Send As SMS

Σάββατο, Δεκέμβριος 02, 2006

7+1 θαύματα

Σκέπτομαι για την πρωτοχρονιάτικη στήλη μου στο RAM να γράψω ένα κείμενο με τίτλο: «Τα 7 θαύματα του σημερινού κόσμου».

Έχω φτιάξει ένα κατάλογο με τα δικά μου επτά θαύματα, την αιτιολόγηση και τα κριτήρια επιλογής. Ξεκινώντας από την περίφημη φράση του Arthur Clark που ήδη το 1961 είπε: Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic, διάλεξα αυτά που πραγματικά ξεπερνάνε την κοινή αντίληψη. Πράγματι για κάποιον αμύητο, ένα κινητό τηλέφωνο είναι ένα μαγικό πράγμα – δηλαδή ένα θαύμα.

Παρόλο που ο πειρασμός (και λόγω περιοδικού) ήταν να παραθέσω μόνο τεχνολογικά επιτεύγματα – έβαλα και ένα 8ο θαύμα εκτός χώρου, καθαρά ηθικό. Διότι και την δική του δημιουργία και ύπαρξη την θεωρώ θαυματουργή.

Σκέφθηκα λοιπόν να δημοσιεύσω μία πρώτη μορφή αυτού του κειμένου στο blog μου και να την θέσω υπόψη σας. Έτσι ώστε πριν δημοσιευθεί να έχει περάσει κι από έναν ευρύτερο "έλεγχο". Δέχομαι προτάσεις για όλα – και για αλλαγή (δηλαδή προσθαφαίρεση) θαυμάτων. Για ευνόητους λόγους παράδοσης, ο αριθμός θα παραμείνει στα επτά – παρόλο που θα μπορούσαν να είναι και περισσότερα ή λιγότερα.

Πρώτα ο κατάλογος (όχι κατά σειράν σημασίας):

1. Η ψηφιοποίηση του περιεχομένου.

2. Ο υπολογιστής (με όλες τις μορφές του).

3. Το Διαδίκτυο

4. Η Τηλεόραση

5. Το Κινητό Τηλέφωνο

6. Οι επικοινωνιακοί δορυφόροι

7. Η κλωνοποίηση κυττάρων

και

+1 Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Ας προσθέσω ότι κάθε ένα θαύμα είναι μία σύνθεση πολλών άλλων θαυμάτων: ένας υπολογιστής θα ήταν ανύπαρκτος χωρίς το θαύμα του τρανζίστορ. Δεν θέλω όμως να σταματάω στα επιμέρους αλλά στο τελικό αποτέλεσμα.

Π. χ. οι μηχανές αναζήτησης (Google, Yahoo κλπ) είναι από μόνες τους ένα θαύμα που έχει ανατρέψει όλη την έννοια της πληροφορίας και της γνώσης στη εποχή μας – όμως συγκαταλέγονται όπως και το άλλο θαυμάσιο, το YouTube στο ευρύτερο πλαίσιο του Internet.

Ας ξεκινήσω από το 1. Το γεγονός ότι κάθε περιεχόμενο (content) είναι ψηφιοποιήσιμο, δηλαδή ότι κάθε κείμενο, εικόνα, ήχος ή συνδυασμός τους μπορεί να μεταφραστεί σε ένα δυαδικό κώδικα, εμπλουτίζει και αξιοποιεί όλες τις άλλες επινοήσεις. Τι θα ήταν το Διαδίκτυο αν δεν υπήρχε το ψηφιοποιημένο περιεχόμενο; Με την ψηφιοποίηση κάθε ήχος, εικόνα κείμενο κλπ., κάθε νοητικό περιεχόμενο γίνεται αναλλοίωτο και αιώνιο, αντιγράψιμο με απόλυτη πιστότητα (τα αντίγραφα δεν διαφέρουν από το πρωτότυπο), και κυρίως μεταδόσιμο παντού.

(Σκεφθείτε στο 19ο αιώνα να έλεγε ο Σούμαν στον Μπραμς: έγραψα ένα ωραίο κομμάτι και στο στέλνω να το ακούσεις…. Και μετά τον έκλεισαν στο φρενοκομείο!)

Για τον υπολογιστή τι να πω; Βρίσκεται τόσο πολύ μέσα στην ζωή μας που ούτε το συνειδητοποιούμε. Και δεν μιλάω μόνο για τα PC που αποτελούν πια προϋπόθεση για κάθε είδους εργασία, ψυχαγωγία και μόρφωση. Αόρατοι υπολογιστές υπάρχουν παντού: στα αυτοκίνητά μας, στα τηλέφωνα, τα ασανσέρ, τα πλυντήρια…

Για όλους όσοι το ζούνε, το Διαδίκτυο είναι το πρώτο θαύμα. Αποκλήθηκε «η μεγαλύτερη εξέλιξη στην ιστορία του ανθρώπου μετά την επινόηση της γραφής» και βρίσκω πως ο χαρακτηρισμός δεν είναι καθόλου υπερβολικός. Άλλαξε τα πάντα: την επικοινωνία, την πληροφορία, την γνώση, την εργασία, την παιδεία, την οικονομία, την πολιτική, τις ανθρώπινες σχέσεις, την κοινωνική ζωή… Κι ακόμα κατά τον Vinton Cerf, τον πατέρα του Internet, δεν έχει ανακαλυφθεί ούτε το 1% των δυνατοτήτων του.

Το κινητό είναι σίγουρα κι αυτό μία θαυμαστή εξέλιξη. Πέρα ότι μας συνδέει παντού έχει εξελιχθεί σε συσκευή πολυμέσων: φωτογραφίζει, βιντεοσκοπεί, παίζει μουσική… Ακόμα ψωνίζει και μας κατευθύνει (με το GPS)… E, τι παραπάνω χρειάζεται ένα θαύμα;

Την τηλεόραση την βρίζουμε ως «χαζοκούτι», χωρίς να σκεπτόμαστε ότι μας άνοιξε ένα παράθυρο στον κόσμο, την ζωή και την τέχνη. Δεν φταίει βέβαια η ίδια όταν μεταδίδει σκουπίδια – τα σκουπίδια υπάρχουν παντού: και στο Διαδίκτυο και στα βιβλία και στα έντυπα ΜΜΕ. Μεταδίδει όμως και υπέροχα πράγματα – και ταυτόχρονα μας έχει δώσει μία άλλη αίσθηση του κόσμου: το τσουνάμι και η 9/11 μπήκαν ως μέσα στα σπίτια μας.

Οι επικοινωνιακοί δορυφόροι είναι προϋπόθεση για όλα τα άλλα τεχνολογικά θαύματα – αλλά κι από μόνοι τους ένα θαύμα. Είναι και η πρώτη (και προς το παρόν η μόνη) αξιοποίηση της διαστημικής τεχνολογίας για πρακτικούς σκοπούς. Βέβαια και η επίσκεψη στην Σελήνη ήταν ένα θαύμα – αλλά στιγμιαίο και όχι διαρκές.

Η κλωνοποίηση κυττάρων υπόσχεται να αλλάξει τη ζωή μας περισσότερο από κάθε άλλη ιατρική τεχνολογία. Θα θεραπεύονται ασθένειες, θα κατασκευάζονται ανταλλακτικά όργανα, θα επιφέρουν γενετικές βελτιώσεις.

Αυτά είναι – κατά τη γνώμη μου – τα επτά θαύματα της εποχής μας. Σε δέκα χρόνια πιθανόν θα είναι άλλα: π. χ. η νανοτεχνολογία, ή οι κβαντικοί υπολογιστές. Με την ταχύτητα που εξελίσσεται η τεχνολογία δεν μπορείς να ξέρεις τίποτα σε προοπτική χρόνου. Σκεφθείτε ότι από τα 7 θαύματα που αναφέρω, κανένα δεν υπήρχε όταν γεννήθηκα και τα πέντε δεν είχαν ξεκινήσει πριν μόλις τριάντα χρόνια.

Τέλος για τις ΜΚΟ: για ένα πολίτη του 19ου ή του πρώτου μισού του 20ου αιώνα η ιδέα πως, αν φυλακιζόταν κάποιος άδικα στο Μπανγκλαντές, αν ρύπαιναν την θάλασσα στην Πολυνησία, αν έπεφτε επιδημία στην Μογγολία ή λιμός στην Σομαλία, θα τρέχανε εθελοντές από όλο τον κόσμο να βοηθήσουν, να θεραπεύσουν, να καταγγείλουν, να προστατεύσουν – θα ήταν αδιανόητη. Ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους (14 εθελοντές χάθηκαν πέρυσι μόνο στον Νταρφούρ). Η δημιουργία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (με όλα τα ελαττώματά τους) είναι η μεγαλύτερη ηθική εξέλιξη στην ανθρωπότητα μετά τον Χριστιανισμό. Και θα έλεγα και πιο αποτελεσματική – γιατί ο Χριστιανισμός κήρυξε μεν την αγάπη, αλλά σπάνια την εφάρμοσε.

Ακόμα και την εποχή που ήμουν έφηβος οι καταστροφές και τα εγκλήματα που σήμερα κινητοποιούν τις ΜΚΟ, ήταν μικρές ειδήσεις στα ψιλά των εφημερίδων – χωρίς καμία περαιτέρω αντίδραση.


Μία από τις πολλές θετικές πλευρές της παγκοσμιοποίησης.


308 Comments:

StolenLamp said...

Το Διαδίκτυο should be #1.

Σαβ Δεκ 02, 08:42:26 πμ  
doctor said...

Ας μείνουμε στο 8ο θαύμα.

Σκέφτομαι από τη μία τον γιατρό λαμόγιο που ζητάει ανερυθρίαστα φακελάκι από συνταξιούχους των 500 ευρώ μηνιαίως, που περπατάει ατημέλητος στους διαδρόμους του νοσοκομείου καπνίζοντας (!), που είναι αγενής προς όλους και ζει ως παράσιτο της κοινωνίας και όχι συμφώνως με τον όρκο του Ιπποκράτους που έδωσε όταν ήταν νέος.

Από την άλλη, ο γιατρός χωρίς σύνορα.
Τι να πω γι'αυτούς τους ανθρώπους;
Που απαρνήθηκαν μια εύκολη και άνετη ζωή, απαρνήθηκαν την σιγουριά, τους φίλους, την θαλπωρή της οικογένειας και όρισαν στη ζωή τους να υπηρετούν αυτούς που έχουν ανάγκη και χρειάζονται βοήθεια.

Και πάλι βλέπω τον Χριστόδουλο και όλη τη μαυροφορεμένη συμμορία που ζει στον πλούτο, στο χρυσάφι με χοληστερίνη στο 1000 και ζητάει δασικές εκτάσεις για να φτιάξει συνεδριακά κέντρα και ξενοδοχεία.
Οι κατ'επάγγελμα σωτήρες μας.
Υποκριτές...

Η ιστοσελίδα των γιατρών χωρίς σύνορα:
http://www.msf.gr

doctor

Σαβ Δεκ 02, 09:04:06 πμ  
Maria Velliou said...

Καλημέρα!
Μεγάλη κουβέντα η τελευταία σας πρόταση.
Λες και όλα τα προηγούμενα, δημιουργήθηκαν ώστε να λειτουργήσουν ως προϋποθέσεις γι' αυτό!

Σαβ Δεκ 02, 09:08:08 πμ  
katourimeni_podia said...

Καλό το τελευταίο..

Παρόλο αυτά, λέω να γράψεις κάτι άλλο πιο πρωτότυπο..

Θα έλεγα να γράψεις για τα "7+1 θύματα"..

Σαβ Δεκ 02, 09:15:49 πμ  
k2825 said...

Καλημέρα,

… Μερικές προτάσεις:

Στο #3: Το internet και οι υπηρεσίες του.

Ώστε να είναι σαφής ο διαχωρισμός μεταξύ φυσικών υποδομών και περιεχομένου.

Στο #6: Τα ενσύρματα & Ασύρματα Δίκτυα τηλεπικοινωνιών και μεταφοράς δεδομένων.

Ώστε να μην περιοριστεί, αδίκως, η συζήτηση αποκλειστικά στους δορυφόρους αλλά να συμπεριλάβει και τις εξίσου σημαντικές χερσαίες μικροκυματικές διατάξεις και δίκτυα οπτικών ινών. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι έτσι θα υπάρχει, αναπόφευκτα και εύλογα, μερική επικάλυψη μεταξύ του #6 και των #3 & #5.

Στο #7. Οι εφαρμογές της σύγχρονης Γενετικής & Βιοτεχνολογίας.

Εμπεριέχει την κλωνοποίηση ως εφαρμογή αλλά δεν περιορίζεται σε αυτή, συμπεριλαμβάνοντας και τις περισσότερο πρακτικές, και κάποιες φορές αμφισβητούμενες, εφαρμογές των επιστημονικών επιτευγμάτων στον τομέα (γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, medical genetics κτλ).

Νομίζω ότι μια από τις σημαντικότερες σύγχρονες καινοτομίες και θαύματα είναι το GPS το οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται ρητά στην λίστα (μήπως να γινόταν το +1 ;-)

Σαβ Δεκ 02, 09:17:02 πμ  
Stavros Katsaris said...

Καλημέρα!

Από τα κείμενα που προτιμώ να μην προσθέσω ή αφαιρέσω οτιδήποτε!
Από τα κείμενα που δεν θέλω να σχολιάσω!
Απλώς κουνάς συγκαταβατικά το κεφάλι και διαπιστώνεις για μια ακόμη φορά πόσο πολύ έχει προχωρήσει η τεχνολογία.
Είναι παραδε΄θγματα για όλους όσους βλέπουν μόνο απαισιόδοξα τη ζωή σήμερα.
Όλους όσους μένουν προσκολλημένοι στο παρελθόν υποστηρίζοντας πως τίποτα δεν κινείτε σήμερα, τίποτε δεν γίνετε!

Αφιερωμένο λοιπόν το κείμενο σου σε όλους!

Και μια ιστορία που με κάνει και γελάω σήμερα, αλλά που δεν γελούσα καθόλου όταν τη ζούσα!
Έχω ανθοπωλείο το οποί είναι μέλος της ΙΝΤΕΡΦΛΟΡΑ (Εταιρεία διακίνησης λουλουδιών σε ολόκληρο τον κόσμο!)
Πριν από μερικά χρόνια (δεν είχαμε κάποιο πρόγραμμα για τη διαχείριση) στο τομέα που αφορούσε το εσωτερικό της ΄χωρας είχαμε το εξής πρόβλημα.
Κάθε μήνα που έβγαινε η οικονομική εκκαθάριση είχαμε πολλούς οι οποίοι δεν τακτοποιούσαν τις οφειλές τους!
Η ΙΝΤΕΡΦΛΟΡΑ τους αδρανοποιούσε στέλνωντας μας μια επιστολή μέχρι να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους!
Μόλις τακτοποιούσαν νέα επιστολή πως είναι πλέον ενεργά μέλη.
Τον επόμενο μήνα πάλι το ίδιο!
Περιττό να σας περιγράψω την εικόνα που είχε ο κατάλογος των μελών!
Σήμερα όλα αυτά γίνονται αυτόματα και μόνο ως ανάμνηση λειτουργεί η προηγούμενη διαδικασία!
Αλλά είναι αξέχαστο σε όλους όσους προσπαθήσαμε να δημιουργηθεί το σημερινό πρόγραμμα!

Σαβ Δεκ 02, 09:20:26 πμ  
πάντα σκεπτικιστής said...

Καλημέρα!
Νομίζω οτι η τηλεόραση είναι κάπως παλιά (δεκαετία του 30).
Θα άξιζε να μπεί ο μαγνητικός τομογράφος ως η πιο ελπιδοφόρα εφαρμογή των ηλεκτρονικών για τον άνθρωπο.

Θα έλεγα και για τη σύντηξη, αλλά ο αγώνας για αυτή τώρα αρχίζει με το πείραμα ITER. Αυτό ίσως αποδειχθεί ΤΟ γεγονός του 21ου αιώνα, αφού τα αποτελέσματα θα φανούν σε 20-30 χρόνια,κι αν όλα πανε καλά η ανθρωποτητα θα αποκτήσει άφθονη φτηνή και καθαρή ενέργεια για πάντα.

Σαβ Δεκ 02, 10:07:11 πμ  
ihadafarminafrica said...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ Κε ΔΗΜΟΥ

ΑΝ ΕΣΤΙΑΣΟΥΜΕ ΣΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ / ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ 1-7.

ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΛΑΔΗ 3 ΑΞΟΝΕς: ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΕΙΚΟΝΙΚΟΤΗΤΑ-ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕς ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΕΧΩ ΟΜΩΣ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΛΟΓΩ ΤΗς ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΑ. ΕΙΜΑΙ ΣΑΦΩΣ ΥΠΕΡ ΤΗς ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΟΥΣ. ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. ΣΕ ΔΙΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΣΑΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΜΕ ΔΡΑΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ.

Σαβ Δεκ 02, 10:17:43 πμ  
Dormammu said...

Καλημέρα Νίκο, συμφωνώ απόλυτα με την λίστα. Ίσως να προσέθετα και τις μεγάλες αστρονομικές ανακαλύψεις που συντελούνται (ρομποτικοί γεωλόγοι στον Άρη, πιθανότητα ύπαρξης ζωής στους δορυφόρους του Δία και του Κρόνου), αλλά και αυτές είναι "παιδιά" της αλματώδους ανάπτυξης των υπολογιστών και των επικοινωνίων τελικά.
Το πιο άμεσο "θαύμα" απ' όλα είναι το κινητό τηλέφωνο. Γι' αυτό όμως έχουμε μιλήσει στο παλιό μπλόγκι...

Σαβ Δεκ 02, 10:25:58 πμ  
just..living!!! said...

Συμφωνώ σε όλα..!!!Κυρίως όμως το διαδίκτυο,πιστεύω πώς είναι από τις πιο(για να μην πώ μεγάλες,θα πώ) χρήσιμες ανακαλύψεις..!!!
Μέσα από το διαδίκτυο,μόνο οι απόψεις που μπορείς να ανταλλάξεις,η επικοινωνίς που μπορείς να έχεις με διάφορα άτομα,είναι κάτι το μαγικό..Αρκεί να υπάρχει και σε αυτό ένα μέτρο..

Σαβ Δεκ 02, 10:27:33 πμ  
Nikos Dimou said...

πάντα σκεπτικιστής said...
"Καλημέρα!
Νομίζω οτι η τηλεόραση είναι κάπως παλιά (δεκαετία του 30)".

H εφεύρεση. Αλλά η διάδοσή της άρχισε μετά το πεντήντα.

Ουσιαστικά όταν λέω "της εποχής μας" εννοώ τα τελευταία 100 χρόνια (γι αυτό δεν έβαλα ηλεκτρισμό, αυτοκίνητο, τηλέφωνο, αεροπλάνο).

Σαβ Δεκ 02, 10:34:05 πμ  
Nikos Dimou said...

ihadafarminafrica said...
ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕς ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΕΧΩ ΟΜΩΣ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΛΟΓΩ ΤΗς ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ.

Εγώ βρίσκω ότι είναι αναπάντεχα αποτελεσματικές και σε παγκόσμιο επίπεδο (Greenpeace, Διεθνής Αμνηστία, Γιατροί του Κόσμου κ. α.) σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Σαβ Δεκ 02, 10:37:04 πμ  
Alitovios said...

Δύο επισημάνσεις αν επιτρέπεται.

Μιας και το κείμενο μπαίνει και στα χωράφια της γενετικής ίσως θα έπρεπε να εξετάσεις εξίσου ως σημαντική την περίπτωση των βλαστικών κυττάρων.

Για το 8ο θαύμα με αφορμή μια μικρή συζήτηση που είδα στο χτεσινό post θα μπορούσε να θεωρηθεί θαύμα (στα πλαίσια του συγκεκριμένου άρθρου) ο βουδισμός ή τον ζεν;

Σαβ Δεκ 02, 10:38:00 πμ  
Nikos Dimou said...

Alitovios said...
"Μιας και το κείμενο μπαίνει και στα χωράφια της γενετικής ίσως θα έπρεπε να εξετάσεις εξίσου ως σημαντική την περίπτωση των βλαστικών κυττάρων".

Μα αν δεν κάνω λάθος είναι μία εφαρμογή της κλωνοποίησης (δεν είμαι ειδικός - διορθώστε με).

Όσο για το Ζεν - μιλάμε για αντικείμενα όχι για ιδέες ή θεωρίες.

Σαβ Δεκ 02, 10:42:48 πμ  
DimitrizZzZz said...

To 99% των μη κυβερνητικών οργανώσεων υπάρχουν για να μασουλήσουν κάποια επιχορήγηση προσφέροντας 0 έργο.
Και το 1% που προσφέρει κάποιο έργο
είναι σημάδι οτι το κράτος δεν κάνει καλά την δουλειά του.

Σαβ Δεκ 02, 10:46:17 πμ  
Dormammu said...

Ούτως ή άλλως η έρευνα για τα βλαστοκύτταρα (cem cells) δεν είναι ακόμα σε προχωρημένο στάδιο. Συμβαίνει και εκεί ό,τι με την σύντηξη. Ενδεχομένως σε 30 χρόνια να μιλάμε για επανάσταση, αλλά προς το παρόν οι εφαρμογές τους είναι περιορισμένες.

Σαβ Δεκ 02, 10:49:28 πμ  
Takis Alevantis said...

7 θαύματα για λευκούς, σχετικά ευκατάστατους κατοίκους ορισμένων πλούσιων χωρών (και των ιθυνόντων τάξεων των φτωχότερων) και μια δικαιολογία για να ησυχάσουμε τη συνείδηση μας για την μεταφορά πόρων από τους φτωχούς προς τους πλούσιους και την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Ναι, ναι, τα 7 θαύματα ΘΑ βοηθήσουν και τους φτωχούς να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους, ΘΑ βοηθήσουν στην σωτηρία του πλανήτη από την πείνα και τις αρρώστιες, ΘΑ μπορούσαν να συμβάλλουν στη σωτηρία του περιβάλλοντος. Μέχρι τότε όμως ...

Πριν απαντήσετε δοκιμάστε να προσδιορίσετε την σειρά σας στην παγκόσμια σειρά του πλούτου. Κι αν ανήκετε στο υψηλότερο 10% (όπως κι εγώ άλλωστε) αναλογιστείτε κατά πόσο η απάντησή σας είναι προκατειλημμένη, όπως νομίζω και το άρθρο - και συγνώμη Νίκο !

Σαβ Δεκ 02, 11:11:22 πμ  
Ευμίλιος said...

Και το Ζεν είναι πολύυυυυυ παλιά ιστορία...

Αν μιλάμε για τα τελευταία 100 χρόνια, η μαζική παραγωγή φαρμακευτικών ουσιών με πρώτα και καλύτερα τα αντιβιοτικά θα πρέπει να είναι κάπου στο 1 με 3. Η παράταση του προσδόκιμου ορίου ζωής σε δυσθεώρητα επίπεδα είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων (υγειονομικές συνθήκες, καλύτερη διατροφή, οργάνωση υπηρεσιών υγείας), και με βελτίωση της ποιότητας ζωής. Αλλά αυτό που έδωσαν τα φάρμακα ήταν η υπέρβαση του dictum ότι ο γιατρός είναι αυτός που δεν κάνει κακό στον ασθενή ενώ η φύση θεραπεύει ...με άλλα λόγια, διώχνει σιγά σιγά το στοιχείο "στο έλεος του Θεού", και οπωσδήποτε είμαστε ακόμα στην αρχή.

Αντίρρηση για το κινητό: είναι μια θαυμαστή εξέλιξη, αλλά δεν αποτελεί θαύμα. Για μένα συνδυάζει την επικοινωνιακή δυνατότητα (την οποία μας δίνει σε μεγαλύτερες κλίμακες το Ίντερνετ και η τηλεόραση) και την υπολογιστική δύναμη (όπου έχουμε τους υπολογιστές, που κάνουν και άλλα πράγματα πέραν από την κάλυψη των αναγκών του καταναλωτή!), με τη χρήση των επικοινωνιακών συστημάτων (δηλαδή τους δορυφόρους). Άρα για μένα θα έμπαινε μόνο σε υποσημείωση.

Και ένα ερωτηματικό για τη κλωνοποίηση κυττάρων: είναι work-in-progress, με την έννοια ότι δεν έχουμε δει καμία πρακτική εφαρμογή ευρείας κλίμακας, εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες εφευρέσεις. Δε διαφωνώ ότι είναι πολλά υποσχόμενη, αλλά η νανοτεχνολογία είναι ακόμα περισσότερο (ειδικά στον τομέα των βιολογικών και ιατρικών εφαρμογών), οπότε αν παραβλέψουμε τις υποσχέσεις, ως τώρα δεν έχει κάτι το χειροπιαστό.

ΥΓ1. Για όσους παίζουν κάποιο από τα παιχνίδια της σειράς Civilization, η αντίστοιχη πρόταση είναι:
1. Apollo Program
2. Seti Program
3. Manhattan Project
4. The Internet
5. Cure for Cancer
6. Longevity
7. United Nations

ΥΓ2. Μια σημείωση για τα θαύματα: σιγά σιγά από τα μεγάλα θαύματα του κόσμου (Πυραμίδες, Κολοσσός της Ρόδου κλπ.) περνάμε στο διαμοιρασμό των θαυμάτων σε όλους (ίδε λίστα)...αλλά αυτό δεν στερεί την έννοια του μεγέθους;

Σαβ Δεκ 02, 11:14:13 πμ  
To Hlithio Agrino said...

@ΝΔ

Σκεφτήκατε καθόλου τους συμβολισμούς, τις σκοπιμότητες πέραν του πρακτικού σκοπού αλλά και τους όποιους κινδύνους συνεπάγονταν τα 7(+) original θαύματα;

Π.χ. το ρόλο που μπορεί να έπαιξε ένα τεράστιο άγαλμα για την εδραίωση του Α ή Β εμπνευστή / κατασκευαστή / χορηγού σε πολιτκοκοινωνικοθρησκευτικοτρεχαγύρευε επίπεδο...

Υπάρχει ανάλογη πτυχή και στα μοντέρνα 7+1;

Σαβ Δεκ 02, 11:14:20 πμ  
so_what said...

οι ΜΚΟ ειναι μια πιο εξελιγμενη μορφη, λογω παγκοσμιοποιησης, των ερανων αγαπης διαφορων "φορεων". θεωρω οτι ειναι μια παγιδα στην οποια επεσαν πολλοι ευασθητοι-εννοω απο αυτους που τους υποστηριζουν και τους λιγοστους που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΕΡΓΟ, θυσιαζοντας προσωπικες φιλοδοξιες και καριερες-.
οι ΜΚΟ και αν δεν υπηρχαν θα τις εφηυραν οι επιτηδειοι του καπιταλισμου και οι ανικανες κυβερνησεις ολου του κοσμου.
ειναι ο καλυτερος τροπος να λειανει καποιος την ανθρωπινη αντιδραση και θυμο στα παραλογα που γινονται απο τους ισχυρους -εξουσιες πολιτικες ή επιχειρηματικες-.
ας με συγχωρησουν οι ελαχιστοι προσφεροντες στο χωρο, αλλα δεν θεωρω καθολου καλο σημαδι για τον πολιτισμο μας την υπεραξια που εχουν αποκτησει στην σημερινη μας κοινωνια.

Σαβ Δεκ 02, 11:22:09 πμ  
synas said...

Καλημέρα. Αυτή η σελίδα για την παγκόσμια σειρά του πλούτου είναι μεγάλη μπούρδα. Εμένα με έβγαλε στο 1,65%. Ούτε στο 1,65% της γειτονιάς μου δεν ανήκω! Μας δουλεύουν κανονικότατα!! Όσο για τα θαύματα, τα περισσότερα έχουν να κάνουν –απ’ ό,τι βλέπω- με την ταχύτητα μετάδοσης πληροφοριών.

Σαβ Δεκ 02, 11:30:49 πμ  
Dormammu said...

@synas: Δυστυχώς δεν είναι μπούρδα. Υπολογίζει επί του συνολικού πληθυσμού του πλανήτη. Σε σχέση με μερικά δισ εξαθλιωμένων κινέζων, ινδών και αφρικανών, ανήκουμε στο προνομιούχο 10%....

Σαβ Δεκ 02, 11:37:56 πμ  
Alexandra said...

να συμπληρώσω και τα θαύματα της ιατρικής, εκτός αυτού που ανέφερε ο κος Δήμου, την ανάπτυξηε και εξέλιξη της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε διάφορα επίπεδα . στις μέρες μας που τα ζευγάρια αποφασίζουν να τεκνοποιήσουν πάνω από τα 35, είναι μεγάλη βοήθεια και πραγματικό θαύμα στη ζωή τους.

Σαβ Δεκ 02, 11:40:18 πμ  
synas said...

@Dormammu
Εγώ ξέρω για την κοινωνία των 2/3. Δέχομαι, ότι ανήκουμε κάπου μέσα στο 33% του παγκόσμιου πληθυσμού. Το 1,65% όμως, που μου έβγαλε, είναι γελοίο. Έχω την αίσθηση, πως δήθεν για να μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε την τύχη μας να ανήκουμε στον Δυτικό «πλούσιο» Κόσμο, μας κάνουν προπαγάνδα, για να μην αντιδρούμε στην πραγματική συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια απελπιστικά λίγων ανθρώπων.

Σαβ Δεκ 02, 11:51:12 πμ  
Takis Alevantis said...

Να προσθέσω πως εν προκειμένω δεν μου αρέσει ούτε η λέξη «θαύμα». Για κάθε πλεονέκτημα των 7 «θαυμάτων» μπορεί να αναφερθεί και μια θανατηφόρα ή τουλάχιστον απαράδεκτη παρενέργεια.

Η ψηφιοποίηση του περιεχομένου ευνοεί την κλοπή της πνευματικής ιδιοκτησίας και την κυκλοφορία απίστευτων σκουπιδιών. Ο υπολογιστής βοηθά στην καταπάτηση των ατομικών ελευθεριών (φακέλωμα) αλλά και την χρήση αποτελεσματικότατων οπλικών συστημάτων. Το Διαδίκτυο βοηθά όχι μόνον την επικοινωνία αλλά και την παραπληροφόρηση, την τρομοκρατία και τις απάτες. Η Τηλεόραση υπηρετεί και την προπαγάνδα και την παραποίηση της πραγματικότητας. Το Κινητό Τηλέφωνο, μαζί με όλα τα άλλα κατατρώγει τον ελεύθερό μας χρόνο και μας υποδουλώνει στο σύστημα ακόμη περισσότερο. Οι επικοινωνιακοί δορυφόροι κάνουν τον κόσμο ένα χωριό - βασικά αμερικάνικο. Όσο για την κλωνοποίηση κυττάρων, οι μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή όπως την ξέρουμε σήμερα δεν είναι ακόμη γνωστές.

Βέβαια όσοι πιστεύουν στα θαύματα θα τρέξουν να αναφέρουν τα θετικά στοιχεία όλων των παραπάνω και τις υποσχέσεις (ιδίως των κατασκευαστών) για ένα καλύτερο κόσμο. Προσωπικά δεν πιστεύω στα θαύματα. Πιστεύω πως κάθε θετικό βήμα προς τα εμπρός συνοδεύεται με κάποιες αρνητικές επιτώσεις που ίσως τις υποστούν τα εγγόνια μας. Δεν αρνούμαι πως όλα τα παραπάνω έχουν προσφέρει θετικά στοιχεία στις κοινωνίες μας - και τις έχουν βοηθήσει να ελέγξουν καλύτερα τον παγκόσμιο πλούτο επ' ωφελεία μας.

Όσο για τις ΜΚΟ, διαβάστε πως τις βλέπουν οι ιθαγενείς, που έχουν φθάσει να μιλούν για τουρισμό καταστροφών.

Σαβ Δεκ 02, 12:01:32 μμ  
k2825 said...

This post has been removed by the author.

Σαβ Δεκ 02, 12:04:02 μμ  
k2825 said...

Μια και οι «στατιστικές» ξανάγιναν της μόδας, θα ήμουν ευγνώμων αν κάποιος μπορούσε να με πληροφορήσει για το ύψος του μισθού των γενικών διευθυντών των ακόλουθων – οικονομικά εξαρτώμενων από τις εθελοντικές εισφορές των υποστηρικτών τους – Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων:

«Διεθνής Αμνηστία»,
«GreenPeace» και
«Medecins Sans Frontieres»

... ώστε να μπορέσω να «υπολογίσω» την θέση τους στην κατά Takis Alevantis παγκόσμια σειρά πλούτου .

Θα ήμουν επίσης ευγνώμων αν μπορούσατε να με διαφωτίσετε για την μετέπειτα πολιτική δράση σημαινόντων στελεχών του ελληνικού παραρτήματος της MKO GreenPeace.

... Όμορφος κόσμος ηθικός αγγελικά πλασμένος ...

Σαβ Δεκ 02, 12:04:57 μμ  
aphrodite said...

hey!

Καλημέρα και καλό βδομαδότελο (weekend ντε!).

Πριν την κλωνοποίηση και τα stem cells (καταψύχουν πλέον κι εδώ σε αντίχτοιχες τράπεζες, ρωτήστε το γυναικολόγο σας), να πούμε για την τεχνητή γονιμοποίηση: το απόλυτο break-through της εποχής (όχι μόνο magnus leap επιστημονικό, αλλά κυρίως γροθιά στα κοινωνικά στεγανά).

"On July 25, 1978, while all eyes in the States were trained on the Del-Zios' controversial court case, a healthy baby girl, Louise Brown, was born in England - the first child ever to be conceived outside the womb. "She was on the cover of every magazine and every newspaper," says author Robin Marantz Henig. "People had been sure she was going to be a monster. When she turned out to be this chubby-cheeked, blonde newborn, there was so much relief."

Μικρή περίληψη

Σαβ Δεκ 02, 12:21:22 μμ  
aphrodite said...

@alexandra,

ξεκίνησα το σχόλιό μου και μέχρι να το αποτελειώσω (τερατίδια on speed σήμερα), με είχες ήδη καλύψει! :)))

Σαβ Δεκ 02, 12:24:24 μμ  
MIRACLE said...


Και όλο αυτό το μπλα μπλα καταλήγει στο να διαφημίζει τις ΜΚΟ.

Από άποψης αποτελεσματικότητας της διαφήμισης πιο σωστό θα ήταν να μπουν οι ΜΚΟ ως ένα από τα 7 θαύματα κάπου ενδιάμεσα και όχι ως +1 στο τέλος.
Έτσι όπως είναι τώρα κάνει μπαμ ότι είναι μια προσπάθεια για να χειραγωγήσει την σκέψη του αναγνώστη.
Επίσης τα θαύματα δεν πρέπει να είναι μόνο τεχνολογικής φύσης διότι έτσι δεν «δένουν» σωστά οι ΜΚΟ μέσα.

Και για όσους δεν ξέρουν οι περισσότερες ΜΚΟ χρησιμοποιούν ως βιτρίνα μια ομάδα από καλούς ανθρώπους οι οποίοι με αυτοθυσία προσπαθούν να βοηθήσουν όπως μπορούν τους συνανθρώπους τους, για να βάλουν χέρι στα χρήματα που προκύπτουν από δωρεές, επιχορηγήσεις κτλ.

Σαβ Δεκ 02, 12:46:38 μμ  
Antonios Liolios said...

Συμφωνώ με την λίστα και δεν συμμερίζομαι την απογοήτευση ότι κάθε εφεύρεση είναι και ένα βήμα πίσω.

Μιά παρατήρηση:Η ανθρωπότητα έχει πολλά χρόνια να δει μιά ανακάλυψη ενός καινούριου νόμου ή αρχής. Το μόνο που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια είναι να τελειοποιούνται και να σμικρύνονται οι διάφορες υπάρχουσες ανακαλύψεις και εφευρέσεις. Έτσι βλέπουμε εφαρμογές του ηλεκτρισμού, της μικρο-μηχανικής κλπ αλλά δεν βλέπουμε την ανακάλυψη ενός καινούργιου νόμου που θα επιτρέπει την κατάργηση της βαρύτητος για παράδειγμα.

Τελευταία παρακολούθησα μιά επιστημονική ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σχετικά με την βιολογική δράση εξαιρετικά αραιωμένων ουσιών ακόμα και πέρα από τον αριθμό του Avogadro. Φαίνεται ότι όταν οι διαδοχικές αραιώσεις γίνονται παράλληλα με δόνηση του διαλύματος η βιολογική δράση της ουσίας πολλαπλασιάζεται ακόμα κι όταν η ουσία παύσει να ανιχνεύεται! Αν αυτή η παρατήρηση επιβεβαιωθεί και από άλλα εργαστήρια θα μιλάμε για την μεγαλύτερη ανακάλυψη ίσως του 21ου αιώνα! Και ξέρετε τι βοηθάει να ερμηνευτεί; Η δράση της ομοιοπαθητικής!

Τέλος στην συγγραφή επιστημονικών άρθρων το διαδίκτυο είναι απίστευτο. Πριν λίγα χρόνια χρειαζόμασταν βιβλιοθήκες, αναμονές, ταχυδρομεία κλπ. Σήμερα επισκέπτομαι όλες τις μεγάλες βιβλιοθήκες, γράφω το άρθρο μου και το στέλνω στο περιοδικό χωρίς να σηκωθώ από το γραφείο μου!

Σαβ Δεκ 02, 12:51:37 μμ  
Αρχαίος said...

Συμφωνώ με τη λίστα αλλά με πρώτο το Internet.
Επίσης συμφωνώ με τον Αλεβαντή ότι η λίστα αφορά ανθρώπους που έχουν ένα επίπεδο ζωής. Το παρήγορο είναι ότι η το ποσοστό αυτό μεγαλώνει αντι να μικραίνει όπως ισχυρίζονται οι φανατικά απαισιόδοξοι.
Δεν συμφωνώ με την προβολή των αρνητικών. Τα αρνητικά της κάθε τεχνολογίας πάντα θα υπάρχουν - όπως αρνητική όψη υπάρχει σε κάθε πράγμα- Για παράδειγμα ακόμα και το νερό αν πιείς σε υπερβολική δόση παθαίνεις δηλητηρίαση!!
Ουδέν καλόν αμιγές κακού που έλεγαν και οι αρχαίοι!!! (η ανάποδα βέβαια.
Στις δορυφορικές επικοινωνίες θα πρόσθετα την δυνατότητα εντοπισμού θέσης (GPS) σα μια δυνατότητα που ακόμα βρίσκεται στα πρώτα της βήματα αλλά μπορεί να αλλαξει πολλά στη ζωή μας.

Σαβ Δεκ 02, 01:36:40 μμ  
aphrodite said...

(Ει Λιόλιε, πιπέρι! κακές λέξεις, θες να ξαναβάλει μοντ τώρα?! ΛΟΛ!)

Να πω και τι θαύματα θα ήθελα να ζω για να δω σε ευρεία κλίμακα, εκτός εργαστηρίων, πειραματικών μοντέλων ή περιορισμένων εφαρμογών?

1. Χειροπιαστά και εφαρμόσιμα επιτεύγματα (με ικανή, άρτια και ηθική νομοθεσία που να συμβαδίζει) σε όλες τις νέες ευγονικές μεθόδους, την κλωνοποίηση, τα βλαστοκύτταρα, τη γονιδιακή pro-active θεραπεία, τα "έξυπνα" φάρμακα κτλ.

2. Βιοκαύσιμα, βιοπαραγωγή ενέργειας, βιοδιάσπαση των πάντων.

3. Τηλεμεταφορά (εδω σας θέλω...)

Κι άντε, κάτι πιο πεζό:

4. Βιοδιασπώμενα είδη προσωπικής υγειινής (ως τώρα παράγωγα βαμβακιού, χάρτου και πλαστικού), που αποτελούν τον μεγαλύτερο όγκο μη ανακυκλώσιμων και μη διασπώμενων απορριμάτων (το θέμα "περικλειστήρας παραγώγων φυσικών και απαραίτητων λειτουργιών" για να το πω κομψά, είναι από μόνο του ίσως όχι θαύμα, πάντως σίγουρα επανάσταση στον τρόπο ζωής κι αντιμετώπισης της καθημερινότητάς μας). Κι αργότερα, κάτι σαν μίνι μαγικό χαρτάκι 3χ3 εκ. μαξ, υφής σούπερ-απορροφητικού τζελ που απλώς θα τοποθετείται, θα κανει τη δουλειά του και θα αποσυντίθεται μ'ένα πουφ! (Για κάθε ηλικίας και φύλου... μωρά, σκεφτείτε όοοοολα τα μωράκια, όλες τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, τους μεγάλους κτλ...)
:)))

(για έναν υπολογιστή ανα μαθητή στα σχολεία του Ελλαδιστάν, να ελπίζω σε θαύμα ή ούτε αυτό?!)

Σαβ Δεκ 02, 02:00:29 μμ  
To Hlithio Agrino said...

Γιατί όλοι επιμένουμε πως "έτσι είναι" η Α ή Β κατάσταση; Γιατί δεν ρωτάμε, "μήπως ισχύει το Γ ή το Δ ή...΄"; Γιατί ξεχνάμε τη "συζήτηση ως κοινή αναζήτηση" και κολλάμε στην -ουσιαστικά ηλίθια, θα πρεπε να χαρώ τώρα -μάχη των εντυπώσεων; Μήπως η ειδοποιός διαφορά των δυο μεταφέρθηκε και στο Διαδίκτυο και προσδιορίζει την ποιότητα του; Και μήπως... λέω.. μήπως δεν έπρεπε να πιώ την έβδομη τεκίλα ψες;

Σαβ Δεκ 02, 02:00:50 μμ  
Zoros said...

@takis alevantis
“Να προσθέσω πως εν προκειμένω δεν μου αρέσει ούτε η λέξη «θαύμα». Για κάθε πλεονέκτημα των 7 «θαυμάτων» μπορεί να αναφερθεί και μια θανατηφόρα ή τουλάχιστον απαράδεκτη παρενέργεια.”

Καλημέρα Τάκη,
Μην πέσουμε σε αυτή την παγίδα! Ομοίως και το χαρτί έχει «απαράδεκτες παρενέργειες», αφού σε αυτό τυπώνονται αισχρές τσόντες. Και η ανακάλυψη της γραφής το ίδιο, αφού με αυτό τον τρόπο γράφονται σκουπίδια διηγήματα που μας τρώνε τον ελεύθερο χρόνο μας.
Και αν συνεχίσουμε να πηγαίνουμε προς τα πίσω με την ίδια λογική, θα φτάσουμε να κατηγορούμε και τον ανθρώπινο εγκέφαλο, που αποτελεί και αυτός ένα τεχνολογικό επίτευγμα της φύσης και της φυσικής επιλογής!

Σαβ Δεκ 02, 02:04:01 μμ  
Giwrgos said...

Αγαπητέ Γάτε πολύ εύστοχο θέμα!!!

Σε αντίθεση με πολλούς θα ήθελα να πω οτι όντως ΑΞΙΖΕΙ να είναι το περιεχόμενο, η πληροφορία στην ψηφιακή της μορφή, στην πρώτη θέση. Είχα την τύχη να μιλήσω ο ίδιος με τον Vinton Cerf και πραγματικά είναι κάτι που το έχει πει κι ο ίδιος και πολλοί λίγοι μπορούν να το αντιληφθούν. Χωρίς περιεχόμενο, χωρίς μήνυμα, χωρίς πληροφορία τίποτα από όλα αυτά που αναφέρετε ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ!!!

Και τώρα που αυτός ο σκοπός έχει σχεδόν πετύχει (μένουν πολύ λίγα πράγματα να γίνουν για να βοηθήσουν στην καλύτερη διάθεση πληροφορίας) το θέμα γυρνάει προς την διασκέδαση, την εξερεύνηση του διαστήματος και την διευκόλυνση της καθημερινής μας ζωής. Όντως τα περισσότερα από αυτά, αν όχι όλα, αναφέρονται σε ανθρώπους που έχουν ένα βιοτικό επίπεδο και έναν μισθό ικανό να τους παρέχει αυτές τις ευκολίες.

Παρόλα αυτά, δεν τίθεται θέμα πως πρόκειται για θαύματα. Άλλωστε συνδέεται άρρηκτα η 8η πρόταση του Γάτου με αυτό ακριβώς το θέμα. Θέλω να πιστεύω πως τουλάχιστον όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με το χώρο, όπως εγώ, γνωρίζουν την πρωτοβουλία του . Αυτή η προσπάθεια όταν πρωτο-ανακοινώθηκε χλευάστηκε όσο τίποτα από εταιρείες που τώρα το στηρίζουν. Σίγουρα οι χώρες της Αφρικής μπορεί να μη παίζουν με το Internet ή με το GPS του κινητού τους αλλά το να έχουν πρόσβαση σε πληροφόρία τους δίνει μια νέα δυναμική.

Άλλωστε όπως εύστοχα παρατηρούν σύχρονοι οικονομολόγοι πλέον οι κοινωνίες δε χωρίζονται τόσο με το χρήμα όσο με το πόση πρόσβαση σε γνώση έχουν. Αυτός είναι ο πλούτος της νέας εποχής και για αυτό η ψηφιοποίηση του είναι όντως το No1 θαύμα! Ποιός άλλωστε μπορεί να πάει κόντρα στη γνώμη του Internet Evangelist;;;

Σαβ Δεκ 02, 02:04:39 μμ  
To Hlithio Agrino said...

Τώρα κάτι ήθελα να πω και για την αιδοιοποιό διαφορά αλλά ...

Σαβ Δεκ 02, 02:06:40 μμ  
Giwrgos said...

Στο preview το link φαινόταν σωστά. Αλλά φαίνεται πως ο beta blogger τραβάει γερά κολλήματα. Ενα μείον στο θαύμα της Google! :P

Σαβ Δεκ 02, 02:07:06 μμ  
Takis Alevantis said...

@zoros - σίγουρα κάθε ανθρώπινο επίτευγμα έχεο θετικές και αρνητικές πλευρές. Εγώ προσπάθησα να δείξω ότι αρνητικές πλευρές στα «θαύματα» δεν χωράνε. Γιατί τότε δεν είναι θαύματα ...

Θαύμα - 1. κάθετι που γίνεται παρά τους φυσικούς νόμους, που δεν μπορεί να το εξηγήσει ο ανθρώπινος νους και που συνήθως αποδίδεται σε θεϊκή παρέμβαση. 2. γεγονός (συνήθως θετικό) που συμβάινει χωρίς να το περιμένει κανείς. 3. αξιόλογο δημιούργημα ή επίτευγμα που προξενεί θαυμασμό, κατάπληξη (από το Λεξικό της κοινής νεοελληνικής του ΑΠΘ).

Σαβ Δεκ 02, 02:22:11 μμ  
Antonios Liolios said...

aphrodite said...
(Ει Λιόλιε, πιπέρι! κακές λέξεις, θες να ξαναβάλει μοντ τώρα?! ΛΟΛ!)


Αν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν (και παρουσιάστηκαν σε ογκολογικό συνέδριο παρακαλώ!)επαληθευτούν κι από άλλα εργαστήρια (δεν βλέπω γιατί όχι, το εργαστήριο του κ. Καρκαμπούνα που έκανε την μελέτη είναι σοβαρό και διεθνώς αναγνωρισμένο) τότε μιλάμε για major breakthrough στην ιατρική αλλά και στην επιστήμη.

Να σου φτιάξω το κέφι Άφρω;

Ανοίγεις την ιατρική βίβλο, το Harrisson Principles of Internal Medicine του έτους 2020. Στο κεφάλαιο "Αλλοπαθητική" διαβάζεις:

"Αρχαίο σύστημα ιατρικής που εφαρμόζονταν πριν την ομοιοπαθητική, όταν η ανθρωπότητα δεν είχε ακόμα ανακαλύψει τις αρχές της δυναμικής αραίωσης!"

Σαβ Δεκ 02, 02:22:42 μμ  
Zontas said...

Νομίζω οτι αφού περιλαμβάνονται ο υπολογιστής και το διαδικτύο η τηλεόραση παύει να είναι ένα θαύμα, αφομοιώθηκε. Στη θέση τους θα έβαζα μάλλον τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη επι συνόλω, περιλαμβάνοντας artificial neural networks & evolutionary computing.

Σαβ Δεκ 02, 02:22:59 μμ  
Zoros said...

Από όλη τη λίστα θεωρώ σημαντικότερο την ψηφιοποίηση του περιεχομένου.
Αρχικά ξεκινήσαμε από τα κείμενα με τα πρώτα PC-γραφομηχανές, μετά με τις εικόνες λόγω του DTP, και πλέον καταλήξαμε στη φωνή / μουσική, στα βίντεο κλπ.
Μην περιοριστούμε όμως μόνο στο περιεχόμενο. Πλέον όλες οι ανθρώπινες ενέργειες είναι πρωτογενώς ψηφιακές, το σύνολο θα λέγαμε της πληροφορίας. Η ατζέντα με τα ραντεβού μου είναι ψηφιακή, το αεροπορικό μου εισιτήριο το ίδιο, η γραπτή επικοινωνία μου είναι μέσω email ή SMS, το τηλεφωνικό κέντρο στη δουλειά μου είναι IP (συνεπώς μεταφέρει ψηφιακή πληροφορία).

Άρα αφού πετύχαμε να έχουμε τα πάντα ψηφιακά, αυτό που μένει είναι η διακίνηση αυτής της πληροφορίας, και σε αυτό συμβάλουν τα TCP/IP δίκτυα.
Άμεσο τεχνολογικό παιδί του TCP/IP είναι το internet (όπου πρακτικά δικτυώσαμε όλα τα PC του κόσμου με TCP/IP) και «λεωφορείο» του τα διαφόρων ειδών τηλεπικοινωνιακά δίκτυα (καλωδιακά, ασύρματα, δορυφορικά κλπ).

Σαβ Δεκ 02, 02:29:01 μμ  
To Hlithio Agrino said...

"Ζυζητώ" με το http://www.jabberwacky.com/ τα τελευταία 20 λεπτά... δεν βλέπω διαφορά με τα σχόλια εδώ... αχουουούουουου.. (και επιμένει το μαμημένο πως ΕΓΩ δεν είμαι ανθρωπος αλλά "a jumble of data".

Ωιμέ!

Σαβ Δεκ 02, 02:31:18 μμ  
aphrodite said...

(Λιόλιε - ιιιιι! Τι βλασφήμιες λες παιδί μου! Πωπωωω, αν κάνει ποτέ πάρτυ σπίτι του, μας βλέπω όλους στο σαλόνι φαί-χορό κι εμάς στην αποθήκη γκαρνταρόμπα... Θα δίνω αποδείξεις και θα κάνεις τον καλόγερο για τα παλτό - εεε... α-χεμ, τι είπα τώρα? Εσύ δεν έχεις όρεξη για... αποκαλύψεις, έτσι?)
;)))

Σαβ Δεκ 02, 02:33:56 μμ  
mtryfo said...

Συμφωνώ με τη Θεά για την τεχνητη γονιμοποίηση. Πολυ σοβαρή υπόθεση για την εποχή μας, που οι νέοι άνθρωποι αποφασίζουν να αποκτήσουν παιδιά μετα τα 35 τους.
Αυτό που θα ήθελα να προσθέσω είναι η αισιοδοξία που αποπνέει και αυτό το post που είναι στοιχείο της γραφής του Δον σε αντίθεση με την "μιζέρια" (ίσως δεν είναι και η καταλληλότερη λέξη) που διαπιστώνω στις παρατηρήσεις κάποιων που ψάχνουν για το "τέλειο". Αυτό, στα όσα χρόνια ζω (και πιστέψτε με είναι αρκετά)δεν το έχω γνωρίσει. Γι αυτό είμαι και ευτυχής για κάθε μικρό βήμα για κάθε μικρή ανακάλυψη ή εφευρεση.

Σαβ Δεκ 02, 02:36:13 μμ  
Zoros said...

@takis alevantis
“Εγώ προσπάθησα να δείξω ότι αρνητικές πλευρές στα «θαύματα» δεν χωράνε. Γιατί τότε δεν είναι θαύματα ...”

Νομίζω ότι χαρακτηρίζοντας ως θαύμα κάτι που έχει αποκλειστικά θετικές επιρροές στο σύνολο, οδηγούμαστε σε αδιέξοδα.
Παράδειγμα: ακόμα και αν ο Θεός άνοιξε την ερυθρά θάλασσα για να περάσουν οι Εβραίοι με το Μωυσή, αυτό δεν αποτελεί θαύμα, επειδή είχε αρνητικές επιδράσεις στους Αιγυπτίους που τους κυνηγούσαν...

Σαβ Δεκ 02, 02:37:56 μμ  
Nikos Dimou said...

Συγγνώμη για την σιωπή μου, έλειπα. Απαντώ ομαδικά.

Τάκη Αλεβαντή, τα επιχειρήματά σου με κατέπληξαν. Και το βιβλίο αφορά μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό ανθρώπων - να το καταργήσουμε; (Η Τηλεόραση καλύπτει σίγουρα πολύ περισσότερους). Και το ότι όλα τα πράγματα (όπως επισημάνθηκε ήδη) έχουν και αρνητικές πλευρές σημαίνει τι; Και ο ηλεκτρισμός προκαλεί ηλεκτροπληξίες!

Τα επιχειρήματα του so what είναι τα κλασικά της αριστεράς που έχοντας προσφέρει στους φτωχούς και κατατρεγμένους μόνο ρητορείες, ενοχλείται από αυτους που βοηθάνε.

Ο κόσμος θα ήταν διαφορετικός αν δεν είχαν δράσει η Γκρηνπης, Η Διεθνής Αμνηστία και οι διαφόροι Γιατροί... Ξέρω και τα μειονεκτήματα και τα παρατράγουδα - αλλά ο ισολογισμός είναι παραπάνω από θετικός.

Όλες αυτές οι επικρίσεις κατά των ΜΚΟ απλώς απενοχοποιούν αυτούς που δεν έχουν προσφέρει τίποτά.

Σαβ Δεκ 02, 02:51:46 μμ  
Nikos Dimou said...

Zontas said...
"Νομίζω οτι αφού περιλαμβάνονται ο υπολογιστής και το διαδικτύο η τηλεόραση παύει να είναι ένα θαύμα, αφομοιώθηκε. Στη θέση τους θα έβαζα μάλλον τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη επι συνόλω, περιλαμβάνοντας artificial neural networks & evolutionary computing".

Επειδή κάτι το συνηθίσαμε (αφομοιώθηκε;) δεν παύει να είναι θαύμα. Για να υποκαταστήσει το Διαδίκτυο την TV σε κάλυψη, θα περάσουν πολλά χρόνια. Όσο για την Α Ι, κλπ. τα αφήνω γι αυτούς που θα κάνουν την ίδια λίστα σε καμία δεκαετία. Προς το παρόν στην Τεχνητή Νοημοσύνη είμαστε σε προ-πειραματικό στάδιο.

Σαβ Δεκ 02, 03:01:21 μμ  
N.Y.X.T.A. said...

Εμένα θα με ενδιέφερε να ακούσω κριτική και προτάσεις για τα 7+1 θαύματά .

Τα τοπ 10 ,με καλή διάθεση , τα έχω συνηθίσει και τα έχω βαρεθεί.

Αντιθέτως η κριτική στάση ακόμα και ..στα θαύματα.. μπορεί να προσφέρει .

πχ
Θυμάμαι έναν δάσκαλό μου ,στο δημοτικό που καθόταν και μας έλεγε ,εκστασιασμένος, οτι κάποια στιγμή όλα θα μπορεί να "παίζονται" από τον υπολογιστή.Φυσικά μιλούσε για την ψηφιοποίηση ,χωρίς να έχει πλήρως συμβεί..Τώρα νομίζω οτι θα μιλάει αλλιώς.

Σαβ Δεκ 02, 03:03:05 μμ  
doctor said...

Έχουμε υιοθετήσει ένα παιδάκι από την Τανζανία μέσω της Actioaid.
Δίνουμε 22 ευρώ το μήνα (μεγάλο ποσό για τα δεδομένα της Τανζανίας) και βάζουμε και εμείς ένα μικρό λιθαράκι.

Η πραγματικότητα στην Τανζανία σήμερα:
- Ο πληθυσμός της χώρας είναι 33 εκ.
- Σχεδόν 1 στους 5 ανθρώπους της Τανζανίας ζει σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας (λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα).
- 1 στις 3 γυναίκες δεν γνωρίζει γραφή και ανάγνωση.
- Λιγότερο από το μισό του πληθυσμού έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό.
- Ο αναμενόμενος μέσος όρος ζωής είναι για τους άντρες τα 42 χρόνια και για τις γυναίκες τα 44 χρόνια.

Μερικά παραδείγματα από τα έργα στην κοινότητα που υποστηρίζουν οι Έλληνες ανάδοχοι
Στην Κοινότητα Νιουάλα η ActionAid σχημάτισε λαϊκές αναπτυξιακές ομάδες με σκοπό να δώσουν στους ανθρώπους κοινή φωνή για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους σε βασικές υπηρεσίες και παράλληλα να προαχθεί η παραγωγή τροφίμων και οι γεωργικές πρακτικές με σύγχρονες μεθόδους. Η κοινότητα Νιουάλα υποστηρίζεται αποκλειστικά από 715 Έλληνες αναδόχους.

doctor

Σαβ Δεκ 02, 03:06:48 μμ  
DimitrizZzZz said...

This post has been removed by a blog administrator.

Σαβ Δεκ 02, 03:06:59 μμ  
doctor said...

Για όσους ενδιαφέρονται:

www.actionaid.gr

doctor

Υ.Γ. Όποιος θέλει βρίσκει τρόπους.
Όποιος δεν θέλει βρίσκει προφάσεις...

Σαβ Δεκ 02, 03:08:03 μμ  
DimitrizZzZz said...

Τι ακριβώς εχει κάνει η Διεθνής Αμνηστία;
Καταγγελίες και αναφορές;
Ας εξετάσουμε μερικές.
Ποινή του θανάτου:
http://web.amnesty.org/pages/deathpenalty-index-eng
Ε και τι έγινε;
Στις χώρες που ίσχυε, εξακολουθεί να ισχύει.

Isrαel και οι πολυάριθμες αιματοχυσίες που προκαλεί αναφέρονται σε άπειρα σημεία, κάντε μία έρευνα στο http://web.amnesty.org και θα δείτε.

Τα ίδια και με τις καταγγελίες για Η.Π.Α.
Ε και τι έγινε, Τα ίδια κάνουν μέχρι και σε εισβολή σε κυρίαρχη χώρα, το Λίβανο, προχώρησαν.

Μην αναφέρω κι άλλα παραδείγματα, δεν χρειάζεται.

Η διεθνής αμνηστίας χρησιμοποιείται από τις κυρίαρχες δυνάμεις κατ' επιλογήν όπως και το διεθνές δίκαιο και ο ΟΗΕ.

"Ο κόσμος δεν θα ήταν ο ίδιος χωρίς αυτές τις οργανώσεις" λέτε;
Δηλαδή σε τι τον άλλαξαν;

Ακτός από να τον κάνουν φτωχότερο, αντλώντας οικονομικές προσφορές από διάφορeς πηγές δηλαδή.

Κάτι ψώνια στέλνουν λεφτά και ασχολούνται με τέτοιες οργανώσεις για να αποφύγουν να πάνε ένα πιάτο φαί στον άστεγο της γειτονιάς που μυρίζει άσχημα. Σε αντίθεση με τις γάτες που είναι απαλές και χνουδωτές.

Σαβ Δεκ 02, 03:09:19 μμ  
DimitrizZzZz said...

This post has been removed by a blog administrator.

Σαβ Δεκ 02, 03:14:23 μμ  
Nikos Dimou said...

Να συνεχίσω για τις ΜΚΟ.

Φυσικά δεν έχουν ελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους αλλά έχουν βγάλει εκατοντάδες από τις φυλακές, δεν έχουν θεραπεύσει όλους τους αρρώστους και πληγωμένους αλλά έχουν σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, δεν έχουν εξαλείψει την ρύπανση αλλά έχουν αποτρέψει μύριάδες ρυπαντικές καταστάσεις και έχουν διαδόσει την οικολογική ευαισθησία.

Σαβ Δεκ 02, 03:16:41 μμ  
Zoros said...

@dimitrizzzzz
“"Ο κόσμος δεν θα ήταν ο ίδιος χωρίς αυτές τις οργανώσεις" λέτε;
Δηλαδή σε τι τον άλλαξαν;”

Απλά πράγματα: Χωρίς τις ΜΚΕ η Βοσνία τώρα θα ήταν κρανίου τόπος και οι Κοσοβάροι θα είχαν ολοκληρωτικά αφανιστεί.
Ειδικά στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, είναι ξεκάθαρο ότι από τις ΜΚΕ πιέστηκαν οι ΗΠΑ να δράσουν και να σταματήσουν την αιματοχυσία.

Μην θεωρούμε δεδομένα τα πάντα! Κάποτε ομαδικές σφαγές και γενοκτονίες χιλιάδων ανθρώπων περνούσαν στα ψιλά. Τώρα πλέον σκοτώνονται 400 άμαχοι στο Λίβανο από το Ισραήλ και (ορθώς) προκαλείται διεθνής κατακραυγή και πιέσεις για τερματισμό της εισβολής.

Σαβ Δεκ 02, 03:18:38 μμ  
DimitrizZzZz said...

Τι μας λές;;;
Εδώ γίνεται χαμός τα τελευταία χρόνια για το Γκουαντάμο και στην μέση των καταγγελιών συνεχίζοντας να μεταφέρονται εκεί άνθρωποι.
Αν δεν μπορούν να κάνουν τίποτα με την
ενίσχυση μίας ενεργής παγκόσμιας κατακραυγής, δεν μπρούν να κάνουν τίποτα πουθενά.

Σαβ Δεκ 02, 03:20:13 μμ  
DimitrizZzZz said...

This post has been removed by a blog administrator.

Σαβ Δεκ 02, 03:21:17 μμ  
DimitrizZzZz said...

Ζορό, οπότε οι ΗΠΑ που δεν καταργούν την θανατική ποινή όπως ζητάει η Διεθνής Αμνηστία (και η κοινή λογική αλλά αυτό είναι άλλος παράγοντας) και άλλες διεθνής οργανώσεις, μάζεψαν τον στρατό τους, τον πήγαν στην άλλη μεριά του πλανήτη και πολέμησαν, επειδή το ήθελε η Διεθνής Αμνηστία;
ΛΟΓΙΚΟΤΑΤΟ !

Σαβ Δεκ 02, 03:28:58 μμ  
Nikos Dimou said...

Συγγνώμη που ξαναφέρνω την moderation αλλά το ενοχλητικό έντομο που κάνει zzzzzzzzzz αρχισε πάλι να βρίζει.

Μερικοί είναι αδιόρθωτοι... δεν μπορούν να λένε τη γνώμη τους χωρίς να θίγουν τον άλλο.

Σαβ Δεκ 02, 03:34:23 μμ  
Zoros said...

@dimitrizzzz
Δεν ήταν η Διεθνής Αμνηστία που συνέβαλε στο τερματισμό του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, αλλά οι Γιατροί χωρίς Σύνορα.
Επίσης ο πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας (όπως δείχνουν και οι εξελίξεις) ήταν ο πρώτος ανθρωπιστικός πόλεμος της ιστορίας. Η αποτροπή του αφανισμού των Κοσοβάρων δεν είχε κανένα οικονομικό / στρατηγικό όφελος, παρά ανθρωπιστικά κίνητρα.

Σαβ Δεκ 02, 03:39:27 μμ  
antvol said...

Nikos Dimou said...
Μερικοί είναι αδιόρθωτοι... δεν μπορούν να λένε τη γνώμη τους χωρίς να θίγουν τον άλλο.
-----

Μα, δεν νομίζω πως θέλουν, πραγματικά να πουν κάποια "γνώμη". Να προσβάλουν και να θίξουν θέλουν. Αυτό τους τρέφει, απ' αυτό τροφοδοτούνται. Η όποια γνώμη, απλά, είναι το πρόσχημα. Που, ίσως, καλύτερα να 'λειπε. Θα μικρύνει έτσι και η έκταση των κειμένων, κάτι είναι κι αυτό.

Σαβ Δεκ 02, 03:56:23 μμ  
harrygreco said...

Οταν σου ξεφευγουν ορθογραφηκα λαθοι,κσταλαβαινεις οτι εισαι πια over the hill.. . Η μισαλλοδοξια εναντιον ΜΚΟ Αλλα & ο ανατολιτικος σκοταδισμος εναντιον επιστημης αμαυρωνουν το σημερινο αφιερωμα στον πολιτισμο. Science will save us all.

Σαβ Δεκ 02, 04:00:39 μμ  
Takis Alevantis said...

@Νίκο - ποιός είπε να τα καταργήσουμε; Απλώς όπως αναφέρθηκε ήδη όλα αυτά είναι μέσα (εργαλεία) που δεν προδικάζουν και το περιεχόμενο. Χωρίς κάποια ηθική βάση για τη χρήση τους, χωρίς κάποιες οδηγίες χρήσεως (όπως και για τον ηλεκτρισμό που πολύ σωστά αναφέρεις) μπορεί να μετατραπούν (τι λέω έχουν ήδη μετατραπεί) σε αρνητικά κα καταστροφικά εργαλεία (ηλεκτροπληξία ...). Ακριβώς αυτό το νόημα είχε η παρέμβασή μου, ότι βάζοντάς τα σε ένα μεταφυσικό βάθρο (ως θαύματα) χωρίς κριτική θεώρηση των πιθανών χρήσεών τους ενισχύουμε τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες - και επειδή είμαστε και στους από πάνω, η άποψή μας είναι μάλλον προδιαγεγραμμένη. Να μην εκπλήσσεσαι λοιπόν.

Όσο για τις ΜΚΟ, διάβασε το άρθρο για τον τουρισμό καταστροφών. Τι νόημα έχει να αυτοσυγχαιρόμαστε για τη δράση των ΜΚΟ στις χώρες του 3ου κόσμου όταν οι κάτοικοι των χωρών αυτών μας θεωρούν ως μέρος του προβλήματος; Ή μήπως εμείς γνωρίζουμε καλύτερα τις ανάγκες τους; Αυτό δεν λέει και η υπερδύναμη για να δικαιολογήσει τις επεμβάσεις της απανταχού της γης; Και πάλι αυτό δεν αποτελεί αριστερή κριτική αλλά απλώς ερέθισμα για να δούμε και την αντίθετη πλευρά του νομίσματος, με στόχο να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρουμε στους δεινοπαθούντες.

Σαβ Δεκ 02, 04:05:17 μμ  
Nikos Dimou said...

dimitrizzzz
δεν καταλαβαίνεις ότι όταν λες τον συνομιλητή σου μεθυσμένο διότι ήπιε ούζα, τον βρίζεις;

μην επιμένεις να στέλνεις μηνύματα, δεν θα δημοσιεύονται. Έχεις ταλαιπωρήσει αυτό το blog επί μήνες. Αφησέ μας ήσυχους!

Σαβ Δεκ 02, 04:08:42 μμ  
Nikos Dimou said...

Τάκη, η έννοια των 7 θαυμάτων, από την αρχαιότητα, είναι ότι πρόκειται για έργα ή αντικείμενα που προκαλούν θαυμασμό. Άσχετα από την προέλευσή τους και τις επιπτώσεις τους. Σάμπως τις πυραμίδες δεν τις έχτισαν σκλάβοι; Ή νομίζεις ότι στους κρεμαστούς κήπους περπατούσε ο λαουτζίκος;

Εκεί εστιάζει το post - ποιά είναι τα αντίστοιχα πράγματα που προκαλούν σήμερα τον θαυμασμό μας.

Σαβ Δεκ 02, 04:16:20 μμ  
doctor said...

Zoros said...
Επίσης ο πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας (όπως δείχνουν και οι εξελίξεις) ήταν ο πρώτος ανθρωπιστικός πόλεμος της ιστορίας. Η αποτροπή του αφανισμού των Κοσοβάρων δεν είχε κανένα οικονομικό / στρατηγικό όφελος, παρά ανθρωπιστικά κίνητρα.

Σαβ Δεκ 02, 03:39:27 μμ

*************

Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω με το παραπάνω:


Η διεθνής της αλληλεγγύης

Την παραμονή της έναρξης των νατοϊκών βομβαρδισμών στη Σερβία, με κοινή δήλωσή τους, ορισμένες ανθρωπιστικές οργανώσεις που δρούσαν στο Κοσσυφοπέδιο, ομολογούσαν την αδυναμία τους να αποτρέψουν τη λεγόμενη "ανθρωπιστική καταστροφή" που προκαλούσε η εθνοκάθαρση στην περιοχή και ζητούσαν την άμεση εμπλοκή της διεθνούς κοινότητας. Ακόμα και σήμερα, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ στηρίζουν την επέμβασή τους σε διαπιστώσεις και εκθέσεις παρόμοιων ανθρωπιστικών οργανώσεων. Και η σελίδα στο Ιντερνετ της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, της USIA, προβάλλει με στόμφο την έκκληση των ανθρωπιστικών οργανώσεων για το Κοσσυφοπέδιο, θέλοντας να αποδείξει ότι η επέμβαση ήταν επιβεβλημένη.
Ομως από την άλλη μεριά, είναι και πάλι ορισμένες απ' αυτές τις ανθρωπιστικές "Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις" (ΜΚΟ, μετάφραση του αγγλικού NGO, Non Governmental Organisations) οι πρώτες που αντιδρούν έμπρακτα στον μονόπλευρο προσανατολισμό της Δύσης υπέρ της νατοϊκής επέμβασης. Είναι οι Γιατροί ("Του Κόσμου" και "Χωρίς Σύνορα") που καταφθάνουν αμέσως στους καταυλισμούς των προσφύγων για να ανακουφίσουν τον πόνο των ξεριζωμένων. Το καραβάνι της ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ελλάδα προς το Βελιγράδι συνοδεύεται και πάλι από "Γιατρούς του Κόσμου". Και όλος ο κόσμος απευθύνεται στην έγκυρη κρίση της Greenpeace, για να διαπιστώσει αν οι μετρήσεις έκλυσης ραδιενεργών και τοξικών αερίων πρέπει να ανησυχούν όλη την ευρύτερη ζώνη της νοτιανατολικής Βαλκανικής.
Επειδή, όμως, ο πόλεμος δημιουργεί ένα αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ κρατών, κυβερνήσεων, πολιτικών κομμάτων και λαών, είναι πολύ δύσκολο να κρατήσει κάποιος "ουδέτερη" ή "αντικειμενική" ή -απλώς- "ανθρώπινη" στάση. Και πολύ εύκολα, όσοι το επιχειρούν, βρίσκονται στο στόχαστρο των πολλών, εκείνων που ζητούν "καθαρές τοποθετήσεις". Ορισμένα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα καλούσαν επί μέρες την Greenpeace να κάνει δηλώσεις φιλοσερβικής νομιμοφροσύνης και έκριναν ότι η διεθνής οργάνωση δεν δείχνει να ευαισθητοποιείται για τις περιβαλλοντικές παρενέργειες των βομβαρδισμών. Αφηναν να εννοηθεί ότι η Greenpeace δεν επιθυμεί να συγκρουστεί με τις ΗΠΑ. Ξεχνούσαν, μ' αυτό τον τρόπο, ότι η Greenpeace υπήρξε η πρώτη οργάνωση που κατήγγειλε ήδη από το 1991 τους Αμερικανούς για τη χρήση των όπλων εξασθενημένου ουρανίου κατά τον πόλεμο του Κόλπου, προκαλώντας την οργή του Πενταγώνου. Ανάλογα υπονοούμενα ακούστηκαν και για τη Διεθνή Αμνηστία, από ανθρώπους που λησμονούν ότι πρόκειται για μια οργάνωση που έχει μονίμως στο στόχαστρό της την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ίδιες τις ΗΠΑ (καμπάνια για την κατάργηση της θανατικής ποινής, αποκάλυψη των διακρίσεων εις βάρος μειονοτήτων, κλπ).

Όλο το άρθρο: http://www.iospress.gr/ios1999/ios19990516a.htm

doctor

Σαβ Δεκ 02, 04:18:35 μμ  
kahri said...

Επειδή έγινε λόγος για artificial intelligence να προσθέσω ότι το εν λόγω ερευνητικό ρεύμα μάλλον ναυάγησε εδώ και μια δεκαετία λόγω των υπερβολικών (εως και μεσσιανικών) προσδοκιών (εποχή 80s). Η πλήρης χαρτογράφιση του ανθρώπινου εγκεφάλου και η αντικατάσταση των ανθρώπων από μηχανές παραμένει σήμερα ότι ήταν και πριν από 20 έτη: σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Το μεγάλο θαύμα των τελευταίων ετών σχετικά με το ζήτημα είναι ότι ξεπεράστηκε σε μεγάλο βαθμό και το φετιχ με την τεχνολογία για την τεχνολογία. Πανεπιστήμια και πρωτοπόρα ερευνητικά κέντρα μεγάλων εταιριών επενδύουν πια στο σχεδιασμό τεχνολογίας για εναρμόνιση και επαύξηση της ανθρώπινης νόησης με τη την τεχνολογία - όχι για αντικατάστασή της. Έτσι θεωρητικά ρεύματα οι συνεχιστές των οποίων κάποτε αναλώνονταν σε κάθε λογής σοφιστείες, βρήκαν πια εφαρμογή γειωμένα σε απτές εφαρμογές της τεχνολογίας.΄
Η νέα αξιοποίηση των κοινωνικο-πολιτισμικών σπουδών της πρώιμης Σοβιετικής Ένωσης από τα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ είναι ένα ακόμη μεγάλο θαύμα της εποχής,μεγαλύτερο από αυτό που προσδοκούσαν παλαιότερα από την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Σαβ Δεκ 02, 04:19:32 μμ  
giant13 said...

Τώρα που άρχισε ο Γάτος το mderation, να αναφέρω και γω ένα θαύμα γιά να χαλαρώσουμε λίγο. Την κατάκτηση του EURO 2004.

Σαβ Δεκ 02, 04:19:37 μμ  
Mirage said...

Το επόμενο θαύμα για τον άνθρωπο θα είναι η Πυρηνική Σύντηξη και ο μετα-άνθρωπος.

Ο μετα-άνθρωπος θα ξεκινήσει ενισχυόμενος με βιο-μοσχεύματα και τεχνητά μέλη, θα ακολουθήσει στην συνέχεια η πνευματική μου ενίσχυση μέσω της νανο-τεχνολογίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης και θα ολοκληρωθεί η μεταμόρφωσή του σε Τεχνο-Θεό σε 3 διαδοχικά ή παράλληλα (πιος να γνωρίζει απο τώρα) βήματα:

1. Την ανάπτυξη Τεχνητής Συνείδησης που εδράζεται σε εγκεφάλους κασκευασμένους απο πυρήτιο οι οποίοι θα διαθέτουν Υπολογιστή Ισχύ όσοι 100άδες ανθρώπινοι εγκέφαλοι μαζί.

2. Την ολοκλήρωση των τεχνητών μελών έτσι ώστε να μπορεί να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος Cyborg φτιαγμένος με βάση πολύ ανθεκτικότερα υλικά απ΄ ότι οι κλασικές βιοχημικές ενώσεις του άνθρακα.

3. Την επανάσταση των cyborgs οι οποίοι θα πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους και θα "απελευθερωθούν" απο τους ανθρώπους. Με απεριόριστη ενέργεια στην διάθεσή τους και χωρίς περιορισμούς ύπνου, ανάγκη ξεκούρασης και των "ασυνείδητων συναισθημάτων", είναι προφανές ότι αυτοί πλέον θα "βασιλεύσουν" επί της γης.

Για την ΓΑΙΑ, έτσι όπως την έχουμε γνωρίσει μέχρι τώρα, το μεγαλύτερο θαύμα θα ήταν η κατάρευση του ανθρώπινου τεχνο-πολιτισμού.

Στις επόμενες δεκαετίες η ΓΑΙΑ θα εντείνει τις προσπάθειές της προς αυτήν την κατεύθυνση. Θα ακολουθήσει αγώνας δρόμου για την επικράτηση της ΤΕΧΝΙΚΗΣ έναντι της ΓΑΙΑΣ.

Εσείς τι λέτε ότι θα συμβεί:

α) Ασυνείδητα εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για την έλευση του μετα-ανθρώπου, που όπως λέει ο KURZWEIL είναι μια αναπόφευκτη ιστορική εξέλιξη ακολουθώντας την αρχή των "Επιταχυνόμενων Επιστροφών" (Accelerated Returns) μιας συνεχώς αυξανόμενης πολυπλοκότητας που έχει παρατηρήσει στην φύση (από την δημιουργία του σύμπαντος μέχρι σήμερα). Άλλωστε μόνο τα cyborgs θα είναι αρκετά ισχυρά και ανθεκτικά για να εποικήσουν το διάστημα.

β) Θα νικήσει η ΓΑΙΑ και όσοι άνθρωποι καταφέρουν να επιζήσουν θα επαναδιαμορφώσουν τον πολιτισμό τους έτσι ώστε να συμ-βιώσουν αρμονικά με τα άλλα είδη μέσα στο γνώριμο γήινο περιβάλλον (επιστροφή στην ΕΔΕΜ ...) που θα αρχίσει να ανακάμπτει ...

Ποιό από τα 2 "θαύματα" πιστεύετε ότι θα συμβεί και πιο θέλετε να συμβεί;

Σαβ Δεκ 02, 04:22:45 μμ  
Takis Alevantis said...

@Νίκο - E λοιπόν όχι! Τις πυραμίδες δεν τις έχτισαν σκλάβοι.

Και το γεγονός ότι κάτι προκαλεί θαυμασμό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και «αγαθόν». Αν ήταν έτσι γιατί στον κατάλογό σου δεν περιλαμβάνεται και η πυρηνική τεχνολογία - που παρέχει άφθονη ενέργεια και θεραπείες από ασθένειες;

Ξέρεις βέβαια πολύ καλά πως δεν είμαι λουδίτης, ούτε αντίθετος στις ΜΚΟ. Απλώς ως σκεπτικιστής σκέφτηκα ορισμένες αρνητικές πτυχές του σημερινού σου άρθρου. Που δυστυχώς δεν τις υφιστάμεθα εμείς αλλά κάποιοι κακομοίριδες σε χώρες του τρίτου κόσμου ...

Σαβ Δεκ 02, 04:35:09 μμ  
Nikos Dimou said...

giant13 said...
"να αναφέρω και γω ένα θαύμα γιά να χαλαρώσουμε λίγο. Την κατάκτηση του EURO 2004".

Αυτό κι αν ήταν θαύμα. Δυστυχώς στιγμιαίο και όχι διαρκές.

Η Γιουγκοσλαβία είναι βέβαια εκτός θέματος - θυμιζω μόνο πως υπήρξε διάσταση απόψεων ανάμεσα στο Διεθνές και το Ελληνικό Τμήμα των Γιατρών χωρίς Σύνορα που αποπέμφθηκε από την διεθνή οργάνωση. Επανήλθε μερικά χρόνια αργότερα.

Σαβ Δεκ 02, 04:37:36 μμ  
Nikos Dimou said...

ΟΚ δεν ήταν επισήμως σκλάβοι, Τάκη αλλά οι Αιγύπτιοι δεν ήταν και ελεύθεροι πολίτες...

Σαβ Δεκ 02, 04:41:37 μμ  
Takis Alevantis said...

@mirage - αρκεί η πυρηνική σύντηξη να μην καταλήξει στο «βιομηχανικό ατύχημα» στο οποίο οφείλονται κατά τον A. Clark οι υπερκαινοφανείς (supernova) (Improving the neighbourhood, Nature, 4/11/1999 και The Collected Stories of Arthur C. Clarke)

Σαβ Δεκ 02, 04:46:42 μμ  
Φιλαλήθης said...

Το διαδύκτιο είναι κατα την γνώμη μου η βάση ,το προζύμι για αυτό που ακολούθησε και που ακόμη δεν έχουμε συνειδητοποιήσει την σημασία του.
Μιλάω για τα blogs ,που σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς -αλλά και του γράφοντος- πρόκειται για την μεγαλύτερη επανάσταση ίσως και από αυτή του Γουτεμβέργιου.
Δεν θέλω να κουράσω γιαυτό επικολλώ link με την άποψή μου:
http://filalithisblog.blogspot.com/
2006/11/blog-post_116376183120353278.
html

Σαβ Δεκ 02, 04:52:13 μμ  
Pavlos said...

Με πρόλαβε ο mirage κάπως, αλλά πιστεύω ότι η ελεγχόμενη πυρηνική σχάση (και σύντηξη, όταν επιτευχθεί επαρκώς) αξίζει μια θέση στη λίστα. Απίστευτο πόση πολλή ενέργεια παράγεται από κάτι τόσο μικρό...

Σαβ Δεκ 02, 04:53:11 μμ  
harrygreco said...

Οι ΜΚΟ θα επεμβαινουν οπου γουσταρουν. Η καθε μια εχει τη δικη της σοβαροτητα & αξιοπιστια. Βλεπω οτι η Ωλμπραητ πειραζει,αλλα ελπιζω να ξαναβγει παγανια & να ξαναπειραξει...

Σαβ Δεκ 02, 05:07:44 μμ  
Nikos Dimou said...

Pavlos said...
"Με πρόλαβε ο mirage κάπως, αλλά πιστεύω ότι η ελεγχόμενη πυρηνική σχάση (και σύντηξη, όταν επιτευχθεί επαρκώς) αξίζει μια θέση στη λίστα".

H σύντηξη όταν επιτευχθεί θα μπει στην ...επόμενη λίστα. Για τις σχάση εκεί δύσκολα ισορροπούν τα αρνητικά και τα θετικά...

Σαβ Δεκ 02, 05:11:12 μμ  
Πανάσχημη said...

Να προσθεσω την αιρετική μου άποψη:
Λείπει η Πρασινη Επανάσταση, που την ξεκίνησε ο Borlaug που πήρε το Νομπελ ειρήνης το 1970. Το 1940 με χρηματοδότηση του Rockefeller Foundation ξεκίνησε ένα πρόγραμμα στο Mεξικό με σκοπό την αυξηση παραγωγής σιταριού. Ανεπτυξε μετα από 20 χρόνια έρευνας το high-yield dwarf wheat που ήταν ανθεκτικό στις ασθενειες και που τριπλασίασε την παραγωγή. Οι μετεπειτα εξελίξεις οδήγησαν το Πακισταν και την Ινδία να διπλασιάσουν τις παραγωγές τους σε μόλις πέντε χρόνια, ενώ αργότερα απο εισαγωγεις έγιναν και εξαγωγεις. Το ότι ο πλανήτης παράγει αρκετα τροφιμα (κι ας μην διανεμονται δικαια) το οφείλουμε στην Πράσινη Επανασταση.

Οι τεχνολογίες που αναφερει η λιστα έχουν όλες έναν κοινο παραμοναστή. Το silicon based transistor. Από κει ξεκινησαν όλα. Τι είναι το πιο χρήσιμο; Ολα. Δεν πορεις να διαχωρίσιες. Οταν επισκέπτεσαι από κοντα το Kennedy Space Center, μια αιθουσα χειρουργειου, ενα αστεροσκοπείο, μια τεράστια φαρμα που δουλευει με πλήρη αυτοματισμό, σου κόβεται η ανάσα. Γι αυτό αν μπορούσα να ξεχωρίσω κάτι, θα ξεχώριζα τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Tι δηλαδή έδωσε φτερά σε εταιρίες όπως η Texas Instruments?

Δυο κινητήριες δυνάμεις υπήρξαν νομίζω. Η NASA (ιδίως κατά την διάρκεια του προγράμματος Apollo με την ανάπτυξη των προηγμένων control systems και την έρευνα στα composite materials) και το military-industrial complex με την επένδυση που έκανε στο πεδίο του miniaturization και composite materials, των οποίων η ευρεια εμπορική διάδοση, οδήγησε σε χαμηλές τιμες και εφαρμογή από όλους μας.

Σαβ Δεκ 02, 05:11:52 μμ  
Alexandra said...

aphrodite,

great minds! ;)

Σαβ Δεκ 02, 05:13:28 μμ  
xaris said...

Δυστυχώς όμως πολύς κόσμος τρέχει να προσκυνήσει το θαύμα του Βησσαρίωνα, ή θα θεωρήσει θαύμα μια εικόνα που δακρύζει, χωρίς να αντιλαμβάνεται το μέγεθος των θαυμάτων της τεχνολογίας. Μάλλον επειδή χρησιμοποιεί πολλά από αυτά καθημερινά και του φαίνονται δεδομένα.
Σκεέφτομαι πόσο μεγάλοι επιστήμονες ήταν αυτοί που έφτασαν σε αυτές τις επινοήσεις. Ναι μεν η μήτρα που γέννησε όλα τα θαύματα της τεχνολογίας ήταν το ηλεκτρικό ρεύμα, σκεφτείτε όμως πόσο ..μπροστά πρέπει να είσαι για να μετουσιώσεις το ηλεκτρικό ρεύμα σε δυαδικό σήμα, το οποίο στη συνέχεια να επεξεργάζεσαι κατά βούληση. Παλμοί ηλεκτρικού ρεύματος είναι και οι ψηφιοποιημένες εικόνες, τα πλήκτρα που πατάω αυτή τη στιγμή γεννούν παλμούς ηλεκτρικού ρεύματος και το κινητό σας επίσης.
Είναι πραγματικά ασύλληπτο το πόση σκέψη και πόσος κόπος χρειάστηκε για όλα αυτά τα πράγματα που χρησιμοποιούμε σήμερα καθημερινά και δεν μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτά (ηλεκτρικό ρεύμα, (κινητό) τηλέφωνο, τηλεόραση, pc, αυτοκίνηση). Όσοι είναι κατά της τεχνολογίας, απλώς ας αναλογιστούν πόσο σημαντική είναι η συμβολή της στην ιατρική..

Σαβ Δεκ 02, 05:15:20 μμ  
Nikos Dimou said...

Πανάσχημη said...
Να προσθεσω την αιρετική μου άποψη:
Λείπει η Πρασινη Επανάσταση

Σωστά. Η οποία πλησιάζει τα μεταλλαγμένα - αλλο αμφιλεγόμενο θέμα...

Σαβ Δεκ 02, 05:20:25 μμ  
fuzzyburlesque said...

doctor

το ντοκυμαντερ "ο εφιαλτης του δαρβινου" (προσφατα βγηκε σε dvd)εχει θεμα την κατασταση στην τανζανια

Σαβ Δεκ 02, 05:22:48 μμ  
To Hlithio Agrino said...

Αφού αναφέρθηκε η ΤΝ (ΑΙ) και παρόμοια θέματα...

Γνωρίζει κανείς κάτι για το Santa Fe Institute και το θέμα "complex adaptive systems"; Έχω δει την ιστοσελίδα τους αλλά θα ήθελα να ακούσω γνώμες τρίτων.

Σαβ Δεκ 02, 05:29:42 μμ  
IdentityCafe said...

Πολυ ωραιο θεμα προς συζητηση.
Απορω πως μερικοι παιρνουν τοις μετρητοις καθε λεξη.
Δηλαδη η λεξη "θαυμα" σαφως δεν δηλωνει καποια υπερφυσικη/θεικη παρμβαση για να κανουμε αναλυσεις επι αναλυσεων.
Απλως συζηταμε για το πως η ανθρωπινη διανοια ανακαλυψε και συνεθεσε τεχνολογιες που αλλαξαν τη ζωη δραματικα οπως την ηξεραν οι ανθρωποι πριν 2-3 γενιες.
Επισης να συμφωνησω με το Ζορο και την ανθρωπιστικη καταστροφη που εξεθεσαν οι ΜΚΟ που οδηγησε σε επεμβαση στο Κοσοβο, οπως και σε πολλα αλλα μερη στον κοσμο πια.
Νομιζω ειναι αδυνατο για το ανθρωπινο μυαλο να συλλαβει οτι πριν απο ενα αιωνα ανετα αν ειχες τα μεσα εξοντωνες μερικα εκατομμυρια ανθρωπων μπροστα σου, ενω τωρα τα πραγματα ειναι υπο πολυ μεγαλυτερο ελεγχο! Και μην αρχισουμε παλι τα ιδια... κανεις δεν ειπε πως ειναι τελεια τα πραγματα και ουτε θα γινουν ποτε!
Ειναι δυνατο να μην καταλαβαινουν μερικοι τι προοδος εχει συντελεστει...
Μα τοσα πραγματα ειναι ταμπου ακομα...


Επισης ειναι καλη η κριτικη ματια αλλα ας παψουμε επιτελους να ειμαστε καχυποπτοι με τα παντα. Ειναι ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΟ!

Ο Νεγρεποντε εκανε το ονειρο του να εξαπλωσει φθηνους λαπτοπ με wirεless internet στον τριτο κοσμο πραγματικοτητα!!!
Βρηκαν την τεχνολογια να σχεδιασουν λαπτοπ που κοστιζει λιγοτερο απο 150$!!! Λεπτομερειες στους New York times!

Σαβ Δεκ 02, 06:21:24 μμ  
Alitovios said...

Μια τελευταία παρατήρηση. Όλα αυτά τα ωραία που περιλαμβάνει η λίστα δεν θα ήταν εφικτά χωρίς την ενέργεια. Μήπως θα έπρεπε να συμπεριλάβεις και μια μορφή παραγωγής ενέργειας; Βέβαια καταλαβαίνω πως έτσι πάει μακρυά η βαλίτσα.

Σαβ Δεκ 02, 06:35:48 μμ  
zoi20 said...

Πολύ μου αρέσετε όταν είστε έτσι θετικός κ αισιόδοξος κ. Δήμου. Συμφωνώ, υπάρχει μαγεία γύρω μας.

Επίσης με χαροποίησαν αυτά που γράφετε για τις ΜΚΟ. Επειδή έχω συνεργαστεί με διάφορες, ξέρω πόσο κουράζονται να τα καταφέρουν τις περισσότερες φορές με ελάχιστους πόρους. Η εικόνα αυτών των ανθρώπων να παρακαλάνε τους αλύγιστους αξιωματούχους της ΕΕ (με μισθούς πάνω από 7000) για κονδύλια είναι από τις χειρότερες που έχω να θυμάμαι.

Σαβ Δεκ 02, 06:42:33 μμ  
Antifonitis said...

Κατα την ταπεινη μου αποψη στην λιστα πρεπει να περιληφθει και το διαστημικο τηλεσκοπιο Ηubble (που προυποθετει το αλλο τεχνολογικο θαυμα, το Διαστημικο Λεωφορειο.

Και ισως τα πρωτα τρια στην λιστα θα μπορουσαν να συμπτυχθουν σε ενα:
To Internet (γιατι προυποθετει τα αλλα δυο).

Σαβ Δεκ 02, 06:44:46 μμ  
Πανάσχημη said...

Πράγματι ωε μιλάμε γίνονται καινούργια θάυματα. Μολις διάβασα για το που κάνει άμεση διάγνωση καρκίνου του στήθους μειώνοντας δραματικά το κόστος.
Πως ξεκίνησε η τεχνολογία των υπερηχων;
Με τα υποβρύχια.

Σαβ Δεκ 02, 06:49:21 μμ  
harrygreco said...

Ηδη οι φτηνοτεροι φορητοι κανουν $500 & σε λιγα χρονια θα κατεβουν στα 300. Η εκλαικευση της τεχνολογιας συνιστα απο μονη της ενα θαυμα. Μακαρι να προοδευε εξισου & η ιατρικη,που ουτε θεραπεια για το κρυολογημα δεν βρηκε ακομη...

Σαβ Δεκ 02, 06:51:15 μμ  
Πανάσχημη said...

Παλι δεν βγαινει το λινκ σωστα.
Πιο πάνω λείπει η λέξη elastogram, το όνομα του τεστ.

Σαβ Δεκ 02, 06:54:15 μμ  
Nikos Dimou said...

Antifonitis said...
"Κατα την ταπεινη μου αποψη στην λιστα πρεπει να περιληφθει και το διαστημικο τηλεσκοπιο Ηubble (που προυποθετει το αλλο τεχνολογικο θαυμα, το Διαστημικο Λεωφορειο".

Δεν ξέρω αν είναι τόσο σημαντικό όσο τα άλλα - θα τα αναφέρω στα πρόσθετα...

Alitovios said...
"Όλα αυτά τα ωραία που περιλαμβάνει η λίστα δεν θα ήταν εφικτά χωρίς την ενέργεια".

Το έγραψα σε παραπάνω σχόλιο - αλλά η ανακάλυψη του ηλεκτρισμού πάει δύο αιώνες πίσω...

zoi20 said...
"Επίσης με χαροποίησαν αυτά που γράφετε για τις ΜΚΟ. Επειδή έχω συνεργαστεί με διάφορες, ξέρω πόσο κουράζονται..."

Κι εγώ έχω συνεργαστεί και γνωρίζω τα πράγματα από μέσα. Αυτοί που τις απαξιώνουν είναι συνήθως εκείνοι που δεν έχουν κάνει τίποτα για να βοηθήσουν...

Σαβ Δεκ 02, 06:58:24 μμ  
Antifonitis said...

O doctor εχει δικιο.
Το 8ο θαυμα ειναι ΠΡΩΤΟ.

Και μια προσωπικη ιστορια
σχετικα με τους γιατρους
χωρις συνορα:

Οταν ημουν φοιτητης ειχα πολλους φιλους απο την Ιατρικη Σχολη.
Οταν πλησιαζαν προς το τελος των σπουδων τους και σκεφτοταν τι ειδικοτητες να ακολουθησουν ολοι μιλουσαν για ειδικοτητες με φραγκα πολλα κτλ.
Εκτος απο εναν που ηθελε καποια στιγμη να παει στους Γιατρους Χωρις Συνορα.

Οι αλλοι τον αντιμετωπισαν σαν να ηταν
ο "αποτυχημενος",ο "loser" της παρεας!

Απο τοτε τους ξεκοψα ολους αυτους απο φιλους μου εκτος απο τον ..."loser".

Σαβ Δεκ 02, 07:03:25 μμ  
paragrafos said...

Α. Για την ηλεκτρονική τεχνολογία (ψηφιοποίηση):

Αρκεί να κοιτάξουμε την αθλιότητα που επικρατούσε σε ολόκληρο τον κόσμο, προ πεντηκονταετίας, και να την συγκρίνουμε με την ευημερία που απολαμβάνει σήμερα το 1/6 του παγκόσμιου πληθυσμού εξαιτίας της παγκοσμιοποιημένης ψηφιακής τεχνολογικής επανάστασης (η οποία εκτός των άλλων, υπόσχεται την νανοτεχνολογια, την επίτευξη της πυρηνικής σύντηξης και τόσες άλλες κατακτήσεις στη βιολογία και την ιατρική) για να της απονείμουμε τον τίτλο του πρώτου "θαύματος" - πλην όμως, δίχως ψευδαισθήσεις.

Β. Στη δεύτερη θέση θα τοποθετούσα την Οικουμενική Διακήρυξη Των Ανθρωπίων Δικαιωμάτων (1948).

Κι εδώ, πάλι, αξίζει να θυμηθούμε τι συνέβαινε στο ζήτημα του σεβασμού των ανθρ. δικαιωμ. κατά την δεκαετία του 50 και τι ισχύει σήμερα. Ποιος όμως αμφιβάλλει ότι η ανθρωπότητα έκανε κι εδώ τεράστια άλματα, έστω και με πολλά σκαπανευάσματα, έστω κι αν ακόμα υπάρχουν τουλάχιστον δύο δισεκ. άνθρωποι που πίνουν νερό από ... πηγάδια.

Τέλος, αν η πρώτη κατάκτηση (η τεχνολογική) παντρευτεί καποτε τη δεύτερη (μια ηθική και πολλά υποσχόμενη νομική κατακτηση, αυτην της Οικουμενικής Διακήρυξης), τότε μπορουμε να ελπίζουμε ότι σταδιακά και οι ευημερούντες συνάνθρωποι θα πληθαίνουν και η ανά τον κόσμο αδικία θα λιγοστεύει.

Αυτό το δίπολο είναι η ελπίδα της ανθρωπότητας κι επειδή υπάρχει πλέον μια σημαντική εξέλιξη και στον ένα τομέα και στον άλλο, γι΄αυτό απονέμω τα πρωτεία πρώτον στην Ψηφιακή τεχνολογία και δεύτερον στην Οικουμενική Διακήρυξη.


Με πολλή αγάπη

Παράγραφος

Σαβ Δεκ 02, 07:31:32 μμ  
Antonios Liolios said...

antifonitis said

Απο τοτε τους ξεκοψα ολους αυτους απο φιλους μου εκτος απο τον ..."loser".


Πες μας σε παρακαλώ τι κάνει σήμερα αυτός ο άγιος και που βρίσκεται. Σου συνιστώ την ταινία After the wedding

Σαβ Δεκ 02, 07:39:50 μμ  
Antonios Liolios said...

Σχετικά με την πρόσβαση στην τεχνολογία και στις ανέσεις

Αν κάναμε την γή ένα χωριό 100 ανθρώπων, τότε

70 θα αγράμματοι
50 θα ήταν υποσιτισμένοι
Μόνο 1 άτομο θα είχε ανώτερη εκπαίδευση
Κανείς δεν θα είχε υπολογιστή!

(Ελαφρά τροποποιημένο από
εδώ)

Από την άλλη η ιδέα για το laptop των $ 100 για τα παιδιά του τρίτου κόσμου φαίνεται να πλησιάζει την πραγματικότητα

Σαβ Δεκ 02, 07:51:11 μμ  
Nikos Dimou said...

paragrafos said...
"Β. Στη δεύτερη θέση θα τοποθετούσα την Οικουμενική Διακήρυξη Των Ανθρωπίων Δικαιωμάτων (1948)".

H Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πάει πολύ πίσω στην Αμερικανική και Γαλλική Επανάσταση (Déclaration des droits de l'Homme et du citoyen
26 août 1789). Η Διακήρυξη του 1948 ηταν μία επανάληψη και επιβεβαίωση.

Το σημαντικό δεν είναι η Διακύρηξη - ένα φύλλο χαρτί - αλλά η τήρησή της. Γι αυτό έβαλα τις ΜΚΟ - πάνω από όλους αυτές οι οργανώσεις (και όχι ο ΟΗΕ) φροντίζουν γι αυτό.

Σαβ Δεκ 02, 07:54:14 μμ  
Vasilis74 said...

thanks Doctor...
Μόλις έγινα ανάδοχος για ένα παιδάκι..

Σαβ Δεκ 02, 08:06:20 μμ  
Πανάσχημη said...

Liolios
Μην είσαι απαισιόδοξος. Να κοιταμε the big picture. Για την Αμερική τα νούμερα λένε ότι το 2006 εδόθησαν ως δωρεές 260 δις δολλαρια (σύμφωνα με το National Center for Charitable Statistics’ Nonprofit Almanac 2007). Και μη ξεχνάμε τα 44 δις που χάρισε ο Buffett στο Gates Foundation, τα 3 δις που χαρισε ο Branson για να καταπολεμηθηει το global warming. Και πολλοί άλλοι, δεν μπορω να θυμηθω. Είναι πολλοι που έχουν γαλουχηθει με την άποψη να «δώσουμε πίσω στην κοινωνία.» Ο Paul Brainerd, πρωην δημοσιογράφος που ιδρυσε την Aldus( PageMaker). Μετά την πώληση της εταιρίας ιδρυσε το Brainerd Foundation (προστασία περιβαλλοντος) και ο Pierre Omidyar, ιδρυτης του eBay, που εγκατελειψε τον κοσμο των επιχειρησεων και ιδρυσε το Omidyar Network. Μια κυρία εδω στην Ταμπα που χάρισε έκταση χιλιαδων στρεμματων για την ίδρυση καινούργιου κολλεγιου.

Χιλιάδες τα παραδειγματα. Βλέπω πολυ καλούς ανθρώπους πολύ συχνά.

Φυσικά υπάρχουν και τα κακα. Αλλα το big picture με αισιοδοξεί.

Σαβ Δεκ 02, 08:14:00 μμ  
k2825 said...

Πάντως καλό είναι να γνωρίζουμε ότι οι περισσότερες πολυεθνικές ΜΚΟ – είτε αυτές λειτουργούν υπό καθεστώς μη κερδοσκοπικού σωματείου, είτε υπό καθεστώς μη κερδοσκοπικής αστικής εταιρίας - προβλέπουν ένα πλήρες πακέτο οικονομικής αποζημίωσης και πρόσθετων παροχών για τους συμμετέχοντες-στελέχη των δράσεων τους.

Η έννοια της «εθελοντικής & ανιδιοτελούς προσφοράς» λοιπόν, αφορά κύρια στους χρηματοδότες υποστηρικτές των ΜΚΟ και ενδεχομένως σε μεμονωμένους επιφανείς πολίτες οι οποίοι τους προσφέρουν την δημοσιότητα και τις προσβάσεις που εκείνες επιζητούν (όντως ανυστερόβουλα ή αντίθετα στα πλαίσια αμοιβαία εξυπηρετούμενων συμφερόντων).

Χαρακτηριστικό το σχετικό παράδειγμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε ότι αφορά τις σχετικές αποζημιώσεις .

Με τα παραπάνω δεν αμφισβητώ απαραιτήτως το έργο της όποιας ΜΚΟ, ούτε φυσικά κάνω «δίκη προθέσεων» ... απλά θέλω να διευκρινίσω ότι ο διαδεδομένος μύθος του ότι οι εθελοντές-στελέχη είναι απαραιτήτως κάτι περίεργοι ρομαντικοί τύποι που «παίζουν την ζωή τους κορώνα γράμματα για την βαριά φανέλα των Χ δικαιωμάτων και υψηλών ιδεωδών» και μόνον, δεν είναι κατ’ ανάγκην αληθής ...

Σαβ Δεκ 02, 08:24:49 μμ  
Vasilis74 said...

Takis Alevantis said...
"Ή μήπως εμείς γνωρίζουμε καλύτερα τις ανάγκες τους;"
Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τα όσα γράφετε αλλα στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να διαφωνήσω. Δεν νομίζω ότι είναι δύσκολο να αναγνωρίσει κάποιος την ανάγκη για τροφή κάποιου που πεθαίνει απο ασυτία ή την ανάγκη ενός φαρμάκου όταν πεθαίνει απο γρίπη.

Σαβ Δεκ 02, 08:24:51 μμ  
Nikos Dimou said...

k2825 said...
"Πάντως καλό είναι να γνωρίζουμε ότι οι περισσότερες πολυεθνικές ΜΚΟ – είτε αυτές λειτουργούν υπό καθεστώς μη κερδοσκοπικού σωματείου, είτε υπό καθεστώς μη κερδοσκοπικής αστικής εταιρίας - προβλέπουν ένα πλήρες πακέτο οικονομικής αποζημίωσης και πρόσθετων παροχών για τους συμμετέχοντες-στελέχη των δράσεων τους".

Πράγματι υπάρχουν αμοιβές (αλλιώς πως θα ζούσαν;) αλλά δεν είναι σύμμετρες προς την ταλαιπωρία και τους κινδύνους των αποστολών.

Το στοίχείο του εθελοντισμού υπάρχει - διότι πολλοί από αυτούς θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ανάλογες ή και καλύτερες αμοιβές στην ασφάλεια του γραφείου ή του ιατρείου τους.

Σαβ Δεκ 02, 09:04:46 μμ  
ixnilatis said...

Κάποτε τα θαύματα είχαν να κάνουν με κτίσματα και τώρα με σύρματα και τρανζίστορ . Σε λίγους αιώνες θα θεωρούμαστε ειδωλολάτρες που λατρεύουμε ένα χαζό κουτί που δεν θα είναι η τηλεόραση αυτή την φορά αλλά ο υπολογιστής.
Απ την άλλη είναι όλα αλληλένδετα , ο υπολογιστής άχρηστος πλέων χωρίς internet και αυτά με την σειρά τους άχρηστα χωρίς τον δορυφόρο και την ψηφιοποίηση .
Ας βάλουμε την κλωνοποίηση κυττάρων no.1. πρέπει πρώτα να μείνουμε ζωντανοί για να δημιουργήσουμε αν και χωρίς υπολογιστές και ανάλυση πληροφοριών θα ήταν ανέφικτο
Ένα είναι το θαύμα σε τελική ανάλυση και αυτό είναι η τεχνολογία , όλα τα άλλα είναι παρακλάδια της είτε μηχανές , είτε κτίσματα . Ένα θαύμα διαρκεί . Ο υπολογιστής μπορεί να μην υπάρχει σε μερικούς αιώνες , τουλάχιστο όχι υπό την μορφή που τον γνωρίζουμε σήμερα , η τεχνολογία πάντα υπήρχε.

Σαβ Δεκ 02, 09:06:15 μμ  
harrygreco said...

Οσοι Γραικοι ειναι πολιτισμενοι & θελουν να μετεχουν σε πολιτικη ΜΚΟ,πρεπει να πανε στο Παρατηρητηριο ( " Ελσινκι " ). Οσοι ειναι της κομμουνιστικης σχολης & αντιαμερσημιτες,στη ΔΑ. Και οι 2 οργανωσεις παντως,εχουν στραφει κατα του Γραικικου απαρτχαηντ & μπορουν να βοηθησουν υπερ εθνοτητων,θρησκειων,εκκλησιων. Και οι 2 εχουν λειψανθρωπία ( πολιτικα ορθη του λειψανδρια) & κεσατια.

Σαβ Δεκ 02, 09:06:54 μμ  
Mirage said...

Αγαπητέ TAKIS δεν είμαι υπέρ της πυρηνικής σύντηξης. Θεωρώ όπως είπες και εσυ κάπου νωρίτερα πως σημασία δεν έχουν τα εργαλεία αλλά η ΧΡΗΣΗ τους. Και για να γίνει σωστή χρήση απαιτείται, γνώση, συνείδηση, κατάληλη φιλοσοφία και άλλα πολλά που λείπουν :(

Όπως φαίνεται ο άνθρωπος είναι τόσο εξαρτημένος απο την ΤΕΧΝΙΚΗ, τα εργαλεία του και τον ασυνείδητο (;) εγωκεντρισμό του, ώστε είναι εξαιρετικά πιθανό το σενάριο της έλευσης των ανθρώπων με τεχνικά εμφυτεύματα. Διάβασα σήμερα για την τεχνική ουροδόχο κύστη και είμαι βέβαιος πως οι light μετα-άνθρωποι είναι πολύ κοντά μας (5-10 χρόνια το πολύ).

Ταυτόχρονα σήμερα ο ανθρώπινος πληθυσμός αυξήθηκε κατά 180.000, από τους 125.000 που πέθαναν σήμερα οι 25.000 ήταν απο πείνα, εξαφανίστηκαν 30.000 στρέματα δάσους και 100 μοναδικά ήδη του ζωϊκού βασιλείου εξαφανίστηκαν επίσης σήμερα για πάντα!

Και μας αρέσει! (εσάς όχι εμένα). Προφανώς κανένας δεν διάβασε το Το αγριογούρουνο και η πυρηνική σύντηξη, ξέρω-ξέρω πάλι ο Mirage θα μας ζαλίζει με την Γαία.

Ούτε απάντησε κανένας στο δίλημα:

1. Cyborg ή
2. ΕΔΕΜ

Μάλλον ΟΛΟΙ πιστεύουν και θέλουν τον CYBORG! Σωστά; Ατομική δύναμη, απεριόριστη ατομική δύναμη! Χάρις στην τεχνολογία. Τι είπατε; Είμαι εκτός θέματος; Πάντα είμαι ΕΝΤΟΣ θέματος ... απλά δεν μας αρέσει να μιλάμε για την πραγματικότητα.

Όπως η κυρία που πετάει με το αεροπλάνο και στο ερώτημα του συνταξιδευτή της "Και εαν το αεροπλάνο πέσει" απαντά αυτόματα "Σσσσσ, δεν μιλάμε γι αυτό!"

Και αν ο τεχνο-πολιτισμός μας πέσει; ΣΣΣΣΣ

Σαβ Δεκ 02, 09:06:58 μμ  
Nikos Dimou said...

Mirage said...
"Ούτε απάντησε κανένας στο δίλημα:
1. Cyborg ή
2. ΕΔΕΜ".

Δεν υπάρχει δίλημμα. Ο άνθρωπος από την πρώτη στιγμή επιβίωσε χάρη στην τεχνολογία. Η γεωργία είναι τεχνολογία, η ρόδα, η βάρκα, το σφυρί. Cyborgs είναι ήδη όσοι φοράνε γυαλιά, όσοι έχουν τεχνητή άρθρωση ή βηματοδότη.

Αυτό που ονομάζετε ΕΔΕΜ είναι μία ουτοπία που θα οδηγούσε στην εξαφάνιση του ανθρώπου. Άλλο λελογισμένη και αειφόρα ανάπτυξη και άλλο το αντι-τεχνολογικό παραλήρημα.

Σαβ Δεκ 02, 09:19:29 μμ  
Ναυαγός said...

Τα 7 + 1 θάυματα της εποχής μας κατά την άποψη μας θα μπορούσε να τα εκτιμήσει καλύτερα ο αρχαιολόγος του μέλλοντος. Τι θα εύρισκε λοιπόν σκάβοντας στα βαθύτερα στρώματα της γής;

1. Κονσέρβες

Σημάδι μιας τεράστιας τεχνολογίας που επέτρεπε την επεξεργασία, τη συσκευασία και το τεράστιο πλεόνασμα της τροφής για τον άνθρωπο. Αυτή πιθανότατα ευθυνόταν για την ραγδαία αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού κατά τον 20ο και 21ο αιώνα.

2. Μηχανές εσωτερικής καύσης.

Αναρίθμητες, λειτουργούσαν με ορυκτούς υδρογονάνθρακες, οι οποίοι κάποια στιγμή εξαντλήθηκαν, έχοντας πρώτα επιβαρύνει το κλίμα της γης δραματικά

3. Καλώδια

Ένα τεράστιο δίκτυο υπέργειων και υπόγειων καλωδίων που μετέφερε τεράστια ποσά ενέργειας και πληροφορίας απ' άκρο εις άκρο της γης.

4. Κεραίες

Σχεδόν σε κάθε εμφανές ύψωμα, χρησίμευαν στην ταχύτατη μονόδρομη και αμφίδρομη επικοινωνία, στην ιατρική, στην ανίχνευση αντικειμένων για ειρηνικούς και πολεμικούς σκοπούς.

5. Ψηφιακοί δίσκοι

Εκατομύρια ευρήματα από δίσκους και άλλα αντικείμενα που χρησίμευαν στην αποθήκευση δεδομένων σε ψηφιακή (δυαδική) γραφή. Βρίσκονται συνήθως κοντά σε ηλεκτρονικά συστήματα απεικόνισης και επεξεργασίας αυτών των πληροφοριών.

6. Συστήματα απεικόνισης.

Φωτογραφικές μηχανές, κάμερες, οθόνες τηλεόρασης. Πρόκειται για την τεράστιας σημασίας βιομηχανία της κινούμενης εικόνας. Αυτή επιδρούσε κατευθείαν στο ανθρώπινο υποσυνείδητο επιτρέποντας έτσι τον απόλυτο έλεγχο του πληθυσμού.

7. Κυκλώπειες πολυδαίδαλες κατασκευές μικρών δωματίων.

Συνήθως στις παρυφές των πιο ανεπτυγμένων πόλεων, φαίνεται ότι ήταν τα σημαντικότερα κτήρια, καθώς εξυπηρετούσαν στη συντήρηση των καταταλαιπωρημένων από τις διατροφικές συνήθειες ανθρώπινων σωμάτων. Τα έλεγαν νοσοκομεία.

Το 8ο θαύμα ήταν μια επιστημονική αλήθεια που βρέθηκε σε κάποιο ψηφιακό μέσο και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, η "Ατομική Υπόθεση":
"...πως όλα τα πράγματα αποτελούνται από άτομα, δηλαδή μικρά σωματίδια που κινούνται αδιάκοπα στο χώρο και τα οποία έλκονται όταν η μεταξύ τους απόσταση είναι μικρή, ενώ απωθούνται όταν προσπαθούμε να τα φέρουμε πολύ κοντά το ένα στο άλλο" (Richard Feynman).

Έχοντας γύρω του τους μαθητές του, ο αρχαιολόγος του μέλλοντος τους εξηγούσε με αυτά τα λόγια τα θαύματα του 20ου και του 21ου αιώνα:

Ο πληθυσμός των ανθρώπων είχε αυξηθεί τρομακτικά την εποχή εκείνη. Είχαν δημιουργήσει φρικώδη συστήματα για τη διατροφή τους, δίκτυα μεταφορών και επικοινωνιών, καθώς και μέθοδο ελέγχου του πληθυσμού με την υποβολή εικόνων. Όμως, τα οργανικά αποθέματα του πλανήτη εξαντλούνταν ραγδαία οδηγώντας σε συγκρούσεις, όταν την ίδια στιγμή η δραματική αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών επιβάρυνε την ψυχική υγεία των ήδη άρρωστων, λόγω κακής διατροφής, ανθρώπων. Μια μικρή μερίδα από αυτούς αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ως τελική λύση την επίκαιρη τότε επιστημονική αλήθεια περί διάσπασης του ατόμου. Τα τελευταία 7 λεπτά του πολιτισμού τους πιστεύεται πως έχουν καταγραφεί σε διάφορα μέσα, που βρίσκονται σήμερα κρυμμένα από την ομάδα που τα συνέλεξε.

Ο αρχαιολόγος του μέλλοντος και οι μαθητές του κάθονταν σε πέτρες γύρω από μια φωτιά που έκαιγε έξω από τη σπηλιά τους.

Σαβ Δεκ 02, 09:41:04 μμ  
aphrodite said...

Για μένα πάντως το big picture είναι ότι ο ανθρώπινος πόνος έχει πολλαπλασιάσει μέτωπα, έχει εκμηδενίσει αποστάσεις, έχει εξοντώσει πιθανότητες...

Κι όμως, ο άνθρωπος που αξίζει το πάτημά του εδώ πάνω, πολλαπλασιάζει μέσα, εκμηδενίζει εμπόδια κι εξοντώνει προκαταλήψεις...

Αυτό κι αν είναι θαύμα!
:)

Σαβ Δεκ 02, 09:41:48 μμ  
Vasilis74 said...

Οι ΜΚΟ ίσως να αξίζει να χαρακτηριστούν ως ένα σύγχρονο θαύμα της ανθρωπότητας.
Δεν είναι όμως λυπηρό το να χαρακτηρίζουμε ως θαύμα το ενεργό ενδιαφέρον του ανθρώπου για τον συνάνθρωπό τού?

Σαβ Δεκ 02, 09:45:08 μμ  
Elias said...

Τα εφτά θαύματα της σύγχρονης εποχής.
1. Η ύπαρξη του Χριστόδουλου
2. Ο γιωργάκης και ο κωστάκης που δουλεύουνε ψιλό γαζί δέκα εκατομύρια απόγονων των Ε (κατά Λιακό)
3. Το ότι το 50% των εργαζόμενων ταίζει το δημόσιο τομέα που αποτελεί το έτερο 50%. Καθώς και το ότι το πρώτο 50% είναι συνεχώς κυνηγημένο, λες και έχει κάνει κάποιο έγκλημα.
4. Το ότι όλη η συζήτηση για την παιδεία στρέφεται γύρω από το πόσο θα πάρουν οι εκπαιδευτικοί και όχι για το τι εκπαίδευση θα δώσουν στα παιδιά. Το γεγονός ότι τα σχολεία και τα λοιπά ιδρύματα θεωρούνται τα χειρότερα της ευρώπης δεν προβληματίζει κανένα.
5. Οι επιθετικές ζαρντινιέρες της Θεσσαλονίκης
6. Η διεισδυτική κάλυψη των γεγονότων από το ΜΜΕ με ερωτήσεις του τύπου, «Πως σχολιάζεται το γεγονός ότι σας ξεκλήρησαν όλο σας το σόι γιατί του τρομάξατε τα πρόβατα», ή «Πως σχολιάζεται το γεγονός ότι το μισό σχολείο βίαζε τη κόρη σας και το άλλο μισό τραβούσε βίντεο»
7. Το τελευταίο θαύμα είμαστε εμείς που τους ανεχόμαστε.

Σαβ Δεκ 02, 09:48:31 μμ  
k2825 said...

Nikos Dimou said...

Πράγματι υπάρχουν αμοιβές (αλλιώς πως θα ζούσαν;) αλλά δεν είναι σύμμετρες προς την ταλαιπωρία και τους κινδύνους των αποστολών.

Το στοίχείο του εθελοντισμού υπάρχει - διότι πολλοί από αυτούς θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ανάλογες ή και καλύτερες αμοιβές στην ασφάλεια του γραφείου ή του ιατρείου τους.

-----

Χμμμ ... Λόγω ορθολογιστικής μονομανίας μπαίνω σε περίεργες ατραπούς, που μάλλον θα με κάνουν (κατ ελάχιστο) αντιπαθή ...

Σκέφτομαι ποιο ακριβώς μπορεί να είναι το «κόστος ευκαιρίας» για τους ανθρώπους αυτούς ... ποιοι είναι οι πραγματικοί δείκτες επικινδυνότητας των αποστολών-δράσεων βάσει επίσημων στατιστικών στοιχείων ... ποια είναι τα intangible benefits από την συμμετοχή τους σε τέτοιες αποστολές και ποια τα ανταποδοτικά ωφελήματα ΠΕΡΑΝ της de facto κάλυψης των εξόδων διαβίωσης από την εκάστοτε ΜΚΟ ... και όλα αυτά ΠΕΡΑΝ των δεδομένων επιπρόσθετων οικονομικών αποζημιώσεων ...

Σκέφτομαι ότι ξέρω ανθρώπους που πληρώνουν οι ίδιοι κάμποσα λεφτά από την τσέπη τους για να πέφτουν με αλεξίπτωτο, για να πηδάνε από γέφυρες, ή για να διασχίζουν δύσβατα μισοπλημμυρισμένα φαράγγια με 4Χ4 ... Τσάμπα extreme sports ίσως?

Τελικά, μήπως θα ήταν ορθότερο και ακριβέστερο να αποκαλούνται οι όποιοι συμμετέχοντες-στελέχη των γιγαντιαίων πολυεθνικών ΜΚΟ αντί για «εθελοντές», «αμειβόμενοι ακτιβιστές» ή «επί συμβάσει έργου ή εργασίας προσληφθέντες εθελοντές»? ... και οι ΜΚΟ, ΜΚΕ (Μη Κερδοσκοπικές Εταιρίες)?

Υπόψιν ότι δεν έχω πρόθεση να μηδενίσω ή να διαστρέψω εκ των προτέρων το έργο και τις προθέσεις των ανθρώπων αυτών συνολικά ... όμως έχω διαβάσει και έχω ακούσει πολλά για κάμποσες δημοφιλείς ΜΚΟ και όλα αυτά με κάνουν πολύ, μα πολύ επιφυλακτικό για τον τρόπο λειτουργίας τους και την ειλικρίνεια των κινήτρων τους (και αυτό ανεξαρτήτως των προθέσεων των μεμονωμένων μελών ή υποστηρικτών τους) ...

Σαβ Δεκ 02, 09:59:32 μμ  
Πανάσχημη said...

Elias said
"Το γεγονός ότι τα σχολεία και τα λοιπά ιδρύματα θεωρούνται τα χειρότερα της ευρώπης δεν προβληματίζει κανένα."

Γαμώτο, είναι ανάγκη να με καταθλίβεις εκει που τα είχα βρει με τους φιλάνθρωπους;
Το περίμενες ποτε ότι θα μας περνούσαν η Ποτρογαλία και η Ιρλανδία;
Ούτε σε ανέκδοτο δεν θα το έλεγα.


Οντως χρειάζεται και ένα αντι-βραβείο. Δεν πάει άλλο. Σκάω από το κακό μου μόνο που το σκέφτομαι αυτό το χάλι.

Σαβ Δεκ 02, 09:59:47 μμ  
takis vasilopoulos said...

Ειδησεις στη Νετ πριν λιγο...

Ειχε ενα μικρο ρεπορταζ για τα Μπλογκς.....

Ελεγε καλα λογια...βγηκε και μιλησε και ο Ανδρουλακης....

Και ξαφνικα ακουω τον δημοσιογραφο να λεει πως ενα απο τα πιο επιτυχημενα μπλογκς ειναι του Νικου Δημου.....Και μετα ακουω και και τον ιδιο τον ΝΔ να εξηγει τους λογους της επιτυχιας....

Πολυ χαρηκα....

Αν και θα διαφωνησω στους λογους επιτυχιας,δεν ειναι το οτι αλλαζετε συχνα θεματα,δεν ειναι οτι κανετε συνεχεια διαλογο ( σιγουρα συμβαλλουν και αυτα βεβαια ). Κυριως ειναι κατι περα και πανω απο ολα αυτα που δεν χωρα σε καμια συνταγη επιτυχιας...ειναι ενας ερωτισμος και μια μαγεια που εχει δημιουργηθει...

Ειναι οπως μια ομορφη ερωτικη σχεση,δεν μπορεις να πεις γιατι πετυχε η γιατι απετυχε...

Ειμαστε εμεις ,ολοι,και κυριως εσεις

Σαβ Δεκ 02, 10:01:08 μμ  
Vasilis74 said...

@elias
Ζωγράφισες!!!

Σαβ Δεκ 02, 10:02:41 μμ  
Mirage said...

Δεν μου αρέσει ούτε ο cyborg ούτε η παλιά ΕΔΕΜ (χωρίς blogging :). Μακάρι να μπορούσε η τεχνολογία να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξουμε μια νέα ΕΔΕΜ!

Επομένως, πολύ σωστές οι διαπιστώσεις σας εκτός όμως απο μια μικρή λεπτομέρεια. Και όπως γνωρίζετε ο διάβολος κρύβετε εκεί στις λεπτομέρειες.

Ο άνθρωπος επεβίωνε μια χαρά ως νομάδας κυνηγός. Ήταν πιο δύσκολο να βρει τροφή τότε αλλά δούλευε μόλις 3-4 ώρες/ ημέρα!Ζούσε μια λιτή ζωή σε αρμονία με το φυσικό του περιβάλλον.

Όπως μας δείχνει η ανθρώπινη ιστορία η τεχνολογία βοήθησε ουσιαστικά τον άνθρωπο όχι απλά να επιβιώσει αλλά να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα τα τελευταία 10.000 χρόνια, δηλαδή να να επεκτείνεται, να καταπατεί, να κόβει δέντρα, να πολλαπλασιάζεται, σκοτώνει (και μάλιστα μαζικά), δηλαδή να παίρνει χωρίς να δίνει τίποτε πίσω!

Τι επέστρεψε στην ΓΑΙΑ ο άνθρωπος ως αντάλλαγμα (να χρησιμοποιήσω έναν όρο που είναι περισσότερο κατανοητός) για όλα αυτά που απλώχερα πήρε; Τι έδωσε πίσω;;;

Η αειφόρος ανάπτυξη είναι μύθος. Με μη ανανεώσιμη χρήση περιορισμένων πηγών δεν μπορεί να υπάρξει όχι μόνο αειφορία, ούτε καν ανάπτυξη. Το λέει και η τελευταία έκθεση Stern. Όλοι οι επιστήμονες μιλούν για μια "Ήπια Υποχώρηση" του Δυτικού Τρόπου ζωής θέλουμε να αποφύγουμε την κατάρευση.

Ανάπτυξη, άλλος ένας μύθος. Τι θα πει ανάπτυξη;;; Ανάπτυξη τίνος πράγματος; Της οικονομίας; Του ανθρώπου; Όλης της φύσης;

Εαν αφείναμε στην άκρη έστω για λίγο τον εγωϊσμό μας και κοιτούσαμε πως ζούσαν οι ιθαγενείς θα μαθαίναμε πολλά περί αειφορίας ;)

Σαβ Δεκ 02, 10:04:07 μμ  
Nikos Dimou said...

Ναυαγός said...
"Ο αρχαιολόγος του μέλλοντος και οι μαθητές του κάθονταν σε πέτρες γύρω από μια φωτιά που έκαιγε έξω από τη σπηλιά τους".


Τι απαισιοδοξία σας έχει πιάσει, κι όλοι βλέπετε καταστροφές! Νέοι άνθρωποι! Ποτέ ο άνθρωπος δεν ήταν σε καλύτερη θέση από ότι σήμερα. Πριν χίλια χρόνια δεν υπήρχε στον κόσμο ούτε ένας ελεύθερος πολίτης. Όλοι ήταν σκλάβοι, δουλοπάροικοι, ελάχιστων αρχόντων που κι αυτοί έτρεμαν τα δαιμόνια, τις πανούκλες και τους απέναντι βαρβάρους. Τότε ήταν ΟΛΟΙ φτωχοί, πεινούσαν και κρύωναν και έτρεμαν την οργή των Θεών. Τώρα μέσα από τα ζεστά σας σπίτια, με το ηλεκτρικό και τον υπολογιστή σας, βλέπετε την ανθρωπότητα να αυτοκτονεί και να πηγαίνει κατά διαβόλου.

Μα την πίστη μου έχετε μεγάλη πλάκα!

Σαβ Δεκ 02, 10:04:40 μμ  
Ναυαγός said...

Το να πιστεύω ότι ο πολιτισμός μας θα καταστραφεί έχοντας πάρει αυτή την κατεύθυνση είναι ίσως λάθος κρίση.

Το να πιστεύω ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί είναι ανοησία.

Το να φαντάζομαι ότι ο άνθρωπος θα επιβιώσει ό,τι και να γίνει είναι νεανική αισιοδοξία και αγάπη για τη ζωή.

Σαβ Δεκ 02, 10:12:44 μμ  
Nikos Dimou said...

mirage ο άνθρωπος και ως κυνηγός χρησιμοποιούσε τεχνολογία (δόρυ, τόξο, κοπίδι). Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν πως αν προσπαθούσε να επιβιώσει με τα νύχια και με τα δόντια θα είχε εξαφανιστεί προ πολλού.

Τελικά εσείς θέλετε να καταργήσετε τον εγκέφαλο και να γίνουμε ζώα...

Αν πιστεύετε τόσο στους ιθαγενείς γιατί δεν πάτε μία βόλτα στον Αμαζόνιο ή στην Νέα Γουινέα να ζήσετε μαζί τους;

Σαβ Δεκ 02, 10:13:24 μμ  
harrygreco said...

Τα doomsday minds των αναρχοοικολογων ειναι πανουκλιασμενα. Ευτυχως που η " κοινη γνωμη " τους εχει παρει χαμπερ .

Σαβ Δεκ 02, 10:15:10 μμ  
Nikos Dimou said...

Είπαμε να είμαστε σκεπτικιστές ως Ρωμιοί - αλλά εσείς τα έχετε κατεδαφίσει όλα: την επιστήμη, την τεχνολογία, τις ΜΚΟ... Όλα σας φαίνονται ύποπτα, σας μυρίζουν... Αφ υψηλού τα βλέπετε, ξέρετε εσείς τι κρύβεται από πίσω, τίποτα δεν είναι άξιο...

Σε τέτοιους νεους ανθρώπους θα δώσουμε την σκυτάλη;

Σαβ Δεκ 02, 10:18:51 μμ  
Ναυαγός said...

Εδώ έχουμε μια κατά μέτωπο σύγκρουση:

Από τη μία η παλιά γενιά που λέει ότι αφήνει έναν κόσμο σοφά φτιαγμένο.

Από την άλλη η νέα γενιά που λέει ότι ο κόσμος έχει πάρει λάθος δρόμο και θέλει αλλαγή (Το νόημα του "ποστ" με τον αρχαιολόγο).

Θα σας κερδίσουμε, κύριοι και θα παραδώσουμε στις γενιές που θα έρθουν έναν καλύτερο κόσμο.

Στο μόνο που συμφωνούμε είναι ότι ως εργαλείο μας θα έχουμε την τεχνολογία.

Σαβ Δεκ 02, 10:32:02 μμ  
Πανάσχημη said...

"Terence, This is Stupid Stuff"

Therefore, since the world has still
Much good, but much less good than ill,
And while the sun and moon endure
Luck's a chance, but trouble's sure,
I'd face it as a wise man would,
And train for ill and not for good

Housman

Σαβ Δεκ 02, 10:33:32 μμ  
Stavros Katsaris said...

Καλησπέρα!
Μόλις σύνδεσα νέο υπολογιστή!
Απίθανος!!!!
Θα επανέλθω με λεπτομέρειες!!
ΤΡΟΜΕΡΟΣ!!!!!

Σαβ Δεκ 02, 10:41:10 μμ  
Mirage said...

Οι ιθαγενείς (της Νέας Γουινέας όπως λέτε) φροντίζουν να μην κόβουν όλα τα δένδρα από το δάσος και αυτο-περιορίζουν την διατροφή τους ώστε να προλαβαίνει το δάσος να αναπτυχθεί, να ζήσει και να παραμένει υγιές και αυτό.

Δεν είμαι ούτε εναντίον της τεχνολογίας ούτε του εγκεφάλου :) Απλά ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν έχει εξελιχθεί καθόλου απ΄ ότι φαίνεται μέχρι τις ημέρες μας.

Τέλος σας άγγιξα καμιά ευαίσθητη χορδή και μου "επιτεθήκατε;" Η τεχνολογία δεν είναι το παν ... αλλού βρίσκονται οι αξίες!

Ο σημερινός κόσμος δεν ταιριάζει (βιολογικά, ψυχολογικά) στα σώματα και τα μυαλά μας! Στο δικό μου τουλάχιστον. Και θα τον αλλάξουμε! Πριν είναι πολύ αργά για όλους.

Σαβ Δεκ 02, 10:41:45 μμ  
Nikos Dimou said...

Ναυαγός said...
"η παλιά γενιά που λέει ότι αφήνει έναν κόσμο σοφά φτιαγμένο".

ΟΥΔΕΠΟΤΕ είπα πως ο κόσμος είναι σοφά φτιαγμένος. Είπα ότι είναι καλύτερος από ότι τον βρήκαμε - αλλά απέχει ακόμα πολύ από την τελειότητα.

Μακάρι να τον κάνετε καλύτερο!

Σαβ Δεκ 02, 10:42:53 μμ  
Nikos Dimou said...

Πανάσχημη βρήκες τον πεσιμιστή λατινιστή τον Houseman. Το αγαπημένο μου (που ταιριάζει παντού):

Epitaph on an Army of Mercenaries


These, in the day when heaven was falling,

The hour when earth's foundations fled,

Followed their mercenary calling,

And took their wages, and are dead.Their shoulders held the sky suspended;

They stood, and earth's foundations stay;

What God abandoned, these defended,

And saved the sum of things for pay.

Σαβ Δεκ 02, 10:46:31 μμ  
Nikos Dimou said...

mirage said...
"Ο σημερινός κόσμος δεν ταιριάζει (βιολογικά, ψυχολογικά) στα σώματα και τα μυαλά μας! Στο δικό μου τουλάχιστον".

Μήπως το μυαλό σας είναι που δεν ταιριάζει στον κόσμο; Λέω, μήπως;

Σαβ Δεκ 02, 10:50:58 μμ  
Mirage said...

Nikos Dimou said
"... αν προσπαθούσε να επιβιώσει με τα νύχια και με τα δόντια θα είχε εξαφανιστεί προ πολλού"

Σωστό και αυτό. Καλά τότε ήταν αδύναμος σε σχέση με την φύση και φοβισμένος απέναντί της. Όμως σήμερα επιτέλους, έλεος, με τόση γνώση πλέον και τόση τεχνολογία, τι έχει να φοβηθεί ο άνθρωπος;;

Γιατί συνεχίζει να λειτουργεί ως ένα κατατρεγμένο, ταλαιπωρημένο και φοβισμένο πλασματάκι; Και ένα φοβισμένο πλασματάκι, τι ξέρει να κάνει καλύτερα; Να σκοτώνει, να εξαφανίζει ό,τι δεν του είναι οικείο.

Σαβ Δεκ 02, 10:51:30 μμ  
Ναυαγός said...

Να μπορούσα να σας πάρω μια βδομάδα και να σας γυρίσω στις γειτονιές της φτώχειας, της σύγχρονης σκλαβιάς, της απαιδευσιάς, των επιθετικών ενστίκτων, της φυσικής καταστροφής, να μπορούσα να σας κάνω να δείτε τον κόσμο με τα δικά μου μάτια και θα καταλάβετε ότι δεν έχουμε άλλη λύση από το να κάνουμε τον κόσμο αυτόν καλύτερο.

Σαβ Δεκ 02, 10:52:15 μμ  
doctor said...

Mirage said...
Ο σημερινός κόσμος δεν ταιριάζει (βιολογικά, ψυχολογικά) στα σώματα και τα μυαλά μας! Στο δικό μου τουλάχιστον. Και θα τον αλλάξουμε! Πριν είναι πολύ αργά για όλους.

Σαβ Δεκ 02, 10:41:45 μμ
******

Η τεχνολογία πρέπει να υπάρχει για να υπηρετεί την κοινωνία και όχι τον θάνατο.
Είχε γράψει εύστοχα ο Νίκος Δήμου ότι ο Τέσλα ανακάλυψε τον ηλεκτρισμό αλλά δεν ευθύνεται για την ηλεκτρική καρέκλα.
Ούτε ο Αϊνστάιν για την ατομική βόμβα.

Σωστή, λογική και ορθολογική χρήση τεχνολογίας και ενέργειας.
Αυτό είναι το ζητούμενο.
Μπορούμε να γίνουμε τροφοσυλλέκτες;
Να επιστρέψουμε όλοι στην εξοχή, στην φύση;
Ούτε στο τριφύλλι δεν επιτρέπεται να πατά κανείς σήμερα...

Ωχ, τι ακούω;
...
...
It' s the end of the world...R.E.M.

doctor

Σαβ Δεκ 02, 10:55:16 μμ  
Takis Alevantis said...

@Vasilis74 - και βέβαια οι πεινασμένοι χρειάζονται τρόφιμα και οι άρρωστοι φάρμακα. Και σίγουρα οι ανθωπιστικές ΜΚΟ βοηθούν και η ΕΕ δίνει πολλά λεφτά για την αναπτυξιακή βοήθεια. Αλλά τότε γιατί οι ιθαγενείς διαμαρτύρονται;

Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως δείχνουν. Για παράδειγμα μόνο οι Γιατροί Χωρίς Σύννορα ανακοίνωσαν πως είχαν πάρει ήδη αρκετά χρήματα για το τσουνάμι, ενώ όλες οι άλλες ΜΚΟ συνέχιζαν να παίρνουν χρήματα παρόλη την αδυναμία τους να τα απορροφήσουν.

Ας μην θεωρηθεί πάντως το σχόλιο αυτό ότι αποτελεί απαξίωση των ΜΚΟ. Απλώς τίποτε δεν είναι απόλυτο και συχνά τα πράγματα δεν είναι τόσο «θαυμάσια» όσο φαίνονται.

Σαβ Δεκ 02, 10:57:10 μμ  
Nikos Dimou said...

Ναυαγέ έχω δει κι έχω ζήσει πιο πολλή φτώχια από όλους σας. Έζησα Κατοχή, πείνα και τρόμο. Όλοι τότε ήταν φτωχοί (εκτός από μερικούς μαυραγορίτες). Έχω περάσει μετά στα νιάτα μου εποχές που δεν είχα να φάω.

Μη μου μιλάτε για φτώχια... οι σημερινοί φτωχοί είναι πλούσιοι μπροστά στους παλιούς...

Σαβ Δεκ 02, 10:57:45 μμ  
Ναυαγός said...

harrygreco said...
Τα doomsday minds των αναρχοοικολογων ειναι πανουκλιασμενα. Ευτυχως που η " κοινη γνωμη " τους εχει παρει χαμπερ .

Την κοινή γνώμη προς το παρόν την αφήνουμε σε εσάς που έχετε τα μέσα να την καθοδηγείτε.

Και τους απλουστευτικούς χαρακτηρισμούς σε εσάς τους αφήνουμε.

Σαβ Δεκ 02, 11:01:28 μμ  
Ναυαγός said...

Το σχόλιο δεν αφορούσε εσάς, αφορούσε τη γενιά σας. Δε θα διαφωνήσετε ότι πολλοί από τη γενιά σας έζησαν επίσης τη φτώχια και όταν βγήκαν από αυτή, δεν έκαναν τίποτα παρά πάνω από το να την διαιωνίζουν.

Σαβ Δεκ 02, 11:04:49 μμ  
Πανάσχημη said...

Ναυαγε
"Να μπορούσα να σας πάρω μια βδομάδα και να σας γυρίσω στις γειτονιές της φτώχειας, της σύγχρονης σκλαβιάς, της απαιδευσιάς, των επιθετικών ενστίκτων, της φυσικής καταστροφής"


Αν μπορούσα και γω να σου δείξω πόσοι φτωχοί ξεφυγαν από την μοίρα τους με δουλια και πειθαρχία (να ήξερες πόσους έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια), πόσοι σκλάβοι ελευθερωθηκαν διότι κινητοποιήθηκαν τεράστιες ομάδες ανθρώπων, πόσοι περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, πόσα ένστινκτα προστασίας και αληλλεγύης μας κρατουν ζωντανους, και ποσες φυσικές καταστροφές μπορούμε να ελέγχουμε με την τεχνολογια (πίστεψε με, όταν ζεις στην Φλοριδα με τους αδυσώπητους τυφώνες, τότε καταλαβαίνεις τη βοήθεια της τεχνολογίας) ,
τότε ίσως πιστέψεις ότι πιθανόν να βρισκόμαστε και σε καλό δρόμο.

Σαβ Δεκ 02, 11:07:30 μμ  
Mirage said...

Nikos Dimou
"Μήπως το μυαλό σας είναι που δεν ταιριάζει στον κόσμο; Λέω, μήπως; "

Γιατί ρίχνετε το επίπεδο της συζήτησης κάνοντας μου προσωπική "επίθεση"; Έτσι θα αντιμετωπίσετε τα επιχειρήματά μου; Με την προσωπική χλεύη; Περίμενα ειδικά απο εσάς καλύτερα "πολεμοφόδια" :)

Διαβάστε ενδεικτικά εδω και εδω

Όχι δεν είναι μόνο το δικό μου σώμα και μυαλό που αντιδρά ...

Σαβ Δεκ 02, 11:17:15 μμ  
Anula said...

Mirage said...
Nikos Dimou said
"... αν προσπαθούσε να επιβιώσει με τα νύχια και με τα δόντια θα είχε εξαφανιστεί προ πολλού"

Σωστό και αυτό. Καλά τότε ήταν αδύναμος σε σχέση με την φύση και φοβισμένος απέναντί της. Όμως σήμερα επιτέλους, έλεος, με τόση γνώση πλέον και τόση τεχνολογία, τι έχει να φοβηθεί ο άνθρωπος;;


για αρχή, τους μετεωρίτες!
και τσουνάμια, σεισμους, λοιμους, ανθεκτικούς ιούς, μεταλλαξεις και "ορθολογικους" πολεμους.

Σαβ Δεκ 02, 11:17:48 μμ  
Nikos Dimou said...

Mirage said...
Γιατί ρίχνετε το επίπεδο της συζήτησης κάνοντας μου προσωπική "επίθεση";

Δεν σας κάνω προσωπική επίθεση - απλώς διαφωνώ μαζί σας. Όσο γι αυτό που είπα: όταν ένα μυαλό (η περισσότερα)δεν συμφωνεί με τον κόσμο τότε δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν:

"Ή στραβός είναι ο γιαλός - ή στραβά αρμενίζουμε".

Σαβ Δεκ 02, 11:25:17 μμ  
Miltos said...

Γιατί έχω την εντύπωση ότι το Internet είναι το "άρμα" πάνω στο οποίο πατάνε όλα τ' άλλα "6+1 θαύματα". Ακόμη και η σχετικά "παλιά" τηλεόραση άρχισε να το χρηστιμποιεί (IPTV).
Internet= Ένωση εγκεφάλων!

Σαβ Δεκ 02, 11:33:44 μμ  
Ναυαγός said...

Πανάσχημη said...
"Αν μπορούσα και γω να σου δείξω πόσοι φτωχοί ξεφυγαν από την μοίρα τους με δουλια και πειθαρχία"

1. δουλια = δουλειά ή δουλεία (lapsus linguae ίσως)

2. To 1900 υπήρχαν 2 δις φτωχοί στα 2 δις και κάτι πληθυσμού (ανακριβή στοιχεία, όμως κοντά στην ιστορική πραγματικότητα). Το 2000 5 δις φτωχοί στα 6 δις πληθυσμού. Το υπόλοιπο 1 δις πάσχει από παχυσαρκία, καρκίνο, στεφανιαία κ.ο.κ.

3. Δεν υπάρχει απαισιοδοξία από μέρους μας, υπάρχει επιθυμία να αλλάξουμε αυτόν τον κόσμο... προς το καλύτερο

3. Ο κόσμος που παραλαμβάνουμε

Σαβ Δεκ 02, 11:34:30 μμ  
harrygreco said...

Μπλογκων τοις μετρητοις,μπροστα στο τζακι,κοβω αβαταρι & βγαζω συμπερασμα.Η καλυτερη συνεισφορα των αναρχικων ειναι η κοντρα με τους χρυσαυγιτες.

Σαβ Δεκ 02, 11:35:23 μμ  
Mirage said...

Anula

Εκτός απο τους μετεωρίτες και τους σεισμούς, τα υπόλοιπα είναι κυρίως ανθρωπίνης προελεύσεως (ναι ακόμη και τα τσουνάμι, η ένταση των καιρικών φαινομένων όπως τυφώνες, κλπ αυξάνει χρόνο με τον χρόνο εξαιτίας της ανθρωπογενούς αλλαγής της ατμόσφαιρας (global warming)).

Πάντως ένα είναι σίγουρο πως δεν θα σταματήσουν οι φυσικές απειλές. Οπότε και εμείς ας συνεχίσουμε να φοβόμαστε και να αντιδρούμε ανάλογα απέναντι στην αχάριστη και άλογη φύση ... Ας συνεχίσουμε να καταστρέφουμε το μοναδικό μας σπίτι, την μάνα Γη που έτυχε και μας γέννησε και συνεχίζει να μας θρέφει ...

Για όσους δεν παίρνουν στα σοβαρά τους καταστροφολόγους γιατί τους θεωρούν περιθωριακούς, κάτι οικο-αναρχικούς με λιγδιασμένα μακριά μαλιά, τους παραδίδω σε έναν εξέχοντα επιστήμονα τον Martin Rees που εξέπληξε τους πάντες με το βιβλίο του Our Final Century?

Σαβ Δεκ 02, 11:43:49 μμ  
antvol said...

Ναυαγός said... Το 2000 5 δις φτωχοί στα 6 δις πληθυσμού. Το υπόλοιπο 1 δις πάσχει από παχυσαρκία, καρκίνο, στεφανιαία κ.ο.κ.
----

Γιατί τόση αισιοδοξία; Από τις ίδιες αρρώστειες πάσχουν και τα 5 δις των φτωχών.

Άρα, το σωστό είναι 6 δις άρρωστοι και 5 δις φτωχοί.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή.

Σαβ Δεκ 02, 11:47:59 μμ  
Ναυαγός said...

harrygreco said...
"Μπλογκων τοις μετρητοις,μπροστα στο τζακι,κοβω αβαταρι & βγαζω συμπερασμα.Η καλυτερη συνεισφορα των αναρχικων ειναι η κοντρα με τους χρυσαυγιτες".

Όχι! Η καλύτερη συνεισφορά των αναρχικών είναι η κόντρα με τους χρυσαυγίτες που την αναμεταδίδει η τηλεόραση και την απολαμβάνουν κάποιοι μπροστά στο τζάκι.

Επιμένω πως χαρακτηρίζετε λανθασμένα κάτι που δεν έχετε αντιληφθεί.

Σαβ Δεκ 02, 11:48:46 μμ  
Anula said...

αλλο ενα θαυμα ειναι οι ταχυτητες των σπριντερ στους παγκοσμιους και ολυμπιακους αγωνες

Σαβ Δεκ 02, 11:49:30 μμ  
Nikos Dimou said...

Ναυαγός said...
"Το 2000 5 δις φτωχοί στα 6 δις πληθυσμού".

Πού τα βρήκατε αυτά τα νουμερα; Σύμφωνα με τις στατιστικές του ΟΗΕ οι πολύ φτωχοί δεν είναι πάνω από ένα δις και οι ¨μετρίως φτωχοί" αλλο ενάμιση. Το ποσοστό τους συνεχώς μειώνεται:

The proportion of the developing world's population living in extreme economic poverty has fallen from 28 percent in 1990 to 21 percent in 2001.

Βεβαίως και αυτά τα νούμερα είναι φοβερά - αλλά τα 5 δις δεν υπάρχουν σε καμία σοβαρή στατιστική.

Σαβ Δεκ 02, 11:50:53 μμ  
Ναυαγός said...

Nikos Dimou said...

"Πού τα βρήκατε αυτά τα νουμερα; Σύμφωνα με τις στατιστικές του ΟΗΕ οι πολύ φτωχοί δεν είναι πάνω από ένα δις και οι ¨μετρίως φτωχοί" αλλο ενάμιση. Το ποσοστό τους συνεχώς μειώνεται"

Διαφορετικός ορισμός της φτώχειας.

Φτωχός=αυτός που επιζητά.
"Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι"= ευτυχισμένοι αυτοί που επιζητούν το πνεύμα.

Φτωχοί είναι και αυτοί που σήμερα επιζητούν τον πλούτο. Φτωχοί σήμερα δεν είναι μόνο οι χαρακτήρες του Ντοστογιέφσκι, είναι και οι χαρακτήρες του Μάμετ.

Κυρ Δεκ 03, 12:01:49 πμ  
Mirage said...

Στραβός είναι ο Τεχνητός Ανθρώπινος Γιαλός και στραβά αρμενίζουμε μέσα του .... Ο υπόλοιπος γιαλός είναι μια χαρά.

Μπορούμε να αρμενίσουμε καλύτερα ας σταματήσουμε να φοβόμαστε το ταξίδι.

Καιρός νας σας αφήνω τώρα - έσπασα και το ατομικό μου ρεκόρ σε πόστς!

Κυρ Δεκ 03, 12:02:51 πμ  
lifer said...

Καλά όλα αυτά αλλά η Γιουγκοσλαβία που κολλάει ; Και κύριε Δήμου δεν αρμενίζουμε στραβά , ο γιαλός είναι στραβός που είχα γράψει σ' έναν πρώην φίλο σας και νυν εκδότη (ονόματα δε λέμε και καταστάσεις δε θίγουμε).

Κυρ Δεκ 03, 12:04:44 πμ  
Anula said...

mirage said...

"Πάντως ένα είναι σίγουρο πως δεν θα σταματήσουν οι φυσικές απειλές."

η τεχνολογια αντιτασσεται στο τυχαιο φυσικο φαινομενο εν μερει, προειδοποιωντας για σεισμους και τσουναμια, ισως και για αστεροειδεις, ελπιζω δηλαδη...

φαντασου το μελλοντικο σαιμποργκ να εξαλειφθει απο πτωση αστεροειδους (no lol...)

Κυρ Δεκ 03, 12:08:42 πμ  
πάντα σκεπτικιστής said...

Κύριε Δήμου,
άδικα προσπαθείτε να τους πείσετε.Το θέμα είναι αν είναι κανείς απο τη φύση του αισιόδοξος και μπορεί να αντιληφθεί οτι παρά τα προβλήματα και μερικά σύντομα πισωγυρίσματα, στο βέλος του χρόνου ο κόσμος βελτιώνεται σημαντικα. Δυστυχώς, μερικοί δεν εννοούν να το αντιληφθούν. Αυτοί που πιστεύουν οτι οι νομάδες κυνηγοί ζούσαν καλύτερα (ποτέ δεν κατάλαβα ποιός και πώς υπολόγισε πόση ώρα χρειαζόντουσαν για την τροφή τους), μου θυμίζουν κάτι αγράμματους οικολόγους που απαιτούν να αντικατασταθούν όλοι οι σταθμοί παραγωγής της ΔΕΗ απο...ανεμογεννήτριες.
Πρόκειται για επικίνδυνο μείγμα αγραμματοσύνης και ξεροκεφαλιάς. (πως το είχατε πεί κάποτε... ά ναι: κουλτουροπεσιμισμός. Νομίζω οτι ο όρος ανταπικρίνεται στην περίπτωσή τους)

Κυρ Δεκ 03, 12:11:53 πμ  
Nikos Dimou said...

Ναυαγός said...
"Διαφορετικός ορισμός της φτώχειας.
Φτωχός=αυτός που επιζητά".

Αμ τότε οι αχόρταγοι πλούσιοι είναι φτωχότεροι!

Κυρ Δεκ 03, 12:11:57 πμ  
Ναυαγός said...

Οι αχόρταγοι πλούσιοι είναι συνηθέστερα οι νεόπλουτοι. Αυτοί επιδεικνύουν τα ίδια επιθετικά ένστικτα του φτωχού, καθώς σε αυτά ανδρώθηκαν. Συνεπώς μπορεί και να μην είναι τόσο παράλογο το συμπέρασμα.

Κυρ Δεκ 03, 12:18:52 πμ  
σκουληκοτρυπα said...

Anula said...

"αλλο ενα θαυμα ειναι οι ταχυτητες των σπριντερ στους παγκοσμιους και ολυμπιακους άγονες"

Aυτο ειναι θαυμα της βιοχημειας.

Nikos Dimou said...

"The proportion of the developing world's population living in extreme economic poverty has fallen from 28 percent in 1990 to 21 percent in 2001."

1.Πολλαπλασια ομως ειναι η αυξηση του εισοδηματος των πλουσιοτερων.

2.Η μειωση του ποσοστου φτωχων ειναι ενα στατιστικο στοιχειο που αποκρυπτει την ουσια του προβληματος - οφειλεται δε στη αυξηση κατα μερικα σεντς του εισοδηματος(κυριως Κινεζων) πανω απο το επισημο οριο τησ φτωχιας . Το οριο αυτο οριζεται κατα ενα "αυθαιρετο" τροπο στα 2 περιπου $, ετσι ευνοει το στατιστικο αποτελεσμα.

Μια πιο αποκαλυπτικη στατιστικη απο τον ΟΗΕ δινει τα εξης: Η διαφορα εισοδηματων του 1/5 του πληθυσμου στις πλουσιοτερες χωρες με το 1/5 στις φτωχοτερες , απο την αναλογια του 30/1 τη δεκαετια 60 εφτασε στα τελη της δεκαετιας 90 στο 74/1!!.

Κυρ Δεκ 03, 12:26:44 πμ  
Ναυαγός said...

Είναι Σαββατόβραδο και θα πρέπει να αναβάλλουμε μέχρι αύριο τη σωτηρία του κόσμου....

Ευχαριστώ για τη σωτήρια κουβέντα πάντως!

Κυρ Δεκ 03, 12:41:55 πμ  
Stavros Katsaris said...

Μόλις γύρισα σπίτι!
Έντονη περιπέτεια σήμερα αλλά ένα ολοκαίνουργιο pc εγκαταστάθηκε στην επιχείρηση μου.
Το χάρηκα πολύ!
Πολλές πολλές νέες δυνατότητες, μεγάλο κέφι για δουλειά!

Στα δικά μας τώρα!
"Να είσαι νηφάλιος και να μάθεις να δυσπιστείς"
Αγάπημένο τσιτάτο του Νίκου, μάλλον κρύβει πολλά για τον τρόπο που πρέπει να σκεπτόμαστε!
Κρύβουν αυτές οι λέξεις κατά την γνώμη μου την ισορροπία ανάμεσα σε αυτά που πιστεύουμε και σε αυτά που δυσπιστούμε!
Πρέπει να είσαι νηφάλιος για να μπορείς να είσαι σε κάτι δύσπιστος.
Πρέπει να είσαι εξίσου νηφάλιος για να πιστέψεις κάτι.
Δεν μπορείς να δυσπιστείς όταν δεν είσαι νηφάλιος!
Η δυσπιστία απέναντι σε όλα οδηγεί σε ισοπεδωτισμό.
Αρα σε όχι νηφάλια σκέψη.
Αν κανείς μπορέσει να ισορροπήσει ανάμεσα σε αυτά τα δύο νομίζω πως έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα!

Κυρ Δεκ 03, 12:44:05 πμ  
harrygreco said...

Ο ναυαγος το ' πιασε το νοημα. Τα βαρβαρα ακρα να πλακωνονται μεταξυ τους & εμεις,οι πολιτισμενοι,να απολαμβανουμε το θεαμα σε Sony Bravia.

Κυρ Δεκ 03, 12:47:04 πμ  
EPIKOUROS said...

Αγαπητε Νικο
Ο χριστιανισμος απο την φυση του σαν μονοθειστικη θρησκεια δεν ειναι αγαπη αλλα μισος σε ζελατινα αγαπης
δεν ηταν ποτε ενα βημα ηθικης παρα ενα βημα απατης
οσο για τα αλλα συμφωνω κρατωντας παντα καποιες αντιρησεις.

Κυρ Δεκ 03, 12:57:55 πμ  
harrygreco said...

Ηταν νταουν ο Katsaris
δεν του αρε το νεο Yaris
τα 'χωσε για νεο πισι
shopping therapy ? We 'll see..

Κυρ Δεκ 03, 01:07:33 πμ  
lifer said...

Ξεφεύγω από το θέμα και συγγνώμη γι αυτό αλλά ήθελα να απαντήσω στον mirage.
Βασικά ναι , συμφωνώ ότι κατστρέφουμε τον πλανήτη αλλά ξέρεις για ποιό λόγο δεν καίγεται καρφί σ' αυτούς που τον καταστρέφουν ; Απλούστατα γιατί φτίαχνουμε καινούριο και εννοώ τον Αρη ο οποίος θα είναι έτοιμος σε καμιά 200αριά χρόνια για να φιλοξενήσει τους πρώτους ανθρώπους όταν στη ΓΗ θα γίνεται πλέον το μπάχαλο της αρκούδας και θα επικρατεί πλέον ένας νέος μεσαίωνας ο οποίος θα οδηγήσει σε μια νέα μετανάστευση για να επαναληφθεί για άλλη μια φορά η ιστορία. Αυτά τα λίγα πληροφοριακά.

Κυρ Δεκ 03, 01:15:28 πμ  
andy dufresne said...

Αναρωτιέμαι μήπως είμαι σε κακή διάθεση και τα βλέπω όλα μαύρα.

Θα ήθελα κάποιος να με τσιμπήσει, να μου πει ότι δεν είμαι ο μόνος που αισθάνθηκε έτσι μετά τα σημερινά σχόλια.

Πίκρα, πίκρα, πίκρα.

Τί απόψεις είναι αυτές;;;

Είναι τόσο δυνατός ο εγωισμός που παραμερίζει τη λογική;

Θα ήθελα τη βοήθεια κάποιου ειδικού (zontas ακούς;) για να καταλάβω το μηχανισμό της εσωτερικής ανάγκης για μια πιο προχωρημένη άποψη, που οδηγεί τους ανθρώπους στην τύφλωση.

Γνωρίζω πολλούς ανθρώπους που λένε πχ ότι ο ουμανισμός είναι passe και ψάχνοντας για το καλύτερο, με καταβρέχουν με μπούρδες.
Γιατί;

Η αμφισβήτιση και ο σκεπτικισμός δεν έχουν σχέση με τη σοφιστεία, θα το καταλάβουμε ποτέ αυτό;

Στους μεταμοντέρνους και τους σοφιστές έρχονται να προστεθούν οι μαξιμαλιστές και οι ανιστόρητοι.

Καπάκι παρεμβάλλονται λουδίτες, πουριτανοί και λοιπή οπισθοδρομική κομπανία.

Αντιστέκονται ο doctor, η πανάσχημη, η paragrafos και δυο τρεις άλλοι, αλλά δεν αλλάζουν την εικόνα.

Κι όλα αυτά που;
Στο μπλογκ του ΝΔ!!!

Νίκο, απορώ πώς αντέχεις.
Στη θέση σου θα τα 'χα παρατήσει προ πολλού.

Ζοφερός Μεσαίωνας...

Κυρ Δεκ 03, 01:23:58 πμ  
σκουληκοτρυπα said...

Το μεγαλυτερο θαυμα θα ειναι η μελλοντικη πειραματικη αποδειξη της
υπαρξης μου!!!
Θα μπορουσαν να γινουν αραγε ταξιδια
στο χρονο σε απομακρυσμενα σημεια του συμπαντος (εκατομυρια ετη φωτος),αλλα και σε αλλα συμπαντα μεσου εμου????

Κυρ Δεκ 03, 01:35:53 πμ  
to ena kai to mhden said...

OK,απλώς όχι εντός θέματος μερικοί.Οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι τυφλοί,οι φτωχοί και οι λιμοκτονούντες απλώς οι παράπλευρες απώλειες.Πρέπει να πάμε σε πιο χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να επιλυθεί το πρόβλημα της επιβίωσης των ανθρώπων.Πως κάνετε ιεράρχηση των προβλημάτων εσείς δηλαδή;

Κυρ Δεκ 03, 02:11:30 πμ  
To Hlithio Agrino said...

Η "κακιά τεχνολογία" που θα μας καταστρέψει είναι πράγματι μια απλουστευμένη εικόνα των πραγμάτων.

Η πιθανότητα μιας εξελικτικής γκάφας όμως;

Η μεταβλητότητα των χαρακτηριστικών που προσδίδουν προσαρμοστικότητα δεν επιτρέπει στενόμυαλη αντιμετώπιση του θέματος. Πολλές φορές αναρωτήθηκα αν κάποια από τα χαρακτηριστικά που μας βοήθησαν ως τώρα ... μας δημιουργήσουν πρόβλημα στο μέλλον.

Π.χ. η αδηφάγα μας τάση για ικανοποίηση εαυτού, όχι μόνο στο ατομικό επίπεδο -με το να γαργαλάμε συνεχώς το Nucleus Accumbens μας -αλλά και στο συλλογικό με την ενθάρρυνση για ένδυση με την "Αύρα του Νικητή" ... με την νοοτροπία του "είμαστε οι εκλεκτοί, η επιθυμία μας είναι διαταγή, πρέπει να είμαστε οι νικητές, ο δικός μας ο τρόπος ή τίποτα, το δικό μας DNA ή κανένα".

Σε ένα τέτοιο σενάριο η -όποια -τεχνολογία δεν λειτουργεί καθαρά ως αιτία αλλά ως μέσον, ως καταλύτης, ως παράγοντας επιτάγχυνσης.

Με άλλα λόγια, τι γίνεται αν η τεχνολογία στο πλαίσιο μια άκρατης ελεύθερης αγοράς επιταχύνει την μετεξέλιξη μας σε Homo Volitus (?) (απο το Volition)... κατά το "θέλω άρα υπάρχω" ;

Κυρ Δεκ 03, 02:34:45 πμ  
rednet69 (georgia m.) said...

@andy dufresne:

Δεν είσαι σίγουρα ο πρώτος που αισθάνεται έτσι,γι'αυτό και απείχα από το σχολιασμό.Ήμουν,δε,βέβαιη,ότι στο προηγούμενο θέμα με τον μοναχό Ιωάννη θα πουν πολλοί το μακρύ τους και το κοντό τους,όπως κσι έγινε...Είδα πολλή χυδαιότητα.
Πολλοί εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι σε ένα τέτοιο μπλογκ,με τόσο μεγάλη επισκεψιμότητα,θα γίνουν διάσημοι και/ή θα διαφημίσουν δευτερευόντως το δικό τους μπλογκ και από καιρού εις καιρόν(όλο και πιο συχνά τελευταία)εκνευρίζουν και τον οικοδεσπότη και τους αναγνώστες,με επακόλουθο moderation κ.λ.π...
Κι εγώ στη θέση του ΝΔ θα τα είχα παρατήσει προ πολλού ή θα ανέβαζα πιο αραιά posts ή θα αποφάσιζα ότι έτσι είναι τα πράγματα και δε θα με ενοχλούσε(τόσο πολύ).
Συνιστώ ψυχραιμία.
Καλημέρα!

Κυρ Δεκ 03, 02:59:54 πμ  
harrygreco said...

Ισως να φταιμε εμεις,οι παλιοι,που εχουμε δωσει παρειστικο κλιμα στο μπλογκ & ετσι δεν εχουμε νεους σχολιαστες,ενω καποιοι με υποσταση εχουν αποχωρησει.

Κυρ Δεκ 03, 03:06:10 πμ  
Reactor69 said...

Ιncoming sheet!! Take cover!

Η καταστροφολογία είναι στη φύση μας, τα κακά νέα ταξιδεύουν πιο γρήγορα και πουλάνε σαν ζεστό ψωμί. Θέλουμε να ξέρουμε πρωτίστως τί μας απειλεί, το άλλο δεν πονάει!
Αυτά τα έχουμε ακούσει κι από έναν Ιταλό, πως τον λέγανε να δεις... Τέλος πάντων, πάμε παρακάτω!

Κύριε Δήμου παραθέσατε στο post μια σειρά από σύγχρονα εργαλεία αλλά, κατά την ταπεινή μου γνώμη(είπε ο εγωκεντρικός!), δεν τονίσατε επαρκώς το ρητό "ΟΥΔΕΝ ΚΑΛΟ, ΑΜΙΓΕΣ ΚΑΚΟΥ"(το είπε και κάποιος άλλος σχολιαστής). Ετσι η κουβέντα εξετράπη, με αρνητικά αλλά ΚΑΙ θετικά, βάσει του ρητού, αποτελέσματα.

Να υπενθυμίσω σε όλους ότι το ΤΣΑΜΠΑ έχει ΠΕΘΑΝΕΙ, και ότι κατά πάσα πιθανότητα, καθώς και κατά Σόμπολον, το σκότωσε το Big Bang!

Περί εργαλείων, λοιπόν, το ερώτημα.

Φαντάζεστε έναν πίθηκο με laptop?
Μια καμηλοπάρδαλη με 14άρα τηλεόραση?
Εναν ελέφαντα με ένα κινητό Sony Ericcson(έπρεπε να δίνουν και οδοντογλυφίδα για τα πλήκτρα!)?

Θα μου πείτε, "Εμείς είμαστε άνθρωποι!"

Οκ! Θα το θέσω αλλιώς.

Φαντάζεστε εμένα να πιλοτάρω-ελέγχω το Columbia(imagination could kill too)?
Φαντάζεστε τον Λιακόπουλα στην προεδρία της Διεθνούς Αμνηστίας?
Φαντάζεστε τον Καρατζαφέρη επικεφαλή του προγράμματος για την Σύντηξη?
Φαντάζεστε τον εαυτό σας στο cockpit ενός eurofighter?

Μιλάτε τόσες ώρες για εργαλεία και αφήνετε έξω από την κουβέντα, με ελάχιστες εξαιρέσεις που όμως δεν το τόνισαν όσο του έπρεπε, τον παράγοντα χρήστης.

Τα εργαλεία είναι εξαιρετικά, και οι δυνατότητές τους ασύλληπτες, το θέμα είναι αν και οι δικές μας, σωματικές και νοητικές, μπορούν Ή είναι σήμερα σε θέση να ακολουθήσουν.

Στο σωματικό κομμάτι, υπάρχει, είναι η αλήθεια, μια τάση υπερβολής. Δείτε τους Νεάτερνταλ, είχαν ποτέ κανένα ρόπαλο που να μην μπορούν να σηκώσουν ή να μην μπορούν να πιάσουν, έστω και με τα δυο τους χέρια; Οχι. Τα εργαλεία, σήμερα, ναι μεν εξυπηρετούν εμάς, αλλά σταδιακά σημειώνεται η τάση να μας "ξεχειλώνουν". Τα πολεμικά αεροσκάφη είναι ένα παράδειγμα. Οι κατασκευαστές των Eurofighter δήλωσαν, και πολλοί πιλότοι το επιβεβαίωσαν, πως οι δυνατότητες του αεροσκάφους υπερβαίνουν αυτές του πιλότου. Τηλεχειρισμός θα μου πείτε και θα σας θυμίσω το ρητό. Και ο παράγων ψυχολογία; Οι ενοχές που μας απομακρύνουν από τη βία; Η διαφορά συνειδητοποίησης της πράξης, από την σώμα-με-σώμα πάλη, στην εξ αποστάσεως και μέσω οθόνης σε άνετο ασφαλές περιβάλλον; Το ΡΗΤΟ!

Και περνάμε στο νοητικό, ψυχολογικό αν θέλετε(είμαι large σήμερα!), κομμάτι της ανθρώπινης οντότητας.
Πέραν από την εκπαίδευση, που κινείται στα όρια της λειτουργίας ενός εργαλείου, χρειάζεται και ΑΝΑΛΟΓΗ ΜΟΡΦΩΣΗ, η οποία να ακολουθεί τις διαρκώς τις εξελίξεις και να βγάζει σωστούς ανθρώπους, μεγαλωμένους μέσα, και από, την τεχνολογία και ΟΧΙ απλά θεατές.

Μέχρι στιγμής, το μόνο που μας μαθαίνουν είναι πως να τα χειριζόμαστε, ελπίζω πως τα παιδιά μου, στην ηλικία μου, θα ξέρουν και πως να τα χρησιμοποιούν.

Το σχόλιο της Πανέμορφης τα λέει όλα!
"Μολις διάβασα για το elastogram που κάνει άμεση διάγνωση καρκίνου του στήθους μειώνοντας δραματικά το κόστος.
Πως ξεκίνησε η τεχνολογία των υπερηχων;
ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ!"

Σε προηγούμενο post δήλωσα πως ακολουθώντας τον Βουδισμό και τον Χριστιανισμό, δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το τεχνολογικό επίπεδο.
Ολη η τεχνολογία του σήμερα, και εννοείται οι επιστήμες που την "γέννησαν", προέρχεται από την ανάγκη του ανθρώπου να υπερέχει του συνανθρώπου του και των απειλών που αντιμετωπίζει στο περιβάλλον του.-
Οποιος δεν συμφωνεί, ας πιάσει και κάνα άλλο βιβλίο πλην της Βίβλου ή ας αποτοξινωθεί από αυτήν με τρίωρο καθημερινό αυνανισμό σε ωριαία σετ.

Θυμίζω το ΡΗΤΟ και συνεχίζω λέγοντας πως ο Β' Π.Π, έδωσε στην επιστήμη τη μεγαλύτερη ώθηση που της έχει δοθεί σε όλη την ανθρώπινη ιστορία. Μας έφερε πιο κοντά, έστω και για να συγκρουστούμε. Μας έδωσε νέα μέσα επικοινωνίας. Νέα μέσα μεταφοράς. Επένδυσε τρομακτικά ποσά σε επιστήμες που θα του έφερναν νέα όπλα, γνωρίσαμε την πυρηνική ενέργεια, και through trial and error φτάσαμε στο κατώφλι της πυρηνικής σύντηξης.

Εν ολίγοις, αναγκάσαμε ο ένας τον άλλο να εξελιχθεί. Βάλαμε ο ένας τον άλλο σε κίνηση, με το δυνατότερο κίνητρο όλων, την επιβίωση. Δαρβίνος, όλα τα άλλα είναι ηθική...

Και φτάνουμε στο σήμερα, η υπεροχή μετριέται σε κέρδος και η επιβίωση δεν ταλανίζει όσους πολέμησαν, αλλά τις τρίτες χώρες που δεν κατάφεραν να μπουν εγκαίρως στο χορό. Εδώ έρχονται οι ΜΚΟ, όχι ως ηθικά στοιχεία, αλλά ως ρεαλιστές χειρότεροι των λεγόμενων "τεχνοκρατών".
Τον πλανήτη τον έχουμε κάνει κώλο. ΑΛΗΘΕΙΑ. Το είπαν, συμφωνήσαμε προσφάτως και μόνο αφού μας το μετέφρασαν σε κόστος, σε ζημία.
Μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, και έχουμε βάλει και το καλοθρεμμένο χεράκι μας(μην με κάνετε να επεκταθώ, θα πονέσει). ΑΛΗΘΕΙΑ.
Το είπαν, θα αρχίσει να μας απασχολεί όταν σταματήσουν να λειτουργούν, ή έστω να είναι εξίσου αποτελεσματικά, τα ημίμετρα.

Και εδώ μπαίνει η Μόρφωση που σας έλεγα. Ολη η επιστήμη, η έρευνα και η τεχνολογία κατ'επέκτασιν, περιστρέφονται σήμερα γύρω από το οικονομικό κέρδος, την υπεροχή, η οποία όμως δεν αποσκοπεί πλέον στην επιβίωση αλλά τρέφεται από τις επιθυμίες και την απληστία μας για ύλη. Ως εκ τούτου, η επιστήμη φοράει ακόμα παρωπίδες και αρκείται κυρίως στην εφαρμογή υπαρκτών θεωρειών. Στον τομέα της τεχνολογίας, δε, παράγει νέες επιθυμίες με μόνο ανασταλτικό παράγοντα την απόσβεση των προηγούμενων πριν την απαξίωση των επόμενων.

Δεν αρκεί, λοιπόν, να μάθουμε πως δουλεύει ένα εργαλείο -είτε αυτό είναι αξίωμα, είτε δορυφόρος, είτε οργανισμός/θεσμός/θρησκεία- πρέπει να μπορούμε να κατανοήσουμε την υπόστασή του για να καταφέρουμε να δούμε εγκαίρως τις επιπτώσεις του στη ζωή μας και το περιβάλλον μας, τις δυνατότητες και τις επιλογές που μας παρέχει και, κατ' επέκτασιν το μέλλον που όχι μόνο θέλουμε, αλλά και μπορούμε να έχουμε.

Αναπαυτικότατα τα πίσω καθίσματα, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να πιάσουμε και το τιμόνι!

Κυρ Δεκ 03, 03:24:05 πμ  
Vasilis74 said...

@takis alefantis
Απο την απάντησή σας προκύπτουν κάποια ερωτήματα.
1. Ποιοί ακριβώς ήταν αυτοί που διαμαρτυρήθηκαν? Οι μή έχοντες στον ήλιο μοίρα ή αυτοί που πλούτιζαν απο τον τουρισμό?
2. Οι μή έχονες στον ήλιο μοίρα θα είχαν την δυνατότητα να ακουστεί η φώνή τους?
3. Τα κράτη που δεχόντουσαν την βοήθεια, εξέδοσαν κάποια επίσημη ανακοίνωση ότι δεν την χρειάζονται?
4. Η δημοσότητα και μόνο του γεγονότος δεν αποτελούσε απο μόνη της δυσφήμιση (προσορινή) για τον τουρισμό των περιοχών που επλήγησαν -η βοήθεια τους πείραξε
?
3. Είναι δυνατόν κάποιος να πεθαίνει απο οποιαδήποτε αιτία και να μή έχει την ανάγκη απο βοήθεια?

Σε καμία περίπτωση δεν ενοούσα ότι αμφισβιτείτε τις ΜΚΟ
Υπερβολές όσον αφορά την παρουσίση των γεγονότων σίγουρα έγιναν. Τα ΜΜΕ καραδοκούν για τέτοια.

Σαφώς και τίποτε δεν είναι συλλογικά απόλυτο ή τέλειο.

Δεν γνωρίζω εάν οι ΜΚΟ υλοποιούν καλά το έργο τους. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι κάνουν κάτι τουλάχιστον μπροστά σε αυτά που κάνω εγώ αλλα και οι περισσότεροι Έλληνες.

Ενας λαός αμόρφωτος δέν μπορεί να έχει κριτικη άποψη.

Πιστεύω ότι εμείς που ανήκουμε στο 10% των "πλουσιοτέρων" ανθρώπων του πλανήτη οφείλουμε όχι τόσο να ταϊσουμε τους υπόλοιπους, άλλα να τους πείσουμε ότι τους αξίζει να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο. Ας τους δείξουμε λοιπόν ότι αυτό το καλύτερο υπάρχει.

Στο κάτω - κάτω
για την σκλαβιά μας δέν φταίνε μόνο τα δεσμά μας άλλα και η υποταγμένη η καρδιά μας.

Με σεβασμό

Κυρ Δεκ 03, 05:20:03 πμ  
ManBlogg said...

Υποθέτω ότι την ψηφιοποίηση του περιεχομένου την κατηγοριοποιείτε ξεχωριστά από αυτή του υπολογιστή λόγω της σημασίας που έχει στον τομέα σας. Αλλιώς, για μένα τουλάχιστον, το #1 είναι αποτέλεσμα του #2.
Από την άλλη η δυνατότητα για διαστημικές αποστολές γενικά είναι άξια ξεχωριστής αναφοράς πιστεύω. Όπως λέτε οι δορυφόροι είναι μια από τις εφαρμογές τους, καθώς επίσης και ο διεθνής διαστημικός σταθμός.
Μην ξεχνάμε ότι, εκτώς των άλλων, ο ανταγωνισμός μεταξύ των 2 υπερδυνάμεων για την κατάκτηση του διαστήματος στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου ήταν εφαλτήριο για τη γέννηση του ίντερνετ από τη DARPA.

Καλημέρα..

Κυρ Δεκ 03, 05:45:23 πμ  
Nikos Dimou said...

Kαλημέρα!

andy dufresne said...
"Θα ήθελα κάποιος να με τσιμπήσει, να μου πει ότι δεν είμαι ο μόνος που αισθάνθηκε έτσι μετά τα σημερινά σχόλια".

Δεν είσαι ο μόνος - αλλά δεν ξέρω αν είμαστε πολλοί.

Έχω μείνει κατάπληκτος.

Σίγουρα ένα μέρος από τις αντιδράσεις οφείλεται στην αντιρρητική ψύχωση των νεοελλήνων.

Αν τα έβρισκα όλα χάλια, θα αντιδρούσαν ανάποδα.

Άλλωστε πόσες φορές δεν με έχουν κατηγορήσει για μιζέρια και γκρίνια;

Αλλά αυτό δεν ερμηνεύει παρά ένα μικρό μέρος από τα σχόλια.

Από κει και πέρα επιβεβαιώνεται η βαθύς αντιτεχνολογικός προσανατολισμός των Ελλήνων, η δυσπιστία τους προς το καινούργιο. Τα έχουμε ξαναπει αυτά ("Και με τα κεριά βλέπαμε" 9.1.06 στο nikosdimou blog) η καχυποψία τους απέναντι σε κάθε θεσμό (όπως οι ΜΚΟ), η άκριτη υίοθέτηση περίεργων θεωριών (Γαία, κλπ), η διαστρέβλωση των στατιστικών κατά τις ανάγκες μας...

Γράφεις:
"Νίκο, απορώ πώς αντέχεις.
Στη θέση σου θα τα 'χα παρατήσει προ πολλού".

Δεν νομίζω πως θα αντέξω για πολύ ακόμα. Αν και όσο βλέπω τέτοια φαινόμενα αισθάνομαι πιο χρήσιμη την ύπαρξή μου.

Κυρ Δεκ 03, 09:37:53 πμ  
doctor said...

andy dufresne said...
Αντιστέκονται ο doctor, η πανάσχημη, η paragrafos και δυο τρεις άλλοι, αλλά δεν αλλάζουν την εικόνα.

Κι όλα αυτά που;
Στο μπλογκ του ΝΔ!!!

Νίκο, απορώ πώς αντέχεις.
Στη θέση σου θα τα 'χα παρατήσει προ πολλού.

Ζοφερός Μεσαίωνας...
Κυρ Δεκ 03, 01:23:58 πμ

*************

«Κράτησε τα όνειρά σου· οι συνετοί δεν έχουν έτσι ωραία σαν τους τρελούς!»
(Σαν πρόλογος, Κώστας Καρυωτάκης από την συλλογή Νηπενθή, 1921.

Δεκτές οι επισημάνσεις του κ.Αλεβαντή, δεκτόν και το ότι δεν είχε σκοπό να απαξιώσει τις Μ.Κ.Ο.

Όμως...
Αλλά...

Κύριε Αλεβαντή δίνω 22 ευρώ το μήνα στην actionaid και είμαι ευτυχής αν εκεί φτάνει το 1/3.

Στο ελληνικό κράτος, ως φορολογούμενος μισθωτός πληρώνω 408,33 ευρώ Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών κάθε μήνα και στο Ι.Κ.Α. μαζί με τον εργοδότη μου 1.135,49 ευρώ.
Το τι "επανεισπράττω" από αυτά τα χρήματα ως πολίτης αυτής της χώρας ας μην το συζητήσουμε τώρα.

Είναι λοιπόν δυνατόν να σκεφτώ ότι από τα 22 ευρώ είναι πιθανόν κάποια να "χάνονται" στην διαδρομή σε μισθούς των εργαζομένων της οργάνωσης ή σε λειτουργικά έξοδα;

Εδώ πετάμε 100 ευρώ στα τσιγάρα κάθε μήνα και άλλα τόσα για να πάρουμε εφημερίδες μόνο για τα Dvds τα οποία δεν βλέπουμε ποτέ...

Είναι δυνατόν να πιστεύει κάποιος ότι οι ΜΚΟ δεν έχουν απαλύνει έστω και λίγο τον πόνο κάποιων συνανθρώπων μας;
Γιατί τέτοια απαξίωση στο έργο κάποιων ανθρώπων που θέλουν να βοηθήσουν;
Γιατί είναι looser o γιατρός χωρίς σύνορα και "μάγκας" ο γιατρός που "σπρώχνει" συγκεκριμένα φάρμακα στους ασθενείς (ακόμη και αν δεν έχεις κάτι σου δίνει το συγκεκριμένο φάρμακο) για να πάρει τη μίζα του;


Νομίζω ότι στην σφοδρή κριτική εναντίον των ΜΚΟ υποβόσκει υποσυνείδητα μια προσπάθεια δικαιολόγησης της μη -έστω οικονομικής- συνεισφοράς του κρίνοντος.
Δημιουργείται ένα αυθυποβολικό άλλοθι για να δικαιολογήσει την απάθεια και την αδιαφορία.

Σημείωση προς αποφυγήν παρεξηγήσεων: Δεν αναφέρομαι στον κ.Αλεβαντή, αλλά μιλάω γενικά.

doctor

Κυρ Δεκ 03, 09:49:46 πμ  
doctor said...

Κύριε Δήμου, οι μειοψηφίες είναι η μήτρα του μέλλοντος.
Τι ανέξοδο να πεις στον Γαλιλαίο ότι η γη δεν κινείται...
Τότε.
Τώρα;
Η τότε πλειοψηφία ήταν μια πλεμπάγια, ένας όχλος αγόμενος και φερόμενος από τον τοποτηρητή του μεσαίωνα, την εκκλησία.

"Οι μειοψηφίες, τάγματα ξυπόλητα"

Keep on walking...

*****

ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ:

Actionaid:

Λίγα για μας, μπορεί να σημαίνουν πολλά για έναν άνθρωπο, ένα παιδί ή μία κοινότητα του αναπτυσσόμενου κόσμου.

- 10 ευρώ αρκούν για να αγοραστούν βιβλία για ένα ολόκληρο σχολείο στην Αιθιοπία.

- 24 ευρώ αρκούν για να εξασφαλίσει τροφή, για δύο μήνες, ένα υποσιτισμένο παιδί στη Γουατεμάλα.

- 45 ευρώ καλύπτουν το μηνιαίο μισθό ενός δασκάλου στη Γκάνα.

- 80 ευρώ αρκούν για να πάρει δάνειο μια γυναίκα στο Νεπάλ και να ξεκινήσει τη δική της μικρή επιχείρηση, με κατασκευή υφασμάτων, πώληση τροφίμων κ.λπ. και να μπορέσει έτσι να ενισχύσει το οικογενειακό της εισόδημα.

- 150 ευρώ καλύπτουν το μηνιαίο μισθό ενός γιατρού σε ένα Κέντρο Υγείας στο Μπαγκλαντές.

-600 ευρώ καλύπτουν το κόστος αγοράς του απαραίτητου ιατρικού εξοπλισμού, για να λειτουργεί για ένα χρόνο ένα Κέντρο Υγείας στο Πακιστάν.

doctor

Υ.Γ. Δε μπορώ να περιμένω να καταστραφεί ο μηχανισμός παραγωγής της φτώχειας του τρίτου κόσμου.
Πεθαίνει κόσμος εκεί πέρα και μπορούμε να βοηθήσουμε ατομικά μέχρι να βρεθεί η "μια κάποια λύσις" που ψάχνετε...

Κυρ Δεκ 03, 09:58:53 πμ  
Takis Alevantis said...

@reactor69 - συμφωνώ !

@vasilis74 - απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματά σας θα βρείτ στο άρθρο στο οποίο σας παρέπεμψα.

@andy - ο Νίκος ζήτησε σχόλια για να βελτιώσει το άρθρο του. Κάναμε μια κουβέντα και (όπως είπε και ο reactor69) προκύπτει ότι δεν φθάνει ο θαυμασμός στα εργαλεία αλλά πρέπει να μας απασχολήσει και η ηθική του χρήστη. Και αυτό προέκυψε ακριβώς από την προσθήκη του 8ου «θαύματος», των ΜΚΟ που έχουν σαφώς ηθική βάση. Αλλά και αυτές δεν πρέπει να τις «θεοποιούμε» γιατί δεν είναι όλες «παρθένες» και «οσίες».

Γιατί όμως όλα αυτά να κουράζουν και να μεταφράζονται σε πικρία; Γιατί οι όποιες πολιτισμένες διαφωνίες να οδηγήσουν τον οικοδεσπότη να τα παρατήσει; Μήπως κάτι μου διαφεύγει εδώ;

Κυρ Δεκ 03, 10:03:43 πμ  
Reactor69 said...

Καλημέρα!

Κύριε Δήμου είπατε:
"Δεν νομίζω πως θα αντέξω για πολύ ακόμα. Αν και όσο βλέπω τέτοια φαινόμενα αισθάνομαι πιο χρήσιμη την ύπαρξή μου."

Και επίσης:

"1. Η ψηφιοποίηση του περιεχομένου"

Μπούρδες, μια χαρά είναι και στην απλή συνιθισμένη τους μορφή, καταστρέφουμε το αυθεντικό, σκοτώνουμε το κλασσικό. Ευτελίζουμε την ομιλία μας, τα τραγούδια μας, τη γραφή μας.

"2. Ο υπολογιστής (με όλες τις μορφές του)"

Μηχανήματα του διαβόλου, μας κολλάνε πάνω στην οθόνη, μας κάνουν πλαδαρούς και μας δημιουργούν άφθονες δυσλειτουργίες στο κυκλοφορικό. "Ου", που λέει και η αξιοσέβαστη +ευλόγησον+ Λουκά.

"3. Το Διαδίκτυο"

Αλητεία! Πορνογράφοι, βιαστές, απατεώνες και μπλόγκερς! Αισχύνη, η Βίβλος του Αντίχριστου. Ου! Ου!
Α ναι, κι ο Δήμου!!!

"4. Η Τηλεόραση"

Αυτή είναι καλή. Ολες οι εκπομπές με τον πολυαγαπημένο μας Αρχιεπίσκοπο, τους σοφούς μας ιερείς και την ευαγγελίστρια Λουκά +ευλόγησον+ είναι αξιόλογες και αξιέπαινοι οι συντελεστές τους. ΟΛΑ τα άλλα είναι σαβούρα, διαβολικά, βρώμα, Σοδομα και Γόμορα! Εκτός, φυσικά, από την θεάρεστη εκπομπή του Δημήτριου Λιακόπουλου και το κανάλι του Προέδρου του ΛΑΟΣ, του αξιαγάπητου τέκνου της εκκλησίας Γ.Καρατζαφέρη +εψήφισον+.

"5. Το Κινητό Τηλέφωνο"

Καρκίνος, όγκος στον εγκέφαλο γκαραντί! Μακριά. Σας παρακολουθούν, σας βλέπουν σας ακούν. Η νέα τάξη πραγμάτων είναι στο κατόπι σας! Η CIA, Μασόνοι, οι Σιωνιστές! Το 'πε κι ο Λιακόπουλος +επίστευσον+. Τρία Ου!

"6. Οι επικοινωνιακοί δορυφόροι"

Τι είν' τούτο, τρώγεται; Του όξ' από δώ μου ακούγεται. Ου, Ου, Ου!!!

"7. Η κλωνοποίηση κυττάρων"

Σαρδανάπαλοι! Απιστοι! Αντίχριστοι! Σατανιστές! Ο Θεός τα πάντα εν σοφία εποίησεν! Μην τα πειράζετε! Θα πάτε στην κόλαση να βράσετε στα καζάνια που τολμάτε να τον διορθώσετε! Ακου 'κει βλαστοκύτταρα! Φούμαρα! Ανοησίες! Μην πειράζετε τα φυτά! +επυροβόλησον+

"+1 Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις."

Αχρηστοι. Παντελώς άχρηστοι. Η Εκκλησία μας θα φροντίσει για όλους την κρίσιμη στιγμή, στην πάλη με τον Αντίχριστο! Για όλους έχει ο θεός, ακόμα και για τους μαύρους. Και αυτοί δικά του πλάσματα είναι. Αγιε Παντελεήμωνα +επτώχευσον+, τις ευλογίες σου, σκύβω...

Υ.Γ: 7+1 λόγοι, φαινόμενα των καιρών... +συνέχισον+

Κυρ Δεκ 03, 10:29:45 πμ  
k2825 said...

Μήνυμα προς ευαίσθητους σχολιαστές:

Προσωπικά βγάζω το ψωμί μου πουλώντας τεχνολογία πληροφορικής που για το 99% του πληθυσμού των computer literate ελλήνων (πόσο μάλλον του γενικού πληθυσμού) ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της μαγείας ... Τα περί τεχνοφοβίας λοιπόν να τα πουλήσετε αλλού ...

Σε ότι αφορά τα περί των πολυεθνικών ΜΚΟ κακώς ενίστασθε για την μη άκριτη αποδοχή των θέσεων σας. Το δικαίωμα στην αμφισβήτηση και στη διαφωνία είναι πολύ καλύτερα θεμελιωμένο από την όποια απαίτηση a priori αξιωματικής αποδοχής της οποιασδήποτε προσωπικής θέσης ή άποψης.

Κατά τα άλλα προτείνω σε όσους επιζητούν, την παρουσία στο μπλόγκ αποκλειστικά μη πουριτανών, μη ανιστόρητων, μη μπουρδολόγων, μη λουδιτών, μη οπισθοδρομικών σχολιαστών (και άλλα γενικόλογα και κατ ουσίαν υβριστικά) σύμφωνα με τα γούστα τους, να εισηγηθούν στον ΝΔ την καθιέρωση ειδικής κάρτας πρόσβασης στο μπλόγκ, συνοδευόμενης από τα απαραίτητα δικαιολογητικά "προοδευτικής" (κατά το δοκούν) "καθαροαιμίας".

Κυρ Δεκ 03, 10:54:44 πμ  
Zontas said...

ΝΔ

Οι εφαρμογές της ΑΙ, των τεχνητών νευρωνικών δικτύων και της ‘εξελικτικής’ υπολογιστικής είναι καθημερινότητα για πολλούς επιστήμονες, αλλά και για αρκετούς πολίτες. ΠΧ εφαρμογές optimization και control στη βιομηχανία, διαγνωστικοί αλγόριθμοι, πειραματικές πλατφόρμες για επιστήμονες όπου τεστάρουν τις θεωρίες τους για να τις συγκρίνουν με συμπεριφορικά δεδομένα. Προ-πειραματική δεν είναι, αλλά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί υβριδική υπό την έννοια, ότι χρησιμοποιείται μια νέα υπολογιστική – μαθηματική ‘τεχνολογία’ σε παλιό - ψηφιακό περιβάλλον.Andy

Ότι χρειαζόταν να ειπωθεί, νομίζω το είπες με το σχόλιο σου. Τι να προσθέσω;Αντιδραστήριος

Κατ’ αρχήν να διαφωνήσω με το Γάτο που είπε νωρίτερα ότι το Ζεν δεν είναι τεχνολογία, είναι μια ιδέα. Το ζεν αφορά και σε μια «τεχνολογία» της συνείδησης. Οι εφαρμογές του είναι πολλές. Μην το βάζεις όμως στο ίδιο καζάνι με το Χριστιανισμό, γιατί σαν ιδέα και σαν τεχνολογία αντιστάθηκε πολύ περισσότερο στην ενσωμάτωση του σε ρητορικές δύναμης και εξουσίας από τους εκάστοτε Θεσμούς και φορείς ελέγχου. Το συμπέρασμα ακολουθώντας το Ζεν δεν θα είχαμε φτάσει ως εδώ δεν ξέρω πως προκύπτει, αλλά όσοι χρησιμοποιούν τεχνολογίες Ζεν για να εκτοξεύσουν τη δημιουργικότητα τους, από τη silicon valley μέχρι το Δελχί, θα διαφωνήσουν μαζί σου. Ούτε την επιθετικότητα, ούτε την άμιλλα, ούτε την σεξουαλική διέγερση καταστέλλει το Ζεν. Επίσης το Ζεν είναι μια καθαρή φιλοσοφία και τεχνολογία, το πώς θα χρησιμοποιηθεί από κάθε κοινωνία, ανάλογα με τις συγκρούσεις και τις επιλογές της, είναι άλλη ιστορία.

Το ρητό είναι αμφίδρομης ανάγνωσης: μην εξιδανικεύεις το καλό και μην φοβάσαι παραπάνω από όσο πρέπει το κακό. Λέγοντας ότι μας έφτασε ως εδώ η ανάγκη και μόνον για επιβίωση, υπεραπλουστεύεις το Δαρβίνο και τον χρησιμοποιείς σαν θρησκεία και σαν Ηθική –είναι αναπόφευκτο – όπως ακριβώς το κάνουν οι κοινωνιοβιολογοί, οι ευγονιστές και κάποιοι αφελείς εξελικτικοί ψυχολόγοι. Alas poor Darwin ! Το να μεταφέρεις μια ερμηνευτική μεθοδολογία από ένα μακρο-φαινομενολογικό επίπεδο ανάλυσης, όπως είναι η εξελικτική βιολογία, αμεταβόλιστο, στην Ιστορία και την Κοινωνιολογία, είναι αν μη τι άλλο, υπερ-απλουστευτικό. Α short of dangerous reductionism που λένε και οι επιστημολόγοι. Αν όμως το κάνουμε, και δυστυχώς πολλοί δημοσιογράφοι αναπαράγουν τέτοιες ρητορικές στα μέσα, τότε είναι λογικό να τρομοκρατούμαστε από τη φαντασίωση, ότι η ανεξέλεγκτη δύναμη της επιβίωσης του άλλου θα γίνει απληστία και θα μας καταστρέψει και ίσως και εκείνον μαζί. Πρόσεξε δεν λέω ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί, λέω όμως ότι το ζήτημα είναι ότι τέτοια άγχη τα αναπαράγουμε εμείς, και μετά παγιδευόμαστε εκεί μέσα. Η επιστήμη δεν φοράει παρωπίδες, η επιστήμη έχει δυνάμεις που παλεύουν για την πρόοδο, χωρίς να υπολογίζουν το κόστος, δυνάμεις που παλεύουν για την καταστροφή, άλλοτε συμμαχώντας με την πρόοδο κι άλλοτε στρεφόμενες εναντίον της κι έχει και μια συνθετική δύναμη που καταφέρνει να κάνει τις προηγούμενες δύο να δουλεύουν στα μέτρα του ανθρώπου και του περιβάλλοντος του. Η καταστροφολογία δεν έχει πάντα αγνές προθέσεις και η μόρφωση από μόνη της δεν αρκεί. Νομίζω η εμπιστοσύνη μας στην ικανότητα της ανθρωπότητας να επανορθώνει και να ξαναδημιουργεί πρέπει με κάποιον τρόπο να επανεγκατασταθεί στη δημόσια κουβέντα, μιας και το μέλλον είναι ήδη εδώ και μάλιστα το χρησιμοποιούμε αυτή τη στιγμή εσύ κι εγώ. Τα δίκτυα, δίκτυα ανθρώπων, δίκτυα πληροφοριών, η ανεμπόδιστη διακίνηση, είναι μια επανορθωτική πράξη, που διασφαλίζει πρόοδο με ανθρωπιστικές προτεραιότητες.

Κυρ Δεκ 03, 11:04:26 πμ  
spirosth said...

Νομίζω ότι στη λίστα με τα σύγχρονα θαύματα πρέπει να μπούν και τα "ταπεινά" πλαστικά, τα συνθετικά υλικά γενικά. Φαντάζεστε ένα κόσμο χωρίς αυτά;

Κυρ Δεκ 03, 11:04:57 πμ  
Nikos Dimou said...

Τάκη Αλεβαντή κ.ά.
Το ότι κάθε εργαλείο προϋποθέτει και έναν σωστό χειριστή είναι τόσο αυτονόητο που δεν χρειαζόταν ειδική αναφορά. Αυτό που ξάφνιασε σε σένα και σε πολλούς άλλους είναι ότι αντί να συζητήσετε επί του καταλόγου προσθέτωντας, αφαιρώντας, αλλάζοντας - αρχίσατε αμέσως τις ενστάσεις:

ΜΑ αφορούν μόνον το 10%
ΜΑ εξαρτώνται από την σωστή χρήση
ΜΑ η τεχνολογία καταστρέφει τον πλανήτη
κλπ.

Για τις ΜΚΟ είχα ήδη προεξοφλήσει τις αμφισβητήσεις όταν έγραψα στο ποστ: "Η δημιουργία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (με όλα τα ελαττώματά τους) είναι η μεγαλύτερη ηθική εξέλιξη στην ανθρωπότητα μετά τον Χριστιανισμό". Πρώτος μίλησα για ελαττώματα.

Αλλά εσείς μιλήσατε ΜΟΝΟΝ για ελαττώματα. Μερικοί αμφισβητήσατε ότι έχουν προσφέρει οτιδήποτε.

k2825 said...
"Το δικαίωμα στην αμφισβήτηση και στη διαφωνία είναι πολύ καλύτερα θεμελιωμένο από την όποια απαίτηση a priori αξιωματικής αποδοχής της οποιασδήποτε προσωπικής θέσης ή άποψης".

Θα ήμουν ο τελευταίος που θα διαφωνούσε με το δικαίωμα της αμφισβήτησης - φτάνει να μην γίνει δόγμα. Και εδώ έγινε. Υπήρξε ΜΟΝΟ αμφισβήτηση - αξιωματική και a priori όπως την περιγράφετε.

Προς έντομον zzzzzzzzzz: καλύτερα να μου στέλνεις τα σχόλιά σου με email. Έτσι κι αλλιώς μόνο εγώ τα διαβάζω...

Κυρ Δεκ 03, 11:18:23 πμ  
Zontas said...

k2825

"..Κατά τα άλλα προτείνω σε όσους επιζητούν, την παρουσία στο μπλόγκ αποκλειστικά μη πουριτανών, μη ανιστόρητων, μη μπουρδολόγων, μη λουδιτών, μη οπισθοδρομικών σχολιαστών (και άλλα γενικόλογα και κατ ουσίαν υβριστικά)..."

Δεν νομίζω ότι το ζήτημα του andy, αν κατάλαβα καλά, είναι το γεγονός ότι κάποιοι μπορεί να υιοθετούν τη μία ή την άλλη άποψη, όσο διαφορετική κι αν είναι από τη δική του, αυτό που μάλλον τον ενοχλεί, -κ΄ποιες φορές τον συμμερίζομαι - είναι αυτό που λέει ο Γάτος αντιρρητική 'θέση', δηλαδή μία χωρίς επιχειρήματα, σοφιστεία, που συχνά χρησιμοποιείται καταναγκαστικά από φθόνο, φόβο, ή στην προσπάθεια να διακινήσεις στον άλλο έντονα συναισθήματα προσπαθώντας να του καταστρέψεις την ικανότητα να σκεφτεί λογικά.

Anyway, πολλές από τις αγωνίες σας για τις ΜΚΟ τις συμμερίζομαι κι εγώ, αλλά άλλοτε πάλι στέκομαι σε μια θέση σαν αυτή του doctor, και καταλήγω ότι το ζήτημα είναι να είμαστε ενεργοί πολίτες, ας τους ζητήσουμε βρε αδερφέ κάποτε κι αυτούς να δώσουν λογαριασμό.

Κυρ Δεκ 03, 11:21:55 πμ  
mickey said...

Η ψηφιοποίηση είναι το πρώτο και μεγαλύτερο θαύμα, επειδή αποτελεί ένα απίστευτο paradigm shift για το μυαλό του ανθρώπου. Όλα τα άλλα στηρίζονται σε αυτό και αποτελεί την ενοποιό δύναμη για την επίτευξη των πάντων - ακόμα και όσα φαντάζουν ως "αδύνατα".

Θα χρειαζόμουν πολλές χιλιάδες λέξεις για να το αναπτύξω όπως και όσο θα ήθελα, αλλά στο τέλος του δρόμου μάλλον βρίσκονται η τηλεμεταφορά ύλης, η δικιά μας "ψηφιοποίηση" και αθανασία, αλλά και η τελική μετατροπή μας σε όντα από καθαρή ενέργεια, πέρα από τη φθορά και την τυραννία της ύλης (Arthur Clarke και πάλι) - μέχρι και ένα πλήρως "ψηφιακό" σύμπαν σε ...προσομοίωση.

Όσο "εξωφρενικά" κι αν ακούγονται τα παραπάνω, δεν υπάρχει κανείς φυσικός νόμος που να εμποδίζει την πραγματοποίησή τους στο (πολύ μακρινό φυσικά) μέλλον (εκτός ίσως από το 2ο Θερμοδυναμικό Αξίωμα, αλλά έχουμε μπόλικη ενέργεια στην αστρική γειτονιά μας, αλλά και στο υπόλοιπο Σύμπαν, για να ...σπαταλήσουμε).

Αλλά, για να "προσγειωθούμε" στη σημερινή πραγματικότητα, θα έλεγα πως μπορούμε άνετα να διαγράψουμε τα "θαύματα" του κινητού τηλεφώνου και της τηλεόρασης από τη λίστα του Σίντλ..., ε του ΝΔ ήθελα να πω :)

Κι αυτό επειδή είναι ήδη (ή θα μετατραπούν οσονούπω) σε υπολογιστές, όπου η μετάδοση τόσο της φωνής όσο και της εικόνας θα γίνεται από το Internet. Άλλωστε πλέον και η φωνή και η εικόνα μεταδίδονται (ή θα μεταδίδονται οσονούπω) ψηφιακά και δεν υπάρχει ΚΑΝΕΙΣ λόγος να τα θεωρούμε ως "διαφορετικά" από τις άλλες ψηφιοποιημένες μορφές πληροφορίας (και κάποια ζητήματα real-time χρονισμού μπορούν να επιλυθούν με μεγάλους ρυθμούς μετάδοσης, dedicated bandwidth και τεχνικές Quality of Service - QoS). Απαιτείται απλώς κι εδώ η εφαρμογή του ...paradigm shift που λέγαμε ;)

Οπότε, μαζί με τα πέντε εναπομείναντα "θαύματα", προσωπικά, θα πρόσθετα στη πενταμελή λίστα:

1) Τις μεθόδους αντισύλληψης (ειδικά το "χάπι"), μια και για πρώτη φορά μπορούμε να ελέγξουμε τον πληθυσμό μας (άσχετα αν δεν το κάνουμε για άλλους λόγους)

2) Τη παγκοσμιοποίηση, ως μια νέα "κουλτούρα" και τρόπο σκέψης (ευρύτερος ορισμός), παρά ως ένα οικονομικό σύστημα (στενότερος ορισμός). Συμπεριλαμβάνονται και οι ΜΚΟ φυσικά.

Επίσης, αντί για "επικοινωνιακούς δορυφόρους" θα πρότεινα το γενικότερο όρο "ασύρματες επικοινωνίες", ώστε να τονιστεί η σημασία ενός μέσου μετάδοσης που δεν είναι "υλικό" - έτσι και το "εκθρονισμένο" κινητό τηλέφωνο θα αποκτήσει ξανά τη σημασία του στη λίστα :)

Τέλος, η κλωνοποίηση θα μπορούσε να ενταχθεί στο "γενικότερο θαύμα" της νεοσύστατης Βιοτεχνολογίας (και Βιοπληροφορικής).

Επομένως, η "τροποποιημένη" λίστα, σύμφωνα με τις προτιμήσεις μου, είναι:

1) Ψηφιοποίηση
2) Ψηφιακός υπολογιστής (ως οποιοδήποτε σύστημα επεξεργασίας πληροφοριών)
3) Internet (ως παγκόσμιο σύστημα μετάδοσης πληροφοριών)
4) Ασύρματες επικοινωνίες (ως μέσο μετάδοσης πληροφοριών που δεν απαιτεί ύλη)
5) Αντισύλληψη
6) Βιοτεχνολογία/Βιοπληροφορική (περιλαμβάνει και την κλωνοποίηση)
7) Παγκοσμιοποίηση

Μετά από μερικές ώρες μπορεί να αλλάξω γνώμη, φυσικά :))

Κυρ Δεκ 03, 11:28:01 πμ  
EnPlw said...

καλη σας μερα
Στο τομεα της παραγωγης ενεργειας, οι θερμοπυρηνικοι αντιδραστηρες αποτελουν μεγιστο τεχνολογικο επιτευγμα. Αποδεδειγμενα, η χρηση τους ασκει τις λιγοτερες δυνατες πιεσεις στο περιβαλλον επιτυγχανοντας υψηλη αποδοση. Γι αυτο αλλωστε καλυπτουν ηδη ενα σημαντικο ποσοστο της παγκοσμιας παραγωγης ηλεκτρικης ενεργειας. Η δαιμονοποιηση τους, που αποτρεπει την περαιτερω διαδοση τους και εξυπηρετει κυριως την κυριαρχια της οικονομιας των ορυκτων καυσιμων (ΗΠΑ, Μεση Ανατολη), στοιχιζει τοσο στο πλανητη μας οσο και στις φτωχες (από πηγες) χωρες.
Τα προβληματα που συνοδευουν τη πυρηνικη ενεργεια είναι η διαχειριση των υλικων (κυριως τα πυρηνικα αποβλητα) και τα ατυχηματα. Το πρωτο αντιμετωπιζεται σημερα με σχετικη επιτυχια. Είναι ζητημα κοστους – και οχι χρονου- η πληρης εξουδετερωση του. Ολα τα σοβαρα πυρηνικα ατυχηματα που εχουν συμβει (Windscale, Three-Mile Island, Kyshtym και Chernobil) οφειλονταν στη πλημμελη τηρηση των κανονων ασφαλειας και στη παλαιοτητα των εγκαταστασεων & του εξοπλισμου. Για παραδειγμα, αυτο του Chernobil ηταν προδιαγεγραμμενο. Επι μια πενταετια νωριτερα, η Διεθνης Επιτροπη Ατομικης Ενεργειας προειδοποιουσε για επικειμενο ατυχημα και πιεζε για τη διακοπη λειτουργιας του. Η ασφαλεστερη και «καθαροτερη» πυρηνικη συντηξη παραμενει ένα δυσκολο στοιχημα το οποιο θα κερδηθει - γιατι οχι?
Η κλωνοποιηση των κυτταρων και οι εφαρμογες της , βρισκονται σε πρωιμο σταδιο. Μαλλον δεν εχει θεση ακομη στη λιστα.
Οι ΜΚΟ φερουν και οι ιδιες ένα μεριδιο ευθυνης για την καχυποψια που προκαλουν, ιδιαιτερα οι οικολογικες (συχνα, αντιμετωπιζουν αποσπασματικα και αντιεπιστημονικα – εν πληρη αγνοια- τα περιβαλλοντικα ζητηματα). Οι περισσοτερες «ανθρωπιστικες» προσφερουν εργο-ας αναλογιστουμε με ποιους (και τι) τα «βαζουν». O @doctor εχει δικιο : οποιος θελει μπορει να βρει καποια που αποδεδειγμενα βοηθαει (όπως η actionaid, η οποια δημοσιευει ακομη και τα λειτουργικα της εξοδα).
υ.γ. Πολλοι & σοβαροι επιστημονες έχουν προβει κατά το παρελθον σε εσχατολογικες προβλεψεις για το μελλον του πλανητη, του ανθρωπου, των ενεργειακων πορων κ.α. Προφανως, διαψεύσθηκαν πανηγυρικα. Ο κ.Δημου εχει δικιο : ο σημερινος κοσμος είναι κατά πολύ καλυτερος. Ρωτηστε και τους παλαιοτερους (εφοσον βεβαια δεν τους ξεγελα η νοσταλγια της χαμενης νιοτης).
Ενα ασημαντο (?) παραδειγμα : μεχρι τα μεσα του 19ου αιωνα, ο μεσος ευρωπαιος (σε ποσοστο μεγαλυτερο του 80%) δεν ειχε ταξιδεψει ποτε σε ακτινα μεγαλυτερη των 60km απο τον γενεθλιο τοπο του, καθ’ ολη τη διαρκεια του βιου του. Doncat keep walking !

Κυρ Δεκ 03, 11:36:35 πμ  
Antonios Liolios said...

Nikos Dimou said to Alevantis

Αυτό που ξάφνιασε σε σένα και σε πολλούς άλλους είναι ότι αντί να συζητήσετε επί του καταλόγου προσθέτωντας, αφαιρώντας, αλλάζοντας - αρχίσατε αμέσως τις ενστάσεις:


Αυτό που ξάφνιασε εμένα είναι η συντονισμένη αντίδραση Δήμου/Άντυ στον σκεπτικισμό του σχολιαστών.

Εκφράσεις όπως "ας με τσιμπήσει κάποιος", "τι κόσμο θα παραδώσουμε", "πως αντέχεις", "η καρδούλα μου το ξέρει Άντυ μου αλλά συνεχίζω τον αγώνα" μου θυμίζουν αντιδράσεις θρησκευόμενων που αμφισβητήθηκε η πίστη τους.

Η νεοελληνική "αντιρρησιομανία" δεν είναι ο μόνος λόγος που αμφισβητούνται τα 7+1 θαύματα και ειδικά οι ΜΚΟ.

Αντί να ξαφνιαζόμαστε με τους αντιρρησίες, ας τους ακούσουμε προσεκτικότερα. Ίσως κάτι μάθουμε.

Τέλος πάντων, να προσθέσω στην λίστα την νανοτεχνολογία που αναφέρθηκε ακροθιγώς πριν.

Οι εφαρμογές της στην Ιατρική είναι εντυπωσιακές. Νανο-ρομπότ που ταξιδεύουν στο αίμα και διαλύουν θρόμβους, ενίουν γονίδια, σκοτώνουν καρκινικά κύτταρα κλπ. Θέμα χρόνου η μαζική εφαρμογή τους. Έτυχε να πετάω Βρυξέλλες-Ελλάδα με καθηγητή μηχανολογίας του πανεπιστημίου της Κύπρου που ειδικεύεται στην νανοτεχνολογία. Στις τρεις ώρες της πτήσης μόλις που ακουμπήσαμε το θέμα. Δέστε κι εδώ

Κυρ Δεκ 03, 11:56:37 πμ  
mickey said...

Και μια πρόχειρη λίστα του ...Mickey για τον 21ο αιώνα (οι προβλέψεις δεν κοστίζουν τίποτα φυσικά, εκτός κι αν είσαι ...μέντιουμ με 090):

1) Ανοσία από οποιαδήποτε ασθένεια βιολογικής προέλευσης, αποφυγή των γηρατειών (δε θα είμαστε παντελώς άτρωτοι, αλλά δε θα πεθαίνουμε ποτέ από "φυσικά αίτια") και διαμόρφωση γενετικών χαρακτηριστικών κατά βούληση (επιδιόρθωση γενετικών σφαλμάτων, παιδιά κατά παραγγελία κ.α.)

2) Χαρτογράφηση και ψηφιοποίηση των λειτουργιών του ανθρώπινου εγκεφάλου (χωρίς όμως ακόμα τη δυνατότητα "μεταφοράς προσωπικότητας").

3) Εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, της πυρηνικής σύντηξης και άλλων πρακτικά ανεξάντλητων "μορφών" ενέργειας (χωρίς τους κινδύνους και τις τραγικές πολιτικές συνέπειές της "εξάντλησης" που αντιμετωπίζουμε σήμερα), σε συνδυασμό με "κατανεμημένα" και "φορητά" συστήματα παραγωγής και αποθήκευσής της.

4) Τηλεμεταφορά ύλης σε "βασικό" στάδιο (όχι άνθρωποι π.χ.) και νέα μέσα μεταφοράς (ανθρώπων και εμπορευμάτων) παντός καιρού και συνθηκών.

5) Διαστημικός ανελκυστήρας, με πιθανότητα να δούμε (χάρη στις υπηρεσίες που θα προσφέρει), τις πρώτες αποικίες σε άλλους τόπους εκτός Γης (με βασικούς "υποψήφιους" τη Σελήνη και τον Άρη) ή "τουριστικά" διαστημικά ταξίδια.

6) Κατάργηση του χρήματος ως μέσου συναλλαγής και της εργασίας ως μέσου απόκτησης εισοδήματος (ειδικά αν χάρη στη νανοτεχνολογία μπορούμε να κατασκευάζουμε και να αποδομούμε ό,τι θέλουμε κατά βούληση, χρησιμοποιώντας τα υλικά που έχουμε διαθέσιμα εκείνη την ώρα - οι σχετικές πληροφορίες άλλωστε θα ρέουν ταχύτατα και ελεύθερα και θα οργανώνονται αυτόματα και αποδοτικά).

7) Κατάρρευση του έθνους-κράτους, κατάργηση των θρησκειών ως οργανωμένα κοινωνικά συστήματα (μπορεί να αντικατασταθούν από προσωπικές πεποιθήσεις ή ολιγομελείς σέχτες) και δημιουργία ενός συστήματος παγκόσμιας διακυβέρνησης (όχι κατ' ανάγκη βασισμένου στα σημερινά πολιτικά πρότυπα). Με την αρωγή των παραπάνω "τεχνολογικών" θαυμάτων και τη σώφρονα συγκράτηση του παγκόσμιου πληθυσμού σε λογικά επίπεδα, θα ξεφύγουμε και εντελώς από τα δεινά που μας βασανίζουν μέχρι και σήμερα: πείνα, φτώχια, εκμετάλλευση κλπ.

Υ.Γ. Για το τελευταίο "θαύμα" δεν ξέρω αν θα προλάβει να πραγματοποιηθεί μέσα στον 21ο αιώνα. Με βάση το μέγεθος της ανθρώπινης βλακείας, μπορεί να μας πάρει ΠΟΛΥ περισσότερο :)))

Κυρ Δεκ 03, 11:56:45 πμ  
Takis Alevantis said...

@Νίκο - δεν συμφωνώ με τα αυτονόητα, όπως δεν συμφωνώ με τα «θαύματα». Η κοινωνία μας με το να γίνεται όλο και πιό πολύπλοκη γίνεται όλο και πιό ευάλωτη. Ένα εργαλείο στα χέρια κάποιου που δεν ξέρει να το χρησιμοποιεί (ή μάλλον που σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει ανήθικα) μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφές και τελικά σε οπισθοδρόμηση.

Κι αυτό θέλησα να δείξω με το σχόλιο μου. Όσο για τον κατάλογο νομίζω πως και τα 7 «θαύματά» σου είναι στην πράξη ένα - η νέα ικανότητα του ανθρώπου να επεξεργάζεται (και να μεταφέρει και να αποθηκεύει) μεγάλες ποσότητες πληροφοριών. Πληροφορίες με τη μορφή κειμένου, εικόνας, ήχου, γενετικών κωδικών, δομης της ύλης, εγκεφαλικών και άλλων σωματικών σημάτων, you name it. Τα εργαλεία αυτής της εποχής της πληροφορίας και της επικοινωνίας είναι σίγουρα μικρά «θαύματα» και ξεπερνούν κατά πολύ τα 7 που αναφέρεις.

Η δυνατότητα επεξεργασία μεγάλης ποσότητας πληροφορίας οδηγεί σε νέες μορφές πολυπλοκότητας και συνειδητοποίησης, και η άνθηση των ΜΚΟ που αναφέρεις είναι κι αυτή αποτέλεσμα αυτής της εποχής. Μιά από τις πρώτες ΜΚΟ, ο Ερυθρός Σταυρός δημιουργήθηκε με βάση καθαρά ανθρωπιστικά κίνητρα και άνθησε πολύ πριν την εποχή της τηλεόρασης. Οι σύγχρονες ΜΚΟ (Διεθνής Αμνηστεία, Γιατροί χωρίς σύννορα, Greenpeace κλπ.) δεν θα είχαν καμμιά πιθανότητα επιτυχίας αν δεν στηρίζονταν ακριβώς στην δυνατότητα μετάδοσης της πληροφορίας και στην κινητοποίηση του πλήθους.

Κυρ Δεκ 03, 12:04:19 μμ  
Takis Alevantis said...

Υ.Γ. Και να μη μου στεναχωριέσαι ... Όλοι εδώ σ'αγαπάμε και σε σεβόμαστε.

Κυρ Δεκ 03, 12:07:13 μμ  
Mirage said...

Καλημέρα σε όλους

Βλέπω προκάλεσα αρκετή αναστάτωση στο thread με το δίλημα cyborg ή ΕΔΕΜ. Να με συγχωρέσετε ίσως είμαι διχασμένη προσωπικότητα. Βλέπετε μεγάλωσα με την Φυσική τα Μαθηματικά (την βασίλισσα των επιστημών όπως έλεγα στα 17 μου) και την Πληροφορική.

Ακόμη θυμάμαι την χαρά μου όταν ένας φίλος είχε αγοράσει τον Sinclair X81 (ασπρόμαυρος) και φτιάχναμε τις πρώτες μαθηματικές ρουτίνες. Ακόμη θυμάμαι την ανυπομονυσία μου να αγοράσω το επόμενο μοντέλλο τον έγχρωμο ZX Spectrum μα τα 48Κ μνήμη και την περηφάνεια μου διότι ήμουν απο τους λίγους στην Ελλάδα που μάθαιναν να δουλεύουν μαζί του.

Η συνέχεια γνωστή, σπουδές Μαθηματικά Μάστερ στην Πληροφορική, 5 χρόνια στο εξωτερικό με μεγάλα έργα σε Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, σήμερα αγωνίζομαι να εμφυσήσω το ίδιο πάθος που έχω με την πληροφορική και στους πελάτες μου - χρήστες.

Με ένα τέτοιο βιογραφικό δεν θα έπρεπε να δικαιούμε να ομιλώ κατά της τεχνολογίας. Θα έπρεπε να πάω να ζήσω στον Αμαζόνιο ...

Το θέμα είναι πως δεν ομιλώ ΚΑΤΑ της τεχνολογίας αλλά ΚΑΤΑ της περιρέουσας κουλτούρας και της έλειψης αξιών. Μιλώ κατά της θεοποίησης της τεχνολογίας. Με εντυπωσιάζει και εμένα το τεχνολογικό "θαύμα" αλλά με προβληματίζει σφόδρα το τίμημα που πληρώνουμε και η χρήση της απο τον ανώριμο άνθρωπο. Τα είπαν ο REACTOR, ο T.ALEVANTIS και άλλοι καλύτερα από εμένα.

Φαίνεται όμως πως η θέση μου είναι δύσκολη. Ως άνθρωπος της τεχνολογίας η ευθύνη που νιώθω είναι ίσως μεγαλύτερη απο κάποιον που είναι εκτός. Οπότε αυτό ίσως βγαίνει ως διχασμός προσωπικότητας και με κάνει δυσνόητο ...

Συγχωρήστε με για μια ακόμη φορά αλλά επιθυμώ πολύ να πάω ένα βήμα πιο πέρα απο την τεχνολογία.

Για τον LIFER που πέταξε ένα "εύκολο" σχόλιο, μάλλον δεν μπήκε στον κόπο να διαβάσει το άρθρο για το βιβλίο του Rees. Να το link πάλι Our Final Century. Ένα κλίκ είναι μόνο για να δεις ότι τα 200 χρόνια είναι υπερβολικά μακριά. Είναι φοβερό! Πάντοτε η εύκολη λύση για τον άνθρωπο ήταν η επέκταση σε άλλα διαθέσιμα μέρη. Αντί να δει πως θα διατηρήσει τον τόπο του υγιή και καθαρό, βιώσιμο, πάντα η εύκολη λύση -> να βρούμε νέο τόπο να επεκταθούμε.

Νεκρά ποτάμια απο τα απόβλητα των εργοστασίων, μολυσμένη ατμόσφαιρα, κομένα δένδρα, νεκτρή φύση. Δεν θα μπορούσε ο άνθρωπος να δημιουργήσει τεχνολογία που να προστατεύει το περιβάλλον που να δίνει πίσω αυτά που παίρνει. Θα μπορούσε!!!! Γιατί δεν το έκανε; Λόγω κουλτούρας -> Της πεποίθησης πως φύση δεν έχει απο μόνη της καμία αξία παρά μόνο να αποτελεί ΜΕΣΟ για την εκπλήρωση των επιθυμιών του ανθρώπου.

Αυτό που ενοχλεί τους περισσότερους με τον υγιή αλλά έντονο προβληματισμό (και όχι καταστροφολογία) πως κάτι δεν πάει καλά με την άλογη παραγωγή και χρήση της τεχνολογίας, είναι πως πρέπει να δούν την αλήθεια, να ξεβολευτούν και να δράσουν!

Τον προβληματισμό αυτό εκφράζουν πρώτοι απο όλους οι άνθρωποι των επιστημών και της τεχνολογίας (για αυτό ανέφερα τον Martin Rees).

Το δίλημα cyborg ή ΕΔΕΜ δεν αναφέρεται στην μη χρήσητης τεχνολογίας αλλά στο ποιά (και πόση) τεχνολογία θέλουμε ώστε να ζούμε σε αρμονία (και όχι αντιπαλότητα) με το φυσικό μας περιβάλλον.

Αυτά! Τώρα πρέπει να σας αφήσω για να πάω στο γραφείο και να φτιάξω το budget του μήνα που έκλεισε. Έχω ανθρώπους να βοηθήσω για την αξιοποίηση της τεχνολογίας απο αύριο ;)

Κυρ Δεκ 03, 12:19:34 μμ  
mickey said...

Στο link του Τάκη Αλεβαντή, βρήκα ένα bug (στα ...ευρώ τουλάχιστον):

Αν βάλετε οποιοδήποτε ετήσιο εισόδημα από 159.109 ευρώ και πάνω θα σας βγάζει ΠΑΝΤΑ το παρακάτω αποτέλεσμα:

"You are the 107,565 richest person in the world!"

Είτε 159.109 είτε 100.000.000 ευρώ, δεν υπάρχει διαφορά!!!

Περιττό να γράψω πως η εμπιστοσύνη μου στο συγκεκριμένο site κλονίστηκε ανεπανόρθωτα :PPP

(Προφανώς το συγκεκριμένο ποσό είναι το όριο "ακρίβειας" για το "ελάχιστο ποσοστό" - TOP 0.001% - οπότε από κει και μετά το πρόγραμμα δεν ...αποκρίνεται στις προσδοκίες μας)

Σύμφωνα με αυτό πάντως, ήμουν μέσα στο 1%, αλλά δε νιώθω καθόλου "τύψεις" ούτε πιστεύω πως οι "προτάσεις" του συγκεκριμένου site θα μπορούσαν να πιάσουν τόπο.

Προσωπικά, πιστεύω πως η μεγαλύτερη και καλύτερη "επένδυση" είναι να δινόταν δωρεάν σε κάθε κάτοικο του πλανήτη ένας σύγχρονος υπολογιστής, πανταχού παρούσα και πλήρως ελεύθερη (χωρίς καμιά μορφή λογοκρισίας) πρόσβαση στο Internet, καθώς και η απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια για τη λειτουργία τους και ένα πακέτο κάποιων δεκάδων ωρών (ίσως από "ειδικούς") εκπαίδευσης και υποστήριξης για τη βασική τους χρήση. Και όλα αυτά χωρίς κανένα δικαίωμα ...μεταπώλησης!

Μόνο έτσι θα άνοιγαν τα μάτια κάποιων και θα μπορούσαμε να έρθουμε σε κάποια βασική παγκόσμια συνεννόηση. Αλλά αυτό μάλλον δεν αρέσει και πολύ στους σημερινούς "έχοντες" και το υπάρχον "σύστημα" (και δεν υπονοώ Μασόνους, Λέσχες και άλλα ...φρούτα του δάσους - η ανθρώπινη βλακεία φτάνει και περισσεύει για να εξηγήσει την υπάρχουσα κατάσταση).

Η πρόταση είναι ουτοπική φυσικά, αλλά θα πρέπει να κινηθούμε ΚΑΙ προς αυτή την κατεύθυνση. Προς την ουσιαστική γνώση, πληροφόρηση και εκπαίδευση και όχι μόνο σε εκατομμύρια τόνους τροφίμων, φαρμάκων και ρούχων, τα οποία συχνά σαπίζουν σε αποθήκες, αποτελούν πεδίο στυγνής εκμετάλλευσης από επιτήδειους (πολιτικούς, παραγωγούς, εμπόρους, διανομείς, ακόμα και μέλη των ΜΚΟ και άλλων διεθνών οργανισμών) και ως "υλικά αγαθά" υπόκεινται σε φθορά και δυσανάλογα έξοδα αποθήκευσης και συντήρησης (για να μη μιλήσω για τη σπατάλη χρημάτων και χρόνου σε ξεπερασμένες γραφειοκρατικές αντιλήψεις και διαδικασίες).

Προτείνω την ίδρυση των "Πληροφορικών (ή γενικότερα Καθηγητών) χωρίς Σύνορα" για όσους ενδιαφέρονται να προωθήσουν τη γνώση και την παγκόσμια συνεννόηση χωρίς φραγμούς και χωρίς "συμμόρφωση" με συγκεκριμένα πολιτικά, θρησκευτικά ή άλλα "δόγματα" και να αφιερώσουν εθελοντικά τον χρόνο τους για να υποστηρίξουν τεχνικά και εκπαιδευτικά όσους έχουν ανάγκη. Άλλωστε, αν τους δίνουμε μόνο ψάρια, θα ...ξαναπεινάσουν. Χρειάζεται και να μάθουν να ψαρεύουν κάποτε ;)

"Ουκ επ' άρτω μόνο ζήσεται άνθρωπος..."

Υ.Γ. Μπορεί να εφαρμοστεί και στα "καθ' ημάς" πλαίσια της Ψωροκώσταινας φυσικά. Άλλωστε η Πληροφορική στην Εκπαίδευση αποτελεί ανέκδοτο εφάμιλλο με τα καλύτερα του Τοτού - ομιλώ ΚΑΙ εκ (πικράς) πείρας ;)

Κυρ Δεκ 03, 12:31:01 μμ  
Reactor69 said...

@κ.Δήμου,

"Το ότι κάθε εργαλείο προϋποθέτει και έναν σωστό χειριστή είναι τόσο αυτονόητο που δεν χρειαζόταν ειδική αναφορά."

Παρεξηγήσατε τα γραφόμενά μου.
Ακριβώς το αντίθετο είπα!
Μόνο αν μάθουμε να τα χρησιμοποιούμε θα δούμε τις πραγματικές τους δυνατότητες τους και θα επωφεληθούμε από αυτές στο έπακρον.

Αλλο χειρίζομαι, άλλο χρησιμοποιώ. Το πρώτο υποδηλώνει πως ξέρεις το πως λειτουργεί, για παραδείγμα ένας υπολογιστής, ενώ το δεύτερο σε πάει ένα βήμα πιο πέρα, καθώς σημαίνει πως βασίζεσαι στις δυνατότητές του για να καλύψεις τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου. Η γνώση του χειρισμού ενός εργαλείου είναι απαραίτητη για την χρήση του, αλλά μόνο μέσα από την δεύτερη επιτυγχάνεται η εξέλιξη αυτού, αυξάνονται οι δυνατότητές του και ενισχύεται η δυναμική της μεταξύ σας σχέσης παρουσιάζοντας νέες επιλογές, νέους "δρόμους".

Αυτός είναι ο λόγος που λέω πως πρέπει να μορφωθούμε/διαμορφωθούμε όλοι μέσα από την χρήση των νέων τεχνολογιών, και όχι απλά να μάθουμε να τις χειριζόμαστε. Εξέλιξη κυνηγάμε, όχι απλά βόλεμα.

@κ.Αλεβαντή,

"Κάναμε μια κουβέντα και (όπως είπε και ο reactor69) προκύπτει ότι δεν φθάνει ο θαυμασμός στα εργαλεία αλλά πρέπει να μας απασχολήσει και η ηθική του χρήστη."

Χαίρομαι που συμφωνείτε, ωστόσο πρέπει να τονίσω, για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, πως η λέξη "ηθική" στρεβλώνει την πραγματικότητα καθώς η ερμηνεία της διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Θα προτιμούσα τη λέξη "αντίληψη", εννοώντας την κατανόηση μιας πραγματικότητας χωρίς προκαταλήψεις ή εμπάθεια, τη θέαση μιας κατάστασης μέσα από τα μάτια των άλλων, τον σεβασμό των αναγκών τους και ως εκ τούτου την εξεύρεση μιας κοινής λύσης μέσα από την χρήση των νέων τεχνολογιών. Κοντολογίς, να αποκτήσουμε την ικανότητα να δούμε την ευρύτερη εικόνα, χρησιμοποιώντας και βελτιώνοντας τα υπαρκτά μέσα προς έναν κοινό στόχο.

Δεν χρειάζεται ηθική για να αντιληφθείς πως ο πεινασμένος κάποια στιγμή θα σου επιτεθεί, πως ο άνεργος κάποια στιγμή θα σε κλέψει, πως η μόλυνση κάποια στιγμή θα πλήξει την υγεία σου. Αντίληψη χρειάζεται, κοινή λογική. Ελπίζω πως κάποια στιγμή τα εργαλεία μας θα πάψουν να περιορίζονται στο "θεραπεύειν" καθώς θα τα έχουμε δημιουργήσει με επίγνωση των συνεπειών τους θεωρώντας πιο επικερδές το "προλαμβάνειν".

Δύσκολο σήμερα που κι η επιστήμη ακολουθεί και διέπεται από τους κοντόφθαλμους κανόνες της αγοράς, αναλώνοντας την δυναμική της σε βραχύβια, συγκριτικά, επιτεύγματα. Φαντασία και διορατικότητα μηδέν.

Κυρ Δεκ 03, 12:38:09 μμ  
Nikos Dimou said...

Mickey προσοχή! Θυμίζω εκείνη την υπέροχη φράση του Niels Bohr:

"Οι προβλέψεις είναι κάτι πολύ δύσκολο, ιδιαίτερα όταν αφορούν το μέλλον".

Ευχαριστώ πάντως για τις σωστές επισημάνσεις που αφορούν το παρόν - θα τις λάβω υπόψη.

Όσο για τις προβλέψεις του Rees: Συμφωνα με την Επιτροπή των Σοφών της Ρώμης (δεκαετία του 60) μέχρι το 1980 θα είχαν εξαντληθεί όλα τα αποθέματα υγρών καυσίμων και θα είχε αρχίσει η ερήμωση της γης.

So much for previsions!

Κυρ Δεκ 03, 12:56:08 μμ  
Odysseas said...

Διαφωνώ στη λίστα μόνο με την τηλεόραση, ίσως επειδή τη θεωρούσα δεδομένη από παιδί (ασπρόμαυρη τότε στην Ελλάδα), καταλαβαίνω όμως τη λογική του ΝΔ. Οι επικοινωνίες κάθε μορφής (ίντερνετ, κινητά τηλέφωνα, κλπ) και οι υπολογιστές εξακολουθούν να με συναρπάζουν κυρίως για την ταχύτητα με την οποία εξελίσσονται.

Και μία αρκετά αιρετική πρόταση: μήπως οι ΜΚΟ να αντικατασταθούν από την παγκοσμιοποίηση?

Πότε άλλοτε στην ιστορία οι χώρες προσπαθούσαν να λύσουν τα προβλήματά τους συζητώντας πριν αρχίσουν πόλεμο (είμαστε πολύ μακριά από το ιδανικό, αλλά σκεφτείτε πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα τα τελευταία 50 χρόνια)?

Τι θα γινόταν αν πριν 30 χρόνια ένα τσουνάμι πλημμύριζε ένα νησί κάπου στη μέση του ινδικού ωκεανού? Μάλλον θα το διαβάζαμε στα ψιλά των εφημερίδων.

Πώς αλλιώς θα αντιμετωπίζαμε προβλήματα όπως η τρύπα του όζοντος και το φαινόμενο του θερμοκηπίου (εκεί μόλις ξεκινάμε)?

Κυρ Δεκ 03, 12:59:37 μμ  
Gavrilos said...

@Mirage
Oπως αφήνεις να εννοηθεί
στο blog σου έχεις σπουδάσει
φιλοσοφία.

Απο το "Αγριογούρουνο" που
διάβασα..μάλλον την εντύπωση
ενός πικραμένου οικολόγου
χωρίς προτάσεις δίνει
παρά μια ενημέρωση για
την πυρηνική σύντηξη

Απο πού και ως πού η Γη είναι
η Μάνα μας;..Πόσες φορές δεν
μας έχει φερθεί παράλογα
απο τα αρχαία χρόνια,τότε
που δεν υπήρχαν τεχνολογίες..

Για ρωτήστε τον πρωτόγονο τί πέρασε
απο φυσικούς κινδύνους..
Οι Αξίες δεν έρχονται με τα κηρύγματα και το συναισθηματισμό
αλλά με την ενημέρωση..

Αγριογούρουνο

Κυρ Δεκ 03, 01:14:24 μμ  
Nikos Dimou said...

Reactor69 said...
"Δύσκολο σήμερα που κι η επιστήμη ακολουθεί και διέπεται από τους κοντόφθαλμους κανόνες της αγοράς, αναλώνοντας την δυναμική της σε βραχύβια, συγκριτικά, επιτεύγματα. Φαντασία και διορατικότητα μηδέν".

Αχ - πάλι οι αφορισμοί. Στα 70 μου χρόνια έχω διαβάσει αυτή τη φράση τουλάχιστον 100 φορές - για την επιστήμη, την λογοτεχνία, την τεχνη, την βιομηχανία... Ο θάνατος της ποιότητας, της δημιουργικότητας, της φαντασίας.... η παρακμή, ο εκφυλισμός.... κλπ. κλπ. κλπ. μπλα μπλα.

Ευτυχώς την ίδια ώρα, όλοι αυτοί οι αφορισμοί διαψεύδονται από κάποιο έργο.

Κυρ Δεκ 03, 01:31:04 μμ  
paragrafos said...

This post has been removed by the author.

Κυρ Δεκ 03, 02:19:48 μμ  
andy dufresne said...

zontas said,
Δεν νομίζω ότι το ζήτημα του andy, αν κατάλαβα καλά, είναι το γεγονός ότι κάποιοι μπορεί να υιοθετούν τη μία ή την άλλη άποψη, όσο διαφορετική κι αν είναι από τη δική του, αυτό που μάλλον τον ενοχλεί, -κ΄ποιες φορές τον συμμερίζομαι - είναι αυτό που λέει ο Γάτος αντιρρητική 'θέση', δηλαδή μία χωρίς επιχειρήματα, σοφιστεία, που συχνά χρησιμοποιείται καταναγκαστικά από φθόνο, φόβο, ή στην προσπάθεια να διακινήσεις στον άλλο έντονα συναισθήματα προσπαθώντας να του καταστρέψεις την ικανότητα να σκεφτεί λογικά.


Θα μπορούσα να μείνω στο σχόλιο του zontas χωρίς να προσθέσω τίποτ' άλλο, αλλά επανέρχομαι μιας και δύο καλοί μου φίλοι σχολίασαν το σχόλιό μου.


Τάκη,
ο διάλογος μαζί σου είναι απολαυστικός, ακόμα κι όταν διαφωνούμε, μακάρι όλοι οι σχολιαστές να είχαμε το ήθος σου.

Λες:
Γιατί όμως όλα αυτά να κουράζουν και να μεταφράζονται σε πικρία; Γιατί οι όποιες πολιτισμένες διαφωνίες να οδηγήσουν τον οικοδεσπότη να τα παρατήσει; Μήπως κάτι μου διαφεύγει εδώ;

Nομίζω ότι σου διαφεύγει το εξής.
Ο ΝΔ σε όλη του τη ζωή δίνει έναν αγώνα.
Για να υπερασπίσει κάποιες αξίες και να καταπολεμήσει κάποια στερεότυπα που - κατά τη γνώμη του -ευθύνονται για τα δεινά της κοινωνίας μας.

Το μπλογκ, του δίνει τη δυνατότητα να πάρει άμεσο feedback απ' τους αναγνώστες του.

Όταν η πλειοψηφία των σχολίων προάγουν γόνιμη διαφωνία και διαλόγο, η ανάγνωση γίνεται απόλαυση και για τον ΝΔ και για εμάς (πόσο χάρηκα τα σημερινά σχόλια του mickey!).

Φυσικά ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράσει την άποψή του, όποια και να 'ναι αυτή και δεν μ' ενοχλεί καθόλου αυτό,
ούτε ο zzzzzz μ' ενοχλεί, ούτε κανένας συγκεκριμένα.

Όταν όμως το feedback γίνεται τσουνάμι στερεότυπων και επιχειρημάτων που ο ίδιος αντιμάχεται όλ' αυτά τα χρόνια και μάλιστα από αναγνώστες που τον ακολουθούν για πολλά χρόνια, δεν μπορεί παρά να αισθανθεί "κι εσύ τέκνον Βρούτε;".

Ειδικά όταν δηλώνει κατ' επανάληψη ότι το μπλογκ το κάνει για το κέφι του.

Κι όπως είπε κι ο ίδιος:
Δεν νομίζω πως θα αντέξω για πολύ ακόμα. Αν και όσο βλέπω τέτοια φαινόμενα αισθάνομαι πιο χρήσιμη την ύπαρξή μου.

Eύχομαι να βρίσκει τη δύναμη και την αντοχή να συνεχίζει όσο γίνεται περισσότερο.

Κυρ Δεκ 03, 02:33:05 μμ  
paragrafos said...

διορθρωμένο

Α. Πριν πολλά χρόνια είχα διαβάσει τον αντίλογο του νεαρού τότε Ελύτη σε μια διάλεξη του Παπανούτσου για την ποίηση, παράλληλα με τον διάλογο Τσάτσου και Σεφέρη ("τελικά είναι πολυ δύσκολο να μιλησεις με έναν φιλόσοφο για την ποίηση").

Κοινό γνώρισμα και του Παπανουτσου και του Τσάτσου ήταν η άρνηση στο καινούργιο (στο "ατίθασο πνεύμα") υπέρ μιας οιονεί υπερβατικής "ομορφιάς" που συνοδευόταν με διακριτικές ιερεμειάδες για τα "νέα κύματα" στην τέχνη και τον λόγο.

Η ιστορία δικαίωσε τον Ελύτη και τον Σεφέρη, οχι τους συντηρητικούς φιλοσόφους μας.

Β. Χρόνια αργότερα, ο κατά τ΄άλλα σοφός Παπανούτσος καταφέρθηκε εναντίον των μεταμοσχεύσεων και της εξωσωματικής γονιμοποίησης (!) ενώ προς την τελευταία δεκαετία της ζωής, λίγο πριν το ΄80, τα είχε βάψει μαύρα και παντου έβλεπε φθορά και απελπισία, ερχόμενος έτσι σε αντίθεση με τον νεανικό αισιόδοξο ευατό του - υπήρξε ο εμνευσμένος μεταρρυθμιστής (εκπαίδευση) του 1964.

Γ. Ποιος μπορεί, επίσης, να ξεχάσει την μανία που είχε πιάσει στα στερνά του τον αείμνηστο (φίλο του ΝΔ) Χορν, ο οποίος, ύστερα από χρόνια σιωπής, πήρε τον λόγο ουσιαστικά για να απαξιώσει το έργο και τις ερμηνείες του; Έβλεπες έναν θρύλο που πάσχιζε με το στανιό να αυτοκαργηθεί! Στα γηρατιά του είχε πια "διαπιστώσει" ότι ως νέος ήταν σκέτη απογοητευση...

Δ. Κάποτε η φθορά του σώματος (με ελάχιστες εξαιρέσεις) γεμίζει την ψυχή του ανθρώπου με απελπισία και αίσθηση ματαιότητας, οι οποιές δυσχυχώς εύκολα διαχέονται στους νεότερους εθίζοντάς τους στην αίσθηση ότι το ποτήρι είναι μονίμως μισοάδειο.


ΜΕ πολλή αγάπη

Παράγραφος


ΥΓ. Μια επισήμανση: κατά την ταπεινή μου γνώμη, πίσω από τις αντιρρήσεις του Τάκη Αλεβαντή, είδα περισσότερο μια "απαίτηση" να γίνει ο κόσμος καλύτερος μέσω μιας πιο συστηματικής, διαφανούς και ανιδιοτελούς δραστηριοποίησης των ΜΚΟ, παρά μια συλληβδην απόρριψή τους.

Κυρ Δεκ 03, 02:33:35 μμ  
N.Y.X.T.A. said...

Τα βέλη δεν τα δέχεται μόνο μια πλευρά...Double fold από Nicholson Baker...Η έλευση του microfilm στις Αμερικάνικες βιβλιοθήκες όπως και έπειτα η ψηφιοποίηση με τις συνεχείς αλλαγές του hardware είχε ως συνέπεια να χαθούν πολύ σημαντικά αρχεία.Η απόρριψη και καταστροφή εφημερίδων και περιοδικών αφηνόταν σε αυτό το τεστ του διπλώματος όσο και στην κρίση του βιβλιοθηκάριου που είναι αδύνατο να είναι ορθή.

Χωρίς συνομωσίες αλλά με γεγονότα.Η αξιολόγηση της σημασίας και αποτελεσματικότητας που τόσο εύκολα γίνεται εδώ,τα θετικά έναντι στα αρνητικά ,σίγουρα περιλαμβάνει μικρολεπτομέρειες που δεν γίνονται αντιληπτές ,στοιχεία, με τεράστια σημασία..

Κυρ Δεκ 03, 02:34:08 μμ  
Nikos Dimou said...

N.Y.X.T.A. said...
"η ψηφιοποίηση με τις συνεχείς αλλαγές του hardware είχε ως συνέπεια να χαθούν πολύ σημαντικά αρχεία".

Τουλαχιστον ό,τι ψηφιοποιείται παραμένει εσαεί - και με λίγη προσοχή θα σώζονταν όλα. Ενώ στην Εθνική μας Βιβλιοθήκη, την αψηφιοποίητη, είναι όλα ανεύρετα και στο έλεος των ποντικών και της υγρασίας...

Κυρ Δεκ 03, 02:40:27 μμ  
Reactor69 said...

Κύριε Δήμου, δεν μπορώ να πω ότι διαφωνούμε, διότι απλά δεν διαφωνούμε!

Συμφωνούμε και οι δύο πως η πυρηνική σύντηξη είναι ένα σύγχρονο θαύμα;

Συμφωνούμε πως αν δεν υπήρχε η ανάγκη για υπεροχή σε οπλισμό δεν θα είχαμε οδηγηθεί τόσο γρήγορα στην πυρηνική εποχή;

Συμφωνούμε πως αν δεν υπήρχε οικονομικό όφελος δεν θα είχαμε αναπτύξει τεχνολογικά τους πυρηνικούς αντιδραστήρες;

Συμφωνούμε πως για να φτάσουμε εκεί έπρεπε να γεμίσουμε τη Γη με μερικά δις τόνους πυρηνικών αποβλήτων;

Συμφωνούμε πως αν το κόστος της προσωρινής τους, έστω, αποθήκευσης που είναι πολύ υψηλό, οδήγησε στην αναζήτηση νέων μεθόδων και τελικά στη σύντηξη;

Συμφωνούμε πως το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τα κέρδη που απέφερε, προσβλέποντας στην επιτυχή απόσβεση τους και την κερδοφορία;

Συμφωνούμε πως δεν μπορούσε, στην πραγματικότητα όχι στα όνειρα, να γίνει διαφορετικά;

Που στο καλό, λοιπόν, βρήκατε τον αφορισμό μέσα στην παρατήρησή μου; Δηλαδή στο όνομα της επιστήμης πρέπει να προσκυνούμε τυφλοί, χωρίς κριτική σκέψη και ανάλυση; Το ότι επισημαίνω τα αρνητικά, ένα εξ αυτών είναι και η λογική του γρήγορου κέρδους μιας αγοράς που χρηματοδοτεί το σύνολο των μεγάλων ερευνών που γίνονται αυτή τη στιγμή, στρέφοντάς τις αναγκαστικά προς αυτό, δεν σημαίνει πως δεν εκτιμώ τα θετικά.

Οταν εκτιμάς κάτι, σημαίνει πως δεν το παίρνεις ως δεδομένο αλλά το "ζυγίζεις" με τα κριτήριά σου, το "μετράς", προσπαθείς να διαμορφώσεις μια σφαιρική άποψη. Γουρούνι στο σακί θα πάρουμε;!! Δεν σκοπεύω ούτε να αφορίσω, αλλά ούτε και να χειροτονήσω κανέναν και τίποτα.

Διαφωνείτε πως η διορατικότητα είναι προσόν για έναν επιστήμονα ή με το ότι αναγκάζεται λόγω των ρυθμών της αγοράς να στοχεύει κοντά, σε επιτεύξιμους, άμεσα κερδοφόρους στόχους; Ή μήπως θεωρείτε πως η φαντασία δεν του χρειάζεται; Πως το να βλέπεις το bigger picture είναι ανούσιο;

Αν φυσικά κάνω λάθος και ισχύει το αντίθετο, διαφωτίστε με, μη με τσουβαλιάζετε! Τι είμαι, γρούν? :)))

Κυρ Δεκ 03, 02:54:33 μμ  
N.Y.X.T.A. said...

Μα άμα είναι αυτός ο δρόμος που προτείνετε για την Εθνική βιβλιοθήκη ,καλό θα ήταν να γίνει η παραπάνω κριτική..

Με λίγη προσοχή θα σώζονταν όλα..Αρκετά εύκολη απάντηση.Ταιριάζει και στις ΜΚΟ.

Κυρ Δεκ 03, 02:55:57 μμ  
zoferos mesaionas said...

Εξαιρετικό και πάλι το τελευταίο ποστ και οι συζητήσεις και διχογνωμίες που έχει προκαλέσει αναμενόμενες.

Νομίζω πως εμείς που ζήσαμε τη μεταβατική αυτή εποχή πρέπει να αισθανόμαστε τυχεροί, σε αντίθεση με τα παιδιά μας που τα θεωρούν όλα δεδομένα.
Αλήθεια, πόσοι από τους σημερινούς αναγνώστες εδώ, ξέρουν τι είναι ο λογαριθμικός κανόνας;


Μια αντίρρηση.

Η τηλεόραση δεν θα ’πρεπε να περιλαμβάνεται στα 7 θαύματα του κόσμου αλλά μάλλον στις 7…πληγές του Φαραώ (αυτό υποθέτω θα μπορούσε να είναι θέμα άλλου ποστ).

Δεν έχω χρόνο να επιχειρηματολογήσω, άλλωστε έχουν γραφτεί πολλά για το θέμα. Σκεφτείτε μόνο πως θα ήταν ο κόσμος μας χωρίς αυτήν. Σίγουρα «πλουσιότερος».


@andy dufresne

Αντιποίηση ονόματος;)))

Κυρ Δεκ 03, 03:02:00 μμ  
lifer said...

Mirage δεν "πέταξα" ένα εύκολο σχόλιο σου είπα πια είναι η αλήθεια , τα σχέδια και τα δεδομένα όλων αυτών που καταστέφουν προκειμένου να επιβληθούν , καταστροφή με την οποία ούτε εγώ συμφωνώ (στο ίδιο στρατόπεδο είμαστε !!!) και όσο για τα 169 για την ακρίβεια χρόνια είναι πολύ κοντά (ιστορικά πάντα) σαν περιθώριο για να κάνουν τον πλανήτη μπουρδέλο χωρίς να τους νοιάζει.

Κυρ Δεκ 03, 03:22:21 μμ  
Antonios Liolios said...

Predicting the future

Διαβάστε τι σοφά μιλούσαν οι εκάστοτε ειδικοί για το μέλλον:

"Everything that can be invented has been invented." -- Charles H. Duell, Commissioner, U.S. Office of Patents, 1899.

"There is no reason anyone would want a computer in their home." -- Ken Olson, president, chairman and founder of Digital Equipment Corp., 1977

"Heavier-than-air flying machines are impossible." -- Lord Kelvin, president, Royal Society, 1895.


Για τα παραπάνω διατηρώ μερικές επιφυλάξεις ως προς την αυθεντικότητα τους. Αλλά τα δύο επόμενα είναι γνήσια και σας προκαλώ να βρείτε τους υπεύθυνους

Ποιός είπε:

"Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε γυναίκα πρωθυπουργό στην Αγγλία, τουλάχιστον όσο ζώ"

Και το καλύτερο:

"Οραματιζόμαστε σαν πανάκεια την κατασκευή του Μετρό τη στιγμή που οι άλλοι εγκαταλείπουν και έτοιμες σήραγγες γιατί το κόστος των υπογείων συγκοινωνιών είναι απαγορευτικό - και η χρησιμότητα τους περιορισμένη με τις μοντέρνες επίγειες ή εναέριες λύσεις. Και είναι σίγουρο πως εμείς θα φτιάξουμε Μετρό, όταν οι άλλοι θα τα μετατρέπουν σε μουσεία!"

Φοβάμαι ότι όπως προείπε ο Alan Kay, ο μόνος ασφαλής τρόπος για να προβλέψεις το μέλλον είναι να το εφεύρεις!

Κυρ Δεκ 03, 03:23:18 μμ  
MainMenu said...

Καλημέρα...είναι ωραίο να ονειρεύεσαι...είναι γοητευτικές και οι ουτοπίες και οι δυστοπίες, αλλά νομίζω πως όταν πιθανολογούμε για το μέλλον δε μπορούμε παρά να εκφράζουμε τις επιθυμίες ή τους φόβους μας.
Για το παρόν και τα θαύματα του δεύτερου μισού του αιώνα τα λέει το ποστ και πολύ συγκρατημένα θα έλεγα και μην ξεχνόντας την κοινωνική διάσταση (ΜΚΟ), αν λάβει υπόψη του κανείς πως το άρθρο είναι μια πρώτη σκέψη για ένα περιοδικό αφιερωμένο στη ψηφιακη τεχνολογία...(νισάφι πια με τον αντιΝΔισμο, ως κι εγω τον ξεπερασα)

Τώρα κι εγώ ευελπιστώ πως ο θείος Μέρλιν θα έχει καταφέρει σε μερικά χρόνια να ανακαλύψει τη φιλοσοφική λίθο και να μπορούμε να μετατρέπουμε τα πρωινα κόπρανα σε χρυσάφι, ώστε να μπορώ να πλουτίζω με την αγαπημένη μου δραστηριότητα...το πρωινό χ$σιμο(πλακα κανω:))

Κυρ Δεκ 03, 03:23:20 μμ  
Nikos Dimou said...

@ntonis Liolios
My favorite quote about prediction:
Bill Gates said on RAM memory: “640K ought to be enough for anybody.”

Και τώρα τα Windows Vista δεν ξεκινάνε με κάτω από 512ΜΒ (το σωστό: 1GB).

Κυρ Δεκ 03, 03:34:59 μμ  
lifer said...

Reactor 69 ελπίζω οι αφορισμοί σου για τα 7+1 θαύματα να είναι πλακατζίδικοι, αλλιώς αν τους εννοείς τράβα να σε δει κανάς ψυχίατρος.

Κυρ Δεκ 03, 03:36:29 μμ  
Antonios Liolios said...

Andy said for Nikos

Eύχομαι να βρίσκει τη δύναμη και την αντοχή να συνεχίζει όσο γίνεται περισσότερο.


Εγώ να δεις...Το blog αυτό αποτελεί μιά μοναδική όαση κριτικού πνεύματος στον ελληνικό χώρο, μιά πραγματική ανάσα ελευθερίας.

Να είναι καλά ο ΝΔ που το συντηρεί ανιδιοτελώς. Αυτός είναι ο φάρος που μαζεύει όλα τα ανήσυχα μυαλά γύρω του. Απλά όταν μιλάει για την ευφυία όλοι ταυτιζόμαστε μαζί του αλλά όταν θίγει την βλακεία όλοι νομίζουμε πως μιλάει για κάποιον άλλο.

Τώρα αν τον κρίνουμε λίγο σκληρότερα απ' όσο περίμενε, sorry, αλλά την αμφισβήτηση αυτός την ενθάρρυνε και μας την έμαθε!

Κυρ Δεκ 03, 03:37:53 μμ  
Antonios Liolios said...

Nikos Dimou said

My favorite quote about prediction:
Bill Gates said on RAM memory: “640K ought to be enough for anybody.”


Το γνωρίζω, αλλά ο Bill έχει αρνηθεί την πατρότητά του. Αλλά θα μπορούσε άνετα να το είχε πει

Κυρ Δεκ 03, 03:40:23 μμ  
Ναυαγός said...

andy dufresne said...

"...Πίκρα, πίκρα, πίκρα.

Τί απόψεις είναι αυτές;;;....

Η αμφισβήτιση και ο σκεπτικισμός δεν έχουν σχέση με τη σοφιστεία, θα το καταλάβουμε ποτέ αυτό;

Στους μεταμοντέρνους και τους σοφιστές έρχονται να προστεθούν οι μαξιμαλιστές και οι ανιστόρητοι.

Καπάκι παρεμβάλλονται λουδίτες, πουριτανοί και λοιπή οπισθοδρομική κομπανία..."


Είπε και μετά πέταξε ένα σπίρτο στο σωρό από ξύλα και ανθρώπους.

Ελπίζω κάποτε με τη δύναμη του λόγου να σας πείσουμε εμείς ή κάποιοι άλλοι νέοι ότι αυτούς τους χαρακτηρισμούς δεν τους αξίζουμε.

Ίσως αν ξαναρίχνατε μια ματιά στο σχόλιο σε σχέση με τα 7+1 θαύματα που θα εύρισκε ο αρχαιολόγος του μέλλοντος να μη μας καταλογίζατε τουλάχιστο το "ανιστόρητοι"...

Κυρ Δεκ 03, 03:42:21 μμ  
Reactor69 said...

@Antolios Liolios,

Ποιός είπε:
"Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε γυναίκα πρωθυπουργό στην Αγγλία, τουλάχιστον όσο ζώ"

H Mάργκαρετ Θάτσερ!.. (sick!)

Κυρ Δεκ 03, 03:42:40 μμ  
Συμέλα Μελετλίδου said...

πώπώωωω, Νίκο, ακούω να σε κοτσομπολεύουν στις ειδήσεις...;-)

για το blog σου λενε και γενικά για την εξέληξη των blog στην ελλάδα...
αλλά τι τα λεω εγώ απο τη Στοκχόλμη, εσείς εκεί δεν τα είδατε;

Κυρ Δεκ 03, 03:44:30 μμ  
Ναυαγός said...

Nikos Dimou said...

"Δεν νομίζω πως θα αντέξω για πολύ ακόμα. Αν και όσο βλέπω τέτοια φαινόμενα αισθάνομαι πιο χρήσιμη την ύπαρξή μου".

Στο "μπλογκ" σας συμμετείχαμε γιατί συμφωνούμε με την εναλλακτική σας στάση και όχι απαραίτητα με τις ιδέες σας (σύχνα γίνεται και αυτό).

Παρ' όλα αυτά διαλέχτε εσείς ποιοι δε θέλετε να σχολιάζουν τα λεγόμενα σας. Εμείς θα σεβαστούμε την απόφασή σας και απλώς θα διαβάζουμε. Πιστεύουμε πως όντως η παρουσία σας είναι χρήσιμη.

Κυρ Δεκ 03, 03:48:50 μμ  
antvol said...

andy dufresne said...
Δεν νομίζω ότι το
Όταν όμως το feedback γίνεται τσουνάμι στερεότυπων και επιχειρημάτων που ο ίδιος αντιμάχεται όλ' αυτά τα χρόνια και μάλιστα από αναγνώστες που τον ακολουθούν για πολλά χρόνια, δεν μπορεί παρά να αισθανθεί "κι εσύ τέκνον Βρούτε;".
------

Φίλε Andy,

Θα μου επιτρέψεις εδώ να διαφωνήσω λίγο. Αν θέλεις, παρακολούθησε τη σειρά των σκέψεών μου, άκρως συνοπτικά διατυπωμένων:

1. Ο Ν.Δ., ακριβώς γιατί έχει προσφέρει στο κοινό έναν τόπο γενικού προβληματισμού σε μια σειρά εξαιρετικών θεμάτων και τόσο κοπιάζει γι αυτό, μπορεί να ενοχλείται, εννοώ να το διατυπώνει δημόσια, μόνο με τα υβριστικά, χυδαία κλπ σχόλια. Κι αυτό είναι απόλυτα θεμιτό, αν δεν σου αρέσει να προσβάλλεται κάποιος, χίλιες φορές δεν θέλεις αυτό να συμβαίνει μέσα στο "σπίτι" σου, εκεί νιώθεις υπεύθυνος, ας πούμε, για τους καλεσμένους.

2. Όταν όμως οι συνομιλητές σου, τους οποίους, και αυτό είναι το κλειδί εδώ, δεν τους έχεις επιλέξει, είτε γιατί δεν θέλεις είτε γιατί δεν μπορείς, αντίθετα, όπως λέμε στα νομικά, τους έχεις βρει με "δημόσια πρόσκληση", δεν είναι, κατά την άποψή σου, ικανοί να παρακολουθήσουν το θέμα, να διατυπώσουν τεκμηριωμένη άποψη, να σταθούν, όπως πολύ ωραία λένε οι Γάλλοι, a la hauteur (στο ύψος του των περιστάσεων), δεν νομίζω ότι είναι σωστό κάθε τόσο να το εκφράζεις δημόσια, και μάλιστα με την "απειλή" αποχωρήσεως. Το ποιοι από μας "αξίζουν" την τιμή να συνομιλούν μ' ένα διανοητή του μεγέθους του Ν.Δ. και ποιοι όχι καλύτερα να το κρίνουν οι αναγνώστες του blog και, εν τέλει, η ιστορία. Να το λέει όμως κάθε τόσο ο Ν.Δ., τη στιγμή που δική του, αποκλειστικά, επιλογή είναι το ανοικτό αυτό blog, εν είδει απολογισμού σε θέματα που κλείνουν τον κύκλο τους, ακούγεται λίγο, πως να το πω ... άσε δεν το λέω.

3. Και, αν αυτό συμβεί μια φορά, εντάξει. Μα, εδώ, το θέμα έχει παραγίνει, κάθε τρεις και λίγο επανερχόμαστε στα ίδια, που τελικά συμποσούνται στην πρόταση τι κρίμα η συζήτηση να μη μπορεί να κρατηθεί στο "σωστό" επίπεδο.

4. Πρόταση που μπορεί να είναι, και μάλλον είναι σωστή. Ας μη το βροντοφωνάζουμε όμως κάθε φορά που νομίζουμε πως κάτι δεν πάει καλά, κουράζει. Αλλιώς, αν αυτό πειράζει τον Ν.Δ. τόσο πολύ, ας βάλει, με κάποιο τρόπο, σύστημα περιορισμένης πρόσβασης, κάτι θα υπάρχει. Ή ας το κάνει όπως ο pitsirikos, που δεν επιτρέπει κανένα σχόλιο κι έτσι δεν συγχίζεται (υποθέτω).

5. Τελικά, έχει δίκαιο ο λαός, κανείς δεν μπορεί να κρατά κάτω από τη μασχάλη δυο καρπούζια. Κι αυτό το blog εμπεριέχει μια δομική αντίφαση, που εκδηλώνεται όλο και συχνότερα: Προσπαθεί να συμβιβάσει "ανοικτό σύστημα" και "ποιότητα", και μάλιστα ποιότητα προδιαγεγραμμένη. Αν ο Ν.Δ. βρει τη λύση, νομίζω πως πρέπει να ζητήσει την πατέντα. Γιατί θα πρόκειται για πολλά λεφτά.

6. Στα σημερινά τώρα: Ο Ν.Δ. ξεκινά με τα κατά την άποψη του 7 θαύματα της τεχνολογίας + ένα bonus track. Στην κατάταξη που κάνει συμφωνώ απόλυτα, έχω όμως πολλή δουλειά και δεν κρίνω σκόπιμο να πω "συμφωνώ". Ξαφνικά, αρχίζει το πανηγύρι, κάποιος του λέει να μη χρησιμοποιεί τη λέξη θαύματα, γιατί αυτή παραπέμπει στον Θεό ή δεν ξέρω που, κάποιος άλλος ότι αυτά ανήκουν μόνο στους λευκούς πλούσιους, ενώ για να δουν τηλεόραση οι φτωχοί θα περιμένουν αιώνες (λες και το πρώτο αυτοκίνητο το αγόρασε άστεγος), κάποιος άλλος ότι η τεχνολογία έχει και παρενέργειες, (ενώ όταν σκότωνες τα θηράματα με τα χέρια δεν είχε), κάποιος άλλος ότι όπου νάναι η γη θα ανατιναχθεί από την πολλή τεχνολογία, κάποιος άλλος ότι έχουμε μολύνει τα πάντα (που δεν είχαμε όταν καίγαμε κάρβουνα και ξύλα), κάποιος άλλος μας καθησυχάζει, μέχρι τότε θα την έχουμε κάνει γι αλλού και κάποιος άλλος ότι όλα αυτά τα θαυμαστά πρέπει να κλειδωθούν κάπου μέχρι να μεγαλώσουμε και ωριμάσουμε διανοητικά (μέχρι τότε θα τα εφευρίσκουμε και θα τα παράγουμε αλλά δεν θα τα αγγίζουμε)
.
7. Ε και, πού είναι το πρόβλημα; Απόψεις είναι, ας απαντήσει μόνο σε όσα σχόλια θέλει. Αν βέβαια κάποιος βρίζει, προσβάλλει, ή ασχολείται με τους σημερινούς αγώνες, ας του διαγράψει τα σχόλια. Αλλά, για το Θεό, τι πειράζει αν κάποιος που του μιλάς για το κινητό σου πει ότι καλύτερα με τα περιστέρια; Αυτός εκτίθεται, όχι εσύ (εκτός κι αν εμπορεύεται ταξιδιωτικά περιστέρια).

8. Ως κάποιος που έχει διαβάσει το σύνολο των βιβλίων του Ν.Δ., άπειρα άρθρα του και συμφωνεί κατά 95% με τις απόψεις του, νομίζω πως νομιμοποιούμαι να μιλάω (ίσως όμως και όχι).
---

ΥΓ Συμφωνώ με κάποιον που μερικές μέρες πριν είχε εντοπίσει την πραγματική παθογένεια αυτού του blog: Την έλλειψη χιούμορ. Νομίζω πως το πραγματικό πρόβλημα εκεί βρίσκεται. Γιαυτό και χιούμορ εδώ αναπτύχθηκε ελάχιστα, και ιδίως μερικά βράδια, πολύ αργά, από μερικούς συνομιλητές, που καταλάβαιναν ότι καλή η σοβαρότητα, αλλά δεν είναι δυνατόν να μη πεις και κάτι να χαμογελάσει το χειλάκι σου, δεν χάλασε ο κόσμος.

Κυρ Δεκ 03, 03:50:37 μμ  
harrygreco said...

Τις " προβλεψεις " για Αγγλια & μετρό τις εκανε ενας εκδοτης που κρυβει τη θητεια του σαν προπαγανδιστης της χουντας ( " εκφωνητης ειδησεων "). Τα επιασε τα λεφτα του ομως...

Κυρ Δεκ 03, 03:51:12 μμ  
Συμέλα Μελετλίδου said...

γιατί ο Χριστιανισμός κήρυξε μεν την αγάπη, αλλά σπάνια την εφάρμοσε
..................................

Νίκο, δεν ξέρω οι άλλοι αναγνώστες σου τι βρήσκουν σαν καλύτερο κομμάτι στο κείμενο αυτό, αλλά εγώ αυτή την κουβέντα σου την βρήσκω τόσο αλληθινή! και τολμηρή!

Κυρ Δεκ 03, 04:14:23 μμ  
Ergotelina said...

Antonios Liolios
To πρώτο το είπε η Θάτσερ
================================Παράδειγμα Πράσινης ΤεχνολογίαςΤα τελευταία χρόνια η επιστημονική έρευνα για την καταπολέμηση των πετρελαιοκηλίδων γίνεται πειραματικά και σε μικρής έκτασης κηλίδες, με τη βοήθεια γενετικά μεταλλαγμένων βακτηρίων. Η πετρελαιοκηλίδα ψεκάζεται με θρεπτικά συστατικά πλούσια σε άζωτο και φώσφορο, ενώ τα βακτήρια αναπτύσσονται και τρέφονται με αυτά, καθώς και από τα συστατικά του πετρελαίου, τα οποία τελικά διασπούνται Επειδή τα συνήθη βακτήρια δεν μπορούν να καταναλώσουν τα ιδιαίτερα βαριά χημικά συστατικά του πετρελαίου, οι επιστήμονες δημιούργησαν γενιές ολόκληρες από 12 συνολικά βακτήρια, τα οποία με ξεχωριστές ιδιότητες το καθένα αναλαμβάνουν να διασπάσουν τα διάφορα συστατικά του αργού πετρελαίου.

5dim-pyrgou.ilei.sch.gr

Κυρ Δεκ 03, 04:32:24 μμ  
k2825 said...

@nikos dimou, zontas, andy dufresne

Ανάγνωση ή Παρανάγνωση? Καταδήλωση ή Συμπαραδήλωση?

Ποιος μπορεί να το ορίσει τελικά? ...

Σε κάθε περίπτωση (και παρότι διαφωνώ σε αρκετά σημεία με τα όσα γράφτηκαν) νομίζω ότι οι διευκρινιστικές σας δημοσιεύσεις, αναφορικά με το ζήτημα των «αντιρρητικών θέσεων», αποκατέστησαν την «ομαλότητα» :-)

Κυρ Δεκ 03, 04:44:20 μμ  
to ena kai to mhden said...

@doctor,antonios liolios,rednet69,dimitrizzzzz,ergotelina,miracle,andy dufrense,x-taramas,pensierix,hlias m,mickey,Lucifer(άλλαξε nickname),k2825 και λοιποί.
Ιδού και ένα..αθάνατο παλαιότερο θαύμα
Andersen-Kitzeritzky(Λονδίνο 1851)
1.ε4 ε5 2.ζ4 εχζ4 3.Αγ4 Βθ4+ 4.Ρζ1 β5 5.Αχβ5 Ιζ6 6.Ιζ3 Βθ6 7.δ3 Ιθ5 8.Ιθ4 Βη5 9.Ιζ5 γ6 10.η4!Ιζ6 11.Πη1 γχΑβ5 12.θ4 Βη6 13.θ5 Βη5 14.Βζ3 Ιη8 15.Αχζ4 Βζ6 16.Ιγ3 Αγ5 17.Ιδ5 Βχβ2 18.Αδ6!ΑχΠη1 19.ε5!!!ΒχΠα1 20.Ρε2 Ια6 21.Ιη7+Ρδ8 22.Βζ6+!!ΙχΒζ6 23.Αε7+ όλα τα ωραία κρατάνε λίγο εκτός από ένα.

Κυρ Δεκ 03, 04:46:15 μμ  
apeirotas said...

Πόσες ΜΚΟ λειτουργούν με κυβερνητικά κονδύλια που σημαίνει σχεση εξάρτησης από τις κυβερνήσεις;

Κυρ Δεκ 03, 04:55:20 μμ  
blade runner said...

Eξαιρετικό post!

Αρχισα να διαβάζω και τα σχόλια, αλλά σταμάτησα πριν τη μέση, γιατί ένιωσα κάτι να με πλακώνει.

Ελεος!

Μην μπλέκουμε την πραγματικά θαυματουργή (όχι μόνο ως προς το περιεχόμενο αλλά και την ταχύτητα με την οποία συντελείται τα τελευταία 50 χρόνια) εξέλιξη της Τεχνολογίας με ηθικά ζητήματα.
Μα θα γίνουμε μοραλιστές με τα επιτέγματα της Πυρηνικής Φυσικής; To έγραψα προχθές και σε άλλο post, μην δαιμονοποιούμε το μέσο, επειδή σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχουμε την ευφυία και την ηθική ακεραιότητα ως είδος να το αξιοποιήσουμε προς όφελος μας!!!

Andy, δεν είναι Λουδίτες αλλά Νεο-Λουδίτες, η μετεξέλιξη ενός κατά τα άλλα περιθωριακού ιδεολογικού κινήματος, και δυστυχώς υπάρχουν ακόμη.

Παράδειγμα: Για το δράμα των Ινδιάνων στη Βόρεια Αμερική, που κατέληξαν όλοι αλκοολικοί και διαβητικοί, ή καρδιοπαθείς, δεν φταίει η τεχνολογία, αλλά η βίαιη αποκοπή τους από το φυσικό τους περιβάλλον και η άτσαλη επιβολή του δυτικού μόντέλου ζωής στους πληθυσμούς τους (τους κουτσουρεμένους έτσι κι αλλιώς). Δεν φταίει η ζάχαρη και το cheeseburger, με άλλα λόγια, αλλά η έλλειψη ηθικής και κοινωνικής αλληλεγγύης από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ που τους αποδεκάτισαν μέσα σε μερικές μόνο δεκαετίες.

Δεν φταίει η τηλεόραση για τη βλακεία, δεν φταίει ο γάμος για την πλήξη, δεν φταίει η εξέλιξη της Πυρηνικής Φυσικής για τη βόμβα στη Χιροσίμα και το Τσερνομπίλ. Αν δεν κάνουμε αυτόν τον απλούστατο διαχωρισμό, χάνουμε όλη την εικόνα.

Κυρ Δεκ 03, 05:01:12 μμ  
Nikos Dimou said...

Εδώ και μιάμιση ώρα δεν πάτησε ψυχή.

Πού πήγαν όλοι;

Πελααααάτες μουουου!

(Υπέροχο - απρόσμενη ημιαργία. Το κλείνω και πάω βόλτα).

Κυρ Δεκ 03, 05:01:40 μμ  
gay super hero said...

"Στα περισσότερα λήμματα του λεξικού, αν όχι σχεδόν στο σύνολό τους, η ειρωνική κριτική του Νίκου Δήμου επιλέγει σωστά τους στόχους της, ανεξάρτητα από τη δραστικότητα ή το βάθος της. Προσωπικά, πάντως, θα ήθελα να υπάρχει κι ένα λήμμα για την πρόοδο. Πρόκειται, βέβαια, για ρητορική ευχή, αφού ο συγγραφέας του Ειρωνικού νεοελληνικού λεξικού δεν θα ειρωνευόταν ποτέ κάτι που αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της σκέψης του: την πεποίθηση ότι ο κόσμος προοδεύει συνεχώς, ότι οδεύει πάντα προς το καλύτερο. Σ' αυτό ο Δήμου μοιάζει λιγότερο με τον Βολταίρο, με τον οποίο τόσα άλλα τον συνδέουν, και περισσότερο με τον Πάγγλωσσο, τον αθεράπευτα (και κόντρα στα γεγονότα) οπτιμιστή ήρωα του Βολταίρου στον Αγαθούλη. Για τον Δήμου, ο κόσμος μας είναι πιο ανθρώπινος, αφού υπάρχουν η Greenpeace και το Παρατηρητήριο του Ελσίνκι, πιο ευτυχισμένος, αφού καταναλώνουν πλέον και τα λαϊκά στρώματα, πιο πολιτισμένος, αφού ώς και οι Έλληνες ακούν περισσότερο Μπετόβεν απ' ό, τι πριν από εκατό χρόνια, και πάει λέγοντας.

Το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι αυτή η πίστη στην πρόοδο, και μάλιστα με τέτοια επιχειρήματα, κάνει τον κριτικό λόγο του Νίκου Δήμου ετεροβαρή και ώρες ώρες εντυπωσιακά ρηχό. Αλλά το ζήτημα έχει και μια βαθύτερη διάσταση. Γιατί αυτή ακριβώς η πίστη, που αποτελεί το χαρακτηριστικότερο γνώρισμα της δυτικής σκέψης του 19ου αιώνα, αλλά στην εποχή μας δεν τη συμμερίζεται πια κανένας σοβαρός δυτικός στοχαστής (αν εξαιρέσουμε τον Μπιλ Γκέιτς...), συνδέει, για να μην πούμε αλυσοδένει, τον Νίκο Δήμου με τους στόχους της κριτικής του, δηλαδή με τα αρχαϊκά φαινόμενα της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας. "

Προσυπογράφω απόλυτα το παραπάνω κείμενο του κ. Κούρτοβικ από τα "Νεα" και θα ήθελα να κάνετε ένα ποστ για να το συζητήσουμε.

Κυρ Δεκ 03, 05:02:15 μμ  
mickey said...

lifer said...

Reactor 69 ελπίζω οι αφορισμοί σου για τα 7+1 θαύματα να είναι πλακατζίδικοι, αλλιώς αν τους εννοείς τράβα να σε δει κανάς ψυχίατρος.

Κυρ Δεκ 03, 03:36:29 μμ

. . . . . .

Αν σχόλια σαν το παραπάνω μπορούν και δημοσιεύονται παρά το moderation, ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ σε τι ακριβώς χρησιμεύει!

Ελπίζω απλώς να ξέφυγε εκ παραδρομής...

Κυρ Δεκ 03, 05:07:34 μμ  
blade runner said...

Σε ό,τι αφορά το post αυτό καθ'αυτό, συμφωνώ με αυτό που πρώτη πρόσθεσε η Αλεξάνδρα, για την τεχνητή γονιμοποίηση, αλλά και ο σκεπτικιστής, για τη σύντηξη: ναι, ανήκει μάλλον σε μελλοντική λίστα, αλλά ήδη προσθέτει πινελιές αισιοδοξίας στον κατά τα άλλα μαύρο καμβά που συνθέτει το ενεργειακό πρόβλημα. Είθε.

Για τις ΜΚΟ, ουδέν σχόλιο πέραν αυτών που έκανε ήδη ο Νίκος αλλά και αρκετοί άλλοι bloggers: Πάντοτε με εκνεύριζε η κριτική από τον καναπέ. Δεν με ενδιαφέρει αν κάποια στελέχη της Greenpeace πλούτισαν. Αλλοι πλουτίζουν παράγοντας όπλα και εμπορευόμενοι ηρωίνη και κορίτσια από τη Ρωσία, σοβαρά μιλάμε τώρα;

Ποιος θα γνώριζε για τις δοκιμές με πυρηνικά όπλα στις ατόλες, για τη βάρβαρη αιμοσταγή δράση των εμπόρων της γούνας της φώκιας, και για άπειρες άλλες πληγές του πλανήτη, χωρίς αυτούς;

Γιατί να με πειράζει (doctor, my respects, πρόσφατα μπήκα κι εγώ στη λίστα) η δράση της Action Aid, όταν ξέρω ότι με λιγότερα από 25 ευρώ, εξασφαλίζω σε ένα παιδάκι στην άλλη άκρη του κόσμου τα βασικά για να συντηρηθεί στη ζωή με αξιοπρέπεια;

Καλά τα είπε ο andy, άλλο ο σκεπτικισμός και άλλο η σοφιστεία!

Ανάμεσα σε 10 "αθώους" του καναπέ και 1 που δρα και κάνει και λάθη, προτιμώ αυτόν που δρα μαζί με τα λάθη του.

Και ο πρώτος αναμάρτητος τη λίθω βαλέτω...

Κυρ Δεκ 03, 05:09:56 μμ  
Ναυαγός said...

Μάλλον δεν έχετε λάβει τα σχόλια. Τουλάχιστο 2 έφυγαν από εδώ.

Κυρ Δεκ 03, 05:13:12 μμ  
blade runner said...

Τέλος, πολύ χάρηκα με το ωραίο νέο που κόμισε ο Λιόλιος.

Είμαι οπαδός της ομοιοπαθητικής (aphro, στα παλτά εμείς, καλά το είπες, μην σου πω και πιο μέσα...) και την εφαρμόζω τα τελευταία χρόνια.

Μακάρι να αποκτήσει και το επιστημονικό τεκμήριο που μέχρι στιγμής δεν έχει, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει αυτοί και οι άξιοι γιατροί που την έχουν ασπαστεί (μόνο αυτοί, γιατί υπάρχουν και οι άλλοι που καθόλου δεν την τιμούν) να παράγουν πολύτιμο έργο.

Καλησπέρα σε όλους, φεύγω κι εγώ για σύντομη βόλτα...

Κυρ Δεκ 03, 05:13:16 μμ  
lifer said...

Εγώ πάντος ακόμα εδώ είμαι,περιμένω το επόμενο σχόλιο (βαρέθηκα να παίζω πόκα στο xbox).

Κυρ Δεκ 03, 05:45:42 μμ  
Πανάσχημη said...

Και όποιος εξακολουθει να τα έχει με τις ΜΚΟ ας ρίξει μια ματια στις ειδήσεις να δει ποιος φορέας συντονίζει την ανακούφιση στις Φιλιππίνες, που έτσι πως δείχνουν τα πράγματα η καταστροφή είναι μεγάλη.
Εδω οι ειδήσεις σχεδόν μόνο αντιπροσώπους του ΕΣ δείχνουν.
Που είναι και αυτός ΜΚΟ (κι ας λένε μερικοί το αντίθετο).

Κυρ Δεκ 03, 05:50:16 μμ  
antvol said...

Nikos Dimou said...
Εδώ και μιάμιση ώρα δεν πάτησε ψυχή.

Πού πήγαν όλοι;
-----------

Κε Δήμου,

Στις 3.50 πμ σας εστειλα ένα αρκετά μεγάλο comment, με αφορμή σχόλιο του Andy και με θέσεις, με τις οποίες ίσως και να μη συμφωνούσατε.

Δεν το βλέπω. Προς στιγμήν φοβήθηκα πως λογοκρίθηκε. Τώρα, διαβάζοντας αυτά που γράφετε, φοβάμαι κάτι χειρότερο: Και το δικό μου comment και, προφανώς, πολλά άλλα, τα 'φαγε το μαύρο σκοτάδι του moderated blogspot.

Κρίμα, τι να γίνει όμως, άς το θεωρήσουμε παράπλευρη απώλεια, συμβαίνουν κι αυτά.

Κυρ Δεκ 03, 05:52:06 μμ  
mickey said...

Νομίζω πως δεν είναι όλες οι "προβλέψεις" ισοβαρείς και ισόκυρες ούτε αναφέρονται σε συγκρίσιμα πράγματα. Άλλο είναι να εστιάζεις σε ποσοτικά στοιχεία (640KB RAM, αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας κατά Χ βαθμούς σε Υ χρόνια) και τεχνολογικές ή κοινωνικές "λεπτομέρειες" (εξάντληση ορυκτών καυσίμων, επικράτηση του κομμουνισμού, γυναίκες πρωθυπουργοί) και άλλο να "προβλέπεις" απολύτως εφικτά breakthroughs (με βάση τα σημερινά στοιχεία) σε χρονικό ορίζοντα ενός ολόκληρου αιώνα (ειδικά με τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης και την εκθετική παραγωγή και αστραπιαία διάδοση των πληροφοριών).

Άλλωστε, έχουν παρέλθει οι εποχές που απλώς "προβλέπαμε" το μέλλον, κάνοντας "γραμμικές" ή άλλες "προεκτάσεις" και ...οράματα. Πλέον το προετοιμάζουμε, το κατασκευάζουμε αλλά και το ...ζούμε! Μπορεί στα επόμενα 100 χρόνια να μην προλάβουμε να κατασκευάσουμε διαστημικό ασανσέρ, να παίζουμε με τα γονίδιά μας κατά βούληση, να χαρτογραφήσουμε πλήρως τον εγκέφαλό μας ή να τηλεμεταφέρουμε μικροαντικείμενα (πάμε στοίχημα;), αλλά τα αντίστοιχα projects έχουν ΗΔΗ ξεκινήσει και έχουν φέρει τα πρώτα ΑΠΤΑ αποτελέσματα. The Future is ...Now!

Και όταν θα περάσουμε με το καλό το κατώφλι της Αθανασίας (είτε σε 100 είτε σε 1000 χρόνια, είναι βέβαιο πως θα συμβεί εφόσον καταφέρουμε να επιβιώσουμε μέχρι τότε ως ανθρώπινος πολιτισμός), σχεδόν τα πάντα θα είναι απλώς ζήτημα ...χρόνου - και resources. Και τότε ΟΛΟΙ θα ανησυχούν για τις μελλοντικές επιπτώσεις των πράξεων και των αποφάσεών τους, αφού θα επηρεάζουν (έστω και στο μακρινό μέλλον) και τους ίδιους τους εαυτούς τους!

(BTW να μια καθαρά "ηθική" συνέπεια της "ψυχρής" τεχνολογικής εξέλιξης - υπάρχουν χιλιάδες βεβαίως στην ανθρώπινη ιστορία, αλλά συνήθως ΔΕΝ είμαστε όσο "έντιμοι" χρειάζεται για να τις ...παραδεχτούμε ;))

Κυρ Δεκ 03, 06:13:10 μμ  
mickey said...

Καλώς ή κακώς, είμαστε η "μεταβατική γενιά", οι τελευταίοι τυχεροί/άτυχοι της "παραδοσιακής" ανθρωπότητας και οι πρώτοι (επίσης τυχεροί/άτυχοι) της "νέας". Σε μας έλαχε ο κλήρος να εξελίσσεται η Ιστορία κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια μας (συχνά μάλιστα σε live broadcasting) και να μην προφταίνουμε να συνηθίζουμε σε μια κατάσταση και να έρχεται μια άλλη να την ανατρέπει άρδην και να μας βγάζει από τις "σταθερές" μας, τις "αξίες" μας και το ...βόλεμά μας (με την "καλή" έννοια).

Πολλοί αναπολούν το "ρομαντικό" παρελθόν και αρνούνται πεισματικά να προσαρμοστούν, επιστρέφοντας σε παλιές μεταφυσικές "συνταγές" (ζώδια, παραδοσιακές θρησκείες, κινέζικος μυστικισμός) και κατασκευάζοντας νέες (θεωρία της Γαίας, ενεργειακά πεδία και άλλες δοξασίες - "new age" και μη). Ή εκθειάζοντας "παραδοσιακά" υλικά αγαθά που δεν έχουν "μαγαριστεί" από τη νέα τεχνολογία (από το "σπιτικό" φαγητό της γιαγιάς και τα "βιολογικά" προϊόντα μέχρι τα "ζεστά" βινύλια και τους λαμπάτους ενισχυτές που είναι "ανώτερα" εκ ...φύσεως - φυσικά, τα πλαστικά όταν δε χρησιμοποιούνται για την κατασκευή δίσκων βινυλίου είναι και αυτά ...κατάπτυστα ;))

Άλλοι θα ήθελαν να μπορούσαν να μπουν στην "κατάψυξη" και να "ξυπνήσουν" στο απώτερο μέλλον, όταν ο ...κουρνιαχτός από τις σημερινές "αναταραχές" θα έχει κατακαθίσει και όλοι (όχι μόνο το 10%) θα απολαμβάνουν τα νέα "θαύματα". Φυγόπονοι "φου-τουρίστες" που θέλουν να τα βρουν όλα έτοιμα και να τα απολαύσουν χωρίς κόπο και δυσάρεστες συνέπειες - ομολογώ πάντως πως συχνά, απογοητευμένος από τη συντηρητική νοοτροπία των περισσότερων συγχρόνων μου, "φλερτάρω" με την ιδέα.

Προσωπικά, δεν αλλάζω με ΤΙΠΟΤΑ την εποχή που ζω και τη θεωρώ ως την πλέον συναρπαστική περίοδο στην Ιστορία της Ανθρωπότητας. Και θα ήθελα πολύ να βάλω ένα λιθαράκι για να χτιστεί ο νέος κόσμος (από λόγια χορτάσαμε). Αρκεί στο τέλος να προλάβω να τσιμπήσω κι εγώ κάνα ...ψιχουλάκι από την "τράπεζα των θαυμάτων" ;)

Κυρ Δεκ 03, 06:14:44 μμ  
doctor said...

Συμέλα Μελετλίδου:
vilken underbar blog du har!
Var bor du i Stockholm?

Λοιπόν θα ιδρυθεί σύλλογος σουηδόφονων σχολιαστών blog του Ν.Δ.
(svensken, doctor, elinor, symela)!

ND blogs Föreningen

Σεβασμός στις μειοψηφίες παρακαλώ!
Δημητρά βάλε και εμάς στο Παρατηρητήριο του Ελσίνκι (μια γειτονιά είμαστε).

********
Nikos Dimou said...
Εδώ και μιάμιση ώρα δεν πάτησε ψυχή.
Πού πήγαν όλοι;
Κυρ Δεκ 03, 05:01:40 μμ

Που πήγαμε;
Όχι μακριά, μέχρι τη Φιλοθέη.
Το προάστιο-υπόδειγμα μαζί με την Βουλιαγμένη του παλαβού (με την καλή την έννοια) του Κασιδόκωστα.

****

to ena kai to mhden: Ελήφθη η παρτίδα, θα μελετηθεί δεόντως.
Ευχαριστώ.

*****
Mickey άρχισες τις γκρίνιες πάλι;
(Κυρ Δεκ 03, 05:07:34 μμ)
Δεν σου κάνω φάουλ σήμερα γιατί έχω ήδη κίτρινη κάρτα.
Ίσως εκτός φάσης να σου ρίξω καμιά ψιλή...!

******

Επί του θέματος: Δε νομίζω ότι η πυρηνική σύντηξη πρέπει να απαριθμηθεί διότι είναι ακόμη σε εμβρυακό στάδιο.

Καλησπέρα
doctor

Κυρ Δεκ 03, 06:27:07 μμ  
cyberdust said...

Η κριτική που γίνεται στις διάφορες ΜΚΟ προέρχεται κυρίως από χώρες του τρίτου κόσμου και γίνεται σχεδόν αποκλειστικά για θρησκευτικό-πολιτικούς λόγους. Αφού λοιπόν εισπράξουν τα χρήματα και τα διαφορά άλλα αγαθά, οι τοπικοί διεφθαρμένοι ιμάμηδες και λοιποί πολιτικάντηδες τα βάζουν με την δύση ότι τάχα δεν γνωρίζουν τις πραγματικές ανάγκες των και κακώς διαθέτουν τα αγαθά κατευθείαν στους πληγέντες, ενώ θα έπρεπε να τα δίνουν σε χρήμα σε αυτούς τα χειριστούν καλύτερα. Το τι εννοούν είναι ευνόητο, όπως είναι και πασίγνωστη η διαφθορά που υπάρχει στην Ινδονησία και σε άλλες πρόσφατα πληγέντες περιοχές. Ένας άλλος λόγος είναι ο φθόνος που υπάρχει εναντίον της δύσης, αν και σε πολλές περιπτώσεις δικαιολογημένα. Υπάρχει μία γενική δυσπιστία έναντι της δύσης και ότι τις βοήθειες που προσφέρουν οι κυβερνήσεις και γενικά οι διάφορες ΜΚΟ δεν τις προσφέρουν αφιλοκερδώς αλλά αποσκοπούν σε άλλα και πίσω από αυτούς βρίσκονται σκοτεινά κίνητρα. Ειδικά οι ισλαμικές χώρες διακατέχονται από τον φόβο της εκ-δυτικοποίησης, οι άλλες χώρες φοβούνται μία νέα αποικιοκρατία οικονομικής φύσεως. Νομίζω όλοι αυτή η κριτική δεν ευσταθή. Με όλα τα κακά τους, οι ΜΚΟ είναι ένα θετικό βήμα, έχει αφυπνίσει πολύ κόσμο από τον λήθαργό τους και μόνον και μόνον για την ενημέρωση που κάνουν είναι αρκετά.

Κατά την γνώμη μου η λίστα δεν είναι σωστή, και ο λόγος είναι ότι αφορά μόνο τον δικό μας μικρόκοσμο. Η πλειοψηφία των κατοίκων της γης δεν έχει ρεύμα, τρεχούμενο νερό, τροφή, οπότε ο υπολογιστής και η όλη τεχνολογία της πληροφορικής δεν τον συγκινεί καθόλου. Τι στιγμή που μεγάλη μερίδα του τρίτου κόσμου δεν ξέρει ανάγνωση και γραφή (η ενεργά αγράμματοι ξεπερνούν ακόμα και στην χώρα μας το 50%, σε αυτές τις χώρες είναι της τάξης των 80% ή και 90%)), εκπλήσσομαι όταν διαβάζω για μεγαλεπήβολα σχέδια των πισι των 100$ ώστε να μπορούν και αυτοί στην ζούγκλα της κετρικής αφρικής να συμμετέχουν στον επόμενο αιώνα. Εγώ γελάω με τέτοιες γελοιότητες, και πείθομαι ότι πίσω από αυτό βρίσκονται πολυεθνικές που βλέπουν έναν κορεσμό στην αγορά των πισι και σχεδιάζουν νέες αγορές.

Κατά την γνώμη μου το μόνο θαύμα που αφορά όλη την ανθρωπότητα είναι η βιοτεχνολογία με την λεγόμενη «πράσινη επανάσταση» ως επακόλουθο, και οι νέες ανακαλύψεις και εφαρμογές στην ιατρική.

Κυρ Δεκ 03, 06:37:37 μμ  
Nikos Dimou said...

Επέστρεψα. Αλλά ακόμα κανένα σχόλιο.

Χαλαρώνω.

Κυρ Δεκ 03, 06:37:45 μμ  
aphrodite said...

Αντε πάλι...

Λοιπόν, σαν παιδάκια κάνουμε - καλό το PS2 αλλά θέλουμε το super-dooper PS45000.8999 με ολογράμματα που σερβίρει και Milco με ζαμπονοτυρόπιτα, κι αφήνει και εισητήρια για το Village!

Τι αγνώμονες που είμαστε... Αν έφερνα κάνα παιδάκι από αυτά που λέει ο Doc σπίτι μου (αεροπλάνο, απολύμανση, ιατρική περίθαλψη, φαί να ντερλικώσει το έρμο, καθαρά ρούχα, κανονικό κρεβάτι κτλ) και το έστηνα στην οθόνη εμπρός να μας διαβάσει, (να ξεπερνούσε και το technology overdose χωρίς να φύγει τσιρίζοντας), προφανώς θα μας περνούσε για....

Να μην το πω. Εχει ακόμη ανήλικα.

Και το ότι κάθε νέο θαύμα μέχρι στιγμής το πληρώνουμε κανονικά, ε, δε θέλει και υψηλή νοημοσύνη. Μην σταματήσουμε όμως τα θαύματα τώρα που κερδίζουμε, αλλά να κοιτάξουμε να φτιάξουμε αντιστροφείς αρνητικών θαυματοσυνεπειών...

Kαλησπέρα αντυ, δε σε πρόσεξα δάρλινγκ... lifer, αν ξέρεις κάνα καλό ψυχίατρο, για πες, μάλλον να μας περάσει όλους ένα χεράκι, επειγόμεθα! Blade μου, όστις αναμάρτητος, ας μου πετάει διαμάντια, no problemo, δε θα παραπονεθώ καθόλου! Ποιά παλτά, μαζί με τον Λιόλιο και τη Θάτσερ, γιοοχοχό, γιοοοχοχό, σ’ενα βαθύ μπουντρούμι, μ’ένα μπουκάλι ρούμι... Στο λαντζέρικο μεσοτοιχία, ο Μίκυ με την Αθανασία, τη ζαχαρώνει ΜΗΗΗΗΝΕΣ τώρα, ελπίζω να του κάτσει.... Ει, gay super hero, τι ανάβεις φωτιές εσύ παιδί μου?!

Καλησπέρα φίλοι, μερικά σχόλια είχαν ψαχνό για ορδές ολόκληρες, πολύ μεστά... Εθνική του Βλόγινγκ γειά σου!!!!

Κυρ Δεκ 03, 06:40:04 μμ  
antvol said...

Nikos Dimou said...
Επέστρεψα. Αλλά ακόμα κανένα σχόλιο.
----

?????????

Κανένα σχόλιο; Και τα 26 που βλέπω εγώ; Η μονάδα των σχολίων πήγε στα 30;

Σίγουρα, κάτι γίνεται εδώ, κάτι μαγικό. Μάλλον το 8ο θαύμα.

Κυρ Δεκ 03, 06:44:56 μμ  
πάντα σκεπτικιστής said...

Μην πυροβολείτε τον Τακη Αλεβαντή όταν διαφωνεί με την πλειοψηφία και κυρίως μη τον τσουβαλιάζετε με τους επαγγελματίες αντιρρησίες. Είναι απο τους πλέον αξιοπρεπείς και ενημερωμένους blogers και η παρουσία του πλουτίζει το blog.

Ν.Δήμου said...

"Προς έντομον zzzzzzzzzz: καλύτερα να μου στέλνεις τα σχόλιά σου με email. Έτσι κι αλλιώς μόνο εγώ τα διαβάζω... "
Πολύ σωστή παρατήσηση. Μήπως θα έπρεπε να αποτανθεί και σtον harrygreco;

Κυρ Δεκ 03, 06:44:57 μμ  
mickey said...

This post has been removed by the author.

Κυρ Δεκ 03, 06:47:26 μμ  
harrygreco said...

Για τους αντιαμερσημιτες υπαρχει η ΔΑ,οργανωση μισους & προστασιας τριχας μουστακιου τρομοκρατη. Για ουβα & Β. Κορεα δεν λεν κουβεντα. Το Ελσινκι ειναι για τους πολιτισμενους. Ο καθενας με τους ομοιους του. Εχω βαρεθει να ακουω τα κομμουνιστικα για τους Ινδιανους. Οι λευκοι τους εκαναν χαρη & τους εκπολιτισαν.

Κυρ Δεκ 03, 06:51:23 μμ  
cyberdust said...

Η κριτική που γίνεται στις διάφορες ΜΚΟ προέρχεται κυρίως από χώρες του τρίτου κόσμου και γίνεται σχεδόν αποκλειστικά για θρησκευτικό-πολιτικούς λόγους. Αφού λοιπόν εισπράξουν τα χρήματα και τα διαφορά άλλα αγαθά, οι τοπικοί διεφθαρμένοι ιμάμηδες και λοιποί πολιτικάντηδες τα βάζουν με την δύση ότι τάχα δεν γνωρίζουν τις πραγματικές ανάγκες των και κακώς διαθέτουν τα αγαθά κατευθείαν στους πληγέντες, ενώ θα έπρεπε να τα δίνουν σε χρήμα σε αυτούς τα χειριστούν καλύτερα. Το τι εννοούν είναι ευνόητο, όπως είναι και πασίγνωστη η διαφθορά που υπάρχει στην Ινδονησία και σε άλλες πρόσφατα πληγέντες περιοχές. Ένας άλλος λόγος είναι ο φθόνος που υπάρχει εναντίον της δύσης, αν και σε πολλές περιπτώσεις δικαιολογημένα. Υπάρχει μία γενική δυσπιστία έναντι της δύσης και ότι τις βοήθειες που προσφέρουν οι κυβερνήσεις και γενικά οι διάφορες ΜΚΟ δεν τις προσφέρουν αφιλοκερδώς αλλά αποσκοπούν σε άλλα και πίσω από αυτούς βρίσκονται σκοτεινά κίνητρα. Ειδικά οι ισλαμικές χώρες διακατέχονται από τον φόβο της εκ-δυτικοποίησης, οι άλλες χώρες φοβούνται μία νέα αποικιοκρατία οικονομικής φύσεως. Νομίζω όλοι αυτή η κριτική δεν ευσταθή. Με όλα τα κακά τους, οι ΜΚΟ είναι ένα θετικό βήμα, έχει αφυπνίσει πολύ κόσμο από τον λήθαργό τους και μόνον και μόνον για την ενημέρωση που κάνουν είναι αρκετά.

Κατά την γνώμη μου η λίστα δεν είναι σωστή, και ο λόγος είναι ότι αφορά μόνο τον δικό μας μικρόκοσμο. Η πλειοψηφία των κατοίκων της γης δεν έχει ρεύμα, τρεχούμενο νερό, τροφή, οπότε ο υπολογιστής και η όλη τεχνολογία της πληροφορικής δεν τον συγκινεί καθόλου. Τι στιγμή που μεγάλη μερίδα του τρίτου κόσμου δεν ξέρει ανάγνωση και γραφή (η ενεργά αγράμματοι ξεπερνούν ακόμα και στην χώρα μας το 50%, σε αυτές τις χώρες είναι της τάξης των 80% ή και 90%)), εκπλήσσομαι όταν διαβάζω για μεγαλεπήβολα σχέδια των πισι των 100$ ώστε να μπορούν και αυτοί στην ζούγκλα της κετρικής αφρικής να συμμετέχουν στον επόμενο αιώνα. Εγώ γελάω με τέτοιες γελοιότητες, και πείθομαι ότι πίσω από αυτό βρίσκονται πολυεθνικές που βλέπουν έναν κορεσμό στην αγορά των πισι και σχεδιάζουν νέες αγορές.

Κατά την γνώμη μου το μόνο θαύμα που αφορά όλη την ανθρωπότητα είναι η βιοτεχνολογία με την λεγόμενη «πράσινη επανάσταση» ως επακόλουθο, και οι νέες ανακαλύψεις και εφαρμογές στην ιατρική.

Κυρ Δεκ 03, 06:52:43 μμ  
Πανάσχημη said...

Η εξωτερίκευση ρατσισιτικών απόψεων, η ερμηνείες βάσει στερεοτύπων, το κήρυγμα βάσει άγνοιας, η αντιπαράθεση βάσει φθόνου, δεν πρέπει να εκενευρίζουν παρά μόνο στιγμιαία.
Διότι όλα αυτα έχουν δυο σοβαρές θετικές λειτουργίες.
1. Πείθουν τους αντιμαχόμενους σε αυτα για την ορθότητα των απόψεών τους, και αυτό τους δίνει περισσοτερο κουράγιο να συνεχίσουν.
2. Προσφέρουν συγκριτικά στοιχεία στους "απλους παρατηρητές" που ζυγίζουν επιχειρήματα και επιλέγουν έναν άλφα δρόμο.


Εμένα μου "αρέσει" όταν κάποιος με ειρωνεύεται, με προσβάλλει, με "στριμώχνει" διοτι κάνω ορθογραφικά λάθη, ή με απειλει με αφαίρεση "τίτλου ομορφιάς."
Κάτι μου λέι τότε ότι έχω το upper hand. Οτι αν ένας τριτος μας παρακολουθει σιωπηλά, πιθανόν να αρχίσει το ζύγισμα.


Το 1992, ο Ρηγκαν είχε πει στο Republican National Convention
"Whatever else history may say about me when I’m gone, I hope it will record that I appealed to your best hopes, not your worst fears; to your confidence rather than your doubts."

Κυρ Δεκ 03, 06:55:43 μμ  
andy dufresne said...

Αγαπητέ φίλε antvol,
προσυπογράφω πλήρως το σχόλιό σου των 3.50, αυτό που πίστεψες ότι χάθηκε, εκτός από ένα, δυο σημεία.

Το πρώτο είναι η λέξη "απειλή" που (σωστά) έβαλες σε εισαγωγικά όταν είπες:

δεν νομίζω ότι είναι σωστό κάθε τόσο να το εκφράζεις δημόσια, και μάλιστα με την "απειλή" αποχωρήσεως.

Γιατί το εκλαμβάνεις ως απειλή;
Εγώ το καταλαβαίνω ως παράπονο, μια ανθρώπινη στιγμή που το συναίσθημα ξεπερνά τη λογική, τίποτα παραπάνω.


Δεύτερον, λες:
Ας μη το βροντοφωνάζουμε όμως κάθε φορά που νομίζουμε πως κάτι δεν πάει καλά, κουράζει.

H ένστασή μου εδώ είναι η ίδια με της πρώτης παρατήρησης.
Δεν βροντοφωνάζει κανείς, παραπονιέται.

Αν πρόσεξες το πρώτο δικό μου σχόλιο ξεκινούσε λέγοντας ότι ίσως να μην αισθάνομαι εγώ καλά και λέω αυτά που λέω - δείχνει αδυναμία αυτό, δεν δείχνει ούτε φασισμό, ούτε ελιτισμό, όπως κατηγορήθηκα αργότερα.

Το παράπονό μου δεν ήταν προσωπικά για κανέναν, αλλά για ένα κλίμα που διαμορφώθηκε, που με έκανε προς στιγμήν να αναρωτιέμαι αν διάβάζω το μπλογκ του ΝΔ ή του Λιακόπουλου.


@ναυαγός said,
Ελπίζω κάποτε με τη δύναμη του λόγου να σας πείσουμε εμείς ή κάποιοι άλλοι νέοι ότι αυτούς τους χαρακτηρισμούς δεν τους αξίζουμε.

Ίσως αν ξαναρίχνατε μια ματιά στο σχόλιο σε σχέση με τα 7+1 θαύματα που θα εύρισκε ο αρχαιολόγος του μέλλοντος να μη μας καταλογίζατε τουλάχιστο το "ανιστόρητοι"...


Nομίζω η γενίκευσή σας με αδικεί, πίστευα ότι είναι προφανές ότι δεν απηύθυνα ΟΛΟΥΣ τους χαρακτηρισμούς σε ΟΛΟΥΣ τους σχολιαστές.

Για παράδειγμα, θεωρώ ανιστόρητο αυτόν που θεωρεί ότι οι ζουλού είχαν καλύτερο επίπεδο διαβίωσης από τη σημερινή Δύση.

Να δώσω ένα άλλο παράδειγμα, με αφορμή την κριτική του Δ. Κούρτοβικ στον ΝΔ που ανέφερε λίγο νωριτερα ο gay super hero.

Εκτιμώ απίστευτα τον Δ. Κούρτοβικ ως βιβλιοκριτικό και ως συγγραφέα επίσης.

Η άποψή του όμως περί προόδου (γνωστή και από άλλα κείμενά του)είναι η κλασική αριστερίστικη, οπισθοδρομική άποψη, με όλο το σεβασμό στο πρόσωπό του.

Τέλος, δεν καταλαβαίνω γιατί θεωρείτε τους χαρακτηρισμούς μου υβριστικούς.

Ο Χριστόδουλος δεν ήταν που είπε (με στόμφο και καμάρι) πίσω ολοταχώς;

Κυρ Δεκ 03, 07:00:49 μμ  
harrygreco said...

Δειξε μου ποιος σε κολακευει,να σου πω ποιος εισαι ...

Κυρ Δεκ 03, 07:08:21 μμ  
Nikos Dimou said...

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ!

Ο Blogger κατακρατούσε σχόλια επί τρεισίμιση ώρες!

Έκανα δέκα φορές moderation σε αυτό το διάστημα και δεν εμφάνιζε τίποτα.

Και ξαφνικά βγήκαν όλα μαζί!

Τώρα πρέπει να τα διαβάσω και να απαντήσω όπου και όταν χρειάζεται.

Give me time.

Κυρ Δεκ 03, 07:09:36 μμ  
Πανάσχημη said...

Χαρυ
Τι είναι η ΔΑ;

Κυρ Δεκ 03, 07:10:15 μμ  
Nikos Dimou said...

antvol

συμφωνώ σε όλα!


gay super hero
Ο Δημοσθένης Κουρτοβικ ανήκει στους φανατικούς "κουλτουροπεσιμιστές" όπως τους αποκαλώ. Έχει γράψει και ένα βιβλίο με τον τίτλο "Τετέλεσται" όπου διεκτραγωδεί το τέλος των πάντων σχολιάζοντας φωτογραφίες. Σεβομαι και εκτιμώ την σκέψη του - αλλά στο σημείο αυτό διαφωνώ κάθετα.

mickey δίκιο έχεις για το moderation αλλά βλέποντας τόσα σχόλια τα κατέβασα αμάσητα (δηλαδή αδιάβαστα).

Νομίζω ότι μάλλον θα το βγάλω γιατί αυτό πρέπει να έκανε την ζημιά.

Με τις προβλέψεις σου συμφωνώ - αλλά δεν θα τις συμπεριλάβω γιατί είναι ...προβλέψεις.

cyberdust το ποιον αφορά ένα "θαύμα" είναι εκτός θέματος. Εκτός από τους φτωχούς δεν αφορά τα νήπια, τους γέρους, τους αδιάφορους (που λένε ότι δεν θα έπαιρναν υπολογιστή κι αν τους τον χάριζαν γιατί τον θεωρούν άχρηστο) κλπ. Αύριο θα αφορά περισσότερους και κάποτε όλους. Ήδη στην Αφρική, σε χώρες που δεν είχαν δίκτυο ενσύρματης τηλεφωνίας αναπτύσσεται ραγδαία το κινητό γιατί η υποδομή κοστίζει λιγότερο...

Κυρ Δεκ 03, 07:29:51 μμ  
andy dufresne said...

Tώρα που το θυμήθηκα.

@harry said στο ξημέρωμα,
Ισως να φταιμε εμεις,οι παλιοι,που εχουμε δωσει παρειστικο κλιμα στο μπλογκ & ετσι δεν εχουμε νεους σχολιαστες,ενω καποιοι με υποσταση εχουν αποχωρησει.

Ρε harry τί πίνεις τα βράδια;
Δεν έχουμε νέους σχολιαστές;

Θα πέσουν να σε πλακώσουν η πανάσχημη, ο dimosthenes, ο reactor, o ναυαγός, o enplw, o proinos, o pensierix, o zontas, o k2825 και οι λοιποί που θα με συγχωρέσουν που ξεχνάω το nick τους.

Το blog έχει το καλύτερο roster ever.

Συνεχίζουν οι περισσότεροι παλιοί και εμφανίζονται συνεχώς καινούργιοι.

Επίσης, δεν ξέρω αν έχετε παρατηρήσει ότι οι περισσότεροι παλιοί γράφουν λιγότερο (aphrodite, mickey, heinz, paragrafos, georgia m., the resident κλπ), παραχωρώντας χώρο στους νεότερους.

Κι απ 'τους "παλιούς-καλούς" ποιοί λείπουν; Μόνο ο μάριος μου ΄ρχεται στο μυαλό.

Αλήθεια που εξαφανίστηκαν τα στατιστικά των σχολιαστών;
broccoli τί γίνεται;


Και κάτι τελευταίο.

Συμφωνώ με το σχόλιο του antvol περί έλλειψης χιούμορ.

Το καλοκαίρι, ο ΝΔ μου ζήτησε να γράψω κάποια κείμενα για να φιλοξενηθούν ως guest posts.

Σκέφθηκα να γράψω κάτι χιουμοριστικό.

Τα άκουσα φυσικά...

Όχι μόνο για το κακό μου χιούμορ, αλλά και για την επιλογή μου να κάνω χιουμοριστικό ποστ σε ένα μπλογκ όπως του ΝΔ.

Δεν βρίσκεις άκρη...

Κυρ Δεκ 03, 07:38:18 μμ  
Nikos Dimou said...

Το θέμα του χιούμορ με απασχολεί κι εμένα.

Κάποτε έλεγαν πως έχω πολύ χιούμορ. (Εγώ δεν ήμουν σίγουρος. Μπέρδευαν το χιούμορ με την σάτιρα, η σάτιρα βγαίνει από την οργή).

Τελευταία μοιάζει να χάνω και το λίγο που είχα.

Νομίζω πως είναι θέμα ηλικίας. Όταν γερνάς γίνεσαι πιο ευερέθιστος και πιο ευσυγκίνητος.

Κυρ Δεκ 03, 07:44:04 μμ  
Nikos Dimou said...

Πανάσχημη ΔΑ είναι η Διεθνής Αμνηστία (Amnesty International).

Κυρ Δεκ 03, 07:45:32 μμ  
Πανάσχημη said...

Και δεν έχει πει τίποτα η Διεθνής Αμνηστια για Κουβα και Βορεια Κορεα;
Μήπως αναφερεστε στους Ελληνες αντιπροσωπους; Διότι το σάιτ της οργάνωσης είναι εξαιρετικά δριμύ.

Κυρ Δεκ 03, 07:52:27 μμ  
Nikos Dimou said...

andy dufresne said...
"Κι απ 'τους "παλιούς-καλούς" ποιοί λείπουν; Μόνο ο μάριος μου ΄ρχεται στο μυαλό".

Εμένα μου λείπει και το υποκείμενο δικαίου, ο black swan, η Belle (ποιος την θυμάται;)o Badlydrawnboy,
o alombar42, finteias, phoenix, guerrero, jacobo, raffinata...
Φυσικά μου λείπει και η apousia (ελπίζω να επιστρέψει γρήγορα).

Κυρ Δεκ 03, 08:00:13 μμ  
aphrodite said...

Ελα, Γάτε, ψαρεύεις τώρα κανονικά!

Αμα έχεις χιούμορ 20 πόντους(τουέντυ πόιντς, βεν ποιάν) ε, πες με τα χρόνια, διόδια κυνικότητας από δω, εισητήριο ωριμότητας από κει, μένεις με πόσο να πω, το 40% σου? Ε, λοιπον, με 8.

Αμα όμως ξεκινάς με 100 (μωρέ θυμός από πίσω, σάτιρα, ο ζαβός ο γείτονας, τρεις βότκες παραπάνω, γουατέβα), το 40% σου κάνει 40. Ακόμη και το 20% σου είναι πολύ περισσότερο απ'το αναμενόμενο.

Καλή ψαριά, τουσέ, ευχαριστώ.

Συνεχίζουμε τώρα?
:)

Κυρ Δεκ 03, 08:03:38 μμ  
Antonios Liolios said...

Blade runner said

Τέλος, πολύ χάρηκα με το ωραίο νέο που κόμισε ο Λιόλιος.

Είμαι οπαδός της ομοιοπαθητικής (aphro, στα παλτά εμείς, καλά το είπες, μην σου πω και πιο μέσα...) και την εφαρμόζω τα τελευταία χρόνια.

Μακάρι να αποκτήσει και το επιστημονικό τεκμήριο που μέχρι στιγμής δεν έχει


Αγαπητή φίλη,

ακόμα και ο πρώτος κύριος συγγραφέας της μελέτης δεν αναφέρει τίποτε για ομοιοπαθητική φοβούμενος την απόρριψη της μελέτης κυρίως από τους ορκισμένους αλλοπαθητικούς. Αλλά οι ξεχωριστές φυσικο-χημικές ιδιότητες και τελευταία η βιολογική δράση των υπερ-αραιωμένων δονημένων ("ενεργοποιημένων" κατά τους ομοιοπαθητικούς) διαλυμάτων έχει αρχίσει να μελετάται και να εμφανίζονται μελέτες σε main stream περιοδικά.

Τι πιστεύω; Ότι υπάρχει μιά καινούργια φυσική αρχή που μόλις τώρα ανακαλύπτουμε.

Η ομοιοπαθητική κάνει εμπειρική εφαρμογή της αρχής γι αυτό και τα αποτελέσματα της είναι φτωχά σε RCTs. Όπως παλιότερα δίναν την πενικιλλίνη σε όλες τις λοιμώξεις και φυσικά σε πολλές δεν είχε θεραπευτική δράση.

Τα εντυπωσιακά case reports της ομοιοπαθητικής που τα έχω ζήσει στο πετσί μου μάλλον συμβαίνουν όταν η φυσική αυτή αρχή εφαρμοστεί σωστά, τυχαία τις περισσότερες φορές.

Αν οι μελέτες προχωρήσουν και συνεχίσουν να επιβεβαιώνονται πιστεύω ότι θα ζήσουμε μιά εντυπωσιακή επανάσταση στην κατανόηση της δυναμικής παθοφυσιολογίας των ζώντων οργανισμών. Γιατί ως τώρα η κλασική ιατρική προσπαθεί να καταλάβει μιά ταινία δράσης κυττώντας τις φωτογραφίες στην μαρκίζα.

Γι αυτό είναι καλό να μην λέει κανείς ποτέ μεγάλες κουβέντες...

ergotelina, reactor

Όντως τη μεγαλόστομη αυτήν φράση την είπε η Μαργαρίτα Θάτσερ!

Αλλά αυτό ήταν εύκολο (ή sick κατά τους πιο estet), με λίγο googling βρίσκεται!

Το άλλο όμως, ποιός το είπε; Εδώ σε θέλω κάβουρα! Προσοχή στην αμετροέπεια και αποφύγετε τους χαρακτηρισμούς! You have been warned! Χάρρυ κάνεις μεγάλο λάθος!

"Οραματιζόμαστε σαν πανάκεια την κατασκευή του Μετρό τη στιγμή που οι άλλοι εγκαταλείπουν και έτοιμες σήραγγες γιατί το κόστος των υπογείων συγκοινωνιών είναι απαγορευτικό - και η χρησιμότητα τους περιορισμένη με τις μοντέρνες επίγειες ή εναέριες λύσεις. Και είναι σίγουρο πως εμείς θα φτιάξουμε Μετρό, όταν οι άλλοι θα τα μετατρέπουν σε μουσεία!"

Κυρ Δεκ 03, 08:07:30 μμ  
aphrodite said...

(dormammu, cyrus geo, artanis, δύων ανατέλλων και φρεσκότεροι χρονικά eleni63, meterizin, nyktipolos έτσι ενδεικτικά, για να μην αναφέρω ονόματα που ίσως να μην θέλουν, πού είναι? σκεψ... σκεψ.... τι συμβαίνει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας?)
:)))

Κυρ Δεκ 03, 08:11:57 μμ  
gitsaki said...

Για τον ΝΔ,που του λείπει μεταξύ άλλων η Ραφφινάτα αλλά και σε όποιον άλλον αναρωτιέται,να αναφέρω ότι βρίσκεται στο νοσοκομείο.Σε καμιά 10αριά μέρες,αν όλα είναι καλά,επιστρέφει μαζί μας.

Κυρ Δεκ 03, 08:16:11 μμ  
Nikos Dimou said...

Aphro
dormammu was here recently...

Το χιούμορ που μου λείπει είναι στην αντιμετώπιση καταστάσεων...

Κυρ Δεκ 03, 08:17:16 μμ  
Αρχαίος said...

Νίκο καταλβαίνω ότι σε κουράζει το moderation είναι όμως απαραίτητο. Τα troll πρέπει να φύγουν. Μήπως πρέπει να ζητήσεις τη βοήθεια ορισμένω φίλων για το μοίρασμα της δουλειάς;

Πανάσχημη με το ΔΑ ο harry μάλλον εννοεί την Διεθνή Αμνηστία.
Για τους Ινδιάνους που τους εκπολίτισαν οι λευκοί!!! ίσως πρέπει εσείς οι εξ Αμερικής να του απαντήσετε.

Κυρ Δεκ 03, 08:17:45 μμ  
mickey said...

Ωραία, τώρα που καταλάβαμε τι συμβαίνει, ας συνεχίσουμε. Το "πρωτοφανές" πάντως δεν καταλαβαίνω. Αφού όλοι μας γνωρίζουμε πόσο ποιοτικός, αξιόπιστος και ...bug free είναι ο blogger της Google :)))

Όταν λέω εδώ και πολλούς μήνες πως ακόμα και η αιτία πολλών "παρεξηγήσεων" εδώ μέσα είναι καθαρά ή έστω κατά βάση "τεχνολογική" και πως η συγκεκριμένη πλατφόρμα αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες ενός blog σαν αυτό εδώ, κάποιοι ήταν έτοιμοι να με στείλουν και μένα στο ...ψυχιατρείο ;)

Τουλάχιστον ο ίδιος μια και ξέρω πλέον τι συμβαίνει, προτιμώ να περιμένω σεβαστό χρονικό διάστημα μέχρι να βγάλω τα "συμπεράσματά" μου (και όταν τα δημοσιεύω, αφήνω κι ένα ...παραθυράκι μπας και έχει συμβεί το ...απίθανο).

Εν πάσει περιπτώσει, νομίζω πως το moderation όντως δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα επιλύει. Αλλά αν όλοι μας έχουμε διάθεση για το καλύτερο, θα βρούμε και μια καλή λύση. Προσωπικά έχω ήδη προχωρήσει στην υλοποίηση κάποιων ιδεών, αν και σταμάτησα κάποια στιγμή λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος - θα μπορούσα να συνεχίσω πάντως.

Να τονίσω και πάλι πως θεωρώ την ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ επικοινωνία ως ένα εξαιρετικό μέσο για την άμβλυνση "διαφορών" και την επίλυση "παρεξηγήσεων". Πολλές φορές αδυνατώ κι εγώ ο ίδιος να ανταποκριθώ σύντομα σε όλα τα email ή τις προσκλήσεις για real-time chat μέσω instant messaging (φαντάζομαι τι θα περνά ο ΝΔ), αλλά όποτε λύθηκε μια παρεξήγηση μετά από προσωπική επικοινωνία, η χαρά μου ήταν μεγάλη και ο χρόνος που αφιέρωσα άξιζε τον κόπο.

Χώρια που συχνά δόθηκε το έναυσμα για πιο προσωπική σχέση - ακόμα και ζωντανές συναντήσεις. Ας μη στεκόμαστε μόνο σε αντιπαράθεση ιδεών και απόψεων, αλλά ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε και τον άλλον (ειδικά τον "διαφωνούντα") και αν έχουμε χρόνο, ας κάνουμε και μια κουβέντα μαζί του.

Περιττό να προσθέσω πως προσυπογράφω το σχόλιο του Antvol (Κυρ Δεκ 03, 03:50:37 μμ). Προσπαθώ μάλιστα (εδώ και μήνες) να το "εφαρμόσω" όσο μπορώ καλύτερα. Κι αν δεν τα καταφέρνω πάντα ή "ξεφεύγω" από τα ευπρεπή όρια, απολογούμαι (δημόσια και ιδιωτικά), προσπαθώ να μαθαίνω και αν μπορώ να διορθώνω τα λάθη μου.

Πάντως χιούμορ είχαμε μπόλικο εδώ μέσα από την έναρξη του blog τον Γενάρη. Ίσως να ελαττώθηκε τον τελευταίο καιρό (και το moderation σίγουρα δε βοηθά και πολύ), αλλά αυτό είναι κάτι που ...διορθώνεται, έτσι δεν είναι; ;)

Κυρ Δεκ 03, 08:21:16 μμ  
aphrodite said...

Κι ο dormammu και ο cyrus ήταν εδώ ρήσεντλυ... άλλο έλεγα... (αναστενάγμ!)... Το χιούμορ που σου λείπει μάλλον είναι από την υποδοχή των αφροσχολίων...
:(

(πού είναι ο βαστάζος του χιούμορ σου να τον λαδώσω με κάνα 100ευρω τώρα!)

***************************
RAFFINATA GET WELL SOON!!!
***************************

Κυρ Δεκ 03, 08:37:47 μμ  
σκουληκοτρυπα said...

Mickey said...
"...αλλά στο τέλος του δρόμου μάλλον βρίσκονται η τηλεμεταφορά ύλης, η δικιά μας "ψηφιοποίηση" και αθανασία, αλλά και η τελική μετατροπή μας σε όντα από καθαρή ενέργεια, πέρα από τη φθορά και την τυραννία της ύλης (Arthur Clarke και πάλι) - μέχρι και ένα πλήρως "ψηφιακό" σύμπαν σε ...προσομοίωση."

Αν ολα αυτα δεν ειναι μονο καθαρη επιστημονικη φαντασια, τοτε ειναι
απιστευτα...αλλα φερνουν μια σειρα
σκεψεις.. και σε μια
πρωτη αναγνωση βλεπω αντιφασεις και
συγκρουσεις με "νομους" του σημερινου κοσμου. Υπαρχουν στοιχεια
που δειχνουν οτι ολα αυτα εινα δυνατο να επιτευχθουν;
Ισως θα ηταν ενδιαφερον να κανεις ενα σχετικο ποστ με λεπτομερειες.

Παντως μια εννοια υπαρξης 'η αθανασιας της ψυχης εξω απο το σωμα
την εχω φανταστει και εγω βαση ψηφιοποιησης της.

Κυρ Δεκ 03, 09:05:49 μμ  
blade runner said...

@harry

έχει πλάκα που χαρακτήρισες το σχόλιό μου για τους Ινδιάνους, "κομμουνιστικό". Απέχω πολύ από αυτό που εννοείς με τον όρο.

:)

Τώρα, αν εσύ θεωρείς τις απάνθρωπες μεθόδους με τις οποίες οι Δυτικοί επέβαλαν τον πολιτισμό τους στους Ινδιάνους (αναρωτιέμαι πόσο ταιριάζει η επιβολή με την έννοια του πολιτισμού...), εκπολιτισμό των βάρβαρων Ινδιάνων, φοβάμαι ότι η διαφορά μας δεν έγκειται σε ιδεολογικό επίπεδο!

"Κομμουνίστρια" δεν υπήρξα ποτέ. Αλλά μην τα βάζουμε όλα στο ίδιο τσουβάλι! Οχι ξαφνικά να βάζουμε ταμπέλες "κομμουνιστικό" ή "αντικομμουνιστικό" σε περιπτώσεις όπου ο άνθρωπος δαγκώνει άνθρωπο. Κρίμα είναι...

Καλησπέρα

Κυρ Δεκ 03, 09:19:03 μμ  
blade runner said...

και εννοείται πως ο Τάκης Αλεβαντής δεν ανήκει στην κατηγορία των μονίμως αντιδραστικών, που έχουν αντιρρήσεις έτσι για να τις έχουν!

Προσωπικά, διαβάζω πάντα τα σχόλιά του και εκτιμώ την ευστοχία των σχολίων του αλλά και το ύφος αυτών. Εξαιρετικό παράδειγμα ψυχραιμίας και αντικειμενικότητας!

Φίλε Τάκη, στην απογευματινή μου βόλτα διάβασα μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Τέοντορ Αντόρνο σχετικά με την τηλεόραση (τη γερμανική και το αμερικανικό μοντέλο). Χωρίς να είναι η τηλεόραση το θέμα μας αμιγώς, έθιξε ακριβώς αυτό που συζητούσαμε και εδώ νωρίτερα, με αφορμή το post του Νίκου. Aλλο το μέσο, και άλλο οι συνέπειες της χρήσης του.

Τους φόβους σου τους συμμερίζομαι απόλυτα. Εχουν υπάρξει στιγμές που έχω νιώσει φρίκη κι εγώ, όπως και όλοι οι υπόλοιποι, στη θέα των συνεπειών ορισμένων επιτευγμάτων του homo technologicus... Αλλά είναι το αυτό το ακριβό τίμημα της προόδου. Και ας ελπίζουμε όλοι σε μια εποχή που τα counter effects θα είναι συντριπτικά λιγότερα και ελαφρύτερα σε βαρύτητα, από τα θετικά. Το έγραψε και η aphro: "Μην σταματήσουμε όμως τα θαύματα τώρα που κερδίζουμε, αλλά να κοιτάξουμε να φτιάξουμε αντιστροφείς αρνητικών θαυματοσυνεπειών...".

Οταν ρίχνουμε στο αυτοκίνητο νοθευμένη βενζίνη, δεν φταίει το αυτοκίνητο που πέφτει σε απόδοση. Κρατάμε το αυτοκίνητο, και αλλάζουμε το καύσιμο.

We have to keep going.

Κυρ Δεκ 03, 09:31:31 μμ  
emfortos said...

Έχουν εξοικειωθεί με τα σύγχρονα θαύματα πολλοί, κυρίως νέοι, που τα προσπερνούν ως τέτοια και δεν υπάρχει επίσης η χρονική απόσταση από τα γεγονότα-επιτεύγματα, που θα καθορίσει την τελική και ανεξίτηλη γενικευμένη άποψη για το όποιο θαύμα, τόσα βλέπει γύρω του κανείς, κυρίως στο χώρο της πληροφορικής.
Έτσι, εύκολα και ορθά σκεπτόμενος κάποιος που του ζητούν να τοποθετηθεί σχετικά, ψάχνεται, αμφιβάλλει, βρίσκει αρνητικά, ψάχνει για αποδεκτά ανά την γη θαύματα.
Άρα, εύλογα αναφέρθηκε και είναι κατά την άποψη μου θαύμα το πάτημα του ανθρώπου στη Σελήνη, παρά τη διαφωνία του ΝΔ λόγω στιγμιαίου.

Στη διαστημική τεχνολογία πρέπει να γίνει αναφορά και όχι μόνο στους επικοινωνιακούς δορυφόρους και γιατί αφορά τον τρόμο των όπλων, αλλά όπως και ο mickey ανέφερε, αφορά το μελλοντικό άλμα του ανθρώπου στην εκτός Γης επίσκεψη-κατοίκηση-επέκταση.

Θα μπορούσε να αναφερθεί το υπερηχητικό αεροπλάνο.

Στον κατασκευαστικό τομέα η υποθαλάσσια σήραγγα της Μάγχης.

Ο κλιματισμός εσωτερικών χώρων.

Η τεχνική λέιζερ με πολλές χρήσεις. ( Γίνονται πειράματα πυρηνικής σύντηξης με χρήση λέιζερ)

Τα ΑΤΜ των τραπεζών.

Το φωτοτυπικό μηχάνημα και το φαξ.

Τα λιπάσματα και η μηχανική καλλιέργεια της γης.

Πολλά θαύματα μπορούν να αναφερθούν από το χώρο της ιατρικής:
-μεταμόσχευση οργάνων, συγκόλληση μελών, τεχνητά μέλη.
-λαπαροσκοπική χειρουργική, μικροχειρουργική.
-διαγνωστικές εξετάσεις, αναλύσεις, απεικονίσεις.
Τεστ ΠΑΠ, PCA, Μαγνητική τομογραφία κλπ
-χάπια αντισυλληπτικά, στυτικής δυσλειτουργίας, εμβόλια, κλπ.
-σφυγμομανόμετρο αρτηριακής πίεσης.
-εξωσωματική γονιμοποίηση.

Αν έβαζα ένα μη τεχνολογικό θαύμα αυτό θα ήταν η βελτίωση της ποιότητας ζωής, που είναι βέβαια αποτέλεσμα και των τεχνολογικών ανά τους αιώνες θαυμάτων, χωρίς να παραβλέπω παρενέργειες και πρέπει να είναι το ζητούμενο για κάθε κοινωνία

Κυρ Δεκ 03, 09:32:45 μμ  
blade runner said...

mickey και antvol, ωραία σχόλια!

Κυρ Δεκ 03, 09:32:55 μμ  
paragrafos said...

1. Από την αρχή ήθελα να πω ότι η κόρη μου ζει χάρη στην (ψηφιακή) τεχνολογία, αλλα δεν ηθελα να φρορτίσω συναισθηματικά το ποστ. Το κανω τώρα που φαίνεται πως... καταλάγιασαν λίγο οι απόψεις.

2. Τρία, σήμερα, δραστήρια μέλη της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας κατάφεραν να νικήσουν την άλλοτε βαρύτατη επιληψία τους (επί χρόνια ήταν σε μόνιμη "καταστολή" με σκληρά φάρμακα) χάρη σε εμφύτευση μάικροτσιπ εντός του εγκεφάλου. (Αυτή λέγεται πως θα είναι η λύση του μέλλοντος για όλες τις βαριές μορφές επιληψίας). Μήπως και οι επεμβάσει του κου Σακκά (ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο που ανάστησαν την παράλυτη κοπέλα) στην ψηφιακή τενχολογία δεν βασίστηκαν;

3. Ακόμη, χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία, τα νεογέννητα με σοβαρά προβλήματα ακοής, βρίσκουν γιατριά με κοχλιακά εμφυτεύματα! Αυτό μου το είπε μια συνάδελφος (εθελόντρια υπέρ των ατόμων με προβληματα ακοής) που έχασε (προ ετών) την ακοή της σε ατύχημα (σφοδρή μετωπική σύγκρουση). Εκανε, λίγο μετά, μια τέτοια επέμβαση στο Λονδίνο (μάθαμε ότι παρόμοιες επεμβάσεις γίνονται με επιτυχία πλέον και στην Ελλάδα) και δοξολογεί μερα νύχτα την ψηφιακή τεχνολογία που μπορεί και ακουει αρκετά καλά και συνεχίζει να εργάζεται χωρίς προβλήματα! Απ΄ό,τι λέει η εξέλιξη στα "ακουστικά", κατά τα τελευταία 8 χρόνια, είναι εκπληκτική. Ειδικά τα τελευταία ψηφιακά ακουστικά δείχνουν να μιμούνται τη φυσική ακοή!

4. Ολα αυτά ισχύουν, είπαμε, για τους προνομιούχους της γής, για το ένα έκτο του παγκόσμιου πληθυσμου. Ομως πριν πεντήντα χρόνια ούτε προνομιούχοι υπήρχαν ούτε η ψηφιακή τεχνολογία είχε αποδώσει όλους αυτους τους καρπους!

Εν πάση περιπτώσει, έχω προσωπικούς λόγους (το παιδί μου) να ελπίζω και να Πιστεύω είς μίαν τεχνολογίαν, μητέρα της ελπίδας μας, ερευνήτρια ουρανού και γής, ορατών τε πάντων και αοράτων!


Με πολλή αγάπη και αισιοδοξία

Παράγραφος

Κυρ Δεκ 03, 09:40:38 μμ  
θωρώντα said...

Αυτή την ίδια τεχνολογία θα χρησιμοποιήσει για να αφαιρέσει τη ζωή σουθ. Περίμενε. Και μην ανησυχείς - θα φας καλά.

Κυρ Δεκ 03, 09:51:28 μμ  
broccoli said...

andy said..
Αλήθεια που εξαφανίστηκαν τα στατιστικά των σχολιαστών;
broccoli τί γίνεται;
---

κάποιοι με κατηγόρησαν ως big bro(ccoli) και έβγαλα το link

όποιος ενδιαφέρεται για τα στατιστικά (που κυρίως δείχνουν ποιοι είναι οι στυλοβάτες του blog), ας μου στείλει mail

PS φαίνεται να υπάρχει μια δυσκαμψία στο blog.. take it easy, it's a blog, everything is to be expected

Κυρ Δεκ 03, 10:01:26 μμ  
paragrafos said...

broccoli said...

κάποιοι με κατηγόρησαν ως big bro(ccoli) και έβγαλα το link

όποιος ενδιαφέρεται για τα στατιστικά (που κυρίως δείχνουν ποιοι είναι οι στυλοβάτες του blog), ας μου στείλει mail

PS φαίνεται να υπάρχει μια δυσκαμψία στο blog.. take it easy, it's a blog, everything is to be expected

Κυρ Δεκ 03, 10:01:26 μμ

----------------------------

Αγαπητέ φίλε,

παράξενο να κατηγορείστε εσείς για κάτι τέτοιο τη στιγμή που η συμπεριφορά σας εδώ μέσα είναι πάντα Αψογη!!!

Με συμπαράσταση και αγάπη

Α.

Κυρ Δεκ 03, 10:07:33 μμ  
Nikos Dimou said...

broccoli εγώ σου έστειλα email πριν μέρες (μόλις εξαφανιστηκαν) και δεν πήρα απάντηση...

Κυρ Δεκ 03, 10:08:08 μμ  
gay super hero said...

κ. Δήμου είναι εύκολο να καταφεύγουμε σε εύκολους νεολογισμούς όπως "κουλτουροπεσιμιστής" (κατά το "αριστερός κουλτουριάρης") και να ξεμπερδεύουμε. Με αυτό τον τρόπο όμως μάλλον δεν αποκρούετε την κατηγορία περί ρηχότητας. Επί της ουσίας δεν νομίζω να αμφισβητεί κανείς ότι μετά τη Χιροσίμα και το 'Αουσβιτς κανείς σοβαρός στοχαστής παγκοσμίως δεν θεωρεί την πρόοδο της ανθρωπότητας εγγυημένη και αυταπόδεικτη. Οι απλοϊκές δοξασίες που ταλαιπωρούν τα μυαλά των ελλήνων δεν καταπολεμώνται με άλλα εξίσου απλοϊκά συνθήματα και τσιτάτα.

Ως προς το moderation, θα ήθελα να προτείνω ένα όριο 2-3 μηνυμάτων για κάθε επισκέπτη, ώστε να μην "θάβονται" τα σχόλια όσων έχουν κάτι να πουν κάτω από τον κυκεώνα της ακατάσχετης φλυαρίας και των αλλεπάλληλων ποστ πέντε-έξι σεσημασμένων που προφανώς, δεν έχουν τίποτα καλύτερο να κάνουν στη ζωή τους. Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Κυρ Δεκ 03, 10:12:48 μμ  
hem said...

το να στέλνεις σμς με τρανζίστορ στην κίνα είναι σίγουρα κάτι το φανταστικό. αλλά θα ήταν πολύ δύσκολο να στείλει κάποιος σμς με σμς.
άρα εγώ σαν όγδο θαύμα θα έλεγα το χρηματιστήριο. δηλαδή η εξέλιξη της ιδέας που συντροφεύει σε όλη τον πολιτισμό τον άνθρωπο, του χρήματος.
να πουλάς και να αγοράζεις χρήμα με χρήμα είναι κάτι το οποίο είναι σταθμός για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, των εργασιακών του σχέσεων ,του τρόπου διαβίωσής του , τον τρόπο με τον οποίο φαντάζεται το θεό.

Κυρ Δεκ 03, 10:16:16 μμ  
sokianos said...

1. satelites
2. Internet
3. nuclear power
4. NGO
5. αξονικη τομογραφια
6.....
7.......

Κυρ Δεκ 03, 10:16:43 μμ  
sizenagir said...

Πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν το κακό ως μόνο δρόμο. Είναι κρίμα, αλλά για κάποιους, που τα έχουν σχεδόν όλα, δεν υπάρχει ελπίδα.

Κυρ Δεκ 03, 10:18:33 μμ  
Ναυαγός said...

andy dufresne said...

Nομίζω η γενίκευσή σας με αδικεί, πίστευα ότι είναι προφανές ότι δεν απηύθυνα ΟΛΟΥΣ τους χαρακτηρισμούς σε ΟΛΟΥΣ τους σχολιαστές.

Τότε μάλλον ισχύει το "όποιος έχει τη μύγα..." και παρεξήγησα το σχόλιό σας.

Από την άλλη οι χαρακτηρισμοί, όσο "ψαγμένοι" και αν είναι δεν προάγουν την ηρεμία που χρειάζεται να έχει κανείς σε αυτό το απαιτητικό μπλογκ ιδεών.

Κυρ Δεκ 03, 10:27:54 μμ  
Ναυαγός said...

Overall

Όπως όλα τα συστήματα έτσι και το σύστημα της παγκόσμιας τεχνολογικής ανάπτυξης (αυτό που χρηματοδοτεί η βιομηχανία και αναπτύσσεται στα Πανεπιστήμια) επιδέχεται διαφορετικών ερμηνειών που πολλές φορές αλληλοεξουδετερώνονται.

Όλοι οι σχολιαστές, δυνατοί και μη, έχουμε την ίδια μέθοδο. Αυτή της "χονδρικής προσέγγισης".

Κανένας εγκέφαλος δεν έχει τη δύναμη να βγάλει τα ορθά συμπεράσματα για το που κατευθύνεται η τεχνολογία και το τυχαίο κάποιους θα επιβεβαιώσει και κάποιους θα διαψεύσει.

Εδώ, όμως, πρέπει να βάλουμε την τεχνολογία στο παιχνίδι. Να είναι αυτό το +1; Το πως θα πάψουν οι άνθρωποι να προσεγγίζουν τα θέματα ανάλογα με τους προσωπικούς, γλωσσικούς και συναισθηματικούς περιορισμούς.

Κυρ Δεκ 03, 10:46:14 μμ  
Anula said...

broccoli said...

"κάποιοι με κατηγόρησαν ως big bro(ccoli) και έβγαλα το link"

κι εσυ τσιμπησες αποσυρωντας τη σκληρη δουλεια που εκανες με τα στατιστικα

σε παρακαλω διεθεσέ τα παλι, με βοηθουσαν να βρω παλιες κουβεντες...

(βρε κουτο, εαν μου επιτρεπεις να σου μιλησω λες και σε ξερω απο χτες, εαν καποιος σε λεει κολ, ειναι ολοφανερο οτι ζηλευει...)

Κυρ Δεκ 03, 11:06:43 μμ  
sizenagir said...

Το 8ο θαύμα αναμφίβολα διεκδικούν κατά την γνώμη μου οι εκάστοτε κυβερνήσεις και αντιπολιτεύσεις της χώρας μας οι οποίες με χαρακτηριστική ανικανότητα αφήνονται να διαχειρίζονται τις τύχες μας. Ο ανηψιός του Καραμανλή και ο εγγονός του Παπανδρέου σε μια απολύτως ευνομούμενη και δημοκρατική χώρα διεκδικούν τα ηνία της χώρας αφού απέδειξαν πολλές φορές ότι είναι άξιοι για αυτό, και δεν έτυχε επειδή φέρουν ένα όνομα.

Κυρ Δεκ 03, 11:06:57 μμ  
Takis Alevantis said...

@reactor69, πάντα σκεπτικιστή, (αγαπητή) παράγραφε, (φίλτατε andy), blade runner - ευχαριστώ.

Κυρ Δεκ 03, 11:08:43 μμ  
Giwrgos said...

Όσον αφορά το χιούμορ Γάτε, θα θυμάστε που είχα σχολιάσει κάτι παρόμοιο με τον antvol κι εγώ λίγο πριν το post με την λεμονόκουπα.

Δεν είναι οτι βλέπουμε εσάς να μην "αντέχετε" να κάνετε πλάκα με τις καταστάσεις, είναι και που το ίδιο το blog κουράζεται από κάποιες συμμετοχές κατά καιρούς. Μάλιστα πολλές φορές εμείς οι ίδιοι πλατιάζουμε, το πάμε αλλού και γράφουμε κείμενα επί κειμένων με ένα σωρό (αμπελό)σοφίες.

Πόσα από τα εκατοντάδες σχόλια είναι τελικά στο θέμα σε κάθε post; Αυτό δυστυχώς δε δείχνει η στατιστική του broccoli. Είναι ωραίο να γίνονται συνειρμοί, να σε παρασέρνει η συζήτηση και να κοιτάς διεξοδικά ένα θέμα αλλά ΝΑ ΜΕΝΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ!

Και δε φταίει τόσο το moderation πια. Ο mickey μίλησε πολύ σωστά. Αν όλοι σεβαστούμε λίγο το χώρο που μας δίνεται και μπούμε στο πνεύμα τότε κι ο Γάτος θα αναθαρρήσει... είναι σίγουρο!

Κυρ Δεκ 03, 11:13:31 μμ  
Anula said...

brocolli thank you:)

Κυρ Δεκ 03, 11:25:35 μμ  
lifer said...

Τώρα , εγώ έχω μια απορία. Οταν καίγεται ένα σπίτι κάθεσαι και το κοιτάς η συμμετέχεις στην κατάσβεσή της πυρκαγιάς ; Ο νοών νοείτω...Aphrodite ξέρω έναν καλό ψυχίατρο (από τις κορυφές θα έλεγα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα), οικογενειακός γνωστός , αν θες να στον συστήσω.
Προς κύριο Δήμου : To RAM το οποίο διαβάζω κι εγώ κυρίως για λόγους ενημέρωσης είναι περιοδικό που εστιάζει στην τεχνολογία.
Από την προσωπική μου εμπειρία ναι μεν τα τεχνολογικά θαύματα η επιτεύγματα όπως θέλετε πέστε τα είναι τα μόνα που μας χωρίζουν από την εποχή των σπηλαιανθρώπων ΑΛΛΑ δεν κάνουν τον άνθρωπο ευτυχέστερο, τουλάχιστον όσον αφορά τις πλειοψηφίες. Just keep that in mind. Συγγνώμη για την καθυστέρηση του comment αλλά το google είχε φάει ένα άνευ προηγουμένου κόλλημα.

Κυρ Δεκ 03, 11:32:53 μμ  
Nikos Dimou said...

lifer
λέτε: "η τεχνολογία δεν μας κάνει ευτυχέστερους"

το ότι βλέπω και μπλογκάρω το οφείλω στην τεχνολογία - αλλιώς θα ήμουν τυφλός λόγω καταρράκτη.

Η Παράγραφος πριν έγραψε για την θεραπεία της επιληψίας με Microchip...

επιμένετε στην άποψή σας;

Δευ Δεκ 04, 12:02:55 πμ  
doctor said...

mickey said...
Εν πάσει περιπτώσει, νομίζω πως το moderation όντως δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα επιλύει.

******

Νομίζω ότι δεν είναι θέμα moderation Mickey.

Με δεδομένα:
α) την τεράστια επισκεψιμότητα
β) τα πάρα πολλά σχόλια που δέχεται ο κύριος Δήμου
γ) οι περιορισμένες δυνατότητες ενός blog (αδυναμία quote, γενική οπτική-αισθητική εικόνα κ.α.),

νομίζω ότι αυτό το blog δεν "χωράει" την άμεση επικοινωνία ενός επιτυχημένου συγγραφέα με όλο αυτόν τον κόσμο.
Είναι "λίγο".

Η καλύτερη λύση είναι η δημιουργία ενός φόρουμ από τον ΝΔ, όπου θα υπάρχουν κάποιοι υπεύθυνοι όσον αφορά τον έλεγχο και την εύρυθμη λειτουργία του φόρουμ.

Οι δυνατότητες ενός φόρουμ σε σχέση με τα blogs είναι τεράστιες
(στατιστικά, ψηφοφορίες, κ.λπ.).

doctor

Δευ Δεκ 04, 12:10:01 πμ  
lifer said...

Κύριε Δήμου, ναι επιμένω στην άποψή μου. Αν προσέξατε το comment αναφερόμουν στις ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ όχι στη μεμονωμένη περίπτωση της Παράγραφου και όχι στη δική σας επίσης μεμονωμένη περίπτωση. Το σπίτι μου είναι γεμάτο απο επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας αλλά και να μην τα είχα πάλι στο ίδιο επίπεδο προσωπικής ευτυχίας θα ήμουν.

Δευ Δεκ 04, 12:25:19 πμ  
Zontas said...

κ Δήμου

Αυτά είναι ανισοσθενή επιχειρήματα που καθιστούν την κριτική σας επί του θέματος ετεροβαρή. Το μόνο ισοσθενές επιχείρημα σε σύγκριση με την εκ προοιμίου δεδομένη & intuitively appealing ρητορική της επικείμενης καταστροφής & της ανεπανόρθωτης ανθρώπινης δυστυχίας θα ήταν να μπορούσε η τεχνολογία να μετατρέψει το alzheimer της μάνας μου σε ρίγη ιλαρότητας και μακαριότητας για τον καθένα μας ή έστω το δικό σας καταρράκτη σε πόσιμο νερό για όλη την υφήλιο.

Δευ Δεκ 04, 12:30:37 πμ  
Nikos Dimou said...

lifer το σπίτι σας φωτίζεται και θερμαίνεται και επικοινωνεί χάρη στην τεχνολογία - μες το σκοτάδι και το κρύο θα είσασταν εξίσου ευτυχής;

Δεν καταλαβαίνω το διαχωρισμό σας ανάμεσα στις μεμονωμένες περιπτώσεις και τις πλειοφηφίες. Και αυτές από μεμονωμένες περιπτώσεις αποτελούνται που αντιμετωπίζουν τον διαβήτη, τον καταρράκτη, την καρδιακή ανεπάρκεια χάρη στην τεχνολογία. Μιλάμε όχι απλώς για ευτυχία αλλά για ζωή.

Αυτό το κλισέ που αναμασάτε είναι μία μπέλα παρόλα. Μπορεί να ισχύει για τα γκάτζετ αλλά όχι για τις τεχνολογίες που μας κρατάνε ζωντανούς και υγιείς...

Καληνύχτα σας.

Δευ Δεκ 04, 12:38:20 πμ  
mickey said...

Γιατρέ μου, ΣΑΦΩΣ και δεν είναι θέμα moderation. Έχω θίξει το "ζήτημα" δεκάδες φορές.

Όσα γράφεις στο σχόλιό σου (Δευ Δεκ 04, 12:10:01 πμ) και πολλά ακόμα (και πιο "εξωτικά") έχουμε βαρεθεί να τα γράφουμε από τον ...Γενάρη.

Προσωπικά εγκατέλειψα την προσπάθεια να πείσω τους υπόλοιπους. Όταν έχω χρόνο και φτιάξω τη δικιά μου "πλατφόρμα" με τα features που έχω σκεφτεί, θα τη χρησιμοποιήσω πιλοτικά για το δικό μου blog και ...όσοι πιστοί προσέλθετε να τη χρησιμοποιήσετε για δικιά σας χρήση ;)

Αν ενδιαφέρεσαι, ψάξε σε παλιότερα posts να δεις τις προτάσεις του Alombar42, δικές μου και άλλων.

Αν θέλετε να κάνουμε έναν ανοιχτό διάλογο για το τι ΘΕΛΕΤΕ να έχει ένα σύστημα για blog, forum και όποια άλλη μορφή επικοινωνίας, ανεβάζω post και το συζητάμε (χωρίς τεχνικούρες). Και μπορούμε να το δοκιμάσουμε και να το εξελίσσουμε διαρκώς (μπορώ με όποιους άλλους ενδιαφέρονται να αναλάβω τα "τεχνικά", κάποιοι να κάνουν δοκιμές και όλοι να λένε τη γνώμη τους).

Δευ Δεκ 04, 12:40:28 πμ  
Nikos Dimou said...

zontas

100.000.000 καταρράκτες τον χρόνο δεν είναι φως για όλη την υφήλιο;

800.000 ενέσεις ινσουλίνης την ημέρα δεν είναι ζωή για όλη την υφήλιο;

Δευ Δεκ 04, 12:44:34 πμ  
to ena kai to mhden said...

Τα 2 μεγαλύτερα τεχνολογικά θαύματα μέχρι τώρα είναι η Ανάσταση και η Ανάληψη ενός τεχνο+λογικού θεού.Και δεν καταλαβαίνω πως μιλάμε για τηλεμεταφορές και λοιπά θαυμαστά που μπορεί να έρθουν και πολλοί αποκλείουν την Ανάσταση του Χριστού.
Εκτός αν έχετε τίποτα αποδείξεις περί μη θεότητας.Προσέξτε δεν λέω πιστεύουν λέω αποκλείουν.Έτσι γίνετε φανερή η αντιφατικότητά τους.

Δευ Δεκ 04, 12:46:36 πμ  
Zontas said...

προφανώς έκανα χιούμορ, παίζοντας με το 'ετεροβαρές' του κ Κουρτοβικ

:)))

Δευ Δεκ 04, 12:48:41 πμ  
Nikos Dimou said...

Mickey προχώρα, σε θέλει όλη η χώρα.

Νομίζω πως το blog άρχισε να εξαντλεί τα όριά του.

Δέχομαι προτάσεις για την μεταλλαγή του Blog σε forum... ή ότι ήθελε προκύψει.

Δευ Δεκ 04, 12:50:45 πμ  
mickey said...

Νομίζω πως το σχόλιο της Παραγράφου (Κυρ Δεκ 03, 09:40:38 μμ) θα έπρεπε να το διαβάσουν όλοι οι "τεχνοφοβικοί" του Πλανήτη, που νομίζουν πως επειδή έχουν την υγεία τους και τις ανέσεις τους, μπορούν να εξαπολύουν μύδρους κατά της "τρισκατάρατης" τεχνολογίας και των "αιμοσταγών" πολυεθνικών, λες και δεν υπάρχουν συνάνθρωποί μας που ζουν ή και χαίρονται τη ζωή τους σχεδόν αποκλειστικά και μόνο χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία.

Πέρα από τα παραδείγματα που έγραψε ο ΝΔ (με πρόλαβε στο ...τσακ), κανείς δε θα αναφέρει φυσικά πόσοι "ευγενείς άγριοι" πέθαιναν από τα θηρία, τις κακουχίες, την τερηδόνα ή ένα απλό ...κρυολόγημα! Κι αν έφταναν σε τριψήφιο έτος ηλικίας, εκεί να δείτε για τι ΘΑΥΜΑ μιλούσαν ;)

Και μπορεί βεβαίως κάποιοι να χρησιμοποίησαν και να χρησιμοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία για να σκοτώνουν ή να εξαθλιώνουν εκατομμύρια ανθρώπους "μαζικά" (ούτε αυτό θα μπορούσε να γίνει τόσο εύκολα χωρίς "υψηλή" τεχνολογία), αλλά στο κάτω κάτω της γραφής, ας μην έδιναν κάποιοι την εξουσία σε όλους αυτούς και ας είχε αναπτυχθεί και μια άλλη τεχνολογία που θα μπορούσε να τους ασκήσει κάποιον έλεγχο.

Αλήθεια, πιστεύετε πως αν οι Γερμανοί έβλεπαν σε live broadcasting τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί και τη φρίκη του πολέμου γενικότερα και τα σχολίαζαν σε blogs, θα συνέχιζαν να υποστηρίζουν τον Χίτλερ; (ακόμα και η υψηλή τεχνολογία επικοινωνιών της εποχής - το ραδιόφωνο - χρησιμοποιήθηκε για ...προπαγάνδα). Εδώ ένα αεροπλάνο των ΗΠΑ σκοτώνει δυο αμάχους ή αποκαλύπτονται κρυφά στρατόπεδα βασανιστηρίων και γίνεται ΧΑΜΟΣ!

Από την άλλη όμως, την πανώλη που θέρισε τον μισό πληθυσμό της Ευρώπης επειδή κάποιοι άλλοι ήθελαν να ζούμε στον Μεσαίωνα (κυριολεκτικά) και αποθάρρυναν την επιστημονική έρευνα για αιώνες, την θεωρούμε "φυσική" και ...αναπόφευκτη.
Αν είχαμε κερδίσει πεντακόσια χρόνια επιστημονικής και τεχνολογικής εξέλιξης (μακριά από καταδίκες και πυρές), τώρα τα entries στο Top-7 του γάτου (αλλά και το "εξωπραγματικό" δικό μου), θα μας φάνταζαν πιθανότατα "αστεία" και όχι "θαύματα". Και φυσικά, δε θα είχαμε και τα "κολλήματα" του blogger της Google :)))

Αλίμονο πάντως, κανείς δεν είναι ΤΟΣΟ αφελής που να καταδικάζει ΚΑΘΕ τεχνολογία. Άλλωστε, χάρη σε αυτή γίναμε άνθρωποι - ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ.

Απλά το "νέο" μάς τρομάζει (όπως έγραψα, μας βγάζει από το ...βόλεμά μας) και όταν δεν το καταλαβαίνουμε, συνηθίζουμε να το ...δαιμονοποιούμε και να θεωρούμε πως ευθύνεται για όλα τα κακά της μοίρας μας. Τώρα μάλιστα που δεν προλαβαίνουμε να "προσαρμοστούμε", όλο και περισσότεροι ζητούν να κατέβουν από το τρένο για να μη ...ζαλιστούν άλλο. Το θέμα φυσικά είναι τεράστιο (έχω γράψει πάνω από δέκα σχετικά άρθρα για το δικό μου blog, αλλά δεν τα έχω δημοσιεύσει) και είναι πρώτιστα θέμα Παιδείας (ω, τι ...πρωτότυπο ;))

Όσοι στρέφονται κατά της σύγχρονης τεχνολογίας θα καταντήσουν σε μερικά χρόνια εξίσου "γραφικοί" με όσους θα προτιμούσαν σήμερα κάρο για τις μετακινήσεις τους, δάδες για τον φωτισμό τους και ...βδέλλες για αφαίμαξη.

Το πολύ πολύ να αντικαταστήσουν τον ...Παπαλάγκι στα επόμενα σχολικά βιβλία του Υπουργείου Παιδείας - αυτά θα παραμένουν ΠΑΝΤΑ σύγχρονα με τις τεχνολογικές εξελίξεις φυσικά :)))

Δευ Δεκ 04, 12:51:39 πμ  
Anula said...

τεχνολογικο θαυμα ειναι η συνεχως αυξανομενη ταχυτητα επανω στη γη, που μεταφερει ανθρωπους και αντικειμενα σε χρονους απιστευτους

για παραδειγμα, τα μαγνητικα τρενα, η φορμουλα 1, τα κονκορντ (ο γυρος του πλανητη σε λιγες ωρες) και ισως άλλα που δεν ξερω, τα οποια κανουν τη γη να φανταζει ενα μικρο χωριό

στα μειονεκτηματα της τεχνολογιας ειναι η αισθηση της ζωής που περναει γρηγορα, αλλα αυτο ειναι μαλλον κοινωνικο φαινομενο

ολα γινονται γρηγορα, σχεσεις, χωρισμοι, ταξιδια, πληροφορια κτλ κτλ

Δευ Δεκ 04, 12:53:25 πμ  
Zoros said...

@mickey
Οποιοδήποτε freeware εργαλείο δημιουργίας forum καλύπτει τις ανάγκες του doncat (το οποίο πλέον είναι πιο κοντά σε forum, παρά σε blog: πολλά comments, quotes, replies κλπ).
Αυτό που χάνουμε με το forum, είναι το community (ότι με ένα click μπορείς να δεις το δικό μου blog) και η ευκολία χρήσης (το σημαντικότερο κατά τη γνώμη μου πλεονέκτημα του blogger).

Δευ Δεκ 04, 12:56:23 πμ  
Anula said...

μια πολυ διαδεδομενη πλατφορμα φορουμ ειναι το

http://www.phpbb.com/

δειγμα για το τι ελεγχει ο sdministrator

http://www.phpbb.com/admin_demo/index.htm

Δευ Δεκ 04, 01:06:59 πμ  
oldman said...

@doncat
"Νομίζω πως το blog άρχισε να εξαντλεί τα όριά του."

Kapote, sto prwto sas post tou proigoumenou blog, sas eixa pei epi leksh "kyrie dimou sas parakalw kleiste afto to blog". Eimai eftixhs pou den to kanate. Ematha poly perissotera pragmata apo osa eixa apokomisei apo ta grapta sas nwritera. Kai oxi mono apo ta dika sas posts alla kai arketwn sxoliastwn. Mexri kai aftoi pou grafoun me akraio kai epithetiko tropo, mou prosferoun yliko gia provlimatismo. Arketoi apo aftous, mesa ston swro twn asinartisiwn tous, exoun pei kata kairous kai 1-2 pragmata sta opoia aksizei na stathei kaneis ligo parapanw. Se periptwsh pou ontos afto to blog metasxhmatisthei se forum, elpizw na eksakolouthite na simetexete energa kai na prosferete themata pros problimatismo. Arketoi apo emas apokomizoume poly perissotera thetika pragmata apo osa nomizete.
Prosopika, arketes fores diafora post sas alla kai pampolla sxOlia anagnwstwn, me exoun "steilei" sto google kai sto wikipedia na psaxnomai epi wres. Nomizw pws den eimai o monadikos.

Δευ Δεκ 04, 04:10:44 πμ  
oldman said...

! Συγνωμη για τα greeklish, το συνειδητοποίησα κατόπιν εορτής

Δευ Δεκ 04, 04:12:38 πμ  
Lefteris Kritikakis said...

Το μόνο που απέμεινε να ανακαλυφθεί, θα ήταν ένας υπολογιστής που θα μπορούσε να ανταποκριθεί επιτυχώς στις εντολές του "Εμένα κοίτα" από το προηγούμενο posting. Αναρωτιέμαι πόσα χρόνια χρειάζονται για να κατασκευαστεί...

Ή ένα σύστημα που να καταλαβαίνει τις βρισιές μου όταν πρέπει να απαντάω στα φωνητικά συστήματα μενού των εταιριών... "to guide you where you want to go, please tell me what your problem is" κι εγώ να λέω "tech support" (που περιλαμβάνεται στο μενού, αλλά που να το ακούσει όταν οδηγάω με το παράθυρο ανοικτό στο i94) και να μου λέει "I'm sorry, I didn't understand your request" οπότε κι εγώ απαντάω με άπταιστα Ελληνικά πράγματα που θα κοκκίνιζαν ακόμα και ταξιτζή στον Πειραιά.

Μια ακόμα μεγαλύτερη ανακάλυψη θα ήταν ένα μηχάνημα που σε κάνει να ξε-ερωτεύεσαι, ή να παύεις να αγαπάς. Οι Αμερικάνοι είναι πολύ κοντά σ' αυτό με τη μαζική υστερία "you must be happy by yourself". Ο μεγαλύτερος ύμνος στον αυνανισμό (μπορεί να είναι κρατικό πρόγραμμα κατά του aids). Η έλλειψη αγάπης σε κάνει ηλίθιο κι αυτό ακριβώς πετυχαίνουμε εδώ, ώστε οι έξυπνοι μετανάστες να βρίσκουν εύκολη αγορά.

Λευτέρης

ΥΓ. Αυτά τα γράφω γιατί δεν μπορώ να πιστέχω σε καμία περίπτωση ότι ο Νίκος έβγαλε αυτό το posting για να μιλάμε για κομπιούτερ...

Δευ Δεκ 04, 05:11:29 πμ  
Rallousilach said...

1. Η ψηφιοποίηση του περιεχομένου.

2. Ο υπολογιστής (με όλες τις μορφές του).

3. Το Διαδίκτυο

4. Η Τηλεόραση

Εγώ, με όλο τον σεβασμό, νομίζω πως όλα αυτά είναι το ίδιο πράγμα. Η τηλεόραση για παράδειγμα μετά τα windows media center είναι κομμάτι του υπολογιστή κλπ...'οπως και τα "ψηφιακά"...
Κ. Νίκο ώς λάτρης της τεχνολογίας, είσαστε κάπως αναλυτικός ...δεν ξέρω αν αυτή είναι η κατάλληλη λέξη , τέλος πάντων, αλλά νομίζω πως υπάρχουν πίο σημαντικά πράγματα που μπορούν να πάρουν την 2,3,4 θέση...
Όπως: Τουρισμός, αντιβιoτικά, προφυλακτικά(για να μην πω βιάγκρα),μπλογκς(προσωπικά έμαθα πολλά για τον εάυτό μου που δεν γνώριζα...), βιολογική τροφή...χαρυκρίσνα...συγνώμη..χαρυγκρέκο!!!

Δευ Δεκ 04, 07:40:43 πμ  
Nikos Dimou said...

Καλημέρα!

Rallou... μην ξέχνατε πως το κείμενο προωρίζεται για τεχνολογικό περιοδικό...

Δευ Δεκ 04, 08:24:51 πμ  
Stavros Katsaris said...

300!

Καλημέρα!

Δευ Δεκ 04, 08:31:39 πμ  
Rallousilach said...

Τότε γιατί αναφέρατε τις ΜΚΟ?

Anyway, καταλαβαίνω...

Δευ Δεκ 04, 09:00:57 πμ  
mickey said...

@zoros

Γι' αυτό κι εγώ δεν προτείνω κάποιο ετοιματζίδικο εργαλείο, αλλά τη δημιουργία ενός νέου συστήματος που θα συνδυάζει τα καλά όλων των επιμέρους μορφών διαδικτυακής επικοινωνίας, θα βελτιώνει και θα επεκτείνει τα χαρακτηριστικά τους (ειδικά όταν οι επιμέρους μορφές θα "συνδυάζονται") και το κυριότερο θα είναι προσανατολισμένο στην έννοια του community και των "προσωπικών" χώρων.

Δε σκοπεύω να το αναλύσω περισσότερο εδώ. Εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον, θα ανεβάσω σύντομα ειδικό ποστ με τις ιδέες και τις προτάσεις μου (ορισμένες έχουν ήδη προχωρήσει στη φάση της υλοποίησης) και θα περιμένω τις δικές σας. Μπορείτε φυσικά και να επικοινωνήσετε προσωπικά μαζί μου με email ή αλλιώς.

Ούτως ή άλλως, κάποια στιγμή θα το φτιάξω για μένα και κάποιους άλλους φίλους που έχουν ενδιαφερθεί εδώ και μήνες, ενώ θα μπορούσα να το αξιοποιήσω και σε επαγγελματική βάση. Πάντως δε θα γίνει μέσα σε μια νύχτα ;)

Δευ Δεκ 04, 09:43:45 πμ  
Konstantinos said...

geia sas!

profanws ennoeite thn therapeutikh klwnopoihsh....

Skefteite mhpws bazate 'klwnopoihsh' genika...dhl apo to epipedo moriou (px enos gonidiou) ews kai oloklhrou tou organismou (blepe dolly, snuppy k.a)..An fusika thelete na tonisete thn efarmogh ths, 'therapeutikh klwnopoihsh' einai o oros pou zhtate...

Filika!

PS...den diabasa ola ta sxolia opote to parapanw mporei na exei upothei hdh...an einai etsi, apla prosperaste..

PS...Biologikws bebaia (kai eimai biologos egw pou sas milaw)megalutero thauma apotelei to prototupo para to antigrafo...dhl h genish para h klwnopoihsh kati tou hdh zwntanou...epidh omws h lista sas periorizetai se 'thaumata'tou teleutaiou aiwna, balte apla th Monica Belluci!!

Δευ Δεκ 04, 03:32:43 μμ  
lifer said...

Κύριε Δήμου επιμένετε να έχετε πάντοτε την τελευταία λέξη και να ΜΗ δέχεστε τις απόψεις των άλλων. Μίλησα για επιτεύγματα της ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ και αναφερθήκατε στο ρεύμα και το νερό που υπάρχουν από την εποχή του ΝΩΕ (σχήμα λόγου) και το τηλέφωνο που επίσης υπάρχει στην Ελλάδα από το 1940!
Το διαχωρισμό μου ανάμεσα σε μεμονομένες περιπτώσεις και πλειοψήφιες δεν τον καταλαβαίνετε ; Συγγνώμη , είστε άτομο μειωμένης αντίληψης ;
Δεν αναμασάω κανένα cliche και btw τι σημαίνει bella parola ; (english please!).
Και με αναγκάζετε να επικαλεστώ επιχείρημα φίλου ο οποίος ισχυρίζεται και αρχίζω να πιστεύω ότι έχει δίκιο ότι οι άνθρωποι παρότι ζούσαν τότε μόνο μέχρι τα 20 χρόνια ,στην εποχή των σπηλαιανθρώπων εννοώ, ήταν ευτυχέστεροι έστω για μόλις 20 χρόνια παρά εμείς που ζούμε 70 και 80 χρόνια και για να φτάσουμε σ'αυτή την ηλικία έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα χίλια μύρια όσα.
Επιπλέον όλες οι μελέτες της σύγχρονης ψυχιατρικής ξεκίνησαν με τη βιομηχανική επανάσταση όταν ο άνθρωπος αδυνατούσε να προσαρμοστεί στα επιτεύγματα (να τα βράσω!!!) της σύγχρονης τεχνολογίας.
Κι ένα τελευταίο. Ρώτησα τη μητέρα μου πότε οι ανθρωποι ήταν ευτυχέστεροι , σήμερα η παλότερα και απερίφραστα μου απάντησε παλιότερα γιατί είχαν να δια χειριστούν λίγοτερα θαύματα-επιτεύγματα της συγχρονης τεχνογνωσίας.
Καλή σας μέρα !!!

Δευ Δεκ 04, 04:45:46 μμ  
Yannis H said...

Καλησπέρα μετά από ένα σύντομο ταξιδάκι. Ενδιαφέρον θέμα...

Τα αρχαία θαύματα του κόσμου ήταν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο (π.χ. ο Κολοσσός της Ρόδου και οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας) ενώ τα θαύματα του καιρού μας είναι αλληλοεξαρτώμενα. Βρίσκω πετυχημένη την ιδέα να μην μπαίνουν οι ‘επιμέρους εφευρέσεις’ αλλά το τελικό προϊόν (π.χ. όχι τρανζίστορ αλλά υπολογιστές).... αλλά κάποια από τα ονομαζόμενα «τελικά», είναι επιμέρους άλλων που εμφανίζονται επίσης σαν «τελικά» στη λίστα. Π.χ., το διαδίκτυο προϋποθέτει (και περιέχει) το ψηφιακό περιεχόμενο και τους υπολογιστές. Μπορεί βέβαια οι υπολογιστές να δουλεύουν ανεξάρτητα από το νετ (αν και, πιστεύω όχι για πολύ ακόμα), αλλά το διαδίκτυο δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς υπολογιστές. Πού θα τραβήξουμε λοιπόν τη διαχωριστική γραμμή;

Πιστεύω πως η μεγάλη απάντηση θα βασίζεται στη μεγάλη ερώτηση. Και βλέπω δύο τινά: (α) τι ήταν αυτό που οδήγησε στις τεράστιες τεχνολογικές εξελίξεις, κάποιος τεχνολογικός ακρογωνιαίος λίθος – εδώ θα έβαζα το ψηφιακό περιεχόμενο – και (β) μια τελική εφεύρεση, το επιστέγασμα όλων όσων προηγήθηκαν. Εδώ θα έβαζα το διαδίκτυο.

Στα παράλληλα θαύματα του καιρού μας θα έβαζα:
Το κινητό, με την ευρεία του έννοια. Στον καιρό μας, το κινητό που περιμένουμε αντικαθιστά (all in one: τώρα κάποια μοντέλα αντικαθιστούν κάτι): memory-sticks, mp3player, mail & internet browser, gsm, φωτογραφική μηχανή & video, agenda, organizer, κοκ. Α, και τηλέφωνο. Το κινητό θα είναι το προσωπική μας νήμα με τον κόσμο της πληροφορίας, γραφείο, διασκέδαση, γνώση, επαφή, εργαλείο household. Το βλέπω να εξελίσσεται αναπόφευκτα σε μια οθόνη αφής (μόνο έτσι μπορεί να γίνει πλοήγησε σε όλες οι λειτουργίες). Αυτό, το καθημερινό εργαλείο και της θείας Κατίνας είναι η επανάσταση, περισσότερο κι από τους υπολογιστές.

Πιθανώς, η έννοια κυβερνοχρόνου και κυβερνοχρόνου

Δεν θα το παιδέψω άλλο, έτσι κι αλλιώς δεν προλαβαίνω να διαβάσω τα μηνύματα. Πιθανόν να έχουν απαντυηθεί όσα γράφω.

Πάντως, το άρθρο στο RAM πιθανώς να είναι το πρώτο διαδραστικό άρθρο σε περιοδικό ευρείας κυκλοφορίας.

Δευ Δεκ 04, 06:23:05 μμ  
alkinio said...

k.ND
kat arxin sygxartiria gia ena toso kalo thema. epeidi ta greeklish kourazoun to post parakato in english
Agreeing or not with the list is irrelevant. We can all list a number of inventions and debate their importance till the cows come home. ND post was as always pretty much spot on and enough to cause a number of different opinions to clash (which is what debates are all about).
The only comment I want to make is about the whole NGO discussion that seemed to go on a tangent without actually touching some well documented issues.
NGO’s are one of the wonders of the modern world. There is no doubt about the effectiveness of most of their actions and integrity. So without disagreeing I would like to point out the following random facts and issues with regards to them and their operation.
One of the main arguments that is starting to emerge as a consequence of NGO’s existence and brief history which can now be scrutinised is the fact that they do provide significant help but in other cases they help to perpetuate fundamentally problematic situations. While they do a lot of good most of them are unregulated bodies with no accountability to anyone or anything. This by default makes them sketchy at times. They have their own agenda and methods of tackling certain problems which cannot be challenged, changed or influence and if it does it is unclear under what circumstances (see Greenpeace).
This results to actions that do not sometimes solve anything,
Third world countries do not want leftover Gucci and expired canned food. They need to be able to provide an infrastructure that will allow their people to develop. They need to be able to jumpstart a new economy. They need to be given crops and help in order to grow those crops not ready made food in a can. They need to be allowed to grow basic businesses based on their local needs. In the same way that the “market” always corrects itself the societies can always bounce back (in case of natural disasters) or develop on their own, with minimal intervention from external forces. It’s more important to make businesses and agriculture develop rather than just keep on giving aid. They need expertise on a local and international level to help them build their economy. When it universally known that in African country X the local guerrillas or mercenaries or whatever you want to call them control everything its futile to keep on sending aid that never reaches its destination.
There are examples of countries that allowed their citizens to open up their own businesses with extreme ease and without any bureaucracy and that has resulted in successful communities that change from dependent on foreign aid to self sustainable in a matter of few years.

Now in terms of who works in NGO’s and salaries etc. Don’t be naïve
In order to have a successful organisation you need good businessmen and managers. The only way to get them is pay them. Their salaries are well publicised and transparent and anyone can google it and find data. In England the average salary for a NGO CEO is £100.00. in order for someone to become a CEO they need the same experience and qualifications as any other big company CEO. They , however get paid an average of £1.000.000 and over.
So yes they are paid , maybe even well paid but an effective company needs to be run as a company and in order to do that at some point you will need to buy the skills to do it
It has to follow the rules of any other business.

Finally, I wanted to add a couple of things to the list as well that are somehow connected with all the above and also with the discussion the other day about political systems
A great invention and future success story (although immeasurable) is the implementation of corporate governance and social responsible governance along with socially responsible investment.
These are relatively new terms for Greece but don’t worry because the way things are going its one of our only hopes.
Foreign investors will ultimately buy the whole of Greece ( have a look at sofokleous) and run it as a company . And if companies like Anglo can change the way they are run as forced by the market I’ m sure we will as well and it might just prove to be one of the ways to true transparency.
And by the way this is an accountable and valid method of controlling companies ( and governments ..) and making sure that when they say they will meet environmental targets or commit to rebuild local economies they actually do it. Because if they don’t then no more money…

Btw I am not an economist or involved directly with any of the above so I m open to comments and feedback.

To: ND
Please do not give up . there are a lot of people out there that do not participate so often but are inspired by the blog and most of the debates because it provides one of the few worthwile connections to our home. If there was a way to do something for all the racist comments (jew-hatred still?? Really???) that would be great.
Kai sygnomi kai pali gia ta agglika alla ipethesa oti diavazetai etsi kalytera apo greeklish
filika
alkis

Τρι Δεκ 05, 06:06:46 μμ  
Γιουκαλίλι said...

Πως θα σας φαίνονταν η ιδέα να συμπεριληφθεί στη λίστα καί ένα "αρνητικό" θαύμα ?

Θυμάστε τα 4 πλήγματα του ανθρώπινου εγωισμού ,όπως ο νέος Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Στεφανής είχε αναφέρει στην ομιλία του;
Το τελευταίο, άν θυμάμαι καλά ήταν η ανακάλυψη, πως το γονιδίωμα του ανθρώπου , ελάχιστα διαφέρει από αυτό του σκουλικιού (δηλ. του "τίποτα")...
Εγώ θα τολμούσα να συμπεριλάβω την ανακάλυψη αυτή στη λίστα μου γιατί πιστεύω πως η μελλοντική εμπέδωση αυτής της γνώσης από τούς "ανθρωπάρες" πολύ θα βοηθήσει να γίνει αυτός ο κόσμος καλύτερος.
Εάν βρείτε την ιδέα μου ενδιαφέρουσα είμαι σίγουρος πως ξέρετε ,πολύ καλύτερα από μένα, να της κρεμάσεται τα απαραίτητα στολίδια (μέρες πούρχονται),
και γι' αυτό σταματώ.

Τρι Δεκ 05, 07:16:52 μμ  
quantumcorall said...

Και όταν στέλνεις sms πάλι υπανάπτυκτος λογίζεσαι.

Όμως εσύ πρέπει να γαμήσεις την κοπελιά που θα της προσγειωθεί στο σταυρό το sms όταν το ξαναδιαβάσει μόνη στη σκοτεινή κάμαρα. Και είσαι βεβαίως ναυαγισμένος του Τιτανικού στην κρίσιμη στιγμή που εγκαταλείπεται το πλοίο και έχεις την ανθρωπότητα να πληροφορήσεις να ενημερωθεί να στείλει να σε μαζέψουν τα ελικόπτερα.

Αυτοί είναι οι λόγοι δια τους οποίους επιβάλλεται να στείλεις sms.

Και όταν διαπράττεις μετριασμό μέσα στο αυτοκίνητο, υπανάπτυκτος δεν είσαι; Από πότε ονομάζεται ανάπτυξη το άγχος.

Τετ Δεκ 06, 09:19:22 μμ  

Post a Comment

<< Home