Send As SMS

Σάββατο, Σεπτέμβριος 30, 2006

Το Τσι σκόνταψε!

Η φίλη μου Μ. είναι ιδιαίτερα μορφωμένη και καλλιεργημένη, πολύγλωσση, ικανή ποιήτρια και μεταφράστρια. Πρόκειται να αλλάξει σπίτι. Μιλούσαμε για την διαρρύθμιση και τα έπιπλα, όταν ξαφνικά μου είπε πολύ σοβαρά:

«Πρέπει να δω πως θα τα βάλω, ώστε να κυκλοφορεί ελεύθερα το Τσι».

«Μπα» ρώτησα, «πήρες σκυλάκι;»

Με κοίταξε με απορία και κάτι σαν περιφρόνηση:

«Το Τσι», μου είπε «δεν είναι σκυλάκι, ούτε γατάκι. Είναι η αόρατη, δυναμική ενέργεια, που κυκλοφορεί μέσα στον χώρο. Αν τρέχει ανεμπόδιστα και ελεύθερα, χαρίζει στον άνθρωπο ισορροπία και ψυχική αρμονία».

«Ποιος το είπε αυτό;»

Η φίλη μου με κοίταξε σαν να έπεσα από τον Άρη: «Καλά, δεν ξέρεις το Φενγκ Σούι;»

Κάτι είχ
α ακούσει, αλλά ομολογώ πως δεν το είχα πάρει σοβαρά. Λίγο ψάξιμο στο Internet με έβαλε στην θέση μου. 5.700.000 εγγραφές μου έβγαλε το Google. 1260 σχετικά βιβλία μου παρέθεσε το Amazon.com! Πού ζω εγώ χωρίς Τσι;

Διάβασα, μελέτησα και τι δεν έμαθα: Ότι με το Feng Shui μπορώ να καταπολεμήσω την κατάθλιψη, την υπερθέρμανση του πλανήτη, τους κωλικούς, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, να αυξήσω τις πωλήσεις και να βοηθήσω την βιοποικιλότητα. Ότι ρυθμίζει τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον του με δύο τρόπους: τον γεωγραφικό κα
ι την μέθοδο της πυξίδας. Μυήθηκα και στην ορολογία: λουοπάν (luopan) η ειδική πυξίδα, μπάγκουα (bagua) το δικτυωτό πλέγμα αναφοράς και Ιο σου (Io shu) το μαγικό τετράγωνο που υπολογίζει τις καλύτερες θέσεις για να τοποθετήσεις κτίρια και αντικείμενα στον χώρο. Και η σωστή κινέζικη προφορά του Feng Shui είναι “foong shway” (έτσι να το λέτε για να ακούγεστε ειδικός).

Να λοιπόν πού έχουμε φτάσει στον εικοστό πρώτο αιώνα! Μία πανάρχαια Κινέζικη τελετουργική δεισιδαιμονία να απασχολεί αρχιτέκτονες, πολεοδόμους, διακοσμητές και την φίλη μου Μ. Γιατί δεισιδαιμονία; Διότι το Feng Shui κατάγεται από το I Ching (Βιβλίο των Αλλαγών) και χρησίμευε για να καθοριστεί η πιο ευνοϊκή τοποθεσία για την ταφή ενός νεκρού. Ευνοϊκή για τι; Μα για την μετά θάνατον παρουσία του. Μην ξεχνάμε πως η Κινεζική θρησκεία ήταν προγονολατρική.

Η φίλη μου δεν λατρεύει τους προγόνους της, ούτε πιστεύει στην μετά θάνατον ζωή. Όμως έχει μπερδέψει τις αρχαίες Κινέζικες δοξασίες με επιστημονικά μαγνητικά πεδία, αστρολογικές αναφορές, αποκρυφιστικές ερμηνείες, πνευματισμό και γνωστική φιλοσοφία. Τα απομεινάρια του New Age επιβιώνουν ακόμα. Κι ας μην εμφανίστηκε ο Μεσσίας τους το 1982, που τον περίμεναν.

Όταν παθαίνει πονοκέφαλο η φίλη μου τρέχει σε Κορεάτη
βελονιστή. Όπως έχουν αποδείξει ελεγχόμενα πειράματα, μία ασπιρίνη θα ήταν απείρως πιο αποτελεσματική – αλλά δεν έχει την αίγλη της Ανατολίτικης σοφίας (είναι και ξεδιάντροπα φτηνή!). Κάποτε, που είχε σοβαρό ιατρικό πρόβλημα, επέμενε να επισκέπτεται (άνευ αποτελέσματος) τον ομοιοπαθητικό της, μέχρι που την πήγανε σηκωτή στο νοσοκομείο, όπου το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε.

Αλλά το Τσι έχει ελεύθερο πεδίο δράσης στο σπίτι της – μέχρι και για Φόρμουλα 1.

Ο νους μου σαλεύει από το μέγεθος του μεταφυσικού χάους μέσα στο οποίο κινούνται πολλοί συνάνθρωποί μου. Χωρίς να καταλαβαίνουν πως κάθε παράδοση είναι ένα σύνολο και δεν μπορούμε να επιλέγουμε ότι μας βολεύει και να το μεταφυτεύουμε σε έναν άσχετο χώρο. Το Φενγκ Σούι προϋποθέτει ότι πιστεύεις σε ένα ολόκληρο θρησκευτικό-μεταφυσικό σύστημα. Από εκεί αντλεί την εγκυρότητά του. Αλλιώς, αν το κρίνεις με σημερινά επιστημονικά κριτήρια, είναι σκέτη απάτη. Καμία απόδειξη – ούτε καν ένδειξη – δεν τεκμηριώνει την αποτελεσματικότητά του.


Το καλό της εποχής μας είναι πως (για πρώτη φορά στην ιστορία) έχουμε γνώση όλων των πολιτισμών της ανθρωπότητας χωρίς χρονικούς και τοπικούς περιορισμούς. Το κακό είναι πως τους έχουμε κάνει αχταρμά, ένα συνονθύλευμα από ετερόκλιτα και συχνά αντίθετα πράγματα και προσπαθούμε να τα πιστέψουμε όλα μαζί. Κάτι ανάλογο, (συγκρητισμός) σε μικρότερη κλίμακα, είχε γίνει στην Ελληνιστική εποχή, όπου λατρεύονταν παράλληλα το Δωδεκάθεο, η Ίσις, ο Μίθρας, η Αστάρτη και όποιος άλλος περνούσε εκείνη την ώρα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η πίστη (που πάντα εμπεριέχει γνωστικές παραδοχές) γίνεται μόδα. Όπως όλες μιμούνται τις νέες φούστες, έτσι και την τελευταία πίστη. Φενγκ Σούι η κυρία Κατίνα; Φενγκ Σούι κι εμείς! Τάι Τσι ο κύριος Γιώργος; Γιόγκα η κυρία Πίτσα; Εμείς να μείνουμε πίσω;

Ε, λοιπόν όχι. Η γνώση δεν είναι μοντελάκι να την φοράμε! Έχει κανόνες που την ρυθμίζουν και ελέγχουν την εγκυρότητά της. Και η πίστη, όταν αφορά τον υλικό κόσμο, γίνεται γνώση και υπόκειται στους κανόνες της. Αν στρίψω το γραφείο του Γενικού Διευθυντή και δεν ανέβουν οι πωλήσεις... το Φενγκ Σούι διαψεύδεται.

«Μα πώς γίνεται να είναι λάθος κάτι που πιστεύεται 6000 χρόνια:». Αμ τότε να δεχθούμε ότι ο ήλιος περιστρέφεται γύρω από την γη, η οποία είναι επίπεδη και πατάει σε τέσσερις ελέφαντες. Αυτό πίστευαν οι άνθρωποι για πολλές χιλιάδες χρόνια. Τα όσα λεει τώρα η επιστήμη είναι εντελώς πρόσφατη ιστορία.

Πάντως η φίλη μου Μ., δεν τα πάει καλά τελευταία. Το Γιν της τσακώνεται με το Γιανγκ. Διότι το Τσί σκόνταψε σε ένα κακώς τοποθετημένο τραπεζάκι και έβγαλε καρούμπαλο...
(Discovery & Science, Νοέμβριος 2005)

284 Comments:

kolassas said...

Αγαπητέ Νίκο κατ'αρχάς Καλημέρα!!Εγώ το μόνο Τσι που ξέρω είναι το τσι-τσι που λέγαμε μικροί όταν θέλαμε κρέας!!!Τώρα που το σκέφτομαι έχω προσέξει ότι το σκυλάκι μου κάτι κυνηγάει μέσα στο σπίτι χωρίς να βλέπω τι είναι,λες να είναι το Τσι μου!!Καλημέρα και πρόσεχε το Don μην σου φάι το Τσί σου!!

Σαβ Σεπ 30, 09:04:15 πμ  
cyberdust said...

Thomas theorem:
"If men define situations as real, they are real in their consequences."

Σαβ Σεπ 30, 09:21:16 πμ  
CAESAR said...

Όπως οι μύθοι και οι κοσμολογίες, έτσι και η επιστήμη προσπαθεί να κατανοήσει τη φύση του κόσμου, τον τρόπο που είναι οργανωμένος και τη θέση του ανθρώπου σ΄αυτόν.

Σαβ Σεπ 30, 09:47:47 πμ  
mourgos said...

αλλη μια μονομανια της εποχης μας.
πολυ ενδιαφερον σχολιο.

......Η φίλη μου Μ. είναι ιδιαίτερα μορφωμένη και καλλιεργημένη, πολύγλωσση, ικανή ποιήτρια και μεταφράστρια.....

το target group των συγχρονων αυτων μανιων δυστυχως ειναι περιπου αυτη η κατηγορια,("μορφωμενοι" ανθρωποι )και με τις γυναικες να κατεχουν το συντριπτικο ποσοστο.
θα το γραψω και ας ακουγετε αγενες
Η ημιμαθεια ειναι το κυριο χαρακτηριστικο αυτων των ανθρωπων.
Και να το εξηγησω για να μην παρεξηγηθω.
Ειναι ανθρωποι που μπορει στο αντικειμενο τους να ειναι αριστοι-εως μετριοι-,να εχουν μια γενικωτερη παιδεια -απο επιφανειακη εως πολυ βαθεια,να ειναι γενικα ευαισθητοι(ή να νομιζουν οτι ειναι),να εχουν ενα ψηλο δεικτη ευφιας(ή και οχι) και εκει ειναι που την πατανε, γιατι με την διαδοση μιας νεας μανιας που εχει σχεση με περιβαλλον, διατροφη, υγεια, θρησκεια, ποιοτητα ζωης και ολα τα σχετικα, τσιμπανε αμεσως και το υπερασπιζονται με θρησκευτικη μανια, χωρις ομως να εχουν το επιστημονικο υποβαθρο να το εκτιμησουν και να το αξιολογησουν, ωστε τελικα να το βαλουν στην σωστη του διασταση.
Ασχολουμε απο πολλα χρονια με περιβαλλοντικα θεματα και τη βιολογικη γεωργια.Εχω συναντησει πολλους τετοιους ανθρωπους, οι οποιοι εχουν τεραστιες παρανοησεις σχετικα με το περιβαλλον,τη διατροφη και τη βιολογικη γεωργια.
Εγω για τις περισσοτερες περιπτωσεις που εχω γνωρισει χρησιμοποιω την εκφραση "μετατοπιση προβληματος".

Σαβ Σεπ 30, 10:33:16 πμ  
Dion.M. said...

"Κάτι ανάλογο, (συγκρητισμός) σε μικρότερη κλίμακα, είχε γίνει στην Ελληνιστική εποχή, όπου λατρεύονταν παράλληλα το Δωδεκάθεο, η Ίσις, ο Μίθρας, η Αστάρτη και όποιος άλλος περνούσε εκείνη την ώρα."

...Και όλοι ξέρουμε τι μας προέκυψε μετά την Ισιδα και τον Μίθρα... Κάποιος άλλος περνούσε... είδε φως και μπήκε! Και θρονιάστηκε για τα καλά!

Καλημέρα Φίλοι.

Σαβ Σεπ 30, 10:38:28 πμ  
Li@kos said...

Το ζήτημα δεν είναι στην πρακτική που μπορεί να έχει το Feng-Sui στην καθημερινή μας ζωή, αλλά στον ρόλο που θέτουμε στις διάφορες θρησκείες, πρακτικές και δεισιδεμονίες. Σχετικά με την διακόσμηση εσωτερικού χώρου, πιστεύω ότι αυτή η αρχαία κινέζικη πρακτική, προσφέρει μια πολύ όμορφη αισθητική, αλλά μέχρι εκεί! Δεν αναβαθμίζει το γενικό επίπεδο ζωής, δεν βελτιώνει τις πωλήσεις και δεν θεραπεύει τον κωλικό. Απλά, κατά την δική μου άποψη, απλά σου αναβαθμίζει την αισθητική, θέτοντας κάποιους κανόνες , δείχνοντάς σου έναν δρόμο να ακολουθήσεις. Από εκεί και ύστερα εσύ αποφασίζεις με τα υπόλοιπα. Κλείνω με μια κινέζικη παροιμία:

Ηλίθιος είναι εκείνος που του δείχνουν το φεγγάρι και κοιτάζει το δάχτυλο. :)

Σαβ Σεπ 30, 10:39:45 πμ  
Dion.M. said...

Αποδεικνύεται ότι μπορεί να είναι κάποια μορφωμένη, καλλιεργημένη και πολύγλωσση, και ταυτόχρονα να μην παύει να είναι ανόητη "Κατίνα"

Δεν φτάνει το να έχεις γνώσεις και να ξέρεις θεωρίες. Πρέπει να μπορείς να τις αξιολογήσεις και να τις ταξινομήσεις σκεπτόμενος βαθύτερα.

Πρώτα ανάλυση και μετά σύνθεση. Το ένα χωρίς το άλλο είναι ελλιπές.

Αν δεν μπορείς να ξεχωρίσεις την δεισιδαιμονία από την πραγματικότητα επειδή φοράει κινέζικο μανδύα... άστο... δεν χρειάζεται να μαθαίνεις πολλά γιατί μπερδεύεσαι!

Σαβ Σεπ 30, 10:55:26 πμ  
TsantilA said...

Δεν ξέρω.Έχω την αίσθηση οτι μιλάτε για προπαγάνδα ..Αλλά κατά την άποψή μου λάθος θέμα διαλέξατε .

Σαβ Σεπ 30, 11:04:20 πμ  
anastassios papadakis said...

Σε όλα τα πράγματα υπάρχει μια δόση αλήθειας. Π.χ. αν η διαρρύθμιση ενός χώρου γίνει ανάκατα, προφανώς δεν δίνει ικανοποιητικά ούτε πράκτικα ούτε αισθητικά αποτελέσματα.

Δεν ξέρω αν λέγεται "τσι", "φενγκ- σούι" ή "μάτα-χάρι". Πάντως, η αισθητική έχει τη σημασία της.

Βέβαια, η εν λόγω κυρία, είναι ένα από τα πάμπολλα ούφο που κυκλοφορούν ελεύθερα ανάμεσά μας. Και που όταν τύχει να σου την συστήνουν, σε πιάνει ένα μίγμα δέους, θαυμασμού και ζήλειας -πού να 'ξερες...

Σαβ Σεπ 30, 11:11:47 πμ  
the resident said...

Χθες ένας φίλος μου ήρθε σπίτι μου για επίσκεψη και μου είπε ότι χρειάζομαι αρχιτέκτονα χώρου. Νόμιζα ότι κάτι δεν του άρεσε στο ντεκόρ.Συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει κάποιος ειδικός να μου πει πώς και που να βάλω τα έπιπλα και ειδικά το κρεβάτι.Mετα με ρώτησε αν έχω νεύρα .Του λέω πολλά. Ε! μου λέει αυτό φταίει :το κάθε πράγμα πρέπει να είναι στη σωστή θέση σύμφωνα με το πώς περιστρέφεται η γη κλπ.Kαι τότε με έπιασαν τα νεύρα μου.Πρώτη φορά άκουγα τέτοια βλακεία. Και βλέπω σήμερα το ποστ!
Τι σύμπτωση!
Υγ Επίσης μου είπε ότι έχανε αρκετά χρήματα τόσο καιρό γιατί ένα τραπέζι στη καφετέρια του δεν ήταν σωστά τοποθετημένο και δεν καθόταν κανείς ,ενώ τώρα είναι το πρώτο που γεμίζει.Οταν ρώτησα την σερβιτόρα του αν πράγματι συνέβη κάτι τέτοιο, αυτή μου είπε ότι δεν είδε κάποια σημαντική διαφορά.

Άλλο και τούτο πάλι!Σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν οι δεισιδαιμονίες!

Σαβ Σεπ 30, 11:19:52 πμ  
Patsman said...

anastassios papadakis said...
Σε όλα τα πράγματα υπάρχει μια δόση αλήθειας. Π.χ. αν η διαρρύθμιση ενός χώρου γίνει ανάκατα, προφανώς δεν δίνει ικανοποιητικά ούτε πράκτικα ούτε αισθητικά αποτελέσματα.
Δεν ξέρω αν λέγεται "τσι", "φενγκ- σούι" ή "μάτα-χάρι". Πάντως, η αισθητική έχει τη σημασία της.

Αυτό ακριβώς σκέφτηκα κι εγώ διαβάζοντας το post. Το να σχεδιάσεις όμορφα και άνετα τη χωροταξία του σπιτιού σου, για παράδειγμα, είναι ευνόητο πως θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα και να περνάς πιο ευχάριστα (και υποσυνείδητα). Η καλαισθησία, η αρμονία και η τάξη δεν νομίζω πως έχουν σχέση με κανένα "τσι", απλά με το νου του κάθε ανθρώπου.

Σαβ Σεπ 30, 11:20:53 πμ  
AsGoodAsItGets said...

Μήπως όταν ακούτε όλες αυτές τις (δυστυχώς, κυρίως) γυναίκες να μιλάνε για "θετική" και "αρνητική" "ενέργεια" , για αύρες και λοιπά επιστημονικοφανή δε σας σηκώνεται η τρίχα κάγκελο; Νομίζω ότι ο όρος new age που χρησιμοποιήσατε ταιριάζει απόλυτα σ΄αυτό τον αχταρμά επιστήμης, παραδόσεων, δεσιδαιμονιών και προκαταλήψεων που αποτελεί αυτό που θα λέγαμε για την εκάστοτε κοινωνία "κοινή λογική".

Σαβ Σεπ 30, 11:24:21 πμ  
maiosone said...

Θέμα που καθιστά εξόχως επίκαιρο (μήπως δεν είναι πάντα)τον ....αφορεσμένο Ανδρέα Λασκαράτο!

Σαβ Σεπ 30, 11:32:52 πμ  
paragrafos said...

To... κακό "τσι" του μπλογκ μου έφαγε το σχόλιο.

Θα επανέλθω.

Καλη σας μερα!


Με αγάπη

Παράγραφος

Σαβ Σεπ 30, 11:38:13 πμ  
the resident said...

maiosone said...
Θέμα που καθιστά εξόχως επίκαιρο (μήπως δεν είναι πάντα)τον ....αφορεσμένο Ανδρέα Λασκαράτο!

Βεβαίως.Kαι λόγω του ότι ήταν κεφαλλονίτης το "τις" το έλεγε "τσι".

Σαβ Σεπ 30, 11:44:43 πμ  
Stavros P (isisdoros) said...

Θυμάμαι τη γιαγιά μου (γεννημένη το 1895) να ανάβει κάθε νύχτα το καντήλι μπροστά στα εικονίσματα.Το προσκέφαλο δεν έπρεπε να είναι στη δύση, "έτσι κοιμούνται οι πεθαμένοι" μου έλεγε.Οι καιροί αλλάζουν.

Σαβ Σεπ 30, 11:46:38 πμ  
Derevirn said...

Penn & Teller - Bullshit! - Feng Shui:

http://video.google.com/videoplay?docid=-6789340038877644331

Σαβ Σεπ 30, 11:50:50 πμ  
synas said...

Καλημέρα. Το Feng Shui δεν είναι θρησκεία, είναι μία καλή κινέζικη μελέτη του χώρου, που έχει θεσπίσει αρχές για την καλύτερη ένταξη κάθε μεμονωμένου κτίσματος (από τάφο έως εργοστάσιο) στο γενικότερο, αλλά και στο άμεσο περιβάλλον του. Σε παρόμοιο πλαίσιο κινείται κι η σύγχρονη περιβαλλοντική αρχιτεκτονική.
Με τα χρόνια έχουν ενταχθεί στο Feng Shui και πολλοί -απλοί στην ουσία, αλλά βασικοί- κανόνες υγιεινής, ψυχολογίας και αισθητικής. Όταν το χρησιμοποιείς μ’ αυτήν τη λογική, το Feng Shui έχει πράγματι θετικά αποτελέσματα, όχι μεταφυσικά, αλλά κυρίως ψυχολογικά. Ένα παράδειγμα είναι η επιλογή & ο συνδυασμός των χρωμάτων και πώς αυτά επηρεάζουν την ψυχολογική μας κατάσταση.
Ελπίζω, να μην αρνείστε, πως η καλή ψυχολογία βοηθάει στην επίτευξη κάθε δυνατού στόχου…

Σαβ Σεπ 30, 11:56:07 πμ  
pagis said...

Είχα μια παρόμοια ιστορία με μια φίλη μου που διάβασε ένα βιβλίο φενγκ-σουι και αποφάσισε να διαρρυθμίσει το σπίτι της, μάλιστα μου ζήτησε να της δανείσω μια πυξίδα για να βρεί τον σωστό προσανατολισμό κτλπ.

Τα πρώτα αποτελέσματα μετά την διαρρύθμιση ήταν θετικά όπως μου έλεγε, απλώς εγώ διαπίστωσα ότι διάβαζε την πυξίδα ανάποδα!!!

Το μάτιασμα όμως, ξέρω πάρα πολύ κόσμο που το πιστεύει.

Σαβ Σεπ 30, 12:16:15 μμ  
mickey said...

Καλημέρα σε όλους!

Μόλις πριν λίγες μέρες, διαβάζοντας στο τελευταίο τεύχος του D&S ένα ακόμα κείμενο του ΝΔ, αναρωτιόμουν:

"Μα πότε επιτέλους θα βάλει ο Νίκος τα κείμενά του στο blog, να τα σχολιάσουμε;"

Φοβήθηκα μήπως υπάρχει καμιά συμφωνία με τους εκδότες που να απαγορεύει κάτι τέτοιο.

Χαίρομαι πολύ που έγινε η αρχή...

Σαβ Σεπ 30, 12:19:38 μμ  
mickey said...

Είναι ΑΛΛΟ ζήτημα η αρμονία και η αισθητική (υποκειμενικά σε μεγάλο βαθμό πάντως) και ΑΛΛΟ ζήτημα οι δήθεν μεταφυσικές ιδιότητες και συνέπειες σε εντελώς άσχετους τομείς της ζωής μας (πέρα ίσως από ένα αίσθημα ευεξίας και τις ΔΙΚΕΣ ΤΟΥ θετικές επιπτώσεις).

Μήπως κάποιοι σχολιαστές που γράφουν "ναι μεν, αλλά", προσπαθούν απλώς να εκλογικεύσουν τη "συμπάθειά" τους απέναντι σε αυτά τα ζητήματα για να μην κατηγορηθούν ως ...ανορθολογιστές;

Παρόμοια ισχύουν για χίλα δυο άλλα ...νιουειτζεοειδή (από το Φενγκ Σούι μέχρι την "θεωρία" της Γαίας).

Ο κόσμος βαρέθηκε (ή δεν καλύπτεται πλέον από) τις θρησκείες του παρελθόντος και βρίσκει αλλού ...αποκούμπι. Πότε θα προχωρήσουμε χωρίς ...δεκανίκια;

Υ.Γ. Κι εγώ όταν καθαρίζω και τακτοποιώ το σπίτι μου ή πειραματίζομαι με τη διαρρύθμιση, νιώθω καλύτερα - και με την ανεβασμένη μου διάθεση, θαρρώ πως όλα πάνε μια χαρά! Λέτε να φταίει το ...Τσι;

Σαβ Σεπ 30, 12:31:10 μμ  
Mirage said...

"Η καλαισθησία, η αρμονία και η τάξη δεν νομίζω πως έχουν σχέση με κανένα "τσι", απλά με το νου του κάθε ανθρώπου"

>> ΠΟλύ σωστά, όπως επίσης και η επιστήμη, η ποίηση και η θρησκεία έχουν να κάνουν με τον ΝΟΥ του ΑΝΘΡΩΠΟΥ! Ο οποίος νους δεν μπορεί να ανεχθεί ότι είναι απλά ένα ακόμη "εργαλείο" της φύσης που δημιουργήθηκε μέσω της φυσικής εξέλιξης. Ο νους ρέπει προς το μετα-φυσικό λόγω εγωϊσμού ...!

"Ελπίζω, να μην αρνείστε, πως η καλή ψυχολογία βοηθάει στην επίτευξη κάθε δυνατού στόχου… "

>> Ανθρώπινου στόχου βεβαίως ... Χμμμ.

"Όπως οι μύθοι και οι κοσμολογίες, έτσι και η επιστήμη προσπαθεί να κατανοήσει τη φύση του κόσμου, τον τρόπο που είναι οργανωμένος και τη θέση του ανθρώπου σ΄αυτόν. "

>> Ακόμη όμως την ψάχνουμε την θέση του ανθρώπου στον κόσμο! Τόσοι πολιτισμοί, τόση γνώση και συνεχίζουμε να οδηγούμε τον πλανήτη και τους ίδιους τους εαυτούς με συνέπεια και συνέχεια στην Οικολογική Καταστροφή! Καταπληκτικό!!! θέλετε να μάθετε ποιά είναι η θέση του ανθρώπου στον κόσμο, σύμφωνα με την επικρατούσα σήμερα παγκόσμια, παν-ανθρώπινη ιδεολογία (ανεξαρτήτως πολιτισμού και κοινωνιών). Διαβάστε εδω.

Προς το παρόν η θέση του ανθρώπου στον κόσμο είναι να το "παίζει Θεός" ... Οπότε και τσι θα εφευρίσκει και τα καντήλια θα ανάβει και το new age θα αναζητά μοντέρνες μεταφυσικές διεξόδους για να καλυφθεί το κενό που δημιουργηθεί ο τρόμος μπροστά στο δεδομένο του θανάτου και της ασημαντότητας κάθε ΕΝΟΣ μεμονωμένου ανθρώπου.

To new age μήπως είναι τα τελευταία σκηρτίματα του ΑΤΟΜΙΣΜΟΥ που πεθαίνει; Ελπίζω να είναι έτσι ...

Σαβ Σεπ 30, 12:36:31 μμ  
Alexandra said...

Καλημέρα!

Έχοντας διαβάσει λίγο τις διάφορες φιλοσοφίες (από περιέργεια αναγνωστική αλλά και ανθρώπινη περιέργεια) και έχοντας βρει κάποιες τεχνικές που με ηρεμούν και μαλακώνουν το αυχενικό μου, όπως η γιόγκα, διαπιστώνω το ίδιο με εσάς.

Δηλαδή ότι έχει γίνει ένας αχταρμάς πληροφοριών, μια new age προσέγγιση αρρωστημένη όπου όλα χωράνε παντού(!), τις οποίες αναμειγνύουν οι 'ειδικοί' όπως βολεύονται.

Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και εμένα προσωπικά με τρομάζει. Δηλαδή, αν κάποιος είναι σε περίεργη/δύσκολη κατάσταση και τυχαίνει να είναι ο 'δάσκαλός' κάποιου στο φενκ-σουι, που τον καθοδηγεί και τον εμπιστεύεται, πού ξέρω εγώ αν δίνει σωστές συμβουλές και δεν δίνει συμβουλές βασισμένος στις δικές του ανάγκες που προβάλει πάνω του;

Χρειάζεται αποστασιοποίηση, προσέγγιση με λογική και κριτική στάση σε πράγματα που δεν γνωρίζουμε καθώς επίσης και στα άτομα που μας μεταφέρουν τις συγκεκριμένες γνώσεις ή τεχνικές.

Και καλά αν μιλάμε για σπίτι και μετακινούμε τα τραπεζάκια από τη μια γωνία στο κέντρο! Ποτέ μια εναλλακτική θεραπεία, όσο καλή και αν είναι, δεν αντικαθιστά την παραδοσιακή ιατρική.

Ίσως υποβοηθά. Σίγουρα ανακουφίζει, αφού βοηθά στη χαλάρωση του σώματος - αλλά και της ψυχής με το διαλογισμό ή την αυτοσυγκέντρωση (γιόγκα, tai-chi, qui-ghong και τόσες άλλες πανάρχαιες τεχνικές που έχουν καλλιεργηθεί για ατελείωτους αιώνες) αλλά χρειάζεται προσοχή και μέτρο, όπως όλα τα πράγματα.

:)

Σαβ Σεπ 30, 12:41:31 μμ  
Εμμανουηλ Μυλωνακης said...

Το ζήτημα κατά τη γνώμη μου δεν είναι μόνο το φενγκ σούι. Είναι το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον του Δυτικού κόσμου για τα "μεταφυσικά φαινόμενα" και η διαρκώς αυξανόμενη αμφιβολία του για την επιστήμη!

Δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν μετά από όλα αυτά που έχει δώσει η επιστήμη στην ανθρωπότητα, σήμερα να απαξιώνεται με αυτόν τον τρόπο.

Ίσως επειδή ο Δυτικός κόσμος σκότωσε τον Θεό, τώρα πρέπει να βρει κάτι άλλο για να τον αντικαταστήσει.

Σαβ Σεπ 30, 12:43:33 μμ  
Εμμανουηλ Μυλωνακης said...

@ mickey

με πρόλαβες! όπως φαίνεται συμμεριζόμαστε τις ίδες απόψεις ;-)

Σαβ Σεπ 30, 12:45:34 μμ  
numb2006 said...

Κύριε Δήμου, πόσο δίκιο έχετε! Αχταρμάς! Καλημέρα

Σαβ Σεπ 30, 12:45:50 μμ  
Ergo te Lina said...

Nα βοηθησω λίγο
πλακα εχει το video..

αλλα κρατα μιση ωρα...

Penn & Teller are an illusionist and comedy duo from the United States. Penn Jillette is a raconteur; Teller (generally) does not speak while performing. They specialize in gory tricks, exposures of fakers and of some magic tricks, and clever pranks, and have become associated with Las Vegas, atheism, skepticism, and libertarianism. They call themselves “a couple of eccentric guys who have learned how to do a few cool things.
http://en.wikipedia.org/wiki/Penn_and_Teller


Penn & Teller - Bullshit! - Feng Shui

Σαβ Σεπ 30, 12:48:45 μμ  
HOH said...

Τα ανθρώπινα όντα είναι κατ΄εξοχήν παράλογα. Αυτή η διαπίστωση δεν αποτελεί προσβολή κατά προσωπικού. Εμείς, οι Έλληνες, που η παραφορά διατρέφει το πνευματικό μας υπογάστριο και τονώνει τις ραβδώσεις των ψυχικών μας μυών - όχι όλων - αστοχούμε οσάκις αντλούμε την παραφορική της στοιχειοθέτηση από τα άγνωστα και άσχετα σε εμάς καταστασιακά κολπικά φαινόμενα. Διότι ναι οι Έλληνες καλλιεργούμε το παράλογο αλλά δεν παύει όμως η εντατική δική μας λογική παρατήρηση να μας ανεπηρεάζει από τις νευρώσεις και τις ψυχώσεις και τα σύνδρομα του καναπέ της ανατολικής φυτικής κοινωνίας του κόσμου τούτου. Το πιο λαμπρό ελληνικό μας επίτευγμα παραμένει η ισόρροπη μεταξίωση του καταπιεστικού συστήματος νέας ελληνορθόδοξης διακυβερνήσεως εις ένα ομαλό σύστημα επιταχυνόμενης ανταλλαγής ύβρεων περί των χριστιανικών ιερών που και Κυνός εξευθελίζουν την αστρική καρδιά και πας μη νεοέλλην, βάρβαρος. Ο Αριστοφάνης ανήκει κληρονομητικό δικαιώματι εις τους έντυπου τύπου αρθρογραφικούς δημοσιογράφους που είναι περισσότερο βάρβαροι και νεοέλληνες αυτοί και γνωρίζουν καλύτερα το νόημα των πράξεων του πολιτικού προσωπικού που άνωθεν έχει επιβληθεί στους Έλληνες ταυτοποιώντας έτσι την απόλυτη κωνσταντινουπολίτικη παρακμή. Τη στιγμή ακριβώς που οι Αμερικανοί εξφενδόνιζαν τη βόμβα στο Ναγκασάκι, ξέρεις ο Ζάχος Χατζηφωτίου ήταν στο βενζινάδικο - είχε το ραντεβού με τα μαντηλομάνουλα εποχής και εσκαμμένου σέξυ και γέμιζε με κηροζίνη πληρώνοντας με κάλπικη λύρα.

Σαβ Σεπ 30, 12:49:48 μμ  
s.frang said...

Κάποιος σημαντικός άνθρωπος είπε ότι, όταν ο οπισθοδρομικός άνθρωπος παύει να πιστεύει στο θεό, δεν σημαίνει ότι δεν πιστεύει σε τίποτα, απλά πιστεύει σε οτιδήποτε :-)

Σαβ Σεπ 30, 12:50:13 μμ  
mickey said...

Πάντως η "ορθότητα" των ισχυρισμών των "οπαδών" του Φενγκ Σούι είναι εύκολο να ελεγχθεί. Πέρα από το ...στρίψιμο του γραφείου του Διευθυντή (αλίμονό μας, αν ανέβουν οι πωλήσεις), προτείνω το ακόλουθο πείραμα:

1) Επιλέγουμε μια ομάδα ανθρώπων (10, 20, 50, 100 - όσους θέλετε) που γνωρίζουν από Φενγκ Σούι, ασχέτως της στάσης που τηρούν απέναντί του και τους λέμε να εφαρμόσουν τις "αρχές" του (στα ...έπιπλα και όπου αλλού).

2) Κάνουμε το ίδιο με μια ισοπληθή ομάδα ανθρώπων (επιλεγμένη με τα ίδια στατιστικά κριτήρια σε ότι αφορά τη σύνθεση του πληθυσμού) και τους λέμε να εφαρμόσουν τις εντελώς αντίθετες αρχές!

3) Παίρνουμε και μια τρίτη ομάδα, αντίστοιχης πληθυσμιακής σύνθεσης και τους λέμε να κάνουν ό,τι θέλουν με τα έπιπλά τους - και ότι άλλο άπτεται του Φενγκ Σούι.

4) Κάνουμε ακριβώς το ίδιο με τρεις ομάδες που δεν έχουν ιδέα τι είναι Φενγκ Σούι.

Μετά, τους αφήνουμε για κάποιο επαρκές χρονικό διάστημα, να δούμε πώς θα κυλήσει ο βίος τους (συλλέγουμε τακτικές αναφορές για διάφορα θέματα, προσωπικά, επαγγελματικά κ.α.) και στο τέλος ο καθένας μπορεί να βγάλει τα ...συμπεράσματά του.

Υ.Γ. Το πείραμα δεν είναι "αυστηρό" (rigorous) ούτε θα κάτσω να ασχοληθώ με λεπτομέρειες εδώ. Πάντως, μπορούμε να πάρουμε μια ...γενική ιδέα ;)

Σαβ Σεπ 30, 12:51:20 μμ  
Jason said...

Όμορφο θέμα.
Προσέξτε όμως.
Το αν υπάρχει το τσι και το αν λέγεται τσι ή αύρα ή θετική ενέργεια ή μαγνητικό πεδίο ή βαρδάρης, εγώ δεν μπορώ να το κρίνω και ουδόλως με απασχολεί άλλωστε.
Το θέμα είναι ότι η φίλη σας το πιστεύει. Για εκείνη, το τσι υπάρχει. Και τη βοηθάει κιόλας. Γιατί δεν είναι μόνο ότι παρασύρθηκε κάποια στιγμή. Είναι ότι εξακολυθεί να το πιστεύει, πράγμα που σημαίνει ότι το τσι δεν την έχει απογοητεύσει.
Αφού τη βοηθάει, εμείς τι πρόβλημα έχουμε...;
Ακίνδυνες είναι αυτές οι φιλοσοφίες, δε σε βάζουν να κάνεις θυσίες νεαρές παρθένες στο σατανά.
Αν μετακινεί τα έπιπλά της και αισθάνεται καλύτερα, τότε καλά κάνει η γυναίκα, ας μην την απογοητεύουμε.
Όλα στο μυαλό είναι. Και αυτές οι θρησκείες δεν είναι ούτε ψυχοκεντρικές ούτε υλιστικές. Είναι προπάντων πνευματικές.

Σαβ Σεπ 30, 12:56:30 μμ  
Zoros said...

Δεισιδαιμονίες στον 21ο αιώνα... Μετά από τόσες ανακαλύψεις της επιστήμης συνεχίζουμε να πιστεύουμε σε ένα κάρο αναπόδεικτες δοξασίες ή επιστημονοφανείς αρλούμπες (αστρολογία, μάτι, Φενγκ Σούι κλπ).
Τρεις είναι οι λόγοι για αυτό:
1. Η έμφυτη τάση που έχουμε στο να πιστεύουμε στο υπερφυσικό, μαγικό, στο «πιο μεγάλο από εμάς». Αυτή η τάση πιστεύω ότι καλύπτει τη μελαγχολία που προκαλεί η ματαιότητα της ύπαρξης μας (θάνατος).
2. Ότι οι θετικές επιστήμες έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ που είναι πλέον δυσνόητες για τον πολύ κόσμο που δεν τις έχει σπουδάσει. Πόσοι πραγματικά αντιλαμβάνονται τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν? Του ηλεκτρομαγνητισμού του Μάξγουελ?
3. Ότι λείπει από την παιδεία μας η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ των θετικών επιστημών. Αν για παράδειγμα διδασκόμαστε φιλοσοφία της φυσικής ή της κοσμολογίας, πιστεύω ότι ελάχιστοι στη συνέχεια θα πιστεύουν στα ζώδια.

Συγκεκριμένα:
“Η φίλη μου Μ. είναι ιδιαίτερα μορφωμένη και καλλιεργημένη, πολύγλωσση, ικανή ποιήτρια και μεταφράστρια.”
Από τα παραπάνω εικάζω ότι έχει θεωρητική παιδεία και συνεπώς δεν έχει μελετήσει θετικές επιστήμες. Συνεπώς η εξήγηση Νο2 εφαρμόζεται.

Ομοίως:
“Είναι η αόρατη, δυναμική ενέργεια, που κυκλοφορεί μέσα στον χώρο...”
Από αυτή την φράση συμπεραίνουμε εύκολα ότι η Μ. δεν έχει καμία σχέση με την επιστήμη της φυσικής... Οι επιστημονοφανείς αρλούμπες που έγραφα παραπάνω.

Τέλος, αν είχε διδαχτεί φιλοσοφία των επιστημών θα γνώριζε ότι οποιαδήποτε θεωρία χρειάζεται πειραματική επιβεβαίωση. Συνεπώς θα προσπαθούσε να δημιουργήσει συνθήκες πειράματος για τη θεωρία του Φενγκ Σούι, και όπως όλα τα μέχρι στιγμής πειράματα θα κατέληγε σε αποτυχία.

Για πολλοστή φορά: Να βάλουμε τον ορθό λόγο στη ζωή μας. Αν το κάνουμε θα καταφέρουμε «να καταπολεμήσουμε την κατάθλιψη, την υπερθέρμανση του πλανήτη, τους κωλικούς, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, να αυξήσουμε τις πωλήσεις και να βοηθήσουμε την βιοποικιλότητα»!!!

Σαβ Σεπ 30, 12:57:26 μμ  
andy dufresne said...

Σκηνή πρώτη.

Στην αίθουσα παρουσίασης νέων προϊόντων βιομηχανίας επίπλων.

Οι υπεύθυνοι της εταιρίας συζητούν για τα νέα προϊόντα.

-Προτείνω να ονομάσουμε αυτό το πορτοκαλί "Feng Sui", είναι πολύ της μόδας, λέει κάποιος.
-Α, ωραία ιδέα, λέει ο δεύτερος, αλλά προτείνω να το ονομάσουμε "Kubrik", από το Κουρδιστό Πορτοκάλι κι ας ονομάσουμε "Feng Sui" το κίτρινο.

Αποφασίζουν να ονομάσουν "Feng Sui" το κίτρινο και "Kubrik" το πορτοκαλί.


Σκηνή δεύτερη.

Σε κατάστημα επίπλων.

Δημοφιλής ηθοποιός ανακαινίζει το σπίτι της και διαλέγει τα έπιπλα με την διακοσμήτριά της.

-Έχετε κάτι σε feng sui, ρωτάει η διακοσμήτρια τον πωλητή.
-Βεβαίως, υπάρχει αυτό εδώ το κίτρινο και τους δείχνει το "Feng Sui", αν δεν σας αρέσει το χρώμα, υπάρχει και αυτό, που είναι παρόμοιο, σε πορτοκαλί, το "Kubrik".
-Α, μ'αρέσει πολύ αυτό το "Kubrik", τι λες; ρωτάει η ηθοποιός τη διακοσμήτρια.
-Α πα, πα, πα, χάλια είναι. Δεν βλέπεις ότι δεν είναι feng sui; Όχι, όχι, δεν το συζητώ, θα πάρεις το "Feng Sui", κοίτα το, πόσο πιο αρμονικό, πιο ισορροπημένο, πιο ξεκούραστο. Καμία σύγκριση!

Αγόρασαν φυσικά το "Feng Sui".


Αληθινό περιστατικό.

Σαβ Σεπ 30, 01:04:46 μμ  
Ergo te Lina said...

Tωρα στην πράξη μια χαρά
κινέζικο marketing ειναι


Στην Ολυπιάδα του Πεκίνου
θα κάνουν καλες πωλήσεις....

Αληθεια οι ολυμπιακες
εγκαταστασεις που κτίζονται
δομούνται Φενγκ-σουομένες
γι αυτό καθυστερουν;;
............................


Y.Γ.
Στα Περίπτερα κυκλοφορει
σειρα με Ελληνες Ζωγραφους
Αυτη τη βδομαδα ο Θεόφιλος...
Θυμασαι Νικο που ελεγες οτι δεν
βρισκει κανεις ευκολα στο ιντερνετ
εργα ελληνων ζωγραφων.....

Τωρα και στα περίπτερα....
....................................

Υ.Γ.

O Θεόφιλος και ο Λυτρας
ταιριάζουν με
τον Φενκ Σουι ή πρεπει να
εχεις αυστηρα οριενταλ σινουά
ντεκόρ;;;;;
:)
:)

Σαβ Σεπ 30, 01:05:20 μμ  
HOH said...

Σεις zoros που απορείτε πόσοι να αντιλαμβάνονται τη θεωρία της σχετικότητας του Einstein, εννοείτε τη γενική ή την ειδική; Πως απαξιώνετε έτσι γενικόλογα την πολύ συγκεκριμένη επιστήμη που τόσα έχει προσφέρει στην ανθρωπότητα...

Σαβ Σεπ 30, 01:06:08 μμ  
epikairos said...

Και ο διαλογισμός θα μπορούσε να ενταχθεί στην ίδια κατηγορία αλλά αποδίδει εξαιρετικά αποτελέσματα και με την αναγκαία για ορισμένους επιστημονική τεκμηρίωση. Άρα υπάρχουν φιλοσοφίες-πρακτικές που μπορούμε να προσαρμόσουμε στην καθημερινότητα μας χωρίς να χρειαστεί να υιοθετήσουμε ολόκληρο το σύστημα αξιών μέσα στο οποίο δημιουργήθηκαν. Από εκεί και πέρα παν μέτρον άριστον.

Σαβ Σεπ 30, 01:06:53 μμ  
Zoros said...

@jason
“Αφού τη βοηθάει, εμείς τι πρόβλημα έχουμε...;”

Όταν βρισκόμαστε στην ίδια κοινωνία και η ψήφος μας για αυτούς που θα μας κυβερνούν είναι ισοδύναμες έχω τεράστιο πρόβλημα! Αν κάποιος πιστεύει σε αόρατες δυναμικές ενέργειες που τριγυρνούν στο χώρο και «ανεβάζουν τις πωλήσεις», εύκολα θα ψηφίσει και τον Ψωμιάδη για νομάρχη για να του φτιάχνει τις αποχετεύσεις!

Σαβ Σεπ 30, 01:07:28 μμ  
anulu said...

This post has been removed by the author.

Σαβ Σεπ 30, 01:10:40 μμ  
Maria Velliou said...

Ελπίζω ότι βοηθώ τα βάλουμε σε μια σειρά, με δεδομένο ότι θεωρώ το σημερινό post εξαιρετικά εύστοχο.

Λοιπόν, κατ' αρχήν η διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου είναι έργο της αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων, η οποία φροντίζει για την καλή λειτουργία του χώρου ανάλογα με τις απαιτήσεις-ανάγκες των χρηστών. Απαιτήσεις και ανάγκες τόσο πρακτικές όσο και ψυχολιγικές, αισθητικές κ.α. Ούτως η άλλως η αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου είναι παρακλάδι της αρχιτεκτονικής, μοιράζονται τις ίδιες αρχές, αλληλοδιαπλέκονται κιόλας μια που το μέσα με το έξω δεν είναι ανεξάρτητα κι η λειτουργικότητα του εσωτερικού ή οποιαδήποτε παρέμβαση της αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων προς τούτο δεν είναι άσχετα με τη δομή του κτίσματος, το οποίο δεν πρέπει να είναι άσχετο με το περιβάλλον, προσανατολισμό κ.α. Ούτε η αισθητική είναι ανεξάρτητη από τη λειτουργικότητα, σε καμάι περίπτωση. Όλα αυτά τα θέματα τα επιλύει η Αρχιτεκτονική και τα παρακλάδια της με βάση αρχές που απορέουν από μελέτη, παρατήρηση, επιστημονικά πορίσματα, παραδόσεις που έχουν ελεγχθεί κάτω από σύγχρονο πρίσμα, εμπειρικά δεδομένα, έμπνευση και αίσθηση.Γι' αυτό και είναι σπουδαία λειτουργία η Αρχιτεκτονική και το design γενικότερα: παρόλο που βασίζονται σημαντικά σε επιστημονικές μεθόδους και πορίσματα και σίγουρα δεν τις αντιστρατεύονται, τις υπερβαίνουν μέσω της δημιουργικής διαδικασίας.

Τώρα, αυτό που στις μέρες μας είναι μια λειτουργία φανερή και αενάως δοκιμαζόμενη και κρινόμενη, την αρχιτεκτονική δημιουργία δηλαδή, διάφοροι παλιότεροι πολιτισμοί προσπαθούσαν να την κωδικοποιήσουν ως προς τις αρχές, διαδικασία που ταίριαζε ακριβώς στον τρόπο ανάπτυξης, διάδοσης και διατήρησης των πολιτισμών αυτών. Κατά τη διαδικασία αυτή και με στόχο πάντα την ενίσχυση των προς διάδοση αρχών, αυτές ανακατεύονταν με δοξασίες, προλήψεις, άλλες παραδόσεις και ούτω καθ'εξής. Έτσι δημιουργήθηκαν τα διάφορα Feng Shui. Αυτά δεν είναι φυσικά για πέταμα, αντίθετα είναι προς μελέτη από τους σημερινούς επιστήμονες και δημιουργούς αρχιτέκτονες ή αρχιτέκτονες εσωτερικών χώρων, ώστε να δοκιμάσουν τις αρχές τους και να διαχωρίσουν την ήρα από το στάρι, κρατώντας ότι αντέχει κάτω από το φως της σημερινής λογικής και μπορεί να εξυπηρετήσει τις σημερινές ανάγκες.
Κατά τον ίδιο τρόπο που αντλούμε πορίσματα πολύτιμα από την ελληνική παραδοσιακή αρχιτεκτονική που είναι πλουσιότατη και πολυτιμότατη, αλλά και από κάθε λαϊκή αρχιτεκτονική παράδοση.
Είναι δεδομένο ότι οι μεγάλοι πολιτισμοί του παρελθόντος είχαν ανακαλύψει θαυμαστές μεθόδους για να επιλέγουν π.χ. τον κατάλληλο τόπο να χτίσουν μια πόλη ή να προσανατολίσουν ένα σπίτι και τους χώρους του. Συχνά ξέρουμε ελάχιστα για τις μεθόδους τους και πολλά για τα πορίσματα τους, όπως στην περίπτωση του Feng Shui. Τα πορίσματα αυτά όμως εξυπηρετούσαν τις ανάγκες ενός συγκεκριμένου πολιτισμού που ήταν ένα κλειστό σύστημα ή έστω είχε ανάγκες διαφορετικές από το δικό μας. Αν όχι, αν δηλαδή οι παραδόσεις αυτές εξελίχθηκαν με τους αιώνες, δεν έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε τι άλλο περιέλαβαν κατά την πορεία εξέλιξης τους και γιατί, ας το αφήσουμε λοιπόν στους ειδικούς κι ας μην παριστάνουμε όλοι τους ενήμερους και πολύ περισσότερο τους πεφωτισμένους με το να προσπαθούμε να αξιολογήσουμε ή και να αξιοποιήσουμε πρακτικά(!) τέτοιους είδους "γνώσεις".
Τέλος, θεωρώ θλιβερό το να αναζητεί ο σύγχρονος άνθρωπος διαρκώς και νέες εξαρτήσεις.
Από την άποψη αυτή, όχι μόνο βρίσκω εξαιρετικό το post αλλά κάποιες παράγραφοι του ιδιαίτερα είναι αληθινά διαμάντια. Προς γνώση και συμμόρφωση.

Σαβ Σεπ 30, 01:11:49 μμ  
the resident said...

@ Jason
Όταν κάποιος δεν σκέφτεται λογικά, δεν ψάχνει για τεκμηριωμένες αποδείξεις και είναι ευκολόπιστος, αυτό δεν μπορεί να μην επηρεάζει και τσι υπόλοιπες πράξεις του και συμπεριφορές του.Είναι συγκοινωνούντα δοχεία.

Σαβ Σεπ 30, 01:19:05 μμ  
Εμμανουηλ Μυλωνακης said...

@ zoros

Μπορεί να μην αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι, όχι τις θεωρίες του Einstein ή του Maxwell αλλά ούτε καν τους νόμους το Newton. Παρόλα αυτά ΟΛΟΙ είναι αποδέκτες των τεχνολογικών επιτευγμάτων που έχουν φυσικά τις ρίζες τους στις επιστημονικές θεωρίες.

Θα έπρεπε να αναρωτηθούν δηλαδή πώς φτιάχτηκε το αυτοκίνητο που πηγαίνω στη δουλειά; Με τις ενέργεις του φενγκ σούι ή με τις θεωρίες της μηχανικής; Πώς φτιάχτηκε το χαπάκι που κάνει 0,30 ευρώ και όταν το παίρνω περνάει ο πονοκέφαλος που με ταλαιπωρούσε μία μέρα και με είχε καθηλωμένο στο κρεβάτι; Με τα μαγικά του Χαρδαβέλλα ή με την επιστήμη της Ιατρικής;

Σαβ Σεπ 30, 01:19:43 μμ  
synas said...

Πιασάρικο πάντως το σημερινό θέμα. Η καλή μέρα απ' το πρωί φαίνεται...

Σαβ Σεπ 30, 01:20:21 μμ  
HOH said...

This post has been removed by a blog administrator.

Σαβ Σεπ 30, 01:26:49 μμ  
Antonios Liolios said...

Η επιστήμη δεν δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα

1. Γιατί βρίσκομαι σ'αυτόν τον κόσμο;

2. Τι συμβαίνει μετά θάνατον;

Όσο ο άνθρωπος απομακρύνεται από τις υποκειμενικές απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά που τόσο καιρό πίστευε (και τις οποίες απαντήσεις η επιστήμη έχει καταρρίψει ως αβάσιμες και άρα δεισιδαιμονικές)τόσο μεγαλώνει το κενό μέσα του.

Σήμερα βλέπουμε την αγωνιώδη προσπάθεια του homo scientificus να συνδυάσει την επιστήμη με το εσωτερικό κενό του.

Προσωπικά δεν βλέπω λύση. Προς το παρόν τουλάχιστον.

Εν τω μεταξύ μην βαράτε τους συνανθρώπους που έχουν ανάγκη να πιστέψουν σε κάτι. Σε λίγο καιρό θα βρίσκεστε εσείς στη θέση τους

Σαβ Σεπ 30, 01:31:50 μμ  
Maria Velliou said...

jason, διαφωνώ μαζί σου κιεγώ.
Κατ' αρχήν, που ξέρεις ότι την βοηθά; Προσωπικά θεωρώ πιθανότερο να έχει απλά προσθέσει ένα ακόμη άγχος στη ζωή της, που δεν τη βοηθά καθόλου, αντίθετα την αποπροσανατολίζει.
Διότι πολλοί άνθρωποι το παθαίνουν αυτό, δηλαδή ακούν μια μαγική συνταγή και πείθονται, χωρίς να την περάσουν από το φίλτρο της λογικής ή της δοκιμασίας έστω, πέφτουν με τα μούτρα και ξέρεις, εκεί δεν υπάρχει σταματημός εύυκολα διότι αν τα πράγματα πανε στραβά βρίσκονατι διάφορες δικαιολογίες του στυλ οτι το feng shui δεν ήταν αρκετά καλό, κάποιον κανόνα ξεχάσαμε που επηρέσασε τα υπόλοιπα, δεν το εφαρμόσαμε καλά και φτου κι απ' την αρχή.

Γενικά πάντως εγώ δεν έχω πρόλβλημα με το τι βοηθάει τον καθένα, αρκεί να το τοποθετεί σωστά, να μην το ανάγει σε θρησκεία και θέσφατο, να μην προσπαθεί να μου το επιβάλει και να μπορεί ο ίδιος ανά πάσα στιγμή να παραμένει ανοικτός να δοκιμάσει κάτι άλλο ή να το απορίψει.

Σαβ Σεπ 30, 01:40:55 μμ  
mickey said...

Σωστός ο ...μασκοφόρος, ενώ εξαιρετικό ήταν και το σχόλιο της Μαρίας στις 1:11:49μμ!

Εργοτελίνα, το video ήταν απλά ...απολαυστικό. Many thanks!

BTW, να επισημάνω ότι η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ "εφαρμογή" μιας …επιστημονικοφανούς ιδέας από ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ "practitioners", δεν την καθιστά αυτόματα …αντιεπιστημονική. Ο καθένας άλλωστε (και όχι μόνο σε αυτή τη χώρα) είναι ό,τι δηλώσει - από Feng Shui Consultant(!) μέχρι ...πολιτικός ;)

Η ορθότητα και εγκυρότητα της επιστημονικής γνώσης δεν εξαρτάται από πρόσωπα, αλλά από "απρόσωπες" θεωρίες, καταγεγραμμένες με σαφήνεια και την ανεξάρτητη πειραματική επιβεβαίωση ή διάψευσή τους. Αν ένα "μεγάλο όνομα" της ιατρικής πέσει έξω στη διάγνωσή του ή δυο γιατροί δεν έχουν την ίδια γνώμη, αυτό δεν καθιστά την ιατρική ...bullshit (η λέξη που κυριαρχεί στο video).

Όπως έλεγε και ο μακαρίτης Carl Sagan:

Στην Επιστήμη δεν υπάρχουν Αυθεντίες. Το πολύ πολύ να υπάρχουν Experts.

Υπάρχουν πιο έγκυρες μέθοδοι για να αποδειχθεί του "λόγου το αληθές" - ναι, οι εξωφρενικοί ισχυρισμοί του Φενγκ Σούι ΕΙΝΑΙ ...bullshit. Φυσικά οι απολαυστικοί Pen και Teller, χρησιμοποιούν και αυτές τις μεθόδους, όπως έκαναν με το "πείραμα των διδύμων" - μου θύμισε το γνωστό "παράδοξο" της αστρολογίας ;)

Θα φτιάξω κι εγώ ένα video με παρόμοιους εξωφρενικούς ισχυρισμούς από τον τομέα της "κριτικής" ακρόασης Hi-End ηχοσυστημάτων. Εκεί να δείτε ...bullshit - που χρεώνεται με τα ...δεκαχίλιαρα μάλιστα! Το πρόβλημα είναι πως ΔΕΝ μπορούμε να απομονώσουμε την ψυχολογική μας διάθεση και τις επιρροές μας (υποβολή) από τους ...αντικειμενικούς παράγοντες. Η λύση σε όλες αυτές τις φαιδρότητες είναι μία:

Double-Blind Test

Σαβ Σεπ 30, 01:42:51 μμ  
proinos said...

παρακαλώ βοηθήστε με:

Δηλαδή άν τους κανόνες του φενγκ σουι τους είχε προτείνει ένα καθιερωμένο δυτικό περιοδικό εσωτερικής αρχιτεκτονικής με πιο οργανωμένο τρόπο προώθησης, αυτό θα ήταν αποδεκτό και απο ποιούς?

Συζητάμε το αν το φενγκ σουι κάνει καλό, αν το φενγκ σουι έχει νόημα, αν κάποιοι το πιστεύουν επειδή είναι ανατολικής μυστικιστικής λογικής, ή αν το ακολουθούν λόγω δεισιδαιμονίας?

Η καινούρια συλλογή haute couture του Valentino έχει πειραματική απόδειξη? Για να ξέρω αν πρέπει να αγοράσω βέτος ροζ πουλόβερ...

Σαβ Σεπ 30, 01:51:05 μμ  
Nikos Dimou said...

Antonios Liolios said...
"Εν τω μεταξύ μην βαράτε τους συνανθρώπους που έχουν ανάγκη να πιστέψουν σε κάτι. Σε λίγο καιρό θα βρίσκεστε εσείς στη θέση τους".

Να τους βαράμε όχι βέβαια - να τους κρίνουμε όμως αυστηρά, είναι επιβεβλημένο. Αλλιώς η θεωρία ότι έχω ανάγκη να πιστέψω, άρα νομιμοποιούνται οι μπούρδες τύπου Φενγκ Σούι είναι πολυ επικίνδυνη.

Σαλτάρω ή hoh κλπ - αρχίζω να σβήνω...

Σαβ Σεπ 30, 01:52:32 μμ  
harrygreco said...

Αρα,πού...τσι για Δημου,πού...τσαρος για Ρωσους βασιλοφρονες...

Σαβ Σεπ 30, 01:53:40 μμ  
aggelos-x-aggelos said...

Τσι, τσι, τσι...

Άκου πράγματα...

Σαβ Σεπ 30, 01:54:24 μμ  
Nikos Dimou said...

Και φυσικά ουδεμια σχέση υπάρχει ανάμεσα στο Φενγκ Σούι και τις σύγχρονες επιστημονικές έρευνες για τις επιδράσεις των χρωμάτων και των χώρων...

Αυτές δεν έχουν Τσι...

Σαβ Σεπ 30, 01:54:28 μμ  
MainMenu said...

εγώ πιστεύω πάντως στα ζώδια...χωρίς αστεία κι όπως κι ένα ποτηράκι μπύρα την ημέρα διώχνει τη βαριά ντρόγκα, έτσι και μια μικρή δυσιδαιμονία διώχνει τις παράνοιες:))

έχουμε πήξει στις νευρώσεις...καλύτερα έτσι παρά με τα πρόζακ

Σαβ Σεπ 30, 01:55:03 μμ  
MainMenu said...

και μιλάω εμπειρικά μονάχα, για να σας προλάβω. Σε αλλονε μπορεί να μην πιάνει

Σαβ Σεπ 30, 01:56:57 μμ  
cyberdust said...

Πως μπορείτε να μιλάτε τόσο πολύ, και ταυτοχρόνως να λέτε τόσα λίγα? :))))

Robert K. Merton's concept of the self-fulfilling prophecy stems from the Thomas theorem, which states that:

If men define situations as real, they are real in their consequences.

In other words, people do not react only to the situations they are in, but also, and often primarily, to the way they perceive the situations and to the meaning they assign to these situations. Therefore, their behavior is determined in part by their perception and the meaning they ascribe to the situations they are in, rather than by the situations themselves. Once a person convinces themselves that a situation really has a certain meaning, regardless of whether it actually does, they will take very real actions in consequence.

Σαβ Σεπ 30, 02:07:48 μμ  
cyberdust said...

Οπότε το ερώτημα μεταφέρετε στην πανάρχαια φιλοσοφική αναζήτηση: Τι είναι η πραγματικότητα?

Σαβ Σεπ 30, 02:09:38 μμ  
MainMenu said...

This post has been removed by the author.

Σαβ Σεπ 30, 02:17:40 μμ  
MainMenu said...

και αν θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής, θα πρέπει να παραδεχθώ πως ώρες ώρες δε ξέρω ποιο μου φαίνεται μεγαλύτερο παραμύθι η ψυχολογία με τα τραύματα της ή τα δε ξέρω γω τι της ή η αστρολογία, με την πανάρχαιη τραγική
προσέγγιση της στην ανθρώπινη φύση

Σαβ Σεπ 30, 02:18:59 μμ  
Antonios Liolios said...

Dimou the Administrator said

Να τους βαράμε όχι βέβαια - να τους κρίνουμε όμως αυστηρά, είναι επιβεβλημένο. Αλλιώς η θεωρία ότι έχω ανάγκη να πιστέψω, άρα νομιμοποιούνται οι μπούρδες τύπου Φενγκ Σούι είναι πολυ επικίνδυνη.

Επικίνδυνες μπούρδες; Από την στιγμή που αποσυνδέθηκαν από την πολιτική και την θρησκευτική εξουσία, μάλλον γραφικές έγιναν. Συνεπώς δεν υπάρχει ζήτημα νομιμοποίησης (άρα και απαγόρευσης!).

Μην υποτιμάμε τον σύγχρονο άνθρωπο. Μπορεί να ανήκει σε μιά βιο-μάζα άνευ προηγουμένου αλλά είναι λιγότερο χαζός από ποτέ. Και όταν παραπαίει το κάνει περισσότερο συνειδητά παρά ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Μιά ανακούφιση, ένα αποκούμπι βρήκαν οι άνθρωποι στη ζωή τους, άντε να τους τα πάρουμε; Δίνοντας τι εις αντάλλαγμα; Τον ορθό λόγο; They couldn't care less my friend and there is a good reason for that.

Έασον αυτοίς χαίρειν.

Really

Σαβ Σεπ 30, 02:24:32 μμ  
χαμένο νησί said...

This post has been removed by a blog administrator.

Σαβ Σεπ 30, 02:26:08 μμ  
numb2006 said...

"Tα παραμύθια δεν είναι αλήθεια αλλά τουλάχιστον δεν είναι ψέματα"-Ξ. Σπαθιά

Σαβ Σεπ 30, 02:28:12 μμ  
anulu said...

This post has been removed by the author.

Σαβ Σεπ 30, 02:38:41 μμ  
Nikos Dimou said...

Antonios Liolios said...
"Επικίνδυνες μπούρδες; Από την στιγμή που αποσυνδέθηκαν από την πολιτική και την θρησκευτική εξουσία, μάλλον γραφικές έγιναν".

Μα ουδέποτε αποσυνδέθηκαν. Αυτοί που πιστεύουν αυτές τις μπουρδες γίνονται scientologists, moonies, σκορπίζουν sharin στο Μετρό του Τόκιο, κλπ.

Η θεωρία "έχω ανάγκη να πιστέψω σε κατι άρα νομιμοποιούμαι να το πιστεύω, δικαιολογεί από την θρησκεία μέχρι τον φασισμό".

Ξέρω ότι δεν τους νοιάζει ο ορθός λόγος - αν τους ένοιαζε δεν θα τίναζαν στον αέρα ο ένας τον άλλο.

Σαβ Σεπ 30, 02:39:40 μμ  
Nikos Dimou said...

MainMenu said...
"και αν θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής, θα πρέπει να παραδεχθώ πως ώρες ώρες δε ξέρω ποιο μου φαίνεται μεγαλύτερο παραμύθι η ψυχολογία με τα τραύματα της ή τα δε ξέρω γω τι της ή η αστρολογία,με την πανάρχαιη τραγική προσέγγιση της στην ανθρώπινη φύση".

Αν με ψυχολογία εννοείς την ψυχανάλυση - φυσικά και είναι παραμύθι, από τα πιο επιτυχημένα και κερδοφόρα μάλιστα - χωρίς ίχνος επιστημονικής τεκμηρίωσης.
(Μην τσιμπήσετε - θα έχουμε ειδικό ποστ γι αυτήν).

Αλλά όχι να μας μιλάς και για αστρολογία. Το μόνο τραγικό σε αυτήν είναι η ευπιστία των ανθρώπων που γεμίζει λεφτά καραμπινάτους απατεώνες.

Σαβ Σεπ 30, 02:46:41 μμ  
cyrusgeo said...

"Αφού τη βοηθάει, εμείς τι πρόβλημα έχουμε."

Έχουμε τα εξής προβλήματα:

1. ΔΕΝ την βοηθάει -- ΝΟΜΙΖΕΙ ότι την βοηθάει. Η διαφορά είναι τεράστια.

2. Τι νόημα έχει μια "ευδαιμονία" που βασίζεται σ' ένα ψέμα; (Και μάλιστα όχι "αθώο" ψέμα...) Πόσο πραγματική είναι; Και το τέλος "αγιάζει" το μέσον;

3. Και κυρίως έχουμε πρόβλημα μ' αυτούς που βγάζουν το παντεσπάνι τους κοροϊδεύοντας τον κόσμο, πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες και προωθώντας μιαν αντίληψη που, όσο κερδίζει έδαφος, ζημιώνει ΟΛΟΚΛΗΡΗ την κοινωνία.

Σαβ Σεπ 30, 02:52:03 μμ  
epikairos said...

Το ωραίο με την επιστήμη είναι πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να αναιρέσει τις αντιλήψεις που μέχρι πρότινος είχε καθιερώσει. Ή με άλλα λόγια όταν η επιστήμη δέχεται το Φενγκ Σουι.

Conscious Acts of Creation

Σαβ Σεπ 30, 02:52:16 μμ  
MainMenu said...

ΝΔ εσύ ο ίδιος το είπες ότι και η ψυχανάλυση είναι απατεωνιά κι έχει γεμίσει τις τσέπες ανθρώπων. Αυτό εννοούσα κι εγώ με τη 'τραγική' προσέγγιση της αστρολογίας στην ανθρώπινη φύση:)

Στην αναζήτηση παρηγορίας για το 'υπαρξιακό' -η οποία δεν υπάρχει- είναι η τραγικότητα. Ένας δρόμος είναι η επαφή με το τίποτα κατάματα θαρραλέα και περήφανα όπως στην Αρχαία Ελληνική Τραγωδία.

Άλλος ένας δρόμος είναι και ο αναγεννησιακός τον οποίο λόγω σπουδών και γούστων έχω προσεγγίσει όπου η αστρολογία παίζει ένα ρόλο αρκετά γοητευτικό:)

Αμα είναι πάντως να πιαστείς κοροιδο όλο και κάποιος θα σε πιάσει. Εμείς οι δίδυμοι δεν έχουμε τέτοιο φόβο...είμαστε μάγκες όπως ο Ερμης:))))

συγγνωμη για την ορθογραφία

Σαβ Σεπ 30, 02:58:44 μμ  
Yosemite Sam said...

Δεν μπορώ να "αποδείξω" ότι ο Μότσαρτ είναι καλύτερος συνθέτης απο τον Καρβέλα.Η απόδειξη είναι στον πλούτο του βιώματος.

Το σχόλιο ανήκει στον οικοδεσπότη και είναι απο προηγούμενο post.

Να κάνω λίγο το δικηγόρο του διαβόλου.

Οσοι συχνάζουμε σε αυτό το blog ανήκουμε λίγο πολύ σε όσους απαιτούν στέρεες επιστημονικές αποδείξεις για να..πιστέψουν.

Το φέγκ σούι δεν κομίζει επιστημονικές αποδείξεις, αλλά μπορεί να το δικαιώνει ο πλούτος του βιώματος.

Ο πλούτος του βιώματος της κλασσικής μουσικής είναι προσωπική εμπειρία.(όπως τα θαύματα της μεγαλόχαρης).Δεν μπορεί να βρεί γενικό κανόνα αποδοχής (οι περισσότεροι βαριούνται).Αρα και η αξία του Μότσαρτ μπορεί να μπεί στο ράφι της αμφισβήτησης μαζί με το φεγκ σουι.

Εν ολίγοις αφεντικό διακρίνω δύο μέτρα και σταθμά στην ίδια επιχειρηματολογία.

Σαβ Σεπ 30, 03:01:25 μμ  
Nikos Dimou said...

epikairos said...
Το ωραίο με την επιστήμη είναι πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να αναιρέσει τις αντιλήψεις που μέχρι πρότινος είχε καθιερώσει. Ή με άλλα λόγια όταν η επιστήμη δέχεται το Φενγκ Σουι.


Εννοείς την ψευδο-επιστήμη...

Σαβ Σεπ 30, 03:02:00 μμ  
Maria Velliou said...

proinos, το πρόβλημα δεν είναι με τοςυ κανόνες που προτείνει το feng shui, τους οποίους όπως είπες θα μπορούσε να έχει προτείνει ένα περιοδικό αρχιτεκτονικής, οπότε θα τοςυ συζητούσαμε. Το πρόβλημα έγκειται στη συμπεριφορά ορισμένων ανθρώπων, οι οποίοι παίρνουν μια παράδοση που μπορεί να εμπεριέχει κι ενδιαφέροντα στοιχεία και την καθιστούν αντικείμενο λατρείας, προσδίδοντας της μεταφυσικές ιδιοτητες ή μάλλον πιστεύοντας ότι πράγματι διαθέτει τις μεταφυσικές ιδιότητες που ισχυρίζεται ότι διαθέτει. Πολλές από τις παραδόσεις στηρίζονται σε σωστές μελέτες και παρατηρήσεις των παλιών πολιτισμών ή της λαϊκής σοφίας αλλά είναι φορτισμένες με προλήψεις και δοξασίες. Οι σημερινοί επιστήμονες ή αρχιτέκτονες στην περίπτωση μας, προσπαθούν να τα ξεχωρίσουν αυτά, ν αδουν τι αληθεύει περνώντας το από δοκιμασίες και να δώσουν επιστημονικές εξηγήσεις. Ας πούμε, μπορεί πράγματι να ισχύει ότι αν το προσκέφαλο είναι προς τη δύση ξυπνάς με πονοκέφαλο (μπορεί, λέω, δεν το ξέρω), αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να το μεγαλοποιούμε και να το θεωρούμε γρουσουζιά. Αν συμβαίνει, υπάρχει σίγουρα μια επιστημονική εξήγηση και πρέπει να στεκόμαστε στο συγκεκριμένο σύμπτωμα που παρατηρούμε, εν προκειμένω τον πονοκέφαλο, χωρίς να αρχίζουμε τις δοξασίες διότι οδηγούμαστε σε παραφροσύνη.
mainmenu, θα ήθελα να μας ενημερώσεις για το που ειδες αυτήν την "πανάρχαιη προσέγγιση στην ανθρώπινη φύση" της αστρολογίας(!!!).
Διότι μπορεί εγώ προσωπικά να έχω πολλές επιφυλλάξεις για τις μεθόδους και τα αποτελέσματα της επιστήμης της ψυχολογίας, αλλά τώρα, ειλικρινά, τρελλάθηκα!

Σαβ Σεπ 30, 03:03:29 μμ  
Maria Velliou said...

Σyγγνώμη, mainmenu, είπες "πανάρχαιη ΤΡΑΓΙΚΗ προσέγγιση στην ανθρώπινη φύση".
Άντε, από την ταραχή μου μπερδεύτηκα κι εγώ.
Θα μας το κάνεις πιο λιανά;
Διότι έχω μείνει άναυδη.

Σαβ Σεπ 30, 03:06:34 μμ  
Nikos Dimou said...

Yosemite Sam said...
Το φέγκ σούι δεν κομίζει επιστημονικές αποδείξεις, αλλά μπορεί να το δικαιώνει ο πλούτος του βιώματος.


Το Φεγκ Σούι δεν είναι έργο τέχνης αλλά θεωρία που ερμηνεύει φαινόμενα.

Τι έπαθες; Τρικυμία εν κρανίω;

Σαβ Σεπ 30, 03:06:38 μμ  
ihadafarminafrica said...

Κε ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΗΜΕΡΑ

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΑς ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ. Πολύ hot παρά το cool της μεθοδολογίας. ΧΤΥΠΗΣΑΤΕ ΜΑΛΛΟΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΕς ΧΟΡΔΕΣ ΠΟΛΛΩΝ - ΤΟ ΚΟΒΩ ΓΙΑ 400άρα σήμερα.

:)))

1) ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟ ΝΑ ΔΙΑΣΑΦΗΝΙΣΤΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ. Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗς ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΓΚΩΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟΝ. ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΟ interior design. KANENAς ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ. ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΕΙΤΕ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΙΤΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ. ΟΠΟΤΕ Η ΣΩΣΤΟΤΕΡΗ ''ΣΤΑΣΗ'' ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΠΡΩΤΑ ΑΠ' ΟΛΑ. ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΣΠΡΩΧΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΚΑΡΟΤΣΙ ΣΤΟ souper market. ΤΙ Feng Shui ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ...!; ΟΤΑΝ Ο ΧΩΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ. ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΣΙ ΑΣ ΛΕΜΕ ΠΙΠΙΠΙ ( ΕΚ ΤΟΥ PPP: Position-Position-Position)

2) και ΕΠΕΙΔΗ Ο ΣΩΣΤΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ. ΕΚΟΨΑ ΤΗΝ ΓΙΟΓΚΑ ΤΟ 1987 ( ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΩΝ ΤΟΤΕ). Ο master ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ. ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑ ΠΙΣΤΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ. ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΘΕΛΗΣΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΚΑΣΙΑΡΧΕΙΟ. ΣΕ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΑΠΟΛΥΤΗς ΑΥΤΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΣΚΕΦΤΗΚΑ: '' ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΝ ΤΩΡΑ-ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΑΠΟΦΑΣΙΖΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΩ;''. ΗΜΟΥΝ ΜΟΝΟΣ. Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ. ΟΙ ΑΝΑΠΝΟΕΣ ΕΙΧΑΝ ΠΕΣΕΙ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ. ΑΦΗΣΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟ. ΝΑ ΔΩ ΤΙ ΘΕΛΩ. ΕΠΑΝΗΛΘΑ. ΗΜΟΥΝ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΩΝ. ΤΟ ΣΩΜΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΔΕΝ ΚΟΙΜΗΘΗΚΑ ΓΙΑ ΔΕΚΑ ΗΜΕΡΕΣ ΕΝΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΙΧΑ ΜΙΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΖΩΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΡΩΤΗΣΑ ΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ: ΠΟΤΕ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΕΝΑ drug ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ side effects; O ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΩ.ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΣΩ. ΟΤΙ ΗΜΟΥΝ ΠΟΛΥ ΝΕΟΣ ΑΚΟΜΑ. ΟΤΙ ΜΠΗΚΑ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΑΠΡΟΣΚΛΗΤΟΣ.

3)ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣΑ ΤΟ ΤΑΝΤΡΙΚΟ ΣΕΞ. ΕΙΝΑΙ TO never ending sex ( ΙΝΔΟΥΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ). ΑΦΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΞΕΚΙΝΑΣ ΤΟ session. Ο ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΗς ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΔΙΧΩς ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΑ Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ. ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΥ ΔΙΝΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΣΜΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΠΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΤΟΛΜΟΥΝ. ΑΠΑΙΤΕΙ ΟΜΩς ΔΥΟ.

3) ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΑΥΤΗ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΔΥΟ ΘΕΜΑΤΑ: ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ.

ΥΓ:

Πολύ φοβάμαι Κε Δήμου ότι δεν βρισκόμαστε σε ένα αντίστοιχο της Ελληνιστικής εποχής. Έίμαστε μάλλον εκεί που ο χριστιανός ήταν το αντίστοιχο των αράβων εξτρεμιστών για τους Ρωμαίους.

Σαβ Σεπ 30, 03:07:14 μμ  
Aννουλού said...

This post has been removed by the author.

Σαβ Σεπ 30, 03:07:54 μμ  
Antonios Liolios said...

Dimou once again

Αλλά όχι να μας μιλάς και για αστρολογία. Το μόνο τραγικό σε αυτήν είναι η ευπιστία των ανθρώπων που γεμίζει λεφτά καραμπινάτους απατεώνες.

Εδώ κι αν χρειάζεται ειδικό post κ. Δήμου! Βρίσκονται παντού, κυκλοφορούν ανάμεσα μας και πλουτίζουν ασύστολα πουλώντας τι; Ψεύδος! Αν είναι δυνατόν! Κι ακόμα συναντώ ανθρώπους καλλιεργημένους, μορφωμένους που μετά την πρώτη γνωριμία ζητάν το ζώδιο μου!

Τι διάολο είναι αυτό που μας κάνει να πουλάμε τη λογική μας μισοτιμής στην πρώτη ευκαιρία!

Σαβ Σεπ 30, 03:12:57 μμ  
Aννουλού said...

@ειχεςμιαφαρμαστηναφρικη:)

ειπες "KANENAς ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ"

Λυπαμαι που δεν θυμαμαι το ονομα ενος ελληνα αρχιτεκτονα ο οποιος εδινε περισσοτερη σημασια στην εσωτερικη διαρυθμιση παρα στο εξωτερικο κάλλος, και αυτη ηταν η φιλοσοφια του για την αρχιτεκτονικη. Για το εξωτερικο του σπιτιου πιστευε οτι πρεπει να εντασσεται στο φυσικο χώρο. Μου αρεσε πολυ το σχετικο αφιερωμα της ΝΕΤ για το έργο του (ξεχναω ομως ονοματα !!)

Σαβ Σεπ 30, 03:18:27 μμ  
Ντροπαλές μικρές ατάκες said...

Νομίζω κάπως σχετικο με το θέμα είναι και αυτό που είχα ανεβάσει πριν μερικούς μήνες
Επιπλεόν έχω την αίσθηση ότι στην Ελλάδα υπάρχει και ένας επιπλεόν λόγος, που γοητευόμαστε από αυτές τις θεωρίες. Ικανοποιούν τον αντιδυτικισμό μας, την θεωρία της συνομωσίας κλπ.

Σαβ Σεπ 30, 03:21:57 μμ  
MainMenu said...

μαρια σεντ...'Σyγγνώμη, mainmenu, είπες "πανάρχαιη ΤΡΑΓΙΚΗ προσέγγιση στην ανθρώπινη φύση".
Άντε, από την ταραχή μου μπερδεύτηκα κι εγώ.
Θα μας το κάνεις πιο λιανά;
Διότι έχω μείνει άναυδη.'

Σαβ Σεπ 30, 03:06:34 μμ


εννοώ ότι ξέρουμε πως δεν έχει νόημα και πρέπει να σκεφτούμε ένα νόημα, μια ιστορία μεγαλύτερη από εμας να εντάξουμε τις ζωές μας. Αυτό που κάνουν δλδ οι θρησκείες και η αστρολογία με εναν κατά τη γνώμη μου πιο ανώδυνο και πιο κοντά στα 'ανθρώπινα' τρόπο

Σαβ Σεπ 30, 03:22:07 μμ  
Antonios Liolios said...

anoulou said

Δεν ηξερα οτι η ψυχαναλυση ειναι "μη επιστημονικη", περιμενω με αγωνια το σχετικο post.


Εκεί να δεις παραμύθι, ίσως περισσότερο επικίνδυνο ακριβώς επειδή περιβάλλεται από τον μανδύα της ψευδο-επιστήμης.

Από την άλλη οι ασθενείς πάνε καλυτερα.

Τρέχα-γύρευε...

Σαβ Σεπ 30, 03:22:54 μμ  
ihadafarminafrica said...

@Aννουλού

ΙΣΩΣ ΕΝΝΟΕΙΣ ΤΟΝ ΠΙΚΙΩΝΗ.

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΜΩΣ ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑς ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΔΙΑΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΔΕΝ ΕΝΝΟΕΙ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΠΛΑ ΚΑΙ ΠΩΣ. ΕΝΝΟΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΧΩΡΟ. ΘΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΦΩΣ; ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΑΙΝΕΙ; ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΛΕΙΣΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ; ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟΙΧΟΥΣ Ή ΟΧΙ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΠΟΥ; ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΠΕΔΑ; Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΧΩΡΟ ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ; ΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ ΘΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ; ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ: ΘΑ ΦΤΙΑΞΩ ΕΝΑΝ ΑΝΤΡΑ Ή ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ; ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ Ή ΜΙΑ ΤΙΓΡΗ;

Σαβ Σεπ 30, 03:29:42 μμ  
Nikos Dimou said...

Περίεργο: το τσι κυκλοφορεί ανεμπόδιστο στο μπλογκ και άνθρωποι σοβαροί γράφουν παράδοξα πράγματα.

ΙΗΑΑ οι καλοί αρχιτέκτονες σχεδιάζουν από μέσα προς τα έξω - βλ. και Λε Κορμπυζιέ. Κόβουν τον χώρο στα μέτρα του ανθρώπου.

Σαβ Σεπ 30, 03:30:29 μμ  
Nikos Dimou said...

Antonios Liolios said...
"Από την άλλη οι ασθενείς πάνε καλυτερα".

Μπα - ούτε κι αυτό έχει αποδειχθεί. Ο ίδιος ο Φρόυντ στην αλληλογραφία του έγραψε: "δεν νομίζω πως έχω θεραπεύσει κανένα".

Σαβ Σεπ 30, 03:34:19 μμ  
cyrusgeo said...

@antonios liolios: Η αστρολογία πάντοτε αυτή τη λειτουργία είχε -- ήταν παιχνίδι σαλονιού, ένα καλό και ανώδυνο θέμα για να προεσεγγίσεις κάποιο πρόσωπο που σε ενδιαφέρει και να σπάσεις τον πάγο.

Το πρόβλημα είναι ότι σήμερα προσπαθεί να περάσει για επιστήμη.

Και το αστείο είναι ότι, παρά τις ατράνταχτες αποδείξεις ότι δεν λειτουργεί, οι αστρολόγοι ακόμη επιμένουν...

Σαβ Σεπ 30, 03:35:11 μμ  
proinos said...

@ maria velliou said...

"Οι σημερινοί επιστήμονες ή αρχιτέκτονες στην περίπτωση μας, προσπαθούν να τα ξεχωρίσουν αυτά, ν αδουν τι αληθεύει περνώντας το από δοκιμασίες και να δώσουν επιστημονικές εξηγήσεις"

Κάνοντας το δικηγόρο του διαβόλου, γιατί σε γενικές γραμμές προσωπικά συμφωνώ, θα έλεγα ότι δεν έχουμε πάντα επιστημονική τεκμηρίωση σε θέματα γούστου, διακόσμησης, μόδας.


Το φενγκ σούι μπορεί κάποιος να το ακολουθεί ως μόδα,ή ως γενικές αρχές αισθητικής μια και ίσως νοιώθει άσχετος, αλλά στην υπερβολή της προσήλωσης σε αυτό, αρχίζει ίσως να εμφιλοχωρεί η δεισιδαιμονία. Με διαφορετικό πάντως χαρακτήρα απο άλλες δοξασίες που παίρνουν κοινωνική και πολιτική χροιά και γίνονται πολύ πιο επικίνδυνες και για τους άλλους πλέον.
Όπως σημείωσε ο οικοδεσπότης σε προηγούμενο σχόλιο:
"Αυτοί που πιστεύουν αυτές τις μπουρδες γίνονται scientologists, moonies, σκορπίζουν sharin στο Μετρό του Τόκιο, κλπ."

Η πίστη ως γνωστόν είναι δογματική τοποθέτηση. Πρέπει όμως να γίνει μια διάκριση ανάμεσα σε φενγκ σούι, θρησκεία, scientology, Ολυμπιακό, κλπ, ως προς τις κοινωνικές τους επιπτώσεις...

Σαβ Σεπ 30, 03:42:05 μμ  
Yosemite Sam said...

Τι έπαθες; Τρικυμία εν κρανίω;

Πιθανότατα.

Το φεγκ σουι ειναι θεωρία και η μουσική έργο τέχνης.

Καμμία αντίρηση.Δεν τα συγκρίνω ως παρεμφερείς τέχνες.

Αυτό που σχολίασα ήταν τα λογικά εργαλεία που χρησιμοποιούμε προκειμένου να απορρίψουμε η να υιοθετήσουμε κάτι.

Προκειμένου να αποδείξουμε ότι ο Μότσαρτ είναι μεγάλος χρησιμοποιούμε τον πλούτο του βιώματος δηλαδή ένα καθαρά υποκειμενικό κριτήριο.

Το ίδιο ακριβώς μπορούν να επικαλεστούν και διάφορες άλλες καταστάσεις.

Σαβ Σεπ 30, 03:43:51 μμ  
Stavros P (isisdoros) said...

Antonios Liolios said...
Από την άλλη οι ασθενείς πάνε καλυτερα.

Ή νομίζουν οτι πάνε.

Σαβ Σεπ 30, 03:44:58 μμ  
Stavros Katsaris said...

Καλησπέρα!
Πάνω στην πληγή ακούμπησες τώρα Νίκο!
Τεράστιο θέμα άνοιξες.
Από που να ξεκινήσω!
Για να δούμε!
Λοιπόν αρκετά μεγάλη οικονομική απώλεια στο κατάστημα μου (ανθοπωλείο) εξαιτίας του Φενγκ Σουι.
Σας φαίνεται απίστευτο?
Και όμως για τους διακοσμητές και τις διακοσμήτριες της νέας εποχής???
τα λουλούδια δεν αποτελούν και την καλύτερη λύση.
Μια διακοσμήτρια κάποτε με χαρακτήρισα αντιεπαγγελματία!!! γιατι δεν ξέρω να λέω ψέμματα για να τα πάρουμε από την λεφτού!!!! (επί λέξη!!)
Τσακωθήκαμε πολύ άσχημα.
Σπούδασα ανθοδετική στην Ολλανδία και οι καθηγητές μου εκεί το πρώτο που με έμαθαν ήταν να σέβομαι την τέχνη της ανθοδετικής!
Αργότερα δεύτερη απογοήτευση σε κάποιο σεμινάριο Ολλανδός ανθοδέτης προσπαθούσε να μας πείσει για την ευκολία πώλησης μιας συγκεκριμένης σύνθεσης λόγω του Φενγκ Σουι!
Όταν αμφισβήτησα τη θεωρία του με διαβεβαίωσε πως αν πω έτσι σε μια κυρία είναι σίγουρο πως θα την αγοράσει!
Και οι Ολλανδοί αντιμετωπίζουν μάλλον τα ίδια!

Μου είναι αδύνατον να μπω σε αυτή τη λογική!
Πουλάω λουλούδια και φυτά, φτιάχνω όμορφες ανθοδέσμες που μπορεί να κάνουν ευτυχισμένες κυρίες και κυρίους αλλά αν είναι δυνατόν δεν έχουν μαγικές ή θεραπευτικές ιδιότητες!
Φτιάχνω όμορβες βιτρίνες διακοσμώ καταστήματα και σπίτια πάντοτε με κριτήριο το όμορφο αποτέλεσμα!
Όλα τα υπόλοιπα είναι για τους τσαρλατάνους και εγώ τσαρλατάνος δεν είμαι!

ΥΓ. Πρόσφατα μια θεία μου μου έδειξε κάτι αλογάκια που μόλις τα γύρισε προς τη πόρτα άλλαξε η τύχη της.
Την συμβουλή της την έδωσε μια ξαδέλφη μου που μάλλον θα καταλήξει στη φυλακή για χρέη!
(Προφανώς εκείνη δεν είχε αλογάκια!)

Τσι τσι τσι κάτι πράγματα!

Σαβ Σεπ 30, 03:49:21 μμ  
Nikos Dimou said...

Proinos το Φενγκ Σούι δεν είναι αισθητική θεωρία - ίσως δεν διαβάσατε προσεκτικά το κείμενό μου.

Αν ήταν απλώς μεταφορά Κινέζικου γούστου δεν θα έγραφα γι αυτό...

Σαβ Σεπ 30, 03:51:44 μμ  
proinos said...

@ Nikos Dimou said...

Proinos το Φενγκ Σούι δεν είναι αισθητική θεωρία - ίσως δεν διαβάσατε προσεκτικά το κείμενό μου.

Αν ήταν απλώς μεταφορά Κινέζικου γούστου δεν θα έγραφα γι αυτό...

Πολύ σωστά, αλλά η κυρία που αγοράζει στο τάδε κατάστημα, ή που αλλάζει θέση στα αλογάκια, σίγουρα δεν έχει διαβάσει καν το κείμενό σας και επίσης σίγουρα νομίζει ότι το φενγκ σούι είναι το πολύ αισθητική θεωρία...


Ισως αυτό να είναι θέμα:
Ξέρω όλες τις διαστάσεις που έχει αυτό που δογματικά πιστεύω?

Σαβ Σεπ 30, 03:58:10 μμ  
proinos said...

@ ΝΔ

Και μιά μικρή απορία.
Το ρολόι του blog τρέχει ή εγω καθυστερώ?

Σαβ Σεπ 30, 03:59:42 μμ  
cyrusgeo said...

@Yosemite Sam: Δεν χρησιμοποιούμε "τον πλούτο του βιώματος" για να αποδείξουμε ότι ο Μότσαρτ είναι μεγάλος. Χρησιμοποιούμε καθαρά μουσικολογικά κριτήρια. Αν χρησιμοποιούσαμε το βίωμα, τότε θα ήταν απλώς θέμα τύχης το ποιος συνθέτης θεωρήθηκε μεγάλος στην πορεία του χρόνου και ποιος όχι. Υπήρχαν πολλοί σύγχρονοι του Μότσαρτ, αλλά οι περισσότεροι έχουν επισκιαστεί και θεωρούνται ελάσσονες. Αν τους ακούσετε, θα καταλάβετε αμέσως γιατί, ακόμη κι αν δεν μπορέσετε να το εξηγήσετε. Ένας μουσικολόγος, όμως, θα μπορέσει να σας το εξηγήσει με καθαρά μουσικούς και μορφολογικούς όρους -- δηλαδή, όχι υποκειμενικά.

Σαβ Σεπ 30, 03:59:50 μμ  
MainMenu said...

που ειναι η Αφροδιτη που ειναι κουλ με αυτα τα θεματα...:), να σας εξηγησει καλυτερα απο εμενα (ελπιζω δλδ)...τα αγορια δεν εχουμε το απαραιτητο χιουμορ και αποστασιοποιηση μιας γυναικας

Σαβ Σεπ 30, 03:59:54 μμ  
ihadafarminafrica said...

social hooker said:

Πότε ο κόσμος θα καταλάβει ότι η ψυχανάλυση δεν ήταν μια επιστημονική θεωρία αλλά το μεγαλύτερο ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΌ καλλιτεχνικό project του εικοστού αιώνα;

ΥΓ:

Η ΚΑΙΝΟΎΡΓΙΑ ΜΌΔΑ ΕΊΝΑΙ Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ Φρουντ ΩΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΦΕ ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΤΡΟΠΟ.

Σαβ Σεπ 30, 04:01:00 μμ  
Antonios Liolios said...

Μια και αναφέραμε την αστρολογία ας γελάσουμε λιγάκι.

Πέρα από τους ντόπιους ειδήμονες που δεν διακινδυνεύουν και σοβαρές προβλέψεις, στις ΗΠΑ υπάρχουν και οι τολμηροί, οι psychics!!. Μια απ' αυτές η Sylvia Browne που κάθε χρόνο έκανε λεπτομερέστατες προβλέψεις για το επόμενο έτος και τις δημοσίευε (ώ του θράσους!) στην ιστοσελίδα της!

Φυσικά μόλις το επόμενο έτος την διέψευδε, conveniently διέγραφε τις προβλέψεις της ποιών την νήσσαν.

Έλα ντε που η κακούργα τεχνολογία προσφέρει internet archiving! Πηγαίνοντας σε αυτο το site, και βάζοντας την διεύθυνση που θέλετε βλέπετε τι περιείχε το site στο παρελθόν!

Αποτέλεσμα; Οι προβλέψεις της Sylvia Browne για το 2000 έχουν ανασυρθεί και μπορείτε να τις δείτε εδώ.

Τέλεια γελοιοποίηση. Αποτέλεσμα; Οι οπαδοί της και τα οικονομικά της αυξήθηκαν. Ά, και δεν ξαναβάζει στο site προβλέψεις, τις στέλνει με newsletter το οποίο χρεώνει! Πάλι κερδισμένη βγήκε!

Για αυτό σας λέω κ. Δήμου, ο αγών είναι μάταιος, η μάχη κριθείσα, μην αναλώνεσθε...

Σαβ Σεπ 30, 04:03:10 μμ  
MainMenu said...

αφρικα και η νεα προσεγγιση είναι υπερβολική επίσεις...(για το Φρουντ εννοω). Ο Φουκο μας τα κανε ολα σουπα...τεσπα...

Σαβ Σεπ 30, 04:04:03 μμ  
AdHoul said...

" Yosemite Sam said...

Αυτό που σχολίασα ήταν τα λογικά εργαλεία που χρησιμοποιούμε προκειμένου να απορρίψουμε η να υιοθετήσουμε κάτι.

Προκειμένου να αποδείξουμε ότι ο Μότσαρτ είναι μεγάλος χρησιμοποιούμε τον πλούτο του βιώματος δηλαδή ένα καθαρά υποκειμενικό κριτήριο.

Το ίδιο ακριβώς μπορούν να επικαλεστούν και διάφορες άλλες καταστάσεις. "

δεν μπορούμε επειδή κάποιοι λένε ότι "βιώνουν" με το υποτιθέμενο, δικό τους "φενγκ-σουι", στα μέτρα τους δηλαδή, να το αναγάγουμε σε φιλοσοφία&μεγάλη υπόθεση.


δεν νομίζω ότι ο Μότσαρτ θεωρείται μεγάλος για αυτό. ο Μότσαρτ θεωρείται μεγάλος γιατί η μουσική του εκμεταλλεύεται με μοναδικό τρόπο τον ήχο, τις αρμονικές συχνότητες, η σύνθεση του είναι μία μεγάλη νοητική επινόηση, μία σύνθεση όμορφη και πρωτοποριακή,

& από τεχνικής(πρέπει να ξέρει κάποιος θεωρία για να το εκτιμήσει), αλλά & από την επίδραση του στους ακροατές.

όχι απομωνομένα όμως τα βιώματα. διότι ο καθένας μπορεί να νομίσει ότι βιώνει κάτι , δεν αποτελεί όμως αυτό τεκμήριο μεγαλέιου.

εκεί βρίσκεται η διαφορά- νομίζω..

Σαβ Σεπ 30, 04:04:28 μμ  
Yosemite Sam said...

Περίεργο: το τσι κυκλοφορεί ανεμπόδιστο στο μπλογκ και άνθρωποι σοβαροί γράφουν παράδοξα πράγματα.

Είδες που βιάζεσαι δάσκαλε να βγάλεις συμπεράσματα;

Τι χρείαν άλλων αποδείξεων έχουμε;

Σαβ Σεπ 30, 04:05:47 μμ  
Antonios Liolios said...

Stavros P (isisdoros) said...
Antonios Liolios said...
Από την άλλη οι ασθενείς πάνε καλυτερα.

Ή νομίζουν οτι πάνε.


Αγαπητέ φίλε μετά από 25 χρόνια ιατρικής πράξης η διαφορά μου φαίνεται ολοένα και μικρότερη....

Σαβ Σεπ 30, 04:06:02 μμ  
Kato Patissia said...

TO ΤΣΙ,
ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΝΓΚ-ΠΟΝΓΚ... 1 / 2

Καλημέρα.

Συμφωνώ κι’ εγώ με τις αντιδράσεις κατά του «Φένγκ-Σούι» και με το όλο πνεύμα του post.

Θά ‘λεγα ότι προσωπικά έχω αντιμετωπίσει τις δοξασίες της Ανατολής με αυτό το πρίσμα : τις διάβασα, έμαθα ότι έμαθα, και τις ...απέριψα (!), ακριβώς για τον λόγο ότι ΠΡΟΫΠΟΘΕΤΟΥΝ μιά άλλη «φιλοσοφία ζωής» απο τη δική μου, κάποιους «δάσκαλους» που εδώ στην Αθήνα δέν μπορώ να τους βρώ, κλπ..

Κάθε φιλοσοφία, έχει και το γεωγραφικό της πλαίσιο. Κι' εδώ, η δική μας θρησκεία και φιλοσοφία δέν υστερεί απο τις Ανατολικές, και μπορώ να την μάθω και πιό εύκολα.

Άρα;
Τί το θέλω το «Τσί»;

Κι’ όμως, του έχω μιά ...εκτίμηση, έτσι, για την πλάκα μου!

Και εξηγούμαι:

Κάπου είχα διαβάσει, στο «Ί Τσίνγκ», ή στο «Τάο» δέν θυμάμαι, μιά ιστορία για έναν δάσκαλο που εξηγούσε ΤΙ ΕΙΝΑΙ το «Τσί» σε αρχαίους Τοξότες :

Σε έναν διαγωνισμό τοξοβολίας κάποιοι αστοχούσαν, κάποιοι άλλοι έβρισκαν τον στόχο δύσκολα, ώσπου εμφανίστηκε μιά μέρα ο σοφός με το Τσί, και έριξε ΟΛΑ τα βέλη στο κέντρο, να σκίζει το καθένα το προηγούμενό του!

Όταν οι πρωταθλητές του ζήτησαν να τους διδάξει την τέχνη του, εντυπωσιασμένοι, αυτός τους είπε ότι είχε βρεί το «Τσί» του, δηλαδή ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ και ΟΙ ΑΝΑΠΝΟΕΣ ΤΟΥ, ήταν απόλυτα προσαρμοσμένες με τον κόσμο γύρω του, και γιαυτό πήγαινε το βέλος...μόνο του στο στόχο, χωρίς εκείνος να κάνει ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΠΟ! Πραγματικά, δέν σημάδευε, απλώς σήκωνε ελαφρά το τόξο, και ..έβρισκε στόχο...

Η ιστορία είναι ένας παλιός θρύλος, αλλα την... αισθάνθηκα, μιά μέρα που έπαιζα ΠΙΝΓΚ-ΠΟΝΓΚ στη Φοιτητική Εστία της Πατησίων! Δέν είμαι καλός στο άθλημα, αλλα σε κάποια φάση μου φάνηκε πως ένιωσα «ανάλαφρος» τελείως, σάν να μήν πατούσα στο έδαφος, και έβρισκα το μπαλλάκι χωρίς τον κόπο που καταβάλλω συνήθως!

- ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΜΕΣΩΣ -

Σαβ Σεπ 30, 04:06:59 μμ  
Kato Patissia said...

TO ΤΣΙ,
ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΝΓΚ-ΠΟΝΓΚ... 2

Βέβαια, το πινγκ-πόνγκ έχει ολόκληρη τεχνική, δέν μπορείς με το «Τσί» να γίνεις παίκτης! Αλλα... μου άρεσε τόσο πολύ αυτή η αίσθηση της ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ του κορμιού μου στον κόσμο, που απο τότε «μού ‘μεινε» στο μυαλό σάν μιά ιδέα του τί μπορεί να είναι αυτό το «Τσί»!

Δέν το απορρίπτω επομένως!!

Απορρίπτω βέβαια, την οποιαδήποτε εκμετάλλευσή του απο διάφορους περίεργους, αυτά που σωστά οι άλλοι σχολιαστές ονομάζουν «new age» κλπ, και είμαι σύμφωνος ότι ο ...αχταρμάς που γράφει ο ΝΔ στο post παρασύρει σε δεισιδαιμονίες αντί να διαφωτίζει τον άνθρωπο.

Θέλω όμως, και να πώ στους σχολιαστές που μιλάνε για την επιστήμη, πως με την επιστήμη... δέν παίζεις πινγκ-πόνγκ!!!!!!

Μή μπερδεύουμε την επιστήμη παντού! Μήν την θεοποιούμε! Έχω ένα περίφημο paper ενός Γιαπωνέζου μηχανικού, που περιγράφει το πινγκ-πόνγκ με μαθηματικά ώστε να μπορεί να φτιαχτεί ΡΟΜΠΟΤ που να κινείται και να παίζει ( υπάρχουν ρομπότ που παίζουν πινγκ-πόνγκ, αλλα είναι στατικά! ), αλλα είναι ΑΛΛΟ ΑΥΤΟ, και άλλο το να παίζεις πινγκ-πόνγκ!

Και, όπως δέν πρόκειται να γίνεις παίκτης ποτέ, άν βασιστείς στο να μάθεις το Τσί, αντί της τεχνικής του αθλήματος, έτσι και δέν πρόκειται να γίνεις παίκτης διαβάζοντας και μαθαίνοντας τα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ του, μέσα απο το paper!


--------------

Υ.Γ.
Αναγκάζομαι να στείλω το σχόλιο ΤΩΡΑ, και να παρεμβληθώ άτσαλα στην ωραία συζήτηση που έχει να ανάψει ανάμεσα στους άλλους σχολιαστές...!
Αλλα θα επιστρέψω αργότερα, και θα μπώ κι’ εγώ στην επιχειρηματολογία σας, αφού διάβασα ήδη πολλά σχόλια που ...σηκώνουν ενδιαφέροντα σχολιασμό!!

Σαβ Σεπ 30, 04:08:01 μμ  
Aννουλού said...

@ειχεςμιαφαρμαστηναφρικη

Νομιζω Παπαδημητριου λεγόταν, ισως κανω λαθος. Σου δινω καποια στοιχεια εαν σε ενδιαφερει: Σπουδασε στην Γερμανία καπου μεταξυ 30' και 40'. Εφτιαξε ενα απο τα μεγαλυτερα ξενοδοχεια στη Μυκονο πάνω στο κύμα. Το ανεφερω γιατι ακριβως θεωρουσε το αντιθετο απο αυτο που λες, οτι το εσωτερικο εχει μεγαλυτερη αξια αποτο εξωτερικο. Αν και τα κτιρια του δεν ειναι καθολου εξωτερικα εντυπωσιακα, θεωρειται σπουδαίος αρχιτεκτονας.

Για το τελευταιο σου σχολιο:

Η γλυπτικη ασχολειται με ογκο. Η αρχιτεκτονικη με χώρο. Αυτη την αντιληψη έχω.

Σαβ Σεπ 30, 04:08:08 μμ  
mickey said...

Να κάνω κι εγώ μια κατοστάρα μη μου φύγει το ...Τσι ;)

Αν κι ο αστρολόγος μου με συμβούλεψε να αποφεύγω τις κατοστάρες και να επικεντρωθώ στις διακοσάρες - έχουν περισσότερη "θετική ενέργεια". Πάντως η χαρτορίχτρα είχε αντίθετη άποψη...

Σαβ Σεπ 30, 04:08:13 μμ  
Yosemite Sam said...

Δεν χρησιμοποιούμε "τον πλούτο του βιώματος" για να αποδείξουμε ότι ο Μότσαρτ είναι μεγάλος.

cyrusgeo μη μου τα λες εμένα.Επιχείρημα του νίκου ήταν.

Σαβ Σεπ 30, 04:10:01 μμ  
AdHoul said...

" nikos dimou said...

Αν με ψυχολογία εννοείς την ψυχανάλυση - φυσικά και είναι παραμύθι, από τα πιο επιτυχημένα και κερδοφόρα μάλιστα - χωρίς ίχνος επιστημονικής τεκμηρίωσης. "


άμα αναφέρεσαι στην πρακτική της, δηλαδή στις υπηρεσίες ορισμένων "ψυχαναλυτών", καταλαβαίνω την προσέγγιση σου.

όμως γενικά μπορείς να μηδενίσεις όλο το έργο του Φρόυντ? με ποιο σκεπτικό? είστε βέβαιος για αυτό?

κάπου ανέφερες ότι ο Φρόυντ στην αλληλογραφία του είπε "δεν θεράπευσα κανέναν".

αυτό όμως ΝΔ δεν αποτελεί απόδειξη πως είναι για πέταμα όλη η θεωρία του. Καθόλου έτσι, μπορεί στην πρακτική της να υπήρχε το λάθος.

δε σημαίνει κατ'ανάγκη ότι δεν έθεσε τα θεμέλια για κάτι καινούριο & πρωτοποριακό..

αν θέλεις ξεκαθάρισε το..

Σαβ Σεπ 30, 04:10:26 μμ  
mickey said...

Αννουλού, βαλτή από τον ...αστρολόγο μου είσαι;;; !@#$%^&* τα Ταρώ μου!

Πάει, τη χάσαμε την κατοστάρα. Το Τσι με εγκατέλειψε :((

Πόντικας μόνος, ψάχνει (το ...τσι του)

Σαβ Σεπ 30, 04:11:23 μμ  
aphrodite said...

Τς τς τς....

Και φυσικά δουλεύει το φενγκ-σούι, μην τα πάρω τώρα!!!!

Ειδικά στον τομέα των σχέσεων.

Εχεις πρόβλημα ας πούμε με τον γκόμενό σου.

Ε, τον κεντράρεις με το μπά-γκουα, τον στήνεις στη γωνία των προγόνων ανατολικά, σε συνδυασμό με την γωνία της αγάπης σου, παίρνεις βαθειά ανάσα και λες δυνατά:

"Είσαι στον προθάλαμο για σουτ!".

Αν συνεχίσει να σε μπλοκάρει, ε, δεν έχεις παρά να προχωρήσεις στην ανακατάταξη, οπότε και τον σουτάρεις.

Κι έτσι ξεμπλοκάρεις την ενέργειά σου, ανοίγει χώρος στο διαμέρισμά σου, αναπνέεις ελεύθερα και όλα καλά!!!
:)))


(είχες δεν είχες πάντως Γάτε, κλατς! την... χαιρέτησες την ομοιοπαθητική για άλλη μια φορά!! Δέσπωωωω πού είσαι?)
;)

Επανέρχομαι

Σαβ Σεπ 30, 04:12:48 μμ  
Antonios Liolios said...

Τα πάντα για την ψυχανάλυση μπορείτε να τα βρείτε εδώ. Αν είστε τυχεροί επειδή η σελίδα πέφτει θύμα βανδαλισμών συνεχώς...

Αλλά δεν είπαμε θα έχουμε φρέσκο post γι αυτήν; Ας μην το χαλάσουμε

Σαβ Σεπ 30, 04:14:03 μμ  
proinos said...

@ αννουλού

Αρης Κωνσταντινίδης ο αρχιτέκτονας μήπως?

Σαβ Σεπ 30, 04:14:55 μμ  
MainMenu said...

ειδατε που η αφρο τα ξεκαθαρισε:))))

ειναι φοβερες τεχνικες ολα αυτα, τσι, καρατε, αστρολογιες...

βγαζεις γκομενακια και απολαμβάνεις τα πάθη σου χωρις πονοκεφαλους

Σαβ Σεπ 30, 04:15:52 μμ  
Aννουλού said...

This post has been removed by the author.

Σαβ Σεπ 30, 04:16:10 μμ  
Nikos Dimou said...

cyrusgeo κανένας μουσικολόγος δεν μπορεί να αποδείξει κάτι. (Έχω σπουδάσει μουσικολογία). Να αναλύσει ναι, να εξηγήσει - αλλά να αποδείξει ότι μία μουσική είναι καλύτερη από άλλη... όχι.

Proinos: Μα όταν πιστεύεις πως αλλάζοντας την θέση του κρεβατιού σου θα θεραπεθείς από νόσημα ή θα άλλάξει η τύχη σου - αυτό δεν έχει σχέση με αισθητική.

Σαβ Σεπ 30, 04:16:20 μμ  
Aννουλού said...

This post has been removed by the author.

Σαβ Σεπ 30, 04:18:00 μμ  
aphrodite said...

@mainmenu,

να σου πω την αλήθεια, είναι ένα ωραίο τεστάκι αυτό - αν δεις ότι ο άλλος ξέρει περισσότερα για αστρολογία, φενγκ-σούϊ, τζελ μαλλιών και τη Μαντόννα από σένα, κάτι οφείλεις να ψυχανεμιστείς...

Από την άλλη -

Ουφ, μεγάλο, θα επανέρθω με την άλλη...
;)

Σαβ Σεπ 30, 04:19:09 μμ  
Antonios Liolios said...

Aννουλού said...
ΝΔ, η ψυχο-λογια ειναι επιστήμη και η ψυχα-νάλυση απάτη?

Μηπως και η ψυχο-λογια δεν ειναι σοβαρη επιστημη?Αγαπητή Αννουλού, τι ερώτησις είναι αυτή προς κάποιον που δεν πιστεύει καν στην ύπαρξη της ψυχής!

Σαβ Σεπ 30, 04:22:24 μμ  
mickey said...

Άφρο, ακόμα δεν ...παντρευτήκαμε (βλ. προηγούμενο post) και σκέφτηκες πώς να με σουτάρεις;;;

Μάταιος κόπος! Αν μπλέξεις με τον πόντικα, δεν ξεκολλάς ούτε με ...βουντού :))

Mainmenu, "γκομενάκια" βγάζεις με πολλές μ@λακιούλες τύπου Φενγκ Σούι. Θεές όμως... ;)

Σαβ Σεπ 30, 04:23:00 μμ  
proinos said...

@ ΝΔ said:

"Μα όταν πιστεύεις πως αλλάζοντας την θέση του κρεβατιού σου θα θεραπεθείς από νόσημα ή θα άλλάξει η τύχη σου - αυτό δεν έχει σχέση με αισθητική."

Είναι όμως ενισχυτικό της ασθενούς κρίσης της εν λόγω κυρίας (sorry ladies), η καλή αισθητική να είναι και παράλληλη με την καλοτυχία. Η και ανάποδα!
Ωραία παγίδα...

Σαβ Σεπ 30, 04:23:02 μμ  
Jason said...

Λοιπόν, ένας-ένας.

Zoros said...

"Όταν βρισκόμαστε στην ίδια κοινωνία και η ψήφος μας για αυτούς που θα μας κυβερνούν είναι ισοδύναμες έχω τεράστιο πρόβλημα!"

Συγγνώμη, αγαπητέ, αλλά μάλλον δεν έχεις αντιληφθεί σωστά την έννοια της δημοκρατίας. Ψηφίζουν όλοι, και οι έξυπνοι και οι χαζοί, και οι τυφλοί και οι κουτσοί, και οι ψήφοι όλων είναι ίσες. Αυτοί που εκλέγονται, άλλωστε, δεν εκλέγονται για να κυβερνούν μία κοινωνία έξυπνων, αλλά ολόκληρη την κοινωνία, η οποία είναι ένα κράμα όλων. Μία κοινωνία ηλιθίων ίσως εξέλεγε αντιπροσωπευτικά έναν ηλίθιο. Αυτό είναι που της αρμόζει, όμως.
Εσένα δε σε αφορά το τι ψηφίζει ο άλλος, ούτε ο έξυπνος - ούτε αυτός που εσύ θεωρείς αφελής. Γιατί περιττό να σου πω ότι και αυτή ίσως σε θεωρεί αφελή που δε θέλεις καν να ασχοληθείς να βρεις τι είναι το φενγκ σούι.
Τον Ψωμιάδη εγώ τον θεωρώ γραφικό, αλλά αφού τον ψηφίζει ο κόσμος, τότε είναι άξιος για να είναι νομάρχης τους. Αλλοίμονο αν μπούμε στη διαδικασία να βάζουμε τον καθένα να ψηφίζει ότι μας αρέσει εμάς.
Και δεν κατάλαβα πώς από ένα αθώο post για το φενγκ σούι κατέληξε η συζήτηση στην πολιτική πάλι. Ήμαρτον.

the resident said...

"Όταν κάποιος δεν σκέφτεται λογικά, δεν ψάχνει για τεκμηριωμένες αποδείξεις και είναι ευκολόπιστος, αυτό δεν μπορεί να μην επηρεάζει και τσι υπόλοιπες πράξεις του και συμπεριφορές του.Είναι συγκοινωνούντα δοχεία."

Οι χαρακτηρισμοί που αποδίδεις είναι δικές σου προσωπικές εκτιμήσεις.
Αλλά, πέρα απ' αυτό, τι μας βλάφτει εμάς αν αυτό επηρεάζει και τις υπόλοιπες πράξεις της;
Εκτός αν καταντήσει να συμπεριφέρεται περίεργα.

Maria Velliou said...

"jason, διαφωνώ μαζί σου κιεγώ.
Κατ' αρχήν, που ξέρεις ότι την βοηθά; Προσωπικά θεωρώ πιθανότερο να έχει απλά προσθέσει ένα ακόμη άγχος στη ζωή της, που δεν τη βοηθά καθόλου, αντίθετα την αποπροσανατολίζει."

Ίσως έχεις δίκιο, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα. Πάντως από το post του κυρίου Δήμου δεν κατάλαβα να την αγχώνει κάτι. Μάλλον ότι την καθησυχάζει αυτή η ύπαρξη του τσι κατάλαβα, γι' αυτό και το σχολίασα έτσι.

Συγγνώμη για το σεντόνι, αλλά από ένα μικρό comment μου ξεπήδησαν τόσες απαντήσεις.

Σαβ Σεπ 30, 04:24:38 μμ  
proinos said...

Παντως ο ΝΔ έχει κλείσει τη θεματολογία των επομενων post ως τον Δεκέμβρη: Ψυχανάλυση, αστρολογία, ομοιοπαθητική, ανυπαρξία ψυχής,new age και βλέπουμε μέχρι αύριο!

Σαβ Σεπ 30, 04:28:10 μμ  
Stavros P (isisdoros) said...

aphrodite said...
Τς τς τς....
Και φυσικά δουλεύει το φενγκ-σούι, μην τα πάρω τώρα!!!!
Ειδικά στον τομέα των σχέσεων.

Θεά σε βρίσκω αδιάβαστη.Εκεί δουλεύει άψογα η μαύρη μαγεία.Με κανα δυό κουκλάκια και καμιά 50ρία βελόνες τον κάνεις και χορεύει πεντοζάλη στην Ακαδημίας.

Σαβ Σεπ 30, 04:30:26 μμ  
Antonios Liolios said...

This post has been removed by the author.

Σαβ Σεπ 30, 04:33:12 μμ  
paragrafos said...

This post has been removed by the author.

Σαβ Σεπ 30, 04:34:09 μμ  
Antonios Liolios said...

Antonios Liolios said...
Iason said

"Ίσως έχεις δίκιο, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα. Πάντως από το post του κυρίου Δήμου δεν κατάλαβα να την αγχώνει κάτι. Μάλλον ότι την καθησυχάζει αυτή η ύπαρξη του τσι κατάλαβα, γι' αυτό και το σχολίασα έτσι."

Έτσι είναι Ιάσων φίλε μου, έτσι ακριβώς. Και μην τρελλαθούμε και με ισοπεδωτική λογική (;) εξομοιώνουμε το feng shui με το sarin!

Πιθανότατα κατά βάθος ούτε η ίδια η εν λόγω κυρία πιστεύει στο Feng. Τον χρόνο της περνά καλύτερα, its all that simple. Κι εμείς; Άρον, άρον!

Έλεος, πια, έλεος, we are giving reason a bad name!

Σαβ Σεπ 30, 04:34:42 μμ  
paragrafos said...

Πίστη χωρίς... ψευδαισθήσεις
----------------------------

Λίγο μετά την επιστροφή μας από τις ΗΠΑ, η παραμάνα της κορούλας μας δεν είδε ένα διερχόμενο αυτοκίνητο με προτεραιότητα... Πεταχτήκαμε κι εμείς να συνεννοηθούμε με την άλλη κοπέλα και να την καθησυχάσουμε.

Ηταν ακόμα μέσα στο αυτοκίνητό της και επειδή είχε ήλιο την παρακάλεσα να πάμε στη σκιά γιατι "το παιδί μας δεν μπορεί την ακτινοβολία". Οπως έβγαινε, παρατήρησα ότι το περπάτημά της κάτι μου θύμιζε...

Εκανε να ανεβεί το πεζοδρόμιο και ζαλίστηκε. Την συγκράτησε διακριτικά ο καλός μου -φαινεται κι αυτός κάτι κατάλαβε. Μια και δυο, της προτείναμε να πάμε μέχρι το σπιτι, που ήταν κοντά, να της προσφέρουμε κάτι.

Κατέβηκε πάλι με δυσκολία, ξανά με δυσκολία στο πεζοδρόμιο, στις σκάλες της εισόδου σταμάτησε. "Δεν πειράζει, καλη μου", της είπα και ανοίξαμε το γραφείο του εισογείου να καθήσει σε μια πολυθρόνα.

Είδε και την κορούλα μας πώς προσπαθούσε να περπατήσει και μας ρώτησε "τι έχει το παιδί". "Πάσχει από μυοκλονική επιληψία" της είπα.

Κανονίσαμε τα των ασφαλειών, την κεράσαμε κάτι και την ξεπροβοδήσαμε πάλι με αγάπη (κι εγώ με κρυφή συγκίνηση).

Μετά από καμια βδομάδα μας τηλεφώνησε και ξαναβρεθήκαμε. "Έχω κι εγώ μυοκλονική επιληψία από παιδί" μας είπε. "Δεν γιατρεύτηκα ακομα και μέχρι τα 25 ήμουνα κλεισμένη στο σπίτι. Οταν όμως άρχισα "γιόγκα", ξαναγεννήθηκα.

Μας πρότεινε κι εμας τον "σωτήρα" της.

"Δεν πιστεύουμε σε αυτά" της είπα, "οπότε δεν θα ωφεληθούμε".

"Πράγματι, αν δεν πιστεύεις, δεν ωφελείσαι", με διαβεβαίωσε.


Με αγάπη

Παράγραφος

Σαβ Σεπ 30, 04:36:42 μμ  
Nikos Dimou said...

Aννουλού said...
"ΝΔ, η ψυχολογια ειναι επιστήμη και η ψυχανάλυση απάτη?
Μηπως και η ψυχολογια δεν ειναι σοβαρη επιστημη?"

Επιστημονική είναι μία θεωρία όταν διατυπώνεται με τρόπο που να μπορεί να ελεγχθεί και να επιβεβαιωθεί ή να διαψευσθεί.

Κανένα στοιχείο της Φροϋδικής θεωριας δεν είναι ελέγξιμο. Αντίθετα στην Ψυχολογία (που δεν ασχολείται με την Ψυχή - Λιόλιος) υπάρχουν επιστημονικά ελέγξιμες θεωρίες.

Σαβ Σεπ 30, 04:37:46 μμ  
cyrusgeo said...

ΝΔ, δεν είπα ότι μπορεί να αποδείξει "ότι μια μουσική είναι καλύτερη από μια άλλη" -- είπα ότι μπορεί να εξηγήσει, με αντικειμενικά κριτήρια, γιατί ένας συνθέτης θεωρείται μεγάλος ενώ ένας άλλος όχι.

Σαβ Σεπ 30, 04:38:43 μμ  
Antonios Liolios said...

Αντίθετα στην Ψυχολογία (που δεν ασχολείται με την Ψυχή - Λιόλιος) υπάρχουν επιστημονικά ελέγξιμες θεωρίες.

Για δες, για δες...δηλαδή η μικροβιο-λογία με τι ασχολείται, με τους αγγέλους;

Πρόκειται για misnomer δηλαδή; Κι αν ναι, τι διαφορετικό προτείνετε;

Συναισθηματολογαντιδρασιολογία ίσως;

Σαβ Σεπ 30, 04:51:58 μμ  
aphrodite said...

@stavros isisdoros,

"...Θεά σε βρίσκω αδιάβαστη.Εκεί δουλεύει άψογα η μαύρη μαγεία.Με κανα δυό κουκλάκια και καμιά 50ρία βελόνες τον κάνεις και χορεύει πεντοζάλη στην Ακαδημίας."

Μα καλά βρε αγόρι μου, για ερασιτέχνη με έχεις? Σου φαίνομαι εγώ... σκιτζού?

!!!!

Αυτά παιδί μου είναι για το πόπολο, που έχει τσιμπήσει με τον... Δαιμονισμένο Αγγελο!

Σιγά μην φυσάμε και φτερά και πούπουλα με σκόνη από ούλα Μογγολικής σύλφης στα μούτρα του μ@λ@κ@!...

Χμμμμ... Από αυτά που λέει το φενγκ-χούϊ, αν βάζοντας το κρεββάτι σου στον άλλον τοίχο (δεν έχει σημασία σε ποιόν, από εκεί που το έχεις, στον άλλον!), και γεμίζοντας το δωμάτιο κόκκινα κεριά (αιματοκύλισμα στο πάθος!) και χειροπέδες (να δέσεις ισόβια το θύμα), φτιάχνεσαι και νομίζεις ότι κυβερνάς την τύχη σου, τότε ναι...

Εσύ, ή Περμανθούλα από την Κάτω Νταβραντομηλίτσα γίνεσαι μια Μοργκάνα του σεχ, και ο άπιστος θα φύγει σούρνωντας! Οπότε φενγκ-σούι και πάλι φενγκ-σούι!

Και μετά προχωράς στο επόμενο, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα...
(σαρδόνιο γέλιο με πολύ echo, που λέει κι ο guerrero - αλήθεια, πού είναι αυτή η ψυχή?)

Ακου κουκλάκια και βελόνες!!! Ούτε στο Ταϊβανέζικο φασονάδικο της Mattel (Barbie ντε!) να ήμασταν!

Αντρες....

Αυτό βλέπουν, αυτό εμπιστεύονται, την πεπατημένη....

(αν σε ξαναπιάσω δάρλινγκ να ξερνάς στο βλόγιον μυστικά, σε καρύδωσα! Ισα που το κάλυψα!!! ΛΟΛ ΛΟΛ ΛΟΛ!!!)
:)))))))))

Σαβ Σεπ 30, 04:58:40 μμ  
AdHoul said...

Nikos Dimou said...

"Επιστημονική είναι μία θεωρία όταν διατυπώνεται με τρόπο που να μπορεί να ελεγχθεί και να επιβεβαιωθεί ή να διαψευσθεί.

Κανένα στοιχείο της Φροϋδικής θεωριας δεν είναι ελέγξιμο."


διακρίνω μία κατά τη γνώμη μου υπερβολική προσκόλληση σε φορμαλισμούς και σε ορισμούς.

ότι δε συμφωνεί απόλυτα με τον ορισμό που έχουμε υπόψη, το απορρίπτουμε.

θα προτιμούσα να εξετάζαμε και το περιεχόμενο λίγο παρά το αν ταιριάζει ή δεν ταιριάζει με τις νόρμες μας.

προσωπικά θεωρώ το έργο του Φρόυντ αξιομνημόνευτο& τον ίδιο μεγάλη προσωπικότητα. δε νομίζω ότι αξίζει τέτοιας αντιμετώπιση.

το πως την έχουνε μετατρέψει-αν την έχουνε μετατρέψει- σε εμπορική δραστηριότητα, μου είναι παντελώς αδιάφορο, δε με νοιάζει. Να νοιάξει αυτούς που δεν έχουν ιδέα που πετάνε τα λεφτά τους.

Σαβ Σεπ 30, 05:00:15 μμ  
aphrodite said...

(καλά, το τσι μετά από όλη αυτή τη γλωσσοφαγιά εδώ μέσα, όχι σκόνταμμα, από βέβαιο πνιγμό θα πάει!)
:)))

Σαβ Σεπ 30, 05:00:50 μμ  
Nikos Dimou said...

Antonios Liolios said...
Για δες, για δες...δηλαδή η μικροβιο-λογία με τι ασχολείται, με τους αγγέλους;
Πρόκειται για misnomer δηλαδή; Κι αν ναι, τι διαφορετικό προτείνετε;
Συναισθηματολογαντιδρασιολογία ίσως;"

Ασχολείται με τα φαινόμενα που (συμβατικά) ονομάζουμε ψυχικά.
Άλλωστε και η Θεολογία ασχολείται με τον Θεό (;).

Σαβ Σεπ 30, 05:02:01 μμ  
χαμένο νησί said...

adhoul: τι είναι η δική σου νόρμα; μπορώ να την καταλάβω ως έννοια και ως περιεχόμενο;

Σαβ Σεπ 30, 05:04:13 μμ  
aphrodite said...

@ΝΔ,

Να δω σε μερικά χρόνια Βλογολογία μάθημα... να πεθάνω!!!
;)

(επιλογής: Ντονκατολογία 1 & 2)

Σόρρυ, συνεχίζουμε...

Σαβ Σεπ 30, 05:05:10 μμ  
Maria Velliou said...

Συγκλονιστικό το σχόλιο της Παραγράφου. Η πίστη, ενίοτε, σώζει. Όχι πάντα όμως. Δεν έχω πρόβλημα με τη σωτήρια πίστη, αυτή που βοηθά τον άνθρωπο, υπό προυποθέσεις όμως. Δηλαδή, αν συμπληρώνει τη λογική, έχει καλώς. Αν την αντιστρατεύεται, όχι. Αν είμαι άρρωστος και παράλληλα με τη συμβατική θεραπεία βρίσκω και άλλους τρόπους ανακούφισης, εφόσον τους συζητώ με το γιατρό μου και επιβεβαιώνω ότι δεν με βλάπτουν, Ο.Κ. Αν όμως αρχίσω να παριστάνω το γιατρό ή να αφήνομαι άκριτα σε διάφορους γκουρού, δε λέει.

Για το αν και πόσο είναι επικίνδυνο να πιστεύει ο καθένας άκριτα ό,τι θέλει, δείτε ένα video με συνέντευξη του καθηγητή Richard Dawkins που δημοσιέυτηκε χθες, 29-9-2006 στο e-roosters και κάντε τον κόπο να δείτε επίσης τα πρόσθετα video στα οποία παραπέμπει κάποιος στα σχόλια εκείνου του post. Πρόκειται για έγκριτη άποψη που αξίζει να λάβετε υπ' όψιν όσοι κάνετε σχετικές σκέψεις.
Με εντυπωσιάσε ιδιαίτερα η άποψη περί "διαμερισματοποίησης" στην οποία καταφεύγουν συνειδητά ή ασυνείδητα όσοι επιστήμονες δηλώνουν ταυτόχρονα "πιστοί". Να πάτε.

Σαβ Σεπ 30, 05:05:23 μμ  
ManBlogg said...

Όσο υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται ή αρνούνται να δουλέψουν με τη λογική για να πορευτούν στη ζωή τόσο θα υπάρχουν όλα αυτά τα "ωραία". Feng shui, αστρολογία, αναστενάρηδες, τρίγωνο βερμούδων κλπ. Τόσο θα υπάρχουν βέβαια και αυτοί που το κάνουν επιχείρηση κερδοφόρα. Feng shui masters, παπάδες, Χαρδαβέλας κλπ. Είναι και αυτά τα ρημάδια τα ναρκωτικά, ως ουσίες ή ως ψυχολογική υποβολή σε επιρρεπείς προληπτικές προσωπικότητες που βοηθάνε να σταματάει και η τελευταία λογική εγκεφαλική λειτουργία και ανοίγουν τις λεωφόρους της προκατάληψης και δείσιδαιμονίας από την αρχή της ιστορίας (βλέπε Πυθία και βάλε). Χμ, κακά ολ'αυτά; Όχι απαραίτητα όσο μένουν κτήση και ασχολία μερικών και δεν παραβαίνουν τους νόμους. Όταν γίνονται όμως mainstream και προσπαθούν να επιβάλουν τρόπο ζωής και κανόνες σε όλους (πχ εκκλησία ) τότε.. έ αυτό είναι για άλλο post μάλλον.

Υ.Γ. Άσχετο αλλά χρήσιμο. Για όποιους/ες δεν έχουν Ελληνικό spell checker βρήκα αυτό πολύ χρήσιμο spell checker

Σαβ Σεπ 30, 05:07:57 μμ  
Πανάσχημη said...

Κα Παράγραφε
Εγώ δεν ξεχνώ ότι είστε φτιαγμένη από ατσάλι. Εργα σαν το Steel magnolias γυρίστηκαν με εσας ως θέμα.

Σαβ Σεπ 30, 05:08:47 μμ  
Nicholas_Nerd said...

Είναι κρίμα στη χώρα που γεννήθηκε η Αρχαία Ελληνική φιλοσοφία ("αναγνωρισμένη" πλέον (Πλάτωνας, κτλ) ως "εναλλακτικό" σε πρόζακ κτλ στη Δύση) και όπου η δεσπόζουσα θρησκεία (ΧΟ) είναι η πιό μετριοπαθής μάλλον (στη βάση της) από τις Χριστιανικές (Καθ, Προτ, Βαπτ, κτλ, κτλ, κτλ) αντί να τις εξάγουμε σε άλλες χώρες και ειδικά προς Δύση, "εισάγουμε" από παντού (4 σημεία του ορίζοντα), φιλοσοφίες, θρησκείες και "θρησκείες" και άλλα συναφή και μη. Κρίμα. Να εισάγουμε αυτοκίνητα, ΟΚ, πολιτικές και οικονομικές θεωρίες και νόμους" άντε, αλλά να μην εξάγουμε τουλάχιστον ΕΝΕΡΓΑ Αρχαία είτε Νέα Ελληνική "ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ", έστω και σε "λάιτ" βερσιόν, σε ΗΠΑ και συναφείς "προβλημαστισμένες" Κοινωνίες, κρίμα. Τελικά τι εξάγουμε;

Σαβ Σεπ 30, 05:17:27 μμ  
AdHoul said...

χαμένο νησί said...

adhoul: τι είναι η δική σου νόρμα; μπορώ να την καταλάβω ως έννοια και ως περιεχόμενο;


δεν καταλαβαίνω τι ρωτάς..(αν καταλαβαίνεις εσύ δλδ..)

λοιπόν, αυτό που είπα είναι πως καλοί οι ορισμοί, αλλά επειδή οι ορισμοί είναι συμβάσεις, και οι συμβάσεις αλλάζουν, ακόμα καλύτερο να κοιτάμε το περιεχόμενο.

π.χ για το θέμα του Φρουντ και της ψυχανάλυσης, δε με βρίσκει σύμφωνο η λογική

"επιστήμη είναι αυτό&αυτό&αυτό",
"η θεωρία του Φρουντ δεν έχει αυτό&αυτό&αυτό" άρα η θεωρία του Φρουντ πάει για πέταμα..

είπα πως είναι λάθος να μηδενίζουμε κάτι επειδή η -καταχρηστική-πρακτική του είναι απάτη(=κόσμος που πετάει χρήματα σε "ψυχαναλυτές").

άλλο μία θεωρία, άλλο η πρακτική της.

εξάλλου πολλές φορές μία "επιστήμη" δεν έχει - ή δεν βλέπουμε να έχει -
"απόδειξη", μέχρι που μετά από πολλάαα χρόνια βλέπουμε πως τελικά ισχύει.

Σαβ Σεπ 30, 05:18:10 μμ  
χαμένο νησί said...

όχι εγώ θέλω να μάθω τι είναι νόρμα. αν είναι κάτι κατανοητό και αν αξίζει να με απασχολήσει, αν συμβαίνει σε εσένα, αν συμβαίνει στα ανθρώπινα όντα γενικότερον. εσύ που αναζητάεις ορισμούς πως δύνασαι να μην μπορείς να εξηγήσεις εις ένα ας πούμε πρώτο επίπεδο επεξήγησης αυτά που αναφέρεις και που υποτίθεται αποκαλύπτουν νόημα. λέγε.

Σαβ Σεπ 30, 05:21:11 μμ  
mickey said...

Και όμως, Jason (Σαβ Σεπ 30, 04:24:38 μμ), o Zoros έχει δίκιο!

Τα κράτη στα οποία ζούμε είναι τεχνητές οντότητες και δεν έχουν ιδρυθεί βάσει κοινωνικών χαρακτηριστικών, αλλά γεωγραφικής κατανομής. Κανείς δε μας ρώτησε αν θέλουμε να ζούμε στη χώρα που ζούμε! Δε θα με χάλαγε καθόλου να ζω σε μια κοινωνία έξυπνων, δημιουργικών, ορθολογιστών, ευαίσθητων, φιλάνθρωπων και φιλόζωων πολιτών, αλλά δυστυχώς η σύγχρονη διεθνής κοινότητα δε μας επιτρέπει να ιδρύσουμε μια δικιά μας "κρατική" οντότητα, με δικό μας Σύνταγμα, διακυβέρνηση, φορολογική πολιτική, αρχές και νόμους, ΟΣΑ χρήματα κι αν διαθέσουμε - θα πηγαίναμε βεβαίως τακτικά στην Ψωροκώσταινα για ...διακοπές ;)

Όσο "δημοκρατικές" κι αν ακούγονται οι απόψεις σου, η τυραννία της (συνήθως ηλίθιας) πλειοψηφίας είναι …αβάσταχτη! Ας μας έδιναν έστω μια έκταση στην Αλάσκα, τη Σαχάρα ή κάνα νησάκι του Ειρηνικού, να βρίσκαμε κι εμείς την ...υγειά μας. Προς το παρόν, ανεχόμαστε (και πληρώνουμε με τους φόρους μας) όχι μόνο τα καλά, αλλά και τα στραβά της κάθε χώρας (από τον Μπους μέχρι τον ...Ψωμιάδη) και περιοριζόμαστε στις ...virtual κοινότητες :(

Το "ζήτημα" είναι τεράστιο και ΚΑΘΟΛΟΥ θεωρητικό ή απλό, αλλά είναι σαφώς off-topic και δε θα επεκταθώ - φαντάζομαι πως θα το θίξουμε και "επίσημα" κάποια στιγμή ;)

Υ.Γ. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν είμαι "ελιτιστής", αλλά κυκλοφορεί πολλή βλακεία ...εκεί έξω και προκαλεί ακόμα και πολέμους. Και τα Φενγκ Σούι και λοιπά δήθεν "αθώα" δεν είναι άμοιρα ευθυνών. Μια κοινωνία υπεύθυνων πολιτών θα ψήφιζε ή θα στήριζε ποτέ έναν ...Μπους;

Σαβ Σεπ 30, 05:23:47 μμ  
Nicholas_Nerd said...

Ειδικά σε Καλιφόρνια και NYC, "σηκώνει" πολύ την Ελληνική Φιλοσοφία (ή και διάφορες μοντερνες βερσιόν Ελληνικής Φιλοσοφίας) η "αγορά". Όλοι το παίζουν "γκουρού" εκεί, πλην ημών!

Σαβ Σεπ 30, 05:24:27 μμ  
Nikos Dimou said...

adhoul said...
εξάλλου πολλές φορές μία "επιστήμη" δεν έχει - ή δεν βλέπουμε να έχει - "απόδειξη", μέχρι που μετά από πολλάαα χρόνια βλέπουμε πως τελικά ισχύει.


λες κάποια στιγμή να τρακάρω με το τσι, ή με το ασυνείδητο και το υπερεγώ του Φρόυντ;

Σαβ Σεπ 30, 05:25:40 μμ  
paragrafos said...

Το πιο τραγικό, για ένα τεράστιο ποσοστό γονιών με παιδιά που πάσχουν από επιληψία είναι ότι αγονται και φέρονται (με το αζημίωτο) από ενα σωρό κομπογιαννίτες που ισχυρίζονται ότι "κάνουν επιστημη", ενώ αγνοούν την Επίστημη ή δεν την εμπιστεύονται (είναι να τρελαίνεσαι).

Δεν μπορώ όμως να μιλήσω για δεκάδες περιστατικά, θλιβερά περιστατικά, αρκετών γνωστών οικογενειών.

Μα η απελπισία σε βρεί μποσικο και χωρίς ορθολογικό εξοπλισμό...Με αγάπη

Παράγραφος

Σαβ Σεπ 30, 05:26:41 μμ  
mickey said...

@Nicholas_Nerd (Σαβ Σεπ 30, 05:17:27 μμ)

Φέτα - και την ...προστατεύουμε μετά μανίας κιόλας!

@Adhoul, το "χαμένο νησί" έχει ...σαλτάρει - στο κενό :))


Καλό Σ-Κ!

Σαβ Σεπ 30, 05:27:53 μμ  
AdHoul said...

@χαμένο νησί

επειδή από ότι βλέπω είσαι τρολλ και επειδή απαντάς σε άλλα αντ'άλλων και ρωτάς άλλα αντ'άλλων,

διάβασε τα λίγα που έγραψα-αν ενδιαφέρεσαι- και μη ρωτάς ασυναρτησίες.

αλλιώς συνέχισε να κάνεις σαν χαμένο.. νησί

Σαβ Σεπ 30, 05:27:59 μμ  
proinos said...

@ ΝΔ

ο adhoul εννοεί -φαντάζομαι- κάτι σαν την περίφημη "εικασία του Poincare" των Μαθηματικών που μετά απο 100 χρόνια έλυσε (απέδειξε) ο Ρώσος Πέρελμαν αλλά πάντως είχε απόλυτη πειραματική επιβεβαίωση όλα αυτά τα χρόνια...

Σαβ Σεπ 30, 05:32:33 μμ  
AdHoul said...

Nikos Dimou said...

λες κάποια στιγμή να τρακάρω με το τσι, ή με το ασυνείδητο και το υπερεγώ του Φρόυντ;


Καταλαβαίνεις για τι πράγμα μιλάω. Προφανώς δεν πιστεύω να τρακάρεις με το τσι ή με το ασυνείδητο οπότε μη ρωτάς τέτοια πράγματα.

Αυτό που υποστηρίζω(&αναφέρομαι στο κομμάτι Φρουντ-όχι το άλλο->δε με απασχολεί το άλλο),

είναι πως δε συμφωνώ με την προηγούμενη προσέγγιση σου και την απαξίωση του επειδή δεν ταιριάζει με τον ορισμό που έχεις αποδεχτεί για την "επιστήμη". Οκ, δεν τίθεται σε κλειστή μορφή η θεωρία του προς απόδειξη ή απόρριψη,

αλλά μπορείς να πετάξεις όλα τα στοιχεία της επειδή ακριβώς δεν μπορεί να αξιολογηθεί με τον ορισμό σου?

δεν είναι λίγο άδικη & απόλυτη η αξιολόγηση σου?

Σαβ Σεπ 30, 05:33:50 μμ  
Nicholas_Nerd said...

Συνειδητά, χώρα παραγωγής γκουρού σε επιστήμες, τέχνες, μάνατζμεντ, φιλοσοφία ζωής έπρεπε να είναι η Ελλάδα. Φιλοσοφούντες είναι δε σχεδόν όλοι οι Έλληνες (ακόμη και αμπελο-.). ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΠΡΟΪΟΝ. ΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΑΓΟΥΜΕ ΣΕ ΗΠΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ. The times are just right for that! Δεν μπορούμε να πουλάμε στους ξένους μόνον ήλιο, θάλασσα και επισκέψεις σε αρχαία και να αυτο-αναλωνόμαστε μεταξύ μας στις διαφωνίες/συζήτηση/φιλοσοφήσεις επί παντός επιστητού. ΑΣ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΥΛΑΜΕ ΑΥΤΟ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ. Επιτέλους! Τι άλλο μπορούμε να παράξουμε πλεον στον "διεθνή καταμερισμό εργασίας" λη ανταγωνιστικών πνεονεκτημάτων πλην "πνεύματος";;; Αυτό διαθέτουμε και το ρίχνουμε ως πλεόνασμα στις χωματερές, αντί να το εξάγουμε.

Οι Βρετανοί work harder, οι Βόρειοι smarter, εμείς το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να παράγουμε φιλοσοφήματα (κολλάνε και στον τουρισμό και την μεσογειακή δίαιτα ως "πακέτα" (βλ. "δέσμες") αντί για τις δέσμες Ντελόρ και την αγωνία ποιός θα περάσει σε ποιά δέσμη σχολών! Αντί να γινόμαστε κάθε μέρα και περισσότερο "μαγαζάκι ιδρώτα" με μισθούς Βαλκανίων με τάση προς Κίνα.

Ακους εκεί πορεία και διαδήλωση Σαββατιάτικα στο κέντρο της Αθήνας και με τέτοια κουφόβραση. Έξω φρενών είμαι, ο κεντρώος!! Οργισμένος κεντρώος.

Οι ειδήσεις μόνον για καιρό, απεργίες και πορείες έχουν αξία. Τα λοιπά άγομη πολιτικολογία και δη εσωτερικής κατανάλωσης. Αυτά. Πάω να διαβάσω Πλάτωνα τώρα γαι να ηρεμήσω.

Σαβ Σεπ 30, 05:42:19 μμ  
Mirage said...

Να λοιπόν τι είναι το New Age!

Βγήκε επιτέλους απο την συζήτηση ... Είναι η χρήση των μεθόδων, τεχνικών και πιθανών αποτελεσμάτων μιας θεωρείας χωρίς να χρειάζεται να την γνωρίζουμε σε βάθος!

New age, η εποχή της επιφάνειας, της φαινομενικότητας και του αφρού ... ή του φελού όπως προτιμάτε.

Μωρέ τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;

Τέλειο! Ξεκούραστο και ευχάριστο ...

Μαθαίνοντας κάποιες τεχνικές τοποθέτησης των επίπλων, του χρωματισμού, κλπ, μερικές βασικές αρχές του Φένγκ Σούι, Τσι, Γιν & Γιάνγκ είμαστε έτοιμοι να ... ευτυχίσουμε και να περάσουμε καλά.

Τι ωραία τι καλά, τραλαριλαλό, περάσανε αυτοί καλά (που μας πούλησαν το παραμύθι βρε) και εμείς ακόμη καλύτερα :)

Και ξέρετε κάτι; Θα περάσουμε σίγουρα καλά, αφού έχουμε πορωθεί μέχρι βλακείας πως ΑΥΤΟ (Η ΤΕΧΝΙΚΗ του Φένγκ Σούι, προσέξτε τι είπα η Τεχνική όχι η θεωρεία, όχι η φιλοσοφία, το πιάσαμε το νόημα;) είναι που θα μας κάνει να περάσουμε καλά ...

Σύμφωνα λοιπόν με την ψυχανάλυση (η την ψυχολογία;) αυτό το οποίο πιστεύει και αναζητά κάποιος θα του συμβεί, με την έννοια πως θα επιλέξει τα θετικά συναισθήμτα που περίμενε να νιώσει και τελικά κάποια στιγμή τα ένιωσε, να τα αποδώσει ΑΙΤΙΑΚΑ σε αυτό που πίστευε πως ήταν η ΑΙΤΙΑ!!!

Εκεί μπαίνουν έννοιες όπως το selective dissonance (υπάρχει ως cognitive dissonance μια γενικότερη έννοια) όπου ο "πιστός" είτε επιλέγει να καταχωρεί στην μνήμη του επιλεκτικά τα περιστατικά που επιβεβαιώνουν την πίστη του, αγνοώντας εκείνα που την απορίπτουν, είτε τροποποιεί ελαφρώς τα πιστεύω του ώστε να μην κλονισθεί θεμελιακά το βασικό του πιστεύω.

Διαβάζοντας αυτό το άρθρο θα συνηδειτοποιήσετε πως εξηγείται επιστημονικά απο την ψυχολογία-ψυχανάλυση γιατί ο αγώνας που λέει ο Λιόλος είναι μάταιος και γιατί πράγματι ισχύει πως "Η πίστη μπορεί να μετακινήσει ολόκληρα βουνά" -> Διότι

Βρε κουτά, τα βουνά μετακινούνται ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΑΑΑΑΑΣ! :):)

Το cognitive dissonance είναι ένα μόνο επιστημονικό ψίγμα της ψυχανάλυσης (απο έναν νεώτερο βέβαια και ίσως επιστημονικότερο κλάδος της) ώστε να τα "μαζέψει" ο Κος Δήμου για τον Φρόυντ, αυτόν τον ογκόλιθο της νεώτερης ιστορίας, που ανέτρεψε τα πάντα στις αρχές του 20ου αιώνα και μαζί με τον Δαρβίνο εκθρόνισαν τον άνθρωπο απο το κέντρο του Σύμπαντος ... Γι αυτό πολεμιούνται λυσσαλέα ακόμη και σήμερα απο τους πιστούς ανά τον κόσμο!

Ο Φρόυντ απλά απέδειξε πως δεν υπάρχει η μεταφυσική ψυχή και οι "αόρατες ψυχικές δυνάμεις" εξηγώντας πληθώρα "ψυχικών" διαταραχών με την θεωρεία για την libido, το ασυνείδητο και το υποσυνείδητο (έννοιες που σχετίζονται ξεκάθαρα με ατομικές σωματικές-εγκεφαλικές λειτουργίες), ενώ ο Δαρβίνος πως ο άνθρωπος δεν δημιουργήθηκε απευθείας απο τον Θεό αλλά είναι μέρος της εξέλιξης των ειδών (ο 3ος χιμπατζής για την ακρίβεια).

Και τέλος (μια και πρόλαβα να το διαβάσω πριν κάνω click το post μου) Κε Γάτε το ΥπερΕΓΩ μπορεί να μην το τρακάρατε εσείς, αλλα προσέξτε μην σας τρακάρει αυτό ;)

Για να μπουν μερικά πράγματα στην θέση τους.

Σαβ Σεπ 30, 05:43:32 μμ  
Jason said...

@ mickey

Επειδή όντως είμαστε off-topic, εν συντομία:

Θα σε προσβάλλω, ίσως, αν σου πως το όραμα σου γι' αυτήν την κοινωνία των τέλειων μου θυμίζει κάτι από αρία φυλή. Σου ζητώ συγγνώμη, μεν, γιατί ξέρω πως δεν ήθελες να εκφράσεις κάτι τέτοιο, γι' αυτό και δε θα σταθώ εκεί, αλλά να ξέρεις πως (σ' εμένα, τουλάχιστον) έτσι ακούστηκε.
Έτσι κι αλλιώς, όμως, (και άσχετο με το point μου, βέβαια), δε νομίζω ότι θα απολάμβανες την κοινωνία που περιγράφεις. Σε μία κοινωνία όπου η βλακεία και η μιζέρια περισσεύει, σίγουρα αποκτά αξία η διαύγεια και το καθαρό μυαλό. Σε μία κοινωνία 'τέλειων' ανθρώπων, το τέλειο μάλλον παύει να είναι τέλειο.
Καλώς ή κακώς (δε θα συμφωνήσουμε σ' αυτό), όμως, δε ζούμε σε μία τέτοια κοινωνία, αλλά σε μία κοινωνία με ρεαλιστικές πληθυσμιακές αναλογίες. Το επίπεδο (αλλά, κατ' επέκταση, και οι προτεραιότητες) των ατόμων που την απαρτίζουν, θα διαμορφώσουν και το επίπεδο του πολιτικού βίου.
Εγώ θεωρώ πως είναι δίκαιο μία αφελής κοινωνία να ψηφίζει με τα αφελή της κριτήρια, εσύ διαφωνείς. Δεκτόν. Πρέπει να το εκλάβεις, όμως, ως ένα από τα αρνητικά στοιχεία της δημοκρατίας. Συμφωνούμε, υποθέτω, πως είναι "το μη χείρον βέλτιστον πολίτευμα".

Αν ανοίξει post σχετικό κάποια στιγμή, εδώ θα είμαστε και θα τα πούμε.

Χαιρετώ.

Σαβ Σεπ 30, 05:45:37 μμ  
Zoros said...

@jason
“Συγγνώμη, αγαπητέ, αλλά μάλλον δεν έχεις αντιληφθεί σωστά την έννοια της δημοκρατίας. Ψηφίζουν όλοι, και οι έξυπνοι και οι χαζοί, και οι τυφλοί και οι κουτσοί, και οι ψήφοι όλων είναι ίσες. Αυτοί που εκλέγονται, άλλωστε, δεν εκλέγονται για να κυβερνούν μία κοινωνία έξυπνων, αλλά ολόκληρη την κοινωνία, η οποία είναι ένα κράμα όλων.”

Μα και βέβαια έχω αντιληφθεί απόλυτα την έννοια της δημοκρατίας και για αυτό ακριβώς το λόγο αντιδρώ! Επειδή είμαι ίσος με όλους τους συμπολίτες μου (απολύτως ορθό), πιστεύω ότι υπάρχει κοινωνικό πρόβλημα αν πχ οι μισοί από αυτούς πιστεύουν στις νεράιδες και στα ξωτικά και για αυτό θέλω να κάνω κάτι να το αλλάξω. Ένας άνθρωπος που αρνείται τόσο κατάφορα τη λογική δεν μπορεί κατά τη γνώμη μου να πάρει ορθές αποφάσεις ακόμα και στα απλούστερα πράγματα: ποιον πολιτικό να επιλέξει για να του φτιάχνει τις αποχετεύσεις.

Σαβ Σεπ 30, 05:46:49 μμ  
Lefteris Kritikakis said...

@ maria velliou απάντησα στο Αχ Λευτέρη.

Στο θέμα, να πω κι εγώ κάτι πριν πάω στη δουλειά. Ελπίζω ότι κατάλαβα. Το μόνο που θα επαναλάβω είναι το "δόγμα" μου περί ποιότητας ζωής:

- Όμορφες εικόνες να βλέπουμε
- Όμορφους ήχους να ακούμε
- Ευχάριστες μυρωδιές
- Ευχάριστες γεύσεις
- Ευχάριστα αγγίγματα
- Καλή υγεία

Στις μεγάλες πόλεις, ειδικά μέσα στη φασαρία, δεν μπορείς να τα βρεις αυτά. Το να προσθέτεις και κάποιες ανατολικές συνταγές, δεν λύνει το πρόβλημα. Δεν μπορώ προσωπικά να ψάχνω για αρμονία μέσα μου, όταν τα βασικά πράγματα (αυτά που παραθέτω παραπάνω), πάσχουν.

Το να αγοράσω ένα καλάμι ψαρέματος εάν ζω στη Λ. Αλεξάνδρας στο κέντρο της Αθήνας, και κάθομαι και το κοιτάω, αυτό δεν σημαίνει ότι φχαριστιέμαι και ψάρεμα.

Όσον αφορά την τοποθέτηση επίπλων στο χώρο, αυτό είναι προσωπικό γούστο του καθενός. Βάζεις το κρεβάτι εδώ... μετά κάτι δεν σου πάει καλά. Οπότε, το μετακινείς έως ότου βρεις τη θέση που σου ταιριάζει καλύτερα. Τώρα, εάν δεν μπορείς να κοιμηθείς το βράδυ, δεν σημαίνει κατ' ανάγκη ότι το πρόβλημα είναι "ψυχολογικό". Μπορεί απλά να είναι οργανικό: στρες, καφέδες και κόκα κόλες, υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών το βράδυ, προβλήματα που απασχολούν τη σκέψη και έλλειψη σωματικής άσκησης.
Στο στρατό κοιμόμασταν βαριά και βαθιά, έστω και τις λίγες ώρες που είχαμε. Έστω κι αν τα κρεβάτια δεν τα είχε τοποθετήσει στο χώρο Κινέζος φιλόσοφος...

Όσο βαριέμαι τους κομμουνιστές, άλλο τόσο βαριέμαι τους αστούς μπουρζουά που έχουν κάνει τη ζωή τους μαύρο "μεταμοντέρνο" χάλι και νομίζουν ότι τους φταίει η έλλειψη Κινέζων φιλοσοφιών.

Ο άνθρωπος χρειάζεται δέντρο, νερό, φύση, καθαρό αέρα, κάνα βουνό, ευχάριστο κι αγαπητό σύντροφο, καλό φαγητό, και γέλιο. Άντε και κάνα καλό βιβλίο που σέβεται τον αναγνώστη. Και ανθρώπους. Κοινωνία. Χαρά.
Αυτά τα πέτυχαν οι Ευρωπαίοι πριν από πολλά χρόνια, τα ανακάλυψαν πρόσφατα οι Αμερικάνοι (οι οποίοι ξορκίζουν τώρα την άχρηστη εικοσαετία 60-70) και τώρα τα ξεχάσανε οι Ευρωπαίοι, σφίξανε τη γραβάτα και την "καριέρα" κι αντί να δώσουν τα λεφτά τους να χτίσουν κάνα σπίτι στην Πάρο να φχαριστηθεί το μάτι ομορφιά, τα πετάνε σε τρελοκομεία πίνακες και ανατολικούς φιλοσόφους.
Όταν εγώ έλεγα ότι η Ελλάδα ζει τώρα την Αμερική του '70 (αίσχος), δεν με καταλαβαίνανε... Τζων Λένον, Γιόκο Όνο (άσχημη είναι, bless her heart...) ανατολικού γκουρού και αρωματικά κεράκια... λες και δεν είχαν βαρεθεί ήδη τα θυμιατήρια.

Ο άνθρωπος θέλει απλότητα, υγεία, ομορφιά. Όχι "μπλαζέ" αηδίες. Θέλει κρασί, όχι "ουίσκι" (τι δηλητήριο από βαρβάρους είναι κι αυτό). Θέλει και καμιά καλή μπύρα πότε πότε. Διασκέδαση χωρίς "μπλαζέ" υπονοούμενα και death γκόμενες. Εγώ άμα δω γυναίκα ευχάριστη, γελαστή, καλόκαρδη, φτιάχνει η διάθεσή μου για ένα μήνα. Βάλε κι ένα όμορφο τοπίο από πίσω, ένα καλό πιάτο φαί και ένα εργαστήριο για να δουλέψω, κι είμαι ευτυχισμένος και κοιμάμαι σαν πουλάκι, ακόμα και στ' άχυρα.

Λευτέρης

Σαβ Σεπ 30, 05:47:16 μμ  
Nikos Dimou said...

adhoul said...
"Οκ, δεν τίθεται σε κλειστή μορφή η θεωρία του προς απόδειξη ή απόρριψη, αλλά μπορείς να πετάξεις όλα τα στοιχεία της επειδή ακριβώς δεν μπορεί να αξιολογηθεί με τον ορισμό σου? δεν είναι λίγο άδικη & απόλυτη η αξιολόγηση σου?"

Ο ορισμός δεν είναι δικός μου - είναι του Πόππερ και είναι αποδεκτός από την συντριπτική πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας.

Έχεις εσύ να προτείνεις άλλον; Που να διαχωρίζει (demarkation) επιστήμη από μη-

Σαβ Σεπ 30, 05:47:19 μμ  
χαμένο νησί said...

mirage: το να αρχίσεις να σκέφτεσαι λογικά είναι απόφαση.

Σαβ Σεπ 30, 05:48:20 μμ  
Nicholas_Nerd said...

"από την συντριπτική πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας"

Sorry, but so what? Who defines "επιστημονική κοινότητα"; Δεν μου ακούγεται και πολύ πλουραλιστικό ή φιλελεύθερο το εν προκειμένω επιχείρημα στήριξης του Πόππερ, dear ND, with all due respect για εσάς.

Σαβ Σεπ 30, 05:51:49 μμ  
aphrodite said...

(πάντως με όλο αυτό το σούσι και το φενγκ-σούι που είναι τσι μοδός μέχρι μονομανίας στο ελλάντα, οι της απω ανατολής θα νομίζουν ότι τους κάνουμε οργανωμένη πλάκα!!!)

Σαβ Σεπ 30, 05:52:47 μμ  
Nikos Dimou said...

mirage

Φρόυντ με Δαρβίνο - ουδεμία σχέση.

Αλλά είπαμε - θα γίνει ειδικό ποστ για την ψυχανάλυση.

Σαβ Σεπ 30, 05:53:15 μμ  
Πανάσχημη said...

Zoros

Σωστα. Αν είχες μάλιστα ως πρόεδρο έναν άνθρωπο που πιστεύει ότι η ηλικία της γης είναι 5000 έτη, τι θα έκανες; Και πως κατέληξε ο πρόεδρος σε αυτό το συμπέρασμα; Πήρε τη Bίβλο και αφαίρεσε 2000 χρόνια. Μτά άρχισε να αφαιρεί τόσα χρόνια για την Παναγία τόσα για τους γονείς της, κ.ο.κ. Τουλάχιστον η κατάσταση σώζεται εδώ με τον πλήρη διαχωρισμό κράτους και φαντασίας. Στην Ελλάδα τι γίνεται;
Και απ'ότι έχω μάθει η εξέλιξη δεν διδάσκεται στα Ελληνικά σχολεία, έχω δίκιο;

Σαβ Σεπ 30, 05:55:53 μμ  
Nicholas_Nerd said...

@ Lefteris

"Ο άνθρωπος θέλει απλότητα, υγεία, ομορφιά. Όχι "μπλαζέ" αηδίες. Θέλει κρασί, όχι "ουίσκι" (τι δηλητήριο από βαρβάρους είναι κι αυτό). Θέλει και καμιά καλή μπύρα πότε πότε. Διασκέδαση χωρίς "μπλαζέ" υπονοούμενα και death γκόμενες. Εγώ άμα δω γυναίκα ευχάριστη, γελαστή, καλόκαρδη, φτιάχνει η διάθεσή μου για ένα μήνα. Βάλε κι ένα όμορφο τοπίο από πίσω, ένα καλό πιάτο φαί και ένα εργαστήριο για να δουλέψω, κι είμαι ευτυχισμένος και κοιμάμαι σαν πουλάκι, ακόμα και στ' άχυρα"

You are a real modern day "guru", I mean it. Why don't you sell this philosophy in the US market (book, lectures, videos, etc., the whole package)? I am serious! Γιατί να την περιορίζεις μόνον σε εμάς (δεν σαρκάζω, το εννοώ)!!!

Σαβ Σεπ 30, 05:57:04 μμ  
Jason said...

@zoros

Ξεκινάμε με διαφορετική λογική, αγαπητέ.
Ο αφελής έχει αφελείς προτεραιότητες. Ίσως δεν ψηφίσει τον πιο ικανό για να του φτιάξει τις αποχετεύσεις, αλλά θα ψηφίσει τον πιο κατάλληλο για να ασχοληθεί με ό,τι απασχολεί αυτόν περισσότερο. Και αυτή είναι μια αντιπροσωπευτική ψήφος.
Αλλά δε νομίζω ότι θα ορίσουμε εμείς το ποιος είναι αφελής και ποιος όχι.
Καταρχάς δε θεωρώ ότι το γεγονός ότι κάποιος πιστεύει στο φενγκ σούι καταργεί την όποια πολιτική άποψη μπορεί να έχει. Το post, έτσι κι αλλιώς, ξεκινάει ως εξής: "Η φίλη μου Μ. είναι ιδιαίτερα μορφωμένη και καλλιεργημένη, πολύγλωσση, ικανή ποιήτρια και μεταφράστρια". Αυτό δεν είναι προφίλ ανθρώπου σαλεμένου, ούτε ενός ανθρώπου που δεν μπορεί να κρίνει ποιος θα του φτιάξει τις αποχετεύσεις. Δε δέχομαι ότι εγώ που δεν πιστεύω στο φενγκ σούι είμαι πιο σώφρων από την κυρία Μ..
Έτσι το βλέπω εγώ, αγαπητέ.

Σαβ Σεπ 30, 05:57:52 μμ  
onlycurious said...

Abdul said

"αλλά μπορείς να πετάξεις όλα τα στοιχεία της επειδή ακριβώς δεν μπορεί να αξιολογηθεί με τον ορισμό σου? "

Μα δεν είναι ορισμός του κ. Δήμου.
Εδώ και 100 χρόνια ο Λογικός Θετικισμός και μετέπειτα η θεωρία της διαψευσιμότητας προσπάθησαν να οριοθετήσουν τι είναι επιστήμη και να την διαχωρίσουν από όλες τις μεταφυσικές - θρησκευτικές- δοξασίες με αυτή την προσέγγιση. Ότι δηλαδή επιστημονική θεωρία είναι εκείνη που επιδέχεται διάψευση ή επιβεβαίωση. Αφήνει έτσι απέξω γενικότητες του τύπου: Αν θέλεις κάτι πάρα πολυ τότε το σύμπαν θα συνωμοτήσει για να σου συμβεί.

Σαβ Σεπ 30, 05:59:42 μμ  
Nicholas_Nerd said...

@ Πανάσχημη

"Τουλάχιστον η κατάσταση σώζεται εδώ με τον πλήρη διαχωρισμό κράτους και φαντασίας"

Τύποις, όχι και τόσο έργοις (εκεί, σε εσάς, στο ΗΠΑ, φιλτάτη)!


"Στην Ελλάδα τι γίνεται;
Και απ'ότι έχω μάθει η εξέλιξη δεν διδάσκεται στα Ελληνικά σχολεία, έχω δίκιο;"

Δεν διδάσκεται αλλά η εξέλιξη και η αναπαγωγική της πτυχή ειδικά είναι "πρακτική" ανά τη χώρα, και το καλοκαίρι και τα βράδυα στις παραλίες! Και στα σχολεία με δασάκια και θάμνους. Κάποιο ατού έχουμε και εμείς ως χώρα over the US and other anglosaxons!

Σαβ Σεπ 30, 06:03:33 μμ  
Periclis said...

Ο Φρόιντ διαμόρφωσε τις θεωρίες του με βάση την επιστημονική παρατήρηση όπως και κάθε επιστήμονας. Π.χ. όταν αποδείχθηκε ότι τα παράλυτα πόδια της ασθενούς δεν είχαν ως αιτία εγγεφαλικό πρόβλημα αλλά, όπως θα λέγαμε σήμερα, ψυχολογικό. Και ήταν η ανακάλυψη που τον έβαλε στον δρόμο να διαμορφώσει την ψυχαναλυτική του θεωρία.

Δηλαδή το εγώ και το υπερεγώ τα έβγαλε από την φαντασία του ο Φρόυντ; Οπως π.χ. ότι ο προσανατολισμός της καρέκλας κάνει καλό στις πωλήσεις; Δεν ήταν ιδέες που τις σχημάτισε από επίμονες παρατηρήσεις σε άλλους και από ενδοσκόπιση;

Δηλαδή τί απόδειξη θέλει κανείς για να δεχθεί ότι υπάρχει το ασυνείδητο; Δεν του αρκεί ότι η θλίψη υπάρχει γιατί έτσι ονομάζουμε το συναίσθημα που βιώνει κάποιος όταν βλέπει ένα κίτρινο φύλλο; Με το οποίο, από ότι φαίνεται, τρακάρει συχνά;

Εγώ προσωπικά, στην προσπάθειά μου να γνωρίσω τον εαυτό μου, έχω τρακάρει και με το εγώ και με το υπερεγώ και με το ασυνείδητο, και έχω προσπαθήσει να βγάλω άκρη. Και σε μεγάλο βαθμό το έχω καταφέρει ώστε να περιορίσω στο ελάχιστο το ασυνείδητο. Πάντως με το τσιν δεν έχω τρακάρει. Αυτό είναι αλήθεια.

Και καλά δηλαδή, οι άνθρωποι δεν διαθέτουν χαρακτήρα; Δεν διαθέτουν προσωπικότητα που έχει δομή και μπορεί να αναλυθεί; Αυτό που λέμε κόμπλεξ ή σύμπλεγμα δεν υπάρχει; θα πρέπει να είναι πολύ ευτυχής ο άνθρωπος που δεν έχει τρακάρει ποτέ μαζί του!

Αλλά για κάποιον που από νωρίς στην ζωή του ψυχοπλακώνεται τόσο πολύ με ένα απλό κίτρινο φύλλο, δεν το νομίζω.

Σαβ Σεπ 30, 06:05:29 μμ  
epikairos said...

@nikosdimou
Εννοείς την ψευδο-επιστήμη...

Να υποθέσω πως έχεις διαβάσει το βιβλίο κι έχεις καταλήξει στο συμπέρασμα πως πρόκειται για ψευδο-επιστήμη, ή πως δεν το έχεις διαβάσει καθόλου και κατά την πάγια τακτική σου οτιδήποτε αντικρούει εν μέρει τους ισχυρισμούς σου το απαξιώνεις; Ο συγγραφέας του εν λόγω βιβλίου είναι καθηγητής φυσικής στο Στάνφορντ. Κατά τα φαινόμενα εσύ ξέρεις καλύτερα από αυτόν...

Σαβ Σεπ 30, 06:07:18 μμ  
Nicholas_Nerd said...

@ Πανάσχημη

Ποσοι πρόεδροι των ΗΠΑ ΔΕΝ ήταν προτεστάντες και συναφών εν γένει παρακλάδων του Προτεσταντισμού, π.χ.??????

Σαβ Σεπ 30, 06:07:55 μμ  
Πανάσχημη said...

Οχι τυποιw Νικολας. Ως και την προσευχή έχουν απαγορέψει στα σχολεία. Δικαστική απόφαση από ενόρκους ανετράπη διότι 'ενορκος συμβουλεύτηκε τη Βίβλο κατά την διάρκεια της σύσκεψής τους. Κυβερνήτης νότιας πολιτείας πλήρωσε πρόστιμο επeιδή έβαλε τις δέκα εντολές έξω από το κυβερνείο. Και τα Χριστούγεννα, λένε πια "happy holidays" και όχι "Merry Christmas" για να μη προσβάλλονται οι υπόλοιπες θρησκείες. Αλλο άκρο εδώ. Πάντως το "τύποις" με τίποτα δεν ισχύει.

Σαβ Σεπ 30, 06:08:14 μμ  
AdHoul said...

Nikos Dimou said...

"Ο ορισμός δεν είναι δικός μου - είναι του Πόππερ και είναι αποδεκτός από την συντριπτική πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας.

Έχεις εσύ να προτείνεις άλλον; Που να διαχωρίζει (demarkation) επιστήμη από μη- "


αρχικά Νίκο με την φράση
"ορισμός σου" δεν εννοούσα ότι εσύ τον εφηύρες, αλλά ότι τον αποδέχεσαι.ήξερα από που τον ενστερνίστηκες.(και ο Φάυνμαν τα λέει πολύ καλα
-> βιβλίο "Το νόημα των πραγμάτων"

στο θέμα μας. Καταρχάς να πω ότι δεν αναφέρομαι στο φενγκ-σουι κλπ(πρέπει να το λέω για 10η φορά, δεν με αφορά δεν το γνωρίζω και δεν είχα καμία σχέση με όλα αυτά)-> οφφτόπικ σχετικά με το σημερινό θέμα σου μιλάω.

Πάντως στην ερώτηση δεν μου απάντησες: εσύ δηλαδή δεν θεωρείς άξιο να κρατήσεις τίποτα από τον Φρουντ? πέρα δηλαδή από τον ορισμό που δέχτηκες δε σε ενδιαφέρει τίποτα άλλο?

δεν νομίζω να υπάρχει ουσία στο να χαθούμε σε συζητήσεις περί ορισμών για την επιστήμη και τη μη επιστήμη.

Εγώ αναφέρθηκα στο ότι πιστεύω δεν μπορείς π.χ να μηδενίσεις τον Φρόυντ για τους λόγους που αναφέρεις.

Στο περιοδικό Scientific American(φαντάζομαι θα γνωρίζετε την εγκυρότητα του περιοδικού αυτού και τι επιστήμονες γράφουν..)
τεύχος Ιουλίου 2004 όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να βρει το άρθρο "Ο Φρουντ επιστρέφει".

Ξέρω, είπες θα κάνεις άλλο ποστ, απλά θα ήθελα να μου απαντήσεις αφού ξέρεις (καλύτερα από εμένα) το έργο του Φρουντ, τελικά πέρα από τον ορισμό που δέχεσαι, πως το κρίνεις. αυτά.

Σαβ Σεπ 30, 06:10:02 μμ  
Nikos Dimou said...

ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ - ΕΝΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ!

Σαβ Σεπ 30, 06:16:13 μμ  
mickey said...

@Jason said (Σαβ Σεπ 30, 05:45:37 μμ)
"Θα σε προσβάλλω, ίσως, αν σου πως το όραμα σου γι' αυτήν την κοινωνία των τέλειων μου θυμίζει κάτι από αρία φυλή."

Φυσικά και με ...προσβάλλεις και sorry για τα κεφαλαία, αλλά

ΠΟΥ ΕΙΔΕΣ ΝΑ ΕΧΩ "ΟΡΑΜΑ" ΓΙΑ "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΙΩΝ" ΚΑΙ ...ΑΡΙΑ ΦΥΛΗ;

Έλεος πια!

Οι ...συγγνώμες περιττεύουν. Αν ήθελες να μην παρεξηγήσεις και να μην προσβάλεις, θα μπορούσες να το ξαναδιαβάσεις και μην το γράψεις ΚΑΝ (τα υπόλοιπα του σχολίου δε λένε τίποτα το ...προσβλητικό). Καλό είναι να σκέφτεσαι ΠΡΙΝ γράψεις κάτι. Δεν είπα να ...εξοντωθούν οι άλλοι ούτε πως είναι "κατώτερα" ή "ατελή" όντα, αλλά, αν θέλαμε, οι (όποιοι) εμείς θέλουμε μια άλλη κρατική οντότητα, να είχαμε τη δυνατότητα να ζήσουμε στην ησυχία μας (και μάλιστα σε περιοχές που δε θέλει να πάει να μείνει κανείς), χωρίς να πληρώνουμε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ τα στραβά των "πλειοψηφούντων" στα υπάρχοντα κράτη. Και για να προλάβω τυχόν "παρεξηγήσεις", άφησα ΚΑΙ υστερόγραφο!

Μπορεί εσένα να σου χτυπάνε Άρια "καμπανάκια" μέσα σου, αλλά αυτό είναι δικό σου πρόβλημα και όχι δικό μου (μπορείς να διαβάσεις και αρκετές δεκάδες σχόλια που έχω κάνει στο παρελθόν - έχω ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα "διακρίσεων").

Κάθε σκεπτόμενος πολίτης επιθυμεί να ζει σε μια καλύτερη κοινωνία. Αν η κατάσταση έφτανε στο ...απροχώρητο, παλιότερα μπορούσε να πάει και αλλού να δοκιμάσει την ...τύχη του. Πήγαινε σε μια ερημιά, την περίφραζε με δέκα πέτρες και έλεγε "δικός μου χώρος". Άλλωστε κάπως έτσι χονδρικά δημιουργήθηκε και ο "Νέος Κόσμος" - αν και εκεί ΟΝΤΩΣ κάποιοι "εξόντωσαν" τους ...προηγούμενους. Τώρα πού να πάμε; Στον ...Άρη;

Και ΠΟΣΑ νέα κράτη ξεφύτρωσαν μετά τον Β΄ Π.Π. με το σκεπτικό ότι αποτελούν "ξεχωριστές" εθνικές οντότητες - από το Ισραήλ μέχρι τη Ζιμπάμπουε! Θα ήταν ...εξωφρενικό να ζουν και κάποιοι ορθολογιστές στο δικό τους κράτος; Τα βουνά, τα ποτάμια και η ...Βίβλος αποτελούν πιο "φυσιολογικά" κριτήρια για την επίσημη ανακύρηξη μιας αυτόνομης διοικητικά και νομικά κοινωνικής οντότητας;

Λυπάμαι πολύ :(

(συγγνώμη για το off-topic - δε θα επανέλθω)

Σαβ Σεπ 30, 06:20:46 μμ  
AdHoul said...

@onlycurious

ξεκαθάρισα ότι με την φράση "ορισμός σου" δεν εννοούσα ότι τον εφηύρε ο ΝΔ, αλλά ότι τον χρησιμοποιεί.. απορώ πως δεν έγινε αυτό αντιληπτό.

προφανώς και δεν τον εφηύρε ο ΝΔ, είναι ο κλασσικότερος ορισμός. αλίμονο δηλαδή..

μη συσχετίζεις σε παρακαλώ την άποψη μου με άσχετα πράγματα. δεν είπα εγώ ούτε για συνομωσίες σύμπαντος ούτε τίποτα τέτοια.

Αν αυτό κατάλαβες, τότε λυπάμαι κατάλαβες άλλα αντ'άλλων.

Πρότεινα ένα άρθρο γραμμένο από κορυφαίους καθηγητές πανεπιστημίων στην Αμερική,


στο περιοδικό Scientific American(είμαι βέβαιος οποιοσδήποτε με στοιχειώδεις επιστημονικές γνώσεις θα το έχει υπόψη του το περιοδικό) του 2004,

εκεί αναλύει μέχρις εσχάτων τα όσα προσπαθώ να πω για τον Φρούντ. δυστυχώς δεν το έχω εδώ θα το σκανάριζα αλλιώς


εν τέλει λέω πως μην συγχέουμε την πρακτική(δηλαδή "κομπιναδόρους" ψευτοεπαγγελματίες "ψυχαναλυτές" που κερδοσκοπικά κινούνται), με την θεωρία που διαμόρφωσαν κάποιοι άνθρωποι, και ισοπεδώνουμε τα πάντα.


Λυπάμαι δεν μπορώ να γίνω πιο σαφής, μερικοί μπερδεύετε τον Φρούντ με την αστρολογία και τη συνομωσία του σύμπαντος.

Σαβ Σεπ 30, 06:21:30 μμ  
Zoros said...

@jason
“Αλλά δε νομίζω ότι θα ορίσουμε εμείς το ποιος είναι αφελής και ποιος όχι.”

Μια διόρθωση: δεν μιλώ για έξυπνους και χαζούς (ή αφελείς), αλλά για λογικούς και μη λογικούς. Επίσης, το να πιστεύεις στο φενγκ σούι (με την αιωρίζουσα δυναμική ενέργεια...) σαφώς και δεν καταργεί την όποια πολιτική σου άποψη, αλλά σαφέστατα καταργεί την ορθή πολιτική σου κρίση! Και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα μου, ως απάντηση στην φράση σου:
«Αφού τη βοηθάει, εμείς τι πρόβλημα έχουμε...; Ακίνδυνες είναι αυτές οι φιλοσοφίες, δε σε βάζουν να κάνεις θυσίες νεαρές παρθένες στο σατανά.»
Καμία φιλοσοφία που σε βάζει να αρνηθείς τη λογική δεν είναι κατά τη γνώμη μου ακίνδυνη.

@πανάσχημη
“Τουλάχιστον η κατάσταση σώζεται εδώ με τον πλήρη διαχωρισμό κράτους και φαντασίας.”

Πράγματι, αυτό είναι μια τεράστια κατάκτηση της Αμερικής. Και για αυτό η προσέγγιση των δημιουργιστών είναι με «επιστημονικοφανείς» όρους και όχι με θρησκευτικούς. Στην Ελλάδα αρκεί μια επίσκεψη του Χριστόδουλου στον όποιο Πρωθυπουργό...

Σαβ Σεπ 30, 06:22:41 μμ  
τα λαχανικά χαλάν said...

Δεν υπάρχουν ψυχικά φαινόμενα. Η ψυχή είναι το σύνολο των σκέψεων. Τα συναισθήματα είναι σκέψεις.

Σαβ Σεπ 30, 06:25:16 μμ  
proinos said...

Με το Τσι που σκόνταψε στο παρόν blog μεχρι και τα τρολλαχανικά λένε αλήθειες!!

Σαβ Σεπ 30, 06:30:34 μμ  
Jason said...

@ mickey

Σε παρακολουθώ πολύ καιρό και διάβαζα και το blog σου παλαιότερα και ξέρω τι είσαι και τι δεν είσαι.
Γι' αυτό και ζήτησα συγγνώμη, αλλά δεν μπορούσα να μη σχολιάσω το πόσο υπερβολικό μου ακούστηκε αυτό το περί κοινωνίας έξυπνων, ευαίσθητων, ρομαντικών και τέλος πάντων χαρισματικών ανθρώπων. Το να μην αποδέχεσαι την ανεπάρκεια του άλλου σε μία κοινωνία είναι πρόβλημα, mickey.
Δε χτυπάνε καμπανάκια, γι' αυτό και δεν είχα τίποτα άλλο να σχολιάσω πάνω σ' αυτό. Όμως την εντύπωση που μου προκάλεσε ήθελα να την πω και την είπα. Συγγνώμη και πάλι.
Σε όλα τα υπόλοιπα που λες, έχεις δίκιο αλλά... δεν τα αμφισβήτησα ποτέ. Το όραμά σου αμφισβητώ.

Zoros said...

"...το να πιστεύεις στο φενγκ σούι (με την αιωρίζουσα δυναμική ενέργεια...) σαφώς και δεν καταργεί την όποια πολιτική σου άποψη, αλλά σαφέστατα καταργεί την ορθή πολιτική σου κρίση!"

Εγώ δε θεωρώ ότι το να πιστεύεις στο φενγκ σούι καταργεί την ορθή πολιτική σου κρίση.
Μιλάμε σε διαφορετική βάση, λοιπόν, και δε νομίζω ότι πρόκειται να καταλήξουμε σε συμφωνία πάνω σ' αυτό.

Σαβ Σεπ 30, 06:34:09 μμ  
brain_deficit said...

Το υπερεγώ και άλλα αξιώματα της ψυχανάλυσης του Φρόιντ προέκυψε από την προσπάθεια του να εξηγήσει «επιστημονικά» τον μεσμερισμό (τον μετέπειτα αποκαλούμενο υπνωτισμό), το οποίο έκανε θράση εκείνες τις εποχές στα σαλόνια τις Ευρώπης. Κάτι το οποίο μέχρι σήμερα δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν καλύτερα, εξ ου και οι θεωρίες του Φρόιντ μεν δεν επιβεβαιώνονται πλήρως στην πράξη, αλλά έχουν το ατού να εξηγούν πολύ(?!) καλά τον υπνωτισμό και «ζωικό μαγνητισμό» (μερσμερισμό). Εν αναμονή μιας καλύτερης θεωρίας, δεν είναι σωστό να απορρίπτεται ολοκληρωτικά η ψυχανάλυση. Διαφορετικά, και η ψυχολογία ανήκει στις ψευδοεπιστήμες, διότι δεν έχει αξιώματα σε θεωρίες πειραματικά επιβεβαιώσιμες, εκτός από το πολύ μικρό παρακλάδι της «πειραματικής ψυχολογίας», μία προσπάθεια καταγραφής της πραγματικότητας έχοντας ως εργαλεία τα της στατιστικής, αλλά αυτή μάλλον θα έπρεπε να είναι μέρος της κοινωνιολογίας.

Σαβ Σεπ 30, 06:36:18 μμ  
cyrusgeo said...

@epikairos: Το γεγονός ότι ένα ψευδοεπιστημονικό βιβλίο έχει γραφτεί από έναν φυσικό δεν το καθιστά έγκυρο.

Και ο Λιακόπουλος φυσικός είναι, και μάλιστα χρησιμοποιεί αυτήν του την ιδιότητα για να προωθεί απίστευτες ανοησίες...

Σαβ Σεπ 30, 06:38:14 μμ  
Kato Patissia said...

ΑΠΟΡΙΕΣ,
ΓΙΑ ΤΟ " TΣΙ "...

1. Όλοι εσείς που ...χλευάζετε το «Τσί», με διάφορους τρόπους ( «τσί-τσί», κλπ..) μήπως ...παρασύρεστε να κοροϊδεύετε κάτι το οποίο ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ;; Στα δικά μου μάτια, φαίνεστε σάν να βρίσκεστε υπο την επήρρεια της ίδιας «μόδας» με όσους πιστεύουν στο «φένγκ-σούϊ»! Το «Τσί» είναι πανάρχαιη φιλοσοφία του Λάο Τσέ, άν θυμάμαι καλά, και άν μή τι άλλο, ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΜΑΣ, κι’ ας μήν το γνωρίζουμε!

2. Κι’ εσείς, όσοι μιλάτε για «Τσί» στο «Φένγκ-σούϊ», μήπως έχετε μπερδέψει τις καταστάσεις; Το «Τσί» ΔΕΝ έχει να κάνει με ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ! Είναι καθαρά, μιά «στάση ζωής», μιά προσαρμογή του ανθρώπου στο περιβάλλον του. Και ΟΧΙ προσαρμογή του ...καναπέ στο περιβάλλον!! Το «Φένγκ-σούϊ» είναι η γελοιοποίηση του «Τσί», όπως και το «νερό του Καματερού» ήταν η γελοιοποίηση του νερού! Δέν θα γυρίσουμε να χλευάσουμε το ...νεράκι, επειδή το γελοιοποίησε ο Καματερός, έτσι δέν είναι;

Σαβ Σεπ 30, 06:47:38 μμ  
AdHoul said...

Κλείνοντας και τελειώνοντας το εκτός θέματος,
η προσκόλληση σε "ορισμούς" δεν ξέρω τελικά αν είναι πανάκεια.

Οι ορισμοί είναι για να οριοθετούν και να διευκολύνουν, όχι για να δημιουργούν στασιμότητα και δογματισμούς.

Για παράδειγμα μιας και αναφέρατε την επιστήμη και τους επιστήμονες
Ο Richard Feynmann(..) έγραφε (και έλεγε) ότι η κοινωνιολογία δεν είναι επιστήμη,

και όχι μόνο η κοινωνιολογία αλλά και τα μαθηματικά!

Αυτό τι σημαίνει, πως μαθηματικά και κοινωνιολογία ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ?

Όχι βέβαια, ούτε ο Φέυνμαν υποστήριζε κάτι τέτοιο..

Κάποιοι βέβαια μπορεί να νομίζουν πως τον ξεπέρασαν.. ίσως.. δεν ξέρω.

(όποιος δεν πιστεύει ή δεν το γνωρίζει να διαβάσει το βιβλίο ΤΟΥ
"Το Νόημα Των Πραγμάτων" και μετά να απαντήσει).


(τέλος εκτός θέματος)

Σαβ Σεπ 30, 06:48:39 μμ  
epikairos said...

@cyrusgeo

Όταν ο Σαγκάν έγραφε ένα μυθιστόρημα όπου μιλούσε για εξωγίηνους και ταξίδια με την ταχύτητα του φωτός κανείς δεν το κατηγόρησε για ψευδοεπιστήμονα. Εδώ έχουμε έναν φυσικό που επιχειρηματολογεί πάνω στην θεωρία της ψυχοκινητικής και μέσα από αυτή την επιχειρηματολογία εν μέρει δικαιολογείται και το Φενγκ Σουι. Που το περίεργο; Δηλαδή η θεωρία της σκουλικότρυπας έχει περισσότερα εχέγγυα κι από που; Μην απαξιώνουμε τόσο εύκολα έργα ανθρώπων επειδή ενδεχομένως να μας αλλάξουν λίγο οπτική. Αυτό δεν είναι υγιής τρόπος σκέψης.

Σαβ Σεπ 30, 06:53:07 μμ  
onlycurious said...

@Abdul

Το ξεκαθάρισες αφού είχα στείλει το post μου.
Δεν είναι σωστό να κάνουμε προσωπικές αντιπαραθέσεις εδώ (δεν διαφωνούμε άλλωστε και επί της ουσίας).
Δεν είχα την παραμικρή πρόθεση να συσχετίσω την άποψή σου με τίποτα. Όμως ο ορισμός εκείνος ακριβώς τέτοιες δοξασίες προσπάθησε να αποκλείσει. Ας τελειώσουμε εδώ όμως.

Σαβ Σεπ 30, 06:56:59 μμ  
cyrusgeo said...

@epikairos: Την απάντηση τη δίνετε μόνος σας. Ο Σαγκάν έγραψε μυθιστόρημα -- όχι ένα ψευδοεπιστημονικό κείμενο που προσπαθεί να δώσει αξιοπιστία στην φτηνή μεταφυσική του New Age.

Σας θυμίζω, δε, ότι ο κ. Tiller είχε εμφανιστεί και στην απαράδεκτη ταινία (στην πραγματικότητα προπαγάνδα υπέρ του "Ινστιτούτου Ράμθα") "Τι στο μπιπ ξέρουμε".

Το να δεχόμαστε όποια ανοησία ακούμε επειδή μας ακούγεται θελκτική, δηλαδή, είναι υγιής τρόπος σκέψης;

Σαβ Σεπ 30, 06:59:44 μμ  
Nikos Dimou said...

kato patissia:

To τσι δεν έχει σχέση με τον Λάο Τσε - το μπερδεύετε ίσως με το ταο.

Το ότι μία δοξασία είναι πανάρχαιη - δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι και σεβαστή. Ιδιαίτερα όταν ασχολείται με πράγματα που ανήκουν στο χώρο της επιστήμης.

Σαβ Σεπ 30, 07:04:46 μμ  
Dion.M. said...

@mourgos said...

...το target group των συγχρονων αυτων μανιων ...και με τις γυναικες να κατεχουν το συντριπτικο ποσοστο...
...................................Συμφωνώ στην διαπίστωση!

Ενδιαφέρον να αναλύσουμε γιατί συμβαίνει...

Τι γνώμη έχεις Λευτέρη;

Σαβ Σεπ 30, 07:11:13 μμ  
Kato Patissia said...

ΓΙΑ ΤΟ «ΤΣΙ»
ΚΑΙ ΤΟ «ΤΑΟ»

@ΝΔ :

Μάλλον έχετε δίκιο, για τον Λάο Τσέ..

Θα ψάξω σε κάτι παλιά βιβλία μου, να δώ πού ακριβώς βρήκα για το «Τσί» ( όχι σε βιβλίο για φένγκ-σούϊ πάντως!.. ), και θα επανέλθω αργότερα, μάλλον αύριο γιατι σήμερα δέν προλαβαίνω..

Να τό ‘χω μπερδέψει με το Τάο;
Ίσως, επειδή πάνε πολλά χρόνια που είχα ασχοληθεί με αυτά, και η μνήμη μου μπορεί να με ξεγελάει...
Αλλα, κάτι μου λέει πως δέν μπορεί να έχω πέσει τόσο πολύ έξω!

Σαβ Σεπ 30, 07:14:30 μμ  
mickey said...

Jason said:
"Το να μην αποδέχεσαι την ανεπάρκεια του άλλου σε μία κοινωνία είναι πρόβλημα, mickey"

ΤΩΡΑ κι αν με προσβάλεις. Έχουν γνώση πολλοί για το ΑΝ αποδέχομαι ή όχι την "ανεπάρκεια" του καθενός. Αλλά προφανώς δεν καταλαβαίνεις ούτε τι γράφω ούτε τι (και πόσο "βαριά") ...γράφεις :(

Αυτό όμως δε σημαίνει πως οι "ανεπαρκείς" πρέπει να κυριαρχούν στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου - ή του πλανήτη μας γενικότερα. Ας φτιάξουμε λοιπόν μια κοινωνία παραγωγής και προαγωγής (στα ανώτατα αξιώματα) ηλιθίων που θα ξεκινούν πυρηνικό πόλεμο για πλάκα, προκειμένου να είμαστε "politically correct" και να μην τους ...προσβάλλουμε. Στο όνομα της ...δημοκρατίας. Κι ας μη "γκρινιάζουμε" για το Τρίτο, τον Χριστόδουλο και τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. Είμαστε ...μειοψηφία :(

Λυπάμαι, αλλά πέραν των παρεξηγήσεων περί "οράματος" ("τρικυμία εν κρανίω", που θα 'λεγε κι ο γάτος), προφανώς ΔΕΝ έχει γίνει κατανοητό ότι δήθεν "αθώα" και "καλά" πράγματα (από την "ευεξία" και τις "θετικές συνέπειες" του Φενγκ Σούι μέχρι τον "καλό Χριστούλη" που "σταυρώθηκε για τις αμαρτίες μας" και από τον καταστροφικό εθνικισμό του Χίτλερ - με τα ΔΙΚΑ ΤΟΥ οράματα - ως τον "γραφικό" εθνικισμό του Λιακόπουλου) μας έχουν πάει ΑΙΩΝΕΣ πίσω και μας ταλαιπωρούν ακόμα και στον 21ο αιώνα.

Το πρόβλημα ΔΕΝ είναι τα ...συμπτώματα, αλλά η ασθένεια. Έχει ένα πολύ συγκεκριμένο όνομα και λέγεται "παραλογισμός" (πιο κομψά ..."ανορθολογισμός"). Το Φενγκ Σούι και όλα τα άλλα φαιδρά είναι οι ...κερκόπορτες για να παρεισφρήσει σιγά σιγά και "αθώα" στο μυαλό μας ένας συγκεκριμένος τρόπος σκέψης, που εξισώνει την ιατρική με την ομοιοπαθητκή, την ψυχολογία με την ψυχανάλυση, τον Λιακόπουλο με τη NASA και το Φενγκ Σούι με την καλή πορεία της ζωής μας.

Στο τέρμα του δρόμου βρίσκονται ο Χριστόδουλος, ο Μπιν Λάντεν, ο Μπους. Διαλιέχτε!

Κανείς δεν σκοτώθηκε φυσικά από το Φενγκ Σούι, αλλά ο τρόπος (mode) σκέψης που απαιτεί για να το προσεγγίσεις είναι υπεύθυνος για πολλά δεινά στην Ιστορία της ανθρωπότητας. Και όπως με όλα, καταλήγουμε στο "κλισέ" της Παιδείας, - αν ήταν σωστή, μάλλον δε θα είχαμε φτάσει σε αυτά τα ...χάλια :(

Υ.Γ. Είπα να μην επανέλθω, αλλά το μπλογκ είναι ...ντρόγκα. Τουλάχιστον πιστεύω πως αυτό το σχόλιο ήταν μέσα στο πνεύμα του post ;)

Σαβ Σεπ 30, 07:19:31 μμ  
Πανάσχημη said...

DION
το target group των συγχρονων αυτων μανιων ...και με τις γυναικες να κατεχουν το συντριπτικο ποσοστο...

Δείξε μου τα νούμερα αγαπητέ μου. Ο Λευτέρης δεν είναι επιστημoνiκή απόδειξη.
Τα νούμερα λοιπόν.
Περιμενω (και από ακαδημαϊκή πηγή. Οχι από το islamabad.com)

Σαβ Σεπ 30, 07:21:18 μμ  
Yannis H said...

Έκτακτο χιούμορ!

Απόλαυση :)

Σαβ Σεπ 30, 07:31:15 μμ  
Yannis H said...

ΥΓ. Από σύμπτωση, σήμερα με ρώτησαν αν ξέρω να ξεματιάζω στη δουλειά. Φυσικά ξέρουν ότι δεν πιστεύω σε αυτά τα πράγματα, αλλά είχε πλάκα.

Δεν ξέρω πως γίνεται αλλά η αδελφή μου είναι μέρα παρά μέρα ‘ματιασμένη’, ενώ εγώ δεν ‘έχω ματιαστεί’ εδώ και δεκαετίες (αφότου απέκτησα δική μου φωνή και μυαλό).

Και… είναι απίστευτο – ομολογώ ότι νιώθω σχεδόν θυμωμένος. Κάποια άλλη συνάδελφος, πριν χρόνια, μου έλεγε ΣΟΒΑΡΑ ότι της ξεράθηκε μια γαρδένια γιατί κάποιος την είχε ματιάσει! Ναι – το λουλούδι.

«Γιατί, αφού ματιάζονται τα λουλούδια πολύ, δεν το ξέρεις;»

Σε τέτοιες περιπτώσεις νιώθω τόσο ανήμπορος που εκνευρίζομαι πραγματικά.

Σαβ Σεπ 30, 07:37:17 μμ  
Nikos Dimou said...

Mickey το τελευταίο σου σχόλιο 19:31 δεν θα μπορούσα να το διατυπώσω καλύτερα!

Συνόψισες όλο το θέμα του ποστ.

Thanks!

Σαβ Σεπ 30, 07:38:18 μμ  
aphrodite said...

Ωραία, ξαναγυρνάμε στο θέμα μας, bit by bit.

Είναι λοιπόν περίεργο, αν όχι άδικο, να βάζουμε στο τραπέζι και να κρίνουμε κάτι το οποίο συντρόφευσε / βοήθησε κάποιους ανθρώπους για σειρά ετών να "βγάλουν κάποια άκρη" στον χαώδη κόσμο, με τις γνώσεις τις τότε.

Το δέχομαι και το ενστερνίζομαι (έως... γελάω) το να βάζουμε τους συγχρονούς μας στο στόχαστρο, που έχουν μεγαλώσει με άλλες προσλαμβάνουσες, κι έχουν την πολυτέλεια (μικρή-μεγάλη) κάποιας παραπάνω γνώσης. Να μου το ανάγουν εκείνοι σε επιστήμη... Τζήζους!

Ο Κινεζούλης όμως, ο Ινδιάνος, ο Μογγόλος, ο Ούννος, ο προπροπροπρο-πάπος μου, αυτά ήξερε για «αιχμή του δόρατος» στην τότε σκέψη, έτσι πορευόταν. Δεν θα τον πυροβολήσω κιόλας!

Αλλά τι να μου πει ο προπρο.... κιναζούλης για τις λεπτές ενέργειες, και πώς μπορώ να τις εξισορροπήσω μέσω της χωροταξικής διευθέτησης και εναρμόνισης του περιβάλλονός μου, όταν ζω σε ένα περιβάλλον που με διαπερνούν 24/7 ό,τι ηλεκτρο-μαγνητικές ακτινοβολίες φαντάζεται ανθρώπου νους, όταν έχω πήξει στην διοξίνη, τις τοξίνες και τα χημικά, όταν οι εισπεόμενοι ρύποι θα μου βγουν από τ’αυτιά και με βομβαρδίζουν με ραδιενεργά τα-πάντα από παντού?...

Κατανοώ όμως ότι για τον «αρχαίο» κινέζο ήταν πολύ σημαντικό το σπίτι του να είναι σε «χ» τοποθεσία, μεταξύ φυσικών αναχωμάτων, να αερίζεται καλά (να «τρέχει» η ενέργεια, σε έναν κόσμο όπου το να κρατάς τα στοιχεία της φύσης έξω ήταν θέμα επιβίωσης) και να μην του τρέχουν τα υδραυλικά (αν είχε δλδ) διότι ήταν συμβολική διαρροή χρημάτων – οι επισκευές κοστίζουν... Και ένα κάρο άλλα πρακτικά.

Και τους συμβολισμούς τους καταλαβαίνω. You have to make it somehow.

Απλώς από κει και τότε μέχρι το εδώ και τώρα...

Είναι αστείο το να προσπαθούμε να εφαρμόσουμε τέτοιο manual σε δυτικού τύπου περιβάλλον (ποιό φυσικό ανάχωμα, τίγκα στην πολυκατοικία είμαστε...), ακόμη και ξέροντας την σημασία του σωστού εξαερισμού (να ανανεώνεται το μπαγιάτικο καυσαέριο) και να μην μας τρέχουν τα υδραυλικά (χάνουμε λεφτά πραγματικά, 100 ευρώ το μισάωρο ο μάστορας και ΑΜΑ...)

Το να ισχύουν γενικοί κανόνες (π.χ. unclutter βρε χρυσέ μου, παντού κούτες και πράγματα, ακόμη και κάτω απο το κρεββάτι, αλήθεια, τι έχουμε κάτω απο το κρεββάτι, τη μάνα μας και τον πατέρα μας...) είναι και θέμα κοινής λογικής, που αισθάνομαι ότι με συνδέει με αυτούς τους ανθρώπους με έναν περίεργο τρόπο:

Εκείνοι είχαν το φενγκ-σούϊ να πορεύονται, εγώ αγοράζω τα περιοδικά για εσωτερικό ντηζάιν και επισκέπτομαι του κόσμου τα επιπλάδικα και κλείνω ραντεβού με διακοσμητή (αν έχω λεφτά για πέταμα και καθόλου εκτίμηση στο γούστο μου).

Ιδιες ανθρώπινες ανάγκες, να πορευτώ, να βεβαιωθώ ότι ορίζω την τύχη μου και είμαι κύριος της ζωής μου – γιατί αλλιώς, μοίρα, ζωή, θάνατος, θεός, άσε... δύσκολα τα υπαρξιακά....

Και αισθάνομαι ότι ακριβώς επειδή ξέρω πέντε πράγματα παραπάνω, πρέπει να είμαι λίγο πιο «ταπεινή» αν έχω απέναντί μου κάποιον του οποίου οι πρόγονοι π.χ έχτισαν ολόκληρο το σπίτι τους με βάση αυτή τη θεώρηση (λες και θα βρεθεί κάνας κινέζος μπροστά μου τώρα στο γραφείο, αλλα λέμε τώρα!).

Αν βέβαια έχω μπροστά μου την κυρία Τουλουμοτύρογλου (του βιομηχάνου) που λέει στον κολλητό φίλο μου αρχιτέκτονα (αληθινό αυτό) για την σημασιολογία του συνδυασμού φούξια με κίτρινο στο πάνω δεξί μερος του τραπεζιού της κουζίνας της, απέναντι από το ενυδρείο που φέρνει καλή τύχη και το τεκμηριώνει με ενεργειακά ρευστά, ε, εκεί... μαζί σας!

Στο ψαχνό!!!!

(ο φίλος μου συμφώνησε πάντως με την ιδέα του ενυδρείου στην κουζίνα, δεν χρειάζεται να τρέχεις και στην ψαραγορά...)

ΥΓ1- παράγραφε, εμένα πάντως εάν κάποιος με διαβεβαίωνε (και το τηρούσε) ότι κάνοντας το ο,τιδήποτε εγώ, τα παιδιά μας – όλου του κόσμου τα παιδιά, δεν θα αρρώσταιναν και δεν θα πονούσαν, ε, θα έκανα τα πάντα, με φουλ εξάρτυση drag queen (με κέφια) στον εσπερινό θα πήγαινα κάθε μέρα.... Οχι να αλλάξω πέντε πράγματα στο σπίτι μου και να κρεμάω τζάντζαλα και μελωδούς στις πόρτες, που σιγά τα μούσμουλα...

ΥΓ2 – καλό θα ήταν πάντως να μην υπήρχε χώρος για διάβρωση έστω και χρονική (σου κλέβει χρόνο όλη αυτή η κουβέντα περί φ.σ.) γιατί θα ασχολιόμασταν με κάτι που αποδεδειγμένα θα μας πήγαινε μπροστά... Κάτι όπως λέει ο Μίκυ περί παιδείας, της γνωστής άγνωστης...

ΥΓ2- και μην ξανακούσω για γυναίκες ευκολόπιστες, δεν έχετε πετύχει «κατίνα» σε ανδρικό, να φοβηθεί το μάτι σας! Πα πα πα!

Σαβ Σεπ 30, 07:39:15 μμ  
Dion.M. said...

@Πανάσχημη said...
DION
το target group των συγχρονων αυτων μανιων ...και με τις γυναικες να κατεχουν το συντριπτικο ποσοστο...

Δείξε μου τα νούμερα αγαπητέ μου.


Δεν έχω κάνει επιστημονική έρευνα!Είναι προσωπική παρατήρηση, και όπως βλέπετε δεν είναι μόνο δική μου. Ξέρω αρκετές γυναίκες που ασχολούνται και ούτε έναν άνδρα. Ακόμα και το παράδειγμα του post σε γυναίκα αναφέρεται!
Τυχαίο είναι;
Ισως...

Σαβ Σεπ 30, 07:42:30 μμ  
harrygreco said...

Με τα @,το κουβεντολόι & τα τεραστια βερμπαλισματα στου καθενος το χαβα,χαλατε το
μπλογκ. Δεν διαβασα κανενα σχολιο πλην Παρα.Και η Αφρο ειναι off. Τι εχει ν'αποκομισει ενας επισκεπτης σημερα ? Φενγκσουγια,Τσι,αστρολογιες,αποκρυφισμοι,γιογκες,εξωγηινοι...Τα μυαλα στα καγκελα. Οσο περνούν τα χρονια / αυξανονται τα ψωνια / θα κανουμε στο τελος...κουκου / μονο στη ...φωλια του κουκου...

Σαβ Σεπ 30, 07:46:06 μμ  
pagis said...

@mickey

Τον παραλογισμό πως θα τον μετρήσουμε;

δηλαδή ο πόλεμος (μπάχαλο) του Μπους είναι αποτέλεσμα παραλογισμού;

Σαβ Σεπ 30, 07:46:44 μμ  
Πανάσχημη said...

DION
Δεν έχετε νούμερα λοιπόν αλλά προσωπική παρατηρηση.
Δεκτον.
Οσο για την ηρωϊδα του ποστ φυσικά και τυχαιο. Θα μπορούσε κάλλιστα ο πρωταγωνιστής να είναι ο Τομ Κρουζ του οποίου η λόξα με Scientology του στοίχισε το συμβόλαιό του.

Σαβ Σεπ 30, 07:47:12 μμ  
Yannis H said...

Στο δια ταύτα, όλες οι δοξασίες έχουν ένα σκοπό: να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη. Εγώ βλέπω ένα μεγάλο διαχωρισμό: Κάποιες το κάνουν βελτιώνοντας με ένα ‘μαγικό’ τρόπο εμάς (γιόγκα, τάο τσι, μέθοδος Σίλβα, κτλ.) και άλλες (όπως το παράδειγμα του φενγκ σούι, κτλ.) κάνοντας τις αντικειμενικές συνθήκες πιο… ‘θετικές’.

Δικαίως αναφέρθηκε η ψυχανάλυση: διότι στο διαχωρισμό που έκανα πιο πάνω, πάει με τις πρώτες. Κι αυτή ‘υπόγεια’ και σχεδόν ‘μαγικά’ έχει στόχο να βελτιώσει εμάς. Και μετά, εξ αντανακλάσεως, θα βελτιωθούν και οι συνθήκες που ζούμε.

Εδώ καταλήγω σε έναν αφορισμό: βλέπω την ύπαρξη των πρώτων δοξασιών και πρακτικών, σαν την τέλεια απόδειξη ότι ΔΕΝ υπάρχει ελεύθερη βούληση.

Γιατί αν υπήρχε ελεύθερη βούληση, θα έλεγα ‘αλλαχθήτω ο Yannis_H’ και αυτός θα άλλαζε. Δεν θα χρειαζόταν να καταφεύγω ούτε σε γιόγκα, ούτε σε ύπνωση, ούτε σε ψυχανάλυση, ούτε σε μάγια.

Προσοχή: το να ζητάμε εσωτερική αλλαγή, ηρεμία, αισιοδοξία, κτλ. δεν είναι σαν να ζητάμε να τρέχουμε με 200 χλμ. την ώρα (όπου έχουμε ανάγκη την επιστήμη να κατασκευάσει το αυτοκίνητο). Για την εσωτερικότητα του εαυτού μας μιλάμε. Η θρησκεία (ή οι θρησκείες) το αν θα ακολουθήσεις το δρόμο της αρετής ή της κακίας, το αν θα νιώθεις πράος ή κολασμένος, το αν θα κάνεις βρώμικες ή αγνές σκέψεις, το αν θα έχεις θετική πίστη ή όχι, το θεωρεί απλώς ελεύθερη βούληση. Ε, τότε προς τι όλες αυτές οι τεχνικές; Εάν την είχαμε την ελεύθερη βούληση, θα είχαμε αλλάξει όλοι, μόνοι μας, ό,τι θέλαμε μέσα μας, προ πολλού.

Σαβ Σεπ 30, 07:58:54 μμ  
Nikos Dimou said...

Επειδή φίλος blogger με κατηγόρησε ιδιωτικά πως μεροληπτώ και ενώ επιτρέπω σε αρκετούς να χαριτολογούν εκτός θέματος, δικτατορικά σταματάω την συζήτηση για την ψυχανάλυση...

διευκρινίζω ότι:

άλλο είναι να παιζεις λίγο εκτός θέματος και άλλο να εισάγεις ένα ΝΕΟ ΘΕΜΑ που ξαφνικά μονοπωλεί την συζήτηση.

Σαβ Σεπ 30, 08:00:36 μμ  
x-taramas said...

@zoros:
"ποιον πολιτικό να επιλέξει για να του φτιάχνει τις αποχετεύσεις."

Τον Ψωμιάδη. Είναι ό,τι πρέπει για τις αποχετεύσεις...

Σαβ Σεπ 30, 08:01:21 μμ  
Jason said...

@ mickey

Διαφωνώ καθέτως από την αρχή ως το τέλος του τελευταίου comment.
Έχεις δικαίωμα να ψηφίσεις όποιον θέλεις και έχεις δικαίωμα να κατέβεις κι εσύ στην πολιτική.
Το να θεωρείς την απόφαση της πλειοψηφίας ως απόφαησ ηλιθίων επειδή δε συμφωνεί με τη δική του είναι πρόβλημα.
Από 'κει και πέρα, εγώ ούτε για ψυχολογίες είπα ούτε για Μπιν Λάντεν και οι γενικέυσεις που κάνεις είναι επικίνδυνες, πέρα από το ότι είναι άκρως λαϊκίστικες.

Σαβ Σεπ 30, 08:02:37 μμ  
aphrodite said...

@yannis h,

Για να σε συμπληρώσω (αν σε έπιασα καλά), το βασικό σε μια αλλαγή προς το καλύτερο είναι να συμβαίνει από μέσα προς τα έξω - για να είναι βαθειά, ουσιαστική και μακροχρόνια.

Ολα τα άλλα, και ειδικά αυτά που συζητάμε εδώ είναι το ανάποδο, να αλλάξουμε τα απ'έξω μας, μπας και γίνει και η αλλαγή στα μέσα μας....

Κι όταν αυτή δεν επιτυγχάνεται, απλώς αλλάζουμε και το latest fad...

Είναι όμως τόσο εύκολο αυτό, σα να αλλάζεις μάρκα ασπιρίνης, αντί να δεις γιατί έχεις πραγματικά πονοκέφαλο...

(ε ρε πόσους έχω -όχι γκόμενους- στον προθάλαμο για σουτ...!)

Σαβ Σεπ 30, 08:06:10 μμ  
Yosemite Sam said...

Ας φτιάξουμε λοιπόν μια κοινωνία παραγωγής και προαγωγής (στα ανώτατα αξιώματα) ηλιθίων που θα ξεκινούν πυρηνικό πόλεμο για πλάκα, προκειμένου να είμαστε "politically correct" και να μην τους ...προσβάλλουμε

Μιχάλη σούχω νέα.Δεν χρειάζεται να την φτιάξουμε.Υπάρχει ήδη.

Σαβ Σεπ 30, 08:10:43 μμ  
μουστάρδα said...

Για το ανακάτωμα της εντύπωσης από το Τσι με όρους όπως η δυναμική ενέργεια μπορούν να συμφωνήσουν ότι είναι κάτι παράλογο και να γελάσουν εμπλουτίζοντας τη νέα αυτή εμπειρική φιλοσοφία με όρους από τη βιολογία τη χημεία και να ψυχαγωγηθούν τα λογικά πλάσματα.

Αυτό το μεταφυσικό χάος που διαπιστώνει το post είναι ο παραλογισμός. Κι αν βρεθούμε στα ιατρεία των βελονιστών, στους χώρους όπου βλέπουν το μέλλον μας στη σφαίρα, μπορούμε να ψυχαγωγηθούμε πάλι όπως και στις δημόσιες υπηρεσίες με τα άλλα πλάσματα που περιμένουν σχηματίζοντας πολύχρωμα γεωμετρικά σχήματα.

Αν μεγεθύνουμε τα φαινόμενα ώστε να φτάσουμε να κατηγορούμε τους ανθρώπους, θα μείνουμε μόνοι έτσι που θα απαγορεύσουμε το κοινό δικαίωμα στον παραλογισμό και στην παραφορά.

Είναι απάνθρωπη η απαίτηση να αποτελέσουν κανόνες ρύθμισης της διανόησης και της πράξης μας οι μέθοδοι της φιλοσοφίας και της εργαστηριακής χημείας. Γιατί για τούτο θα κατηγορηθούν αυτοί που θα τολμήσουν να ερμηνεύσουν την ανθρώπινη συμπεριφορά - που της αποδίδουμε σκοπό και μόνον σκοπό. Τα πλάσματα είναι ελεύθερα στην πράξη. Ελευθερία τους η δυνατότητα να παίρνουν αποφάσεις.

Αυτοί οι αγχωμένοι που μας προτρέπουν να διαβάσουμε συγκεκριμένα άρθρα σε «επιστημονικά» περιοδικά απλώς για να έχουμε διαβάσει τα ίδια άσχετα και εκείνοι που αναφέρουν και συνδυάζουν τη σχετικότητα με τον Bach και που παραλογίζονται όχι για να ψυχαγωγηθούν μα για να εγκλωβίσουν την ψυχή δηλαδή τη σκέψη σε συγκεκριμένα κανάλια αυτοί έχουν σκοπό να καταργήσουν και τη δική μας ελευθερία.

Δεν διαφέρουν από τον Κωνσταντίνο Χαρδαβέλλα που επιλέγει τους ακραίους τρόπους για να ψυχαγωγήσει τους εκπαιδευμένους στη στέρηση της ελευθερίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις παρεμβαίνει ένας ψυχολόγος.

Οι λέξεις ψυχαγωγία και διασκέδαση έχουν εξωγήινη προέλευση. Η ψυχαγωγία συμβαίνει όταν στα νυχτερινά κέντρα χαροκοπούν οι ημιαγράμματοι Έλληνες (π.χ. τηλεπαρουσιαστές, ηθοποιοί και ιεράρχες) ενώ η διασκέδαση συμβαίνει σαν χαροκοπούν οι Έλληνες νεκροί στα νεκροταφεία κάθε που γίνεται καταβύθιση φερέτρου και επιμνημόσυνη δέηση.

Σαβ Σεπ 30, 08:17:09 μμ  
cyberdust said...

Διαβάζοντας το βιβλίο “Tales of Power” του Carlos Castaneda μπορεί κανείς να δει ξεκάθαρα τον μηχανισμό με τον οποίο δουλεύουν αυτές οι δοξασίες. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα προηγούμενα βιβλία αυτού του συγγραφέα, αν και στα μετέπειτα βιβλία του υπερέβαλε σαφώς και κατάντησε σαχλός. Ίσος να προσπάθησε ανεπιτυχώς να εφαρμόσει αυτούς τους μηχανισμούς, χωρίς όμως να αναιρεί την εγκυρότητα τους.

Σαβ Σεπ 30, 08:18:16 μμ  
somebody said...

Διαβάζω, διαβάζω διαβάζω και παντού βλέπω άσπρο-μαύρο...
Στην πυρά οι πιστεύοντες, ματιάστηκε η λελούδα στην απέναντι...
Αν δλδ πω σε κάποιον κάτι κακό, τότε αυτός ο δεύτερος θα ...αυτωθεί αντί να ματιαστεί; :)
Ψυχραιμία. Υπάρχει και η μέση οδός.
Το θέμα φεγκ σούι το βλέπω απαλλάσοντας το από κινέζικες σάλτσες που του έχουν βάλει και πετώντας τις κάποιες ανοησίες που περιέχει και που κανείς δεν ξέρει από ποιούς προστέθηκαν. Από συγγραφείς ίσως που έπρεπε να γεμίσουν τόμους-τούβλα;

Το ζητούμενο του: Να φτιάξει χώρους που το μάτι εκείνου που ζει μέσα 'ταξιδεύει' πιο αρμονικά σε όγκους και επιφάνειες. Και τοποθέτηση πραγμάτων με τρόπο ώστε να νιώθουμε αρμονία κοιτώντας τα και ζώντας μέσα.

Το τετραγωνισμένο σχήμα δεν υπάρχει στην φύση!
Εχετε δει γάτες με ..κυβικό σχήμα; Η βράχο σαν ...πολυκατοικία; Απωθούν αυτά τα σχήματα. Το ίδιο και οι πολυκατοικίες!
Ολες οι συσκευές του σπιτιού αλλά και τα αυτοκίνητα, από τετραγωνισμένα που ήταν κάποτε, στρογγυλοποιούνται.
Δεν πιστεύω πως στα αυτοκίνητα είναι ΜΟΝΟΝ η αεροδυναμική. Κάποτε (περίπου 1985-87 νομίζω, την καλύτερη αεροδυναμική (συντελεστής 0.26) την είχε το τετραγωνισμένο τότε passat.
Το φ.σ. λοιπόν το βλέπω ως τυφλοσούρτη που βοηθά κάποιον να φτιάξει τον χώρο του και τίποτε πέρα από αυτό.
Τα τσι-τσον-λιν κλπ τα βλέπω ...κινέζικα!
Ας πάρουμε λοιπόν τα καλά στοιχεία από την όποια θεωρία*, και πετάμε την υπόλοιπη.
Ας μην είμαστε επιτέλους ζοχάδες και γκρινιάρηδες με ότι δεν μας αρέσει.
Είναι σαν να απορρίπτουμε ανθρώπους επειδή κάτι επάνω τους δεν μας αρέσει.
Ρατσιστές ιδεών λοιπόν;

*Το βλέπω συχνά αυτό το λάθος.
Αλλο το θεωρείο και άλλη η θεωρία.

Σαβ Σεπ 30, 08:18:39 μμ  
Nikos Dimou said...

somebody said...
Ρατσιστές ιδεών λοιπόν;

Ε όχι και "ρατσιστές ιδεών" επειδή πολεμάμε την δεισιδαιμονία, τον σκοταδισμό, τον ανορθολογισμό, την αφέλεια και την απάτη.

Να μην λέμε ότι θέλουμε.

Υ. Γ. Ο Σαλτάρω καίει - έγινε μουστάρδα!

Σαβ Σεπ 30, 08:41:04 μμ  
andy dufresne said...

Αγαπητή paragrafos,

μιας και ο harry διαβάζει μόνο τα δικά σου σχόλια, μήπως μπορείς να του γράψεις να διαβάσει τα σχόλια του nicholas nerd.
Όταν τα διάβαζα ήμουνα σίγουρος ότι θα απαντήσει.

...................

@πανάσχημη και dion.m.,

περί ανδρών και γυναικών θα σας πω κι εγώ την προσωπική μου εμπειρία.

Μεταξύ αυτών που πιστεύουν σε ανορθολογικές ανοησίες, οι γυναίκες νομίζω ότι σχηματίζουν κυβέρνηση στην αστρολογία, στο feng shui, σε ψυχαναλυτές, χαρτορίχτρες.

Οι άντρες σε θεωρίες συνομωσίας, ιστορίες με εξωγήινους, μυστικά κέντρα που κυβερνούν τον κόσμο κλπ.

Παρατηρώ ισοπαλία σε ομοιοπαθητική και μάτιασμα.

....................

Προς στιγμήν πίστεψα ότι θα δικαιωθεί για την επιλογή του nickname του ο zoferos mesaionas, αλλά ήρθε ο mickey στις 7:19 (ναι, κάτι γίνεται με το ρολόι) και με ανακούφισε λιγάκι. Έγραψε:

Το Φενγκ Σούι και όλα τα άλλα φαιδρά είναι οι ...κερκόπορτες για να παρεισφρήσει σιγά σιγά και "αθώα" στο μυαλό μας ένας συγκεκριμένος τρόπος σκέψης, που εξισώνει την ιατρική με την ομοιοπαθητκή, την ψυχολογία με την ψυχανάλυση, τον Λιακόπουλο με τη NASA και το Φενγκ Σούι με την καλή πορεία της ζωής μας.

.................

Ο ορισμός του Popper για την επιστήμη είναι θεμελιώδης, όσοι δεν τον αποδέχονται (ή δεν τον καταλαβαίνουν), διαιωνίζουν το σκοταδισμό.

................

Η φίλη Μ στο ποστ του ΝΔ και να μην υπήρχε, θα την βρίσκαμε εύκολα ανάμεσά μας...

................

Πριν λίγες μέρες ο ΝΔ είπε για τον Μανδραβέλη, ότι του θυμίζει γιατί οι Αθηναίοι δεν άντεχαν τον Αριστείδη: πόση αλήθεια μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος;

Σαβ Σεπ 30, 08:41:55 μμ  
Hlias said...

Η στραβο ειναι το τσι ή στραβα αρμενιζουμε...Αν ολα σου πανε στραβα ή ομορφα το τσι σου φταιει;


καλησπερα Δον...

Σαβ Σεπ 30, 08:43:25 μμ  
harrygreco said...

Σκεφτομαι οτι το Yesterday των Μπητλς ειναι δεν ειναι 30 λεξεις. Η Ιθακη & η " Αλεξανδρεια " του Καβαφη θα 'ναι 50. Πρεπει ο καθενας να πιεζει το μυαλο του να συντομευει & να συνθετει. Να σκεφτεται τ;i προσφερει το σχολιο του σε επισκεπτη. Το θεμα μας ειναι τα παρα/αντι-επιστημονικα μυθευματα,κοινως...ψωνια. Καθε πολιτισμενος πρεπει να απορριπtει ο,τι αντιβαινει στη λογικη & να τιθασευει τη dark πλευρα του εαυτου του που μπορει να τον ωθει προς τα παραλογα. Στο φενγκσουι & στο τσι / οι Γραικοι δεν λενε ...si.

Σαβ Σεπ 30, 08:50:04 μμ  
harrygreco said...

Ενταξει,διαβαζω & ...πατεραμελλοντικηςμπελουτσι ,αλλα ειναι αγενεια να κανω φαβοριτισμο ( δεν εχω & φαβοριτες).

Σαβ Σεπ 30, 08:58:57 μμ  
somebody said...

@Ν.Δ. "Ε όχι και "ρατσιστές ιδεών" επειδή πολεμάμε την δεισιδαιμονία, τον σκοταδισμό, τον ανορθολογισμό, την αφέλεια και την απάτη.

Να μην λέμε ότι θέλουμε."

Απορρίπτουμε Νίκο και οι δύο τα ίδια πράγματα!

Πίστευα πως φάνηκε στο ποστ.
Βγάζω από το φ.σ. τις ανοησίες του και κρατώ εκείνο που μου μοιάζει λογικό και που μπορεί να μου προσφέρει κάτι καλό.
Το ίδιο δεν κάνουμε και με τους ανθρώπους; Αφήνουμε τα ελλατώματα τους, τους τα επισημαίνουμε βέβαια, και τους απολαμβάνουμε για τα τόσα καλά τους.
Για αυτό μίλησα για ρατσισμό ιδεών.
Ζητώ συγγνώμη αν παρεξηγήθηκε το ποστ μου.

Σαβ Σεπ 30, 08:59:57 μμ  
Πανάσχημη said...

Andy
Δοκίμασε να αλλάξεις παρέες ή αν δε βρεις καλύτερες πάρε δύσκολες αποφάσεις. Μεταξύ σαβούρας και μοναξιάς, ίσως θα έπρεπε να επιλέγουμε το δεύτερο.

Πάντως καταλαβαίνω πλήρως τι είναι αυτό που λες... δυστυχώς καταλαβαίνω.

Σαβ Σεπ 30, 09:07:41 μμ  
epikairos said...

@cyrusgeo
Υγιής τρόπος σκέψης είναι να εξετάζεις κάτι και μετά να κρίνεις. Δεν μπορώ να ταυτιστώ με τη νοοτροπία πως επειδή κάποιος χρησιμοποιεί το Φενγκ Σουι για να ορίσει που θα βάλει το πιγκάλ της τουαλέτας αυτομάτως η φιλοσοφία είναι μια βλακεία. Είναι βλακώδης ο τρόπος υλοποίησης της στη δική μας καθημερινότητα κάτι που ισχύει γενικότερα στην προσπάθεια προσαρμογής ανατολίτικων φιλοσοφιών στα δυτικά πρότυπα. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Η αναφορά στον Tiller έγινε καθώς εδώ μέσα τα πάντα κρίνονται υπό το πρίσμα της επιστήμης. Οπότε να κι ένας επιστήμονας που αξιολογεί διαφορετικά το Φενγκ Σουι (το βιβλίο πάντως δεν γράφτηκε με αυτό ως γνώμονα).

@mickey
Κανείς δεν σκοτώθηκε φυσικά από το Φενγκ Σούι, αλλά ο τρόπος (mode) σκέψης που απαιτεί για να το προσεγγίσεις είναι υπεύθυνος για πολλά δεινά στην Ιστορία της ανθρωπότητας.


Τι εννοείς;

@aphrodite
Ο Κινεζούλης όμως, ο Ινδιάνος, ο Μογγόλος, ο Ούννος, ο προπροπροπρο-πάπος μου, αυτά ήξερε για «αιχμή του δόρατος» στην τότε σκέψη, έτσι πορευόταν. Δεν θα τον πυροβολήσω κιόλας!


Και πολύ καλά θα κάνεις γιατί η τότε σκέψη του Κινεζούλη δεν φαίνεται να έχει και πολλές διαφορές από τη σημερινή. (Fritjof Capra «Το Ταό και η Φυσική»)

Σαβ Σεπ 30, 09:09:32 μμ  
aktaion said...

Δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε την μόδα του Φενγκ Σούι από την ανάδειξη της Κίνας σαν νέας υπερδύναμης. Κάθε οικονομική δύναμη θέλει, και καλλιεργεί επιμελώς το μύθο της. Το Φ.Σ. είναι ιδιαίτερα βολικό. Είναι εύκολο να το μάθεις, δεν βλάπτει κανένα, έχει αισθητικές αποχρώσεις, είναι παλιό και μυστήριο.

Σαβ Σεπ 30, 09:15:47 μμ  
AdHoul said...

andy_dufresne

"Ο ορισμός του Popper για την επιστήμη είναι θεμελιώδης, όσοι δεν τον αποδέχονται (ή δεν τον καταλαβαίνουν), διαιωνίζουν το σκοταδισμό. "

Επειδή εν μέρει αναφέρεσαι και σε μένα-σκοταδιστής(;)- σου απαντώ,

λέει λοιπόν ο Popper

I think that we shall have to get accustomed to the idea that we must not look upon science as a "body of knowledge", but rather as a system of hypotheses, or as a system of guesses or anticiptations that in principle cannot be justified, but with which we work as long as they stand up to tests, and of which we are never justified in saying that we know they are "true" . . .

άμα προσέξεις στο τέλος λέει
"δεν είμαστε ΠΟΤΕ σίγουροι ότι αυτό που λέμε είναι αληθές"

Ίσως τον ξεπεράσατε...

Σαβ Σεπ 30, 09:20:15 μμ  
Nikos Dimou said...

adhoul
μην παραβιάζεις ανοιχτές πόρτες

Το Πόππερ τον γνωρίσα πριν γεννηθείς...

Γι αυτό και στον ορισμό μου δεν έβαλα την λέξη επαλήθευση (δεν υπάρχει) αλλά επιβεβαίωση ή διάψευση.

Κάνεις όμως κακή μετάφραση:
"we are never justified in saying that we know they are "true" . . .
"δεν είμαστε ΠΟΤΕ σίγουροι ότι αυτό που λέμε είναι αληθές"

Όχι ότι "αυτό που λέμε" - αλλά ότι οι θεωρίες είναι "αληθείς" εντός εισαγωγικών. Η λέξη αλήθεια δεν υπάρχει για τον Πόππερ.

Το ότι καμία θεωρία δεν είναι αληθής δεν σημαίνει όμως ότι όλες (όπως και το Φενγκ Σούι) είναι της ίδιας αξίας... εκεί μπαίνουν οι ορισμοί.

Σαβ Σεπ 30, 09:34:14 μμ  
Pensierix said...

Μια καλησπερα σε ολους!Νεος στην παρεα....

Σαβ Σεπ 30, 09:47:44 μμ  
paragrafos said...

Pensierix said...
Μια καλησπερα σε ολους!Νεος στην παρεα....
--------------
Καλώς ορίσατε!
Πάντα ευπρόσδεκτος!

Με αγάπη

Παράγραφος

Σαβ Σεπ 30, 09:49:19 μμ  
andy dufresne said...

@adhoul,
παρότι άλλους είχα στο μυαλό όταν έγραφα, παρατηρώ ότι μάλλον δεν έχεις καταλάβει την αρχή της διαψευσιμότητας, παρότι την επικαλείσαι.

Η επιστήμη φυσικά και δεν έχει δόγματα, όλες οι θεωρίες τελούν υπό αμφισβήτηση, ισχύουν μέχρι την ημέρα που διαψευστούν ή αναθεωρηθούν (αν αυτό συμβεί ποτέ).

Δηλαδή, όπως σωστά λέει ο Popper δεν είμαστε σίγουροι για καμία θεωρία.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι οδηγούμαστε στο μηδενισμό ή στην αποδοχή των πάντων.

Εξετάζουμε και κρίνουμε τα πάντα με τα μέσα που έχουμε.

Κι όταν κάτι βασίζεται σε αέρα κοπανιστό, είναι χρέος μας να το στηλιτεύουμε, ειδικά όταν ο αυτός ο κοπανιστός αέρας γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Συμφωνώ ότι πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στο τι απορρίπτουμε, για να μην γίνουμε Ιερά Εξέταση, αλλά, έλεος, το φενγκ σούι και η αστρολογία δεν αντέχουν σε καμία σοβαρή κριτική.

Η μόνη ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο είναι η χειραφέτηση από ιερατεία και δεισιδαιμονίες.

Σαβ Σεπ 30, 09:50:29 μμ  
AdHoul said...

Νίκο,

καταρχάς δε θα δεις πουθενά να έχω υποστηρίξει κατά οιονδήποτε τρόπο το φ.σ . Αντίθετα μάλιστα έγραψα
"δεν μπορούμε επειδή κάποιοι λένε ότι "βιώνουν" με το υποτιθέμενο, δικό τους "φενγκ-σουι", στα μέτρα τους δηλαδή, να το αναγάγουμε σε φιλοσοφία&μεγάλη υπόθεση."

η ουσία ωστόσο παραμένει η ίδια.
Δεν μπορείς στο όνομα της επιστήμης
-ειδικά στο όνομα της επιστήμης- να καταφεύγεις σε αφορισμούς και δόγματα του τύπου "άσπρο-μαύρο".

διεκδικεί μήπως κανείς την απόλυτη αλήθεια? Και οι ορισμοί είναι συμβάσεις, δεν είναι για να στραγγαλίζουν τη σκέψη.

Και τέλος, και ο .. γνωστός σου Νίκο ο Πόππερ την πάτησε.. αυτός δεν βάλθηκε κατά της κβαντικής μηχανικής? δεν έσφαλε και αυτός? δεν τα έβαλε με τη Σχολή της Κοπεγχάγης?

εγώ τις γενικεύσεις δεν τις συμμερίζομαι.. όχι για τα φ.σ, αυτά μου είναι αδιάφορα.

Σαβ Σεπ 30, 09:51:46 μμ  
andy dufresne said...

@πανάσχημη,
Συμφωνώ απόλυτα ότι μεταξύ σαβούρας και μοναξιάς, επιλέγουμε το δεύτερο.

Αλλά δεν είναι θέμα παρέας.

Δεν μπορώ να αλλάξω τους συγγενείς μου, τους πελάτες μου, τους ανθρώπους που ακούω να μιλάνε στο τρένο ή στο διπλανό τραπέζι του εστιατόριου...

Και να σου πω και κάτι.
Δεν πιστεύω ότι είναι μόνο ελληνικό το φαινόμενο.

Παρότι σε ζηλεύω που ζεις εκεί που ζεις, ποιοί ψήφισαν Μπους και μάλιστα δύο φορές;

Σαβ Σεπ 30, 09:59:25 μμ  
x-taramas said...

Δεν έχω εντρυφήσει στο φούουνγκ σουέι, αλλά νομίζω οτι η βάση του έχει λογική, με την έννοια οτι ο χώρος στον οποίο ζούμε επηρεάζει άμεσα τη διάθεσή μας και κατ'επέκταση την απόδοσή μας. Είναι αυτονόητο για παράδειγμα οτι δεν είναι καλό να κοιμάσαι έχοντας δίπλα στο μαξιλάρι τα παπούτσια σου με τα οποία έχεις σκουπίσει όλες τις ροχάλες της Αθήνας... Αλλά ο κάθε άνθρωπος αισθάνεται με τον δικό του τρόπο τον χώρο. Πολλοί π.χ. κοιμούνται με κλειστά τα πατζούρια. Εμένα αν με βάλεις να κοιμηθώ σε σκοτεινό δωμάτιο, νομίζω οτι είμαι σε κρατητήριο. Χώρια που θέλω ανα πάσα στιγμή να μπορώ να δώ πού τριγυρνάει το Τσί...
Η "αόρατη δυναμική ενέργεια που τρέχει μέσα στο χώρο ανεμπόδιστα"
είναι, υποθέτω, η ευχάριστη αίσθηση
που έχουμε σε έναν χώρο που θεωρούμε όμορφο, εν αντιθέσει με μια γκριζοκαφέ δημόσια υπηρεσία, όπου σου αναπτύσσεται αυτομάτως επιθετικότητα.
Απο κεί μέχρι τις μεταφυσικές μπούρδες και τα διάφορα πεδία ο δρόμος είναι μακρύς και στρωμένος με την ευπιστία του δυτικού ανθρώπου που θέλει ολίγη αρχαία σοφία της ανατολής ως αντίδοτο στις αηδίες που τρώει (και χάφτει).

Σαβ Σεπ 30, 10:05:13 μμ  
x-taramas said...

adhoul said:
Δεν μπορείς στο όνομα της επιστήμης
-ειδικά στο όνομα της επιστήμης- να καταφεύγεις σε αφορισμούς και δόγματα του τύπου "άσπρο-μαύρο".

Γιατί όχι? Για κάποια πράγματα ισχύει όντως το άσπρο-μαύρο.

Σαβ Σεπ 30, 10:16:21 μμ  
Nikos Dimou said...

adhoul said...
"Και τέλος, και ο .. γνωστός σου Νίκο ο Πόππερ την πάτησε.."

Γνωστός μου όχι - δάσκαλός μου ναι...

ξέρεις το να λες "την πάτησε" για τον σημαντικότερο φιλόσοφο της επιστημης είναι τουλάχιστον κακόγουστο.

Δεν συνεχίζω αυτή τη συζήτηση.

Σαβ Σεπ 30, 10:18:55 μμ  
Πανάσχημη said...

Andy

"ποιοί ψήφισαν Μπους και μάλιστα δύο φορές; "

Την απάντηση μου την έδωσε η φίλη μου η Κάρεν. "The mindless and the toothless."

Σαβ Σεπ 30, 10:29:24 μμ  
harrygreco said...

This post has been removed by the author.

Σαβ Σεπ 30, 10:33:22 μμ  
harrygreco said...

Παρεκτρεπομαστε,αλλα επειδη ειναι δημοφιλες ζητημα,μεταξυ Μπους & ζιγκολο κετσαποχήρας/αγαπητικου φονιαδων/μουρης που κανει μπαμ για πονηρια & υπουλία,100 φορες καλυτερος ο Μπους. Εμεις,οι πολιτισμενοι (& ως εκ τουτου φιλοαμερικανοι ),θελουμε great communicator τυπου Ρηγκαν. Αφου δεν τον βρισκουμε,στο διλημμα Μπους ή tax/criminal lover ,ψηφιζουμε Μπους.

Σαβ Σεπ 30, 10:39:03 μμ  
epikairos said...

@nikosdimou

Θα ήθελα πάντως να σε ρωτήσω, εδώ και χρόνια είναι η αλήθεια κι απλά μου προέκυψε με αφορμή πρόσφατα θέματα σου, αν υπάρχουν και ποιές είναι οι δικές σου μεταφυσικές αντιλήψεις.

Σαβ Σεπ 30, 10:42:31 μμ  
Πανάσχημη said...

Harry

If the shoe fits, then you have to be Cinderella.

Σαβ Σεπ 30, 10:42:56 μμ  
Miltos said...

Πέρα απο την πίστη σε "κάτι", υπάρχει και η προσωπική εμπειρία που αυτή η πίστη "γεννά".
Θα έλεγα και στην περίπτωση αυτή, ότι αν η κυρία Μ. "εισπράτει" κάτι τι το θετικό, να την αφήσουμε στον παράδεισο του "τσι" της.
Πιστεύω όμως -έτσι όπως σκιαγραφήθηκε το προφίλ της-ότι η πίστη της στο "τσι" δεν θα κρατήσει για πολύ...

Σαβ Σεπ 30, 10:48:54 μμ  
Nikos Dimou said...

epikairos said...
@nikosdimou
Θα ήθελα πάντως να σε ρωτήσω, εδώ και χρόνια είναι η αλήθεια κι απλά μου προέκυψε με αφορμή πρόσφατα θέματα σου, αν υπάρχουν και ποιές είναι οι δικές σου μεταφυσικές αντιλήψεις.

Όλη η ζωή μου είναι μία άρνηση της μεταφυσικής - αν δεν το κατάλαβες αυτό, τζάμπα γράφω τόσα χρόνια. Σέβομαι το μυστήριο των όσων δεν ξέρω και γι αυτό δεν προσπαθώ να τους δώσω όνομα. Και για όσα ξέρω δεν είμαι σίγουρος - σαν σκεπτικός "βιωτικήν τήρησιν πράττω".

Σαβ Σεπ 30, 10:50:34 μμ  
Nikos Dimou said...

Πανάσχημη said...
"The mindless and the toothless."

Great opportunities for dentists...

Σαβ Σεπ 30, 10:52:54 μμ  
TsantilA said...

O θάνατος της επιθυμίας...

Σαβ Σεπ 30, 10:57:05 μμ  
Takis Alevantis said...

Άκουσα τον όρο φενγκ-σουι, και κατάλαβα περί τίνος πρόκειται, από μερικές σκηνές της ταινίας του Λαζόπουλου Ρ20. Αναφέρεται επίσης και ο Φρόυντ (για όσους ενδιαφέρονται). Στην άλλη ταινία του Λαζόπουλου Ο καλύτερός μου φίλος διακωμωδείται η group therapy ...

Μερικές φορές δεν χρειάζονται βαθυστόχαστες αναλύσεις και φιλοσοφικές συζητήσεις για να φανερωθεί η απάτη. Μια κωμωδία, ένα ανέκδοτο, μια φάρσα είναι αρκετή για να καταλάβουν, ιδίως εκείνοι που δεν χρησιμοποιούν (ή δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν) την εγκέφαλό τους μπας και υπερθερμανθεί ...

Σαβ Σεπ 30, 11:07:46 μμ  
x-taramas said...

@πανάσχημη:
"The mindless and the toothless."

...And some with very sharp teeth..

Σαβ Σεπ 30, 11:15:32 μμ  
Pensierix said...

harry said:

"Καθε πολιτισμενος πρεπει να απορριπtει ο,τι αντιβαινει στη λογικη & να τιθασευει τη dark πλευρα του εαυτου του που μπορει να τον ωθει προς τα παραλογα. Στο φενγκσουι & στο τσι / οι Γραικοι δεν λενε ...si."

Μηπως μιλαμε για μια...μονοπλευρη λογικη;
Στο φενγκσουι λεμε no,δεν απορριπτω,ομως,το μη λογικο...

Ο ερωτας;Μπαινει κι αυτος σε εκλογικευμενα καλουπια;

Σαβ Σεπ 30, 11:28:06 μμ  
numb2006 said...

Δεδομένο λοιπόν: όλες αυτές οι θεωρίες που υποτίθεται ότι μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους, μας κάνουν στενόμυαλους και προσκολλημένους σε τύπους. Ας διαλέξει ο καθένας την αλήθεια του ( ή το placebo του) και ας πορευτεί!!!

Σαβ Σεπ 30, 11:52:03 μμ  
Lefteris Kritikakis said...

Ε, να πεταχτώ και λίγο σαν το αγγουράκι εδώ, εν μέσω κάποιων προβλημών υγείας λόγω (επίσημα πια) υπερκόπωσης και να παραθέσω και μια φιλοσοφία από Οκλαχόμα:

"I never met a man I didn't like"
(Will Rogers)

Σαβ Σεπ 30, 11:52:37 μμ  
Et in Arcadia ego said...

Ο ερωτας ειναι υπεροχος και τραγικος οχι ομως και παραλογος.
Μια και το εφερε η κουβεντα μηπως ξερει κανεις αν το Ancestor's tale του
Dawkins υπαρχει σε ελληνικη μεταφραση να το διαβασουν και τα ανηψακια μου πριν γινουν ταλιμπαν ?

Σαβ Σεπ 30, 11:58:30 μμ  
proinos said...

@ lefteris

Θερμές ευχές για περαστικά...

Κυρ Οκτ 01, 12:02:20 πμ  
petalida said...

".... η αόρατη, δυναμική ενέργεια, που κυκλοφορεί μέσα στον χώρο. Αν τρέχει ανεμπόδιστα και ελεύθερα, χαρίζει στον άνθρωπο ισορροπία και ψυχική αρμονία..." Δεν ξέρω τι γίνεται με αυτην την ενέργεια...
Ουτε νομίζω ότι η αρχιτεκτονική του χώρου μου μπορει να έχει μεταφυσικές επιδράσεις.
Εχω όμως πεισθεί ότι η "αόρατη δυναμική ενεργεια" που βρίσκεται μέσα μου και γύρω μου και παράγεται από το σώμα μου σίγουρα υπάρχει. Κάποιος που ξέρει τον τρόπο μπορεί να τη νιώσει, να βρεί τα σημεία που πονάω, να τραβήξει τον πόνο και να με ανακουφίσει ή να μου προκαλέσει αδιαθεσία αν δεν ξέρει ακριβώς πώς να αλληλεπιδράσει μαζί μου.
Το ξέρω ότι ακούγονται παράξενα και αντιεπιστημονικά αυτά που λέω αλλά μετά από ορισμένες εμπειρίες έχω πεισθεί ότι ειναι αληθινά. Και κάποτε θα γίνουν αντικείμενο της νευροεπιστήμης.

Κυρ Οκτ 01, 12:29:08 πμ  
Lili said...

Πιστευω στην μεταθανατον ζωη, πιστευω στα δογματα της ανατολιτικης θρησκειας περισσοτερο απο την χριαστιανικη, δεν εχω ξεκαθαρη αποψη για την ομοιοπαθητικη στην Ελλαδα, πιστευω στις non agressive προληπτικες ιασεις, στο pendule (πως το λενε αυτο τωρα στα ελληνικα) στην ραβδο που βρισκει νερο, στο μπουμερανγκ στον πλυθησμο των πλειαδων, αλλα στο Φενγκ σουει δεν πιστευω.

καλου κακου ομως δεν βαζω μυτερα αντικειμενα η φυτα στο σπιτι μου :P

Κυρ Οκτ 01, 12:46:41 πμ  
aphrodite said...

@andy,

"... Αλλά δεν είναι θέμα παρέας.

Δεν μπορώ να αλλάξω τους συγγενείς μου, τους πελάτες μου, τους ανθρώπους που ακούω να μιλάνε στο τρένο ή στο διπλανό τραπέζι του εστιατόριου..."

Αααυτό ακριβώς εννοούσα όταν έλεγα ότι έχω πολλούς στον προθάλαμο... (θα μου πεις, με έχουν κι αυτοί στον δικό τους), και φ.σ. γι’αυτό δεν υπάρχει...! The only way is through, να πάρει!

******

Χτες πήρα ένα δώρο "από χέρι", μια κρυστάλλινη αχιβάδα που την έχω όλη μέρα και την χαζεύω μπες-βγες. Είναι ένα υπέροχο πρίσμα, ουράνια τόξα παντού στον τοίχο, τις κουρτίνες, τα βιβλία, τους πίνακες, μαγεία... με ηρεμεί και με κάνει να χαμογελάω και μόνο που την βλέπω...

Είναι φ.σ. αυτή η χαρά? Που την έβαλα εκεί που πέφτει το φως με τέτοια γωνία? Που είναι σύμβολο για ένα κάρο πράγματα? Που κουβαλάει την ενέργεια του ανθρώπου που μου την χάρισε (ναι, και των υπόλοιπων 100 χεριών που την έπιασαν πριν φτάσει στα χέρια μου)...

Μπα, είναι που για όσο την βλέπω, μου έρχεται στο μυαλό το χαμόγελο αυτού του ανθρώπου, και γεμίζω από την εικόνα του, της συστολής κι ευαισθησίας την ώρα που μου την έδινε...

Ε, αυτό λοιπόν, δε μετριέται επιστημονικά (πέραν του να με καλωδιώσουν και μετά να κάνουν extrapolations και και και...), δεν καλουπώνεται με ορισμούς, δεν καταγράφεται με καμμία παράμετρο κι όμως είναι όλα εκεί.

Το αντικείμενο, το σύμβολο, η σκέψη, το συναίσθημα...

Και δεν υπάρχει τίποτε το άσπρο ή μαύρο σε αυτά.

Παρά μόνο ένα «υπάρχει».

Αρα τι φ.σ και ορισμοί, όλα είναι αυτό που «υπάρχει» και αυτό που ξεκλειδώνει αυτό το «υπάρχει» για τον καθένα μας. Ολα αυτά που υπάρχουν μέσα μας, έξω μπροστά στα μάτια μας κι έξω πέρα από αυτά που βλέπουν τα μάτια μας....

Η κρυστάλλινη αχιβάδα μου δεν είναι επιστήμη ή φ.σ. Είναι ένας άνθρωπος από πίσω. Που υπάρχει. (και) για μένα. Κι αν τον χρειαστώ, θα υπάρχει και γι αυτό. Κι αν δεν τον χρειαστώ, ακόμη εκεί.

(Οπότε να κι αν σκοντάφτει το τσι πάνω στην αχιβάδα μου και τρώει και τα μούτρα του, να κι αν δεν μπορεί η επιστήμη να την δει παρά ως κρυσταλλοποιημένο άνθρακα με γωνίες, να κι αν η καθαρίστρια που διαβάζει Πόππερ στο νυχτερινό και Πόττερ πριν τον ύπνο, την έχει βάλει στο μάτι...)

********

Χμμμμμ.... Μικάκο, πού είσαι? Γι-ίτσι θα τσ’λήσ’ ου βλάχικους γάμ΄ς? Θα μ-μπλουγκάρ’μόνιη μ’?


ΥΓ (τώρα που φύγανε τ'ανήλικα)- Ενα καλό γ.... και τύφλα νά'χει η ενέργεια του τσι να ρέει ελεύθερα!

Κυρ Οκτ 01, 12:53:57 πμ  
Et in Arcadia ego said...

στο μπουμερανγκ στον πλυθησμο των πλειαδων ???

Κυρ Οκτ 01, 12:54:12 πμ  
πόσες φορές γλυκά γλυκά said...

This post has been removed by the author.

Κυρ Οκτ 01, 01:02:48 πμ  
atlanticsurfer said...

Η γήρανση αγαπητή μου επέρχεται με την αποβλάκωση. Διαδικασία ανεξάρτητη της γέννησης.
Αν και όταν παρατηρώ το φαινόμενο των πολλαπλών γεννήσεων, τότε οπωσδήποτε αποδέχομαι σχέση σε significant levels.

Κυρ Οκτ 01, 01:09:39 πμ  
atlanticsurfer said...

Αλλά βλέπω συμφωνείτε και ρίξατε στον σκουπιδοντενεκέ το σχόλιό σας.

Κυρ Οκτ 01, 01:10:39 πμ  
TsantilA said...

http://thrymmata.blogspot.com
/2006/07/badiou.html

Πολύ ενδιαφέρον κείμενο.Δεν μιλάει για το φενγκ σουι αλλά ίσως να μιλάει και για αυτό.

Κυρ Οκτ 01, 01:28:16 πμ  
πόσες φορές γλυκά γλυκά said...

Πεταλίδα μου σε ασπάζομαι. Έγραψες - ανάμεσα σε άλλα - ότι αγαπάς τη βροχή. Δεν είναι ούτε αντιεπιστημονικό ούτε παράξενο. Οι άνθρωποι και ιδιαιτέρως οι θηλυκοί, έχουν ανάγκη την αποδοχή, τη στοργή, την κατανόηση και την ενθάρρυνση - την αγάπη με μια λέξι - εις όλες τις περιόδους του βίου των, συνεχώς, μονίμως. Δεν είναι πουθενά γραμμένο ότι πρέπει να υποφέρουν. Η νευροεπιστήμη δεν θα ασχοληθεί με την αγάπη. Θα παραμένουν, φορείς και αμφορείς της αγάπης, η οικογένεια, οι εκπαιδευτικοί μας, οι ολοκληρωμένοι άνθρωποι στην ανθρώπινη κοινωνία αργότερον. Έρχεται η βροχή.

Κυρ Οκτ 01, 01:30:37 πμ  
petalida said...

Σαλτάρω, hoh κλπ, μήπως έρχεται και μπόρα?

Κυρ Οκτ 01, 01:38:19 πμ  
Vrennus said...

Έκανα το λάθος και κρέμασα ένα πόστερ του Τσε στο σπίτι. Το Τσι που μέχρι τότε κυκλοφορούσε ανανόχλητο έπεσε πάνω στον Τσε κι απ' την τρομάρα που πήρε εξαφανίστηκε! Δεν έδωσα πολύ σημασία, το ζώδιό μου - είμαι Οφιούχος - δεν έγραφε κάτι κακό, δεν έδωσα σημασία. Επίσης, φρόντισα ν' απομακρύνω πάραυτα κι όλη τη θετική ενέργεια, κρατώντας μόνο την αρνητική (είχα μόλις διαβάσει την "Αρνητική Διαλεκτική" βλέπετε). Καλού - κακού πάντως έκανα κι ένα ενεργεικό ισοζύγιο: Λογάριθμος Τσε μείον Τσι τεράγωνο δια Μ^ν ...... Να παραγοντίσω με το ασυνείδητο, μμμ, περνάει και το κριτήριο της διαψευσιμότητας, άρα είμασε ΟΚ!

Τα αποτελέσματα τα βλέπετε.

Κυρ Οκτ 01, 02:10:56 πμ  
harrygreco said...

Ερωτας χωρις λογικη = μ*λακια. Χανεις τον εγωισμο & την αξιοπρεπεια σου.( Βλ. γεροντοερωτες). Το ασπρο άτι της λογικης & το μαυρο του παθους πρεπει να σερνουν το ιδιο...καραβι,οχι να το διαμελιζουν.

Κυρ Οκτ 01, 02:14:24 πμ  
aphrodite said...

@harry,

"Ερωτας χωρις λογικη = μ*λακια. Χανεις τον εγωισμο & την αξιοπρεπεια σου..."

Ποιός είναι off τώρα?

Ερωτας, λογική, εγωισμός και αξιοπρέπεια είναι παρτ....., όχι έρωτας!

Ο έρωτας αγόρι μου είναι ΕΝΑΣ, μόνος και μονός.

Κι απλώς χωράει δύο όταν... γίνονται ένα.

Μόνο τότε είναι έρως.

Ολες τις άλλες ώρες είναι power game!

Συγκεντρώσουουουου... καθάρισε το τσι σου, δεν σε βλέπω καλά!!!
;)))

Κυρ Οκτ 01, 02:23:38 πμ  
zoferos mesaionas said...

andy dufresne said(08:41:55 μμ)...

Προς στιγμήν πίστεψα ότι θα δικαιωθεί για την επιλογή του nickname του ο zoferos mesaionas, αλλά ήρθε ο mickey στις 7:19 (ναι, κάτι γίνεται με το ρολόι) και με ανακούφισε λιγάκι.

Κι όμως, φίλε Andy, ένας "κούκος" δε φέρνει την άνοιξη!

Κυρ Οκτ 01, 02:24:50 πμ  
atlanticsurfer said...

Ερωτας χωρίς λογική δεν είναι μαλακία. Είναι αυτοκαταστροφή. Είναι θάνατος.
Ο μόνος τρόπος να επιβιώσεις μετά είναι να σβήσεις το παρελθόν. Αρα οι αναμνήσεις είναι το φρένο της ζωής.

Κυρ Οκτ 01, 02:29:04 πμ  
πόσες φορές γλυκά γλυκά said...

Πάθος και έρωτας εκεί που ο χώρος καταλαμβάνεται από αγχωμένα ανδράποδα;
Στα ερημικά τα σπίτια κάτω από τα βαριά τα υπεραπλουστευμένα τοπία κατοικεί το ιρλανδικό μοντέλο της ανάπτυξης.
Είμαστε Έλληνες. Η μοίρα
έγραψε να μετέχουμε εις τις έντονες ερωτικές λαγνοπραξείες
του πάθους
κατά τα εφηβικά μας έτη.
Είμαστε Έλληνες. Η μοίρα
έγραψε να μετέχουμε στις διαρθρωτικές παθογένειες
του έρωτα
κατά τις μετεφηβικές μας σπουδές "στη σχολή Σταυράκου".
Μετά να τη βρίσκουμε με δικαστικούς αγώνες με ευγενικές άμηλες
και δακομυοκτονίες.
Επειδή είμαστε Έλληνες. Επειδή εμάς
τους Έλληνες
μας επιμανδαλώνει
η φωτιά.

Κυρ Οκτ 01, 02:30:41 πμ  
zoferos mesaionas said...

@aphrodite

Σύμβουλος του φενγκ σούι μου πρότεινε να βάλω το κρεβάτι μου προς το βορρά, οπότε θα μπορώ να κοιμάμαι στις 3 και να ξυπνάω στις 7 φρέσκος-φρέσκος.
Μήπως κατά τύχη γνωρίζεις τίποτα επί του θέματος;

Κυρ Οκτ 01, 02:32:09 πμ  
atlanticsurfer said...

Τι σημαίνει "επιμανδαλώνω;"

Κυρ Οκτ 01, 02:33:42 πμ  
aphrodite said...

@zofe,

Ενα είναι το μυστικό...

Να είσαι ξύπνιος κανονικά όλη μέρα από τις 7:01 μέχρι την τρίτην πρωϊνήν, και μεταξύ 3 ξημέρωμα και 7 πρωί να μην κλείνεις μάτι.

Απλό!

(το σε τι κατάσταση θα είναι τα νεύρα σου, τα πολλά σου νεύρα, είναι άλλη ερώτηση, έτσι?)
;)

Τσι- πουρο κανείς?

ΛΟΛ!

Κυρ Οκτ 01, 02:44:44 πμ  
HRA said...

atlanticsurfer

Το μανδαλάκι δεν ξέρεις τι είναι; Να ρωτήσεις τη μαμά σου.

Κυρ Οκτ 01, 02:51:10 πμ  
atlanticsurfer said...

Έψαξα το "επιμανδαλώνω" σε τρία λεξικά και δεν υπάρχει τέτοια λέξη.
Ποιος μιλούσε πριν από λίγο για μαλακίες;

Κυρ Οκτ 01, 02:51:25 πμ  
atlanticsurfer said...

O HARRYGRECO μιlούσε αλλά προφανώς η έμπνευση ήρθε από την HRA.

Κυρ Οκτ 01, 02:52:54 πμ  
πόσες φορές γλυκά γλυκά said...

Η σκέψι της Αφροδίτης, είναι θειώδης. Σου λέει ότι ο έρως είναι απαλλαγμένος από οτιδήποτε τι που βαραίνει. Τον έρωτα. Η λογική επιβαραίνει τον έρωτα. Ο εγωισμός βαραίνει τον έρωτα. Ο έρωτας επιβαραίνει τον έρωτα. Η αξιοπρέπεια επιβαρύνει τον έρωτα. Η ζωή επιβαρύνει, βαραίνει και επιβαραίνει τον έρωτα. Η επιβατική ακτίνα της περί όνου καλαθοσφαιρίσεως, συμπίπτει με το σημείο τομής των μηνίσκων του έρωτος προτού ο αυτός – ο έρωτας – να επιβαρυνθεί, να οξυγονοκολληθεί και να παραλληλισθεί με τον έρωτα για την λογική για την αξιοπρέπεια για τον εγωισμό και για τον έρωτα. Συγκεντρώσου, ξεκόλλα, ξεκουβάλα – είναι οι προστακτικές παρακαταθήκες του μεγάλου λαθρέμπορου των ναρκωτικών, σε τελική λαϊκή ανάλυση. Αυτός ο θηλυπρεπής καραγκιόζης ο υπουργός ναυτιλίας έχει διευθυντή σε ένα πολιτικό του γραφείο έναν αξιωματικό του Λιμενικού. Είναι – ο υπουργός μας – απαλλαγμένος από τον εγωισμό από τη λογική και από την αξιοπρέπεια. Παραθείο.

Κυρ Οκτ 01, 02:53:38 πμ  
atlanticsurfer said...

@HARRYGRECO

Συνάδελφε χρειάζομαι βοήθεια. Πολλά βόλια πέφτουν συγχρόνως.

Κυρ Οκτ 01, 02:55:25 πμ  
Pensierix said...

Εμενα παντως η λογικη μου μενει παντα...τσιτσιδη μπροστα σε πολλα και κυριως μπροστα στον ερωτα...

Ξεφυγα απ'το θεμα.Λαθος μου που ανεφερα τον ερωτα προηγουμενως.Μαλλον το τσι μου θα φταιει...

harry said:

" Καθε πολιτισμενος πρεπει να απορριπtει ο,τι αντιβαινει στη λογικη & να τιθασευει τη dark πλευρα του εαυτου του που μπορει να τον ωθει προς τα παραλογα"

Μηπως να παρει και μαστιγιο για τις δυσκολες ωρες;

Ειμαι σκοταδι που το τρωει το φως, δεν τιθασευω το σκοταδι μου..!

Κυρ Οκτ 01, 03:17:58 πμ  
Nikos Dimou said...

Καλημέρα και καλό μήνα!

Νύχτα γεμάτη έρωτα και trolls.

H Aphro κράτησε την παράδοση...

(Για όσους ενδιαφέρονται - και είναι ξύπνιοι - το Γκραν Πρι αρχίζει στις 9 το πρωί).

Και πάλι καλό μήνα!

Κυρ Οκτ 01, 08:29:12 πμ  
Periclis said...

Δεν γνωρίζω τι είναι αυτό το Φέγκ Σούι, παρόλο που το έχω ακούσει τελευταία αλλά δεν έδοσα και πολύ σημασία. Θα μπορούσα βέβαια να ανατρέξω σε Κινέζικα κείμενα (αν δεν είναι στα Κινέζικα!) και να μάθω τί ακριβώς είναι, γενικά να εκτελέσω, αν με ενδιαφέρει, μια ιστορική έρευνα επί του θέματος. Αλλά δεν θα το κάνω. Είναι σίγουρα αρκετή δουλειά και προτιμώ να ασχοληθώ με κάτι άλλο.

Παρόλα αυτά, και με όσα έχω διαβάσει, θα μπορούσε να κάνω μια υπόθεση με βάση στοιχεία που έχω από αντίστοιχα αρχαία "εφευρήματα".

Γιατί να μην είναι απλά ένα είδος αισθητικής του χώρου (έστω τελετουργικής αισθητικής) που δημιούργησαν οι Κινέζοι και οι οποίοι τελικά, όπως και πολλές άλλες πρακτικτές, την επένδυσαν με μυστικισμό;

Τώρα σύγχρονοι άνθρωποι, δεν ξέρω από τί, γοητεύονται. Από τον μυστικισμό ή γιατί βρίσκουν αυτήν την αισθητική και του δικού τους γούστου;

Μάλλον εδώ χωράνε όλα τα "φρούτα" και σε όλους τους συνδιασμούς. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι απλώς ένα αθώο παιγνίδι, ένα θέμα προς συζήτηση με βάση μια μόδα σχετικά με την κρυφή γοητία της ανατολής που έχει γίνει "καλτ".

Επειδή αναφέρθηκε και ο Καρλ Πόπερ. Τον ανακάλυψα χάρη στον Νίκο Δήμου, και αυτός είναι ένας λόγος που διαβάζω το μπλόγκ. Μήπως μου δόσει κάποια τέτοιου είδους χρήσιμη ιδέα. Και ήδη αυτή τη στιγμή διαβάζω το "Open Society And Its Enemies" με αφάνταστο ενδιαφέρον, αν και είμαι σχετικά στην αρχή και θα μου πάρει αρκετό χρόνο να το ολοκληρώσω.

Θα έλεγα, όμως, να μην γίνεται και μεγάλη κατάχρηση στην επίκληση του ονόματός του, λες και αυτό έχει μια ζωή από μόνο του, κάτι σαν ξόανο, και να δίνεται περισσότερο βάρος στις απόψεις του, εφόσον έχουν γίνει κατανοητές και κάπως έχουν γίνει μέρος του συστήματος την σκέψης του καθενός ή απλά "επιβεβαιώνουν" ήδη υπαρχουσες αντιλήψεις και δικά του συμπεράσματα. Το όνομα δεν έχει και μεγάλη σημασία, αλλά αυτά που μας φέρνει στον νού, ως μια συντομογραφία (brevity) όπως θα έλεγε και ο ίδιος.

Αλλά φυσικά οφείλω ένα ευχαριστώ στον Νίκο που με βοήθησε να τον ανακαλύψω.

Κυρ Οκτ 01, 08:46:10 πμ  
Yellow_Raven said...

Καλημέρα και ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!

Πολύ ζήλο κι ένταση προξένησε αυτό το post. Αχ, αυτή η σιγουριά μας για το τι ξέρουμε...(ελληνικό φαινόμενο υποθέτω).
Νομίζω πάντως πως ο καθένας μας μπορεί να υποθέτει και να πιστεύει ό,τι θέλει, αρκεί να μην απαξιώνει τα κεκτημένα της επιστήμης. Καλώς ή κακώς τα εργαλεία και οι γνώσεις της επιστημονικής έρευνας είναι ό,τι καλύτερο και αποτελεσματικότερο έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια του ο άνθρωπος για να εξηγήσει και να αντιμετωπίσει τον εαυτό του(?!) και το περιβάλλον στο οποίο ζει.
Και το χαρμόσυνο είναι οτι τα εργαλεία και οι γνώσεις αυτές πολλαπλασιάζονται!

Κυρ Οκτ 01, 08:49:27 πμ  
Yellow_Raven said...

@ΝΔ

Σχετικά με το προηγούμενό μου σχόλιο, σκέφτηκα πως για την αναζήτηση της όποιας Αλήθειας βασικό κίνητρο είναι η περιέργεια κι αμέσως μου ήρθε στο μυαλό η γάτα μου που είναι πολύυυυυ περίεργη. Κι έτσι συνειρμικά σκέφτηκα πως δεν σας ευχαρίστησα έως τώρα για την απόλαυση που ένιωσα διαβάζοντας "το βιβλίο των γάτων"! Τι να 'ναι αυτό που θαυμάζουμε και ζηλεύουμε πεισσ΄΄οτερο σ'αυτά τα ζώα?

Κυρ Οκτ 01, 09:11:50 πμ  
proinos said...

@ yellow raven

"Τι να 'ναι αυτό που θαυμάζουμε και ζηλεύουμε περισσότερο σ'αυτά τα ζώα?"

Την ευλύγιστη μέση τους και ότι συνέχεια η γλώσσα τους γλείφει. Λειτουργίες που έχουν σκοπό τελείως αντίθετο με τις αντίστοιχες των ανθρώπων...

ΝΔ
Συγγνώμη για το εκτός θέματος...??

Κυρ Οκτ 01, 09:27:35 πμ  
Stavros Katsaris said...

Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους!
Το τσι έδωσε προγνωστικά για το νικητή σήμερα?

Κυρ Οκτ 01, 09:47:24 πμ  
proinos said...

@ stavros katsaris

Υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Μ. Σουμάχερ άλλαξε θέση στη φωτογραφία του Σένα στο σαλόνι του, οπότε...

Κυρ Οκτ 01, 10:00:09 πμ  
paragrafos said...

Α. Πάντως, έτσι και μας πάρει χαμπάρι η φιλη του ΝικόΔημου, θα μας πάρει ο... τσιάολος.Β. Από χτες που διάβασα το ποστ, έχω κολλήσει στην παρακάτω στιχομυθία (το τι γέλιο έχει πέσει):

«Πρέπει να δω πως θα τα βάλω, ώστε να κυκλοφορεί ελεύθερα το Τσι».

«Μπα» ρώτησα, «πήρες σκυλάκι;»
Αγαπημένε μου ΝικόΔημε, να είστε πάντα καλά και με τέτοια κέφια.

Σας ευχαριστούμε.Με απέραντη αγάπη

Α.

Κυρ Οκτ 01, 10:18:00 πμ  
Nicholas_Nerd said...

@ ND

Good morning και καλό μήνα!
Not an F1 fan. Ούτε και του F.S. από τότε (1998) που αγαπημένο τότε πρόσωπο με έβαλε να γυρίσω το Λονδίνο αναζητώντας να της βρω βιβλία σχετικά με το θέμα!

Μία σχετικά σχετική επισήμανση με κατοικείν. Πέρα από F.S., στην Αθήνα των παλιών πλέον πολυκατοικιών (που τώρα πλέον κρίνεται ποιοί πολ. μηχ. έκτιζαν "σόλιντ" και "durable over time" πολυκατοικίες το 1950, το 60, το 70 κτλ.) το "apartment re-engineering", από ανακαίνιση υδραυλικών μέχρι ριζική ανανέωση. είναι πλέον θέμα για πολλούς. Δι9ότι το κόστος γκρεμίσματος και ανέγερσης νεάς πολυκατοικίας είναι απαγορευτικό (από διαμέρισμα 100 τμ θα πάρει κανείς πίσω ... 40??)

Ιδού ορισμένες αρχές Ν.Ν. και όχι Φ.Σ. Οπτικής πολιτικής μηχανικής και όχι αρχιτεκτονικής ούτε απλώς πολιτικής.

Ζήτω τα ασανσέρ (και ειδικά οι πολυκατοικίες με διπλά, αυτό είναι "μαγκιά" σε ένα κτίριο, όχι η μουράτη εμφάνιση)
Ζήτω οι είσοδοι πολυκατοικιών χωρίς σκάλες από το πεζοδρόμιο έως το ασανσέρ (καλο και για ηλικωμένους, ΑΜΕΑ με κινητικά ζητήματα και τους συγγενείς τους). Όποιος θέλει τεστ κόπωσης ή εξάσκηση γενικότερα, ας τα κάνει αλλού).
Ζήτω τα λιτά διαμερίσματα
Ζήτω οι πολυκατοικίες με υδραυλικά που να αντέχουν στο χρόνο και βάσεις και δοκάρια που να αντέχουν σε 8 Ρίχτερ.
Ζήτω οι γειτονιές με δυνατότητες στάθμευσης και όχι αναζήτησης θέσεων λαχείων!
Ζήτω τα ταξί
Ζήτω τα λιτά "νοικοκυριά" (κάτω τα πολλά κουζινικά και άλλα οικιακά σκεύη και έπιπλα που θέλεις τίτλο σε παγκόσμιο βαρών ή γερανούς και μούτσο Γιούρο για να τα μετακομίσεις).
Κάτω οι πολυέλαιοι και συναφή που κρέμονται από το ταβάνι. Ζήτω τα φωτιστικά που δεν θέλουν σκάλα για να κρεμάσεις, ξεκρεμάσεις ή αλλάξεις λάμπες. κ.α.

Ως κάτοικοι πόλης, "ψηφίστε" το νέο δόγμα (axiom) "λίγα και καλά και λιτά". "Μαύρο" στα μουράτα, δήθεν, χαωτικά και παραφορτωμένα με μπιχλιμπίδια (διαμερίσματα αλλά και γενικότερα). Για λόγους οικονομικούς αλλά και φιλο-σοφικούς!

Καλό μήνα σε όλους.

Κυρ Οκτ 01, 10:58:58 πμ  
Nicholas_Nerd said...

ΥΓ. Εσείς, ΝΔ, είπατε να το γυρίσουμε από "Μεγάλα Θέματα" σε θέματα καθημερινότητας και προσπαθώ και εγώ να ακολουθήσω τη "γραμμή" σας!

Κυρ Οκτ 01, 11:01:39 πμ  
Nikos Dimou said...

Απίθανο γκραν - πρι! Με φοβερές εναλλαγές. Δεν λέω το αποτέλεσμα γιατί μερικοί θα το δούνε στην αναμετάδοση το μεσημέρι - αλλά να το δούνε! Αξίζει.

Εν τω μεταταξύ εκτός από το τσι προέκυψε και ένα θέμα τάξεως (που λένε στις συνεδριάσεις). Θα κάνω έκτακτο ποστ.

Κυρ Οκτ 01, 11:14:20 πμ  
ι μ παναγιωταρεακόπουλος said...

This post has been removed by a blog administrator.

Κυρ Οκτ 01, 11:51:46 πμ  
MainMenu said...

O Bush πάντως είναι δίδυμος όπως κι εγώ κάτι το οποίο αν έχετε παρακολουθήσει τα σχόλια μου στο μπλογκ θα σας βάλει σε πολύ σοβαρές σκέψεις για την αστρολογία...

βλάχος, πότης κι επιθετικός

και μετά μου λέτε να μην πιστεύω

Κυρ Οκτ 01, 02:45:34 μμ  
Kato Patissia said...

ΤΣΙ,
ΚΑΙ ΚΟΥΝΓΚ-ΦΟΥ-ΤΣΕ

@ΝΔ,
που με ρώτησε χθές, μήπως μπέρδεψα το Τσί με το Τάο, του Λάο Τσέ.

Κύριε Δήμου,
Βρήκα τελικά στη βιβλιοθήκη μου ένα μικρό βιβλιαράκι που γράφει για το «Τσί»!
Όχι λοιπόν, δέν το είχα μπερδέψει με το Τάο, αλλα είχα γράψει κακώς ότι το «Τσί» είναι διδασκαλία του Λάο Τσέ!

Το βιβλιαράκι, λέει ότι το «Τσί» υπήρχε τον καιρό του Κομφούκιου ( Κούνγκ-φού-Τσέ, σωστότερα..).
Είναι το βιβλίο «Κομφούκιος : η Διδασκαλία της Μέσης Οδού, Η Μεγάλη Μάθηση», της σειράς ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, εκδόσεις ΠΥΡΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.

Τώρα, μή μου πεί κανείς ότι ο «Πύρινος Κόσμος» έχει εκδόσει ένα σωρό ...δεισιδαιμονίες, και γενικά ότι πρόκειται για βιβλίο «της πλάκας»! Θα συμφωνήσω για τις εκδόσεις «δεισιδαιμονιών», αλλα το συγκεκριμμένο βιβλιαράκι είναι μεταφρασμένα αποσπάσματα του Κομφούκιου, δέν είναι «ένας τρίτος, που σχολιάζει τον Κομφούκιο, κλπ..». Τώρα, το άν έχει γίνει σωστή μετάφραση απο το Αγγλικό αντίστοιχο, και το κατα πόσον το Αγγλικό είναι σωστή μεταφορά των λόγων του Κομφούκιου, δέν μπορώ να το κρίνω εγώ!

-----------

Αντιγράφω λοιπόν, ένα τμήμα του σχολίου για το «Τσί», που υπάρχει στο μίνι-λεξικό όρων στο τέλος του βιβλίου αυτού :

«ΠΝΟΗ ( Τσί ) : Ζωτική δύναμη, αιθέρας, γενική ατμόσφαιρα...... Μια σπουδαία διδασκαλία του Κομφουκιανισμού είναι το «γιάνγκ-τσί», δηλαδή η καλλιέργεια του «τσί». Αυτό πετυχαίνεται με το να είναι κανείς αγαθός, γενναιόψυχος και λιγομίλητος..»

Το σχόλιο γράφει κι’ άλλα, όμως εγώ θέλω ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΑΥΤΑ . Γιατι, αυτό το «γιάνγκ-τσί» του Κομφούκιου είναι ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, όχι «δεισιδαιμονία»!

Και, εγώ σάν άνθρωπος, αισθάνομαι ΣΕΒΑΣΜΟ, απέναντι στις φιλοσοφίες τέτοιων λαών, κι’ ας είναι αρχαίες! Και ο Πλάτωνας αρχαίος είναι, αλλα ...δέν είναι άξιος του σεβασμού μας τουλάχιστον;;;

Προσέξτε και τη μετάφραση που κάνει το βιβλίο στο «Τσί», το λέει «πνοή»! Δηλαδή πνεύμα; Αναπνοή;

Ότι κι’ αν είναι, δέν είναι για χλεύη!!

Θα επανέλθω με περισσότερα.

Κυρ Οκτ 01, 06:21:28 μμ  
Maria Velliou said...

Βρε παιδιά, τι είναι αυτό, είπα να λείψω μια μέρα κι έγινε χαμός!
Και δύο καινούρια post!
Θα πάω να δω τι γίνεται, πρώτα όμως θα σας μεταφέρω εντυπώσεις από τη σημερινή μου μέρα, που έχουν σχέση με το θέμα μας.
Λοιπόν, μετά από μια βόλτα στην Ακρόπολη, που καταφχαριστήθηκα γιατί είχα να πάω χρόνια, κατηφόρησα προς την έκθεση βιβλίου.
Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια αποφεύγω τις εκθέσεις βιβλίου, για να μην πω ότι με εκνευρίζουν κιόλας: κάθε καρυδιάς καρύδι με βιβλία άσχετα ή και κακά, ενώ πλήθος ενδιαφερομένων και περίεργων συνωστίζεται πάνω από τους πάγκους που αξίζουν, με αποτέλεσμα να μην μπορείς αν φχαριστηθείς την αναζήτηση σου, συχνά να μη βλέπεις και τίποτε. Τις καθημερινές ίσως έχει λιγότερο κόσμο, όμως τότε δεν μπορώ να πάω, οπότε είναι δώρον άδωρον.
Προτιμώ, για τη βιβλιογραφική μου ενημέρωση, να επισκέπτομαι από καιρού εις καιρόν κάποια μεγάλα βιβλοπωλεία που εμπιστεύομαι, ενώ ρίχνω πάντα μια ματιά-ενίοτε και δυο και τρεις- στις βιβλιοπαρουσιάσεις των εφημερίδων.
Φετος όμως είπα να πάω, για να δω διάφορα πραγματα μαζεμένα, να δω σε πλήρη ανάπτυξη και κάποιους εκδοτικούς οίκους που δεν έχουν μόνιμο δικό τους σημείο πώλησης,να κόψω κίνηση-βιβλιογραφική κίνηση εννοώ-και τέλςο πάντων να δω τι γίνεται.
Τι το ήθελα;
Η σύγχυση που πήρα με τάραξε, με έβαλε σε σκέψεις και μ΄' έκανε να παρατήσω την έκθεση στη μέση-λόγω και του χαμού που γινόταν.
Ιδού λοιπόν η έχουσα άμεση σχέση με το post μας αιτία της σύγχισης μου: με το που πήρα σβάρνα τα περίπτερα, ξεκινώντας από πάνω, αφού κατέβηκα από Ακρόπολη, νάσου όλοι εκεί. Όλοι οι γκουρού, οι μάγοι, οι "εσωτεριστές", οι αρχαιολάγνοι, οι "θεραπευτές", οι έμποροι "αποκαλύψεων" και μαγικών συνταγών. Με τίτλους-κράχτες, με λαμπερά εξώφυλλα, με όλες τις θελκτικές συνταγές για να τραβήξουν τους αδαείς αναγνώστες. Μ' έπιασε... Λίγο αδαής να είσαι, λίγο επιρεπής, λίγο να μην έχεις πολυδιαβάσει, δεν θέλει και πολύ να πρασυρθείς σε καμιά περίεργη "γκρούπα" από αυτές που συνήθως κρύβονται πίσω από αρκετούς τέτοιους "εκδοτικούς οίκους". Διότι συχνά το είδος αυτών των βιβλίων, σε αντίθεση με τα επιστημονικά βιβλία, απέχουν από οποιαδήποτε νηφάλια προσέγγισητων ζητημάτων που πραγματεύονται και αντίθετα φανατίζουν τους αδαείς, είτε δίνοντας τους την αίσθηση ότι μυούμενοι στις "αποκαλύψεις" του βιβλίου εισχώρησαν σε κάστα μυημένων, είτε υποσχόμενα λαγούς με πετραχήλια αν ο αναγνώστης ακολουθήσει διάφορες συνταγές.
Να σου λέει το παιδί σου πάω στην έκθεση βιβλίου" κι εσύ να λες "αμάν τι με βρήκε και τι άλλο με περιμένει" δηλαδή.
Ποιό feng shui, το οποίο στο τέλος τέλος είναι και ανώδυνο, μπροστά σε πολλές από αυτές τις "διδασκαλίες". Που να λες "θου κύριε" και να φτάνεις να αναρωτιέσαι μπας και ο Χριστόδουλος με τα θρησκευτικά του στο σχολείο τελικά επιτελεί και έργο αν σου προστατεύει τα παιδιά από όλα αυτά(!).
Γι' αυτό σας λέω, τα πράγματα είναι πολύ πολύπλοκα.
Αχ, zoferos mesaionas, πόσο δίκιο έχεις για το παρατσούκλι!
Τώρα, ως προς το feng shui,φίλε kato patissia (πατριωτάκι κι εγώ εκ γενετής) έχεις δίκιο ότι είναι μια παραδοσιακή φιλοσοφία που αξίζει σεβασμού. Άλλο όμως ο σεβασμός σε μια παράδοση ενός σπουδαίου πολιτισμού, άλλο η μελέτη της από διάφορες επιστήμες κι η πιθανή αναζήτηση στοιχείων που να επιβεβαιώνονται επιστημονικά-όπως συμβαίνει με διάφορα εμπειρικά διδάγματα της λαϊκής σοφίας-κι άλλο η άκριτη υιοθέτηση των πρακτικών του. Συμφωνώ ότι το feng shui, όπως και κάθε πολιτιστική παράδοση, αδικείται όταν εξομοιώνεται με διάφορες αυθαιρεσίες μεμονωμένων "γκουρού" ή "δασκάλων" που διαδίδουν ότι τους κατέβει στο κεφάλι με αποκλειστικό στόχο τοο κέρδος κσαι την εκμετάλευση των αφελών. Τέτοιοι είναι όμως κι αυτοί που ανάγουν το feng shui σε θέσφατο προκειμένου να το εκμεταλευτούν εμπορικά. Από την άλλη, αν δω μια διαφήμιση που ισχυρίζεται ότι χρησιμοιποιώντας ένα συγκεκριμένο αποσμητικό, π.χ., θα πέφτουν αίφνης όλοι οι αρσενικοί στα πόδια μου και το πάρω τοις μετρητοίς, δεν θα φταίει ο διαφημιστής αλλά εγώ που είμαι ηλίθια.

Δευ Οκτ 02, 01:51:40 πμ  
Maria Velliou said...

...είναι και βράδυ και μπερδεύομαι λιγάκι με όλα αυτά.
Λοιπόν, αυτό που ήθελα να πω κλείνοντας το προηγούμενο σημείωμα, είναι ότι τελικά, επειδή οι καιροί, όσο και να το θέλουμε μερικοί, δεν είναι εύκολοι ή ακόμη καθαροί κι οι τοιούτοι πειρασμοί που κατακλύζουν το μέσο άνθρωπο είναι πολλοί, δεν είναι δε όλοι εξίσου έξυπνοι να το πω, διαβασμένοι, υποψιασμένοι, ορθολογιστές, τι να πω, επειδή λοιπόν συμβαίνουν όαλ αυτά, το μόνο που έχω να συστήσω και η μέγιστη αρετή που πρέπει να προωθούμε και να διαφημίζουμε όλοι μας, είναι η νηφαλιότητα. Όποιος διαθέτει νηφαλιότητα, ακόμη κι αν οι διανοητικέ ςτου δυνάμεις ή γνώσεις δεν μπορούν να τον προστατέψουν απο το να δει αλήθεια σε παράλογες δοξασίες, η αρετή αυτή μπορεί να τον προστατέψει, όπως και τους γύρω του, από ακρότητες.
Κηρύσσω λοιπόν τη λατρεία της μετριοπάθειας και της νηφαλιότητας.

Δευ Οκτ 02, 02:00:08 πμ  
χάδια κόκκινα said...

ξέρεις τι είναι να έχεις φτάσει σε συμπεράσματα με την παρατήρηση και τη λογική και να έρχεται να λέει σε εσένα που είσαι χιλιόμετρα μπροστά ότι μόλις έχει ανακαλύψει ότι του δίνεται η δυνατότητα να σκεφτεί και να σου ζητάει να πάψεις να αναπνέεις και να τον παρακολουθείς να παρασκευάζει αντιδραστήριο Tollens για να σε ανατινάξει; είναι πλήρωση με πνεύμα άγιο. ξέρεις τι είναι να κάνουν πείραμα για να καταρρίψουν τη θεωρία "αιθέρα" αντί να πειραματιστούν με αυτά που υπάρχουν. κι όλο λέω λέω λέω πόσα όνειρα χαμένα κι ήσουνα το τελευταίο τώρα σε έχασα και εσένα...

Δευ Οκτ 02, 02:00:32 πμ  
Maria Velliou said...

Συγγνώμη; Πίνετε κάτι;

Δευ Οκτ 02, 03:05:44 πμ  
nifalios said...

Δυο πραματάκια και θα προσπαθήσω να είμαι και σύντομος.
Θρησκείες, φενγκ-σουι, αστρολογία, εθνική ανωτερότητα, "μάτι", αποκρυφισμός, παραεπιστήμες... Καμιά φορά νοιώθω ότι όλοι είναι συνενοημένοι σε μια τεράστια φάρσα. "Δεν είναι δυνατόν, κάνουν πλάκα" και όμως τα εννοούν και τα πιστεύουν, λες και όλοι γύρω μου είναι μεθυσμένοι. Δε μιλάω για επίπεδο, αν είναι έξυπνοι ή χαζοί, απλά για το συναίσθημα που νοιώθω παρατηρώντας αυτή τη συμπεριφορά.
Και δεύτερον, δε χρειάζεται φενγκ-σούι για να καταλάβεις ότι ο χώρος που ζεις επιρρεάζει τη διάθεσή σου. Π.χ. αν έχεις ένα χώρο γεμάτο απο πράγματα και ελάχιστο περιθώριο για να μπορείς να κινηθείς και να κάνεις δουλειά, τότε φυσικό είναι να σπάζεσαι και να εκνευρίζεσαι. Δε χρειάζεται τσι, λογική χρειάζεται.

Δευ Οκτ 02, 10:41:59 πμ  
Kato Patissia said...

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ

@maria velliou :

Δέν έγραψα πως το φένγκ-σούι αξίζει τον σεβασμό μας, αλλα το «Τσί». Για μένα, η διάκριση αυτή είναι ουσιώδης, παρά το ότι ξέρω ελάχιστα για τις δοξασίες αυτές. Το «Τσί», απ’ ότι έχω διαβάσει, είναι φιλοσοφία που μαθαίνει στον άνθρωπο να παίρνει μιά σωστή στάση απέναντι στη ζωή. Το φένγκ-σούι, μαθαίνει στον ...καναπέ να παίρνει τέτοια στάση!

Στα δικά μου μάτια, το φένγκ-σούι φαίνεται να «εκμεταλλεύεται» το πανάρχαιο «Τσί», με λάθος τρόπο! Το φένγκ-σούι ΔΕΝ το σέβομαι, έστω κι’ άν έρθει ένας Κινέζος να μου το εξηγήσει καλύτερα. Γιατι, μου φαίνεται εντελώς ανόητο να προσπαθείς να διορθώσεις τον εαυτό σου ...προσανατολίζοντας τον καναπέ σου προς την ανατολή πχ! Δέν έχουν ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ τη δυνατότητα να φτιάξουν τη ζωή του ανθρώπου, γιαυτό και ΔΕΝ πιστεύω στα ζώδια και τους πλανήτες, στα πνεύματα των δέντρων κλπ.. Θεωρώ πως το να φτιάξει τη ζωή του ο άνθρωπος, είναι ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΧΕΡΙ, όχι στις μαγικές ιδιότητες κάποιων αντικειμένων γύρω του..

Με αυτά βέβαια, δέν εννοώ και το να πάμε στο άλλο άκρο, και να δείχνουμε ΑΣΕΒΕΙΑ στα αντικείμενα του κόσμου, ρυπαίνοντας τον πλανήτη κλπ.. Άλλο να έχω το σπίτι μου καθαρό για να ζώ σωστά όμως, και άλλο το να το έχω καθαρό γιατι ΜΟΝΟ ΕΚΕΙΝΟ έχει τη «δύναμη» να ΜΕ ΖΗΣΕΙ σωστά!

Το «Τσί» σκέτο, χωρίς το φενγκ-σούι, είναι διδασκαλία για το πώς ο άνθρωπος θα φτιάξει τη ζωή του ρυθμίζοντας ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ, όχι δεσμευόμενος στις «μαγικές ενέργειες» των αντικειμένων. Γιαυτό έγραψα ότι το «Τσί» αξίζει τον σεβασμό μας.

Πάντως, πέρα απο τη διάκριση ανάμεσα στο φενγκ-σούι και στο "Τσί", οι απόψεις σου με βρίσκουν σύμφωνο κι’ εμένα, την δέ θλίψη σου στην έκθεση βιβλίου την έχω νιώσει κι’ εγώ, παλιότερα...

Δευ Οκτ 02, 11:35:57 πμ  
Sukaki1 said...

Sygnomi pou den diavasa oute ena apo ta comments alla me ksetrelane auto to post kai ithela na po ena megalo BRAVO ston ND. Epitelous enas anthropos skeptomenos stin ellada pou krouei ton kodona.
O kosmos den paei kala kai den to exei parei kan xabari. Kanoume O,ti na 'nai arkei na fanoume pio eksypnoi, diaforetikoi, logioi, skeptomenoi. Saxlamares kai pseftoskeptikismos ...autoi einai oi Ellines simera.

Δευ Οκτ 02, 07:09:30 μμ  
Kato Patissia said...

ΠΡΟΣ
SUKAKI1..

@ sukaki1, για όσα έγραψε πιό πάνω, στις 7:09 :

Άν σε ΞΕΤΡΕΛΛΑΝΕ αυτό το post όπως λές, φαντάζομαι ότι τώρα πιά, που πέρασαν 3 ώρες απο τότε που έγραψες το σχόλιό σου, θα έχεις διαβάσει και τα σχόλια των άλλων!

Ειδικά για τα δικά μου, πές μου, βρίσκεις σ’ αυτά να ισχύει αυτό που γράφεις, πως
«Kanoume O,ti na 'nai arkei na fanoume pio eksypnoi, diaforetikoi, logioi, skeptomenoi. Saxlamares kai pseftoskeptikismos ...autoi einai oi Ellines simera.»...;;

Σε ρωτάω, επειδή ΑΝ όντως, βγάζεις τέτοιο συμπέρασμα απο τα δικά μου σχόλια, τότε «βλέπεις» κάτι που εγώ δέν μπορώ να το δώ, και άν μου το δείξεις καθαρά θα με βοηθήσεις να γίνω καλύτερος, και να μήν συνεχίσω να γράφω «σαχλαμάρες και ψευτοσκεπτικισμούς»...

Σε περιμένω!

Δευ Οκτ 02, 11:36:05 μμ  
Dimitris said...

Ο Carl Shagan έγραψε ένα πολύ καλό βιβλίο που το προτείνω ανεπιφύλακτα:
" Ο Δαιμονισμένος Κόσμος -
Η Επιστήμη σαν κερί στο σκοτάδι".

Το Τσι όντως σκόνταψε...
Αλάργα παιδιά από αυτά.

Παρ Οκτ 06, 12:09:44 μμ  

Ανακοίνωση Σχολίου

<< Home