Send As SMS

Παρασκευή, Ιούνιος 02, 2006

O Μικρός μου Βούδας

Έχω ένα μικρο γλυπτό Βούδα - οκτώ πόντους σοφία. Είναι πιο γέρος κι από μένα – 200 χρόνων. Σκαλισμένος σε ελεφαντόδοντο από έναν ανώνυμο τεχνίτη στην παράδοση του «γελαστού Βούδα».

Με ακολουθεί παντού, εδώ και σαράντα χρόνια.

Δεν είναι βέβαια ο πραγματικός Βούδας. Εκείνος ήταν Ινδός, ασκητής, αδύνατος και ηλιοκαμένος. Ετούτος είναι Κινέζος, ασπρουλός, παχουλός και με ευτυχισμένη στρογγυλή κοιλίτσα.

Ο πραγματικός Βούδας δεν θα χαιρόταν αν τον έβλεπε. Είχε απαγορεύσει να φτιάχνουν απεικονίσεις του. Πεντακόσια χρόνια κράτησε η απαγόρευση. Την αγνόησαν κάτι Έλληνες που είχαν φτάσει στην Ινδία, στην Γανδαρίδα (Gandhara). Ο πρώτος λαξευμένος Βούδας είχε τα χαρακτηριστικά του Απόλλωνα. Έχω γράψει ένα βιβλίο γι αυτό.

Ο Βούδας δεν ήταν θεός, ούτε προφήτης. Δεν είχε δόγμα, ούτε αλήθειες εξ αποκαλύψεως. Ήθελε μόνο να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν την οδύνη της ύπαρξης.

Όταν τον ρώτησαν για τους Θεούς είπε την εξής παραβολή: Ένας άνθρωπος πληγώνεται στη μάχη από βέλος. Τι πρέπει να κάνουμε; Να συζητήσουμε από πού ήρθε το βέλος, ποιος το έστειλε, τι είδους βέλος είναι; Ή να προσπαθήσουμε να βγάλουμε το βέλος και να γιατρέψουμε την πληγή;

Όταν τον ρώτησαν για την διδασκαλία του, είπε άλλη παραβολή: Ένας οδοιπόρος φτάνει σε ένα φουσκωμένο ποτάμι. Πρέπει να περάσει απέναντι. Με πολύ κόπο φτιάχνει μία σχεδία. Περνάει και μετά αναρωτιέται: - Τι να την κάνω την σχεδία; Τόσο κόπο έκανα να την φτιάξω! Την παίρνει στην πλάτη του και συνεχίζει τον δρόμο του. Πράττει σωστά; Όχι βέβαια. Αφού έκανε την δουλειά της, η σχεδία είναι περιττή. Έτσι και οι διδασκαλίες – όταν φτάσετε στο τέρμα, πετάξτε τις.

Η εξίσωση του Βούδα είναι απλή. Ο πόνος προέρχεται από την προσκόλλησή μας στα πράγματα, από την επιθυμία μας για αυτά, από τον εαυτό μας που επιθυμεί και προσκολλάται. Αν πολεμήσουμε την επιθυμία, αν δημιουργήσουμε απόσταση, αν εκμηδενίσουμε το Εγώ που επιθυμεί – θα πάψουμε να πονάμε.

Σωστή η σκέψη, δύσκολη και συχνά απάνθρωπη η πραγματοποίησή της. Για να μην πονέσεις το χαμό ενός αγαπημένου – πρέπει να μην τον αγαπάς. Να μη δένεσαι με πρόσωπα (και, πολύ περισσότερο, με πράγματα). Με τον διαλογισμό να εξαφανίσεις το Εγώ και να γίνεις ένα με όλο το Σύμπαν. Το μόνο αίσθημα που επιτρέπεται να νιώθεις είναι μία γενική συμπόνια και συμπάθεια προς όλους και όλα.

Σαράντα τόσα χρόνια μελετάω τον Βουδισμό σε όλες του τις μορφές. Πριν από τριάντα χρόνια είχα ιδρύσει την Ελληνική Βουδιστική Εταιρία – ήμουν και ο πρώτος της πρόεδρος. Εκτός από ένα ειδικό βιβλίο (Ο Έλληνας Βούδας) θα βρείτε αναφορές και βουδιστικά κείμενα σε πολλά βιβλία μου. Την ιστορία των Βουδιστικών μου αναζητήσεων έχω αφηγηθεί στους «Δρόμους». Εκεί έγραψα και για τον Δαλάι Λάμα:

Μια από τις ωραιότερες στιγμές μου ήταν η συνάντηση με τον Δαλάι Λάμα κατά την πρώτη επίσκεψή του στην Ελλάδα. Έδωσα ένα γεύμα προς τιμήν του, Κυριακή μεσημέρι, στο σπίτι της Εκάλης. Ήρθε χαμογελαστός και αθόρυβος, μαζί με τους λάμα του. Το πρώτο που έκανε, μετά τα καλωσορίσματα, ήταν να κατευθυνθεί προς ένα μεγάλο τραπέζι γεμάτο μικρά επιτραπέζια παιχνίδια και να αρχίσει να παίζει. Μία κυρία αδημονούσε: «Η Αγιότης σας δεν θα μας πει κάτι σοφό;» ρώτησε ανόητα. «Τίποτα δεν είναι πιο σοφό από το παιχνίδι» είπε εκείνος, κλείνοντας μου το μάτι.

Μετά το φαγητό καθίσαμε στον κήπο. Σιγά-σιγά οι πολλοί έφυγαν και η συζήτηση άναψε. Ήταν πολύ πιο ενημερωμένος επάνω στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία, από ότι εμείς στην ινδική. Οι ερωτήσεις του συχνά μας έβαζαν σε δύσκολη θέση. Αλλά – αυτό ήταν το σημαντικό – η παρουσία του και ο λόγος του είχαν πάντα μία ανάλαφρη χάρη. Τίποτα το πομπώδες ή το βαρύγδουπο. Η χαρωπή γνώση θα έλεγα, παραφράζοντας τον Nietzsche. Μείναμε συζητώντας ως που έπεσε η νύχτα.

293 Comments:

Eleni63 said...

Με πόση χαρά θυμήθηκα τον Ελληνα Βούδα! Καμιά φορά τα βιβλία είναι σαν παλιοί καλοί φίλοι. Ισως για κάποια μοναχοπαίδια οι καλύτεροι. Ωρες εφηβείας κοντά του. Τον αναζήτησα μετά, τον έλληνα βούδα αλλά εις μάτην. Δεν τον συνάντησα ακόμη ποτέ.

Παρ Ιουν 02, 11:47:20 πμ  
username said...

Ωραίο ποστ. Μου άρεσε πολύ το Καβαφικό "Έτσι και η διδασκαλίες...". Μη το διορθώσεις. Άστο σαν μια μικρή ουλή σε ένα τέλειο πρόσωπο.

Για το βουδισμό δεν έχω ιδέα. Δεν έχω ιδέα για τον βούδα και τι ακριβώς είπε. Θα ήθελα να μάθω περισσότερα. Θα ήθελα να μάθω για το διαλογισμό. Τι ακριβώς κάνεις εκεί; Δυστυχώς οι εικόνες μου είναι μόνο από ταινίες όπου βλέπω τους ανθρώπους σταυροπόδι με κλειστά τα μάτια να σκέπτονται. Είναι έτσι; Τι συμβαίνει;

Παρ Ιουν 02, 11:52:30 πμ  
Nikos Dimou said...

username said...
Θα ήθελα να μάθω για το διαλογισμό. Τι ακριβώς κάνεις εκεί; Δυστυχώς οι εικόνες μου είναι μόνο από ταινίες όπου βλέπω τους ανθρώπους σταυροπόδι με κλειστά τα μάτια να σκέπτονται. Είναι έτσι; Τι συμβαίνει;

Aυτή είναι η εξωτερική εικόνα. Βυθίζεσαι μέσα στο εαυτό σου, χαλαρώνεις και συγκεντρώνεσαι ως που να φτάσεις στο Κενό...

Παρ Ιουν 02, 11:59:19 πμ  
Jason said...

Ναι αλλά προσοχή στο κενό...

Παρ Ιουν 02, 12:04:50 μμ  
Et in Arcadia ego said...

Βοθδας said... Ένας άνθρωπος πληγώνεται στη μάχη από βέλος. Τι πρέπει να κάνουμε; Να συζητήσουμε από πού ήρθε το βέλος, ποιος το έστειλε, τι είδους βέλος είναι; Ή να προσπαθήσουμε να βγάλουμε το βέλος και να γιατρέψουμε την πληγή;

Δεν ειναι αυτο το αναποδο απο την ιστορια με τον πεινασμενο που του μαθαινουμε ψαρεμα παρα να του δωσουμε ενα ψαρι ?
Το δυτικο μυαλο μας λεει να σταματησουμε αυτον που πεταει τα βελη πρωτα. Δυσκολο ερωτημα.

Παρ Ιουν 02, 12:09:51 μμ  
kostas_athens said...

Ειμαι πεισμένος οτι οι μεγαλοι δακαλοι οι μεγαλοι θεραπευτές αλλα ακομα και οι μεγαλοι ζωγράφοι και οι μεγάλοι οτιδήποτε παιζουν την στιγμη που κανουν αυτο στο οποιο ειναι εξαιρετικα καλοι.

Παρ Ιουν 02, 12:11:58 μμ  
Εργοτελίνα said...

Αυτό δεν είναι blog - είπε ο Βούδας
Ξυπνώντας το πρωί, πρώτη σκέψη το blog:"Τι θα συζητήσουμε σήμερα;"

Και μετά φρενάρησα. Μια στιγμή! Αυτό είναι blog. Ημερολόγιο! Δεν είναι πανεπιστημικό σεμινάριο, όμιλος συζητήσεων, debating society, forum ή newsgroup.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΑΡΗ................

Παρ Ιουν 02, 12:14:32 μμ  
Εργοτελίνα said...

Nikos Dimou said...

Μα ο Βουδισμός δεν κάνει αυτοανάλυση - κάνει διαλογισμό. (Σχεδόν το αντίθετο).

Ούτε περιορίζει τις δραστηριότητες. Υπάρχουν πρόεδροι μεγάλων εταιριών στην Ιαπωνία που είναι μοναχοί του Zen Βουδισμού. Απλώς λειτουργούν αποστασιοποιημένα και δεν εμπλέκονται συναισθηματικά. (Γίνεται. Το έχω ζήσει σε άλλους και στον εαυτό μου).

Όπως έχω δείξει στο βιβλίο μου "Ο Έλληνας Βουδας", όλη η ελληνιστική φιλοσοφία έχει επηρεαστεί βαθύτατα από την Ινδική. Ο Πύρρων, που ήταν ο αρχαιότερος ιδρυτής μετα-Αριστοτελικής σχολής (Σκεπτικοί) και έθεσε σαν στόχο του βίου την "αταραξία", είχε συνοδεύσει τον Μεγα Αλέξανδρο στις Ινδίες όπου συνομίλησε με Ινδούς σοφούς. Οι συμπτώσεις ανάμεσα στα βουδιστικά κείμενα και τα ελληνιστικά είναι αδιανόητες. Ο Νίτσε είχε αποκαλέσει τον Πύρρωνα "ο Έλληνας Βούδας".


Τρι Ιαν 10, 02:45:13 μμ 2006

Παρ Ιουν 02, 12:17:05 μμ  
Εργοτελίνα said...

Nikos Dimou said...

Λείπεις μερικές ώρες και μετά πνίγεσαι στα μηνύματα.

Μερικές διευκρινήσεις και απαντήσεις:

α) Η δική μου άποψη για τον Βουδισμό σταματάει στην πρώτη μορφή του (την ονομαζόμενη Theravada). Με την Mahayana (μεγάλο όχημα) μπήκαν μέσα πνεύματα, άγιοι, είδωλα (ο Βούδας είχα απαγορεύσει τις απεικονίσεις), ναοί, λατρεία, και άλλα θρησκευτικά.

β) Βασικό συστατικό του Βουδισμού (ξέχασα να το ανεφέρω στο Post) είναι η συμπόνοια (Mocsa).

γ) Τα περί αρχής και τέλους του σύμπαντος και μετεμψύχωσης είναι προσθήκες ινδουιστικές.

δ) Ο life style βουδισμός με αηδιάζει (όπως και ο Κοέλιο).

ε) είναι πολύ πιθανό ο Ροΐδης να είχε διαβάσει Σοπενάουρ (τον συνεπέστερο Δυτικό Βουδιστή).

στ) Από όλα τα μηνύματα αυτό του neTpen είναι το συνεπέστερα βουδιστικό.

ζ) Σίγουρα ο Βουδισμός είναι δύσκολη οδός. Αλλά τον αγαπώ επειδή είναι αδογμάτιστος. Ο Δαλάι Λάμα πριν από καιρό έγραψε: "Παρακολουθώ την επιστήμη. Αν η επιστήμη καταλήξει σε κάποιο συμπερασμα που είναι αντίθετο με τον Βουδισμό, θα πρέπει να αλλάξει ο Βουδισμός".

Σκέπτεστε να το έλεγε αυτό ο Χριστόδουλος;

Τρι Ιαν 10, 08:34:51 μμ 2006

Παρ Ιουν 02, 12:19:34 μμ  
Non Private Life said...

Κύριε Δήμου έχετε καθόλου ασχοληθεί μήπως και με τη φιλοσοφία του Γκουρτζίεφ;

Παρ Ιουν 02, 12:21:06 μμ  
Εργοτελίνα said...

Nikos Dimou said...

the_return: Ούτε εγώ είμαι βουδιστής. Πάντως ως μη βουδιστής είσαι αξιοσημείωτα ενήμερος. Δεν ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες και ορολογίες για να μην δυσκολέψω (και άλλο) το blog.

Ναι και στην Theravada εμφανίζονται αγάλματα αλλά πεντακόσια και χρόνια μετά τον θάνατο του Βούδα (και περιέργως ελληνιστικής νοοτροπίας - Ghandhara κλπ). Ήδη το πνεύμα του κανόνα Pali έχει αρχίσει να ξεφτίζει. Η Theravada δεν είναι ο αρχικός Βουδισμός - απλώς είναι λίγο πιο κοντά σε αυτόν.

Αλλά ας μην μπλέξουμε σε θρησκειολογικές λεπτομέρειες.

Λυπάμαι newlens και Isisdoros αλλά στον Βουδισμό δεν υπάρχει θέση για τον έρωτα. Ήδη ένας βασικός και επαρκής λόγος απόρριψης.
Τρι Ιαν 10, 09:43:10 μμ 2006
NewLens said...

Nikos Dimou said:
"Λυπάμαι newlens και Isisdoros αλλά στον Βουδισμό δεν υπάρχει θέση για τον έρωτα. Ήδη ένας βασικός και επαρκής λόγος απόρριψης."

Αν είναι πράγματι έτσι, τα πράγματα δυσκολεύουν πάρα πολύ. Μια ωραία διδασκαλία λοιπόν για μετά τα 65!
Τρι Ιαν 10, 09:46:59 μμ 2006
Nikos Dimou said...

Μπα - και μετά τα εβδομήντα ισχύει ο λόγος απόρριψης. Τώρα που υπάρχει και το viagra...


Τρι Ιαν 10, 09:54:07 μμ 2006

Παρ Ιουν 02, 12:21:37 μμ  
panthinker said...

@ ND:

Γράψατε μεταξύ άλλων "..Ο πόνος προέρχεται από την προσκόλλησή μας στα πράγματα, από την επιθυμία μας για αυτά, από τον εαυτό μας που επιθυμεί και προσκολλάται...."

Δεν έχω μελετήσει ούτε μία μέρα τον γκουρού που αναφέρατε (ούτε πρόκειται, μάλλον, προσωπικά), αλλά έχοντας βιώσει (43 χρόνια) και μελετήσει (μερικά) τον καταναλωτισμό και την τάση πολλών Ελλήνων (όχι όλων ούτε "Του Έλληνα" γενικώς) να κρατάνε τα πάντα και να μην πετάνε ή δίνουν στην "Πρόνοια" τίποτα σχεδόν από υλικά πράγματα (από ρούχα, χαρτιά, έπιπλα, κτλ), θεωρώ αυτήν την προσκόλληση σε πράγματα υλικά ως λανθασμένη επιλογή ζωής που δυσχεραίνει την ζωή στην Ελλάδα και την κινητικότητα πολλών Ελλήνων.

Πολλοί Έλληνες συσσωρεύουν στο σπίτι τους έπιπλα, κ.α. και το κόστος μετακόμισης, σε άλλο σπίτι ή άλλη χώρα, γίνεται μεγάλο.

Ό,τι μπορείς να πάρεις μαζί σου σε ένα σεισμό, μία φωτιά ή άλλο ξεριζωμό, αυτά είναι όσα πρέπει να "έχεις". Τα υπόλοιπα "χλιδή" είναι.

Ζήτω τα μεταχειρισμένα και φτηνά υλικά αγαθά και ζήτω τα "γκαράζ sales". Λίγα υλικά χρειάζεται κανείς τελικά γαι να ζει! Και πολλά πνευματικά αγαθά (τέχνη, μουσική, λογοτεχνία, και ποπ κολυτούρα ακόμα). Ό,τι είναι βαρύ και μεγάλο όμως είναι και δυσκίνητο την εποχή της κινητικότητας.

'Ταζ Μαζάλ' κάνουν πολλοί το σπίτι τους.

Η συναισθηματική "προσκόλληση" στους ανθρώπους, ειδικά και γενικά, όμως δεν είναι κακή! Ταπεινά, μεν, αλλά διαφωνώ λοιπόν με τον σοφό γκουρού στον οποίο αναφερθήκατε!

Παν μέτρον άριστον, βεβαίως, ως πίστευαν οι Αρχαίοι Έλληνες.

Προσωπικώς, τους προτιμώ ως φιλοσόφους από άλλους πιό "ανατολικούς".

Και τα γκαράζ sales από τις αντίκες της οικογένειας μου!

Τέρμα η γκλαμουριά (της ΕΟΚ κτλ). Έχουμε πλέον την γκλαμουριά της φιλοσοφημένης λιτότητας και της διαβίωσης με 800 Ευρώ των μήνα (μετά ΟΝΕ, κ.α.).

Η Ελλάδα δεν έγινε με την ένταξη στην ΕΟΚ ή την ΟΝΕ ξαφνικά "Ελβετία" (αυτά θα έγραφα στο βιβλίο "Η γκλαμουρία της λιτότητας" που δεν θα εκδόσω ποτέ).

Το κέντρο της ζωής των ανθρώπων είναι η αγάπη για τον άνθρωπο, και όζι τα πράγματα, θεωρώ, προσωπικά, και ταπεινά.

Παρ Ιουν 02, 12:30:48 μμ  
Εργοτελίνα said...

Η σιωπή του Θεού και η προπαγάνδα της πίστης

Ακόμα και οι άνθρωποι που πολέμησαν αυτό το ψεύδος έπεσαν θύματα ευφυών προπαγανδιστών οι οποίοι είτε τους εξαφάνισαν, είτε – το χειρότερο – διαστρέβλωσαν σε τέτοιο βαθμό τις απόψεις τους, ώστε να τους εντάξουν μέσα στο σύστημα. Ένας τέτοιος ήταν ο Βούδας. Από άθεος παρηγορητής (η διδασκαλία του ήταν απλά μία μέθοδος για το ξεπέρασμα της οδύνης) μετετράπη – με τη βοήθεια προπαγανδιστών – σε ιδρυτή θρησκείας, με χιλιάδες τεμένη και μυριάδες αγάλματα (είχε απαγορεύσει τις απεικονίσεις!). Ένας άλλος ήταν ο Ιησούς. Η διδασκαλία του, που είναι φάρμακο κατά της ατέλειας ενός άδικου και άπονου κόσμου, χρησιμεύει τώρα για να ασκεί εξουσία ένα τεράστιο και πάμπλουτο ιερατείο.

Παρ Ιουν 02, 12:32:07 μμ  
Εργοτελίνα said...

Car

Γοητεία και απογοήτευση

Αν σας έλεγαν ότι κάποιος είναι πολύ στενοχωρημένος γιατί του γρατσούνισαν το πλυντήριο, θα γελούσατε. Ωστόσο αν το αντικείμενο ήταν άλλο (π. χ. : "Έπεσε σε βαθιά μελαγχολία επειδή του γρατσούνισαν την καινούργια ασημιά Alfa Romeο 156") θα το βρίσκατε απόλυτα φυσικό - ιδιαίτερα αν είστε και εσείς κάτοχος αυτοκινήτου.

Αυτή η διαφορά εκφράζει την σχέση του ανθρώπου με το αυτοκίνητο. Κάθε τραύμα στο όχημα πονάει και τον οδηγό. Υπάρχει μία βαθύτερη ταύτιση που αφορά μόνον αυτό το μηχάνημα - κανένα άλλο.

Όταν κάποιος πλένει ο ίδιος το αυτοκίνητό του, διεκπεραιώνει μία τελετουργία ερωτική. Είναι σαν να βάζει το κορίτσι του στην μπανιέρα και να περνάει απαλά το σφουγγάρι πάνω από όλες τις καμπύλες του. Ξέρω πολλούς που δεν έχουν χρόνο, αλλά δεν εμπιστεύονται το πλύσιμο του αυτοκινήτου στο απρόσωπο πλυντήριο κάποιας βενζίνας. Θέλουν μόνοι τους να το καθαρίσουν, να το γυαλίσουν, για να έχουν, μετά από την οδήγηση και την όραση, επιπλέον την ευτυχία της αφής.

Φετιχισμός; Ίσως - αλλά κι αυτός είναι παραλλαγή του έρωτα. Όχι, αυτή η σχέση δεν παραπέμπει καθόλου στην επίδειξη. Ίσα-ίσα αυτοί που μοστράρουν την SLK στην παραλιακή, δεν έχουν ποτέ τους πλύνει (άρα ερωτευτεί) αυτοκίνητο.

Ερωτικά αυτοκίνητα: Δεν είναι μόνον οι Ferrari και οι Jaguar. Υπάρχουν και σε πιο προσιτές κατηγορίες. Η Alfa 156, που αναφέρω παραπάνω. Η νέα BMW coupe. Και πάνω από όλα το Peugeot 406 coupe - ίσως το ωραιότερο design των τελευταίων ετών.

Η ομορφιά παίζει ρόλο - όπως και στα κορίτσια - αλλά κάθε αυτοκίνητο μπορεί να γίνει ερωτικό αντικείμενο (και πάλι όπως και στα κορίτσια...) Φτάνει να το δεις με το ερωτικό μάτι - να σου μιλήσει - να συνδεθείς. Αυτό που λέγαμε τον περασμένο μήνα, για την ψυχή των αψύχων.

Αλλά μαζί με τον έρωτα έρχονται και οι απογοητεύσεις, τα βάσανα, οι πόνοι. Όπως σωστά επεσήμανε ο Βούδας, πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια, όποιος αγαπάει, όποιος προσκολλάται σε κάτι, διακινδυνεύει. Απογοητεύσεις, τραύματα, χωρισμούς. Μόνον οι μοναχοί, που δεν δίνονται σε τίποτα, μπορούν να διαβιώνουν ατάραχοι.

Παρ Ιουν 02, 12:37:44 μμ  
username said...

Et in Arcadia ego said...
Το δυτικο μυαλο μας λεει να σταματησουμε αυτον που πεταει τα βελη πρωτα. Δυσκολο ερωτημα.


Ωραία το θέτεις. Έτσι όπως παρουσιάστηκε, ο βουδισμός φαίνεται να ευνοεί την ίαση του συμπτώματος. Γι' αυτό και υποθέτω δεν υιοθετεί κανένα δόγμα. Άσπρη γάτα, μαύρη γάτα. Ο δυτικός τρόπος σκέψης είναι συνήθως δογματικός, δηλαδή υιοθετεί θεωρίες για να μοντελοποιήσει αυτόν που πετάει τα βέλη κι έτσι να τον αντικρούσει. Περίπλοκο ζήτημα... Μπλέξαμε.

Παρ Ιουν 02, 12:38:23 μμ  
Αρχαίος said...

Εργοτελίνα έχεις δίκαιο υπάρχουν "ερωτικά" αυτοκίνητα και το πλύσιμο είαι μια ιεροτελεστία!!.
Δυστηχώς οι άνθρωποι φαίνεται να έχεουν την ανάγκη του "Θείου" κάποιου που θα τους λύσει όλα τα προβλήματα (αν είναι δυνατόν χωρίςνα κάνουν αυτοί τίποτα).
Τη δύναμη της εικόνας βλέπετε την ανακαλυψαν οι ιερείς 15-20 αιώνες πρίν την ανακαλύψουν τα ΜΜΕ. Απο αυτήν πηγάζουν όλες οι απεικονίσεις που με κάθε σαφήνεια είχαν απαγορεύσει οι "ιδρυτές" των θρησκειών.
Το ιδρυτές το έβαλα σε εισαγωγικά γιατί οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν καμμάι διάθεση να ιδρύσουν θρησκεία. Κάνανε αυτο που τους οδηγούσε η ψυχή τους και τίποτα άλλο. Οι απόγονοι βέβαια είχαν και πολλούς άλλους παράπλευρους σκοπούς που για την επιτυχία τους ήταν απαραίτητες οι αναπαραστάσεις.

Παρ Ιουν 02, 12:57:27 μμ  
panthinker said...

Με όλο το σεβασμό αλλά δεν θεωρώ ότι υπάρχει (πλέον) "δυτικός τρόπος σκέψης" αλλά "δυτικοί τρόποι σκέψης". Πλουραλισμός. Η δε "Αμερική" (ΗΠΑ) όλα τα έχει, από όλα, σαν ένα σουπερμάρκετ! Τόσα που πρέπει να ψάξεις για να βρις αυτόπου σου ταιριάζει. Αλλά αυτό που σου ταιριάζει, κάπου υπάρχει.

Το δε μεγάλο κρίμα είναι ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι εξαγωγέας σε όλο τον κόσμο, ειδικά στην λοιπή Ευρώπη και ΗΠΑ, "φιλοσοφιών", αρχαίων αλλά και σύγχρονων. Διότι από παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων .....

Ο μέσος Έλληνας είναι πολύ πιό φιλόσοφος από πολλούς φιλοσόφους σε Δύση και Ανατολή. Και σοφός. Τα ΜΜΕ το έχουν ζαλίσει όμως και όσοι θέλουν να κάνουν την Ελληνική οικονομία Βρετανική ή Γερμανική ή Χονγκ Κονγκ. Αντί να πάνε οι ίδιοι στη Γερμανία ή εκεί που πιστεύουν ότι υπάρχει το μοντέλο που θεωρούν ότι ταιριάζει στην Ελλάδα και να αφήσουν την Ελλάδα να αναπτύξει την οικονομία και τις εργασίες που ταιριάζουν στο κλίμα της (κυριολεκτικά)!

Οι οποίες είναι ....

Παρ Ιουν 02, 12:59:48 μμ  
Εργοτελίνα said...

@αρχαιος


Ο Νικοδημος εχει δικαιο...

Εγω απλως τον link-αρα...

Παρ Ιουν 02, 01:02:30 μμ  
Et in Arcadia ego said...

Δυτικος - ανατολικος τροπος σκεψης υπαρχει στο επιπεδο που υπαρχει ανδρικος - γυναικειος τροπος σκεψης , δηλαδη παρα μα παρα πολυ γενικα και αοριστα , αλλα ο διαχωρισμος εχει μια βαση.
Εκτος του οτι ειναι ωραιο να χωριζεις και να ταξινομεις οτι βλεπεις γυρω σου , ως Ελλην Φιλοσοφος !!

Παρ Ιουν 02, 01:11:48 μμ  
phpngp said...

Καλημέρα!

Ενδιαφέρον το κείμενο, απλά θέλω να τονίσω 2-3 σημεία με τα οποία ας πούμε.. διαφωνώ :)

Η εξίσωση του Βούδα είναι το δόγμα του. Και για μένα προσωπικά ο Βούδας την έχει δει λάθος.

Για αρχή, δεν βλέπετε το παράδοξο; Η απόρριψη της επιθυμίας ξεκινά από την επιθυμία εξάλειψης του πόνου. Από την στιγμή δηλαδή που επιθυμείς να μην πονάς, αυτομάτως μπαίνεις στη λούπα του να πονάς... και αυτή η κατάσταση συνεχώς ανατροφοδοτείται.

Ο πόνος δεν είναι κακό πράγμα. Είναι ο επιστάτης της ζωής - ο πόνος κροταλίζει το μαστίγιό του και όλη η ζωή κινείται. Το να ζεις σημαίνει να υπακούς στον πόνο - το να είσαι υπεράνω του πόνου σημαίνει ότι είσαι νεκρός, σωστά;

Μην αποφεύγετε τον πόνο με ημίμετρα - δείτε την πραγματική του διάσταση. Δεν είναι κακό πράγμα ο πόνος, ίσως κακό είναι αυτό που δημιουργεί τον πόνο. Και η αποφυγή του πόνου πρέπει να πάψει να είναι αυτοσκοπός - πρέπει να υπάρχει πόνος στη ζωή μας, είναι το καύσιμο στην μηχανή του πολιτισμού. Είναι αυτός που μας οδηγεί στην απόφαση να κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε το κόσμο μας προς το καλύτερο.

Προσωπικά, διαφωνώ με το "self-help" που αποτελεί την μεγαλύτερη διαστρέβλωση και παρανόηση όσων έχουν φέρει δόγματα/θρησκείες/πρακτικές εξ ανατολάς. Μου θυμίζουν πολύ αυτό που μου έλεγαν όταν πήγαινα σχολείο - Δεν καθαρίζεις το δωμάτιό σου όταν σκουπίζεις και βάζεις τη βρωμιά κάτω από το χαλί...

Παρ Ιουν 02, 01:21:47 μμ  
Εργοτελίνα said...

Φιλε (Τηγανο-στοχαστή)panthinker

Θα συμφωνησω μεθ' ορμής!...

Κριμα που η Ελλαδα δεν
εχει εκμεταλλευτει
το αρχαιο ''φιλοσοφικο'' παρελθον
της,οπως το χουν κανει οι
Απω Ανατολιτες...
(Ο Χριστοδουλος θα βοηθησει;;.
...................................
...................................)

Σχετικα με την πολυφωνικη Αμερικη
να πουμε για τον Τιμοθυ Ληρυ..
MΙΞΗ ΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΒΟΥΔΙΣΜΟΥ..
(Μαλιστα παρομοιασαν και
τον Δον Γατο με τον Τιμοθυ
προφανως για την πιστη του
στο Ιντερνετ και οχι τα ναρκωτικα..)


Timothy Leary (October 22, 1920 - May 31, 1996)

"Six words: drop out, turn on, then come back and tune in... and then drop out again, and turn on, and tune it back in... it's a rhythm... most of us think God made this universe in nature-subject object-predicate sentences... turn on, tune in, drop out... period, end of paragraph. Turn the page... it's all a rhythm... it's all a beat. You turn on, you find it inside, and then you have to come back (since you can't stay high all the time) and you have to build a better model. But don't get caught - don't get hooked - don't get attracted by the thing you're building, cause... you gotta drop out again. It's a cycle. Turn on, tune in, drop out. Keep it going, keep it going... the nervous system works that way... gotta keep it flowing, keep it flowing..."

ΝΙΚΟ ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ;;;

Παρ Ιουν 02, 01:32:25 μμ  
Debby said...

Οταν πρωτοδιάβασα για τον βουδισμό ξετρελάθηκα.
Ασε που κατάφερα εφαρμόζοντας κάποιες (πολύ λίγες) τεχνικές διαλογισμού να δω σημαντική βελτίωση σε διάφορους τομείς της ζωής μου.

Τελικά ο άνθρωπος ανεξάρτητα το τι και που πιστευει (αν πιστευει) πρέπει να χρησιμοποιεί οτιδήποτε ανεξάρτητα από που προέρχετε για το καλό του.

Παρ Ιουν 02, 01:34:56 μμ  
Nikos Dimou said...

H Eργοτελίνα έδωσε σήμερα ρεσιτάλ ...Νίκου Δήμου.

Ευχαριστώ για τα links και τις παραπομπές.

Ναι σε αυτό τον ρυθμό "Turn on, tune in, drop out" συμφωνώ με το Timothy Leary - αν και δεν χρειάζομαι ουσίες to get high.

phpngp νομίζω πως δεν κατάλαβες την σκέψη του Βουδισμού - δικό μου σφάλμα, φυσικό γιατί σε λίγες αράδες δεν μπορείς να δώσεις πολλή ουσία.

Παρ Ιουν 02, 01:45:26 μμ  
the resident said...

Μουσική πρόταση: "music for Zen meditation" του Tony Scott.

Παρ Ιουν 02, 01:47:08 μμ  
Debby said...

@phpngp
Λάθος το κατάλαβες αυτό με τον πόνο.

Δεν εννοεί να μην πονάς.
Αλλά να αποστασιοποιησε τόσο ώστε να είναι όλη σου η ζωή ένας πόνος.

Κυκλοφορεί μια ιστορία σχετικά που λέει το εξής:

Ρωτήσανε τον Βούδα ποια επαγγέλματα θεωρεί χειρότερα στον κόσμο και απάντησε τους γιατρούς. Γιατί, είπε, ο πόνος είναι ένα μήνυμα που παίρνουμε γιατί κάτι δεν πάει καλά και οι γιατροί με τα φάρμακα τους μας εμποδίζουν να το καταλάβουμε.
Τραβηγμένο αλλά έχει μια σωστή βάση.

Παρ Ιουν 02, 01:47:19 μμ  
Debby said...

ΔΙΟΡΘΩΣΗ
Αλλά να αποστασιοποιησε τόσο ώστε να μην είναι όλη σου η ζωή ένας πόνος.


Τι σου κάνει ένα "μην" και μια βιασύνη!

Παρ Ιουν 02, 01:48:19 μμ  
somebody said...

Προσωπικός τρόπος απόρριψης του πόνου για τα πάντα χωρίς να με εμποδίζει να δένομαι με πράγματα, ανθρώπους. Προσωπικά, αν δεν μπορώ να δεθώ με ανθρώπους θα με ένιωθα νεκρό. Οι νεκροί δεν λυπούνται.

Απλοικός ίσως αλλά λειτουργεί.
Αν κάτι διορθώνεται και μπορεί να επανέλθει ποιός ο λόγος να πονέσω?
Αν πάλι όχι, τότε ο πόνος δεν μπορεί να κάνει τίποτα, περιττός, πάμε για άλλα.
Πιό χρήσιμος είμαι στη ζωή ως ο άνθρωπος που σε στιγμές πόνου της οικογένειας μπορεί να σκεφτεί ψύχραιμα. Εχω σώσει ζωή έτσι.

Οι σφαλιάρες της ζωής πολλές.
Οφείλουμε στον εαυτό μας να επιλέξουμε αν θα είμαστε με την μεριά του πόνου και της μιζέριας ή με την πλευρά της ζωής.
Και δεν χρειάζομαι κανέναν βουδισμό και καμμία θρησκεία (που η δική μας, μάλλον προς την θλίψη μας οδηγεί) για να επιλέξω.
Χωρίς να μειώνω στο ελάχιστο ότι βουδισμός και θρησκεία μας αποφέρουν.

Παρ Ιουν 02, 01:52:45 μμ  
synas said...

Ο ανατολικός τρόπος σκέψης με γοήτευε από την εφηβεία. Τότε έβαλα ως στόχο ζωής την εσωτερική ηρεμία, τη γαλήνη. Θέλω να πιστεύω, πως έχω κάνει πολλά & μεγάλα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, γιατί ο χαρακτήρας μου είναι από τη φύση εκρηκτικός, όμως έμεινα πίσω στα «άλλα». Χωρίς τα «άλλα» δυσκολεύει η ζωή σ’ έναν κόσμο καταναλωτικό κι οι υπόλοιποι σε βλέπουν ως μάλλον αποτυχημένο (παρ’ όλο που κάτι «βλέπουν» & δεν σε απορρίπτουν εντελώς). Μιλάω για τον κόσμο των Prada, όχι της πραγματικής ανέχειας, είναι η αλήθεια. Όλ’ αυτά λοιπόν διαταράσσουν την εύθραυστη ηρεμία μου και άντε πάλι απ’ την αρχή… Ένα επίπεδο πιο πάνω κάθε φορά, βέβαια, στη σπείρα της εσωτερικής ζωής. Στην εξωτερική όμως, το παράταιρο. Αν δεν κυνηγάς τα «πράγματα», σε κυνηγάει η έλλειψή τους. Και μαζί η εφορία, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ… Και δεν θα μ’ ένοιαζε και πολύ, αλλά συντηρώ κι άλλο πρόσωπο, που δεν μπορεί μόνο του και με κρατάει δέσμιο του «κυνηγιού». Η ζωή είναι πολύ αντιφατική, πολύ δύσκολη. Αυτή η πάλη όμως σε «σπρώχνει» προς τα πάνω, προς τα κάτω, προς τα μέσα, προς τα έξω, προς όποια κατεύθυνση έχεις διαλέξει. Το ν’ αφήνεσαι έρμαιο, αυτός είναι ο βάλτος της ζωής…

Παρ Ιουν 02, 01:52:56 μμ  
achilleas999 said...

Είναι ο βουδισμός θρησκεία? ή τρόπος ζωής?
Πιστεύουν δηλαδή ότι υπάρχει ένα ανώτερο ον σαν τους χριστιανούς/μουσουλμάνους/εβραίους?

Επειδή ο βούδας ήταν άνθρωπος γι αυτό ρωτάω.

ΥΓ. Κ Ν.Δήμου σκοπεύεται να στολίσετε λίγο το νεο blog? (background, photos)

Παρ Ιουν 02, 01:54:03 μμ  
Θωμάς Λιόλιος said...

Με συγκίνησε η περιγραφή της συνάντησης με τον Δαλάϊ Λάμα στο σπίτι σας.
Μου θύμισε την χαριτωμένη ατμόσφαιρα και την αίσθηση μιας απέραντης τρυφερότητας που βίωσα και τις δύο φορές που συνάντησα τον πατέρα Παίσιο στο Άγιο Όρος. Απο τις στιγμές που σε κάνουν να λές ότι αξίζει που τις έζησα ακόμα κι αν χρειαστεί να υποστώ τους κεραυνούς του προηγούμενου ποστ.

Παρ Ιουν 02, 01:58:32 μμ  
manosnikol said...

Η (υπέρτατη) ΑΛΗΘΕΙΑ είναι η Συνείδηση της Μακαριότητας (ισχυρίζονται κάποιοι) κι ο τρόπος για να το επιτύχεις είναι δια μέσου του Διαλογισμού που εκ των πραγμάτων σε φέρνει αντιμέτωπο με τις (ανεξέλεγκτες) σκέψεις σου, οι οποίες σε παρασύρουν πίσω, στην Ψευδαίσθηση του κόσμου. Φαύλος κύκλος δηλαδή...αλλά για κάποιους αξίζει τον κόπο.

Παρ Ιουν 02, 02:14:21 μμ  
Εργοτελίνα said...

1.Σχετικα με τα Ιατρεια πονου θα μπορουσε
να μας πει και την
αναισθησιολογικη
θεση ο Τακης Βασιλοπουλος...

εληξε η καταληψη;;..


2.Ενα αλλο ζητημα,για να το συνδεσω
με το Παραμυθι-post και τον Einstein
που λεγαμε..

Aντιγραφω το σεντονακι
απο Βημα,γιατι δε
λειτουργει το link..
Α,ρε Βημα!...........
.......................

ο Μακης σε σαμποταρει;;
ή ο Λορδος των δαχτυλιδιών;;..

)))))))Γεύση ΚΒΑΝΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ στις ανατολικές θρησκείες
Τις σύγχρονες θεωρίες της φυσικής προσπαθούν να προσεταιρισθούν φιλόσοφοι και μύστες των ανατολικών θρησκειών προκειμένου να προσδώσουν επιστημονική επίφαση σε πανάρχαιες, αλλά και αμφιλεγόμενες, πρακτικές όπως ο διαλογισμός

A. ΓΑΛΔΑΔΑΣ
Ποιος θα φανταζόταν ότι ο Δαλάι Λάμα μυεί τους πιστούς του στην κβαντομηχανική;

Οι κάτοικοι της Ελβετίας που διαβάζουν εφημερίδες της χώρας αλλά και οι αναγνώστες της «Herald Tribune» οπουδήποτε στην Ευρώπη το πρωί της 14ης Φεβρουαρίου ασφαλώς θα παραξενεύτηκαν, βλέποντας το ένα τέταρτο στη σελίδα 4 να καταλαμβάνεται από πληρωμένη καταχώρηση με κύριο τίτλο: «Παγκοσμίου φήμης φυσικός της κβαντομηχανικής παρουσιάζει επιστημονική μελέτη για να γίνει η Ελβετία ανίκητη». Παραθέτουμε τρία πρόσφατα παραδείγματα, σύμφωνα με τα οποία η κβαντική φυσική ξαφνικά εισάγεται ως στοιχείο της καθημερινότητας του σημερινού ανθρώπου.

Ανατρέχοντας και στο υπόλοιπο κείμενο της «διαφήμισης» διαπιστώνεις ότι δύο φυσικοί, ο Τζον Χαγκελίν και ο Φόλκερ Σανμπάχερ, υπόσχονται να μεταδώσουν την απαραίτητη «νέα γνώση» σε κυβερνητικούς υπαλλήλους, και μη, ώστε να καταστεί το ελβετικό κράτος ανίκητο. Ψάχνοντας λίγο περισσότερο βρίσκεις ότι και για την επίτευξη ενός, όπως και αν τον δεις, τόσο μεγαλόπνοου στόχου θα χρειαστούν εκτός των άλλων και τριακόσιοι νέοι που θα δεχτούν να πληρώσουν στους διοργανωτές 25.000 ελβετικά φράγκα ο ένας, άρα συνολικά 6 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να εκπαιδευθούν ένα χρόνο στο πώς θα εμποδίσουν με τη σκέψη τους την τρομοκρατία, τη βία, και τις έριδες κάθε είδους.

Ο Τζον Χαγκελίν είναι γνωστός από τη δεκαετία του '90 για τις εργασίες του στο αντικείμενο της Θεωρητικής Φυσικής, αλλά και για το ότι κάποια στιγμή παράτησε και το Στάνφορντ με τον επιταχυντή του και το ευρωπαϊκό CERN και άλλους καθιερωμένους επιστημονικούς οργανισμούς για να προσκολληθεί στο Πανεπιστήμιο που έχει ιδρύσει ο γνωστός και από τους Μπιτλς Γιόγκι Μαχαρίσι Μαχές. Ενας Ινδός, που από το 1957, με βάση τα εμπειρικά συμπεράσματα της αρχαιότατης και με θρησκευτικές καταβολές Βεδικής Επιστήμης προσπαθεί, μεταξύ άλλων, να διαδώσει τον Υπερβατικό Διαλογισμό, σύμφωνα με τον οποίον απαιτείται δύο φορές την ημέρα να προσπαθούμε - τουλάχιστον, επί 15-20 λεπτά -, επαναλαμβάνοντας αδιάκοπα μια ειδική για τον καθένα λέξη που λέγεται «mantra» - να αδειάσουμε το μυαλό μας από κάθε άλλη σκέψη. Για να φθάσουμε σε μια τέταρτη κατάσταση συνειδητότητας, πέραν της εγρήγορσης, τον βαθύ ύπνο ή τα όνειρα. Πρόκειται για τις πλέον πολύπλοκες και διεγερμένες καταστάσεις συνειδητότητας, όπου προσπαθούμε, πηγαίνοντας «κάθετα», να οδηγηθούμε σε ένα πιο θεμελιώδες, αφηρημένο και ανεπηρέαστο από εξωτερικές επιδράσεις επίπεδο. Σαν να αφήνουμε τη μελέτη ενός πολύπλοκου μορίου και να εστιάζουμε την προσοχή μας στο απλούστερο, που είναι το υδρογόνο, με το ένα ηλεκτρόνιο και το ένα πρωτόνιό του. Ο Χαγκελίν και ο Μαχαρίσι τείνουν να πιστεύουν ότι για τη λύση του μυστηρίου πρέπει να καταφύγουμε στις πιο προωθημένες θεωρίες της φυσικής για τον μικρόκοσμο, περνώντας από την κβαντομηχανική στη Θεωρία Πεδίου και τελικά στις Υπερχορδές. H φύση, στην πιο θεμελιώδη και μικροσκοπική μορφή της, πιστεύουν, αντιστοιχεί στην πλέον στοιχειώδη μορφή που μπορεί να λάβει η συνείδηση και γι' αυτό η σύσταση του κόσμου γίνεται κατανοητή μόνο αν βρεθούμε, έπειτα από σχετική εξάσκηση, σε τέτοια κατάσταση. Αυτά όλα φυσικά για όποιον ασπάζεται τέτοιες θεωρίες και δεν πιστεύει ότι τα σχετικά με τις Υπερχορδές δεν είναι ακόμη πρώιμα αφού πρόκειται ακόμη για θεωρία χωρίς απτές αποδείξεις, η οποία απαιτεί έναν κόσμο με τουλάχιστον 11 διαστάσεις. Επίσης χρειάζεται να πιστεύεις ότι αποκτάς γνώσεις μέσα από την εμπειρία του διαλογισμού.

Κβαντικός Βούδας

Δεν είναι όμως μόνο οι ινδουιστές που βρίσκουν στις θεωρίες της φυσικής για τον μικρόκοσμο τη βάση για άλλες πιο αρχέγονες αντιλήψεις. Ο Δαλάι Λάμα, ο πνευματικός αρχηγός όσων πιστεύουν στον θιβετιανικό βουδισμό, εξόριστος από το Θιβέτ και υποχρεωμένος να ζει στη Βόρεια Ινδία, η οποία όπως είναι γνωστό τελεί υπό κινεζική κατάληψη, είναι ένας άνθρωπος με πολύ ζωηρό ενδιαφέρον για τη φυσική ακόμη και στις πιο προχωρημένες θεωρητικές εκδοχές της! Το τελευταίο βιβλίο του έχει τίτλο «Το Σύμπαν σε ένα και μόνο Ατομο». Εκεί προσπαθεί να συμβιβάσει όσα έχουν ανακαλύψει οι επιστήμονες με τις θεωρίες και τα πειράματα επί όσων οι βουδιστές μοναχοί έχουν βιώσει ανά τους αιώνες μέσα από τον διαλογισμό και τη σκέψη, καταφεύγοντας στις απόψεις της κβαντικής φυσικής.

Πολύ σημαντική για τους βουδιστές είναι η Θεωρία του Κενού. Με αυτήν καταργείται κάθε πίστη στη δυνατότητα ύπαρξης αντικειμενικής πραγματικότητας, αναιρώντας εντελώς το δικό μας (δυτικό) διαχωρισμό μεταξύ αντικειμένου και υποκειμένου, τον οποίον οι βουδιστές θεωρούν φαντασίωση. Πράγματα, γεγονότα, υλικά ή πνευματικά, ακόμη και ο χρόνος, δεν έχουν αντικειμενική και ανεξάρτητη από εμάς ύπαρξη. Είναι «κενά» διότι στερούνται απόλυτης ύπαρξης. Δεν είναι ανεξάρτητα, κλεισμένα στον εαυτό τους, αλλά αναγκασμένα να βρίσκονται σε αλληλεπίδραση με τον περίγυρό τους. Αν θεωρούσαμε ότι πράγματα και άνθρωποι είχαν ανεξάρτητη ύπαρξη από εμάς, αυτό θα έδινε την αφορμή για άλλα να αναπτύσσουμε αισθήματα αγάπης ενώ για άλλα να προκαλείται η περιφρόνηση και τελικά η απόρριψή μας. Πράγμα απαράδεκτο ήδη από τον 2ο αιώνα για τους βουδιστές, οι οποίοι όμως σπεύδουν σήμερα να διαπιστώσουν στις θεωρίες της φυσικής για την κοινή ρίζα όλων, σχεδόν, των δυνάμεων στη φύση την ίδια πεποίθηση για την κενότητα και την ανυπαρξία αντικειμενικά κατασκευασμένου κόσμου όπως τον θέλουν οι αισθήσεις μας. Στο μέλλον, όσο τουλάχιστον βρίσκεται εν ζωή ο σημερινός Δαλάι Λάμα, θα γίνουμε μάρτυρες ακόμη μεγαλύτερων προσπαθειών στο να προσεγγίσει ο βουδισμός τη σύγχρονη φυσική.
Τι στο καλό συμβαίνει εδώ;

Στο ίδιο αυτό πνεύμα εισαγωγής της κβαντομηχανικής στην καθημερινότητα είναι και η ταινία που προβλήθηκε πριν από λίγες ημέρες σε κινηματογραφική αίθουσα με τον παράξενο τίτλο: «Τι στο μπιιιπ (ξ)έρουμε;?!» ενώ πρόκειται να εκδοθεί και το σχετικό βιβλίο. Οι επαγγελματίες της κινηματογραφικής κριτικής την «έθαψαν» κυριολεκτικά, αφού δεν εκπληρώνει τις προδιαγραφές μιας συνηθισμένης ταινίας με υπόθεση. Αξίζει όμως να την αντιμετωπίσουμε με κάπως διαφορετικό τρόπο, παραθέτοντας ορισμένα επιπλέον στοιχεία που συγκεντρώσαμε:

* Προβλήθηκε πρώτη φορά το 2004 και στις Ηνωμένες Πολιτείες απέφερε μέσα σε ένα χρόνο 11 εκατομμύρια δολάρια, ποσό φανταστικό για τέτοια ταινία η οποία κόστισε μόλις 5 εκατομμύρια.

* H ηρωίδα της ταινίας Αμάντα διαθέτει εξαιρετική εμπειρία του τύπου «H Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» και η πεζή καθημερινότητά της ανατρέπεται όταν αποκαλύπτεται η κρυμμένη κβαντική φύση αυτών που θεωρούμε ότι είναι η φυσιολογική πραγματικότητα όλων μας.

* Δεκατέσσερις επιστήμονες και μυστικιστές δίνουν συνέντευξη στην ταινία παίζοντας τον ρόλο ενός μοντέρνου «αρχαίου χορού».

* Για τους 14 αυτούς κάθε άλλο παρά έχει αναγνωρισθεί από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα ότι εκφράζουν απόψεις «επιστημονικά» παραδεκτές.

* Ανάμεσά τους βρίσκεται και ένας Ιάπωνας, ο Μασάρου Εμότο, ο οποίος ισχυρίζεται ότι αρκεί να κολλήσεις σε ένα ποτήρι με νερό την επιγραφή «αγάπη» και, όταν το νερό παγώσει, αλλάζει ανάλογα προς το ομορφότερο η κρυσταλλική δομή του.

* Επίσης εμφανίζεται και μια κυρία που ισχυρίζεται ότι αποτελεί μετενσάρκωση και μιλάει με τη φωνή ενός πολεμιστή, του Ράμθα, ο οποίος έζησε στην Ατλαντίδα πριν από 35.000 χρόνια.

* Αρα πριν από 35.000 χρόνια οι άνθρωποι δεν ζούσαν σε σπηλιές όπως δείχνουν τα διάφορα ευρήματα αλλά σε προηγμένες πόλεις, αν και δεν έχουμε την παραμικρή ένδειξη για κάτι τέτοιο.

* H εν λόγω κυρία διαθέτει μια σχολή «Φώτισης» στην Ουάσιγκτον, όπου φοίτησαν και αποφοίτησαν οι σκηνοθέτες και οι παραγωγοί της ταινίας.

* Το περιοδικό «Scientific American» στην ιστοσελίδα του www.sciam.com ειρωνεύεται άγρια την ταινία κάνοντας λόγο για «κβαντικό κομπογιαννιτισμό», ο Σάιμον Σινγκ σχεδόν παρακαλεί τον κόσμο να μην παραστεί στην προβολή της ταινίας, κάνοντας λόγο για ψευδοεπιστήμη, και ο Ντόουκινς λυπάται αυτούς που θα παραστούν. Αντίθετα ο Κλάιβ Γκρίτεντ, καθηγητής της Υδροδυναμικής, θεωρεί ότι παρά τις ατέλειές της η ταινία είναι αξιοθέατη.

Αφορμώμενοι από όλα αυτά, ξαναθυμόμαστε τον Ρίτσαρντ Φέινμαν, που είχε αναφέρει: «Nobody understands quantum theory». Οπως φαίνεται όμως πολλοί πιστεύουν ότι καταλαβαίνουν τόσο καλά την κβαντική θεωρία ώστε μπορούν να την εισαγάγουν ως στοιχείο της καθημερινότητάς μας. Αν και παραμένει ακατανόητο το γιατί ζητούν εναγωνίως στήριγμα στη φυσική, δηλαδή σε κάτι που οι ίδιοι θεωρούν τόσο πεζό, το οποίο επιπλέον δεν ενδιαφέρονται να μάθουν και τόσο καλά.


Το ΒΗΜΑ, 19/03/2006


ΔΕΝ ΚΡΑΤΙΕΤΑΙ ΤΟ BUDHA-MARKETING!!!
.........................

Παρ Ιουν 02, 02:19:35 μμ  
Miltos said...

Μια άλλη παράμετρος στις διάφορες διδασκαλίες (Βούδα, Ιησού, Κουμφούκιου κτλ) που πρέπει να δούμε είναι και η εξής:
Πέρα απο τις διδασκαλίες κάποιου υπάρχει και η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ εμπειρία του καθενός απο εμάς. Π.χ ο Βούδας θέλει να μας κάνει "ουδέτερους" απέναντι στα πράγματα και τα πρόσωπα που αγαπάμε. Εγώ όμως "θέλω" να αγαπώ και να προσκολάμε σε "πράγματα" η πρόσωπα και ας πονέσω μετά...Οι εμπειρίες, οι σκέψεις, οι αντιλήψεις κάποιων ΔΕΝ πρέπει να αναπαράγονται αν πριν δεν αποτελούν αληθινές προσωπικές εμπειρίες δικές μας. Μερικοί παραθέτουν αποσπάσματα εδώ εμπειριών πχ του Αποστόλου Παύλου,του Δαλάι Λάμα, του Χ,και τις ανάγουν σε πιστεύω. Νομίζω ότι κάτι τέτοιο είναι λάθος.

Παρ Ιουν 02, 02:21:25 μμ  
Το σωστό να λέγεται said...

κυρ Νίκος:
"Εκεί έγραψα και για τον Δαλάι Λάμα:

Μια από τις ωραιότερες στιγμές μου ήταν η συνάντηση με τον Δαλάι Λάμα κατά την πρώτη επίσκεψή του στην Ελλάδα."


Νίκος Δήμου:
"Είναι η μοίρα των μεγάλων διδασκάλων να προδίδονται από τους ίδιους τους πιστούς τους. Και ο Βούδας, που είχε σαν μόνο στόχο του την υπέρβαση του ανθρώπινου άλγους, που ουδέποτε θέλησε να θεολογήσει – θεοποιήθηκε μερικούς αιώνες μετά τον θάνατό του. Έγινε άγαλμα και εικόνα (παρά την ρητή του απαγόρευση για κάθε είδους απεικονίσεις) απέκτησε αγίους και οσίους, λειτουργούς και Δαλάι-Λάμες."


Αλλάζει ο άνθρωπος;
Αλλάζει.
Σε 40 χρόνια σε 4 χρόνια ή σε 4 μήνες.

Χαίρομαι που o άνθρωπος αλλάζει όχι μόνο γιατί έχω εκτίμηση στα πιστεύω του σημερινου Δαλαί-Λάμα αλλά γιατί άνθρωπος που δεν αλλάζει "All in all you're just another brick in the wall
"


Μόνο ο Θεός είναι αιώνιος.
"Άλλαι μεν βουλαί ανθρώπων, άλλα δε Θεός κελεύει"

Παρ Ιουν 02, 02:31:18 μμ  
Εργοτελίνα said...

@Miltos
Η Παραθεση γινεται για να
συκρινουμε...

Επ ευκαιριας, προσκαλω
το "ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ"
να αναπτυξει την ημετέρα
παλαμική παραδοση....
την Ησυχαστικη Νοερα Προσευχη...

Βοηθα τον
χριστιανικο
εγκεφαλο;;..

βοηθα βεβαια στην πωληση
κομποσχοινίων....

μεχρι εκει μπορει
η ημετέρα παραδοσις...

ενω οι Βουδοστες
...κβαντομηχανιζονται...

Παρ Ιουν 02, 02:33:21 μμ  
Nikos Dimou said...

achilleas999 said...
Είναι ο βουδισμός θρησκεία? ή τρόπος ζωής?
Πιστεύουν δηλαδή ότι υπάρχει ένα ανώτερο ον σαν τους χριστιανούς/μουσουλμάνους/εβραίους

Ο αρχικός Βουδισμός ήταν μία μέθοδος, ένας τρόπος ζωής. Ο Βούδας δεν ασχολήθηκε με θεούς ούτε εμφανίστηκε ως θεός.
Αργότερα οι πιστοί θεοποίησαν τον Βουδα - όχι ακριβώς σαν υπέρτατο ον αλλά σαν μεσολαβητή (όπως και τους μαθητές του τους Bhotisattvas - αγίους).)

Παρ Ιουν 02, 02:33:28 μμ  
Nikos Dimou said...

@Το σωστό να λέγεται

Άλλο ο Δαλάι Λάμα σαν θεσμός (μετενσάρκωση του Βούδα - αμφιβάλω αν ο σημερινός πιστεύει κάτι τέτοιο - μάλλον το βλέπει συμβολικά) και άλλο ο σημερινος Δ. Λ. σαν χαρισματικό άτομο.

Παρ Ιουν 02, 02:40:07 μμ  
Το σωστό να λέγεται said...

-> Ο Μιλτος είπε

"Οι εμπειρίες, οι σκέψεις, οι αντιλήψεις κάποιων ΔΕΝ πρέπει να αναπαράγονται αν πριν δεν αποτελούν αληθινές προσωπικές εμπειρίες δικές μας Μερικοί παραθέτουν αποσπάσματα εδώ εμπειριών πχ του Αποστόλου Παύλου,του Δαλάι Λάμα, του Χ,και τις ανάγουν σε πιστεύω. Νομίζω ότι κάτι τέτοιο είναι λάθος."


Πάλι το φιλτράρισμα όλων των αξιών μέσα από το Εγώ.
Στο τέλος δεν σου μένει τίποτα. Μόνο η αποφαση της στιγμής.

Πως αισθάνεται το εγώ σήμερα; Τι θέλει;

Να δει πόνο στα ζώα.
Παίρνει ένα γατάκι και το ρίχνει σε ασετόνη.

Να ξοδέψει ολόκληρο μισθό στα μπουζόυκια για να τον προσέξει η Άντζελα.
Ριξε γαρύφαλλο κόσμε.
Το Εγώ πληρώνει.

Το μεγάλο πράβλημα όλων των αθειστών.
Δεν μπορεί να μην πιστεύεις ότι δεν υπάρχει Ανώτερο Ον να δεσμεύει το Εγώ σου και την ίδια στιγμή να πιστεύεις ότι έχεις ηθικούς κανόνες και αξίες.

Το Παράλογον.

Παρ Ιουν 02, 02:41:46 μμ  
synas said...

@ΝΔ
Αν θέλετε, γράψτε κάποτε την άποψή σας σχετικά με την οκνηρία. Τι ορίζεται ως οκνηρία; Φαντάζει άσχετο με το θέμα, αλλά δεν είναι.

Παρ Ιουν 02, 02:41:59 μμ  
Vrennus said...

ΝΔ, έχετε πάντοτε μαζί σας το αγαλματίδιο του Βούδα; Πόσο "βουδιστική" είναι αυτή η στάση; Μήπως έχετε "μολυνθεί" από τη Δυτική σκέψη; Είναι άραγε τυχαίο που η πρώτη απεικόνιση του Βούδα έγινε από Έλληνες; Πόσο θα μπορούσε ν' αντισταθεί το ατίθασο και φιλόκαλο ελληνικό πνεύμα σε τέτοια αντι-αισθητηριακή (και πουριτανική ίσως;) αυστηρότητα;

Αν και αναγνωρίζω τη παρηγορητική συμβολή του Βουδισμού στη υπαρξιακή αγωνία του ανθρώπου, είναι αδύνατο για την δυτικότροπη σκέψη μου να τον προσεγγγίσει. Μου είναι αδια-νόητο να αντιληφθώ το είναι μου μέσα από την "ανυπαρξία" (την έκ-σταση και τη από-δραση) της νιρβάνα, αντιθέτως, ως γνήσιο τέκνο της ελληνικής και δυτικής παράδοσης θα προτάξη τη νόηση (Cogito, ergo sum) και τη δράση.

Παρ Ιουν 02, 02:42:01 μμ  
Stavros P (isisdoros) said...

Συζήτηση στο blog του Δήμου.Σε βοηθά όσο δεν τη κουβαλάς μαζί σου.Μια νέα(;) μορφή διδασκαλίας.

Παρ Ιουν 02, 02:43:09 μμ  
Et in Arcadia ego said...

Το σωστό να λέγεται said...

Το μεγάλο πράβλημα όλων των αθειστών.
Δεν μπορεί να μην πιστεύεις ότι δεν υπάρχει Ανώτερο Ον να δεσμεύει το Εγώ σου και την ίδια στιγμή να πιστεύεις ότι έχεις ηθικούς κανόνες και αξίες.


Εγω μπορω !!!

Παρ Ιουν 02, 02:46:22 μμ  
Το σωστό να λέγεται said...

-> εργοτελίνα είπε:

"Επ ευκαιριας, προσκαλω
το "ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ"
να αναπτυξει την ημετέρα
παλαμική παραδοση....
την Ησυχαστικη Νοερα Προσευχη...

βοηθα βεβαια στην πωληση
κομποσχοινίων...."

Καλή είσαι στο Marketing κορίτσι.

Πήγα σε μοναστήρια Ελληνικά και Ρώσικα, για επίσκεψη, ένας ξένος, και η φιλοξενία τους είναι καταπληκτική. Δεν σου ζητάνε τίποτα, σου προσφέρουν να μοιρασθείς μαζί τους το ελάχιστον.
Στο διπλανό μου δωμάτιο κοιμόταν μια παρέα απο νεαρά παιδιά, τσιγγάνοι, αλλά πιστοί.
Δεκτοί κι αυτοί.
Δεν υπάρχουν διακρίσεις εκεί που πηγαίνω να ηρεμήσω και να προσευχηθώ.

Παρ Ιουν 02, 02:48:48 μμ  
zoferos mesaionas said...

Γιατί να μη δενόμαστε (και) με τα πράγματα;

Άλλωστε an object of beauty is a joy for ever ;)

Παρ Ιουν 02, 02:49:10 μμ  
Εργοτελίνα said...

@Το σωστό να λέγεται

ειναι τα παραλογα
σημεια των καιρών..

Μα πως γινεται
η κοινωνικη αυτορρυθμιση
χωρις Θεο;;...

ελα,ντε..φταιει
η Κβαντομηχανικη
και η Θεωρια του Χαους...

Παρ Ιουν 02, 02:51:45 μμ  
Το σωστό να λέγεται said...

-> Nikos Dimou said...


"Άλλο ο Δαλάι Λάμα σαν θεσμός (μετενσάρκωση του Βούδα - αμφιβάλω αν ο σημερινός πιστεύει κάτι τέτοιο - μάλλον το βλέπει συμβολικά) και άλλο ο σημερινος Δ. Λ. σαν χαρισματικό άτομο."

Κυρ Νίκο,
ρωτήστε τους οπαδούς του και τον ίδιον.
Δεν υπάρχει αμφιβολία για τους Βουδιστές ποιανού μετενσαρκωση είναι ο Δαλάι-Λαμα. Για τους μη Βουδιστές ίσως.

Προσπαθείτε να αποφύγετε την απάντηση για αλλαγη στην σκέψη σας;
Πιθανόν.

Παρ Ιουν 02, 02:55:19 μμ  
Titika said...

This post has been removed by the author.

Παρ Ιουν 02, 02:55:32 μμ  
Titika said...

Σε μια κρίσιμη, από άποψη υγείας, φάση της ζωής μου και εκεί που η Δυτική ιατρική σήκωνε τα χέρια ψηλά κατέφυγα στη βουδιστική θεώρηση των πραγμάτων και στον διαλογισμό. Η αλαγή μέσα μου αλλά και στο σώμα μου ήταν εντυπωσιακή!
Έντυπωσιακή ήταν και η ψυχική ισορροπία που ένοιωθα.
Χρόνια μετά από αυτή την εμπειρία αυτοίασης, όλη αυτή η φιλοσοφία έχει περάσει μεν στο υποσυνείδητό μου αλλά έχει ατονίσει.
Δυσκολεύομαι πολύ να την εντάξω στην ανατγωνιστική και τρελή Αθηναϊκή καθημερινότητά μου.

Friday, June 02, 2006 2:55:32 PM

Παρ Ιουν 02, 02:56:34 μμ  
Το σωστό να λέγεται said...

-> Et in Arcadia ego said...
Το σωστό να λέγεται said...

Το μεγάλο πράβλημα όλων των αθειστών.
Δεν μπορεί να μην πιστεύεις ότι δεν υπάρχει Ανώτερο Ον να δεσμεύει το Εγώ σου και την ίδια στιγμή να πιστεύεις ότι έχεις ηθικούς κανόνες και αξίες.


Εγω μπορω !!!"

Ο λαός λέγει
"Το μέλι είναι γλυκό, μα η μέλισσα κεντά"
Διαφορά μεταξύ καταναλωτή και μελισσουργού.
Διαφορά μεταξύ ιδέας και πράξης.
Στην ιδέα έχεις την εικόνα στην πράξη έχεις φάει το κεντρί.

Παρ Ιουν 02, 03:03:05 μμ  
somebody said...

: Δεν υπάρχουν διακρίσεις εκεί που πηγαίνω να ηρεμήσω και να προσευχηθώ. :

Το θέμα είναι να μην υπάρχουν διακρίσεις και σε όλους τους άλλους χώρους και τομείς. Πχ, σε μία διαφωνία, προσωπικά συμφέροντα και όχι μόνο.
Να μπορώ πχ, να ηρεμώ με το που θα αντικρύζω τον άλλον, ότι και αν είναι, να με ηρεμεί το "μαζί" σε ότι κάνω.
Να μην έχω ανάγκη για να ηρεμήσω από τους έξω πιστούς, να βρεθώ εκεί που ολοι οι απέξω πάνε για να ηρεμήσουν..

Σε αυτό, οι περισσότεροι "χριστιανοί" έχουν αποτύχει να με πείσουν...

Παρ Ιουν 02, 03:03:33 μμ  
somebody said...

Είπα σε προηγούμενο post ότι στις συμπτώσεις δεν πιστεύω.
Ε, δεν μπορεί να είναι και τόσο σύμπτωση η αναγραφόμενη ώρα του μόλις προηγούμενου! 3:03:33 !!!

Παρ Ιουν 02, 03:06:41 μμ  
Το σωστό να λέγεται said...

-> Η εργοτελίνα είπε

"και η Θεωρια του Χαους..."

Ναι συμφωνώ, μαζί με την θεωρία του Χάους συνυπάρχει η θεωρία των Θείων μουσικών χορδών.
Η πορεία του ανθρώπου μέσα στο Χαός του Συμπαντος είναι ακροβατισμός πάνω στις χορδές που τέντωσε ο Θεός για μας.
Κάθε φορά που κανουμε ένα βήμα η ταλάντωση δημιουργούμε την πιο μελωδική πρωτόγονη μουσική.
Διαφορετική χορδή για τον κάθε άνθρωπο παράγει διαφορετική μουσική.
Οι κόμβοι της χορδής μας άπειροι.
Όσο πατάμε πάνω στις χορδές η μουσική θα συνεχίζεται...

Παρ Ιουν 02, 03:13:04 μμ  
Yosemite Sam said...

Προς μίμηση και Προς αποφυγή.

Παρ Ιουν 02, 03:13:56 μμ  
Et in Arcadia ego said...

Το σωστό να λέγεται said...

Ο λαός λέγει
"Το μέλι είναι γλυκό, μα η μέλισσα κεντά"
Διαφορά μεταξύ καταναλωτή και μελισσουργού.
Διαφορά μεταξύ ιδέας και πράξης.
Στην ιδέα έχεις την εικόνα στην πράξη έχεις φάει το κεντρί.

Εεε? δεν το καταλαβα.
Τα πιστευω μου ειναι πραξεις ?
Καταναλωνω αρα δεν με τσιμπαν οι μελισσες ?
Μια εξηγηση please !!

Παρ Ιουν 02, 03:14:58 μμ  
Το σωστό να λέγεται said...

-> somebody said...

"Να μπορώ πχ, να ηρεμώ με το που θα αντικρύζω τον άλλον, ότι και αν είναι, να με ηρεμεί το "μαζί" σε ότι κάνω."

Τέτοια ηρεμία δεν μπορείς να την βρείς σε "ότι κάνεις" και σε "ότι σου κάνουν".

Μπορείς να την βρείς όταν ξεγυμνώσεις το Εγώ, τα δεσμά της Ύλης, μπροστά στον Δημιουργό σου.

Παρ Ιουν 02, 03:17:17 μμ  
Εργοτελίνα said...

θεωρία των Θείων μουσικών χορδών.

τον Πυθαγορα λες;;

"Φαινόμενο της πεταλούδας" αναφέρεται στην ιδέα ότι αν μια πεταλούδα χτυπάει τα φτερά της σε κάποιο μέρος του κόσμου μπορεί να φέρει διαφορά στο αν θα έρθει ή όχι καταιγίδα μετά από ένα χρόνο στην άλλη μεριά της Γης.

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΤΟ ΚΤΙΣΜΑ
ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ;;

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΠΟΥ ΚΑΙ ΜΙΑ
ΤΡΙΧΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΑΣ
ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΑΥΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ;;..

ΚΑΙ Η ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΠΑΙΡΝΕΙ
ΘΕΙΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ;;..

Παρ Ιουν 02, 03:20:51 μμ  
Το σωστό να λέγεται said...

-> Et in Arcadia ego said...

"Καταναλωνω αρα δεν με τσιμπαν οι μελισσες ?
Μια εξηγηση please !!"

Είσαι βέβαιος ότι αυτό που καταναλώνεις είναι μέλι;

Εισαι βέβαιος ότι μπορέις να απολάυσεις κάτι πολύτιμο για σένα χωρίς να περάσεις προηγουμένως απο κόπους, να αγωνιστείς;

Παρ Ιουν 02, 03:23:01 μμ  
half-blood_phoenix said...

Ο μεγάλος Άρθουρ Κλάρκ, εγώ τον αντιλαμβάνομαι σαν τον Ιούλιο Βερν του σήμερα, στα βιβλία του προβλέπει ότι με την πάροδο του χρόνου όλες οι θρησκείες θα αποδειχθούν ψεύτικες και ότι στο τέλος θα επικρατήσει μόνο ο βουδισμός που θα γίνει η μια και μοναδική παγκόσμια θρησκεία.
@ ΝΔ . Θα ήθελα πολύ να ήμουν ο ΝΔ, εκτός των άλλων για να είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τόσους και τόσο ενδιαφέροντες ανθρώπους.

Παρ Ιουν 02, 03:25:46 μμ  
vassiliskou said...

Opote milao gia vouda kai iremia klp, mou lene nai, oraia, odiga esy me... voudisia (opos leme vodisia, apo ta vodia) psyxraimia & ela na mas peis!

I alitheia einai oti prospatho na diavaso ki oso diavazo toso blekomai ki allo. Yparxei kapoio vivlio pou na leei me 2 logia ti na apandas otan se rotoun asxetoi kai theleis na tous exigiseis xoris na doseis kako onoma ston voudismo, xoris na doseis laves gia peiragmata kai me kathimerina paradeigmata?

@yosemite sam,

Efxaristo.

Gia to deftero, ti kitsch, anarmosto, sxedon xydaio toso ploumidi!

YG- O Sartre den eixe pie "Otan denomai me ena andikeimeno katalavaino pos irthe o kairos na to doso/apoxoristo"?

Παρ Ιουν 02, 03:25:49 μμ  
planet said...

εργοτελίνα said ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΠΟΥ ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΡΙΧΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΑΣ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΑΥΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ;;..

Άσε που οι πιο καταραμένοι άνθρωποι σε αυτή τη ζωή δεν θα ήταν άλλοι από τους καραφλούς...

Παρ Ιουν 02, 03:26:09 μμ  
Et in Arcadia ego said...

Το σωστό να λέγεται said...


Εισαι βέβαιος ότι μπορέις να απολάυσεις κάτι πολύτιμο για σένα χωρίς να περάσεις προηγουμένως απο κόπους, να αγωνιστείς;

Την μητρικη αγαπη ? Αντε και την πατρικη !!
Τι σχεση εχει αυτο με τον "θεο" και την ηθικη ?
Κανετε πολυ πολυπλοκες σκεψεις. ατομο.

Παρ Ιουν 02, 03:34:04 μμ  
Alexandra said...

Καλημέρα :-)

Ένα χαμόγελο στο πρόσωπό μου...

Αρκετές φορές έχω αναζητήσει στη ζωή μου φιλοσοφίες και προσεγγίσεις που να με εμπνέουν, να με οδηγούν κάπου. Πραγματικά, ο βουδισμός, σαν προσέγγιση ζωής (δεν μιλάω για θρησκεία), με έχει ελκύσει. Ειδικότερα, οι Ταοιστές και οι βαθειά φιλοσοφικά δουλεμένες ιστορίες τους.

Παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα που με αγγίζει.

"Be like water. Water takes whatever shape it finds itself in. It does not judge, it does not complain, it does not try to change things. It is the source of patience. Given time it can wear away stone. Be like water."

(απόσπασμα από την ιστορία Ai Tai To, The Ugly Man του Chuang Tzu)

- Εύχομαι να με συγχωρέσετε για τα αγγλικά. Δεν ήθελα να κάνω γρήγορη μετάφραση και να χαθεί κάτι από την ερμηνεία -

Παρ Ιουν 02, 03:41:22 μμ  
Zoros said...

Η “θρησκειοποίηση” της φιλοσοφίας του Βουδισμού (παρά την αντίθετη επιθυμία του Βούδα) μου δημιουργεί τον εξής προβληματισμό:
Μήπως τελικά είναι στα “default settings” του ανθρώπου να δημιουργεί θρησκείες και δεν υπάρχει ελπίδα να απαλλαγούμε κάποια στιγμή από αυτές και τους εκπροσώπους τους?
Θλιβερό σενάριο πάντως να συμβαίνει κάτι τέτοιο...

Παρ Ιουν 02, 03:42:39 μμ  
somebody said...

@τσνλ, @all
"Τέτοια ηρεμία δεν μπορείς να την βρείς σε "ότι κάνεις" και σε "ότι σου κάνουν". "

Αυτό ακριβώς εννοώ! Αυτά που κάνω και αυτά που μου κάνουν να να είναι πράξεις ως αποτέλεσμα της αποδέσμευσης του εγώ.
Αυτό επίσης προσπαθώ να δηλώσω με το somebody που χρησιμοποιώ...

Οσο για την ύλη, προτιμώ μία ιστορία.

Είπα κάποτε σε μία φίλη το εξής δείχνοντας της την καρέκλα του γραφείου: Αυτή η καρέκλα σημαίνει πολλά για μένα, επάνω σε αυτή έμαθα ότι γνωρίζω για την δουλειά μου. (υπολογιστές). Με είπε δέσμιο της ύλης.
Δεν κατάλαβε η ανόητη ότι αναφερόμουν στο μέσα μου και όχι στο μέσον.

Προσοχή λοιπόν όταν αναφερόμαστε στην ύλη ως κάτι το 'ευτελές'

Παρ Ιουν 02, 03:43:37 μμ  
synas said...

Δε μπορώ αυτήν την πλύση εγκεφάλου (στο blog εννοώ) για το Χριστιανισμό. Συμπληρώνει την «Αγία Τριάδα» μαζί με Τούρκους (Ισλάμ) & Εβραίους… Κοινός παρονομαστής ο Θεός. Της αγάπης…

Παρ Ιουν 02, 03:45:24 μμ  
Εργοτελίνα said...

@
planet
Η Αγαπη των Χριστιανων για την
τριχολογια ειναι μεγαλη
ισως γιατι διαθετουν
πλουσια χιππικα μαλλια...........

Απο την επι του Ορους Ομιλια..

Ούτε στην κεφαλή σου να ορκιστείς, διότι εσύ δεν μπορείς ούτε μια τρίχα να κάνεις άσπρη ή μαύρη. Ας είναι λοιπόν πάντοτε αληθινός ο λόγος σας και το ναι ας είναι ναι και το όχι ας είναι όχι· ό,τι ξεφεύγει από αυτά προέρχεται από τον πονηρό (σ.σ.: τον σατανά).


ΤΙ ΝΑ ΠΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΦΑΛΑΚΡΟΙ ΒΟΥΔΙΣΤΕΣ;;;;;;;;;...........

Παρ Ιουν 02, 03:45:44 μμ  
Vrennus said...

alexandra said....
[...]it does not try to change things[...]

Αυτό ακριβώς είναι το αδιανόητο για μένα και η αδυναμία μου να πλησιάσω τις ανατολικές κοσμοθεωρίες.

Παρ Ιουν 02, 03:49:23 μμ  
Το σωστό να λέγεται said...

-> Η Εργοτελίνα είπε

"...πεταλούδα χτυπάει τα φτερά της σε κάποιο μέρος του κόσμου μπορεί να φέρει διαφορά στο αν θα έρθει ή όχι"

Αν η πεταλούδα έχει τέτοια δύναμη, είναι δύναμη που δημιούργησε ο Θεός.
ο Θεός έδωσε στίς ψυχές ελέυθερη βούληση να διαλέξουν μεταξύ Θεού και αμαρτίας.
Επίσης έδωσε προσωρινή εξουσία στον Διάβολο να δοκιμάσει, να δελεάσει τις ψυχές μέσω πνευματικών ή σωματικών δοκιμασιών.

Η αμαρτία, όταν την επιτρέψουμε να φωλιάσει μεσα μας γίνεται αμφισβήτηση ηθικών αξιών που έχουν τυπωθεί στην συνείδησή μας για να μας βοηθήσουν στην εκλογή του καλού απ' το κακό.
Πρώτα η αμαρτία θα μας πείσει για την ανυπαρξία της. Ολα ειναι αποδεκτά. ολα που θέλεις να γίνουν είναι επιτρεπτά απο την φύση, ακόμα κι όταν είναι παρα φυσην.
Μετά η αμαρτία θα προσπαθήσει να μας πείσει για την ανυπαρξία του Θεού. Αν δεν υπάρχει αμαρτία γιατί να υπάρχει Θεός;
Η σκέψη πακέτο ότι είμαστε εμείς οι ίδιοι "μικροί" Θεοί μας κάνει να απορρίπτουμε την ύπαρξη της Αμαρτίας και την υπάρξη Θεού που μπορεί να μας κρίνει.
Μ'ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.

Δείξε μου ενα Θεό στο πρόσωπο ενός ανθρώπου;
Μόνο ο Ιησούς Χριστός.
Κανένας άλλος δεν εμφανίσθηκε απο τότε και δεν θα εμφανισθεί ξανά.
Μπορεί κάποιος να έχει υπερφυσικές δυνάμεις αλλά δεν θα έχει την Αγάπη του Θεανθρώπου.
Ο ερχομός του Κυρίου να κρίνει ζώντες και νεκρούς εις τον αίωνα τον άπαντα είναι η Δικαιοσύνη που πρέπει να δοθεί.

Δεν υπάρχει ένα αδειο κενό στην καρδιά μας όταν παρατηρούμε ένα έγκλημα, μια αδικία χωρις να απονέμεται δικαιοσύνη;


Υ.Γ
"ΤΙ ΝΑ ΠΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΦΑΛΑΚΡΟΙ ΒΟΥΔΙΣΤΕΣ;;;;;;;;;..........."

Βρε συ Εργοτελίνα,
εγω σου γράφω ολόκληρη ζωή εμπειρίας και συ μιλας για τρίχες;


-> Et in Arcadia ego
ΤΙ ΣΟΥ ΛΕΓΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΑΚΙΑ;

Πρέπει να φας κέντημα για να απολαύσεις το μέλι (ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΜΕΛΙ ΕΡΓΟΤΕΛΙΝΑ)

Παρ Ιουν 02, 03:52:58 μμ  
planet said...

Για να κάνω μια σύνδεση με τα προηγούμενα, η τριχόπτωση είναι ένδειξη υψηλής στάθμης τεστοστερόνης. Οπότε δεν χρειαζόμαστε το Viagra. Αλλά έτσι ούτε και τον Βουδισμό. Κατ' αυτόν τον τρόπο, αφού αιτιακά αποδεικνύεται η σχέση έρωτα-θρησκείας σε ορμονική βάση, είναι λάθος τακτική η χρήση οιστρογόνων.

Παρ Ιουν 02, 03:55:38 μμ  
Το σωστό να λέγεται said...

-> synas said...

"Δε μπορώ αυτήν την πλύση εγκεφάλου (στο blog εννοώ) για το Χριστιανισμό. Συμπληρώνει την «Αγία Τριάδα» μαζί με Τούρκους (Ισλάμ) & Εβραίους… Κοινός παρονομαστής ο Θεός. Της αγάπης…"

Πλύση εγκεφάλου;
Πως την θέλεις με φορμαλδεϋδη ή με νεράκι του Θεού.

Αισθάνομαι άσχημα όταν νομίζεις ότι σου γράφω οτιδήποτε άλλο παρά τις προσωπικές μου εμπειρίες.

Παρ Ιουν 02, 03:58:23 μμ  
Et in Arcadia ego said...

"Yes! Yes! Jesus H. Tapdancing Christ, I can see The Light!" Jake Blues

Παρ Ιουν 02, 03:59:04 μμ  
Το σωστό να λέγεται said...

Εργοτελίνα ο πλανήτης σε τριγυρίζει σαν δορυφόρος.
Πρόσεξε την δύναμη της ελξεώς σου μην πέσει άγαρμπα και φάει τα μούτρα του, ο πλανήτης.

Παρ Ιουν 02, 04:02:02 μμ  
Το σωστό να λέγεται said...

Εξαφανίσθηκε ο κυρ Νίκος.
Κρίμα θα τον κάνατε να αισθανόταν μισό αιώνα νεώτερος.

Παρ Ιουν 02, 04:05:01 μμ  
Nikos Dimou said...

Vrennus said...
ΝΔ, έχετε πάντοτε μαζί σας το αγαλματίδιο του Βούδα;

Παρεξήγηση! Δεν το κουβαλάω μαζί μου - το έχω στο δωμάτιό μου.

Σε μεταγενέστερο σχόλιό σου:

Η διαφορά της Δυτικής από την Ανατολική σκέψη είναι ότι η πρώτη προσπαθεί να αλλάξει τον κόσμο - η δεύτερη προσπαθεί να συμφιλιωθεί μαζί του.Η μία είναι επιθετική η άλλη παθητική.

Οι Κινέζοι είχαν ανακαλύψει την πυρίτιδα πολλούς αιώνες πριν την Δύση. Την χρησιμοποιούσαν για ωραία πυροτεχνήματα...

Παρ Ιουν 02, 04:06:41 μμ  
Alexandra said...

-> Vrennus :-)

Σημείωση, δεν υιοθετώ όλες αυτές τις προσεγγίσεις... Πάντα ψάχνω και θα ψάχνω. Θα απορρίπτω και θα δέχομαι. Και πάλι από την αρχή.

Συγκεκριμένα, αυτό που εμένα με ελκύει σε αυτή τη φιλοσοφία, όπως ανέφερα και με κάνει να ψάξω μέσα μου και να δουλέψω ένα τέτοιο κείμενο μέσα μου, είναι το βάθος της προσέγγισης της ζωής.

Για μένα, αυτή η προσέγγιση δεν λέει σε κάποιον να μην αντιστέκεσαι στα γεγονότα, να μην κάνεις πράγματα (σε πρακτικό, ρεαλιστικό, καθημερινό επίπεδο).

Μιλάει για καθαρά προσωπικό, εσωτερικό επίπεδο, στην προσωπική του αναζήτηση ο καθένας, στο προσωπικό του ταξίδι, θα πρέπει κάποια στιγμή να μείνει ακίνητος, ήρεμος, ήσυχος, να αφουγκραστεί το χώρο, το κενό, το σύμπαν, έτσι ώστε να μπορέσει να δεχθεί τα γεγονότα και να 'σπάσει' τους εσωτερικούς βράχους που μας μπλοκάρουν...

Το ξέρω, δεν είναι εύκολο σήμερα να λειτουργήσουμε τόσο θεωρητικά, φιλοσοφικά, όπως όλοι λένε, μέσα σε μια σκληρή πραγματικότητα, αλλά τελικά στη ζωή μας τίποτα δεν είναι εύκολο, έτσι δεν είναι?

Πολλές φορές αξίζει το ταξίδι και όχι ο προορισμός.

:-)

Παρ Ιουν 02, 04:09:02 μμ  
Nikos Dimou said...

@Το σωστό να λέγεται

Έχεις κάνει κατάληψη του μπλογκ.

Μετράς πόσα έχεις γράψει από το πρωί;

Μήπως κάνεις κατάχρηση φιλοξενίας;

Παρ Ιουν 02, 04:10:10 μμ  
Το σωστό να λέγεται said...

-> Et in Arcadia ego said...


"Την μητρικη αγαπη ? Αντε και την πατρικη !!"

Έχεις γευθεί το μέλι της αγαπης των γονιών σου χωρίς κεντριά;

Πρεπει να είναι τότε εκείνοι άγιοι η εσύ.

Παρ Ιουν 02, 04:10:42 μμ  
Vrennus said...

@ Et in Arcadia ego: "He's on a mission from God!" :-D

Παρ Ιουν 02, 04:12:40 μμ  
synas said...

Λογοπαίγνιο:
Η δυτική σκέψη είναι επιθετική (επίθετα: μεγάλος-μικρός, πλούσιος-φτωχός, ωραίος-άσχημος), η ανατολική είναι ουσιαστική (ουσιαστικά: άνθρωπος, φύση, ζωή).

Παρ Ιουν 02, 04:13:24 μμ  
panthinker said...

Εργοτελίνα said...

"...Κριμα που η Ελλαδα δεν
εχει εκμεταλλευτει
το αρχαιο ''φιλοσοφικο'' παρελθον
της,οπως το χουν κανει οι
Απω Ανατολιτες...
(Ο Χριστοδουλος θα βοηθησει;;...."

Πολύς κόσμος έχει "χάσει το μπούσουλα" του και τον ψάχνει τη σήμερον εποχή! Και σε ΗΠΑ και σε Δ. και Β. Ευρώπη και παντού.

Εξάλλου οι χώρες ΟΟΣΑ υπηρεσίες και "πνευματικά προϊόντα" (κάθε είδους) τους παίρνει πλέον να πουλάνε, και στις εσωτερικές αγορές τους και διεθνώς!

Οι δε Αμερικανοί "μανούλες" στο είδος! Ειδικά στο marketing των διάφορων "guru", από management έως "how to become a guru on something"!

Αρχαίες Ελληνικές φιλοσοφίες, Μοντέρνες Ελληνικές επί παντός επιστητού (οικονομικού, κοινωνικού, πολιτικού, "φιλοσοφικού", ζειν, ευ ζειν, κτλ. κτλ) αλλά και ΧΟ θρησκεία είναι "εξαγώγιμα" "προϊόντα" για μία χώρα που δεν έχει εκτός τουρισμού και πολλά άλλα να εξάγει ή να κατασκευάσει ή μα μεταφέρει (βλέπε κόστος μεταφοράς) ή να μαρκερτάρει σε Ευρώπη, ΗΠΑ και παγκοσμίως! ¨Ενεκα και κλίματος που, ειδικά σε Αθήνα και νησιά και μέρη που από Ιούνιο έως και Αύγουστο "σκάει ο τζίτζικας" δεν έχει νόημα να παρέχεις ΤΟΤΕ υπηρεσίες έντασης εργασίας!

Ιούνιο-Αύγουστου έπρεπε να "κλείνει" η Αθήνα και να μεταφέρεαι στην Άνω Αθήνα σε κάποιο βουνό (όπως έκαναν τα Δολιανά παλιά, από Κάνω σε Πάνω) για δροσιά!

Κάτι ξέραν και οι παλιοί!

Σημ. Για όσους θέλουν να πιστεύουν σε μία θρησκεία (σε ΗΠΑ και αλλού) η ΧΟ μιά χαρά θρησκεία είναι! Καλύτερη από "ξαδέλφες" της! Έχει τελετουργικό (σημαντικό αυτό) και σχετικά (σχετικά λέγω) λιγότερες απόλυτες δεσμεύσεις για τους πιστούς σε σχέση με τις άλλες. Σχετικά. Και έχει και σημεία ποροβολής της σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου (όπου Έλλην).

Αλλά κάποιοι FDI περιμένουν και παλαιο-καπιταλιστικά μοντέλα οικονομίας και ανταγωνιστικότητας (επιβίωσης του "πιό ιδρωμένου" ή του "πιό φθηνού" - εδώ σηκώνει ο και Βεμπερικού τύπου ανάλυση)

Τα έχω γράψει και σε εφημερίδα αυτά για την μετά ΟΝΕ Ελλάδα (άυλης φύσης ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για την Ελλαδα), αλλά η Βρετανοειδής-οικονομική σκέψη καλά κρατεί εν Ελλάδι. Γερά!

Παρ Ιουν 02, 04:16:27 μμ  
Το σωστό να λέγεται said...

"Η διαφορά της Δυτικής από την Ανατολική σκέψη είναι ότι η πρώτη προσπαθεί να αλλάξει τον κόσμο - η δεύτερη προσπαθεί να συμφιλιωθεί μαζί του.Η μία είναι επιθετική η άλλη παθητική."

οι Μογγόλοι, ο Τζενκίς Χάν και ο Ταμερλάνος, όλες ανατολικές σκέψεις, κυρίαρχοι της Κίνας μετά την έλευση του Βουδισμού δεν ήταν επιθετικοί;

ο άνθρωπος όπου κι αν βρίσκεται μέσα βαθειά του έχει τα ίδια πρωτόγονα χαρακτηριστικά.
Δαμάζουμε τα ένστικτα της αμαρτίας μέχρι ένα σημείο με τον πολιτισμό και την θρησκεία.

Πάλι θα ξαναβγούν.
Η ύλη δεν είναι παντα μέσον αλλά πολλες φορές μας κυρίαρχεί, όταν το επιτρέπουμε.

Παρ Ιουν 02, 04:17:25 μμ  
etherovamon said...

Καλησπέρα σας.

Δεν έχω μελετήσει γενικά τις θρησκείες (και ας είναι καλά το εκπαιδευτικό μας σύστημα, ούτε λόγος για σοβαρή παρουσίαση άλλων θρησκειών - πας μη Έλλην Ορθόδοξος non existent)

Αλλά, για την Χριστιανική Ορθόδοξη εκκλησία του σήμερα, το σίγουρο είναι ότι οι εκπρόσωποί της μεταδίδουν μίσος. Κάτι που είνα απείρως αντίθετο προς τις διδασκαλείες του Χριστού.

Κάποιοι Ιεροκύρηκες, κάποιοι Ιεράρχες, η ίδια η κεφαλή της εκκλησίας, μιλούν και στο βλέμμα τους βλέπεις μίσος, επιθετικότητα. Είναι αδιανόητο να μην θεωρείται δεδομένο ότι ο λόγος τέτοιων ανθρώπων θα είναι ήρεμος και θα μεταδίδει αγάπη.

Ακόμη και ο λόγος του 'σωστός ...' κάθε άλλο παρά σωστός μου ακούγεται.

Καλή συνέχεια.

Παρ Ιουν 02, 04:18:50 μμ  
Vrennus said...

@ ΝΔ: "Η μία είναι επιθετική η άλλη παθητική." Δεν έγραψα ποτέ και ούτε εννόησα κάτι τέτοιο. Επίσης, θαυμάζω το Κινεζικό πολιτισμό και ένας από τους λόγους είναι και η χρήση που επιφύλασσαν στην πυρίτιδα.

Παρ Ιουν 02, 04:20:29 μμ  
MainMenu said...

όλοι οι θείοι μου στο χωριό Έλληνες Βούδες είναι...κοιλαράδες, περιπαιχτικοί και αναίσθητοι

Παρ Ιουν 02, 04:23:02 μμ  
panthinker said...

Που δεν είναι και Βρετανική αλλά παλαιο-Βρετανική ("ληγμένη" εν Βρετανία). Μας εισάγεται όμως ως φρέσκια από Ντόκλαντς/Σίτυ μεριά!

Παρ Ιουν 02, 04:24:39 μμ  
Nikos Dimou said...

@το λάθος να λέγεται
οι Μογγόλοι, ο Τζενκίς Χάν και ο Ταμερλάνος...

τους θεωρείς εκπρόσωπους της Ανατολικής σκέψης... φιλόσοφους;

Παρ Ιουν 02, 04:24:53 μμ  
Εργοτελίνα said...

1.Sosto na legetai..εγω σου ειπα
να μου πεις για την Νοερα Προσευχη
τον Γρηγοριο Παλαμα,τον Βαρλααμ..
το ακτιστο φως κτλ...


2.Eκτος απο τον Νικο Δημου ενας
αλλος Ελληνας που εχει ασχοληθει
με τον Βουδισμο,ως μαθητης του
ΟSHO ειναι ο Μανωλης Ρασουλης

Aκολουθει ενα βουδιστικο
τσιφτετελι με βαθυ
σκεπτικο,σουρεαλιστικο,
υπαρξιακο νοημα...

Μπορειτε και να το
ακουσετε εδω
Oλα χρειαζονται μεσα σε τουτη τη ζωη
Και τουτα δω και κεινα κει
Ζουμε που ζουμε στη σωστη
Στ ορκιζομαι εποχη…
Μα δε σου δινω καραντι…
Ποιοι είναι καλοι..ποιοι είναι οι κακοι…

Ολοι δικοι μας ειμαστε
Και ο καθενας ξενος
Σ ένα ποτηρι πνιγεται
Κι απ την χωριστρα του
(παλι τριχες..)
Βουλιαζει αρπαγμενος…

Ολοι δικοι μας ειμαστε
Και ο Θεος μας ξενος
Πεσμενος σαν τον Γκιουλιβερ
Αχ βρε Γκιουλιβερ……….
Με τις κλωστες δεμενος………………
...................................

Παρ Ιουν 02, 04:25:23 μμ  
Et in Arcadia ego said...

ΝΔ said...

Η διαφορά της Δυτικής από την Ανατολική σκέψη είναι ότι η πρώτη προσπαθεί να αλλάξει τον κόσμο - η δεύτερη προσπαθεί να συμφιλιωθεί μαζί του.Η μία είναι επιθετική η άλλη παθητική.

Τον κοσμο τον αλλαζουμε θελουμε δεν θελουμε (του αλλαζουμε τα φωτα θα μπορουσε να πει κανεις) , δεν μπορουμε να κατεβουμε απο τον τιγρη που καβαλησαμε.Δεν ειναι πιο σημαντικο να τον κατευθυνουμε μην μας ριξει σε κανα γκρεμο παρα να παιρνουμε δραμαμινες για το κουνημα ?
Βουδισμος = Δραμαμινη της υπαρξιακης μας αγωνιας. Ενταξει σιγουρα μια υπερβολη.

Παρ Ιουν 02, 04:25:59 μμ  
MainMenu said...

Κάλύτερη θεωρεία από το Βουδισμό...είναι αυτή του στωικού ηδονιστή κωλοπαιδαρά - ότι έρθει κι ότι πάει κι όσο προλάβουμε γιατί θα μας προλάβει ο ΚΑΚΟΥΡΓΟΣ

Παρ Ιουν 02, 04:26:01 μμ  
Το σωστό να λέγεται said...

-> Nikos Dimou said...
@Το σωστό να λέγεται

"Έχεις κάνει κατάληψη του μπλογκ.
Μετράς πόσα έχεις γράψει από το πρωί;
Μήπως κάνεις κατάχρηση φιλοξενίας;"

Γράφω γρήγορά;
Προσβάλλω;
Βρίζω;
Ενοχλώ με τις ιδέες μου;
"Μακάριοι οι κρατούντες και ... λογοκρινούντες"


Σε 5 λεπτά ανοίγει η αγορά, σας αφήνω... prematurely but I will return.

Αουφίντερζεν.

Time to make some money.
Κυρ Νίκο θα σας αφήσω την γάτα μου να κλαίει που δεν απαντήσατε στις ερωτήσεις.


Υ.Γ.
->etherovamon said...
"Ακόμη και ο λόγος του 'σωστός ...' κάθε άλλο παρά σωστός μου ακούγεται."

Με διαβάζεις;
Μάλλον όχι, ούτε καν απο την αρχή.

Δεν είναι " ο σωστός ..."
αλλα
"το σωστό να λεγεται"

Παρ Ιουν 02, 04:28:15 μμ  
DimitrizZzZz said...

Δεν θα μπορέσετε ποτέ να πλησιάσετε το νόημα του ΖΕΝ με την απλή ανάγνωση. Χρειάζεται σωματική άσκηση, αναπνευστικές ασκήσεις, και κάποια πολέμική τέχνη θα βοηθούσε.
Η φιλοσοφία του ΖΕΝ δεν είναι του καναπέ, προυποθέτει την πλήρη συμμετοχή εκείνου που θέλει να καταλάβει. Την συμμετοχή, όχι την πίστη.

Παρ Ιουν 02, 04:30:54 μμ  
panthinker said...

Εχώ για "ΧΟ" μίλησα και συγκριτικά με τις "ξαδέλφες" της. Ήμουν σαφής. Και το όπου ¨Ελλην πήγαινε και στο ΧΟ εκκλησία, άρα χιλάδες σημεία επαφής με όσους θέλουν να πιστεύουν σε μία θρησκεία και ψάχνουν να την βρουν. Για αυτούς μιλώ! Για αυτούς, η ΧΟ μιά χαρά είναι σε σχέση με τις "ξαδέλφες" της.

Παρ Ιουν 02, 04:31:21 μμ  
MainMenu said...

dimitizzzz και όχι μόνο. Πρέπει να τρως και ρύζι...

Παρ Ιουν 02, 04:35:43 μμ  
synas said...

Αναφέρθηκε ήδη ο Dimitrizzz στις ανατολικές πολεμικές τέχνες. Η ανατολική σκέψη δεν λέει «Κάτσε, κοιμήσου». Λέει να ελέγχεις σώμα, νου, συναίσθημα με στόχο να τα υπερβείς.

Παρ Ιουν 02, 04:36:35 μμ  
to ena kai to mhden said...

Όλες οι φιλοσοφίες είναι καλές για διάβασμα.
Ο Δαλάι Λάμα γιατί φοράει ράσο;Για να ανταποκριθεί σε ένα θεσμό στο όνομα ενός φιλοσόφου;Συμβολικά;Μα τότε είναια άβουλος και έρμαιο μιας παράδοσης,δεν είναι ελεύθερος.
Αν πάλι πιστεύει σε όλο το πακέτο δηλ.μετενσαρκώσεις και λοιπά τότε ας προσέχουμε.
"Προσέχετε μήπως σας παρασύρη κανείς με την φιλοσοφίαν και με κούφια απατηλά πράγματα,κατά την παράδοσιν των ανθρώπων,κατά τα στοιχεία του κόσμου και όχι κατά Χριστόν,διότι εις αυτόν κατοικεί ολόκληρο το πλήρωμα της Θεότητος εν σωματική μορφή."

Παρ Ιουν 02, 04:44:59 μμ  
DimitrizZzZz said...

Η δυσωδία ενός χριστιανού που μολύνει την οποιαδήποτε κουβέντα είναι αβάσταχτη.
Λόγια γεμάτα προειδοποιήσεις (ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ), έμμεσες ή άμεσες απειλές, νουθεσίες και πατερναλισμούς.

Παρ Ιουν 02, 04:59:17 μμ  
marios-p said...

Αγάπα το κελί σου, τρώγε το φαΐ σου διάβαζε πολλά comments & links.

Παρ Ιουν 02, 05:00:47 μμ  
Alexandra said...

->Dimitrizzzzz

Μιλώντας για τον καναπέ και την θεωρία: Ένaς συνειδητοποιημένος άνθρωπος, έχει τη δική του κοσμοθεωρία και βέβαια τη συνοδεύει με τον αντίστοιχο τρόπο ζωής. Σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν υποκριτής, όχι με τους άλλους, αλλά με τον εαυτό του.

Απ'την άλλη, Τον τρόπο που ο καθένας θα διαλέξει δεν τον κρίνουμε. Καθώς επίσης και οι επιλογές που κάνει ο καθένας, δηλαδή, αν κάνει γιόγκα, ρέικι, τάι τσι ή την τέχνη της ειρήνης, το αικίντο, είναι προσωπικές επιλογές (και τόσα άλλα, που δεν αναφέρω γιατί θα γίνω κουραστική).

Αυτή η προσωπική δουλειά είναι επώδυνη. Είναι σαν να έχεις έναν καθρέπτη μπροστά σου. Δεν αντέχουν όλοι να δουν το είδωλό τους για πολύ, ούτε και αντέχουν να δουλέψουν τόσο ώστε να καθαρίσουν την ομίχλη από τα μάτια τους.

Η ουσία για μένα είναι να κάνει κάποιος προσπάθεια... να εξελίξει τον εαυτό του, όπως ο καθένας μπορεί ή αντέχει. Γιατί δεν αντέχουν όλοι.

Και βέβαια, καμία φιλοσοφία ή προσέγγιση δεν είναι πανάκεια. Η ελεύθερη βούληση του ανθώπου και οι επιλογές του πάντοτε έχουν τον τελευταίο λόγο.

Παρ Ιουν 02, 05:00:59 μμ  
username said...

Ας έρθουμε και σε ένα πιο πρακτικό θέμα. Επειδή όπως είπα δεν ξέρω γρι από βουδισμό, μπορεί κάποιος που ξέρει να μου συστήσει υπεύθυνα κάποιο βιβλίο σχετικά με το βουδισμό, το ζεν και όλα αυτά; Όχι φιλοσοφίες αν είναι δυνατόν. Πρακτικά πράγματα που ίσως με ωφελήσουν στον καθημερινό βίο.

Παρ Ιουν 02, 05:02:43 μμ  
DimitrizZzZz said...

Για όσουσ αναρωτιούνται για την θρησκευτική διάσταση ΖΕΝ.
Η ασιατική σκέψη γενικότερα πήρε την φιλοσοφία και της έδωσε θρησκευτικό χαρακτήρα μόνο και μόνο για να γίνει προσιτή σε όλους.
Σε αντίθεση με την δυτική σκέψη που μοιάζει να κάνει το αντίθετο, να δίνει ψευδο-φιλοσοφικές, ακόμη και ψευδο-επιστημονικές προεκτάσεις στην θρησκεία προκειμένουν να διατηρηθεί ο έλεγχος του ανθρώπου καθώς εκείνος αποκτά περισσότερες πληροφορίες.
Βλέπετε αν από τις ασιατικές θρησκείες αφαιρέσεις βίαια κάθε θρησκευτικό στοιχείο, όλα τα υπόλοιπα στέκονται και έχουν νόημα.
Οι ασκήσεις, ο διαλογισμός, η αναζήτηση της αλήθειας, η θέση που κάθεμια δίνει στον άνθρωπο μέσα στο σύμπαν (είτε πρόκειται για την δυτική ασιατική σκέψη που θέλει τον άνθρωπο να έχει δική του ανεξάρτητη υπόσταση, είτε την ανατολική που τοξν θέλει ενα με το "συμπαν").
Αν κάνεις το ίδιο στις θρησκείες του δυτικού κόσμου, τότε όλα είναι μάταια, γιατί δεν θα υπάρχει κανείς να σου δώσει την ανταμοιβή που σου υποσχέθηκαν.
Φυσικά από αυτές εξαιρείται το δωδεκάθεο, που δεν ήταν παρά μια πρόφαση κι αυτό για φιλοσοφία.

Παρ Ιουν 02, 05:04:37 μμ  
azrael said...

Προσωπική εμπειρία :

Δεν είμαι βουδιστής. Γνώρισα όμως τον Χ. πριν από 6 περίπου χρόνια. Τότε δεν είχε κάποιες ιδιαίτερες θρησκευτικές πεποιθήσεις. Ήταν επίσης ο πιο στρυφνός και δύσκολος άνθρωπος που είχα γνωρίσει ποτέ μου.Τον αντιπάθησα αμέσως.

Για κάποιους λόγους ο Χ. στραφηκε προς τον βουδισμό πριν από 3 χρόνια.

Σήμερα είναι ο πιο γλυκός και ακέραιος άνθρωπος που ξέρω. Είμαστε πλέον καλοί φίλοι.

To ξέρω ότι η ιστορία ακούγεται σαν διαφημιστικό μασαζοκαλσόν... απλά την καταθέτω...

έκπτωτος azrael

Παρ Ιουν 02, 05:18:34 μμ  
Miltos said...

Φοβάμαι ότι "Ο Μικρός μου Βούδας" του doncat θα καταλήξει σε ανάγνωση εδαφίων της Καινής Διαθήκης!!! Συγχωρέστε μας όλοι εσείς που δεν μπορούμε να έχουμε "τις αποκαλύψεις" που έχετε εσείς οι φωτισμένοι. Συγχωρέστε μας γιατί επίσης δεν μπορούμε να "δούμε" τα πράγματα όπως τα βλέπετε εσείς. Μια ερώτηση ακόμη έχω να σας κάνω¨: άραγε κατανοείται τι λέτε αραδιάζοντας τα εδάφια αυτά ή απλώς τα αναμασάτε σαν ποιηματάκια του δημοτικού;
Είπαμε ερώτηση έκανα και μη μου επιτεθείτε και γι'αυτό (πιστέψτε με την θέτω με καλή πρόθεση).

Παρ Ιουν 02, 05:20:48 μμ  
DimitrizZzZz said...

username said...
Θα ήθελα να μάθω για το διαλογισμό. Τι ακριβώς κάνεις εκεί; Δυστυχώς οι εικόνες μου είναι μόνο από ταινίες όπου βλέπω τους ανθρώπους σταυροπόδι με κλειστά τα μάτια να σκέπτονται. Είναι έτσι; Τι συμβαίνει;

--
Χαίρομαι που δεν έχεις κάποια μεταφυσική εντύπωση για το τι είναι ο διαλογισμός.
Είναι μια εγκεφαλική άσκηση στην ουσία που έχει διάφορα στάδια.
Αφού έχεις την σωστή σωματική στάση, στην αρχή δεν είναι και απαραίτητο αυτό, ώστε να αναπνέεις σωστά, προσπαθείς να ηρεμήσεις τις σκεψεις σου.
Σκοπός είναι να μάθεις να ελέγχεις τον εαυτό σου, το μυαλό τις σκέψεις.
Γι αυτό αρχικά όλη σου η προσπάθεια θα είναι να συγκεντρωθείς σε μία σκέψη την ώρα του διαλογισμού.
Το χρησιμότερο είναι να συγκεντρωθείς σε μία απλή εικόνα.
Είναι μεγάλο θέμα αυτό.
Αν πάρεις κάποιο βιβλίο για τις πρακτικές διαλογισμού (μια και ρώτησες για βιβλία πριν, να ακολουθήσει κατά γράμμα τις οδηγίες για την αναπνοή και να μην υπερβάλεις με την ελπίδα
να "επιταχύνεις" την διαδικασία. Μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Παρ Ιουν 02, 05:22:46 μμ  
to ena kai to mhden said...

Γιατί μπαμπά όλοι χτυπούν τον Χριστιανισμό;Γιατί φοβούνται παιδί μου.Τι φοβούνται μπαμπά;Μήπως κάνουν λάθος και δικαιωθούν οι Χριστιανοί που λένε πως ο Χριστός Ανέστη.
Απόδειξη σε αυτό είναι πως δεν χτυπούν άλλες θρησκείες βάναυσες,απάνθρωπες,ανόητες κ.λ.π
Επίσης δεν σχολιάζουν ποτέ το γεγονός πως έχουν επαληθευτεί δεκάδες προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης με την πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο να τείνει στο άπειρο.Δεν λέμε για την Καινή γιατί θα πουν για συμπαιγνίες των Χριστιανών και άλλα τέτοια φαιδρά.Ούτε στους λόγους του Χριστού θα σταθούν ποτέ παιδί μου γιατί δεν τους συμφέρουν.Εκπληρώθηκαν όλοι μέχρι σήμερα και έτσι θα γίνετε μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία.Και η απιστία μπαμπά,η ξέφρενη πρόοδος μήπως σημάνουν το τέλος του Χριστιανισμού;
Όχι παιδί μου,ο ίδιος ο Χριστός στο Ευαγγέλιο ρωτά (με παράπονο;)αν θα έχουν μείνει πιστοί όταν επιστρέψει.
Και κάτι άλλο παιδί μου,όλοι ετούτοι υπολογίζουν σε μια εξέλιξη πέρα από τον Χριστιανισμό χωρίς να λογαριάζουν τον ξενοδόχο.
Και ποιός είναι ο ξενοδόχος;Ο Παράκλητος παιδί μου.

Παρ Ιουν 02, 05:31:49 μμ  
doctor said...

Διάβασα με προσοχή όλες τις δημοσιεύσεις.

Πιστεύω ότι ΚΑΙ ο βουδισμός ως θρησκεία (διότι δυστυχώς κατήντησε θρησκεία) απέτυχε.

Στις βουδιστικές χώρες υπάρχει απάθεια, έλλειψη κριτικής σκέψης, αδιαφορία για τα κοινά και εγω-παθητική στάση ζωής, καμία όρεξη για κοινωνικές αλλαγές και γενικά οι κοινωνίες εκεί είναι πολύ πίσω σε όλα σε σχέση με την Ευρώπη.

doctor

Παρ Ιουν 02, 05:34:02 μμ  
DimitrizZzZz said...

Ξανά οι απειλές.
Μύρισε χριστιανός πάλι.

Παρ Ιουν 02, 05:34:12 μμ  
marios-p said...

Ενας τρόπος να κατανοήσεις το ζεν είναι να γράφεις μικρά σχόλια στα ξένα μπλογκς

Παρ Ιουν 02, 05:37:45 μμ  
synas said...

Δεν την πέφτει κανείς στο Χριστιανισμό. Οι οπαδοί του Χριστιανισμού την πέφτουν σ’ όλους τους υπόλοιπους -ό,τι θέμα κι αν συζητάμε.

Παρ Ιουν 02, 05:41:48 μμ  
cyberdust said...

Όπως ανέφερε προηγουμένως ο φίλτατος Δημήτρης, Ζεν είναι άσκηση, τρόπος ζωής, πειθάρχηση του πνεύματος και πειθαρχία του σώματος, είναι ζαζέν. Στο πνεύμα του Ζεν, αυτό το θρεντ στερείτε νοήματος, είναι ένα ανούσιο μπλα μπλα να σκοτώσετε την ώρα σας. Πέντε λεπτά άσκηση την ημέρα αξίζουν περισσότερα από όλα τα βιβλία που θα διαβάσετε. Παρόλο αυτό, και για αρχή, χωρίς όμως να προχωρήσετε παραπέρα, για όσους ρώτησαν για βιβλίο, σας συνιστώ του Philip Kapleau «the three pillars of Zen Buddhism». Όλα τα άλλα είναι για πέταγμα.

Παρ Ιουν 02, 05:45:22 μμ  
cyberdust said...

PS. και του Ιάπωνα Daisetz Suzuki "Zen essays" για όσους ασχολούντε πιο εγκεφαλικά.

Παρ Ιουν 02, 05:49:20 μμ  
scalidi said...

Τι σύμπτωση αυτό το κείμενο! Χθες περιέγραφα σε κοντινούς μου ανθρώπους τη γνωριμία μου με ένα συγγραφέα που με μάγεψε η σοφία, η μακαριότητα της φιλοσοφίας του, ο σεβασμός που εκπέμπει προς όλους και όλα και μου επεσήμαναν 2 φίλοι ότι γνώρισα δηλαδή "ένα βούδα". Μπορεί να έγινε κι έτσι...

Παρ Ιουν 02, 05:50:16 μμ  
marios-p said...

Το έκανα χάικου:
Κατανοείς το ζεν όταν γράφεις μικρά σχόλια στα μπλογκς

Παρ Ιουν 02, 05:50:22 μμ  
synas said...

Αν θες πραγματικά να κατανοήσεις κάτι, προσφεύγεις στο πρωτότυπο, το αυθεντικό. Όχι στο «φιλτραρισμένο» από τρίτους.

Παρ Ιουν 02, 05:52:13 μμ  
to ena kai to mhden said...

@synas
Μας προκαλούν φίλε.Τρανό παράδειγμα και ο ίδιος ο Νίκος Δήμου όταν αποκάλεσε τον Χριστιανισμό μίασμα και αυτό δεν επιδέχεται ερμηνειών.
Επίσης φίλε μας προκαλούν έμμεσα,αδιόρατα αλλά και άμεσα.
Εμείς θα τους απαντάμε με το όπλο της αλήθειας και προσεύχομαι να πιστεύουν
αυτά που λένε κατά τον χρόνο που τα λένε είναι ένα ισχυρό ελαφρυντικό στοιχείο.Ο θεός να μας σώσει(όλους).

Παρ Ιουν 02, 05:53:11 μμ  
marios-p said...

1-0: Αν σε προκαλούν πάτα το πάνω αριστερά πλήκτρο... (το ανέκδοτο με τη γεροντοκόρη που σκανδαλιζόταν με τον γυμνό απέναντι το ξέρεις;)

Παρ Ιουν 02, 05:57:24 μμ  
ioannisk said...

Διαλογισμός, ZEN κλπ είναι: Παρασκευή και 18:00

Καλό ΣK σε όλους :)

Παρ Ιουν 02, 06:01:12 μμ  
DimitrizZzZz said...

Μια ZEN ιστορία (θα βρείτε πολλές στο Iνternet και είναι πολύ ωραίες) λέει:
Ένας φιλόσοφος είχε αφιερώσει πολλά χρόνια από την ζωή του στην μελέτη του ΖΕΝ. Όταν τελικά πέτυχε την "διαφώτιση",
(ο στόχος του ΖΕΝ, η πνευματική κατάσταση που καταφέρνεις επιτέλους να δεις τον κόσμο ως έχει, απαλλαγμένο από τις δικές σου σκέψεις),
πήγε όλα του τα βιβλία στην αυλή του σπιτιού του, και τα έκαψε.
--
Το ΖΕΝ το μαθαίνεις έμμεσα, ποτέ άμεσα. Είναι η φιλοσοφία τέτοια.
Φυσικά η ανάγνωση βιβλίων βοηθά όπως σε όλα, όμως είναι η πρακτική του που σε οδηγεί στην διαφώτιση.

Παρ Ιουν 02, 06:04:27 μμ  
username said...

Ωραία, έχει αρχίσει να βγαίνει μια άκρη. Για βιβλίο θα πάρω το Philip Kapleau «the three pillars of Zen Buddhism» που μου πρότεινε ο cyberdust. Συμφωνούν όλοι οι γκουρού;

Δεύτερο. Το ζεν είναι διαλογισμός που σαν στόχο έχει την τελική φώτιση. Ορθόν;

Παρ Ιουν 02, 06:18:03 μμ  
heinz said...

Nikos Dimou said...

"οι Μογγόλοι, ο Τζενκίς Χάν και ο Ταμερλάνος...
τους θεωρείς εκπρόσωπους της Ανατολικής σκέψης... φιλόσοφους; "

Νομίζω ότι δεν είναι καλή ιδέα να τα βλέπουμε αποσπασματικά.

Οι κουλτούρες κι οι πολιτισμοί, έχουν και τους φιλοσόφους τους, έχουν και τους Ταμερλάνους τους, και νομίζω ότι είναι αδιάσπαστα.

Φανταζόταν κανείς ότι η μελέτη της διασταύρωσης στα φασόλια θα έκτιζε (δυνητικά) το Άουσβιτς (μαζί και με άλλες επιρροές και αντιλήψεις);

Ή ότι οι ορδές των Μογγόλων θα χτίζανε (και) το Ταζ Μαχάλ;

Ο καθένας μας, μελετώντας μια κουλτούρα, βλέπει ό,τι θέλει (κι ό,τι μπορεί) να δει....

Ο απολογισμός στο τέλος της μέρας, είναι που μετράει.

Παρ Ιουν 02, 06:19:07 μμ  
Giramondo said...

Μία από τις αρχές του βουδισμού είναι ότι δεν είμαστε τέλειοι…και πρέπει να συνεχίζουμε να δουλεύουμε πάνω στην ύπαρξη μας…έτσι ώστε να βελτιωνόμαστε σιγά σιγά.


Άραγε το θυμόμαστε όλοι αυτό;

Παρ Ιουν 02, 06:26:13 μμ  
Εργοτελίνα said...

Απο το "Ταξιδεύοντας στην Αγγλια"
του Θειου Καζαντζακη....


(Στο Βρεττανικο Μουσειο)

..Θυμουμαι καποιους στιχους
που αλλοτε ρυθμιζαν καλα
την ψυχη μου..

Σαν το χρυσο μεταξοσκουληκα
εχει αραξει ο Βουδας
στα κλαρια της άνανθης σιγης
Εφαγε ολα τα φυλλα
εφαγε ολα τα φυλλα της μουριας
της γης..
εφαγε ολα τα φυλλα
και τα καμε μετάξι!...


Tετοιος Βουδας,τελεια λυτρωμενος
τελεια λυτρωνοντας την υλη

ειναι και ο Τεχνίτης..

Παρ Ιουν 02, 06:34:41 μμ  
vassiliskou said...

Ταρααάμ! Ελληνικά!

Εγινε κι αυτό!

Προσευχήθηκα στο Βούδα, αφού όλοι οι άλλοι με κλ...., και νά'το! Τώρα σε ποιόν προσευχόμαστε για Αβαταρ?

Λοιπόν, κ. Δήμου, η εργοτελίνα έχει 14 σχόλια σήμερα, με all-time record βέβαια τα 31, στο ποστ "Ενας που άλλαξε τη ζωή μας" (Steve Jobs), posted 05.05.06. Το 31ο της στις 31 07.05.06.

Ο σωστοναλέ(αλέ-αλέ-αλέ) έχει... μόλις 15, μικρό προσωπικό του ρεκόρ. Είμαι σίγουρος πως θα κοιτάξει να αναπληρώσει ως το βραδυ, και φυσικά τις επόμενες ημέρες, αφήνοντας το τελευταίο (ακόμη κι αν είναι ένα "συμφωνώ)!.

Εφιάλτες θα έχει μη τυχόν κι αφήσει άλλος την τελευταία λέξη!

Είναι δίκαιο να παρατηρείτε τον έναν για κατάληψη του μπλογκ σας(που είναι δηλαδή) και την άλλη όχι; Η είναι που αναφέρει δικά σας κείμενα;

ΟΚ, συμφωνώ, κι εμένα μου αρέσει πάντα να διαβάζω δικά σας, αλλά όχι μέσω... καταλήψεων!

Νομίζω ότι εκείνο το ρημάδι το self-moderation έχει πάει υπέρ πίστεως και πατρίδος. Είναι πολλοί αυτοί που κάνουν κατάληψη.

Και νομίζω ότι καταλαβαίνουμε όλοι πότε γίνεται κατάληψη και κερδίζουμε όλοι, με κειμενάρες από αστεράτους συνσχολιαστές, και πότε μας σπάνε τα νεύρα κανονικά.

Και κάθε φορά που σπαζόμαστε, είναι κρίμα. Δεν αφήνουν χώρο για αρκετούς που θα ήθελαν κι αυτοί να γράψουν.

Συγνώμη για τη διακοπή της ροής, συνεχίστε...

Παρ Ιουν 02, 06:40:11 μμ  
vassiliskou said...

Χα! 15 η εργοτελίνα!

Είδατε;

Παρ Ιουν 02, 06:40:58 μμ  
broccoli said...

εγώ προτείνω το "ζεν και η τέχνη της συντήρησης της μοτοσυκλέτας" του robert pirsig

Παρ Ιουν 02, 06:51:52 μμ  
Εργοτελίνα said...

@Heinz...Ταζ Μαχαλ..Μογγολοι!!!!!!!!!!

Μην τα ακουσουν οι Ελληναραδες
και τους πεσει το ηθικο
με την οψιμη "μογγολολογια" τους

Μην περασει το μογγολικο μνημειο
την Ακροπολη....

Τους Μογγολους παντως τους
εχουν σε εκτιμηση στη Δυση..

Κατακτητες,εμποροι,ανεξιθρησκοι
..ανοιξαν νεους δρομους..
.. το χαρτονομισμα μογγολικη
εφευρεση..

και ειναι και Βουδιστες..
και Σοβιετικα καταπιεσμενοι..

Υ.Γ.
Ενα κοινο Ελληνων και Ινδων
..νιωθουν αμηχανια για
το μογγολικο παρελθον τους..

Και μια και ο Γιωργος
ειναι κρυφοβουδιστης
..ισως να εχει μυησει
και την Καραχασαν
και μεσω του διαλογισμου
να βρει την ηρεμια του
και εμεις και ο Ερντοάν...

κυριε Counter...(16)
Kαταληψη στο blog
επρεπε να κανουν
οι αγωνιζομενοι φοιτητες
αλλα προτιμουν
πιο ρωμέηκους τροπους...

Βουδιστης Μανατζερ
που μας χρειαζεται...

Παρ Ιουν 02, 07:10:05 μμ  
Yosemite Sam said...

Σωστέ να λέγεται:

Δύο ακόμη τύποι για ίσιωμα εδώ και εδώ.

Παρ Ιουν 02, 07:27:21 μμ  
Nikos Dimou said...

@cyberdust said...
"σας συνιστώ του Philip Kapleau «the three pillars of Zen Buddhism». Όλα τα άλλα είναι για πέταγμα".

Πολύ αντιβουδιστικός τρόπος σύστασης.
Εειδή δεν είναι όλα για πέταγμα συνιστώ:
Για εύκολη προσεγγιση:

Alan Watts: "The Way of Zen" (έχει γραψει άλλα 4 - αυτό είναι κλασικό).
Daizetz Teitaro Suzuki: "Manual of Zen Buddhism", "Essays in Zen Buddhism" Series I & II.
O Suzuki έφερε το Zen στην Δύση.
Για την άσκηση στο Ζεν:
Eugen Herrigel:"Zen and the Art of Archery" (κλασικό). Του ίδιου: "The Method of Zen".
Μία συλλογή από ko-an (οι σύντομοι περιεκτικοί μύθοι) Paul Reps: "Zen Flesh, Zen Bones".

Την απόλυτη Ένωση-Λύτρωση(ιαπωνικά Satori) την ονομάζουμε "Φώτιση" και όχι Διαφώτιση.

Παρ Ιουν 02, 07:27:47 μμ  
DimitrizZzZz said...

Την απόλυτη Ένωση-Λύτρωση(ιαπωνικά Satori) την ονομάζουμε "Φώτιση" και όχι Διαφώτιση.

--
Διαφώτιση είναι σωστότερο. Η πρακτική του διαλογισμού μας διαφωτίζει στην πορεία του ΖΕΝ, και δεν μας φωτίζει σαν λάμπα.
Μικρή σημασία έχει όμως αυτή η αντίρρηση, τουλάχιστον για μένα.

Παρ Ιουν 02, 07:37:24 μμ  
DimitrizZzZz said...

Άλλος ένας λόγος είναι η έννοια της διαφώτισης, η απαλλαγή από την πλάνη,
η αποκάλυψη της αλήθειας, που είναι συναφές με τον τρόπο που ο διαλογισμός ηρεμεί το μυαλό από τις ανεξέλεκτες σκέψεις μας, με τελικό σκοπό την πλήρη ηρεμία τους, ώστε να δούμε τον κόσμο απαλλαγμένοι από τον τρόπο που οι σκέψεις μας τον παραμορφώνουν.

Παρ Ιουν 02, 07:53:19 μμ  
Lefteris Kritikakis said...

This post has been removed by the author.

Παρ Ιουν 02, 08:05:42 μμ  
Το σωστό να λέγεται said...

Ξαναγύρισα!
Λίγο τελματωμένο το βλέπω το blog.

Όπως η αγορά. Πάτος.
Δεν έχει liquidity.
Όλα τα αμερικανάκια μάζεψαν τα μπαγάζια τους και είναι στο LIRR για τα Hamptons.

Για να δούμε ...

-> Yosemite Sam said...
"Σωστέ να λέγεται:

Δύο ακόμη τύποι για ίσιωμα εδώ και εδώ."

Sam I'm gonna start paying you commissions as soon as the deadbeats start paying.

Δεν αφήνω δουλειές ατέλειωτες. Πρώτα έχει σειρά ο γνωστός...

Σε παρακαλώ στείλτε στους νεους υποψήφιους το λινκ:

http://www.apologitis.com/gr/fotos.htm#ΒΙΝΤΕΟ_ΕΙΚΟΝΕΣ

Είναι σελίδα με πολλαπλά βίντεο και φωτογραφίες απο το θαύμα του Αγιο Φωτος των Ιεροσολύμων το Μεγάλο Σαββάτο.

Όσοι άθεοι προσέλθετε.

Παρ Ιουν 02, 08:07:35 μμ  
planet said...

@το σωστό να λέγεται:
Με αυτό το link που παρέθεσες από τα Ιεροσόλυμα ολοκληρώνεται η παράνοια.

Δεν νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε λάθος μπλογκ;

Παρ Ιουν 02, 08:12:50 μμ  
Το σωστό να λέγεται said...

This post has been removed by the author.

Παρ Ιουν 02, 08:24:05 μμ  
Το σωστό να λέγεται said...

-> planet

"Δεν νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε λάθος μπλογκ;"

Πλανήτη, δεν κατάλαβες τι σημαίνει σατόρι.

"Την απόλυτη Ένωση-Λύτρωση(ιαπωνικά Satori) την ονομάζουμε "Φώτιση" και όχι Διαφώτιση."

Το μήνυμα δεν ήταν προς διαφώτιση αλλα προς φώτιση.

Αν δεν θελεις ούτε το ένα ή το άλλο αγνόησε μας.

Παρ Ιουν 02, 08:24:06 μμ  
planet said...

@το σωστό να λέγεται: μέχρι πάντως να καταλάβω τη διαφορά "φώτισης" και "διαφώτισης" θα ανάψω το πορτατίφ.

Σήμερα σολάρεις άγρια αδερφέ. Δεν θα έρθει η σωτηρία έτσι...

Παρ Ιουν 02, 08:29:06 μμ  
marios-p said...

This post has been removed by the author.

Παρ Ιουν 02, 08:46:45 μμ  
marios-p said...

Κατανοείς το ζεν όταν δίνεις περισσότερη σημασία στα σχόλια των άλλων απ’ ό,τι στα δικά σου.

Παρ Ιουν 02, 08:47:00 μμ  
cyberdust said...

Nikos Dimou said...
Alan Watts: "The Way of Zen" (έχει γραψει άλλα 4 - αυτό είναι κλασικό).
Friday, June 02, 2006 7:27:47 PM
Πάλι αναγκάζεται διαφωνήσω. Ο Watts είναι όλο μπούρδες και μηδέν ουσία. Ένας ποταπός άνθρωπος που ποτέ του δεν κατάλαβε τι είναι Ζεν, ούτε το παραμικρό. Χάσιμο πολύτιμου χρόνο. Σε αντίθεση με τον Καπλώ, που είναι μόνον ουσία, και μόνον ουσία.

Παρ Ιουν 02, 08:54:15 μμ  
cyberdust said...

This post has been removed by the author.

Παρ Ιουν 02, 08:54:22 μμ  
cyberdust said...

This post has been removed by the author.

Παρ Ιουν 02, 08:56:17 μμ  
Το σωστό να λέγεται said...

-> planet
Κρίμα και νομιζα θα χορέψουμε ντουέτο.

Πότε έρχεται η σωτηρία;
Γνωστή σου;


Είναι άσε νέκρα σήμερα Παρασκευή βράδυ και πρέπει να μείνω μέσα μέχρι τις 11 και κάτι.

Παρ Ιουν 02, 08:57:31 μμ  
cyberdust said...

This post has been removed by the author.

Παρ Ιουν 02, 09:02:22 μμ  
rm said...

This post has been removed by the author.

Παρ Ιουν 02, 09:12:00 μμ  
synas said...

Γιατί έχουν εξαφανισθεί όλες οι γυναίκες του blog;

Παρ Ιουν 02, 09:14:24 μμ  
Το σωστό να λέγεται said...

Ok boys ξεκόλλησε ο server.
Σβύστε τα πολλαπλά μηνύματα.
Ο καθένας το δικό του.
Μην φορτώνουμε τον κυρ Νίκο.

Παρ Ιουν 02, 09:15:36 μμ  
vassiliskou said...

Γκουχ-γκουχ!

Τι θα γίνει; Ηρθαμε και ακόμη οι ίδιοι εδώ; Οι άλλοι τι γίνονται; Πότε Βούδας, πότε Κούδας, κι εδώ μέσα μόνο Ζεν (με 9/11 να τη σπάσει λεει στον άλλον! Κατά τα άλλα διαλογισμός και ηρεμία λέει. Τι μυαλά!)

Παρ Ιουν 02, 09:16:29 μμ  
planet said...

@Σαλτάρω (rm) 16802795... Από τα σκουπίδια γεννιέται το μεγαλείο!

Παρ Ιουν 02, 09:16:30 μμ  
aphrodite said...

ΟΠΑ!

Helllllo vassiliskou! Ωρρρραίο avatar! Εχω και martini, θα με πας party?
;)))

Eμ, με την πιο... βουδιστική έννοια του όρου εννοείται! ΛΟΛ!

(αυτός ο βλογημένος ο βλόγερ μήπως είναι ΧΟ και τα πήρε λίγο σήμερα? Η φταίει που έλειπα και μου έκανε μούτρα πετώντας με συνέχεια έξω?)

Παρ Ιουν 02, 09:37:37 μμ  
Υποκείμενο δικαίου said...

Τέσσερις παρατηρήσεις:

1. Ο βουδισμός δεν είναι θρησκεία με την έννοια του μουσουλμανισμού ή ο χριστιανισμού. Είναι όμως θρησκεία με την έννοια του λατινικού re-ligio - "αυτού που μας ενώνει όλους". (Με την έννοια αυτή, ο γνωστός βιολόγος Ed Wilson είπε ότι η θεωρία της εξέλιξης είναι η μοναδική αληθινή μας θρησκεία - αλλά αυτό είναι θέμα για αύριο, την ημέρα του περιβάλλοντος).Πρέπει κάποιος να εξοικειωθεί λίγο με τον βουδισμό -π.χ., με τις "τέσσερις ευγενείς αλήθειες"-για να καταλάβει τι είναι "αυτό που μας ενώνει όλους".Πάντως, θα ήταν λάθος να θεωρηθεί φιλοσοφική σχολή, και ο χαρακτηρισμός αυτός απορρίπτεται από τους βουδιστές.

2. Για το ζήτημα του πόνου : ο βουδισμός δεν απορρίπτει το πόνο, αλλά τον αποδέχεται. "Διδάσκω τον πόνο, και το τέλος του πόνου", έλεγε ο Βούδας. "Να ζεις, σημαίνει να υποφέρεις" είναι μία από τις "τέσσερις ευγενείς αλήθειες". Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι η ζωή είναι μία ατέλειωτη δυστυχία. Σημαίνουν ότι η ζωή απλώς ΕΙΝΑΙ (σκέτο). Και ο κόσμος, μέσα στον οποίο υπάρχει ο θάνατος, η αρρώστεια, τα γηρατειά, μας προσφέρεται μαζί με τον πόνο. Θα παρέπεμπα όσους ενδιαφέρονται στην ιστορία του νεαρού Βούδα, και στον πανέμορφο βουδιστικό μύθο της Kisagotami (που εμπεριέχει όλη την διδασκαλία του βουδισμού). Προσέξτε πόσο αντιτίθενται όλα αυτά στην ευδαιμονική/καταναλωτική μας εποχή - καθώς και στις διδασκαλίες γνωστότερων θρησκειών, που επιμένουν ότι η ζωή μπορεί, με την κατάλληλη πίστη, να γίνει έτσι ή αλλιώς.

3. Ο βουδισμός σου ζητάει να πιστεύσεις πολύ λίγα - ίσως και τίποτα! Σου ζητάει όμως να ΚΑΝΕΙΣ, και από κει ακολουθούν όλα. Ο βουδισμός είναι πολύ πρακτικός. Άλλη μία τεράστια διαφορά του με τις γνωστές μας θρησκείες.

4. Για λόγους που δεν είναι του παρόντος, σήμερα πολλοί δυτικοί στρέφονται στον βουδισμό. Ο Δαλάι Λάμα είπε κάποτε κάτι σπουδαίο : "αν δεν υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι, και δεν είστε απολύτως βέβαιοι, μείνετε με τις θρησκευτικές παραδόσεις του τόπου σας"(ή, κάπως έτσι). Πόσοι από τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών αποστολικών/μεσσιανικών μας θρησκειών μπορούν να πουν κάτι τέτοιο - μέσα στο πάθος τους να προσηλυτίσουν τον κόσμο, μέχρι την τελευταία φυλή του Αμαζονίου; Θα έλεγα κανείς...

Παρ Ιουν 02, 09:39:54 μμ  
planet said...

Αφροδίτη μας έλειψες... Τι πάρτυ θες, ζεν-πάρτυ, τάντρα-πάρτυ, ή τι ακριβώς;;;

Παρ Ιουν 02, 09:40:01 μμ  
glenn said...

This post has been removed by the author.

Παρ Ιουν 02, 09:50:37 μμ  
glenn said...

This post has been removed by the author.

Παρ Ιουν 02, 09:50:39 μμ  
aphrodite said...

@planet,

Buddha-party!
:-)))

Στο θέμα μας, διαφώτισέ με λίγοοο...

Παρ Ιουν 02, 09:51:46 μμ  
eyes wide shut said...

Αφροδίτη εδώ είμαι! Πες μου!

Παρ Ιουν 02, 09:53:58 μμ  
aphrodite said...

@eyes - new kid λες?

Εχω πολύ στριμμένο kundalini, τι μπορείς να κάνεις γι'αυτό?

Παρ Ιουν 02, 10:01:25 μμ  
eyes wide shut said...

Το βλέπω στα μαλλιά σου Αφροδίτη το στριμμένο kundalini!

Παρ Ιουν 02, 10:03:55 μμ  
eyes wide shut said...

Τα Chakras μου πάντως είναι ανενεργά...

Παρ Ιουν 02, 10:06:23 μμ  
aphrodite said...

@eyes (λέμε τώρα!)

Ακόμη με τα μάτια πορεύεσαι εσύ? Πληζ!

Μη με επιθυμείς... Πονάει!
(-DDD

(ελπίζω το αγαλματίδιο που θα μας πετάξει να μην ανοίγει κεφάλι!)

Παρ Ιουν 02, 10:08:47 μμ  
Το σωστό να λέγεται said...

-> Aφροδιτη

Αν δεν τους μιλήσεις (planet, eyes wide shut) θα γίνουν Ο.Χ.

Κρύβουν και το profile τα ανήλικα.


"Μετά το φαγητό καθίσαμε στον κήπο."

Τι φαγητό σερβίρεις σ'ενα Δαλάι-Λάμα.

Κατσικάκι με ροδοκοκκινιστές πατάτες στον φούρνο ή γεμιστούς αστακούς με σοκολάτα φράουλα για επιδόρπιο;

Κάτω $2.40 τα GGDIJ.
65 cents τα QQQUK, να αγοράσουμε τώρα;
Φαίνεται ότι θα φαέι χώμα την Δευτέρα η αγορά.

Παρ Ιουν 02, 10:10:34 μμ  
Nikos Dimou said...

Επανέρχομαι μετά δίωρη απουσία (εδώ στο Ψυχικό είχε πέσει το ρεύμα) για να βρώ τον Κρητικάκη να στέλνει προσωπικά μηνύματα ("πάρε με στο τηλέφωνο") με άσχετο σχόλιο, ο διαφωτιστής cyberdust να έχει προσωπικά με τον Alan Watts (γιατί τέτοιο μίσος;), "το σωστό να λέγεται" να μας συνδέει με το Άγιο Φως στα Ιεροσόλυμα, ο σαλτάρω να παραληρεί - και ανάμεσα σε αυτά, να νιώθω άσκημα όταν διαβάζω ένα σοβαρό σχόλιο από το υποκείμενο δικαίου.

Το blog έχει ξεστρατίσει εντελώς. Ο καθένας το εκμεταλλεύεται για πάρτη του - ο ένας για να κάνει θρησκευτικό κήρυγμα, ο άλλος εθνικιστικό... ο τρίτος για ποιητικές σαχλαμάρες ή χυδαιότητες. Βλέπω να την κάνουν και οι λίγοι σοβαροί που έχουν απομείνει.

Παρ Ιουν 02, 10:12:59 μμ  
eyes wide shut said...

Προς "το σωστό να λέγεται"
Και αν είχα το profile μου ανοιχτό θα έβλεπες τι περισσότερο; Δεν έχω προφιλ, δεν είμαι ανήλικο...

Παρ Ιουν 02, 10:13:07 μμ  
Zoros said...

@Υποκείμενο δικαίου

Σε ευχαριστούμε για το κατατοπιστικό comment.

Παρ Ιουν 02, 10:15:12 μμ  
eyes wide shut said...

Νίκο Δήμου υπάρχουν πολλοί "σοβαροί", μόνο που βγάζουν εδώ τον χειρότερο ευατό τους. Έπεσε το ρεύμα στο Ψυχικό; Τόσο πλούσιος Δήμος και δεν έχει γεννήτριες;

Παρ Ιουν 02, 10:15:29 μμ  
Το σωστό να λέγεται said...

κυρ Νίκο μην στεναχωριέστε
πριν απο την καταιγίδα υπάρχει καποια νηνεμία.


Πως σας φάνηκε η σελίδα για το Άγιο Φώς;


Υ.Γ.
Έχετε UPS?

-> Wide mouth shut eyes

It doesn't matter to me if you have hidden profile.

Παρ Ιουν 02, 10:20:17 μμ  
Yosemite Sam said...

comment moderation ίσως;

Παρ Ιουν 02, 10:20:54 μμ  
Nikos Dimou said...

Yosemite Sam said...
comment moderation ίσως;

Θα χαθεί τελείως ο διάλογος. Θα απαντάς τώρα και θα δημοσιεύεται αύριο...

+ Επιπλέον δουλειά για μένα, και βεβαίως όσοι κόβονται θα φωνάζουν: λογοκρισία!

Παρ Ιουν 02, 10:34:03 μμ  
eyes wide shut said...

ΝΔ αφήστε το έτσι. Χωρίς moderation. Θέλουμε και εμείς τα trolls κοινό!

Παρ Ιουν 02, 10:36:29 μμ  
Εργοτελίνα said...

Υποκειμενου Δικαιου said

Είναι όμως θρησκεία με την έννοια του λατινικού re-ligio - "αυτού που μας ενώνει όλους". (Με την έννοια αυτή, ο γνωστός βιολόγος Ed Wilson είπε ότι η θεωρία της εξέλιξης είναι η μοναδική αληθινή μας θρησκεία - αλλά αυτό είναι θέμα για αύριο, την ημέρα του περιβάλλοντος)


ΛΙΓΚΑ,LIGAMENT,ΣΑΝ ΤΟ LEGO
OI ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ
ΕΠΑΝΑΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ
ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ....

))))
TO FOCUS ΕΧΕΙ DVD...

Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΙΔΕΑ
ΤΟΥ ΔΑΡΒΙΝΟΥ...

Παρ Ιουν 02, 10:42:00 μμ  
aphrodite said...

@ΝΔ,

OK, OK, κατ'ευθείαν στα βαθειά:

Ξέρουμε (ή φανταζόμαστε) πως είναι αδύνατον να υπάρχουν βουδιστικές ρετσέτες "κάνε αυτό" και "κάνε εκείνο", αλλά πώς θα γίνεται ο νηφάλιος, γαλήνιος, επαιδευμένος νους να επικρατήσει των ζωτικών ενστίκτων του, μέσα σε τόοοσα επιθετικά / τρομοκρατικά / σαρωτικά ερεθίσματα στη ζωή που κάνουμε?

Για να πάμε λίγο την κουβέντα στο "δια ταύτα"...

Παρ Ιουν 02, 10:42:07 μμ  
Nikitas said...

Νίκο Δήμου βοήθεια! Εχουν μπει ΧΑΚΕΡ στο
www.psychologia.gr/forum

και οι χάκερ έχουν γράψει κάτι Τούρκικο ! Μπορείς να μου πείς τι σημαίνει ή όποιος αλλος ξέρει ;

Παρ Ιουν 02, 10:43:34 μμ  
doctor said...

Nikos Dimou said...
"το σωστό να λέγεται" να μας συνδέει με το Άγιο Φως στα Ιεροσόλυμα, ο σαλτάρω να παραληρεί - και ανάμεσα σε αυτά, να νιώθω άσκημα όταν διαβάζω ένα σοβαρό σχόλιο από το υποκείμενο δικαίου.

Το blog έχει ξεστρατίσει εντελώς. Ο καθένας το εκμεταλλεύεται για πάρτη του - ο ένας για να κάνει θρησκευτικό κήρυγμα, ο άλλος εθνικιστικό... ο τρίτος για ποιητικές σαχλαμάρες ή χυδαιότητες. Βλέπω να την κάνουν και οι λίγοι σοβαροί που έχουν απομείνει.

***************

Κύριε Δήμου απ' ότι έχετε καταλάβει, κάποιοι μπαίνουν εδώ με έναν και μόνο σκοπό: Να διαλύσουν το μπλογκ.
Να το ευτελίσουν και να το απαξιώσουν με τις θρησκοληψίες και τον ηλίθιο δογματισμό τους.
Με τις βρισιές, τις επιθέσεις και την χρυσαυγίτικη συμπεριφορά.

Ξέρετε και ξέρουμε ποιοι είναι.

Διαγράψτε και διαγράφτε κάθε τους σχόλιο.

ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ.

Οι δημοσιεύσεις της Εργοτελίνας είναι ενέσεις λογικής ανάμεσα στην βρωμιά και την σαπίλα των γνωστών-αγνώστων.

doctor

Υ.Γ. Θρησκεία: Ο καρκίνος του νου.

Παρ Ιουν 02, 10:43:35 μμ  
eyes wide shut said...

@aphrodite: δεν είναι τυχαία η γενίκευση των "ουσιών" στη Δύση. Κανείς δεν μπορεί να συλλάβει το όλο μπροστά σε αυτό που εσύ σωστά ονομάζεις "επιθετικά / τρομοκρατικά / σαρωτικά ερεθίσματα". Δεν υπάρχει τέτοια λύση στην πόλη...

Παρ Ιουν 02, 10:46:41 μμ  
Lefteris Kritikakis said...

This post has been removed by the author.

Παρ Ιουν 02, 10:50:06 μμ  
DimitrizZzZz said...

This post has been removed by the author.

Παρ Ιουν 02, 10:51:11 μμ  
cyberdust said...

«Μία συλλογή από ko-an (οι σύντομοι περιεκτικοί μύθοι) Paul Reps: "Zen Flesh, Zen Bones".»

Δεν έχω διαβάσει τοn Ρεπς, εκτός το σιτε του στο ιντερνέτ, αλλά θα γράψω ένα δείγμα ενός κοαν, το πιο φημισμένο, το koan “mu”.

Μοναχός ρωτά τον δάσκαλο: “Does a dog have Buddha-nature?”
Απάντηση του δασκάλου: “Muuuuuuuu” (μίμηση ήχου αγελάδας)

(στην απρόβλεπτη αντίδραση του δασκάλου και στο άκουσμα αυτού του ήχου, ο μοναχός φωτίστηκε.) Ένα koan δεν είναι σύντομος περιεκτικός μύθος.

Παρ Ιουν 02, 10:52:56 μμ  
DimitrizZzZz said...

Το ΖΕΝ διδάσκεται και μέσα από ιστορίες, όπως είπα και πριν ποτέ άμμεσα, μόνο έμμεσα. Κανείς δεν μπορεί να σου δείξει το ΖΕΝ.
Μία από τις καλύτερες ιστορίες του, για μένα, είναιη ακόλουθη:

Όποτε τον ρωτούσαν για το ΖΕΝ, ο μεγάλος δάσκαλος Gutei σήκωνε ένα δάχτυλο στον αέρα σιωπηλός. Ένα αγ΄ρι στο χωριό άρχισε να μιμέιται αυτή την κίνηση. Όποτε άκουγε ανθρώπους να μιλάνε για τις διδαχές του Gutei, διέκοπτε την κουβέντα και τέντωνε το δάχτυλο του ψηλά.
Ο Gutei άκουσε την αταξία του αγοριού. Όταν το συνάντησε στον δρόμο το άρπαξε και του έκοψε το δάχτυλο. Το άγόρι έβαλε τα κλάμματα και άρχισε να τρέχει μακριά, όμως ο Gutei το φώναξε. Όταν το αγόρι γύρισε να κοιτάξει, ο Gutei ύψωσε το δάχτυλο του ψηλα στον αέρα. Εκείνη την στιγμή το αγόρι διαφωτίστηκε.

---
Για πολύ καιρό μου άρεσε αυτή η ιστορία χωρίς να μπορώ να καταλάβω τον λόγο. Η πρώτη ανάγνωση λογικά θα έπρεπε να με απωθήσει. Κάποια στιγμή κατάλαβα οτι
η αλληγορία αναφέρεται στην βασική αρχή της τεχνικής του διαλογισμού.
Όπως δεν πρέπει να έχεις σκέψεις την στιγμή του διαλογισμού για να δεις την αλήθεια όπως είναι, έτσι δεν πρέπει να έχεις και δάχτυλο για να δεις τι δείχνει ένα άλλο δάχτυλο.

Παρ Ιουν 02, 10:53:26 μμ  
eyes wide shut said...

cyberdust τι παραβολή είναι πάλι και αυτή; Explain please!

Παρ Ιουν 02, 10:56:14 μμ  
cyberdust said...

Ανά τους αιώνες, οι μοναχοί συλλογίζονται πάνω σε αυτό το «μου», επαλαμβάνοντας μονότονα και προσπαθώντας να «νιώσουν», προσοχή όχι να «νοήσουν», τι ήθελε να πει ο δάσκαλος. Θεωρείτε το πιο άμεσο κόαν, εν τούτοις το πιο δύσκολο. Μερικοί χρειάζονται μέχρι και είκοσι ή σαράντα χρόνια μέχρι να «νιώσουν» την απάντηση.

Παρ Ιουν 02, 10:59:53 μμ  
eyes wide shut said...

cyberdust νομίζω ότι έχουμε μπει σε άλλες σφαίρες πέρα από το μούγκρισμα της αγελάδας... Δηλαδή αν ο δάσκαλος γρύλιζε σαν το γουρούνι τότε ο μαθητής θα καταλάβαινε κάτι διαφορετικό;

Παρ Ιουν 02, 11:02:41 μμ  
flωra said...

Ο Επίκτητος ήταν που είπε ότι δεν μας επηρεάζουν τα γεγονότα αλλά ο τρόπος που τα προσλαμβάνουμε. Εμείς λοιπόν αυτό το ξέραμε από μόνοι μας. Δεν θα ανακαλύπτουμε κάθε μέρα τον τροχό ούτε θα συζητήσουμε τις ανώριμες απόψεις τις καταστροφικές και απάνθρωπες για την αγάπη, της Εργοτελίνας: να λέμε τώρα συντακτικές βαρβαρότητες, ότι ο χριστιανισμός "είναι αγάπη" επειδή ο Χριστός "κήρυξε την αγάπη" και όλο αυτό τον εμετό που δεν έχει τέλος, επειδή η Εργοτελίνα είναι θύμα της αποβλάκωσης που προσφέρει το χριστιανοκαπιταλιστικό μίγμα. Εμείς οι εμείς, Εργοτελίνα, συμφωνούμε εντατικά με την Αντιγνώση της Λιλής Ζωγράφου. Δεν θα ανακαλύπτουμε κάθε μέρα τον τροχό κι ούτε θα λασπώνουμε στα εύκολα. Ζήτημα προτεραιοτήτων που έτσι θέλουμε να τις τοποθετούμε - είμαστε ελεύθεροι...

Παρ Ιουν 02, 11:03:53 μμ  
aphrodite said...

Χμ, κάτι γίνεται - και δε το λεω... μπλαζοειδώς (sic).

1. Εάν δεν μπορούμε να συλλάβουμε το "όλον", παρά με το που νομίζουμε ότι είδαμε τη σκιά της τρίχας του υπό γωνίαν, τα κάνουμε πάνω μας και αυτοκαταστρεφόμαστε ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΑΤΑ, σε λίγο δε θα μείνουν και πολλοί να συνεχίσουν...

Για να έχουν μείνει όμως κάποιοι, σημαίνει ότι αυτό που μπορεί να ειδωθεί με ανθρώπινα εξασκημένα μάτια / φωτισμένες ψυχές είναι αρκετό ώστε να αξίζει τον κόπο να μας το μεταδώσουν και να προσπαθήσουμε. Αν λοιπόν είναι τόσο καλό, γιατί προτιμαμε την αυτοκαταστροφή κι όχι την ανέλιξη?

2. Δε νομίζω πως οι φωτισμένοι κρατούν ένα κομμάτι γνώσης για τον εαυτό τους, για να κάνουν/γίνουν κάτι καλύτερο από μας- είναι στη φύση τους να θέλουν να μας ανεβάσουν όλους. Οχι με το ζόρι όμως, αυτό δε μπορεί να γίνει.

Αναρωτιέμαι παρ'όλ'αυτά κατά πόσο φταίμε εμείς που τους παίρνουμε με τις πέτρες, αν και στα κατάβαθα της ύπαρξής μας μπορεί να πιάνουμε με τις λεπτές μας τις χορδές ότι έχουν δίκιο και κάτι υπάρχει εκεί, πολύ πιο ουσιαστικό...

Ελα όμως που εξαρτώμαστε τόσο πολύ από τον περίγυρο - τι θα πει ο Γιάννης, ο Γιώργος, η Σούλα, η Μαρία, η μάνα μου, ο πατέρας μου κτλκλτκτλ... Πώς γίνεται η ανθρώπινη ύπαρξη που ως σκοπό δεν έχει μόνον την επιβίωση και τη διαιώνιση τσάτρα-πάτρα, αλλά με τις καλύτερες δυνατόν συνθήκες, να ξεπουλιέται στα ευτελή, τα γουρουνοποιά (άτσα!) και τα εύκολα?

Πόσο "φταίμε" εμείς για τις προσκολλήσεις μας? Πόσο "φταίνε" οι "ενδιάμεσοι" δάσκαλοι (οι φωτισμένοι per se δε νομίζω να πάρουν τσάρτερ να έρθουν να μου χτυπήσουν το κουδούνι μου νυχτιάτικα ας πούμε...) που ίσως το πλησίασμά τους το παίρνουμε εξ ορισμού με στραβό ματι?

Μήπως χρειαζόμαστε λίγο πιο... pop Βουδισμό για να γλυκαθούμε ότι είναι κάτι που μπορεί να μας σώσει σε πολλά επίπεδα, μπας και ξεστραβωθούμε?

(ναι, άλλαξα τα ληγμένα, πήρα χαλασμένα!)

Παρ Ιουν 02, 11:04:46 μμ  
eyes wide shut said...

"pop βουδισμό" Αφροδίτη έγραψες... αλλά την ίδια άποψη είχαν και στην Αμερική στα sixties...

Παρ Ιουν 02, 11:08:37 μμ  
Εργοτελίνα said...

@Nikitas

We are turkish mucahit ey mehmetçik gelirse bir it dalaşirsa
sana ver altina bir mermi yansi yunan dökülsun denize unutmaki
onlarin makus kaderi denizen dibiden geçer

Eπειδη αυτο το blog ενδιαφερεται
για την επικοινωνια με αλλους
λαους..προσπαθω να το μεταφρασω..

καποια ειναι γνωστα deniz θαλασσα
mehmetcik Τουρκος στρατιωτης
it κοπροσκυλο.....

ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ
ΤΟΥΡΚΟΙ ΒΟΥΔΙΣΤΕΣ
ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ

μαλλον πρεπει να τους
φερουμε προς τα δω...

Καλα site ψυχολογιας
βρηκανε να χτυπησουνε;;;...

ΒΡΙΣΤΕ ΚΑΡΝΤΑΣΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ
ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ....

NA ΣΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ..

ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΕΙΝΑΙ
ΑΓΓΛΟΜΑΘΗΣ;;..

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο HEINZ?...

Παρ Ιουν 02, 11:10:32 μμ  
Το σωστό να λέγεται said...

-> doctor είπε:

"Κύριε Δήμου απ' ότι έχετε καταλάβει, κάποιοι μπαίνουν εδώ με έναν και μόνο σκοπό: Να διαλύσουν το μπλογκ.
Να το ευτελίσουν και να το απαξιώσουν με τις θρησκοληψίες και τον ηλίθιο δογματισμό τους."

Σχ. Δημήτρη Φανατικός δογματίλας ή μας δουλεύεις;

Εσύ δεν ήσουν που έγραφες στην σελιδα των λογιστών τα εξης;


"doctorMay 19 2006, 12:47 PM


"Δεν Θέλουμε εκδίκηση!
Θέλουμε συγνώμη και αναγνώριση!

Ακριβώς!!!

Όπως οι γερμανοί αναγνώρισαν το λάθος τους και τους συγχωρήσαμε, έτσι και οι σημερινοί τούρκοι πρέπει να πράξουν αναλόγως.

Έως τότε θα τους το θυμίζουμε και θα στήνουμε όχι ένα αλλά χίλια αγάλματα για τους νεκρούς.

Ως πόντιος κατά το ήμισυ θα περιμένω μια συγγνώμη και τίποτα άλλο."Σχ.
Σαν δικά μου λόγια ακούγονται Δημήτρη.
Ειμαι περήφανος για σένα μαθητή όταν με αντιγράφεις για τέτοιο καλό σκοπό.

Αλλά τέτοια μανία εναντίον θρησκειών!

Ούτε Τουρκος να'σουνα!

Παρ Ιουν 02, 11:13:42 μμ  
aphrodite said...

@cyberdust,

Το αγαπημένο μου:

Tanzan and Ekio were once traveling together down a muddy road. A heavy rain was still falling.

Coming around a bend, they met a lovely girl in a silk kimono and sash, unable to cross the intersection.

"Come on, girl," said Tanzan at once. Lifting her in his arms, he carried her over the mud.

Ekido did not speak again until that night when they reached a lodging temple. Then he no longer could restrain himself.

"We monks don't go near females," he told Tanzan, "especially not young and lovely ones. It is dangerous. Why did you do that?"

"I left the girl there," said Tanzan. "Are you still carrying her?"


Κολλήματα & προσκολλήσεις...

@eyes,

chill...

Παρ Ιουν 02, 11:14:43 μμ  
eyes wide shut said...

aphrodite το απόσπασμα από το Zen Flesh, Zen Bones. Πολύ κοντά στον Χριστιανισμό...

Παρ Ιουν 02, 11:19:45 μμ  
doctor said...

Το σωστό να λέγεται said...

**********************

Μπορείτε να μου πείτε τι σχέση έχει η θρησκεία με την γενοκτονία των Ποντίων και κυρίως τι σχέση έχει η γενοκτονία των ποντίων με το σημερινό θέμα;

Έλεος πια, από το Άμστερνταμ αγοράζει ο παπούλης το λιβάνι στην εκκλησία σας;

Παρ Ιουν 02, 11:21:38 μμ  
cyberdust said...

Αυτό δεν είναι κόαν, αλλά zen stories to tell your neighbours χαχαχα

Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ ενός κοαν και μιάς ιστοριούλας.

Παρ Ιουν 02, 11:21:43 μμ  
Nikos Dimou said...

ko an για καληνύχτα

Ο μαθητής χρόνια μουρμουρίζει στον δάσκαλο: "θέλω να φωτιστώ, θέλω να φωτιστώ".

Κάποια στιγμή ο δάσκαλος γυρνάει και του λεει: "Ποιος σε κρατάει;"

Και ο μαθητής φωτίστηκε.

Παρ Ιουν 02, 11:29:47 μμ  
Εργοτελίνα said...

ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΓΚΑΝΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ.....
ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ....

Παρ Ιουν 02, 11:30:29 μμ  
Το σωστό να λέγεται said...

-> doctor said...

"Μπορείτε να μου πείτε τι σχέση έχει η θρησκεία με την γενοκτονία των Ποντίων και κυρίως τι σχέση έχει η γενοκτονία των ποντίων με το σημερινό θέμα;"

Έχει θεμα με την ομορφιά του Ιντερνετ. Πόσο γρήγορα μπορεί να διαδόσει ιδέες.

Π.Χ
Όταν αρχίσαμε δυο-τρείς να μιλάμε για την γενοκτονία των Ποντίων καποιοι "μαθητές" μας κατηγορήσαν για "φασίστες" και τα λοιπά.

Δεν πέρασαν τρείς μέρες και οι κατήγοροι ασπασθήκαν το θέμα της Γενοκτονίας με τόσο ζήλο που αντέγραψαν τους "φασιστες" σε άλλο φόρουμ.

Χαίρομαι που δεν ξόδεψα άσκοπα τον χρόνο μου μιλώντας σε κλειστά δογματικά μυαλά Δημήτρη.

Παρ Ιουν 02, 11:32:59 μμ  
aphrodite said...

@cyberdust,

Δεν ήξερα ότι προκύρηξες διαγωνισμό κόαν καλέ μου... Νόμιζα ότι κάνουμε ο,τιδήποτε άλλο ΕΚΤΟΣ από διαγωνισμό εδώ πέρα...

Λάθος?

Τότε τουλάχιστον χαίρομαι που σε έκανα να γελάσεις & να διασκεδάσεις έστω και φυγαλέα...

Κάτι είναι κι αυτό.

Θα ήθελες να μας εξηγήσεις τη διαφορά?

Παρ Ιουν 02, 11:34:29 μμ  
flωra said...

vassiliskou: ουδείς σε περιόρισε στο να τα γράψεις στο word και τα επικολλήσεις. όμως εσύύύ θέλεις την ομοιομορφία, γιατί μόνο στα θολά νερά της μέσα αναπνέεις. αυτό όμως που εεεεσύ ζητάς σαν κακομαθημένο μυξιάρικο που δαγκώνει και φτύνει, δεν είναι υπάρχει.


Αυτό εδώ το απόσπασμα από την Εςργοτελίνα, μου φαίνεται ανόητο, φαιό και φρικτό: "Η διδασκαλία του, που είναι φάρμακο κατά της ατέλειας ενός άδικου και άπονου κόσμου, χρησιμεύει τώρα για να ασκεί εξουσία ένα τεράστιο και πάμπλουτο ιερατείο".

Αυτά εδώ τα λόγια είναι απατεώνικα: "Παρακολουθώ την επιστήμη. Αν η επιστήμη καταλήξει σε κάποιο συμπερασμα που είναι αντίθετο με τον Βουδισμό, θα πρέπει να αλλάξει ο Βουδισμός". Εμείς θέλουμε την επιστήμη για να λειτουργήσει για τον άνθρωπο και όχι για να συγκριθεί με...

Ο Θωμάς βίωσε μία χαριτωμένη ατμόσφαιρα και μία έκτη αίσθηση απέραντης τρυφερότητας, αλλά αποκλειστικά με τον π. Παΐσιο...και του αρκεί να τα θυμάται και να τα λέει χωρίς να ντρέπεται που κατάφερε να ψυχοπλακωθεί ψυχικώς τόσο πολύ ώστε να βρει τη χαρά κοντά σε έναν οποιοδήποτε τυχάρπαστο μηδαμινό...που συμβαίνει όμως να έχει σχέση με το θείο...του χριστιανισμού το θείο, δηλαδή το δόλο, το φόνο, το προμελετημένο έγκλημα...

Όλοι νευριάζουμε. Αλλά πρέπει να έχεις γλώώώσσααα ΝΑΑΑΑΑΑΑΑ για να διαμαρτύρεσαι που δεν ακούς να σου λένε αυτά που θέλεις να τους πεις.

Παρ Ιουν 02, 11:36:03 μμ  
eyes wide shut said...

Όλοι ψάχνουν το φως τους και αυτό το βρίσκουν μόνοι τους, όπως προτείνει ο ΝΔ. Είναι το φως στο κατώφλι που οδηγεί από τη ζωή στο θάνατο; Και γιατί να θέλουμε να δούμε αυτό το φως πριν έρθει η "ώρα";

Εν κατακλείδι: make love not war! Καληνύχτα.

Παρ Ιουν 02, 11:36:10 μμ  
Το σωστό να λέγεται said...

Προχωράμε

Μαρκο Πόλο και Βουδας
Δυστυχώς στα Αγγλικά.

Sailing towards the coasts of India, Marko Polo's convoy reached the large nearby island of Ceylon. Marko sets here the story about the life of the Indian prince Sakyamuni, who became Buddha and founded the Buddhist religion. He was the son of the king of that big and rich island, who had an inclination towards the life of the saints from his early childhood. The king tried to persuade him to take over his throne. He built for him a big palace and ordered beautiful girls to entertain him with song, dance and other worldly pleasures. However, no girl managed to lure him into the world of pleasure, so that he remained alone, shut in the palace. His father did not allow any old or sick man to approach him, so that the young man was not aware about the inevitable end of every living being. But one day, the ill-fated prince rode to the nearby wood and saw a dead man on the road. When he asked what that thing which lay on the earth was, they told him it was a dead body. "Must all men die?" asked the prince with sorrow. He saw on the same road a toothless old man who could not walk. When he received, in this way, his first experience of the old age and death, the young prince returned to the palace and took a vow that he was going to look after That one who does not die and Who created him. Thus he reached the high mountains where he decided to live an ascetic life. If he were a Christian, Marko says, he would have become "the great saint of our Lord Jesus Christ" due to his good and pure life. When he untimely died, his body was brought in front of his father who loved him very much. The father ordered his servants to make a figure of gold and precious stones in his likeness and decreed that all had to worship it. The inhabitants of Ceylon proclaimed him the greatest of all their gods and they idolised him. Marko adds that the young prince died four times and each time he was reborn as another animal: ox, horse etc. But he was reborn as a god only after he had died eighty four times. Thus the Europeans learned from Marko' story about the noble founder of the Buddhist religion. Although a member of another Church, Marko speaks with sympathy about the young Buddha. He confirms this affection for him by emphasizing that the Great Khan sent for Buddha's relics from his tomb on the top of the mountain.

Υ.Γ.

Δες τα φιλμάκια Δημήτρη για το Άγιο Φως χωρίς δογματισμό.

Παρ Ιουν 02, 11:37:20 μμ  
doctor said...

Ο Κόπερφιλντ να δεις φιλμάκια...

Αν υπήρχε Θεός δεν θα άναβε καντήλες αλλά θα γκρέμιζε τις εκκλησίες των Φαρισαίων που ζούνε και βασιλεύουν πουλώντας ελπίδα στον λαό...

Παρ Ιουν 02, 11:40:08 μμ  
DimitrizZzZz said...

cybedust ε.. όχι δεν υπάρχει καμία διαφορά, αυτό που λες τόσο υποτιμητικα "ιστοριούλα" είναι διδαχές του ΖΕΝ.
Το οτι υπάρχει σε κάποιο σιτε που λέγεται "zen stories to tell your neighbours" δεν καταλαβαίνω γιατί σου φέρνει γέλιο.
Το κοαν που ανέφερες εσύ ή το άλλο που ανέφερε ο Ν. Δήμου, είναι πλέον "doncat story" ?
Μου φαίνεται δίνεις αξιοπιστία μόνο όταν είσαι σίγουρος για την υπογραφή, και όχι για το κείμενο.

Παρ Ιουν 02, 11:40:21 μμ  
cyberdust said...

Για να καταλάβετε καλύτερα τι είναι ένα κόαν, θα γράψω το δεύτερο σε φήμη: «Δείξε μου ποιος είναι ο ήχος όταν χειροκροτείς μόνον με το ένα χέρι.» (hint: υπάρχει κατά αυτών απάντηση και αυτή η απάντηση δεν είναι να κουνάς το ένα σου χέρι στον αέρα.)

Παρ Ιουν 02, 11:44:25 μμ  
Το σωστό να λέγεται said...

-> flωra said...
"vassiliskou: ουδείς σε περιόρισε στο..."

παλι ο γνωστός Σαλταρω troll

μην Σαλτάρεις
αλλά να σαλπάρεις,
flωra αρσενικού γένους
να σε λέμε τότε φλώρε.


-> doctor

"...αλλά θα γκρέμιζε τις εκκλησίες των Φαρισαίων..."

θα γίνει κι αυτό Δημήτρη.
Υπάρχουν τόσες αιρετικές "εκκλησίες" όσες άκρα αριστερές ομάδες εκτος κοινοβουλίου.

Παρ Ιουν 02, 11:49:32 μμ  
DimitrizZzZz said...

Μάλλον εσύ δεν έχεις καταλάβει και έχεις την εντύπωση οτι αυτα που λένε οι άλλοι δεν είναι σωστά επειδη δεν είναι ίδια με τα δικά σου.:)

Είμαι σίγουρος οτι νομίζεις για τις ιστορίες στο site "zen stories to tell your neighbours" οτ έχουν γραφεί από τον ιδιοκτήτη εκείνου του site, αγνοώντας οτι υπάρχουν πολλούς αιώνες και αποτελούν διδαχές του ΖΕΝ.

Συνηθίζετε όσοι έχουν μόνο θεωρητική προσέγγιση, να μην μπορούν να αναγνωρίσουν τα ίδια πράγματα επειδή είναι με άλλα λόγια.
Και όχι, δεν περιμέναμε εσένα να μας μάθεις τι είναι κοαν, όπως τόσο αλαζονικά υποννοείς.

Παρ Ιουν 02, 11:50:20 μμ  
aphrodite said...

@dimitrizzzz,

Πραγματικά μ'έχεις καταμπερδέψει - τη μία μιλάς σα να είσαι πρέσβης υψηλότατων νοημάτων, με τρόπο καταληπτό και οργανωμένο. Και την άλλη μου τα χαλάς σα 17-χρονο στην 5-ήμερη!

Βοήθησέ με! Πώς θα διαλέξεις το πρώτο?

Παρ Ιουν 02, 11:57:54 μμ  
libertarian said...

δεν προλαβα να διαβάσω τα σχόλια, έχει CSI με σκηνοθεσία Tarantino ;-)

"και συχνά απάνθρωπη η πραγματοποίησή της. Για να μην πονέσεις το χαμό ενός αγαπημένου – πρέπει να μην τον αγαπάς. Να μη δένεσαι με πρόσωπα (και, πολύ περισσότερο, με πράγματα)"

Γενικά ο Βουδισμός -από τα ελάχιστα που γνωρίζω γι'αυτόν- μου έδωσε αυτήν ακριβώς την αίσθηση, ότι είναι απάνθρωπος. Ωραία η εξάλειψη του πόνου αλλά όχι με κάθε κόστος.

"Εκπαίδευσε τον εαυτό σου να αποδεσμεύεται από όσα φοβάσαι να χάσεις." - Master Yoda

Αυτή η έκφραση από το Star Wars που είναι ξακάθαρα επηρεασμένη από τον βουδισμό ήταν για εμένα σαν μαχαιριά στο στομάχι όταν την πρωτοάκουσα.

Το να κάνω "delete" ένα άτομο που ήταν σημαντικό για εμένα και να το πετάξω στον κάδο ανακύκλωσης δεν μου κάθεται καλά...

Είναι σχεδόν ακατόρθωτο αλλά και αν ήταν δυνατό να το κάνω μάλλον δεν θα το έκανα.

Προτιμώ τον επικούρειο δρόμο :-)

"Όμως, όσο συντριπτικό κι αν είναι τούτο το ενστικτώδες αίσθημα απώλειας, ο Επίκουρος προσπαθούσε να το εξουδετερώσει, υπενθυμίζοντας μας πως τα δώρα της αγάπης και της φιλίας δεν τελειώνουν όταν παύει η συνύπαρξη κι έχει έρθει η ώρα του παντοτινού αποχωρισμού. Γιατί όπως άλλοτε, που τ`αγαπημένα μας φιλικά και οικογενειακά πρόσωπα προσέφεραν χαρά και ανακούφιση, έτσι τώρα, τούτα τα καλά συναισθήματα βρίσκουν το δρόμο τους μέσα από της αναμνήσεις μας. Και πράγματι, οι τελετές που είχαν καθιερώσει οι κλασσικοί Επικούρειοι στην μνήμη των αγαπημένων συντρόφων που είχαν φύγει από τη ζωή, αντί για μελαγχολικά μνημόσυνα και καταγραφές θανάτων, ήταν εύθυμες γιορτές όπου εξυμνούνταν η ζωή του εκλιπόντος." -
απόσπασμα από το βιβλίο «Ο ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ στον 21ο ΑΙΩΝΑ» εκδόσεις ΘΥΡΑΘΕΝ

Όσο για τα υλικά πράγματα σύμφωνα με τους επικούρειους φτάνει "να αρκούμαστε στα λίγα όταν μας λείπουν τα πολλά", όχι γιατί δεν εκτιμούμε την "πολυτέλεια" αλλά για να στεκόμαστε "άφοβοι μπρός στα παιχνίδια της τύχης". Έχω μια απορία, ο βουδισμός ως τακτική λέει να μην αποκτούμε υλικά αγαθά -πέραν των απολύτως αναγκαίων- για να μην υπάρξει προσκόλληση ή να εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας να είμαστε ολιγαρκείς όπως κάνουν οι επικούρειοι;

Παρ Ιουν 02, 11:58:43 μμ  
zoferos mesaionas said...

Το άγιο φως;

Ήθελα να αλλάξω το nick μου αλλά τώρα που το ξανασκέφτομαι λέω να το κρατήσω...:-\

Παρ Ιουν 02, 11:59:17 μμ  
elinor said...

Νίκο Δήμου,

είναι πολλές οι σκέψεις κ οι απόψεις που θα ήθελα να καταθέσω ανάμεσα στους αξιόλογους συνομιλητές που βρίσκονται εδώ.
Όμως, η παρέκκλισις της πορείας μεγάλου ποσοστού σχολίων, με προσβλητικό και ανούσιο περιεχόμενο, με σοκάρουν και με ¨φρενάρουν¨ από κάθε συμμετοχή.
Τα ποστς εξαιρετικά, κρίμα που εκτίθονται διαρκώς σε μία ανοησία χωρίς τέλος.


Εκτιμώντας την ανοχή σας,
Ελίνα.

Σαβ Ιουν 03, 12:00:32 πμ  
Nikitas said...

We are turkish mucahit ey mehmetçik gelirse bir it dalaşirsa
sana ver altina bir mermi yansi yunan dökülsun denize unutmaki
onlarin makus kaderi denizen dibiden geçer

Niko Δημου σε παρακαλώ μπορείς να το μεταφράσεις;

Σαβ Ιουν 03, 12:00:45 πμ  
axilleas said...

This post has been removed by the author.

Σαβ Ιουν 03, 12:02:50 πμ  
username said...

Λευτέρης Κρητικάκης said...
Οι άνθρωποι σκέφτονται με τις λέξεις που ήδη γνωρίζουν και με κάποιες αφηρημένες έννοιες που δεν μπορούν να ονομάσουν.

Εσύ Λευτέρη, είσαι κάτι παραπάνω από αυτό που δείχνεις...

Σαβ Ιουν 03, 12:02:58 πμ  
DimitrizZzZz said...

This post has been removed by the author.

Σαβ Ιουν 03, 12:07:05 πμ  
Το σωστό να λέγεται said...

-> ζοφερέ Μεσαίωνα
Μπορείς απο Βούδας να γινεις Κούδας;

Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά ούτε το νικ το περιεχόμενο.


Ζοφερέ Μεσαίωνα,
Πάντα αισόδοξος να μας είσαι έτσι κάθε μέρα.

Σαβ Ιουν 03, 12:08:02 πμ  
giakan said...

Αγαπητέ ΝΔ,

Τα blog είναι όπως τα ορυχεία. Χρόνια σκάβεις και μέσα στο κάρβουνο προσπαθείς να ανακαλύψεις τα διαμάντια. Ευτυχώς στο δικό σας blog υπάρχουν αρκετά διαμάντια.

Προς σοβαρούς σχολιαστές: Δε χρειάζεται να απαντάτε στα σκουπίδια, δεν επιβεβαιώνεται έτσι την ύπαρξή σας. Αγνοήστε τα!

ΥΓ. Τα διαμάντια δεν αφήνουν στάχτη όταν καούν.

Σαβ Ιουν 03, 12:10:26 πμ  
Εργοτελίνα said...

@Νikitas
ΕΔΩ
ΣΤΟΥ HEINZ EΧΩ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ
ΛΕΞΕΙΣ..ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ..

Σαβ Ιουν 03, 12:10:52 πμ  
zoferos mesaionas said...

Το σωστό να λέγεται said
ζοφερέ Μεσαίωνα
Μπορείς απο Βούδας να γινεις Κούδας;

Ούτε Κούδας ούτε Βούδας...

Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά ούτε το νικ το περιεχόμενο.

Μήπως αυτό ισχύει για σένα;

Το νικ μου δεν δηλώνει περιεχόμενο αλλά απλώς είναι εναρμονισμένο με την εποχή μας.


Καλή νύχτα σε όλους

Σαβ Ιουν 03, 12:19:22 πμ  
Το σωστό να λέγεται said...

-> Ζοφερος μεσαίωνας

"Το νικ μου δεν δηλώνει περιεχόμενο αλλά απλώς είναι εναρμονισμένο με την εποχή μας."

ο καθένας έχει δικαίωμα στην απαισιοδοξία του.

Το νίκ μου δεν σημαίνει ότι είμαι παντα σωστός,
απλώς ενθαρρύνω τους ανθρώπους να εκφράσουν την γνώμη τους αν πιστεύουν ότι είναι σωστή.

Μην κρύβετε λόγια.

Σας καλυνηχτίζω φίλτατε.


Το σωστό να λέγεται

Σαβ Ιουν 03, 12:28:32 πμ  
vassiliskou said...

What the....?

Μπήκα (στο μπλογκ). Αντί Μικρός μου Βούδας, Μικρό μου Πόνυ με κουμπούρια.

Βγήκα (απο το μπλογκ και από το σπίτι μου). Χαλαρά.

Ξαναμπήκα (στο μπλογκ & στο σπίτι μου). Μικρό μου Πόνυ με περισσότερα κουμπούρια, ριγμένες πετσέτες & καληνύχτες.

Ευτυχώς ήρθαν και μερικά ωραία & επί της ουσίας.

Ξαναβγαίνω (από το μπλογκ και το σπίτι μου).

Θα συζητήσετε καλά ή να φέρω τον guerrero;

Σαβ Ιουν 03, 12:37:51 πμ  
Lefteris Kritikakis said...

This post has been removed by the author.

Σαβ Ιουν 03, 12:44:08 πμ  
cyberdust said...

DimitrizZzZz said...
Μάλλον εσύ δεν έχεις καταλάβει και έχεις την εντύπωση οτι αυτα που λένε οι άλλοι δεν είναι σωστά επειδη δεν είναι ίδια με τα δικά σου.:)

Είμαι σίγουρος οτι νομίζεις για τις ιστορίες στο site "zen stories to tell your neighbours" οτ έχουν γραφεί από τον ιδιοκτήτη εκείνου του site, αγνοώντας οτι υπάρχουν πολλούς αιώνες και αποτελούν διδαχές του ΖΕΝ.

Συνηθίζετε όσοι έχουν μόνο θεωρητική προσέγγιση, να μην μπορούν να αναγνωρίσουν τα ίδια πράγματα επειδή είναι με άλλα λόγια.
Και όχι, δεν περιμέναμε εσένα να μας μάθεις τι είναι κοαν, όπως τόσο αλαζονικά υποννοείς.

Friday, June 02, 2006 11:50:20 PM

Λίγα θα γράψω ως απάντηση. Ένα κοαν δεν είναι μία ιστοριούλα με φιλοσοφικό νόημα, όσο και βαθυστόχαστο το περιεχόμενο του να είναι. Αντιθέτως, το κοαν μπορεί φαινομενικά να ακούγεται παράλογο και να είναι μία ιστοριούλα χωρίς κανένα ίχνος νοήματος, χωρίς βέβαια να δηλώνω ότι η κάθε σαχλαμάρα είναι και ένα κοαν. Το κοαν «μου» είναι συνάμα εύκολο και ταυτοχρόνως δύσκολο, επειδή στοχεύει ακριβώς στην πηγή (αυτό είναι το εύκολο μέρος), αλλά δύσκολο επειδή χρόνιες συνήθεις δεν ξεχνιούνται τόσο εύκολα. Κατά του (Ζεν) Βουδισμού όλα τα όντα είναι πεφωτισμένα εκ φύσεως αλλά οι άνθρωποι με τα χρόνια το ξεχνούνε αυτό, και το «μου» στοχεύει απευθείας στην φωτισμένη φύση μας. Το κοαν με το χειροκρότημα είναι πιο εύκολο διότι κάποτε ο νους θα βαρεθεί να βρει την λύση, και (σαν πέπλο που μας εμποδίζει να δούμε καθαρά την πραγματική μας φύση) θα καταρρεύσει. Δεν θεωρείται όμως και τόσο καλό, διότι η ενόραση που αποκτούμαι δεν είναι και τόσο βαθιά και φευγαλέα, ενώ με το «μου» η φώτιση είναι πιο σταθερή και μόνιμη, αλλά όπως ανέφερα προηγουμένως αποκτάτε πιο δύσκολα. Η απάντηση στο κοαν με το χειροκρότημα είναι οποιαδήποτε σας έρθει στο νου, αρκεί να είναι αυθόρμητη, να πηγάζει εξ ολοκλήρου από όλο σας το είναι. Ο έμπειρος δάσκαλος του ζεν είναι σε θέση να το διακρίνει αυτό. Ένας Ιάπωνας θα έλεγε η λύση να πηγάζει από το hara, και όχι από το νου. Hara είναι ένα σημείο κάτω από τον ομφαλό, και στο Ζεν θεωρείται το κέντρο του (ανθρώπινου) σύμπαντος. Σε ένα είδος του ιαπωνικού θεάτρου (νομίζω λέγετε «νο», αλλά μπορεί να κάνω λάθος) οι εκφωνητές μιλούνε μέσα από αυτό το σημείο και όχι από το άνω μέρος του θώρακα όπως συνήθως. Για αυτό και ακούγονται τόσο βαρύτονοι και τα λόγια τους είναι συρτά.

Σαβ Ιουν 03, 12:48:11 πμ  
Το σωστό να λέγεται said...

βασσιλίσκου

Αυτόματο πιλότο έχεις;

Φέρε όποιον θες, αρκεί να έχεις αυτοματο πιλότο στο σκάφος.

-> Λεφτερη


Σωστά τα λες αλλά,

privacy = ησυχία, μοναξιά

give me privacy (please) = Αστε με ήσυχο (παρακαλώ)

Σαβ Ιουν 03, 12:55:34 πμ  
DimitrizZzZz said...

Συζητάς, ή κάνεις προσπάθειες να πείσεις οτι ξέρεις περισσότερα;
Λες οτι μου απάντησες αλλά δεν αναφέρεσαι σε τίποτα απο όσα είπες.
Όλο το κείμενο που έγραψες μοιάζει να υπάρχει για να κρύψει την επανάληψη του "ιστοριούλα" που δεν μοιάζεις ικανός να δικαιολογήσεις. Ούτε καν να ορίσεις το κοαν δεν μπορείς. Κανείς δεν μπορεί βέβαια, γι αυτό δεν σε κατηγορώ, αλλά πως χαρακτηρίζεις διδάγματα αιώνων ιστοριούλες;

Υ.Γ.
Το μόνο πιο ηλίθιο από το γέλιο σου στην ιστορία που είπε η αφροδίτη, ήταν ο λόγος που έδειξες να γελάς:

"Αυτό δεν είναι κόαν, αλλά zen stories to tell your neighbours χαχαχα"

Η ιστορία που είπα εγώ ας πούμε είναι και στο "zen stories to tell your neighbours" και στα 48 κοανς.

Ο μόνος λόγος που γέλασες, είναι επειδή είδες μία ιστορία εκτός λίστας, και σου αρέσει να σαρκάζεις.

Αυτό σε συνδυασμό με το πρόθυμο "όλα τα άλλα είναι για πέταμα" δείχνει οτι σκέφτεσαι σύμφανω με λίστες και βιβλιογραφίες. η διδασκαλία ΖΕΝ όμως απλά καταγράφηκε σε αυτά, δεν γεννήθηκε εκεί.

Σαβ Ιουν 03, 01:14:31 πμ  
DimitrizZzZz said...

Αν μου απαντήσεις καλό θα ήταν να μην επαναλάβεις όλο το προηγούμενο σχόλιο μου στην απάντηση.

Σαβ Ιουν 03, 01:17:07 πμ  
cyberdust said...

Η εμπειρία ενός φίλου είναι πιο εύστοχη. Στην προσπάθεια του να δείξει στον δάσκαλο τον ήχο του χειροκροτήματος, βρέθηκε σε χρόνο dt από καθιστή στάση, και χωρίς να καταλάβει πως έγινε αυτό και γιατί, όρθιος μπροστά στον δάσκαλο, χωρίς να θυμάται πως το έκανε αυτό. Τέλος πάντων, άλλο ιστοριούλα με φιλοσοφική διδαχή, άλλο αυτό που ονομάζουν κοαν.;Ίσωσ τα όρια δεν είναι σαφή.

Σαβ Ιουν 03, 01:28:13 πμ  
aphrodite said...

@lefteris,

Κάποια στιγμή, σε κηδεία (καλοκαίρι) από άδικο πραγματικά θάνατο, ήρθε μια κυρία ντυμένη στα λευκά, με τα φουλάρια της ως το πάτωμα και φλατ σανδάλια, κάτι σε ινδο-minimal chic-τουριστο-κατάσταση.

Κλαμμένη.

Και χαμογελαστή μαζί.

Καταλαβαίνεις πόσο πολύ ξεχώριζε και πόσο κίνησε την περιέργεια η όλη της εικόνα.

Σε κουβέντα μετά, μου είπε ότι στα 16 της έχασε τον αδερφό της από καρκίνο (εκείνος 18), μετά την άλλη της αδερφή από λευχαιμία (πολύ μικρότερη, σχεδόν έφηβη) και σε λίγο διάστημα και τους δυό της γονείς σε τροχαίο.

(Εκεί ως ακροάτρια σταμάτησα να υπάρχω. Το σύμπαν σταμάτησε πάνω μου και δε φορούσα κράνος...).

Μου συνέχισε λοιπόν ότι αφού πήγε ν'αυτοκτονήσει αρκετές φορές, και πάντα συγγενείς & φίλοι τη γλύτωναν, οπότε άρχισε να αισθάνεται και τύψεις που τους βαραίνει, τα μαζεψε όλα και πήγε Ινδία στην αρχή, 'παντού" μετά.

Εγινε βουδίστρια και από τότε είπε "γαλήνεψε". Ηταν στην αρχή μια "θεωρία-δεκανίκι", και μετά η "αποκάλυψη", το "μπροστά στα μάτια μας".

Μου είπε "μη φοβάσαι τίποτα" και μετά μπήκαν στη μέση διάφοροι με τις κλασικές κουβέντες του κηδειοκαφέ, οπότε σταματήσαμε εκεί.

Εμαθα από άλλους ότι υπάρχει ολόκληρος κύκλος ανθρώπων που κινούνται σ'αυτούς τους άξονες, εδώ, στην Αθήνα (κι αλλού φαντάζομαι στην Ελλάδα) και βρήκαν νόημα εκεί που οι υπόλοιποι το χάσαμε.

Την ώρα παντως που απομακρυνόταν, την έβλεπα σα να είχε ένα προβολέα από μέσα. Δεν ήταν κάτι που μπορούσε να πιάσει το μάτι, δεν έβλεπα τα φωτόνιά της εκείνη την ώρα, έβλεπα κάτι άλλο. Και το έβλεπαν μάλλον κι άλλοι, γιατί δεν την άφηναν να φύγει, άτυπο μελίσσι γύρω της...

Αντανάκλαση του Αυγουστιάτικου ήλιου στα λευκά λινά της?

Πάντως σίγουρα ελπίδα ότι κινούνται διάφορα, ακόμα κι εδώ, απλώς δεν τα διαφημίζουμε φαίνεται!

Τι ώρα είναι εκεί?

Γιατί από δω... καληνύχτα!

Σαβ Ιουν 03, 01:28:53 πμ  
righttochange said...

Καλησπέρα,
Μάλλον θα προβληματίζεστε, στο γιατί αλλάξατε (και εάν άξιζε στο τέλος μπλογκ), αφού πάλι υπάρχουν τσακωμοί κλπ.
Τώρα σχετικά με τον Βουδισμό, δεν γνωρίζω. Δεν έχω διαβάσει. Σκέφτομαι, όμως, μήπως ανάμεσα στα άλλα παίζει και η γοητεία του "εξωτικού". Θυμάμαι όταν ήμουν στο εξωτερικό, όποτε είχα επισκεφθεί μη-ορθόδοξη εκκλησία, το εκκλησίασμα μου φαινόταν πιο υπερβατικό...Νομίζω όμως, δεν ήταν περισσότερο θρησκευόμενο από την Ελλάδα ή από άλλη χώρα και άλλη θρησκεία. Ήταν μία συμπλήρωση δική μου μάλλον

Σαβ Ιουν 03, 01:48:59 πμ  
aphrodite said...

Holding on to anger is like grasping a hot coal with the intent of throwing it at someone else; you are the one who gets burned.

It is better to conquer yourself than to win a thousand battles. Then the victory is yours. It cannot be taken from you, not by angels or by demons, heaven or hell.

The tongue like a sharp knife... Kills without drawing blood.

Peace comes from within. Do not seek it without.

What we think, we become.


Buddha.


Aφιερωμένα εξαιρετικά στους θερμοκέφαλους.
:-)

Σαβ Ιουν 03, 01:54:59 πμ  
DimitrizZzZz said...

Αφροδίτη θα μπορούσες να το γράψεις μεταφρασμένο ξέρεις :-P
Οι περισσότεροι εδώ ξέρουμε αγγλικά, μάλλον, αλλά κάποιοι ίσως να μην ξέρουν. Εγλω πως μετέφρασα αυτό που έγραψα πριν, κορόιδο είμαι; :-P

Σαβ Ιουν 03, 01:58:49 πμ  
aphrodite said...

@dimitrizzzzz,

Εχεις δίκιο.

Πού χρόνος όμως και πού αντοχές (ειδικά τέτοιαν ώρα!). Ασε που μ'αρέσει πολύ να κάνω απόδοση, κι όχι μετάφραση, κι ας μου τρώει την ψυχή μια λέξη για μέρες... (Είχα φάει πολλή καμπάνα -ακαδημαικά- γι'αυτό!).

ΟΚ, το τελευταίο και πιο σημαντικό,

"Γινόμαστε ό,τι σκεφτόμαστε."

(να πω τώρα ο-έ-ο?!)
:-)

Σαβ Ιουν 03, 02:05:52 πμ  
aphrodite said...

Ασε, καλύτερα να πω καληνύχτα, να μηδενίσει το σκεψόμετρο γιατί θα καεί το μοτεράκι...

Πούν'το αγαλματίδιο του Δήμου να του χαιδέψουμε την κοιλιά (του αγαλματιδίου παντα!) για καλή τύχη?

Καληνύχτααααα!

Καλό ξημέρωμα!

(-Χ

Σαβ Ιουν 03, 02:09:14 πμ  
libertarian said...

kai afou arese o Yoda ston dimitrizz oriste some more :)


“Anger, fear, aggression; the dark side of the Force are they. Easily they flow, quick to join you in a fight. If once you start down the dark path, forever will it dominate your destiny, consume you it will.” - Master Yoda

“Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.” - Master Yoda

Σαβ Ιουν 03, 02:16:20 πμ  
mickey said...

Καλησπέρα μετά από μια δύσκολη μέρα (όχι τίποτα το σημαντικό βεβαίως) με ...ευχάριστο τέλος (ξαναβρήκα και το εξαφανισμένο μου template).

Διάβασα και το ποστάκι για τον Βούδα. Πολύ όμορφα τα λες φίλε Νίκο, ως Βούδας - BTW, βλέπω πως ο ...Δαλάι Λάμα έχει και υψηλές διεθνείς γνωριμίες ;)

Δε με ενδιαφέρουν τα υλικά αγαθά (τα χρησιμοποιώ μόνο για να απολαύσω ή να δημιουργήσω) και δε με ενδιαφέρει να "κατέχω" πράγματα - αρκεί να μπορώ να τα χρησιμοποιώ. Δε νομίζω πάντως πως θα μπορούσα ποτέ να μην πονέσω στον χαμό ή τη δυστυχία ενός αγαπημένου (ή και άγνωστου μερικές φορές) προσώπου.

Δεν ξέρω αν η αίσθηση πως χάνεις το εγώ και γίνεσαι ένα με το Σύμπαν είναι μια άλλη πραγματικότητα ή απλά μια ψευδαίσθηση που δημιουργεί ο εγκέφαλος από την επίμονη συγκέντρωση και την απουσία άλλων ερεθισμάτων.

Πάντως, όσο θα εξελισσόμαστε και η ύλη θα δίνει τη θέση της στην πληροφορία, τόσο θα πλησιάζουμε στο νόημα του Βουδισμού και θα απαλασσόμαστε όχι μόνο από την επιθυμία, αλλά και από την "τυρρανία" της ύλης στη ζωή μας. Και κάποτε θα τον ξεπεράσουμε - και τότε, όπως και η σχεδία του ποταμιού, δε θα έχει πλέον κανένα λόγο ύπαρξης ;)

Είμαι πτώμα και δε μπορώ ούτε να διαβάσω τα σχόλια ούτε να γράψω κάτι βαθυστόχαστο. Απλά δίνω το παρόν και πάω για ύπνο.

Καληνύχτα σε όλους!

Σαβ Ιουν 03, 02:37:05 πμ  
Lefteris Kritikakis said...

This post has been removed by the author.

Σαβ Ιουν 03, 03:27:46 πμ  
Lefteris Kritikakis said...

This post has been removed by the author.

Σαβ Ιουν 03, 03:46:20 πμ  
DimitrizZzZz said...

Έχει γεμίσει ο κόσμος άτομα που μιλάνε για πράγματα που δεν ξέρουν, και μάλιστα δεν έχουν καν το άλλοθι να νομίζουν οτι ξέρουν, αφού παραδέχονται την άγνοια τους και μετά περήφανοι διατυπώνουν άποψη πάνω στο θέμα.
Κάτι ταινίες, κάτι συζητήσεις στο παραδιπλανό τραπέζι και να(!) διαμορφώσατε άποψη.
Άλλωστε τι σημασία έχει η γνώση σας πάνω στο θέμα, μπροστά στο ιστορικό καθήκον να εκφράσετε άποψη.

Σαβ Ιουν 03, 04:33:11 πμ  
Lefteris Kritikakis said...

This post has been removed by the author.

Σαβ Ιουν 03, 05:16:17 πμ  
DimitrizZzZz said...

This post has been removed by the author.

Σαβ Ιουν 03, 05:28:37 πμ  
Nikos Dimou said...

Καλημέρα!

Ελπίζω να φωτιστήκατε!

Σαβ Ιουν 03, 08:41:30 πμ  
DimitrizZzZz said...

εφιαλτικές ειδήσεις.

Σαβ Ιουν 03, 08:50:21 πμ  
Lefteris Kritikakis said...

This post has been removed by the author.

Σαβ Ιουν 03, 09:03:51 πμ  
DimitrizZzZz said...

This post has been removed by the author.

Σαβ Ιουν 03, 09:12:42 πμ  
DimitrizZzZz said...

Είπες:
"Εν κατακλείδι, ο Βουδισμός όπως τουλάχιστον τον γνωρίζω (από τα λίγα επιγραμματικά που γνωρίζω), "

Λίγα και επιγραμματικά δεν είναι αρκετά για να εκφράσεις άποψη για μία φιλοσοφία αιώνων.
Κανείς δεν απαίτησε ειδίκευση.

Στο εξής δεν θα διαβάζω καν τα σχόλια σου. Αν κάνεις click στο nick του άλλου "μαζεύεται" το σχόλιο και καθαρίζει το monitor.
Άντε γιατί αποκλείεται να είσαι τόσο βλάκας πια, και μάλλον επίτηδες το κάνεις.

Σαβ Ιουν 03, 09:14:18 πμ  
Miltos said...

Καλημέρα...αν και η μέρα δεν ξεκίνησε καλά. Φρίκη...

Σαβ Ιουν 03, 09:15:37 πμ  
Lefteris Kritikakis said...

"...Το περιοδικό «Scientific American» στην ιστοσελίδα του www.sciam.com ειρωνεύεται άγρια την ταινία κάνοντας λόγο για «κβαντικό κομπογιαννιτισμό»..."

Δογματικοί ε; Χρειάζονται κι αυτοί. Βέβαια, εγώ θα πάω στο σινεμά όποτε θέλω και θα δω όποια ταινία θέλω (κάτι που κατά καιρούς το έχω πληρώσει με βαρετές ταινίες, και ναι, το Munich ήταν μια απ' αυτές, κατά την ταπεινότατή μου άποψη ως μη ειδικού και μη κριτικού με μεταξωτή ρόμπα).
Να τις βλέπουμε τις καλές ταινίες. Ταινία είναι... πως κάνουν έτσι... "κάτω τα χέρια από το σινεμά". Πρόσφατα μάλιστα, άρχισα να βλέπω (κατ' επιθυμία της fiancee), ταινίες φαντασίας (κάτι Χάρι Πότερ, Λόρδοι δακτυλιδιών, μού' φαγες όλα τα δαχτυλίδια κλπ) και μ' αρέσουν κιόλας. Ωραίο πράμα οι ταινίες φαντασίας... κάνουν καλό στην υγεία.

Σαβ Ιουν 03, 09:16:51 πμ  
Lefteris Kritikakis said...

"Λίγα και επιγραμματικά δεν είναι αρκετά για να εκφράσεις άποψη για μία φιλοσοφία αιώνων."

Μάλιστα λοχαγέ. Να ορίσετε το πόσα χρειάζεται γα να εκφράσουμε την όποια άποψη (ακόμα κι όταν πρόκειται απλά για γούστο), για οτιδήποτε. Διότι, όλα σχεδόν είναι "υπόθεση αιώνων". Ελάχιστα πράγματα είναι "υπόθεση των τελευταίων ημερών".

Τι να σου πω... αποφασίζεις και ποιοι θα μιλήσουν, τι θα πουν και με ποια κριτήρια...
Αυτό το "Λίγα και επιγραμματικά δεν είναι αρκετά για να εκφράσεις άποψη για μία φιλοσοφία αιώνων."
είναι μνημιώδες.

Κάτσε να στο πω έτσι: I'm going to say and write, here or elsewhere, anything I want, at any time I want, about anything I want, and I don't give a rat's ass about what you say. You have NO authority. So stop playing the "ultimate judge of opinions".

Σαβ Ιουν 03, 09:23:33 πμ  
Yosemite Sam said...

Μαλλον έχω κληρονομικό χάρισμα.

Είχα καταλάβει απο την πρώτη στιγμη ότι τον μικρό στη βέροια τον είχαν φάει οι συνομήλικοί του.

Είχα αντιληφθεί το που οδηγούσε η κόντρα με τον heinz.

Και χθες έβλεπα για που πήγαινε το πράγμα και πήγα να προλάβω τα χειρότερα.

Καλό καλοκαίρι νίκο.

Καλό καλοκαίρι φίλοι συμπλογκίτες.

Σαβ Ιουν 03, 10:31:54 πμ  
DimitrizZzZz said...

χεχε
Ξέχνα το κ. Δήμου, για να κάθεσαι να περνάς ακόμη σχόλια απο το moderated status δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να μείνεις μακριά από τo blog, για περισσότερο απο κανά 3ωρο.
Κανείς δεν δραπετεύει.

Σαβ Ιουν 03, 11:12:29 πμ  
Nikos Dimou said...

Για μερικές μέρες Δημήτρηζζζ - μετά και τα σχόλια θα πάψουν να έρχονται και εγώ θα πάψω να ασχολούμαι.

Αν έρθει κανένα καθυστερημένο μπορεί να δημοσιευθεί τον ...Σεπτέμβριο.

Καλό καλοκαίρι!

Σαβ Ιουν 03, 11:22:23 πμ  
Zoros said...

:-(((((

Ενώ στο περιστατικό με το Heinz θεώρησα υπερβολική την αντίδραση για κλείσιμο του blog, τώρα πλέον η αναστολή του μου φαίνεται ο σωστός δρόμος.

Τα εξευγενισμένα trolls είναι πιο επικίνδυνα από τα πραγματικά...

ΥΓ. Και για να χαλαρώσουμε λίγο το κλίμα: Γιατί βρε ΝΔ μου τις αποφάσεις να κλείσεις το μαγαζί τις παίρνεις Σ/Κ που έχουμε λίγο χρόνο να γράψουμε? Χάθηκαν οι Δευτέρες? :-)
Καλό καλοκαίρι σε όλους και μην ξεχνιόμαστε: πλέον οι χειμερινοί κινηματογράφοι μένουν ανοιχτοί και το καλοκαίρι ;-)

Σαβ Ιουν 03, 11:41:10 πμ  
DimitrizZzZz said...

Καλό καλοκαίρι τότε σε όλoυς μας.
(αν και εδώ θα μαστε να γράφουμε θα δείτε :-P)

Σαβ Ιουν 03, 11:45:38 πμ  
NP said...

Καλή ξεκούραση και καλή επάνοδο.

Σαβ Ιουν 03, 12:54:32 μμ  
mickey said...

Καλημέρα Νίκο!

Μου φαίνεται πολύ σωστή η κίνησή σου! Ευκαιρία για ξεκούραση, ανασυγκρότηση δυνάμεων, αρκετή δουλειά (τουλάχιστον για μένα, υποθέτω και για σένα) και όταν επανέλθεις θα συνεχίσουμε ανανεωμένοι.

Θαρρώ πως η πρώτη φάση του blog ήταν μια τεράστια επιτυχία, παρά τα όποια "παρατράγουδα". Πέρα από τη διασημότητα, την προσωπικότητα και τον καθαρό και μεστό λόγο σου, νομίζω πως καταλυτικό ρόλο έπαιξε η συνεχής παρουσία σου και η διάθεση για ισότιμη επικοινωνία.

Το πονάς το ρημάδι και φαίνεται. Κι ας έκανες κάποιες φορές μερικά λάθη (μάλλον λόγω κούρασης και ...υπερβάλλοντος ζήλου). Κι αυτά μέσα στο παιχνίδι είναι. Σε χαίρομαι και για τις ικανότητες και για τις (ανθρώπινες) αδυναμίες σου και κυρίως για τη στάση σου απέναντι στη ζωή!

Καλό καλοκαίρι και εις το ...επανιδείν ;)

Υ.Γ. Τώρα που το 'κλεισε ο γάτος, προσκαλώ τη γνωστή παρέα (και όποιον άλλο ενδιαφερόμενο) στο "καλοκαιρινό" στέκι. Όχι δεν είναι διαφήμιση - πρόσκληση είναι! Ευκαιρία κιόλας, απόντος του γάτου, να πιάσουμε και καμιά ...πεντακοσάρα :))

Σαβ Ιουν 03, 01:03:25 μμ  
blade runner said...

Νίκο, εις το επανιδείν...

Καλή ξεκούραση, σου εύχομαι να λουστείς από το φως και να το αγκαλιάσεις σαν ράθυμη γάτα.

Και το Σεπτέμβρη, που είναι ένας μήνας παράξενος, γλυκός και μελαγχολικός, μπορεί να υπάρχουν όλοι οι σωστοί λόγοι για να ξαναγυρίσεις. Και μαζί με σένα, κι όλοι οι καλοί.

Τα trolls, αληθινά και ψεύτικα, τα βαρέθηκα κι εγώ, πόσο μάλλον εσύ, που έπρεπε να τα ... αναχαιτίζεις καθημερινά.

Θα είμαστε σε επαφή.

Φιλιά σε όλους, καλό καλοκαίρι, λουσμένο στο φως.

Σαβ Ιουν 03, 02:48:25 μμ  
polydeukis said...

Λίγο νωρίς δεν είναι να κλείσουμε για θερινή περίοδο?...

Είναι αλήθεια ότι τον τελευταίο καιρό έιχε καταντήσει κουραστικό με όλους αυτόυς τους ζηλωτές στο bolg. Που θεωρούσαν ότι έπρεπε να απαντούν σε οτιδήποτε πίστευαν ότι προσέβαλε την πίστη (τους). Με αποτέλεσμα ατελείωτους και ανούσιους διαλόγους.

Καλό καλοκαίρι Νίκο Δήμου.

Καλό καλοκαίρι σε όλους.

Σαβ Ιουν 03, 03:17:53 μμ  
panthinker said...

Απολύτως θεμιτό δικαίωμα του κ. Δήμου να πάει διακοπές και να ξαναρχίσει το μπλογκ το Σεπτέμβρη, όπως τα χειμερινά τα σινεμά. Άλλωστε το λυοπύρι Ιουνίου-Αυγούστου δεν είναι πρόσφορο για "hot debates" που επιζητούν μερικοί επισκέπτες του μπλογκ.

Προσωπικά θα προτιμούσα να διαβάζω το προσωπικό μπλογκ του κ. Δήμου, - χωρίς σχόλια επισκεπτών - γι' αυτούς τους 3 μήνες.

Δεν θα καλέσω τους θαμώνες στο δικό μου μπλογκ, αυτό δεν έχει σχόλια. Για να μην είμαι ακριβώς αναγκασμένος να είμαι από πάνω συνέχεια για το απαραίτητο moderation!

Οπότε χαιρετώ και συγχαίρω τον κ. Δήμου για τις πρωτοποριακές προσπάθειες του, τα ποστ και την φιλοξενία σχολίων άλλων, αποδέχομαι απολύτως κάθε απόφαση του για το μπλογκ του (δικό του είναι άλλωστε), και το περιμένω σε 3 μήνες για να αναζωογεί το φθινόπωρο μας.

Γενικότερο σχόλιο
Τελικά δύσκολο το να επιτύχει το βεβεβε και το να κάθεσαι σε μία οθόνη όταν έξω από το σπίτι σου είναι η καλοκαιρινή Ελλάδα με τις ομορφιές της.

Αντικειμενικές δυσκολίες αποτελούν της απήχησης του βεβεβε στο κλίμα και τις δυναμικές της χώρας!

Το "Debate Europe" ανοικτό online forum της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πάντως, εκεί οι διάλογοι πολιτών για το μέλλον της ΕΕ και της Ευρώπης είναι πολλοί θερμοί και λόγω κλίματος (πιό χαμηλής θερμοκρασίας σε Αγλλια, Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, κτλ που επιτρέπει θερμά ντιμπέιτ) αλλά και "hot θερμοκρασίας" (έντασης προβλημάτων) στην ΕΕ και στον κόσμο σήμερα (http://europa.eu/debateeurope/index_en.htm)!

Καλό καλοκαίρι σε όλους και ειδικά στον κ. Δήμου!

Με εκτίμηση
Νίκος Παναγιωτόπουλος

Σαβ Ιουν 03, 03:38:55 μμ  
zoferos mesaionas said...

Καλό καλοκαίρι σε όλους και καλές διακοπές σε όσους πάνε...

@ aphrodite, Το σωστό να λέγεται, Lefteris Kritikakis, half-blood_phoenix, κ.λ.π.

Μέχρι την επόμενη φορά που θα ξανασυναντηθούμε ακονίστε τα ξίφη σας;)

@ κ. Νίκο Δήμου

Σ' ευχαριστούμε για το ωραίο ταξίδι κι ελπίζω να ξανασυναντηθούμε κάποτε...

ΖΟΦ.ΜΕΣ.

Σαβ Ιουν 03, 04:29:11 μμ  
synas said...

Καλό καλοκαίρι σε όλους!

Σαβ Ιουν 03, 04:58:53 μμ  
Εργοτελίνα said...

Sommer,Scwimmen,Trinken...

Γιατι δεν ανοιγετε
το αλλο εξαιρετικο
Summer-post να
ευχομαστε απο εκει;;..

Εδω αργει..το κατεβασμα..

Σαβ Ιουν 03, 06:01:19 μμ  
aphrodite said...

Α ρε Δήμου μας έχεις κλείσει το σπίτι!!!!

Στο παλιό μπλογκ, είχα την Aphrodite να ξοδεύει όλο τον χρόνο που της έδινα, για χάρη του μπλογκ και των φίλων, ζώντας ένα απίστευτο emotional rollercoaster και... κάνοντας κατάληψη στη ζωή μου (ρε μπας κι ήταν το τρολλ που μου αναλογούσε?!). Εφτασε να μου κλέβει και τις ελάχιστες ώρες ύπνου που μου πέταγε η μέρα σαν κοκκαλάκι για ν'αντέξω - όλα δικά της!

Στο νέο μπλογκ παλι, πάνω που είπαμε να ηρεμήσουμε, την είχα να προσπαθεί διπλά & τρίδιπλα, έχοντας πάρει το θέμα όχι απλώς πατριωτικά, αλλά λες και της είχε ανατεθεί αποστολή ειρηνεύτριας της UNESCO (αν και το... τακούνι, τακούνι, μην ξεχνιόμαστε!). Μέσος όρος μηδέν, όλα στα κόκκινα, φόρτσα να πάει το μπλογκ όλο και καλύτερα, σε πείσμα καλικάντζαρων και λοιπών ενοχλητικών...

Και τώρα με την ξαφνική φάπα "Ραντεβού το Σεπτέμβρη" θα την έχω στα πατώματα!....

(Παναγία μου, είμαι κλινική περίπτωση, μιλάω γι'αυτήν στο 3ο πρόσωπο, τι μου έχεις κάνει Νίκο!)

ΟΚ, σαν Αφροδίτη τώρα, δεν τα πάω καλά με τοους αποχαιρετισμούς, ακόμη κι αν είναι για κάτι τόσο απλό όσο ένα "Καλό καλοκαίρι".

("Ποιό καλοκαίρι? Αυτό? Το επόμενο? Ολη τη σαιζόν? Μήπως όλη τη χρονιά? Και καλό λέει? Για ποιόν? Εμένα με ρώτησες?" καταλαβαίνεις τώρα...)

Εκτός εάν ξέρω ότι ο άλλος με νοιάζεται και με αγαπά και υπάρχει λόγος που είμαστε χώρια (καλός ή κακός, πάντως λόγος με υπόσταση και περικεφαλαία), κι όχι γιατί κάτι άσχημο συμβαίνει.

Εδώ το άσχημο της ιστορίας δεν είναι οι γνωστοί που υπερέβαλλαν και μας μπάφιασαν όλους, αλλά το ότι αυτό το μπλογκ έγινε πραγματικά bigger than life.

It took no prisoners!

Απαξ & έμπαινες, δεν υπήρχε περίπτωση να μην:

α. κολλήσεις / εξαρτηθείς και
β. συνεχίσεις με ό,τι έχεις και δεν έχεις.

Αυτό είναι το άσχημο, όχι οι ενοχλήσεις, ότι μπήκε στη ζωή μας και την άλλαξε, με τρόπο που δεν τον κατανούν ούτε οι άνθρωποι που μας ζουν - τους φαίνεται αδιανόητο τέτοια πόρωση με ένα μπλογκ, σου λένε "μας πώς κανεις έτσι, δεν είναι ζωή αυτό!" (κι εκεί θέλεις ζεν με παγάκια, κι έναν βούδα στην καθησιά σου, να μην απαντήσεις...)

Ούτε εσύ τη γλύτωσες όμως... κακούργε! (χε χε χεεεε!)

Και λέω κακούργε, μια που μας χόρεψες κανονικά, μας κόλλησες, μας ανέβασες στα ουράνια, μας γκρεμοτσάκισες, μας πόνεσες, μας σήκωσες, μας γιατροπόρεψες, μας δίδαξες, γενικώς....

Μας άλλαξες τα πετρέλαια!

Οπότε καλώς κόλλησες κι εσύ, έτσι, να δεις τι τραβούσαμε κι εμείς! (γελάκια!)

Αλλά το πρόβλημα με σένα είναι ότι έπρεπε πέραν του να είσαι αυτό που λατρεύουμε όλοι, ο συγγραφέας και διανοούμενος, να γίνεις και πυροσβέστης (στην καλύτερη), και θηριοδαμαστής (στην χειρότερη).

Κι αυτό είναι πολύ να το ζητάμε από οποιονδήποτε.

Αφού όμως αυτή τη φορά μας έχεις πείσει ότι μας αγαπάς, καλά κάνεις και πας διακοπές με το μπλογκ σου!

Το δικαιούστε και οι δυό σας!

Αυτή τη φορά το ξέρουμε ότι μας κουβαλάς μαζί σου και σε ευγνωμονούμε γι'αυτό! Είναι μεγαλύτερη τιμή απ'ό,τι θα μπορούσαμε ποτέ να σκεφτούμε!

Συγνώμη, έχω και μία και μου κλαίει εδώ δίπλα,

Aphrodite: "ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ! ΔΕ ΘΕΛΩΩΩΩ! Δε μπορώωωω (κλαψ, λύγμ, θέλω τη ντρόγκα μου, το ξίφος μου, τις κοτσίδες μου, έχω τσάκρας ν'ανοίξω, έχω δουλειές να κάνω, έχω σεντόνια ακόμη στον αργαλειό, ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΩΡΑ ΕΓΩΩΩΩ!! (μπφφφφφφρτ! χαρτομάντηλο!). ΑΑΑΑΑΑ ΔΕ ΜΠΟΡΩΩΩΩΩΩΩΩ!!!!"

Ωωωωχ αδερφάκι μου, έχω να κάνω baby-sitting εγώ, τι μας έκανες Δήμου μας!

*********

Εύχομαι καλό καλοκαίρι, η απόσταση να μας κάνει να μαζέψουμε εμπειρίες για να μπούμε με φόρα όταν ξανανοίξεις, καλή αντάμωση και καλά μυαλά σε όλους - ή μάλλον, καλή καρδιά!

(ακονίζουμε και κάνα ξίφος καλού-κακού!)

Φιλιά σε ΟΛΟΥΣ σας, χίλια ευχαριστώ για όλα, είστε όλοι καταιγιστικοί και... μην αρχίσω τώρα ονομαστικά τα νικ σας γιατί μετά βίας κρατιέμαι κι εγώ!

ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ!

Αφροδίτη.

(Zoom out, δύο τρελλές κλαίνε αγκαλιά, μπροστά σε μιά οθόνη. Η μια σκουπίζει μύτη σε χαρτομάντηλα, η άλλη στις κοτσίδες της πρώτης. Τιποτε δεν χωράει στη σκηνή τώρα. Γυναίκες!)

Σαβ Ιουν 03, 07:44:54 μμ  
azrael said...

Νίκο αγαπημένε,

1. Το link από to doncat blog προς το πρώτο σου blog είναι λάθος ...

Συγκεκριμένα , στον τίτλο του blog το link μας στέλνει προς το http://nikodimou.blogspot/com αντι προς το http://nikosdimou.blogspot.com

2. Επίσης , προτείνω:

Μην έχεις ενεργοποιημένο το comment moderation στο αρχικό blog αλλά βάλε να μπορούν να κάνουν post MONO members και βάλε μοναδικό member τον εαυτό σου.

Με αυτό τον τρόπο θα γλυτώσεις το καταναγκαστικό moderation


3.Δεν χρειάζεται να δημοσιεύσεις αυτό το post... για να βοηθήσω το στέλνω

4. Μακάρι από φθινόπωρο να μετακομίσουσε στο παλιό , αλλά με moderation ( είμαι χοντροκέφαλος Ηπειρώτης και επειμένω!!!)

Με αγάπη Νίκος
(κατά βλογοκόσμον azrael)

Σαβ Ιουν 03, 08:34:26 μμ  
doctor said...

polydeukis said...
Λίγο νωρίς δεν είναι να κλείσουμε για θερινή περίοδο?...

Είναι αλήθεια ότι τον τελευταίο καιρό έιχε καταντήσει κουραστικό με όλους αυτόυς τους ζηλωτές στο bolg. Που θεωρούσαν ότι έπρεπε να απαντούν σε οτιδήποτε πίστευαν ότι προσέβαλε την πίστη (τους). Με αποτέλεσμα ατελείωτους και ανούσιους διαλόγους.

Καλό καλοκαίρι Νίκο Δήμου.

Καλό καλοκαίρι σε όλους.
*********

Τελικά κύριε Δήμου κέρδισαν
2-3 "αήττητοι", κέρδισε ο όχλος των 2-3 ανεγκέφαλων.

Κρίμα για την πλειοψηφία, σας καταλαβαίνω όμως, ήταν κουραστικό.

Δημήτρης

Σαβ Ιουν 03, 09:12:47 μμ  
Pink Panther said...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ καλοκαίρι να έχετε όλοι και να περάσετε ΥΠΕΡΟΧΕΣ & ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΕΣ διακοπές.

Και το Σεπτέμβρη, έκθεση με θέμα:
"Πως πέρασα τις Καλοκαιρινές Διακοπούλες μου"...

Don, αφου θα βγάλεις που θα βγάλεις φωτογραφίες απ' όπου πας, υποχρεούσαι ... προς το φιλοθέμον κοινόν σου, να τις ποστάρεις, άμα τη επιστροφή, ε;

Καλά να περνάμε ΟΛΟΙ μας!!!

Σαβ Ιουν 03, 09:15:17 μμ  
Dion.M. said...

Καλό Καλοκαίρι και καλή αντάμωση τον Σεπτέμβριο.

Ευχαριστώ όλους τους φίλους.

Νίκο, φως στο χέρι, φως στο πόδι όλα γύρω σου είναι φώς! Σε ευχαριστώ πολύ.

Είχα πολύ καιρό να ενθουσιαστώ με μιά παρέα, και να γελάω μόνος μου σαν παιδί.

Σαβ Ιουν 03, 10:23:12 μμ  
maika said...

όλοι μεταξεταστέοι για το Σεπτέμβρη...

καλό καλοκαίρι! τι ωραία ευχή!

Κυρ Ιουν 04, 01:26:23 πμ  
vassiliskou said...

Πάω να σκάσω!

Ναι, έχετε όλα τα δίκια με το μέρος σας. Ναι, προκειμένου να στεναχωριέστε εσείς, καλύτερα να σας στερηθούμε εμείς. Ναι, σας περιμένουμε με ανυπομονησία.
Κι εσάς κι όλη την παρέα βεβαίως. Ναι, θέλω να γράψω σεντόνι.

(Πάνω που έβαλα και άβαταρ, επίτηδες το κάνατε να μου.. κόψετε την τύχη;)

Προτείνω να βάλετε 3-4 administrators με βάρδιες την επόμενη φορά, να κάνουν περιπολίες και να κόβουν ΕΝΤΕΛΩΣ όποιον δεν σέβεται τον χώρο. Αλλά ΕΝΤΕΛΩΣ, όχι αν γράφει καλούτσικα, περνάει. ΚΑΘΟΛΟΥ! Κι αστε τους να φτιάχνουν 50 νικς σε μια μέρα.

Θα σπάσουν ίσως τα νεύρα των βοηθών σας, αλλά θα έχουμε ένα εξαιρετικό σε ποιότητα μπλογκ. Είμαι σίγουρος ότι στερηθήκαμε πολλά διαμαντάκια που τρόμαξαν και δεν έμπαιναν.

Και μη στεναχωριέστε για το ότι οφείλετε να προστατεύσετε τα δικαιώματα στον διάλογο και τις δημοκρατικές διαδικασίες και δεν μπορείτε να λογοκρίνετε κλπ.

Δεν λογοκρίνετε τους ενοχλητικούς = δεν προστατεύονται οι υπόλοιποι.

Αν δεν γίνετε αυστηρός, το κακό που θα γίνει (η απουσία σας ή η ανεκτική παρουσία σας - που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στα ίδια) θα είναι μεγαλύτερο. Το να προστατεύτεις το καλό, είναι ευγνέστερος σκοπός του να μην κατηγορηθείς για λογοκριτής.

Αυτά τα ολίγα, καλές διακοπές σε όλους σας.

Θα αναρωτιέμαι αν αυτοί που συναντώ το καλοκαίρι, γνωστοί & άγνωστοι, υπάρχει περίπτωση να είναι θαμώνες του μπλογκ σας - θα είναι ωραίο παιχνιδάκι!

Καλή ξεκούραση, γεμίστε υλικό γιατί το Σεπτέμβριο, τα κεφάλια όλοι μέσα!

Φίλοι, σας ευχαριστώ από καρδιάς, δεν πρόλαβα να σας ανοιχτώ πολύ, επιφυλάσσομαι! Να είστε όλοι καλά!


(Να πω και τον πόνο μου; Εδώ και τόσα ποστς δε μιλώ: Θεά, πότε με το καλό το ρημάδι το μπλογκ; Αυτά, συγνώμη αλλά...)

Κυρ Ιουν 04, 01:29:48 πμ  
giakan said...

Ευχαριστώ ΝΔ

Καλό καλοκαίρι σε όλους και καλή αντάμωση!

Κυρ Ιουν 04, 02:24:54 πμ  
Το σωστό να λέγεται said...

Γεια Χαρά κυρ Νίκο, καλή ξεκούραση.

Γεια Χαρά καλοί φίλοι, στην νεκρική σιωπή δεν υπάρχουν αντίπαλοι.

Καλή απομπλογκοποίηση σ' όλους κανενός εξαιρουμένου.

Blog (προσωποποίηση)
"Βέλτιον θανείν άπαξ ή δια βίον τρέμειν". Αίσωπος

Αντίο
"η μεν του σώματος ισχύς γηράσκει, η δε της ψυχής ρώμη των αγαθών ανδρών αγήρατος εστίν". Ξενοφώντας

Μία Ευχή:
Κύριε μην τους εγκαταλείπεις.

Κυρ Ιουν 04, 02:51:27 πμ  
Stavros P (isisdoros) said...

Εύχομαι σε όλους σας και κυρίως στον οικοδεσπότη να χαρείτε με όλη σας τη ψυχή τις μέρες του φωτός που έρχονται.

Κυρ Ιουν 04, 03:56:29 πμ  
Φοίβος Παναγόπουλος said...

Καλησπέρα... καλημέρα; Ξέρω γω, 5 το πρωί.

Το μόνο που θέλω να πω, αρκετά off topic, στις φωνές της λογικής είναι το εξής: ΜΗΝ αγνοείτε τα σχόλια όσων χαλάνε το blog. Με το να τους αγνοείτε τους δίνετε βήμα και την εντύπωση ότι ό,τι λένε είναι δεκτό. Συγκεκριμένα απευθύνομαι στον doctor του οποίου τα σχόλια τα θεωρώ πολύ cool-headed. Στη μπουρδολογία πρέπει να απαντάμε σκληρά. Με επανάληψη. Με ειρωνία. Με μίσος ίσως. Είναι φρικαλέο και εμετικό όταν δέχομαι τα πυρά αγνώστων επειδή θέλω να γίνω επιστήμονας - επειδή η επιστημονική μέθοδος δημιουργεί το ακριβώς αντίθετο απ'αυτό που θέλουν: εξωεκκλησιαστικούς υλιστές αθεϊστές. Όταν δεχόμαστε τα πυρά των δογματιστών πρέπει να απαντάμε εξίσου σκληρά. Να δείχνουμε ό,τι είμαστε. Όπως δείχνουν αυτοί τι αντιπροσωπεύουν, το ίδιο έχουμε και εμείς ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ να κάνουμε.

Κυρ Ιουν 04, 05:28:40 πμ  
Nikos Dimou said...

Όσοι πάσχουν από σύνδρομο στέρησης μπoρούν από καιρό σε καιρό να ρίχνουν μία ματιά στα παλιά καλά Επίκαιρα

Κυρ Ιουν 04, 11:21:01 πμ  
Nikos Dimou said...

KAI ΠΑΛΙ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ

Κυρ Ιουν 04, 11:23:08 πμ  
elinor said...

Nikos Dimou said...

Όσοι πάσχουν από σύνδρομο στέρησης μπoρούν από καιρό σε καιρό να ρίχνουν μία ματιά στα παλιά καλά Επίκαιρα

_____________


Τι νομίζετε ότι κάνουμε δηλαδή; Αυτό ακριβώς. Η ζωή μας χωρίς τα κείμενα σας, θα ήταν τουλάχιστον ανεπαρκής!

Κυρ Ιουν 04, 11:40:36 πμ  
Nikos Dimou said...

...να ρίχνουν μία ματιά στα παλιά καλά Επίκαιρα όπου θα υπάρχουν (ήδη υπάρχουν) νέα κείμενα...

Κυρ Ιουν 04, 12:01:13 μμ  
Jason said...

@Το σωστό να λέγεται

Τα σχόλιά σου συχνά είναι πολύ ενδιαφέροντα, αλλά θα ήθελα να σου πω ότι το nick σου μου είναι αρκετά αντιπαθές...

Κυρ Ιουν 04, 12:24:24 μμ  
paragrafos said...

Υγεία και καλό καλοκαίρι, ΝικόΔημε!

Υγεία και καλό καλοκαίρι σε όλους σας!

Σας ευχαριστούμε!
Με αγάπη

Παράγραφος

Κυρ Ιουν 04, 12:53:43 μμ  
Et in Arcadia ego said...

"Ειναι κανεις εδω ? .... Εγω !!"
Θ.Β.

Εις το επαναμπλογκην.

Κυρ Ιουν 04, 02:03:16 μμ  
x-watcher said...

Καλό καλοκαίρι σε όλους.

Κύριε Δήμου ξεκινήσατε ένα πρωτοπόρο και τολμηρό εγχείρημα, που το αφήσατε να εξελιχθεί και να αποκτήσει την δική του δυναμική. Η ελεύθερη έκφραση, η αντιπαράθεση ιδεών και θέσεων και μαζί η ανάδυση των προσωπικότητας των συμμετεχόντων δεν είναι εύκολο να τεθούν υπό διαχείριση. Ευτυχώς, νομίζω. Άλλωστε και εσείς, με τόσα χρόνια θητείας στην "αντιπολίτευση", πως θα αντέχατε ένα blog συμπολιτευόμενο, ένα blog ομοϊδεατών χωρίς "αντιπολίτευση".

Επιτρέψτε μόνο να πω ότι, οι φωνές και οι παροτρύνσεις περί εξοστρακισμού ή περιορισμού όσων έχουν - οποιαδήποτε - αντίθετη άποψη από αυτήν της πλειοψηφίας των σχολιαστών του blog, δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να αναπαράγουν το ίδιο σύστημα και τρόπο σκέψης που υποτίθεται ότι πολεμούν και - κάποιοι ενδεχομένως - διδάχθηκαν από εσάς και τα γραπτά σας. Δεν γίνεται κάποιος να (διατείνεται ότι) ότι αντιστέκεται στο κυρίαρχο ρεύμα, στην ομοιομορφία, στην άσκεφτη κατανάλωση όσων του προσφέρονται, και από την άλλη μεριά, όταν περάσει στην "κυβέρνηση" και γίνει ο ίδιος το κυρίαρχο ρεύμα, να μην ανέχεται (να διαβάζει έστω) την αντίθετη άποψη και να μετατρέπεται σε ταλιμπάν κατά της πολυφωνίας. Ή γίνεται?

Η δε δικαιολογία περί της "χαμηλής ποιότητας" των σχολίων, των ατόμων που τις εκφράζουν κοκ είναι πολύ ολισθηρό μονοπάτι. Υποψιαζόμαστε όλοι που μπορεί να οδηγήσει. Αν εμείς οι ίδιοι εδώ στο blog, αρχίσουμε να μιλάμε για α' και β' κατηγορίας σχολιαστές, για ελίτ και όχλους, για έξυπνους και ανεγκέφαλους (θεωρώντας βέβαιο ότι εμείς ανήκουμε στην α' κατηγορία, στην ελίτ), τότε στην καθημερινότητα μας τι κάνουμε με τους δήθεν βου'? Τα γνωστά?

Κύριε Δήμου καλή ξεκούραση και καλή αντάμωση σε ότι και αν επιχειρήσετε, με το καλό, από Σεπτέμβρη.

Κυρ Ιουν 04, 02:56:36 μμ  
Το σωστό να λέγεται said...

-> Jason said...

"Τα σχόλιά σου συχνά είναι πολύ ενδιαφέροντα, αλλά θα ήθελα να σου πω ότι το nick σου μου είναι αρκετά αντιπαθές..."

Σ'ευχαριστώ για την ειλικρίνειά σου φίλε Ιάσονα.

Αυτό που λές επιβεβαιώνει το ρητό στο link του blog μου
tafainomenaapatoun.blogspot.com/

Να θυμάσαι την έκφραση "Τα φαινόμενα απατούν". Θα σε βοηθήσει στην ζωή σου να μην βιασθείς να κρίνεις τους ανθρώπους αρνητικά η υπερθετικά, απο την πρώτη στιγμή.

Παράδειγμα, ο Ωνάσης θα σου φαινόταν σαν ένας κοντός, άσχημος υπερμυωπικός ανθρωπάκος, αλλά ήταν "Βούδας". Έτριβες του Ωνάση τον νού και ξεπετιόντουσταν οικονομικές αυτοκρατορίες δισεκατομμυρίων.

Τα παραδείγματα μετακινούν τις έννοιες απο τον πλανήτη της Αφηρημένης στον πλανήτη της Πραγματικότητας.
Είναι διαπλανητικά οχήματα ιδεών. Είναι Το εργαλείο για τις προσγειώσεις.

Επιπρόσθετα είναι φορείς της Δημοκρατίας των εννοιών. Τα παραδείγματα είναι αντι-ελιτιστικά.

Υ.Γ.
Χρειάζεται επανάληψη;
Το νίκ μου δεν σημαίνει ότι είμαι παντα σωστός.
Ενθαρρύνω τους ανθρώπους να εκφράσουν την γνώμη τους αν πιστεύουν ότι είναι σωστή.

Μην κρύβετε λόγια.

Καλό καλοκαίρι φίλτατοι.


Το σωστό να λέγεται.

Κυρ Ιουν 04, 03:35:06 μμ  
Jason said...

Δεν ξέρω φίλε μου ποιο είναι το σωστό και δεν ξέρω αν υπάρχει πάντα κάτι το σωστό ως θέση, ανεξάρτητα αν είναι δική σου η δική μου ή οτιδήποτε.
Και δεν ξέρω ποιος είναι αυτός που το κρίνει τελικά αυτό.
Γι' αυτό δε χώνεψα ποτέ τη φράση "το σωστό να λέγεται", είτε στην αρχή μιας κουβέντας, είτε ως επισφράγισμά της.
Αλλά ποτέ δε θα έκρινα κάποιον μόνο από μία του φράση και μάλιστα εσύ φαίνεσαι συμπαθητικός τύποες.

Καλό καλοκαίρι.

Κυρ Ιουν 04, 05:59:59 μμ  
gravoura said...

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη. Γιατί αυτή η "σχέση" θα κρατήσει και το κοινόβιο του Νικόδημου θα συνεχίσει να υπάρχει. Ας κάνουμε μια ξεκουρασιά και πίσω πάλι ανανεωμένοι.
ΝΔ και όλη η μπλοκοπαρέα να περάσουμε ένα όμορφο καλοκαίρι. Γεμάτο φως και θάλασσα.

Δευ Ιουν 05, 12:02:42 πμ  
Το σωστό να λέγεται said...

Flipreversal: The attempt to regain sanity after a brief period of madness


Anfang ohne Ende

Heute war mein erster Tag von Nie.
Er hatte eine gewisse Neuheit.
Der erster Tag, an dem ich seine Stimme nie wieder gehoert habe.
Der erster Tag, an dem er mir nicht mehr geschrieben hat.
Diesen Tag habe ich ueberstanden und daher war ich stolz auf mich.
Ein Tag von Nie liegt schon hinter mir, dachte ich zufrieden.
Wie viele bleiben denn uebrig?
Erst dann wurde mir bewusst, was Nie eigentlich bedeutet.
Erst dann wurde mir klar, dass Nie niemals zu Ende geht.

Δευ Ιουν 05, 12:04:16 πμ  
Dormammu said...

Καλό καλοκαίρι Γάτε. Ελπίζω να συνεχίσουμε τον Σεπτέμβριο......

Δευ Ιουν 05, 01:54:17 μμ  
the resident said...

Ο ΝΔ γράφει στα επίκαιρα:
Υ. Γ. Πολλή εντύπωση μου έκανε η στάση φίλων (παλιότερων) που συμμετείχαν στο blog (μερικοί ενθουσιωδώς) και που δεν βρήκαν μία λέξη να πούνε (εντός ή εκτός blog) για όλα όσα συνέβησαν

Δεν ξέρω αν είμαι μέσα σε αυτούς, αλλά ας πω και γω μια λέξη:
Νομίζω ότι το blog έκλεισε την κατάλληλη στιγμή: α)γιατί είχε κουράσει τον οικοδεσπότη και αυτό φαινόταν(Δες την κόντρα με τον heinz.Εκεί φάνηκε ότι η κούραση ήταν κακός σύμβουλος β) γιατί είχαν κάπως κουραστεί και οι παλιοί σχολιαστές γ) γιατί οι μόνοι που ήταν ξεκούραστοι ήταν τα τρολς και οι συγγενείς τους δ)γιατί σε λίγο καιρό, τον Σεπτέμβρη ελπίζω, θα είμαστε όλοι ανανεωμένοι ,και η έλλειψη του blog θα δείξει και την αξία του.
Καλό καλοκαίρι σε όλους. Είσαστε η καλύτερη παρέα που έχω γνωρίσει.Θα ευχόμουν πολλούς από εσάς να σας είχα φίλους/ φίλες ,συνεργάτες, συναδέλφους …

Παρ Ιουν 09, 12:26:35 μμ  
Nikos Dimou said...

the resident said...
"Ο ΝΔ γράφει στα επίκαιρα..."

Όχι - το σχόλιο δεν αφορούσε εσάς...

Καλό καλοκαίρι και ραντεβού σύντομα...

Παρ Ιουν 09, 01:54:50 μμ  
vassiliskou said...

Καλημέρα σας! Και περαστικά εύχομαι, γρήγορα όρθιος!

Είμαι κι εγώ κλινήρης, μια που στο αεροπορικό ταξίδι επιστροφής από Τόκυο πρέπει να κόλλησα πάνω από 10 απανωτές ιώσεις. Ενώ στον πηγαιμό με τους Ιάπωνες, οι άνθρωποι ήταν πεντακάθαροι, έπλεναν τα χέρια τους & είχαν και απολυμαντικό υγρό σε μπουκαλάκια- και μάσκες οι υποχόνδριοι, ακούγονταν μόνο στο φαί, τρώνε με ηχητικά εφέ... γουρουνιού, οι δικοί μας οι ελληνάρες φτερνίζονταν, ρεύονταν, σκούπιζαν μύτες και πετούσαν τα άθλια χαρτομάντηλα ένα γύρω, βρωμούσαν οι κάλτσες τους μόλις έβγαζαν το παπούτσι, ακόμη και ΜΕ τα ειδικά καλτσάκια από πάνω, και μιλάμε για μεγαλοστελέχη... Αηδία!

Στο Τόκυο δεν καταλάβαινα αν ήμουν στην Ν. Υόρκη ή κάπου αλλού, θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε μητρόπολη παντού στον Δυτικό κόσμο - αν εξαιρέσεις τα μιλλούνια των Γιαπωνέζικων φατσών - και τόσοι άντρες! Στις 100 γυναίκες δε, ζήτημα να ήταν 2 όμορφες! Βέβαια η ομορφιά τους ήταν εντελώς αέρινη, σα ξωτικά, σα γκέισες πραγματικά. Τα αγγλικά τους πάλι χάος με τα ρ και τα λ! Στο τέλος πήραμε μεταφραστες από Γιαπωνέζικα στα ελληνικά κατ'ευθείαν, ήταν αδύνατον να καταλάβουμε τ'αγγλικά τους!!!

Μου κρατήσατε πολύ καλή παρέα, κι ας μην το ξέρετε, διάβασα και πολλά από τα παλιά σας στην ιστοσελίδα σας, μερικά τα ήξερα, μερικά τα έμαθα τώρα, σας ευχαριστώ πολύ για όλα.

Χάρηκα και τόσο πολύ που θα το ξανανοίξετε! Αλλά σας παρακαλώ κάντε κάτι με τύπους σαν τον "σωστο-να-λε-αλε-αλε-αλέ" γιατί στεναχωριέμαι και μόνο που το σκέφτομαι... Εκανε κατάληψη σε άλλα μπλογκς απ'ό,τι είδα και ΔΕ ΘΕΛΩ να σας την ξαναχαλάσει, κι αυτός και οι άλλοι.

Οσο δε γίνεται αυτο-συγκράτηση, τα πράγματα τα βλέπω δύσκολα...

Μας είστε πολύτιμος, δεν το καταλαβαίνετε, αλλά δεν έχω άλλο τρόπο να σας το πω.

Περαστικά και πάλι κι εύχομαι καλές διακοπές και να γεμίσουν τα μάτια σας ομορφιές να έχετε να μας τις λέτε.

(Α, και το Μουντιάλ είναι κι αυτό μια κάποια λύσις...)

Σαβ Ιουν 10, 11:01:08 πμ  
nifalios said...

Θα ήθελα και εγώ να σας συγχαρώ για το Blog σας. Ήμουν μέλος της πλειοψηφίας που διάβαζε το blog αλλά δεν άφηνε σχόλια μόνο που στο τέλος όταν άρχισε να γεμίζει από σεντόνια εθνικιστών ελληναράδων, χριστιανών που πασχίζουν για τη σωτηρία των άλλων, μίζερων και γενικά ανθρώπων που ο μόνος λόγος που έρχονται εδώ είναι για να κάνουν ζημιά, αποφάσισα πως η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί αν άφηναν όλοι οι υποστηρικτές σας ένα σχόλιο αντί να σιωπούν. Ίσως η σιωπή ήταν η αιτία που έδινε δικαίωμα σε αυτούς τους ανθρώπους να κάνουν κατάληψη στο blog σας, όπως προανέφερε κάποιος.
Τα γραπτά σας και το blog σας ήταν μια μικρή όαση για όσους ήθελαν να ξεφύγουν απο το νεοελληνικό τρίπτυχο ΠΑΤΡΙΔΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΒΛΑΚΕΙΑ.
Ελπίζω να συνεχίσετε ακάθεκτος και να ξεπεράσετε τα προβλήματα υγείας.
Συγχαρητήρια και στον doctor, που πραγματικά κάποιες στιγμές πάλευε μόνος.
Χαιρετίσματα απο το Vancouverα

Σαβ Ιουν 10, 08:20:59 μμ  
Το σωστό να λέγεται said...

Κυρ Νίκο περαστικά σας.

Χαίρομαι που μας βλέπετε σαν παιδιά σας.
Καταλαβαίνετε ότι
η αγάπη στο προσωπό σας δεν μπορεί να είναι λατρεία, αυτό θα ήταν Δημοανάθεμα, αλλά υπάρχει μια βαθειά συμπάθεια γιατί αναγνωρίζω την ζωντάνια σας, το κουράγιο σας. Θα έλεγα το πνεύμα σας, την ψυχή σας, αν πιστεύατε στην ύπαρξη Θεού.

Αυτή είναι τα πραγματικά αισθήματά μου προς εσάς και είναι προτιμότερο να ριψοκινδυνεύσω τώρα τα λόγια αυτά να χαρακτηρισθούν σαν κολακείες, που τις απεχθάνομαι, παρά
αργότερα σαν ανώφελους επικήδειους.

Το πιο σημαντικό για όλους μας είναι να είστε σε καλή υγίεια.
Μην ακούτε τώρα τα "χαζοδημοπούλια". Χαρακτηρισμός που περερμηνεύθηκε ότι εννοούσε όλους τους σχολιαστές.
Δεν συμπεριφέρονται όλοι και πάντα τόσο εγωιστικά.
Δεν είστε Προμηθέας και εκείνοι απο τους "οπαδούς" που απαιτούν ασφυκτικά ένα κομμάτι σας δεν έχουν επίγνωση της κατάστασης σας.

"Έξις εστί δευτέρα φύσις".

Σαβ Ιουν 10, 11:37:02 μμ  
Το σωστό να λέγεται said...

-> nifalios

Σε χαιρόμουν στον σιωπηλό σου ρόλο. Έδειχνες το "βάθος" σαν αόρατο βυθόμετρο.

Τώρα που ξεπήδηξες στην επιφάνεια από το βάθος σαν λύματα απο παράνομη αποχέτευση σε γραφική παραλία της Σκιάθου μου θύμισες την τρίτη πτυχή στο τρίπτυχο της "εξυπνάδας" σου.

Σαβ Ιουν 10, 11:48:08 μμ  
aggelos-x-aggelos said...

Καλές διακοπές!!!

Περαστικά!!!

Και πάλι εδώ, ελπίζω

Κυρ Ιουν 11, 03:11:03 πμ  
nifalios said...

@Σωστο να λεγεται

Νοιώθεις θιγμένος? Σε ποιά κατηγορία βάζεις τον εαυτό σου? ΕΘνικιστής Ελληναράς, χριστιανός που πασχίζει για τους άλλους ή μίζερος? Ή μήπως πληρείς τις προϋποθέσεις και για τα τρια?
Άργησα να βγω στην επιφάνεια λόγω των λυμάτων που επέπλεαν αρκετό καιρό στο blog. Μία επίσκεψή σου στο βιολογικό καθαρισμό θα κάνει καλό στο blog.

Κυρ Ιουν 11, 07:46:17 μμ  
Gatina said...

ΝΔ, γύρνα πίσω. Νιάου!

Τρι Ιουν 13, 12:10:29 πμ  
aphrodite said...

Συγνώμη, μήπως έχω παρανοήσει την κατάσταση?

Δεν είχαμε φτάσει στο "game over" γι αυτόν τον γύρο? Συνεχίζουμε κι ας μην έχουμε άλλα δεκάρικα να βάλουμε μέχρι να χαρτζηλικωθούμε? Βιδωθήκαμε στο κάθισμα και τα μάτια στην οθόνη? Βγάζει το μηχάνημα νέα "κανονάκια" στο "εισαγωγικό" τρεήλερ και πρέπει να τα ξοδέψουμε? Θέλουμε κι άλλο high score? Κι άλλα αρχικά στην οθόνη?

Εμείς δεν ήμασταν στις ευχές?

Δεν καταλαβαίνω, δεν θέλω να καταλάβω, δεν πάει το μυαλό μου μέχρι εκεί - στους αήττητους...

Τρι Ιουν 13, 03:24:46 πμ  
DimitrizZzZz said...

http://www.pestaola.gr/2006/01/22/another-drawback-in-epsilon-magazine/

Πάρτε και μία ιδέα της ποιότητας πληροφοριών βάσει των οποίων αρθρογραφεί ο κ. Γιαννακίδης.

Τετ Ιουν 14, 06:22:56 πμ  
aggelos-x-aggelos said...

Χρόνια μας πολλά!!!

Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα των bloggers!!!

Τετ Ιουν 14, 02:18:46 μμ  
synas said...

Πεθαίνει ένας στην Αθήνα, αλλά ήθελε να ταφεί στο χωριό του στην Πελοπόννησο.
Τον βάζουνε στη νεκροφόρα κι αρχίζουν και τρέχουν να προλάβουν την κηδεία. Σε μια απότομη στροφή ανοίγει η πίσω πόρτα της νεκροφόρας και φεύγει το φέρετρο σ’ ένα γκρεμό. Κατρακυλώντας ανοίγει το φέρετρο, πετάγεται ο νεκρός έξω, πέφτει στη θάλασσα. Περνάει ένα σκάφος, τον χτυπάει & τον πετάει στα βράχια. Τον βλέπουν κάτι ψαράδες, τον περισυλλέγουν και τον πάνε νοσοκομείο. Εκεί τον εξετάζουν οι γιατροί και αποφαίνονται: «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, αλλά δυστυχώς δεν τον προλάβαμε. Αν μας τον είχατε φέρει 10 λεπτάκια νωρίτερα…»

Συμπέρασμα (πέραν του φανερού): οι νεκροφόρες τρέχουν. Μη μασάτε…

Τετ Ιουν 14, 03:37:53 μμ  
DimitrizZzZz said...

Ποτέ δεν κατάλαβα σε αυτό το ανέκδοτο γιατί τρέχει η νεκροφόρα με τον νεκρό να προλάβει την κηδεία.
Για να μην τελειώσει πριν την άφιξη του πτώματος;

Τετ Ιουν 14, 07:54:07 μμ  
aphrodite said...

Μπαίνει ένας τύπος σ’ενα ταξί, λέει τον προορισμό στον οδηγό (κοντά στο Α’ νεκροταφείο), ξεκινάνε, και στη διαδρομή ο επιβάτης απολαμβάνει την ησυχία του, μια που ο οδηγός κάθε άλλο παρά ομιλητικός είναι. Με το που πλησιάζουν, το ταξί κατευθύνεται προς την κεντρική είσοδο του νεκροταφείου αντί της κάθετης οδού που ήθελε ο επιβάτης, οπότε μια που δεν θα τον άκουγε ο οδηγός μέσα σε τόσο θόρυβο, κορναρίσματα, κίνηση κτλ, σκύβει και του κανει «τακ-τακ» στον ώμο. Ο οδηγός ΦΡΙΚΑΡΕΙ εντελώς, αρχίζει να ουρλιάζει, πετάγεται έξω από το ταξί εν κινήσει, τρώει τα μούτρα του, και σωριάζεται χάμω. Πάει πανικόβλητος ο επιβάτης να τον περιμαζέψει, ο οδηγός ασθμαίνει, έχει ασπρίσει και μια τούφα απο τα μαλλιά του, και ξαπλωμένος στην άσφαλτο του λέει «Συγνώμη ρε φίλε, αλλά να, είμαι καινούριος στο ταξί, και μάλιστα την ήξερα τη διαδρομή, μέχρι χτες οδηγούσα νεκροφόρα... Με κοψοχόλιασες...»

Καλό να σε προσπερνάει νεκροφόρα. Καλύτερο να την προσπερνάς εσύ. Να μην ανταμώσουν οι δρόμοι σας, αυτό είναι το καλυτερότερο!
:-)

Μια που το ελαφρύναμε λίγο... και ολο το επίκαιρο, για "ανέκδοτο" μίλαγε...

Τετ Ιουν 14, 11:50:07 μμ  

Ανακοίνωση Σχολίου

<< Home