Send As SMS

Τρίτη, Νοέμβριος 28, 2006

Ξενοδοχείον «Το Σύστημα»




Στην δεκαετία του 70 μαινόταν η μάχη των πολιτικών συστημάτων. Συμπαγείς ιδεολογίες συγκρούονταν: Δεξιά εναντίον Αριστεράς (σε άνθιση στην χώρα μας μετά την πτώση της Χούντας). Αλλά και μεταξύ τους, Σοσιαλισμός και Κομμουνισμός είχαν αρκετά να χωρίσουν.

Τώρα βέβαια δεν υπάρχουν πια ούτε στην θεωρία ούτε στην πράξη ξεκάθαρες ιδεολογίες και συστήματα. Πως θα χαρακτηρίζατε την Κίνα; Κομμουνιστικό Καπιταλισμό; Και την Αγγλία; Φιλελεύθερο Σοσιαλισμό;

Αλλά το 1975 υπήρχαν δόγματα και σκληρές αντιπαραθέσεις. Έτσι, το να παρακάμψει κανείς όλα τα πομπώδη ιδεολογικά κριτήρια και να προτείνει ένα πεζό, «μπακάλικο» και πρακτικό, μόνο σαν ευφυολόγημα θα μπορούσε να περάσει. Γι αυτό, το κείμενο που ακολουθεί το χαρακτήρισα τότε χιουμοριστικό – ενώ δεν ήταν. Είναι σοβαρό και σήμερα μοιάζει λίγο προφητικό.




Την πολιτική και ιδεολογική μου θέση την είχα εκφράσει κάποτε σε μια μικρή υποσημείωση.

Ε! υποσημείωση ήταν, δεν προσέχτηκε. Έτσι εξακολουθούν να με ρωτούν πού ανήκω ή τι πιστεύω. (Παρ' όλο που ποτέ δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να ανήκω κάπου, οπωσδήποτε).

Ωστόσο, έχω μια ξεκάθαρη τοποθέτηση και μου είναι πολύ εύκολο να την περιγράψω. Έστω κι αν δεν "ανήκω" πουθενά.

Έγραφε λοιπόν η υποσημείωση:

«Είμαι οπαδός εκείνου του συστήματος, που παρέχει στο άτομο το μάξιμουμ των υπηρεσιών με το μίνιμουμ των ενοχλήσεων».

Όπως βλέπετε, το κριτήριό μου για την υποστήριξη ενός πολιτικο-κοινωνικού-οικονομικού συστήματος είναι εντελώς πρακτικό. Δεν με ενδιαφέρουν οι αρχές του (που συνήθως απέχουν πολύ από την πράξη: όλες οι δικτατορίες, δημοκρατίες λέγονται!). Δεν με ενδιαφέρει η ιδεολογία, ούτε το δόγμα, ούτε το σύστημα διοίκησης ή η διάρθρωση της οικονομίας. Με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Τι προσφέρει στον πολίτη - σε σχέση με το τι του ζητάει.

Σ' άλλο μου βιβλίο είχα γράψει, πως «η καλύτερη εξουσία είναι αυτή που επεμβαίνει λιγότερο στη ζωή μου». Αυτή δηλαδή, που με αφήνει να διαλέγω, να εκδηλώνομαι, να ολοκληρώνομαι όπως θέλω. Αυτό είναι το ένα βασικό κριτήριο ενός καλού συστήματος - και είναι, ας πούμε, αρνητικό (το μίνιμουμ της ενόχλησης). Το άλλο είναι θετικό: Τι υπηρεσίες μου προσφέρει το σύστημα (γιατί δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε: το σύστημα υπάρχει για να υπηρετεί εμάς - και μόνο γι' αυτό). Αν λοιπόν οι υπηρεσίες είναι καλές, και υπάρχει και ελευθερία, τότε αυτό είναι το καλύτερο σύστημα και δεν με νοιάζει ούτε πώς το λένε, ούτε τι πιστεύει. Έχει ελεύθερους, χαρούμενους και ευτυχισμένους πολίτες.

Παρά λίγο θα έλεγα: ευτυχισμένους πελάτες. Και σωστά - είμαστε οι πελάτες του συστήματος. Κι ο πελάτης είναι ο σκοπός της ύπαρξής του. Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο. Μόνο που δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ούτε τη θέση μας, ούτε τη δύναμή μας - και αφήνουμε το σύστημα να μας δυναστεύει χωρίς λόγο.

Κι έτσι, πολύ απλά, διαλέγω κοινωνικό σύστημα όπως διαλέγω ξενοδοχείο. Πόσο κοστίζει; Τι προσφέρει γι' αυτά τα χρήματα; Το φαγητό είναι καλό; Η θέρμανση αρκετή; Η εξυπηρέτηση γρήγορη;

Ας υποθέσουμε πως κάποιος έρχεται από άλλον πλανήτη (άνθρωπος, όμως, σαν και μας) και θέλει να διαλέξει τον τόπο που θα μείνει. Φαντάζομαι πως, σαν λογικός και πρακτικός άνθρωπος, θα έκανε ένα ερωτηματολόγιο - και με βάση αυτό θα βαθμολογούσε τα διάφορα συστήματα.

Έτσι π. χ. θα ρωτούσε: μπορεί κανείς, χωρίς συνέπειες, να κριτικάρει ανοιχτά την κυβέρνηση; Μπορεί κανείς να φιλήσει το κορίτσι του στο δρόμο; Μπορεί να είναι μαύρος, Εβραίος, βουδιστής ή αναρχικός, χωρίς συνέπειες; Μπορεί να φύγει όποτε θέλει στο εξωτερικό; Πόσες ώρες χρειάζεται για να περάσει ένα αυτοκίνητο από τον (εκάστοτε) Χολαργό; Πόσα ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη χρειάζονται για να αγοραστεί ένα κοστούμι ή ένα ψυγείο;

Το ερωτηματολόγιο θα κάλυπτε θέματα κοινωνικής ασφάλισης (παροχές και τρόπους παροχής), εθνικό εισόδημα, κατά κεφαλήν εισόδημα και ψαλίδα ανισότητας, φόρους, ευκαιρίες μόρφωσης και επαγγέλματος, ευκολίες που παρέχονται (δρόμοι, μέσα συγκοινωνίας, αποχέτευση, τηλέφωνα, πάρκινγκ, τηλεόραση) ακόμη και την "ποιότητα" ζωής - που βέβαια δύσκολα αναλύεται σε ερωτήσεις.

Ίσως, με ένα τέτοιο ερωτηματολόγιο, να μην έβγαινε η καλύτερη χώρα. Οπωσδήποτε όμως θα φαινόντουσαν αμέσως οι χειρότερες, αυτές που αποκλείονται. Από κει και πέρα, ο διαστημάνθρωπός μας μπορεί να κάνει ελεύθερα την επιλογή του ανάμεσα στις επικρατέστερες - κατά το κέφι και το μεράκι του. Μια επίσκεψη επί τόπου, θα του έδινε και κάτι που δε βγαίνει στα ερωτηματολόγια: την "ατμόσφαιρα" μιας χώρας.

Και για να ξανάρθουμε στο αρχικό μας ερώτημα: Θα θεωρούσα λοιπόν καλύτερο σύστημα, αυτό που ισχύει στις χώρες που θα έπαιρναν τους περισσότερους βαθμούς στο ερωτηματολόγιό μου.

Θα μου πείτε πώς μπορεί να φτιάξει κανείς το ερωτηματολόγιο έτσι, που να πρωτεύσει το σύστημα της αρεσκείας του. Φυσικά μπορεί. Αλλά τότε δεν του χρειάζεται το ερωτηματολόγιο, αφού ήδη έχει προ-επιλέξει το σύστημά του. Εγώ προτείνω σαν κριτήριο (και άρα σαν αφετηρία για τα ερωτήματα) τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες: Ελευθερία, μόρφωση, εργασία, ασφάλιση, άνεση, υγεία.

Ίσως πάλι πει κανείς πως μερικά συστήματα δεν προσφέρουν τώρα ελευθερία και άνεση - για να τις προσφέρουν στις επόμενες γενεές. Λυπάμαι - αυτό το δίσκο τον έχω ακούσει πολλές φορές, με πολλούς τίτλους: "Τραγούδι του Γύψου", "Τραγούδι της Βασιλείας των Ουρανών" κλπ. Δεν βλέπω κανένα λόγο να προτιμώ το ξενοδοχείο που ισχυρίζεται πως ΘΑ προσφέρει σύντομα θέρμανση και νερό - όταν το διπλανό τα έχει ήδη.

Ζητάω συγνώμη αν η σκέψη μου, φτωχή, χωρίς ιδεολογική έξαρση και ιδεαλιστικές πτήσεις, απογοητεύει. Αλλά στον κυκεώνα των φιλοσοφιών, ιδεολογιών, συστημάτων και μεθόδων - εγώ συνεισφέρω την «ιδεολογία του κοινού νου».

Σε όσους βρουν την ιδεολογία μου ισχνή - της χαρίζω έναν άλλο τίτλο: «Ιδεολογία του ανθρώπου». Τίποτε άλλο δεν υποστηρίζω, παρά πως το σύστημα πρέπει να κόβεται στα μέτρα του ανθρώπου. Πως πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Κι όχι -όπως καταντήσαμε σήμερα- να μελετάμε θεωρητικά ένα σύστημα και μετά να προσπαθούμε να προσαρμόσουμε (με το ζόρι) τους ανθρώπους σ' αυτό.

Ποιες είναι οι ανάγκες του ανθρώπου; Μας τις μαθαίνει και η επιστήμη και η πείρα. Η σωστή θεωρία του μάρκετινγκ, που πρεσβεύει πως τα προϊόντα πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καταναλωτών, θα μπορούσε να μας χρησιμεύσει σαν θεωρητικό υπόδειγμα. (Είναι δημοκρατικότερο το μάρκετινγκ από όσο νομίζουμε. Ξεκινάει από τις ανάγκες και τις επιθυμίες του ατόμου. Μετά, κάθε αγορά είναι και μια ψήφος). Στο μάρκετινγκ π. χ. ενός ξενοδοχείου, θα μελετούσαμε πρώτα τις ανάγκες του πελάτη και θα φροντίζαμε να τις ικανοποιήσουμε στο μέτρο του δυνατού, έτσι που να πετύχουμε σαν ξενοδοχείο.

Εύχομαι κάποτε, τα συστήματα να γίνουν πραγματικά στα μέτρα του ανθρώπου. Για να μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να περάσουν τις σύντομες διακοπές τους στη γη, σε ένα καλό, άνετο και ζεστό ξενοδοχείο...

364 Comments:

cortlinux said...

οκ δεκτόν. Αλλά νομίζω στην Ελλάδα έχουμε μείνει στο να προσαρμόζουμε τους ανθρώπους όχι σε ένα σύστημα απλώς, αλλά στα αρνητικά του συστήματος.
Θυμάμαι ένα που έλεγε ο Τζιμάκος: Έχει και τα θετικά του ο καπιταλισμός εμείς δεν τα έχουμε δει ποτέ.

Τρι Νοε 28, 09:48:20 πμ  
Alogaki said...

Στα μάτια ενός εξωγήινου, το 10% μόνο των κατοίκων του πλανήτη ζει σε ξενοδοχεία. Το υπόλοιπο 90% ζει σε φυλακές -με απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης- και λιμοκτονεί!

Τρι Νοε 28, 09:55:43 πμ  
mel8maX said...

Είμαστε όλοι πια χορτασμένοι από θεωρίες. Είμαστε χορτασμένοι από ιδεολογίες και οράματα. Μικρά βήματα και ουσιαστικά χρειάζονται. Άμεσα. Η γενιά μου (είμαι τριαντάρα) επιβιώνει μόνο και μόνο επειδή κάποτε οι γονείς μας φρόντισαν για τα παιδιά τους. Εμείς τί θα μπορούμε να κάνουμε για τα δικά μας παιδιά; Ατομική πρωτοβουλία; Μικρές ομάδες αλληλοστήριξης; Μέσα σε ένα κράτος-κυκεώνα πρέπει ο καθένας μας να βρίσκει το δικό του σωσίβιο για να σωθεί.

Τρι Νοε 28, 10:11:36 πμ  
Haris said...

Μήπως πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι, για να επέλθει μια γενικότερη αλλαγή του συστήματος...?

Τρι Νοε 28, 10:22:54 πμ  
trol said...

εγώ νομίζω ότι περιφέρομαι και μένω σε hostel, σε κάθε 'χώρα΄ ΄πόλη΄ που πάω και διαφορετικός ξενώνας...το ίδιο μου το σπίτι είναι 10 διαφορετικοί ξενώνες ..καλά είναι...keep walking που λέει και η διαφήμιση...πέρα από το σύστημα-ξενοδοχείο υπάρχει δηλαδή και ο ταξιδιώτης και όχι απλά hotel guest..

Τρι Νοε 28, 10:22:57 πμ  
Takis Alevantis said...

Αλήθεια τι θα γίνουμε χωρίς «ποιμένες»; Είναι οι άνθρωποι αυτοί μια κάποια λύση ...

Τρι Νοε 28, 10:32:58 πμ  
Yannis H said...

Αρχές της δεκαετίας του ’80. Υπάρχουν δύο (αυτοαποκαλούμενοι) παράδεισοι στον πλανήτη. Πολλές χώρες είναι έξω από τους Κήπους τους – και αποτελούν το πεδίο της ‘ψυχρής’ σύγκρουσής τους. Θα την έλεγα ‘χαζή’ σύγκρουση. Τουλάχιστον όπως διαμορ΄φωνονταν στην Ελλάδα, που ήταν μια από τις χώρες-πεδίο. Το 99% των Ελλήνων ήταν ειδήμονες της ζωής σε ΗΠΑ και ΕΣΣΔ. Το ίδιο ποσοστό είχε μισθό που δεν του επέτρεπε να ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Κάποια μέρα ο κόσμος ξυπνάει με την τρομακτική είδηση ότι η ΕΣΣΔ έριξε ένα επιβατικό αεροπλάνο που περνούσε πάνω από τον εναέριο χώρο της. Πεδίο λαμπρό για τους οπαδούς των ΗΠΑ (οι δολοφόνοι Σοβιετικοί, οι ανελεύθεροι κομουνιστές, κοκ). Εκείνο τον καιρό το ΚΚΕ δεν είχε πρόσβαση στην κρατική τηλεόραση – η ενημέρωση γινόταν στους δρόμους, από φοιτητές που πουλούσαν τον ΟΔΗΓΗΤΗ. Πρώτη μέρα της είδησης... χαμένοι όλοι! Δεύτερη το ίδιο. Οι οπαδοί του παραδείσου στα δεξιά (ή δυτικά) αλώνιζαν, οι οπαδοί του αριστερού (ή ανατολικού) παραδείσου απόντες.

Όμως... την τρίτη μέρα εμφανίστηκαν και γέμισαν τους δρόμους. Σε κάθε γωνιά. Λέγοντας το ίδιο ποίημα. Μίλησα με τρεις-τέσσερις, λες και είχαν διαβάσει για πανελλαδικές. Ο ορισμός της στρατιάς. Ομοιόμορφες στολές σκέψης, ομοιόμορφα επιχειρήματα, όλοι συντονισμένοι.

Τέτοιος, άδειος από εναλλακτικές ήταν ο κόσμος τον καιρό που τα δύο συστήματα πολεμούσαν. Κάποιος έλεγε ότι δεν είχαμε τα καλά κανενός (π.χ. τη χαμηλή φορολογία της Δύσης ή τις παροχές της Ανατολής) αλλά μόνο τα στραβά τους: την ανυπαρξία παροχών της Δύσης και την υψηλή φορολογία της Ανατολής). Δεν μπορούσε να ακουστεί. Όλοι ήταν απασχολημένοι πολεμόντας θεωρητικούς πολέμους άλλων.

Τουλάχιστον στην Ελλάδα δεν είχαμε την ανελευθερία της Ανατολής (αν και, ακόμα κι εδώ, κάποιοι παλιοί αριστεροί θα είχαν ενστάσεις – και δίκαια. Υπήρξαν περίοδοι που ήμασταν Μακναμαρότεροι του Μακναμάρα και Μακαρθότεροι του Μακάρθι.

Τρι Νοε 28, 10:37:03 πμ  
Yannis H said...

ΥΓ1. Σήμερα η Ελλάδα είναι στις χειρότερες βαθμίδες. Σώφρον Έλληνας ο μετανάστης Έλληνας. Έρχονται κι εδώ οικονομικοί μετανάστες, αλλά αυτοί δεν γνώρισαν καλύτερες μέρες – εδώ τις ζουν, τουλάχιστον οικονομικά. Ο Έλληνας, έστω με ξένα κόλλυβα, έκανε αρκετά ωραία μνημόσυνα.

Τώρα όμως; Τον καιρό που έπρεπε να χτίσει υποδομές, αγόραζε τζιπάκια. Τώρα η ολιγωρία και το πλιάτσικο του παρελθόντος έρχονται φάτσα-κάρτα με την πραγματικότητα. Είμαστε περήφανοι για την καταγωγή μας – πόσο περήφανοι μπορεί να είμαστε για τη διαχείριση του εαυτού μας;

Ο Έλληνας, στη σημερινή οικονομική κρίση, μοιάζει με το ναυαγό της διαφήμισης που έχει ένα ακριβό τζιπάκι στο νησί αλλά δεν έχει ρούχο ο κώλος του, δρόμους ο τόπος του και βενζίνη το όχημά του.

Στο τέλος της διαφήμισης, αφήνει το νησί κολυμπώντας. Τι είπα στην αρχή; Σώφρον Έλληνας ο μετανάστης Έλληνας. Ίσως και γιατί δεν αξίζουμε αυτόν τον τόπο.

Τρι Νοε 28, 10:48:09 πμ  
Yannis H said...

Σώφρων, όχι σώφρον (αυτόματο spell-check πρέπει μάθει κι άλλα ελληνικά).

Τρι Νοε 28, 10:55:17 πμ  
Kostas Stamos said...

Όμορφο το κείμενο του κ. Δήμου, έχει όμως νομίζω μια αδυναμία ως κριτήριο συστημάτων.

Αν ο υποθετικός εξωγήινος κρίνει(μόνο) με βάση τον εαυτό του, ίσως καταλήξει ότι το καλύτερο είναι να είναι μέλος της νομενκλατούρας στην ΕΣΣΔ, υψηλόβαθμος ναζί επί Χίτλερ, ή ο Κιμ-Ιλ Σουνγκ στη Βόρεια Κορέα.

Άρα είναι λίγο πιο περίπλοκο από αυτό. Υπάρχουν συστήματα όπου κάποιοι είναι πολύ ευνοημένοι και κάποιοι καθόλου (παραδόξως ο κομμουνισμός αποδείχτηκε κατεξοχήν τέτοιο σύστημα), άλλα που όλοι είναι σε μια μέση κατάσταση και γενικότερα όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί. Άρα μιλάμε για το μέσο όρο, για το άνω όριο, για το κάτω όριο, για τι;

Προσωπικά πιστεύω ότι ένα σύστημα πρέπει καταρχήν να εξασφαλίζει την ελευθερία του ατόμου πάνω στον εαυτό του - να μην είναι δλδ σκλάβος - (αυτό το δέχομαι αξιωματικά, δεν θεωρώ ότι χρειάζεται να το βασίσω σε κάτι πιο θεμελιώδες) και έπειτα να του δίνει το μέγιστο πλήθος ατομικών δικαιωμάτων που δεν συγκρούονται με το θεμελιώδες δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματός του (ελευθερία λόγου, πίστης, δικαίωμα ιδιοκτησίας κλπ.).

Χρησιμοποιώντας αυτό το θεωρητικό κριτήριο νομίζω ότι από τις διαθέσιμες επιλογές καταλήγει κανείς στα δυτικά φιλελεύθερα - καπιταλιστικά συστήματα, που οι περισσότεροι άλλωστε συμφωνούμε εμπειρικά και διαισθητικά ότι είναι τα καλύτερα.

Τρι Νοε 28, 10:59:13 πμ  
proinos said...

@ ΝΔ said
"Εύχομαι κάποτε, τα συστήματα να γίνουν πραγματικά στα μέτρα του ανθρώπου."

Δυστυχώς όμως τα συστήματα, άν δεν σχεδιάζονται απο πρίν, πάντως σίγουρα καταλήγουν στα μέτρα των ανθρώπων που τα διαχειρίζονται.

Η ανάλυσή σας με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο (ειδικά η χαμηλών τόνων έκφρασή της και η απουσία ιδεοληψίας), αλλά απουσιάζει απο αυτήν η (αλλαγή της) συμπεριφορά(ς) του ανθρώπου που είναι στην εξουσία, γεγονός που ανατρέπει εντελώς τις προγραμματικές πολιτικές υποσχέσεις και η χουλιγκανική δίψα για νίκη του κόμματος που έχουν οι οπαδοί του, κάτι που τελικά έχει να κάνει με την προηγούμενη παρατήρηση (να βγούμε και "εμείς" στην εξουσία, να βολευτούμε...)

Τρι Νοε 28, 11:04:31 πμ  
sapient said...

Θα μπορούσα να συμφωνήσω με τις Θέσεις του κυρίου ΝΔ αν δεν υπήρχε μια (απλουστευμένη όσο και η θέση) ένσταση.

Αν βλέπομε το σύστημα περιορισμένο σε ένα κράτος και όχι στο σύνολο του Πλανήτη διαπιστώνομε ότι, υπάρχουν κάποια λίγα κράτη - συστήματα που (σε σύγκριση με τα υπόλοιπα) ζητάν λίγα και προσφέρουν πολλά.
Το ότι αυτό το έχουν επιτύχει, επειδή σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, έχουν επιβάλλει σε άλλα κράτη, συστήματα που ζητάν πολλά και προσφέρουν λίγα δεν μας ενδιαφέρει;

Το αποτέλεσμα δεν είναι πάντοτε προϊόν του συστήματος ούτε όλοι οι άνθρωποι βαθμολογούν με τα ίδια κριτήρια και αυτοί που απολαμβάνουν τα πολλά δίνοντας λίγα δεν δέχονται τους υπολοίπους στο δικό τους κράτος – σύστημα ως ισότιμους πολίτες (ούτε καν ως ανθρώπους).

Μόνον ο Διαστημάνθρωπος και αυτοί που δεν έχουν ανάγκη, έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν κράτος – σύστημα. Αν επέτρεπαν και στους υπολοίπους να το κάνουν το δικό τους κράτος – σύστημα (παίρνω λίγα – δίνω πολλά) θα πήγαινε περίπατο.

Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν αναιρούν την ορθότητα του κριτηρίου για ένα σωστό σύστημα.

Τρι Νοε 28, 11:21:27 πμ  
oldman said...

Ω Θεε μου έχει να γίνει της Πόπης σε αυτό το post.

Τρι Νοε 28, 11:27:12 πμ  
Ντροπαλές μικρές ατάκες said...

Καλημέρα, μάλλον θα σας "ταξινομούσα" στους φιλελευθέρους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ανήκετε σε συγκεκριμένο κόμμα, που φέρει αυτήν την ετικέττα είτε στο προσκήνιο είτε στο παρασκήνιο.
Δεν ξέρω, πώς θα ένιωθα εάν ο κόσμος δεν πρόσεχε την υποσημείωσή μου. Στην Ελλάδα, ο φιλελεύθερος προκαλεί εντυπώσεις και φόβο. Μα γίνεται να μην θέλει να τον φροντίζει για όλα ο καλός πατερούλης Κράτος;

Σχετικά με την ανυπαρξία, μπέρδεμα κλπ των ιδεολογιών, δυστυχώς δεν θυμάμαι ποιός (είμαι μεταξύ Easton και Almond)είχε κάνει σχετική αναφορά ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του '50. Οι ιδεολογίες είναι ισχυρές όταν διακυβεύεται η ίδια η χώρα, το πολιτικό της σύστημα, η ανάπτυξή της κλπ. Μετά με την πάροδο του χρόνου υπάρχει στροφή προς την "διαχείριση".

Τρι Νοε 28, 11:49:54 πμ  
Ντροπαλές μικρές ατάκες said...

"την υποσημείωση μου", εάν είχα γράψει εγώ κάτι το ανάλογο, όπως εσείς.

Τρι Νοε 28, 11:51:47 πμ  
Nikos Dimou said...

Kostas Stamos said...
"Όμορφο το κείμενο του κ. Δήμου, έχει όμως νομίζω μια αδυναμία ως κριτήριο συστημάτων".

Ξεχάσατε μία βασική φράση "όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι". (Στο αρχικό ήταν όλοι οι άνθρωποι).
Άρα δεν μιλάμε για ελίτ, νομενκλατούρες ή άτομα. Μιλάμε για το σύστημα που εξασφαλίζει στους περισσότερους ανέσεις ξενοδοχείου.

sapient said...
"Θα μπορούσα να συμφωνήσω με τις Θέσεις του κυρίου ΝΔ αν δεν υπήρχε μια (απλουστευμένη όσο και η θέση) ένσταση".

Αντίθετα η δική σας θέση είναι απλοϊκή. Είναι αυτή που ονομάζω "ο κομμουνισμός του καραγκιόζη". (Η θεωρία της δίκαιης μοιρασιάς). Οι πλούσιοι (άνθρωποι ή κράτη) δεν κλέβουν από τους φτωχούς. Ίσα ισα που δημιουργούν περισσότερο πλούτο. Αν φτώχαιναν θα φτωχαίναμε όλοι.

Τρι Νοε 28, 11:53:51 πμ  
Alogaki said...

Nikos Dimou...
"Οι πλούσιοι (άνθρωποι ή κράτη) δεν κλέβουν από τους φτωχούς. Ίσα ισα που δημιουργούν περισσότερο πλούτο. Αν φτώχαιναν θα φτωχαίναμε όλοι."

Δηλαδή η οικονομική ανάπτυξη των "πλούσιων κρατών" δεν σχετίζεται καθόλου με την εξαθλίωση στον τρίτο κόσμο;
Η ανισομερής σπατάλη των φυσικών πόρων του πλανήτη μας, δεν οξύνει (ή έστω δεν σχετίζεται με) τη φτώχια;

Τρι Νοε 28, 12:10:24 μμ  
Kostas Stamos said...

@Νίκο Δήμου:

Εντάξει, η ένστασή μου ήταν κυρίως σημειολογική, αν έπαιρνε κανείς το "κριτήριο του εξωγήινου" μεμονωμένα. Το συνολικό ύφος και τα συμφραζόμενα του κειμένου (και η τελευταία πρόταση) δίνουν στον αναγνώστη να καταλάβει ότι μιλάει για την πλειοψηφία των ατόμων.

Όμως και έτσι νομίζω ότι μια αδυναμία παραμένει:

Τι θα λέγατε για ένα (υποθετικό) σύστημα που καταπιέζει φρικτά μια μειονότητα προκειμένου να περνάει καλά η πλειοψηφία; Ένα σύστημα απαρτχάιντ π.χ. ή ένα σύστημα που επιτρέπει τους σκλάβους;

Καταλαβαίνω φυσικά ότι είστε ενάντιος σε κάτι τέτοιο. Αν δούμε όμως ψυχρά το κριτήριο της καλοπέρασης του εξωγήινου ή έστω της καλοπέρασης των "όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων" μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε ένα σύστημα με λίγους σκλάβους ως καλό.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι οποιοδήποτε ωφελιμιστικό κριτήριο (είτε για ένα άτομο είτε για το σύνολο) είναι καλό, αλλά κατά τη γνώμη μου ποτέ δεν είναι πλήρες. Για εμένα είναι πολύ πιο στέρεη η ηθική αρχή της παραδοχής της ατομικής ελευθερίας.

Τρι Νοε 28, 12:15:00 μμ  
Nikos Dimou said...

alogaki said
"Η ανισομερής σπατάλη των φυσικών πόρων του πλανήτη μας, δεν οξύνει (ή έστω δεν σχετίζεται με) τη φτώχια;"

Περιέργως όχι. Αυτό που παίζει ρόλο είναι η κακή εκμετάλλευση των πόρων η διαφθορά και η διαπλοκή (στιλ Καμπίλα στην πλουσιότερη χώρα του κόσμου - το Κονγκο). Η πίτα δεν είναι σταθερή και όποιος παίρνει το μεγαλύτερο κομμάτι το αφαιρεί από άλλον. Η πίτα συνεχώς μεγαλώνει. Απόδειξη ότι και οι φτωχοί του πλανήτη γίνονται λιγότερο φτωχοί.

Τρι Νοε 28, 12:21:30 μμ  
Kostas Stamos said...

@alogaki:

Νομίζω πως είναι λάθος και τα δύο (ρητορικά) ερωτήματα.

alogaki said:
"Δηλαδή η οικονομική ανάπτυξη των "πλούσιων κρατών" δεν σχετίζεται καθόλου με την εξαθλίωση στον τρίτο κόσμο;"

Όχι βέβαια. Όταν τα πλούσια κράτη ήταν επίσης εξαθλιωμένα (πριν τη βιομηχανική επανάσταση) ο τρίτος κόσμος ήταν ακόμα περισσότερο εξαθλιωμένος απ'ότι σήμερα. Ο παγκόσμιος πλούτος δεν είναι zero-sum game. Δημιουργείται (από το μηδέν - με την έννοια ότι δημιουργείται από την ανθρώπινη διάνοια) και μπορεί επίσης να καταστραφεί στο μηδέν.
Αυτό είναι κάτι τόσο πασιφανές και γνωστό (αν και για πολλούς ακόμα ακατανόητο), που βαριέμαι να κάνω παραπομπές :)

alogaki said:
"Η ανισομερής σπατάλη των φυσικών πόρων του πλανήτη μας, δεν οξύνει (ή έστω δεν σχετίζεται με) τη φτώχια;"

Όχι βέβαια. Είναι ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ της φτώχειας. Καθώς η Κίνα εξέρχεται από τη φτώχεια, σπαταλάει όλο και περισσότερους φυσικούς πόρους. Είδατε κάποιον να της το αρνείται;

Τρι Νοε 28, 12:22:03 μμ  
doctor said...

Ο ...σοσιαλιστής Γεώργιος Παπανδρέου βρήκε λέει τον προϋπολογισμό της Ν.Δ. ταξικό!!!
Ωρέ!
Ωρέ εσύ Γκεβάρα, ωρέ εσύ Βλαδίμηρε, ωρέ εσύ αποκούμπι του έλληνα προλετάριου!

Οι δε της κυβέρνησης λένε ότι εφαρμόζουν κατά γράμμα το προεκλογικό τους πρόγραμμα (σε ποιαν χώρα δεν μας είπανε).

Το ξενοδοχείο "η Ελλάς" υπόσχεται στα φυλλάδιά της πράγματα που δεν παρέχει.

Η πισίνα του φυλλαδίου είναι από την μακέτα.

Και όταν κάποιος μιλάει για άλλα ωραία ξενοδοχεία, οι ξενοδόχοι του απαντάνε ότι δεν δικαιούνται να ομιλούν διότι εμείς φτιάξαμε Παρθενώνα και δεν κοιμόμαστε από τις 10 το βράδυ.

Καλημέρα

Τρι Νοε 28, 12:25:55 μμ  
Nikos Dimou said...

Kostas Stamos
"Για εμένα είναι πολύ πιο στέρεη η ηθική αρχή της παραδοχής της ατομικής ελευθερίας".

Μην παραβιάζετε ανοιτές πόρτες - η ελευθερία είναι το πρώτο από τα αγαθά που αναφέρω.

Βλ. και το δοκίμιο μου: Σύστημα Ελευθερίας

Τρι Νοε 28, 12:27:09 μμ  
sapient said...

Πολύ καλά, λοιπόν.
1. Η αποικιοκρατία ήταν για το καλό των ιθαγενών που δεν ήταν σε θέση να καταλάβουν το καλό τους. (Εγώ απλώς ως αφελής κατάλαβα κάτι διαφορετικό)Και αυτός ο αφανισμός των ιθαγενών της Αμερικανικής Ηπείρου ήταν για την Βασιλεία των Ουρανών.
2. Προφανώς πολύ σπάνια και μόνο για τον παραπάνω λόγο γίνονται πολιτικές και ενίοτε στρατιωτικές παρεμβάσεις από τα «πλούσια κράτη - συστήματα» καθώς και από την πρώην ΕΣΣΔ.
3. Όλες οι Αγορές και ειδικά των πρώτων υλών διαμορφώνονται με τους κανόνες πλήρους ανταγωνισμού και με βάση το συγκριτικό κόστος (πχ 1 λίτρο Coca Cola = 4 λίτρα πετρέλαιο). Ειδικά σε αυτούς τους τομείς εγώ αφελώς διαπιστώνω Μονοπσώνια.

Τρι Νοε 28, 12:35:54 μμ  
Yannis H said...

Συμφωνώ με το alogaki. Οι πλούσιοι (άνθρωποι και κράτη) έχουν ιστορία που δικαιολογεί τη σημερινή τους θέση. Οι σημερινοί αριστοκράτες κάποτε ήτανε στυγνοί γαιοκτήμονες – κι έπιναν το αίμα των κολίγων. Τα περισσότερα σημερινά πλούσια κράτη προέρχονται από την αποικιοκρατία – μεγάλο μέρος των σημερινών χρημάτων τους προήλθε από την απάνθρωπη εκμετάλλευση των εκεί ιθαγενών και των φυσικών πόρων (μέχρι και σήμερα).

Αν ήμουν εξωγήινος (όχι ότι δεν νιώθω που και που, αλλά ας αφήσουμε αυτό απ’ έξω) κι έβλεπα τη γη, θα παραξενευόμουν από την πιο συνηθισμένη εικόνα στη μεγαλύτερη διάρκεια της ιστορίας (και μέχρι πριν λίγα χρόνια). Αυτή είναι: μια τεράστια κοιλάδα, πανέμορφη, χαρά θεού, και οι άνθρωποι να ζουν κλεισμένοι σε ένα μικρό κάστρο ή παράπηγμα σε κάποια κορυφή, ανάμεσα σε ποντίκια και ακαθαρσίες. Αυτή η εικόνα δεν δείχνει λογική, δεν δείχνει συναίσθημα, δείχνει τυφλό ένστικτο.

Το πάω μακριά, θα πουν πολλοί – αλλά αυτό είναι το προζύμι μας, η ανθρώπινη φύση, και δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε. Με βάση αυτό το προζύμι, λοιπόν, η ιστορία μας ακολούθησε κάποιες διαδρομές. Μια από αυτές ήταν η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και λαών από λαούς.

Σήμερα αυτό το προζύμι εξελίχθηκε και εκπολιτίστηκε σε μεγάλο βαθμό (θέσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διεθνών συνθηκών, κτλ.) αλλά τα αποτελέσματά του υπάρχουν γύρω μας. Ο κόσμος μας είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμά του – δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε. Ούτε χάθηκε εντελώς.

Θέλω να πω, ότι δεχόμαστε την ιστορία, αναγνωρίζουμε πως η διανομή του πλούτου κάθε άλλο παρά δίκαια έγινε (και κάθε άλλο παρά δίκαια γίνεται ακόμα, σε παγκόσμια κλίμακα), βάζουμε μέσα στο σκεπτικό μας το ότι η θέση του πλουσίου στηρίχτηκε *και* στην εκμετάλλευση των λιγότερο δυνατών και μετά μπορούμε να μιλάμε για μάκρο κλίμακα.

Βέβαια, ο ΝΔ μιλά καθαρά για τον ανθρώπινο παράγοντα (αυτός είναι ‘μάκρο’ με εντελώς διαφορετικό τρόπο). Ξεκινάει και σταματάει στην απλή λογική. Με το αρχικό σκεπτικό συμφωνώ λοιπόν μέχρι κεραίας – αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί, ενώ δεν θα είχε σημασία, νιώθω πως αρνούμαστε και την ιστορική προοπτική.

Τρι Νοε 28, 12:40:35 μμ  
Nikos Dimou said...

yannis h

Προσοχή στην λέξη "δίκαιη" είναι επικίνδυνος όρος. Όπως τα "εθνικά δίκαια" (που κατά τον Ε. Βενιζέλο δεν υπάρχουν. Μόνον εθνικά συμφέροντα).

Τρι Νοε 28, 12:47:25 μμ  
Nikos Dimou said...

sapient said...
Πολύ καλά, λοιπόν.
"1. Η αποικιοκρατία ήταν για το καλό των ιθαγενών που δεν ήταν σε θέση να καταλάβουν το καλό τους κλπ κλπ".

Συγγνώμη αλλά κανείς δεν ισχυρίστηκε τέτοια πράγματα. Το να διαστρεβλώνετε ένα επιχείρημα για να το οδηγήσετε ad absurdum είναι πολύ παλιό κόλπο.

Το θέμα μας είναι: με ποια κριτήρια κρίνουμε ένα πολιτικό σύστημα. Επ αυτού!

Τρι Νοε 28, 12:51:02 μμ  
sapient said...

Kostas Stamos

"Όταν τα πλούσια κράτη ήταν επίσης εξαθλιωμένα (πριν τη βιομηχανική επανάσταση) ο τρίτος κόσμος ήταν ακόμα περισσότερο εξαθλιωμένος απ'ότι σήμερα"

Ένα από τα μεγαλύτερα ψέματα.

Την εποχή της αποικιοκρατίας υπήρχαν κοινωνίες που σε σχέση με τους τότε κατακτητές ευημερούσαν.

Όσο για τις παραπομπές υπάρχουν επίσης άλλες τόσες που δείχνουν το αντίθετο.

Τρι Νοε 28, 12:57:21 μμ  
Kostas Stamos said...

yannis_h said:
"Οι πλούσιοι (άνθρωποι και κράτη) έχουν ιστορία που δικαιολογεί τη σημερινή τους θέση."

Εντελώς μα εντελώς λάθος ως γενίκευση.

Αντιπαραδείγματα για τους ανθρώπους:
Ποιον έκλεψε ο Bill Gates, o Tom Cruise, ο Μπέκαμ, o Γιακούμπ κλπ. κλπ. κλπ.? Ποιον καταπίεσαν οι ζάπλουτοι σήμερα ιδρυτές του Google ή του Skype?

Όλοι αυτοί δημιούργησαν και δημιουργούν πλούτο από το ΜΗΔΕΝ. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιοι πλούσιοι μπορεί όντως να έχουν σκοτεινό παρελθόν, πρέπει όμως να εξεταστεί ανά περίπτωση. Η παραπάνω θέση είναι επομένως τραγικά άστοχη.

Το ίδιο ισχύει και για τα κράτη. Η Αγγλία και η Ολλανδία ήταν εξίσου αποικιοκρατικές δυνάμεις με την Ισπανία και την Πορτογαλία. Γιατί εξελίχθηκαν τόσο διαφορετικά;

Οι ΗΠΑ και το Χονγκ Κονγκ ήταν εξίσου αποικίες όσο και το Βιετνάμ ή η Αίγυπτος.

Η Κορέα (σαν σύνολο) υπέφερε επίσης τα πάνδεινα ως αποικία των Ιαπώνων. Σήμερα η Ν. Κορέα έχει σχεδόν το ίδιο βιοτικό επίπεδο με την Ιαπωνία και η Β. Κορέα είναι στα τάρταρα. Quiz: Βρείτε τη διαφορά.

Η Δυτική και η Ανατολική Γερμανία ήταν εξίσου αποικιοκράτες (ως ενωμένη αυτοκρατορία). Και γενικά τα παραδείγματα δεν έχουν τέλος.

Ανακεφαλαιώνοντας: η αποικιοκρατία ήταν έγκλημα και πρέπει να δοθούν αποζημιώσεις (όπου δεν έχει γίνει). Δεν σχετίζεται όμως ιδιαίτερα με την ανισοκατανομή του πλούτου στον κόσμο σήμερα.

Τρι Νοε 28, 12:58:12 μμ  
Yannis H said...

Δεν διαφωνώ. Όπως όμως δεν υπάρχουν 'τυφλά' εθνικά δίκαια πλέον (π.χ. εισβολές με μόνο λόγο την επιθυμία ενός μονάρχη, αλλά περιορίζονται από συνθήκες), έτσι δεν υπάρχουν και τυφλά οικονομικά δίκαια (αποικιοκρατία). Έχουμε ένα πιο δίκαιο σύστημα σήμερα, που πριν δεν είχαμε. Και πολλοί δεν έχουν ακόμα. Εκείνο, το ωμό σύστημα της ζούγκλας, καθόρισε σε μεγάλο βαθμο και τη σημερινή κατάσταση.

Τρι Νοε 28, 12:58:29 μμ  
Alitovios said...

Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Το σύστημα είμαστε εμείς οι ίδιοι. Οι δικές μας συμπεριφορές καθορίζουν και διαμορφώνουν το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο εξελίσσεται η κοινωνία (πως το 'πα έτσι ο πούστης!).

Τρι Νοε 28, 12:59:42 μμ  
MainMenu said...

εδε στηριζεται ο πλουτος της δύσης στην εκμετάλλευση του τρίτου κόσμου?...όλη η βιομηχανια που θελει ανειδικευτο φτηνο εργατη ειναι στις πρωην αποικιες...

η πεινα της Αφρικης με αυτη τη λογικη οφειλεται στους τεμπεληδες κι ανοητους αφρικανους...η εκμεταλευση της παιδικης εργασιας στις Ασιατικες χώρες και η παιδικη πορνεια στους ανηθικους και βαρβαρους ασιατες...

ολα τα πρωτοβιομηχανικα προβληματα εχουν μεταναστευσει ανατολικα...και η αναπτυξη της δυσης δεν βασιζεται καθολου στην εξαθλιωση των υπολοιπων...?

ξερω γω...ρωταω

Τρι Νοε 28, 01:03:21 μμ  
Kostas Stamos said...

sapient,

Πώς είναι αυτό που λέω ψέμα όταν το αντικρούεις με κάτι άσχετο;

Για να δείξεις ότι αυτό που λέω είναι ψέμα πρέπει να ισχυριστείς ότι ο τρίτος κόσμος ήταν πριν την αποικιοκρατία λιγότερο εξαθλιωμένος απ'ότι σήμερα, όχι λιγότερο εξαθλιωμένος από τους τότε κατακτητές του. Αφού συμφώνησα ότι όλοι τότε ήταν εξαθλιωμένοι!

Αυτό που λέω είναι ότι αν συγκρίνουμε το 1500 με σήμερα ο παγκόσμιος πλούτος (στο σύνολο) αυξήθηκε (λόγω επιστήμης, τεχνολογίας). Εκεί οφείλεται η ευημερία των πλούσιων κρατών ΣΗΜΕΡΑ και όχι στην αποικιοκρατία.

mainmenu οι δυτικές βιομηχανίες βρίσκουν φθηνά εργατικά ΕΠΕΙΔΗ στον τρίτο κόσμο είναι φτωχοί. Με την επακόλουθη διάχυση των κεφαλαίων πλουτίζουν και οι χώρες αυτές. Είναι δλδ win-win κατάσταση: οι δυτικές βιομηχανίες βρίσκουν φτηνά εργατικά και γενικά παράγονται φτηνά προιόντα και οι εργάτες εκεί κερδίζουν μεροκάματα αντί να ψωμολυσσούν (χάνουν μόνο οι ανειδίκευτοι στις πλούσιες χώρες).

Δες πως δούλεψε η διαδικασία αυτή π.χ. στην άπω ανατολή (Ταιβάν, Ν. Κορέα κλπ.): κάποτε είχαν φτηνά εργατικά, σήμερα είναι ανεπτυγμένα κράτη.

Τρι Νοε 28, 01:12:21 μμ  
alfred said...

Μιλήσατε κατ' ευθείαν μέσα στην καρδιά μου με το κείμενό σας. Αν μπορούσαν όλοι να σκεφτούν με τον δικό σας τρόπο θα είχαμε τις κοινωνίες κοντά στην τελειότητα.
Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί οι άνθρωποι δεν σκέφτονται το πως θα μπορούν να περνάνε καλά, χωρίς να ενοχλούν τους συνανθρώπους τους. Αν όλοι τουλάχιστον κάναμε αυτό, θα κάναμε και ένα βήμα προς μία καλύτερη κοινωνία.

Τρι Νοε 28, 01:16:57 μμ  
sapient said...

Nikos dimou

Το θέμα μας είναι: με ποια κριτήρια κρίνουμε ένα πολιτικό σύστημα. Επ αυτού!

Δεκτόν,
εξ' έλλου το είχα σημειώσει εξ' αρχής.
Απλώς πρόσθεσα κάτι που δεν νομίζω ότι ήταν εκτός θέματος, και το οποίο οδήγησε τόσο εμένα όσο και εσάς ad absurdum.

Τρι Νοε 28, 01:19:02 μμ  
Kostas Stamos said...

Για να μην κλείσει (ελπίζω) η συζήτηση για τα στοιχειώδη:

Το σημερινό ΑΕΠ ανά χώρα

Εκτιμήσεις του ΑΕΠ ανά τους αιώνες

Το 1600 όλη η Αφρική είχε λιγότερο πλούτο απ'ότι μόνο π.χ. η Σενεγάλη σήμερα.

Τρι Νοε 28, 01:24:15 μμ  
sapient said...

Kostas Stamos,

Αν και εκτός θέματος,

Ακριβώς αυτό υποστηρίζω. Το σωστό είναι να συγκρίνεις τις δύο κοινότητες τότε και τις δύο κοινότητες τώρα, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι "τωρινοί πλούσιοι" ήταν κατακτητές.

Αν αυτό είναι άσχετο ...

Τρι Νοε 28, 01:25:57 μμ  
Yannis H said...

Λυπάμαι που πάμε να μιλήσουμε για άλλο θέμα, αλλά δεν καταλαβαίνω το σκεπτικό. Φυσικά ο Gates ή ο Cruise δεν έγιναν πλούσιοι χάρη σε αποικιοκρατικές μεθόδους. Μίλησα, σκόπιμα, για σημερινούς αριστοκράτες και πρώην γαιοκτήμονες. Η πιο πλούσια γυναίκα του κόσμου, αν δεν κάνω λάθος, είναι η βασίλισσα της Αγγλίας. Βλέπεις, αγαπητέ Stamos, δεν βάζω κάποια απαράβατη αρχή – π.χ., ότι ΟΛΟΙ οι πλούσιοι του σήμερα οφείλουν τον πλούτο τους σε κλεψιμαίικα και εκμετάλλευση. Αλλά αν κάποιοι στηρίχτηκαν σε εκμετάλλευση και αν αυτός ο παράγοντας έχει κάποια (σημαντική) επίδραση στη θέση τους σήμερα... πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Αυτή είναι η θέση μου.

Και η ιστορία δεν ακολουθεί γραμμική μορφή – π.χ., έκλεψες, θα πλουτίσεις. Όταν οι Ισπανοί γύρισαν από το νεο-ανακαλυφθέν Περού, έφεραν πίσω τους τόσο πλούτο που ακόμα και σήμερα, η μεγάλη τύχη εκφράζεται στα ισπανικά «την έκανες Περού». Αλλά δεν ήταν, μέχρι σχετικά πρόσφατα, ανάμεσα στα πρώτα κράτη στον κόσμο. Το ίδιο και η Πορτογαλία, που όλο τη συγκρίνουμε με εμάς γιατί μας βγάζει ασπροπρόσωπους στους δείκτες κι όμως υπήρξε αποικιοκρατική δύναμη.

Οποιοδήποτε βιβλίο ιστορίας και αν πάρουμε όμως, ανάμεσα στους λόγους δικαιότερης εσωτερικής ανακατανομής του πλούτου στα μεγάλα δυτικά κράτη (ανακατανομής στους πολίτες, πράγμα που έφερε κοινωνική ισορροπία, επιστημονική ανάπτυξη, εμπορική κινητικότητα), αναφέρει και τον πλούτο που εισέρευσε σ’ αυτά από τις αποικίες τους. Ας το πάρουμε αντίθετα: η άνιση εσωτερική κατανομή του πλούτου στα κράτη του Τρίτου Κόσμου, κάτι θα έχει να κάνει με το ότι το χρήμα ήταν ελάχιστο. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται: κοινωνική αναταραχή, διαφθορά, εμπορική στασιμότητα, κτλ. Δεν λέω πως όλα εξηγούνται με αυτόν τον τρόπο – αλλά δεν παίζουν ρόλο; Και πιάνω ένα σημείο (άλλο: το ότι τα σύνορα στη Β. Αφρική είναι ευθείες γραμμές με αποτέλεσμα να χωρίζουν φυλές σε διαφορετικά κράτη και να ενώνουν εχθρικές φυλές σε ένα, δεν παίζει ρόλο; - ή, συγκρίνεται με τη δημιουργία ενός Λίχτενστάιν, ή ενός Μονακό;).

Ομολογώ ότι ακόμα να πιάσω το σκεπτικό σου – και με ενδιαφέρει. Θα ήθελα δηλαδή να εξηγήσεις το λόγο που σε κάνει να υποβαθμίζεις ιστορικά τη σημασία της αποικιοκρατίας. Με παραδείγματα (αν δεν έχει αντίρρηση ο οικοδεσπότης (π.χ., όντως, δεν ξέρω: γιατί η Αίγυπτος και το Βιετνάμ έμειναν υποανάπτυκτα;) Γιατί σε πρώτη ανάγνωση, αυτό που λες, ότι δηλ. η αποικιοκρατία «Δεν σχετίζεται ιδιαίτερα με την ανισοκατανομή του πλούτου στον κόσμο σήμερα», μπορεί και να καταλήγει να σημαίνει πως υπάρχουν έξυπνοι και χαζοί λαοί.

Τρι Νοε 28, 01:29:23 μμ  
Alogaki said...

"Η ανισομερής σπατάλη των φυσικών πόρων του πλανήτη μας, δεν οξύνει (ή έστω δεν σχετίζεται με) τη φτώχια;"

Nikos Dimou said...
Περιέργως όχι. Αυτό που παίζει ρόλο είναι η κακή εκμετάλλευση των πόρων η διαφθορά και η διαπλοκή (στιλ Καμπίλα στην πλουσιότερη χώρα του κόσμου - το Κονγκο). Η πίτα δεν είναι σταθερή και όποιος παίρνει το μεγαλύτερο κομμάτι το αφαιρεί από άλλον. Η πίτα συνεχώς μεγαλώνει. Απόδειξη ότι και οι φτωχοί του πλανήτη γίνονται λιγότερο φτωχοί.

-----------------

Έστω, συμφωνούμε όλοι στο ότι η πίτα δεν είναι σταθερή. Η καλπάζουσα οικονομική ανάπτυξη των "πλούσιων κρατών" δεν βασίζεται κυρίως στα κέρδη πολυεθνικών εταιριών που εκμεταλλεύονται το χαμηλοαμοιβόμενο εργατικό δυναμικό των φτωχών κρατών;

Τρι Νοε 28, 01:38:26 μμ  
sapient said...

Kostas Stamos,

(Για τελευταία φορά εκτος Θέματος)

Μια οικονομία χωρίς αγορά έχει ΑΕΠ μηδέν (Ορισμός).

Αλήθεια ποιό το ΑΕΠ ορισμένων κοινωνιών της Β. Αμερικής που ζούσαν ως κυνηγοί και συλλέκτες πριν τους αφανίσομε (εμείς οι πολιτισμένοι)γιατί δεν προτιμούσαν τον δικό μας τρόπο ζωής.

Τρι Νοε 28, 01:41:26 μμ  
Kostas Stamos said...

Αυτό που αντιμάχομαι είναι η άποψη ότι η μεταφορά πλούτου επί αποικιοκρατίας είναι σημαντικό κριτήριο για τον πλούτο των κρατών σήμερα, και το επιχείρημά μου είναι ότι υπάρχουν σήμερα φτωχά και πλούσια πρώην αποικιοκρατικά κράτη όπως και φτωχές και πλούσιες πρώην αποικίες.

Η αποικιοκρατία ήταν έγκλημα, με πιο αποτρόπαια εκδήλωσή της τη γενοκτονία πληθυσμών και τη βίαιη μεταφορά νέων ανθρώπων ως σκλάβους. (Η μεταφορά νέων ανθρώπων-σκλάβων ήταν ίσως και το είδος της κλοπής πλούτου με τα πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα).

Όμως σήμερα το βασικό κριτήριο για το εάν ένα κράτος ευημερεί ή όχι είναι το πολιτικό-οικονομικό του σύστημα. Έχουν περάσει αρκετά χρόνια ώστε ένα καλό σύστημα να έχει εξαλείψει τα δεινά της αποικίας ή αντίστροφα ένα κακό να έχει εξαλείψει τα πλεονεκτήματα της αποικιοκρατικής δύναμης.

Νόμιζα ότι η αντιπαραβολή βόρειας-νότιας Κορέας το έκανε αυτό παραπάνω από σαφές.

Τρι Νοε 28, 01:43:56 μμ  
ihadafarminafrica said...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ Κε ΔΗΜΟΥ


ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ

ΜΑΛΙΣΤΑ.

ΓΕΜΙΣΕ Ο ΤΟΠΟΣ ΑΔΕΛΦΕΣ.

ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΦΤΩΧΙΕΣ.

:-)))

Τρι Νοε 28, 02:11:08 μμ  
σκουληκοτρυπα said...

K Δήμου ξέρετε καλά ότι όλες οι ιδεολογίες και οι θεωρητικές κατασκευές συστημάτων επιχειρούν να
απαντήσουν στα βασικά ερωτήματα που θέτετε και εσείς: Δηλαδή καταρχήν στοχεύουν
στην ικανοποίηση των αναγκών και επιθυμιών του ανθρώπου.
Στην πράξη όμως -για την επίτευξη του
στόχου αυτού- πρέπει να προτείνουν αναλυτικά διαδικασίες και μοντέλα κοινωνικής οργάνωσης ,παραγωγής και κατανομής πόρων και αγαθών, σύστημα διοίκησης και λήψης αποφάσεων κτλ.
Τα παραπάνω αποτέλεσαν και αποτελούν πεδίο σύγκρουσης ιδεών και παράγουν ιδεολογίες. Το πως οι ιδεολογίες αυτές υπηρετήθηκαν και κατά ποσο δογματικές είναι είναι ένα πρόβλημα.

Όμως πως θα μπορέσουμε
να αποφύγουμε την "ιδεοολογικοποιηση"
συστημάτων , αφού πρέπει να πάρουμε θέση στα 2 βασικά ερωτήματα που αναφέρθηκαν:

1. Κατανομή και διαχείριση των οικονομικών μεγεθών.
2. Σύστημα και υποσυστήματα εξουσιών και λήψης αποφάσεων.
Αν "συνφωνησουμε" ότι η έννοια της ατομικής ελευθερίας είναι το ζητούμενο, προκύπτουν μια σειρά ερωτήματα . Ποιοι και με ποια κριτήρια
ορίζουν τα όρια της προσωπικής ελευθερίας όταν αυτή είναι σε σύγκρουση με το συμφέρον του συνόλου η μέρους αυτού.
Και ποιος ορίζει το συμφέρον του συνόλου;
Προκύπτουν άπειρα ερωτήματα και σε όλα
υπάρχουν διλήμματα και αντιφάσεις που
σκοντάφτουν στη βασική αντίθεση του Εγώ με τον ʼλλο.

Η οπτική εγώ ως πελάτης, το σύστημα hotel υπηρεσιών είναι καλή ως κριτήριο ικανοποίησης του ατόμου-πολίτη αλλα δεν είναι η πραγματική σχέση ατόμου-συστήματος μια και το σύστημα-hotel εμπεριέχει το άτομο-πελάτη ο οποιος συνδιαμορφώνει τους κανόνες λειτουργίας του.

Τρι Νοε 28, 02:29:48 μμ  
ihadafarminafrica said...

social hooker said:

Μια γυναίκα της ηλικίας μου για να μιλήσει για τον εαυτό της πρέπει να μιλήσει για τον άντρα της. Είναι αστείο.

Μου έπρεπε να σέρνομαι στην ζούγκλα και όχι στα πατώματα.

Τι να κάνω μάτια μου κι αν είναι αστέρων η σουίτα;

Τζάμπα μάγκας δεν έγινε κανείς.

Λάθος γυναίκα σε λάθος τόπο.

Τρι Νοε 28, 02:33:05 μμ  
harrygreco said...

Ο Δημου πριν 30 χρονια προτεινε το ανθρωποκεντρικο συστημα & την " πελατοκεντρικη " οικονομια,αυτο που προσπαθουν να δωσουν τα κομματα στις πολιτισμενς χωρες ,δηλ. Αμερικα,Β. Ευρωπη. Σε χωρες & λαους " ειδικου τυπου ",οπως η Ψ/κωσταινα,με ψυχολογια αντιθετων & δογματικες νευροψυχωσεις,ο λαος βρισκεται στη δουλεία της ιδεοληψιας. " Ολος ο κοσμος " θελει ιδιωτικη εκπαιδευση & οι πολιτικαντηδες κραζουν εναντιον της. " Ολος ο κοσμος " θελει θανατικη ποινη & οι βουλευτες αποφυλακιζουν φονιαδες σε 16 χρονια. Υπαρχει δηλ. η τυρρανια των ιδεοληπτικων δικτατορων & η θεληση του λαου," καλη" ή " κακη ", δεν πραγματοποιειται. Οσο για τον γ΄κοσμο,να ειναι ευγνωμων προς τους πολιτισμενους Ευρωπαιους,που τους πηραν καννιβαλους & απο σπηλιες,εκαναν το χριστιανικο/ανθρωπιστικο τους καθηκον & τους εκπολιτισαν,κατα το δυνατον. Αφου δεν γουσταρουν λευκη αποικιοκρατια οι Αφρικανοι,ας σφαχτουν μεταξυ τους.

Τρι Νοε 28, 02:43:22 μμ  
Nikos Dimou said...

σκουληκότρυπα said...
"μια και το σύστημα-hotel εμπεριέχει το άτομο-πελάτη ο οποιος συνδιαμορφώνει τους κανόνες λειτουργίας του".

Μα το ίδιο δεν συμβαίνει σε κάθε σχέση μάρκετινγκ; Ο πελάτης διαμορφώνει το προϊόν. Όταν το προϊόν παύει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πελάτη αλλάζουμε ξενοδοχείο (δηλ. η κυβέρνηση καταψηφίζεται και έρχεται άλλη...)

Τρι Νοε 28, 02:48:06 μμ  
To Hlithio Agrino said...

@ ΝΔ.

Έβγαλε μαλλιά η γλώσσα μου να προσπαθώ να εξηγήσω σε "αντιεξουσιαστές" τη στάση μου. "Βρε παιδιά, υπάρχουν πράγματα μέσα μας που μας εξουσιάζουν πολύ πιο αποτελεσματικά. Με αυτά πότε θα ασχοληθούμε;"...

Τρι Νοε 28, 02:51:24 μμ  
afrikanis said...

Ενώ οι κοπέλες εξακολουθούν να διαθέτουν ωραία κοτσιδάκια και στήθη υπάρχει ο καπιταλισμός που τις μισεί και τις αρρωσταίνει και αλλοιώνει το δέρμα και τη φωνή και σπέρνει στρόντιο στα λιβάδια τους και όταν θηλάζουμε στις κοπέλες ρέει το σοκολατούχο γάλα της αγάπης στο λαιμό μας και κατεβαίνουν προς τα κάτω τα ραδιενεργά ιχνοστοιχεία και αντικαθιστούν το ασβέστιο στα οστά μας και μετά φιλιόμαστε. Και το φιλί μας γίνεται ένα φιλί ματωμένο και βάφει πράσινο τον ερυθρό σταυρό που επικρέμεται στον ουρανό πάνω από τη στέγη του Τσερνομπιλ και πάνω στην πυρηνική πυρά που κάψαμε το Ντοστογιέβσκι και φωσφορίζει ο φτερωτός σταυρός ο πράσινος και προσεύχονται οι κοπέλες και γράφεται στον ουρανό με φελιζολ και αστερισμούς το πρωτοπόρο εν τούτο νίκα.

Τρι Νοε 28, 02:53:36 μμ  
paragrafos said...

This post has been removed by the author.

Τρι Νοε 28, 03:00:02 μμ  
aphrodite said...

Kαλησπέρα Γάτε, καλησπέρα φίλοι!

Τι μέρα-σαμποτάζ είναι αυτή?! Διαμονή στην προεδρική σουίτα της Μεγ. Βρεταννίας και πάλι δύσκολα σε κρατάει μέσα... Αν και ίσως βλέποντας το καυσαέριο –κυριολεκτικά, σαν τον καπνό στα σαλούν- και το σύστριγγλο σε οίστρο εκεί έξω, να κρατηθείς μέσα τελικά. Εξω έχει... πόλη. Μπλιαξ!

Ενα μικρουλάκι πετραδάκι με βλεφαριδούλες: η φτώχεια δεν είναι αίτιο – αιτιατό. Είναι φαύλος κύκλος.


In economics and sociology, the cycle of poverty or the poverty cycle is a social phenomenon whereby poverty-stricken individuals exhibit a tendency to remain poor throughout their lifespan and in many cases across generations. The cycle of poverty has been described as a catch-22 and a feedback loop, as it occurs because the financial resources necessary to get out of poverty, namely productive capital, which some critics believe can only be obtained if the individual has financial resources in the first place. Some critics assume that the poverty-stricken find it extremely difficult to get out of poverty because they do not possess enough resources to invest in their own economic development.

Cycle of Poverty.

Επανέρχομαι με το ξενοδοχειακό κομμάτι - hint: να είναι κοντά σε μετρό, να μπορώ να φύγω και με τα πόδια! (Θυμίζει λίγο Μέχικο ή "Β. Ηπειρο" τώρα που το λέω...).
:)

Τρι Νοε 28, 03:02:52 μμ  
paragrafos said...

Αν διαβάσουμε βιαστικά το ποστ, θα νομίσουμε ότι καταγράφει το "τέλος", δλδ τους στόχους ενός ιδεώδους πολιτικού συστήματος, αφού προηγουμένως καλώς φρόντισε να τους απαλλάξει από τις συνήθεις, ιδεολογικές αγκυλώσεις των "κλειστών" συστημάτων που τελούν υπό την κηδεμονία επαγγελματιών διαμεσολαβητών που κοσμούν τα κομματικά επιτελεία.

Ειδικά ο συνδυασμός "ελευθερία, ευνομία και ευδαιμονία" είναι από μόνος ιδεολογικά αυτάρκης.

Μόνο που, για να φτιάξουμε το εν λόγω σύστημα, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου και εκ πρώτης όψεως το εν λογω σύστημα δεν φαίνεται να εξηγεί πώς θα φτάσουμε στον στόχο (ελευθερία, ανθρωπιά και ευδαιμονία).

Μια προσεχτικότερη ματιά όμως, μας αποκαλύπτει ότι ο ΝικόΔημος περιγράφει με δυο κουβέντες, τον ιδεότυπο (όπως θα έλεγε ο Μαξ Βέμπερ) ενός γνήσια ανθρωποκεντρικού πολιτικού συστήματος, τη λυδία λιθο για κάθε πολ. συστημα που θέλει να σέβεται τον Ανθρωπο.

Κι όταν λέμε ιδεότυπο, δεν εννούμε απαραίτητα μια ιδανική κατάσταση. Αναφεφόμαστε πρωτίστως σε ένα είδος πυξίδας (εργαλείου) βάσει της οποίας μπορούμε να οδηγηθούμε στο στόχο μας (ανοιχτή κοινωνια με ανθρωπιά με ευημερία).

Θέλω να πω, αν και φαινομενικά (από το ποστ) απουσιάζει το "πώς" ακριβώς θα φτασουμε εκεί που θέλουμε, ωστόσο ο ιδεότυπος του ΝικόΔημου, ούτε μια στιγμή μας αφήνει να ξεχάσουμε το "πού" δεν θα θέλαμε να είμαστε (ανισότητες, ανελευθερία, καταπίεση μειονοτήτων, κρατικός πατερναλισμος, αναλγητη γραφεικοκρατία κλπ).

Κλεινω με μια επισήμανση: Κατά την ταπνεινή μου γνώμη, το ποστ χρειάζεται σχολιαστική ανάγνωση, διαφορετικά ελλοχευει ο κινδυνος να επιννοούμε αντιρρήσεις σε θέσεις ανύπαρκτες.

Με αγάπη

Παράγραφος

Τρι Νοε 28, 03:03:28 μμ  
Nikos Dimou said...

Paragrafos

απόλυτα μέσα!

όσο για το "πως" και αυτό ιχνογραφείται, έστω χιουμοριστικά. Οργανώνοντας το σύστημα όπως ένα ξενοδοχείο. Έναντι ευλόγου τιμήματος (φόροι) παρέχουμε τις υπηρεσίες που επιθυμεί ο πελάτης.

Τρι Νοε 28, 03:05:22 μμ  
Nikos Dimou said...

aphrodite
τώρα το productive capital μας τελείωσε - κεφάλαιο είναι η γνώση. Εξ ου και φτωχές χώρες όπως η Ινδία εισπράττουν δις δολλάρια πουλώντας μυαλό - λογισμικό...

Τρι Νοε 28, 03:09:44 μμ  
afrikanis said...

This post has been removed by a blog administrator.

Τρι Νοε 28, 03:10:25 μμ  
Yannis H said...

Ο ΝΔ έγραφε το ’74, όταν (όπως λέει ο ίδιος) υπήρχαν στρατόπεδα. Τότε ήταν δύσκολο να προσεγγίσει το ένα ή το άλλο με τη γλώσσα της λογικής. Οι ιδεολογίες ήταν απόλυτες. Κι αυτό ακριβώς έκανε (με χτύπημα κάτω από τη ζώνη): πήρε τα καλά του καπιταλισμού (ελάχιστη ενόχληση του πολίτη) και τα καλά του σοσιαλισμού (μάξιμουμ παροχών στον πολίτη) και τα συνέδεσε, φτιάχνοντας ένα μοντέλο.

Μοντέλο-μπανανόφλουδα στο δογματισμό, γιατί με όπλο την κοινή λογική, ανάγκαζε τον αναγνώστη να αναγνωρίσει σωστά και στην άλλη πλευρά – ανεξάρτητα από το που ανήκε.

Τώρα που δεν υπάρχουν πλέον απόλυτα στρατόπεδα, που όλοι οι σχεδόν ξέρουν ότι από τη μια ο απόλυτος κομμουνισμός ποτέ δεν υπήρξε και ο απόλυτος καπιταλισμός δεν υπάρχει εδώ και δύο αιώνες, παρά όλα τα συστήματα είναι πλέον μικτά, μπορούμε να ξαναδούμε το μοντέλο.

Σήμερα, από την άλλη, έχουμε μια τάση προς ατό που ονομάζω ‘απολιτικά’ συστήματα. Όλο και περισσότερες αποφάσεις παίρνονται από μη εκλεγμένους θεσμούς. Στη μια άκρη βρίσκονται το ΔΝΤ, ο ΠΟΕ, η ΕΤΕ. Είναι οι οικονομικοί θεσμοί, που έχουν ολοένα και μεγαλύτερο βάρος στην καθημερινότητά μας. Στην άλλη άκρη βρίσκονται παπάδες, μουφτήδες, παράξενοι νοσταλγοί του καιρού που δεν υπήρχε Σύνταγμα.

Πρόταση Νο 1: το μοντέλο είναι *πολιτικό*. ΟΚ, οι παπάδες εξαλείφονται με την αναφορά στην ‘ελάχιστη όχληση΄ και στην ελευθερία. Αλλά οι οικονομικοί θεσμοί όχι. Και καθώς αυτοί οι θεσμοί είναι παγκόσμιοι, αγγίζουμε και το ιστορικό θέμα της αποικιοκρατίας, που σήμερα έχει να κάνει με την κακώς εφαρμοσμένη παγκοσμιοποίηση. (Όλοι, νομίζω, αυτό είχαμε στο μυαλό μας στην προηγούμενη συζήτηση: την ανάγκη μείωσης της εκμετάλλευσης λαών από λαούς, τη μείωση εκμετάλλευσης της κατώτερης τάξης από την ανώτερη σε ένα παγκόσμιο επίπεδο).

Προστασία της πολιτικής σφαίρας, λοιπόν, σαν πρώτη αρχή. (Συμφέρει και τους πολιτικούς, καθώς αν αποκτήσουν υπερβολικά μεγάλη δύναμη οι παγκόσμιοι θεσμοί, τους βλέπω είτε άνεργους είτε ουσιαστικά υπάλληλούς τους).

Πρόταση 2η: Προσωπικά, τείνω προς το μέγιστο των παροχών. Να βρεθεί εκείνη η χρυσή τομή (ίσως διαφορετική σε κάθε κράτος) όπου ο πολίτης δεν θα έχει τα ίδια χρήματα είτε δουλεύει είτε δεν δουλεύει, αλλά θα έχει ένα επίπεδο αξιοπρέπειας εγγυημένο από την πολιτεία. Επιτρέπω, λοιπόν, κάποιο ποσοστό αυξημένης οικονομικής ενόχλησης (δηλ. περισσότερους φόρους) έναντι μεγαλύτερων κοινωνικών παροχών.

Και να μην ξεχνάμε: ο αξιοπρεπής πολίτης θα είναι πιο δύσκολα κοινωνικά βάρβαρος. Όταν σε αντιμετωπίζει η Πολιτεία με αξιοπρέπεια, από ένα σημείο και ύστερα θα σκεφτείς διπλά εάν θα πριονίσεις το γενικό κλαδί όπου κάθεσαι. Η δημοκρατία, θα καταλάβεις, εάν καταλυθεί, δεν θα αφορά μόνο αυτούς με τους οποίους δεν συμφωνείς (π.χ. αλλόδοξους, μετανάστες, κτλ.). Το επόμενο ανάχωμα υπό αμφισβήτηση μπορεί να είσαι ο ίδιος.

Πρόταση 3η: Όχι σε ένα εσωτερικά αμυνόμενο σύστημα, στην ‘αμυνόμενη δημοκρατία’ (βλέπουμε από τι κινδυνεύει το δημοκρατικό σύστημά μας και το απομονώνουμε – η περίπτωση του Χάιντερ στην Ε.Ε.). Προτιμώ το αυθεντικό σύστημα όπου όλοι μπορούν να λένε τα πάντα. Μου αρέσει το παράδοξο της δημοκρατίας, δηλ. πως είναι το μόνο σύστημα που επιτρέπει φωνές εναντίον του. Διαφορετικά, ο νέος κόσμος πολύ αποστειρωμένος και Νέος Θαυμαστός μου ακούγεται.

Δεν το έκανα τόσο αυτονόητο, έβαλα πιο ειδικούς όρους. Αλλά με βάση τη γενική αρχή που δίνει το κείμενο, εγώ σε ένα τέτοιο κόσμο (ή με τέτοιες κατευθύνσεις) θα ήθελα να ζω. Σαν αρχή.

Τρι Νοε 28, 03:11:53 μμ  
Πανάσχημη said...

Ας κοιτάξουμε το θεμα αντιστροφα. Τι κρατά μια δικτατορία ζωντανή ιδίως στην εποχή των στιγμιαίων επικοινωνιών; Η απαντηση είναι «φτώχια.» Αν έχεις φτώχια, εχεις υποαναπτυξη, διαφθορά που διευκολυνει την δικτατορία ή και την ελλειπή δημοκρατία. Η οποία οδηγει σε έλλειψη υγιούς ανατγωνισμού μια που οι δικοί μας παίρνουν τα έργα, με γνωστες υπερτιμολογησεις και τρισάθλιες υπηρεσίες. Οταν όμως οι αρχές της ελεύθερης οικονομίας μπουν σε εφαρμογή (και ας μην ακούσω καμια σοσιαλιστική μπαρούφα τώρα.... ελεύθυερη οικονομία σημαινει κα’ αρχάς υγιής αναταγωνισμός, ελεύθερη προσβαση στην εκαπιδευση και αλλα πολλά...) τότε αρχίζει να δημιουργείται μια υγιής μεσαία τάξη. Οπως την δημιούργησε ο Φρανκλιν Ρουσβελτ παρ’ολο που παρελαβε μια χώρα σε απελπιστική οικονομική κατάσταση. Και η μεσαία τάξη ειναι αυτή που φέρνει πολιτικές αλλαγες και εδραιώνει την δημοκρατια εκ των εσω. Σιγα σιγα. Οι δημοκρατιες της Δ. Ευρώπης και Αμερικής εδραιώθηκαν σιγα μέσω τη αύξησης του πλουτου τους, και όχι διότι ξεκίνησαν με δημοκρατικό συνταγμα. Το πρώτο συνταγμα της Αμερικής έδωσε την ψήφο στον πλουσιο λευκό άνδρα. Ας ζήσετε σήμερα στην Αμερική να νιώσετε δημοκρατια παντου, κι ας λεει αρλούμπες ο Ζουραρις –συγνώμη, ο καθηγητής Ζουραρις- και η μπορδελοελευθεροτυπία.
Η πρώτη φουρνιά μεσαιας τάξης ειναι αυτή που θυμαται φτώχια, είναι αποφασισμένη να μην ξαναεπιστρεψει εκει, και δουλευει σκυλίσια αυξανοντας τον πλουτο. Ο Φριντμαν όταν παρελαβε το βραβειο Νομπελ οικονομιας είχε πει:
“History speaks with a single voice on the relation between political freedom and a free market. I know of no example in time or place of a society that has been marked by a large measure of political freedom, and that has not also used something comparable to a free market to organize the bulk of economic activity”
Η εξίσωση αναμφισβήτητη. Η διάσπαρτη φτωχια σήμερα είναι αποτελεσμα ελλειπους ελεύθερης αγορας. Γι αυτο στην Νοτιο Αμερική παρ’όλ το τεραστιο κύμα εκδημοκρατισμού που ειχαμε απο το 70 και μετα, παρατηρούμε τεραστια φτώχια, κι ας ειναι μια πλουσιοτατη ήπειρος. Φτωχύνανε με τα πανηλίθια σοσιαλιστικά μοντελα που κατεπνιξαν την υγιη ιδιωτική πρωτοβουλια. Γι αυτο και η πρωταρχική ευθυνη ενος εθνους δεν είναι το δημοκρατικό συνταγμα, αλλα η εδραιωση της ελευθερης αγορας.

Απορω γιατι δεν ακουμε τον Φριντμαν που πήρε το βραβειο Νομπελ αλλα χασκουμε μπροστα στο σοσιολαστικο μουρλάδικο που εχει καταδυναστεύσει την χώρα.

Και πριν κάποιος αρχίσει πάλι με τα «κακά» της Αμερικής. Όπως είπε ο Μπλαιρ, μια χώρα την κρίνουμε από το πόσοι θέλουν να μπούν, και πόσοι θέλουν να βγούν.

Τρι Νοε 28, 03:17:44 μμ  
Demosthenes said...

Like Man Utd with Cantona, ND has bounced back, he is back, with a fantastic topic and a fantastic text!

Welcome back ND! You were missed.

Τρι Νοε 28, 03:17:57 μμ  
harrygreco said...

Η οικον. προοδος εξαρταται απο την ποιοτητα ενος λαου. Οι Λατινοαμερ. δεν ειναι λαοι πρωτο τραπεζι,οπως & οι Βαλκανιοι. Ουδεμια σχεση εχει η εφημεριδα Ε με μπ*υρδελλο. Να ακριβολογουμε.

Τρι Νοε 28, 03:35:55 μμ  
ihadafarminafrica said...

social hooker said:

ΤΟ ΦΤΗΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΚΡΙΒΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ.

ΟΛΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΕΙ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ.

ΥΓ:

ΤΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΕΘΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ. ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΑΥΣΗ.

ΓΙ' ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ ΑΝΕΛΕΗΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΜΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΓΟΡΑΣ.

Τρι Νοε 28, 03:37:02 μμ  
Alogaki said...

This post has been removed by the author.

Τρι Νοε 28, 03:42:36 μμ  
chris said...

Καλά! Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς!

Το καινοτόμο σύστημα αξιών στο οποίο αναφέρεστε πραγματισμός ονομάζεται, το γνωρίζετε καλύτερα από όλους μας. Έχει πολιτικές, κοινωνικές και σαφέστατες επιστημολογικές προεκτάσεις, επιπλέον, ιδίως σήμερα, είναι κυρίαρχο ιδεολογικό δόγμα. Κριτική του μπορεί να βρει κανείς από τα γραπτά του Ράσσελ μέχρι τις "πανικόβλητες" διατυπώσεις των οπαδών της αντι-παγκοσμιοποίησης! Σύμφωνοι, είναι κατά πολύ προτιμότερο από τις ιδεαλιστικές πτήσεις και τις ιδεολογικές εξάρσεις του 19ου αιώνα (τις οποίες καλά θα κάναμε να τις διαβάζαμε στο περιβάλλον, στην "ατμόσφαιρα" της εποχής τους), είναι όμως λόγος ιδεολογικός ντιπ για ντιπ. Και όπως φαίνεται και στο καταληκτικό ευχολόγιο αφορά - μέχρι στιγμής; - ελάχιστους ενώ αποτελεί και άλλοθι για τους απανταχού δικτατορίσκους. Θα μου πείτε πως είναι κυρίαρχο αν αφορά ολίγους; Λοιπόν, σε αυτό η ιδεολογία του κοινού νου δε διαφέρει σε τίποτα από τις άτεγκτες ιδεολογίες που διαδέχτηκε...Αν ο κομμουνισμός είχε ανάγκη τη νομεκλατούρα του, ο φιλελευθερισμός τη μπουρζουαζία του και ο φασισμός τους φασίστες, ο "πραγματισμός" αυτός (υπό την ευρύτερη σημασία του όρου) έχει ανάγκη, στηρίζεται, στους μαρκετίστες του - που με τη σειρά τους δεν ξεφεύγουν από τη νομοτέλεια της ιδεολογίας (έστω των διανοουμένων και των τεχνοκρατών). Έτσι καταλήγουμε στο εξής παράδοξο: ενώ ο πραγματισμός είναι κυρίαρχος η πολυπόθητη ικανοποίηση των επιθυμιών και αναγκών των ανθρώπων (όλων των ανθρώπων, των περισσότερων, του κρίσιμου ποσοστού, συμπληρώστε το σύνολο κατά βούληση) που ευαγγελιζόταν, παραμένει ακόμη ζητούμενο - ίσως περισσότερο από ποτέ. Μένει να μας εξηγήσει πώς ΘΑ συμβεί αυτό. Υπάρχουν βεβαίως οι διέξοδοι της ουτοπίας, του αναχωρητισμού και του μεσσιανισμού, το λίφτιγκ των παλιών (δοκιμασμένων) ιδεολογικών συστημάτων κ.ά.

Με βαθύτατη εκτίμηση/.

Τρι Νοε 28, 03:52:24 μμ  
systemizer said...

Τι είναι "σύστημα";

Τρι Νοε 28, 04:02:43 μμ  
systemizer said...

πιος το έφτιαξε;

Τρι Νοε 28, 04:07:17 μμ  
aphrodite said...

@ΝΔ,

"aphrodite
τώρα το productive capital μας τελείωσε - κεφάλαιο είναι η γνώση. Εξ ου και φτωχές χώρες όπως η Ινδία εισπράττουν δις δολλάρια πουλώντας μυαλό - λογισμικό..."

Συμφωνώ ως προοπτική γενικώς και ως εξέλιξη ειδικώς, όπου και όσο μπαίνει σε εφαρμογή.

ΑΛΛΑ:

Η γνώση δεν τρώγεται καρντιά μου!

Αλλιώς τα δις που μαζεύονται δεν θα πήγαιναν σε εκ-δυτικοποιημένες τσέπες όσο τα ινδόπουλα τα τρων οι μύγες στην καλύτερη... (στις άλλες Γ'κλασάτες χώρες εντωμεταξύ τιιιιι?.... μπαααα, ε?)

Τρι Νοε 28, 04:14:46 μμ  
ihadafarminafrica said...

social hooker said:

ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΦΑΤΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΜΟΝΤΕΛΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΗΚΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΦΡΟΛΥΜΠΟ!

ΝΤΑΞΕΙ;

:-)))

Τρι Νοε 28, 04:21:04 μμ  
σκουληκοτρυπα said...

"Οταν όμως οι αρχές της ελεύθερης οικονομίας μπουν σε εφαρμογή (και ας μην ακούσω καμια σοσιαλιστική μπαρούφα τώρα... αρλούμπες ο Ζουραρις –συγνώμη, ο καθηγητής Ζουραρις- και η μπορδελοελευθεροτυπία."


K Δήμου είπατε τίποτα για ιδεολογικούς φανατισμούς;

"Γι αυτο και η πρωταρχική ευθυνη ενος εθνους δεν είναι το δημοκρατικό συνταγμα, αλλα η εδραιωση της ελευθερης αγορας."

Βλέπετε καμια διαφορα αρχων από το
σταλινικό μοντέλο;;
Οι νομοι του κρατικού συγκεντρωτισμού πάνω από την δημοκρατία.Νάτα τα ιδεολογικά στερεότυπα.
Αχ αυτή η ελεύθερης αγορά και οι νομοι της.
Γενικώς κάποιοι κοινωνικοί,"οικονομοκοι" νομοι
πάνω και έξω από την κοινωνία την κυβερνούν και την την ορίζουν ερήμην των αναγκών και επιθυμιών αυτής. Όπως οι φυσικοί νομοι ένα πράγμα. Ποιος τους Θέτει και γιατί; Μήπως ο Θεός;
Αλήθεια ο σημερινός καταμερισμός του πλούτου αντιστοιχεί σε
κάποιες "δικαιακες" ή ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΈΣ αρχές;
( Εκτος και δεν είναι μέσα στους στόχους του συστήματος, οποτε ας το δηλώσουν ρητά οι υπερασπιστές του).

Τρι Νοε 28, 04:22:06 μμ  
aphrodite said...

@ihafia,

"... ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΦΑΤΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΜΟΝΤΕΛΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΗΚΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΦΡΟΛΥΜΠΟ!"

Καλά ρε παιδάκι μου, τι φωνάζεις κι εσύ τώρα? Τεσπα, ποιά δουλειά να σας φάω, να κάνω σχόλια-cameo with a twist? Α-μπα... Το χούκινγκ? Α-μπα... Την οικονομικοφοροτεχνική ανάλυση? Α-μπα...

Εκτός αν... μια που συνηθίζεις να φωτοβολίζεις εντός θέματος δλδ,

"ΤΑ ΜΕΣΑΙΑ ΜΕΓΕΘΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ. ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΑΥΣΗ." - άρα το μικρό ξενοδοχείο είναι καλό μόνο για "ένα δωμάτιο για λίγο", το μεγάλο για χλίδες τρελλές, το μεσαίου μεγέθους ξενοδοχείο όμως μπορεί να αναπαραχθεί?
;)))

Πελάτες μου!

Τρι Νοε 28, 04:32:41 μμ  
afrikanis said...

Θα θαυμάζεις τους ανελλήνιστους τίτλους του Φυντανίδη και τους αδιάφορους και ψυχαναλυτές αρθρογράφους και σκιτσογράφους και τους πλέον διεφθαρμένους και φανατικούς πασόκους επί των ήλων και των τύπων που γράφουν προκλητικές παράλογες ανοησίες και ύβρεις ή και για δημοκρατία και ελευθερία. Θα θαυμάζεις και το Στάθη Σταυρόπουλο που συμπέρανε από τον Καβάφη τον πολιτικό Κωνσταντόπουλο ή και λιγότερο. Ναι, είναι απάνθρωποι, κενοί, ανυπόστατοι, χαμέτυποι. Και μετά, παρατηρεί την ανθρωπότητα ο Φυντανίδης που δεν αγοράζει τη φυλλάδα του. Μας κατηγορεί για τη δική τους φτήνια, για τα δικά τους παιχνίδια με τα κόμματα, για τη δική τους αδιαφορία, τον αριβισμό και τη βλακεία. Μαθαίνουν να λεν "απόκοντα", "ξιφήρεις", "καμώνεται" και ξεπατικώνουν τα άρθρα του Πλωρίτη οι αδιαμόρφωτοι και αδιάφοροι. Φτωχά και αγράμματα παιδιά που όταν πεθάνουν θα γίνουν Γεώργιος Καρατζαφέρης ή Αριστοτέλης Ωνάσης.

Τρι Νοε 28, 04:39:39 μμ  
Πανάσχημη said...

Ακομα μια φορα λιανά και αργά.

Για να φτάσεις στη σωστή, αποδοτική, λειτουργική και ανταποδοτική δημοκρατία, θα περάσεις μέσα από την ελεύθερη οικονομία.

Να συνιδρυθούν και τα δυο συγχρόνως δεν γίνεται. Το αποτελεσμα είναι Λατινική Αμερική/Πασοκ.

Διαβάστε Friedman.

Τρι Νοε 28, 04:50:24 μμ  
Reactor69 said...

@κ.Δήμου,

"«Είμαι οπαδός εκείνου του συστήματος, που παρέχει στο άτομο το μάξιμουμ των υπηρεσιών με το μίνιμουμ των ενοχλήσεων»."

Συμφωνώ, αλλά βλέποντας τη φράση με χιουμοριστική διάθεση -χρειάζεται όταν συζητάς πολιτικά- θα μπορούσε να πει κανείς ότι η Ελλάδα τελικά δεν είναι "μπορδέλον", αν ήταν θα πληρούσε τις παραπάνω προδιαγραφές και όλοι θα ήμασταν μια χαρά!

Απο το κείμενό σας ξεχωρίζω και ενστερνίζομαι κυρίως τη δήλωσή σας πως είμαστε περαστικοί και πως πρέπει να ζήσουμε, ανθρώπινα, στο σήμερα. Εδώ, όμως, πρέπει να μπει και ένα μέτρο, για να μην αφήσουμε στις επόμενες γενιές χάος. Οχι "όλα για το αύριο", αλλά ούτε και το άλλο άκρο, το οποίο κοντεύει να επικρατήσει...

(69:)

Τρι Νοε 28, 04:51:01 μμ  
Dion.M. said...

This post has been removed by the author.

Τρι Νοε 28, 04:58:27 μμ  
Antonios Liolios said...

Ένα εξαιρετικό άρθρο και post του ΝΔ που με είχε εντυπωσιάσει όταν το πρωτοδιάβασα.

Πριν προσθέσω τις σκέψεις μου, θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζει κανείς εαν ο κ. Ζουράρις που αναφέρθηκε κανα-δυό φορές σήμερα είναι καθηγητής σε πανεπιστήμιο των Παρισίων.

Το δήλωσε στην εκπομπή της κ. Φλέσσα πριν από καιρό.

Έρευνα μου στην αντίστοιχη ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου δεν με διαφώτισε επειδή δεν αναφέρεται πουθενά.

Το googling επίσης.

Γνωρίζει κανείς σε ποιό Γαλλικό πανεπιστήμιο είναι καθηγητής και ποιό είναι το αντικείμενο του;

Με συγχωρείτε για την λοξοδρόμηση απ' το θέμα αλλά νομίζω είναι σημαντικό να γνωρίζουμε το background όσων εκφέρουν βαρύνουσα γνώμη ή ακόμα και βαρύγδουπα quotes

Περισσότερα αργότερα

Τρι Νοε 28, 05:00:00 μμ  
heinz said...

Nikos Dimou said...

Το θέμα μας είναι: με ποια κριτήρια κρίνουμε ένα πολιτικό σύστημα. Επ αυτού!

Που τόχω το kalasnikov τώρα, να σε πω εγώ (!!!!)

:)))

Ααααχχχχ, πνίγομαι στη δουλειά και δεν προλαβαίνω να αρπαχτώ, οπότε το λέω στα γρήγορα:

Το σύστημα εκείνο που για όλους και κάθε έναν από τους ανθρώπους διασφαλίζει όλα τα αγαθά.

Τέτοιο σύστημα, σήμερα με την τεχνολογία που διαθέτουμε, μπορεί να υπάρξει.

Το ερώτημα (για να προλάβω) ΔΕΝ είναι "και τότε πούντο???", κάτι τέτοιο θα ήταν κουτό να ερωτηθεί και πανεύκολο να απορριφθεί ως ερώτημα - άσε που θα κατέληγε και σε υπερβατικές ατραπούς, το καταλαβαίνετε νομίζω.

Το ερώτημα είναι:

Συμφωνούμε ότι αφού έχουμε την δυνατότητα (ισχυρή δυνητικότητα), πρέπει να συζητάμε πλέον επί της υλοποίησής της, για όλους και κάθε έναν άνθρωπο χωριστά;

Ή πρέπει να συνεχίζουμε με κριτήρια διάκρισης "αξίζει - δεν αξίζει";

Επ' αυτού!

Τρι Νοε 28, 05:14:32 μμ  
Nikos Dimou said...

Antonios Liolios said...
Γνωρίζει κανείς σε ποιό Γαλλικό πανεπιστήμιο είναι καθηγητής και ποιό είναι το αντικείμενο του;

Πέρασε σύντομα (δεκαετία του 70) από ένα περιφερειακό Παν/μιο του Παρισιου επιφορτισμένος με διδασκαλία (charge des cours). Δεν έγινε ποτέ από όσο ξέρω καθηγητής

Τρι Νοε 28, 05:30:56 μμ  
Dion.M. said...

Επειδή το σχόλιό μου για το κυνήγι ήταν άσχετο με το θέμα, και μάλλον έκανα κατάχρηση της ευγένειας του host και της ανοχής των συνσχολιαστών, το μετέφερα στο post με ελεύθερο θέμα.

Τρι Νοε 28, 05:54:16 μμ  
σκουληκοτρυπα said...

dion .. said.."Η έλειψη οικολογικής συνείδησης της συντριπτικής πλειονότητας των κυνηγών, οδηγεί μονοσήμαντα στην ανάγκη απαγόρευσης του κυνηγιού."

Με την ιδια λογικη η ελλειψη παιδειας
και τηρησης των κανονων διαλογου οδηγει στην αναγκη απαγορευσης του
blogging.

Τρι Νοε 28, 05:56:39 μμ  
andy dufresne said...

Η κοινωνία στην οποία ΟΛΟΙ απολαμβάνουν ένα minimum αγαθών είναι ουτοπία.

Ακόμα κι αν επιτευχθεί, θα ανεβάσουμε το minimum και ξανά απ' την αρχή.

Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να την αποζητούμε και να προσπαθούμε προς αυτήν.

Η δημοκρατία και η ελεύθερη αγορά είναι ο ΜΟΝΟΣ δρόμος που έχει αποδώσει κάποια αποτελέσματα.

Όλα τα συστήματα ωριμάζουν προς ένα μικτό σύστημα που ο ΝΔ κάποια στιγμή ονόμασε φιλελεύθερο σοσιαλισμό ή σοσιαλιστικό φιλελευθερισμό - δεν θυμάμαι και δεν νομίζω ότι παίζει και κανένα ρόλο.

Οι πολιτικές ιδεολογίες πεθαίνουν και οδηγούμαστε σε διαχειριστικά συστήματα, που αναγκαστικά έχουν ως γνώμονα τον ουμανισμό, όπως ουσιαστικά λέει και το κείμενο του ΝΔ.

Το μόνο ουσιαστικό ερώτημα σήμερα είναι η απόχρωση του μικτού συστήματος,
αν θα γέρνει προς το φιλελευθερισμό ή το κράτος πρόνοιας.

Αν ζούσα στις ΗΠΑ (ίσως) θα έγερνα προς το δεύτερο.
Τώρα που ζω στην Αθήνα,
γέρνω (με απότομη κλίση...) προς το πρώτο.

Ο Δυτικός κόσμος βασίστηκε στο Διαφωτισμό, ο οποίος έφερε τη Βιομηχανική επανάσταση και την πρόοδο.

Χωρίς ο yannish να έχει καθόλου άδικο περί αποικιοκρατίας, έχει περισσότερο δίκιο ο kostas stamos που δίνει παραδείγματα χωρών που η αποικιοκρατία δεν στάθηκε εμπόδιο στην επιτυχία τους (πχ Ταϊβάν) ή στην αποτυχία τους (πχ Πορτογαλία).

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πολύ μεγάλη ευκαιρία, μια νέα επανάσταση που μπορεί να φέρει η τεχνολογία των υπολογιστών.

Γι' αυτό και οι πολιτικοί σήμερα φέρουν πολύ μεγάλη ευθύνη.

Η τεχνολογική ανάπτυξη θα έπρεπε να είναι η πρώτη προτεραιότητα, πριν ακόμα κι από την γενικότερη παιδεία ή για να το πω καλύτερα, θα έπρεπε όλη μας η Παιδεία να χτιστεί με επίκεντρο τους υπολογιστές.

Τρι Νοε 28, 06:05:18 μμ  
σκουληκοτρυπα said...

"..Για να φτάσεις στη σωστή, αποδοτική, λειτουργική και ανταποδοτική δημοκρατία, θα περάσεις μέσα από την ελεύθερη οικονομία"

Ποπο βαρια φιλοσοφια!!!!!!
Τι ειναι η οικονομια και πρεπει να ειναι ελευθερη;
Ελευθερους ανθρωπους χρειαζομαστε. οχι οικονομια.
Και η ελευθερη οικονομια οπως λειτουργει δημιουργει τεραστια
ανισικατανομη πλουτου που με τη σειρα της οδηγει σε ανισοκατανομη εξουσιας η οποια δεν μπορει να εγγυηθει
ουτε το ιδιο ποσοστο ελευθεριων μεταξυ ολων ,ουτε την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Γιατι Δημοκρατια χωρις πρακτικη δυνατοτητα συμμετοχης ΟΛΩΝ στην ληψη αποφασεων δεν νοειται.

Τοσο απλα ειναι μερικα πραγματα αλλα
δεν θελουμε να τα δουμε γιατι οπως
θε ελεγε και ενας σοφος (heinz!!!) εχουμε μαθει να διακρινουμε μονο μεσα απο ενα συγκεκριμενο αριθμο δυνατων επιλογων.

Τρι Νοε 28, 06:17:16 μμ  
lifer said...

Κατά ΄ρχην είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου να μην ξαναμπλέξω σε net συζητήσεις όπου άσχετοι συζητάνε για θέματα που δε γνωρίζουν αλλά φένεται ότι δεν είμαι τόσο πειθαρχημένος σαν άτομο (δύσκολο άλλωστε σε μια χώρα σαν την Ελλάδα).
Κατά δεύτερον είχα την τύχη να έχω ταξιδέψει σε αρκετές χώρες του εξωτερικού συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων (διαιρεμένων ταιριάζει καλύτερα) Πολιτειών και της Αγγλίας για να διαπιστώσω με τα ίδια μου τα μάτια τα μαύρα τους τα χάλια (το αποτυχημένο καπιταλιστικό σύστημα σ'όλη του τη μεγαλοπρέπεια).
Αποψή μου είναι πως η μοναδική μη ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ χώρα σ' όλο τον πλανήτη είναι η ΓΕΡΜΑΝΙΑ με βοιωτικό επίπεδο που ξεπερνάει κατά πολύ ΟΛΕΣ ΜΑ ΟΛΕΣ τις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη. Το σύστημα εκεί είναι απλό, βασίζεται στην ανταμοιβή της προσφερόμενης εργασίας και κατά πάσα πιθανότητα θα ήταν και η επιλογή του φανταστικού εξωγηίνου του Νίκου Δήμου.
Το ιδανικό για μένα σύστημα είναι αυτό στο οποίο προσφέρω 10 και μου επιστρέφει 10+.
Παλιότερα όταν το βοιωτικό επίπεδο των Δυτικογερμανών ήταν ακόμα πιο ψηλά είχαν κάνει μια μελέτη με βάση ένα ερωτηματολόγιο το οποίο με έβρισκε σύμφωνο σχετικά με το πότε αξίζει η ζωή να τη ζει κανείς. Οι απαντήσεις τότε με είχαν βρει επίσης σύμφωνο.
Ηθελα επιπλέον να πω κάτι στην "πανάσχημη". Στην Αμερική δεν εισέρχεται πλέον κόσμος ΑΛΛΑ ΦΕΥΓΕΙ από αυτήν και έχω και στοιχεία και παραδείγματα.
Για μένα όλες μα όλες οι χώρες του πλανήτη είναι ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΕΣ (άρα αποτυχημένα συστήματα) και όσο για τις λεγόμενες τριτοκοσμικές χώρες αυτές είναι το λιγότερο ΔΕΚΑΤΟΠΤΕΜΠΤΟΚΟΣΜΙΚΕΣ (άρα πολλαπλώς αποτυχημένα συστήματα).
Οσο για ΜΠΟΥΡΔΕΛΑ τύπου Ελλάδα (ευρωαφρικανική χώρα και γεωγραφικά), η αποτυχία του συστήματος άρα και από τις τελευταίες σαν επιλογή του φανταστικού εξωγήινου, το γεγονός ότι οι μισοί πολίτες αν όχι όλοι έχουν πάρει σειρα για του Φερεντίνου τα λέει όλα.

Τρι Νοε 28, 06:21:15 μμ  
systemizer said...

Quote: Η τεχνολογική ανάπτυξη θα έπρεπε να είναι η πρώτη προτεραιότητα, πριν ακόμα κι από την γενικότερη παιδεία ή για να το πω καλύτερα, θα έπρεπε όλη μας η Παιδεία να χτιστεί με επίκεντρο τους υπολογιστές.

Δηλαδή, κάν’ το λιανά να το καταλάβω. Όπως αναφέρθη προηγούμενος τόσο σοφά, οι υπολογιστές δεν τρέφουν. Επίκεντρο οι υπολογιστές, σωστά (ας πούμε), αλλά ποιος θα χύσει τις χελώνες στο χυτήριο? Ποιος θα κάνει την συγκομιδή στους ελαιώνες? Νομίζω όλοι σας (μας) πιπιλάμε μια καραμέλα και αγνοούμε την πραγματικότητα.

Τρι Νοε 28, 06:28:18 μμ  
kkai-Lee said...

'Οι πλούσιοι (άνθρωποι ή κράτη) δεν κλέβουν από τους φτωχούς. Ίσα - ίσα που δημιουργούν περισσότερο πλούτο. Αν φτώχαιναν θα φτωχαίναμε όλοι.'

Νομίζω ότι η φιλοσοφία γύρω από τη δημιουργία του πλούτου, μας οδηγά μοιραία
( λόγω φθοράς των συνειδήσεων και αλόγιστης σπατάλης των πόρων ) στην φτώχεια.

Αμφιβάλλω επίσης έντονα, αν οι πλούσιοι ( άνθρωποι ή κράτη ) δεν κλέβουν τους φτωχούς.

Εγώ πιστεύω ότι τους ( μας ) κλέβουν.

Ο Καπιταλισμός δεν είναι το τέλειο σύστημα. Ας μην το ωραιοποιούμε. Είναι το σύστημα που δεν σταματά ποτέ και για κανένα λόγο να ροκανίζει το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται ( και καθόμαστε και εμείς )

Θυμηθείτε το Ρίο, θυμηθείτε το Κιότο. Τα παιδιά στην TV, που τα κατατρέχουν οι μύγες, μεταξύ διαφήμισης και της είδησης για τη γαλοπούλα του πλανητάρχη που αντί να κοκκινίζει προκαλεί γελώντας ανόητα.

Θυμηθείτε τα παγόβουνα

Πρέπει επιτέλους να ακούμε το πριόνι σαν πριόνι και να μην το συγχύζουμε με βιολί.

Άλλο είναι αν μέσα στο σύστημα ( κάποιοι από εμάς ) αισθανόμαστε ελεύθεροι,
( συγκρίνοντας την έννοια της ελευθερίας με άλλους καιρούς και εποχές ). Τι θα ήταν ή καλύτερα τι θα έπρεπε να ήταν Ελευθερία σήμερα, στην εποχή της γνώσης, των διαστημικών ταξιδιών και του διαδικτύου ? και τι είναι. Μήπως ελευθερία είναι το δικαίωμα και η δυνατότητα συσσώρευσης τόσου και τέτοιου πλούτου που να στερούμε ακόμα και το οξυγόνο σε κάποιους άλλους. Ακόμα και από τα αγέννητα παιδιά μας.

Μπορεί να ακούγονται ρομαντικά, ξεπερασμένα, χρωματισμένα ? αλλά δεν είναι.

Είναι ρεαλιστικοί προβληματισμοί, έστω κι’ αν μας χαλούν το κέφι

Προσωπικά διαφωνώ επίσης και με τον παραλληλισμό πολίτης - πελάτης. Κι' αν έτσι έχουν σήμερα τα πράγματα δεν είναι προς τιμή μας.

Τρι Νοε 28, 06:32:32 μμ  
σκουληκοτρυπα said...

Δεν μπορω να καταλαβω πως ανθρωποι με παιδεια και γνωσεις εννοουν να βλεπουν
τελολογικες ερμηνειες στην ιστορια και την κοινωνικη εξελιξη. Καμια γνωστικη μαρτυρια δεν συνηγορει για ενα τελος
στην εξελιξη οποιουδηποτε συστηματος
,ειτε φυσικου , ειτε εμβιου, ειτε κοινωνικου - πολιτικου, ειτε του συμπαντος ολοκληρου.

Ο χρονος της προσωπικης μας ζωης ειναι τοσο μικρος σε σχεση με το χρονο των σημαντικων αλλαγων ετσι ωστε η ιστορια η το φυσικο περιβαλλον να μας φαινονται ακινητα.
Και ομως ενω ξερουμε οτι δεν ειναι ετσι,
ο εγωκεντρισμος μας μας κανει να επιμενουμε δογματικα και αυταρεσκα
στις βεβαιοτητες μας. Σκεφτειτε ποσες βεβαιοτητες του παρελθοντος
μας κανουν σημερα να γελαμε.
Μηπως το ιδιο θα συμβει στο μελλον
με τους απογονους μας;

Τρι Νοε 28, 06:38:24 μμ  
Nikos Dimou said...

systemizer said...
"Επίκεντρο οι υπολογιστές, σωστά (ας πούμε), αλλά ποιος θα χύσει τις χελώνες στο χυτήριο?"


Ήδη στο χυτήριο δουλεύουν ρομπότ ελεγχόμενα από υπολογιστές.

Έχετε ακούσει το ανέκδοτο; Στο εργοτάσιο του μέλλοντος θα δουλεύουν δύο: ένας άνθρωπος και ένας σκύλος. Η δουλειά του ανθρώπου: να ταΐζει τον σκύλο. Η δουλειά του σκύλου: να μην αφήνει τον άνθρωπο να πειράζει τα μηχανήματα.

Τρι Νοε 28, 06:40:56 μμ  
aphrodite said...

Χμμμ.... Ωραία... Παχιά μοκέττα, ασανσέρ εξωτερικό μες τη τζαμαρία και την καθρεφτιά, έρχεται κι ο ένας ο σχεδόν καρτούνης από πίσω με τις μισές βαλίτσες... οι άλλες θέλουν τρέηλερ, οκ... Χλααατς! η κάρτα στην πόρτα, Χλαπ! το 100-ευρω στην χούφτα του, ναι, ναι, υποκλίσεις, πάενε τώρα... Να δω, ωραία, άπλα, και το μίνι γκολφ του, και περπατο-ντουλάπες... Κυριλέ μπομπόνια (πάααλι μέντα?) στο μαξιλάρι και μισό λεπτό... τηλέφωνο στο μπάνιο και αααα, οκ, τρίγωνη τσάκιση στο παπιέ ντε κωλ! Εδώ είμαστε!!!

Ωχ, τι φασαριά είναι αυτή? Κάτσε ν'ανοίξω με το ρημόουτ το παράθυρο... Τι'ν'τούτοι... πικετοφορία... Μετανάστες είναι? μαυρούκοι μου κάνουν πάντως... να μπούνε μέσα? Ε δε σφάξανε χρυσό μου, τόσα σας δίνω σε φιλανθρωπίες κι επιχορηγήσεις, δε θα μου κουβαληθείτε κι εδώ μέσα με τη βρώμα σας κιόλας...

(καταλαβαίνετε πού μου κλωτσάν όλα τα "ξενοδοχεία"? Στο "-δοχεία", ήτοι όλο και κάποιος θα μένει στην απ'όξω... Και δε με τιμά διόλου ως άνθρωπο να μένει έστω κι ένας έξω. Ανέφικτο, ανεδαφικό, ουτοπικό, ρομαντικό, αλλά να τις βράσω τις μέντες στο μαξιλάρι, όταν τόσοι ζούνε με κάτω του 1 δολλαρίου τη μέρα. Ποιά μέρα δλδ... Κι εγώ να έχω κι επιλογή λέει του σε ποιό ξενοδοχείο θα απιθώσω το καπιταλιστικά γουρουνίσιο μου σώμα, όταν ο άλλος αν γεννηθεί στις αποθήκες, με μπάλλα στο πόδι κιόλας, θα είναι και σε καλύτερη μοίρα. Υπάρχουν κι οι υπόνομοι αφού...)
:(((

Τρι Νοε 28, 06:41:51 μμ  
systemizer said...

Και οι υπόλοιποι άνθρωποι (εκτός του φύλακα) τι θα κάνουν;

Τρι Νοε 28, 06:42:33 μμ  
Yannis H said...

Προσπάθεια ανάγνωσης Νο2. Μιλάμε για τη φιλοσοφία αξιολόγησης ενός συστήματος. Οι ιδιότητές τους υπάρχουν ανεξάρτητα (υποτίθεται πως τα αξιολογούμε όλα στην ίδια βάση και καταλήγουμε σε ένα).

Ελάχιστη όχληση – μάξιμουμ παροχών λέει ο ΝΔ. (Το μετέφρασα: τα καλά του καπιταλισμού και τα καλά του σοσιαλισμού).

Σε όσα (πολλά) είπα προηγουμένως, κρατάω την πολιτική σφαίρα του ‘ξενοδοχείου’, δηλ. την ισότητα (αυτή τα εμπεριέχει όλα). Αναρωτήθηκα γιατί τα ανέλυσα τόσο και καταλήγω ότι με μπέρδεψε η αναφορά στη δημοκρατικότητα του marketing.

Ένας σωστός ξενοδόχος, εφόσον θέλει πελατεία θα λάβει υπόψη του αυτά που θέλει ο πελάτης – αλλά αν ο πελάτης θέλει Whites Only Hotel;

Ο σωστός πολιτικός πάει και κόντρα στην πολιτική... αγορά. Κάτι που δεν θα έκανε ένας μαρκετίστας. (Το πρόβλημα με τους πολιτικούς μας είναι ακριβώς, ότι σκέφτονται περισσότερο με όρους marketing παρά πολιτικής).

Ασφαλώς ο ΝΔ έβαλε ξεκάθαρα πρώτα απ’ όλα την ατομική ελευθερία. Ξεκαθαρίζει πως πρώτα φτιάχνουμε ένα σύστημα ισότητας και μέσα του το καλύτερο ξενοδοχείο. Αν όμως φέρουμε στο μυαλό μας τις ελευθερίες και δικαιώματα των (όποιων) μειονοτήτων, στα οποία μάλιστα μπορεί να αντιτίθεται η πλειοψηφία, αυτό δεν συνάδει με τις αρχές του marketing – ίσως μάλιστα να αντιτίθεται σ’ αυτές. Γι’ αυτό και έδωσα έμφαση στην πολιτική σφαίρα.

Εν ολίγοις, βλέπω δύο έννοιες ξένες ή και αντίθετες, κάτω από την ίδια στέγη. Μπορεί να είναι ανεξάρτητα δοσμένες – αλλά μπερδεύουν.

Τρι Νοε 28, 06:43:46 μμ  
Nikos Dimou said...

kkai-Lee said...
"Θυμηθείτε το Ρίο, θυμηθείτε το Κιότο".

H μεγαλύτερη ρύπανση στην ιστορία προήλθε όχι από τον καπιταλισμό αλλά από τις "σοσιαλιστικές δημοκρατίες" της Ανατολικής Ευρώπης.

Τρι Νοε 28, 06:44:52 μμ  
Nikos Dimou said...

Είναι ενδιαφέρον Αφροδίτη πως μόλις άκουσες ξενοδοχείο φαντάστηκες υπερπολυτέλειες πέντε αστέρων...

Φυσικά το ξενοδοχείο είναι ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ (το έκανα σαφές). Και δεν ασχολείται με πολυτέλειες αλλά με βασικές ανάγκες και επιθυμίες.

Που βρήκες τις μοκέτες και τα πουρμπουάρ των 100€;

Τρι Νοε 28, 06:49:27 μμ  
paragrafos said...

This post has been removed by the author.

Τρι Νοε 28, 06:50:04 μμ  
cyberdust said...

Εδώ και πολύ καιρό διάβασα το βιβλίο «Το τέλος της εργασίας» κάποιου Jeremy Rifkin. Όλα καλά και ωραία όσο εξιστορούσε πως τα ρομπότ και η βιοτεχνολογία θα ανελάμβαναν τις (μπανάλ και μη) εργασίες, και πως ο κόσμος σταδιακά θα οδηγηθεί στην εξαθλίωση. Μόνον κατά το τέλος ανακάλυψα κάποιο λάθος της λογικής. Οπότε πάμε πίσω στις κλασσικές θεωρίες. Μία εκ αυτών προσπαθεί να εξηγήσει τις προηγμένες χώρες με πολιτισμικά κριτήρια, και ένα από αυτά είναι και οι θρησκεία. Η χώρες του βορρά και η Αμερική είναι προτεσταντικές, η Ιαπωνία έχει το Ζεν και Σίντο, η Κίνα βρίσκεται ανάμεσα με το Τάο. Η χώρες με καθολικισμό / ορθοδοξία όπως και οι μουσουλμανικές χώρες υστερούν οικτρά.

Τρι Νοε 28, 06:55:17 μμ  
paragrafos said...

Nikos Dimou said...
Paragrafos

απόλυτα μέσα!

όσο για το "πως" και αυτό ιχνογραφείται, έστω χιουμοριστικά. Οργανώνοντας το σύστημα όπως ένα ξενοδοχείο. Έναντι ευλόγου τιμήματος (φόροι) παρέχουμε τις υπηρεσίες που επιθυμεί ο πελάτης.

Τρι Νοε 28, 03:05:22 μμ
------------------------------

Αγαπημένε ΝικόΔημε,

έχω την αίσθηση ότι η αναλογία "ξενοδοχείο - σύστημα" όσο και το διώνυμο "πελάτης - πολιτης" , ενώ δηλώνουν τις κρισιμες πτυχές ενός υγιούς πολιτικού συστήματος (δούναι - λαβείν, ελευθερία με συνυπευθυνότητα, συνεργασία, αμοιβαιότητα, εμπιστοσύνη κλπ), ωστόσο αφήνουν απ΄έξω τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, αυτές των οποίων το εισόδημα βρίσκεται κάτω από το όριο της φτωχειας: πρόκειται για νοικοκυριά και ανήμπορα άτομα που αδυνατούν να καλύψουν τις ανελαστικές τους δαπάνες .

Στην Κύπρο, λχ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Ευημερίας (η εδώ Πρόνοια), υπαρχουν περισσότεροι από 65.000 Ε/Κ συμπολίτες μας (σχεδόν το 10% του πληθυσμού) με σοβαρά οικονομικά και άλλα προβλήματα (υγείας, ένταξης στην κοινωνίας κλπ), άτομα που εν τέλεια αδυνατούν να κανουν... "κράτηση στο ξενοδοχείο".

Υπ΄ αυτήν την έννοια, η συμβολική του "ξενοδοχείου" απηχεί το ψυχρό αλισβερίσι στο παζαρι της ελεύθερης αγοράς και το νόμου της προσφοράς και ζήτησης, απ΄ όπου οι καλώς νοούμενες κοινωνικές παροχές (υγεία, παιδεία, στέγαση κλπ) υπέρ των αναξιοπαθούντων, απουσιάζουν παντελώς.

Θυμάστε εκείνη την συνταρακτική φωτογραφία με τον πεινασμένο τουρκο έξω από το φαγάδικο;



Με απέραντη αγάπη

Α.

Τρι Νοε 28, 06:59:26 μμ  
afrikanis said...

Η μεγαλύτερη ρύπανση πάνω στη λογική είναι ο καπιταλισμός, ως συνέχεια της αδιαφορίας και του παραλογισμού. Η μόλυνση στην γκανγκστερική ΕΣΣΔ ήταν ατύχημα. Οι ρίψεις των πυρηνικών από τους ομοφυλόφιλους ιμπεριαλιστές στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, δεν ήταν ατυχήματα. Βαρεθήκαμε να συζητάμε το άγχος τους για το πως θα νιώσουν ασφαλέστεροι οι απατεώνες οι αδιάφοροι και οι παράλογοι.

Τρι Νοε 28, 07:00:17 μμ  
sapient said...

H μεγαλύτερη ρύπανση στην ιστορία προήλθε όχι από τον καπιταλισμό αλλά από τις "σοσιαλιστικές δημοκρατίες" της Ανατολικής Ευρώπης.

Καλά με αυτούς ευτυχώς τελειώσαμε.

Το ζητούμενο είναι τώρα τι κάνομε με τους σημερινούς (ΗΠΑ, Κίνα)

Και για να μην είμει εκτός θέματος ξαναρωτάω μας ενδιαφέρει το "πως" είναι σε θέση τα λίγα αυτά κράτη -συστήματα να προσφέρουν πολλά και να ζητάν λίγα;

Τρι Νοε 28, 07:02:37 μμ  
MainMenu said...

από ότι κατάλαβα το 'πολιτικό' ξενοδοχείο του ΝΔ δεν προσφέρει υλικές υπηρεσίες στον πελάτη, 'πολίτη', αλλά ιδεολογικές υπηρεσίες δλδ προσφέρει ένα χώρο, 'context', ιδεολογικό όπου όλοι μπορούν να συνυπάρξουν. Το να μείνουν κάποιοι στην απ΄έξω δεν τίθεται ως θέμα εφ' όσον το τάργκετ γκρουπ είναι εξ' ορισμού σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία (εξ΄ου και ο εξωγηινος) άχρωμο.

Οι ενστάσεις που έχουν να κάνουν με το μαρκετίστικο του πράγματος σε αυτά τα πλαίσια είναι λάθος, εφ' όσον ο ξενοδόχος στην προκειμένη δεν έχει στόχο το χρηματικό, αλλά το 'κοινωνικό' κέρδος. Ο Δήμου κρατάει την αρχή του κράτους 'ξενοδόχου' ως ρυθμιστή της κοινωνίας κι όχι ως 'κρυφού' εκτελεστή των προσδοκιών μιας δυνατής ομάδας (πλουτοκρατίας ή νομεγκλατούρας)

Τρι Νοε 28, 07:08:14 μμ  
aphrodite said...

@ΝΔ,

"Είναι ενδιαφέρον Αφροδίτη πως μόλις άκουσες ξενοδοχείο φαντάστηκες υπερπολυτέλειες πέντε αστέρων...

Φυσικά το ξενοδοχείο είναι ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ (το έκανα σαφές). Και δεν ασχολείται με πολυτέλειες αλλά με βασικές ανάγκες και επιθυμίες.

Που βρήκες τις μοκέτες και τα πουρμπουάρ των 100€;"

Καλά, τι βαράς? Εσύ σαφής ήσουν, είπα εγώ όχι? Το φόκους βέβαια ήταν στο δεύτερο κομμάτι του σχολίου.

Τώρα το με τι ερωτηματολόγιο διαλέγει κανείς ξενοδοχείο και με τι κλίμακα χορταίνει κανείς τις βασικές του ανάγκες κι επιθυμίες, ε, αυτό παίρνει πολύυυ νερό (ή σαμπάνια...).

Εδώ είναι όλο το παιχνίδι για την ακρίβεια...
:))

(και ναι, υπάρχουν ξενοδοχεία που το 100ευρω είναι για φυστίκια, τι να κάνουμε τώρα... Αν δεν το έβλεπα, δεν θα το έγραφα!)
ξανα-:)))

Τρι Νοε 28, 07:11:34 μμ  
MainMenu said...

This post has been removed by the author.

Τρι Νοε 28, 07:14:34 μμ  
chris said...

"To whom it may concern"

Ο σταλινικός κομμουνισμός ήταν άριστο διαχειριστικό σύστημα. Η εκβιομηχάνιση της Σοβιετικής Ένωσης έχει καταγραφεί (όχι βεβαίως μόνο από τους φιλοσοβιετικούς της εποχής) ως τεχνικό επίτευγμα πρώτου μεγέθους. Με τί κόστος..θα πείτε και θα έχετε δίκιο. Το ίδιο συμβαίνει σήμερα με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας..Το κόστος το ξέρουμε, είναι τεράστιο. Η Πρώτη Εκβιομηχάνιση που γνώρισε ο ανθρώπινος πολιτισμός είχε πάνω κάτω παρόμοια χαρακτηριστικά (μεταφρασμένα σε σχέσεις ωφέλειας/κόστους). Οι ερμηνείες βέβαια διαφέρουν. Αν και δεν συμμερίζομαι επουδενί τις απόψεις των απολογητών (που λένε, "οκ, η εξαθλίωση ήταν εκ των ων ουκ άνευ για το θαυμάσιο πολιτισμό των απολαύσεων που ακολούθησε" - δεν θυμάμαι αν ο Άστον, ο Χάγιεκ και οι λαμπροί "ελβετοί" [όπως τους αποκαλούσαν] οικονομολόγοι, υπολόγιζαν και τις διαδικασίες μακράς διάρκειας που είχαν ως αποτέλεσμα τη φασιστική λαίλαπα του μεσοπολέμου) συμφωνώ μαζί τους στο ότι η τεχνολογία ΜΠΟΡΕΙ να δώσει λύσεις σε προηγουμένως άλυτα προβλήματα. Ωστόσο, δεν βλέπω πουθενά ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ να υπαγορεύει τη σύμπλευση ουμανισμού και τεχνολογίας, πολύ περισσότερο δε όσο οι φίλτατοι τεχνοκράτες (βάζω και τον εαυτό μου μέσα) πετούν σε τελολογικά σύννεφα (τον βγάζω). Γιου κνόου..τέλος των ιδεολογιών, τέλος της ιστορίας, τέλος της φιλοσοφίας (θυμάται κανείς τον παππού;)

υ.γ.: Ίσως συμπληρώσουν κάποιοι ευφυέστατα ότι υπάρχει πάντοτε το περιθώριο της διάψευσης, θυμάστε τη μέθοδο "δοκιμή και σφάλμα". Ας παίξουν με το κεφάλι τους πρώτα, πλιζ.

υ.γ.: Η ανεκτικότητα αυτού του μπλογκ είναι παροιμιώδης. Μέσω της τεχνολογίας καρπώνομαι και εγώ τα οφέλη της!
thnx

Τρι Νοε 28, 07:16:37 μμ  
Nikos Dimou said...

Paragrafos
Ακόμα και ο προσφάτως μακαρίτης Friedman είχε προτείνει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και τα κουπόνια εκπαίδευσης.

Προφανώς για τους αναξιοπαθούντες θα υπάρχει επιδότηση (από τα φιλοδωρήματα της Αφρο - και τα έσοδα όσων πληρώνουν - φόρους). Αυτό δεν αναιρεί την λογική της παροχής υπηρεσιών σε όλους.

Τρι Νοε 28, 07:18:43 μμ  
Nikos Dimou said...

Kαι πάλι πρέπει να υπενθυμίσω πως μιλάμε για ένα τρόπο να αξιολογήσει κανείς ενα πολιτικό-κοινωνικό σύστημα. Όχι με βάση ιδεολογίες, δογματικές αρχές και αξιώματα αλλά τις ανάγκες και τις επιθυμίες των πολιτών.

Τρι Νοε 28, 07:37:01 μμ  
andy dufresne said...

Το ανέκδοτο ότι οι υπολογιστές δεν τρέφουν να το λέτε φορώντας t-shirt του Bill Gates.

Aλλά ας αφήσουμε το... γόνο του φούρναρη.

Δεν έχετε ακούσει για το Ιρλανδικό θαύμα;
Για Ινδούς προγραμματιστές;
Για Μαλαισιανό software;

Τρι Νοε 28, 07:39:59 μμ  
aphrodite said...

(τα φιλοδωρήματα -100!- της γειτόνισσας, όχι δικά μου, εγώ σε είδος μόνο!)
ΛΟΛ!

Τρι Νοε 28, 07:40:50 μμ  
aphrodite said...

(α, τι καλά, στη Μπιάφρα σήμερα βραδυνό μενού από Ιρλανδέζικο θαύμα! Κι επιδόρπιο software!)
:))

(ακόμη δουλεύω τα περί ερωτηματολογίου, μισό...)
:))

Τρι Νοε 28, 07:45:37 μμ  
ihadafarminafrica said...

social hooker said:

MHNYMA AΠΟ ΤΟΝ ΑΦΡΟΛΥΜΠΟ:

''Μέσα στα επόμενα 24 χρόνια, το AIDS θα έχει γίνει τρίτη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά την καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό επεισόδιο, παρόλο που οι θάνατοι από άλλες μεταδοτικές ασθένειες θα πέφτουν και η διάρκεια ζωής θα συνεχίσει να αυξάνεται λόγω της οικονομικής ανάπτυξης.''

ΓΙΑ ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΛΙΓΟ ΩΡΑΙΟΙ ΜΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕς ΠΟΥ ΣΠΑΕΙ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟ AIDS;

ΥΓ:

ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΛΙΓΑ ΤΩΡΑ. ΠΑΩ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΜΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΜΑΝΘΟΥ ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: ''ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ''.

ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΥ ΕΠΙΦΕΡΟΥΝ.


ΥΓ2:

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΧΩ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ. ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΔΕΝ ΓΟΥΡΓΟΥΡΙΖΕΙ ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΣΑ ΠΟΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΙΝΑΛΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΩ ΕΝΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΘΑΝΑΤΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΟ.

Τρι Νοε 28, 08:07:17 μμ  
Anula said...

ΝΔ ειπε " Αν λοιπόν οι υπηρεσίες είναι καλές, και υπάρχει και ελευθερία, τότε αυτό είναι το καλύτερο σύστημα και δεν με νοιάζει ούτε πώς το λένε, ούτε τι πιστεύει. Έχει ελεύθερους, χαρούμενους και ευτυχισμένους πολίτες."

εχουν γινει σφυγμομετρησεις για τον ποιο ευτυχισμενο ευρωπαικο λαο ,νομιζω βγήκαν οι Δανοι πρώτοι, εμεις ειμαστε απο τους πιο δυσαρεστημενους (γενικα) και στις τελευταιες θεσεις της εν λόγω κλίμακας.

ωραια, τι σοι "συστημα" εχουν οι φιλοβασιλοφρονες Δανοί? (και μη μου πειτε οτι η υπαρξη βασιλεων βοηθαει τους φτωχους να ζησουν καλυτερα οπως κανουν οι "βιομηχανοι")

Τρι Νοε 28, 08:23:06 μμ  
Nikos Dimou said...

Anula said...
"εχουν γινει σφυγμομετρησεις για τον ποιο ευτυχισμενο ευρωπαικο λαο".

Οι Νορβηγοί - παγκοσμίως.

Τρι Νοε 28, 08:33:16 μμ  
Reactor69 said...

@κ.Δήμου,

"Kαι πάλι πρέπει να υπενθυμίσω πως μιλάμε για ένα τρόπο να αξιολογήσει κανείς ενα πολιτικό-κοινωνικό σύστημα. Όχι με βάση ιδεολογίες, δογματικές αρχές και αξιώματα αλλά τις ανάγκες και τις επιθυμίες των πολιτών."

Εντάξει, δέχομαι πως οι ιδεολογίες που επικρατούσαν μέχρι πρότινος ήταν πολύ δογματικές. Ανεφάρμοστες βάσει των ιστορικών δεδομένων και σε πολλά σημεία κόντρα στην ανθρώπινη φύση, την αμετάβλητη, που είναι πέραν των ατραπών που θα μπορούσε να οδηγηθεί η νοοτροπία του με την εισαγωγή νέων επιλογών.

Λειτούργησαν, ωστόσο, ως πρόχειρα "χαρακώματα" έναντι "χαρακωμάτων", και μάλιστα εν μέσω συνεχών "πυρών".
Ποιο επικράτησε; Το πιο συμβατό!

Το "έχω" διότι έχω και την δύναμη να το "έχω", το οποίο συνεχίστηκε με το "παίρνω", διότι έχω τη δύναμη, βασισμένος ΚΑΙ στο "έχω", να το πάρω. Το "έχω", συνεπάγεται ένα "δεν έχω" και το "τί έχεις", είναι το "τι δεν σου πήρα". Ακόμα...
Το να ισχυριστούμε, δε, πως ο άνθρωπος ως ον, αρκείται στο "έχω" και δεν προβαίνει ή γίνεται να προσαρμοστεί σε ένα σύστημα που του ζητά(για να υπάρξει ως σύστημα) να μην προβεί στο "παίρνω", είναι εξίσου παράλογο με την θεωρεία ορισμένων πως οι πόροι της Γης αρκούν για να καλύψουν τις ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ επιθυμίες, ΟΧΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ, των έξι δισ. ανθρώπων, του καθενός ξεχωριστά, καθώς και τις υπόλοιπες που θα προκύψουν από τη μεταξύ τους επαφή. Προσέξτε, η επιθυμία είναι πολύ μεγάλη λέξη, και μέχρι στιγμής χρησιμοποιείται ασύστολα και δίχως επίγνωση της απεριόριστης δυναμικής της, καθώς από φαντασία -αρρωστημένη στον όποιο βαθμό- πάμε καλά!

Αυτό που μπορώ να πω, είναι πως κανείς δεν σκοπεύει να βάλει νερό στο κρασί του, αν κάτι τέτοιο δεν γίνει ανάγκη επιτακτική, και όχι επιθυμία διαγωνιζόμενης για τον τίτλο της miss Green Happy Planet!

Αυτό μου δίδαξε η Ιστορία, όλα τα άλλα είναι ευσεβείς πόθοι. Για άλλη μια φορά συμφωνώ με τη θεωρεία, αλλά είμαι ανίκανος να παραβλέψω τις υπαρκτές παραμέτρους που την καθιστούν ανεφάρμοστη. Σύστημα με έξι δις κύριες μεταβλητές, χ τρις υπομεταβλητές και omega bizillion μεταξύ τους "επαφές" και αντίστοιχες "αυξομειώσεις", "παραλλαγές" και "εναλλακτικές", εγώ δεν μπορώ ΟΥΤΕ να το φανταστώ! Η μοίρα μας το έχει ήδη στα σκαριά, ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ, οπότε, ως ρεαλιστής, αναμένω επιβιώνοντας και προσπαθώντας να μάθω τι θέλω!

Υ.Γ: Ο εξωγήινος θα προτιμούσε τον πλανήτη Αφροδίτη! Εδώ είμαστε ήδη πολλοί!

Τρι Νοε 28, 08:38:16 μμ  
Odysseas said...

Περί τεχνολογίας και θέσεων εργασίας.
Τους υπολογιστές και όλα τα μηχανήματα που κάνουνε τις βαριές δουλειές κάποιος πρέπει να τα σχεδιάσει και να τα φτιάξει. Θέσεις εργασίας δεν είναι αυτές και μάλιστα με πολύ καλύτερες συνθήκες?

Τρι Νοε 28, 08:40:05 μμ  
harrygreco said...

Οι αναρχοκομμουνιστικες μλ μαγαριζουν το μπλογκ. Η ρεαλιστικη κουβεντα ειναι ποιο απο τα 2 μοντελα,το Ευρ ή το Αμερ ειναι καλυτερο. Διαφερουν οσο η Φορντ απο τη Καντιλλακ. Αν οι Γραικοι ειχαν μυαλο,θα πηγαιναν σε μια πολιτεια των 11 εκ,στυλ Οχάιο & θα αντεγραφαν τα παντα.

Τρι Νοε 28, 08:47:21 μμ  
Demosthenes-II said...

"Beyond dominance and submission (draft)

In recent years, after the fall of communism in the USSR, capitalism, liberalism and globalization have become targets of criticism, blamed, by some, for most of the evils on this Earth.

The market economy mechanisms have been blamed for many things. But far from being perferct, market economies are the best available systems. The same has been said, and holds true, for Democracy.

Both Democracy and Market Economy are based on the ability of the individual to make choices.

It is an oxymoron that critics of the ability of the individual to make consumer and other economic choices do not challenge the ability of the individual as a voter to make political choices. This inconsistency is central to the criticism against market economies, economic liberalism and capitalism.

Much of the criticism against liberalism and capitalism is based on misunderstanding, to say the least, of the principles and systems of these two systems.

Rather than try to understand these principles, much of the debate on liberalism and capitalism is based on spin and rhetoric or heresay! The core theories of both systems are rarely discussed.

Many of the critics of the market based economy claim that it is based on supremacy, the quest for being No. 1, on dominance of the “strong” over the “weak”, the manipulation, by advertising etc, of the wishes and choices of the individual. This line of argumentation is seriously flawed.
...

Let us look into some of the spin and its flaws:


A) In market economies, one has to be No. 1 (and what is more, at all costs)!

Far from true. Being the highest market share product or service in a market is not an element of the system. To think so is a fallacy! Especially in modern day market economies which depend much less than before on ventures of economies of scale or high fixed or set-up costs.

.......

B) The consumer is manipulated by advertising and/or mass fashions!

To the extent that is may hold, that is not an element unique or embedded in market economies. What is more, who is in a position to rank, universally and for all, “right” choices? Who is to say that purchasing a luxury car is a “wrong” individual or socially responsible choice? Is the production or purchase or use of luxury cars or any luxury “wasteful”?

An oxymoron of it all is that “luxuries” may be the products or services that less developed or developing economies may be best at contributing to the world markets!

Who can afford the luxury of exotic or ethnic foods? Of tailor designed vacations?

Which countries can offer beautiful nature to the “sophisticated” tourist? The ones with developed economies? Not really! ....."

ND, ΦΟΒΕΡΗ και σωστή η αναφορά σας στη δημοκρατικότητα του Μάρκετινγκ!

Σας ευχαριστώ για το σημερινό ποστ σας επειδή για αρκετό καιρό αισθανόμουν - ΣΧΕΔΟΝ - μόνος γράφοντας σχόλια για τέτοια θέματα και εδώ και αλλού.


Freedom, Equality, ACCESS!
"THE DELEGATION SOCIETY"
On "work" (2)
Tarzan, Jane, The Jungle and the Communities
On "work"
My barber's strategic problem
On the Competitiveness of Greece (1)
On Exports ("Export NOW")
On entrepreneurship
In search of Hercules
On the effects of bureaucracy

Τρι Νοε 28, 08:54:37 μμ  
ioannisk said...

@ΝΔ
"Anula said...
"εχουν γινει σφυγμομετρησεις για τον ποιο ευτυχισμενο ευρωπαικο λαο".

Οι Νορβηγοί - παγκοσμίως."

Όχι σύμφωνα με τον economist.

Τρι Νοε 28, 09:00:31 μμ  
MaraQ said...

Σε ένα ξενοδοχείο υπάρχουν οι πελάτες που έχουν τις σουίτες, υπάρχουν άλλοι που μπορούν να πληρώσουν για διαμονή μόνο στα δωμάτια που βλέπουν στο παρκινγκ, υπάρχει ο μάνατζερ αλλά υππάρχει και η καθαρίστρια. Υπαρχουν οι όμορφοι και οι άσχημοι, οι νέοι και οι γέροι, οι υγιείς και οι άρρωστοι.Όποιος είπε πως ο κόσμος είναι δίκαιος(ή μπορεί να γίνει) ήταν ψεύτης!

Τρι Νοε 28, 09:03:10 μμ  
harrygreco said...

Καθε χρονο,απο μαζοχισμο,αγοραζω τον ετησιο οδηγο του Economist. Εχω τευχη 15 ετων. Οι μλ που εχουν γραψει ειναι τοσες,ωστε πλεον αποτελουν ανεκδοτο. Ειναι το συμβολο της αγγλικης παρακμιακης μπουρζουαζιας ,μαζι με τη φυλλαδα Guardian. Καλα κανουν οι Πακιστανοι & οι μαυροι που τους πηδουν τις γυναικες,τις πριγκηπισσες & τους ...ανδρες τους.

Τρι Νοε 28, 09:05:57 μμ  
onlycurious said...

Καλησπέρα σε όλους.
Κατ αρχήν συμφωνώ στην βασική αρχή (ταιριάζει άλλωστε με τον γατόφιλο οικοδεσπότη μας) ότι το χρώμα της γάτας δεν έχει τόση σημασία όσο η ικανότητά της να πιάνει ποντίκια. Αν μάλιστα μοιράζει το κρέας τους και με κάποια στοιχειώδη δικαιοσύνη τότε αίρονται επί πλέον ανησυχίες.
Θέλω όμως να επισημάνω τα εξής:
Α. Κανείς μας δεν είναι -κατά τεκμήριο- εξωγήινος, άρα έχει γεννηθεί χωρίς καν να ερωτηθεί μέσα στο σύστημα του τόπου του και έχει ανατραφεί μέσα στην νοοτροπία αυτού του συστήματος, είναι δηλαδή κατά κάποιο τρόπο δημιούργημα του. Φέρει δε μέσα του και την κοσμοαντίληψη του συστήματος αυτού, εκών άκων.
Β. Υπάρχει μία έντονη διασύνδεση, μία διαπλοκή μεταξύ συστήματος και ανθρώπων που ζουν σε αυτό, μεταξύ της διεύθυνσης του ξενοδοχείου και των ενοίκων του. Αλληλοεπηρεάζονται και αλληλοπροσδιορίζονται.
Εγώ δηλαδή αν παρόλα αυτά ήμουν εξωγήινος θα ρωτούσα και (αν όχι κυρίως)για τους ενοίκους του ξενοδοχείου εκτός από την διεύθυντική του ομάδα.

Τρι Νοε 28, 09:24:10 μμ  
to ena kai to mhden said...

Υπάρχουν πολλά προβλήματα στη χώρα μας(και παγκόσμια)σήμερα και βλέπω μερικοί περί πολλών μεριμνούν αλλά ή στρουθοκαμηλίζουν ή αδιαφορούν ή είναι εκτός πραγματικότητας.
Γύρω μας,διπλανοί μας,δεν έχουν να φάνε καλά καλά(ξέρετε πόσο κάνει το ημερήσιο ψωμάκι όλοι εσείς οι κεφαλαιουπερασπιστές;),δεν έχουν να πληρώσουν ενοίκια,ρεύμα,ύδρευση,ντύσιμο,
μεταφορικά,φαγητό.Να είστε σίγουροι πως είναι αρκετοί.Επίσημο κράτος,υπηρεσίες πρόνοιας,Αυτοδιοίκηση,Οργανισμοί κ.λ.π εφαρμόζουν(;)μέτρα που δεν πιάνουν με τίποτα τη βάση.
ΠΡΟΤΑΣΗ--
Δωρεάν παροχή,μέχρι ένα ορισμένο ύψος κατανάλωσης,για ρεύμα,νερό και πληρωμή του ενοικίου τους και της θέρμανσής τους από ειδικά επιφορτισμένες υπηρεσίες.
Να αποφασίζουν οι τοπικές κοινωνίες για την έκδοση ειδικής κάρτας φτωχού
σε ετήσια βάση (πχ.λαικές συνελεύσεις στα χωριά και εκτελεστικές αρμοδιότητες στους Δήμους)καθώς αυτές μόνο γνωρίζουν τους αδύναμους προς επιβίωση διπλανούς μας.Αυστηρή εφαρμογή σε περιορισμένο αριθμό πολύ φτωχών ώστε να μην υπάρχουν καταστρατηγήσεις.
Σε γενικότερο επίπεδο προτείνω το γνωστό φρούτο της αναδιανομής εισοδήματος μέσω φορολογίας(μην είδατε τον Παναή;),χτύπημα της φοροδιαφυγής και...φτάνει.Ας δω ένα μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση και θα ντυθώ κυβερνήτης την Κυριακή της Αποκριάς.

Τρι Νοε 28, 09:57:08 μμ  
doctor said...

Το πιο ανθρώπινο,
το πιο δημοκρατικό,
το πιο φιλελεύθερο,
το πιο γλυκό μέρος για να ζει κανείς είναι οι σκανδιναβικές χώρες.

doctor

Τρι Νοε 28, 09:59:04 μμ  
harrygreco said...

Ο φορος 55% συν 20% ΦΠΑ πονανε γλυκα. Οπως & οι γυναικες ,περασμενες απο ποδοσφαιρικη ομαδα.Αυτη ειναι η εννοια του μαζοχισμου. Οσοι Γραικοι μεταναστες γυρισαν απο Σουηδια,ηρθαν με μια βαλιτσα ρουχα.

Τρι Νοε 28, 10:03:52 μμ  
To Hlithio Agrino said...

Pantos filaraki mou poy ezise Souidia thimate akoma ton tropo pou ton apokalousan... "Μαυροτζέφαλον"

Τρι Νοε 28, 10:04:38 μμ  
doctor said...

harrygreco said...
. Οσοι Γραικοι μεταναστες γυρισαν απο Σουηδια,ηρθαν με μια βαλιτσα ρουχα.
Τρι Νοε 28, 10:03:52 μμ

*****

Το ανέκδοτο της ημέρας!
Να' σαι καλά...

doctor

Τρι Νοε 28, 10:18:37 μμ  
Demosthenes II said...

α) Όντως, αδόκιμη η "θεοποίηση" συγκεκριμένων εντύπων.

β) Η ορθολογική επιλογή "ξενοδοχείου" είναι θέμα προσωπικών προτιμήσεων και trade-offs μεταξύ διαφόρων ωφελημάτων και "κόστων". Δεν υπάρχει ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ (για όλους) επιλογή.

max f(x) = a1x1 + a2x2 + ....

γ) Η ελεύθερη επιλογή "ξενοδοχείου" πρέπει να είναι βασικό πολιτικό αίτημα του σύγρονου φιλελευθερισμού αλλά και ανθρωποκεντρικού καπιταλισμού (human capitalism). Όμως η σημερινή κατάσταση απέχει πολύ από ΑΥΤΟ. Τα έθνη ζουν και "βασιλεύουν" ως σημεία αναφοράς και οργάνωσης (πολιτικής, κοινωνικής και ακόμα και οικονομικής). Άλλο το ζητούμενο, άλλο η πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να παρουσιάζουμε το ζητούμενο ως ήδη πραγματικότητα διότι αυτό συνιστά "μυθοπλασία" (από αναλογους μύθους, πολιτικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς, χρηματοοικονομικούς, κ.α. έχουν "χορτάσει" οι Έλληνες - πραγματικότητα όμως δεν είδαν - και έχουν πλέον αποκτήσει - δικαίως - καχυποψία απέναντι σε μύθους).

Καιρός είναι να εξάγει η χώρα εγχώριας παραγωγής μύθους και πραγματικότητες, αντί να εισάγει διάφορους μύθους (συχνά "ληγμένους") είτε να καταναλώνει "μύθους" εγχώριας παραγωγής-προδιαγραφών και εγχώριας κατανάλωσης).

Τρι Νοε 28, 10:24:28 μμ  
harrygreco said...

Το μονο που εχουν οι Γραικοι για εξαγωγη ειναι μαστιχα χιωτικη. Δεν τη βγαζει κανενα αλλο κρατος.

Τρι Νοε 28, 10:29:13 μμ  
Odysseas said...

Demosthenes II said...
"γ) Η ελεύθερη επιλογή "ξενοδοχείου" πρέπει να είναι βασικό πολιτικό αίτημα του σύγρονου φιλελευθερισμού αλλά και ανθρωποκεντρικού καπιταλισμού (human capitalism). Όμως η σημερινή κατάσταση απέχει πολύ από ΑΥΤΟ. "

********

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, είναι δυνατό να επιλέξει ο καθένας πού θέλει να ζήσει. Ειδικά με την ΕΕ, τα πράγματα έχουν γίνει πολύ πιο απλά. Μην τα βλέπουμε όλα μαύρα.

Τώρα το αν κάποιος "υποχρεώνεται"/αποφασίζει να μείνει κάπου για προσωπικούς λόγους και όχι με κριτήριο την ποιότητα ζωής, αυτό είναι προσωπική υπόθεση του καθενός.

Τρι Νοε 28, 10:37:12 μμ  
systemizer said...

andy dufresne said...
Το ανέκδοτο ότι οι υπολογιστές δεν τρέφουν να το λέτε φορώντας t-shirt του Bill Gates.

Aλλά ας αφήσουμε το... γόνο του φούρναρη.

Δεν έχετε ακούσει για το Ιρλανδικό θαύμα;
Για Ινδούς προγραμματιστές;
Για Μαλαισιανό software;

Τρι Νοε 28, 07:39:59 μμ

Αυτό υποκρύπτει έναν ρατσισμό. Σαν να λέω, εμείς στα γραφεία με τα computers να φτιάχνουμε τα software μας για τα videogames (τα άλλα software τα έχουμε φτιάξει εδώ και καιρό (είναι και τόσο βαρετά), οι κογγολέζοι και λοιποί αλβανοί στις στοές να αναπνέουν οξείδια χαλκού και να ψάχνουν για σελήνιο. Επίσης θα μας σκουπίζουν τους δρόμους.

Τρι Νοε 28, 10:37:28 μμ  
Kyrman said...

Νομίζω πως(χωρίς να θέλω να βάλω ταμπέλες), ο πολιτικοϊδεολογικός χαρακτηρισμός του ΝΔ θα ήταν αυτός που στα αγγλικά ονομάζουν (δεν ξέρω ακριβώς πως μεταφράζεται στα ελληνικά) Libertarian. Όχι Liberal, φιλελεύθερος δηλαδή, αλλά "ελευθεριακός" περισσότερο. Αυτός δηλαδή που πιστεύει πως κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει ως προς τον εαυτό του και τη περιουσία του, στο μέτρο που δεν εμπλέκεται στην ελευθερία των άλλων ανθρώπων.

Τρι Νοε 28, 10:38:43 μμ  
systemizer said...

Αντιθέτως, εγώ νομίζω ότι αυτές είναι οι αρχές του κλασσικού αναρχισμού. Όπως και νάνε, αυτά που προσδοκά ο Ν. Δήμου είναι αυτό που προσδοκούν όλα τα ιδεολογικά συστήματα. Το θέμα μας θα έπρεπε να είναι οι τρόποι με τα οποία θα το πετύχεις.

Τρι Νοε 28, 10:44:50 μμ  
Πανάσχημη said...

Ας μιλήσουμε με στοιχεια και όχι με αοριστολογίες. Τα χαμηλότερα επίπεδα φορολογίας εισοδήματος τα έχουν Ισλανδια, Ιρλανδία και ΗΠΑ όπως μπορειτε να διαβασετε εδώ
Τα υψηλοτερα οι Σκανδιναυϊκες χώρες.
Από κει και περα είναι το θεμα της φτώχιας.
Υπάρχουν δυο θεωρίες. Η μια λέει ότι η φτώχια είναι αποτέλεσμα ατομικής ανικανότητας και η άλλη που λέει ότι είναι αποτελεσμα κοινωνικών εμποδίων. Φυσικά υπάρχει και το ανάμεσα.

Αλλα αν πάρουμε το μερίδιο αυτό των φτωχών που είναι φτωχοί εξ'αιτιας προσωπικής ανικανότητος (είτε λόγω τεμπελιάς, είτε λογω νοοτροπίας), εσεις είστε διαθετειμένοι να τους επιδοτείτε με τους φόρους σας;
Κι αν ναι, για πόσο καιρό;

Όπως είπε και ο Αντυ, η φτώχια είναι αδύνατον να εξαλειφθει. Ακομα και το κατώτατο επίπεδο να διασφαλισθει, αυτόματα ανέβηκε ο μέσος όρος, οπότε η σχετική φτώχια πάλι θα προβληματίσει πολλούς.

Και ίσως ειναι πρέπον να σκεφτουμε, εφ'οσον δεν ανήκουμε στη μερίδα των ανίκανων ή τεμπέληδων, πως πλούτισε αυτος ο πλανήτης.
Με ελεύθερη αγορά ή με Παπανδρεϊκά μοντέλα;

Τρι Νοε 28, 10:49:22 μμ  
Ergotelina said...

Ενα τέτοιο κείμενο-βάση
έπρεπε να 'χε
η "Φιλελεύθερη Συμμαχία"!

:)

Η Ευτυχία πάντως είναι κάπως
υποκειμενικό αγαθό.
Ο Καθένας όπου νομίζει
καλύτερα...............
:-)

When individuals were asked:

"Taking all things together, would you say you are: 1. Very happy, 2. Rather happy, 3. Not very happy, or 4. Not at all happy?" countries achieved the following rankings



1. Nigeria
2. Mexico
3. Venezuela
4. El Salvador
5. Puerto Rico

A new study of more than 65 countries published in the UK's New Scientist magazine suggests that the happiest people in the world live in Nigeria - and the least happy, in Romania.

People in Latin America, Western Europe and North America are happier than their counterparts in Eastern Europe and Russia.

BBC

When individuals were asked the above "happiness" question and the results were combined with the following question: (On a scale of one to ten) "All things considered, how satisfied are you with your life as a whole these days?" a ranking of "subjective well-being" for the following countries was achieved.

1. Puerto Rico
2. Mexico
3. Denmark
4. Colombia
5. Ireland
6. Iceland
7. N. Ireland
8. Switzerland
9. Netherlands
10. Canada
11. Austria
12. El Salvador
13. Venezuela
14. Luxembourg
15. U.S.
16. Australia
17. New Zealand
18. Sweden
19. Nigeria
20. Norway


The Happinessshow.com/

Τρι Νοε 28, 10:58:08 μμ  
Πανάσχημη said...

Ειμαστε λοιπόν νούμερο 43. Μετά από Νοτιο Αφρική και Κροατία.

Σαν την Ελλαδίτσα που λένε και οι....

Τρι Νοε 28, 11:04:17 μμ  
Demosthenes II said...

@ odysseas

I beg to differ. Η πραγματικότητα του ενδο-ΕΕ "mobility" απέχει πολύ από την θεωρία και τον "μύθο" αλλά και τις σχετικές οδηγίες και κανονισμούς της ΕΕ.

Αν θέλετε το συζητάμε (αλλού).

@ kyrman

Αν είναι να βάλει κανείς μία "ταμπέλα" στην κοσμοθεωρία του ΝΔ, αν είναι να βάλει, ξαναλέω, αν, τότε, και μόνον τότε, ο γράφων θα έλεγε ότι μάλλον είναι "liberal democrat" υφής (βλ. Liberal Democrats Βρετανίας). Δεν την "κόβω" για "Libertarian", διότι η κοσμοθεωρία του έχει σαφώς πιό "κοινωνικό" προφίλ από αυτό των (Αμερικανών) "Libertarians"!

Αλλά μάλλον ο ΝΔ έχει μία αρκετά unique κοσμοθεωρία (δεν την αποκαλώ ιδεολογία, προτιμώ τον όρο "κοσμοθεωρία").

Σημ. Σχολιάζω την κοσμοθεωρία του άλλου, όχι τον άλλο ως άτομο ή πρόσωπο, όπως αυτή εκφράζεται από τα γραφόμενα του. Τους βάζω έναν όρο για επιστημονική και όχι ταξική, πολιτική ή άλλη "ταξινόμηση". Μόνον αυτό έχω δημοκρατικό "δικαίωμα" να κάνω.

Τρι Νοε 28, 11:08:34 μμ  
πάντα σκεπτικιστής said...

Νικος Δημου said:
"Έχετε ακούσει το ανέκδοτο; Στο εργοτάσιο του μέλλοντος θα δουλεύουν δύο: ένας άνθρωπος και ένας σκύλος. Η δουλειά του ανθρώπου: να ταΐζει τον σκύλο. Η δουλειά του σκύλου: να μην αφήνει τον άνθρωπο να πειράζει τα μηχανήματα."

Δεν μπορείτε να φανταστείτε ποιό είναι το πιο τρανταχτό παράδειγμα για το παραπάνω ανέκδοτο!
Θα το έβαζα κουίζ αλλά επειδή βιάζομαι, το καταθέτω:
Το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ!όλα έγιναν απο τον συνδυασμό δύο απλών γεγονότων: το οτι στο Κίεβο υπήρχε χαμηλή θερμοκρασία για Απρίλη μήνα, άρα ζητήθηκε περισσότερη ηλεκτρική ισχύς και το δεύτερο γεγονός ήταν οτι το προηγούμενο συνέβη κατα το αρχικό "τεστάρισμα" του αντιδραστήρα (ηταν ολοκαίνουριος και το τεστ αυτό, ήταν για να εγγυηθεί την...καλή λειτουργία του!)και για κακή τους τύχη, η εκπαιδευμένη ομάδα που θα έκανε το τεστ, σχόλασε και άφησε την ευθύνη στην επόμενη, που δεν είχε ιδέα!
Συμπέρασμα; Αν δεν τον πειράζανε, δεν θα συνέβαινε απολύτως τίποτα!Όπως δεν έπαθαν τίποτα δεκάδες άλλοι πανομοιότυποι αντιδραστήρες όπως στο Κοζλοντούι δίπλα μας στη Βουλγαρία!
Αλλα να επισημάνουμε ,οτι για λόγους οικονομίας το Σοβιετικό κράτος δεν διέθετε τα απαραίτητα κονδύλια γιαν χτιστεί το τσιμεντένιο δωμάτιο που "φιλοξενεί" τους αντιδραστήρες στα δυτικά αντίστοιχα πυρηνικά εργοστάσια και μπορεί να αντέξει σε σύγκρουση με έν F16 με όλο του τον οπλισμό χωρίς να πάθει το παραμικρό.Αντίθετα, στο Three mile island της Pensylvania το 1979, αν και το ατύχημα ήταν σαφως σοβαροτερο (έλιωσε μεγαλύτερο μέρος του πυρηνικού καυσίμου απο ότι στο Τσέρνομπιλ), η θωράκιση άνταξε και δεν έπθε κανείς τίποτα...

Λέω να γράψω ένα post για τα ενεργειακά, αν το επιτρεέπει και ο Don που μας φιλοξενεί...

Τρι Νοε 28, 11:09:33 μμ  
Odysseas said...

Εργοτελίνα,
πολύ ενδιαφέρουσα στατιστική.
Πρέπει να πούμε όμως πως η μεθοδολογία είναι ακριβώς το αντίθετο από την ιδέα του ΝΔ:
εδώ ρωτήσανε τον κόσμο αν είναι ευτυχισμένοι, που σημαίνει πως ο καθένας μέσα στην άγνοιά του μπορεί να δήλωσε ευτυχισμένος (χωρίς αυτό να αναιρεί την ευτυχία τους, ετσί?), ενώ ο ΝΔ προτείνει να αποφασίσουμε αφού κοιτάξουμε όλα τα συστήματα!

Τρι Νοε 28, 11:15:12 μμ  
Πανάσχημη said...

Οδυσσεα
Μαντευω οτι οι Ελληνες απορρίπτουν την ελευθερη αγορά και προτιμούν προστατευτισμό και κράτος πατερούλη.

Τρι Νοε 28, 11:20:24 μμ  
k2825 said...

Δυο σχόλια:

#1. Στο ζήτημα της φορολογίας για να είναι πλήρη τα όποια στατιστικά στοιχεία θα πρέπει απαραιτήτως να συμπεριληφθούν και οι δείκτες ανταποδοτικότητας και αντισταθμιστικών κρατικών παροχών/ωφελημάτων προς τους πολίτες-φορολογούμενους.

Πχ αν φορολογούμαι με 25% και αναγκάζομαι να πληρώνω το παιδικό σταθμό, το σχολείο και το πανεπιστήμιο των 2 παιδιών μου δεν είναι βέβαιο ότι ζω σε ένα κράτος συμπεριφερόμενο λιγότερο ληστρικά από εκείνο που με φορολογεί με 50% παρέχοντας μου χωρίς περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση τις συγκεκριμένες αυτές υπηρεσίες ... Για να μην θίξουμε τα ζητήματα συνολικού κόστους ζωής και εμέσσων φόρων που σχετίζονται άμεσα με το θέμα.

#2. Η υποκειμενική αίσθηση ευτυχίας/ευεξίας/ευζωίας δεν μπορεί, εκ των πραγμάτων, να αποτελέσει αξιόπιστο συγκριτικό δείκτη για το βιοτικό επίπεδο (την ποιότητα ζωής) των πολιτών μεταξύ χωρών αφού εξαρτάται από την περιορισμένη βιωματική εμπειρία του καθενός περί ευτυχίας.

Πχ οι ευρισκόμενοι εν αγνοία μεξικάνοι που δηλώνουν ευτυχισμένοι οδηγώντας το σαραβαλιασμένο Datsun τους, πιθανότατα θα δηλώσουν πολύ λιγότερο ευτυχισμένοι, στον συγκεκριμένο αυτό τομέα, σε περίπτωση που τους δινόταν οι ευκαιρία να οδηγήσουν το ML350 του Γερμανού ομολόγου τους. Το ίδιο ισχύει και για την συνολική «εμπειρία ζωής» σε μια χώρα σε σχέση με μια άλλη.

Τρι Νοε 28, 11:23:05 μμ  
Miltos said...

"Ζούμε σ' ένα ευλογημένο τόπο, για αυτό θα πρέπει να τον προσέχουμε!!!" Αυτό ακούω μόλις τώρα απο τον Λιακόπουλο που προσπαθεί να πουλήσει τα βιβλία του μέσα από το κανάλι Super B (Πατρινό).
Δεν πιστεύω ότι ο τόπος μας έχει "μαγικές" ιδιότητες, πολύ περισσότερο δεν βλέπω τον καλό λόγο που όλοι οι υπόλοιποι λαοί έχουν να πουν για αυτόν. Μεμονομένες "ευλογημένες" υπάρξεις υπάρχουν που κάνουν τι διαφορά...

Τρι Νοε 28, 11:26:07 μμ  
lifer said...

Οι Δανοί και οι Νορβηγοί οι πιο ευτυχισμένοι λαοί του πλανήτη μαζί με τους υπόλοιπους Σκανδιναβούς ; Καλά έχετε στοιχεία γι αυτά που λέτε ;
Δεν υπάρχουν ευτυχισμένοι λαοί, αλλά ευτυχισμένοι φραγκάτοι!
Γνωρίζω Δανούς που δεν ξεφεύγουν από τη μετριότητά τους συν ότι αποκεφαλίσανε το χάλκινο άγαλμα (που είχανε δε θυμάμαι κι εγώ σε ποιο λιμάνι) αποτέλεσμα της δυσαρέσκειας πολλών γυναικών που αρνούνται να δεχθούν το ρόλο της αθώας Δανέζας.
Οι δε Νορβηγοί έχουν ένα καταφύγιο αποκομένο από τον πολιτισμό κάτι σαν το δικό μας Αγιο Ορος και δεν έχω δει μεγαλύτερα βλαχομπούρμπουλα σ' όλο τον πλανήτη.
Οσο για τους υπόλοιπους Σκανδιναβούς (ΣΟΥΗΔΟΙ-ΦΙΝΛΑΝΔΟΙ) αν δε γινούν στουπί από το αλκοόλ δε μπορουν να λειτουργήσουν. Ειδικά για τους Φινλανδούς θα έλεγα ότι είναι η Ελλάδα του βορρά.

Τρι Νοε 28, 11:30:29 μμ  
Demosthenes II said...

Η σχετική φτώχια μπορεί μεν να είναι αδύνατον να εξαληφθεί, αλλά η απόλυτη φτώχια και ο θάνατος από ασητία στην Αφρική και αλλού ΕΙΝΑΙ δυνατόν.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι "Ελβετικές" μέρες της άνευ βάσης ΚΠΣ-και άλλων driven αφθονίας - υπερκαταναλωτισμού έχουν παρέλθει. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κόσμος δείχνει να χρεώνει το
"χάσμα" πραγματικής και εμφαινόμενης ανταγωνιστικότητας σε αυτούς που το δημιούργησαν.

Είναι δε φυσικό οι Ανατολοκοί και οι Ρώσοι να μην έχουν συνέλθει ακόμη από το κρύο ντους της απότομης πτώσης ενός απαράδεκτου συστήματος, με τρόπο όμως ώστε από τα σοβιέτ πέρασαν στο φαρ ουέστ!

Η χαμηλή χαρά των Ελλήνων οφείλεται και στο σοκ απομυθοποίησης δεικτών (99), ΟΝΕ, Αγώνων, κ.α. Πάλι καλά!

Η χώρα πρέπει να μάθει να ζει με βάση όσα βγάζει. Και το μαθαίνει, άλλοι πιό ομαλά, άλλοι, δυστυχώς, the hard way!

Η συμβολή της "πνευματικής ηγεσίας" στην πρόταση νέων, ρεαλιστικών αλλά και αναπτυξιακών, "προτύπων", "της γκλαμουριάς της φιλοσοφημένης "λιτότητας"" θα πορούσε όμως να είναι πιό "εμφανής", θαρρώ (how to survive and be happy with 700 Euros per month). Τα πιό σημαντικά στην Ελλάδα δεν αγοράζονται και δεν πουλιώνται (ήλιος, θάλασα, κ.α. πολλά που οι παραδοσιακοί ΕΛΛΗΝΕΣ "καπιταλιστές" σνομπάρουν).

Τρι Νοε 28, 11:35:26 μμ  
Ergotelina said...

@Οδυσσέα

O Ελλαδίτης θα γκρίνιαζε
και στο καλύτερο σύστημα-ξενοδοχείο..

:-)

Κάποιες σκέψεις από το λινκ της Πανάσχημης
-------------------------------
1.Η Ελλάδα παρουσιάζεται εδώ να είναι είναι η μόνη
χώρα που τιμωρεί αυτούς που κάνουν παιδιά

2.Και το Μεξικό έχει χαμηλή φορολογία
αλλά δεν είναι και χώρα πρότυπο…..

Single,no kids-Married -2 kids

Ireland 25.7% 8.1%
Korea 17.3% 16.2%
Mexico 18.2% 18.2%
United States 29.1% 11.9%

Greece 38.8% 39.2%
Germany 51.8% 35.7%
Sweden 47.9% 42.4%
France 50.1% 41.7%

Tax burdens around the world

Τρι Νοε 28, 11:35:37 μμ  
lifer said...

Ρε συ "πανάσχημη" για τη φτώχεια του πλανήτη ευθύνονται αποκλειστικά και μόνο οι Εβραίοι κι αυτό το λέω κι ας κινδυνεύω να χαρακτηριστώ αντισημιτιστής. Κρίμα που ο Χίτλερ άφησε τη δουλειά στη μέση κι εδώ κινδυνεύω να χαρακτηριστώ εξτρεμιστής ΑΛΛΑ ΑΝΟΙΧΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΡΕΕΕΕ!!!!

Τρι Νοε 28, 11:50:30 μμ  
Zontas said...

Ναι, αν είχα τη δυνατότητα να διαλέξω ξενοδοχείο, θα ήταν χωρίς δευτερη κουβέντα η Νορβηγία. Ποιότητα ζωής, σεβασμός στον άνθρωπο, μια ουμανιστική κουλτούρα που έχει ποτίσει τους ανθρώπους και τη διακρίνεις ακόμη και στα πιό απλά καθημερινά πράγματα. ¨Επίσης ίσως η μοναδική χώρα όπου οι Liberal Democrats υπάρχουν μόνο για να θυμίζουν οτι μπορούν να υπάρχουν κόμματα χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις. Κατά τα άλλα η ευελιξία τους και η ανθρωποκεντρική τους φιλοσοφία είναι πιά δεδομένη στη Νορβηγία και για τα αριστερίζοντα και για τα νεοφιλελευθερίζοντα κόμματα. Ο παράδεισος υπάρχει και είναι Βόρεια. Επίσης προσφέρει μαγευτική θέα. Πολύ σοφή επιλογή να παραμείνουν εκτός ΕΕ.

ΥΓ. Ξενοδοχείο όμως δεν διαλέγεις μονάχα, δυστυχώς καμμιά φορά σε διαλέγει αυτό. Εμένα μου την εκανε τη δουλειά ο γιός της Αφροδίτης, να τον χαίρεσαι κούκλα μου.

Τρι Νοε 28, 11:52:07 μμ  
Πανάσχημη said...

Επίσης μια παρανόηση για τα Αμερικανικά πανεπιστημια που χρεωνουν διδακτρα. Οι περισσότεροι δεν πληρώνουν. Αν είσαι φτωχος σε βοηθα το κρατος με διάφορα assistance programs, οι μη φτωχοι αν έχουν καλη βαθμολογια (Β και πάνω πληρωνουν 25% κι αν είναι άριστοι τίποτα -για τη δική μου πολιτεια τουλάχιστον. )
Τα βιβλια ειναι πάντα έξτρα.

Στα ιδιωτικά η πολιτεια θα βοηθησει όσο θα βοηθούσε και σε ένα κρατικό με χαμηλότερα διδακτρα. Υπαρχουν δάνεια που τα ξεπληρώνεις σε 20-30 χρονια με 2% επιτοκιο. Φυσικά υπαρχουν και εκει πάμπολλες υποτροφιες.
Αυτα τα λεω διότι έχω ακούσει πολλές φορες ότι στην Αμερική πάνε πανεπιστημιο μόνο οι πλούσιοι ενω στην Ελλαδα ειναι δωρεαν για όλους.

No such thing as a free lunch... nowhere.

Τρι Νοε 28, 11:54:48 μμ  
Zontas said...

Πανάσχημη

δικαίως στην Ελλάδα είναι δωρεάν τα πανεπιστήμια, γιατί κατ' αρχήν το καλύτερο που προσφέρουν είναι ο καφές στο κυλικείο και δεύτερον είναι άδικο να πληρώνεις για μια υπηρεσία που δεν την χρησιμοποιείς σχεδόν ποτέ

Τετ Νοε 29, 12:03:05 πμ  
lifer said...

Σκεπτικιστή , ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες για το ατύχημα στο Τσερνομπίλ, ομολογώ ότι δεν τα ήξερα. Επειδή κι εγώ "ενεργειακός" είμαι θα σου πω ότι διαρροές , ειδικά παλιότερα , από πυρηνικά εργοστάσια, πάντα υπήρχαν.
Οσο για το ατύχημα στο Three Miles Island ήταν "στημένο" για να δουν πως ανταποκρίνεται ο κόσμος σε τέτοιες καταστάσεις πανικού!
Και επιμένω , αντί να διαβάζετε τις ελεγχόμενες μπούρδες του net η ηλίθια περιοδικά τύπου Economist , ανοίχτε κανά βιβλίο!

Τετ Νοε 29, 12:04:51 πμ  
harrygreco said...

Στα ναζιστοτσολια απαντω οτι κριμα που οι Τουρκοι αφησαν το πηδημα στη μεση...

Τετ Νοε 29, 12:06:15 πμ  
πάντα σκεπτικιστής said...

@πανάσχημη
στην Ελλάδα δεν λειτουργεί και ούτε θα λειτουργήσει ποτέ σωστά η ελεύθερη αγορά διοτι δεν τηρείται ποτέ η νομιμότητα. Γι αυτό ο κόσμος προσπαθεί να μπεί στο Δημόσιο. Αν λειτουργούσε σωστά, θα την ήθελαν όλοι.Οαο για το Αμέρικα, παρά τις υποτροφίες και τις εκπτώσεις , για να σπουδάσεις χρειάζεσαι ένα σοβαρό ποσόν. Βέβαια, επειδή εκεί οι επιστήμονες πληρώνονται, η επένδυση είναι κάτι παραπάνω απο επικερδής. Αν σκεφτεί κανείς οτι ο απόφοιτος του ΜΙΤ ξεκινάει απο 60.000 δολλάρια/έτος στην χειρότερη περίπτωση ενώ ο απόφοιτος του Εθν. Μετσόβιου Πολυτεχνείου εδώ ξεκινάει απο 11.000€ ...

Τετ Νοε 29, 12:07:07 πμ  
Ergotelina said...

Σχετικά με τη φτώχεια..
Απο εποχής Κένεντυ..που έλεγε
πως θα την εξαλείψει.


Sweden 6.5
Norway 7.2
Finland 8.4
Netherlands 8.4
Denmark 9.1
Germany 10.2
Luxembourg 10.3
France 10.8
Spain 11.0
Japan 11.1
Italy 12.2
Canada 12.2
Belgium 12.4
Australia 12.9
United Kingdom 14.8
Ireland 15.3
United States 15.8

Human Poverty Index

AMERICANS do not go in for envy.

...........................
The gap between rich and poor is bigger than in any other advanced country, but most people are unconcerned...................

Whereas Europeans fret about the way the economic pie is divided, Americans want to join the rich, not soak them. Eight out of ten, more than anywhere else, believe that though you may start poor, if you work hard, you can make pots of money. It is a central part of the American Dream.


The political consensus, therefore, has sought to pursue economic growth rather than the redistribution of income, in keeping with John Kennedy's adage that “a rising tide lifts all boats.” The tide has been rising fast recently. Thanks to a jump in productivity growth after 1995, America's economy has outpaced other rich countries' for a decade. Its workers now produce over 30% more each hour they work than ten years ago. In the late 1990s everybody shared in this boom. Though incomes were rising fastest at the top, all workers' wages far outpaced inflation.
But after 2000 something changed. The pace of productivity growth has been rising again, but now it seems to be lifting fewer boats.


All in all, America's income distribution is likely to continue the trends of the recent past. While those at the top will go on drawing huge salaries, those in the broad middle of the middle class will see their incomes churned. The political consequences will depend on the pace of change and the economy's general health. With luck, the offshoring of services will happen gradually, allowing time for workers to adapt their skills while strong growth will keep employment high. But if the economy slows, Americans' scepticism of globalisation is sure to rise. And even their famous tolerance of inequality may reach a limit.


Inequality in America
The rich, the poor and the growing gap between them
Jun 15th 2006 | WASHINGTON, DC
From The Economist
The rich are the big gainers in America's new prosperity



For example, poverty declined by an average of 2.29 percent in the Clinton years , and it grew by 4.33 percent annually in the Bush years . To make the decline a positive number and the growth a negative number, we have changed the indicator to poverty reduction. Thus, Clinton's score is plus 2.29 percent, and Bush's is minus 4.33 percent.3

http://www.ppionline.org/ndol/print.cfm?contentid=252964

While Bush has been outspoken in his support of religious groups' efforts to combat social ills and has moved to shift federal money to their coffers, he has not shown much faith in the power of government to directly help the poor

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2006/07/19/
AR2006071901735.html

Τετ Νοε 29, 12:14:55 πμ  
DimitrizZzZz said...

"Οι πλούσιοι (άνθρωποι ή κράτη) δεν κλέβουν από τους φτωχούς. Ίσα ισα που δημιουργούν περισσότερο πλούτο. Αν φτώχαιναν θα φτωχαίναμε όλοι."

Με το "όλοι" εννοεί τον εαυτό και τις γάτες του.
Φανταστείτε να χρεωκοπήσουν οι εκδότες του.
Σίγουρα θα μένει περισσότερο σάλιο στο στόμα του αλλά θα πεινούσαν τα γατόνια.
χαχαχα

Πέρα από την πλάκα, αυτή η άποψη πρέπει να είναι η μόνη που καταφέρνει να είναι πιο απλοική από εκείνη του κομμουνισμού "ίση μοιρασιά σε όλους".
Τα άκρα μοιάζουν, το πρόσημο αλλάζει.

Τετ Νοε 29, 12:15:23 πμ  
Constantine said...

Κε Δήμου,

μία θεωρητική παρατήρηση.Ξέρετε, αυτό που περιγράψατε σχηματίζει μία ολόκληρη καμπύλη ενδεχομένων: από την απόλυτη παροχή υπηρεσιών με την "ελάχιστη" σχετική όχληση ως το άλλο άκρο την μηδενική όχληση με την σχετικά "μέγιστη" για το επίπεδο αυτό παροχή υπηρεσιών. Υποθέτω ότι για τον καθένα μας το άριστο σημείο επί της καμπύλης είναι διαφορετικό και μπαίνουμε πάλι στον κυκεώνα των δημοκρατικών διαδικασιών για να ισορροπήσουμε!

Τετ Νοε 29, 12:20:22 πμ  
DimitrizZzZz said...

"Οι Λατινοαμερ. δεν ειναι λαοι πρωτο τραπεζι,οπως & οι Βαλκανιοι."

Για τον κ. Δ¨ημου μάλλον δεν υπάρχει ρατσισμός όταν δεν αναφέρονται οι εβραίοι.
Φανταστείτε τι θα γινόταν αν το έλεγε αυτό για τους εβραίους.
1.Θα είχαμε κι άλλα "gone fishing"
2. Θa είχαμε "comment delted by the blog administrator"
χαχαχα
Επιλεκτικές ευαισθησίες που σε κάνουν να αναρωτιέσαι.

Τετ Νοε 29, 12:20:57 πμ  
DimitrizZzZz said...

Έχω βαρεθεί την ανοησία ορισμένων.
Συγκρίνετε οικονομίες χωρίς να λάβετε όλα τα υπόλοιπα υπόψην.
Μιλάτε για αμερικανική οικονομία λες και είναι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που την καθορίζουν και αδιαφορείτε για τους πολέμους που κάνουν. Πως νομίζετε οτι αναπτύσσονται οι μεγάλες χώρες; Ποιός νομίζετε οτι ευθύνεται για την φτώχεια κρατών με τεράστιους φυσικούς πόρους;
Είστε αφελής ή απλά ψεύτης;

Τετ Νοε 29, 12:26:47 πμ  
lifer said...

Zontas, τη να την κάνω τη Νορβηγία μ' όλους τους ξενέρωτους βόρειους που τους λυπάμαι για τα κλίματά τους και τους καταλαβαίνω κάθε φορά που μας κλείνουν μέσα τα χιόνια!!!
Κι ένα τελευταίο γιατί έχω αφήσει μια δουλειά στη μέση (ναι, τέτοια ώρα !!!). Αυτό είναι μάλλον για το Νίκο Δήμου. Δεν υπάρχουν καλύτερα συστήματα ,με την εξαίρεση επιμένω των ΓΕΡΜΑΝΩΝ. Υπάρχουν καλύτερα ΛΕΦΤΑ!. Αντε καλυνήστες και το επόμενο post είναι δικό μου.

Τετ Νοε 29, 12:27:08 πμ  
k2825 said...

This post has been removed by the author.

Τετ Νοε 29, 12:27:24 πμ  
k2825 said...

This post has been removed by the author.

Τετ Νοε 29, 12:28:31 πμ  
harrygreco said...

Αναρωτηθειτε στο σαητ της χρυσης αυγης,μαγαριζετε το μαγαζι.

Τετ Νοε 29, 12:29:43 πμ  
k2825 said...

H Νορβηγία στο #1 της παγκόσμιας κατάταξης λοιπόν ... Βέβαια, αν διαθέτεις κάμποσο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθαρές θάλασσες και αρχιδάτο αλιευτικό στόλο, ορυκτό πλούτο και υλοτομίσιμα δάση, η δουλειά του γκουβέρνου γίνεται κομματάκι ευκολότερη ...

Μέσα σ’ όλα αυτά μου φαίνεται τραγικά ειρωνικό το γεγονός ότι ακόμα και
σήμερα για 100άδες εκατομμύρια ανθρώπους η καθημερινή εξασφάλιση 1.5 λίτρων πόσιμου νερού παραμένει το κύριο ζητούμενο ...

Υ.Γ. Και εφόσον είναι της μοδός οι στατιστικές, στα παραρτήματα του .pdf θα βρείτε και τα επίσημα στοιχεία για τον, κατά UN, Human Development Index.

Τετ Νοε 29, 12:30:41 πμ  
DimitrizZzZz said...

Χάρυ δεδομένου οτι μέχρι τώρα έχεις χαρακτηρίσει ολόκληρους λαούς σαν κατώτερους, νομίζω οτι εσύ ανήκεις σε χώρους όπως η χρυσή αυγή.

Τετ Νοε 29, 12:34:20 πμ  
antvol said...

lifer said...
Ρε συ "πανάσχημη" για τη φτώχεια του πλανήτη ευθύνονται αποκλειστικά και μόνο οι Εβραίοι κι αυτό το λέω κι ας κινδυνεύω να χαρακτηριστώ αντισημιτιστής. Κρίμα που ο Χίτλερ άφησε τη δουλειά στη μέση κι εδώ κινδυνεύω να χαρακτηριστώ εξτρεμιστής ...
----

Ποιος είπε ότι κινδυνεύεις; Υπερβολές ...

Τετ Νοε 29, 12:43:16 πμ  
ioannisk said...

This post has been removed by the author.

Τετ Νοε 29, 12:47:29 πμ  
ioannisk said...

Το Post ξέφυγε (ξανά) :(

Όνειρα γλυκά σε όλους

@antvol
:))))

Τετ Νοε 29, 12:48:04 πμ  
Ergotelina said...

@lifer said


Οσο για το ατύχημα στο Three Miles Island ήταν "στημένο" για να δουν πως ανταποκρίνεται ο κόσμος σε τέτοιες καταστάσεις πανικού!

Ποιό βιβλίο το γράφει;;

Lifer said

Δεν υπάρχουν ευτυχισμένοι λαοί, αλλά ευτυχισμένοι φραγκάτοι!

State of the world?


Fat, rich and unhappy

The world is consuming goods and services at an unsustainable pace, with serious consequences for the well-being of people and the planet, reports the Worldwatch Institute in its annual report, State of the World 2004.

Around 1.7 billion people worldwide—more than a quarter of humanity—have entered the "consumer class," adopting the diets, transportation systems, and lifestyles that were limited to the rich nations of Europe, North America, and Japan during most of the last century. In China alone, 240 million people have joined the ranks of consumers—a number that will soon surpass that in the United States.
Fat, rich and unhappy

Τετ Νοε 29, 12:56:49 πμ  
harrygreco said...

Η ποιοτητα των λαων ειναι οφθλμοφανης. Αλλοι εφτιαξαν το Χρηματιστηριο & αλλοι ηταν καννιβαλοι. Αυτο δεν σημαινει οτι δικαιολογειται υποδουλωση & τυρρανια ,παρα μονο ηγεσια των κατωτερων απο τους ανωτερους προς τον ανθρωπισμο,τον εκπολιτισμο & την ελευθερια. Ετσι σημερα οι Συμμαχοι ηγουνταιτων Ιρακινων,Κουρδων,Αφγανων,Αλβανων Κοσοβα κ.ο.κ. Μακαρι στο μελλον να εκπολιτισουν Ιρανους,Συριους &...Γραικους.

Τετ Νοε 29, 01:14:33 πμ  
Zontas said...

k2825

έχεις απόλυτο δίκιο. Και να προσθέσω... όταν η συγκατοίκηση με τους γείτονες λύνει περισότερα προβλήματα από όσα δημιουργεί, όταν είσαι σε προνομική θέση για να σε αφήσουν οι άλλοι στην ησυχία σου. Πέραν όλων αυτών ομώς θα ιεραρχούσα ως πιό σημαντική την κουλτούρα των Νορβηγών που δεν είναι εύκολα 'αναγνώσιμη'. Διαθέτουν έναν ιδιότυπο κολλεκτιβιμό που δεν μπορεί μεν να συγκριθεί με τον Ιαπωνικό, άλλα παρόμοιο του δεν θα συναντήσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αποδίδουν μεγάλη σημασία στην επιβίωση της Κοινότητας και την ευημερία της. Θεωρούσαν πάντα την ατομική ευημερία εξαρτημένη μεταβλητή της ευημερίας της Κοινότητας. Απ' την άλλη είναι παθιασμένοι άνθρωποι και δίνουν μεγάλη σημασία στα συναισθήματα. Θα βρείτε Νορβηγούς που μετανάστευσαν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα για έναν έρωτα, χωρίς δεύτερη σκέψη. Η κουλτούρα τους έχει αρχίσει να μεταμορφώνεται, αλλά νομίζω όσοι μετνάστευσαν, ακόμη συνεχίζουν να εκπλήσσονται από την ατομικιστική φιλοσοφία με την οποία αξιολογούμε και κτανοούμε εμείς τη ζωή. Δεν είναι επίσης ιδεαλιστές - αυτό είναι κι προνόμιο και μειονέκτημα - δεν θα συναντήσετε πολλούς να αγαπάν τη φιλοσοφία, ούτε καν στις επιστήμες θα συναντήσετε παθιασμένους Νορβηγούς. Αν όμως τύχει να δουλέψετε σε ομάδα μαζί τους είναι η χαρά του leader, θα τα δώσουν όλα και λίγο θα νοιαστούν να βγουν μπροστά. Ίσως αυτή η 'ελαφρή' αντιμετώπιση των ιδεών, τους κάνει να διαφέρουν από τους Ιάπωνες. No idealism, no need for rituals. Για του λόγου το αληθές, ψάξτε πληροφορίες για τη Νορβηγική αντίσταση στον WW II. Ήταν από τις πιό σκληρές και, πρώτη τους μέριμνα ήταν πάντα να δουλέψουν για να βρουν πληροφορίες χρήσιμες για τους συμμάχους. Παρακολουθήστε τους επίσης όταν παίζουν ποδόσφαιρο.

Τετ Νοε 29, 01:16:18 πμ  
Vrennus said...

«Μιλάμε για το σύστημα που εξασφαλίζει στους περισσότερους ανέσεις ξενοδοχείου» (ΝΔ)

Ναι, μόνο που στο ξενοδοχείο θα πρέπει να δουλεύουν και ξενοδοχοϋπάλληλοι, πώς θα τους ξεχωρίσουμε από τους λοιπούς προνομιούχους; Ή μήπως θα μας έρθουν από τον Άρη;

«Οι πλούσιοι (άνθρωποι ή κράτη) δεν κλέβουν από τους φτωχούς. Ίσα ισα που δημιουργούν περισσότερο πλούτο» (ΝΔ)

Με τη δουλειά τους τον δημιουργούν; Ή με τη δουλειά των φτωχών; Βόηθα με φτωχούλη μου να μη σου μοιάσω. Μη μου πείτε πως ο παγκόσμιος πλούτος παράγεται από τη δουλειά των λίγων πλουσίων, αν είναι έτσι να δουλέψουμε κι εμείς σαν αυτούς να πλουτίσουμε!

«Ποιον έκλεψε ο Bill Gates, o Tom Cruise, ο Μπέκαμ, o Γιακούμπ κλπ. κλπ. κλπ.? Ποιον καταπίεσαν οι ζάπλουτοι σήμερα ιδρυτές του Google ή του Skype?» (Kostas Stamos)

Εγώ πάντως που δεν έκλεψα κανέναν κι έχω δουλέψει στη ζωή μου, συνολικά, πολύ περισσότερο από τον Μπέκαμ και τους ιδρυτές του Google γιατί δεν είμαι εξ ίσου πλούσιος; Τι το διαφορετικό έχει η δική μου δουλειά; Είναι δα τόσο πολύ «ποιοτικότερη» η δουλειά του Bill Gates πχ. σε σχέση με τη δική μου που να δικαιολογεί την κολοσσιαία διαφορά του πλούτου;

«Γι αυτο στην Νοτιο Αμερική παρ’όλ το τεραστιο κύμα εκδημοκρατισμού που ειχαμε απο το 70 και μετα» (Πανάσχημη)

Το τεράστιο κύμα εκδημοκρατισμού με τις χούντες των γνωστών και μη εξαιρετέων κυρίων Πινοσέτ, Βιντέλα κλπ.


Η πολιτική ως marketing λοιπόν. Ή μάλλον ως ταξιδιωτικός πράκτορας: εδώ τα καλά ξενοδοχεία! Μόνο που σ' αυτά θα δουλεύουν πάντοτε κάποιοι για τη δική μας καλοπέραση, κάποιοι που δεν θα μπορέσουν ποτέ να γίνουν πελάτες του. Και πάντοτε θα παραμονεύει ο κίνδυνος ένα τσουνάμι να βάλει ταφόπλακα στην ψευδαίσθηση της παραδείσιας ευζωίας μας. Και να μην ξεχνάμε ότι τα τσουνάμι καμμιά φορά είναι ανθρωπογενή φαινόμενα!

Τετ Νοε 29, 01:16:43 πμ  
ihadafarminafrica said...

This post has been removed by the author.

Τετ Νοε 29, 01:16:54 πμ  
DimitrizZzZz said...

Είδες; Δεν μπορείς να μιλάς για ανωτερότητα και κατωτερότητα λαών.
Έβγαλες μάλιστα και λόγο υπερ Ναζισμού χωρίς να το πάρεις χαμπάρι.
Σε επόμενο σχόλιο θα κατηγορήσεις άλλους για φασίστες και ναζιστές όμως.
χαχαχα

Τετ Νοε 29, 01:23:10 πμ  
ihadafarminafrica said...

Marquis de ABRAHAM said:

Α... ΟΛΑ ΚΙ ΟΛΑ.

ΜΗΝ ΜΟΥ ΠΑΤΑΤΕ ΤΗΝ ΛΕΞΗ.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΜΟΥ ΚΑΤΩ.

ΟΤΑΝ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟΙ ( LIBERTARIANS ) ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ wildlife upclose and personal.

Τετ Νοε 29, 01:28:53 πμ  
EPIKOUROS said...

αγαπητε Νικο
ολοι οσοι εγραψαν εβαλαν το πετραδακι τους.
το σιγουρο ειναι οταν δεν εχεις λεφτα πουθενα δεν περνας καλα,αυτο ειναι κανονας.
βεβαια ο καθενας μιλαει και αναλογα με τις εμπειριες του.
αναλογα δε και με το μυαλο,βλεπε επεξεργαστη,και τις γνωσεις που εχει μπορει η δεν μπορει να επεξεργαστει αυτες τις οποιες εμπειριες εχει.
υπαρχει ενα προβλημα εδω, η σχεση του ενος και του πληθους.
νομιζω ειναι και θεμα δημοκρατιας
αν δεχομαστε την δημοκρατια τοτε πρεπει να δεχτουμε οτι μας ενδιαφερει η πλειοψηφια,χωρις αυτο να σημαινει οτι την μειοψηφια την πεταμε στα σκουπιδια.
κατα συνεπεια πως μπορει το ατομο να περναει καλα αν το συνολο δεν περναει καλα?
με λιγα λογια αν θελουμε να λεμε οτι εχουμε ενα επιπεδο πολιτισμου δεν μπορουμε να ανεχομαστε καποιοι να ειναι ξυπολητοι και καποιοι αλλοι να εχουν 10 ζευγαρια παπουτσια.
οσο για τις ιδεολογιες υπαρχουν και θα υπαρχουν διοτι ο ανθρωπος πρωτα σκεφτεται και μετα ενεργει
πρωτα φτιαχνει ενα σχεδιο και μετα περναει στην πραξη και βλεπει αν το σχεδιο ειναι εφαρμοσιμο αν θελει αλλαγες
επι πλεον κατι που εφαρμοζεται για πρωτη φορα σιγουρα ειναι λιγοτερο καλο απο την δευτερη φορα κοκ
καθε φορα υπαρχει η πειρα του προηγουμενου

Τετ Νοε 29, 01:34:36 πμ  
harrygreco said...

Το μαγαζι ειναι συγκεκριμενου ιδεολογικου χωρου που ονομαζεται " αστικος φιλελευθερισμος ". Για οσους εχουν αλλα μυαλα,υπαρχει το Ιντυμηντια & η χρυση αυγη. Εμεις δεν μπαινουμε στα μαγαζια σας,εσεις να μη μπαινετε στο μαγαζι μας.

Τετ Νοε 29, 01:36:49 πμ  
Πανάσχημη said...

Η διαφορα μεταξυ πλούσιων και φτωχων είναι όντως εντονοτατη στις ΗΠΑ.
Αλλα από την άλλη μεριά η επικρατούσα άποψη είναι ότι το φαινόμενο φτώχιας είναι ατομική αποτυχία. Στη Σουηδία πιστεύουν το αντίθετο. Οτι ειναι αποτελεσμα κοινωνικής αποτυχίας.

Από αυτα που έχω δει εγω τεινω να πιστεύω ότι είναι αποτελεσμα ατομικής αποτυχίας (για τις ΗΠΑ).
Τα προγραμματα εκαπίδευσης φτωχων πάμπολλα, λιγοι τα προτιμουν. Τα κολλέγια προσφερουν πολλες εναλλακτικές λύσεις για αυτούς που έχουν προβλήματα στα Αγγλικα ή Μαθηματικα (δωρεαν ιδιαίτερα), λίγοι πανε.
Τα community colleges που εχουν φτιαχτει ειδικα για αυτούς που γυρεύουν μια δεύτερη ευκαιρία, εχουν απώλειες 50%. Το δε κράτος έχει ήδη πληρώσει τα δίδακτρα όλων αυτών που έφυγαν στη μέση.

Γιατι;
Σε μεγαλο βαθμό η απαντηση είναι η τοπικη κουλτουρα μερικών πληθυσμιακών ομάδων που αποθαρρύνει την μαθηση και αποζητα το χρήμα, με όποιο τρόπο. Οι ισπανοφωνοι πχ (κυρίως από Μεξικό και λιγότερο από Κούβα)εχουν ποσοστα εγκαταλειψης λυκειου που φτάνουν το 30%. Οι ίδιες οι οικογενειές τους τους ενθαρρύνουν διοτι θέλουν την μεν κόρη να την παντρέψουν γρηγορα, το δε γιο να αρχίσει να φερνει λεφτά στο σπίτι.

Με λίγα λόγια, η απόψή μου είναι ότι δεν φταιει το οικονομικό συστημα της Αμερικής για την φτώχια, αλλά οι επιλογες που κάνουν ορισμένες πληθυσμιακές ομαδες.

The fault lies with the individual, not with the free markets.

Τετ Νοε 29, 02:07:41 πμ  
DimitrizZzZz said...

Τίποτα στον αστικό φιλελευθερισμό δεν αναφέρεται σε ανςτερότητα λαών, οπότε μπορείς να αποχωρήσεις προς χρυσλή αυγή μεριά.

Τετ Νοε 29, 03:03:50 πμ  
Demosthenes II said...

"My passion is that Britain will become the great globalisation success story of this century."

Ποιός είπε το παραπάνω (χθες)?

a) Tony Blair
b) David Cameron
c) Gordon Brown
d) A British CEO
e) Άλλος?

Ο ίδιος, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του CBI είπε μεταξύ άλλων

a) He called on Britain to become an EVANGELIST (!!!) for globalisation

b) He argued that free trade, open markets and flexibility were the pre-conditions of success in the global economy.

c) He proposed that:

1) "The risk-based approach of the future that Britain is now pioneering is founded on a different view of the world - trust in the responsible company, the educated consumer and the informed employee"

2. "There is a real question about what is the destiny of Britain in a world where globalisation means you can buy almost any service anywhere"

ΠΟΙΟΣ ΤΑ ΕΙΠΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ (για τη Βρετανία)????

--------------------------

Οπότε και ο γράφων σας ρωτά>>>>

What is the YOUR (peronal, family, national, etc.) "destiny" in a world where globalisation means you can buy almost any service anywhere?

---------------------------

Αυτά στην Λόνδρα/Αλβιώνα ("άλλο κλίμα", κ.α.). Στην Ελλάδα (Ν.Α Ευρώπη, Μεσόγειος, Ν. Βαλκάνια):

Ο γράφων (έχει) προτείνει ως βάση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας (βάση, όχι αποκλειστικότητα) την παραγωγή άυλων προϊόντων (intangible goods) διεθνούς απήχησης (μαζικής είτε niche). Βάση αυτής της συλλογιστικής, μεταξύ άλλων, είναι και η παρατήρηση ότι οι "υπηρεσίες" (παροχή, βλ. "ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ") δεν δείχνουν να πολυ-ταιριάζουν στους Έλληνες τελικά! Η δε βιομηχανία υλικών αγαθών .... μικρή ήταν και μικρότερη γίνεται (<20% ως ποσοστό).

Αυτά τα "αιρετικά" καπιταλιστικά, εν Αθήναις (και όχι στη Λόνδρα και το Σίτυ ούτε την κοιλάδα του Ρουρ)!

Goodnight Gordon!

Τετ Νοε 29, 03:14:37 πμ  
harrygreco said...

Ασφαλως & τα ειπε ο Μπραουν,πρωην αριστερος & μελλων πρωθυπουργος . Εκει το συστημα ειναι λαμογιαρισμενο. Γι' αυτο & στη Ψ/κωσταινα πρεπει να βοηθηθει ο Γιωργος που ειναι κυκλωμενος απο Ακηδες & Μπεν Ζελον ,που δεν θελει...ιδιωτικα πανεπ.

Τετ Νοε 29, 05:37:36 πμ  
doctor said...

Η επιλογή του καλύτερου ξενοδοχείου είναι υποκειμενική.
Άλλος θέλει οπωσδήποτε πισίνα, άλλος καλό φαγητό, άλλος ωραία κρεβάτια κ.λπ.

Από την "ψηφοφορία" στο blog, όπως ήταν αναμενόμενο, οι Σκανδιναβικές χώρες αναδεικνύονται ως το καλύτερο ξενοδοχείο.
Είναι κρίμα πάντως που κάποιοι προσπάθησαν να μειώσουν αυτό το ξενοδοχείο λέγοντας ότι δεν τους αρέσει διότι ο ξενοδόχος πίνει και είναι ξενέρωτος!
Ωραία κριτήρια επιλογής.
Κάποιος είπε ότι θυμάται τους νορβηγούς όταν αποκλείεται από τα χιόνια στην Ελλάδα χωρίς να γνωρίζει ότι η Νορβηγία λόγω του golf stream έχει πολύ πιο ήπιο κλίμα από την Φινλανδία και κυρίως ότι εκεί ο κόσμος έχει ειδικά λάστιχα στα αυτοκίνητά του για τον χειμώνα (vinterdäck) , υπάρχει απίστευτο σύστημα εκχιονισμού και δεν αποκλείεται κανένα χωριό.

Το να κρίνουμε κάτι σύμφωνα με την φαντασία μας και όχι με πραγματικά δεδομένα είναι νομίζω αφελές.
Ενώ πολλοί φίλοι/ες έψαξαν, βρήκαν στατιστικές, μελέτες και έρευνες και βάσει αυτών τοποθετήθηκαν.
Αυτό σημαίνει ωριμότητα.

doctor

p.s. Lifer τι βιβλίο να ανοίξουμε; Πλεύρη ή Αδόλφο; Είσαι ακριβώς 73 χρόνια πίσω...

Τετ Νοε 29, 07:33:29 πμ  
DimitrizZzZz said...

ΟΙ παραλληλισμοί που κάνουμε είναι αποκαλυπτικοί για την νοοτροπία μας.
Όποιος βλέπει την κοινωνία σαν ξενοδοχείο έχει μάθει να μην δουλεύει για το μέρος που ζει αλλά να το περιμένει τέλειο, να ικανοποιείται η κάθε του επιθυμία απλά επειδή πληρώνει, να εξαγοράζει την ευγένεια και την καλοσύνη των άλλων.
Δεν μου κάνει εντύπωση που ο κ. Δήμου έχει σαν πρώτυπο διαμονής και συστήματος το πιο στεγνό, μοναχικό και απρόσωπο μέρος που υπάρχει: το Ξενοδοχείο.

Τετ Νοε 29, 07:41:20 πμ  
DimitrizZzZz said...

Σιχαίνομαι την στατιστική.
Αλλά μια και σας αρέσει τόσο, ρίξτε μα ματιά στο διαδίκτυο για τις αυτοκτονίες, τους παιδεραστές και την κακοποποίηση γυναικών.
Πως αλλιώς βέβαια να διασκεδάσεις όταν όλα είναι καλλυμένα από χιόνι και τα μαγαζιά κλείνουν στις 6 το απόγευμα.

Τετ Νοε 29, 07:52:36 πμ  
mickey said...

Το θέμα είναι πολύ ενδιαφέρον και η συζήτηση ζωηρή, αλλά νομίζω πως μας διαφεύγουν κάποιες βασικές προϋποθέσεις, χωρίς τις οποίες οποιοδήποτε "σύστημα" είναι καταδικασμένο αργά ή γρήγορα σε αποτυχία.

Επειδή κάποτε θα πρέπει να μάθουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να μην κάνουμε απλώς "θεωρητικές" ασκήσεις επί χάρτου με μπόλικα "οράματα" ή να βλέπουμε μόνο τη "γειτονιά" μας, παραβλέποντας (ή και αδιαφορώντας για το) τι συμβαίνει στον υπόλοιπο πλανήτη, θα επιχειρήσω να θέσω τις προϋποθέσεις αυτές, όπως τις αντιλαμβάνομαι.

Κατανοώ φυσικά πως είναι αδύνατο να αναπτυχθούν όπως θα ήθελα στα σχόλια ενός post (γεγονός που μπορεί να επιφέρει αρκετές παρανοήσεις και να οδηγήσει και σε παρεξηγήσεις), αλλά θα κάνω μια προσπάθεια.

Ξεκινάμε λοιπόν...

Τετ Νοε 29, 08:14:11 πμ  
mickey said...

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ 1:

Η βασικότερη προϋπόθεση για να έχουμε ένα δίκαιο σύστημα κοινωνικής οργάνωσης είναι πολύ απλή, αλλά συχνά δε θέλουμε να τη δούμε (μόνο ο Reactor69 το έθιξε) - επειδή προφανώς έρχεται σε αντίθεση με το "βασικό" μας ένστικτο και (για την πλειονότητα του ανθρώπινου πληθυσμού) με τις θρησκευτικές μας πεποιθήσεις:

* Η συγκράτηση του παγκόσμιου πληθυσμού σε λογικά επίπεδα *

Όπου το "λογικό" επίπεδο εξαρτάται από ένα πλήθος αλληλεξαρτώμενων παραγόντων, όπως η τεχνολογική πρόοδος, η παγκόσμια ικανότητα (capacity) παραγωγής και διανομής βασικών αγαθών, ο ορισμός κάποιων αγαθών ως "βασικών" (ΠΟΛΥ σημαντικός παράγοντας), οι (υπερ)καταναλωτικές μας συνήθειες, η τάση για "κατοχή" αγαθών (ιδιοκτησία) έναντι της "utilized" χρήσης τους κλπ.

Προφανώς είναι απίθανο έξι δις νοματαίοι να απολαμβάνουν το επίπεδο ζωής και να έχουν τις καταναλωτικές συνήθειες του μέσου Αμερικανού ή Σουηδού πολίτη, χωρίς να καταρρεύσει το (υπάρχον) σύστημα! Για να μην αναφέρω τις τραγικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και κατά συνέπεια τις ακόμα πιο τραγικές σε μας τους ίδιους από την αυξημένη ενεργειακή κατανάλωση.

Όσο καλό και άγιο και τεχνολογικά προηγμένο κι αν είναι ένα "σύστημα", η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή θα το οδηγήσει αργά ή γρήγορα στην πλήρη κατάρρευση, ακόμα κι αν κάποτε ξεφύγουμε από τα όρια του πλανήτη μας - χώρια που μια τέτοια διαδικασία μπορεί να πάρει αιώνες. Η μαλθουσιανή ανάπτυξη και τα μαθηματικά γενικότερα δεν ψεύδονται. Όποιος δεν τα λαμβάνει υπόψη του, απλά ...ονειροβατεί - εκτός κι αν αφήσει την πείνα, τον πόλεμο και τον θάνατο να κάνουν τη "βρώμικη δουλειά".

Δεδομένου μάλιστα πως μιλάμε για ένα σύστημα, το οποίο προφανώς θα φροντίζει για το well being "όσο γίνεται περισσότερων", επομένως και την υγεία τους, το πρόβλημα θα επιδεινωθεί και από το διαρκώς αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής. Για να μην αναφέρουμε κάποιο αρκετά πιθανό (βιο)τεχνολογικό breakthrough που μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετικά μεγάλες "επεκτάσεις" και eventually πρακτικά στην ...αθανασία.

Αλλά ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα, είναι τραγικό να συνεχίζουμε να κλείνουμε τα μάτια μας και να αφήνουμε την τύχη να καθορίσει το μέλλον μας. Εκτός κι αν πιστεύουμε πως ζώντας μέσα στα "χρυσά κλουβιά" του Δυτικού Πολιτισμού (που ήδη χαρακτηρίζεται από τον περιορισμό των γεννήσεων), θα παραμείνουμε "απρόσβλητοι" από τις εξαθλιωμένες μάζες των υπολοίπων.

(συνεχίζεται...)

Τετ Νοε 29, 08:21:37 πμ  
Nikos Dimou said...

Καλημέρα!

Η κωμωδία (ή τραγωδία) των παρεξηγήσεων.

Σχεδόν όλα τα επικριτικά σχόλια παρανάγνωσαν (θελημένα ή αθέλητα) το ποστ.

Μερικοί πήραν το "ξενοδοχείο" τοις μετρητοίς και άρχισαν να ρωτάνε για τους υπαλλήλους και τις καθαρίστριες (δηλαδή τους κρατικούς λειτουργούς...). Άλλοι μίλησαν για την μοναξιά του ξενοδοχειου...

Μα ούτε μία παραβολή δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε;

Τετ Νοε 29, 08:23:43 πμ  
mickey said...

(συνέχεια από το προηγούμενο)

Αν κάποιοι δεν καταλαβαίνουν τα παραπάνω (ή και νομίζουν πως κάποιος Θεός θα μας "φροντίσει" όπως "τα κρίνα του αγρού και τα πετεινά του ουρανού") ας αναλογιστούν ΓΙΑΤΙ οι "ιδιοκτήτες" κατοικιδίων ζώων (και οι απανταχού φιλόζωοι) τα υποβάλλουν σε ...στείρωση ;)

Όσο κι αν ακούγεται "σκληρό" ή "απάνθρωπο", είναι προτιμότερο να "συγκρατούμαστε", ώστε να περνούν όλοι (ή έστω "όσο γίνεται περισσότεροι") καλά, παρά να αναπαράγουμε στρατιές ολόκληρες φτωχών, πεινασμένων και δυστυχισμένων, οι οποίοι συν τοις άλλοις θα ανακυκλώνουν και το πρόβλημα - δυστυχώς συχνά με τις "ευλογίες" πολλών "προνομιούχων" του σημερινού "συστήματος".

(χωρίς στείρωση βεβαίως, υποτίθεται πως έχουμε ΜΥΑΛΟ και το βάζουμε ΠΑΝΩ από κάτι ΑΛΛΟ)

Φυσικά, όπως προανέφερα, κάτι τέτοιο αντίκειται στις θρησκευτικές πεποιθήσεις της πλειονότητας, που βλέπουν την αντισύλληψη ως "αμαρτία" και τα παιδιά ως "ευλογία Θεού", υπακοή στις επιταγές Του ("αυξάνεσθε και πληθύνεσθε") ή (και για τους μη θρήσκους) ακόμα και ως κοντόφθαλμη λύση του "ασφαλιστικού" προβλήματος, αδιαφορώντας για την υποθήκευση του μέλλοντός τους!

Αλλά για αυτά και για άλλα θα αναφερθώ στις επόμενες "προϋποθέσεις".

(όταν βρω χρόνο - πάντως άφησα μπόλικα ...hints στο παρόν κείμενο)

Τετ Νοε 29, 08:24:49 πμ  
DimitrizZzZz said...

Η παραβολή πρέπει να έχει τις σωστές αντιστοιχίες για να βγάζει νόημα. Μην κατηγορείς εμάς για το δικό σου λάθος. Αν άλλο ήθελες να πεις, πες αυτό το άλλο.
Και η μοναξιά όπως ανέφερα έχει τον δικό της ρόλο, στην ίδια την παραβολή. Όταν ο πολίτης είναι μόνος, νιώθει οτι δεν συμμετέχει στο... ξενοδοχείο, τότε ψάχνει και κατανοεί μόνο τις πελατειακές σχέσεις σε μια κοινωνία.

Τετ Νοε 29, 08:28:57 πμ  
DimitrizZzZz said...

Χρμ.. να διαβάσω τα σχόλιο του Μίκυ ή ολόκληρη την εφημερίδα...

Τετ Νοε 29, 08:38:41 πμ  
Nikos Dimou said...

mickey φυσικά το σχόλιό μου δεν αφορούσε το δικό σου (ανέβηκαν ταυτόχρονα).
Περιμένω το 2. 3. και την συνέχεια. Πάντως ο Malthus έπεσε έξω (χρονολογικά). Δεν είχε προβλέψει την τεχνολογία.


zzzzzzzzz όπως διαλέγουμε ξενοδοχείο διαλέγουμε και blog. Κι όταν δεν μας αρέσει τίποτα σε αυτό που είμαστε, γιατί παραμένουμε;

Τετ Νοε 29, 08:45:32 πμ  
DimitrizZzZz said...

Για τους ίδιους λόγους που παραμένεις Ελλάδα υποθέτω: Λέω ο.τι θέλω, δεν μου κοστίζει τίποτα, και δεν μπορεί να με διώξει κανείς.
Και για έναν μόνο δικό μου λόγο: σπάω πλάκα.

Τετ Νοε 29, 08:49:52 πμ  
Dion.M. said...

Είμαι οπαδός της θεωρίας Friedman και της ελεύθερης οικονομίας.
Οταν όμως στο management του "ξενοδοχείου" τοποθετούνται ανίκανα και διεφθαρμένα κομματικά στελέχη,το ξενοδοχείο δεν θα πάει μακρυά...

Τετ Νοε 29, 09:40:07 πμ  
Vrennus said...

Καλημέρα,

«Μα ούτε μία παραβολή δεν μπορείτε να παρακολουθήσετε;» (ΝΔ)

Επιστρέφω την ερώτηση (δεδομένου ότι απευθύνεται και στην αφεντιά μου). Οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου δεν είναι, φυσικά, οι κρατικοί λειτουργοί, είναι αυτοί που δουλεύουν για να παραγάγουν τις υπηρεσίες καλοζωίας που απολαμβάνουν οι ένοικοι.

Ακόμη και το «σύστημα του ξενοδοχείου», εν τη άκρως αποκαλυπτική παραβολή του, προϋποθέτει ότι κάποιοι θα πρέπει να μείνουν απ' έξω για να παράγουν αυτά που θα καταναλώνουν οι προνομιούχοι ένοικοι. Πλούτος χωρίς εργασία δεν παράγεται - το ζήτημα είναι πώς διανέμεται ο παραγόμενος πλούτος.

Τετ Νοε 29, 09:56:06 πμ  
Nikos Dimou said...

vrennus said...
"Οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου δεν είναι, φυσικά, οι κρατικοί λειτουργοί, είναι αυτοί που δουλεύουν για να παραγάγουν τις υπηρεσίες καλοζωίας που απολαμβάνουν οι ένοικοι".

Μα όλοι εργάζονται - και οι ένοικοι και οι υπάλληλοι. Οι οποίοι, αφού τελειώσουν το ωράριό τους, μένουν και αυτοί σε ένα ωραίο ξενοδοχείο.

Έχετε μπλέξει το ξενοδοχείο με διακοπές και πολυτέλειες. Το νόημα της παραβολής είναι ότι ΟΛΟ το σύστημα είναι ξενοδοχείο.

Τετ Νοε 29, 10:24:12 πμ  
Yannis H said...

Πρωί-πρωί και θυμήθηκα το χειρότερο και πιο κυνικό επάγγελμα: του ξενοδόχου. Αν πουλάς μπανάνες, τσιγάρα, PC, εκκλησιαστικά είδη και δεν πουλήσεις σήμερα αρκετά, μπορείς να πεις ‘ε, θα βάλω τα δυνατά μου αύριο να έρθω στα ίσα’. Στον ξενοδόχο μέρα που περνάει με κρεβάτια άδεια είναι μέρα χαμένη. Δεν γυρίζει πίσω.

Έτσι κλείνει παραπάνω δωμάτια από όσα έχει, αν δεν έχει που να κοιμίσει κόσμο κάνει τράμπα με γειτονικούς ξενοδόχους (που κάνουν το ίδιο μ’ αυτόν άλλες φορές), δεν καταδέχεται καν να μετρήσει ‘κεφάλια’ στο ξενοδοχείο. Σιγά μη δώσει τόση αξία στους πελάτες. Σεντόνια μετράει κάθε μέρα. Δικά του πράγματα.

Και στη ρεσεψιόν, όλο ’σεις’ και ‘σας’ και ‘καλημέρα’ – μόνιμη προεκλογική περίοδος. Ο παράδεισος των έμμεσων φόρων λέγεται λόμπι, μίνι μπαρ, in house ρεστοράν και καταστήματα.

Ποιά παραβολή λοιπόν; Σε τέτοιο περιβάλλον ζούμε στ’ αλήθεια. Ας έλεγες τουλάχιστον να βγάλουν το σηματάκι Do Not Disturb από τις πόρτες των διευθυντών. Για τις πόρτες στων πελατών είναι...

Τετ Νοε 29, 10:39:22 πμ  
Odysseas said...

Τα συστήματα των ΗΠΑ και της Σουηδίας αποτελούν νομίζω τα 2 άκρα της ελεύθερης αγοράς, χωρίς να μπορεί να πει κάποιος ποιο είναι καλύτερο –εξαρτάται από τις προσωπικές προτιμήσεις του καθενός. Στο ένα (ΗΠΑ), η ελευθερια είναι μεγαλύτερη και ο καθένας έχει την ελπίδα πως με σκληρή δουλειά μπορεί να γίνει εκατομμυριούχος, αλλα υπάρχει πάντα η πιθανότητα να τα χάσει όλα. Στο άλλο, πολύ πιο δύσκολα γίνεσαι πάμπλουτος, αλλα υπάρχει ένα πολύ καλο δίχτυ ασφαλειας. Διαλέγουμε και παίρνουμε λοιπόν, και φυσικά υπάρχουν και πολλά ενδιάμεσα συστήματα που δουλεύουν αρκετά καλά.
Τα συστήματα όπου όλοι είναι υποχρεωτικά ίσοι (θεωρητικά), η πράξη έδειξε πως δε λειτουργούνε γιατί δεν έχει κανένας κίνητρο να κάνει τίποτα, εφόσον δεν έχει τίποτα να κερδίσει.

Όσο για τα προβλήματα (ανεργία, φτώχεια), αυτά είναι ατέλειες της εφαρμογής μιας θεωρίας στην πράξη: πως αλλιώς εξηγείται πως χώρες με παρόμοια συστήματα έχουνε διαφορετικά επίπεδα ανεργίας?

Mickey,
συμφωνώ σε γενικές γραμμές με τα σχόλιά σου, αλλα χρειάζεται μια διευκρίνηση: εσύ μιλάς για το αν το σύστημα των "ξενοδοχείων" μας είναι βιώσιμο, ως σύνολο. Δηλαδή αν ο εξωγήινος μας θα αποφάσιζε να έρθει να μείνει στον πλανήτη Γη ή αν θα διάλεγε έναν άλλο πλανήτη.

Τετ Νοε 29, 10:40:56 πμ  
DimitrizZzZz said...

Και να δίνετε και κανά tip στον receptionist ρε τσιγγούνηδες.
Τσάμπα είμαστε τόσο ευγενής μαζί σας;
:-P

Τετ Νοε 29, 10:44:03 πμ  
DimitrizZzZz said...

Με τον κ. Δήμου ή συμφωνείς, ή απλά δεν έχεις καταλάβει τελικά.

Τετ Νοε 29, 10:44:50 πμ  
Stavros Katsaris said...

Καλημέρα!

Απ'οτι κατάλαβα από αντιδράσεις ορισμένων εδώ (........) υπάρχει πολύς κόσμος που προτιμά να παραμένει στο ίδιο ξενοδοχείο ακόμη και αν δεν του αρέσει καθόλου, όταν δίπλα υπάρχει άλλο που είναι ταμαμ στις προτιμήσεις του!! (γιατί αγόρι μου χαλιέσε τζάμπα??/)

Κατά τα άλλα μάλλον είμαστε σε διαρκής αναζήτηση ενός καλύτερου ξενοδοχείου.
Βγείτε από το σπίτι σας μια μέρα και ζήστε την μέρα σας με διάθεση καταγραφής.
ΘΑ ΤΡΕΛΛΑΘΕΙΤΕ

Μετρήστε πόσο πράσινο συναντήσατε, πόσο άργησε το λεωφορείο, σε πόσες λακούβες πέσατε μέσα, πόσο χρόνο χάσατε σε δημόσιες υπηρεσίες κτλ. κτλ.

Καλημέρες!

Τετ Νοε 29, 11:02:34 πμ  
Ergotelina said...

Άλλος ένας μύθος…
Δεν είναι στις πρώτες θέσεις στην αυτοκτονία
Οι Σκανδιναυικές


1. Lithuania
2. Russian Federation
3. Belarus
4. Kazakhstan
5. Slovenia
6. Hungary
7. Estonia
8. Ukraine
9. Latvia
10. Japan

11. Sri Lanka.
12. Belgium
13. Finland
14. Croatia
15. Switzerland
16. Cuba
17. Austria
18. Republic of Korea
19. France
20. Republic of Moldova

27. Denmark
29. Sweden
43. Norway

45. United States
59. United Kingdom
71. Albania
77. Mexico
78. Greece
91. Iran
95. Egypt
99. St. Vincent and the Grenadines
List of countries by suicide rate

Τετ Νοε 29, 11:07:13 πμ  
DimitrizZzZz said...

Ποιός είπε οτι είναι πρώτες;

Τετ Νοε 29, 11:09:22 πμ  
DimitrizZzZz said...

Και έχεις ιδέα από στατιστική ή μας το παίζεις τρελίτσα;
Η λίστα σου συγκρίνει διαφορετικές χρονιές.
Με διαφορά μεχρι και 16 χρόνια !
χαχαχαχα

Τετ Νοε 29, 11:11:05 πμ  
KOSTAS TRENT said...

H "ονειροχώρα" αυτή, που προτείνετε, προσφέρει τις βέλτιστες υπηρεσίες.
Αλλά πώς ; Θα ρωτήσει κάποιος.

Μά, μέσω των πολιτών της.
Άρα τόσο καλύτερη είναι η τάδε κοινωνία, ή το δείνα σύστημα, όσο περισσότερη παραγωγικότητα έχουν οι πολίτες - παραγωγοί.
Καί ταυτόχρονα, όσο περισσότερη εξουσία : να ο ρ ί ζ ο υ ν, όσο περισσότερο γίνεται, τη ζωή τους.
Άρα, όταν συμμετέχουν όσο το δυνατό βαθύτερα κι ευρύτερα στα κέντρα αποφάσεων κι εξουσίας.

Κάποιος Λένιν, -μεταξύ άλλων ουτοπιστών,ή ρομαντικών,- είχε πεί (έστω και θεωρητικολογώντας, ή υστερόβουλα, - όπως απεδείχθη εκ των υστέρων,) τα χρόνια τα παλιά :
" - Πρέπει ακόμα κι η οποιαδήποτε μέση ν ο ι κ ο κ υ ρ ά να μπορεί να είναι μέλος του Κράτους", "να διαχειρίζεται το Κράτος" (!)
Καί :
"Μόνο οι μ ά ζ ε ς μπορούν να κυβερνήσουν, μόνο οι μάζες βρίσκονται π α ν τ ο ύ".

Η άποψη του οικοδεσπότη είναι καθαρότατη κι απλούστατη, πλήν όμως θίγει μόνο μία διάσταση : δεν ψάχνει το ζήτημα της αρμοδιότητας.
Ώστε ξαναγυρνάμε στην Πολιτική : δηλ. στο θεμελιακό ζήτημα της ε ξ ο υ σ ί α ς .
Πού σημαίνει : της έ σ χ α τ η ς πρωτοβουλίας.
Αλλά γι' αυτό το ζήτημα ακριβώς είναι που γράφτηκαν χιλιάδες σελίδες εδώ κι εκατονταετίες, χύθηκαν ποτάμια αίμα...

Τετ Νοε 29, 11:14:04 πμ  
Ergotelina said...

DimitrizZzZz
said

Η λίστα σου συγκρίνει διαφορετικές χρονιές.

Αυτό είναι επιχείρημα υπέρ των Σκανδιναβών που διαθέτουν στατιστική
και βγάζουν τα "άπλυτα" τους στη φόρα
Η λίστα θα ταν πιο αντικειμενική
αν τριτοκοσμικές χώρες έδιναν
περισσότερα στοιχεία.......


Αν βρεις καλύτερη λίστα φέρτην

Τετ Νοε 29, 11:26:16 πμ  
Nikos Dimou said...

Ergotelina η θέση της Ελλάδας στις αυτοκτονίες είναι πλαστή. Δεν δηλώνονται για λόγους θρησκευτικούς (απαγόρευση ταφής).

Να διορθώσω μία φράση μου. Έγραψα (πριν λιγο): "Το νόημα της παραβολής είναι ότι ΟΛΟ το σύστημα είναι ξενοδοχείο".

Λάθος. Το σωστό είναι πως όλο το σύστημα ΚΡΙΝΕΤΑΙ σαν ξενοδοχείο.

Η παραβολή (και το ποστ) αφορά τα κριτήρια επιλογής συστήματος και όχι ...τουρισμό.

Τετ Νοε 29, 11:27:31 πμ  
DimitrizZzZz said...

Η στατιστική δεν βγαίνει αππό την δήλωση των συγγενών στον παπά της ενορίας τους, αλλά από ιατσοδικαστικά και αστυνομικά στοιχεία.
Η πλαστότητα λόγω θρησκείας είναι μπούρδα.

Τετ Νοε 29, 11:32:35 πμ  
Yannis H said...

Katsaris
Μου θύμισες ένα πείραμα που έκανα κάποτε και συστήνω και σ’ εσάς.

Κοιτάξτε γύρω το σπίτι σας και προσπαθήστε να βρείτε έστω ένα αντικείμενο που σας κάνει τη ζωή πιο δύσκολη ή άσχημη. Ο κατάλογος είναι ατελείωτος, αλλά εγώ βρήκα μόνο το ξυπνητήρι. Κατέληξα πως τα περισσότερα αντικείμενα συνδυάζουν την ομορφιά με την χρηστικότητα (π.χ. το τραπέζι, η μολυβοθήκη, το πόμολο, το πιάτο, το χαλί είναι χρηστικά αντικείμενα αλλά δεν διάλεξα τυχαία τα συγκεκριμένα). Κάποια είναι κυρίως χρηστικά και κάνουν τη ζωή πιο εύκολη κι ενδιαφέρουσα (ο υπολογιστής, τα καλοριφέρ, το φλοτέρ στο καζανάκι, το τηλέφωνο), ενώ άλλα έχουν μόνο αισθητική χρήση (πίνακες, κεριά, διακοσμητικά). Με λίγα λόγια: μέσα στο σπίτι μας προσπαθούμε να κάνουμε τη ζωή μας πιο όμορφη και πιο εύκολη.

Τώρα κάντε το ίδιο πείραμα στο δρόμο. Θα δείτε τα ακριβώς αντίθετα: θα βρείτε ένα σωρό αντικείμενα που κάνουν τη ζωή μας πιο δύσκολη κι άσχημη. Σκουπίδια, παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, άναρχη δόμηση, ελάχιστο πράσινο, οδηγούς να σταματούν στις διαβάσεις πεζών, κάδους απορριμμάτων πάνω στο πεζοδρόμιο, μηχανάκια χωρίς εξάτμιση...

Θα έβαζες ποτέ ένα τρυπάνι να δουλεύει στο σπίτι σου χωρίς λόγο; Θα έβαζες ένα τραπέζι στη μέση του διαδρόμου; Θα πετούσες σκουπίδια στο πάτωμα; Θα άδειαζες το μπαλκόνι σου από τις γλάστρες;

Με λίγα λόγια, η άποψη του Έλληνα για το οικείο, το περιβάλλον του, σταματάει στους τοίχους του σπιτιού του. Μέσα σε αυτό προσέχει την ποιότητα της ζωής του - έξω από αυτό την καταστρέφει. Και υπερθετικά: το τυπικό ελληνικό σπίτι είναι πάντα τακτοποιημένο (στο δικό μου δεν μπορούσα καν να μπω στο σαλόνι), ενώ ο τυπικός ελληνικός δημόσιος χώρος είναι βρώμικος κι αφημένος στην τύχη του.

Η αντιπαραβολή του ιδιωτικού και δημόσιου χώρου λέει αρκετά για τις έννοιες ‘ατομικότητα’ και ‘κοινωνία’ στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα...

Τετ Νοε 29, 11:34:01 πμ  
paragrafos said...

Ξενοδοχείον η... έξωσις!

Με αγάπη

Παράγραφος

Τετ Νοε 29, 11:39:17 πμ  
KOSTAS TRENT said...

DimitrizZzZz said...
Έχω βαρεθεί την ανοησία ορισμένων.
...Μιλάτε για αμερικανική οικονομία ... Πως νομίζετε οτι αναπτύσσονται οι μεγάλες χώρες; Ποιός ...ευθύνεται για την φτώχεια κρατών με τεράστιους φυσικούς πόρους; Είστε αφελής ή απλά ψεύτης;"

Θ' αναγκαστώ, παρά τους κανόνες μου, να σας επιστήσω την προσοχή στην υπεροψία σας.
Που φυσικά,ακόμα κι άν ήταν αποδεκτή σ' ένα forum ή blog ποιοτικό, σαν το παρόν, δεν θεμελιώνεται:
-εάν δεν υπάρξει πρωταρχική συσσώρευση Κεφαλαίου,-κι Εσωτερικη Αγορά,για την εντεύθεν καπιταλιστική απογείωση, πως θα φτάσουμε κιόλα .."στους πολέμους" όπως υποστηρίζετε ;
Η Κορέα αναπτύχθηκε με ...ιμπεριαλιστική επέκταση ;
Η πρώην Σοβιετική Ρωσία, (σήμερα πρώτη εξαγωγός οπλικών συστημάτων, υποβιβάσασα κι αυτές ακόμα τις ΗΠΑ,)μήπως πραγμάτωσε τα Πενταετή Σχέδιά της παράλληλα με ...εισβολή στην Ευρώπη ; Ή κατεβαίνοντας ...λυσσασμένη για τα πετρέλαια και τις αγορές της Μέσης Ανατολής ;
Η Γερμανία, που ποτέ δεν είχε αποικίες άξιες λόγου, ή εξωτερικές αγορές (που αλώνιζαν αποκλειστικά οι Ατλαντικές δυνάμεις) πώς ;

Ακόμα καθαρότερο παράδειγμα :
Η Κ ί ν α , η πελώρια, η παρούσα Κίνα, πώς κι αναπτύσσεται με π ρ ω τ ο φ α ν ή στα παγκόσμια χρονικά ρυθμό 10%, ρουφώντας κυριολεκτικά στη χοάνη της την μεγαλύτερη παγκοσμίως αναλογία πετρελαίου και τσιμέντου ; Μέ ...εισβολή και λεηλασία ;

Τετ Νοε 29, 11:40:55 πμ  
Ergotelina said...

Dimitrisszszszssz

Θα δες οτι οι δυτικές χώρες δίνουν χρoνιά 2000 με 2003

και οι τριτοκοσμικές
1987,1991 κτλ

Οι παιδεραστές ίσως είναι
περισσότεροι στην Δυτ.Ευρώπη

Δε βρήκα λίστα

αλλά για την κακοποίηση γυναικών
τα πρωτεία πάνε στις χώρες της Ασίας
Εκεί ο Φεμινισμός είναι ανέκδοτο...



Το επιχείρημα πάντως "Η παγωνιά προκαλεί Κατάθλιψη και Εσωστρέφεια" έφερε και το LINUX...


:)

Τετ Νοε 29, 11:41:08 πμ  
Nikos Dimou said...

dimitrizzzz said...
Η στατιστική δεν βγαίνει αππό την δήλωση των συγγενών στον παπά της ενορίας τους, αλλά από ιατσοδικαστικά και αστυνομικά στοιχεία.
Η πλαστότητα λόγω θρησκείας είναι μπούρδα".

Eυχαριστώ για την μπούρδα, ευγενέστατε κύριε. Η στατιστική βγαίνει από τις βεβαιώσεις ιατρών - και επειδή ζω στο περιβάλλον τους ξέρω δεκάδες περιπτώσεις όπου η πίεση των συγγενών τους έκανε να γράψουν "ανακοπή" στο πιστοποιητικό θανάτου.
Γιατί; ΔΙΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΧΩΡΑ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΗΔΕΙΑ. Πρέπει να σε θάψει παπάς (εκτός αν είσαι ο Φλωράκης).
Σας επιστρέφω την μπούρδα στην νυοστή.

Τετ Νοε 29, 11:47:40 πμ  
Nikos Dimou said...

paragafos

απίθανη περίπτωση ρατσισμού: να πάτε να πεθάνετε παρακάτω...

Τετ Νοε 29, 11:52:11 πμ  
DimitrizZzZz said...

Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που κάποιοι συγγενείς έχουν την ικανότητα να πιέσουν τον γιατρό να βάλει ψεθδή αιτία. Απλά επειδή στο περιβάλλον σας έχετε ανθρώπους με τέτοια επιρροή, μην αγνοείτε οτι η συντριπτική πλειοψηφία δεν την έχει.
Οπότε η αλλοίωση τοθ στατιστικού δείγματος είναι μηδαμινή.
Ισοσταθμίζεται μάλιστα από περιπτώσεις που ενώ δεν είναι αθτοκτονίες παρουσιάζονται ως τέτοιες (θάνατοι στις φυλακές, ιδρύματα κλπ), όπως γίνεται παγκόσμια και δεν είναι, για άλλη μία φορά, μοναδικό Ελληνικό φαινόμενο.

Τετ Νοε 29, 11:53:26 πμ  
σκουληκοτρυπα said...

Κανεις δεν απαντα το ερώτημα αν
είναι ορθολογικό η σύμφωνο με κάποιο
δικαιακό σύστημα αξιων το φαινόμενο
των τεραστιων οικονομικών ανισοτήτων
μεταξύ-έστω- των πολιτών μιας χώρας.

Το " ορθολογικό" τίθεται στο εξής:
Οι διαφορες των ικανοτήτων,εφυΐας,εργατικότητας, παραγωγικότητας μεταξύ των ανθρώπων,
εξαιρουμένων των αναξιοπαθούντων, είναι τόσο μεγάλες που να δικαιολογούν τις τεράστιες διαφορες πλούτου-φτώχειας;

Επειδή μάλλον πολλοί θεωρούν λογικό
ότι η ικανότητα ενός ανθρώπου μπορεί
να του αποδώσει οικονομικές δυνατότητες που δεν διαθέτουν αρκετές
χιλιάδες μαζί άλλων συνανθρώπων του,
ας επανεξετάσουν τον ορθολογισμό τους τον οποιο τόσο πολύ προβάλλουν και υποστηρίζουν.

Τετ Νοε 29, 11:55:03 πμ  
Ergotelina said...

ΝD

Αν δηλώσεις ''ανακοπή'' ή άλλο λόγο
για συγγενή σου που αυτοκτόνησε
υπάρχει περίπτωση και να τον
θάψεις ...

Η Εκκλησία επίσημα αρνείται την ταφή
στους αυτόχειρες..

Ανεπίσημα βέβαια με τον ιατροδικαστή
όλοι βρίσκουν μια συμβιβαστική λύση....

Τετ Νοε 29, 11:55:58 πμ  
DimitrizZzZz said...

εργοτελίνα γιατί μιλάς για πρωτιά;
Ένα δεν βλέπεις πόσο υψηλό αριθμό αυτοκτονιών έχουν; Οτι δεν είναι πρώτες σε μάρανε; Ή έφτιαξες μετάλια και μοιράζεις;

Τετ Νοε 29, 11:56:46 πμ  
Odysseas said...

Συμπλήρωμα στο παραπάνω σχόλιό μου.

Φυσικά είναι πολύ πιθανό να διαλέξουμε ξενοδοχείο με κριτήρια όχι μονο οικονομικά, αλλα και με βάση το που μένουνε οι φίλοι μας, ποια κουζίνα μας αρέσει, αν είναι παραθαλασσιο και πολλά αλλα εντελώς υποκειμενικά.

Τετ Νοε 29, 11:57:38 πμ  
DimitrizZzZz said...

Οι ΗΠΑ θα ήταν νεκρές οικονομικά αν δεν έκανα από έναν πόλεμο κάθε 2-3 χρόνια.
Ήδη είναι καταχρεωμένες, αλλά άντε ζήτα τους τα λεφτά.
Η Γερμανία μας χρωσταάει τις πολεμικές αποζημιώσεις ακόμη. Μας έκανε ζημιά και δεν την πλήρωσε. Άντε να τους τη ζητήσεις.
Η Κίνα αναπτύσσεται επειδή έχει κόσμο που δουλεύει 16 ώρες με αμοιβή ισόποση των 5 ευρο.
ΠΟλλές από τις υπόλοιπες εισπράτουν από άμεσες ή έμμεσες αποικίες.
Να σου θυμίσω πρόσφατες επεμβάσεις Γαλλικού στρατού στην κεντρική αφρική;
Έτσι βγαίνει το χρήμα.

Τετ Νοε 29, 12:07:08 μμ  
σκουληκοτρυπα said...

Οι στατιστικές των αυτοκτονιών δεν είναι
κριτήριο επιτυχίας ενός συστήματος.
Τα αιτια ξεκινάνε από ενδογενείς παράγοντες (που ίσως βεβαια σε μεγάλα στατιστικά δείγματα να "απαλειφονανται"), έως κοινωνικές δομές
και νοοτροπίες που αφορούν έννοιες όπως η οικογένεια, η φιλια , οι εθνικές παραδόσεις κτλ οι οποιες δεν έχουν σχέση με το οικονομικό-πολιτικο σύστημα.

Τετ Νοε 29, 12:10:56 μμ  
Ergotelina said...

DimitrizZzZz

The myth of Swedish suicide” has its roots in the late-1950s when the American President Dwight D. Eisenhower referred to it in a speech which had been based on an inaccurate briefing. The President had tried to paint a negative picture of Sweden, a nation which - with its cradle-to-grave socialism - had set itself on a post-war neutral stance outside the then embryonic-NATO and American influence. Ever since many people have accepted the picture as fact and perpetuate the myth.


Τετ Νοε 29, 12:19:01 μμ  
KOSTAS TRENT said...

YANNIS H said :
"...το τυπικό ελληνικό σπίτι είναι πάντα τακτοποιημένο..., ενώ ο τυπικός ελληνικός δημόσιος χώρος είναι βρώμικος κι αφημένος στην τύχη του.Η αντιπαραβολή του ιδιωτικού και δημόσιου χώρου..."

Αγαπητέ, τις ίδιες απαράλλαχτα σκέψεις έκανα, μα ακριβώς τις ίδιες κι εγώ, μελετώντας την Λαμία:
Αφ ενός μεν ατομική ιδιοποίηση κι εσωτερικός πλούτος στο ιδιωτικό σπίτι : γύψινα, φροντισμένες πλαφονιέρες, μαρμάρινο κόκκινο πλακάκι, σύνθετο κουζίνας αξίας ως και 10,000 ευρώ -μέσο μεσοαστικό σπίτι-, θερμομόνωση, ''αυτονομία'' καλοριφέρ με ιδιωτικό θερμοστάτη, ιδιωτικός κήπος με γκαζόν κι αυτόματο ποτιστικό, αγαλματίδια στο συντριβάνι...

Αφ' ετέρου απέξω οι κοινωνικοί χώροι βρώμικοι,
-λάδια από μηχανάκια στα βρώμικα πλακόστρωτα του πεζοδρομίου, -τσιμεντένια μπαλώματα στους μετρητές ΕΥΔΑΠ,
-τρύπες στην άσφαλτο, -(τις ξέρετε ως και τα ...έρμα τα ψαλλίδια της ανάρτησης του αυτοκινήτου σας!)- ζιγκ-ζαγκοειδής΄χάραξη δρόμων,
-πεζοδρόμιο φάρδους 0,80 μ. στην αριστερή, πλήν φάρδους 2,00 μ. στην δεξιά πλευρά του ίδιου δρόμου(!) ακριβώς κοινωνικοι χώροι π ε ρ ι φ ρ ο ν η μ έ ν ο ι, τριτοκοσμικοί.

Παλιά, στις γειτονιες του 1940-50, η θεία μου, η γιαγιά μου, σκούπιζε ακόμα και τα πεζοδρόμια ''πέραν ... ευθύνης'' και κατάβρεχε ακόμα κι ως δέκα μέτρα μπρος στα ..."ξένα"(με την σημερινή γλώσσα) σπίτια.
Τότε όμως δεν ήταν΄''ξένα''.Ήταν τα σπίτια του γείτονα. Μέ τον οποίο υπήρχαν σχέσεις κουτσομπολιού, αλλά και σ ε β α σ μ ο ύ, ζεστού ανθρώπινου ενδιαφέροντος κι αλληλουποστήριξης.

Η καταστροφή της παλιάς γ ε ι τ ο ν ι ά ς , έχει βαριές συνέπειες. Τό σημερινό α τ ο μ ά κ ι, που στην ουσία είναι ο Νεοέλληνας, το χοντρόπετσο μ ο σ χ ά ρ ι μέσ' στην ρύπανσή , ο μισόκουφος ρινόκερως, που με τις εξατμίσεις του ..."Γιούγκο GTI" ή τα μηχανάκια του, σπάζει τα νεύρα δέκα πολυκατοικιών απ τις 09.00 ως τις 01.00 τη νύχτα,

απομακρύνεται άπ' την όποια αλληλεγγύη της κοινωνίας λχ του 1940.Ή έστω του 1960, που οι δεσμοί της της έδιναν την ψυχική δύναμη να διαδηλώσει, ματώσει κτλ για το Κυπριακό.
Τήν α δ ι α φ ο ρ ί α αυτή δοκίμασα στο πετσί μου σαν διαχειριστής της πολ/κίας μου : στα κοινά προβλήματα, όλοι σχεδόν οι ιδιοκτήτες κύτταζαν αλλού...

Τετ Νοε 29, 12:20:26 μμ  
DimitrizZzZz said...

29.Sweden 2001 18.9 8.1 13.4

Κάτσε ρε εργοτελίνα θα μας τρελάνεις;
το 13,4% των θανάτων τους είναι από αυτοκτονίες και το θεωρείς μύθο;
Δεν καταλαβαίνω, σου φαίνεται μικρό το ποσοστό, τι θες να μας πεις;

Τετ Νοε 29, 12:22:06 μμ  
cyberdust said...

Επίσημα μεν, αλλά ανεπίσημα ο παπάς του χωριού διόλου ενδιαφέρεται πως πέθανε κανείς. Οπότε, αυτοκτονία ή όχι, το ίδιο κάνει.

Τετ Νοε 29, 12:33:10 μμ  
cyberdust said...

Πως εκμεταλλεύονται οι ΗΠΑ τον υπόλοιπο κόσμο; Μετά την εγκατάλειψη του κανόνα του χρυσού, το δολάριο ανεδείχθη ως το ένα και μοναδικό νόμισμα της υφηλίου. Μέσω αυτού υπάρχει μία έμμεση φορολογία που επιδίδονται οι ΗΠΑ σε κάθε πολίτη όλων των λαών. Αυτή η συσσώρευση του πλούτου πάει κατευθείαν στις τσέπες των αμερικανών. Με πιο απλά λόγια, οι ΗΠΑ έχουν την πολυτέλεια να εξοπλίζουν το ξενοδοχείο με υπερπολυτελείς είδη τελευταίας μόδας και ένα σωρό πεταγμένα λεφτά σε άχρηστες έρευνες. Αυτοί θα έχουν λατινοαμερικάνους στις καταναγκαστικές δουλειές, άλλοι θα πληρώνουν για αυτό το ξενοδοχείο. Ας τολμήσει κάποιος να αλλάξει το δολάριο με άλλο νόμισμα, πχ το ευρώ. Ότι έπαθε ο Σαδάμ, ότι θα πάθουν και αυτοί στο Ιράν ή στην Βενεζουέλα.

Τετ Νοε 29, 12:33:56 μμ  
cyberdust said...

Σωστότερη θα ήταν η παραβολή αν οι ένοικοι ήταν και οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου. Αν το προσωπικό που καθαρίζει τις λεκάνες είναι και αυτό που τις βρωμίζει.

Τετ Νοε 29, 12:35:40 μμ  
oldman said...

Η δική μου πρόταση είναι η εξής:

Αρκετοί άνθρωποι έχουν ΕΓΓΕΝΗ προβλήματα χαρακτήρα. Γεννώνται νευρωτικοί, ανυπόμονοι, παρανοϊκοί, χαμηλής διανοητικής ικανότητας, μισαλλόδοξοι και χίλια δύο άλλα. Ασφαλώς και το περιβάλλον παίζει σημαντικότατο ρόλο στην διαμόρφωση του χαρακτήρα μας, αλλά δεν πρέπει να αγνοούμε το γεγονός πως κάμποσα θεμελιώδη χαρακτηριστικά τις ιδιοσυγκρασίας μας, τα κουβαλάμε από την μέρα της γέννησής μας. Αν βρουν πρόσφορο έδαφος από το περιβάλλον τους, αυτά τους τα χαρακτηριστικά εδραιώνονται και γιγαντώνονται.
Αρκετοί από αυτούς λοιπόν δεν είναι και οι ιδανικότεροι γονείς. Θα μπορούσε να υπάρχει κάποιο είδος «εξετάσεων γονικής καταλληλότητας», όπως τις εξετάσεις που δίνουμε όλοι για δίπλωμα αυτοκινήτου.
Με ειδικά ερωτηματολόγια, ψυχομετρικά τεστ, τέστ Ι.Q κλπ. Όσοι αποτυγχάνουν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα ..μόρια, θα πριμοδοτούνε από το κράτος να ΜΗΝ αναπαραχθούν. Προσοχή: Η πρότασή μου δεν είναι να τους απαγορευθεί η αναπαραγωγή. Λέω να τους παρέχονται φοροελαφρήνσεις και παροχές, εκπτωτικά κουπόνια για το super market, να πληρώνουν μειωμένο ενοίκιο, και διάφορα άλλα επιδόματα, με τον όρο να ΜΗΝ αναπαραχθούν.
Στον αντίποδα, όσοι κρίνονται ψυχικά ισοροποιμένοι και κατ’ επέκταση κατάλληλοι γονείς, να πριμοδοτούνε αναλόγως ώστε να αναπαραχθούν. Με όλα τα προαναφερθέντα προνομία και ελαφρύνσεις, συν δωρεάν πάνες, πιπίλες και άλλα παρεμφερή.
Η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να εφαρμόζεται ΚΑΙ με κριτήριο τον πληθυσμιακό έλεγχο όταν αυτό απαιτείτε. Χωρίς φασιστικές μεθόδους και «Οργουελικές» πρακτικές, αλλά με ρεαλιστικό, ανθρωπινό αλλά ταυτόχρονα και πραγματιστικό τρόπο.
Ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που πιστεύει πως δεν είναι σωστό να κάνει ο καθένας παιδιά, μεγαλώνοντας τα με ότι συμβουλές γουστάρει και γενικότερα με όποιο τρόπο διαπαιδαγώγησης του καπνίσει. Η επόμενη πρότασή μου λοιπόν θα ήταν τα παιδία να αποχωρίζονται την οικογενειακή εστία και να απογαλακτίζονται από τους γονείς τους σε ηλικία 6-7 χρονών. Θα τα αναλαμβάνει η πολιτεία σε ολοήμερα σχολεία Ελβετικού τύπου, μέχρι τα 18 τους, ενώ θα μπορούν κάθε σαββατοκύριακο να επισκέπτονται τους γονείς τους. Χωρίς «σπαρτιάτικη στρατιωτική πειθαρχία» και άλλα τέτοια φαιδρά, αλλά σε ένα όμορφο πολιτισμένο και ανθρώπινο περιβάλλον.
(Βέβαια ένας τέτοιος τύπος κοινωνικής οργάνωσης, προϋποθέτει παγκοσμιοποιημένο κράτος. Δεκτόν.)
Προτού αρκετοί από εσάς σπεύσουν να με στολίσουν με χαρακτηρισμούς και ειρωνικά σχόλια για τον τρόπο που βλέπω τα πράγματα, αναλογισθείτε πόσο ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟΤΑΤΟ ρόλο στην κοινωνική οργάνωση και την λειτουργία διαδραματίζει η παιδεία της νεολαίας από το σχολείο και η ανατροφή της από την οικογένεια. Αν νομίζεται πως «κάθε άνθρωπος είναι ικανός και άξιος να γίνει γονέας», λυπάμαι αλλά ζείτε σε άλλον πλανήτη.

Υ.Γ Συγνώμη για το επιθετικό κλείσιμο, αλλά είμαι σίγουρος για το τι θα μου σούρει ο ένας και ο άλλος και επειδή ΔΕΝ σκοπεύω να ανταπαντήσω, το κάνω προκαταβολικά. Καλή σας συνέχεια.

Τετ Νοε 29, 12:48:33 μμ  
TraumMeister said...

Σχετικά άσχετο:

Αυτό που κάνουν οι ΗΠΑ στους περισσότερους πολίτες τους είναι εκπληκτικό: τους μπολιάζουν με ένα είδος "εθνικισμού" που μπροστά του ωχριά ο εθνικισμός π.χ. των φασιστοειδών που σήμερα κυβερνούν την Πολωνία, οδηγώντας την στην ελεύθερη αγορά.

Για να περιγράψουμε το φαινόμενο, μαζί με φίλους και συναδέλφους (και Αμερικανούς), έχουμε φτιάξει την λέξη "financionalism", που συμπλέκει ηχητικά το "finance" και το "nationalism". Παρακαλώ, διαδώστε την:-)

Αδιαφορώντας για την αστερόεσσα, το (μη) κοινό τους παρελθόν και τα μόλις 250χρονα "εθνικά" γονίδιά τους, ψάχνοντας τί τους ενώνει, οι πολίτες των ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει έναν "υπερεθνικό" εθνικισμό που αφορά το χρήμα και την θεά Αγορά, θελκτικά ντυμένη με τον χιτώνα της ελεύθερης οικονομίας ("τώρα μπορείς και συ!"), η οποία εξασφαλίζει την επιτυχία at all cost ως αυτοπραγμάτωση, και τελικά την ευτυχία ή, next best, την ευωχία!

Πού να φανταζόταν ο Μαρξ (@ΝΔ: αργεί το ποστ;) ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι σήμερα θα πίστευαν όπως αυτός ότι τα πάντα ξεκινούν και τελειώνουν στο χρήμα...

Ισως θυμάστε σε παλαιότερο νήμα για την ανεργία: όταν αναφέρθηκα σε άστεγους στις ΗΠΑ, πήρα την πέραν του Ατλαντικού απάντηση ότι είναι "στην πλειονότητά τους ψυχικά άρρωστοι ή χρήστες ουσιών".

Αυτό επειδή, σύμφωνα με το financionalism, είναι αδύνατον να αποτύχεις στις ΗΠΑ! Θα πρέπει να είσαι τρελλός για να αποτύχεις! Ή, αν αποτύχεις, πρέπει να παίρνεις ναρκωτικά, όπερ και πάλι κατά βάθος τρελός, αφού με τόσες ευκαιρίες ευδαιμονίας γύρω σου, θα πρέπει να σου 'χει στρίψει για να θες να "ευδαιμονίσεις" περισσότερο.

Τέλος, αν θεωρηθείς σώφρων και νηφάλιος και πάραυτα αποτύχεις, μάλλον είσαι προδότης και το έκανες επίτηδες, σαν κάτι άλλους αλήτες που αυτοκτονούν κάνοντας σκοινί τα ρούχα τους - πασιφανώς για να δυσφημήσουν τις φυλακές τους.

Συνάδει με την άποψη ότι η φτώχεια είναι "ατομική αποτυχία". Ενα βηματάκι ακόμη υπάρχει, για να φτάσουμε στο ότι οι φτωχοί αποτυγχάνουν να πλουτίσουν εσκεμμένα για να δυσφημήσουν το "σύστημα". Κάντε το, καλοί μου financionalists!

Είναι σημαντικό, για τις ανάγκες σας, να απαξιώσετε την φτώχεια όχι απλώς ως ελάττωμα, αλλά ως κάτι "ανήθικο". Τότε θα είστε στο σωστό δρόμο, προφυλαγμένοι από το μέλλον, ακόμη κι αν η αισθητική γίνει η ηθική. Γιατί οι φτωχοί είναι πρωτίστως "αντιαισθητικοί".

Οι financionalists επαναλαμβάνουν διαρκώς, ως μάντρα (χειρότερα από τους πάλαι ποτέ νεολαίους της Σοβιετίας), διάφορες ατάκες επιπέδου αυτοκόλλητου σε προφυλακτήρα ("η ελεύθερη οικονομία σώζει"), απορώντας που κάποιοι άλλοι, θνήσκοντες, αργούν να τις δεχτούν ως αυτονόητες!

Εκεί αρχίζει (και τελειώνει) κάθε δυνατότητα φαντασιακού για τον μέσο Αμερικανό πολίτη: βαφτίζοντας αυτήν την χειραγωγούμενη ομαδική παράκρουση σε "ρεαλισμό".

Θα περίμενε κανείς, ότι οι ζώντες στις ΗΠΑ δεν τις γνωρίζουν από τις ταινίες του Χόλιγουντ, άρα, κοιτώντας γύρω τους, θα μπορούσαν να αντιληφθούν τί ακριβώς συμβαίνει. Ομως, όχι. Η κατασκευή της εκεί καθημερινής ζωής και η πριμοδότηση της ομαδικής παράκρουσης από όλους τους φορείς κοινωνικότητας θριαμβεύει. Είναι συχνό το φαινόμενο, ένας πολίτης των ΗΠΑ να γνωρίζει τη χώρα του μόνο μέσα από το Χόλιγουντ! Σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου δεν έχω συναντήσει τόση εθελούσια τύφλωση, με μη αμιγώς θρησκευτικό περιεχόμενο.

σ.σ. Στην ελλάδα η τύφλωση πέρασε μέσα από τον χριστιανισμό με το "εξάμβλωμα" του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού. Στις ΗΠΑ υπάρχει τελευταία μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του προτεσταντισμού να καπηλευτεί την τύφλωση - αναμένουμε, καθώς είναι φτωχός σε τελετουργίες

Επειδή δεν έχει από τη φύση του χωροχρονικό έρεισμα, το financionalism μπορεί να υιοθετηθεί με σφοδρότητα και από ανθρώπους εκτός ΗΠΑ. Αυτοί βέβαια δεν έχουν όλα τα "υπέροχα πράγματα" που απολαμβάνουν (;) οι εκείθεν του Ατλαντικού financionalists αλλά τα ονειρεύονται. Τους καταλαβαίνετε εύκολα: έχουν τη θέρμη του Σαούλ που μόλις έγινε Παύλος.

Σχετικά σχετικό:

Διακρίνω στα σχόλια δύο κυρίαρχες απόψεις. Υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, και αυτοί που πιστεύουν το ακριβώς αντίθετο!

Το "ξενοδοχείο" είναι σίγουρα μια παραβολή. Αλλά έχει μια σημαντική ιδότητα, που ενδεχομένως έπαιξε ρόλο στην επιλογή του. Πολλοί αναγνώστες -και τουλάχιστον ο zontas- εικάζω πως την κατάλαβαν. Επαναορίζει το χρόνο ταυ-μηδέν! Ανήκει, σημασιολογικά, στον ανιστορικό χρόνο. Μπαίνοντας σε ένα ξενοδοχείο, αφήνεις την Ιστορία και την ιστορία σου απέξω.

Το "ξενοδοχείο" είναι η πιο φτηνή κολυμπήθρα του Σιλωάμ!

Είναι λοιπόν ευνόητο πως οι διάφοροι σχολιογράφοι διαφωνούν συγκρουσιακά, όταν πάνε να (συν)κρίνουν συστήματα-ξενοδοχεία. Εκκινούν από αγεφύρωτες όχθες. Κάποιοι από αυτούς είναι στην όχθη του ανιστορικού χρόνου και κάποιοι στην όχθη του ιστορικού.

Traum

Τετ Νοε 29, 12:54:27 μμ  
Αρχαίος said...

Αγαπητέ Νίκο
δεν βλέπω να αντέχεις πολύ και σε βλέπω σύντομα για "going fishing" για μακρύ χρονικό διάστημα. Η ανοησία άρχισε να ξεχειλίζει με τύπους όπως ο "Σαλτάρω" (τώρα afrikanis) με τις ασυναρτησίες του, όπως o lifer που υποστηρίζει ότι για όλα φταίνε οι εβραίοι , ότι κάποιο κάνουν πυρηνικά ατυχήματα για "πλάκα" και ότι οι σκανδιναβοί αν δεν γίνουν στουπί στο μεθύσι δεν λειτουργούν. Τελευταίος ο αλβανογραικός harry (το αλβανογραικός το χρησιμοποιώ γιατί μόνος έχει αποδώσει στον εαυτό του αυτό το χαρακτηρισμό – για τους άλλους είναι βρισιά) που ότι και να είναι το θέμα του Post αυτός τα δικά του φασιστικό –ρατσιστικά στερεότυπα μέχρι και ποιήμα του αφιέρωσες αλλά αυτός τίποτα.
Υπάρχουν ακόμα μερικά σχόλια που αποτελούν όαση και κάτι έχουν να σου πουν αλλά πνίγονται μέσα στην ανοησία και τα στερεότυπα.
Φιλικά
Αρχαίος

Τετ Νοε 29, 12:59:09 μμ  
Yannis H said...

Katsaris
Thanks :) Πάντως, η οικολογία (προστασία δημ. χώρων) δεν ήταν στα δυνατά σημεία των Ελλήνων ποτέ, ούτε το '40, ούτε πρωτύτερα.

Traum
Μου άρεσε πολύ το κείμενο για το financionalism, αν και το βρήκα λίγο ακραίο. Δεν χαρακτηρίζει όλους τους Αμερικανούς, ούτε ο βαθμός που πιστεύεις ότι ισχύει είναι τόσο υψηλός.

Κάτι παρόμοιο (σε χαμηλότερους τόνους) είχα διαβάσει όταν κάποια χρόνια πριν, είχα ασχοληθεί με τον εθνικισμό (στο πλαίσιο της Ε.Ε.). Ένα βιβλίο που προέκυψε από μια σειρά του BBC, έλεγε πως σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό, ο αμερικανικός εθνικισμός είναι νέος, ρηχός, unsophisticated. Π.χ. περπατάς στο δρόμο με ένα συνάδελφο καθηγητή μιλώντας για το θέμα του εθνικισμού ακαδημαϊκά και ξαφνικά γυρνάει και σου λέει ‘You know, I love America!’

Ένας άλλος που θα συμφωνούσατε, έλεγε ότι ο αμερικανικός εθνικισμός δεν έχει (και δεν μπορεί να έχει) σχέση με τους ευρωπαϊκούς που βασίζονται σε γηγενείς κουλτούρες. Έχει λοιπόν την ιδιαιτερότητα ότι βασίζεται σε ένα όνειρο (American Dream, πάνω-κάτω αυτό που λες).

Τετ Νοε 29, 01:09:40 μμ  
Alitovios said...

Νόμιζα πως το κείμενο ήταν για πλάκα αλλά μάλλον λάθος έκανα. Τρομάζω που βλέπω τόσους πολλούς νέους(;) ανθρώπους να κάθονται και να μιλάνε για συστήματα και για το πως θα κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο. Η μεγάλη ανατριχίλα.

Ρε σεις, αφήστε τον κόσμο στην ησυχία του και ζήστε τον. Και αφήστε τους ηλικιωμένους να έχουν άποψη για το πως πρέπει να είναι που τον έχουν ζήσει.

Τετ Νοε 29, 01:24:43 μμ  
DimitrizZzZz said...

Άραγε είμαι ο μόνος που αδιαφορεί για τους σχολιαστές που δεν έχουν blog;
Τους αισθάνομαι σαν ενοχλητικούς περαστικούς. Σαν τους ματάκηδες που φωνάζουν και καμιά λέξη για να ενοχλήσουν.

Τετ Νοε 29, 01:26:29 μμ  
Ergotelina said...

@DimitrizZzZz

Μύθος είναι να λες οτι είναι πρώτες
ενώ υπάρχουν ένα σωρό άλλες χώρες..


1.Λιθουανία
2.Ρωσία
3.Λευκορωσία
4.Καζαχστάν
5.Σλοβενία

Τετ Νοε 29, 01:27:12 μμ  
DimitrizZzZz said...

Οι ηλικιωμένοι είναι οι πλέον ακατάλληλοι για να πουν πως θα γίνει ο
κόσμος.
Κατ' αρχήν θα τον αφήσουν σύντομα οπότε δεν τους αφορά.

Τετ Νοε 29, 01:29:01 μμ  
DimitrizZzZz said...

εργοτελίνα, ο μόνος που έθεσε θέμα πρωτιάς είσαι εσύ, και μάλιστα το έκανες με την άρνηση αυτής της πρωτιάς.
Ωραία λοιπόν, κι εγώ καταρρίπτω τον μύθο των πράσινων αλόγων, ανακοινώνοντας οτι δεν υπάρχουν.

Τετ Νοε 29, 01:31:59 μμ  
Nikos Dimou said...

DimitrizZzZz said...
"Οι ηλικιωμένοι είναι οι πλέον ακατάλληλοι για να πουν πως θα γίνει ο κόσμος.
Κατ' αρχήν θα τον αφήσουν σύντομα οπότε δεν τους αφορά".

Tι να σου πω - μας έχεις καταϋποχρεώσει σήμερα. Όλο ευγένεια και φιλοφρόνηση. Πραγματικό περιβόλι!

Τετ Νοε 29, 01:34:58 μμ  
Alitovios said...

Οι ηλικιωμένοι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κάτι ιερό. Το σχόλειο σου είναι επιεικώς ανώριμο.

Τετ Νοε 29, 01:35:15 μμ  
Yannis H said...

Τα πολλά ‘zzzzz’ στα κόμικς σήμαιναν ύπνο.

Τετ Νοε 29, 01:37:50 μμ  
DimitrizZzZz said...

Το σχόλιο μου δεν ήταν για κανέναν εδώ πέρα...
Ούτε ήταν ασέβεια για τους ηλικιωμένους.
Πραγματικά δεν ήταν. Απλά την αλήθεια λέω, οτι δεν είναι δουλειά τους αυτή.

Τετ Νοε 29, 01:38:46 μμ  
KOSTAS TRENT said...

DimitrizZzZz said...
''Οι ΗΠΑ θα ήταν νεκρές οικονομικά αν δεν έκανα από έναν πόλεμο κάθε 2-3 χρόνια.Ήδη είναι καταχρεωμένες, αλλά άντε ζήτα τους τα λεφτά.Η Γερμανία μας χρωσταάει.... ακόμη. Η Κίνα αναπτύσσεται επειδή έχει κόσμο που δουλεύει 16 ώρες με αμοιβή ισόποση των 5 ευρο.ΠΟλλές ...εισπράτουν από ...αποικίες....επεμβάσεις Γαλλικού στρατού στην κεντρική αφρική ;
Έτσι βγαίνει το χρήμα."


θα επισημάνω τα λάθη σας:
-Γιά τις ΗΠΑ :
αφού, όπως η Βρεττανία κι η Γαλλία, με πανίσχυρο προστατευτισμό, (=αποκρούοντας πάση θυσία τις εισαγωγές των Αλλοεθνών προιόντων), θεμελίωσαν την ε σ ω τ ε ρ ι κ ή τους αγορά, μετά διακήρυξαν την ...''ελευθερία του Παγκοσμίου εμπορίου'' (!!)υποκριτικά κι από θέσεως ισχύος πλέον.Τότε στράφηκαν στον ανταγωνισμό για ξένες αγορές(τέλη 19ου-20ος αι.-...) Εδώ κι αρκετές δεκαετίες, το 95% των επενδύσεών τους (δισεκατομμύρια δολλάρια )οι ΗΠΑ δεν το κάνουν στην περιφέρεια του τρίτου και τετάρτου κόσμου, όπως ισχυρίζεστε με το : "έτσι βγαίνει το χρήμα"(!), αλλά στην ίδια την ιμπερ/στική μ η τ ρ ό π ο λ η : Ευρώπη κι Ιαπωνία. Τί επενδύσεις απόδοσης,- δισεκ.δολλαρίων- να κάνουν στη ...Μπουρκίνα Φάσο ;
{Τό συντριπτικό,το μέγιστο ποσοστό της προστιθεμένης αξίας του προιόντος της ιμπεριαλιστικής Μητροπόλεως (κομπιούτερ, μηχανολογ. εξοπλισμός, αεροσκάφη κττ ακόμα κι αγροτικά προιόντα) πραγματώνεται στην υπερεξειδικευμένη εργασία της Ευρώπης, της Μητρόπολης. Κι όχι στην ...εξόρυξη λ.χ. του φωσφόρου της Χιλής, ή απ' το τάδε κοίτασμα χαλκού κτλ της όποιας Αγγόλας . Η Βρεττανία δεν κανει επανεπένδυση στην μεγαλύτερη αποικία της, την Ινδία, ούτε της πουλά τα, πανάκριβα για τους Ινδους Βρεττανικά προιόντα, "για να κάνει λεφτά" απ' την...Ινδία !
Για τη Γερμανία :
η ''ατμομηχανή'' αυτή της Ευρωπ. Ένωσης, μετεβίβαζε κι έχει μεταβιβάσει το τεράστιο ποσό του 1,6 έως και 2 δίς Μάρκων ειδικά στην Ελλάδα επί δ ε κ α ε τ ί ε ς, (έως τη δεκαετία του 1990-) ως "Κοινοτικές ε ι σ φ ο ρ έ ς" και δικαιούται να ισχυρίζεται ότι αποπληρώθηκαν οι Πολεμικές της επανορθώσεις της Κατοχικής περιόδου.
Γιά την Κίνα:
Είδατε πουθενά κανέναν ...'Κινεζικό πόλεμο' -πλήν της εισβολής στην Κορέα του Κινεζ. στρατού/όντας πάμφτωχη χώρα)- να τροφοδοτεί την Κινεζική οικονομία ;
Ή κανέναν 'Ψυχρό Πόλεμο';
Έχει ή δεν έχει η Κίνα τεράστιες πλουτοπαραγωγικές πηγές ;
Είναι μήπως φτωχή σαν το Μπαγκλα Ντές ή την Ελλάδα του 1955 ; Πόσο πιό πλούσιοι απ' τους Κινέζους ήταν οι Έλληνες αγρότες του 1930 ή του 1950 ;

Τετ Νοε 29, 01:43:25 μμ  
gb said...

"" - είμαστε οι πελάτες του συστήματος ...... Μόνο που δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ούτε τη θέση μας, ούτε τη δύναμή μας ...""

Πράγματι κ. Ν.Δ. δε κατανοούμε τη θέση μας, μας καταπίνει η αντίφαση, διότι εκτός από πελάτες είμαστε και ξενοδόχοι, κάτι σαν μέτοχοι πολυμετοχικής εταιρίας ή λαϊκής βάσης. Οπότε οι κυβερνώντες αξιολογούμενοι μας πετάνε το μπαλάκι να ρίξουμε τις ευθύνες στον εαυτό μας και στο διπλανό μας ώς Πόντιοι Πιλ. και κυρίαρχοι του διαίρει και εξουσίαζε.

"" ... αφήνουμε το σύστημα να μας δυναστεύει χωρίς λόγο ...."
Λόγοι υπάρχουν καλά κρυμμένοι,
Η δική μου ταπεινή γνώμη για διάγνωση της φαύλης κατάστασης του φαύλου κύκλου δεν ακτινογραφείται στίς ωραίες "ιδιωτικοικονομικές" σας απόψεις αλλά στον άνισο, αθέμιτο, unfair, ανταγωνισμό με τους απέναντι ξενοδόχους.
Αρα η λύση δεν έρχεται απο την οικονομία αλλά από εύ αγωνίζεσθαι(fair-play) με τους "απέναντι ξενοδόχους. Αυτό κι αν είναι εύκολο, δύσκολο μοιάζει και βολικό,
κυβερνήτες και πολίτες να συνδυάζονται αντί να αντιστρατεύονται, βλ, κυβερνητική συμμαχία και αντιαμερικανισμός πολιτών. Αυτό η σχιζοφρένεια βολεύει τους κυβερνώντες να αντιλέγουν και να αντιπαρέρχονται τις πιέσεις λόγω της άνισης ισχύος αλλά αυτά διάγνωση δεν είναι θεραπεία.
Διάγνωση αποτελεί να ασκούν οι κρατούντες πολιτική με αλήθειες που ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα και πρώτ απ όλα να πάρουν με το μέρος τους τους πολίτες από διάφανους διεθνείς διπλωματικούς δρόμους.

Τετ Νοε 29, 01:47:15 μμ  
Alitovios said...

Δημήτρη με τα πολλά τα ζ. Είσαι στο blog ενός ηλικιωμένου ανθρώπου επομένως οποιοδήποτε σχόλειο που κάνεις για τους ηλικιωμένους τον αφορά άμεσα.

Όταν λες πως κάποιος είναι ακατάλληλος να μιλήσει για ένα θέμα επειδή "σύντομα" θα πεθάνει αυτό ξεπερνάει τα πλαίσια της ασέβειας και φλερτάρει με την βλακεία.

Μου φαίνεται πως η φωτογραφία που έχεις βάλει στο αβατάρι σου σε χαρακτηρίζει απόλυτα.

Τετ Νοε 29, 01:52:10 μμ  
DimitrizZzZz said...

Οι Έλληνες αγρότες είναι ακόμη πολύ πιο πλούσιοι από τους κινέζους.
ΟΙ πολεμικές αποζημιώσεις δεν είναι κοινοτικό θέμα αλλά διμερές ΕΛλάδα - Γερμανία.
Για την Κίνα δεν είπα οτι έκανε πολέμους. Η περίπτωση της είναι κανιβαλισμός και σκλαβιά των πολιτών της.
ΗΠΑ, Γαλλια UK, και άλλες χώρες βγάζουν λεφτά με έμμεσες πολεμικές απειλές.
Για παράδειγμα όταν διαπραγματευόμαστε αγορά όπλων από τις ΗΠΑ, οι Τούρκοι στέλνουν μερικά πλοία στο Αιγαίο. Μετά (τους) ησυχάζουν μέχρι την επόμενη αγορά.
Ο Husein άρχισε να ξανασκέφτεται την
εκμετάλευση πετρελαίου και το περίφημο πρόγραμμα "food for oil", και βγήκαν από τα συρτάρια ταυτόχρονα σε UK και USA ψευδής αναφορές για όπλα μαζικής καταστροφής που οδήγησε στην σημερινή κατάσταση εκεί πέρα.
Όλες αυτές οι χώρες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ποτίζουν τις οικονομίες τους με αίμα.
Θες να πούμε και για την Ελβετία;
Ποιοί έχουν τα λεφτά τους εκεί, έντιμοι επιχειρηματίες που μία πρςτοποριακή πατέντα τους έκανε πλούσιους;
Ενώ οι έμποροι όπλων ναρκωτικών, ανθρώπων τα έχουν στην Αγροτική τράπεζα;

Τετ Νοε 29, 01:56:55 μμ  
Alogaki said...

DimitrizZzZz said...
"...Ωραία λοιπόν, κι εγώ καταρρίπτω τον μύθο των πράσινων αλόγων, ανακοινώνοντας οτι δεν υπάρχουν."

Φοβάμαι πως μ' αυτά που γράφεις, θα επιβεβαιώσεις από μόνος σου το μύθο!
Μ' αυτά που διαβάζω σήμερα, κοντεύω να πρασινίσω!!! ;-)

Τετ Νοε 29, 02:00:08 μμ  
MainMenu said...

όταν λέμε ιδεολογία δεν εννοούμε πάντα σύστημα εννοούμε αρχές καλύτερης διαβίωσης - οικονομικής δραστηριότητας, εργασίας, νομικής ηθικής...αυτές τις υπηρεσίες προσφέρει το 'πολιτικό' ξενοδοχείο και σαν παρομοίωση λειτουργεί μια χαρά.

Το μόνο πρόβλημα που βλέπω είναι αν ο 'ξενοδόχος', ο δημοκρατικά εκλεγμένος είναι πράγματι γνήσιος και ειλικρινής εκφραστής των επιθυμιών του πελάτη, ΄πολίτη'΄. Το πρόβλημα δηλαδή είναι τόσο παλιό όσο και η αστική δημοκρατία

Τετ Νοε 29, 02:09:36 μμ  
MainMenu said...

καταλαβαίνω επίσεις πως είμαι εκτός τόπου και χρόνου...συγχαρητήρια στο Γιάννη Η για το εξαιρετικό σχόλιο του περί αποικειοκρατίας

Τετ Νοε 29, 02:10:54 μμ  
MainMenu said...

Σήμερα ακούμε καθότι ταιριάζει θεματικά Radiohead with Bjork - I've Seen It All...

-You haven't seen elephants
Kings or Peru

-I'm happy to say
I had better to do
-What about China?
Have you seen the Great Wall?

-All walls are great
If the roof doesn't fall

-And the man you will marry
The home you will share

-To be honest
I really don't care

I've seen it all
I've seen the dark
I've seen the brightness
In one little spark
I've seen what I chose
And I've seen what I need
And that is enough

Τετ Νοε 29, 02:18:34 μμ  
doctor said...

This post has been removed by the author.

Τετ Νοε 29, 02:24:26 μμ  
doctor said...

This post has been removed by the author.

Τετ Νοε 29, 02:31:46 μμ  
doctor said...

Για να κλείσουμε και τον μύθο με τις αυτοκτονίες στην Σουηδία, ορίστε:


http://www.ki.se/suicide/english/user_stat_europe_total.html

Πηγή:

NASP
National Centre for Suicide Research and Prevention of Mental Ill-Health

**************

Στο παρακάτω γράφημα βλέπουμε την μεγάλη πτώση των αυτοκτονιών στην Σουηδία μεταξύ 1980-2002:

http://
www.ki.se/suicide/english/sweden_suicide_total.html

*********

Don't hit below the belt.

doctor

Τετ Νοε 29, 02:32:51 μμ  
Πανάσχημη said...

TraumMeister said...

Ειναι πολύ ευκολo να λετε όσα λέτε όταν δεν έχετε δει αυτα που εχω δει. Δεν τα εχω δει στην τηλεοραση. Εχω δει την ατομική αδιαφορία με τα ίδια μου τα μάτια. Δεν έρχονται στο μαθημα των 12, διότι δεν μπορούν να ξυπνήσουν τόσο νωρις. Τους τηλεφωνας καμια φορα για να τους συνεφερεις και σου λενε "Call someone that cares." Δεκατετραχρονα βρισκονται στην τριτη εγκυμοσυνη και εχουν συλληφθει για ενοπλη ληστεια.Η ευρεια πλειοψηφια φτωχων στην Αμερική ειναι πια αγαμες μητερες με 4-5 παιδια από διαφορετικούς πατέρες.. το φαινόμενο πια που λεγεται feminization of poverty.
Η ελευθερη οικονομία φταιει γι αυτο;
Μηπως υπαρχει αυτο που λεει ο Λουις "culture of poverty?"

Αυτα που λέω, δεν είναι αποτελεσμα ακαδημαϊκής μελέτης αλλά προσωπικων παρατηρησεων, διότι βρισκομαι στον εκπαιδευτικό χωρο και συναλλάσομαι -ας το πουμε έτσι- με γύρω στα διακοσια νεα άτομα καθε τετράμηνο-.
Εχω δει πολλές περιπτωσεις αφθαστης βούλησης (κάποιος που το αυτικίνητο του ειχε κλαπει ερχοταν με skateboard) αλλά και πάμπολλες "ωχαδελφισμού."
Οι ευκαιρίες είναι πάμπολλες. Σας το λέω με το χερι στην καρδιά χωρις ίχνος χαζοεθνικισμου. Αν έχεις θέληση στην Αμερική, φτανεις ψηλά. Το συστημα κάνει κολοτούμπες αναποδες για να βοηθήσει τους ικανους.
Τελος πάντων ειναι κουραστικό να σας λεω τα ίδια και τα ίδια, πολύ καλύτερα από μενα τα έχει πει ο Oscar Lewis με το Culture of poverty (που βασιστηκε σε παρατηρησεις στο Μεξικό αλλά χρησιμοποιηθηκε ευρεως και στα προγραμματα κατα της φτωχιας εδω) (Google it). Πανω κατω τα ιδια είπε και ο Walter Miller με τα focal values of lower class youth.

Ριξτε τους μια ματια, δεν είναι τοσο βαμενοι όσο νομίζετε.

Τετ Νοε 29, 02:33:34 μμ  
Georgios said...

Το χάνουμε για άλλη μια φορά το θέμα γιατί απλώς ασχολούμαστε και παρασυρόμαστε από "αστειάτορες" της πλάκας (σχήμα οξύμωρον όσο και οι προσωπικότητες τους).

Doctor, πολύ ωραία η στατιστική που δίνετε αλλά θα προτιμούσα κάποια συγκριτική όπως της ergotelina αν και όντως δε πιστεύω στη πρωτιά των σκανδιναυών.

Πές τα χρυσόστομη-πανάσχημη. η αλήθεια πάντα είναι στη μέση. Δε γίνεται να φταίει πάντα το κράτος και η οικονομία για ένα σωρό χαραμοφάιδες και τεμπέληδες. Το απίστευτο μάλιστα, είναι πως οι περισσότεροι από αυτούς νιώθουν πως το κράτος τους χρωστάει κιόλας! Εκεί είναι τα γέλια.

Τετ Νοε 29, 02:47:16 μμ  
doctor said...

Georgios said...
η αλήθεια πάντα είναι στη μέση. Δε γίνεται να φταίει πάντα το κράτος και η οικονομία για ένα σωρό χαραμοφάιδες και τεμπέληδες. Το απίστευτο μάλιστα, είναι πως οι περισσότεροι από αυτούς νιώθουν πως το κράτος τους χρωστάει κιόλας! Εκεί είναι τα γέλια.

Τετ Νοε 29, 02:47:16 μμ
****

Έχετε δίκιο.
Η διαφορά είναι ότι στις Η.Π.Α. οι τεμπέληδες πεθαίνουν της πείνας ενώ στην Σουηδία ζούνε εις βάρος ενός κοινωνικού συστήματος.
Αρκετοί δηλώνουν μόνιμα ασθενείς και απολαμβάνουν εκ του πονηρού και τεχνηέντως τα καλά του κοινωνικού κράτους.
Επίσης κάποιοι δηλώνουν μόνιμα άνεργοι και ζούνε εις βάρος των εργαζόμενων.
Άλλωστε η νέα κυβέρνηση στην Σουηδία είχε στις προεκλογικές της δεσμεύσεις τη μείωση του επιδόματος ανεργίας και την επανεξέταση των πολλών -ελαφρά τη καρδία- παροχών.
Και με αυτές τις προεκλογικές εξαγγελίες, ψηφίστηκε από τον σουηδικό λαό, ενώ εδώ ο Κώστας και ο Γιώργος ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον προεκλογικά στα ψέμματα και στις ανέξοδες υποσχέσεις...

Η ημιδιατροφή του δικού μας ξενοδοχείου είναι μια σούπα με ένα μπιζέλι, όπως έτρωγε ο Σεραφίνο.

doctor

Τετ Νοε 29, 03:06:25 μμ  
paragrafos said...

"(...)Από το Σάββατο το βράδυ μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής το σκυλί ήταν ξαπλωμένο και περίλυπο δίπλα στο νεκρό αφεντικό του. Οταν τον πήραν «έκλαιγε» και ακολουθούσε τη νεκροφόρα. Μετά περιπλανιόταν στο λιβάδι και το βράδυ γύριζε εκεί που είχε πέσει νεκρός το αφεντικό του. Χθες το μεσημέρι το περιμάζεψαν. Το μελαγχολικό πουλόσκυλο ήταν ο σιωπηλός μάρτυς των πολλαπλών δολοφονιών στο χωράφι με το τριφύλλι."

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/11/2006

Τετ Νοε 29, 03:07:46 μμ  
paragrafos said...

Οι άνθρωποι δεν χωρίζονται σε ηλικιωμένους και νέους.

Ενας εγκληματίας, ένας ναζί και ρατσιστής, είτε νέος είναι είτε γερός, είναι το ίδιο παλιάνθρωπος.


Με αγάπη

Παράγραφος

ΥΓ. Στου φανατικού την πόρτα...

Τετ Νοε 29, 03:10:22 μμ  
MainMenu said...

Το κακό με τους φτωχούς είναι ότι ενώ τους λυπάσαι και θες να τους βοηθήσεις αυτοί έχουν το χαβά τους. Τους λες να φοράνε προφυλακτικά τους τα δίνεις τζάμπα, πάνε και μένουν έγγυες. Τους λες ότι τα ναρκωτικά κάνουν κακό πάνε και γίνονται λιώμα από το πρωι μέχρι το βράδυ. Τους δίνεις δουλειά στο σούπερμάρκετ με μια εξάδα πατατάκια δώρο, κι αυτοί ξημεροβραδιάζονται στα τρέιλερ τους γαμιόντας και πίνοντας. Οι άνθρωποι είναι ζώα κι έχουν εγκληματικές τάσεις από τη φύση τους. Θέλουν χωρίς να δουλέψουν να κυκλοφοράνε με τις λιμουζίνες που βλέπουν στη τηλεόραση, να φοράνε επώνυμα ρούχα και να βγαίνουν το βράδυ στα καλύτερα κλαμπ. Τους δίνεις επίδομα για να βγουν από το βούρκο κι αυτοί το ξοδεύουν σε κρακ. Το μόνο που ξέρουν είναι να πηδιούνται και να πίνουνε και ΛΕΩ:

εφ' όσον το πρόβλημα του κόσμου όπως αναφέρει ο Μίκυ είναι πρόβλημα υπερπληθυσμου κι εφ' όσον αυτά τα λευκά σκουπίδια της Αμερικής είναι ότι πιο άχρηστο στον κόσμο ακόμα πιο άχρηστο κι από τους βρωμικούς αλλά ταπεινούς και φιλόδοξους ινδούς γιατί δεν κάνουμε στρατόπεδα συγκέντρωσης να τους ξεφορτωθούμε;

Τετ Νοε 29, 03:19:04 μμ  
Πανάσχημη said...

Παραγραφε
Αυτος ο διαχωρισμος πάλι αντανακλά το οικονομικό συστημα μιας χωρας.
Μια γνήσια ελευθερη αγορα εκμεταλλευεται την εμπειρια, δεν την βαζει στο περιθώριο. Στα περισσότερα Αμερικανικά πανεπιστημια δεν υπάρχει όριο συνταξιοδοτησης. Διδασκεις όσο θελεις και εφ'όσον οι αξιολογησεις σου είναι θετικές.
Παραδειγμα ο Edmund Phelps που πήρε το νομπελ οικονομικών το 2006. 73 ετων διδάσκει full time.

Αυτο λέγεται σωστο μανατζμεντ ξενοδοχείου.

Τετ Νοε 29, 03:21:36 μμ  
Georgios said...

@doctor

Είναι γνωστό το κοινωνικό κράτος της Σουηδίας. Έχω αρκετούς γνωστούς που έπαθαν σοκ από το πόσο καλά πληρώνεται ένας άνεργος. Το ίδιο συμβαίνει σε έναν βαθμό και στην Αγγλία, σας πληροφορώ, όπου έχω γνωρίσει δυο άτομα που απλώς συντηρούνται από το κράτος ενώ το καθημερινό τους πρόγραμμα είναι club, gym και γενικά dolce vita!

Απίστευτα πράγματα. Όσο για το "κοινωνικό κράτος" της Ελλάδας και γενικώς το "σύστημα", για να έρθουμε επιτέλους και στο θέμα του post, τα πράγματα είναι γνωστά. Τα περιγράφει γλαφυρά ο Γάτος και τα έχουν πεί τόσοι και τόσοι άλλοι. Δε φταίει κανείς άλλος παρά μόνο εμείς. Όπως είχα σχολιάσει και στο post περί δημοτικών εκλογών στο blog αυτό, από τη στιγμή που αυτούς ψηφίζουμε καλά να πάθουμε.

"Κι ο Έλληνας θέλει το λαμόγιο του", με αυτή τη φράση αντιμετωπίζω το HOTEL εγώ...

Τετ Νοε 29, 03:22:51 μμ  
DimitrizZzZz said...

Όλοι οι αποτυχημένοι με αγορασμένες σπουδές στο εξωτερικό εδώ έρχονται να πουν την μπούρδα τους.

Τετ Νοε 29, 03:27:15 μμ  
Zontas said...

ενώ όλοι οι πετυχημένοι με απλήρωτες σπουδές στο εσωτερικό διαπρέπουν στο φθόνο...

έτσι είναι αυτά κάθε κατεργάρης στον πάγκο του....

Τετ Νοε 29, 03:31:21 μμ  
harrygreco said...

Τα αγια στους σχολιαστες... Λυπαμαι για το αθλιο επιπεδο πολλων σχολιων. Για να μιλησουν για αλβανογραικους οι " αρχαιοι " πρεπει πρωτα να πλενουν το στομα τους απο το ...καταλοιπο των συμποσιων με τους ανδρες τους...Οσο για τον νοητο ηλιο,η Πανασχημη παραειναι κομψη. Υπαρχει ενας υποκοσμος τεμπεληδων & βλαμμενων που παρασιτει σε βαρος του υγιους συνολου. Τα κομμουνια & οι αναρχες της Γραικιας εστιαζουν εκει& λενε τις μπαρουφες τους. Τα ομοια στα ομοια.

Τετ Νοε 29, 03:32:29 μμ  
Zontas said...

Παράγραφε

με την αναδημοσίευση του σχολίου της Ελευθεροτυπίας, θυμήθηκα -καμμία σχέση βέβαια με το τραγικό γεγονός του Αγρινίου - το labrador του Μιτεράν. Θυμάστε που ακολουθούσε πρώτος τη νεκροφόρα, περίλυπος; Ίσως ήταν ο μόνος που τον αγάπησε ποτέ δίχως να τον κρίνει. Μεγάλο προνόμιο αυτό, κυρίως για το Labrador.

Τετ Νοε 29, 03:37:32 μμ  
Zontas said...

Αν μπορείς να αποδώσεις στην κουλτούρα και την κοινωνική οργάνωση της Σουηδίας το υψηλό - ομολογουμένως - ποσοστό αυτοκτονιών που παρουσίαζε στο παρελθόν, τότε μπορείς ελεύθερα να κατηγορείς και την ελληνική Δεξιά για τα ποσοστά μεσογειακής αναιμίας. Άλλα υποθέτω έχεις παραιτηθεί από την αξίωση να σε λαμβάνουν οι άλλοι σοβαρά υπ' όψιν τους. Όσον αφορά την παιδεραστία και την ενδοοικογενειακή βία, οι Σκανδιναυικές χώρες έχουν τα μικρότερα ποσοστά και την πιό υγιή αντιμετώπιση. Τα θύματα μιλούν γιατί ξέρουν πως θα αντιμετωπιστούν ανθρώπινα και θα δεχθούν βοήθεια. Υψηλά ποσοστά υπάρχουν και εκεί ανάμεσα στους μετανάστες, μεγάλη κουβέντα όμως.

Τετ Νοε 29, 03:47:05 μμ  
DimitrizZzZz said...

" Αν μπορείς να αποδώσεις στην κουλτούρα και την κοινωνική οργάνωση της Σουηδίας το υψηλό - ομολογουμένως - ποσοστό αυτοκτονιών bla bla bla "

Δεν απέδωσα τίποτα. Λέω το απλούστερο πράγμα στον κόσμο, οτι σαν ξεροκέφαλα παιδιά εστιάζετε πάντα στο καλύτερο όταν κοιτάτε έξω από την Ελλάδα, και πάντα στο χειρότερο όταν κοιτάτε μέσα.
Δεν μπορείς να πάρεις κάτι στα σοβαρά αν δεν το καταλάβεις και όσα λες για την παιδεραστία και την κακοποίηση γυναικών είναι επινοήματα.

Τετ Νοε 29, 03:58:47 μμ  
lifer said...

Ergotelina , το βιβλίο λέγεται "Οι κυρίαρχοι του κόσμου" δε θυμάμαι εκδοτικό οίκο και συγγραφέα τώρα, γιατί παει πολύς καιρός που το διάβασα και το έχω δανείσει σ'ένα φίλο ,αν ενδιαφέρεσαι όμως να στο βρω.
Οσο για τους πλούσιους, μη μου πεις ότι είναι δυστυχισμένοι κάνοντας quotes απο το net γιατί θα 'θελα κι εγώ να είμαι πολυυυυύ δυστυχισμένος και να οδηγώ Ferrari σαν το γόνο γνωστής μου οικογένειας ο οποίος τυγχάνει και πρώην φίλος.
Doctor , είσαι doctor τίνος πράγματος ακριβώς ; Δεν είμαι εγώ 73 χρόνια πίσω , μάλλον εσύ έχεις μείνει πίσω . Ανοιξε και το "Ο Αγών μου" του Αδόλφου και το "Διεθνείς Συνωμότες" του Στριγά και πρόσφατη ιστορία. Οσο για τον Πλεύρη δεν είμαι ιδιαίτερα fan οπότε άστον.
Αρχαίε, εσύ αγόρι μου είσαι πραγματικά αρχαίος. Υπάρχουν 2 group εβραίων που κυβερνάνε τον πλανήτη (η παλιά και η νέα γενιά), το ατύχημα στο Three Miles Island ήταν όντως στημένο και το Ινστιτούτο του Τάβινστοκ κατέγραψε τις αντιδράσεις του κόσμου και όσο για τους Σουηδούς (άλλη εβραιοκρατούμενη χώρα) έχω προσωπική μαρτυρία από άτομο που μένει εκεί για το ότι επι μονίμου βάσεως γίνονται "στουπί" από το αλκοόλ και ειδικά οι νέοι (κάτι που δεν ανέφερα) και από τα ναρκωτικά.
Μύθος είναι ότι οι Σκανδιναβικές χώρες είναι το καλύτερο ξενοδοχείο. Μ' ακούς doctor ; Αν ήταν το καλύτερο ξενοδοχείο δε θα πίνανε τα κέρατά τους , οι νέοι δε θα έκαναν χρήση ναρκωτικών, δε θα φεύγανε από τη Νορβηγία (άλλη προσωπική μαρτυρία) μετανάστες για αλλού, δε θα δολοφονούσαν Πάλμε και την άλλη την υπουργό που είπε όχι στο ευρώ, οι Δανοί παλιότερα αν και θεωρητικά μη Σκανδιναβική χώρα δε θα είχαν την πρωτιά στις αυτοκτονίες ανάμεσα στους νέους (επειδή λόγω συστήματος είχαν ολα τα προβλήματά τους λυμένα και τους έπιανε κατάθλιψη) , θυμάμε τον καθηγητή μου της ψυχολογίας που μας τα έλεγε και οι ίδιοι οι Νορβηγοί, επαναλαμβάνω, δε θα φτιάχνανε το δικό τους Αγιο Ορος. Επιπλέον γνωρίζω άτομο, δικηγόρο μάλιστα, ο οποίος άφησε την καραγαμάτη κατά τον doctor Νορβηγία για να γυρίσει στην Ελλλάδα. Και επιμένω ότι δεν υπάρχουν καλύτερα και χειρότερα ξενοδοχεία αλλά λιγότερα και περισσότερα λεφτά.

Τετ Νοε 29, 04:00:59 μμ  
afrikanis said...

Και πως κρίνεις lifer τη δήλωση του Σαββόπουλου Διονύση: «Θα μας σώσουν οι μετανάστες. Αρκεί να μη γίνουν πλειοψηφία, γιατί τότε θα γίνουν σαν κι εμάς: Τσιφτετέλληνες. Λαϊκοπόπ που λένε, πιο εκσυγχρονισμένα».

Τετ Νοε 29, 04:10:02 μμ  
Zontas said...

Traum

καταλαβαίνω καλά τι λες για το Αμερικάνικο 'financionalism' αλλά να επισημάνω κάτι. Πρόκειται για μια στάση που αφορά κυρίως τα μεσαία κοινωνικά στρώματα που καταπίνουν αμάσητη την τροφή των opinion makers και δεν έχουν την πολυτέλεια να ξοδέψουν για σπουδές και σκέψη. Το ίδιο ακριβώς μπορείς να πείς για τα μεσαία στρώματα και στην Ελλάδα. Από την άλλη όμως αυτοί έχουν ένα προνόμιο που εμείς δεν έχουμε, παράγουν γνώση αι καινούργια σκέψη σε πολλούς τομείς, έστω κι αν αυτό αφορά σε μικρή μερίδα του πληθυσμού. Επίσης πρέπει να τους αναγνωρίσουμε οτι αν από κάπου ξεκίνησε αυτή η καινούργια 'στάση' που υποστηρίζει οτι η ακαδημαϊκή γνώση πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους, είναι από εκεί. Κι αυτή η στάση έχει κόστος για αυτούς που την υποστηρίζουν, δεν είναι από τις θεωρίες που τις πληρώνεις με την τσέπη του γείτονα.

Τετ Νοε 29, 04:12:06 μμ  
Yannis H said...

First things first: Kostas Trent, σόρι για την παρανόηση με τον Katsaris – σε σένα πήγαινε το σχόλιο. Mainmenu, ευχαριστώ θερμά!

Και πάω σε αυτό που για μένα, είναι ίσως το πιο σημαντικό και όπου καταλήγουν πολλά θέματα. Στην κουλτούρα. Βλέπω κάποιους να λένε ότι οι Σουηδοί άνεργοι πληρώνονται υπέρογκα ποσά, δεν χρειάζεται να δουλεύουν και δεν καταλαβαίνουν ότι κρίνουν όπως ένας Σουηδός θα έκρινε την ελληνική οδήγηση: χωρίς ίχνος κατανόησης, σαν τουρίστες!

Ένα σύστημα κοινωνικής πρόνοιας προϋποθέτει μια υψηλού επιπέδου πολιτική κουλτούρα (ή αυτό που ονομάζουμε ‘συνταγματικό πατριωτισμό). Έχω γνωρίσει άτομα στη Σκανδιναβία που πλήρωναν κανονικά τους φόρους τους κι όταν έμειναν άνεργα, πουλήσανε το αυτοκίνητό τους ή έβαλαν υποθήκη το σπίτι τους, για να μην ντροπιαστούν παίρνοντας χρήματα από το ταμείο ανεργίας. Παραπέμπω και στην ταινία Drifting Clouds (Kauas Pilvet Karkaavat) του Aki Kaurismaki που περιγράφει μια τέτοια περίπτωση. Αναλύστε και αυτές τις συμπεριφορές από την ελληνική σκοπιά, να δούμε αν θα καταλήξετε κάπου.

Πριν χρόνια έλεγα ότι στο Βορρά υπάρχει πρόνοια γιατί εκεί μια έξωση, για παράδειγμα, θα σήμαινε δολοφονία. Αλλά τότε γιατί δεν υπάρχει σύστημα πρόνοιας στη Ρωσία – το αντίθετο, οι Ρώσοι είναι σαν εμάς; Η ειδοποιός διαφορά είναι η πολιτική κουλτούρα. Αλλά όταν ακόμα και εκεί, στα προπύργια του προτεσταντισμού και της απέραντης μεσαίας τάξης, εμφανίζονται φαινόμενα του στιλ «γιατί να δουλεύω; αφού πληρώνομαι έτσι κι αλλιώς», πόσο μάλλον στο Νότο... Οι βόρειοι ψάχνουν ακόμα τη χρυσή τομή μεταξύ πρόνοιας και εργασίας, ύψους φόρων και παροχών, πιθανής κατάχρησης και επιβολής υπευθυνότητας. Ψαλιδίζουν με πολλή προσοχή το σύστημά τους από παροχές – εμείς είμαστε στην ακριβώς απέναντι όχθη. «Διακόσιοι Έλληνες φτάνουν για να βουλιάξει το κράτος εκεί» μου έλεγαν συμπατριώτες μου όταν τους εξηγούσα το σκανδιναβικό σύστημα – μα γι’ αυτό ακριβώς δεν έχουμε τέτοιο σύστημα. Γιατί σκεφτόμαστε έτσι.

Τη γενική αρχή την καταλαβαίνουμε. Πως να διαλέξετε σύστημα.

Προτείνω και μια άλλη αρχή, εξίσου σημαντική για την Ελλάδα. «Πως να γίνετε οι καλύτεροι δυνατοί πελάτες για ένα ξενοδοχείο». Γιατί ναι μεν ένα σύστημα μπορεί να αξιολογηθεί σαν ξενοδοχείο, αλλά φτιάχνεται και αναλόγως με τους δυνάμει πελάτες του.

Τετ Νοε 29, 04:15:43 μμ  
Nikos Dimou said...

To blog είναι ανοιχτό και φιλόξενο για όλους. Ωστόσο άτομα που πιστεύουν ότι τον κόσμο τον κυβερνούν:

Οι Μασόνοι ή
οι Εβραίοι ή
οι Illuminati ή
οι Ροδόσταυροι ή
η λέσχη Μπίλντερμπεργκ
ή όλοι αυτοί μαζί

καλά θα έκαναν να πάνε να κοιταχτούν...

Τετ Νοε 29, 04:17:39 μμ  
TraumMeister said...

yannis_h said...

Μου άρεσε πολύ το κείμενο για το financionalism, αν και το βρήκα λίγο ακραίο. Δεν χαρακτηρίζει όλους τους Αμερικανούς, ούτε ο βαθμός που πιστεύεις ότι ισχύει είναι τόσο υψηλός.

Πολύ σωστά - η γραφή "καθ΄υπερβολή" με παρέσυρε. Μακριά από μένα τα στερεότυπα.

ο αμερικανικός εθνικισμός έχει ... την ιδιαιτερότητα ότι βασίζεται σε ένα όνειρο (American Dream, πάνω-κάτω αυτό που λες)

Ναι, αυτό που με πληγώνει είναι πως τόσο φαντασιακό (πιο σωστά: τόσα παράλληλα φαντασιακά) να πηγαίνουν χαμένα!

Στα σαράντα μου χρόνια πρόλαβα να γνωρίσω Αμερικανούς που είχαν πολύ διαφορετικό American Dream από την κοινώς επιλεγόμενη "κονόμα". Υπήρχε, για παράδειγμα, μια εποχή, όχι μακρινή, που οι ελληνοαμερικανοί που γνώριζες θέλανε τουλάχιστον 10 λεπτά πριν σε ρωτήσουν το θεμελιώδες "Πόσα κάνεις;"

Η (διόλου έγκυρη) εμπειρική μου παρατήρηση λέει πώς η "νέα στάση" στα πράγματα κατακλύζει τις ΗΠΑ και απλώνεται σε όλους τους Δυτικούς.

@Πανάσχημη

Ευχαριστώ για τις παραπομπές σε Lewis (που τον ξέρω καλά και αμφιβάλλω αν τον διάβασε κανείς ολόκληρον στην επιτροπή του War On Poverty - ψιλοκουμμούνι είναι:-) και τον Miller (που δεν τον ξέρω καθόλου). Γνωρίζω πάντως ότι για την επιστήμη της Κοινωνιολογίας οι θεωρίες τύπου "culture of poverty" αποτελούν pop culture, ως περιγραφικές και όχι ερμηνευτικές.

Ειλικρινά, δεν νομίζω πως υπάρχουν γέφυρες ανάμεσα στον ιστορικό και τον ανιστορικό χρόνο, και δεν έχω καλύτερο τρόπο να το πω.

Ενα παράδειγμα, διαφορετικής ανάγνωσης αναλόγως της όχθης, από τα γραφόμενά σας:

Εχω δει την ατομική αδιαφορία με τα ίδια μου τα μάτια. Δεν έρχονται στο μαθημα των 12, διότι δεν μπορούν να ξυπνήσουν τόσο νωρις. Τους τηλεφωνας καμια φορα για να τους συνεφερεις και σου λενε "Call someone that cares."

Εγώ θα αναρωτιόμουν: Πώς συνέβη αυτό; Πέσανε από τον ουρανό αυτά τα ελαττωματικά παιδιά; Είναι γενετικό το πρόβλημα; Να τους στειρώσουμε και καθαρίσαμε;

Μήπως μεγάλωσαν σε μια κοινωνία που τους πρόβαλε πανταχόθεν την κυρία που δεν σηκωνόταν από το κρεββάτι της για λιγότερο από 10,000 δολλάρια (ώστε να κάνει ημίγυμνη φωτογράφιση);

Τους μεγάλωσε κανείς να πιστεύουν ότι η γνώση είναι αξία και αν την χάσουν απαξιώνονται;

Μήπως τους μεγάλωσε κανείς να πιστεύουν ότι η γνώση είναι χρήμα (έστω!) και αν την χάσουν θα μείνουν άφραγκοι;

Δεν τους μεγάλωσαν με πρότυπα τα χειρότερα, αγράμματα, λαμόγια; Ο Σερ Λόρενς Ολίβιε παντρεύτηκε την τρίτη του γυναίκα σε κάστρο στην Ευρώπη ή ο Τομ Κρουζ;

Στα καθ' ημάς: Τα Σαββατόβραδα στην Ελλάδα, ένας στους δύο δέκτες TV δείχνει κάποιον να μοιράζει λεφτά με κριτήριο την καθαρή κωλοφαρδία ("Θέλει σκέψη εδώ.." συνηθίζει να λέει στους παίκτες που διαλέγουν στην τύχη!) Και ανθρώπους να κλαίνε που κέρδισαν, άκοπα και από το πουθενά, 250,000 ευρώ αλλά θα μπορούσαν να έχουν κερδίσει 500,000 ευρώ. Εσείς τί λέτε, τα παιδιά που βλέπουν αυτά τα πράγματα παρέα με τους γονείς τους, θα μεγαλώσουν εκτιμώντας τον Popper; Δεν θα το "πληρώσουμε" κάποτε αυτό, σε μέσους όρους;

Γι αυτό σας λέω... για να κρίνεις, παίζει ρόλο το πού ορίζεις το ταυ-μηδέν... δλδ. είναι ζήτημα ανιστορικού και ιστορικού χρόνου.

Καταβάλονται φιλότιμες προσπάθειες να καταργηθεί ο ιστορικός χρόνος.

Θα δούμε.

Τετ Νοε 29, 04:18:29 μμ  
hem said...

ο καπιταλισμός έχει πολλά θύματα , και μερικά από αυτά είναι πρόσφατα: ο τεγόπουλος, οι 5 κυνηγοί, ο 15ος πάπας. ο κομμουνισμός έχει καλή πράξη , όμως από θεωρία όταν προσπαθεί κάποιος να δικαιολογήσει τα αρνητικά του, πάσχει. ο σοσιαλισμός έχει φέρει την ελλάδα στο χείλος της καταστροφής. τόσα λίγα πόρσε καγιέν, με τον τίμιο ιδρώτα του ο μέσος βιομήχανος μόνο το 2006 μπορούσαμε να δούμε, και τόσα πολλά μουσικά βίντεο κλιπ.στις ακροαριστερά και ακροδεξιά πλέον παύουν να τους δίνουν συγκεντρώσεις και μαζεύονται μερικά άτομα και τα σπάνε, τίμια για να μη κλείνουν τους δρόμους άσκοπα. το 40 % ασχολούνται φανατικά με το ποδόσφαιρο, το άλλο 40 % με το τραγούδι, και το υπόλοιπο 25 % με τα κόμματα. σε λίγο θα ψηφίσουμε για πρόεδρο της δημοκρατίας (αλήθεια ποιος είναι τώρα;) τον άγνωστο θείο του φλωρινιώτη.

Τετ Νοε 29, 04:19:52 μμ  
Zontas said...

dimitrizz

δηλαδή το ζήτημα σου είναι το αυτονόητο, ότι δηλ προβλήματα έχει και ο υπόλοιπος κόσμος; Το πρόβλημα με την Ελλάδα -και όχι μόνον - είναι οτι ενώ όλοι εκτιμούν το ζήτημα 'προβλήματα', λίγη αξία αποδίδουν στο κεφάλαιο 'λύσεις'.

Για τα επινοήματα κάνε έναν κόπο πριν αποφανθείς οριστικά.

Τετ Νοε 29, 04:23:05 μμ  
harrygreco said...

Οντως,το εργο " Ο αγωνας μου " του Χιτλερ,ειναι μαστ. Το προλογισε & ο Τσωρτσιλ. Παραγωγο εξυπνου & διαταραγμενου μυαλου. Κριμα που δεν τον πετυχε η μπομπα σ'εκεινο το μητινγκ...

Τετ Νοε 29, 04:26:34 μμ  
Dion.M. said...

This post has been removed by the author.

Τετ Νοε 29, 04:26:53 μμ  
TraumMeister said...

@zontas

συμφωνώ απόλυτα. Περιέγραφα, χιουμοριστικά (επιτυχώς ή ανεπιτυχώς, άλλο καπέλο) τί κάνουν οι ΗΠΑ στους πολίτες τους. Το πώς αντιδρούν αυτοί, και σε τί βαθμό, άλλο καπέλο επίσης.

Εκ της ιδίας τα φαύλα και τα κρείττω:-)

Τετ Νοε 29, 04:27:02 μμ  
Dion.M. said...

Οπως είπα και σε προηγούμενο σχόλιο, είμαι, η μάλλον έγινα εδώ και αρκετό καιρό, οπαδός της θεωρίας Friedman.

Αυτό όμως, που επίσης παρατηρώ είναι ότι και το μοντέλο της Σουηδίας, το οποίο απέχει από την φιλελεύθερη θεωρία του Friedman, είναι ένα επιτυχημένο μοντέλο –για την Σουηδία- και πολλοί θα επιθυμούσαν να προσχωρήσουν σε αυτό.

Αναρωτιέμαι λοιπόν μήπως, περισσότερο από τα μοντέλλα και τις θεωρίες, έχει σημασία το μορφωτικό επίπεδο, η κουλτούρα και η κοινωνική συνείδηση του λαού που εφαρμόζει την συγκεκριμμένη θεωρία. Αυτό είναι που κάνει δηλαδή την επιτυχία η την αποτυχία ενός συστήματος.

Αν με ρωτάγατε αν θα προτιμούσα να ζήσω στην χώρα με το ενδεικνυόμενο πολιτικοοικονομικό σύστημα, που εφαρμόζεται με λάθος τρόπο λόγω επιπέδου του λαού και των πολιτικών η σε μειονεκτικό σύστημα, που όμως εφαρμόζεται με συνέπεια λόγω ωριμότητας του λαού, θα προτιμούσα σίγουρα το δεύτερο.

Ας μην ξεχνάμε, σε μια πολύ γνωστή μας χώρα, αποκαλύφθηκε ότι πρώην... «φιλελεύθερος» πρωθυπουργός, πίεζε και εκβίαζε επιχειρηματίες για να αποκομίσει μαύρο χρήμα!... (Αν και στους παρεπιδημούντες στην Ιερουσαλήμ, ήταν παγκοίνως γνωστό ότι η «οικογένεια» ήταν business oriented!)

Τετ Νοε 29, 04:30:53 μμ  
Zontas said...

dion.m

'Αναρωτιέμαι λοιπόν μήπως, περισσότερο από τα μοντέλλα και τις θεωρίες, έχει σημασία το μορφωτικό επίπεδο, η κουλτούρα και η κοινωνική συνείδηση του λαού που εφαρμόζει την συγκεκριμμένη θεωρία. Αυτό είναι που κάνει δηλαδή την επιτυχία η την αποτυχία ενός συστήματος.

Ναί, αυτό μάλλον είναι μια σημαντική παράμετρος, το επεσήμανε ο traum, να μην είναι ανιστορική η προσέγγιση, και 'α-πολιτισμική', μια άλλη είναι, αυτοί που σχεδιάζουν πολιτική να είναι ευέλικτοι τεχνοκράτες, να γνωρ΄λιζουν τα όρια των μοντέλων τους, ποιά προβλήματα δημιουργούν , ποιά λύνουν και υπό ποίες συνθήκες και τέλος αυτοί που αποφασίζουν για την πολιτική να μην είναι άκαμπτα ιδεαλιστές (ή λαμόγια μιας και μιλάμε ελληνικά...). Ακούγονται απλά δεν είναι καθόλου νομίζω.

Τετ Νοε 29, 04:39:34 μμ  
harrygreco said...

Χρειαστηκαν 260 σχολια για να ερθει η κουβεντα στο ψητο. Ο λαος κανει το συστημα ή το συστημα τον λαο ? Που ουσιαστικα καταληγει στη ριζα...Γεννιεσαι ή γινεσαι ? Η γνωμη μου δινει ιση δυναμη στα 2 αυτα στοιχεια. Οι Γερμανοι ειτε με μικτη οικονομια ειτε υπο κομμουνιστικη κατοχη,ειχαν προκοπη. Οι Γραικοι,με οποιοδηποτε συστημα,δεν θα γινουν Γερμανοι. Οπως θα 'λεγαν & οι χουλιγκανς στο Μοναχο..." Δεν θα γινεις Γερμανος ποτέ,Γραικε,Γραικε ". Ομως,οταν εφαρμοστηκε οικον. φιλελευθερισμος,επι χουντας,η χωρα ειχε τη μεγαλυτερη ανθηση. Τοτε η Γραικιτσα ηταν ενα μινι Χιλτον. Μετα πλακωσαν Κανταφηδες,Γιουγκο μοντελα,Σοβιετικο ΕΣΥ...Τωρα,ειναι " Ελλας Χοτελ " στην Αθηνάς...

Τετ Νοε 29, 04:45:54 μμ  
DimitrizZzZz said...

"Ομως,οταν εφαρμοστηκε οικον. φιλελευθερισμος,επι χουντας,η χωρα ειχε τη μεγαλυτερη ανθηση."
αχαχαχαχαχαχα

Τετ Νοε 29, 04:49:58 μμ  
DimitrizZzZz said...

"...Και είτε με τις αρχαιότητες, είτε με ορθοδοξία, των Ελλήνων οι κοινότητες φτιάχνουν

άλλον γαλαξία"

Για μας τα πάντα ήταν αφορμή και μέσο διμιουργίας.

"Η Ελλάδα που αντίστεκεται, η Ελλάδα που επιμένει, κι όποιος δεν καταλαβαίνει δεν ξέρει που

πατά και που πηγαίνει."

Στα Καταγραφές αναφέρει ο Σαββόπουλος την εξής ιστορία:

"Πριν 3 χρόνια είχε έρθει εδώ πέρα η RAI, η ιταλική τηλεόραση, για να κάνει μια εκπομπη

'Σαράντα χρόνια μετά τον πόλεμο: Πως είναι οι αντίπαλοι'.

....

Ήμουν κι εγώ μέσα στην εκπομπή και είχαμε πάει εδώ κοντά, στην οδό Ζάνα, όπου γεννήθηκα και

μεγάλωσα για να γυρίσουμε ένα τραγουδάκι.
Ο δρόμος, είχα να τον επισκεφθώ είκοσι χρόνια,ήταν εντελώς αγνώριστος.
Μετά δυσκολίας μπόρεσα να υποπτευθώ ποιά ήταν η θέση του πατρικού μου σπιτιού πριν

γκρεμιστεί, πριν γίνουν οι πολυκατοικίες.
Ο ίδιος ο δρόμος, παλιά όλο λακούβες και καλντερίμι, τώρα ήταν άσφαλτος.
Βάδιζα επάνω στον δρομάκο, μπροστά στην κάμερα και ξαφνικά συνέβη ένα περίεργο πράγμα: Το

πόδι μου έκανε σαν εδώ να ήταν λακούβα κι εδώ υψωματάκι. Υπήρχαν αυτά τα πράγματα, αλλά

υπήρχαν κάτω από την άσφαλτο, το δε πόδι μου με την σωματική του μνήμη ανταποκρίθηκε στην

βαθύτερη πραγματικότητα.
Όταν το αισθάνθηκα αυτό, πλημμύρισα από αισιοδοξία:
Δεν πα να χαλάσουν όλα, δε πα να γρκεμιστούν;
Η Θεσσαλονίκη μου υπάρχει. "

Έτσι μένουν όλα τα δικά μας ζωντανά.

Τετ Νοε 29, 04:52:04 μμ  
afrikanis said...

Οι προδότες του ΠαΣοΚ κυνηγοί που σκότωσε η Αγία Τριάδα του Χριστιανισμού, χωρίς φυσικά την παρουσία του Περιστεριού, θα πρέπει να κηδευθούν με τιμές εν ενεργεία τηλεπαρουσιαστή. Και η Έλενα Κατρίτση παρουσιάζει την εκπομπή της τώρα στον alpha και αυτό δείχνει ότι ο απαραίτητος χωρισμός Εκκλησίας και Κράτους δεν αποτελεί προϋπόθεση για τον αναδασμό της Γης που μας υποσχέθηκε προεκλογικώς ο πλανητάρχης. Οι παρεπιδημούντες στην Ιερουσαλήμ είναι κίναιδοι. Όταν αποφυλακιστεί η ποιητική από τα χρυσά κλουβιά που την έκλεισαν οι εκδόσεις Ίκαρος που δημοσιεύουν Χυτήρη, πρόκειται να εκτελέσει και τη μητέρα του σκύλου και το σκύλο του πλανητάρχη και τον ίδιο τον πλανητάρχη, τον Τάσσο Μπουγά, που δεν προσφέρει στην Κύπρο και η μόνη προσφορά καλής θέλησης που εκδηλώνει είναι όταν εξετάζει δωρεάν τον κόλπο του Σαντάμ Χουσεΐν, προπονητή της dream team που πρόσφατα ισοπεδώσαμε δυνατά και ελληνικά.

Τετ Νοε 29, 04:53:54 μμ  
harrygreco said...

Αυτο το τρελλοσχολιο ειναι για βραβειο χιουμορ...

Τετ Νοε 29, 05:04:40 μμ  
sapient said...

Φυσικά σχεδόν όλοι αυτοί που θεωρούν, ότι φταίνε αποκλειστικά και μόνο οι ένοικοι του ξενοδοχείου για το κακό σύστημα, εξαιρούν αυτονόητα τον εαυτό τους.

Εξ άλλου είναι γνωστό ότι το μόνο σε πλήρη επάρκεια αγαθό είναι ο κοινός νούς (ή αλλιώς εξυπνάδα). Όλοι νομίζουν ότι διαθέτουν αρκετό από αυτό.

Τετ Νοε 29, 05:14:07 μμ  
πάντα σκεπτικιστής said...

@N.Δημου

Το να σας εκνευρίζει ο dimitrizzzz το καταλαβαίνω, έχει δώσει άπειρες αφορμές αγένειας κακοήθειας και ανοησίας.
Ο harrygrecco όμως, που μπροστά του ο πρώτος είναι υπόδeiγμα συνομιλητή, σας αφήνει αδιάφορo;
Έλεος πια!

Τετ Νοε 29, 05:24:31 μμ  
heinz said...

Nikos Dimou said...

Ωστόσο άτομα που πιστεύουν ότι τον κόσμο τον κυβερνούν:

Οι Μασόνοι ή
......
ή όλοι αυτοί μαζί

καλά θα έκαναν να πάνε να κοιταχτούν.


Και όσοι πιστεύομε ότι τον κόσμο τον κυβερνά ο ΝΔ;

Τετ Νοε 29, 05:24:42 μμ  
DimitrizZzZz said...

Μα ο ΝΔ ΕΙΝΑΙ όλα αυτά μαζι !

Τετ Νοε 29, 05:27:53 μμ  
chris said...

Ωραία λοιπόν, εφόσον η συζήτηση επί των αρχών και το ιδεολογικό περιεχόμενο των συστημάτων μοιάζουν τόσο περίπλοκα η πιο ικανοποιητική απάντηση που βρήκα είναι η εξής: κατάργηση των φόρων κατανάλωσης και προοδευτική φορολόγηση των φυσικών προσώπων. Οι πελάτες θα μπορούν να απολαμβάνουν αυτά που θεωρούν αναγκαία και η πλεονάζουσα παραγωγικότητά τους, που θα μεταφράζεται σε εισόδημα, θα πηγαίνει προοδευτικά και αναλογικά στη τσέπη του καλού μας πανδοχέα ο οποίος αναλαμβάνει την υποχρέωση να συντηρεί,να εκσυγχονίζει και να παρέχει στο ωραίο μας ξενοδοχείο τα αγαθά που οι πελάτες του θεωρούν για τους εαυτούς τους αναγκαία.-
Πώς σας φαίνετε αυτό πολίτες του διαδικτύου;

:)

Τετ Νοε 29, 05:38:31 μμ  
ihadafarminafrica said...

social hooker said:

OI TEXNIKES ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΥΣΤΗΡΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΥ ΔΙΕΝΕΡΓΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΗΟΤΕL ''TO ΣΥΣΤΗΜΑ'' ΤΟ ΚΥΡΗΣΣΟΥΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΑΡΑ(πολύ)ΒΟΛΙΚΟ.

ΤΟΥΝΑΝΤΙΟΝ. ΠΑΡΑφύσιν.

:-)))

Τετ Νοε 29, 05:42:15 μμ  
Ergotelina said...

EΡΧΕΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΣΕΓΚΟΛΕΝ
ΓΙΑ ΕΝΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ
ΠΕΝΤΕ ΑΣΤΕΡΩΝ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ

:)...Για όλους τους ΕΛ
όχι μόνο τους Προνομιούχους...

((Και οι Φτωχοί θέλουν να βελτιώσουν
το σύστημα..όχι να το καταργήσουν...)))

Διαβάστε το πρώτο κεφάλαιο του Νέου Βιβλίου του Μίμη Ανδρουλάκη -ΘΗΛΥΚΟ ΠΟΚΕΡ

Τετ Νοε 29, 05:49:05 μμ  
Demosthenes II said...

α) Ίσως το παράδειγμα πολυκατοικίας αντί ξενοδοχείου θα ήαν πίό λειτουργικό, ως αναλογία, για τη συζήτηση. Στην πολυκατοικία υπάρχει κανονισμός ("σύνταγμα"), διαμερίσματα αλλά και κοινόχρηστοι χώροι, ιδιοκτήτες αλλά και ενοικιαστές, συνεύλευση της πολυκατοικίας, κοινές παροχές και σωλήνες. Η πολυκατοικία είναι ένα "κοινόβιο" ΤΕΛΙΚΑ! Όποιος θέλεθ την ησυχία του από συνενοίκους, πηγαίνει σε μονοκατοικία (και δεν πληρώνει κοινόχρηστα)..... ΕΠΙΛΕΓΕΙΣ πολυκατοικία και όχι μόνον διαμέρισμα όταν αγοράζεις ή ενοικιάζεις! Πόσοι το συνειδητοποιούν αυτό?

β) Δικαιώματα ηλικιακών ομάδων στο "να ομιλούν". Ποιός γενικός δουεθυντής διεθνούς οργανισμού έκανε κάποιες δηλώσεις περί ηλικιωμένων και κοινωνικής ασφάλισης σε επίσκεψη του στην Ελλάδα προ πολλών μηνών και ΔΕΝ έφαγε το "κράψιμο" που του άξιζε???? Ποιός?? Τα δικαιώματα όλων των ηλικιών είναι ισότιμα, διότι, μεταξύ άλλων, ουδείς ξέρει πότε θα κτυπήσει η καμπάνα!

γ) The American Dream δεν αφορά λεφτά και επιτυχία. Άλλωστε οι πιό ανθρωποκεντρικές απόψεις για μπίζνες και κεφάλαιο από καθηγητές και γκουρού στις ΗΠΑ παράγονται! Αμερικανός γκουρού του μάνατζμεντ προτείνει "celebrate failure"!

δ) "Ευυρωπαϊκό Μοντέλο" δεν υπάρχει, ούτε Κοινωνικό, ούτε άλλο. Στην καλύτερη περίπτωση τα διάφορα μοντέλα μπορούν να "ταξινομηθούν" για λόγους επιστημονικής ανάλυσης σε 4 έως 5 ΟΜΑΔΕΣ.

ε) Η ΕΕ δεν έχει Ενιαία Αγορά. Άρα και δύναμη. Και με 20++ γλώσσες, "Βαβέλ" είναι και θα είναι. Και οι περισσότεροι πολίτες της ΕΕ που ενδο-ΕΕ-μετοικούν για δουλειά, στη Βρετανία θα συνεχίσουν να πηγαίνουν (λόγω γλώσσας).

στ) Προς επίδοξους και άλλους σχεδιαστές Κοινωνικής και Ασφαλιστικής πολιτικής (μοντέλου). Πηγάινετε σε ένα συνοικιακό φαρμακείο ή ένα ΙΚΑ, καθίστε 1 ώρα, ακούστε τις περιπτώσεις και τα πρακτικά προβλήματα πραγματικών ανθρώπων και μετα .....

στ 2) Ο γράφων προτείνει για την Ελλάδα δωρεάν ιατροφαρμακευτική ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ανεξαιρέτως (ή με ένα μικρό ετήσιο ποσό για όλους π.χ. 1000 Ευρώ) ΚΑΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ όλων ΣΧΕΔΟΝ των άλλων αγορών-δραστηριοτήτων-υπηρεσιών στην Ελλάδα. Πάνω απ' όλα η υγεία ΟΛΩΝ και η αλληλλεγύη σε αυτή. Χωρίς αλληλεγγύη στην Υγεία, "χώρα", "έθνος" κτλ δεν ΝΟΟΥΝΤΑΙ, θαρρώ! Όλα τα άλλα ελεύθερα (ανοικτά σε ελεύθερη προσφορά και ζήτηση (με ισχυρή Επιτροπή Ανταγωνισμού βέβαια)).

Αυτά τα - αιρετικά -καπιταλοφιλελεύθερα.

Τετ Νοε 29, 05:50:32 μμ  
Zontas said...

demosthenes

ξέρεις τι πρόβλημα έχω εγώ με την πολυατοικία, να που ο καθένας μπορεί να ελπίζει οτι την επόμενη φορά θα είναι αυτός ο διαχειριστής. Ενώ στο ξενόδοχείο ξεκάθαρα πράγματα, πελάτης μπήκες, πελάτης βγαίνεις, άντε στην καλύτερη να γίνεις κολλητός με τη ρεσεψιονίστ και να σου κουνάει το μαντήλι, όταν φεύγεις, στην πόρτα.

Τετ Νοε 29, 06:00:23 μμ  
Demosthenes II said...

Αν θέλετε να καταργήσουμε τα κράτη-πολυκατοικίες και να καθιερώσουμε κράτη-ξενοδοχεία, δεν θα διαφωνήσω, αλλά πηγαίνετε να πείσετε πρώτα την Ολομελεια του ΟΗΕ, ΠΟΕ, κ.α. επί αυτού, να γ΄θίνου δημοψηφίσματα σε όλες τις χώρες ΕΠΙ ΑΥΤΟΥ, και μετά το συζητάμε ΠΡΑΚΤΙΚΑ. Έως τότε .... για πολυκατοικίες έχει νόημα να συζητάμε. Συνήθως δε, διαχειριστής πολυκατοικίας ΚΑΝΕΙΣ δεν θέλει να γίνει. Γι' αυτό και πολλές την αναθέτουν τη διαχείριση εξωτερικά! Το ίδιο και την ενοικίαση και είσπραξη των ενοικίων. Κ.α.π.!

Τετ Νοε 29, 06:09:28 μμ  
Zontas said...

social hooker

σας καταγγέλω ως διαπλεκόμενους. Τα περί φυσιολατρείας της επιτροπής ελέγχου είναι επιεικώς άλλοθι.

:))

Τετ Νοε 29, 06:13:47 μμ  
Yannis H said...

Εγώ έχω πρόβλημα με τη φράση "Όποιος θέλει την ησυχία του από συνενοίκους, πηγαίνει σε μονοκατοικία (και δεν πληρώνει κοινόχρηστα)".

Πώς γίνεται αυτό ακριβώς; Έξω από ΚΑΘΕ σύστημα; Ελεύθερος από ΚΑΘΕ φόρο;

Και στην Ανταρκτική κάτι πληρώνεις...

Τετ Νοε 29, 06:15:11 μμ  
Zontas said...

demosthenes
έχετε δίκιο στην πολυκατοικία δεν θέλει κανείς να γίνει διαχειριστής, όταν λύνει όλα τα προβλ΄ματα το 'σύνταγμα', αλλά πάλι αν είναι έτσι, δεν έχεις να χωρίσεις, δεν έχεις να κερδίσεις, δεν έχεις λόγο να λες ούτε καλημέρα με το γείτονα. Γιατί αν ο διαχειριστής προσφέρει υπηρεσίες αλλάζει το πράγμα. Αν δεν προσφέρει όπως εσείς το εννοείτε τότε το μοντέλο είναι καθείς στο σπίτι του, δικές του οι κότες δικά του και τα αυγά, τίποτε ανταλλάξιμο, ούτε γάτα, ούτε ζημιά.

Τετ Νοε 29, 06:20:03 μμ  
harrygreco said...

Not bad for a Greek οι αποψεις του δημοσθ. περι οικονομιας. Το προβλημα ειναι οτι θεωρει εαυτον "ελ". Κι ετσι,η καλη σκεψη παει στραφι. Αν οι Γραικοι εκπολιτιζονταν,θα εβλεπαν το μελλον τους στους αδελφους Βαλκανικους λαους. Ηδη πινουν το αιμα των Αλβανων δουλων τους & των παμπτωχων Μακεδονων.

Τετ Νοε 29, 06:23:30 μμ  
Demosthenes II said...

Το μέλλον της Ελλάδας περνά μέσα από την Ενιαία Αγορά της ΕΕ (το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και όχι το Βαλκανικό).

Ο εκσυγχρονισμός των Βαλκανίων είναι βεβαίως συμφέρων και για την Ελλάδα καθώς μεταξύ άλλων θα επιτρέψει και τη επιτέλους ταχεία οδική σύνδεση Θεσσ/κης-Βιέννης.

(Προς ΧάρυΓκρέκο>>> Το αν ΕΓΩ είμαι "ελ" ή "φιλελ" ή κάτι άλλο δεν σε θεωρώ αρμόδιο να το κρίνεις. Για τα περί Αρχαίας Ελλάδας, ΤΑΠΑΜΕ, δεν τα ξαναλέμε - "βαριέμαι" να συζητάω το θέμα μαζί σου)

Τετ Νοε 29, 06:36:15 μμ  
afrikanis said...

Αν κοπεί το σύστημα στα μέτρα του ανθρώπου, τότε δεν υπάρχουν εξουσία και σύστημα, υπάρχουν ελεύθεροι άνθρωποι που αποκλειστικά κάνουν το ταξίδι της ζωής και μετέχουν στο ταξίδι της ζωής των άλλων. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι αυτό συμβαίνει και μόνον, έτσι το ορίζει να γίνεται η φύση κάτω από όποια εξουσία, κάτω από όποια καταπίεση, κάτω από όποιο σύστημα, πέρα από τις ιδέες. Ίσως και πέρα από τα συναισθήματα των άλλων που δεν ξέρω αν μπορούν να αποτελούν δική μου πραγματικότητα. Η ελευθερία είναι δυνατότητα. Αν εγώ αποφασίσω να διαβάζω Ιωάννη Πρετεντέρη και να διαφωτίζομαι με λαχτάρα κάθε που διαβάζω το άρθρο, έχω επιλέξει να υποδουλωθώ στην προσπάθεια του άκη τσοχατζόπουλου και της μαμάς του Γιωργάκη να μας κυβερνήσουν. Αν εγώ αποφασίσω να μη σκεφτώ για μένα, να μην παρατηρήσω, να μην αναζητήσω τη λογική και να μη ζήσω, να σπαταλήσω το χρόνο μου αδιάφορα, εφαρμόζω τη χρήση της ελευθερίας μου κατά βούληση. Δικαίωμα μου και δεν μπορώ κανέναν να κατηγορήσω. Αν εγώ αποφασίσω να μη σκέφτομαι λογικά, δε μπορώ εκ των υστέρων να κατηγορήσω κανέναν. Μπορώ όμως να διαπιστώσω ότι υπάρχουν σοβαρές αιτίες που αγχώνομαι και ξεχνιέμαι, ότι και αυτοί ακόμη που στηρίζουν το σύστημα και αυτοί αγχώνονται και ξενιούνται και χάνονται και αδιαφορούν. Αλήθεια, αν αποφασίσουμε να κοιτάξουμε τον άνθρωπο, δεν θα βρούμε το παραμικρό να του προσάψουμε για να τον ψέξουμε, αφού τίποτε τέτοιο δεν υπάρχει - μόνο θα καταργήσουμε την αδιαφορία και συνεπώς το άγχος και την αποξένωση. Λοιπόν, εμείς έχουμε αποφασίσει να οδηγηθούμε ή όχι στον άνθρωπο από τον πιο παλαβό δρόμο. Δικαίωμα μας. Η ελευθερία είναι δυνατότητα: δεν υπάρχει κάτι που πρέπει ή δεν πρέπει να γίνει. Τα δόγματα και οι σκληρές αντιπαραθέσεις και η εξουσία και το σύστημα είναι με μια λέξη άγχος και η προσπάθεια να μαστιγώσεις με τη λογική αυτούς που αντιδρούν σχεδόν παθολογικά άγχος και αυτή. Απόφαση είναι και το να θελήσεις να μιλήσεις λογικά και να βγάλεις συμπεράσματα από τη συζήτηση. Απόφαση είναι και το να κρύβεσαι πίσω από τα λόγια και τις κατασκευασμένες θέσεις για να μην τολμήσεις να προχωρήσεις. Τι θέλεις στη ζωή. Κι αν πάλι έχεις μία αγαπημένη και αυνανίζεσαι στη συλλογή γι' αυτήν εντατικά, εκείνη το ξέρει από πριν και δεν θα την ενημερώσει ο δορυφόρος. Οι κοπέλες είναι καλές.

Τετ Νοε 29, 06:42:44 μμ  
Demosthenes II said...

Όταν δε ζούσα στας Βρυξέλλας, τραγουδούσα Γαρμπή και Πανταζή σε Αγγλική προσαρμογή με πολύ σουξέ σε Ισπανίδες και Ολλανδέζες.

Το επώνυμο μου και το βιογραφικό μου (στα 2/3 του) "ΕΛΛΗΝΙΚΑ" είναι. Άρα ΕΛΛΗΝΑΣ είμαι. Και έτσι με βλέπουν, έως ότου με δουν και μιλήσουν μαζί μου, οπότε και πάλί Έλληνα με θεωρούν αλλά με EL και όχι GR (όσοι δεν με θεωρούν, κακώς, "κλασσικό αμερικανάκι" (τόσα ξέρουν, αυτά λένε)).

Πίσω τώρα ο καθένας, στο μόνιτορ όπου ετάχθη.

Ξένους επενδυτές δεν περιμένω πάντως ούτε θέλω για να σώσουν την Ελληνική οικονομία (ούτε και ΚΠΣ). Αυτά είναι παλαιο-καπιταλιστικά ΜΟΝΤΕΛΑΚΙΑ, ληγμένα είτε ακατάλληλα για το Ελληνικό κλίμα.

Έλληνας είναι από πλευράς κουλτούρας είναι όποιος έχει διαβάσει Αρχαία Ελληνική Γραμματεία (είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί μαζί της). Και ξέρει να συζητά γι αυτήν με ξένους και ξένες και δεν πουλάει μόνον σουβλάκι, καμάκι και κτλ.

Αυτά περί GR, EL, Φιλελληνισμού και Φιλελευθερισμού.

Τετ Νοε 29, 06:51:34 μμ  
afrikanis said...

Και δεν ξέρω γιατί πρέπει να μη λέμε αλήθεια. Το σύστημα είναι κομμένο σε ανθρώπινα μέτρα αλλά στα μέτρα των παράλογων και αγχωμένων και αδιάφορων. Και καθόλου δεν "είναι θέμα παιδείας" το να δεις την πραγματικότητα. Αυτές οι φανφάρες λέγονται ιδεολογία της υποταγής.

Τετ Νοε 29, 06:53:33 μμ  
Yannis H said...

Λίγες στιγμές είχα την εντύπωση πως παρακολουθώ την Ιστορία.

Η επίσκεψη του Πάπα στο Πατριαρχείο, αν και άθρησκο, μου δίνει αυτήν την εντύπωση.

Τετ Νοε 29, 06:58:25 μμ  
afrikanis said...

Και τι είναι η ασφάλιση. Τι μας απειλεί πάνω στον πλανήτη και πρέπει από αυτό να ασφαλιστούμε. Και γιατί αν έχω να μιλήσω για τα ανθρώπινα να πρέπει να πω και για το ΙΚΑ, αφού αυτά τα έχουμε συμφωνήσει μέσα στη στραβή πορεία μας. Πρέπει να επαναδιαπραγματευτούμε τις γελοίες υποθέσεις επειδή υφίσταται και εκδηλώνεται μονίμως ο κίνδυνος να μας αφανίσουν οι εκμεταλλευτές. Ξέρουμε όμως ότι η ασφάλιση μας προφυλάσσει από το κακό που το γεννούν οι κακοήθεις. Και μάλλον το σύστημα υπάρχει ως η προσπάθεια μας να προστατευτούμε από αυτούς. Δεν υπάρχουν όμως γενικεύσεις και κατηγοριοποιήσεις για τους ανθρώπους. Τους κινεί η δυνατότητα που τους έδωσε η φύση να υπάρχουν και να αποφασίζουν αν θα ζήσουν ή θα πεθάνουν.

Τετ Νοε 29, 07:08:54 μμ  
Πανάσχημη said...

Οι Eagles τι εννοούσαν;
HOTEL CALIFORNIA 1976

Mirrors on the ceiling
Pink champaign on ice
And she said
We are all just prisoners here
Of our own device
And in the master's chambers
They gathered for the feast
They stab it with their steely knives
But they just can't kill the beast
Last thing I remember
I was running for the door
I had to find the passage back
To the place I was before
Relax said the nightman
We are programmed to receive
You can check out any time you like
But you can never leave

Τετ Νοε 29, 07:10:17 μμ  
afrikanis said...

Όταν γίνεται κακό, ξέρω ότι ακόμα και οι δράστες, δεν ήθελαν να το κάνουν. Ξέρω ότι δεν σκοτώνουν επειδή θέλουν να σκοτώσουν. Ξέρω ότι έχουν πιεστεί και απειλούνται με τον ίδιο θάνατο που επιστρέφουν για να εξαφανίσουν την απειλή. Ξέρω ότι δεν χρειάζεσαι MBA για να εργαστείς, κι εσύ το ξέρεις. Γιατί το κάνεις. Επειδή είναι αδύνατο να πεισθεί ο παρανοϊκός εργοδότης ότι μπορείς και χωρίς το χαρτί. Γιατί αποδίδεις όμως στο χαρτί ιδιότητες που δεν έχει. Επειδή έχουν φροντίσει οι παρανοϊκοί να αποδόσουν στη ζωή νόημα που δεν εμφανίζει.

Τετ Νοε 29, 07:15:22 μμ  
afrikanis said...

Και δεν συνιστούν ζωή μου το άγχος καθενός που ζει με τη φήμη και η ανάμιξη μου με αυτό. Πρέπει να ζήσω και να του καταδείξω ότι παραλογίζεται. Καμιά φορά όμως χρειάζεται να σπάσω πάνω του τις αλυδίδες που ζητάει να μου περάσει για να με δέσει. Και δεν ξέρω αν σκέφτονται λογικά αυτοί που μου προτείνουν να δράσω ή να σκεφτώ. Τι νόημα έχει και για ποιον να πάω να γίνω αναγνώστης στο σάιτ του Ανδριανό-πουλου. Ενώ αν μελετήσω τα αθλητικά του Ριζοσπάστη...τι κρίμα να διώξουν την ιστορικό από την ΕΡΑ...προδότες.

Τετ Νοε 29, 07:25:55 μμ  
Dion.M. said...

ΤΕΙΧΗ

Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ
Μεγάλα κ’ υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη.

Και κάθομαι και απελπίζομαι τώρα εδώ.
Αλλο δεν σκέπτομαι : τον νουν μου τρώγει αυτή η τύχη.

Διότι πράγματα πολλά έξω να κάμω είχον.
Α όταν έκτιζαν τα τείχη πώς να μην προσέξω.

Αλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών η ήχον.
Ανεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τον κόσμον έξω.

K.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ

HOTEL KALIFORNIA!
..................................
We are all just prisoners here
Of our own device
...........

Τετ Νοε 29, 07:43:32 μμ  
Reactor69 said...

@κ.Δήμου, (Γάτο με πέταλα),

Είπατε:
"Η παραβολή (και το ποστ) αφορά τα κριτήρια επιλογής συστήματος και όχι ...τουρισμό."

Πατώντας πάνω στην εξαιρετικά διατυπωμένη διαπίστωση του Τraummeister που είπε πως οι περισσότεροι σχολιαστές:

"Εκκινούν από αγεφύρωτες όχθες. Κάποιοι από αυτούς είναι στην όχθη του ανιστορικού χρόνου και κάποιοι στην όχθη του ιστορικού."

Πρέπει να ομολογήσω πως αν σκοπός σας ήταν να αποδείξετε πως δεν μπορούμε να "απελευθερωθούμε" από τις δογματικές ιδεολογίες -ιδεοληψίες?- του παρελθόντος, έχετε πάνω από 250 σχόλια να σας το επιβεβαιώσουν. Οπότε, για εμένα τουλάχιστον, η κουβέντα σταματά εκεί. Μπορώ να φανταστώ το ιδανικό, ΠΑΝΤΑ με το δικό μου ερωτηματολόγιο, αλλά δεν βρίσκω καμία ελπίδα σ' αυτό που να το κάνει ελκυστικό.

Πέραν αυτού, όμως, για όσους στεκόμαστε στην "όχθη του ιστορικού χρόνου", και προσπαθούμε να φανταστούμε, και ίσως να "αγγίξουμε", υπαρκτά τμήματα ενός μελλοντικού συστήματος, μας είναι αδύνατον να παραβλέψουμε το παρελθόν.

Παίζοντας κάπου ανάμεσα, και βασισμένος στην πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης που λέγεται εργαλεία-τεχνολογία-επιστήμη, μπορώ να πω πως έχουμε μπροστά μας κάποια, "μονοπάτια" προς το παρόν, που ίσως μας οδηγήσουν σε τεχνολογικά επιτεύγματα που θα δίνουν λύση σε ορισμένα προβλήματα του σήμερα, τα οποία που παραμένουν εμπόδια στην κοινή ανθρώπινη πορεία, στην "οικοδόμηση" ενός κοινού "ξενοδοχείου". Περιληπτικά και απλουστευμένα(μέχρι αηδίας) παραθέτω τα εξής και σας αφήνω να "φανταστείτε" τις προεκτάσεις τους στο "room service": Ανάλυση του ανθρώπινου γενετικού κώδικα(από τους πλέον σύνθετους), νανοτεχνολογία(ασύλλυπτες προεκτάσεις), εφαρμοσμένη κβαντομηχανική(εμβρυακό ακόμη στάδιο), πυρηνική σύντηξη(πρακτικά αέναη πηγή ενέργειας) και πολλά άλλα που σίγουρα αγνοώ.

Καταλήγοντας, και αφού πρώτα τονίσω το προφανές, πως δηλαδή δεν θα είμασταν ενώπιον κανενός, ίσως, από τα παραπάνω επιτεύγματα αν είχαμε μείνει προσκολλημένοι αυστηρά σε ιδεοληψίες του παρελθόντος όπως ο Χριστιανισμός και ο Βουδισμός(ειδικά αυτές!), εύχομαι απλά να προλάβουμε να τις εφαρμόσουμε πριν "φάμε" έξωση από το ξενοδοχείο "Γη"! Το ειδοποιητήριο έχει ήδη έρθει!

Σας εύχομαι καλή διαμονή, ανάβω τον υποβαρυτικό πολλαπλασιαστή, "κολλάω μια πρώτη", που λέτε κι εσείς οι Γήινοι, και αλλερετουριάζω!

Υ.Γ: Το Λιακόπουλα θα τον μαζέψει η επόμενη αποστολή!

Τετ Νοε 29, 07:45:12 μμ  
harrygreco said...

Ενα κανονι & 3 πατατες μας σερβιρε σημερα ο τρελλος. Οσο για τον "ελ" φιλελευθερο,τα 'παμε... Ο ιδεολογικος ναζισμος,περι "ελ" παιδειας,ειναι πιο επικινδυνος απο τον " βιολογικο ".Στα ερωτικα θεματα δε,τσουζει...

Τετ Νοε 29, 07:57:35 μμ  
Dion.M. said...

Ο πιο ωραίος στίχος του τραγουδιού :
"bring your alibi"

"Αλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών η ήχον..."

Τετ Νοε 29, 08:04:58 μμ  
harrygreco said...

Hotel California,House of rising sun,My way,Yesterday,Careless whispers,It's now or never ( O sole mio ),σιγουρα στο τοπ 10 τραγουδιων ολων των εποχων.

Τετ Νοε 29, 08:10:04 μμ  
hem said...

τα μόνα σχόλια που με εκφράζουν είναι αυτά του αφρικανή.
είναι η γενικευμένη ανεραστία των επιτυχημένων ανθρώπων που δημιουργεί αυτό το άγχος και αυτή την ανάγκη του μέσου κοινοτικού παίχτη να μη μιλάει και να μη συμμετέχει στη λογική των. ο ορισμός της σημερινής κοινωνίας των αθηνών είναι η προσπάθεια της επιτυχίας μέσω της ανέραστης αντιμετώπισης της ζωής. το επίκεντρο των ανατολικών θρησκειών είναι ο άνθρωπος αλλά των δυτικών είναι ο θεός. όταν έχει κάποιος λεφτά μπορεί να κάνει ότι θέλει ακόμα και να μη σκέφτεται λογικά αρκεί να είναι ανέραστος. όσο πιο ανέραστος τόσο πιο επιτυχημένος.
να μην εκφορτήσεις παιδί μου ποτέ τη σεξουαλική σου ενέργεια στο στόχο για τον οποίο προορίζεται. να την εκφορτίζεις δημιουργώντας στερεότυπα ανωμαλίας τα οποία θα εκφράζονται μέσα στο χώρο της εργασίας σου για να βάλεις και εσύ ενα λιθαράκι στο παράλογο οικοδόμημα της κοινότητάς μας, με σκοπό την τιμωρία λογικών ατόμων για αυτό που πιστεύουν και όχι για αυτό που είναι.

οι βοσκοί τους σκότωσαν επειδή τους πατούσαν τα τριφύλλια. ήταν άνθρωποι του θεού, έδινε τα αντιδωρα ο δράστης στην εκκλησία.
ναι αλλά φταίνε τώρα ξεκάθαρα οι δημοσιογράφοι όπως είναι ο μάκης όπου αν είχε μια κρυφή κάμερα στο θύμα θα μαθαίναμε τι ειπώθηκε προτού τους κάνει τη μούρη κρέας, επίσης φταίνε οι αλβανοί κτηνοτρόφοι οι οποίοι αντί να εκτελέσουν αυτοί τους κυνηγάρες, και να εξυχνιαστεί πιο γρήγορα, αφήσαν τη δουλειά στους έλληνες που σε αυτό τον τομέα είναι μακράν καλύτεροι οι έλληνες, με την ανευθυνότητά τους προκαλούν θύματα καθημερινώς. να μπούν στη φυλακή τα πρόβατα, τα τριφύλλια και η καραμπίνα .

υγ
ελπίζω οι κυνηγοί να νιώσαν την ηδονή που νιώθουν τα θηράματά τους(μπεκάτσες, και τσίχλες) όταν κυνηγάνε αυτά και τις οικογένειές τους, επί χρόνια συστηματικά με τη βοήθεια της τεχνολογίας με σκοπό τη διασκέδαση. αν υπήρχαν πιο πολλοί βοσκοί θα είχαμε περισσότερους φιλόζωους.

Τετ Νοε 29, 08:22:12 μμ  
Πανάσχημη said...

Θα συμφωνήσω διστακτικά με τον DION διότι φοβαμαι τι θα μου πει next.

Οσο για το careless whispers μόνο που σκεπτομαι ποιο βλήτο το τραγουδάει, με πιάνει ....


Νομιζω τετοια ώρα συνήθως αρχιζουμε να ξεφεύγουμε παντελώς από το θεμα, αλλά ευτυχώς δεν ήμουν η πρώτη. Ακολούθησα το ρευμα των ροκάδων.

Τετ Νοε 29, 08:24:08 μμ  
IdentityCafe said...

Το τελευταιο σχολιο του ΝΔ και το καλυτερο.

Παντως μεσα σε ολη την αναμενομη καφριλα διαφορων, αναμεσα σε 300 κομμεντς (εχω καιρο για χασιμο) βρισκεις και σχολια διαμαντια που δειχνουν οτι μπορει και να υπαρχει ελπιδα τελικα (παντως φιλη μου λεει: "ποιος μλκς εφηυρε τη λεξη ελπιδα, τον ψαχνω!")

ΝΔ μπελα στο κεφαλι σου ανοιξες με το μπλογκ αυτο...
Πολυ φιλικα
ΙC

Τετ Νοε 29, 08:41:56 μμ  
Demosthenes II said...

Τα χρηματοοικονομικά παραμύθια του 1999 "έτσουξαν" πολλούς που τα πίστεψαν! Για τους άνευ βάσης χαρακτηρισμούς, επειδή φιλ., αφήνω τους παραγωγούς τους να λεσεφέρουν και δεν κάνω χρήση των υπηρεσιών του νομικού συμβούλου μου.

Τετ Νοε 29, 08:43:23 μμ  
harrygreco said...

Mon Dieu,c' ést le... νομικος συμβουλος. Οι σχολιαστες αλλα & ο Δημου,πρεπει να γνωριζουν,για καλο & για κακο,οτι αν δεν εχουν περιουσια στο ΑΦΜ τους,ουδεις μπορει να τους πειραξει σε αγωγομηνυσεις για δυσφημηση (διοτι η λεξη συκοφαντικη ειναι ελ.). Παρα ταυτα,η ευγενεια & το σαβουαρ μπλογκαιρ επιβαλλουν τη μη αναφορα ονοματων. Οποιος θελει να κριτικαρει εναν τρελλο,μπορει να γραψει Λι*κοπουλος,που δεν σημαινει τιποτα. Το ιδιο & για χυδαιες λεξεις.

Τετ Νοε 29, 09:15:13 μμ  
Nikos Dimou said...

Έλειψα από τις 4:30 ως τώρα και βρήκα άλλα 60 σχόλια.

ΑΠό όλα έχει ο μπαξές: τα παραληρήματα της Αφρικανίδος, τις εμμονές του Χάρυ ("πάντα σκεπτικιστής" εδώ και ένα χρόνο ο Harry γράφει ΕΝΑ επαναλαμβανόμενο σχόλιο. Απέκτησε ασυλία λόγω προφανούς καταναγκασμού) αλλά ο μπαξές έχει και μερικά πολύ αξιόλογα κείμενα.

Κάποιος, κάποτε θα κάνει μία ανθολογία αυτού του blog, πετώντας ως και το 70%. Η ποιότητα των υπολοίπων θα εντυπωσιάσει.

Τετ Νοε 29, 09:56:47 μμ  
harrygreco said...

Ο Δημου τσουβαλιασε την αληθεια & το ψεμμα. Αλλοι εμμενουν οτι ειναι αρχαιοι. Εγω εμμενω οτι ειμαστε νεοι. Να αποφανθει...η πολιτισμενη ανθρωποτητα. Παντως τα σχολια μου ειναι λιγοτερα του 30%...

Τετ Νοε 29, 10:01:44 μμ  
Dion.M. said...

@Demosthenes II said...
Τα χρηματοοικονομικά παραμύθια του 1999 "έτσουξαν" πολλούς που τα πίστεψαν..

Η άποψή μου είναι ότι αυτό που έγινε το 1999, ήταν να κλάψουν αυτοί που πίστεψαν ότι μπορούσαν να πολλαπλασιάσουν τα χρήματά τους εντός δύο μηνών, "παίζοντας" αδιακρίτως και ακρίτως στο Χρηματιστήριο.

Τετ Νοε 29, 10:02:17 μμ  
Demosthenes II said...

Σε μία παγκόσμια ρευστή κατάσταση που οδηγεί πολλούς προς "μπούσουλες" την θρησκεία, κ.α. "πατήματα", σε ένα περιβάλλον που φιλοσοφίες από την Ανατολή βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στις ΗΠΑ αλλά και αλλού, σε μία χώρα που έχει "κληρονομήσει" (όπως και να το δει κανείς) όχι μόνον κτίσματα, μνημεία αλλά και έργα τέχνης και πολιτισμού (του Αρχαιοελληνικού), αλλά κυρίως μία απορρέουσα ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ που χαίρει ήδη διεθνούς εκτίμησης και αξιοποίησης (βλ. διδασκαλίας Αρχαίων Ελληνικών και Γραμματείας στα καλύτερα σχολεία σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ολλανδία, κ.α.), που όπως αναγνωρίζεται ήδη από δυτικούς αναλυτές και σχολιαστές ως έναυσμα και προβληματισμό για τα σύγχρονα προβλήματα του παγκόσμιου "χωριού", είναι αν μην τι άλλο ΚΡΙΜΑ όχι μόνον να σνομπάτεραι αλλά και να χαρακτηρίζεται με βαρείς όρους άσχετους με τη φύση και την ουσία της, η πρόταση ενσυνείδητης παγκόσμιας ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ από την Ελληνική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και το παραγωγικό δυναμικό της χώρας των δυνατοτήτων παραγωγής και διάθεσης στο ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ (σε Δύση και Ανατολή) άυλων προϊόντων που να αξιοποιούν αυτήν την ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ, παράγοντας και ΝΕΑ ΣΚΕΨΗ για τα διάφορα προβλήματα του κόσμου και της Ευρώπης, ειδικά σε μία χώρα/οικονομία που αναζητά εναγωνίως ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε ένα όλο και πιό εξτρήμ ανταγωνισμό όχι μόνον επιχειρήσεων αλλά και οικονομιών. Το να μην "συμπαθεί" ένας Έλληνας πολίτης την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία είναι δικαίωμα του, αλλά να χαρακτηρίζει προτάσεις ανταγωβιστικής αξιοποίησης της με στόχους οικονομικούς και εργασιακούς, με όρους όπως ...., ε τι να πει κανείς!!!

Λυπάμαι.

(Ανταγωνιστική αντιπρόταση έχει κανείς πλην του μοντέλου "επιβίωση του φθηνοτέρου"?)

Τετ Νοε 29, 10:08:49 μμ  
harrygreco said...

Η ...Γραμματεια ειναι μια μπαρουφα,με την οποια βαυκαλιζονται οι γραικοναζιστες. Οσαν λενε οι φιλοσοφοι αφορουν...τα ανωτερα οντα,τους ανδρες α λα ελληνικα - ομ/φιλους & παιδεραστες. Τα κατωτερα οντα,γυναικες & δουλοι,ειχαν το στατους σκλαβου. Προκειται για καταλοιπη " κουλτουρα " αρχαιου ρατσισμου & φασισμου,που σημερα εχει περιθωριοποιηθει & η νεολαια διδασκεται την περιφημη...πολυπολιτισμικη εξισωτικη κουλτουρα. Οι μονοι πολιτικοι & διανοουμενοι σε Ευρωπη & Αμερικη που ασχολουνται με ελ. ειναι οι νεοφασιστες/νεοναζιστες,τυπου Λεπεν & Φόιτ πωςτονλενε. Τα παραμυθια για τον ελ. " πολιτισμο " αλλου λοιπον. Δεν ειμαστε..."ελληνακια".

Τετ Νοε 29, 10:17:53 μμ  
Demosthenes II said...

Are you serious?

Τετ Νοε 29, 10:31:11 μμ  
ion said...

Και εντάξει ρε άνθρωπε.
Σκότωσες έναν.
Σκότωσες δυο, τρέις ανθρώπους.
Στον τέταρτο δεν σκέφτηκες καθόλου.
Στον πέμπτο?
Και μόνο η κούραση θα
έπρεπε να σε κάνει να το σκεφτείς για λίγο.
Να σκεφτείς τι στο καλό κάνω?

Συγνώμη για το άσχετο αλλά
πραγματικά με πνίγει η όλη
υποθεση Αγρινίου.

Έγραψα κάτι σχετικό μέσα.

Και πάλι συγνώμη

Τετ Νοε 29, 10:31:51 μμ  
doctor said...

hem said...

υγ
ελπίζω οι κυνηγοί να νιώσαν την ηδονή που νιώθουν τα θηράματά τους(μπεκάτσες, και τσίχλες) όταν κυνηγάνε αυτά και τις οικογένειές τους, επί χρόνια συστηματικά με τη βοήθεια της τεχνολογίας με σκοπό τη διασκέδαση. αν υπήρχαν πιο πολλοί βοσκοί θα είχαμε περισσότερους φιλόζωους.

Τετ Νοε 29, 08:22:12 μμ
****

Λυπάμαι πολύ για το επίπεδό σας.
Δεν σέβεστε τίποτα...

Εσείς τα σουβλάκια που τρώτε από τι είναι;
Ή μήπως το γουρουνάκι του χοιροστασίου έχει μικρότερο δικαίωμα στην ζωή από τη μπεκάτσα;

Κύριε Δήμου έχετε δίκιο.
Κάποιοι εδώ μέσα μπαίνουν με έναν σκοπό: να ρίξουν την ποιότητα του blog σας.
Εγώ προσωπικά προσπερνάω χωρίς να διαβάζω τους "μόνιμους" σχολιαστές, είναι χάσιμο χρόνου...
Ο/η hem προστέθηκε σήμερα.

Η απανθρωπιά σε όλο της το μεγαλείο.
Ντροπή.


doctor

Τετ Νοε 29, 10:32:06 μμ  
Nikos Dimou said...

demosthenes
την αρχαία ελληνική γραμματεία την έχουν αναδείξει οι πάντες πλην των (κατά Χάρυ) Γραικών που καλλιεργούν μεν τον μύθο της "συνέχειας" αλλά δεν έχουν καταφέρει σε 180 χρόνια ελεύθερου βίου να εκδόσουν ΟΥΤΕ ΜΙΑ κριτική έκδοση αρχαίου κειμένου.

Άρα αυτά που γράφετε είναι ουτοπικά. Είτε σνομπάρουν οι συμπατριώτες μας την Αρχαία γραμματεία είτε όχι - δεν είναι σε θέση να την αξιοποιήσουν.

Τετ Νοε 29, 10:36:58 μμ  
ion said...

Κύριε Δήμου θά ήθελα να θίξετε το συγκεκριμένο σε κάποιο επόμενο post.
Πως σκέφτεται ένας δολοφόνος?
Άκουσα πως πολλοί που έχουν διαπράξει φόνο, δεν θα το έκαναν, άν πάνω στον θυμό τους χτυπούσε για παράδειγμα το τηλέφωνο ή αν κάτι τους τραβούσε την προσοχή ώστε να αποφύγουν την κακιά στιγμή

Τετ Νοε 29, 10:38:54 μμ  
Dion.M. said...

@Are you serious?

Are you talking to me?

If yes, I am serious for nothing.

But, το ότι μπορεί να έπεσαν σε παγίδα επιτηδείων, δεν αναιρεί το γεγονός.

Τετ Νοε 29, 10:39:27 μμ  
Nikos Dimou said...

Harrygreco δεν βαρέθηκες να επαναλαμβάνεις τα ίδια πράγματα; Εκτός από ορισμένους πυροβολημένους δεν νομίζω πως κανείς εδώ πιστεύει στην βιολογική συνέχεια των αρχαίων - άρα παραβιάζεις ανοιχτές πόρτες - τουλάχιστον σε αυτό το μπλογκ. Έχεις γίνει μονότονος σαν τον παπαγάλο του Παπαντωνίου που έλεγε μόνο μία λέξη.

Τετ Νοε 29, 10:41:03 μμ  
Nikos Dimou said...

Doctor said...
"Κύριε Δήμου έχετε δίκιο.
Κάποιοι εδώ μέσα μπαίνουν με έναν σκοπό: να ρίξουν την ποιότητα του blog σας.
Εγώ προσωπικά προσπερνάω χωρίς να διαβάζω."

Και εγώ το ίδιο. Είναι η μόνη άμυνα. Δεν έχω ούτε τον χρόνο και την αντοχή να σβήνω...

Τετ Νοε 29, 10:44:37 μμ  
harrygreco said...

Οι Γραικοι δεν ειναι ελ.,δεν εχουν την ποιοτητα διανοησης των (κορυφαιων) ελ για να στοχαστουν σε ισοδυναμο επιπεδο,δεν μπορουν να μιλησουν ελ αλλα γραικικα,μια γλωσσα τοσο διαφορετικη ωστε να χρειαζεται μεταφραση.Οσο για το ιδιο το πνευμα,ειναι ...αρχαιο,παρωχυμενο & δεν στεκεται στη σημερινη εποχη της ισοτητας. Οταν οι Σωκρατοαριστοπλατωνες λενε τα κουλτουριαρικα τους,αφορουν ανδρες πολιτες,οχι ζωα,γυναικες & δουλους. Αυτο λοιπον που οι Γραικοι εννοουν σαν " ελ πολιτισμο ' ή ¨Γραμματεια ",ειναι ο φασιστικος τσαμπουκας τους & το εργαλειο μίσους τους εναντιον ολων. Ακριβες αντιγραφο του γερμανικου ναζισμου,οπως & ο Χιτλερ ηταν η ετεροφυλοφιλη εκδοση του Αλεκου.

Τετ Νοε 29, 10:48:28 μμ  
Ναυαγός said...

Το ξενοδοχείον "Το Σύστημα" όπως και κάθε σύστημα κινδυνεύει από το "Θεώρημα της μη πληρότητας". Με άλλα λόγια όποιο ερωτηματολόγιο και να κάνετε, οπουδήποτε, θα βρείτε ανθρώπους τη δυστυχία των οποίων δε θα μπορείτε να την εξηγήσετε, ιδίως με τους όρους του συστήματος.

Επιπρόσθετα, το Marketing είναι ένα από τα πιο αδύναμα συστήματα που έφτιαξε ο άνθρωπος και ελπίζουμε από τα πιο βραχύβια στην ανθρώπινη ιστορία. Οδηγεί τους ανθρώπους στην υπερκατανάλωση, στην παχυσαρκία, στην απάθεια. Γιατί ως πολιτικό σύστημα να έχει καλύτερο αποτέλεσμα στους πολίτες;

Ακόμα μία άποψη

Τετ Νοε 29, 10:50:56 μμ  
Demosthenes II said...

@ ΝΔ

Με την άποψη αυτή μπορεί να συζητήσει κανείς.

"Άρα αυτά που γράφετε είναι ουτοπικά. Είτε σνομπάρουν οι συμπατριώτες μας την Αρχαία γραμματεία είτε όχι - δεν είναι σε θέση να την αξιοποιήσουν"

Το πόσο "ουτοπικά" είναι είναι σχετικό. Πόσο λιγότερο "ουτοπικό" είναι να πιστεύουμε ότι θα αποκτήσουμε βιομηχανία όταν η Δύση πλέον αποβιομηχανοποιείται, όταν οι υπηρεσίες επικεντρώνονται στις υπηρεσίες έντασης ιδρώτα, όταν η χώρα είναι στη γεωγραφική θέση που είναι (βλ. κόστος εξαγωγής υλικών), όταν ο τουρισμός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους wholesellers, όταν το λογισμικό παράγεται με το κόστος που παράγεται στην Ινδία κ.α χώρες ανάλογου κόστους, όταν η αναζήτηση ξένων επενδυτών φαντάζει μάλλον ως επιστημονική φαντασία (λόγω της πληθώρας εναλλακτικών λύσεων σσε άλλες χώρες (από Κίνα έως Λιβύη έως Δανία έως Τσεχία, κ.α.) σε όλο το φάσμα ρίσκου και απόδοσης), για ποιές άλλες ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ επιλογές μπορούμε να συζητάμε χωρίς να κινδυνεύουμε να χαρακτηρισθούμε "ουτοπικοί"?

Παιδεία δεν λένε όλοι ότι είναι η λύση? Δια βίου μάθηση άλλη μία? Ας ανοίξουμε τότε τα βιβλία για να τα διαβάσουμε κριτικά (από Αρχαίο κείμενο, νεοελληνική μετάφραση είτε Αγγλική, κτλ.) και ας αρχίσουμε να κάνουμε την ουτοπία λιγότερο "ουτοπική". Ούτε τεράστια κονδύλια απαιτούνται, ούτε καν κρατική παρέμβαση, ούτε ξένοι επενδυτές με δώρα, ούτε εργοστάσια ούτε άλλα "μεγάλα (υλικά) έργα".

Από τις διαθέσιμες ουτοπίες ποιά είναι λιγότερο ουτοπική για την Ελλάδα του 2006+?

Τετ Νοε 29, 10:54:10 μμ  
harrygreco said...

Τωρα ειδα το σχολιο Δημου. Επρεπε να γινει θεμα το Μακεδονικο αναγνωστικο,για να δηλωσουν οι μισοι σχολιαστες αλβανογραικοι. Αν ομως το μπλογκ εχει ανοιχτες πορτες,που ειναι η εμπρακτη αποδειξη ? Ποιος αλλος λεει Μακεδονες,Ιστανμπουλ,Φραγκια & αλλες λεξεις- συμβολα ? Αρα,παθητικα μεν μπορει καποιοι -αρκετοι- να ομολογουν οτι δεν ειναι αρχαιοι,ενεργητικα ομως δεν δηλωνουν Βαλκανιοι & δεν απορριπτουν λεξεις & συμβολα του " ελληνισμου". Η κανουμε μια δουλεια σωστα & επιμενουμε ή μπαινουμε & εμεις στη πανουκλα.

Τετ Νοε 29, 10:58:18 μμ  
aphrodite said...

Hey!!!!

Time-slot για να ρίξω το ερωτηματολόγιό μου έτσι που έχουμε ξεφύγει? Μπα...

Να θυμίσω το "να είναι κοντά σε μετρό, να μπορώ να φύγω και με τα πόδια! (Θυμίζει λίγο Μέχικο ή "Β. Ηπειρο" τώρα που το λέω...)" που έγραψα πριν, δλδ το να έχω το βασικότερο όλων, το δικαίωμα και τα μέσα να αλλάξω ανά πάσα στιγμή σύστημα (αν δεν μπορώ ή δεν θέλω να πειράξω / να συνεισφέρω στο υπάρχον).

Και μετά να προσθέσω στα γρήγορα: Ποιότητα Εξυπηρέτησης (στο Ελλαδιστάν εδώ γελάμε, ε?), Εύρος Εξυπηρέτησης (εδώ νομίζω κατουριόμαστε κιόλας από τα γέλια), Τοποθεσία (γιατί όλα καλά, μα το σύστημά μου πώς θα τα πάει με τα γειτονικά του, σε κάθε επίπεδο), Ευκολία Πρόσβασης (και ως red tape everywhere και ως ποιός μπορεί να μπει και πώς), Κυτίον παραπόνων & Αρμόδιοι Τακτοποιητές (self-explained), Επίπεδο Οχλησης / Ενόχλησης / Θορύβου / Ασφάλειας, Job Openings (αν θέλω να δουλέψω από μέσα), Δυνατότητα φιλοξενίας Εκδηλώσεων (πολιτικές, πολιτισμικές, αθλητικές, κοινωνικές κτλ), Σχέδια Επέκτασης και Επενδυτικό Ενδιαφέρον (δε με ελκύει ένα ξενοδοχείο/σύστημα που δεν κάνει ένα στοιχειώδες refurbishing κάθε τόσο), Βαθμός Οικολογικής Συνείδησης (ενέργεια, υλικά και διαχείρηση αχρήστων) και Φιλανθρωπικής Δραστηριότητας (must) και μερικά ακόμη αλλά σώνει.

Αυτό που με προβληματίζει είναι το ότι φυσικά και το σύστημα οφείλει να προσαρμόζεται γύρω από τις ανάγκες μας, κι όχι εμείς με το ζόρι σε 32 νούμερο παπουτσάκι, και πόσο ανάποδα τα έχουμε κάνει όλα! Κι αυτά που έγραψα δεν μπορουν καν να ζητηθούν αν δεν υπάρχουν στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα «Ελευθερία, μόρφωση, εργασία, ασφάλιση, άνεση, υγεία». Γειά στο στόμα σου Νίκο!

Ελευθερία αυτοδιάθεσης, καλλιέργεια συν μόρφωση, εργασία και χαρά, ασφάλιση / εξασφάλιση, άνεση για κουρασμένα από δουλειά κορμιά αλλά και για αναψυχή, υγεία, υγεία, υγεία και contingency plans έτσι και μας τύχει η στραβή...

Απλώς να μην επαναπαυόμαστε στη μίνιμουμ κάλυψη βασικών αναγκών, γιατί τότε θα έχουμε πανσιόν, κι όχι ξενοδοχείο. Που δεν θα χωράει και πολλούς κιόλας. Κι ας μην είμαστε υπερόπτες, νομίζοντας ότι και μόνο που μιλάμε γι αυτό εδώ, η αφεντιά μας σίγουρα ΔΕΝ θα φάει πόρτα, παρά θα περάσει και θα χουχουλιάσει άνετα μέσα...

Πάντως η δική μου ευχή είναι να φτιάξουμε συστήματα στα μέτρα μας και πέρα από τα μέτρα μας, δλδ να χωράνε και τους επόμενους ή να έχουν ελαστικότητα ώστε να προσαρμόζονται και να ξεπερνούν την κάθε εποχή.

Αλλά το βασικότερο, να μπορέσουν ΟΛΟΙ οι άνθρωποι «να περάσουν τις σύντομες διακοπές τους στη γη, σε ένα καλό, άνετο και ζεστό ξενοδοχείο...»

Πειράζει που όταν ονειρεύομαι, I dream big για όλους μας?

(check out number three!!!)

PS- kostas trent, reactor, zontas, thnx loads! :)))

Τετ Νοε 29, 11:03:43 μμ  
paragrafos said...

Στο πόστ θα ταίριαζε ο αποσπασματικός, αλλά ταυτόχρονα και αυτάρκης λόγος τού
"αιρετικού" Πρωταγόρα:

"Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος, των μεν όντων ως έστιν, των δε ουκ όντων ως ουκ έστιν".

Για την αντιγραφή
Παράγραφος - με αγάπη

Τετ Νοε 29, 11:05:57 μμ  
harrygreco said...

Να γινω τωρα "κακος",λεγοντας ποιους εννοουσε ο Πρωταγορας ανθρωπους ? Οι αρχαιοι ειναι μια παγιδα & τα υποτιθεμενα σοφα & διαχρονικα μηνυματα,απλα...δεν ειναι ετσι οπως φαινονται & προπαγανδιζονται.

Τετ Νοε 29, 11:13:14 μμ  
Nikos Dimou said...

paragrafos

κυρίως των "ουκ όντων"...

aphrodite

ευχαριστώ για την προέκταση...

demosthenes

η αρχαία γραμματεία θέλει δουλειά - ο τουρισμός είναι πιο εύκολος...

Τετ Νοε 29, 11:13:58 μμ  
paragrafos said...

harrygreco said...
Να γινω τωρα "κακος",λεγοντας ποιους εννοουσε ο Πρωταγορας ανθρωπους ? Οι αρχαιοι ειναι μια παγιδα & τα υποτιθεμενα σοφα & διαχρονικα μηνυματα,απλα...δεν ειναι ετσι οπως φαινονται & προπαγανδιζονται.

Τετ Νοε 29, 11:13:14 μμ
---------------------------

Κύριε Χάρρυ, το... "κακό" με τον Πρωταγόρα είναι πως ό,τι και να πείτε τόσο για εκείνον όσο και γαι το πώς εννοούσε τους ανθρώπους, εκών άκων θα επιστρέφετε ξανά και ξανά στο "πάντων χρηματων μέτρον άνθρωπος", δηλαδή, εν προκειμένη περιπτώσει, σε σας!

Οπως και ο ιδεότυπος ''Ξενοδοχείον το "Σύστημα"'': από μιαν άλλη "ανάγνωση", απηχεί ΚΑΙ τον ανθρωπο ΝικόΔημο (με άλφα κεφαλαιο) ΚΑΙ την κουλτούρα του ή μάλλον τον φιλοσοφείν του επί του πρακτέου.

Το ίδιο και τα σχόλιά μας: όλα επιστρέφουν στον καθένα μας.

"Μέτρον Ανθρωπος"



Με πολλή αγάπη

Α.


ΥΓ. Συγγνωμη για το "εσωστρεφές" σχόλιο. Ο... Αξελός φταίει!

Πεμ Νοε 30, 12:10:40 πμ  
harrygreco said...

Δεν καταλαβαινω το νοημα. Η θεση μου ειναι σαφης. Τα ρητα των αρχαιων που σερβιρονται ή εκλαμβανουν οι συγχρονοι για σοφια,δεν εχουν αυτη την αξια. Ο,τι εχει σχεση με αρχαιους πρεπει να μπει στο χρονοντουλαπο της ιστοριας. Ειναι "Aryan race culture ".

Πεμ Νοε 30, 12:24:21 πμ  
kontorevithoulis said...

LINUX και πολιτικά συστήματα

Μια άλλη ενδιαφέρουσα παρομοίωση θα ήταν να δούμε τα πολιτικά συστήματα όπως τα συστήματα ανοιχτού η κλειστού κώδικα στους υπολογιστές.
Το Linux για παράδειγμα η το open office είναι βασικά προϊόντα απαραίτητα για τη «ζωή» ενός υπολογιστή που μπορούν να τα απολαύσουν ΔΩΡΕΑΝ όλοι οι άνθρωποι. Αν τώρα κάποιος θέλει ένα πιο «πολυτελές» πακέτο θα πρέπει ας πούμε να πληρώσει για το office της Microsoft

Στα πολιτικά συστήματα αντίθετα, ενώ η τεχνολογία κατάφερε πχ να παράγει άφθονα πορτοκάλια εμείς δεν τα μοιράζουμε δωρεάν στον κόσμο αλλά τα πετάμε σε χωματερές ώστε να ανέβει η τιμή τους.

Άραγε θα μπορούσε να υπάρξει ένα «ξενοδοχείο» που να προσφέρει δωρεάν ένα ελάχιστο υπηρεσιών και να χρεώνει μόνο για τα «πολυτελή» δωμάτια;

Πεμ Νοε 30, 12:30:56 πμ  
paragrafos said...

harrygreco said...
Δεν καταλαβαινω το νοημα. Η θεση μου ειναι σαφης. Τα ρητα των αρχαιων που σερβιρονται ή εκλαμβανουν οι συγχρονοι για σοφια,δεν εχουν αυτη την αξια. Ο,τι εχει σχεση με αρχαιους πρεπει να μπει στο χρονοντουλαπο της ιστοριας. Ειναι "Aryan race culture ".

Πεμ Νοε 30, 12:24:21 πμ
--------------------------

Κε Χάρρυ, θυμάμαι, πιο πριν σε ένα σχόλιό σας, είπατε, πανω κάτω: "έπρεπε να περάρουν 240 ή 260 -δεν θυμάμαι- σχόλια για να φτάσουμε στην ουσία: ο άνθρωπος γίνεται ή γεννιέται κλπ.

Αυτόν τον προβληματισμό δεν θέσατε;

Ε, αυτο το θέμα που εσείς τώρα ή εδώ και λίγες δεκαετίες ίσως ανακαλύψατε (αφού λετε ότι δεν διαβάζετε βιβλία, αλλά οτι είστε ανθρωπος της πείρας), αυτό συζητάει και ο Πρωταγόρας με τον Σωκράτη στον Πλατωνικό διάλογο.

Θέλω να πω, η σοφία δεν είναι αποκλειστικά δικό σας γνώρισμα. Οπως υπάρχουν και τώρα άλλοι και αλλού σοφοί άνθρωποι, έτσι υπήρξαν και κάποτε και οφείλουμε να αφουγκραστουμε τα λεγόμενά τους δίχως έπαρση.

Αυτά βέβαια υπάρχουν στα βιβλία. Και τα βιβλία είναι "οι γέροι" μας, όπως λεει ο Ουμπέρτο Εκο, η συσσωρευμένη πείρα της ζωής κι αλίμονο σε κείνους που την αψηφούν.

Με αγάπη

Α.

Πεμ Νοε 30, 12:46:52 πμ  
ihadafarminafrica said...

αλίκη βουγιουκλάκη said:

ΕΧΩ ΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΟ...!

Πεμ Νοε 30, 12:51:44 πμ  
ihadafarminafrica said...

social hooker said:

ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ Η ΑΛΙΚΗ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΩ ΕΓΩ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗς ΕΝΤΟΣ ΟΛΙΓΟΥ.

ΝΑ ΦΥΓΕΙ Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΜΕ. ΟΚ?

Πεμ Νοε 30, 12:55:46 πμ  
emfortos said...

ΝΔ said...
«ιδεολογία του κοινού νου».
«Ιδεολογία του ανθρώπου».
βασικές ανθρώπινες ανάγκες: Ελευθερία, μόρφωση, εργασία, ασφάλιση, άνεση, υγεία.

andy said...

Η κοινωνία στην οποία ΟΛΟΙ απολαμβάνουν ένα minimum αγαθών είναι ουτοπία.

Ακόμα κι αν επιτευχθεί, θα ανεβάσουμε το minimum και ξανά απ' την αρχή....


Πώς πάνε στην ουτοπία;
ατομικά;
συλλογικά;
μαζικά;
ωθούντες;
ωθούμενοι;
βίαια;
αναρχικά;
επαναστατικά;
ορθολογικά;
στωικά;
με τρένο;
με μπλόγκ;
με επιστροφή;
έλογα;
παράλογα;
με ηγέτες;
με σοφούς;
με φιλόσοφους;
αύριο;
τη στιγμή μηδέν;
όλα ή τίποτα;
ο άνθρωπος ή τα ζώα;
μια ανάσα μια όλη η ζωή;
όλο ζωή η προσμονή;

Επικρατεί ο κοινός νους με το πέρασμα των αιώνων.
Μήπως η επιτακτική ανάγκη της επιβίωσης του ανθρώπου,λόγω παρενεργειών των δραστηριοτήτων του (ρύπανση,μόλυση,έλλειψη νερού,πρώτες ύλες,όπλα...) φέρει πιο γρήγορα την ιδεολογία του ανθρώπου;
ή μήπως η κατάσταση γίνει αρνητικά ανεξέλεκτη
και οδηγηθούμε στο ξενοδοχείον
"τα αποκαϊδια";

Αν και η ιστορία δείχνει παραδείγματα εξαφάνισης πολιτισμών και λαών και έντονων γεωλογικών και κλιματικών αλλαγών,διατηρώ την ουτοπική αισιοδοξία! για μια συνεύρεση καθολική

στο Νικοδημικό πεντάστερο!

Πεμ Νοε 30, 01:15:36 πμ  
Demosthenes II said...

@ ND

Έχοντας πλέον ολοκληρώσει για σήμερα την blue collar κύρια απασχόληση μου, επιστρέφω και κλείνω διευκρινίζοντας ότι αυτό για το οποίο έχω μιλήσει δεν αφορά μόνον "παγκόσμια αξιοποίηση από την Ελλάδα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας" (με την παραγωγή και σύγχρονης σκέψης αναφορικά με τα προβλήματα της εποχής στον Κόσμο) αλλά ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ την έμφαση σε παραγωγή άυλων προϊόντων (intagible goods) διεθνούς απήχησης (κοινώς "εξαγώγιμα").

Αυτό το "στρατηγικό πλάνο" βασίζεται α) στο ότι βαίνουμε προς μεταβιομηχανική εποχή (ειδικά στο Δυτικό κόσμο - ΟΟΣΑ) β) όπως κατέδειξε με χιούμορ και η αναφορά της Αφροδίτης σε ξενοδοχεία, στην Ελλάδα "δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος η παροχή υπηρεσιών" (εν γένει και ειδικά υψηλής προστιθμένης αξίας).


Γράψατε "η αρχαία γραμματεία θέλει δουλειά - ο τουρισμός είναι πιο εύκολος..."

Όπως προανέφερα, ο τουρισμός και δη ο τουρισμός ήλιος-θάλασσα-αρχαία-πάρτυ-κτλ υπόκειται - ως πασίγνωστον - στην ισχύ των "wholesellers" (και επιπλέον προσφέρεται και από άλλες χώρες που έχουν Αρχαία μνημεία και δη Αρχαιο-Ελληνικά, π.χ. Τουρκία).

Ο τουρισμός αυτός λοιπόν δεν είναι τα "ξύλινα τείχη" που θα σώσουν την Ελληνική οικονομία και εργασία. Εκτιμώ πως είναι η παραγωγή Άυλων Αγαθών.

Δεκτή κάθε διαφωνία (Δημοκρατία έχουμε και στην Αρχαία Ελλάδα γεννήθηκε, εκτός αν μερικοί έχουν αναθεωρητικές απόψεις ΚΑΙ περί αυτού ακόμη), όχι όμως και οι χαρακτηρισμοί που έγιναν από κάποιον σχετικά με την Αρχαία Ελλάδα και την αξιοποίηση της Γραμματείας της.

"Βαρέθηκα" όμως να προσπαθώ να εξηγώ. Πάω για ύπνο (κουίζ: πόσο ποσοστό των ανέργων (στο ταμείο ανεργίας) είναι οι εποχικά μόνον στον τουρισμό εργαζόμενοι???).

Dank u για την φιλοξενία. Του χρόνου πάλι. Και έως τότε ...?

Πεμ Νοε 30, 02:05:29 πμ  
Reactor69 said...

Λέτε να μας προλάβει το Κτήνος της αποκαλύψεως;

Είμαστε, άραγε, στα μισά του 666;
:(((

Υ.Γ:Αυτό το σχόλιο σίγουρα δεν αξίζει μία! (333 αξίζει!)

Πεμ Νοε 30, 02:08:38 πμ  
harrygreco said...

Κρινω το πνευμα των αρχαιων,αναφορικα με το αντικειμενο της σκεψης τους. Εκεινοι αναφερονταν σε ανδρες πολιτες. Εμεις το γενικευουμε σε πανανθρωπινη διευρυνση. Μπορει να κραταει τη σοφια του,εκεινοι ομως το εννοουσαν στο δικο τους συστημα αναφορας,με ανωτερα & κατωτερα οντα. Σωκρατηδες & Πρωταγορες εχουν με μας την ιδια σχεση που εχουν οι Κομφουκιοι,Λαο Τσε,Σουν Τζου,Μακκιαβελι. Ειναι κουλτουρα,για μας & για ολο το κοσμο,αλλα οχι " δικοι μας ". Ειμαστε εθνος ακουλτουρο.Anything goes,but nothing is ours...

Πεμ Νοε 30, 02:12:59 πμ  
harrygreco said...

Τωρα διαβασα τα γιαπποειδη... Δεν γεννηθηκε καμμια δημοκρατια,αλλα ενα Παρλιαμεντ των ανδρων,με γυναικες & δουλους απ' εξω. Δεν διεφερε ουσιαστικα απο τις συνελευσεις των φυλαρχων της Αφρικης,μονο που εκει οι μαυροι ηταν ετεροφυλοφιλοι. Να τελειωνουμε με το μουσι περι " Δημοκρατιας ". Καλο ξυπνημα,γενικα...

Πεμ Νοε 30, 02:19:56 πμ  
Demosthenes II said...

Έτσι θα είναι αν έτσι ΕΣΕΙΣ νομίζετε!
Εγώ "βαρέθηκα" ... και αποσύρομαι στο "e-σπίτι" μου.

Πεμ Νοε 30, 02:25:29 πμ  
ioannisk said...

This post has been removed by the author.

Πεμ Νοε 30, 02:29:46 πμ  
ioannisk said...

Αυτό το post θα μπορούσε να ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία για μία σοβαρή πολιτκή συζήτηση αλλά έγινε ένα post όπου "οργίασαν" τα στερεoτύπα, τα σχόλια μίσους τα προσπερνάω.

Κρίμα.

Αυτά από κάποιον που δεν πιστεύει πως ο πλούτος βασίζεται στην καταπίεση του μη ισχυρού, από κάποιον που ξέρει ότι δεν έχει τα προσόντα να είναι πρόεδρος μιας πολυεθνικής (=εταιρία με 100.000 υπαλλήλους σε Χ χώρες), από κάποιον που δεν έχει βρει την ρίζα του κακού (μασόνοι κλπ), από κάποιον που ξέρει ότι είναι ένας απλός θνητός κλπ κλπ κλπ.

Κρίμα.

Πεμ Νοε 30, 02:31:07 πμ  
ihadafarminafrica said...

social hooker said:

ΤΟ ΛΟΙΠΟΝ:

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΓΑΛΟ ΨΑΡΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΘΑΝΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΚΡΟ.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ USA ΤΟ 10% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΤΕΧΕΙ ΤΟ 85% ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΗΤΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗς ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΛΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΡΑΤΟΣ.

ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ (ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΠΙΑ ΣΤΟ ΥΣΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΟΥ) ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΞΕΦΕΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ.

Η ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ ΤΟΥ 10% ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΣ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ( Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ BUSH ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΛΟΚΑΜΙ- ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΑ)ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ.

ΟΠΛΟ ΤΗΣ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΙΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟΝ ΣΚΛΗΡΟΠΥΡΗΝΙΚΟ ΑΝΑΡΧΙΣΜΟ ΚΑΙ ΚΟΙΤΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΥ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ. Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΟΝΟΠΩΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ Ή ΕΘΝΙΚΟ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΜΟ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ Η ΑΚΡΙΒΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΗ.

ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΗΤΑΝ ΟΥΤΟΠΙΑ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΦΙΚΤΟ. ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.


ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ. ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΤΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΗς ΑΝΑΡΧΙΚΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ. ΤΟ 10% ΕΙΝΑΙ Η ΟΛΙΓΑΡΧΙΚΗ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΘΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΤΑ ΑΚΟΝΙΣΜΕΝΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΗΣ.

ΟΠΟΙΟΣ ΤΑΡΑΧΤΗΚΕ Ή ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ Ή ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΛΕΙΝΩ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ 500 ΕΥΡΩ ΤΟ SESSION. Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ.

ΑΒΑΣΑΝΙΣΤΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΣΟΥ ΛΟΙΠΟΝ. ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΣΤΡΟΦΗ.

Πεμ Νοε 30, 02:59:02 πμ  
DimitrizZzZz said...

" @N.Δημου

Το να σας εκνευρίζει ο dimitrizzzz το καταλαβαίνω, έχει δώσει άπειρες αφορμές αγένειας κακοήθειας και ανοησίας.
Ο harrygrecco όμως, που μπροστά του ο πρώτος είναι υπόδeiγμα συνομιλητή, σας αφήνει αδιάφορo;
Έλεος πια!

Δεν έχεις καταλάβει οτι δεν τον αφήνει αδιάφορο, αλλά συμφωνεί μαζί του;
χαχαχαχα

Πεμ Νοε 30, 04:39:01 πμ  
DimitrizZzZz said...

Όπως το δάσος αναγεννιέται από την φωτιά, έτσι και η ηλικία θα φροντίσει να καθαρίσει την Ελλάδα από συμπλεγματικούς φορείς μεταπολεμικών και μεταπολιτευτικών ιών. Ασθένειες που οδήγησαν στην μίζερη κλάψα και το μίσος του εαυτού των φορέων, θα εκλείψουν όμορφα και βιολογικά, και δεν θα τις θυμηθεί ποτέ πια κανείς, καθώς τα σκουλίκια θα φροντίσουν να εξαφανιστεί και το τελευταίο μόριο, πριν και τα ίδια πεθάνουν και χαθούν.

Πεμ Νοε 30, 04:44:14 πμ  
DimitrizZzZz said...

Ο τρελός με τις γάτες δεν έχει καταλάβει ακόμη στην ηλικία του, οτι ένα Έθνος δεν χρειάζετια μία άρρηκτη βιολογική συνέχεια για να διατηρηθούν οι δεσμοί με την ιστορία και τους αρχαίους πολιτισμούς του.
Αν ήταν έτσι κανένας λαός δεν θα είχε δεσμούς με καμία προηγούμενη περίοδο του,
Οι αναθυμιάσεις από τις γατοτροφές του έχουν στερήσει την συνείδηση όσων λέει, και δεν καταλαβαίνει πως όταν το λέει αυτό υιοθετεί σαφώς την Ναζιστική θεωρία περί καθαρότητας άιματος, αρνούμενος ΕΘνότητα βάσει αιματολογικών εξετάσεων.

Πεμ Νοε 30, 04:49:07 πμ  
DimitrizZzZz said...

Όχι οτι είναι περίεργο δηλαδή να υιοθετεί ο κ. Δ¨ημου την Ναζιστική θεωρία. Στο κάτω κάτω σπούδασε στην Γερμανία το 1945. Πιο γρήγορα πήγε αυτός στην Γερμανία μετά τον πόλεμο από πολλούς Γερμανούς στρατιώτες που επέστρεφαν από μακρινά μέτωπα μετά από αιχμαλωσία.
χαχαχα

Πεμ Νοε 30, 04:53:50 πμ  
αφορεσμένος said...

This post has been removed by a blog administrator.

Πεμ Νοε 30, 05:50:28 πμ  
Yannis H said...

Δημήτρηzzz, ειλικρινά, κάποιοι μπαίνουν για να συζητήσουν. Δίνουν από το χρόνο τους - αλλά για κάτι θετικό.

Εσύ μπαίνεις για να πικάρεις, να προσβάλεις.

Η αδιαφορία σου θα είχε διπλό καλό: και για εμάς (που δεν θέλουμε να μας βρίζουν, έχουμε το δικαίωμα να είμαστε χαμένοι) και για σένα που θα έκανες κάτι πιο θετικό.

Πεμ Νοε 30, 08:22:37 πμ  
Nikos Dimou said...

Καλημέρα!

Τι καλή δηλαδή που με βλέπω να ξαναβάζω moderation....

Πεμ Νοε 30, 08:32:51 πμ  
DimitrizZzZz said...

Όσο ακούγονται βλακείες εγω θα απαντάω.
Ο μουστάκιας οπαδός της ευγονικής με τον φίλο του τον χάρρυ μας
ζαλίζουν με "βιολογικές συνέχειες" κι εγώ λέω την γνώμη μου.

Πεμ Νοε 30, 08:37:24 πμ  
Nikos Dimou said...

dimitrizzzz said...
"Στο κάτω κάτω σπούδασε στην Γερμανία το 1945".


Tο 1945 ήμουν δέκα χρονών.

Στην Γερμανία πήγα δέκα χρόνια αργότερα.

Θα πρέπει πάντως να αισθάνεσαι υπερήφανος που εξαιτίας σου θα ταλαιπωρηθούμε όλοι.

Πεμ Νοε 30, 08:38:56 πμ  
DimitrizZzZz said...

το 4 είναι δίπλα στο 5. κι εγώ πάντα κρατώ τσιγάρο όταν πληκτρολογώ.
Μην κατηγορείς εμεένα επειδή θες να λες βλακείες χωρίς να παίρνεισ απάντηση. Δική σου η επιλογή.

Πεμ Νοε 30, 08:42:15 πμ  
DimitrizZzZz said...

Ακούς εκεί "βιολογική συνέχεια".

Πεμ Νοε 30, 08:44:44 πμ  
harrygreco said...

Να μπω & μια φορα πρωι για να πω οτι ειχα επισημανει τα χρυσαυγοπαιδα απο καιρο. Οταν τελειωνουν τα γελοια επιχειρηματα τους,ριχνουν ανοιχτο βρισιδι.Οι κυκνοι το κυκνειο ασμα τους & εκεινοι το φιδισιο.

Πεμ Νοε 30, 08:54:48 πμ  
DimitrizZzZz said...

Διαχωρίζεις ολόκληρους λαούς σε ανώτερους και κατώτερους.
Χειροκροτείς την χούντα και λες οτι έφερε πρόοδο στην χώρα.
Κρίνεις εθνότητες αιματοληπτικά.
Και μετά από όλα αυτά κατηγορείς άλλους για χρυσαυγίτες.
Και όλα με την σιωπηρή και ενίοτε ενργή συμφωνία του τρελού με τις γάτες!
χαχαχαχαχα

Πεμ Νοε 30, 09:00:40 πμ  
DimitrizZzZz said...

Ναι, βλέπεις είναι τόσο δύσκολο να επιχειρηματολογήσω εναντίον ναζιστών που απαιτούν εξέταση DNA για να πιστοποιήσουν εθνική ταυτότητα.
χαχαχα

Πεμ Νοε 30, 09:05:25 πμ  
Yannis H said...

ΟΚ – σαν εναλλακτική, προτείνω να εξαντλήσεις αυτό το θέμα, μπορούμε να έρθουμε κι εμείς πίσω εκεί και να το ξαναπιάσουμε.

Πεμ Νοε 30, 09:08:11 πμ  
Nikos Dimou said...

Φαντάζομαι να μην χρειάζεται δικαιολογία για την moderation;

Πεμ Νοε 30, 09:24:48 πμ  
Ναυαγός said...

Επιμένω λίγο στο θέμα (Μήπως δε θα έπρεπε;)

Λέτε: "η καλύτερη εξουσία είναι αυτή που επεμβαίνει λιγότερο στη ζωή μου".

Ας πούμε το Internet. Ποιος επεμβαίνει. Σχεδόν κανείς.

Και ποιος σας προστατεύει από αυτόν το στρατό των διαταραγμένων προσωπικοτήτων που χρησιμοποιούν αυτό το χώρο για να βγάλουν τα πλέγματά τους. Πάλι κανείς.

Μοιραία η συζήτηση ενώ θα μπορούσε να είναι ενδιαφέρουσα καταδικάστηκε. Το ίδιο και η κοινωνία αν την αφήσουμε στον άνθρωπο πελάτη.

Πεμ Νοε 30, 09:38:12 πμ  
gravoura said...

Καλημέρα,

Ε ναι, δεν πάει άλλο πια, αναγκαίο κακό η moderation, για εσάς ΝΔ και για εμάς. ΄Οταν δεν ξέρει να σέβεται κάποιος το χώρο του blog και τον οικοδεσπότη, του επιβάλλονται οι κυρώσεις και καθαρίζει το τοπίο. Μαγαρίζει το "ξενοδοχείο" και υποφέρουμε όλοι.

Θα αναφέρω σύντομα ένα πρόσφατο συμβάν. Με τράκαραν ενώ ήμουν εν στάσει. Ο οδηγός ενός φορτηγού, ένας άντρας γύρω στα 40, σε ένα φορτηγό κάνοντας όπισθεν τσαλάκωσε το αριστερό μου φτερό. Η διαδικασία συμπλήρωσης της φιλικής δήλωσης τροχαίου ατυχήματος έγινε από εκείνον με ειλικρίνεια. Από λάθος όμως έγραψε κάτω από τη δική μου στήλη τα στοιχεία της ασφάλειάς του και ομοίως στη δική του την ασφάλειά μου, πράγμα που εντόπισε η ασφαλιστική εταιρεία και δεν έκανε αποδεκτή τη δήλωση. Σε τηλεφώνημά μου με προθυμία δέχτηκε να συναντηθούμε ξανά μόλις τελείωνε τη δουλειά του και να τη συμπληρώσουμε σωστά. Κατά τη διάρκεια της νέας συμπλήρωσης το κλίμα ήταν φιλικό, τον ευχαρίστησα γιατί δεν ανέβηκαν οι τόνοι καθόλη τη διάρκεια του τρακαρίσματος και ανέλαβε την ευθύνη χωρίς δεύτερη κουβέντα. Το μόνο που υποστήριξε σε μένα ήταν πως ήμουνα σε νεκρή θέση στον καθρέφτη του και δεν με είδε καθόλου. Τελικά όταν τον αποχαιρέτησα με χαμόγελο μου ζήτησε συγγνώμη και πρότεινε όταν τελειώσει η επισκευή του αυτοκινήτου να με κεράσει ένα ποτό, έτσι για να γλυκάνει την όλη μου ταλαιπωρία.
΄Εφυγα χωρίς ίχνος δυσαρέσκειας ενώ γνώριζα πως θα είχα τα ανάλογα τρεχάματα σε συνεργείο, στέρηση του αυτοκινήτου για λίγες μέρες κλπ. Καθώς δούλευα στο μυαλό μου την όλη κουβέντα μας κάπου άρχισα να πιστεύω πως ο κύριος μάλλον με φλέρταρε και λιγάκι.

Αφροδίτη μου τα φώτα σου!!!! Μήπως σου έχει συμβεί κάτι τέτοιο μετά από κάποιες εμπειρίες με οδηγούς που έχεις μοιραστεί μαζί μας? Λες? LOL!!!

Η ιστορία αναφέρθηκε για να καταδείξει πόσο διαφορετικά μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα. Τη φασαρία και το τυχόν …μαλλιοτράβηγμα στην περίπτωση που δεν αποδεχότανε ο οδηγός την υπαιτιότητά του. Το κάλεσμα της τροχαίας, τον εκνευρισμό, τις φωνές και τη φασαρία και τέλος ίσως τη μήνυση. Όλα αυτά τα αποφύγαμε γιατί κι εγώ δεν έγινα έξαλλη που με χτύπησε αλλά κυρίως γιατί ο άλλος οδηγός ανέλαβε τις ευθύνες του χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Να λοιπόν πόσο ρόλο παίζει στην καθημερινότητά μας η συμπεριφορά και ο σεβασμός προς τους γύρω μας. Μια σκηνή στο «ξενοδοχείου» ήταν που τελικά μπορεί να την χαρούμε και με ένα ποτό!!!

Πεμ Νοε 30, 10:17:25 πμ  
oldman said...

Εγώ απο την άλλη κάπου βαθειά μέσα μου θεωρώ πως αυτά που γίνονται εδωμέσα κατά καιρούς μήνες τώρα, καταδεικνύουν πως το ποσοστό των ανθρώπων οι οποίοι ΔΕΝ θα έπρεπε 1) να είχαν δικαίωμα ψήφου ίσης βαρύτητας με τους υπόλοιπους και 2) να αναθρέψουν παιδία, είναι εξαιρετικά μεγαλύτερο από όσο νόμιζα. Ούτε με επιχειρήματα αντιμετωπίζονται, ούτε με «πολιτισμένο διάλογο». Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Και αναλογισθείτε επίσης το γεγονός ότι σε αυτό το blog μπαίνουν άνθρωποι που έχουν πρόσβαση στο Internet, την γνώση και την ενημέρωση.
Τι καθόμαστε και αναλύουμε περι «ιδανικού συστήματος», από την στιγμή που στην σημερινή μορφή της δημοκρατίας, η ψήφος της Ελένης Λουκά, της Άντζελας Δημητρίου και αρκετών σχολιαστών σε αυτό το blog, έχει ίδια βαρύτητα και αξία με τον κάθε υγειώς σκεπτόμενο και ενημερωμένο άνθρωπο. Ίδια η ψήφος του μαλάκα, με την ψήφο του μη-μαλάκα. Κάνει ο κάθε πυροβολημένος παιδία, τα αναθρέφει με ότι συμβουλές και νοοτροπία γουστάρει, και μετά αναρωτιόμαστε τι φταίει. Και η άποψή του για το "τι πρέπει να γίνει και πώς", λαμβάνεται ΙΣΟΠΕΔΩΤΙΚΑ υπ' όψην από την πολιτεία στον ίδιο βαθμό με την άποψη του μή-πυροβολιμένου. Μία ψήφο ρίχνει ο ένας, μία και ο άλλος. Μάλιστα.
Αυτό δεν είναι δημοκρατία, είναι «δικτατορία της ανθρωπόμαζας».

Πεμ Νοε 30, 10:39:43 πμ  
DimitrizZzZz said...

Η δημοκρατία είναι μαγική και καταφέρνει πάντοτε να βγάζει ένα λογικό αποτέλεσμα από την συνιστάμενη 800 τρελών ανθρώπων.

Πεμ Νοε 30, 11:11:36 πμ  
Zontas said...

@ social hooker

εκτός από τα s/m κόλπα με τις τρομοκρατίες συνιστώ να βάλετε στο χώρο και ένα δωμάτιο αισθησιακής απόλασυης kama sutra. Διότι αφήνετε μεγάλη μερίδα πελατών ανικανοποίητη αφού πολλοί λίγο νοιάζονται για τον καταναγκασμό να συσσωρεύεις κεφάλαιο ή να προκαλείς ζημίες στον πολίτη, το γείτονα, τον κυβερνήτη κλπ. Γιατί πρέπει σώνει και καλά να τους φοβόμαστε, δεν μας αφορούν τα κόλπα τους, δεν τους κάνουμε τη χάρη.
Λέω να βάλεις την Αφροδίτη στο μαγαζί θα αλλάξει άρδην η ατμόσφαιρα και θα γίνει πιό πλουραλιστικό.

:)))

Πεμ Νοε 30, 11:22:39 πμ  
KOSTAS TRENT said...

DimitrizZzZz said...
"Οι ηλικιωμένοι είναι οι πλέον ακατάλληλοι για να πουν πως θα γίνει ο κόσμος.Κατ' αρχήν θα τον αφήσουν σύντομα οπότε δεν τους αφορά".

Nά προσθέσω κι εγώ, αν μου επιτρέπετε, πως, α τ υ χ ώ ς για τις παραπάνω απόψεις σας :

Ο γερο-Σουβόρωφ, στρατάρχης του Τσάρου, υποχρέωσε στα 70 του στην Εκστρατεία της Ιταλίας (1798) τον ν έ ο και ποιοτικά ανώτερο Γαλλικό στρατό της επανάστασης σε συνεχείς ήττες . Κι απο πολλούς λογίζεται ισάξιος του ν έ ο υ Βοναπάρτη.(Τότε ακριβώς ήταν που τα Επτάνησα πέρασαν - μετά τη συνθήκη του Καμποφόρμιο-1797, που τα είχε επιδικάσει πρίν στον Βοναπάρτη, - στην νικήτρια Ρωσία). Θα εισέβαλε και στη Γαλλία, άν δεν τον προλάβαινε ο θάνατος.

Ο 70-..χρονος Κουτουζώφ νίκησε και ταπείνωσε τη Μεγάλη στρατιά του Βοναπάρτη (1812-13,) ένα χρόνο πριν πεθάνει, στο απόγειο της μεγαλύτερής του δόξας...

Ο Κολοκοτρώνης στα 51 του - που για τον τότε σύντομο μέσο όρο ζωής στα υπανάπτυκτα Βαλκάνια, θεωρούνταν Γ έ ρ ο ς ήδη, - πιστεύω πως ξέρετε τί κατώρθωσε ...
O θεμελιωτής του Νεοελληνικού εθνισμού Κ ο ρ α ή ς, ως το θάνατό του στο Παρίσι-1833, ήταν πάντα ένα βήμα εμπρός απ' το συντηρητισμό και τις θεοκρατικές προλήψεις των εδώ κυβερνώντων.
Ο Μπέρναρ Σώ ως τα 90-... του ήταν πολύ επαναστατικότερος και παραγωγικότερος απ' τη ''νεολαία της εποχής του''.
Να σας υπενθυμίσω άλλο δικό μας , τον Κ α σ τ ο ρ ι ά δ η που, έχοντας μάθει ώριμος Ανώτ.Μαθηματικά (!), είχε, στα 70-καί-του, πολύ πιό φρέσκο πνεύμα από πολλή βολεμένη ''χρυσή νεολαία" ;
Επίσης τον σοσιαλιστή ''Πάμπλο'' - Νίκο Ράπτη, διεθνούς εμβέλειας ακομα και στα 80-... του.

Η νιότη δεν είναι βιολογική, αλλά σ τ ά σ η ζωής, νοοτροπία και πράξη : η ηλικία δεν συμβαδίζει από νομοτέλεια, με τον νεωτερισμό και την επαναστατικότητα ...

Πεμ Νοε 30, 02:59:30 μμ  
Antonios Liolios said...

Περί "συστήματος":

Οι περιορισμοί και ο κρατικός παρεμβατισμός βοηθούν στην εξάλειψη των ανισοτήτων αλλά ο μέσος όρος είναι πάντοτε διαφορετικός από τα άκρα. Και αυτό είναι μεν καλό όσο μειώνεται η φτώχεια αλλά αδικείται ο/η "ευφυής".

Τα Σκανδιναυικά κράτη αυτή την οδό επέλεξαν με αποτέλεσμα να έχουν σχεδόν εξαφανιστεί οι άστεγοι από τους δρόμους αλλά η φορολογία να πλησιάζει το 70 %.

H USA διάλεξε την σχιζοφρένεια. Τα άλογα καλπάζουν ελεύθερα αλλά τα άρρωστα ποδοπατούνται.

Η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στην μέση θαυμάζοντας και μισώντας και τα δυό συστήματα ταυτόχρονα. Έχω μιά θεωρία: Στην Ελλάδα έχουμε το χαμηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών (ναι κ. Δήμου, το έχουμε ακόμα κι αν κάνουμε data manipulation), αλκοολισμού και αρκετών σοβαρών ψυχικών νόσων. Μήπως αυτό είναι το αποτέλεσμα της αναξιοκρατίας; Ο μέσος νους εδώ δεν θα χαθεί. Θα πάρει την θέση του στο δημόσιο ή στην πατρική επιχείρηση και θα ζήσει μιά ομαλή ζωή. Ο "ικανός" που εκτοπίστηκε θα βρει τον δρόμο του συνήθως ξενιτευόμενος και χύνοντας για μια ζωή χολή για την Ελλάδα. Στο τέλος θα ξαναγυρίσει πίσω, θα του δώσει δουλειά ο νεποτιστής και όλοι χαρούμενοι θάναι. Σαν παραμύθι.

Your choice

Περί γερόντων:

Καθημερινά χάνουμε αρκετούς νευρώνες που δεν αναπληρώνονται (τα νευρικά κύτταρα δεν αναπαράγονται). Η απώλεια αντισταθμίζεται με την εμπειρία αλλά κάποτε η ζυγαριά γέρνει προς την απώλεια. Το πότε, είναι ατομικό και μάλλον γενετικά προσδιορισμένο. Η πνευματική άσκηση φαίνεται σε σοβαρές ιατρικές μελέτες να καθυστερεί τον "γεροντισμό". Όσο αφορά το φαινόμενο ΝΔ, εδώ δεν νομίζω ότι έχουμε να κάνουμε με ένα γέρο. Ατελής και μερικές φορές με πολύ ανθρώπινες αδυναμίες, ναι. Αλλά η πνευματική του διαύγεια είναι αξιοζήλευτη. Μόνο επειδή καταφέρνει χιλιάδες κατά πλειοψηφία νέους να γράφουν καθημερινά εκθέσεις ιδεών, του συγχωρoύνται όλα του τα αμαρτήματα.

Περί blogging:

Μιά από τα ίδια: Ανώνυμες προσβολές κατά πάντων και από τα δύο άκρα του φάσματος. Το blog της εκτόνωσης. Καλό από ψυχαναλυτική/ποδοσφατική άποψη
αλλά ρε παιδιά, έλεος! Αφήστε μας να μιλήσουμε καμιά φορά! Take a break διάολε!

Περί εμπειρίας Gravouraς

Απ' ότι καταλαβαίνουμε, με χαρά θα σε άφηνε ο φορτηγατζής να τον ξανα-τρακάρεις εσύ και να συμπληρώσει δήλωση ευθύνης αυτός. Αχ γυναίκες πόσο λίγο μας ξέρετε....

Πεμ Νοε 30, 04:23:35 μμ  
aphrodite said...

@gravoura,

Μάλλον εσύ δώσε μας τα φώτα σου, τέτοιος κύριος δεν μου έχει τύχει ποτέ!!! Μάλλον ένας είναι, κι έτυχε σε καλό κορίτσι! Κέρασέ τον κι από μένα, να πάνε κάτω τα φαρμάκια που με πότισαν οι ούγκα-ούγκα υπόλοιποι ένοικοι του "ξενοδοχείου", που όχι μόνο έπεσαν πάνω μου, αλλά και μου τράβηξαν και μηνύσεις, για να τις χάσουν παταγωδώς και να μου μείνει η γρουσουζιά τους...!!!
:(

Πεμ Νοε 30, 10:04:34 μμ  
KOSTAS TRENT said...

dimitrizzzz said :
"...οτι ένα Έθνος δεν χρειάζετια μία άρρηκτη βιολογική συνέχεια για να διατηρηθούν οι δεσμοί με την ιστορία και τους αρχαίους πολιτισμούς του.
Αν ήταν έτσι κανένας λαός δεν θα είχε δεσμούς με καμία προηγούμενη περίοδο του..."

Ακριβώς : Έτσι Αρβανίται, Βλάχοι, Σλαβόφωνοι, πρώην Εξαρχικοί ή απόγονοι των Αργοναυτών Τουρκομερίται κτλ, ( ή Κάχι Καχιασβίλι , Ηλιάδης - Τζούντο κτλ)μετά εννεαετή 'υποχρεωτική Εκπαίδευση' και 'εικοσάμηνο στο...Στρατώνα,
μας προκύπτουν έ μ μ ε σ ο ι απόγονοι του Αλκαίου και της Σαπφούς με ολίγη από Ιωάννη Χρυσόστομο.
Τό ...'χάσμα των γενεών' αγαπητέ !

Δευ Δεκ 04, 03:33:40 μμ  

Post a Comment

<< Home