Send As SMS

Τρίτη, Σεπτέμβριος 26, 2006

Ντροπή για το Τρίτο!

Μια μοναδική εστία ποιότητας στην Ελλάδα είναι το Τρίτο Πρόγραμμα. Υπήρξα κάποτε συνεργάτης του και πάντα ακροατής του. Το ακούω από την πρώτη μέρα της δημιουργίας του. Μετά την αποχώρηση του Μάνου Χατζιδάκι του πήραν τις πολλές συχνότητες και τους πομπούς και τους έδωσαν στο Δεύτερο. Το έχασα. Στα μέσα της δεκαετίας του 90 του ξανάδωσαν μία καλή συχνότητα – την 107,7 (σήμερα 90,9). Τότε είχα γράψει στην Καθημερινή το ακόλουθο άρθρο:

Ευχαριστώ 107,7!

Εδώ και πέντε μήνες η ζωή μου έχει αλλάξει προς το καλύτερο.

Ευχαριστώ πολύ, 107,7!

Το πρωί που ξυπνάω, το βράδυ πριν κοιμηθώ, μέσα σε εκνευριστικά μποτιλιαρίσματα, σε ανιαρές διαδρομές - ακόμα και στην τυποποιημένη τελετουργία του καθημερινού μπάνιου... ευχαριστώ 107,7!

Αν κυκλοφορώ πιο άνετα, αν η πίεσή μου είναι πιο χαμηλή, οι μυς μου χαλαρότεροι και τα νεύρα μου λιγότερο τεντωμένα, το οφείλω σε σένα. Αν επιζώ πιο εύκολα μέσα στην ρύπανση (περιβαλλοντική και ηθική), αν αντέχω την γραφειοκρατία, αν χαμογελάω καμιά φορά μέσα σε ένα έθνος μουρτζούφληδων, το οφείλω σε σένα...

Ευχαριστώ, λοιπόν, Τρίτο Πρόγραμμα!

Όχι, δεν είσαι πια το Τρίτο του Μάνου Χατζηδάκι (οι Χρυσοί Αιώνες δεν επαναλαμβάνονται). Αλλά είσαι μία όαση μέσα στην ατέλειωτη ευτέλεια και χυδαιότητα της «ελεύθερης» ραδιοφωνίας. (Πόσες φορές έχω βλαστημήσει την στιγμή που την εγκαινιάζαμε, με τον 9,84!) Και, επιτέλους, ακούγεσαι! Χάρη στην νέα συχνότητα 107,7.

Μικρά πράγματα μπορεί να έχουν μεγάλες συνέπειες. Μία ωραία μουσική υπόκρουση στη ζωή μου - είναι σαν να ζω μία άλλη ζωή. Η βουβή ταινία ξαφνικά ντύθηκε με ήχους. Η, μάλλον, μία ταινία όλο κρότους και θορύβους γέμισε μελωδία και αρμονία.

Αυτή τη στιγμή που γράφω, ακούω ταυτόχρονα το τελευταίο μέρος του κουαρτέτου σε λα ελάσσονα του Μendelssohn. (Στους άλλους σταθμούς φλυαρούν ακατάπαυστα πολιτικοί, djsκαι δημοσιογράφοι).

Το Τρίτο δεν έχει μόνο κλασική μουσική. (Παλιά την έλεγαν ...σοβαρή!) Εκπέμπει κάθε είδους ΚΑΛΗ μουσική. Τα μεσημέρια απολαμβάνω ars in brevi - μουσικές μινιατούρες. Τα απογεύματά μου είναι λυρικά: ακούω την «Λύρα Μεσημεριού». Μία τρυφερή διαδοχή από μελωδικά κομμάτια που με ένα ευαίσθητο τρόπο πραγματοποιούν στο σύνολό τους το «ουράνιο μήκος», το οποίο είχε αποδώσει ο Schumann στον Schubert.

Α, ναι, ο Ορφέας υπάρχει ακόμα και μαγεύει έμψυχα και άψυχα. Η μουσική είναι το καλύτερο αντίδοτο για τα περισσότερα δεινά της ύπαρξης. Και δεν αρκεί το Μέγαρο. Διότι το Μέγαρο λειτουργεί μόνον ορισμένες ώρες και ημέρες - και διότι συχνά εκεί η απόλαυση νοθεύεται από την ενοχλητική παρουσία ενός άμουσου και βάρβαρου κοινού κοσμικών και επιδειξιμανών.

Η μουσική λειτουργεί αλλιώς ως συνεχής παρουσία - ως πλαίσιο μέσα στο οποίο ξετυλίγεται η ζωή. Υπάρχουν ώρες νεκρές - π.χ. η οδήγηση μέσα στην πόλη - που μεταμορφώνονται με την παρουσία της. Οι κασέτες και τα CD βοηθάνε - αλλά η επανάληψη ενός κομματιού, στην ίδια τυποποιημένη εκτέλεση, σύντομα σκοτώνει την ηδονή. Είχα φθάσει να κουβαλάω ολόκληρη δισκοθήκη στο αυτοκίνητο, και πάλι βαριόμουν την κονσέρβα. Τώρα ο δείκτης του ραδιοφώνου είναι μόνιμα γυρισμένος στο 107,7. Εκεί υπάρχει μία ανεξάντλητη πηγή μουσικών απολαύσεων - και εκπλήξεων.

Αυτό το στοιχείο της έκπληξης είναι από τα πιο σημαντικά. Όταν βάζεις ένα δίσκο ξέρεις τι θα ακούσεις. Εδώ είναι σχεδόν πάντα κάτι απροσδόκητο και ερεθιστικό. Ακόμα κι όταν δεν χαϊδεύει τ’ αυτιά. Κι εκτός από τη μουσική υπάρχει και λόγος - ουσιαστικός κι όχι ελευθεροραδιοφονικός.

Ζήτω ο μαγικός αριθμός 107,7!


Αυτά έγραφα πριν 10 χρόνια. ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ;

Σήμερα το Τρίτο πεθαίνει. Από τις εκατοντάδες άχρηστα τρωκτικά που φιλοξενεί το μέγαρο της ΕΡΤ, βρήκαν τους λίγους παραγωγούς του Τρίτου για να μην τους ανανεώσουν την σύμβαση! Τα πρωινά μεταδίδει μόνο επαναλήψεις.

Όπως μου γράφει γνώστης των πραγμάτων: «Η δεδομένη αδιαφορία της διοίκησης της ΕΡΤ προς το Τρίτο, (αφού η πολιτιστική της πολιτική εξαντλείται στο τετράπτυχο Eurovision, Διαγωνισμός Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, εκπομπές τύπου Αννας Δρούζα, δικαιώματα αγώνων Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη διπλή τιμή) έχει πολλά πρόσωπα: το Τρίτο δεν έχει site -που έχει π .χ. το Δεύτερο-, ενώ άνθρωποι του Τρίτου έχουν αναλάβει να το στήσουν δωρεάν, δεν έχει επικοινωνία με τους ακροατές μέσω SMS ή τηλεφωνήτριας που έχουν όλα τα ζωντανά προγράμματα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, δεν έχει ποτέ εξώφυλλο στη Ραδιοτηλεόραση όπου έχει εμφανισθεί και η τελευταία στάρλετ νέου σήριαλ του Alpha, δεν έχει computer στο στούντιο ροής ώστε να παίζει με ασφάλεια και με ψηφιακή μεταφορά τα μουσικά έργα, αλλά και να το χρησιμοποιεί στις ζωντανές εκπομπές ως πηγή πληροφορίας και επιβεβαίωσης μέσω διαδικτύου, η δισκοθήκη της ΕΡΤ έχει 4 χρόνια να αγοράσει CD κλασικής μουσικής, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με εγγύηση αποτελέσματος τον τεράστιο πραγματικά θησαυρό από βινύλια που έχει η ΕΡΤ γιατί τα -γυμνά- πλατώ στο στούντιο ροής είναι πλέον κομοδίνα για τον καφέ και το σάντουιτς του ηχολήπτη ενώ οι βελόνες πόρρω απέχουν των στοιχειωδών προδιαγραφών και... και... και... μπορώ να συνεχίσω μέχρι λιποθυμίας!».

Θυμάμαι πριν 10 χρόνια που έκανα εκπομπή στο Τρίτο έπρεπε να φέρνω το δικό μου φορητό CD Player (και δικούς μου δίσκους). Ήδη τότε ήταν απαράδεκτη η κατάσταση!

Να κάνω μία πρόταση στην Διεύθυνση της ΕΡΤ:

ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΜΟΝΟ ΤΟ ΤΡΙΤΟ!

Υπερβολή; Καθόλου. Κοινή λογική. Το μείγμα μουσικής και μπλα-μπλα που προσφέρουν τα άλλα ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΤ το προσφέρουν και άλλες δεκάδες σταθμοί.

Αυτό που προσφέρει το Τρίτο είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟ!

Σώστε το!

354 Comments:

heinz said...

Καλημέρα.

Γενικά η ΕΡΤ, είχε πάντα πρόβλημα. Υπήρχαν βέβαια "χρυσές εποχές", αλλά πάντα δημιουργούνταν από κάποιους φωτισμένους ανθρώπους, ποτέ όμως θεσμικά.

Αυτό που αναφέρεται, "εκπομπή με τους δίσκους μου", είναι πασίγνωστο σκηνικό.
Κι επίσης: αποστολές σε πολεμικές ζώνες χωρίς κάλυψη από το ΥΠΕΞ, εξοπλισμός απαρχαιωμένος - οπότε έπρεπε να προμηθευτείς δικό σου εξοπλισμό, παρεμβάσεις σε δημοσιογραφικά θέματα κλπ.

Για παράδειγμα - επί ΠΑΣΟΚ συνέβει - θα αναφέρω το αμίμητο:

Κάποιος τύπος, επί κανένα χρόνο, εξέδιδε αποφάσεις και διοικούσε τους περιφερειακούς σταθμούς, υπογράφοντας ως εξής (βάζω μόνο το μικρό του όνομα):

Νικήτας Λ.
Διευθυντής Περιφερειακών Σταθμών (υπό διορισμό)


Ο διορισμός του δεν ήρθε ποτέ. Ήταν νόμιμες οι αποφάσεις του; Περίπου ίσως....

Δυστυχώς, η ΕΡΤ δεν είναι BBC, ούτε και φαίνεται ότι θα γίνει.
Είναι όπως η Ελλάδα: περίπου - σε όλα.

Τρι Σεπ 26, 09:48:28 πμ  
Ergo te Lina said...

Απολύθηκε από την Ελληνική Ραδιοφωνία, μετά από 31 μήνες ραδιοφωνικής παρουσίας. Η συγγραφέας-ιστορικός και εξέχουσα ραδιοφωνική παραγωγός του Δεύτερου, αναγκάστηκε σε αποχώρηση από το κρατικό ραδιόφωνο, καθώς δεν μπορούσε να ανανεωθεί ξανά η σύμβασή της με την ΕΡΤ. Διαβάστε την επιστολή της:

Μία άκομψη απόλυση μετά από τριακόσιους εβδομήντα μήνες (ή τριάντα χρόνια και δέκα μήνες: Σεπτέμβριος 1975-Ιούνιος 2006). Η συνεργασία μου με την Ελληνική Ραδιοφωνία (τότε ΕΙΡΤ) άρχισε το καλοκαίρι του 1975, όταν ο Μάνος Χατζιδάκις ετοίμαζε το νέο Τρίτο Πρόγραμμα.
.......................................


Το μόνο που ζήτησα ήταν να μεταδοθεί η εκπομπή της 1ης Ιουλίου, την οποία είχα ήδη ηχογραφήσει, διαβεβαιώνοντας ότι δεν χρειαζόταν να πληρωθώ (δεν μου περισσεύουν, αλλά είχα μία συνέντευξη σημαίνοντος προσώπου και ντρεπόμουν να του πω ότι είχε άδικα ανέβει στην Αγία Παρασκευή).

Έτσι όπως μεθόδευσαν την απόλυση, δεν μου έδωσαν καν την ευκαιρία να αποχαιρετήσω τους φίλους ακροατές (με ορισμένους έχουμε διανύσει τριάντα τόσα χρόνια ραδιοφωνικής πορείας, που μεταφράζεται σε περισσότερες από 2.000 εκπομπές). Αυτό με στενοχωρεί βαθύτατα.

Δεν αντέχω στην ιδέα ότι μπορεί να σκέφτονται πως τους εγκατέλειψα απροειδοποίητα για να πάω διακοπές ή για να βρω καλύτερα πληρωμένη δουλειά, χωρίς να τους χαιρετήσω και να τους ευχαριστήσω για όλα αυτά τα χρόνια που μοιράστηκα μαζί τους. Τα υπόλοιπα θα τα κάνουν οι δικηγόροι. Αλλά το αποχαιρετιστήριο, που μόνον εγώ μπορούσα να κάνω, δυστυχώς μου το στέρησαν.

Έμαθα ότι κάπως έτσι απομακρύνθηκαν κι άλλοι 300 συμβασιούχοι. Να είμαστε άραγε τα 300 θύματα του κ. Παναγόπουλου ή των νέων αντιλήψεων περί διαχείρισης του κράτους, αντιμετώπισης των πολιτιστικών πραγμάτων και εξευτελισμού των εργαζομένων; Πάντως, δίχως να υποβαθμίζω καμία άλλη περίπτωση απολυμένου, νομίζω ότι κανείς άλλος δεν έχει στο ενεργητικό του τριάντα ένα χρόνια απανωτών συμβάσεων με το ευαγές κρατικό Ίδρυμα. Ο επαγγελματικός εξευτελισμός μου στον κύβο».


..................................
Αναμενόμενο!
Συντάκτης ανώνυμος, Παρ, 28/07/2006 - 18:54.

Είστε αξιοπρεπής, επαρκής, ποιοτική, συμπαθής, επαγγελματίας, καλλιεργημένη, διαβασμένη, συνεπής, σοβαρή, δημοφιλής, επιτυχημένη...

....Ε Ξ Ω Ω Ω Ω Ω Ω Ω ! ! ! !

Νίκος Δήμου
..............................

Μαριάννα Κορομηλά, ιστορικός
Εκτός ΕΡΑ μετά από 31 χρόνια

Τρι Σεπ 26, 10:05:44 πμ  
JAMESEE-ST-SMILE said...

life just a good

Τρι Σεπ 26, 10:06:38 πμ  
Vrennus said...

Είναι μοιραίο να κλείσει το Τρίτο Πρόγραμμα. Από τη στιγμή που η λειτουργία της ΕΡΤ εντάσσεται στη λογική της οικονομικής αποτελεσματικότητας θα προκρίνονται ανταγωνιστικά προγράμματα τύπου Euroβύζιον (sic) και Δρούζα (και μπάλλα βεβαίως, βεβαίως!) και θα κόβονται καραμπινάτα ζημιογόνα όπως το Τρίτο. Μια εταιρεία (ακόμη και δημόσια, ή μήπως κυρίως μια δημόσια;) δεν θα πρέπει να υπακούει στη λογική της αγοράς; Το Τρίτο ΔΕΝ πουλάει. Ποιος μπορεί ν' ασχολείται με μειοψηφίες που δε φέρνουν λεφτά στο ταμείο;

;-?

Τρι Σεπ 26, 10:08:25 πμ  
Ergo te Lina said...

Εκτός απο τη Λυρα Μεσημεριού
στο Τρίτο
μου αρεσαν και οι εκπομπές
του Θεοδόση Πελεγρίνη
Εγχειρίδιο φιλοσοφίας και Λεξικό της Φιλοσοφίας

Τρι Σεπ 26, 10:19:32 πμ  
kolassas said...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!
Ν.Δ said: Αυτό που προσφέρει το Τρίτο είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟ
Μήπως έπρεπε να γράψεις αυτό που προσέφερε το Τρίτο ήταν ……

Vrenous said: Ποιος μπορεί ν' ασχολείται με μειοψηφίες που δε φέρνουν λεφτά στο ταμείο;
Συγνώμη την συνδρομή που πληρώνουμε μέσω ΔΕΗ δεν είναι λεφτά ή μήπως δεν πάνε στο ταμείο; Ως γνωστό πληρώνουν ακόμα και οι σκάλες των πολυκατοικιών ακόμα και τα πηγάδια των αγροτών
Πάντα στο αυτοκίνητο ακούω ραδιόφωνο , το ραδιόφωνο είναι μαγεία , με το ραδιόφωνο ταξιδεύεις εκεί που θέλει ς εσύ και μόνο εσύ.
¨Έχω 5 χρόνια το αυτοκίνητο μου και δεν έχει παίξει ούτε μια κασέτα, δεν την μπορώ την κονσέρβα , φυσικά σταθμούς με καλή μουσική και με καλούς παραγωγούς που μιλάνε λίγο και ουσιαστικά.
Ακόμα και στα ταξίδια μου στο εξωτερικό ακούω τοπικούς σταθμούς και ας μην καταλαβαίνω την γλώσσα.
Οι συνηθισμένοι μου σταθμοί , ολίγο τρίτο ή δεύτερο , Κόσμος 93,60 και εν Λευκώ 87,70 .

Τρι Σεπ 26, 10:29:43 πμ  
anula2 said...

This post has been removed by the author.

Τρι Σεπ 26, 10:40:29 πμ  
CGP said...

Κύριε Δήμου, έχει σήμερα συννεφιά και ξεκινάτε ένα θεμα που μόνο μελαγχολία δημιουργεί

Δεν νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση να σωθεί το Τρίτο.

Η πορεία του είναι το αναμενόμενο σύμπτωμα της παθογένειας που υπαρχει στον χώρο τοου πολιτισμού.
(Τι πορεία αντίστοιχα, ακολουθεί η Λυρική Σκηνή?) Αυτά δεν είναι τυχαία συμβάντα.

Ας είναι καλά το AdSL και το Radio 3 του BBC.....

Δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση και δεν βλέπω πως μπορεί η πορεία αυτή να αντιστραφεί.

Οσο γιά την ΕΡΤ, η πορεία της τα τελευταία 2 χρόνια, είναι αποτέλεσμα πολιτικής απόφασης. Είναι προφανώς σημαντικότερο γιά τους πολιτικούς ταγούς να επενδυθούν κεφάλαια στα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων ποδοσφαίρου και όχι να δημιουργήσουμε κανάλια που θα μορφώνουν τον κόσμο ( και δεν αναφέρομαι γιά τους σπουδασμένους γλωσομαθείς, αλλά στον πολύ κόσμο που είναι καθηλωμένος στο ποδόσφαιρο και στην λαϊκοποπ)

Καλημέρα

Τρι Σεπ 26, 10:40:43 πμ  
manosnikol said...

Εδώ και κάμποσο καιρό, όποτε μπαίνω στο αυτοκίνητο για να οδηγήσω, ακούω Τρίτο πρόγραμμα. Αγράμματος όντας περί την κλασσική μουσική –μεγάλωσα με Καζαντζίδη, Γαβαλά κι όλη αυτή τη γενιά που είχε πολύ κλάψα, τόσο πολύ δε επηρεάστηκα από αυτή την «κουλτούρα», που καθόρισε τη στάση μου απέναντι στη ζωή σε μεγάλο βαθμό, μια στάση άμυνας, κακομοιριάς, αποδοχής της αρνητικότητας κι έτσι έφαγα πολλά χρόνια από τη ζωή μου αργότερα ώστε να μπορέσω να συνειδητοποιήσω την μίζερη εσωτερική στάση που είχα απέναντι στα πράγματα και το κυριότερο προς τον ίδιο μου τον εαυτό. Δεν ισχυρίζομαι βέβαια πως μόνο η συγκεκριμένη «κουλτούρα» με οδήγησε σε μια τέτοια στάση, σίγουρα υπήρχαν και πολλοί άλλοι παράγοντας που συνέβαλαν, αλλά ήταν καθοριστική γιατί ήταν έμμεση, μη επιβαλλόμενη, δεν απευθυνόταν στη λογική αλλά στο συναίσθημα κι έτσι ήταν πολύ εύκολο να «περάσει» μέσα μου και να λειτουργεί υποδόρια. –
Όταν λοιπόν μετά από χρόνια ανάλυσης και αυτοανάλυσης αποφάσισα να ξεφύγω από αυτή την μίζερη εσωτερική μου στάση, ένα από τα πράγματα που ξεκίνησα να κάνω –σχεδόν με το ζόρι- ήταν να ακούω κλασική μουσική. Στην αρχή -εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις-όχι μόνο δεν ένιωθα σχεδόν τίποτα, αλλά αν π.χ. το πιάνο ακουγόταν πολύ δυνατά εκνευριζόμουν κιόλας. Παρ’ όλα αυτά, συνέχισα να ακούω και σιγά-σιγά, άρχισα να ανακαλύπτω την μαγεία αυτής της μουσικής. Μου θύμιζε πολλές φορές τη Ζωντανή Φύση, τα ποτάμια να κυλούν ανάμεσα σε πράσινα δάση, τη βροχή να ποτίζει τη γη, τη θάλασσα φουρτουνιασμένη να χτυπά στους βράχους… Παράλληλα δε ακούγοντας την, διαπίστωνα ότι άλλαζα εσωτερικά, υπήρχαν στιγμές εσωτερικής γαλήνης, ανύψωσης και μεγάλης απόλαυσης. Μου πήρε καιρό να βγάλω από το μυαλό μου το κλισέ ότι αυτή η μουσική ήταν γραμμένη για τους αστούς, ότι δεν περιείχε συναίσθημα –με την έννοια που το καθόρισα παραπάνω δηλαδή κλάψα- και να την αποδεχτώ.
Αισθάνομαι βέβαια μισός, γιατί δεν την γνωρίζω την κλασσική μουσική και υποπτεύομαι πως πολύ δύσκολα θα φτάσω σε ύψη αισθητικής απόλαυσης, που είμαι σίγουρος ότι φθάνετε εσείς ΝΔ κι όλοι οι άλλοι που είναι γνώστες της, αλλά είναι ένα από τα σπουδαιότερα πράγματα που ανακάλυψα κι ένιωσα τα τελευταία χρόνια. Και βέβαια πολύ μεγάλη συμβολή σ’ αυτό είχε το Τρίτο πρόγραμμα που για μένα έγινε …Πρώτο!

Τρι Σεπ 26, 10:41:18 πμ  
spiretos72 said...

Χαίρετε

Εδώ και αρκετά χρόνια ακούω μόνο τρίτο. Μάλιστα αγόρασα ένα usb radio για να μπορώ να το ακούω και όταν κάθομαι στον υπολογιστή :-) Δυστυχώς η κατάπτωση του τρίτου δεν αφορά μόνο το τρίτο.

Αφορά έν γένει την αντιμετώπιση του πολιτισμού από τον μέσο έλληνα και κατ' επέκταση απο τις κυβερνήσεις που εκλέγει. Φαίνεται από την κατάσταση της Λυρικής από την οργάνωση των εκθέσεων της Πινακοθήκης από την κατάσταση της ΚΟΑ από της επιλογές και τις πολιτικές του υπουργείου πολιτισμού, από την κατάσταση των μουσείων κλπ, κλπ.

Κάθε μέρα που περνά βλέπω διαρκώς βήματα προς τα πίσω. Δυστυχώς νοιώθω διωκόμενος και δυστυχώς δεν ξέρω και πως θα μπορούσα να αντιδράσω αποτελεσματικά :-(

Να πω ότι είναι θέμα παιδείας? Προφανώς είναι αλλά ποιος θα την αναβαθμίσει?

Τρι Σεπ 26, 10:49:42 πμ  
brain_deficit said...

Οπότε προσπάθησα να αγοράσω εισιτήρια για την Λυρική Σκηνή, δεν υπήρχαν διαθέσιμα. Είχαν αγοραστεί προ πολλού από άγνωστο ποιους. Τελικά για ποιους είναι η λυρική σκηνή? Το κράτος και οι φορολογούμενοι επιδοτούν μερικούς βαρεμένους της ελίτ για να λέμε ότι ιδού, και εμείς έχουμε όπερα, και εμείς κάνουμε παραστάσεις στο Ηρώδειο, και ας είναι τα εισιτήρια όχι μόνον άπιαστα στο ποσό, αλλά και άφαντα. Ναι, να κλείσει η όπερα και η λυρική σκηνή, και το εθνικό θέατρο επίσης. Όσοι αρέσκονται να το παίζουν κουλτουριάρηδες, ας τρέχουν στο Μπαιροϋτ και στο Ζαλτσμπουργκ. Λεφτά έχουν με την σέσουλα, ας ιδρύσουν το δικό τους Τρίτο Πρόγραμμα. Ιδιωτικό και μη κερδοσκοπικό, όπως αρμόζει στην πλούσια ελίτ.

Τρι Σεπ 26, 10:53:49 πμ  
mihalis, a dreamer said...

Η πικρή αλήθεια είναι πως ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ. Για κάθε έναν από μας υπάρχουν χιλιάδες που γουστάρουν το χυδαίο, το εμετικό, το ευτελές. Δεν υπάρχει ένα σοβαρό ντοκυμαντέρ Ιστορίας ή φυσικής ιστορίας, ούτε εκπομπές σοβαρού διαλόγου στην ελληνική ιδιωτική τηλεόραση(Μία εξαίρεση: το MEGA πριν 10+ χρόνια και η ώρα ήταν απαγορευτική:ξημερώματα Σαββάτου!)
Έχουμε απαγοητευτικά νούμερα πανευρωπαικά σε ανάγνωση εφημερίδων και βιβλίων. Δεν υπάρχει πολυάριθμος πυρήνας ανθρώπων που αγαπούν την καλή μουσική, τον καλό κινηματογράφο. Φωτογραφίζω 11 χρόνια και χώρια που με κοιτάζουν σαν παράξενο πτηνό, δεν έχω συναντήσει ούτε μία αδελφή ψυχή στην ελληνική επικράτεια. Γιατί να υπάρχει Τρίτο Πρόγραμμα σ'αυτή τη θλιβερή πραγματικότητα;
Όσο κι αν μου στοιχίζει ψυχικά να αναπνέω αυτή τη δηλητηριώδη ατμόσφαιρα εδώ και πολλά χρόνια έχω συμβιβαστεί με την αυστηρά ιδιωτική ικανοποίηση των πνευματικών μου ανησυχιών.

Τρι Σεπ 26, 11:09:07 πμ  
Ergo te Lina said...

Παιδιά γιατί δεν παίζουν
τα κρατικά ραδιόφωνο στο ιντερνετ?

Aπεργία εχουν πάλι;

http://www.live24.gr/

Τρι Σεπ 26, 11:12:32 πμ  
Vrennus said...

Χμ....
Πες μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι:
Ο Κων. Καραμανλής (θείος) κι ο Αθ. (Νανάς) Τσαλδάρης είχαν φίλους τον Τάκη Χορν και το Μάνο Χατζιδάκι («Νανά είσαι βλάξ!»).
Ο Κινγκινάτος του ΠΑΣΟΚ τον Πέτρο Κωστόπουλο και την κουστωδία του.
Ο Θ. Ρουσσόπουλος τον κουμπάρο της «απόλυτης ελληνίδας σταρ».
...και παει λέγοντας.

Τρι Σεπ 26, 11:12:57 πμ  
anula2 said...

This post has been removed by the author.

Τρι Σεπ 26, 11:15:51 πμ  
αγκινάρα said...

This post has been removed by the author.

Τρι Σεπ 26, 11:19:31 πμ  
Stavros P (isisdoros) said...

Δεν πουλάει.
Κλασική μουσική ακούει πολύ μικρό ποσοστό ακροατών.Είναι λάθος μεν αλλά θα κλείσει.

Τρι Σεπ 26, 11:34:17 πμ  
anula2 said...

This post has been removed by the author.

Τρι Σεπ 26, 11:34:26 πμ  
Nikos Dimou said...

Stavros P (isisdoros) said...
"Δεν πουλάει.
Κλασική μουσική ακούει πολύ μικρό ποσοστό ακροατών.Είναι λάθος μεν αλλά θα κλείσει".


Λάθος είναι να ταυτίζετε το Τρίτο με την κλασική μουσική. Ούτε το 50% του πρόγράμματος δεν είναι κλασική. Έχει και εντεχνο ελληνικό, και τζαζ και ροκ και ποπ και μιουζικαλ και πολλές εκπομπές λόγου. Γενικά έχει ΚΑΛΗ μουσική - κάθε είδους. Και δεν έχει διαφημίσεις.

Τρι Σεπ 26, 11:49:59 πμ  
pagis said...

Διευκρινήσεις:

Ισως το αγροτικό ή βιομηχανικό ρεύμα να μην χρεώνει ποσοστό στην ΕΡΤ.

Για την Αγγλία και το ΒΒC, υπάρχει το TV license που είναι γύρω στις 130 λίρες το χρόνο για κάθε σπίτι!

Το BBC εφέτος προχώρησε σε μεγάλη αναδιοργάνωση για να μειώσει τα λειτουργικά έξοδα με πολλές απολύσεις.

Κάπου εδώ δυστυχώς σταματάνε οι ομοιότητες με την ΕΡΤ και αρχίζει το χάος.

Τρι Σεπ 26, 12:01:09 μμ  
cyrusgeo said...

Πάλι καλά, να λέτε, που συντηρεί ακόμη τα μουσικά σύνολα. Είναι ίσως ο μόνος τομέας όπου η ΕΡΤ προσφέρει κάτι (έστω και ελάχιστο) στον πολιτισμό.

Το πρόβλημα των τελευταίων ετών στην ΕΡΤ είναι η στροφή προς δραστηριότητες και εκπομπές που "πουλάνε". Αυτό είναι μέγα λάθος. Ο ρόλος των (ουσιαστικά) κρατικών ΜΜΕ δεν είναι να κυνηγάνε τις ακροαματικότητες, αλλά να προσφέρουν αυτά που δεν μπορούν -- και δεν θέλουν -- να προσφέρουν οι άλλοι.

Ας βγει ένας ιδιώτης να κάνει κλασικό ραδιοφωνικό σταθμό, και θα δείτε για πότε αναμορφώνεται το Τρίτο...

Τρι Σεπ 26, 12:12:16 μμ  
Vrennus said...

ΝΔ said...
"Αλλά είσαι μία όαση μέσα στην ατέλειωτη ευτέλεια και χυδαιότητα της «ελεύθερης» ραδιοφωνίας. (Πόσες φορές έχω βλαστημήσει την στιγμή που την εγκαινιάζαμε, με τον 9,84!) "

Αυτή που εγκαινιάσατε ήταν ελεύθερη ραδιοφωνία. Ήσασταν όμως (όπως κι οι ομόλογοί σας στο «Κανάλι 15») εξαιρετικά αφελείς που πιστεύατε ότι η ελεύθερη ραδιοφωνία δεν θα γινόταν «ελεύθερη». Πάντως ακόμη κι ένας απαισιόδοξος σαν κι εμένα πίστευα ότι το ελεύθερο ραδιόφωνο θ' άντεχε λίγο παραπάνω. Δεν έχει σημασία. Έτσι κι αλλιώς ζούμε την εποχή της μαζικής κουλτούρας και του internet. Η εποχή είναι που έφερε την «ελεύθερη» ραδιοτηλεόραση, όχι οι ρομαντικοί του Καναλιού 15 και του 984. Σήμερα, το Τρίτο Πρόγραμμα, η υψηλή αισθητική, ακόμη και το ίδιο το καλό γούστο είναι κατηγορίες ξεπερασμένες πια. Κάποιοι ρομαντικοί μπορεί να τις συντηρούν με νύχια και με δόντια, αλλά ως πότε;

Τρι Σεπ 26, 12:12:51 μμ  
Ραψωδία said...

Καλημέρα :)

Δεν έχω πολλά χρόνια που ακούω το Τρίτο και δεν το έχω προλάβει στις μεγάλες του δόξες (λόγω ηλικίας), αλλά έχω προλάβει να το αγαπήσω ως αστείρευτη πηγή καινούριων μουσικών ακουσμάτων...
Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει σοβαρό κοινό κλασσικής μουσικής. Οι περισσότεροι συχνάζουν στο Μέγαρο για λόγους δημοσίας εικόνας (φροντίζοντας να χειροκροτούν τακτικά σε όλες τις παύσεις). Οι νέοι συνεχίζουν κατά τα πατροπαράδοτα έθιμα που θέλουν την κλασσική μουσική «ξενέρωτη», βαρετή και ακατανόητη και απλώς δεν ασχολούνται με αυτή (πλην κάποιων ελαχίστων εξαιρέσεων). Πώς να υπάρξει συνέχεια;
Πραγματικά θλίβομαι που εδώ στη Γαλλία βλέπω συνέχεια σε κάθε γωνία του δρόμου αφίσες για κοντσέρτα και παραστάσεις, τόσες που θεωρητικά κάθε μέρα θα μπορούσες να παρακολουθείς και κάτι διαφορετικό, βλέπω το είδος να διατηρείται και να εξελίσσεται, βλέπω ανθρώπους που τρέφουν αγάπη για αυτή τη μουσική, κάτι που ούτε στα όνειρά μας δε συμβαίνει στην Ελλάδα.

nikos dimou said…
“Λάθος είναι να ταυτίζετε το Τρίτο με την κλασική μουσική.”

Το Τρίτο πρόγραμμα έχει ταυτιστεί λογικά μου φαίνεται με την κλασσική μουσική κύριε Δήμου, καθότι δεν υπάρχουν άλλοι ραδιοφωνικοί σταθμοί που να την προβάλλουν. Βέβαια, και σε άλλα είδη μουσικής δεν υπάρχουν αξιόλογοι σταθμοί. Το ελληνικό έντεχνο πάσχει κι αυτό, όσοι ιδιωτικοί σταθμοί υποτίθεται ασχολούνται με αυτό συνήθως το διανθίζουν με τόνους λαϊκών “βλαχοποπ” τραγουδιών, έτσι ώστε να πιάνουν μεγαλύτερο κοινό και να είναι πάντα επίκαιρα...

Τρι Σεπ 26, 12:32:20 μμ  
paragrafos said...

Ο Μπουρντιέ αρχικά και ο Μουζέλης πολύ αργότερα, μίλησαν για την αναγκαιότητα της αυτονομίας τού πολιτιστικού "πεδίου", αν το αποδίδω σωστά.

Στο βαθμό που το "πεδίο του πολιτισμου" υποτάέσσεται στο "πεδίο της πολιτικής" ή στο άλλο "της οικονομίας", εφόσον δηλαδή χάσει την "αυτονομία" του, απαξιώνεται και μαραζώνει.

Εδώ (δηλ στην περίπτωση του Τρίτου προγράμματος) έχουμε μια κατεξοχήν μιντιακή πολιτιστική παραγωγή που δεν προσφέρει στους "παραγωγούς" άμεσα υλικά οφέλη. Εξ ου και η μούτζα.

Οπότε το ζήτημα πάει αλλού.

Θέλω να πω, μερικοί στο όνομα δήθεν του "οικονομικού φιλελευθερισμού" ή ακόμα χειρότερα, με το γελοίο πρόσχημα ότι κάτι δεν πουλάει, το εγκαταλείπουν αρχικά και το ξεπουλάνε στη συνέχεια.

Ελπίζω να μην είναι το σχόλιό μου και πολυ εκτός.

Με αγάπη

Παράγραφος

Τρι Σεπ 26, 12:38:48 μμ  
Stavros P (isisdoros) said...

Είτε μας αρέσει είτε όχι το Τρίτο ακολουθεί τους όρους της αγοράς.Δεν έχει την ακροαματικότητα που χρειάζεται οπότε το κλείνουν.Το γιατί δεν έχει ακροαματικότητα είναι άλλο θέμα.Σαφώς όμως στο μυαλό των περισσοτέρων έχει ταυτιστεί με την κλασική μουσική.

Τρι Σεπ 26, 12:39:19 μμ  
anula2 said...

This post has been removed by the author.

Τρι Σεπ 26, 12:42:36 μμ  
Nicholas_Nerd said...

@ ND

"Και δεν έχει διαφημίσεις"

Το θέμα είναι ένα μέσο α) αν έχει διαφημίσεις, ή β) αν οι διαφημίσεις αυτές "ταιριάζουν" είναι σε "αρμονία" με την "ατμόσφαιρα"/γενικότερη αισθητική του μέσου;

Κακό πράγμα είναι (η κατάλληλη) διαφήμιση (στο κατάλληλο μέσο);

Τρι Σεπ 26, 12:44:28 μμ  
september said...

Μου δίνετε την ευκαιρία να σας μιλήσω για το πια λύση μπορεί να υπάρχει: ένας κρατικός/δημοτικός σταθμός τον οποίο θα
διαχειρίζονται φοιτητές. Ζω σε κεντρική/βόρεια ευρωπαϊκή πόλη και ακούω αποκλειστικά τον ραδιοφωνικό σταθμό του εδώ
Πανεπιστημίου. Παίζει ποιοτική μουσική, γίνονται συζητήσεις περί τέχνης, όλα αυτά ενταγμένα μέσα στα προβλήματα των
φοιτητών και τις ανησυχίες τους για την κοινωνία που βρίσκονται. Όχι δεν παίζει κλασική μουσική ο σταθμός αυτός. Όμως
έχεις την αίσθηση ότι ζεις, ότι σκέπτεσαι, ότι αναπνέεις...

Τρι Σεπ 26, 12:49:35 μμ  
andy dufresne said...

Προσωπική ευθύνη του πρωθυπουργού.

Πρώτον, διότι ανέλαβε o ίδιος το Υπ. Πολιτισμού, υποβαθμίζοντάς το a priori.

Η υποβάθμιση δεν προήλθε μόνο απ' το φόρτο του δεύτερου καρπουζιού, αλλά και από την έλλειψη κουλτούρας του ίδιου.

Όσο προσπαθεί να καλλιεργήσει προφίλ φιλότεχνου ανθρώπου, τόσο γελοιοποιείται.
Με τον ίδιο τρόπο που προσπαθούσε να μας πείσει ότι γυμνάζεται κι έσπασε το πόδι του στην πρώτη κλωτσιά της μπάλλας.

Αγαπητοί marketiers σύμβουλοι του πρωθυπουργού,
πουλήστε μας ειλικρίνεια και δεν θα βγείτε χαμένοι...

Θα ήταν πολύ πιο έντιμο, έξυπνο και αποτελεσματικό να τοποθετήσει στη θέση του υπουργού έναν κατάλληλο, υπάρχουν πολλοί.
Έναν τεχνοκράτη με καλό γούστο, να το πω απλά.
Παράδειγμα στα γρήγορα ο Γιάννης Έξαρχος.

Δεύτερον, διότι έβαλε ανθρώπους άσχετους με τον πολιτισμό ΚΑΙ χωρίς γούστο στις κρίσιμες θέσεις (πχ ΕΡΤ).
Οι ποιοτικές οάσεις στην ΕΡΤ (ΤV και ραδιόφωνο) επί Παναγόπουλου μειώνονται επικίνδυνα.
Ας ξοδεύει εκατομμύρια στη eurovision και στις Δρούζες,
(έτσι ώστε να προστατέψει και τις τσέπες μας)
αλλά πρωτίστως θα έπρεπε να διαφυλάξει τις στιγμές ποιότητας στα κρατικά ΜΜΕ.

Τρίτον, διότι αφότου έγινε η συγκεκριμένη απόλυση και μετά από συνολική κατακραυγή, ο πρωθυπουργός δεν αντέδρασε.
Θα μπορούσε να παρέμβει και να βγει κι από πάνω, να κάνει κάτι καλό για όλους αλλά και για τον ίδιο.
Δεν είναι αργά...


Το πρόβλημα ξεκινάει απ' το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν ακούει μουσικό ραδιόφωνο, δεν τον ενδιαφέρει, σε αντίθεση με τους περισσότερους παλαιότερους πρωθυπουργούς, οι οποίοι δούλευαν συντροφιά με το Γ' Πρόγραμμα.

Έχει τη διάθεση, αλλά δεν ξέρει, δεν είναι κακό αυτό.
Συμβουλεύεται αυτούς που θεωρεί ειδικούς, αλλά αυτοί δεν ανταποκρίνονται.

Έχω την εντύπωση ότι οι πολιτιστικοί του σύμβουλοι και φίλοι του πρωθυπουργού, το γνωστό κινηματογραφικό ζεύγος, δίνουν κακές συμβουλές, κλωτσώντας μια ευκαιρία.

Η απειρία της αριστεράς...

Τρι Σεπ 26, 12:51:13 μμ  
Αρχαίος said...

ΝΔ "Γενικά έχει ΚΑΛΗ μουσική - κάθε είδους. Και δεν έχει διαφημίσεις."

Εξ αιτίας του ΄δεύτερου δεν "παρουσιάζει ενδιαφέρον"

Τρι Σεπ 26, 12:52:49 μμ  
mihalis, a dreamer said...

@anula2:Αφάνταστα! Ιδίως όταν το βλέμμα τους προδίδει επαρχιώτικη περιέργεια ανάμικτη με καχυποψία και φόβο(Να φοβούνται μην κρύβει η τσάντα του τρίποδα κανένα όπλο;)
Μόνο που στενοχωριέμαι για τα πιτσιρίκια και τους νέους: τελικά καταφέραμε και τους διαβρώσαμε, ίσως ανίατα.
Αυτό μας λείπει στην Ελλάδα: παράδοση στον πολιτισμό, στο διαφορετικό, στην τέχνη, στη μουσική, στο ραδιόφωνο, στα κόμιξ, στη φωτογραφία κλπ κλπ...
Εγώ αισθάνομαι πως θέλω χίλιες ζωές για να ασχοληθώ με όλα όσα λατρεύω και οι νέοι επιδίδονται σε φασιστική μονοκαλλιέργεια στα καφέ και... βαριούνται! Αν υπήρχε παράδοση και ποικιλομορφία στην Ελλάδα το Τρίτο δε θα έκλεινε.

Τρι Σεπ 26, 01:06:17 μμ  
antvol said...

Τραγικά αυτά που γίνονται στην κρατική ραδιοφωνία (και τηλεόραση) και ακόμη τραγικότερα αυτά που θα γίνουν.

Αν υπήρχε μια ελπίδα, μέσα στην αφόρητη κοινοτοπία και αθλιότητα των εμπορικών καναλιών και σταθμών, για λίγη ποιότητα και ομορφιά, αυτή την εξέφραζε, ιδίως, το τρίτο πρόγραμμα. Και, είμαι σίγοουρος, με ελάχιστο κόστος.

Τώρα, πάει κι αυτό. Και, σιγά σιγά, θα σιγήσουν κι οι άλλες ποιοτικές εκπομπές. Ο λόγος απλός. Οι μέτριοι άνθρωποι, σε όλους τους τομείς, μόλις υπερισχύσουν, το πρώτο που κάνουν είναι να κυνηγούν με μανία κάθε ίχνος αξίας που τυχόν συναντούν στον χώρο τους. Βλέπετε, μπορεί οι ρωμαίοι στρατηγοί να άντεχαν τον δούλο που, κατά τη διάρκεια του θριάμβου, τους ψιθύριζε "memento mori", οι μέτριοι, άσχετοι και ανίκανοι όμως, όσο διαρκεί ο δικός τους (δυστυχώς σε βάρος μας) θρίαμβος, προτιμούν μια πιο διακριτική συμπεριφορά, τουλάχιστον όσον έχουν την ατυχία να βρίσκονται στην εξουσία τους ...

Άξιος λοιπόν ο μισθός των ιθυνόντων της κρατικής ΕΡΤ. Που, όπως αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε τις προάλλες, αμείβονται, ο μεν πρόεδρος με το εξωφρενικο ποσό των 17.000 ευρώ τον μήνα (βασικός μισθός), τα λοιπά δε μέλη του Δ.Σ. με ανάλογα ποσά. Και που, για να πληρώσουν τις θηριώδεις συμβάσεις με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, συνεχώς προτείνουν και βέβαια πετυχαίνουν, αύξηση των υποχρεωτικών τελών. Τα οποία τέλη πληρώνει, προσέξτε, όχι κάθε κάτοχος τηλεόρασης (όπως σε Γαλλία, Αγγλία κλπ), αλλά κάθε κάτοχος μετρητή ηλεκτρικού ρεύματος !!!

Τρι Σεπ 26, 01:10:40 μμ  
nuwanda said...

This post has been removed by the author.

Τρι Σεπ 26, 01:16:43 μμ  
nuwanda said...

κ. Δήμου,

Νομιζετε θα μπορουσε να ξεκινησει ένα poll από το blog σας (και στο οποιο να κανει link οποιο αλλο blog θελει) και να υπογραφει ο κοσμος απαιτώντας την αναβαθμιση του Τριτου?

θα μου πειτε ισως οτι δεν θα ενοχλησει κανεναν το αποτελεσμα.........ποτε δεν ξερεις.

Τρι Σεπ 26, 01:17:08 μμ  
synas said...

Είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης. Το ίδιο συνέβη και με τον Jazz FM, που δεν ήταν βέβαια κρατικός. Ούτε διαφημίσεις, ούτε μπλα-μπλα, δωράκια και αφιερώσεις. Έκλεισε. Τώρα δεν παίζουν πουθενά Jazz στο ελληνικό ραδιόφωνο. Αν συντηρήσει το κράτος κάτι, που δεν έχει απήχηση, ενδεχομένως πολλοί να το κατηγορήσουν, ότι μας τρώει τα λεφτά για "ελιτίστικες βλακείες"...

Τρι Σεπ 26, 01:18:10 μμ  
πιτσιρίκος said...

Χαίρετε. Συμφωνώ κι επαυξάνω. Μια διόρθωση μόνο.

"Από τις εκατοντάδες άχρηστα τρωκτικά που φιλοξενεί το μέγαρο της ΕΡΤ, βρήκαν τους λίγους παραγωγούς του Τρίτου για να μην τους ανανεώσουν την σύμβαση!".

Δεν είναι μόνοι οι παραγωγοί του Τρίτου - είναι πολλοί συμβασιούχοι της ΕΡΤ. Περίπου 80 απ' αυτούς δικαιώθηκαν στο δικαστήριο. Οι παραγωγοί του ΚΟΣΜΟΣ 93,6 είναι τώρα στα δικαστήρια. Κέρδισαν το πρώτο, έχασαν το δεύτερο, κέρδισαν το τρίτο και τώρα η ΕΡΤ έχει κάνει έφεση. Εν τω μεταξύ, αρνείται να τους ενσωματώσει στο πρόγραμμα του σταθμού όπως όφειλε μετά από την απόφαση του δικαστηρίου. Η υπόθεση έχει ενδιαφέρον. Καλή σας μέρα.

Τρι Σεπ 26, 01:25:02 μμ  
Vrennus said...

Αγαπητή Παράγραφε, η αυτονομία ενός επιπέδου - του πολιτιστικού εν προκειμένω - δεν είναι ζήτημα βούλησης αλλά ζήτημα συγκρότησης (δομής) του κοινωνικού γίγνεσθαι. Ακόμη και αυτονομία του πολιτικού επιπέδου (που διακρίνει ο Πουλαντζάς) είναι «σχετική», δηλαδή, δεν είναι ξεκομμένη από το οικονομικό επίπεδο, σε τελευταία ανάλυση (εντάξει, μη βαρατε, το ξέρω ότι το περιγράφω απλοϊκά!) Επομένως, η επίκληση του "οικονομικού φιλελευθερισμού" δεν είναι καθόλου "δήθεν" είναι πάρα μα πάρα πολύ πραγματική και ουσιαστική.

Τρι Σεπ 26, 01:32:37 μμ  
kerasia said...

Καλησπέρα!
Χωρίς να ανακαλύπτω την Αμερική, το θέμα του Τρίτου εντάσσεται στη γενικότερη κρίση του ραδιοφώνου και κατ’ επέκταση στη δυναστεία της μουσικής βιομηχανίας. Κι επίσης είναι θέμα επιλογών της Κρατικής Ραδιοφωνίας, η οποία θέλει να παίξει με τους όρους της αγοράς, και γι’ αυτό αποφάσισε ότι το συγκεκριμένο «μαγαζί», το οποίο πράγματι δεν είναι αυτό που λέμε main stream, πρέπει να κλείσει.
Κι ακόμα:
Για τη διαφήμιση: Το ότι είναι ανύπαρκτη δεν είναι στα υπέρ. Δεν λέω να πνιγεί στα σποτ, αλλά όχι και να αποκλειστεί εντελώς η εμπορικότητα του μέσου. Εξάλλου, αν υπήρχε θα ήταν και ένα επιπλέον επιχείρημα για να μην κλείσει το Τρίτο.
Για τα SMS: Καλύτερα που δεν υπάρχει η διαδικασία τους. Δημιουργούν πελατειακή σχέση (ο παραγωγός από τη στιγμή που το λαμβάνει νοιώθει υποχρέωση να το μεταδώσει), κάτι που δεν ταιριάζει στην φυσιογνωμία του Τρίτου.

Τρι Σεπ 26, 01:32:52 μμ  
Kato Patissia said...

..ΚΛΕΙΝΟΥΝ
ΚΑΙ ΤΟ SITE !!!

Την περασμένη εβδομάδα διάβασα σε μιά εφημερίδα πως η ΕΡΤ ετοιμάζεται να κλείσει και το ...site της, το ert.gr !!

Για οικονομικούς λόγους βέβαια, και είναι έτοιμοι να διώξουν κάμποσους εργαζόμενους σ’ αυτό, οι οποίοι διαμαρτύρονται..

Η εξήγηση του κακού, όπως έγραφε η εφημερίδα, είναι πως το site ήτανε μιά ...πολυτέλεια, που χρειαζότανε για τους Ολυμπιακούς αγώνες και την Eurovision που διοργάνωσε η χώρα, αλλα τώρα πιά... δέν χρειάζεται!!!

Δηλαδή, αυτοί έχουν μετατρέψει το Ελληνικό κράτος σε ένα τεράστιο... στρατόπεδο, στο οποίο ΜΟΝΟ όταν έρχεται «ο ξένος» να μας επιθεωρήσει εν είδει στρατηγού, τότε πρέπει όλοι να λάμπουμε απο καθαριότητα, και όταν η ‘επιθεώρηση’ τελειώνει να ξαναβουλιάζουμε στη βρώμα!!

Ντροπή τους!!

Πώς τους ανεχόμαστε, να μας ΕΞΕΥΤΕΛΙΖΟΥΝ έτσι!!!

Άν έχει μιά σταλιά ΦΙΛΟΤΙΜΟ, ο οποιοσδήποτε αρμόδιος αποφάσισε να κλείσει το ΤΡΙΤΟ, ή το site με τέτοιες γελοίες οικονομικίστικες δικαιολογίες, ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΑΜΕΣΩΣ !!

ΤΩΡΑ !

Το ΤΡΙΤΟ μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί, στα χέρια ΑΞΙΩΝ ανθρώπων όμως, όχι στα δικά τους...

Τρι Σεπ 26, 01:38:10 μμ  
doctor said...

Adagio με Συμφωνική του Βερολίνου και Κάραγιαν.Μαγεία...

Και όμως, τα μπούτια της Παπαρίζου και τα τρεχαλητά του Τζόρτζεβιτς πουλάνε και όχι το Adagio.

Η libido και το χρήμα κερδίζουν την -εκ της μουσικής έκστασης- συναισθηματική αρμονία.

Πάντα ο άρτος και τα θεάματα, δηλαδή η ποσότητα, θα υποτάσσει την ποιότητα η οποία είναι πάντα για τους λίγους, άλλως δεν θα ήταν ποιότητα.

Δεν αξίζει στην ΕΡΤ το Τρίτο, καλύτερα ένα φριχτό τέλος παρά μια φρίκη χωρίς τέλος...

doctor

Τρι Σεπ 26, 01:45:12 μμ  
spyros stamatelatos said...

κ. Δήμου, συμφωνώ απολύτως με το σχόλιο σας για το "Τρίτο".

Πρίν χρόνια (όταν του είχαν πάρει τους πομπούς του & τους είχαν δώσει
στο "Δεύτερο" - Επί "σοσιαλισμού" με τον μακαρίτη Μαρούδα, που όπως είχε δηλώσει,θα κατέριπτε & τους δορυφόρους άν εξέπεμπαν πάνω από την Ελλάδα) είχα μαζέψει 700 υπογραφές (Πάτρα), με αίτημα την κάλυψη της περιοχής μας ξανά από
το "Τρίτο". Πανελλαδικώς αυτές τις υπογραφές τις συγκεντρώσαμε (μέσω του κ. Ρουμελιώτη -της "Ελευθεροτυπίας")- και ασκήθηκε
πίεση, που νομίζω συνέβαλλε στο να ξανατοποθετηθούν οι πομποί, σ' αρκετές περιοχές της χώρας.

ΠΡΟΤΑΣΗ : Να κάνουμε το ίδιο σήμερα ηλεκτρονικά (μέσω του blog)
& να το συντονίσετε εσείς.

Τρι Σεπ 26, 01:50:30 μμ  
brain_deficit said...

Τελικά, μία απορία μου μένει. Τι είναι καλή μουσική? Κάποτε έτυχε να ακούω jazz μουσική στο σιντι, ένα ξακουστό κομμάτι από την δεκαετία του ’50, και μία γιαγιά απόρησε (αγενέστατη η γουμάρα): «Μα πως είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι που ακούν τέτοια μουσική?» Αυτό ήταν ένα ηχηρό χαστούκι. Την ίδια απορία φαντάζομε θα έχουν και οι γιαγιάδες της Αμερικής όταν και εφ’ όσον αρχίσουν τα εκεί κρατικά τρίτα προγράμματα να μεταδίδουν κλαρίνα και ηπειρώτικα μοιρολόγια. Η αλήθεια είναι μόνον μία, όσο και να την αρνείστε. Τσαζ, κλασσική μουσική τύπου Βέρντι ή και τύπου Χατζιδάκις είναι τελείως ξένη προς τον (νέο)Ελληνικό πολιτισμό. Κανείς δεν ακούει αυτό το κανάλι, εκτός από μερικούς ξενόφερτους και ξενοαναθρεμμένους της αλλοδαπής και της ενδοχώριας ελίτ. Για πιο λόγο λοιπόν να μεταδίδει τζαζ, Μπάχ, Μότσαρτ, Γκουντμαν, Κολτραίν, Χατζιδάκι, και αυτόν το Κερκυραίο Σκαλκότας που μεγάλωσε στην Ιταλία (ή όπως αλλιώς ονομάζετε) και όπως όλοι αυτοί οι άλλοι ονομάζονται? Τα κλαρίνα δεν είναι έντεχνα? Ούτε τα σκυλάδικα να απορρίπτετε τόσο εύκολα, διαφορετικά να απορρίψετε και το 99% της αμερικάνικης μουσικής, έντεχνης κουλτούρας και αντεργκραούντ μεταμοντέρνης τύπου Ξενάκη. Ποιος είναι αυτός που αντέχει το Βαρέσε πάνω από πέντε λεπτά? Δηλαδή, για να καταλάβω καλύτερα, αν τα κανάλια μεταδίδουν κλαρίνα και καλαματιανά, παύουν αυτομάτως να είναι σοβαρά και καταντούν για τα πανηγύρια?

Τρι Σεπ 26, 01:55:09 μμ  
spyros stamatelatos said...

κ. Δήμου, συμφωνώ απολύτως με το σχόλιο σας για το "Τρίτο".

Πρίν χρόνια (όταν του είχαν πάρει τους πομπούς του & τους είχαν δώσει
στο "Δεύτερο" - Επί "σοσιαλισμού" με τον μακαρίτη Μαρούδα, που όπως είχε δηλώσει,θα κατέριπτε & τους δορυφόρους άν εξέπεμπαν πάνω από την Ελλάδα) είχα μαζέψει 700 υπογραφές (Πάτρα), με αίτημα την κάλυψη της περιοχής μας ξανά από
το "Τρίτο". Πανελλαδικώς αυτές τις υπογραφές τις συγκεντρώσαμε (μέσω του κ. Ρουμελιώτη -της "Ελευθεροτυπίας")- και ασκήθηκε
πίεση, που νομίζω συνέβαλλε στο να ξανατοποθετηθούν οι πομποί, σ' αρκετές περιοχές της χώρας.

ΠΡΟΤΑΣΗ : Να κάνουμε το ίδιο σήμερα ηλεκτρονικά (μέσω του blog)
& να το συντονίσετε εσείς.

Τρι Σεπ 26, 01:55:28 μμ  
brain_deficit said...

Μία λύση θα μπορούσε να είναι, το Τρίτο Πρόγραμμα να αρχίσει να μεταδίδει παραγωγές από τον εγχώριο πολιτισμό. Αλλά, δεν υπάρχουν εγχώριες παραγωγές. Όλοι οι πνευματικοί άνθρωποι της σύγχρονης Ελλάδας έχουν βαλθεί σε έναν ατέρμονο και ανούσιο διαγωνισμό ποιος θα κάνει την καλύτερη μίμηση και απομίμηση ξένου πολιτισμού (κατά προτίμηση Ευρωπαϊκού, αν και τελευταία το έχουν ρίξει στην αμερικάνικη υποκουλτούρα). Ως γνωστόν, η μίμηση και απομίμηση είναι πάντα για τα μπάζα.

Τρι Σεπ 26, 02:11:37 μμ  
kerasia said...

@synas
"Τώρα δεν παίζουν πουθενά Jazz στο ελληνικό ραδιόφωνο."

Υπάρχει ο Εν Λευκώ

Τρι Σεπ 26, 02:14:14 μμ  
Kato Patissia said...

ΜΗ ΛΕΤΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΙΣΤΙΚΕΣ
ΚΑΙ ΕΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ
ΜΠΟΥΡΔΕΣ !!!

@doctor,
και σε όσους άλλους ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ τα ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ, κρίνοντάς τα όλα «οικονομικίστικα», και «ελιτίστικα» :

Γράφει, ο doctor :
«Η libido και το χρήμα κερδίζουν την -εκ της μουσικής έκστασης- συναισθηματική αρμονία.

Πάντα ο άρτος και τα θεάματα, δηλαδή η ποσότητα, θα υποτάσσει την ποιότητα η οποία είναι πάντα για τους λίγους, άλλως δεν θα ήταν ποιότητα.

Δεν αξίζει στην ΕΡΤ το Τρίτο, καλύτερα ένα φριχτό τέλος παρά μια φρίκη χωρίς τέλος...»

Λοιπόν...
Με τη λογική σου φίλε,
---- τί προσφέρει σήμερα στον Αθηναίο ΤΟ ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ;; Κανένας μας δέν πάει τη βόλτα του εκεί, εκτός απο κάποια πρεζόνια και μετανάστες που δέν έχουν πού αλλού να σταθούνε! ΝΑ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΜΕ, για να φτιάξουμε πολυκατοικίες;
---- γιατί να μή γκρεμίσουμε και την ΑΚΡΟΠΟΛΗ, και να φτιάξουμε ένα σούπερ-πολυσύχναστο «ΤΗΕ ΜΑLL», κρατικό μάλιστα, ώστε να απογειωθεί ο προϋπολογισμός! Αντί για πέντε-δέκα μορφωμένους ξένους τουρίστες, θα μαζεύουμε όλους τους σουρωμένους Εγγλέζους κάθε μέρα, και θα χ.....με στο τάληρο!
---- γιατί να ζητάμε συνέχεια απο τους Άγγλους ΤΑ ΕΛΓΙΝΕΙΑ, τη στιγμή που ...δέν είμαστε πολιτισμικά άξιοι να τα διατηρήσουμε, όπως μας λένε, και γιαυτό δέν μας τα δίνουν! Και τα Ελγίνεια, ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ είναι για τον «απολίτιστο ντόπιο Έλληνα», πολυτέλεια που υποτίθεται πως ΔΕΝ του αξίζει!!

Μ’ αυτά, θέλω να σου επισημάνω ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ κάποιες «απόψεις», γιατι δέν είναι τόσο «προφανείς» όσο νομίζεις, και έχουν προεκτάσεις που δέν θα σου άρεσαν....

Άν θές ένα ΚΡΙΤΗΡΙΟ, για να μπορείς να μήν παρασύρεσαι απο τέτοιες ιδέες, ρώτα τον εαυτό σου :

«μ’ αυτό που γράφω, μήπως ΥΠΟΤΙΜΩ τον Έλληνα πολίτη;».

Άν η απάντηση είναι ΟΧΙ, η ιδέα σου είναι καλοδεχούμενη. Άν η απάντηση είναι ΝΑΙ, τότε ...σκέψου τη καλύτερα πρίν την ασπαστείς!

--------

Όσο για τη συλλογή υπογραφών για να μήν κλείσει το ΤΡΙΤΟ, είμαι μέσα!

Τρι Σεπ 26, 02:17:08 μμ  
pagis said...

Που να έρθετε και σε καμιά επαρχία να δείτε ή μάλλον να ακούσετε τοπικούς μόνο σταθμούς στα FM, ευτυχώς που υπήρχε ένας τουρκικός σταθμός παρόμοιος με το τρίτο.

Το θέμα βιωσιμότητάς και εμπορικής επιτυχίας των ΜΜΕ είναι σωστό αλλά μάλλον ξεπερασμένο, τεχνολογίες ψηφιακής αναμετάδοσης ραδιόφωνο μέσω Ιντερνετ, podcasting, 3G mobile, κτλπ ανατρέπουν πολύ τα κλασσικά δεδομένα περί ΜΜΕ.

Τρι Σεπ 26, 02:19:41 μμ  
blade runner said...

Καλημέρα σε όλους!

Νίκο, εξαιρετικό post, το οποίο αντανακλά μια γενικότερη κατάσταση δυσωδίας που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο ραδιόφωνο, ιδιωτικό και κρατικό. Αλλά αυτό είναι ξεχωριστό θέμα.

Σε ό,τι αφορά ειδικά το Τρίτο, προσωπική άποψη είναι πως δεν θα έπρεπε καν να αποτελεί θέμα το αν είναι κερδοφόρο ή όχι. Απαγορεύεται η παρακμή και η σταδιακή παύση της λειτουργίας του Τρίτου, γιατί α) προσφέρει όντως κάτι που δεν προσφέρει ΚΑΝΕΝΑΣ άλλος σταθμός στην Ελλάδα, β) γιατί είναι πολύτιμο κομμάτι της ιστορίας της ελληνικής ραδιοφωνίας, και μάλιστα από τα πλέον φωτεινά κάποτε (επί Χατζιδάκι) και γ) γιατί αν υπάρχει πραγματικά διάθεση για ... οικονομική εξυγίανση της ΕΡΤ, είναι τόσοι οι καρεκλοκένταυροι της Μεσογείων και τόσα τα χρήματα που δαπανώνται σε μισθούς του αέρα (αρκετοί μόνιμοι της ΕΡΤ δεν πατάνε καν στο Ραδιομέγαρο), που είναι τουλάχιστον υποκριτικό να πέφτει ψαλίδι στο Τρίτο.

Ελεος, όλοι ξέρουν ότι η ΕΡΤ, Ραδιοφωνία και Τηλεόραση δηλαδή, πάσχουν από έλλειψη οργάνωσης και στρατηγικού σχεδιασμού. Δεν είναι μόνο τα βινύλια του κρατικού ραδιοφώνου, είναι και οι ταινίες και οι εκπομπές και οι σειρές του αρχείου της τηλεόρασης της ΕΡΤ, που συνιστούν ένα πολύτιμο υλικό, με αρχειακή αξία ανυπολόγιστη, το οποίο σκονίζεται στους διαδρόμους. Αν μπει κανείς στο κτίριο της ΕΤ-1 στην Κατεχάκη, θα δει παρατημένες μπομπίνες και κασέτες beta, στοιβαγμένες δίπλα από ανοιχτές αφύλαχτες πόρτες! Είναι πραγματικά άθλια η εικόνα.
Για να μην μιλήσουμε για το πελατειακό καθεστώς που ορίζει το ποιος και γιατί παίρνει εκπομπή ή όχι. Για να μην μιλήσουμε για τους παχυλούς μισθούς που πέφτουν σε ημέτερους...

Τέλος, συμφωνώ με το σχόλιο του πιτσιρίκου, είναι όντως έτσι. Και ο ΚΟΣΜΟΣ είναι μια όαση στο ελληνικό ραδιόφωνο, και στο Δεύτερο κάνουν σημαντική δουλειά (αν και η ιδιαιτερότητα του Τρίτου είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη). Και ισχύει το ότι ακόμη εκκρεμεί το θέμα των συμβάσεων.

Ωστόσο, η μονιμοποίηση των ραδιοφωνικών παραγωγών στην Κρατική ραδιοφωνία με βρίσκει αντίθετη. Είναι άλλο πράγμα να ζητάς μια σύμβαση αορίστου χρόνου, ώστε να διασφαλίζεις τα κεκτημένα δικαιώματά σου, και άλλο να ζητάς να προσληφθείς ως μόνιμος. Τι είναι η Ελληνική Ραδιοφωνία, η ΔΕΗ;
Η εργασία στο ραδιόφωνο απαιτεί πάθος, δημιουργικότητα και συνεχή ενημέρωση. Δεν είναι μια δουλειά αυτοματοποιημένη, άρα μονιμότητα και ραδιόφωνο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που επιβεβαιώνουν τον κανόνα, αποτελεί οξύμωρο σχήμα.

Η Ορχήστρα των Χρωμάτων εξασφάλισε το απαιτούμενο κονδύλι, γιατί κάποιοι ενδιαφέρθηκαν όσο έπρεπε. Ο Λούκος ανέλαβε το Φεστιβάλ, γιατί κάποιοι ενδιαφέρθηκαν όσο έπρεπε και ανέλαβαν δράση.

Αλλά η λύση είναι το προσωπικό ενδιαφέρον, και δεν αποτελεί καν κομμάτι της η συλλήβδην μονιμοποίηση όλων των παραγωγών. Γιατί, απλούστατα, δεν είναι όλοι όσοι περνάνε από το Κρατικό Ραδιόφωνο ικανοί και άξιοι να κρατήσουν τον πήχη ψυλά.

Κατανοώ την αγωνία τους, μέσα σε μια επισφαλή αγορά εργασίας, όπως έχει διαμορφωθεί αυτή στην Ελλάδα, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι το concept "μόνιμος ραδιοφωνικός παραγωγός" είναι σαν να λες ότι είσαι Εσκιμώος από το ... Μπαλί.

Μέσα σε όλο αυτό το αλισβερίσι, φυσικά, το πρόβλημα με το Τρίτο παραμένει, και είναι θλιβερό. Οπως θλιβερή είναι η κατάσταση στην ΕΡΤ, συνολικά...

Εχουμε φυσικά την Eurovision και την Δρούζα να μας παρηγορεί, κάτι είναι και αυτό... Μην είμαστε και αχάριστοι!

Τρι Σεπ 26, 02:33:30 μμ  
εκτελωνιστής Κουφοντίνας said...

Το πρόβλημα "του Τρίτου" θα λυθεί μόνο αν αυτενεργήσει ο διευθυντής του δημιουργώντας ένα ατομικό blog και ποστάροντας. Ως πότε θα παραμένουμε οι τεχνολογικώς αναλφάβητοι λεβέντες. Έχουν αλλάξει οι καιροί, δόξα σοι.

Το όλο θέμα "με το Τρίτο" μπορεί να αποτελέσει ζήτημα δικομματικής αντιπαραθέσεως μεταξύ των μικρόνοων αρχηγών των τριών μικρών κομμάτων. Οι μαθητές μπαίνουν μέσα στα λεωφορεία, ο οδηγός προβάλει σκληρό πορνό και όχι Τρίτο Πρόγραμμα, πολιτιστικό, και γι' αυτό χάνει την πορεία της η νταλίκα και πέφτει πάνω στους μαθητές-θύματα του εκπαιδευτικού συστήματος. "Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν" που λένε οι μετά Καρατζαφέρη μορφωμένοι προφήτες.

Αν με ρωτάς αν έπρεπε να πεθάνει ο Μάνος Χατζιδάκις, σου λέω ένα ξερό όχι. Δεν έχουμε κράτος και το ξέρουμε. Για τους πνευματικούς μας ανθρώπους θα έπρεπε, αυτή η έρημη η πολιτεία, να προβλέψει κατάψυξη και απόψυξη για τις εποχές που η επιστήμη θα ξαναδίνει τη ζωή και θα μας φοράει τη βέρα στο αριστερό μας.

Τρι Σεπ 26, 02:38:40 μμ  
blade runner said...

This post has been removed by the author.

Τρι Σεπ 26, 02:43:15 μμ  
doctor said...

Kato Patissia said...
ΜΗ ΛΕΤΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΙΣΤΙΚΕΣ
ΚΑΙ ΕΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ
ΜΠΟΥΡΔΕΣ !!!
****

Διαβάζοντας αυτό το με μορφή συνθήματος σε τοίχο (κεφαλαία γαρ)σχόλιό σας, μάντεψα και την συνέχειά του (με πεζά πλέον).
Σεβαστή η άποψή σας αν και άκομψα διατυπωμένη.
Να σέβεστε τα διαδικτυακά πρόσωπα των συνομιλητών σας.

Και τέλος, οι μετανάστες που πάνε στο πεδίο του Άρεως ΔΕΝ είναι άνθρωποι, ή ακόμη και τα πρεζόνια;
Απορώ...

doctor

Τρι Σεπ 26, 02:43:52 μμ  
blade runner said...

Και κάτι ακόμη: Το Τρίτο δεν έγινε κερδοφόρο γιατί ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ για να το κάνει κερδοφόρο.

Η ΕΡΤ πάσχει από marketing, το ξέρουν και οι πέτρες αυτό, ο κοιμώμενος γίγαντας των media στην Ελλάδα, που θα μπορούσε να χαράσει νέους δρόμους στην Ενημέρωση και την Ψυχαγωγία, και αντ'αυτού αναλώνεται σε κομματικά αλισβερίσια. Αυτή είναι η αληθινή ντροπή...

Οτι το Τρίτο θα μπορούσε, με το κατάλληλο marketing, να έχει διαφήμιση. Και αν το 50% του προγράμματός του είναι κλασσική, να πούμε και το εξής: Στην Ελλάδα πωλούνται δεκάδες χιλιάδες δίσκων κλασσικού ρεπερτορίου, το γνωρίζω αυτό, εκ των έσω. Αρα, κοινό υπάρχει.

Αν αντικαθιστούνταν ορισμένοι παραγωγοί που έχουν κυριολεκτικά φτάσει μέχρι τη σύνταξη, και το πρόγραμμα γινόταν λίγο πιο σύγχρονο, το προφίλ του σταθμού θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά, τόσο ώστε να προσελκύσει και περισσότερους και νεότερους ακροατές, αλλά και την πολυπόθητη διαφήμιση.

Το Τρίτο δεν έχει διαφήμιση, γιατί κανείς δεν προσπάθησε προς αυτή την κατεύθυνση.

2:43 μμ

Τρι Σεπ 26, 02:44:02 μμ  
Εμμανουηλ Μυλωνακης said...

@ brain deficit

Κανένας δεν είπε ότι το κλαρίνο και το καλαματιανό είναι χαρακτηριστικά "κακής" μουσικής. Οι υπεραπλουστεύσεις σας οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα.

Καλή μουσική είναι αυτή η οποία μεταδίδει συναισθήματα, δημιουργεί εικόνες, ταξιδεύει τον ακροατή σε φανταστικούς κόσμους. Καλή μουσική είναι η "αυθεντική" μουσική και όχι τα μπασταρδεμένα τραγουδάκια που γράφουν σήμερα και θυμίζουν λίγο ρεμπέτικο, λίγο παραδοσιακή, λίγο μπλουζάκια, λίγο έντεχνο κτλ (το ΚΑΘΕΝΑ). Καλή μουσική είναι αυτή που προχωράει την τέχνη της μουσικής και ανοίγει νέους ορίζοντες, όπως έκανε ο Σαίνμπεργκ με την δωδεκάφθογγη μουσική.

Δεν έχει καμμία σημασία αν εσείς και η κατά τα άλλα συμπαθέστατη γριούλα δεν μπορείτε να ακούσετε Σαίνμπεργκ και απορείτε πώς μερικοί ακούνε. Δεν μπορούν όλοι να καταλάβουν την θεωρία της σχετικότητας του Einstein.

Υποστηρίζετε επίσης ότι η μουσική τύπου Χατζιδάκι δεν έχει σχέση με τον (νεο)ελληνικό πολιτισμό! Μα η μουσική του Χατζιδάκι ΕΙΝΑΙ η ΜΟΝΑΔΙΚΗ που εκφράζει τον νεοελληνικό πολιτισμό. Ο Χατζιδάκις είναι ο μεγαλύτερος εκπρόσωπος της νεοελληνικής μουσικής σχολής.

Μπορείτε να μας εξηγήσετε επίσης με ποιον τρόπο τα σκυλάδικα μοιάζουν με
την αμερικάνικη μουσική, έντεχνη κουλτούρα και τον Ξενάκη; Η μουσική του οποίου ασφαλώς και δεν είναι "αντεργκραούντ μεταμοντέρνη" όπως ισχυρίζεστε. Ο Ξενάκης εμπίπτει στην κατηγορία που σας έλεγα παραπάνω (Σαινμπεργκ). Άνοιξε καινούριους ορίζοντες τους οποίους εσείς προφανώς δεν αντιλαμβάνεστε.

Υ.Γ. Είναι Σκαλκώτας και όχι Σκαλκότας. Νίκος Σκαλκώτας (1904 - 1949). Οι ξένοι τιμούν το έργο αυτού του μεγάλου συνθέτη πολύ περισσότερο από εμάς που δεν ξέρουμε ούτε καν πώς γράφεται το όνομά του...

Τρι Σεπ 26, 02:45:53 μμ  
harrygreco said...

Το να γινεται αποδεκτο απο Δημου γιουζερνεημ με επωνυμο δολοφονου,εστω & πλακατζιδικο,ειναι απρεπεια. Ουτε για πλακα. Επι του θεματος,στον νοητο ηλιο πολιτισμου (ΝΗΠ) εχει αποδειχθει οτι τα παντα,οσο ελιτιστικα & περιορισμενης δημοτικοτητας & αν ειναι,μπορουν να λειτουργησουν κερδοφορα. Αρα για το Γαμα,οπως & για ολα,φταιει η πανουκλα του σοσιαλισμου/κρατισμου. Μακαρι καποιος μαικηνας να φερει το συνδρομητικο δορυφορικο ραδιο,σε επιπεδο χαμηλου κοστους/προσιτης τιμης.

Τρι Σεπ 26, 02:51:48 μμ  
εκτελωνιστής Κουφοντίνας said...

οι υπεραπλουστεύσεις είναι όρος πλεονασματικός και κενός περιεχομένου. οι απλουστεύσεις προϋποθέτουν το κουβάρι. το κουβάρι το γάτο του.

εσείς όμως κύριε Μυλωνάκη λέτε: "Δεν μπορούν όλοι να καταλάβουν την θεωρία της σχετικότητας του Einstein". Και προκύπτει το αμίλητο ερώτημα: ποια είναι η θεωρία της σχετικότητα. που δεν μπορούν όλοι να καταλάβουν, η γενική ή η ειδική. Θέλετε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;

Τρι Σεπ 26, 02:55:27 μμ  
Πανάσχημη said...

Εμμανουήλ Μυλωνάκη
Διαβασα και ένα προηγούμενο ποστ σου για την συνθήκη του Κυότο και εντυπωσιάστηκα από τον ορθολογισμό σου. Οπως και σήμερα με εντυπωσίασες.

Αν είσαι τόσο νέος όσο φαίνεσαι, άρχισες να με φοβίζεις. Πως θα τα βγάλει κανείς πέρα μαζί σου όταν είσαι σαράντα;

Τρι Σεπ 26, 02:57:24 μμ  
scalidi said...

Να ναι καλά κάτι ταξιτζήδες -ελάχιστοι που δεν ακούν εκείνες τις ποδοσφαιρικές εκπομπές που βρίζουν όλοι όλους, παίκτες και προπονητές, τηλεφωνικώς- που μπαίνεις μέσα στο όχημα και δεν θέλεις να βγεις, γιατί σε συνεπαίρνει η μαγεία και η γαλήνη που σκορπάει η μουσική του Τρίτου...

Τρι Σεπ 26, 03:22:32 μμ  
Kato Patissia said...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΧΟΛΙΟ
ΓΙΑ ΤΟΝ doctor

O doctor, στο σχόλιό του των 2:43, δείχνει πως είτε με παρεξήγησε είτε δέν με κατάλαβε, είτε ίσως ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να με καταλάβει :

1. ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ γράμματα δέν είναι συνθήματα, αλλα ΤΙΤΛΟΙ στα σχόλιά μου, για να τα ξεχωρίζω μεταξύ τους. Δύσκολα θα βρείς δικό μου σχόλιο χωρίς τέτοιο τίτλο στο doncat, ή αλλού...

2. Μου αρέσει ο «άκομψος» τρόπος έκφρασης, όταν θέλω να ΦΩΝΑΞΩ, να ταρακουνήσω συνειδήσεις, να σκοτώσω επικίνδυνες ιδέες μέσα στο ανθρώπινο μυαλό. Δέν μιλάω έτσι «μαλλιαρά» ΑΠΟ ΑΣΕΒΕΙΑ προς εσένα, τον συνομιλητή. Έχω ξαναγράψει εδώ, ότι ποτέ δέν αντιμάχομαι ανθρώπους, αλλα μόνο ιδέες!

3. Θα μου πείς τώρα, και ΓΙΑΤΙ να «φωνάξω»; Επειδή όταν έρχεται κάποιος να σου κλείσει το σπίτι ( πχ το 3ο.. ) τότε δέν θα καθήσεις να κάνεις φιλολογική κουβεντούλα για τις ιδέες κάποου doctor, που βγαίνει και σου λέει με «ακαδημαϊκό» ύφος, ότι ...καλά σου κάνουν και στο κλείνουν το σπίτι σου, γιατι ΔΕΝ ΤΟ ΑΞΙΖΕΙΣ ! Τί λές ρε φίλε!!!!!!!! Και περιμένεις μετά απο μένα, να σεβαστώ τη γνώμη σου;;;;; ΕΣΥ, με σέβεσαι εμένα, με αυτά που μου λές;; ΕΠΕΙΔΗ δηλαδή χρησιμοποιείς «μελιστάλακτη» γλώσσα, πάει να πεί ότι με σέβεσαι;;

4. Είναι προφανές, ότι δέν υποτιμώ ούτε τα πρεζόνια ούτε τους μετανάστες με όσα γράφω. Μαζί τους ζώ κάθε μέρα, τους ξέρω και με ξέρουν. Τους βοηθάω και με βοηθάνε. Τους χαμογελάω και μου χαμογελάνε. Επομένως, αυτά άστα. Είναι πονηριές της κακιάς ώρας, για να αποφύγεις το θέμα. Το κείμενό μου δέν μιλάει για μετανάστες και πρεζόνια, αλλα για το πεδίο του Άρεως, την Ακρόπολη, και τα Ελγίνεια. Γι’ αυτά όμως, δέν είδα να λές τίποτα...

5. Είναι το τελευταίο μου σχόλιο για σένα, γιατι δείχνεις να προτιμάς την παρεξήγηση απο την εξήγηση...

Τρι Σεπ 26, 03:28:57 μμ  
MainMenu said...

Η ελληνική δημοκρατία έχει παράδοση στο να καταστρέφει την κουλτούρα...ρωτήστε κι εμάς τους Ροδίτες...

Πρέπει να παραδεχθούμε όμως πως η λαική δεξιά κάνει άλματα που ούτε ο Αντρέας που ήτανε πολύ καλός στο πήδημα δε τα είχε τολμήσει...

Κι όσο περνάει ο καιρός νοσταλγώ το Σημίτη και τον πατέρα Καραμανλή και ακόμα χειρότερα τους πρώτους Ιταλούς φασίστες διοικητές...που γέμισαν το νησί βουκαμβίλιες και αρχιτεκτονική που δεν είδαν άλλοι ούτε στα όνειρά τους...

τέτοια δημοκρατία και τέτοια ελεύθερη αγορά δε τη θέλω...γιατί τότε θα πάω με τους τσιγγάνους που όλοι οι κουμπάροι είναι ίσοι και κάθε γης και πατρίς

Τρι Σεπ 26, 03:55:37 μμ  
MainMenu said...

πρέπει πάντως να ξανασκεφτούμε την'ελευθερία' της εποχής μας...
όπου οι πτυχιούχοι τα σπάνε στα σκυλάδικα ενώ σε άλλες βάναυσες εποχές οι δούλοι και οι μεταλωρύχοι τραγουδούσαν οπερέτες...
΄
τα έχει πει ο Αριστοτέλης τα πολιτεύματα δεν είναι από μόνα τους καλά και κακά για αυτό και δε συμφωνώ με την αγιοποίηση της δημοκρατίας.

Η δημοκρατία στα άσχημα της είναι οχλοκρατία, η εξίσωση στα μέτρα του όχλου

και πάλι δε μου φαίνεται καθόλου ανώμαλος ούτε γραφικός ο Βαμβακάρης που περίμενε και ήλπιζε σε ένα βασιλιά

Τρι Σεπ 26, 04:06:01 μμ  
Anonymous said...

Μα γιατί κοπτόμεθα έτσι;...

Τα αλληλοσυναπτόμενα πολλαπλά μέρη δεν αποτελούν τμήμα του Όλου;

Δεν είναι λοιπόν αναμενόμενο οι επιλογές της πλειοψηφίας των συμπατριωτών μας σε κάθε έκφανση της ιδιωτικής/ δημόσιας/ κοινωνικής/ πολιτικής/ καλλιτεχνικής(κλπ) ζωής να σηματοδοτεί τη πορεία της χώρας σαν σύνολο;

Μη κλαίμε για το χυμένο γάλα....
to get a sense of the important issues at stake in this election. If you've been planning your run for Congress for 10 years, that means you got into politics in 1996, and people who came into politics at that time and on the fundraising circuit don't necessarily have progressive interests at heart. You might want to be progressive, but you probably don't think that grassroots organizing can sustain a political base. For these people, the natural governing co

Τρι Σεπ 26, 04:29:31 μμ  
Χρυσοθήρας said...

Μα γιατί κοπτόμεθα έτσι;...

Τα αλληλοσυναπτόμενα πολλαπλά μέρη δεν αποτελούν τμήμα του Όλου;

Δεν είναι λοιπόν αναμενόμενο οι επιλογές της πλειοψηφίας των συμπατριωτών μας σε κάθε έκφανση της ιδιωτικής/ δημόσιας/ κοινωνικής/ πολιτικής/ καλλιτεχνικής(κλπ) ζωής να σηματοδοτεί τη πορεία της χώρας σαν σύνολο;

Μη κλαίμε για το χυμένο γάλα....

(άλλωστε έχει ειπωθεί πολλές φορές:
η ελλάδα είναι ωραία μόνο για διακοπές...

Τρι Σεπ 26, 04:30:50 μμ  
Lefteris Kritikakis said...

Το θυμάμαι το τρίτο. Πολύ καλύτερο απ' οποιοδήποτε ανάλογο/παρόμοιο σταθμό έχω ακούσει στις ΗΠΑ...

Μια λύση για τους φίλους της ποιοτικής ραδιοφωνίας, θα ήταν να συνεργαστούν πολλοί απ' αυτούς για τη δημιουργία/υποστήριξη ενός ιδιωτικού σταθμού που θα είχε έσοδα όχι μόνο από επιλεγμένες διαφημίσεις, αλλά και από συνδρομές.

"δε συμφωνώ με την αγιοποίηση της δημοκρατίας"
Η δημοκρατία είναι πολίτευμα με εκπροσώπους, συνεπώς, είναι πολίτευμα που μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε χωριά. Όταν ο πληθυσμός αυξάνεται τόσο, ώστε οι πολίτες να μην γνωρίζουν τον εκπρόσωπό τους και αντιστρόφως, τότε δεν υπάρχει ουσιαστική δημοκρατία. Από τη στιγμή που ο κάτοικος των Φιλιατρών περιμένει από έναν τύπο που ΔΕΝ γνωρίζει, να τον εκπροσωπήσει για τη δημιουργία ποιοτικού ραδιοφώνου, ε, από εκείνη τη στιγμή μιλάμε για ομαδικές παραισθήσεις.

Ο λόγος για τον οποίο οι μάνατζερς σήμερα χρησιμοποιούν πανάκριβα ιδιωτικά αεροπλάνα για να πάνε ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ σε meetings (ενώ μπορούν να τα πουν κι από το τσάμπα ίντερνετ και teleconferencing), είναι ότι για να γίνει μια δουλειά σωστά, χρειάζεται προσωπική επαφή και έλεγχος. Γι' αυτό και η τοπική διοίκηση είναι κρίσιμη και απαραίτητη... περιμένετε στα σοβαρά από τα υπουργεία (Κάφκα) να ακούσουν το όποιο παράπονο ή σχέδιο;

Λευτέρης

ΥΓ. Ρε συ doctor, ο Κάραγιαν τα ξεχειλώνει και τσιτώνει πολύ τα ακούσματα... που' ναι ο Καρλ Μπεμ, ο μακαρίτης, ο πλέον ισορροπημένος όλων... που είχε το σωστό τέμπο.

ΥΓ2. Στις ΗΠΑ, η πλειοψηφία των καναλιών, είναι όπως και η πλειοψηφία των βιβλίων, μουσικής, κλπ: Μαύρο χάλι. ΑΛΛΑ: Λόγω του ότι υπάρχει μεγάλη αγορά και χρήμα, υπάρχει και ισχυρό κοινό για κανάλια και προγράμματα απίστευτης ποιότητας... η Ελλάδα είναι πολύ μικρή αγορά για να στηρίξει δικά της discovery, history channel, κλπ... ή για να στηρίξει ποιοτικούς κολεγιακούς σταθμούς (ακόμα κι αν υπήρχαν στα πανεπιστήμια, θα τους καίγανε κάθε 17 Νοέμβρη οι προοδευτικοί).

ΥΓ3.
"Κι όσο περνάει ο καιρός νοσταλγώ το Σημίτη και τον πατέρα Καραμανλή και ακόμα χειρότερα τους πρώτους Ιταλούς φασίστες διοικητές...που γέμισαν το νησί βουκαμβίλιες και αρχιτεκτονική που δεν είδαν άλλοι ούτε στα όνειρά τους..."

Ν' αγιάσει το στόμα σου. Και στο κάτω-κάτω, στην Ελλάδα, ποια αλλαγή έφερε η "δημοκρατία"; Ακόμα και σήμερα, όπως και επί οποιασδήποτε χούντας ή βασιλείας, βύσμα και γλύψιμο θες για να φας. Ακόμα δούλοι είμαστε.
Φύγανε οι βασιλιάδες (σιγά τα ωά... βασιλιάς σε πέντε χωριά) και ήρθαν οι δικτάτορες της υποχρεωτικής μετριότητας.

Τρι Σεπ 26, 04:32:05 μμ  
MainMenu said...

Λευτέρη όπως το είπες δούλοι είμαστε από πάνω μέχρι κάτω, το έχουμε μέσα μας και χωρίς αφεντικό οδεύουμε προς το γκρεμό...

μας δώσαν μπετόν και μάρμαρα και χτίζουμε τσαντίρια

εμείς οι νησιώτες τα ξέρουμε καλύτερα αυτά...ξέραν οι παπούδες μας απ' έξω Ερωτόκριτο και Δάντη κι εμείς το μόνο που ξέρουμε είναι να ανοίγουμε μπύρες για να πιεί ο πιο χυδαίος τουρίστας

και τώρα όλα αυτά είναι επίσημη γραμμή πλέον.

είχαμε ένα ΔΗΠΕΘΕ στη Ρόδο να το ζηλεύεις, αλλά καλή ώρα όπως το τρίτο πρόγραμμα δεν ήτανε εμπορικό ανέβαζε υπηρέτη δυο αφεντάδων και Τζόνσον.

Τώρα βάλανε στη θέση του κάτι μαιμούδες που μιλάνε με χωριάτικη προφορά και το λένε λαική παράδοση.

Πουλάει λένε αυτό...ο Θεός κι η ψυχή μας

Τρι Σεπ 26, 04:47:25 μμ  
Kato Patissia said...

Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ....

Φασισμός είναι η με το «έτσι θέλω» επιβολή κάποιων «ανώτερων φωστήρων» στο κοινωνικό σύνολο...
Η ασέβεια προς τον άνθρωπο. Η σκέψη εκείνη, που λέει ότι «ΕΓΩ, είμαι ανώτερος απο ΑΥΤΟΥΣ...»

Όταν καίνε το σπίτι του φτωχού, ο φασίστας χαίρεται και λέει «..καλά του κάνουνε, του μίζερου...!»

Ο Φασίστας δέν είναι ποτέ ΕΝΤΟΣ των πραγμάτων. Είναι πάντοτε ΥΠΕΡΑΝΩ. Υπεράνω φυλής, υπεράνω κοινωνίας, υπεράνω κριτικής, υπεράνω κοινωνικής δράσης...

Ο Φασίστας, ένα πράγμα ξέρει μόνο : να χλευάζει. Να κάθεται στο απυρόβλητο, και να γελοιοποιεί τα «ανθρωπάκια» και τους καημούς τους...

Ο Φασίστας γκρεμίζει. Γιατι ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΑΙ, τίποτα!
Ότι έχει φτιάξει άλλος, είναι «λίγο» στα μάτια του.. Ότι φτιάχτηκε ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ, είναι επίσης «ακατάλληλο» για τους άλλους, επειδή οι άλλοι είναι «λίγοι» και δέν το αξίζουν . Δέν το αξίζουν, επειδή δέν είναι σάν αυτόν, επειδή δέν είναι ΑΥΤΟΣ!

Οι άλλοι, είναι μικροί...
Πάντα..
Μόνιμα τους βλέπει κάτω απ’ τη μπότα του. Αλλα δέν την κατεβάζει για να τους συντρίψει, επειδή έτσι θα ασχολιότανε μ’ αυτούς... Ενώ τώρα, τους παρατηρεί απλώς, και γελάει μ’ αυτούς! Βρέ, τους μικρούς!!!

-----------------

Ο Φασίστας πάντα γκρεμίζει, με αυτή τη δικαιολογία : ότι «αυτό, δέν σου αξίζει εσένα!».
Ο Φασίστας ποτέ δέν θα μπορούσε να φτιάξει ένα ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, για τον Έλληνα...

Τρι Σεπ 26, 05:01:57 μμ  
aggelos-x-aggelos said...

@kato patissia

Γείτονα please, μη το γυρνάμε πάλι εκεί. Και πάνω που βγήκε η moderation. Δεν μπορεί όλα τα θέματα να καταλήγουν στο φασισμό πια...

Τρι Σεπ 26, 05:08:57 μμ  
MainMenu said...

kato patissia παρεξήγησες για αυτό και είπα και ακόμα χειρότερα...τους ιταλούς

εδώ έχουμε ένα γεγονός γκρεμίζεται κάτι όμορφο...κι εγώ με παθος μιλω γιατι αγαπώ το τοπο μου.

Πήγαινε στην αποθήκη ενός οποιοδήποτε αρχαιολογικού μουσείου και δες...τα 'τριτα προγράμματα' στοιβαγμένα στη μούχλα

ένα παιδί να αφήσεις μόνο του σε ένα αρχαιολογικό χώρο, ή να το καθίσεις σε ένα σκαμνάκι πλάι σε μια συμφωνική ορχήστρα, ή να το κλειδώσεις μέσα σ ένα παλαιοβιβλιοπωλείο θα χαθεί από τα όνειρα...

στην επαρχία πεθαίνουμε...

όπως έλεγε κι ένας φίλος μου Σκωτσέζος ένα κεσεδάκι γιαούρτι έχει πια περισσότερο πολιτισμό απ' το χωριό μου

το ποιοτικό ραδιόφωνο,κι η τηλεόραση και καμμιά βιβλιοθήκη της προκοπής είναι τα μόνα που μας μένουν για να μη ξημεροβραδιαζόμαστε να φυτεύουμε καναβουριές και να μιλάμε με το Τζόνυ Γουόκερ

ο άλλος δρόμος είναι να φεύγουμε, αλλά πόσοι πια θα φύγουμε και που να πάμε και τ αγαπάμε τα μέρη μας

είναι μια διάσταση που σπάνια συζητιέται εδώ και πρέπει να την καταλάβετε. Γίναμε αγριάνθρωποι και πεσιμιστές στην ελληνική επαρχία. Ζούμε σα χοίροι, κι όσοι γλυτώνουν γλυτώνουν γιατί αφοσιώνονται στις οικογένεις τους και βρίσκουν ένα νόημα, οι υπόλοιποι δυστυχούμε και όπως είπα είτε φεύγουμε είτε απλά ξεροσταλιάζουμε με κυνισμό και χοντρά αστεία της κακιάς ώρας

Τρι Σεπ 26, 05:31:52 μμ  
scalidi said...

Πες τα βρε άγγελε-χ-άγγελε...

Τρι Σεπ 26, 05:43:20 μμ  
paragrafos said...

This post has been removed by the author.

Τρι Σεπ 26, 05:47:25 μμ  
paragrafos said...

@ Vrennus said...
Αγαπητή Παράγραφε, η αυτονομία ενός επιπέδου - του πολιτιστικού εν προκειμένω - δεν είναι ζήτημα βούλησης αλλά ζήτημα συγκρότησης (δομής) του κοινωνικού γίγνεσθαι.
-------------------
Αγαπητέ φίλε,

η "θεωρία των πεδίων" ("χώρους" τους αποκαλεί ο Μουζέλης) είναι του Μπουρντιέ και την εφάρμοσε ο Μουζέλης (μια φορά τον μνημόνευσε).

Δεν μιλάω για το κλασικό γενικόλογο και σχηματικό τρίπτυχο "κοινωνια-οικονομία-πολιτική/εποικοδόμημα" στο οποίο... διέπρεψε η νεο-μαρξική σχολή (Αλτουσέρ, Πουλατζάς, Τουκαλάς κλπ).

Για να μην κουράσω τον κόσμο με θεωρίες, σας παραπέμπω σε έναν ενδεικτικό κείμενο του Μουζέλη όπου μεταξύ άλλων λέει:

"Εξηγούμαι: πιστεύω ότι τις τρεις τελευταίες δεκαετίες βλέπουμε σε παγκόσμιο επίπεδο μια έντονη άμβλυνση της αυτονομίας του πολιτισμικού/καλλιτεχνικού χώρου, αφού η ιδιαίτερη λογική και οι αξίες του υποσκάπτονται συστηματικά από τη λογική του χρήματος και της αγοράς. Μιλάω, με άλλα λόγια, γι' αυτό που ο Χάμπερμας αποκαλεί αποικιοποίηση του «βιοκόσμου» από την κυρίαρχη εργαλειακή λογική του οικονομικού συστήματος. "

Λεπτομέρειες στη σελίδα:

http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=14327&m=B47&aa=1


ή στο παρακάτω άρθρο:

Το ΒΗΜΑ, 28/11/2004 , Σελ.: B47
Κωδικός άρθρου: B14327B471
ID: 266598


Με αγάπη

Παράγραφος

Τρι Σεπ 26, 05:50:51 μμ  
pagis said...

@mainmenu

...στην επαρχία πεθαίνουμε...

συμφωνώ αλλά αυτοί από το μεγάλο χωριό δεν χαμπαριάζουν

φωνάζουν τώρα για το τρίτο, έχουν βέβαια δίκιο, αλλά το τρίτο εμείς δεν το πιάσαμε ποτέ στον τόπο μας, αναγκαστήκαμε να ξενιτευτούμε για να ανοίξουμε τα στραβά μας!

Τρι Σεπ 26, 05:52:19 μμ  
Kato Patissia said...

ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ, ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ

@aggelos-x-aggelos , που μου έγραψε :

«Γείτονα please, μη το γυρνάμε πάλι εκεί. Και πάνω που βγήκε η moderation. Δεν μπορεί όλα τα θέματα να καταλήγουν στο φασισμό πια...»

Δέν «το γυρνάμε» εμείς εκεί, μόνο του πάει, όσο εμφανίζονται άνθρωποι να μας μειώνουν, αντί να συντονίζονται μαζί μας, για έναν κοινό σκοπό.

Ο κ.ΝΔ, τέλειωσε το post του, με την έκκληση : «Σώστε το Τρίτο!».

Τον φαντάζομαι τώρα απογοητευμένο, να διαβάζει ότι λέμε εδώ, και να νιώθει πως η έκκλησή του ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ, πέρα απο λόγια, πέφτει στο κενό..

Δέν πρέπει να περιμένουμε απο τον κ.ΝΔ «να μας οδηγήσει στον αγώνα!», κατα τη γνώμη μου.. Δέν είναι αυτό, το νόημα! Το νόημα είναι, να μπορέσουμε να του δείξουμε πως δέν είμαστε μόνο για να «φιλοκαλούμε», αλλα αυτά που λέμε μπορούμε να τα αποδείξουμε με τη ζωή μας, με τη δράση μας! Μου φαίνεται, πως ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ο κ.ΝΔ, με αυτο το post για το Τρίτο..

Το να αναλωθούμε σε συζητήσεις περι Φασισμού, περι κράτους, κλπ, είναι λάθος, συμφωνώ! Η ΔΡΑΣΗ μετράει, εδώ : ΠΩΣ, ΘΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΤΡΙΤΟ !

Ως εδώ, μόνο μία πρόταση ειπώθηκε : η συλλογή υπογραφών.
Είπα, πως είμαι μέσα.
Αλλά... ταυτόχρονα, μου φαίνεται «λίγη» αυτή η πρόταση : αυτό θα έκαναν οι Κνίτες του ’80, που δέν είχαν Ίντερνετ, δέν είχαν blog, email, και, και, και....
Δέν είναι ΚΡΙΜΑ, να μήν εξαντλήσουμε τα μέσα που μας προσφέρει η εποχή μας;

Έχω κάτι ιδέες πάνω σ’ αυτό, αλλα φαντάζομαι πως εσείς οι υπόλοιποι, ως πιό παλιοί απο εμένα στα blog, θα έχετε ήδη σκεφτεί περισσότερα και καλύτερα πράγματα..

ΑΥΤΑ περιμένω να ακούσω!

Όχι «καντήλια» του τύπου «έλα μωρέ, στην Ελλάδα δέν γίνεται τίποτα...»

Σωπαίνω λοιπόν, προσωρινά, και σας περιμένω...

Άν πραγματικά πιστεύετε πως ΑΞΙΖΕΙ η «διάσωση του 3ου» να γίνει ΣΤΟΧΟΣ της ΔΡΑΣΗΣ μας..

Τρι Σεπ 26, 05:52:39 μμ  
Kato Patissia said...

ΔΕΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΑ,
ΜΕ ...ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΣ
( ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ !)

@mainmenu , που έγραψε :
«kato patissia παρεξήγησες για αυτό και είπα και ακόμα χειρότερα...τους ιταλούς»

ΔΕΝ σε παρεξήγησα για τους Ιταλούς, ίσα-ίσα που τα είπες πολύ ωραία, κατά τη γνώμη μου!!
Όταν έγραψα για «φασισμό» εννοούσα τον «φασισμό μέσα μας», τη νοοτροπία εκείνη δηλαδή που προτιμάει να χλευάζει εκ του ασφαλούς, αντί να συμμετέχει στην κοινωνία, για τη λύση των προβλημάτων.

Και όλα αυτά που λές για την επαρχία, είναι επίσης σημαντικά για μένα..

Τρι Σεπ 26, 06:04:48 μμ  
Nikos Dimou said...

Υπέροχα σχόλια από Blade Runner, Εμμ. Μυλωνάκη - και το τελευταίο καφτό παράπονο του Mainmenu.

Poll? Μα ήδη εδώ ψηφίζουμε.

Σημείωση: Ο Σκαλκώτας σπούδασε και έζησε στην Γερμανία.

Τρι Σεπ 26, 06:05:04 μμ  
Vrennus said...

Αγαπητή Παράγραφε,

Η παρατήρησή μου δεν είχε τόσο να κάνει με τη διαπίστωση του κ. Μουζέλη (έντονη άμβλυνση της αυτονομίας του πολιτισμικού/καλλιτεχνικού χώρου, αφού η ιδιαίτερη λογική και οι αξίες του υποσκάπτονται συστηματικά από τη λογική του χρήματος και της αγοράς) όσο με τη δυνατότητα μιας τέτοιας αυτονομίας σήμερα, μιας αυτονομίας πέρα κι έξω από την επιρροή της πολιτιστικής βιομηχανίας (τηε βιομηχανίας της διασκέδασης ανα προτιμάτε). Η απαισιοδοξία μου εδράζεται ακρίβώς σ΄αυτό, ότι αυτονόμηση του πολιτιστικού πεδίου δεν είναι νοητή στο πλαίσιο της ολοκληρωτικής κατίσχυσης της κυρίαρχης ιδεολογίας του οικονομικού φιλελευθερισμού (με όλα της τα συμπαρομαρτούντα, όπως πχ. «οικονομική αποτελεσματικότητα» κλπ.)

Τρι Σεπ 26, 06:15:13 μμ  
tolitsa said...

Θλιβερη ειδηση. Δεν θα ηθελα να το σχολιασω γιατι θα γινω πολυ "κακια".
Αντιγραφω απο το βιβλιο του Μανου Χατζιδακι "Τα σχολια του Τριτου". Ετσι σαν φορο τιμης.

"...Ειναι το Τριτο, θαλεγα:
Σαν αγορα υποδηματων για παιδια, που ακομη δεν εχουν ενηλικιωθει.
Ειναι σαν σμηνος πελαργων ή μελαγχολικων περιστεριων.
Σαν ακροβατες που κινουνται σε φανταστικα σκοινια.
Σαν κεντημα γριας απο την Κρητη.
Ειναι φωταγωγος
Φωτος αγωγος
Προαγωγος
Αρχων
Εξαρχων
Ιδαλγος
Και οπως θαλεγεν ο Σουρης επιτυχως:
Το Τριτο τους ελεφαντες διωκει
Και τιμην επιδιωκει.....

(Κυριακη, 30 Απριλιου 1978) "

Τρι Σεπ 26, 06:15:37 μμ  
petalida said...

Δεν ξέρω αν το μοντέλο του National Public Radio μπορεί να μεταφερθεί μ επιτυχία στην Ελλάδα:

http://www.npr.org/

http://en.wikipedia.org/wiki/
National_Public_Radio

Αν δεν κάνω λάθος, το 50% της χρηματοδότησης του προέρχεται άμεσα ή έμεσσα από κρατικές πηγές ενώ το υπόλοιπο 50% προέρχεται από την οικονομική υποστήριξη των ακροατών του. Και αν στέκεται αυτό το δίκτυο, είναι γιατί έχει φανατικούς ακροατές που το στηρίζουν έμπρακτα.

Πάντως το τρίτο είχε καλύτερο πρόγραμμα από το NPR classical music, πιο πολύπλευρο. Πραγματικά στενοχωριέμαι πολύ με το σημερινό ποστ.
Άκουγε κανείς το "Οι Έλληνες δεν πίνουν τσάι?"

Τρι Σεπ 26, 06:28:50 μμ  
Nikos Dimou said...

Vrennus
όπως πολύ σωστά είπε η Blade υπάρχει ένα σημαντικό κοινό που αγοράζει δίσκους κλασικής μουσικής, πηγαίνει σε συναυλίες και ωδεία. Ακόμα και με τους νόμους του οικονομικού φιλελυθερισμού που επικαλείστε (τον οποίον ουδέποτε εφάρμοσε αυτή η κυβέρνηση) υπάρχει κοινό, υψηλής αγοραστικής δύναμης για να συντηρήσει ΕΝΑ τρίτο πρόγραμμα. Οι άνθρωποι δεν σκέπτονται οικονομίστικα - την αμορφωσιά τους και την βλακεία τους επιδεικνύουν.

Τρι Σεπ 26, 06:37:50 μμ  
Lefteris Kritikakis said...

Το NPR δεν είναι και τόσο καλό όσο νομίζεις... άσε που περνάει συγκεκριμένες πολωμένες πολιτικές θέσεις (εκπρόσωποι αντίθετων απόψεων λογοκρίθηκαν συχνά από το NPR).
Το 98.7 στο Σικάγο έχει (τα τελευταία 9 χρόνια), δύο (2) παρουσιαστές, ολιγάριθμο προσωπικό, εξαιρετική μουσική και παρουσίαση, αλλά όχι πλούσιο περιεχόμενο. Ζει από ελάχιστες διαφημίσεις, κάτι ψιλοκρατικές επιχορηγήσεις και συνδρομές εθελοντικές των ακροατών.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι πρέπει να είναι έτσι. Απ' ότι έχω διαβάσει μέχρι τώρα εδώ, μιλάμε για θέματα γούστου, κι όχι για κάτι άμεσα κρίσιμο. Για μένα προσωπικά, το θέμα γούστου είναι κάτι ανύπαρκτο για την Ελλάδα... οι παραλίες και τα νησιά αποζημιώνουν γενναιόδωρα. Τα υπόλοιπα, έχουν αφεθεί στην "ανοχή" και ανεκτικότητα, συνεπώς δεν πάνε και τόσο καλά. Δεν έχουν σχέση αυτά με "φασισμούς". Με λεφτά έχουν σχέση. Εάν ο Δήμου είχε 1 δισ. ευρώ, θα άνοιγε μόνος του σταθμό (όχι μόνο blog) και δεν θα είχε ανάγκη το κρατικό "τρίτο"...

@ Mainmenu
Μη νομίζεις ότι τα χωριουδάκια στις ΗΠΑ (ειδικά στο νότο) είναι καλύτερα... η μόνη διαφορά είναι ότι εδώ τουλάχιστον έχεις περισσότερες δυνατότητες είτε να κ΄νεις μπίζνες από το χωριό, είτε να πας κοντά σε μεγάλη πόλη και να γίνεις πιο busy.
Η καλλιέργεια πάντως δεν είναι θέμα τοπική βιβλιοθήκης. Είναι πρωτα θέμα οικογενείας (θεμέλιο), και μετά περιβάλλοντος γενικότερα. Προσωπικά πήγα μόνο μία φορά στη βιβλιοθήκη στο Ηράκλειο, αλλά και κάθε μέρα να πήγαινα, δεν θα ήμουνα καλύτερος. Τι ακριβώς ζητάς; Τα παράπονά σου είναι τα ίδια μ' αυτά ενός Αθηναίου που μένει στην Ιπποκράτους σε διαμερισματάκι.

Τρι Σεπ 26, 06:50:28 μμ  
Antonios Liolios said...

This post has been removed by the author.

Τρι Σεπ 26, 06:50:38 μμ  
George said...

Έφτασα στα μισά σχόλεια και ήθελα να επέμβω πριν συνεχίσω.

Οι εμπορικοί λόγοι, που οι πιο πολλοί, αναφέρετε δεν ισχύουν.

Τηλεόραση και ραδιόφωνο δεν ταυτίζοντε με την πλειοψηφία. Μόνο στην Ελλάδα ισχύει κάτι τέτοιο, γι'άυτο και έχουμε 5 κανάλια που έχουν το ίδιο στυλ εκπομπών. Στο ραδιόφωνο πάλι τα ίδια - η μόνη διαφορά είναι στο ποσοστό συμμετοχής της ελληνικής μουσικής.

Ενα κοινό 5% (και μην μου πείτε ότι είναι λιγότερο) είναι άξιο και έχει εμπορική αξία - ίσως πιο σπουδαιότερη γιατί είναι πιο συνεπείς ακροατές.

Νομίζω ότι η σωστή προβολή και επικοινωνία του Τρίτου θα έφερνε και παραπάνω ακροατές - Εγώ πρώτη φορά τον άκουσα από το σημερινό post.

Τρι Σεπ 26, 06:57:08 μμ  
Lefteris Kritikakis said...

Μια καλή ιδέα γενικά είναι να κλείσει κανείς την τηλεόραση. Εδώ στο Σικάγο που μετακομίσαμε πάλι, έχω μια τηλεόραση (σύνδεσα κι ένα παλιό ενισχυτή που δουλεύει όποτε θέλει και δύο ηχεία) και ΔΕΝ έχουμε κανάλια. Μόνο ταινίες βλέπουμε. Κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα, νοικιάζω ταινίες από το netflix, διαλέγουμε μία, φτιάχνουμε μεζεδάκια και βλέπουμε την ταινία. Και ω του θαύματος, η Sylvia άρχισε να γίνεται πιο ενεργητικό άτομο, άρχισε να ψάχνεται περισσότερο για τα επαγγελματικά της, άρχισε να μου προτείνει να πάμε στο τάδε δείνα μουσείο, έκθεση, βιβλιοθήκη, κλπ. Πίσω στο χωριό, η τηλεόραση κατανάλωνε όλη τη σκέψη, και μάλιστα με σκουπίδια.
Στο παρελθόν μάλιστα, όταν πρωτοήρθα εδώ, δεν είχα τηλεόραση για ενάμιση χρόνο... τι να την κάνω;

Αντί για τηλεόραση ή κακό ραδιόφωνο, θα προτιμούσα να κάνω το εξής: Να βρω πέτρες τετράγωνες τούβλα και κάθε μέρα να χτίζω ένα τοίχο. Χρειάζεται μυαλό καλό και καθαρό για να χτίσεις τοίχο... για παράδειγμα, ενώ η βουλή έχει πολλά τούβλα και πέτρες (περίπου 300 αν δεν κάνω λάθος), εν τούτοις δεν χτίζεις τίποτα μ' αυτό το υλικό.

Τρι Σεπ 26, 06:57:14 μμ  
tolitsa said...

ΝΔ. said
υπάρχει κοινό, υψηλής αγοραστικής δύναμης για να συντηρήσει ΕΝΑ τρίτο πρόγραμμα

Σε συνδυασμο με το σχολιο της blade
(που δειχνει οτι υπαρχει μια υπολογισιμη αγορα)να υποθεσω οτι καποιοι θελουν να μας αποβλακωσουν ηθελημενα ή απλα ειναι ασχετοι με τους ορους ετησιες πωλησεις, marketing, promotion, κλπ?
Ελπιζω να ειναι το δευτερο!!

Τρι Σεπ 26, 07:03:48 μμ  
MainMenu said...

Μη το λες Λευτέρη, δόξα τω θεω έφυγα από τα μέρη μου και είδα και θέατρα και συναυλίες και διάβασα και άλλαξα...μη το λες ο πολιτισμός δεν είναι στη μοναξιά, είναι κοινωνικό πράγμα...Και άλλωστε δεν είναι μόνο τοπικός ο αποκλεισμός είναι και κοινωνικός...μια εποχή βλέπαμε παζολίνι στις ταράτσες΄, στον θερινό, πηγαίναμε στο Διαμαντόπουλο με μια δραχμή που λέει ο λόγος και βλέπαμε αριστουργήματα σαν κλέφτες, αλλά υπήρχαμε, ρε γμτ, αναπνέαμε

Για την Αμερικανική επαρχία δε ξέρω εγώ αλλά κάτι ψιλιάστηκα από το Φοκνερ πως είναι κι εκεί τα πράγματα

Άμα θέλει κάποιος να ντραπεί για την κατάντια μας να διαβάσει ή να ξαναδιαβάσει τα ημερολόγια του Σεφέρη, που ρουφάει κάθε νότα και κάθε λέξη που βρίσκει στη ξενιτιά...κι επειδή φύσικα ήταν έξυπνος άνθρωπος΄ήξερε τη λύση

'Η τέχνη', έλεγε, 'και ντρέπομαι που το λέω θέλει λεφτά'

αλλά εμείς τα φάγαμε όλα στο μπετόν...

καλή δύναμη σε όλους

Τρι Σεπ 26, 07:04:33 μμ  
Lefteris Kritikakis said...

"Κλείνει το τρίτο επειδή σαν κοινωνία είμαστε λιγότερο πνευματικά καλλιεργημένοι;

Φυσικά"

Διαφωνώ. Ο Δήμου ήδη είπε από την αρχή για ποιο λόγο κλείνει το τρίτο: διότι αυτοί που το ελέγχουν, δεν το θέλουν πια. Απλό είναι.

Λέω λοιπόν κι εγώ: μην περιμένετε τίποτα από το κράτος, εκτός από φόρους. Θέλετε τάδε ή δείνα σταθμό; Φτιάξτε τον μόνοι σας. Ή, κλείστε τελείως το ραδιόφωνο, γράψτε μερικές κασέτες ή αυτά τα καινούργια τα mp3 για το αμάξι, κλείστε τα τζάμια και απολαύστε. Κι ας τον κόσμο να κουρεύεται. Κι άμα δεν σας αρέσει η χώρα γενικώς, φύγετε, κι άστε τους άλλους να κουρεύονται. Έτσι είναι πιο ΔΙΚΑΙΟ. Διότι, το να προσπαθεί κανείς να μάθει στους σκύλους ξένες γλώσσες, είναι ΑΔΙΚΟ (για τον εαυτό του, αλλά και για τα σκυλιά).
Ξέρεις, κάθε φορά που βοήθησα πραγματικά άλλους ανθρώπους να λύσουν τα προβλήματά τους, 8/10 φορές το πλήρωσα πολύ ακριβά και στο τέλος με βρίζανε κιόλας (είναι πιο δύσκολο να παραδεχτούν την ανικανότητά τους). Και να πεις ότι κάτι έκανα, κάτι κατάφερα; Τίποτα. Μόλις έφυγα, αρχίσανε πάλι τα ίδια, και οι ίδιοι άνθρωποι πέσανε στις ίδιες λάσπες. Αυτό είναι ΑΔΙΚΟ (και για μένα, και γι' αυτούς).

Οπότε, πείτε: άστο το τρίτο να καεί, στάχτη και μπούρμπερη... we' re gonna be juft fine without it. Φτιάξτε κάτι δικό σας. Κι άμα θέλετε, ξοδέψτε κάνα 200άρι Ευρώ κι αγοράστε 300 φακέλους και γραμματόσημα και στέλνετε κάθε μέρα την ίδια επιστολή στους υπευθύνους της κατάντιας... μια επιστολή που θα λέει μόνο "Δεν έχετε χτίσει τίποτα καλό σ' όλη σας τη ζωή, είστε άχρηστοι κι ανίκανοι" ή κάτι τέτοιο. Κάθε μέρα.

Τρι Σεπ 26, 07:07:34 μμ  
Antonios Liolios said...

Sorry ξαναποστάρω λόγω typo

νδιαφέρον θέμα όπως πάντα.

Δυστυχώς του έλληνος ο τράχηλος πνευματική καλλιέργεια δεν υπομένει. Απλόν και σαφές:

1. Απουσιάζει από την σχολική μας εκπαίδευση.

2. Υποτιμάται από τον μέσο έλληνα, ίσως επειδή μερικοί πρώιμοι ημιμαθείς δημιούργησαν το image του κουλτουριάρη

3. Συγχέεται και εδώ ακόμα με κλαρίνα και μπουζούκια. Έκπληκτες γιαγιάδες καθορίζουν την πνευματική στάση ανησύχων εγγονών. Τι κι αν ταξίδεψε σύσσωμο το θεατρικό μπουλούκι στο Πάνω Πουρνάρι, η γιαγιά τον Μπρεχτ δεν τον κατάλαβε...

Αχ, αχ, αχ, the basics we need to redefine.

Some Q and As

Είναι ο άσχετος με κλασική μουσική λιγότερο καλλιεργημένος από τον ρέκτη;

Φυσικά

Είναι κακό να μην αποζητάς την πνευματική καλλιέργεια;

Φυσικά

Κλείνει το τρίτο επειδή σαν κοινωνία είμαστε λιγότερο πνευματικά καλλιεργημένοι;

Φυσικά

Τρι Σεπ 26, 07:09:42 μμ  
Lefteris Kritikakis said...

"Για την Αμερικανική επαρχία δε ξέρω..."

Του ύψους και του βάθους. Έχει χωριά (στο βορρά) με κατοίκους εξαιρετικά καλλιεργημένους (ειδικά στο east coast) έχει και κάτι άλλα μα κατοίκους που τους σκοτώνεις για να σώσεις τις πολύ πιο χρήσιμες αγελάδες... εξαρτάται κι από την ιστορία του χωριού και ποιοι πήγαν εκεί πρώτοι (underlying culture).

Τρι Σεπ 26, 07:10:32 μμ  
Lefteris Kritikakis said...

"αυτό θα έκαναν οι Κνίτες του ’80..."

Οι Κνίτες μια ζωή μαζεύανε υπογραφές για να εγκαθιδρύσουν ένα καθεστώς που θα απαγόρευε τη συλλογή υπογραφών.

Τρι Σεπ 26, 07:13:48 μμ  
George said...

Blade Runner said "Και κάτι ακόμη: Το Τρίτο δεν έγινε κερδοφόρο γιατί ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ για να το κάνει κερδοφόρο.

Η ΕΡΤ πάσχει από marketing, το ξέρουν και οι πέτρες αυτό, ο κοιμώμενος γίγαντας των media στην Ελλάδα, που θα μπορούσε να χαράσει νέους δρόμους στην Ενημέρωση και την Ψυχαγωγία, και αντ'αυτού αναλώνεται σε κομματικά αλισβερίσια. Αυτή είναι η αληθινή ντροπή..."

Έτσι μπράβο. Δεν έχουν ιδέα από επικοινωνία. Θα ήθελα να έχω ένα μέσο να με ενημερώνει και να μου 'μαθαίνει' γιατί η κλασσική, jazz, κτλ είναι "καλή" μουσική.

Τρι Σεπ 26, 07:15:51 μμ  
Antonios Liolios said...

Βρε Κρητικάκη, πολύ απόλυτα μας τα λες, αλλά μ' αρέσει πως τα λες!

"Κι άμα θέλετε, ξοδέψτε κάνα 200άρι Ευρώ κι αγοράστε 300 φακέλους και γραμματόσημα και στέλνετε κάθε μέρα την ίδια επιστολή στους υπευθύνους της κατάντιας... μια επιστολή που θα λέει μόνο "Δεν έχετε χτίσει τίποτα καλό σ' όλη σας τη ζωή, είστε άχρηστοι κι ανίκανοι" ή κάτι τέτοιο. Κάθε μέρα. "

Δεν ιδρώνει τ' αυτί τους φίλε μου! Πιστεύεις ακόμα στο ελληνικό φιλότιμο; Εδώ ζωές χάνονται επειδή στον χώρο της υγείας οι ανίκανοι στήνουν χορό και μου λες για ένα τρίτο και κανα δυό επιστολές...

Α ρε Κρητικάκη, πολύ ιδεαλιστής είσαι...Γι αυτό βρίσκεσαι έξω!

Τρι Σεπ 26, 07:17:17 μμ  
George said...

Εμμανουήλ Μυλωνάκης είπε "...Καλή μουσική είναι αυτή που προχωράει την τέχνη της μουσικής και ανοίγει νέους ορίζοντες, όπως έκανε ο Σαίνμπεργκ με την δωδεκάφθογγη μουσική."

ποιός να μας το μάθει αγαπητέ Εμμανουήλ...έγω θα ήθελα πάρα πολύ το μέσο να μου "μαθαίνει". Πρώτη φορά ακούω τον Σαίνμπεργκ και την δωδεκάφγογγη μουσική...αλήθεια τι είναι αυτό;

Στην καλωδιακή συνδρομή έχω κάποια κανάλια μουσικής με όλα τα είδη. Έκει έχει σχεδον τα πάντα, με πληροφορίες για τους καλλιτέχνες, τα νέα ρεύματα, ιστορικά στοιχεία, κτλ. Ε! εκεί λοιπόν έμαθα λίγα πράγματα γι'αυτό που λέγετε κλασσική μουσική και όχι μόνο.

Τρι Σεπ 26, 07:26:29 μμ  
Dion.M. said...

This post has been removed by the author.

Τρι Σεπ 26, 07:41:17 μμ  
blade runner said...

@tolitsa

Δεν θέλουν να μας αποβλακώσουν, όχι, δεν υπάρχει κάποια συνωμοσία πίσω από τις επιλογές που γίνονται.

Υπάρχει κατά κύριο λόγο άγνοια... Πως θα επιλέξει ο τάδε Πρωθυπουργός ή Υπουργός Πολιτισμού να στηρίξει και να προωθήσει ένα σταθμό σαν το Τρίτο Πρόγραμμα, όταν δεν έχει τη δυνατότητα να αποτιμήσει πρώτα ο ίδιος την αξία του;

Οταν αποφασίστηκε να δαπανηθούν τεράστια ποσά για την προώθηση της Ελενας Παπαρίζου και κατά συνέπεια της ελληνικής συμμετοχής, από την ΕΡΤ, στήθηκε τεράστιος μηχανισμός marketing, και επιστρατεύθηκαν οι καλύτεροι στο είδος τους, για να επιτευχθεί ο στόχος.

Αν ο στόχος ήταν, λοιπόν, η στήριξη του Τρίτου Προγράμματος, και επιστρατεύονταν οι αντίστοιχοι άνθρωποι, και εξασφαλίζονταν τα αντίστοιχα κονδύλια και στηνόταν ένας αντίστοιχος μηχανισμός marketing, μην γελιόμαστε, και αυτός ο στόχος θα στεφόταν με επιτυχία...

Πωλούνται ετησίως στην Ελλάδα γύρω στα 130 με 150 χιλιάδες άλμπουμ αυστηρά κλασσικού ρεπερτορίου. Δεν μπορεί αυτός ο κόσμος να στηρίξει, ένα σταθμό; Και μιλάμε για την πρώτη μαγιά, για ένα κομμάτι του κόσμου που δεν προσεγγίζεται καν από τους μηχανισμούς του marketing, γιατί τα media στην Ελλάδα δεν ασχολούνται παρά ελάχιστα με την κλασσική μουσική. Παιδεία στα σχολεία δεν παρέχεται, τα Ωδεία είναι πολλά, αλλά σε ελάχιστα γίνεται σοβαρή δουλειά. Το marketing στα χρόνια που διανύουμε είναι παντοδύναμο, και το αποτέλεσμα, όταν ξεκινάς να προωθείς ένα προϊόν (θα μου συγχωρήσετε τον κυνισμό, αλλά μιλάω με τους όρους της αγοράς), έχεις πλέον τη δυνατότητα να το προεξασφαλίσεις και να το προβλέψεις με μεγάλη ακρίβεια.

Αρα, οι μηχανισμοί υπάρχουν. Απλώς είναι προφανές ότι δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση του κρατικού ραδιοφώνου.

Το ποσοστό ακροαματικότητας, δε, του KOSMOS, που σε σχέση με τους φασόν σταθμούς που έχουν κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια, θα μπορούσε με ασφάλεια να χαρακτηρισθεί "δύσκολο" ραδιόφωνο, πλησιάζει, αν δεν απατώμαι, το 5%. Σε όρους διαφημιστικής αγοράς, με άλλα λόγια, φέρνει, χωρίς καμία σημαντική υποστήριξη, "καλά νούμερα".

Τρι Σεπ 26, 07:44:31 μμ  
spiretos72 said...

... επειδή κάποιος ανέφερε πως αμα δεν ξέρεις μουσική δεν την απολαμβάνεις (or something like that), ένα ενδιαφέρον λινκ
http://www.naxos.com/education/enjoy_jobdesc.asp

Να πω επίσης πως δεν είναι αλήθεια πως η κλασική μουσική έχει λίγους θιασώτες στην Ελλάδα. Το γεγονός πως κάποιος δεν βρίσκει εισιτήρια για τη Λυρική δείχνει πόσο δημοφιλής παρά το ότι είναι λόγος να την κλέισουμε

Τρι Σεπ 26, 07:45:54 μμ  
Dion.M. said...

..."Δεν πουλάει.
Κλασική μουσική ακούει πολύ μικρό ποσοστό ακροατών.Είναι λάθος μεν αλλά θα κλείσει".

Αυτό ακούει μάλλον στην λογική της δικτατορίας της πλειοψηφίας. Αλλά Δημοκρατία δεν είναι η δικτατορία της πλειοψηφίας, όπως νομίζουν μερικοί, αλλά ο σεβασμός της μειοψηφίας.

"Δημοκρατία είναι το πολίτευμα που επιτρέπει στην μειοψηφία να γίνει πλειοψηφία"

Αν υπακούαμε μόνο στις πλειοψηφίες θα έπρεπε να μετατρέψουμε το Μέγαρο Μουσικής σε "Ελληνάδικο"!...

Τρι Σεπ 26, 07:51:19 μμ  
Dion.M. said...

This post has been removed by the author.

Τρι Σεπ 26, 07:57:00 μμ  
brain_deficit said...

Στα παιδικά μου χρόνια, εμφανίσθηκε ένας τενόρος της τοπικής όπερας κάποιο Πάσχα και προσφέρθηκε(?!) ευγενέστατα να ψέλνει στην λειτουργία. Ωραίος και με ταλέντο, δεν το αρνούμαι, αλλά τι το ήθελε τον Βέρντι και Μότσαρτ? Το εκκλησιαζόμενο κοινό δεν τον άντεξε ούτε 20 λεπτά και άρχιζε να τον γιουχάρει εν μέση λειτουργίας, κάτι πρωτάκουστο. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια. Τα πεντάγραμμα του Σούμπερτ είναι κάτι το οικείο και στο αίμα του Γερμανού, όχι όμως του Έλληνα. Η δικιά μας κλασσική μουσική είναι η βυζαντινή, ή (στην χειρότερη περίπτωση) έχει βυζαντινές ρίζες. Κάθε απόπειρα να ξεφύγει κανείς από τον πολιτισμό του και να μιμηθεί έναν ξένο είναι καταδικασμένη. Έτσι και με το Σκαλκώτα και τον Σαινμπεργκ. Ωραία και άψογη η μουσική τους, …για τα αυτιά των Γάλλων και Ιταλών. Τις καλύτερες ειδήσεις θα τις ακούσεις στο κρατικό τρίτο κανάλι, αλλά πόσοι είναι οι ακροατές και τηλεθεατές? Τα ποσοστά είναι μονοψήφια, κυμαίνονται κάτω του 5% (στο μέγιστο), συνήθως 2 έως 3%. Οι ακροατές του ραδιοφώνου είναι ακόμα λιγότερη, ίσως στο 0.3%, και σε μερικές εκπομπές να μετριούνται στα δάκτυλα (πέραν της μάνας και του θείου της παραγωγού). Όχι, δεν υποστηρίζω μία δικτατορία της AGB, όχι όμως και να φθάσουμε στο άλλο άκρο και να επιβάλουμε τα γούστα μας και μιας μεμονωμένης και πεφωτισμένης ελίτ στην πλειοψηφία. Όσο και καλού γούστου να είναι αυτές οι επιλογές (κατά την γνώμη αυτών). Η πρόταση μου παραμένει: Γιατί δεν επιχορηγούν οι πλούσια ελίτ έναν δικό τους σταθμό και να απαλλάξουν από τον Ντεμπυσί? Λεφτά έχουν, ουδέν πρόβλημα, δόξα τω Θεώ.

Τρι Σεπ 26, 07:57:30 μμ  
petalida said...

@lefteris kritikakis
Ναι, συμφωνούμε αλλά δίνουμε βαρύτητα σε διαφορετικά σημεία!
Eστιάζω στα:
"εξαιρετική μουσική και παρουσίαση,"
"Ζει από ελάχιστες διαφημίσεις, κάτι ψιλοκρατικές επιχορηγήσεις και συνδρομές εθελοντικές των ακροατών"

Αυτό ο σταθμός ζεί γιατί οι ακροατές του τον στηρίζουν ενεργητικά χωρίς να πτοούνται από την κρατική αδιαφορία.

Τρι Σεπ 26, 08:13:07 μμ  
Dion.M. said...

Οι σχέσεις μου με το τρίτο δεν άρχισαν ευοίωνα!

Κάθε Πέμπτη βράδυ το τρίτο είχε την «βραδυά της όπερας», που ήθελε να ακούσει ο πατέρας μου, ενώ το δεύτερο μια αστυνομική εκπομπή, που ήθελα να παρακολουθήσω εγώ. Ημουν μαθητής δημοτικού τότε. Το ραδιόφωνο στην οικογένεια ήταν ένα... Ευνόητο ότι γινόταν αυτό που ήθελε ο πατέρας μου προς μεγάλη δυστυχία και εκνευρισμό μου. Ημαστε η μόνη οικογένεια που δεν παρακολουθούσε τον «John Greek». Αισχος!...

Αργότερα, πολύ αργότερα, οι σχέσεις μου με το τρίτο αποκαταστάθηκαν.

Οταν οδηγώ αυτοκίνητο εντός πόλεως ακούω συνήθως ραδιόφωνο. Τα cds τα αφήνω για τις μεγάλες διαδρομές, όπου συνήθως λόγω περιορισμένης εμβέλειας των σταθμών δεν μπορώ να ακούσω το «τρίτο».

Οταν ακούω ραδιόφωνο ακούω μόνο «Τρίτο»

Πριν λίγες μέρες άκουγα μιά αφήγηση της «Πάπισσας Ιωάννας» με αφηγητή τον Κοροπούλη. Ηταν υπέροχο, με πολύ ωραία μουσική επένδυση από το «Carmina Buranna». Τι λεπτή ειρωνία και πως τονιζόταν από την καθαρεύουσα! Δεν βιαζόμουνα καθόλου να φτάσω στον προορισμό μου!
Φυσικά ήταν επανάλειψη! Σε πρώτη μετάδοση, την είχα ακούσει πολύ πριν.

Πριν πέντε χρόνια, πηγαίνοντας νωρίς το πρωϊ στο αεροδρόμιο, άκουσα τυχαία την εκτέλεση (από παιδική χορωδία) του Εθνικού Υμνου που είχε τότε το «τρίτο». Ακολουθούσε μια απαγγελία από εδάφιο της Καινής Διαθήκης που έλεγε ότι μιλάνε περισσότερο αυτοί που δεν έχουν να πουν τίποτα για να αντιληφθούμε την κενότητά τους!
Για πολύ καιρό, ώσπου άλλαξαν τις εκτελέσεις, ξυπνούσα νωρίτερα για να ακούσω την έναρξη του τρίτου!
Ο καλύτερος τρόπος για να αρχίσω την μέρα μου!

Αν δεν κάνω λάθος το τρίτο ιδρύθηκε τέλη της δεκαετίας του 50. Αναρωτιέμαι τι σπάνια συγκυρία συνάντησης σπουδαίων ανδρών είχε αποτέλεσμα αυτό το πρωτοφανές για την χώρα μας, δημιούργημα πολιτισμού και κουλτούρας!

Πέρασαν χούντες και λαϊκισμοί. Το τρίτο επέζησε παρά τα προβλήματα. Την εποχή του Μάνου έφτασε στο αποκορύφωμα.

Τώρα, στην εποχή της λαϊκής δεξιάς και του ...κρατικού φιλελευθερισμού, το τρίτο -πάλι- φυτοζωεί.

Αν αναλογισθούμε την πολιτιστική μας πρόοδο από την εποχή του 60 έως σήμερα μάλλον θα μελαγχολήσουμε... Ο πλούτος δεν έφερε την κουλτούρα και την καλλιέργεια. Μάλλον ανέδειξε τον υφέρποντα βαρβαρισμό. Βγήκαν από τις φωλειές τους χιλιάδες τσιφτετέλληνες και με την ένταση στην διαπασών επιδεικνύουν με υπερηφάνεια, την βαρβαρότητά και την κενότητά τους.

Τρι Σεπ 26, 08:13:17 μμ  
Nikos Dimou said...

brain deficit
νομίζω ότι προσπαθείς να τιμήσεις το νικ σου...

Τι σχέση έχει ο πλούτος με το καλό γούστο;

Για κοίταξε μέσα στις Cayenne και τα Grand Cherokee τι CD παίζουνε - μόνο καψούρικα!

Ουδέποτε ταυτίστηκε η ελιτ του πνεύματος με την ελιτ του πλούτου.

Θεωρείς επιβολή μιάς φωτισμένης ελίτ στην πλειοψηφία το να υπάρχει ΕΝΑΣ σταθμός στους 100 που να παίζει καλή μουσική;

Λυπάμαι...

Τρι Σεπ 26, 08:14:20 μμ  
Stavros P (isisdoros) said...

"Αυτό ακούει μάλλον στην λογική της δικτατορίας της πλειοψηφίας."

Λογική του marketing θα το 'λεγα.

"Πρώτη φορά ακούω τον Σαίνμπεργκ και την δωδεκάφγογγη μουσική...αλήθεια τι είναι αυτό;"

Μουσική που δεν βασίζεται στην οκτάβα αλλά θεωρεί όλα τις υποδιερέσεις της (ημιτόνια) σαν κλίμακα.
Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτό που αποκαλούμε κλασική μουσική είναι η μουσική της δύσης βασισμένη στη συμφωνία. Υπάρχουν και άλλες μουσικές που βασίζονται σε διαστήματα μικρότερα του ημιτονίου και είναι κυρίως μονοφωνικές.Έχουν γραφεί πολύ ωραία μέλη και στην Αραβοπέρσικη και στην Τούρκικη και στη Βυζαντινή μουσική.

Τρι Σεπ 26, 08:17:14 μμ  
Stavros P (isisdoros) said...

This post has been removed by the author.

Τρι Σεπ 26, 08:18:05 μμ  
Rallousilach said...

Όσοι του εξωτερικό ενδιαφέρονται ν'ακούσουν το Τρίτο Πρόγραμα ή να δουν Νετ δοκιμάστε αυτό:

http://ert.ntua.gr/

Τρι Σεπ 26, 08:18:46 μμ  
Nikos Dimou said...

Κι επειδή εδώ έχουμε μπλέξει με μαρκετινγκ κλπ.

Και να μην γίνει ποτέ κερδοφόρο το Τρίτο πρέπει να υπάρχει - είναι θέμα παιδείας.

Όχι μόνο για να τον ακούνε αυτοί που αγαπάνε την κλασική μουσική - αλλά για να μπορέσουν και όσοι νέοι θέλουν να την ακούσουν.

Αλλιώς πως θα έρθει ένας νέος άνθρωπος σε επαφή με τα μεγάλα μουσικά έργα; Ούτε μία φορά στην ζωή του δεν θα έχιε την ευκαιρία να τα ακούσει.

(Και μην μου πείτε παραδοξολογίες για την μουσική παράδοση κλπ. Εδώ στην Κίνα και την Ιαπωνία ανθεί η δυτική κλασική μουσική...

Τρι Σεπ 26, 08:18:56 μμ  
mickey said...

Καλέ μου γάτε, κατανοώ τη συναισθηματική σου φόρτιση, αλλά πολύ φοβάμαι πως μου τα "χαλάς" για δεύτερη φορά στη σειρά, μετά την "απαισιοξία" στο προηγούμενο Post.

Τρι Σεπ 26, 08:19:41 μμ  
kolassas said...

Αγαπητοί bloggoφίλοι μου κάποιος έχει πει το εξής : Εάν πρόκειται να πάρεις μία απόφαση και η απόφαση αυτή δεν επηρεάζει την ζωή σου τότε η απόφαση αυτή είναι σίγουρα λάθος.
Πόσοι από αυτούς που πήραν την απόφαση να κλείσει το τρίτο άκουγαν τρίτο , σίγουρα κανείς, μη γελιέστε που τους βλέπετε στο Μέγαρο, εκεί πάνε για τους δουν και να δουν.
Έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί όλα συμβαίνουν στις υποβαθμισμένες περιοχές, έχετε σκεφτεί γιατί αργούν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ , έχετε σκεφτεί γιατί το ΙΚΑ κλείνει ραντεβού μετά από ένα δύο μήνες και πολλά άλλα , απλούστατα ,γιατί αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις για τα όλα τα παραπάνω, τα παραπάνω δεν τους αφορούν.
Τι πιστεύετε ότι εάν τοποθετούσαν πρόεδρο της ΕΡΤ τον ΝΔ το τρίτο θα έκλεινε;
Το ποιο αισχρό όμως απ’όλα είναι ότι συνδέουν την τέχνη με το εμπορικό κέρδος, δηλαδή βάζουν εκπομπή με Beethoven , Mozart κλπ μηδέν διαφημίσεις βάζουν παπαρίζου , βίσση κλπ τσουβάλι οι διαφημίσεις απλά τα πράγματα, οι αρμόδιοι της ΕΡΤ θεωρούνται πετυχημένοι εφόσον στο τέλος του χρόνου παρουσιάσου κέρδη και όχι άνοδο της ποιότητας .Αυτά τα λίγα

Τρι Σεπ 26, 08:21:23 μμ  
kolassas said...

This post has been removed by the author.

Τρι Σεπ 26, 08:21:33 μμ  
Stavros P (isisdoros) said...

Nikos Dimou said...
Και να μην γίνει ποτέ κερδοφόρο το Τρίτο πρέπει να υπάρχει - είναι θέμα παιδείας.

Δεν νομίζω ότι διαφωνούμε σε αυτό απλά τα βλέπω δυσοίωνα τα πράγματα.

Παρεπιπτόντως ο blogger τα'χει παίξει ή μου φαίνεται; Σβήνω διπλά μου posts.

Τρι Σεπ 26, 08:25:19 μμ  
mickey said...

Χώρια που βρίσκω την επιχειρηματολογία περί "έκπληξης" στο μουσικό πρόγραμμα κάπως ...ξεπερασμένη. Με ένα Car PC με μεγάλο σκληρό και ένα καλό πρόγραμμα αρχειοθέτησης, σωστό tagging και ένα καλό software επιλογής α-λα DJ (εδώ μέχρι και soft A.I. μπορεί να παίξει), θα μπορούσες να ακούς ΟΛΑ τα κομμάτια που σου αρέσουν, με τυχαία σειρά και σε απαράμιλλη ποιότητα ήχου σε σχέση με τον γεμάτο "στατικό" και παράσιτα ήχο του ...πρωτόγονου ραδιοφώνου.

Από κει και πέρα, αν θέλουμε το Τρίτο Πρόγραμμα ως μια όαση ποιότητας, που θα ξεχωρίζει ανάμεσα στην ...πλέμπα, θαρρώ πως γνωρίζεις ότι στον περιορισμένο χώρο του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος που εκπέμπει το ραδιόφωνο και η TV, η ποιότητα είναι είδος προς εξαφάνιση - την κυνηγά συνεχώς το αδηφάγο τέρας του ανταγωνισμού για την ακροαματικότητα / θεαματικότητα.

Τα ...καλά της ελεύθερης αγοράς, όταν συνδυάζεται με παρωχημένη τεχνολογία :(

Ευτυχώς, το επερχόμενο Wi-MAX θα αλλάξει τα πάντα στο θολό τοπίο των ασύρματων επικοινωνιών, με τα πολλά αναλογικά πρότυπα και τα "τσιφλίκια" του καθενός (κράτος, εταιρείες κινητής, καθεστώς αδειοδότησης).

Αμήν και ...πότε :)

Τρι Σεπ 26, 08:29:18 μμ  
libertarian said...

Οι ακροατές μέταλ μουσικής είμαστε πολύ περισσότεροι στην Ελλάδα αλλά δεν υπάρχει κανένας σταθμός που να παίζει μέταλ. Δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί θα έπρεπε το Κράτος να πληρώνει με τα λεφτά όλων των υπολοίπων για να ακούμε εμείς αυτό το συγκεκριμένο είδος μουσικής που μας αρέσει (και ας θεωρούν πολλοί από εμάς όλα τα άλλα είδη μουσικής υποδεέστερα - το πίστευα και εγώ μικρότερος). Δεν είναι δουλειά του Κράτους να προωθεί κάποια είδη μουσικής με τα λεφτά μας. Μέσα από τις προτιμήσεις και τις αγορές που κάνουν τα ατόμα κάποια είδη μουσικής προωθούνται και κάποια άλλα όχι. Τα άτομα πρέπει να αποφασίζουν για την μουσική που θέλουν να ακούν, όχι οι γραφειοκράτες. Η κουλτούρα δεν πρέπει να είναι αντικείμενο κεντρικού σχεδιασμού.

Άσχετο-σχετικό: Γιατί δεν κάνεται έναν δικτυακό σταθμό με την μουσική που σας αρέσει; Μια adsl δυνατή χρειάζεστε μονάχα και χρόνο. Να υποθέσω οι περισσότεροι μουσούργοι έχουν να κάνουν σουξέ καμιά 200αριά χρόνια (που λέει και ο Χάρι Κλιν) και άρα δεν θα χρειάζεται να πληρώσετε και για δικαιώματα :-) Εγώ εδώ και καιρό ακούω μονάχα ιντερνετικούς σταθμούς (αλλά παίζουν πειρατικά πιστεύω, δίχως να πληρώνουν δικαίωματα) γιατί δεν υπάρχει σταθμός που να παίζει την μουσική μου αρέσει.

Τρι Σεπ 26, 08:31:21 μμ  
mickey said...

Πάντως, με τόσους αξιόλογους και "ποιοτικούς" σχολιαστές εδώ μέσα, δέκα λεπτά τη μέρα (ή μια μέρα το τρίμηνο) να αφιερώναμε για ένα ραδιοφωνικό "σταθμό" (Internet Radio προφανώς) και με τη δικιά σου καθοδήγηση και συντονισμό (ή άλλων, που έχουν πάθος με τα ΜΜΕ - προσωπικά βλέπω τον ...προσεχή θάνατό τους), θα κάναμε ακόμα καλύτερο πρόγραμμα και από το καλό Τρίτο ;)

111...

Τρι Σεπ 26, 08:33:01 μμ  
mickey said...

This post has been removed by the author.

Τρι Σεπ 26, 08:33:12 μμ  
Dion.M. said...

Stavros P (isisdoros) said...
"Αυτό ακούει μάλλον στην λογική της δικτατορίας της πλειοψηφίας."

Λογική του marketing θα το 'λεγα.


........

Με κάλυψε πλήρως ο ΝΔ αλλά για να μιλήσω στην γλώσσα του marketing, υπάρχει και η επένδυση για απόδοση στο μέλλον, υπάρχει και η κοινωνική ευθύνη. Οροι του marketing είναι και αυτό!...

Τρι Σεπ 26, 08:34:16 μμ  
aphrodite said...

Επιστολή στον Πρίγκηπα Προγράμματους ΙΙΙ.
---------------------------

Αγαπημένε μου,

Δύσκολοι καιροί για πρίγκηπες...

Σ’ένα βασίλειο που ο πρώτος του λαού είναι με πλαστικά regalia, όπως και νά’χει, αισθάνεσαι και λίγο ηλίθιος...

Οχι από τους κανονικούς, που τουλάχιστον είναι αήτηττοι, αλλά από τους άλλους, που τους πιάσαν Κώτσο... Tης κατηγορίας "βλακέντιος τελειωμένος"

Καλέ μου πρίγκηπα, και φόρους να τους βάλεις, να βγάλεις τα έξοδά σου, αν δεν ντυθείς λίγο... πολυέστερ ξέρω’γω? Μάλλον δεν.

Αλλά πρίγκηψ με πολυέστερ πάει?

Εχεις δίκιο, δεν πάει. Ούτε καν έρχεται.

Θα μου πεις πάλι, χρειάζονται πια οι πρίγκηπες?

Ε, αν ανοίγουν τα ανάκτορα για εκθέσεις, συναυλίες, περιηγήσεις, παραστάσεις που αλλιώς το «πόπολο» δεν θα τα έβλεπε ούτε στον ύπνο του, ούτε καν θα ήξερε ότι υπάρχουν, μάλλον χρειάζονται.

Ασε που υπάρχουν και μερικοί που τα ξέρουν αυτά, χωρίς να έχουν θητεύσει ανωτάτην πριγκηπικήν. Και αυτοί είναι οι πρώτοι που υποφέρουν χωρίς.

Δεν σε χρειαζόμαστε καλέ μου ως Θεσμό.

Ούτε ως Σωτήρα.

Ως Ξεστραβωτήρα σε χρειαζόμαστε!

Σφίξε δόντια. Και διώξε τους σφουγγοκωλάριους.

Από αυτούς έχουμε μπόλικους.

Ανοιξε τα ανάκτορα.

Μας φτωχαίνεις αλλιώς...


Με αγάπη,


Μια ρομαντικιά.

(χαιρετισμούς στον συνάδελφο Κάρολο, τον μια-ζωή-παρά-πέντε-και-ποτέ-ακριβώς!)

Τρι Σεπ 26, 08:36:00 μμ  
Nikos Dimou said...

Mickey η αντίρρησή σου αφορά τις τεχνικές και όχι το περιεχόμενο.
Δεν έχω αντίρρηση γι αυτές - αλλά δεν αλλάζουν την ουσία.

Libertarian το επιχείρημά σου είναι ..άψογο. Πιο πολλοί κι απο τους μεταλλάδες είναι οι εραστές των καψούρικων. Άρα...

Μερικοί εδώ προσπαθούν να ισοπεδώσουν τα πάντα: Τι Μπαχ - τι χέβυ μέταλ. Γούστο το ένα, γούστο και το άλλο.

Αυτή η λογική του ισοπεδωτισμού - και όχι το κόστος - είναι που τρώει το Τρίτο.

Αρνούμαι να δεχθώ ένα λαϊκίστικο κόσμο χωρίς ιεράρχηση αξιών. Όπου ο κάθε αγράμματος και αμόρφωτος έχει το θράσος της άγνοιάς του και το κάνει σημαία.

Τρι Σεπ 26, 08:41:44 μμ  
blade runner said...

ακριβώς, το Τρίτο Πρόγραμμα απαγορεύεται να σταματήσει να υπάρχει. Η λειτουργία του θα έπρεπε να είναι μονόδρομος.

Το marketing μπορεί να βοηθήσει, ώστε αυτός ο μονόδρομος να έχει λιγότερα αγκάθια, για να μην γκρινιάζουν και οι τεχνοκράτες της Κυβέρνησης.

Αλλά πως να το κάνουμε;ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙΣ ένα σταθμό που παράγει το έργο του Τρίτου.

Τώρα, τις κουβέντες περί φασισμού, ελίτ κλπ., καλό είναι να τις αποφεύγουμε, γιατί δεν οδηγούν παρά μόνο σε διαστρεβλωμένη αντίληψη των πραγμάτων. Η πλειοψηφία ακούει σκουπίδια και σκέφτεται σκουπίδια, γιατί δεν είχε άλλη επιλογή, όταν διαμόρφωνε τα κριτήριά της. Αυτό δεν είναι φασισμός; Και δεν είναι μόνο θέμα παράδοσης η σχέση με τη μουσική. Εννοείται πως το βίωμα παίζει σημαντικό ρόλο στους δεσμούς που αναπτύσσουμε με την τάδε ή τη δείνα μουσική, και γενικότερα με την τέχνη. Αλλά οι άνθρωποι είμαστε πολυδιάστατα όντα. Μην μπερδεύουμε τη δύναμη της συνήθειας και της ευκολίας, με την προεπιλογή... Κι εγώ άκουγα πολυφωνικά βορειοηπειρώτικα μοιρολόγια στο σπίτι, γιατί αυτά άκουγαν οι παππούδες μου. Αργότερα, επειδή με ενδιέφερε και με ικανοποιούσε ο ήχος σε όλες του τις διαστάσεις, πέρασα από σαράντα κύματα. Και τώρα έχω καταλήξει να ακούω τα πάντα, αρκεί να είναι καλή μουσική! Ο μόνος διαχωρισμός που υπάρχει μέσα στο κεφάλι μου, είναι αυτός: Υπάρχει καλή και κακή μουσική. Με το ίδιο ενδιαφέρον που θα ακούσω τους μινιμαλιστές, θα ακούσω και την pop της Madonna, αν έχει κάτι να μου πει. 'Η Miles Davis, ή τσιγγάνικη μουσική από τη Ρουμανία ή σάμπα μπλεγμένη με hip-hop ή κλασσική μουσική. H τελευταία ωστόσο χρειάζεται εκπαίδευση. Προσφέρει όμως τεράστια απόλαυση, και όχι μόνο στα αυτιά μας... Αρα, δεν κλείνεις το μοναδικό ραδιόφωνο που απαντά στις ανάγκες ενός υπαρκτού, έστω και περιορισμένου κοινού, και που παράλληλα δύναται να φέρει και νέους ακροατές, αυτούς που έπονται, σε επαφή κυρίως με την κλασσική μουσική (γιατί τα υπόλοιπα ήδη εκπροσωπούνται πάνω-κάτω επαρκώς, κι από άλλα ραδιόφωνα).

Δεν θα έπρεπε να υπάρχει "ναι μεν, αλλά, ίσως...". Αν αυτό ακούγεται φασιστικό σε κάποιους (προσωπικά πιστεύω ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο), τι αντιπροτείνετε; Την απουσία μέριμνας για κάθε τι που είναι ... "δύσκολο"; Μα έτσι δεν θα υπήρχε καμία εξέλιξη, σε κανέναν τομέα. Αλλά σε κανέναν.

Τρι Σεπ 26, 08:43:22 μμ  
MainMenu said...

Τώρα που γράφει ο Μίκυ(γειά:)) για τη συγχρονη ψηφιακή τεχνολογία σε σύγκριση με το ραδιόφωνο, θυμήθηκα στο Λύκο της Στέππας που καταλήγει παροτρύνοντας τον ήρωα να μάθει να αντέχει να ακούει το Μότσαρτ και μέσα από τα ερτζιανά κι ας είναι η ποιότητα κακή...

ε μάθαμε, το αγαπήσαμε, αγαπήσαμε και τον ασυρματιστή στην άλλη άκρη και τώρα πρέπει να ξεμάθουμε μάλλον:(

τι τρελή κατάστασις

πάντως ρε μικυ τι σχεση εχει η σιντιερα με το σαφλ με το ραδιόφωνο.

όσο και να προχωρήσει η τεχνολογία το θέμα είναι πάντως στο ποιος θα πληρωνει άνθρωπους με γνωση να μεταδίδουν στους υπόλοιπους αυτά που ξέρουν, να τους μαθαίνουν καλαισθησία κοινώς γούστο.

Ακαδημαικώς βολευόμαστε ακόμα γιατί οι επιστήμες έχουν πρακτική εφαρμογή στην αγορά, όποτε τα πανεπιστημιακά ιδρύματα είτε από ιδιώτες είτε από το κράτος χρηματοδοτούνται.

Το γούστο όμως τι ανταλλάκτικη αξία έχει σήμερα; ώστε να χρηματοδοτείται η μελέτη του και η διάδοση του.

αν απαντήσουμε αυτό, τότε θα δούμε και τι θα μπορέσουμε να κάνουμε

Τρι Σεπ 26, 08:47:05 μμ  
blade runner said...

@mickey

"Ευτυχώς, το επερχόμενο Wi-MAX θα αλλάξει τα πάντα στο θολό τοπίο των ασύρματων επικοινωνιών, με τα πολλά αναλογικά πρότυπα και τα "τσιφλίκια" του καθενός (κράτος, εταιρείες κινητής, καθεστώς αδειοδότησης)."

Ελπίζω να μας αγγίξει το θαύμα χωρίς μεγάλη καθυστέρηση... Με τον ίδιο τρόπο που καλλιτέχνες, μέσω του myspace και λοιπών δικτύων, δεν χρειάζονται πλέον τις δισκογραφικές εταιρίες για να συστήσουν τη δουλειά τους στο πλατύ κοινό, να μπορούν και σταθμοί να εκπέμπουν χωρίς να περνάνε μέσα από τα πελατειακά-γραφειοκρατικά απόνερα της Μπανανίας. Ιδωμεν...

Τρι Σεπ 26, 08:54:08 μμ  
aktaion said...

Δημοκρατία δεν είναι το πολίτευμα που όλους τους κάνει ίδιους, αλλά αυτό που δίνει στο καθένα το χώρο και τις δυνατότητες να αναπτύξει την ιδιαιτερότητα του. Φασισμός είναι το πολίτευμα που στην προσπάθεια να ελέγξει τους πάντες τους τυποποιεί ακολουθώντας μια προκρούστια λογική. Ποδόσφαιρο, Eurovision και τέρμα. Το να επιμένεις στο ιδιαίτερο, είναι σε κάθε περίπτωση πράξη πολιτική, πράξη αντίστασης. Στην Ελλάδα δεν έχουμε μόνο έλλειμμα παιδείας, έχουμε κυρίως έλλειμμα δημοκρατίας.

Τρι Σεπ 26, 08:55:16 μμ  
blade runner said...

@mainmenu

μα ακριβώς αυτό είναι το θέμα, φίλε μου, ότι παραγωγοί με μεράκι και αγάπη για τη μουσική και αυτό που έκανε μέχρι τώρα το ραδιόφωνο, θα μπορούν να συνεχίσουν να εκπέμπουν το πάθος και τη γνώση τους από άλλο μετερίζι, από το Διαδίκτυο. Γιατί όχι;

Το μέσο θα αλλάξει, όχι το μήνυμα.

Τρι Σεπ 26, 08:57:55 μμ  
blade runner said...

@aktaion

ναι, είναι καλό να θυμόμαστε που και που ότι κυρίως τέτοιες πράξεις είναι πράξεις πολιτικές! Πολύ εύστοχο το σχόλιό σου.


Δυστυχώς, πρέπει να αναχωρήσω.

Θα επιστρέψω αργότερα.

Καλό βράδυ σε όλους!

Τρι Σεπ 26, 09:00:29 μμ  
mickey said...

Γάτος said:
"Αρνούμαι να δεχθώ ένα λαϊκίστικο κόσμο χωρίς ιεράρχηση αξιών. Όπου ο κάθε αγράμματος και αμόρφωτος έχει το θράσος της άγνοιάς του και το κάνει σημαία."

Δυστυχώς, Νίκο, σε ΑΥΤΟΝ τον κόσμο ζούμε. Και ο ...εξυμνηθείς "αγνός" Καπιταλισμός με την "Ελεύθερη" Αγορά ΔΕΝ είναι ...άμοιροι ευθυνών :(

Προσωπικά έχω πάψει να γκρινιάζω και να περιμένω από τους άλλους. Αν θέλουμε να αλλάξει ο κόσμος, πρέπει να κάνουμε κάτι ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ, "εκμεταλλευόμενοι" μάλιστα τις ίδιες τις "δομές" του παρόντος. Και ειδικότερα τα μέσα που επιτρέπουν στον ΚΑΘΕΝΑ να εκφραστεί ΠΑΝΤΟΥ - όπως αυτό εδώ το ρημάδι!

Μόνο να μας έδιναν και ένα κομμάτι γης (έστω και στην Αλάσκα, τη Σιβηρία ή τη Σαχάρα), να έχουμε το δικό μας κεραμίδι, χωρίς να πληρώνουμε εκ γενετής φόρους για τη Eurovision και τα ...ριάλιτι ;)

Τρι Σεπ 26, 09:00:58 μμ  
Nikos Dimou said...

Μια που μιλάμε για ψηφιακά, πληρώστε 60 Ευρώ για ένα αποκωδικοποιητή ψηφιακού σήματος (μπαίνει στην κανονική κεραία της TV) και θα με θυμηθείτε. Η ΕΡΤ έχει τέσσερα προγράμματα επίγειας ψηφιακής - τα δύο μεταδιδουν τα βράδια εκπληκτικές σινεφιλ ταινίες.

Τρι Σεπ 26, 09:01:14 μμ  
MainMenu said...

τζάμπα μπλεηντ ρανερ? η γνωση αυτων των πραγματων προυποθετει κοπους ζωης, σπουδες, μελετη, χρηματα.

δε λεω παντα υπαρχουν κι εξαιρεσεις ανθρωπων που εφτασαν σε βαθος οντας ερασιτεχνες, αλλα αυτες ειναι εξαιρεσεις.

συν τοις αλλοις γιατι ενα μη καθοδηγουμενο, μη εξειδικευμένο μέσο να μην αναπαράγει την κουλτούρα της μάζας που κι εσύ κατέκρινες.

καποτε για να εισαι αριστοκρατης, βλ Ελισαβετ ή τζεημς, γιατί με αυτά ασχολούμαι εγώ, έπρεπε να κατέχεις όλη την κλασσική παιδεία...

τώρα αγαπητή Μπλέηντ Ράνερ αρκεί ένας κουμπάρος, βλ. Τσιτουρίδης...αυτό είναι το πρόβλημα μου ότι η εξουσία είναι ακαλαίσθητη και το βρίσκω σχεδόν αναπόφευκτο να μην καταντήσουμε και οι υπόλοιποι, είτε δρούμε στο νετ, είτε στο ραδιόφωνο...

αυτό σκέφτομαι

Τρι Σεπ 26, 09:08:07 μμ  
Kato Patissia said...

ΝΤΡΟΠΗ,
ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ... ΤΕΤΑΡΤΟ !!

Ποιός θυμάται σήμερα, πως την εποχή ’86-’87 ο Μάνος Χατζηδάκις ήταν υπεύθυνος έκδοσης και ενός πολιτιστικού περιοδικού, με όνομα «το τέταρτο»;;

Υπηρετούσα στο στρατό εκείνα τα χρόνια, στη Λήμνο. Και θυμάμαι με τί λαχτάρα περίμενα πότε θα κλείσει ο μήνας για να κυκλοφορήσει το νέο τεύχος! ( γιαυτό και ΝΙΩΘΩ τον mainmenu, για την επαρχία... )

Το οποίο τεύχος... ήτανε για μένα στο μεγαλύτερο μέρος του σάν «κινέζικα»! Έγραφε πράγματα που δέν είχα ξανασυναντήσει, που δέν μπορούσα να μιλήσω γι’ αυτά, ούτε γνώμη είχα, ούτε τίποτα!

Αλλα είχε ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ !

Κι’ ένα κεντρικό δισέλιδο, σάν εφημεριδάκι, στο οποίο ο Μάνος Χατζηδάκις σχολίαζε διάφορα θέματα της καθημερινότητας, απο αποκόμματα των εφημερίδων της εποχής. Έ, αυτό και μόνο, ήταν απόλαυση!

Σποραδικά και μόνο έβρισκα κάποιο θέμα για το οποίο να έχω μιά ελάχιστη ιδέα, και αυτό το «ρουφούσα», σχεδόν όλο το μήνα. Διάβαζα και τα άλλα, και μου άρεσε μόνο και μόνο ΤΟ ΥΦΟΣ των κειμένων, έστω και χωρίς να τα καταλαβαίνω...

Κι’ όμως, με αυτά τα λίγα, τα ελάχιστα, έφτανε η πρώτη του άλλου μήνα, χωρίς να... καταλάβω πότε πέρασε ο παλιός!

Το «τέταρτο»...

Το καλύτερο Ελληνικό περιοδικό, που διάβασα στη ζωή μου!

Κάποια στιγμή, στο 10ο τεύχος, βλέπω.. τον ίδιο τον Χατζηδάκι στο εξώφυλλο, με μιά Ελληνική σημαία!

Ώχ!!;;;;

Ανοίγω, και μαθαίνω ότι... ο εκδότης ΤΟΝ ΑΠΕΛΥΣΕ, και ανέθεσε σε «επιτροπή διανοούμενων του ΚΚΕ εσωτερικού» την διαχείριση του περιοδικού! Με αυτό τον τρόπο, υπήρχε η ελπίδα πως θα αυξανόταν το αγοραστικό κοινό, υποτίθεται ελάχιστο για τον «ακαταλαβίστικο» Χατζηδάκι...

Αγόρασα άλλα δύο τεύχη, ίσα-ίσα για να συνειδητοποιήσω πως ήτανε σάν να χάθηκε Η ΨΥΧΗ του περιοδικού, και μετά τό ‘κοψα.. Ούτε έμαθα ποτέ πόσα τεύχη έβγαλε μέχρι που έκλεισε κι’ αυτό οριστικά...

Δίδαγμα;

Προσέξτε μή βγάλετε το προφανές, είναι λάθος!

Τρι Σεπ 26, 09:08:23 μμ  
spiretos72 said...

Είναι αλήθεια πως μπορούμε να βάλουμε ένα pc και μερικές χιλιαδες mp3 και να κάνουμε nonstop πρόγραμμα για βδομάδες.

Αλλά άλλα πράγμα είναι το ραδιόφωνο.

Τρι Σεπ 26, 09:09:46 μμ  
mickey said...

Mainmenu, ακόμα με τη σιντιέρα με το σαφλ είσαι;

Αυτό είναι πιο παρωχημένο και από το ...ραδιόφωνο :)))

Το 2007 θα ξεκινήσω το Project μου για το Απόλυτο Car Computer. Do-It Yourself φυσικά, με Open Source Software για όλα (Ήχο, Εικόνα, Navigation, Car Info), εκτενές δίκτυο (PAN) από sensors και φυσικά Wi-MAX (για ...όποτε έρθει). Θα μπορούσα να βγάζω στο μπλογκ μου τα "στάδια ανάπτυξης" με χρήσιμες συμβουλές για κάθε τι (από τα καλώδια του ρεύματος και τον τύπο της μπαταρίας μέχρι σοφιστικέ A.I. τεχνικές για την επιλογή της μουσικής). Καλά να 'μαστε μόνο!

Όσοι πιστοί...

Υ.Γ. 1: ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ τη χαμηλή ποιότητα ήχου του ραδιοφώνου ούτε το γεγονός πως οι επιλογές μου περιορίζονται από τους διαθέσιμους σταθμούς και τα κέφια του εκάστοτε D.J. Ειλικρινά, απορώ πώς τίθεται ΚΑΝ το ζήτημα :(

Υ.Γ. 2: Επειδή η Πληροφορική στην Ελλάδα (αλλά και αλλού) έχει ταυτιστεί με τα γκάτζετς και τα μέσα (CD, DVD κλπ), ο πολύς κόσμος ΔΕ μπορεί να σκεφτεί διαφορετικά. Π.χ. υπάρχει διάχυτη η εντύπωση πως η υπολογιστές πρέπει να έχουν συγκεκριμένη μορφή και components, ενώ το .mp3 θεωρείται πως ναι μεν μας απαλάσσει από μηχανικά μέρη και τα τινάγματα στις λακούβες, αλλά έχει χαμηλότερη ποιότητα από το CD - μέγα σφάλμα και άλλωστε για όσους audiophiles δε θέλουν να χάσουν bit από το original CD τους, υπάρχει και το APE ή το FLAC ;)

Τρι Σεπ 26, 09:13:02 μμ  
brain_deficit said...

Αρνούμαι τον ισοπέδωση και την λογική ότι αφού δεν την βρίσκω με την Δον Τζιοβάνι είμαι αμόρφωτος και αγράμματος. Αντιθέτως, θεωρώ όλους τους Γερμανούς και Εγγλέζους βάρβαρους του κερατά που δεν γνωρίζουν από Τσιτσάνη και ποτέ στη ζωή τους δεν έχουν ακούσει βυζαντινή μουσική, έστω μία Ρώσικη όπερα (που έχει προσαρμόσει και εναρμονίσει βυζαντινές μελωδίες στο δυτικό πεντάγραμμο). Κάποιος μίλησε για την μουσική ότι αφυπνίζει αισθήματα και μεταδίδει εικόνες. Ποια μουσική του κόσμου το πράττει καλύτερα αυτό από το ηπειρώτικο μοιρολόι? (Και την λαϊκή μουσική της Γεωργίας, διότι έχει εκπληκτικές ομοιότητες, αλλά και τα πολυφωνικά συγκροτήματα όλων των βαλκανικών χώρων, στο νού μου έχω τον Μπρέγκοβιτς και τις Βουλ΄γαρες) Τύφλα να’ χει ο Μότσαρτ μπροστά τους.

Τρι Σεπ 26, 09:15:58 μμ  
proinos said...

brain deficit
φαντάζομαι ότι έχετε ακούσει τα περισσότερα έργα του Μότσαρτ για να τολμάτε τέτοιαν απαξίωση...

Τρι Σεπ 26, 09:23:18 μμ  
brain_deficit said...

@πρωινός
Εσύ έχεις ακούσει τις Βουλγάρες που τις απαξιώνεις?

Τρι Σεπ 26, 09:47:06 μμ  
mickey said...

Πάντως, όσα διαβάζω εδώ μου θυμίζουν τη γκρίνια κάποιων από τον Γενάρη πως μπήκε ο Ν.Δ. στη μπλογκόσφαιρα και τάχα "έφαγε πελάτες" από τα άλλα blogs, που είναι βεβαίως πιο "ποιοτικά" και δεν ασχολούνται με ...sex και "τετριμμένα" ζητήματα, πως μπήκε "για να πουλήσει τα βιβλία του" ή πως τα σχόλια εδώ δεν είναι επαρκώς "ποιοτικά", κάποιοι "μονοπωλούν τη συζήτηση" ή "τσατάρουν" ασύστολα κλπ.

Ή ...χίλια δυο άλλα ;)

Λυπάμαι, αλλά η "ποιότητα" είναι ΦΥΣΕΙ υποκειμενική ενώ τα "νούμερα" ΦΥΣΕΙ αντικειμενικά (και συνήθως προσελκύουν άλλα ....νούμερα). Και η Αγορά θα προτιμήσει ΦΥΣΕΙ τα δεύτερα! Αν ο πολύς κόσμος θέλει Παπαρίζου, ο Μότσαρτ θα κάνει στην πάντα, ΟΣΟ κι αν ...τύπτουμε τα στήθη μας.

Και BTW, από πότε η Μέταλ έγινε "ποιοτική" μουσική και τα έργα της θεωρούνται ...αριστουργήματα - π.χ. σε σχέση με το ...Βλαχοπόπ; Μήπως το Ρεμπέτικο δεν ήταν κάποτε του "πεταματού" και τώρα έχει γίνει ...trendy; ΠΟΙΟΣ "ορίζει" πού σταματά η ποιότητα και πού ξεκινά η ...κιτσαρία; Ακόμα και στην κλασική υπάρχουν "πατάτες" ;)

Μήπως αντί να υποστηρίζουμε την ποιότητα, υποστηρίζουμε τελικά (ασυναίσθητα και υποσυνείδητα) το "αδικημένο", το "κατατρεγμένο", το "διαφορετικό" - σαν τους ...Αντιαμερικανούς που τόσα έχουν "ακούσει" εδώ μέσα; Ή μήπως είμαστε συναισθηματικά δεμένοι με το Τρίτο και τα αξιόλογα πρόσωπα που παρέλασαν από τις συχνότητές του στο παρελθόν και αντιδρούμε "παβλοφικά" στην κατάργησή του; Πολύ φοβάμαι πως εξορθολογίζουμε συναισθηματικά κίνητρα και παρασυρόμαστε σε γενικεύσεις και αφορισμούς (σαν τα blogs - που για τα Δελτία Ειδήσεων και μάλλον τον πολύ κόσμο είναι ...άντρα παιδεραστών :)))

Στη σημερινή εποχή με τη σύγχρονη τεχνολογία, πιστεύω ακράδαντα πως μπορούμε να κάνουμε μια ΠΟΛΥ ανώτερη (ποιοτικά και τεχνολογικά) "πολιτιστική" προσπάθεια. Ας ξεφύγουμε από την "παρελθοντολαγνεία" και ας πάμε μπροστά. Διαφορετικά, θα μας καταργήσουν κάποτε κι εμάς, σαν το ...Τρίτο ;)

Υ.Γ. Δε βλέπω TV, δεν ακούω ραδιόφωνο, δε διαβάζω εφημερίδες ούτε περιοδικά (παρά ΜΟΝΟ εκείνα στα οποία γράφει ο Γάτος - RAM και D&S), δεν αγοράζω βιβλία από "εκδοτικούς οίκους", σπάνια χρησιμοποιώ τους δρόμους για τη δουλειά μου (προτιμώ τις πρώτες πρωινές ώρες για νυχτερινή μουσικοδήγηση, μόνος κι έρημος ή τις συναντήσεις με άλλα αγαπητά πρόσωπα), θέλω να βάλω φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτρια για παραγωγή ρεύματος (αλλά δε με αφήνει η "σκανταλιάρα" ΔΕΗ). Γίνεται να μην πληρώνω φόρους για όλους εκείνους τους ...@#$%^&* που τα ...τρώνε ή τα σπαταλάνε σε αντιπαραγωγικές διαδικασίες και αμφιβόλου ποιότητας "πολιτιστικές" φιέστες;

Τρι Σεπ 26, 09:48:05 μμ  
Nikos Dimou said...

Kato Patissia

Μερικές από τις φωτογραφίες που βλέπατε τότε στο Τέταρτο ήταν δικές μου.

Όταν έδιωξε τον Χατζίδάκι, ο Κοσκωτάς (ήταν ο εκδότης του περιοδικού) μου ζήτησε να το αναλάβω εγώ.

Αρνήθηκα.

Μετά δεν το ανέλαβε "επιτροπή του ΚΚΕς" αλλά μερικοί συνεργάτες του περιοδικού με επικεφαλής τον Αχιλλέα Κυριακίδη.

Τρι Σεπ 26, 09:49:48 μμ  
εκτελωνιστής Κουφοντίνας said...

Η λογική ότι αφού δεν τη συναντάω με εκείνο που τη συναντάς εσύ, είναι παράλογη. Καθαρή κακοήθεια. Η μουσική δεν πράττει τίποτα. Ο Oscar Wilde έχει γράψει έναν πρόλογο στο πορτρέτο που κάτι λέει για σύμβολα και για επιφάνειες και για καταδύσεις. Απαξίωση δεν υπάρχει. Η όποια κατηγόρια για απαξίωση είναι παράλογη, άρα κακοήθης. Η θεώρηση των Εγγλέζων και των Γερμανών ως βαρβάρων επειδή οτιδήποτε, είναι επίσης παράλογη. Τα σχόλια του Μάνου Χατζηδάκι στο Τρίτο, δεν είναι για μένα. Αυτά που λέει, τα ξέρω. Είναι παράλογο να ψυχοπλακωθώ που οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί. Κι αυτός που με εκβιάζει να πάθω τέτοια πράγματα, άρρωστος στην ψυχή. Αν τον δεις, να του πεις οτι του την φυλάω.

Τρι Σεπ 26, 09:50:38 μμ  
proinos said...

brain deficit
Δεν θυμάμαι να είπα κάτι κακό για τις Βουλγάρες... Ισα - ίσα που εκτιμώ τις επιδόσεις τους και σε άλλα πεδία...

Τρι Σεπ 26, 09:51:16 μμ  
brain_deficit said...

@πρωινός
Άρα συμφωνείς με μένα ότι οι Γερμαναράδες είναι αμόρφωτοι και αγράμματοι που δεν τις έχουν ακούσει ώστε να τις εκτιμήσουν! Ούτε εγώ αρνήθηκα τον Μότσαρτ, απλώς είναι λιγάκι ανεπαρκείς σε σύγκριση με αυτές. :)

Τρι Σεπ 26, 10:01:31 μμ  
harrygreco said...

Ο ελιτισμος ειναι ενα ειδος κοινωνικου ρατσισμου. Ο καθενας & τα γουστα του,ουτε πατρικιοι - πληβειοι,ουτε μορφωμενοι - αμορφωτοι. Στη πολιτισμενη κοινωνια υπαρχει μονο το μου αρεσει-δεν μου αρεσει. Οι δεξιοι φασιστες ανεκαθεν προσπαθουσαν να αποτουρκοποιησουν τους Γραικους,προπαγανδιζοντας τα κλαπατσιμπαλα της κλασσικης μουσικης. Οι σοσιαλφασιστες σερβιριζαν ρεμπετικα & ...αραμπεσκ,οπως λενε οι Τουρκοι τη...δικη μας λαικη μουσικη. Αναλογα με το ποσο αιμα Τουρκου εχει ο καθενας μεσα του,εχει & τα γουστα του. Οχι ομως οτι αυτος ειναι ελιτ & οι αλλοι πλεμπα.Ολοι την ιδια καταγωγη εχουμε...

Τρι Σεπ 26, 10:01:54 μμ  
anula2 said...

This post has been removed by the author.

Τρι Σεπ 26, 10:06:20 μμ  
Kato Patissia said...

ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ,
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ..

@ΝΔ :
Κύριε Δήμου... δέν το ήξερα, για τις φωτογραφίες!!!

Χαίρομαι που αρνηθήκατε να το αναλάβετε τότε!

Θεωρώ, πως είναι ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ, αυτό που μας λέτε!

Όταν γράφω για «επιτροπή διανοουμένων του ΚΚΕ εσωτερικού», δέν εννοώ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ, αλλα απο τον ΧΩΡΟ του κόμματος. Θυμάμαι, πως αυτό το είχα διαβάσει, μέσα στο περιοδικό ή σε εφημερίδα, θα σας γελάσω! Ο «χώρος» αυτός, αποτελούσε τη «δεξαμενή αναγνωστών» για τη συνέχεια του περιοδικού, έτσι είχε γραφτεί τότε..

Και τώρα που θυμήθηκα αυτά για το περιοδικό, στο μυαλό μου εμφανίστηκαν κάποιες αναλογίες με το «Τρίτο» που συζητάμε σήμερα, που θα τις γράψω εδώ αργότερα..

Προς το παρόν, φεύγω για την καφετέρια, εντυπωσιασμένος, και χαρούμενος!

Τρι Σεπ 26, 10:09:17 μμ  
Nikos Dimou said...

harrygreco said...
"Ο ελιτισμος ειναι ενα ειδος κοινωνικου ρατσισμου. Ο καθενας & τα γουστα του,ουτε πατρικιοι - πληβειοι,ουτε μορφωμενοι - αμορφωτοι".

Ωραία, τα ισοπεδώσαμε όλα. Ο Σαιξπηρ είναι ίδιος με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, ο Όμηρος με τον Δροσίνη, ο Μπετόβεν με τον Καρβέλα.

Εδώ για μένα σταματάει κάθε συζήτηση.

Τρι Σεπ 26, 10:13:21 μμ  
vaggelis papavasiliou said...

@harrygreco

Δεν νομίζω ότι είναι τόσο θέμα γούστου,όσο θέμα εκπαίδευσης.Αν δεν έχω φάει ποτέ ψημένο κρέας,νομίζω ότι το ωμό είναι ότι καλύτερο υπάρχει.Ενώ αν βρεθεί κάποιος να μου δείξει την άλλη επιλογή...

Τρι Σεπ 26, 10:15:43 μμ  
mickey said...

Πρόταση για τον 666 DON FM:

Σταθμάρχης (πως λέμε ...καναλάρχης): Νίκος Δήμου

Μουσική Παραγωγή: Blade Runner, Basic

Κείμενα (κατά προτίμηση ...σεντόνια): Αφροδίτη, Λευτέρης Κρητικάκης

Ειδήσεις - Ρεπορτάζ: Εργοτελίνα

Εκπομπές Λόγου: Paragrafos, Heinz, Cyrusgeo

Πολιτιστικά: Ioulia, Γεωργία Μ.

Αθλητικά: Πιτσιρίκος, Andy Dufresne

Κοινωνικά - Ιστορικά: Vrennus, Harry

Εκπομπές Επιστήμης και Τεχνολογίας: Mickey (σιγά μην έμενα ...απόξω ;))

Τεχνική υποστήριξη: Mickey (ωπ, μόλις έγινα ...διπλοθεσίτης!)

Τρι Σεπ 26, 10:17:35 μμ  
kolassas said...

brain deficit said ..Τύφλα να’ χει ο Μότσαρτ μπροστά τους....
Και για να το προχωρήσουμε πάρα κάτω μπροστά στα μπούτια της Παπαρίζου τύφλα να’χει ο Μότσαρτ.
Υποψη, ότι δεν είναι σκοπός μου να υποτιμίσω τα δημοτικά η τα ρεμπέτικα αλλά...

ΝΔ said: Μια που μιλάμε για ψηφιακά, πληρώστε 60 Ευρώ για ένα αποκωδικοποιητή.....
Εάν δεν κάνω λάθος τώρα είναι δωρεάν, μήπως μας αφήσουν να γλυκαθούμε και μετά μας την φορέσουν.
Video Club η απόλυτη ελευθερία, όποτε θέλεις και ότι ώρα θέλεις και μην μου πείτε να τα γράφω, άλλο ένα άγχος να θυμάμαι να προγραμματίζω, ο χρόνος θα δείξει.

Τρι Σεπ 26, 10:18:40 μμ  
TsantilA said...

Η πράξη λείπει όμως..

Ωραίες οι αξίες , οι θεωρίες κτλ.Ένα ωραίο που κάποιος έγραψε σε έναν τοίχο ... ΄΄το να διαβάζεις deleuze δεν θα φέρει πίσω τα χιόνια στα βουνά.΄΄

Αυτό το blog έχει δυναμική πέρα απο τις οθόνες?

Τρι Σεπ 26, 10:18:40 μμ  
libertarian said...

"Πιο πολλοί κι απο τους μεταλλάδες είναι οι εραστές των καψούρικων. Άρα..."

Άρα;!;

"Μερικοί εδώ προσπαθούν να ισοπεδώσουν τα πάντα: Τι Μπαχ - τι χέβυ μέταλ. Γούστο το ένα, γούστο και το άλλο."

Συγνώμη για την ισοπέδωση, να επιστρέψω στην άποψη που είχα στο δημοτικό. Μονάχα το μέταλ είναι μουσική, όλα τα άλλα είναι σκουπίδια και βαρετά. :Ρ Είναι η υπέρτατη μουσική και όλοι οι άλλοι είναι πανάσχετοι. Εσείς τώρα μπορεί να νομίσετε ότι με αυτά που γράφω σας ειρωνεύομαι και περιγράφω αυτό που πιστεύω ότι πιστεύετε εσείς, όμως δεν είναι έτσι, στο λόγο της τιμής μου (για την ακρίβεια είναι η πρώτη φορά που δεν συμφωνώ με τα λεγόμενα σας), γράφω αυτό που πραγματικά πίστευα. Το μέταλ είναι η κλασσική μουσική του 20αιώνα και τέτοια άλλα αστεία. Αν λοιπόν δεχθούμε ότι στην μουσική υπάρχει ιεράρχηση θα πέσουμε σε ατέρμονες συζητήσεις που δεν καταλήγουν πουθενά. Η δική μου είναι καλύτερη γιατί αυτό, αυτό και αυτό... όχι η δική μου είναι καλύτερη γιατί μπλάμπλά... την δική μου πρέπει να χρηματοδοτήσει το Κράτος γιατί έτσι έτσι και έτσι. Τις έχω κάνει εκατοντάδες φορές στο παρελθόν αλλά και μια ματιά στο usenet πιστεύω μπορεί να πει πολλά. (πχ A lot of heavy metal music is just as complex as classical music, but more original, so I generally prefer to listen to heavy metal.)

Απλά διαφωνούμε και δεν νομίζω ότι μπορεί να οδηγήσει πουθενά η συζήτηση για το ποια μουσική αξίζει περισσότερο (όπως δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά το ποια γυναίκα είναι η ομορφότερη του κόσμου :Ρ).

"Τι Μπαχ - τι χέβυ μέταλ"
Πριν μου φωνάξετε ακούστε αυτό, δεν είναι Μπαχοειδές; :Ρ

Τρι Σεπ 26, 10:18:58 μμ  
akroatis said...

Χθές δημοσιεύθηκε στην "Ελευθεροτυπία" μια επιστολή διαμαρτυρίας για το θέμα του Τρίτου προγράμματος, απο ακροατή του. Το κείμενο της επιστολής του (εμπλουτισμένο αφου δεν υπόκειται στους περιορισμούς χώρου της εφημερίδας)έχει ανέβει στο
http://giatotritoregamoto.blogspot.com/ όπου και μπορεί όποιος θέλει να προσυπογράψει. Παρακαλώ όχι ουσιαστικά σχόλια, για να μην αποδυναμωθεί η πολύ ενδιαφέρουσα "κουβέντα" στο παρόν φιλόξενο blog.

Τρι Σεπ 26, 10:19:15 μμ  
Haris said...

Αγαπητέ ΝΔ
Πρέπει να ομολογήσω ότι ακούω σπάνια το Τρίτο (λόγω έλλειψης μουσικής παιδείας στο συγκεκριμένο είδος),αλλά τις στιγμές εκείνες που βάζω την συγκεκριμένη συχνότητα καταλαβαίνω ότι στο ραδιόδωνο υπάρχει κάτι το διαφορετικό...
Είναι κρίμα και άδικο να χαθεί!
Αυτό ήταν το σεμνά και ταπεινά...?

Τρι Σεπ 26, 10:21:05 μμ  
Nikos Dimou said...

Η επίγεια ψηφιακή είναι δωρεάν και θα είναι δωρεάν διότι (σύμφωνα με οδηγίες της Ε.Ε.) μέχρι το 2012 όλοι οι σταθμοί της Ευρώπης (ιδιωτικοί και κρατικοί) θα πρέπει να έχουν γίνει ψηφιακοι - για λόγους ποιότητος και μοιράσματος συχνοτήτων. Ήδη σε πολλές χώρες πάνω από το 50% των σταθμών εκπέμπουν.

Τρι Σεπ 26, 10:42:43 μμ  
Nikos Dimou said...

Όποιος θέλει να υπογράψει για το Τρίτο, το link είναι ΕΔΩ

Τρι Σεπ 26, 10:48:30 μμ  
anula2 said...

This post has been removed by the author.

Τρι Σεπ 26, 11:00:03 μμ  
kolassas said...

ΝΔ said:Όποιος θέλει να υπογράψει για το Τρίτο ...
Πήγαμε για υπογραφή αλλά υπαρχει πρόβλημα με τους χαρακτήρες,εγω έβαλα Unicode(UTF-8),αλλά και πάλι μερικοί χαρακτήρες είναι τετράγωνα.

Τρι Σεπ 26, 11:04:21 μμ  
George said...

ΝΔ είπε "Κι επειδή εδώ έχουμε μπλέξει με μαρκετινγκ κλπ.

Και να μην γίνει ποτέ κερδοφόρο το Τρίτο πρέπει να υπάρχει - είναι θέμα παιδείας..."

Δεν αναφέρομαι τόσο στο κερδοσκοπικό μέρος του Μάρκετινγκ για τον Τρίτο όσο για την ενημέρωση του κόσμου ότι υπάρχει ένας σταθμός που παίζει "καλή" μουσική - έγω πχ δεν το ήξερα. Σαν νέος θα με ενδιέφερε να έχω στην διαθεσή μου έναν ποιοτικό σταθμό.

Τρι Σεπ 26, 11:05:25 μμ  
Vrennus said...

ΝΔ, Blade Runner et al:

Νομίζω ότι δεν τίθεται θέμα (εκτός ίσως από μερικούς) για το αν πρέπει ή όχι να κλείσει το Τρίτο. Το θέμα είναι υπό ποιους όρους απειλείται με κλείσιμο.

Δεν θα συμφωνήσω ότι το ευάριθμο κοινό της κλασσικής μουσικής επαρκεί για να συντηρήσει το Τρίτο, με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας. Το παράδειγμα του Jazz FM είναι ενδεικτικό. Επίσης, σεις ΝΔ που έχετε και τις άκρες ρωτήστε τον κο Καββαθά πώς τα βγάζει πέρα ο "Εν Λευκώ", ένας από τους ελάχιστους ποιοτικούς ραδιοσταθμούς.

Η κυριαρχία της βιομηχανίας της διασκέδασης καλώς ή κακώς επιβάλλει τους όρους της - υπό αυτούς τους όρους Τρίτο Πρόγραμμα δεν χωρά στα ερτζιανά. Δείτε άλλωστε το παράδειγμα του «Τέταρτου», ίσως του καλύτερου ελληνικού περιοδικού που εμφανίστηκε ποτέ: επιβίωσε το «Κλικ» που γεννήθηκε την ίδια εποχή. Για να χρησιμοποιήσω τα λόγια σας ΝΔ oυδέποτε ταυτίστηκε η ελιτ του πνεύματος με την ελιτ του πλούτου, παιγνίδι, όμως, κάνει η τελευταία.

Τρι Σεπ 26, 11:10:07 μμ  
Nikos Dimou said...

vrennus
η οπτική γωνία είναι λάθος. Το Τρίτο είναι θέμα παιδείας. Όπως υπάρχει Εθνική Βιβλιοθήκη και Πινακοθήκη. Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι συντηρούν ένα πανάκριβο δορυφορικό τηλεοπτικό κανάλι κουλτούρας το ARTE - χωρίς καθόλου έσοδα. Εξαίρετο προγραμμα - ό,τι καλύτερο στον κόσμο. Όλα τα κράτη πληρώνουν για θεσμούς πολιτισμού.

Τρι Σεπ 26, 11:22:10 μμ  
tolitsa said...

Τι γινεται ? Στο link για το Τριτο χαθηκαν τα post.

Τρι Σεπ 26, 11:31:30 μμ  
petalida said...

http://giatotritoregamoto
.blogspot.com/

Δεν μπορώ ν αναγνωρίσω τη γραμματοσειρά!!!

Τρι Σεπ 26, 11:31:31 μμ  
anula2 said...

This post has been removed by the author.

Τρι Σεπ 26, 11:33:08 μμ  
Dr Strange said...

Λυπήθηκα με τήν είδηση που μάς έφερε σήμερα ο ΝΔ. Και εγώ άκουγα, εδώ και πολλά χρόνια, Τρίτο Πρόγραμμα και Λύρα Μεσημεριού. Αραιά βέβαια, κι όταν μού τό επέτρεπε ο γύρω θόρυβος, αλλά τό προπαγάνδιζα και στά τηλεφωνικά γκάλοπ - γιατί μάλλον μ' είχε σταμπάρει μια κοπελιά, κι έπαιρνε κάθε χρόνο, νά 'χει και κάποιον (ή κάποιους) στ' αποτελέσματα που να λέει ότι ακούει/προτιμά τό τρίτο. (Έπειτα μετακόμισα, άλλαξα και τηλέφωνο και μ' έχασε).

Σκέφτομαι, παρόλα αυτά, ότι τό τρίτο πρόγραμμα έχει περάσει κι άλλες περιπέτειες, και πάντα κατάφερνε να επιβιώνει. Θέλω να ελπίζω, ότι τό ίδιο θα συμβεί και τώρα, ότι θα βρεθεί κάποια από αυτές τίς τραγελαφικές μηχανεύσεις τού ελληνικού δημοσίου, και θα συνεχίσει τό τρίτο, περιμένοντας καλύτερες μέρες. Τό ίδιο ελπίζω, παρεμπιπτόντως και για τήν Κορομηλά. (Διαφωνώ εδώ κύριε Δήμου. δεν θέλω να καταργηθεί και τό δεύτερο).

Όχι, δεν είναι όλα τά ίδια, δεν είναι ο Σαίξπηρ ίδιος με τόν Παπαδόπουλο. Και δεν υποκαθίσταται τό ραδιόφωνο από τήν οσοδήποτε τεράστια ψηφιακή συλλογή τού καθενός. Τό ραδιόφωνο μπορεί να μού πει και να μού δείξει πράγματα που δεν ξέρω. Όταν αξίζει ο άνθρωπος που διαλέγει τί θα παίξει. Και υπάρχουν άνθρωποι που αξίζουν - μην παρασύρεστε από τό τί βλέπετε στήν τηλεόραση, ή στούς περισσότερους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Και μην ψάχνετε, σ' αυτό που δεν αξίζει, τή δικαιολογία για να φύγετε. Γιατί αυτό που αξίζει είναι και δικό σας.

Τρι Σεπ 26, 11:33:27 μμ  
tolitsa said...

Επαναλαμβανω την ερωτηση μου. Θα υπογραφουμε με ψευδωνυμο?? Δεν θα ειναι λιγο "περιεργη" η επιστολη?

Τρι Σεπ 26, 11:34:01 μμ  
september said...

nikos dimou said...
Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι συντηρούν ένα πανάκριβο δορυφορικό τηλεοπτικό κανάλι κουλτούρας το ARTE - χωρίς καθόλου έσοδα.

Μα τι λέτε; Το ARTE είναι κρατικό κανάλι και συντηρείται από τα τέλη για την ραδιοτηλεόραση που πληρώνουν Γάλλοι και Γερμανοί. Και τα τέλη αυτά δεν είναι χαμηλά!

Όπως και να έχει το ARTE έχει κοινό. Το Τρίτο έχει; Έχουν γίνει στατιστικές;

Τρι Σεπ 26, 11:36:26 μμ  
proinos said...

kolassas κ.α.
Ζητώ συγγνώμη για τα προβλήματα που είχε το blog που έχει link ο ΝΔ στις 10.48 σχετικα με κείμενο για το Τρίτο. Νομίζω ότι τώρα το κείμενο της επιστολής διαβάζεται κανονικά για όποιον θέλει να υπογράψει (ή και όχι)

Τρι Σεπ 26, 11:39:24 μμ  
Nikos Dimou said...

september το ίδιο λέμε - οι Γερμανοί και Γάλλοι φορολογούμενοι σντηρούν το Arte

Τρι Σεπ 26, 11:44:11 μμ  
anula2 said...

This post has been removed by the author.

Τρι Σεπ 26, 11:46:47 μμ  
mickey said...

Vrennus (11:10μμ), να κάνουμε τότε κι εμείς ...παιχνίδι!

Μου αρέσει πολύ να παίζω, ειδικά με νέα ...παιχνιδάκια - ένα ραδιόφωνο που είχα ξεχαρβαλώσει μικρός μετράει ως ...προϋπηρεσία; :))

Υ.Γ. Φοβάμαι πως η πρότασή μου για τον 666 DON FM θα πάει ...άπατη. Τουλάχιστον δεν πρόκειται να ...κλείσουμε ;)

Τρι Σεπ 26, 11:48:20 μμ  
tolitsa said...

september said...
Όπως και να έχει το ARTE έχει κοινό. Το Τρίτο έχει; Έχουν γίνει στατιστικές;

Δηλαδη πως μετριεται η παιδεια? Με το κιλο ? Πανω απο 3 το κραταμε , κατω απο 3 το πεταμε? Δεν υποχρεουται το κρατος να παρεχει μουσικη παιδεια? Ή μηπως η μουσικη δεν συγκαταλεγεται στην γενικη παιδεια ? Ορισμενα πραγματα δεν μπορουμε να τα αποτιμησουμε βασιζομενοι σε ψυχρες στατιστικες. Ενα απο αυτα ειναι η ΠΑΙΔΕΙΑ!

Τρι Σεπ 26, 11:48:24 μμ  
september said...

Nikos Dimou said...
september το ίδιο λέμε - οι Γερμανοί και Γάλλοι φορολογούμενοι σντηρούν το Arte

Όχι δεν λέμε το ίδιο γιατί ουσιαστικά πληρώνεις τη ραδιοτηλεόραση ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ. Δηλώνεις ξεχωριστά το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση. Δεν είναι ακριβώς "φορολογία".

Τρι Σεπ 26, 11:48:32 μμ  
Dion.M. said...

@september said...


"Μα τι λέτε; Το ARTE είναι κρατικό κανάλι και συντηρείται από τα τέλη για την ραδιοτηλεόραση που πληρώνουν Γάλλοι και Γερμανοί. Και τα τέλη αυτά δεν είναι χαμηλά!"

Αναρωτιέμαι...

Αυτό είναι αντίρρηση η συμφωνία;
Το "Μα τι λέτε;" το κάνει να φαίνεται αντίρρηση. Το υπόλοιπο μοιάζει με συμφωνία. Το ARTE είναι ΚΡΑΤΙΚΟ κανάλι και ΣΥΝΤΗΡΕΙΤΑΙ!...

Οπερ έδει δείξαι!...

Τρι Σεπ 26, 11:49:26 μμ  
september said...

@dion.m: εξήγησα τι συμβαίνει. Δείτε πιο πάνω.

Τρι Σεπ 26, 11:52:01 μμ  
harrygreco said...

Ο Δημου επιχειρει να συσχετισει μηλα με πορτοκαλια. Πολυς κοσμος μπορει ν'ακουει & Μπετοβεν & Καρβελα,τον ενα για " κυριλε " φαση,τον αλλο για κεφι & πλακα ( " τα εσωρουχα σου / με φερνουν πιο κοντα σου " ). Και του σαλονιου & του λιμανιου,Και του Μεγαρου & του αρβανιτοχωριου Μεγαρα. Ιεραρχηση υπαρχει σε μετρησιμα μεγεθη.Αλλες πωλησεις η Μαντονα,αλλλες η...σεντονα.Εδω φαινεται πόσο γελοιοι ειναι οι σχολιαστες του μπλογκ που λενε βλακα ενα δημοκρατικα εκλεγμενο προεδρο ΝΗΠ με 50 εκ. ψηφους,η λενε Κωστακη & Γιωργακη τους ηγετες των 3,5 & 3 εκ ψηφων,οταν οι ιδιοι δεν παιρνουν ουτε τη ψηφο της θειας τους...

Τρι Σεπ 26, 11:56:27 μμ  
Dion.M. said...

@september said...
@dion.m: εξήγησα τι συμβαίνει. Δείτε πιο πάνω.

Α!... Φτάσαμε στο ΠΩΣ και ΑΠΟ ΠΟΥ θα συντηρείται...

Καλά...

Τετ Σεπ 27, 12:01:59 πμ  
gargoyle said...

"Ολοι την ιδια καταγωγη εχουμε..."

Ευτυχώς όχι και την ίδια αγωγή.

Τετ Σεπ 27, 12:07:13 πμ  
proinos said...

kolassas, tolitsa, petalida
παρακαλώ επισκεφθείτε το site που προτείνει η anula2 στις 11.46
Συγγνώμη για την αναστάτωση.
Δεν ξέρω αν πρέπει να μείνουμε στα user names ως υπογραφή, που πρακτικά δεν έχει νόημα, ή να υπογράψει ο καθένας με ονοματεπώνυμο που θα συνδυασθεί όμως με το username του...
Πρόβλημα. Οπως λέει και ο ΝΔ πάντως, και στα blog ψηφίζουμε, έτσι και η υποστήριξη μέσω ψευδωνύμου, έχει νόημα

dr strange
Δεν κλείνει το Τρίτο. Προβλήματα έχει. Αδιαφορίας κυρίως.
Και πάντως ουδείς αναντικατάστατος ως προς τους συνεργάτες. Η στάνη να είναι καλά... Αυτό προέχει.

Τετ Σεπ 27, 12:09:49 πμ  
september said...

@dion.m: είπα εγώ να μην υπάρχει το "Τρίτο"; Και γιατί να μην είναι "Όγδοο" ή "Ένατο" ή ένα Web Radio... Και αν το ακούνε μόνο οι αναγνώστες του doncat; Τότε;

Τετ Σεπ 27, 12:13:25 πμ  
Johny B.Good said...

Πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή και ανταλλαγή σχολίων και απόψεων. Θα ήθελα να σημειώσω τα εξής:

1. Γενικά στο ραδιόφωνο υπάρχει, νομίζω, μία στροφή από την ενημέρωση και τον πολιτισμό προς το σουξεδάκι. Μεγαλύτερο succes story της χρονιάς είναι μάλλον ο Ντέρτι FM με επιτυχίες του στυλ "Να'χα δυο χειροβομβίδες, να τα κάνω όλα βίδες..."

2. Την καλή εποχή του τρίτου προγράμματος δεν την πρόλαβα, αλλά έχω ακούσει τα καλύτερα. Τώρα φαντάζομαι ότι θα αναλάβει η Δρούζα να κάνει εκπομπή στο Τρίτο...

3. Πράγματι, ο Εν Λευκώ έχει πολύ καλή τζαζ και συναφή είδη. Ωραίος και ο KOSMOS, σούπερ ιδέα ο RED.

4. To ARTE συντηρείται ουσιαστικά από φορολογία, γιατί το "αν θες το δηλώνεις" είναι σχετικό (αν ΔΕΝ θέλεις είσαι στο στόχαστρο ελέγχων, δηλαδή μιλάμε μπορεί να σου χτυπήσουν την πόρτα μέσα στη νύχτα...) Και υπάρχει σαφής πολιτική πρόθεση να κρατηθεί αυτός ο σταθμός, κυρίως από τους Γάλλους που έχουν ψιλοκαπελώσει και την όλη προσπάθεια, ας μην επεκταθώ...

5. Μου κάνει εντύπωση αυτό που διάβασα για το σάιτ της ΕΡΤ. Τώρα που όλες οι δημόσιες και κρατικές ραδιοτηλεοράσεις στην Ευρώπη επεκτείνουν την παρουσία της στο διαδίκτυο, η ΕΡΤ θα προτιμήσει να σταματήσει;

Τετ Σεπ 27, 12:22:45 πμ  
mickey said...

Γάτος said:
"Όλα τα κράτη πληρώνουν για θεσμούς πολιτισμού."

Αυτό είναι ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ζήτημα. Θεωρούνται "πολιτισμός" οι συνήθως άθλιες ταινίες του Κ.Ε.Κ. ή κάποιες γκαλερί που εκθέτουν ότι έκτρωμα φανταστεί κανείς; Δικαιολογούσε η "φιέστα" των Ολυμπιακών 10 δις ευρώ; Η Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία (η δικιά μας ντε!), θεωρείται "θεσμός πολιτισμού"; Η …Eurovision;

Ρώτησε κανείς τη γνώμη μας; Αν θέλουν τα κράτη να πληρώνουν για "θεσμούς πολιτισμού" - όπως και για ένα κάρο άλλα "υποκειμενικής αξίας" πράγματα - δε θα έπρεπε αυτό να γίνεται με όρους αξιοκρατίας και διαφάνειας; Προτού διατεθεί ένα κονδύλι στον Πολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Γκραβαραίων "Παναγία η Μουσικολογούσα" (βοήθειά μας), δε θα έπρεπε πρώτα να περάσει από κάποια διαδικασία "ποιοτικής" αξιολόγησης;

Ειλικρινά, δε με ενδιαφέρει προσωπικά αν θα κλείσει το Τρίτο per se, αλλά θεωρώ απαράδεκτο να χρηματοδοτούνται ένα κάρο μπαρούφες από αναποτελεσματικούς γραφειοκρατικούς μηχανισμούς και να κλείνει το Τρίτο αντί να "κόψουν" από αλλού.

Η μεγάλη παθογένεια του Δημοσίου είναι η αναποτελεσματικότητα και αδιαφάνεια στη διάθεση των σχετικών κονδυλίων. Περισσότερο θα εμπιστευόμουν το μπακάλη της γειτονιάς ;)

Το πρόβλημα επίσης είναι εγγενές σε μια κλασική "ελεύθερη" αγορά με περιορισμένα κοινόχρηστα resources (όπως τις ραδιοσυχνότητες). Ενώ σε ένα μέσο χωρίς πρακτικά όρια, που επιπλέον δεν είναι μόνο αποκρατικοποιημένο, αλλά και αποκεντρωμένο (όπως το Internet), δεν τίθεται τέτοιο πρόβλημα.

Το πολιτιστικό / πολιτισμικό περιεχόμενο ΔΕΝ είναι δέσμιο της ύλης και δε χρειάζεται να είναι δέσμιο ενός τέτοιου συστήματος, που επιπλέον εκτρέφει κρατικοδίαιτους χαραμοφάηδες.

Ζητούνται νέοι Μαικήνες που θα περιθάλψουν τις νέες προσπάθειες και απαιτείται ταχύτατη διείσδυση των νέων, ΜΗ μαζικών μέσων επικοινωνίας στην κοινωνία.

Τι στο καλό, κοτζάμ Μέγαρο έφτιαξαν οι Λαμπράκηδες και το καυχώνται. Έναν ποιοτικό ...ψωροσταθμό δε μπορούν να συντηρήσουν;

Τετ Σεπ 27, 12:22:54 πμ  
anula2 said...

This post has been removed by the author.

Τετ Σεπ 27, 12:27:51 πμ  
september said...

johny b. good said...
To ARTE συντηρείται ουσιαστικά από φορολογία, γιατί το "αν θες το δηλώνεις" είναι σχετικό (αν ΔΕΝ θέλεις είσαι στο στόχαστρο ελέγχων, δηλαδή μιλάμε μπορεί να σου χτυπήσουν την πόρτα μέσα στη νύχτα...)

Εντάξει μη τα λέτε και τόσο τραγικά. Η κλασική περίπτωση με αυτούς που βλέπουν τηλεόραση και δεν τη δηλώνουν είναι να απαντήσουν "Τώρα την αγόρασα" όταν έρθει ο έλεγχος. Χωρίς καμία επίπτωση. Άλλωστε ο αριθμός των δηλωμένων συσκευών είναι χαμηλός σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό.

Τετ Σεπ 27, 12:34:02 πμ  
mickey said...

Διαβάζω αυτά για το ARTE, τη φορολογία, τους ελέγχους για συσκευές τηλεόρασης και ...φρίττω!

Μα καλά, στον 21ο αιώνα ζούμε ή στον Μεσαίωνα; Η Αμερική είναι αιώνες μπροστά σε αυτά τα ζητήματα! ΑΥΤΑ μας έχουν φάει στην ...Παλιά Ευρώπη :(

Πού 'σαι Λευτέρη;

Τετ Σεπ 27, 12:41:51 πμ  
AdHoul said...

το πρόβλημα του Τρίτου Προγράμματος όπως το θέτει ο ΝΔ είναι σοβαρό, διότι ως σταθμός εκπροσωπεί εκείνο το μουσικό κομμάτι που δεν εκπροσωπείται από τους υπόλοιπους σταθμούς.

Ειδικά ένας δημόσιος σταθμός θα έπρεπε να στηρίζει την "ποιοτική" μουσική.

Ποιοτική με την έννοια ότι δεν μπορούμε να βάζουμε στην ίδια κλάση τον Μότσαρτ με τους DJ's.. όπως και να το κάνουμε.

Σε λογική "ανοικτής αγοράς" δε θα μπω.. Ειδικά κάτι για Derti FM και ζήτηση και ανθρώπους που το ακούνε.

Θεωρώ πως όποιος ακούει -συστηματικά όχι περιστασιακά- τέτοια μουσική.. κάποιο πρόβλημα θα έχει.. γενικότερο.. και μάλλον μεγάλο.

Τετ Σεπ 27, 12:45:41 πμ  
proinos said...

Για ενημέρωση εκείνων που αναρωτιώνται πως ο Καββαθάς καταφέρνει να "κρατάει" ένα σταθμό όπως ο "Εν Λευκώ" έχοντας ένα ποιοτικό προφίλ, μετά απο πολλές προσπάθειες αρκετών μηνών, τον πούλησε τελικά προ ολίγων ημερών στο επιχειρηματικό σχήμα ραδιοσταθμού Best κλπ... Η ποιότητα έπεσε λίγο ακριβή και η διαφημιστική αγορά δεν την εξετίμησε δεόντως φαίνεται.

Τετ Σεπ 27, 12:47:49 πμ  
harrygreco said...

Για να μη χαλαμε τις καρδιες μας, & κλάινε ναχτμουζικ & στης... Ιστάνμπουλ το χαμαμ/ 2 χανουμακια κολυμπαν'... Καληνυχτα.

Τετ Σεπ 27, 12:59:26 πμ  
Vrennus said...

ΝΔ: Όλα τα κράτη πληρώνουν για θεσμούς πολιτισμού. Και με αυτόν τον τρόπο θα διατηρήσουμε το Τρίτο, και κάθε Τρίτο. Όχι αποκρύπτοντας την οικονομική αναποτελεσματικότητά του, αλλά αντίθετα, υπογραμμίζοντάς την - επειδή κάποια πράγματα δεν χωράνε σε λογιστικά τεφτέρια.

Mickey, όταν έλεγα κανουν παιγνίδι δεν αναφερόμουν στη δυνατότητά τους να χρηματοδοτούν ένα ραδιοσταθμό αλλά στην εξουσία τους να επιβάλλουν ιδεολογία και αισθητική - πράγμα που είναι χειρότερο. Να υπενθυμίσω πάντως ότι και το bandwidth κοστίζει! Ας ελπίσουμε ότι κάποτε η τεχνολογία θα μας απαλλάξει από τον οικονομική καταναγκασμό! (BTW, ευχαριστώ για τη θέση στον 666 FM, δεν μου έχουν ξαναπροσφέρει θέση εντελώς άσχετη με την επαγγελματική μου ανασχόληση, μη ρωτάτε ποια είναι...)

Τετ Σεπ 27, 01:08:28 πμ  
proinos said...

vrennus
Αρα η συζήτηση είναι ποιά είναι η αποστολή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, προς ποιά κατεύθυνση στρέφει τις επιλογές της, γιατί πρέπει να "τα φέρνει" με εκπτώσεις κάθε είδους στο πρόγραμμα και τέλος μέχρι πότε θα παίζει το παιχνίδι των ιδιωτικών σταθμών στο δικό τους γήπεδο (με μεταγλωτισμένες ξένες σειρές γ' κατηγορίας για παράδειγμα)

Τετ Σεπ 27, 01:19:15 πμ  
Kato Patissia said...

ΦΑΝΦΑΡΕΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΙ,
ΚΕΡΔΟΣ ΚΑΙ KNOW-HOW

@anula2, που έγραψε :
«ετσι κι αλλιως το σαιτ της ερτ ειναι φανφαρα ,δεν εχει ουσια»

Μπορώ να δεχτώ πως ίσως κάποιοι αρμόδιοι, έφτιαξαν στο πόδι ένα site-φανφάρα όπως λές anula2 ( δέν το ξέρω αυτό!), αυτό όμως δέν σημαίνει πως πρέπει τώρα να το κλείσουν! Να το διορθώσουν πρέπει, άν κάτι τέτοιο του χρειάζεται..

Μήν βλέπεις το ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ μόνο, σκέψου πως το site έχει μιά ομάδα ΑΝΘΡΩΠΩΝ απο πίσω του. Αυτοί οι άνθρωποι, με άλλες εντολές, μπορούν αύριο να σου φτιάξουν ένα διαμάντι! Γιατί να τους διαλύσεις;;; Και άχρηστοι γλυψιματίες να είναι, εγώ θα τους διατηρούσα! Η ΔΟΥΛΕΙΑ, μπορεί να τους κάνει να γίνουν καλύτεροι. Η ανεργία, ποτέ!

Όσο για τα άλλα που γράφεις, πως chat, forums κλπ τα βρίσκουμε και αλλού, με την ίδια λογική και ...τις απόψεις του ΝΔ τις βρίσκουμε και αλλού, στα βιβλία του ή σε εφημερίδες και περιοδικά, άρα ...να το κλείσουμε το doncat;;;

Ένα site θέλει ανθρώπους ΜΕ ΓΝΩΣΗ για να στηθεί, έχει ένα «know-how» απο πίσω του! Αυτό, το know-how του Έλληνα, στον τόπο μας ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟ ΣΕΒΕΤΑΙ. Μας πετάνε στο δρόμο με ευκολία, λές και δέν έχουμε καμμία γνώση, λές και είμαστε άγραφα χαρτιά.. Και μετά, μας ταϊζουν προεκλογικές υποσχέσεις πως ΕΚΕΙΝΟΙ «θα χτίσουνε τη νέα Ελλάδα», απο το μηδέν!!

Ωραία πρακτική, έτσι;;

ΕΚΕΙΝΟΙ πάντα να δημιουργούν, ΕΜΕΙΣ ποτέ!

Κάτω τα χέρια, παλιάνθρωποι, απο το Τρίτο μας, το πέμπτο μας, το οποιοδήποτε «μας»!!

Κι’ άν θέλετε να γίνετε «κερδοφόροι», μάθετε πως ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ μπορούμε να σας κάνουμε τέτοιους!

Άν έχετε τη θέληση και τη σύνεση ΝΑ ΒΑΣΙΣΤΕΙΤΕ πάνω μας.

-----------

Όμως, δέν θέλω να στρέψουμε την προσοχή μας στο site.
Ας επικεντρωθούμε στο ΤΡΙΤΟ...

Τετ Σεπ 27, 01:24:56 πμ  
proinos said...

Κατω Πατήσια!
Πάντως θα ήταν περίεργο η διοίκηση της ΕΡΤ να σκέπτεται με διαφορετικό τρόπο για το site της και για το Τρίτο. Αν δεν ξέρεις τις δυνατότητες και τη φύση ενός εργαλείου, έχεις αυτόματα την τάση να το καταργείς...

Τετ Σεπ 27, 01:44:00 πμ  
anula2 said...

This post has been removed by the author.

Τετ Σεπ 27, 01:54:13 πμ  
anula2 said...

This post has been removed by the author.

Τετ Σεπ 27, 01:58:26 πμ  
proinos said...

anula2
Η ΕΡΤ έχει εσωτερική υπηρεσία που έχει αποστολή τη δημιουργία, συντήρηση, τροφοδότηση κλπ των site της εταιρείας και δεν ασχολείται με τη δημιουργία site του Τρίτου. Υπάρχει περίπτωση να το δώσει και στον καλό ιδιώτη έξω? Αν είναι κουμπάρος, ίσως...

Τετ Σεπ 27, 02:01:22 πμ  
Kato Patissia said...

Ο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ
ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ

Μιά διάσταση του θέματος του ΤΡΙΤΟΥ που δέν την συζητήσαμε εδώ, είναι η εξής :

Άν κλείσεις το ΤΡΙΤΟ, ουσιαστικά απομακρύνεις απο την ΕΡΤ κάποιους ανθρώπους που ...δέν είναι «τυχαίοι»! Υποθέτω, πως για να λειτουργήσει το ΤΡΙΤΟ, πρέπει να εργασθούν άνθρωποι με καλλιέργεια, με παιδεία μουσική και γενικότερη. Άρα, και μόνο η ύπαρξη ενός τέτοιου προγράμματος, φέρνει ΣΕ ΕΠΑΦΗ τους εργαζόμενους της ΕΡΤ με κάποιους συμπολίτες μας που είναι οι πλέον αξιόλογοι άνθρωποι του τόπου!

Αυτό το πράγμα, ακόμα και έναν που ασχολείται με ...καψουροτράγουδα στην ΕΡΤ, θα τον βοηθήσει να κάνει τη δουλειά του καλύτερα! Απλώς και μόνο, το να πιεί τον καφέ του στο διάλειμμα και να μιλήσει με έναν αξιόλογο άνθρωπο που θα βολτάρει εκεί μέσα!

Κλείνοντας το ΤΡΙΤΟ, στερείς αυτή την «εκπαίδευση» στους υπαλλήλους της ΕΡΤ, τη συναναστροφή δηλαδή με σημαντικούς ανθρώπους. Διώχνεις τους καλλιεργημένους ανθρώπους απο τον χώρο της δουλειάς, και αφήνεσαι να λειτουργείς με ανθρώπους μέτριας καλλιέργειας, τους οποίους ΔΕΝ μπορείς πιά να τους κάνεις ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ, με τίποτα!!

Για μένα, κι’ αυτό ακόμα, η «φιλία του καφέ» στο Ραδιομέγαρο, είναι ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟ !!!

Αφήνει ένα ΚΕΡΔΟΣ, σε όλη την κρατική Ραδιοφωνία και τηλεόραση!

Κι’ αυτό το «κέρδος», καταλήγει τελικά σε μένα, τον πολίτη, μέσω μιάς αναβαθμισμένης ποιότητας ΟΛΩΝ των εκπομπών, που προκαλείται απο ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.

Γιατι, όλα τα φτιάχνει Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ.
ΑΥΤΌΣ μετράει! Όχι οι «μηχανισμοί», και οι «δομές» εργασίας!

Έφυγε ο Χατζηδάκις απ’ το «τέταρτο», δέν πήγε ο Δήμου, ΤΕΛΟΣ!
Δέν είναι Η ΑΓΟΡΑ η αιτία της διάλυσης.
Είναι η ΑΣΕΒΕΙΑ στον ΑΝΘΡΩΠΟ.

----------

@proinos :
συμφωνώ απόλυτα!

Τετ Σεπ 27, 02:05:51 πμ  
proinos said...

anula2
Νομίζω ότι στο liveradio του site της ΕΡΤ ακούγεται το δεύτερο, η ΝΕΤ, η ΕΡΑσπορ, το Κόσμος. ΜΟΝΟΝ το Τρίτο δεν ακούγεται. Μήνες τώρα... Χωρίς εξήγηση. Δοκίμασε να δείς

Τετ Σεπ 27, 02:07:15 πμ  
anula2 said...

This post has been removed by the author.

Τετ Σεπ 27, 02:08:51 πμ  
proinos said...

kato patissia
Και σε άλλα προγράμματα της ραδιοφωνίας υπάρχουν αξιόλογοι στη δουλειά τους παραγωγοί (Γιάννης Πετρίδης, Μάνος Ελευθερίου, Γιώργος Παπαστεφάνου κ.α.) Και σε άλλα τμήματα υπάρχουν φωτισμένοι άνθρωποι (από το αρχείο ως τις ειδήσεις και απο τη χορωδία ως το μοντάζ). Αυτό που δεν είναι σίγουρο είναι ότι συχνάζουν στο καφέ της ΕΡΤ...

Τετ Σεπ 27, 02:14:28 πμ  
proinos said...

anula2
Ποιοί εννοείς έχουν λεφτά να φτιάξουν site? Στην ΕΡΤ δεν λείπουν τα χρήματα. Τις προτεραιότητες έχουν μπερδέψει...

Τετ Σεπ 27, 02:16:57 πμ  
cortlinux said...

Κύριε Δήμου

Κάτι τέτοια βλέπουμε κι εμείς και δεν θέλουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Γιατί βλέπουμε από την μια "ελευθερη" ραδιοφωνία που τελικά σκότωσε (ψυχοραγεί κατά μεγάλο ποσοστό) το ραδιόφωνο. Από την άλλη "ελεύθερη" τηλεόραση. Ναι "ελεύθερη" με τον Νικολάκη Χατζηνικολάκη να μας πουλάει (δεν λέε) ειδήσεις. (και ο κάθε χατζηνικολάκης). Δυστυχώς κατά μεγάλο ποσοστό , ειδικά ο σύγχρονος ελληνικός ιδιωτικός τομέας μας έχει δίξει πόσο σέβεται τον πολιτισμό και την καλλιέργεια. Μηδαμινές εξαιρέσεις.
Όταν μιλάνε , και θα το δείτε, για ιδιωτικά πανεπιστήμια μιλάνε να κάνουν πανεπιστήμια το κάθε ΙΕΚ στο οποίο έχουνε κουμπάρους.

Και κάτι τελευταίο για την ΕΡΤ. Προς το τέλος της προεδρίας ΠΑΣΟΚ η ΝΕΤ είχε ειδήσεις με ελάχιστες παρεμβολές κυβερνητικής προπαγάνδας. Τώρα τελευταία έχει γίνει φερέφονο της κυβέρνησης κι αυτή (όχι ότι θα γλίτωνε)..

Η ΝΔ έχει αποδείξει τελικά ότι απλώς πεινούσε πολύ καιρό. Και όλο τρώει, τρώει. Δώστε της καμία σόδα. Δεν χώνευα τον Σημίτη αλλά... αυτοί είναι αχόρταγοι... κι επικίνδυνοι... καταστρέφουν τα πάντα...

Τετ Σεπ 27, 02:35:43 πμ  
cortlinux said...

συγνώμη για τα όποια ορθογραφικά λάθη αλλά είναι και 2:30πμ. Δικαιούμαι κάποια λαθάκια κι ας μη γράφω συχνά σχόλια φαντάζομαι!

Τετ Σεπ 27, 02:39:08 πμ  
numb2006 said...

Mόλις τώρα μπήκα στο δίκτυο και διάβασα το κείμενο του Ν.Δ. Δυστυχώς όμως δεν διάβασα τα σχόλια και για αυτό ίσως επαναλάβω θέσεις άλλων και ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη.
Προφανώς, η ΕΡΤ τα τελευταία χρόνια ακολουθεί ( κακώς βέβαια) τους νόμους της αγοράς και τα προστάγματα της εταιρείας- φάντασμα της AGB. Κάτι που μάλλον είναι ακατανόητο αφού όλοι την πληρώνουμε και τα εισοδήματά της είναι εξασφαλισμένα. Anyway, αφού ακολουθεί τα προστάγματα της αγοράς, έχει αποφασιστεί μάλλον να κάνει περικοπές στο ποιοτικό της πρόγραμμα και αυτό φαίνεται από την εισαγωγή ριάλιτι σώου, τύπου Δρούζα. Μάλλον βλέποντας και τα αποτελέσματα από την ακροαματικότητα του ιστορικού τρίτου προγράμματος, η βαρύτητα των ιθυνόντων έχει μετακινηθεί στους άλλους σταθμούς, είτε στον ενημερωτικό είτε στο 2ο πρόγραμμα, που αντιγράφει ή τον αντιγράφει ο Μελωδία. Αυτό από μόνο του είναι ανησυχητικό αν σκεφτούμε το ότι κόπηκε εντελώς ξαφνικά η εκπομπή λόγου της Κορομηλά.
Τι πρέπει να γίνει για να σωθεί το τρίτο; Την αρχή την κάνει αυτό το κείμενο του ΝΔ. Και ας συνεχίσουμε και εμείς με το να ακούμε περισσότερο το 3ο, μπας και αυξήσουμε την ακροαματικότητά του και το σώσουμε. Γιατί δε θα αντέξω την ημέρα εκείνη που ίσως κάποτε ανακοινωθεί η αναστολή της λειτουργίας του. Ακόμη δεν έχω συνέρθει από το σoκ όταν έκλεισε ο Ροδον Fm ( βέβαια δεν ήταν κρατικός σταθμός ) και σίγουρα δε θα ανανήψω αν ποτέ σταματήσει τις εκπομπές του ο Πετρίδης!(που βέβαια δεν κάνει εκπομπή στο τρίτο αλλά φοβάμαι τον παραλογισμό της ΕΡΤ). Αυτά!

Τετ Σεπ 27, 02:41:46 πμ  
gargoyle said...

Οι πρώτες μου εντυπώσεις από το τρίτο είναι από τη δεκαετία του ’80 που το ραδιόφωνο κρατούσε ακόμα το ρόλο του μέσα σε ένα σπίτι. Τα επόμενα χρόνια περιορίστηκε στο αυτοκίνητο, μια και εκεί για καθαρά πρακτικούς λόγους δε μπορούσε να υπάρξει τηλεόραση. Όταν άκουγαν οι γονείς μου τρίτο εγώ απλά συνειδητοποιούσα τη διαφορετικότητα του ακούσματος και ένιωθα κάτι σαν δέος που μεγεθυνόταν από την παιδική φαντασία δημιουργώντας ένα μυστηριακό συναίσθημα.

Όπως συμβαίνει με όλες τις παιδικές αναμνήσεις, το τρίτο απέκτησε σταδιακά μια ιδιαίτερη αξία. Τα τελευταία 5-6 χρόνια, χωρίς να το επιδιώκω, τυχαίνει να ακούω τρίτο πάντα λίγη ώρα πριν την αλλαγή του χρόνου. Είναι ένα είδος απομόνωσης και ηρεμίας την στιγμή που γύρω επικρατεί μία υπερφυσικής έντασης, ενίοτε επίπλαστη χαρά.

Σε πρακτικό επίπεδο, το τρίτο είναι από τις πιο δυνατές αποδείξεις ότι δεν κοστολογούνται τα πάντα. Ευτυχώς. Υπάρχουν πράγματα που είναι πολύτιμα χωρίς να είναι κερδοφόρα. Αν και δεν είμαι πλέον στην Ελλάδα και o server του ΕΜΠ δεν είναι η καλύτερη λύση για να ακούσει κανείς ραδιόφωνο, μια ενδεχόμενη απώλεια του τρίτου θα μου κοστίσει αρκετά.

Τετ Σεπ 27, 02:51:02 πμ  
proinos said...

numb2006
πως αλήθεια μετράς την ακροαματικότητα ενός σταθμού που στο μισό λεκανοπέδιο δεν ακούγεται καλά, στη μισή Ελλάδα δεν ακούγεται καθόλου, οι ακροατές του δεν ξέρουν αν η εκπομπή που ακούνε είναι σε τρίτη ή έκτη επανάληψη, οι αναμεταδότες του αλλάζουν κατά βούληση και οι πομποί του είναι χειρότεροι απο ερασιτεχνικούς του '80?

Τετ Σεπ 27, 02:53:15 πμ  
Kato Patissia said...

...ΑΣ ΜΗΝ ΣΥΧΝΑΖΟΥΝ
ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΚΑΦΕ !

@proinos, που έγραψε :
«Και σε άλλα τμήματα υπάρχουν φωτισμένοι άνθρωποι (από το αρχείο ως τις ειδήσεις και απο τη χορωδία ως το μοντάζ). Αυτό που δεν είναι σίγουρο είναι ότι συχνάζουν στο καφέ της ΕΡΤ...»

Είναι ευνόητο, ότι εφόσον είμαι ΕΚΤΟΣ ΕΡΤ, δέν έχω ιδέα για το πώς περνάνε τη μέρα τους οι άνθρωποι εκεί! Ότι γράφω, είναι ότι υποθέτω ως ΑΚΡΟΑΤΗΣ, όχι ότι γνωρίζω ως εργαζόμενος εκεί..

Δέν με νιάζει άν πηγαίνει ο Πετρίδης στο καφέ ή όχι.
Θα μπορούσα να γράψω, ότι και μόνο ότι βαδίζει κάπου εκεί γύρω, ο κάθε Πετρίδης, είναι κάτι σπουδαίο για όλους! Και μόνο να τον βλέπουν, και να τον ...κουτσομπολεύουν!

Αλλα Η ΟΥΣΙΑ σε όσα γράφω, είναι Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, και η ανάγκη του ΣΕΒΑΣΜΟΥ προς αυτήν.

Απο αυτό τον σεβασμό πρέπει να ξεκινάει οτιδήποτε.

Χωρίς αυτόν, το μόνο που «χτίζεις» είναι θάνατο...

Τετ Σεπ 27, 02:56:21 πμ  
numb2006 said...

Proinos
έλα μου ντε!!Αλλά ας εξακολουθήσουμε να το ακούμε!!!

Τετ Σεπ 27, 02:58:46 πμ  
cortlinux said...

μια τελευταία παρέμβαση

από ότι έμαθα απο την λαίλαπα των απολύσεων δεν γλίτωσε και μία άλλη ιστορική εκπομπή: Το αλάτι της γη του Λάμπρου Λιάβα.

Τελικά είμαι τυχερός που πρόλαβα να ακούσω τις εκπομπές του Γεραμάνη. Ευτυχώς που κάποιες τις έχω ηχογραφήσει. Θα τις βάζω για να μαθαίνω πως γινόταν ,κι ίσως πως θα έπρεπε να γίνεται, ραριόφωνο. Γιατί ξέρετε, κάτι που μου έχει λείψει από το σημερινό ραδιόφωνο είναι αυτό... να υπάρχει μεράκι. Αυτοί οι άνθρποι είχαν μεράκι. Ήταν εραστές του αντικείμενου τους. Και στην εποχή μας λείπουν οι εραστές ,δυστυχώς, και κυριαρχούν οι ανέραστοι.

Τετ Σεπ 27, 03:27:37 πμ  
Lefteris Kritikakis said...

"Κάτι τέτοια βλέπουμε κι εμείς και δεν θέλουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια."

Έχεις δίκιο σ' αυτό το συλλογισμό, διότι η ποιότητα των ιδιωτικών πραγμάτων, ως "ιδιωτική", αποτελεί καθρέπτη της ποιότητας του γενικού συνόλου (μια και δεν επιβάλεται με το ζόρι στους πολίτες, αλλά δημιουργείται από τους ίδιους τους πολίτες).
Αυτό το βλέπει κανείς ξεκάθαρα στις ΗΠΑ. Σε πόλεις και περιοχές με ανθρώπους ποιότητας (από Βοστόνη μέχρι Iowa) ποιοτικό ραδιόφωνο, σχολεία, κλπ. Σε περιοχές με χαμηλή ποιότητα, είναι και όλα τα άλλα χαμηλής ποιότητας.

Τετ Σεπ 27, 03:35:11 πμ  
proinos said...

H διεύθυνση που ανακάλυψε η anoula2 http://www.ert.gr/keep/ είναι το site του κέντρου επικοινωνίας - ενημέρωσης πολιτων της ΕΡΤ.
Δέχεται και παράπονα.
Εχει και τηλ: 2107407070.
Για όποιον θέλει να ακουστεί αρμοδίως!

Τετ Σεπ 27, 03:38:58 πμ  
harrygreco said...

Old habits die hard.Εγω ξυπναω,σεντονια δεν βλεπω. Αντ' αυτων,σχολια σοσιαλιστικου χαρακτηρα με δυσωδια 80's . Παντως,εγω ακουω ραδιο μονο στο ΙΧ,στην Αθηνα Angel 88.9 + σιντιερα με ιντερνετοκατεβασμενα. Οσονουπω βαζω τιβι & ψαχνω μινι φλατ δορυφορικη κεραια. Video killed the radio star...Να μια πρωτοποριακη ιδεα για Δημου. Μπλογκ με voice synthesis,να το ακους στο ΙΧ με voice command. Και το επομενο βημα,videoblog-on-demand. Παγκοσμια πρωτια,δεν το κανει τωρα κανεις πουθενα.

Τετ Σεπ 27, 03:55:25 πμ  
Nikos Dimou said...

Καλημέρα!

Ο αγώνας (για την σωτηρία και αναβάθμιση του Τρίτου) συνεχίζεται!

Πάσα προσφορά (και ιδέα) δεκτή.

Τετ Σεπ 27, 08:41:26 πμ  
aphrodite said...

Καλημέεεερααα!

Εχει κανείς τα κονέ να πείσει ιδιώτη να το αναλάβει ή να δημιουργήσει (εκ νέου ή αλλάζοντας κάποιον υπάρχοντα) έναν τέτοιου τύπου σταθμό?

Με αντάλλαγαμα να του κάνουμε εμείς ιντερνετική διαφήμιση?

(ξέρω, τη σκασίλα του Τρίτου είχαν...)

Διότι όσο δημόσιο, τόσο καταδικασμένο...
:(

ΥΓ- φίλος ορθοπεδικός, άλλαξε το Τρίτο που έβαζε στο φυσικοθεραπευτήριό του για να ακούγεται ωραία, ποιοτική, εξυψωτική, χαλαρωτική μουσική στα ηχεία όλων των δωματίων, γιατί η πλειονότητα των ασθενών παραπονέθηκε τι "κλαίει-η-μάνα-μου-στο-μνήμα" ηχητική επένδυση είναι αυτή...!!!

Τετ Σεπ 27, 09:17:17 πμ  
Nikos Dimou said...

Ναι Αφρο - γνωστή και η ατάκα όταν το ραδιόφωνο παίζει κλασική - "πέθανε κανένας;".

Σε αυτό φταίει βέβαια και το ίδιο το ραδιόφωνο που σε ημέρες πένθους έβαζε μόνο κλασική (λες και δεν υπάρχει και χαρούμενη κλασική... μου έχει τύχει Μεγάλη Εβδομάδα να ακούγονται τα πιο χαρμόσυνα κομμάτια...)

Τετ Σεπ 27, 09:27:15 πμ  
Nikos Dimou said...

Όλα αυτά είναι θέματα παιδείας. Θυμάμαι τον μακαρίτη δάσκαλό μου (και πρώτο σοβαρό έλληνα μουσικολόγο) Μίνω Δούνια να μου εξηγεί πως να προσεγγίζω συναισθηματικά την μουσική (με παραδείγματα)...

Τετ Σεπ 27, 09:29:05 πμ  
proinos said...

afroditi
Καλημέρα
Το ρεπερτόριο της κλασικής μουσικής είναι τόσο μεγάλο και ποικίλο, δεκάδες φορές πιο πολύπλοκο απο οποιοδήποτε άλλο είδος μουσικής. Ειναι αδόκιμο να λέει λοιπόν κάποιος "έβαζα κλασική μουσική". Ούτε σημαίνει βέβαια πως ο,τιδήποτε έχει γραφεί και δισκογραφηθεί με τους κανόνες (έτσι νομίζει ο συνθέτης τουλάχιστον) έχει οπωσδήποτε αξία. Εχω υπόψη μου πολλούς δημόσιους χώρους όπου ακούγεται κλασική μουσική. Και δεν θυμάμαι να έχει πέσει κάποιος στις γραμμές περιμένοντας το μετρό στην Αθήνα επεδή ακούει -και- κλασική...

Τετ Σεπ 27, 10:02:52 πμ  
brain_deficit said...

Η μουσική δεν είναι θέμα παιδείας, όσο και να παθιάζονται μερικοί με αυτή την ιδέα. Μουσική είναι όταν κτυπά το νταούλι να παίρνουν ζωή τα πόδια σου και να μην μπορείς να τα ελέγχεις. Όλα τα άλλα είναι ανέραστα και έτσι εξηγείται γιατί στις συναυλίες κλασσικής μουσικής όλοι έχουν κλειστά τα μάτια τους, τα χέρια στο πιγούνι και με χαλαρό το κεφάλι τους να γέρνει. Ή τους έχει πάρει ο ύπνος, ή προσεύχονται στον Θεό τους να τελειώσει το μαρτύρια μία ώρα συντομότερα. «εξηγεί πως να προσεγγίζω συναισθηματικά την μουσική (με παραδείγματα)...» Και όταν φτάσατε σε αυτό το σημείο, την πεθάνατε την έρμαια την μουσική. Επαναλαμβάνω, την μουσική δεν την προσεγγίζεις με νοητές διαδικασίες. Μάθετε κάτι και από τους Αφρικανικούς λαούς, καθότι είναι πολύ πιο προχωρημένοι σε αυτά τα θέματα. Αίσθημα και νόηση, τα δύο αντίθετα άκρα.

(Τελικά πως μπορώ να βρω εισιτήρια για την Λυρική Σκηνή? (Το ξέρω, ο καθένας με τον πόνο του εδώ…))

Τετ Σεπ 27, 10:09:07 πμ  
proinos said...

brain deficit
Λυρική Σκηνή
τηλ 210 3600180, 210 3614433,
210 3600697, 210 3628308
Υπάρχουν έργα της κλασικής που ούτε τα πόδια σου αλλά και ούτε τα χέρια σου μπορείς να κρατήσεις ακίνητα...Οταν βέβαια ακούς μια προσευχή, φέρεσαι ανάλογα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει διάθεση, κατάσταση ή ανθρώπινο συναίσθημα που δεν έχει "ντύσει" μουσικά με χιλιάδες παραδείγματα η κλασική μουσική. Όπως και άλλα είδη βεβαίως βεβαίως...

Τετ Σεπ 27, 10:21:06 πμ  
spiretos72 said...

btw, έγραψα στο http://www.ert.gr/keep/ και μου απάντησαν. Οπότε ίσως είναι καλή ιδέα να γράψουμε όλοι εκεί

Τετ Σεπ 27, 10:28:17 πμ  
Black Swan said...

Η μουσική για μένα είναι ρυθμός ψυχής

Το Τρίτο είναι πια απρόσωπο και βλέπει αφ' υψηλού την ελληνική πραγματικότητα, περιορίζεται στην κλασική μουσική και αγνοεί τη σύγχρονη ελληνική μουσική.

Σε αποστομώνει το σήμα (ξυπνάει και πεθαμένο υπενθυμίζοντάς σου ότι είναι ένας ιδιαίτερος ηχητικός χώρος, για ελάχιστους) αλλά αυτόν τον πρωινό εθνικό ύμνο τι τον θέλουν;

Η απορία μου τόσα χρόνια είναι το γιατί ενώ συμπεριλαμβάνει τόσα καλά μουσικά προγράμματα πολλών χωρών, δεν έχει εκπομπή για τη σύγχρονη ελληνική μουσική;

Υπεύθυνα και σοβαρά σε κρατάει σε απόσταση διότι του λείπει η φυσική ροή δίνοντας την εντύπωση της κονσέρβας, της κασέτας ηχογραφημένης προ ημερών.

Πιστεύω ότι διαθέτει (ακόμα) ένα επιτελείο εκλεκτών παραγωγών με μεγαλύτερα περιθώρια να προσφέρει ποιότητα, αλλά ο τρόπος παρουσίασης αποκλείει την πρόσβαση του απλού κόσμου στην ποιότητα.

Είναι ακόμα εγκλωβισμένο μέσα στην κλασική μουσική με ρητή απαγόρευση εισόδου στην έντεχνη ελληνική μουσική και γιαυτό δεν βλέπω πια μέλλον στο Τρίτο

Τετ Σεπ 27, 10:47:11 πμ  
MainMenu said...

Καλημέρα:)

Η κλασσική μουσική είναι σίγουρη επιτυχία στις πωλήσεις. Τουλάχιστον εδώ μπορεί κανείς να βρει άπειρες συλλογές για διάφορες καταστάσεις, ο κόσμος αγοράζει όσο αγοράζει και τα υπόλοιπα.

Το παιδί που δουλεύει στα πλυντήρια όπου πήγαίνω, επισκέπτεται την όπερα τουλάχιστον δυο φορές το μήνα κι έχει μόρφωση γυμνασίου.

Πάντως με τη συλλογιστική ότι όλα είναι τα ίδια και δε χρειάζεται να φωνάζουμε για παιδεία και γούστο κτλ προτείνω να καταργήσουμε τη λογοτεχνία από το σχολείο να μη πληρώνουμε και φιλολόγους. Πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί και χρειαζόμαστε αναβολικά κι οι τιμές έχουν ανέβει.

Έτσι κι αλλιώς υπάρχουν και τα μπλογκς που από ότι διαβάζω έχουν ξεπεράσει σε αριστουργήματα κάθε άλλη εποχή. Όποιο παιδί θέλει να διαβάσει ας πάει σε ένα ιντερνετ καφέ της γειτονιάς του.

Είμαι ειρωνικός και με συγχωρείτε αλλά σε κάποια πράγματα νομίζω έχουμε αφήσει τελείως τη λογική και παραδοθήκαμε στην ευκολία του φαστ φουντ.

Τι σχέση έχουν οι Έλληνες με την κλασσική μουσική; Μα καμμία φυσικά. Μπορεί να φοράμε τζην, να τρώμε μπεργκερ, να οδηγάμε αμάξια, να βλέπουμε Χόλυγουντ και Μακγκάιβερ από μικρά παιδιά, να μετέχουμε δλδ της ελληνικής παιδείας αλλά τι νόημα έχει να ακούμε τη ξένη δυτική κλασσική μουσική; Στη μουσική είμαστε μόνο Τούρκοι...

μακάρι! ούτε καν. Ντεμέκ είμαστε. Αμανές και μπλιμπλίκι

Τετ Σεπ 27, 10:57:03 πμ  
brain_deficit said...

proinos said... «Υπάρχουν έργα της κλασικής που ούτε τα πόδια σου αλλά και ούτε τα χέρια σου μπορείς να κρατήσεις ακίνητα...» Σε πιστεύω απόλυτα και συμφωνώ με αυτά που λες, αλλά όχι για τον δικό μου (μας?) χώρο. Αυτά τα πράγματα τα μαθαίνεις από την κούνια σου και πριν κάνεις τα πρώτα σου βήματα. Εμείς ανατραφήκαμε με το νιναναι γιαβρουμ νιναναι και καταντάει γελοίο να αυτό-υποβαλλόμαστε συνεχώς ότι μας αρέσει η νυχτερινή σονάτα και ότι μας συναρπάζει. Κατά το ίδιο τρόπο γίνεται γελοία η προσπάθεια μιας Γερμανίδα κοπελίτσας να χορέψει τσιφτετέλι, όσο και να προσπαθεί να πείσει τον εαυτό της ότι της αρέσει αυτός ο χορός. Η μέση της δεν κουνιέται με χάρη, πώς να στο πω αλλιώς. Έτσι και οι προσπάθειες του Φοίβου να γράψει αμερικάνικο ποπ είναι καταδικασμένες.

Τετ Σεπ 27, 11:01:12 πμ  
ladybug said...

Μια πιθανή λύση...
Στη χώρα τούτη όποιος θέλει να λύσει κάποιο πρόβλημά του, είτε προσωπικό είτε πιο συλλογικό, αρκεί να καταφύγει στα τηλεπαράθυρα. Τραγικό αλλά αληθινό.
Οπότε... δώστε δημοσιότητα στο θέμα μέσω τηλεόρασης.

Τετ Σεπ 27, 11:15:47 πμ  
numb2006 said...

Το να ακούει κάποιος μόνο κλασική μουσική δε σημαίνει ότι είναι ελιτιστής ή ότι η παιδεία του είναι η ανώτατη δυνατή. Το να ακούει κάποιος μόνο χέβι μέταλ δε σημαίνει ότι είναι αναρχοκομουνιστής, αμόρφωτος, αστοιχείωτος και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο. Τις περισσότερες φορές το τι θα ακούσουμε εξαρτάται από τη διάθεση που έχουμε και η κλασική μουσική καλύπτει όλα τα φάσματα διαθέσεων, είναι για όλους τους ανθρώπους. .Θυμάμαι το ¨κουρδιστό πορτοκάλι» που ο Άλεξ άκουγε Μπετόβεν και φαντασιωνόταν φόνους και βιασμούς. Και αν αυτό είναι η φαντασία του Στάνλει, τότε ας πω κάτι από τα δικά μου προσωπικά δεδομένα. Μια φίλη μου θέλει να ακούει κλασική, αλλά το βράδυ θέλει να τα σπάει στα μπουζούκια. Και δεν είναι άτομο που θα το αποκαλέσει κάποιος «επιφανειακό» και « χωρίς ανησυχίες και ευαισθησίες». Για μένα το να κατηγοροιοποιείται κάποιος από το είδος μουσικής που ακούει είναι δείγμα ρατσισμού και κριτικής αφ’ υψηλού. Δεν ξέρω γιατί ταυτίζεται η κλασική μουσική με τη Μ.Εβδομάδα. Εδώ ίσως να φταίνε και λίγο οι κρατικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί ( δεν εννοώ το τρίτο). Και βέβαια όσοι λένε ότι η κλασική μουσική είναι για μνημόσυνα είναι αυτοί που καλύπτουν την ανεπάρκειά τους με εύκολους αφορισμούς.

Τετ Σεπ 27, 11:30:24 πμ  
numb2006 said...

Και το να δίνουμε το επίθετο «ιστορικό» όταν μιλάμε για το 3ο πρόγραμμα είναι μεν τιμητικό αλλά και επικίνδυνα διφορούμενο. Γιατί αναγνωρίζεται η πολύτιμη αξία του, αλλά ποια αξία του; η παρελθοντική του αξία. Είναι σαν να λέμε ότι είναι κομμάτι της ζωής μας,κομμάτι του παρελθόντος μας, αλλά που σήμερα δεν μας αγγίζει. Σαν να το αντιμετωπίζουμε σαν ένα μνημείο που σήμερα έχει καταστραφεί. Και αν όντως καταστρέφεται, στο χέρι μας ( μάλλον στο αυτί μας) είναι να το κάνουμε σημερινό και «παροντικό» 3ο πρόγραμμα

Τετ Σεπ 27, 11:40:58 πμ  
εκτελωνιστής Κουφοντίνας said...

This post has been removed by a blog administrator.

Τετ Σεπ 27, 11:43:58 πμ  
harrygreco said...

Ο τρελλος με το γιουζερνεημ φονια μας προσβαλλει &...καιει Κb.

Τετ Σεπ 27, 12:03:06 μμ  
pagis said...

Εχει αναφερθεί από πολλούς ότι οι πωλήσεις δίσκων κλασσικής μουσικής είναι μεγάλος, αλλά βέβαια ξεχνάμε το γεγονός ότι η κλασσική μουσική δεν μπορεί να ακουστεί με μη σωστή αναπαραγωγή ήχου (HiFi), και περιβάλλον με υψηλό θόρυβο. Αυτοκίνητο και ραδιόφωνο δεν τηρούν αυτές τις προυποθέσεις. Αρα η αγορά κλασσικών δίσκων είναι σχεδόν μονόδρομος.

Για το τρίτο τι περισσότερο να πω, να διώξουν τους κρετίνους που σκέφτηκαν να το κλείσουν.

Τετ Σεπ 27, 12:06:06 μμ  
anula2 said...

1. Ο οπαδός της rock μουσικής έχει ανοικτά τα αυτιά του και σε άλλα είδη

2.Ο οπαδός της jazz μουσικής έχει παρόμοια χαρακτηριστικά.

3.Ο οπαδός της κλασικής μουσικής έχει ανοιχτά τα αυτιά του για πολλά άλλα ιδιώματα.

4. Ο οπαδός του ρεμπέτικου, του αγνού λαϊκού, του έντεχνου (γι' αυτό το είδος κρατώ της επιφυλάξεις μου) και του δημοτικού τραγουδιού, είναι και αυτός «ψαγμένος» με τη σειρά του.

5 Ο οπαδός του σκυλάδικου, ακούει μόνο αυτό. Τίποτε άλλο.

---

από: http://capillus.blogspot.com/

Τετ Σεπ 27, 12:11:48 μμ  
spyros stamatelatos said...

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ :

Καθένας να συγκεντρώσει & υπογραφές
από φίλους που συμφωνούν με την επιστολή (20-30 υπογραφές από τον καθένα, είναι εφικτός στόχος)

Υπολογίζω, ότι μπορούμε, με αυτό τον τρόπο, να συλλέξουμε 20-30.000
υπογραφές & τότε θα διαπιστώσουμε,
άν ακούγεται η φωνή μας ή όχι.

κ. ΔΗΜΟΥ : Πως υπογράφουμε (απλώς
ονοματεπώνυμο ή πλήρη στοιχεία ?).

ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ, υπάρχουν
εξαιρετικά ραδιοφωνικά δορυφορικά προγράμματα κλασ. Μουσικής (HOT BIRD) : Radio filodiffusione (Ιταλ), Radio clasica (ισπαν.), Radio Swiss classic, Radio classic (Γαλ.) κ.ά. Το δε μηνιαίο πρόγραμμα των περισσοτέρων, δημοσιεύεται στο web, έτσι με μία απλή σύνδεση του δορυφ. δέκτη με το
PC, μπορεί κανείς να κάνει εξαιρετικές ηχογραφήσεις σε CDs σπανίων ερμηνειών.

Τετ Σεπ 27, 12:34:15 μμ  
proinos said...

spyros stamatelatos
Πολύ ωραία πρόταση
Η επιστολή έχει ανέβει giatotritoregamoto.blogspot.com και giatotritoprogramma.blogspot.com
Επιπρόσθετα υπάρχει η διεύθυνση giatotrito@yahoo.gr για αποφυγή σύνδεσης nickname και υπογραφής.

Τετ Σεπ 27, 12:39:59 μμ  
pagis said...

@spyros stamatelatos

Λίγο clopi-right ακούγεται το δεύτερο μέρος της πρότασης ή κάνω λάθος?

Τετ Σεπ 27, 12:50:57 μμ  
anula2 said...

@spyro stamatelato

Εγω υπεγραψα με νικνεημ και το ημεηλ μου. Αλλιως στελνεις ονοματεπωνυμο στον Πρωινο. Αλλα δεν εχεις προβλημα αφου μπαινεις ήδη επώνυμα.

Τετ Σεπ 27, 12:56:16 μμ  
spyros stamatelatos said...

pagis said...
@spyros stamatelatos

Λίγο clopi-right ακούγεται το δεύτερο μέρος της πρότασης ή κάνω λάθος?

12:50 μμ

pagi, Δεν τείθεται θέμα πνευμ. δικαιωμάτων (ποιός έχει τα πνευματικά δικαιώματα π.χ. του Mahler & του Furtwangler ?). Αλλωστε για ένα αντίγραφο για προσωπική χρήση ή πρωσ. αρχείο, θα συμφωνούσαν & οι δημιουργοί & οι επαναδημιουργοί & οι ραδ. σταθμοί.

Τετ Σεπ 27, 01:13:52 μμ  
Nikos Dimou said...

Υπάρχουν Έλληνες που δεν μεγάλωσαν με το "νινανάει να" (αλλο αν μπορεί μετά να τους άρεσε) αλλά με το νανούρισμα του Μπραμς. Υπάχουν Έλληνες που οι προπάπποι τους δεν έπαιζαν μπουζούκι ή κλαρίνο αλλά βιολί και πιάνο.

Ξεχνάτε την Ελληνική αστική παράδοση. Τα Ιόνια νησιά, την Ερμούπολη, την Πάτρα, τις μεγάλες παροικίες της Αλεξάνδρειας, της Τεργέστης. Τρεις γενιές πίσω στην οικογένειά μου λετρεύουν την όπερα.

ΟΚ - δεν είμαι ο τυπικός Ελληνας. Αλλά στο αστικό κομμάτι της Ελλάδας οφείλεται όλη η Νεοελληνική κουλτούρα.

(Σολωμός, Κάλβος, Καβάφης, Σεφέρης, Ελύτης, Εμπειρίκος κλπ - όλοι ευγενείς ή μεγαλοαστοί).

Τετ Σεπ 27, 01:18:16 μμ  
Nikos Dimou said...

Σαλταρω-κουφοντίνα, το παράκανες. Αρχίζω να σβήνω.

Τετ Σεπ 27, 01:19:04 μμ  
Stavros P (isisdoros) said...

Πρόταση

SMS στο Δεύτερο (το ακούν πολλοί) "να μη κλείσει το Τρίτο".

ΒΠ "κενό" μύνημα αποστολή στο 4160.Χρέωση ενός SMS.Εαν σταλούν αρκετά θα υπάρξει κάποια κίνηση.

Τετ Σεπ 27, 01:38:20 μμ  
epikairos said...

Πέρσι ήταν το Zonars, φέτος το Τρίτο, κάποιοι φαίνεται έχουν βαλθεί να μας επιβάλλουν την καφρίλα.

Τετ Σεπ 27, 01:44:54 μμ  
proinos said...

@ stavros p (isisdoros)
Παρακαλώ μην τους βάζετε ιδέες (στο δεύτερο).
Δεν κλείνει το Τρίτο.
Στοργή και φροντίδα!!

Τετ Σεπ 27, 01:48:55 μμ  
anula2 said...

This post has been removed by the author.

Τετ Σεπ 27, 01:52:41 μμ  
Stavros P (isisdoros) said...

proinos said...
Παρακαλώ μην τους βάζετε ιδέες (στο δεύτερο).
Δεν κλείνει το Τρίτο.
Στοργή και φροντίδα!!

Ο σκοπός είναι η διαμαρτυρία.Το κείμενο το διαμορφώνουμε.

Τετ Σεπ 27, 01:52:56 μμ  
paragrafos said...

This post has been removed by the author.

Τετ Σεπ 27, 02:06:14 μμ  
paragrafos said...

Η κλασική μουσική όπως και η ρεμπέτικη παράδοση, τροφοδότησαν συχνά την έμπνευση του Χατζηδάκι. Οταν μάλιστα του επεσήμαναν ότι κάποτε (όχι απλώς δεν διασκευάζει αλλά) "αντιγραφει" κλασικά ακούσματα και ρεμπέτικα, εκείνος αποκρίθηκε: "οι μεγάλοι αντιγράφουν ενώ οι μικροί μιμούνται".

Θυμίζω, αντιστοίχως, το "ήλιε μου -ήλιε μου, βασιλιά μου" (Μότσαρντ) και το "αγαπη που΄γινες δίκοπο μαχαίρι (Τσιτσάνης). [Αργότερα, ο Χ. "απαρνήθηκε" κάμποσα από τα τραγούδια του - μάλλον διότι επισκίαζαν τις "άλλες" του συνθέσεις. Συχνά όμως τα αποπαίδια έχουν τη δική τους χάρη.]

Αναφέρομαι στον κατά τη γνώμη μου, γενάρχη το μεταπολεμικού έντεχνου τραγουδιου (και όχι μόνο), στον Χατζηδάκι, ο οποίος κατάφερε να συγκεράσει τα κλασικά του ακούσματα με τα ρεμπέτικα και να φιλοτεχνήσει έναν ξεχωριστό λυρικό αστερισμό που μάλλον θα μείνει αθάνατος. Σκέφτομαι όμως και τον Θεοδωράκη: τι θα ήταν δίχως τη συγλονιστική του κλασική παιδεία; Οπως και ο Ξαρχάκος, επίσης, ο Μαμαγκακης και οι άλλοι.

Για να μην τα πολυλογώ, η ομορφιά της μεταπολεμικής ποιοτικής (και μαζικής - τότε) τραγουδιστικής μας παράδοσης, οφείλει ουκ ολίγα στην κλασική παιδεία των πρωτεργατών της και δεν μπορείς να την εκ-τιμήσεις αν δεν δεν ξέρεις και κάτι από δαύτην, έστω και ακουστικά.

Εν πάση περιπτώσει δεν υπάρχει δίλημμα (ελίτ ή πλεμπα κλπ). Η καλή μουσική είναι καλή, παει και τελείωσε. Δυστυχώς ομως, πρόκειται για σπανιο είδος στις μέρες μας. Γι΄ αυτό χρειάζεται να επιδοτηθεί "εκ των άνω". Αυτή η μουσική παιδεία ειναι απαραίτητη όχι μόνο για να ικανοποιήσει τους μύστες αλλά και για τον κοσμο που αγαπάει το ωραίο κι ας μην ξέρει πολλα-πολλά. (Ο πεθερός μου, φερ΄ ειπείν, από παιδί άκουγε κλασική μουσική με τις ώρες -από το ραδιόφωνο -) γιατί τον "ηρεμουσε". Ακομα και τώρα το ίδιο κάνει. Ψάχνει μετά μανίας τους σταθμούς. "Εκείνοι ξέρουν και διαλέγουν και για μας" μου είπε τις προάλλες.

Οπότε, τον πρώτον λόγο οφείλει να έχει ένας ποιοτικός ραδιοσταθμός.

Είναι ζήτημα πολιτισμού.

Με αγάπη

Α.

Τετ Σεπ 27, 02:08:38 μμ  
philosoph21 said...

Ο πυρήνας του ζητήματος είναι οι οικονομίες κλίμακας και το niche marketing (vs. mass marketing). Και η λύση, προτείνω, να μαζευτούν 1000, 2000, 3000+ φίλοι του είδους προγράμματος και να στήσουν ένα σταθμό (κερδοσκοπικό ή μη). Με συνδρομητές είτε διαφημιζόμενους είτε χορηγούς. Συμμετοχικό επιχειρείν. Άλλωστε όρισμένοι επιμένουμε να πιστεύουμε ότι και το μάνατζμεντ και το επιχειρείν είναι τέχνη και έκφραση "πολιτισμού" (και αυτό)!

Τετ Σεπ 27, 02:13:50 μμ  
El Greco said...

Καλημέρα κύριε Δήμου, τι καλά που υπάρχετε εσείς κι ο γάτος σας.

Αφού μιλάμε για τους προγόνους μας, να σας πω κι εγώ κάτι για τους δικούς μου. Η μάνα μου γεννημένη στο Κάιρο, ο πατέρας μου στην πιο απόμακρη γωνιά της πιο ορεινής Αρκαδίας. Καμιά από τις γιαγιάδες μου δεν ήξερε τον Σαίνμπεργκ αλλά κι οι δύο ήτανε σοφές γυναίκες: Η μεν αγρότισσα διέθετε Σωκρατική συνείδηση της αγνοίας της κι έλεγε: "εγώ παιδάκι μου είμαι αγράμματη και δεν καταλαβαίνω..." η δε άλλη η αστή μας συμβούλευε επιτακτικά: "να σας αρέσει το ωραίο βρε...!" αφήνοντας μας ευχή και κατάρα όχι μόνο να το αναζητήσουμε και να το βρούμε, αλλά και να το αναγνωρίσουμε και να το αγαπήσουμε αυτό το άτιμο το ωραίο.

Ακολουθώντας αυτές τις δύο συντεταγμένες και απαλλαγμένος από συμπλεγματικούς περιορισμούς να μου υπαγορεύουν άνωθεν την αισθητική που αρμόζει τάχα στην εθνική ή ταξική μου προέλευση, αναζήτησα και βρήκα ψήγματα του ωραίου σε χώρους φαινομενικά άσχετους μεταξύ τους. Δεν υπάρχουν καλά και κακά είδη αλλά συντελεστής ποιότητας στο κάθε τι.

Και η Κάλλας έχει τραγουδήσει άσχημα και ο Καζαντζίδης καλά.

Ας μην περιορίζουμε λοιπόν αφελώς το ζήτημα στο "ποιός ακούει κλασική μουσική στην Ελλάδα σήμερα...". Το τρίτο δεν είναι παρά ένα πρώιμο ακόμη σύμπτωμα μιας ασθένειας που θα αποβεί τελικά θανατηφόρα. Η υπονόμευση της ουσίας και της ποιότητας σε όλες τις εκφάνσεις της παιδείας και του πολιτισμού είναι κι αυτή ένα σύμπτωμα. Το πρόβλημα εντοπίζεται πιο βαθειά στην αποδυνάμωση της ουσίας κάτω από το κράτος της σάχλας, της μπούρδας και της αρπαχτής. Παντού, στον τύπο, την πολιτική, το ραδιόφωνο.

Ναι, να γίνει ότι είναι δυνατόν για να σωθεί το τρίτο γιατί αποτελεί ένα από τα τελευταία προπύργια, όχι σώνει και καλά της κλασικής μουσικής αλλά της ποιότητας. (Φταίει δηλαδή ο Μπετόβεν που διαθέτει ποιότητα;)

Αντισταθήτε γιατί χανόμαστε!

Στο όνομα του Μάνου Χατζιδάκι, ενός από τους μεγαλύτερους πολεμιστές του φωτός που έβγαλε αυτός ο τόπος.

Υ.Γ.: Όποιος πάσχει ακόμα από συμπλεγματικά διλήμματα του είδους "κλασική ή ρεμπέτικο" ας μελετήσει παρακαλώ τη ζωή, το έργο και το ήθος αυτού του λαχειοπώλη του ουρανού.

Τετ Σεπ 27, 02:23:46 μμ  
synas said...

Πάντως να πούμε, πως κι ο Χατζιδάκις τα περισσότερα χρόνια της ζωής του έγραφε ουσιαστικά μόνο επί παραγγελία. Αυτό είχε δηλώσει ο ίδιος και αυτοαποκαλούνταν παθολογικός τεμπέλης... Οι απτές απολαβές -όπως και να το κάνουμε- αποτελούν κινητήριο δύναμη...

Τετ Σεπ 27, 02:23:54 μμ  
Nikos Dimou said...

Black swan καλωςόρισες
Το Τρίτο έχει αρκετές εκπομπές για την σύχρονη ελληνική μουσική και το έντεχνο τραγούδι. Π. χ. κάθε απόγευμα "Η ποταμιά...κλπ" του Αγγελικόπουλου.
Προφανώς δεν το ακούτε συστηματικά.

el greco συμφωνώ σε όλα και επαυξάνω!

Τετ Σεπ 27, 02:43:37 μμ  
αγκινάρα said...

nd said:
στο αστικό κομμάτι της Ελλάδας οφείλεται όλη η Νεοελληνική κουλτούρα.
(Σολωμός, Κάλβος, Καβάφης, Σεφέρης, Ελύτης, Εμπειρίκος κλπ - όλοι ευγενείς ή μεγαλοαστοί

Και ο Καρυωτάκης;

Τετ Σεπ 27, 02:44:04 μμ  
Εμμανουηλ Μυλωνακης said...

Η κλασική μουσική είναι θέμα μουσικής παιδείας.

Τί σημαίνει όμως αυτό; Σημαίνει ότι επειδή τα έργα κλασικής (ασφαλώς και όχι όλα) είναι εξαιρετικά πολύπλοκα σε επιπεδο μελωδικό, αρμονικό αλλά και σε επίπεδο δομής, δεν μπορεί κάποιος να τα ακούσει αν δεν έχει εκπαιδεύσει πρώτα το αυτί του (εξηγώ παρακάτω).

Τα μουσικά ερεθίσματα που κυριαρχούν στα ΜΜΕ είναι πολύ απλά τόσο μελωδικά όσο και αρμονικά. Οι μελωδίες τους δεν ξεπερνούν τα 30 - 40 δευτερόλεπτα και οι αρμονίες τους είναι εξαιρετικά απλες (τα περισσότερα τραγούδια στηρίζονται σε 3 - 4 συγχορδίες τις οποίες μπορεί να ξεχωρίσει ακόμα και ένα παιδάκι 2 χρονών) ενώ η δομή τους είναι στο 99% των περιπτώσεων couplet - refrain (2), το λεγόμενο "Ρόντο" της κλασικής.

Αντίθετα στην κλασική οι μελωδίες είναι εξαιρετικά σύνθετες, τα κομμάτια διαρκούν πολλές φορές πάνω από 30 λεπτά, η αρμονία περιέχει διάφωνα διαστήματα, συνεχείς αλλαγές τονικότητας και η δομή είναι πολλές φορές ιδιαίτερα πολύπλοκη.

Είναι λοιπόν φυσικό όταν κάποιος σε όλη του τη ζωή ακούει την πολύ απλή μουσική που τον περιβάλλει, όταν θα ακούσει κλασική να μην μπορέσει να καταλάβει τι γίνεται. Είναι σαν να γράφει μια ζωή προτάσεις των 4 λέξεων και κάποια στιγμή να του πουν γράψε τώρα μια πρόταση των 60 λέξεων.

Εκεί έρχεται η μουσική παιδεία. Η οποία ουσιαστικά μας προετοιμάζει σιγά σιγά με απλές μελωδίες στην αρχή, έπειτα πιο περίπλοκες κτλ κτλ
ώστε να μπορούμε κάποια στιγμή να ακούμε τα πολύπλοκα έργα.

Φυσικά πάντα κάτι καινούριο ανακαλύπτεις διότι πάντα θα μπορείς να "εκπαιδεύεις το αυτί σου" ώστε να πηγαίνεις ένα σκαλοπάτι παραπάνω στα πιο σύνθετα έργα.

Τα ίδια συμβαίνουν και με την Jazz. Στην Jazz παίζει και εκεί μεγάλο ρόλο να "εκπαιδεύσεις" το αυτί σου. Όταν ήμουν πιο μικρός άκουγα μόνο blues, μετά άκουσα και Brubeck, Oscar Peterson, Miles Davis ενώ στην αρχή αυτά μου φαίνονταν βαρετά και χωρίς νόημα.

Μουσική παιδεία βέβαια δεν λαμβάνεις μόνο στα ωδεία. Ένας φίλος κόλλησε με την κλασική γιατί από πάνω του μια κοπέλα διάβαζε κάθε μέρα πιάνο. Ένας υδραυλικός που έχει γνωρίσει ο πατέρας μου ακούει Mozart και πηγαίνει ενθουσιασμένος στο μαγαζί μας να πει στον πατέρα μου γεμάτος ενθουσιασμό ποιά καινούρια κομμάτια ανακάλυψε! Επίσης ένα ωραίο παράδειγμα είναι αυτό του φίλου manosnikol που έγραψε ένα πολύ ωραίο σχόλιο αρκετά πιο πριν.

Τετ Σεπ 27, 02:49:31 μμ  
Nikos Dimou said...

@εμμανουήλ μυλωνάκης
μα φυσικά η αγάπη για την καλή μουσική δεν είναι θέμα ούτε πλούτου, ούτε κοινωνικής τάξης, ούτε καν ανώτερης παιδείας. Είναι θέμα ευαισθησία και ειδικής παιδείας - να μάθεις να ακούς.

Στην Γερμανία μου είχε κάνει εντύπωση ότι πολλοί χειρώνακτες ήταν μανιακοί φίλοι των συναυλιών, της όπερας κλπ. Είχα ένα γείτονα υδραυλικό που τον συναντούσα σε όλα τα κοντσερτα του Ρίχτερ και της ορχήστρας Μπαχ του Μονάχου. Εμείς έχουμε μπερδέψει τα πράγματα.

Και κάτι βασικό:

Αν με το ποστ μου σας έδωσα την εντύπωση ότι το Τρίτο κλείνει - είναι λάθος (δική μου υπερβολή).

ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ ΑΛΛΑ ΦΘΙΝΕΙ!

Τετ Σεπ 27, 03:01:09 μμ  
synas said...

Η κλασική κι η Jazz είναι ψιλοχαοτικές μουσικές, αφηρημένες... Δεν ταιριάζουν σε ανθρώπους με προκαθορισμένες σκέψεις κι αντιλήψεις, με σκέψη ασφυκτικά "δομημένη"... Αυτοί θέλουν να λένε και ν' ακούν συγκεκριμένα πράγματα (τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη): "Σε θέλω, με θέλεις, γιατί δεν παντρευόμαστε;"

Τετ Σεπ 27, 03:05:56 μμ  
Πανάσχημη said...

Μανωλη μη μου ξεχνάς την soul και τον Brooke Benton.
"Rainy night in Georgia. " ΠΛηρεί τις προδιαγραφές για τις οποίες μίλησες όταν έδωσες τον ορισμό της καλής μουσικής σε υποκειμενικό επίπεδο.

Τετ Σεπ 27, 03:07:39 μμ  
Πανάσχημη said...

SYNAS

Κάνεις τεράστιο λάθος. Ζήσε λίγο στο Νότο, πήγαινε Νέα Ορλεάνη και άκουσέ τους από κοντά, μίλησε μαζί τους για να δεις τα βιώματά τους, άφησέ τους να πάιξουν το πιάνο μόνο για σένα , και πίστεψέ με... η καρδιά σου θα μείνει εκεί. Για πάντα.

Τετ Σεπ 27, 03:10:08 μμ  
synas said...

Πανάσχημη, η καρδιά μου είναι εκεί, χωρίς να έχω πατήσει το πόδι μου...

Τετ Σεπ 27, 03:13:46 μμ  
Nicholas_Nerd said...

This post has been removed by the author.

Τετ Σεπ 27, 03:26:33 μμ  
Nicholas_Nerd said...

Επί του/των "Σώστε το ..."

Ποιός "έσωσε" την Ελληνική μεσοαστική τάξη;

Της μη διάσωσης της Ελληνικής μεσοαστικής τάξης και των αξιών και tastes της (εδώ και πολλά χρόνια), πολλές και διάφορες επιπτώσεις έπονταν, έπονται και θα έπονται.

Τετ Σεπ 27, 03:32:17 μμ  
ladybug said...

Τι σημασία έχει αν ο καθένας απο μας ακούει ή δεν ακούει το Τρίτο.
Τι σημασία έχει αν μπορούμε να κατανοήσουμε αυτή τη μουσική, αν μας αρέσει ή αν δεν μας αρέσει.
Σημασία έχει ότι είναι ο μοναδικός ραδιοφωνικός σταθμός που ασχολείται με αυτή τη μουσική.
Σημασία έχει να κατανοήσουμε ότι είναι ζήτημα παιδείας.
Σημασία έχει ότι όταν όλο το ραδιόφωνο παίζει τα ίδια και τα ίδια, το Τρίτο πρέπει να μείνει και να μη φθίνει.
Ασχέτως από τα προσωπικά μας γούστα... Γιατί πρέπει πάντα να μαχόμαστε μόνο για ό,τι μας αφορά προσωπικά ή ότι θίγει τα συμφέροντά μας ή τα γούστα μας?

Τετ Σεπ 27, 03:33:00 μμ  
proinos said...

Καταχρώμενος της φιλοξενίας του ΝΔ να θυμίσω την ύπαρξη των δυο blogs υποστήριξης του Τρίτου

giatotritoregamoto.blogspot.com και

giatotritoprogramma.blogspot.com

και της διεύθυνσης giatotrito@yahoo.gr
όπου μπορεί κάποιος να υπογράψει χωρίς να συνδέεται με το nickname του.

Τετ Σεπ 27, 03:40:34 μμ  
Εμμανουηλ Μυλωνακης said...

κ. Δήμου, συμφωνώ απόλυτα. Με την ευκαιρία μιλούσα με έναν Γερμανό το καλοκαίρι ο οποίος μου είπε ότι ακόμα και στην Γερμανία οι αιθουσες κλασικής μουσικής δεν γεμίζουν πια...

@πανάσχημη
ασφαλώς και η soul και πολλά άλλα είδη. Το tango του piazzolla για παράδειγμα (έχω μία θαυμάσια εκτέλεση του Adios Nonino με την ορχηστρα του Χατζιδάκι. Piazzolla στο μπαντονεόν, Χατζιδάκις μαέστρος).

Τετ Σεπ 27, 03:42:44 μμ  
Black Swan said...

κ. Δημου καλως σας βρήκα!!
Ελ-Γκρέκο συμφωνώ και θα μείνω σε μια φράση του Χατζιδάκι που έλεγε ότι¨

« η μουσική είναι ενιαία»


Ο Χατζιδάκις είχε το θάρρος να συνδέσει το ρεμπέτικο με το βυζαντινό μέλος, δηλαδή με την εκκλησιαστική μουσική παράδοση της Ανατολής, που θα πει ότι είχε το θάρρος του κοινού νου, σπάνιο στην Ελλάδα.

Συνέδεσε επίσης τη ρεμπέτικη κληρονομιά με το δημοτικό μας τραγούδι, μολονότι είναι αμφίβολο το κατά πόσον ο ίδιος, σαν Αθηναίος αστός με δυτική παιδεία, συμμετείχε στον συγκινησιακό προσανατολισμό που κατά κανόνα προϋποτίθεται για να απολαύσει κανείς τα ηπειρώτικα μοιρολόγια ανεπιφύλακτα και σε βάθος.
Ακόμη και η εξωστρέφεια της νησιώτικης Ανατολής δεν ήταν γι' αυτόν ό,τι καλύτερο.

Φυσικά, ο Χατζιδάκις, ένας ιδιοφυής ευρωπαίος μουσικός χωρίς προκαταλήψεις, μπορούσε να διαγνώσει αμέσως τις φλεγμονές όπου ρίζωναν τα συμπτώματα της εθνικής μικροαστικής ενοχής μας και να τις καυτηριάσει με επιμονή. Ήξερε ότι στο ρεμπέτικο ενυπήρχε κάτι από την ιερότητα των αρχαίων ανατολίτικων ιεροτελεστιών του ανδρισμού και της μεγαλοπρεπούς μελαγχολίας που παραχωρείται στους χαμένους της ζωής σαν έσχατη αποζημίωση για το βάσανό τους, το οποίο ήταν η αποχή από τη λαγνεία. Καταλάβαινε πως το ρεμπέτικο, μολονότι εμψυχωνόταν απ' τα συναισθηματικά σχήματα της μεσογειακής Ανατολής, δίδασκε στο σώμα μια στάση βουβής και εμπιστευτικής πνευματικότητας, εξ ου και απαγορευόταν στα σαλόνια. Και διαισθανόταν ότι, στα κατώγια όπου κάποτε οι σκληροί κάπνιζαν ναργιλέ ενώ άλλοι, σκληρότεροι, χόρευαν μπροστά τους ζεϊμπέκικο, είχαν σημειωθεί δονήσεις ανέκφραστης αγωνίας που το πνεύμα τους αποτυπώθηκε σε ρυθμό 9/8, έναν ρυθμό του οποίου το θαύμα εντοπιζόταν ακριβώς σ' αυτό το ένατο όγδοο που περίσσευε.

Όμως απέτυχε και κατά την διαρκεία της «επανάστασης του Τρίτου» στο να διαβλέψει πως η χάρη αυτών των κινήσεων τροφοδοτείτο εξαρχής από το ότι ήταν κατάλληλες αποκλειστικά για τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, όπου περιφερόταν, ελεύθερη και συνάμα αλυσοδεμένη, μια αόριστη ιδέα παρανομίας, το ψυχικό ίχνος μιας ανυποχώρητης αντίστασης σε όλες τις συνταγές κατευνασμού, κάτι σαν εξορκισμός που αναβαλλόταν αιωνίως, μόνον και μόνον από πείσμα, μέχρι τον θάνατο.

Πίστευε, σαν παιδάκι, ότι θα μπορούσε να φέρει τον ρεμπέτικο εγωισμό μπροστά στους προβολείς χωρίς να τον τραυματίσει, ενώ το τραύμα που άνοιξε ήταν αρκετά σοβαρό ώστε να φτάσουμε στις ζοφερές δισκογραφικές μεσολαβήσεις του Ξαρχάκου μεταξύ Τσιτσάνη και Μπετόβεν!

Διότι, παρά το θεϊκό του ταλέντο, ο Χατζιδάκις δεν μπορούσε να καταλάβει ότι υπήρχε, εντούτοις, αρκετή δόση ψυχικής αλήθειας σε φαινομενικά πεζές ή και γραφικές περιστάσεις, σαν εκείνες κατά τις οποίες αξιοσέβαστοι άνθρωποι, απ' αυτούς που θα ήθελες να καταθέσουν υπέρ σου σε μια δίκη, κάθονταν κι άκουγαν το ρεφρέν τού Μην περιμένεις πια, όλα τελειώσανε, του Απόστολου Καλδάρα, και αισθάνονταν ευτυχισμένοι. Απορρίπτοντας αυτή την ευτυχία εκ των προτέρων ως ύποπτη, ο Χατζιδάκις παρέλειψε να διακρίνει το κακό που τη συνόδευε με τη μορφή μιας απειλής κρυμμένης στην υπόσχεση για εξομοίωση των ταξικών στρωμάτων, οπότε το κακό τού διέφυγε εντελώς, μέχρι του σημείου να μας προϊδεάζει ανέμελα, και εν αγνοία του, για την επερχόμενη παράλυση των οριοθετήσεων, προσκαλώντας τον Φλωρινιώτη στο Τρίτο Πρόγραμμα. Κλεισμένος στο εκπληκτικό του μουσικό όνειρο, είχε αποτύχει να προβλέψει ότι σ' αυτή την προϊούσα συγχώνευση των αντιθέτων, π.χ. των ειδών μουσικής, των κοινωνικών συμπεριφορών κ.λπ., φώλιαζε επιπλέον ο κίνδυνος μιας αποτρόπαιης εξέλιξης σαν τη σημερινή.

ΥΓ Το να αγαπάς τον Χατζιδάκι η το Τριτο είναι περίπλοκη δουλειά, άσε που είναι και υποχρεωτική λόγω του ακαταμάχητου πλεονεκτήματος της τέχνης του.

Λοιπόν, για να τους πενθήσουμε, κυρίες και κύριοι, πρέπει να ξέρουμε ποιον ακριβώς πενθούμε.

Τετ Σεπ 27, 03:45:29 μμ  
browser said...

Εμμανουηλ Μυλωνακης said...
κ. Δήμου, συμφωνώ απόλυτα. Με την ευκαιρία μιλούσα με έναν Γερμανό το καλοκαίρι ο οποίος μου είπε ότι ακόμα και στην Γερμανία οι αιθουσες κλασικής μουσικής δεν γεμίζουν πια...

Αυτό δεν συμβαίνει τόσο στις Φιλαρμονικές όσο στην Όπερα. Και είναι φυσικό. Αν δείχνουν τον Τριστάνο υδραυλικό και την Ιζόλδη ταμία ο κόσμος φρικάρει... Η πρωτοτυπία έχει και κάποια όρια...

Τετ Σεπ 27, 04:04:28 μμ  
Spanios2 said...

Yparxei poiotikh sygrish Mozart/Karvela? H apanthsh einai kai
gia mena profanhs. Genikotera h apanthsh sto erwthma ti moysikh einai
kalh kai ti oxi einai aporeia mias esoterikhs aisthishs toy axiologoy-
poiotikoy poy den exei na kanei me tin eidiaiterh paideia-eidikh enasxolhsh
me to antikeimeno- opws apodeiknyetai kai apo ta prohgoymena paradeigmata.
Tote omws rotw: Yparxoyn antikeimenika-orthologika kritiria gia thn
poiotikh axiologhsh enos ergoy texnhs? Poia einei ayta?
Ston antilogo peri apolyths ypokeimenikothtas (ola einei thema prwswpikoy
goystoy ktl), ti apantame?
Apo To paradeigma toy Mylwnakh einai mia apopeira thespishs kapoiwn
kritiriwn gia thn axiologhsh ths moysikhs( me bash thn polyplokothta
armonias , melwdias kai domhs enos moysikoy komatioy). Omws kai edw yparxei
o antilogos.
Den yparxei perisseia empneyshs kai dynamh melwdias se
kata alla apla domhmena tragoydia? Paradeigma oi melodies twn Beatles
poy exoyn antexei toso poly sto xrono. Akoma ta dika mas rempetika
, oi melwdies toy Tsitsanh.
Apo thn allh se polla syntheta kai polyploka
erga den briskeis kamia ousiwdh empneysh para mia ateleiwth flyaria
h' epideixh texnikhs ikanothtas.
Poios loipon tha orisei antikeimenika kritiria gia tin poiothta????

Τετ Σεπ 27, 04:05:42 μμ  
HRA said...

"Ο τρελλος με το γιουζερνεημ φονια μας προσβαλλει &...καιει Κb."

Όχι βρε τρελέ με ένα "λ" και το γιουζερνέημ του μαλάκα, ιδέα σου είναι...

Τετ Σεπ 27, 04:16:29 μμ  
aphrodite said...

@proinos,

Φυσικά μιλούσα για τους ασθενείς του ορθοπεδικού μου, έτσι? Οχι γενικά, που συμφωνώ 200% με τα γραφόμενά σου περί κλασσικής μουσικής...

Αν δεις όμως ότι οι περισσότεροι ασθενείς ενός φυσικοθεραπευτήριου είναι ή μεγάλοι άνθρωποι με μυοσκελετικά προβλήματα, συνήθως απαίδευτοι ως προς το είδος, ή μικροί με κακώσεις και τραυματισμούς που ΟΥΔΕΜΙΑ σχέση έχουν με την κλασσική, ε, δεν είναι ν'απορεί κανείς με την διαμαρτυρία τους...

Ναι, τώρα βάζει mainstream σταθμό και τον αφήνει συνέχεια, οπότε και μερικές καλές εκπομπές να έχει, θα ακουστούν και τα απιστεύτου κάλλους...

"Γι-έεεεχω πονέε-ΕΕΕΕσει γι'αυτήηηη-ΗΗΗ-ΗΗΗΗ!!!!"

(στρίψιμο αυχένα-ΚΡΑΤΣ!
"Α-ΟΥ!" "Σκάσε, σπάνε τα άλατα τώρα!", "ΜΑ ΠΟΝΑΩ!", "Κι αυτός πονάει αλλά δεν το κάνει θέμα, το τραγουδάει μόνο!").

Τετ Σεπ 27, 04:18:39 μμ  
Stavros Katsaris said...

Καλησπέρα και από μένα!
Μόλις πήρα τα ίσα μου μετά από ταξιδάκι διακοπών!
Γυρίσαμε χτες αλλά οσο πιο λίγο λείψεις τόσο πιο δύσκολο να επιστρέψεις σε κανονικούς ρυθμούς!
Αντί σχολίου προσυπογράφω το σχόλιο του el greco!

Τετ Σεπ 27, 04:21:11 μμ  
Nikos Dimou said...

black swan
O Mάνος θα γελούσε πικρά με την φράση σας "ότι ήταν κατάλληλες αποκλειστικά για τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, όπου περιφερόταν, ελεύθερη και συνάμα αλυσοδεμένη, μια αόριστη ιδέα παρανομίας, το ψυχικό ίχνος μιας ανυποχώρητης αντίστασης σε όλες τις συνταγές κατευνασμού". Αν κάποιος το ήξερε αυτό, ήταν εκείνος. Όταν συζητούσαμε για το Μακρύ Ζειμπέκικο του Διονύση - το είπε, περίπου με τα ίδια λόγια...

spanios2 - δεν υπάρχουν "αντικειμενικά κριτήρια" για οτιδήποτε - φυσικά ούτε και για την τέχνη. Δεν μπορώ να "αποδείξω" ότι ο Μότσαρτ είναι καλύτερος συνθέτης από τον Καρβέλα - ούτε άλλωστε θέλω να σας απαγορεύσω να τον ακούτε. Η "απόδειξη" είναι στην ποιότητα και τον πλούτο του βιώματος που προκαλεί ο καθένας.

Τετ Σεπ 27, 04:23:10 μμ  
synas said...

@spanios2

Νομίζω, σε κανέναν δεν θα άρεσε να τον ξυπνήσουν π.χ. με το "Είναι γάτα, είναι γάτα, ο κοντός με τη γραβάτα" στη διαπασών. Κάθε πράγμα έχει τη χρήση του, δε λέω, τις στιγμές του... Όμως, το πώς αγγίζει η κάθε μουσική το συναίσθημα, γίνεται σαφές, όταν δεν είσαι προετοιμασμένος ν' ακούσεις κάτι ιδιαίτερο ή οικείο στ' αυτί. Όταν το μυαλό "κοιμάται" και λειτουργεί μόνο η ψυχή... Κάπου εκεί ίσως κρύβεται η "αντικειμενικότητα" περί μουσικής...

Τετ Σεπ 27, 04:25:39 μμ  
aphrodite said...

@browser,

"...Αν δείχνουν τον Τριστάνο υδραυλικό και την Ιζόλδη ταμία ο κόσμος φρικάρει... Η πρωτοτυπία έχει και κάποια όρια..."

Πόσες φορές το έχω σκεφτεί αυτό!!!
Πήγα πριν πολλά χρόνια σε Οπερα στο Λονδίνο, μετά πολλών κόπων και βασάνων, να δω Κάτια Καμπάνοβα, και η όλη σκηνογραφία/κοστούμια/σκηνοθεσία ήταν ελαφρώς... Sex & the City. Περίμενα εγώ τα γραντ κοστούμια, τα βελούδα, τα περιστρεφόμενα σκηνικά, να πηδάει στο τέλος τουλάχιστον κάνοντας το κοινό να ουρλιάζει μες την ταύτιση "ΜΗΗΗΗ!" κι αντ'αυτού, η γιάπισσα και το πρόβλημά της...

Ελα όμως που εάν είχα την πολυτέλεια νά έχω δει την παράσταση σε επίπεδο... Αίντα και βάλε 100 φορές, ε, στο τέλος, η γιάπικη έκδοση ίσως και να μου άρεσε πάρα πολύ, ως εναλλακτική σκοπιά...

Οπως μου άρεσε πολύ η ταινία "Ρωμαίος και Ιουλιέττα" με Ντι Κάπριο - και ειδικά επειδή ήταν ένα κοινό έδαφος να την συζητήσω με "καινούριας εσοδείας" παιδιά, που έβλεπαν ένα πλάνο από τις παλιές και φρικάριζαν...

Γιατί όχι?

Τετ Σεπ 27, 04:30:08 μμ  
aphrodite said...

@εμμανουήλ,

«...ενώ η δομή τους είναι στο 99% των περιπτώσεων couplet - refrain (2), το λεγόμενο "Ρόντο" της κλασικής.»

Οι μεγάλες μορφές Καρβέλας και Φοίβος (.... ιάαααχχχχ!...... ανατρίχιασε και το πληκτρολόγιο, I'm not worthy!) χρησιμοποιούν και την "γέφυρα" ανάμεσα σε κουπλέ-ρεφραίν, ψήνοντας τον κόσμο ότι τα δικά τους είναι πιο περίπλοκα και ψαγμένα άσματα... Ναι, αν τα συγκρίνεις με τα κομψοτεχνήματα "Είσαι νινί ακόμα" π.χ. οι άνθρωποι μεγαλουργούν, δεν το συζητώ...

Αλλά νομίζω πως ένα καλό σημείο να ξεκινήσει κανείς είναι με το τι ακούσματα έχει ένα παιδί από το σπίτι κυρίως - όπως θα συμφωνήσει και ο Γάτος εδώ.

Βάλτε ένα σιντί κλασσικής από αυτά που μοιράζουν οι εφημερίδες βρε αδερφέ, κι άστε να παίζει, την ώρα που χώνουν πλαστελίνες στη μύτη. Δεν έχει σημασία, το αυτί συλλαμβάνει, ο εγκέφαλος καταγράφει, σιγά-σιγά επεξεργάζεται, αναλύει, συνδέει... Ακόμη και ο πιο άσχετος στο να σου μάθει να ακούς τη μουσική, μπορεί να σε εκθέτει τουλάχιστον σε αυτήν...

Προσλαμβάνουσες, κι έχει ο Θεός!

Και το συζητούσαμε τις προάλλες με φίλη μπλόγκερ, καθηγήτρια πιάνου, πόσο σημαντικό είναι να μαθαίνουν ταυτόχρονα τα παιδάκια γράμματα, αριθμούς και νότες, όλα μαζί, σαν σύμβολα-απεικονίσεις των τόσων ερεθισμάτων τους. Δεν τα μπερδεύουν καθόλου, τα διαχωρίζουν από μόνα τους, ξέρουν και ξεχωρίζουν το τι είναι ποιό και δεν αντιμετωπίζουν αυτό το «σκάλωμα» που έχουμε μεγαλύτεροι όταν ξεκινάμε να μάθουμε μουσική... Ηλικιακό opportunity window για γλώσσα, προφορές, συντακτικό, μουσική και τόσα άλλα...

Πού είναι και ο ihadafarminafrica (και οι γιατροί μας δλδ), που μας έλεγε για το πώς πεθαίνουν κατά χιλιάδες οι νευρικές συνάψεις, και μόνον όσες «γυμναστούν» κι επιβιώσουν, είναι το «μπαούλο με τον θησαυρό» από τον οποίον θα κάνουμε ανάληψη μια ζωή...

Ενα Τρίτο πρόγραμμα, κι ας παίζει πίσω-πίσω... Δεν έχει σημασία αν δεν ξέρουμε ποιανού είναι το κομμάτι. Μέγαρο, κι ας μην έχουμε ιδέα τι θα δούμε... Η όποια ανάταση δεν ξέρουμε από πού θα μας βγει και πότε...

Και μια από τις μεγαλύτερες ικανοποιήσεις ήταν όταν το μωρό-μωρό μου κάποια στιγμή σιγομουρμούριζε Λιστ –ολόκληρο το «κομμάτι»- την ώρα που έπαιζε με τα τουβλάκια της...

Σε λίγο βέβαια το ξεπέρασε κι ακολούθησε την μεγάλη της αδερφή, τραγουδώντας στη διαπασών το Σρουμφοτράγουδο (το οποίο δεν άντεχω πλέον στην παιδική του έκδοση, παρά ως έρμη μάνα σαν «Δευτέρα κοκαϊνη, την Τρίτη ηρωίνη, Τετάρτη χασισάκι, την Πέμπτη ένα τριπάκι» κτλ που λέγαμε και στη Μορτίσια...).

Μήπως μαζί με Αγωγή του Πολίτη /Ασκήσεις Ηθους, Περιβαλλοντική Συνείδηση / Σώστε τον Πλανήτη και Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση / Ευθυνολόγιον, να βάζαμε και Μουσική /Ξυπνήστε (με νότες, όργανα, κανονική) κτλ στα σχολεία?

Αλλά ξέχασα, εδώ έχουμε έναν υπολογιστή ανά 5 οικοδομικά τετράγωνα...

(ΟΚ, μπορώ ν’ακούσω λίγο Μαζώ τώρα?!)
;)


(γειά σου Μαύρε Κύκνε! Μαύρα μάτια κάναμε...)

Τετ Σεπ 27, 04:31:25 μμ  
proinos said...

@ spanios2

Η μουσική υπήρξε απο αρχαιοτάτων χρόνων ανάγκη και σύντροφος του ανθρώπου. Χωρίς ποιοτικά κριτήρια και απαιτήσεις. Μετά απο χιλιάδες χρόνια η εξέλιξη του πνεύματος οργάνωσε και τους ήχους σε μεγάλη πολυπλοκότητα ωστε να κινδυνεύουμε να πέσουμε στην παγίδα του πιο είδος είναι καλύτερο και γιατί... Ενα βάλς-νανούρισμα του Μπράμς είναι πολύ απλούστερο ως μελωδία, αρμονία και δομή απο τα ορατόρια-συμφωνικά έργα για παράδειγμα εν ζωή γνωστών Ελλήνων τραγουδοποιών που επιδιώκουν και "κλασική" καθιέρωση. Και βέβαια είναι συγκινησιακά αποτελεσματικώτερο αλλά και απο πλευράς ανθρώπινης ακρόασης πολύ προτιμώτερο. O "κύκνος" απο το "καρναβάλι των ζώων" του SaintSaens έχει στην απλότητά του εμπνεύσει εκατοντάδες χορογράφους και παιδάκια που τον έχουν χορέψει στις σχολές μπαλέτου. Μια μινιατούρα συγκλονιστική. Αντίθετα με εκκωφαντικές καντάτες-όπερες-μιούζικαλ Ελλήνων (και όχι μόνο βέβαια) συνθετών που ουδέποτε είδαν δεύτερη εκτέλεση απο την κρατικοδίαιτη (συνήθως) πρώτη. Ανοιχτά αυτιά λοιπόν και ευκαιρία χρειάζεται η μουσική. Η γνώση και η κατανόηση ακολουθούν... Εκεί εντοπίζεται και η ευθύνη της πολιτείας. Ανθρώπων και δομών. Ισες ευκαιρίες και δημιουργία υποδομών. Ξέρετε πόσοι νέοι γονείς παρακολουθούν έκπληκτοι τα μωρά τους κάτω απο 2-3 χρονών να μαγεύονται απο τη μουσική του Mozart που ακούν (κατά λάθος στην αρχή βέβαια) στα κλασικά προγράμματα της δορυφορικής και να την επιζητούν με τον τρόπο τους ξανά και ξανά, ενώ οι ίδιοι οι γονείς (λόγω ισχυρότατης δόσης μεσημεριανής δόσης τηλεοπτικού κουτσομπολιού, βομβαρδισμό σκυλοplaylist κλπ), δυσκολεύονται και να πατήσουν το κουμπί?

Τετ Σεπ 27, 04:32:48 μμ  
paragrafos said...

Οπως υπάρχει το αστείο (γέλιο) που διαφέρει από το γελοίο (είναι καταγέλαστο), το τραγικό (συμπόνια) που απέχει από το χαζοκλαψούρισμα (κροκοδείλια...), το ωραίο που αντιτίθεται στο κιτς, έτσι υπάρχει και το καλό τραγούδι (και η καλη μουσική) που διαφοροποιουνται ριζικά απο τα γαβ-γατζίδικα, δηλαδή την προσποιητή ελαφροχαζολύπη.

Σοφά το είπε ο αγαημένος μου ΝικόΔημος: η "απόδειξη" είναι στην ποιότητα και τον πλούτο του βιώματος που προκαλεί ο καθένας.

Υπ΄αυτήν την έννοια, η καλή μουσική πρέπει να θεωρείται κοινωνικό αγαθό, εφάμιλλο της παδείας, και ως τέτοιο να υποστηρίζεται γενναιόδωρα από την πολιτεία.

Με αγάπη

Παράγραφος

Τετ Σεπ 27, 04:46:35 μμ  
synas said...

@ aphrodite

Παρασκευή πρωί… λαλαλαλαλαλα…
απ’ όλα τα χαπάκια η έκσταση μ’ αρέσει…

Τετ Σεπ 27, 04:49:15 μμ  
Black Swan said...

N.Δ εγραψε..

"..O Mάνος θα γελούσε πικρά με την φράση σας "ότι ήταν κατάλληλες αποκλειστικά για τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, όπου περιφερόταν, ελεύθερη και συνάμα αλυσοδεμένη, μια αόριστη ιδέα παρανομίας, το ψυχικό ίχνος μιας ανυποχώρητης αντίστασης σε όλες τις συνταγές κατευνασμού". Αν κάποιος το ήξερε αυτό, ήταν εκείνος. Όταν συζητούσαμε για το Μακρύ Ζειμπέκικο του Διονύση - το είπε, περίπου με τα ίδια λόγια...

και θα πρόσθετα οτι τα ιδια λέει

και στο βιβλίο του ο Χατζιδάκις

«Ο καθρέφτης και το μαχαίρι»


ΥΓ . Δεν λέω ότι η λύση που έδωσε ο Χατζιδάκις με τη μουσική του στην ελληνική αμφιταλάντευση ήταν μεγαλοφυώς τελεσίδικη, ισχυρίζομαι όμως ότι η λύση, οσονδήποτε εύπιστη, μας θυμίζει ότι κάποτε υπήρξαμε ζωντανοί, όχι παντοδύναμοι ούτε λαμπεροί, όπως στο σύμπαν του lifestyle, αλλά ζωντανοί σαν το χορτάρι ή σαν την έξαψη που συνοδεύει την παραχώρηση μιας συγνώμης.

Ας είναι ευλογημένα τα ονόματα των αγγέλων της μουσικής.

Είναι άφθονοι και γλυκείς κι εγώ ακόμα στα 50 μου και βάλε μαθαίνω με μπρατσάκια να κολυμπώ στον νωτιαίο μυελό τους.

Τετ Σεπ 27, 04:50:07 μμ  
σαρδέλα said...

Εσείς Black Swan, θέλετε να μας αποκαλύψετε πως ορίζεται η "ψυχική αλήθεια" τι είναι και τι ιδιότητες έχει;

Τετ Σεπ 27, 04:53:07 μμ  
Stavros Katsaris said...

Μάλλον πάλι θα επιστρέψουμε στο γνωστό "είναι θέμα παιδείας"
Τον τελευταίο καιρό σκέφτομαι συχνά τους καθηγητές που δεν μου προσέφεραν τίποτε και τρελλαίνομαι!
Θυμάμαι ακόμη στο γυμνάσιο την καθηγήτρια της μουσικής να βαθμολόγει καλύτερα αυτόν που ήξερε καλύτερα την ιστορία του γιου της (φοιτητής στο Λονδίνο και είχε μπλέξει με μια Αγγλίδα) και της κόρης της (φοιτήτρια στη Ρουμανία πρώτη χρονιά μεγάλο άγχος η καθηγήτρια)
Καταλαβαίνεται τι μάθημα γινόταν.
Καθόλου τυχαίο οτι είχα μουσική 20 θυμάμαι τώρα την ιστορία, τότε δεν θα τη θυμόμουν....

Σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός.
Η καθηγήτρια μας ζητούσε να το βουλώσουμε και να κάνουμε οτι θέλουμε για να περάσει η ώρα!

Σε ένα μάθημα που σήμερα μπορεί να καταλάβει κανείς πόσο σημαντικό είναι η ηλίθια ήθελε ησυχία για να χαλαρώσει!

Παιδεία!
Από εκεί αρχίζουν και τελειώνουν όλα!

Δεν είναι τυχαίο που νοσταλγούμε τους καθηγητές που έκαναν με αγάπη και ζήλο το μάθημα τους!
Που μας κρατούσαν παραπάνω για να μοιραστούν τη γνώση!

Τετ Σεπ 27, 04:58:37 μμ  
Πανάσχημη said...

ΣΑΡΔΕΛΑ
Ψυχική αλήθεια είναι όταν ένας άγνωστος σε καλεί να καθήσεις δίπλα του στο πιάνο, σε ρωτά τι θέλεις να σου παίξει, του λες "show me where you come from", και μέσα σε δέκα λεπτά το έχει κάνει. Με τέτοια ψυχή που έχεις γνωρίσει την αλήθεια για την κάθε του ρυτίδα.

Παιδιά φεύγω... χρειάζομαι Κλινεξ!

Τετ Σεπ 27, 05:16:12 μμ  
aphrodite said...

@synas,

Παραλλαγή: "Παρασκευή πρωί, τα παίρν'ολα μαζίιιιι, το Σάββατο είμαι λιώμα, την Κυριακή στο χώμαααα!"
;)

Τετ Σεπ 27, 05:20:22 μμ  
aphrodite said...

"show me where you come from", και μέσα σε δέκα λεπτά το έχει κάνει.

Ενώ αν πρέπει να στο διηγηθεί ή ακόμη και να στο ζωγραφίσει, φέξε μου και γλύστρησα...

Φταίω εγώ που επιμένω στη γλώσσα της μουσικής από μικρά τα παιδιά?

Ποιά εσπεράντο, ποιό body language, music is the "food"

(-of love, play on!).
:)

Τετ Σεπ 27, 05:24:47 μμ  
synas said...

@aphrodite

Τα παιδικά τραγουδάκια δεν πρέπει να έχουν απαισιόδοξο μήνυμα... Αλλά αυτό έχει διδακτικό χαρακτήρα, ε; Να μην τα παίρνεις όλα μαζί... LOL!!

Τετ Σεπ 27, 05:26:18 μμ  
aphrodite said...

@synas,

Εκτός αν είσαι (Anthrax & κάτω) χεβυμεταλλάς και σου φτιάχνει μηνίσκο ο φυσικοθεραπευτής, με Τρίτο πρόγραμμα στα μεγάφωνα...

ΟΛΑ ΜΑΖΙ Τ-Ω-Ρ-Α!

ΛΟΛ!

Τετ Σεπ 27, 05:38:19 μμ  
Stultitia said...

'The objects of the Corporation are as follows:-
(a) To provide, as public services, sound and television broadcasting services (whether by analogue or digital means) and to provide sound and television programmes of information, education and entertainment for general reception...'


Το παραπάνω είναι από το royal charter του BBC, το ιδρυτικό κείμενο αρχών και στόχων του καναλιού δηλαδή. Θυμάμαι πριν από χρόνια στη Βρετανία, της αγγλικής γλώσσας και των 60 εκατομμυρίων, να γίνεται μία τεράστια συζήτηση για το αν η ‘αγορά’ αντέχει πέμπτο τηλεοπτικό κανάλι, αν η διαφημιστική «πίτα» ήταν αρκετή για να συντηρηθεί οικονομικά ή αν εκ των πραγμάτων θα υποβαθμιζόταν και θα αναγκαζόταν να καταφύγει σε δεύτερης ποιότητας προγράμματα και συνεχείς επαναλήψεις. Οι υπεύθυνοι του BBC λοιπόν παρέπεμπαν διαρκώς στο παραπάνω charter και έλεγαν ότι ένα σοβαρό μέσο πρέπει να πληροφορεί, να εκπαιδεύει και να ψυχαγωγεί με ΑΥΤΗ ακριβώς τη σειρά.

Οι κύριοι στην ΕΡΤ πρέπει να αντιληφθούν τα παραπάνω και να θυμηθούν τάχιστα ότι ο προϋπολογισμός τους προέρχεται κυρίως από τις μηνιαίες εισφορές κάθε καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας, οπότε κάθε επιχείρημα της λογικής, 'αφού αυτά θέλει / δεν θέλει ο κόσμος', 'αυτά βγάζουν τα νούμερα που προέρχονται από τα μηχανάκια της AGB ή τις ραδιοφωνικές της FOCUS', δεν έχουν θέση εδώ.

Το αν κάτι είναι δημοφιλές, διατηρώντας εξαιρετικά πολλές επιφυλάξεις για το πώς προσδιορίζεται κάτι τέτοιο, δεν μπορεί να είναι ο μοναδικός γνώμονας για την ανάγκη ύπαρξης οποιουδήποτε πράγματος.

Όπως έλεγαν και για τους Velvet Underground: μπορεί να μην πούλαγαν πολλούς δίσκους αλλά όποιος τους άκουγε άρχιζε τη δική του μπάντα.

Τετ Σεπ 27, 05:38:52 μμ  
aphrodite said...

".... Ξέρουν επίσης, πως στον τόπο μας υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο κοινό μορφωμένων και καλλιεργημένων ανθρώπων, που δε μπορούν να υποφέρουν τις ελαφρότητες και διψούν για κλασική, για άφθονη κλασική μουσική, για σοβαρές θεατρικές εκπομπές, για λογοτεχνία, φιλοσοφία και επιστήμη. Οταν υπάρξει ραδιοφωνικός χώρος για όλα αυτά, όταν καταλυφθεί η σημερινή προγραμματική στενότης, τότε το γούστο του ενός δεν θα ενοχλεί το γούστο του άλλου, τότε θα μπορεί κανείς να ακούει όποτε θέλει αυτό που θέλει και τότε -ίσως μόνο τότε- το γούστο του ενός θα μπορέσει να γίνει και γούστο του άλλου."

To 1954. O Δ. Ρώμας. Και εν έτει 2006 πόσο έχουμε προχωρήσει?

Χμ.... μικρούτσικο ιστορικό για όσους δεν πρόλαβαν...

Τετ Σεπ 27, 05:52:20 μμ  
Αθήναιος said...

Έχω σταματήσει να ακούω Τρίτο προ πολλού, ειδικά από τότε που έβαλα ADSL και ανακάλυψα την όαση του διαδικτυακού ραδιοφώνου και τα άπειρα προγράμματα κλασικής μουσικής ειδικά των "χαζοαμερικανών" και εκτοτε δεν έχω γυρίσει ξανα στο Τρίτο της αγαπητής μου Λιλιπούπολης, την άκουγα μόλις είχαμε έρθει στην Ελλάδα και χάρις στην εκπομπή μου είχε φανεί χώρα με χιούμορ η Ελλάδα.

Μην ασχολείστε με τη σωτηρια του Τρίτου, οι Έλληνες γουστάρουν διογκωμένο και άχρηστο κράτος και μπουζουκομπαγλαμάδες. Ας μείνουν στην αγραμματοσύνη τους, επιλογές υπάρχουν, είναι εκεί έξω, ας ξεστραβωθουν να τις βρουν.

Τετ Σεπ 27, 06:20:14 μμ  
kolassas said...

Μυλωνακης said:Τι σημαίνει όμως αυτό; Σημαίνει ότι επειδή τα έργα κλασικής (ασφαλώς και όχι όλα) είναι εξαιρετικά πολύπλοκα σε επίπεδο μελωδικό, αρμονικό αλλά και σε επίπεδο δομής
Καταρχάς σε ευχαριστούμε για το μικρό μάθημα περί μουσικής, φυσικά κάθε αρχή και δύσκολη και φυσικά δεν μπαίνεις στον χώρο της κλασσικής μουσικής με δύσκολα κομμάτια.
Μπορείς πχ να αρχίσεις με Mozart, θυμάστε την ταινία “Amadeus” είχε γίνει χαμός ,οι περισσότεροι γνωστοί μου την άλλη μέρα έτρεχαν να αγοράσουν Mozart!!!!
Και εγώ με την jazz ξεκίνησα δειλά-δειλά και τώρα μου αρέσει και ακούω πλέον κανονικά , πήγαινα όμως στην γνωστή στοά και με καθοδηγούσαν, σε έναν που του είπα ότι ακούω jazz μου είπε ότι τι μουσική είναι αυτή που ο καθένας παίζει της ψ#@%^$& τον χαβά.
Πέρσι το καλοκαίρι πήγα στην Φολέγανδρο ,στην πλατεία της χώρας υπάρχει ένα καφέ-εστιατόριο ,το έχει ένας Νίκος λίγο τρελός, την πρώτη μέρα που καθίσαμε για καφέ κάτι περίεργο υπήρχε στην ατμόσφαιρα, τελικά κατάλαβα ότι ήταν η μουσική , έβαζε George Winston , ούτε που τον ήξερα , σόλο πιάνο ήταν καταπληκτικά, όλοι τον ρωτούσαν για την μουσική.
Έχω και εγώ έναν υδραυλικό που την πρώτη μέρα που ήρθε σπίτι μου για δουλειά του έβαλα ένα σταθμό με τα «γνωστά» και με κυνήγησε, άκουγε κλασσική.
Αυτό όμως που με φοβίζει είναι ότι μήπως αυτή η bloggοπαρέα καταντήσει κάτι σαν το ΚΚΕ, σαν τον Πανιώνιο, τον Ακράτητο, τον Συνασπισμό πού αρκούνται να κάνουν κριτική προς όλους και όλα, χωρίς όμως κανένας να τους δίνει σημασία γιατί ξέρουν όλοι ότι αυτά όλα απλώς είναι για κατανάλωση και δεν πρόκειται ποτέ να απειληθούν οι κρατούντες.
Έχει σκεφτεί ποτέ κανείς να τυπώσει μία επιστολή διαμαρτυρίας για το τρίτο και να την μοιράζει έξω από το Μέγαρο και την Λυρική!!! Που είσαι ρε Lefteri Kritikaki !!!ΑΑΑ!!! Και στον κ Λαμπράκη που είναι προστάτης των Τεχνών , κάποτε είχε και εκπομπή κλασσικής στο ραδιόφωνο.
Συγνώμη κουράστηκα δεν τα μπορώ τα σεντόνια.

Τετ Σεπ 27, 06:35:39 μμ  
ihadafarminafrica said...

m.xatzidakis said:

Για ευαίσθητες χορδές:

string stretching αλλά μην το παρακάμνετε γιατί στο τέλος θα γίνει φερετζές το string.

Τετ Σεπ 27, 06:44:33 μμ  
somebody said...

This post has been removed by the author.

Τετ Σεπ 27, 07:05:21 μμ  
somebody said...

This post has been removed by the author.

Τετ Σεπ 27, 07:05:39 μμ  
somebody said...

ΝΔ said: "Η "απόδειξη" είναι στην ποιότητα και τον πλούτο του βιώματος που προκαλεί ο καθένας."

Να συμπληρώσω εγώ: Προϋπόθεση για να λειτουργήσει όμως το παραπάνω είναι και ο πλούτος, τα βιώματα και η καλλιέργεια του κάθε ενός να είναι του αντίστοιχου βεληνεκούς που ο κάθε δημιουργός προσπαθεί να συντονίσει μέσα μας...

Πρόταση: Αν υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης ενός τρίτου προγράμματος τι θα λέγατε η ερτ να ιδρύσει ένα ακόμα σταθμό κιτς με χιτς, διαγωνισμούς, 9011 κλπ από όπου θα αντλεί όλα τα απαραίτητα έσοδα που θα χρηματοδοτούν και το τρίτο;
Απλό το βρίσκω.. Ο κάθε ένας θα ακούει ότι του αρέσει. Δημοκρατία!

Τετ Σεπ 27, 07:06:26 μμ  
smooth said...

This post has been removed by a blog administrator.

Τετ Σεπ 27, 07:41:36 μμ  
Nestoras said...

Τι να σας πω blog-αδες μου. Όταν έχεις συνηθίσει να δουλεύεις με ΤΡΙΤΟ και αρχίσουν οι κονσέρβες...απλώς πέφτει η παραγωγικότητα. Όμως δυστυχώς οι managers του δημοσίου ούτε από παραγωγικότητα καταλαβαίνουν. Αν ο λαός δεν θέλει δυτική μουσική ... την βγάζουμε. Αν θέλει Πέγκυ Ζήνα ... γιατί όχι.

Μήπως η λύση είναι να κάνουμε ένα star-academy για σολίστ ορχήστρας και όπερας;

Τετ Σεπ 27, 07:56:57 μμ  
CAESAR said...

Το "Radio days" είναι μια πάρα πολύ ωραία κινηματογραφική ταινία του Γούντυ Άλλεν για την εποχή που ο κόσμος είχε μόνο το ραδιόφωνο.
Για το δικό μας ραδιόφωνο και ιδιαίτερα για το Τρίτο Πρόγραμμα, πιστεύω ότι ακόμη έχει την ώθηση, τη δυναμική που απέκτησε επί Μάνου.
Είναι γεγονός ότι έχει συνδεθεί κυρίως με την κλασσική μουσική. Κατά μεγάλο ποσοστό έτσι είναι. Όμως οι εκπομπές του γι΄ αυτό το είδος της μουσικής είναι πολύ κατατοπιστικές, ενημερωτικές, ή με απ΄ευθείας μεταδόσεις (πχ 23/9/06 στην εκπομπή: Βραδυά όπερας, είχε αναμετάδοση ΕΒU, από τη Κρατική Όπερα Βιέννης)[EBU='Ενωση Ευρωπαϊκών Ραδιοφωνικών]
Στην εκπομπή: "Ο κόσμος του Τρίτου" οι ακροατές μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον παραγωγό για τις δικές τους μουσικές επιθυμίες!
Υπάρχουν όμως και εκπομπές για την Τζάζ, με τίτλο "Τζάζ στον αέρα" όπως και για το ελληνικό τραγούδι που ανέφερε και ο ΝΔ με τίτλο "Ποτέ από την ποταμιά δεν λείπει πρασινάδα"
Εκπομπές για τη μουσική στον κινηματογράφο, όπως: "Η 7η στο Τρίτο", το "Ιntercity", "Τα χρόνια της αθωότητας"
Εκπομπές για την ποίηση, όπως: "Το ξαπλωμένο ύψος: ο ουρανός" και τη λογοτεχνία: "Αναγνώσεις & Λαθραναγνώσεις", "Ξενοδοχείον Βαλκάνια" ή λογοτεχνία/μουσική: όπως "Πού πάει η μουσική όταν δεν την ακούμε πιά;", "Iστορίες για καταραμένους" και φυσικά κάθε βράδυ Κυριακής "Το θέατρο στο Τρίτο" με το ραδιοφωνικό θέατρο!!
Τα προαναφερόμενα είναι ένα μικρό δείγμα από τις πολλές επιλογές του μοναδικού Τρίτου, ή αν προτιμάτε από τη μουσική βιβλιοθήκη του Τρίτου όπου ο καθένας μπορεί να επιλέξει τη μουσική του εγκυκλοπαίδεια !
Αναλυτικό πρόγραμμα για τις εκπομπές του Τρίτου μπορεί να έχει κάποιος κάθε εβδομάδα από το περιοδικό "Ραδιοτηλεόραση"

Τετ Σεπ 27, 08:25:03 μμ  
CAESAR said...

This post has been removed by the author.

Τετ Σεπ 27, 08:25:05 μμ  
brain_deficit said...

Πάτε στο iTunes και ελέγξτε ένα τυχαίο σαιτ με κλασσική μουσική, και μετά το iranianradio.com classical. Να είστε ειλικρινής, πότε αντηχεί η μουσική στα σωθικά σας και ζωντανεύουν τα πόδια σας? Η αστική τάξη που επικαλείται ο κ. ΝΔ έχει καταφέρει το ακατόρθωτο. Η έντεχνη μουσικής της σημερινής Ελλάδος δεν ούτε Ελληνική, αλλά ούτε δυτική. Είναι ένα τίποτα. Έχουν καταφέρει μετά τόσων αγόνων να χαρίσουν την παράδοση της Βυζαντινής μουσικής στους Άραβες και στους Τούρκους. Εκείνοι έχουν στήσει έδρες στα πανεπιστήμια τους και σπουδάζουν τις Βυζαντινές νότες και μελωδίες που εμείς ούτε ζωγραφιστές δεν θέλουμε να τις ξέρουμε. Η έντεχνη μουσικής της γείτονας Τουρκίας έχει κρατήσει μία αυθεντία στην σύνθεση της, μια αξιοσημείωτη ζωντάνια, και ας γνωρίζουν ότι βασίζονται στους Βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους. Ενώ η δικιά μας έντεχνη μουσκιή προσπαθεί μάταια να μοιάσει του Σούμπερτ και του ξεπερασμένου και ξεπεσμένου είδη Μπαρόκ. Και σαν βλάχοι που είμαστε, περηφανευόμαστε σαν γύφτικα σκεπάρνια όταν ξεπηδάει κάπου-κάπου ένας Vangelis. Αυτός όμως είναι η εξαίρεση στην θλιβερή πραγματικότητα.

Τετ Σεπ 27, 08:41:16 μμ  
Εμμανουηλ Μυλωνακης said...

@ spanios2

συμφωνώ με τις απόψεις σου. Δεν νομίζω όμως να υπονόησα με το post μου ότι το καλό είναι το πολύπλοκο. Ασφαλώς και στην απλότητα πολλές φορές βρίσκεις το πιο μεγαλειώδες έργο.

Ούτε σύγκρινα είδη, λέγοντας αυτό είναι καλό το άλλο κακό. Γι' αυτό και στην αρχή έγραψα ότι καλή μουσική είναι η "αυθεντική" μουσική, από όπου και αν προέρχεται.
Μια τέτοια σύγκριση είναι για πολλούς λόγους άτοπη!

Προσπάθησα να εξηγήσω που χρειάζεται κατά τη γνώμη μου η μουσική παιδεία. That's all.

Υ.Γ.Δεν προσπαθώ να κάνω μάθημα σε κανένα. Απλώς επειδή σέβομαι τον οικοδεσπότη του blog και τον διαδικτυακό χώρο που δημιούργησε θέλω να τεκμηριώνω όσο το δυνατόν καλύτερα τις απόψεις μου.

Τετ Σεπ 27, 08:41:54 μμ  
Ραψωδία said...

@ brain_deficit

Δεν ξέρω τι έχει απομείνει από τη Βυζαντινή μουσική στο ελληνικό έντεχνο, πάντως θα έλεγα ότι μάλλον συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που ανέφερες, προσπαθούμε να πλασάρουμε ανατολίτικες επιρροές σαν ελληνικές με την ονομασία "έντεχνο", ενώ στην πραγματικότητα ξεφεύγει πολύ από τη βυζαντινή παράδοση (αν και ούτως ή άλλως το "βυζαντινός" για μένα απέχει πολύ από το "ελληνικός"). Επίσης δεν κατανοώ γιατί βλάπτουν οι δυτικές επιρροές, ούτε γιατί πρέπει να απορίπτουμε το μπαρόκ ως ξεπεσμένο είδος... μακάρι να καταφέρναμε να πάρουμε τα δυτικά στοιχεία που πραγματικά αξίζουν...

Φιλικά :)

Τετ Σεπ 27, 09:29:05 μμ  
Alexandra said...

Θυμάμαι καλοκαίρια και χειμώνες, ενώ ήμουν παιδί, καθόμουν στο σαλόνι για να μπορώ να διαβάζω ήσυχα, αφού ο χώρος ήταν απομονωμένος. Και εκεί τα ακούσματά μου, η μύησή μου στο μαγικό κόσμο της κλασσικής μουσικής (σε όλο της το φάσμα έως τον 20ο αιώνα), της φωνής της Σοφίας Βέμπο, των μπινγκ-μπαντς και τόσων άλλων 'ειδικών' ειδών που ακόμα είναι τα αγαπημένα μου, ξεκίνησαν από αυτό το αγαπημένο πρόγραμμα.

Ο σεβασμός σε πράγματα που μας προκαλούν μνήμες είναι αναγκαίος...

Τετ Σεπ 27, 09:35:07 μμ  
Spanios2 said...

Εμμανουηλ Μυλωνακης said...
"..Δεν νομίζω όμως να υπονόησα με το post μου ότι το καλό
είναι το πολύπλοκο".
Δεν θεωρησα οτι υπονοησες κατι τετοιο- απλα εγω χρησιποποιησα
αυτα που ειπες ως υποθετικο επιχειρημα για την μουσικη αξιολογηση.
Η συγκριση Μοτσαρτ/Καρβελα ηταν ενα
σχημα υπερβολης για να
αναπτυξω τα ερωτηματα μου.

Τετ Σεπ 27, 09:41:09 μμ  
Nikos Dimou said...

Αυτή η Βυζαντινολαγνεία είναι ένα νέο είδος εθνικισμού... σαν την αρχαιολαγνεία... μόνο που η μία τρώει την άλλη και εμείς κοιτάμε συνέχεια πίσω αντι για μπροστά...

Τετ Σεπ 27, 10:03:13 μμ  
Dion.M. said...

@Aphrodite said:To 1954. O Δ. Ρώμας. Και εν έτει 2006 πόσο έχουμε προχωρήσει?

Ευχαριστώ για την πληροφορία. Δεν ήξερα ότι ο Δ. Ρώμας ήταν ο εμπνευστής.

Είναι από τις περιπτώσεις που η ιδιαίτερη πατρίδα μου με κάνει υπερήφανο.

Οσο για την ερώτηση ...έχουμε προχωρήσει πολύ... Αλλά χάσαμε τον προσανατολισμό μας και προχωρήσαμε προς τα πίσω δυστυχώς!

Οταν σε μια χώρα ευδοκιμούν φαινόμενα τύπου Δρούζα και Αρναούτογλου και ταυτόχρονα φθίνει το «τρίτο» η χώρα αυτή δεν έχει μέλλον!

Τετ Σεπ 27, 10:08:44 μμ  
Stavros P (isisdoros) said...

Χωρίς να αμφισβητούμε την αξία της δυτικής μουσικής δε μπορούμε να αγνοούμε μιά μουσική πού βασίζεται σε διαστήματα τελείως διαφορετικά.Στη πολυφωνία της δύσης η ανατολή αντιπαραθέτει εκαντοτάδες κλίμακες και τεράστια ρυθμική ποικιλία.

Τετ Σεπ 27, 10:24:03 μμ  
Spanios2 said...

κ ΝΔ περα απο τις εθνικιστικες διαστασεις του ζητηματος,
απο πολλους μουσικους/μουσικολογους η Βυζαντινη μουσικη παραδοση καθως
και η γενικοτερη ανατολικη μουσικη ,θεωρειται ενα μουσικο συστημα
με πλουσιοτερες -και πρωτογνωρες για τους δυτικους-
εκφραστικες δυνατοτητες καθως δεν περιοριζεται στους 12 μουσικους
φθογγους του δυτικου τροπου. Δεν ειναι τυχαιο οτι πολλοι σπουδαιοι
μουσικοι της Δυσης οταν ερχονται για πρωτη σε επαφη με την ανατολικη
μουσικη παραδοση εκπληκτοι αντικρυζουν ενα νεο μουσικο συμπαν.
Τελευταια παρατειρειται ενα φλερτ κυριως ανθρωπων της τζαζ με τις μουσικες
αυτες -συχνες διαπολιτισμικες συνεργασιες, ethnic, word music κτλ).

Τετ Σεπ 27, 10:27:40 μμ  
Kato Patissia said...

ΕΓΩ,
ΚΑΙ Η ΚΥΡΙΑ
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΡΟΜΗΛΑ... 1 / 2

Έψαξα σήμερα αρκετά στο διαδίκτυο, για να βγάλω άκρη για το θέμα του ΤΡΙΤΟΥ που μας απασχολεί..

Διάβασα και τις επιστολές αναγνωστών στην «Ελευθεροτυπία» της 25/9/06...

Είναι ανατριχιαστικός ο τρόπος διακοπής της συνεργασίας της ΕΡΑ με την κα. Μαριάννα Κορομηλά, μετά απο 31 χρόνια..

Αλλα μαζί με αυτήν, κι’ άλλοι άνθρωποι, πολύ σημαντικοί στον τόπο μας, είχαν την ίδια μεταχείρηση απο την ΕΡΑ..

Μου μένει ένα ΓΙΑΤΙ μεγάλο, πικρό, και ...αναπάντητο! Κάποιο Προεδρικό Διάταγμα υποτίθεται πως έκανε τη ζημιά, αλλά... ποιός πείθεται!

Για μένα, φαίνεται να υπάρχει μιά κυβερνητική πολιτική για «εκκαθαρίσεις στη σιωπή».. Για ποιό λόγο όμως, δέν είναι ξεκάθαρο..

Δέν θεωρώ την οποιαδήποτε κυβέρνηση του τόπου, πως αποτελείται απο απρόσεκτους ανθρώπους. Γιατι, η εντύπωσή μου είναι πως το θέμα είναι ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ, και όχι της ΕΡΑ..

Μάλλον ΔΕΝ αντιμετωπίζουμε δηλαδή έναν προϊστάμενο που εφαρμόζει κάποιους «νόμους της αγοράς» όπως νομίζαμε, αλλα είμαστε μπροστά σε ΕΣΚΕΜΜΕΝΕΣ εκκαθαρίσεις, με κυβερνητικό πλάνο. Αυτή είναι η εντύπωσή μου, αλλα μπορεί να κάνω και λάθος..

Σκέφτομαι πολλά...
Ακόμα, και το ότι ...ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ!!!
Μόνο σε τέτοιες καταστάσεις «δικαιολογούνται» τέτοιες κινήσεις..

--------

Δυστυχώς, την κα. Κορομηλά δέν την άκουσα ποτέ μου στο ράδιο, ή την άκουσα τυχαία, και δέν το θυμάμαι...

Όμως, έχω πέσει πάνω στο βιβλίο της για τον Ελληνισμό στη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο ....το λιγουρευόμουνα ένα μεσημέρι σ’ ένα βιβλιοπωλείο!

Αλλα δέν το αγόρασα, γιατι το κόστος είναι μεγάλο για μένα για ΤΕΤΟΙΑ βιβλία.. Και μού ‘μεινε η πίκρα αυτή, της απλησίαστης «πολυτέλειας» της γνώσης... Πίκρα, γιατι εδώ και 10 χρόνια ψάχνω εξονυχιστικά το τί παίζεται με τα ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΗΣ ΚΑΣΠΙΑΣ, και το βιβλίο της κας Κορομηλά είναι ΑΚΡΙΒΩΣ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μου γι’ αυτά!..

- ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ -

Τετ Σεπ 27, 10:30:33 μμ  
Kato Patissia said...

ΕΓΩ,
ΚΑΙ Η ΚΥΡΙΑ
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΡΟΜΗΛΑ... 2


Διάβασα, πως η κα. Κορομηλά έκανε τις εκπομπές και τα ταξίδια της σ’ αυτές τις περιοχές, ήδη απο το ..1991 !!!!!

ΠΡΟΦΗΤΗΣ ήτανε;; Πώς πήγε κι’ έκανε μιά ΤΕΤΟΙΑ δουλειά, τρέχοντας ουσιαστικά ΜΠΡΟΣΤΑ απο την Ιστορία;;

Το μυαλό μου σκέφτεται πως ίσως να είναι ...ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ απο την κυβέρνηση, εξαιτίας ακριβώς αυτής της δουλειάς της στις κρίσιμες περιοχές!!!

Αλλα και πάλι, μένει ένα ΓΙΑΤΙ...

Νομίζω, σάν πολίτης, πως η κυβέρνηση ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΗ απέναντι σε ανθρώπους σάν την κα. Κορομηλά, γιατι η «απροσεξία» της, γεννάει ΦΟΒΟΥΣ σ’ εμένα τον πολίτη, και «σενάρια συνωμοσίας» τα οποία είναι πολύ δυσάρεστα...

Διάβασα στο Ίντερνετ, πως η διοίκηση της ΕΡΑ έχει καταλήξει σε «πολιτική σιωπής» στο θέμα της κας Κορομηλά...

Η «σιωπή» σε τέτοια θέματα, είναι ΕΓΚΛΗΜΑ κατά της κοινής γνώμης.. Μας αφήνει να σκεφτόμαστε δράκους και θύελλες, ότι κατεβάζει το μυαλό μας! Δέν είναι υπεύθυνη στάση αυτή...

--------

Απο την άλλη μεριά, ...βρήκα απόψεις της κας Κορομηλά για τα βιβλία της Ιστορίας, που με προβληματίζουν. Η πρότασή της να δοθεί έμφαση στην «οικουμενικότητα» και τη «συνέχεια» του Ελληνισμού, είναι, άν την αντιλαμβάνομαι σωστά, ‘το μήνυμα των καιρών’...

Αλλα διαφωνώ, ...στο να καταργηθούν τα βιβλία Ιστορίας για 3-4 χρόνια όπως λέει! Όμως, δέν είμαι «ειδικός» ώστε να μπορώ να την κατανοήσω...

Απ’ όλα αυτά, προκύπτει πως η κα. Κορομηλά είναι ένα μυστήριο για μένα, το οποίο δέν είμαι σε θέση να το διαλευκάνω μόνος μου...

---------

Καλούμαι συνεπώς, να πάρω θέση σ’ ένα ζήτημα σκοτεινό, για το οποίο... δέν μπορώ να έχω γνώμη!

Το μόνο που μπορώ να κάνω, είναι να ...ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΩ τον κ.Νίκο Δήμου!

Αλλα έτσι, λειτουργώ ως «πιστός!», και όχι ως «σκεπτόμενος πολίτης», όπως θα με ήθελε...

Τί να πώ...

Συντάσσομαι μαζί σας στο θέμα αυτό, απο «εμπιστοσύνη», που εύχομαι γρήγορα να μετατραπεί σε «γνώση»...

Τετ Σεπ 27, 10:31:34 μμ  
SOLON said...

Το να πληρώνουν οι πολλοί (φορολογούμενοι) για κατι που αρέσει σε λίγους ίσως είναι αντιδεοντολογικό.
Εμείς εδώ στη Νέα Υόρκη για 20 χρόνια περίπου νοικίαζουμε 13 ώρες την εβδομάδα απο έναν δημοτικό σταθμό και εκπέμπουμε ποιοτικά προγράμματα στα ΕΛληνικά και στα Αγγλικά. Λόγω του ότι ο σταθμός είναι δημοτικός δεν επιτρέπονται διαφημίσεις. Τα έξοδα (350,000 δολλ το χρόνο περίπου) καλύπτονται απο χορηγίες και απο τα μέλη του σταθμού. Δύο φορές το χρόνο κάνουμε μια οικονομική εξόρμηση μέσω των ραδιοκυμμάτων (σαν ραδιο μαραθώνιο) και συγκεντρώνουμε εισφορές απο το ακροατήριο προσφέροντας και διάφορα αντίδωρα. (Δίσκους, βιβλία κλπ). Τα προγράμματα γίνονται απο εθελοντές παραγωγούς με πολύ μεράκι (και ίσως και λιγη τρέλλα). Πρόσφατα είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στα ραδιοκύμματα μας τον νοικοκύρη αυτού του blog Ν.Δ.
Ισως ένα τετοιο μοντέλο μελών/χορηγών/εθελοντών να δουλέψει και για το Τρίτο.

Τετ Σεπ 27, 10:32:17 μμ  
ihadafarminafrica said...

ΒΛΑΜΜΕΝΗ ΣΥΝΑΨΗ:

ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ ΑΚΟΥΕΙ ΝΤΟΝΑ ΣΑΜΕΡ ( Ι feel love ) ΚΑΠΆΚΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ: ''ΜΑΤΤHΑUS PASSION'' TOY J.S.BACH( dir: Philippe Herreweghe).

Τετ Σεπ 27, 10:42:32 μμ  
Ραψωδία said...

Stavros P (isisdoros) said...

"Στη πολυφωνία της δύσης η ανατολή αντιπαραθέτει εκαντοτάδες κλίμακες και τεράστια ρυθμική ποικιλία. "

Βεβαίως και η μουσική της ανατολής έχει πάρα πολλά να δώσει, και να διδάξει τους "δυτικοτραφείς" μουσικούς. Οι περισσότεροι έλληνες μουσικοί βέβαια δε φαίνεται να διδάσκονται και πολλά ούτε από την ανατολή ούτε από τη δύση, παρά μόνο να πλασάρουν τα ίδια πολυακουσμένα (συχνά κλεμμένα) μοτίβα, χωρίς ποικιλία, χωρίς πρωτοπορία...

Τετ Σεπ 27, 10:43:53 μμ  
synas said...

300;;

Τετ Σεπ 27, 10:46:43 μμ  
Lefteris Kritikakis said...

"Αυτή η Βυζαντινολαγνεία είναι ένα νέο είδος εθνικισμού... σαν την αρχαιολαγνεία... "

Κάποτε η Ευρώπη ήταν πρωτοπόρα, έκανε πειράματα και έβγαζε καινούργιο πράμα. Κάποια στιγμή, κάτι κακό συνέβη (δεν έχω ιδέα τι μπορεί να ήταν αυτό) και όλοι άρχισαν να κοιτάνε προς τα πίσω. Έτσι, η Ευρώπη έγινε "αυτό δεν είναι έγκυρο διότι δεν έχει ξαναγίνει", και η Αμερική πήρε τη σκυτάλη και έγινε "αυτό θα το κάνω επειδή δεν έχει ξαναγίνει".

Μπορεί να είναι απλά μια "αμυντική" αντίδραση. Κάθε φορά που η Αμερική κομπάζει για μια καινούργια ανακάλυψη, οι Ευρωπαίοι ποζάρουν δίπλα στα μνημεία, για να έχουν κάτι να "κοντράρουν" άμεσα. Συμβαίνει με τους ανθρώπους, ε, συμβαίνει και με τις χώρες.
"Εγώ που άμα δεν σε είχα παντρευτεί θα ήμουνα εφοπλιστής" λένε οι άνθρωποι και σε επίπεδο εθνικό, "όταν εμείς χτίζαμε ακρόπολη...". Φυσική αντίδραση είναι, αρκεί να μη γίνεται κουλτούρα και νοοτροπία...

Τετ Σεπ 27, 10:51:54 μμ  
ihadafarminafrica said...

This post has been removed by a blog administrator.

Τετ Σεπ 27, 10:53:19 μμ  
browser said...

ihadafarminafrica δεν βρίσκεσαι στο Studio 54 -:) Άντε ξεχειλώστε το (...) να δούμε τι θα γίνει.

Τετ Σεπ 27, 11:11:14 μμ  
ihadafarminafrica said...

If the tears on my cheeks can

Achieve nothing,

O, then take my heart!

But let it for the streams,

When the wounds bleed gendly,

Also be the sacrificial cup.

Τετ Σεπ 27, 11:14:19 μμ  
aphrodite said...

@ihafia,

Μάλιστα.

Οταν ακούσει "Δεν ξανακάνω φυλακή με τον Καπετανάκη" μετά από Wagner, στείλ'το από δω για την είσπραξη... ΛΟΛ!
;)

Τετ Σεπ 27, 11:14:50 μμ  
Nikos Dimou said...

spanios 2 said...
"η γενικοτερη ανατολικη μουσικη ,θεωρειται ενα μουσικο συστημα
με πλουσιοτερες -και πρωτογνωρες για τους δυτικους-
εκφραστικες δυνατοτητες καθως δεν περιοριζεται στους 12 μουσικους
φθογγους του δυτικου τροπου".

Aυτά είναι εξωτισμοί και κουλτουροσνομπισμοί. Μπροστά στην "Τέχνη της Φούγκας" του Μπαχ όλη η ανατολική μουσική είναι απλοϊκή και μονότροπη. Καλά είναι τα έθνικ αλλά
"άχρι αστραγάλων!" που είπε και ο Απελλής.

Τετ Σεπ 27, 11:21:30 μμ  
aphrodite said...

@ihafia,

Χμ... Από Κατά Ματθαίον Πάθος - Bach είναι οι ωραίοι στίχοι ή κλεψιμέϊκο Μόροντερ? (κούφανέ μας τώρα!)

(Η Ντ. Σάμμερ πήρε των ομματιών της ε?)

Τετ Σεπ 27, 11:35:03 μμ  
Stavros P (isisdoros) said...

Nikos Dimou said...
Καλά είναι τα έθνικ αλλά
"άχρι αστραγάλων!" που είπε και ο Απελλής.

Να διευκρινήσω ότι η Ανατολική μουσική δεν είναι Έθνικ.Είναι μουσική βασισμένη σε διαστήματα.Χωρίζει τον τόνο σε 12 μόρια κατά τον Χρύσανθο και σε 9 μόρια κατά τους Τούρκους και τους Πέρσες.Έχουν γραφεί υπέροχα μέλη από σπουδαίους μελοποιούς.Η Έθνικ ουσιαστικά είναι προσπάθεια να παντρευτούν μουσικές απο'Ανατολή και Δύση.

Τετ Σεπ 27, 11:48:36 μμ  
proinos said...

@ ΝΔ

Είναι όμως φορές που η μονοφωνική γραμμή κουβαλά τέτοιο μελισματικό πλούτο, μικροδιαστηματική πολυγλωσσία και ερμηνευτική ενάργεια που κάποιες σαθροχτισμένες μπουκωμένες πολυφωνικές κατασκευές ακούγονται μάταιες και αναίτιες.

Και βέβαια, η τέχνη της φούγκας του Bach, οι δύο φούγκες της σονάτας για πιάνο, έργο 110 του Μπετόβεν και το τελευταίο μέρος απο τη σονάτα για πιάνο του Barber, μαζί με εκατοντάδες άλλα πολυφωνικά κομψοτεχνήματα είναι άμοιρα του σχολίου αυτού...

@ kato patissia

Για να είμαστε δίκαιοι και με τη διοίκηση της ΕΡΤ, έβγαλε προ ημερών τη μοναδική ανακοίνωση επι του προβλήματος "πως να κάνω πρόγραμμα με το Προεδρικό Διάταγμα να εφαρμόζεται στην Ανώνυμη Ανταγωνιστική Εταιρεία μου" όπου ανακοίνωσε την επιστροφή της κ. Κορομηλά στο πρόγραμμα "απο αρχές Οκτωβρίου"

Είδες η πίεση?

Τετ Σεπ 27, 11:49:09 μμ  
Nikos Dimou said...

Stavros P (isisdoros)

Δεν είπα ότι η Ανατολική μουσική είναι έθνικ.

Είπα απλώς ότι η μουσική είναι κάτι περισσότερο από μόδα...

Πεμ Σεπ 28, 12:10:37 πμ  
Mantz said...

@black swan: Συμφωνώ με το σχόλιό σου των 10:47. Το οποίο δένει και με τα σχόλια άλλων για ανικανότητα ως προς το marketing και την επικοινωνιακή (μη) πολιτική της ΕΡΤ. Ενώ γενικά μου αρέσει να ψάχνω διαφορετικά ακούσματα το Τρίτο μου φαίνεται ψυχρό, κονσερβαρισμένο. Σε αντίθεση με τον Εν Λευκώ.

@libertarian: Δεν διαφωνώ πλήρως μαζί σου αλλά βλέπω κάποιο ρόλο για το κράτος, υπό την ίδια έννοια που βλέπω να έχει ρόλο και στην εκπαίδευση. Εφ' όσον το κράτος θέλει να έχει κάποιο λόγο / ρόλο στο ραδιόφωνο / TV τότε θα έπρεπε να προωθεί είδη που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να καλυφθούν από τους ιδιωτικούς σταθμούς λόγω μικρής αγοράς. Και το Τρίτο Πρόγραμμα καλύπτει ένα τέτοιο κενό παρά τις ανωτέρω (και κατωτέρω) αντιρρήσεις μου. Τα άλλα Προγράμματα της ΕΡΤ και ιδίως οι εκπομπές "πολιτικής" / πολυλογίας / ποδοσφαίρου / "μαγκαζίνο" είναι για πέταμα και θα έπρεπε (όχι απλώς "θα μπορούσαν") να καταργηθούν. Κάποιες επιλεγμένες καλές εκπομπές (Πετρίδης-Ζουγρής, Κογκαλίδης, Παπαστεφάνου, "Πολιτισμένοι") θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στο Τρίτο και να του προσδώσουν την επιπλέον ζωντάνια που του λείπει.

Διαφορετικά ας πάμε σε λύσεις (και αυτές θεμιτές) σαν αυτές που υπάρχουν στις ΗΠΑ όπου το ΔΗΜΟΣΙΟ (όχι κρατικό!) ραδιόφωνο στηρίζεται και στην εθελοντική συνδρομή των ακροατών του.
Και εκεί όμως κάποιες από τις (δημόσιες) συχνότητες παραχωρούνται σε μη εμπορικούς σταθμούς. Νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή και οικονομικά συμφέρουσα λύση.

Υπήρξα ερασιτέχνης "παραγωγός" σε κολεγιακό σταθμό στις ΗΠΑ όπου κάποιες συχνότητες παραχωρούνται, δεν ξέρω με ποια κριτήρια, σε μη εμπορικούς σταθμούς. Το πρόγραμμα ήταν όχι απλά μη εμπορικό αλλά ικανό να προκαλέσει κύμα εγκεφαλικών στα πλήθη των ελληνοσκυλάδων.
Και διαπίστωσα και τις δυνατότητες προβολής της ελληνικής μουσικής που υπάρχουν...
Κάτι που μονίμως με εντυπωσιάζει εκτός Ελλάδας είναι η ανικανότητα των Ελλήνων να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Πολιτιστικά ή άλλα...Από δίσκους μουσικής μέχρι τα... Papadopoulos biscuits (…) και το ελληνικό ελαιόλαδο.
Αντίστοιχη και η ανικανότητα της ΕΡΤ να πουλήσει "Τρίτο" και τις επί μέρους συνιστώσες του.

---------
Το πλήρως απαράδεκτο φυσικά είναι να μην πιάνεις το πρόγραμμα (TV / ράδιο) ή να μην έχεις καν τηλεόραση και να είσαι υποχρεωμένος να πληρώνεις χαράτσι. Ένα email που είχε κυκλοφορήσει ευρέως πρόσφατα με οδηγίες μη πληρωμής της ΕΡΤ ξέρει κάποιος αν έχει βάση;

Πεμ Σεπ 28, 12:13:12 πμ  
George said...

Εμμανουήλ Μυλωνάκης είπε "Υ.Γ.Δεν προσπαθώ να κάνω μάθημα σε κανένα. Απλώς επειδή σέβομαι τον οικοδεσπότη του blog και τον διαδικτυακό χώρο που δημιούργησε θέλω να τεκμηριώνω όσο το δυνατόν καλύτερα τις απόψεις μου."

και καλά κάνεις. Δασκάλους χρειαζόμαστε. Με ενδιαφέρει πάρα πολύ να ξέρω τι είναι καλή μουσική και τι όχι. Ποτέ δεν διδάχθηκα και ποτέ δεν είχα κάποιον να μου δείξει.

Πεμ Σεπ 28, 12:22:42 πμ  
Stavros P (isisdoros) said...

Ένα ακόμα πρόβλημα με το Τρίτο είναι ότι δεν έχει την κατάλληλη τεχνική υποστήριξη στους αναμεταδότες του.Εδώ στη Καλαμάτα λειτουργούν περίπου κατά το 60% του χρόνου.Δε γνωρίζω δε τι κάλυψη συχνοτήτων υπάρχει πανελλαδικά.

Πεμ Σεπ 28, 12:23:20 πμ  
proinos said...

This post has been removed by the author.

Πεμ Σεπ 28, 12:24:19 πμ  
proinos said...

@ mantz

Για να μην ξεχνάμε την ουσία του σημερινού post του ΝΔ, δηλ. την κακομεταχείρηση του Τρίτου απο τους διοικούντες τη δημόσια τηλεόραση, θα παρατηρούσα ότι ο προϋπολογισμός της εκπομπής Πετρίδη - Ζουγρή φθάνει για μισή μέρα πρόγραμμα του Τρίτου, ενώ για τους συμπαθέστατους "πολιτισμένους" δεν τους βλέπω να "προσδίδουν την παραπάνω ζωντάνια που του λείπει"όπως λέτε, διότι -για οικονομικούς πάντα λόγους- "ντουέτο στο μικρόφωνο του Τρίτου" είναι λίγο πιό πετυχημένο ανέκδοτο απο το "Το ξέρεις το άλλο με τον Τοτό?" Δει δή χρημάτων διότι απο ιδέες πιθανόν να έχουν..

Πεμ Σεπ 28, 12:26:39 πμ  
harrygreco said...

Δυση & Ανατολη συνυπαρχουν στο DNA των Γραικων. Δυση απο Αλβανους,Μακεδονες,Βουλγαρους ( βλ. Βουλγαρακης ) Ιταλους,Βλαχους. Ανατολη απο Τουρκαλβανους,Τουρκους,Αιγυπτιους ( βλ. Αραπης,Αραπογλου ), Εβραιους & Τσιγγανους. Ο καθενας,αναλογα με τα ποσοστα των συνιστωντων γενών στο ατομο του,οδευει προς τη μια ή την αλλη κατευθυνση. Οποιος θελει να καταστειλει το ενα ή το αλλο ορμεμφυτο μεσα του,ειναι προβληματικος. Οπως επισης,οταν το προβαλλει ή παριστανει οτι το εχει,χωρις να το εχει. Οταν βλεπω γονεις να στελνουν κορες στο μπαλλετο,τα παιρνω. Οπως & οταν βλεπω μη τουρκοσπορους να αποπειρωνται να χορεψουν zeybek.

Πεμ Σεπ 28, 12:37:26 πμ  
Rallousilach said...

Εγω πάντως απολαμβάνω κα τα 2 είδη μουσικής χωρίς να θεωρώ τον εαυτό μου διχασμενη προσωπικότητα...

Take it easy kiddos!...

Πεμ Σεπ 28, 12:59:44 πμ  
mickey said...

Μπροστά στην "Τέχνη της Φούγκας" του Μπαχ όλη η ανατολική μουσική είναι απλοϊκή και μονότροπη.

Παρότι είμαι κατά των απόλυτων θέσεων και τον αφορισμών, ομολογώ πως ο γάτος έχει ...απόλυτο δίκιο ;)

Ακούω όλα τα είδη μουσικής (πλην ....γνωστών π@π@ρολογιών), αλλά αυτό δε σημαίνει πως όλα έχουν την ίδια μουσική αξία. Η ποιότητα είναι ΦΥΣΕΙ υποκειμενική (όπως έγραψα), αλλά και η ...ισοπέδωση έχει τα όριά της ;)

Υ.Γ. Synas, συγχαρητήρια για την τρακοσάρα :)

Πεμ Σεπ 28, 02:47:46 πμ  
mickey said...

brain_deficit said:
"έτσι εξηγείται γιατί στις συναυλίες κλασσικής μουσικής όλοι έχουν κλειστά τα μάτια τους, τα χέρια στο πιγούνι και με χαλαρό το κεφάλι τους να γέρνει. Ή τους έχει πάρει ο ύπνος, ή προσεύχονται στον Θεό τους να τελειώσει το μαρτύρια μία ώρα συντομότερα."

Κούνια που σε ...κούναγε. Όταν πάω να ακούσω κλασική στο Μέγαρο σχεδόν ...διευθύνω ο ίδιος από το κάθισμά μου την ορχήστρα. Και να μη σου πω πώς οδηγώ και τι κάνω με κάποιες "σπιντάτες" συνθέσεις της στη διαπασών (και σε κορυφαίες ηχογραφήσεις). Και όσα - υπερβολικά για κάποιους - λεφτά έριξα στο ηχοσύστημα του αυτοκινήτου, για την κλασική και για κάποιες καλές ηχογραφήσεις το έκανα (τα συμπιεσμένα ποπάκια και ελληνάδικα παίζουν μια χαρά - ή και καλύτερα - και σε ...καβουρδιστήρι).

Η Κλασική Μουσική είναι μια ΠΟΛΥ παρεξηγημένη υπόθεση σε αυτή τη χώρα - και από τους "αρνητές", αλλά και από τους "θιασώτες" της. Οι πρώτοι τη θεωρούν "ντεμοντέ" και "ξενέρωτη" (ή για "κηδείες" που είπαν η Άφρο κι ο Νίκος), αλλά υπάρχουν συνθέσεις που θα έκαναν και τον πιο hardcore ροκά να ...εκστασιαστεί (κι ας μην έχει distorted κιθάρες, βαθιά μπάσα και εκκωφαντικά drums). Οι δεύτεροι δίνουν το βάρος σε ξερές γνώσεις ("μα καλά, δεν ξέρεις πόσες τετράφωνες φούγκες έγραψε ο Μπαχ;"), χαϊεντάδικες ακροάσεις και επίδειξη χλιδής στο Μέγαρο, χωρίς να μπορούν να ξεχωρίσουν το φλάουτο από το ...κόρνο.

BTW, θεωρώ μεγάλη βλακεία να δίνει κανείς του κόσμου τα λεφτά για τα θεωρεία της διακεκριμένης ζώνης με την "αναιμική" ακουστική τους (συνίσταται μόνο για νεόπλουτους που θέλουν να κάνουν το κομμάτι τους στην αίθουσα). Ακόμα και από την 15η σειρά, η "απώλειες" στις λεπτομέρειες είναι σημαντικές σε σχέση με τις πρώτες σειρές - για να μην αναφερθώ στο εύρος της ακουστικής "εικόνας" και τη "ζωντάνια" της ορχήστρας και των φωνών.

Η ακρόαση "ζωντανής" κλασικής μουσικής είναι μια (δυστυχώς ακριβή και σπάνια) απόλαυση που δεν έχει ουδεμία σχέση με "βαριεστημάρα" και "ξενέρωμα" - παρά μόνο για όσους την ακούν με το ζόρι ή δεν ξέρουν πού παν τα τέσσερα ...τέταρτα ;)

Πεμ Σεπ 28, 02:56:31 πμ  
mickey said...

pagis said:
"αλλά βέβαια ξεχνάμε το γεγονός ότι η κλασσική μουσική δεν μπορεί να ακουστεί με μη σωστή αναπαραγωγή ήχου (HiFi), και περιβάλλον με υψηλό θόρυβο. Αυτοκίνητο και ραδιόφωνο δεν τηρούν αυτές τις προυποθέσεις."

Το ραδιόφωνο ίσως, αλλά όχι και το ...αυτοκίνητο. Ήμαρτον! Νίκο, πες κάτι, please - for W. A. Rallistas shake! Αν ακούσετε πάντως να περνά κάνα αμάξι με ...άριες, να ξέρετε ποιος είναι, έτσι;

Σε όποιους θέλουν, μπορώ να στείλω μερικά "δείγματα" κλασικής (γνωστά και ...άγνωστα) που θα τους κάνει να κουνάνε χέρια, πόδια ...και ό,τι άλλο βρουν μπροστά τους - προσωπικά ...χορεύω με το τετράτροχο :))

Υ.Γ. Ξεφύγαμε εντελώς από το Τρίτο και αρχίσαμε τα της κλασικής. Αφήστε λοιπόν το Τρίτο στη ...μοίρα του κι ελάτε να φτιάξουμε τον

666 DON FM

Τ Ω Ρ Α !

Πεμ Σεπ 28, 03:04:05 πμ  
libertarian said...

τι σόι 666 θα είναι ο Don FM δίχως την κατάλληλη μουσική

...έστω λίγο Satriani :)

Πεμ Σεπ 28, 04:48:45 πμ  
cortlinux said...

Σωστός ο νέος (αν κι είμαι του thrash πιο πολύ, Sepurtura κ.λπ.) αν και δεν νομίζω ότι ο Δήμου θα συμφωνήσει. Άλλωστε υπάρχει κι ο Atlantis για το μέταλ. Θα μου πεις δεν έχει και τόσο σοβαρές εκπομπές αλλά τι να κάνουμε.
Stay heavy

Πεμ Σεπ 28, 05:42:24 πμ  
libertarian said...

...βέβαια μπορούμε να τα συνδυάσουμε ;-)

Πεμ Σεπ 28, 05:55:35 πμ  
Human Cannonball said...

Όντας φανατικός ακροατής και συλλέκτης δίσκων, είχα από παλιά, παράλληλα με το «ηδονιστικό» και ένα (νοσηρό;) «επιστημονικό» ενδιαφέρον για τη μουσική. Γιατί υπάρχει μουσική σε όλους τους ανθρώπινους λαούς και πολιτισμούς και από τόσο παλιά; Πώς προέκυψε στον άνθρωπο και ποια βιολογική/ψυχολογική του ανάγκη εξυπηρετεί; Γιατί όλες οι μανάδες του κόσμου σιγοτραγουδάνε νανουρίσματα στα μωρά τους--και γιατί αυτό "πιάνει"; Για ποιο λόγο υπάρχουν μουσικά κομμάτια που αρέσουν σε λίγους, σε περισσότερους ή σε όλους? Μπορεί να μας πει κάτι η μουσική για το πώς είμαστε κατασκευασμένοι;

Μια αξιόλογη αφετηρία για τέτοια θέματα μπορεί να μας προσφέρει η εξελικτική θεωρία (the theory of evolution must explain everything, if it explains anything). Φυσικά η περίπτωση της μουσικής πρέπει να είναι κάπως πιο περίπλοκη από εξελικτικά "επιτυχημένες" ιστορίες όπως τα υγιή σωματικά πρότυπα και (κατά περίεργο λόγο) τα λιπαρά φαγητά. Δεν είναι προφανές τί εξελικτικό πλεονέκτημα προσφέρει σε έναν άνθρωπο η ικανότητά του να κατανοεί ή να συνθέτει μια μουσική δημιουργία.

Κατά μία άποψη (που ήταν και η original του Δαρβίνου) η μουσική (και ο στενά σχετιζόμενος με αυτή χορός) ξεκίνησε σαν ένα ακόμη βέλος στη φαρέτρα του αρσενικού για να θέλξει το θηλυκό. Τυπικό παράδειγμα τα πουλιά. Ίσως γι αυτό το λόγο το 90% των συνθετών της σύγχρονης μουσικής ιστορίας ήταν άνδρες (Evolution of human music through sexual selection). Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν ενδείξεις οτι οι άνδρες έχουν πιο ανεπτυγμένη μουσική "αίσθηση" από τις γυναίκες, και η παραπάνω παρατήρηση θα μπορούσε κάλλιστα να αποδοθεί σε κοινωνικούς λόγους. Από την άλλη, το νανούρισμα της μαμάς προς το παιδί, πώς εξηγείται;

Κατά άλλους, η μουσική είναι μέσο "μαζικής επικοινωνίας", που επιβλήθηκε εξελικτικά γιατί βοηθούσε τη συνάθροιση και τη συνεργασία ατόμων μέσα σε ομάδες, δημιουργώντας ένα esprit de corps (βλέπε φυλές, στρατιωτικούς σχηματισμούς κλπ) (Neanderthals sang like sopranos). Η μουσική και η κοινωνικότητα σχετίζονται μεταξύ τους. Τα παιδάκια με σύνδρομο Williams έχουν εξαιρετικά κοινωνικές προσωπικότητες και φαίνεται να αγαπούν ιδιαίτερα τη μουσική, αν και νοητικά υστερημένα. Το αντίστροφο συμβαίνει με τον αυτισμό (χαμηλή κοινωνική λειτουργικότητα και "μουσική νοημοσύνη"). Μπορεί όμως αυτή η θεωρία να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η μουσική συνεχίζει να υπάρχει, παρόλο που οι γενεσιουργές συνθήκες της "αγέλης" έχουν πάψει προ πολλού;

Πεμ Σεπ 28, 07:28:48 πμ  
Human Cannonball said...

Πριν τρεις μήνες παραβρέθηκα σε μια ομιλία ενός σημαντικού εκλαϊκευτή της επιστήμης (και ίσως λιγότερο σημαντικού επιστήμονα), του ιδιαίτερα προβεβλημένου από τα ΜΜΕ Steven Pinker. Η θεωρία του για τη μουσική, και την τέχνη εν γένει, είναι ελκυστική στη σύλληψή της, και μπορεί (απλοϊκά) να συνοψιστεί στα εξής:
«Art works because it appeals to certain faculties of the mind. Music depends on details of the auditory system, painting and sculpture on the visual system. Poetry and literature depend on language.»

Με δυο λόγια μας λέει ότι η τέχνη υπάρχει ως «εξελικτικό ατύχημα». Οι τέχνες είναι η απάντηση του ανθρώπου σε μία βιολογικά ανούσια πρόκληση: «figuring out how to get at the pleasure circuits of the brain and deliver little jolts of enjoyment without the inconvenience of wringing bona fide fitness increments from the harsh world" (How the Mind Works, p. 524). Πράγματι, μου είναι δύσκολο να φανταστώ ότι η ζωή μου θα επηρεαζόταν στις βασικές της λειτουργίες αν από μια εγκεφαλική βλάβη π.χ. έχανα την ικανότητα να «ακούω» μουσική (και την αντιλαμβανόμουν απλά ως ήχους). Αυτό που θα έχανα θα ήταν ένας τρόπος να ταϊζω τον εγκέφαλο μου με ηχητική ευχαρίστηση (“Auditory cheesecake”). Ο Pinker βέβαια από τις υπόλοιπες τέχνες ξεχωρίζει την λογοτεχνία: έχοντας άμεση σχέση με τη γλώσσα (που προσφέρει εξελικτικό πλεονέκτημα αφού μεταφέρει γνώση για τον κόσμο) ο γραπτός λόγος είναι “dolce et utile”.

Ακόμη κι αν δεν είναι «ατύχημα» όμως, είναι γεγονός οτι η μουσική ενεργοποιεί στον εγκέφαλο των μουσικών και των μουσικά καλλιεργημένων περιοχές που ενεργοποιούνται από ένα νόστιμο φαγητό ή από τη θέα ενός αγαπημένου προσώπου (Measuring emotion at the symphony> .

Τί είναι αυτό όμως που την κάνει τόσο ελκυστική; Τί είναι αυτό που κάνει ένα συγκεκριμένο κομμάτι τόσο δημοφιλές; Μία, μάλλον προσωπική, θεωρία, η οποία μπορεί να ακούγεται, και να είναι, απλά «διασκεδαστική», είναι όι η μουσική ακουμπάει σε μια πιο θεμελιώδη από το συναίσθημα ιδιότητα της εγκεφαλικής λειτουργίας: την προβλεψιμότητα και τον νεωτερισμό. Με πολύ λίγα λόγια, γιατί σίγουρα έγινα ήδη κουραστικός, ίσως να ευχαριστιόμαστε τη μουσική όταν σε αυτό που ακούμε, που είναι μια χρονική αλληλουχία ήχων, υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στο προβλέψιμο (ποιος τόνος/συγχορδία κλπ θα ακουλουθήσει) και στο καινοφανές (αν αυτό που ακολουθεί έχει μια ευχάριστη δόση «έκπληξης»). Μας αρέσουν οι γνώριμοι ήχοι (εγώ για παράδειγμα συνήθως ακούω jazz και όχι rock), αλλά ταυτόχρονα θέλουμε και μικροεκπλήξεις να μας κρατούν το ενδιαφέρον.

Υπάρχουν ενδείξεις οτι του εγκεφάλου μας του «αρέσει» να μπορεί να προβλέπει το (άμεσο) μέλλον ώστε να βελτιστοποιεί την προσαρμοστικότητά μας στο περιβάλλον—για την ακρίβεια λέγεται ότι αυτή είναι και η τελεολογία της δημιουργίας και της εξέλιξής του. Ταυτόχρονα χρειάζεται και τον νεωτερισμό, γιατί αλλιώς εμφανίζονται φαινόμενα κορεσμού των συνάψεων, με επιπτώσεις στη δυνατότητα μάθησης, και επομένως καλύτερης προσαρμογής.

Τελικά όμως, μήπως η επιστημονική μελέτη της μουσικής και της τέχνης μας στερεί τη χαρά της εμπειρίας τους; Προσωπικά θεωρώ πως όχι. Μπορεί να μάθω με τεράστια λεπτομέρεια τα συστατικά και τη διαδικασία παραγωγής ενός καλού κρασιού, δεν θα πάψω όμως ποτέ να συναρπάζομαι κάθε φορά που το γεύομαι.

Πεμ Σεπ 28, 07:31:23 πμ  
Lefteris Kritikakis said...

"Κάτι που μονίμως με εντυπωσιάζει εκτός Ελλάδας είναι η ανικανότητα των Ελλήνων να πουλήσουν τα προϊόντα τους."

Η πώληση στην Ευρώπη είναι μεγάλη αντρουπή. Γι' αυτό και στις διαφημίσεις δεν λέμε "πουλάμε αυτοκίνητα στις καλύτερες τιμές", αλλά αντιθέτως λέμε "σας προσφέρουμε το όχημα της αρεσκείας σας σε τιμή που σας συμφέρει" κλπ κλπ. H λέξη "πουλάω" ακούγεται σαν βρισιά στην Ελλάδα ("μα τι πας να μας πουλήσεις ρε φίλε").
Στην πραγματικότητα, όλοι πουλάνε. Το δημόσιο πουλάει υπηρεσίες (προαιρετικά) και για αντάλλαγμα εισπράττει φόρους (υποχρεωτικά). Ο ιδιωτικός τομέας πουλάει κι αυτός. Οι εργάτες πουλάνε το χρόνο τους για το μεροκάματο. Οι ελ. επαγγελματίες πουλάνε χρόνο+ειδικότητα.
Οι μόνοι που δεν πουλάνε τίποτα (ούτε καν το χρόνο τους, μια και δεν τον προσφέρουν στην πραγματική τους δουλειά), είναι οι πολιτικοί.
================================

Στην Αμερική πας σ' ένα μαγαζί και σου λέει ο πωλητής "hello, can I help you, we SELL the best brands and actually we have a few items on SALE".
Η λέξη "πουλάω" και πώληση είναι παντού. Διότι, αυτό ακριβώς είναι (όπως λέγανε οι κνίτες μέσω Ρίτσου, να λέμε "τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη").
Στην Ελλάδα, κανείς δεν πουλάει τίποτα. Όλοι "προσφέρουν". "Γεια σας, τι κάνετε, περάστε... προσφέρουμε προϊόντα επώνυμα και μάλιστα έχουμε ορισμένα σε προσφορά". Στο τέλος, δεν πας στο ταμείο να πληρώσεις, πας να "εξοφλήσεις το λογαριασμό".

Ο Ευρωπαίος ντρέπεται να ζητήσει λεφτά. "Μα σας παρακαλώ, δεν ήταν ανάγκη". Εννοώ λεφτά από κανονική και τίμια εργασία, διότι άμα είναι φακελάκι ή λάδωμα, όχι μόνο δεν ντρέπεται, αλλά το απαιτεί κιόλας. Το φακελάκι, έχει κάτι το θεϊκό και αριστοκρατικό συνάμα: είναι σαν τα λεφτά που αφήνουν οι γριές πίσω από τα εικονίσματα, ή σαν τα "δώρα" που κάνει ο ένας αριστοκράτης στον άλλο, μέσω των μπάτλερ τους. Μέγκλα πράμα (για όσους δεν το ξέρουν, βγαίνει από το Made in England).

Ο Αμερικάνος, που δεν έχει χαλάσει ακόμα (αυτό θα πάρει λίγες δεκαετίες ακόμα) και δεν έχει μάθει να ζει στο la-la land, λέει "δούλεψα, πλήρωσέ με, πάω σπίτι".
Και στις δύο ηπείρους, η ίδια ακριβώς συναλλαγή, αλλά με τη χρήση διαφορετικών λέξεων. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, η ζωή είναι όπως είναι και πρέπει να δουλέψεις για να φας και για να ικανοποιηθείς σαν παραγωγικός άνθρωπος. Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους (ειδικά τους μεσογειακούς), εξοριστήκαμε από τον παράδεισο και η εργασία είναι κατάρα.
Πάντα ήθελα να λέω ότι όταν βγω στη σύνταξη, αυτό θα είναι καλή ευκαιρία να γίνω ακόμα πιο παραγωγικός, γιατί δεν θα έχω πελάτες να μου τα ζαλίζουν... τότε θα παραμείνω εργατικός, αλλά πιο δημιουργικός. Ελπίζω. Στην Ελλάδα, όλοι ονειρεύονται να κονομήσουν για να "κάτσουν". Λατρεύουμε τις καρέκλες δηλαδή, ή τις πολυθρόνες, αν και οι ορθοπεδικοί μας έχουν προειδοποιήσει ότι αποτελούν κακό πράμα για τη μέση και τα πόδια...
Ακόμα κι ο υπάλληλος γραφείου που κάθεται στην καρέκλα του γραφείου επί 35 χρόνια, λέει "αχ... να βγω στη σύνταξη να κάτσω".

Δεν πουλάμε στην Ελλάδα φίλε. "Προσφέρουμε". Είμεθα λαός γενναιόδωρος και υπεράνω πεζών πραγμάτων όπως οι "πωλήσεις" (αυτά είναι για τους Εβραίους και τους γύφτους, οι υπόλοιποι είμεθα αριστοκράτες, άδικα ξεπεσμένοι, που είμαστε αναγκασμένοι να προσφέρουμε έναντι αμοιβής... ντροπής πράματα δηλαδή).

Δες τους γονείς τι λένε στο γιο τους που αποφάσισε να γίνει πωλητής: "Δεν ντρέπεσαι, που έπρεπε να γίνεις γιατρός / δικηγόρος / βουλευτής /καθηγητής πανεπιστημίου κλπ, να γυρνάς στους δρόμους να ΠΟΥΛΑΣ πράγματα..."

(άμα ρωτήσεις το Bill Gates τί δουλειά κάνει, θα σου πει "I sell software"... ο Νίκος Δήμου θα θυμάται όταν ήμουν 10 μέτρα μπροστά του όταν κόλλησαν τα Windows 98 στην έκθεση στο Σικάγο, ως ανταποκριτής τότε του RAM... ξέρετε τι ταξίδια έκανε ο ίδιος και οι ανώτεροι συνεργάτες του ανά τον κόσμο, στο δρόμο συνεχώς, για να πουλήσουν το ρημάδι... ενώ άμα ήταν Έλληνας, θα άνοιγε "Κατάστημα" σοβαρό και θα "προσέφερε".

Κρίμα διότι οι Έλληνες του σήμερα κατάγονται από φυλές που ήταν άριστοι έμποροι και πωλητές, που αναζωογονούσαν ολόκληρους νομούς με το εισόδημα και την κίνηση εμπορευμάτων και ρευστού που διακινούσαν... σκεφτήκατε ποτέ γιατί οι πόλεις της Ελλάδας είναι οι περισσότερες παραθαλάσσιες; Μάλιστα, γιατί έτσι βόλευε στην πώληση των εμπορευμάτων από τα πλοία. Δρόμοι γίνονταν και προάστεια για τη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών... όλη η πρόοδος, με ένα κοινό παρανομαστή: την Πώληση. την οποία βεβαίως καταριούνται οι κομμουνιστές, που νομίζουν ότι το ψωμί ψύνεται μόνο του (κατά τη διάρκεια συνελεύσεων της επιτροπής του κόμματος και των φοιτητικών νεολαιών) και μετά βγάζει ποδάρια και μπαίνει στα σπίτια μόνο του...
Salespeople make the world go round... period.

Λευτέρης

ΥΓ. Τον καιρό που δυστυχώς οι άνθρωποι έπρεπε να ξυπνάνε στις 4 το πρωί να ταϊσουν τα γελάδια, που οι οικογένειες κάνανε παιδιά για να έχουν περισσότερα εργατικά χέρια, ένας άνθρωπος 16 χρονών είχε τον ίδιο βαθμό εκτίμησης για τη ζωή και τα πράγματα που έχει σήμερα ένας 50άρης, ο οποίος δυστυχώς έχει πια αποσυρθεί από απογοήτευση και μόνο... εκείνο τον καιρό, δεν υπήρχε χρόνος για μαλακίες και το κάθε λάθος πληρωνόταν ακριβά. Είτε το θέλουμε είτε όχι, οι αριστεροί και τα meetings τους στις 10.30 το πρωί με καφέ και κρουασάν, είναι το αποτέλεσμα της βιομηχανικής επανάστασης, που μας έδωσε τη δυνατότητα να μη χρειαστεί να ξυπνάμε όλοι το πρωί στις 4, να δουλεύουμε ως το βράδυ στις 7 και μετά να πηγαίνουμε για ύπνο... ο κακός καπιταλισμός της "πώλησης", έδωσε και την πολυτέλεια να κάνουμε meetings για να τον καταριόμαστε. La-la land and denial. Dinner is served!

Πεμ Σεπ 28, 07:42:07 πμ  
Nikos Dimou said...

Καλημέρα!

Νύχτα "ακαδημαϊκή" με διατριβές του Mickey, του human canonball και σεντονο-υστερόγραφο του Λευτέρη.

Από το Τρίτο φτάσαμε στην μουσικη και κλείσαμε με μάρκετινγκ.

Όλα καλά!

Πεμ Σεπ 28, 08:18:09 πμ  
Lefteris Kritikakis said...

"Από το Τρίτο φτάσαμε στην μουσικη και κλείσαμε με μάρκετινγκ."

Και τα τρία σχετίζονται άμεσα, οπότε καλά πάμε. Η κλασική μουσική (well... δεν μ' αρέσει το "κλασική"... ας την πούμε "έντεχνη" ή "ορχηστρική"), πάσχει από μάρκετινγκ στην Ελλάδα. Στις ΗΠΑ όπου κάθε σχολείο έχει και τη μπάντα (οι μαθητές μαθαίνουν κάποιο όργανο και συμμετέχουν στην μπάντα), η κλασική μουσική είναι πιο κοντά στο αυτί του καθενός. Εάν τα Ελληνόπουλα ήταν εκτεθειμένα σε κλασική μουσική στο σχολείο, τότε και οι θιασώτες της θα ήταν περισσότεροι απ' ότι σήμερα και το μάρκετινγκ της θα είχε πολλαπλάσια αποτελέσματα με λιγότερο κόπο. Τώρα βέβαια μπορεί να κάνω και λάθος...
Το Τρίτο δεν ήταν η κλασική μουσική. Το Τρίτο, το θυμάμαι από μικρό παιδί που το άκουγα, ενέπνεε Σεβασμό. Μπορεί να μην καταλάβαινα τι λέγανε και τι μουσική παίζανε τότε, αλλά ένιωθα ότι ήταν ένα κανάλι που Σεβόταν. Κι αυτό, ο σεβασμός, είναι το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο σε μια ομάδα ανθρώπων, ή ένα έθνος. Τελεία και παύλα.

Πεμ Σεπ 28, 08:48:48 πμ  
brain_deficit said...

Η «Βυζαντινολαγνεία» που αναφέρομαι δεν είναι εθνικισμός, αλλά η καταγραφή της (περασμένης?) πραγματικότητας. Για αιώνες, η έντεχνη μουσική του χώρου μας ήταν η βυζαντινή, από αυτές τις μελωδίες αντλούσαν υλικό οι ανώνυμοι δημιουργοί των δημοτικών τραγουδιών σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος. Μετά, παρέα με τους Βαυαρούς μας προέκυψε η νεοελληνική αστική τάξη η οποία βάλθηκε να μας αλλάξει τα γούστα. Με αποτέλεσμα να είμαστε πλέον α-μουσικοί. Κάτι παρόμοιο έγινε και με την γλώσσα μας, και καλό είναι να το αναφέρω αυτό για να γίνει πιο κατανοητό το πρόβλημα. Λοιπόν, αυτής της αστικής τάξης δεν άρεζε πως μιλούσε ο λαός και οι παππούδες τους, και έτσι βάλθηκαν να μα εξωραΐσουν την γλώσσα. Στα όνειρά τους μας βλέπανε να μιλάμε αρχαΐζουσα Ελληνικά, αλλά αυτό τους έπεφτε πολύ δουλειά και έτσι επινόησαν την καθαρεύουσα με διάφορες διαβαθμίσεις, δλδ αυστηρή καθαρεύουσα, εκκλησιαστική, για χρήση του στρατού και παλατιού, απλή καθαρεύουσα κτλ. Το αποτέλεσμα το βλέπουμε όλοι μας στην αγλωσσία που υπάρχει τριγύρω μας. Είμαστε ο μόνος λαός στην Ευρώπη που βρίσκεται σε αυτό το χάλι. Μπορεί κανείς να έχει όσα πτυχία θέλει, και όμως θα έρθει κάποια στιγμή που θα αναρωτηθεί αν είναι σωστό το «πάτε στο σαιτ» (όπως έμαθα να μιλώ στο χωριό μου), ή το «πηγαίνετε στο σαιτ»? Και έτσι καταλήγοντας λέω ότι παράλληλα με την αγλωσσία στον νεοελληνικό πολισμό μας έχουμε κατακτήσει και την α-μουσική μας κατάντια.

Πεμ Σεπ 28, 09:15:08 πμ  
Lefteris Kritikakis said...

"Για αιώνες, η έντεχνη μουσική του χώρου μας..."

Σεβαστό αυτό που λες, αλλά μήπως αποτελεί κι ένδειξη βαρεμάρας; Ή έλλειψης δημιουργικότητας; Γράφεις... "για αιώνες". Μόνο που το σκέφτομαι τρομάζω. Αιώνες;;;;

Και δεν το λέω σαρκαστικά ή ειρωνικά, αλλά είμαι οπαδός της φράσης "εάν φτάσεις σε συμπέρασμα σημαίνει ότι κουράστηκες να σκέφτεσαι περισσότερο". Γιατί τέτοιο κόλλημα για αιώνες;
Το πολύ το κυρ' ελέησον το βαριέται κι ο παπάς.

Πεμ Σεπ 28, 09:22:40 πμ  
Dion.M. said...

@brain_deficit said:
"έτσι εξηγείται γιατί στις συναυλίες κλασσικής μουσικής όλοι έχουν κλειστά τα μάτια τους, τα χέρια στο πιγούνι και με χαλαρό το κεφάλι τους να γέρνει. Ή τους έχει πάρει ο ύπνος, ή προσεύχονται στον Θεό τους να τελειώσει το μαρτύρια μία ώρα συντομότερα."

......................

Εξ ιδίων κρίνετε τα αλλότρια, brain deficit.

Πεμ Σεπ 28, 09:58:05 πμ  
Dion.M. said...

Σέβομαι την άποψη αυτών που είναι λάτρεις της βυζαντινής μονοφωνικής μουσικής αλλά εγώ δεν μπορώ να την ανεχθώ ούτε 10 λεπτά.

Στην Ζάκυνθο και ίσως και σε άλλα Επτάνησα φαίνεται ότι σχεδόν όλοι αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα και έχουν διασκευάσει τις ψαλμωδίες της «Θείας Λειτουργίας» σε πολυφωνικές.

Την 17η Δεκεμβρίου, εορτή του πολιούχου Ζακύνθου, γινόταν αναμετάδοση της λειτουργίας του ναού του Αγίου Διονυσίου από την τηλεόραση, και παλαιότερα από το ραδιόφωνο.

Ηταν η μόνη «λειτουργία», που όχι απλως άντεχα αλλά απολάμβανα να παρακολουθώ. Οταν δεν είχα τον χρόνο να την παρακολουθήσω την έγγραφα σε video

Μετά την έλευση του Χριστόδουλου, δεν ξέρω αν είναι συμπτωματικό φαινόμενο, ιδεολογικό, η αν οφείλεται στις διαφωνίες με τον τοπικό δεσπότη, οι αναμεταδόσεις αυτές σταμάτησαν.

Πεμ Σεπ 28, 10:29:51 πμ  
kolassas said...

Καλημέρα!!! Πολύ ωραία η τριήμερη συζήτηση για το τρίτο, εγώ προσωπικά έμαθα αρκετά και ευχαριστώ τους bloggoφίλους , μόνο που φοβάμαι μην καταλήξουμε στο γνωστό η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής απέθανε.!!!!!!

Πεμ Σεπ 28, 10:30:57 πμ  
heinz said...

Η φούγκα (λέγε-με-Μπαχ), είναι μάλλον ασκήσεις αντίστιξης (και ...χριστιανικής δεξιοτεχνίας: μη γνώτω η δεξιά σου τι ποιεί η αριστερά σου), παρά μουσική per se....

Νομίζω ότι η μουσική είναι μια απόλυτα ντανταϊστική μορφή τέχνης: υπάρχει τη στιγμή που την ακούς, εκεί δημιουργεί συναίσθημα κι είναι τελείως άλογη. Μετά χάνεται.
Αυτή εξάλλου, το άλογο, είναι κι η δύναμή της.

Και - προσωπικά - η φούγκα ποτέ δεν μου προκάλεσε κάτι τέτοιο. Είναι σαν ένα κέντημα, που είναι εξαιρετικά λεπτεπίλεπτο, αλλά δεν παρουσιάζει κάτι σα συνολική εικόνα.

Για μένα μιλάω μόνο.

Πεμ Σεπ 28, 10:36:57 πμ  
MainMenu said...

braindeficit με τη λογική του τι ήταν αυθεντικά 'δικό μας', θα ξεσκαρτάρεις τα πάντα και δε θα μείνει τπτ.

το ποιοι είμαστε πως μιλάμε, πως σκεφτόμαστε, πως θα τραγουδάμε είχε και θα έχει πάντα να κάνει με την εξουσία, την πολιτική, τις σχέσεις δύναμης.

Μήπως θα έπρεπε να πούμε τα ίδια και για τον ερωτόκριτο, και την επιρροη της αναγεννησης; μήπως θα έπρεπε να αποριψουμε τους λογιους ποιητές του Βυζαντίου, που δε μιλάνε τη γλώσσα του λαού;Γενικά μπράβο για τα σχόλια σε αυτό το ποστ. Απο τεχνολογια ήχου, μεχρι θεωρεία μουσικής, μερι την αναφορά στο Χατζιδάκη ένα καταπληκτικό μάθημα

Πεμ Σεπ 28, 10:51:49 πμ  
Stavros P (isisdoros) said...

Dion.M. said...

Στην Ζάκυνθο και ίσως και σε άλλα Επτάνησα φαίνεται ότι σχεδόν όλοι αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα και έχουν διασκευάσει τις ψαλμωδίες της «Θείας Λειτουργίας» σε πολυφωνικές.

Εγώ πάλι δεν έχω καταλάβει πως διασκευάζεις πολυφωνικά ένα πλάγιο του πρώτο του μαλακού διατόνου ή ένα δεύτερο του μαλακού χρώματος όταν περιέχουν νότες που δεν υπάρχουν στη δυτική μουσική.

Πεμ Σεπ 28, 11:16:10 πμ  
anulu said...

This post has been removed by the author.

Πεμ Σεπ 28, 11:45:07 πμ  
zoferos mesaionas said...

Καλημέρα κι από μένα.

Είπα να λείψω τρεις μέρες κι έπηξα στο διάβασμα.;)

Δεν είμαι τακτικός ακροατής του «τρίτου» αλλά περιστασιακός και είναι κρίμα η σταδιακή εγκατάλειψή του. Αν κλείσει θα γίνουμε όλοι φτωχότεροι.

Είναι απαράδεκτο να μην μπορεί να ακούσει κανείς το «τρίτο» στην Επαρχία η οποία φυτοζωεί πολιτιστικά.

Μερικές φορές όταν είμαι στο δρόμο ή σε λεωφορείο και ακούω ραδιόφωνο με ακουστικά, πέφτω συμπτωματικά και στο «τρίτο». Και ενώ είναι μέρα μεσημέρι, σε όλους τους σταθμούς γίνεται χαμός με τα τελευταία νέα, οι δρόμοι είναι μποτιλιαρισμένοι και η πόλη σφύζει από ζωή, ακούς ξαφνικά «…και συνεχίζουμε με τη συμφωνία του Μάλερ αριθμός τάδε που εκτελεί η ορχήστρα δείνα κ.λ.π. κ.λ.π.». Σαν να ξεφεύγεις από την Αθήνα του 21ου αιώνα και να βρίσκεσαι… στο Κατμαντού!!! (εννοώ εκτός τόπου και χρόνου). Ε, μόνο με το «τρίτο» μπορεί να συμβεί αυτό.

Το πρόβλημα στην Ελλάδα, θα το πω άλλη μια φορά, είναι η απουσία θεσμών οι οποίοι να λειτουργούν ανεξαρτήτως προσώπων…

Υ.Γ. Πολύ καλό είναι κάθε Κυριακή Βράδυ 10-12 το θέατρο στο «τρίτο», το οποίο αναμεταδίδει παλιά ηχογραφημένα θεατρικά έργα από την δεκαετία του 60. Μερικά είναι εξαιρετικά. Έχω γράψει μερικά σε mp3 και τα ακούω εν ευθέτω χρόνω…

Πεμ Σεπ 28, 11:48:42 πμ  
Rodia said...

Ούτε σωτήρας, ούτε ξεστραβωτήρας... Ενας ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑΣ τύπου Μ. Χατζηδάκι χρειάζεται!

:-) πολύ καλό ποστ

Πεμ Σεπ 28, 12:53:03 μμ  
kolassas said...

stavros p(pisisdoros) said:Εγώ πάλι δεν έχω καταλάβει πως διασκευάζεις πολυφωνικά ένα πλάγιο του πρώτο του μαλακού.....
Το θέμα είναι πρώτα να καταλάβεις γιατί πεθαίνει το τρίτο και το πώς θα αντιδράσεις, αλλιώς δεν πρόκειται ποτέ να λύσεις τις απορίες σου

Πεμ Σεπ 28, 01:49:23 μμ  
smooth said...

Πρέπει να καταλάβουμε το κανάλι του ομοφυλόφιλου Μίνου Κυριακού να μεταδίδουμε Chico. Οι στιχουργοί του ελληνικού έντεχνου δεν είναι στιχουργοί, καλλιτέχνες και τέτοια. Τους ακούμε. Οι άνθρωποι είναι αγράμματα άτομα και αδιάφορα που ζουν με μνήμες και εμπειρίες που δεν έχουν και με όσα δεν τους αφορούν και τα άγχη και τις κακοφορμισμένες σκέψεις τις νοσηρές ψυχικές καταστάσεις τους από καιρό σε καιρό τα λένε ποίημα και σκέψη και "κατάθεση ψυχής". Παράδειγμα ο Οδυσσέας Ιωάννου. Στους μπάτσους πρέπει να λέμε ότι είναι κομουνιστές και παράνομοι ή κομουνιστές του βουνού, παράνομοι και κομουνιστές μαζί. Το φιλοσοφικό επιχείρημα ότι είναι φασίστας ένας ψυχομπάτσος δεν πιάνει στους ψυχομπάτσους κάθε είδους. Το επιχείρημα όμως ότι είναι παράλογοι, αυτό πονάει. Νάχα τώρα δυο άντρες να τους βάλω φωτιά...

Πεμ Σεπ 28, 01:56:02 μμ  
harrygreco said...

This post has been removed by the author.

Πεμ Σεπ 28, 02:58:27 μμ  
Dion.M. said...

@ Stavros P (isisdoros) said...

Εγώ πάλι δεν έχω καταλάβει πως διασκευάζεις πολυφωνικά ένα πλάγιο του πρώτο του μαλακού διατόνου ή ένα δεύτερο του μαλακού χρώματος όταν περιέχουν νότες που δεν υπάρχουν στη δυτική μουσική.

................

Δεν μπορώ να σε φωτήσω φίλε μου γιατί δεν είμαι μουσικός.

Ομως, όλες οι λειτουργίες στο νησί, ακόμα και οι Κυριακάτικες, γίνονται πολυφωνικά.

Αν πας ποτέ και τύχει να βρεθείς Κυριακή η γιορτή κάνε τον κόπο. Κατά προτίμηση στον ναό του Αγίου Διονυσίου, που έχει μεγαλύτερη χορωδία. Οι λάτρεις της μονοφωνικής βυζαντινής μουσικής ίσως δεν το εγκρίνουν. Για τους υπόλοιπους, όπως εγώ είναι ο μόνος τρόπος να ευχαριστηθούν την μουσική της θείας λειτουργίας.

Επίσης, μπορώ να σου πω, ότι έχω ακούσει, διασκευασμένα σε ορχηστρικά, γνωστά κομμάτια της βυζαντινής μουσικής, όπως "η ζωή εν τάφω" και έχω συγκινηθεί όσο ποτέ!

Πεμ Σεπ 28, 04:29:12 μμ  
Εμμανουηλ Μυλωνακης said...

@ stavros p

λογικά κάνουν τις απαραίτητες αλλάγες στην μελωδία ώστε το μικρότερο διάστημα να είναι το ημιτόνιο. Ούτως ή άλλως το συνηθισμένο αυτί δύσκολα αντιλαμβάνεται διαστήματα μικρότερα του ενός ημιτονίου. (αν κατάλαβα καλά την ερώτησή σου...)

@ anulu

Ανακαλύψατε μόνος/μόνη σας μερικά πολύ ωραία και συγχρονώς απλά ακούσματα τα οποία θα σας οδηγήσουν σιγά σιγά και σε αλλα μουσικά μονοπάτια. Όρεξη και καλή διάθεση χρειάζεται όχι γνώσεις ;-)

Πεμ Σεπ 28, 05:07:35 μμ  
harrygreco said...

This post has been removed by the author.

Πεμ Σεπ 28, 08:45:15 μμ  
mickey said...

Εξαιρετικό το σχόλιο του human cannonball στις 7:31 το πρωί.

Ειλικρινά, το βρήκα ιδιαίτερα μεστό και εξόχως απολαυστικό - προφανώς και η ανάγνωση συγκροτημένων και όμορφα γραμμένων κειμένων διεγείρει αντίστοιχες περιοχές του εγκεφάλου με τη μουσική και προκαλεί μεγάλη ευχαρίστηση!

Αντίστοιχα στον τομέα της αναπαραγωγής του ήχου, τα καλά ηχοσυστήατα εκμεταλλεύονται επίσης την "προβλεψιμότητα" και τον "νεωτερισμό" που ανέφερε ο human cannonball.

Από τη μια προσπαθούν να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση της "ζωντανής" μουσικής ("προβλεψιμότητα", καθώς αφήνουν τη μουσική να ρεύσει φυσικά, εκμηδενίζοντας τα "τεχνητά" στοιχεία ή τεχνουργήματα - (artifacts) που "προδίδουν" την ύπαρξη ενισχυτών και ηχείων.

Από την άλλη, είναι ικανά να μεταδόσουν την "έκπληξη" (excitement - "νεωτερικότητα") αποδίδοντας φυσικά και αβίαστα τις απότομες εναλλαγές (transients) σε μια σωστή, καλή ηχογράφηση με πλούσιο δυναμικό περιεχόμενο.

Υ.Γ. Γνωρίζω δυο συγκεκριμένες ηχογραφήσεις, όπου όταν τις ακούω στο αμάξι μου, τινάζομαι κυριολεκτικά σε συγκεκριμένα "κοφτά" χτυπήματα των τυμπάνων της ορχήστρας. Παρότι τις έχω ακούσει εκατοντάδες φορές και γνωρίζω σε ποιο ακριβώς σημείο θα εμφανιστούν τα χτυπήματα, το σώμα μου αντιδρά μηχανικά και ...συσπάται αυθόρμητα (σαν το σφυράκι που χρησιμοποιούν οι γιατροί για τα αντανακλαστικά). Όταν αλλάζω ρυθμίσεις στους ενισχυτές μου, την ακούω ξανά και δε μου έρχεται το "τίναγμα", ξέρω πως πρέπει να ...ξαναπροσπαθήσω :))

Παρ Σεπ 29, 12:13:56 πμ  
brain_deficit said...

Επειδή μερικοί έχουν παρεξηγήσει την Βυζαντινή μουσική, και επειδή στον άκουσμα βυζαντινών ύμνων τους πιάνει τρέμουλα και ο νους τους πάει στις βαριεστημένες παραφωνίες του γέρου παπά κατά την θεία λειτουργία του Πάσχα, ας δοκιμάσουν μία σύγχρονη σύνθεση Βυζαντινής Μουσικής του Roman Hurko στο
http://www.romanhurko.com/productDetails.cfm?CDID=2#player

Παρ Σεπ 29, 10:06:16 πμ  
Υποκείμενο δικαίου said...

This post has been removed by the author.

Παρ Σεπ 29, 01:09:03 μμ  
Υποκείμενο δικαίου said...

Θα ήθελα να πω κάτι για όσους πιστεύουν ότι ότι η παρακμή του Τρίτου εξηγείται από το γεγονός ότι δεν είναι κερδοφόρο.

Πρώτα-πρώτα, είναι κερδοφόρα η υπόλοιπη ΕΡΤ; Νομίζω ότι ο χαρακτηρισμός "κερδοφόρος" δικαιολογείται μόνο για οργανισμούς που πρέπει να προσπαθήσουν για να πάρουν τα χρήματα των καταναλωτών:όχι, συνεπώς, την ΕΡΤ. Θα έλεγα μάλιστα ότι η ΕΡΤ δεν πρέπει να είναι κερδοφόρα: αν περισσεύει κάτι, θα πρέπει να επιστρέφεται πάραυτα στους χρήστες.

Συνεπώς, ούτε το Τρίτο είναι ανάγκη να είναι κερδοφόρο, ούτε έχει κάποιο νόημα ο χαρακτηρισμός.

Η άποψη ότι το Τρίτο παρακμάζει γιατί απευθύνεται σε "λίγους" είναι επίσης λάθος - ακόμα και από οικονομική-φιλελεύθερη άποψη. Αν ήταν αλήθεια, δεν θα είχαμε στην αγορά προϊόντα -μουσική, ρούχα, βιβλία, ή οτιδήποτε άλλο- που απευθύνονται σε ιδιαίτερα ("μειονοτικά") γούστα. Υπάρχει και μία ειδική θεωρία για τα καταναλωτικά αγαθά που απευθύνονται σε λίγους - η θεωρία της "μακριάς ουράς". Π.χ., από την Wikipedia ("Long Tail"):

"Where the opportunity cost of inventory storage and distribution is high, only the most popular products are sold. But where the Long Tail works, minority tastes are catered to, and individuals are offered greater choice. In situations where popularity is currently determined by the lowest common denominator, a Long Tail model may lead to improvement in a society's level of culture. Television is a good example of this: TV stations have limited time slots, so the opportunity cost of each time slot is high; stations therefore choose programs that have the broadest appeal. But as the number of TV stations grows or TV programming is distributed through other digital channels, the choice of TV programs grows and the cultural diversity rises..."

Ακούγεται σαν την ιστορία του Τρίτου την εποχή της ακμής...

Το κλειδί είναι το κόστος της διανομής-όπου είναι μικρό, τα γούστα των λίγων μπορούν να ικανοποιηθούν. Το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο είναι μέσα φθηνά (θυμηθείτε τους "πειρατικούς"), συνεπώς κατάλληλα για δύσκολα ή περιορισμένα γούστα.

Χώρια που είναι πολύ αμφίβολο αν η κλασσική μουσική αρέσει σε λίγους. Μόνο εδώ διαβάζω 347 σχόλια ανθρώπων που την λατρεύουν...Χώρια που δεν υπάρχει τίποτα το ελιτίστικο στην κλασσική μουσική - γιατί μιλάει απευθείας στην καρδιά και στη ψυχή.

Επίσης, όλα αυτά δείχνουν ότι δεν είναι ο "φιλελευθερισμός" που σκοτώνει το Τρίτο-με ή χωρίς το επίθετο "οικονομικός". Υπάρχει μεγάλη παρεξήγηση για τα θέματα αυτά - ιδίως σε μία χώρα που ο φιλελευθερισμός ταυτίζεται με τις απόψεις και την πολιτεία δύο βουλευτών. (Φιλελεύθερος, όμως, είναι και ο Rawls, π.χ.). Μία βόλτα στο διαδίκτυο θα σας πείσει ότι χώρες όπου ανθεί ο φιλελευθερισμός (Γερμανία, Αγγλία, ΗΠΑ) είναι γεμάτες κλασσικούς σταθμούς, όπερες, και ορχήστρες.

Έπειτα, οικονομικός φιλελευθερισμός είναι απλώς η ελευθερία των ανθρώπων να συνάπτουν οικονομικές σχέσεις, με περιεχόμενο που καθορίζουν οι ίδιοι. Η ελευθερία αυτή δεν υπάρχει με την ΕΡΤ (για να μην μιλήσουμε και για την περίπτωση της κυρίας Κορομηλά), η οποία χρηματοδοτείται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Ο φιλελευθερισμός απαιτεί ένα ουδέτερο κράτος σε θέματα αισθητικής: είμαι σίγουρος ότι κάπου στο καταστατικό της ΕΡΤ υπάρχει η απαίτηση να παρέχεται ψυχαγωγία μεγάλης ποικιλίας (ή κάτι ανάλογο)..Αντίθετα, δεν υπάρχει φιλελευθερισμός όπου το κράτος παρέχει μία μόνο μορφή ψυχαγωγίας, όπως την Εurovision, μόνο και μόνο επειδή την προτιμούν οι περισσότεροι, ή το διαφημίζει στο εξωτερικό.

Η κατάσταση στην ΕΡΤ θυμίζει ΥΕΝΕΔ. To Τρίτο το σκοτώνει ο κεντρικός σχεδιασμός, και όχι ο φιλελευθερισμός.Άνθισε σε ένα καθεστώς "φωτισμένης" δεσποτείας. Δυστυχώς, όταν λείψουν οι διαφωτιστές, σαν τον Μάνο, μένει μόνο η δεσποτεία, γυμνή...

Παρ Σεπ 29, 01:28:05 μμ  
AdHoul said...

This post has been removed by the author.

Σαβ Σεπ 30, 03:33:06 μμ  
kyrallina said...

Επειδή τυχαίνει να εργάζομαι στην ΕΡΤ θα ήθελα να σας πω πως οι απολύσεις δεν αφορούν μόνο το τρίτο πρόγραμμα.
Κάθε ομάδα συμβασιούχων εργαζόμενων, από το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, την ψηφιακή κλπ, στο άμεσο μέλλον πρόκειται να αντιμετωπίσει το φάσμα της απόλυσης ή να αναγκαστεί να δεχτεί - εφόσον θα του ζητηθεί - να πηγαίνει σπίτι του για τρεις μήνες κάθε δυο χρόνια προκειμένου να μην συμπληρώσει εικοσιτετράμηνο πράγμα που θα του επέτρεπε να διεκδικήσει μονιμοποίηση.
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε μετά την ψήφιση του νόμου Παυλόπουλου για τις μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων.
Ο νόμος προβλέπει την μονιμοποίηση όσων τελούν πάγιες και διακρής ανάγκες και διαθέτουν συμβάσεις από τον Ιούλιο 2002 μέχρι δυο χρόνια μετά - δηλ. το 2004 - χωρίς διακοπή μεγαλύτερη των τριών μηνών. Όσοι προσλήφθηκαν το 2004 αυτή την εποχή συμπληρώνουν 24μηνο και επομένως ή απολύονται οριστικά ή φεύγουν για τρεις μήνες εαν και εφόσον τους καλέσουν να επιστρέψουν.
Δεν έχει σημασία που ο νόμος είναι γραμμένος στο γόνατο, δεν παύει να είναι νόμος του κράτους. Η διοίκηση από όσο ακούγεται έχει σοβαρό πρόβλημα με αυτό το θέμα γιατι κανάλια, ραδιόφωνα, ψηφιακή, περιοδικό δούλευαν χάρη στους συμβασιούχους μια και οι μόνιμοι δεν ασχολούνται με το σπορ.

Κυρ Οκτ 01, 05:29:48 μμ  
kosmogyrismenos said...

πρώτη φορά γράφω εδώ θέλοντας να αναφερθώ "από μέσα" για όσα τραγελαφικά συμβαίνουν στην ΕΡΤ και συγκεκριμένα στο ΚΟΣΜΟΣ 93,6. κατ΄αρχήν δε συμφωνώ με την άποψη ότι πρέπει να κλείσουν όλοι οι στα8μοί τησ ΕΡΤ και να παραμείνει μόνο το ΤΡΙΤΟ. εμείς,οι απολυμένοι παραγωγοί του ΚΟΣΜΟΣ έχοντας κερδίσει τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα, δεν μας επιτρέπεται να επανέλ8ουμε κανονικά στις εκπομπές μας, κατόπιν άνω8εν εντολής. στις ερωτήσεις μας για το αν και πότε η απάντηση είναι μία¨ :ΟΤΙ ΜΑΣ ΠΕΙ Η ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ. (το ιδιο φυσικά ισχύει και για τους συναδέλφους του ΤΡΙΤΟΥ). παρ΄όλ΄αυτά όλοι οι άλλοι συμβασιούχοι από διάφορα τμήματα της ελληνικής ραδιοφωνίας (τεχνικοί και δημοσιογράφοι της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου) που κέρδισαν μαζί μας με παρόμοιες αποφάσεις τα προσωρινά μέτρα εργάζονται κανονικά. μάλλον 8α φοβούνται μήπως τους κάνουμε ρεζίλι στον αέρα. και μάλλον μας νομίζουν άτομα με χαμηλή νουμοσύνη. κλείνοντας αυτή τη πρώτη επαφή με όλους τους επισκέπτες αυτού του εξαιρετικού blog του κ. Νίκου Δήμου 8α ήθελα να αναφέρω την αιτιολόγηση και τον χαρακτηρισμό που απήυθηνε σε όλους τους μουσικούς παραγωγούς ο δικηγόρος της ΕΡΤ, Ο οποίος ήταν και ο μοναδικός εκπρόσωπός της: '' ΚΑΙ ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΕ ΔΙΚΑΣΤΑ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΗς ΕΡΤ. ΚΑΤΙ ΠΑΙΔΑΡΕΛΙΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΦΩΣ ΚΑΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝ, ΚΑΝΟΝΤΑς ΜΙΑ ΩΡΑ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΠΕΝΤΕ ΣΙΝΤΑΚΙΑ. ΕΧΕΙ ΚΑ8Ε ΔΙΚΑΙΩΜΑ Η ΕΡΤ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΥΓΙΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΑΕΙ ΠΕΝΤΕ-ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΒΑΡΕ8ΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΛΛΟΥΣ."" αυτό φυσικά ισχύει και για τον ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ!!!

ΕΙΣ ΤΟ ΕΠΑΝΙΔΕΙΝ
Κ Ο Σ Μ Ο Σ 93,6

Κυρ Οκτ 01, 11:53:16 μμ  
aliki said...

Δεν θελω να επαναλλαβω οσα εχουν πει οι αλλοι και μαλιστα πολυ καλυτερα απο οσο θα μπορουσα εγω.Το μονο που μενει ειναι οτι η απωλεια του τριτου προγραμματος θα ηταν ενα δραμα σαν μια μαυρη τρυπα στο διαστημα της μουσικης.

Πεμ Οκτ 05, 12:39:37 μμ  
zinon said...

Ενημερώνω τους φίλους της κλασικής μουσικής ότι έχουμε ξεκινήσει συναντήσεις για την δημιουργία σχετικής λέσχης με στόχο την ηθική τουλάχιστον ενίσχυση όσων προτιμούν αυτά τα ακούσματα. Αργότερα ελπίζουμε να οργανώσουμε βιβλιοθήκη, ακροάσεις μουσικής, ομιλίες-συζητήσεις κ.α. Έχουμε ήδη συναντηθεί με υπεύθυνους από το "www.classicalmusic.gr" και μας υποσχέθηκαν την συμπαράστασή τους. Περιέργως η συμμετοχή και ο ενθουσιασμός αυξάνεται γρήγορα. Ίσως αυτό να οφείλεται στην έλλειψη κάποιας λέσχης ή συλλόγου φίλων της κλασικής μουσικής στην Ελλάδα. Παρακαλώ λοιπόν όποιον(α) ακούει κλασική να επικοινωνήσει μαζί μας στα email:
zinon@otenet.gr
linet65@yahoo.gr
ή στο κινητό 6976026618.
Το επόμενο ραντεβού είναι στο cafe Dasein, Σολωμού 12, πλατεία Εξαρχείων, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου, 8.00 μ.μ.

Πεμ Οκτ 26, 09:21:37 μμ  
Mantz said...

Δεν φανταζόμουν ότι θα γινόμουν άμισθος σύμβουλος της διοίκησης της ΕΡΤ.
Ο Γ. Πετρίδης ξεκίνησε από αυτή τη βδομάδα εκπομπή στο Γ' Πρόγραμμα, όπως είχα προτείνει! Απογεύματα 5-6, αμέσως μετά την εκπομπή του στη ΝΕΤ...

Τρι Νοε 21, 06:23:56 μμ  

Ανακοίνωση Σχολίου

<< Home