Send As SMS

Τρίτη, Οκτώβριος 24, 2006

Tα γαϊδούρια



Ίσως να φταίει η μακρόχρονη διαμονή μου στην Γερμανία, ίσως και η αυστηρή νοοτροπία του πατέρα μου – έγινα άνθρωπος πειθαρχημένος. Πειθαρχημένος – όχι πειθαρχικός. Δεν μου αρέσει να με προστάζουν οι άλλοι. Αλλά όταν κάποιο κανόνα τον δέχομαι σαν σωστό, τον επιβάλω ο ίδιος στον εαυτό μου. Και τον τηρώ.

Στην Ελλάδα αυτό το τελευταίο είναι αρκετά δύσκολο. Γιατί δεν αρκεί να τηρείς εσύ τους κανόνες – πρέπει να το κάνουν και οι άλλοι. Όταν τους τηρείς μόνος σου, ιδιαίτερα στον δρόμο, κινδυνεύεις. Στην χειρότερη περίπτωση να σκοτωθείς. Στην καλύτερη να χαρακτηριστείς μαλάκας.

Υπάρχουν μερικά πράγματα σε αυτή τη χώρα που προκαλούν καχυποψία ή θυμηδία. Π. χ. να τηρείς τους νόμους, τους κανόνες και τους τύπους. Ή να είσαι ευγενής.

Θυμάμαι όταν γύρισα από την Γερμανία. Πήγαινα στο περίπτερο της γειτονιάς και αντί να πω στον περιπτερά «Πιάσε (ρε) ένα Βήμα!», έλεγα: «Καλημέρα σας. Παρακαλώ πολύ, μου δίνετε το Βήμα;» Ο περιπτεράς με κοίταζε περίεργα. Μετά μερικές μέρες ρώτησε ένα γνωστό μου αν ήμουν «τοιούτος». Επειδή οι περιπτεράδες ήταν τα Internet Portals της εποχής και κινδύνευε η φήμη μου, άφησα αμέσως μουστάκι και, όταν τον αντίκριζα, του μίλαγα σαν τραμπούκος για να με σεβαστεί.

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας αποτελεί μείγμα από Ορθό Λόγο και εφαρμοσμένη ευγένεια. Ορθολογική είναι π. χ. η ρύθμιση της προτεραιότητας. Δεν γίνεται να περνάμε όλοι μαζί από μία διασταύρωση – γιατί θα σκοτωθούμε όλοι μαζί. Ευγένεια είναι να μην παρενοχλείς τον άλλο, να κάνεις τόπο όταν βλέπεις ότι βιάζεται, να έχεις κατανόηση για τον αρχάριο, τον γέροντα, την κυρία που δυσκολεύεται να παρκάρει. Πόσες φορές μου έχει τύχει να παρακολουθήσω ομαδικό υβρεολόγιο προς έναν ταλαίπωρο που το σαραβαλάκι του έμεινε στην μέση του δρόμου.

Είμαι σίγουρος πως, σε άλλες καταστάσεις, οι ίδιοι άνθρωποι που φωνάζουν στην κυρία να πλύνει πιάτα και κορνάρουν στον αρχάριο, θα φέρονταν αλλιώς σε έναν αδύναμο συνάνθρωπό τους που δυσκολεύεται. Η οδήγηση μας κάνει όλους κανίβαλους και τον δρόμο ζούγκλα. Επικρατεί το δίκαιο του ισχυρότερου, του θρασύτερου, του πιο αδίστακτου.

Από όλους τους συνανθρώπους μου στον δρόμο, αυτούς που δεν μπορώ να ανεχθώ με τίποτα, είναι τα γαϊδούρια της «άλλης λωρίδας». Εννοώ αυτούς που όταν υπάρχει στροφή αριστερά, αγνοούν όλη την ουρά των νομοταγών (μαλάκες!) που έχουν στοιχηθεί στην ειδική λωρίδα και μπαίνουν σφήνα στην κορυφή. Πολλές φορές μάλιστα, επειδή δεν τους χωράει η κορυφή, μπαίνουν μπροστά, δεύτερη σειρά, κλείνοντας και μία από τις κανονικές λωρίδες του δρόμου. Οι νομοταγείς θα χρειαστούν πολλά φανάρια για να στρίψουν, αφού σε κάθε πράσινο περνάνε περισσότεροι παράνομοι.

Δεν έχω δει ποτέ τροχονόμο να ελέγχει αυτήν την μόνιμη παράβαση. Αλλά μήπως έχω δει τροχονόμο να ελέγχει οτιδήποτε, εκτός από παράνομη στάθμευση και υπερβολική ταχύτητα; Κυκλοφορούν αυτοκίνητα χωρίς φώτα, χωρίς στοπ, χωρίς πινακίδες (ή σκεπασμένες από αδιαφανείς ζελατίνες), με εκτυφλωτικούς προβολείς (ακόμα και πίσω), με παράνομες υπερκατασκευές…. Κυκλοφορούν χωματουργικά φορτηγά ασκέπαστα, αφήνοντας σύννεφα σκόνης, νταλίκες στραβοφορτωμένες, παράνομα τρίκυκλα… Παραβιάζεται συνεχώς η προτεραιότητα, το κόκκινο, διασταυρώσεις κλείνονται… Παιδιά βλέπω στο μπροστινό κάθισμα, βρέφη στην αγκαλιά της μαμάς – ή καβάλα στο ντεπόζιτο μηχανής…

Παράνομη στάθμευση και υπερβολική ταχύτητα, είναι οι μόνες παραβάσεις που αναγνωρίζουν οι τροχονόμοι μας. Την δεύτερη βέβαια μόνον αν υπάρχει ραντάρ – ή αν γίνει ατύχημα. (Ως γνωστόν, όλα τα ατυχήματα στην Ελλάδα οφείλονται στην υπερβολική ταχύτητα).

Καλά – ευγενείς δεν είμαστε και θα αργήσουμε να γίνουμε (αν γίνουμε ποτέ). Θέλει γενιές να βελτιωθεί η συμπεριφορά. Ούτε εσωτερική πειθαρχία θα αποκτήσουμε γρήγορα (κι αυτό ξεκινάει από την κούνια). Αλλά εξωτερική πειθαρχία – από αυτήν που σου επιβάλουν; Τι δεν θα έδινα να δω ένα τροχονόμο να γράφει τα γαϊδούρια της άλλης λωρίδας!

Ουτοπίες. Ούτε που σε καταλαβαίνουν όταν τους το λες. Και το κακό είναι πως, όντας πειθαρχημένος, δεν μπορώ τουλάχιστον να παρανομήσω κι εγώ! Μία ζωή στήνομαι στην νόμιμη ουρά – μια ζωή βράζω από άγονη αγανάκτηση…

293 Comments:

Rallousilach said...

Όχι άλλη γκρίνια ρε παιδια...

Τρι Οκτ 24, 02:07:19 μμ  
ioannisk said...

Επιτέλους ένα κείμενο κριτικής βγαλμένο από αλλεπάλληλους βιασμούς! :)))

Δυστυχώς συμφωνώ 100% με αυτά που γράφετε ειδικά με τα περίπτερα. Μόνο που η εντύπωση που αφήνω είναι πως είμαι κρετίνος όχι ομοφυλόφιλος. Ευτυχώς σε αυτό υπάρχει λύση: μποϋκοτάρω τα περίπτερα με τους αγενείς και αγοράζω από τους ευγενικούς. Ένα από τα καλά της Ελλάδας είναι τα άπειρα περίπτερα.

Για τους Taliban που χώνονται από δεξιά γίνομαι και εγώ Taliban (δυστυχώς): ας τολμήσουν.

Τρι Οκτ 24, 02:08:32 μμ  
ioannisk said...

@Rallousilach
"Όχι άλλη γκρίνια ρε παιδια..."
που και που κάνει καλό...

Τρι Οκτ 24, 02:08:59 μμ  
Nikos Dimou said...

Rallousilach said...
Όχι άλλη γκρίνια ρε παιδια...

Δηλαδή rallousilach τι να γράψουμε; Ύμνους και επαίνους; Άσε που θα μας έλειπαν τα αντικείμενα, αυτό που μας χρειάζεται είναι κριτική... Νομίζω.

Τρι Οκτ 24, 02:13:24 μμ  
Rallousilach said...

Και τα κείμενα "ερωτα" που και που καλό θα έκαναν...πολύ αποδόμηση έχει πέσει....

Συγγνώμη, δεν κατάλαβα πως ήμουν η πρώτη που σχολίασε...

Τρι Οκτ 24, 02:17:15 μμ  
Rallousilach said...

θα μας έλειπαν τα αντικείμενα...

Εγώ μπορω να σας βρώ πολλά!

Τρι Οκτ 24, 02:22:19 μμ  
flying smurf said...

Wraio post kai pavta epikairo... Exei pesei polu douleia teleutaia kai movo to kevtriko post prolabaivw va diabasw... Kati pou mou'xei kavei megaln evtupwsn stn Gallia eivai n (mn) katavalwsn alcool apo tous odngous! Omologw oti tn 1n fora pou to akousa (priv 6 xrovia) gelasa! Twra to efarmozw kai egw!

Τρι Οκτ 24, 02:26:24 μμ  
alogaki said...

Εγώ είμαι σχετικά αισιόδοξος.

Εδώ και πολλά χρόνια οδηγώ μηχανή. Ανέκαθεν φορούσα κράνος. Νομίζω ήμουν ο μόνος. Τώρα φοράνε σχεδόν όλοι.

Επίσης παλιά έβλεπα κόσμο να πετάει σκουπίδια στο δρόμο. Σήμερα αρκετά πιο σπάνιο.

Νομίζω ότι γίνονται βήματα. Πολύ αργά, αλλά σταθερά.

Τρι Οκτ 24, 02:46:07 μμ  
somebody said...

Εγω δεν θα μιλήσω για γαϊδούρια της απέναντι λωρίδας.
Θα μιλήσω για δολοφόνους της απέναντι λωρίδας.
1993. Μπροστά μου ένα παλιατζίδικο να σέρνεται με 30-40. Πίσω μου ουρά.
Φλας για προσπέραση. Απέναντι λωρίδα, μηχανάκι στα δεξιά του δρόμου.
Επιχειρώ λοιπόν.
Απο πού ήρθε το γκτλάπ?
Δεν ήταν μηχανάκι.
ΑΜΑΞΙ με όλους τους αριστερούς προβολείς πορείας-θέσης καμένους. Χτύπησαν οι καθρέπτες των 2 αυτοκινήτων.

Κράτος κρετίνων δολοφόνων. Πολύ απλά και συνοπτικά.

Τρι Οκτ 24, 02:47:49 μμ  
alogaki said...

Γαϊδούρια, υπήρχαν πάντα και παντού. Το ευχάριστο είναι ότι φαίνεται να λιγοστεύουν.

Τρι Οκτ 24, 02:48:25 μμ  
Nikos Dimou said...

Και συγγνώμη βέβαια από τα συμπαθέστατα τετράποδα - δεν μας φταίνε σε τίποτα...

Τρι Οκτ 24, 02:54:21 μμ  
ladybug said...

Κάθε πρωί στο φανάρι μονολογώ "να'τος κι αυτός...την έκανε την (νεο-)ελληνιά του" (δικής μου εμπνεύσεως η λέξη:.

Και που είμαι ευγενική και κάθομαι στη σειρά μου τι καταλαβαίνω?
Αφού τίποτα δεν αλλάζει.
Κι αισθάνομαι και κορόιδο, μιας και με κοιτάνε σαν εξωγήινο που δεν κάνω τα ίδια.

Μήπως ακολουθεί κανένας το καλό παράδειγμα? Από την εμπειρία μου, αυτοί οι εξυπνάκηδες κάθε μέρα γίνονται περισσότεροι.

Δε βλέπω να υπάρχει ελπίδα.

Τρι Οκτ 24, 02:54:59 μμ  
Ντροπαλές μικρές ατάκες said...

Μια "λύση" είναι να κάτσει κανείς τσίμα τσίμα στην λωρίδα του, ώστε να εμποδίσει, αυτούς που βρίσκονται παράλληλα να περάσουν πρώτοι.
Οι νομοταγείς μπορεί να περιμένουν πολλά "φανάρια" μέχρι να στρίψουν επειδή οι "έξυπνοι", λόγω της βιασύνης τους και επειδή δεν θέλουν να εμποδίσουν το ρεύμα που συνεχίζει ευθεία (εδώ τους πιάνει το ενδιαφέρον για τον συνοδηγό) θα βγουν μπροστά από το φανάρι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μέχρι να καταλάβουν ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν το φανάρι για όλους τους άλλους να έχει γίνει ήδη πορτοκαλί.
-----------------------------------
Ανάλογη εμπειρία και δείγμα ελληνικής οδηγητικής νοοτροπίας. Είναι νύχτα, είμαι πρώτος στο φανάρι και στέκομαι πίσω από την ράμπα. Βρουμ, βρουμ ,με προσπερνα κάποιος, ο όγκος του αυτοκινήτου εμποδίζει την ράμπα, ενώ ο οδηγός βρίσκεται μπροστά από το φανάρι. Όταν άναψε πράσινο, έπρεπε να του παίξω τα φώτα μέχρι να το καταλάβει και εγώ φυσικά να πρέπει να περιμένω το επόμενο για να φύγω!

Τρι Οκτ 24, 02:57:15 μμ  
Πανάσχημη said...

Εφ'οσον μιλάμε για road rage ευθυμείστε τουλάχιστον. Δείτε τον κωμικό Chris Bliss να μιλάει για τους οδηγούς του Λος Αντζελες. (μη νομιζετε οτι εκει είναι καλύτερα)

http://video.google.com/videoplay?docid=-943452476823161304&q=
chris+bliss&hl=en


Και όσοι ωραίοι νέοι χρειάζονται break από σκληρό διάβασμα για επικείμενο graduation ας δουν τον ίδιο και το καταπληκτικο του juggling finale ( με ηχεια ανοιχτα φυσικά. )

http://video.google.com/videoplay?docid=4776181634656145640&q
=chris+bliss&hl=en

Τρι Οκτ 24, 03:03:35 μμ  
Odysseas said...

Τα τελευταία χρονια, κάθε φορα που έρχομαι στην Ελλάδα διαπιστώνω πως τα πράγματα χειροτερεύουν στο θέμα της οδήγησης. Με εξοργίζουν ιδιαιτερα τα γαϊδούρια της διπλανής λωρίδας αλλα και αυτοί που, όλο και συχνότερα τελευταία, περνάνε με κόκκινο φανάρι, ακόμα και αν το κάνουνε όταν πράγματι ελέγχουνε πως δεν υπάρχει κίνδυνος. Η σεβόμαστε κάποιους κανόνες η όχι (προφανώς όχι...).
Επίσης πρέπει να μάθουμε να σταματάμε για να περάσουν οι πεζοί, ειδικά σε στροφές που το φανάρι είναι πράσινο για αυτούς (αλλα και σαν πεζοί να περιμένουμε να γίνει πράσινο για να περάσουμε!).
Το άλλο που δεν καταλαβαίνω, είναι γιατί αστυνομικοί σε περιπολικά δε φοράνε ποτε ζώνη ασφαλειας. Έστω για να δίνουν το καλο παράδειγμα.
Φοβάμαι πως όλα αυτά είναι θέμα σεβασμού προς τον διπλανό μας, που δυστυχώς μας λείπει...
Ίσως το μέτρo του να δίνονται διπλώματα οδήγησης δοκιμαστικά για 2 χρονια σε όλους τους νέους οδηγούς (εφαρμόζεται στη Γερμανία) βοηθήσει λίγο, αφού θα αναγκαστούν να οδηγούν τηρώντας κάποιους βασικούς κανόνες.

Τρι Οκτ 24, 03:04:29 μμ  
Nikos Dimou said...

odysseas said...
"Ίσως το μέτρo του να δίνονται διπλώματα οδήγησης δοκιμαστικά για 2 χρονια σε όλους τους νέους οδηγούς (εφαρμόζεται στη Γερμανία) βοηθήσει λίγο, αφού θα αναγκαστούν να οδηγούν τηρώντας κάποιους βασικούς κανόνες".

Και ποιος θα τους ελέγξει;

Τρι Οκτ 24, 03:08:21 μμ  
Yannis H said...

Το έγραψα και παλιά. Στη Φινλανδία το πρόστιμο δεν είναι ανάλογα με την παράβαση αλλά ανάλογα με το εισόδημα του καθενός. Για να τσούξει το ίδιο (παγκόσμιο ρεκόρ: ο πρόεδρος της NOKIA που για υπερβολική ταχύτητα πλήρωσε κάμποσες δεκάδες χιλιάδες ευρώ).

Βέβαια το μέτρο απαιτεί έλλειψη ή μειωμένη φοροδιαφυγή εκ μέρους των πολιτών – ακούσατε ότι υπουργός της Σουηδίας παραιτήθηκε γιατί αποδείχτηκε πως είχε νταντά για τα μωρά που δεν την είχε δηλώσει, οπότε δεν πλήρωνε την ασφάλειά της. Πάει να πει, είναι γενικότερο το κακό και ως συνήθως πάει μακριά η βαλίτσα.

Τρι Οκτ 24, 03:22:03 μμ  
mtryfo said...

Αρκετές φορές το χρόνο επισκέπτομαστε το γιό μας που μένει με την οικογένειά του έξω από το Λονδίνο. Στο χωριό που μένουν κινούμαι με το λεωφορείο.Δεν θα αναφερθώ στους οδηγούς στην Αγγλία γιατί νομίζω ότι η συμπεριφορά τους είναι αυτονόητη για όλους μας.Εκεινο που με εξεπληξε για πρώτη φορά ήταν η υπομονή του κόσμου στις στάσεις του λεωφορείου! Η ουρά μεγάλη και οι παπούδες και οι γιαγιάδες ανεβαίνοντας το σκαλοπάτι του αυτοκινήτου σταματάνε λένε καλημέρα στον οδηγό τον ρωτάνε αν είναι καλά, κόβουν το εισιτήριό τους και προχωράνε να καθίσουν. Κάθε φορά που το ζώ, αναρωτιέμαι τι θα γινόταν εδώ στην Ελλάδα (Αθήνα-Θεσσαλονίκη και άλλού) αν χρειαζόταν να περιμένει ο κόσμος στη στάση τους παπούληδες να ανταλλάξουν καλημέρες με τον οδηγό του λεωφορείου. Δεν τολμώ να γράψω αυτά που μου έρχονται στο νού!!!
Τα γαιδούρια είναι συμπαθέστατα!!!
Οι άνθρωποι φοβούμαι πως όχι...

Τρι Οκτ 24, 03:30:06 μμ  
Odysseas said...

Τουλάχιστον ίσως θα φοβούνται λίγο περισσότερο και θα συνετιστούν, γιατί μονο με βούρδουλα γίνονται τα πράγματα στην Ελλάδα... Το ερώτημα είναι: μετά την περίοδο των 2 χρονων, θα τους μείνει η οποια καλή συνήθεια ή θα αρχίσουν να οδηγούν όπως η πλειοψηφία;

Τρι Οκτ 24, 03:36:56 μμ  
meez said...

Εγώ είμαι εντελώς απαισιόδοξος .

Τα γαϊδούρια της διπλανής λωρίδας είναι ολοένα και αυξανόμενο φαινόμενο , όπως και αυτοί που περνούν με κόκκινο .
Έχω δει μπροστά μου τροχονόμο να διευκολύνει "εξυπνάκια" (με Mercedes) , και να κάνει παρατήρηση στην απο πίσω του παρασυρθείσα κοπελίτσα που αποφάσισε να το παίξει κι αυτή εξυπνάκιας .
Την τελευταία 'βδομάδα έκανα 2 φορές Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα . Συνάντησα 2 ατυχήματα , και κανένα (!!!) μπλόκο .
Κανένα !

Μάλλον τα παιδιά είχανε άδεια για κανένα 10ήμερο για να ψηφίσουν...

Τρι Οκτ 24, 03:45:26 μμ  
Anula said...

γιατι σταματησε η εκπομπη στον αντεννα που προσπαθουσε να μας διορθωσει την οδικη συμπεριφορα?! (μαλλον λογω ασυμβιβαστου αφου ο παρουσιαστης μπηκε στη βουλη...)επρεπε να την χρηματοδοτησει ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ και να προβαλετεαι καθημερινα στις 9 το βραδυ για τα επομενα 1000 χρόνια!!

τωρα που το σκεφτομαι, αφου τα στατιστικα λενε οτι ως εθνος ειμεθα τηλεορασακηδες, γιατι δεν μεταφερουμε ολη την παιδεια μας απο το δημοτικο στο πανεπιστημιο, στην τηλεοραση?! :)

Τρι Οκτ 24, 03:53:31 μμ  
ioannisk said...

Μιας και έχω nobel στην “γκρίνια”:

Η κατάσταση χειροτερεύει και οι χειρότεροι από όλους είναι αυτοί που διπλό-παρκάρουν σε κεντρικούς δρόμους. Παράδειγμα: η Κηφισίας στο Μαρούσι, μετά την ΗΒΗ και στην Κηφισιά μετά τον τροχονόμο. Αν περάσετε, θα δείτε πως ο δρόμος “πήζει” επειδή η μία λωρίδα είναι κλειστή από παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Πριν από 2-3 χρόνια δεν παρκάρανε σε αυτό το σημείο. Όχι το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη parking αλλά το έλλειμμα σεβασμού για τον άλλο και civic duty γενικά.

Οδυσσέα οι χειρότεροι δεν είναι οι νέοι αλλά οι μεσήλικες. Έτσι και αλλιώς αν μπορούσε να εφαρμοστεί τέτοιο μέτρο δεν θα είχαμε πρόβλημα.

Και μιας και λέμε ιστορίες:
Τις προάλλες περίμενα στο φανάρι Πεντέλης - Κηφισίας και είχε κίνηση (παράξενο…). Κάποιος που κατέβαινε την Πεντέλης πέρασε το φανάρι με κραυγαλέο κόκκινο. Στο φανάρι ήταν ένα περιπολικό που είχε ήδη ξεκινήσει, μιας και είχε πράσινο. Αναγκάστηκε να “πέσει” στα φρένα για να μην τρακάρουν. Και τι έκαναν; Κόρναραν και άρχισαν να τον βρίζουν...

Τρι Οκτ 24, 03:53:47 μμ  
BadlyDrawnBoy said...

O Γεράσιμος Γιακουμάτος προέρχεται από το χώρο της λαϊκής δεξιάς, τον οποίο δε μπορώ να πω ότι τον εκτιμώ ιδιαίτερα. Ως άνθρωπος, όμως, μου είναι ιδιαίτερα συμπαθής και σπάω αρκετή πλάκα μαζί του όταν τον βλέπω στην τηλεόραση.

- Ο Γ.Γ ήταν ο άνθρωπος που, μετά τη διάρρηξη του σπιτιού του, απείλησε ότι θα πυροβολούσε το Γιώργο Ρωμαίο, επειδή ως υπουργός δημόσια τάξης, δεν είχε προστατεύσει επαρκώς, ως όφειλε, την οικογένειά του και την περιουσία του.

- Ο Γ.Γ ήταν ο άνθρωπος που όταν ρωτήθηκε σε ένα μικροκάναλο της Αθηναϊκής επαρχίας γιατί πίστευε ότι θα έπρεπε να αναγράφεται το θρήσκευμα στις ταυτότητες, απάντησε: «γιατί έτσι».

- Ο Γ.Γ ήταν ο πρώτος –πιαθανότατα δεν είχε υπ’όψιν του το κείμενο του ΝΔ- πολιτικός που είπε: «Όλοι οι Αθηναίοι οδηγούν σαν γαϊδούρια εκτός από μένα».

Για το τελευταίο τον εκτιμώ ιδιαίτερα.
********************

Οι Αθηναίοι είναι καλύτεροι οδηγοί ή οι Σαλονικέις;


Πολλές φορές με έχει προβληματίσει αυτό το ερώτημα, κάθε φορά όμως που βρίσκομαι ένα βήμα πριν την οριστική απάντηση προκύπτουν νέα δεδομένα και… φτου κι από την αρχή!

Τρι Οκτ 24, 03:56:55 μμ  
Vrennus said...

ΝΔ said...
μήπως έχω δει τροχονόμο να ελέγχει οτιδήποτε, εκτός από παράνομη στάθμευση

Θαύμα! Τροχονόμο να γράφει για παράνομη στάθμευση δεν έχω δει παρά σπάνια! Ωστόσο, καθημερινά θα πέσω σε μπλόκο που γράφει παπάκια για κράνος αλλά αφήνει ανενόχλητους όσους δε φορούν ζώνη, έχουν παιδιά «λυτά» στο πίσω κάθισμα, καβαλούν το πεζοδρόμιο κλπ. κλπ.

Έχω την εντύπωση ότι για την ανυπαρξία (καλής) οδικής συμπεριφοράς πρέπει να φταίει:
(1) Η αιφνίδια εισαγωγή του αυτοκινήτου στην καθημερινότητά μας. Και εξηγούμαι: οι παπούδες μας πήγαιναν με το γαϊδουράκι, αν είχαν, και ελάχιστοι είχαν ταξιδέψει μακρυά από το χωριό τους. Δυο γενιές μετά το αυτοκίνητο είναι καθημερινότητα κι ο κόσμος, ξαφνικά, πολύ μικρός. Δεν προλάβαμε να προσαρμοστούμε!
(2) Το άσμα «καβάλα παν' στην εκκλησιά, καβάλα προσκυνάνε» κλπ. που με κάποιο μηχανισμό (σχολείο;) φαίνεται ότι έχει εντυπωθεί στο συλλογικό μας φαντασιακό. Το «καβάλα» μας κάνει να αισθανόμαστε τουλάχιστον 10 φορές μεγαλύτεροι απ' ό,τι είναι πραγματικά η μικροαστική μας μικρότητα.

Τρι Οκτ 24, 03:57:53 μμ  
antvol said...

nikos dimou said: Γιατί δεν αρκεί να τηρείς εσύ τους κανόνες – πρέπει να το κάνουν και οι άλλοι. Όταν τους τηρείς μόνος σου, ιδιαίτερα στον δρόμο, κινδυνεύεις. Στην χειρότερη περίπτωση να σκοτωθείς. Στην καλύτερη να χαρακτηριστείς μαλάκας. ...
Υπάρχουν μερικά πράγματα σε αυτή τη χώρα που προκαλούν καχυποψία ή θυμηδία. Π. χ. να τηρείς τους νόμους, τους κανόνες και τους τύπους. Ή να είσαι ευγενής. ... Δεν έχω δει ποτέ τροχονόμο να ελέγχει αυτήν την μόνιμη παράβαση. Αλλά μήπως έχω δει τροχονόμο να ελέγχει οτιδήποτε, εκτός από παράνομη στάθμευση και υπερβολική ταχύτητα.
----
Όπως και άλλες φορές έχω υποστηρίξει, με την ευκαιρία άλλων θεμάτων που συζητούμε εδώ, ένα από τα μεγαλύτερα ελλείμματα της νεοελληνικής πραγματικότητας είναι η στρέβλωση της έννοιας του «κανόνα δικαίου», του νόμου δηλαδή, τόσο από την πολιτική ηγεσία (κάθε παράταξης) όσο και από τον μέσο άνθρωπο. Εντελώς επιγραμματικά και σεβόμενος τον (μη εφαρμοζόμενο) κανόνα των 500 λέξεων που ο οικοδεσπότης μας έχει θέσει η θέση μου είναι η εξής:

Σε όλες τις χώρες που είχαν την τύχη να τις αγγίξει ο ευρωπαϊκός διαφωτισμός, η κοινωνία συνολικά (δηλαδή τόσο ως ηγεσία όσο και ως λαός), έχει, μετά από μακριά πορεία όχι πάντα αναίμακτη, κατασταλάξει σε μερικές αδιαμφισβήτητες παραδοχές, κυριότερη από τις οποίες είναι η έννοια του νόμου: Πρόκειται για ετερόνομη και υποχρεωτική ρύθμιση της κοινωνικής συμπεριφοράς , που θεσπίζεται από τους αντιπροσώπους του λαού, εκφράζει το γενικό συμφέρον, ισχύει για όλους, επιφέρει κυρώσεις ανεξάρτητα από την ιδιότητα του παραβάτη και τελεί υπό την εγγύηση ανεξάρτητης δικαστικής εξουσίας. Και πάνω απ’ όλα, πρόκειται για έννοια που έχει ενσωματωθεί από το συλλογικό αίσθημα δικαίου, θεωρείται αυτονόητη και, τουλάχιστον στις βασικές της εκφάνσεις, δεν χρειάζεται χωροφύλακα για να εφαρμοσθεί.

Εδώ, ως συνήθως, ακολουθείται το αντίστροφο σχήμα: Ο νόμος αντιμετωπίζεται όχι ως απαραίτητο στοιχείο κοινωνικής συνοχής, αλλ’ ως η κλασική εκδήλωση βίας, εκ μέρους της εξουσίας, προς τον «λαό». Ο οποίος, συνεπώς, όταν ο νόμος δεν τον αφορά ή, πολλώ μάλλον, δεν τον συμφέρει, θεωρεί ότι είναι ελεύθερος να τον παραβιάζει, αρκεί να μη συλλαμβάνεται. Τι κι αν ο κανόνας είναι απολύτως απαραίτητος για τη διασφάλιση της ζωής, της υγείας, της στοιχειώδους κοινωνικής ειρήνης, όπως π.χ. ρύθμιση οδικής συμπεριφοράς, αποκομιδής απορριμμάτων, ωραρίου κοινής ησυχίας; Όχι, ο αδούλωτος λαός δεν κάνει εξαιρέσεις. Και, για να περιορισθούμε στην οδήγηση, δεν ξεχνάει ότι «καβάλα πάει στην εκκλησιά, καβάλα προσκυνάει», έτσι δεν κερδίσαμε την ανεξαρτησία μας; Επομένως, και στο αντίθετο ρεύμα θα μπει, και το κόκκινο θα περάσει, και τους πεζούς θα τους γράψει εκεί που ξέρει. Τώρα, αν κάποιος τυχαίνει να περνάει το δρόμο με πράσινο και τον πατήσουμε, ε, τι να γίνει, είχε έρθει η ώρα του, κισμέτ, ας μη το ξεχνάμε αυτό.

Το τραγικότερο, στον σκοπό αυτό σφυρίζει αδιάφορα και η πολιτική ηγεσία.. Αν κάτσουμε εδώ να αναλύσουμε, από τα εκατομμύρια σελίδες της ελληνικής νομοθεσίας, το πόσες από αυτές αφορούν πραγματικά νομοθετική, με την ορθή έννοια, ύλη και το πόσες θέτουν καθαρά ρουσφετολογικές ρυθμίσεις ή επικυρώνουν , παράνομες συμπεριφορές (νομιμοποίηση αυθαιρέτων κλπ), θα πάθουμε κατάθλιψη. Το μήνυμα πάντως που περνάει, από τα πιο επίσημα χείλη, είναι σαφές: Ο νόμος είναι για τα κορόιδα. Οι έξυπνοι έχουν τον τρόπο τους.

Τελευταίο σημείο, τα όργανα της τάξης. Εδώ θα πω αυτό που είχε πει ο Βολταίρος για τους γιατρούς, «δεν ζητώ να με θεραπεύσουν, αλλά να μη με σκοτώσουν». Μόνο να δείτε πώς οδηγούν τα περιπολικά (πάντα χωρίς ζώνη), πώς περνάνε τα κόκκινα χωρίς κανένα λόγο και πώς παρκάρουν πάνω στις διασταυρώσεις πεζών, φτάνει. Και, χαμός να γίνεται μπροστά τους, κόβουν ατάραχοι τις κλήσεις που πρέπει (μέχρι να συμπληρωθεί η νόρμα) και γυρίζουν πίσω, πήγε και μεσημέρι, σκολάμε.

Συμπέρασμα: So far so good (αφού οδηγάμε τόσα χρόνια κι ακόμη υπάρχουμε).

Τρι Οκτ 24, 03:59:58 μμ  
pagis said...

Η πλάκα είναι ότι όποιος πάει έξω κατηγορεί τους ξένους ότι έχουν ψεύτικη ευγένεια και ξεχνούν την δική μας αληθινή γαιδουριά.

Αν συνδέονταν η ασφάλιση με τον οδηγό και όχι το αυτοκίνητο τα πράγματα ίσως να ήταν καλύτερα(?) γιατί έτσι μια παράβαση δεν έχει μόνο χρηματικό πρόστιμο αλλά μπορεί να επιβαρύνει και το μπόνους της ασφάλισης ...

Τρι Οκτ 24, 04:00:12 μμ  
Πανάσχημη said...

BadlyDrawnBoy
"Οι Αθηναίοι είναι καλύτεροι οδηγοί ή οι Σαλονικέις;"

Σοβαρολογείς; Η Θεσσαλονίκη είναι εκατό χρόνια πίσω... σε όλα. Τροχονόμοι παρκαρισμένοι σε στροφή στην Τσιμισκή να καπνίζουν ενώ οι παραβιάσεις κόκκινου μπροστά τους αδιάκοπες.
Μετά άφήνουν και το περιπολοκo αφύλαχτο και πάνε στο προποτζίδικο απέναντι.
Τι εκατό χρόνια σου λέω; Διακόσια και βάλε.

Τρι Οκτ 24, 04:05:34 μμ  
alogaki said...

Συμφωνώ απόλυτα με τον antvol και προσθέτω.

Η χώρα μας έχει τη θλιβερή (αναλογικά) πρωτιά, εδώ και αρκετές δεκαετίες στα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, σε όλη την Ε.Ε.

Η ελληνική πολιτεία, προκειμένου να "εξαγοράσει" τις συνέπειες του φαινομένου, αύξησε κατακόρυφα τα χρηματικά πρόστιμα. (π.χ. € 700 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη).

Τί να πει κανείς;

Τρι Οκτ 24, 04:18:36 μμ  
Reactor69 said...

Είμαι 22 και είμαι στη σέλα κοντά έξι χρόνια(2 χωρίς δίπλωμα). Ο κοκ στην Ελλάδα είναι επιεικώς για τα γουρούνια!

Πώς γίνεται να μπορεί ένας δεκαοχτάχρονος να οδηγεί ένα φορτηγό εως 3,5 τόνους ή μια Porshe 350 ίππων, τη στιγμή που δεν του επιτρέπεται να οδηγήσει κάτι μεγαλύτερο από 125κ.ε, και πρόσφατα εως 34 ίππους(such bike does not exist in GR), πριν συμπληρώσει τα 21;

Πόσο φονική είναι για τους άλλους μια μηχανή 200 κιλών, και πόσο ένα φορτηγό 3.500 κιλών ή ένα ημιαγωνιστικό 1000κ με ΧΧ και βάλε κιλά ροπής;

Πόσο πιο φονικό είναι ακόμα και ένα απλό saxorallo;

Αν "φάω" κάτι με την μηχανή, αυτό στο 99% των περιπτώσεων θα είναι το κεφάλι μου. Γιατί, λοιπόν, θα πρέπει να κυκλοφορώ με τις σκοτώστρες των 125κ.ε, αν τηρώντας τον κώδικα, με 50χ/ώρα εντός πόλης, 90 σε λεωφόρους και 120 σε ταχείας κυκλοφορίας, τα φρένα, το πλαίσιο και γενικά τα κρατήματα μιας supersport(ίδια τιμή με ένα Σαξόραλλο), μπορώ να φρενάρω στο 1/7 του χρόνου και της απόστασης και να αποφύγω με λίγα σπασίματα της μέσης ακόμα και καραμπόλα 10 αυτοκινήτων;

Γιατί να πρέπει να κυκλοφορώ με σκουτεράκια χωρίς "κατέβασμα" και παπάκια με ταμπούρα ως τα 21; Γιατί να είμαι ο μαλάκας της παρέας;

Μα βέβαια, γιατί το Κράτος νοιάζεται για μένα...

Πως γίνεται κάποιος οδηγώντας Yaris, Micra ή Starlet 65hp, να παίρνει δίπλωμα για Ferrari Scaglietti 575hp ή Mercentes Vito 2000 κιλών;

Μήπως πρέπει να αλλάξουν λίγο οι κατηγορίες των διπλωμάτων; Μήπως ο τρόπος αξιολόγησης των οδηγών πρέπει να γνωρίσει το Safetrack;

Ξέρω πως να οπισθοπορεία, σημαίνει πως ξέρω να αποφεύγω έκτακτα εμπόδια; Ξέρω πορεία, σημαίνει πως ξέρω να αποφεύγω σύγκρουση με απρόσεχτους πεζούς; Ξέρω να σταθμεύω, σημαίνει σεβασμό και κατανόηση της ανάγκης ύπαρξης αναπηρικών θέσεων; Ξέρω τα σήματα του κοκ, σημαίνει πως παραχωρώ προτεραιότητα στον πεζό;

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ;;; Πρέπει να αναγνωριστεί το δικαίωμα να οδηγεί Ferrari, σε εκείνον που μπορεί να χειριστεί Ferrari, όχι στο ηλικιακό του group! Κακά τα ψέματα, όλοι γλυκαίνονται, αργά ή γρήγορα, από το γκάζι, αλλά ποιός μπορεί να ανταπεξέλθει;

Η κατάσταση; Animals riding weapons of mass destuction!

Y.Γ: Κύριε Δήμου, συγνώμη για το σεντόνι και προκαταβολικά συγνώμη για τον αριθμό των επικείμενων σχολίων. To θέμα με έκαιγε, με έκαψε και εξακολουθεί να με καίει...

Τρι Οκτ 24, 04:30:50 μμ  
doctor said...

Στην Στοκχόλμη το ανώτατο όριο ταχύτητας είναι εντός πόλης στα ... 30 χιλιόμετρα!
Βλέπεις ποδήλατα να προσπερνάνε κάτι τζιπάρες Volvo.

Έκανα την διαδρομή Βρυξέλες-Παρίσι, και κανένας δεν πήγαινε πάνω από το ανώτατο όριο ταχύτητας.
Τα φορτηγά όλα δεξιά.
Φλας σε κάθε, μα σε κάθε αλλαγή λωρίδας.
Ναι,ξέρω, όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες αυτοί τρώγαν βαλανίδια.

doctor

Τρι Οκτ 24, 04:42:07 μμ  
Stratigos said...

Νομίζω πως θα πρέπει να δώσουμε την έμφαση στην ευθύνη των υποτιθέμενων εφαρμοστών των νόμων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση στους τροχονόμους. Αυτοί έχουν την ευθύνη να επιβάλλουν τον νόμο και να το κάνουν συστηματικά, συνεχώς και με συνέπεια. Δε μου λέει τίποτα να ξεκινήσουν άλλη μια εκστρατεία εφαρμογής, επιλεκτικά, κάποιων κανόνων του ΚΟΚ. Μου έρχεται στο μυαλό η γελοία εκστρατεία που ξεκίνησαν ενάντια στο παράνομο παρκάρισμα των μηχανών πάνω στο πεζοδρόμιο. Θα θυμάστε ίσως τα ατέλειωτα debates και παράθυρα στην τηλεόραση για την "απόφαση" αυτή της τροχαίας. Κράτησε δύο εβδομάδες. Κοιτάξτε τώρα γύρω σας και βρέστε έστω και ένα πεζοδρόμιο χωρίς μηχανάκι να το κοσμεί.

Επειδή και εγώ συμφωνώ ότι η γκρίνια δεν οδηγεί πουθενά προτείνω να δούμε τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας: Εγώ έχω γίνει ο κακός της γειτονιάς μου. Μόλις δω μια ράμπα αναπήρων κλεισμένη από τον γείτονα-νεοέλληνα παίρνω το 100. Δεν κοστίζει και τίποτα. Και η αλήθεια είναι πως έρχονται. Το ξέρω πως δεν είναι η λύση αλλά είναι μια κάποια λύση. Εσείς κ. Δήμου έχετε δοκιμάσει να τηλεφωνήσετε για να καταγγείλετε ότι στην τάδε διασταύρωση συμβαίνει η δείνα γαϊδουριά; Που ξέρετε μπορεί να έρθει η μέρα που θα το δούμε και αυτό, τροχονόμους να κάνουν αυτό για το οποίο πληρώνονται.

Μέχρι τότε νομίζω πως έχετε το ηθικό δικαίωμα να πηγαίνετε και εσείς στην παράνομη σειρά. Το αντίθετο θα ήταν σαν να ζούσατε στο Φαρ Ουέστ το 1850 και να αρνιόσαστε να οπλοφορήσετε γιατί είναι παράνομο.

Τρι Οκτ 24, 04:42:35 μμ  
numb2006 said...

Απλή η λύση: μην οδηγείτε. Πάρτε μετρό, τραμ ή λεωφορεία. Όποιος μένει σε προάστια ας μετακομίσει στο κέντρο. Και όποιος ενοχλείται από το καυσαέριο ας φύγει από το μεγάλο άστυ και ας πάει σε ένα μικρότερο ή ας ανακαλύψει το βαθύτερο είναι του σε ένα μικρό χωριό.

Πάντως είναι δεδομένο ότι όλοι οδηγούνε σαν τρελοί, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε όλες τις άλλες πόλεις

Τρι Οκτ 24, 04:49:55 μμ  
BadlyDrawnBoy said...

NΔ είπε:«Αλλά μήπως έχω δει τροχονόμο να ελέγχει οτιδήποτε, εκτός από παράνομη στάθμευση και υπερβολική ταχύτητα;»

Ούτε και για αυτό είμαι σίγουρος. Είναι γεγονός ότι σε ορισμένες περιόδους οι αρχές επιδίδονται με μεγάλο ζήλο στο μοίρασμα κλίσεων, αυτό όμως δε διαρκεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων μόνο και, σε τελική ανάλυση, δε συνετίζει κανέναν. Οι Ελληνικές πόλεις με τον τρόπο που έχουν αναπτυχθεί είναι σα να σε φωνάζουν: «έλα να παρανόμήσεις»!

Στην επαρχία τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, διότι ο συναισθηματικός παράγοντας υπερισχύει του καθήκοντος, όταν ένας τροχονόμος βρίσκεται αντιμέτωπος με το παράνομα σταθμευμένο αυτοκίνητο κάποιου γνωστού του. Στην επαρχία επίσης σπάνια θα δεις αστυνομικό να φοράει ζώνη μέσα στο περιπολικό.

Αν οι υπεύθυνοι για την επιβολή του Κ.Ο.Κ δεν έχουν καλύτερη παιδεία από αυτή των απλών πολιτών, τότε θαύματα στην οδική μας συμπεριφορά δε μπορούμε να περιμένουμε.


Πριν από κάμποσο καιρό διαμαρτυρήθηκα σ' έναν τροχονόμο, που έβλεπε ολότελα αδιάφορος αυτοκίνητα και μηχανάκια να τρέχουν παράνομα, κι επικίνδυνα για τους πεζούς, στον πεζόδρομο της Ερμού. Με κοίταξε σαν να ήμουν δραπέτης φρενοκομείου ή ελληνομαθής επισκέπτης από άλλον πλανήτη και μου είπε: «Πότε ήρθατε σ' αυτή την πόλη, κύριε;».

Μου συνέβη καθώς ερχόμουν να παραδώσω αυτό το κείμενο. Περίμενα σε μια διάβαση της Καλλιρρόης, εξοστρακισμένος στο κράσπεδο του δρόμου από αυτοκίνητα που είχαν αράξει στο πεζοδρόμιο, ν' ανάψει πράσινο για να περάσω απέναντι. Φρενάρισε τότε δίπλα μου ένα ταξί και ο ταξιτζής μού ζήτησε να κάνω πέρα (δηλαδή να βγω πιο έξω στη λεωφόρο, που σαρωνόταν από εκατοντάδες οχήματα) για να... παρκάρει πάνω στη διάβαση! Αρνήθηκα, ανταλλάξαμε μερικές κουβέντες, τελικά κούνησε το κεφάλι του (πάλι καλά που δεν μ' έδειρε) και μονολόγησε: «Άντε να συνεννοηθείς με τέτοιον άνθρωπο». Άδικο είχε;
(Δημοσθένης Κούρτοβικ)

Τρι Οκτ 24, 05:01:24 μμ  
Reactor69 said...

@Στρατηγός,

"...ευθύνη των υποτιθέμενων εφαρμοστών των νόμων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση στους τροχονόμους."

Επαναλαμβάνομαι το ξέρω, αλλά δεν νομίζω πως θα αλλάξω ποτέ γνώμη. ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΙΣ "ΤΡΥΠΕΣ" ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.-
Είμαι σίγουρος πως μια πανταχού παρούσα τροχαία κοστίζει πολύ περισσότερο από την θέσπιση εξετάσεων και σεμιναρίων τύπου Safetrack για κάθε νέο υποψήφιο οδηγό, και αποδίδει πολύ λιγότερα όσον αφορά την αλλαγή της νοοτροπίας μας.

Y.Γ@Doctor: Πρακτικά, το όριο στο κέντρο της Αθήνας είναι πολύ μικρότερο από 30χ/ώρα! Αφήστε που καταντά γελοίο. Σας πληροφορώ πως εμείς οι έλληνες είμαστε πολύ καλύτεροι οδηγοί από όλες τις "κότες" της Ε.Ε. Σωστοί πολίτες δεν είμαστε...

Τρι Οκτ 24, 05:15:46 μμ  
Anula said...

BadlyDrawnBoy
"Οι Αθηναίοι είναι καλύτεροι οδηγοί ή οι Σαλονικέις;"

οι κυπριοι , λογω συγγενειας με την Αγγλια ο Κ.Ο.Κ ακολουθειται πολυ περισσοτερο αποτι στην Ελλαδα

Τρι Οκτ 24, 05:22:27 μμ  
witch said...

Να προσθέσω στα γαιδουύρια:
-τα παπιά που πηγαίνουν με 10 στην αριστερή λωρίδα(και χωρίς καθρέφτες επίσης)
-αυτούς που μπαίνουν μπροστά σου χωρίς να κάνουν τον κόπο να βγάλουν φλας
-αυτούς που σταματάνε μπροστά σου χωρίς να κάνουν τον κόπο να ανάψουν αλάρμ
-αυτούς που πετάνε σκουπίδια απ'τα παράθυρα(σήμερα το πρωί ο μπροστινός μου-ολόκληρο κουτάκι χυμού πορτοκάλι!)
Ένας γνωστός μου Ζητάς έκανε κάποτε αυτό που πάντα ονειρεύομαι να κάνω μ'αυτούς τους τελευταίους:κάποιος πέταξε ενα πλαστικό μπουκάλι νερού μπροστά του,πήγε δίπλα,το μάζεψε απ΄το δρόμο και το του το ξαναπέταξε μέσα απ΄το παράθυρο!

Τρι Οκτ 24, 05:22:41 μμ  
Stratigos said...

@Reactor69
Ισχυρίζομαι πως δεν χρειάζεται μια πανταχού παρούσα τροχαία. Μια αίσθηση αστυνόμευσης μπορεί να εγκατασταθεί στη συνείδηση μας αν η αστυνόμευση αυτή γίνει συστηματικά και με κάποια φαντασία. Για παράδειγμα, να μην είναι το ίδιο μπλόκο της τροχαίας στο ίδιο σημείο (που κατά σύμπτωση βολεύει απλώς τους τροχονόμους) για 15 χρόνια. Να γίνονται έλεγχοι σε τυχαία σημεία και για όλες τις παραβάσεις, κλπ. Αλλώστε αυτά έχουν γίνει ήδη σε πάμπολες χώρες του εξωτερικού. Δε χρειάζεται να πρωτοτυπήσουμε ιδιαιτέρως.΄

Φυσικά και η δική σου πρόταση μου φαίνεται και εφαρμόσιμη και θετική.

Τρι Οκτ 24, 05:27:02 μμ  
libertarian said...

"μπλόκο που γράφει παπάκια για κράνος αλλά αφήνει ανενόχλητους όσους δε φορούν ζώνη"

Εγώ φοράω πάντα ζώνη (μου αρέσει η ζωή :) και το κάνω αυτόματα πλέον) αλλά η αλήθεια είναι ότι μη φορώντας ζώνη δεν θέτεις σε κίνδυνο την ζωή άλλων ατόμων ενώ δίχως κράνος αν τρέχεις λίγο μπορεί να φας κανά έντομο ή τπτ στο μάτι και να πας να στουκάρεις επάνω σε ανθρώπους ή να προκαλέσεις κάποιο τροχαίο ατύχημα με άλλα οχήματα. Δεν θεωρώ ότι οι οδηγοί είναι μικρά παιδιά και ότι το Κράτος πρέπει να πάρει την θέση της νταντάς και να τους προστατεύει από τους ίδιους τους εαυτούς τους. Δεν μου αρέσει ο πατερναλισμός που μου επιβάλει πράγματα για “το καλό μου”... Δεν το θέλω ρε φίλε* “το καλό μου”, back off :) Πιστεύω ότι η δουλειά του Κράτους είναι να μας προστατεύει από τους άλλους όχι από τους ίδιους τους εαυτούς μας.

*προς τον νομοθέτη.

"Δεν προλάβαμε να προσαρμοστούμε!"

Speak for yourself :Ρ στον "δικό μου" κόσμο είναι σαν να υπήρχαν από πάντα τα αυτοκίνητα. Είναι μέρος του "φυσικού" μου περιβάλλοντος, όπως οι πολυκατοικίες, τα δεντράκια στην πλατεία etc. Since the dawn of time που λέει και το άσμα. Το θέμα είναι να βρούμε ποιός μηχανισμός είναι αυτός που θα μας κάνει να τηρούμε τον κοκ; Ίσως θα έπρεπε να υπάρχει ένα μάθημα στο σχολείο που να μιλάει για την οδική συμπεριφορά και τα ατυχήματα. Η πληροφόρηση είναι ο σύμμαχος μας.

Τρι Οκτ 24, 05:29:40 μμ  
doctor said...

Κατεβάστε εδώ το βιβλίο του Ιαβέρη "ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ Συν-Οδηγός ασφάλειας" διαβάστε το και εφαρμόστε το.


http://195.134.92.68/~fast4u/arxeia/iaberis_asfalis_odigisi.pdf

doctor

Τρι Οκτ 24, 05:48:00 μμ  
Takis Alevantis said...

Είναι γεγονός ότι οι κακοί οδηγοί κάθε χρόνο που περνά γίνονται όλο και περισσότεροι στην Ελλάδα. Αυτό το διαπιστώνεις όταν έρχεσαι για διακοπές (είχα γράψει σχετικά και στο δικό μου ιστολόγιο).

Βέβαια ανάλογες συμπεριφορές παρατηρούνται και σε άλλες χώρες - π.χ. στο Βέλγιο που μένω, αλλά, με πολύ μικρότερη συχνότητα και σίγουρα προκαλούν την χλεύη και τα κορναρίσματα των υπόλοιπων. Όμως η εκπαίδευση των οδηγών (και ιδίως οι εξετάσεις) είναι σαφώς πιο αυστηρή εδώ σε σχέση με την Ελλάδα. Ξαναγυριζουμε λοιπόν στην παιδεία.

Σχετική και η παρακάτω ιστορία που μου διηγήθηκε πρόσφατα φίλος δημοσιογράφος. Από το δωμάτιό του βλέπει το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής της Θεσσαλονίκης, όπου έρχονται ομάδες παιδιών για να εκπαιδευτούν από ειδικούς τροχονόμους και δασκάλους. Μια μέρα μετά το μάθημα, παρατήρησε μια δασκάλα που πήρε την τάξη της και αντί να περάσει από το φανάρι, έτρεξε μαζί με τα παιδιά να διασχίσει την λεωφόρο σε σημείο που δεν υπήρχε διάβαση. Όλο το μάθημα πήγε στράφι και τα παιδιά σίγουρα όταν θα μεγαλώσουν θα διαπιστώσουν ξαφνικά ότι τα αυτιά τους έχουν μεγαλώσει και η φωνή τους ακούγεται σαν γκάρισμα και βέβαια ότι χρησιμοποιούν «την άλλη λωρίδα».

Υ.Γ. Θάθελα να συνδέσω το παραπάνω με την συνεχιζόμενη απεργία των δασκάλων, αλλά θυμήθηκα το Σωκρατικόν «ει δε με όνος ελάκτισε, δίκην αν αυτώ ελάγχανον;». Που αποτελεί και απάντηση στο άρθρο του ΝΔ.

Τρι Οκτ 24, 05:48:21 μμ  
Nikos Dimou said...

stratigos said...
"Εσείς κ. Δήμου έχετε δοκιμάσει να τηλεφωνήσετε για να καταγγείλετε ότι στην τάδε διασταύρωση συμβαίνει η δείνα γαϊδουριά;"

Ακόμα χειρότερα! Έχω μιλήσει σε τροχονόμο που ήταν εκεί και έβλεπε τι γινόταν και μου απάντησε: "Εγώ είμαι εδώ για άλλη δουλειά".

Η τέλεια γραφειοκρατική απάντηση.

Τρι Οκτ 24, 05:53:36 μμ  
Titika said...

Αν θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής με τον εαυτό μου θα πρέπει να σας πω ότι:
ΕΙΜΑΙ ΑΗΔΙΑΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΜΠΟΥΧΤΙΣΜENΗ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
Κι ας βάλω και εμένα μέσα αφού επιλέγω να συνεχίζω να ζω εδώ μια καθημερινότητα άνευ λογικής.

Τρι Οκτ 24, 05:54:52 μμ  
Stavros Katsaris said...

Καλησπέρα και από μένα!
Το κορυφαίο με "τα γαϊδούρια" είναι οτι σου βγάζουν και την ταμπέλα του μαλάκα!
Το θράσος σε όλο του το μεγαλείο!
Οδηγώ εδώ και 11 χρόνια και ΄μου αρέσει πάρα πολύ η οδήγηση!
Παράλληλα επειδή αγαπάω πολύ τον εαυτό μου προσέχω πάρα πολύ. Φοράω ζώνη, ανάβω φλας και γενικότερα τηρώ τον κώδικα.
Στην γειτονιά που έχω το μαγαζί μου μου έχουν κολλήσει την ταμπέλα του μαλάκα παρακαλώ!!!
Γιατί?
Επειδή φοράω πάντα ζώνη ακόμη και στο φορτηγό (που μέχρι τώρα δεν ήμουν υποχρεωμένος) λες και 'γω φόραγα ζώνη για το πρόστιμο!
Όταν βέβαια η ζώνη με έσωσε κόντρα σε όλα τα σενάρια (μην μου πείτε πως δεν έχετε ακούσει πως υπάρχει 1 στο εκατομμύριο να σου συμβεί τροχαίο και η ζώνη να σε σκοτώσει?) τότε όλοι έλεγαν τις διάφορες αναλύσεις πόσο χρήσιμη η είναι η ζώνη και άλλα τέτοια.
Ββαίως στο ατύχημα που μου συνέβη δεν εφταιγα εγώ τουλάχιστον όμως χάρη στη ζώνη γλίτωσα τα χειρότερα!Σκεφτείτε οτι το αυτοκίνητο ήταν τελείως άχρηστο!
Να μην συζητήσουμε για τα κινητά και τις λεωφορειολωρίδες!!!!!
Μάλλον θα ξαναγυρίζουμε στο κεφάλαιο παιδεία και αυτό το διάστημα η παιδεία απεργεί!
Καλησπέρα!

Τρι Οκτ 24, 06:00:43 μμ  
heinz said...

Κύριε Δήμου et al

Μάλλον συγχέετε τις "πατέντες λογισμικού" με την πνευματική ιδιοκτησία - κάτι που σίγουρα χαροποιεί συγκεκριμένες εταιρείες πέραν του Ατλαντικού.

Αν πράγματι αυτό συμβαίνει, στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία.

Τρι Οκτ 24, 06:09:35 μμ  
heinz said...

Ξέρετε ότι μπορώ να πατεντάρω την ιδέα της παθητικής ασφάλειας, αν το διατυπώσω σωστά νομικά στις ΗΠΑ;

Τρι Οκτ 24, 06:10:42 μμ  
Alitovios said...

Ζητώ συγνώμη για το εμβόλιμο αλλά επειδή εδώ μπαίνει αρκετός κόσμος νομίζω πως αξίζει να το δείτε

www.lightamillioncandles.com

Τρι Οκτ 24, 06:11:02 μμ  
Ovelikios said...

Το θράσος απλώνεται όσο βρίσκει χώρο.

Το χειρότερο είναι το παρκάρισμα εμπρός από τις ράμπες των αναπήρων. Όσες φορές έχω πετύχει οδηγό να παρκάρει εμπρός τους και του το λέω, η απάντηση είναι "το ξέρω" και απλώς κλειδώνει και φεύγει. Ζώα.

Εχω (σχεδόν) έρθει στα χέρια με οδηγό που μου κόρναρε να πάω στην άκρη ενώ περπατούσα σε πεζόδρομο. Δεν έκανα στην άκρη και κατέβηκε από το αμάξι να με δείρει. Ζώα.

Στη γειτονιά μου (Μαρούσι-Πεύκη) ακόμα και τα πούλμαν παρκάρουν πάνω στα πεζοδρόμια. Δημοτική αστυνομια?? Αστεία πράγματα. Δεν ξέρω ποιοι είναι τα μεγαλύτερα ζώα, οι παραβάτες ή εκείνοι που δεν τους τιμωρούν.

Τρι Οκτ 24, 06:24:17 μμ  
etherovamon said...

Καλησπέρα.
Μερικές σκέψεις:
- πόσο λογικό είναι να βλέπουμε πολιτικούς χωρίς ζώνες, κράνη κλπ.
- πόσο λογικό είναι σε κάθε ελληνική σειρά στην τηλεόραση να καταρρίπτονται αναρίθμητοι κανόνες οδικής κυκλοφορίας
- πόσο λογικό είναι να δείχνουμε τόση έλλειψη σεβασμού στον πλησίον μας (και να θεωρείται η χώρα αυτή Χριστιανική - ο Χριστός δίδαξε την αγάπη - αγάπα τον πλησίων σου σαν να είναι ο εαυτός σου.... μα ΝΑΙ ακριβώς αυτό κάνουμε... Αφού δεν σεβόμαστε τον εαυτό μας και τα παιδιά μας, γιατι να σεβαστούμε τον μαλάκα δίπλα...... ).

Όταν είμαι σε δρόμο με δύο λωρίδες στην κατεύθυνσή μου και υπάρχει πεζός που θέλει να περάσει απέναντι στις διαβάσεις (χωρίς φανάρι) σπάνια σταματάω.... άν ο πίσω μου δεν τον δει και με προσπεράσει από δίπλα και τον φάει τον άνθρωπο ??? Οι πεζοί οι ίδιοι κοντοστέκονται... μα είναι σοβαρός ο τύπος ??? Σταμάτησε για να περάσω το θύμα ???

Σκόρπιες σκέψεις.
Κρίμα.....
Είμαστε τελευταίοι σε πολλά, σε έρευνα, σε πρόοδο, στην οικονομία, σε πολιτισμό (πώς γίνεται έξω από το Μέγαρο να είναι πάρκινκ το πεζοδρόμιο ??? Αυτο αναίρεση κάθε υποψίας πολιτισμού...), τελευταίοι, και τα σχολιά μας είναι κλειστά 6 βδομάδες....

Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Τρι Οκτ 24, 06:25:33 μμ  
Pensierix said...

libertarian said:

"Δεν θεωρώ ότι οι οδηγοί είναι μικρά παιδιά και ότι το Κράτος πρέπει να πάρει την θέση της νταντάς και να τους προστατεύει από τους ίδιους τους εαυτούς τους. Δεν μου αρέσει ο πατερναλισμός που μου επιβάλει πράγματα για “το καλό μου”... Δεν το θέλω ρε φίλε* “το καλό μου”, back off :)"

Στην συγκεκριμένη περίπτωση το κράτος ούτε τη νταντά παίζει ούτε διακατέχεται από πατερναλισμό. Αν μη φορώντας τη ζώνη σας χτυπήσετε (μακριά από εμάς) γίνεστε αυτόματα βάρος του κράτους. Εξοδα νοσηλείας, πιάνετε χώρο στο νοσοκομείο, δεν παράγετε ( δεν πάτε στη δουλειά σας), κτλ.

Τρι Οκτ 24, 06:36:56 μμ  
somebody said...

Να το 'πάρουμε' και από την άλλη φίλοι μου εδώ;
Να εφαρμόσουμε το πρόσφατο 'μάθημα' της αμφισβήτησης όχι επί θεωρητικών αλλά και επί πρακτικών-καθημερινών θεμάτων. Στο θεωρητικό ούτως ή άλλως ο καθένας κρατάει τις απόψεις που τον βολεύουν να πορεύεται.

Λοιπόν:
Ας σταματήσει επιτέλους αυτό το "ο Ελληνας έτσι, ο Ελληνας αλλιώς". Κουράζει κάποτε έως και σε βαθμό αγνόησης τελικά.
Δεν είναι σε εμένα καθόλου περίεργο
που εμείς - όταν βρεθούμε έξω - σεβόμαστε τον κ.ο.κ. Οι ίδιοι είμαστε!
Το πρόβλημα πιστεύω πως είναι ΚΑΙ αλλού.
Κακός σχεδιασμός σε όλα! Οταν π.χ. το φανάρι για αριστερά ανάβει για 5 δευτ/πτα κάθε 5 λεπτά, είναι απολύτως λογική αντίδραση για κάποιον που βιάζεται και βλέπει μία ουρά μισού χιλιομέτρου να περιμένει, να την ΄κάνει' από την παράλληλη λωρίδα!
Αυτό για μένα, θα πρέπει να είναι ένα μήνυμα στην πολιτεία να αλλάξει τον χρονισμό των φαναριών, να δώσει άλλη μία λωρίδα για στροφή αριστερά ή να δώσει λύση στο πρόβλημα της κίνησης της περιοχής αυτής.

Επειτα, βλέπει όριο 60 σε δρόμο ..αεροδρόμιο και όριο 120 στο Κόρινθος-Πάτρα πχ.
Μα καλά, μας δουλεύουνε; σκέφτεται.
Και άλλα πολλά φαιδρά. Ας μην το κάνω σεντόνι, κάνει και ζέστη σήμερα.

Το ίδιο το κράτος λοιπόν, μας ωθεί να αγνοούμε συνεκδοχικά όλους τους κανόνες του κοκ, ακόμα και τους σωστούς! Να μαθαίνουμε πως η οδήγηση είναι ένα αναγκαίο κακό. Να μαθαίνουμε πως ο κώδικας είναι απλά εισπρακτικού χαρακτήρα. Και η 'εκδίκηση' παίρνει τη μορφή της ασέβειας ακόμα και στο μπουκάλι που πολλοί πετούν από το παράθυρο.
Διότι εάν όταν βιάζομαι βλέπω όλους τους άλλους σαν εμπόδιο λόγω κακής οργάνωσης του όλου συστήματος, μαθαίνω να βλέπω τους άλλους οδηγούς σαν 'πρόβλημα', έστω και αν αποτελώ και εγώ μέρος του.
Και ασεβούμε και 'εκδικούμαστε' με την κάθε μας πράξη. Με αποτσίγαρα, μπουκάλια, βρισιές, 'χωσίματα' και άλλα πολλά.

Εξω, όλα αυτά φυσικά δεν έχουν νόημα και λόγο ύπαρξης και για αυτό αλλάζουμε.

Μας αναγνωρίζω κάτι όμως. Οι ξένοι όταν έλθουν εδώ δεν μπορούν να οδηγήσουν. Εμείς οι Ελληνες(!) προσαρμοζόμαστε όμως! :)

Τρι Οκτ 24, 06:39:49 μμ  
pagis said...

@reactor69 Τρι Οκτ 24, 04:30:50 μμ

το ότι οδηγούσες 2 χρόνια χωρίς δίπλωμα τι μας λέει ότι δεν ήσουν παράνομος? ή μήπως η μή κατοχή διπλώματος σε έκανε καλύτερο οδηγό?

Με την ίδια λογική ο Σουμάχερ, τώρα που βγήκε στην σύνταξη και δεν έχει τι να κάνει, θα πρέπει να κυκλοφορεί με το μονοθεσιο στους δρόμους?

Αν σε ένα δρόμο υπάρχει όριο ταχύτητας 30χαω και το υπερβείς αυτό λέγεται παρανομία, το αν το σήμα των 30χαω είναι παράλογο σε αυτοκινητόδρομο αυτό είναι άλλη ιστορία.

Τρι Οκτ 24, 06:52:47 μμ  
Odysseas said...

Το ότι οι Έλληνες είναι καλύτεροι οδηγοί από τους Ευρωπαίους δεν ξέρω πως το συμπεραίνουμε.
Είναι πολύ εύκολο να μάθουμε και σε μία μαϊμού να οδηγεί αυτοκίνητο. Το θέμα είναι πώς μαθαίνουμε να συμπεριφερόμαστε σωστά και να παίρνουμε σωστές αποφάσεις όταν οδηγούμε. Οδήγηση δεν είναι μόνο το "τεχνικό" κομμάτι.

Επίσης το ότι οι ξένοι όταν πρωτοέρχονται στην Ελλάδα δυσκολεύονται να οδηγήσουν τι σημαίνει; Κι εγώ και πολύς κόσμος που γνωρίζω και έχει ζήσει και οδηγήσει σε Ευρώπη και Αμερική δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη ζούγκλα. Δηλαδή οι Αιγύπτιοι ή οι Τούρκοι (που οδηγούν ακόμα χειρότερα από εμάς) είναι καλύτεροι οδηγοί από τους Έλληνες?

Δεν τα λέω για να προσβάλω κανέναν. Αλλά αν είχα να διαλέξω ανάμεσα στην ελληνική ζούγκλα και στη γερμανική τάξη, όπου ο πεζός θα περιμένει το φανάρι για να διασχίσει το δρόμο τα μεσάνυχτα, θα διάλεγα το δεύτερο.

Τρι Οκτ 24, 06:53:48 μμ  
somebody said...

Και να συμπληρώσω στο παραπάνω πως το κράτος, μερικές μόνον φορές ακούει.
Π.χ. σε μερικά σημεία του λεκανοπεδίου μερικές αριστερές στροφές έχουν καταργηθεί (θέλαμε μία Ολυμπιάδα για να το δούνε) και διαμοιραστεί κατά το υπόλοιπο μήκος.

Τρι Οκτ 24, 06:53:51 μμ  
Stormrider said...

το χειρότερο από όλα είναι ότι στην Ελλάδα την έλειψη ευγένιας+πειθαρχίας όχι μόνο την νομιμοποιούμε, αλλά και την ωραιοποιούμε:
πόσοι και πόσοι καράβλαχοι που έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό δεν λένε ότι "εμείς οι έλληνες είμαστε οι καλύτεροι, βρίζουμε επειδή είμαστε έξω καρδιά, όχι σαν τους φλώρους τους ξένους με την ψυχρή ευγένια"

Τρι Οκτ 24, 06:55:44 μμ  
Stavros Katsaris said...

Αυτό που δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβώ με αυτούς που παρανομούν είναι οτι το δικαιολογούν με την απουσία του κράτους μπαμπούλα!
Δηλαδή δεν το σκέφτεται με ανθρωπιά οτι η ράμπα βρίσκεται εκεί για ένα συνάνθρωπο μας που την έχει πραγματικά ανάγκη και βάζει το αυτοκινητό του αλλά δεν θα το έβαζε αν το κράτος μπαμπούλας τον έβαζε μέσα για 3 μήνες και του έριχνε και ένα πρόστιμο 3000 ευρώ!

Τρι Οκτ 24, 07:02:53 μμ  
Reactor69 said...

@Pagis,

"το ότι οδηγούσες 2 χρόνια χωρίς δίπλωμα τι μας λέει ότι δεν ήσουν παράνομος? ή μήπως η μή κατοχή διπλώματος σε έκανε καλύτερο οδηγό?"

Δίπλωμα είχα, αλλά όχι για την μηχανή που οδηγούσα. Είχα βγάλει από τα δεκάξι μου το δίπλωμα για 50κ.ε από την τροχαία, δίνοντας κανονικά τα σήματα. Οσο για την οδηγική μου ικανότητα, σίγουρα δεν βελτιώθηκε με την απόκτηση του ελεύθερου στα είκοσί μου, δυο χρόνια αφού έβγαλα(στα 18) το δίπλωμα για τα 125κ.ε.(25kW). Τριπλά λεφτά, σκατά εκπαίδευση. Παρόλα αυτά επιβιώνω ακόμα στην ζούγκλα.
Και ναι, ο Σούμι μπορεί να χειριστεί μια Scaglietti, ο mini Βαρδινογιάννης έχει την εμπειρία να κοντρολάρει την Lamburghini Gallardo του, ή έστω την απαιτούμενη σοφία να μην την τσιγκλίσει σε λάθος μέρος, την λάθος ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ώρα;

Τρι Οκτ 24, 07:06:53 μμ  
pagis said...

@reactor69

"Δήπλωμα είχα, αλλά όχι για την μηχανή μου ..."

Εχεις σκεφτεί ότι για όλους τους άλλους συνοδηγούς σου στον δρόμο ήσουν παράνομος, ανασφάλιστος ότι μπορούσες να τους βάλεις σε ένα τόνο περιπέτειες? τι άλλο να πω σκεψου αν σου καθόνταν μια στραβή ...

Τρι Οκτ 24, 07:33:01 μμ  
Stathis said...

Το μεγαλύτερο θάρρος είναι να κάνεις αυτό που πιστεύεις ως σωστό , αδιαφορώντας για την εντύπωση που δίνεις στα γαϊδούρια. Δυστυχώς δεν τα καταφέρνω πάντα.Προσπαθώ πάντως , αν και μερικές φορές είναι και επικίνδυνο.Μου έχει τύχει να σταματήσω σε διάβαση για να περάσει ο πεζός, ο οποίος κινδύνευσε από μηχανάκι που δεν έκανε το ίδιο.
Αυτό που προσπαθώ είναι τουλάχιστον να τους "τρομάζω" μπας και καταλάβουν τους -ορθολογικούς, ορθολογικότατους- κινδύνους που αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι από την παραβατική συμπεριφορά.
Ξεκινάω όταν έχω πράσινο αδιαφορώντας για τους τελευταίους που περνούν με κόκκινο, περνάω σαν πεζός με πράσινο προσποιούμενος πως δεν βλέπω τον οδηγό που παραβιάζει την προτεραιότητα του πεζού.
(αν αργήσω να ποστάρω κάποιος θα με έχει "φάει")
ΤΟ ξέρω πως δεν αλλάζει τίποτα έτσι. Αλλά υπάρχει κάποια άλλη πρόταση;

Και κάτι που έγραψε Γερμανός ανταποκριτής στην Ολυμπιάδα της Αθήνας:

"Πότε περνούν οι πεζοί το δρόμο στην Αθήνα; Όταν νιώθουν πως έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν"

Τρι Οκτ 24, 07:39:43 μμ  
Nikos Dimou said...

heinz said...
Κύριε Δήμου et al

Μάλλον συγχέετε τις "πατέντες λογισμικού" με την πνευματική ιδιοκτησία - κάτι που σίγουρα χαροποιεί συγκεκριμένες εταιρείες πέραν του Ατλαντικού.
Αν πράγματι αυτό συμβαίνει, στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία.

α) σχολιάζετε σε λάθος ποστ

β) και βέβαια δεν τα συγχέω - αλλά ο demosthenes τα πήρε όλα παραμάσχαλα. Εγώ του απάντησα για όσα με αφορούν.

Τρι Οκτ 24, 07:52:07 μμ  
Reactor69 said...

@pagis,

Αν γινόταν μλκια θα την πλήρωνα εγώ. Η ασφάλεια σε αυτές τις περιπτώσεις πάντα πληρώνει το θύμα και μετά τα ζητάει από εσένα.
Αρα, έχοντας καθαρή τη συνείδησή μου, γράφω στα ελληνικά(γραικικά αλά harrygreco) μπιπ-μπιπ μου τον ηλίθιο νόμο που προανέφερα. Εγώ για σκουτεροπαπιοσκοτώστρες δεν πληρώνω.

Οταν ασφαλίζομαι, δεν κάνω "οικονομία" σε βάρος των άλλων, όταν κυκλοφορώ σέβομαι τους πεζούς και όταν είναι μεσημέρι παω με τριάντα. Θέλω να πω, πως δεν περιμένω από τον κοκ να μου πει πως την ώρα που κλείνουν τα σχολεία όλα τα παιδιά είναι στο δρόμο ή οτι ο πεζός έχει προτεραιότητα. ΕΝΝΟΥΝΤΑΙ αν σκέφτεσαι.

Οσο για τους μπάτσους, δηλαδή την πλειοψηφία των αστυνομικών οργάνων τύπου χωροφύλακα, τους έχω στα "τεφτέρια" μου. Να είναι καλά οι Ghost Riders να τους βάζουν στη θέση τους που και που!

Ναι, είμαστε καλύτεροι οδηγοί τεχνικά, και το αποδεικνύουμε με το να είμαστε ακόμη ζωντανοί. Είναι θέμα εξέλιξης! Σαν τα τσιτάχ και τις γαζέλες, ο ένας κάνει τον άλλο καλύτερο.
Εμμένω στην άποψή μου πως αλλιώς συμπεριφέρεσαι στο σαλόνι και αλλιώς στο αλώνι. Και μην μου πει κανείς πως δεν είμαστε αλώνι...

Τρι Οκτ 24, 07:52:14 μμ  
giant13 said...

Δον γάτε, λίγο σχετικό με τα σωστά που γράφεις στο πόστ, αλλά θα ήθελα την γνώμη σου γιά την καινούρια μπέμπα κουπέ, σαν φαν και κάτοχος της πρώτης γενιάς που ήσουν

Τρι Οκτ 24, 07:54:45 μμ  
ekanou said...

@Stathis
"Και κάτι που έγραψε Γερμανός ανταποκριτής ..."

Στο Μόναχο χρησιμοποιούσα μόνο ποδήλατο (ποδηλατόδρομοι παντού, ακόμα και σηματοδότες για ποδήλατα - καταπληκτικό!). Τις πρώτες μέρες ήμουν πολύ διστακτικός και έτσι ανεξάρτητα του σηματοδότη πάντα σταματούσα όταν ο ποδηλατόδρομος συναντούσε κάθετο δρόμο (οι υπόλοιποι απλά περνούσαν). Με τον καιρό το συνήθισα κι εγώ, μέχρι που κάποιο βράδυ καθώς διέσχιζα μια διάβαση και το πρώτο αυτοκίνητο είχε σταματήσει για να περάσω από πίσω του ξεπετάχτηκε ένα δεύτερο, προσπέρασε το πρώτο και σχεδόν έπεσε πάνω μου.
Από τότε θεωρώ καλύτερο κάθε φορά που διασχίζεις το δρόμο να κάνεις ανάλυση ρίσκου παρά να θεωρείς de facto ότι όλοι είναι ευσυνείδητοι.

Τρι Οκτ 24, 07:56:50 μμ  
Nikos Dimou said...

Γαϊδουριά Νο 2:

Κρατάω πάντα αποστάσεις. Έτσι γίνομαι θύμα για σφήνες. Κι εκεί που στην Εθνική με 130 πρέπει να έχω απόσταση 50 μέτρα ξαφνικά είμαι στα 15!

Γαϊδουριά Νο 3:

Έίσαι πίσω από συμπαγή σειρά αυτοκινήτων, δεξιά σου εξίσου συμπαγής κατάσταση και έρχεται το γαϊδούρι (με τα μισά άλογα από σένα) και σου αναβοσβήνει συνεχώς τα φώτα να παραμερίσεις. Να πας πού; Μόνον αν βγάλεις φτερά...

Τρι Οκτ 24, 07:59:03 μμ  
Nikos Dimou said...

giant13 said...
Δον γάτε, θα ήθελα την γνώμη σου γιά την καινούρια μπέμπα κουπέ, σαν φαν και κάτοχος της πρώτης γενιάς που ήσουν.

Όχι της πρώτης (είχα και από αυτήν) της δεύτερης. Αυτή είναι η τρίτη.

Άριστο αυτοκίνητο αλλά αν θέλετε γκαζια θα πάτε σε μεγάλα κυβικά. (Είναι βαρύ). Προσωπικά έχω απαρνηθεί όλα τα γκλαμουρ οχήματα (τότε που την είχα ήταν λογω σχέσης με την εταιρία) αλλά δεν παύει να είναι καλή.

Τρι Οκτ 24, 08:04:59 μμ  
Stavros Katsaris said...

Πες τα , πες τα μόνιμες και οι 2 γαϊδουριές!

Γαϊδουριά 4: Σου κολλάνε ακριβώς πίσω μια ανάσα και ενώ είσαι ήδη με 130 και δεν είσαι και στην αριστερή,
και ακολουθεί η γαϊδουριά 5 σε προσπερνά μπαίνει μπροστά και κοκαλώνει!Νεα μόδα μάλλον μεγαλώνει η γαϊδουριά και γίνονται και σχετικές επιδείξεις!

Τρι Οκτ 24, 08:09:05 μμ  
Stathis said...

libertarian καλό αυτό που λές για την εθελοντική χρήση του κράνους και της ζώνης. Αποδεχόμενοι όμως πως το λάθος, το ανθρώπινο και άδολο λάθος , είναι αναπόφευκτο για όλους τους οδηγούς πρέπει να εξετάσουμε και το ζήτημα του καταλογισμού ευθυνών. Έχεις το δικαίωμα να ζητάς ευθύνες από τον άλλο οδηγό , όταν δεν έχεις λάβει ο ίδιος τα στοιχειώδη μέτρα αυτοπροστασίας; Από την ασφαλιστική εταιρεία;
Δεν ξέρω τι προβλέπει το νομικό μας σύστημα, αλλά υπάρχουν πολλές παράμετροι που θα πρέπει να εξετάζονται σε κάθε περίπτωση.
Δεν είναι θέμα πατερναλισμού του κράτους μόνο, αλλά και ζήτημα προστασίας του συνόλου. Ένα στιγμιαίο λάθος στην οδήγηση καταστρέφει πολλούς ανθρώπους, ο ρόλος του θύτη και του θύματος σαφώς ορίζεται από φυσικές παραμέτρους, από τον τραυματισμό ή το χειρότερο από το θάνατο, αλλά και από ηθικές.

Τρι Οκτ 24, 08:10:23 μμ  
Stavros Katsaris said...

Γάτε και μάλλον τις BMW πρέπει να τις αγόραζες από τον αείμνηστο Σπανό.
Θυμάμαι πριν από 3 ή 4 χρόνια σου είχε στείλει λουλούδια στη γιορτή σου!

Τρι Οκτ 24, 08:13:29 μμ  
somebody said...

"Γαϊδουριά Νο 2:
Κρατάω πάντα αποστάσεις. Έτσι γίνομαι θύμα για σφήνες. Κι εκεί που στην Εθνική με 130 πρέπει να έχω απόσταση 50 μέτρα ξαφνικά είμαι στα 15!"

Δυστυχώς, προκειμένου να τηρώ αυτόν τον ΖΩΤΙΚΗΣ σημασίας κανόνα, είμαι αναγκασμένος να οδηγώ με το ένα μάτι στον δεξί καθρέπτη. Ετσι και δω 'υποψήφιο ραλίστα' επιταχύνω αναγκαστικά και τον κόβω. Και κορνάρει μετά το γουρούνι!
Πρέπει να ΄παλεύεις' για να διεκδικείς το δίκιο σου σε κάθε επίπεδο.
Δυστυχώς...

Για το άλλο που λες, να σου ανάβει φώτα για να πας στο ...πουθενά, θα έλεγα πως όποιος έχει τα γένια, πρέπει να έχει και ...φτερά! :)

Τρι Οκτ 24, 08:15:53 μμ  
Nikos Dimou said...

Stavros Katsaris said...
"Γάτε και μάλλον τις BMW πρέπει να τις αγόραζες από τον αείμνηστο Σπανό".

Αείμνηστος; Τι - έφυγε;

Όχι ήμουν στο Δ. Σ. της Intercar επί 28 χρόνια (και αρχικά μέτοχος). Όταν πήραν οι Γερμανοί την εισαγωγή έφυγα.

Τρι Οκτ 24, 08:18:11 μμ  
Stavros Katsaris said...

Ναι δυστυχώς πέθανε πριν 2 μήνες από ανακοπή!

Τρι Οκτ 24, 08:19:42 μμ  
Pensierix said...

Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι τα γαιδούρια. Το πρόβλημα είναι ο αχυρώνας.

Τρι Οκτ 24, 08:20:30 μμ  
mihalis, a dreamer said...

Δυστυχώς, οι περισσότεροι συμπολίτες μας είναι αντι-Γάτοι:πειθαρχικοί και όχι πειθαρχημένοι!

Τρι Οκτ 24, 08:21:46 μμ  
somebody said...

Παίζουμε ...γαϊδουριές;
Νο 5 και πως την αντιμετωπίζω.
Κόλλημα πίσω μου.
Απότομο, στιγμιαίο φρενάρισμα να τον τρομάξω! Λούης γίνεται μετά! Τιιι? Να περάσει και να με κόψει; ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΦΗΝΩ! Το έχω δει το έργο.

Νο6: Φώτα μεγάλα πίσω μου. Αντιμετώπιση: Ελαφριά: Φώτα ομίχλης πίσω.
Βαριά: Αν δεν καταλάβουν έχω βάλει και ΠΙΣΩ προβολέα που τον αναβοσβήνω. Και το πιάνουν το ...υπονοούμενο!

Τρι Οκτ 24, 08:22:48 μμ  
Stathis said...

ekanou

Άλλο η εξαίρεση, άλλο ο κανόνας...

Τρι Οκτ 24, 08:24:18 μμ  
Reactor69 said...

Γαϊδουριά #6: Εκεί που όλοι κινούνται στο αριστερό κομμάτι της αριστερής λωρίδας, μερικά ζωντανά μπαστακώνονται μέσα στη μέση και κόβουν όλη τη ροή των μηχανών. Συνήθως είναι οι ίδιοι που φωνάζουν για τις σφήνες που ακολουθούν... Μια μέρα θα μπούμε και εμείς οι μοτοσυκλετιστές στην ουρά, να δω πότε θα φτάσετε! Δουλεύω Δευτέρα, ξυπνάω Σάββατο!

Γαϊδουριά #7: Κατάληψη λεωφορειολωρίδας απο "δεξιοφλασάκηδες".

Γαϊδουροβλακεία #7.1: Η νέα μόδα να στρίβουν δεξιά από την μεσαία για να μην παρανομήσουν πατώντας την λεωφ/ίδα! Τραγικό...

Τρι Οκτ 24, 08:28:56 μμ  
BloGerade said...

Νομίζω οτι αν αντί για πρόστιμα επιβαλλόταν 20 ωρες κοινωνικής προσφορας σε ατομα που βρίσκονται υπό αποκατάσταση μετά απο τροχαία θα ηταν ενα καλο μαθημα.
Σημερα χειρουργηθηκε ενας 24χρονος με κακωσεις/καταγματα προσωπου μετα απο τροχαιο με μηχανακι και χωρις κρανος. Θα αρκουσε νομιζω 2 ωρες καθημερινη συναναστροφη/βοηθεια σε ενα τετοιο ασθενη για να σκεφτει 2 φορες καποιος αν θα βαλει κρανος ή αν θα βαλει ζωνη......

Τρι Οκτ 24, 08:30:12 μμ  
Nikos Dimou said...

Stavros Katsaris said...
Ναι δυστυχώς πέθανε πριν 2 μήνες από ανακοπή!

Στεναχωρέθηκα. Ήταν καλός άνθρωπος. Ευτυχώς τα παιδιά του είχαν ήδη μπει στην δουλειά.

Τρι Οκτ 24, 08:39:25 μμ  
Nikos Dimou said...

Η σχέση μου με τα αυτοκίνητα ήταν πολυσχιδής:

α) οδηγός (μερακλής)

β) σχολιαστής και δοκιμαστής (11 χρόνια 4Τ, 2 CAR)

γ) διαφημιστής (20 χρόνια)

δ) επιχειρηματίας (όχι πιά)

ε) σύμβουλος επιχειρήσεων (Πρόεδρος Δ. Σ. μέλος Δ. Σ. κλπ).

Τρι Οκτ 24, 08:43:31 μμ  
somebody said...

#8
Βράδυ, μόλις πάει να σε πάρει ο ύπνος και έρχεται ο ...στερεοφωνάκιας!
Η γειτονιά στο πάρτυ του ακάλεστη!
Θα ήθελα τότε να μη μένω σε εσοχή αλλά σε κάποιον όροφο.
Θα ήμουν ο καλύτερος πελάτης του συνοικιακού ..γλαστρά! Μόνον τη γλάστρα, όχι χώμα, ευχαριστώ!
Η Βισσοβανδή σε nightmare έκδοση! (Ούτως ή άλλως) :)

#9
Παρκάρισμα σε είσοδο πυλωτής όπου και παρκάρω. Πιό πολύ χρόνο θέλω να τον βρω από την διαδρομή.
Πάντοτε, καλώ τροχαία επί τόπου.

Τρι Οκτ 24, 08:45:51 μμ  
giant13 said...

Don Γάτε η όποιος άλλος γνωρίζει, πως εμφανίζεται το "καλάθι" στο τέλος του σχολίου μου στις 07:54:45?

Τρι Οκτ 24, 08:49:06 μμ  
Stavros Katsaris said...

nikos dimou said:
Στεναχωρέθηκα. Ήταν καλός άνθρωπος. Ευτυχώς τα παιδιά του είχαν ήδη μπει στην δουλειά.

Τρι Οκτ 24, 08:39:25 μμ


Ναι πραγματικά ήταν πολύ καλός άνθρωπος!
Εξαιρετικός συνεργάτης, φιλικός και επαγγελματίας!
Ναι τα παιδιά του ανέλαβαν ήδη!
Το τελευταίο διάστημα μάλιστα είχαν ανοίξει καινούριο κατάστημα στα νότια προάστεια, ίσως και αυτό να τον πίεσε!
Δεν θα ξεχάσω μια φορά που είχα πάει να του δειγματίσω συνθέσεις με λουλούδια για δώρα που ήθελε να κάνει που μου πρότεινε να μου δώσει μια BMW και να του τα δίνω λίγα λίγα!
Απίστευτος!

Τρι Οκτ 24, 08:55:21 μμ  
lcb said...

Η τροχαια ειναι η πιο ευνοικη μεταθεση για εναν αστυνομικο. Ενας δουλευει και πεντε καθονται. Το γνωριζω απο τροχαιο που ειναι κοντινος συγγενης.

Τρι Οκτ 24, 08:56:11 μμ  
IOULIA said...

Μπαίνω νυχτιάτικα να διαβάσω και τι να δω...ότι είμαι μονίμως εν τοις παρανόμοις! Κι αυτή η αριστερή στροφή στην πλατεία της Αγ Παρασκευής ποτέ δεν έχει χώρο να περιμένεις στην ουρά. Αναγκαστικά –όχι ότι πίστευα ότι έκανα και καμιά σοβαρή παρανομία:(-μπαίνω σχεδόν πάντα σφήνα στην αρχή, ή δεύτερη γραμμή (εμποδίζοντας την κανονική ροή μπλα μπλα...ακριβώς όπως το περιγράψατε!). Δηλαδή και στην ουρά να περίμενα πάλι δεύτερη λουρίδα θα έπιανα αφού δε χωράει η πρώτη. Ώρα να την κάνω καλύτερα... Με ελαφρά πηδηματάκια...

Ελπίζω μόνο να μην με έχεις πετύχει καμιά φορά κατά κει Νίκο....:(
Cat-pen my cat-pen!

Τρι Οκτ 24, 09:02:11 μμ  
Nikos Dimou said...

giant13 said...
Don Γάτε η όποιος άλλος γνωρίζει, πως εμφανίζεται το "καλάθι" στο τέλος του σχολίου μου στις 07:54:45?

Μόνο όταν μπεις με το nick + password

Τρι Οκτ 24, 09:08:26 μμ  
lcb said...

Μερα μεσημερι στην Ομονοια. Στο πεζοδρομιο απο την μερια της Σταδιου ακουγεται φασαρια και εχει μαζευτει κοσμος και κοιταει. Πλησιαζω απο περιεργεια να δω. Βλεπω μια κοπελιτσα στα 20 να την τραβολογανε απο το ενα χερι η μανα της οπως καταλαβα απο τα ουρλιαχτα της και απο το αλλο χερι ο ντιλερ. Η κοπελιτσα φαινοταν νεα στην πρεζα γιατι στεκοταν καλα ακομα εμφανισιακα αλλα φαινοταν να ειναι στον κοσμο της και δεν αντιδρουσε. Αφηνε να την τραβουν ποτε ο ενας ποτε ο αλλος. Ξαφνικα βλεπω να κατηφοριζει οργανο με τις χαρακτηριστικες λωριδες του τροχαιου απο τη Σταδιου. Λιγο πριν φτασει σε αποσταση αναπνοης απο τα τεκταινομενα συνειδητοποιει τι παιζεται και κανει μεταβολη προς Αθηνας. Βγαζει κινητο και αρχιζει να γραφει μηνυμα με περισση σπουδη και μην τον ειδατε το Παναη!

Τρι Οκτ 24, 09:16:05 μμ  
paragrafos said...

This post has been removed by the author.

Τρι Οκτ 24, 09:32:37 μμ  
aktaion said...

Έχω την αίσθηση ότι αν ήθελε το κράτος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Αν οι τροχονόμοι είχαν κάποια οικονομική απολαβή με κάθε κλήση που κόβουν, και αν η διαδικασία της κλήσης δεν μπορούσε να ακυρωθεί από κανένα, ακόμα κα αν είχε το μέγιστο βίσμα, τότε οι οδηγοί θα γινόντουσαν ποιό προσεκτικοί. Μια και η εσωτερική πειθαρχία δεν είναι αρκετή πρέπει να επιβληθεί εξωτερική πειθαρχία. Το ερώτημα μου είναι γιατί το κράτος δεν κάνει κάτι ουσιαστικό για να λύσει το πρόβλημα.

Τρι Οκτ 24, 09:37:03 μμ  
elinor said...

Τα είπες όλα. Όσα ήθελα να βγάλω από μέσα μου όλον αυτό τον καιρό και άλλα τόσα. Το παρακάτω περιστατικό είναι το αποκορύφωμα απ¨ότι ζω τελευταία στην Αθήνα.

Φιλοξενώ καλούς μου φίλους από Βερολίνο και Στοκχόλμη τις τελευταίες 5 μέρες. Είμαστε στο αεροδρόμιο και περιμέναμε στην ατελείωτη ουρα για ταξί. Ένας τροχονόμος μεσήλικας, εν εξάλλω, κοπανούσε τα καπώ των ταξι να προχωράνε γρήγορα σε τρεις λωρίδες, ούρλιαζε στους ταξιδιώτες να συντομεύουν (ποτέ δεν σιχάθηκα στην ζωή μου άλλη προσταγή όσο αυτή) και όλες του οι κινήσεις θύμιζαν χαλασμένο ροποτάκι με επιθετικές διαθέσεις.

Όταν έφτασε η σειρά μας (εγώ και 3 ακόμα άτομα με ένα κάρο πράγματα) τρέξαμε αγχωμένοι να μπούμε στο ταξί που άραξε μπροστά μας, πρωτού ο τροχονόμος διακρίνει κάποια πιθανή αργοπορία στις κινήσεις μας και τσιτωθεί. Οι ξένοι φίλοι μου με ερωτιματικά να πλανώνται πάνω απ το κεφάλι τους, πρώτα κοιτούσαν εμένα και στη συνέχεια έκανα ότι έκανα, ακολουθώντας με. Σαν lemmings ένα πράγμα...
Ο τροχονόμος μας βλέπει και ξεκινάει ένα παραλήρημα ουρλιαχτών, να βγούμε αμέσως φωνάζοντας ΅καρέκλα ρε, καρέκλα δεν βλέπετε΅???
Ανοίγω την πόρτα, κατεβαίνω και ζητάω εξηγήσεις. Εν διαμέσω κραυγών μου δείχνει στην ευθεία ένα αναπηρικό καροτσάκι. ΅Μα πως να καταλάβω, από τη φράση ΅καρέκλα¨ και μόνο΅, τι θέλει να μας πει το όργανον΅! Ο φίλος από το Βερολίνο έχει βγει επίσης και μην αντέχοντας άλλο την τρέλα, απευθύνετε στον τροχονόμο: "this is crazy, what are you trying to solve here exactly"???
"Ποιον είπες ρε crazy?? Σε σένα μιλάω ρε φελλεεεέ"!!!

Εγώ έχω μείνει άγαλμα, να μην ξέρω από που να αρχίσω τις διευκρινήσεις. Να απαντήσω στην ίδια γλώσσα?? Να επιμείνω ευγενικά?? Σαν να μην έφτανε αυτό, βγαίνει και ο οδηγός απ το ταξί με ύφος 20 καρδηναλίων και λέει στον Μαρκ: ΅WHEN YOU ARE IN MY COUNTRY YOU WILL LEARN TO TALK NICE, OK"??!

Τρέχω κατευθείαν μέσα στο αεροδρόμιο, καταγγέλω το περιστατικό με όποιες δυνάμεις μου έχουν απομείνει στους υπεύθυνους του αερολιμένα, καθώς και την τροχαία που άνηκε ο ... τροχονόμος.

Υπό κατάρρευση, γεμάτη ντροπή για την χώρα που φιλοξενώ τους αγαπημένους μου φίλους, μετράω μέχρι σήμερα τουλάχιστον 10 παρόμοια περιστατικά, αγένειας, ύβρεων και ανείπωτης εξάντλησης στις καθημερινές μας μετακινήσεις με το αυτοκίνητο.

Μετάνιωσα την ώρα και την στιγμή που η συνάντηση μας έπρεπε να γίνει στην Αθήνα. Ορκίστηκα στον εαυτό μου να μην καλέσω ποτέ ξανά άνθρωπο στην πόλη αυτή, παρά μόνο όταν έχω χρόνο, διάθεση και χρήμα να πηγαίνω εγώ στις πόλεις τους, έτσι ώστε να μπορούμε να απολαμβάνουμε ΟΛΑ αυτά τα διαφορετικά, τα ΅εξωγήινα΅ που προφανώς ποτέ δεν θα είμαστε ικανοί να παρέχουμε στους συνανθρώπους μας.

Δεν ψήφισα για πρώτη φορά. Δεν με απασχολεί πλέον το παρόν της Αθήνας, αδιαφορώ για το μέλλον της. Όσοι επιθυμούν να παλέψουν και να ονειρευτούν εδώ, τους εύχομαι υπομονή και καλή τύχη.

Οι δεσμοί μου με τον τόπο αυτό λύνονται σχετικά σύντομα. Είναι ό,τι πιο αισιόδοξο ένοιωσα τα τελευταία χρόνια, με όλη μου την ειλικρίνια.

Και χαίρομαι που το μοιράζομαι μαζί σας.

Τρι Οκτ 24, 09:40:43 μμ  
paragrafos said...

Μπροστά από το σπίτι μας είναι ένα δρομάκι εκατό μέτρων με λιγη ορατότητα. Εκεί συνήθως δυο τρεις γείτονες με ακριβά αυτοκίνητα, μάλλον... χρονομετρούνταν.

Το σκυλάκι μας, ένα χρυσαφί λαμπραντόρ, που λατρεύει την κορούλα μας, και συχνά τυφλώνεται απο τον ενθουσιασμό του, δεν είχε μάθει ακόμα τι εστί βιαστικός γειτονας και βγήκε αμέριμνο στο δρόμο.

Οπως πέρασε ο σίφουνας, το χτύπησε ξώφαλτσα και το πέταξε δυνατά στο κράσπεδο. Το καημένο σηκώθηκε αμέσως και ήλθε μέσα στην αυλή να... παίξουμε.

Ο κτηνίατρος δεν βρηκε κανένα σοβαρό τραύμα και μας είπε να προσέχουμε κι αν μπορούμε να κάνουμε καμιά παρατήρηση στους γείτονες (έχει κι αυτός το ίδιο παράπονο, μένει πιο κάτω).

Εγώ προτιμώ να σκάσω, παρά να κάνω παρατήρηση στους γείτονες. Ετσι βρήκα μια άλλη μέθοδο:

όταν ακούω κάποιον να γκαζώνει από μακριά, και είμαι στην αυλή, βγαίνω βασανιστικά αργά και προσποιούμαι ότι περνώ απέναντι με τον σκύλο. Αναγκάζονται λοιπον να μαλακώσουν το γκάζι.

Τώρα τελευταία, δεν χρειάζεται. Φαίνεται πως κατάλαβαν οι άνθρωποι...

Με αγάπη

Παράγραφος

ΥΓ. Τις προάλλες που με είδε ο πεθερός μου, ταράχτηκε:

"εν εχχιεις νουν κόρη; εν έχχιεις νουν; Εν πελλοί, μάννα μου τούτοι, εν να σου φατζίσουν τσαι σενα όπως τον σσύλλο τσαι να βουρούμεν πάλε στον κτηνίατρο!!!"

Τρι Οκτ 24, 09:41:51 μμ  
BadlyDrawnBoy said...

This post has been removed by the author.

Τρι Οκτ 24, 09:42:43 μμ  
BadlyDrawnBoy said...

Τι συναισθήματα ή αντιδράσεις σας προκάλεσε αυτό το βίντεο όση ώρα το βλέπατε;

α) Γέλασα – ήταν αστείο!
β) Έκλαψα για τα χάλια μας
γ) Αναρωτήθηκα: σοβαρά, συμβαίνουν τέτοια πράγματα στην πραγματικότητα;
δ) Αηδίασα: το βίντεο είναι καρασκηνοθετημένο με σκοπό να προκαλέσει εύκολο γέλιο στους αφελείς
ε) Είναι πολύ φιλόζωοι οι Εγγλέζοι
στ) Δεν το κατάλαβα

Πως θα μπορούσαμε να διακωμωδήσουμε μια αντίστοιχη κατάσταση στην Ελλάδα;

α) Με τον ίδιο τρόπο
β) Με άλλο τρόπο
γ) με κανένα τρόπο
δ) η κωμωδία από την τραγωδία απέχουν μια ίντσα

Τρι Οκτ 24, 09:44:23 μμ  
Γιάννης Καρακατσάνης said...

Μεθαύριο δίνω πορεία για δίπλωμα οδήγησης (τα σήματα τα πέρασα ήδη με άριστα). Τις μέρες που κάνω μάθημα τα έχω δει όλα..

Δε πα να χει πάνω το αυτοκίνητο την ειδική πινακίδα που φαίνεται ότι είναι εκπαιδευτικό, στα @@ αρκετοί οδηγοί, προσπερνάνε, κορνάρουν κλπ......

Δε λέω υπάρχουν αρκετοί που φέρονται καλά, αλλά....

Τρι Οκτ 24, 09:53:07 μμ  
pagis said...

ha ha ha

Οι Άγγλοι σίγουρα γελάνε με το βίντεο αυτό, η δική μας επιλογή είναι μάλλον η β) αφου είμαστε σε άλλη κατηγορία...

Τρι Οκτ 24, 09:56:58 μμ  
Reactor69 said...

@elinor,

Τα παίρνω με τους άκυρους νόμους, τους ηλίθιους που πληρώνονται για να εξασφαλίζουν την τήρησή τους και είναι οι πρώτοι που τους παραβιάζουν, τον κάθε καργιόλη δολοφόνο του υπουργείου που στέλνει με το ταχυδρομείο το δίπλωμα, έναντι 550 ευρώ, σε άτομα που ποτέ δεν πριν δεν πιάσανε τιμόνι, με τον κάθε ταρίφα που πλακώνεται στα φρένα πάνω στη λεωφόρο για να πάρει πελάτη, με τον κάθε καραγκιόζη που νομίζει ότι είναι ο Σούμι ενώ δεν είναι, με τον κάθε ηλικιωμένο που δεν έχει καμία αντίληψη του περιβάλλοντος χώρου, με την κάθε θεία που κολλάει στο παρμπρίζ και συρρικνώνεται στο κάθισμά της λίγο πριν τη σύγκρουση, με τον τάδε βιαστικό και τον δείνα φουριόζο...

Αλλά πάνω από όλα, μου την βιδώνετε όλοι εσείς οι υπεράνω, οι Ευρωπαίοι, οι σουπερευγενικοί, οι cool, οι πολιτισμένοι. Για ρώτα ένα φίλο σου Γερμανό, Άγγλο, Σουηδό: Πόσο είναι το όριο ταχύτητας στις αουτομπάνεν; Πόσες λακούβες έχουν οι δρόμοι τους; Πόσο σκατά είναι η σηματοδότησή τους; Από πότε οδηγούν; Πόση διαφθορά παίζει;
Δεν μπορεί, κάτι καλό θα έχουμε και εμείς οι έλληνες. Η λογική της Τζάκι Κέννεντυ, "Το κακό με την Ελλάδα, είναι ότι κατοικείται από έλληνες", είναι βέβαια δικαίωμά σου. Αν δεν αντέχεις να το αντιμετωπίσεις και να κάνεις κάτι γι' αυτό, αεροπλανάκι και στο καλό.

Και μια συμβουλή: Λίγο χιούμορ, έστω και ευρωπαϊκό, δεν βλάπτει...

Υ.Γ@Ιουλία: Αν έρχεσαι από Αγ.Παρασκευής, πήγαινε προς τα πάνω και δοκίμασε το στενάκι πριν το Βασιλόπουλο, σε βγάζει Αγ.Ιωάννου.

Τρι Οκτ 24, 10:45:58 μμ  
x-taramas said...

Εγώ παραχωρώ πάντα προτεραιότητα (όταν δεν είναι επικίνδυνο),ειδικά όταν είμαι σε μποτιλιάρισμα και βλέπω κάποιον από πλάγιο δρόμο να πασχίζει να μπεί κι αυτός στην ουρά. Τον αφήνω και απολαμβάνω τρομερά το έκπληκτο βλέμμα του που βρέθηκε κάποιος να τον λυπηθεί, και ξέρω οτι τελικά τέτοιες συμπεριφορές μπορούν να επηρεάσουν. Έχω βαλθεί να πλημμυρίσω με θετικότητα την άσφαλτο...

Τρι Οκτ 24, 10:48:17 μμ  
x-taramas said...

reactor69 said:
"Εμμένω στην άποψή μου πως αλλιώς συμπεριφέρεσαι στο σαλόνι και αλλιώς στο αλώνι. Και μην μου πει κανείς πως δεν είμαστε αλώνι... "

Ναι, αλλά έτσι το αλώνι δεν έχει καμμιά ελπίδα να γίνει σαλόνι. Και οι υπόλοιποι συν-αλωνίτες, το ίδιο άλλοθι χρησιμοποιούν.

Τρι Οκτ 24, 10:54:10 μμ  
Reactor69 said...

@X-taramas,

Αναφέρομαι στην παρούσα κατάσταση, η οποία ισχύει, και στην ανάλογη συμπεριφορά των οδηγών, η οποία ισχύει επίσης. Δεν την χρησιμοποιώ σαν δικαιολογία για τον εαυτό μου. Η συμπεριφορά μου απέναντι σε όλους είναι, αν όχι σωστή, τουλάχιστον ευγενική και με τις καλύτερες των προθέσεων.

Δεν ισχυρίζομαι πως είμαι ο καλύτερος οδηγός, αλλά φιλότιμο πιστεύω πως διαθέτω. Η λογική σου ταυτίζεται απόλυτα με την δική μου, αν "πλημμυρίσουμε" τον δρόμο με αρνητική ενέργεια, κάποια στιγμή θα "βραχούμε" και εμείς.

Δεν ξέρω αν το έχουμε καταλάβει, αλλά έχουμε την τάση να ξεσπάμε όλα μας τα προβλήματα στο χειρότερο μέρος που μπορούμε να βρούμε... Το δρόμο!

Τρι Οκτ 24, 11:09:19 μμ  
Odysseas said...

@reactor69
Τα όρια ταχύτητας στον αυτοκινητόδρομο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες (πλην Γερμανίας, όπου δεν υπάρχει όριο) είναι 110-130 km/h και γενικά το τηρούνε.
Οι δρόμοι τους είναι πολύ καλύτεροι από τους δικούς μας, αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία για εμάς: όταν ξέρεις την κατάσταση του δρόμου, πρέπει να οδηγείς ανάλογα.

Το θέμα εδώ δεν είναι να έχεις χιούμορ, λίγος σεβασμός στους κανόνες και το διπλανό μας χρειάζεται. Το να νευριάζουμε και να κάνουμε τσαμπουκά σε κάποιον που μας κόλλησε δε λύνει το πρόβλημα, το κάνει χειρότερο.
Οι στατιστικές που δείχνουν πως έχουμε τους περισσότερους θανάτους από τροχαία στην ΕΕ δεν είναι αστείες...

Τρι Οκτ 24, 11:10:35 μμ  
Dion.M. said...

Ενα «θέμα βιασμού»!...

Οταν σε βιάζουν καθημερινά πού να βρεις χρόνο και διάθεση να ερωτευτείς!...

Κατά την άποψή μου το θέμα είναι καθαρά ζήτημα πολιτικής βούλησης. Είναι βεβαίως κατά κύριο λόγο θέμα αγωγής και κουλτούρας αλλά η ατιμωρησία αποθρασύνει αυτούς που δεν είναι ενσυνείδητα πειθαρχημένοι και συνεχώς τα «γαϊδούρια» αυξάνονται και πληθύνονται.

Τα αστυνομικά όργανα δεν μπορούν να ενεργήσουν χωρίς εντολή. Δεν έχουν εντολή να διώκουν όλους τους παραβάτες αλλά μόνο αυτούς που μπαίνουν στο πρόγραμμα της πολιτικής εξουσίας. Σήμερα, αυτούς που δεν φοράνε ζώνη –και μόνο- αύριο αυτούς που δεν έχουν σήμα της εφορίας –και μόνο-και την επομένη αυτούς που δεν έχουν σήμα ασφάλειας, και μόνο φυσικά. Κανένα «όργανο» δεν μπορεί να αυτενεργήσει. Η απάντηση «εγώ είμαι εδώ για άλλη δουλειά», που ανέφερε προηγούμενος σχολιαστής δεν είναι τυχαία αλλά ουσιαστική.

Σήμερα θα μπορούσε, με πολύ απλά τεχνολογικά μέσα, όπως μιά ηλεκτρονική φωτογραφική μηχανή, να καταγράφονται 500 παραβάσεις από κάθε εντεταλμένο όργανο, την ημέρα.

Αυτό θα είχε σαν συνέπεια την αύξηση των δημοσίων εσόδων αλλά κυρίως τον συνετισμό χιλιάδων οδηγών ημερησίως. Διότι θα ξέρουν κάθε παράβασή τους μπορεί να έχει σαν συνέπεια να έρθει η «επιταγή» με αντίγραφο της φωτογραφίας στο σπίτι.

Γιατί νομίζετε ότι δεν γίνεται αυτό!

Μάλλον ξανακαταλήγουμε στο θέμα του «πολιτικού κόστους».

Ενα άλλο θέμα επίσης: Εχω μηνιαία κάρτα και χρησιμοποιώ στο κέντρο τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Τους τελευταίους πέντε μήνες, δεν με έχει ελέγξει ελεγκτής, ούτε μιά φορά. Είχα πάει στην Ρώμη και αγόρασα κάρτα μιάς εβδομάδας. Σε μιά εβδομάδα με έλεγξαν δύο φορές. Τώρα διαβάζω στις εφημερίδες ότι θα αυξηθεί η τιμή των εισιτηρίων γιατί τα δημόσια μέσα εμφανίζουν μεγάλα ελλείμματα. Ό, εστί μεθερμηνευόμενο, θα πληρώσουν πάλι οι μ@λ@κες που πληρώνουν ήδη.

Πως να διαπαιδαγωγηθεί και να μην απογοητευτεί αυτός ο κόσμος με αυτούς τους τόσο ανίκανους διαχειριστές της εξουσίας –αλλά τόσο ικανούς διαχειριστές της τσέπης τους- που έχουμε;

Την επόμενη φορά ούτε εγώ θα πληρώσω εισιτήριο. Ενας απλός λογαριασμός αποδεικνύει ότι με συμφέρει να πληρώνω το πρόστιμο όταν με ανακαλύπτουν. Δηλαδή ποτέ.

Τρι Οκτ 24, 11:12:22 μμ  
andy dufresne said...

Οδηγική τηλεφωνία

Η είδηση δεν πέρασε απαρατήρητη από κανένα σοβαρό μέσο ενημέρωσης.

Η διεθνής κοινότητα, λίγες ώρες πριν, θέσπισε ειδικό βραβείο για τη χώρα της οποίας οι κάτοικοι οδηγούν την περισσότερη ώρα μιλώντας στο τηλέφωνο.

Με το άκουσμα της είδησης οι Αθηναίοι παθαίνουν μαζική παράκρουση, βλέπουν να περνούν σαν τρέιλερ ο Γκάλης, ο Γιαννάκης, ο Πύρρος Δήμας, η Βούλα Πατουλίδου, ο Ζαγοράκης, ο Χαριστέας και (γυμνή) η Παπαρίζου.

Ξεχύνονται στους δρόμους, να γιορτάσουν το γεγονός, μιας και θεωρείται ήδη ότι έχουμε το πρώτο βραβείο στο τσεπάκι μας.

Πρόκειται για άλλο ένα ρεκόρ το οποίο κυνηγάει η χώρα μας, αυτό των έξαλλων πανηγυρισμών πριν αρχίσει ο διαγωνισμός.

Για σιγουριά, οι πανηγυρισμοί γίνονται μέσα από τα αυτοκίνητα τηλεφωνώντας.

Όποιος δεν έχει κανέναν να καλέσει, καλεί τη σύζυγό του κι ας βρίσκεται κι αυτή μες στο αυτοκίνητο.

Προς στιγμήν κυριαρχεί πανικός, διότι έσκασε αρβύλα ότι στο διαγωνισμό συμπεριλαμβάνεται και η ομιλία με hands-free και bluetooth, οπότε κινδυνεύουμε από κάνα γείτονα.

Ευτυχώς, γρήγορα διευκρινίστηκε ότι ο διαγωνισμός αφορά αποκλειστικά και μόνο τον κλασικό τρόπο ομιλίας με το κινητό στο χέρι και το άλλο στο τιμόνι.

Και να ’ταν μόνο αυτό; Συμμετέχουν στο διαγωνισμό ΚΑΙ οι μοτοσικλέτες!
Το δέσαμε το χρυσό!

Τα νεότερα νέα δίνουν νέα ώθηση στους πανηγυρισμούς και αμέσως καταφθάνει το Πρωθυπουργικό διάγγελμα:

Κυρίαρχε λαέ,

Η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορική πρόκληση.

Είναι, κυριολεκτικά, στα χέρια μας να χαρίσουμε δόξα και τιμή στις γενιές που έρχονται.

Ας μην επαναπαυόμεθα όμως.

Κάνω έκκληση σε όλους τους Έλληνες οδηγούς:

Να τηλεφωνούν πλέον κι αυτές τις λίγες στιγμές που δεν τηλεφωνούσαν οδηγώντας.

Να παραμένουν με τις ώρες με 40 χλμ/ώρα στην αριστερή λωρίδα τηλεφωνώντας.

Να κλείνουν τις διασταυρώσεις και να μην σταματούν να ομιλούν στο τηλέφωνο, παρά τα μπινελίκια των άλλων οδηγών.

Να πάρουν και τρίτο κινητό, σε περίπτωση που τα άλλα δύο μείνουν από μπαταρία.

Τέλος, θα ήθελα να απευθυνθώ στο ηρωικό Σώμα των Τροχαίων Αστυνομικών και να τους εφιστήσω την προσοχή:

Kάντε συστάσεις σε όσους δεν ομιλούν στο τηλέφωνο
(μάλλον θα είναι ή ανθέλληνες ή κουτόφραγκοι ή απλοί ορθολογιστές, αλλά τους χρειαζόμαστε κι αυτούς).

Τιμωρείστε παραδειγματικά όσους ενοχλούν τους ομιλούντες οδηγούς.

Μην ξεχνάτε να ομιλείτε ΚΑΙ εσείς όταν οδηγείτε, είτε σε δύο είτε τέσσερις τροχούς.

Ρημάξτε στα πρόστιμα υπερβολικής ταχύτητας όσους ανόητους τρέχουν κι ενοχλούν τους ομιλούντες οδηγούς.


Κυρίαρχε λαέ,

Φορτίστε τις μπαταρίες σας,
σηκώστε τα τιμημένα Nokia και πάνω τους – ΤΗΛΕΦΩΝΑΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΑΓΑΜΕΕΕΕΕΕ…

Τρι Οκτ 24, 11:12:47 μμ  
elinor said...

Reactor69,

Εσύ πάντως έχεις χιούμορ!

"Πόσο είναι το όριο ταχύτητας στις αουτομπάνεν; Πόσες λακούβες έχουν οι δρόμοι τους; Πόσο σκατά είναι η σηματοδότησή τους; Από πότε οδηγούν; Πόση διαφθορά παίζει;"

Ξεκαρδιστικό.


..όπως είπε ο αγαπητός doctor "όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες αυτοί τρώγαν βαλανίδια"..

Τρι Οκτ 24, 11:13:47 μμ  
giakan said...

Με προλάβατε! Είχα σκοπό να σας ζητήσω ένα post για τα γαϊδούρια της "άλλης λωρίδας". Συμφωνώ 100% με όσα γράφετε. Σημειώνω οτι τα γαϊδούρια αυτά εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια και πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο, ελλείψει αστυνόμευσης. Η τροχαία είναι ανύπαρκτη, το κύριο έργο της είναι να ελευθερώνει το δρόμο όταν περνούν κάποιοι επίσημοι και να καταμετρά τους νεκρούς των τροχαίων ατυχημάτων.
Οσο για την ευγένεια των οδηγών (και όχι μόνο) καλύτερα να μην το συζητήσουμε. Βλέπετε εδώ στην χώρα μας είμαστε πραγματικά ευγενείς και όχι επιφανειακά και υποκριτικά όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη, τρομάρα μας!

Τρι Οκτ 24, 11:16:00 μμ  
doctor said...

Reactor69 said...
Αλλά πάνω από όλα, μου την βιδώνετε όλοι εσείς οι υπεράνω, οι Ευρωπαίοι, οι σουπερευγενικοί, οι cool, οι πολιτισμένοι. Για ρώτα ένα φίλο σου Γερμανό, Άγγλο, Σουηδό: Πόσο είναι το όριο ταχύτητας στις αουτομπάνεν; Πόσες λακούβες έχουν οι δρόμοι τους; Πόσο σκατά είναι η σηματοδότησή τους; Από πότε οδηγούν; Πόση διαφθορά παίζει;

**********

Στην Σουηδία εδώ και 5 χρόνια δεν έχω δει ούτε μία λακούβα.
Οι δρόμοι είναι αεροδρόμια.
Η σηματοδότηση ΑΨΟΓΗ, ακόμη και οι διαβάσεις φωτίζονται το βράδυ αλλά έτσι κι αλλιώς οι οδηγοί σταματάνε.
Αν υπερβείς κατά 30 χιλιόμετρα το όριο ταχύτητας αποχωρίζεσαι το δίπλωμά σου για κάποιους μήνες.

Ναι, θεωρώ τους δυτικοευρωπαίους πολιτισμένους και τους έλληνες αρκετά πιο κάτω.
Όσο νωρίτερα το καταλάβουμε όλοι, τόσο πιο σύντομα θα συμμαζέψουμε αυτό το αχούρι.
Ας παραδεχτούμε επιτέλους ότι υπάρχουν κοινωνίες πιο οργανωμένες από την δική μας.
Ας διδαχτούμε κάτι από αυτές.
Την ανακύκλωση, την οδική συμπεριφορά, την σωστή εκτίμηση της έννοιας του δημοσίου το οποίο από ξέφραγο αμπέλι πρέπει να γίνει η ζωή μας...

doctor

Τρι Οκτ 24, 11:19:56 μμ  
Reactor69 said...

@Οδυσσέα,

"όταν ξέρεις την κατάσταση του δρόμου, πρέπει να οδηγείς ανάλογα."

Δεν χρειάζομαι μαθήματα φίλε μου, αλλά όταν χοροπηδάω σαν καγκουρό από τις λακούβες, μη μου ζητάς να είμαι και ο Γκάντι! Που και που ξυπνάει σε όλους το κτήνος μέσα τους...

Το χιούμορ, που σημαίνει πρωτίστως κατανόηση, είναι αυτό που χρειάζεται. Ο σεβασμός εννοείται, αλλά δεν αρκεί όταν ο άλλος σε αδικεί και κάθε άλλο παρά σε σέβεται. Από το να πέφτουν "μπουκέτα", χιούμορ και πάλι χιούμορ. Υπάρχουν, βέβαια, και όρια...

Τρι Οκτ 24, 11:30:24 μμ  
il ritorno di Don Tonino said...

Αν είναι η εταιρία BMW καλύτερη, ας κατασκευάζουν μόνο αυτά, να έχουμε όλοι το καλύτερο αυτοκίνητο. Όταν ο Έλλην μελετάει πορνοφυλλάδες όπως η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, σπάνια θα τον ακούσεις να αναφερθεί στο "αυτοκίνητό μου", αλλά θα πει ή "το μπεμβέ μου" ή "η μπεμβέ μου" ή "η μπέμπα". Δικαίωμα του, αλλά υποχρέωση μας να γελάμε με το δράμα του, γιατί όσο νάναι το κάπνισμα και η οδήγηση είναι θηλυκά αθλήματα. Να είσαι η Μαντάμ Σουσού ή μία Ντένη Μαρκορά και να σνομπάρεις φουμάροντας και ξεφυσώντας βρόμικα, ωραίο. Να είσαι μία δεσποινίς πικραμένη και του κομπρέσορος επί της λεωφόρου Μαραθώνος, ωραίο. Γιατί κοιτούν χαμηλά οι κοπέλες όταν οδηγούν, ο αυνανισμός γίνεται προσευχή και ο ελληνισμός βενζινάδικο στα σύννεφα. Και στους κινηματογράφους υπάρχουν γαϊδούρια - όμως οι κοπέλες είναι ελληνίδες και ο Αθανάσιος Βέγγος τρέχει τρέχει τρέχει για να προλάβει τη ζωή αλλάζοντας τις ταχύτητες με το δολοφονικό στυλιάρι.

Τρι Οκτ 24, 11:33:39 μμ  
Reactor69 said...

@elinor,

"..όπως είπε ο αγαπητός doctor "όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες αυτοί τρώγαν βαλανίδια".."

Εννοώ ακριβώς το αντίθετο. ΕΧΟΥΝ δρόμους, και όχι "δρόμους", να τρέξουν. ΕΧΟΥΝ οδοστρώματα και όχι πολυκαιρισμένα πεδία δοκιμής πυραύλων! ΕΧΟΥΝ σήμανση που δεν προϋποθέτει μαντικές ικανότητες. ΕΧΟΥΝ παιδεία γιατί οδηγούσαν δεκαετίες πριν από εμας. Δεν καταλαβαίνω από που συμπέρανες
το αντίθετο. Μην ξεχνάς, όμως, πως κάποιοι πάλεψαν γι' αυτό, δεν ήρθε εξ ουρανού!

Σταματώ για σήμερα, διότι θα με δέσει ο κ.Γάτος στον κοτσαδόρο και θα με σύρει στην Αττική οδό μέχρι την Ελευσίνα. Λέω Αττική γιατί μόνο εκεί υφίσταται πρόσφυση, το σύρσιμο στους άλλους δρόμους απλά γαργαλάει... Δοκιμασμένο!

Τρι Οκτ 24, 11:45:37 μμ  
antvol said...

andy dufresne said...
Η διεθνής κοινότητα, λίγες ώρες πριν, θέσπισε ειδικό βραβείο για τη χώρα της οποίας οι κάτοικοι οδηγούν την περισσότερη ώρα μιλώντας στο τηλέφωνο ... ο διαγωνισμός αφορά αποκλειστικά και μόνο τον κλασικό τρόπο ομιλίας με το κινητό στο χέρι και το άλλο στο τιμόνι ...

------
Andy γιατί το κρύβεις, αφού το ξέρεις, στα πλαίσια του ίδιου διαγωνισμού έχει προκηρυχθεί και ειδικό βραβείο "εκτός συναγωνισμού" για κείνον που, πάντα με το ένα χέρι στο τιμόνι και το άλλο στο τηλέφωνο, επιδείξει και κάποιες εξαιρετικές ικανότητες.

And the winner is: Οδηγός ταξί, με κινητό στο αριστερό, τσιγάρο στο δεξί και (μεγάλο) κομπολόι πάλι στο δεξί.

Ναι, τον είδα, πριν από μέρες, στην Πατησίων. Άπαιχτος. Την ίδια πάντα στιγμή κατάφερνε να οδηγεί, να μιλάει στο κινητό, να καπνίζει και να παίζει μανιωδώς το κομπολόι. Χωρίς να παραλείπει κάθε 10 μέτρα να σταματάει απότομα δεξιά για (πολλαπλή) μίσθωση. Χωρίς φλας βέβαια (τι φταίει όμως αυτός, κατασκευαστικό είναι το πρόβλημα, ας είχαμε φτιαχτεί με 4 χέρια, με μόνο 2 και πολλά έκανε).

Τρι Οκτ 24, 11:51:05 μμ  
fourkismeni said...

Αριστερή λωρίδα. Ένας χελώνας μπροστά- ουρά πίσω.

Χύτρα ταχύτητος. Όλοι εμείς βράζουμε από πίσω του, τα μηνίγγια μας χοροπηδάνε, απ τα αυτιά μας βγαίνει καπνός αφού δεν μπορούμε να τον αποφύγουμε. Στο καπάκι βρίσκεται αυτός, βιδωμένος και καρφωμένος εκεί μπροστά. Ο μεγάλος Αρχηγός. Τραγουδάει στο αμάξι του, είναι ψύχραιμος, κουλαριστός και θεωρεί ότι επιτελεί έργο κοινωνικό, αφού μας συμμορφώνει όλους με το ακριβές ΄όριον ταχύτητος΄ (χάιλ!!).

Το οποίο όριον είναι κατά πάσα πιθανότητα ξεχασμένο εκεί από τον καιρό του Νώε. «Θα έπρεπε να μ ευχαριστούν κιόλας που τους συμμαζεύω» σκέφτεται ο φονιάς. Γιατί φονιάς είναι, αφού μας αναγκάζει όλους να τον προσπερνάμε από δεξιά, οδηγώντας με το ένα χέρι και μουντζώνοντας με το άλλο

Τρι Οκτ 24, 11:55:44 μμ  
harrygreco said...

Ενδιαφερον θεμα. Ημουν & εγω καποτε νομοταγης,μεχρι που καταλαβα οτι ειναι μλ ν' αφηνεις τους αλλους να σε προσπερνουν. Ετσι,χωνομαι & εγω σφηνα στα φαναρια,αλλα παντα χωρις να κλεινω λωριδα & οδηγω παντα με προσοχη & αβροφροσυνη προς τους αδυναμους,ενω δεν αφηνω να μου περασουν τσαμπουκα οι λαομισητες φαρες των τ*ξιτζηδων & των φ*ρτηγατζηδων.

Τρι Οκτ 24, 11:57:14 μμ  
mihalis, a dreamer said...

ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΑΪΔΟΥΡΙΑΣ (ΟΛΕΣ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ):

1.Ιστορία πρώτη:
Πριν από 15 χρόνια οδηγώ βράδυ και στρίβω στο στενό όπου ήταν το τότε σπίτι μου.(Μονόδρομος). Στην άλλη άκρη του δρόμου εισέρχεται παρανόμως άλλο όχημα. Εγώ συνεχίζω. Αλλά και ο παράνομος συνεχίζει, κι όταν έχει μπει για τα καλά στο μονόδρομο, μου ανάβει και τα φώτα. Θράσος! Αγανακτισμένος σταματώ και δεν το κουνάω ρούπι. Ο αναιδής κατεβαίνει από το αυτοκίνητο και έρχεται προς το μέρος μου. Τότε είναι που συνειδητοποιώ ότι πρόκειται για αυτοκίνητο της αστυνομίας( Ο φωτισμός του δρόμου ανεπαρκής, τα φώτα του με τυφλώνανε και δεν είχε αναμμένη τo γνωστό φάρο- φωτεινή ένδειξη ότι είναι σε υπηρεσία). Αφήστε το γεγονός ότι δεν μπορούσα να ξέρω την ταυτότητα των παρανόμων. Αφήστε το θέμα που ανακύπτει αν έχουν το δικαίωμα να παρανομούν και σε ποιες περιπτώσεις. Η συμπεριφορά τους ήταν άθλια:αγένεια, αλαζονεία, απειλές.

2. Ιστορία δεύτερη: Προ δέκα ετών βρίσκομαι σε ένα χωριό της Ξάνθης. Ενώ είμαι παρκαρισμένος( νόμιμα) ένας ηλικιωμένος πέφτει πάνω μου με το αγροτικό του. Καθώς ήταν ανάποδος και δεν ήθελε να υπογράψει τη δήλωση ατυχήματος αναγκάζομαι να καλέσω την τροχαία. Ακολουθεί ο παρακάτω διάλογος:
Εγώ: Τροχαία εκεί;
Όργανο: Τι θέλετε; (κοφτά και ενοχλημένα, μέχρι που αισθάνθηκα τύψεις που του χαλούσα την ησυχία)
Εγώ: Βρίσκομαι στο χωριό Τάδε και ενώ ήμουν παρκαρισμένος απέναντι από…
Όργανο(Με διακόπτει): Έχει νεκρούς το ατύχημα;
Εγώ: Όχι, δόξα το Θεό!
Όργανο: Τότε δεν ερχόμαστε.
Εγώ:!!!

3. Ιστορία τρίτη: Τα τελευταία πέντε χρόνια είχα θέση σε ιδιωτικό parking, ανοιχτό και φυλασσόμενο 24 ώρες. Εδώ και μερικούς μήνες μετακόμισα σε σπίτι με δική του θέση για το αυτοκίνητο, κλειστός χώρος στο επίπεδο του εδάφους, που βλέπει σε φαρδύ πεζοδρόμιο. Μέσα στην άγνοιά μου, και μαθημένος να παρκάρω χωρίς προβλήματα έπαθα πολιτισμικό σοκ. Σχεδόν καθημερινά παρκάρουν μπροστά στην είσοδο του γκαράζ (υπάρχει σήμανση, αλλά όχι μπάρα) Ούτε αλάρμ, ούτε σημείωμα στο παρμπρίζ-τίποτα. Μαλώνω- φωνάζω- τηλεφωνώ στην τροχαία, στην άμεση δράση, το αποτέλεσμα μηδέν. Δεν έχουν έρθει ποτέ- ψέματα, ήρθαν μία φορά και έγραψαν…εμένα, γιατί έκλεισα τον εαυτό μου,(!) αφού είχα βαρεθεί να μην μπορώ να παρκάρω ή να ξεπαρκάρω. (Δεν κάνω πλάκα)

Αθάνατη Ελλάδα! Αντέχεσαι μόνο αν κάποιος δε σε πάρει καθόλου, μα καθόλου στα σοβαρά.

Τρι Οκτ 24, 11:59:42 μμ  
doctor said...

Reactor69 said...

Εννοώ ακριβώς το αντίθετο. ΕΧΟΥΝ δρόμους, και όχι "δρόμους", να τρέξουν. ΕΧΟΥΝ οδοστρώματα και όχι πολυκαιρισμένα πεδία δοκιμής πυραύλων! ΕΧΟΥΝ σήμανση που δεν προϋποθέτει μαντικές ικανότητες. ΕΧΟΥΝ παιδεία γιατί οδηγούσαν δεκαετίες πριν από εμας.
*****

Reactor η αδυναμία του γραπτού λόγου.
Σε αδίκησα, δεν σε "έπιασα".
Μα είπα και γω.

Τι BMW και λοιπά; Το Toyota Yaris είναι το ιδανικό αυτοκίνητο για την Αθήνα. Αητός και Παλληκάρι!

doctor

Τετ Οκτ 25, 12:03:09 πμ  
Odysseas said...

Μόλις θυμήθηκα μία ιστορία.
Καλοκαίρι 1988, οικογενειακό ταξίδι στη Γερμανία.
Το αυτοκίνητο παρκαρισμένο νόμιμα και όταν επιστρέφουμε κάποιος μας έχει κλείσει (και βιαζόμασταν να φύγουμε). Μετά από μισή περίπου ώρα εμφανίζεται ένα ζευγάρι να πάρει το αυτοκίνητο που μας κλείνει. Ο πατέρας μου ετοιμάζεται να διαμαρτυρηθεί και η μάνα μου, αν και ήρεμος άνθρωπος, αγανακτισμένη τους φωνάζει στα ελληνικά "Μα καλά, ζώα είστε?". Για να έρθει η απάντηση, στα ... ελληνικά "Καλά κυρία μου, πώς κάνετε έτσι?"

Καληνύχτα!

Τετ Οκτ 25, 12:14:45 πμ  
basik said...

Επιστρέφω από βραδινή κιν/φική προβολή. Γύρω στα μεσάνυχτα κάποιοι δρόμοι είναι σχεδόν άδειοι. Σε μια απόσταση 40-50 μ. βλέπω ένα αυτοκίνητο να περνάει με κόκκινο. Είμαι πεπεισμένος πως ο οδηγός του είναι Έλληνας - άλλωστε δεν έχει πολύ καιρό που επέστρεψα από διακοπές στην Ελλάδα και η οδική κουλτούρα της χώρας είναι νωπή στη μνήμη μου!
(Ακόμη έχουν τα προ πολλού άχρηστα σήματα για το παρκάρισμα των μονών - ζυγών, ενώ αδίκως βάφουν τις ζέβρες - η σημασία τους αγνοείται από τους πάντες!)

Στο επόμενο φανάρι σταματάει και τι βλέπω; Δίπλα στη βερολινέζικη πινακίδα, τη στάμπα με τον χάρτη της Ελλάδας!

Πάντως ούτε οι πεζοί εκεί κάτω ξέρουν να περπατάνε.

Τετ Οκτ 25, 12:20:51 πμ  
EPIKOUROS said...

ελπιζω , αφου διαβαζω αυτα τα κειμενα
νομιζω οτι διαβαζω τον εαυτο μου
αρα δεν ειμαι μονο εγω που σκεφτομαι ετσι
εχω και εγω ζησει στη Γερμανια και ακομη ταξιδευω αρκετα με το κριτικο ματι του ταξιδιωτη και οχι του τουριστα που παει με τα πακετα.
αρκετοι φιλοι μου λενε, τι θες να γινουμε Γερμανοι?Οχι ρε παιδια τους λεω απλα να δουμε τι κανουν αυτοι σωστα και να το παρουμε και εμεις
κακο ειναι?
Και φυσικα οχι μονο οι Γερμανοι αλλα και οι αλλοι λαοι.
Η δημιουργικη αντιγραφη οπως την αποκαλω, δεν ειναι κακο πραγμα, εξ αλλου υπαρχη μεσα στην ζωη ουτως η αλλως.Τιποτα δεν δημιουργηθηκε απο παρθενογεννεση!!!
δεν ειναι γκρινια ειναι κριτικη μη μπερδευεστε αλλο το ενα αλλο και αλλο το αλλο
Η διαπιστωση μου ειναι οτι αρκετοι, τουλαχιστον απο αυτους που εχουν προσβαση στο διαδυκτιο εχουν πολλα κοινα σημεια σε πολλα θεματα.
αυτος ο κοινος τοπος σκεψης πρεπει κατα την γνωμη μου να εκφραστει καποια στιγμη πιο δυναμικα αν θελετε η πιο δημιουργικα.
Δεν μπορω να δεχτω οτι μπορει να εχουν το πανω χερι ολοι αυτοι που δημιουργουν αυτη την εικονα
εγω προσωπικα οταν μπορω ξεφουσκωνω τα λαστιχα των αυτοκινητων που βρισκω παρκαρισμενα πανω στα πεζοδρομια αφηνοντας ενα σημειωμα που λεει οτι τα πεζοδρομια ειναι για τους πεζους!!
αυτα τα λιγα
γεια σας

Τετ Οκτ 25, 12:21:29 πμ  
janas said...

Σε Γερμανία Αυστρία Ελβετία, αμα σε πιάσουν εχεις μεγάλο προβλημα. Οι μεγάλοι δρόμοι στις πόλεις είναι γεμάτοι ραντάρ με φωτογραφικές μηχανές που για εστω και πάνω απο 5 χλμ να τρέχεις δεν στην χαρίζουν.

Έχω δει με τα μάτια μου, αστυνόμο να γράφει αμάξι για παράβαση γιατί το ένα από τα 2 μπροστινά φαναρια είχε χαλάσει!

Δεν είναι τυχαίο οτι σε όλες τις πόλεις της κεντρικής Ευρώπης μπορείς άνετα να κυκλοφορείς με ποδήλατο...

Τετ Οκτ 25, 12:24:36 πμ  
dinx said...

Antvol said…
Υπάρχει καλύτερο παράδειγμα προς αποφυγή, ποδοσφαιριστής γνωστής ομάδας έκανε τα παρακάτω μαζί, φραπέ στο αριστερό χέρι, τσιγάρο στο άλλο, μιλούσε στο κινητό και έπαιζε με κομπολόι ταυτόχρονα.
Αποτέλεσμα τροχαίο ατύχημα που παραλίγο να στοιχίσει τη ζωή του. Είχε το θράσος να κατηγορήσει την εταιρεία ότι δεν είναι ασφαλές το όχημα που οδηγούσε.
Φυσικά η εταιρεία τον μήνυσε και συμβιβάστηκαν εξωδικαστικά.

Mihalis, a dreamer said…

Η παρανομία του περιπολικού είναι παρανομία, δεν ισχύουν άλλοι νόμοι για την αστυνομία.

Δυστυχώς είναι θέμα παιδείας , γιατί εμείς οι Έλληνες είμαστε ξερόλες και οι κουτόφραγκοι δεν ξέρουν τίποτα. Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο του doctor για τη Σουηδία.
Δε γνωρίζω αν καταφέρουμε να βελτιώσουμε την παιδεία και την αγωγή μας , γιατί όπως αναφέρει ο Κος Δήμου στο αρχικό σχόλιο, είναι θέμα αγωγής και παιδείας που όπως βλέπουμε σήμερα, είναι ανύπαρκτη.

Τετ Οκτ 25, 12:31:17 πμ  
rednet69 said...

Ένα ακόμη παράδειγμα ανάμεσα στα πολλά:διασταύρωση λεωφ.Κηφισιας με Αγ.Κων/νου - συνεχή "κλεψίματα" για το ποιος θα περάσει πρώτος.Σπάνια σε αφήνουν να περάσεις κανονικά όταν περιμένεις με υπομονή τη σειρά σου στην αριστερή λωρίδα(νόμιμα δηλαδή).Πρόσφατα υιοθέτησα τη γνωστή τακτική που περιέγραψε κάποιος παραπάνω:προσπαθώ να μην αφήσω τον "παράνομο"να χωθεί και να μου πάρει τη σειρά.Και εδώ όμως ελλοχεύει ο κίνδυνος να συγκρουστείς με τον ηλίθιο και τότε δεν αξίζει η προηγούμενη προσπάθεια.Εν πάση περιπτώσει - η γαϊδουριά δε θα λείψει ποτέ από αυτόν τον τόπο.

Τετ Οκτ 25, 12:32:17 πμ  
Takis Alevantis said...

@mihalis, a dreamer - δοκίμασε να ξεφουσκώσεις ΔΥΟ λάστιχα σε όσους σου κλείνουν συστηματικά την είσοδο.

Όσο για την έλευση ή όχι της αστυνομίας όταν καλείται σε ατύχημα, δυστυχώς πολύ λίγες χώρες ακόμη και στην Ευρώπη έχουν θεσπίσει νομοθεσία για υποχρεωτικό ελάχιστο χρόνο επέμβασης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Σας καλώ πάλι να προσυπογράψετε το ηλεκτρονικό ψήφισμα για έναν καλύτερο Ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 (για την μη εφαρμοφή του οποίου η Επιτροπή προσέφυγε πρόσφατα εναντίον της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο).

Τετ Οκτ 25, 12:39:45 πμ  
xenia said...

Τί να λέμε τώρα για τους Έλληνες οδηγούς... Θυμάμαι παλιότερα, σε κάποιες από τις κατά καιρούς διακοπές μου που έκανα στην Ισπανία, οι οδηγοί σταματούσαν σε διαβάσεις (καμιά φορά ακόμη κι αν είχαν πράσινο ή καμιά φορά και άσχετα από διαβάσεις) για να περάσουν οι πεζοί... Θυμάμαι την πρώτη φορά που έγινε αυτό, είχα απορήσει μήπως είχε πάθει κάτι ο οδηγός... Αυτές οι συμπεριφορές εδώ, ούτε κατά διάνοια...

Ξ.


υ.γ. Τώρα βέβαια δεν ξέρω τί γίνεται Ισπανία. Έχω σχεδόν τρία χρόνια που δεν την έχω επισκεφτεί.

Τετ Οκτ 25, 12:41:47 πμ  
libertarian said...

" μη φορώντας τη ζώνη σας χτυπήσετε (μακριά από εμάς) γίνεστε αυτόματα βάρος του κράτους. Εξοδα νοσηλείας, πιάνετε χώρο στο νοσοκομείο, δεν παράγετε ( δεν πάτε στη δουλειά σας), κτλ."

Δεν είμαι βάρος από την στιγμή που πληρώνω ασφάλεια μια ολόκληρη ζωή, ακόμα και αν δεν μου τύχει τπτ ποτέ... Δεν υπάρχω για να παράγω, ούτε οφείλω να υπάρχω για να παράγω, δεν είμαι σκλάβος. Δίνω την εργασία μου και παίρνω μισθό. Συναλλαγή είναι.

"καλό αυτό που λές για την εθελοντική χρήση του κράνους και της ζώνης"

Για το κράνος δεν είπα ότι πρέπει να είναι εθελοντικό. Για την ζώνη πιστεύω ότι μάλλον θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική για τους πίσω. Αν τρακάρεις με την ορμή είναι σαν να σου έρθει κολάρο ένας ελέφαντας αντί του φίλου σου :) Το να βλάψεις κάποιον με το σώμα σου όντας οδηγός είναι δύσκολο (όχι αδύνατο αλλά όχι και τόσο πιθανό ώστε να σε τιμωρήσουν).

(αν φορέσεις πίσω ζώνη μάλλον θα εισπράξεις την ειρωνεία του οδηγού και των υπολοίπων συνεπιβατών. Θα το εκλάβει ότι δεν τον εμπιστεύεσαι κτλ κτλ. Κρίμα γιατί θα την πληρώσει και αυτός ακόμα και αν φοράει ζώνη.)

anyway έχω μια απορία σε αυτό το βιντεάκι ποιός φταίει; Κάτι μου λέει ότι έχει δίκιο ο μηχανάκιας, η ροή των αυτοκινήτων ξεκινάει λίγο μετά.

Τετ Οκτ 25, 12:43:59 πμ  
harrygreco said...

Παντως,ολοι οι σχολιαστες δηλωνουν νομοταγεις. Παρηγορητικο. Οσο για ζωνη & κρανος,οντως η ελευθεριακη σχολη ειναι η σωστη. Οποιος δεν τα φοραει,κακο του κεφαλιου του. Υποχρεωτικα θα επρεπε να ειναι μονο για ανηλικους & στα πισω καθισματα. Ακομα & οι α/σ θα επρεπε να ειναι προαιρετικοι. Καθε ενηλικος εχει δικαιωμα στην αυτοκτονια.

Τετ Οκτ 25, 12:57:35 πμ  
andy dufresne said...

Έχετε πάει στην Αίγυπτο;

Μόνο σε Holywood films βλέπεις τ' αυτοκίνητα να διασχίζουν έτσι τις διασταυρώσεις.

Τα φανάρια είναι εντελώς διακοσμητικά, τα αυτοκίνητα περνούν από όλες τις κατευθύνσεις ταυτόχρονα, χωρίς να τρακάρουν.

Δεν μπορώ να καταλάβω πως το κάνουν.

Υποθέτω ότι κάπως έτσι θα αισθάνονται οι Δυτικοευρωπαίοι που έρχονται στην Ελλάδα.

Η αδελφή μου λέει ότι όλα αυτά είναι piece of cake σε σύγκριση με Ναϊρόμπι.


@libertarian,
δεν ξέρω ποιος έχει δίκιο και δεν νομίζω ότι έχει και σημασία.

Σημασία έχει ότι το αυτοκίνητο είναι σύγχρονου σχεδιασμού (Yaris αν βλέπω καλά), με καπώ κατάλληλης κλίσης για προστασία πεζών και μηχανόβιων σε περίπτωση ατυχήματος.

Αν το ατύχημα γινόταν με τα "παλιά καλά" αυτοκίνητα, ο μηχανάκιας θα είχε γίνει τούρτα.

Τετ Οκτ 25, 12:59:39 πμ  
Pensierix said...

Απορώ γιατί ορισμένοι αδυνατούν να κατανοήσουν τον λόγο για τον οποίο η ζώνη και το κράνος είναι υποχρεωτικά. Το κράτος δεν σου απαγορεύει να αυτοκτονήσεις. Προτιμά όμως έναν γερό από έναν ανάπηρο 30ρη. Ακούγεται ψυχρό αλλα είναι απολύτως λογικό. Το να θέλει γερούς και παραγωγικούς πολίτες που δεν του κοστίζουν χωρίς ουσιαστικό λόγο, είναι πέρα για πέρα λογικό. Και παραγωγικός δεν είναι απαραίτητα ο σκλάβος.

Τετ Οκτ 25, 01:26:04 πμ  
Eirini said...

Εμένα αυτά τα γαϊδούρια, κι άλλα πολλά ακόμη Ελληνικά γαϊδουροφαινόμενα με οδήγησαν εκτός Ελλάδας. Έχω βρει την ηρεμία μου εδώ και λίγο καιρό που άφησα πίσω μου αυτό το κράτος και μόνο που διάβασα το συγκεκριμένο post μου έφερε μία ξυνίλα στο λαιμό για όλη την αηδία που επικρατεί στο Ελληνικό φρενοκομείο.

Τετ Οκτ 25, 01:46:49 πμ  
Reactor69 said...

@pensierix,

Είναι ηλίθιο να μην φοράς κράνος, και είναι δέκα φορές πιο ηλίθιο να μην φοράς ζώνη. Στη δεύτερη περίπτωση είναι βέβαιο πως θα προσκρούσεις σε στέρεο όγκο(τιμόνι, ταμπλό, παρμπρίζ κλπ) προτού εκτονωθεί η ορμή που θα έχει αποκτήσει το σώμα σου. Εκτός αυτού, σκέψου και πόσα έχεις "σκάσει" για αερόσακους και παθητική ασφάλεια, καθώς και πόσα θα "σκάσεις" για την αποκατάστασή τους!!!

Ωστόσο η λογική του κράτους, παρότι ορθολογικότατη ομολογουμένως, μου "χτυπάει" πολύ Gattaca κάθε φορά την σκέφτομαι. Με κάνει να θέλω ν' αφήσω, ώρες ώρες, το κράνος σπίτι και να επιδιώξω την κλήση που δεν θα δεχτώ και την πολύωρη συζήτηση με το αστυνομικό όργανο, στο δρόμο ή στο τμήμα, περι δημοκρατικών δικαιωμάτων και αυτοδιάθεσης. Ετσι, από reaction...

Y.Γ@andy: Στην Βραζιλία στρίβουν αριστερά πετώντας το χέρι έξω από το παράθυρο. Για δεξιά δεν μπαίνουν καν στον κόπο. Οσο για το Υaris και την ασφάλεια τρίτων, μπορεί να μην γινόμαστε σαντιγύ, αλλά μην τους βάζεις ιδέες, αρκετούς "ζαχαροπλάστες" έχουμε.

Υ.Γ@κ.Δήμου: Μέχρι να με βρείτε, κι η Αττική οδός "γυαλί" θα έχει γίνει!

Τετ Οκτ 25, 01:51:55 πμ  
pagis said...

Μπα εδώ είμαστε μάγκες οι καλύτεροι οδηγοί (όπως μας είπαν πρώτοι είναι οι Αθηναίοι μετά οι Θεσσαλονικείς) τι να τα κάνουμε τα κράνη τις ζώνες και τα όρια ταχύτητας αυτά είναι για τους άλλους...

Πάντως μια βόλτα (όχι σαν ασθενής) σε εφημερεύον νευροχειρουργικό τμήμα νοσοκομείου της πρωτεύουσας μπορεί να είναι χρήσιμη, όπως ακόμη και λίγα στατιστικά για το κόστος νοσηλείας και αποκατάστασης/υποστήριξης.

Τετ Οκτ 25, 02:00:33 πμ  
petalida said...

Πράγματι οι Έλληνες είναι απείθαρχοι και η Αθήνα είναι δύσκολη πόλη. Το παράξενο είναι ότι όλοι λέμε πως είμαστε καλοί οδηγοί και πάντα κάποιοι άλλοι κάνουν τα λάθη στους δρόμους. Επίσης προτιμάμε να κυκλοφορούμε με το αυτοκίνητο ενώ υπάρχουν λεωφορεία, μετρό κλπ. Και αν μπορέσουμε να "σβήσουμε" την κλήση, νομίζω πως οι περισσότεροι θα το κάνουμε. Και αν η μοναδική ελευθερη θέση παρκιγκ είναι για ανπήρους, μάλλον θα την καταλάβουμε. Και αν ειναι απαραίτητο/αναπόφευκτο να διπλοπαρκάρουμε θα το κάνουμε.
Αλλά αν αυτά τα κάνουν οι αλλοι θα εξοργιστούμε και θα αναθεματισουμε τον τόπο μας και θα ατερμονολογήσουμε για την ανύπαρκτη παιδεία μας κλπ κλπ.

Τετ Οκτ 25, 02:13:23 πμ  
il ritorno di Don Tonino said...

Οι Έλληνες, πεταλίδα μου, ό,τι θέλουν κάνουν, γιατί εκτελούν τις διαδικαστικές θυμοσοφίες του δεύτερου θερμοδυναμικού κρανίου κατά το μισό του πλέον πεταχτού σκέρτσου κατά το ανατολικό τυπικό της περίσσειας των κρανιοεγκεφαλλικών κακώσεων στο θερμιδόμετρο της ατελούς διανοητικής καύσης του πόθου. Οδηγώ και σε σκέφτομαι.

Τετ Οκτ 25, 02:34:03 πμ  
amplaoumplas said...

Η Αθήνα είναι ένα εκρηκτικό μίγμα στο θέμα αυτό όπως και σε πόσα άλλα φυσικά..

Μικρός χώρος με μεγάλο πλήθος αυτοκινήτων και κατοικών και βέβαια κακότράχαλους δρόμους με πολλούς πιθανούς κινδύνους....
και φυσικά ο κίνδυνος ανεβάζει την αδρεναλίνη και κάνει την ζωή συναπαρστική
Σε ολά αυτά μπαίνει το ένζυμο που λέγεται αμορφωσιά και αγένεια ανθρώπων ....
Δεν καταλαβαίνω γιατί διαμαρτύρηστε η ζωή στην πόλη είναι τόσο συναπαρστική με τόσους κινδύνους....
Τι θέλετε να είστε ξενέρωτοι ευρωπαίοι .....
Τι να μας πουν και αυτοί όταν έμεις φτιάχναμε παρθενώνες αυτοί τρώγαν βαλανίδια!!!!!!!
:PPPPPPPP
lol!!!!!

Τετ Οκτ 25, 03:42:02 πμ  
amplaoumplas said...

Χωρίς πλάκα οδηγώ από τα 16 μηχανάκι και τώρα μηχανή και ενίοτε αυτοκίνητο όταν το χρειάζομαι !!!!
Πολλές φορές σκέφτομαι σε πόσες περιπτώσεις θα μπορούσα να έχα αποχαιρετήσει αυτό τον μάταιο κόσμο και τρομοκρατούμαι!!!!!!
Όταν τράκαρα με μηχανή (με δική μου υπευθυνότητα φυσικά γιατί έτρεχα με ένα διαολεμένο ΧΤ) και έπαθα βαρύ κάταγμα με αποτέλεσμα να κάνω εγχείρηση και να μείνω 6 μήνες στο κρεβάτι χωρίς μηχανάκι, άλλαξα..
Από τότε πιστεύω ότι έγινα υπεύθυνος οδηγός(καλός οδηγός δεν σημαίνει και υπεύθυνος )
Γενικά τα πράγματα έχουν γίνει καλύτερα ,όχι λόγω παιδείας,αλλά λόγω του ότι όλοι έχουμε προσωπικά περιστατικά ή εχουμε ακούσει από τροχαιά και έχουμε δει τι αποτελέσματα προκαλούν...
Πάντος ένα σποτάκι του Χαρυ κλυν όποιος το έχει ακούσει ,με μια ferrari είναι, βγάζει πολύ γέλιο και είναι περιγραφικό της κατάστασης!!!!

Τετ Οκτ 25, 03:58:09 πμ  
Dion.M. said...

@"Εμένα αυτά τα γαϊδούρια, κι άλλα πολλά ακόμη Ελληνικά γαϊδουροφαινόμενα με οδήγησαν εκτός Ελλάδας."

...................

Σύμφωνοι αλλά ίσως, έχει την αξία του, να μένεις και να μάχεσαι, και να βάζεις το λιθαράκι σου, στην έπαλξη που έτυχες... Εστω και σαν δον Κιχώτης καμμιά φορά...

......

"Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.
...................................Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος,
κ' οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε."

Insomnia σήμερα...

Τετ Οκτ 25, 04:09:51 πμ  
harrygreco said...

Θα ενδιεφερε ενα ποστ για τα τροχαια ατυχηματα της παρεας μας & τι διδαχθηκαμε απο αυτα. Προσωπικα,η ζωνη μου εσωσε τη ζωη,οταν επεσα μετωπικα σε τοιχο με τη...διασημη Αλφα Ρομεο Τζουλια. Εβαζα ζωνη ακομα & απο τα μαθηματα οδηγησης. Σημερα τη βαζω παντου,παντα πριν ξεκινησω το μοτερ. Ειναι θεμα συνηθειας αλλα & χαρακτηρα. Αλλα ατομα,αναρχοαντιδραστικου ταμπεραμεντου ψυχοπλακωνονται & δεν μπορουν με ζωνη. Οταν ειχα μηχανη,φοραγα το ιστορικο Φαιμπερναβα της Ναβα,με το επιχρυσο λογκο,το πιο ακριβο της εποχης,20χιλ. δρχ. το '84. Εφαγα 2-3 σαβουρδες με γδαρσιματα με το Τενερε 600 & ειπα μοτο/σκοτωστρα τελος. Εχω περιπτωση γνωστου που σκοτωθηκε ακριβως επειδη δεν φοραγε κρανος. Αν γλυτωνε την κρανιοεγκεφαλικη,θα ειχε μονο ενα καταγμα. " Εφαγε το κεφαλι του ".

Τετ Οκτ 25, 04:12:47 πμ  
ManBlogg said...

Ν.Δ η φώτο σας στο άρθρο τα λέει όλα -καταρχήν δείχνει έναν από τους παρανομούντες. Toyota Yaris, αν δεν κάνω λάθος, χρώματος ανοιχτό λαδί με πινακίδες κυκλοφορίας IZZ 5367 Εγώ θα εξέταζα το ενδεχόμενο να του έκανα μήνυση.
Όμως αυτό που δείχνει ξεκάθαρα (και το διαβάζω και σε άλλα posts εδώ) είναι το πώς δημιουργείται η κουλτούρα και η αντίληψη της σχετικής ικανότητας αξιολόγησης της ορθολογικότητας των κανόνων του ΚΟΚ από τους οδηγούς(μηχανής ή αυτοκινήτου) στην προκειμένη .
Έτσι λοιπόν πέρα από την αγένεια, περιφρονηση και κουτοπονηριά των της δεύτερης λωρίδας προς αυτούς της 1ης , δημιουργείται μία πολύ επικίνδυνη κατάσταση και το μοιραίο από δω και πέρα είναι θέμα τύχης καθαρά. Αυτός που είναι στην κορυφή και δε βλέπει το φανάρι μόνο στην αντίληψή του επίκειται το πότε μπορεί να ξεκινήσει. Το πώς θα λειτουργήσει η αντίληψή του είναι θέμα δικό του και εξαρτάται από παράγοντες που η επιστήμη εξακολουθεί να ερευνά. Έτσι λοιπόν εάν εξετάσουμε την περίπτωση που περιμένει να ακούσει κορναρίσματα από πίσω του για να ξεκινήσει και τα κορναρίσματα είτε είναι για άλλο λόγο είτε απλά κορνάρουν τα αυτιά του και αυτός φύγει, καταλήγουμε ακριβώς στην περίπτωση ατυχήματος του αδερφού μου που ερχόμενος με μηχανή κανονικά πέφτει πάνω σε αυτόν που νόμιζε ότι είχε ανάψει πράσινο. Νοσοκομεία, εγχειρίσεις , λάμες, κλπ..
Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι όσο και να νομίζουμε ότι είναι παράλογοι οι κανόνες (ΚΟΚ εδώ) που θεσπίζονται για να λειτουργεί ένα σύστημα , όταν αποφασίζουμε και τους παραβιάζουμε κατά την αντίληψή μας όχι μόνο δε βελτιώνουμε το σύστημα αλλά σίγουρα και πάντα το κάνουμε χειρότερο. Είναι 100% σίγουρο ότι αν εφαρμόζαμε τους κανόνες του ΚΟΚ έστω και έτσι στην "παράλογη" μορφή τους , όλοι θα ξέραμε τι να περιμένουμε από το σύστημα και θα ήταν πολύ πιο προβλέψιμο. Μπορεί να κάναμε διπλάσιο χρόνο να φτάσουμε στον προορισμό μας (δεν το νομίζω), μπορεί να ήταν μη συναρπαστικό..(;) αλλά σίγουρα δε θα είχαμε το 2005 συνολικά 1.470 θανάτους και 21.460 τραυματισμούς σε τροχαία
Ας σταματήσουμε 1 λεπτό και ας σκεφτούμε ποιες θα έπρεπε να είναι οι προτεραιότητες μας από το να λέμε φταίει αυτό αλλά όμως και το άλλο διαιωνίζοντας την κατάσταση. Εγώ θα έλεγα:
1. Εφαρμογή κανόνων ΚΟΚ για να σταματήσουμε να χάνουμε κόσμο.
2. Προσπάθεια εξορθολογισμού τους σε συνδυασμό με τη βελτίωση της ποιότητας του οδικού συστήματος.

Τετ Οκτ 25, 04:52:17 πμ  
dimitrakis said...

Κύριε Νίκο μας, από τον περιπτερά ζητούσατε Άσσο, ότι το Βήμα! Μην κάνετε σαν τους αμερικάνους που "σβήνουν" τα τσιγάρα από τις παλιές ταινίες!

Τετ Οκτ 25, 07:38:48 πμ  
Miltos said...

Καλημέρα!
Το πρότυπο της ελληνικής κοινωνίας είναι ακόμη ο "μάγκας". Αυτό είναι το πρότυπο και αυτές οι συμπεριφορές που "γεννά" - περιέγραψε κάποιες αυτές ο Ν.Δ.
Το δίδυμο μάγκας και κράτος "φάντασμα" θα συνεχίσουν να μας καταδυναστεύουν για πολλές πολλές ακόμη δεκαετίες.

Τετ Οκτ 25, 08:07:10 πμ  
Stathis said...

harrygreco

Ακριβώς αυτό λέω. Ο κάθε ενήλικος έχει δικαίωμα στην αυτοκτονία, δεν έχει το δικαίωμα όμως να κάνει τον απέναντι δολοφόνο.
Ίσως θα έπρεπε να είναι ελεύθερη η χρήση της ζώνης με αυτόματη εκχώρηση παντός δικαιώματος αποζημίωσης.
Όποιος βαρέθηκε τη ζωή του, υπάρχουν και οι ταράτσες

Τετ Οκτ 25, 08:22:12 πμ  
Andreas said...

Καλημέρα σας
πρωϊνό δυσάρεστο σχόλιο και από μένα. Δυστυχώς προσωπική εμπειρία σοβαρού ατυχήματος εξ' αιτίας της κατάστασης του οδικού δικτύου είχα και εγώ.
Μου συνέβει σε τμήμα της Εθνικής Οδού προς Λαμία, σε πολύ δύσκολο κομμάτι με περίεργες κατηφορικές ανοιχτές στροφές. Σε οδόστρωμα που προφανώς δεν έπρεπε να δοθεί στην κυκλοφορία και καιρικές συνθήκες διακοπτόμενου ψιλόβροχου. Κατάφερα να διορθώσω 2 φορές την πορεία μου αλλά ...τρίτωσε το κακό. Και ενώ θα τη γλύτωνα "φτηνά", φάνηκε η ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ που σπάεί κόκκαλα (δικά μου και άλλων) κυριολεκτικά! Για την ευκολία τους οι εργολάβοι που συνέχιζαν το έργο παρακάτω, είχαν ισοπεδώσει πατώντας τες, τις προστατευτικές μπάρες! Αποτέλεσμα: αν και κράτησα το αυτοκίνητο προς το εσωτερικό της στροφής να σταματήσω με την πόρτα πάνω στην αρχή του διαχωριστικού τοίχου από μπετόν που άρχιζε σε εκείνο το σημείο! Ήμουν ο ΤΕΤΑΡΤΟΣ! σε εκείνο το σημείο (ακολούθησε και ΠΕΜΤΟΣ καθώς ΚΑΙ άλλοι!), αν είχα φύγει δεξιά θα είχα παρασύρει τους τροχαίους που κατέβηκαν από το τζιπάκι φωρώντας τα λουστρίνια τους, ΑΚΡΙΒΩΣ δίπλα στα προηγούμενα ατύχηματα (ΚΑΙ ΟΧΙ 100-200 ΜΕΤΡΑ ΠΡΙΝ!) και μπήκαν στον κόπο να μου φωνάξουν από μακριά "ΒΓΕΣ, ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΦΩΤΙΑ!" (ευτυχώς δεν πήρε!), ενώ χρειάστηκαν σχεδόν 3 ώρες να απεγκλωβιστώ.. είναι ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ να έρθει μετά από 1μιση ώρα η ...Πυροσβεστική να με απεγκλωβίσει, και ο μόνος που ήξερε να δουλέψει τα υδραυλικά εργαλεία τους να είναι κάποιος από τους περαστικούς? Είναι ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ να έρθει ένα σαραβαλιασμένο "ασθενοφόρο" (από τα παλιά VW με τον αερόψυκτο κινητήρα πίσω, με ξαπλώσαν στο κόντρα πλακέ του πατώματος) με ένα μαθητευόμενο νοσηλευτή που σταματούσε την αιμοραγία μου με παρηγορητικά λόγια? Είναι ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ οι δημοσιογράφοι που μου δώσαν πολύ παραπάνω απο τα 15 λεπτά δημοσιότητας που μου αναλογούν, για να προβάλουν πανελληνίως τα τράυματά μου όταν έτρεμα από το κρύο της αιμοραγίας?

3 μήνες κρεβατωμένος, επαναλλαμβανόμενα χειρουργία, 6 μήνες για να μάθω να ξαναπερπατάω.

Σας γράφω όλα αυτά για να ξέρετε τι θα αντιμετωπίσετε. Ίσως μόνο η ΑΜΥΝΤΙΚΗ οδήγηση στην Ελλάδα να μπορεί να εξασφαλίσει ότι θα ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΜΕ. Και η ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ μεταφράζεται σε πολύ περισσότερα από τον εκνευρισμό...

Τετ Οκτ 25, 08:22:44 πμ  
Alitovios said...

Τουλάχιστον το 50% των αυτοκινήτων που βρίσκονται μέσα στην πόλη δεν έχουν ουσιαστικό λόγο να βρίσκονται εκεί. Αλλά είστε οι περισσότεροι πολύ λόρδοι είτε για να περπατήσετε λίγο είτε για να χρησιμοποιήσετε μαζικά μέσα μεταφοράς. Έτσι γεμίζει ο τόπος αυτοκίνητα και μετά γίνονται τα νεύρα σας φυτίλια.

Τετ Οκτ 25, 08:23:22 πμ  
Andreas said...

Να συμπληρώσω ότι ο μόνος λόγος που ΑΚΌΜΗ βρίσκομαι εδώ και σας στεναχωρώ με τα παθήματά μου έιναι η ΖΩΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ! που πάντα φορούσα και θα φοράω. Μόνο η αίσθηση επιβράνδυσης σε μια σύγκρουση μπορέι να σας κάνει να καταλάβετε την αξία της! ΜΗΝ ΤΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΠΟΤΕ!

επίσης μην ξεχνάτε: η ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ δεν εκνευρίζει απλά! Η ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ!

Τετ Οκτ 25, 08:28:40 πμ  
mihalis, a dreamer said...

manblog said...
"Ν.Δ η φώτο σας στο άρθρο τα λέει όλα -καταρχήν δείχνει έναν από τους παρανομούντες. Toyota Yaris, αν δεν κάνω λάθος, χρώματος ανοιχτό λαδί με πινακίδες κυκλοφορίας IZZ 5367 Εγώ θα εξέταζα το ενδεχόμενο να του έκανα μήνυση".
Αγαπητέ μου, αν ο Γάτος έκανε μήνυση, μπορεί ο οδηγός του Yaris να την έβγαζε καθαρή και να έβρισκε το μπελά του ο ΝΔ! (Ξέρετε,"γιατί φωτογραφίζατε εν κινήσει κύριε Δήμου;!") Μη σας φαίνεται παράξενο. Προ ετών θυμάμαι περιστατικό με πολίτη που τα ένστολα τζιμάνια με το στυλ Miami Vice συνέλαβαν όταν τους παρέδωσε χαρτονομίσματα που αντιλήφθηκε ότι είναι πλαστά!
Μεταφυσική Ελλάδα που ποδοπατάς την κοινή λογική...

Τετ Οκτ 25, 08:34:47 πμ  
Nikos Dimou said...

Καλημέρα!

"dimitrakis said...
"Κύριε Νίκο μας, από τον περιπτερά ζητούσατε Άσσο, ότι το Βήμα! Μην κάνετε σαν τους αμερικάνους που "σβήνουν" τα τσιγάρα από τις παλιές ταινίες!"

Και Άσσο και Βήμα - και τα δύο τα αγόραζα κάθε μέρα.

"Ν.Δ η φώτο σας στο άρθρο τα λέει όλα -καταρχήν δείχνει έναν από τους παρανομούντες. Toyota Yaris, αν δεν κάνω λάθος, χρώματος ανοιχτό λαδί με πινακίδες κυκλοφορίας IZZ 5367"

Και μπροστά από το Yaris ήταν άλλα δύο κι ένα κάθετα στην διασταύρωση...

Πάντως για το θέμα της ζώνης δεν έχω πρόβλημα. Αν δεν την βάλω, το Subaru τσιρίζει ενοχλητικά μέχρι να ενδώσω (ή μέχρι να περάσουν 3 λεπτά που δεν αντέχονται...).

Τετ Οκτ 25, 10:04:49 πμ  
zoferos mesaionas said...

harrygreco said...
Θα ενδιεφερε ενα ποστ για τα τροχαια ατυχηματα της παρεας μας & τι διδαχθηκαμε απο αυτα.

Εγώ οδηγώ κυρίως μοτοσικλέτα και παλιά είχα τη συνήθεια να φοράω κράνος μόνο το χειμώνα. Το καλοκαίρι ήμουν αεράτος.

Πριν μερικά χρόνια, ενώ ανέβαινα τη Συγγρού που ήταν μποτιλιαρισμένη, περνώντας ανάμεσα από τα αυτοκίνητα, άνοιξε η πόρτα ενός ταξί, στη μεσαία λωρίδα την ώρα που περνούσα δίπλα της και δίπλωσε το τιμόνι της μηχανής κι εγώ εκτοξεύτηκα με τη μούρη κι έπεσα πάνω σε μια βέσπα.

Ευτυχώς που ήταν Νοέμβρης και φορούσα κράνος και τελικά τη γλύτωσα με δύο σπασμένα πλευρά!

Το δίδαγμα προφανές: Προς μεγάλη μου λύπη, τέρμα οι αεράτες βόλτες χωρίς κράνος.

Τετ Οκτ 25, 10:07:13 πμ  
Nikos Dimou said...

Το πιο σοβαρό ατύχημα της ζωής μου το είχα πριν 50 χρόνια στην Γερμανία με οδηγό έναν Έλληνα (πολύ) μάγκα που είχε νοικιάσει αυτοκίνητο. Το κατέστρεψε ολοσχερώς, γλυτώσαμε από θαύμα - και ενώ είχε έρθει στο Μόναχο για να αγοράσει αυτοκίνητο - ίσα ίσα μπόρεσε να πληρώσει την ζημιά.

Τετ Οκτ 25, 10:29:28 πμ  
Demosthenes said...

Έχω σταματήσει προ πολλού να χρησιμοποιώ την λεγόμενη "εθνική οδό" και κομμάτι του ευρωδικτύου Ε-τάδε και παίρνω την "παλαιά". Μου παίρνει παραπάνω χρόνο αλλά α) αποφέυγω ατυχήματα ή β) το εγκεφαλικό ΔΙΟΤΙ σε πολλά σημεία έχει ΤΥΠΙΚΑ μία λωρίδα, που γίνονται ΚΑΚΩΣ (κάκιστα) "ντε φάκτο" (!!) 2 δύο οι επειγόμενοι σε αναγκάζουν αν δεν πας με 120++ να χρησιμοποιείς την βοηθητική, που 1) δεν είναι για κυκλοφορία και β) δεν είναι ολόκληρη λωρίδα και αυξομειώνεται και σε πλάτος (λες και είναι βίντεο γκέιμ)! Την τελευταία φορά λίγο πριν την Κόρινθο, είχε σταματήσει αυτοκίνητο στη βοηθητική και λόγω φόρτου κυκλοφορίας παραλίγο να πέσουν πολλά αυτοκίνητα επάνω του (δεν είχε βάλει τρίγωνο, άλλά και πάλι, ΚΑΝΟΝΙΚΑ δεν έπρεπε να κυκλοφορούσαμε στην βοηθητική).

Αλλά και μετά το "θαύμα" της Γέφυρας, η πορεία σε Αιτωλοακαρνανία σε προσγειώνει πάλι στην "πραγματικότητα" των δύο "κατά παράβαση" λερίδων (1 κανονική και 50% λωρίδας βοηθητική).

Ο εκνευρισμός στο φανάρι εν Αθήναις βλάπτει μεν την υγεία αλλά η κατά "εκβιασμό των βαστικών" κίνηση σε βοηθητική λωρίδα ... τύφλα να έχει το βίντεο γκέιμ (αλλα΄εδώ έχεις μία ζωή μόνον)!

Πάντως και σε Ελβετία παρολίγο να σκοτώσει κόσμο αυτοκίνητο που σταμάτησε με το έτσι θέλω στην αριστερή λωρίδα κανονικής κυκλοφορίας σε αυτοκινητόδρομο, για να θαυμάσουν οι επιβάτες την θέα από τη γέφυρα (ΣΣ. δεν ήταν Έλληνες).

Τετ Οκτ 25, 10:29:32 πμ  
Lefteris Kritikakis said...

"anyway έχω μια απορία σε αυτό το βιντεάκι ποιός φταίει; Κάτι μου λέει ότι έχει δίκιο ο μηχανάκιας, η ροή των αυτοκινήτων ξεκινάει λίγο μετά. "

Βεβαίως και ο μηχανάκιας έχει δίκιο εκεί.

Στον Αμερικάνικο νότο έχω συναντήσει τους καλύτερους οδηγούς: υπομονετικοί, ευγενικότατοι, παραχωρητικοί. Αλλά και η αστυνομία δεν παίζεται εκεί κάτω. Στην περίπτωση του βίντεο που είδατε, η κυρία θα ήταν στο κρατητήριο τουλάχιστον για μία βραδιά, εάν ήταν στο American South (μ' αρέσει που στο βίντεο κάνει και την ηλίθια...). Άμα τη χώνανε ένα βράδυ μέσα, της αφαιρούσανε το δίπλωμα για 12 μήνες και την αναγκάζανε να πληρώσει 300 ευρώ για να κάνει "τάξεις" να το ξαναποκτήσει, συν δικαστήριο, μπορεί και να άλλαζε συμπεριφορά μετά... μπορεί.

Στο βορρά, γρήγοροι και βιαστικοί οδηγοί με το χέρι έτοιμο στην κόρνα και το πόδι στο γκάζι. Καμία σύγκριση βέβαια με Ελλάδα... η Ελλάδα είναι φοβερά επικίνδυνη χώρα για οδήγηση.

Τετ Οκτ 25, 10:37:45 πμ  
Alitovios said...

Εσύ Νίκο δεν είχες κάποτε μια Porsche; Πόσες παραβάσεις έκανες με αυτή; Το όριο ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους στην Ελλάδα ήταν και είναι χαμηλό. Με εκατόν είκοσι πήγαινες στην εθνική; Ή μήπως πήγαινες με διακόσια με τις δικαιολογίες πως το όριο ταχύτητας είναι αδικαιολόγητα πολύ χαμηλό, πως το αμάξι είναι ασφαλές, πως είσαι καλός οδηγός, πως δεν υπάρχει πρόβλημα να τρέχεις άμα ο δρόμος είναι άδειος και χίλια δυο άλλα που ακούω συχνά πυκνά.

Με απλά λόγια δεν έχεις παραβιάσει συνειδητά τον Κ.Ο.Κ.;

Τετ Οκτ 25, 10:49:21 πμ  
zoferos mesaionas said...

ManBlogg said...

...είχαμε το 2005 συνολικά 1.470 θανάτους και 21.460 τραυματισμούς σε τροχαία ...

Οι αριθμοί είναι απαράδεκτα υψηλοί! Δυστυχώς, ισχύει και εδώ το σύνθημα της εποχής μας «Who cares?».

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που δεν έχω δει σε καμιά στατιστική, είναι το ποσοστό των "αθώων" θυμάτων (συνεπιβάτες, πεζοί, "αμέριμνοι" οδηγοί που τους ήρθε από το αντίθετο ρεύμα άλλο αυτοκίνητο, κ.λ.π.).

Τετ Οκτ 25, 10:49:29 πμ  
sokianos said...

1. Η αναρχια οχι μονο πουλαει αλλα ειναι και τροπος ζωης
2. το αυτοκινητο δεν ειναι μονο οργανο κινησης αλλα και εκφρασης και εκτονωσης
3.τις αρχες οι περισσοτεροι τις εχουν γραμμενες
4. οι νομοι ειναι διαπραγματευσημοι
5. ωραιοι ειναι οι απειθαρχοι
6. ο Σωκρατης δεν μας εμπνεει
7. λοιπον γιατι απορειτε...

8. υπαρχουν και χειροτερα (Ινδια(
9. οι αναμαρτητοι ελαχιστοι...

DON T WORRY ΠΑΡΕ ΧΑΠΙ *ηρεμιστικο

Τετ Οκτ 25, 11:01:47 πμ  
Lefteris Kritikakis said...

"...είχαμε το 2005 συνολικά 1.470 θανάτους και 21.460 τραυματισμούς σε τροχαία ..."

Δηλαδή ένα μεγάλο χωριό κάθε χρόνο, πάει από τροχαία... και κανείς δεν κάνει τίποτα.

Τετ Οκτ 25, 11:04:33 πμ  
Stavros Katsaris said...

nikos dimou said:
Πάντως για το θέμα της ζώνης δεν έχω πρόβλημα. Αν δεν την βάλω, το Subaru τσιρίζει ενοχλητικά μέχρι να ενδώσω (ή μέχρι να περάσουν 3 λεπτά που δεν αντέχονται...).

Τετ Οκτ 25, 10:04:49 πμ

Καλημέρα,
Το ίδιο πρόβλημα με τη ζώνη!
Έχω ένα KIA SORENTO αν δεν βάλω τη ζώνη τσιρίζει για 3 λεπτά με διακοπές.
Μόλις περάσει το 3λεπτο τσιρίζει ασταμάτητα! ΑΝΥΠΟΦΟΡΟ!

Ο Πατέρας μου "κλασσικός ελληναράς" πέρασε τη ζώνη πίσω από την πλάτη και ησύχασε!

Τετ Οκτ 25, 11:18:44 πμ  
McKat said...

Ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν πως η κατάσταση έχει χειροτερέψει και κατά πάσα πιθανότητα θα εξακολουθήσει να χειροτερεύει γιατί δεν καταπολεμούνται οι αιτίες και οι συνθήκες που προκαλούν όλα τα φαινόμενα που αναφέρθηκαν ήδη και τα ζούμε σχεδόν όλοι λίγο πολύ.

Οδηγώ μηχανάκι από το '87, ενώ αυτοκίνητο αρκετά αργότερα. '98 για την ακρίβεια. Το γεγονός ότι ουσιαστικά έγινα οδηγός πάνω σε δίτροχο νομίζω καθόρισε σε σημαντικό βαθμό τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζω την οδήγηση. Όσο οδηγούσα μηχανή δεν αισθάνθηκα ότι προκαλώ κίνδυνο σε άλλους. Αυτό μου έδινε μια ανεμελιά, αν και ήμουν και εξακολουθώ να είμαι πολύ προσεκτική. Όταν πρωτοβγήκα στο δρόμο με το αυτοκίνητο, η πρώτη μου αίσθηση, που με σόκαρε αρκετά μάλιστα, ήταν ότι κρατώ στα χέρια μου ένα δυνάμει φονικό όπλο. Με το αυτοκίνητο σκοτώνεις. Με το μηχανάκι σκοτώνεσαι, ως επί το πλείστον τουλάχιστον.
Νομίζω πως πολύ απλά δεν μας νοιάζει πια και πολύ αν θα σκοτώσουμε κάποιον. Εμείς οι καθόλα συνηθισμένοι άνθρωποι εύκολα θα γίνουμε φονιάδες. Για να μπούμε μπροστά, για να πουλήσουμε μούρη, για για για... Τα παραδείγματα πάρα πολλά, αλλά επειδή είμαι σίγουρη ότι οι περισσότεροι έχουν ήδη κάμποσα, δεν επεκτείνομαι. Τώρα πια τις μετακινήσεις μου με το μηχανάκι τις έχω περιορίσει σε αποστάσεις πολύ κοντινές, γιατί αφενός φοβάμαι και αφετέρου η οδήγηση με το μηχανάκι μου φαίνεται πιο κουραστική, αφού βρίσκομαι σε υπερβολική εγρήγορση όταν οδηγώ στην πόλη.

Και τώρα αλλάζω θέση και θα γίνω δικηγόρος των αποτρελλαμένων οδηγών. Έχω την αίσθηση ότι οι περισσότερες ρυθμίσεις οδικού τύπου, πχ μονοδρομήσεις ή ότι άλλο σχετικό με την πορεία των αυτοκινήτων, γίνονται όχι με γνώμονα την πιο εύρυθμη κίνηση των οχημάτων, που, tok tok hellooo, τα έχουμε γιατί οι περισσότεροι τα χρειαζόμαστε, αλλά με γνώμονα το να τη δυσχεράνουν. Αυτό σε πολλές περιπτώσεις μεταφράζεται σε: περισσότερη ώρα στο δρόμο, περισσότερο εκνευρισμό, διοχέτευση μεγαλύτερου όγκου κυκλοφορίας σε κεντρικούς δρόμους, περισσότερη μόλυνση, περισσότερη κατανάλωση καυσίμων.
Κι εκεί που πάς ξεφυτρώνουν αστείες πινακίδες πεζόδρομων που μόνο πεζόδρομοι δεν είναι, ή η τελευταία ανακάλυψη όπου επιτρέπεται η διέλευση από ένα μικρό τμήμα του δρόμου μόνο στους κατοίκους. Και πού ξέρεις ποιος είμαι αφ'ενός, και τι θα γίνω εγώ ο οδηγός, αφετέρου, που περνάω από αυτόν το δρόμο στον οποίο δε μένω αλλά είναι η ευρύτερη γειτονιά μου και αν δεν βγάλω φτερά να πετάξω πάνω από αυτά τα εκατό μέτρα θα πρέπει να βγω μετά από διάφορους κύκλους, παρακάμψεις κλπ. σε κεντρική αρτηρία για να φτάσω στο σπίτι μου ένας αχρηστευμένος από την απελπισία και την απογοήτευση και τα νεύρα άνθρωπος, μετά από μισή ώρα, ενώ θα έφτανα σε πέντε λεπτά και θα απάλλασσα τους δρόμους από την παρουσία μου μια ώρα αρχύτερα.
Και όχι μόνο αυτό αλλά μου σερβίρεις κιόλας στη μούρη σαν να είμαι ο πιο ηλίθιος άνθρωπος στον κόσμο, ότι έχουν γίνει έργα για τη βελτίωση των περιοχών που κατοικούμε (βλέπε πεζόδρομοι κλπ).
Οι ρυθμιστές ευνοούν την αύξηση του αριθμού των αυτοκινήτων, αλλά κάνουν κόλαση την κίνησή τους με μέτρα που δήθεν προσπαθούν να βελτιώσουν την κατάσταση. Βελτιώνω σημαίνει αποτρέπω την κίνηση των οχημάτων. Αποτρέπω γι’αυτούς σημαίνει τους κάνω το βίο αβίωτο. Για μένα σημαίνει βελτιώνω και ενθαρρύνω υποδομές. Όχι, δεν θα πάρω το λεωφορείο που έρχεται όποτε θέλει ΑΚΟΜΑ. Έχω φάει τη μισή μου ζωή σε στάσεις. Όχι ευχαριστώ δεν θα πάρω. Την ίδια απελπισία μου προκαλεί η αναμονή στη στάση με την αναμονή στο μποτιλιάρισμα. Παρακαλώ τα επόμενα μέτρα για την κίνηση να αφορούν τέλειες συγκοινωνίες.

Συγγνώμη, παρασύρθηκα και έγραψα πολλά.

Τετ Οκτ 25, 11:30:30 πμ  
andy dufresne said...

Υπάρχουν και οι άλλοι (πιο "έξυπνοι" απ' τον πατέρα του Σταύρου) οι οποίοι, για να μη σφυρίζει, ασφαλίζουν τη ζώνη του συνοδηγού στη θέση της δικής τους!

Τετ Οκτ 25, 11:33:20 πμ  
Odysseas said...

Για να μη γκρινιάζουμε μόνο, πριν περίπου 10 χρονια είχαμε 2,000 θανάτους από τροχαία το χρόνο, άρα μείωση περίπου 30%, κυρίως λόγω πιο ασφαλών οχημάτων και κάποιων βελτιώσεων σε δρόμους.
Έχω την εντύπωση πως οι νέοι χρησιμοποιούν πιο συχνά ζώνες ασφαλειας και είναι γενικά λίγο πιο συνειδητοποιημένοι απότι παλιότερα.
Σχετικά με το αν είναι δικαίωμα μας να φοράμε ζώνη: εκτος όλων των άλλων, δίνουμε και παράδειγμα σε όσους μας βλέπουνε. Και το αν θα φάμε το κεφάλι μας δεν είναι μονο δικό μας πρόβλημα. 'Οποιος έχει πάει σε κηδεία 19χρονου παιδιού καταλαβαίνει τι λέω.

Τετ Οκτ 25, 11:38:49 πμ  
pagis said...

"...είχαμε το 2005 συνολικά 1.470 θανάτους και 21.460 τραυματισμούς σε τροχαία ..."

Το πραγματικό κόστος από αυτά τα τροχαία το έχουμε? ειδικά από τους σοβαρούς τραυματισμούς?

Τετ Οκτ 25, 11:45:34 πμ  
alogaki said...

ManBlogg said...
"...είχαμε το 2005 συνολικά 1.470 θανάτους..."

Φοβάμαι ότι αυτός είναι ο "επίσημος αριθμός των θανάτων" που καταγράφονται από την τροχαία στον τόπο του δυστυχήματος. Δεν περιλαμβάνει τα περιστατικά στα οποία ο τραυματίας "καταλήγει" αργότερα στο ασθενοφόρο ή στο νοσοκομείο.

Δυστυχώς, στην πραγματικότητα ο αριθμός είναι περίπου διπλάσιος.

Τετ Οκτ 25, 11:48:11 πμ  
Odysseas said...

Διευκρίνηση: ο αριθμός θανάτων από τροχαία περιλαμβάνει (αν δεν κάνω λάθος) και θανάτους μέχρι και μερικές βδομάδες μετά το ατύχημα.

Τετ Οκτ 25, 11:51:00 πμ  
malahide said...

Για να μη γκρινιάζουμε μόνο, πριν περίπου 10.000 χρονια είχαμε 20,000 θανάτους από AIDS το χρόνο (exaggeration), άρα μείωση περίπου 30%, κυρίως λόγω πιο ασφαλών τηλεπαρουσιαστριών και κάποιων βελτιώσεων σε θεσμικά κουφώματα.
Έχω την εντύπωση πως οι αλβανοί ευρωβουλευτές χρησιμοποιούν πιο συχνά το προφυλακτικό και είναι γενικά λίγο πιο ασυνείδητοι από τον Άρη Σταθάκη. Σχετικά με το αν είναι δικαίωμα μας να φοράμε ζώνη αγνότητας: εκτος όλων των άλλων, δίνουμε και παράδειγμα στην ευρωπαϊκή ένωση που επιτηρεί τα κάλλη μας. Και το αν θα φάμε το κεφάλι μας δεν είναι μονο δικό μας πρόβλημα, αφορά άμεσα και τους ειδικούς της logo στιγμής. 'Οποιος έχει έρθει στην κηδεία μου, έχει φύγει εκατομμυριούχος.

Τετ Οκτ 25, 11:52:47 πμ  
pagis said...

Για την ζώνη και για το κράνος θα με συνέφερε σαν κράτος να πω ότι άν δεν τα φοράς αναλαμβάνεις εσύ πλέον να πληρώσεις ένα μεγάλο ποσοστό των εξόδων νοσηλείας σου σε περίπτωση που εμπλακείς σε ατύχημα και χτυπήσεις.

Γιατί αν ξέρει ο άλλος ότι θα τον πονέσει στην τσέπη το ξανασκέφτεται νομίζω.

Τετ Οκτ 25, 12:01:35 μμ  
ioannisk said...

Για τους νεκρούς από τροχαία δεν υπάρχει standard τρόπος μέτρησης. Σε μερικές χώρες θεωρούνται όσοι πεθάνουν επί τόπου, σε άλλες όσοι πεθάνουν μετά από Χ ώρες / μέρες κλπ. Οι νεκροί στην Ελλάδα δεν είναι 1470, πριν από 3-4 χρόνια ήταν 2000 με 2500 κάθε χρόνο. Για να έχουμε τόσο μεγάλη μείωση σε τόσο μικρό διάστημα μάλλον άλλαξε ο τρόπος μέτρησης, δεν νομίζω να άλλαξε ο τρόπος που οδηγάμε.

@zoferos mesaionas
Οι νεκροί πεζοί στην Αθήνα είναι 100 με 150 κάθε χρόνο. Φυσικά σε αυτούς μπαίνουν και γύρω στους 10 που διασχίζουν την Συγγρού... Δεν θυμάμαι τα νούμερα ούτε που το είχα διαβάσει.

Τετ Οκτ 25, 12:18:08 μμ  
Nikos Dimou said...

Alitovios said...
Με απλά λόγια δεν έχεις παραβιάσει συνειδητά τον Κ.Ο.Κ.;

Nαι το έχω παραβιάσει μόνο στο θέμα των ορίων ταχύτητας. Κι αυτό διότι ξέρω πως δεν συνεισφέρουν τίποτα στην ασφάλεια των οδηγών.

Έχω γράψει αναλυτικά γι αυτό το θέμα. Συνοπτικά:

Το 93% των θανατηφόρων ατυχημάτων γίνεται σε μικρές ταχύτητες πολύ κάτω από τα όρια (και συνήθως εντός κατοικημένων περιοχών).

Οι Γερμανικές αουτομπαν χωρίς όριο ταχύτητας έχουν λιγότερα ατυχήματα από τις Γαλλικές ή Ιταλικές που έχουν οριο.

Τα όρια εξισώνουν τα αυτοκίνητα προς τα κάτω. Ένα Ματιζ δεν είναι ασφαλές στα 120.

Δεν λαμβάνουν υπόψει τις καιρικές συνθήκες - τα 120 μπορεί να είναι θανατηφόρα με βροχή.

Τετ Οκτ 25, 12:27:13 μμ  
Georgios said...

Καλημέρα!

Για τα "γαιδούρια" πιστεύω πως μπορούμε να συζητάμε όλη μέρα... Το θέμα δεν είναι μόνο οι παραβάσεις και το αν φταίνει τα μηχανάκια ή τα αμάξια... Ούτε καν οι νόμοι.

Συμφωνώ με τον reactor69 πως τα κενά παιδείας δε θα πρέπει να μπαλώνονται απο νόμους που μάλιστα πολλές φορές δημιουργούνται χωρίς την γνωμοδότηση των ειδικών, π.χ. των πολιτικών μηχανικών-οδοποιών....

Με απασχολεί περισσότερο όμως να δω πόσοι από μας που τώρα γκρινιάζουμε και κριτικάρουμε έχουμε υπάρξει γαιδούρια, γιατί το κάναμε και αν τελικά το σταματήσαμε και μάθαμε να σεβόμαστε... Αν τελικά γίναμε άνθρωποι. Θεωρώ, λοιπόν, πως οι περισσότεροι την έχουμε κάνει τη γαιδουριά μας αλλά πάντα έχουμε μια πολύ καλή δικαιολογία την οποία αφαιρούμε όμως από άλλους συμπολίτες μας. Δε θέλω να δώσω δίκαιο σε καμία από τις δυο πλευρές, αλλά να τονίσω πως πρώτα πρέπει να κοιτάμε καλά ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΡΑ!

Πέρα όμως από τα οποια εξώφθαλμα κενά παιδείας, υπάρχει και το θέμα της μίμησης... Οι περισσότεροι της ηλικίας μου (23) έχουν δει κάποιο γονιό ή συγγενή να βρίζει, μουτζώνει και να δικαιολογεί την οποιαδήποτε "γαιδουρία" του ως μαγκιά... Και μάλιστα έχουν δει, επανηλλειμένως, τέτοιους τύπους σε νεαρή ηλικία έτσι ώστε να τους αποτυπωθεί στο μυαλό ότι σε πολλές μαγκιές έχουν και δίκιο από πάνω... Αυτά τα βιώματα δε τα σβήνει κανένας Κ.Ο.Κ, κανένα σχολείο, κανένας σοφός...

Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα; Πόσοι απο μας δεν έχουν εμπάθεια με τους οδηγούς ταξί -κατά κόσμον ταρίφες ή ταριφοκώληδες; Πόσοι δεν έχουν προσπαθήσει να τους κάνουν σφήνες ή να τους το παίξουν μάγκες για να τους κοπεί ο αέρας και για να πάψουν να τη "βλέπουν" άρχοντες του δρόμου... Λες δηλαδή, κι αν παρανομήσεις εσύ αντί του ταξιτζή αυτό σε κάνει αυτομάτως νόμιμο!


Υ.Γ. Και τώρα ειλικρινά, είναι πολλοί αυτοί που δεν εχουν σκεφτεί οτι αυτή η τρέλα των Ελλήνων είναι κομμάτι από τη γοητεία τους ρε γαμώτο;;;; LOOOOOOOOOOOOOOL! ;)

Τετ Οκτ 25, 12:43:05 μμ  
scalidi said...

Ως πεζός, έχω πολλές φορές κοντέψει να σκοτωθώ όχι γιατί δεν προσέχω, αλλά γιατί περνάω με πράσινο το φανάρι για τους πεζούς. Δεν σταματάνε πια στο κόκκινο τα αυτοκίνητα. Έχει κανείς καμιά πρόταση πώς να γλιτώσω τη ζωή μου;
Κι εγώ που δεν συνηθίζω να βρίζω, ανακαλύπτω ότι βρίσκεται μέσα μου ένα υβρεολόγιο άνευ προηγουμένου που θέλει να βγει στην επιφάνεια και να πνίξει τους αθηναϊκούς δρόμους...

Τετ Οκτ 25, 12:55:03 μμ  
Talking Drum said...

Πες τα Χρυσόστομε!!!!

Τετ Οκτ 25, 01:24:52 μμ  
heinz said...

Δε χωνεύω το αυτοκίνητο - το βαριέμαι θανάσιμα γιατί απαιτεί ακοή και όραση τεντωμένα στα όρια - με κουράζει πολύ.

Έτσι οδηγώ μηχανή - που δεν σου δίνει την ψευδαίσθηση της ασφάλειας, αλλά ακούς πιο εύκολα και βλέπεις άνετα (χωρίς κράνος).

Αυτό πάντως που έχω να καταθέσω είναι το εξής:

Επί 20 χρόνια, δεν έχω πάθει τίποτα, ούτε με αυτοκίνητο, ούτε με μηχανή.

Αλλά, κάθε φορά που αναγκάζομαι να οδηγήσω στην ΑΘήνα, ειλικρινά φρικάρω. ΔΕΝ οδηγούν φυσιολογικά στην Αθήνα, νοιώθεις ότι είσαι στόχος. Υποχρεώνομαι να οδηγήσω όπως κι οι άλλοι, για να γλιτώσω...

Τετ Οκτ 25, 01:36:43 μμ  
heinz said...

Όταν βγαίνεις στο δρόμο, βγαίνεις βάσει μιας σύμβασης:

"Προστάτεψε τη ζωή μου και θα προστατεύω τη δική σου",

δηλαδή,

"προστάτεψέ με από σένα και θα σε προστατέψω από μένα",

αλλά στην Αθήνα δεν....

Τετ Οκτ 25, 01:39:02 μμ  
περιγλώσσιος said...

Κύριε Δήμου, να πούμε κάτι και για την αγένεια μερικών περιπτερούχων. Για μένα, η ευγένεια του περιπτερούχου αποτελεί κριτήριο επιλογής περιπτέρου στην πλατεία κοντά στο σπίτι μου. Αγοράζω εφημερίδα από τον ευγενικό περιπτερά...

:-)

Τετ Οκτ 25, 01:46:07 μμ  
draminos said...

1)Η σήμανση των δρόμων μας είναι άθλια, αλλά στις στροφές είναι πληρέστατη: χωρίς εκκλησάκι = ακίνδυνη στροφή, 1 εκκλησάκι = μικρός κίνδυνος, 2 = πολύ επικίνδυνη στροφή, 3 = κίνδυνος θάνατος, (έχω δει και 3 μαζί)

2) Ακριβώς πριν 1 χρόνο στον Πειραιά: μπαίνω σε ταξί και ζητάω να πάω στην Αμφιάλη, ο ταξιτζής ευγενέστατος μου ζήτησε συγγνώμη γιατί δεν γνώριζε την οδό και ίσως αργούσαμε λίγο. Οταν πλησιάσαμε κοντά στο στόχο μας μπλέξαμε με τους μονόδρομους και στην απελπισία του που δεν μπορούσε να βρει την οδό διέσχισε τρεις μονοδρόμους με την όπισθεν. Εστι εκτός από ευγενικός ήταν και νομοταγής, δεν μπήκε αντίθετα στην κατεύθυνση των μονοδρόμων.

3) Οσοι μηχανόβιοι τύχει να περνάτε από τη Δράμα, μη τολμήσετε να περάσετε χωρίς κράνος. Ακόμη και στις 2 τη νύχτα κάνουν έλεγχο για κράνος. Νάναι καλά ο διοικητής της τροχαίας που 2-3 χρόνια έχει τη βούληση να ασκεί αυστηρούς ελέγχους , και σώθηκαν έτσι ποιος ξέρει πόσες ζωές. Και όσοι κυκλοφορούν μηχανές χωρίς να δικαιούνται (ανήλικοι, χωρίς άδεια οδήγησης κλπ) αφαιρούνται οι πινακίδες άν υπάρχουν και παρακράτηση της μηχανής για τα περαιτέρω.

Τετ Οκτ 25, 01:51:37 μμ  
pagis said...

@heinz

Νομίζω ότι στην επαρχία οδηγούν πολύ χειρότερα από ότι στις μεγάλες πόλεις, το μόνο που σώζει την κατάσταση εκεί είναι ότι οι δρόμοι είναι σχετικά άδειοι και αν κάνεις καμιά παράβαση περνάει χωρίς συνέπειες.

Τετ Οκτ 25, 02:16:25 μμ  
username said...

κανά δυο βδομάδες πριν τις εκλογές το πράγμα στην Αθήνα είχε ξεφύγει εντελώς. Είχαμε περάσει από δειγματοληπτικούς ελέγχους σε συνεχή επιτήρηση. Γράφανε αβέρτα όποιον έβρισκαν μπροστά τους για ζώνη κυρίως. Γιατί; Γιατί από εκεί τα παίρνουν. Φοροεισπράκτορες, δε βαριέσαι. Ξεχνάνε πως βρίσκονται εκεί για να ανακουφίζουν την κίνηση και να εξυπηρετούν και όχι να είναι μπαμπούλες. Σ' εκείνη τη Βάρης Κορωπίου τους μάζευαν σαν τα πρόβατα να τους γράψουν και προκαλούσαν συμφόρηση!

Τετ Οκτ 25, 02:46:53 μμ  
username said...

Όσο αναφορά το δόλωμα για βόρειους και νότιους οδηγούς θα τσιμπήσω και θα πω ότι στη Θεσσαλονίκη είναι ΑΡΓΟΙ και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ, με έμφαση στο "επικίνδυνοι". Όποτε χρειάζεται να ανέβω τρέμει η ψυχή μου. Οι Θεσσαλονικείς νύχτα το παίρνουν; Υπάρχει ένα πραγματάκι που λέγεται φλας, δεν το ξέρουν;

Στη Θεσσαλονίκη κάντε το εξής πείραμα: προσπαθήστε να αλλάξετε λωρίδα. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΣΕ ΑΦΗΣΟΥΝ! Εγώ πλέον το κάνω για πλάκα. Ανάβω φλας δήθεν για να αλλάξω λωρίδα και βλέπω τον από πίσω να πατάει γκάζι μην τυχόν και του φάω τη θέση. Πολύ γέλιο, το δείχνω σε όλους. Μάλλον ο επαρχιωτισμός φταίει "μην τυχόν και με περάσει -- ποιο ξύπνιος είναι αυτός και θα μου φάει τη θέση", αντί να σκέφτονται την big picture της συνολικής εξυπηρέτησης.

Τετ Οκτ 25, 02:54:13 μμ  
alogaki said...

Γατούλη, είμαι πολύ στεναχωρημένος σήμερα!

Μόλις διάβασα αυτό το άρθρο στη σημερινή Ελευθεροτυπία.

Αυτό που συμπεραίνω τελικά είναι ότι τα μεγαλύτερα "γαϊδούρια" σε αυτό τον κόσμο είναι δυστυχώς "οι άνθρωποι".

Τετ Οκτ 25, 03:03:40 μμ  
amplaoumplas said...

Οποιος θέλει να ακούσει χιουμοριστικό σποτάκι ενδεικτικό της κατάστασης:
http://rapidshare.com/files/608912/Harry_Klyn_-_Aytokinito.mp3.html

Τετ Οκτ 25, 03:04:22 μμ  
username said...

Αναφορικά με την υπερβολική ταχύτητα, εκεί που την πατάνε όλοι είναι ότι, όταν έχεις πολλά χιλιόμετρα μέσα, ΔΕΝ ντελαπάρεις συνήθως. [Το ντελεπάρισμα σε στροφή είναι ο υποσυνείδητος φόβος λόγω ταινιών του Χολιγουντ]. Εκεί που την πατάνε όλοι με τα πολλά χιλιόμετρα είναι όταν ανακαλύπτουν έντρομοι πως όταν χρειάζεται να στρίψουν ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΔΕΝ ΣΤΡΙΒΕΙ. Και απλώς πάνε ίσια, ή σε γκρεμό ή στο βράχο, όπως πριν κανένα μήνα που είδα αυτοκίνητο κολλημένο σαν μυγαράκι σε βράχο στην λεωφόρο Σουνίου.

Τετ Οκτ 25, 03:06:36 μμ  
Nikos Dimou said...

Για ταξιτζήδες και περιπτερούχους αξιζει να κάνουε χωριστά ποστ.

Νομίζω πως είναι χαρακτηριστικά δείγματα νεοελληνικής τυπολογίας.

Ανήκουν δε - όσο κι αν δεν τους φαίνεται - στους προνομιούχους.

Κλειστά επαγγέλματα - ξέρετε πόσο πάει μία άδεια ταξί;

(Βέβαια οι περισσότεροι οδηγοί δεν είναι και ιδιοκτήτες).

Τετ Οκτ 25, 03:07:36 μμ  
Nikos Dimou said...

alogaki said...
"Γατούλη, είμαι πολύ στεναχωρημένος σήμερα! Μόλις διάβασα αυτό το άρθρο στη σημερινή Ελευθεροτυπία".

Φοβερό! 1500 ζωάκια απανθρακωμένα!

Έχω πάψει από καιρό να ψωνίζω σε pet shop που πουλάνε ζώα. Με πιάνει η ψυχή μου όταν τα βλέπω στα κλουβιά.

Και τώρα έτσι εγκλωβισμένα κάηκαν...

Τετ Οκτ 25, 03:13:59 μμ  
vaggelis papavasiliou said...

Αν θυμάμαι καλά η ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που νεκρός θεωρείται από τροχαίο αυτός που θα πεθάνει σε 24 ώρες από το χρόνο του ατυχήματος.Στις 25 ώρες θεωρείται μάλλον ότι πέθανες από φυσικά αίτια...
Στις περισσότερες χώρες το όριο είναι 3 μέρες ή μία εβδομάδα.Ακόμα και σ'αυτό κλέβουμε λιγάκι.

Τετ Οκτ 25, 03:17:50 μμ  
harrygreco said...

Ενδιαφερουσα η καταταξη των οδηγων με εθνικοτοπικο κριτηριο. Κανονικα οι Σαλονικιοι,λογω γνωστου DNA επρεπε να ειναι σοφτ,ενω οι Αθηναιοι,επισης γνωστης καταγωγης,επρεπε να ειναι μαστιγα.

Τετ Οκτ 25, 03:54:44 μμ  
aggelos-x-aggelos said...

Οι Έλληνες έχουν μάθει να συμπεριφέρονται σαν γαϊδούρια και το θεωρούν δικαίωμά τους. Όλα είναι φυσιολογικά για αυτούς αρκεί να κάνουν τη δουλειά τους. Τώρα αν πεθάνει και κανένας είναι παράπλευρη απώλεια. Σου λέει "για να πέθανε δε θα ήταν μάγκας. Που πας άμα δεν είσαι μάγκας"

Έχω τύχει σε πολλές συζητήσεις ανθρώπων όπου όλα αυτά που περιγράφουμε εδώ μέσα να τα θεωρούν δικαίωμά τους. Και πολύ λογικό να τα κάνουν όλοι. Σε θεωρητικό επίπεδο. Γιατί όταν πάμε στο προσωπικό εκεί απλά μετριέται η μαγκιά.

Είναι μέρος της γενικότερης κουλτούρας του "θα τους γ@μήσω όλους" και "εμένα δε μου τη βγαίνει κανένας". Είναι αυτός ο παρανοϊκός τσαμπουκάς του "είμαι ο πιο μάγκας". Είσαι πάντα ή ο πιο μάγκας ή ο πιο μαλάκας.

Και αυτοί οι άνθρωποι μεγαλώνουν παιδιά. Και τους ακούς να μιλάνε και για αυτά έτσι. "Εμένα του γιου μου δεν του βγαίνει κανένας, ο πιο μάγκας είναι". Η μαγκιά μετριέται με τον τσαμπουκά. Εννοείτε ότι πετάς σκουπίδια από το παράθυρο άλλα μάγκας είσαι αν το κάνεις μπροστά στο μπάτσο. Ο οποίος επειδή είναι από την ίδια πάστα, άμα σε δει μαγκάκο δεν θα σε γράψει.

Ότι και να κάνουν τα σχολεία δεν γίνεται τίποτα. Όλοι αυτοί οι κάφροι έπρεπε να παίρνουν άδεια για να κάνουν παιδιά.

Ένας εμετός είμαστε

Τετ Οκτ 25, 04:23:20 μμ  
Πανάσχημη said...

Δειτε παρκαρισμα

Αληθινό είναι;

http://video.google.com/
videoplay?docid=6665675796211514177&q=
parking+car&hl=en

Τετ Οκτ 25, 04:48:50 μμ  
jaded man said...

Υπάρχουν και χειρότερα μέρη από την Ελλάδα για να οδηγείς...

http://www.youtube.com/watch?v=RjrEQaG5jPM

Τετ Οκτ 25, 05:12:38 μμ  
Demosthenes said...

α) Το συγκοινωνιακό αποτελεί προέκταση της γενικότερης συστημικής της ζωής στην Ελλάδα.

β) Η τήρηση των κανόνων (ΚΟΚ και γενικότερα), εφόσον είναι "νόμοι του κράτους" δεν εναπόκειται στη "διακριτική ευχαίρια" δλδ την προσωπική μας συμφωνία με αυτούς.

γ) Το ίδιο και τα όρια ταχύτητας. Το ανώτατο (αλλά και κατώτατο) όριο ταχύτητας δεν είναι "ελαστικά". Το 110 π.χ. σημαίνει έως και 110. Όχι 111 ούτε 112 ούτε 120 ούτε 130. Το αν είναι "ρεαλιστικά" αυτό είναι θέμα για συνολική θεώρηση και αλλαγή και όχι για ατομική διαφοροποίηση.

δ) Το "μηχανικά αυτοκίνητο" (ΙΧ και μοτοσυκλέτα) αποτελεί (όπως αποτελούσε και το άλογο αλλά και το γαϊδούρι) ΜΕΣΟ ατομικής ελευθερίας στην μετακίνηση και όχι μέσο ατομικής "έκφρασης". Καλό και άγιο το ποδήλατο αλλά ποιός έχει την ενέργεια να δαπανήσει για την μετακίνησ με αυτό (η Ολλανδία είναι επίπεδη, η Αθήνα και γενικότερα η Ελλάδα δεν είναι). Αλλά η ελευθερία στη μετακίνηση είναι υποδεέστερη της ελευθερίας έκφρασης? Δεν νομίζω. Και στο φαρ ουέστ υπήρχαν οι καλοί καουμπόυδες αλλά και οι ντεσπεράντος. Τα ΜΜ Μεταφοράς δεν αποτελούν λύση - υποκατάστατο για τις περισσότερες προσωπικές ανάγκες μετακίνησης. Άρα οι εκπομπές CO2 δεν είναι άλλοθι για στροφή προς τα μαζικοποιημένα μέσα μεταφοράς, αλλά τα "καθαρότερα" αυτοκίνητα.

ε) Το ταξί είναι μία καλή επιλογή για τις πόλεις και δεν θα πρέπει να θεωρείται ως "αναγκαίο κακό" αλλά "θεμιτό μέσο μεταφοράς" και να λαμβάνεται υπόψη ως μέσο αι αυτό στο συγκοινωνιακό σχεδιασμό.

στ) Η "βιασύνη" των οδηγών είναι θέμα "κουλτούρας" μόνον η γενικότερο αποτελέσμα της χαωτικότητας και βιασύνης που διέπει τη ζωή στην Ελλάδα? Καλοί οι πεζόδρομοι κτλ αλλά ποιός έχει σήμερα χρόνο για ρομαντικές βόλτες με τα πόδια π.χ. στην Αθήνα? Όταν τρέχουν πολλοί να προλάβουν ραντεβού κ.α. (just in time)?

ζ) Η Αθήνα δεν είναι πλέον "μία" πόλη, αλλά πολλές. Το να μένεις στην μία άκρη και να δουλεύεις σε άλλη δεν είναι σκόπιμο. Ή επιλέγεις δουλειά και με κριτήρια πρόσβασης σε αυτό και από αυτήν (χρόνος, κόστος) ή μένεις στο νοίκι και αλλάζεις όταν αλλάζεις δουλειά!!!

η) Η πρόταση γαι ειδικό τέλος στις αεροπορικές συγκοινωνίες (passenger, επί του εισητηρίου) από ηγέτες Βραζιλίας, Χιλής, Γαλλίας και Βρετανίας (και η θλοποίηση του από Γαλλία) ως μέσο χρηματοδότηση της μάχης κατά της πτώχειας στον τρίτο κόσμο (με το σαθρό επιχείρημα ότι οι αεροπορικές μεταφορές ΠΡΟΣΩΠΩΝ αποτελούν "στοιχείο" της παγκοσμιοποίησης(!!) δείχνει πόσο σοβαρό είναι το θέμα μεταφορές/συγκοινωνίες ως θέμα δημόσιας πολιτικής και ΚΡΙΤΙΚΗΣ αυτής από την Κοινωνία των Πολιτών.

Η μετακίνηση και τα μέσα μετακίνησης/μεταφοράς είναι βασικό στοιχείο στην ελευθερία μετακίνησης του ανθρώπου και τα ατομικά δικαιώματα.

Πόση υλοποίηση έχει η τηλεργασία στην Ελλάδα? Οι τηλε-αγορές (μόνον 6% των Ελλήνων σύμφωνα με πρόσφατα ευρωψβαρόμετρο).

Για όσους/σες θέλουν κυρίως να εκφραστούν ατομικά μέσα από τον τρόπο οδήγησης τους, αντί της ατομικής ελευθερίας μετακίνησης, ας φτιαχθεί ειδικός χώρος/πάρκο έκφρασης σε κάθε πόλη (π.χ. το παλαιό αεροδρόμιο???). Και για περπάτημα και άσκηση των ποδιών να φτιαχθούν περισσότερα στάδια γαι τον πολίτη και όχι πεζόδρομοι, θα πρότεινα.

Τετ Οκτ 25, 05:24:38 μμ  
lcb said...

Μια προχειρη λιστα προτεραιοτητας στους ελληνικους δρομους οπως ατυπα ισχυει σημερα:



1. Η Νατασσα που κατεβαινει Αθηνα απο Ραφηνα στη Μαραθωνος με τις Μερσεντε και τα καρουμπαλα να αναβοσβηνουν.

2. Μπατσοι παντως ειδους και συνομοταξιας.

3. Παπακια ντελιβερι-πιτσαρια χωρις κρανος, φλας, φωτα, αναποδα σε μονοδρομο τσιτα το γκαζι.

4. Παντως ειδους μηχανες χωρις κρανος που "δεν τις προσεχουν οι οδηγοι".

5. Τρελλο φορτηγο με τα φρενα σπασμενα να προσπερναει "αργους".

6. Λοιποι "επαγγελματιες" με φορτηγακια, βανακια, αγροτικα που οταν δεν παρκαρουν οπου λαχει ανεβαζουν μουαγεν κανοντας συνεχεις σφηνες.

7. ΤΑΡΙΦΕΣ. Αλλα γι αυτους μπορουν να γραφτουν δοκιμια ολοκληρα.

8. Τζιπατοι που αναβοσβηνουν φωτα οταν πας με 110 στην αριστερη. Πολλα γραμματια.....

9. Φτιαγμενοι. Δεν εχει σημασια τι αμαξι. Απο μιραφιορι ελεκτρικ με θολους μεχρι 106 ραλλυ χαμηλομενο και μπουρι σομπας για εξατμιση.

...................................

35. Λεωφορεια. Για την Αθηνα θα πρεπει να σχεδιαστει ενα υβριδιο λεωφορειου-γκρειντερ.

36. Πεζοι. Τιποτα δεν εχει πιο πολλη πλακα απ το να βλεπεις τους τουριστες στις διαβασεις πεζων να τρεχουν με την αγωνια ζωγραφισμενη στο προσωπο.

37. Αναπηρικα καροτσακια, τυφλοι, μητερες, ηλικιωμενοι, ανθρωποι με δεκανικια. Αυτα ειναι κατωτερα οντα που ανηκουν στην τελευταια υποσταθμη πριν τις αμοιβαδες και τους μονοκυταρους οργανισμους. Χαμηλα στην τροφικη αλυσιδα. Γιατι να ξεμυτιζουν απ το σπιτι;

Τετ Οκτ 25, 06:02:37 μμ  
Nikos Dimou said...

demosthenes et al.
Όλα τα μέτρα που προτείνετε (και μερικά άλλα) έχουν ήδη δοκιμαστεί στο εξωτερικό. Δεν χρειάζεται να εφεύρουμε τίποτα, αρκεί να τα εφαρμόσουμε.

Το 1963 (ναι, τόσο πίσω!) είχε κυκλοφορήσει ένας νόμος που υποχρέωνε όλους τους κατασκευαστές κτηρίων να κάνουν γκαράζ στα υόγεια. Σάλος στους κατασκευαστές (πως θα φτιάχναμε παρανομες γκαρσονιέρες;). Ο νόμος δεν αποσύρθηκε - αλλά ούτε εφαρμόστηκε.
Το 1978 τον ανάστησε ο Στέφανος Μάνος. Και πάλι αγνοήθηκε.

Αν από το 63 είχαν δημιουργηθεί δεκάδες χιλιάδες θέσεις πάρκινκ, οι δρόμοι θα ήταν άδειοι και η κυκλοφορία διαφορετική.

Τετ Οκτ 25, 06:12:56 μμ  
Sourtoukw said...

Χωρίς να έχω προλάβει να διαβάσω τα προηγούμενα σχόλια σας αναφέρω χαρακτηριστικό περιστατικό:
Γυρνάω από τις διακοπές Κυριακή 10 Σεπτέμβρη. Μένω στην Κυψέλη σε ένα στενό στο οποίο χωράνε να παρκάρουν αυτοκίνητα μόνο από την μία πλευρά [για να καταλάβετε πόσο στενό είναι το στενό μου]. Κυρία που θέλει να μετακομίσει στο μέσον ακριβώς του στενού δεν έχει υπολογίσει [το ζώον] οτι δεν χωράει τεράστιο φορτηγό και φέρνει το τέρας το οποίο προσπαθεί να φτάσει στην πολυκατοικία. Το φορτηγό έχει ανεβάσει τις δυο δεξιά ρόδες στο πεζοδρόμιο [πεζοδρόμιο = 30 πόντοι] με κίνδυνο να πάρει αμπάριζα τα μπαλκόνια των υπερυψωμένων ισογείων ΟΜΩΣ στο νούμερο 4 περίπου του δρόμου έχει Π της ΕΥΔΑΠ για να προστατέψει τα καπάκια των ρολογιών της πολυκατοικίας οπότε το φορτηγό κολλάει. Στο αριστερά μέρος του δρόμου είναι παρκαρισμένο ένα ταξί και ένα καινούριο VW που αν μετακινηθούν θα μπορέσει το φορτηγό να περάσει. Βγαίνει η ιδιοκτήτης του VW στο μπαλκόνι και λέει στον φορτηγατζή "Αν το ακουμπήσεις θα το πληρώσεις χρυσό, αλήτη" (?!?!?!). Της ζητάν να το μετακινήσει "Όχι γιατί αν δεν είχα βγει στο μπαλκόνι θα μου το είχατε σπάσει" (!?!?!?!?) Βγαίνει η σύζυγος του ταξιτζή και λέει "δικό μας είναι το ταξί.Επειδή γύρισε το πρωί από το μεροκάματο ο άντρας μου να μην τον ξυπνήσω αν δεν μετακινήσει και η κυρία το VW, κρίμα τον άνθρωπο." (λογικό, no?)
Η VW αμετανόητη.

Ακούγεται τότε μια φωνή από τον 4ο όροφο της πολυκατοικίας του ταξιτζή "Σκάστε, γαϊδούρια, σκάστε. ζώα" κλπ αντίστοιχα.

Πριν 10 μέρες: η ίδια οικογένεια του ""Σκάστε, γαϊδούρια, σκάστε. ζώα" φτιάχνει το σπίτι. Είναι 3.30 το μεσημέρι της Κυριακής και φέρνει εκείνη την ώρα τον μάστορα και αρχίζει να δουλεύει με τα τρυπάνια. Βγαίνω και την παρακαλάω να σταματήσει γιατί ενοχλεί πάρα πολύ κόσμο σε μια περιοχή σαν την Κυψέλη. Απάντηση: "Μα τώρα ήρθε ο μάστορας". Της απαντώ πως δεν πάυει να είναι ώρα κοινής ησυχίας και μάλιστα Κυριακή [μέρα Θεού-ανάπαυσης κλπ]. Επιμένω ευγενικά και εισπράττω την εξής απάντηση: "Εγώ αν δεν τελειώσει ο μάστορας δεν σταματάω"
Της υπενθυμίζω το επεισόδιο της μετακόμισης. Σκάει και μπαίνει μέσα. Ο μάστορας συνεχίζει να δουλεύει. Τηλεφωνώ στην αστυνομία μπροστά τους και αναφέρω το περιστατικό.
Τότε μόνο σταματάνε. Δηλαδή αντί η αστυνομία να κυνηγάει κλέφτες και βιαστές, να κυνηγάει Γαϊδούρια.

Υ.Γ. Η αστυνομία ποτέ δεν ήρθε...

Τετ Οκτ 25, 06:43:46 μμ  
zoi20 said...

Δεν ξέρω αν είναι θέμα μέτρων, δρόμων ή ότι άλλο έχει να κάνει με πρακτικές λύσεις. Βασικά πιστεύω ότι ο Έλληνας θέλει να είναι ζοχαδιασμένος από το πρωί μέχρι το βράδυ. Άγνωστο γιατί. Τον κάνει να νιώθει σημαντικός ή κάτι τέτοιο. Η ηρεμία παραπέμπει σε μαλακία κ ανικανότητα. Είναι από τα πρώτα πράγματα που παρατήρησα στην Ελλάδα, από πέρυσι που γύρισα. Βρίζουν όλοι κ το παίζουν νευρικοί χωρίς να υπάρχει λόγος. Εντάξει η κατάσταση στους δρόμους δεν είναι η καλύτερη αλλά το να προκαλεί τέτοιες αντιδράσεις στους οδηγούς για το υπόλοιπο της μέρας(κ αφού γυρνάνε σπίτι) είναι αφύσικο. Τον ίδιο τύπο νεύρων κ ζοχάδας παρατηρώ παντού, στα λεωφορεία, στις γραμματείες των πανεπιστημίων, στο γραφείο. Ακόμα κ μια φίλη μου που παντρεύονταν πριν λίγες μέρες μας έβριζε όλους όλη μέρα κ πήγε στην εκκλησία μέσα στην τσατίλα (κ είμαι σίγουρη ότι τον ήθελε το γαμπρό)

Τετ Οκτ 25, 07:15:52 μμ  
Reactor69 said...

Αποκαλέστε με κακό οδηγό, αποκαλέστε με όπως θέλετε...

Τα όρια ταχύτητας είναι ενδεικτικά. Αν το όριο ταχύτητας είναι 60 σε ένα δρόμο με αλλεπάλληλες στροφές, για ένα τσίνκι μεταφράζεται σε 40 και για μια Ferrari ή έστω ένα Golf Gti σε 90+ με άνεση. Αν οι καιρικές συνθήκες είναι χάλια, κατεβαίνουν. Αν ο οδηγός, αντικειμενικά, είναι για τα μπάζα, κατεβαίνουν. Και το αντίθετο. Αν τα λάστιχά σου είναι χάλια, κατεβαίνουν. Αν το σύστημα απόσβεσης χωλαίνει, κατεβαίνουν. Αν η περιοχή είναι αγροτική, κατεβαίνουν(κανείς δεν θέλει να δει τον εσωτερικό κόσμο μιας αγελάδας!). Αν το ΟΔΟΣΤΡΩΜΑ, does not qualify for odostroma, κατεβαίνουν. Κτλ, κτλ, κτλ.

Με λίγα λόγια, πρέπει να σταματήσουμε να παίρνουμε την κατάσταση δεδομένη. Πρέπει να "βράζουμε" τον εγκέφαλό μας μέσα σε αυτά που οι περισσότεροι αποκαλούν λεπτομέρειες. Η μηχανή είναι για μένα ευλογία γιατί μου δείχνει την αλήθεια. Το γύρισμα της μίζας, η ζώνη και οι αερόσακοι, δεν αρκούν για να σε πάνε στον προορισμό σου...

Πρέπει να είσαι ΕΚΕΙ 101%. Τα μάτια σου να παίρνουν φωτιά από την διαρκή μετατόπισή τους σε όλα τα εν δυνάμει επικίνδυνα σημεία του δρόμου, αλλά και του περιβάλλοντος χώρου. Το σώμα σου να είναι έτοιμο για "μάχη". Ο εγκέφαλός σου σε εγρήγορση και μακριά από τη γκόμενα και τον καβγά που είχατε. Πρέπει να υπολογίζεις διαρκώς, το ΠΟΥ, το ΠΩΣ και το ΜΕ ΠΟΣΑ. ΠΑΝΤΑ! It's a battlefield out there!
Οι καλύτεροι οδηγοί είναι αυτοί που έχουν την καλύτερη αντίληψη. Αντίληψη του ΤΙ οδηγούν, του ΠΟΥ οδηγούν, του ΠΩΣ θα αντιδράσουν στο ΑΝ αλλά και με ΠΟΣΑ θα το αντιμετωπίσουν καλύτερα. Είναι σαν τις οθόνες. Οσο μεγαλύτερη είναι η συχνότητα ανανεώσης της εικόνας, η ανάλυσή της και η ευκρίνειά της, τόσο καλύτερος ο οδηγός.-

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, δεν είμαστε όλοι Σουμάχερ. Υπάρχουν κλίμακες ικανότητας, με τόσα σκαλοπάτια, όσα και εμείς.

Προσωπικά ξηγιέμαι κράνος από τα ακριβά(υψηλή κοστολόγηση περιεχομένου) και μπουφανάκι Colori Air Bouncer, με ενσωματωμένο περιφερειακό αερόσακο. Οσο για τα όρια ταχύτητας, από τη στιγμή που στο "βωμό" βρίσκεται μόνο το τομάρι μου, και κανένας αθώος συνάνθρωπος, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Τάπα, κεραία, αδρεναλίνη. Αν μας παραχωρήσουν και την παρατημένη πίστα του Ελληνικού, ακόμα καλύτερα. Until then, "Poutana" and "Bloum". Οπως λέει και ο Βον Γιόβιος, "It's MY life"...

@Lcb,
Προτεραιοτήτων συνέχεια:

38) http://www.youtube.com/watch?v=
q88octQrdJk

Master, show us the way... Αντε γιατί πολύ φλωρέψαμε τελευταία.

Υ.Γ@ κ.Δήμου: Πείτε μου πως δεν εννοείτε το Forester όταν λέτε Subaru!

Τετ Οκτ 25, 07:59:34 μμ  
harrygreco said...

Οντως το θεμα ανοιγει σε ψυχολογια μαζων,εθνων & ατομων. Οσο για τους μονιμα νευρικους γραικους,ειναι λογω του φασιστικου τους χαρακτηρα. Μισουν ολο τον κοσμο,ιδιως τα βαλκανικα αδελφια τους.Be all u can be...

Τετ Οκτ 25, 08:04:43 μμ  
Πανάσχημη said...

Reactor
Με μεγαλη μου έκπληξη διαπιστώνω ότι τα κυρήγματά μου προς εσένα έχουν πάει στο βρόντο. Με αγνοείς κι ας έχεις μαθητεύσει και στη ανωτάτη σχολη ΚΑΤ. Αδρεναλίνη ο ένας, τεστοστερόνη ο άλλος, πάλι καλά που δεν ακουσα ακόμα τίποτα για οιστρογόνα.
Λοιπόν, μην έχεις ψευδαισθήσεις για το κράνος. Προσφέρει κάποια προστασία κι ας είναι και Αρμανι. Οσον αφορα δε τους τραυματισμους σπονδυλικης στήλης (διότι το πρόβλημα δεν είναι ο θάνατος, μια κι έξω... έφυγες, το προβλημα είναι η μόνιμη αναπηρία), το κράνος δεν παίζει ρολο.
Σου αντιγράφω από το Oklahoma State Department of Health.
“Approximately 70% of non-helmeted persons die from head injuries, compared to 36% for helmeted persons”
“Spinal cord injuries did not differ by helmet status; neck injuries were somewhat lower among helmeted persons vs non-helmeted persons.”

Αντιδραστήρα
Αν συνεχίσεις για αδρεναλινες και πράσινα άλογα, θα συνεχίσω με κυρήγματα και προκειμένου να σου σπάω τα νεύρα καθημερινά, άλλαξε οδική συμπεριφορά.

Τετ Οκτ 25, 08:27:27 μμ  
Alexandra said...

γιατί μου το κάνετε αυτό; ένας κύκλος που ποτέ δεν τελειώνει είναι η καθημερινότητα στην ελλάδα.

αλλά τίποτα δεν διορθώνεται γιατί και οι νέες γενιές οδηγών είναι το ίδιο ή και χειρότερες από τις προηγούμενες...

ξεκινάει από το υπουργείο με τα μαθήματα και καταλήγει στις πολυκατοικίες που δεν έχουν υπόγεια πάρκινγκ...

αισθάνομαι και εγώ σαν την ηλίθια όταν ο έξυπνος μπαίνει από δεξιά για να μπει στην πλατεία που περιμένω υπομονετικά... εκείνη την ώρα ειλικρινά μου'ρχεται να του ρίξω μια.

Τετ Οκτ 25, 08:42:32 μμ  
Miltos said...

Το δόγμα όλων μας είναι "τα καλά και τα συμφέροντα των ψυχών...". Το δόγμα αυτό διατρέχει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία: κυβερνήσεις, κόμματα, εκκλησίες, συλλόγους, ομάδες, ατομικότητες.
Με τη λογική αυτή δεν προχωρά τίποτα. "Όλα αλλάζουν, και όλα τα ίδια μένουν...".
Θέλω να είμαι αισιόδοξος, αλλά πιστεύω πως αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία, το κράτος μας κάποια στιγμή θα καταρρεύσει.
Παράδειγμα κλασσικό τα κλειστά σχολεία. Τόσο μεγάλο είναι το ενδιαφέρον όλων τους: 6 εβδομάδες τα σχολεία κλειστά, και μάλλον συνεχίζουν. Ακόμη ένα ελληνικό ρεκόρ!

Τετ Οκτ 25, 09:01:23 μμ  
Reactor69 said...

@Πανέμορφη,

-Kat' αρχήν, προσπάθησε να δεις την ομορφιά του βίντεο στο προηγούμενο σχόλιο μου. Εστω και άγρια.

-Κatά δεύτερον, ποτέ δεν βλέπω την κακή πλευρά των πραγμάτων. Το έχω σκεφτεί επανειλλημένα και είναι άθλιος τρόπος ζωής και νοοτροπία. Αυτά για το Αμέρικα των στατιστικών και των ασφαλιστικών.

-Katά τρίτον,
http://www.coloriposto.gr
/posto/gr/details.asp?ProductID=2

Δεν φοράω μόνο κράνος και τα κράνη δεν είναι Gucci, Fendi και Manolo...

-Katά τέταρτον, αν δεν μου άλλαξε τη γνώμη και τη κοσμοθεώρηση το Κατ και τα παρελκόμενα, τι σε κάνει να πιστεύεις πως εσύ μπορείς...

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, αλλά γνώμη δεν μου αλλάζεις. Και λεφτά για Αston DB9 να να είχα, πρώτα θα αγόραζα έξι-εφτά τόνους μηχανών... Εννοείται όχι για να πηγαίνω για τσιγάρα.

Στην τελική, υπάρχουν τόσα πράγματα στον κόσμο που μπορούν να σε σκοτώσουν, αλλά πολύ λίγα χρόνια για να τα αποφύγεις ΚΑΙ να ζήσεις και τη ζωή σου. Μην την υποτιμάς αλλά και μην την υπερτιμάς. Πληρώνεις που πληρώνεις εισιτήριο, αν μη τι άλλο enjoy the ride... Ε, αν σου κοστίσει και κάτι παραπάνω, shit happens all the time, and looking for them is precaution with fun, not suicidal behavior!

Στην τελική, Life is dangerous, and I am arrogant enough to say: Me too(Lol). As long as I don't get to be a complete donkey of course!

Thanks και πάλι, αλλά δεν θα πάρω...

Y.Γ: Check the link. It's a great jacket, thought it costs a bit more...

Τετ Οκτ 25, 09:04:27 μμ  
Πανάσχημη said...

Αντιδραστήρα
Για το ride, η πρώτη που θα πω "go for it" είμαι εγώ. Αλλά πρέπει να είσαι ακέραιος για να το κάνεις. Και αν μου δινόταν ποτέ η ευκαιρία να πετάξω με διαστημόπλοιο θα το έκανα χωρίς δεύτερη σκεψη. Αλλά να ανέβω σε μοτοσυκλέτα...
Ούτε σε παπάκι.
Αντε, ας με ξαπόστυλες, δεν σου κρατώ κακία ούτε εγώ ούτε οι στατιστικές από το Αμέρικα.
Πρόσεχε τουλάχιστον.

Τετ Οκτ 25, 09:16:04 μμ  
BadlyDrawnBoy said...

jaded man said..."Υπάρχουν και χειρότερα μέρη από την Ελλάδα για να οδηγείς...

http://www.youtube.com/watch?v=RjrEQaG5jPM"


Τουλάχιστόν εμείς κινούμαστε στη σωστή μεριά του δρόμου, όπως ορίχει ο ΚΟΚ!

Τετ Οκτ 25, 09:25:20 μμ  
Pensierix said...

reactor69 said:
"Στην τελική, υπάρχουν τόσα πράγματα στον κόσμο που μπορούν να σε σκοτώσουν..."

"Στην τελική, Life is dangerous..."

Πανάσχημη, φωνή βοόντος εν τη ασφάλτω...! Ως και στα σχόλιά του πιάνει...τελικές ο reactor!!

Τετ Οκτ 25, 09:27:46 μμ  
antvol said...

Nikos Dimou said... Το 1963 ... είχε κυκλοφορήσει ένας νόμος που υποχρέωνε όλους τους κατασκευαστές κτηρίων να κάνουν γκαράζ στα υόγεια. ... Ο νόμος δεν αποσύρθηκε - αλλά ούτε εφαρμόστηκε.
Το 1978 τον ανάστησε ο Στέφανος Μάνος. Και πάλι αγνοήθηκε.Αν από το 63 είχαν δημιουργηθεί δεκάδες χιλιάδες θέσεις πάρκινκ, οι δρόμοι θα ήταν άδειοι και η κυκλοφορία διαφορετική.
----

Κ. Δήμου,

Εδώ πραγματικά κάνατε διάνα. Γιατί αυτό που συμβαίνει με την (μη) υποχρεωτική κατασκευή θέσεων πάρκινγκ είναι πραγματικά προκλητικό. Κι αποδεικνύει τη φοβερή υποκρισία όλων των κυβερνήσεων. Συγκεκριμένα:

Κάθε φορά που η πολιτεία προσπάθησε, προσπαθεί και θα προσπαθεί να περάσει νομοθεσία για υποχρεωτικές θέσεις στάθμευσης στα νέα κτίσματα, συνάντησε, συναντά και θα συναντά τη λυσσώδη αντίδραση των οργανωμένων συμφερόντων των μηχανικών, κατασκευαστών, εργολάβων κλπ (ιδίως λέγε με ΤΕΕ). Κι αυτό γιατί, αν θεσπισθεί σχετική υποχρέωση, η εκμετάλλευση πολλών, ιδίως μικρών οικοπέδων (τα οποία σε καμία πολιτισμένη χώρα δεν είναι άρτια κι οικοδομήσιμα, εδώ όμως είμαστε ζεστός λαός και θέλουμε να βλέπουμε τον γείτονα στα 3 μέτρα) δεν θα είναι πια (τόσο) συμφέρουσα.

Ή απόπειρα λοιπόν νομοθέτησης σαμποτάρεται, με το γελοίο επιχείρημα ότι το μέτρο είναι τάχα αντιλαϊκό, αφού θα έχει ως αποτέλεσμα να ακριβύνει η οικοδομή κι έτσι ο απλός άνθρωπος του μόχθου - το φετίχ αυτό των τελευταίων 30 χρόνων - δεν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει το απόλυτο όνειρο του κάθε έλληνα, να αποκτήσει δηλαδή ιδιόκτητη κατοικία (συλλογικό πεπρωμένο, αντίστοιχο με το ταξίδι των ινδουιστών στις πηγές του Γάγγη ποταμού).

Και η πολιτική ηγεσία, βέβαια, υποχωρεί, τα έχουμε πει επανειλημμένως, άλλωστε οι πολιτικοί μας, όποτε βρίσκονται μπροστά σε καλά οργανωμένη αντίδραση σε απολύτως απαραίτητα μέτρα, εφαρμόζουν το περίφημο "I am their leader, so I have to follow them".

Συμπέρασμα: Ας είμαστε αισιόδοξοι, είναι σίγουρο πως, κάποτε, η κατασκευή θέσεων στάθμευσης στις νέες οικοδομές θα γίνει υποχρεωτική. Πότε; Όταν στη θέση και του τελευταίου ακάλυπτου χώροου χτιστεί η τελευταία πολυκατοικία.

(Θυμίζω απλά πως στο Τόκιο δεν επιτρέπεται να αγοράσει κανείς αυτοκίνητο αν δεν αποδείξει προκαταβολικά ότι έχει εξασφαλίσει θέση παρκαρίσματος. Εδώ όμως δεν είμαστε κιτρινιάρηδες, με κάτι τέτοια άλλωστε αυτοί έχασαν τον πόλεμο, εμείς εδώ ξέρουμε να απολαμβάνουμε τη ζωή μας).

Τετ Οκτ 25, 09:43:57 μμ  
Πανάσχημη said...

Pensierix
Δεν μιλιέμαι τώρα... Ο αντιδραστήρας με απέλυσε δημοσίως. Ξέρεις τι χτύπημα είναι για μια γυναίκα να ακούει ότι δεν πιανει το κήρυγμα; Η η γκρίνια;
Που καταντήσαμε;
Αυτό είναι πρόβλημα, όχι η έλλειψη πάρκινγκ.
Και το χειρότερο αγαπητέ Pensierix είναι ότι αν του τα έλεγε αυτά καμιά τσαχπίνα σιλικονάτη δεσποινίς, θα δεις πως θα άκουγε... ή θα έκανε πως θα άκουγε.
Μήπως πρέπει να επιστρέψω ως Παμελα Αντερσον;
Γιατί να μη μπορώ;
Δεν αγόρασε δα η μανταμ και το τελευταίο ζευγάρι.

Τετ Οκτ 25, 09:58:00 μμ  
Nikos Dimou said...

reactor 96 said...
Υ.Γ@ κ.Δήμου: Πείτε μου πως δεν εννοείτε το Forester όταν λέτε Subaru!

Forester Turbo 2,5lt 230HP
0-100 σε 5,9 - σου φτάνει;

Τετ Οκτ 25, 10:05:40 μμ  
harrygreco said...

Το θεμα για χωρο παρκινγκ αλλα & το ευρυτερο για πολεοδομηση & συνδεση της με λαικισμο ή με ευδομια ειναι σοβαρο & μεγαλο. Αρχικα,ειχα & εγω την αποψη να μη στερηθει ο φτωχος την αξια της γης του. Ομως,οι γειτονιες με τις πολ/κιες τερατα των 50 διαμερισματων,χωρις παρκιν,με το κτηνωδες συστημα συνεχους δομησης,χωρις αερα για ανασα,ειναι πλεον ακατοικητες. Καμμενη γη. Τωρα,τεινω προς την σκεψη των " οικολογων ",εστω & αν το κινητρο τους ειναι αντιαναπτυξιακο. Κανονικα ενα σπιτι οικογενειας,χρειαζεται 4 θεσεις παρκινγκ,2 για γονεις,2 για 2 παιδια.

Τετ Οκτ 25, 10:07:56 μμ  
Elias said...

Θεωρώ ότι το κρυμμένο ερώτημα του post είναι αν πρέπει οι πολίτες να παραμένουν νόμιμοι σε μια άνομη κοινωνία. Αποφεύγοντας μια δύσκολη απάντηση θα σας πως ένα τραγούδι.

STING LYRICS

"Englishman In New York"

I don't drink coffee I take tea my dear
I like my toast done on one side
And you can hear it in my accent when I talk
I'm an Englishman in New York

See me walking down Fifth Avenue
A walking cane here at my side
I take it everywhere I walk
I'm an Englishman in New York

I'm an alien I'm a legal alien
I'm an Englishman in New York
I'm an alien I'm a legal alien
I'm an Englishman in New York

If, "Manners maketh man" as someone said
Then he's the hero of the day
It takes a man to suffer ignorance and smile
Be yourself no matter what they say

I'm an alien I'm a legal alien
I'm an Englishman in New York
I'm an alien I'm a legal alien
I'm an Englishman in New York

Modesty, propriety can lead to notoriety
You could end up as the only one
Gentleness, sobriety are rare in this society
At night a candle's brighter than the sun

Takes more than combat gear to make a man
Takes more than a license for a gun
Confront your enemies, avoid them when you can
A gentleman will walk but never run

If, "Manners maketh man" as someone said
Then he's the hero of the day
It takes a man to suffer ignorance and smile
Be yourself no matter what they say

I'm an alien I'm a legal alien
I'm an Englishman in New York
I'm an alien I'm a legal alien
I'm an Englishman in New York

Τετ Οκτ 25, 10:13:33 μμ  
Demosthenes said...

Σχετικά "Life is a risk"

Η επιστήμη των αποφάσεων και των πιθανοτήτων και στατιστικής μας λέει ότι η "ανταλλαγή" (trade off) μεταξύ αναμενόμενης ωφέλειας από κάτι και του αναλαμβανόμενου σχετικού με την επιδίωξη της ωφέλεια αυτής ρίσκου είναι θέμα προσωπικής όρεξης (και περί ορέξεως ...).

Το θέμα είναι ποιόν ποιά είναι αυτή η παραππάβω ωφέλεια, πριν της μετακίνησης από ένα σημείο Α σε ένα σημείο Β, την οποία επιθυμεί να "απολαμβάνει" ο οδηγών επικινδύνως)? Και αν μπορεί αυτή η "ωφέλεια" να του προσφερθεί σε 2-3 "πίστες οδηγητικής έκφρασης" που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στην Αθήνα και άλλες πόλεις αντί της "απόλαυσης" της εν δημοσίοις οδόίς (αστικές και υπερ-αστικές). 'Αλλο το ατομικό δηκάιωμα μετακίβησης και άλλο το δικαίωμα "έκφρασης" μέσω της οδήγησης. Όπως τα λεφτά είναι μέσο μέτρησης, έτσι και οι μετακινήσεις είναι μέσο μετακίνησης (και τίποτα άλλο). Τα οδηγητικά μεράκια σε ειδικές πίστες πρέπει να εκφράζονται.

(Σημ. Πανάσχημη. Thanks for the tips. See also www.greekeligibles & www.lovehappens.com. Αν δεν φύγω από Ελλάδα πάντως, ταξιτζής οδηγός θα γίνω πάντως και θα κάνω τσατ ρουμ το ταξί μου, lol - για κάθε 1 "κακό" ταξιτζή που έχω γνωρίσει, έχω γνωρίσει και 5 καλούς)

Τετ Οκτ 25, 10:24:01 μμ  
Pensierix said...

@ πανάσχημη

Καθόλου κακή ιδέα. 4 σε 1. Πειθώ, sex, παθητική ασφάλεια και τα κόμπλεξ μακριά απο εμάς!!!!!

Τετ Οκτ 25, 10:28:53 μμ  
Dion.M. said...

Παρατήρηση 1.

Λογικό είναι να ενδιαφερόμαστε εδώ για το επίπεδο ζωής της Χώρας μας, όπως επίσης λογικό είναι να μακαρίζουμε και να ζηλεύουμε, με την καλή έννοια, άλλους λαούς με υψηλό επίπεδο κουλτούρας.
Αναμενόμενο είναι επίσης να ντρεπόμαστε συχνά και να πληγωνόμαστε για τα συμβαίνοντα στην σκληρή καθημερινότητα που βιώνουμε.
Το να συγκρίνουμε όμως την Ελλάδα με χώρες όπως η Γερμανία, η Αγγλία, η Σουηδία κ.α. είναι εντελώς ανιστόρητο, άδικο και παράλογο.
Τους λόγους τους έχουμε αναφέρει κατά καιρούς σε αυτό το blog. (Κοινωνία πολιτών, αστική τάξη, και κυρίως Renaissance)
Αν συγκριθούμε με λαούς με παρόμοιες ιστορικές και πολιτικές καταβολές, μάλλον δεν είμαστε σε τόσο άσκημη κατάσταση. Θα μπορούσα να ισχυριστώ μάλιστα, βλέποντας τις γειτονικές χώρες, με τις οποίες έχουμε κοινό παρελθόν ως νέα κράτη που προήλθαν από την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ότι μάλλον είμαστε σε καλύτερη κατάσταση.

Παρατήρηση 2.

Το να ξενιτεύεσαι σε μια οργανωμένη ξένη χώρα και να βρίσκεις ένα ΕΤΟΙΜΟ ανώτερο, επίπεδο ζωής, για να δουλέψεις εκεί χωρίς τις αντιστάσεις που έχεις να αντιμετωπίσεις εδώ, είναι απόλυτα αξιοσέβαστη και ενδιαφέρουσα επιλογή. (Το αν εκεί είσαι πολίτης 2ης επιλογής άλλο ζήτημα). Εχουμε μάλιστα πολλές φορές πλέξει το εγκώμιο, σε αυτό το blog, των εκτός Ελλάδος Ελλήνων η Ελληνικής καταγωγής ατόμων αν θέλετε.

Το να εκφράζεσαι όμως καθ’ ολοκληρίαν απαξιωτικά για την χώρα σου και τους συμπατριώτες σου χωρίς να προτείνεις τίποτα, χωρίς να λαμβάνεις υπ’ όψη τους ιστορικούς παράγοντες, χωρίς να ψάξεις να βρείς αίτια και υπεύθυνους και τρόπους αντιμετώπισης, ρίχνοντας μόνο μια περιφρονητική ματιά, και να λές «Α!... Τι ωραία!... Εγώ έφυγα» δεν είναι και τόσο λογικό ούτε εποικοδομητικό.

Παρατήρηση 3.

Σε οποιαδήποτε χώρα, οιουδήποτε υψηλού επίπεδου ζωής και κουλτούρας, υπάρχουν διαβαθμίσεις στο πολιτιστικό επίπεδο και την κουλτούρα μεταξύ των ατόμων. Ειναι προφανές ότι αυτοί που ανήκουν στα υψηλότερα στρώματα (κουλτούρας), σε κάθε χώρα, θα έχουν κάποιες τραυματικές εμπειρίες από την επαφή και την συμβίωση με τους υπολοίπους συμπατριώτες τους. Οχι τα δικά μας προβλήματα βέβαια αλλά διαφορετικά, μα εξ ίσου –ίσως- επώδεινα.

Νομίζω ότι αξίζει να διαχωρίσω τον Λευτέρη, την «Πανάσκημη» και κάποιους ακόμα, που τώρα δεν θυμάμαι, από την τελευταία διαπίστωση. Μερικοί άλλοι (και άλλες) όμως το παράκαναν!...

«Οπου και αν είμαι η Ελλάδα με πληγώνει»

Καληνύχτα!

Τετ Οκτ 25, 11:24:28 μμ  
Nikos Dimou said...

Φίλοι έχω πρόβλημα σύνδεσης.

Η γραμμή ADSL είναι νεκρή - η ISDN επίσης (πάνε μαζί) - έχω την επιλογή ή Vodafone Mobile Card (που δυστυχώς στο σπίτι μου δεν πιάνει 3G) ή κλασική PSTN σύνδεση 56Kbps.

Aν άπουσιάσω ή καθυστερώ θα ξέρετε τον λόγο.

Τετ Οκτ 25, 11:45:44 μμ  
Πανάσχημη said...

Δημοσθένη
Και λίγη ευαισθησία στο πρόβλημα το άλου δεν θα έβλαπτε.
Τι μου τα στέλνεις αυτά τα λινκ; Τo μόνο σαϊτ που θα μπορούσε να μου βρει σύζυγο ειναι το
legallyblind.com

Αντε και άλλη φορά να προσέχεις...

Τετ Οκτ 25, 11:51:40 μμ  
harrygreco said...

Ουτε Κιουρκα,ουτε Γλυφαδα πιανει η Βοδι 3G. Αναρωτιεμαι που το...πιανουμε ?

Τετ Οκτ 25, 11:52:30 μμ  
Dion.M. said...

@harrygreco said...
Ουτε Κιουρκα,ουτε Γλυφαδα πιανει η Βοδι 3G. Αναρωτιεμαι που το...πιανουμε ?

Χάρρυ, Απευθύνσου στους άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έχουν την κινητή τηλεφωνία υπό διωγμόν και την Κυβέρνηση, που αδυνατεί να συντάξει ένα εφαρμόσιμο και σοβαρό νομοσχέδιο μετά 15 χρόνια λειτουργίας της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα!

Κινητή τηλεφωνία χωρίς σταθμούς βάσης δεν γίνεται...

Πεμ Οκτ 26, 12:00:59 πμ  
andy dufresne said...

Ίσως όχι εκτός θέματος.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ!

Μόλις παρακολούθησα εκπομπή στην ΕΤ1, της Κατερίνας Σχινά και του Βαγγέλη Χατζηβασιλείου.

Αφορούσε τα καινούργια σχολικά βιβλία.

Συμμετείχαν συγγραφείς κάποιων από αυτά τα βιβλία (τρεις συμαθέστατες καθηγήτριες).

Είπαν διάφορα που μου φάνηκαν σωστά, πχ ότι τα βιβλία φέτος για πρώτη φορά επιλέχθησαν με ανοιχτό διαγωνισμό ή το άλλο, ότι οι δάσκαλοι πρέπει να είνα επαγγελματίες, σαν τους γιατρούς για παράδειγμα.

Έτσι, πρέπει να φροντίζουν μόνοι τους για να μαθαίνουν τις εξελίξεις του τομέας τους κι όχι να κατηγορούν το κράτος, για έλλειψη επιμόρφωσης κλπ, κλπ.

Το καλό όμως ήρθε στο τέλος και το είπε μία εξαιρετική κυρία, καθηγήτρια, Ρεγκούση αν δεν κάνω λάθος, η οποία έγραψε το βιβλίο ιστορίας της 6ης δημοτικού.

Αρχικά διαμαρτυρήθηκε για την επιλογή του Υπουργείου όσο αφορά στην κατανομή της ύλης.

Έχουν να καλύψουν από το 1453 ως σήμερα και πρέπει να γράψουν 4 κεφάλαια για την ευρωπαϊκή ιστορία (αναγέννηση, διαφωτισμός, εξερευνήσεις, Γαλλική επανάσταση) και 14 για την Ελληνική!!!

Και τώρα τα καλά νέα.

Είπε λοιπόν ότι εγκαταλήφθηκαν επιτέλους πολλοί εθνικοί μύθοι!

Το καινούργιο βιβλίο γκρεμίζει τα γνωστά στερεότυπα,
δεν αναφέρει κρυφό σχολείο, ανάμιξη της εκκλησίας με την επανάσταση (είπε ότι αν υπήρξε ανάμιξη, ήταν εναντίον της!),
καμία αναφορά του τύπου οι ξένοι φταίνε για όλα,
μακριά από οπτική καλοί-κακοί και άλλα πολλά!

Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι είναι αλήθεια αυτό που είδα.

Ας το επιβεβαιώσει και κάποιος άλλος.

Νομίζω ότι πρόκειται για ιστορική στιγμή και προσωπική δικαίωση του ΝΔ.


Είμαι χαρούμενος.

Πεμ Οκτ 26, 01:43:40 πμ  
rednet69 said...

@andy

Αλήθεια είναι.Δεν το ονειρεύτηκες.Το παρακολούθησα κι εγώ...

Πεμ Οκτ 26, 02:13:04 πμ  
numb2006 said...

Andy ίσως και αυτός να ήταν ο λόγος που ο φίλτατος Χ έβγαζε πύρινους λόγους για τους συγγραφείς των νέων βιβλίων ιστορίας. Σίγουρα, αν το βιβλίο καταρρίπτει εθνοκεντρικούς μύθους ( δεν το έχω κοιτάξει ακόμη), αυτό από μόνο του είναι κάτι θετικότατο. Επιτέλους τα παιδιά θα μάθουν ιστορία και δε θα χρειάζεται να φοιτήσουν σε πανεπιστημιακά τμήματα για να αποκτήσουν κριτική σκέψη.

Όμως φοβάμαι ότι κάποιοι καθηγητές ή δάσκαλοι θα αναφέρουν και μεταγενέστερα για το κρυφό σχολειό και θα μιλάνε για τη συμβολή της Εκκλησίας ( λέμε τώρα) στην επανάσταση του 1821. Ίσως να είμαι πολύ απαισιόδοξος, δεν ξέρω. Ίδωμεν

Πεμ Οκτ 26, 02:17:43 πμ  
harrygreco said...

Εφαγα στη μαπα το σωου Ευαγγελατου,αλλα βγηκαν χρησιμα συμπερασματα...Αν γνωριζεις τεχνολογια,δεν σε υποκλεπτει κανενας. Οι μονοι που μπορουν,σε εχουν...γραμμενο. Οσο για την ιστορια,η αληθεια ειναι τοσο απλη...Οι Ελ. πεθαναν στους πρωτους αιωνες του Βυζαντιου & εμεις ειμαστε Γραικοφωνοι Βαλκανιοι. That's that.

Πεμ Οκτ 26, 02:31:51 πμ  
Reactor69 said...

@Πανέμορφη,

"αν του τα έλεγε αυτά καμιά τσαχπίνα σιλικονάτη δεσποινίς, θα δεις πως θα άκουγε... ή θα έκανε πως θα άκουγε.
Μήπως πρέπει να επιστρέψω ως Παμελα Αντερσον;"

Μην νομίζεις, το έχω πληρώσει ΚΑΙ αυτό το τίμημα. Οσο για την Άντερσον, κλισέ. Η Πάμελα είναι μπάζο με παθητική ασφάλεια για μετωπική σύγκρουση. Το μόνο που θα μπορούσε να με πείσει να κάνω, είναι να βγω στο αντίθετο της Κορίνθου-Πατρών και να "κολλήσω" με 270χ/ω πάνω σε Scania με ατσάλινο προφυλακτήρα. Χωρίς κράνος!
Δοκίμασε κάτι σε Liz Harley!

@κ.Δήμου,

1)Είναι Ιάπωνας...
2)Και δη Subaru...
3)Είναι τετρακίνητο...
4)Και έχει και τα ανάλογα αλόγατα...
5)Είναι το πιο προσγειωμένο αλλά και "απογειώσιμο(!)" on-off της αγοράς...
6)Αξίζει τα λεφτά του και με το παραπάνω...
7)Πρέπει να "πίνει" αλλά και να δίνει!..
8)Είναι, πραγματικά, "ψαγμενιά"...
9)Ομολογουμένως, σας ανεβάζει στα μάτια μου ως "αλεό" της μηχανοκίνησης...

Αν και είμαι motojunkie, μου φτάνει και ίσως με εσάς οδηγό να με φτάνει κιόλας!(That's a challenge...)

Απλά θα ήθελα να σας φαντάζομαι πίσω από το ελαφρώς φυμέ τζάμι ενός μαύρου WRX STi με κομψό ψιλοφουσκωμένο bodykit, TEIN αναρτήσεις και χρυσά Bremboδάγκανα, να "καπνίζετε" τη μπούκα σας στη Βούτα λίγο πριν ανοίξει το φανάρι...
Και μη μου πείτε: "I am too old for this shit", μιλάμε για το ελιξίριο της νεότητας και νομίζω πως το έχετε ήδη βρει...

Πεμ Οκτ 26, 02:49:07 πμ  
harrygreco said...

Τωρα ποου το σκεφτομαι...φονταμενταλιστικα,ισως το ιδεωδες να ηταν η δορυφορικη κινητη τηλεφωνια,που δεν μπορει κανεις να την πειραξει,οπως την δορυ τιβι. Ας βγουν οι βλαχοδημαρχοι για διαμαρτυρια στο διαστημα...

Πεμ Οκτ 26, 02:57:51 πμ  
Demosthenes said...

@ Dion M.
Συμφωνώ κατά 30% και διαφωνώ 70% με το σχόλιο σου. Συμφωνώ ότι οι συγκρίσεις είναι άνευ ουσιαστικού νοήματος. Αλλά αν αυτό ισχύει για τις συγκρίσεις με Γερμανία κ.α. τό ίδιο ισχύει και για αυτές με τις άλλες Βαλκανικές χώρες (εμείς δεν περάσαμε σχεδόν μισό αιώνα στο Σιηρούν Παραπέτασμα όπως αυτοί, άρα προς τι ή στατική σύγκριση επιπέδου και συνθηκών - για να δούμε σε 20 χρόνια που θα είναι αυτοί και που εμείς, άνευ εξαγωγών και εργασιών).

Στην τελική αυτό που πρέπει να καθ-ορίζει τους στόχους μας και τις απαιτήσεις μας από τη χώρα μας δεν είναι το τι συμβαίνει (επιλεκτικά επιλέγοντες. "ποτ πουρί") σε άλλες χώρες, είτε ΗΠΑ, είτε Γερμανία, είτε Σλοβενία, είτε Ρουμανία, κτλ), αλλά "αυτό-νομα".

Η επιλεκτική επίκληση του τι συμβαίνει στο χ θέμα σε Α χώρα και στο ψ θέμα σε Β χώρα δεν οδηγεί σε ένα υπάρξιμο "μοντέλο" για την Ελλάδα. Τέτοια "συγκριτική" ανάλυση οδηγεί σε ατέρμονα συζήτηση και όχι σε ολοκληρωμένες και συνολικές "προτάσεις πολιτικής"
ή σε μοντέλο "Φρανκενστέιν" (ποτ πουρί από "ξένα" πρότυπα).

Και οι ΗΠΑ π.χ. δεν είναι και τόσο "πρέφεκτ". Τσατάρισα προχθε΄ς βράδυ με Φιλέλληνα Αμερινακανίδα που έχει έλθει άρκετές φορές στην Ελλάδα, έχει δουλέψει σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία, και μου είπε και τα εξής. α) Στις ΗΠΑ το business regulation έχει γίνει υπερβολικό β) η εργασία με μεγάλες επιχειρήσεις "frustrating" διότι δεν μπορείς να εκφραστείς σαν άνθρωπος αλλά ως "ρομπότ", γ) κάθε πολιτεία των ΗΠΑ έχει διαφορετικό μοντέλο (π.χ. άλλες έχουν υψηλό στέιτ ταξ, άλλες υψηλά sales taxes, άλλες υψηλά real estate taxes), το να δουλεύεις σε διαφορετικές πολιτείες έχει και εκεί γραφειοκρατικά κόστη (ΣΣ τελικά το κύριο συσταστικό της δικού τους Ενιαίας Αγοράς των 50 Πολιτειών είναι μάλλον η κοινή γλώσσα???) δ) της αρέσει η Ελλάδα (και έχει μάθει Ελληνικά) διότι εδώ μπορείς ακόμη να εκφραστείς σαν άνθρωπος και να μην είσαι συνέχεια "politically correct". Τάδε έφη (ΣΣ "Πανάσχημη, oh come on now, you cannot expect me to take your nick literally and call me insensitive + who said dating (social - introduction) sites (τα οποία ίσως είναι η πλέον επιτυχημένη οικονομικά μπίζνα στο βεβεβε (εκτός από τα πορνό και τα καζίνα) are for unreal - "beautiful people"-anorexics only - στο δε σάιτ που μου συνέστησες, αν δεν είσαι paying member, ούτε τα mails από paying members δεν μπορείς να διαβάσεις).

Το βεβεβε αποτελεί εν μέρει υπακατάστατο αναγκών μετακίνησης, εν μέρει, όμως. Αν είχε πάντως π.χ. στην Ελλάδα 10-20% τηλε-εργασία αντί για σχεδόν 0%, τι επιπτώσεις θα είχε π.χ. στο κυκλοφοριακό???? "Γαιδούρια" υπάρχουν δε και στο βεβεβε "κυκλοφοριακό" (που μπορεί να μην έχει ΚΟΚ, αλλά Netiquette).

Το "May you live in interesting times" ήταν Κινέζικη κατάρα και ο "παλιός καλός καιρός" οφείλεται κυρίως στην κάκή (είτε επιλεκτική) μας μνήμη. Έλληνας δε είναι α) ο κατέχων την υποκοότητα β) ο αισθανόμενος Έλληνας γ) ο έχων Ελληνική κουλτούρα (δηλαδή γνωρίζει τα έργα των Αρχαίων). Δεν είναι θέμα DNA (πόσοι Βρετανοί είναι/ήταν ακόμη και πριν 100 χρόνια "Σάξονες", πόσοι "Βίκινγκ" και πόσοι "Γερμανοί", π.χ., γ Γαλλία πόσο DNA pure francaise είναι ή ήταν και πριν 100-200 χρόνια???). Ποιά είναι η εθνική καταγωγή της βασιλικής της οικογένειας????

Πεμ Οκτ 26, 08:02:28 πμ  
Nikos Dimou said...

Kαλημέρα!

Ευτυχώς η ADSL επανήλθε - από μόνη της. Βλάβη του ΟΤΕ.
(Μιλάμε για Ψυχικό όχι για Κιούρκα - εκεί ουτε η ISDN σδεν λειτουργεί σωστά).

Reactor69 said...
@κ.Δήμου,
1)Είναι Ιάπωνας...
2)Και δη Subaru...
3)Είναι τετρακίνητο...
4)Και έχει και τα ανάλογα αλόγατα... κλπ

9) Και δεν είναι τζιπ (ψηλό και ογκώδες)

10) Και δεν είναι γκλαμουριά

11) Και μαζί με τη Porsche είναι το μόνο που απολαμβάνει την ποιότητα ενός κινητήρα Boxer!

Πεμ Οκτ 26, 08:10:03 πμ  
takis vasilopoulos said...

@Andy

Nαι,σωστα ειδες...και εκανε ιδιαιτερη αναφορα στους εθνικους μυθους...

Πεμ Οκτ 26, 09:15:13 πμ  
Haris said...

Έζησα και εγώ στο εξωτερικό ΝΔ για κάποια χρόνια (λόγω σπουδών),και είχα και εγώ το ίδιο πρόβλημα στην Ελλάδα με καταστάσεις τύπου περιπτερά...
Η ευγένεια βλέπεις στην Ελλάδα εκλαμβάνεται ως αδυναμία...

Πεμ Οκτ 26, 09:23:11 πμ  
Reactor69 said...

Καλημέρα. Πάλι Insomnia.

@κ.Δήμου,

Συμφωνώ, αλλά την φαντασίωση μου τη σκοτώσατε!

Killers αυτοί οι "πυγμάχοι"...

Αλήθεια, τι το κακό έχει η γκλαμουριά και προσθέτετε την απουσία της στα συν του Forester; Γιατί ένα καλό αυτοκίνητο, όπως πχ η νέα Μ6(για να μην περάσω στα μεγαθήρια και τους μύθους) που θεωρείται "γκλαμουριά", πρέπει να υποστεί το πλην;

Πεμ Οκτ 26, 09:26:58 πμ  
Lefteris Kritikakis said...

" See also www.greekeligibles & www.lovehappens.com"

Ναι, αμέ! Τράβα να μαζέψεις ότι αποφάγια αφήσανε οι άλλοι/άλλες.
(να μη γενικεύω, αλλά πιστεύω ότι 8/10 περιπτώσεις σ' αυτά τα sites στην Αμερική είναι για τους τελείως απελπισμένους... και δεν έχεις αρκετές 5ετίες να χαραμίσεις).

Για τα τροχαία, τα περισσότερα είναι θέμα ταχύτητας. Τα όρια ταχύτητας υπάρχουν για κάποιο λόγο... δεν τα βάλανε για πλάκα. Σεβαστείτε τα όσο μπορείτε. Μην ξεχνά κανείς ότι άμα έχεις Πόρσε και πας με 100 σε δρόμο με όριο 40, μπορεί ν' αρχίσουν να σε ακολουθούν και οι άλλοι με 100... έτσι ξεκινάει το κακό... ο ένας ακολουθεί τον άλλο ή προσπερνάει τον άλλο γιατί νομίζει στα σοβαρά ότι θα κερδίσει πολύ χρόνο.
-----------------------------

α) Στις ΗΠΑ το business regulation έχει γίνει υπερβολικό β) η εργασία με μεγάλες...

μπλα μπλα μπλα. Συμφωνώ σε όλα. Παραμένει όμως παράδεισος για μικρές επιχειρήσεις, ειδικά ελεύθερους επαγγελματίες...

Το χειρότερο εδώ είναι οι άνθρωποι. You get what you pay for. Στην Ελλάδα, βρίσκεις φτωχή κοπέλα και έχει μυαλό και λογική και δεν παίζει παιχνίδια. Στην Αμερική, άμα θες να κάνεις σοβαρό σπίτι, πρέπει πρώτα να πλουτίσεις, να πάρεις και το Μερσέντες κλπ, γιατί μόνο εκεί πάνω θα βρεις λίγη σοβαρότητα σε τέτοια θέματα. Οι "φτωχές" εδώ είναι μόνο για τα sports bars, τα μεθοκοπήματα και τις white trash καταστάσεις. Θλιβερό, αλλά εδώ, δεν έχουν όλοι "ομοιόμορφη μόρφωση και καλλιέργεια" όπως στην Ελλάδα. You get what you pay for. Period. Κι εγώ πλήρωσα πολλά για να το πάρω χαμπάρι κι είμαι έτοιμος για νέα πορεία.
Εις το εξής, ο Λευτέρης μετράει πρώτ' απ' όλα, κι όποιος είναι μαζί μου και συμφωνεί, να σηκώσει το χέρι (όπως κι αν οδηγάει...).

Πεμ Οκτ 26, 09:28:50 πμ  
Lefteris Kritikakis said...

See also www.greekeligibles & www.lovehappens.com"


Άμα αρχίσεις να βγαίνεις με κόσμο από δαύτα, θα βγάλεις κι εσύ στο τέλος κάνα σάιτ www.shithappens.com και θα ησυχάσεις, μπας και κονομήσεις και σε πάρουν στα σοβαρά οι σοβαρές γυναίκες που δεν θα νομίζουν πια ότι χάνεις το χρόνο σου με τέτοια.

Κι αυτά στα λέω από πραγματικό ενδιαφέρον.

Λευτέρης

Πεμ Οκτ 26, 09:30:43 πμ  
paragrafos said...

andy dufresne said...
Ίσως όχι εκτός θέματος.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ!

Μόλις παρακολούθησα εκπομπή στην ΕΤ1, της Κατερίνας Σχινά και του Βαγγέλη Χατζηβασιλείου.

Αφορούσε τα καινούργια σχολικά βιβλία.

Συμμετείχαν συγγραφείς κάποιων από αυτά τα βιβλία (τρεις συμαθέστατες καθηγήτριες).

Είπαν διάφορα που μου φάνηκαν σωστά, πχ ότι τα βιβλία φέτος για πρώτη φορά επιλέχθησαν με ανοιχτό διαγωνισμό ή το άλλο, ότι οι δάσκαλοι πρέπει να είνα επαγγελματίες, σαν τους γιατρούς για παράδειγμα.

Έτσι, πρέπει να φροντίζουν μόνοι τους για να μαθαίνουν τις εξελίξεις του τομέας τους κι όχι να κατηγορούν το κράτος, για έλλειψη επιμόρφωσης κλπ, κλπ.

Το καλό όμως ήρθε στο τέλος και το είπε μία εξαιρετική κυρία, καθηγήτρια, Ρεγκούση αν δεν κάνω λάθος, η οποία έγραψε το βιβλίο ιστορίας της 6ης δημοτικού.

Αρχικά διαμαρτυρήθηκε για την επιλογή του Υπουργείου όσο αφορά στην κατανομή της ύλης.

Έχουν να καλύψουν από το 1453 ως σήμερα και πρέπει να γράψουν 4 κεφάλαια για την ευρωπαϊκή ιστορία (αναγέννηση, διαφωτισμός, εξερευνήσεις, Γαλλική επανάσταση) και 14 για την Ελληνική!!!

Και τώρα τα καλά νέα.

Είπε λοιπόν ότι εγκαταλήφθηκαν επιτέλους πολλοί εθνικοί μύθοι!

----------------------------

Οπως λέτε κι εσείς στα μέρη σας: αγάλια αγάλια γίνεται η αγουρίδα μέλι!!!

Καλή σας μέρα!

Με πολλή αγάπη

Α.

Πεμ Οκτ 26, 09:31:11 πμ  
takis vasilopoulos said...

Kατι ασχετο με το θεμα που με εκανε να γελασω ....

Για μενα η Φωτεινη Δαρρα ειναι κατι μαγικο,οταν τη βλεπω να τραγουδα μαγευομαι απο την απολυτη ομορφια και την υπεροχη φωνη.

Ο Χατζιδακις ειναι ενας απο τους ανθρωπους που με εχουν διαμορφωσει...

Η Νεα Υορκη περα απο μια πολη που θελω παρα πολυ να παω και να ζησω ειναι ενα συμβολο...το ανεκπληρωτο....η αλλη ζωη....




Λοιπον χθες βραδυ ειδα διαφιμηση στη ΝΕΤ οτι η Φωτεινη Δαρρα τραγουδα στη Νεα Υορκη χατζιδακι αλλα και αλλους συνθετες.....σαστισα,λεω τι στο καλο,3/3?βαλτοι ειναι?



Στελνω μηνυμα σε ενα φιλο που με ξερει καλα και του λεω

<< Η Δαρρα τραγουδα αυριο στη Νεα Υορκη χατζιδακι ( και αλλους ) ...Δαρρα...Χατζιδακις...Νεα Υορκη....Αν δεν ειναι αυτο ονειρο τι ειναι....ΑΧ!!Ας κλαψω >>


Και η απαντηση


<< Ε θα μπορουσε να ειναι και χειροτερα π.χ δημοσιογραφικη καλυψη Νικος Δημου >>






:))))))))))))))))))) ( 4/4!!! )



Για οποιον ενδιαφερετε θα μεταδωθει σημερα στις επτα.Αχ......

Πεμ Οκτ 26, 09:31:29 πμ  
paragrafos said...

This post has been removed by the author.

Πεμ Οκτ 26, 09:42:51 πμ  
paragrafos said...

Τρεις τέσσερις φορές, μου έτυχε, την ώρα που πήγαινα να παρκάρω, κάποιος "ευγενικός" κύριος (τελευταία, μια κυρία) να παίρνει τη θέση μου.

"Δεν αξίζει τον κοπο να τσακωθείς", λέω καθε φορά και αποχωρώ ήρεμα. Δλδ, τι συζήτηση μπορείς να κάνεις με εναν τέτοιο άνθρωπο; Αφου ούτως ή άλλως είναι αγενής, και σαν ανοίξεις κουβέντα μαζί του, θα διοθρωθεί; Θα τον πιάσει η ... γενναιοψυχία;

Επειτα, ντρέπομαι, βρε παιδί μου, τι να τους πω; Το αυτονόητο;

Από την άλλη, σκέφτομαι πως αντιδρώ έτσι, όχι τόσο από ευγένεια και εξαιτίας αυτής της αίσθησης ματαιότητας, όσο ένεκα της έμφυτης δειλίας μου.

Αν είχα θάρρος, μάλλον θα διεκδικούσα το δίκιο μου, έστω με ήπιους τόνους.

Με αγάπη

Παράγραφος

Πεμ Οκτ 26, 09:45:17 πμ  
Demosthenes said...

Lefteris said

"Ναι, αμέ! Τράβα να μαζέψεις ότι αποφάγια αφήσανε οι άλλοι/άλλες.
(να μη γενικεύω, αλλά πιστεύω ότι 8/10 περιπτώσεις σ' αυτά τα sites στην Αμερική είναι για τους τελείως απελπισμένους... και δεν έχεις αρκετές 5ετίες να χαραμίσεις)."

Lefteris, please "chill out"! Όχι μόνον γενικεύεις και μετά το αναιρείς, (λες και δεν γράφεις, αλλά μιλάς, γραπτός είναι ο λόγος εδώ), αλλά και, with all due respect, χρησιμοποιείς όρους όπως "αποφάγια" για συνανθρώπους σου!!!! Αυτή είναι η άποψη σου για τους ανθρώπους? No wonder που Αμερικανίδες άνω των 40 στρέφονται στην Ευρώπη και σε αυτούς που δεν θεωρούν ότι το να έχεις κυταρίτιδα και 1-2 παιδιά και μερικές ρυτίδες δεν καθιστά μία γυναίκα "αποφάγι". Τι να σου πω φιλαράκι, έχασες πολλούς πόντους στην (υψηλή) εκτίμηση μου (για σένα) με αυτό το σχόλιο σου, έστω και αν το ανασκεύασες κατά 20%.

Πεμ Οκτ 26, 10:04:58 πμ  
Takis Alevantis said...

Σχετική παράγραφε είναι και η σκηνή από το Anything Else, όπου ο Woody Allen σπάει με ρόπαλο τα τζάμια ενός αυτοκινήτου που του πήρε τη θέση. Αλήθεια που θα οδηγούσε μια τέτοια τακτική; Ο ίδιος ο Woody Allen δίνει λίγο αργότερα την απάντηση, όταν αναγκάζεται να κρυφτεί γιατί με το όπλο, που «αναγκάστηκε» να αγοράσει για να αντιμετωπίσει τη βία των άλλων σκότωσε κατά λάθος ...

Πεμ Οκτ 26, 10:07:50 πμ  
HliasM said...

Είμαι κι εγω Γαιδούρι. Χωνομαι κι εγω μπροστα μπροστα στο φαναρι για να φυγω πρωτος. Τους υπόλοιπους τους λεω "Προβατα".

Παραβαινω τα ορια ταχυτητας συστηματικα. Το ανωτατο οριο ταχυτητας πρεπει να αυξηθει στα 140. Πρεπει να θεσπιστει κατωτατο οριο ταχυτητας τα 120 στους αυτοκινητοδρομους. Κακα τα ψεματα ολα τα αυτοκινητα μπορουν να πανε πανω απο τα 120 χωρις κινδυνο ακομα και στους χειροτερους αυτοκινητοδρομους (Κορινθος - Πατρα). Δε μιλαω για εθνικες οδους, μιλαω για κεντρικες οδικες αρτηριες.

Με λιγη βροχη δεν χρειαζεται να πεφτουμε στα 60 χλμ/ωρα. Και με τα 120 μια χαρα πας. Μεσα στην πολη δεν χρειαζεται να πηγαινεις με 20 και με 60 καλα πας.

Ειμαι πιο γρηγορος οδηγος απο το 90% των Ελληνων. Και να φανταστεις οτι δεν πηγαινω πανω απο 60 στην πολη και ποτε πανω απο 130 σε αττικη οδο και εθνικη.
Μηπως δεν ειμαι εγω γρηγορος αλλα ειναι ολοι οι αλλοι αργοι?

Πεμ Οκτ 26, 10:10:39 πμ  
Demosthenes said...

"Στην Ελλάδα, βρίσκεις φτωχή κοπέλα και έχει μυαλό και λογική και δεν παίζει παιχνίδια"

Really? Τι μας λες? Σε ποιά δεκαετία έζησες στην Ελλάδα?

Πεμ Οκτ 26, 10:15:30 πμ  
alogaki said...

Demosthenes said...
"Στην Ελλάδα, βρίσκεις φτωχή κοπέλα και έχει μυαλό και λογική και δεν παίζει παιχνίδια"

Really? Τι μας λες? Σε ποιά δεκαετία έζησες στην Ελλάδα?
---------------

Όντως, αυτό μου θύμισε λίγο ελληνική ταινία με Ξανθόπουλο.

Σνιφ... σνιφφ...

;-)

Πεμ Οκτ 26, 10:18:46 πμ  
Demosthenes said...

"Κακα τα ψεματα ολα τα αυτοκινητα μπορουν να πανε πανω απο τα 120 χωρις κινδυνο ακομα και στους χειροτερους αυτοκινητοδρομους (Κορινθος - Πατρα)"

Κάποιοι έχουν βαλθεί να μας τρελάνουν μου φαίνεται!

Πεμ Οκτ 26, 10:18:55 πμ  
somebody said...

Τι όρια ταχύτητας και χαζομάρες;
Το όλο θέμα είναι πως με το θέμα οδήγηση, είμαστε αναλφάβητοι.

Μπορούμε να βάλουμε ο κάθε ένας από εμάς τα δικά μας όρια ανάλογα με το αμάξι/μηχανή, ανάλογα με τον δρόμο, ανάλογα με την δική μας κατάσταση;

Εχω βρεθεί να πηγαίνω με το διπλό του τυπικού 'ορίου' και να αισθάνομαι πως απλά ...περπατάω.
Και μου έχει τύχει να πηγαίνω με τα μισά του και να νομίζω πως θα βρω μπροστά μου την κολώνα. (Αϋπνος πχ, να με απασχολεί κάτι σοβαρό κ.ά)
Πρέπει να αλλάξω λάστιχα τώρα και έως τότε πηγαίνω σαν 'κότα'. Καμμία σχέση δλδ με το ...chicken run! :)

Και να έχεις τον 'κρετίνο' που επειδή βλέπει στο αμάξι το σήμα 'vti' να σε προκαλεί! Λες και όποιος έχει γρήγορο αμάξι είναι πάντα 'ετοιμοπόλεμος'!
Τους αντιμετωπίζω πάντα 'τσιμπώντας' το γκάζι να νομίζουν πως οκ, και τους αφήνω να καίνε τα λάστιχα στην εκκίνηση. Πλάκα έχει. Δοκιμάστε το!

Σωστή εκτίμηση λοιπόν όλων των παραμέτρων...

Πεμ Οκτ 26, 10:26:19 πμ  
malahide said...

This post has been removed by a blog administrator.

Πεμ Οκτ 26, 10:28:55 πμ  
somebody said...

Οσο για τα 'αποφάγια' που ειπώθηκαν, όλοι κατά καιρούς θα μπορούσαμε να θεωρηθούμε τέτοια.
Βλέπεις πχ μία ωραία γυναίκα.
Σκεφτείτε: Είναι μία που κάποιος κάποια στιγμή την ...βαρέθηκε!

Και όχι. Δεν μπορείς να πας με 120 σε πολλά σημεία της Κόρινθος-Πάτρα με ΚΑΝΕΝΑ αμάξι!
Μετά τα 100, ΚΑΝΕΝΑ ΑΜΑΞΙ δεν κοκκαλώνει και δεν ελέγχεται στο απρόοπτο (παιδί, ζωάκι μπροστά σου)! Απλοί νόμοι της φυσικής! Και αυτός ο κατ' ευφημισμόν δρόμος είναι πολύ πλούσιος από τέτοια.

Προσπαθώντας να 'μετρήσω' τον πολιτισμό μας, το 'κοντέρ΄ μηδενίζεται μέσα μου όταν βλέπω ξεκοιλιασμένα ζωάκια στον δρόμο...
Ποιός, αλήθεια ποιός, έκοψε ποτέ του ταχύτητα σκεπτόμενος πως κάποιο ζωάκι μπορεί να βρεθεί μπροστά του; ε? Ε?

Πεμ Οκτ 26, 10:42:32 πμ  
Stratigos said...

Ωραία, τα είπαμε, το ευχαριστηθήκαμε. Και τι αλλάζει; Αν και ομολογώ πως μου αρέσουν πολύ οι συζητήσεις τύπου "τα γαϊδουριά", γι αυτό και συμμετέχω άλλωστε, ταυτόχρονα νιώθω την ματαιότητα τους στο βαθμό που δεν περνάμε σε κάτι πρακτικό.

Θα φανταζόμουν πως η δύναμη της τεχνολογίας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης με τρόπο που να αρχίσει να επιφέρει αλλαγές.

Μήπως θα μπορούσαμε να ενώσουμε δυνάμεις αρχικά για την δημιουργία πρακτικών και άμεσα εφαρμόσιμων ιδεών; Ποιο θα ήταν το καλύτερο φόρουμ;

Πιστεύω πως η έμφαση πρέπει να είναι στο ατομικό επίπεδο αρχικά (δηλαδή στο τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας) και στο αν η ιδέα είναι εφαρμόσιμη ή όχι στο άμεσο μέλλον.

Το επιχείρημα "φταίει η ποιότητα της παιδεία μας και αυτή θα πρέπει να βελτιωθεί" δε μου λέει πολλά για δύο λόγους. Πρώτον τα ίδια "γαϊδουριά" όταν εκτεθούν σε ένα πιο οργανωμένο κρατικό σύστημα μεταμορφώνονται σε "Παναγίες" και δεύτερο είμαι ήδη 42 χρονών και δεν με παίρνει να περιμένω να βελτιωθεί η παιδεία στην Ελλάδα. (Σημ. για αποφυγή παρεξηγήσεων, αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχουμε κάθε λόγο να υποστηρίζουμε την βελτίωση της). Χρειάζεται λοιπόν κάτι να αρχίσουμε να αλλάζουμε από τώρα, ας είναι και το πιο μικρό βήμα.

Εγώ πάντως έστειλα σήμερα το 100, δύο φορές, σε ράμπες αναπήρων που είχαν κλείσει επιδεικτικά από ασυνείδητους οδηγούς. Εσείς;

Και επειδή ξέρω τον αντίλογο, "αυτό δεν είναι λύση" θα ήθελα να ακούσω και τις δικές σας προτάσεις.

Πεμ Οκτ 26, 10:43:18 πμ  
Nikos Dimou said...

HliasM said...
"Πρεπει να θεσπιστει κατωτατο οριο ταχυτητας τα 120 στους αυτοκινητοδρομους. Κακα τα ψεματα ολα τα αυτοκινητα μπορουν να πανε πανω απο τα 120 χωρις κινδυνο

Με λιγη βροχη δεν χρειαζεται να πεφτουμε στα 60 χλμ/ωρα. Και με τα 120 μια χαρα πας. Μεσα στην πολη δεν χρειαζεται να πηγαινεις με 20 και με 60 καλα πας".

ΗΛΙΑ Προδίδεις την άγνοιά σου.

Μπορεί όλα τα αυτοκίνητα να πηγαίνουν καλά με 120 - αλλά πώς φρενάρουν; Στην πολη με 60 αν σου πεταχτεί παιδάκι η ζωάκι; Με βροχή 120 - φίλος μου με καινούργια Porsche έκανε 3 τετ-α-κε στην Εθνική στην ευθεία λόγω υδρολίσθησης.

Συμφωνώ ότι το ανώτατο όριο των 120 είναι συχνά αστείο, και οτι θα έπρεπε να καθορίζεται ανάλογα με την ποιότητα του δρόμου, το μοτέλο του αυτοκινήτου, την πείρα του οδηγού και τις καιρικές συνθήκες.
Ίσως κάποτε με ηλεκτρονικά συστήματα να ισχύουν εξατομικευμένα όρια - οχι 120 για το 600αράκι και 120 για την Porsche. Αλλά τα άλλα που γράφεις προδίδουν άγνοια.

Πεμ Οκτ 26, 10:45:07 πμ  
Alitovios said...

Επίσης πρέπει να ψηφιστεί ένας νόμος που να λέει πως όσο ακριβό αυτοκίνητο κι αν έχεις κάνει δεξιά όταν στην εθνική σε πλησιάζει πιο γρήγορο όχημα. Έχω βαρεθεί να προσπερνάω από τα δεξιά μαλάκες με BMW και Porsche που δεν καταλαβαίνουν πως μια μηχανή είναι πιο γρήγορη από αυτούς.

Πεμ Οκτ 26, 10:54:42 πμ  
Nikos Dimou said...

stratigos said...
"Και επειδή ξέρω τον αντίλογο, "αυτό δεν είναι λύση" θα ήθελα να ακούσω και τις δικές σας προτάσεις".

Πρώτα να αρχίσουμε από μας. Να φερόμαστε καλύτερα στον δρόμο. Παλιά μία γερμανική εφημερίδα είχε ξεκινήσει εκστρατεία με τίτλο: Kavaliere am Steuer (ιππότες στο τιμόνι). Όποιος συμμετείχε κόλλαγε ένα αυτοκόλλητο στο πίσω τζαμι με αυτό τον τίτλο - και κάπου υποχρεωνότανε να οδηγεί πιο ευγενικά. Σκέπτομαι να το προτείνω σαν PR εκστρατεία σε μεγάλη αντιπροσωπεία.

(Παρατηρώ πως όλοι μας - και είμαστε αρκετοί- κάνουμε κριτικές στους άλλους - σπάνια ομολογούμε τα δικά μας αμαρτήματα).

Το δεύτερο είναι να ασκήσουμε πίεση ώστε να εφαρμοστούνε οι υπάρχουσες διατάξεις. Το ξέρετε πως υπάρχουν 4 επιτροπές για την οδική ασφάλεια σε 4 υπουργεία που δεν έχουν ποτέ έρθει σε επαφή μεταξύ τους; Έχει αναλάβει πρωτοβουλία ο Άρης Σταθάκης
να τους συντονίσει.

Πεμ Οκτ 26, 10:59:48 πμ  
sokianos said...

καλη σας μερα και καλη οδικη τυχη σημερα/αφιερωμενο στους rider

http://video.google.com/videoplay?docid=-3611311580944102625

Πεμ Οκτ 26, 11:02:23 πμ  
Takis Alevantis said...

Να πούμε και δυό τεχνικά πράγματα για την οδική ασφάλεια. Η οποία εξαρτάται από τρεις συνιστώσες - δρομος, όχημα, οδηγός.

Ο δρόμος, πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένος (που στην Ελλάδα δεν είναι πάντα - πχ Μαλλιακός) καλά κατασκευασμένος (πχ όχι με ασβεστολιθικά αδρανή που τρίβονται και γίνονται ολισθηρά ακόμη και χωρίς βροχή, αλλά με γρανιτικά αδρανή όπως πολλοί δρόμοι στην υπόλοιπη Ευρώπη) και με σωστή σήμανση (πχ θεραπεία της οξείας πικροδαφνίτιδας από την οποία πάσχουν οι πινακίδες στην Ελλάδα).

Το όχημα, πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένο (τι καλά που δεν φτιάχνουμε αυτοκίνητα στη Ελλάδα τελικά) και συντηρημένο.

Και ο οδηγός πρέπει να είναι καλά εκπαιδευμένος για να ανταπεξέρχεται τις δυσκολίες της οδού. Αναφέρθηκε η αμυντική οδήγηση, που είναι και το μόνο σωστό στυλ οδήγησης στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες, όπως π.χ. το Βέλγιο.

Περισσότερα και στις ιστοσελίδες της ΕΕ για την οδική ασφάλεια, αλλά και στις σελίδες του ΤΕΕ σχετικά με την πρόσφατη ημερίδα για τα τροχαία ατυχήματα.

Πεμ Οκτ 26, 11:05:33 πμ  
Nikos Dimou said...

Και κάτι ακόμα. Όσοι έχουν λίγο χρόνο και λίγα χρήματα ας κάνουν μία εκπαίδευση ασφαλούς οδήγησης. Είναι η φθηνότερη επένδυση για την ζωή σας, των δικών σας και των άλλων. Δεστε τις σελίδες του Safetrack.gr. Για μένα θα έπρεπε μία τέτοια εκπαίδευση να είναι υποχρεωτική όπως το δίπλωμα.

Πεμ Οκτ 26, 11:09:14 πμ  
somebody said...

Αυτό Νίκο με τα εξατομικευμένα όρια το σκεφτόμουν χτες!
Να μπορεί πχ το αμάξι να μετρήσει παραμέτρους όπως αυτές που ανέφερα πιό πάνω (λάστιχα, αμάξι, δρόμος, κατάσταση σου) και να μπαίνει κάτι σαν κόφτης.
Φανταστείτε πχ το με 200 άλογα όχημα να μην μας αφήνει κάποιες στιγμές να πάμε πάνω από ...40!

Τι να γίνει, μερικές φορές πρέπει να επιστρατεύουμε την τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να τα βγάζουμε πέρα με την φυσική ηλιθιότητα! :)

Επίσης, τι κόμπλεξ κουβαλάνε όλοι αυτοί με τις 'μπεεμβέδες' που με τσαμπουκά σου πετάγονται από παντού;
Εχω 'μπέμπα', άρα είμαι κάποιος (όχι εγώ!) άρα περνάω!

Είναι πολύ ψηλά Νίκο, νο1 συγκεκριμένα, στο δικό σου KITCH POINT SYSTEM!

Πεμ Οκτ 26, 11:09:34 πμ  
HliasM said...

Όσον αφορα τα ζωακια, δεν προκειται να σκοτωθω για κανενα ζωακι (στην εθνικη). Όσον αφορα τα παιδακια, ανετα μπορεις να σταματησεις πηγαινοντας με 60, γιατι δεν προκειται να εμφανιστει απο το πουθενα, γιατι σιγουρα θα βρισκεται στο πεζοδρομιο πριν.

Προχωρωντας λοιπον με 60 στην πολη και βλεπεις παιδακια στο πεζοδρομιο σιγουρα θα κοψεις ταχυτητα μπας και...

Όταν εισαι στο δρομο, δεν βρισκεσαι στον κοσμο σου αλλα προσεχεις περιμετρικα τους δρομους τις διασταυρωσεις και τα πεζοδρομια. Δεν κοιτας στο υπερπεραν. Εχω γλυτωσει παμπολλες φορες δυστυχημα προβλεποντας οτι ενας σκυλος θα βγει στον δρομο, οτι ο αλλος περασε STOP χωρις να κοιταξει, ακόμα και οταν ο άλλος περασε κοκκινο.

Όταν εισαι αυπνος, μεθυσμενος, σε απασχολει κατι σοβαρο ειναι καλυτερα να μην παιρνεις αμαξι παρα να θεσπιζονται τα ορια ταχυτητας για αυτη την μειονοτητα.
Δεν μπορεις να εχεις χαμηλο οριο ταχυτητας γιατι μπορει να μην εχεις καλα λαστιχα-φρενα, και το υπολοιπο 85% των οδηγων θα πρεπει να τα υπομενει.

Και στην τελική δεν ειναι λογικη το να πηγαινω σιγα μηπως γινει καμμια στραβη. Δεν ειναι αυτη η αμυντική οδηγηση. Το βιβλίο εκπαίδευσης των οδηγων το αναφέρει ξεκαθαρα. Η αμυντική οδηγηση δεν ειναι να πηγαινεις αργα αλλα να προβλέπεις τις κινησεις των αλλων χρηστων του δρομου. Αν δεν εισαι σε θεση να το κανεις αυτο και εχεις το μυαλο σου αλλού τοτε καλύτερα ασ'το.

Όσον αφορα την υδρολίσθηση που άναφέρατε κ. Δημου, εγω μίλησα για λίγη βροχή και οχι για καταιγίδα. Ο κάθε οδηγός θα πρέπει να είναι σε θέση να έκτιμά τις καταστάσεις.

Και σε περίπτωση που διέφυγε, ανέφερα πως στην Αττική οδό δεν πάω πάνω απο 130 (ενώ μπορείς να πας με 150 εως και 200). Σε βροχη πεφτω στα 110 και σε καταιγιδα εως και τα 80 χιλιόμετρα την ώρα.
Μήπως στην Αττική οδο πρεπει να βαλουν οριο τα 100 για την περίπτωση του αυπνου, του μεθυσμένου, ή της βροχής? Δεν νομιζω.

Πεμ Οκτ 26, 11:21:25 πμ  
Alitovios said...

Να προσθέσω κάτι σε αυτό που είπε ο κ. Αλεβαντής για την ποιότητα οδοστρώματος. Πριν δύο χρόνια είχα πάει ταξίδι με μηχανές με έναν φίλο μου Ολλανδία. Βάλαμε καινούργια ελαστικά όταν φύγαμε κι όταν γυρίσαμε είχαν φθαρεί σε τέτοιο σημείο που ήθελαν άλλαγμα. Η τριβή του οδοστρώματος στο εξωτερικό ήταν το κάτι άλλο. Γι αυτό βέβαια πας σε Γερμανικό αυτοκινητόδρομο με 280 στο δρόμο και νοιώθεις πως είσαι πάνω σε ράγες.

Πεμ Οκτ 26, 11:28:22 πμ  
HliasM said...

Το αμάξι είναι σαν όπλο. Όποιος δεν ξερει να το χειριστεί σωστά μπορεί να σκοτώσει. Όταν οδηγείς πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος 100% σε αυτο και τιποτα άλλο γιατι μια απροσεξία μπορεί να σκοτώσει. Η απροσεξία και η υπερβολική ταχύτητα σκοτώνουν. Όχι η φυσιολογική ταχύτητα. Επίσης η χαμηλή ταχύτητα σκοτωνει. Όχι πάντα τον ίδιο τον οδηγό αλλα σιγουρα οσους εχουν την ατυχια να βρίσκονται γυρω τους.

Πεμ Οκτ 26, 11:28:24 πμ  
Demosthenes said...

Κύριε Αλεβαντή,

Εκεί στην ΕΕ που είσαστε δεν λέτε στους αρμοδίου ότι τα αεροπορικά εισητήρια είναι ήδη πολύ υπεβαρημένα με διάφορα τέλη και φόρους και πως το να βάλουν τέλος παγκοσμιοποίησης σε αυτά αποθαρρύει ακόμη περισσότερο την λεγόμενη συνοχη και ΕΝΤΟΣ ΕΕ αλλά και το κόστος με μετακίνησης ΑΝΘΡΩΠΩΝ και από Λονδίνα Παρίσια, κτλ προς και από φτωχές χώρες??? Ας περιορίσετε το κόστος των Συμβουλίων και επιτροπών στην ΕΕ κάνοντας τες με τελε-κόφερενς και ας δώσετε τα λεφτά στις φτωχές χώρες! Θα τους το πείτε εσείς ή να πάρω τηλέφωνο τον Ευρωβουλευτή της εκλογικής περιφέρειας μου ως ψηφοφόρος-πολίτης της ΕΕ?

Είσαι στη ΕΟΚ, μάθε γαι την ΕΟΚ (ΣΣ. αλλιώς πάθε από την ΕΟΚ?)

Σωματείο-λόμπυ Ελλήνων Οδηγών δεν υπάρχει στην Ελλάδα?

Όσο δε για τους "λιμπερτάριανς της ασφάλτου", δλδ αυτούς που δεν θέλουν κοινά, αλλά "εξατομικευμένα", ανώτατα όρια ταχύτητας κ.α., μου φαίνεται πως αν αυτοί κάνουν κόμμα θα μπούνε ευκόλως στη Βουλή το 08. Αυτούς, δλδ τους "λιμπερτάριανς της ασφάλτου", πάντως δεν θα τους ψηφίσω.

Πεμ Οκτ 26, 11:30:31 πμ  
Reactor69 said...

@Somebody,

"Σωστή εκτίμηση λοιπόν όλων των παραμέτρων..."

Σωστό.

"Τους αντιμετωπίζω πάντα 'τσιμπώντας' το γκάζι να νομίζουν πως οκ, και τους αφήνω να καίνε τα λάστιχα στην εκκίνηση. Πλάκα έχει. Δοκιμάστε το!"

Γαϊδουριά μέγιστη!

Μου το έχουν κάνει και είναι πολύ εκνευριστικό. Αν δεν έχεις όρεξη "γράψτους" ή κοίτα τους και τρίψε τον δείκτη με τον αντίχειρα! Elementary rules of engagement, dear Watson...

@Λευτέρη,

Μην επιστρέψεις, θα χάσεις πάσα ιδέα! Η μύτη τους ξύνει ταβάνι... Καλά ρε κορίτσια, μην βαράτε! Τουλάχιστον όχι με τα ψηλοτάκουνα Gucci...

Ιστορία για αγρίους.

Ανηφορίζω τον διπλό(πλάι μετρό) στου Παπάγου ερχόμενος από κέντρο και έχω μπροστά μου στα 300+- μέτρα ένα μπλέ peugeot 106 rally. Είναι στην πένα και ακούγεται ελαφρώς φτιαγμένο(ο ήχος, και τα "ανοίγματά" του, δεν ήταν μπούκα και "μαμά").

Λίγο πριν την πλατεία, ανοίγει γκάζι και αρχίζει να παίρνει την παρατεταμένη με ελαφρύ απόλυτα ελεγχόμενο πατηλίκι. Στην έξοδο της πλατείας, με τις πόρτες! Ακολουθώ.

Σε όλο το δρόμο "λιώνει", προσπερνάει με διπλή κι με όσα έρχεται.

"Μαλακιστήρι!", σκέφτομαι.

Τρία φανάρια μετά, στην ευθεία που συνεχίζει για Υμηττό, κόκκινο.

Πάω δίπλα, κοιτάζω μέσα, ρήξη κάτω σιαγόνας...

Στο μπάκετ του οδηγού, το οποίο σχεδόν ακουμπάει οροφή, κάθεται η super γιαγιά! Φοράει ροζ-χακί πουκαμισάκι με λουλούδια, γυαλιά μυωπίας με χρυσό σκελετό(και κορδονάκι ασφαλείας παρακαλώ), και κουβαλάει δυο συνεπιβάτιδες ίδιας ηλικίας και εμφάνισης!

Κοιτάζω πίσω μου, μπας και τον προσπέρασα και βλέπω λάθος peugeot.

Η επιβεβαίωση δεν αργεί...

Το φανάρι ανάβει. Πρώτη και δευτέρα "σπασμένες", τρίτη τραβηγμένη κι άντε γειά...

Σκεφτόμουν να βάλω το χέρι στην εξάτμιση, να δω αν ισχύουν ακόμα οι βασικοί νόμοι του σύμπαντος.
Δεν έχω ξαναδεί τίποτα πιο κουλό στη ζωή μου και δεν έχω πει μεγαλύτερο γαμώτο για την απουσία της κάμεράς μου!
Μαμά, μαμά!.. Θέλω και 'γω τέτοια γιαγιά!

Πεμ Οκτ 26, 11:34:36 πμ  
HliasM said...

Ν.Δήμου είπατε πως φιλος σας με 120 χλμ σε ευθεία με βροχή έκανε 3 τετ α κε.
Σε αυτή την περίπτωση ή θα έπεσε σε λιμνάζοντα νερά με αποτέλεσμα να "πεταξει" το αμάξι, ή δεν εκτίμησε την κατάσταση του οδοστρώματος (ολισθηρό- μη ολισθηρό).
Φταίει το κράτος που δεν έβαλε χαμηλότερο όριο ταχύτητας? Ή ο οδηγός που δεν εκτίμησε σωστα.

**Ιδέα**
Για να είμαστε καλλυμενοι μήπως θα έπρεπε να υπάρχουν 3 πινακίδες ορίου ταχύτητας? Μια για στεγνό δρομο, μια για βροχή και μια για χιόνι;

Πεμ Οκτ 26, 11:35:42 πμ  
MainMenu said...

καλημέρα :)

ακούμε
wild horses couldn't drag me away

Rolling Stones

για γκαζιάρηδες της βροχής

Πεμ Οκτ 26, 11:38:13 πμ  
somebody said...

"Δεν μπορεις να εχεις χαμηλο οριο ταχυτητας γιατι μπορει να μην εχεις καλα λαστιχα-φρενα, και το υπολοιπο 85% των οδηγων θα πρεπει να τα υπομενει."

Οπότε, σύμφωνα με τα γραφόμενα, θα πρέπει να πηγαίνω πολύ πάνω από τα όρια μου της στιγμής για να μην με υπομένουν οι άλλοι;
Είσαι λοιπόν από αυτούς που θα με βρίσουν στο δρόμο, από αυτούς που θα με κλείσουν, από αυτούς που σε ένα άλλο blog θα κατηγορούμε για το χάλι της οδήγησης στην Ελλάδα...

Σκέφτηκες ποτέ για ποιόν λόγο κάποιος είναι αναγκασμένος να χρησιμοποιήσει το όχημα του ως άϋπνος, με φθαρμένα λάστιχα κλπ; (Μεροκάματο πχ.)
Μου έχει τύχει 2-3 φορές να είμαι αναγκασμένος, όντας άϋπνος, να οδηγήσω αργά. Πάντα δεξιά όμως και χωρίς να ενοχλώ κανέναν.

Μην ξεχνάμε ΠΟΤΕ πως μέσα σε ένα αμάξι που δεν πάει σύμφωνα με τα δικά μας 'γούστα' της στιγμής, βρίσκεται ένας άνθρωπος που σίγουρα έχει τους λόγους του... Ας πετάξουμε τον εγωισμό έξω από το παράθυρο, τουλάχιστον όσο οδηγάμε.

Μην παρεξηγηθώ hliasm! Δεν 'χρησιμοποιώ' το άτομο σου, δεν 'τα βάζω΄ με εσένα! Παίρνω απλώς το κείμενο σου ως αφορμή προκειμένου να γίνεται διάλογος!
Εννοείται πως όταν δεν μπορούμε να οδηγήσουμε, απλά, δεν οδηγούμε! :)

Πεμ Οκτ 26, 11:49:42 πμ  
HliasM said...

Για να μην παρεξηγηθώ κι εγω, δεν ειμαι απο αυτους που βρίζουν.
Αγανακτώ με αυτους που πανε αργα και απρόσεκτα. Somebody Μου φαίνεσαι συνειδητοποιημένος και λες οτι οταν πας αργα είσαι δεξια.
Δεν αγανακτώ με αυτους πανε αργα και αριστερα αλλα με ενα σημα μου κανουν χωρο. Δεν αγανακτω που αναγκαστηκα να κατεβασω μια ή δυο σχεσεις στο κιβωτιο. Αγανακτω με αυτους που δεν βλεπουν το σημα που τους κανω και ακομα περισσοτερο όταν με βλεπουν και με "γραφουν" και μου κανουν νοημα να περασω απο δεξια.
Δεν αγανακτω οταν καποιου του σβησει το αμαξι στο φαναρι. Αγανακτω οταν το φαναρι ειναι πρασινο και αυτος κοβει ταχύτητα μηπως και γινει κοκκινο.

Πεμ Οκτ 26, 11:57:35 πμ  
Ιδεοφυλάκιο said...

hliasm wrote:
>**Ιδέα**
Για να είμαστε καλλυμενοι μήπως θα έπρεπε να υπάρχουν 3 πινακίδες ορίου ταχύτητας? Μια για στεγνό δρομο, μια για βροχή και μια για χιόνι;
---

Σε πολλά σημεία του αυτοκινητοδρόμου στη Γερμανία το όριο από 120 γίνεται 80 χμω με ειδικό σήμα "bei naesse", δλδ. σε βρεγμένο οδόστρωμα...

Πεμ Οκτ 26, 12:03:18 μμ  
somebody said...

@reactor:
Λες, και πολύ σωστά, πως είναι γαϊδουριά.
Μα ποιός το είπε πως επειδή το αμάξι έχει το σήμα (και είναι) vti και τυχαίνει να βιάζομαι λιγουλάκι(..) να μου κολλάει το κάθε ανώριμο με 106 με τα λεφτά του μπαμπά και κάθε λογής αυτοκόλλητα επάνω του.
Ξέρεις, όταν βιάζομαι, αντιμετωπίζω πάντα σχεδόν αυτή την κατάσταση. Μόλις σε πάρουν χαμπάρι πως πάς κάπως πιό γρήγορα, έρχονται σαν τις σφήκες και σου κολλάνε!
Μόνον σε αυτές τις περιπτώσεις κάνω αυτό που περιέγραψα.
Καλά να πάθουν! :)

ΥΓ: Συμφωνώ σχεδόν κατά 100% σε ΟΛΑ σου τα ποστ. Μπράβο σου που αν και 22 σκέφτεσαι και έχεις ολοκληρωμένη και κυρίως σωστή άποψη στο θέμα.

Πεμ Οκτ 26, 12:05:04 μμ  
Nikos Dimou said...

Κι αλήθεια πόσοι Έλληνες γνωρίζουν πως η αριστερή λωρίδα είναι μόνο για προσπέρασμα;

Σαφώς ήταν λάθος του φίλου μου - πήγαινε πιο γρήγορα από ότι έπρεπε. Αλλά δεν ήταν καταιγίδα - απλώς κακή κλίση του δρόμου που μάζευε νερά.

Πεμ Οκτ 26, 12:08:55 μμ  
HliasM said...

Σε ενα βιντεακι που μας εδειξε ο libertarian φαινεται ενα αυτοκινητο να χτυπαει ενα μηχανακι.
Σε περιπτωση που δεν εχει ηχεια, του λεω πως ο αναβατης βριζει την γυναικα οδηγο οτι ειχε κοκκινο και εκεινη του απαντα "που θες να το ξερω;"
Επομενως φυσικα εχει δικιο ο μηχανακιας.
Βεβαια προσεχοντας καλυτερα το βιντεο παρατηρουμε πως δεν υπαρχει κανενα εμποδιο στον δρόμο. Πραγμα που σημαινει πως ο αναβάτης ισως να μπορουσε να προβλεψει οτι η γυναικα με το πρασινο αμαξι δεν θα σταματουσε στο κοκκινο.
(το εχω προβλεψει πολλες φορεσ σε αναλογες καταστασεις)

Πεμ Οκτ 26, 12:14:35 μμ  
somebody said...

Και κάτι μάλλον τελευταίο αλλά σημαντικό από μένα μιάς και μοιάζει σήμερα να έχω κάνει κατάληψη στο blog.

Αγαπητοί και πάντα σεβαστοί αναβάτες μοτοσυκλέτας.
Είναι ΑΠΟΛΥΤΑ σεβαστό το να έχετε τα φώτα ακόμα και την ημέρα. Εσείς ξέρετε το πόσο κάνουν πως δεν σας βλέπουν.

Ομως:
Ειλικρινά, βάζετε την ίδια την ζωή σας σε κίνδυνο, εκείνη που θέλετε να προστατεύσετε, έχοντας τα φώτα σας το βράδυ να με στραβώνουν!
Τότε, δεν ξέρω που να πάω. Δεν ξέρω που ακριβώς βρίσκεστε ώστε να σας προσέχω. Που είσαστε; Πίσω μου ακριβώς, δεξιά μου; Αριστερά μου;
Δείξτε λίγο ευαισθησία pls.

Για την ίδια τη ζωή σας...

Πεμ Οκτ 26, 12:17:08 μμ  
HliasM said...

Επίσης κ.Δημου σκεφτόμουν πολυ σοβαρα το ενδεχομενο σεμιναριου ασφαλους οδηγησης αλλα και γρηγορης οδηγησης. Σιγουρα θα τα κανω καποια στιγμη οταν θα μαζεψω λιγα λεφτα γιατι οπως πολυ σωστα αναφερατε ειναι "επενδυση"

Πεμ Οκτ 26, 12:19:10 μμ  
Reactor69 said...

@Ηλίας,

"Αγανακτω οταν το φαναρι ειναι πρασινο και αυτος κοβει ταχύτητα μηπως και γινει κοκκινο."

Εχεις δει τέτοιο οδηγό; Στην Ελλάδα των αμέτρητων αποχρώσεων ενός πορτοκαλί;

Παρεμπιπτόντως, δεν έχω βγεί ούτε μια φορά στην Αττικί(poytana), ιδίως τον τελευταίο καιρό που αραίωσαν, για να μην πω εξαφανίστηκαν, οι μπατσοι, χωρίς να τελικιάσω ή τουλάχιστον να φτάσω στα όρια λόγω αέρα και απουσίας φέρινγκ. Μόνο δυο-τρεις φορές που κουβαλούσα κοπέλα...
Ειλικρινά, δεν έβλεπα κανένα λόγο να πράξω διαφορετικά.

Δεν καταλαβαίνω πάντως το κόλλημά σας να βγείτε μεσαία για να προσπεράσετε, ιδίως όταν ο άλλος κινείται στην αριστερή με 120-130, στα νόμιμα δηλαδή όρια.

@Μainmenu,

Riders on the storm, Doors.
Σκάλωμα...

Πεμ Οκτ 26, 12:19:38 μμ  
Nikos Dimou said...

Φεύγω - για μερικές ώρες θα οδηγώ.

Ίσως συνδεθώ από κανένα πάρκιν.

Αλλιώς τα λέμε το απόγευμα.

Πεμ Οκτ 26, 12:22:05 μμ  
malahide said...

Εγώ, somebody, αν θες να ξέρεις, με τρεις κοπέλες συναντήθηκα από το blog του κυρίου Δήμου, εσύ με το email στο profile σου, θα μείνεις μάλλον με το ανεπίδοτο των κοριτσίστικων διαπιστώσεων, ότι ο κύριος Δήμου αναπαράγει σοφιστείες και καθόλου ουσία, ότι τα ίδια και τα ίδια τα έχουμε μελετήσει απειράκις. Στις πρώτες επαφές με τις κοπέλες του blog, αν θες να ξέρεις, θάβουμε το Νίκο Δήμου, αφού τι κοινό να πούμε - δεν γίνεται η τέχνη του έρωτος μεταξύ αγνώσθων. Για την Aphrodite λέμε ότι είναι χαζή, η bladerunner ότι είναι αποβλακωμένη λεσβία, ο mickey ότι είναι βλήμα, ο reactor69 ότι είναι ανώριμος άνεφ ελπίδος, κανονικά. Εσύ, somebody, που αραδιάζεις με το κιλό τις αηδίες, τι σκοπόν έχεις με αυτή την ηλεκτρονική διεύθυνση χωρίς blog. Μη σκοτωθείς σε κανένα σταυροδρόμι και δεν σου στείλουν αποχαιρετιστήριο email;

Πεμ Οκτ 26, 12:23:16 μμ  
HliasM said...

@reactor69
Γιατι ακριβως η αριστερη ειναι για προσπερασμα. Ακομα και με 180 να πηγαινω και ερχεται καποιοσ πισω μου με περισσοτερα πρεπει να κανω δεξια και να τον αφησω.
Δεν με ενδιαφερει γιατι παει γρηγορα (κατι του συνεβη και βιαζεται ή απλα έχει κα***ς), αν θελει να παει πιο γρηγορα δεν ειναι η δουλεια μου να τον σταματησω-κοψω. Γιατι πιθανοτατα ειναι ικανος να προκαλεσει ατυχημα επειδη εγω ειμαι κολλημενος στην λωριδα μου και δεν μου καιγεται καρφι τι γινεται πισω μου.

Πεμ Οκτ 26, 12:30:15 μμ  
somebody said...

This post has been removed by the author.

Πεμ Οκτ 26, 12:33:30 μμ  
Reactor69 said...

@Ηλίας,

Γνωρίζω πως η αριστερή είναι για προσπέρασμα και θεωρώ λογικό το να αλλάζεις λωρίδα εσύ ο ψύχραιμος είναι πιο ασφαλές για τους υπόλοιπους απ' ότι να το κάνει η κάθε σφηνόπρουτσα(εμού συμπεριλαμβανομένου).

Βάσει κοκ, όμως, δεν νομίζω πως όποιος παραβιάζει τα όρια ταχύτητας(ε.σ) δικαιούται και απαιτήσεων, εκτός κι αν οδηγεί όχημα με ασθενή, με μάνικα ή με δύο εννιάρια γκλοκ και μια spare κοντόκανη(βλ. Far West!)...

@Malahide,

Τι είμαι ρε φιλαράκι για να ωριμάσω, σύκο;

Πεμ Οκτ 26, 12:42:09 μμ  
Takis Alevantis said...

@demosthenes - εγώ που κλείνω έγκαιρα τα εισιτήρια μου με Virgin, RyanAir και Jetair, πληρώνω πολύ φτηνά (φθηνότερα από τη δεκαετία του 1980). Όσο για τις οικονομίες στις μετακινήσεις ελπίζω να υπογράψατε το ψήφισμα για την μεταφορά του Ευρωκοινοβουλίου από το Στρασβούργο στο http://www.oneseat.eu/.

Και βέβαια να επικοινωνήσετε με τον Ευρωβουλευτή σας, η να ακολουθήσετε μια από τις διαδικασίες υποβολής καταγγελίας στην Επιτροπή ή στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή ή τέλος μια αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο. Εγώ δυστυχώς ως απλός μεταφραστής δεν είμαι ο κατάλληλος για να σας λύσω το όποιο πρόβλημά σας.

Πεμ Οκτ 26, 12:42:39 μμ  
somebody said...

@malakati:
Οφείλω να υποκλιθώ. Τα 2 σχόλια σου πραγματικά, με το κύρος και την επιστημονική εγκυρότητα τους με συνεκλόνισαν.
Μέσα στην καρδιά του προβλήματος της οδήγησης στην Ελλάδα.
Ειδικά το 2ο σου ποστ, έχεισ χέση άμεσα με το θέμα...

Και να σε ευχαριστήσω για κάτι.

Μου έδωσες αφορμή πραγματικά να καταλάβω τον τίτλο του θέματος.
"Τα γαϊδούρια"...

Πεμ Οκτ 26, 01:13:48 μμ  
sspyros said...

Yanni h το ιδιο γίνεται και στη Νορβηγία που μενει ο αδερφός μου.Η ιδια παράβαση χρεώνεται διαφορετικά στον καθένα ανάλογα με το εισόδημα τους.Αυτά όμως είναι πολύ μακρινά για μας οπότε είναι καλύτερα να κοιτάμε τα απλά τα εφικτα,όπως οι ζώνες η προστασία των παιδιων πράγματα που η αστυνομία αδιαφορεί.
Μια μερα περναει μπροστά απο μπλόκο μηχανακι παπί με μπαμπα-μαμα και δυο παιδιά,το ενα μπροστα και το μικρότερο στην αγγαλιά της μαμάς.Δεν άντεξα και ρωτάω τον τροχονόμο τι γίνεται;Μου απαντάει:Ειναι δικια του-του γονιού δηλ.-η ευθύνη.Καταλαβαίνετε...

Πεμ Οκτ 26, 01:24:33 μμ  
Reactor69 said...

@sspyros,

"Μια μερα περναει μπροστά απο μπλόκο μηχανακι παπί με μπαμπα-μαμα και δυο παιδιά,το ενα μπροστα και το μικρότερο στην αγγαλιά της μαμάς."

Οδηγώ μηχανή και έχω προσωπική εμπειρία πτήσεων κατόπιν σύγκρουσης!
Οταν τους βλέπω μου έρχεται να τους αρχίσω στις γρήγορες.
Μια μέρα μίλησα σε έναν(ευγενικότατα αν και με δυσκολία μου βγήκε), που είχε το, ούτε πεντάχρονο, παιδί του σχεδόν πάνω στο ντεπόζιτο της μιας ZX12(!), και μάλιστα του είχε φορέσει και το κράνος του μεγέθους XL σε ΧΧTiny.
Η απάντηση που πήρα ήταν παρόμοια με του βλακόμπατσου, "ε και, δικό μου είναι...".
Τι να κάνεις, να καταλήξεις σαν τους Αμερικάνους και την απάνθρωπη πρόνοιά τους;..

Πεμ Οκτ 26, 01:36:38 μμ  
Demosthenes said...

Αγαπητέ κ. Αλεφαντή, με όλο το σάβας (που προάγει άλλωστε και η μετριοπάθεια συνήθως των λόγων σας - αν και την είπατε άσχημα στα παιδιά της ΦΣ), το σχόλιο το έκανα μεν προς εσάς (που δώσατε λινκ της ΕΕ γαι οδική ασφάλεια) μήπως το διαβάσει κανένας αρμόδιος και ενδιαφερθεί γαι το θέμα. Δεν είναι μεν οδικο-μεταφορικό, αλλά αερο-μεταφορικό (θέμα για άλλο ΝΔ-ποστ??.

Τώρα βέβαια καθότι μου απαντάτε, να πω πως το "φθηνό" είναι ανάλογα με το βαλάντιο και αυτό που εσείς θεωρείτε "φθηνό" για έναν μίκρο "επιχειρηματία" από Ελλάδα ή Γκάνα ή Νιγηρία ή Μάλτα ή Φινλανδία π.χ. που θέλει να πάει να κάνει επαφές για εξαγωγές (λέμε) στη Βρετανία ή τη Γερμανία, ένα εισητήριο φτηνό με καπέλο τελών και φόρων 100% δεν είναι και τόσο φθηνό.

Αν είστε μεταφραστής, τα παραπάνω σέβη μου και την κατανόηση πάντως γαι την άχαρη δουλειά που έχετε να μεταφράζετε όλα αυτά τα μπλα, μπλα, μπλα των COM docs στα Ελληνικά! Ούτε ψύλλος στον κόρφο σας. Πάντως το θέμα που έθιξα δεν προσφέρεται ούτε για "καταγγελια", αλλά για δημόσιο διάλογο, δεν αφορά μισκόντακτ οργάνου της ΕΕ, αλλά "λάθος" πόλισυ οπτική. Άρα είναι θέμα πόλισυ και πολιτικό και είναι καταλληλότερο να τεθεί σε πολικά πρόσωπα, είτε μέσω ενός λόμπυ, ελληνικού ή ευρωπαϊκού, of airline passengers, αν υπάρχει. Η ας ελπίσουμε να μπορεί να το "αντιμετωπίση" πολιτικά στο Συμβούλιο η Ελληνική αντιπροσωπεία με επιχειρήματα εκ μέρους των περιφερειακών χωρών ΕΕ και άλλων.

Το ίδιο θα έπρεπε να υπάρχει και γαι θέματα οδικών μεταφορών (σύλλογος η σύλλογοι, Ελληνικοί και Ευρωπαϊκοί οδηγών, διαφορετικοί για μο΄τό, Α/Κ, κ.α.) Κοινωνία των Πολιτών γαρ. Με τεκμηριωμένες απόψεις και επίχειρήματα. Λέμε τώρα! Αλλά κάποιος άλλος σχολιαστής έγραψε για "κινητοποίηση" των μετριοπαθών οδηγών σε θέμα που τους αφορούν. Ας κάνουν σύλλογο/ΜΚΟ/λόμπυ!! That is the Citizens' Society way, ne c'est pas!

Πεμ Οκτ 26, 01:42:29 μμ  
Υποκείμενο δικαίου said...

Ιδιαίτερα εύστοχη η παρατήρηση ότι ο ΚΟΚ αποτελεί έκφραση του ορθού λόγου. Ο ορθός λόγος δεν αφορά μόνο τους επιστημολόγους και τους φιλόσοφους - αφορά την πρακτική και την καθημερινότητα. Δεν είναι παρά το πλαίσιο που μεγιστοποιεί τις ελευθερίες και τα δικαιώματα όλων, και την αυτονομία καθενός. Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά ουσίας ανάμεσα στα γαιδούρια της δεξιάς στροφής και τους λογοκριτές της έκθεσης Outlook, λίγα χρόνια πριν.

Φυσικά, ο ΚΟΚ δεν είναι τέλειος - μπορεί να είναι πολύ κακός σε μερικά σημεία. Αλλά -όπως θα έλεγε και ο διαφωτιστής Montesquieu, αν μας διάβαζε- το πιο σημαντικό είναι το "πνεύμα του ΚΟΚ" και όχι ο συγκεκριμένος ΚΟΚ. (Αν ο ΚΟΚ πάσχει κάπου, τότε η κοινωνία των πολιτών κινητοποιείται για να τον αλλάξει). Αυτό κανείς πρέπει να υπερασπιστεί - απέναντι στην ιδέα ότι ο αυταρχισμός, η αυθαιρεσία και ο τσαμπουκάς μερικών ισοδυναμεί με την ελευθερία όλων...

Πεμ Οκτ 26, 01:54:05 μμ  
Takis Alevantis said...

@Demosthenes - 1. Υπάρχουν βέβαια και ιστοσελίδες για τις αεροπορικές μεταφορές.

2. Η απελευθέρωση των αεροπορικών μεταφορών έχει ρίξει τισ τιμές των εισιτηρίων παγκοσμίως. Αλλά όσοι κλείνουν τελευταία στιγμή είτε παίρνουν last minute πολύ φτηνα είτε πληρώνουν business class. Αλλά με το Skype μπορείτε να κάνετε δωρεάν teleconferencing (όπως προτείνετε να κάνουν οι υπουργοί ...)

3. Για τα προβλήματα που αφορούν τις πολιτικές και τις πιέσεις των οργανωμένων ομάδων πολιτών συμφωνούμε πλήρως. Όποιος θέλει λύσεις οργανώνεται και «φωνάζει» μέσω θεσμοθετημένων διαδικασιών.

Τάκης Αλεβαντής

Πεμ Οκτ 26, 01:59:40 μμ  
cyrusgeo said...

Άσχετο -- την ιστορία με τη μήνυση κατά του διαχειριστή του blogme.gr την είδατε;

Περιληπτικά:

Προσφάτως, δημόσιο πρόσωπο μήνυσε το Blogme.gr για δυσφήμιση και άσεμνο σατυρικό περιεχόμενο.

Το πρόσωπο αυτό σατιρίζονταν μέσα από τις σελίδες κάποιου άλλου blog, το οποίο ήταν καταχωρημένο στο directory του Blogme και στις υπηρεσίες ροής RSS. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, ακολούθησαν: διαδικασία του αυτοφώρου, κατάσχεση του σκληρού δίσκου, παραμονή στο κρατητήριο και προσαγωγή στην εισαγγελία.

Πεμ Οκτ 26, 02:13:07 μμ  
cyrusgeo said...

This post has been removed by the author.

Πεμ Οκτ 26, 02:15:29 μμ  
alogaki said...

Απίστευτη εξέλιξη!

Φαντάζεστε το Χριστόδουλο να μηνύει το "Blogger" για τη δημοσίευση του "Η τσόχα στο δίσκο" και να σπεύδουν οι ελληνορδοδοξοτραφείς εισαγγελείς να κατασχέσουν τους σκληρούς και το server της "Google";

;-)Πολύ γέλιο

Πεμ Οκτ 26, 02:44:37 μμ  
Alitovios said...

Ο Χριστόδουλος δεν μπορεί να μηνύσει το blogger γιατί αυτό βρίσκεται στην Αμερική και προστατεύεται από το αντίστοιχο δίκαιο το οποίο σε θέματα έκφρασης είναι πολύ ανεκτικό.

Πεμ Οκτ 26, 03:00:09 μμ  
Georgios said...

Καλό μεσημέρι...

Ούτε ο Κ.Ο.Κ. μας φταίει ούτε κανένας άλλος περισσότερο από το ξερό μας το κεφάλι..

Προσωπικά θεωρώ τη συζήτηση για τα όρια σημαντική αλλά πολύ μικρή μπροστά στο κενό παιδείας και μυαλού που υπάρχει στον Έλληνα οδηγό.

Όπως ήδη είπα στο προηγούμενο σχόλιο μου και τονίζει και μετά ο αγαπητός Γάτος, εδω μέσα μιλάνε πολλοί γκαζιάρηδες και δεν έχουν πει για καμια "γαιδουριά" τους. Τουλάχιστον όμως φαίνεται να τις έχουν μετανοιώσει ή να τις δικαιολογούν πολύ καλά.

Όσον αφορά την αριστερή λωρίδα αυτη η δικαιολογία ότι είναι για προσπέραση που επικαλείται το κάθε γαϊδούρι για να κάνει τις καυ**ς tου ειναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ... Το να καταπατάς τα όρια, να κολλάς πίσω από τον άλλον με τα ενοχήτικά προβόλια σου και να κινδυνεύεις να του τα "κολλήσεις" στο πρώτο φρενάρισμα -όπου και θα τον πληρώσεις βάσει Κ.Ο.Κ όσο κι αν χτυπάς τον κώλο σου στα δικαστήρια- το θεωρώ ΜΕΓΙΣΤΗ ΜΑΛ...ΚΙΑ! Πραγματικά ας παραδεχτούμε απλώς οτι είναι καυ**ες και τίποτα άλλο.. Αν βιάζεσαι άναψε τα alarm, πάτα και μία κόρνα και θα το πάρουμε το μήνυμα.

Υ.Γ. Εγώ ανήκω στις "κότες" που κάνουν δεξία στα "παληκάρια"... Αλλά έχει γέλιο να βλέπεις άλλους να μην "νιώθουν" με τίποτα και να συνεχίζουν αγέροχοι.. Πολύ επικίνδυνο και ανούσιο τελικά αλλά τους χρειάζεται καμια φορά.. LOL!

Πεμ Οκτ 26, 03:00:18 μμ  
Πανάσχημη said...

Διακόσιοι άνδρες εδώ, δυο τρεις γυναίκες. Το sex ratio έχει διαταραχθεί σοβαρά.

PS
Demosthenes, I am shocked... I had no idea this site existed... I had made it up in order to uphold my bruised image.

Πεμ Οκτ 26, 03:07:44 μμ  
Jan said...

This post has been removed by the author.

Πεμ Οκτ 26, 03:22:11 μμ  
Stratigos said...

Πανέξυπνη μου φαίνεται η ιδέα για το αυτοκόλλητο καλή οδηγικής συμπεριφοράς. Ίσως μια ασφαλιστική εταιρία θα ήταν πιο κατάλληλη ως χορηγός.

Ν.Δ: "Το δεύτερο είναι να ασκήσουμε πίεση ώστε να εφαρμοστούνε οι υπάρχουσες διατάξεις."

Αυτή η φράση εμπεριέχει νομίζω ΤΟ πρόβλημα της Ελλάδας και δίνει το στίγμα για το που θα έπρεπε να επικεντρωθούν οι προσπάθειες όλων όσων θέλουν κάτι καλύτερο από αυτήν την χώρα. Το φοβερό είναι πως δεν ακούγεται σχεδόν από κανέναν η ανάγκη να εφαρμόζονται οι νόμοι. Ίσως γιατί έχουμε όλοι εθιστεί να ζούμε σ΄αυτό το καθεστώς ημι-παρανομίας.

Ένας νόμος που υφίσταται θα πρέπει ή να εφαρμόζεται ή να καταργείται/τροποποιείται. Και αν δεν εφαρμόζεται να υπάρχει κάποιος που είναι υπόλογος για αυτή την μη εφαρμογή.

Πεμ Οκτ 26, 03:22:35 μμ  
Jan said...

Την ιδέα του αυτοκόλλητου καλής οδιγικής συμπεριφοράς - με τον τίτλο "Πραγματικός Οδηγός" αν δεν απατώμαι, την έιχαν πρωτολανσάρει οι 4Τροχοί και ο ΚΚ πριν κάτι χρόνια, αλλά δεν τράβηξε...

Πεμ Οκτ 26, 03:29:24 μμ  
Anula said...

παρομοιως μας ενοχλουν και τα "πειραγμενα" αυτοκινητα τα οποια εσκεμμενα κανουν πολλα ντεσιμπελ!!

εδω που μενω, καθε σαββατο περνάει (στο τσακιρ κεφι φαινεται και για να δηλωσει "παρων") ενα συγκεκριμενο αυτοκινητο το οποιο εχει τοσο δυνατα τη μουσικη που τα τζαμια της πολυκατοικιας ΤΡΕΜΟΥΝ σαν να γινεται σεισμος, φανταζομαι αυτο αρεσει στον μλκ οδηγο αλλα εμεις τι φταιμε???

και τι ειναι αυτη η κουλτουρα του πειραγματος της μηχανης για να κανει θορυβο????ποσο κομπλεξαρες ΕΙΝΑΙ (ως ανδρες...)???!?!!?!?!

Πεμ Οκτ 26, 03:29:52 μμ  
Jan said...

annoula said:
και τι ειναι αυτη η κουλτουρα του πειραγματος της μηχανης για να κανει θορυβο????ποσο κομπλεξαρες ΕΙΝΑΙ (ως ανδρες...)???!?!!?!?!

Ίσως με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να υποκαταστήσουν την έλλειψη κάτι "άλλου" - αντίδραση υπεραναπλήρωσης που θα έλεγαν ίσως και οι "ειδικοί" ;)

Πεμ Οκτ 26, 03:36:51 μμ  
Jan said...

Sorry...anula!

Πεμ Οκτ 26, 03:47:39 μμ  
Reactor69 said...

"Θεέ μου, κάνε να με μηνύσει αύριο ο holy Inquisitor Χριστόδουλας!"

Ευχαριστώ για την ιδέα cyrusgeo και alogaki. Αυτή θα είναι η προσευχή μου από δω και πέρα.

Ε ρε γλέντια στο δικαστήριο! Πρωτοστατούντος του Μαλακαριοτάτου και χοροστατούντος εμού! Του θερμοπυρηνικού το point zero θα γίνει... Τρις πεντάκις ισόβια at least! 50 εδώ και τα υπόλοιπα κάτω!

Παω αμέσως στο blog μου να σπείρω ανέμους. Πλήρες υβρεολόγιον, ώθηση τρίτων στο Ισλάμ και "κάψιμο" αρχείων pdf με την Καινή και την Παλαιά Διαθήκη σε Αντίχριστα dvd με home made τσόντες!
"Συν Αθηνά..." που λέγαν κι οι αρχαίοι!

Υ.Γ@Πανέμορφη: Καλημέρα! Νομίζω πως το sex ratio αυτού του post είναι ανάλογο με το ratio γαιδούρια/γαϊδούρες! Παιδιά υπερέχουμε, keep up(your middle fingers at the pedestrians)!

Πεμ Οκτ 26, 03:59:27 μμ  
Πανάσχημη said...

REactor said

"Καλημέρα! Νομίζω πως το sex ratio αυτού του post είναι ανάλογο με το ratio γαιδούρια/γαϊδούρες! Παιδιά υπερέχουμε, keep up(your middle fingers at the pedestrians)! "

Αντιδραστήρα
Ποτέ δεν πίστεψα ότι είσαι 22 χρονών. Τέτοια διορατικότητα ....δεν είναι ίδιον νέων ανθρώπων.

Πεμ Οκτ 26, 04:13:01 μμ  
Nikos Dimou said...

reactor 69 said...
Γνωρίζω πως η αριστερή είναι για προσπέρασμα...
Βάσει κοκ, όμως, δεν νομίζω πως όποιος παραβιάζει τα όρια ταχύτητας(ε.σ) δικαιούται και απαιτήσεων".

Δεν είναι δική σου δουλειά να επιβάλεις τον ΚΟΚ στους άλλους και να κλείνεις την αριστερή. Εσύ οφείλεις να εφραμόσεις τον ΚΟΚ και να πας δεξιά - κι άσε τα ραντάρ να πιάσουν τον παρανομούντα.

Πεμ Οκτ 26, 05:31:27 μμ  
Takis Alevantis said...

Σχετικά με τις μηνύσεις για ύβρεις μέσω ιστολογίων Woman wins payout for slurs on blog

Πεμ Οκτ 26, 06:14:49 μμ  
Πανάσχημη said...

Taki
I swear to God, it wasn't me...

Πεμ Οκτ 26, 06:35:29 μμ  
janas said...

Θέλω να κάνω κάποιες διευκρινίσεις πάνω σε θέματα που γράφτηκαν εδώ και αφορούν την αλλαγή του ΚΟΚ.

Επειδή αυτή την εποχή tugxainei να δουλεύω μέσα στην "αυτοινητοβιομηχανια" γνωρίζω τα προβλήματα της καθώς και της τάσης του μέλλοντος κατά κάποιο τρόπο.

Οποιες τεχνολογικές καινοτομίες αναφέρθηκαν έως τώρα πχ, να μπει κόπτης ανάλογα με το δρόμο και τα κυβικά του αμαξιού, τουλάχιστον για τα επόμενα χρονια ξεχάστε το. Εδώ δεν μπορούν να λύσουν αλλα βασικότερα θέματα, δεν ασχολούνται με τόσο ειδικά θέματα. Τα focus τους βρίσκονται σε αλλα πράγματα

Δεύτερον, ήμαρτον με τις πινακίδες, κάποιοι αναφέρουν να υπάρχουν τρεις πινακίδες ανάλογα με την κλιματολογική κατάσταση. Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα είναι η μονη χωρα με τόσες πολλές σημάνσεις στους δρόμους? Πουθενά αλλου δεν συμβαίνει το ίδιο πράγμα. Οι πινακίδες στο τέλος δεν λύνουν προβλήματα αλλα αποπροσανατολίζουν.

Αυτό που ίσως πρέπει να γίνει και έχει αναφερθεί και σε επιστημονικά συνεδρια, είναι μια αναπροσαρμογή του ΚΟΚ , γαΐτη ανάλογα με την εξέλιξη της τεχνολογίας τελικά καταντάει όπλου αναχρονιστικός.

Γνωρίζει κανεις, ίσως ο ΝΔ που είναι μανιώδης αυτοκινητιστής, ποτε γράφτηκε ο ΚΟΚ και κάθε ποτε αλλάζει η βελτιώνεται?

Πεμ Οκτ 26, 08:11:44 μμ  
DannyDeVlito said...

Εσεις εχετε ακουσει να κορναρεις στον βροντο? Ο φιλος μου ο Στελιος ηταν πρωτος στο φαναρι και απ την συνηθεια να κορναρουν ολοι με το που αναβει πρασινο, αρχισε να κορναρει. Στον ευατο του κορναρε, στη τριτο οροφο της απεναντι πολυκατικιας ποιος ξερει.

Παρ Οκτ 27, 12:16:53 πμ  
Nikos Dimou said...

janas said...
"Γνωρίζει κανεις, ίσως ο ΝΔ που είναι μανιώδης αυτοκινητιστής, ποτε γράφτηκε ο ΚΟΚ και κάθε ποτε αλλάζει η βελτιώνεται?"

H τελευταία αναθεώρηση του ΚΟΚ έγινε φέτος και θα ισχύσει σύντομα. Η βασική διαφορά είναι η σημαντική αύξηση των προστίμων και των ποινών.

Παρ Οκτ 27, 09:56:12 πμ  
mickey said...

Πανάσχημη said:
"Διακόσιοι άνδρες εδώ, δυο τρεις γυναίκες. Το sex ratio έχει διαταραχθεί σοβαρά."

Εμ, αφού "απείχε" το ...υποκείμενο του γυναικείου πόθου ;)

"το κορμί το ποντικίσιο, φέρτο να στο κάνω ίσιο..."

(Εκτός κι αν προτιμάτε γέρικα οικόσιτα αιλουροειδή :PPP)

. . .

Επί του θέματος:

Υποκλίνομαι στον reactor69 (αν δεν "απείχα" θα έγραφα αναλόγως - το έχω κάνει και στο παρελθόν σε παρόμοιο Post) κι ας μην ασπάζομαι τις "υπερβολές" που ενίοτε εκφράζει (σκόπιμα μάλλον). Από αυτά που γράφει, προφανώς ΞΕΡΕΙ τι σημαίνει οδήγηση - όταν οι περισσότεροι έχουν μείνει στο παρκάρισμα και την ...οπισθογωνία.

Θα προτιμούσα ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ να "μαθητεύσω" δίπλα του, παρά στον δήθεν "δάσκαλο οδήγησης" που με ταλαιπωρούσε ατέλειωτες ώρες για τα ...αυτονόητα και το άθλιο σύστημα που μου έδωσε "δίπλωμα" (ηλιθιότητας προφανώς) και με έστειλε "ξυπόλητο" στη ζούγκλα της ασφάλτου!

Αν δε μάθεις ΠΡΩΤΙΣΤΑ να προβλέπεις, να αντιδράς σωστά, να οδηγείς σε οποιουσδήποτε δρόμους και όλες τις συνθήκες (στεγνό, βρεγμένο, χιόνι, ακόμα και πάγο) και δε γίνεις "ένα" με το όχημά σου, τη "δύσκολη" στιγμή δε θα σε σώσει ούτε ο ΚΟΚ ούτε η ζώνη ούτε οι ...καλοί τρόποι (τα οποία βεβαίως και τηρώ ευλαβικά, αλλά ΣΙΓΟΥΡΑ δεν επαρκούν - έχω "πάθει" κι έχω μάθει ...the hard way;)).

Η λύση είναι μία: Εξάσκηση και απόκτηση επίγνωσης των ικανοτήτων και κυρίως των αδυναμιών του οχήματος και του εαυτού μας.

Αν δε μπορεί κανείς να πάει σε σεμινάρια safetrack και μέχρι να δεηθεί η Πολιτεία να φτιάξει "πίστες εκτόνωσης τεστοστερονούχων", υπάρχουν και έρημα μέρη και διαδρομές, ακόμα και κοντά στην Αθήνα και τις άλλες μεγαλουπόλεις.

Εκεί μπορεί κανείς να "μάθει" το όχημά του, να δει τι διαφορά κάνει η αλλαγή στην πίεση των ελαστικών, πώς να πάρει άνετα μια δύσκολη στροφή, πώς να "ντριφτάρει" ελεγχόμενα και να μάθει να "μαζεύει", τι να κάνει σε περίπτωση απώλειας πρόσφυσης και πολλά ακόμα, χωρίς να υπάρχουν άλλα αυτοκίνητα, πεζοί ή ζωάκια που κινδυνεύουν - κατά προτίμηση τις πρώτες πρωινές ώρες. Και έπειτα αντιμετωπίζεις με άλλον "αέρα" και "εκτονωμένος" πλέον τη μιζέρια και τους κινδύνους της πόλης.

Κι όταν μάλιστα έχεις "προπονηθεί" καλά και γίνεις ΕΝΑ με το όχημα, η "εξάσκηση" μεταμορφώνεται σε απολαυστικότατο παιχνίδι - και μπορείς να έχεις και τσίτα το ηχοσύστημά σου, χωρίς να ενοχλείς κανέναν! Συνίσταται επομένως και για καθ' υπερβολήν ...τεστοστερονούχους :))

Ο "σεμνός οικογενειάρχης" που απλά πάει "νόμιμα" και ...by the book, αλλά δεν έχει μάθει πώς να αντιδρά στα "απρόβλεπτα" δεν είναι τόσο ασφαλής όσο νομίζει - αρκεί το "μεγαλείο" των ελληνικών δρόμων ή ένας επερχόμενος μ@λάκας για να του αποδείξει με τραγικό τρόπο το ...αντίθετο :(

Υ.Γ. Στην πόλη πάω όπως οι κότες (και μάλιστα στο ...κοτέτσι). Πολλοί μου τη λένε κι από πάνω γι' αυτό, αλλά δε με νοιάζει. The truth (and THE game) is out there!

Παρ Νοε 03, 09:09:58 μμ  
mickey said...

Don Cat said:
"Έίσαι πίσω από συμπαγή σειρά αυτοκινήτων, δεξιά σου εξίσου συμπαγής κατάσταση και έρχεται το γαϊδούρι (με τα μισά άλογα από σένα) και σου αναβοσβήνει συνεχώς τα φώτα να παραμερίσεις. Να πας πού; Μόνον αν βγάλεις φτερά..."

Εγώ σε αυτή την περίπτωση κάνω πρόσκαιρα στην "πάντα" ίσα ίσα να περάσει το ...IQ ραδικιού και ΑΜΕΣΩΣ μετά του κολλάω από πίσω και του κάνω ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ!

Κι ας έχει τα ...διπλά άλογα από μένα - πού να πάει άραγε, μια και ούτε εκείνος διαθέτει ...φτερά; (συνήθως μόνο κάτι αεροτομές, συχνά αντιστρόφως ανάλογες με το μέγεθος γνωστού ανατομικού του σημείου ;)

Άλλωστε, δεν είναι θέμα αλόγων, αλλά "συγγενών" τους τετραπόδων - αχ, τι ακούσανε σ' αυτό το post τα έρημα!

Έτσι "μαθαίνει" κανείς να μην είναι ...μπιπ μπιπ ;)

. . .

Το πρόβλημα είναι βεβαίως όταν ο άλλος πάει με ...τριάντα στην αριστερή της εθνικής. Πλησιάζω "διακριτικά" στην αρχή για να με ...καταλάβει. Αν επιμείνει, ανάβω το αριστερό "φωτάκι" να πιάσει το ...υπονοούμενο. Αν επιμείνει, κάνω ένα σύντομο "κλικ" στα προβολάκια (μην τον "τρομοκρατήσουμε" κιόλας και ξυπνήσει απότομα). Αν επιμείνει, του κάνω μαθήματα ...ECDL ("διπλό κλικ"). Κι αν ...επιμείνει, τον προσπερνώ από δεξιά και εξασκώ τα "γαλλικά" μου - από μέσα μου βεβαίως, καθότι έχουμε και ...χριστιανική ανατροφή ;)

Ομολογώ πάντως πως συχνά υποπίπτω στις εξής παραβάσεις:

- Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς, ακόμα κι αν έχουν κόκκινο - και συχνά τους σκάω κι ένα χαμόγελο - ειδικά στις ...πεζές ;)

- Όσους "εγκλωβισμένους" εντοπίσω σε λάθος λωρίδα να προσπαθούν να ξεμυτίσουν περιμένοντας ένα θαύμα, τους κάνω σήμα ώστε να μην περιμένουν μέχρι ...αύριο - ξέρω, είμαι ...απαράδεκτος :)))

Αλλά ξέχασα, η οδήγηση στην Γραικία αποτελεί την ΙΔΑΝΙΚΗ εφαρμογή του Χρυσού Κανόνα ("μην κάνεις στους άλλους αυτό που δε θέλεις να σου κάνουν"). Κάνω λάθος; :PPP


Υ.Γ. Προσυπογράφω το "motto" του harrygreco: "οδηγω παντα με προσοχη & αβροφροσυνη προς τους αδυναμους,ενω δεν αφηνω να μου περασουν τσαμπουκα..." (προσωπικά δε θα μιλούσα για "φάρες", αλλά για κάθε λογής "επιθετικούς").

Παρ Νοε 03, 09:14:46 μμ  
mickey said...

@draminos (Τετ Οκτ 25, 01:51:37 μμ):

Στον παλιό καλό "Κωλοσούρτη" έχω δει ολόκληρη την ...Αθωνιάδα Πολιτεία στις στροφές. Χρησιμοποιώ κι εγώ συχνά αυτή την ...ιδιότυπη σήμανση, ώστε να γνωρίζω τι με περιμένει σε άγνωστους δρόμους. Δυστυχώς, ποτέ δε μπορείς να ξέρεις αν θα κάνεις τα ...εγκαίνια :(

Λευτέρη, η Ελλάδα είναι όντως πολύ επικίνδυνη χώρα για οδήγηση, αλλά επέτρεψέ μου να πω ότι η ιδιαίτερη πατρίδα σου παίζει σε δικιά της "κλάση" - και σε οδηγούς και σε σήμανση :(

Είχα πάει 4 μηνών οδηγός να κάνω τον γύρο της Κρήτης "για να μάθω" (η ...εξάσκηση που λέγαμε) και τα ...είδα όλα! Προσπέραση το βράδυ τριών αυτοκινήτων στη σειρά με "έφοδο" στο απέναντι ρεύμα πάνω σε ΤΥΦΛΗ ΣΤΡΟΦΗ (και ο "σύντεκνος" αναβόσβηνε τους προβολείς, λες και το ανυποψιάστο θύμα που θα ερχόταν από απέναντι θα μπορούσε να κάνει κάτι για να αποφύγει το μοιραίο - ευτυχώς, δεν ήρθε κανείς τελικά).

Α, να μην ξεχάσω και το λεωφορείο που σε ορεινό φιδίσιο δρόμο πήρε τη στροφή "μεγαλοπρεπώς" και βρέθηκε στο αντίθετο ρεύμα ακριβώς μπροστά μου (οδήγησα κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού για να χωρέσω - ευτυχώς, αν κι πρωτάρης ήμουν ψύχραιμος και ...τυχερός).

. . .

Τα βιντεάκια ήταν το "αλατοπίπερο" του post. Έπαθα πλάκα με το παρκάρισμα του ραλίστα (απίστευτος έλεγχος), αλλά θα ήθελα να σταθώ στο εξαιρετικό κλιπάκι από τη διασταύρωση στην Ινδία. Οι οδηγοί του κλιπ είναι ΕΥΓΕΝΕΣΤΑΤΟΙ και ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟΙ. Περνούν σωστά, πειθαρχημένα, κάνοντας τις απαραίτητες παραχωρήσεις, χωρίς όμως να περιμένουν πολύ και ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ για να πετύχουν τον σκοπό τους.

Έχουν προσαρμοστεί άριστα στις συνθήκες και δε χρειάζονται κανένα εξωτερικό "κώδικα" για να καταλάβουν τι πρέπει να κάνουν. Σε μια παρόμοια κατάσταση στην Ελλάδα, η διασταύρωση θα είχε γίνει "σταυροβελονιά" από τα πρώτα δευτερόλεπτα και θα είχαν παραλύσει οι δρόμοι - επειδή σχεδόν κανείς δε θα δεχόταν να περιμένει "υποτιμητικά" για να περάσει ο άλλος!

Εκείνοι δεν κοιτούν την προσωπική τους προτεραιότητα, αλλά πώς θα εξυπηρετηθεί το σύνολο. Και στο τέλος, εξυπηρετούνται ΟΛΟΙ με τόσο optimal τρόπο, που κανένα φανάρι ή τροχονόμος δε θα μπορούσε να το κάνει.

Πρόκειται ασφαλώς για πρόβλημα "συνδυαστικής βελτιστοποίησης", όπως λέμε στην Πληροφορική και πραγματικά καταχάρηκα που είδα να εφαρμόζεται από απλούς ανθρώπους και όχι από γκουρού των Υπολογιστών. Και μετά απορούν κάποιοι, γιατί οι Ινδοί έχουν πάρει τα σώβρακα όλου του κόσμου στο software.

Οι άνθρωποι ΤΟ ΖΟΥΝ!!!

Παρ Νοε 03, 09:19:12 μμ  
mickey said...

Και μια "εμπειρία":
Η ζώνη μου έχει σώσει και μένα τη ζωή. Σε επαρχιακό δρόμο με δυο λουρίδες, κάποιος !@#$%^& βγήκε ξαφνικά από τη δεξιά μπροστά μου χωρίς φλας και σχεδόν ...κοκάλωσε (είχα στο μεταξύ μόλις προσπεράσει έναν άλλον αμέσως πριν) και για να μην πέσω πάνω του, φρέναρα απότομα, μπλόκαραν οι τροχοί (είχα Opel Corsa 1200cc τότε και ήμουν κι εντελώς άπειρος) και έπεσα ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΑ σε παρακείμενο χαντάκι στο ΑΠΕΝΑΝΤΙ ρεύμα (το αμάξι ακολούθησε θεότρελη πορεία).

Το !@#$%^& έφυγε φυσικά σα να μη συνέβη τίποτα και μετά δεν ξέρω κι εγώ από πόση ώρα (είχα ψιλο-λιποθυμήσει, έχοντας ως τελευταία ανάμνηση τα βράχια που "έρχονταν" κατά πάνω μου), κατέβηκαν δυο και με έβγαλαν από μέσα, ενώ το κλειδί της μίζας μού είχε τρυπήσει το γόνατο και το αίμα ανέβλυζε σα σιντριβάνι - ευτυχώς δεν έπαθα καμιά σοβαρή ζημιά (τη γλύτωσα με λίγα ράμματα).

Το μισό αμάξι καταστράφηκε βεβαίως, αλλά ποσώς με ενδιέφερε. Όσοι το είδαν, απορούσαν πως βγήκα ζωντανός - πολλώ δε μάλλον σώος και κατ' ουσίαν αβλαβής. Και με την ευκαιρία, αγόρασα και τη μπέμπα που πάντα ονειρευόμουν (ίσως όχι η καλύτερη δυνατή επιλογή τότε, αλλά ήταν κλάσεις ανώτερο αυτοκίνητο).

Ούτε έτρεχα υπερβολικά ούτε κανέναν κανόνα παραβίασα και δυστυχώς ούτε και καμιά αποζημίωση έλαβα από τον άγνωστο !@#$%^&.

Αλλά κατάλαβα ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ (ευτυχώς, χωρίς να το πληρώσω "ουσιαστικά") πως έπρεπε να το ..."πάρω αλλιώς". ΕΞΑΣΚΗΣΗ τώρα! Αν δε μπορεί κανείς να πάει σε σεμινάριο safetrack, τουλάχιστον ας πάει σε καμιά ερημιά (όπως στην Κακιά Σκάλα από την παλιά Ε.Ο. τις πρώτες πρωινές ώρες) να "προπονηθεί" ή έστω σε μια αλάνα να κάνει απλά ...σβούρες.

Όλο και κάτι θα μάθει!

. . .

Άσχετο με τα προηγούμενα, αλλά αρχίζει και μου τη δίνει όλη αυτή η προκατάληψη με τις BMW και Mercedes που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία (και εκφράστηκε και σε αυτό το blog). Κανένα αμάξι (ή ολόκληρη μάρκα) δεν κάνει τον άνθρωπο ούτε "υποδηλώνει" τη φύση του ούτε τον "ωθεί" σε απαράδεκτες συμπεριφορές.

Και οι συγκεκριμένες εταιρείες είναι υπεύθυνες για ορισμένα από τα καλύτερα "δείγματα" που εμφανίστηκαν στην παγκόσμια ιστορία της αυτοκίνησης, έχοντας δώσει (κυρίως με την πίσω κίνηση) χαρά και ικανοποίηση σε εκατομμύρια λάτρεις του ...αθλήματος. Καλή η πλάκα, αλλά ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα - ΟΚ, ξέρω, είμαι ...προκατειλημμένος :)))

Παρ Νοε 03, 09:30:21 μμ  
alogaki said...

Δημοσιεύτηκε σήμερα στην Ελευθεροτυπία :

"Για γέλια ή για κλάματα;"

Τρι Νοε 14, 02:46:57 μμ  

Ανακοίνωση Σχολίου

<< Home