Send As SMS

Δευτέρα, Ιούλιος 03, 2006

Λογοκρισία και Φασισμός

Κατέβασα προσωρινά το σημερινό Post (θα ξανανέβει αρχότερα) γιατί θέλω να δώσω τον λόγο σε ένα σημαντικό άνθρωπο που υπέστη λογοκρισία. Ο Διονύσης Γουσσέτης γράφει κάθε Σάββατο στην "Αυγή". Αυτό το Σάββατο το κείμενό του κόπηκε με μία γελοία δικαιολογία*.

Το ίδιο θέμα έθιξε εχθές ο Αντώνης Καρκαγιάννης στην Καθημερινή της Κυριακής. Αν θέλετε να διαβάσετε το δικό του κείμενο (που δεν κόπηκε) κάντε κλικ εδώ.Διονύσης Γουσσέτης:

Από ποιον κινδυνεύει το δικαίωμα στο άσυλο;

Έγραφα σε ανύποπτο χρόνο (13/5/2006) ότι ο θεσμός του πανεπιστημιακού ασύλου έχει μετατραπεί στο αντίθετό του. Κάποτε προστάτευε την ελευθερία έκφρασης, ενώ σήμερα χρησιμεύει για το φίμωμα της ελεύθερης έκφρασης από κάθε λογής δεξιά ή αριστερά καλόπαιδα. Δεν προστατεύει τη συλλογική έκφραση και διεκδίκηση. Προστατεύει τη συλλογική αυθαιρεσία, τον συλλογικό τραμπουκισμό και συλλογικές δράσεις που παραβαίνουν τον ποινικό κώδικα. Το παρακάτω παράδειγμα είναι διαφωτιστικό:

Στις 20 του μηνός συνεκλήθη η Σύγκλητος του υπό κατάληψη Οικονομικού Πανεπιστημίου, κατ’ απαίτηση των φοιτητών -καταληψιών. Θέμα: Οι εξετάσεις σε σχέση με τις καταλήψεις.

Η Σύγκλητος βρέθηκε μπροστά σε δυο προτάσεις. Των φοιτητών -καταληψιών που ζήταγαν να γίνουν δυο εξεταστικές περίοδοι τον Σεπτέμβριο και πολλών καθηγητών --ανάμεσά τους ο επίκουρος Βασίλης Βασσάλος- που θεώρησαν ότι αυτό απάδει σε ακαδημαϊκές εξετάσεις. Δεν υπάρχει χρόνος ούτε για διάβασμα των φοιτητών, ούτε για αξιοπρεπή διόρθωση των γραπτών. Πρότειναν να γίνει η εξεταστική περίοδος «Ιουνίου» τον Ιούλιο. Ήταν τότε που οι καταληψίες δήλωσαν το ανατριχιαστικό: ότι κανένας συγκλητικός δε θα φύγει αν δεν πάρουν τη «σωστή» απόφαση.

Μπροστά στην ιταμή απειλή, η Σύγκλητος αποφάσισε αναβολή του θέματος. Οι καταληψίες όμως επανέλαβαν ότι σε κανένα δε θα επιτραπεί να φύγει, αν δεν ληφθεί η απόφαση της αρεσκείας τους. Ακολούθησε νέα -αναγκαστική- συζήτηση και ψηφοφορία, με φανερή και αιτιολογημένη ψήφο. Η πρόταση «Ιουλίου» έλαβε 4 ψήφους, ενώ η «σωστή» όλες σχεδόν τις υπόλοιπες (20~25). Από εκείνους που την υπερψήφισαν όμως, ελάχιστοι καθηγητές την υποστήριξαν. Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι την υπερψηφίζουν βρισκόμενοι σε καθεστώς ομηρίας.

Ωστόσο, το πιο ανατριχιαστικό συνέβη μερικές μέρες αργότερα. Ο Βασίλης Βασσάλος βρήκε το γραφείο του κατεστραμμένο: Σκισμένα βιβλία, σπασμένα παντζούρια, σπασμένος ο υπολογιστής του και ο σκληρός δίσκος -με δουλειά πολλών ετών- να λείπει. Στον τοίχο υπήρχε ένα σύνθημα: «Καμιά ειρήνη με τους καθηγητές». Και ένα άλλο, που φαίνεται στη φωτογραφία: «Φασίστα Βασσάλο θα σε κρεμάσουν οι φοιτητές».

Πιο ανατριχιαστική είναι η συνέχεια. Η «Συντονιστική Επιτροπή Κατάληψης» ανακοίνωσε ότι «η συγκεκριμένη ενέργεια δεν εκφράζει το σύνολο της Επιτροπής και συνεπώς ποτέ δεν πάρθηκε από αυτήν σχετική απόφαση». Συνεπώς, κατ’ αντιδιαστολή, ο τραμπουκισμός εκφράζει τμήμα της Επιτροπής! Και βέβαια, δεν περίμενε κανείς να υπάρχουν επίσημες αποφάσεις για τραμπουκισμούς.

Ωστόσο, αφού οι καταληψίες αρνούνται ανάμειξη στον τραμπουκισμό, ποιος τον έκανε; Λογικό είναι να κληθεί η Σήμανση να διαγνώσει. Αυτό όμως συνιστά, κατά τους καταληψίες ...παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου. Το φορτώνουν, χωρίς αποδείξεις, στον κ. Βασσάλο και ζητούν την ...αποπομπή του από το Πανεπιστήμιο. Επιπλέον, του φορτώνουν αναλγησίες όπως ...κλείδωμα των φοιτητών στις αίθουσες διδασκαλίας!

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, ο καθηγητής Θάνος Σκούρας παραιτήθηκε από μέλος της Συγκλήτου και από Πρόεδρος του Τμήματός του. Εδώ που καταντήσαμε, πρόκειται για πράξη γενναιότητας: κινδυνεύει να υποστεί όσα και ο συνάδελφός του. Ιδού ένα απόσπασμα από το κείμενο της παραίτησής του:

«Ο λόγος παραίτησής μου είναι, όπως λέχθηκε στην Σύγκλητο, ο ηθικός ξεπεσμός του οργάνου που συντελέσθηκε στην συνεδρίαση της 20ης Ιουνίου... Είναι η πρώτη φορά που η Σύγκλητος εξαναγκάζεται σε απόφαση καθ’ υπαγόρευση ομάδας φοιτητών που την έχουν θέσει σε ομηρία. Η απροκάλυπτη απειλή βίας και οι φασιστικές μέθοδοι τρομοκρατίας είναι το φυσικό απότοκο των καταλήψεων και του τρόπου που λειτουργεί σήμερα ο θεσμός του ασύλου. Σ’ αυτές τις συνθήκες, ο εξευτελισμός της Συγκλήτου είναι το φυσικό επακόλουθο μιας συνεδρίασης που ορίζεται κατ’ απαίτηση των καταληψιών και ενώ το πανεπιστήμιο εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κατάληψη.

Είναι τραγικό να αποτελεί προαπαιτούμενο της συμμετοχής στην Σύγκλητο η τόλμη των μελών να διακινδυνεύσουν την σωματική τους ακεραιότητα στην άσκηση των καθηκόντων τους. Είναι όμως επίσης απογοητευτικό το προαπαιτούμενο αυτό να σπανίζει τόσο, ώστε η Σύγκλητος να υποκύπτει (έστω και μετά τέσσερις ώρες) στη θέληση των βιαστών της. Είναι, τέλος, θλιβερό και πικρή ειρωνεία για την διαστροφική μετάλλαξη ενός σημαντικού θεσμού, ότι οι βιαστές της ελεύθερης διαμόρφωσης γνώμης μέσα στη Σύγκλητο δρουν υπό την σκέπη του ασύλου -του θεσμού που θεσπίστηκε ακριβώς για την προάσπιση της ελεύθερης από πολιτικούς πειθαναγκασμούς σκέψης και έκφρασης στο πανεπιστημιακό χώρο».


Ποιος θα αποζημιώσει το Βασίλη Βασσάλο και τους φοιτητές του, που έχασαν τις εργασίες τους; Ποιος θα παραπέμψει τους δράστες στη δικαιοσύνη; Κανείς. Το χειρότερο είναι ότι αυτές οι κτηνωδίες δεν είναι εξαίρεση. Οι παροικούντες τα ελληνικά πανεπιστήμια τις γνωρίζουμε πολλά χρόνια. Μας είναι οικείες. Είμαστε λοιπόν κι εμείς ένοχοι, αφού μέχρι σήμερα δε μιλήσαμε. Στο όνομα ποιας προοδευτικότητας άραγε;

Δ. Γουσσέτης


* Η γελοία δικαιολογία της Αυγής για την μη δημοσίευση: Να πάρουν την απόψη και της "άλλης πλευράς". Η παρωδία της δημοκρατίας. Ξέρετε: Μισή ώρα χρόνος στον Χίτλερ - μισή ώρα και στους Εβραίους...
Ν. Δ.

294 Comments:

cyrusgeo said...

Εδώ και καιρό σκεπτόμουν να γράψω ένα ποστ για τον εξ αριστερών φασισμό. Δεν χρειάζεται πλέον -- το κείμενο αυτό τα αποδεικνύει όλα με τον καλύτερο τρόπο.

Δευ Ιουλ 03, 12:46:19 μμ  
ckak said...

Δυστυχώς, δεν είναι η μόνη περίπτωση. Το άσυλο έχει μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε αρένα. Η ισχυρότερη (όχι απαραιτήτως αριθμητικά) ομάδα επιβάλλει το δίκιο της συνήθως με τη ράβδο (βλ. εορτασμό Πολυτεχνείου πριν και μετά το 1997).
Αυτές οι ενέργειες, όμως, δυσφημίζουν τόσο πολύ την έννοια του ασύλου, που ουδείς θα διαμαρτυρηθεί όταν τελικά καταργηθεί δια νόμου ή, χειρότερα, καταλυθεί στην πράξη και μια ωραία πρωία η Αστυνομία θα δέρνει κόσμο μεσα στα Πανεπιστήμια και ο κόσμος απέξω θα χειροκροτεί.
Όσον αφορά τη λογοκρισία, εφόσον τα πράγματα είναι έτσι, πραγματικά η Αυγή είναι το τελευταίο έντυπο που περιμενα να κάνει τέτοια κίνηση. Πίστευα ότι τέτοια φαινόμενα είναι χαρακτηριστικά του "καθεστωτικού" Τύπου.
Πάντως είναι αστείο να νομίζει κάποιος ότι, στην εποχή του Internet, μπορεί πράγματι να λογοκρίνει με τέτοιες αστείες μεθόδους.

Δευ Ιουλ 03, 12:47:43 μμ  
andy dufresne said...

Στα δικά μου φοιτητικά χρόνια, οι πιο φασίστες ήταν οι Κνίτες.

Αργότερα επικράτησε ο φασισμός του χαβαλέ: ανακηρύχθηκε σημαία η απολιτική καλοπέραση, με προφάσεις διαφορετικές κάθε φορά.
(9 στους 10 καταληψίες δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν καταλάβει ή δεν συμφωνούν με τους λόγους της κατάληψης!)

Νομίζω ότι αυτή η τάση κορυφώνεται στις μέρες μας. Άλλωστε η πληθώρα των αιτημάτων τους αποτελεί ένδειξη ότι στην πραγματικότητα δεν τους ενδιαφέρει τίποτα.

Περί Αυγής: η ελευθερία του Λόγου δεν υπήρξε ποτέ αγαθό για τους Αριστερούς, ούτε καν για τους λιγότερο δογματικούς.

Ο αριστεροφασισμός δε είναι Απόλυτος, μη διανοηθεί κανείς να αναφέρει αντίθετη άποψη, τον έφαγαν ζωντανό...

Μας χρειάζεται φιλελεύθερη τρομοκρατική οργάνωση...

Δευ Ιουλ 03, 12:49:14 μμ  
Stavros P (isisdoros) said...

Αυτό που με φοβίζει πιο πολύ είναι η λαϊκή αναλγησία που μπορεί να ακολουθήσει τέτοιου είδους ενέργειες.Την επόμενη φορά που τα τανκς θα μπούν στο πανεπιστήμιο δεν ξέρω ποιός θα αντιδράσει.

Δευ Ιουλ 03, 12:55:22 μμ  
Παναγιώτης Δημητράς said...

Να προσθέσω πως και η δικαιολογία της "Αυγής" είναι έωλη.

Στις 2/10/2005 ένας συνδικαλιστής πανεπιστημιακός έγραψε ένα άρθρο στην Αυγή που επιτιθετο κατά άλλων πανεπιστημιακών, κάποιοι με θεσμική σχέση με Αυγη και Συν όπως ο Γιώργος Τσιάκαλος. Η άλλη άποψη ήρθε με κατιγαισμό απαντήσεων μόλις στις 16/10.

Για την ιστορία το αρχικό άρθρο:
http://193.218.80.70/cgi-bin/hwebpressrem.exe?-A=400699&-w=&-V=hpress_int&-P

δείτε (αντ)απαντήσεις σε: http://193.218.80.70/cgi-bin/hwebpressrem.exe?-V=hpress_int&-F=8=16/10/2005&-S=sort_page&-P

Δευ Ιουλ 03, 12:55:40 μμ  
Παναγιώτης Δημητράς said...

Και μια άλλη πρόσφατη λογοκρισία, από το άλλο άκρο:

Καταγγελία

Η οργανωτική και επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου με θέμα «Μνήμες των Εμφυλίων Πολέμων. Τόποι και Εργαλεία», το οποίο διοργανώνει το Δίκτυο για τη Μελέτη των Εμφυλίων Πολέμων, βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να εκφράσει τη διαμαρτυρία της για την -δυστυχώς όχι πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα των τελευταίων χρόνων- απόπειρα φίμωσης και λογοκρισίας από ακραίους κύκλους.

Πιο συγκεκριμένα καταδικάζουμε:

α) τις παλινωδίες των Δημοτικών Αρχών του Δήμου Καστοριάς, που ενώ είχαν ρητά δεσμευθεί να στηρίξουν υλικά και ηθικά τη διεξαγωγή του συνεδρίου, την τελευταία στιγμή υπαναχώρησαν εξαιτίας πιέσεων διάφορων ακραίων κύκλων, όπως αυτές εκφράστηκαν μέσω του τοπικού τύπου της Καστοριάς.

β) την αναίτια και -κατά συνέπεια- παράνομη πράξη του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου «Τσάμης» στην Καστοριά να ακυρώσει την κράτηση 30 δωματίων για την εξυπηρέτηση των συνέδρων, χωρίς να έρθει σε επαφή με τους διοργανωτές, με αποτέλεσμα το συνέδριο να κινδυνεύει με ματαίωση.

Ως επιστήμονες ερευνητές και ταυτόχρονα πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δε θα ανεχθούμε καμία απόπειρα περιορισμού της ελευθερίας της ακαδημαϊκής έρευνας, δικαιώματος κατοχυρωμένου όχι μόνο από συνταγματική και νομική άποψη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά ταυτόχρονα και στη συνείδηση κάθε πολίτη με δημοκρατικές αρχές και ευαισθησίες. Και επειδή ακριβώς πιστεύουμε βαθιά ότι η κοινωνία της Καστοριάς διακρίνεται από τις προαναφερθείσες αρετές, εκφράζουμε τη λύπη μας που οι Δημοτικές Αρχές και ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας την εκθέτουν στο πανελλήνιο με τη στάση τους.

Έχοντας την πεποίθηση ότι παρόμοια περιστατικά α) δεν ταιριάζουν σε μια κοινωνία που αγωνίζεται για την υπεράσπιση των ιδεωδών της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και β) δεν πρόκειται να συνεχιστούν μέχρι τη διεξαγωγή και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου (ελπίζουμε αυτά να είναι τα τελευταία κρούσματα γενικότερα), δηλώνουμε ότι το συνέδριο θα διεξαχθεί κανονικά στην Κορησσό χάρη στην ηθική και υλική στήριξη του Δημάρχου Αγίων Αναργύρων κ. Α. Κιοσσέ και ότι θα συνεχίσουμε απερίσπαστοι να ασκούμε τα -αυτονόητα- κατοχυρωμένα μας δικαιώματα της ελευθερίας της ακαδημαϊκής έρευνας και της ελεύθερης έκφρασης.

Θεσσαλονίκη 25/6/2006

Η οργανωτική και επιστημονική επιτροπή

Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,
Τασούλα Βερβενιώτη, Δρ. Ιστορικός - Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο,
Ευτυχία Βουτυρά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Βασίλης Δαλκαβούκης, Λέκτορας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
Νίκος Μαραντζίδης, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας,
Κωνσταντίνα Μπάδα, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Δευ Ιουλ 03, 12:57:53 μμ  
Εργοτελίνα said...

Ευτυχώς που υπάρχουν τα blogs.H "Aurora" ούτε ιστοσελίδα δεν έχει.Kαι πώς θα χτυπήσουν τα κανόνια της τα Αν@κτορα της Νέας Εποχής;;))

Δευ Ιουλ 03, 01:14:51 μμ  
Yosemite Sam said...

Τι είναι αυτό πάλι δάσκαλε;

Relaxed summer mood;

Τι να σχολιάσουμε εδώ πέρα; Το κόψιμο του κειμένου η ξανά μανά τα ελληνικά πανεπιστήμια;

Τι ακριβώς μας εκπλήσσει σε όλα αυτά;

Ποιό είναι το καινοφανές;

Οι εφημερίδες είναι επιχειρήσεις και δημοσιεύουν ότι γουστάρουν.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι..in a relaxed summer mood και τζερτζελές να γίνεται.Μεγάλη ευθύνη για το κατάντημά τους φέρουν και πάρα πολλοί απο τους κυρίους καθηγητές.
Ιπτάμενοι καθηγητές, καθηγητές τρωκτικά, καθηγητές που δεν πατάνε ποτέ κλπ.

Το ελληνικό πανεπιστήμιο βιώνει και αυτό την απαξίωση που βιώνουν οι δικαστικοί,οι γιατροί,οι παπάδες,οι πολιτικοί,οι δημοσιογράφοι κλπ κλπ.

Μη μου το mood τάραττε..

Δευ Ιουλ 03, 01:23:17 μμ  
paragrafos said...

Νομίζω ότι είναι καιρός να επινοήσουμε την αριστερά της αριστεράς, γιατί η κατεστημένη αριστερά πάσχει - όπως συμβαίνει, άλλωστε, και με κάθε κατεστημένο.
Κι όταν η ανανεωτική αριστερά κάνει τέτοιες κουτσουκέλες, βράσε όρυζα...

κρίμα

Παράγραφος

Δευ Ιουλ 03, 01:23:57 μμ  
NP said...

Το άρθρο ήταν τόσο ρεαλιστικό που έπρεπε να κοπεί! Μπράβο που το αναρτήσατε. Το άσυλο στην ασυδωσία είναι άλλη μία ελληνική πατέντα. Το κακό είναι ότι έχουμε μόνο τέτοιου είδους πατέντες.
Τι να λέμε τώρα...;

Δευ Ιουλ 03, 01:26:58 μμ  
Eleni63 said...

Δηλαδή ο κ. Γουσέτης τόσο καιρό στην Αυγή έγραφε ελεύθερα? Ξαφνικά λογοκρίθηκε? Θα έπρεπε αυτό να διευκρινισθεί. Χρόνια διαβάζω εφημερίδες. Τις ειδήσεις που μπορώ να ελέγξω (και καμιά φορά είναι σημαντικές) δεν τις αναγνωρίζω. Ο τύπος είναι ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ. Δεν έχω αντίρρηση με το παράπονο του κομμένου. Και φυσικά η λογοκρισία είναι μίασμα. Ομως αυτό που αποκαλούμε ως ελευθερία του λόγου τι σχέση έχει με την ελευθερία του λόγου???
Οι δημοσιογράφοι δεν έχουν ευθύνη γι αυτό?
Αν υπάρχει ευαισθησία στο περιεχόμενο των εφημερίδων ή στο περιεχόμενου που απουσιάζει θα πρέπει ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ να θρηνούμε. ΚΑΘΕ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗ ΜΕΡΑ. Αλλιώς καλιεργούμε ψευδαισθήσεις. Και ξέρετε... ψευδαισθήσεις καλλιεργούμε οι γνωρίζοντες. Προπαγάνδα διαδίδει ο τύπος. Τα τηλέφωνα παρακολουθούνται... Στο Δρομοκαϊτειο τελικώς ποιοί κάθονται?
Κρίμα για τον κ. Γουσέτη. Αλλά υποθέτω δεν αρθρογφάφησε πρώτη φορά.
Στο Πανεπιστήμιο τέλος αυτά είναι πολύ πολύ συνηθισμένα. Στη Νομική προ εβδομάδων οι καθηγητές φυγαδεύθηκαν από τα μπαλκόνια. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι αμέτοχοι των ευθυνών τους.
Εμείς το εμφυσύσαμε το νέφος.

Δευ Ιουλ 03, 01:47:49 μμ  
Αρχαίος said...

Κάθε ολοκληρωτική σκέψη γενά φασισμό. Αυτός που είναι πεπεισμένος ότι μόνο αυτός έχει δίκαιο και όλοι οι άλλοι άδικο είναι "λογικό" να φτάσει σε ακραίες πράξεις όταν διαπιστώνει ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Κλασικό παράδειγμα η ιερά εξέταση της καθολικής εκλησίας σε αντιδιαστολή με τα κυρήγματα αγάπης του Ιησού. Φαντάζεστε να με κρίνει ο δικός μας ο harry και να περιμένω δίκαια κρίση έχοντας το ψευδώνυμο "Αρχαίος"!!!
Στα δικά μας τώρα. Τα Πανεπιστήμια έχουν απο καιρό μετατραπεί σε άντρα αυθαιρεσίας μειονοτήτων. Κλασικοί "επαναστάτες αριστεριστές" καταλαμβάνουν χώρους των πανεπιστημίων και των ΑΤΕΙ (Πάραδειγμα στο Μετσόβειο και το ΑΤΕΙ Πειραιά) τελείως αυθαίρετα και τις χρησιμοποιούν κατα το δοκούν. Το απλούστερο είναι να βάψουν όλους τους εξωτερικούς τοίχους κόκκκινους και να γράψουν ορισμένα συνθήματα. Ακολουθεί η κατάλληψη κάθε ελεύθερου χώρου στον τοίχο απο αμφίσες και συνθήματα αρχικά απο συνδικαλιστικές παρατάξεις και ακολουθεί κάθε πικραμμένος "αγωνιστής". Φυσικά κανένας δεν σκέπτεται να κατεβάσει κάποια απο αυτές τις αμφίσες ακόμα και αν αυτά που αναφέρουν έχουν προ πολλού περάσει γιατί είναι "αντιδημοκρατικό". Το αποτέλεσμα είναι ένας απίστευτος συνδυασμός απο κουρελόχαρτα που κρέμονται και κολλούνται σε κάθε απίθανη θέση. Απο κοντά και ορισμένοι επιχειρηματίες που έχουν καταλάβει τι γίνεται και χρησιμοποιούν τις ίδιες μεθόδους για να διαφημίσουν τις επιχειρήσεις τους (συνήθως σεμινάρια). Πάντως οι τελευταίες είναι και οι μόνες αμφίσες που μπορείς να σκίσεις χωρίς να χαρακτηριστής "φασίστας".
Αν γίνουν Ιδιωτικά Πανεπιστήμια την καλύτερη διαφήμησή τους θα αναλάβουν οι φοιτητές των Δημόσιων Πανεπιστημίων φροντίζοντας να μην γίνονται μαθήματα και να διαμορφώνουν ένα κατάλληλο περιβάλλον "λετσαρίας" στα δημόσια. Η κόρη μου απέρριψε κάθε σκέψη να σπουδάσει στο Πάντειο μόλις τους πήγαν απο το σχολείο της επίσκεψη για το δούν!!!. Ευτυχώς που δεν έχει δεί και όλες τις άλλες σχολές.
Να συμπληρώσω ότι η η μεγάλη άνοδος των ιδιωτικών σχολείων έγινε όταν υπήρχαν οι καταλήψεις των δημόσιων σχολείων πριν 4 χρόνια.

Δευ Ιουλ 03, 01:48:23 μμ  
Playmobil said...

Θα υπάρξουν πάρα πολλά σχόλια πάνω στο σημερινό post. Όλοι (πάνω-κάτω) θα συμφωνήσουμε ότι μας πνίγει η μπόχα, ότι αισθανόμαστε αηδία για αυτό που συμβαίνει στα πανεπιστήμια, ότι ανατριχιάζουμε με τη ναζιστικού τύπου λογοκρίσια της Αυγής.

Τι κάνουμε όμως για όλα αυτά;

Πώς ορθώνουμε το ανάστημα της σκεπτόμενης μειοψηφίας μας;

Δευ Ιουλ 03, 01:53:22 μμ  
Nikos Dimou said...

Eleni63 said...
Δηλαδή ο κ. Γουσέτης τόσο καιρό στην Αυγή έγραφε ελεύθερα? Ξαφνικά λογοκρίθηκε?
Οι δημοσιογράφοι δεν έχουν ευθύνη γι αυτό?"

Ο Δ. Γ. δεν είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος - είναι πανεπιστημιακός (ΕΜΠ) και Στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας. Συνεργάζεται με την Αυγή.

Φυσικά φταίνε και οι δημοσιογράφοι (γι άλλους λόγους) αλλά αυτό δεν ισχύει σε αυτή τη περίπτωση.


Yosemite Sam said...
Τι είναι αυτό πάλι δάσκαλε;
Relaxed summer mood;

Καλή η χαλαρότητα αλλά μερικές φορές πρέπει να ξεπερνιέται! Εγώ τρόμαξα με αυτή την υπόθεση.

Δευ Ιουλ 03, 02:01:30 μμ  
museologist said...

Αυτή την τρομοκρατία και τραμπουκισμό την έζησα και εγώ, όπως και τόσοι άλλοι, ως φοιτητής του Αριστοτελείου. Ανοίγει η πόρτα του αμφιθεάτρου, ομάδα φοιτητών ορμά και "Θέλουμε την αίθουσα να κάνουμε συνέλευση" ή όποια άλλη δικαιολογία για να διακοπεί το μάθημα. Τότε πίστευα ότι αυτό είναι "μαγκιά", "ουφ, γλυτώσαμε το μάθημα, πάμε για καφέ"...και μαζευόμασταν γύρω από τα τραπεζάκια των διαφόρων ομάδων που όλη μέρα έβαφαν πανό και έγραφαν κατεβατά κειμένων σε μεγάλες πινακίδες που κανείς ποτέ δεν διάβαζε και νομίζαμε ότι αυτό είναι το πανεπιστήμιο...και αν ποτέ κανείς καθηγητής παραπονιόταν για τις άπειρες αφίσες που κάλυπταν κάθε επιφάνεια του φουαγιέ της Φιλοσοφικής, από του πουθενά μαζεύονταν 3-4 ντουλάπες, που ποτέ δεν χαμογελούσαν, μόνο πετούσαν κάτι δολοφονικές ματιές, και λέγανε ότι είναι της ΕΦΕΕ και περικύκλωναν τον καθηγητή, βρισιές, απειλές, κλπ...

Ένας καθηγητής αρχαιολογίας και νυν βουλευτής του ΚΚΕ, συνήθιζε να λέει: "Όταν μπαίνεις σε ένα γερμανικό πανεπιστήμιο, το πρώτο που σου έρχεται να κάνεις είναι να πας στη βιβλιοθήκη να διαβάσεις. Όταν μπαίνεις σε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο, το πρώτο που σου έρχεται να κάνεις είναι πας στο κυλικείο για καφέ".

Δευ Ιουλ 03, 02:20:28 μμ  
Dormammu said...

Υπάρχουν ακόμα κάποιοι που διαβάζουν Αυγή...?

Άκουσον άκουσον......

Δευ Ιουλ 03, 02:28:34 μμ  
Derevirn said...

Οι όροι δεξιά-αριστέρα προφανώς δεν αρκούν για να καθορίσουν τις πολιτικές πεποιθήσεις ενός ατόμου. Πιο σωστό θα ήταν να χρησιμοποιούμε το σύστημα της πολιτικής πυξίδας το οποίο χρησιμοποιεί δύο άξονες, έναν οικονομικό και έναν κοινωνικό.
Επεξήγηση και test στο site: http://politicalcompass.jpagel.net/

Δευ Ιουλ 03, 02:30:33 μμ  
Yosemite Sam said...

Εγώ τρόμαξα με αυτή την υπόθεση.

Κι όμως!

Μερικές φορές τρομάζουμε εκεί που πρέπει να ελπίζουμε.

Τέτοια ακραία φαινόμενα μάλλον αποτελούν ένδειξη ότι κάτι καινούργιο επίκειται.

Ισως να πρόκειται απλά για τις οδύνες αυτού του νέου που κυοφορείται.

Δευ Ιουλ 03, 02:33:58 μμ  
dimitrakis said...

Δεν έχει πάτο επιτέλους αυτό το βαρέλι;

Τι διάολο πρέπει να γίνει για να βγουν μαζί οι αρχηγοί των δύο κομμάτων εξουσίας και να ανακοινώσουν τα πέντε-έξι μέτρα που ξέρουν όλοι αλλά κανένας δεν τολμάει να πάρει λόγω του "πολιτικού κόστους"; Τόσο χρήμα έχει τέλος πάντων η κυβέρνηση που μπροστά στο "κόστος" προτιμάνε όλοι να καταστρέψουν τη χώρα;

Αντέχετε αυτό το αρρωστημένο κλίμα της Ελλάδας; Εγώ εδώ και πέντε χρόνια ξυπνάω με ένα κόμπο στο λαιμό, και δεν έχω και κανένα σοβαρό προσωπικό, οικογενειακό ή επαγγελματικό πρόβλημα.

Απορίες ενός αγράμματου (ένα πτυχίο από το ΑΠΘ έχω...)

Δευ Ιουλ 03, 02:55:25 μμ  
aggelos-x-aggelos said...

Νομίζω ότι το μεγάλο πρόβλημα της παιδείας, αλλά και γενικά της κοινωνίας μας (όσων αφορά την πολιτική), περιγράφεται ολοκληρωμένα με το παράδειγμα που είχε πει κάποτε ο Ν.Δ. με αυτόν που κουβαλάει τη σχεδία μια ζωή στον ωμό επειδή κάποτε τον έσωσε από το φουσκωμένο ποτάμι.

Η αριστερά -πάνω κάτω- μας έσωσε από τη χούντα. Σήμερα σε τι χρειάζεται –και ειδικά τόσο αμετακίνητη;

Το πανεπιστημιακό άσυλο θεοποιήθηκε μετά την εισβολή του τανκ. Σήμερα ποιους εξυπηρετεί εκτός από τους γνωστούς άγνωστους που θέλουν να κάψουν και να καταστρέψουν, και τους φοιτητές που θέλουν να πιουν κάνα τσιγάρο;

Οι φοιτητικές εκλογές γιατί έχουν χρώμα και παράταξη;

Οι φοιτητές γιατί πιστεύουν ότι είναι αντάξιοι των προγόνων τους με το να μην κάνουν βήμα μπροστά; Που είναι οι καινούριες ιδέες; Πόσα χρόνια ακόμα ο καινούριος, μοντέρνος, δικός σας γύψος;

Θυμάμαι σε ένα ντοκιμαντέρ τον Ανδρουλάκη να λέει ότι δεν τους ένοιαζε τόσο να σπουδάσουν, όσο να κατέβουν στην Αθήνα για να ρίξουν τη χούντα. Σήμερα οι φοιτητές, που έχουν το ίδιο "επαναστατικό" και "αγωνιστικό" ύφος όταν μιλάνε για κεκτημένα και άλλα τέτοια, ενάντια σε τι αγωνίζονται; Τι το τόσο τέλειο έχει το σημερινό σύστημα και δεν θέλουν να αλλάξει σε τίποτα;

Ποια ελευθερία και ποια δημοκρατία προασπίζουν με πράξεις σαν αυτές στο γραφείο του καθηγητή που διαφώνησε;

Κεκτημένα με αγώνες και αίμα προγόνων… Φίλε τίποτα δεν είναι κεκτημένο. Τα πάντα είναι προσωρινά παραχωρημένα. Άμα δεν μπορείς να τα υποστηρίξεις και να τα προστατέψεις από βανδαλισμούς –σκεπτόμενος, καλόβουλα, ότι δεν ευθύνεσαι εσύ, κάτι το οποίο χωράει συζήτηση- δεν δικαιούσαι να τα έχεις. Τα χάνεις, πως το λένε.

Σόρυ για τις σκόρπιες και, πιθανών, χωρίς ειρμό σκέψεις.

Δευ Ιουλ 03, 02:58:58 μμ  
Vrennus said...

Αναρωτιέμαι, το post αφορούσε τη λογοκρισία ή την έκπτωση του πανεπιστημιακού ασύλου; Μου φαίνεται ότι ο οικοδεσπότης πολύ "πονηρά" (ως γάτος άλλωστε) χρησιμοποίησε το πρώτο ως αφορμή για να αναδείξει το δεύτερο.

Εν πάση περιπτώσει, τόσο η λογοκρισία όσο κι ο ξεπεσμός του ασύλου δεν είναι αυτόχρημα συνώνυμα του φασισμού - αυτό είναι μεγάλη αυθαιρεσία - όσο αξιοκατάκριτα αν είναι και τα δύο. Θα μπορούσα να σας παρουσιάσω, κατ' αναλογίαν, πάμπολα κατ' εξοχήν φασιστικά φαινόμενα που σε πολλούς θα φαίνονταν απλώς ως ασκήσεις ελευθερίας.

Είναι πολύ εύκολο αλλά και απλοϊκό συνάμα να χαρακτηρίζουμε ως "φασιστικό" κάθε τι με το οποίο διαφωνούμε ριζικά. Εδώ, τόσο οι "αριστερίζοντες" καταληψίες όσο κι ο οικοδεσπότης, υποπίπτουν στο ίδιο ολίσθημα.

(Αλλά να ταυτίζονται οι καταληψίες με το Χίτλερ κι οι καθηγητές με τους Εβραίους, αυτό πια... Ευτυχώς που υπάρχει και mod αλλιώς πάλι θα γεμίζαμε σχόλια για το ...Ολοκαύτωμα!!!)

Δευ Ιουλ 03, 03:04:18 μμ  
Odysseas said...

(sugxwreiste mou ta greeklish, briskomai sti douleia kai den exoume greek fonts)

Dustuxws osa eginan sto Oikonomiko Panepistimio de me ekplissoun. Eixa dei to "idio ergo" prin peripou 8-10 xronia sto EMP. Kapoios kathigitis eixe tolmisei na mpei sto grafeio tou gia na doulepsei se kairo katalipsis, oi katalipsies kapoia stigmi ton piran eidisi kai ton kleidwsan mesa sto grafeio. Meta apo polles wres kai me parembasi tou prutani an thumamai kala (Ksanthopoulos), ton afisane na fugei. H "timwria" gia tous upeuthunous itane mia apli epipliksi (se apla ellinika: tipota). Par'ola auta, zitisan na ginei geniki suneuleusi, opou apaitisan kai petuxan o prutanis na parei pisw tin epipliksi kai na zitisei kai suggnwmi.

Einai polu eukolo na katigorisoume ton tote prutani tou EMP i tous kathigites tou Oikon. Panepistimiou gia deilia. H alitheia omws einai pws apeileitai i swmatiki tous akeraiotita. Einai episis polu eukolo na katigoroume to sunolo ton kathigitwn pws ftaine gia tin katantia twn ellinikwn panepistimiwn. O kathenas omws prepei na analabei tis euthunes tou. Mia apo tis omades pou dustuxws den to kanei, einai kai oi foitites. Oi aploi foitites, pou den exoun kamia sxesi me tis kommatikes paratakseis, kai pou ntrepontai gia osa ginontai stis sxoles tous (arketoi dustuxws einai aplws adiaforoi i thewroun pws eks orismou oi foitites prepei na antistekontai stis apofaseis tis opoias kubernisis, xwris na tis krinoune...). To ligotero pou mporoun na kanoune autoi oi foitites einai toulaxiston na pigainoun stis genikes suneleuseis kai na psifizoun kata tis katalipsis. An fusika pisteuoun oti den prepei na ginei katalipsi. Proswpiki mou gnwmi omws einai, pws teleutaia for pou egine katalipsi gia sobaro logo, itan to Noembrio tou 1973. An kapoios pisteuei pws kleinontas (kai katastrefontas) to panepistimio, to boithaei na beltiwthei, as mou to apodeiksei me gegonota (exoume polla xronia istorias katalipsewn, alla kamia beltiwsi).

Kai fusika uparxei i euthuni tou kratous. Giati i astunomia den tolmaei estw na anakrinei ta meli tis suntonistikis epitropis katalipsis tou Oikonomikou Panepistimiou gia na brethei poios summeteixe stous bandalismous? Einai bebaia politiki apofasi. Kai an i kubernisi tolmisei na parei auti tin apofasi, tha ksesikwthoun oi "agwnistes" gia na uperaspisoun to asulo. Anarwtiemai omws egw: den einai ola ta meli tis suntonistikis epitropis ithikoi autourgoi gia autin tin praksi? Den prepei kapoia stigmi na analaboun tis euthunes tous? De mporei kapoios na tous kanei estw minusi? Einai fasismos auto? Diladi to na katastrefoun to grafeio enos anthrwpou pou de sumfwnei mazi tous ti einai? Tous kathigites pou theloun na kanoun swsta ti douleia tous poios tha tous prostatepsei???

Teleutaia (afelis) erwtisi: giati tin eidisi gia to bandalismo den ti diabasame se kamia alli efimerida? Toulaxiston stis eidiseis pou exoune stin prwti selida sta websites tous egw den tin eida pouthena, se antithesi me tis baseis twn sxolwn, tin akatallilotita tis upourgou paideias kai tis biaiotites tis astunomias.

(zitw suggnwmi kai an perasa to orio leksewn)

Δευ Ιουλ 03, 03:12:08 μμ  
KOSTAS TRENT said...

Φαίνεται πως έρχονται "νέα αφεντικά, δεξιά κι α ρ ι σ τ ε ρ ά "...

Στη δική μου περίπτωση, την πρώτη ώρα παρακολούθησης του Ά Έτους (!)τον Οκτώβρη του 1975, όπου είχαμε συνωστισθεί- ''πρωτάκια'' γάρ,- όλο αδημονία έξω απ την αίθουσα ''Οικονομίδου''-απ τη Σίνα- για το πρώτο μας μάθημα, μιά ...'ομάδα τάξεως' συνδικαλιστών φοιτητών απέτρεπε την είσοδο, -σχεδόν την απαγόρευε-, φωνάζοντας για :

"_Αποχή απ' το μάθημα του φασίστα καθηγητή Παυλόπουλου ! " ("Οικονομική θεωρία", Νομικό τμήμα).Έτσι αρχίσαμε να βιώνουμε την μεταπολίτευση...

Όσο για την "Αυγή" και τα λοιπά ''κομματικά στελέχη'', ''οργανώσεις'' κτλ. γιατί δεν τα διαλύουν, κατεβαίνοντας στη βάση ;

Πιό πρόσφατο : Ήρθα για συμπαράσταση στην πορεία που έγινε την προπερασμένη Πέμπτη (απ' τα Προπύλαια στο Σύνταγμα) μερικών χιλιάδων φοιτητών, καθηγητών και ελάχιστων επαγγελματιών για το Νόμο της Μαριέττας Γιαννάκου (με κάλεσμα συμπαράστασης της Γ.Σ.Ε.Ε./στάση εργασίας και 24ωρη της ΑΔΕΔΥ).΄
Μέσ' στο λιοπύρι χάρηκα την αψηφισιά, τη δ ρ ο σ ι ά της νεολαίας ( υπό 38-40 βαθμούς Κελσίου).Όπου τα τσιμέντα έλυωναν κι ο ιδρώτας έτρεχε έστω και χωρίς να κάνεις την παραμικρή κίνηση. Όταν εν τέλει ξεκινήσαμε - πρίν τις δύο η ωρα - , στη διασταύρωση Σταδίου και Βουκουρεστίου, μιά ομάδα πιτσιρικάδων φοιτητών, με κόκκινα και μαύρα μαντήλια στο λαιμό και σημαιούλες σε ... ξύλινα χοντροκομμένα κοντάρια -παριστάναν τους αναρχικούς του ...Ντουρρούτι και της Μοντσένυ φαίνεται-, σήκωναν κι έδειχναν το μεσαίο δάχτυλο στα ΜΑΤ που περίμεναν στην άκρη της γωνίας, ως είκοσι-εικοσπέντε μέτρα απόσταση, απ την πορεία (οι διαδηλωτές -για μένα- ήταν - δεν ήταν 2000) .

Οι ...θαρραλέοι αυτοί, καμμιά εικοσαριά, - ανάκατα με δεσποινίδες ...επαναστάτριες που διαπνέονταν ίσως κι αυτές απ' τον 'αέρα' της Έμμας Γκόλντμαν, ι - , με τα φουλαράκια, ήταν χωμενοι στην υπόλοιπη πορεία, μπρός απ' τα ΤΕΙ Κτηνιατρικής και το πανώ των 'Τεχνικών συντήρησης ΤΕΙ' μπροστά μας. Από κεί, με ανθρώπινη ασπίδα για προστασία, θ ρ α σ ύ δ ε ι λ α , έκαναν επαναστατικούς ...δακτυλισμούς και εκτονωτική ορθοφωνία, με την περίεργη ανοχή των αφελών ''μπλόκ''της διαδήλωσης, που προηγούνταν κι έπονταν. Άν εξαιτίας των ανεύθυνων αυτών τα ΜΑΤ επετίθεντο μετά στους ανύποπτους ή άπειρους μακρύτερα στην πορεία , θα είχαμε θύματα.

Φυσικά οι ...υ π ε ρ ε π α ν α σ τ ά τ ε ς τούτοι, με τίποτα δεν θα περιλαμβάνονταν στους πιθανούς συλληφθέντες, ή δαρμένους : έχουν το αίσθημα αυτοσυντήρησης βλέπετε, και τα ματάκια τους βλέπουν τα πάντα : αφού α υ τ ο ί τα προκαλούν, κι όχι ο άσχετος νεαρός, ο πορευόμενος 'μισό' ή 'ένα πλήθος' μακρύτερα.

Όταν ο Κολοκοτρώνης κι οι Πλαπούτας, Σταματελόπουλος, Λόντος, Μαυρομιχαλαίοι κι άλλοι πολλοί, σήκωναν μπαιράκι, π ρ ο σ τ ά τ ε υ α ν ταυτόχρονα τον άμαχο πληθυσμό : στο Βαλτέτσι, στα Βέρβαινα και Δολιανά.
Ε π ρ ο μ ά χ ο υ ν των οικογενειών των, του πληθυσμού και των αφημένων στο έλεος των δυνάμεων της Σουλτανικής Τάξεως άοπλων κι αδυνάτων.

Δέν γινόταν όμως το ίδιο με το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ή τον ΕΔΕΣ, ενάμισυ αιώνα αργότερα. Τό επαναστατικό και τακτικό πρόβλημα έγινε τραγικά δυσεπίλυτο .Η βαρβαρότητα εξελίχθηκε.

Όσο για τον ...Τίτο (1943) , εκεί ήταν που η αντάρτικη "αυτοθυσία των συμπαρασυρομένων πλήν ...αόπλων αμάχων πληθυσμών (!)ε π ι β λ ή θ η κ ε απέξω κι εν αγνοία τους, ως αιματηρό ''δόγμα ελευθερίας'' :
όταν ο βασιλικός καθεστωτικός συντ/ρχης Ντράγκα Μιχαήλοβιτς -(δεξιοί αντάρτες / "Τσέτνικς"),- επέστησε, καταταραγμένος μετά τις μαζικές εκτελέσεις του Κραγκιούγεβατς _{Σεπτέμβρης του 1941, 2700 εκτελεσθέντες}_, την προσοχή των κομμουνιστών στο ότι οι ανταρτικές ενέδρες και σφαγές ολιγάριθμων κατοχικών φρουρών είχαν σαν αποτέλεσμα εκατόμβες των αμάχων Γιουγκοσλάβων απ' τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, ο Τίτο απάντησε μ' ενα φοβερό :

''- Άν οι Σέρβοι πατριώτες δεν μπορούν, έχουμε ένα σωρό Κινέζους συντρόφους ...! "
Αυτά για τους Αναρχικούς σταλινικούς.

Δευ Ιουλ 03, 03:14:56 μμ  
Nikos Dimou said...

Vrennus said...
"Είναι πολύ εύκολο αλλά και απλοϊκό συνάμα να χαρακτηρίζουμε ως "φασιστικό" κάθε τι με το οποίο διαφωνούμε ριζικά. Εδώ, τόσο οι "αριστερίζοντες" καταληψίες όσο κι ο οικοδεσπότης, υποπίπτουν στο ίδιο ολίσθημα".


Ώστε έτσι λοιπόν;
Το να κρατάς ομήρους με απειλή σωματικής βίας τους καθηγητές μέχρι να πάρουν την "σωστή" απόφαση - ΔΕΝ είναι φασισμός; (Για σας προφανώς είναι δημοκρατία).

Ενώ το να δημοσιεύεις ένα λογοκριμένο κείμενο είναι φασισμός.

Με βοηθάτε να καταλάβω πως σκέφτονται οι φασίστες.

Δευ Ιουλ 03, 03:20:08 μμ  
KOSTAS TRENT said...

Τά πάντα υπό κριτικό έλεγχο.΄Κάποια στιγμή του μεσοπολέμου στην Ευρώπη ένας αριστερός, ακούοντας για τις δίκες της Μόσχας, τα στρατόπεδα κτλ, έλεγε :

"- Δέν μπορώ με τίποτα να πιστέψω αυτά που κάνει η αριστερά στην Σοβιετική΄Ένωση ..."

Δευ Ιουλ 03, 03:24:11 μμ  
synas said...

Όλη η κοινωνία ζει και δρα κάτω απ' μια συνεχόμενη ψυχολογική απειλή βίας. Και "βία" είναι πολλά...

Δευ Ιουλ 03, 03:25:39 μμ  
harry reloaded said...

Ασφαλως & ο " αρχαιος " θα εχει δικαιη κριση απο καθε δικαιο ατομο.Ελπιζω ο ΝΔ να συνδραμει τον ΔΓ στη δημιουργια του δικου του σαητ ή & μπλογκ, που επρεπε να υπαρχει εδω & πολυ καιρο... Τα ξενα χερια ειναι μαχαιρια,ο δε λυκος εχει χοντρο σβερκο γιατι κανει τις δουλειες του μονος του.

Δευ Ιουλ 03, 03:26:26 μμ  
Maria Velliou said...

Καλά σου λέει ο Ν. Δήμου, vrennus, χαμένα τα έχεις;
Διάβασα την είδηση σε άλλο Μ.Μ.Ε. και δυστυχώς δεν θυμάμαι σε ποιό. Και λέω "δυστυχώς", διότι μετά από τη λογοκρισία που ασκήθηκε και την πρωτοφανή κάλυψη που λαμβάνουν οι φοιτητές από μερίδα των Μ.Μ.Ε., έχει σημασία πια ποιός αποκαλύπτει αυτά τα θέματα. Ίσως ήταν ο Αντώνης Καρκαγιάννης στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, δεν είμαι σπίτι για να το ψάξω.
ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ

Δευ Ιουλ 03, 03:36:26 μμ  
cobden said...

Μπράβο στους δύο καθηγητές για το θάρρος τους...Πολύ μοναχικός ο αγώνας τους γι αυτό και αξίζει διπλά συγχαρητήρια...Δυστυχώς έχουμε να κάνουμε με μια πραγματική μαφία φοιτητοπατέρων ,που όμοια της μόνο ο Ελίας Καζάν στο "Λιμάνι της Αγωνίας" έχει περιγράψει...Επί του πρακτέου βέβαια, η λογική του τσαμπουκά των καταληψιών και των πανεπιστημιακών-συνοδοιπόρων τους έχει επικρατήσει πλήρως...Και δεν βλέπω και κανέναν ικανό, να τα βάλει μαζί τους...Εν τω μεταξύ τα ελληνικά πανεπιστήμια θα συνεχίζουν να βουλιάζουν μέσα στη διεθνή ανυποληψία τους...Καληνύχτα...

Δευ Ιουλ 03, 03:47:11 μμ  
Maria Velliou said...

(άντε πάλι μου ξέφυγε και πατήθηκε το login)
ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ στην ΑΥΓΗ, ΝΤΡΟΠΗ όμως και στη Σύγκλητο του Οικονομικού πανεπιστημίου, τα μέλη της οποίας έπρεπε αμέσως μετά την έωλη αυτή διατεταγμένη συνέλευση να καταγγείλουν σύσσωμοι τους φοιτητές που τους τρομοκράτησαν, ομού μετά του συντονιστικού, ώστε για μια φορά επιτέλους τα παλιόπαιδα να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να μένουν ατιμώρητα, να υποστούν τις συνέπειες των πράξεων τους. Επίσης, ιδανικό θα ήταν αν παραιτούντο όλα τα μέλη της Συγκλήτου, για να μη πω και όλα τα μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού του πανεπιστημίου. Σας φαίνεται ακραίο; Καθόλου ακραίο δεν είναι, ή μάλλον μόνο μια τέτοια ακραία αντίδραση θα συνιστούσε κατάλληλη αντιμετώπιση της συμπεριφοράς των φοιτητών. Αλλιώς το μήνυμα που στέλνεται είναι ότι οι καθηγητές τους φοβούνται και ανέχονται τις συμπεριφορές τους. Κι αυτό τους αποθρασσύνει.
Αν θέλουν να γίνουν ώριμοι πολίτες οι φοιτητές, άξιοι να αποφασίζουν, να μάθουν να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των πράξεων τους.
Διότι αν μια οποιαδήποτε ομάδα εφήβων καταστρέψει το γραφείο κάποιου ή το αυτοκίνητο του, είναι γνωστό ότι δεν θα μείνει ατιμώρητη, αντίθετα θα σημαδευτεί για μια ζωή από αυτή την πράξη της.
Αλλά δυστυχώς, επειδή περισσεύει η δειλία κι ο ωχαδερφισμός και στους μεγαλύτερους, εν προκειμένω στους διδάσκοντες που αφήνουν το συνάδελφο ακάλυπτο κι ανέχονται τους τραμπουκισμούς, γι' αυτό κι οι νέοι φέρονται έτσι.

Δευ Ιουλ 03, 03:49:10 μμ  
cobden said...

Από τότε που τη διάβασα αυτή την είδηση, δεν λέει να μου φύγει από το μυαλό...Μήπως να κάναμε κάτι για να δείξουμε σε αυτούς τους καθηγητές πως δεν είναι μόνοι τους, πως δεν έχει επικρατήσει πλήρως ο τραμπουκισμός???Μια συλλογή υπογραφών,κάτι τέλος πάντων ...

Δευ Ιουλ 03, 03:54:02 μμ  
Nikos Dimou said...

cobden
Εδώ θα φανεί η δύναμη των blogs και ήδη φαίνεται...

Δευ Ιουλ 03, 04:00:12 μμ  
Stavros Katsaris said...

Προσπαθώντας να καταλάβω πως ακριβώς λειτουργούν τα πολιτικά συστήματα στον κόσμο κατέληξα οτι δεν είναι ευθεία (αριστερά, δεξια, κέντρο) αλλά κύκλος.
Όταν λοιπόν σχηματίσουμε σε κύκλο την ευθεία που λέγαμε θα δούμε οτι η ακροδεξιά συνορεύει με την ακροαριστερά!
Είναι ώρα να καταλάβουμε οτι δεν είναι οι ταμπέλες αυτές που κάνουν κάποιον δημοκράτη ή φασίστα!
Η Αυγή θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις. Δεν είναι δυνατόν διάφορα φασιστότεκνα που διατυμπανίζουν αριστερές καταβολές να προσβάλουν έτσι τόσο το κύρος της εφημερίδας όσο και την νοημοσύνη μας!

Δευ Ιουλ 03, 04:05:50 μμ  
harry reloaded said...

Καλυτερα που...ο αλλος Νιονιος εφυγε απο το λαθροβιο εντυπο των 3χιλ. φυλλων. Go web ( κατα το : Go West ).Η προταση " μιση ωρα στον χ*τλερ,μιση ωρα στους Εβραιους " ειναι ενα μεγαλο φιλοσοφικο ζητημα...Μπορω να βρω επιχειρηματα & υπερ & κατα. Αξιζει ενα ποστ,οπως & η βλακωδης μπουνταλαδικη σταση των Ισραηλινων απεναντι στους πολ. εγκληματιες ("τρομοκρατες") Παλαιστινιους,που δινει τροφη σε καθε αντισημιτη ,αλλα απο φθινοπωρο. Το καλοκαιρι δεν σηκωνει κουλτουρα.

Δευ Ιουλ 03, 04:14:04 μμ  
kerasia said...

Στην αρχαιότητα άσυλο ήταν ένας χώρος ιερός που ανήκε στον θεό. Εκείνος που πατούσε στο χώμα του ασύλου είχε το δικαίωμα να αποφύγει την εφαρμογή των νόμων του ανθρώπων στο πρόσωπό του.
Νομίζω ότι αυτές οι ουδέτερες ζώνες σε πραγματικό και σε θεωρητικό επίπεδο, αυτές έστω οι «τρύπες» του συστήματος, είναι απαραίτητες.
Τόσο οι ελευθερίες όσο και η κατάργησή τους έχουν συνέπειες. Και στο κάτω-κάτω δεν μπορεί ολόκληρη η φοιτητική κοινότητα να χαρακτηρίζεται από τις πράξεις κάποιων.
Προσωπικά δεν θα μου άρεσε, στο όνομα της ασφάλειας, να έχει κάποιος κλειδιά από το σπίτι μου, από τα συρτάρια μου, πρόσβαση στον υπολογιστή μου. Εξάλλου ποιός με εξασφαλίζει από εκείνον που έχει αναλάβει την ασφάλειά μου;

Δευ Ιουλ 03, 04:22:41 μμ  
aphrodite said...

Συμφωνώ με φίλες/ους προλαλήσαντες.

Δε μπορώ να καταλάβω τι είναι αυτό που κάνει «κλικ» στον ίδιο φοιτητή, ο οποίος από χύμα-στο-κύμα νοοτροπία σαν κι αυτές που λέμε τώρα, εάν τυχόν μπει σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο ξαφνικά αλλάζει, γίνεται.. αρνί που ξαφνικά τον ενδιαφέρουν τα ιδεώδη περί μάθησης, παιδείας, καλλιέργειας κτλ κτλ κτλ. Ο ίδιος άνθρωπος. Με μερικούς μήνες διαφορά.

Οπως επίσης πώς τόσα και τόσα σπουδάια μυαλά/παιδιά δεν κάνουν τίποτε και απλώς ζουν σαν σκιές για μερικά χρόνια εκέι μέσα, παίρνουν το πτυχίο τους & τέρμα - δεν είναι και δικό τους χωράφι?!?! Τις όποιες καλές ή κακές εξελίξεις δεν τις λούζονται κι αυτοί?!?!?!

Ασυλο – ποιό άσυλο? Το άσυλο δε σημαίνει με κυνηγάς τραμπούκε (μεγάλη λέξη, χωράει πολλούς), αλλά εδώ μέσα δεν μπορείς να μπεις? Οπότε εγώ ξαποσταίνω & κοιτάζω να εκμεταλλευτώ τον χρόνο μου όσο είμαι εδώ για να βελτιώσω τη θέση μου για τώρα & μελλοντικά, για μένα και τους άλλους, με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο – και σίγουρα ΧΩΡΙΣ να συμπεριφέρομαι σαν τραμπούκος του χειρίστου είδους... Με ωριμότητα και ψυχραιμία. Ο,τι οι απ’έξω που με κατατρέχουν, ΑΚΡΙΒΩΣ το ΑΝΤΙΘΕΤΟ.

Πούν’το?!?!?!

Απειλή κατά της σωματικής ακεραιότητας ανθρώπων? Κάψιμο των εργασιών & των πινάκων και της στέγης ολόκληρης? Σπάσιμο γραφείων, υπολογιστών, διάλυση βιβλιοθηκών? Και βγαίνουμε και παραόξω, και σπάμε ό,τι βρούμε μπροστά μας για επιδόρπιο?

ΜΑΤ.

Μέχρι νεωτέρας.

Δε με νοιάζει πώς, δε με νοιάζει τι, αν δεν καταστείλουμε, μέχρι we kick ass. We kick ass bad.

Και μετά όλα τ’άλλα.

Οταν φτάνει η κατάσταση στο απροχώρητο, πρώτα προστατεύουμε (ανθρώπους, πνευματικό μόχθο, εγκαταστάσεις & υλικό) και μετά λύνουμε (συζητάμε, αναλύουμε, αποφασίζουμε). Φτιάχνουμε και μηχανισμούς προστασίας (μεγάλη κουβέντα) χρησιμοποιώντας τη γνώση από τέτοιες άθλιες εμπειρίες.

Και για να προστατευτούν αυτοί που αν δεν τις φάνε τώρα, θα τις φάνε αργότερα (στο πολλαπλάσιο), νέο στυλ βραδυφλεγών μηνύσεων, να τους κηνυγάνε μια ζωή – να πας να πιάσεις δουλειά και να εκκρεμούν 10 μηνύσεις από τότε που σαν φοιτητής έσπαγες γραφεία. (Κι αντίστροφα εννοείται, έκλεισες τον δρόμο στην πρόοδο και χαντάκωσες φοιτητές? Βοηθός Ιχθυοκαλλιέργειας στην Πίνδο δυσμενή, αλλά μου φαίνεται απίθανο καθηγητές να κρατήσουν ομήρους φοιτητές!)...

(ε ρε ένας guerrero που σας χρειάζεται...)

Πού ζω? Στη χώρα της σοκοφρέττας μάλλον....

Εκεί όμως ζουν κι αυτοί που τα κάνουν απλώς γιατί Μπορούν.

Ασύλληπτο!

Απλώς έχοντας ζήσει φοιτητές και πόσο μπορούν να προσφέρουν, μου φαίνεται αδιανόητη τέτοια κατάντια. Και φταίμε όλοι, από την οικογένεια μέχρι τα μήντια και φυσικά όλοι οι εμπλεκόμενοι. Ανεξαρτήτως παράταξης? Μάλλον εξ’αιτίας της κάθε παράταξης – την οποία κι αποτελούμε όλοι μας, ε?

(Αριστερά- ο καλός φοιτητής, που πονάει το πανεπιστήμιο, είναι κατ’ανάγκην ο αριστερός? Ο δεξιός δλδ τι κανει, θα τα μπηστήξει κάτω να πάει σε κολλέγιο άρα δε μας αφορά?)

Αυγούλα, πληζ δλδ, ψαλίδι τώρα? Το 2006? Πού ξημερώνει η μέρα σου? Το εργοστάσιο έκλεισε καρντιά μου, έμεινες με ανταλλακτικά χωρίς αμάξια, κοίτα να τα κάνεις κάτι άλλο (αμπαζούρ πχ) ή φτιάξε εκ νέου αμάξια, εδώ, για τις τοπικές ανάγκες. Οχι, δεν θα τα βάψω... μπλε, αλλά η κατάσταση είναι τραγικά γελοία...

(χμ, και γελοιωδώς τραγική, κι αυτό παίζει...)

Φούντωσα!

(500!)

Δευ Ιουλ 03, 04:47:17 μμ  
aktaion said...

Όπως όλα τα φασιστικά καθεστώτα έτσι και το δικό μας αυτοχαρακτηρίζεται και ως δημοκρατικό. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική: ζούμε σε ένα καθεστώς ανομίας, επιμελώς καλλιεργημένης απ΄ αυτούς που ξέρουν να την εκμεταλλευτούν για δικό τους όφελος, τους λύκους οι οποίοι στην αναμπουμπούλα χαίρονται. Και η παιδεία και άλλοι τομείς του κράτος μας αποσυντίθενται ραγδαία ενώ η κουβέντα γίνεται για το πάπλωμα. Διαφωνούμε για απίθανα πράγματα και αναλωνόμαστε σε αυτά τη στιγμή που από τα πανεπιστήμια τα παιδιά βγαίνουν αμαθή, με ένα πτυχίο που αναγνωρίζεται μόνο από το δημόσιο, τον έτερο καρκίνο αυτού του κράτους. Στο όνομα της πολυφωνίας ουρλιάζουμε με απώτερο σκοπό να μην εισακουστούν οι άλλοι.
Απ΄ την άλλη σε άλλα κράτη κάποιοι δουλεύουν σοβαρά και συντονισμένα. Σε άλλα κράτη οι νόμοι λειτουργούν για το κοινό καλό και αυτά τα κράτη τελικά προοδεύουν. Στο προηγούμενο άρθρο έγινε θέμα για την θεωρία της εξέλιξης, ας ελπίσουμε ότι η θεωρία αυτή είναι λάθος γιατί αν είναι σωστή δεν έχουμε καμία ελπίδα.

(υποσημείωση Ο Καποδίστριας όταν ανέλαβε το διαλυμένο αυτό μόρφωμα που ακόμα δεν είχε ονομαστεί Ελλάδα που είχε 95% αναλφαβητισμό, θεώρησε σαν βασική προτεραιότητα την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι σκοταδιστές αντίπαλοι του, αγράμματοι και αυτοί ,που τελικά επικράτησαν αφού τον σκότωσαν, υπερθεμάτιζαν και ζήταγαν πανεπιστήμια και ακαδημίες και παρίσταναν τους προστάτες της επιστήμης. Το ίδιο γίνεται και τώρα)

Δευ Ιουλ 03, 04:51:45 μμ  
Dion.M. said...

Αν και τα ξέρουμε, τα βλέπουμε και τα διαβάζουμε καθημερινά, το συγκεκριμμένο ζήτημα με συγκλόνισε!

Το θέμα είναι πολύ απλό. Η χώρα είναι ακυβέρνητη και υφίσταται τον χειρότερο φασισμό. Τον φασισμό των τραμπούκων του πεζοδρομίου.

Αυτοί που εκλέγονται για να κυβερνούν – με ελάχιστες εξαιρέσεις-ασχολούνται μόνο με τα ανώδυνα και ό,τι τους ενδιαφέρει άμεσα και «προσωπικά». Ισως το ενδιαφέρον τους να φθάνει και μέχρι το κόμμα κάποιες φορές. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο γι' αυτούς!

Πέρα βρέχει...

Δευ Ιουλ 03, 04:53:01 μμ  
aggelos-x-aggelos said...

Αγαπητή kerasia το άσυλο μπορεί να ανήκει στο θεό, αλλά εδώ στη γη που βρίσκεται κάποιος άνθρωπος είναι υπεύθυνος για αυτό. Αν αυτός(οι) ο άνθρωπος αποδειχθεί ανίκανος πρέπει να αναλάβει κάποιος άλλος. Και το άσυλο στα χέρια των φοιτητών μας έχει κοστίσει πολλά δίνοντάς μας τίποτα. Με αυτή τη λογική δεν μπορούν να το κρατάνε. Το ότι μπορεί μετά να είναι χειρότερα δεν είναι δικαιολογία για να διαιωνίζεται μία άσχημη κατάσταση.

Δευ Ιουλ 03, 04:55:32 μμ  
Lefteris Kritikakis said...

1) Το να πάει κανείς στην Ελλάδα να κάνει επιχειρήσεις ή παιδεία, είναι σαν να αγοράσει ένας επαγγελματίας φωτογράφος μια μηχανή Barbie Photo για να κάνει τη δουλειά του...
Η Ελλάδα είναι καλή χώρα για διακοπές, παραλία και τα ρέστα. Και πολλοί κάτοικοι είναι πνευματώδεις, με εξαιρετικό χιούμορ, φιλοξενία, φιλότιμο, κλπ.

2) Οι ομάδες αυτές των φοιτητών των Αθηνών (ειδικά των Αθηνών) και οι καθηγητές που τους υποκινούν, είναι καλοί για να με ακολουθούν με το σταχτοδοχείο όταν κάνω διάλειμα από τη δουλειά στην αυλή μου. Για τίποτα άλλο δεν κάνουν. Δεν είναι χρήσιμοι. Είναι άχρηστοι.

3) Ο Χίτλερ βρήκε αρκετούς υποστηρικτές από όλους τους πολιτικούς χώρους στην Ευρώπη (και από τους Γερμανούς μετανάστες στις ΗΠΑ), πριν βέβαια επιτεθεί σ' όλο τον κόσμο.

4) Δεν νομίζω ότι όλα αυτά αποτελούν πρόβλημα. Ο λόγος είναι ότι τα περισσότερα Ελληνικά πανεπιστήμια, λόγω ακριβώς αυτής της κατάστασης, είναι ασήμαντα. Το τμήμα αυτό της Ελλάδας (φοιτητές - καθηγητές), έχει την ίδια παγκόσμια εμβέλεια που έχουν οι εργάτες συλλογής μπανάνας στη Τζαμάικα. Όχι, λάθος, αυτοί οι εργάτες συλλογής μπανάνας έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία από όλο το φοιτητικό σώμα της Ελλάδας. (λόγω του ότι, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν και σοβαρότατοι φοιτητές στην Ελλάδα, μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά).

Το θέμα του όλου φόρουμ είναι μάλλον αχρείαστο και τονίζει το προφανές, κάτι που γνωρίζαμε όλοι: ότι το λεγόμενο "φοιτητικό" κίνημα δεν είναι παρά μια αστεία επανάληψη της νεολαίας του χίτλερ (αστεία, γιατί οι ναζί ήταν σοβαρότατοι, κατακτήσανε την Ευρώπη όλη, μέχρι που την απελευθερώσανε τα Αμερικανάκια... ενώ οι φοιτητές δεν μπορούν να κατακτήσουν ούτε σοβαρή γκόμενα, είναι αστεία κι ασήμαντα ανθρωπάκια -- they give hitler a bad name... κάτι σαν τους skinheads εδώ πέρα που μόλις τους φωνάξεις λίγο κρύβονται στο υπόγειο, ή μετά την 9/11, μόλις βλέπουν Άραβα, κρύβονται όπου βρουν).

Λευτέρης

Δευ Ιουλ 03, 05:13:51 μμ  
Lefteris Kritikakis said...

Το άσυλο

Το άσυλο είναι κάτι που μόνο οι μη εργαζόμενοι στην Ελλάδα δικαιούνται. Οι σκληρά εργαζόμενοι και φιλότιμοι άνθρωποι, δεν δικαιούνται άσυλο και μάλιστα τους κυνηγάνε όλοι (εφορίες, αστυνομίες κλπ) κάθε φορά που χρωστάνε 1 ευρώ...

Το κακό είναι ότι οι σκληρά εργαζόμενοι και φιλότιμοι, δεν είναι βίαιοι και παλιάνθρωποι, οπότε δεν πρόκειται ποτέ να πιάσουν τις καραμπίνες και να σκοτώσουν (ναι, να σκοτώσουν) τους νέους αγάδες και ναζί που τους καταπιέζουν σήμερα (συνδικάτα, φασίστες φοιτητές της αριστεράς, άσυλα κλπ). Οπότε, δεν πρόκειται να δούμε απελευθερωτική επανάσταση στην Ελλάδα.

Γι' αυτό μερικές φορές τον γουστάρω τον Φιντέλ Κάστρο. Είναι και μάγκας, είναι και δίκαιος. Ξεροκέφαλος και μοβόρος, αλλά δίκαιος. Είδατε ποτέ να γίνει "φοιτητική κατάληψη" στην Κούβα; Θα τους εκτελούσε επί τόπου στο δρόμο. Όχι σαν τους δικούς μας, τις "ψυχούλες" δικτάτορες που ρίξανε μια καγκελόπορτα στο πολυτεχνείο και το πήρανε και στα σοβαρά... εδώ ρε παιδιά τα ΜΑΤ και ΜΕΑ της σοσιαλιστικής Ελλάδας έχουν δείρει χιλιάδες περισσότερους απ' ότι έδειρε οποιαδήποτε χούντα κι οποιοσδήποτε βασιλιάς στην Ελλάδα...

Για σκεφτείτε το λίγο...

Δευ Ιουλ 03, 05:19:42 μμ  
Lefteris Kritikakis said...

"Εδώ και καιρό σκεπτόμουν να γράψω ένα ποστ για τον εξ αριστερών φασισμό."

Αλλά φοβήθηκες, ε;
Γιατί βέβαια στην Ελλάδα, ο φόβος και ο τρόμος έχει καταντήσει η αριστερά. Άμα βγάλω αφίσα και φωνάζω "κάτω η δεξιά", δεν τρέχει τίποτα, θα μαζέψω κι οπαδούς (ίσως και καμιά απελπισμένη γκόμενα). Άμα βγάλω αφίσα και πω "κάτω η αριστερά", θα με σκοτώσουνε οι δημοκρατικοί φοιτητές. Έτσι δεν είναι;

Γι' αυτό σας λέω. Άμα ήμουνα Ελλάδα και είχα λεφτά, θα είχα αποσυρθεί σε κάνα ωραίο νησί (Κέρκυρα ας πούμε), και θα την περνούσα ζωή και κότα με τις παραλίες, το εξαιρετικό τοπίο κλπ. Κάθε χώρα έχει το σκοπό της, η Ελλάδα είναι σαν μια πανέμορφη γυναίκα χωρίς μυαλό (υπάρχουν γυναίκες όμορφες και με μυαλό, και κυριαρχούν... αλλά οι όμορφες χωρίς μυαλό, έχουν κι αυτές τη χρησιμότητά τους, ειδικά όταν δεν ανοίγουν το στοματάκι τους).

Περάστε καλά. Χαρείτε τον ωραίο καιρό, τις παραλίες, τα απίστευτα τοπία, την ιστορία (έστω κι αν πολλές αρχαίες ιστορίες έχουν white trash σενάριο... άκου σκότωσε τον πατέρα του και παντρεύτηκε τη μάνα του... από το Άρκανσα ήτανε το παιδί;), έχουν ενδιαφέρον μεγάλο και είναι entertaining και παιδαγωγικές ταυτόχρονα. Κι έχει η Ελλάδα και κάτι τύπους που λένε ωραία πράματα... είναι χώρος για "ελαφρά κι ευχάριστη διαβίωση". Νο. 1 στον κόσμο. Αλλά μόλις πιάνουν κι ασχολούνται σήμερα με κάτι θέματα όπως η παιδεία, οι επιχειρήσεις, επιστημονική πρόοδος κλπ... ρε παιδιά, αφήστε τα αυτά γι' αυτούς που είναι ικανοί...

Ο καθένας με τον τομέα του κι ο Λουμίδης στους καφέδες.

Δευ Ιουλ 03, 05:30:05 μμ  
Ein Steppenwolf said...

cobden said...
Μπράβο στους δύο καθηγητές για το θάρρος τους...Πολύ μοναχικός ο αγώνας τους γι αυτό και αξίζει διπλά συγχαρητήρια..


Che fece .... il gran rifiuto

Δευ Ιουλ 03, 05:34:39 μμ  
Odysseas said...

Elpizw to simerino blog na einai to "tipping point", i stagona pou tha ksexeilisei to potiri, kai kati na ginei (i mipws: kati na kanoume?). Elpizw toulaxiston mesa stis epomenes meres na dw tin eidisi tou bandalismou se prwtoselida efimeridwn. Einai pleon gnwsto oti toulaxiston i Eleutherotupia parakolouthei to blog. As apodeiksei loipon oti einai Eleutherotupia. Kai elpizw na akolouthisoun ki alloi.

Sxetika me to an oi prakseis mias mikris omadas xaraktirizoun ti foititiki koinotita: NAI! An auto den aresei sti foititiki koinotita, as analabei tis euthunes tis, as apomonwsei kai as timwrisei auti tin omada.
Kapote prepei oloi na analaboume tis euthunes mas. Einai kati pou stin Ellada dustuxws de mathainoume pote. Panta kapoios allos ftaiei...

Δευ Ιουλ 03, 05:37:28 μμ  
Lefteris Kritikakis said...

Λες
"Δε μπορώ να καταλάβω τι είναι αυτό που κάνει «κλικ» στον ίδιο φοιτητή, ο οποίος από χύμα-στο-κύμα νοοτροπία σαν κι αυτές που λέμε τώρα, εάν τυχόν μπει σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο ξαφνικά αλλάζει, γίνεται.. αρνί που ξαφνικά τον ενδιαφέρουν τα ιδεώδη περί μάθησης, παιδείας, καλλιέργειας κτλ κτλ κτλ. Ο ίδιος άνθρωπος. Με μερικούς μήνες διαφορά."Να σου απαντήσω, μια κι έχω δει πολλούς φοιτητές από άλλες χώρες εδώ στις ΗΠΑ:

Οι περισσότεροι φοιτητές από χώρες με "παιδάκια της μαμάς" (όπως η Ελλάδα), ΔΕΝ έχουν δική τους προσωπικότητα: αντιγράφουν και μιμούνται το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται. Εάν το όλο περιβάλλον είναι σοβαρό, γίνονται κι αυτοί σοβαροί (για να "ταιριάζουν" με τους υπόλοιπους). Εάν το περιβάλλον είναι κάτι σαν τη νομική αθηνών, τότε, θέλοντας να ανήκουν στην "ομάδα", πετάνε πέτρες.

Στ' αλήθεια απορείς, γιατί δεν έχεις καταλάβει ακόμα ότι η εμβέλεια του εγκεφάλου αυτών των φοιτητάκων που ακολουθούν, σαν groupies της Μαντόνα, τους αριστερούς ή δεξιούς "αρχηγούς", είναι περίπου ίση με την εμβέλεια του εγκεφάλου ενός χάμστερ: τους βάζεις έναν τροχό στο κλουβάκι τους και μπαίνουν μέσα και γυρνάνε γύρω γύρω...

Ότι θες τους κάνεις.

Δευ Ιουλ 03, 05:42:10 μμ  
ggl said...

Πολύ απόλυτο σας βρίσκω κ. Δήμου.

«Να πάρουν την άποψη και της "άλλης πλευράς".» γελοία δικαιολογία;

Εγώ θα το έλεγα διασταύρωση στοιχείων.

«Μισή ώρα χρόνος στον Χίτλερ - μισή ώρα και στους Εβραίους...», το να συγκρίνεται τους φοιτητές με τους ναζί σας φαίνεται λογικό; Έχετε ακούσει την "άλλη πλευρά" κ.Δήμου;

Δευ Ιουλ 03, 05:47:09 μμ  
ind said...

Χαίρομαι που βλέπω αρκετούς από σας να θυμώνουν. Συμφωνώ με τον αρθρογράφο: φταίνε όσοι σιωπούσαν κι όσοι συνεχίζουν να σιωπούν. Αλλά φταίνε και όσοι δεν κάνουν τίποτα ακόμα κι αν αγανακτούν.

Στο ΕΜΠ τουλάχιστον, ο τραμπουκισμός είναι καθημερινότητα. Αν διαφωνείς -γιατί αν συμφωνείς όλα είναι εντάξει κι απλώς όταν συμβαίνουν όσα συμβαίνουν γυρίζεις για λίγο το βλέμμα σου και σφυρίζεις αδιάφορα.

Εκ των έσω, το μεγαλύτερο τμήμα του φοιτητικού σώματος -που δε ταυτίζεται, ούτε εκπροσωπείται από αυτούς και τις πρακτικές τους- μοιάζει μάλλον νωθρό και αποστασιοποιημένο (όσο δε το αγγίζει άμεσα) ώστε να καταφέρει να αντιδράσει.
Απλώς «καταδικάζει» όταν μαθαίνει, αλλά τότε είτε είναι αργά, είτε απλώς είναι αδιάφορο. Λίγοι αρκούν για να διαμορφώσουν τα αποτελέσματα των εκλογών, ελάχιστοι τα αποτελέσματα των συνελεύσεων. Κι έτσι πολύ εύκολα αυτή η κατάσταση διαιωνίζεται ή και διογκώνεται.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια λόγω της ενασχόλησής μου έχω δει να συμβαίνουν πάρα πολλά. Με πρόφαση δήθεν «αγώνες» κι αιτία μάλλον σύνδρομα -με τα πιο ήπια εξ’ αυτών να ‘ναι τα μεταπολιτευτικά διδάσκουν την «αμεσοδημοκρατία»... Στα πλαίσια της ελευθερίας του λόγου, του «Πανεπιστημιακού Ασύλου» για το οποίο δήθεν κόπτονται έχουνε στείλει παιδιά στο νοσοκομείο -κι όχι από τους συνηθισμένους στα Ελληνικά Πανεπιστήμια κομματο-σκυλοκαβγάδες. Έχουν έρθει με καθηγητές στα χέρια, έχουν κάψει, χτίσει, γκρεμίσει, κλειδώσει, βάψει, καταστρέψει πράγματα που ανήκουν σε «προδότες» που τολμάνε να μην «είναι μαζί τους». Σε όσους τολμούν να μη «συμμορφώνονται» με αποφάσεις του Φοιτητικού Συλλόγου (οι οποίες για κάποιο λόγο δικαιούνται να αφορούν οτιδήποτε και να δεσμεύουν τον οποιονδήποτε σε απόλυτο βαθμό...)

Η σκυτάλη όμως περνάει σε όλους εντός και εκτός ακαδημαϊκής κοινότητας. Είναι καιρός να αντιδράσουν...

Δευ Ιουλ 03, 05:49:15 μμ  
Lefteris Kritikakis said...

"Το θέμα είναι πολύ απλό. Η χώρα είναι ακυβέρνητη και υφίσταται τον χειρότερο φασισμό. Τον φασισμό των τραμπούκων του πεζοδρομίου."


Και βέβαια αρνείστε ακόμα να παραδεχτείτε αυτό που λέω, ότι η Ελλάδα είναι καλή για ελαφρό χαβαλέ κι ελαφρή καλοπέραση μόνο (εκτός Αθηνών βέβαια, γιατί εντός Αθηνών ούτε γι' αυτό δεν κάνει).

Και το καταλαβαίνω, γιατί κανείς δεν θέλει να παραδεχτεί το αστειότατο του ίδιου του σπιτιού του. Η φυσική άμυνα του εγκεφάλου, μας απαγορεύει να δούμε τέτοιες φοβερές πραγματικότητες. Αντίθετα, προτιμούμε να ονειρευόμαστε σημαίες της ενωμένης ευρώπης, ταρατατζούμ και άλλους εορτασμούς, παρελάσεις και σημαιάκια κλπ, και να φανταζόμαστε ότι τα Ελληνικά πανεπιστήμια είναι σοβαρά ιδρύματα και τα ξένα (στα οποία στηρίζονται οι περισσότερες επιστημονικές ανακαλύψεις κι εφαρμογές), δεν είναι παρά εμπορικές επιχειρήσεις.

Το να πάει κανείς σε ένα απ' αυτά τα πανεπιστήμια στα οποία γίνονται οι διαδηλώσεις κλπ, δεν έχει διαφορά από το να πάει σε μια οποιαδήποτε μπαρ-καφετέρια.

Εξαιρούνται βέβαια πιο σοβαρά ιδρύματα, των οποίων η εκπαίδευση όντως δίνει τη δυνατότητα σε νέους να μεταβούν στο εξωτερικό και να προκόψουν. Οι υπόλοιποι, παραμένουν "χάμστερ", μπαίνουν στο Ελληνικό δημόσιο κλπ.
Αυτές τις "χάμστερ" πραγματικότητες τις έχω δει και στις ΗΠΑ. Η διαφορά είναι ότι όταν κάποιος είναι σχετικά ασήμαντος εδώ, το ξέρει (και τρέχει στους ψυχολόγους). Στην Ελλάδα νομίζει ότι είναι θεός.
Έβγαλε η μύγα κώλο κι έχεσε τον κόσμο όλο.

Δευ Ιουλ 03, 05:50:23 μμ  
ggl said...

«Your comment has been saved and will be visible after blog owner approval.» Αυτό τι είναι; Εν δυνάμει λογοκρισία μήπως;

Δευ Ιουλ 03, 05:51:11 μμ  
urbane71 said...

Οσο η "άλλη πλευρά" παρακολουθεί με σταυρωμένα χέρια ή κουνάει το κεφάλι μπροστά στην οθόνη του pc, ο προπηλακισμός των δύο καθηγητών είναι μόνο η αρχή. Αυτή η χώρα, παραδομένη εδώ και χρόνια στο ψευτοαριστερό ιδεολογικό τσαμπουκά (και όχι μόνο, όπως φαίνεται) είναι καταδικασμένη να σέρνεται. Συμπαράσταση στους καθηγητές με κάθε δυνατό τρόπο. Κάποιο email τους?

Δευ Ιουλ 03, 05:57:08 μμ  
Yannis H said...

Άσχημα νέα για όλους εμάς σύντροφοι... Αλλού βρισκόμαστε με τις πράξεις μας κι αλλού νομίζουμε πως ανήκουμε χάρη σε κάποια χαριτωμένα λογάκια και φιλοσοφημένα κλισέ. Ρίξτε μια ματιά στις πράξεις των φοιτητών και κάντε τις αναγωγές.

- Η απαίτηση ‘πάρε τη σωστή απόφαση Σύγκλητε’ δεν είναι αντάξια με τη συγκυβέρνηση συνδικάτων σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΡΤ, Τράπεζες και άλλες ΔΕΚΟ;
- Η κατάληψη των ΑΕΙ και το σπάσιμο του γραφείου του καθηγητή δεν είναι αντάξια του ‘κατεβάζω τους διακόπτες’ της ΔΕΗ και του ‘κλείνω την Εθνική’ των αγροτών;
- «Πέρασα» δεν λέει ο φοιτητής και «διορίστηκα» ο δημόσιος υπάλληλος; «Και τώρα θα κάααθομαι» δεν λένε και οι δυο; Ποιός θα τους χαλάσει τη βολή τους; Το κεκτημένο τους;
- Και φυσικά, στις πλάτες των γονιών οι φοιτητές, των φορολογουμένων οι δημόσιοι υπάλληλοι.
- Εννιακόσιες όλες κι όλες σελίδες (30 σελίδες σημειώσεις επί 30 μαθήματα) σε κάνουν επιστήμονα. Όπως ένα κολοβό ωράριο σ’ ένα γραφειοκρατικό λαβύρινθο σε κάνουν εργαζόμενο.
- Κι από την άλλη, η γνώση που προσφέρει το κράτος τα ΑΕΙ, μόνο αντάξια της παραγωγικότητας στις δημόσιες υπηρεσίες είναι.

Αυτό το κράτος ανήκει στους κολίγες του με την πιο αναρχική έννοια. Ας να μη βιαζόμαστε να βγάλουμε την ουρά μας απ’ έξω...

Δευ Ιουλ 03, 05:59:30 μμ  
aggelos-x-aggelos said...

Μια προσπάθεια αντί σχολίου εδώ

Δευ Ιουλ 03, 06:10:20 μμ  
Yannis H said...

Άσχημα νέα για όλους εμάς σύντροφοι... Αλλού βρισκόμαστε με τις πράξεις μας κι αλλού νομίζουμε πως ανήκουμε χάρη σε κάποια χαριτωμένα λογάκια και φιλοσοφημένα κλισέ. Ρίξτε μια ματιά στις πράξεις των φοιτητών και κάντε τις αναγωγές.

- Η απαίτηση ‘πάρε τη σωστή απόφαση Σύγκλητε’ δεν είναι αντάξια με τη συγκυβέρνηση συνδικάτων σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΡΤ, Τράπεζες και άλλες ΔΕΚΟ;
- Η κατάληψη των ΑΕΙ και το σπάσιμο του γραφείου του καθηγητή δεν είναι αντάξια του ‘κατεβάζω τους διακόπτες’ της ΔΕΗ και του ‘κλείνω την Εθνική’ των αγροτών;
- «Πέρασα» δεν λέει ο φοιτητής και «διορίστηκα» ο δημόσιος υπάλληλος; «Και τώρα θα κάααθομαι» δεν λένε και οι δυο; Ποιός θα τους χαλάσει τη βολή τους; Το κεκτημένο τους;
- Και φυσικά, στις πλάτες των γονιών οι φοιτητές, των φορολογουμένων οι δημόσιοι υπάλληλοι.
- Εννιακόσιες όλες κι όλες σελίδες (30 σελίδες σημειώσεις επί 30 μαθήματα) σε κάνουν επιστήμονα. Όπως ένα κολοβό ωράριο σ’ ένα γραφειοκρατικό λαβύρινθο σε κάνουν εργαζόμενο.
- Κι από την άλλη, η γνώση που προσφέρει το κράτος τα ΑΕΙ, μόνο αντάξια της παραγωγικότητας στις δημόσιες υπηρεσίες είναι.

Αυτό το κράτος ανήκει στους κολίγες του με την πιο αναρχική έννοια. Ας να μη βιαζόμαστε να βγάλουμε την ουρά μας απ’ έξω...

Δευ Ιουλ 03, 06:12:59 μμ  
Michalis M said...

Η κατάσταση είναι τραγική, μιας και τέτοιου τύπου γεγονότα συμβαίνουν συχνά (όποιος έχει επαφή με τον πανεπιστημιακό χώρο το επιβεβαιώνει). Η βία που ασκείται απ' όλες τις πλευρές δίνει μία νέα διάσταση στη φράση "διάλογος με επιχειρήματα" και τελικά επιβιώνει μόνο ο φόβος και η ασυδοσία.
Όμως, δεν ευθύνεται μόνο η οργανωμένη μειοψηφία η οποία εκμεταλλεύεται την αποχή/αδιαφορία/αηδία των υπολοίπων και αποκτά τον έλεγχο. Συνυπεύθυνοι είμαστε και όλοι εμείς (φοιτητές, καθηγητές, φορολογούμενοι πολίτες) που ανεχόμαστε τέτοιες ενέργειες αντί να απαιτήσουμε και να υποστηρίξουμε μία προσπάθεια αλλαγής.
Οι δυνατότητες ενημέρωσης και άμεσης επικοινωνίας είναι σήμερα περισσότερες από ποτέ. Το ότι τα συμβάντα αυτά «διαρρέουν», ο κόσμος ενημερώνεται γι’ αυτά, αντιδρά, συζητά και ψάχνει με κάνει να ελπίζω.

Μιχάλης

Δευ Ιουλ 03, 06:13:06 μμ  
Jason said...

"Μισή ώρα χρόνος στον Χίτλερ - μισή ώρα και στους Εβραίους..."

Μα πότε έδωσε κανείς το λόγο στους Εβραίους...;

Δευ Ιουλ 03, 06:17:08 μμ  
Yannis H said...

Προς ΝΔ: όποτε πατάω refresh, μου λέει ότι θα ξαναστείλει τα δεδομένα - ελπίζω να μην στέλνω σειρά από κενά σχόλια. Ένα έστειλα, ελπίζω να έφτασε (αυτό δεν είναι προς δημοσίευση, απλά σε περίπτωση που φαίνεται σαν να κάνω πλάκα).

Δευ Ιουλ 03, 06:18:23 μμ  
Vrennus said...

ΝΔ said:
...ΔΕΝ είναι φασισμός; (Για σας προφανώς είναι δημοκρατία).

Δυστυχώς δεν μπορούσα να φανταστώ ότι ο οικοδεσπότης - και μάλλον πολλοί άλλοι - θα θεωρούσε τον φασισμό ως το ακριβώς αντίθετο της δημοκρατίας, και το αντίστροφο. Mea culpa.

Λοιπόν, ο φασισμός είναι - κατά τη δική μου αντίληψη των πραγμάτων - εκτροπή της δημοκρατίας (της αστικής δημοκρατίας πιο συγκεκριμένα) και όχι το αντίθετό της. Γι' αυτό και δε σπεύδω να χαρακτηρίσω "φασιστική" κάθε εκδήλωση βίας - άσχετα αν την επικρίνω.

Επίσης, βεβαίως και δεν θεωρώ φασιστικό να δημοσιεύει κάποιος ένα λογοκριμένο κείμενο, τι σας έπιασε ΝΔ;

Δευ Ιουλ 03, 06:21:03 μμ  
Lefteris Kritikakis said...

«Your comment has been saved and will be visible after blog owner approval.» Αυτό τι είναι; Εν δυνάμει λογοκρισία μήπως;

Ναι, είναι και είναι απόλυτα επιτρεπτή, διότι το blog είναι ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ χώρος και όχι δημόσιος. Στην Ελλάδα πρέπει κάποτε να καταλάβετε ότι όταν κάποιος αγοράζει ένα αυτοκίνητο, δεν σημαίνει ότι έχουν και όλοι οι γείτονές του το δικαίωμα να το παίρνουν και να το οδηγούν. Το αυτοκίνητο, το σπίτι, είναι ιδωτικοί χώροι. Το ίδιο ισχύει και για ιδιωτικά blogs.

Δώσε θάρρος στο χωριάτη...

Το πανεπιστήμιο από την άλλη, είναι ΔΗΜΟΣΙΟΣ χώρος. Γκε-γκε;

Δευ Ιουλ 03, 06:30:45 μμ  
Nikos Dimou said...

ggl said...
Πολύ απόλυτο σας βρίσκω κ. Δήμου.

«Να πάρουν την άποψη και της "άλλης πλευράς".» γελοία δικαιολογία;

Εγώ θα το έλεγα διασταύρωση στοιχείων.

«Μισή ώρα χρόνος στον Χίτλερ - μισή ώρα και στους Εβραίους...», το να συγκρίνεται τους φοιτητές με τους ναζί σας φαίνεται λογικό; Έχετε ακούσει την "άλλη πλευρά" κ.Δήμου;


Οποιδήποτε πλευρά προσπαθεί να περάσει τις απόψεις της με την βία, χάνει το (όποιο) δίκιο της.
Δεν χρειάζεται καν να την ακούσω - η στάση της μου αρκεί.

Όσο για την comment moderation που σχολιάζετε παρακάτω είναι για να προστατεύει το blog και τους σχολιαστές από τους υβριστές και τους χυδαίους - από τους οποίους έχει πολύ υποφέρει παλιότερα.
Δημοσιεύονται τα πάντα και οι διαφωνίες όπως η δική σας - αρκεί να βασίζονται στο επιχείρημα και να μην βρίζουν.

Δευ Ιουλ 03, 06:31:35 μμ  
Nikos Dimou said...

Vrennus said...
Δυστυχώς δεν μπορούσα να φανταστώ ότι ο οικοδεσπότης - και μάλλον πολλοί άλλοι - θα θεωρούσε τον φασισμό ως το ακριβώς αντίθετο της δημοκρατίας, και το αντίστροφο. Mea culpa.

Λοιπόν, ο φασισμός είναι - κατά τη δική μου αντίληψη των πραγμάτων - εκτροπή της δημοκρατίας (της αστικής δημοκρατίας πιο συγκεκριμένα) και όχι το αντίθετό της.
Επίσης, βεβαίως και δεν θεωρώ φασιστικό να δημοσιεύει κάποιος ένα λογοκριμένο κείμενο, τι σας έπιασε ΝΔ;


Με συγχωρείτε αλλά την ίδια ακριβώς τακτική (ομηρεία και βία) εφάρμοζαν οι Ναζί στους διαφωνούντες μέχρι να "συμφωνήσουν".

ΑΝ οι ναζί δεν ήταν φασίστες - τότε ποιοι;

Όσο για την δημοσίευση του κειμένου, εσείς είπατε ότι είναι το ίδιο με αυτό που έκαναν οι καταληψίες.

Δευ Ιουλ 03, 06:36:05 μμ  
JustAnotherGoneOff said...

Αυτό δεν είναι πια "Αυγή" αλλά "Χρυσή Αυγή" από τ' αριστερά. Κρίμα.

Δευ Ιουλ 03, 06:36:27 μμ  
Lefteris Kritikakis said...

"Λοιπόν, ο φασισμός είναι - κατά τη δική μου αντίληψη των πραγμάτων - εκτροπή της δημοκρατίας (της αστικής δημοκρατίας πιο συγκεκριμένα) και όχι το αντίθετό της. Γι' αυτό και δε σπεύδω να χαρακτηρίσω "φασιστική" κάθε εκδήλωση βίας - άσχετα αν την επικρίνω."


Ας πούμε ότι έχω ένα μαγαζάκι κοντά στο κέντρο της Αθήνας και πιάνουν 3 κουκουλοφόροι και 3 αστυνομικοί και μου επιτίθενται (τρώω δηλαδή τις αδέσποτες). Εκείνη την ώρα, στο μαγαζί βρίσκεται και το παιδί μου που ήρθε να μ' επισκεφτεί.
Οπότε, βγάζω το ούζι και τους καθαρίζω και τους 6.
Για πες μου (πείτε μου όλοι), αυτό είναι:
α) φασισμός
β) νόμιμη αυτοάμυνα για την προστασία μου και την προστασία του παιδιού μου
γ) τραμπουκισμός


(Προσωπικά, το θεωρώ την πρώτη πράξη προς πραγματική δημοκρατία στην Ελλάδα -- την αντίδραση των πραγματικά εργαζομένων κατά των φασιστικών βδελών που ρουφάνε το αίμα των Ελλήνων εργαζομένων και καταστρέφουν τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία τους).

Ζήτω η νέα Γαλλική και Αμερικανική επανάσταση κατά των αριστερών και δεξιών φασισταριών. Πιάστε τις κουμπούρες, όπως τις πιάσανε κι οι πρόγονοί μας που μας απελευθερώσανε από τους Τούρκους και σκοτώστε τους νέους Τούρκους και νέους ναζί. Αλήτες κι άχρηστοι είναι και θα είναι όλη τους τη ζωή. Τώρα σας καταστρέφουν ότι πληρώνετε με φόρους, αύριο θα σας κάτσουν στο σβέρκο σαν "τραμπούκοι του δημοσίου", θα σας κόβουν το ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο, την πρόσβαση σε νοσοκομεία (και τα ίδια τα νοσοκομεία) και θα καταστρέφουν την εκπαίδευση των παιδιών σας που την πληρώνετε ήδη χρυσάφι.

Επανάσταση! Των εργαζομένων κατά των κομματικών τραμπούκων και άλλων που ρουφάνε το αίμα του λαού (παναγία μου, σαν το Φιντέλ Κάστρο γίνομαι όσο περνάν τα χρόνια...).

Δευ Ιουλ 03, 06:39:25 μμ  
Yannis H said...

Αλλά και οι καθηγητές... (με την εξαίρεση λίγων) είναι ανάλογοι των διοικήσεων δημοσίων οργανισμών. Δημόσιες σχέσεις και κομματικές ταυτότητες τους έβαλαν όλους εκεί που είναι – όχι η επιχειρηματική δεινότητα και η καινοτομία, όχι η έρευνα και η διδασκαλία.

Δευ Ιουλ 03, 06:40:43 μμ  
Lefteris Kritikakis said...

Να πιάσουν και οι σκληρά εργαζόμενοι Έλληνες να μπουν στο πανεπιστήμιο και να ταμπουρωθούν (ή μήπως δεν έχουν το δικαίωμα;).

Α ρε πιτσιρίκια είστε όλοι... κλειστόμυαλοι μέχρι αηδίας. Αναγνωρίζετε το δικαίωμα ασύλου στους φοιτητές, αλλά όχι σε οποιονδήποτε άλλο. Και μετά μιλάτε για ίσα δικαιώματα... χα χα... τι κάθομαι και γράφω ο μαλάκας εδώ μέσα...

Δευ Ιουλ 03, 06:41:54 μμ  
poly sovara pragmata said...

Λυπάμαι κ. Δήμου, αλλά πρόκειται για μια διασταύρωση ρεπορτάζ. Τίποτα περισσότερο απ' αυτό που ζητάμε για κάθε δήλωση κάθε «παράγοντα» έτσι; Ησασταν μάλλον άτυχος εδώ (δεν μπορεί τα πάντα σας να είναι εύστοχα ε;). Κατά τ' άλλα βεβαίως, μαζί σας, αλλά σιγά τ' αυγά. Μην τρομάζετε καλέ μου, γιατί μας τρομάζετε: δεν είστε έξω από τη ζωή σήμερα ε;

ΥΓ: «Λογοκρίθηκε από την Αυγή»: πολύ σουρεαλιστικόν! Μήπως έτσι τον διαβάσουν, τελικώς, περισσότεροι;
ΥΓ2: Μήπως ήμουν πολύ επιθετικός; Συγνώμη...

Δευ Ιουλ 03, 06:55:27 μμ  
Nikos Dimou said...

poly sovara pragmata said...
Λυπάμαι κ. Δήμου, αλλά πρόκειται για μια διασταύρωση ρεπορτάζ. Τίποτα περισσότερο απ' αυτό που ζητάμε για κάθε δήλωση κάθε «παράγοντα» έτσι;

"Ζητάμε;" Ελπίζω η άποψή σας να μην εκπροσωπεί την "Αυγή" διότι χειροτερεύετε ακόμα την θέση σας.

Ώστε ο από χρόνια τακτικός σας συνεργάτης Διονύσης Γουσσέτης είναι "παράγων" και "διασταυρώνετε την δήλωσή" του; Δήλωση το επώνυμο άρθρο (και δηλωσίας ο Γουσσέτης...)

Αντί να ζητήσετε συγγνώμη από τον ίδιο και τους αναγνώστες σας...

Δευ Ιουλ 03, 07:10:22 μμ  
Nikos Dimou said...

Λευτέρη Κρητικάκη συμφωνώ με τα περισσότερα σχόλιά σου - αλλά άφησε χώρο και για τους άλλους...

Δευ Ιουλ 03, 07:11:15 μμ  
Lefteris Kritikakis said...

Εδώ πέρα βέβαια, έστω και για τα "μάτια του κόσμου", όταν ο πρώτος μαύρος φοιτητής πήγε να φοιτήσει στο Άρκανσας (γνωστή ρατσιστική πολιτεία με κατοίκους που δουλεύουν συνήθως στις επιχειρήσεις μεταναστών... :-) :-)
η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έστειλε στρατό! για να εξασφαλίσει τη φοίτηση των μαύρων φοιτητών.

Αυτή η "για τα μάτια του κόσμου" κίνηση όμως, έδειξε στον κόσμο ότι η κυβέρνηση εδώ δεν παίζει και δεν κολάει μπρίκια. Όσο είναι νομοταγής, ούτε που καταλαβαίνεις την παρουσία της κυβέρνησης (σου στέλνουν ένα λογαριασμό κάθε χρόνο για τους φόρους και δεν τους ξανακούς). Εάν σε πιάσουν να παραβαίνεις νόμους, θα σε κυνηγήσουν έστω κι αν χρειαστούν να στείλουν το Σβαρτσκοπφ με τα στρατά του εναντίον σου... και καλά κάνουν.

Καμία αντίρρηση δεν θα είχα εάν η κυβέρνηση στην Ελλάδα έστελνε το στρατό, τους πέταγε όλους έξω από τα πανεπιστήμια και έκανε μαζικές συλλήψεις και φυλακίσεις αποδεδειγμένων καταστροφέων. Οι υπόλοιποι Έλληνες θα ένιωθαν για πρώτη φορά στη ζωή τους (και για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας), ότι η δημόσια περιουσία προστατεύεται και υπάρχει σεβασμός στα χρήματα των φορολογουμένων.

Επί τη ευκαιρία, είναι κανείς εδώ στο φόρουμ σκληρά εργαζόμενος ιδιώτης και φορολογούμενος, ή είναι μόνο εγώ και οι υπόλοιποι ζουν με λεφτά άλλων και φιλοσοφούν εκ του ασφαλούς;

Δευ Ιουλ 03, 07:12:12 μμ  
Παναγιώτης Δημητράς said...

Οταν ο Χασάπης εθιγε τον Τσιάκαλο γιατι η καλή Αυγή δεν περίμενε μια κυριακή να βάλει και τις δύο απόψεις;

Αντε για να μη θυμηθώ πότε δεν έβαλε καν επιστολή που έδινε την άλλη άποψη -και μιλάω από προσωπική εμπειρία.

Δευ Ιουλ 03, 07:13:56 μμ  
Lefteris Kritikakis said...

Δίκιο έχεις Νίκο, με καίει το θέμα και παραληρώ... γιατί καταπιέζονται οι ανώνυμοι πολίτες (και οι φιλότιμοι φοιτητές) απ' όλα αυτά και φλέγομαι ολόκληρος.

Λευτέρης

Δευ Ιουλ 03, 07:15:40 μμ  
BadlyDrawnBoy said...

Andy said: “Στα δικά μου φοιτητικά χρόνια, οι πιο φασίστες ήταν οι Κνίτες.”


Ας ξαναθυμηθούμε την ιστοριά στο ΑΠΘ με τη >Μαύρη Βίβλο του Κομμουνισμού (και εδώ)

Μίλησε τελικά στη Θεσσαλονίκη για το τέλος του κομμουνισμού ο Γάλλος ιστορικός και συγγραφέας Στεφάν Κουρτουά. Όχι όμως στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, αλλά σε αίθουσα ξενοδοχείου. Καθώς «εκδιώχθηκε», όπως και ένα ολόκληρο συνέδριο, από μέλη της KNE που αντέδρασαν...

*************************************

Κρατόντας τον «Οδηγητή»
Διάβηκες από μπρος μου
Λουσμένη αρώματα Κοττύ
Στη μπόχα του υποκόσμου

Κανένας δεν αγόραζε
δε δίναν σημασία
ήρθα και σε έπιασα αγκαζέ
και σούπα: Έλα Τασία

Κνίτισα αρχοντοκνίτισα
Παλιοημερολογήτισα
να γίνουμε ένα εγώ και συ
δόγμα και ανανέωση

Πάμε σ’ένα κρυφό κουτούκι
Να φάμε πίτσα ή πεϊνιρλί
Να μου κάνεις λούκι-λούκι
Να σου δείξω ένα λιλί.

Θα κάνεις σού, θα κάνω μού
Και ότι άλλο θες ακόμα
Κι απά στην ώρα του χαμού
Θα σου φωνάξω: «Ένα ειν΄το Κόμμα»

*************************
«Λέσα για Λέσα
Κνίτες ο Βαλέσα
Ήρθε και σας γάμησε
Στη Βαρσοβία μέσα»
(Φιλοσοφική, Ιπποκράτους)


Από τα 80’s ως σήμερα έχουν αλλάξει πολλά στην Ευρώπη και δη στην Πολωνία. Για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια δεν είμαι σίγουρος…

Δευ Ιουλ 03, 07:17:38 μμ  
ihadafarminafrica said...

ΒΙΩΝΟΝΤΑς ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ πΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ πΕΡΝΩΝΤΑΣ ΑπΟ ΔΥΟ ΣΧΟΛΕΣ ΕΝΑ ΕΧΩ ΝΑ πΩ: ΕΛΕΓΞΤΕ ΤΗΝ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΙΔΗΣΗΣ. ΟΧΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΤΑ πΡΑΓΜΑΤΑ - ΜπΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΜΑΛΙΣΤΑ. ΔΕΝ ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΟΥ.

ΣΙΓΟΥΡΑ πΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΑΣ πΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ πΡΑΓΜΑΤΑ.

ΤΟ ΜΟΝΟ πΟΥ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ πΡΟΒΑΛΟΥΜΕ πΑΝΩ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ.

ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ: ΤΑ πΑΝΕπΙΣΤΗΜΙΑ ΔΙΕΘΝΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ πΙΟ ΑπΟΤΥΧΗΜΕΝΟ πΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΜΥΑΛΑ.

ΣΕ ΜπΑΝΑΝΙΕΣ ΟπΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑπΛΩΣ πΑΙΡΝΟΥΝ ΓΛΑΦΥΡΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ.

Δευ Ιουλ 03, 07:30:06 μμ  
ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΑΡΔΑΚΑΣ said...

ΕΙΧΑ ΓΡΑΨΕΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΣΧΟΛΙΟ (ΟΧΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΟ) ΟΤΑΝ ΕΙΔΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ. ΠΑΡΕΠΕΜΨΑ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΣΕ ΣΑΣ ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ.

Δευ Ιουλ 03, 07:32:44 μμ  
FreeBlogger said...

Χρησιμοποιώ μια φράση-κλισέ απο τα φοιτητικά μου χρόνια (και) στα αμφιθέατρα: "Καλύφτηκα" (έτσι το έλεγαν- σωστό ή λάθος- στη αργκό της εποχής των κομματικών νεολαιών).

Δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο εκτός απο μια απλή απορία: Ποιός θα αντιμετωπίσει και με ποιά μέσα (νόμιμα και δημοκρατικά) τις "μειοψηφίες" πάσης μορφής, καταγωγής και ιδεολογίας που στο μικρόκοσμο που δραστηριοποιούνται (π.χ Πανεπιστήμιο) μεταβάλλονται σε εξουσιαστικούς μηχανισμούς βίας και τρομοκρατίας δίχως "ιερό και όσιο";

Δευ Ιουλ 03, 07:39:05 μμ  
Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας said...

Κι εγώ νομίζω πώς μόνο με εξέγερση μπορεί να διορθωθούν τα πράγματα. Αλλά εξέγερση σημαίνει οργάνωση. Αν, φερ' ειπείν, μπορούσαμε να μπλοκάρουμε τις εφορίες για δυο μήνες (είναι περίπου ισάριθμες με τις σχολές που κατέλαβαν οι καταληψίες), τότε πιθανώς κάτι θα μπορούσαμε να ζητήσουμε κι εμείς που πληρώνουμε τα έξοδα για την όλη θεατρική παράσταση.
Αν είμασταν σωστά οργανωμένοι, θα μπλοκάραμε και τα ΙΚΑ (το τμήμα εσόδω, φυσικά) και τα μηχανογραφικά τμήματα των τραπεζών.

Δευ Ιουλ 03, 07:48:45 μμ  
kolassas said...

Αγαπητοί bloggers μην χτυπιέστε με αριστερούς ,δεξιούς, δεξιόστροφους, αριστερόστροφους κλπκλπ , φασισμός είναι τρόπος σκέψης και τίποτα άλλο.
Ο άνθρωπος που αγαπά και σέβεται την ελευθερία του άλλου ποτέ δεν θα επιτρέψει στον εαυτό του να του την στερήσει.
Τώρα γιατί φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση, γιατί οι γονείς , πολιτεία και καθηγητές μεγάλωσαν τους νέους με την αρχή της ήσσονος προσπάθειας.
Για να μείνεις στο γυμνάσιο – λύκειο πρέπει να έχεις βαθμούς κάτω του μηδενός, εάν δε κάποιος καθηγητής τολμήσει να αφήσει πάνω από ένα (1) γίνεται στόχος, μην νομίζετε και οι καθηγητές όμηροι είναι των 15μελων.
Για να μπεις δε στα ΤΕΙ και σε αρκετές Πανεπιστημιακές σχολές αρκεί να έχεις μέσο όρο 5, στα ΤΕΙ τρομάρα τους κάνανε και καταλήψεις και γίνανε πανεπιστήμια, δηλαδή εάν γράψεις 5αρια σε όλα περνάς, τώρα η Γιαννακου το άλλαξε αλλά πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις το απέσυρε.
Το όλοι μέσα στα πανεπιστήμια ήταν ένα ωραίο κόλπο του ΠΑΣΟΚ για να μην έχει ανεργία στους νέους από 19 – 25 ετών και οι γονείς να καμαρώνουν που έχουν παιδί φοιτητή, σοβαρά είχα φίλους που τα παιδιά τους ήταν φοιτητές με γραπτά των 5 και καμάρωναν.
Άρα αγαπητοί μου φίλοι πως μπορεί ένας νέος αγράμματος να παρακολουθήσει πανεπιστημιακά μαθήματα, άρα εντάσσεται σε διάφορες πολιτικές οργανώσεις και κινήματα που θα του κάνουν άνετη την απόκτηση του χαρτιού, γιατί πτυχίο δεν είναι, χαρτί το οποίο αποκτιέται με αντιγραφές στις περισσότερες περιπτώσεις.
Τι να πούμε για τις περίφημες μεταφορές ή για τους καθηγητές που παρουσιάζονται κάθε έξι μήνες, μιλάω δε από πείρα και τα δύο παιδιά έχουν Πανεπιστημιακό πτυχίο.
Ο δε γιος μου σαν μεταπτυχιακός έκανε και έξι μήνες σε πανεπιστήμιο του Βελγίου ,πήγα και το ταξιδάκι μου επ’ευκαιρία, η νύχτα με την μέρα.
Κλείνοντας θα ήθελα να πω το εξής, πως μπορούν οι φοιτητές να καμαρώνουν ότι είναι πρωτοπόροι όταν κάνουν μαθήματα σε αχούρια, αχούρια τα οποία τα έχουν κάνει αυτοί .Αυτά τα λίγα.

Δευ Ιουλ 03, 07:49:39 μμ  
Nikos Dimou said...

ihadafarminafrica said...
ΒΙΩΝΟΝΤΑς ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ πΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ πΕΡΝΩΝΤΑΣ ΑπΟ ΔΥΟ ΣΧΟΛΕΣ ΕΝΑ ΕΧΩ ΝΑ πΩ: ΕΛΕΓΞΤΕ ΤΗΝ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΙΔΗΣΗΣ.

Η είδηση έχει επιβεβαιωθεί από 3 καθηγητές (οι δύο παραιτήθηκαν από την Σύγκλητο). Επιπλέον δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες (λόγω καλής ανάλυσης δεν μπόρεσα να τις ανεβάσω) από το ρημαγμένο γραφείο και τον θρυμματισμένο υπολογιστή.

Λέτε να τα έσπασε ο ίδιος;

Δευ Ιουλ 03, 07:56:51 μμ  
Lefteris Kritikakis said...

"ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ: ΤΑ πΑΝΕπΙΣΤΗΜΙΑ ΔΙΕΘΝΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ πΙΟ ΑπΟΤΥΧΗΜΕΝΟ πΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΜΥΑΛΑ."

Κι επικροτώ. Άμα ο Bill Gates ή ο άλλος της Apple (ο Steven Jobs) είχαν παραμείνει στα πανεπιστήμια ποου φοιτούσαν, θα ήταν απλώς υπάλληλοι κάπου...

Χωρίς να θέλω να γενικεύω (υπάρχουν και πολλά άτομα εντός πανεπιστημίων με σχετικά ζωντανούς και δημιουργικούς εγκεφάλους και ανακαλύπτουν κι εφαρμόζουν τεχνολογίες, σχεδόν μόνο στις ΗΠΑ όμως), τα πανεπιστήμια, λόγω του "κλειστού" τους περιβάλλοντος, αποτελούν κλουβιά βολεμένων, σε γενικές γραμμές. Στην Ελλάδα, είναι "άσυλα" (ανιάτων).

Δευ Ιουλ 03, 07:59:13 μμ  
heinz said...

Η ενέργεια αυτή είναι πέραν πάσης συζητήσεως απαράδεκτη και καμμία δικαιολογία δεν μπορεί να αρθρωθεί σχετικά με αυτό. Και αποτελεί λόγο άρσης του ασύλου.

Εδώ όμως, πρέπει να επισημάνω ότι:

1. Το ακαδημαϊκό άσυλο αφορά αποκλειστικά την ελεύθερη διακίνηση ιδεών στον ακαδημαϊκό χώρο - αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο.
2. Οι προτάσεις της Μαριέτας, είναι για τα τούμπανα και προσβάλλουν και το άσυλο όπως ορίστηκε στο (1).

Συγκεκριμένα, το κατάπτυστο κείμενό της, λέει:

...το Επιστημονικό Συμβούλιο του Σ.Α.Π.Ε. συντάσσει μετά από προτάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Τμημάτων των Α.Ε.Ι. εθνικό κατάλογο πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, τον οποίο υποβάλλει προς έγκριση στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. (άρθρο 14, παρ.1)

Σαν το εθνικό Συνταγολόγιο δηλαδή.

Λέει:

Επιλεγόμενο μάθημα (υποχρεωτικής ή ελεύθερης επιλογής) που σε ένα εξάμηνο έχει δηλωθεί και παρακολουθείται από λιγότερους από δέκα φοιτήτριες ή φοιτητές δεν διδάσκεται κατά το εξάμηνο αυτό.
Άρθρο 15, παρ. 3β.

Δηλαδή άμα ένα μάθημα είναι δύσκολο, ή δεν "πουλάει στην πιάτσα", το καταργούμε.

Λέει:

Ανεξάρτητα από τα οριζόμενα στο προηγούμενο εδάφιο επιτρέπεται με αιτιολογημένη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος, μετά από εισήγηση της Γενικής Συνέλευσης του Τομέα, η αλλαγή του γνωστικού αντικειμένου, στο οποίο έχουν διορισθεί ήδη υπηρετούντα μέλη ΔΕΠ, μόνο εφόσον το νέο γνωστικό αντικείμενο δεν είναι περισσότερο εξειδικευμένο από το ήδη κατεχόμενο
Άρθρο 19, παρ.1γ.

Δηλαδή 40 χρόνια φούρναρης, ακόμα κι αν τα φουρνάρικα εν τω μεταξύ κλείσουν (ποιός κρίνει το "περισσότερο εξειδικευμένο";).

----------------

Αυτά (κι άλλα πολλά) αποτελούν ωμή προσβολή κάθε έννοιας ακαδημαϊκής ελευθερίας κι επιστημονικότητας, και οδηγούν σε ακύρωση κάθε έννοιας Πανεπιστημίου - και στον ουσιαστικό εκφασισμό του.
Αλλά δεν βλέπω να συγκινούμαστε και να οργιζόμαστε αντίστοιχα.

Γιατί;;;;

Δευ Ιουλ 03, 07:59:48 μμ  
Yannis H said...

Χάνονται σχόλια επί σχολίων... Διάλογος πολύ περιορισμένος (άλλο τσατ, άλλο διάλογος.) Κι ακόμα να καταλάβω με το μοντερέισον γιατί δημοσιεύτηκε (τι προσφέρει στη συζήτηση) το δικό μου σχόλιο της Δευ Ιουλ 03, 06:18:23 μμ

Δευ Ιουλ 03, 07:59:58 μμ  
Lefteris Kritikakis said...

"Η είδηση έχει επιβεβαιωθεί από 3 καθηγητές (οι δύο παραιτήθηκαν από την Σύγκλητο). Επιπλέον δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες (λόγω καλής ανάλυσης δεν μπόρεσα να τις ανεβάσω) από το ρημαγμένο γραφείο και τον θρυμματισμένο υπολογιστή."

Δηλαδή, ευτυχώς που κυβερνάνε οι Αμερικάνοι τον κόσμο. Φανταστείτε να τον κυβερνούσαν οι "προοδευτικοί" Έλληνες.
(είδαμε άλλωστε τ' αποτελέσματα της διακυβέρνησης των προοδευτικών κομμουνιστών στην ανατολική Ευρώπη και Ασία).

Δευ Ιουλ 03, 08:02:17 μμ  
Lefteris Kritikakis said...

"1. Το ακαδημαϊκό άσυλο αφορά αποκλειστικά την ελεύθερη διακίνηση ιδεών στον ακαδημαϊκό χώρο - αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο."


Οι οποίες "ιδέες" (ΠΟΙΕΣ ιδέες ρε; έχει εκφραστεί καμιά ιδέα από τους χαβαλέδες των μπαρ σ' αυτό το άσυλο), πρέπει να προέρχονται ΜΟΝΟ από φοιτητές. Κανείς άλλος (ειδικά άμα δεν είναι αριστερός), δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το "άσυλο" για να εκφράσει τις ιδέες του. Περνάς τις πανελλήνιες, γράφεσαι και σε μια κομματική ομάδα της αριστεράς και ξαφνικά αποκτάς περισσότερα δικαιώματα απ' οποιονδήποτε άλλο πολίτη της Ελλάδας).

Χα χα... να μου κρατάς το σταχτοδοχείο να σου δίνω 40 δολάρια την ώρα;

Δευ Ιουλ 03, 08:05:23 μμ  
Nikos Dimou said...

Yannis H said...
Προς ΝΔ: όποτε πατάω refresh, μου λέει ότι θα ξαναστείλει τα δεδομένα

Yannis H said...
Χάνονται σχόλια επί σχολίων... Διάλογος πολύ περιορισμένος (άλλο τσατ, άλλο διάλογος.) Κι ακόμα να καταλάβω με το μοντερέισον γιατί δημοσιεύτηκε (τι προσφέρει στη συζήτηση) το δικό μου σχόλιο της Δευ Ιουλ 03, 06:18:23 μμ

Διότι αγαπητέ Γιάννη ήρθε 6 φορές (!) και δημοσίευσα την μία για να φανεί ότι κάτι ήρθε. Τα σχόλια δεν χάνονται, έρχονται και σε 2 διευθύνσεις αλληλογραφίας μου. Αλλά μην κάνετε refresh - τα ξαναστέλνει. Μία φορά αρκεί.

Δευ Ιουλ 03, 08:07:18 μμ  
netgull said...

Προφανώς ενέργειες όπως αυτές που περιγράφονται στο άρθρο είναι καταδικαστέες. Συμφωνώ με πολλούς που κατέδειξαν ως κύριο υπεύθυνο για την κατάσταση τον μεγάλο όγκο των φοιτητών που δεν ενδιαφέρονται. Η δημοκρατία προϋποθέτει συμμετοχή και μάλιστα συνειδητή. Αλλιώς καταλήγει σε θλιβερές στρεβλώσεις της. Ή αλλιώς...έχουμε τη δημοκρατία που μας αξίζει.

Ωστόσο θα ήθελα να επισημάνω την ευκολία με την οποία ο συγγραφέας του άρθρου καταδυκνύει ως βασική αιτία του συμβάντος το θεσμό του πανεπιστημιακού ασύλου. Για να ξεκαθαριστούν μερικά πράγματα θα παραθέσω την αρχή από ένα άρθρο του κ. Μανωλεδάκη για το θέμα. Δεν ανεβάζω το πλήρες κείμενο γιατί θα περάσω το όριο λέξεων. Για όποιον ενδιαφέρεται υπάρχει εδώ.

ΤΟ «πρόβλημα του πανεπιστημιακού ασύλου» δεν έχει τη διάσταση που επιχειρείται να δοθεί με την παραπληροφόρηση του κοινού. Σήμερα επιτρέπεται η είσοδος της δημόσιας δύναμης χωρίς άδεια του αρμόδιου οργάνου του ΑΕΙ όταν διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα ή αυτόφωρα εγκλήματα (δηλαδή κακουργήματα ή και πλημμελήματα) κατά της ζωής. Αυτόφωρα κακουργήματα είναι: Η εισαγωγή, διακίνηση, διάθεση ναρκωτικών ουσιών στους πανεπιστημιακούς χώρους (άρθρο 5 Ν. 1729/1987), η κατασκευή, διακίνηση, απόκρυψη, μεταφορά εκρηκτικών υλών, καθώς και η πρόκληση εκρήξεως (άρθρο 270 και 272 ΠΚ), ο εμπρησμός αν μπορεί να προκύψει κίνδυνος για τον άνθρωπο {αρ. 264 ΠΚ), η ανθρωποκτονία και η απόπειρα της (αρ. 299 ΠΚ), ο βιασμός και η απόπειρα του (αρ. 336 ΠΚ) η μαστροπεία (αρ. 349 ΠΚ) και η σωματεμπορία (αρ. 351 ΠΚ), η σκοπούμενη βαριά σωματική βλάβη (αρ. 310 παρ. 3 ΠΚ) κ.ά.
ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑ κατά της ζωής είναι η έκθεση κάποιου σε κίνδυνο (αρ. 306 ΠΚ), η παράλειψη να σώσεις άλλον αν και μπορούσες να το κάνεις χωρίς κίνδυνο της ζωής ή της υγείας σου (αρ. 307 ΠΚ), η άμβλωση μη τη συναινέσει της εγκύου (αρ. 304 παρ. 2), η διαφήμιση μέσων αμβλώσεως (αρ. 305 ΠΚ).
ΓΙΑ όλα αυτά μπορεί να μπει η Αστυνομία στους χώρους των ΑΕΙ χωρίς οιαδήποτε άδεια. Κι όμως, δεν το έχει κάνει, προφασιζόμενη την ύπαρξη του πανεπιστημιακού ασύλου. Αλλά το απλό ερώτημα είναι: Στους χώρους γύρω από τα γήπεδα ή στα Εξάρχεια στην Αθήνα ή σε άλλους δημόσιους χώρους που γίνονται σοβαρά εγκλήματα από χούλιγκανς ή κουκουλοφόρους, μήπως υπάρχει άσυλο, όταν δεν επεμβαίνει η Αστυνομία; Η εγκληματικότητα εντός πανεπιστημίου είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με εκείνη εκτός του πανεπιστημίου.

Δευ Ιουλ 03, 08:07:36 μμ  
Lefteris Kritikakis said...

"Αυτά ... και οδηγούν σε ακύρωση κάθε έννοιας Πανεπιστημίου - και στον ουσιαστικό εκφασισμό του.
Αλλά δεν βλέπω να συγκινούμαστε και να οργιζόμαστε αντίστοιχα."


Και γιατί να συγκινούμαστε για πράγματα που δεν προσφέρουν σχεδόν τίποτα, όπως το ελληνικό πανεπιστήμιο; Το οποίο είναι πηγή προβλημάτων και όχι λύσεων (το πανεπιστήμιο πρέπει να προσφέρει λύσεις σε μία χώρα, όχι συνεχή προβλήματα).

Δευ Ιουλ 03, 08:08:50 μμ  
serafina delarosa said...

odysseas said:
" To ligotero pou mporoun na kanoune autoi oi foitites einai toulaxiston na pigainoun stis genikes suneleuseis kai na psifizoun kata tis katalipsis"

Δυστυχώς είναι λίγο πιο σύνθετο.
Στις συνελεύσεις κατεβαίνουν προς ψηφοφορία "πλαίσια" από παρατάξεις ή ομάδες. Δεν μπορείς να ψηφίσεις "κατά της κατάληψης" πρέπει να ψηφίσεις "το πλαίσιο της ΔΑΠ" με το οποίο δε συμφωνείς συνολικά. Δυστυχώς!

Δευ Ιουλ 03, 08:12:14 μμ  
Nikos Dimou said...

Από επώνυμο φίλο που θέλει να μείνει ανώνυμος έλαβα το εξής email:

«Νομίζω ότι το σημερινό θέμα είναι ακόμα μια πτυχή της απαξίωσης της αξιοκρατίας και της εκθείασης του "δημοκρατικού σοσιαλιστικού μοντέλου" στην ελλάδα ή γραικία όπως την αποκαλεί συμπαθής εριστικός commentator.

Τα πράγματα είναι απλά. Τα πανεπιστήμια μας είναι για τα μπάζα (μερικές φορές και κυριολεκτικά!).

Ας δούμε ενδεικτικά και γιατί:

1. Υπεπληθώρα φοιτητών και σχολών. Γιατί; Επειδή ο γραικός πρέπει να βάλει το "βραχιολάκι" στο χέρι του πριν γίνει υδραυλικός. Επειδή ο γραικός περιφρονεί τον υδραυλικό και μετά τον μισεί που βγάζει περισσότερα από αυτόν. Επειδή οι πολιτικοί θέλουν να επανεκλεγούν και δεν αστειεύονται με τέτοια σοβαρά θέματα. Επειδή οι ξενοδόχοι και σουβλατζήδες του Άνω Κουτσουλοχωρίου έχουν αναδουλιές και η τοπική ανώτατη σχολή «Φιλοσοφίας των περιπρωκτικών τίλων» βοηθάει στην φοροδιαφυγή τους.

2. Τεμπελιά και αδιαφορία. Φραπές και χαβαλές και λούφα. Γιατί; Επειδή

a. Οι καθηγητές είναι (σε άλλοτε άλλο ποσοστό) αδιάφοροι γλυφοκώληδες που η ανάσα τους ζέχνει ούρου από τις κατουρημένες ποδιές που ασπάστηκαν εν τη ανελίξει τους. Για να λένε στο χωριό τους ότι γίναν καθηγητές στην πόλη (στην αθωότερη των περιστάσεων)

b. Επειδή ο γραικός είναι τεμπέλης του κερατά

c. Επειδή ο γραικός πιστεύει ότι είναι ο καλύτερος στο κόσμο και χωρίς προσπάθεια θα υπερσκελίσει τους κουτόγραγκους εν τέλει

d. Επειδή αυτοί που αξίζουν να βρίσκονται στην συγκεκριμμένη σχολή που επιλέξαν και αγαπούν αποτελούν μειοψηφία έναντι των από παραθύρου εισφρυσάντων. Τυγχάνω να είμαι μηχανολόγος μηχανικός. Εξ’ ΑΠΘ προερχόμενος. Μετά αιμοβόρων εξετάσεων εισελθών. Και τώρα βλέπω στην φτωχομάνα Σαλονίκη μηχανικούς του πρωκτού αποφοιτήσαντες από την ίδια σχολή στην οποία εμφανίστηκαν στο 2ο-3ο έτος λόγω μεταγραφής (καρκίνος γαρ η αιτία!). Μερικοί είναι παλιοί συμμαθητές μου απ’ το γυμνάσιο, μερικοί γιοί του καθηγητή, μαθητές του 10-12, τελείως ακατάλληλοι και αδιάφοροι για την δουλειά. Ποιοί λέτε να πρωτοστατούσαν στις κινητοποιήσεις ενάντια στην εντατικοποίηση; Εγώ;

e. Επειδή ο γραικός δεν μπορεί να δεχθεί πως αυτός που κόπιασε περισσότερο θα αμειφθεί και περισσότερο και πως η επένδυση σε χρόνο σπουδών ή τεχνικής εξάσκησης λογικό είναι να έχει οικονομικο-κοινωνικο αντίκτυπο όπως γίνεται στην τρισκατάρατη Εσπερία και στις ακόμη πιο τρισκατάρατες ΗΠΑ

f. Επειδή ο γραικός πιστεύει ότι όλοι (του κράτους συμπεριλαμβανομένου) του χρωστάν. Κυρίως του χρωστά το Δημόσιο

Εν ολίγοις: Έχουμε μιά κοινωνία και ένα «πανεπιστήμιο» που μας αξίζει. Εμάς τους «απόγονους» του Σωκράτη! Φίλοι γραικοί, ένα κακέκτυπο ανθρώπου είμαστε: Ρατσιστές, τεμπέληδες, σκοταδιστές. Το λαμπερό μας πνεύμα είναι ένας μύθος. Μόλις βρεθούμε έξω κατεβάζουμε το κεφάλι και πειθήνια ακολουθούμε τα αφεντικά με την ουρά στα πόδια και τότε ώ της εκπλήξεως διαπρέπουμε! Φυσικά δεν φτάνουμε στην κορυφή αλλά φταίνε οι Εβραίοι για αυτό. Οι λίγοι που φτάσαν είναι Μασόνοι φυσικά.

Και ούτε στην μιζέρια μας πρωτοτυπούμε. Δεστε τους γείτονες από ανατολή και πέρα να δείτε πόσο μοιάζουμε με αυτό που φτύνουμε.

Τώρα πλέον μετά τα τελευταία επεισόδια μπήκε πια και στο παιχνίδι και ο περίφημος τσαμπουκάς μας να’ ουμε. Δεν γουστάρουμε ρε!

Να την χαιρόμαστε την γραικία μας φίλοι. Μην απορούμε πως μας προέκυψε, εικόνα μας στον καθρέφτη είναι. Σωτηρία δεν έχει. Έτσι κι αλλιώς όσοι έτυχε να γεννηθούν στην γραικία και καταλάβαν ότι είναι άνθρωποι βρίσκονται έξω ή τρων τα συκώτια τους όπως ο Δήμου εντός.

Τι έλεγε ο Καζαντζάκης; «Μόνο Εβραίους και Ρούσους νοιώθω αδελφούς». Άλλος μασόνος κι αυτός, ε;

Δευ Ιουλ 03, 08:12:40 μμ  
Yannis H said...

Άρα καλά κατάλαβα ότι κάτι είχε ο υπολογιστής! (Είχε διακοπεί η σύνδεση τη στιγμή που έστελνα το σχόλιο και με τα παράξενα μηνύματα που ελάμβανα όταν ξανασυνδέθηκα, κάτι με παραξένεψε).

Και refresh κάνω για να δω αν υπάρχουν καινούρια μηνύματα στο μπλογκ. Υπάρχει άλλος τρόπος;

Δευ Ιουλ 03, 08:13:33 μμ  
Nikos Dimou said...

Σορρυ Λευτέρη από εδώ και πέρα κόβεσαι. Έχεις μονοπωλήσει το blog. (Ήδη σου έκοψα δύο).

Δευ Ιουλ 03, 08:18:51 μμ  
Nikos Dimou said...

netgull said...
Σήμερα επιτρέπεται η είσοδος της δημόσιας δύναμης χωρίς άδεια του αρμόδιου οργάνου του ΑΕΙ όταν διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα ή αυτόφωρα εγκλήματα (δηλαδή κακουργήματα ή και πλημμελήματα).

Η βία που ασκείται στην Συνέλευση εμπίπτει αναμφίβολα στα όσα περιγράφει ο κ. Μανωλεδάκης - αλλά ποιος τολμά να καλέσει τους μπάτσους (οι οποίοι δεν θα έρθουν...).

Δευ Ιουλ 03, 08:23:07 μμ  
ggl said...

Καταρχήν με συγχωρείτε για την ανορθογραφία μου στα –ετε στο προηγούμενο σχόλιο.

Στην ουσία τώρα. Η βία είναι ποικιλόμορφη. Πιστεύω πως και τα μέλη της συγκλήτου πήγαν να ασκήσουν βία, καθώς δεν είναι παιδαγωγικό το να δίνει κανείς εξετάσεις τον Ιούλη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, χωρίς μάλιστα να έχει παραδοθεί η ύλη (τουλάχιστον στη σχολή που δουλεύω δεν έχει παραδοθεί). Η διπλή εξεταστική δε με έβλαψε ποτέ σαν φοιτητή, αντίθετα την εύρισκα σαν ευκαιρία να δώσω ένα μάθημα δύο φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα εάν αυτό χρειαζόταν. Βάσει αυτών θα αποτολμήσω να χαρακτηρίσω τη στάση ορισμένων μελών της συγκλήτου εκδικητική.

Και εφόσον,
«Οποιαδήποτε πλευρά προσπαθεί να περάσει τις απόψεις της με την βία, χάνει το (όποιο) δίκιο της. Δεν χρειάζεται καν να την ακούσω - η στάση της μου αρκεί.»
τότε την άποψη των «θιγμένων-εκδικητικών» μελών της συγκλήτου γιατί την ακούτε;

Δευ Ιουλ 03, 08:30:32 μμ  
aphrodite said...

Δε μπορώ να το χωνέψω. Πραγματικά μου φαίνοντα θρασύτατα, ανήθικα, ασύλληπτα όλ’ αυτά.

Σκεφτείτε να πήγαινε το πρωί για μάθημα ο καθηγητής Δήμου (λέμε τώρα ντε...) και να γυρνούσε με ανοιχτό κεφάλι, ή, πιστεύω ακόμη χειρότερα για όλους μας, με καμμένο τον υπολογιστή του...

Κι όχι, κανείς δε με πείθει ότι όποιοι φοιτητές τα κανουν αυτά είναι αυτο-ορμώμενοι. Αλλά παντα υπάρχει και το ΟΧΙ ως επιλογή, δεν χρειάζεται να μπουν στην αντίστοιχη κρεατομηχανή που "προσπαθούν" να πατάξουν, ακόμη και με την προοπτική της καρέκλας αργότερα. Δε μπορεί...

Την αλυσίδα Zara την ξέρουμε όλοι? Ε, είναι πολύ ενδιαφέρον ν'ακολουθήσετε κάποια παρέα που έχει βγει για ψώνια πχ στην Ερμού. Στα αμέσως προηγούμενα καταστήματα, κύριοι/κυρίες, ευγενικά, βγάζουν από τις κρεμάστρες το ρούχο, το κοιτάζουν, το επιστρέφουν ή προχωρούν στο δοκιμαστήριο. Πολιτισμένα.

Στο Zara, ΟΙ ΙΔΙΟΙ ανθρωποι, μπαίνουν σε ένα κατάστημα-αρένα, με τα ρούχα ήδη πεταμένα ολόγυρα και παιγμένες πωλήτριες να προσπαθούν να λειτουργήσουν σε κατάσταση πανικού, κι αρχίζουν κι εκείνοι να βουτάν ρούχα από παντού, να τα πετάνε επίσης παντού, και στα δοκιμαστήρια σπρωξίδια, αγριάδες, πλήρης ασέβεια στο ρούχο το οποίο θα το αγοράσει κάποιος άλλος τέλος πάντων...

Και ΟΙ ΙΔΙΟΙ άνθρωποι, στο ακριβώς επόμενο μαγαζί, πάλι κύριοι/κυρίες...

Φταίει το μαγαζί? Οι ίδιοι? Συνδυασμός?...

Κι είναι ένα σκέτο μαγαζί, όχι ΤΟ ίδρυμα!

@yannis h,

Ετσι είναι δυστυχώς, καθηγητές με νοοτροπία δημοσίου υπαλλήλου (με εξαιρέσεις) και φοιτητές με νοοτροπία δημοσίου υπαλλήλου (περνάω εξετάσεις, μαθήματα, πτυχίο, δουλειά, βόλεμα/φράγκα. Να μείνει κάτι ανάμεσα στ'αυτιά μη αναγκαία προϋπόθεση. ΟΚ, με εξαιρέσεις επίσης).

@lefteris,

Ελπίζω να είμαστε on the same page για τα ΜΑΤ: άλλο πανεπιστήμιο, άλλο κράτος, άλλο αστυνομούμενο κράτος. Δεν χωράν ΜΑΤ στην Παιδεία. Δεν θα έπρεπε δλδ. Αλλά όταν απειλούνται τόσα, κάποιος πρέπει να μαζέψει τα λουριά. Κι όσο απλώς they get away with murder, αυτό το πράγμα θα αποθρασσύνεται όλο και περισσότερο.

Θα έπρεπε να είχαμε φροντίσει πολύυυ πριν, να μην καταλήξουμε εδώ, και με τα πρώτα σημάδια να διορθώνουμε προς το πιο σπουδαίο, το πιο μεγάλο, το πιο κοντά στο ιδανικό. Είναι ντροπή να φτάνουμε σε ακρότητες. Αλλά είναι μεγαλύτερη ντροπή να μην μπορούμε να διασφαλίσουμε το στοιχειώδες, την σωματική ακεραιότητα, σε χώρο πνευματικής ανύψωσης/ πρακτικής εφαρμογής.

Και φυσικά το:

«... ότι η δημόσια περιουσία προστατεύεται και υπάρχει σεβασμός στα χρήματα των φορολογουμένων.» 07:12:12 μμ

(Μην απαντάς, δε χρειάζεται, ήσουν εξαιρετικά σαφής!)

@heinz,

Φούντωσέ με κι άλλο!

@γεώργιε,

Ωραίο αυτό με τις εφορίες & το ΙΚΑ!!!

@Κύριε «ανώνυμε» επώνυμε φίλε του κ.Δήμου,

Συμφωνούμε κι επαυξάνουμε! Τι κάνουμε όμως, το δια ταύτα, πείτε μας δυό πράγματα σας παρακαλούμε, το χρειαζόμαστε...

Δευ Ιουλ 03, 08:36:21 μμ  
gargoyle said...

Πριν 2 χρόνια ήμουν παρών στην εξής σκηνή σε ελληνικό Πανεπιστήμιο:

Αποφασίζεται κατάληψη αργά το απόγευμα και ένας από τους φοιτητοπατέρες εισβάλλει στο γραφείο καθηγητή και του λέει "Σε 2 λεπτά να έχεις φύγει...". Ο καθηγητής διαμαρτυρήθηκε για την αγένεια, δήλωσε ότι θα φύγει αφότου μαζέψει όλα του τα πράγματα και ζήτησε από τον φοιτητή να βγει από το γραφείο του.

Η ανυπακοή του καθηγητή τιμωρήθηκε. Την επόμενη μέρα ο λασπομηχανισμός των καταληψιών είχε γεμίσει αφίσες το τμήμα κατηγορώντας τον για ξυλοδαρμό φοιτητή (!!). Τον δυσφήμησαν στους φοιτητές, τον έσυραν σε συνελεύσεις, πήγαν να τον βγάλουν τρελό. Φυσικά δεν είχαν καμία απόδειξη, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες. Η τρομοκρατία και ο φασισμός ανθούν στο ελληνικό Πανεπιστήμιο, δυστυχώς από 23χρονα παιδιά.

Δευ Ιουλ 03, 08:41:40 μμ  
Δυων Ανατελλων said...

Θλιβερή, απέραντα θλιβερή κατάσταση.

Δίπλα στο πολύ καλό κείμενο που αισχρά κόπηκε από την Αυγή (τι κρίμα...) υπάρχει και ένα ακόμα, κατά τη γνώμη μου εξαίρετο, που δημοσιεύθηκε στη χθεσινή Καθημερινή. Αυτό του κου Βερέμη.

Το δικό μου σχετικό post στο blog μου, έχει τίτλο "Ο Φασισμός του Χαβαλέ". Κάνω ασφαλώς ένα δεσμό στον τόπο του κου Δήμου, για το άρθρο του κου Γουσσέτη και, εκφράζω κάποιες σκέψεις-με το άρθρο του κου Βερέμη.

Παρά τη ζέστη και τη θερινή ραστώνη, θαρρώ πως το ζήτημα είναι οντολογικής για τον τόπο μας σημασίας και θα πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε. Έστω και το ελάχιστο, της έκφρασης κάποιων απόψεων.

ο Φασισμός του Χαβαλέ δεν ξέρω αν μπορεί να ηττηθεί, δεν είμαι διόλου αισιόδοξος, αλλά , τουλάχιστον, ας νιώσει πως υπάρχουν και κάποιοι άλλοι, ελάχιστοι ίσως που νιώθουν αποτροπιασμό για τα τεκταινόμενα.

Δευ Ιουλ 03, 08:45:06 μμ  
Nikos Dimou said...

AΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΌΛΙΟ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ!

ggl said...
"Στην ουσία τώρα. Η βία είναι ποικιλόμορφη. Πιστεύω πως και τα μέλη της συγκλήτου πήγαν να ασκήσουν βία..."

ΤΙ;

Έδειραν κανένα; Φυλάκισαν κανένα;. ΟΧΙ: Ασκησαν το νόμιμο δικαίωμά τους, ψηφίζοντας δημοκρατικά. ΚΙ ΑΥΤΟ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΝ ΒΙΑ!

Νέο σύνθημα: "Βία στη Βία της Συγκλήτου".

Ακούς εκεί να αποφασίζουν οι καθηγητές για τις εξετάσεις...

Τα έχω χαμένα!

Δευ Ιουλ 03, 08:45:34 μμ  
poly sovara pragmata said...

Ώστε ο από χρόνια τακτικός σας συνεργάτης Διονύσης Γουσσέτης είναι "παράγων" και "διασταυρώνετε την δήλωσή" του; Δήλωση το επώνυμο άρθρο (και δηλωσίας ο Γουσσέτης...)

Αντί να ζητήσετε συγγνώμη από τον ίδιο και τους αναγνώστες σας...
==============
Αλλο έλεγα κ. Δήμου (είστε όντως σε άτυχη μέρα). Πρώτον δεν είμαι η «Αυγή», δεν έχω καμιά σχέση, (το «ζητάμε» αναφέρεται σε όλους μας, έτσι δεν είναι; Εσείς δε ζητάτε;). Δεύτερον ας ζητάμε και από τα δεδομένα όσα απαιτούμε από τα υποκειμενικά, δε χάλασε ο κόσμος. Τρίτον, ε με συγχωρείτε αλλά αν αρχίζετε βάζοντας τίτλο «λογοκρισία και φασισμός» για ένα τέτοιο θέμα, με τέτοιες προεκτάσεις, με την πείρα σας και το μυαλό σας θα έπρεπε όντως να καταλάβετε ότι είστε σε άσχημη μέρα και να μη γράψετε (ουπς! ασκώ λογοκρισία τώρα;).
Και για να μην ξεχνιόμαστε: επί της ουσίας πολλά δίκια, αλλά να μην τα χάνουμε ένεκα εκνευρισμού, ε;
Εμένα δεν είναι συνεργάτης μου ο κ. Γουσέτης, εσάς μήπως είναι φίλος σας; Μπορώ να καταλάβω τότε τον εκνευρισμό...

Δευ Ιουλ 03, 08:47:37 μμ  
Odysseas said...

@ggl
Εγώ πάλι δεν καταλαβαίνω, γιατί πρέπει να γίνει διπλή εξεταστική? Δηλαδή αν κάτι δεν το ξέρουμε θα το μάθουμε καλύτερα? (δυστυχώς η απάντηση είναι "Ναι", γιατί στην Ελλάδα πολλά μαθήματα περνιούνται με 3-ήμερο διάβασμα).

Και για να πάμε και ένα βήμα παραπέρα, δεν καταλαβαίνω γιατί να μη χαθεί το εξάμηνο. Αφού όπως σωστά λες, η ύλη δεν έχει διδαχθεί. Θα καλυφθούν τόσες χαμένες βδομάδες σε 1-2? Θα μου πεις "μα γιατί να χαθεί το εξάμηνο?"
Γιατί όπως είπα και πριν, πρέπει να αναλαμβάνουμε την ευθύνη των πράξεων μας. Θέλουμε να κάνουμε "αγώνα" κλείνοντας τη σχολή? Δικαίωμά μας (το συζητάμε αυτό, αλλά ας πούμε πως είναι δικαίωμά μας). Δεν πρέπει όμως να πληρώουμε κάποιο τίμημα γι'αυτό? Και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη θέλουμε? Και για αυτούς που ήταν κατά των καταλήψεων: ας ψήφιζαν κατά κι ας πείθανε και τους φίλους τους να κάνουνε το ίδιο. Αλλά μάλλον οτυς βόλευαν οι καταλήψεις γιατί είχε καλό καιρό για φραππέ στην παραλία. (Θυμάμαι πολλούς συμφοιτητές μου υπερ των καταλήψεων τις βδομάδες πριν τα χριστούγεννα, ξέροντας πως δεν υπάρχει περίπτωση να χαθεί το εξάμηνο...)

Δυστυχώς κανένας Έλληνας καθηγητής δε θα τολμήσει να πει πως χάθηκε το εξάμηνο γιατί την επομένη μπορεί να βρει το αυτοκίνητό του καμμένο ή το γραφείου του γυαλιά-καρφιά...

Δευ Ιουλ 03, 08:56:03 μμ  
Yosemite Sam said...

Οι καθηγητές είναι αδιάφοροι γλυφοκώληδες που η ανάσα τους ζέχνει ούρου από τις κατουρημένες ποδιές που ασπάστηκαν εν τη ανελίξει τους.

Πω πω βρωμόστομα ο επώνυμος φίλος!

Καλά αφεντικό έχεις τέτοιους επώνυμους φίλους και μας τους κρύβεις;

Εκφράζοντας θέλω να πιστεύω τα αισθήματα της πλειοψηφίας, απευθύνω επείγουσα έκκληση στον επώνυμο φίλο να φτιάξει nickname και να μπουκάρει στη νικοδήμειο αρένα.

Δευ Ιουλ 03, 08:57:27 μμ  
Nikos Dimou said...

poly sovara pragmata said...
Και για να μην ξεχνιόμαστε: επί της ουσίας πολλά δίκια, αλλά να μην τα χάνουμε ένεκα εκνευρισμού, ε;
Εμένα δεν είναι συνεργάτης μου ο κ. Γουσέτης, εσάς μήπως είναι φίλος σας; Μπορώ να καταλάβω τότε τον εκνευρισμό..."

Περιέργως το θέμα έχει εκνευρίσει και το 99% των σχολιαστών (που πρώτη φορά ακούνε για τον Γουσέτη) και το 99% των μπλόγκερς (έχει βουίξει η Μπλογκόσφαιρα). Είστε εντελώς μόνος κύριε Πολυ Σοβαρά και μάλλον εσείς δεν είστε σε καλή μέρα...

Δευ Ιουλ 03, 09:01:46 μμ  
harry reloaded said...

Υψηλοφρονα & ελπιδοφορα τα σημερινα σχολια,η δε Βελιου εχει κλασσικη σκεψη καλοπροαιρετης αστης κυριας. Δεν ηξερα οτι ο Καζαντζακης ηταν σημιτοφιλος,σπανιο για...Γκρέκο. Προτεινω οι βρισιες να γραφονται με στιγματα,π.χ μ*λακας,γ@μισε κ.ο.κ. Το σχολιο Jason...Ποντιοφερνει...

Δευ Ιουλ 03, 09:05:38 μμ  
username said...

Τα ίδια παντελάκη μου τα ίδια παντελή μου. Και μετά από 50 χρόνια τα ίδια θα λένε. Και πριν 50 χρόνια τα ίδια λέγανε.

Άλλα νέα; Βαρέθηκα ρε Νίκο αδιέξοδα θέματα που πίσω τους βρίσκεται η αρπαχτή. Γιατί δε λέμε τα πράγματα με το όνομά τους;

Δευ Ιουλ 03, 09:08:40 μμ  
suigenerisav said...

Έχοντας καθίσει πίσω [αλλά πια και μπροστά] από τα φοιτητικά έδρανα, επιτρέψτε μου να διασπάσω την εντυπωσιακή ομοφωνία που φαίνεται grosso modo να επικρατεί στο blog σας αναφορικά όχι μόνο με την -προφανώς καταδικαστέα- υπόθεση Γουσέτη, αλλά και για τις συγκλίνουσες ερμηνείες για την κατάσταση στα ελληνικά Α.Ε.Ι.

Συμμερίζομαι όσο ελάχιστοι την αγωνία, την πίκρα αλλά και την οργή των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας που βάλλονται πανταχόθεν.
Αυτη τη φορά από την -μάλλον- οργανωμένη φοιτητική (;) βιαιότητα σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων.
Όμως...
Χλευαστικές αναφορές του τύπου "μισή ώρα στους Εβραίους αι μισή ώρα στον Χίτλερ", με ξενίζουν όταν προερχονται από εσάς κ. Δήμου...
Ίσως, πάλι, και να έχω εσφαλμένη εικόνα για τη νηφαλιότητα που θεωρούσα πως σας χαρακτηρίζει.

Εν πάση περιπτώσει, αναρωτιέμαι αν διαπιστώσατε πως -όπως ορθά επισημαίνει ο vrennus- ότι το ποστ αυτό λειτούργησε ως δούρειος ίππος για την ανάδειξη του διαμφισβητούμενου για τους περισσότερους-μα βαθιά συμβολικό για κάποιους ζητήματος του πανεπιστημιακού ασύλου.
Τίποτα το μεμπτό ασφαλώς ως εδώ.
Το ότι όμως το δικτυακό σας μετερίζι χρησιμοποιείται για να κατακλυστούμε από χαρακτηρισμούς με συγκεκριμένη στοχοθεσία: για τη φασιστική Αριστερά-περίπου _συλλήβδην_, για τα "φασιστότεκνα" και το λαθρόβιο φύλλο, .. ε, αυτό νομίζω πως 'κάτι' σημαίνει..
"Βρήκαμε παπά, να θάψουμε πεντέξι;"

Μην βιαστείτε να με αδικήσετε.
Δεν είμαι καν τακτικός αναγνώστης της Αυγής-καταγγέλω καθε μορφής λογοκρισία, απ' όπου κι αν προέρχεται.
Θα χρέωνα δε στη διεύθυνση της συγκεκριμένης εφημερίδας ηλιθιότητα παρα λογοκριτική διάθεση-αλλά αυτό είναι η δική μου προσωπική εντύπωση που πηγάζει από άλλες εμπειρίες..
Έχω την αίσθηση όμως ότι άλλο είναι εδώ το 'πρόβλημα' μας.
Αυτό που τόσο γλαφυρά σπεύδει να τονίσει η πλειοψηφία των συνομιλητών: οι τεμπέληδες φοιτητές, το άθλιο επίπεδο σπουδών για το οποίο χρεώνονται οι ίδιοι-κουβέντα για την κυβερνητική ταμπακέρα..
Και βέβαια τα χρήματα του έλληνα φορολογούμενου!-όσο για τα μέλη ΔΕΠ, όταν δεν πρόκειται για τον άτυχο Βασαλο αλλά για οργανωμένες διεκδικήσεις, έχουμε να ακούσουμε πολλά-όσα ήδη δηλ 'καλά' γνωριζουμε: για τους "αγράμματους, τεμπέληδες πανεπιστημιακούς" με τα ανερμάτιστα οικονομικά αιτήματα, τις παχυλές απολαβές κλπ, κλπ..
Ας είναι..
Για το θέμα του ασύλου επί της ουσίας προσυπογράφω τη θέση του heinz-προτείνω μόνο να πάψουμε να είμαστε τόσο υποκριτικοί και κατατι στοχαστικότεροι όταν θίγουμε τόσο σύνθετα προβλήματα.
Όλοι μας..
Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Δευ Ιουλ 03, 09:12:01 μμ  
mickey said...

Απλά θλίβομαι - για πολλά :(

Ίσως επανέλθω αργότερα...

Δευ Ιουλ 03, 09:18:13 μμ  
Nikos Dimou said...

@suigenerisav
το σχόλιό σας αποδεικνύει άλλη μία ασθένεια της ελληνικής σκέψης: το "ναι μεν έχετε δίκιο αλλά το κείμενό σας λειτουργεί ως δούρειος ίππος" (άρα δεν έχετε).

Με την συνομοσιολογία του "δούρειου ίππου" εξαφανίζεται και η ελάχιστη δυνατότητα κριτικής. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τίποτα διότι κάπου δίνουμε άλλοθι... κλπ. κλπ.

Και δεν σας περνάει από το νού ότι μπορούμε να διαφωνούμε ΚΑΙ με την κρατική πολιτική ΚΑΙ με την βία των φοιτητών ΚΑΙ με την λογοκρισία της "Αυγής";

Δευ Ιουλ 03, 09:27:29 μμ  
BadlyDrawnBoy said...

Επειδή οι πολιτικοί θέλουν να επανεκλεγούν και δεν αστειεύονται με τέτοια σοβαρά θέματα. Επειδή οι ξενοδόχοι και σουβλατζήδες του Άνω Κουτσουλοχωρίου έχουν αναδουλιές και η τοπική ανώτατη σχολή «Φιλοσοφίας των περιπρωκτικών τίλων» βοηθάει στην φοροδιαφυγή τους.


Νομίζω ότι κάποτε πρέπει να γίνει ένας σοβαρός δημόσιος διάλογος για το εκλογικό σύστημα της χώρας(τον έχω κουράσει τον Heinz, but I insist!) Η γνώμη μου είναι πως όσο συντηρείται το παρόν εκλογικό σύστημα με το σταυρό, τόσο θα αυξάνεται και ο φόβος του πολιτικού κόστους, η κατάρα του πολιτικού μας συστήματος. Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι οι Έλληνες επιθυμούν αλλαγές σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου. Και όμως, κάθε φορά που αυτές οι αλλαγές πάνε να πάρουνε σάρκα και οστά δια της νομοθετικής οδού, ένα αόρατο (όχι και τόσο) χαλινάρι τις τραβάει με δύναμη προς τα πίσω και τις τσακίζει (βλ. παιδεία, ασφαλιστικό, κτλ.). Και αυτό γίνεται εσαεί!

Αν οι πολιτικοί ήταν απαλλαγμένοι από το άγχος της επανεκλογής τους, θεωρώ ότι κάποια αρνητικά φαινόμενα, για τα οποία εδώ μέσα τόοοσες φορές έχουμε συζητήσει, όπως ο λαϊκισμός, ο νεποτισμός, η αναξιοκρατία, η ακινησία και η «μονιμότητα» του πολιτικού συστήματος, η αρνητική επιρροή της εκκλησίας (άγχος μεγάλο έχουν οι πολιτικοί να εξασφαλίσουν μια φωτογραφία πλάι-πλάι στον οικείο μητροπολίτη και αν σταθούν τυχεροί και έχουν φωτο με τον αρχιεπισκοπίξ, τοτε… χαράς ευαγέλια!), η βία στα γήπεδα, ο κρατισμός σε συνδυασμό με την έλλειψη επιχειρηματικής κουλτούρας, η διαφθορά (το μεν νόμιμο κέρδος είναι μεμπτό, το δε μαύρο… «αφού όλοι κλέβουν, γιατί όχι και εγώ;») και πάρα πολλά αλλά.

Το παράδειγμα της Aphrodite με το Zara, μου έφερε στο μυαλό της ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες aka αχούρια. Γιατί στην Ελλάδα υπάλληλοι και πελάτες καπνίζουν στις υπηρεσίες ενώ στο εξωτερικό όχι; Γιατί οι φοιτητές προκαλούν στο ελληνικό πανεπιστήμιο ασχήμιες που έξω δε θα μπορούσαν καν να διανοηθούν; Μάλλον η περίσσια επαναστατικότητα θα φταίει – “εμείς δεν είμαστε φλούφληδες σαν τους άλλους!”

Συμφωνώ με τον επώνυμο-ανώνυμο που λέει: Το λαμπερό μας πνεύμα είναι ένας μύθος. Μόλις βρεθούμε έξω κατεβάζουμε το κεφάλι και πειθήνια ακολουθούμε τα αφεντικά με την ουρά στα πόδια και τότε ώ της εκπλήξεως διαπρέπουμε!

Η πλειοψηφία δέχεται ότι και ο εωσφόρος χρειάζεται τον Κούγια του. Αλήθεια, πόσο εύκολο είναι σήμερα, να υποστηρίξει στο ελληνικό πανεπιστήμιο κάποιος τις θέσεις του Προέδρου Μπους. Ο Αντιαμερικανισμός εδώ είναι αυτονόητος, αλλά αν υποθέσουμε ότι έστω και ένας ΄Ελληνας έχει διαφορετική άποψη; Ως γνωστόν, οι ομοεθνείς μας στο εξωτερικό δε συμμερίζονται απόλυτα τις δικές μας ιδεοληψίες, οι οποίες γεννήθηκαν, γιγαντώθηκαν και ρίζωσαν κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Αυτοί έχουν άλλα βιώματα και πολιτικές παραστάσεις (το γραικαλβανικό κιτς, όμως, δεν το έχουν αποβάλει ακόμη).

Δευ Ιουλ 03, 09:42:57 μμ  
thodoras said...

Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία.
Το άσυλο είναι ο κατεξοχήν θεσμός της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Θέλει αρετή και τόλμη όμως, αλλιώς θα το χάσουμε.
Αρετή, είναι να θεωρούμε την ελευθερία όλων ιερή, αν οι καταληψίες είχαν αρετή δε θα εκβίαζαν αποφάσεις.
Αρετή, είναι να συνεδριάζει η επιτροπή ασύλου ΣΥΝΕΧΩΣ, ή να μπορεί να συνεδριάσει εντός πενταλέπτου, και να αναλαμβάνει τις ευθύνες προάσπισης του ασύλου που της αναλογούν.
Αρετή είναι η επιτροπή κατάληψης του Οικονομικού Πανεπιστημίου να εκδιώξει τους τραμπούκους και να τους καταδικάσει χωρις μισόλογα.
Αρετή και τόλμη, είναι οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΜΠ και το οικονομικού πανεπιστημίου να έχουν ομάδες περιφρούρησεις ΣΥΝΕΧΩΣ, που να εμποδίζουν τους γνωστούς αγνώστους να καταστρέφουν τα κτίρια.
Αρετή και τόλμη είναι οι καθηγητές να μην υποκύπτουν σε εκβιασμούς και να τους καταγγέλουν δημόσια, ΟΛΟΙ, όχι ένας και δύο.
Με λίγα λόγια, έχουμε έλλειμα αρετής και τόλμης γι΄αυτό συζητιέται ΤΩΡΑ η κατάργηση του ασύλου, κάτι αδιανόητο στα χρόνια της φοιτητικής μου ζωής.

Η Αυγή, και αρκετοί που έγραψαν εδώ, νομίζω ότι έπεσαν στην παγίδα των 'πλαισίων' που λέει η Serafina. Το ότι καταδικάζω τον τραμπουκισμό μιας επιτροπής κατάληψης δε σημαίνει ότι συμφωνώ με τη Μαριέττα και τον Πολύδωρα.
Το σχέδιο νόμου είναι ένα ανουσιούργημα και όποιος το διαβάσει σοβαρά μπορεί να το δει, αλλά στη δημόσια συζήτηση κρύβεται πίσω από ηθικολογικές ρητορίες.

Δευ Ιουλ 03, 09:54:28 μμ  
AdHoul said...

. Στον τοίχο υπήρχε ένα σύνθημα: «Καμιά ειρήνη με τους καθηγητές». Και ένα άλλο, που φαίνεται στη φωτογραφία: «Φασίστα Βασσάλο θα σε κρεμάσουν οι φοιτητές».

αυτό το απόσπασμα τα λέει όλα.και να κοπούν τα παραμύθια ότι δεν εκφράζουν το σύνολο της Επιτροπης γιατί είναι άγρια ψέμματα.
τέτοιοι και χειρότεροι είναι.

Λοιπόν, σχετικά με το φαινόμενο της διάλυσης των Ελληνικών πανεπιστημίων τεράστια ευθύνη φέρουμε οι φοιτητές ως μονάδες αλλά και ως ολότητα.

αφού δε μπορούμε να προστατέψουμε το πανεπιστήμιο μας είμαστε ανίκανοι. απλά πράγματα.

@ ggl

&

@ poly sovara pragmata


ΕΛΕΟΣ! stop shit-bombing!

Δευ Ιουλ 03, 10:02:56 μμ  
kapsokalyvas said...

Σεβαστέ κύριε Δήμου, αλλά και (ελπίζω) εν δυνάμει φίλε Νίκο, έχετε δικαίωμα να διαφωνείτε ΚΑΙ με την κρατική πολιτική ΚΑΙ με την (υπαρκτή) βία των φοιτητών ΚΑΙ με την λογοκρισία της «Αυγής». Όπως, επίσης άλλωστε, έχετε και το δικαίωμα να μετατρέπετε αυτό το μπλογκ σε όχλο φανατικών. Κατά του (υπαρκτού) φασισμού, βεβαίως...

Δευ Ιουλ 03, 10:07:22 μμ  
harry reloaded said...

Πολιτικα σωστος ο ορος τρωικο αλογο. Η καταργηση του σταυρου ειναι ουσιαστικα καταργηση της θελησης του λαου,αντιθετα πρεπει να καταργηθουν οι τσατσοι που δεν τους εχει ψηφισει κανεις ("βουλ. επικρατειας") & οι εξωκοινοβουλευτικοι υπουργοι. Το διδαγμα απο τα συμβαντα ειναι οτι ο τραμπουκισμος περναει & νικαει. Νικουν οι κακοι,επειδη οι καλοι ειναι αδυναμοι. Το φαινομενο Γουσετη τωρα,Τριαριδη αλλα & Δημου παλιοτερα πρεπει να προβληματισει το καθε πολιτικο προσωπο,ωστε να αποκτησει δυναμη & να μην εξαρταται απο τα γουστα εκδοτη ή κομματος.Προφανως θα σκεφτηκαν στην Αυγη α λα Ψυχ*αρη,δεν θα γινει η εφημεριδα μαγαζι του Γουσετη.He who has the gold,makes the rules,οπως ειπε & ο (εβραιος) μεγαλοεργολαβος Λεφρακ. Και το ιντερνετ ειναι the poor man's golden medium.He who has the blog,changes the rules...

Δευ Ιουλ 03, 10:08:18 μμ  
harry reloaded said...

Χρειαζεται υπενθυμιση,οχι αναφορα σε επωνυμα οπως κ*υγιας,μπορει να προκυψει νομικο μπερδεμα με αγωγες κ.ο.κ. Ελπιζω ο Δημου,ουτως ή αλλως να απαλλαγει απο περιουσια στ' ονομα του. Καλλιο προλαμβανειν παρα μπλεκειν λογω μπλογκειν...Με το *,λες για ολους & κανεις δεν μπορει να σε πειραξει.

Δευ Ιουλ 03, 10:14:29 μμ  
kolassas said...

badlydawnbox said:Η γνώμη μου είναι πως όσο συντηρείται το παρόν εκλογικό σύστημα με το σταυρό......
Μα αγαπητέ αυτό που θέλει πρώτα την εξουσια μετά μανίας είναι το κόμμα,εάν νομίζεις ότι τον Κωστάκη και τον Γιωργάκη τους ενδιαφέρει ποιους βουλευτές θα έχουν από κάτω τους είσαι γελασμένος,πολιτική χαράσει ο πρωθυπουργος με το επιτελίο του και κανείς άλλος!!!
Προς ΝΔ,τα μάθατε σε μια πόλη της Ισπανίας,νομιζω στην Valencia, έγινε δυστύχημα στο μετρο με 30 νεκρους,το δυστύχημα έγινε στον σταθμό ΙΗΣΟΥΣ και σε λίγες μέρες πάει ο Παπας,μήπως είναι κανένα σημάδι αυτό!!!

Δευ Ιουλ 03, 10:14:53 μμ  
Nikos Dimou said...

kapsokalyvas said...
"Όπως, επίσης άλλωστε, έχετε και το δικαίωμα να μετατρέπετε αυτό το μπλογκ σε όχλο φανατικών".

"Όχλος φανατικών;". Βαριά κουβέντα φίλε Μάριε. Και άδικη. Μόνον όχλο δεν αποτελούν οι σχολιαστές ενός blog - εκτός αν χάσαμε το νόημα των λέξεων. Και φανατικών, γιατί; Επειδή συμφωνούν οι περισσότεροι; Μήπως έχουν δίκιο; Επειδή αγανακτούν; Μήπως πάλι έχουν δίκιο;

Δευ Ιουλ 03, 10:30:00 μμ  
thodoras said...

και μια απορία,
γιατί "συνεκλήθη η Σύγκλητος του υπό κατάληψη Οικονομικού Πανεπιστημίου, κατ’ απαίτηση των φοιτητών -καταληψιών"
με ποια λογική; δεν είναι παράτυπο;
από πιο πριν φαίνεται να στράβωσε το πράγμα...

Δευ Ιουλ 03, 10:34:29 μμ  
Maria Velliou said...

Κύριε harry reloaded, με συγχωρείτε αλλά τι το κακό έχει η "κλασσική σκέψη καλοπροαίρετης αστής κυρίας";

Δευ Ιουλ 03, 10:40:18 μμ  
AdHoul said...

Nikos Dimou said...
Και φανατικών, γιατί; Επειδή συμφωνούν οι περισσότεροι; Μήπως έχουν δίκιο; Επειδή αγανακτούν; Μήπως πάλι έχουν δίκιο;


Άμα πιστεύετε πως η αγανάκτηση απέναντι σε μία σάπιλα δεκαετιών είναι φανατισμός τότε

σας διακατέχει βαθιά θολούρα κε. Kapsokalyva....

να το κοιτάξετε.. μην το αφήσετε έτσι..

Δευ Ιουλ 03, 10:44:06 μμ  
Maria Velliou said...

Υ.Γ. "...καλοπροαίρετης αστής κυρίας..." μ' αρέσει αυτό, θα το κρατήσω.

Δευ Ιουλ 03, 10:44:21 μμ  
gargoyle said...

kapsokalyvas: επαναλαμβάνεις το ολίσθημα της σύγχρονης (;) Αριστεράς κι εσύ. Αφ'ενός επειδή ιδεολογικά έχεις μείνει πίσω, χρησιμοποιείς βαριές και αστήριχτες εκφράσεις ('όχλος φανατικών'). Αλλά φοβάμαι πως όταν θα σου τελειώσουν οι λέξεις ή θα τις έχεις φθείρει θα βρεθείς σε αδιέξοδο.

Αφ'ετέρου μάλλον κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια.

Δευ Ιουλ 03, 10:47:50 μμ  
kapsokalyvas said...

Φίλε Νίκο Δήμου,
το «όχλος» είναι μεταφορά. Και ναι, πάρα πολλά σχόλια τα διάβαζα με αυτήν ακριβώς την αίσθηση να κυριαρχεί μέσα μου. Αλλά, ας δεχθούμε πως εγώ είμαι «υπερευαίσθητος» στους όχλους και στους φανατισμούς... Πάει καλά...
Η συμφωνία των περισσοτέρων, κατ’ εμέ, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα! Το αναμφισβήτητο δίκιο τους είναι το 50% της υπόθεσης. Και μόνον.
Όσο για την αγανάκτηση, ναι είναι πολύτιμη κάποιες φορές (ας προβληματιστούμε, όμως, εάν εδώ πρόκειται για μια από αυτές...). Αλλά τότε θα πρέπει να αναλογισθούμε δυο φορές και την βάνδαλη οργή των νεαρών με τις κουκούλες. Δεν υπάρχουν, πιστεύω, αποδεκτές και μη αποδεκτές οργές. Υπάρχουν, ελπίζω, νοήμονα όντα που παλεύουν με το «ερπετικό υπόστρωμα» του νεοεγκεφάλου τους.
Τέλος, αν θέλετε, ας χρησιμοποιήσουμε κάποια άλλη λέξη για την «αγανάκτηση». Η έκφραση «αγανακτισμένοι πολίτες», σε κάποιους παλαιότερους, λέει πολλά...

Δευ Ιουλ 03, 10:53:00 μμ  
Maria Velliou said...

Υ.Γ.2: Αν μετά από δύο πτυχία ελληνικών Α.Ε.Ι., ένα θεωρητικό κι ένα καλλιτεχνικό, ένα μεταπτυχιακό στην Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης σε βρετανικό Α.Ε.Ι., πλήθος σεμιναρίων και συνεδρίων για θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δεκαπεντάχρονη συνεργασία με έλληνες και ξένους πανεπιστημιακούς για σχεδιασμό πανεπιστημιακών προγραμμάτων σπουδών, έλεγχο κι αξιολόγηση, οκτάχρονη συνολικά θητεία στα Δ.Σ. ενώσεων ιδιωτικών εκπαιδευτικών φορέων και διάφορα άλλα, κατέληξα να έχω "κλασσική σκέψη καλοπροαίρετης αστής κυρίας", σημαίνει ότι αυτών των κυριών η σκέψη βρίσκεται πολύ ψηλά, σε σχέση με το ζήτημα που μας απασχολεί. Καλά θα κάνατε λοιπόν να τους δίνατε περισσότερη προσοχή.

Δευ Ιουλ 03, 10:53:19 μμ  
vassiliskou said...

Καλησπέρα!

Μήπως αν τους βάζαμε ΟΛΟΥΣ τους φοιτητές να παρέχουν υπορχρεωτική εργασία καθαρισμού & συντήρησης του χώρου συν ανανέωσεις, ματαφράσεις, επανεκδόσεις κτλ όλων των συγγραμάτων & βιβλίων -χωρίς καμμία εξαίρεση, που να είσαι ο γυιός του Τζον Πάππας- να μας έβγαινε σε καλό;

Οσο σπέρνεις χωράφι που είναι κολλεγιά και στα παίρνει όλα ο τσιφλικάς, να κι αν βγάλει σοδειά, να κι αν δεν βγάλει!

Αμα είναι δικό σου όμως, στρώνεσαι στη δουλειά και το πονάς, χύνεις ιδρώτα μέχρι ν'αποδώσει καρπούς - και είναι τόσο γλυκό ό,τι φύτεψες μόνος σου...

Και μαύρο φίδι τον έφαγε όποιον κοντοχωριανό πάει να στο πειράξει!

Συμφωνώ να πέσουν μερικές γρήγορες, μπας και συγκρατηθούν πλέον οι ανεγκέφαλοι... Δεν πάει άλλο!

Χάνουμε πολύ χρόνο και φεύγει το καλό φοιτητο-δυναμικό έξω. Και θα παραμείνει έξω. Το κακίζετε;

Δευ Ιουλ 03, 11:01:05 μμ  
Maria Velliou said...

Κύριε suigenerisav, νομίζω ότι κι εσείς αποτελείτε κλασσικό παράδειγμα του πόσο μπορεί να εξωκείλει κι η πιο καλοπροαίρετη σκέψη. Να σας θυμίσω ότι όχλος ονομάζεται η ομάδα ανθρώπων που υιοθετεί κοινή άποψη άσκεφτα, επειδή την υιοθετούν όλοι και προβαίνει εξ αυτής σε πράξεις στις οποίες δεν θα τολμούσε να προβεί ο καθένας μόνος του διότι θα φοβόντουσαν τις συνέπειες, τις οποίες ως όχλος δεν θα υποστούν ή θα μοιραστούν. Καμία σχέση με τους γράφοντες σ' αυτό το φόρουμ που διατηρούν την ψυχραιμία τους, την ατομικότητα τους, ενίοτε και την επωνυμία τους και ούτε προβαίνουν ούτε παροτρύνουν σε πράξεις. μήπως ο ορισμός του όχλου σας θυμίζει κάποια άλλη ομάδα πολιτών που μας απασχολεί σ' αυτή τη συζήτηση;

Δευ Ιουλ 03, 11:01:56 μμ  
VICTOR said...

Δυστυχώς τα φαινόμενα αυτά αποτελούν μία ακόμα χρόνια παθολογία της παρανοϊκής νεοελληνικής πραγματικότητας, που δεν λέει να διορθωθεί. Ως πανεπιστημιακός και ο ίδιος θέλω να εκφράσω τη συμπαράσταση μου στον συνάδελφο Βασίλη Βασσάλο.

Δευ Ιουλ 03, 11:11:08 μμ  
Nikos Dimou said...

kapsokalyvas said...
"Τέλος, αν θέλετε, ας χρησιμοποιήσουμε κάποια άλλη λέξη για την «αγανάκτηση». Η έκφραση «αγανακτισμένοι πολίτες», σε κάποιους παλαιότερους, λέει πολλά..."

Είναι η τρίτη φορά που μας βρίζετε συλλογικά Μάριε (δεν θα σας πω φίλο, τώρα). Μας ονομάσατε όχλο, μας είπατε φανατικούς και τώρα μας παρομοιάζετε με τους κλασικούς "αγανακτισμένους πολίτες". Κι όλα αυτά επειδή επικρίναμε μία πράξη βίας και μία πράξη λογοκρισίας.

Κρίμα. Παρόλη την ευαισθησία και το ταλέντο σας, δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από τα κατάλοιπα του αριστερού ολοκληρωτισμού.

Δευ Ιουλ 03, 11:12:51 μμ  
Nikos Dimou said...

Maria Velliou said...
Κύριε suigenerisav...

η πολύ σωστή κριτική σας (και ανάλυση της έννοιας όχλος) απευθυνόταν στον kapsokalyvas - αυτός την χρησιμοποίησε.

Δευ Ιουλ 03, 11:15:30 μμ  
harry reloaded said...

Ας συνθεσουμε τις αποψεις μας ...καλοπροαιρετα,χωρις ακροτητες περι...καταναγκαστικης εργασιας,να ξαναφερουμε μια καλη ατμοσφαιρα.

Δευ Ιουλ 03, 11:16:03 μμ  
kapsokalyvas said...

Καλό βράδυ σε όλους. Κρίμα...

Δευ Ιουλ 03, 11:21:54 μμ  
antvol said...

Το περιστατικό που αναφέρετε είναι ανατριχιαστικό. Κι ακόμη πιο ανατριχιαστικό είναι το κενό σιωπής που ακολουθεί, ειδικά από όλους εκείνους που θα έπρεπε να μιλήσουν, να καταγγείλουν, να εξεγερθούν, να συμπαρασταθούν σε όσους χλευάζονται, απειλούνται και διώκονται. Πανεπιστημιακοί, διανοούμενοι, ακαδημαϊκοί, εφημερίδες, κανάλια, διαμορφωτές γνώμης, πολιτικά κόμματα, νεολαίες.
Αυτό είναι που με φοβίζει, με απελπίζει και με θλίβει. Η συνωμοσία της σιωπής, που καταλήγει συνενοχή. Όταν όμως χτυπά η καμπάνα, είναι γνωστό πλέον για ποιον χτυπά...

Δευ Ιουλ 03, 11:34:20 μμ  
Mantz said...

@ggl:
"Στην ουσία τώρα. Η βία είναι ποικιλόμορφη. Πιστεύω πως και τα μέλη της συγκλήτου πήγαν να ασκήσουν βία, καθώς δεν είναι παιδαγωγικό το να δίνει κανείς εξετάσεις τον Ιούλη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών,...

Αχ, καλέ σκάσαμε!

...χωρίς μάλιστα να έχει παραδοθεί η ύλη"

Η ύλη μπορεί να μην έχει παραδοθεί, αλλά το πνεύμα σίγουρα...

@Heinz:
Χρήσιμα τα αποσπάσματα που αναφέρεις. Χωρίς να τα έχω διαβάσει είχα κι εγώ την εντύπωση (που τώρα ενισχύεται) ότι πρόκειται για ένα συντηρητικό, ανούσιο ψευτονοικοκύρεμα. Και με άθικτο τον κυρίαρχο συγκεντρωτισμό όπως φαίνεται. Το χρήμα πολλοί εμίσησαν, την εξουσία ουδείς (και ουδεμία). Η χολέρα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης είναι ο συγκεντρωτισμός, πάνω απ'όλα.

Ανεβάζω στο blog μου σύνδεση προς το άρθρο...

Δευ Ιουλ 03, 11:37:08 μμ  
Maria Velliou said...

Κύριε Δήημου, συγγνώμη, πράγματι μπερδεύτηκα, ο suigenerisav αναφέρεται σε "δούρειο ίππο".Άστοχο επίσης, διότι ο δούρειος ίππος χρησιμεύει για την κρυφή και δόλια μεταφορά εχθρικών, φθοροποιών και καταστρεπτικών στοιχείων. καμία σ΄χεησ, όαλ εδώ γίνονται στα φανερά. Χρησιμοποιούμε τα blogs για να διοχετεύουμε απόψεις που λέγαμε ο καθένας σε ένα μικρό κύκλο φίλων και να τις μοιραζόμαστε επιτέλους με πολλούς, χωρίς να υφιστάμεθα τη λογοκρισία των συμβατικών Μ.Μ.Ε..
Διαφωνούμε σε πολλά ίσως, συμφωνούμε ομως σε ξεκάθαρα θέματα όπως αυτό που τέθηκε σήμερα. Που δεν χωρά "ναι μεν αλλά", διότι γίνεται συνένοχος. "Ναι μεν αλλά" στη βιαιοπραγία και την απειλή κατά ζωής; Διότι γι' αυτό μιλάμε.
Όσο για τις απόψεις του heinz για το νομοσχέδιο, αντίθετα μ' εκείνον βρίσκω τα άρθρα που παραθέτει προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν θέλω να αναλώσω άλλο χώρο γι' αυτό εδώ.

Δευ Ιουλ 03, 11:37:24 μμ  
diastimata said...

Αυτό με το οποίο τρόμαξα εγώ αγαπητέ κ. ΝΔ, είναι ότι την είδηση δεν την είδα σε κάποιο μεγάλο κανάλι, ούτε την διάβασα στα γνωστά πόρταλ, ούτε την άκουσα στα γνωστά "ενημερωτικά" ραδιόφωνα. Κι ως επαγγελματία του είδους, αυτό με τρομάζει πρώτα. Κι έπειτα, τα υπόλοιπα -φυσικά.

Δευ Ιουλ 03, 11:39:07 μμ  
Nikos Dimou said...

diastimata said...
"Αυτό με το οποίο τρόμαξα εγώ αγαπητέ κ. ΝΔ, είναι ότι την είδηση δεν την είδα σε κάποιο μεγάλο κανάλι, ούτε την διάβασα στα γνωστά πόρταλ, ούτε την άκουσα στα γνωστά "ενημερωτικά" ραδιόφωνα".

Από αυτή την άποψη πρέπει να πούμε πως η (συνήθως συντηρητική) Καθημερινή και ο Αντώνης Καρκαγιάννης έσωσαν την τιμή του Ελληνικού Τύπου. Αλλά να είναι η Καθημερινή πιο "ανοιχτή" από την Αυγή; Να η απογοήτευση.

Δευ Ιουλ 03, 11:52:26 μμ  
Nikos Dimou said...

Με την ευκαιρία επικοινώνησε μαζί μου με email στέλεχος της Αυγής που μου έγραψε:

"Δεν θα ήταν λογικότερο να επικοινωνήσετε με τη Διεύθυνση της ΑΥΓΗΣ πριν παρουσιάσετε τη "δική" μας θέση για το κείμενο
του Δ. Γουσέτη; Και κυρίως πριν καταλήξετε σε συμπεράσματα
και χαρακτηρισμούς;"

(Φαντάζομαι πως εννοούσε την δική σας θέση).

Απάντησα πως το blog μου είναι ανοιχτό για όλους και θα δημοσιεύσει την άποψη της Αυγής (χωρίς λογοκρισία).

Δευ Ιουλ 03, 11:56:10 μμ  
Alexandra said...

Δεν έχει χρώμα η λογοκρισία... ξαναγυρνάμε με ταχύτητα φωτός προς τα πίσω.

Δεν κρίνω κανέναν. Αλλά, φοβάμαι μήπως γίνουν όλα πολύ χειρότερα από τώρα (και στο θέμα του κειμένου και στο θέμα του ασύλου).

(Ειλικρινά λυπάμαι που 'κόπηκε' αυτό το ειλικρινές κείμενο)

Δευ Ιουλ 03, 11:59:30 μμ  
vassiliskou said...

Ωραια, ν'ακούσουμε και την Αυγή...

Λοξή σκέψη: Ελληνοτουρκικά, ολοκαύτωμα, για να δούμε αν μ'αυτό θα χτυπήσουμε 3-άδα...
(μου λείπει ο -αλέ σήμερα...)

Κύριε Δήμου γερά!

Τα αυτονόητα τα βλέπουμε όλοι. Στο τι μπορεί να γίνει επιτέλους κολλάμε. Στο ποιός θα κανει κάτι κολλάμε. Ακόμη και στο ποιός θα πει σε αυτόν που θα πει ποιός θα κάνει κάτι κολλάμε!

Ημαρτον!
:)

Τρι Ιουλ 04, 12:01:13 πμ  
ggl said...

Το να απομονώνει κανείς φράσεις και μετά να τις διαστρέφει είναι μια καλή τακτική κ. Δήμου. Ειδικά όταν το συνδυάσει με αλαλαγμούς φέρνει καταπληκτικά αποτελέσματα.

Ως άνθρωπος που κάνει μάθημα σε φοιτητές σας εξέθεσα γιατί η απόφαση που πήγε να λάβει η σύγκλητος ήταν αντιπαιδαγωγική και μου έμοιαζε να φέρει τη σφραγίδα της εκδίκησης, αλλά αυτό μάλλον σας είναι αδιάφορο. Το σημαντικό είναι οι εντυπώσεις και όχι η ουσία. Γιατί αν θέλει να δει κανείς την ουσία αντιμετωπίζει ένα θέμα σφαιρικά και όχι προκατειλημμένα. Αυτό θα σήμαινε κ.Δήμου να μάθετε και τα κίνητρα της άλλης πλευράς, το οποία επιδεικτικά τονίσατε πως σας είναι αδιάφορα.

Με βρίσκει σύμφωνο η άποψη σου Οδυσσέα για την ανάληψη ευθυνών εκ μέρους των φοιτητών. Μια τέτοια ανάληψη ευθυνών θα ήταν μια καλή αρχή για όλη την κοινωνία μας. Θα ήταν μια πολύ επαναστατική αρχή.

Τρι Ιουλ 04, 12:06:33 πμ  
Odysseas said...

Από το μεσημέρι που διάβασα την είδηση αναρωτιέμαι αν αυτό το post θα καταφέρει να αλλάξει κάτι.
Μήπως απλώς χάνουμε την ώρα μας συζητώντας μεταξύ μας?

Θα ήθελα να ρωτήσω όσους εργάζονται στο χώρο των ΜΜΕ: δεν αξίζει το θέμα αυτό δημοσιότητας? Τόσο σημαντικό δηλαδή είναι να κάνουμε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση που κρύβουμε το τι γίνεται μέσα στις καταλήψεις?
Αναρωτιέμαι ποια θα ήταν η υποστήριξη της κοινής γνώμης στους "αγώνες" των φοιτητών αν ήξερε το σι συμβαίνει εκεί μέσα. Άραγε οι ίδιοι οι φοιτητές τα ξέρουν αυτά?
Δεν υπάρχει καμία ντροπή πλέον?

ΥΓ: Γνωρίζω για τα "πλαίσια" των παρατάξεων. Αλλά κάποιες φορές πρέπει να επιλέξουμε το μικρότερο κακό. Η ευθύνη για τις επιλογές δική μας.

Τρι Ιουλ 04, 12:06:55 πμ  
Nikos Dimou said...

Ελπίζω η απάντηση της Αυγής (αν έρθει) να φτάσει σύντομα. Σε λίγο θα πάω για ύπνο και τα σχόλια που θα έρθουν μετά, θα δημοσιευθούν αύριο το πρωί.

Ενδιαφέρουσα σκεψη: σήμερα επισκέφθηκαν αυτό το blog σχεδόν 2000 άτομα - πολύ περισσότεροι αναγνώστες από τον μέσο όρο της Αυγής. Αν προσθέσουμε και τα άλλα blogs στα οποία έπαιξε το θέμα, ο αριθμός πολλαπλασιάζεται.

Πρέπει κάποτε να συνειδητοποιήσουμε την δύναμή μας.

Τρι Ιουλ 04, 12:14:47 πμ  
harry reloaded said...

To sign out for tonight,εχω την εντυπωση οτι ο Καρκα. (της..συνηθους εθνικ καταγωγης) ειναι απο τους ελαχιστους που τολμουν να ψελλισουν τα περι εθνολογικου αυτοπροσδιορισμου για το ονομα Μακ. Πραγματικα ,στην GR υπαρχει μεσαιωνας,αλλα οσα φερνει η ωρα,δεν φερνει ο χρονος. Της παρηγοριας. Και στη Σοβ. Ενωση,το καθεστως ακμαζε για 30 χρονια. Μετα,μεσα σε 10 διαλυθηκε.

Τρι Ιουλ 04, 12:20:30 πμ  
Nikos Dimou said...

ggl said...
Αυτό θα σήμαινε κ.Δήμου να μάθετε και τα κίνητρα της άλλης πλευράς, το οποία επιδεικτικά τονίσατε πως σας είναι αδιάφορα.

Από την στιγμή που εκφράζονται με την βία μου έγιναν αδιάφορα. Αυτο-ακυρώθηκαν.

Καληνύχτα!

Τρι Ιουλ 04, 12:31:50 πμ  
Vrennus said...

ΝΔ said...
Με συγχωρείτε αλλά την ίδια ακριβώς τακτική (ομηρεία και βία) εφάρμοζαν οι Ναζί στους διαφωνούντες μέχρι να "συμφωνήσουν".

Κι όχι μόνον οι Ναζί - και ΔΕΝ αναφέρομαι ΜΟΝΟΝ στις χώρες του "(αν)ύπαρκτου σοσιαλισμού". Η ομηρεία κι η βία δεν είναι αποκλειστικότητα των φασιστικών καθεστώτων, είναι κοινότατος τόπος.

Όσο για την δημοσίευση του κειμένου, εσείς είπατε ότι είναι το ίδιο με αυτό που έκαναν οι καταληψίες.

??????

Τρι Ιουλ 04, 12:46:41 πμ  
giakan said...

Είναι πραγματικά λυπηρά τα όσα συμβαίνουν στα ιδρύματά μας (ιδρύματα όνομα και πράγμα). Αλλά η ελευθερία του λόγου έχει από καιρό καταπνιγεί. Και έχουμε ευθύνη όλοι μας. Και ο κ.Γουσέτης και ο κ. Βασσάλος και πολλοί άλλοι. Οταν οι φατρίες των καθηγητών για να προωθήσουν τους "δικούς" τους σε θέσεις ΔΕΠ, εκμηδενίζουν και προσβάλλουν βάναυσα τους άλλους υποψηφίους, τι παράδειγμα δίνουν στους φοιτητές; Και οι τίμιοι και ειλικρινείς πως αντιστέκονται στις μαφίες αυτές; Με τη σιωπή τους;
Τι έγινε με τον μακαρίτη τον Αλεξανδρόπουλο (αν θυμάμαι καλά το όνομά του) στο πανεπιστήμιο της Κρήτης;
Το δυστύχημα είναι οτι από αυτούς, που θα περιμέναμε κάποιες προτάσεις και κυρίως πράξεις, που θα μας έδειχναν το δρόμο, δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτε. Η αριστερά χάθηκε κι αυτή μαζί με τους αριστερούς της. Και αυτό έχει συμβεί καιρό πριν. Προς τι λοιπόν η απορία για την συμπεριφορά της "Αυγής"; Μήπως η συμπεριφορά και ο λόγος του ηγέτη του ΣΥΝ κ.Αλαβάνου μας προδιαθέτει για κάτι καλό; Μήπως του πρώην κ.Κωνσταντόπουλου; Παιδιά του Στάλιν είναι και οι δυό τους...

Τρι Ιουλ 04, 01:01:44 πμ  
paragrafos said...

Δεν αγοράζω την "αυγή" [αγαπημένη μας Γραβούρα, μη μας πνίξεις], όμως την διαβάζω, από το Διαδίκτυο, αρκετά συχνά. Οι άνθρωποί της έχουν ποιότητα. Τότε, προς τι το ατόπημα της σύνταξης;

Νομίζω ότι ενέδωσε στην πολιτική σκοπιμότητα: σου λέει, αν αφήσουμε να λέγονται αυτά εδώ μέσα, τι θ΄ απογίνουνε οι φοιτητές μας; Θα τους υπερκεράσουν οι... ορθόδοξοι "ριζοσπάστες", κι εκεί που είμαστε τρεις κι ο κούκος, δεν θα μείνει ούτε ο κούκος...

Πάντως, η ανανεωτική αριστερά, έστω και ως συνοθύλευμα (κουρελού την είχε αποκαλέσει, με... συγκρατημένη κακία, ο Πάγκαλος) μου είναι αρκετά συμπαθής και νομίζω ότι εδώ και δεκαετίες περισώζει, συστηματικά, την τιμή και την υπόληψη ολόκληρης της ελληνικής αριστεράς, διανοούμενης και πολιτευομένης.

Στην προκειμένη όμως περίπτωση, το σκεπτικό της μυρίζει ναφθαλίνη.

Με αγάπη

Παράγραφος

Τρι Ιουλ 04, 01:02:18 πμ  
Vrennus said...

Πάντως, το γεγονός ότι οι καταλήψεις, οι φοιτητικές συνελεύσεις, οι πορείες κλπ. βρίθουν ασφαλιτών δεν βλέπω να συγκινεί κανέναν. Δεν είμαι ο μόνος που έχει δει πρωταγωνιστές "δυναμικών κινήσεων" άλλοτε να συναγελάζονται με τα ΜΑΤ σε ανύποπτο χρόνο και άλλοτε να εξέρχονται φορτωμένοι πολεμοφόδια από ...αστυνομικά τμήματα! Αλλά αυτό δεν είναι φασισμός, έτσι;

Τρι Ιουλ 04, 01:10:14 πμ  
Grecopean said...

Με PhD απο το Stanford τι στο καλό κάνει σε Ελληνικό πανεπιστήμιο ο Βασσάλος;

Δεν ήξερε, δεν ρώταγε;

Τρι Ιουλ 04, 01:29:45 πμ  
harry reloaded said...

Σηκωθηκα για...& θυμηθηκα τα ωραια παλια,με τα σεντονια κλπ...Απο φθινοπωρονι / ξανα σεντονι. Τωρα ομως τα πηρα...ωστε οι αναρχες ανεφοδιαζονταν απο...Α.Τ ? Ναι,οσο οι χουντικοι ηταν πρακτορες της ΣΙΑ. Θυμηθηκα & μια παλια γκομενα Αναστασια. Καλον υπνο.

Τρι Ιουλ 04, 01:52:39 πμ  
azrael said...

Νίκο αγαπημένε,

Φαντάζεσαι τι μπάχαλο θα είχε επικρατήσει αν δεν είχαμε moderation?

Αυτά που ήδη έκοψες και δεν είδαμε δεν είναι τίποτε μπροστά σε αυτά που θα είχαν ξεφυτρώσει λόγω της ανάδρασης που θα προκαλούσε το ελευθεριάζων κλίμα που θα επέβαλε η δικτατορία των γνωστών πλέον μικρονοϊκών που κάποτε πλιατσικολογούσαν εδώ μέσα.

Είχα μερικές δυσάρεστες εκπλήξεις σήμερα από επισκέπτες που εκτιμούσα εδώ μέσα... Κρίμα.

Τρι Ιουλ 04, 02:08:07 πμ  
Maria Velliou said...

ggl, από που κι ως που κρίνεις αντιπαιδαγωγικό ένα μέτρο με το οποίο απλά δεν συμφωνείς; Από πότε και γιατί η άποψη σου είναι πιο έγκυρη από των συναδέλφων σου που ήταν αρμόδιοι να αποφασίσουν; Κι από πότε μια απόφαση αρμοδίων με την οποία διαφωνούμε δικαιολογεί τη χρήση βίας;
Από την πλευρά μου σου εύχομαι να μη βρεθείς ποτέ στη θέση των συναδέλφων σου, να μη δεις ποτέ το γραφείο σου διαλυμενο, τις εργασίες σου σκισμένες, το αυτοκίνητο σου σπασμένο και συνθήματα απειλητικά κατά της ζωής σου στους τοίχους, μόνο και μόνο επειδή, δίκαια ή άδικα, σωστά ή λάθος, μια απόφαση σου δυσαρέστησε φοιτητές. Διότι αυτές οι πρακτικές όταν αρχίζουν δεν σταματούν.
Εκτός αν είσαι από αυτούς που φροντίζουν να μη δυσαρεστούν ποτέ φοιτητές. Οπότε πάω πάσο, αλλά τότε είσαι ακατάλληλος για ακαδημαϊκός δάσκαλος.
Vrennus κάνεις λάθος. Ο μεγαλύτερος πόνος είναι για τα χτυπημένα από τα ματ παιδιά που είδαμε στην άσφαλτο. Ακόμη και το e-rooster που τάσσεται ανεπιφύλακτα κατά των καταλήψεων, αντέδρασε λυσσαλέα σ' αυτό το φαινόμενο. Από πότε όμως η βία δικαιολογεί τη βία; Τόσες δεκαετίες καταλήψεων και άλλων "αγωνιστικών" κινητοποιήσεων, είδες εσύ να περιορίζουν την καταστολή; Αντίθετα. Δεν το καταλαβαίνεις ότι οι πρακτικές των φοιτητών δίνουν έδαφος σ΄αυτούς τους ανθρώπους, λειτουργούν σαν κερκόπορτα;
Επιλέον, μια ουσιαστική αντίδραση στην κρατική καταστολή απαιτεί τη συνένωση όλων των υγειών κοινωνικών δυνάμεων, όχι το διχασμό τους.

Τρι Ιουλ 04, 02:09:47 πμ  
takis vasilopoulos said...

Aυριο Τριτη συνεδριαζει το Δ.Σ του τμηματος της Ιατρικης.....

Δυο οι κυριοτερες προτάσεις.Αυτη των φοιτητων και αυτη που προτεινει ο προεδρος της Ιατρικης.

Ακουγονται φημες πως τα αριστερα σχηματα αν δεν παρθει η αποφαση που θέλουν θα μπουν μέσα και θα διαλύσουν τη συνελευση.....

Η ιστορια οπως καταλαβαινετε επαναλαμβάνετε.....

Μου φαινεται θα πάω κρυφα με καμια κάμερα......ποιος ξέρει,μπορει να πουλησω σε ικανοποιητικη τιμη το βιντεακι ( μπορει να πεσει ξυλο ..... )


Περα απο την πλάκα τραμπουκισμος υπάρχει πολλες φορες απο τους << αθωους >> φοιτητες......

Τραμπουκισμος υπάρχει,και κυριως συνυπάρχει με φανατισμο....

Και θα πω και κάτι άλλο.....Σχετικα με τα Μ.Α.Τ.Σιγουρα υπάρχουν λάθη και απο τις 2 μεριες.
Υπάρχουν φοιτητες που οταν βλέπουν αστυνομικο αφινιάζουν ή αλλιως σεληνιαζονται και οράνε κατραπάνω του με καδρόνια
Βεβαια υπάρχουν και οι κακοι αστυνομικοι,όπως βλέπουμε σε διαφορες φωτο ( ένας φοιτητης κάτω και απο πάνω 15 να χτυπάνε στο κεφάλι )

Τρι Ιουλ 04, 02:30:11 πμ  
half-blood_phoenix said...

Σωστά τα όσα αναφέρονται στο ποστ για τον τρόπο που κάποιοι χρησιμοποιούν σήμερα το άσυλο στα πανεπιστήμια. Μόνο δυο λόγια από μένα. Αυτοί που τα προκαλούν όλα αυτά δεν αποτελούν παρά ένα ελάχιστο ποσοστό των φοιτητών. Όπως καταδεικνύουν κάθε χρόνο οι φοιτητικές εκλογές η μεγάλη μάζα των φοιτητών αδιαφορεί ή για να το πω καλύτερα δεν ανήκει κάπου πολιτικά και ιδεολογικά. Αυτό αφήνει την δυνατότητα και μεταβάλει μια μειοψηφία ατόμων σε πλειοψηφία και τους δίνη την εξουσία να ενεργούν κατά το δοκούν. Για παράδειγμα στο τμήμα μου η κατάληψη αποφασίστηκε από αριστεριστές σε συνέλευση παρευρισκομένων 250 φοιτητών από το σύνολο των 800 περίπου του τμήματος. Η δε πλειοψηφία της πρότασης για κατάληψη προήλθε από μόλις 12 ψήφους διαφορά σε σχέση με την πρόταση για μη κατάληψη επί των 250 παρόντων. Άρα σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι πάρθηκε δημοκρατικά και πάνω στην αρχή της πλειοψηφίας η απόφαση για κατάληψη. Βέβαια οι καταληψίες επικαλούνται την δημοκρατική νομιμότητα της κατάληψης τους. Όμως οι υπόλοιποι 550 φοιτητές που ήταν; Νομίζω ότι η μόνη ορθή λύση είναι να ενεργοποιηθεί η μεγάλη μάζα των φοιτητών ώστε αυτοί οι κατά γενική ομολογία φασιστο-αριστεροδεξιοί να τεθούν στο περιθώριο και να αποδυναμωθούν. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να καταδικάζουμε στο σύνολο της την σπουδάζουσα νεολαία ότι εγκρίνει και συμφωνεί με τέτοιου είδους ενέργειες βίας που αναφέρονται στο άρθρο.

@ΝΔ Δεν διάβασα, λόγο έλλειψης χρόνου, τα σχόλια αλλά δεν νομίζω να προτείνεις την κατάργηση του ασύλου; Προσωπικά διαφωνώ σε μια τέτοια προοπτική. Αφενός γιατί δεν αποτελεί λύση η λογική του « πονάει κεφάλι , κόψε κεφάλι» και αφετέρου γιατί τα ηρωικά ΜΑΤ του Υπουργού κυρίου Πολύδωρα δέρνουν φοιτητές (και όχι μόνο) στο δρόμο , δεν χρειάζεται να έχουν το δικαίωμα να το κάνουν και μέσα στα πανεπιστήμια.

Σαφώς κατακριτέα η βία και οι βανδαλισμοί φοιτητών σε βάρος καθηγητών μα το ίδιο κατακριτέα η βία των καθηγητών, πάνω στους φοιτητές. Βία που λόγο της φύσης της δεν γίνετε εύκολα αντιληπτή. Νομίζω ότι το πρόβλημα των πανεπιστήμιων είναι η διακοπή της αμοιβαίας και φιλικής επικοινωνίας ανάμεσα στης δυο αυτές πλευρές, των φοιτητών και των καθηγητών. Διακοπή συνεννόησης που κρατάει πολλά χρόνια και που έχει επιβληθεί κατά περίεργο τρόπο από μειοψηφίες ακραίων απόψεων και πρακτικών, που ενδημούν και στις δυο πλευρές.

Τρι Ιουλ 04, 02:55:37 πμ  
ihadafarminafrica said...

3'10 ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ. πΕΦΤΩ ΚΙ ΕΓΩ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΥπΝΟ. ΣΚΛΗΡΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΜΟΥΜΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑς ΙΔΙΩΤΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΞΑΝΑΔΕΙ;

ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΒΛΕπΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ / ΤΙΣ ΦΥΤΡΕΣ πΟΥ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΩΣΑΝ.

ΑΣ ΤΑ ΕΚΑΜΝΑΝ ΑΛΛΙΩΣ!!!

ΤΩΡΑ ΑΣ ΤΑ ΜΥΡΙΣΟΥΝ ΚΙΟΛΑΣ. Γιατί ξυνίζει τα μούτρα της η κοινωνία;

ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΔΕΝ ΔΙΑΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΥΔΕΝ ΣΟΒΑΡΟ πολιτικό ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ πΑΙΔΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΟΜΗΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΑΣ; ΟΛΟΙ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΨΙΛΟΦΑΝΤΑΣΙΩΘΕΙ. ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΔΕΝ ΒΛΑπΤΕΙ. ΟΤΑΝ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΧΩΡΑ ΜΕ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΑπΟΔΙΔΕΙ ΚΑΙ ΗΔΟΝΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ!!! both ways!!!

το διπλανό μαξιλάρι άδειο. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΒΙΑ; Όχι. ΒΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΔΙπΛΑ ΣΟΥ ΛΑΘΟΣ ΑΤΟΜΟ.

ΤΟ πΑΝΕπΙΣΤΗΜΙΟ ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΤΙπΟΤΑ ΣΧΕΤΙΚΟ...

Τρι Ιουλ 04, 03:35:35 πμ  
kapsokalyvas said...

Βλέπω ότι αναφέρθηκε ο Στέλλιος Αλεξανδρόπουλος από κάποιον που δεν θυμόταν το όνομά του.
Στέλλιο τον έλεγαν... Στέλλιο... Και κάπως αλλιώς, που δεν είναι της ώρας. Καλή του ώρα.
(Και, κύριε Δήμου, είναι κρίμα επειδή, επί της ουσίας, δεν διαφωνούμε... Περισσότερη νηφαλιότητα περιμένω από εσάς.)

Τρι Ιουλ 04, 04:17:23 πμ  
Mike Bouts said...

Επειδή αρκετοί αναρωτιούνται γιατί η συγκεκριμένη είδηση δεν παρουσιάστηκε σε κάποιο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, απλώς να αναφέρω ότι έτυχε να την δω σε δύο συνεχόμενα κεντρικά δελτία του ALPHA (μάλιστα στο δεύτερο υπήρχε και συνέντευξη από τον καθηγητή που του ρήμαξαν το γραφείο). Νομίζω όμως ότι γενικά πέρασε στα "ψιλά"

Τώρα, πολλά μπορεί να πει κανείς για αυτή την κατάσταση, αλλά θα δώσω το στίγμα των «μαζικών» και «αγωνιστικών» κινητοποιήσεων σε ένα συγκεκριμένο ΑΕΙ του Λεκανοπεδίου με ένα μόνο άσμα-σύνθημα που νομίζω θα εκφράσει με τον καλύτερο τρόπο τους καταληψίες:

"Νάχαν οι σχολές αμπάααρες να κλειδαμπαρώωωνουουν…."

Πιο συγκεκριμένα: οι φοιτητές που υποτίθεται «μάχονται» για την πρόοδο και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών που διασφαλίζεται από το πανεπιστημιακό άσυλο είχαν, μετά από «απόφαση» της «μαζικής» μάζωξής τους, κλειδαμπαρώσει όλο το Πανεπιστήμιο εξασφαλίζοντας την ελεύθερη διακίνηση … των δικών τους ιδεών. Σε ελάχιστους «επετράπη» η είσοδος σε γραφεία και φυσικά μόνο με συνοδεία καταληψιών! Νομίζω ότι πρόκειται για τον ορισμό της κατάλυσης του «ασύλου».

Στο συγκεκριμένο ΑΕΙ αποφάσισαν και επέβαλαν την κατάληψη 300 από τους >10000 φοιτητές του. Σημειώνεται ότι οι καταληψίες τελικά δεν ήταν περισσότεροι από 5 – 6 (ναι… για όλο το Πανεπιστήμιο, μιλάμε για πραγματική μαζικότητα και φραπεδομαχητικότητα).

Δυστυχώς και οι άλλες πλευρές δεν είναι καλύτερες: άτολμη, άχρωμη προτεινόμενη «μεταρρύθμιση» από το Υπουργείο (που μόνο μεταρρύθμιση δεν είναι – απλώς μπαλώματα που θα ξηλωθούν γρήγορα), στην πλειονότητα αποστασιοποιημένοι και σε ένα ποσοστό βολεμένοι με την απαράδεκτη κατάσταση της κατάληψης φοιτητές και μέλη ΔΕΠ και τέλος ευτυχισμένοι διοικητικοί υπάλληλοι που κάνανε πάνω από ένα μήνα δωρεάν διακοπές.

Ά ρε κυρ-Μπάμπη, μόνο εσύ στο κυλικείο έμεινες να κλαίς, αλλά υποπτεύομαι για άλλο λόγο…

Τρι Ιουλ 04, 04:51:27 πμ  
ManBlogg said...

Με την ευκαιρία του άρθρου μου δημιουργήθηκε η εξής λογική πιστεύω απορία. Ποιά είναι η πρακτική ουσία και ένοια τη σημερινή εποχή της ύπαρξης του πανεπιστημιακού ασύλου; Ύστερα από μερικά κλικ βρήκα ένα σχετικό ενδιαφέρον άρθρο που είχε γραφτεί πριν 10ετίας από τον κ. Μανιτάκη Αντώνη καθηγητή νομικής εδώ

Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν και εφόσον θεωρήσουμε κατά το δυνατόν ακριβή την αναφορά των γεγονότων όπως περιγράφονται από τον κ. Διονύση Γουσσέτη, είναι δύσκολο να μη συμφωνήσει κάποιος με το συμπέρασμα που παραθέτει ό συγγραφέας του στην αρχή. Ο θεσμός του πανεπιστημιακού ασύλου και ό,τι αυτός συμβολίζει παραβιάζεται για μιά ακόμη φορά από έναν από τους φύλακές του τους φοιτητές (και "φοιτητές"). Είναι ντροπή για μιά δημοκρατική κοινωνία να είναι αδύναμη να επιβάλλει μια στοιχειώδη τάξη και να μην μπορεί να προστατεύσει έναν από τους θεσμούς που κάποτε τη στήριξαν να εξελιχθεί. Τα αποτελέσματα της συνολικής αδιαφορίας τα πληρώνουν όλοι και το τίμημα τη σημερινή εποχή στο διεθνή ανταγωνισμό και συγκυρίες είναι ανεκτίμητο.
Λύσεις και προτάσεις νομίζω υπάρχουν πολλές αλλά το πρόβλημα στη βάση του κατά τη γνώμη μου είναι η απαράδεκτη ωμή και άμμεση ανάμιξη στον ακαδημαϊκό χώρο των πολιτικών κομμάτων. Με τον τρόπο που λειτουργούν οι πολιτικές νεολαίες όχι μόνο δεν προσφέρουν τίποτα παραγωγικό στον βασικό ρόλο του πανεπιστημίου ως χώρος γνώσης και εκπαίδευσης, αλλά αποτελούν από τους βασικούς λόγους για τον οποίο τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και το επίπεδο σπουδών που προσφέρουν είναι στην καλύτερη περίπτωση απελπιστικά μέτριο τουλάχιστον όσον αφορά τις προσωπικές μου εμπειρίες.

Τρι Ιουλ 04, 07:32:07 πμ  
Nikos Dimou said...

Καλημέρα

παρόλο που έμεινα άγρυπνος την μισή νύχτα (κακούργα - αλλά χρήσιμη - moderation!) δεν ήρθε η απάντηση της Αυγής. Ίσως δημοσιευθεί στην εφημερίδα. Θα την ψάξω.

Καπσοκαλύβα - έσύ ήρξασο χειρών αδίκων. Νηφαλιότητα από μένα όταν με χαρακτηρίζεις οχλοκράτη, φανατικό, κλπ.

Τρι Ιουλ 04, 07:37:00 πμ  
Stavros Katsaris said...

Καλημέρα σε όλους!
Διάβασα με προσοχή όλο το διάλογο που προέκυψε από χτες το απόγευμα καθώς χτες δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω!
Έχω μερικές απορίες και θα ήθελα να τις εκφράσω εδώ. Δεν περιμένω απάντηση. Μακάρι να προβληματίσουν.
Κατηγορήθηκε ο Δήμου και οι υπόλοιποι που έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα. Αλήθεια τι θα έπρεπε να γίνει για να ασχοληθούμε περισσότερο?
Μάλλον για τα Ελληνικά μέσα ενημέρωσης είναι πιο σοβαρό θέμα οι νικητές των ριάλιτι. Δεν άκουσα κανέναν από αυτούς που κατηγόρησαν τον Δήμου και εμάς για όχλο (απίστευτο) να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση στα μέσα. Μάλλον τους ικανοποιεί αφού μας θεωρεί όχλο.
Ασχοληθήκαμε όλοι όλες αυτές τις μέρες με τον ξυλοδαρμό των φοιτητών από τα ΜΑΤ και καλώς κάναμε κατά την γνώμη μου. Τα δημοκρατικά μας κριτήρια όμως σταματούν εκεί?
Οι απειλές κατά της ζωής του καθηγητή δεν ανησυχούν κανένα?
Οι βανδαλισμοί και οι τραμπουκισμοί είναι μέρος της "δημοκρατικής συμπεριφοράς" των φοιτητών?
Αναρωτιέμαι τις αντιδράσεις αν μια δεξιά εφημερίδα λογόκρινε την άποψη ενός αριστερού συνεργάτη της.
Τότε ασφαλώς θα μιλούσαμε για φασισμό και λογοκρισία. Τώρα απλώς έχουμε να κάνουμε με μεμονωμένο περιστατικό που θα πρέπει να το διασταυρώσουμε και πρέπει να έχουμε και την άλλη άποψη. (βέβαια μην αγριέψουν τα παιδιά και μας τα σπάσουν).
Προτείνω στην Αυγή όταν θα πάρει και την "άλλη άποψη" και τις δημοσιεύσει μαζί να μετρήσει και τις λέξεις και αν ο κύριος Γουσσέτης έχει γράψει παραπάνω λέξεις να τις κόψετε για να υπάρχει ισορροπία και μην εκνευριστούν και τα παιδιά!

Ο όχλος είναι αναστατωμένος. Οι "δημοκράτες" το γύρισαν στο φασισμό!
Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς "δημοκράτες"?

Τρι Ιουλ 04, 08:11:03 πμ  
Nikos Dimou said...

Vrennus said...
ΝΔ said...
Όσο για την δημοσίευση του κειμένου, εσείς είπατε ότι είναι το ίδιο με αυτό που έκαναν οι καταληψίες.

??????

Σας υπενθυμίζω τι γράψατε:
"Εδώ, τόσο οι "αριστερίζοντες" καταληψίες όσο κι ο οικοδεσπότης, υποπίπτουν στο ίδιο ολίσθημα".

Τρι Ιουλ 04, 08:54:29 πμ  
kolassas said...

Νίκος Δήμου said:Πρέπει κάποτε να συνειδητοποιήσουμε την δύναμή μας...
Αγαπητέ κ Δήμου φοβάμαι ότι η παραπάνω έκφραση είναι λάθος.
Το "..μας." νομίζω ότι μας ομαδοποιεί και μάλιστα με επικεφαλής εσάς, πράγμα το οποίο δεν ήθελαν όσοι γράφουν στον Don
Αν και είμαι καινούργιος στα blogs,ακόμα δεν έχω βγάλει τα νάιλον από τα καθίσματα, πιστεύω ότι τα άτομα που γράφουν στoν Don είναι άτομα ελεύθερα και δεν τους αρέσει να ομαδοποιούνται , γιαυτό άλλοτε συμφωνούν και άλλοτε διαφωνούν και ποτέ δεν μπαίνουν στην ουρά κανενός.
Νομίζω ότι η σωστή έκφραση θα ήταν «…την δύναμη των BLOGS.»

Τρι Ιουλ 04, 09:41:19 πμ  
Odysseas said...

Nομίζω πως η μόνη –βραχυπρόθεσμη- λύση θα ήταν να χαθεί το εξάμηνο σε όσες σχολές δεν έχουν συμπληρωθεί οι απαιτούμενες από το νόμο βδομάδες μαθημάτων. Έτσι θα τιμωρηθούν και αρκετοί που δεν ευθύνονται, αλλά από του χρόνου θέλω να δω πόσες καταλήψεις θα γίνουν.
Καλή σας μέρα.

Τρι Ιουλ 04, 09:53:47 πμ  
Takis Alevantis said...

Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι η λογοκρισία και ο φασισμός εν προκειμένω αφορούν την παιδεία και τα πανεπιστήμια, απ' όπου θα έπρεπε να λείπουν. Αν μιλούσαμε για την εκκλησία, για κάποια καθετοποιημένη πολυεθνική, ακόμη και για κάποιο κόμμα ή άλλον «οιωνεί σταλινικό» οργανισμό το πράγμα δεν θα μας ξένιζε τόσο. Αλλά να μετέρχονται τέτοιες μεθόδους νέα παιδιά, μέλλοντες επιστήμονες και να τις ανέχονται oι καθηγητές τους που θάπρεπε να τους δείξουν με το παράδειγμα τους τι σημαίνει δημοκρατία (αυτοί που ασφαλώς είναι της γενιάς του Πολυτεχνείου) - αυτό είναι λυπηρό, εξοργιστικό και απογοητευτικό μαζί.

Και να αποδεικνύεται Σούρουπο ή και σκότος ψηλαφητό η Αυγή είναι ακόμη πιό τραγικό. Εαν το φως το εν συ είναι σκότος, το σκότος πόσο; αναφέρουν οι Γραφές. Αν και εδώ μάλλον θα έβαζα εκείνο το υπέροχο του Σαβόπουλου - Κωλοέλληνες ...

Τρι Ιουλ 04, 09:55:35 πμ  
flying smurf said...

Καλημέρα σε όλους... λόγω πτώσης του δικτύου δε μπόρεσα να διαβάσω από χθες αυτό το πολύ ενδιαφέρον post. Κατά τη γνώμη μου η ευθύνη είναι κατ'αρχήν της συγκλήτου... Άκου σύγκλητος υπό καθεστώς κατάληψης... (συγνώμη εάν έχει ήδη ειπωθεί, δε πρόλαβα να διαβάσω όλα τα posts).

ΝΔ wrote:
Οποιδήποτε πλευρά προσπαθεί να περάσει τις απόψεις της με την βία, χάνει το (όποιο) δίκιο της.
Δεν χρειάζεται καν να την ακούσω - η στάση της μου αρκεί.

Πιστεύω ότι η ψυχολογική βία είναι το ίδιο κακή με τη σωματική... Ψυχολογική βία σαν αυτή που ασκεί ο κάθε κομπλεξικός καθηγητής προς τους φοιτητές... Τον παραπάνω δεν το γνωρίζω, αλλά μήπως πρέπει να το ψάξουμε λίγο παραπάνω;

Τρι Ιουλ 04, 10:02:48 πμ  
Nikos Dimou said...

kolassas said...
Νίκος Δήμου said:Πρέπει κάποτε να συνειδητοποιήσουμε την δύναμή μας...
Αγαπητέ κ Δήμου φοβάμαι ότι η παραπάνω έκφραση είναι λάθος.


Φοβάμαι πως δεν διαβάζετε σωστά. Ακριβώς πριν από αυτή τη φράση υπήρχε αναφορά σε όλα τα μπλογκς: "Αν προσθέσουμε και τα άλλα blogs στα οποία έπαιξε το θέμα, ο αριθμός πολλαπλασιάζεται".

Άρα η φράση αφορούσε την δύναμη των μπλογκς γενκώς.

Μην παραβιάζετε ανοιχτές πόρτες...

Τρι Ιουλ 04, 10:16:47 πμ  
KOSTAS TRENT said...

Dormammu said...
Υπάρχουν ακόμα κάποιοι που διαβάζουν Αυγή...?

Άκουσον άκουσον......

Aς μην απορούμε που μερικοί διαβάζουν επίσης :
- " Εστία, "
_ " Στόχο, " (!)
- " Ορθόδοξο Τύπο, "
- " Απολλώνειον Φώς, "
( με την ούγια, δηλ. με την ...Σβάστικα, φάτσα πόρτα στο εξώφυλλο )
- " Εργατική Εξουσία/ 4Η Διεθνής, "
(: τα γραφειοκρατικά υπολείμματα γκρουπούσκουλων του... Τροτσκισμού, που φιλοδοξούν για ένα, επιτυχημένο αυτή τη φορά, καβαλλίκεμα στο σβέρκο των Ελλήνων εργαζομένων )
- " ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, "
του συμπαθούς Σοσιαλ. Εργατικού Κόμματος της εργατικής ...Πρωτοπορείας
( άλλοι τεταριχευμένοι 'Κόκκινοι συστρατιώτες' των σφαγέων των εργατών και ναυτών της Κρονστάνδης Λένιν-Τρότσκυ )
- " Ριζοσπάστη, "
(είμαστε και το καυχώμαστε, οι τελευταίοι γνήσια ...βαλσαμωμένοιεναπομειναντες στην Ευρώπη, υπερασπιστές των Θερμοπυλών του ...Σταλινισμού -Μπρεζνιεφισμού.
- Γιά τη Βουδαπέστη/1956 ; Γιά το Πόζεν/1953 είπατε ; Δέν ...δεν σας ακούω καλά.Φωνάξτε δυνατότερα παρακαλώ σύντροφε..)

Τρι Ιουλ 04, 10:34:43 πμ  
Vrennus said...

Maria Velliou δεν θα διαφωνήσω μαζί σου, αντίθετα μάλιστα, η αδυναμία(;) / απροθυμία(;) να περιφρουρηθούν οι "δυναμικές κινητοποιήσεις" από τους κάθε λογής προβοκάτορες με έκανε να τηρώ διακριτικές αποστάσεις. Όλοι όμως στεκόμαστε στη δράση των προβοκατόρων, όχι όμως πχ. με το ΜΑΤατζή που επιδεικνύει τ' απαυτά του.

ΝΔ, με παρεξηγείτε - ίσως και να φταίει το συνοπτικό των σχολίων. Το ολίσθημα στο οποίο αναφέρθηκα είναι η ευκολία με την οποία χρησιμοποιήσατε το "Φασισμός" στον τίτλο του post (ο κος Γουσσέτης αναφέρεται - ορθά - σε τραμπουκισμούς) όχι στο ότι αναδημοσιεύσατε το άρθρο.

Επίσης, επιτρέψτε μου να σας επιστήσω την προσοχή στην κατακλείδα του post:
"Η γελοία δικαιολογία της Αυγής για την μη δημοσίευση: Να πάρουν την απόψη και της "άλλης πλευράς". Η παρωδία της δημοκρατίας."
Μπορεί να πρόκειται όντως για γελοία πρόφαση, όμως, το να πάρεις την άποψη της "άλλης πλευράς" είναι παρωδία της δημοκρατίας; Κι όπως λέτε παρακάτω, το να δώσεις 10 ώρες στους Εβραίους και 1 ώρα στο Χίτλερ είναι πιο δημοκρατικό από το να τους δώσεις ίσο χρόνο; Όχι, αγαπητέ ΝΔ, θα τους έδινα ίσο χρόνο γιατί αυτό ακριβώς απαιτεί η δημοκρατία (και θ' αφηνα το Χίτλερ γυμνό από επιχειρήματα), οτιδήποτε άλλο είναι φασισμός (είτε από τη μια είτε από της άλλη όχθη).

Τρι Ιουλ 04, 10:35:47 πμ  
KOSTAS TRENT said...

Paragraos said :
" ..Πάντως, η ανανεωτική αριστερά, έστω και ως συνοθύλευμα (κουρελού την είχε αποκαλέσει, με... συγκρατημένη κακία, ο Πάγκαλος) μου είναι αρκετά συμπαθής και νομίζω ότι εδώ και δεκαετίες περισώζει, συστηματικά, την τιμή και την υπόληψη ολόκληρης της ελληνικής αριστεράς, διανοούμενης και πολιτευομένης.
Στην προκειμένη όμως περίπτωση, το σκεπτικό της μυρίζει ναφθαλίνη.
Με αγάπη Παράγραφος "

Αγαπητή Παράγραφος συμφωνούμε απόλυτα. Ελπίζω κι εγώ ότι η αντι- Σταλινική Αριστερά "διασώζει" .
(Εχω δουλέψει σχετικά πρόσφατα σ' Αριστερή πολιτική ομάδα και ξέρω, νομίζω, πόσο άχαρο, πόσο μοναχικό, και πόση επιμονή απαιτεί να συνεχίζεις να πληροφορείς τον ημι-αδιάφορο τις πιό πολλές φορές κόσμο της βιοπάλης - ή της οικονομίστικης ευμαρείας - για τα τεκταινόμενα, αλλά με άλλη, Αριστερή σημασιοδότηση...)

Τρι Ιουλ 04, 10:57:40 πμ  
fugitive80 said...

Blepoume dystyxws pws sto Syn kyriarxei mia tash pou 8elei na ginei xalifhs sth 8esh tou xalifh kai thw opoias oi praktikes den exoun poiotika kamia diafora apo ekeines tou KKE.To pws symperiferetai h en logw omada enanti syntrofwn ths oi opoioi exoun allh aposph kai tomoun na th lene dhmosia to biwsa proswpika ws melos ths N.Syn kaaaapote.

Exw ma8ei na 3exwrizw sth zwh mou auto me to opoio de symfwnw kai avto pou 8elw na apagorevsw...Kapoioi dystyxws oxi..

Τρι Ιουλ 04, 11:00:16 πμ  
righttochange said...

Δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση.
Όπως και ο έστω και ένας φοιτητής, που στερείται το δικαίωμα στην πανεπιστημιακή μόρφωση, ή το ένα μέλος ΔΕΠ που στερείται το δικαίωμα στην διδασκαλία και την έρευνα, έτσι και ο δημοσιογράφος.
Είναι θύματα βίας. Είμαστε θύματα βίας, όσο και εάν προσπαθούν να μας πείσουν, δια της βίας φυσικά, ότι είναι δημοκράτες, αφού μας έχουν παραχωρήσει το δικαίωμα είτε να συμφωνήσουμε μαζί τους, είτε να σιωπήσουμε και να βλέπουμε την όποια καταστροφή (φυσική, ψυχική κλπ).
Το ένστικτο της φυσικής αυτοσυντήρησης με εμποδίζει, όπως και πολλούς άλλους, από το να προσέλθω σε μία Συνέλευση και να πω ότι διαφωνώ με τις καταλήψεις κλπ. Σε αυτό βασίζονται.
Είμαι δυστυχισμένος. Αισθάνομαι ότι το σύστημα που υποστηρίζουν οι δήθεν "προοδευτικοί" μου έχει καταστρέψει την ζωή )-:

Τρι Ιουλ 04, 11:00:36 πμ  
suigenerisav said...

Πολλοί οι συμμετέχοντες-δύσκολο το έργο της -στοιχειώδους- παρακολούθησης ψηγμάτων συγκροτημένης επιχειρηματολογίας που αναδύονται εδώ κι εκεί..

Πάμε με τη σειρά λοιπόν.
@
οικοδεσπότη
Είναι η πρώτη φορά που σας γράφω-μολονότι σας έχω παρακολουθήσει από μια πρώιμη εφηβική ηλικία [πέρασαν πια δύο και πλεόν δεκαετίες..], lol.
Κ. Δήμου, λυπάμαι που με απογοητεύετε.

Μου καταλογίζετε:
"το σχόλιό σας αποδεικνύει άλλη μία ασθένεια της ελληνικής σκέψης:"
Σας ευχαριστώ για τη γενίκευση-αλλά τέτοιο 'τσουβάλιασμα' πια.. (:

Και έσεται η δευτέρα πλάνη, χείρων της πρώτης:
"το "ναι μεν έχετε δίκιο αλλά το κείμενό σας λειτουργεί ως δούρειος ίππος" (άρα δεν έχετε)."

Ποθεν συνάγεται κάτι τέτοιο από το σχόλιο μου το φαινόμενο που παρατήρησα;;
Εννοώ το _"άρα δεν έχετε"_;
Πως μου καταλογίζετε ένα τέτοιο συμψηφισμό χωρίς να προκύπτει από το κείμενο μου;
Δίκη προθέσεων ΚΑΙ από εσάς..;;
Εξακολουθώντας να πιστεύω πως δεν σας λείπει η διανοητική εντιμότητα, θα προσδοκούσα, ΠΑΝΤΩΣ, σε _καλόπιστη_ επαν-ανάγνωση..
με ότι αυτή συνεπάγεται._

Προσέτι,
σημειώνετε:
"Με την συνομοσιολογία του "δούρειου ίππου" εξαφανίζεται και η ελάχιστη δυνατότητα κριτικής. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τίποτα διότι κάπου δίνουμε άλλοθι... κλπ. κλπ."

Σοβαρά μιλάτε;
Μου καταλογίζετε "συνομοσιολογία", επειδή επεσήμανα την καταγεγραμμένη στάση λοιδωρείας περίπου σε μορφή ομοβροντίας προς ένα συγκεκριμένο πολιτικό χώρο [=της Αριστεράς] που πληθωρικά διακινούν πλείστοι όσοι στο μπλογκ σας..;
κ. Δήμου, μην υποτιμάτε τους συνομιλητές σας-θερμή παράκληση!
ΔΕΝ σας απέδωσα προθέσεις-περιέγραψα ένα ορατό φαινόμενο με δηκτικότητα.
Ήμουν ξεκάθαρος στην τοποθέτηση μου όσο και στη διατύπωση που υιοθέτησα-επανερχομαι μήπως λησμονήθηκε..
Έγραψα:
"το ποστ αυτό λειτούργησε ως δούρειος ίππος για την ανάδειξη του διαμφισβητούμενου για τους περισσότερους-μα βαθιά συμβολικό για κάποιους ζητήματος του πανεπιστημιακού ασύλου."
Στο λεκτικό σχήμα που τόσο (;) σας ενόχλησε, ας αντικαταστησω το επίμαχο με το 'πολιορκητικός κριός' ή το 'όχημα διείσδυσης'.
Δεν με ενδιαφέρει μια στείρα αντιπαράθεση.
Για την ΤΑΜΠΑΚΙΕΡΑ έχετε κάτι να μου/μας σχολιάσετε κ. Δήμου;
Για το αντικείμενο του σχολίου μου δηλαδή ..

Τέλος,
"Και δεν σας περνάει από το νού ότι μπορούμε να διαφωνούμε ΚΑΙ με την κρατική πολιτική ΚΑΙ με την βία των φοιτητών ΚΑΙ με την λογοκρισία της "Αυγής"; "
Θα μπορούσε να μου περάσει από το μυαλό-και να με χαροποιήσει ασφαλώς.
Τα μάλα.
Αρκεί να το έβλεπα..
Εννοώ, να το διάβαζα γενικότερα-δεν το είδα..!
Είστε τόσο γλαφυρός ΟΤΑΝ επιθυμείτε που με βάζετε αυτή τη φορά σε σκέψεις.. lol
Αυτή την αποκαλυπτική σας θέση, δεν την αναδεικνύετε-τουλάχιστον όχι όσο θα προσδοκούσαν κάποιοι αναγνώστες του ιστοτόπου σας.. :)

Last but not least, δεν ξέρω αν 'ακυρώνουν' οι συλλογισμοί μου την 'κριτική', γνωρίζω όμως ότι δεν τοποθετηθήκατε σε όσα _συγκεκριμένα_ έθιξα.
Ολα αυτά δηλ που σχετίζονται IMHO με τον πυρήνα του 'προβλήματος'..

Σας ευχαριστώ, βεβαίως, για τη φιλοξενία.

Τρι Ιουλ 04, 11:33:02 πμ  
suigenerisav said...

@
'επώνυμο φίλο του οικοδεσπότη'
[Δευ Ιουλ 03, 08:12:40 μμ]

Ο τελευταίος απλώς αντιγράφει:
"Οι καθηγητές είναι αδιάφοροι γλυφοκώληδες που η ανάσα τους ζέχνει ούρου από τις κατουρημένες ποδιές που ασπάστηκαν εν τη ανελίξει τους."
Κ. Δήμου, μάλλον δεν θα αντέξω τόσο ισχυρά επιχειρήματα-με ξεπερνάνε..
Και επειδή ως πρόσφατα [όχι πια..] ανήκα στην άνωθεν περιγραφόμενη 'συνομοταξία'-[των καθηγητών], θέλω να πιστεύω ειλικρινά, όχι των "γλειφοκώληδων.., κλπ"
αναρωτιέμαι πως θα αισθανόταν ο καθείς εδώ μέσα αν του αποδίδαμε με συναφείς όρους την επαγγελματική του ταυτότητα..
Θέλετε να προσπαθήσουμε; Απλώς, δώστε μου 'τροφή' και στόχο.. ;-)
Αλήθεια, μίλησε ΚΑΝΕΙΣ για 'φασισμό' εδώ μέσα ..;

Το ξανάγραψα:
όταν οι καθηγητές παύουν να είναι συμπαθείς 'Βάσαλοι'-διωκόμενα θύματα των τραμπούκων της 'αριστερής (;) φοιτητο-τσογλαναρίας', περιγράφονται μαζικά [και συλλήβδην] όπως παραπάνω..
Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρώ τη στάση πολλών από τους συντελεστές της δημόσιας συζήτησης, υποκριτική.
Οι καθηγητές είναι καλοί όσο θυματοποιούνται-όταν διεκδικούν απλώς εκβιάζουν 'με συντεχνιακά αιτήματα' το φοιτητικό δυναμικό της χώρας που αγωνιά για το μέλλον του..
[ως προς αυτό το τελευταίο δε, βλ. και
http://suigenerisav.blogspot.com/2006/07/blog-post.html ]


@
καψερέ kapsokalyvas
Φοβούμαι πως έχετε δίκιο..
αλλά ΠΟΙΟΣ ακούει..;
(:


@
harry reloaded
Δεκτή η επισήμανση


@
κα maria velliou
Καταρχάς, σας ευχαριστώ που μου αποδίδετε "καλοπροαίρετη σκέψη".
Πόσο θα χαιρόμουν, όμως, αν αντί να συγχέετε τις σκέψεις μου με έτερο συνομιλητή, καθώς επίσης και αν παραβλέψετε για λίγο τα πτυχία και τις σπουδές σας για να αποπειραθείτε να επικεντρώσετε στις εσωτερικές στοιβάδες του συζητούμενου 'προβλήματος'..

Σε σημερινό μήνυμα σας διαβάζω,
"Τόσες δεκαετίες καταλήψεων και άλλων "αγωνιστικών" κινητοποιήσεων, είδες εσύ να περιορίζουν την καταστολή; Αντίθετα. Δεν το καταλαβαίνεις ότι οι πρακτικές των φοιτητών δίνουν έδαφος σ΄αυτούς τους ανθρώπους, λειτουργούν σαν κερκόπορτα;
Επιλέον, μια ουσιαστική αντίδραση στην κρατική καταστολή απαιτεί τη συνένωση όλων των υγειών κοινωνικών δυνάμεων, όχι το διχασμό τους."
Οπότε..; ρωτώ (για να μη σας βάλω λογια στο στόμα), τι γίνεται με την 'κρατική καταστολή'; την αφήνουμε στο απυρόβλητο ωσότου συνενωθούν οι υγιείς κοινωνικές δυνάμεις; λολ
Η την καταγγέλλουμε και την συνυπολογίζουμε στο πλαίσιο κοινωνικών συγκρούσεων έχοντας μια σταθερή θέση απέναντι της;@
ggl
προσυπογράφω μέχρι κεραίας την τοποθέτηση σας [Τρι Ιουλ 04, 12:06:33 πμ].


Διαβάζω ξανά τις απόψεις που παρουσιάζονται gia το θέμα και σημειώνω θετικά το γεγονός ότι οι πιο ισορροπημένες απόψεις που βλέπω-ακόμα και όταν διαφωνώ με πολλές απ' αυτές!, είναι οι θέσεις συνομιλητών που φαίνεται να ανήκουν στο φοιτητικό δυναμικό.
Ίσως γιατί τελικά η νηφαλιότητα και ο επιμερισμός δεν είναι τόσο 'προνόμιο' της ηλικιακής ωριμότητας όσο νομίζουμε.. :-)

Τρι Ιουλ 04, 11:39:15 πμ  
NP said...

flying smurf said...
Ψυχολογική βία σαν αυτή που ασκεί ο κάθε κομπλεξικός καθηγητής προς τους φοιτητές...
Τρι Ιουλ 04, 10:02:48 πμ

Αυτό θα μπορούσε να διορθωθεί με την εισαγωγή της αξιολόγησης την οποία δε θέλουν ούτε οι φοιτητές!!!
Ή τα πράγματα είναι τόσο καλά ή είναι τόσο χάλια...

Επιστρέφωντας όμως στο θέμα μας θα ήθελα να συγχαρώ τον ΝΔ για την τρομερή δυναμικότητα με την οποία μάχεται την λογοκρισία! Μαθήματα για νεότερους (αν μη τι άλλο)!

Τρι Ιουλ 04, 11:51:06 πμ  
mihalis, a dreamer said...

Δε ξεκινά από τον Πανεπιστημιακό χώρο το καρκίνωμα της φασιστικής νοοτροπίας, ξεκινά πολύ πριν. Επιτέψτε μου μια προσωπική, διαφωτιστική ελπίζω, ιστορία: Στην τρυφερή ηλικία των 17 ετών αποτόλμησα να θέσω υποψηφιότητα για το δεκαπενταμελές συμβούλιο ενός Λυκείου της Θεσσαλονίκης. Τραγικά αφελής και αθώος και ρομαντικός, όχι όμως τόσο ώστε να μη συνειδητοποιώ ότι:
1. στην περίοδο των σχολικών εκλογών οι γκάγκστερ των πολιτικών κομάτων εμφανίζονταν παρανόμως και παράτυπα στο προαύλιο στριφογυρνώντας απειλητικά σαν τα αγριόσκυλα στη φάρμα του Όργουελ.
2. Λόγω έλλειψης ουσιαστικής παιδείας και επικράτησης του ενστίκτου του κοπαδιού, ακόμη κι όσοι δεν είχαν ταυτόσημη άποψη με τα κοματόσκυλα ΔΕΝ ΥΠΉΡΧΕ ΠΕΡΊΠΤΩΣΗ να στραφούν σε κάτι διαφορετικό( 21 χρόνια μετά μου φαίνεται ακόμη πιο αποκρουστικό: βρωμεροί πολιτικοί μηχανισμοί να λερώνουν και να αποπατούν μέσα στη νεανική μας ψυχή)
3. Ακόμη κι από τότε διαισθανόμουν ότι αν, κάτι εντελώς απίθανο, η "πειθώ" της απειλητικής παρουσίας τους σε συνδυασμό με τη νάρκωση της νεολαίας-μάζας δεν ήταν αρκετά για να τους εξασφαλίσουν ό,τι αποτέλεσμα γούσταραν στη δημοκρατική διαδικασιά των εκλογών, τόσο χειρότερα για τη δημοκρατία. Καταλάβαινα δηλαδή ότι θα γυρνούσε ο κόσμος ανάποδα αλλά ένας ανένταχτος δε θα εκλέγονταν(Με το κοματόσκυλο της απέναντι όχθης, κανένα πρόβλημα- ΤΟΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ, ΤΟΝ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΟΧΙ!)
Το επιχείρησα τελικά να θέσω υποψηφιότητα, μόνο και μόνο για να εκφράσω δημόσια την αηδία και την αγανάκτησή μου. Δε θα ξεχάσω ποτέ πως, αμέσως μετά την ομιλία μου, οι μπράβοι με έσυραν καροτσάκι στη γωνία και με ανέκριναν: ποιον εκπροσωπώ, ποιος πολιτικός χώρος με απέστειλλε, ποιο κόμμα κρυβόταν πίσω μου. Μέσα στο φόβο και στην έκπληξή μου επέτρεψα στον εαυτό μου και ένα χαμόγελο θριάμβου: το φασιστικό, κολλημένο μυαλό δεν μπορούσε να καταλάβει ότι κάποιος μπορεί να εκπροσωπούσε μόνο τον εαυτό του, ότι τον απέστελνε η συνείδησή του, ότι κανείς δεν κρυβόταν από πίσω του.
Καταλάβατε; Τα ζώα - σύμβολα της οργουελλιανής Φάρμας σφραγίζονται αρχετυπικά στην ψυχή μας από πολύ νωρίς: τα αγριόσκυλα, οι χοίροι, τα πρόβατα. Όταν φτάνουμε στην ηλικία της φοιτητικής νεολαίας οι ρόλοι είναι πια διακριτοί.
Το πλέον τραγικό είναι ότι σαν κοινωνία μάλλον πήραμε την απόφαση να διατηρήσουμε το σάπιο status quo, άλλος για να συνεχίσει να κατακλέβει, άλλος γιατί θέλει να κρατήσει τα ψίχουλα-κεκτημένα, άλλος γιατί φοβάται. Τρομάζει το ότι- και αυτό φαίνεται από τη σιωπή της( με εξαίρεση αυτό το χώρο)- η ελληνική κοινωνία δεν έχει βάλει όριο στο πόσο χαμηλά θα φτάσει στην προσπάθειά της να μην προχωρήσει σε τομές και ανατροπές εξυγίανσης. Υπάρχει η αίσθηση ότι δεν υπάρχει τέλος στην κατρακύλα και η πλειοψηφία θα δέχεται παρακμιακά την κατάλυση και των δημοκρατικών διαδικασιών (και της λογικής!)

Τρι Ιουλ 04, 12:16:19 μμ  
Nikos Dimou said...

Mihalis a dreamer. προσυπογράφω το σχόλιό σας. Σε όλη μου την ζωή με κυνηγούσε η ερώτηση του "που ανήκω" και η αδυναμία των άλλων να συλλάβουν ότι δεν ανήκω παρά μόνο στον ευατό μου.

Αυτή η σκέψη απαντά και στα σχόλια του vrennus και του suigenerisav. Εδώ καταγγέλονται δύο σαφή και συγκεκριμένα γεγονότα: η φασιστική εκβίαση μίας απόφασης (καιη τραμπουκική συνέχειά της) και η λογοκρισία μίας εφημερίδας σε ένα συνεργάτη δέκα χρόνων.

Όλα τα ναι μεν αλλά, δούρειος ίππος, τι είπε ο επώνυμος-ανώνυμος, κλπ. είναι υπεκφυγές. Καταδικάζετε ή όχι αυτό που έγινε;

Τρι Ιουλ 04, 12:39:39 μμ  
Vrennus said...

Ωχ, γρήγορα edit το προηγούμενο σχόλιό μου γιατί τα γραφόμενά μου θα παρεξηγηθούν! Το ορθόν, λοιπόν:

Όλοι όμως στεκόμαστε στη δράση των προβοκατόρων, όχι όμως πχ. στο ΜΑΤατζή που επιδεικνύει τ' απαυτά του.

Τρι Ιουλ 04, 12:54:12 μμ  
mihalis, a dreamer said...

Και μια ερώτηση για τους φίλους που έχουν επιλεκτική δημοκρατική ευαισθησία: Αν,(υπόθεση εργασίας), εισέλθουν στο χώρο του Πανεπιστημίου ακροδεξιά στοιχεία και επαπειλείται ο ξυλοδαρμός αριστερών αγωνιστών, μειοψηφούντων κατά πολύ αριθμητικά-ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ; Σεβόμαστε το άσυλο και αφήνουμε τα έκτροπα να λάβουν χώρα;

Τρι Ιουλ 04, 01:06:29 μμ  
Vrennus said...

Παραδόξως πώς, ΝΔ, προσυπογράφω κι εγώ (αλλά από την άλλη πλευρά!) το σχόλιο του Mihalis a dreamer! Επομένως η σκέψη του μάλλον δεν απαντά στα σχόλιά μου - οξύμωρο;

Και για την ταμπακιέρα:
Ναι, καταδικάζω τις βιαιότητες στο ΟΠΑ. Όχι, δεν βιάζομαι να χαρακτηρίσω "φασιστική" κάθε μορφή βίας την οποία καταδικάζω.
Ναι, καταδικάζω τη λογοκρισία. Όχι, δεν βιάζομαι να χαρακτηρίσω λογοκρισία τη μη δημοσίευση ενός άρθρου πριν μάθω το γιατί.
Φασισμός είναι όταν κοβουμε το "αλλά" από το "ναι μεν", διαφωνείτε;

Και μια απάντηση στο Mihalis a dreamer: Δεν είναι υπόθεση εργασίας το να εισβάλουν ακροδεξιοί στα πανεπιστήμια. Έχει συμβεί (και μάλιστα πρόσφατα στο Πάντειο) και ουδείς διανοήθηκε να ζητήσει την κατάργηση του ασύλου!

Τρι Ιουλ 04, 01:19:16 μμ  
Εργοτελίνα said...

Eνα Ευρώ για την "Αυγή"..
χωρίς βιβλία και σιντί...
μήπως γράφει για τον Γάτο..
τον "φασίστα" τον Βασσάλο..

δεν γράφει τίποτα για Φταίχτη!...

Φτιάξε blog κυριε Γουσσέτη!!!........


:-()

Τρι Ιουλ 04, 01:36:10 μμ  
flying smurf said...

NP said...
Αυτό θα μπορούσε να διορθωθεί με την εισαγωγή της αξιολόγησης την οποία δε θέλουν ούτε οι φοιτητές!!!
Ή τα πράγματα είναι τόσο καλά ή είναι τόσο χάλια...
Τρι Ιουλ 04, 11:51:06 πμ

Θα συμπληρώσω, με την εισαγωγή ΣΩΣΤΗΣ αξιολόγησης...
Στο ότι δεν το θέλουν ούτε οι φοιτητές, δε μπορώ να συμφωνήσω. Απλά, βάζοντας και αυτό μέσα στα αιτήματα, παίρνουν και τους πανεπιστημιακούς μαζί! Λάθος τους πιστεύω, αλλά διάλεξαν να μην έχουν απέναντί τους και αυτούς...
Δε βλέπω κανέναν να κρίνει πάντως το λάθος, εξαιτίας του οποίου ξεκίνησαν όλα(σύγκλητος σε κατάληψη...). Μόνο σ'εμένα ακούγεται τόσο παράλογο;

Τρι Ιουλ 04, 02:49:09 μμ  
Nikos Dimou said...

flying smurf said...
το λάθος, εξαιτίας του οποίου ξεκίνησαν όλα(σύγκλητος σε κατάληψη...). Μόνο σ'εμένα ακούγεται τόσο παράλογο;

Τι ακριβώς είναι το παράλογο:
α) η κατάληψη;
β) η παράκληση των φοιτητών να γίνει σύγκλητος για το θέμα των εξετάσεων;
γ) το ότι το δέχθηακν οι καθηγητές;
δ) ή το ότι άπαξ και δεν έγινε το δικό τους άρχισαν τους εκβιασμούς και τραμπουκισμούς;

Τρι Ιουλ 04, 02:56:14 μμ  
Playmobil said...

Απόσπασμα από ενδιαφέρον άρθρο του Δ. Γουσέτη σχετικά με την λογοκρισία με την ευκαιρία της παγκόσμιας μέρας Τύπου, στην Αυγή πριν από 6 χρόνια (που να φανταζόταν τότε όταν έγραφε τα παρακάτω):

"Η στήλη θα ήθελε να προσθέσει στα παραπάνω κάτι που δεν αναφέρεται στις ανακοινώσεις: Την με "λεπτότερο τρόπο" λογοκρισία που ασκείται στις "πολιτισμένες" χώρες. Στις χώρες αυτές, ο καθένας είναι ελεύθερος (ή περίπου) να δημοσιεύει ό,τι θέλει. Μια είδηση όμως, αν αγνοηθεί από τα μεγάλα συγκροτήματα του τύπου και από τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια και ραδιόφωνα, δεν υπάρχει ως είδηση. Ένα βιβλίο, αν καταχωνιαστεί στο τελευταίο ράφι των μεγάλων βιβλιοπωλείων και δεν του γίνει μιά παρουσίαση είναι σαν να μην εκδόθηκε. Όσο τα μέσα αυτά συγκεντρώνονται σε λίγα χέρια, τόσο αυτού του είδους η λογοκρισία, λέγεται και αυτολογοκρισία, είναι αποτελεσματικότερη. Στις ΗΠΑ, έχει καθοριστικό αποτέλεσμα, αλλά και στη χώρα μας το είδος δεν είναι άγνωστο. Η στήλη θέλει, λοιπόν, να εξάρει την προσφορά της "Αυγής" στην ελευθερία της έκφρασης και στη δημοσίευση ειδήσεων που, ενώ δεν είναι αποκλειστικές, φιλοξενούνται μόνο στην εφημερίδα μας, δίνοντας μια γεύση για το τί πραγματικά συμβαίνει στον κόσμο. Από πολλούς και πολλές η "Αυγή" έχει χαρακτηριστεί "εναλλακτική εφημερίδα" και αυτό είναι, πιστεύω, ο λόγος που διατηρεί το κύρος της, παρά τη μικρή κυκλοφορία της. Είναι περίεργο που καμμιά φορά δέχεται βέλη "εξ οικείων", διότι δήθεν δεν κρατά κάποια "γραμμή", υποθετική τις περισσότερες φορές"

P.S: To πλήρες άρθρο στο link:
http://www.greekhelsinki.gr/greek/articles/gousetis-6-5-2000.html

Τρι Ιουλ 04, 02:56:23 μμ  
thodoras said...

nikos dimou said: "Τι ακριβώς είναι το παράλογο: ..."
To ότι συνεκλήθη η σύγκλητος στη σχολή που βρισκόταν υπό κατάληψη.

Είναι απολύτως παράτυπο, εκτός από παράλογο. Καμιά διοικητική λειτουργία δεν τελείται στους χώρους των πανεπιστημίων που τελούν υπό κατάληψη.

Επιπλέον, ήδη από αυτό το σημείο οι καθηγητές φαίνεται ότι άγονται και φέρονται από τους φοιτητές.

Τρι Ιουλ 04, 03:14:41 μμ  
just me said...

Μια επιμέρους και όχι για το δια ταύτα γνώμη, μιας και δεν έχω τον χρόνο που φαίνεται να διαθέτουν οι άλλοι bloggers για την παρακολούθηση αυτού του blog, το οποίο έχει εξελιχθεί μάλλον σε real time forum:
Με εντυπωσιάζει και με τρομάζει η ανιστόρητη ευκολία με την οποία χρησιμοποιούν πάρα πολλοί συνδιαλεγόμενοι τον όρο "φασισμός" και "φασίστας" για να χαρακτηρίσουν μια επιμέρους άποψη ή γνώμη ή έστω και πρακτική. Μου φαίνεται ότι στην καλύτερη περίπτωση πρόκειται για πολιτική (με την έννοια του πολίτη) και κοινωνική ανωριμότητα και, φευ, στη χειρότερη για εγωιστική, μιασαλλόδοξη, ανελαστική και πιθανότατα συμπλεγματική στάση ζωής, με κριτήριο την αποδοχή του Άλλου και του δικαιώματός του να έχει και να εκφράζει γνώμη, πέρα από ευχολόγια περί πραγματικής δημοκρατίας, ελευθερίας του λόγου κλπ.
Έκανα τη θητεία μου στα πανεπιστημιακά αφμιθέατρα της αμέσως μεταχουντικής εποχής, τότε που η κατηγορία για φασισμό επίσης κυριαρχούσε είτε στην ιδεολογική ("σοσιαλφασισμός" κλπ.) είτε στην πολιτική αντιπαράθεση (όλοι συλλήβδην οι κατέχοντες πανεπιστημιακό αξιώμα ήταν εν δυνάμει φασίστες), αλλά τουλάχιστον ο χαρακτηρισμός αποδιδόταν ή σε ιδεολογικά σύνολα ή σε συγκεκριμένη συμπεροφορά που εμπεριείχε πραγματική (ή έστω εικαζόμενη) συνεργασία ή ανοχή στη χούντα.
Δεν ξέρω... Η πραγματική άσκηση στη δημοκρατία, που είναι -συμφωνώ απολύτως με τον οικοδεσπότη αυτού του blog- να παίρνει κάποιος την ευθύνη και το ρίσκο να ανήκει μόνο στον εαυτό του δεν μου φαίνεται ότι έχει σχέση με αυτή την ακραία αυτοπροστατευτική πράξη να ονοματίζειφασισμό κάθε διαφορετικό νοητικό και ηθικό οικοδόμημα . Συγγνώμη για το ασθμαίνον (για να προλάβω) ύφος και καλό απόγευμα σε όλους.

Τρι Ιουλ 04, 03:34:03 μμ  
suigenerisav said...

@
οικοδεσπότη
Με καλείτε να 'πάρω θέση'-το έχω ΗΔΗ [προκαταβολικά] πράξει..
Πρόχειρος ερανισμός-ξεκαθάριζα χθες στο αφετηριακό σχόλιο μου:
"καταδικαστέα- υπόθεση Γουσέτη", "καταγγέλω καθε μορφής λογοκρισία, απ' όπου κι αν προέρχεται", κλπ, κλπ

[αν θέλετε, ξαναδιαβάστε λίγο τις απαντήσεις μου-πριν απαντήσετε. Αντιλαμβάνομαι πως είναι δύσκολη η διαχείριση ενός τέτοιου όγκου πληροφορίας που σας κατακλύζει, αλλά όχι κι έτσι.. ;-)]

Επιπροσθέτως, γράφετε:
"Εδώ καταγγέλονται δύο σαφή και συγκεκριμένα γεγονότα: η φασιστική εκβίαση μίας απόφασης (καιη τραμπουκική συνέχειά της) και η λογοκρισία μίας εφημερίδας σε ένα συνεργάτη δέκα χρόνων."
Συγχωρήστε με, αλλά στα περισσότερα από τα 176 δημοσιευμένα σχόλια ως τώρα, 'καταγγέλονται' ΕΠΙΣΗΣ πολύ περισσότερα θέματα από όσα δηλώνει ο -κατα τη γνώμη μου- άστοχος τίτλος του ποστ σας..
[να μη σας τα θυμίσω-έχω ήδη καταχραστεί το χώρο σας. Τα γνωρίζετε καλύτερα από εμένα!]

Δεν βλέπω να σας απασχολεί αυτό-αντίθετα, αισθάνομαι, μάλλον το επιδιώκετε-και καλά κάνετε..
Αλλά, όταν με εγκαλείτε για όσα διέλαθαν της προσοχής σας στην απάντηση μου, επιτρέψτε μου να σας μεμφθώ για τα 'ψευδο-διλήμματα' που -καταχρηστικά- μου θέτετε..
;-)

Τέλος, κλείνετε:
"Όλα τα ναι μεν αλλά, δούρειος ίππος, τι είπε ο επώνυμος-ανώνυμος, κλπ. είναι υπεκφυγές."
Απαντώ με -ασυνήθιστη για το στυλ μου- οξύτητα.
Προσωπικά τις γενικευτικές λασπολογίες ανώνυμων-[και επώνυμων δηλαδή..], τις επιστρέφω αυτούσιες στον παραλήπτη τους.
Προφανέστατα, δε τις θεωρώ, όπως ήδη υπαινίχτηκα, και πεισματικά (;) κ. Δήμου αγνοείτε, κατεξοχήν έκφανση ενός λόγου με ολοκληρωτικά χαρακτηριστικά.
Ο 'φασισμός' στην _τρέχουσα γλώσσα_ συνεγκολπώνει με τον πληρέστερο τρόπο τέτοιες λεκτικές συμπεριφορές..
Καμία υπεκφυγή λοιπόν-στο 'καρφί' όσοι υβριστικότατα και χωρίς επιφυλάξεις διασύρουν -χωρίς το ελαφρυντικό της εν θερμώ δράσης- ομάδες, επαγγελματικές κατηγορίες και συλλήβδην πρόσωπα.
Είτε είναι 'φίλοι', 'επώνυμοι-ανώνυμοι', και γενικώς [που 'λεγε κάποτε κι ο Δήμος Μούτσης!]


@
Vrennus
[Τρι Ιουλ 04, 01:19:16 μμ]
Με καλύψατε-πλήρως.
Ευχαριστώ.

Τρι Ιουλ 04, 03:36:41 μμ  
NP said...

flying smurf said...
... Απλά, βάζοντας και αυτό μέσα στα αιτήματα, παίρνουν και τους πανεπιστημιακούς μαζί!...
Τρι Ιουλ 04, 02:49:09 μμ

Αγαπητέ μου οι κινητοποιήσεις που έγιναν ήταν ακριβώς αυτό: Πανεπιστημιακοί και φοιτητές μαζί για να μην αλλάξει τίποτα. Ο ένας βοήθησε τον άλλον για όποιον δεν το κατάλαβε. Και βέβαια δε μπορώ να φανταστώ ότι αυτό ωφέλησε μόνο τους μεν και όχι τους δε (φοιτητές).

Για τους δε πανεπιστημιακούς να πούμε ότι αν δεν τους αρέσει να παραιτηθούν ομαδικώς; Ή μήπως θα χάσουν όλα αυτά τα προνόμια που έχουν και για τα οποία οι φοιτητές (ή μάλλον αυτοί που κατευθύνουν τους φοιτητές) δεν ασχολούνται καθόλου.
Ας μη ξεχνάμε ότι στο κάτω-κάτω αυτοί είναι οι μόνιμοι και οι φοιτητές περαστικοί από τα ΑΕΙ.

Οπωσδήποτε και καταδικάζω οποιαδήποτε μορφή βίας(αυτονόητο) αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι οι φοιτητές και στο συμβάν αυτό (όπως και στα υπόλοιπα) ήταν απλά τα θύματα αφού "κουρδίζονται" πανεύκολα από τους παλιούς (βλ. ΔΕΠ, κόμματα). Όσο για την ψυχολογική βία πολύ δύσκολα αποδεικνύεται όπως πολύ καλά ξέρουν επίσης οι παλιοί.
Επιπλέον, όποιοι φοιτητές δε θέλουν πραγματικά να άγονται και να φέρονται από μειοψηφίες ας κάνουν κάτι. Πρέπει άλλωστε να μάθουν κάποτε ότι τα καλά κόποις κτώνται. Αλλιώς είναι άξιοι της μοίρας τους.

Τρι Ιουλ 04, 03:39:23 μμ  
Vrennus said...

Να τι είναι παράλογο (μεταξύ άλλων):

1. Να αναδεικνύονται σε μείζονα προβλήματα της ανώτατης παιδείας οι αιώνιοι φοιτητές (πρέπει να είναι πια μουσειακό είδος) και το πανεπιστημιακό άσυλο.
2. Να κατακερματίζονται τα περιφεραιακά πανεπιστήμια σε κατά τόπους "σχολές" δίκην πολιτικής για την ανάπτυξη της περιφέρειας.
3. Να παρουσιάζεται ως πανάκεια η "αξιολόγηση" κι οι "μανατζερ" όταν δεν έχει κατοχυρωθεί το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ κι η χρηματοδότηση είναι ανύπαρκτη.
4. Να θεωρείται ότι θα αναβαθμιστεί η ανώτατη παιδεία με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων λες και στην Ελλάδα θα έλθει το MIT, το LSE ή το Harvard κι όχι κάτι εγγλέζικα franchise του κ*λου.
5. Να εξαγγέλλεται η κατάργηση του "δωρεάν μοναδικού συγγράμματος" όταν βιβλιοθήκες δεν υφίστανται ούτε καν ως χώροι.
6. Να δηλώνει η πλειοψηφία των συνελλήνων ότι είναι κατά των καταλήψεων και ταυτόχρονα ότι δεν γνωρίζει τα αιτήματα των καταληψιών και τις θέσεις του υπουργείου.
7. Το αρμόδιο υπουργείο να είναι "και θρησκευμάτων" αλλά όχι "και πολιτισμού" (τραγικό κατάλοιπο της δικτατορίας που καμμία μεταπολιτευτική κυβέρνηση δε μερίμνησε να επανορθώσει).
8. Να μεταχειριζόμαστε συστηματικά με τα ελλάσσονα (τέλος πάντων) ως άλλοθι για ν' αποφύγουμε να καταπιαστούμε με τα μείζονα.

Αυτά πολλά άλλα...

Τρι Ιουλ 04, 03:43:21 μμ  
harry reloaded said...

Ασχετο αλλα ενδιαφερον ( ΑΑΣ-το λανσαρω,σαν το ΛΟΛ). Καταναλωτικο ALERT. Η Αλφα τραπεζα δεν βαζει καθισματα,ουτε μηχανημα προτεραιοτητας,"λογω πολιτικης ". Υποβαλλει τους μαζοχιστες στο μαρτυριο της ορθοστασιας & του ασκοπου χρονοχασιματος. Κανενας να μην πατησει,γεματος ο τοπος απο αλλες τραπεζες,με καθισματα & ρεζερβε προτεραιοτητα. Επισης,στο Πλαισιο,οι υπαλληλοι απαγορευεται να ειναι καθιστοι,ακομα & μετα απο προτροπη του πελατη. " Εντολη της διευθυνσης ".Πηγα για αγορα & ντραπηκα. Μεσαιωνας. Χρειαζεται μπο-υκοταρισμα,εχει & αλλου πορτοκαλιες. Οι εν. καταναλωτων τι κανουν ? Ουτε κραξιμο ουτε νομικος αγωνας ? Μηπως ειναι λαμογιομαγαζα για ψηφοθηρια ? Φταιει βεβαια & μεγαλο μερος του κοσμου,που ο,τι & να παθουν δεν εκδικουνται. Ξαναπετουν με Ολυμπιακη γιατι..." ανηκει στον λαο ". Αλλα & εγκωμιο στη διαφημιση του Α6,χωρις ζωα & γυναικειο κρεας. Επιτελους τεχνη.

Τρι Ιουλ 04, 03:47:52 μμ  
serafina delarosa said...

κύριε Δημητρά,
δεν δουλεύουν αυτά τα links που δίνετε στο σχόλιο [Δευ Ιουλ 03, 12:55:40 μμ]
θαθελα πολύ να τα διαβάσω

Τρι Ιουλ 04, 04:08:57 μμ  
Dion.M. said...

Καιρός ήταν!

Βλέπω τους κατ’ επάγγελμα προοδευτικούς να αποκαλύπτονται ως οι χειρότεροι σκοταδιστές.

Βλέπω ότι τα θύματα έχουν γίνει οι θύτες και οι δήθεν πνευματικοί άνθρωποι φοβισμένα ανθρωπάκια με σκυμμένο το κεφάλι που παρακαλάνε «...πέστε μου τι να ...αποφασίσω, μόνο την καρέκλα μου -ή μάλλον την έδρα μου- θέλω να κρατήσω».

Βλέπω την «προοδευτική» νεολαία να απειλεί να δέρνει, να βανδαλίζει, να εκβιάζει και να υπερασπίζεται την ακινησία μέσα στον βάλτο.

Βλέπω την απλή λογική να θυσιάζεται στον βωμό των ιδεολογημάτων.

Βλέπω τους συμπατριώτες μας να έχουν χωριστεί σε δύο. Σε αυτούς που κοπιάζουν και προσπαθούν να προοδεύσουν και μαζί τους να προοδεύσει ο τόπος, και τους άλλους που αντιδρούν, κλέβουν, απαιτούν, εμποδίζουν, κραυγάζουν, βανδαλίζουν, και δηώνουν.Οι πρώτοι τιμωρούνται διαρκώς και διαρκώς καλούνται να πληρώσουν τα «σπασμένα», από ένα αναξιόπιστο, άβουλο και μοιραίο κράτος με συνέπεια κάθε μέρα να μένουν και λιγότεροι. Οι δεύτεροι είναι στο απυρόβλητο, αυξάνονται και πληθύνονται, αποθρασυμμένοι από την ατιμωρησία, αιώνιοι κερδισμένοι, αλαζόνες και δυνάστες της καθημερινότητάς μας.

Ας αποκαλυφθούν επιτέλους.
Ας αρχίσουν έστω να αποκαλύπτονται!
Το πιο ενθαρρυντικό από την ιστορία.

Τρι Ιουλ 04, 04:13:07 μμ  
Nikos Dimou said...

Eπειδή πολλές φορές κατηγορήθηκα ότι χρησιμοποιώ λανθασμένα τον όρο "φασισμός", δίνω τον δικό μου ορισμό:

Κάθε αυταρχικό πολιτικό σύστημα (ή συμπεριφορά) που είναι εναντίον του πλουραλισμού των απόψεων και της πολυκομματικής δημοκρατίας, που υποστηρίζει την μονοκομματική εξουσία, εξυμνεί την βία και την δύναμη ως τρόπους δράσης, χρησιμοποιεί την τρομοκρατία και την προπαγάνδα ως τρόπους πειθούς...

Αν δέχεστε αυτόν το ορισμό θα πρέπει να συμφωνήσετε πως οι μέθοδοι που περιγράφει ο Γουσσέτης στο άρθρο του ήταν φασιστικές.

@vrennus: εκπληξη! Με τα "παράλογα" του τελευταίου σχολίου σου, συμφωνώ.

Τρι Ιουλ 04, 04:29:25 μμ  
Maria Velliou said...

Οι φοιτητές είναι ενήλικοι, έχουν την αξίωση να αντιμετωπίζονται ως τέτοιοι και να αναλαμβάνουν τη διαχείριση δημόσιας περιουσίας, συνεπώς δεν δικαιολογούνται να εκβιάζουν αποφάσεις με χρήση απειλών, να διαλύουν γραφεια, να σπάνε αυτοκίνητα, να εκτοξεύουν απειλές κατά της ζωής, μόνο και μόνο επειδή "κουρδίστηκαν" ή υπέστησαν "ψυχολογική βία" (την πιθανή απλή ψυχολογική πίεση τώρα την ονομάζουμε ψυχολογική βία; Και μετά διυλίζουμε τα σχετικά με τη χρήση του όρου φασισμός;)
Vrennus αν σε ενοχλεί κι εσένα η διέισδυση προβοκατόρων, μην αρκείσαι στο να απέχεις. Κάτσε και σκέψου γιατί συμβαίνει τόσο συστηματικά και δεν αποκαλύπτεται ποτέ και δεν απομονώνονται ποτέ-όπως γινόταν στο παρελθόν, την εποχή των πραγματικών αγώνων, έστω και εκ των υστέρων ή σποραδικά, κάτι που μπορούν να σου βεβαιώσουν οι μεγαλύτεροι.
Μήπως γιατί μια μερίδα φοιτητών και νεολαίων στρώνουν το δρόμο γι' αυτούς τους προβοκάτορες, τους αγκαλιάζουν μέσα στους κόλπους τους και υιοθετούν ασμένως τις πρακτικές τους; Και οι υπόλοιποι απλά αδιαφορούν, άρα έμμεσα υποθάλπουν; ή έστω δεν είναι αρκετά αποφασιστικοί;

Τρι Ιουλ 04, 04:32:41 μμ  
serafina delarosa said...

Ο suigenerisav έχει ένα εξαιρετικό post για το θέμα. Μακάρι να μπορούσα να τα έχω εκφράσει εγώ έτσι αυτά που με καίνε.
ΕΔΩ

Τρι Ιουλ 04, 04:50:16 μμ  
Vrennus said...

ΝΔ, γιατί (δια)βλέπω ένα μεγάλο υπερατλαντικό κράτος στον ορισμό σας για το φασισμό; Α, ναι, εκεί δεν έχουν μονοκομματικό σύστημα, ή μήπως έχουν;
(Μεγάλη συζήτηση ανοίγουμε, ε;)

Προς τι η έκπληξη; Αν το καλοσκεφτείτε δεν είναι τόσο ότι βρισκόμαστε σε απέναντι όχθες όσο ότι βαδίζουμε σε παράλληλες (κι ίσως όχι ασύμπτωτες) τροχιές!

Τρι Ιουλ 04, 04:52:04 μμ  
NP said...

Vrennus said...
Να τι είναι παράλογο (μεταξύ άλλων):
1. Να αναδεικνύονται σε μείζονα προβλήματα της ανώτατης παιδείας οι αιώνιοι φοιτητές (πρέπει να είναι πια μουσειακό είδος) και το πανεπιστημιακό άσυλο.

Τελικά είναι πολύ σχετικά τα πράγματα. Π.χ. οι αιώνιοι φοιτητές. Φαινομενικά δεν είναι πρόβλημα υποδομής αλλά είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα ουσίας. Εάν κανένας δε μπορεί να σταματήσει κάποιον από το να δοκιμάζει επ' αόριστω να περάσει τα μαθήματα:
α. μαζεύεται άπειρος αριθμός φοιτητών οπότε αναγκαστικά πρέπει να μπουν εύκολα θέματα για να περάσει κόσμος.
β. με αντιγραφές και τύχη κάποτε θα περάσει.

Σε ποιό μέρος στον κόσμο μπορείς να "δίνεις" όσες φορές θέλεις. Άλλη μία ελληνική πατέντα μόνο που κανένας δεν πρόκειται να αντιγράψει.
Πότε θα σοβαρευτούμε λίγο.

Τρι Ιουλ 04, 04:53:57 μμ  
harry reloaded said...

Οι προβοκατορες,οικοπεδοφαγοι,ασφαλιτες,ΣΙΑ,ΚΥΠ,7 αδελφες,λεσχη Μπιλντεμπεργ,μασονια,εμπρηστες κλπ,ειναι στοιχεια λαικιστικων μυθων.Πολυ απλα ειναι ειτε ασημαντοι ειτε ανυπαρκτοι παραγοντες ( κατι σαν τις...γκομενες των περισσοτερων παντρεμενων...Δεν υπαρχουν!).

Τρι Ιουλ 04, 04:59:21 μμ  
flying smurf said...

doncat said...
Τι ακριβώς είναι το παράλογο:
α) η κατάληψη;
β) η παράκληση των φοιτητών να γίνει σύγκλητος για το θέμα των εξετάσεων;
γ) το ότι το δέχθηακν οι καθηγητές;
δ) ή το ότι άπαξ και δεν έγινε το δικό τους άρχισαν τους εκβιασμούς και τραμπουκισμούς;

Τρι Ιουλ 04, 02:56:14 μμ


O thodoras απάντησε για εμένα... Στις πιο πολλές σχολές η σύγκλητος έλαβε χώρα όταν άνοιξαν οι σχολές... Τόσο φυσιολογικό μοιάζει σε όλους το ότι δέχτηκαν οι καθηγητές να γίνει η σύγκλητος...

Τρι Ιουλ 04, 05:04:56 μμ  
flying smurf said...

np wrote:
Αγαπητέ μου οι κινητοποιήσεις που έγιναν ήταν ακριβώς αυτό: Πανεπιστημιακοί και φοιτητές μαζί για να μην αλλάξει τίποτα. Ο ένας βοήθησε τον άλλον για όποιον δεν το κατάλαβε. Και βέβαια δε μπορώ να φανταστώ ότι αυτό ωφέλησε μόνο τους μεν και όχι τους δε (φοιτητές).

Πιστεύω, ότι οι πανεπιστημιακοί δεν βοήθησαν... Απλά δε αντιστάθηκαν στις καταλήψεις (όπως συνήθως γίνονταν στο παρελθόν). Οι φοιτητές φυσικά και κέρδισαν από αυτή τη στάση. Δεν είχαν ΚΑΙ τους καθηγητές απέναντί τους... με αντάλαγμα την αξιολόγηση!

Τρι Ιουλ 04, 05:09:05 μμ  
epikairos said...

Ο φασισμός δεν έχει χρώματα, δεν είναι δεξιός ή αριστερός. Είναι ο πολιτισμός των αμόρφωτων. Η μεγαλύτερη ειρωνεία της υπόθεσης είναι να βλέπεις φασιστικές νοοτροπίες σε ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα. Καλύτερη απόδειξη πως τα πανεπιστήμια στη χώρα μας έχουν αποτύχει στον πυρήνα της ύπαρξης τους, δηλαδή να επιμορφώνουν τους φοιτητές, δεν θα μπορούσε να υπάρχει.

Αλλά την ίδια στιγμή πρόκειται για αποτυχία ολόκληρου του πολιτικού συστήματος. Αφενός γιατί όλοι οι πολιτικοί έχουν κόμπλεξ για τις αριστερές τους πεποιθήσεις, αφετέρου γιατί αυτά τα φυντάνια είναι εξαιρετικά χρήσιμα στους κομματικούς μηχανισμούς.

Νομίζω πως ο Πιλάλας μια φορά κι έναν καιρό το είχε πει πολύ εύστοχα. «Τα πανεπιστήμια δημιουργούν ειδικότητες κι όχι προσωπικότητες».

Τρι Ιουλ 04, 05:13:00 μμ  
Αβεσσαλώμ said...

Ομολογώ ότι ζαλίστηκα από την πληθώρα των σχολίων και των απόψεων. Δεν κατάφερα να τα διαβάσω όλα. Νομίζω όμως ότι έβγαλα τα συμπεράσματά μου. Κατά τη γνώμη μου λοιπόν:
Α)Έχουν ευθύνη για το κατάντημα της Ανώτατης Παιδείας και τα συμβαίνοντα εκεί, τόσο οι Πρυτανικές Αρχές, όσο και οι καθηγητές για τη σιωπή που έχουν κρατήσει μέχρι σήμερα.
Β)Επίσης μεγάλη είναι η ευθύνη της λεγόμενης μεγάλης σιωπηλής πλειοψηφίας των φοιτητών, που δεν αντιδρούν σε τέτοιες συμπεριφορές, μη συμμετέχοντες στις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων τους.
Γ)Το μεγαλύτερο βεβαίως μερίδιο ευθύνης έχει βεβαίως η Πολιτεία, από την περίοδο του αείμνηστου Ανδρέα, που άρχισε η κατάρρευση και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με την ατολμία της σημερινής Κυβέρνησης να προβεί στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, λόγω πολιτικού κόστους. Το δικό μας πολιτικό κόστος δεν μετράει άραγε; Εννοώ το "μαύρισμα" που θα φάνε στις εκλογές από όλους εμάς;
Δ)Και τέλος, όλοι οι συμφωνούντες με τους καταληψίες ανήκουν στην κοινοβουλευτική και μη Αριστερά, που φάνηκε καθαρά πλέον ότι έχει τις ίδιες απόψεις με την Άκρα Δεξιά. Οι απόψεις των Αριστερών πλέον σε κανουν να τραβάς τα μαλλιά σου με τη λογική τους, όπως όσα είπε εδώ κάποιος ότι η Σύγκλητος άσκησε βία στους φοιτητές. Έχουν χάσει πια κάθε επαφή με τη λογική.

Τρι Ιουλ 04, 05:18:51 μμ  
Nikos Dimou said...

Vrennus said...
ΝΔ, γιατί (δια)βλέπω ένα μεγάλο υπερατλαντικό κράτος στον ορισμό σας για το φασισμό;

Σε κάθε κράτος μπορούν να υπάρξουν φασιστικές συμπεριφορές - αλλά φασιστικό κράτος είναι εκείνο που πληροί όλα τα κριτήρια. Άρα κακώς διαβλέπετε...

Τρι Ιουλ 04, 05:29:32 μμ  
emfortos said...

Με αφορμή το θέμα του έκτακτου αυτού post και δεδομένης της έντασης στο χώρο της απαιδείας, φάνηκαν τα κλασσικά αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας και τα άπαρτα άσυλα της ...αριστερα στη στροφή της ...προοοόδου.

Πάλι το συντηρητικό κατεστημένο εξουσιαστικό ή θεσμοθετημένο, ενεργόν ή απαθές,σκυλεύον ή τρωκτικό,νεανίζον άμα και οργίλον βλέπει το τρένο (μουτζούρης) να περνά και αναφωνεί!!!
άτιμο κράτος!!

Πάρτο παααααάλι απ'την αρχή,γύρνα 40 χρόνια πίσω στοχαστή κ'στόχε άρα,Νίκο Δήμου και μίλα για τη δυστυχία να είσαι έλληνας.


Δες τα δρώμενα πιο σωστά, πιο προοδευτικά, πιο... αριστερά,πάνε σε καμμιά διαδήλωση,πέτα καμμιά μολότωφ,υπόγραψε καμμιά μπροσούρα,βγες κατά της κυβερνητικής(της όποιας)αδιάλλαξίας,πιάσε το σφυγμό του νεολαιίστικου κινήματος,και του λαϊκού τοιούτου!


Τι διάολο ρε Νίκο δε σε αναγνωρίζω,πως άλλαξες σήμερα φιλοσοφία και σκέψη και μας τα χώνεις κανονικά.

Ντάξει για τα άλλα κατεστημένα, τα βαρίδια της κοινωνίας, της προόδου,μα να μιλάς για το άσυλο σαν να είναι κατεστημένο;που το είδες αυτό;κάθε πότε έχουμε ααααάσυλο,δεν μας επιτρέπουν οι αυταρχικές δομές του πανεπιστήμιου, η κυβερνητική σύγκλητος,η πουλημένη ΕΦΕΕ,οι εμπόροι των Αθηνών και οι αναρχικοί οι ζήτουλες της μόρφωσης.

Ντάξει τά'λεγες για τους φασίστες τη συντηρητική νομεκλατούρα,τα γερόντια και τους αστούς,τι θες και ψάχνεις προς τ'αριστερά να δεις τι; λογοκρισία; έλα τώρα τι ρόλο προβοκάτορα παίζεις;

(το πολιτικό κόστος, η ανακολουθία,η γραμμή του κόμματος,η ταμπέλες; άστα ρε Νίκο μην τη ψάχνεις,
μην αποπροσανατολίζεις το λαϊκό κίνημα, την εργατιά το φοιτητικό κίνημα)Πουτάνα Ελλάδα.

Τρι Ιουλ 04, 05:30:03 μμ  
Nikos Dimou said...

Αβεσσαλώμ said...
Ομολογώ ότι ζαλίστηκα από την πληθώρα των σχολίων και των απόψεων.

Εγώ να δεις!

Που τα διαβάζω και δύο φορές. Μία στην Moderation (περνάει - κόβεται) και μία στα σχόλια - ιδιαίτερα όταν πρέπει να απαντήσω.

Άλλη φορά ανώδυνα ποστ για διακοπές και έρωτες...

Τρι Ιουλ 04, 05:38:56 μμ  
suigenerisav said...

@
οικοδεσπότη
Αν υιοθετήσουμε τον ορισμό σας περί φασισμού
[Τρι Ιουλ 04, 04:29:25 μμ]
-για τις ανάγκες της κουβέντας- θεωρείτε πως η φοιτητική βιαιότητα [στα _δεδομένα_ ιστορικά της συμφραζόμενα στη μεταπολιτευτική, η και πρωτύτερα, Ελλάδα] είναι συγκρίσιμο μέγεθος με αυτήν των κρατικών δυνάμεων καταστολής [με τα εξίσου γνωστά-και δεδομένα _αποτελέσματα_ της] ;

Η επειδή το κράτος μετά των μηχανισμών του διαθέτει -σε κοινοβουλευτικά ή μη καθεστώτα- το "μονοπώλιο της βίας" αθωώνεται και εξαιρείται του κανόνα;

κ. Δήμου, ως διδάσκων σε Α.Ε.Ι. στο παρελθόν έχω εξοργιστεί _απίστευτα_ αντιμετωπίζοντας στην καθημερινότητα μου έκρυθμες καταστάσεις ως αυτές που στηλιτεύουμε στο παρόν ποστ.
Έχω ιδία αντιληψη για αυτό που περιγράφετε ως 'φασισμό'.
Και εξαιρετικά έντονα συναισθήματα-που φρόντισα στην επαγγελματική ζωή μου να εκλογικεύσω.
Είχα, επίσης, συχνότατα την αίσθηση ότι ότι οι ακρότητες, οι οποιες πολλούς εξ ημών για διαφορετικούς λόγους 'βόλευαν' ήσαν προϊόν μιας ελλειμματικής [ή μάλλον στρεβλής] πολιτικής κουλτούρας του φοιτητικού κόσμου.

Ποιούς εννοώ; Μα την εκάστοτε μεταπολιτευτική κυβέρνηση, το ΥΠΕΠΘ, τα πολιτικά κόμματα, τους προέδρους των Τμημάτων, τις πρυτανείες των Ιδρυμάτων, κάποιους από το διοικητικό προσωπικό των πανεπιστημίων και γενικώς όσους με οιονδήποτε τρόπο εμπλέκονταν στη 'θεσμισμένη συναλλαγή'.

ΔΕΝ εξαγνίζω την οργανωμένη -με την σύμπραξη/ανοχή ποιών άραγε ?- 'αλητεία', ούτε την ασύστολη βλακεία των πιο εξτρεμιστικών στοιχείων από τους εξεγερμένους.
Ισχυρίζομαι, απλώς, πως οι φοιτητές μας θητεύουν σ' αυτά που η κοινωνία τους προσφέρει.
[να το πω προβοκατόρικα-ναι, είναι εν πολλοίς καθρέφτης της/μας!]
Ισχυρίζομαι, επίσης, πως επειδή το 'παιχνίδι' από πλευράς πολιτικών ηγεσιών, έχει πια για τα καλά χοντρύνει στην πλάτη τους, και στο βαθμό που κάθονται σε ένα αγώνα που άλλοι έχουν ΚΑΙ το καρπούζι ΚΑΙ το μαχαίρι, ωθούνται στις πιο αντικοινωνικές, αντιδημοκρατικές ή και ποινικά κολάσιμες συμπεριφορές.
ΑΥΤΟ θα έπρεπε να μας προβληματίσει βαθυτερα-από την απλή καταγγελία των 'φρικιαστικών' συμβάντων που η καλή μας οθόνη και εσχάτως τα εναλλακτικά μέντια έχουν αναλάβει να γνωστοποιήσουν στην άσπιλο και άμωμο κοινωνία..
Η τελευταία, αρκείται να στρέφεται σπανίως με συγκατάβαση-κυρίως, όμως, με σφοδρότητα και περισσή IMHO αλαζονεία προς το φοιτητιών 'μέλλον' της..
Φτάνει όμως αυτό . . . ;

Τρι Ιουλ 04, 05:42:33 μμ  
Nikos Dimou said...

Στατιστικά:

Αυτό είναι το διακοσιοστό σχόλιο.

Άπό το πρωί έχουμε 1399 επισκέπτες στο blog - με τους κανονικούς ρυθμούς ως το βράδυ θα έχουμε περάσει τους 2000.

Είναι παρήγορο σε περίοδο διακοπών.

Τρι Ιουλ 04, 05:44:44 μμ  
suigenerisav said...

@
serafina delarosa
Ευχαριστώ για την κριση σου στο ποστ μου. Με τιμάς.
Για πέρνα από το 'μαγαζί' να τα πούμε κάποια στιγμή.

Τρι Ιουλ 04, 05:50:28 μμ  
aggelos-x-aggelos said...

Αυτή η συζήτηση δεν νομίζω ότι μπορεί να έχει κανένα αποτέλεσμα αν αρχίζουμε να λέμε "οι φοιτηές αυτό" "ναι αλλά οι καθηγητές εκείνο" "ναι αλλά οι μπάτσοι το άλλο" και πάλι από την αρχή...

Το θέμα είναι πιος φταίει και που. Και όλοι κάπου φταίνε.

Τρι Ιουλ 04, 05:51:02 μμ  
harry reloaded said...

...εγω "διαβλεπω" ενα κρατος βαλκάνιων ,που τη ψωνισαν με πεθαμενους προ 1700 ετων.. Μπλογκερ,ασε δοκιμαστικα το μοντερεησιον,& που σκεπτομαστε το φορτο σου,κουραζομαστε.Σκεψου την ελευθερη εισοδο τσεκαρισμενων σχολιαστων με λιστα.

Τρι Ιουλ 04, 05:55:47 μμ  
Nikos Dimou said...

suigenerisav said...
@οικοδεσπότη
"θεωρείτε πως η φοιτητική βιαιότητα είναι συγκρίσιμο μέγεθος με αυτήν των κρατικών δυνάμεων καταστολής... Η επειδή το κράτος διαθέτει -σε κοινοβουλευτικά ή μη καθεστώτα- το "μονοπώλιο της βίας" αθωώνεται;"

Πρώτον το κράτος δεν διαθέτει το μονοπώλιο της βίας, αλλά (κατά Μαξ Βέμπερ) της "νόμιμης βίας".
Και φυσικά ΔΡΝ αθωώνεται όταν την ασκεί με φασιστικό τρόπο.

Όσο για τους φοιτητές - η βιαιότητά τους δεν είναι συγκρίσιμο μέγεθος διότι - εκτός των άλλων - δεν έχουν τα μέσα να ανταγωνιστούν το κράτος. Αν τα είχαν ίσως και να ήταν. Αλλά δεν μπορώ να κρίνω προθέσεις.

Όσο για το υπόλοιπο σχόλιό σας: ναι, φυσικά οι φοιτητές είναι προϊόν της κοινωνίας μας - αλλά δεν ισχύει το tout comprendre c' est tout pardonner... Kάπου, διάβολε, υπάρχει και η ατομική ευθύνη!

Τρι Ιουλ 04, 05:56:34 μμ  
Nikos Dimou said...

harry reloaded said...
"Μπλογκερ,ασε δοκιμαστικα το μοντερεησιον,& που σκεπτομαστε το φορτο σου,κουραζομαστε.Σκεψου την ελευθερη εισοδο τσεκαρισμενων σχολιαστων με λιστα".

Αν το έκανα αυτό, το 60% των σημερινών σχολιαστών δεν θα μπορούσε να σχολιάσει. Έχουμε πολλούς καινούργιους!

Τρι Ιουλ 04, 06:01:48 μμ  
igopogo said...

Αγαπητε κυριε Δημου,
πολυ καλο το αρθρο και πραγματικα αυτο ειναι προβλημα μεγαλο.Απλα θελω να επισημανω και κατι ακομα.Το ασυλο δεν ειναι μονο προφαση για αναρχο-αριστερο Πασοκο- δεξιους τραμπουκισμους.Ειναι και προφαση καθως και καταφυγιο της συντεχνιας των καθηγητων.Νομιζω στο θεμα του νομοσχεδιου η κυβερνηση θα επρεπε να κανει αλλαγες οχι σε σχεση με τις σχολες αλλα με τα οικονομικα-θεσμικα- διδακτικα καθηκοντα των καθηγητων.Οταν κανεις ανακαινιση σε ενα σπιτι δεν αλαζεις τους περαστικους το σπιτι αλαζεις.Και για την καταντια ευθυνονται οι καθηγητες,που καταχρωνται χρηματα για την παιδια,που δεν αλαζουν τιποτα στην αναχρονιστικη λειτουργεια των σχολων ωστα να το κανουν ανταγωνιστικο.Υπαρχουν και στην αγγλια ακομα καλα κρατικα πανεπιστημια.Γιατι εκει οι καθηγητες και η συγκλητος δεν νοιαζεται μονο για τη διατηρηση της θεσης .Παραγει και εργο
Περα απο την κυβερνηση οι φοιτητες να ελεχξουν και τη σταση καποιων καθηγητων.οι οποιο ειναι υπερ των καταληψεων και κατα της αλλαγης για τους δικους τους ταπεινους λογους

Τρι Ιουλ 04, 06:05:14 μμ  
Lefteris Kritikakis said...

Τα κάτωθι για σήμερα, φεύγω για 3 μέρες (οδήγηση 1.700 μίλια, οπότε μη φοβάστε, δεν ξαναμπαίνω στο blog για 72 ώρες τουλάχιστον)…
Λοιπόν:


«… ή το ότι άπαξ και δεν έγινε το δικό τους άρχισαν τους εκβιασμούς και τραμπουκισμούς;»
(- Μαμά, μπαμπά, άμα ζεν μου πάλετε μηχανάκι, σα αυτοκτονήσω…). Καλά τι περίμενες δηλαδή από πιτσιρίκια της πόλης που δεν δουλέψανε μια μέρα στη ζωή τους και τα είχαν όλα έτοιμα; Τα ίδια και στην Αμερική και παντού. Τα παιδεία παίζει.


«Οπωσδήποτε και καταδικάζω οποιαδήποτε μορφή βίας(αυτονόητο)»
Τότε να καταδικάσετε και τη βία που άσκησαν οι επαναστάτες Γάλλοι κατά του βασιλιά τους, οι Αμερικανοί και Έλληνες επαναστάτες κατά των καταπιεστών τους. Και η αριστερά να καταδικάσει τη βία που άσκησαν οι μπολσεβίκοι κατά του Τσάρου.
Η σημερινή «ειρήνη» μας βολεύει όλους, γι' αυτό και φιλολογούμε στη σφαίρα των λέξεων. Όταν ένα θέμα δεν είναι δα και τόσο κρίσιμο για μας, κάνουμε φιλολογικούς διαλόγους.
Το θέμα είναι η συμπεριφορά των φοιτητών, κι όμως το blog γέμισε με τη λέξη "φασισμός" (;;;;).

Να που βρεθήκαμε με ένα μάτσο βίαιους «ακαδημαϊκούς» πολίτες από τη μια και από την άλλη, ένα σωρό Μαχάτμα Γκάντι που θα λύσουν τα προβλήματα της Ελλάδας με το να μιλήσουν σοβαρά σε 20χρονα πιτσιρίκια (!). Τώρα μάλιστα. Να πιάσω κι εγώ ένα 5χρονο πιτσιρίκι να του διαβάσω Σαίξπηρ, να τα καταλάβει όλα.

Δώσατε τα πανεπιστήμια της χώρας σε 20χρονα παιδάκια (!!!!!!!). Μπράβο! Ε, γιατί δεν δίνετε και τη διαχείριση του υπουργείου οικονομικών στους πιο νέους υπαλλήλους του; Να δώσω κι εγώ σε τίποτα θερμόαιμους 20άρηδες τη διαχείριση του πυρηνικού οπλοστασίου των Η.Π.Α. και της Ρωσίας... άντε ρε σοβαρευτείτε λίγο… κάθεστε κι ακούτε τα 20χρονα… και μετά περιμένετε να σας πάρουν και σοβαρά στο εξωτερικό...

Τα παιδεία παίζει...

Τρι Ιουλ 04, 06:05:35 μμ  
harry reloaded said...

No problem,οι παλιοι φρη,οι νεοι τσεκαρονται απαξ ή διπαξ με προσωπικο ημελι & ή περνουν ή κοβονται.Blog smart,not hard.

Τρι Ιουλ 04, 06:12:09 μμ  
Vrennus said...

Σωστά, λέτε ΝΔ ότι κακώς διαβλέπω, αλλά το έκανα για να δείξω τη γενικότητα (και άρα και την ανεπάρκεια - επιτρέψτε μου) του ορισμού σας. Η ευρύτυτα του ορισμού σας μας επιτρέπει να χώσουμε στο ίδιο τσουβάλι την Αμερική του Μπους, την ΕΣΣΔ του Στάλιν, το φονταμενταλιστικό Ισλάμ και τα φασιστικά καθεστώτα του μεσοπολέμου. Αυτό είναι λάθος. Και βέβαια είναι τελείως διαφορατικό πράγμα όταν αναφερόμαστε στο φασισμό της μικροαστικής καθημερινότητας - αλλά ούτως ή άλλως ο φασισμός είναι πάνω απ' όλα καθημερινή στάση ζωής.

Ο φασισμός, κατά τη δική μου ταπεινή αντίληψη, προϋποθέτει (α) ευρύ στρώμα μικροαστών και (β) ευρεία λαϊκή απήχηση. Κατά μία έννοια η φασισμός είναι συνώνυμος του λαϊκισμού. Υπό αυτό το πρίσμα η βίαια και αντιδημοκρατική στάση των καταληψιών είναι μεν βίαι ακι αντιδημοκρατική αλλά πέχει από το να χαρακτηριστεί φασιστική. Από την άλλη πλευρά η στάση της "σιωπηλής πλειοψηφίας" που είναι κατά των καταλήψεων ενώ δεν γνωρίζει ούτε τις θέσεις του υπουργείου ούτε των καταληψιών είναι πολύ πιο κοντά στο φασισμό.

Τρι Ιουλ 04, 06:29:18 μμ  
Nikos Dimou said...

Vrennus said...
"Ο φασισμός, κατά τη δική μου ταπεινή αντίληψη, προϋποθέτει (α) ευρύ στρώμα μικροαστών και (β) ευρεία λαϊκή απήχηση. Κατά μία έννοια η φασισμός είναι συνώνυμος του λαϊκισμού".

Άρα κατά τη γνώμη σας ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν φασίστας (είχε και το α και το β). Ενώ δεν ήταν ο Φράνκο ούτε είναι σήμερα ο Κιμ ιλ Σούνγκ.

Το φαινόμενο που αναφέρετε αφορά μία ιστορικά, χρονικά και τοπικά συγκεκριμένη μορφή φασισμού (Μουσολίνι, Χίτλερ).

Τρι Ιουλ 04, 06:40:45 μμ  
Vrennus said...

ΝΔ "το πιάσατε το υπονοούμενο", πράγματι, η πολιτεία του Α. Παπανδρέου είχε (συγκεκαλυμμένα) φασιστικά χαρακτηριστικά, κάποια άλλα όμως έλειπαν - ευτυχώς. Και θα επιβεβαιώσω ότι δύσκολα θα χαρακτήριζα φασιστική τη δικτατορία του Φράνκο (ακόμα και του δικού μας του Παπαδόπουλου), για του Κιμ Ιλ Σουνγκ δεν ξέρω. Αλλά ας μην επεκταθούμε άλλο σ' αυτό το ζήτημα - μια άλλη φορά ίσως!

Τρι Ιουλ 04, 07:01:05 μμ  
heinz said...

Nikos Dimou said...

"Το φαινόμενο που αναφέρετε αφορά μία ιστορικά, χρονικά και τοπικά συγκεκριμένη μορφή φασισμού (Μουσολίνι, Χίτλερ)."

Και Περονισμός και Σταλινισμός και Νασερισμός, δεν είναι τόσο απλό νομίζω.
Θεωρώ ότι ο Vrennus έχει κάποιο δίκιο στο τι σημαίνει φασισμός και πάντως, αυτά που αναφέρει είναι απαραίτητα συστατικά του φασιστικού πλαισίου.

Τρι Ιουλ 04, 07:38:11 μμ  
heinz said...

Α, τώρα που το θυμήθηκα (πως μου διέφυγε, κοτζάμ τουρκοφάγος;!)

Και Κεμαλισμός.

Τρι Ιουλ 04, 07:39:14 μμ  
Yannis H said...

Το μπλογκ είναι εικόνα μιας Ελλάδας που δίνει ελπίδα: μιας Ελλάδας που προβληματίζεται, αλλά και τρυφερής. Όλα χρειάζονται... Και τα ‘ειδησεογραφικά’ θέματα με έντονα στρατόπεδα αλλά και τα τρυφερά, της αναπόλησης και της ενδοσκόπησης. Αν αυτά είναι οι πλευρές του νομίσματος, εμείς δεν μπορούμε παρά να είμαστε το ίδιο το νόμισμα. Που ξεχρεώνει κάθε στιγμή τον εαυτό μας, αυτό που έχουμε μέσα μας. ‘Πληρωταίοι επί τη εμφανίση’. Με ένα κείμενο. Στη μια πλευρά ο Καίσαρας (ΑΕΙ, Δαρβίνος) και στο άλλο ο Θεός (απρογραμμάτιστα δρομολόγια σε διακοπές άλλοτε, γατιά στο κρεβάτι).

Κι εδώ ισχύει «τα του Καίσαρα τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ».

Και αύριο και μεθαύριο, με το καλό, θα ριχθεί το νόμισμα στον αέρα – και θα δούμε τι ήρθε: κορώνα (π.χ., ένα ταξίδι στο Σούνιο)ή γράμματα (π.χ., Δαρβίνος);

Και... χαλλλαρά – η μόνη σοφία της Θεσσαλονίκης.

:)

Τρι Ιουλ 04, 07:41:30 μμ  
Odysseas said...

Καταλήξαμε πάλι να συζητάμε τι είναι φασισμός, ποιος είναι πιο πολύ φασίστας, ποιος είναι πιο βίαιος και άλλα θεωρητικά.
Για μένα το πρόβλημα είναι ένα και μόνο: θα τιμωρηθούν αυτοί που καταστρέψανε το γραφείο? Θα αναλάβει η επιτροπή καταλήψεων την ευθύνη της για την καταστροφή?
Δυστυχώς την απάντηση την ξέρω. Αφού είμαστε μπανανία...

Διαβάστε σήμερα στα ΝΕΑ ένα άρθρο του καθηγητή Πρωτονοτάριου (Ηλ. Μηχ. ΕΜΠ) που ποδοσφαιροποιεί το όλο ζήτημα... (by the way το συγκεκριμένο άτομο έχει κακή φήμη σε ορισμένα αμερικάνικα πανεπιστήμια -φοιτητές με δικές του συστατικές επιστολές συνήθως απορρίπτονται...)

Όπως λέει και η παροιμία "με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις". Γιατί λοιπόν να μας εκπλήσουν αυτά που συμβαίνουνε?

Τρι Ιουλ 04, 07:50:02 μμ  
Maria Velliou said...

Ξέρει η σιωπηλή πλειοψηφία vrennus ότι η ίδια δεν καταφεύγει εύκολα σε τέτοιες ενεργειες για ότι τη δυσαρεστεί, διότι οι συνέπειες είναι βαριές. Αντίθετα με τους φοιτητές. Επίσης, έχει δει η σιωπηλή πλειοψηφία πολλές τέτοιες κινητοποιήσεις και τ ααποτελέσματα τους τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ξέρει κι άλλα πολλά αυτή η σιωπηλη πλειοψηφία, μην την υποτιμάς. Αλλά κι αν νομίζου οι αγωνιζόμενοι φοιτητές ότι κάτι δεν ξέρει καλά, γιατί δεν φροντίζουν να την ενημερώσουν; Στο κάτω κάτω μια μεγάλη εφημερίδα (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ) στηρίζει τις καταλήψεις, κάποιες άλλες (ΝΕΑ, ΒΗΜΑ) στέκονται κριτικά και ασκούν αυστηρή κριτική στη κυβέρνηση. Τιφταίει λοιπόν και το κοινό δεν πείθεται; Μήπως έχει αγανακτήσει; Μήπως τελικά οι καταληψίες δεν έχουν δίκιο;
Ή θα δεχτούμε τη "δημοκρατικότατη" λογική: όποιος δε συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο γι' αυτόν, θα τον σπιλώνουμε μέχρι να συμφωνήσει ή να ακυρωθεί;

Τρι Ιουλ 04, 08:02:30 μμ  
Dormammu said...

Οι δήθεν ανεξάρτητες εφημερίδες- ιδίως όσες είναι ταγμένες να υπηρετούν μια συγκεκριμένη ιδεολογία ή πολιτική παράταξη (ή ποδοσφαιρική ομάδα), είναι στην πραγματικότητα αιχμάλωτες και δεν μπορούν αν πουν την αλήθεια. Φοβούνται μην τυχόν και οι αναγνώστες τους τους θεωρήσουν "προδότες". Συνεπώς, δεν περίμενα περισότερα απο την "Αυγή". Περιμένω πάντως ακόμα την απάντησή τους στον οικοδεσπότη.

Και κάθε μέρα που περνάει καταλαβαίνω την δύναμη του διαδικτύου.

Τρι Ιουλ 04, 08:15:50 μμ  
Nikos Dimou said...

heinz
θα ξεφύγουμε από το θέμα αν αρχίσουμε θεωρητική συζήτηση για τον φασισμό. Τα χαρακτηριστικά που αναφέρω (μη ανοχή στην πολυφωνία και τον πολυκομματισμό, αυταρχισμός, βία, τρομοκρατία, προπαγάνδα) αφορούν όλους τους φασισμούς - από κει και πέρα υπάρχουν αυτοί που ανέβηκαν με λαϊκή υποστήριξη ακόμα και εκλογές (Μουσολίνι, Χιτλερ, Περόν) και αυτοί που επιβλήθηκαν με την βία (Φράνκο, Στάλιν, Σαλαζάρ). Ας μην επεκταθώ.

Τρι Ιουλ 04, 08:25:49 μμ  
Yannis H said...

Maria Velliou said «Στο κάτω κάτω μια μεγάλη εφημερίδα (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ) στηρίζει τις καταλήψεις, κάποιες άλλες (ΝΕΑ, ΒΗΜΑ) στέκονται κριτικά και ασκούν αυστηρή κριτική στη κυβέρνηση.»

Δεν ξέρω αν ανοίγω άλλο (μεγάλο) θέμα, αλλά θα πω δύο πράγματα. Τελικά σε μεγάλα ζητήματα δεν έχω καμιά εμπιστοσύνη στις εφημερίδες. Θυμάμαι στο εξωτερικό, εκλογές, η ΝΔ με αρχηγό τον Έβερτ κι εγώ να διαβάζω με πρωινό καφέ E-online. Το τι έγραφε για τα σαρδάμ του Έβερτ δεν λέγεται... πρωτοσέλιδο τα είχε. «Κι άλλο σαρδάμ χτες ο Έβερτ!» - και το ανέλυε γραμματικά. Κι εγώ να χαμογελάω χαρούμενος γιατί δεν ήθελα να βγει η ΝΔ.

Χρόνια μετά κατάλαβα τι γινότανε... Έκαναν τα σαρδάμ μέγα πολιτικό θέμα, κι εγώ τσιμπούσα κανονικά επειδή συμφωνούσα στο ζητούμενο! Και μετά ήρθε ο Σημίτης και... γλιτώσαμε τη γλώσσα μας από τα σαρδάμ, έτσι;

Η ΝΔ έχει ένα οξύμωρο: ενώ ποντάρει στο λεγόμενο μεσαίο χώρο, δεν έχει εφημερίδα εκεί. Ο Ελεύθερος Τύπος, και οι δύο Αδέσμευτοι, η Χώρα, όλες είναι λαϊκίστικες φυλλάδες του κερατά. Μόνι η Καθημερινή είναι του ‘χώρου’, αλλά κι αυτή δεν είναι καθαρά καραμανλική και έχει μεγάλη έμφαση στα οικονομικά.

Το ΠΑΣΟΚ έχει Ελευθεροτυπία, Βήμα, Νέα, Έθνος, Θέμα, ό,τι διαβάζει ο μεσαίος χώρος. Ήταν κατόρθωμα που η ΝΔ βγήκε κυβέρνηση – ή, μας δείχνει πολύ ξεκάθαρα ότι ο Έλληνας ΔΕΝ αγοράζει εφημερίδες. Και αν αγοράζει, τις διαβάζει σε 7 λεπτά μέσο όρο (μόνο τους τίτλους). Ίσως όλη η συζήτηση και το άγχος για τις εφημερίδες, να είναι εσωτερική κατανάλωση μεταξύ δημοσιογράφων και πολιτικών.

Τρι Ιουλ 04, 08:35:44 μμ  
Mantz said...

@suigenerisav:

Το "επιχείρημά" σας, όντως συνομωσιολογικό όπως λέει και ο ΝΔ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιαδήποτε συζήτηση. Η ανάδειξη οποιουδήποτε θέματος αυτόματα μπορεί να λειτουργήσει ως "μοχλός" / "πολιορκητικός κριός" κτλ. για κάποιο άλλο. Μπορούμε να αρχίσουμε να συζητάμε για το ποδόσφαιρο και αυτό να "λειτουργήσει ως άλλοθι" για να μιλήσουν κάποιοι για τη "διαπλοκή", ή για "το κράτος των Αθηνών" ή για την παγκοσμιοποίηση ή για την ικανότητα / ανικανότητα του Χ πολιτικού ή αθλητικού παράγοντα.

Άρα; Τι νόημα έχει η "παρατήρησή" σας; Να ποινικοποιήσει / ενοχοποιήσει τη σκέψη; Να αποθαρρύνει τη συζήτηση μην τυχόν και αγγίξει το ιερόν και όσιον του "ασύλου"; Με τέτοιες ενοχές προσπαθείτε να φορτώσετε και τους μαθητές σας;

Και λέτε παρακάτω:
"...επειδή επεσήμανα την καταγεγραμμένη στάση λοιδωρείας περίπου σε μορφή ομοβροντίας προς ένα συγκεκριμένο πολιτικό χώρο [=της Αριστεράς] που πληθωρικά "διακινούν" πλείστοι όσοι στο μπλογκ σας...;"

"Διακινούν"; Σε ότι με αφορά δεν "διακινώ" τίποτα. Το πιστεύω. Αν και, για λόγους τακτ, αποφεύγω να το εκφράζω. Αλλά αφού σας σοκάρει και το θέτετε ανοικτά: Ναι. Λοιδωρία, περιφρόνηση και σιχασιά μου προκαλούν το 90% όσων αυτο-χαρακτηρίζονται "αριστεροί". Ιδίως οι αριστεροφασίστες που έχω ζήσει κι εγώ στο πετσί μου. Και για όσους αυτο-χαρακτηρίζονται "δεξιοί" το ίδιο θα έλεγα, αλλά αυτοί είναι πιο φοβισμένοι και κρύβονται. Λιγότερο θρασείς για το φανατισμό τους.

Τρομάζετε; Είχατε συνηθίσει να ακούτε ύμνους προς την "Αριστεράν" και σας σοκάρει το νέο μέσο με τις απόψεις που "διακινούνται" σ'αυτό; Είμαστε, κάποιοι, της σιωπηρής πλειοψηφίας, που σιγά-σιγά παύει να σιωπά. Συνηθίστε μας!

Θα συμφωνήσω σε κάτι. Οι γενικεύσεις εμπεριέχουν σφάλμα και είναι εννίοτε άδικες. Η σιωπή ακόμη χειρότερη.

@ vrennus:
Θα συμφωνήσω με αρκετά απ'όσα γράφετε στο σχόλιο των 3:43....

Τρι Ιουλ 04, 08:44:25 μμ  
AdHoul said...

Odysseas said...

Διαβάστε σήμερα στα ΝΕΑ ένα άρθρο του καθηγητή Πρωτονοτάριου (Ηλ. Μηχ. ΕΜΠ) που ποδοσφαιροποιεί το όλο ζήτημα... (by the way το συγκεκριμένο άτομο έχει κακή φήμη σε ορισμένα αμερικάνικα πανεπιστήμια -φοιτητές με δικές του συστατικές επιστολές συνήθως απορρίπτονται...)


αυτός που γράφει το άρθρο είναι ο Ιωάννης Πρωτονοτάριος, καθηγητής στους Πολιτικούς Μηχανικούς ΕΜΠ.

Ο αδερφός του Εμμανουήλ είναι στους Ηλ.Μηχ.Μηχ.Η/Υ.

Σε ένα προηγούμενο του άρθρο αυτός ο κύριος έλεγε πως θέλουν να καταργήσουν το άσυλο και να τους στερήσουν την.... έρευνα τους.

Προς απάντηση ο Έλληνας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης κ.Λαζαρίδης του απάντησε:
'' ποια έρευνα σας κε.Πρωτονοτάριε? Έχετε ΣΥΝΟΛΟ ΜΙΑ ( ( ( 1 ) ) ) δημοσίευσεις στο ενεργητικό σας σύμφωνα με το πλέον έγκυρο Web Of Science! ποια έρευνα σας ακριβώς ? ''


δε χρειάζεται άλλη απάντηση σε αυτόν τον κύριο..

Τρι Ιουλ 04, 08:45:53 μμ  
harry reloaded said...

Και να 'θελα ν' αγιασω...Ξεχασατε μια ειδεχθη εκδοση του μυθολογικου φασισμου,τον ελληνισμο. U know,οι γραικοι ειναι ελληνες,εφτιαξαν τα παντα,οι αλλοι λαοι ειναι ζωα & τους ζηλευουν,τους εφαγαν το ονομα Μακεδονια κλπ. Επι του θεματος,στη χωρα GR / Ψ/κωσταινα δεν θα πατησει κανενα σοβαρο πανεπιστημιο,θα ανωτατοποιηθουν τα ΙΕΚαδικα. Θα ειναι ο,τι δηλωσουν...Παντως το μπλογκ εχει λογοπλασια,εβγαλε & σλογκαν..." Γκερερο που τους χρειαζεται ". Οπως ελεγαν παλια," μα δεν υπαρχει ενας λοχιας "?

Τρι Ιουλ 04, 08:53:25 μμ  
Yannis H said...

Λοιπόν, μου ήρθε στο μυαλό ότι η Αριστερά μοιάζει με την Ε.Ε.

Κάποτε έλεγαν ότι με τον τρόπο που διεκπεραιώνεται και προχωρά η ευρωπαϊκή ιδέα, οι καλύτεροι ευρωπαϊστές είναι οι ευρωσκεπτικιστές: αυτοί που ασκούν κριτική στην Ε.Ε. χωρίς να αναιρούν τη βασική ιδέα του ευρωπαϊσμού.

Με τον ίδιο τρόπο, οι καλύτεροι αριστεροί, φαίνονται να είναι οι ‘αριστεροσκεπτιστές’ (αδόκιμος όρος, αλλά κατανοητός): όσοι δεν αντιλέγουν με τον πυρήνα της αριστεράς (κοινωνική δικαιοσύνη, ισονομία, κράτος πρόνοιας) αλλά διαφωνούν με τον τρόπο που αυτή σήμερα προωθείται. Όπως η Ενωμένη Ευρώπη, σαν ιδανικό, είναι πολύ ανώτερη των γραφειοκρατικών πρακτικών των Βρυξελλών και των παζαριών των κυβερνήσεων, έτσι και η αριστερά είναι πολύ ανώτερη από κάποια τσογλάνια που θεωρούν την λούφα κοινωνικό κεκτημένο, το σπάσιμο δημόσιας περιουσίας δικαιολογημένη διαμαρτυρία και αρχηγούς με ξύλινη γλώσσα στο πνεύμα των Γραφών και Προφητών.

Η Ε.Ε. ανδρώθηκε μακριά από το φως της δημοσιότητος και δικαιολογείται - η αριστερά όμως ανδρώθηκε στο προσκήνιο. Όσον αφορά την επίσημη ιδεολογία της: σαν τυποποιημένη παλιά σταρ φοβάται να πει μια διαφορετική ατάκα, μήπως και καταλάβουν το πόσο γέρασε...

Τρι Ιουλ 04, 09:09:02 μμ  
Odysseas said...

Συγγνώμη για το λάθος λοιπόν, δε γνώριζα πως είναι μία από τις οικογένειες του ΕΜΠ :)
Εδώ θέλω να πω πως υπάρχουνε και αρκετοί σοβαροί καθηγητές με αξιόλογη έρευνα εκεί μέσα (ή που προσπαθούν όσο μπορούν οι άνθρωποι -οι συνθήκες είναι δύσκολες!). Ορισμένοι μάλιστα έχουνε αφήσει πετυχημένες καριέρες στο εξωτερικό...

Τρι Ιουλ 04, 09:10:32 μμ  
paragrafos said...

Για να θυμηθούμε το περιστατικό:

Α.1 Οι καταληψίες με τη βία "πήραν" απο τη Σύγκλητο την απόφαση που ήθελαν.

Α.2 Στη συνέχεια κάποιοι από δαύτους έκανα γης μαδιάμ το γραφείο τού... αντιρρησία καθηγητή.

Α.3 Η "Αυγή" λογοκρίνει τον κο Γουσσέτη που καταδικάζει το εν λόγω περιστατικό και την κατάχρηση του ασύλου.


Β. Αν ο κος Γουσσέτης ψεύδεται, καλως έπραξε η "Αυγή". Αν όχι, τότε έχουμε τρεις μορφές βίας:

Β.1) την απειλή χρήσης βίας ("ή ψηφίζετε ό,τι μας γουστάρει ή δεν πάτε πουθενά" - εκβιασμός, πράξη κολάσιμη)

Β.2) την καταστροφή ξένης περιουσίας (διακεκριμένη φθορά - εκγληματική ενέργεια)

Β.3) την περιστολή του δικαιώματος της ελεύθερης εκφρασης (ηθικο-πολιτικό παράπτωμα που θυμίζει άλλες εποχες)

Συμπεράσματα:

Οι εν λόγω καταληψίες, μετατρέπουν το άσυλο σε "κράτος εν κράτει", που υποθάλπει τη βία καθώς τους επιτρέπει να "αποφασίζουν και να διατάσσουν".

Κάποιοι από τους καταληψίες, "αποφασίζουν, διατάσσουν και καταστρέφουν".

Και η σύνταξη της Αυγής, "αποφάσισε, διέταξε και λογόκρινε".

Αν αυτές οι συμπεριφορές δεν είναι φαστιστικές, τότε τι είναι;

Με αγάπη

Παράγραφος

Τρι Ιουλ 04, 09:17:04 μμ  
Nikos Dimou said...

yannis h said...
"μας δείχνει πολύ ξεκάθαρα ότι ο Έλληνας ΔΕΝ αγοράζει εφημερίδες"

Μόνο το ένα τέταρτο των ελλήνων διαβάζει εφημερίδες - κι αυτοί όχι κάθε μέρα...

οι τακτικοί αναγνώστες και αγοραστές είναι κάτω από 20%.

Τρι Ιουλ 04, 09:19:55 μμ  
Nikos Dimou said...

Aχ! Paragrafos...

Τρυφερή και γλυκειά, αλλά άμα ξεδιπλώσεις την λογική σου, δίκοπο τσεκούρι.

Το σχόλιό σου όχι μόνο πλήρες και ουσιαστικό, αλλά επαναφέρει και το blog στην τάξη.

Τρι Ιουλ 04, 09:23:05 μμ  
AdHoul said...

Odysseas said...
Εδώ θέλω να πω πως υπάρχουνε και αρκετοί σοβαροί καθηγητές με αξιόλογη έρευνα εκεί μέσα (ή που προσπαθούν όσο μπορούν οι άνθρωποι -οι συνθήκες είναι δύσκολες!). Ορισμένοι μάλιστα έχουνε αφήσει πετυχημένες καριέρες στο εξωτερικό...


συμφωνώ απόλυτα.

υπάρχουν κάποιοι που κάνουν πραγματικά εξαιρετική δουλειά. - και μάθημα και δημοσιεύσεις - έρευνα-.

διαφωνώ με τον ''επώνυμο φίλο'' που έγραψε ότι οι καθηγητές φίλησαν κατουρημένες ποδιές. το αντίθετο σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποιοι είναι εξαιρετικά πετυχημένοι και γνωστοί και παρόλα αυτά έρχονται στην Ελλάδα.

Τρι Ιουλ 04, 09:25:42 μμ  
dop said...

Όσοι ήταν και είναι ακόμα μέσα στο "σύστημα" των ελληνικών πανεπιστημίων, γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι κάτι καινούριο. Πάντα γίνονταν αυτά και πάντα θα γίνονται όσο θα υπάρχει ο φανατισμός στην ελληνική παιδεία (και όχι Παιδεία όπως θα έπρεπε να είναι).

Φανατισμός των κομμουνιστών, των δεξιών, του κέντρου, των "φιλάθλων" του ποδοσφαίρου, του μπάσκετ. Φανατισμός από "οπαδούς" και φερέφωνα κομμάτων (που είναι πάρα πολλά μέσα στο ελληνικό Πανεπιστήμιο και μέρος αυτών ηγούνται των καταλήψεων, ενώ θα έπρεπε να πρωτοστατούν στο διάλογο).

Το Πανεπιστήμιο έχει πάψει να είναι χώρος ελεύθερου διαλόγου: η ανελαστικότητα συγκεκριμένων ιδεολογιών τον έχει καταστήσει έναν χώρο 3 ειδών φοιτητών: των βολεμένων που παλεύουν για να βολευτούν ή να μην ξεβολευτούν (συνήθως με βοήθεια κομμάτων), των "βαριέμαι-τη-ζωή-μου" που τελειώνουν σε 8+ χρόνια με αμφιλεγόμενη επιστημονική επάρκεια και αυτούς που εν τέλει κάτι σημαντικό θέλουν να κάνουν στην ζωή τους.

Δυστυχώς το σύστημα και ίσως και η ελληνική οικογένεια ("ζορίσου στο λύκειο για να είσαι καλά στο Πανεπιστήμιο") έχει κάνει το τελευταίο είδος μειοψηφία.

Τρι Ιουλ 04, 09:28:47 μμ  
Maria Velliou said...

Ο κος Πρωτονοτάριος έχει κάποια σχέση με το συνασπισμό; Μήπως ήταν κάποτε υπεύθυνος για θέματα παιδείας του συνασπισμού; Διότι μου θυμίζει κάποιον που είχα γνωρίσει.

Τρι Ιουλ 04, 09:29:45 μμ  
cyberdust said...

Στην συζήτηση περί φασισμού, να προσθέσω και την συγκαλυμμένη μορφή των εντυπωσιασμών και γενικεύσεων. Κλασσικός τρόπος πως μία απλή υπόθεση μπορεί να αναδείξει φασιστική νοοτροπία. Την φράση «όχι και να δώσουμε μισό χρόνο στον Χίτλερ, μισό στους εβραίους» έχουν κάνει κατάχρηση ad nauseam τα πρώην σοσιαλιστικά κράτη της ανατολικής Ευρώπης και έχει καταντήσει τυπική παρωδία («όχι και να δώσουμε βήμα στην μπουρζουαδία»). Η δημοκρατία δεν έχει ανάγκη φτηνά τεχνάσματα.

Ως προς την «λογοκρισία» της Αυγής, εγώ κρατώ κάποιες επιφυλάξεις και δεν θα προβώ σε τέτοιους βαρείς χαρακτηρισμούς τόσο εύκολα. Η «Αυγή» συνήθως είναι μία εφημερίδα (διαμορφούμενης) γνώμης, δεν είναι σωστό να δημοσιεύσει κραυγαλέες περιπτώσεις στα όρια του σκανδάλου. Η περίπτωση του Βασσάλου παραείναι ακραία για να γίνει πιστευτή, χωρίς βέβαια και να το αρνούμαι αυτό. Αλλά σε άλλες περιπτώσεις, πολλές φορές ενώ δεν μπορούσα παρά να συμφωνήσω με το αρχικό κείμενο, εξεπλάγη όταν άκουγα την άλλη πλευρά και πόσο σύνθετη μπορεί να είναι η αλήθεια. Δεν υπάρχει μόνον το μαύρο και άσπρο.

Ως αντίλογο στο άρθρο του Γιουσσέτη, δεν αρκούσε από την «Αυγή» να δημοσιεύσει μία απάντηση των φοιτητών (ή έστω μία έρευνα). Θα έπρεπε να δώσει και βήμα στους φοιτητές και να αρχίσουν να δημοσιεύουν εξίσου κραυγαλέες περιπτώσεις για καθηγητές πανεπιστημίων που κάθε άλλο παρά τιμούν το λειτούργημα τους και που ούτε στα χαμαιτυπεία δεν αρμόζουν. Αυτό όμως δεν αρμόζει στην «Αυγή», ίσως στα σκανδαλοθηρικά έντυπα της δεξιάς.

Ούτε είναι το ζητούμενο της υπόθεσης όταν συζητάμε τα περί παιδείας και αντί επί της ουσίας καταλήγει κανείς να μιλά για περιπτώσεις, οι οποίες όσο πιο κραυγαλέες και όσο πιο πολύ σκανδαλίζουν, τόσο πιο πολύ θα εξυπηρετούν τον σκοπό μας. Το άρθρο του Γιουσσέτη κάλλιστα μπορεί να δώσει ιδέες και αφορμές για την κατάργηση του ασύλου, αλλά σκοπός του άσυλου δεν είναι η προστασία των καταληψιών, οπότε δεν τίθεται θέμα.

Κάπως έτσι όμως λειτουργεί και ο ύπουλος φασισμός. Έχοντας ως αφετηρία κάποιο μεμονωμένο περιστατικό, το γενικεύουμε.

Τρι Ιουλ 04, 09:31:33 μμ  
Vrennus said...

Maria Velliou θα σου επισημάνω μόνο ότι είναι η "σιωπηλή πλειοψηφία" που αποδέχτηκε τον Χίτλερ, το Μουσσολίνι, τον Παπαδόπουλο εδώ σε μας κλπ. κλπ. Αλίμονο, όταν σπάζει τη σιωπή της η "σιωπηλή πλειοψηφία" είναι για να τραγουδήσει πολεμικά εμβατήρια, να λυντσάρει κάνενα μαύρο ή να διαδηλώσει για το όνομα του γείτονα...

Τρι Ιουλ 04, 09:33:31 μμ  
Nikos Dimou said...

Ο κ. Γ. Πρωτονοτάριος είναι μέλος της Κ. Ε. του Συνασπισμού

Τρι Ιουλ 04, 09:37:48 μμ  
Nikos Dimou said...

cyberdust η τοποθέτησή σας στο θέμα της λογοκρισίας είναι απαράδεκτη.

Ξεχνάτε οτι ο Διονύσης Γουσέτης είναι αρθρογράφος της εφημερίδας επί δέκα χρόνια. Δεν είναι ο αναγνώστης που έγραψε μία επιστολή καταγγελίας για να την ελέγξει η εφημερίδα.

Όταν ο επώνυμος συνεργάτης σου γράψει ένα τέτοιο κείμενο το δημοσιεύεις πρώτα και μετά δημοσιεύεις και τις αντίθετες απόψεις (αν υπάρξουν). Αν δεν του έχεις την στοιχειώδη εμπιστοσύνη τότε γιατί συνεργάζεσαι δέκα χρόνια μαζί του;

Ξεχνάτε επίσης ότι η καταγγελία τεκμηριώνεται από φωτογραφίες, και από επιστολές παραιτήσεων μελών της Συγκλήτου. Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύθηκαν ήδη στην Καθημερινή της Κυριακής. Θεωρείτε ότι και αυτή δεν θα έπρεπε να τα δημοσιεύσει;

Τρι Ιουλ 04, 09:45:54 μμ  
libertarian said...

"3) την περιστολή του δικαιώματος της ελεύθερης εκφρασης"

ερρ σε αυτό θα διαφωνήσω :) (πολύ γέλιο αυτός ο τυπάς... τι φάτσα :Ρ)

Τρι Ιουλ 04, 09:46:13 μμ  
Vrennus said...

Η παράγραφος που λείπει από την παράγραφο (!)

Το "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" είναι χαρακτηριστικό κάθε κράτους. Τα κράτη υφίστανται ακριβώς για ν' αποφασίζουν και να διατάσσουν. Άρα, είναι λογικό άλμα να ταυτίζουμε το "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" με το φασισμό - άσχετα αν η συγκεκριμένη έκφραση ταυτίστηκε με τη χούντα. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ο τρόπος (πχ. στην περίπτωση του Ελληνικού κράτους το 43% αποφασίζει και διατάσσει το υπόλοιπο 57%!)

Τρι Ιουλ 04, 09:48:20 μμ  
ManBlogg said...

@παράγραφος

Νομίζω είναι λίγο "άστοχο" να χαρακτηρίζεται η συμπεριφορά της σύνταξης/διεύθυνσης ενός ιδιωτικού οργανισμού (εφημερίδα Αυγή) ώς φασιστική για την επιλεκτική διάθεσή της να δημοσιεύει άρθρα κατά τις περιστάσεις. Σίγουρα είναι κατακριτέα και ανοιχτή προς κριτική, ίσως απόφαση παρμένη με δόλο. Αλλά δεν παύει να είναι ένας ιδιωτικός οργανισμός με συγκεκριμένη διεύθυνση , γραμμή και στόχους και σύμφωνα με τα συμφέροντα της διεύθυνσής της αποφασίζει τι είναι πρέπων κατά τους καιρούς να δημοσιεύει. Αφήνεται στην κρίση των αναγνωστών και των κριτικά σκεπτώμενων πολιτών (όπως καλή ώρα εδώ) και θα φέρει τις ανάλογες συνέπειες των ενεργειών της σύμφωνα με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς . Εκτός και άν είναι κανένα δημόσιο forum ανοικτό και με ίσες ευκαιρίες σε όλους και δεν το έχω πάρει είδηση οπότε αναθεωρώ.

Από την άλλη, για αρκετές από τις ενέργειες της επιτροπής κατάληψης, όπως παρουσιάστηκαν από αυτό εδώ το χώρο, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με την άποψή σου ότι ταιριάζουν πολύ με ενέργειες και πράξεις απολυταρχικών καθεστώτων μακρυά από κάθε ένοια δημοκρατίας

Τρι Ιουλ 04, 10:01:46 μμ  
onlycurious said...

Δυστυχώς όλα ξεκινάνε από την νεοελληνική πραγματικότητα.
Είναι αντιστασιακή πράξη να καταστρέφουμε την δημόσια ή και την ιδιωτική περιουσία, κοινωνική μαγκιά η φοροδιαφυγή, εξυπνάδα η αυθαίρετη δόμηση, επανάσταση το κάπνισμα σε απαγορευμένα σημεία, αντίσταση η ρίψη σκουπιδιών σε κοινόχρηστους χώρους.
Στη χώρα που συντρίφτηκε από τα τεράστια διλήμματα η Αντιγόνη

Η ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΛΗΡΩΣ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΠΡΑΞΗ.

Η αρχή της ήσσονος προσπάθειας είναι κυρίαρχη νοοτροπία και όσοι δεν την έχουν χαρακτηρίζονται αφελείς.
Τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να αποτελούν εξαίρεση. Θα προχωρήσω σε μία μανιχαϊστική προσέγγιση. Ισχυρότερη του παραδοσιακού εθνικού διχασμού είναι η νέα διαπερνώσα αριστερους και δεξιούς εθνική διάσταση:
Αυτοί που δουλεύουν και παράγουν έργο και αυτοί που ζουν σε βάρος των προηγουμένων, κυρίως θαμώνες των δημοσίων πρυτανείων.
Οι τελευταίοι είναι η «φωνασκούσα πλειοψηφία», αυτοί που επιβάλλουν την βαριά καθυστέρηση στην χώρα, αυτοί που κατά πλειονότητα χαρακτηρίζουν τα πανεπιστήμια και τις περισσότερες δημόσιες εκφάνσεις, παρασύρουν τους φοιτητές και ετοιμάζουν την επόμενη νεοελληνική γενιά.
Δεν γνωρίζω την λύση. Είμαι μάλιστα απαισιόδοξος. Προσπαθώ ωστόσο να πράττω συνεπώς με τις απόψεις μου επηρεάζοντας έτσι τα παιδιά μου και όσους είναι ακόμα επηρεάσιμοι. Ζητώ συγνώμη για τις 187 λέξεις.

Τρι Ιουλ 04, 10:04:38 μμ  
thodoras said...

@flying smurf

το είχα γράψει και γω νωρίτερα,για το "σύγκλητος υπό καταληψη????" αλλά πέρασε στο ντούκου

το έγραψες και συ, πάλι στο ντούκου πέρασε

ίσως φαίνεται επουσιώδης λεπτομέρεια, ακόμα και κολλημένη τυπολατρεία, μπροστά σε όλα τα άλλα που έγιναν, αλλά εγώ το θεωρώ σημαντικό στοιχείο στην προσπάθειά μου να κατανοήσω την υπόθεση

δείχνει ότι το πρόβλημα είναι πιο βαθύ, κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο του ΟΠΑ

Τρι Ιουλ 04, 10:10:10 μμ  
Nikos Dimou said...

ManBlogg said...
"Αλλά δεν παύει να είναι ένας ιδιωτικός οργανισμός με συγκεκριμένη διεύθυνση , γραμμή και στόχους και σύμφωνα με τα συμφέροντα της διεύθυνσής της αποφασίζει τι είναι πρέπων κατά τους καιρούς να δημοσιεύει".

Κάνετε λάθος - μία εφημερίδα υπόκειται στην δημοσιογραφική ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ. Εχει υποχρεώσεις απέναντί στους συνεργάτες της και τους αναγνώστες. Δεν δημοσιεύει "σύμφωνα με τα συμφέροντα της διεύθυνσής της" - και όταν το κάνει, σε χώρες όπου τηρείται η δεοντολογία, υφίσταται κυρώσεις - μέχρι και κλείσιμο.

Τρι Ιουλ 04, 10:11:12 μμ  
Bourchas said...

Κύριε Δήμου
Η λογοκρισία είναι καταδικαστέα, όταν ασκείται από τους φορείς της κρατικής εξουσίας κατά παράβαση του ατομικού δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης. Στην περίπτωση του κ. Γουσσέτη συνεπώς δεν μπορεί να γίνεται λόγος για λογοκρισία.
Έχοντας ως δεδομένο τον ατελή βαθμό συνταγματικής κατοχύρωσης της ελευθερίας της έκφρασης στην Ελλάδα, θεωρείτε ότι η καταγγελλόμενη από τον κ. Γουσσέτη – και σε πολλές περιπτώσεις και από άλλους – καταχρηστική εκμετάλλευση του θεσμού του πανεπιστημιακού ασύλου δικαιολογεί την κατάργησή του;
Να σας δώσω ένα παράδειγμα:
Εάν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αναδημοσίευαν τα σατυρικά σκίτσα του Μωάμεθ, ο εισαγγελέας με βάσει το άρθρο 199 του Ποινικού Κώδικα θα μπορούσε να επέμβει και καταστείλει την δημοσίευσή τους για το λόγο της καθύβρισης θρήσκεύματος. Εάν όμως στα προπύλαια του πανεπιστημίου γινόταν μια έκθεση των σατυρικών σκίτσων του Μωάμεθ δεν θα μπορούσε να ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο.
Κύριε Δήμου, σας εκλιπαρώ!
Μπορώ να σας απαριθμήσω χιλιάδες τέτοια παραδείγματα, που να αφορούν την ελευθερία της γνώμης, της διδασκαλίας, της έρευνας, της τέχνης κλπ.
Συλλογιστείτε με αρετή και τόλμη υπέρ της ελευθερίας!!

Τρι Ιουλ 04, 10:23:15 μμ  
Maria Velliou said...

Vrennus, λυπάμαι αλλά νόμιζα ότι γράφεις απροκατάληπτα, αλλά νιώθω να με διαψεύδεις. Οι απόψεις σου για τη σιωπηλή πλειοψηφία είναι ανατριχιαστικές. Και φυσικά μόνο σε δημοκράτη δεν ταιριάζουν. Απομονώνεις συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν κάτω από ιδιαίτερες συγκυρίες, για να απαξιώσεις εντελώς την πλειοψηφία. Ξεχνάς επίσης ότι στις περιστάσεις που περιγράφεις, οι οποίες ανήκουν στο παρελθόν, η "σιωπηλή πλειοψηφία" δεν είχε καμία πληροφόρηση και το μορφωτικό της επίπεδο ήταν χαμηλότερο. Και οι δύο αυτοί παράγοντες δεν υφίστανται σήμερα, ιδιαίτερα ο δεύτερος, οπως καταδεικνύω στο σχόλιο μου, το οποιο φυσικά αγνοείς στο βαθμό που εξυπηρετεί την επιχειρηματολογία σου.
Η σημερινή σιωπηρή πλειοψηφία είναι οι γονείς και συγγενείς των φοιτητών, είναι εκείνοι που ψήφισαν τη κυβέρνηση για να εφαρμόσει αυτό τοπ πρόγραμμα. είναι οι ιδιοι που διαβάζουν υτις εφημερίδες που ανέφερα κι οι ίδιοι που ανέχονται τέτοιες συμπεριφορές από το φοιτητικό κίνημα χωρίς να έχουν λυντσάρει ποτέ κανέναν.
Κρίμα, διότι στο blog σου έχεις ενδιαφέροντα θέματα, με τα οποία συμφωνώ και τα οποία δείχνουν ελεύθερη σκέψη, κάτι που δυσκολεύομαι να διακρίνω εδώ σήμερα με τις παρεμβάσεις σου.

Τρι Ιουλ 04, 10:35:47 μμ  
Jane E. said...

Ε ποτέ! Ναι, είχα πει θα φύγω. Αφήνω σχόλιο μόνο σήμερα σαν ανταπόδωση για τα γελάκια που μου χαρίσατε.

Μα τι λέτε; Λογοκρισία και φασισμός; Εδώ δεν είναι μπλογκ που υφίσταται moderation; Χαχαχαχαχαχαχαχα!
Κύριε Δήμου, όσοι λογοκρίνουν έχουν τους λόγους τους όπως κι εσείς, μην τους αδικείτε.

Και μην αρχίσετε τα περί ορίων μεταξύ δημοκρατίας κι αναρχίας. Ένας άνθρωπος μόνος του δεν μπορεί να τα ορίσει με εργαλείο στα χέρια του το δικαίωμα στο λόγο. Ή στην περίπτωσή σας μιλάμε για πεφωτισμένη δεσποτεία. Χμμμμμμ... Ίσως. Όσοι έχουν απομείνει άλλωστε έτσι σας αντιμετωπίζουν. Χαχαχα.

Έφυγα. Don' t worry... παραφωνία σκέτη είμαι εδώ μέσα, χαχαχαχα, γέλασα απόψε.

Τρι Ιουλ 04, 10:41:01 μμ  
harry reloaded said...

Εχουμε μιλησει " ολοι " για το θεμα,εκτός ομως απο τον...Γουσετη... ΔΓ,βγες με το περιστρεφομενο πισι ( κατα την αριστοφανικη σκηνη !). Να πω & εγω το αρχαιο μου !

Τρι Ιουλ 04, 10:49:56 μμ  
ManBlogg said...

@Νίκος Δ.
Ευχαριστώ για το σχόλιό σας. Προφανώς και δεν είμαι πλήρως ενημερωμένως σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του τύπου και χαίρομαι που υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για την τήρηση των κανόνων δεοντολογίας.
Παρόλ'αυτά αισθάνομαι ότι ο χαρακτηρισμός "φασισμός" εμπεριέχει περισσότερα συστατικά πλέον της λογοκρισίας που φαίνεται ασκήθηκε στην προκειμένη περίπτωση και ίσως η χρήση της ένοιάς του στην προκειμένη περίπτωση να είναι υπερβολική.

Τρι Ιουλ 04, 11:00:51 μμ  
Nikos Dimou said...

Bourchas said...
"Στην περίπτωση του κ. Γουσσέτη συνεπώς δεν μπορεί να γίνεται λόγος για λογοκρισία".

Προφανώς δεν διαβάζετε τα σχόλια - λίγο πριν μίλησα για δημοσιογραφική δεοντολογία.

Λογοκρισία δεν ασκεί μόνο το κράτος αλλά και τα ιδιωτικά ΜΜΕ και ίσως αυτή να είναι η πιο βρώμικη (κομματικές δουλείες ή διαπλοκή και συμφέροντα).

Μου κάνει εντύπωση πως δεν υπερασπίζεστε την ελευθερία της έκφρασης.

Όσο για το άσυλο, ο Γουσέτης δεν ζητάει πουθενά την κατάργησή του. Αντίθετα ζητάει την προστασία τους από αυτούς που το υπονομεύουν (που δήθεν το υπερασπίζονται).

Jane μέχρι τώρα δεν έχω λογοκρίνει κανένα. Μπορείτε να γελάτε άφοβα..."

Τρι Ιουλ 04, 11:03:01 μμ  
Dion.M. said...

Vrennus said...
"...όταν σπάζει τη σιωπή της η "σιωπηλή πλειοψηφία" είναι για να τραγουδήσει πολεμικά εμβατήρια, να λυντσάρει κάνενα μαύρο ή να διαδηλώσει για το όνομα του γείτονα..."


...Θαυμαστή αντίληψη περί Δημοκρατίας!..

Ετσι απαξιώνεται η πλειοψηφία και δικαιώνονται οι οργανωμένες μειοψηφίες και τα στρατευμένα φερέφωνα.

Αν αυτό δεν είναι φασισμός τότε τι είναι!

Τρι Ιουλ 04, 11:03:13 μμ  
Odysseas said...

@bourchas
Συγγνώμη αν γίνομαι κουραστικός που επιμένω, αλλά το επεισόδιο μέσα στο ΟΠΑ δεν είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που υποτίθεται ότι προστατεύει το άσυλο?
Δεν εκβιάστηκε η λήψη μίας απόφασης? Είναι ελευθερία έκφρασης αυτό?
Και δεν πρέπει να τιμωρηθούνε οι υπεύθυνοι του βανδαλισμού? Απαντήστε μου παρακαλώ. Χωρίς θεωρίες, ναι ή όχι?

Όσο για την "Αυγή", προσωπικά δε με ενδιαφέρει καθόλου αν μία εφημερίδα λογοκρίνει τους συνεργάτες της, δείχνει όμως κάτι για την εφημερίδα...

Τρι Ιουλ 04, 11:07:38 μμ  
cyberdust said...

Χωρίς να θέλω να γίνω απολογητής της «Αυγής», εν τούτοις καταλαβαίνω το σκεπτικό τους (τουλάχιστον το προσπαθώ). Απλώς δεν ήθελαν να δώσουν βήμα σε μία ατέρμονη και άσκοπη συζήτηση. Κακοί καταληψίες υπάρχουν, υπάρχουν όμως και κάκιστοι καθηγητές. Το να καθίσουμε και να αριθμήσουμε ποιοι πλειοψηφούν δεν οδηγεί πουθενά. Η λογική, ίσως, οδηγεί ότι οι πρώτοι είναι απόρροια των δεύτερων, αλλά και αυτοί πάλι είναι προϊόν της ελληνικής κοινωνίας. Εάν λειτουργούσαν σωστά οι καθηγητές δεν θα υπήρχαν δυσαρεστημένοι φοιτητές, όπως και η κοινωνία δεν θα ανεχόταν τόσο εύκολα αυτούς τους κακούς καθηγητές. Αλλά αυτό πάλι είναι μία απλούστευση και γενίκευση.

Επί εβδομάδες γινόντουσαν οι καταλήψεις, και η τηλεόραση δεν έλεγε κουβέντα. Τους απασχολούσε το θέμα της Βέροιας και πόσο επικίνδυνες είναι οι παιδικές παρέες και φιλίες. Στο σημείο να αναρωτιούνται οι γονείς αν πρέπει να αφήσουν το παιδί τους να πάει να παίξει ποδόσφαιρο με την παρέα, ή μήπως έχουν μπλέξει με κάποια συμμορία. Και να και ξανά επανωτά τα ρεπορτάζ για τις συμμορίες ανηλίκων ανά την επικράτεια.

Το θέμα με την παιδεία και τις καταλήψεις το θυμήθηκαν μόλις έγιναν οι πρώτες πορείες και ακόμα και τότε μόνο χλιαρά. Η πολύ κουβέντα ξεκίνησε, άκουσον άκουσον, μόλις κάηκαν τα πρώτα αυτοκίνητα και έσπασαν οι πρώτες βιτρίνες. Οι τραμπουκισμοί των φοιτητών λοιπόν πέτυχαν το σκοπό τους. Ήταν όμως αναγκαίοι? Τα φαινόμενα δείχνουν ότι ήταν επιβεβλημένοι. Εάν δεν υπήρχαν οι τραμπουκισμοί, ίσως να μην συζητάγαμε τώρα. Βία στην βία λοιπόν, σαν μόνη απάντηση. Μία μορφή βία είναι και η αποσιώπηση γεγονότων, που κατά τα άλλα όμως αφορά πολύ μεγάλη μερίδα ελληνικών οικογενειών.

Τρι Ιουλ 04, 11:15:55 μμ  
Maria Velliou said...

Κύριε Δήμου, σας ευχαριστώ για την πληροφορία σχετικά με τον Γ. Πρωτονοτάριο, είναι πράγματι αυτός που έχω υπ' όψιν.
Επίσης σας ευχαριστώ-ευχαριστούμε για τη φιλοξενία, γενικά για ολο αυτό. Νομίζω ότι είναι πολύ σπουδαίο αυτό που κάνετε. Μάλλον το γνωρίζετε κι εσείς, γι' αυτό κι έχετε το κουράγιο να το κάνετε.
Ζητώ συγγνώμη που ανέβασα το προηγούμενο σχόλιο λίγο βιαστικά και είχε λάθη, έχω αρχίσει να κουράζομαι μάλλον. Εκεί που αναφέρομαι στο δεύτερο παράγοντα σχετικά με τη σιωπηλή πλειοψηφία, εννοώ τον πρώτο.
Δε νομίζω να γράψω άλλο για σήμερα, σας εύχομαι καλή συνέχεια και κουράγιο στη προσπάθεια να επιβάλλετε τη Λογική των συλλογισμών και των ορισμών.
Ένα σημαντικό μέρος της σημερινής συζήτησης αφιερώθηκε στη σύγχιση μεταξύ "φασιστικού καθεστώτος"-που έχει κάποια χρακτηριστικά, ιστορικά-και "φασιστικής συμπεριφοράς" που είναι απλά μια συμπεριφορά που προσιδιάζει σε φασιστικό καθεστώς. Δεν πειράζει, κάτι μάθαμε ή θυμηθήκαμε πάλι. Με λυπεί που ότι κι αν λέμε η κατάσταση των Α.Ε.Ι. μάλλον δεν θα βελτιωθεί-δεν υπάρχει επαρκής βούληση φοβάμαι. Κι αυτό δεν είναι καλό ούτε για τα όποια ιδιωτικά προκύψουν, διότι αν τα δημόσια ειναι χάλια, ο πήχης και γι' αυτά θα είναι χαμηλός. Κρίμα. Όλο ευκαιρίες χάνουμε σ' αυτή τη χώρα, ποιός ξέρει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Καληνύχτα.

Τρι Ιουλ 04, 11:16:35 μμ  
Maria Velliou said...

Ε, είπα να πάω για ύπνο αλλά "σκαλίζομαι": ΚΑΝΕΙΣ δεν έχει θέσει σοβαρά θέμα κατάργησης ασύλου, ΟΥΤΕ ΚΑΝ η κυβέρνηση. Για πιο ευέλικτη ρύθμιση για παραβίαση του σε περιπτώσεις ανάγκης μιλάει η κυβέρνηση. Άλλωστε ποιός θα τολμούσε να καταργήσει το άσυλο; Κι αν ακόμη η προτεινόμενη ρύθμιση θέλει προσοχή ή συμπλήρωση, πάντως δεν έχει σχέση με κατάργηση. Αμάν με την παραπλάνηση.

Τρι Ιουλ 04, 11:23:05 μμ  
Nikos Dimou said...

Αυτονόητη (κατ εμέ) διευκρίνηση: Η λέξη Φασισμός στον τίτλο αυτού του Post δεν αναφερόταν προφανώς στην Αυγή (σε αυτή πήγαινε η λέξη Λογοκρισία.

Η άποψη του Cyberdust ότι καλά έκαναν οι φοιτητές καταστροφές για να τους δείξουν τα ΜΜΕ είναι ...όλα τα λεφτά!

Τρι Ιουλ 04, 11:35:17 μμ  
Maria Velliou said...

(ορίστε που έγινα και απολογήτρια της κυβέρνησης τώρα! Αν είναι δυνατόν! Αλλά τι να κάνεις όταν βλέπεις τέτοια ψέματα και παραπληροφόρηση.)
Α, και, cyberdust, η τηλεόραση είναι δεδομένο σε τι αρέσκεται, δεν είναι δείκτης. Υπάρχουν κανάλαι για τα οποία είδηση είναι τα κουτσομπολιά των ανθυποστάρλετ, πως να ενδιαφερθούν για τους φοιτητές. Λύση όμως δεν είναι οι τρανπουκισμοί. Στις δυτικές χώρες τις τελευταίες δεκαετίες χρησιμοποιούν διάφορους ευφάνταστους και όχι απαραίτητα βίαιους τρόπους για να τραβούν την προσοχή σε παρόμοια θέματα.Λίγη φαντασία χρειάζεται και λίγο κόπο παραπάνω.

Τρι Ιουλ 04, 11:39:03 μμ  
paragrafos said...

Διευκρινίσεις:

1. Δεν είμαι κακόπιστη. Η θέση μου για την "Αυγή" και την ανανεωτική αριστερά βρίσκεται στο σχόλιο "Τρι Ιουλ 04, 01:02:18 πμ"

2. Για το "αποφασίζουμε και διατάσσουμε" των κρατών:

Κατά την ταπεινή μου γνώμη η συζήτηση για την "κρατική βία", αν και έχει τρομερό ενδιαφέρον, είναι θέμα για άλλο ποστ.

3. Τέλος, αναφορικά με το πόσο "άστοχο" είναι να χαρακτηρίζεται η συμπεριφορά της σύνταξης/διεύθυνσης ενός ιδιωτικού οργανισμού ως φασιστική, με υπερ-κάλυψε ο εκλεκτός ΝικόΔημος (ο οποιος ξέρει από πρώτο χέρι τι σημαίνει λογοκρισία - δείτε τις παραιτήσεις του και τα "κομμένα" κείμενά του)

Με αγάπη

Παράγραφος

Τρι Ιουλ 04, 11:39:59 μμ  
petalida said...

Αγαπούμε πολύ τις ατελείωτες συζητήσεις και τις αντιπαραθέσεις αλλά έχουμε λίγη διάθεση για αποφάσεις, για αλλαγές και για πράξεις.

Τρι Ιουλ 04, 11:54:52 μμ  
georgesoul said...

Καλησπέρα!

Δουλειές πολλές, και διαβάζω 3 μέρες τώρα για να τα προλάβω όλα (μ'αρέσει που λέγατε για χαλαρό mood, και τώρα μέχρι ανεβοκατεβάζετε 2 ποστς τη μέρα επί του πιεστηρίου! Ντρόγκα, το εμπεδώσαμε όλοι μας...)

Λοιπόν, με πήρε πριν λίγο καιρό φίλος καθηγητής στο Παν/μιο, να μου κάνει το grand tour, κι έβλεπα ότι ντρεπόταν που ντρεπόμουν με αυτό που αντίκρυζα...

Ελεγες για το Zara Aphrodite, ε, το αυτόν με λίγο από 9/11 μέσα... Δεν έβλεπα την ώρα να φύγω, ενώ ήξερα ΤΙ δουλειά ρίχνουν αρκετοί καθηγητές εκεί μέσα και ΤΙ λαμπρά μυαλά είναι πολλοί από τους φοιτητές, ακόμη και από τους πιο "επιθετικούς" του είδους.

Εβλεπα όμως τις πολιτικές νεολαίες να έχουν κυριολεκτικά αποπατήσει (συγνώμη, αλλά έτσι ένιωσα) και διαστρεβλώσει το σύμπαν, και όλοι να κινούνται υπό καθεστώς πολιτικής ομηρίας - ακόμη και οι φοιτητές-όργανα της κάθε παράταξης, όμηροι κι αυτοί, απλώς ζωσμένοι με χειροβομβίδες...

Εφυγα τρέχοντας. Με τον φίλο έχει γίνει πλεον θέμα ταμπού. Δεν το αναφέρουμε, ξέρω ότι τον τσούζει. Δε θέλει απλώς.. ΜΑΤ (ναι, δεν δέρνουν μόνον αθώους φοιτητές, να μην κρυβόμαστε πίσω απο το δάχτυλό μας), καθαρίστριες θέλει, χλωρίνη κι αντησηπτικό. Κυριολεκτικά & μεταφορικά κυρίως.

Κύριοι καθηγητές (με "Κ" κεφαλαίο), σας εκλιπαρούμε, μην το βάλετε κάτω κι εσείς. Οργανωθείτε!

Φοιτητές που σας νοιάζει η γνώση, οργανωθείτε επίσης! Με τσαμπουκά!

Αυγή: Επαιξες (με USSR ζάρια) κι έχασες. Από ΟΠΟΙΑΝ πλευρά κι αν το κοιτάξεις.

Αυτά τα ολίγα.

Διαβάζω και τα περί φασισμού και απορώ με ορισμένους... Ελλάδα του 2006, να μας χαίρεσαι!

Υγ, "παραφωνία σκέτη είμαι εδώ μέσα", καλά που το κατάλαβες!
Μου έλειψε το να μας λείπεις!

Τρι Ιουλ 04, 11:57:45 μμ  
Bourchas said...

Ο κ. Γουσσέτης γράφει:
«Έγραφα σε ανύποπτο χρόνο (13/5/2006) ότι ο θεσμός του πανεπιστημιακού ασύλου έχει μετατραπεί στο αντίθετό του. Κάποτε προστάτευε την ελευθερία έκφρασης, ενώ σήμερα χρησιμεύει για το φίμωμα της ελεύθερης έκφρασης από κάθε λογής δεξιά ή αριστερά καλόπαιδα. Δεν προστατεύει τη συλλογική έκφραση και διεκδίκηση. Προστατεύει τη συλλογική αυθαιρεσία, τον συλλογικό τραμπουκισμό και συλλογικές δράσεις που παραβαίνουν τον ποινικό κώδικα».

Όταν κάποιος εκφράζεται τόσο απαξιωτικά κατά του πανεπιστημιακού ασύλου κ. Δήμου, δεν νομίζω ότι θα τον στεναχωρούσε η κατάργησή του.

Εν πάση περιπτώσει, εγώ ζήτησα τη δική σας άποψη για το αν πρέπει να διατηρηθεί ο θεσμός του πανεπιστημιακού ασύλου ή να καταργηθεί και απάντηση δεν πήρα με την τοποθέτησή σας.

Λογοκρισία κ. Δήμου ασκεί μόνο το κράτος, για τον απλούστατο λόγο ότι μόνο αυτό έχει τη δύναμη να φιμώσει εμένα ή εσάς. Κανένας ιδιώτης αντίθετα δεν μπορεί να φιμώσει εμένα ή εσάς, ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΣ και ΔΙΩΚΟΝΤΑΣ την έκφραση της γνώμης μας.

Προς Odysseas
Ο κ. Βασσάλος μπορεί κάλλιστα να κινηθεί ποινικά κατά όσων προέβησαν στην καταγγελλόμενη από μέρους του παράνομη κατακράτηση του και να ζητήσει την απόδοση της ποινικής τους ευθύνης. Ο θεσμός του πανεπιστημιακού ασύλου ουδόλως στέκεται εμπόδιο πρός τούτο.

Τετ Ιουλ 05, 12:11:25 πμ  
Nikos Dimou said...

Bourchas εμένα δεν με φίμωσε το κράτος αλλά όλα τα μεγάλα ΜΜΕ. Όχι μόνο δεν δημοσιεύουν κείμενά μου αλλά δεν αναγγέλουν καν τα βιβλία μου. Ευτυχώς που υπάρχει το Internet.

Για το άσυλο η γνώμη η δική μου (και από ότι ξέρω και του Γουσέτη) είναι ότι το υπονομεύουν οι φοιτητές με τις ακρότητές τους. Κι ότι ναι - θα έπρεπε να μείνει, φτάνει οι φοιτητές να αποδείξουν ότι είναι άξιοι να έχουν αυτό το προνόμιο.

Τετ Ιουλ 05, 12:20:24 πμ  
Nikos Dimou said...

Χάσαμε!

Καληνύχτα.

Τετ Ιουλ 05, 12:34:05 πμ  
mickey said...

Νίκο, θερμά συλληπητήρια...

Τετ Ιουλ 05, 12:35:04 πμ  
andy dufresne said...

Οι Γερμανοί θέλουν τον Ιταλό τους...
Niko, mi dispiace.

Σκηνή από το La vita e bella.
Ρωτάει ο Μπενίνι ένα συγχωριανό του εάν ασχολείται με την πολιτική.

"Μπα, όχι, δεν μ' ενδιαφέρει καθόλου" και αμέσως φωνάζει στα δύο πιτσιρίκια του:
"Αντόλφο, Μπενίτο έλατε, πάμε"...

Τετ Ιουλ 05, 12:36:24 πμ  
Bourchas said...

Κύριε Δήμου
Λέτε για το άσυλο: "ναι - θα έπρεπε να μείνει, φτάνει οι φοιτητές να αποδείξουν ότι είναι άξιοι να έχουν αυτό το προνόμιο".
Είναι σαν μου λέτε, ότι οι πολίτες ναι θα πρέπει να έχουν ατομικά δικαιώματα φτάνει να αποδέιξουν ότι είναι άξιοι να έχουν αυτό το προνόμιο.

Για να σας παρηγορήσω, θα έπρεπε να θεωρέίτε τίτλο τιμής σας τόσο την δημοσίευση, όσο καιτην μη δημοσίευση κειμένων σας από τα μεγάλα ΜΜΕ!!

Τετ Ιουλ 05, 12:48:28 πμ  
aphrodite said...

Η γάτα μου κλαίει - και δεν την έβαλα εγώ!!!!
;)

Τετ Ιουλ 05, 12:50:51 πμ  
mickey said...

Νίκο, θερμά συλλυπητήρια...

(ήμουν ανορθόγραφος στο πρώτο μήνυμα - από τη μεγάλη μου ...θλίψη προφανώς ;))

Τετ Ιουλ 05, 01:12:23 πμ  
Nikos Dimou said...

Καλημέρα!

Η ζωή συνεχίζεται...

Τετ Ιουλ 05, 07:20:35 πμ  
somebody said...

Οποιος δεν καταλαβαίνει τη διαφορά πατήσια με .αμήσια τότε κινδυνεύει να πάει πατήσια και να μείνει έγκυος!

Περίπου το ίδιο συμβαίνει και με όποιον δεν καταλαβαίνει τη διαφορά μεταξύ δεοντολογίας και λογοκρισίας.
Μεταξύ λογοκρισίας και moderation.
Τότε μιλάμε για κυοφορία κάλου στον εγκέφαλο..

Τετ Ιουλ 05, 07:41:48 πμ  
aphrodite said...

"Αν είσαι στη μικρή περιοχή και δεν ξέρεις τι να κάνεις με τη μπάλλα, βάλ'τη στα δίχτυα κι έλα μετά το ματς να συζητήσουμε τι εναλλακτικές είχες!"

Bill Shankly

Καλήμέεεεερααα!

Ναι, ξημέρωσε καινούρια αυγή σήμερα, για να δούμε, για να δούμε...
:)

Τετ Ιουλ 05, 08:15:07 πμ  
Nikos Dimou said...

Από τον επώνυμο-ανώνυμο φίλο ένα υστερόγραφο:

«Παραδέχομαι ότι οι οι χαρακτηρισμοί μου ήταν σκληροί και αμετροεπείς, όσο κι αν αγνοήθηκε η διευκρίνηση μου «Οι καθηγητές είναι (σε άλλοτε άλλο ποσοστό)....» Κανείς δεν αρνείται την παρουσία φωτισμένων, άξιων και ανιδιοτελών δασκάλων. Το πρόβλημα δεν είναι αυτοί. Όσοι περάσαμε από πανεπιστήμιο γνωρίζουμε ποιοί αποτελούν το πρόβλημα και πόσο αυτοί ευδοκιμούν στα ελληνικά ΑΕΙ. Δεν θέλω να αρχίσω τις ιστορίες και δυστυχώς γνωρίζουμε πολλές και γω και σεις...

Λυπάμαι εάν στεναχώρησα κάποιον άξιο και έντιμο ακαδημαικό δάσκαλο και του/της ζητώ συγγνώμη για την επίμαχη παράγραφο που όντως δεν ταιριάζει στο ύφος του blog του συμπαθούς κ. Δήμου και την αναιρώ.

Το προηγούμενο σχόλιο μου γράφτηκε με οργή και αγανάκτηση και το τωρινό με λύπη και πίκρα. Φοβάμαι ότι δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσουμε σοβαρά ΑΕΙ. Κρίμα για τα παιδιά που διαβάζουν και αφιερώνουν τα πιο γλυκά τους όνειρα στην εισαγωγή τους στο ανώτατη εκπαίδευση. Κρίμα για την Ελλάδα. Κρίμα για όλους μας.

κ. Δήμου ευχαριστώ για την φιλοξενία, δεν θα επανέλθω»

Τετ Ιουλ 05, 08:32:04 πμ  
cyberdust said...

»Α, και, cyberdust, η τηλεόραση είναι δεδομένο σε τι αρέσκεται, δεν είναι δείκτης. …. Λύση όμως δεν είναι οι τρανπουκισμοί. Στις δυτικές χώρες τις τελευταίες δεκαετίες χρησιμοποιούν διάφορους ευφάνταστους και όχι απαραίτητα βίαιους τρόπους για να τραβούν την προσοχή σε παρόμοια θέματα.Λίγη φαντασία χρειάζεται και λίγο κόπο παραπάνω.»

Ομολογώ πως δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς λες και πιες μπορεί να είναι αυτές οι ευφάνταστες λύσεις. Εγώ βλέπω ότι και στο εξωτερικό το ίδιο γίνεται. Στη Γαλλία υπήρχε από δεκαετίες το πρόβλημα με τους αφρικανούς μετανάστες, δεν αρκούσε που κάηκαν μερικές πολυκατοικίες με αφρικανούς ένοικους. Έπρεπε να καεί όλη η Γαλλία για να αφυπνιστούν από το λήθαργο τους. Το ίδιο συνέβη και στην Μ. Βρετανία με τους Ασιάτες. Χρειάστηκε να καεί το μισό Λίβερπουλ και Waterford. Ως προς την Ελλάδα, εγώ θα έλεγα ότι αυτές οι μορφές πάλης είναι πιστά αντίγραφα από το εξωτερικό. Το πρόβλημα με την αγροτιά συνεχίζει να υπάρχει, δεν λύθηκε διόλου. Θα το θυμηθούμε ξανά όταν κόψουν την Ελλάδα στα δύο, ίσως και σε τρία και τέσσερα μέρη. Διαφορετικά οι αρμόδιοι, τους οποίους ο λαός επέλεξε να λύσουν τα προβλήματα, έστω να ασχοληθούν με αυτά, δεν πρόκειται να (συν-)κινηθούν.

Τετ Ιουλ 05, 08:42:01 πμ  
Panepistimiakos said...

Αγαπητέ κ. Δήμου

Λίγα σχόλια για το πανεπιστήμιο γενικά και τα επεισόδια ειδικότερα:

α. Δεδομένου ότι στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο προ λίγων ετών έχουν γίνει βομβιστικές επιθέσεις μετά από κάποιες πρυτανικές αποφάσεις, ίσως μία "θαρραλέα στάση" στην Σύγκλητο δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος

β. Το ότι οι λεγόμενοι φοιτητές, καταληψίες κλπ στην πράξη είναι επαγγελματίες πολιτικοί (που σε πολύ λίγα χρόνια θα κατέχουν κυβερνητικές θέσεις - όπως και οι προκάτοχοί των) δείχνει ότι το όλο θέμα δεν μπορεί να εξετασθεί χωρίς να ληφθεί υπόψη η κομματική διάσταση του ζητήματος.

γ. Το ότι ωρισμένοι πανεπιστημιακοί έχουν εξαιρετικές σπουδές, επιδόσεις, ακαδημαϊκή προβολή κλπ δεν είναι άγνωστο. Αν ψάξει κανείς στον ιστότοπο του Οικονομικού Πανεπιστημίου θα βρεί εξαιρετικά βιογραφικά, ακόμα και στις θετικές επιστήμες. Το πρόβλημα είναι η αναντιστοιχία των προσόντων των λίγων αυτών πανεπιστημιακών με τα ακαδημαϊκά προσόντα των πρυτανικών αρχών (βλέπε άρθρο Α. Ανδριανόπουλου στην Ημερησία του Σαββάτου) αλλά και τα ακαδημαϊκά προσόντα των συνδικαλιστών πανεπιστημιακών.

δ. Το ότι η όλη αναταραχή έχει μεγάλη κομματική διάσταση είναι αυταπόδεικτο και αντανακλά οικονομικά συμφέροντα όπως αυτά πολλών φοιτητών που δεν επιθυμούν την είσοδο στο επάγγελμα με μικρό κόστος όσων απέτυχαν για διάφορους λόγους στις Πανελλήνιες. Η λύση εξωτερικού είναι ακριβή, οπότε έμμεσα κατοχυρώνονται τα δικαιώματα του φοιτητή ιατρικής κλπ. Είναι εύλογο λοιπόν ότι η αντίδραση στα διάφορα προτεινόμενα θα είναι βίαιη. Και αυτό χωρίς να παραγνωρίζεται η οικονομική διάσταση της ιδιωτικής, μη κερδοσκοπικής ανώτατης παιδείας.

ε. Η κοινωνία έχει δείξει διχασμένη προσωπικότητα έναντι της ανώτατης εκπαίδευσης. Από την μιά την θέλει μοχλό ανάπτυξης, με εκπαίδευση εξαιρετικών επιστημόνων, έρευνα αντίστοιχη με αυτή των ομογενών πανεπιστημιακών κλπ. Από την άλλη όμως δεν αποδέχεται τον ελιτισμό που συνεπάγεται η λύση αυτή (τα οικονομικά μέσα φτάνουν..) όπως δείχνει ανάγλυφα η ουσιαστική κατάργηση των πρότυπων λυκείων - Βαρβακείου, Α Λυκείου Πλάκας κλπ. Συνέπεια του διχασμού αυτού είναι η ουσιαστική υποβάθμιση των επίλεκτων ΑΕΙ με την εξίσωσή των μεταξύ των, με τα ΤΕΙ, με την αύξηση των εισακτέων.

Τετ Ιουλ 05, 09:28:17 πμ  
flying smurf said...

Η paragrafos έγραψε στο post της χθες, Τρι Ιουλ 04, 09:17:04 μμ
Για να θυμηθούμε το περιστατικό:
Α.1 Οι καταληψίες με τη βία "πήραν" απο τη Σύγκλητο την απόφαση που ήθελαν κ.τ.λ.

Πρώτο-πρώτο κατά τη γνώμη μου είναι ότι η καθηγητές συμφώνησαν να γίνει σύγκλητος ενώ το πανεπιστήμιο ήταν υπό κατάληψη. Και έπειτα τα άλλα. Δε μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό αυτών που συμφώνησαν. Ευτυχώς που είναι και ο thodoras και συμφωνεί μαζί μου, αλλιώς θα ένιωθα σαν troll! Συνέχεια το ίδιο γράφω...
Καλημέρα σε όλους

Τετ Ιουλ 05, 09:38:29 πμ  
Vrennus said...

Καλημέρα,

@ maria velliou & dion.m
Νομίζω ότι άλλο πράγμα είναι η δημοκρατική "αρχή της πλειοψηφίας", άλλο πράγμα η "σιωπηλή πλειοψηφία". Αναφέρθηκα στη σκοτεινή πλευρά της πλειοψηφίας.

@ ΝΔ (άσχετο)
Η Γερμανία έχασε γιατί "αποφάσισε" να πάει στα πέναλτι χωρίς να ρψτήσει την Ιταλία - δηλαδή έπαιξε σαν Ιταλία. Η Ιταλία νίκησε γιατί πολεμησε το παιχνίδι μέχρι το τελαυταίο σφύριγμα - δηλαδή έπαιξε σαν Γερμανία!

Τετ Ιουλ 05, 09:50:14 πμ  
suigenerisav said...

@
mantz
Στον καταγεγραμμένο συλλογισμό σας διακρίνω δύο μέρη.
Στα όσα αφορούν στην κρίση του "επιχειρήματος" μου (sic) αντιλαμβάνομαι μια ανεπάρκεια κατανόησης των λεγομένων μου. Θα 'θελα να πιστεύω εκούσια..
Ως εδώ, όμως, θεμιτότατη η πρόσληψη σας.
Περαιτέρω, διολισθαίνετε χωρίς αντιστάσεις σε ad hominem ειρωνείες σε βάρος μου χωρίς -δυστυχώς για σας- κάποιο έρμα στο λόγο σας.
["Με τέτοιες ενοχές προσπαθείτε να φορτώσετε και τους μαθητές σας;"]

Ασφαλώς, θα αγνοείτε επίσης πως αποτελεί και τεκμήριο αδυναμίας και συνδιαλλαγής συνάμα η εκτόξευση -χωρίς επιφυλάξεις- σφοδρότατων αξιολογικών χαρακτηρισμών
["Ναι. Λοιδωρία, περιφρόνηση και σιχασιά μου προκαλούν το 90% όσων αυτο-χαρακτηρίζονται "αριστεροί". Ιδίως οι αριστεροφασίστες που έχω ζήσει κι εγώ στο πετσί μου"]
προς μεγάλες κοινωνικές κατηγορίες/ομάδες συμπολιτών μας που τυχαίνει να πρεσβεύουν αλλότριες σε σχέση με τις δικές σας απόψεις.

Κατά τα λοιπά, έχετε δίκιο στη διόρθωση σας: εσείς προσωπικά "δεν διακινείτε τίποτα"-περιφέρετε ανενδοίαστα την άγνοια σας-και βασικά το -ευδιάκριτο- μίσος σας προς τους Άλλους.. (:

"Τρομάζετε; Είχατε συνηθίσει να ακούτε ύμνους προς την "Αριστεράν" και σας σοκάρει το νέο μέσο με τις απόψεις που "διακινούνται" σ'αυτό; Είμαστε, κάποιοι, της σιωπηρής πλειοψηφίας, που σιγά-σιγά παύει να σιωπά. Συνηθίστε μας!"
Δεν τρομάζω καθόλου-προβληματίζομαι -γενικότερα- για τα ψυχο-παθολογικά αίτια των πολιτικών εντάσεων σε μια εποχή ως αυτή που διάγουμε.
Για να σας λύσω όμως και την απορία: ούτε "έχω συνηθίσει να ακούω ύμνους προς την "Αριστεράν", ούτε με αφορά το κομματικό φάσμα, ούτε θέση είχε στην κουβέντα μου.
Απλώς, τρέφω μια εγγενή (;) αντιπάθεια προς τις ιδεοληψίες και αυτούς που είναι σκλάβοι τους. :)
Υπό το πρίσμα αυτό, κουράστηκα λίγο (understatement) να διαβάζω στα σχολια του παρόντος μπλογκ βολές και χτυπήματα [τα μισά κάτω απ' τη μέση και απρόκλητα, τα άλλα μισά με λανθασμένες IMHO αιτιάσεις] προς πολιτικές ιδεολογίες και αδιακρίτως τμήματα του εκλογικού σώματος.
Δεν έχω ποτέ συνεργαστεί με την Αυγή-επίσης δηλώνω ρητά ότι "αποκηρύσσω τον κομμουνισμόν και τα παραφυάδας αυτού".
Αλλά δεν γουστάρω την πανάρχαια ελληνική συνήθεια: "δρυός πεσούσης.."
Συνεννοηθήκαμε τώρα;

Όσο για τις 'σιωπηλές πλειοψηφίες', ο vrennus με κάλυψε ΠΛΗ-ΡΩΣ.
Πιθανώς _προβοκατόρικα_ καταπως φαινεται πως συνηθίζει πολύς κόσμος εδώ μέσα-αλλά γνησίως και ρεαλιστικά.
[Τρι Ιουλ 04, 09:33:31 μμ]
"είναι η "σιωπηλή πλειοψηφία" που αποδέχτηκε τον Χίτλερ, το Μουσσολίνι, τον Παπαδόπουλο εδώ σε μας κλπ. κλπ. Αλίμονο, όταν σπάζει τη σιωπή της η "σιωπηλή πλειοψηφία" είναι για να τραγουδήσει πολεμικά εμβατήρια, να λυντσάρει κάνενα μαύρο ή να διαδηλώσει για το όνομα του γείτονα... "

Στη δε προτροπή σας- "Συνηθίστε μας!",απαντώ:
Λυπάμαι, ΔΕΝ θα πάρω.. (:


@
οικοδεσπότη
Μου απαντούσατε

"Πρώτον το κράτος δεν διαθέτει το μονοπώλιο της βίας, αλλά (κατά Μαξ Βέμπερ) της "νόμιμης βίας".
Και φυσικά ΔΡΝ αθωώνεται όταν την ασκεί με φασιστικό τρόπο."
Έχετε προφανέστατα δίκιο για την παράλειψη από πλευράς μου της λέξης 'νομιμης'-ο δαίμων βλέπετε..
Μου απαντάτε μεν στα περι κρατικής βίας, ομως ελαφρώς 'αυτοαναφορικά'-αλλά δεν θα μπορούσαμε να επεκταθούμε σ' αυτό.
Κάποια άλλα σχόλια μου βεβαίως δεν έχουν σχολιαστεί, αλλά αντιλαμβάνομαι το φόρτο Η την επιλογή σας.

@
'επώνυμο-ανώνυμο φίλο' του Νίκου Δήμου
(Τετ Ιουλ 05, 08:32:04 πμ )
[ελπίζω να του το διαβιβάσει ο οικοδεσπότης]
Δεκτή η διόρθωση-πιστέψτε με οι πραγματικά σπουδαίοι άνθρωποι είναι αυτοί που δεν διστάζουν να ξανα-στοχαστούν και να αποσύρουν προσβλητικές ή άδικες εκτιμήσεις.
Χαίρομαι δε γιατί φαίνεται να αντιληφθήκατε πως η πρόθεση μου δεν ήταν να εξαγνίσω πρώην συναδέλφους μου του ΔΕΠ, αλλά να αποτινάξω τις ισοπεδωτικές γενικεύσεις.
Σημειώνετε:
"Το προηγούμενο σχόλιο μου γράφτηκε με οργή και αγανάκτηση και το τωρινό με λύπη και πίκρα. Φοβάμαι ότι δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσουμε σοβαρά ΑΕΙ. Κρίμα για τα παιδιά που διαβάζουν και αφιερώνουν τα πιο γλυκά τους όνειρα στην εισαγωγή τους στο ανώτατη εκπαίδευση. Κρίμα για την Ελλάδα. Κρίμα για όλους μας."
Ίσως έχετε δίκιο-αλλά ας κάνουμε όλοι μας κάτι γιαυτό.
Αφού πρώτα στοχαστούμε νηφάλια και διεισδυτικά πάνω στο σύνθετο αυτό φαινόμενο.
Και βεβαίως συνεργαζόμενοι...

Τετ Ιουλ 05, 11:08:27 πμ  
Derevirn said...

Το ξαναποστάρω γιατί χάθηκε στο πλήθος των comments.

http://politicalcompass.jpagel.net/

Για να μην συγχέουμε την οικονομική με την κοινωνική πολιτική και τον Στάλιν με τον Γκάντι.

Τετ Ιουλ 05, 12:37:57 μμ  
Estarian said...

Αυτή η υπόθεση με το άσυλο έχει καταντήσει ΑΗΔΙΑ. Ήμουν φοιτητής στο Α.Π.Θ την περίοδο 1995-2000. Γύρω στο 97 είχε γίνει φόνος στη φιλοσοφική. Κάποιος είχε μαχαιρώσει μια καθαρίστρια στις τουαλέτες. Οι επαναστάτες φοιτητές της ΠΚΣ, των ΕΑΑΚ και της ΟΚΔΕ, θεώρησαν έξυπνο να κάνουν μεγάλη φασαρία επειδή μπήκαν μέσα αστυνομικοί και ιατροδικαστές κλπ για να εξετάσουν το χώρο του εγκλήματος και να πάρουν το πτώμα.
Στο πανεπιστήμιο υπάρχουν 3 "στέκια". Στο στέκι του ισογείου του κτιρίου του βιολογικού/πληροφορικής/φαρμακευτικής μαζεύονταν (και φαντάζομαι ακόμα μαζεύονται) άτομα, τα οποία συχνά πυκνά έκαναν χρήση και προφανώς διακίνηση ναρκωτικών. Και οχι δεν εννοώ μόνο το κλασσικό μαυράκι, εννοώ σκληρά πράγματα. Φεύγαμε καμιά φορά αργά από το εργαστήριο πληροφορικής που κάναμε τις εργασίες μας και τους βλέπαμε. Σε αυτούς γιατί να δώσουμε άσυλο; τι σχέση είχαν με το πανεπιστήμιο και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών; Ε; Και φυσικά αν άνοιγες το στόμα σου να πείς κάτι αμέσως χαρακτηριζόσουν φασίστας και κινδύνευες αν σε πετύχαιναν μόνο βραδάκι στη σχολή. Εγώ προτιμώ να μην υπάρχει καθόλου αυτό το ρημάδι το άσυλο. Να νομοθετηθεί μόνο ασυλία στις ιδέες. Στο λόγο. Όχι στους πρεζέμπορους και τους δολοφόνους. Έλεος πια

Τετ Ιουλ 05, 01:10:19 μμ  
KOSTAS TRENT said...

Υannis H said ...
Η Ε.Ε. ανδρώθηκε μακριά από το φως της δημοσιότητος και δικαιολογείται - η αριστερά όμως ανδρώθηκε στο προσκήνιο. Όσον αφορά την επίσημη ιδεολογία της: σαν τυποποιημένη παλιά σταρ φοβάται να πει μια διαφορετική ατάκα, μήπως και καταλάβουν το πόσο γέρασε...

Νομίζω πως η α ρ ι σ τ ε ρ ά που ''ανδρώθηκε στο προσκήνιο'', καθώς έχει -όπως λέει - ως σάρκα και λόγο ζωής τους εργαζόμενους του λ ε υ κ ο ύ προλεταριάτου, ή όσους αστούς β ο λ ε μ έ ν ο υ ς, δεν είναι πραγματική, σύγχρονη αριστερά. Είναι ψευδοαριστερά.
Είδαμε τί έγινε τον Μάη του 1968 στο Παρίσι...Μέ την πραγματική Αριστερά.Κι είδαμε στο Παρίσι κάτι άλλο, πρόσφατα.

Συμφωνώ επίσης με τον YANNIS H (ΣΧΟΛΙΟ της Τρι Ιουλ 04, 08:35:44 μμ) : οι Έλληνες έχει αποδειχθεί πως δ ε ν διαβάζουν σχεδόν εφημερίδες, σε σχέση με τους Ευρωπαίους : οι Ευρωπαίοι διαβάζουν πολύ περισσότερο .

Τετ Ιουλ 05, 03:40:00 μμ  
Εργοτελίνα said...

Για να επανορθώσω σχετικα με σχόλιο μου..οτι δεν υπαρχει ιστότοπος της Αυγής..υπάρχει..αν ψαξεις..δεν βρισκεται ευκολα..και περιμενουμε..
αν θα απαντησουν στη διαφήμιση που
τους καναμε εδώ

Τετ Ιουλ 05, 04:58:51 μμ  
Nikos Dimou said...

Από την "Αυγή" πήρα την εξής επιστολή:

Αγαπητέ κ. Δήμου,

Το άρθρο «Από ποιον κινδυνεύει το δικαίωμα στο άσυλο;» του Διονύση Γουσέτη επρόκειτο να δημοσιευτεί στην εφημερίδα «Αυγή» το προηγούμενο Σάββατο. Δεν δημοσιεύτηκε με απόφαση της διεύθυνσης της εφημερίδας. Θα δημοσιευτεί το ερχόμενο Σάββατο. Παράλληλα θα δημοσιευτούν οι απόψεις του καθενός μας.

Διονύσης Γουσέτης, αρθρογράφος
Κώστας Κάρης,
διευθυντής της «Αυγής»

Τετ Ιουλ 05, 08:04:56 μμ  
AdHoul said...

παρήγορο το ότι τελικά θα δημοσιευτεί το άρθρο. από εκεί και πέρα η επιστολή δε διευκρινίζει αν το άρθρο ''κόπηκε'' ή απλά τοποθετήθηκε διαδικαστικά στο φύλλο του επόμενου Σαββάτου.

Τετ Ιουλ 05, 09:02:59 μμ  
paragrafos said...

Nikos Dimou said...
"Από την "Αυγή" πήρα την εξής επιστολή:

Αγαπητέ κ. Δήμου,
(...)"
----------------------------

Αγαπημένε ΝικόΔημε,

και ο άγιος φοβέρα θέλει!

Προσωπικά, χαίρομαι για την "Αυγή" η οποία, έστω και αργοπορημένα, δείχνει τον απαιτούμενο σεβασμό προς τον αρθρογράφο της, τις ιδέες του και κυρίως προς τον εαυτό της και την δημοκρατική της παράδοση.

Στο βαθμό, λοιπόν, που αναστέλλει την απαράδεκτη στάση της σε βάρος του αρθρογράφου της (λογοκρισία) αισθάνομαι την ανάγκη να "αποσύρω" τις σε βάρος της μομφές από τα σχόλιά μου.

Εν αναμονή των εξελίξεων

Με καλή πίστη και αγάπη

Παράγραφος

Πεμ Ιουλ 06, 07:47:45 πμ  
Nikos Dimou said...

Paragrafos

Το ότι δεν το δημοσίευσε από την αρχή αλλά μόνο μετά την δική μας πίεση, και τό ότι θα το δημοσιεύσει τώρα συνοδευμένο από τα "κομματικώς ορθά" σχόλια, εξακολουθεί να μην την τιμά.

Πεμ Ιουλ 06, 08:17:00 πμ  
paragrafos said...

@ Nikos Dimou

"Το ότι δεν το δημοσίευσε από την αρχή αλλά μόνο μετά την δική μας πίεση, και τό ότι θα το δημοσιεύσει τώρα συνοδευμένο από τα "κομματικώς ορθά" σχόλια, εξακολουθεί να μην την τιμά."
-----------------------

Αγαπημένε μου ΝικόΔημε,

είπα να βάλω λίγο νερό στο κρασί μου, αλλά ο ορθολογισμός σας δεν αφήνει κανέναν μας ν΄ αγιάσει...


πολλά φιλιά και καλημέρες

Με περισσότερη αγάπη

Παράγραφος

Πεμ Ιουλ 06, 09:50:18 πμ  
JustAnotherGoneOff said...

Δεν καταλαβαίνω κάτι στην επιστολή της Αυγής. Βλέπετε όλοι ότι έχει ΚΑΙ την υπογραφή του κου Γουσσέτη. Κι ερωτώ κε Δήμου: πως περιήλθε στα χέρια σας το άρθρο Γουσσέτη; (διότι αφήνει να εννοηθεί με την υπογραφή του ο τελευταίος πως με "κάποιον" άλλον τρόπο λάβατε το άρθρο κι όχι από τον ίδιο...)

Πεμ Ιουλ 06, 11:11:45 πμ  
Nikos Dimou said...

To άρθρο Γουσέτη ήρθε στα χέρια μου από τον ίδιο - στέλνει το κείμενό του κάθε εβδομάδα σε μερικούς φίλους και γνωστούς, πριν δημοσιευτεί. Μετά, με επιστολή, μας κοινοποίησε και την μη δημοσίευση. Δημοσιεύθηκε εδώ με την άδειά του.

Και μένα με παραξένεψε που συνυπογράφει την επιστολή.

Πεμ Ιουλ 06, 11:44:38 πμ  
paragrafos said...

"Nikos Dimou said...
To άρθρο Γουσέτη ήρθε στα χέρια μου από τον ίδιο - στέλνει το κείμενό του κάθε εβδομάδα σε μερικούς φίλους και γνωστούς, πριν δημοσιευτεί. Μετά, με επιστολή, μας κοινοποίησε και την μη δημοσίευση. Δημοσιεύθηκε εδώ με την άδειά του.

Και μένα με παραξένεψε που συνυπογράφει την επιστολή."
---------------------------

Κατά τη γνώμη μου ούτε ο λογοκριμένος ούτε οι λογοκριτές ανέμεναν τόσο έντονες αντιδράσεις: σχεδόν τρακόσια σχόλια και πάνω από δυο χιλιάδες επισκέψεις σε ένα μπλογκ με moderation!!!

Προφανώς ο κος Γουσέτης έχει φιλότιμο, έκανε και η διεύθυνση την ανάγκη φιλοτίμία, οπότε ήλθε η "ενημέρωση".


Με καλή πίστη και αγάπη

Παράγραφος

Πεμ Ιουλ 06, 12:22:57 μμ  
Nikos Dimou said...

@Paragrafos

2000 X 2 ημέρες = 4.000

+ αυτοί που το βλέπουν μετά
+ καμιά 20αριά blogs που έβαλαν links ή ανέβασαν το θέμα...

Η δύναμη των blogs!

Πεμ Ιουλ 06, 01:03:23 μμ  
Dead_Poet said...

Διαβασα το αρθρο, τα σχολια του οικοδεσποτη και τα ολα τα σχολια των υπολοιπων αναγνωστων. Κατι ομως δε μου παει καλα.

Η αληθεια ειναι παραξενο πραγμα, δυσκολο και οχι ιδιαιτερα αντικειμενικο (αν και δε συμφωνω με αυτο ειμαι υποχρεωμενος να το αποδεχτω). Μαθαμε την αποψη του κ.Γουσετη. Δεχομαστε αρχικως οτι τουτη η αποψη ειναι η ορθη! Ειναι ομως ετσι τα πραγματα; Βαζω στοιχημα οτι αν ρωτησουμε τους εμπλεκομενους φοιτητες θα μας πουν κατι αλλο. Καθε νομισμα εχει δυο οψεις κι εμεις οταν στοιχηματιζουμε στη μια εχουμε 50% πιθανοτητες να πεσουμε εξω και να χασουμε.

Απο την αλλη τι ακριβως μας κανει εντυπωση; Η συμπεριφορα ορισμενων "φοιτητων" οι οποιοι ανηκουν (υποτιθεται) πολιτικα σε συγκεκριμενους χωρους; Γιατι αντιδρουμε με τοση εκπληξη; Μηπως δεν ειναι σε ολους μας γνωστο οτι υπαρχουν πολιτικες ιδεολογιες και κινηματα που προβαλουν τη βια ως τη μονη και ασφαλη συνθηκη για να επικρατησουν-επιβιωσουν; Ολοι αυτοι που ονειρευονται μια επανασταση λετε να ονειρευονται μια αναιμακτη επανασταση, μια ειρηνικη επανασταση που ελεγε κι ενα παλιο πολιτικο συνθημα; Οχι, δα!

Υπαρχουν, βεβαια και καποιοι οι οποιοι πολυ ομορφα εμαθαν να συγκαλυπτουν, ή για να ειμαι απολυτα ακριβης να "ωραιοποιουν" καταστασεις, οπως ο φασισμος, ο πολεμος, η βια. "Αναγκαιο κακο" ονομαζαν τους φονους και τον εμφυλιο ανθρωποι και απο τα δυο στρατοπεδα.

"Πολιτικο επαναπροσδιορισμο" βαφτιζαν τα στρατοπεδα συγκεντρωσης και τις εξοριες των αντιφρονουντων οι οπαδοι του Σταλινισμου.

Κι ετσι ολα παιρνουν μια παραξενη "γλυκα", ακομα και το χειροτερο κακο (που ειναι ο πολεμος) μαλακωνει στη συνειδηση του κοσμου.

Παρτε για παραδειγμα τον Μπους: "Πολεμο κατα της διεθνους τρομοκρατιας και υπερασπιση της δημοκρατιας και της ελευθεριας του ιρακινου λαου" ονοματισε τη σφαγη στο Ιρακ.

Εχω βεβαια και τις αντιρρησεις μου για τη θεση και τη σταση του κ.Γουσετη και των πανεπιστημιακων εν γενει απεναντι στο φοιτητικο κινημα και στην αναλγησια του κρατους γενικοτερα. Τον κ.Γουσετη δεν το γνωριζω οποτε επιτρεψτε μου να μην αναφερθω συγκεκριμενα στο προσωπο του αλλα γενικοτερο στον κλαδο των καθηγητων-δασκαλων.

Σε καμια περιπτωση παντως, δεν μπορω να χαρακτηρισω τους καθηγητες-δασκαλους, πνευματικους ανθρωπους, ως οφειλαν τελικα να ειναι (μαλλον θλιβεροι δημοσιοι υπαλληλοι ειναι). Τα τελευταια 15 χρονια δε θυμαμαι η Συγκλητος να εχει παρει θεση επισημως για τα οσα τραγικα συνβαινουν στην παιδεια και στην ελληνικη κοινωνια γενικοτερα, οπου δικαιωματα και ελευθεριες συρρικνωνονται στο βωμο της "υποτιθεμενης" προστασιας των πολιτων και του κρατους. Ποιανου κρατους; Δεν αναρωτηθηκε ποτε κανεις. Δε βρισκω προσωπικα το λογο να υπερασπιστω και να προστατεψω ενα κρατος που δεν ενδιαφερεται για τους πολιτες του (και το αντιστροφο). Για ενα κρατος που δεν μπορει να σου προσφερει μια στοιχειωδη περιθαλψη, παιδεια και οικονομικη ασφαλεια.

Ολα αυτα γιατι περναν στο ντουκου; Τωρα θα μου πειτε τι σχεση εχουν ολα αυτα με το θεμα του ποστ; Εχουν σχεση και μαλιστα αμεση γιατι υπαρχουν στιγμες που ως πολιτης αυτης της χωρας ξεχειλιζω απο οργη και αγανακτηση (ανθρωπινο συναισθημα κι αυτο μην το ξεχναμε) και νιωθω κι εγω την αναγκη να βουτηξω ενα μαδερι και να ανοιξω πχ το κεφαλι του ιδιοκτητη του σκυλαδικου που βρισκεται απεναντι απο το σπιτι μου και ο οποιος θεωρει οτι τα πεζοδρομια, σε ολο το μηκος του δρομου, καθε Παρασκευοσαββατο, του ανηκουν για να μπορουν να παρκαρουν με ανεση οι θαμωνες τα αυτοκινητα τους, με τις ευλογιες του κρατους φυσικα.

Υπαρχουν πολλοι που πιστευουν πως φτασαμε πια σε ενα σημειο οπου τα πραγματα μπορουν να αλλαξουν μονο με τη βια. Δε συμμεριζομαι την αποψη τους αλλα εχω την καλη διαθεση να τους καταλαβω.

Για τα χαλια της παιδειας μονο μια μικρη παρατηρηση (λογια ενος μεγαλυτερου και σοφοτερου απο εμενα): "ΟΥΔΕΙΣ ΜΩΡΟΤΕΡΟΣ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ". Αυτη ηφραση νομιζω πως τα λεει ολα.

Τελος ενα σχολιο στα οσα εγραψε ο ανωνυμος φιλος σας κ.Δημου: Καπου αναφερει οτι καποιοι μπηκαν στα πανεπιστημια ενω ειχαν στο σχολειο 10 και 12 ενω αυτος κοπιασε και μοχθησε. Και απο ποτε ο βαθμος του σχολειου αποτελει κριτηριο για το πνευματικο-γνωστικο επιπεδο ενος μαθητη; Πως αραγε ενα αποτυχημενο εκπαιδευτικο συστημα μπορει να αξιολογησει επιτυχημενα τους μαθητες;

"ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ"

Εχω να πω ακομα πολλα αλλα καταχραστηκα ηδη πολυ απο το χωρο οποτε ας το αφησω καλυτερα.

Ευχαριστω για τη φιλοξενια!

Πεμ Ιουλ 06, 02:59:29 μμ  
Παναγιώτης Δημητράς said...

Ελειψα για δυο ημέρες

Λυπαμαι για τα λινκς που δεν διαβαζονται αλλα αν πάτε στις αντιστοιχες ημερομηνίες της Αυγής θα τα βρείτε. Στις 2/10/2005 το άρθρο "Πολλοί πανεπιστημιακοί" και στις 16/10/2005 καταιγισμός απαντήσεων. Βέβαια η σελίδα της Αυγής είναι συχνά, όπως και τώρα, μη προσβάσιμη γενικ.α.

Οφείλω επίσης να θυμίσω εδώ χωρίς άλλα σχόλια πως όταν η Μακεδονία έκοψε τον περασμένο Αύγουστο άρθρο του Θανάση Τριαρίδη προτείνοντάς του να το αντικαταστήσει με άλλο, ο αρθρογράφος υιοθέτησε άλλη στάση από αυτή του Διονύση Γουσέτη: αποχώρησε από τη Μακεδονία, όπως είχε αποχωρήσει κάποιες αντίστοιχες φορές ο Νίκος Δήμου από άλλα (ιδιωτικά -όχι κρατικά ούτε κομματικά) ΜΜΕ.

Τέλος, συμφωνώ πως χωρίς το θόρυβο τα άρθρο δεν θα έμπαινε. Οι ηλεκτρονικοί αποδέκτες των άρθρων του Γουσέτη ξέρουν πως και κάποιες άλλες φορές, όταν την έπαιρναν την επόμενη ημέρα δεν τα έβελεπαν.

Πεμ Ιουλ 06, 07:57:05 μμ  
Το σωστό να λέγεται said...

-> aggelos-x-aggelos said...

"Η αριστερά -πάνω κάτω- μας έσωσε από τη χούντα. Σήμερα σε τι χρειάζεται –και ειδικά τόσο αμετακίνητη;"

Η Κύπρος μας έσωσε απο την Χούντα. Δυστυχώς.

Η μη δημοκρατική αριστερά ποτέ δεν πρόσφερε κανένα ώφελος στην χώρα.
Χρησιμοποιήθηκε σαν αφορμή για την μη δημοκρατική δεξιά. Αχρείαστες και οι δύο είναι.

Οι "φοιτητές"που παραβιάζουν τις πανεπιστημιακές δημοκρατικές διαδικασίες χρησιμοποιούν την δημοκρατία για να την γκρεμίσουν.
Το παραδέχονται ωμά οι ίδιοι!
Δυστυχώς μια εμβρυακή δημοκρατία δεν έχει τρόπους άμυνας μέχρι να μεγαλώσει, να ενηλικιωθεί.


-> Odysseas said...

"Einai polu eukolo na katigorisoume ton tote prutani tou EMP i tous kathigites tou Oikon. Panepistimiou gia deilia. H alitheia omws einai pws apeileitai i swmatiki tous akeraiotita. Einai episis polu eukolo na katigoroume to sunolo ton kathigitwn pws ftaine gia tin katantia twn ellinikwn panepistimiwn."

Ανέχονται να απειλείται η σωματική τους ακεραιότητα και δεν κάνουν τίποτα ενώ ο νόμος τους έχει δώσει την προστασία που χρειάζονται.
Έχουν δικαίωμα την επιβολή τάξης και πειθαρχικών ποινών σ' αυτούς τους "φοιτητές" που τους απειλούν.
Τι θα γινόταν αν το κάναν αυτό;
Κι άλλες καταλήψεις;

Δεν είναι ότι δεν τολμούν γιατί είναι δειλοί.
Μερικοί μπορέι να είναι, αλλά οι πολλοί δεν έχουν συμφέρον.
Πολιτικό και οικονομικό συμφέρον να υπάρχει αξιοκρατία στα πανεπιστήμια χωρίς κομματικό έλεγχο.
Να υπάρχει ανταγωνισμός με ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

Δεν τολμούν γιατί η πλειοψηφία απ' αυτούς έχουν πάρει τους κομματικούς "ψήφους" για να φτάσουν εκεί που φτάσαν.
Είναι οι βολεμένοι, το status quo της αναρχίας και της έλλειψης αξιοκρατίας τους ωφελεί.
Μην τολμήσουν να τους κάνουν κριτική απ' έξω.
Προτιμούν την βαβούρα μέσα.
Φοιτητές που σκέπτονται για το πόσο άχρηστα είναι τα πτυχία τους και ποιός φταίει γι αυτό είναι οι πραγματικοί επικίνδυνοι για την ακεραιότητα του ακαδημαικού άρρωστου κατεστημένου.

Οι λίγοι άξιοι που θέλουν την αλλαγή πνίγονται μέσα στην ομίχλη των πολλών καλοπερασάκηδων.

Παρ Ιουλ 07, 07:01:51 μμ  
kostas_athens said...

Εβγαλα ενα δικο μου ορισμο του φασισμου:


Φασισμός είναι η συμπεριφορά που έχει ΠΑΝΤΑ μια ΟΜΑΔΑ αριστερών όταν κατέχει την εξουσία απέναντι στα ΑΤΟΜΑ του συνόλου που τους θεωρουν φασίστες!

Κυρ Ιουλ 09, 10:55:52 πμ  
paragrafos said...

Ακόμα δεν κατάφερα να διαβάσω στην ηλεκτρονική έκδοση της "Αυγής" τα άρθρα Γουσέτη και άλλων.

Εντόπισα τους τίτλους, όμως όταν πάω στα κείμενα, τα βρίσκω... άδεια, σαν δοχεία που ξέχασαν να τα γεμίσουν.

Ελπίζω σύντομα να ολοκληρωθεί η ενημέρωση της "ηλεκτρονικής έκδοσης" της Αυγής.

με καλή πίστη και αγάπη

Παράγραφος

Κυρ Ιουλ 09, 01:41:06 μμ  
Maria Velliou said...

Για μια φορά συμφωνώ πάρα πολύ με το "σωστό να λέγεται", στο τελευταίο post του. Ενδιαφέροντα φαίνονται και τα blog σου, δεν πολυπρόλαβα να περιηγηθώ αλλά θα το κάνω.

Δευ Ιουλ 10, 03:41:56 μμ  
Το σωστό να λέγεται said...

Η δύναμη της άμεσης και συμμετοχικής Δημοκρατίας βρίσκεται στην δυνατότητα να εκφράσει το κάθε άτομο την γνώμη του χωρίς λογοκρισία αλλά με ευθύνη για το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης.

Το Internet είναι ένα επικοινωνιακό όχημα συμμετοχικής δημοκρατίας αλλά η Παιδεία είναι η ενέργεια που το κινεί.
Το όχημα εξελίσσεται αλλά βρίσκονται νέες πηγές ενεργείας;

Αυτό το post είχε ένα θέμα, ωρισμένο αντικείμενο προς συζήτηση, αλλά με την ελεύθερη συμμετοχή πολλών νέων bloggers εξελίχτηκε σε Παιδεία, δίδαγμα Δημοκρατίας.

Στην Δημοκρατία δεν υπάρχει διαρκής λύση λόγω κεκτημένης ταχύτητας. Υπάρχουν τριβές, συμφέροντα, που κάνουν αναγκαία την τακτική τροφοδότηση της Δημοκρατίας με την υπεύθυνη συμμετοχή των πολιτών σαν το ενεργειακό υλικό.
Νέες ιδέες βασισμένες στις εμπειρίες του παρελθόντος με σκοπό το ώφελος του συνόλου.
Χωρίς αυτές το όχημα σταματά, η Δημοκρατία σκουριάζει.

Το σωστό να λέγεται.
Μην κρύβετε λόγια!


Υ.Γ.
Άσκηση δημοκρατικών δικαιωμάτων εγωιστικά και χωρίς υπευθυνότητα είναι ταξίδι στην Σελήνη χωρίς επιστροφή.
Νομίζεις ότι όλοι σε θαυμάζουν αλλά κανείς δεν του καίγεται καρφί για ότι σου συμβεί.
Η έκρηξη είναι θεαματική αλλά με καταστροφικό αποτέλεσμα.
Λένε "Δικαίωμα του να αυτοαναφλεγεί".

Τρι Ιουλ 11, 09:56:09 πμ  

Ανακοίνωση Σχολίου

<< Home