μπαίνω στο θέμα:
ΝΑΙ, ΕΙΔΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΧΘΕΣ.

ΝΑΙ, ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΥΠΗΡΞΕ ΕΝΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ.

θΕΩΡΩ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ, ΑΝ ΟΧΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ.

ΕΤΣΙ, ΑΠΛΑ ΚΙ ΑΠΟΛΥΤΑ-ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ.

Εξηγούμαι: έχω δει παλιότερες δουλειές του Δ. Παπαϊωάννου.
Χόρεψε γι' αρκετό διάστημα κοντά του και μια παιδική μου φίλη, χορογράφος σήμερα.
Έχω δει ζωντανά, στο στάδιο, τις δύο τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών.
Έχω σπουδάσει θέατρο-απόφοιτη Ανώτερης Δραματικής Σχολής-χορό και θεωρώ ότι διαθέτω το θεωρητικό οπλισμό, λόγω υπόλοιπων σπουδών αλλά και ενασχόλησης, να κρίνω μια παράσταση. Άλλωστε, η θεατρική κριτική είναι ένα από τα χόμπυ μου. Γι' αυτό και βλεπω αρκετές παραστάσεις χορού και θεάτρου κάθε σαιζόν, εδώ και στο εξωτερικό, διαβάζω κριτικές έγκριτες και μη, σκέπτομαι πάνω σ' αυτές, γράφω τις δικές μου χρησιμοποιώντας την παιδεία και την εμπειρία μου από το σύνολο των τεχνών, μέσα από τη μακρόχρονη ενασχόληση μου μ' αυτές κοντά σε εξαίρετους εκπροσώπους τους. Πάντοτε βλέπω και κρίνω το καλλιτεχνικό προϊόν λαμβάνοντας υπ' όψιν και το πως αυτό παράγεται- θεωρώ μεγάλη πολυτέλεια το ότι μπορώ να το κάνω.
Η παράσταση αυτή ήταν πράγματι ένα από τα συγκλονιστικότερα προϊόντα από το χώρο των παραστατικών τεχνών που έχω δει εδώ και χρόνια.
Το ασύληπτο σύνολο άψογα συντονισμένης όρχησης, όψης, μουσικής που σε αφήνει άφωνο.
Η αληθινή τέχνη, κύριε Δήμου, παράγει συγκίνηση μέσω της αισθητικής αρτιότητας, όχι μέσω των νοημάτων καθαυτών-αν ήταν έτσι, θα διαβάζαμε δοκίμια για να συγκινηθούμε, δεν θα πηγαίναμε στο θέατρο.
Σκέφτεστε τι απόψεις είχε ένας συνθέτης όταν ακούτε τη μουσική του;
Και η αισθητική αξία της παράστασης αυτή ήταν υψηλότατη.
Σπάνια μου συμβαίνει να μην κουραστώ ούτε λεπτό, να μη διασπαστεί η προσοχή μου ούτε λεπτό, να παρακολουθώ άφωνη, με κομμένη την ανάσα επί εκατό λεπτά μια παράσταση.
Το δε χειροκρότημα, την Κυριακή που ημουν εγώ, ήταν εντονότατο, όπως και οι κραυγές "μπράβο"-ανάμεσα τους κι οι δικές μου.
Υπήρχαν βέβαια κι αυτοί που πήγαν για να δουν τις καρυάτιδες των Ολυμπιακών-πάντα υπάρχουν και βέβαια απογοητεύτηκαν. Λόγω Ολυμπιακών, το μεγαλύτερο μέρος του κοινού αυτής της δουλειάς, είναι άνθρωποι που δεν θα πήγαιναν ποτέ σε χοροθέατρο. Δεν πειράζει όμως, αυτό είναι κέρδος, αποκτούν έτσι μια εξαίσια αισθητική εμπειρία και σίγουρα προβληματίζονται, αν μη τι άλλο.

Λοιπόν, να πάτε στον Παπαϊωάννου αγαπητοί φίλοι και να θαυμάσετε το ότι ελάχιστοι διεθνώς άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν μια τέτοια συνολική αισθητική εμπειρία. Είναι τόσο τέλειο το αποτέλεσμα που ουσιαστικά ξεχνάς ότι βλέπεις χορό-έτσι είναι η αληθινή τέχνη, σε κάνει να ξεχνάς την τεχνική που βρίσκεται πίσω. Όταν εκ των υστέρων τη συνειδητοποιείς, αν έχεις τον κατάλληλο οπλισμό φυσικά, θαμπώνεσαι ακόμη περισσότερο!
Επιπροσθέτως: ναι, έπαιζαν μόνο άντρες. Ναι, ήταν σαφής σε κάποιες στιγμές η ανάδειξη ομοφυλοφιλικών τάσεων-αισθημάτων. Όμως, δεν κυριαρχούσε. Δεν ήταν αυτό το ζητούμενο. Ούτε ήταν αποκλειστικό θέμα της παράστασης η αναζήτηση του "άλλου". Απορώ πως επικεντρώσατε εκεί, θέλει μεγάλη "προσπάθεια" για να δείτε μόνο αυτό. Η παράσταση ήταν τα πάντα: η μοναξιά, η αλλοτρίωση, οι αντρικές εμμονές-το πέος παρουσιαζόταν στο μεγαλύτερο διάστημα σαν αντρική εμμονή παρά σαν όργανο ηδονής, πόσο μάλλον ομοφυλοφιλικής ηδονής. Ο "άλλος" δεν ήταν μόνο ο ερωτικός σύντροφος, συχνότερα ήταν ο φίλος, ο συνάδελφος, ο σύντροφος, ο συνάνθρωπος, ο συμπολίτης, ο κάθε "άλλος". Η "Μπάρμπι" ήταν το πρότυπο γυναίκας που μια κοινωνία προωθεί στους άντρες-και είδαμε τις αντιδράσεις διαφόρων στο πρότυπο αυτό. Ναι, είδαμε και τα αγόρια που δεν αντέχουν και αναζητούν το ένα το άλλο στα δωματια. Αλλά δεν είδαμε μόνο αυτα κι εν πάσει περιπτώσει, ξεφεύγει από τα όρια της κριτικής το να υποδείξει κανείς στον καλλιτέχνη για τι πράγμα θα μιλήσει.
Είδα την παράσταση με τρεις φίλες, τις κόρες μου και άλλα τρια κορίτσια.
Στην αρχή φοβόμουν για το τόλμημα, από αυτά που είχα ακούσει.
Τελικά, όσες είχαμε ελάχιστη έστω σχέση με την τέχνη, ενθουσιαστήκαμε.
Τα παιδιά, που κάνουν χορό, μαγεύτηκαν.
Νομίζω εν τέλει κύριε Δήμου ότι η διάθεση σας δεν ήταν καλή και αυτό έφταιξε. Εκ των υστέρων η κακή διάθεση θεωρητικοποιήθηκε, χάρη βεβαίως στη δεδομένη σας ικανότητα.
Το αδικήσατε όμως. Μαζί μ' αυτό κι εσάς.

Δευ Δεκ 11, 11:26:51 πμ  
alfred said...

Καλημερα σε όλους
Νομιζω ανοιξε μεγαλο θεμα. Το διαβασα πριν λιγο. Θα συμφωνησω με το post. Επίσης το σχολιο του dimitrizzzzz πάνω στην ομοφυλοφιλια με καλυπτει. Απλως δεν θα συμφωνησω με το οτι ειναι διαστροφη, νομιζω οτι οφειλεται σε γονιδια. Καποιος εχει την γονιδιακη προδιαθεση και ισως το κοινωνικο περιβαλλον επιδρα και την φερνει στο προσκηνιο. Παντως γινεται προσπαθεια στο ονομα της ισοτητας να πειστουμε οτι πρεπει να εχουμε και για τα δυο σεξουαλικα πρωτυπα απο μικρη ηλικια την ιδια πληροφοριση και να αποφασισουμε καποια στιγμη αν θα προτιμησουμε καποιο απο τα δυο ή και τα δυο ταυτοχρονα. Νομιζω οτι αυτο πρεπει να μην το δεχθουμε σαν κοινωνια.
Καλη εβδομαδα σε ολους

Δευ Δεκ 11, 11:31:45 πμ  
ihadafarminafrica said...

This post has been removed by the author.

Δευ Δεκ 11, 11:33:46 πμ  
ihadafarminafrica said...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΜΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΙΣ:

ΟΣΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΑΜΟ ΞΕΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΣΕΞ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ.

ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΙΝ ΑΥΤΟ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΕΞΗΣ:

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΣ Ή ΕΤΕΡΟΦΥΛΟΦΙΛΟΣ ΓΑΜΟΣ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΑΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ 2 ΑΤΟΜΩΝ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΦΥΛΟΥ Ή ΓΑΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ 2 ΑΤΟΜΩΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ ΦΥΛΟΥ.

ΚΑΠΟΤΕ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΙ ΓΑΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ.

ΕΠΙΣΗΣ:

ΓΑΜΟ METΑΞΥ ΑΤΟΜΩΝ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΦΙΛΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΔΥΟ ΑΝΤΡΕΣ STR8 ΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΥΕΙ.Ή ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ STR8. Ή ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΑΥ ΑΝΤΡΑΣ ΜΕ ΕΝΑΝ ΣΤΡΕΙΤ ΑΝΤΡΑ (ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ).

ΜΙΛΩ ΕΠΙΤΗΔΕΣ ΓΙΑ ΓΑΜΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Ο ΓΑΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΘΕΣΜΟΣ ΣΥΜΒΟΛΟ ΕΝΟΣ ΑΛΛΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΑΥΤΟΥ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ. Η ΣΗΜΑΣΙΟΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΣ ΣΥΜΒΟΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΗ ΕΝΟΣ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ. ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΣΥΜΠΑΡΑΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΝΟΣ ΣΥΜΒΟΛΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ( ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΗΜΑΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ).

Δευ Δεκ 11, 11:38:29 πμ  
Maria Velliou said...

Ενδιαφέρουσα η διάκριση που κάνεις, ihadafarminafrica.

Δευ Δεκ 11, 11:38:44 πμ  
Nikos Dimou said...

Maria Velliou ευχαριστώ που εμπλουτίσατε το blog με την άλλη άποψη.

Βέβαια οι θέσεις μου δεν οφείλονται σε κακή διάθεση ούτε σε προκατάληψη (είμαι από παλιά θαυμαστής του ΔΠ).

Γράφετε: "Ούτε ήταν αποκλειστικό θέμα της παράστασης η αναζήτηση του "άλλου". Απορώ πως επικεντρώσατε εκεί, θέλει μεγάλη "προσπάθεια" για να δείτε μόνο αυτό".

Μα δεν το λέω εγώ το έχει πει ο ίδιος στις συνεντεύξεις του, το λέει ο τίτλος και όλο το έργο με κορυφαίο το τέλος του.

Με καλύπτει απόλυτα η άποψη cobden.

Δευ Δεκ 11, 12:02:56 μμ  
Nikos Dimou said...

Proinos δεν θα άντεχα με καμία κυβέρνηση να το ξαναδώ....

maria velliou (συμπληρωματικά). Νομίζω ότι ως ειδήμονα σας παρέσυρε η τεχνική αρτιότητα της παράστασης (την οποία τόνισα και εγώ) καιχάσατε την ουσία.

Δευ Δεκ 11, 12:06:32 μμ  
Maria Velliou said...

Δεν θα συνεννοηθούμε εύκολα, φοβάμαι.
Είπα ότι δεν ήταν αποκλειστικό θέμα ηα αναζήτηση του άλλου, όχι ότι δεν ήταν κυρίαρχο. Και πάλι όμως, ο "άλλος" δεν ήταν μόνο ο ερωτικός σύντροφος-δεν κρίνεται μια παράσταση μόνο από το τέλος.
Ούτως ή άλλως όμως, όπως είπα, δεν είναι δουλειά της κριτικής να υποδείξει στον καλλιτέχνη το θέμα του, ούτε καν τον τρόπο που θα μιλήσει γι' αυτό, πέρα από κάποια πλαίσια. Δουλειά της κριτικής είναι να αναλύσει τα μέσα, τη χρηση τους και να αποφανθεί για το αν επιτυγχάνεται άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα-με την ευρεία έννοια της αισθητικής, που να προκαλεί αισθητική συγκίνηση, που να συνιστά ποιοτική αισθητική εμπειρία.
Κατά τη γνωμη μου, τα ανωτέρω επετεύχθησαν σε υψηλότατο βαθμό στη συγκερκιμένη παράσταση.
Φοβάμαι ότι πράγματι ενυπάρχει λανθάνουσα ομοφοβία στην οπτική σας.
Δεν έχω κάποια ιδιαίτερη συμπάθεια στους ομοφυλόφιλους και στον τρόπο που προβάλλουν τα αιτήματα και την ιδιαιτερότητα τους, ούτε με θέλγει η υπερπαρουσία τους στα media.
Ουδόλως όμως επιτρέπω να με επηρεάσει αυτό όταν απολαμβάνω ή όταν κρίνω ένα καλλιτεχνικό δημιούργημα.

Δευ Δεκ 11, 12:12:13 μμ  
ihadafarminafrica said...

This post has been removed by the author.

Δευ Δεκ 11, 12:14:24 μμ  
MainMenu said...

Έλεος συγχωριανοί...έλεος....καλημέρα:))))))

σε λίγο τέτοια εποχη θα μαζαύουν στο χωριό μου μανιτάρια, πάω κι εγώ να μαζέψω να βρεθώ στη φύση, να ακούσω τις πέρδικες και τις κατσίκες γιατί εδώ στην πόλη πήξαμε στον παπαγάλο

Δευ Δεκ 11, 12:16:21 μμ  
DimitrizZzZz said...

This post has been removed by a blog administrator.

Δευ Δεκ 11, 12:21:25 μμ  
ihadafarminafrica said...

@Maria Velliou said...

Ενδιαφέρουσα η διάκριση που κάνεις, ihadafarminafrica.


ΚΑΛΗΜΕΡΑ Μ.VELLIOY

ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΗΜΟΥΝ ΔΙΣΤΑΧΤΙΚΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΑΤΟΜΩΝ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΦΥΛΟΥ. ΤΩΡΑ ΚΑΘΟΛΟΥ.

ΓΕΛΟΥΣΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΑΥ ΦΙΛΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΕΝΑΓΩΝΙΩΣ ΤΟ ΠΑΛΙΚΑΡΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΒΕΡΑ ΣΤΟ ΔΕΞΙ.

ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ Ν' ΑΚΟΥΩ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΕΦΤΑΝ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΑΡΧΙΣΑ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΝΑ ΕΚΝΕΥΡΙΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΘΥΜΩΝΩ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΒΛΕΠΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ. ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΠΟΣΟ ΑΣΧΗΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ''ΔΑΓΚΩΣΕΙ'' Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΤΑΝ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΤΗς. ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.

ΤΕΛΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Η ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΔΥΟ ΑΤΟΜΩΝ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΦΙΛΟΥ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΙΣΑ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΜΕΤΑΞΥ ΔΥΟ ΑΤΟΜΩΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ ΦΥΛΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΙΔΕΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ.

ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΤΗς ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ.

ΑΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ( ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΟΛΟ ΠΡΑΓΜΑ ΝΑ ΕΞΟΜΑΛΥΝΘΕΙ ) ΠΑΛΙ Ο ΑΝΤΡΑΣ ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ''ΝΥΦΗ''. ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΦΤΑΝΕ ΟΛΗ Η ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΠΙΕΣΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΡΟΛΟΓΗΜΑΤΑ ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΑΣ ΚΥΝΗΓΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΟΛΙΑ ΓΙΑ ΓΑΜΟ.

:-)))


ΚΙ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ. ΡΙΧΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΦΑΛΙΑΡΕΣ.

:-)))

Δευ Δεκ 11, 12:22:06 μμ  
Yannis H said...

Mainmenu, τα μανιτάρια μαζεύονται το φθινόπωρο - τώρα πάμε για Χριστούγεννα!

Δευ Δεκ 11, 12:25:29 μμ  
somebody said...

Πρέπει να έχω σπουδάσει μουσική για να εκτιμήσω ότι ακούω;
Να έχω σπουδάσει φωτογραφία, χορό, ζωγραφική, θέατρο;

Κάτι δεν πάει καλά εδώ..

Αν έχω σπουδάσει, αυτό ίσως να μου εξηγούσε το πως η τεχνική που χρησιμοποίησε ο καλλιτέχνης λειτούργησε μέσα μου, ώστε να με αγγίξει, ώστε να με κάνει να το δω ως άλλον έναν δρόμο, να με κάνει να νιώσω, να ταυτιστώ.
Οπως πχ μπορούμε να εξηγήσουμε την συμπεριφορά ενός αυτ/του στο δρόμο εάν γνωρίζουμε και καταννοούμε τον τρόπο σχεδιασμού της ανάρτησης και το γενικό του στήσιμο.
Αν οχι, λέμε απλά: Πατάει σαν τρένο..

Αν με αφήσει αδιάφορο το όποιο έργο, τότε μιλάμε απλά για 'τέχνη' όπως λέγαν παλιά οι γονείς: Παιδί μου, πρέπει να μάθεις μία τέχνη για να ζήσεις...

Δευ Δεκ 11, 12:32:25 μμ  
MainMenu said...

αναλογως ποτε θα βρεξει Γιαννη και θα κανει τα πρωτα κρυα...τωρα δεν ειμαι κατω εκει λιγο πριν τα Χριστουγεννα, ειναι η ωρα:)))

Δευ Δεκ 11, 12:35:36 μμ  
Maria Velliou said...

ihadafarminafrica:
ευχαριστώ για την απάντηση.
Πράγτματι βρήκα ενδιαφέρουσα την άποψη σου, όπως και άλλες απόψεις σου εν γένει. :))
Απλά, δεν έχω δυστυχώς συχνά χρόνο για διάλογο.
Πάντως, δεν συμφωνώ, όχι για άλλο λόγο αλλά γιατί είμαι γενικά κατά του γάμου. Είμαι υπέρ της ελεύθερης συμβίωσης που ελεύθερα συνάπτεται και ελεύθερα διαλύεται αν χρειαστεί. Μακάρι ο γάμος να καταργηθεί. Ίσως να αντικατασταθεί από κάποιου ειδους χαλαρό συμβόλαιο μεταξύ όσων το επιθυμούν-ανεξαρτήτως φύλου φυσικά και βέβαια χωρίς την έννοια της υποχρεωτικής "αποκλειστικότητας".

Δευ Δεκ 11, 12:44:58 μμ  
silk123 said...

Ειδα την παρασταση.
Δηλωνω συγκλονισμενη.
Απο την πρωτοτυπία, την έμπνευση, τη μοναδικότητα, τη λιτότητα.

Πράγματι δεν θα μπορούσα να την ξαναδώ, πράγματι δεν μου άφησε συναίσθημα. (Θα έπρεπε?)

Πιστεύω (δεν έχω καθόλου τις γνώσεις ειδικού-Maria Velliou)
ότι ο Παπαιωάννου είναι ένας στον κόσμο.
Χαίρομαι που την είδα, δεν μπορώ να το προτείνω σε όλους, συμφωνώ με το Νίκο ότι σε ορισμένους δεν θα αρέσει καθόλου, υπήρχαν άτομα που μου είπαν ότι αν είχε διάλειμμα θα έφευγαν (δεν είχε).
Για μένα ήταν πραγματικά κάτι το ανεπανάληπτο σαν σύλληψη, και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο δεν με ενόχλησε η απουσία συμαισθήματος.

Πάντως συζητήσαμε πολύ μετά για το τι-αν ήθελε να πει....

Δευ Δεκ 11, 12:51:51 μμ  
Nikos Dimou said...

"Φοβάμαι ότι πράγματι ενυπάρχει λανθάνουσα ομοφοβία στην οπτική σας".

Όχι χτυπήματα κάτω από την ζώνη Μ. Β.

Δευ Δεκ 11, 12:54:38 μμ  
ihadafarminafrica said...

@Nikos Dimou

Με καλύπτει απόλυτα η άποψη cobden.

Δευ Δεκ 11, 12:02:56 μμ


Η ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ cobden ΛΕΕΙ ΤΑ ΕΞΗΣ ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΕΜΒΟΛΙΜΑ ΜΙΑ ΔΕΞΙΟΣΤΡΟΦΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗς ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ:


cobden said:

''Όλοι εμείς οι άντρες, είτε gay είτε straight πιστεύουμε πράγματι πως η ζωή μας είναι αυτο το ρεσιτάλ δυστυχίας, αυτογελοιοποίησης και απόλυτης μοναξιάς που μας έδειξε ο Παπαϊωάννου??Λίγη αισιοδοξία δεν βλάπτει... ''


Ο ΑΝΤΡΑΣ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΗΡΩΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ ΤΟΥ.

ΤΟ: ''ΑΠ' ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΒΓΑΛΜΕΝΗ Η Ψ@ΛΗ Η ΚΑΒΛΩΜΕΝΗ'' ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΡΩΝ ΤΗς ΓΗΣ.

ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ: ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΟΝ ΔΙΝΕΙ.

ΚΑΙ ΑΝ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΚΑΠΟΙΩΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΓΑΥ ΤΟΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ( ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΑΚΟΜΟΙΡΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΟΥΡΟΥΝ ΚΑΘΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΡΘΙΟΙ) ΠΟΙΟΣ ΤΟΤΕ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΔΙΝΕΙ;

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΛΘΟΥΜΕ ΛΙΓΑΚΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ. Η ΑΓΟΡΑ ΕΧΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ. ΤΙ ΤΟ ΚΑΝΑΜΕ ΕΔΩ? coMOYNIA!

Δευ Δεκ 11, 12:55:09 μμ  
Στεφανος Νασος said...

Sti hora ton geronton, ton gerasmenon, otan eisai 30(!) theoreisai noetatos!!!!! (nai, prepei na ftasoume 50 kai 60 gia na paragoume ergo ston oiko...)

Kai talantouhos... Kai kataklysmenos apo stereotypa...

Otan allou autoi -oi neotatoi kai talantouhoi- ehoun karrieres kai dynami...

Ekei katantisame.

Ante, giati apo sahlamares hortasame. Ohi, somebody de hreiazesai na eisai eidikos gia na ektimiseis kati. ALLA otan ekfaireis dimosia gnomi gia ena thema, kalo einai na xereis giati milas. (profanos, den anaferomai se sena, exigo...)

Kai o kos Dimou to ethese exairetika sto post, aplos kaneis den to simeiose -oute ego. Allo kali parastasi, ki allo pou arese! Ki an to deutero mporei na to pei o kathenas, to proto, eee...
Na mi ginoume oloi opadoi mpalas -opoiasdipote-, ki epeidi eidame 1000 agones sti zoi mas, na nomizoume oti tha ginoume Alefantoi sti thesi tou Alefantou....

Syggnomi gia ta greeklish, den eimai spiti mou...

Δευ Δεκ 11, 12:58:18 μμ  
proinos said...

@ στεφανος νασος said:

"Sti hora ton geronton, ton gerasmenon, otan eisai 30(!) theoreisai noetatos!!!!! (nai, prepei na ftasoume 50 kai 60 gia na paragoume ergo ston oiko...)
Kai talantouhos... Kai kataklysmenos apo stereotypa...
Otan allou autoi -oi neotatoi kai talantouhoi- ehoun karrieres kai dynami...
Ekei katantisame."

H αλήθεια είναι ότι ο Σούμαν στα 20 του χρόνια, έλυνε και έδενε στο Παρίσι, αλλά πριν 200 χρόνια το προσδόκιμο ηλικίας του ανθρώπου ήταν το μισό απο το σημερινό και οι συνθήκες έχουν σίγουρα αλλάξει (και περιπλοκοποιηθεί).

Δεν ήταν καθόλου στις προθέσεις μου να σας θίξω, αλλά στον καλλιτεχνικό χώρο που σας αφορά, το θέμα αυτό έχει να κάνει μάλλον με την απουσία κριτηρίων, την υπερπροσφορά άξιων (και νέων) και τη μικρή ζήτηση ειδικά εκεί που υπάρχει θέμα δύναμης και απόφασης. Ετσι τα πράγματα στενεύουν και αργούν υπερβολικά...

Στον τομέα της πληροφορικής ή και της δημιουργικής διαφήμισης πχ, δεν είναι καθόλου έτσι...

Δευ Δεκ 11, 01:12:59 μμ  
ihadafarminafrica said...

@Maria Velliou said:

''Είμαι υπέρ της ελεύθερης συμβίωσης που ελεύθερα συνάπτεται και ελεύθερα διαλύεται αν χρειαστεί. Μακάρι ο γάμος να καταργηθεί. Ίσως να αντικατασταθεί από κάποιου ειδους χαλαρό συμβόλαιο μεταξύ όσων το επιθυμούν-ανεξαρτήτως φύλου φυσικά και βέβαια χωρίς την έννοια της υποχρεωτικής "αποκλειστικότητας".''

ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ ΕΔΩ ΤΜΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΡΟΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ.

ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ. ΕΤΣΙ ΠΟΡΕΥΟΜΑΙ ΚΙ ΕΓΩ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΖΩΗ ΜΟΥ.

ΟΜΩΣ ''ΕΞΩ'' ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΚΑΙ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ''ΕΞΩ'' ΜΙΛΩ ΓΙΑ ΤΟ ''ΔΗΜΟΣΙΑ''.

ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΩΣ ΥΠΕΡ ΤΗς ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΙΘΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΝΟΜΙΚΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΛΟΙ ΙΣΩΣ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ. ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΦΑΛΙΣΗ, ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ,ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΛΠ.

ΕΠΙΣΗΣ:

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΩΣ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΧΑΡΗ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Η ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΦΡΟΝΟΥΝΤΕΣ (ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ). ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΥΝΘΕΤΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΛΟΙΠΟΝ.

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΛΟΙΠΟΝ;

ΟΚ. ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. ΠΛΗΡΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ ΔΗΛΑΔΗ ΩΣ ΘΕΣΜΟΥ.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΟΠΤΙΚΗ. ΟΠΟΤΕ ΚΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΧΑΡΗ.


ΑΛΛΟ Ο ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ Η ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΞΙΟΠΑΘΟΥΝΤΕΣ.ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ.ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΖΗΤΙΑΝΟΣ.

Δευ Δεκ 11, 01:13:41 μμ  
ihadafarminafrica said...

ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΧΤΟΥΝ ΓΙΑ στεφανιαία ν@σο!!!

Δευ Δεκ 11, 01:21:47 μμ  
cobden said...

@ihadafarminafrica
Ειλικρινά, το δεξιόστροφο μυαλό μου δεν πολυκατάλαβε τί σχεση έχει το ποιός το παίρνει και ποιός το δίνει με το σχόλιο μου :)...Αλλά θα ήθελα την άποψη σου για το αν πιστεύεις πως όλα είναι τόσο μαύρα στη ζωή ένος άντρα σήμερα.

Δευ Δεκ 11, 01:27:35 μμ  
Maria Velliou said...

ihadafarminafrica, είπα να αντικατασταθεί γενικά ο γάμος με συμβόλαιο ένωσης χωρίς αποκλειστικότητα. Όχι να ισχύουν δυο μέτρα και δυο σταθμά. Μη με παρερμηνεύεις.

Δευ Δεκ 11, 01:28:41 μμ  
sterna hirundo said...

Καλημέρα,
Την παραστάση την είδα την Πέμπτη (7/12) & κατ'αρχάς πρέπει να πω ότι αυτό που έλαβαν οι αισθήσεις μου, όραση & ακοή (& όλης της παρέας μου) ήταν πραγματικά απολαυστικό. Τεχνικά
εξαιρετική & με πολύ καλή μουσική.
Θα συνεχίσω με μια βασική ένσταση. Η παράσταση δεν ήταν για τους ομοφυλόφιλους !!!! Ηταν αυτοβιογραφική (ο Παπαιωάννου στην θέση του παρατηρητή της κοινωνίας μας)& παράλληλα καυστικό σχόλιο για μια κοινωνία φτιαγμένη από άντρες στεγνούς από συναίσθημα, που προσπαθούν είτε σε σωματικό, είτε σε
πνευματικό επίπεδο να αποδείξουν τον
ανελέητο ανδρισμό τους, αλλά κάποτε & να επικοινωνήσουν, να έρθουν σε συναισθηματική - όχι απαραίτητα ερωτική - επαφή (η σκηνή με τους αναπτήρες). Οι εμμονές με το σεξ & την μπάλα κυριαρχούν & όχι άδικα.
Αν έχω κάποιες ενστάσεις έχουν να κάνουν πρώτον με τον κραυγαλέο (διδακτικό) συμβολισμό που χρησιμοποίησε, θα μπορούσε να ήταν κυρίως υπαινικτικός & να άφηνε να μιλήσει περισσότερο η οπτικοακουστική εμπειρία της παράστασης. Δεύτερον θα μπορύσε να μην έσπαγε την ατμοσφαιρική συνοχή της παράστασης χάρη στην πολύ καλή μουσική του Κωνσταντίνου Β, με τις ενδόμυχες μουσικές επιλογές, έστω & σκόπιμα επιλεγμένες. Οι εμμονές με το σεξ & την μπάλα, δικαιολόγημένα επαναλαμβάνονται, άλλωστε εμμονές είναι !. Αυτά πάντως είναι μικρά ψεγάδια που προκύπτουν με μια πιο εγκεφαλική προσέγγιση της παράστασης. Η παράσταση θα μπορούσε να ήταν ερέθισμα για τους αρσενικούς
να το πάρουμε λίγο αλλιώς (δεν θέλει δύναμη, σπρώξε μαλακά).

Δευ Δεκ 11, 01:31:15 μμ  
Ναυαγός said...

Maria Velliou said
"Η αληθινή τέχνη, κύριε Δήμου, παράγει συγκίνηση μέσω της αισθητικής αρτιότητας, όχι μέσω των νοημάτων καθαυτών"

και μετά ξανα-said
"Είναι τόσο τέλειο το αποτέλεσμα που ουσιαστικά ξεχνάς ότι βλέπεις χορό-έτσι είναι η αληθινή τέχνη, σε κάνει να ξεχνάς την τεχνική που βρίσκεται πίσω".

Νόημα δεν είδατε, χορό δεν είδατε, τελικά τι είδατε; Αυτό που είδατε είναι αυτό που θέλει να δώσει ο καλλιτέχνης;

Με παρακινήσατε να πάω να δω και εγώ αυτή την αισθητική τελειότητα που δεν είναι ούτε χορός ούτε νόημα (και δεν το εννοώ ειρωνικά).

Δευ Δεκ 11, 01:50:41 μμ  
Dr Strange said...

Δεν τήν έχω δει τήν παράσταση. Και μάλλον ούτε πρόκειται, έπειτα από αυτά που διάβασα από τό ΝΔ - όχι ότι θα έτρεχα αλλιώς. φαν τού χορού δεν είμαι, να πω τήν αλήθεια.

Κατά συνέπεια, ούτε τώρα ούτε στό μέλλον θα έχω κάτι να πω γι' αυτήν. Θέλω απλώς να σημειώσω, ότι τό αν θα θελήσω να δω μια παράσταση (να διαβάσω ένα βιβλίο, να δω μια ταινία) δεν εξαρτάται μόνο από τό πόση καλή είναι αυτή, και από τό αν (ο δημιουργός της θεωρεί ότι) απευθύνεται και σε μένα. Εξαρτάται πολύ περισσότερο από εμένα, τήν ιδιοσυγκρασία, τά γούστα μου, τό κέφι μου. Καλώς ή κακώς οι ομοφυλοφιλικές φαντασιώσεις κατά κανόνα δεν μέ αγγίζουν. Ευκολότερα θα πάω λοιπόν να δω ένα χυδαίο πορνογράφημα (με γυναίκες) που θα μέ κάνει να καβλώσω, παρά μια υψηλής αισθητικής αξιοπρεπή (ή και όχι) ομοφυλοφιλική ονείρωξη. Και δεν έχω κανέναν ενδοιασμό, ούτε ντρέπομαι γι' αυτό.

Μακριά από μένα τό να πω σε κάποιον άλλον, άγνωστο, τί έργο να κάνει. Εξίσου μακριά όμως και τό να τού πω τό τί να πάει να δει, ή να τόν θεωρήσω "ομοφοβικό" (ρατσιστή, κτλ.), απλώς και μόνο επειδή κάτι δεν τού άρεσε.

Δευ Δεκ 11, 01:54:33 μμ  
Reactor69 said...

Ναυαγέ έπεσες σε ξέρα!

"έτσι είναι η αληθινή τέχνη, σε κάνει να ξεχνάς την τεχνική που βρίσκεται πίσω"."

Εννοεί πως η τεχνική-μέσο εναρμονίζεται σε τέτοιο βαθμό με το μήνυμα που η μεταξύ τους διάκριση γίνεται δυσδιάκριτη, όχι ανύπαρκτη ή υποδεέστερη.

Αυτό φυσικά επιτυγχάνεται μέσω από βαθιά γνώση και εμπειρία του αντικειμένου σου! Ο Sterna Hirundo, πάντως, ανατρέπει τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Μήπως το μήνυμα ήταν σκοπίμως στεγνό συναισθήματος;

200! Μιας και λείπει ο Πόντικας!

Δευ Δεκ 11, 02:01:07 μμ  
Nikos Dimou said...

Αμάν τα κεφαλαία! Χαρίζω πλητρολόγια!

Δευ Δεκ 11, 02:23:24 μμ  
ihadafarminafrica said...

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο reactor69 ΟΙ ΔΥΟ ΚΥΡΙΕς ΕΚ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΑΣΤΩΝ Η αφροδίτη ΚΑΙ Η μαρία βέλλιου ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΜΙΑ ΧΑΡΑ.

ΤΥΧΑΙΟ Ή ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗΣ;

ΜΗΝ ΤΙΣ ΥΠΟΤΙΜΟΥΜΕ!

ΚΙ ΥΣΤΕΡΑ ΕΧΕΙ ΑΔΙΚΟ ΤΟ 2 ΟΤΙ Ο ΑΝΤΡΑΣ ΤΡΑΒΑΕΙ ΓΕΡΟ ΖΟΡΙ...

:-))

Δευ Δεκ 11, 02:23:37 μμ  
Nikos Dimou said...

sterna hirundo said...
"Αν έχω κάποιες ενστάσεις έχουν να κάνουν πρώτον με τον κραυγαλέο (διδακτικό) συμβολισμό που χρησιμοποίησε, θα μπορούσε να ήταν κυρίως υπαινικτικός"

Συμφωνώ και επαυξάνω!

Δευ Δεκ 11, 02:48:55 μμ  
Nikos Dimou said...

Mιά και μιλάμε για άνδρικά και γυναικεία χαρακτηριστικά μία ενδιαφέρουσα άποψη στο blog της Συμέλας. ΕΔΩ

Δευ Δεκ 11, 03:04:09 μμ  
DimitrizZzZz said...

Ο άνδρας πρέπει να είναι άνδρας και η γυναίκα να είναι γυναίκα. Τα υπόλοιπα είναι ανοησίες ερμαφρόδιτων.

Δευ Δεκ 11, 03:12:36 μμ  
DimitrizZzZz said...

Ο άνδρας πρέπει να είναι άνδρας και η γυναίκα να είναι γυναίκα. Τα υπόλοιπα είναι ανοησίες ερμαφρόδιτων.

Δευ Δεκ 11, 03:14:59 μμ  
ihadafarminafrica said...

@Nikos Dimou said:

''Mιά και μιλάμε για άνδρικά και γυναικεία χαρακτηριστικά μία ενδιαφέρουσα άποψη στο blog της Συμέλας.''

ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΤΑ ΕΙΠΕ. ΟΛΑ ΚΑΛΑ.

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΩΡΙΜΟΥ ΦΡΟΥΤΟΥ.

ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΔΗΛΑΔΗ.

:-)))

Δευ Δεκ 11, 03:20:49 μμ  
Maria Velliou said...

sterna hirundo, με καλύπτετε απόλυτα στο πρώτο μέρος του κειμένου σας που βρίσκω πολύ εύστοχο. Ουσιαστικά, με επιβεβαιώνετε κιόλας. Δεν συμφωνώ με το δεύτερο μέρος: ο ΠαπαΪωάννου δεν συνιθίζει να είναι υπαινικτικός, δεν είναι αυτό το στυλ του. Λέει τα πράγματα με το όνομα τους, είναι θεαματικός και πανηγυρικός. Αυτός είναι.

Για να πω του στραβού το δίκιο, καθόλου δεν περίμενα, μετά την Ολυμπιάδα, να μας παρουσιάσει κάτι τέτοιο ο Παπαϊωάννου. Πίστευα πως θα πήγαινε αλλού. Εκ των υστέρων, αφού το είδα, μέμφομαι τον εαυτό μου που δεν το περίμενα: αυτό ακριβώς έπρεπε να αναμένουμε κι αυτό έπρεπε να δείξει.
ΜΠΡΑΒΟ κύριε Παπαϊωάννου.
ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!
Είμαι ευτυχισμένη που υπάρχετε στη χώρα αυτή.

Δευ Δεκ 11, 03:29:10 μμ  
chris said...

Όχι 2 αλλά 1 1/2 !

Ι.
Την παράσταση την είδα και συμφωνώ με αρκετές παρατηρήσεις του Δον. Άριστη παράσταση. Το γκέυ στοιχείο δεν είναι σε καμία περίπτωση ενοχλητικό - τι να κάνουμε, γκέυ είναι ο άνθρωπος άντρες ορέγεται, αυτούς επιθυμεί. Βεβαίως η γυναικεία απουσία μου θύμισε στρατό (κάτι απολύτως μοναχικό και απωθητικό). Στα εξαιρετικά στοιχεία της παράστασης εγώ θα προσέθετα και το όραμα του πολυμήχανου σκηνοθέτη, χορογράφου, κτλ κτλ. Νομίζω ότι αυτό είναι το δυνατό στοιχείο της παράστασης και δεν είναι καθόλου αυτονόητο! Η παράσταση δεν ήταν μονάχα άρτια, τα σώματα δεν τα θαύμαζες μονάχα για την ακρίβεια της έκφρασής τους, οι σκηνοθετικές επινοήσεις δεν ήταν απλώς συμβολισμοί που προχωρούσαν την αφήγηση, όλα αυτά εξυπηρετούσαν μια κεντρική ιδέα γύρω από την οποία ήταν κεντημένα όλα τα επιμέρους (και μάλιστα μια κεντρική ιδέα εκφρασμένη στην υπέρτατη αφηρημένη εκδοχή ενός αριθμού). Αυτό το πράγμα είναι σπουδαίο να το βλέπεις να συμβαίνει! Και σπάνιο...Αλλά... (θα μου επιτρέψετε να συνεχίσω σε ένα δεύτερο επίπεδο - και σε δεύτερο σημείωμα).

ΙΙ.
Το πρώτο εικοσάλεπτο ήταν και το καλύτερο της παράστασης. Αυτό ακριβώς που λέει και ο κυρ γάτος (παραπέποντας στο Συμπόσιο). Σου γεννά την προσδοκία ότι θα δεις το ένα να γίνεται δύο. Αλλά στην πράξη της πρόσθεσης κάποιος κλέβει! Αν θα είχα για κάτι να ψέξω το έργο του ιδιοφυούς Παπαϊωάννου είναι ακριβώς αυτό ότι δηλαδή, ίσως και να ακουστεί παράδοξο, ακολουθεί τη μόδα της εποχής, τον "κανόνα" του λαθρεπιβάτη. Το ένα γίνεται εκτόνωση, μαλακία, το πολύ ανώνυμη συνεύρεση σε ουρητήριο, κοινοτοπία, ευκολία, μόδα του σεξ σοπ. Μαλακία αριστοτεχνικά εκτελεσμένη, αλλά μαλακία!
Τα 90 λεπτά που πέρασα στο Παλάς δεν τα μετάνιωσα. Στιφή γεύση δεν μου έμεινε. Πρόσεξα και εγώ τους συνθεατές στο τέλος. Ποικίλες εκφράσεις, κάτι που αναγνωρίζω ως μεγάλη επιτυχία μιας παράστασης. Τέλος, υπήρχαν και κάμποσοι θεατές που ένιωσαν ήρωες - αποδομητές και μεταμοντέρνοι με τη στενή έννοια, νάρκισσοι και χιλιαστές, εκείνοι που θεωρούν το ζήτημα τελειωμένο προπαγανδίζοντας ότι είμαστε περίκλειστα υποκείμενα, γεγονός με το οποίο καλά θα κάνουμε να συμβιβαστούμε - σε αυτούς θα πρότεινα να χαλαρώσουν... Όσο για τον ταλαντούχο δημιουργό, είμαι βέβαιος ότι μου χρωστά μισό (ο,5) ακόμη από το δύο (2) που μου υποσχέθηκε!

Δευ Δεκ 11, 03:36:40 μμ  
σκουληκοτρυπα said...

Reactor, ναυαγός

Εννοεί ότι η τεχνική-μέσο υπηρετεί τόσο καλά την δημιουργία η οποια είναι η χορογραφία- το αισθητικό αποτέλεσμα τις οποιας δεν κρίνεται
εγκεφαλικά ως τεχνική, αλλα
εισπράττεται άμεσα στο σύνολο του ,
προκαλώντας το συναίσθημα από τη διέγερση των αισθήσεων.

Δευ Δεκ 11, 03:41:56 μμ  
Πανάσχημη said...

Μουτ αρεσαν αυτα που ειπε η Συμελα.
Αντε να βρεις τετοιoν άνδρα. Υπάρχει πουθενα;

Και μια προσθεση σε αυτα που λέει. Και να μη πέσει το φρουτο, δεν χάθηκε και τιποτα. Ιδιως όταν το σεξ ειναι προϊον ενος "package deal" που εχει σερβιριστει τις τελευταιες δεκαετιες και που θυμίζει ή φαγητο-κονσερβα ή manual for ....
Αστο καλύτερα.

Δευ Δεκ 11, 03:53:04 μμ  
DimitrizZzZz said...

Τα έργα των ομοφυλοφίλων συνήθως ψεύδονται. Άλλα λένε και άλλα εννοούν με τρόπο ύπουλο που ξεφεύγει από εκείνο του συμβολισμού. Δεν σημειολογούν για να προεκτείνουν αλλά για να περιορίσουν. Γι αυτό και είναι συνήθως άχρηστα και προκλητικά.
Μ' αρέσει όμως που πάντοτε συνδέονται με το αίτημα περίρεργων γυναικών και ευχές για άντρα που είναι σε επαφή με την γυναικεία φύση του.
Τις βολεύει αυτό, έτσι όταν μένουν αγάμητες δεν φταίνε αυτές αλλά οι άντρες που δεν είναι πια άντρες.
Υποβόσκει η ανόητη προσπάθεια της γυναίκας να ελέγξει τον άντρα και να τον φέρει στα μέτρα της. Και οι δυστυχισμένες εκείνες που το καταφέρνουν καταλήγουν να ψωνίζουν ίδιο χρώμα και μάρκα σουτιέν με τον άντρα τους.

Δευ Δεκ 11, 04:23:53 μμ  
DimitrizZzZz said...

"Δεν σημειολογούν για να προεκτείνουν αλλά για να περιορίσουν."

Επίσης σημειολογούν για να αποπροσανατολίσουν.

Δευ Δεκ 11, 04:26:21 μμ  
cyberdust said...

Μπορεί κανείς να με διαφωτίσει? Μόνον και μόνον στην ιδέα δύο άντρες να απαυτώνονται, με πιάνει αηδία και τάση προς εμετού. Είναι αυτή μία φυσιολογική αντίδραση, ή μήπως είμαι ομοφοβικός? Πότε σταματάει κανείς να είναι φυσιολογικός, και πότε διαπιστώνουμε ψυχαναγκαστική φοβία? Κάθε βοήθεια δεκτή. (Όχι, το έργω δεν θα το ‘δώ, δεν θα αντέξω στην ιδέα.)

Δευ Δεκ 11, 04:41:08 μμ  
Πανάσχημη said...

Cyberdust
Ολες οι έρευνες υποδεικνύουν ότι η ομοφυλοφυλία δεν μαθαινεται. Γεννιεσαι έτσι.
Επομενως οποιαδήποτε "ηθική" προσέγγιση περιττευει.

Οσο για την "αηδια" που νιώθει κανεις, αρκετοί ομοφυλοφυλοι δηλώνουν τον ίδιο "αποτροπιασμό" στη σκέψη ανδρα με γυναικα μαζι.

Δευ Δεκ 11, 04:45:21 μμ  
DimitrizZzZz said...

XAXA καταστράφηκε ο cyberdust.
Περιμένω τους blogo-ψυχολόγους που θα τον βγάλουν τουλάχιστον τραβεστί. Σε λανθάνουσα πάντα.

Δευ Δεκ 11, 04:46:11 μμ  
cyberdust said...

Μπορεί να αντέξω στην ιδέα δύο νεαρών έφηβων παλικαριών, όμορφοι σαν τους αρχαίους Απόλλωνες, αλλά τι κάνω όταν είναι σιχαμεροί λιγδιασμένοι γέροι να τους τρέχουν τα σάλια και με κοιλιές αηδιαστικές?

Δευ Δεκ 11, 04:48:01 μμ  
DimitrizZzZz said...

ΟΚ φτηνά την γλύτωσε με την πρώτη απάντηση που τον χαρακτηρίζει σαφώς σαν asexual με γενική φοβία για το sex.
χαχαχα
Έλα ο επόμενος Blogo-ψυχολόγος!

Δευ Δεκ 11, 04:48:22 μμ  
σκουληκοτρυπα said...

"Υποβόσκει η ανόητη προσπάθεια της γυναίκας να ελέγξει τον άντρα και να τον φέρει στα μέτρα της."

Συνηθως τα καταφερνει ακριβως με τους
πολλα βαρεις τυπου αντρες , τους ηλιθιους φαλλοκρατες που νομιζουν οτι εξουσιαζουν τη γυναικα.

Δευ Δεκ 11, 04:51:34 μμ  
Πανάσχημη said...

Cyberdust
Αυτο ισχυει για ολους οσους ειναι εξαιρετικά ανομοιοι.
Οχι;

Δευ Δεκ 11, 04:51:45 μμ  
DimitrizZzZz said...

"Συνηθως τα καταφερνει ακριβως με τους
πολλα βαρεις τυπου αντρες , τους ηλιθιους φαλλοκρατες που νομιζουν οτι εξουσιαζουν τη γυναικα."

Κάνεις λάθος, συνήθως τα θύματα είναι άτομα με λίγες σεξουαλικες εμπειρίες, συνεσταλμένα και χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, που πείθονται λόγω απειρίας και πείνας να κάνουν ό,τι πει η γυναίκα, ακόμη και να ταυτιστούν μαζί τους.
Καταλήγουν να κλαίνε μετά από χρόνια
στο θέαμα της γυναίκας τους που βρίσκουν μπρούμητα στο κρεβάτι να την παίρνει ο χασάπης, όταν γυρνάνε αιφνιδιαστικά από κάποιο συνέδριο για τα δικαιώματα της γυναίκας που τους έστειλε η σύζυγος, και σοτ οποίο η ίδια δεν μπόρεσα να ακολουθήσει λόγω "πονοκέφαλου".

Δευ Δεκ 11, 04:56:12 μμ  
cyberdust said...

@Πανάσχημη
Ίσως, αλλά αυτό που με ενοχλεί στο σινεμά και σε αυτό το θεατρικό έργο είναι ότι οι γκαίυ συνήθως παρουσιάζονται σαν νεαρά νόστιμα παλικάρια που θα τα λιγουρευόταν η κάθε κοπέλα. Η απορία που έχω είναι, αυτοί δεν γίνονται γέροι ποτέ τους?

Δευ Δεκ 11, 04:57:55 μμ  
Πανάσχημη said...

Νομιζω ότι τα καλύτερα εργα με ηρωες ομοφυλοφυλους ειναι αυτα που ο κεντρικος ήρωας ειναι ηλικιωμενος και που η ζωη του σημαδευτηκε από την σεξουαλικότητά του.
Μερικα που εχω δει με συγκινησαν πολύ.
Ειναι μια τραγική παγιδα.

Δευ Δεκ 11, 05:02:17 μμ  
Πανάσχημη said...

Θυμηθηκα ενα με ήρωα ηλικιωμενο τραβεστι. Δες το εδω αν σε ενδιαφερει.

Δευ Δεκ 11, 05:11:26 μμ  
σκουληκοτρυπα said...

"..Κάνεις λάθος, συνήθως τα θύματα είναι άτομα με λίγες σεξουαλικες εμπειρίες, συνεσταλμένα.."

Αυτα τα στερεοτυπα συμβαινουν στα σηριαλ και τα φτηνα μυθιστορηματα.
Τα κερατωματα με χασαπηδες και λοιπους πρωτογονους , αφορουν γυναικουλες
που δεν εχουν το θαρρος να διεκδικησουν αυτα που θελουν απο τον
αντρα.Σ'αυτο βοηθα η κομπλεξισμος
των φαλλοκρατων και η αδυναμια προσσεγγισης στη γυναικα.
(Συνηθως το ΙQ ειναι αντιστροφος αναλογο με τη μαγκια τους).
το

Δευ Δεκ 11, 05:15:15 μμ  
DimitrizZzZz said...

Το να θεωρείς έναν άντρα που μένει άντρας και δεν γίνεται φλώρος βλάκα είναι το πιο gay στερεότυπο που υπάρχει. Θύμα της εποχής σου κι εσύ.

Δευ Δεκ 11, 05:20:16 μμ  
Maria Velliou said...

Αχ, Αφροδίτη, μπράβο για το link!!
Όσο για την υπόλοιπη συζήτηση, τι να πω ρε παιδιά, να τη χαίρεστε..

Δευ Δεκ 11, 05:20:50 μμ  
lifer said...

Μάστα , το 'πα εγώ πως θα χτύπαγε 300 comments το post και μέχρι στιγμής κοντά είμαι. Κύριε Δήμου μια και ο Μπακογιαννόπουλος είναι φίλος σας δεν του λέτε να φτιάξει ένα google account να μας γράψει κι αυτός μια κριτική.
Τώρα μ' αυτά που θα γράψω θα με στείλουν όλοι στο "πυρ το εξώτερον" αλλά τά 'χω συνηθίσει πια αυτά στο net.
Καταρχήν εγώ που γουστάρω Σφακιανάκη (το τελευταίο του cd έχει "άπαιχτο στίχο") είμαι off ; Κι αυτός δε μασάει τα λόγια του Αφροδίτη μου.
Για μένα ο Παπαϊωάνου και ο κάθε Παπαϊωάνου έχει πιάσει το "νόημα" της εποχής , μάλλον την τρεντουριά της εποχής, ότι ο σοφιστικέ gay "πουλάει" οπότε σου λέει θα κάνω αυτό που "πουλάει" κι ας είναι πατάτα. Κι αυτό κάνει τελικά, πουλάει πατάτες (με την κυριολεκτική έννοια της λέξης) γιατί προφανώς αυτό έκανε πάντα. Δεν είναι τυχαίο ότι δύο γυναίκες γράψανε τα καλύτερα σχόλια για την πατάτα. Είναι σα δύο άντρες να βλέπουνε λεσβιακό show και να το ανεβάζουν στα ουράνια ύψη.
Αν παιζόταν η πατάτα (επιμένω) του Παπαϊωάνου πριν 20 χρόνια θα τύγχανε δημόσιας διαπόμπευσης ενώ τώρα έχουν γραφτεί 200+ comments για μια πατάτα και μια πουστάρα(!),συγγνώμη αλλά έτσι εκφράζομαι.
Και για να κλείσω το comment, γιατί έχουμε και δουλειές, πανάσχημη, άντρες υπάρχουν αλλά όχι εκεί που είσαι. Εκεί που είσαι μόνο γυναίκες έχει καλές και μιλάω εκ πείρας. Δεν ανεβάζεις κι εσύ κανά λεσβιακό show να γίνεις star!

Δευ Δεκ 11, 05:24:08 μμ  
lifer said...

Ρε που μπλέξαμε και πρέπει να φύγω...Πανάσχημη οι έρευνες λένε ως συνήθως μπούρδες. Οι gays είναι gays από ΕΠΙΛΟΓΗ. Αντε...

Δευ Δεκ 11, 05:33:51 μμ  
Yannis H said...

Σωστή εγκυκλοπαίδεια στερεότυπων κατέληξε το σημερινό θέμα. Και όσο πάει πιο βάρβαρα.

Δευ Δεκ 11, 05:34:10 μμ  
DimitrizZzZz said...

Η ομοφυλοφιλία είναι ψυχική διαταραχή και φυσικά δεν γεννιέται κανείς έτσι.
Κάποιες τραυματικές εμπειρίες οδηγούν εκεί.

Δευ Δεκ 11, 05:37:30 μμ  
σκουληκοτρυπα said...

@Dimitrizz Εχεις μπερδεψει τα πραματα.
Αλλο οι φλωροι, αλλο οι η αρρενωποτητα
και αλλο οι φαλλοκρατες. Ειναι χαρακτηριστικο ανδρισμου η προσωπικη
απροκλητη βρισια που μου απευθυνες;
Αν ησουν μπροστα μου θα σου εξηγουσα
με αντρικιο τροπο ποιος ειναι τι.

Δευ Δεκ 11, 05:39:16 μμ  
DimitrizZzZz said...

Δεν είπα οτι είναι το ίδιο όλα αυτά. Και αν ήσουν μπροστά μου θα σε έστελνα να μου φέρεις ένα ποτήρι νερό γιατί βαριέμαι να σηκωθώ.

Δευ Δεκ 11, 05:41:03 μμ  
DimitrizZzZz said...

Επίσης δεν βλέπω που σε έβρισα.

Δευ Δεκ 11, 05:41:43 μμ  
σκουληκοτρυπα said...

lifer
"Ρε που μπλέξαμε και πρέπει να φύγω...Πανάσχημη οι έρευνες λένε ως συνήθως μπούρδες. Οι gays είναι gays από ΕΠΙΛΟΓΗ"

Οση επιλογη ειχες οταν γεννηθηκες
εσυ για τα ταλεντα που θα εχεις,
το βαθμο ευφυια σου, τα φαινοτυπικα σου χαρακτηριστικα και τον ποσοτητα
και το ειδος των ορμονων που εκκρινεις.

Δευ Δεκ 11, 05:42:48 μμ  
DimitrizZzZz said...

Αν εννοείς οτι με το gay στερεότυπο και το θύμα της εποχής σου σε βρίζω, κάνεις λάθος. Απλά εννοώ οτι πλασάρονται διάφορα στερεότυπα από τους gay μέσω tv κλπ, και πολλοί όπως εσύ τσιμπάνε. Παράδειγμα η σχέση νοημοσύνης και "μαγκιάς" που μας "ανέλυσες". Αν και υποψιάζομαι οτι άλλα λες κι άλλα εννοείς.
Δεν δικαιολογείται αλλιώς ο απότομος εκνευρσιμός που σε οδήγησε να βάλεις τους φαλοκράτες στην συζήτηση, με τον χαρακτηρισμό "ηλίθιοι", χωρίς κανείς ανα αναφερθεί σε αυτούς.

Δευ Δεκ 11, 05:45:31 μμ  
σκουληκοτρυπα said...

Διμιτριζζζζ
"Το να θεωρείς έναν άντρα που μένει άντρας και δεν γίνεται φλώρος βλάκα είναι το πιο gay στερεότυπο που υπάρχει"

Τα σχολια σου ειναι εκει στις 05:20:16 μμ

Δευ Δεκ 11, 05:48:23 μμ  
DimitrizZzZz said...

Η ποσότητα και το είδς ορμονών δεν ορίζουν την σεξουαλικότητα. Υπάρχουν γυανίκες που δεν προχωράνε σαν φορτηγατζήδες, και όμως είναι λεσβίες. Υπάρχουν άντρες που δεν μιλάνε σαν τον γαβαλά και όμως είναι αδερφές.
Επίσης υπάρχουν θυληπρεπής άντρες που δεν είναι ομοφυλόφιλοι, απλά δεν έχουν τοσο αντρικούς τρόπους και φωνή, και γουστάρουν γυναίκες.

Δευ Δεκ 11, 05:48:44 μμ  
DimitrizZzZz said...

Ναι το ξέρω, εγώ το γραψα. Και λίγο πο μετά σου έχω και την εξήγηση, μια και η σκέψη σου το ερμήνευσε αλλιώς.

Δευ Δεκ 11, 05:50:20 μμ  
Yannis H said...

σκουληκοτρυπα, μπερδεύεις τα τρολ με τους χρήστες.

Δευ Δεκ 11, 05:51:49 μμ  
DimitrizZzZz said...

This post has been removed by a blog administrator.

Δευ Δεκ 11, 05:53:09 μμ  
σκουληκοτρυπα said...

Μην παιρνετε τις μετρητοις τα περι ορμονων . To DNA δεν καθοριζει μονο τα εμφανισιακα χαρακτηριστικα μας ,αλλα και ψυχικα γνωρισματα.Οι αντιληψεις
που ηθελαν τον ανθρωπο tabula rasa να διαμορψωνεται μονο απο το κοινωνικο περιβαλλον,εχουν καταριφθει προ πολλου.

Δευ Δεκ 11, 05:59:22 μμ  
gargoyle said...

Άνοιξα το blog μετά από 1 ημέρα και υπήρχαν 225 σχόλια. Ενδεικτικά διάβασα κάποια και είναι μάλλον απογοητευτικά. Έχει πέσει 'κράξιμο' σαν να είμαστε στhν Ελλάδα του '50. Απλά είναι καλά κρυμένο πίσω από πολιτικά ορθά σχόλια περί ίσης μεταχείρισης. Με λίγα λόγια "αν και είναι πούστηδες, εμείς ας δείξουμε ανωτερότητα".

Για να μη θεωρητικολογώ απλά ας μεταφέρω την εμπειρία μου από τον Καναδά. Οι ομοφυλόφιλοι αντιμετωπίζονται με πραγματική ισονομία που έχει εμπεδωθεί από την κοινωνία σε μεγάλο βαθμό. Ζευγάρια του ίδιου φύλου κυκλοφορούν χέρι-χέρι στο δρόμο, παντρεύονται, πάνε το γκόμενό τους στο πατρικό τους σπίτι για φαγητό με τους γονείς και παρ'όλα αυτά η χώρα ευημερεί, δεν έχει πέσει φωτιά να τους κάψει και όλα λειτουργούν ρολόι.

Νομίζω ότι το post ήταν ευφυές. Ο ΝΔ έγραψε μία κριτική παράστασης με συγκεκριμένο background και στα σχόλια βγήκε το αληθινό πρόσωπο πολλών. Είμαι βέβαιος ότι αν το post είχε σαν θέμα την ομοφυλοφιλία θα είχαμε πήξει στα ευχολόγια περί ισότητας.

Apocalypse now...

Δευ Δεκ 11, 06:02:19 μμ  
DimitrizZzZz said...

"To DNA δεν καθοριζει μονο τα εμφανισιακα χαρακτηριστικα μας ,αλλα και ψυχικα γνωρισματα."
Θέλω πολύ να διαβάσω πως το απέξειξαν αυτό και ποιοί. Περιμένω links που περιέχουν εκτενής λεπτομέρειες.

Δευ Δεκ 11, 06:02:29 μμ  
σκουληκοτρυπα said...

Yannis H

Η καθε γνωμη και αποψη εχει την οποια αξια της ανεξαρτητα απο το ποιος και γιατι την εκφερει εστω και με εντονο
ή τροπο. Αν ομως γινει αντιληπτο οτι
η αντιρρηση ειναι αυτοσκοπος ή ο σχολιαστης προσβαλλει και βριζει αναιτια τοτε τον γειωνουμε....

Δευ Δεκ 11, 06:13:03 μμ  
cyberdust said...

Πανάσχημη said...
Cyberdust
Οσο για την "αηδια" που νιώθει κανεις, αρκετοί ομοφυλοφυλοι δηλώνουν τον ίδιο "αποτροπιασμό" στη σκέψη ανδρα με γυναικα μαζι.
Δευ Δεκ 11, 04:45:21 μμ

Δεν νομίζω να είναι το ίδιο πράμα. Υπάρχει και μια τεχνική λεπτομέρεια, και αυτή η λεπτομέρεια κατά αυτού είναι που με κάνει να αηδιάζω. Υπάρχει ο φυσιολογικός τρόπος με το πέος και το γυναικείο κόλπο, και ο αφύσικος τρόπος με το πέος και το anus. Αυτό το τελευταίο είναι προορισμένο για άλλα πράγματα. Δηλαδή οι ομοφυλόφιλοι θα έβαζαν το πράμα τους σε μια χούφτα σκατά και θα το έβρισκαν φυσιολογικό αυτό και συναρπαστικό σε σημείου οργασμού? Ξέχωρα που διαβάζω στην Βικιπαίδια ότι αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει και χρειάζονται ένα σωρό μηχανικά και φαρμακευτικά βοηθήματα. Ζητώ συγνώμη για την ωμή περιγραφή, αλλά μερικά πράγματα μόνον έτσι μπορείς να τα αντιληφθείς στο έπακρο.

Δευ Δεκ 11, 06:21:00 μμ  
Rachmaninov said...

38/19=2

38 φορές γράφτηκε η λέξη ομοφυλόφιλος και 19 η λέξη ετεροφιλόφιλος (τα γράφω στα ελληνικά για να μην μπουν και τα δικά μου). Πολύ sexιστική συζήτηση πάντως που επιρεάζεται από την μονόδρομη προς τα εμάς προβολή της ομοφυλοφιλίας απο τα media. Ο gay πάντως τρώει το ίδιο κράξιμο από τον άνδρα όπως ο ασχημομούρης από την γυναίκα. Απλά το 2ο δεν βγαίνει στην TV. Έτσι νομίζω τουλάχιστον...

Δευ Δεκ 11, 06:26:09 μμ  
Rachmaninov said...

Είμαι άπεχτος...τελικά μου ξέφυγε το gay (χαχαχα)

Δευ Δεκ 11, 06:43:00 μμ  
Πανάσχημη said...

Cyberdust
Συμφωνώ μαζι σου ότι δεν ειναι το ιδιο πράγμα, αλλά φοβαμαι πως ξεφευγουμε προς διεθνη χωρικά υδατα.
Επιμένω ότι η όλη υπόθεση tων σεξουαλικών σχεσεων εχει σερβιριστει σαν μια κονσερβα, βασει ενος manual για αργοστροφους και συναισθηματικά ανάπηρους ή άδειους. Straight and gay.

Δευ Δεκ 11, 06:47:29 μμ  
aphrodite said...

Hey!!!

Καλησπέεεραααα, ακόμη στα στερεότυπα?

@στέφανε,

και μόνο για το θέμα ΟΜΜΑ, στη χαρίζω, I see where you're coming from... τι να λέμε... κι εμένα μου στοιχίζουν αυτά, απλώς προσπαθώ να μην τα τσουβαλιάζω όλα...

@Μαρία,

τι να πω, τουλάχιστον εσύ το διάβασες το λινκ... και με αυτά που είπες με κάλυψες. Από στερεότυπα πάντως στα σχόλια, ε? Δόξα σοι... Κι όπως λέει και ο ihafia, ρε μπας και τα πολλά οιστρογόνα κάνουν πιο δεκτικό το μυαλό? Λες η δυνατότητα και μετά η πραγματοποίηση της μητρότητας να σε κάνει πιο... καλωσοριστική στο τι θα σου σερβίρει ο άλλος? Και δεν ξέρω αν μου μιλάει η τέχνη τελικά, αν δεν με κάνει να θέλω να προσεγγίσω τη δημιουργία με πολύ ενστικτώδη τρόπο, αν δε μιλάει στον εντελώς Νεάτερνταλ εαυτό μου, αυτόν που βγαίνει στο "αρφ!" και είναι ο τελευταίος κοινός παρονομαστής μας... Μεταξύ σοβαρού κι αστείου τα λέω βέβαια, αλλά...

@lifer,

όλα καλά, αλλά το "πουστάρα" με μομφή, τι το ήθελες? Και σου μιλάω ως εξαιρετικά ανεκτικό σε σεξουαλικούς χαρακτηρισμούς άτ(ι)ομο, όπως λέει ο Χάρισον Φορντ, "Το να με μέμεφεται κάποιος ως γαυ είναι το ίδιο προσβλητικό με το να με λέει αρχαιολόγο π.χ.". Ελα να συγκεντρωθούμε, πληζ δλδ...


Λούκουμος
@ΝΔ,

"Αυτή είναι τραγική παρεξήγηση των κακών δασκάλων. Η ποίηση δεν εννοεί αλλά σημαίνει. Ναι, υπάρχει και συμβολική σημασία αλλά στην καλή ποίηση είναι προφανής, είναι στις λέξεις..."

Το WOW! στο προφανές. Εννοείται!

Και μετά,

"@sterna hirundo said...
"Αν έχω κάποιες ενστάσεις έχουν να κάνουν πρώτον με τον κραυγαλέο (διδακτικό) συμβολισμό που χρησιμοποίησε, θα μπορούσε να ήταν κυρίως υπαινικτικός"

Συμφωνώ και επαυξάνω!"

Το WOW! στον υπαινιγμό. Σαφές!

Εξήγησέ το μου λίγο Γάτε, σοβαρά μιλάω, γιατί ό,τι λες σε αυτά, τα ακούω με αυτιά-λαγάνες, καίνε dvd στον χαρακτήρα μου, πες...


Γειά σου netpen(!), doctor (wink!), yannis h, Τακη, αντιδραστήριο τι ήπιες πάλι,βότκα-κηροζίνη? zontas μην πίνεις από του ρηακτορ, σε βαράει, Μίκυ σε βλέπω gay icon σε λίγο, κάποια σχόλια (cortlinux, neutrino, cobden, proinos), χάθηκαν στο χαμό, γειά στην παρέα (και φάρμερ αγόρι μου, φωνάζεις, αλλά τα λες καλά, λέω εγώ η αλλούθε!!!)


ΥΓ1- να μπει ο Παπαϊωάννου να μας διαβάσει άραγε ή να μην μπει καλύτερα, τι χρωστάει, σκέφτομαι όσο περνάει η ώρα... Ας χμ-ίσω καλύτερα. Χμμμμ....

ΥΓ2- Αν υποψιαστώ ότι το "αρφ!" που λέω, που αν είναι απόλυτα επιτυχημένο, γίνεται "γαβ!", δεν φοβούνται να το δουν κατάματα και να μας το πετάξουν και στη μούρη μόνο οι γαυ (το gay στο ελληνικό πληκτρολόγιο για), θα πεθάνωωωω... ! ΛΟΛ!

Δευ Δεκ 11, 06:50:50 μμ  
Yannis H said...

Άφρο, επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως;

Δευ Δεκ 11, 06:56:40 μμ  
aphrodite said...

@yannis,

ΛΟΛ ΛΟΛ ΛΟΛ ΛΟΛ!!!

(τώρα ποιάς μαθήσεως... τεσπα)
:)))

Δευ Δεκ 11, 07:04:53 μμ  
Pixie said...

Eιναι μια παράσταση που θέλω πολύ να δώ.Απο τα σχόλια που έγιναν συμπεραίνω οτι μια παράσταση που προβληματίζει κάτι καλό έχει να προσφέρει, κάτι αφήνει οπότε αυτό σημαίνει οτι έχει πετύχει τον σκοπό της.Αφήνει τα σημάδια της καιανοίγει δρόμο για την εξέλιξη του χοροθέατρου στην Ελλάδα που μόλις άνθισε.

Δευ Δεκ 11, 07:18:31 μμ  
Nikos Dimou said...

Έλειψα λίγο και το γυρίσαμε σε οχετό.

Λυπάμαι που μία κριτική για ένα αξιόλογο έργο, μία κριτική που έγινε με σεβασμό και υπευθυνότητα, οδήγησε σε ένα σχολιασμό που κατά 50% ήταν άσχετος και κατά 20% προσβλητικός για την νοημοσύνη των υπολοίπων (για να μην μιλήσω για ήθος και καλό γούστο).

Έτσι λοιπόν το κακό σχόλιο εξαφανίζει το καλό - και στο τέλος διώχνει και τον καλό σχολιαστή.

Moderation λοιπόν - και μην μου ξαναζητήσετε να την βγάλω. Δεν έφτιαξα το μπλογκ για να πρωταγωνιστεί ο zzzzzzz.

Δευ Δεκ 11, 07:26:13 μμ  
Non Private Life said...

Την παράσταση την έχω δει 6 φορές μέχρι σήμερα (υποχρεώσεις φιλικών νυχτερινών εξόδων και προπληρωμένες προεξοφλημένες φιλοδοξίες τέρψης από διαφημιστικού τύπου μηνών καταιγισμό κι όχι μόνο.)

Καλλιτεχνικά η παράσταση ήταν πάλι ένα συνοθύλλευμα εικόνων από την δουλειά των κόμικς της Βαβέλ του Παπαϊωάννου, εικόνων των Bob Wilson, Sasha Waltz, Cirque de Soleil κ.α. Ο Παπαϊωάννου είναι μέγας μεταπράτης. Μαγκιά του. Εξάλλου στην Ελλάδα οι κριτικοί και οι καλλιτέχνες, φίλοι είναι οι περισσότεροι, με την έννοια ότι γλύφω, γλύφεις, γλύφει, γλύφουμε, γλύφετε, γλύφουν.Αφήνω έξω τον κριτικό που λειτουργεί υποκαθιστώντας δημόσια το διαφημιστικό τμήμα εκδόσεων τύπου.

Αν ο Παπαϊωάννου αντιμετωπιζόταν
με σεβασμό από την κριτική και τους καλλιτέχνες στο εξωτερικό πιστέψτε με από τον Αύγουστο κιόλας του 2004 θα βρισκόταν ήδη ακριβοπληρωμένος δημιουργώντας στο εξωτερικό κι όχι στο ακριβό Παλλάς.

1. Αν ο Παπαϊωάννου σεβόταν το κοινό του, δεν θα δεχόταν:

α. Να μην αναγράφεται ότι η παράσταση είναι ακατάλληλη για παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών (Οι σκηνές όπου έξαλλοι μπαμπάδες σηκώνουν τα παιδιά τους και φεύγουν κατά τη διάρκεια της παράστασης είναι θλιβερές).

β. Θα μιλούσε στις συνεντεύξεις ότι ο πολυδιαφημισμένος κόσμος των αντρών του 2 ταυτίζεται με τον κόσμο των gay αντρών.

γ. Δεν θα πρωτοστατούσε στη νέα τιμή που επιβάλλει η εταιρεία εκμετάλλευσης στην θεατρική πιάτσα (όταν τα ακριβότερα εισιτήρια της Ευρώπης με τα πρότυπα του κυρίου Παπαϊωάννου στοιχίζουν 30 ευρώ.)

δ. Δεν θα ταύτιζε τη γυναίκα με τη γυμνή "πουπέ" η οποία "νεκρή" προσφέρει το στόμα της στο πέος του νεαρού χορευτή.

Ως gay η παράσταση δεν μου είπε απολύτως τίποτα. Παράθεση σωμάτων γυμναστηρίου, αισθητικής αρπακτής dark room, ακαταλαβίστικες για το κοινό σκηνές cyber sex από το gaydar, ειρωνία του 2.

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου αξίζει σαφώς πολλά χειροκροτήματα στο τέλος. Ως αποκλειστικά και μόνο gay artist.

Με συγχωρείτε πολύ. Αλλά ούτε "οικουμενικό" θέαμα απολαύσαμε, ούτε αναζήτηση άλλου Μισού. Κι έλεος ούτε Leonardo Da Vinci του ελληνικού χοροθέατρου ούτε μετενσάρκωση του Ζενέ.(Αντιγράφω χαρακτηρισμούς του τύπου για τη δουλειά του Δ.Π.)

Βγαίνοντας μου καρφώθηκε μια και μοναδική σκέψη


Αν ήμουν γυναίκα, στο τέλος της παράστασης θα ήθελα να συναντήσω τον Παπαϊωάννου στην έξοδο να σηκώσω τη φούστα μου και να του δείξω πως είναι αληθινά ένα γυναικείο αιδ...!!

Δευ Δεκ 11, 07:38:37 μμ  
DimitrizZzZz said...

Θα ήθελα πάντως να διευκρινίσω οτι δεν έχω τίποτα με τους ομοφυλόφιλους που μπορούν να είναι το ίδιο διμιουργικοί και χρήσιμοι στην κοινωνία με όλους τους άλλους. Ίσως μάλιστα και περισσότερο αντλώντας δύναμη από τις ενοχές τους, οδηγούμενοι σε μία διαδικασία να αποδείξουν οτι δεν τους λείπει τίποτα καταλήγουν κάποιες φορές να είναι πιο διμιουργικοί. Όχι όμως στην τέχνη που έχει να κάνει με ειλικρίνεια, εκεί χάνουν το παιχνίδι.
Και σίγουρα όχι ως γονείς παιδιών, εκτός αν είναι οι φυσικοί τους γονείς. Η υιοθεσία από ομοφυλόφιλο ζευγάρι είναι απαράδεκτη.

Δευ Δεκ 11, 07:44:35 μμ  
doctor said...

Κύριε Δήμου, Moderation αναγκαστικά.
Μήπως να ρίχνατε zzzzzzιζανιοκτόνο;
Είναι έξυπνος ο μπαγάσας o zzz, αλλά παρασύρεται και τα κάνει όλα ίσιωμα.
Και ο Harry, πανέξυπνος, αλλά έχει φάει πετριά με τους ελ και τους γραικούς, κολλάει η βελόνα που λένε (στο Mp3 player ποια είναι η αντίστοιχη έκφραση gadgetάδες μου;).

Η Aphrodite είναι ο Zinedine Zidane του blog.
Μοιράζει μπάλα, απαντάει σε όλους, προάγει τον διάλογο, ενώ οι περισσότεροι κάνουν παράλληλες δημοσιεύσεις χωρίς να κάνουν διάλογο.

Ο Μιχάλης (Mickey) είναι ο Ronaldinho, μοιράζει μπάλα και αυτός, αλλά πιο πολύ σκοράρει και εκτελεί!

Ο ΝΔ είναι ο Μουρίνιο!!! Άρχων! Gandalf!

Σχόλιο φίλου μου: Καλός ο Δήμου αλλά να μωρέ δεν πιστεύει σε τίποτα από το Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια.
- Τι λες μεγάλε; Δεν πιστεύει ούτε και στις παύλες ανάμεσα σε αυτές τις λέξεις!!!
Γι' αυτό τον πάμε.
Keep on walking!


doctor

Δευ Δεκ 11, 07:47:33 μμ  
Nikos Dimou said...

Ναι zzzzzzzzzzzzz έτσι λένε και οι ρατσιστές: "οι καλύτεροί μου φίλοι είναι μαύροι".

Δημοσιεύω το σχόλιό σου για να δείξω ότι "δεν έχω τίποτα μαζί σου" όταν δεν μου χαλάς το blog.

Δευ Δεκ 11, 08:42:31 μμ  
Nikos Dimou said...

non private life

ευχαριστίες για το ενδιαφέρον σχόλιο.

Δευ Δεκ 11, 08:44:04 μμ  
gay super hero said...

Καταρχάς να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω δει το έργο και ότι θέλω να το δω. Διάβασα πολλές κριτικές που κινούνται στο ίδιο πλαίσιο με αυτή του κ. Δήμου - ότι δηλαδή η αισθητική του είναι άψογη αλλά δεν πηγαίνει βαθύτερα (παρεμπιπτόντως την ίδια άποψη είχαν και πολλοί γκέι σχολιαστές). Δεν θα διαφωνήσω με τον κ. Δήμου στο ότι δεν μπορεί "να ταυτιστεί" με την ομοφυλόφιλη επιθυμία. Κι εγώ θα έβρισκα βαρετό ένα έργο που επικεντρώνεται αποκλειστικότητα στον πόθο του άνδρα προς τη γυναίκα (τη "Μαλένα" ας πούμε), αν και έχω την εντύπωση ότι μάλλον θα κάναμε καλύτερα να είμαστε πιο ανοιχτοί σε εμπειρίες που διαφορετικές από τις δικές μας ένθεν και ένθεν. Από ο,τι καταλαβαίνω πάντως ο ΔΠ περιγράφει μάλλον το φαλλοκρατικό σύμπαν στο οποίο ζούμε, παρά στην ομοερωτική επιθυμία. Και πάντως μια παράσταση με γκέι αισθητική στο εξωτερικό μάλλον θα δεχόταν λιγότερες κατηγορίες περί "περιχαράκωσης" από ό,τι στην Ελλάδα. Απλά δεν θέλω να μπούμε στον πειρασμό να "κοντύνουμε" κάποιον που ξεχωρίζει -και δεν κατηγορώ τον κ. Δήμου για αυτό, απλά είναι μια γενικότερη αίσθηση που έχω. Μου κάνει εντύπωση για παράδειγμα πως σε όλες τις συνεντεύξεις τον ρωτάνε γιατί δεν υπάρχει γυναίκα στο έργο! Λες και ισχύουν ποσοστώσεις στο θέατρο!
Τέλος κ. Δήμου σας ευχαριστώ για το moderation. Eίμαι σίγουρος ότι και πολλοί άλλοι αναγνώστες είναι ανακουφισμένοι.

Δευ Δεκ 11, 08:53:11 μμ  
gay super hero said...

όσο για το σχόλιο του non-private life πολύς ηθικός πανικός για μια παράσταση. Χθες ήμουνα στον Τζέιμς Μποντ, είδα καμιά δεκαπενταριά άγριους φόνους και σκηνές βασανισμού και κανέναν γονιό να βγάζει τα παιδιά του από την αίθουσα (υπήρχαν και γονείς και παιδιά). Μόνο από τους γκέι προστατεύουν τα παιδιά τους;

Δευ Δεκ 11, 09:02:52 μμ  
Anula said...

εαν η παρασταση δινοταν με το παραδεχθεν στερεοτυπο γυναικα-ανδρας, θα αρεσε στον ΝΔ και τους ετεροφυλους? εαν ναι, τοτε ειναι προβλημα διανομης και σεναριου, οχι εικαστικο

αλλωστε ο Παπαδημητριου ειναι πραγματι καλος καλλιτεχνης, δε λεω μεγαλος η μικρος, ειναι ενας σκληρα εργατικος καλλιτεχνης και ξερω οτι μαθητευσε στον Τσαρουχη απο δεκαξι χρονων, περασε στην ΑΣΚΤ σχετικα ευκολα, και μετα ασχοληθηκε με τον χορο, που ειναι μια επιλογη πολυ δυσκολη, θελει πολλα κοτσια να ξεκινησεις χορο "μεγαλος".

εχω την υποψια, χωρις να εχω δει δυστυχως την παρασταση, οτι πατησε την μπανανοφλουδα που πατανε πολλοι εικαστικοι, ταυτιζουν το εργο τους με τον εαυτο τους σε υπερβολικο βαθμο

ωραιο θα ηταν η επομενη παρασταση του να ασχοληθει με τη σχεση αναμεσα σε ενανς ανδρα και μια γυναικα, για να αποφυγει (εαν επιθυμει) τον χαρακτηρισμο (που προσωπικα βρισκω απαραδεκτοοο) "gay artist"

Δευ Δεκ 11, 09:09:25 μμ  
neutrino said...

αφροδιτη,
την ατακα τη σχετικη με τη 'μομφη' περι αρχαιολογων και gay την εχει πει ο Kevin Spacey.
just fyi ;)

Δευ Δεκ 11, 09:17:35 μμ  
Nikos Dimou said...

Προσοχή - δεν με ενοχλεί εμένα που ο ΔΠ είναι gay - έχω την εντύπωση πως ενοχλεί τον ίδιο - δηλαδή πως δεν το έχει ξεπεράσει.

Μερικοί από τους μεγαλύτερους δημιουργούς ήταν ομο - όμως αυτό δεν χαράκτήρισε το έργο τους. Ο Λόρκα και ο Σαίκσπηρ έχουν πλάσει εκπληκτικούς τύπους γυναικών και έχουν εκφράσει τον έρωτα χωρίς αποκλεισμούς.

Οι πραγματικά μεγάλοι καλλιτέχνες ουδέποτε εγκλωβίζονται.

Δευ Δεκ 11, 09:24:15 μμ  
Human Cannonball said...

Ξεφεύγω λίγο από το αρχικό θέμα, ζητώντας την ανοχή του οικοδεσπότη. Η υιοθεσία παιδιών από ομ/φιλα ζευγάρια είναι θέμα πολύπλοκο και σαφώς δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια απλή απαγόρευση. Κατ'αρχάς είναι φυσικό ένα ζευγάρι να θέλει παιδιά. Αν ένα οφ/φιλο ζευγάρι μπορούσε να τεκνοποιήσει (πχ γνωστή μου, στο Seattle, έχει αποκτήσει παιδί με την σύζυγό της μέσω τεχνητής γονιμοποίησης) θα έπρεπε να τους απαγορευτεί πάλι; Στις υιοθεσίες βέβαια εξετάζονται και κοινωνικοί παράγοντες, όπως πχ το εισόδημα του ζευγαριού και, για την ώρα, η "σύνθεση" του, οπότε η συζήτηση για το θέμα έχει αντικείμενο.

Αυτό που χρειάζεται είναι μια μελέτη που να εξετάζει αν ή σύνθεση ενός ζευγαριού επιδρά και πώς στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών που αυτό ανατρέφει. Είναι γνωστό ότι παιδιά χωρισμένων γονέων, όταν αυτά είναι μέχρι κάποια ηλικία, επηρεάζονται αρνητικά από το γεγονός, συμβαίνει άραγε το ίδιο και με τα παιδιά ομ/φιλων ζευγαριών; Η σεξουαλική προτίμηση των παιδιών τέτοιων ζευγαριών είναι μια άλλη ενδιαφέρουσα παράμετρος. Συγκρίνωντας το ποσοστό οφ/φιλίας μεταξύ υιοθετημένων παιδιών από ομ/φιλα ζευγάρια με αυτό μεταξύ υιοθετημένων παιδιών από ετ/φιλα ζευγάρια, θα μπορούσαμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα για την αιώνια ερώτηση (nature or nurture).

Δευ Δεκ 11, 09:26:36 μμ  
gargoyle said...

anula said...
"ωραιο θα ηταν η επομενη παρασταση του να ασχοληθει με τη σχεση αναμεσα σε εναν ανδρα και μια γυναικα"

Συνήθως οι καλλιτέχνες εκφράζουν τα προσωπικά τους βιώματα μέσα από την τέχνη τους. Θα ήταν υποκριτικό για τον ίδιο να εκθειάσει τις γυναίκες από τη στιγμή που δεν τον ερεθίζουν ψυχικά και σωματικά.

ΝΔ said...
"δεν με ενοχλεί εμένα που ο ΔΠ είναι gay - έχω την εντύπωση πως ενοχλεί τον ίδιο - δηλαδή πως δεν το έχει ξεπεράσει."

Αν τον γνωρίζετε προσωπικά και έχετε σχηματίσει αυτή την εντύπωση πάω πάσο. ΑΝ όμως βασίζεστε στο έργο του, νομίζω ότι το συμπέρασμα είναι και αυθαίρετο και τελικά λανθασμένο. Διαβάστε 1-2 συνεντεύξεις του και θα δείτε έναν άνθρωπο ακέραιο, συνειδητοποιημένο και υπέυθυνο, με σαφή λόγο και δομημένη σκέψη.

Δευ Δεκ 11, 09:42:49 μμ  
gay super hero said...

human cannonaball τέτοιες έρευνες έχουν γίνει πάμπολες και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε: τα παιδιά των γκέι γονιών δεν έχουν ούτε περισσότερο ούτε λιγότερα ψυχοκοινωνικά προβλήματα από τα άλλα παιδιά. Επίσης δεν βλέπω κανέναν να ανησυχεί για τα παιδιά των μαφιόζων, των βιαστών, των εμπόρων ναρκωτικών κτλ. 'Η για τα παιδιά των ομοφοβικών που γίνονται γκέι - αυτά έχετε αναρωτηθεί πόσα ψυχολογικά προβλήματα έχουν;
Κύριε Δήμου συγγνώμη που ξεφέυγω από το θέμα του μπλογκ.

Δευ Δεκ 11, 09:44:13 μμ  
doctor said...

DimitrizZzZz said...
Η υιοθεσία από ομοφυλόφιλο ζευγάρι είναι απαράδεκτη.
Δευ Δεκ 11, 07:44:35 μμ

*********

Μπορείτε να επιχειρηματολογήσετε περί του ανωτέρω διότι εγώ είμαι υπέρ της υιοθεσίας από ομοφυλόφιλο ζευγάρι;

Προτιμώ να μεγαλώσει ένα παιδί με δύο σωστούς γονείς του ιδίου φύλου που θα το αγαπάνε και θα το εκτιμάνε παρά με δύο straight γονείς που θα το χτυπάνε, θα το εξευτελίζουν, θα το γεμίζουν με τα κόμπλεξ τους και θα το καταπιέζουν...

doctor

Δευ Δεκ 11, 09:49:59 μμ  
Nikos Dimou said...

gargoyle said...
anula said...
ΝΔ said...
"δεν με ενοχλεί εμένα που ο ΔΠ είναι gay - έχω την εντύπωση πως ενοχλεί τον ίδιο - δηλαδή πως δεν το έχει ξεπεράσει."

Αν τον γνωρίζετε προσωπικά και έχετε σχηματίσει αυτή την εντύπωση πάω πάσο. ΑΝ όμως βασίζεστε στο έργο του, νομίζω ότι το συμπέρασμα είναι και αυθαίρετο και τελικά λανθασμένο. Διαβάστε 1-2 συνεντεύξεις του και θα δείτε έναν άνθρωπο ακέραιο, συνειδητοποιημένο και υπέυθυνο, με σαφή λόγο και δομημένη σκέψη.

Έγραφα παρακάτω στο ίδιο σχόλιο ότι οι σημαντικοί καλλιτέχνες δεν εγκλωβίζονται από την α ή β ιδιαιτερότητά τους - έφερνα και παραδείγματα. Το έργο που είδα (γι αυτό έγραψα) έδειχνε έναν δημιουργό ιδιοφυή αλλά εγκλωβισμένο.

Δευ Δεκ 11, 10:02:57 μμ  
Human Cannonball said...

@gaysuperhero:
"τέτοιες έρευνες έχουν γίνει πάμπολες και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε"

Μα δεν ανησυχώ. Απλά προτείνω έναν τρόπο ώστε να σταματήσουν οι σοφιστείες ένθεν και ένθεν. Μήπως μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας 1-2 τέτοιες έρευνες (φαντάζομαι αντιλαμβάνεστε ότι αναφέρομαι σε peer-reviewed journal papers).

Χωρίς καμία διάθεση αντιπαλότητας (την οποία αντιλήφθηκα στη δική σας απάντηση, και αδυνατώ να καταλάβω).

Δευ Δεκ 11, 10:04:58 μμ  
antvol said...

Doctor said...
Ο ΝΔ είναι ο Μουρίνιο!!!
------


Δεν συμφωνώ, ο Μουρίνιο πάει χάλια φέτος, δεν τον βλέπω για πολύ ακόμη στην Τσέλσι ... Ενώ το μπλογκ αυτό πάει για πρωτάθλημα, δεν συζητείται.

Αφήστε που είναι αλλαζών και υπεροπτικός, καημό το 'χω μια φορά να παραδεχθεί ότι ο αντίπαλος δίκαια τον κέρδισε ...

Δευ Δεκ 11, 10:17:46 μμ  
antvol said...

Doctor said...
Ο ΝΔ είναι ο Μουρίνιο!!!
------


Δεν συμφωνώ, ο Μουρίνιο πάει χάλια φέτος, δεν τον βλέπω για πολύ ακόμη στην Τσέλσι ... Ενώ το μπλογκ αυτό, με ιδιοκτήτη και προπονητή τον Ν.Δ., πάει για πρωτάθλημα, δεν συζητείται.

Αφήστε που είναι αλλαζών και υπεροπτικός, καημό το 'χω μια φορά να παραδεχθεί ότι ο αντίπαλος δίκαια τον κέρδισε ...

Δευ Δεκ 11, 10:26:18 μμ  
gargoyle said...

ΝΔ said...
"Έγραφα παρακάτω στο ίδιο σχόλιο ότι οι σημαντικοί καλλιτέχνες δεν εγκλωβίζονται από την α ή β ιδιαιτερότητά τους"

Καθορίζονται όμως από τα βιώματά τους και τις επιθυμίες τους. Δε θυμάμαι σε κάποιο σας βιβλίο να έχετε δημιουργήσει ομοφυλόφιλους χαρακτήρες. Προφανώς γιατί δε νιώσατε καμιά ανάγκη να το κάνετε.

Δευ Δεκ 11, 10:32:12 μμ  
antvol said...

Κ. Δήμου,

Δεν ξέρω αν φταίει η (καταραμένη) moderation, αλλά, στο τελευταίο σχόλιο, το σύστημα μου έφαγε το εικονάκι μου.

Επειδή φοβάμαι μήπως πάθω στερητικό σύνδρομο, παρακαλείσθε να κάνετε κάτι.

Δευ Δεκ 11, 10:34:03 μμ  
Anula said...

gargoyle said...
anula said...
"ωραιο θα ηταν η επομενη παρασταση του να ασχοληθει με τη σχεση αναμεσα σε εναν ανδρα και μια γυναικα"

Συνήθως οι καλλιτέχνες εκφράζουν τα προσωπικά τους βιώματα μέσα από την τέχνη τους. Θα ήταν υποκριτικό για τον ίδιο να εκθειάσει τις γυναίκες από τη στιγμή που δεν τον ερεθίζουν ψυχικά και σωματικά.

--

Μαλλον εδω μπαινει το θεμα σεβασμου της σεξουαλικοτητας. Ο Παπαδημητριου στην ουσια δεν σεβεται την σεξουαλικοτητα του ετεροφυλου, αποκλειοντας απο το προκλητικο θεαμα τη γυναικα.

Εαν ο κοσμος του ταδε γκευ καλλιτεχνη ειναι γκευ, τοτε προβλημα του. Ως καλλιτεχνης (δηλαδη ανοιχτος ανθρωπος) δεν θα επρεπε να περιοριζεται ακομη κι οταν η φυση τον περιοριζει.

ειναι θεμα ωριμοτητας η μεγαλοσυνης του καλλιτεχνη, γιαυτο ειπα, "ωραια θα ηταν η επομενη δουλεια του ΔΠ να ασχοληται με εναν ανδρα και μια γυναικα"

αλλωστε αυτα ειναι αιωνια συμβολα ερωτα, πολλοι γκευ ταυτιζονται με την Ιουλιετα στο εργο "Ρωμαιος και Ιουλιετα" ,χωρις να κατηγορουν τον Σαιξπηρ οτι προβλαει αμιγως ετεροφυλα ιδεωδη.

Δευ Δεκ 11, 10:43:33 μμ  
gay super hero said...

Nαι μπορείτε να πάτε στο http://www.apa.org/pi/lgbc/publications/lgpstspec.html της American Psychological Association που παρέχει πληροφορίες για όλες της έρευνες που έχουν γίνει και όπου αναφέρονται τα αντίστοιχα journals όπου έχουν δημοσιευθεί, επίσης στο http://www.apa.org/pi/lgbc/publications/lgprevspec.html για τα reviews του σχετικού literature, και σίγουρα πολλά άλλα που τώρα δεν έχω το χρόνο να ψάξω. Για την επίσημη θέση του American Psychological Association διαβάστε http://www.apa.org/pi/lgbc/publications/lgprevspec.html

Δευ Δεκ 11, 10:44:49 μμ  
Reactor69 said...

Η έλξη για άτομα το ίδιου φύλου έχει καθαρά ορμονικό υπόβαθρο, κάτι που αποδεικνύεται επιστημονικά, ενισχύεται καθημερινά και δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται πλέον ως "άποψη", "προτίμηση" ή "κουσούρι". Τουλάχιστον όχι από σκεπτόμενα όντα, εκτός κι αν εθελοτυφλούν για προσωπικούς λόγους.

Είναι καθαρά θέμα τεστοστερόνης. Εμβρυα που βάσει γενετικού κώδικα απέκτησαν μεν αρσενικά γενετικά όργανα, αλλά η ποσότητα τεστοστερόνης στη μήτρα ήταν σε χαμηλότερα, όχι του φυσιολογικού, αλλά του μέσου όρου, επίπεδα, και αντίστοιχα, έμβρυα που απέκτησαν μεν θηληκά αναπαραγωγικά όργανα, αλλά δέχτηκαν, είτε λόγω μιας απειροελάχιστης "διαφοροποίησης" -δεν μου αρέσει ο όρος ανωμαλία- στο γενετικό τους κώδικα, είτε λόγω ορμονικών διαταραχών της εγκύου(νομίζω πως και οι δύο περιπτώσεις ισχύουν), ποσότητες τεστοστερόνης, αντί ή παράλληλα, με τα οιστρογόνα.

Η άποψή μου είναι πως το περιβάλλον ενός ατόμου, είτε ομοφυλόφιλου, είτε ετεροφυλόφιλου, μπορεί να δράσει μόνο ανασταλτικά, στον όποιο βαθμό. Η σεξουαλική επαφή παραμένει ανάγκη και κακώς ταυτίζεται, σε πρωτογενές επίπεδο, με την επιθυμία. Η ανάγκη σεν μεταβάλλεται, καταπιέζεται αλλά δεν μεταβάλλεται. Η επιθυμία του ατόμου ναι, επηρρεάζεται από το περιβάλλον του και δημιουργούνται συμπλέγματα ψυχολογικής, αλλά και ψυχοσωματικής φύσεως, που σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούν να αλλάξουν τις σεξουαλικές προτιμήσεις. ΕΚΤΟΣ και αν η διαφοροποίηση στα επίπεδα των ορμονών, σε σχέση με τα "φυσιολογικά" επίπεδα είναι μικρή.

Το ανθρώπινο σώμα είναι πολυσύνθετο και η κατηγοριοποίηση σε αρσενικό και θηλυκό γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη με την πρόοδο της επιστήμης. Μπορεί κανείς βέβαια να βασιστεί στα γενετικά όργανα για να κάνει τον διαχωρισμό, αλλά το ζήτημα είναι η σεξουαλική έλξη και βάσει αυτής καλούμαστε, πλέον, να κάνουμε τους όποιους διαχωρισμούς. Τα ταμπού, τα κλισέ και οι προκαταλήψεις, ανεξαρτήτως προελεύσεως, είναι για τους λάτρεις του Μεσαίωνα και έχουν κάθε δικαίωμα να παραμείνουν εκεί.

Και κάτι ακόμη. Ακούω για ισότητα, ισονομία κτλ στον έρωτα και στις ανθρώπινες σχέσεις, και μάλιστα από άνθρώπους με πολύ περισσότερες εμπειρίες από εμένα. Συγνώμη αλλά έχετε ξεφύγει! Η κυριαρχία επάνω στους άλλους και η εκμετάλευση αυτών, πάντα με στόχο την ιδιοτέλεια, είναι και αυτή αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης μας. Ως εκ τούτου, η ισότητα και η ισονομία, είτε αφορούν τις κοινωνικές, είτε τις σεξουαλικές μας σχέσεις, παραμένουν διαρκώς υπό αμφισβήτηση και διεκδικούνται καθημερινά. Το περιβάλλον μας ΔΕΝ δύναται να μεταβάλλει τη φύση μας και όποιος επικαλείται την βιολογική εξέλιξη του ανθρώπινου όντος καλό θα είναι να γνωρίζει και τους ρυθμούς της.

Δευ Δεκ 11, 11:04:24 μμ  
Human Cannonball said...

@gaysuperhero

Ευχαριστω για τις αναφορές!

Δευ Δεκ 11, 11:08:27 μμ  
gay super hero said...

Kαι κάτι τελευταίο. Δεν ξέρω αν το έργο είναι καλό ή κακό, "γκέι" ή "μη-γκέι". Από κει όμως μέχρι να βγάζουμε λίστες για τα "επιτρεπτά" και "αποδεκτά" θέματα ώστε να αναγνωρίσουμε κάποιον ως καλλιτέχνη υπάρχει απόσταση. Ο καλλιτέχνης ασχολείται με τα θέματα που θέλει ο ίδιος και με τον τρόπο που θέλει ο ίδιος. Δεν είναι πολιτικός και δεν κάνει δημοσκοπήσεις.

Δευ Δεκ 11, 11:10:42 μμ  
πάντα σκεπτικιστής said...

"Moderation λοιπόν - και μην μου ξαναζητήσετε να την βγάλω. Δεν έφτιαξα το μπλογκ για να πρωταγωνιστεί ο zzzzzzz. "

Συμφωνώ απόλυτα. Για τον ρατσιστή και υβριστή με το κίτρινο Η δεν πρέπει να ισχύσει το moderation; ή αυτόν τον κρατάμε για λόγους ισοσθένειας;

Δευ Δεκ 11, 11:11:52 μμ  
Nikos Dimou said...

doctor
μην περιμένετε απαντήσεις από τον zzzzzz - έρχονται αναμικτες με ύβρεις και κόβονται.

antvol
στο δικό μου υπολογιστή το avatar σας βγαίνει τέλειο!

gargoyle said...
"Δε θυμάμαι σε κάποιο σας βιβλίο να έχετε δημιουργήσει ομοφυλόφιλους χαρακτήρες. Προφανώς γιατί δε νιώσατε καμιά ανάγκη να το κάνετε".

Πρώτα δεν γράφω fiction (εκτός από μερικά διηγήματα και μία νουβέλα) κι έτσι γενικά δεν "δημιουργώ χαρακτήρες". Στα non-fiction κείμενά μου έχω ασχοληθεί συχνά με ομοφυλόφιλους. Ήδη το 1980 κόπηκε από τα "Επίκαιρα" ένα κείμενό μου - μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Δευ Δεκ 11, 11:16:44 μμ  
Sylvia cantillans said...

Εντυπωσιακές οι διαστάσεις που έχει παρει η κουβέντα για την παράσταση του Παπαϊωάννου, εντός κι εκτός blog. Αυτό από μόνο του, είναι θετικό γιατί νομίζω ότι στη χώρα μας σπανίζουν οι καλλιτεχνικές δημιουργίες που βάζουν τόσο κόσμο στη διαδικασία να τις συζητήσει.
Προσωπικά, καί μόνο η ομροφιά του θεάματος ήταν αρκετή για να με συγκινήσει. Ύστερα από μια δύσκολη μέρα, λειτούργησε σα βάλσαμο στην ψυχή μου. Δε μου τυχαίνουν κάθε μέρα τέτοια δώρα κι έτσι είμαι πρόθυμη να παραβλέψω κάποιες αδύναμίες (βλ. κραυγαλέους συμβολισμούς,κάποιο σχετικό ξεχείλωμα προς το τέλος κτλ).
Όσο για την "ομοφυλοφιλική" διάσταση του έργου, τι να πω; Μάλλον έχει δίκιο ο Παπαιωάννου για το πώς δείχνει τον άντρα εγκλωβισμένο στην εικόνα του - έτσι μόνο μπορώ να ερμηνεύσω το πόσο ξενίζει πολλούς άντρες η απουσία γυναικών από την παράσταση. Μια σχετική υπέρβαση δεν μπορεί να γίνει επιτέλους; Πάντως, επειδή κι εγώ είμαι εγκλωβισμένη στα στερεότυπα και την εικόνα, θά'θελα να προσθέσω ότι, πέρα από τους ομοφυλόφιλους, το θέαμα τόσων όμορφων αντρικών κορμιών πάνω στη σκηνή ήταν απολαυστικό και για εμάς τις ετερόφυλόφιλες γυναίκες.

Δευ Δεκ 11, 11:17:33 μμ  
gargoyle said...

anula said...
"Μαλλον εδω μπαινει το θεμα σεβασμου της σεξουαλικοτητας. Ο Παπαδημητριου στην ουσια δεν σεβεται την σεξουαλικοτητα του ετεροφυλου, αποκλειοντας απο το προκλητικο θεαμα τη γυναικα."

Με την ίδια λογική το 99.9% των θεατρικών παραστάσεων, φιλμ, μυθιστορημάτων που αναφερονται στον ετεροφυλοφιλικό έρωτα δεν σέβονται τη σεξουαλικότητα του ομοφυλόφιλου.

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε...Είτε θίγει τις ηθικές ευαισθησίες κάποιων το θέαμα, είτε απλά δεν τους αφορά λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Και τα 2 σεβαστά, αλλά όχι και να κατηγορήσουμε ένα καλλιτέχνη ότι κάνει διακρίσεις επειδή επέλεξε να μην σμπεριλάβει γυναίκες στο έργο του.

Δευ Δεκ 11, 11:17:45 μμ  
Non Private Life said...

Δεν είπα ότι ενοχλεί τον ηθικό μικροαστισμό του Έλληνα

Είπα ότι εξαπατείται ένα αγοραστικό κοινό στο οποίο η διαφήμιση του προϊόντος δεν είναι ακριβής

Ότι δηλαδή ο πυρήνας του έργου είναι η αναζήτηση του έρωτα (;) στον ομοφυλόφιλο άνδρα.

Θέλω δηλαδή να πω

Ότι αν το έργο διαφημιζόταν γι αυτό που είναι

Ξαναλέω

Για τον ομοφυλόφιλο αντρικό έρωτα


δεν ξέρω αν θα γέμιζε με τόσο αλλόκοτο και δυσαρεστημένο κοινό.


Το θετικό είναι ότι με αυτή την παράσταση θα καθαρίσει το κοινό του Παπαϊωάννου.

Το κοινό δηλαδή που μεγαλώσαμε με το Δημήτρη και την Αγγελική (κυρίως) στην Κατάληψη.

Δευ Δεκ 11, 11:24:01 μμ  
Nikos Dimou said...

πάντα σκεπτικιστής said...
"Συμφωνώ απόλυτα. Για τον ρατσιστή και υβριστή με το κίτρινο Η δεν πρέπει να ισχύσει το moderation; ή αυτόν τον κρατάμε για λόγους ισοσθένειας;"

Και που ξέρετε εσείς τι κόβω και τι κρατάω;

gay super hero said...
"Kαι κάτι τελευταίο. Δεν ξέρω αν το έργο είναι καλό ή κακό, "γκέι" ή "μη-γκέι". Από κει όμως μέχρι να βγάζουμε λίστες για τα "επιτρεπτά" και "αποδεκτά" θέματα..."

Εγώ απλώς έγραψα τις εντυπώσεις μου από την παράσταση και προσπάθησα να αναλύσω γιατί δεν με άγγιξε. Ούτε λίστες έβγαλα, ούτε κανόνες - που έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχουν στην τέχνη.

Δευ Δεκ 11, 11:24:18 μμ  
Non Private Life said...

Επίσης δεν καταλαβαίνω τα σχόλια τύπου

" Είμαι γυναίκα και μου άρεσε η παράσταση γιατί θαύμασα αντρικά κορμιά όμορφα στη σκηνή"


Μια τσόντα από την Ομόνοια ή ένα πορνοπεριοδικό στοιχίζει φτηνότερα και πάει και σε πιο "βάθος"...
;-p

Δευ Δεκ 11, 11:26:46 μμ  
aphrodite said...

@ND said in his link...

"Μη χωρίζετε τους ανθρώπους σε κατηγορίες. Μην τονίζετε ιδιαίτερα τη διαφορά σας, όταν σκοπός σας (πρέπει να) είναι να αποδείξετε πως δεν υπάρχει διαφορά. Και μην αγωνίζεστε μόνο για τη δική σας απελευθέρωση - αλλά πρώτιστα για την απελευθέρωση αυτών που σας διώκουν. Είναι πιο αλλοτριωμένοι από σας - γι' αυτό και σας καταπιέζουν."

Απευθύνεται σε γαυ του ΑΚΟΕ, αλλά αν το διαβάσουμε όλοι, είναι μια καλή αρχή...

----------------

Δε μου απαντάς όμως καρντιά μου, έλα και περιμένω, πες μου περί του

"Αυτή είναι τραγική παρεξήγηση των κακών δασκάλων. Η ποίηση δεν εννοεί αλλά σημαίνει. Ναι, υπάρχει και συμβολική σημασία αλλά στην καλή ποίηση είναι προφανής, είναι στις λέξεις..."

Το WOW! στο προφανές. Εννοείται!

Και μετά,

"@sterna hirundo said...
"Αν έχω κάποιες ενστάσεις έχουν να κάνουν πρώτον με τον κραυγαλέο (διδακτικό) συμβολισμό που χρησιμοποίησε, θα μπορούσε να ήταν κυρίως υπαινικτικός"

Συμφωνώ και επαυξάνω!"

Το WOW! στον υπαινιγμό. Σαφές!


γιατί όπως καταλαβαίνεις, μπορεί να μην συμφωνούμε όλοι πάντα, αλλά η γνώμη σου είναι μάθημα όπως και νά'χει...
:)

Δευ Δεκ 11, 11:28:57 μμ  
zoferos mesaionas said...

276 σχόλια και την παράσταση την έχουν δει 5-6 !
Σκέψου και να την είχαν δει περισσότεροι…

To ποστ είναι εξαιρετικό και μερικά σχόλια πολύ ενδιαφέροντα!

Ούτε εγώ την έχω δει βέβαια(!), αλλά όμως θυμήθηκα πως αισθάνθηκα, όταν είχα δει την ταινία «Κερέλ, ο καυγατζής», το κύκνειο άσμα του Φασμπίντερ.
Ας το πω απλά, με ξένισε.
Και τότε, όπως διάβασα εκ των υστέρων, είχε θεωρηθεί ένα “must to see for all the gay communities”. Φυσικά, πριν από αυτή την ταινία, ο πανέξυπνος Φασμπίντερ είχε κάνει αριστουργήματα, αλλά μην ξεφεύγουμε…

Σχετικά με την έλλειψη γυναικείων ρόλων, υπάρχουν στον κινηματογράφο αρκετά αντίστοιχα έργα, και θυμάμαι πρώτο τον Λόρενς της Αραβίας.

Αν θα δώ το έργο;
Και μετά από όσα διάβασα, πολύ θα το ήθελα - κάποτε τα έβλεπα όλα και κυρίως αυτά που δίχαζαν το κοινό. Όμως μάλλον δεν θα τα καταφέρω. Ελπίζω να δώ την… επόμενη δουλειά του Παπαιωάννου…

Δευ Δεκ 11, 11:34:46 μμ  
Nikos Dimou said...

Aphrodite καρντιά μου αυτό δεν χωράει σε σχόλιο - θέλει δοκίμιο.

Σου προσφέρω ένα στίχο που τα λέει όλα:

"a poem must not mean but be"

Δευ Δεκ 11, 11:48:20 μμ  
AdHoul said...

nikos dimou wrote...

"Η αποτυχία μπορεί να οφείλεται σε μένα. Δεν με άγγιξε συναισθηματικά ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Δεν ταυτίστηκα. Δεν με αφορούσε."

Ευθύς εξ'αρχής ο ΝΔ τονίζει -το αυτονόητο-, πως η "κριτική" που ασκεί στην παράσταση είναι βέβαια η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ του γνώμη!

Δεν μπορώ να καταλάβω λοιπόν γιατί να τον παρεξηγήσει κανείς και να ψάξει να βρει συνομοσιολογικά-ομοφοβικά κίνητρα..

Αλίμονο αν καταργήσουμε το δικαίωμα του ανθρώπου στην προσωπική γνώμη, στην κριτική.. θα καταντήσουμε παραφωνία στην ολοκληρωτική συμφωνία μας..

μπράβο στον ΝΔ που κρατά την προσωπική του κρίση στο ακέραιο!

Δευ Δεκ 11, 11:54:10 μμ  
aphrodite said...

@npl and

@gay super hero,

THANK YOU, THANK YOU, THANK YOU,
αν μη τι άλλο για το σχόλιό μου της Κυρ Δεκ 10, 08:57:12,

".... Για ΔΠ τώρα, θα ήθελα ν'ακούσω τον ίδιον (πού τέτοια τύχη), όχι από συνέντευξη γενικά, αλλά εντελώς ειδικά εδώ, τη γνώμη κάποιου από το άμεσο target group του και την γνώμη του peer group του...." (και όχι μόνον!)

Κι ορίστε, με λίγη καθυστέρηση ομολογουμένως, πάλι ανοιχτοί οι ουρανοί, πάλι ΔΕ μελέταγα λίρες (γκαντέμ!), αλλά τουλάχιστον κάνετε το τζαμάκι πρίσμα...

Τώρα το "Είμαι γυναίκα και μου άρεσε η παράσταση γιατί θαύμασα αντρικά κορμιά όμορφα στη σκηνή" με ψιλοκουφαίνει κι εμένα, μια που τυχαίνει να θαυμάζω ΚΑΙ τα γυναικεία κορμιά στη σκηνή με το ίδιο σθένος (θαυμάζω το ερωτεύσιμο που έχουν, τη γιορτή της αιώνιας άνοιξης που αποπνέουν). Και δεν το πάω α τι καλά, ΠΩΠΩΩΩ, μόνο κρίμα που έχουν ήδη γκόμενους... Μάλλον η φίλη μας την αισθητική πλευρά εννοούσε (φαντάζομαι), ε?

@npl,

μια που σίγουρα θα έχεις ακόμη ένα εισητήριο για την παράσταση, τι θα πρέπει να κάνω για να μου το προσφέρεις, μια που δεν στάθηκα τυχερή ως τώρα? Αντε, μέχρι να σου κάνω τη χάρη (να δείξω, α-χεμ, ξέρεις...), αν και νομίζω ότι μάλλον θα έχει έρθει σε επαφή ο άνθρωπος, έστω κι από περιέργεια, και δεν θα περιμένει εμένα...

(ΔΠ αν διαβάζεις, μη με μισήσεις!)
:)))

"Το θετικό είναι ότι με αυτή την παράσταση θα καθαρίσει το κοινό του Παπαϊωάννου." - πες τα χρυσόστομε...


@gaysuperhero,

"Ο καλλιτέχνης ασχολείται με τα θέματα που θέλει ο ίδιος και με τον τρόπο που θέλει ο ίδιος. Δεν είναι πολιτικός και δεν κάνει δημοσκοπήσεις."

"... τα παιδιά των γκέι γονιών δεν έχουν ούτε περισσότερο ούτε λιγότερα ψυχοκοινωνικά προβλήματα από τα άλλα παιδιά. Επίσης δεν βλέπω κανέναν να ανησυχεί για τα παιδιά των μαφιόζων, των βιαστών, των εμπόρων ναρκωτικών κτλ. 'Η για τα παιδιά των ομοφοβικών που γίνονται γκέι..."

Ο-έ-ο!!!

Bull's eye!!!


@neutrino,

την ατάκα την έχω διαβάσει πριν καμμιά 15αριά χρόνια, και τη θυμάμαι ακόμη, μέχερι τις φωτος που είχε πλάι, σε ξένο αφιέρωμα στον Ιντιάνα Τζόουνς, οπότε αν ο δημοσιογράφος έμπλεξε τα μπούτια του, τι να πω... Για να το λες πάντως, σίγουρα (και?) ο Σπέισυ θα την έχει πει...


@Δόκτωρ,

UR check is FOR REAL in the mail (blush, blush, blush...)


@ζόφε,

ασ'τ'αυτά τα ακαδημαικά, και γιαααα πες μας εσύ πώς κι έχεις αυτό το άβαταρ? (χμ, πού είναι και ο +Αζραελ+ με την Κέιτυ?)
;)


και Λούκουμος,

@ΝΔ,

"Aphrodite καρντιά μου αυτό δεν χωράει σε σχόλιο - θέλει δοκίμιο.

Σου προσφέρω ένα στίχο που τα λέει όλα:

"a poem must not mean but be"

ΟΚ precious,

"A poem must not mean but be,
Just like I mean for others,
but for you, my A,
I'm simply B!"


:))))

Τρι Δεκ 12, 12:00:53 πμ  
zoferos mesaionas said...

Reactor69 said...
Η έλξη για άτομα το ίδιου φύλου έχει καθαρά ορμονικό υπόβαθρο...

Απ’ όσο ξέρω, οι ορμονικές διαταραχές, εφ' όσον διαγνωστουν έγκαιρα θεραπεύονται πλήρως.

Όσο για τις αιτίες της ομοφυλοφιλίας, έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες:
Χωρίς να είμαι ειδικός, θυμίζω την κλασική ψυχαναλυτική άποψη περί της «έλλειψης» του πατέρα (πραγματικής π.χ νεκρός, ναυτικός, ή συμβολικής, π.χ. άβουλος, υποταγμένος στη σύζυγο) και τη συνεπακόλουθη τραυματική καθήλωση του αγοριού σε μια «αρνητική οιδιποδεια φάση». ..
Υπάρχουν κι άλλες θεωρίες. Και οι πιο πρόσφατες δεν μιλάνε για ορμόνες αλλά για γονίδια, αλλά έχουν ακόμα πολύ δρόμο μπροστά τους.

Το τελευταίο που είχα διαβάσει ήταν πως όλοι οι άνθρωποι είμαστε εν δυνάμει ομοφυλόφιλοι.
(Κάποια πιο προωθημένη άποψη λέει πως όλοι είμαστε καταπιεσμένοι ομοφυλόφιλοι…;)

Αλλά μάλλον βγήκαμε εκτός θέματος.

Τρι Δεκ 12, 12:01:54 πμ  
flying smurf said...

Εδω και 5 μερες (3 εργάσιμες) περιμένω από την εταιρία εισιτηριών να με πάρουν να μου πουν εάν οι θέσεις που έκλεισα μέσω διαδυκτίου με πιστωτική κάρτα υπάρχουν! Πολύ οργ(κ)άνωση ρε παιδιά...
Τέλος πάντων, το σχόλιο του non private life οφείλω να γράψω ότι είναι ότι καλύτερο έχω διαβάσει μέχρι τώρα... Και να συμπληρώσω ότι επιτέλους ένας ακόμα έγραψε/είπε ότι τα εισιτήρια είναι ακριβά, επιτέλους... Ένιωθα ο μαντζίρης (έτσι γράφεται άραγε;) του blog!

Τρι Δεκ 12, 12:02:43 πμ  
Anula said...

Να εξηγησω τι εννοω "σεβασμο στη σεξουαλικοτητα του θεατη":

Εθεσα το ζητημα του να σκεπτεται ο καλλιτεχνης την υποδοχη του εργου του απο το κοινο, ειδικα μεσω της θεατρικης εκφρασης. Απαραδεκτο βεβαια θα μου πεις. Ο Καλλιτεχνης ειναι ελευθερο ον και δεν σκεπτεται κανεναν και τιποτα περα απο τον εαυτο του. Ατομικισμος δηλαδη.

Ο καλλιτεχνης πρεπει να σκεφτεται και την κοινωνια, στην ολοτητα της,οχι ενα μερος της (που ειναι οι πασοκοι η οι ομοφυλοφυλοι) ακομη ναι, ακομη κι αν ο ιδιος ειναι ομο.

Τρι Δεκ 12, 12:12:44 πμ  
Nikos Dimou said...

Ναι είναι ακριβά τα εισητήρια - για Αθήνα. Διότι φίλος έκλεισε στο Λονδίνο να πάει τα 2 παιδάκια του να δούνε την Mary Poppins - για 4 άτομα 480 λίρες - 800 €!

Τρι Δεκ 12, 12:14:39 πμ  
zoferos mesaionas said...

aphrodite said

@ζόφε,

ασ'τ'αυτά τα ακαδημαικά, και γιαααα πες μας εσύ πώς κι έχεις αυτό το άβαταρ?

Για να μειώνονται τα ενδεχόμενα αρνητικά συναισθήματα που προκαλούνται από την ανάγνωση του ψευδωνύμου μου, συνοδεύομαι από την εικόνα ενός όμορφου κοριτσιού.

Τι το μεμπτόν;

;)

Τρι Δεκ 12, 12:24:17 πμ  
ihadafarminafrica said...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ

ΑΚΟΜΑ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΜΕ ΤΟ 2;

ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΡΙΟ;

Τρι Δεκ 12, 12:40:14 πμ  
Rachmaninov said...

Αnula said...
Ο Καλλιτεχνης ειναι ελευθερο ον και δεν σκεπτεται κανεναν και τιποτα περα απο τον εαυτο του. Ατομικισμος δηλαδη.

Μα οι σκέψεις του πολλές φορές αφορούν κοινωνικά φαινόμενα. Ποτέ ο καλλιτέχνης δεν κάνει κάτι για πάρτη του αλλά για να μεταδώσει τις ιδέες, τις σκέψεις και το νόημα αυτών στο κοινό.

Anula said...
Ο καλλιτεχνης πρεπει να σκεφτεται και την κοινωνια, στην ολοτητα της,οχι ενα μερος της (που ειναι οι πασοκοι η οι ομοφυλοφυλοι) ακομη ναι, ακομη κι αν ο ιδιος ειναι ομο.

Το σωστό είναι η κοινωνία να είναι προετιμασμένη για να κρίνει το έργο του. Όταν υπάρχουν αμφιβολίες για το έργο τότε δεν πρέπει να απορρίπτεται αλλά να περιμένει στη γωνία ώσπου η κοινωνία μας να το κρίνει τελικά ως κατάλληλο ή όχι. Κανονικά θα έπρεπε να γράψω και άλλα πολλά γιατί με όσα έγραψα είμαι ασαφής και για τον εαυτό μου...

Τρι Δεκ 12, 12:43:37 πμ  
Zontas said...

Ζοφερέ

αυτό που περιγράφεις δεν είναι η 'κλασσική' ψυχαναλυτική άποψη για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους. Η 'κλασσική' ψυχαναλυτική άποψη είναι ότι είμαστε όλοι ψυχικά ερμαφρόδιτοι. Αυτό που περιγράφετε είναι μια εκλαικευμένη εκδοχή της Αμερικάνικης κρατούσας ψυχαναλυτικής θέσης των δεκαετιών 50-80. Τέλειωσαν αυτά, ζήτησαν συγγνώμη οι άνθρωποι. Ο Stephen Frosch στο πολύ ωραίο βιβλίο του For and Against Psychoanalysis περιλαμβάνει ένα ενδιαφέρον κεφάλαιο όπου εξηγεί γιατί η ψυχανάλυση δεν κατάφερε να αντισταθεί στα πολιτισμικά στερεότυπα, παρ' ότι ο Freud είχε ήδη θέσει τα θεμέλια για μια 'απροκατάληπτη' κατανόηση της ομοφυλοφιλίας.

Απ' την άλλη να τελειώνουμε με το παραμύθι της αιτιολογίας, δεν είναι ούτε βολικό ούτε διδακτικό. Δεν έχει νόημα να επιμερίζουμε σε βιολογικό, ψυχικό και κοινωνικό, ούτε καν σε επιμέρους κατηγορίες. Δεν βγάζει πουθενά. Όση ανάγκη υπάρχει να εξηγήσουμε τις ετεροφυλοφιλίες τόση ανάγκη υπάρχει να εξηγήσουμε και τις ομοφυλόφιλίες, καμία κατά τη γνώμη μου. Το ζήτημα πιά είναι η κατανόηση του ανθρώπινου βιώματος. Οι μονοδιάστατες εξηγήσεις των ομοφυλοφιλιών και των ετεροφυλοφιλιών - είναι τόσες όσες και οι άνθρωποι - απέτυχαν, οι πολυ-επίπεδες αποδεικνύονται πιό σταθερές αλλά παραμένουν inconclusive.

Τρι Δεκ 12, 12:43:41 πμ  
andy dufresne said...

Παρακολουθώ τη συζήτηση χωρίς να συμμετέχω ιδιαίτερα, διότι δεν έχω δει την παράσταση.

Αν ήμουν ΝΔ ή ΔΠ δεν θα χαιρόμουν που η συζήτηση μεταφέρθηκε στον ΔΠ γενικώς και στην ομοφυλοφυλία.

Πάντως, κάνοντας και γω μία μικρή παρασπονδία, κάνω μία πρόταση στα ενήλικα αγόρια και κορίτσια της παρέας.

Όσοι δεν έχετε δοκιμάσει ομοφ/κή εμπειρία, κάντε το, δεν θα χάσετε!

Αν σας αρέσει, έχετε προσθέσει ποικιλία στη ζωή σας.

Αν δεν σας αρέσει, έχετε κερδίσει την εμπειρία και την κατανόηση που δεν έχετε τώρα.

Προτείνω επίσης να δοκιμάσετε και τους δύο ρόλους, ενεργ. και παθ.
Για τους ίδιους λόγους.

Τρι Δεκ 12, 12:46:28 πμ  
Πανάσχημη said...

Εχω πάει Χριστουγεννιατικα θεατρο στο Λονδινο, πολυ καλες θεσεις, τετοια χρηματα δεν πλήρωσα.


Τα εισητηρια για Mary Poppins δεν εχουν αυτες τις τιμες νομιζω.
http://www.thisistheatre.com/londonshows/marypoppins.html

55 ως 25 γραφει, αντε και 10 λιρες booking fee, μπορει και να κάνω λάθος βεβαια...

Τρι Δεκ 12, 12:54:19 πμ  
x-taramas said...

Ρε παιδιά θα με τρελάνετε! Πρώτα απ' όλα οι περισσότεροι εδώ μέσα δεν έχουν δει το έργο και κάθονται και λένε διάφορα άσχετα. Κι έπειτα διαβάζω οτι έχει αποκλείσει τις γυναίκες, απευθύνεται σε ένα μικρό ποσοστό του κοινού, και λοιπά και λοιπά. Δεν καταλαβαίνω. Γούστο του και καπέλο του να κάνει ένα έργο για όποιο θέμα θέλει. Επειδή το θέμα του είναι ο άντρας και ενδεχομένως ο ομοφυλοφιλικός έρωτας σημαίνει οτι απευθύνεται σε γκέυς; Δηλαδή με αυτή τη λογική η "Αναπαράσταση" του Αγγελόπουλου απευθυνόταν σε όσες γυναίκες έχουν σκοτώσει τον άντρα τους, η "Ευδοκία" σε φαντάρους και πουτάνες και πάει λέγοντας...
Ένα έργο δεν κρίνεται από το θέμα του αλλά από το πώς το πραγματεύεται. Και εκεί μπορεί κάλλιστα να έχει αποτύχει ο ΔΠ. Αλλά όχι επειδή δεν έχει βάλει γυναίκες στο έργο ή επειδή του αρέσουν οι άντρες...
Δεν έχω ακούσει κανέναν να λέει οτι δεν του αρέσουν τα καουμπόικα επειδή αποκλείουν τους Εσκιμώους...

Τρι Δεκ 12, 12:58:53 πμ  
aphrodite said...

@ihafia,

"... ΑΚΟΜΑ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΜΕ ΤΟ 2;

ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΡΙΟ;"

Μαρκήσιε, άμα αδειάζει ο αντυ, εγώ ζαμπόν και μετά αλλαγή - ρολόι!

(συγνώμη, νυχτερινή ζώνη αφού...)

Τρι Δεκ 12, 01:02:14 πμ  
x-taramas said...

Επίσης, τα εισιτήρια είναι όντως πολύ ακριβά, αλλά στην Ελλάδα όπως θα έχετε διαπιστώσει το χρήμα ρέει άφθονο, οπότε δεν ανησυχούμε...

Τρι Δεκ 12, 01:03:27 πμ  
aphrodite said...

(καλά ρε ζόφε, έλα για μπαλλαντέρ...)
:))

(ευτυχώς Θεούλη μου που το μοντ δεν γίνεται διπλό, βγαίνω και μόνη μου έξω, καληνύχτα!!!!)

Τρι Δεκ 12, 01:10:44 πμ  
Giwrgos said...

300 σχόλια για μια παράσταση τόσο εκκεντρική νομίζω είναι υπερβολή! Ειδικά αν κρίνω από το πόσοι την έχουν δει... Παρόλα αυτά ακούστηκαν κάποια πράγματα περί ομοφυλόφιλων και τέχνης που όντως ήταν ενδιαφέροντα.

@ΝΔ
Το κείμενο του Γάτου για τους gay είναι πραγματικά από τα καλύτερα και νομίζω πως ενσωματώνουν την αλήθεια αλλά και τις σκέψεις όλων όσων συμπαθούμε τους gay και θέλουμε μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις..

@reactor
Φίλε αντιδραστήριο θα διαφωνήσω μαζί σου. Δεν είναι μόνο ιατρικό το θέμα και πολλές φορές οι ορμόνες είναι άσχετο θέμα. Άλλωστε εδώ και αρκετά χρόνια η ομοφυλοφιλία έχει βγεί από τους καταλόγους με τα νοσήματα που αναγνωρίζει η ιατρική (ούτε που ήξερα οτι υπάρχει τέτοιος κατάλογος). Είναι περίπλοκο το θέμα και ο zofe με τον zontas το έθεσαν σε μια σωστή, κατά τη γνώμη μου, βάση. Αλλά δεν είναι στην τελικά το θέμα μας...

@andy
Το πιστεύετε πραγματικά αυτό με την προτροπή; Βλέπω να γίνεται show... :)

Τρι Δεκ 12, 01:13:06 πμ  
Giwrgos said...

@ND

Εν συμφωνία, για πολλοστή φορά, με την Πανάσχημη, το θέατρο στο Λονδίνο είναι ακριβό σχετικά, ειδικά στα musicals, αλλά τέτοια τιμή δεν έχω ξανακούσει. Εκτός κι αν μιλάμε για τίποτα super duper WOW θέσεις.. Αλλά για Mary Poppins? Μπαααα...

Τρι Δεκ 12, 01:21:54 πμ  
Anula said...

@χ-ταραμας

τα περισσοτερα σχολια ειναι σχετικα με το θεμα "ΔΠ" , "ομοφυλοφυλια", "τεχνη"

Τρι Δεκ 12, 01:23:44 πμ  
ihadafarminafrica said...

@ ΘΕΑ

ΕΧΩ ΠΑΘΕΙ ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ.

Ο ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΕΤΑΣ ΗΤΑΝ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΣ?

:-))

Τρι Δεκ 12, 01:24:25 πμ  
Reactor69 said...

Zοφερέ Μεσαίωνα δεν περίμενα να μου πεις κάτι άλλο, αν δεν παινέσεις την εποχή σου, θα πέσει να σε πλακώσει!!!
(πλάκα κάνουμε, οκ!)
:ppp

Η χορήγηση τεστοστερόνης στα "μετέωρα", ωσάν τον πελαργό, αγοράκια τα κάνει βαρβατάντρες με cohones για οne man ένοπλη ληστεία του FortNox!
To αυτό και δια τις αθλήτριες(εκ κατασκευής τουλάχιστον) του Ανατολικού μπλόκ. Τις βλέπεις και θες τη μαμά σου!

Αλλά αυτές οι "θεραπείες"(από το κουσούρι;!), όχι μόνο δεν καταργούν, αλλά και ενισχύουν την επιστημονικη θέση που τείνει να κυριαρχήσει.

Τώρα αν βρεθεί μεθαύριο κάνας Νταβέλης και την κάνει τη, εξ ανατολικής Γερμανίας νταβρατισμένη φροϋλάιν να νιώσει γυναίκα, χαράς στο κουράγιο του και σίδερο στη μέση του!

Το αυτό και για τη μικρή τσαχπινογαργαλιάρα μητρομανή που θα ρουφήξει το "αναποφάσιστο" αγοράκι!

Δηλαδή πως τη βλέπεις τη δουλειά, εγώ που είμαι παιδί ναυτικού που έλλειπε πάντα τους 8 από τους 12 μήνες του χρόνου, θα έπρεπε να ποθώ τον Νταβέλη, ή την γλίτωσα επειδή ήταν καπετάνιος και είχα ένα δυνατό ανδρικό πρότυπο; Το θέμα είναι πως βγαίνεις "μαμά", "μαμίσιος" που λέμε και για τα οχήματα. Το τι παίζει στην πιάτσα, τι ακούς και πόσο σε επηρρεάζει, μεταβάλλει κάτι το αρχικό μοντέλο, όπως αυτό βγήκε από τη γραμμή παραγωγής. Αν θες γυναίκες, μπορούν να σε κάνουν να τις λατρεύεις παράφορα, να τις μισείς, να είσαι χλιαρός, να τις βιάζεις, να γουστάρεις μπότα-αφέντρα-μαστίγιο κτλ. Η ανάγκη έχει ήδη στραφεί κάπου, τα υπόλοιπα είναι after sales.

Το κριτήριο διαχωρισμού για μένα, στα 260χ/ώρα(τελική!), είναι απλό.
Με τι σου σηκώνεται;
Αν σου ^ με τις γυναίκες, είσαι σεξουαλικά αρσενικό.
Αν σου ^ με άντρες, είσαι ομοφυλόφιλος, και αν είσαι και χαρούμενος άνθρωπος είσαι και gay!
Aν, πάλι, σου ^ και με άντρες και με γυναίκες... Την έκανες λαχείο!

;)))))))))

Τρι Δεκ 12, 01:32:53 πμ  
πάντα σκεπτικιστής said...

NΔημου said...

"πάντα σκεπτικιστής said...
"Συμφωνώ απόλυτα. Για τον ρατσιστή και υβριστή με το κίτρινο Η δεν πρέπει να ισχύσει το moderation; ή αυτόν τον κρατάμε για λόγους ισοσθένειας;"

Και που ξέρετε εσείς τι κόβω και τι κρατάω;"

Ξέρουμε τι εμφανίζεται, και με αυτό βγάζουμε τα συμπεράσματά μας.

Τρι Δεκ 12, 01:34:10 πμ  
zoferos mesaionas said...

Zontas said

..Αυτό που περιγράφετε είναι μια εκλαικευμένη εκδοχή της Αμερικάνικης κρατούσας ψυχαναλυτικής θέσης των δεκαετιών 50-80..

..Τέλειωσαν αυτά, ζήτησαν συγγνώμη οι άνθρωποι..


Όπως προανέφερα δεν είμαι ειδικός. Απόψεις επί του θέματος υπάρχουν πολλές. Μάλλον διαφωνούμε.

Και προφανώς, κάθε άλλο παρά τέλειωσαν αυτά...

Τώρα αν είναι να παραπέμψω κι εγώ σε κάποιο βιβλίο, έχω αναφέρει κάποια στο ποστ της ψυχανάλυσης και γι αυτό θα προτείνω, συμπληρώνοντας, κι ένα λογοτεχνικό, "Τα ρέστα", του Κ. Ταχτσή.

Νομίζω πως είναι σχετικό με το θέμα που συζητάμε.

Τρι Δεκ 12, 01:34:54 πμ  
Zontas said...

@ ihafia

Όχι η Ιουλιέτα ήταν παθητικός στρέητ άντρας, μπερδεύεσαι με τον Ρωμαίο που ήταν ενεργητική λεσβία ιππότης :ρ

andy

δεν ακούω θόρυβο, ή πήγαν για ύπνο ή τους ψάρωσες όλους, αν συμβαίνει το δεύτερο νομίζω αύριο πρέπει να μαζεύτούμε support group στο blog σου να καθαρίζουμε λεκέδες :)

Βγαίνω κι εγώ από πίσω απ' τη Θεά, καλό σας βράδυ.
(ουπς, εε, ωχ δεν εννοούσα, τεσπα...)

Τρι Δεκ 12, 01:40:25 πμ  
zoferos mesaionas said...

aphrodite said...
(καλά ρε ζόφε, έλα για μπαλαντέρ...)

:-S



Άντε Καληνύχτα κι από μένα...

Τρι Δεκ 12, 01:48:53 πμ  
harrygreco said...

Kαλυτερα με μοντερεσι γιατι δωσε μπλογκ στο χωριατη να σου το μαγαρισει. Ισως λογω εορτων,ισως λογω κοπωσης-κορεσμου,η ποιοτητα των σχολιων εχει ραγδαια πτωση. Κανενα σοβαρο ατομο δεν θα χασει χρονο να ανοιξει το πισι του για να διαβαζει φρασεις τυπου " εβγαλα τη λουσυ " & " παω για κατουρημα ".

Τρι Δεκ 12, 01:49:19 πμ  
aphrodite said...

@ihafia,

"Ο ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΕΤΑΣ ΗΤΑΝ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΣ?"

Μα εκείνη δεν τον πήδηξε sideways τον Ρωμαίο? Μμμ?

(ε, μετά που έχασε το παιχνιδάκι της, την έκανε κι εκείνη, δε λέω...)
:)))

(ε ρε η πρωινή βάρδια τι μαλλί θα έχει να χάσειειειει....)

Τρι Δεκ 12, 01:57:50 πμ  
ihadafarminafrica said...

@ zontas + aphrodite

ΠΑΩ ΓΙΑ ΥΠΝΟ.

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ.

Δεν θα χάσω εγώ το G μου με σας τους 2.


:-))

Τρι Δεκ 12, 02:09:32 πμ  
aphrodite said...

(κι εγώ για ύπνο πήγαινα, αλλά η παραγγελιές έγιναν από σκέτο τοστ, ολόκληρο club sandwich!!! Mε πατάτες στο πλάι, τηγανισμένες σε Penzoil, έλεος!)

(ρε Μαρκήσιε, και alphabet soup βραδιάτικα? Αντε, άμα είναι να κλαίς για ένα G, να σου βάλω εγώ έξτρα...)

(και στό'πα ρε γερούνδιε, καρφωνόμαστε...)

ΛΟΛ ΛΟΛ ΛΟΛ!!!!

Τρι Δεκ 12, 02:26:04 πμ  
ihadafarminafrica said...

ΟΙ ΜΑgΓΙΣΕΣ ΤΟΥ sandwich!!!


:-)))

Τρι Δεκ 12, 02:33:49 πμ  
Eirini said...

ΝΔ said....Διότι φίλος έκλεισε στο Λονδίνο να πάει τα 2 παιδάκια του να δούνε την Mary Poppins - για 4 άτομα 480 λίρες - 800 €!

Δεν ξέρω κατά πόσο σας έχει πει αλήθεια ο φίλος σας για τα εισητήρια του Mary Poppins. Το ακριβότερο εισητήριο για αυτή τη παράσταση είναι 60 λίρες το άτομο (περίπου 90 Ευρώ/άτομο) για οποιαδήποτε περίοδο θελήσεις να πας. Πιο ακριβό εισητήριο από αυτό, απλά δεν υπάρχει...(όχι ότι έχει σχέση με το θέμα το σχόλιο μου, απλά για να μην ακούγονται υπερβολές)...

Ευγενικά

Τρι Δεκ 12, 03:45:25 πμ  
Kato Patissia said...

ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΟΥ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

Γειά σας.
Μόλις τώρα είδα το post, και χωρίς να έχω διαβάσει κανένα σχόλιο θα κάνω ένα δικό μου, επειδή ΠΟΥΘΕΝΑ αλλού δέν θα μου δοθεί η ευκαιρία να πώ μιά γνώμη μου, που με έχει βασανίσει αρκετά.

Δέν θα πάω να δώ το «2», γιατί δέν έχω σε καμμία εκτίμηση τον κύριο Παπαϊωάννου. Αιτία, η αγανάκτησή μου για το «σόου» που έφτιαξε για την Ολυμπιάδα του 2004, το οποίο θεωρώ πως ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ κάθε Έλληνα.

Γιατί το λέω αυτό;

Επειδή, έχοντας παρακολουθήσει απο την τηλεόραση ανάλογες τελετές σε μεγάλους αγώνες, εκείνο που μου έμενε πάντα ήτανε ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ των ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ. Περίμενα λοιπόν απο αυτόν τον κύριο, να γεμίσει το στάδιο με τους μαθητές της Ελλάδας, να δείξει τα παιδιά μας σε όλο τον κόσμο, να φανεί ότι κι’ εδώ υπάρχει χαμόγελο, ανθρωπιά, ελπίδα, όνειρα..

Αντί γι’ αυτό, ο Παπαϊωάννου προτίμησε να δείξει ΣΥΜΒΟΛΑ !!!
ΕΝΑ παιδί, που συμβολίζει ΟΛΑ τα παιδιά!

Έ, όχι, ρε φίλε!!!
Αυτό, είναι ΦΑΣΙΣΜΟΣ !
Ισοπέδωση!

Τί να τους κάνω τους επαγγελματίες χορευτές, και τα πολύχρωμα άρματα, όταν όλα λειτουργούν σάν σύμβολα, σύμβολα, σύμβολα νεκρά, και ζήτω το ένδοξο παρελθόν του τόπου, αλλά ....ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ, ΜΗ ΔΕΙΧΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, και την ΥΠΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ !!! Αυτό το «μήνυμα» πήρα εγώ, απο την παράσταση του κυρίου Παπαϊωάννου, τον οποίο απο τότε θεωρώ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑ και ΕΧΘΡΟ ΜΟΥ !

Γιά σκεφτήτε για λίγο, τί ΕΓΚΛΗΜΑ έκανε ο τύπος!

Στη ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ που θα μπορούσαμε να προβληθούμε ΕΜΕΙΣ, αυτός έδειξε ...τα ομοιώματά μας, έτσι όπως τα φαντάζεται εκείνος και οι δικοί του άνθρωποι !! Να την βράσω την ΙΔΕΑ ΣΟΥ ΓΙΑ ΜΕΝΑ, ρε ηλίθιε!

Αντί να προβάλλει τον Έλληνα νεολαίο ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ, αντί να μοχθήσει και να ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙ τα παιδιά μας να κάνουν ένα απλό χορευτικό στο στάδιο γελώντας, να το πλημμυρίσουν και να χαρούν, να νιώσουν υπερήφανα και νά ‘χουν να το λένε σ’ όλη τους τη ζωή με καμάρι, ότι «..μικρός, χόρεψα στην Ολυμπιάδα!», ο άνθρωπος αυτός βγήκε μόνος του μπροστά, και είπε σε όλο τον κόσμο «..θα σας πω ΕΓΩ, ποιός είναι ο Έλληνας!», και πρόβαλλε ..τις ικανότητες ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΤΟΥ στο κουκλοθέατρο! Ντροπή!!!!!

Συγχωρήστε με, νιώθω μεγάλη αγανάκτηση, είναι και περασμένη η ώρα...

Φανταστήτε τον εαυτό σας να πηγαίνει να παρακολουθήσει τη μαθητική παρέλαση στις 28 Οκτωβρίου, και αντί να δήτε τα παιδιά του χωριού σας, να δήτε να παρελαύνει ένα ...τεράστιο ΟΜΟΙΩΜΑ ΠΑΙΔΙΟΥ, απο χαρτόνι!

Αυτό έκανε ο Παπαϊωάννου στην Ολυμπιάδα...

Έ λοιπόν, ΟΧΙ κύριε!
Απέτυχες!!
Δέν ήτανε ώρα για ΝΕΚΡΑ ΣΥΜΒΟΛΑ αυτή, ήτανε ώρα για ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ !

Και τους τσαλαπάτησες... Τους φίμωσες, τους έκρυψες, γελοιοποίησες τον Ελληνικό λαό σε όλη την οικουμένη... Μπράβο σου!

Γιατί, άσχετα με τα «μπράβο» των πληρωμένων δημοσιογράφων εσωτερικού και εξωτερικού, ο ξένος πολίτης ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ. Ότι του σερβίρουν ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ με «αρχαίο τραλαλά και ζορμπάς!», για να του κρύψουν την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ : ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ, την ΑΠΟΥΣΙΑ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ σ’ αυτό τον τόπο...

Τη ΔΗΘΕΝ απουσία πολιτισμού, αυτή που φαντάζονται πως έχουμε, όλοι αυτοί οι κοντόφθαλμοι που έρχονται απ’ το εξωτερικό για να μας ...εκπολιτίσουν!

Έ, ρε φτύσιμο που τους χρειάζεται..

Τρι Δεκ 12, 03:54:29 πμ  
aphrodite said...

Και κάτι για επίλογο...

(δημοσιογρ.) "Λένε ότι η επιτυχία (σημ. Ολυμπιακοί) στομώνει τους ανθρώπους".

Δ.Π. "Μην μπερδεύεις το σημαντικό με το μεγάλο. Αυτό που κάναμε ελπίζω να ήταν και μεγάλο και σημαντικό. Το επόμενο ελπίζω να είναι σημαντικό. Τόσο μεγάλο δε θα είναι. Στο ελληνικό περιβάλλον, οι περισσότεροι συμπατριώτες μου είναι τώρα έτοιμοι να έρθουν να δουν τη δουλειά μου απ' ό,τι στο παρελθόν.

Για μερικά χρόνια θα υπάρχει περιέργεια, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να βλέπουν τελικά τη δουλειά μου αυτοί που την έχουν ανάγκη και τους εκφράζει, όπως μέχρι πριν τους Ολυμπιακούς.

Μην ξεχνάς ότι σε αυτή τη δουλειά είχα την αποστολή να εκφράσω όλους τους συμπατριώτες μου απέναντι στον κόσμο. Στην επόμενη δουλειά μου θα έχω την αποστολή να εκφράσω και πάλι αυτό που καταλαβαίνω εγώ για τη ζωή."

Ετσι, για το ονόρε...

(όχι μόνο με τίποτε ψέμματα, αλλά και συνέπεια... Τι θα γίνει με εκείνο το εισιτήριο καλέεε? Πωπω πού να του την έπεφτα κιόλας!)
:)))

(ε, καληνύχτα είπαμε, ας πούμε και καλημέρα τώρα, πάω για τα γάλατα, είπαμε, στυλ Ursus)

Τρι Δεκ 12, 03:59:41 πμ  
Nikos Dimou said...

Καλημέρα!

Kato patissia νομίζω πως ήσουν υπερβολικός και άδικος στην κριτική σου για το σόου της Ολυμπιάδας.

Άλλο να πεις - ότι οταν στο κλείσιμο πήγε να δείξει τον σημερινό μας πολιτισμό ήταν πολύ λιγότερο πειστικός...

Τρι Δεκ 12, 08:03:18 πμ  
flying smurf said...

Τελικά τα εισιτήρια (ή εισητήρια, ποτέ δεν έμαθα πως γράφετε και γιατί) του Mary Poppins στο Λονδίνο πόσο έχουν; Κάνετε λάθος ND; London Allowance λέτε να αρχίσουν να δίνουν και στην Αθήνα (Athens Allowance); Καλημέρααααααααα

Τρι Δεκ 12, 09:55:22 πμ  
Kato Patissia said...

ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΗΜΑ
ΤΗΣ ΤΕΛΕΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ
ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ


@ΝΔ, που έγραψε :

«Kato patissia νομίζω πως ήσουν υπερβολικός και άδικος στην κριτική σου για το σόου της Ολυμπιάδας.»

Και όμως, κύριε Δήμου...!
Υπάρχει στο μυαλό μου ένα επιχείρημα, που με πείθει ότι δέν είμαι υπερβολικός και γκρινιάρης άδικα, στο θέμα αυτό :

ΠΟΙΟ είναι ΤΟ ΝΟΗΜΑ της τελετής έναρξης της Ολυμπιάδας;

Γράφανε όλοι, πως ήτανε μιά ευκαιρία για «να προβάλλουμε την ΕΛΛΑΔΑ, στους λαούς του κόσμου». Αυτό θέλανε, αυτό νομίζανε, και ΑΥΤΟ προσπάθησε να κάνει ο κύριος Παπαϊωάννου. Γι΄ ΑΥΤΟ στο τέλος, χειροκροτήθηκε απο όλους τους πολιτικούς και δημοσιογράφους κλπ του τόπου...

Αλλα εγώ νομίζω, πως το νόημα είναι ΑΛΛΟ, και ο κύριος αυτός ...βγήκε ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ !

ΤΟ ΝΟΗΜΑ, για μένα, είναι το εξής :

---- Έρχονται οι Πρωταθλητές ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΟΥ.
---- Κάποιος θα πάει ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΫΠΑΝΤΗΣΕΙ, δέν γίνεται να μπούν μέσα σάν τον οποιονδήποτε εκδρομέα! ( Στην αρχαιότητα, γκρεμίζανε τα τείχη για να τους υποδεχτούν.. )
---- ΠΟΙΟΣ θα πάει να τους προϋπαντήσει; ΠΟΙΟΣ ενδιαφέρεται για τους αθλητές; Ο κουρέας; Ο χασάπης; Θα παρατήσουν τις δουλειές τους, να πάνε να δούνε τους ξένους; Γι’ αυτούς, οι δουλειές τους είναι ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ απο τον αθλητισμό... Οι γυναίκες του χωριού; Και γι’ αυτές, η κουζίνα και το πλυσταριό, είναι ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ απο τον αθλητισμό.. Ο Δήμαρχος; Αυτός ειδικά σκοτίστηκε για τον αθλητισμό!... Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι ΤΟ ΧΡΗΜΑ.
---- ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : ΜΟΝΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ του χωριού, θα τρέξουν να σκαρφαλώσουν στις άκρες του δρόμου με λαχτάρα, για να προϋπαντήσουν την «παρέλαση» των αθλητών προς το χωριό τους! ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ υπάρχει ο αθλητισμός. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ μόνο, εκστασιάζονται όταν γίνεται ένα ρεκόρ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ βλέπουν τον αθλητή ΩΣ ΗΡΩΑ,όπως πραγματικά είναι,και όχι ως άλλον ένα μεροκαματιάρη...

-------

ΤΟ ΝΟΗΜΑ της τελετής έναρξης της Ολυμπιάδας, είναι αυτό το προϋπάντημα των αθλητών, ΕΞΩ απο το χωριό, ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ του χωριού...

-------


Αντί γι’ αυτό, αντί δηλαδή να γεμίσει το στάδιο με ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ, ο κύριος Παπαϊωάννου τα φυλάκισε στα σπίτια τους μπροστά στην τηλεόραση (εύγε!), και πήγε ...ΕΚΕΙΝΟΣ να προϋπαντήσει τους Πρωταθλητές, παίζοντάς τους έναν φαντασμαγορικό καραγκιόζη!

Είμαι ΕΓΩ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΣ, κύριε Δήμου;
Ή μήπως, ο κύριος Παπαϊωάννου είναι ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ;

Στραβωμένοι όλοι τους απο τη γκλαμουριά, και τη ζήλια για την προκοπή των άλλων χωρών, προτιμήσανε να παίξουν ένα άχρηστο «Διαφημιστικό σόου» ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΣΧΕΤΟ με το νόημα της τελετής..

Και τελείως ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ, ακόμα και για τους ξένους Πρωταθλητές, που σίγουρα δέν περίμεναν να τους υποδεχτούν ...άρματα και συρτάκια αντί για ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ του τόπου..

Θυσία όλα, στο ΧΡΗΜΑ ! στη ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ! Να προβάλλουμε ΑΡΧΑΙΑ και ΣΥΡΤΑΚΙΑ, να πούμε το «διαφημιστικό μούσι της χώρας» στον κόσμο, για να τραβήξουμε τουρίστες !

Πόσο, μα πόσο, ΓΕΛΟΙΑ είναι όλα αυτά...

Και ΑΠΑΝΘΡΩΠΑ !

Τρι Δεκ 12, 10:12:52 πμ  
Αρχαίος said...

Kato patissia
όλοι οι χορευτές και οι συμμετέχοντες στην τελετή έναρξης του 2004 ήταν ερασιτέχνες και όχι επαγγελματίες και συμπεριφέρθηκαν άψογα.
Η τελετή μπορεί να μην σου άρεσε αλλά άρεσε στο 99% του πληθυσμού και αυτό λέγεται επιτυχία.

Για το 2 δεν έχω άποψη αφού δεν το έχω δεί παντως από τις αποψεις που διατυπώθυκαν νομίζω ότι θα πάω να το δω ακόμα και μόνο για "την υπέροχη τεχνική, τα εντυπωσιακά πλάνα – σκηνικά, φωτισμούς, προβολές, την απόλυτη κυριαρχία των χορευτών επάνω στο σώμα τους, την έξυπνη και μελετημένη μουσική επένδυση."

Andy η πρότασή σου μου θυμίζει τον ορισμό "Άνδρας είναι όποιος δοκίμασε και δεν του άρεσε"

Για περισσότερες πληροφορίες στον harry.

Τρι Δεκ 12, 11:03:34 πμ  
Nikos Dimou said...

flying smurf said...
Τελικά τα εισιτήρια (ή εισητήρια, ποτέ δεν έμαθα πως γράφετε και γιατί) του Mary Poppins στο Λονδίνο πόσο έχουν;

Δεν ξέρω - μετέφερα μία πληροφορία - μπορεί να είναι και λάθος!

Τρι Δεκ 12, 11:04:51 πμ  
Kant & Cunt said...

@flying smurf:

γράφεται "εισιτήρια"...

Τρι Δεκ 12, 11:11:28 πμ  
Zontas said...

Περί της τελετής έναρξης

"Σε κάθε αριστούργημα βρίσκουμε τις δικες μας απαρνημένες σκέψεις - έρχονται πίσω σε μας μ' ένα κάποιο ανοίκειο μεγαλείο."
Εμερσον

Κάποιοι επιμένουν, κλωτσάν, σπρώχνουν κι αμπαρώνουν πορτοπαράθυρα, αλλά οι σκέψεις επιμένουν εκεί έξω.

Α, και κάτι ακόμη, από τον Γκαίτε, αυτή τη φορά:
"Απέναντι στα εξαιρετικά χαρίσματα ενός άλλου μόνος τρόπος σωτηρίας είναι η αγάπη".

Τρι Δεκ 12, 11:36:44 πμ  
Paul Everton said...

Εχω δει ολες τις παραστασεις του Παπαιωάννου. Αυτο, που ανεκαθεν ηταν το δυνατο σημειο του το συναισθημα, απουσιαζε παντελως απο το 2.

Απογοητευση ηταν το πρωτο δικο μου συναισθημα. Χορος δεν υπηρξε, κινηση ναι. Το βαρος επεσε στο θεατρικο κομματι & οχι στο χορο. Καλλιστα θα μπορουσαν να ειναι ολοι ηθοποιοι, δεν ξερω μπορει κιολας να ηταν.

Ολα τα γυρω ηταν καλοστημενα & εντυπωσιακα, ο πυρηνας της παραστασης ομως, η ουσια της μας δηλωθηκε και μαλιστα απλοικα. Δεν προεκυπτε σε κανενα σημειο απο την ιδια την παρασταση.

Πολλα επιμερους μπορουν να ανεφερθουν ακομα.., μια ατυχης στιγμη του Παπαιωάννου για εμενα.

Τρι Δεκ 12, 02:02:07 μμ  
hem said...

εγώ το είδα το έργο και νομίζω ότι ήταν μια πολύ ωραία παράσταση . αξίζει να το δεις που λέει και η τατιάνα. εγώ παλιά θεωρούσα το θέατρο χαμένη ώρα από τη ζωή , που είναι ή ίδια ένα μεγάλο σανίδι με πολλούς ηθοποιούς. και πολλούς γκέυ. άρα η παράσταση είναι σαν τη ζωή.

Τρι Δεκ 12, 03:50:41 μμ  
hem said...

οι περισσότεροι δικτάτορες ήταν αποτέλεσμα της διάθεσης της αμερικής να δημιουργήσει συμμάχους σε περίπτωση πολέμου με τη ρωσία. αλλά μετά οι δικτάτορες έκαναν πόλεμο με την αμερική και βοήθησαν οι ρώσοι. τις περισσότερες φορές οι ίδιοι που πολεμούσαν τους αμερικάνους αγόραζαν όπλα από τους αμερικάνους και μετά τους βρίζανε.

Τρι Δεκ 12, 03:56:34 μμ  
EnPlw said...

εμμεσο σχολιο του κ.τζουμα για την παρασταση 2, στον εν λευκω : καποτε η μητερα του φλομπερ ειπε στο γιο της "μη ψαχνεις παιδι μου με τετοια μανια για την τελεια λεξη. θα στεγνωσει η καρδια σου"

Τρι Δεκ 12, 04:29:15 μμ  
Kato Patissia said...

«ΕΠΙΤΥΧΙΑ» ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΑ


@αρχαίος, που μου έγραψε :

«Η τελετή μπορεί να μην σου άρεσε αλλά άρεσε στο 99% του πληθυσμού και αυτό λέγεται επιτυχία.»

Σκέψου όμως και πόσοι πληρώθηκαν και πόσο, για να πούν ή να γράψουν διθύραμβους ώστε να παρασύρουν αυτό το 99% όπως λές, στην αποδοχή αυτού του σόου...

Πόσοι φιμώθηκαν στα ΜΜΕ, για να μή γράψουν απόψεις σάν τη δική μου..

Σου τονίζω όμως ότι ΔΕΝ είπα ότι απλώς «δέν μου άρεσε η τελετή», ότι διαφωνώ με το σόου δηλαδή, τα σκηνικά κλπ.. Διαφωνώ με την ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ του πράγματος, με τη ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ του, όχι με την τεχνική του.. Την τεχνική δέν μπορώ να την κρίνω, δέν είμαι καλλιτέχνης, ούτε έχω και καμμιά σχέση με τον Παπαϊωάννου και τον επαγγελματικό του χώρο. ΑΝΘΡΩΠΟΣ όμως είμαι, και κάτοικος αυτού του τόπου, και ΜΕ ΠΟΝΑΕΙ κάθε τί που υποβαθμίζει τους ανθρώπους του... Αυτό τον πόνο εκφράζω εδώ, όχι μιά απλή «άποψη» για την αισθητική ενός σόου...

Άν για σένα «επιτυχία» λέγεται η στέρηση απο χιλιάδες παιδιά της χαράς να τρέξουν να προϋπαντήσουν τους Πρωταθλητές του κόσμου και να βρεθούν μαζί τους για λίγο στον ίδιο χώρο, τί να πώ...

Άν μετράς κι’ εσύ την «επιτυχία» ανάλογα με το πόσα μετρητά θα αφήσει στο ταμείο απο τη διαφήμιση, να την χαίρεσαι...

Άν σε μαγεύουν τα χρώματα στις τηλεοράσεις του κόσμου, τα κοστούμια, τα ξόανα, τα τραγούδια, και βαριέσαι να βλέπεις ΤΟΝ ΑΛΗΘΙΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟ, τί να σου πώ...

---- Καμμία ΤΕΧΝΗ, όσο αριστουργηματική κι’ άν είναι, δέν μπορεί ΝΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ τον ΑΝΘΡΩΠΟ. Πόσο μάλλον ΤΟ ΠΑΙΔΙ !

Η τέχνη ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ και ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ τον άνθρωπο, δέν τον υποκαθιστά με σύμβολα! Δέν τον «καπελλώνει» με τα χρώματά της!

Αυτό λέγεται «ύβρις», όχι «επιτυχία»...

Κι’ ας «αρέσει» στο 99%.. Δείχνει ΠΑΡΑΚΜΗ της κοινωνίας αυτό, χάσιμο της ανθρωπιάς της, στρέβλωση του πολιτισμού..

-----------

@zontas, που έγραψε :

«Σε κάθε αριστούργημα βρίσκουμε τις δικες μας απαρνημένες σκέψεις...
...Κάποιοι επιμένουν, κλωτσάν, σπρώχνουν κι αμπαρώνουν πορτοπαράθυρα, αλλά οι σκέψεις επιμένουν εκεί έξω.»

Δέν σε καταλαβαίνω..

Γράψε πιό καθαρά τις ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ ΣΚΕΨΕΙΣ, που επιμένουν, και άσε τον Έμερσον και τον Γκαίτε, για να συνεννοηθούμε!

Τρι Δεκ 12, 04:34:57 μμ  
mickey said...

Πανάσχημη said:
"Μουτ αρεσαν αυτα που ειπε η Συμελα.
Αντε να βρεις τετοιoν άνδρα. Υπάρχει πουθενα;"


Σε συγχωρώ για την ...άγνοιά σου, μόνο και μόνο επειδή ...δε διέσχισες τον Ατλαντικό ακόμα ;)

Γυναίκα που να μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα σε αυτόν τον άντρα, υπάρχει; :P

. . .

Μαρία Βέλλιου:

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, αλλά όπως είδες, χθες "ξέφυγε" πολύ η κατάσταση και προτίμησα να μη σχολιάσω τα ασχολίαστα. Σε συγχαίρω κι εγώ με τη σειρά μου για τα ουσιαστικά και εποικοδομητικά σχόλιά σου!

Επίσης, σε ...ζηλεύω που ήσουν παρούσα και στις δυο Τελετές της Ολυμπιάδας. Προσωπικά κατάφερα να βρω εισιτήριο μόνο για εκείνη της Λήξης - όταν είδα ΤΙ έχασα το βράδυ της Έναρξης, το έκλεισα αμέσως, χωρίς δεύτερη σκέψη (κι ας μου 'φυγε ένα πεντακοσάρικο σε ένα ...κλικ).

Εκείνο που έζησα ήταν ανεπανάληπτο και όποιος ήταν εκεί μέσα δε νομίζω πως πρόκειται να το ξεχάσει ποτέ (έκλαιγα σα μικρό παιδί όταν το κοριτσάκι "έσβηνε" τη φλόγα και ένιωθα σα να βρισκόμουν στο μεγαλύτερο και ωραιότερο πάρτι του κόσμου - κι ας άρχισε στο τέλος να κουράζει λιγάκι). Έφυγα σχεδόν τελευταίος από το στάδιο, μη μπορώντας ακόμα να περιγράψω πως ένιωθα και άργησα πολύ να προσγειωθώ στην πεζή πραγματικότητα.

Και φυσικά την "ατμόσφαιρα" δε μπόρεσε να την αποτυπώσει καμιά τηλεοπτική ή άλλη εικόνα (είδα μετά που επέστρεψα τη μετάδοση της ΝΕΤ σε μαγνητοσκόπηση και απλά ...έφριξα - κάκιστος φωτισμός, απαίσια απόδοση χρωμάτων και ήχου, άσχετα πλάνα).

Όποιος από τους ...απόξω θέλησε να εστιάσει στα καρπούζια, τη Βίσση και τον ...χορό της Γιάννας, παρακάμπτοντας το αριστοτεχνικό "δέσιμο" όλων σχεδόν των μορφών της σύγχρονης "τυπικής" πολιτιστικής μας έκφρασης, μου θυμίζει το αρχαίο (και τόσο επίκαιρο):

"Όμφακες εισί"

Καλώς ή κακώς ΔΕΝ είμαστε η χώρα του Μότσαρτ ούτε ο Κραουνάκης μπορεί να σταθεί δίπλα στον Νταλάρα ή ακόμα και τη Βίσση, ως "τυπικός εκπρόσωπός" της. Κι εκτός από τα τσιφτετέλια και τα μπουζούκια, υπήρχε και Χατζηδάκις, πολλοί κεφάτοι νέοι που χαίρονταν πραγματικά αυτό στο οποίο συμμετείχαν (ωθώντας κι εμάς τους θεατές), καθώς κι ένα πολύχρωμο μωσαϊκό παραδοσιακών χορών και άλλων εκφράσεων από όλα σχεδόν τα μέρη της Ελλάδας, το οποίο ΚΑΜΙΑ κάμερα δε μπορεί να αποτυπώσει σε όλο του το μεγαλείο - προσωπικά ακόμα και το ντάτσουν με τα καρπούζια μου άρεσε - προφανώς ανήκω στη "μειοψηφία" που και κατάλαβε και χάρηκε το "παιχνίδι" (στα όρια) του μαέστρου Παπαϊωάννου.

Για να μη μιλήσω για τον τελειότερο ήχο που έχω ακούσει σε ανοιχτό (ή μάλλον ...αχανή) χώρο, τον άψογο φωτισμό και άλλες "τεχνικές" λεπτομέρειες.

Αλλά ζούμε στη χώρα των ...γκρινιάρηδων και ό,τι δεν ταιριάζει με τις ιδέες ή τα γούστα μας, το βαφτίζουμε "κιτς" ή "άνοστο" και αρχίζουμε να το κριτικάρουμε με δριμύτητα.

Και μην τυχόν και δούμε κάποιον να προκόβει - θα πέσουμε να τον ...θάψουμε (μόνο για τους "του εξωτερικού" καμαρώνουμε - είναι, βλέπεις, μακριά μας και δεν κινδυνεύουμε να μας ...παρασύρουν ;))

Άλλα τι να το αναλύουμε τώρα; Ακόμα και μετά από τόσα σχόλια, πάλι στο ...moderation καταλήξαμε!

(έχασα και το 333)

Τρι Δεκ 12, 05:31:43 μμ  
aphrodite said...

Hate blowing my own horn, αλλά μια και αυτά που είπε στην συνέντευξή του ισχύουν για περισσότερα πράγματα απ'ό,τι μια παράσταση, μικρό teaser-trailer του show εδώ, και εισιτήρια (λέμε τώρα)εδώ. Καλή διασκέδαση, με "2" ή άνευ!!!

(χωρίς +Μικάκεια+ συνδρομή πάντως, όχι βιντεάκι, ούτε χαρτοπετσέτα δεν θα μπορούσα να βάλω στο ποστ... Ευχαριστώ Μίκυ!)

Τρι Δεκ 12, 07:54:57 μμ  
blade runner said...

Nίκο, σήμερα βρήκα χρόνο να τσεκάρω το blog και έπεσα πάνω στο κείμενό σου για το 2.

Αντιθέτως ίσως με τις κριτικές, που δεν έχω εικόνα αν είναι όλες εγκωμιαστικές, μίλησα με αρκετό κόσμο που είδε την παράσταση, κόσμο που αγαπάει τον Παπαϊωάννου και παρακολουθεί την πορεία του, και ανέφεραν όλοι αυτοί οι φίλοι το ίδιο πράγμα. Τέλεια παραγωγή, αλλά...

Εγώ μόλις έκλεισα εισιτήρια για μία από τις επόμενες 20 παραστάσεις της παράστασης. Δεν την έχω δει ακόμη, άρα δεν έχω άποψη.

Ιδωμεν...

Μου θύμισες πάντως με αυτό σου το σχόλιο την αμηχανία που ένιωσα όταν είδα το Brokeback Mountain. Και μην ακούσω κι εγώ κανένα σχόλιο περί ομοφοβικής συμπεριφοράς κλπ. Εχω φίλους ομοφυλόφιλους (από πάντα είχα), γυναίκες και άντρες, τα λέμε έξω από τα δόντια και κανένας φόβος δεν υπάρχει, ούτε κανένα δέος! Αλλά μια ταινία ή μια παράσταση, τα έχουμε ξαναγράψει αυτά, όταν φεύγει από το δημιουργό της, σημαίνει για τον καθένα που επικοινωνεί με αυτήν διαφορετικά πράγματα, που ίσως να είναι κι εντελώς υποκειμενικά.

Δεν μου αρέσει η στρατευμένη τέχνη. Και όταν μια ταινία ή μια παράσταση καταλήγει να παραπέμπει σε αυτήν (το βιβλίο "The Brokeback Mountain" by the way, ήταν εξαιρετικό), έστω και αν αυτό δεν ανήκει στις προθέσεις του δημιουργού, με απογοητεύει.

Στο Brokeback Mountain οι γυναίκες ήταν καρικατούρες. Δεν υπήρχαν, παρά μόνο ως ενοχλητικοί καθρέφτες των χειρότερων ελαττωμάτων του φύλου μας. Δεν με ενόχλησε, μου έκανε όμως εντύπωση, και θεωρώ πως η απουσία μιας γυναίκας με ενδιαφέρουσα προσωπικότητα, στέρησε από την ταινία δραματουργική δύναμη.

Αν η αντίστοιχη απουσία του θηλυκού στοιχείου στο 2, λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, νομίζω πως καμία σχέση με ομοφοβική προσέγγιση δεν έχει το αίσθημα του ανολοκλήρωτου που μπορεί να αφήνει στο τέλος η παράσταση, παρά την αισθητική τελειότητα (για την οποία είμαι σίγουρη).

Και αν κάποιος αναρωτηθεί "μα γιατί δεν αφήνεσαι να φανταστείς το Αλλο ως άντρα ή γυναίκα, και σε δεσμεύει ότι στην παράσταση χορεύουν μόνο άντρες (μερικοί από αυτούς μάλιστα είναι και πολύ καλοί φίλοι, οπότε δεν είναι αβασάνιστη η όποια τυχόν αρνητική κριτική)", τότε μπορώ να ρωτήσω κι εγώ με τη σειρά μου, αν αυτό είναι που πρέπει να φανταστώ, τότε γιατί δεν χορεύουν και γυναίκες, και όχι μόνο άντρες;

Μια πιθανή εξήγηση: Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου να επέλεξε για καθαρά αισθητικούς λόγους την ανατομία του ανδρικού φύλου. Σε κάθε περίπτωση, θα με ενδιέφερε να ξέρω γιατί έκανε αυτή την επιλογή.

Καλησπέρα!

Τρι Δεκ 12, 08:19:56 μμ  
blade runner said...

Νίκο, θα διαφωνήσω για το Brokeback Mountain. Μπορεί να είχε συναίσθημα, και μερικές πολύ δυνατές σκηνές. Ωστόσο, ήταν κατά τη γνώμη μου μια υπερεκτιμημένη ταινία, παρά τους διαξιφισμούς των straight και gay κριτικών που υπήρξαν στο περιθώριο.

Τρομερές προθέσεις, εξαιρετικός εικονοκλάστης και σε αυτή την περίπτωση ο Ang Lee, αλλά... στο τέλος κάτι έμεινε μετέωρο.

Θα επανέλθω, στέλνοντάς σου e-mail, όταν κι εφόσον δω το "2".

Τρι Δεκ 12, 08:27:34 μμ  
blade runner said...

@kato patissia

επίσης, θα διαφωνήσω παντελώς με τα όσα γράφεις. Η έναρξη θα μείνει στην ιστορία των σύγχρονων εκδηλώσεων τέχνης, ως κορυφαία στιγμή. Ο Παπαϊωάννου έλαμψε, και είναι προς τιμήν του το ότι καθόλου δεν καβάλησε το καλάμι στην πορεία. Τουναντίον, αφού κατακάθισε το glory της Ολυμπιάδας, προσπαθεί να εκφράζει συνεχώς τον εαυτό του. Και αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο, για κάθε καλλιτέχνη που έχει γνωρίσει τέτοια στιγμή δόξας, ακόμη και αν δεν τον αφορά αυτή η δόξα σχεδόν καθόλου, όταν την εισπράττει. Η συνέχεια είναι πάντα δύσκολη!

Μια απορία, ωστόσο: Η τελετή λήξης έφερε όντως την υπογραφή του; Αλλος νομίζω πως την ανέλαβε, χωρίς να είμαι σίγουρη.

Τρι Δεκ 12, 08:32:51 μμ  
Nikos Dimou said...

blade runner said...
Νίκο, θα διαφωνήσω για το Brokeback Mountain.

Mα εγώ δεν είπα πως ήταν αριστούργημα - είπα αυτό που λες κι εσύ - ότι είχε πιο πολύ συναίσθημα, ότι σε άγγιζε - αντίθετα με το 2.

Τρι Δεκ 12, 08:47:54 μμ  
gay super hero said...

@ blade runner
(ok τώρα πιάσαμε το brokeback mountain. here we go)

Μα ειλικρινά δεν σας άρεσαν οι γυναικείοι χαρακτήρες στο brokeback mountain; Τις θεωρήσατε καρικατούρες; Γιατί εγώ προσωπικά θεωρώ ότι η 'Αλμα, η γυναίκα του 'Ενις, ήταν ίσως ο πιο συγκλονιστικός χαρακτήρας της ταινίας. Και η γυναίκα του Τζακ επίσης καμία σχέση δεν είχε με καρικατούρα, απλά ήταν μια ζωντανή επίδειξη του πως καταλήγει ο άνθρωπος όταν στεγνώσουν όλα μέσα του (είναι χαρακτηριστικό πως αλλάζει το στυλ της στη διάρκεια της ταινίας από ξένοιαστο κορίτσι του ροντέο σε απολιθωμένη νοικοκυρά του κομμωτηρίου).

Νομίζω ότι υπάρχει ένα γενικότερο θέμα εδώ: δεν φτάνει να λέμε ή να προσπαθήσουμε να πείσουμε τον εαυτό μας ότι δεν έχουμε προκαταλήψεις. Βλέπω ότι με την παραμικρή υποψία γκέι αισθητικής ή θεματολογίας, κάποιοι έχουν έτοιμες τις κατηγορίες πέρί "μισογυνισμού" και "περιχαράκωσης". Είναι απόλυτα κατανοητό να μας ξενίζει κάτι που ξεφέυγει από την εμπειρία μας. Το θέμα είναι να το εντοπίσουμε και να το παραδεχτούμε. Θεωρώ απολύτως κατανοητό π.χ. ότι ο κ. Δήμου αισθάνεται περίεργα με την πραγματικότητα της ομοφυλοφιλίας. πόσο μάλλον που γνωρίζω την αγάπη που τρέφει για πράγματα εντελώς "στρέιτ" όπως η τεχνολογία και τα αυτοκίνητα. Μπορεί ιδεολογικά και νομικά να πιστεύει στην ισότητα, πάντως η ίδια η ομοφυλοφιλία αυτή καθαυτή νομίζω ότι τον ξενίζει και αυτό δεν είναι μομφή εναντίον του. 'Ομως δεν φτάνει η απουσία γυναικών από ένα θίασο ή η δεδηλωμένη ομοφυλοφιλία του δημιουργού για να μιλήσουμε για "γκέι" τέχνη ούτε η παρουσία εμφανίσιμων ημίγυμνων αντρών για να τον κατηγορήσουμε ότι προσπαθεί να μας μυήσει στο γκέι σεξ ή ότι απευθύνεται μόνο στους γκέι. Ο ίδιος ισχυρίζεται στις συνεντέυξεις του ότι μιλάει για το πως η φαλλοκρατική κοινωνία σακατεύει την ευαισθησία του αρσενικού. Φυσικά ένας γκέι έχει πολύ περισσότερα να πει πάνω σε αυτό το θέμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μην τον ακούσουμε ή να βιαστούμε να κολλήσουμε ταμπέλες.

Με την ίδια λογική και ο Αλμοδοβάρ κάνει "γκέι" τέχνη, είναι όμως μεγάλη τέχνη nevertheless.

Τρι Δεκ 12, 09:21:40 μμ  
Kato Patissia said...

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ
ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

@blade runner, που μου έγραψε :

«επίσης, θα διαφωνήσω παντελώς με τα όσα γράφεις. Η έναρξη θα μείνει στην ιστορία των σύγχρονων εκδηλώσεων τέχνης, ως κορυφαία στιγμή... κλπ»

Όσα γράφεις, είναι εντυπώσεις προσωπικές σου, που καλά κάνεις και τις έχεις. Δέν είναι ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ εναντίον των όσων λέω, όμως! Μή μου πείς πως η αξία της Τέχνης δέν αποδεικνύεται με επιχειρήματα κλπ, γιατι θα σου επαναλάβω πως δέν κρίνω το θέμα απο τη σκοπιά της τέχνης και το άν συγκίνησε και πόσο τον θεατή ( πχ τον Mickey όπως έγραψε πιό πάνω.. ).

Το κρίνω ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ. Ηθικά. Και ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ.

Θα προτιμούσα να μαζέψει άτακτα ο Παπαϊωάννου όσα πιτσιρίκια έβρισκε την τελευταία στιγμή στον δρόμο, και απλώς να τα πετάξει μέσα στο στάδιο να κάνουν ότι θέλουν χωρίς πρόγραμμα ! ΑΥΤΟ ήτανε για μένα το ΝΟΗΜΑ, να χαρούν τα παιδιά, να συναντηθούν ΕΚΕΙΝΑ με τους Πρωταθλητές..

Επειδή όμως ΔΕΝ μου απαντάς στο άν συμφωνείς ή όχι σ’ αυτό, θα πώ μόνος μου τη ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ που σκέφτομαι για την «απρέπεια Παπαϊωάννου» :

---- Μήν ξεχνάμε, ότι είχαμε την ΑΤΥΧΙΑ να διοργανώσουμε την ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ των τελευταίων χρόνων, μέσα σε κλίμα τρόμου απο τις επιθέσεις στο Λονδίνο και στη Μαδρίτη. Σκέφτομαι λοιπόν, ότι ΑΝ ο Παπαϊωάννου γέμιζε με πιτσιρίκια το στάδιο όπως λέω, και γινότανε τρομοκρατικό χτύπημα, το κόστος θα ήτανε τεράστιο. Δέν ξέρω επίσης, άν τα μέτρα Ασφαλείας θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά σε μιά τέτοια τελετή με χιλιάδες παιδάκια μέσα στο στάδιο... Για να μήν πώ, ότι βάζοντας παιδιά εκεί, είναι σάν ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙΣ τους τρομοκράτες για ενέργεια «τύπου Μπεσλάν»!...

Έτσι, ΑΝ δεχτούμε πως η Ολυμπιάδα έγινε σε ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ, τότε ο Παπαϊωάννου ενήργησε ΣΟΦΑ κλείνοντας τα πιτσιρίκια στα σπίτια τους... Σε συνθήκες ειρήνης, όχι!

Αλλα αυτό το «ελαφρυντικό» δέν του το αναγνωρίζει κανένας! Μιλάνε όλοι για τέχνη, και κανένας δέν θίγει το θέμα απο αυτές τις πλευρές, που εμένα μου φαίνεται πως ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΣΙΑ.

Άν έρθει ο ίδιος ο Παπαϊωάννου να μου πεί αυτά για την ασφάλεια των παιδιών, θα τον αγκαλιάσω και θα τον συγχαρώ κι’ εγώ. Όσο αυτό δέν γίνεται, θα εξακολουθήσω να θεωρώ ΑΠΡΕΠΕΙΑ τα όσα έκανε στην τελετή έναρξης, και τον ίδιο να τον βλέπω ως ΕΧΘΡΟ ΜΟΥ.

Κι’ αυτό, παρά το ότι έχω ακούσει κι’ εγώ τα καλύτερα λόγια για τον χαρακτήρα του, απο έναν φίλο χορευτή στην τελετή λήξης, που μίλησε προσωπικά μαζί του. Δέν αρνούμαι συνεπώς τα όσα γράφεις πως δέν καβάλησε το καλάμι κλπ, γιατι ακριβώς έτσι τον είχε ψυχολογήσει και ο φίλος μου δύο χρόνια πρίν..

Άλλο αυτό όμως, και άλλο το πώς χειρίστηκε το θέμα της τελετής έναρξης της Ολυμπιάδας..

Τρι Δεκ 12, 09:33:46 μμ  
σκουληκοτρυπα said...

@blade runner
"Μια απορία, ωστόσο: Η τελετή λήξης έφερε όντως την υπογραφή του; Αλλος νομίζω πως την ανέλαβε, χωρίς να είμαι σίγουρη."

Ναι εφερε την υπογραφη του. Δες
μια συνεντευξη του εδω:
http://www.10percent.gr/issues/200410/01.html

Τρι Δεκ 12, 10:25:05 μμ  
desiderius said...

Φίλε Νίκο Δήμου

Θίξατε πολύ πονεμένο ζήτημα. Η συζήτηση που ακολούθησε δυστυχώς ξέφυγε από το συγκεκριμένο και επεκτάθηκε σε επιχειρήματα του τύπου «η ομοφυλοφιλία είναι διαστροφή». Την παράσταση δεν μπορώ να τη δω γιατί ζω στην επαρχία. Το βαθύτερο θέμα είναι όμως νομίζω πώς κρίνεται η φιλομόφυλη τέχνη.

Επιτρέψτε μου να παραπέμψω όποιον ενδιαφέρεται στο μπλογκ του erva_cidreira «Το Απέναντι Πεζοδρόμιο» (http://gaynewsingreek.blogspot.com/ ),στην καταχώρηση της 9.12.2006 και στη συζήτηση που προκάλεσε. Καθώς επίσης και στο δικό μου μπλογκ, http://desiderius1982.blogspot.com/, όπου έχω ασχοληθεί με τη φιλομόφυλη λογοτεχνία.

Εν συντομία οι θέσεις μου: Δεν μιλώ για φιλομόφυλη τέχνη για να αποκλείσω τους ετεροφυλόφιλους από αυτήν ή για να ισχυριστώ ότι ο μόνος στόχος της είναι να ικανοποιήσει αισθητικά τους ομοφυλόφιλους. Απλώς αναφέρομαι γενικά στα έργα που άπτονται της γκέι και της λεσβιακής πλευράς του κόσμου και της ζωής. Το πώς θα κριθούν αυτά τα έργα εξαρτάται από τις προθέσεις του κρίνοντος. Νομίζω όμως πως μια νηφάλια, γενική κριτική συζήτηση για ένα έργο τέχνης, σαν αυτή που προσπαθήσατε να αρχίσετε εσεις, πρέπει να στέκεται στο πόση από την αλήθεια του κόσμου και της ζωής εκφράζεται μέσα από αυτά και αγγίζει τον θεατή ή αναγνώστη ή... ή... , ανεξάρτητα από επιμέρους ιδιαιτερότητες. Για να γίνω πιο σαφής, το θέμα είναι να αφορά κάθε καλοπροαίρετο θεατή και να τον συγκινεί, και να μην εξαντλείται σε κάποια πολύ συγκεκριμένη πλευρά του κοινού. Να μην αναζητά αποκλειστικά την αξία του στον χαρακτηρισμό «ομοφυλοφιλικό». Εγω ως ομοφυλόφιλος δυσκολεύομαι να συγκινηθώ απο ομοφυλοφιλική τέχνη που έχει στόχο απλώς και μόνο να είναι ομοφυλοφιλική για να αρέσει σε έναν ομοφυλόφιλο. Τονίζω βέβαια το χαρακτηρισμό «καλοπροαίρετος θεατής». Αν ξεκινήσω με την προκαταλήψεις όπως ότι «η ομοφυλοφιλία είναι αντιαισθητική», νόμίζω προσεγγίζω έργα τέχνης με αναχρονιστικές παρωπίδες.

Τρι Δεκ 12, 10:45:28 μμ  
thebigbip said...

...xannomai mesa sta comments olonwn,variemai na ta diavasw ola exo diavasei tosa..efoson akoma na to dw (stin arxi imouna enthousiasmenos oi kritikes mou kopsane ti fora-exw vgalei eisitirio den exo paei akoma)thelw na pw apla na min krinete tin parastasi apo to thema tis alla apo tis kallitexnikes tis axies.

Τετ Δεκ 13, 12:10:11 πμ  
To Μπρίκι said...

Η τέχνη και η κριτική της, θετική ή αρνητική, άπτεται σε λόγους υποκειμενικούς και επειδή λέμε ότι ζούμε σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη χώρα θεωρούμε ότι μια γνώμη πρέπει να γίνεται απολύτως σεβαστή.

Ο κύριος Δήμου ολοκληρώνει το κείμενό του γράφοντας: ‘Ελπίζω να μην θεωρηθεί το κείμενο ως ομο-φοβικό. Κρίνω μία παράσταση, όχι μία κλίση. Μην πέσουμε στην εύκολη λύση του «αντικομουνισμού»’

Κύριε Δήμου, λυπούμεθα αλλά διαβάζοντας όσα σχόλια έχουν γίνει στην δική σας κριτική και μας επέτρεψε ο χρόνος μας διαπιστώνουμε ότι τελικά πέσαμε στην εύκολη λύση του ομοφοβισμού...
Επίσης, έχουμε ακούσει και διάφορα σχόλια του τύπου: Άμα πας να δεις την παράσταση του Παπαιωάννου πήγαινε τοίχο τοίχο...δεν ξέρεις από που θα σου έρθει.
Δεν έχουμε δει το έργο και δεν μπορούμε να σχολιάσουμε επ’ αυτού. Βλέπουμε όμως πως πάλι βρήκαν ευκαιρία αρκετοί να βγάλουν τα απωθημένα τους με τους ομοφυλόφιλους και πάλι βρέθηκε κόσμος να γελάσει.

Αλήθεια όμως, να ρωτήσουμε κάτι πολύ γενικότερο που δεν άπτεται της παράστασης. Κάτι απλό που βγαίνει ως συμπέρασμα από διάφορα σχόλια ομοφοβικά κάθε φορά που ανεβαίνει μια παράσταση ή προβάλλεται μια ταινία που το θέμα της είναι άλλοτε ξεκάθαρα ομοφυλοφιλικό άλλοτε υπονοείται άλλοτε επειδή ο δημιουργός της είναι ομοφυλόφιλος ή ακόμη ακόμη επειδή έχουμε την μύγα ότι παραπέμπει στον ομοφυλόφιλο έρωτα.

Γιατί σας σοκάρουν οι εικόνες ενός ομοφυλόφιλου ζευγαριού και όχι όλα όσα τραγικά, βίαια, αιματηρά και απάνθρωπα περνούν μπροστά από την μικρή και μεγάλη οθόνη; Μήπως γιατί πλέον έχουμε πάθει ανοσία από τα τόσα πολλά που έχουν δει τα ματάκια μας;

(Θα βγει στις αίθουσες το Straight story στις 21/12. Εκεί να δείτε τι έχει να γίνει! Βούτυρο στο ψωμί των ομοφοβικών)

Τετ Δεκ 13, 09:20:45 πμ  
Nikos Dimou said...

@to μπρίκι

Επειδή απευθύνεστε σε μένα απαντώ ότι

α) δεν ευθύνομαι για τα σχόλια - αν μερικά είναι ομοφοβικά, δεν φταίω (ούτε για τα ομο-φιλικα). Για τα δικά μου κείμενα και σχόλια κρίνομαι.

β) προσωπικά δεν με σοκάρει καθόλου η εικόνα ενός ομοφυλόφιλου ζευγαριού.

Άλλωστε η κριτική μου δεν είχε σχέση με την ομοφυλοφιλία - αλλά με το καλλιτεχνικό έλλειμα της παράστασης.

Τετ Δεκ 13, 09:45:16 πμ  
Nikos Dimou said...

desiderius - για άλλη μία φορά επαναλαμβάνω. Δεν υπάρχει φιλομόφυλη και μη τέχνη - υπάρχει μόνο καλή και κακή!

Τετ Δεκ 13, 09:59:27 πμ  
To Μπρίκι said...

Κύριε Δήμου,

Τα σχόλια δεν ήταν για την δική σας κριτική. Όπως γράψαμε 'Η τέχνη και η κριτική της, θετική ή αρνητική, άπτεται σε λόγους υποκειμενικούς και επειδή λέμε ότι ζούμε σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη χώρα θεωρούμε ότι μια γνώμη πρέπει να γίνεται απολύτως σεβαστή'

Αναφερόμαστε στα σχόλια που έγιναν με αφορμή την δική σας κριτική για το έργο 2.
Επίσης σχολιάσαμε και το γενικότερο φαινόμενο του αρνητικού παντοτε σχολιασμού έργων που σχετίζονται με την ομοφυλοφιλία. Επειδή κάποιοι δεν συμπαθούν τους ομοφυλόφιλους και τις λεσβίες απαξιώνουν και περιγελούν οτιδήποτε έχει να κάνει με αυτούς.

Να τελειώσουμε με το εξής σχόλιο και να ξεκαθαρίσουμε: Το ότι είμαστε ομοφυλόφιλες αυτό δεν σημαίνει ότι μας αρέσουν όλα τα έργα με ομοφυλοφιλικό περιεχόμενο. Στεκόμαστε απέναντι σε όλα με διάθεση κριτική.

'Αλλωστε όπως σημειώνετε αυτό στο οποίο πρέπει να επικεντρωνόμαστε είναι η ύπαρξη ή όχι καλλιτεχνικού ελλείματος.

Τετ Δεκ 13, 10:05:44 πμ  
elias said...

Σας είδα να βγαίνετε από την παράσταση, αλλά δεν πήρα το θάρρος να σας μιλήσω. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας για την απουσία συναισθήματος... Αρτια τεχνικά αλλά κανένα "κλικ". Στο τέλος χειροκροτούσα "με το ζόρι": από τη μια το απόλυτο κενό, από την άλλη η προσπάθεια των χορευτών/ ηθοποιών ήταν πράγματι άξια συγχαρητηρίων. Αλλά δεν έφταιγαν σε κάτι - ήταν το ίδιο το έργο που στερούταν συναίσθημα. Εφυγα με ένα μεγάλο κενό - ίσως με χειρότερη διάθεση από αυτή που πήγα. Και δεν με ενόχλησε το θέμα. Απλά δεν μου "μίλησε" αυτή η παράσταση, δεν μου δημιούργησε τον παραμικρό ενθουσιασμό (παρά μόνο θαυμασμό για την τεχνική της).

Τετ Δεκ 13, 01:57:43 μμ  
sterna hirundo said...

Καλησπέρα & πάλι
Θα ήθελα να κάνω παρατήρηση επειδή πολλά έχουν ειπωθεί σχετικά. Η παρουσία της γιγάντιας κούκλας κάθε άλλο παρά υποβιβάζει την γυναίκα. Απλά με αυτόν τον ομολογουμένως υπερβολικά προφανή συμβολισμό, ο Παπαϊωάννου παρατηρεί, την κατά κανόνα συμπεριφορά του αρσενικού απέναντι στο θηλυκό. Αμηχανη στάση, απορία, άγνοια (ένας-ένας περνάνε μπροστά από το αιδοίο της κούκλας & κοντοστέκονται προσπαθώντας
να καταλάβουν τι είναι αυτό που βλέπουν) & κυρίως "χρήση" ωμή της γυναίκας για σεξουαλική εκτόνωση.
Τελικά αυτό που προκύπτει είναι μια προσπάθεια του Παπαϊωάννου να φέρει τον άντρα αντιμέτωπο με τον ίδιο του τον εαυτό σε μια προοπτική βελτίωσης & απεγκλωβισμού.

Τετ Δεκ 13, 02:50:03 μμ  
sterna hirundo said...

Σχετικά με ένα σχόλιο που κάνει ο @non private life πάνω σε ένα σχόλιο της @Sylvia cantillans, θα ήθελα να σχολιάσω το εξής. Καλό είναι όταν διαβάζουμε ενός άλλου το σχόλιο,να το διαβάζουμε ολόκληρο, με προσπάθεια να κατανοήσουμε το σύνολο του & όχι να απομονώνουμε κάποιο μέρος του & να κάνουμε σχόλιο μόνο στο νόημα που προκύπτει από αυτό το μέρος. Προφανώς αυτό είναι διαστρέβλωση & μόνο με διάθεση κυνηγιού εντυπώσεων, ή επιπόλαιας κρίσης μπορεί να ερμηνευθεί.
Είναι φανερό ότι όταν η Sylvia cantillans γράφει :
"Πάντως, επειδή κι εγώ είμαι εγκλωβισμένη στα στερεότυπα και την εικόνα, θά'θελα να προσθέσω ότι, πέρα από τους ομοφυλόφιλους, το θέαμα τόσων όμορφων αντρικών κορμιών πάνω στη σκηνή ήταν απολαυστικό και για εμάς τις ετερόφυλόφιλες γυναίκες." To φέρνει σαν σχόλιο πάνω
στην άποψη ότι ήταν μια παράσταση μόνο για ομοφυλόφιλους, που δεν ήταν .

Τετ Δεκ 13, 03:02:57 μμ  
numb2006 said...

Το "Brokeback moumtain" είναι μια από τις πιο βαρετές ταινές που έχω δει στη ζωή μου. Μια συντηρητική ταινία και ένα βαρετό love story. Ο Λι είναι καλός στο να σκηνοθετεί τίγρεις και δράκους. Σαν τον Almodovar κανείς!!! Αυτός μόνο μπορεί να μεταχειριστεί με αισθητικά καλό κινηματογραφικό τρόπο θέματα, όπως η ομοφυλοφιλία, χωρίς να σε κάνουν να νυστάζεις

Τετ Δεκ 13, 06:24:15 μμ  
flying smurf said...

Μετά από μια εβδομάδα περίπου με κάλεσαν από την εταιρία μέσω της οποίας μπορείς να κάνεις κράτηση και μου είπαν ότι έχει 3 θέσεις που είχα κλείσει αλλά πίσω ή 2 μπροστά... 1 λιγότερος το λοιπόν και στις 03/01 θα'χω ακι εγω γνώμη... Φήμες λένε ότι οι άλλες 29 νέες παραστάσεις είναι για διαφήμηση και θα υπάρξουν τουλάχιστον άλλες 20 "νέες"...

Τετ Δεκ 13, 08:18:43 μμ  
blade runner said...

Kαλησπέρα σε όλους!

Με μια καθυστέρηση πάλι, αλλά...

Νίκο, φυσικά και έχεις δίκιο, το ίδιο λέγαμε... Ουπς! Το διαφωνώ το έγραψα μάλλον εμφατικά, ίσως γιατί ακόμη και το συναίσθημα στο Brokeback Mountain υπήρχε μεν, δεν ήταν ωστόσο αυτό που περίμενα, ιδιαίτερα συγκρίνοντάς το με την αίσθηση που μου άφησε το ομολογουμένως πολύ καλό βιβλίο στο οποίο βασίστηκε η ταινία.

@gay super hero
Θα την ξαναδώ την ταινία στο βίντεο, και αν μου αφήσει άλλη αίσθηση θα σου γράψω για αυτό. Ειλικρινά, η τοποθέτησή μου απέναντι στο Brokeback Mountain δεν είναι διόλου αποτέλεσμα κάποιας υποσυνείδητης ομοφοβίας. Θα μπορούσα να σου πω πολλά για αυτό το θέμα, αλλά εδώ δεν είναι ούτε ο τόπος ούτε ο χρόνος κατάλληλος. Επιγραμματικά, το εξής: Το ίδιο θα με ενοχλούσε αν έβλεπα σε μια ταινία τους άντρες να είναι άχρωμοι και άγευστοι ή μονοδιάστατα αντιπαθητικοί ή κενοί, όπως μου φάνηκαν εμένα οι γυναίκες στο Brokeback. Θα έμενα πάλι με την αίσθηση του ανολοκλήρωτου, κάτι θα μου έλειπε, θα έγερνε η ζυγαριά έντονα προς τη μία πλευρά...

Στο Hedwig and the angry inch, δεν μου έλειψαν καθόλου οι γυναίκες. Ούτε με σόκαρε το Μωρίς του Αιβορι, το αντίθετο, με διέγειρε. Το Ορλάντο της Βιρτζίνια Γουλφ το κουβαλάω συνεχώς μέσα στο κεφάλι μου, και το Δικό μου Αϊντάχο είναι μία από τις αγαπημένες μου ταινίες όλων των εποχών. Η ζωή της Γεωργίας Σάνδη και οι ερωτικές-συγγραφικές περιπέτειες της Αναϊς Νιν με την περίφημη Τζουν, μόνιμη πηγή έμπνευσης. Και πολλές οι ώρες που έχω περάσει με φίλους μου gay και λεσβίες, να μιλάμε για τα πάντα ανοιχτά. Και αν υπάρχει κάποιος φόβος ή κάποια αφελής απορία, και αυτή να εκφράζεται για να μην μένει μετέωρη... Κανένας φόβος, πίστεψέ με. Ούτε ήμουν από τους ανθρώπους που ήταν σίγουροι για το σεξουαλικό τους προσανατολισμό από νωρίς. Το αντίθετο, και λίγο πειραματισμό έκανα, και το παίδεψα μέσα μου πριν αποφανθώ αν το ότι είμαι straight σεξουαλικά οφείλεται σε δική μου επιλογή και προτίμηση, ή προέκυψε "γιατί έτσι έμαθα να είμαι". Κανένας τέτοιος φόβος λοιπόν.

Εν ολίγοις, για να μην το κουράζω, σε ένα έργο τέχνης, ό,τι κι αν είναι αυτό, με ενδιαφέρει η πληρότητα. Αν νιώθω ότι μπάζει νερά, με οποιονδήποτε τρόπο, δεν θα σταθώ στη μόδα των καιρών, ούτε στις αγνές προθέσεις του δημιουργού του ή το όραμά του. Στην καθαρή διαλεκτική σχέση που αναπτύσσω εντελώς προσωπικά με το έργο, υπάρχει πάντα περιθώριο για αποδοχή αλλά και απόρριψη.

Μια ταινία μέτρια θα τη χαρακτηρίσω ως μέτρια, είτε είναι φτιαγμένη για straight είτε για gay είτε και για τα δύο ανακατεμένα...

Δεν μπορώ να στο αποδείξω, από εδώ που σου μιλάω, αλλά πάντα αποστρεφόμουν την ιδέα "να ανήκω κάπου". Η ουσία των πραγμάτων θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει, όχι η ένταξη. Με αυτή την έννοια λοιπόν, δεν νιώθω καμία αμηχανία μπροστά σε αυτό που είναι διαφορετικό από μένα, τουναντίον νιώθω άνεση. Ισως γιατί έτσι μπορώ να προσδιορίζομαι αλλά και να προσεγγίζω τους άλλους πιο ελεύθερα...

Πεμ Δεκ 14, 01:21:52 πμ  
blade runner said...

numb2006

Για τον Αλμοδοβάρ θα συμφωνήσω μαζί σου 100%. Είναι ποιητής που νομίζει ότι είναι σκηνοθέτης! Αψογος.

@μπρίκι

"Να τελειώσουμε με το εξής σχόλιο και να ξεκαθαρίσουμε: Το ότι είμαστε ομοφυλόφιλες αυτό δεν σημαίνει ότι μας αρέσουν όλα τα έργα με ομοφυλοφιλικό περιεχόμενο. Στεκόμαστε απέναντι σε όλα με διάθεση κριτική.

'Αλλωστε όπως σημειώνετε αυτό στο οποίο πρέπει να επικεντρωνόμαστε είναι η ύπαρξη ή όχι καλλιτεχνικού ελλείματος."

Αυτό ακριβώς έγραψα κι εγώ παραπάνω, στον gay super hero. Είναι καθαρά θέμα αισθητικής φύσεως, και όχι ηθικής ή συνασθηματικοψυχολογικής.

Πάντως, σε ό,τι αφορά το "2", οι φίλοι αυτοί που εμπιστεύομαι κυρίως γιατί γνωρίζουν το έργο του Παπαϊωάννου και το αγαπούν, μου μετέφεραν ακριβώς την ίδια αίσθηση με αυτή του σχολίου του Νίκου Δήμου. Επίσης, ένας μου είπε χαρακτηριστικά ότι του έλειψε πολύ από αυτήν την παράσταση ο χορός, που εν αντιθέσει με την τέλεια παραγωγή και την άψογη τεχνική, δεν ήταν και τόσο παρών.

Σε γενικές γραμμές, εντυπωσιακό θέαμα, χωρίς όμως την απαιτούμενη συναισθηματική μέθεξη.

Τώρα, αν το γράφει αυτό ένας straight και ένας gay που το διαβάζει θεωρεί ότι δεν επετεύχθη ο στόχος της μέθεξης γιατί ο straight είναι προκατειλημμένος, θα ήθελα να δω πως θα εξηγούσε ένας gay τους λόγους για τους οποίους δεν του άρεσε πχ ο Νονός, του Coppola. Δηλαδή, αν ο straight κατηγορούσε τον gay για προκατάληψη έναντι ενός εντελώς macho και "αντρουά" έργου, δεν θα είχε δίκιο ο gay να θεωρήσει ότι διαστρεβλώνεται η θέση του, εφόσον οι λόγοι για τους οποίους δεν του αρέσει ο Νονός είναι εντελώς άσχετοι με το τι κάνουν στο κρεβάτι τους οι πρωταγωνιστές του;

Εμένα, για παράδειγμα, θα μου κακοφαινόταν ενδεχομένως εξίσου η πλήρης απουσία ανδρών από μια παράσταση χορού, πάλι ετεροβαρή θα την θεωρούσα, αν έβλεπα επί 2 ώρες 20τόσες γυναίκες πάνω σε μια σκηνή.

Με άλλα λόγια, αν κάνουμε το λάθος να πέσουμε σε τέτοιες παγίδες, είναι αδύνατον να μην μας διαφύγει η ουσία...

Τα έκλεισα τα εισιτήρια, ίδωμεν.

Πεμ Δεκ 14, 01:40:02 πμ  
blade runner said...

@kato patissia

O λόγος που δεν σου απαντώ στα επιμέρους ερωτήματα που θέτεις, είναι γιατί ξεκινάμε από εντελώς διαφορετικές αφετηρίες.

Η δική σου ανάγκη να δεις τα παιδιά της Ελλάδας να παίζουν αμέριμνα μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο, στην τελετή έναρξης του 2004, αλλά και οι συνειρμοί που έκανες σε σχέση με τα ζητήματα ασφάλειας, ούτε που θα περνούσαν από το μυαλό μου.

Αλλα βλέπεις εσύ, άλλα εγώ.

Χωρίς καμία εμπάθεια φυσικά, το λέω αυτό. Καλή συνέχεια.

Πεμ Δεκ 14, 01:44:05 πμ  
Απολλύων said...

Nikos Dimou 提到...
Ναι είναι ακριβά τα εισητήρια - για Αθήνα. Διότι φίλος έκλεισε στο Λονδίνο να πάει τα 2 παιδάκια του να δούνε την Mary Poppins - για 4 άτομα 480 λίρες - 800 €!


Έιναι αδιανόητο μιουζικαλ της κακιάς ώρας να κοστίζουν τέτοια χρήματα. Το ακριβότερο εισητήριο που έχω πλήρωσει ήταν για τον Wozzeck στο Covent Garden, περίπου 120 λίρες έκαστος, και επρόκειτο για εμπειρία που σου μένει μια ζωή.


Emmanuil Mylonakis 提到...

Εξαιρείται βέβαια η επαρχία, στην οποία ούτως ή άλλως ζεί λιγότερο από το μισό του πληθυσμού.


Φίλε μου εμείς οι επαρχιώτες (έχω καταγωγή από Θεσσαλονίκη) σας καταλαβαίνουμε εσάς τους Αθηναίους, και σας ευχόμαστε ότι καλύτερο εκεί στις εσχατιές της Ευρώπης, παρέα με Τουρκοβούλγαρους και άλλους, να πληρώνεται 30 ευρώ για να βλέπετε άνδρες να χορεύουν...

Πεμ Δεκ 14, 02:34:52 πμ  
delta_mike said...

Χμμμμ, σαν μία καλοστημένη φάρσα του ταλαντούχου και ευφυούς δημιουργού ΔΠ μου κάνει όλο αυτό και εξηγούμαι:
όλοι γνωρίζουμε πως ο άνθρωπος αυτός εισήλθε στις ζωές των περισσοτέρων εξ ημών (από μία επιτυχημένη τελετή έναρξης και μία όχι-και -τόσο -επιτυχημένη τελετή λήξης), μέρχι τότε αν δεν απατώμαι, κινείτο στις παρυφές της αβαν-γκάρντ σκηνής.

Με την γνωστή μας αγάπη στην υπερβολή, και χωρίς να γνωρίζω τις λεπτομέρειες, κάπως αποφασίζεται να του ανατεθεί η παράστασις των εγκαινίων του ανακαινισμένου "παλλάς", σημείου -σταθμού γιά τους παλαιούς Αθηναίους, παράσταση την οποία παρακολούθησε σύμπασα η (συντηρητική και ομοφοβική) κοσμική Αθήνα.

Ο άνθρωπος σαφώς επέδειξε διά της τέχνης του αυτό που ξέρει και μπορεί να κάνει καλύτερα, οι κοσμικοί-φιλότεχνοι κλπ παρακολούθησαν μουδιασμένοι(συμφωνώ απολύτως με την κριτική του Κου Δήμου), ο δε τύπος ακολούθησε με τις γνωστές α-τεχνες υπερβολές ...

Εκατοντάδες, μην πω χιλιάδες (και πανάκριβες)"φούσκες" (flops αγγλιστί) έχουν ανάβει και κατέβει εν μία νυκτί στο εξωτερικό, είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα συμβεί εδώ, στην χώρα της ομφαλοσκοπήσεως, της παντελούς ελλείψεως μέτρου, και της πατερναλιστικής αντιλήψεως περί τας τέχνας (βλ. διάφορους "εθνικούς" καλλιτέχνες) ....

Ευχαριστώ γιά την φιλοξενία

Πεμ Δεκ 14, 01:57:37 μμ  
paramethorios said...

Αν και δεν είμαι fan του κριτικού μου άρεσε πολύ η κριτική!!!
δεν έχω πρόβλημα με τους gay, απλά με ενοχλεί ο φασισμός της επιλογής τους και ο τρόπος που την πλασάρουν!
Ειλικρινά μια κριτική ολοκληρωμένη χωρίς "εμπάθεια" και αυτό μετράει σε μένα!
νάστε καλά doncat!

ΥΓ. από τα φοιτητικά μου χρόνια κ. Δήμου σας κρατώ μια απόρριψη σχετικά με τη μετάφραση του Rilke!

Φιλικά

Παρ Δεκ 15, 04:39:52 μμ  
desiderius said...

Φίλε Νίκο Δήμου

Λέτε: «Για άλλη μία φορά επαναλαμβάνω. Δεν υπάρχει φιλομόφυλη και μη τέχνη». Διαφωνώ και ξαναλέω ότι έχει νόημα να μιλάμε για φιλομόφυλη τέχνη. Απλώς πιστεύω ότι με τη φράση σας αυτή μιλάτε για διαφορετική «φιλομόφυλη τέχνη» από αυτή για την οποία μιλάω εγώ. Λέτε επίσης: «υπάρχει μόνο καλή και κακή!». Επ’ αυτού όμως τίθεται το ερώτημα ποια είναι τα κριτήρια για την καλή και την κακή τέχνη˙ αν δεχτούμε την ύπαρξη πανανθρώπινων κριτηρίων, έστω και πολύ ασαφών και γενικών, κάτι όχι δεδομένο, έχω την απορία αν αυτά είναι όντως «πανανθρώπινα» ή δομημένα πάνω στις αντιλήψεις της καθεστηκυίας τάξης, αδιάφορο αν αυτή αποτελείται από τους ετεροφυλόφιλους, τους άνδρες, τους δυτικούς, τους πλουσίους, τους αστούς κοκ.

Δεν θα μακρηγορήσω πάνω στο θέμα αυτό. Σας παραπέμπω ξανά στο ποστ του μπλογκ μου όπου αναλύω την ταπεινή ερασιτεχνική μου άποψη: http://desiderius1982.blogspot.com/2006/12/i.html.

Αρκούμαι εδώ να τονίσω τα εξής: Συμφωνώ βέβαια ότι η τέχνη είναι μία. Στο σχόλιό μου έγραφα: «Δεν μιλώ για φιλομόφυλη τέχνη για να αποκλείσω τους ετεροφυλόφιλους από αυτήν ή για να ισχυριστώ ότι ο μόνος στόχος της είναι να ικανοποιήσει αισθητικά τους ομοφυλόφιλους. Απλώς αναφέρομαι γενικά στα έργα που άπτονται της γκέι και της λεσβιακής πλευράς του κόσμου και της ζωής.» Άλλως ειπείν, στη φράση «φιλομόφυλη τέχνη» ο όρος «φιλομόφυλη» προσθέτει απλώς μια ιδιότητα στην περιγραφή ενός έργου˙ σε καμιά περίπτωση, για μένα, δεν καθορίζει το έργο, δεν το εντάσσει σε ξεχωριστή κατηγορία από τα μη ομοφυλοφιλικά έργα. Αρκεί απλώς, το ξαναλέω, ο τρόπος που κρίνουμε τη μία τέχνη να είναι απαλλαγμένος από τα πρότυπα της πλειοψηφίας.

Από ‘κει και πέρα, θα ευχόμουν να μπορώ να δω την παράσταση για να έχω γνώμη και ως προς το εξής: Αν όντως η ομοφυλοφιλική οπτική γωνία περιορίζει το έργο, ή αν όσοι ξενίστηκαν από αυτήν απλώς δεν έχουν αρκετή ανεκτικότητα στον τρόπο που προσλαμβάνουν την τέχνη. Αν οι κρυμμένες μέσα τους προκαταλήψεις δεν τους εμποδίζουν να ξεπεράσουν την επιφάνεια και να ταυτιστούν με τη βαθύτερη, πέραν ερωτικών ταυτοτήτων αλήθεια του έργου, αν αυτή υπάρχει. Αν η κριτική που ασκήσατε κι εσείς είναι όντως απαλλαγμένη από κρατούντα στερεότυπα. Θυμίζω δε κάτι κοινότοπο και απλοϊκό, μα αληθινό: Εμείς οι ομοφυλόφιλοι δεν δυσκολευόμαστε καθόλου να συγκινηθούμε από έργα που μιλούν για τον έρωτα μεταξύ ετεροφύλων.

Eυχαριστώ για την υπομονή.

Παρ Δεκ 15, 04:47:11 μμ  
Nikos Dimou said...

paramethorios said...
"από τα φοιτητικά μου χρόνια κ. Δήμου σας κρατώ μια απόρριψη σχετικά με τη μετάφραση του Rilke!"

Ποια μετάφραση - ποιανού; Εγώ έχω μεταφράσει μόνο δύο μικρά ποιήματά του.

Παρ Δεκ 15, 04:52:07 μμ  
paramethorios said...

Μιλάμε για το 20 χρόνια πριν, όποτε θυμάμαι ένα μαύρο βιβλίο με μετάφραση ποιημάτων το Rilke όπου είχα διαβάσει μια μετάφραση δική σας σε ποιήματα του!
Ήτανε πολύ ψυχρή μετάφραση και με τη θέρμη της ανάγνωσης του κλασικού του βιβλίου "Γράμματα σένα νέο ποιητή" του Πλωρίτη με είχε ξενίσει!
Ίσως αν τη διάβαζα τώρα να είχα άλλη εντύπωση!
Αλλά το θυμήθηκα έτσι απλά και σας το είπα, εννοείτε χωρίς παρεξήγηση!
νάστε καλά

Κυρ Δεκ 17, 12:15:49 πμ  
potepotepotepote said...

Δεν έχει σημασία αν στην εκτέλεση υπήρχαν μόνο άνδρες και αν η μόνη γυναίκα ήταν μια πλαστική κούκλα. Νομίζω πως έτσι υποβιβάζεται το αντικείμενο. Εγώ, βλέπω ένα σύνολο χωρίς φύλο, τις έλξεις και τα απωθημένα του. Θα μπορούσε να είναι μόνο γυναίκες και στη θέση της κούκλας ένας δονητής, με το ίδιο αποτέλεσμα.

Αν το συγκεκριμενοποιήσουμε, για εμένα, η χρήση των ανδρών ήταν επιβεβλημένη, από τη στιγμή που η κοινωνία μας είναι διαμορφωμένη σύμφωνα με ανδρικά πρότυπα! Σκηνές με αντίστοιχο ζητούμενο, υπάρχουν στα "Τραγούδια από το δεύτερο όροφο" ή τις "Αρμονίες του Βερκμάιστερ". Προσοχή, μιλάω για ζητούμενο. Άλλο αν το μέσο δεν σας κάνει, αν δεν μπορεί να σας οδηγήσει στο ζητούμενο. Αλλά και πάλι, το βρίσκω φυσιολογικό για όσους παλαιότερους έχει παρέλθει η εποχή τους ή όσους νέους μεγάλωσαν με τα δεδομένα των πρώτων. Δηλαδή, αν κάποιοι νέοι δεν ταυτίζονται με τον Θεοδωράκη, δεν σημαίνει πως είναι υποδεέστεροί του, ούτε πως ο Θεοδωράκης είναι άχρηστος.

Διάβασα αρκετές ανάλογες κριτικές και μου κάνει εντύπωση που οι ίδιοι κριτικοί, αντιμετωπίζουν το "τι λέτε ρε μαλάκες" του Πατρίκιου ως κάτι με βαθύτερο νόημα, ενώ την πλαστική κούκλα ως κάτι υποτιμητικό, χωρίς βαθύτερο νόημα.

Α, ναι, ξέχασα, δεν είναι ηλικιωμένος και τυπικώς θεωρούμενος πνευματικός άνθρωπος ο Παπαϊωάννου.

Τελικά, ο μόνος από την παλιά γενιά που είχε συλλάβει το νόημα των "μελλοντικών, γενναίων καιρών" που έρχονται, ήταν ο Χατζιδάκις. Αν και κάποιοι, ακόμη τον κριτικάρουν, επειδή ήταν κι αυτός ομοφυλόφιλος.


Υ.Γ.: επειδή βλέπω κακό χαμό στα σχόλια, δεν φιλοδοξώ να δηλώσω τη σεξουαλική μου προτίμηση, έμμεσα ή άμεσα, όπως προκάνουν αρκετοί στα κείμενά τους, λες και θα τους κοπεί η κυβερνοτσουτσού!

Δευ Δεκ 18, 04:16:03 πμ  
Vas said...

τι εξιλεωτικό που είναι να διαβάζει κανεις μια συζήτηση για ταυτότητα και τέχνη (θέματα που σκαρφαλώνουν το ένα πάνω στο άλλο όπως ο κισσος κι οτοίχος και η εντύπωσή τους) με τέτοιο ήθος στις απόψεις πολλών! να συζητιούνται τα μεγάλα χωρίς μικροπολιτικές... Φαντάζομαι ότι είναι από τα δώρα του moderation. Κι ας λένε μεγάλες κουβέντες για την ελευθερία της γνώμης, δήθεν.

Κυρ Δεκ 24, 01:13:51 μμ  
mr. F said...

Παρόμοιο έργο με γυναίκες και άντρες δεν θα λάμβανε αρνητικές κριτικές λόγω έλειψης ομοφιλοφυλικού έρωτα.

Τρι Δεκ 26, 04:43:44 πμ  
lifer said...

Σκουληκότρυπα, το περίμενα. Τα ταλέντα μου χρειάστηκε πολύ δουλειά για να τα αναπτύξω , το ίδιο και την ευφυία μου και θα έπρεπε να ξέρεις ότι τουλάχιστον η ποσότητα των ορμονών καθορίζεται από την ηλικία. Από 'κει και πέρα κάθε άντρας γεννιέται άντρας και κάθε γυναίκα γυναίκα.

Τρι Δεκ 26, 06:35:26 πμ  
lifer said...

Reactor 69 ΕΠΙΜΕΝΩ ότι η ομοφυλοφυλία είναι θέμα επιλογής όσο για τις επιστημονικές μελέτες που "αποδεικνύουν" ότι είναι θέμα ορμονών είμαι σίγουρος ότι πέφτουν στην παγίδα του "βρίσκω τρόπο να αποδείξω αυτό που θέλω, προκειμένου να αποδείξω αυτά που θέλω" (δεν είμαι άσχετος με το χώρο της επιστήμης). Επιπλέον η προσωπική μου εμπειρία επιβεβαιώνει τα λεγόμενά μου καθότι τα δύο μοναδικά gay άτομα που γνώρισα καλά στη ζωή μου είχαν διαμορφωθεί έτσι από το περιβάλλον τους.

Τρι Δεκ 26, 03:22:05 μμ  
lifer said...

Gargoyle γιατί δε λες ότι στον Καναδά ευημερεί και το εμπόριο ναρκωτικών πολύ περισσότερο απ' ότι στην Ελλάδα και να μην αναφέρω και άλλα χίλια στραβά, όπως η εκμμετάλευση των ασθενών από το ιατρικό κατεστημένο αντικείμενα για τα οποία έχω συγκεκριμένα παραδείγματα. Δεν είμαι οπισθοδρομικός, ακριβώς το αντίθετο θα έλεγα, αλλά όχι στο όνομα της εξέλιξης να ισοπεδώνουμε τα πάντα κατά το Ολλανδικό(εβραϊκό) μοντέλο όπου τράβα να δεις τι γίνεται.

Τρι Δεκ 26, 03:42:19 μμ  
lifer said...

Gay super hero δε λέμε ότι τα παιδιά που τα μεγαλώνει ένα ομοφιλόφυλο ζευγάρι θα έχουν ψυχολογικά προβλήματα (ένα η περισσότερα από αυτά που θα έχουν άλλα) απλά επειδή συνήθως άλλα χαρακτηριστικά παίρνει ένα παιδί από τον πατέρα και άλλα από τη μάνα μου φαίνεται πιο φυσιολογικό-αν θες ο χαρακτήρας του θα είναι πιο διαφοροποιημένος-αν το μεγαλώσουν δύο γονείς διαφορετικού φύλου.

Τρι Δεκ 26, 04:15:37 μμ  
lifer said...

Ταραμοσαλάτα μου μια μικρή διόρθωση. Στην Ελλάδα το χρήμα ρέει άφθονο σ'αυτούς που το έχουνε. Γιατί οι περισσότεροι Ελληνες είναι αναγκασμένοι να ζουν με λιγότερα από 1000 ευρώ το μήνα!

Τρι Δεκ 26, 04:37:16 μμ  
lifer said...

Reactor 69 ΕΠΙΜΕΝΩ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ ότι η ομοφιλοφυλία είναι θέμα ΕΠΙΛΟΓΗΣ και όχι ορμονών και επίσης επιμένω ότι οι περισσότερες "μελέτες" , οι οποίες συνήθως έρχονται εκ των υστέρων για να εξετάσουν τις ανθρώπινες τάσεις , έχουν προεπιλέξει το στόχο τους και απλά βρίσκουν τα μέσα για να καταλήξουν σ'αυτό. Τουλάχιστον αυτό γίνεται συχνά σε "μελέτες" επιστημονικού περιεχομένου πόσο μάλλον σε μελέτες που το υποκειμενικό στοιχείο παίζει μεγαλύτερο ρόλο.

Τρι Δεκ 26, 05:05:02 μμ  
lifer said...

Mickey mouse η τελετή έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών αγώνων προσωπικά με άφησε αδιάφορο (πάλι ξεφύγαμε...). Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι άμα δούμε άνθρωπο να προκόβει πέφτουμε να τον "φάμε", αλλά αυτό είναι ανθρώπινο και παγκόσμιο χαρακτηριστικό . Κι ο Gates με τη Microsoft τα ίδια τράβαγε.

Τρι Δεκ 26, 05:32:01 μμ  
lifer said...

Μπρίκι του καφέ , το θέαμα το έρωτα μεταξύ ανδρών δε με σοκάρει απλά με απωθεί. Btw το Straight Story το είδα και εκτός του ότι μας βγάζει ΟΛΟΥΣ ομοφιλόφυλους, γυναίκες-άντρες, προωθεί και το πρώτυπο του γάμου μεταξύ ομοφιλόφυλων ζευγαριών κατά το Ολλανδικό μοντέλο. Η ταινία είναι το λιγότερο ρηχή.

Τρι Δεκ 26, 05:59:16 μμ  
lifer said...

Sterna hirundo οσον αφορά τη γυναίκα κούκλα κι εγώ δε νομίζω ότι υποβιβάζει τη γυναίκα σαν πρώτυπο , αλλά εδώ ο Παπαϊωάνου βγάζει τη δική του λόγω και σεξουαλικού προσανατολισμού στάση απέναντι στις γυναίκες που εξηγείται και από το γεγονός ότι είναι δική του η παράσταση!

Τρι Δεκ 26, 06:38:46 μμ  
lifer said...

Blade runner μια μικρή αντίρηση. Εκτιμώ αυτό που προσπάθησε να κάνει η Virginia Wolf στην εποχή της (ήταν και ωραία γυναίκα) αλλά τελικά δεν της βγήκε και τελικά το μόνο που της βγήκε ήταν οι σοβαρές ψυχικές της διαταραχές οι οποίες την οδήγησαν στην αυτοκτονία. Επιπλέον , μόνο πουριτανός δεν είμαι αλλά λεσβιακή σχέση με την αδερφή της πάει πολύ ρε παιδί μου!

Τρι Δεκ 26, 07:22:23 μμ  
lifer said...

Blade runner νομίζω ότι πέφτεις κι εσύ σε μια παγίδα, αυτή του να βάζεις ταμπέλες gay η straight σε ανθρώπους.

Τρι Δεκ 26, 07:49:35 μμ  
lifer said...

Απολλύων από τον τρόπο που εκφράζεσαι επιβεβαιώνεις τα χάλια της ελληνικής επαρχίας, τουλάχιστον από άποψης κόσμου.

Τρι Δεκ 26, 11:16:26 μμ  
aphrodite said...

Λοιπόν, μια που το είδα πλέον. Το έργο ή σου μιλάει ή όχι. Η το καταλαβαίνεις, ακόμη κι αν κάνεις projections δικά σου διάφορα, ή όχι. Η την βλέπεις την ποίηση, ή όχι. Είναι λίγο το να βλέπεις και να εκτιμάς το context, που είναι πολύ εύκολο αν είσαι στοιχειωδώς καλλιεργημένος κι έχεις δει και πέντε παραστάσεις, και να μην προχωράς στο content.

Δεν έχω καμμία όρεξη να το μεταφέρω σε επίπεδο "Είμαι της χ σεξουαλικής προτίμησης οπότε να τι πιστεύω". Δε μου έλειψε το γυναικείο στοιχείο, δεν είχε σημασία. Οπως δε μου λείπει το γυναικείο στοιχείο στα ανθρωπάκια του Γαίτη. Και δεν εισέπραξα ούτε μία στιγμή το "ασέλγησαν" στη Μπάρμπυ. Δεός, φόβο, περιέργεια, πλησίασμα, πείραμα, απόριψη, όλα. Ασέλγεια όμως όχι.

Κι ούτε οι καλές στιγμές εξαντλήθηκαν στο χαμάμ ή στο χιούμορ. Κι ούτε κόλλημα στα ωραία σώματα και την τεχνική μόνον. 7 μήνες ζύμωση και τόσες εβδομάδες fine-tuning δε θα μπορούσαν να μείνουν μόνο στη βιτρίνα.

Στα σχόλια κατάλαβα περισσότερα για το ποιός είναι μέσα-μέσα ο σχολιάζων, παρά για το έργο. Αν δεν έχετε όρεξη να δείτε ένα ανθρώπινο "Καημό της Ενωσης" με το αγαπημένο όχημα του ΔΠ, μην πάτε, ειλικρινά. Θα πετάξετε τα λεφτά σας και θα μείνετε με την απορία. Αν θέλετε όμως να δείτε σχέσεις, αναζητήσεις, αδιέξοδα, φλόγα, εκμηδένιση, απόγνωση, φτιασίδι, παραμύθιασμα και όχι μόνον, τρέξτε. Αργήσατε ήδη.

Και αν νομίζετε ότι εδώ είμαστε μπάχαλο ως προς τα σχόλια, μπείτε στις σελίδς του Αθηνοράματος: 600τόσα μέχρι στιγμής τα σχόλια και μιλάμε για ΤΟ πλάκωμα!!!

Γάτε, είσαι ότι ΔΕΝ είμαι...

Περισσότερα μόλις μπορέσω να τα συγκεντρώσω στο μπλογκ μου, μια που ακόμη ζω στον απόηχο της παράστασης και τη μουσική του Κωνσταντίνου Β. Δεν θέλω να το χαλάσω με λέξεις...

Κυρ Ιαν 07, 09:52:34 μμ  
athanasia said...

Είδα την παράσταση και μου άρεσε πολύ.

Έχει συναίσθημα, χιούμορ, ειλικρίνεια, αμεσότητα, ρυθμό και αισθητική και τεχική αρτιότητα. Δεν ξέρω τι άλλο περιμένει κανείς από μια παράσταση χορού.

Δεν με ξένισε ούτε η απουσία των γυναικών ούτε η ομοφυλόφιλη οπτική.

Το θέμα της παράστασης είναι η εμπειρία της ερωτικής αφύπνισης και η ανάγκη (και η δυσκολία) της ερωτικής επικοινωνίας (με έμφαση στο "επικοινωνίας", για όσους είδαν την παράσταση).

Νομίζω ότι μόνον γι'αυτό που ξέρει κανείς καλά μπορεί να μιλήσει αποτελεσματικά, ιδίως μάλιστα αν αυτό για το οποίο θέλει να μιλήσει έχει να κάνει με το σώμα και το συναίσθημα.

Στη βάση αυτή, βρίσκω φυσικό ένας ομοφυλόφιλος καλλιτέχνης να προσεγγίσει την ερωτική επικοινωνία μέσα από τη δική του ομοφυλόφιλη οπτική και εμπειρία, όπως βρίσκω απολύτως φυσικό ένας ετεροφυλόφιλος καλλιτέχνης να προσεγγίσει το ίδιο θέμα από τη δική του ετεροφυλόφιλη οπτική και εμπειρία.

Αυτό που πιστεύω ότι έχει σημασία δεν είναι η συγκεκριμένη οπτική και εμπειρία (ούτε βεβαίως η "καθολικότητα", αξία ή απαξία αυτής της οπτικής και εμπειρίας), αλλά η αλήθεια και η δύναμη του συναισθήματος και η αισθητική αρτιότητα.

Καθόλου δεν με ξένισε που η παράσταση σ' άλλους θεατές άρεσε και σ' άλλους δεν άρεσε.

Αυτό που με ξένισε είναι ότι ορισμένοι αισθάνθηκαν την ανάγκη να σχολιάσουν με πάθος μια παράσταση που δεν είδαν.

Τρι Ιαν 09, 01:33:22 πμ  
iamspongebob! said...

μια διαφορετική άποψη:

http://gaygr.wordpress.com/2007/01/03/03012120/

http://gaygr.wordpress.com/2007/01/06/06012232/

Πεμ Ιαν 11, 09:18:14 μμ  
athanasia said...

Είναι όντως ενδιαφέρουσα διαφορετική άποψη. Στην πραγματικότητα συμπίπτει με την άποψη φίλου μου (που είναι straight και του άρεσε πολύ η παράσταση), ο οποίος σχολίασε παρεμπιπτόντως ότι η περιγραφή του κόσμου των ανδρών στο "2" είναι απολύτως straight (με όλα τα σχετικά στερεότυπα).

Με την αφορμή αυτή, σκέφτομαι ότι είναι κάπως πρωτόγονη η άποψη ότι η "ταύτιση" είναι αναγκαία προϋπόθεση επικοινωνίας (τόσο στην τέχνη όσο και στη ζωή).

Μια ευτυχισμένη σύζυγος δεν απολαμβάνει την Άννα Καρένινα παρά μόνον εγκεφαλικά; 'Ενας καλοβαλμένος αστός θεατής δεν μετέχει συναισθηματικά όσων συμβαίνουν στο Porgy & Bess; Ένας Έλληνας με ορεινή καταγωγή που ξέρει γαλλικά αλλά ποτέ δεν έζησε στο Βέλγιο δεν αισθάνεται τίποτε όταν ακούει το Le Plat Pay του Βrel; Τί καταλαβαίνει ένας άνδρας θεατής στις παραστάσεις Martha Graham όπου είναι τόσο έντονη (και κυρίαρχη) η γυναικεία αίσθηση του σώματος και της ζωής; Τί σημαίνει το Ρωμαίος και Ιουλιέτα για ένα μεσήλικα που ούτε παιδιά έχει ούτε πιστεύει ότι θα έχανε η ζωή του κάθε νόημα αν έχανε τον (ή την) σύντροφό του;

Δεν αρνούμαι ότι σε τέτοιες περιπτώσεις για μερικούς η απόλαυση είναι μόνον εγκεφαλική, γιατί ακριβώς τους είναι αδύνατον να ταυτιστούν. Ούτε αρνούμαι ότι για κάποιους άλλους το συναίσθημα είναι εντονότερο επειδή ταυτίζονται.

Αυτό που αρνούμαι είναι ότι ένα καλλιτεχνικό ή λογοτεχνικό έργο είναι καλύτερο ή χειρότερο ανάλογα με το πόσοι και πώς κατόρθωσαν να "ταυτιστούν" με κριτήρια εξωτερικά ή εντελώς υποκειμενικά (της ως τώρα ζωής τους και των προσδοκιών, φόβων και επιθυμιών τους).

Η ταύτιση είναι απλώς σύμπτωση και, όταν υπάρχει, προφανώς διευκολύνει την συναισθηματική συμμετοχή. Ωστόσο, όταν δεν υπάρχει ταύτιση, υπάρχει ένας μηχανισμός που λέγεται empathy (δεν είμαι σίγουρη για τον δόκιμο ελληνικό όρο) και κινητοποιεί την συναισθηματική προσέγγιση με αυτό που δεν έχουμε ζήσει (και πιθανόν δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε να ζήσουμε).

Αυτός ο μηχανισμός είναι που μας επιτρέπει να αισθανθούμε αυτό που μας λέει ο άλλος (στη ζωή ή στην τέχνη). Το κακό (ή καλό) με αυτό τον μηχανισμό είναι ότι καλλιεργείται και εξελίσσεται παράλληλα, αλλά όχι κατ' ανάγκην συμμετρικά, με αυτό που ονομάζουμε "μυαλό".

Έτσι μάλλον εμφανίζεται το φαινομενικά παράδοξο ένας διανοητικά καλλιεργημένος θεατής να μην απολαμβάνει συναισθηματικά αν δεν ταυτίζεται επαρκώς με την ιστορία, κι ένας διανοητικά ακαλλιέργητος θεατής να απολαμβάνει συναισθηματικά ένα έργο στο οποίο πιθανότατα του διαφεύγουν πλήρως οι ιστορικές, ιδεολογικές, τεχνικές και άλλες αναφορές του δημιουργού (το καθαρά διανοητικό μέρος του έργου δηλαδή).

Γυρίζοντας στο "2", πιστεύω ότι η έλλειψη ταύτισης συγκεκριμένου θεατή δεν είναι επαρκής βάση κριτικής της παράστασης. Ο πομπός εξέπεμψε καλά, είναι άλλο ζήτημα αν και τί αισθάνθηκε ο δέκτης για τους δικούς του λόγους και πάντως δεν σχετίζεται κατ'ανάγκην με ομοφοβικές πεποιθήσεις.

Παρ Ιαν 12, 12:28:21 μμ  

Ανακοίνωση Σχολίου

<< Home