Send As SMS

Τετάρτη, Σεπτέμβριος 20, 2006

Συστημένα



Χθες το μεσημέρι, γυρίζοντας στο σπίτι, βρήκα αυτή την ειδοποίηση του ταχυδρομείου.

Κατάλαβα ότι έχουμε αλλάξει ταχυδρόμο.

Ο παλιός τα συστημένα τα έδινε στην μόνιμη οικιακή βοηθό. Όχι από την αρχή. Χρειάστηκε να γνωριστούμε πρώτα. Ίσως βοήθησε και το γεγονός ότι του έδινα Δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και Επίδομα Αδείας.

Ελπίζω ότι αυτό θα συμβεί και με τον καινούργιο – και ότι δεν θα με υποχρεώνει κάθε δύο μέρες να στήνομαι στο Ταχυδρομείο.

Τι είπα; «Ελπίζω». Να λοιπόν από που ξεκινάει η ρίζα της διαφθοράς.

Παλιός γνωστός που ζούσε στην Αιθιοπία μου έλεγε πως εκεί έπρεπε να κόβεις τακτικό μισθό στον ταχυδρόμο και τους υπάλληλους που μετρούσαν ηλεκτρικό και νερό. Αλλιώς ο πρώτος πετούσε τα γράμματα στα σκουπίδια και οι άλλοι δύο «ξεχνούσαν» να στείλουν λογαριασμό – με αποτέλεσμα οι εταιρίες να σου κόβουν πότε το ένα και πότε το άλλο.

Επίσης όταν κυκλοφορούσες, να έχεις διπλωμένο μέσα στο δίπλωμα οδήγησης ένα δεκαδόλαρο. Κάθε λίγο σε σταματούσε ένας τροχαίος, έκανε έλεγχο χαρτιών και εφόσον έβρισκε το χαρτονόμισμα σε άφηνε να φύγεις. Αλλιώς σου έκοβε πρόστιμο για ανύπαρκτη παράβαση.

Βέβαια απέχουμε ευτυχώς από εκεί – αλλά όχι πολύ.

Έχω διατυπώσει ένα κανόνα: όσο πιο υπανάπτυκτη η χώρα, τόσο πιο διάχυτη και διαδεδομένη η διαφθορά. Διότι αυτή υπάρχει και στις πιο προηγμένες κοινωνίες, αλλά περιορισμένη: σε μεγάλες δουλειές, κρατικές προμήθειες, αγορές όπλων, χρηματιστηριακά κόλπα.

Η πάνδημη μίκρο-διαφθορά της Αφρικής, η συνεχής μέσο-διαφθορά της Ελλάδας (γρηγορόσημο, φακελάκι, κλπ) είναι αδιανόητες στην Γερμανία ή την Δανία. Το ότι πρέπει να λαδώσεις έναν υπάλληλο για να κάνει απλώς και μόνο το καθήκον του, είναι ανύπαρκτη έννοια. Ακόμα και να τον λαδώσεις για να παρανομήσει, είναι πολύ σπάνιο (και ιδιαίτερα επικίνδυνο για σένα).

Η χειρότερη μορφή διαφθοράς είναι αυτή που ονομάζω «ακατανόητη»: να πληρώσεις για να γίνει κάτι που εντελώς νόμιμα δικαιούσαι. Μετά είναι αυτή που θα την πω «βολική»: π. χ. η εξυπηρέτηση από τον ταχυδρόμο με τα συστημένα. Κάνει μία μικρή (και ανώδυνη – μια και τα δίνει σε δικό μου άνθρωπο) παρανομία – αλλά με απαλλάσσει από ένα μπελά. Και μετά πάμε στην «καραμπινάτη» διαφθορά που εξαπατά, παρανομεί, ζημιώνει το σύνολο ή κλέβει το δημόσιο.

Γυρίζοντας από το ταξίδι μου βρέθηκα μπροστά σε ένα απίθανο πλέγμα από αλληλο-λαδώματα, εκβιασμούς, συναλλαγές, μίζες, μπαξίσια, ρουσφέτια, κουμπάρους, διαπλεκόμενους... κάτι σαν δύσκολο puzzle ή Sudoku. Επειδή είχα χάσει επεισόδια μου ήταν αδύνατο να καταλάβω ποιος έκανε τι. Και παραιτήθηκα.

Είχα τη τύχη στη ζωή μου, παρόλο που δούλεψα χρόνια σε «βρώμικους» κλάδους, να μην πάρω ποτέ μου μίζα και να μην δώσω ποτέ μπαξίσι (αν εξαιρέσουμε ...τον ταχυδρόμο και τον σκουπιδιάρη). Μιλάω για τύχη γιατί, αν μου προέκυπτε μεγάλη ανάγκη, μάλλον θα το έκανα.

Όμως έζησα δύο ιστορίες σχετικές, που ακόμα με κάνουν να απορώ.

Είχα στην διαφημιστική μου εταιρία μου μία έμπιστη υπάλληλο που χειριζόταν όλα τα θέματα εξωτερικών παραγωγών. Κάποια στιγμή με πλησίασε ένας λιθογράφος και μου παραπονέθηκε ότι δεν του δίναμε πια δουλειές. Και πλησιάζοντας μου είπε στο αυτί: «μήπως πρέπει να ανεβάσω την προμήθειά σας;».

Επί χρόνια λοιπόν η «έμπιστη» έπαιρνε μίζες – στο δικό μου όνομα! Μία πολυκατοικία μαύρο χρήμα. Κι εγώ υπερηφανευόμουν ότι...

Επεισόδιο δεύτερο: ετοιμάζουμε μεγάλη καμπάνια πολιτικού κόμματος. Και παραμονές της έναρξης με επισκέπτεται υψηλά ιστάμενο πολιτικό στέλεχός του – από τους πιο ιδεαλιστές – και μου ζητάει μίζα για να «βοηθήσει» στην τελική ανάθεση. Φυσικά τον πέταξα έξω (η ανάθεση είχε ήδη γίνει από τον αρχηγό).



Να που καταλήγει μία πρόσκληση για συστημένο.

Πάω τώρα στο ταχυδρομείο.

219 Comments:

Nicholas_on_Europe said...

Αγαπητέ κύριε Δήμου,

Αν αυτό θεωρείτε ως "μικρο" και "καθημερινό" θέμα, τότε μέσα είμαι. Αυτά είναι τα πραγματικά ΜΕΓΑΛΑ θέματα της ζωής μας. Αυτά που η πολιτική έπρεπε να επιλύει μέσω πολιτικών (policies) αντι για γενικόλογες πολιτικο-ιδεολογικο-κομματικοστροφες συζητήσεις και ντιμπέιτς και παραθυρολογία.

"Η καθημερινότητα του πολίτη" (και του ανθρώπου).

¨Εχετε πολύ δίκιο. Σε όλες τις χώρες υπάρχει διαφθορά. Η εκλαϊκευση - δοασπορά της και σε μικρότερα ζητήματα είναι το διαφοροποιό στοιχείο ανάμεσα σε χώρες.

Γιατί συμβαίνει; Διότι δεν λειτουργούν οι μηχανισμοί της ελεύθερης προσφοράς και ζήτησης και του πλουραλισμού. Υπάρχουν "διόδια" για να κάνεις σχεδόν οτιδήποτε. Εκτός αν αποφασίσεις να μην κάνεις απολύτως τίποτα.

Βάλτε μέσα στην εξίσωση και αυτούς που "αμαρτάνουν για το παιδί τους". Πάντως στον Ελληνικό δημόσιο τομέα και ευρύτερο υπάρχουν πολλοί, πάρα πολλοί που ούτε "αμαρτάνουν" και σκοτώνονται να εξυπηρετησουν τον πολίτη. Απλώς θέλουν ένα χαμόγελο, μία ένδειξη σεβασμού. Δεν είναι ζώα, άνθρωποι είναι και οι ΔΥ. Αλλά με τόσο αλαλούμ διατάξεις και νόμους επί νόμων, είναι εύκολο για κάποιον που θέλει να "στήσει" διόδιο να το κάνει. Η λύση είναι λιγότερη και απλούστερη νομοθεσία και κανονισμοί. Και όχι 100000000000000 σελίδες από νόμους και διατάξεις και παράθυρα. Ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών είναι και όχι των Δημοσίων Υπαλλήλων είναι θαρρώ η ύπαρξη τόσο αλαλούμ νομοθεσίας και κανονισμών.

Η δογματική απαξίωση του ΔΤ που κάνουν ορισμένοι πολιτικοί κ.α. είναι εξίσου λάθος με την δογματική λατρεία του ιδιωτικού ή την δογματική απαξίωση των ιδιωτικού.

Τετ Σεπ 20, 09:31:32 πμ  
Nicholas_on_Europe said...

Στην προκειμένη πρίπτωση η "ευθύνη" πάντως είναι θαρρώ αυτού που σας έστειλε το συστημένο και της επιλογής παροχέα που έκανε (άλλοι τηλεφωνούν και σας ρωτούν πότε θα είστε σπίτι ή μπορείτε να δώσετε άλλο όνομα παραλήπτη).

Δείτε όμως και τα πράγματα και από την άλλη πλευρά. "Συστημένο" λέγεται και αν δεν καταλήξει στον επίσημο τελικό του παραλήπτη, τι σας πταίει; Πως θα αποδείξει ο παροχέας ότι ο εναλλακτικός παραλήπτης είχε όντως υποδειχθεί από τον συστημένο παραλήπτη;

Ίσως θα έπρεπε να υπάρχουν 2 είδη συστημένου, το "ημι-συστημένο" και το "συστημένο".

Τα παράπονα μου στον αποστολέα θα έκανα και κάνω πάντως στη θέση σας, όχι στον παροχέα της υπηρεσίας.

Τετ Σεπ 20, 09:42:02 πμ  
doctor said...

Στην επαρχία ξέρεις τον ταχυδρόμο και αφήνει το συστημένο στον γείτονα ή έξω από το σπίτι (πίσω από τον βασιλικό Δημήτρη, εκεί να το αφήνεις...)
Στην επαρχία οι παπάδες ντρέπονται να ζητήσουν χρήματα για κηδεία, γάμο, μνημόσυνο κ.λπ.
Στην επαρχία ο γιατρός ντρέπεται να ζητήσει φακελάκι γιατί είναι δαχτυλοδυκτούμενος.
Στην Αθήνα-χαβούζα, σε αυτό το τερατούργημα, ισχύει ο "κλέψας του κλέψαντος" και συνεπώς "ο σώζων ευατόν σωθήτω".
Όσο μικραίνει η κοινωνία, αυξάνεται η ανθρωπιά.
Φυσικά στις χώρες της Ε.Ε. υπάρχει και κάτι επιπλέον: ΠΑΙΔΕΙΑ.

doctor

Τετ Σεπ 20, 10:05:17 πμ  
Debby said...

Και πάλι καλά εσείς λείπατε και υπήρχε ενδοιασμός να το δώσει στην οικιακή βοηθό.

Εγώ διαπίστωσα να είμαι η ίδια στο σπίτι και να βρω απλά ειδοποίηση για το συστημένο στην πόρτα μου!

Ουτε καν κάνουν τον κόπο να δουν αν είσαι μέσα! Για την ακρίβεια για όλα τα συστημένα εμας όλων των κοινών θνητών, κάθετε ένας υπάλληλος και γράφει ειδοποιήσεις (που γράφουν ότι μπορείς να παραλάβεις το συστημένο σου απο την επομένη!!) και ο ταχυδρόμος παίρνει αυτές να μοιράσει και όχι τα γράμματα!(που να τα κουβαλάει τώρα!!).
Η ουρά βέβαια στο ταχυδρομείο είναι μια άλλη ιστορία πολύ πονεμένη!

Τετ Σεπ 20, 10:14:30 πμ  
Debby said...

Doctor, σε ποια επαρχία ακριβώς αναφέρεσαι γιατί και εγώ απο επαρχία είμαι και όλα αυτά που γράφεις ούτε ζωγραφιστά δεν τα έχω δει!!!
Εκτός και αν εννοείς τίποτα μικρούλικα χωριά των 500 ατόμων το πολύ! Τότε πάω πάσο! (Αν και τώρα που το καλοσκέφτομαι ούτε και εκεί!!)

Τετ Σεπ 20, 10:28:51 πμ  
Ντροπαλές μικρές ατάκες said...

Καλημέρα,
Νομίζω ότι έχετε δίκιο, όταν γράφετε ότι το επίπεδο της διαφοράς είναι ανάλογο αυτού της ανάπτυξης (προφανώς όχι μόνο της οικονομικής). Μια τεράστια παγίδα, στην οποία εύκολα πέφτουμε-ενδεχομένως και επίτηδες για να δρούμε χωρίς ενοχές μέχρι και αδίστακτα είναι η ακόλουθη: Πάντού τα ίδια γίνονται. Όλοι είναι το ίδιο.

Οι μεγάλες διαφθορές είναι χτυπητές: εάν πετύχει το "κόλπο", το σοκ της ζημίας είναι μεγάλο κλπ. Αλλά από την άλλη φαίνονται. Κάνουν "μπαμ". Για αυτό και σπανιότερες.
Νομίζω, όμως, ότι σημαντική και ανησυχητική είναι η μιρή καθημερινή διαφθορά (Στο αφήνω 12€ αντί 20€, αλλά δεν σου κόβω απόδειξη/ Εάν σε κεράσω έναν "καφέ", θα τρέξει η δουλειά μου πιο γρήγορα; κλπ)
Φαντασθείτε το ανάλογο: Μια λοίμωξη ειβάλλει σε έναν άνθρωπο. Συναγερμός, φάρμακα, νοσοκομεία, θεραπεύεται (για να τελειώσει το σενάριο θετικά)-Αντιστοίχως, η μεγάλη διαφθορά (συνήθως) αποκαλύπτεται.
Ένα πονηρό μικρό παράσιτο, προσαρμοσμένο και μεταμφιεσμένο καταστρέφει σιγά σιγά έναν άνθρωπο-Αντιστοίχως η "μικρή" διαφθορά.

Τετ Σεπ 20, 10:30:59 πμ  
Nikos Dimou said...

nicholas on europe said...
Αν αυτό θεωρείτε ως "μικρο" και "καθημερινό" θέμα, τότε μέσα είμαι.

Mα αυτό είναι το νόημα - να ξεκινάς από το μικρό καθημερινό του καθενός και να φτάνεις στο μεγάλο. Αν αρχίσεις από τις γενικότητες θα καταλήξεις στις ασάφειες.

Έτσι ψάχνοντας βρίσκεις και τις ρίζες του προβλήματος μέσα σου.

Τετ Σεπ 20, 10:39:22 πμ  
Vrennus said...

Όλοι καταδικάζουμε τη διαφθορά, αλλά την επιθυμούμε κι όλας. Ίσως γιατί η διαφθορά που καταδικάζουμε είναι αυτή που μας εμποδίζει "να κάνουμε τη δουλειά μας" ενώ τη διαφθορά που μας διευκολύνει "να κάνουμε τη δουλειά μας" την καλοδεχόμαστε!

Η διαφθορά είναι "ένας χορός για δύο" όπως προσφυέστατα δήλωσε ο κ. Δαφέρμος. Πάντοτε θα χρειάζεται ένας πρόθυμος να διαφθείρει αυτόν που πρόθυμα δέχεται να διαφθαρεί. Είναι καθαρά ζήτημα προσφοράς και ζήτησης (αντίθετα μ' όσα ξεκίνησαν να γράφουν οι συσχολιογράφοι)! Η τιμή του προϊόντος "διαφθορά" δεν είναι απαγορευτική για το διαφθορέα ενώ φαντάσει σημαντική για τον διαφθειρόμενο (το "κόστος ευκαιρίας" είναι πολύ μικρό). Γι' αυτό και διαπιστώνεται ότι στις "πολιτισμένες" χώρες απουσιάζει η μικροδιαφθορά: οι μισθοί των δημοσίων λειτουργών κι η παρουσία ισχυρών και πολυεπίπεδων μηχανισμών ελέγχου καθιστούν το κόστος απαγορευτικό για το διαφθορέα. Αντίθετα, σ' αυτές τις χώρες θα βρούμε να βασιλεύει η άτυπη αλλά θεσμοποιημένη διαφθορά των σχέσεων πολιτικής και οικονομικής εξάρτησης του κράτους με τα οικονομικά συμφέροντα (ναι, διαπλοκή λέγεται αυτό).

Πόσο πρόθυμοι θα ήμασταν ν' αποδεχτούμε αυτό το κόστος (υψηλοί μισθοί δημοσίων λειτουργών, πολυεπίπεδοι και ισχυροί μηχανισμοί ελέγχου) προκειμένου να περιοριστεί η διαφθορά της καθημερινότητας; Για την άλλη, την "υψηλή" διαφθορά, νομίζω ότι δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα: "είναι πολλά τα λεφτά (Άρη)"!

Υ.Γ. Υποθέτω ΝΔ ότι δεν σας διέφυγε το γεγονός ότι , προθυμοποιούμενος να χρηματίσετε τον ταχυδρόμο για να μη χάσετε τη βολή σας, αποδεικνύετε πως η διαφθορά είναι "ένας χορός για δύο"!

Τετ Σεπ 20, 11:13:52 πμ  
it is said...

Μου άρεσε η απάντηση του/της Debby στον "Doctor". Πολλές φορές εμείς της "πόλης" έχουμε μια άποψη που απέχει πολύ από την πραγματικότητα, όσον αφορά στην "επαρχία".
Έτσι όπως είναι τα πράγματα είναι δύσκολο να μην "αμαρτήσεις" διαιωνίζοντας ουσιαστικά το πρόβλημα.... Το θέμα είναι μέχρι που φτάνεις βεβαίως....
Όταν φτάνεις μέχρι εκεί που σου επιβάλει η ανάγκη για να ζήσεις (βιοπορισμός) το θεωρώ αποδεκτό να κάνεις κάποιες "εκπτώσεις" στις "αρχές" σου. Όταν "δαγκώνεις" με σκοπό τον πλουτισμό αυτόν καθαυτό, τότε είναι σοβαρό το παράπτωμά σου και συνήθως ζημιώνει πολλούς άλλους και σε μεγάλο βαθμό.
Όσο για τη φοροδιαφυγή και το μη κόψιμο αποδείξεων δε λέω πως είναι σωστό αλλά το κράτος έτσι κι αλλιώς σε θεωρεί κλέφτη και φοροφυγά και σε φορολογεί για κάτι παραπάνω από τα "πραγματικά" σου εισοδήματα. Οπότε δηλώνεις κατά τι λιγότερα και έρχεται μία η άλλη πάνω κάτω....

Τετ Σεπ 20, 11:29:53 πμ  
gravoura said...

Και σήμερα πάντως ισχύει στη Βουλγαρία να έχεις 5 ευρώ στο δίπλωμα για να γλιτώσεις τον έλεγχο για...παράβαση που δεν έχεις κάνει.
΄Οσο για το φιλοδώρημα στους υπαλλήλους του απορριμματοφόρου και του ταχυδρόμου, Πάσχα και Χριστούγεννα είναι δεδομένο, έχουν τυπώσει και καρτούλα με τις ευχές τους και χτυπάνε τα κουδούνια των σπιτιών.
Αυτά τα έχουμε συνηθίσει και είναι "μέρος" των εορτών. Τους εράνους δεν αντέχω για την ανέγερση εκκλησίας όταν η εκκλησιαστική περιουσία είναι ένας γίγαντας αλλά χωρίς χέρια για να βγάλει από το πουγκί. Μα αυτό είναι άλλο θέμα.

Τετ Σεπ 20, 11:41:15 πμ  
Lefteris Kritikakis said...

Στην Inola (μικρό χωριό), ο ταχυδρόμος γνωρίστηκε με μένα προσωπικά και μου έφερνε το ταχυδρομείο στην πόρτα μου. Για συστημένα, μου χτυπούσε το κουδούνι, περίμενε, με χαιρετούσε "Hi Lefteris" κλπ κλπ.
Στο δε γραφείο, άψογοι, χαμογελαστοί κλπ.
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 10 (άριστα)

Ενώ στο Σικάγο (μεγάλη πόλη), το ίδιο τους κάνει. Όπου θέλουνε βάζουνε τις επιστολές, αγνοούν παραγγελίες που τους δίνω online και πρέπει να περιμένω στην ουρά (μετά την online παραγγελία) για να την κάνω και γραπτή, μην τυχόν και το ξεχάσουνε πάλι...
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 1 Κακώς!

Στο Oak Park (προάστειο του Σικάγο), όλα άψογα και το ταχυδρομικό γραφείο μνημείο αρχιτεκτονικής και λειτουργικότητας.
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 10 Άριστα

Βγάζεις συμπέρασμα; Εγώ δεν βγάζω...

Τετ Σεπ 20, 11:44:42 πμ  
Lefteris Kritikakis said...

Στο Ηράκλειο, τέσσερις τύποι κάθονται και καπνίζουν (η ιστορία από το 1991) και μια έγκυος υπάλληλος μεταφέρει δέματα στους πελάτες!
(Άμα είναι ο άνθρωπος τελείως γαϊδούρι, πώς να κάνει και καλή δουλειά;)

Τετ Σεπ 20, 11:46:42 πμ  
svensken said...

Καλημέρα!

Αφού φυσικά συμφωνήσω απόλυτα με όλα όσα αναφέρετε κ. Δήμου (κατά το "εγκρίνω και επαυξάνω....") θέλω να διατυπώσω την εξής απορία: δεν σας προβλημάτισε το γεγονός ότι -με το να σκανάρετε την απόδειξη του συστημένου- δημοσιοποιείτε την διεύθυνση του σπιτιού σας?

Προφανώς και δεν θέλω να κρίνω μια απόφαση σας!! Ούτε βέβαια μου πέφτει και λόγος. Απλά θεωρώ κάπως παρακινδυνευμένη την συγκεκριμένη κίνηση, και αυτό διότι, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, γνωρίζουμε το τι "κυκλοφορεί" στο Διαδίκτυο.....

Τετ Σεπ 20, 12:14:17 μμ  
doctor said...

Debby said...
Doctor, σε ποια επαρχία ακριβώς αναφέρεσαι γιατί και εγώ απο επαρχία είμαι και όλα αυτά που γράφεις ούτε ζωγραφιστά δεν τα έχω δει!!!
Εκτός και αν εννοείς τίποτα μικρούλικα χωριά των 500 ατόμων το πολύ! Τότε πάω πάσο! (Αν και τώρα που το καλοσκέφτομαι ούτε και εκεί!!)
*********

Όταν λέω επαρχία δεν εννοώ φυσικά το Ηράκλειο ή την Λάρισα!
Μιλάω για τα όμορφα χωριά του Έβρου και γενικά για όσα χωριά της βορείου Ελλάδος έχουν κρατήσει την αλληλεγγύη της προσφυγιάς.

doctor

Τετ Σεπ 20, 12:30:14 μμ  
Antonios Liolios said...

Να συμφωνήσω απόλυτα με τον doctor.

Σε μιά μικρή επαρχιακή πόλη όπου έμενα μου έλεγε ο υπάλληλος των ΚΤΕΟ: "Εγώ εδώ δεν παίρνω μίζες γιατί εδώ όλοι με ξέρουνε αλλά καταλαβαίνω απόλυτα τους συνάδελφους των Αθηνών, δεν ζεις εκεί με ένα μισθό!"

Δεύτερη ιστορία (Mr Dimou will love this):
Σαράντισε η νεογέννητη κόρη μου και την πήγαμε να την διαβάσουμε σε μια εκκλησία στην Αθήνα. Ο εκεί παπάς αφού έκανε την δουλειά του ζήτησε κάτι για τον "καφέ του παπά!". Σε μιά μικρή πόλη δεν θα τολμούσε.


Έχω πολλές ιστορίες αλλά ας μην μακρυγορώ. Αν θέλετε να γλυτώσετε από το καθημερινό μπαξίσι φύγετε από Αθήνα ή περιμένετε καμιά 40αριά χρόνια να γίνουμε Ευρώπη.

Αλλά ξέχασα, εσείς οι Αθηναίοι έχετε θέατρα και κουλτούρα που ισοφαρίζουν την καθημερινή διαφθορά. Χώρια και το μεγαλείο της Αυγουστιάτικης Αθήνας!!!

Βάστα επαρχία!

Τετ Σεπ 20, 12:34:20 μμ  
pagis said...

Παρατήρηση:
αν πρόσεξα καλά στην φωτογραφία από το ειδοποιητήριο των ΕΛΤΑ φαίνονται κάποια προσωπικά δεδομένα?

αν η παράδοση αναφέρει "Επιδίδεται μόνο στον παραλήπτη προσωπικά" γιατί να τα ρίχνουμε στον ταχυδρόμο και όχι στον αποστολέα;

Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζω όταν κάνω αγορές από το Internet και ζητούν η διεύθυνση που έχει δηλωθεί στην πιστωτική κάρτα να είναι ίδια με την διεύθυνση αποστολής, (το πρόβλημα είναι ότι 09:00 με 17:00 που γίνεται η παράδοση στο σπίτι εγώ είμαι στην δουλειά).

Μια λύση που υπάρχει είναι να δηλωθεί η διεύθυνση εργασίας στην πιστωτική κάρτα σαν δεύτερη διεύθυνση.

Τετ Σεπ 20, 12:41:01 μμ  
the resident said...

Όσο αυξάνεται η εξουσία που έχει ένα άτομο αυξάνεται και η διαφθορά,γι αυτό και κρούσματα καθημερινής διαφθοράς συναντάμε σε πολλούς ένστολους.
Στην επαρχία που ζω η μικροδιαφθορά ζει και βασιλεύει. Συμφωνώ με την Debby.
Πρέπει όμως να μπαίνουμε και λίγο στην θέση του όποιου ταχυδρόμου.Υπάρχει κάποια ευθύνη στο να παραδώσει συστημένο σε άλλο πρόσωπο από αυτό που πρέπει.Υπάρχουν ευθυνόφοβοι υπάλληλοι που ίσως στο παρελθόν έχουν βρει το μπελά τους από παρόμοιες παρατυπίες.

Τετ Σεπ 20, 01:14:27 μμ  
Antonios Liolios said...

Pagis has hit a point.

"αν η παράδοση αναφέρει "Επιδίδεται μόνο στον παραλήπτη προσωπικά" γιατί να τα ρίχνουμε στον ταχυδρόμο"

Σωστά. Και σεις κ. Δήμου ζητώντας ιδιαίτερη μεταχείριση με το αζημίωτο συμβάλλετε στην διαφθορά. Δεν έχει σημασία το ποσόν ή ο τρόπος αλλά το concept.

Χμμμ, συνελήφθητε κλέπτων οπώρας.

Τετ Σεπ 20, 01:27:31 μμ  
numb2006 said...

Καλημέρα!!
Το ότι η διαφθορά ή το "φιλοδώρημα" δεν ευδοκιμεί και στις μικρές πόλεις ή και στα χωριά είναι μύθος. Από την εμπειρία μου, έχω να πω ότι το φιλοδώρημα θεωρείται δεδομένο σε ένα μικρό χωριό του Πηλίου, όπου μένω τα 3 τελευταία χρόνια. Ο παπάς θεωρεί δεδομένο ότι θα του δώσεις ένα μικρό ποσό για να τελέσει έναν γάμο ή ένα τρισάγιο. Στην εκκλησιαστική ορολογία τα λένε "τυχερά". Είναι όμως άτυχα για όλους αυτούς που δεν είναι παπάδες. Ο ταχυδρόμος και στο χωριό περιμένει φιλοδώρημα όταν φέρει τη σύνταξη του ΟΓΑ στην ανήμπορη γιαγιούλα ή αν φέρει μια ειδοποίηση για συστημένο γράμμα. Κανείς δεν αντιδράει,θεωρείται δεδομένο στον μικρόκοσμο του χωριού. Οι προσωπικές σχέσεις και το γεγονός ότι όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους υπαγορεύουν έναν άτυπο κανόνα σιωπής. Τέτοιου είδους σχέσεις πρέπει να μελετούνται από κοινωνικούς ανθρωπολόγους...
Στις μεγαλουπόλεις ίσως τα πράγματα να είναι λίγο καλύτερα.Τι λίγο; Αθήνα και πάλι Αθήνα.
Κύριε Δήμου και πάλι συγχαρητήρια.Δε θα βαρεθώ να το επαναλαμβάνω, ελπίζω να μη βαρεθείτε να το ακούτε από μένα. Και να βαρεθείτε εγώ πάλι θα το γράφω...

Τετ Σεπ 20, 01:37:40 μμ  
Nikos Dimou said...

Antonios Liolios said...
"Χμμμ, συνελήφθητε κλέπτων οπώρας".

Kαι εσείς συνελήφθητε μη αναγιγνώσκων προσεκτικώς. Το κείμενο λέει: "Τι είπα; «Ελπίζω». Να λοιπόν από που ξεκινάει η ρίζα της διαφθοράς".

Φυσικά ξεκινάει από μένα!

Και στο σχόλιο των 10:39 γράφω:

"Έτσι ψάχνοντας βρίσκεις και τις ρίζες του προβλήματος μέσα σου".

Άντε Αντώνη μάθε να διαβάζεις και μην παραβιάζεις ανοιχτές πόρτες!

Τετ Σεπ 20, 01:40:52 μμ  
Nikos Dimou said...

vrennus τα προηγούμενα ισχύουν και για σας. Από κει και πέρα η έκφραση "να χρηματίσετε τον ταχυδρόμο" για ένα φιλοδώρημα είναι υπερβολική.

Επιπλέον αν θέλω να παρακαμφθεί και τυπικά το πρόβλημα δεν έχω παρά να στείλω μία υπεύθυνη δήλωση στο ταχυδρομείο να παραδίδονται τα συστημένα στην οικιακή βοηθό (όνομα & στοιχεία).
Αλλά το ότι ο προηγούμενος ταχυδρόμος με διευκόλυνε, το έκανε περιττό.

Μου κάνει εντύπωση ομως που έχετε όλοι κολλήσει στο συστημένο γράμμα, σαν να τελείωνε το κείμενο εκεί...

Τετ Σεπ 20, 01:47:36 μμ  
Nikos Dimou said...

svensken ευτυχώς η δυστυχώς η διεύθυνσή μου είναι πασίγνωστη.

Και κάνετε λάθος ΔΕΝ αποτελεί προσωπικό δεδομένο. Υπάρχει σε 100 δημόσιους καταλόγους (από του ΟΤΕ μέχρι της Εταιρίας Συγγραφέων)..

Τετ Σεπ 20, 01:49:52 μμ  
όντο φωτεινό said...

Αν προτείνουμε στο Νίκο Δήμου να στείλει την υπεύθυνη δήλωση για να τελειώνει την υπόθεση, αυτή την απλή πρόταση θα την πάρουν δέκα σχολιασταί και θα την ερμηνεύσουν ως εξής "μα μπορεί να λυθεί το πρόβλημα της δημοσίας διοικήσεως με υπεύθυνες δηλώσεις" και θα αρχίσουμε μετά την ψυχανάλυση. Ό,τι γίνεται σε όλα τα posts. Όσα γράφουν τα διάφορα ανδράποδα στα άρθρα τους στα ΝΕΑ. Όσα ακούμε στα καφενεία και εις τα τηλεκαφενεία. Θα λέμε φασιστικές εκφράσεις όπως "όλα είναι θέμα παιδείας" και θα θρηνούμε το δάσκαλό μας Κάρολο Κουν που μας δίδαξε το θέατρο. Όσο νάναι.

αν τόχα δει μια ώρα αρχίτερα
μπορεί και να τανε καλύτερα
μα έτσι που το είδα αργότερα
να δεις που θα με βρούνε και χειρότερα

δεν έχει ο κόσμος πια κριτήριο
το ρίο έγινε αντίριο
σε ξένη χώρα φυλακίστηκα
κι οι άνθρωποι μιλάνε κορακίστικα

τη νύχτα που ο ήλιος βάραγε
εγώ τι να ζητούσα άραγε
στην άκρη μοναχός μου ξέμεινα
και πέρασαν κοντά δυο τρία τέρμινα

εκείνα όλα που χαράμισα
να τα χα τώρα σε πουκάμισα
αφού σιγά σιγά τρελαίνομαι
και νάμαι καραγκιόζης και να φαίνομαι

ε ο ε δώσαμε
ε ο ε τελειώσαμε

... αφροδίτη μάνου

Τετ Σεπ 20, 02:14:47 μμ  
andy dufresne said...

Πιστεύω ότι η αισθητική είναι ηθική.

Πριν λίγο καιρό, μην αντέχοντας να βλέπω καθημερινά το χάλι σε ένα τριγωνικό παρτέρι σε μια διασταύρωση κοντά στη δουλειά μου, σκέφθηκα να πάρω τα πράγματα στα χέρια μου.

Πήγα και συνάντησα τους γείτονες έναν-έναν, ήπιαμε καφεδάκι, συμφωνήσαμε για τα χάλια του τριγώνου, τίγκα στο σκουπιδαριό και την ασχήμια, συμφωνήσαμε στα χάλια του ελληνικού κράτους, που άμα περιμένουμε απ' αυτό, δεν θα δούμε άσπρη μέρα.

Εκεί που τα χαλάσαμε ήταν όταν ήρθε η ώρα στο δια ταύτα.

Κανείς τους δεν είχε όρεξη να ασχοληθεί, ούτε βέβαια να βάλει το χέρι στην τσέπη.

ΟΚ, συνεχίζω μόνος...

Ο σκοπός ήταν να μπούνε κράσπεδα, να φυτευτεί, να μπει κάνα παγκάκι και κάναδυο φωτιστικοί στήλοι.

Βρήκα αρχιτέκτονα, για να το σχεδιάσει.

Μου ζήτησε τοπογραφικό, βρήκα τοπογράφο.

Αφού σχεδιάστηκε, πήγα στο Δήμο της περιοχής να μου δώσει σχετική έγκριση.

Δεν φανταζόμουν ν'ακούσω μπράβο, ούτε ευχαριστώ, αλλά αυτό που συνάντησα δεν μπορούσα να το διανοηθώ.

Με κάνανε μπαλλάκι από υπηρεσία σε υπηρεσία (υποθέτω για να με κουράσουν και να τα παρατήσω), από Νομαρχία σε Υπουργείο, στην ΕΥΔΑΠ, στη ΔΕΗ και τρέχα γύρευε.

Μετά από πολύμηνη ταλαιπωρία, το αρμόδιο γραφείο του ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε ότι είναι αδύνατον να μου δώσουν έγκριση και μου πρότειναν να το κάνω μόνος μου... βράδυ.

Μα εγώ δεν ήθελα να το κάνω βράδυ, όχι μόνο για λόγους αρχής αλλά και διότι αν κατά την διάρκεια της κατασκευής συνέβαινε ένα ατύχημα, θα είχα την πλήρη ευθύνη.

Η απάντηση ήταν ότι εφόσον επιμένω τόσο πολύ, θα βρεθεί μια λύση, αλλά θα έπρεπε να τα πούμε... εκτός υπηρεσίας.

Ρώτησα κατευθείαν, πόσο το μαλλί και μου απάντησαν να μην ανησυχώ, εφόσον το budget του έργου δεν είναι μεγάλο, δεν θα κολλήσουμε σ' αυτό, θα τα βρούμε...


Γνωρίζετε άλλη χώρα στην οποία, για να κάνεις μια δωρεά στο κράτος, πρέπει να λαδώσεις;;;
(και μάλιστα σε αναλογία με το budget της δωρεάς!!!)


Toν έφτυσα στη μούρη και τα παράτησα, το τρίγωνο ζέχνει μέχρι σήμερα.


Θυμήθηκα ένα φίλο ο οποίος μου έλεγε να φτιάξουμε τρομοκρατική οργάνωση γιαουρτώματος δημοσίων υπαλλήλων που τα παίρνουν.

Να τη στήνουμε στη γωνία, 5-6 φίλοι, με ένα γιαούρτι ο καθένας σε κάθε χέρι, για να τα φάει απανωτά, το ένα μετά το άλλο, με το που ανοίγει τα μάτια απ' το προηγούμενο, να τρώει το επόμενο.

Τετ Σεπ 20, 02:26:58 μμ  
scalidi said...

Ελπίζω να μην είχε ουρά στο Ταχυδρομείο. Ο παππούς μου στο χωριό που ζούσε σε μια ερημιά απομακρυσμένος, κάθε μήνα περίμενε τον ταχυδρόμο με το μηχανάκι του να του πάει τη σύνταξη. Τώρα δεν είναι εκεί για να περιμένει.
Στα αυτιά μου ακόμα ηχεί ο χαρακτηριστικός βόμβος της μηχανής του, θα αναγνώριζα οπουδήποτε τη μηχανή του ταχυδρόμου, από το θόρυβο και μόνον. Ο ταχυδρόμος τους ξέρει όλους με το μικρό τους όνομα και βοηθάει τους ηλικιωμένους με τα θέματα αλληλογραφίας. Κι αυτοί θεωρούν δεδομένο από την πενιχρή αγροτική τους σύνταξη, κάτι να του δώσουν, ακόμη κι αν εκείνος δεν το δέχεται... Καβγάδες μπορούν να ξεσπάσουν, αν εκείνος δεν θέλει να πάρει φιλοδώρημα.

Τετ Σεπ 20, 02:29:16 μμ  
dimitri said...

Αν ο καθένας μας σταματήσει να ρυπαίνει, μπορεί πράγματι να καθαρίσουν οι δημόσιοι χώροι. Είναι κάτι που βασίζεται στο ατομικό φιλότιμο, την προθυμία, τη διάθεση για αλλαγή κτλ.
Η διαφθορά μπορεί να ξεκινάει ως σκουπιδάκι που αν δεν πετάξεις, δε ρυπαίνεις, αλλά αυτή είναι και η μοναδική περίπτωση διαφθοράς που δε μας στεναχωρεί.Ίσως να μην είναι και διαφθορά, αφού πρόκειται για μικρο-εξυπηρετήσεις και μικρο-δωράκια που δε συνιστούν παραβάσεις καθηκόντων του δωροδοκούμενου και δεν υποχρεώνουν το δωροδόκο, που μπορεί να ζήσει χωρίς αυτά και που τα κάνει στο πλαίσιο των συναλλακτικών ηθών(παπάδες, ταχυδρόμοι και τα ρέστα).
Όταν η περίπτωση της διαφθοράς ξεφεύγει έστω και μία κεραία από αυτόν τον ορισμό, τότε δε μιλάμε καν για το ίδιο άθλημα.
Ώς προς το παράδειγμα του συστημένου, η παράβαση συνίσταται στην επιτάχυνση της λειτουργίας ενός συστήματος που ο ωφελούμενος κύριος Δήμου πρόθυμα και εις βάρος της ασφάλειάς του παρακάμπτει.

Τετ Σεπ 20, 02:47:49 μμ  
ioannisk said...

Τελικά όταν δεν παρεκτρέπουμε στο Μεσανατολικό το γυρνάμε στο Αθήνα vs υπόλοιπη Ελλάδα :)

Ας κρατήσω την χολή μου για τον ταχυδρόμο της γειτονίας μου, όταν με πατήσει με το παπάκι του θα με μάθει… Από την άλλη δεν έχω πρόβλημα με το ταχυδρομείο της γειτονιάς μου και οι υπάλληλοι είναι ευγενικοί και δεν έχει ουρά. Μόνο μία φορά περίμενα υπερβολικά, μπροστά μου ήταν μία κυρία από την Κορέα και μιας και η συνεννόηση γινόταν στα Κορεάτικα η καθυστέρηση ήταν αναμενόμενη.

Συμφωνώ με την άποψη ότι οι δημόσιοι λειτουργοί πρέπει να πληρώνονται πολύ καλά ώστε να μειώνεται το κίνητρο της διαφθοράς. Φυσικά αυτό δεν είναι απόλυτο μιας και ο κύριος που πιάστηκε να λαδώνεται στην επιτροπή ανταγωνισμού μάλλον δεν θα έπαιρνε τον βασικό μισθό, πόσο μάλλον που προτίμησε την επιτροπή ανταγωνισμού από την Ε.Ε. (που πληρώνονται πάρα πολύ καλά). Η διαφθορά είναι πάνω από όλα θέμα νοοτροπίας.

Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων στην Δυτική Ευρώπη δεν είναι παχυλοί. Ένας καθηγητής γυμνασίου, για παράδειγμα, δουλεύει περισσότερο από τον Έλληνα, δεν απεργεί και φυσικά δεν υπάρχουν ιδιαίτερα, δηλαδή διαφθορά. Δεν λαδώνεται για να περάσει τον Χ μαθητή είναι θέμα νοοτροπίας όχι μισθού. Για αυτό σε πολλές χώρες υπάρχει έλλειμμα καθηγητών εν αντιθέσει με εμάς που υπάρχει η θεοποίηση του ΑΣΕΠ.

Πάντως και στην διαπλοκή έχουμε χρυσό μετάλλιο.

Τετ Σεπ 20, 03:09:04 μμ  
enas_kostas said...

Nikos Dimou said- Έχω διατυπώσει ένα κανόνα: όσο πιο υπανάπτυκτη η χώρα, τόσο πιο διάχυτη και διαδεδομένη η διαφθορά. Διότι αυτή υπάρχει και στις πιο προηγμένες κοινωνίες, αλλά περιορισμένη: σε μεγάλες δουλειές, κρατικές προμήθειες, αγορές όπλων, χρηματιστηριακά κόλπα.

Θα συμφωνήσω μαζί σας στο πρώτο κύριε Δήμου. Τώρα δεν ξερώ βεβαία κατά ποσό περιορισμένη είναι η διαφθορά στις μεγάλες δουλειές. Γιατί πιστεύω ότι από τις μεγάλες δουλειές ξεκινάει η διαφθορά και απλώνεται μέχρι και σε εμάς τους απλούς πολίτες.
Για παράδειγμα, αυτό που έγινε στο χρηματιστήριο πριν κάποια χρονιά, είχε σκοπό να πλήξει τον απλό πολίτη ( αν και καλά να πάθει ο πολίτης στην συγκεκριμένη περίπτωση ). Ήταν μια απατή που ξεκίνησε από τους μεγάλους και επηρέασε τους μικρούς.
Αν ένας υπουργός πάρει μια μίζα, το οικονομικό κόστος ο απλός πολίτης ( βραχυπρόθεσμα η μακροπρόθεσμα ) θα το επιβαρυνθεί. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η διαφθορά των ″μεγάλων″ πάντα τον απλό πολίτη θα επηρεάζει από οικονομικής πλευράς ( και όχι μονό).

Πως θα αντιδράσει όμως ο απλός πολίτης σε αυτό? Θα κάνει ακριβώς το ίδιο οπού μπορεί και όταν μπορεί γιατί κρίνει ότι αυτό κάνει και το κράτος, αυτό κάνει και ο διπλανός του κοκ. Και αυτό ακριβώς είναι το λάθος μας, γιατί πιστεύω στην κοινωνία της ατομικής ευθύνης παρά σε οτιδήποτε άλλο.
Θα συμφωνήσουν πολλοί ίσως ότι η διαφθορά είναι θέμα παιδείας. Εγώ θα προσθετά ότι είναι ακόμα περισσότερο θέμα μόρφωσης. Η διαφθορά έχει να κάνει με ηθική, και η ηθική δεν διδάσκεται. Η ηθική έχει να κάνει με την ενσυναίσθηση.
Ίσως για αυτό να εξηγείται γιατί στις επαρχίες το δωράκι παίρνει την μορφή εξυπηρέτησης χωρίς υλικές απολαβές παρά μονό με ένα ″ευχαριστώ″. Στην επαρχία δεν είναι ότι ντρέπεσαι να πάρει δωράκι, φακελάκι, όπως ακούστηκε να λέγεται εδώ μέσα. Είναι ότι κατανοείς ότι η εξυπηρέτηση που θα κανείς θα έχει συναισθηματική ανταπόκριση την οποία θα δεις μπροστά σου ( όλοι τις ίδιες φάτσες βλέπουν κάθε μέρα). Και όχι μονό αυτό, γιατί ακόμα κατανοείς ότι οι ανάγκες του αλλού δεν του επιτρέπουν να σου ανταποδώσει την εξυπηρέτηση υλικά.

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και στην επαρχία δεν γίνονται οργιά διαφθοράς. Απλά τα πράγματα είναι πιο ανθρώπινα.

Τετ Σεπ 20, 03:31:34 μμ  
Stavros P (isisdoros) said...

Πιστεύω ότι τείνουμε να γενικεύσουμε.Σαφώς στα μικρότερα αστικά κέντρα οι ανθρώπινες σχέσεις είναι πιό σφιχτές.Αυτό άλλες φορές είναι καλό (πχ.μπορείς παρακάμπτοντας τη γραφειοκρατεία να κάνεις πιό γρήγηρα τη δουλειά σου) και άλλες φορές κακό (πχ ο υπάλληλος είναι ο αδελφός της πρώην γυναίκας σου και δε κάνεις ποτέ τη δουλειά σου). Τα παραδείγματα πάμπολλα.Κατα πόσο είναι εφιχτό να υπάρχει αξιοκρατία σε θέματα που αφορούν τις συναλλαγές μας με το δημόσιο (και όχι μόνο) είτε μένουμε στον Έβρο είτε στην Αθήνα;Αυτό είναι το ζητούμενο.

Τετ Σεπ 20, 03:37:41 μμ  
anastassios papadakis said...

Αν και το παράπτωμα είναι "της πλάκας"(είναι "η νοοτροπία", που ελπίζαμε να μην σας είχε διαβρώσει -τουλάχιστον εσάς!) ο κύριος Αντώνης Λόλιος έχει δίκιο κύριε Δήμου! Ότι το αναγνωρίζεται ο ίδιος, δε σημαίνει πως δεν υφίσταται πλέον λόγος μομφής...

Τετ Σεπ 20, 03:49:06 μμ  
pagis said...

Μικρός είχα μάθει την λέξη "μπαξίς" αλλά δεν την θεωρούσα κακή. Αργότερα με έκπληξη έμαθα ότι η λέξη είναι αραβική και σημαίνει δωροδοκία!

Την ρίζα της διαφθοράς λοιπόν την είχα από μικρός αλλά μάλλον δεν ευδοκίμησε σωστά, αφού αργότερα έκλεισα μια μικρή επιχείρηση που είχα γιατί ήμουν αναγκασμένος να πληρώνω κερατιάτικες προμήθειες και όλο τον φόρο στην εφορία από τον τζίρο.

Τετ Σεπ 20, 03:50:58 μμ  
synas said...

Γενικώς προσπαθώ να μην εμπλέκομαι σε τέτοιες καταστάσεις. Αλλά Ελλάδα είμαστε και όλα παίζουν. Μερικά παραδείγματα:
Όλοι οι λογαριασμοί, ΦΠΑ, δηλώσεις εφορίας, τραπεζικές συναλλαγές κλπ κλπ διεκπεραιώνονται διαδικτυακά και δεν έρχομαι σ΄ επαφή με κανέναν π…
Σε περίπτωση τροχομπάτσου κάνω τη γλυκούλα χαζούλα και συνήθως τη γλιτώνω. Αλλιώς πληρώνω. Ή -αν έχω άκρη- σβήνω την κλήση…
Αντί να πληρώνω τον ταχυδρόμο κλπ, πληρώνω ένα παιδί, για να κάνει όποια δουλειά δεν γίνεται αλλιώς.
Πληρώνω ιδιωτική ασφάλεια υγείας, προκειμένου ν’ αποφύγω τα φακελάκια, αλλά και… τα ξεχασμένα μέσα στην κοιλιά μου νυστέρια.
Προσπαθώ γενικά να είμαι εντάξει και να τα έχω μ’ όλους καλά, ώστε να έχω τα λιγότερα δυνατόν παρατράγουδα.
Αν όμως έχω κάνει χοντρή παρανομία, λαδώνω…(βάζω κάποιον πιο έμπειρο βέβαια, γιατί εγώ δεν… μάλλον θα μ’ έβαζαν μέσα για δωροδοκία…)
Κλασική Ελληνίδα δηλαδή…

Τετ Σεπ 20, 03:52:46 μμ  
Vrennus said...

Μου δινετε καλή πάσα, ΝΔ, (η έκφραση "να χρηματίσετε τον ταχυδρόμο" για ένα φιλοδώρημα είναι υπερβολική) ν' αναπτύξω λίγο τον προβληματισμό μου.

Το φιλοδώρημα στον ταχυδρόμο (ή παλιότερα στο παιδί του μπακάλη ή σήμερα στο ντιλιβερά) είναι από αυτονόητο μέχρι και (κοινωνικά) επιβεβλημένο, ιδιαίτερα για κάποιον που ο όγκος της αλληλογραφία του θα έκανε ένα επαρχιακό ταχυδρομικό πρακτορείο να ωχριά, όπως πιθανολογώ ότι είναι ο ΝΔ. Ανάλογα αναμενόμενο, και πολύ συνηθισμένο σε κάποιες περιπτώσεις, είναι το κέρασμα στον δημόσιο υπάλληλο που ενδεχομένως διεκπεραίωσε με ζήλο μια περίπλοκη υπόθεση ή το δώρο στο γιατρό που έφερε σε ευτυχές πέρας μια δύσκολη επέμβαση. Το φιλοδώρημα, το δώρο είναι εδώ μια εκδήλωση αβροφροσύνης - κάτι παραπάνω από ένα απλό "ευχαριστώ" - ίσως και μια αναγνώριση ότι η "νόμιμη" αμοιβή αυτού που μας εξυπηρετεί μπορεί να μην είναι και "δίκαιη".

Πόσο εύκολο είναι αυτή η απλή εκδήλωση αβροφροσύνης να μετατραπεί σε πράξη διαφθοράς; Πότε και πώς ο παρέχων μια υπηρεσία θα απαιτήσει τη λήψη του φιλοδωρήματος/δώρου έναντι της παροχής; Πότε και πώς ο αιτών μια υπηρεσία θα απαιτήσει την παροχή της έναντι φιλοδωρήματος/δώρου; Ποια είναι η λεπτή γραμμή που οριοθετεί το πεδίο της διαφθοράς;

Όταν ο διαφθορέας απαιτεί την παροχή μιας υπηρεσίας έναντι χρηματικού ανταλλάγματος. Όταν ο διαφθειρόμενος παρέχει προς πώληση μια υπηρεσίας έναντι χρηματικού ανταλλάγματος. Όταν αυτός που έχει τη δυνατότητα - την εξουσία να παρέχει μια υπηρεσία βγαίνει στην απόλυτη κυριολεξία στην αγορά για να την πουλήσει. Όταν για να μπορεί να την πουλάει σημαίνει ότι υπάρχει από την άλλη πλευρά αυτός που έχει και την ανάγκη (όπως κι αν ορίζεται αυτή), και τη διάθεση, και τη δυνατότητα να αγοράσει αυτή την υπηρεσία. Όταν η αγορά, εμπράκτως, αναγνωρίζει ως "δίκαια" μια μεγαλύτερη αμοιβή από τη "νόμιμη". Η μετατροπή - στο κοινωνικό επίπεδο - της υπηρεσίας σε εμπόρευμα, νομίζω, είναι που οδηγεί στη διαφθορά.

Τονίζω ότι, κατά την ταπεινή μου άποψη, δεν τίθεται ζήτημα "κακών" ή "διεφθαρμένων" λειτουργών. Δεν μπορούμε ν' αντιμετωπίζουμε τη διαφθορά με όρους ηθικής, η ηθική είναι προσωπικό ζήτημα, η διαφθορά εντάσσεται στην κοινωνική συμπτωματολογία και κοινωνική ηθική δεν υφίσταται. Η διαφθορά είναι πρόβλημα κοινωνικής συγκρότησης κι ως τέτοιο οφείλουμε να το αντιμετωπίζουμε.

Να επισημάνω ότι στα πλαίσια της εναρμόνισης της νομοθεσίας με σχετική κοινοτική οδηγία, πρόκειται να ψηφιστεί νόμος δια του οποίου ποινικοποιείται τη διαφθορά και στον ιδιωτικό τομέα. ΝΔ, τώρα θα μπορούσατε να στείλετε την υπάλληλό σας στη φυλακή!

Υ.Γ. ΝΔ δεν μπορεί να σας έχει διαφύγει ότι η υπερβολή είναι ένα από τα αγαπημένα μου ελαττώματα!

Τετ Σεπ 20, 03:58:26 μμ  
Nakis said...

Αγαπητέ κύριε Δήμου,

Είμαι καινούριος αναγνώστης σας, τόσο στο weblog σας όσο και στο συγραφικό σας έργο. Κατάγομαι απο τη Κύπρο και συμφονώ σε πολλά που λέτε για τη Κύπρο και τους Κυπρίους. Στο συγκεκριμένο κείμενο αναφέρεστε σε ένα θέμα που αυτές τις μέρες ταλανίζει και την Ελλάδα αλλά και τη Κύπρο. Στην περίπτωση της Κύπρου αφορά την ύπαρξη παραστρατιοτικού κυκλώματος στους κόλπους της εθνικής φρουράς. Δεν θα ήθελα να επεκταθώ προσωπίκα στο θέμα, απλά, εάν ήταν δυνατόν να γράφατε εσείς ένα κείμενο για τις σκέψεις σας στο πιο πάνω θέμα. Παρακαλώ όπως λάβετε υπόψην ότι στη σημμερινή κυβέρνηση της Κύπρου συγκυβερνά το ΑΚΕΛ αριστερά νέες δυνάμεις, το οποίο κατηγορεί (δικαία) απο το 1974 την Ελλάδα και τον Δημοκρατικό Συναγερμό δια της συμμετοχής τους εις την Χούντα των συνταγματαρχών.

Ευχαριστώ

Τετ Σεπ 20, 04:11:30 μμ  
Nikos Dimou said...

Νομίζω πως η ιστορία του Αndy θα ήταν θέμα για τον Γκόγκολ. Όσοι δεν την προσέξατε - καντε το τώρα. Είναι το σχόλιο των 2.26.

Εnas_kostas: Παρεξηγήσατε. Εγώ δεν είπα πως στις υπανάπτυκτες χώρες δεν υπάρχει η μεγάλη διαφθορά! Απλώς εκεί υπαρχει και η μικρή και η μεσαία - ενώ στις ανεπτυγμένες μόνο η μεγάλη (και όχι πάντα).

Να μου απονείμετε λοιπόν μομφή, αν αυτό σας ευχαριστεί, Τασο Παπαδάκη για το φιλοδώρημα του ταχυδρόμου.

Με την ΜΕΒΓΑΛ κατάλαβε κανείς τι έγινε; Διότι εγώ έχω απλώς μπερδευτεί...

Τετ Σεπ 20, 04:31:28 μμ  
maiosone said...

Και μια και γίνεται λόγος για διαφθορά, παραθέτω το παρακάτω (αυθεντικό , Αφροδίτη!):
Ο συνεπιβάτης στο αεροπλάνο:Όλα έχουν μια τιμή κύριέ μου! Θα σας πω ένα παράδειγμα: Προτείνει κάποιος θρασύς σ' έναν άνδρα (όχι gay) να δεχτεί να...... και θα του δώσει 1000 ευρώ! Ο άλλος τον διαολοστέλνει. Ο πρώτος επιμένει δίνοντας 10.000 ευρώ! Ο άλλος τα ίδια. 100. 000 ευρώ!! τα ίδια. Στο ένα εκατομμύριο ευρώ, κύριέ μου, ο άλλος είναι πολύ πιθανό να σκεφτεί"Στο κάτω-κάτω τι θα πάθω;"!!!

Τετ Σεπ 20, 04:36:23 μμ  
tslyns said...

Εγω δεν βλεπω τιποτα μεμπτο σ'αυτο που εκανε ο ΝΔ με τον ταχυδρομο. Ποιον επηρεαζει αρνητικα η πραξη του? Ο μονος που μπορει να εχει αρνητικες συνεπειες ειναι ο ιδιος (αν η οικιακη βοηθος παραλαβει π.χ. την πιστωτικη καρτα που εστειλε η τραπεζα και εξαφανιστει).
Η περιπτωση της synas (που ΜΟΝΟ για την ειλικρινεια της μπορω να την συγχαρω) ειναι διαφορετικη. Ασ υποθεσουμε οτι η κληση ηταν για διπλοπαρκαρισμα. Αν εγω διπλοπαρκαρω θα το κανω μονο σε μεγαλη αναγκη εχοντας γνωση οτι θα πληρωσω η θα μου παρουν τις πινακιδες. Καποιος που εχει μπαρμπα στην τροχαια μπορει να διπλοπαρκαρει συνεχως, για καφε, ψωνια κλπ. εμποδιζοντας την κυκλοφορια για τους υπολοιπους οδηγους, αυτο λοιπον μας αφορα ολους.
Αν δεν μπορουμε να δουμε κι αυτες τις διαφορες, τοτε ειναι δυσκολα τα πραγματα..

Τετ Σεπ 20, 04:36:47 μμ  
Jason said...

"Έχω διατυπώσει ένα κανόνα: όσο πιο υπανάπτυκτη η χώρα, τόσο πιο διάχυτη και διαδεδομένη η διαφθορά."

Εγώ νομίζω πως είναι λίγο ανάποδα.
Όσο βασιλεύει η διαφθορά, τόσο θα μένει υπανάπτυκτη η χώρα.
Βασική προϋπόθεση για την (κοινωνική, οικονομική, πολιτική, πολιτιστική, αθλητική) πρόοδο είναι ένα περιβάλλον υγιές. Όσο δεν υπάρχει ένα περιβάλλον που να μπορεί να εγγυηθεί ασφάλεια, τόσο θα παραμένουν όλοι οι τομείς στην αστάθεια.

Έχετε δίκιο, πάντως, ότι όλα ξεκινάνε από την καθημερινότητα. Τι σκάνδαλα και χαζομάρες, αφού εμείς οι ίδιοι εισάγουμε τη διαπλοκή σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας.

Και δεν είναι λυπηρό το ότι κανείς δε γνωρίζει τον ταχυδρόμο του...; Παρά μόνον όταν έχει στο νου του κάποιες παρεχόμενες εξυπηρετήσεις που πάνε πακέτο με αυτήν τη... "φιλία"...;

Εγώ αν ήμουν διαφημιστής, κύριε Δήμου, και έπρεπε να οργανώσω την καμπάνια κάποιου κοινωνικού φορέα για τη βελτίωση των καθημερινών ανθρώπινων σχέσων, θα είχα ως κεντρικό σλόγκαν: "Γνωρίστε τον ταχυδρόμο σας!"

Τετ Σεπ 20, 04:40:35 μμ  
synas said...

@maiosone
Η συνέχεια του ανέκδοτου:
Κώλοι υπάρχουν, λεφτά δεν υπάρχουν...

Τετ Σεπ 20, 04:42:42 μμ  
Nikos Dimou said...

Να διευκρινήσω ότι στο Ταχυδρομείο περίμενα 15 λεπτά και πως η επιστολή ΔΕΝ ήταν τίποτε σημαντικό. Απλώς ο αποστολέας της ήθελε να είναι βέβαιος ότι την πήρα. (Με το καψώνι που μου έκανε, ας μην είναι βέβαιος ότι θα την διαβάσω...)

Τετ Σεπ 20, 04:42:47 μμ  
Stavros Katsaris said...

Καλησπέρα!
Όταν είδα το σημερινό θέμα άρχισα να θυμάμαι τις αμέτρητες φορές που ήρθα σε επαφή με όλο αυτό το μηχανισμό- γραναζομηχανή που θέλει ειδικό λάδωμα για να δουλέψει.

Μια εμπειρία που θα μου μείνει αξέχαστη είναι πριν από λίγα χρόνια!
Μόλις έχω απολυθεί από φαντάρος και αναλαμβάνω ένα καινούριο κομμάτι της επιχειρήσης που έχουμε.
Στο πρώτο ραντεβού που έχω μένω έκπληκτος.
Ο πρόεδρος της εταιρίας μου ζητά προμήθεια 30% (μαύρη) πέραν της έκπτωσης 20% που κάνουμε στη εταιρεία!
Του αρνούμαι τα λεφτά είναι πολλά αλλά δεν αντέχεται με τίποτα κάτι τέτοιο.
Φεύγει λέγοντας μου οτι είμαι αντιεπαγγελματίας ( επειδή του αρνήθηκα)!!!!
Ένα χρόνο μετά μαθαίνω οτι η εταιρεία που ανέλαβε έκλεισε και φυσικά ο ιδιοκτήτης είναι φυλακή!

Λίγο καιρό μετά ο πρόεδρος επιστρέφει και συμφωνούμε με την έκπτωση που σας ανέφερα και πριν.
Λίγους μήνες μετά ο λογιστής μου με ενημερώνει οτι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν μας έχει στείλει τα απαλλαχτικά που μας ωφείλει και έτσι είμαστε εκτεθιμένοι στον όποι έλεγχο.
Νεα συνάντηση και διαβάστε διάλογο.
-Κύριε ταδε ο λογιστής μπλα μπλα και χωρίς τα μπλα μπλά είμαι παράνομος και να μου γίνει ένας έλγχος....
- Έ και τι φοβάσαι?
- Και βέβαια φοβάμαι, ξέρετε τι πρόστιμο ισχύει και μπλά μπλα μπαίνεις σε ειδική παρακολούθηση και μπλά μπλά
- Καλά αμα σε γράψον έλα να μου πεις πόσα είναι να στα δώσω εγώ!!!!!!!!
-!!!!!! Έξαλλος φεύγω από το γραφείο του και παώ στο λογιστή!
Τι έπρεπε να κάνω?
Να μυνήσω την εταιρεία να ενημερώσω την εφορία να πληρώσω το πρόστιμο να να να να............ή να δώσω κάτι σε έναν υπάλληλο να κλείσω τη χρονιά που είχα πρόβλημα και πάπαλα!!!

Δεν ξέρω εσείς τι θα κάνατε?

Τετ Σεπ 20, 04:45:47 μμ  
Nikos Dimou said...

Σχετικό με το ανέκδοτο του maiosone:

O Bernard Shaw χορεύει με την Λαίδη Άστορ. Σε μία στιγμή της λέει: "Αν σας εδινα ένα εκατομμύριο λίρες θα κοιμόσασταν μαζί μου;"
"Ενα εκατομμύριο; Χμ... ίσως". "Και αν σας έδινα 50 λίρες;" "50; Για ποια με πήρατε; Για καμία πόρνη". "Αυτό Λαίδη αποφασίστηκε ήδη - τώρα συζητάμε την τιμή".

Τετ Σεπ 20, 04:48:41 μμ  
Nikos Dimou said...

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ!

Η εταιρία μου μεταβιβάστηκε το 1983. Δέκα χρόναι μετά, ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ του 1993, το βράδυ χτυπάει το κουδούνι του σπιτιού μου. Είναι ένας υπάλληλος της εφορίας. Φέρνει μαζύ του ένα εκκρεμή φάκελο (που είχε ξεχαστεί) και ζητάει μίζα για να τον κλείσει, μία βδομάδα πριν περάσει η δεκαετία (και κλεισει αυτόματα).

Δέκα χρόνια μετά, δεν ήξερα ούτε για ποιο θέμα μίλαγε, ο λογιστής μου χαμένος... πλήρωσα για να κάνω Χριστούγεννα!

Τετ Σεπ 20, 05:01:54 μμ  
synas said...

@tslyns
Δεν διπλοπαρκάρω ποτέ. Γενικά προσπαθώ να είμαι καθ’ όλα νόμιμη και να μην ενοχλώ τους συμπολίτες μου. Οι τροχομπάτσοι όμως μπορεί να σου κόψουν κλήση, γιατί δεν έχεις μαζί το φαρμακείο, το τρίγωνο κλπ. Και η αλήθεια είναι, πως μ έχουν σταματήσει μόνο 2 φορές: μια γιατί είχα ξεχάσει ν’ ανάψω τα φώτα (απόγευμα προς βράδυ) και μια γιατί πήγα για 50 μέτρα ανάποδα σ’ ένα σημείο, που αλλιώς έπρεπε να κάνω το γύρο του κόσμου (αυτό το κάνω συχνά, γιατί η οδοσήμανση είναι γελοία, ειδικά στη Νέα Σμύρνη, που μένω). Μην βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα για τους ανθρώπους…

Τετ Σεπ 20, 05:05:48 μμ  
anastassios papadakis said...

Οκ. Υπήρξα υπερβολικός. Το ομολογώ.

Παρακαλώ το παρόν να δημοσιευθεί 5 φορές προς αποφυγήν παρεξηγήσεων.

:-)

Φίλε Άντυ, ευχαρίστως να σε βοηθήσω να φτιάξεις το παρτέρι -κι ας μην βρίσκεται στη γειτονιά μου. Εκτός κι αν μένεις κατά Νέα Σμύρνη μεριά... :-)

Τετ Σεπ 20, 05:07:57 μμ  
Πανάσχημη said...

ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ και Συστημένο

Η κυρία στο ανέκδοτο ήταν πόρνη και συμφωνώ. Τον κύριο πως τον αποκαλουμε σε αυτήν την περίπτωση; Μου διαφεύγει η λέξη.
Θα με βοηθήσετε;

Τετ Σεπ 20, 05:16:15 μμ  
Lefteris Kritikakis said...

Όπως τους μάθεις είναι. Γνωστός μου στην Ελλάδα πλήρωνε το νοίκι της φιλενάδας του, επειδή τη λυπότανε που δεν είχε δουλειά (400 ευρώ το μήνα). Κάποια στιγμή της είπε ότι ζορίζεται οικονομικά και μπορούσε στο εξής να της δίνει μόνο 300 ευρώ το μήνα (αλλά ήδη θα εξακολουθούσε να πληρώνει μόνος του όλα τα ταξιδάκια κλπ όπως έκανε πάντα). Κι αυτή γύρισε και τον είπε... τσιγγούνη!

Δυστυχώς, κάποιοι ζητήσανε και κάποιοι αρχίσανε να δίνουν, μέχρι που το όλο θέμα έγινε παράδοση και τώρα άντε να το αλλάξεις...

Τετ Σεπ 20, 05:21:21 μμ  
pagis said...

@nd

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ!

Αυτό το κάνει η εφορία επίσημα τώρα, κάθε 4-5 χρόνια σου τραβάει ένα πρόστιμο με την επιλογή είτε πληρώνεις το πρόστιμο και κλείνουμε τις υποθέσεις σου ή σου κάνουμε έλεγχο!

Πάω στον λογιστή του λέω τι γίνεται με αυτό; πλήρωσε το πρόστιμο μου λέει να ξεμπερδέψεις!!!

Τετ Σεπ 20, 05:23:03 μμ  
Vrennus said...

ΝΔ: "Με την ΜΕΒΓΑΛ κατάλαβε κανείς τι έγινε;"

Ναι! Οι τέσσερις βιομηχανίες γάλακτος που κυριαρχούν στην αγορά του γάλακτος αγοράζουν το γάλα σε εξευτελιστικά χαμηλές (για τα ελληνικά δεδομένα) τιμές και το πωλούν σε εξωφρενικά υψηλές (για τα ευρωπαϊκά δεδομένα) τιμές. Κάποιοι τις κατηγορούν ότι έχουν στήσει καρτέλ. Τρέχα γύρευε. Τι είπατε; Γιατί όλοι ασχολούνται με τους Πανάγους κι τους λοιπούς κουμπάρους; Έλα ντε!

Τετ Σεπ 20, 05:25:04 μμ  
Nikos Dimou said...

Πανάσχημη - ο κύριος λεγόταν Bernard Shaw. Asexual. Just testing the morals of a very high- faluting Lady...

Τετ Σεπ 20, 05:30:31 μμ  
Melina said...

χτες ειχαμε μια σχετικη αναφορα σε μια παραδοση (ιατρικη σχολη αθηνων) Σηκωθηκε η καθηγητρια θιγμενη μετα απο ενα σχολιο μου περι "παραπλευρων εισφορων" και ειπε πως οι ιδιοι οι ασθενεις τα δινουν τα φακελακια και πως δεν ειναι δυνατον οι γιατροι με 20 χρονια σπουδες στα 40 τους να περνουν ενα γελοιο μισθο και να απαιτουν απο αυτους να ειναι και αμεμπτοι.Δεν ηθελα να συνεχισω το θεμα,αλλα δε μπορει να φυγει απο το μυαλο μου, απο τη μια...ναι ειναι μικροι οι μισθοι,απο την αλλη και μεγαλυτεροι να ηταν,κατι μου λέει πως παλι 8α τα επερναν...και το κακο ειναι πως δεν κοιτανε κ λιγο την οικονομικη κατασταση του αλλου... αμα ειχε λεφτα ο παππουλης θα πηγαινε σε δημοσιο νοσοκομειο γαμωτο?σε λιγο θα περνουν φακελακια κ απο αστεγους (ελεηστε τους φτωχους γιατρους) Απ'ολες τις μορφες διαφθορας η πιο παραλογη ειναι να παιρνεις λεφτα απο τον αλλο για να κανεις τη δουλεια σου. Ειναι γελοιο!

Τετ Σεπ 20, 05:33:30 μμ  
Πανάσχημη said...

Κύριε Δήμου
Ρώτησα πως τον αποκαλούμε. Οχι πως ονομάζεται.
Εχω την εντύπωση ότι με καταλάβατε. Αν δεν υπάρχει λέξη, πείτε μου, δυστυχώς δεν υπάρχει, ο κύριος θα είναι πάντα κύριος και η μαντάμ θα είναι πόρνη.

Τετ Σεπ 20, 05:33:40 μμ  
anastassios papadakis said...

Πριν λίγες μέρες ο γνωστός δημοσιογράφος Χαρδαβέλας έκανε μια εκπομπή με θέμα τη διαφθορά. Πριν ξεκινήσει μας "ξεκαθάρισε" ότι:

"Θέλω να σας πω πριν ξεκινήσουμε πως, η πλειοψηφία των εφοριακών και των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα είναι άνθρωποι που τιμούν το ψωμί τουςπου, άνθρωποι τίμιοι, που εργάζονται σκληρά...". Για να συμπληρώσει:
"...είναι εκείνοι οι λίγοι όμως που αμαυρώνουν την εικόνα όλων των άλλων...".

Ωραία! Πρώτα τους αθωώνουμε συλλήβδην και έπειτα επικεντρώνουμε σε "λίγους", "κακούς"...
Θεωρώ πως με το να βγάλει το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων τάχατες "λάδι", ουσιαστικά "εξαφάνισε" το φαίνομενο της διαφθοράς στο σύνολό του. Αν ήταν έτσι, η Ελλάδα θα ήταν παράδεισος για όλους εμάς που συναλλασόμαστε με τους απίθανους αυτούς τύπους του δημοσίου. Ήδη ο Άντυ, έδωσε ένα καταπληκτικό παράδειγμα, κατά πόσο η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων "κάνουν καλά τη δουλειά τους"...

Αλλά δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι με αρχ&*%# στις μέρες μας...

(αυτές τις μέρες, ένας εφοριακός στη Θεσσαλονίκη, πρόκειται να λαδωθεί προκειμένου να μην επιβάλλει από φαντασίας πρόστιμο στους δικούς μου -προφανώς, πέσαμε σε "κακό εφοριακό", μια τυχαία περίπτωση ανάμεσα στις χιλιάδες των αγγέλων... -τί ατυχία...)

Τετ Σεπ 20, 05:38:32 μμ  
somebody said...

synas "μ έχουν σταματήσει μόνο 2 φορές: μια γιατί είχα ξεχάσει ν’ ανάψω τα φώτα (απόγευμα προς βράδυ) και μια γιατί πήγα για 50 μέτρα ανάποδα σ’ ένα σημείο, που αλλιώς έπρεπε να κάνω το γύρο του κόσμου"

Εχεις σκεφτεί το ενδεχόμενο να μην βρέθηκαν εκεί οι τροχαίοι "κατά τύχη"; Και η σήμανση επίσης όχι τυχαία μπάχαλο;

Το κάνω πιό σαφές με το παρακάτω:
Βλέπει ένας σε μία πλατεία ταμπέλα που γράφει: Μην πατάτε το πράσινο, πρόστιμο 30.000 δρχ.
Μετά από καιρό ξαναπάει και βλέπει την ίδια ταμπέλα αλλαγμένη: Μην πατάτε το πράσινο, πρόστιμο 2.000 δρχ!
Ρωτάει έναν αστυφύλακα προς τι η αλλαγή, για να πάρει την απάντηση:
Ξέρετε, με 30.000 ΚΑΝΕΙΣ δεν πάταγε...!

Εχω και έναν ενδοιασμό όσον αφορά την εξάρτηση του λαδώματος από τον μισθούς.
Οταν έχει ο κόσμος μάθει σε μία νοοτροπία τέτοια, τότε φοβάμαι πως αν αυξηθούν οι μισθοί τότε μήπως θα θέλουμε και περισσότερο λάδι;...

Τετ Σεπ 20, 05:44:18 μμ  
anastassios papadakis said...

Άλλη ιστορία:

Πριν 20 χρόνια, πιτσιρικάς εγώ έζησα "ιδίοις όμασι" το λάδωμα εφοριακού που ήρθε να ελέγξει την επιχείρηση του πατέρα, σε είδος!

Μετά λοιπόν τον γνωστό εκβιασμό που προηγείται πάντα(ή (με)πληρώνεις ή πληρώνεις περισσότερα), εμφανίστηκε ο γλοιώδης εκείνος τύπος κάποια μέρα στο κατάστημα με ρούχα του πατέρα, συνοδεία της συζύγου και της κόρης!

Διαλέξανε μια τούμπα από ρούχα(όσα μπορούσαν να κουβαλήσουν...)κι έφυγαν. Προφανώς, η ατυχία να πέφτουμε στους "λίγους, κακούς εφοριακούς", μας κυνηγά από τότε...

Και μετά περιμένει ο Αλογοσκούφης να κάνει δουλειά. Σώθηκε!

Τετ Σεπ 20, 05:48:30 μμ  
Alexandra said...

Ποιός φταίει όμως; Ο γιατρός που θεωρεί ότι είναι αυτονόητο να πάρει 'φακελάκι', αφού τα λεφτά που παίρνει είναι άθλια ή ο συγγενής που αισθάνεται το σκοτεινό σύννεφο γύρω του, αν δεν δώσει τα χρήματα που χρειάζονται;

Ποιός φταίει; Είναι ατομική ευθύνη ή συλλογική νοοτροπία;

Κουράζομαι, είναι σαν τη μέρα της μαρμότας...

Τετ Σεπ 20, 05:54:28 μμ  
Nikos Dimou said...

Πανάσχημη - ξέρω τι θέλετε να πείτε (ή μάλλον τι θέλετε να πω). Αλλά δεν έχει σχέση με την περίπτωση. Ο GBS δεν ήταν ούτε εκμαυλιστής ούτε προαγωγός (ούτε είχε ένα εκατομμύριο). Ήταν ένας άνθρωπος που του άρεσε να αποκαλύπτει την υποκρισία.

Κι άλλο ένα για την φοβερή Λαίδη Άστορ - διαλόγος με τον W. Churchill:
- Winston αν είσασταν συζυγός μου θα έβαζα δηλητήριο στον κάφέ σας.
- Μυλαίδη αν ήμουν συζυγός σας - θα τον έπινα!

Τετ Σεπ 20, 05:56:57 μμ  
synas said...

Κι άλλο ένα για την φοβερή Λαίδη Άστορ - διαλόγος με τον W. Churchill (νομίζω):
- Είστε πολύ μεθυσμένος!
- Κι εσείς πολύ άσχημη. Όμως εγώ το πρωί θα έχω ξεμεθύσει…

Τετ Σεπ 20, 06:01:12 μμ  
ihadafarminafrica said...

Kε ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ post ΣΑς ΤΟ ΠΡΩΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΠΟΙΟ ΣΧΟΛΙΟ. ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΑΠ' ΟΤΙ ΒΛΕΠΩ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΛΛΑΒΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΑ ΤΙς ΦΙΛΟΤΙΜΕς ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΣΑΣ.

:))))

Τετ Σεπ 20, 06:03:47 μμ  
Vrennus said...

pagis said...
...κάθε 4-5 χρόνια σου τραβάει ένα πρόστιμο με την επιλογή είτε πληρώνεις το πρόστιμο και κλείνουμε τις υποθέσεις σου ή σου κάνουμε έλεγχο!

anastassios papadakis said...
...ένας εφοριακός στη Θεσσαλονίκη, πρόκειται να λαδωθεί προκειμένου να μην επιβάλλει από φαντασίας πρόστιμο στους δικούς μου...

Τυπικές περιπτώσεις που επιβεβαιώνουν ότι η διαφθορά χρειάζεται αλλά και εξυπηρετεί δύο μέρη! Εσείς, pagis, γιατί πληρώνετε και δεν αφήνετε να σας ελέγξουν; Προφανώς γιατί σε ενδεχόμενο έλεγχο θα βρουν πολύ περισσότερα κρυμμένα, έτσι! Εσείς, anastassios papadakis, γιατί δεν καταγγέλετε τον εφοριακό αφού το πρόστιμο είναι κατά φαντασίαν; Μήπως το πρόστιμο που αναφέρετε δεν είναι και τόσο φανταστικό όσο λέτε; Κάπου θα πάτησε ο εφοριακός για να (σας) τα πάρει. Παρεμπιπτόντως, κατά την γνώμη σας δεν πρέπει να υφίσταται το τεκμήριο της αθωότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους;

(Αν ενδιαφέρεστε, δεν έχω πληρώσει ποτέ το ανά 5ετία "πρόστιμο" - που δεν είναι βεβαίως πρόστιμο - ας έρθουν να με ελέγξουν όσες φορές θέλουν!)

Τετ Σεπ 20, 06:13:46 μμ  
Nikos Dimou said...

Εγώ φταίω που άρχισα πρώτος (και είχε κάποια σχέση με δωροδοκία) αλλά ας μην το κάνουμε λέσχη ανεκδότων - είμαστε εκτός θέματος.

Τετ Σεπ 20, 06:15:27 μμ  
Nikos Dimou said...

vrennus είστε τυχερός ως τώρα - αν πέσετε σε "επαγγελματία" εφοριακό θα σας βγάλει μυριάδες λογιστικές διαφορές και θα τραβιέστε χρόνια στα δικαστήρια. Το έκανα κι εγώ τα πρώτα χρόνια (δεν έχω να φοβηθώ τίποτα - είμαι άψογος!) και το πλήρωσα ακριβά. Κι όχι μόνο σε χρήμα.

Τετ Σεπ 20, 06:19:01 μμ  
ihadafarminafrica said...

@Πανάσχημη

Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΑΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΤΟ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙΣ ΤΡΕΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ;

ΤΟ ΠΑΙΖΕΙΣ ΣΕΜΝΟΣ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΦΘΟΡΕΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ.

ΑΡΑ: Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΙΣΩς ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΕ.

Τετ Σεπ 20, 06:23:26 μμ  
synas said...

Καλά, κε Δήμου, ένα σχετικό ανέκδοτο τότε (εν συντομία):
Ζητούν αστροναύτη να πάει σε επικίνδυνο κοσμικό ταξίδι.
Ο Γερμανός ζητάει 1 εκ., ο Ρώσσος 2 εκ.., ο Έλληνας 5 εκ.
Επιτροπή: Γιατί 5 εκ.; Οι άλλοι ζήτησαν πολύ λιγότερα.
Έλληνας: Κοιτάξτε! 3 άτομα είστε. Από 1 εκ. ο καθένας η μίζα σας, 1 εκ. για μένα, που θα κλείσω τη δουλειά κι 1 εκ. για το μαλάκα το Γερμανό, που θα τρέχει!

Τετ Σεπ 20, 06:25:39 μμ  
anastassios papadakis said...

Από τη στιγμή που δεν έγινε καν ο έλεγχος κύριε Βρένους, το πρόστιμο είναι εξ ορισμού και αυτονόητα "κατά φαντασίαν". Δεν έχει σημασία αν είσαι εντάξει. Για την ακρίβεια, στο νοσηρό "μυαλό" τους, δεν υπάρχει περίπτωση να είσαι εντάξει. Άρα...

Φυσικά και κάπου "πατάνε" η εφοριακοί και κάνουν όσα κάνουν:

α) στο ότι ξέρουν πως κανείς δεν πρόκειται να τους ελέγξει ή να τους εγκαλέσει. Η πρακτική είναι "να τ' αρπάζουν" -η εξαίρεση είναι να κάνουν σωστούς ελέγχους.

β) στο ότι είμαστε χώρα-μπουρδέλο, πανευρωπαϊκό υπόδειγμα παραοικονομίας και αναξιοκρατίας. Όλοι κλέβουν όλους. Επομένως, δίκαι θεωρούν πως ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ απλώς κινούνται μέσα στα πλαίσια του κράτους(μπορδέλου) και της κοινωνίας(μπάχαλο) που φτιάξαμε.

γ) στο ότι αν δεν το κάνουν, θα αισθάνονται "ηλίθιοι", όταν όλοι οι "συνάδελφοι"(εφοριακοί ή άλλοι) κάπως έτσι λειτουργούν στο Ελλάντα... -

Νίκο έχεις άδικο να μας βάζει πιο πάνω από τη Ζιμπάμπουε.

"Η Ελλάδα είναι η μόνη Αφρικανική χώρα με λευκούς κατοίκους."
(Χάρρυ Κλυνν)

Τετ Σεπ 20, 06:31:09 μμ  
Stavros Katsaris said...

Αλήθεια vrennus είσαι πολύ τυχερός!

Αν πέσεις σε "επαγγελματία εφοριακό" την έκατσες!


Μου το εξήγησε φίλος ιδιοκτήτης μεγάλου φυτώριου με μεγάλη αίσθηση του χιούμορ.
Πριν λίγα χρόνια έχει τακτικό έλεγχο της εφορίας επι 3 εβδομάδες.
Όταν έρθει η ώρα να βγει το κουστούμι ο φίλος του λέει την εξής απίστευτη ατάκα:
Λοιπόν κυρίε Μ όπως είδατε σε όλο αυτό το φυτώριο (10στρέμματα) υπάρχει παντού το αίμα μου.
Όταν λοιπόν φύγετε εσείς από εδώ ο πρώτος που πρέπει να είναι ευχαριστημένος είμαι γώ.
Η δευτερη πρέπει να είναι η εφορία.
Τρίτος πρέπει να είσαι εσύ που είσαι εδώ τόσες μέρες και παλεύεις με χαρτιά.
Δεν πρέπει να πάρεις και εσύ 1, 2, 3 ...
Οπα οπα φτάνει ακούγεται η φωνή του εφοριακού!

Τρελλάθηκα όταν το άκουσα.

Τετ Σεπ 20, 06:34:12 μμ  
andy dufresne said...

Κι αφού το γυρίσαμε στα ανέκδοτα με τον Winston Churchill, ορίστε ένα απόσπασμα από την αλληλογραφία του με τον George Bernard Shaw:

Dear Wini,

σου στέλνω δυο εισιτήρια για την πρεμιέρα του νέου μου έργου.

Φέρε κι ένα φίλο σου - αν υπάρχει έστω ένας.

GBS


Και ο Churchill απαντάει:

Dear GBS,

δυστυχώς δεν μπορώ να έρθω στην πρεμιέρα.

Θα ήθελα ωστόσο να έρθω την δεύτερη μέρα - αν υπάρξει δεύτερη μέρα.

WSC


Από το "Είπαν... λεξικό του έξυπνου λόγου " του Πάσχου Μανδραβέλη.

Τετ Σεπ 20, 06:36:50 μμ  
pagis said...

Σε μερικά σχόλια αναφέρθηκε ότι πρέπει να αυξήσουμε τον μισθό κάποιων για να σταματήσουν να τα παίρνουν (πχ για δημόσιους υπαλλήλους και για γιατρούς). Νομίζω ότι αυτή η λογική είναι λανθασμένη γιατί αποδέχεται στην βάση της τον χρηματισμό.

Για τα φακελάκια στους γιατρούς έχω να πω δύο παραδείγματα: για εγχείρηση hip replacement και στα δύο πόδια καθώς και μια επέμβαση στο γόνατο μεγαλογιατρός σε ιδιωτικό νοσοκομείο στο εξωτερικό πήρε επίσημη αμοιβή 600 λίρες, σε επαρχιακό νοσοκομείο εδώ η πέτρα στα νεφρά ήθελε φακελάκι 250 χιλ.

Όσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν πιαστεί στα πράσα για δωροδοκία απομακρύνθηκαν; μπα!

Τετ Σεπ 20, 06:39:20 μμ  
andy dufresne said...

Kαι από τον Churchill πίσω στον Μανδραβέλη και τη διαφθορά.

Ο Π. Μανδραβέλης έχει γράψει αυτές τις μέρες ορισμένα εξαιρετικά άρθρα πάνω στο θέμα της διαφθοράς.

Μάλιστα, εκτός από την αναζήτηση των αιτιών, προτείνει και τρόπους αντιμετώπισης, σαφείς και συγκεκριμένους.

Παραθέτω ένα απόσπασμα, εξαιρετικά αφιερωμένο σε αυτούς που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τους δημόσιους λειτουργούς:

Στη συζήτηση περί διαφθοράς γίνεται μια ακόμη λογική υπέρβαση, που παίρνει τη μορφή του «αυγού με την κότα». Είναι οι επιχειρηματίες που εκμαυλίζουν τους δημόσιους λειτουργούς ή οι δημόσιοι λειτουργοί που διαφθείρουν τους επιχειρηματίες; Για να απαντηθεί αυτό πρέπει να κάνουμε ένα λογικό πείραμα. Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει μια ιδεοτυπική κοινωνία, όπου όλοι οι πολιτικοί και οι δημόσιοι λειτουργοί είναι καθαροί και όλοι οι επιχειρηματίες βρώμικοι. Σε αυτό το κράτος δεν μπορεί να υπάρξει διαφθορά, ούτε διαπλοκή. Οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να επιβάλουν τη διαφθορά στην πολιτική.

Δεν συμβαίνει όμως το αντίθετο. Εάν -κατ' αντιστοιχία σε μια ιδεοτυπική κοινωνία- οι δημόσιοι λειτουργοί είναι βρώμικοι και οι επιχειρηματίες καθαροί, και διαφθορά θα υπάρξει και διαπλοκή. Θα αναγκαστούν οι δεύτεροι να γίνουν κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση των πρώτων. Αυτό δεν είναι σοφιστεία. Είναι σχέση εξουσίας. Ενας επιχειρηματίας δεν μπορεί να εξαναγκάσει έναν πολιτικό να λαδωθεί. Ενας πολιτικός μπορεί να εξαναγκάσει έναν επιχειρηματία να λαδώσει. Αυτή τη λεπτή διαφορά δεν τη λαμβάνουμε υπόψη όταν επιμερίζουμε εξίσου στους δύο χώρους τις ευθύνες για τη διαφθορά.

Πρέπει, επίσης, να λάβουμε υπόψη μια ακόμη σημαντική διαφορά. Οι επιχειρηματίες δεν πληρώνονται από το κοινωνικό σύνολο για να είναι καλοί άνθρωποι. Αντιθέτως, οι δημόσιοι λειτουργοί υπογράφουν μαζί μας ένα συμβόλαιο ότι θα υπερασπιστούν τα συμφέροντά μας. Ορκίζονται ότι δεν θα διαφθαρούν.

Αν δηλαδή είναι μια φορά κακό να χρηματίζει ένας επιχειρηματίας κάποιο δημόσιο λειτουργό, είναι δύο φορές άθλιο να χρηματίζεται ένας δημόσιος λειτουργός από κάποιον επιχειρηματία. Στο έγκλημα της παράνομης συναλλαγής πέφτουν και οι δύο. Μόνο που στον δημόσιο λειτουργό πρέπει να καταλογίσουμε και το παράπτωμα της αθέτησης συμβολαίου με τους εργοδότες του, δηλαδή με όλους εμάς.


Όλα τα άρθρα του Π.Μ. για το θέμα εδώ:

Πολεμώντας τη διαφθορά

Ο έλεγχος της διαφθοράς

Το αίτημα της αρετής

Η παραβολή της διαφθοράς

Το χρώμα της διαφθοράς

Το κράτος, η αγορά και τα σκάνδαλα

Τετ Σεπ 20, 07:03:55 μμ  
pagis said...

@vrennus

Προφανώς δεν έχεις μπλέξει με την εφορία, εγώ προσωπικά στο ενδιάμεσο είχα κλείσει το μαγαζί και που να ψάχνω σε κιβώτια για τι χαρτί θα μου ζητούσε ο εφοριακός, το πιθανότερο ήταν να μην μπορέσουν να μου έκαναν έλεγχο αν και στην ουσία δεν είχα να κρύψω τίποτα.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα με την εφορία το λέει ο λογιστής μου: κάθε φορά που γίνεται ένας νόμος πρώτοι οι πολιτικοί θα βρούν το παραθυράκι να διαφύγουν και μου θυμίζει την ιστορία του πόθεν έσχες όταν ο ίδιος πρωθυπουργός τον παρέκαμπτε δια του "δανεισμού από φίλους"!

Τετ Σεπ 20, 07:07:00 μμ  
Nikos Dimou said...

Όπως και για πολλά άλλα θέματα ο Μανδραβέλης τα έχει πει όλα για την διαφθορά.

Όταν τον διαβάζω καταλαβαίνω γιατί οι αρχαίοι Αθηναίοι εξοστράκισαν τον Δίκαιο Αριστείδη. Τους είχε σπάσει τα νεύρα.

Τετ Σεπ 20, 07:15:50 μμ  
Nikos Dimou said...

Να ένα θέμα που δεν μοιάζει να ενδιαφέρει πολύ τις γυναίκες.

Οι Θεές μας, λαλίστατες για τον Κριτικάκη, βουβάθηκαν.

Καλός ο Κρητικάκης - καλύτερη η κριτική...

Τετ Σεπ 20, 07:19:06 μμ  
paragrafos said...

Για τη διαφθορά στην Κύπρο:

αν και δεν πέφτουν μίζες με το τσουβάλι (είναι μικρός ο τόπος), ωστόσο για να διεκπεραιωθουν οι "κρίσιμες" υποθέσεις σου, σε ό,τι έχει σχέση με το δημόσιο ("με την κυβέρνηση" λέμε εδώ εμείς), ισχύει το:

αν έχεις... κουμπάρο διάβαινε
και... κουμπαριά περπάτα.

Εννοείται ότι οι... αποδοτικές κουμπαριές προϋποθέτουν δώρα στα πλαίσια των "κοινωνικών μας συναναστροφών" (γάμοι, βαφτίσια κλπ). Εκεί το "φακελάκι" είναι νόμιμο.

Με αγάπη

Παράγραφος

Τετ Σεπ 20, 07:28:52 μμ  
Alexandra said...

->pagis,

Ναι, στο εξωτερικό τα πράγματα είναι καθαρά. Ούτε ένα κουτί γλυκά δεν έπαιρναν όταν κάναμε εγχείρηση by-pass στη θεία μου στο Λονδίνο πριν από μία δεκαετία. Έφαγαν ένα γλυκό στο χέρι...

Αν μιλάτε για τα 'φακελάκια' και για τους γιατρούς δεν νομίζω ότι το αποδέχεται κανείς λογικός άνθρωπος. Εκτιμώ ότι αυτός που έχει ανάγκη, που ο πατέρας του πρέπει να εγχειριστεί, που βρίσκεται στην εντατική ανάμεσα σε γη και ουρανό, αναγκάζεται να πληρώσει αφού ο 'άθλια πληρωμένος' γιατρός του ζητάει τα λεφτά 'μπροστά', σαν να είναι καμιά ντουλάπα η εχγείρηση και ο ασθενής κιλά με λαχανικά.

Αναγκάζεται ο συνεργός στο έγκλημα, από τις συνθήκες να λειτουργήσει μέσα στο 'νεφελώδες σύστημα'. Κανείς λογικός άνθρωπος δεν το δέχεται... αλλά όταν εμφανίζεται η ανάγκη τί να κάνει;

Η μόνη λύση είναι η καταγγελία και 'τα κανάλια' και αν τον ακούσουν και αν έχει 'ψωμί' και φασαρία η ιστορία. Έχουν όμως το κουράγιο και την ψυχική αντοχή ενώ χαροπαλεύει ο αγαπημένος τους να μπουν και σε αυτή την περιπέτεια... Μακάρι να γινόταν.

Ειλικρινά χαίρομαι για την ιδιωτική μου ασφάλιση (που χρυσοπληρώνω χρόνια τώρα), αλλά δεν κοιτάζω μονάχα εμένα και τους δικούς μου που έχουν αυτή την άνεση. Κοιτάζω γύρω μου και αυτό που βλέπω δεν είναι αποδοχή, είναι απελπισία.

Το πιο απλό είναι να κοιτάξουμε τον τρόπο που ντιμετωπίζουν το μισθό και τις αποδοχές τους όσοι εργάζονται σε δημόσιο φορέα.

Μίλησα για το πως οι γιατροί (στην πλειοψηφία τους) το θεωρούν δεδομένο ότι δεν πληρώνονται καλά και έχει γίνει πάγια τακτική, είτε το δεχόμαστε εμείς είτε όχι. Και ειλικρινά δεν είναι ο μόνος κλάδος.

Είναι οι εφοριακοί, είναι οι δάσκαλοι, είναι οι καθηγητές, είναι στην πολεοδομία... κλπ.

Δηλαδή όσους έχουμε ανάγκη σε καθημερινή βάση, σε λειτουργήματα, σε ουσιαστικές εργασίες, που ήδη πληρώνουμε έμεσα, μέσω φόρων, και αναγκαζόμαστε να ξαναπληρώσουμε άμεσα και προκλητικά.

Είναι μια θλιβερή πραγματικότητα... που με ανακατεύει και με κάνει να λέω 'υπάρχει λύση άραγε;'

Τετ Σεπ 20, 07:30:54 μμ  
aphrodite said...

Καλησπέρα σε όλους!

Αν αρχίσω κι εγώ τις ιστορίες ΕΙΔΙΚΑ με το ταχυδρομείο, χαίρεται! Και ναι, έχουμε κι εμείς μια ταχυδρόμο (γειά σου Κατερίνα!) που ακόμη κι ένα μήνα πριν γεννήσει, μας έφερνε τα συστημένα ακόμη κι αν ήταν πακετάκια (δε μιλάμε για παραγγελίες-κούτες π.χ. Amazon που θέλουν τριαξονικό), πόρτα-πόρτα. Οταν την ρώτησα, μου λέει "Ξέρεις τι ωραίο είναι να μοιράζεις γράμματα και πακετάκια, αντί όλο λογαρισμούς και διαφημιστικά?".

Ναι, όλοι της οι συνάδελφοι (2 ταχυδρομία και ένα για δέματα στην περιοχή), μοιράζουν σκέτα ειδοποιητήρια. Κι όταν έπιασα επ’αυτοφόρω έναν, κι έκανα τον σχετικό χαμό, μέχρι να αλλάξει ο επικεφαλής, που τα άκουσε σε βερσιόν Τόσκα, μου τα ανέβαζαν μέχρι και με το ασανσέρ.

Αλλά άλλαξε....

Τεσπα,

@αντυ, σε τρώω!

Φίλος από μεγάλο νησιώτικο σόι με γενιές να ζουν από και μέσα στη θάλασσα, έφτασε τελικά να έχει στην κατοχή του ένα αρχαίο βάζο μες την πεταλίδα και τα απολιθώματα (ναι, από αυτά τα οποία έχει ο βυθός και τα αγνοούμε ή τα κλέβουμε ή αφήνουμε να μας τα κλέψουν). Προσπάθησε να το δώσει σε μουσείο (τότε δεν υπήρχε ακόμη της Ακρόπολης) και τον πήγαιναν από τον Ανα στον Καϊάφα. Προσπάθησε να το δώσει σε ιδιωτικό μουσείο, κι εκεί του είπαν περιμένετε να το περάσουμε από έλεγχο κτλ, δεν τον ειδοποίησαν ποτέ. Στο τέλος, πήγε στο αστυνομικό τμήμα της γειτονιάς του, να ρωτήσει τι να κάνει.

Πού κατέληξε?

Να λαδώσει χοντρά τον αξιωματικό υπηρεσίας, για να μην τον καρφώσει για αρχαιοκάπηλο....

How sweet!

Αντε κι άλλο ένα:

Ιατρείο «μεγαλογιατρού», χτυπάει το κουδούνι, η μη-μιλημένη καινούρια γραμματέας ανοίγει, μπαίνουν δυό τύποι, «Τσιφούτης και Καρμίρης, ΕΦΟΡΙΑ!» («Put the kot down*» στυλ) και με συνοπτικές διαδικασίες μπαίνουν στο δωμάτιο όπου εξέταζε ο γιατρός. Πετάνε τον ασθενή έξω, λένε στον γιατρό φέρε ό,τι έχεις στο γραφείο σου κι εσύ και η γραμματέας, που δεν κόβεις αποδείξεις». «Μα ακριβώς για θέμα ελέγχου, ΚΟΒΩ αποδείξεις!». «ΚΑΤΕΒΑΙΝΕ γιατί θα σου κάνουμε τέτοιο έλεγχο και θα βρούμε τέτοια λάθη, που θα γονατίσεις στα πρόστιμα!» (σιγουριά στο «θα βρούμε»!).

Ε, το έβγαλαν το χαρτζηλικάκι τους για την επόμενη χρονιά απ’τον γιατρό...

Λάδι στη σαλάτα κανείς?
;)

*Από διαφήμιση συνδρομητικού καναλιού, όπου ένας πορωμένος με τα αμερικάνικα αστυνομικά χωριατούλης αστυνομικός, κυνηγάει έναν κακομοίρη κλεφτοκοτά μες τα μικρά στενάκια & τις αυλές με κοτετσόσυρμα ενός χωριού, κι όταν τον στριμώχνει, του λέει αυτή την ιστορική ατάκα!.

Επανέρχομαι...

Τετ Σεπ 20, 07:35:26 μμ  
Πανάσχημη said...

Εγώ αν και δεν ανήκω στις Θεές έτσι κακασχημη που είμαι, δυσκολεύομαι να μιλήσω διότι την έχω παραζήσει την διαφθορά. Οπότε είναι σαν να ρωτάς ένα μαύρο γαιτί δεν μιλά για ρατσισμό. Ελα παππού να σου δείξω τα χωράφια σου....

Για να είμαι όμως a good sport, σας παραπέμπω στο άρθρο του ABC για το καμάρι της Αμερικάνικης πολιτικής, τον congressman Cunningham και το bribery menu που βρήκε η αστυνομία στο γραφείο του.
Σοβαρολογω. Ο ηλίθος είχε και τιμοκατάλογο. .

Τ

Τετ Σεπ 20, 07:43:37 μμ  
kolassas said...

Leftris Kritikakis said:Στο Ηράκλειο, τέσσερις τύποι κάθονται και καπνίζουν....
Αν είναι δυνατόν οι τύποι αυτοί να ήταν Κρητικοί, αποκλείεται!!!!!!!

Τετ Σεπ 20, 07:47:29 μμ  
aphrodite said...

@ΝΔ,

"Να ένα θέμα που δεν μοιάζει να ενδιαφέρει πολύ τις γυναίκες."

Γάτε, έχεις ΙΔΕΑ τι σημαίνει να προετοιμάσεις ολόκληρο τον Σεπτέμβριο παιδιά για το σχολείο (από ωράριο ύπνου, φαγητού κτλ μέχρι το τελευταίο αξεσουάρ για τα εξωσχολικά τους?!?!) και κατ'επέκταση όλες σου τις δουλειές και το πρόγραμμα της οικογένειας γύρω από αυτά, μέχρι να "στρώσουν" τα πράγματα?

Και ειδικά όταν έχεις ξοδέψει τα λίγα εναπομείναντα "κουπόνια" "χρόνου" σου σε προηγούμενα ποστς και τον Λευτέρη? (γιατί κάποιος πρέπει να τα κρατάει όσο εσύ παίρνεις τη δόση σου από νδ-βλόγιον...!)

Μας ενδιαφέρει όσο δεν παίρνει - άσε που και τα γλυκά μάτια να κάνεις, και μπούτι να βγάλεις, άμα δεν βάλεις το χέρι στην τσέπη δεεεεε!

@synas,

Διπλοπαρκάρισμα στην κεντρική οδό (ξέρεις). Και καλά, τον τροχομπάτσο θα τον κουλαντρίσεις. Ο οδηγός όμως που έκλεισες και παρ'όλο που βλέπει ότι δεν πήγες για καφέ, ότι κουβαλάς βαρειά πράγματα, ότι του ζητάς ταπεινές συγνώμες, ότι δεν άργησες πάνω από 5' και ΠΑΡ'ΟΛ'ΑΥΤΑ σου κατεβάζει ΤΑ καντήλια στη διαπασών, ε, δεν λαδώνεται....

Τετ Σεπ 20, 07:47:48 μμ  
Nikos Dimou said...

Σημερινό σχόλιο του Γιώργου Βότση στην Ελευθεροτυπία:


«Κουμπαριές» και... Ούλαφ Πάλμε

Δεν χρειάζεται να μιμηθούμε άλλες χώρες και ξένα πρότυπα στην πάταξη της διαφθοράς. Κάθε χώρα παίρνει τα δικά της μέτρα -ακούστηκε να λέει τηλεοπτικά (ΝΕΤ) ο υπουργός και Δημόσιας Διοίκησης Πρ. Παυλόπουλος.

Γιατί, τάχα, να χρειαστεί; Ο χορός καλά κρατεί...

Θα τρέχαμε και δεν θα φτάναμε αν η κυβέρνηση Καραμανλή αποφάσιζε, ας πούμε, να ακολουθήσει ως πρότυπο τη, με κεντροδεξιά τώρα κυβέρνηση ...Σουηδία (βαθμολογείται από τη «Διεθνή Διαφάνεια» με σχεδόν άριστα, όταν η Ελλάδα είναι κάτω από τη βάση).

Με τους υψηλότερους στην Ευρώπη συντελεστές στη φορολογία εισοδήματος, αλλά και τις μεγαλύτερες κοινωνικές παροχές, η φοροδιαφυγή για τον μέσο πολίτη είναι εκεί αδιανόητη. Αλλά και οι... «κουμπαριές».

Θα (ξανα)θυμίσω μια εξόχως διδακτική ιστορία:

Ο μέγας σκηνοθέτης Ινγκμαρ Μπέργκμαν κατηγορήθηκε, κάποτε, για φοροδιαφυγή και για να μη συλληφθεί, το 'σκασε από τη χώρα του.

Σάλος στη Σουηδία και ο τότε πρωθυπουργός, αλησμόνητος, Ούλαφ Πάλμε, απαντούσε προσωπικά στους πιεστικούς δημοσιογράφους κάπως έτσι:

«Μα, κ. πρόεδρε, ο Μπέργκμαν είναι εθνικό μας κεφάλαιο. Δεν μπορεί να διασύρεται έτσι...».

«Ο νόμος δεν γνωρίζει ούτε εξαιρέσεις ούτε διακρίσεις. Ισχύει για όλους».

«Και, επιτέλους, είναι και προσωπικός φίλος σας».

«Ενας λόγος παραπάνω. Αν ο πρωθυπουργός χαρίζεται στους φίλους του, πώς θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του ο απλός πολίτης;...».

Αλλη κοινωνία, άλλα πολιτικά ήθη, άλλος κόσμος. Και να θέλαμε να τους μιμηθούμε, κύριε Προκόπη μου, ...προκόψαμε...



Γ.Β.

Τετ Σεπ 20, 07:50:15 μμ  
Kato Patissia said...

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ,
ΕΝ ΜΕΣΩ ΔΥΟ ΛΗΣΤΩΝ...

@ΝΔ, που έγραψε :
«Η χειρότερη μορφή διαφθοράς είναι αυτή που ονομάζω «ακατανόητη»: να πληρώσεις για να γίνει κάτι που εντελώς νόμιμα δικαιούσαι. Μετά είναι αυτή που θα την πω «βολική»: π. χ. η εξυπηρέτηση από τον ταχυδρόμο με τα συστημένα. Κάνει μία μικρή (και ανώδυνη – μια και τα δίνει σε δικό μου άνθρωπο) παρανομία – αλλά με απαλλάσσει από ένα μπελά. Και μετά πάμε στην «καραμπινάτη» διαφθορά που εξαπατά, παρανομεί, ζημιώνει το σύνολο ή κλέβει το δημόσιο.»

Κύριε Δήμου, στα 3 παραδείγματα που γράφετε, βλέπω τον... Χριστό, ανάμεσα σε δύο ληστές!
Τους «ληστές» τους ξέρουμε καλά, αλλα τον ... «Χριστό» ίσως κάποιοι δέν τον βλέπουν, γιαυτό θέλω να μιλήσω γι’ αυτόν εδώ!

Λοιπόν, όπως μας διδάσκει η «Αντιγόνη», ο νόμος δέν είναι ΤΟ ΠΑΝ στη ζωή, και κάποιες φορές, ο ηθικός άνθρωπος ΠΡΕΠΕΙ να τον υπερβαίνει, έστω και καταφεύγοντας στην «παρανομία».

Πιστεύω πως ο νόμος υπάρχει σάν ένα πρώτο στάδιο στην εξέλιξη του ανθρώπου, στα νειάτα, τότε που το μυαλό δέν έχει την ωριμότητα να κάνει την υπέρβαση και πρέπει ΝΑ ΚΑΘΟΔΗΓΕΙΤΑΙ στην ηθική, απο τον νόμο.

Όταν ωριμάσει ο άνθρωπος όμως, ΟΦΕΙΛΕΙ να «υπερβεί» τον νόμο, για να είναι ηθικός. Εκείνοι οι αρτηριοσκληρωτικοί, που άν και μεσήλικες μένουν «γαντζωμένοι» επάνω στον νόμο και δικάζουν τους άλλους με κριτήριο τον νόμο και όχι την ηθική, είναι οι πιό «άρρωστοι» άνθρωποι, οι πιό επικίνδυνοι για την κοινωνία..

Η πράξη σας στον Ταχυδρόμο είναι ΗΘΙΚΟΤΑΤΗ, και εκτός απο σάς ωφελεί και τους υπαλλήλους του Ταχυδρομείου, που...τους μειώνετε την ουρά!

Δέν βλέπω να «λαδώνετε για το όφελός σας» εδώ. Ούτε έχει σημασία άν το «λάδωμα» είναι στον Ταχυδρόμο ή τον Πρωθυπουργό. Δέν είναι θέμα μεγέθους, ποσοτικό. Είναι θέμα ΟΡΘΟΥ ΔΡΟΜΟΥ στη ζωή..

Κι’ άν ο Ταχυδρόμος σας «παρεξηγήσει» κι’ αρχίσει να λαδώνεται γενικά, δέν θα φταίτε εσείς!

Τετ Σεπ 20, 08:32:17 μμ  
epikairos said...

Υπάρχει και μια άλλη όψη της διαφθοράς. Αυτή που καταγράφει πως η πλειονότητα των επιχειρήσεων περιμένουν να επιβιώσουν με δουλειές από το δημόσιο και γι αυτό συντηρούν τη διαφθορά.

Τετ Σεπ 20, 08:41:56 μμ  
aphrodite said...

Εξετάσεις οδήγησης, εγώ 20 χρονών, οδηγούσα απο τα 18 μου σχεδόν το αυτοκίνητο του φίλου μου, και περίμενα πότε θα με πιάσει κανείς να πληρώσω πρόστιμο, όχι να μην περάσω τις εξετάσεις...

Από σειρά 8 εξεταζομένων, ήμουν η τελευταία. Με το που μπαίνουν, κάνω την... τέλεια διαδρομή. Ο δάσκαλός μου ήταν πανευτυχής για το καμάρι του. Δεν μπορούσαν παρά να με δυσκολέψουν όσο γίνεται. Στο τέλος, αφού είχαμε κάνει πολύ περισσότερη ώρα απ’όλους τους άλλους, γυρνάνε και μου λένε «κόβεστε». «Γιατί?». «Τρία μικρά» (Τότε το «κόβεσαι» ήταν ή με ένα μεγάλο πχ πατάς άνθρωπο, ή με δύο μεσαία, παραβιάζεις κάποιο «απαγορεύεται» ή ή περνάς με πορτοκαλοκόκκινο, ή με τρία μικρά, πχ παρκάρεις μακριά ή πολύ κοντά στο πεζοδρόμιο, παίρνεις ανοιχτά κάποια στροφή, ανοίγεις την πόρτα σου χωρίς να ελέγξεις.).

Δεν μου είπαν ποτέ ποιά τρία μικρά μου βρήκαν. «Δεν χρειάζεται να ξέρεις». Μετά έμαθα από τον ίδιο τον δάσκαλο ότι είχαν περάσει τους προηγούμενους 6 – έκοψαν μόνο μία που περασε με κόκκινο. Κι από αυτούς οι 5 είχαν πληρώσει. Οπότε έπρεπε να κόψουν κάποιον για να φαίνεται καλό το «ratio». Κι εμένα δεν μου είχε πει τίποτε σχετικά ο δάσκαλος, μια που πίστευε ότι ήταν ηλίου φαεινότερον ότι θα το έπαιρνα με τα τσαρούχια. Ετσι μου είπε.

Αλλά θα έπρεπε να κάνω κι άλλα μαθήματα, υποχρεωτικά....

Οπότε, εκείνος έβγαινε «λάδι» σαν ηθικός και τίμιος. Θα ξανάπαιρνε και χρήματα για τα έξτρα μαθήματα. Οι εξεταστές είχαν κάνει τη δουλειά τους στο ακέραιο, έβγαλαν και το λαδάκι της εβδομάδας. (Με έκαναν να καταλάβω ότι εάν πλήρωνα, την επόμενη φορά απλώς θα μου ερχόταν σπίτι το δίπλωμα.)

Τελικά ξανάδωσα, το πήρα, δεν πλήρωσα κανέναν. Αλλά αν κάποιος δεν ξέρει ήδη να οδηγεί, ώστε να μην μπορούν να του βρουν ψεγάδι, έχει πιθανότητες να το πάρει από ανθρώπους που θέλουν με το ζόρι να τους τα σκάσεις σε τέτοια φάση?

**********

Εσύ πας με το σταυρό στο χέρι, τα βιβλία σου κανονικά, τις ικανότητές σου εντάξει, τα χαρτιά σου έτοιμα. Κι εξαρτάσαι από τα χούγια του άλλου- χωρίς να μπορείς να κάνεις και πολλά...

Είναι η διάβρωση του πράγματος, όχι το να αμοίβεται καλύτερα.... Αν το κάνει από σύστημα, είναι πηγάδι δίχως πάτο, σε μικρή κλίμακα θα πάρει λίγα, σε μεγάλη πολλά.

Καρκίνωμα.

Αλλά κι εμείς που θέλουμε να γίνεται η δουλειά μας, το ταίζουμε....

Τετ Σεπ 20, 08:43:55 μμ  
κατινίτσα said...

Συμφωνώ με τον vrennus ότι η διαφθορά είναι χορός για δύο. Αλλά δεν νομίζω ότι είναι διαφθορά το δίνει κανείς ένα δωράκι εις εορτάς στον ταχυδρόμο του. Στα χωριά ο ταχυδρόμος, πηγαίνοντας παλιότερα τις συντάξεις στις γιαγιάδες ( οι άνδρες συνήθως, εγκαταλείπουν τα εγκόσμια νωρίτερα, λόγω του ότι είναι πολύ άτακτοι. μικρή εκδίκηση της φύσης ως γένους θηλυκού )γινόταν αντικείμενο μεγάλης περιποιήσεως . Και λόγω του ότι οι κοινωνίες αυτές ήταν αυτάρκεις έφευγε απο τα σπίτια με ότι εκλεκτότερο αυτά διέθεταν.
Διαφθορά είναι ο επίορκος δημόσιος υπάλληλος - λειτουργός να ζητά χρήματα για να κάνει αυτό για το οποίο έχει ταχθεί. το καθήκον του , τη δουλειά του. Και να μας προκαλεί με τον χειρότερο τρόπο.
Και να μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο που να πάρει η ευχή δεν σπάει και δεν σταματά με τίποτα .Και όποιος θελήσει να χορέψει τον '' χορό του Ζαλόγγου ''παρασύροντας και τον διεφθαρμένο - διαφθορέα δυστυχώς μόνο ο ίδιος θα πέσει . Ο άλλος θα σωθεί θριαμβευτικά και θα διαιωνίζει την διαφθορά του .

Τετ Σεπ 20, 08:49:22 μμ  
Πανάσχημη said...

Και ένα μήνυμα εναντίον της διαφθοράς:


George Lucas donates $175 million to University of South California

http://www.msnbc.msn.
com/id/14922667/

Τετ Σεπ 20, 08:53:31 μμ  
Nikos Dimou said...

epikairos said...
"Yπάρχει και μια άλλη όψη της διαφθοράς. Αυτή που καταγράφει πως η πλειονότητα των επιχειρήσεων περιμένουν να επιβιώσουν με δουλειές από το δημόσιο και γι αυτό συντηρούν τη διαφθορά."

Μα πολλοί σχολιαστές (και ο Μανδραβέλης) έχουν γράψει πως ο μόνος τρόπος να μειωθεί η διαφθορά είναι ο περιορισμός του κράτους. Όταν το κράτος διαχειρίζεται πάνω από το 60% της οικονομίας οι περισσότεροι Έλληνες, έμμεσα ή άμεσα εξαρτώνται από αυτό και τους λειτουργούς του.

Τετ Σεπ 20, 09:00:40 μμ  
Nikos Dimou said...

Αφροδίτη, όταν πήρα το δίπλωμα οδηγούσα ήδη χρόνια. Ο δάσκαλος είπε: Αύριο θα φέρετε από ένα 500άρικο (1964). Μαζευτήκαμε σε μία γωνιά στο Νέο Ψυχικό, ούτε εξεταστή είδαμε ούτε αυτοκίνητο - ο δάσκαλος μάζεψε τα πεντακοσάρικα, χάθηκε για λίγο και γυρίζοντας μας είπε θριαμβευτικά: "Περάσατε όλοι!"

Τετ Σεπ 20, 09:04:08 μμ  
Πανάσχημη said...

Και εκεί που πήγα να χαρώ με τον Λουκας, να σου και ο βασιλιάς της Ταϋλάνδης:


Thailand's king gives blessing to coup
http://www.cnn.com/
2006/WORLD/asiapcf/
09/20/thailand.coup.ap
/index.html

Εγώ ξαναγυρνώ στα Πρόζακ. Τι σκατόκοσμος είναι αυτός;

Τετ Σεπ 20, 09:16:08 μμ  
Odysseas said...

Λείπω αρκετά χρόνια από την Ελλάδα, έχω χάσει σίγουρα μερικά επεισόδια και ίσως αυτό που ρωτάω να είναι ηλίθιο. Δεν κατηγορώ όμως κανέναν γιατί ξέρω πως όταν είσαι έξω απ'το χορό πολλά τραγούδια λες.

Τι θα γινότανε όμως αν κάθε φορά που κάποιος δημόσιος υπάλληλος (π.χ. εφοριακός (περίπτωση Αν. Παπαδάκη, ΝΔ, pagis), υπάλληλος πολεοδομίας, ΥΠΕΧΩΔΕ (Andy), κλπ) μας ζήταγε λάδωμα, συμφωνούσαμε, ειδοποιούσαμε την αστυνομία και του δίναμε προσημειωμένα χαρτονομίσματα?
Μήπως φταίμε δηλαδή κι εμείς λίγο? (βάζω και τον εαυτό μου μέσα, έχω αγοράσει αρκετά πράγματα παλιότερα χωρίς να ζητήσω αποδείξεις)

Όσο για τους γιατρούς που ισχυρίζονται πως έχουν χαμηλούς μισθούς: όλοι έχουνε χαμηλούς μισθούς! Απλώς αυτοί σε πετυχαίνουνε σε ανάγκη και το εκμεταλλεύονται.

Στεναχωριέμαι με αυτά που διαβάζω. Είναι δυστυχώς ένα από τα πράγματα που με κρατάνε ακόμη μακριά από την Ελλάδα.

ΥΓ: Πάντως άδεια οδήγησης πήρα χωρίς να πληρώσω κανέναν με την πρώτη φορά! Και κρίνοντας εκ των υστέρων, όχι, δεν ήξερα να οδηγώ! (αν είναι δυνατόν να παίρνεις άδεια οδήγησης χωρίς να έχεις βγει ποτέ σε εθνική οδό...)

Τετ Σεπ 20, 09:47:26 μμ  
Haris said...

Αγαπητέ andy dufrense
την τρομοκρατική οργάνωση γιαουρτώματος που θα κάνετε βάλτε και εμένα...

Τετ Σεπ 20, 09:57:10 μμ  
pagis said...

Βάλαμε κατω τον ταχυδρόμο και τον χτυπάμε αλύπητα λες και είναι αυτός το πρόβλημα της διαφθοράς, να καταδικάσουμε και τα τρεταρίσματα μαζί σαν απόπειρες δωροδοκίας!

odysseas μα αν μπορείς να βγάλεις άδειες κτλπ δεν χρειάζεται να λαδώσεις, λαδώνεις όμως όταν δεν σου βγαίνουν τα μέτρα εκεί νομίζω ότι είναι το πρόβλημα.

Ο γιατρός δυστυχώς σε πατάει στον κάλο γιαυτό υπάρχουν ελάχιστες καταγγελίες ότι τα παίρνει.

Η διαφθορά δεν είναι δικό μας προνόμιο όμως, και στην ευρώπη και αλλού στο κόσμο υπάρχει, εχθές μόλις έβγαλε το bbc ρεπορτάζ που έδειχνε μανατζερς από την πρώτη κατηγορία να παίρνουν μίζες για μεταγραφές παικτών...

Ισως η διαφορά με εμάς εδώ είναι ότι είμαστε περισσότερο εθισμένοι να (λα)δώσουμε να κάνουμε την δουλειά μασ καθώς το όλο σύστημα δεν δουλεύει

Τετ Σεπ 20, 10:02:49 μμ  
Haris said...

Επειδή δουλεύω για φαρμακευτική εταιρεία πρέπει να σας πω ότι η διαφθορά στα νοσοκομεία (σε όλα τα επίπεδα και τομείς, δηλαδή όχι μόνο στους ιατρούς) είνια πολύ πιο μεγάλη από όσο νομίζετε...

Τετ Σεπ 20, 10:04:58 μμ  
Nikos Dimou said...

odysseas said...
Τι θα γινότανε όμως αν κάθε φορά που κάποιος δημόσιος υπάλληλος (π.χ. εφοριακός (περίπτωση Αν. Παπαδάκη, ΝΔ, pagis), υπάλληλος πολεοδομίας, ΥΠΕΧΩΔΕ (Andy), κλπ) μας ζήταγε λάδωμα, συμφωνούσαμε, ειδοποιούσαμε την αστυνομία και του δίναμε προσημειωμένα χαρτονομίσματα?

Πως φαίνεται πως λείπεις καιρό από την Ελλάδα! Από την δεύτερη απόπειρα θα αντιμετώπιζες τις κρυφές συντεχνίες - και δεν θα είχες στον ήλιο μοίρα...

Τετ Σεπ 20, 10:07:28 μμ  
Υποκείμενο δικαίου said...

Η σχέση διαφθοράς και (υπ-)ανάπτυξης αποδεικνύεται και με "σκληρά", οικονομετρικά στοιχεία (π.χ. Elliot, Corruption and the Global Economy).Είναι φυσικό - η διαφθορά αυξάνει το κόστος των συναλλαγών (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα).

Τα τρία είδη διαφθοράς που αναφέρει ο ΝΔ - η "ακατανόητη", η "καραμπινάτη" και η "βολική"- είναι αρκετά διαφορετικά. Η "ακατανόητη" διαφθορά- η δωροδοκία για κάτι που δικαιούσαι, π.χ. θέση στην εντατική, άδεια οδήγησης- είναι η χειρότερη. Υπονομεύει την ίδια την έννοια της "δημόσιας" υπηρεσίας: ένα ωφέλημα δίνεται στον πλειοδότη, και όχι στον δικαιούχο. Όταν μάλιστα υπάρχει κατακραυγή (όπως τώρα), τα ωφελήματα διοχετεύονται μόνο σε πλειοδότες που είναι insiders (ελληνιστί, κολλητοί ή κουμπάροι).Για αυτό, η σιωπή των συνδικάτων του δημόσιου τομέα για το θέμα αυτό είναι εγκληματική: συμβάλλει στην απαξίωση της δημόσιας υπηρεσίας, και η απαξίωση τρέφει ακόμα περισσότερο την διαφθορά. Η "ακατανόητη" διαφθορά ανθεί όπου το νομικό καθεστώς είναι πολύπλοκο(π.χ., χωροταξίες- γιατί υπάρχει ένα premium στην γνώση του νομικού χάους), ή χρειάζονται ειδικές γνώσεις (π.χ., Επιτροπή Ανταγωνισμού -γιατί δύσκολα ασκείται δημόσιος έλεγχος). Σε όλες τις περιπτώσεις, την ευνοεί ο μεγάλος δημόσιος τομέας (για έτσι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για τους πολίτες) ή η έλλειψη ανταγωνισμού (γιατί ο ανταγωνισμός χαμηλώνει τις τιμές). Βοηθάει επίσης να έχουν οι διεφθαρμένοι διακριτική ευχέρεια (όπως, π.χ., σε διάφορες "περίεργες" διαδικασίες πρόσληψης), γιατί μπορούν να την χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν τεχνητή έλλειψη: θυμάστε εκείνο το "όταν προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι στις χωροταξίες, έπαυσαν να βγάζουν άδειες" του Λαλιώτη;

Η "καραμπινάτη" διαφθορά -π.χ., αμυντικά ή εργολαβικά συμβόλαια - έχει κάποια ειδικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, θέλει συνεχή συντήρηση, καθώς πρόκειται για μακροχρόνιες συμβάσεις, που εξαρτούνται από αδειοδοτήσεις, κτλ. Με τον τρόπο αυτό διαφθείρει το πολιτικό σύστημα σε βάθος χρόνου. Περιορισμένα κεφάλαια, αντί να χρησιμοποιηθούν παραγωγικά (δημιουργώντας θέσεις εργασίας, π.χ.), ξοδεύονται για να συντηρούν περίεργες σχέσεις κηδεμονίας μεταξύ πολιτικών και μεγάλων επιχειρήσεων. Αλλά υπάρχει και ένα ακόμα κόστος: η "καραμπινάτη" διαφθορά στρέφει το κράτος προς φαραωνικά έργα υποδομής - έργα υποδομής που είναι μεγαλύτερα, ή πιο πολύπλοκα από ότι πρέπει (όπως, κατά την γνώμη μου, τα ολυμπιακά έργα, ή κάποιες αμυντικές προμήθειες), γιατί αυτά φέρνουν μεγαλύτερες μίζες.

Υπάρχουν πολλά παράδοξα στην οικονομία της διαφθοράς: π.χ., αυστηρότεροι νόμοι μπορεί να αυξάνουν τις μίζες (γιατί αυξάνουν το ρίσκο). Αυξημένες μίζες μπορεί να αυξάνουν τον αριθμό των διεφθαρμένων. Και ο μεγάλος αριθμός των διεφθαρμένων, μπορεί να αυξάνει τον αριθμό των διαφθορέων (γιατί οι τελευταίοι εξασφαλίζουν "καλύτερη" -γρηγορότερη, διακριτικότερη, κτλ.-υπηρεσία). Η διαφθορά, όσο διαδίδεται, γίνεται πιο κερδοφόρα (σας τις "πυραμίδες")! Το κόστος μειώνεται (γιατί οι ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν περιορισμένο προϋπολογισμό,και οι διεφθαρμένοι αυξάνονται), και η αποδοτικότητα αυξάνει (περισσότεροι διεφθαρμένοι κάνουν καλύτερα τις δουλειές). Από οικονομική άποψη, η διαφθορά είναι μούρλια.

Υ/Γ. Υπάρχει και η αντίθετη όψη: λίγοι σχετικά έντιμοι μπορεί να δημιουργήσουν, σε μερικές περιπτώσεις, πρόβλημα στο σύστημα -"Επιχείρηση Καθαρά Χέρια"-, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση...

Τετ Σεπ 20, 10:13:11 μμ  
Nikos Dimou said...

Haris said...
"Επειδή δουλεύω για φαρμακευτική εταιρεία πρέπει να σας πω ότι η διαφθορά στα νοσοκομεία (σε όλα τα επίπεδα και τομείς, δηλαδή όχι μόνο στους ιατρούς) είνια πολύ πιο μεγάλη από όσο νομίζετε..."

Μα εκεί δεν έφαγε τα μούτρα του ένας από τους πιο ικανούς και τίμιους έλληνες πολιτικούς ο Αλέκος Παπαδόπουλος που πήγε να τα βάλει με την "μαφία των νοσοκομείων". Υπολόγιζε ότι η μισή περίπου κρατική δαπάνη για την υγεία πήγαινε σε μίζες, σε άχρηστα υλικά και περιττές εξετάσεις!

Τετ Σεπ 20, 10:15:54 μμ  
Πανάσχημη said...

Οδυσσέα
Μην τυχόν και ακούσεις τους άλλους. Μείνε the way you are. Εγραψες το ωραιότερο κείμενο για μένα. Είχες την πιο όμορφη ιδέα. Δεν έχει σημασία αν είναι εφικτή. Παλιά είχε πει κάτι το εξαιρετικά όμορφο και ο George, για τους πολέμους και τη γνώμη του γι αυτούς. Ανέφικτο αλλά μου ράγισε την καρδιά.

Don't go changing
PLease..........

Τετ Σεπ 20, 10:20:02 μμ  
dimitri said...

Τί είπαμε ότι είναι το "/* ;

Τετ Σεπ 20, 10:21:44 μμ  
numb2006 said...

Ερωτήσεις ενός φτωχού μυαλού: η διαφθορά είναι καρκίνωμα. Ο καρκίνος θεραπεύεται; η διαφθορά είναι στο Dna των ανθρώπων; αν ο μισθός τους ήταν μεγαλύτερος θα τα έπαιρναν; γιατί όλοι θέλουν να επωφελούνται από τον συνάνθρωπό τους; υπάρχει λύση; ή όλα είναι μια ατέλειωτη περιπτωσιολογία;
ρητορικές ερωτήσεις, ανύπαρκτες (;) απαντήσεις.

Τετ Σεπ 20, 10:24:53 μμ  
andy dufresne said...

Παρακολουθώ στην ΕΤ1 αφιέρωμα στο Σεφέρη.

Σε κάποια στιγμή λέει ο Σεφέρης:

Σήμερα κατάλαβα γιατί ήταν τυφλός Όμηρος.
Αν δεν ήταν, δεν θα ΄χε γράψει τίποτα...

Τετ Σεπ 20, 10:34:54 μμ  
x-taramas said...

@andy:
Θα χρειαστείς ΠΟΟΟΟΟΛΥ γιαούρτι...

Τετ Σεπ 20, 10:35:56 μμ  
aphrodite said...

Αρτι αφιχθέν:

"Ο ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΟΔΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ (Κ.Ο.Κ.)


ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ: 200-1200 ευρώ (από 83-668 που ισχύει στον τωρινό Κ.Ο.Κ.), αφαίρεση άδειας οδήγησης μέχρι 6 μήνες.

Παραβίαση STOP: 700 ευρώ (από 167).

Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη: 700 ευρώ (από 167), αφαίρεση άδειας οδήγησης για δύο μήνες.

Αφύλακτη σιδηροδρομική διάβαση: 700 ευρώ (από 167)

Μη χρήση ζώνης ασφαλείας: 350 ευρώ (από 83), αφαίρεση άδειας οδήγησης για 10 ημέρες.

Μη χρήση κράνους: 350 ευρώ (από 83), αφαίρεση άδειας οδήγησης για 10 ημέρες.

Χρήση κινητού στη διάρκεια της οδήγησης: 100 ευρώ (από 33), αφαίρεση άδειας οδήγησης ως 30 ημέρες.

Aσκοπη χρήση «μεγάλης» σκάλας φώτων: 20-700 ευρώ (από 17-33).

Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα: 200 ευρώ (από 83).

Παραβίαση προτεραιότητας: 200 ευρώ (από 83).

Στάθμευση σε χώρο για άτομα με ειδικές ανάγκες: 151 ευρώ (από 61,5).



Δηλαδή: Αν φύγεις από το "Βοτανικό" σουρωμένος (1200), με αναμμένους προβολείς (700) και περάσεις αέρα-πατέρα τη διασταύρωση Κων/πόλεως-Ιεράς Οδού (3Χ700=2100+200), χωρίς να φοράς ζώνη ή κράνος (350) και μιλάς στο κινητό (100),παρκάρεις για τσιγάρα στο απέναντι περίπτερο (200), στη θέση για ΑΜΕΑ μπροστά στην τράπεζα (151) και σε σταματήσει μπάτσος, συμφέρει να ...τον σκοτώσεις επιτόπου. Η εξαγορά ποινής για ανθρωποκτονία είναι φθηνότερη"

Εδώ το λάδωμα επιβάλλεται!

ΛΟΛ!

Τετ Σεπ 20, 10:54:36 μμ  
andy dufresne said...

Yποθέτω ότι δεν διαβάζουν πολλοί τα links, οπότε αντιγράφω άλλο ένα απόσπασμα του Π. Μανδραβέλη.

Προσέξτε πόσο απλές, αλλά αποτελεσματικές προτάσεις:

1. Δημοσίευση στο δίκτυο όλων των πεπραγμένων του Δημοσίου
2. Πόθεν έσχες δημοσίων υπαλληλων

Δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά σκεφθείτε πόσο θα βοηθούσαν.

Κε Πρωθυπουργέ ιδού η Ρόδος...



Η ηλεκτρονική τεχνολογία αλλάζει το τοπίο. Κατʼ αρχάς η αναπαραγωγή της δημόσιας πληροφορίας έχει μηδενικό κόστος και επομένως πρέπει να γίνεται δωρεάν. Η «Εφημερίδα της Κυβέρνησης», πρέπει να είναι ελεύθερα προσβάσιμη από όλους ώστε να μπορεί κάθε πολίτης να ελέγχει χωρίς κόστος μέσω του διαδικτύου τους δημόσιους λειτουργούς. Φυσικά κάθε μεμονωμένος πολίτης θα ελέγχει μόνο τα θέματα που τον ενδιαφέρουν και όχι όλο το εύρος των κρατικών αποφάσεων, αλλά εδώ ισχύει ο κανόνας των μεγάλων αριθμών: Οσο αυξάνει ο αριθμός των οιονεί ελεγκτών τόσο πιο δύσκολη γίνεται η διαφθορά. Κάποιος, κάπου θα δει τη «λαδιά».

Είναι σημαντικό λοιπόν να δημοσιοποιούνται ηλεκτρονικά όλα τα πεπραγμένα του δημόσιου τομέα. Από τις συμβάσεις που συνάπτουν κάποιες επιχειρήσεις στο δημόσιο μέχρι και τις προσλήψεις. Ενα πρώτο βήμα (αλλά δυστυχώς χωρίς συνέχεια) ήταν η δημοσιοποίηση του καταλόγου προσληφθέντων δημοσιογράφων σε οργανισμούς του δημοσίου που έκανε η ΕΣΗΕΑ. Παρά τις αντιδράσεις (για δήθεν παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων) οι προσλήψεις κάποιων έστω και με σύμβαση έργου είναι πράξεις του δημοσίου και πρέπει να δημοσιοποιούνται. Οι φορολογούμενοι πρέπει να γνωρίζουν ποιους μισθοδοτούν.

Αν και αυτό το σημαντικό πρώτο βήμα διαφάνειας μοιάζει κάπου να σκαλώνει στην κυβέρνηση διατυπώνονται σκέψεις για ηλεκτρονική δημοσιοποίηση του «πόθεν έσχες» των δημοσίων υπαλλήλων. Το σκεπτικό είναι η μεγιστοποίηση του αριθμού των οιονεί ελεγκτών. Αυτό, όμως, θα αποτελέσει παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Είναι διαφορετικό να δημοσιοποιείς τα πεπραγμένα του κράτους, άσχετα αν αυτά άπτονται των πεπραγμένων ιδιωτών και διαφορετικό να δημοσιοποιείς πεπραγμένα πολιτών, άσχετα αν αυτοί δουλεύουν για το κράτος. Το κράτος οφείλει να δίνει στη δημοσιότητα ό,τι κάνει, οι πολίτες πρέπει να προφυλάσσουν τον ιδιωτικό τους βίο άσχετα με το επάγγελμα που ασκούν. Στην πρώτη περίπτωση βαρύνει περισσότερο η διαφάνεια, στη δεύτερη η ιδιωτική ζωή. Να το πούμε πιο απλά: αν ένας δημόσιος λειτουργός παρουσιάσει ξαφνική άνοδο των καταθέσεών του, διότι όπως δηλώνει κέρδισε το λαχείο, αυτό πρέπει να το ελέγξει ο εισαγγελέας. Δεν πρέπει να το μάθει όλος ο ντουνιάς.

Το «πόθεν έσχες» είναι χρήσιμο και πρέπει να είναι συμβατική υποχρέωση όσων εργάζονται στο δημόσιο, αλλά μόνο για εσωτερικό έλεγχο. Οχι για δημόσιο.

Τετ Σεπ 20, 10:55:05 μμ  
zoferos mesaionas said...

Με την ΜΕΒΓΑΛ κατάλαβε κανείς τι έγινε;

Κάποιος Αδαμόπουλος, Γενικός Δ/ντής της Επιτροπής Ανταγωνισμού έστειλε τον κουμπάρο του ονόματι Κωνσταντινίδη να πάρει 200.000 € από τη ΜΕΒΓΑΛ. Η ΜΕΒΓΑΛ είχε ειδοποιήσει την Αστυνομία και τον πιάσανε με τα σημειωμένα λεφτά. Από έλεγχο του κινητού του οδηγήθηκαν και στους υπόλοιπους που ήταν εκτός από τον Αδαμόπουλο και κάποιος Αναγνωστόπουλος που μεσολάβησε για να έρθουν σε επαφή ο Κωσταντινίδης με τον πρόεδρο της ΜΕΒΓΑΛ. Αυτά τα λεφτά ήταν προκαταβολή. Συνολικά ο Αδαμόπουλος είχε ζητήσει 2.500.000 € για να διαγράψει ή να μειώσει ένα πρόστιμο 25.000.000 € που είχε επιβληθεί στη ΜΕΒΓΑΛ. (Τώρα για πόσους προορίζονταν τα 2.500.000 € είναι άσκηση για αδύνατους λύτες)

Το πρόβλημα, κατά τη γνώμη μου δεν είναι πως κάποιος (-οι) δημόσιος (-οι) λειτουργός (-οι) χρηματίστηκε (αν). Το πρόβλημα είναι πως το θεωρούμε σχεδόν φυσιολογικό.

Τι φταίμε εμείς, είπε ο κ. Μεϊμαράκης, «αν κάποιος την ψώνισε ξαφνικά, βρήκε μια μικρούλα που του ζάλισε το κεφάλι και θέλησε να τα πάρει για να της κάνει ένα δωράκι;» (από τη χθεσινή Καθημερινή.)

Υ.Γ. @ Andy

Βάλε με και μένα στο κλαμπ! (αλήθεια τι γιαούρτια θα χρησιμοποιήσουμε ΜΕΒΓΑΛ ή ΦΑΓΕ ;)

Τετ Σεπ 20, 11:04:01 μμ  
Rallousilach said...

Μόλις το άκουσα και μου φάνηκε επίκαιρο....

" Να πεθαίνες για την Ελλάδα είναι άλλο, και άλλο η Ελλάδα να σε πεθαίνει..."

Τετ Σεπ 20, 11:07:02 μμ  
maiosone said...

Είπαμε! πραγματικό γεγονός όχι ανέκδοτο!

Τετ Σεπ 20, 11:13:23 μμ  
Odysseas said...

aphrodite said...
" Αρτι αφιχθέν:
"Ο ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΟΔΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ (Κ.Ο.Κ.)
Μη χρήση ζώνης ασφαλείας: 350 ευρώ (από 83), αφαίρεση άδειας οδήγησης για 10 ημέρες."

Διευκρινίζει ο ΚΟΚ αν αυτό ισχύει για ταξιτζήδες και αστυνομικούς?
Πρέπει να ισχύει όμως για ταξιτζήδες γιατί είδα έναν το καλοκαίρι να χρησιμοποιεί τη ζώνη του για περίπου 5 λεπτά σε διαδρομή μισής ώρας. Μόλις περάσαμε το επικίνδυνο σημείο (μπλόκα της αστυνομίας φαντάζομαι) την έβγαλε! Να μην καταπιέζεται ο άνθρωπος...

Τετ Σεπ 20, 11:19:27 μμ  
andy dufresne said...

Βλέπω ότι το γιαουρτοκλάμπ αυξάνεται και πληθύνεται.

@zof,
προτείνω να ζητήσουμε sponsoring για τα γιαούρτια απ' τη ΜΕΒΓΑΛ, γιατί όχι;

Τετ Σεπ 20, 11:24:02 μμ  
aphrodite said...

Μου εφαγε ο μπλογκερ το σχολιό μου περί δωρεάν χορήγησης γιαουρτιών από ΜΕΒΓΑΛ- τι θα το κανει τόσο στοκ τώρα που.....

(Διαμαρύτρομαι! Κι ο μπλογκερ λαδωμα για να περάσει το σχόλιό μου?)

Τετ Σεπ 20, 11:46:20 μμ  
antvol said...

Διαφθορά, μια από τις χειρότερες πλευρές του τόπου. Η διάδοσή της απίστευτη: από το μικρολάδωμα του, κατά τα άλλα, συμπαθέστατου ταχυδρόμου (που, όμως, εθίζεται και αρχίζει να ΑΠΑΙΤΕΙ το κατιτίς του για να κάνει σωστά τη δουλειά του) μέχρι τις θηριώδεις μίζες των μεγάλων καρχαριών. Και, φοβάμαι, το φαινόμενο αυτό όχι μόνο δεν φαίνεται να μειώνεται, αλλά είναι μάλλον σίγουρο ότι, όσο πάει, θα αυξάνεται. Την επιτυχία του εγγυάται, πέρα από την έλλειψη ουσιαστικών μηχανισμών ελέγχου και κυρώσεων (εκτός από τους πραγματικά άτυχους, που αποτελούν απειροελάχιστο ποσοστό, οι υπόλοιποι είναι κυριολεκτικά στο απυρόβλητο) η αποδοχή του λαδώματος από όλο και μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού, που θεωρεί ότι δεν χάλασε δα κι ο κόσμος για ένα δωράκι, αν είναι η δουλειά να γίνει καλύτερα ...

Θυμάμαι, πριν από καιρό, στα ΝΕΑ, είχαν δημοσιευτεί ταξιδιωτικές εντυπώσεις από τη Μολδαβία. Εκεί, κάποιος διορίστηκε αστυνομικός, για μήνες όμως δεν είχε εμφανιστεί για να πληρωθεί. Όταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε: μα, αν είναι δυνατόν, το κράτος με διόρισε, μου έδωσε στολή, σήμα και όπλο. Τα υπόλοιπα είναι δική μου δουλειά ...

Ελπίζω εκεί τουλάχιστον να μη φτάσουμε.

Τετ Σεπ 20, 11:51:35 μμ  
Nikos Dimou said...

Ο blogger απόψε βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης - μισή ώρα για να εμφανιστεί η moderation κι άλλη μισή για να γίνει.

Πεμ Σεπ 21, 12:00:43 πμ  
zoferos mesaionas said...

Θυμήθηκα κι ένα σχετικό ανέκδοτο, παλιό, από το «βρώμικο ‘89».

Κάποιος πήγε σ’ ένα γραφείο Υπουργού, «συστημένος», για να τον βάλουν στο Διοικητικό Συμβούλιο κάποιου Οργανισμού ή σε κάποια Επιτροπή, τέλος πάντων, κι ο σύμβουλος του Υπουργού του δίνει να συμπληρώσει ένα έντυπο με τα βιογραφικά του στοιχεία.
Στο τέλος του εντύπου, ο υποψήφιος βλέπει και το εξής ερώτημα:
-Μαλάκας ή πούστης;
Κατάπληκτος ρωτάει τον αρμόδιο «τι σημαίνει αυτό» κι εκείνος του εξηγεί:
Πρέπει να ξέρουμε, για την εξέλιξή σας:
Αν κάνετε μια μικρή καταχρησούλα, φάτε κάποια χρήματα με τρία-τέσσερα μηδενικά, όλοι θα πούνε «Α το μαλάκα!».
Αν φάτε καλά, κάνοντας τη μπάζα της ζωής σας, όλοι θα πούνε «Βρε τον πούστη!».

Πεμ Σεπ 21, 12:10:14 πμ  
Vrennus said...

Υποκείμενο δικαίου said...
Η σχέση διαφθοράς και (υπ-)ανάπτυξης αποδεικνύεται [...] η διαφθορά αυξάνει το κόστος των συναλλαγών (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα).

Συμφωνώ στη διαπίστωση, διαφωνώ στην ερμηνεία. Αντίθετα, είναι το χαμηλό κόστος των συναλλαγών που τροφοδοτεί τη διαφθορά. Χαμηλό, εννοείται, σε σχέση με το κόστος τήρησης της νομιμότητας. Και εδώ ακριβώς εντοπίζεται και η μερική λύση του προβλήματος - αυτό που οι άλλες χώρες έχουν πετύχει, να καταπολεμήσουν τη μικρής κλίμακας διαφθορα: να πέσει το κόστος της νόμιμης συναλλαγής και ν' αυξηθεί το κόστος της παράνομης.

Το παράδειγμα του διαφθερμένου εφοριακού που πολλοί ανέφεραν είναι χαρακτηριστικό: Για μια επιχείρηση, το κόστος του να είναι σ' όλα νόμιμη είναι απαγορευτικό, με δεδομένη την πολυδαίδαλη, δυσνόητη και ευμετάβλητη νομοθεσία. Είναι σαφέστατα οικονομικότερο να λαδώσει τον εφοριακό που θα έρθει για έλεγχο. Παράλληλα, για τον εφοριακό, με δεδομένο το δυσανάλογα χαμηλό μισθό σε σχέση με τις υπερεξουσίες που του έχουν δοθεί και την ανυπαρξία πειθαρχικού ελέγχου το κόστος ευκαιρίας (του να χρηματιστεί) είναι ασήμαντο μπροστά στην προσδωκόμενη ωφέλεια.

Όμως, αν είμαι σωστά ενημερωμένος, από τότε που θεσπίστηκαν αντικειμενικά κριτήρια για τη φορολόγηση και για τον καταλογισμό του ύψους των προστίμων (παλιότερα ο εφοριακός έκοβε ό,τι κοστούμι ήθελε) οι περιπτώσεις εκβίασης τουλάχιστον (αξίωση χρηματισμού χωρίς ανάλογη παράβαση) έχουν περιοριστεί. Άσε που οι περισσότεροι πηγαίνουν και πληρώνουν αν 5ετία το +10% και καθαρίζουν, τόσο απλά. Τι έγινε; Απλά, μειώθηκε το κόστος των νομίμων συναλλαγών!

Και μια φιλική παρότρυνση: Διπλοτσεκάρετε το λογιστή σας! Δεν είναι καθόλου λίγοι αυτοί που τα κάνουν πλακάκια με τους εφοριακούς και μοιράζονται τα πρόστιμα που πέφτουν!

Υ.Γ. Πράγματι, με την εφορία, λίγο - πολύ έχω σταθεί τυχερός. Ίσως αν πληρώνεις σα μαλάκας όπως εγώ να ντρέπονται να σ' ενοχλήσουν!

Πεμ Σεπ 21, 12:56:07 πμ  
draminos said...

2 περιστατικά μόνο. 1) 1989, με Ι.Χ. αυτοκίνητο, νύχτα και λίγο έξω από τη Λουμπλιάνα μας σταματάει ο σλοβένος αστυνομικός γιατί είχαμε ανοιχτούς τους προβολείς ομίχλης, και ενώ μας εξηγεί στα γερμανικά την παράβαση μας, ο οδηγός μας προσπαθεί να τον πείσει να μη μας γράψει, και εμείς θα πληρώσουμε κάτι. Ο αστυνομικός τό 'πιασε το υπονοούμενο αλλά επιμένει να μας γράψει. Ο οδηγός μου λέει: Βασίλη ετοίμασε 20 μάρκα θα τον καταφέρω να μη μας γράψει. Ο άλλος όμως αδιάφθορος (ψάρακας πρέπει να ήταν) συμπληρώνει την κλήση και μας τη δίνει. Πρόστιμο 15 μάρκα!!. Συμπέρασμα: πολλές φορές τα θέλει ο κώλος μας.
2)το 1993 λόγω μετοικεσίας από Γερμανία φέραμε και ένα καινούργιο αυτοκίνητο. Μετά τον εκτελωνισμό ακολουθεί υποχρεωτικά ΚΤΕΟ ασχέτως αν το αυτοκίνητο είναι καινούργιο. Το ακούει ο πεθερός μου και μου λέει: Μη στενοχωριέσαι, θα πάρω τηλέφωνο στον τάδε που είναι ελεγκτής στο ΚΤΕΟ και θα στο περάσει με την πρώτη. Συμπέρασμα; περιμένω να ακούσω τα δικά σας.
(Το αυτοκίνητο πάντως έγινε 14 χρονών και περνάει ΚΤΕΟ με την πρώτη, χωρίς γνωστό)

Πεμ Σεπ 21, 01:01:19 πμ  
Johny B.Good said...

"ALLE SIND KORRUPT,
WIR SIND BILLIG" !

(O Ν.Δ. θα καταλάβει φυσικά το τόσο αληθινό αυτό σλόγκαν, όπως και άλλοι φαντάζομαι...)

Πεμ Σεπ 21, 01:26:41 πμ  
Antonios Liolios said...

ΟΚ, μιλήσαμε για διαφθορά, είπαμε τις δακρύβρεκτες ιστορίες μας.

Από τον εκμαυλισμό του ταχυδρόμου έως του εφοριακού, όλοι είμαστε ένοχοι του αμαρτήματος.

Πέρα απ' το ότι την θέλουμε την διαφθορά μας γιατί επιταχύνει τις υποθέσεις μας, τι προτάσεις έχουμε για τον περιορισμό της;

Πιστεύετε ότι είναι θέμα χρόνου; Ότι μπορούν να παρθούν ουσιαστικά μέτρα;

Προσωπικά είμαι απαισιόδοξος

Πεμ Σεπ 21, 01:34:11 πμ  
Lefteris Kritikakis said...

Δεν ξέρω από που να το πιάσω αυτό το θέμα μια και ήμουν κι εγώ "θύμα" διαφθοράς από δημόσιους και τραπεζικούς υπαλλήλους στην Κρήτη (ειδικά τους τελευταίους).

Ωφείλεται στο ότι ο πολίτης είναι ανυπεράσπιστος κι αυτό τα "τσακάλια" το ξέρουν. Ωφείλεται επίσης στη γενική παιδεία (από την οικογένεια κιόλας), διότι άμα είσαι άνθρωπος με τσίπα, τέτοια πράγματα δεν κάνεις.

Δεν είναι μόνο το "σύστημα". Είναι και οι άνθρωποι.

Πεμ Σεπ 21, 01:47:47 πμ  
Antonios Liolios said...

Λευτέρη για σου.

Στην Αμερική συναντάς τέτοιας έκτασης διαφθορά; Η δική μου εμπειρία είναι πως όχι, αλλά μπορεί να μου ξέφυγε τίποτε

Πεμ Σεπ 21, 01:58:26 πμ  
mariosp said...

Αν και το θέμα δεν με «εμπνέει» (το καταχωρώ στα αυτονόητα γαρ), μόλις επέστρεψα από ταξιδάκι και θέλω να πω ένα «γεια». Και αυτό που άφησα σχόλιο στον Αντυ: Το «Παιχνίδι» μας υπερβαίνει. Ό,τι διασώσει ο καθένας μας...
(Αντυ, για την «Οργάνωση» υπάρχουν κι άλλες «ιδέες»... Να το ψάξουμε πιο πρακτικά;)

Πεμ Σεπ 21, 02:04:31 πμ  
andy dufresne said...

Τι προτείνεις μάριε;

Πεμ Σεπ 21, 02:08:54 πμ  
Antonios Liolios said...

Βρε ο Μάριος!


Τι κάνεις βρε ψυχή; Μόνο στις μπλογκοσυνάξεις θα σε βλέπουμε;

Δώσε λύσεις Μάριε!

Πεμ Σεπ 21, 02:12:39 πμ  
Antonios Liolios said...

Άντε παιδιά το moderation, πολύ αργεί!

Πεμ Σεπ 21, 02:13:08 πμ  
mariosp said...

Αντυ: Σημειολογικό, συναισθηματικό, διανοητικό αντάρτικο. Όπου μας «παίρνει». Και είναι αρκετά τα μέρη που μας παίρνει. Και χωρίς «Σκοπό». Ως άμυνα, ως «γαμώτο», ως προσωπικό Χρέος.
Να το «επεξεργαστούμε»;

Πεμ Σεπ 21, 02:16:16 πμ  
mariosp said...

Αντώνη, είμαι υπόλογος απέναντί σου. Φταίει το μεροκάματο, φταίνε κι άλλα... Το ΣΚ που έρχεται θα προσπαθήσω να επανορθώσω...

Πεμ Σεπ 21, 02:20:25 πμ  
Antonios Liolios said...

Marios said

Να το «επεξεργαστούμε»;

Φυσικά, εδώ και τώρα. Οι μεταμεσονύκτιες συζητήσεις έχουν την ουσία. Λέγε Μάριε σε ακούμε

Μάριε, έχεις τηλέφωνα, email κλπ, θα χαρώ πολύ να τα πούμε.

Μπας και ανεβαίνεις Δράμα για το φεστιβάλ;

Πεμ Σεπ 21, 02:25:37 πμ  
mariosp said...

Αντώνη, για Δράμα δεν προλαβαίνω. Θα σου εξηγήσω. Όχι εδώ, μην το πηδήξουμε τελείως το μπλογκ του Δήμου...
Για την «Οργάνωση 21 Σεπτέμβρη» καλύτερα να τα πούμε κατ’ ιδίαν, αν και μπορούμε να πετάξουμε δυο κουβέντες και εδώ. Ευελπιστώ πως ο Δήμου δεν θα «στραβώσει»... (Κάτι μου λέει το αντίθετο μάλιστα...) Α, ναι, και είμαι υπέρ των «μικρών» και των «στιγμών»... Αναφανδόν!

Πεμ Σεπ 21, 02:35:23 πμ  
Antonios Liolios said...

Είπεν ο Μάριος

Α, ναι, και είμαι υπέρ των «μικρών» και των «στιγμών»... Αναφανδόν!


Και γω...Αλλά το καρκίνωμα δεν θεραπεύεται έτσι...Σωστά κάποιος είπε ότι ο καρκίνος δεν θεραπεύεται ούτε ή άλλως, οπότε τουλάχιστον ας κάνουμε το κέφι μας. Νομίζω μερικές ιδέες θα είχαν ενδιαφέρον και θάταν σχετικές με το θέμα, ιδιαίτερα τώρα που όλα τα άλλα φαίνονται αποτυχημένα!

Πεμ Σεπ 21, 02:44:13 πμ  
Lefteris Kritikakis said...

"Στην Αμερική συναντάς τέτοιας έκτασης διαφθορά;"

Όχι στα μικρά πράγματα. Για τόλμησε να λαδώσεις τροχονόμο να δεις για πότε θα περάσεις βραδιά φιλοξενία στο κελί... ή οποιονδήποτε άλλο. Ειδικά στο Σικάγο το παίρνουν πολύ πατριωτικά το θέμα οι υπάλληλοι...

Διαφθορά υπάρχει (για μεγάλα ποσά βέβαια) στα υψηλά κλιμάκια, αλλά δεν επηρεάζει την κοινωνία. Θα πέσει λάδωμα για να τελειώσουν πιο γρήγορα κάποιες πολυκατοικίες και τέτοια, αλλά αυτό είναι και καλό. (δεν συμφέρει κανέναν να παραμένουν τα έργα οικοδομές για μεγάλο διάστημα).

Στο "δημόσιο" εξαρτάται από τι υπάλληλο θα πέσεις και τι ομάδα υπαλλήλων.

α) Σε κάποια προάστεια, τους παίρνεις τηλέφωνο και τους λες "στείλε μου με φαξ τον ισολογισμό και τον προϋπολογισμό του προαστείου μας, να δω τι ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο γιατί έλλειπα". Και έχεις το φαξ σε 5 λεπτά.

β) Σε κάποια άλλα προάστεια, κάθεσαι στην ουρά μισή ώρα και μετά σου λένε "ξέχασες να φέρεις το έντυπο τάδε". Μαρίααααα... το δίκανο!

Εξαρτάται που θα πέσεις. Οι περισσότερες συναλλαγές πάντως με το δημόσιο γίνονται on-line σήμερα, οπότε έχουν λυθεί τα περισσότερα προβλήματα σ' αυτό τον τομέα.

Τα ταχυδρομεία τώρα πουλάνε μίνι ζυγαριές που εκτυπώνουν το γραμματόσημο αμέσως, οπότε αγοράζεις μία τέτοια, βάζεις πάνω το πακέτο, εκτυπώνεται αυτόματα το γραμματόσημο, αφήνεις το πακέτο στο γραμματοκιβώτιό σου και σηκώνεις το σημαιάκι, περνάει ο ταχυδρόμος και το παίρνει. Έτσι παχαίνουμε εδώ... μην τυχόν και περπατήσουμε και λίγο...

Πεμ Σεπ 21, 04:51:10 πμ  
Nikos Dimou said...

Kαλημέρα!

Το συμπέρασμα της πρώτης μέρας είναι ότι κολυμπάμε μέσα στην διαφθορά. Άλλοι με άνεση και στυλ και άλλοι πνίγονται.

Ένας πραγματικά αδιάφθορος άνθρωπος δύσκολα θα επιβίωνε στην κοινωνία μας. (Εκτός κι αν ήταν πολύ τυχερός).

Αργότερα θα σας πω κι άλλες ιστορίες διαφθροάς. Αφού δεν έχουμε λύσεις, ας λέμε ανέκδοτα...

Πεμ Σεπ 21, 07:40:59 πμ  
Lefteris Kritikakis said...

Αναλόγως βέβαια και τι θεωρούμε "μίζα". Το φιλοδώρημα που αφήνουμε στο σερβιτόρο (tip) εάν είναι γενναιόδωρο, θα μας προσέξει περισσότερο την επόμενη φορά. Αυτό εγώ το ονομάζω "incentive" και το θεωρώ απόλυτα θεμιτό, με την προϋπόθεση ότι ο σερβιτόρος θα είναι επαγγελματίας με όλους τους πελάτες σε ένα τουλάχιστον καλό επίπεδο (εάν ικανοποιούμαι, δεν με ενδιαφέρει εάν το διπλανό τραπέζι έχει "παραπάνω από το κανονικό" εξυπηρέτηση, μια και πληρώνουν παραπάνω γι' αυτό).

Εάν μια δημόσια υπηρεσία εξυπηρετεί ικανοποιητικά όλους τους πολίτες, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα να εξυπηρετεί και "παραπάνω από το κανονικό" τους μιζαδόρους.

Το πρόβλημα παρουσιάζεται όταν η υπηρεσία ΔΕΝ εξυπηρετεί χωρίς μίζα.

Με δυο λόγια, η πρότασή μου θα ήταν: νομιμοποιήστε τις μίζες (όχι τη μαριχουάνα). Και καταστήστε απολύτως υποχρεωτική την ικανοποιητική εξυπηρέτηση χωρίς μίζα. Δηλαδή: δεν πληρώνεις μίζα και η δουλειά σου γίνεται στον "ικανοποιητικό χρόνο". Πληρώνεις μίζα και γίνεται ταχύτερα. Η νομιμοποίηση της μίζας, δεν θα ονομάζεται έτσι, αλλά θα ονομάζεται "Παροχή πρόσθετων υπηρεσιών ευελιξίας" ή κάτι τέτοιο.

Παράδειγμα μίζας που ήδη υπάρχει και το δεχόμαστε όλοι, είναι... το να πληρώνουμε έναν καλό επαγγελματία παραπάνω χρήματα, για να έχουμε ήσυχο το κεφάλι μας (εάν ο μέτριος επαγγελματίας έκανε καλά τη δουλειά του, ΔΕΝ θα χρειαζόταν να μιζάρουμε τον "ακριβό" επαγγελματία).
Ή το "γρήγορο DSL". Νομίζετε ότι μια γραμμή 6 Mbps καίει πιο πολύ βενζίνη και πρέπει να την πουλάνε πιο ακριβά από την άλλη που είναι 1 Mbps;
Τα 6 Mbps εδώ φτάσανε στα 22 δολάρια το μήνα με ένα κάρο έξτρα, ΧΩΡΙΣ να αλλάξει η βασική τεχνολογία υποδομής... οι πρώτοι που μπήκανε πληρώσανε το κόστος εγκατάστασης, και οι τελευταίοι (κι εγώ), απολαμβάνουμε τυπική χρέωση... ουσιαστικά, το DSL είναι τσάμπα... σκέτα ηλεκτρόνια.

Μίζα; Το κράτος δίνει μίζα επίσημη στους εφοριακούς ("υψηλότερος μισθός έτσι ώστε να μην έχουν λόγο να δωροδοκούνται") και μετά εισπράττουν και μίζες ανεπίσημες από τον κόσμο, διότι τρώγοντας ανοίγει η όρεξη (όχι εδώ στις ΗΠΑ... εδώ οι μίζες είναι σε επίπεδο μεγαλο-εργολάβων, δημάρχων και Enron και τέτοια).

Λύση δεν υπάρχει πέρα από τη νομιμοποίηση της μίζας. Φορολογήστε τις!
(Βάλε κι ένα κουτάκι στην έξοδο κάθε υπηρεσίας, όπου ο πελάτης θα συμπληρώνει το ποσό που πλήρωσε σε μίζα και σε ποιον το πλήρωσε και θα έχει κάποιας μορφής απόδειξη).

Πεμ Σεπ 21, 08:59:53 πμ  
Lefteris Kritikakis said...

Η οργάνωση "17 κιλά γιαούρτι" πρέπει να επηρεάστηκε από παλαιότερο posting μου στο οποίο έλεγα κάτσε να οργανωθούν σε τρομοκρατική οργάνωση οι "ανώνυμοι πολίτες" να πάρουν στο κηνύγι με τα καλάσνικοφ διαδηλωτές, αστυνομικούς, καταστροφείς, χούλιγκανς, όλο το συρφετό, να δούμε τι θα γίνει...

Σαφώς και το 45άρι έλυσε πολλά προβλήματα διαφθοράς στο φαρ ουέστ... μπορεί να είναι και υπεύθυνο για τη σημερινή, αρκετά καθαρή δημόσια διοίκηση στα χαμηλά κλιμάκια (σ' αυτά δηλαδή που συναλλάσεται ο πολίτης).

Επί τη ευκαιρία, στο χωριό ο ταχυδρόμος φέρνει τα συστημένα στην πόρτα και αφού του είπα, τα αφήνει σε όποιον και να είναι. Στην πόλη, πετάνε κάπου το σημείωμα κι άμα το βρω έχει καλώς. Συνήθως βρίσκω το δεύτερο σημείωμα, ή με παίρνει τηλέφωνο αυτός που μου το έστειλε...

Γι' αυτό και ποτέ δεν στέλνω συστημένο. Στέλνω return receipt, όπου το ταχυδρομείο είναι υποχρεωμένο να μου στείλει το χαρτάκι που υπέγραψε ο παραλήπτης, εάν η επιστολή παραδόθηκε.

Πεμ Σεπ 21, 09:10:19 πμ  
Nicholas_on_Europe said...

Καλημέρα!

Θαρρώ πως για να είναι κανείς ευτυχισμένος ζώντας στην Ελλάδα πρέπει να βρει τον τρόπο να αντλεί μικρές έστω ικανοποιήσεις από την καθημερινότητα και ειδικά τις αγγαρίες της, έστω και ειδικά αυτές που έχουν σχέση με γραφειοκρατία κ.τ.λ.

Να μάθει να βρίσκει ικανοποίηση, ενδιαφέρον ακόμη και (ναι!!) "μεράκι" στο συμπλήρωμα της φορολογικής του/της δήλωσης, της δήλωσης ΦΠΑ, στην αναμονή στην ουρά στθς ΔΥ, στην τράπεζα, στο ΙΚΑ, στο ΤΕΒΕ, στο γιατρό, στην χρήση των ΜΜΜ, στην αναμονή στη στάση, στο καθάρισμα του σπιτιού, στην αρχειοθέτηση και την τάξη στο σπίτι, στο φανάρι, κτλ.

Να κοιτά - παρατηρεί τους ανθρώπους γύρω του. Να μην βιάζεται για τίποτα. Να προσπαθεί να βρει ενδιαφέρον και ικανοποίηση σε κάθε τέτοια αγγαρεία. Εκτός αν έχει άλλους και τα κάνουν γι΄ αυτόν/αυτήν. Πόσοι όμως έχουν (πλέον).

Κόντρα στον εμφαινόμενο φρενήρη ρυθμό της παγκοσμιοποίηση είναι αυτή η προσέγγιση. Πόση "παραγωγικότητα" ή "ανταγωνιστικότητα" ή "απαχολησιμότητα" προσφέρει όμως; Δεν ξέρω. Προσφέρει όμως ικανοποίηση στην καθημερινότητα και καλύτερη υγεία.

Να μετατρέψει κανείς τις αγγαρείες που έχει να κάνει σε πηγές ικανοποίησης; Μα τι λέω; Μάλλον το έχω χάσει!

"Σπεύδε Βραδέως" έλεγαν όμως οι Αρχαίοι. Άντε να πείσεις όμως ότι είσαι παραγωγικός όταν πολλοί στην Ελλάδα σήμερα πιστεύουν ότι ο ιδρώτας και το άγχος είναι "αποδείξεις" ή κριτήρια παραγωγικότητας!!! Πόσο λάθος όμως έχουν και οι αριθμοί το δείχνουν.

Back to basics?

Πεμ Σεπ 21, 09:51:48 πμ  
Lefteris Kritikakis said...

Νίκολας,

Μην ξεχνάμε και τις οικονομίες κλίμακας. Χώρες σαν τις ΗΠΑ στηρίζονται σ' αυτές. Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα, αλλά μπορεί με συνεργίες με άλλους ομίλους του εξωτερικού να εκμεταλλευτεί αυτές τις οικονομίες κλίμακας.

Για τις μίζες, θα παραμείνω στο σκελετό της ιδέας μου: νομιμοποιήστε τις και φορολογήστε τις.

Πεμ Σεπ 21, 10:05:22 πμ  
Lefteris Kritikakis said...

"Να κοιτά - παρατηρεί τους ανθρώπους γύρω του. Να μην βιάζεται για τίποτα. Να προσπαθεί να βρει ενδιαφέρον και ικανοποίηση σε κάθε τέτοια αγγαρεία."

Αυτό ισχύει για όλο τον κόσμο. Ξέρεις πόσες φορές τσατίστηκα επειδή περίμενα... 4 λεπτά στην ουρά του ταχυδρομείου στο Niles του Illinois;
Μετά έβριζα τον εαυτό μου, διότι πολύ απλά, ο θυμός μου ήταν αδικαιολόγητος και δεν είχε σχέση με το ταχυδρομείο.

Στο μέτρο του εύλογου, πρέπει να χαλαρώσουμε γενικά...

Πεμ Σεπ 21, 10:16:58 πμ  
andy dufresne said...

Tα συστημένα έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ:

24 συνεχόμενα ανδρικά σχόλια!

don,
ζέχνει βαρβατίλα το blog,
άνοιξε γυναικείο παράθυρο στο επόμενο ποστ...

Πεμ Σεπ 21, 10:18:32 πμ  
mihalis, a dreamer said...

Γνωστός μου επιχειρηματίας, τίμιος άνθρωπος, αναγκάζεται πάραυτα να λαδώσει εφοριακό. Το παράσιτο οδηγούσε ακριβότερο αυτοκίνητο, και φορούσε ακριβότερα ρούχα-ενδεχομένως θα είχε και ακριβότερο σπίτι. Θα μπορούσες να μπερδέψεις τον εφοριακό με τον εργοσταρχιάρχη. Και η ατάκα του παράσιτου:" Είστε μία πίτα κύριε Τάδε, δεν πρέπει κι εγώ να πάρω ένα κομμάτι;"(!!)
Λύσεις υπάρχουνε θεωρητικά-όπως όμως τονίστηκε από πολλούς, είναι ανεφάρμοστες, πιθανώς και ανέφικτες, γιατί όλο το σύστημα είναι έτσι δομημένο που τιμωρεί όποιον δεν είναι διεφθαρμένος. 'Ισως σε 100-200 χρόνια;

Πεμ Σεπ 21, 10:57:59 πμ  
Nicholas_on_Europe said...

@ Lefteris

"Μην ξεχνάμε και τις οικονομίες κλίμακας. Χώρες σαν τις ΗΠΑ στηρίζονται σ' αυτές. Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα, αλλά μπορεί με συνεργίες με άλλους ομίλους του εξωτερικού να εκμεταλλευτεί αυτές τις οικονομίες κλίμακας"

Ανοίγεις πιό πάνω μεγάλη αλλά σημαντικότατη συζήτηση σε θέμα που (κακώς) θεωρείτε τεχνοκρατικο-οικονομικο-επιχειρξματικο-πολιτικό. Αν θέλεις εσύ και ΚΥΡΤΙΩΣ αν θέλει ο οικοδεσπότης, πρσφέρομαι να την κάνουμε τη συζήτηση εδώ, αλλιώς μπορούμε να πάμε σε άλλο σάιτ να την κάνουμε (αν είναι να είμαστε "εκτός θέματος" ποστ).

Όπως θέλετε (εσύ και ο ΝΔ).

Πεμ Σεπ 21, 11:17:27 πμ  
Αρχαίος said...

drmainos
έφερα και εγώ ένα καινούργιο αμάξι απο Γερμανία (μαζί με τρείς φίλους) χρειάστηκε να δώσουμε μίζα στο ΚΤΕΟ οχι γιατί τα αμάξια είχαν κάποιο πρόβλημα αλλά γιατί έπρεπε να περάσουν την ίδια ημέρα της εκτελώνησης. Μάλιστα πήγαμε χωρίς πινακίδες απο Πειραιά μέχρι Ελληνικό και επιστροφή!. Μίζα για να περάσουν καθηγητές μαθητή δεν υπάρχει γιατί για να μείνει στην ίδια τάξη μαθητής πρέπει να προσπαθήσει πολύ. Μάλιστα στο Δημοτικό πρέπει να κάνει ειδική αίτηση ο Γονέας!!!.
Υπερβολικά τα πρόστιμα της τροχαίας που οπωδήποτε βοηθούν το λάδωμα, άκου 700 Ευρώ!και 300 για ζώνη. Θέλω αν ξέρω αν υπάρχει αστυνομικός που να έχει πληρώσει ποτέ πρόστιμο οδικής παράβασης.
Ίσως πρέπει να δωθεί ένα επίδομα ζώνης στους αστυνομικούς μήπως πεισθούν να φοράνε ζώνη στα περιπολικά.

Πεμ Σεπ 21, 12:31:22 μμ  
Nikos Dimou said...

Στην Γερμανία της δεκαετίας του 50 και του 60 μέγάλο bestseller ήταν το βιβλίο του Gregor von Rezzori: Maghrebinische Geschichten (Ιστορίες της Μαγρεβινίας). Πρόκειται για μία φανταστική χώρα της Βαλκανικής όπου εναλασσονται οι δυναστείες των Karakriminalovitsch και των Kriminalov. Ο κεντρικός δρόμος της πρωτεύουσας Metropolsk είναι ένας βούρκος από λάσπη και βρώμα. Όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να ασφαλτοστρωθεί - αλλά αυτό δεν γίνεται γιατί επί χρόνια οι εργολάβοι συνεχώς πλειοδοτούν σε μίζες ή εξοντώνουν ο ένας τον άλλο.

Τελικά όταν τον ανασκάπτουν για να τον στρώσουν ανακαλύπτουν πως ήταν ήδη ασφαλτοστρωμένος - απλώς δεν φαινόταν λόγω βρώμας.

Πεμ Σεπ 21, 12:36:13 μμ  
the resident said...

@Αρχαίος Οι αστυνόμικοι στην επαρχία επειδή όλοι τους γνωρίζουν, σπάνια πληρώνουν ποτό σε μπαρ ,συνδρομή στο γυμναστήριο κλπ. Οσο για τις ζώνες ασφαλείας δεν νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει πρόστιμο.

@andy dufresne
Καψιμή το κάναμε το blog.

Πεμ Σεπ 21, 12:57:07 μμ  
pagis said...

@Λευτέρης

economy of scale είναι λίγο δύσκολο να εφαρμοστεί, καθώς έχουμε μικρά μεγέθη συν την γεωγραφική θέση, διαφορετική γλώσσα ...

νομιμοποίηση της μίζας και φορολογία δεν πάνε μαζί, συνήθως δίνεις μίζα και λαδώνεις για να αποφύγεις να πληρώσεις φόρο (αν και ο περισσότερος κόσμος έχει άγνοια τι φόρο θα πρέπει πληρώσει και δεν έχει και άδικο με το αλαλούμ του φορολογικού μας συστήματος).

Πεμ Σεπ 21, 01:52:53 μμ  
andy dufresne said...

Περιστατικό με εφοριακό σε έλεγχο για κλείσιμο βιβλίων.

Αφού έψαξε, έψαξε, έψαξε και δε βρήκε τίποτα, είπε το εξής αμίμητο:

"Θα πρέπει να πάρω τα βιβλία στο σπίτι μου να τα μελετήσω καλύτερα. Βεβαίως, αυτό θα κοστίσει κάτι παραπάνω και εφόσον η Υπηρεσία μου δεν μου καλύπτει υπερωρίες, θα πρέπει η εταιρεία να καλύψει τα έξοδα."

@resident,
Το ρεκόρ αντροσχολίων διευρύνεται: είμαστε ήδη στο 33 και συνεχίζουμε!

Πεμ Σεπ 21, 02:02:42 μμ  
Nikos Dimou said...

ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΑΠΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ:
Προτάσεις για συζήτηση:

α) διότι έχουν μικρότερη συμμετοχή στην επιχειρηματική ζωή (όπου κυρίως επικρατεί η διαφθορά)

β) διότι είναι πιο τίμιες (;). Στους 10 άνδρες εφοριακούς που έχω συναντήσει τα έπιαναν οι 9. Στις 10 γυναίκες καμμία. (Αλήθεια, έχετε δει γυναίκα να λαδώνεται).

γ) Διότι έχουν δικούς τους τρόπους να πείθουν. Σεξιστικό; Ίσως. Αλλά έχω δει να περνάει θέμα με ένα χαμόγελο και ένα νάζι - που εγώ με όλη την ρητορική μου δεν το πέρναγα.

Καμία άλλη ερμηνεία;

Πεμ Σεπ 21, 02:23:47 μμ  
somebody said...

"Οσο για τις ζώνες ασφαλείας δεν νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει πρόστιμο."

Από τη μεριά των πολιτών ναι, συμφωνώ.
Εγώ είμαι υπέυθυνος για τη ζωή μου και τις πράξεις μου.
Από τη μεριά του κράτους όμως πρέπει να υπάρχει.
Υπάρχει βοσκός που να μην προσέχει το μαντρί του;
Είναι που το κράτος από τον κάθε ένα μας εισπράτει τόσας. Φόροι άμεσοι-έμμεσοι, ασφάλειες. Και γενικά όλα στο κράτος καταλήγουν.

Πεμ Σεπ 21, 02:31:34 μμ  
Υποκείμενο δικαίου said...

Όλα αυτά που λέγονται (από τον vrennus και άλλους)είναι πολύ σωστά.

Όλοι συμφωνούν ότι η απλοποίηση του νομικού πλαισίου μειώνει την διαφθορά. Στην Ελλάδα, η απλοποίηση αυτή καθυστερεί για πολλούς λόγους. Ίσως ο πιο σημαντικός είναι ότι συνδέεται με την ορθολογική αναδιοργάνωση της διοίκησης. Έχετε ακούσει κυβέρνηση των τελευταίων 20 ετών να μην υπόσχεται "μικρό και ευέλικτο" κυβερνητικό σχήμα;

Ορισμένοι (νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης, κυρίως) προτείνουν και την νομιμοποίηση της διαφθοράς, για την οποία μιλάει ο Λευτέρης. Η βασική ιδέα είναι ότι το δημόσιο θα προσφέρει περισσότερες υπηρεσίες -μία "πρωτης τάξης" για όσους βιάζονται, και άλλες φθηνότερες για όσους μπορούν να περιμένουν. Βέβαια, και αυτό έχει κινδύνους: η διαφθορά έχει το πλεονέκτημα ότι επιτρέπει στον διεφθαρμένο να ελέγχει την εργασία του. Είναι λίγο σαν αυτο-απασχόληση: μπορεί να μην αναλάβει το ρίσκο για κάποιον που δεν ξέρει, αλλά για τον συγχωριανό (ή τον πλούσιο) θα το κάνει!Αν νομιμοποιηθεί, ο έλεγχος αυτός χάνεται: ο υπάλληλος των ΚΤΕΟ, π.χ., πρέπει να εξυπηρετήσει όλους όσους καταβάλλουν το υψηλό τέλος για να έχουν το αυτοκίνητο αυθημερόν.

Μερικοί μιλούν για κώδικες ηθικής -ειδικά στον ιδιωτικό τομέα. Μία ομάδα επιχειρήσεων συμφωνεί ότι δεν θα καταφύγει σε ενεργητική διαφθορά. Αυτό μπορεί να φανεί σε μερικούς γελοίο - εδώ δεν δουλεύουν δρακόντειοι νόμοι, θα δουλέψουν οι εθελοντικοί κώδικες; Η ιδέα είναι ότι με τους κώδικες μειώνεται η ζήτηση, και αυξάνεται το κόστος για όσους "πιάνονται στα πράσα" (δεν είναι μόνο κλέφτες, αλλά και ψεύτες).

Μία καινούργια ιδέα είναι η δημιουργία καχυποψίας μεταξύ όσων δωροδοκούν και όσων δωροδοκούνται. Η "συμμαχία" ανάμεσα στις δύο αυτές κατηγορίες είναι εύθραυστη (μάλλον περιφρονούν ο ένας τον άλλο), και η πολιτεία θα μπορούσε να το εκμεταλλευτεί αυτό. Με την θέσπιση αμοιβών, ή με την υπόσχεση αμνηστίας ή άρσης της ποινικής δίωξης θα μπορούσε να ενθαρρύνει την καταγγελία από τους άμεσα εμπλεκόμενους. Σε μερικές χώρες, όσοι καταγγέλλουν την διαφθορά (π.χ. εφοριακοί) μπορούν να κρατήσουν ποσοστά από το ποσό που εξοικονομήθηκε. Η ίδια ιδέα χρησιμοποιείται για την καταστολή του οργανωμένου εγκλήματος, ή της τρομοκρατίας. Ο κίνδυνος εδώ είναι οι ψευδείς καταμηνύσεις: πρέπει να βρεθεί μία χρυσή τομή - έτσι ώστε ούτε οι σοβαρές καταγγελίες να αποθαρρύνονται, ούτε να δημιουργηθεί μία βιομηχανία συκοφαντιών. Μερικοί προτείνουν ότι αν δεν υπάρχουν σοβαρές αποδείξεις (βιντεοσκοπήσεις, προσημειωμένα χαρτονομίσματα) να υπάρχουν κυρώσεις για αυτούς που κάνουν την καταγγελία. Όλα αυτά σημαίνουν ότι τα μέτρα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την διαφθορά υψηλού ή μεσαίου επιπέδου.

Πάντως, αυτό που εντυπωσιάζει είναι η επαμφοτερίζουσα στάση του κοινού απένταντι στην διαφθορά. Ένας πολύ γνωστός ποινικολόγος αρθρογραφεί σήμερα στην "Ε", και υποστηρίζει ότι οι αυστηροί νόμοι κατά της διαφθοράς θα κάνουν την επιχειρηματική ζωή αδύνατη, και μόνο η "αλλαγή νοοτροπίας" θα δώσει την λύση. Αρχίζει να εμφανίζεται επίσης ένα consensus μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ότι το πρόβλημα είναι "εγγενές". Φράσεις που δεν σημαίνουν τίποτα απολύτως, και πετούν το μπαλάκι στις επόμενες γενιές...

Πεμ Σεπ 21, 02:34:35 μμ  
nightbar said...

Η άλλη ερμηνεία είναι ότι οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες επαγγελματικά για αυτό σκέφτονται δύο φορές πριν κάνουν τη λαδιά.

Πεμ Σεπ 21, 02:37:04 μμ  
the resident said...

Nikos Dimou said...β) διότι είναι πιο τίμιες (;). Στους 10 άνδρες εφοριακούς που έχω συναντήσει τα έπιαναν οι 9. Στις 10 γυναίκες καμμία. (Αλήθεια, έχετε δει γυναίκα να λαδώνεται).

Έχω δει γυναίκα εφοριακό που ήρθε για έλεγχο σε νυχτερινό μαγαζί και ζήτησε λάδωμα. Ο ιδιοκτήτης δεν αρνήθηκε και της έκλεισε ραντεβού το επόμενο βράδυ. Η εφοριακός πιάστηκε επ αυτοφώρω την ώρα που της έδινε τα χρήματα ο ιδιοκτήτης, ο οποίος πριν είχε ειδοποίηση την αστυνομία.

Πεμ Σεπ 21, 02:43:44 μμ  
Nicholas_on_Europe said...

Επιμένω. Το πρόβλημα ξεκινά από την πολυνομία. Και η άρση της είναι η κύρια λύση του.

Πεμ Σεπ 21, 03:06:04 μμ  
Πανάσχημη said...

WOMEN AND LESS CORRUPTION
Κε Δήμου ευχαριστούμε για την αντικειμενική παρατήρηση.


Για τη διαφθορά και τις γυναίκες, αντιγράφω από Transparency International Berlin, March, 2000 Higher levels of women`s participation in public life are associated with lower levels of corruption.
Corruption is less severe where women comprise a larger share of parliamentary seats.,
Women in business seem less likely to pay bribes.
While women are less involved in corruption themselves, they are even more disadvantaged from the consequences of a corrupt system.

Ας μη ρωτάμε αλλά ας πούμετο οφθαλμοφανές :

Είμαστε the fairer sex, the healthier sex, the stronger sex.

Κρίμα που κυβερνούσατε τόσους αιώνες και τα κάνατε μούσκεμα. Αν δεν τα είχατε θαλασσώσει δεν θα την είχαμε αυτήν τη κουβέντα.

Πεμ Σεπ 21, 03:06:05 μμ  
ladybug said...

Δεν παίζει κάποιο ρόλο η αλλαγή αξιών? Πριν λίγα -νομίζω- χρόνια, το να είσαι φτωχός δεν ήταν ντροπή. Κάθε άλλο.
Σήμερα είναι ντροπή αν δεν είσαι πλούσιος. Οπότε ο καθένας κάνει ό,τι να'ναι προκειμένου να είναι αξιοσέβαστος.
Εφόσον το χρήμα ως αξία είναι στο τοπ της λίστας...

Προσωπικά, με καλύπτουν οι εξηγήσεις α) και β) του κου Δήμου :)

Πεμ Σεπ 21, 03:13:11 μμ  
Nikos Dimou said...

Πανάσχημη - εγώ ήμουν πάντοτε υπέρ της μητριαρχίας.

(Όχι όμως με μαμάδες Ελληνικού - ή, έστω, μεσογειακού - τύπου).

Όσο για τους άντρες είμαστε ένα ταλαίπωρο φύλο.

Διάβασε αυτό

Υ. Γ. Όχι "κύριε Δήμου", παρακαλώ. Ή Νίκο, ή ΝΔ!

Πεμ Σεπ 21, 03:17:12 μμ  
MainMenu said...

ΝΔ βγάλε καμμια φωτο με το κινητό...μας άνοιξες την όρεξη και μας άφησες με τα ορεκτικά

Πεμ Σεπ 21, 03:29:55 μμ  
Πανάσχημη said...

ΟΚ ΝΔ
Πάρα πάρα πάρα πολύ όμορφο. Με καταπλήξατε, δεν το περίμενα.

Δεν κατάλαβα τι εννοείτε με το «τρομαγμένο παιδί.» Αν εννοείτε τον δειλό, τότε έχετε δίκιο. Αν εννοείτε τον ευαίσθητο, τότε για να ευνουχιστεί πρέπει να πέσει στα χέρια σκύλας (και υπάρχουν τέτοια ερμαφρόδιτα.) Αν συναντούσε όμως μια γυναίκα όπως αυτή που μας περιέγραψε το έργο «steel magnolias», όχι, με τίποτα. Θα είχαν περάσει 100 χρόνια μαζί, και στο τέλος θα έλεγαν “What a ride!”

Πεμ Σεπ 21, 03:31:55 μμ  
Nikos Dimou said...

Πανάσχημη - δεν με ξέρετε...

Όσο για τον ευνουχισμό είναι το prevailing hobby of Greek females

α, ναι, steel magnolias... rings a bell...

Και η χιουμοριστική πλευρά του ίδιου θέματος (γραμμένη πριν 27 χρόνια) ΕΔΩ

Πεμ Σεπ 21, 03:39:54 μμ  
Nikos Dimou said...

MainMenu said...
"ΝΔ βγάλε καμμια φωτο με το κινητό...μας άνοιξες την όρεξη και μας άφησες με τα ορεκτικά".

Nα φτιάξει λίγο το πόδι - προς το παρόν δεν πολυ-κυκλοφορώ.

Πεμ Σεπ 21, 03:44:21 μμ  
pagis said...

Συμφωνώ με το α) και το γ) του ΝΔ, για το β)

Για το γ) ξέρω αρκετά παραδείγματα.

BTW αυτές τις δικαστίνες πως τις λέγανε;

Πεμ Σεπ 21, 03:58:36 μμ  
Nikos Dimou said...

pagis δίκιο!

το παίρνω πίσω...

Μπουρμπούλια, Ηλία, και Σια...

Πεμ Σεπ 21, 04:03:58 μμ  
M.M. said...

ND kalimera,
perastika gia to podi.
Poli romantiki i apopsi sou gia tis gynekes,efharistoume,sinexise.
Kaïmenoi ellines pou nomizete oti to ladoma einai elliniki efevresi!!
Gia elate sti Gallia:einai pleon episimi i timokatalogi(o tade poso perni tora?).
Kai eki pou den paï ladoma(astinomia),mono me prosopikes sxeseis ta vgazeis pera.
Allo paradigma:stin Anglia to 1980,mono me ladoma pernane se nosokomio(arnithikan ti mana mou
arosti,mehri na katalavo ti hriazotan).
profanos lisi den iparhi gia aftin tin kinoniki pligi.
Filika
Myrto

Πεμ Σεπ 21, 04:24:36 μμ  
aphrodite said...

Καλησπέρα!

Μα πού πήγαν όλοι οι.... κορίτσαροι?

Χμ... Κάντε μια βόλτα στην αγορά να δείτε πού... προσκυνάει η Ελλάδα που λέει και το διαφημιστικό άσμα αυτές τις μέρες (btw αν ξέρετε κανέναν άντρα να λαδώνεται για να αναλάβει το όλο μπάχαλο, σας παρακαλώ πείτε τό μας στο φεμινιστικό καφενείο, να του χαρίσουμε στρέμμα με λιόδεντρα...).

Λοιπόν, να πω κι εγώ τα δυό μου σέντσια για απτή περίπτωση μίζας:

Σε μια περίπτωση όπου έπρεπε να προμηθευτεί πελάτης στολές & σχετικό εργασιακό εξοπλισμό για το προσωπικό του, ως μέρος ολόκληρου χτισίματος καινούριας εταιρικής εικόνας και αγοραστικού ανοίγματος, είχαμε τους παλιούς προμηθευτές οι οποίοι θα έκαναν προσφορά στο αντίστοιχο τμήμα που χειριζόταν τα «διαδικαστικά». Τυχαίνει (αργά, έλειπε όλη η «μαρίδα», ελάχιστα γραφεία burning the candle at both ends…) να σηκώσω εγώ το τηλέφωνο και, κλασσικά, να κάνω την απλή γραμματέα, «αχ ναι δεν είναι εδώ, πώς μπορώ να εξυπηρετήσω τώρα, τι μήνυμα να αφήσω, πείτε μου, θα το μεταφέρω» κτλ (είναι απίστευτο το τι μαθαίνεις έτσι...).

Λοιπόν, καινούρια γραμματέας ενός προμηθευτή, σε υστερική κατάσταση, μπέρδεψε κάποιον συγκεκριμένο προσωπικό λογαριασμό τραπέζης μέλους του διοικητικού συμβουλίου του πελάτη μας, και έπρεπε να τακτοποιηθεί το θέμα «διότι έχουν ήδη παραγγελθεί τα τόπια και θα χάσω τη δουλειά μου!» (πριν καν αναγγελθεί το bid)...

The shit hit the fan!

Πρόβλημα όμως: όλοι όσοι το ήξεραν, και σε μας, και στον πελάτη. Επίσης οι ανταγωνιστές προμηθευτές, που οι παλιοί περίμεναν στη γωνία («ready, steady…»), και οι καινούριοι απλώς θα ερχόντουσαν με το «κάτι-τις» μόνο και μόνο για να μπουν στο bid. Και δε μιλάω μόνο για χρήματα, αλλά και για προϊόντα του κάθε προμηθευτή (ο οποίος συνήθως έχει και την πιο «κυριλέ» γραμμή του ή κατασκευάζει και άλλα είδη), ώστε να βολέψουμε όλοι μέχρι και τα εγγόνια μας...

Περιττό να σας πω, ότι όσο λύθηκε το πρόβλημα αυτή τη μία φορά, τόσο οξύνθηκε η παράνοια να γίνονται στα εξαιρετικά κρυφά τις επόμενες φορές, σε διάφορες περιπτώσεις. Θα έπρεπε να στήσουμε μια θυγατρική «Οι Αδιάφθοροι» μόνο και μόνο για να ελέγχει τις διαδικασίες.... Το μόνο καλό της ιστορίας, ότι το morale των υπαλλήλων πήρε τα πάνω του για όσο διάστημα ήταν φρέσκια η ιστορία (κάτι σαν μικρή «εκδίκηση»...).

Και ναι, ακούστηκαν κολακευτικά «α την π.... !» για το πώς το χειρίστηκα. Ομως ακούστηκαν κι άλλα τόσα, αν όχι περισσότερα υβριστικά, «α την π...!»...

Γάτε, άμα πιάσουμε τα επιχειρηματικά εδώ πέρα, όχι βαρβατίλα, βόθρο θα μυρίσουμε στο τέλος...
;)

Πεμ Σεπ 21, 04:48:10 μμ  
scalidi said...

Περί γυναικείας αλληλεγγύης και εξυπηρέτησης:
πριν από χρόνια έπρεπε να κάνω κάτι πολύ απλό στο ΙΚΑ, αλλά καθότι αυτό από τα πιο πολυσύχναστα της Αθήνας και εγώ με μηδενικό χρόνο διαθέσιμο, όλο το ανέβαλλα. Έπαιρνα κατά καιρούς τηλέφωνο στο ΙΚΑ, για να δω πώς θα τακτοποιήσω το θέμα, δηλαδή για να μου πουν τη διαδικασία. Δεν απαντούσε ποτέ κανένα τηλέφωνο. Αλλά επέμενα. Μια μέρα μου απάντησε μια νεαρή κοπέλα, της εξήγησα το πρόβλημά μου, μου έδωσε το δικό της όνομα και την επόμενη μέρα πήγα και ανάμεσα σε χιλιάδες πολίτες που ωρύονταν και ταλαιπωρούνταν, εγώ εξυπηρετήθηκα χάρη στην καλή της διάθεση και μόνο. Ήταν στην ίδια ηλικία με μένα, πανέμορφη, ντυμένη με γούστο που δεν συναντάται στις δημόσιες ελληνικές υπηρεσίες -μόνο στο Παρίσι ή το Μιλάνο θα μπορούσες να βρεις τέτοια elegant φυσιογνωμία- ακομπλεξάριστη και έμοιαζε σαν να μην ταίριαζε καθόλου στο όλο νοσηρό περιβάλλον. Να 'ναι καλά η κοπέλα, δεν θα τα είχα καταφέρει ποτέ, διότι τότε δούλευα 18 ώρες την ημέρα κάθε μέρα. Την έχω μυθοποιήσει στο μυαλό μου, σχεδόν νομίζω πια ότι την ονειρεύτηκα να λύνει ως δια μαγείας και χωρίς κανένα δικό της όφελος την υπόθεσή μου. Υπάρχουν, ωστόσο, ακόμα τα χαρτιά να δηλώνουν ότι υπήρξε.

Πεμ Σεπ 21, 04:55:07 μμ  
kontorevithoulis said...

Περι νόμιμης διαφθοράς

Όταν η διαφθορά είναι παράνομη μπορείς τουλάχιστον να αντιδράσεις, να κάνεις π.χ. μήνυση. Τι γίνεται όμως όταν συντελείται μια παράνομη στην ουσία πράξη αλλά με νομότυπο τρόπο;

Ιδού η προσωπική μου ιστορία:
Πριν 6 χρόνια πήρα ένα στεγαστικό δάνειο από την Εθνική Τράπεζα με κυμαινόμενο επιτόκιο και διάρκεια αποπληρωμής 10 χρόνια.
Το επιτόκιο ξεκίνησε με 6,37% έπεσε γρήγορα στο 5,62% και εκεί σκάλωσε λες και είχα πάρει δάνειο με σταθερό επιτόκιο.

Αρχισα να υποψιάζομαι ότι κάτι δεν πάει καλά. Όταν είδα να διαφημίζονται στην τηλεόραση δάνεια για αυτοκίνητα με επιτόκιο 4% ήμουν σίγουρος πιά ότι η τράπεζα με κλέβει. Είχα όμως την απορία πως μπορεί η τράπεζα να προσελκύει νέους πελάτες με τόσο ψηλά επιτόκια.

Η επίσκεψή μου στην τράπεζα μου έλυσε την απορία. Στα χρόνια που είχαν μεσολαβήσει η τράπεζα είχε βγάλει δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου με άλλη ονομασία ώστε να θεωρείται διαφορετικό προιόν από το δικό μου. Στη σύμβαση δε που είχαμε υπογράψει υπήρχε ο όρος ότι αν το προιόν σταματήσει να πωλείται το επιτόκιο θα καθορίζεται αυθαίρετα από την τράπεζα.

Ας σημειωθεί ότι η τράπεζα είχε αρνηθεί να μου δώσει αντίγραφο της σύμβασης πριν την υπογραφή της ώστε να μην μπορώ να την δείξω σε δικηγόρο. Επίσης ο πωλητής της τράπεζας όταν προσπαθούσε να μου πουλήσει το προιόν του μου είχε καλλιεργήσει την εντύπωση ότι το επιτόκιο θα ήταν κυμαινόμενο και για τα 10 χρόνια και όχι για ένα αυθαίρετο χρονικό διάστημα.

Ανατρίχιασα όταν συνειδητοποίησα ότι μπορεί μεν η τράπεζα να μην παραβιάζει τους νόμους όπως η μαφία αλλά και οι δύο αυτοί οργανισμοί μοιράζονται τον ίδιο στόχο: πώς να βγάλουν περισσότερα χρήματα όχι από την παροχή καλών υπηρεσιών αλλά εξαπατώντας αφελείς σαν και εμένα.

Πεμ Σεπ 21, 05:26:24 μμ  
blade runner said...

Γάτε, λόγος απουσίας: Πολύ τρέξιμο χθες και σήμερα το πρωί.

Τώρα μόλις κατάφερα και διάβασα το post και αρκετά από τα σχόλια. Αν και τα έχουμε ξαναπεί για τη διαφθορά, εν ολίγοις να πω ότι συμφωνώ με την άποψη ότι για να περιοριστεί η διαφθορά στην Ελλάδα, θα πρέπει να μειωθεί σε έκταση το Κράτος. Οσο περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι, τόσο περισσότερες μίζες. Είναι αυτή καθ'αυτή η νοοτροπία του Δημοσίου που διαποτίζει τον Ελληνα, ακόμη κι αυτόν που δεν εργάζεται στο Δημόσιο, ακριβώς γιατί τον αφορά και τον επηρεάζει άμεσα. Δεν θα αναφερθώ σε προσωπικά περιστατικά, είναι πολλά και δυστυχώς θα είναι περισσότερα στο μέλλον, μια και σύντομα ξεκινάω δική μου επιχείρηση...

Φυσικά, οι γιατροί, οι δικηγόροι και οι λοιποί επαγγελματίες που ενδίδουν στον πειρασμό του λαδώματος, δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Αλλά όταν είναι τέτοια η έκταση του κρατισμού σε μία χώρα, ουδείς μένει ανεπηρέαστος.
Δεν είναι λοιπόν μόνο το καθεστώς του λαδώματος, που μας επιβάλλεται απ' έξω, αλλά και η ψυχολογική συνήθεια του να λαδώνουμε για να κάνουμε τη δουλειά μας πιο γρήγορα! Και δεν βρίσκω, δυστυχώς, τίποτε το περίεργο σε αυτό. Οταν τα πάντα γύρω σου γίνονται σε αυτό το πλαίσιο, όταν άπαντες λειτουργούν έτσι, αντί να υποδύεσαι ανεπιτυχώς τον Δον Κιχώτη, αποφασίζεις κάποια στιγμή να παίξεις το παιχνίδι με τον ίδιο τρόπο! Δυστυχώς, έτσι γίνεται στο τέλος.

Οταν ολόκληρες γενιές Ελλήνων, από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και μετά, έχουν μάθει να λαδώνουν και να λαδώνονται, πλέον δεν μιλάμε για απλό φαινόμενο διαφθοράς, αλλά για στοιχείο του πυρήνα της προσωπικότητας του Ελληνα. Κι επειδή όλοι οι άνθρωποι - ή τουλάχιστον οι περισσότεροι - είμαστε επιρρεπείς στην ευκολία, την τρίτη φορά που θα βρεθούμε να είμαστε οι μαλάκες της υπόθεσης, γιατί προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας με τον ορθό τρόπο, και όχι από το παραθυράκι, απλώς θα απηυδύσουμε, θα σηκώσουμε τα χέρια ψηλά και θα ενδώσουμε στην ηδονή του fast and easy way of doing things... Βεβαίως, ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος. Αλλά η μηχανή θα λαδώνεται όσο χρειάζεται από τους υπόλοιπους, και το σύστημα θα διαιωνίζεται.

Εχουν υπάρξει περιπτώσεις που επέλεξα να επιμείνω στον ... ορθό δρόμο, γιατί αυτό που κρινόταν ήταν σημαντικό. Αλλά, θα την εξομολογηθώ την αμαρτία μου. Μέχρι στιγμής μπορεί να μην έχει χρειαστεί να λαδώσω κανέναν, αλλά επρόκειτο περί καθαρής τύχης, νομίζω. Εάν χρειαστεί, κι αν πρόκειται για μια κατά τα άλλα απλή συναλλαγή, ενδέχεται να διαλέξω χωρίς πολλές περιστροφές, τη γρήγορη λύση. Γιατί, απλούστατα, μπορεί να μην έχω την πολυτέλεια να περιμένω πρώτα να εισπράξω παχουλά ΟΧΙ, για να αναγκαστώ μετά να ρίξω το χρήμα και να γίνει η δουλειά μου, με καθυστέρηση φρικτή και αδικαιολόγητη... Οταν ξέρω από πριν ότι έχω πέσει πάνω σε λαμόγιο του Δημοσίου ή αντίστοιχη περίπτωση, θα ζυγίσω μέσα μου το ηθικό βάρος και θα αποφασίσω.

Δεν είμαι λοιπόν σίγουρη για το τι θα πράξω, δυστυχώς.

Αηδιάζω όμως εξίσου με αυτό που βλέπω να συμβαίνει, και αν ήξερα ότι υπάρχει κάποιος αποτελεσματικός τρόπος να γίνει μια αρχή κατά της διαφθοράς, σαν αυτόν που πρότεινε ο Οδυσσέας για παράδειγμα, θα ακολουθούσα. Αλλά υπάρχει τρόπος; Τα μόνα όχι που έχω πει, απόλυτα, με επιμονή και συνέπεια, είναι όταν άλλοι προσπάθησαν να με λαδώσουν για να τους εξυπηρετήσω... Εχω περάσει από διάφορα πόστα στο παρελθόν, και μου έχουν προκύψει αρκετά τέτοια περιστατικά. Εκεί το όχι υπήρξε άμεσο, ευθύ και αδιαπραγμάτευτο, ενώ φρόντισα σε όλες τις περιπτώσεις να διαφωτίσω αυτόν που είχα απέναντί μου σχετικά με το πόσο προσβλητικό είναι για έναν άνθρωπο που προσπαθεί να κάνει σωστά τη δουλειά του, να δέχεται τέτοιες προτάσεις.

Αλλά το να μην αναγκαστείς να λαδώσεις, σε μια κοινωνία σαν την ελληνική, έτσι όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, το θεωρώ ουτοπικό.

Πεμ Σεπ 21, 05:33:54 μμ  
kolassas said...

ND said..β) διότι είναι πιο τίμιες (;). Στους 10 άνδρες εφοριακούς που έχω συναντήσει τα έπιαναν οι 9. Στις 10 γυναίκες καμμία. (Αλήθεια, έχετε δει γυναίκα να λαδώνεται).
Στην υπηρεσία μου σε οργανισμό κοινής ωφελείας λαδώνονταν όλες οι γυναίκες!!!!! Ποσοστό λαδωμένων 95% !!!!!! Άμα πέφτετε σε λακκούβες στους δρόμους να βρίζετε και γυναίκες…

Πεμ Σεπ 21, 05:57:32 μμ  
Apotheosis said...

Nikos Dimou said: "Πως φαίνεται πως λείπεις καιρό από την Ελλάδα! Από την δεύτερη απόπειρα θα αντιμετώπιζες τις κρυφές συντεχνίες - και δεν θα είχες στον ήλιο μοίρα..."

Θα (μου) ήταν τρομερά ενδιαφέρον να μάθω για αυτές τις συντεχνίες. Post?

Πεμ Σεπ 21, 06:08:11 μμ  
kolassas said...

Πριν από χρόνια θα ταξίδευα στο εξωτερικό με το αυτοκίνητο μου, είχα όμως άδεια οδηγήσεως παλαιού τύπου και αποφάσισα να την αλλάξω με τις νέες τις ροζ, πήγα λοιπόν στο υπουργείο με τις αιτήσεις φωτογραφίες κλπ.
Αφού ο αρμόδιος υπάλληλος παρέλαβε τα σχετικά τον ρώτησα πότε θα είναι έτοιμο το νέο δίπλωμα, μου είπε σε δεκαπέντε μέρες και να πάρω και τηλέφωνο, του είπα ότι σε δέκα μέρες ταξιδεύω , μου λέει μόνο με την επίδειξη των εισιτηρίων , κατά καλή μου τύχη είχα τα εισιτήρια μαζί μου του τα δείχνω, του δείχνω όμως τον προορισμό Πάτρα-Ancona ,ευτυχώς δεν κοιτάει την ημερομηνία, ταξίδευα σε είκοσι πέντε μέρες, καλά μου λέει έλα την Τετάρτη ήταν Παρασκευή.
Παρασκευή πρωί είμαι μπροστά του, του θυμίζω την περίπτωση με θυμάται ,από εδώ και πέρα προσοχή κρατάτε χρόνο, ανοίγει το συρτάρι του βγάζει ένα φάκελο τον ανοίγει, μέσα έχει τα παλαιά δικαιολογητικά που είχα βγάλει δίπλωμα συν τα καινούργια για το νέο, επίσης είχε και ένα νέο δίπλωμα, το ροζ, άγραφο, παίρνει το παλαιό μου δίπλωμα και αντιγράφει τα στοιχεία στο νέο, βάζει την φωτογραφία ,την σφραγίδα για την κατηγορία και υπογράφει, χρόνος δέκα (10’) λεπτά, μετά πάει σε ένα τύπο σε ένα γραφείο στα μετόπισθεν ο τύπος κοιτάει για πέντε δεύτερα υπογράφει και βάζει την μεγάλη σφραγίδα του Κράτους!! Σύνολο χρόνου δέκα λεπτά και πέντε δεύτερα !!!για αυτή την δουλειά ήθελε δεκαπέντε μέρες.
Δεύτερος υπολογισμός εάν βγάζει δέκα διπλώματα στα γρήγορα με δέκα ευρώ ίσον εκατό Ευρώ την ημέρα επί είκοσι πέντε μέρες ΔΥΟΜΙΣΗ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΧΙΛΙΆΔΕΣ τον μήνα, μισθός χίλια Ευρώ τον μήνα.
Στο μαγαζάκι απέξω με 40€ το παίρνεις την άλλη μέρα, 20€ ο μεσάζων, 10€ ο υπάλληλος και δέκα ο τύπος στο βάθος. Ευχαριστώ και περιμένω λύσεις.

Πεμ Σεπ 21, 06:46:45 μμ  
George said...

Νομίζετε ότι η ΜΕΒΓΑΛ δεν θα πληρώσει αυτό το τόλμημα;...μακάρι να διαψευθώ. Θα δούμε όταν θα πάει φορολογικός έλεγχος στην ΜΕΒΓΑΛ. Είναι αυτό που ειπέ ο ΝΔ στον Οδυσσέα - οι συντεχνίες.

Όταν ήμουν Ελλάδα δούλευα στην οικονομική διεύθυνση μέγαλης ιδιωτικής εταιρείας και ξέρω από πρώτο χέρι πόσο αδύναμες είναι οι εταιρείες μπροστά σε έναν αποφασισμένο μιζαδόρο - είναι σιχαμεροί.

Πάντως σε μία περιπτωση πέρυσι με ένα υψηλόβαθμο στέλεχος στην πολυεθνική που δουλευώ δεν δίστασαν να το κοινοποιήσουν σε όλους μας (στις ΗΠΑ μόνο), το πήγαν δικαστικά και επίσης το δημοσίευσαν στα περιοδικά του κλάδου. Η κατηγορία ήταν ότι συνεργαζόταν μόνο με έναν παροχέα έντυπης διαφήμισης (που ήταν κουνιάδος του) και είχε σαν αποτέλεσμα να υπετιμολογούμε τον πελάτη στο τελικό προιόν που ήταν η προβολή - coflict of interest.

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν ... αλλά πιστεύω η σωστή αντιμετώπιση όταν κατί τετοιο αποκαλυφθεί είναι μία αρχή. Ο Μανδραβέλης πραγματικά τα λέει όλα, είναι και θέμα θέλησης όμως...

Πεμ Σεπ 21, 06:58:09 μμ  
Haris said...

Νikos Dimou said...
Μα εκεί δεν έφαγε τα μούτρα του ένας από τους πιο ικανούς και τίμιους έλληνες πολιτικούς ο Αλέκος Παπαδόπουλος που πήγε να τα βάλει με την "μαφία των νοσοκομείων". Υπολόγιζε ότι η μισή περίπου κρατική δαπάνη για την υγεία πήγαινε σε μίζες, σε άχρηστα υλικά και περιττές εξετάσεις!


Κύριε Δήμου
Τον Παπαδόπουλο τον έφαγε κυρίως το πανεπιστημιακό κατεστημένο...
Εγώ μιλάω αυστηρά για την προσωπική πελατειακή σχέση που έχουν οι ιατροί με τις εταιρείες...
Ευτυχώς ένα μεγάλο ποσοστό από τους ιατρούς ασκεί και ιατρική, αλλά οι υπερβολές που έχω δει είναι πολλές...

Πεμ Σεπ 21, 07:06:14 μμ  
Nikos Dimou said...

Apotheosis said...
Θα (μου) ήταν τρομερά ενδιαφέρον να μάθω για αυτές τις συντεχνίες. Post?

Μα δεν χρειάζεται ποστ - οι περισσότεροι μιζαδόροι είναι δικτυωμένοι. Αν καταγγείλετε εφοριακό θα σας κυνηγάνε όλες οι εφορίες, τα τελωνεία, οι επιθεωρήσεις... κοκ.

Πεμ Σεπ 21, 07:40:58 μμ  
Nikos Dimou said...

kontorevithoulis μου θύμισες διευθυντή τραπέζης που ήθελε μίζα για να δώσει δάνειο...

και πόσοι διαφημιστικοί λογαριασμοί δίνονται σε συγκεκριμένη διαφημιστική εταιρία επειδή παίρνει μίζα ο αρμόδιος διευθυντής του διαφημιζόμενου (σε μία περίπτωση την έπαιρνε ο ίδιος ο πελάτης...

Πεμ Σεπ 21, 07:49:24 μμ  
George said...

ΝΔ said
"ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΑΠΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ:"

συμφωνώ σε όλα όσα είπατε, αν και είμαι λίγο σκεπτικός κατα πόσο η τιμιότητα έχει να κάνει με το φύλλο, και...

δεν έχουν το φορτίο του "πρέπει να πετύχω" πού έχει ο άντρας.

γιατί είναι ποιο ευαίσθητες ή λιγότερο αδιάφορες σε κοινωνικά θέματα πχ θα ήταν ποιο αποτελεσματικές οι αστυνομικοί γυναίκες από τους άνδρες στην περίπτωση εμπορίας (μεταναστών, λευκής σαρκώς).

έχουν αισθητική και δεν την χαλάνε εύκολα για 1000 η 2000 ευρώ. Αμά ήταν 1εκ, όπως στην ΜΕΒΓΑΛ, ίσως να έμπαιναν στον πειρασμό

Σχετικά με το 3ο σχόλιο σας... παρατηρήτε ότι υψηλόβαθμα στελέχη που είναι γυναίκες είναι συγχρόνος και εμφανίσιμες (στην ΝΥ) και έχει συζητηθεί το θέμα πάρα πολύ.

Πεμ Σεπ 21, 07:50:52 μμ  
George said...

ΝΔ said "και πόσοι διαφημιστικοί λογαριασμοί δίνονται σε συγκεκριμένη διαφημιστική εταιρία επειδή παίρνει μίζα ο αρμόδιος διευθυντής του διαφημιζόμενου (σε μία περίπτωση την έπαιρνε ο ίδιος ο πελάτης..."

το ξέρω, στην Ελλάδα είναι ακόμα και στην διαφήμιση μυστήρια η αγορά. Εδώ είναι πραγματικά μοντέλο, δεν δίστασαν να ξηλώσουν CEO σε μια ανταγωνιστική εταιρεία - μόνο με διαγωνισμούς παίρνεις λογαριασμούς.

Πεμ Σεπ 21, 08:04:42 μμ  
Lefteris Kritikakis said...

Εδώ στην Αμερική οι σχέσεις ανδρών-γυναικών είναι συνήθως πόλεμος, μια και δεν υπάρχει ακόμα κουλτούρα που να κάνει τους ανθρώπους να συμπεριφέρονται ανάλογα με το φύλο τους (όπως στην Ευρώπη). Εξαιρείται το South, όπου οι γυναίκες θέλουν να είναι γυναίκες και θέλουν να παντρεύονται άντρες.
Στο βορρά οι γυναίκες είναι υπερβολικά ανταγωνιστικές και αντιδραστικές, ball-basters, και δεν χρησιμοποιούν τις θυληκές τους δυνάμεις (κι έτσι γενικά χάνουν).

Οι άνδρες, μην ξεχνάμε ότι επί εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, ήταν κυνηγοί. Όταν το χούι περάσει στο DNA λόγω μακρόχρονης γενετικής προσαρμογής, αυτό δεν μπορεί να αλλάξει μέσα σε 2-3 γενιές πιο άνετης ζωής. Επειδή όμως το ένστικτο δεν ικανοποιείται διότι το κρέας είναι πια έτοιμο στο Super Market, το κυνήγι μεταφέρεται στην αγορά. Όταν η αγορά είναι σαν την Ελλάδα (προκαθορισμένο ποσό για τον καθένα), τότε το κυνήγι (το "ένστικτο") αναζητεί να κυνηγήσει κάτι άλλο, κάτι πιο μεγάλο και συναρπαστικό, το "κάτι παραπάνω" κι εκεί έρχεται η προμήθεια... ο γιατρός βγάζει 10.000 ευρώ από μια εγχείριση και αυτό δεν ικανοποιεί το ένστικτο του κυνηγού... το φακελάκι όμως των 100 ευρώ παραπάνω, είναι σαν να έπιασε λαγό! Τα 100 ευρώ στο φακελάκι του δίνουν μια κρυφή ικανοποίηση μεγαλύτερη από τις 10.000 "βαρετό και προκαθορισμένο" μισθό.

Από την άλλη, οι γυναίκες, ελλείψη επιθετικών ενστίκτων, δεν έχουν «επιθετικότητα για αναζήτηση λαγού» και άρα όταν έχουν ήδη άνετο μισθό δεν έχουν λόγο και τάση να κυνηγάνε το "θήραμα των 50 ευρώ".

Άλλη διάσταση, εκτός από τη διάσταση του κυνηγιού και της κρυφής χαράς του «επιτεύγματος» («κοίτα μαμά, έπιασα ένα τζίτζικα», με υπερηφάνεια ο πιτσιρικάς στη μαμά του, ενώ η αδελφή του δεν ενδιαφέρεται να πιάνει τζίτζικες), είναι η διάσταση του ελέγχου (control). Στους άνδρες αρέσει να ελέγχουν τους άλλους άνδρες... αποτελεί νίκη στο παιχνίδι του ανταγωνισμού, που έχει αντικαταστήσει τη φυσική ανάγκη των ανδρών για πόλεμο σε κάποιο επίπεδο. "Εγώ θα τον ελέγξω, θα τον κάνω να αναγνωρίσει την ανωτερότητά μου, είμαι ο βασιλιάς κι αυτός ο ηττημένος νέος υπήκοος". Και το πετυχαίνει με το να τον κάνει να πληρώσει σε μετρητά ("γη και ύδωρ"). "Τον έκανα να μου δώσει 50 ευρώ, τον έλεγξα, μπορούσα να του ζητήσω και 100 ευρώ... για λίγη ώρα, τον είχα στα χέρια μου, κι αυτή η αίσθηση ελέγχου με έκανε να νιώσω δυνατός, πανίσχυρος!".

(Μετά, πήρε ο γιατρός το φακελάκι που τον έκανε να νιώσει πανίσχυρος, και αγόρασε κινητό τηλέφωνο με 100 ευρώ, το οποίο έχει κόστος κατασκευής 2 δολάρια... διότι το κινητό τον κάνει να νιώθει ισχυρό, κι αυτό οι εταιρίες το ξέρουν και το πουλάνε αναλόγως...).

It's all about control and power, to the level of smal lindividuals.

Πεμ Σεπ 21, 08:14:21 μμ  
Lefteris Kritikakis said...

@ odysseas

Στην Ελλάδα έχεις να κάνεις με χιλιάδες small time crooks. Δεν είναι τίποτα το πολύ ανυσηχητικό, αλλά μπορεί να σου σπάσει τα νεύρα καθημερινά. Όσο πιο μακριά παραμένεις από το δημόσιο και τις συναλλαγές του, και όσο πιο απλό είναι το επάγγελμά σου ώστε να μη συνάπτεις συναλλαγές με πολύ κόσμο και εκτίθεσαι σε μεγάλη κλίμακα, τόσο το καλύτερο. Αλλά αυτό ισχύει για οποιαδήποτε χώρα... ακόμα και στο γενικά "καθαρό και αδιάφθορο midwest" της Αμερικής (στην Άιοβα, διαβάστε τη στήλη της αστυνομίας να δείτε εγκλήματα σε κάτι χωριά... "του έκλεψε το σάντουιτς")... καλύτερα να αποφεύγεις τα πολλά ανοίγματα εάν δεν ξέρεις τι κάνεις... ζεις όλη σου τη ζωή με ένα πεντακάθαρο και γρήγορο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, και έρχεται ο άλλος και σου κλέβει τα στοιχεία Online από την Ταϊλάνδη κι αγοράζει βίντεο με την πιστωτική σου κάρτα.
Τρέχα γύρευε...

Πεμ Σεπ 21, 08:23:02 μμ  
Nikos Dimou said...

Για όσους δεν έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν: το Σάββατο 10 - 11 το πρωί θα μεταδοθεί συνέντευξή μου στον Flash 96 (και από το Internet: www.flash.gr)

Πεμ Σεπ 21, 08:25:26 μμ  
Stavros P (isisdoros) said...

Nikos Dimou said...
ΓΙΑΤΙ ΟΜΩΣ ΑΠΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Γιατί έχουν συναντικότερα πράγματα να κάνουν.Στηρίζουν την οικογένεια

Πεμ Σεπ 21, 08:27:58 μμ  
Rallousilach said...

george said...
"δεν έχουν το φορτίο του "πρέπει να πετύχω" πού έχει ο άντρας."

Σοβαρά μιλάς? Μια γυναίκα ΠΡΕΠΕΙ να πετύχει όχι μόνο στην δουλειά-καριέρα, όπως ένας άντρας πρεπει αλλά να ΠΡΕΠΕΙ επιτύχει και ως γυναίκα- να είναι επιθυμητή, και ως μητέρα, και ως σύζηγος, και να είναι ανεξάρτητη,και να είναι στην μόδα, και να είναι ενημερωμένη, και να μην είναι αυτή που "ευνουχίζει" τον άντρα της, και, και...

Φίλοι άντρες τα πράγματα δεν είναι τοσο μονοδιάστατα όσο τα βλέπετε...μία γυναίκα ίσως δεν έχει χρόνο για όλα όσα εσείς ασχολήστε...

Πεμ Σεπ 21, 08:28:19 μμ  
Nikos Dimou said...

Δεν ξέρω τι γίνεται αλλού - αλλά εδώ (Ψυχικό) πέφτουν απανωτοί κεραυνοί - μαζί και το ρεύμα. Όχι μόνο του σπιτιού αλλά όλης της περιοχής.

Οι υπολογιστές είναι προστατευμένοι αλλά το ασύρματο δίκτυο έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια (πρέπει να του βάλω χωριστό UPS).

Συγγνώμες για τυχόν ανωμαλίες στην moderation...

Πεμ Σεπ 21, 08:57:29 μμ  
aphrodite said...

Oκ, να προστατέψουμε νομικά/ποινικά όσους υψώσουν ανάστημα ενάντια στη διαφθορά. Τη σωματική τους ακεραιότητα (της οικογενείας, τα ακίνητά τους κτλ) 24/7 ποιός την εγγυάται?

Και δώστου κάτι αχ-αχ-αχ-τυχαίες-μοιραίες αυτοκτονίες....

Λοιπόν, όλη αυτή η βρόχα κατεβαίνει από τα στενάκια και χτυπάει στο τοιχαλάκι της κεντρικής νησίδας του περιβόητου τραμ. Ολα τα φρεάτια (τα ελάχιστα και μικρά) είναι βουλωμένα, και πρέπει να έχεις πιρόγα για να κινηθείς...

Ασε τι έχει ακουστεί για τους Δημάρχους περί των αντισταθμιστικών οφελών από την κατασκευή του τραμ, που θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε δωρεάν υπόγεια πάρκινγκ, αλλά έγιναν βίλες...

Πάντως πρέπει να είσαι εντελώς ψιλικατζής νά'χεις σημαία λιγότερο από βίλα....

Χμ, όταν με το καλό, λέω να ξεκινήσω με φρεγάτα....
;)

Πεμ Σεπ 21, 10:01:06 μμ  
Odysseas said...

Μόλις διάβασα στην online έκδοση της Καθημερινής για ιδιοκτήτη ραδιοφωνικού σταθμού στη Μυτιλήνη που συνελήφθη με προσημειωμένα χαρτονομίσματα μετά από εκβιασμό που έκανε.

Τελικά μήπως δουλεύει η μέθοδος? Ελπίζω να το τολμήσουνε μερικοί ακόμα μπας και περιοριστεί λίγο το φαινόμενο. Δεν είναι τόσο ότι συλλαμβάνεται ένας, είναι ότι πλέον υπάρχει ο φόβος πως ίσως σε πιάσουνε, οπότε δεν το κάνεις.

Παρά τα όσα διάβασα εδώ μέσα μέχρι στιγμής είμαι μάλλον αισιόδοξος πως τα πράγματα θα βελτιωθούν έστω και λίγο.

Πεμ Σεπ 21, 10:14:17 μμ  
Nikos Dimou said...

Odysseas said...
"Παρά τα όσα διάβασα εδώ μέσα μέχρι στιγμής είμαι μάλλον αισιόδοξος πως τα πράγματα θα βελτιωθούν έστω και λίγο".

Ότι θα βελτιωθούν είναι σίγουρο - το πότε είναι το πρόβλημα... ίσως χρειαστούνε αρκετά χρόνια. Είναι όλα αυτά τα βαρετά που αναμασούμε: παιδεία, κοινωνία πολιτών, κλπ.

Πάντως ξαναδιαβάζοντας σχόλια του Ροΐδη στον Ασμοδαίο είδα πως σχεδόν όλα ταιριάζουν και στις σημερινές μας καταστάσεις. Κι έχουν περάσει 130 χρόνια...

Πεμ Σεπ 21, 10:39:52 μμ  
bananoula said...

Αχ, τι να πω και γω η μπανανούλα. Ξεκίνησα καταπράσινη από το Εκουαδόρ και κιτρίνιασα μέσα στη διαφθορά της Ελλάδας... Ξέρει κανείς πώς θα γίνω πάλι πράσινη;

Πεμ Σεπ 21, 10:41:56 μμ  
zoferos mesaionas said...

Να θέσω δύο ερωτήματα:
1. Σχετικά με την αντιμετώπιση της διαφθοράς, πάμε από το καλό στο καλύτερο ή από το κακό στο χειρότερο;
2. Τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα επιθυμούν, πραγματικά, την καταπολέμηση της διαφθοράς;

Πεμ Σεπ 21, 10:47:41 μμ  
Nikos Dimou said...

zoferos mesaionas said...
Να θέσω δύο ερωτήματα:
1. Σχετικά με την αντιμετώπιση της διαφθοράς, πάμε από το καλό στο καλύτερο ή από το κακό στο χειρότερο;

Δεν νομίζω πως υπάρχει τρόπος μέτρησης. Οι εκθέσεις του Συνήγορου του Πολίτη δεν έχουν βάθος χρόνου, το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν καλύπτει όλο το θέμα.

2. Τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα επιθυμούν, πραγματικά, την καταπολέμηση της διαφθοράς;

Από την στιγμή που καλλιεργούν το πελατειακό σύστημα - την επιθυμούν μόνο στα λόγια.

Πεμ Σεπ 21, 10:52:45 μμ  
Nikos Dimou said...

bananoula γράψου στους Πράσινους...

Πεμ Σεπ 21, 10:53:36 μμ  
George said...

rallousilach,

Αγαπητή δεν μιλάω για μία προσωπική άποψη αλλά για μέσο όρο. Εννοείτε πως δεν θέλω αυτό το φορτίο.

Όσο για τα πράγματα που πρέπει να πετύχει μία γυναίκα ισχύουν και για τον Άνδρα (Θα πρέπει να αλλάξουμε το μητέρα σε πατέρα).

Πεμ Σεπ 21, 10:57:25 μμ  
flying smurf said...

Oso avafora stn diaf9ora stis U.S. para9etw mia prosfatn istoria. Opws pi9avotata gvwrizete oi perissoteroi oi polu akribes polutimes petres suvodeuovtai me eva pistopointiko. Gia ka9e petra uparxouv kapoia kritiria ta opoia ka9orizouv tnv timn tns. Gia paradeigma ta diamavtia exouv ta legomeva 4Cs (carat-cut-clarity-color). To ka9e kritirio exei arketes katngories. Ta pistopointika auta ekdidovtai, evavti plnrwmns, apo ivstitouta ta opoia dev asxolouvtai ka9olou me to emporio (oxi, dev uparxei kati tetoio stnv Ellada). To megalutero eivai eva amerikaviko. Evas polu kalos pelatns -o opoios ekave megales dwrees sto ev logw ivstitouto gia ereuva- edwse gia ektimnsn petra n opoia proorizovtav gia eva seixn. H petra ektimn9nke kai pouln9nke avavloga. O seixns tolmnse va dwsei tn petra kai allou gia ektimnsn, kai... Katalabe oti a3ize eva mndeviko ligotero (3erete ap'auta sto telos, kai dev ntav liga) ap'oti tnv plnrwse! Apotelesma va givei salos kai va paraitn9ouv ola ta megala kefalia tou ivstitoutou. A 3exasa episns, edw kai eva xrovo to ivstitouto de dexetai dwrees gia ereuva.

Πεμ Σεπ 21, 11:10:49 μμ  
antvol said...

Στα ερωτήματα του zoferos mesaionas:

1/ Από το κακό στο χειρότερο. Οι δουλειές μεγαλώνουν, τα λεφτά είναι πια πάρα πολλά, οι εμπλεκόμενοι γίνονται όλο και περισσότερο επαγγελματίες, οι ερασιτέχνες και οι μικρομεσαίοι περιορίζονται σε ψίχουλα, ο έλεγχος και οι κυρώσεις είναι ανύπαρκτες (εκτός από τους πολύ άτυχους, αλλά ατύχημα μπορεί να συμβεί και στη μπανιέρα κλπ, αυτό κανένα δεν εμπόδισε από το να πλυθεί). Και, πάνω απ' όλα, εμπεδώνεται κοινωνική αντίληψη ανοχής στην καλύτερη περίπτωση και συμμετοχής στη χειρότερη.

2/ Τα κόμματα ασφαλώς και θέλουν να εξαλειφθεί το φαινόμενο. Αυτό άλλωστε δεν δηλώνουν οι εκπρόσωποί τους κάθε στιγμή; Τώρα βέβαια, πως αυτό συμβιβάζεται με το γεγονός π.χ. ότι, όποτε κάτι αποκαλύπτεται στη Δημόσια Διοίκηση, ξεκινά αμέσως επιχείρηση συγκάλυψης (ρωτήστε οποιονδήποτε έχει μετάσχει σε πειθαρχικά συμβούλια να σας το επιβεβαιώσει) είναι αντικείμενο άλλης συζήτησης ...

Πεμ Σεπ 21, 11:16:23 μμ  
dinx said...

Αγαπητέ ΝΔ
Η διαφθορά και η πελατειακή σχέση μεταξύ των 2 συναλλασσόμενων , είναι φαινόμενο παγκόσμιο. Δυστυχώς πολλές φορές κάνουμε τα στραβά μάτια για να εξυπηρετήσουμε το συμφέρον μας.
Δεν ξέρω αν είμαι εκτός θέματος , αλλά πιστεύω το πρόβλημα στη χώρα μας σχετικά με τη διαφθορά και τα διάφορα «διαπλεκόμενα».
Είναι ότι η χώρα μας είναι μικρό «μαγαζί», δεν υπάρχει δυναμική ισορροπία (equilibrium) μεταξύ των διαφόρων «ομίλων» επιχειρηματιών και τομέων της οικονομίας.
Σε μεγάλες οικονομίες πάλι υπάρχει διαφθορά και «διαπλεκόμενα». Όμως οι αυτοκινητοβιομηχανίες συγκρούονται με τις βιομηχανίες ου έχουν άλλα συμφέροντα. Δεν υπάρχει πάντα αυτή η ισορροπία βέβαια.
Δυστυχώς στη χώρα μας αυτή η σύγκρουση δεν υπάρχει. Μόνο η σύγκρουση των διαφορετικών "ομίλων" προς ίδιον όφελος. Και ανάλογα με την περίπτωση δημιουργούν τα ανάλογα σκάνδαλα.
Και από τη στιγμή που τα 2 μεγάλα κόμματα συντηρούν αυτή την κατάσταση, είμαστε άξιοι της μοίρας μας, γιατί εμείς τους εκλέγουμε.

Πεμ Σεπ 21, 11:18:37 μμ  
Yosemite Sam said...

Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση εδώ.

Νίκο περαστικά.

Πεμ Σεπ 21, 11:23:14 μμ  
ioannisk said...

@ΝΔ
Μακάρι να υπήρχαν "Πράσινοι" στην Ελλάδα.

Πεμ Σεπ 21, 11:34:47 μμ  
zoferos mesaionas said...

Σχετικά με το πως ήταν τα πράγματα παλιότερα, είχα ακούσει μιά ιστορία που συνέβηκε στη 10ετία του 50.
Σε ένα στρατόπεδο υπηρετούσε ένας έφεδρος αξιωματικός και διοικητής του στρατοπέδου ήταν ο πατέρας του. Για να μην διανοηθεί να σκεφτεί κανείς ότι θα μπορούσε ο πατέρας να ευνοήσει το γιό του, αναγκαζόταν ο έφεδρος να μένει τις διπλάσιες μέρες μέσα από τους συναδέλφους του.

Άλλοι καιροί, άλλα ήθη.

Αλήθεια ο Τσιτουρίδης δεν ήταν που είχε παραιτηθεί πάλι από την κυβέρνηση, επειδή ο γιός του πήρε παράνομη μεταγραφή;

Πεμ Σεπ 21, 11:47:20 μμ  
EYGE said...

Πριν από 3 χρόνια περίπου εγκατασταθήκαμε σε ένα μικρό χωριό της Κρήτης (Γεια σου Λευτέρη). Από την αρχή υπήρχαν προβλήματα με έναν γείτονα εξ αιτίας των επιχειρήσεων του οι οποίες ενοχλούσαν -όχι μόνον εμάς αλλά στα χωριά κανένας δεν μιλάει- ποικιλοτρόπως. Του επισημάναμε αρκετές φορές ότι η κατάσταση δεν μπορούσε να συνεχιστεί και πάντα συμφωνούσε χωρίς όμως να κάνει τίποτα. Στο τέλος απευθυνθήκαμε στις υπηρεσίες της Νομαρχίας. Η μόνη που επέβαλλε προστιμο ήταν η Πολεοδομία !!! Οι υπόλοιπες (Υγείας, Περιβάλλοντος κλπ) μας είπαν ψέματα και μας ειρωνεύτηκαν καθ'ότι κουμπάροι του επιχειρηματία ή απλώς "πελάτης" τους. Επιπλέον (εδώ είναι far west) απειλήθηκε η ζωή μας. Ενα χρόνο μετά τίποτα δεν έχει αλλάξει κι εμείς σκεφτόμαστε να μετακομίσουμε στο εξωτερικό.

Πεμ Σεπ 21, 11:49:38 μμ  
Nikos Dimou said...

Long time no see Yosemite Sam - welcome back! Ευχαριστώ για τις ευχές.

Η προσέγγιση Τσαγκαράκη λίγο ιδεαλιστική. Προτιμώ τον Μανδραβέλη.

Ioannisk: Πράσινοι στην Ελλάδα υπάρχουν αλλά δεν έχουν προπονητή.

(Αν ήταν να καταντούσαν σαν τους Γερμανούς...)

Πεμ Σεπ 21, 11:49:43 μμ  
EYGE said...

Αντιγράφω από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Παραίτηση δύο Ολλανδών υπουργών για την πυρκαγιά στο αεροδρόμιο Σίπολ


Δύο υπουργοί παραιτήθηκαν μετά τη δημοσίευση έκθεσης στην οποία κατηγορούνται οι ολλανδικές αρχές για την πυρκαγιά στο αεροδρόμιο Σίπολ που στοίχισε τη ζωή σε 11 λαθρομετανάστες

O υπουργός Δικαιοσύνης και η υπουργός Οικισμού και Περιβάλλοντος υπέβαλαν σήμερα τις παραιτήσεις τους μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης στην οποία παρατίθεται μία σειρά από παραβάσεις σε θέματα πυρασφάλειας σε ένα κέντρο κράτησης, στο αεροδρόμιο του Αμστερνταμ, όπου έχασαν τη ζωή τους, μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς, τον περασμένο Οκτώβριο, 11 λαθρομετανάστες.

Στην έκθεση οι περισσότερες επικρίσεις για τις παραβάσεις στα θέματα πυρασφάλειας στο κέντρο κράτησης στο αεροδρόμιο Σίπολ του Αμστερνταμ και κυρίως για τη μη επαρκή εκπαίδευση προσωπικού στην περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς αφορούν το υπουργείο Δικαιοσύνης, επικεφαλής του οποίου είναι ο Πιτ Χάιν Ντόνερ.

Το κρατικό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί πότε θα αποχωρήσουν από τις θέσεις τους ο Ντόνερ και η συνάδελφός του Σίμπιλα Ντέκερ στο υπουργείο Οικισμού και Περιβάλλοντος, το οποίο επικρίνεται για την ποιότητα κατασκευής των κτιρίων. Ωστόσο αναμένεται ότι αργότερα σήμερα οι δύο υπουργοί θα κάνουν δηλώσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί ζωές εάν το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε εφαρμόσει τους επιβαλλόμενους κανόνες για την πυρασφάλεια. "Θα είχαν υπάρξει λιγότερα ή καθόλου θύματα εάν οι αρμόδιες αρχές είχαν δώσει προσοχή στα μέτρα για την πυρασφάλεια", τονίζεται στην έκθεση. Από το 2002 που ανεγέρθηκε το κτίριο έχουν σημειωθεί εννέα πυρκαγιές σε κτιριακές εγκαταστάσεις του αεροδρομίου και έχουν διατυπωθεί κατηγορίες για φθηνές κατασκευαστικές μεθόδους.

Τον περασμένο μήνα, η υπουργός Μετανάστευσης Ρίτα Βέρντοκ αποφάσισε να επιτραπεί να παραμείνουν στην Ολλανδία οι 39 που επέζησαν από την πυρκαγιά. Μεταξύ των νεκρών είναι δύο από το Σουρινάμ, δύο από την Τουρκία, δύο από την Ουκρανία και ένας από κάθε μία από τις παρακάτω χώρες: Ρουμανία, Γεωργία, Βουλγαρία, Λιβύη και Δομινικανή Δημοκρατία.

Πεμ Σεπ 21, 11:51:55 μμ  
username said...

Λάδωνα από μικρός και εξακολουθώ να λαδώνω για να κάνω τη δουλειά μου.

Έχω γίνει μέγας τεχνίτης στο λάδωμα. Ξέρω τι να πω, πως να τα χώσω σε κάθε περίπτωση. Ο καθένας.θέλει διαφορετικά πράγματα.

Το πρώτο μου λάδωμα το έκανα πιτσιρικάς. Πλήρωσα έναν πιο γρήγορο να μην τα δώσει όλα για να βγω εγώ πρώτος στα 100. Η πρώτη φορά δεν ξεχνιέται. Θυμάμαι ακόμη όταν βγήκε δεύτερος και ήρθε λαχανιασμένος να εισπράξει. Η φάτσα του ήταν σαν να έλεγε "το χρήμα το σεβόμαστε".

Έκτοτε συνέχισα ακάθεκτος. Να φανταστείτε στο στρατό είχα το μεταλλικό πενηντάρικο κάτω απ' το δίσκο για διπλή μερίδα. Επίσης στο στρατό λάδωνα τον ταμία για να μου παίρνει τις δαπάνες, τον διευθυντή για να τις υπογράφει. Τους πολίτες που συναλλασόμουνα με το ΦΠΑ τους για εικονικά τιμολόγια. Αναγκαζόμουν να λαδώνομαι κι εγώ από τον ταξίαρχο για να είναι σίγουροι πως δε θα μιλήσω στον κόκκινο αφού όλοι τα έπαιρναν από εικονικά έργα.

Ως πολίτης λάδωσα για να πάρω προυπηρεσία. Λάδωσα και σε μέρη που δεν θα πω γιατί είναι ποινικά αδικήματα. Εφορίες κλπ είναι πταίσματα. Οι κατηχητικούρες δεν τα παίρνουν μόνο.

Δέχτηκα και λαδώματα. Δέχομαι ακόμη. Θα δέχομαι νομίζω μέχρι τέλους. Τώρα που το σκέφτομαι θα ζητήσω να μου βάλουν το νόμισμα να λαδώσω και το βαρκάρη να με πάει απέναντι.

Παρ Σεπ 22, 12:05:51 πμ  
cortlinux said...

Βασικά δεν θα μιλήσω για την διαφθορά. Έχω δει μόνο μια μικρή της εικόνα στην μικρή κοινότητα του ΤΕΙ.

Για αυτό που θα ήθελα να μιλήσω είναι για τις "ευνουχίστρες" (κατά ραφαηλίδη ) οι οποίες κυκλοφορούν γύρω μας στην ελλάδα. Επειδή έχω πέσει θύμα τέτοιας κατάστασης θεωρώ ότι πρώτος υπεύθυνος ήμουν εγώ που αφέθηκα. Γιατί η αλήθεια είναι ότι στην ελλάδα έχουμε μάθει οι άνδρες να τα ρίχνουμε στις γυναίκες όλα. Και να ξεχνάμε τις ευθύνες μας. Και τελικά να καταντάμε αντράκια.

Παρ Σεπ 22, 12:10:13 πμ  
Nikos Dimou said...

username - ωραίος! Ο Εγγονόπουλος θα έλεγε: "ωραίος σαν Έλληνας!"

Το λάδωμα ως τέχνη, χωρίς ενοχές και τύψεις, ως μέθοδος προώθησης των βιοτικών επιλογών.

Παρ Σεπ 22, 12:13:07 πμ  
zoferos mesaionas said...

Μα καλά γιατί παραιτήθηκαν αυτοί οι Ολλανδοί Υπουργοί.

Αυτοί έφταιγαν;

Βρε τους καημένους!

Παρ Σεπ 22, 12:15:27 πμ  
anula2 said...

Ωραιο σαν Τούρκο βρισκω τον username.

Το βρισκω ισοπεδωτικο και δουλικο να εθελοτυφλεις στην πτωση αξιων οπως η ισοτητα , η ευνομια, το κρατος για να ικανοποιησεις ...τον εαυτο σου ("βιοτικη επιλογη"). Οπως ενας υπαλληλος δημοσιου που οταν τον πιασανε να απαιτει φακελακι απο εναν φτωχο συνταξιουχο,γυρισε και ειπε "μα το εκανα μονο και μονο επειδη ειμαι πατερας και εχω χρεη".

Παρ Σεπ 22, 12:27:38 πμ  
Mirage said...

Καλησπέρα Κε ΔΗΜΟΥ και συγχαρητήρια για τον υπαρξιακό τρόπο παρουσίασης μεγάλων θεμάτων που λανσάρατε.

Λοιπόν η δική μου υπαρξιακή συνεισφορά είναι το πρόσφατο κλείσιμο των χρήσεων 2003-2004. Δεν φαντάζεσθε πόσο άσπρισα ... όταν ένα τυπικό πρωϊνό χτύπησε το κουδούνι και μπήκαν ξαφνικά και απροειδοποίητα μέσα οι 2 εφοριακοί!

Στρώθηκαν στο γραφείο της Λογίστριας και άρχισαν την δουλειά τους. Η πρώτη κίνηση ο περίφημος έλεγχος του ταμείου. Εκεί την πατάνε οι περισσότεροι, οπότε αρχίζει με το καλημέρα ο χορός (το σκληρό ρόκ)!

Έλα όμως που η νεαρή μας Λογίστρια, ένα αστέρι, θυμόταν την διαφορά που είχε το ταμείο με το ERP (βασικά κάτι χρήματα που μου είχε δανείσει για αγορές που θα έκανα το ΣΚ για την εταιρεία) ... ήρθε λοιπόν σε εμένα και εγω για καλή μου τύχη είχα αρκετά χρήματα μαζί μου. Της τα έδωσα και με μια κίνηση Hudini - δεν ξέρω πως - τα έβαλε μέσα στον κουμπαρά πριν τον ανοίξει στους εφοριακούς. ¨Οταν διαπίστωσαν "αμελητέα" διαφορά 2 ΕΥΡΟ τους έπεσαν τα αυτιά ...

Στην συνέχεια μην σας τα πολυλογώ, το γνωστό βιολί, προσπαθούσαν να βρούνε κάποια "μεγάλη παράβαση". Εγω έκανα επίσης το έξυπνο και κράτησα "ψυχρή" στάση απο την αρχή. Δεν τους χαιρέτησα, δεν πήγα να τους μιλήσω, κλπ

Ο ΑΡΧΙ-λογιστής μου έλεγε τους ξέρω, είναι γνωστοί τα παίρνουν, κυρίως αυτός που δείχνει καλός είναι ο πιο κακός .... :)

Αν θες πες μου να μιλήσω σε άλλο γνωστό λογιστή που τους τα έχει δώσει να το κανονίσουμε. Όμως βρε παιδί μου μην το παίζεις σκληρός και μας κάνουν μεγαλύτερη ζημιά. Η λογίστριά μου μου έλεγε "μα δεν έχουν που να πατήσουν!".

Τελικά άρχισα να σπάω τον πάγο, γνωριστήκαμε με τον καλό, ο άλλος, ο κακός, μου έκανε πάσες τον γιο του που έψαχνε απασχόληση ως φοιτητής (είναι εργατικό παιδί, λκπ) και η καθημερική δουλειά έμενε φυσικά πίσω ...

Τελικά ιδρώσανε δεν βρήκατε τίποτα στα λογιστικά και ... τσούπ κάπου ξέθαψε μια άσχετη "παράβαση" σχετικά με τις αμοιβές του διαχειριτή και εταίρου (μπέρδεψαν την ΑΕ με την ΕΠΕ που είμαστε). Ούτε λίγο ούτε πολύ μου ζητούσαν τα ρέστα που πληρωνόμουν με κανονικό μισθό για το ότι ήμουν Δντής στην εταιρεία μου στην οποία απσχολιόμουν 10 ώρες/ ημέρα 7 ημέρες/ εβδομάδα!!!!

Εκεί ο "καλός" κάθησε γιατί μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες ΕΥΡΩ παράβαση ... Νόμισε πως βρήκε το καιλεπούρι ... Έλα που όταν είχα κάνει όμως την ΕΠΕ το είχα κάνει προσεκτικά το πράγμα. Ξετρυπώνω και εγω μια διάταξη στο καταστατικό και πηγαίνω στο γραφείο του όπου με θράσσος τους λέω "Μην το κάνετε αυτό εισήγηση στον έφορο γιατί θα εκτεθείτε"

Χα, χα. Ήταν και άλλοι 2 εκεί και με κοιτούσαν σαν εξωγήινο. Σαν να έλεγαν ή αυτός μας χονδρο-δουλεύει ή παρα-είναι αθώος ... Ο καλός μου είπε καθησυχαστικά "Μην ανησυχείτε για εμάς δεν κινδυνεύουμε να εκτεθούμε στον εφορό μας ..."

Τελικά κατάλαβε με κάποια υπονοούμενά μου για προσωπική του ευθύνη, πως δεν θα ξέμπλεκε εύκολα μαζί μου, του απέδειξα πως είχε και άδικο, ίσως τελικά να ήταν και ο "καλός" στην υπόθεση που απλά προσπαθούσε να κάνει όσο γινόταν καλύτερα την δουλειά του απέναντι στην εφορία ... και εγω με την σειρά μου

δεν ΑΥΤΟ-ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΘΙΚΑ!

Εαν είχα ακούσει τον αρχι-λογιστή μου θα είχα καεί. Φυσικά ο τελευταίος απωλήθηκε...

Παρ Σεπ 22, 12:27:49 πμ  
zoferos mesaionas said...

anula2 said...
Ωραιο σαν Τούρκο βρισκω τον username.

Νομίζω ότι το λιγότερο που μπορεί να χαρακτηριστεί η γνώμη σου είναι ως politically incorrect (Που σε ρε Λευτέρη).

(Τώρα βέβαια τι φταις κι σύ αφού υπάρχει στη γλώσσα μας η έκφραση έγινα Τούρκος...)

Πάντως αυτό που θα πρέπει να εκτιμηθεί στον username είναι η ειλικρίνειά του.

Παρ Σεπ 22, 12:50:02 πμ  
andy dufresne said...

O mirage έθιξε ένα πολύ καίριο σημείο στο υποκεφάλαιο "εφορία": το ρόλο των λογιστών.

ΟΛΟΙ οι λογιστές οι οποίοι συναλλάσονται με τους εφοριακούς κάτω απ το τραπέζι, μοιράζονται τις μίζες με τους εφοριακούς.

Οι πιο "μάστορες" κάνουν κάποια λάθη επίτηδες στα βιβλία ή ακόμα καλύτερα αφήνουν να περάσει ένα λάθος που έκανε κάποιος βοηθός λογιστηρίου, έτσι ώστε η εταιρεία να πέσει στα χέρια της σπείρας (λογιστής-εφοριακός), χωρίς να φταίει και χωρίς να μπορεί να αντιδράσει (η απόλυση του λογιστή δεν δίνει λύση στη συγκεκριμένη φάση).

Τότε το πλάνο προχωράει στην επόμενη φάση.

Το λάθος και το πρόστιμο μεγαλοποιείται από τους μαφιόζους και μετά από κάποιες μέρες ο λογιστής λέει ότι κατάφερε να πείσει τον εφοριακό να κάνει τα στραβά μάτια - έναντι κάποιου δώρου φυσικά.

Η παγιδευμένη εταιρεία συνήθως τ' ακουμπάει (υπό τη σκιά του φοβερού και τρομερού Φορολογικού Δικαστηρίου) και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς χειρότερα.


Α, ρε Λευτέρη, τυχερέ, τί άφησες πίσω σου...

Παρ Σεπ 22, 12:51:24 πμ  
Mirage said...

Πολά είπαμε και εδω για την διαφθορά, όμως νομίζω πως σε γενικές γραμμές μας διαφεύγει η ουσία της και αυτό γιατί δεν είναι μια απλή έννοια, παρόλλο που βρίσκεται μόνιμα στην καθημερινότητά μας.

Ποιά η διαφορά διαφθοράς και διαπλοκής;

Ποιόν λέμε διεφθαρμένο και ποιόν διαφθορέα;

Πότε κάνει κάποιος διαφθορά και πότε είναι ηθικός λόγω "ευγενικής προαίρεσης";

Είναι διαθφορά η "ένοχη αμέλεια" και πόσο σημαντικότερη είναι σε σχέση με την απλή αμέλεια;

Τι είναι διάβρωση και τι διαφθορά; Μήπως έχουμε διάβρωση στην Ελλάδα απλά τώρα που πιάσαμε "πάτο" το καταλάβαμε;

Είχα γράψει ένα πολύ ενδιαφέρον, πιστεύω, άρθρο το οποίο είχα στείλει στην Καθημερική για δημοσίευση αλλά δεν έτυχε ποτέ.

Θα το βρείτε εδω.

Κε Δήμου αν μπείτε στον κόπο να το διαβάσετε μπορείτε να μου πείτε σας παρακαλώ γιατί κατά την γνώμη σας επέλεξαν να μην το δημοσιεύσουν;

Παρ Σεπ 22, 01:00:07 πμ  
Ευμίλιος said...

@ND:

Ioannisk: Πράσινοι στην Ελλάδα υπάρχουν αλλά δεν έχουν προπονητή.

Κλασική περίπτωση double entendre κύριε Δήμου: μιλάτε για το κόμμα, καταλαβαίνω την ποδοσφαιρική ομάδα...

Αν δεν ήταν ηθελημένο, τότε μέσα σε μία πρόταση πιάσατε τα δύο πάθη του έλληνα, τα δύο Π: Πολιτική - Ποδόσφαιρο...

Παρ Σεπ 22, 01:07:04 πμ  
Lefteris Kritikakis said...

"Στην συνέχεια μην σας τα πολυλογώ, το γνωστό βιολί, προσπαθούσαν να βρούνε κάποια "μεγάλη παράβαση"."

Δεν τα λέω εγώ; Είναι νοοτροπία. "Μόλις πιάσω 'θέση' θα το παίξω πασάς και θα σας βομβαρδίσω όλους με χημικά, γιατί έχω άχτι που δεν μου κάθονται οι γκόμενες". Η πλειοψηφία των ελεγκτών της εφορίας στην Ελλάδα πρέπει να έχει σεξουαλικά προβλήματα και ούτε το βιάγκρα δε βοήθησε...
Η χαρά που πήρα όταν βρήκαν το Σαντάμ Χουσεϊν να κρύβεται σε μια τρύπα σαν ποντίκι, δεν λέγεται...
Δυστυχώς όμως, οι μπούληδες του δημοσίου δεν έχουν πετρέλαιο από κάτω και συνεπώς δεν επείκειται ξεκαθάρισμα εκεί...
Και μετά σου λέει ο άλλος, να τραβήξει η Ελλάδα επενδύσεις... να πάνε επιχειρηματίες στην Ελλάδα, όταν τα ιστορικά ασήμαντα ανθρωπάκια θα τους αντιμετωπίζουν σαν εγκληματίες...

Παρ Σεπ 22, 01:38:43 πμ  
Yosemite Sam said...

Εχω ένα φίλο που κουβαλάει την τρέλλα του κρητικάκη υψωμένη στο τετράγωνο.Ο τύπος αυτός έχει τρομοκρατήσει τους εφοριακούς της περιοχής του.

Θα σας πώ μία ιστορία όπως μου την διηγήθηκε.Είναι λίγο παλιά αλλά ενδιαφέρουσα.Παρότι γνωρίζω το ασυμβίβαστο του χαρακτήρα του δεν τον είχα πιστέψει μέχρι που μου έδειξε τα πειστήρια.

Περίμενε φορολογικό έλεγχο απο κάποιον που τον ειχαν ενημερώσει ότι εκβιάζει εν ψυχρώ.Πηγε ο αθεόφοβος και γέμισε το γραφείο με κρυφές κάμερες και μικρόφωνα που κατέγραφαν τα πάντα dolby stereo.

Αφού άφησε το θύμα να εκτεθεί όσο δεν έπαιρνε, και αφού τα είχε καταγραψει όλα, γυρίζει στον εφοριακό και του λέει:

Φίλε μου αυτά που μου ζητάς δεν μπορώ να στα δώσω γιατί έχω υψηλή προστασία απο δικό μου άνθρωπο μέσα στην εφορία.

Ποιός είναι αυτός ο άνθρωπος του λέει ο λαδιάρης;

Κοίταξε επειδή και οι τοίχοι έχουν αυτιά καλό είναι να μη λεμε όνόματα.Πάρε αυτή την κασέτα και θα τον αναγνωρίσεις αμέσως.Πρόσεξε μόνο μη σου φύγει κουβέντα και τον εκθέσουμε.

Του δίνει λοιπόν την κασέτα όπου την προηγούμενη τον είχε καταγράψει να τον εκβιάζει.

Απο την αποφράδα εκείνη μέρα ο λαδιάρης τον αγάπησε παράφορα και τον πρόσεχε σαν τα μάτια του, χώρια που επανέφερε στην τάξη και συναδέλφους του με κακές έξεις.

Και έχεις και κάποιους που επιμένουν ότι δεν υπάρχουν πια μεγάλοι έρωτες..

Παρ Σεπ 22, 02:01:53 πμ  
Lefteris Kritikakis said...

Κι εδώ, πάει κάποιος να κόψει το λογαριασμό του με την AOL και δεν τον άφηνε ο υπάλληλος από το τηλέφωνο, ο οποίος δεν ήξερε ότι ο πελάτης ηχογραφούσε τη συνομιλία. Την επόμενη μέρα, ιδού η συνομιλία στο ίντερνετ (στο προσωπικό του blog), στα κανάλια (όλη μέρα στο CNN). Ο πρόεδρος της AOL ζήτησε προσωπικά συγγνώμη... και άρχισε να αλλάζει και όλη η βιομηχανία λόγω αυτού.
Εγώ κάθε φορά που παίρνω τηλέφωνο customer support για κάτι σοβαρό (ας πούμε διαγραφή λογαριασμού, ή αγορά "πακέτου"), τους λέω "πρέπει να σας πω ότι η συζήτηση ηχογραφείται για λόγους ποιότητας εξυπηρέτησης". Νόμιμο. Και τα βγάζουν όλα στη φόρα (μπλόφα, αλλά έχει αποτελέσματα).

Εγώ θα συνιστούσε σε όλους να κουβαλάνε μαζί τους δημοσιογραφικά κασετόφωνα με ευαίσθητα μικρόφωνα σε τέτοιες περιπτώσεις, ή και να κάνουν ότι έκανε ο φίλος του Yosemiti Sam (ε, το dolby stereo δεν είναι δα και απαραίτητο...).

Πιάστε τις συζητήσεις και βάλτε τις στο Ίντερνετ, στείλτε τις στις εφημερίδες Ελλάδας και εξωτερικού (τα Αμερικάνικα κανάλια τρελαίνονται για τέτοια ζουμερά), μην αφήνετε κανέναν σε χλωρό κλαρί.

Παρ Σεπ 22, 04:14:39 πμ  
Miltos said...

"Το παιδί -με το σπασμένο πόδι- σφάδαζε από τους πόνους και έπρεπε να εγχειριστεί. Την προηγούμενη ένα αυτοκίνητο έπεφτε πάνω στο ποδηλατάκι του κάνοντας τη ζημιά...ελαφρά διάσειση και το πόδι κομμάτια. Ο γιατρός όμως δεν το εγχείριζε...το άφηνε να πονά. Ήθελε το φακελάκι για να κάνει τη δουλειά του. Μαζεύτηκαν γρήγορα τα χρήματα και η εγχείρηση προχώρησε..."
Δυστυχώς το φακελάκι προχωρά πέρα απο τον ταχυδρόμο, την εφορία, την πολεοδομία, την αστυνομία...και σε χώρους πολύ πολύ ευαίσθητους όπως αυτός της υγείας. Όποιος τα έχει ζήσει καταλαβαίνει την δύναμη που έχει το "σύστημα" και βέβαια την απανθρωπιά του. Υπάρχει ακόμη ένας άλλος χώρος που δεν αναφέρθηκε αυτός της εκπαίδευσης. Η διαφθορά έχει προχωρήσει και εκεί. Πτυχία με μέσον ...και χωρίς αντίκρισμα. Άνθρωποι με ένα, δύο μεταπτυχιακά και επιπλέον διδακτορικό αναμέσά μας...ξόανα, σκιές του τίποτα.
Ζητείται ελπίς...και τη λύση κατα τη γνώμη μου πρέπει να τη δώσει η πολιτεία. Η πολιτεία πρέπει να είναι σε θέση να προστατέψει τον πάσχοντα που βρίσκεται σε αδύνατη θέση στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου. Η ίδια θα πρέπει να εγγυηθεί την πληρότητα ενός πτυχίου πανεπιστημίου. Εάν η πολιτεία δεν μπορεί να το εγγυηθεί αυτό τότε για πια δημοκρατία και για πιο κράτος δικαίου μιλάμε...

Παρ Σεπ 22, 06:08:38 πμ  
Nikos Dimou said...

Καλημέρα!

Mirage το άρθρο για την διαφθορά έχει περισσότερο ακαδημαϊκό (academic) χαρακτήρα - για εφημερίδα είναι μεγάλο και δύσκολο για τον μέσο αναγνωστη. Κατά τα άλλα είναι πολύ ενδιαφερον.

Παρ Σεπ 22, 06:40:46 πμ  
paragrafos said...

Αγαπημένε ΝικόΔημε, καλή σας μέρα με υγεία και καλή διάθεση!

Τις τελευταίες μέρες τρέχουμε για τα "χαρτιά" της παραμάνας μας. Είναι ποντιακής καταγωγής, όμως ήλθε, προ τριετίας, στην Κύπρο νόμιμα για να εργαστεί ως οικιακή βοηθός (ενώ είναι νοσοκόμα) εν τω μεταξύ περιμένει να παρει σειρά για να βγει το διαβατήριό της.

Οσες φίλες της και χωριανές της ήλθαν στη Ελλάδα "παράνομα" (με το έτσι θέλω και μετά βλέπουμε), έχουν ταχτοποιηθεί. Εμείς που τρέχουμε με το σταυρό στο χέρι, ακόμα περιμένουμε.

Μάλιστα, νιώθω και άσχημα επειδή την συμβούλεψα να αποφύγει τις πλάγιες οδούς... Της είπαμε να προχωρήσει νομιμα γιατί τότε δεν έχει να φοβηθεί κανέναν.

Και οι άλλοι που πήρανε τα διαβατήρια σε μια νύχτα, επίσης δεν φοβούνται κανέναν!

Με αγάπη

Παράγραφος

ΥΓ. Προσωπικά δεν θα μπορουσα να λαδώσω κανένα. Δεν έχω την ψυχική δύναμη για κάτι τέτοιο το οποίο μου προκαλεί αφόρητη ντροπή. Θα το έβρισκα πολυ προσβλητικό να λαδώσω κάποιον - προσβλητικό για κείνον.

Από την άλλη, νομίζω ότι δεν είναι σωστώ να λαδώνουμε τους δημ. υπαλλήλους. Και δεν μιλάω για τον ταχυδρόμο που σας διευκόλυνε. Μιλάω για σοβαρές υποθέσεις (υγεία, παιδεία, κτηματολόγια κλπ).
Αν στα σοβαρά λαδώνουμε τους άλλους (εμείς που ίσως έχουμε λίγα χρήματα) τι θ΄ απογίνει ο κοσμάκης που δεν έχει; Πώς θα κάνει τις δουλείες του;

Παρ Σεπ 22, 08:42:44 πμ  
paragrafos said...

Ττο προηγούμενο σχόλιο έφυγε κατά λάθος, προτού καν να δώ τι έγραψα.

Την επιείκειά σας για τυχόν αβλεψίες.

Με αγάπη

Παράγραφος

Παρ Σεπ 22, 08:44:34 πμ  
Nicholas_on_Europe said...

Πολλοί θέλουμε να αλλάξει η χώρα μας. Ας πούμε (υπόθεση εργασίας) ότι είμαστε 2 εκ στα 10+. Όμως κάθε ένας δείχνει να έχει το μυαλό του και από ένα διαφορετικό μοντέλο, εισαγώμενο ή μη!!

Άρα προς ποιά κατεύθυνση από τις 2 εκ. μπορεί ή θα αλλάξει η Ελλάδα;

.....Consensus για "συγχώνευση"των 2 εκ. μοντέλων σε ένα ρεαλιστικό αριθμό πλουραλισμού (πόσα μοντέλα χωράει ρεαλιστικά η χώρα;); ... To status qvo έχει (ς πούμε) 8 εκ. υποστηρικτές, έμμεσους ή άμεσους (και 2 εκ. να είναι, αρκούν με τόση διασπορά των άλλων μοντέλων). Άρα;

Τη βαλίτσα και το διαβατήριο και βρουμ για τη χώρα της οποίας ο καθένας το μοντέλο ή τα μοντέλα θεωρεί ή έχει την εντύπωση ότι προτιμάει!

Αυτά, ως απόσπασμα ευρύτερης συλλογιστικής.

Παρ Σεπ 22, 09:25:14 πμ  
pagis said...

@username

isos kapote tha prepei na plirotheis me to idio nomisma

Παρ Σεπ 22, 10:14:38 πμ  
Yosemite Sam said...

Κώστας μητρόπουλος στα καλύτερά του.

Εδώ και εδώ.

Παρ Σεπ 22, 10:48:24 πμ  
zoferos mesaionas said...

Nicholas_on_Europe said...

Τη βαλίτσα και το διαβατήριο και βρουμ για τη χώρα της οποίας ο καθένας το μοντέλο ή τα μοντέλα θεωρεί ή έχει την εντύπωση ότι προτιμάει!

Σύμφωνα με το άρθρο 335 του Ποινικού Κώδικα περί απατηλής (SIC) διέγερσης σε μετανάστευση
"Όποιος (από κερδοσκοπία και με δόλιο τρόπο) πείθει άλλον να μεταναστέυσει από την ημεδαπή τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών."!
;)))

Παρ Σεπ 22, 11:06:25 πμ  
epikairos said...

Έχω πλέον καταλήξει στο συμπέρασμα πως το βασικότερο αίτιο που βασιλεύει το λάδωμα στην Ελλάδα είναι η έλλειψη ποιότητας στην παραγωγή εργασίας ή κάτα μια άλλη ερμηνεία η ροπή προς το κωλοβάρεμα που έχει ο μέσος έλληνας. Αν υπήρχε διαφθορά μόνο στο δημόσιο θα μπορούσαμε να μιλάμε για κρατισμό αλλά τα ίδια και χειρότερα ισχύουν και στον ιδιωτικό τομέα. Και συνήθως αυτοί που υιοθετούν τη λογική του λαδώματος είναι οι ίδιοι που δεν μπορούν να σταθούν με αξιώσεις στο διεθνές επιχειρηματικό πεδίο γιατί η ποιότητα της δουλειάς που παράγουν είναι πολύ χαμηλή. Κι αυτό γιατί όταν υπάρχει η ασφάλεια της μίζας ποιος ο λόγος να κάνεις καλά τη δουλειά σου.

Παρ Σεπ 22, 11:52:00 πμ  
Nicholas_on_Europe said...

Που την είδες την "κερδοσκοπία" φίλε στο σχόλιο μου? Η δε ΕΕ που έχει κάνει το 2006 έτος "κινητικότητας" εντός της ΕΕ, πως "κολλάει" με το "σχόλιο" σου?

Η μετοικεσία εντός της Εε θεωρειται μετανάστευση?

Όταν "κατηγορεί" κανείς κάποιον εμμέσως πλην σαφώς για κερδοσκοπία και δολιότητα, τι προβλέπει ο νόμος?

Από πότε είναι ο νόμος που επικαλείσαι? Που τότε που μεσάζοντες οργάνωναν την μετανάστευση Ελλήνων σε ΗΠΑ κ.α.? ή σε Γερμανία?

Υπάρχει νόμος που απαγορεύει να ταίζεις τα αδέσποτα!

Για όλα υπάρχουν νόμοι που απαγορεύουν όλα. Ακόμη και το να απαγορεύεις!

Παρ Σεπ 22, 12:38:42 μμ  
Lefteris Kritikakis said...

"Η μετοικεσία εντός της Εε θεωρειται μετανάστευση?"

Βεβαίως και είναι μετανάστευση. Μεταναστεύεις σε άλλη χώρα. Η ΕΕ δεν είναι ΗΠΑ... αποτελείται ακόμα από ανεξάρτητες χώρες.

""Όποιος (από κερδοσκοπία και με δόλιο τρόπο) πείθει άλλον να μεταναστέυσει από την ημεδαπή τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών."!"

Άστον να το αποδείξει. Η λέξη-κλειδί είναι το "πείθει". Άλλο το "μου έδωσε μια απόριση ιδέα" και άλλο το "με έπεισε".

Παρ Σεπ 22, 05:18:58 μμ  
Nicholas_on_Europe said...

Οι λεξεις κλειδιά είναι "κερδοσκοπία" και "με δόλιο τρόπο". Και πολλά άλλα που μου εξήγησε ο δικηγόρος μου. Οι πολίτες καιπολιτικοί έχουν λόγο να στην παραγωγή νέων νόμων, αλλά γαι την σωστή ερμηνεία του ισχυόντος αρμοφιότητα έχουν μόνον οι σχετικοί ειδικοί. Ατυχής η συσχέτιση αυτο΄θ που έγραψα με το σχόλιο του φίλου.

Τα δε κράτη μέλη της ΕΕ, μπορεί μεν να μην είναι Πολιτείες ενός κράτους (όπως οι ΗΠΑ) αλλά δεν είναι ακριβώς "ξένα κράτη" μεταξύ τους, Λέφτέρη.

http://ec.europa.eu/employment_social/workersmobility_2006/index.cfm?language=en

Παρ Σεπ 22, 10:36:31 μμ  
zoferos mesaionas said...

Nicholas_on_Europe said...
Που την είδες την "κερδοσκοπία" φίλε στο σχόλιο μου? Η δε ΕΕ που έχει κάνει το 2006 έτος "κινητικότητας" εντός της ΕΕ, πως "κολλάει" με το "σχόλιο" σου?

Αστειεύομαι προφανώς με τους απαρχαιωμένους νόμους που όμως ισχύουν ακόμα. Γι' αυτό έβαλα και σε παρένθεση τα περί κερδοσκοπίας και δόλιου τρόπου.

Δεν είμαι δικηγόρος αλλά άκου πως το έμαθα:

Πριν από μερικά χρόνια είμαστε με κάποιους φίλους σε μια πλατεία και συζητούσαμε απηυδισμένοι με την τρέχουσα πραγματικότητα και πρότεινε ένας να μεταναστεύσουμε να πάμε στην Αυστραλία. Ότι και να του λέγαμε αυτός εκεί Αυστραλία , πάμε Αυστραλία. Οπότε πετιέται από μια διπλανή παρέα ένας δικηγόρος και του λέει, «σταμάτα ρε φίλε να τους ψήνεις να μεταναστεύσουν γιατί διαπράττεις το αδίκημα της απατηλής διέγερσης προς μετανάστευση!».

Το άρθρο αυτό είναι το 335 του Ποινικού Κώδικα που ισχύει και σήμερα, απ’ όσο ξέρω.

Καμία πρόθεση να σε θίξω, ΟΚ?

Παρ Σεπ 22, 11:01:27 μμ  
Nicholas_on_Europe said...

@ zoferos mesaionas

OK. That's cool. Λύση παρεξήγησης.

Σαβ Σεπ 23, 08:52:45 πμ  

Ανακοίνωση Σχολίου

<< Home