Send As SMS

Δευτέρα, Μάϊος 29, 2006

29 Μαΐου


Ανάθεμα σε όποιον πρωτοβρήκε τις αφηρημένες έννοιες !

1957, στο Μόναχο. Στο καφενείο όπου μαζευόμασταν συχνά, ερχόταν ένα ήσυχο παιδί, μελαχρινό, με την κοπέλα του, μια Γερμανίδα κοκκινομάλλα, κεφάτη. Ήταν του Πολυτεχνείου (οι πολυτεχνίτες θυμήθηκαν να τον έχουν δει στις παραδόσεις). Με τον καιρό πιάσαμε κουβέντα, παίζαμε και καμιά σειρά στα μηχανάκια. Μιλούσε καλά γερμανικά με ακαθόριστη προφορά. Το όνομα του δεν το είχαμε μάθει. Δεν μας το 'πε... δεν ρωτήσαμε; Που να θυμάμαι τώρα! Ένα βράδυ ήρθαν δύο πολυτεχνίτες και είπαν πως είναι Τούρκος!

Τούρκος; Την άλλη μέρα κανείς δεν του ξαναμίλησε. Μάλιστα κάπου νιώσαμε και μια κρυφή αγανάκτηση. Σαν να μας είχε εξαπατήσει. Όχι μόνον επειδή δεν μας το είπε, αλλά επειδή δεν το έγραφε στο μέτωπο του. Τουλάχιστον αν είχε άλλη συμπεριφορά —βάναυση, βάρβαρη, χυδαία— όπως οι Τούρκοι που φανταζόμαστε! Τι δουλειά έχει να είναι ευγενικός, συμπαθητικός, πολιτισμένος και... Τούρκος! Εξοργιστικό!

Έστω. Από την επόμενη μέρα δεν ήταν πια άνθρωπος — ήταν Τούρκος. Η αφηρημένη έννοια θριάμβευσε πάνω στη συγκεκριμένη πραγματικότητα.

1971, στην Κύπρο. Πάνω από τα τούρκικα χωριά ανεμίζει η ημισέληνος. Τη μέρα οι Τούρκοι κατεβαίνουν, δουλεύουν στις δουλειές των Ελλήνων. Είναι άνθρωποι, συνεργάτες, φίλοι. Τη νύχτα, ταμπουρώνονται στα χωριά τους. Τη νύχτα δεν είναι άνθρωποι. Είναι Τούρκοι.

Ανάθεμα σ' όλα αυτά τα ονόματα! Τι θα πει Τούρκοι, Έλληνες, Γερμανοί, Βούλγαροι; Άνθρωποι θα πει, τίποτε άλλο. Ανάθεμα στις γενικεύσεις: Όλοι οι Αμερικανοί είναι... Όλοι οι Εβραίοι είναι... Όλοι οι Τούρκοι είναι... Όλες οι γενικεύσεις είναι... ψεύτικες!

Το 1954, όταν πρωτοπήγα στη Γερμανία, κάθισα κι έγραψα μερικά άρθρα για τους Γερμανούς. Τα ξαναβρήκα σε κάποιο συρτάρι, έξι χρόνια μετά — όταν μάζευα τα πράγματα μου για να φύγω. Πόσο γέλασα με την αφέλεια μου ! Τα άρθρα μου ήσαν γεμάτα γενικότητες. Οι Γερμανοί είναι έτσι, οι Γερμανοί σκέφτονται έτσι... Έξι χρόνια μετά, όλα αυτά έμοιαζαν γελοία. Τώρα, που ήξερα τους Γερμανούς, δεν υπήρχαν πια “οι Γερμανοί”. Υπήρχε ο Γιόχαν και ο Πέτερ, ο Κρίστιαν και ο Έντγκαρ, η Μπρούνι και η Μαρλέν — αλλά "Γερμανοί" δεν υπήρχαν.

1963, Ζυρίχη: πίνω έναν εξαίσιο τούρκικο καφέ (τέτοιο δεν έχω ξαναπιεί) στο σπίτι μιας ευγενικής και καλλιεργημένης δέσποινας. Μουσείο ήταν το σπίτι από παλιά ανατολίτικη τέχνη. Με την κόρη της (μία καλλονή με αλαβάστρινο διάφανο δέρμα, κατάμαυρα μαλλιά και πράσινα ιριδίζοντα μάτια) και το γιο της (πανέξυπνο διπλωμάτη της Υψηλής Πύλης) καθόμαστε μέχρι αργά το βράδυ μιλώντας για τέχνη, για σκέψη, για σοφία της Δύσης και της Ανατολής. Ήταν η εποχή που είχα αποφασίσει να μάθω τούρκικα, για να γνωρίσω καλύτερα το χώρο που με περιβάλλει. Ο ανατολικός και βαλκανικός περίγυρος περιέχουν τις άμεσες ρίζες μας. Παράλληλα με τους αρχαίους μας προγόνους, δεν θα 'πρεπε να μελετάμε κι αυτόν;

Α! ξέχασα να πω πως η ευγενική δέσποινα ήταν Τουρκάλα. Με όλη την αριστοκρατική φινέτσα των Τούρκων του Πιέρ Λοτί.

1969, Άμστερνταμ. Βλέπω στο απέναντι πεζοδρόμιο ένα “πηγαδάκι” από μελαχρινούς ανθρώπους που συζητούν με ζωηρές κινήσεις. Ανάμεσα στους χαμηλόφωνους βόρειους, οι φωνές τους καμπάνιζαν: Έλληνες είναι, σκέφθηκα. Όταν πλησίασα και διαπίστωσα πως ήσαν Τούρκοι, ένιωσα μέσα μου ένα σφίξιμο αποστροφής. Προσπάθησα να αναλύσω —αμέσως— γιατί το ένιωσα. Και κατάλαβα πως με ενόχλησαν επειδή μου μοιάζουν.

Τίποτα δεν απωθεί περισσότερο από το όμοιο (και τίποτα δεν έλκει... αν τύχει). Για τον Έλληνα, η διαπίστωση πως μοιάζει με Τούρκο είναι μία ύβρις. (Αντίθετα, δεν προσβάλλεται αν τον παρομοιάσεις με Ιταλό). Κι όμως αυτοί είναι οι γείτονες μας, μ' αυτούς (και κάτω απ' αυτούς) ζήσαμε. Πήραμε από τη γλώσσα τους, το φαγητό τους, τις σκέψεις τους, τη νοοτροπία τους. Πήραμε ίσως πιο πολλά από όσα δώσαμε. Όμως ένα μέρος από την ιστορία μας το καταπιέζουμε μέσα μας και το απωθούμε. Δικαιολογημένη αντίδραση — αλλά πόσο υγιής;

Κι έτσι φθάνω να πιστεύω πως δεν μισούμε τόσο πολύ τους Τούρκους της Τουρκίας, όσο τον Τούρκο μέσα μας. Είναι ο φτωχός συγγενής από την επαρχία, το σκοτεινό παρελθόν μας, αυτό που αφήσαμε πίσω μας στο δρόμο για τον “εξευρωπαϊσμό μας”.

Κι ενώ εμείς ντρεπόμαστε για την ομοιότητα μας με τον Τούρκο, νομίζουμε, παράλληλα, πως εκείνος μας ζηλεύει. Γιατί (προβάλλοντας τη δική μας άποψη στη δική του σκέψη) λέμε πως είμαστε γι' αυτόν οι επιτυχημένοι πλούσιοι συγγενείς, που προχώρησαν περισσότερο στο δρόμο της Ευρώπης.

Πόσο αλήθεια είναι αυτό; Και πόσο δίκιο έχουμε να κρίνουμε με “ευρωπαϊκά” κριτήρια τους δικούς μας πολιτισμούς; (Ναι, έχουν και οι Τούρκοι πολιτισμό, τον Οθωμανικό — μη σας ενοχλεί αυτό). Και πόσο σωστό είναι που προσπαθούμε και οι δύο να γίνουμε “Ευρωπαίοι”; Και δεν μοιάζουμε ακόμη και στην προσπάθεια μας αυτή, να αλλάξουμε, να αρνηθούμε τις ρίζες μας;

Υπάρχει όμως το “προαιώνιον μίσος”. Τι απάτη ! Μιλάμε γι' αυτό σαν να ήταν κληρονομικό. Σαν να τροποποιήθηκε κάποιο γονίδιο στα κύτταρα μας και γεννιόμαστε Τουρκοφάγοι (ή Έλληνοφάγοι)!

Το μίσος, εμείς και οι δύο είμαστε που το συντηρούμε και το καλλιεργούμε. Με τις μονόπλευρες και μονοδιάστατες ερμηνείες της Ιστορίας που διδάσκουμε, με τις εθνικές επετείους και τους πανηγυρικούς, με τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα, με την άρνηση να δεχθούμε το πρόσωπο μας και τους άλλους όπως είναι.

Ποιος κερδίζει απ' αυτή τη διαιώνιση; Κανείς. Ποιος χάνει; Και οι δύο. Το μίσος ποτέ δεν έφερε καρπό. Ο φανατισμός δεν έχει φυτέψει ούτε ένα δέντρο στον κόσμο. Οι απλοί άνθρωποι, θύματα της προπαγάνδας, των συμφερόντων, των προκαταλήψεων, άγονται και φέρονται από ηγέτες με πολιτικά κίνητρα. Κι ο σοσιαλιστής Μπουλέντ Ετσεβίτ, που κάποτε έγραψε ένα ωραίο ποίημα για τον “αδερφό του τον Έλληνα”, το ξεχνάει, όταν μαζεύει ψήφους...

Κάποιος πρέπει να κάνει μια νέα αρχή. Που θα πρέπει να βασίζεται στην επικοινωνία, τη γνωριμία, τη γνώση της πραγματικής ιστορίας. Που δεν θα αφορά αφηρημένες ιδέες αλλά ανθρώπους. Που δεν θα προβάλλει στερεότυπα, αλλά την πραγματικότητα. Κάποιος πρέπει να τολμήσει, έστω κι αν πληρώσει στην αρχή για την τόλμη του. Δεν είναι δυνατόν το πιο όμορφο πέλαγος του κόσμου να δηλητηριάζεται κάθε μέρα από ποταμούς μίσους!

Το κείμενο αυτό δημοσιεύεται στις 29 Μαΐου. Πρώτη προσπάθεια για τη διαφορετική αντιμετώπιση μιας επετείου.


(Βραβεύθηκε με το πρώτο βραβείο, στην πρώτη απονομή του Βραβείου Ελληνοτουρκικής Φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί, 1980. Λόγω επετείου, και επειδή είναι ντοκουμέντο, το δημοσιεύω παραβαίνοντας τον κανόνα. Δεν θα απαντήσω σε σχόλια.)

278 Comments:

Dormammu said...

Το φαντάστηκα ότι σήμερα θα έχουμε ματς..!

Καλημέρα.

Δευ Μαϊ 29, 09:43:33 πμ  
Nikos Dimou said...

Dormammu said...
Το φαντάστηκα ότι σήμερα θα έχουμε ματς..!

Εγώ, όμως, μόνο θεατής (ή, αν χρειαστεί, διαιτητής...).

Δευ Μαϊ 29, 09:47:32 πμ  
Vrennus said...

Κε διαιτητά, μέσα στο ίδιο σας το κείμενο βρίσκονται οι απαντήσεις. Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, τα κράτη έχουν - ή μάλλον αυτά που τα κράτη εκπροσωπούν. Άλλωστε, ποιοι παράγουν, και κυρίως επιβάλλουν, τις γνωστές αφηρημένες γενικεύσεις;

ΥΓ. Βλέπω τα σεντόνια να 'ρχονται και το σχολιομετρητή να χτυπάει κόκκινο πριν πέσει ο ήλιος!

Δευ Μαϊ 29, 09:57:54 πμ  
Εργοτελίνα said...

Να μην επιτραπει η
εξοδος απο τη χωρα
της Φιντέ

αφου τολμησε να πει
στο On off
οτι δεν γνωριζε
την ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΣΤΑΡ
ΑΝΝΑ ΒΙΣΣΗ.......


Φιντέ - Στάθης
Η Φιντέ παρέμεινε στη μουσική ακαδημία και, απ' ό,τι φάνηκε, το ντουέτο της με τον Στάθη δεν έφερε μόνο καλή κριτική. «Ταίριαξε πολύ η χημεία μας! Με τη Φιντέ υπάρχει μια τρυφερότητα και ήρθαμε ακόμα πιο κοντά. Όλο αυτό είναι πολύ καλό για μένα, μου έχει ανοίξει την καρδιά και είμαι πιο χαλαρός. Η Φιντέ είναι πολύ γλυκιά και πολύ τρυφερή». Αντίστοιχα, η Φιντέ δήλωσε: «Ιπποτικός, γλυκός, τρυφερός, πολύ καλό παιδί, άψογος καλλιτέχνης και πολύ καλός φίλος». Για τα γεμάτα πάθος φιλιά που αντάλλαξαν, ουδέν σχόλιο!

tilecontrol.gr/

ΟΡΙΣΤΕ ΕΡΩΤΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ...............

ΑΠΟ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ.........

Δευ Μαϊ 29, 10:01:18 πμ  
ioannisk said...

Καλημέρα,

Σήμερα θα γελάσουμε :)

Δευ Μαϊ 29, 10:01:43 πμ  
doctor said...

Νίκο καλημέρα και καλή εβδομάδα.

Κήρυξες την έναρξη του ....μακελειού και τώρα είσαι στο όρος Αιγάλεω στον θρόνο σου και ετοιμάζεσαι να δεις κορμιά να πέφτουν;

Η καλλιέργεια του μίσους είναι σαν την καλλιέργεια σοδειάς σε βράχο...
Δεν οδηγεί πουθενά.

Μάλλον οδηγεί στους εμπόρους όπλων.
47.000.000 ευρώ κοστίζει ένα μαχητικό αεροσκάφος, σκεφτείτε τι θα μπορούσε να γίνει με αυτά τα χρήματα.

Δευ Μαϊ 29, 10:03:54 πμ  
gravoura said...

Πρέπει να κάνουμε την προσπάθεια συμφιλίωσης ο κάθε ένας μόνος του, ξεχωριστά, γιατί δυστυχώς οι πολιτικοί μας δεν έχουν καμιά διάθεση. Ας είναι λοιπόν ατομική, οικογενειακή (και τα παιδιά μας μαζί) η αλλαγή στην στάση προς τους γείτονες. Θέλει δουλειά πολύ….αλλά αξίζει. ΄Ισως έτσι γίνει το θαύμα που και οι δύο λαοί επιθυμούμε.

Ναι, έχετε δίκιο, στην επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, πριν λίγους μήνες, με έκπληξη διαπίστωσα πόσο πολύ μοιάζουμε, ακόμα και φατσικά. Και μόνο ένα γκαρσόνι έδειξε την ενόχλησή του όταν έμαθε πως είμαστε έλληνες. ΄Ολοι οι άλλοι μας αντιμετώπιζαν σαν τουρίστες με ευγένεια. Μάλιστα κάπoιοι νέοι κοιτούσαν με «ενδιαφέρον» την κόρη μου, θα έλεγα πως την φλέρταραν κιόλας, γκρεμίζοντας όλα τα ταμπού του «μίσους».

Δευ Μαϊ 29, 10:05:02 πμ  
NP said...

Τι μας φταίνε οι Τούρκοι, οι Αλβανοί και οι άλλοι; Οι Έλληνες είναι το πρόβλημα... Πάμε από το κακό στο χειρότερο ενώ όλοι οι γύρω λαοί βελτιώνονται... Μήπως αυτό είναι που μας πειράζει (εκτός των άλλων).

Δευ Μαϊ 29, 10:08:44 πμ  
Vrennus said...

Επικαιρο κουίζ (λόγω της μέρας):

1. Τι εθνικότητας ήταν η μητέρα του Μωάμεθ Β' του Πορθητή;

2. Τι εθνικότητας ήταν ο αρχιστράτηγος του Μωάμεθ Β' του Πορθητή;

3. Τι εθνικότητας ήταν το κύριο σώμα των υπερασπιστών της Κωνσταντινούπολης;

4. Ποιος διέθεσε επίλεκτο σώμα υπονομευτών στον Οθωμανικό στρατό; (μπηχτή για "προαιώνιους φίλους")

5. Ποιος αναγόρευσε τον Πατριάρχη σε Εθνάρχη;

Όποιος έχει έστω και μια σωστή απάντηση κερδίζει μια θέση στην τάξη των "ανθελλήνων"!

Και το κερασάκι από την Wikipedia:

The closing of the small mosques within Constantinople by Constantine XI and the pressures on Greek Muslims to convert back to Christianity formed the pretext for Mehmed to declare war.

Έλληνες Μουσουλμάνοι στην Πόλη πριν την άλωση; τς, τς, τς...

(Διάλειμμα)

Δευ Μαϊ 29, 10:18:34 πμ  
Εργοτελίνα said...

Eδω
ενα καλο μιξ απο Κισινγκερ,Μπετόβεν
και Ντοστογιεφσκυ...

Μεταξύ άλλων είχε διερωτηθή σχετικά με τις διεκδικήσεις των Ελλήνων που θεωρούσαν την Κωσταντινούπολη πρωτεύουσά τους:

"Πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε την φυλή των Γκρεκών με την οποία δεν συμφωνούμε σε τίποτα; Η Κωσταντινούπολη μας ανήκει και πρέπει να γίνει πρωτεύουσα πασών των Ρωσιών"

(Ντοστογιέφσκυ: Ημερολόγιο ενός συγγραφέα)

ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ
ΚΑΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ Ο ΤΡΟΜΕΡΟΣ
ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ..ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ
ΤΩΝ S-300....

XΡΙΣΤΟΔΟΥΛΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΟΥ
ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΕΞΙΟ ΠΑΣΩΝ
ΤΩΝ ΡΩΣΙΩΝ;;;;´...

Ρωσια δευτερη Πατριδα μας.......

Δευ Μαϊ 29, 10:23:17 πμ  
Takis Alevantis said...

Η οικογένεια της μητέρας μου είναι από την Πόλη (βλέπε Λωξάνδρα, Πολίτικη Κουζίνα κλπ). Η γιαγιά πάντα έλεγε πως με τους απλούς Τούκους δεν είχε ποτέ πρόβλημα. Το επίσημο κράτος τους φανάτιζε και τους έστρεφε εναντίον των Ελλήνων και των άλλων μειονοτητων. Γιατί; Διάβασα πρόσφατα το έξοχο «Ο Τελευταίος Σουλτάνος» (του Μισελ ντε Γκρες ή άλλως πρίγκιπος Μιχαήλ) που δίνει κάποιες απαντήσεις. Δείτε και τη «Μάρα η Χριστιανή Σουλτάνα» του Γιώργου Λεονάρδου για μερικά από τα ερωτήματα του vrennus.

Έτσι θα συμφωνήσω με το Νίκο για το ότι χρειάζεται μια νέα αρχή. Ποιός θα την κάνει; Ένας έλληνας Μονέ, ένας τούρκος Σουμάν; Αλλά ας θυμηθούμε και τους Μήλιους (στο Θουκιδίδη): μπορεί μια χώρα 10 εκατομμυρίων να μιλήσει ισότιμα με μια χώρα 70 εκατομμυρίων; Κι αυτή η έννοια δεν είναι αφηρημένη. Γιατί ένα πράγμα είναι η ψυχολογία του μεμονωμένου Έλληνα (και συμφωνώ απόλυτα με το Νίκο για τον Τούρκο που κουβαλάμε μέσα μας) κι άλλο η εξωτερική πολιτική και η γεωστρατηγική σημασία ενός κράτους όπως η Ελλάδα ή η Τουρκία. Που συχνά για να πετύχει τους στόχους της χρησιμοποιεί τους όχλους φανατίζοντάς τους. Αλλά αυτό είναι μια μεγάλη ιστορία που δεν μπορεί να αναπτυχθεί εδώ και τώρα ...

Δευ Μαϊ 29, 10:27:19 πμ  
Stavros P (isisdoros) said...

Από τα πολλά που μας ενώνουν με τους Τούρκους εγώ θέλω να μιλήσω για τη μουσική.Θα δυσαρεστήσω πολλούς εδώ αλλά μουσικά ανήκουμε πολύ περισσότερο στην Ανατολή παρά στη Δύση.Και γιά να γίνω πιό σαφής η μουσική μας μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα βασιζόταν στο μονοφωνικό τρόπο των ανατολικών και όχι στο πολυφωνικό της Δύσης.Τα μακάμια των Τούρκων είναι τα ίδια με τους "ήχους" της βυζαντινής μουσικής.Η μουσική γλώσσα είναι ίδια.Παίζοντας αρκετά χρόνια παραδοσιακή μουσική έχω έρθει σε επαφή με Τούρκους αλλά και Αρμένιους και Κούρδους μουσικούς και η διαπίστωση είναι πάντα η ίδια.Μιλάμε ίδια γλώσσα.Σε μεγάλο βαθμό το ίδιο ισχύει καί με τους λαούς των βαλκανίων.Πολλά τραγούδια υπάρχουν και σε Ελληνική και σε Τούρκικη γλώσσα.

Δευ Μαϊ 29, 10:31:19 πμ  
Εργοτελίνα said...

«ΚΡΕΙΤΤΟΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙΝ ΕΙΔΕΝΑΙ ΕΝ ΜΕΣΗι ΤΗι ΠΟΛΕΙ ΦΑΚΙΟΛΙΟΝ ΒΑΣΙΛΕΥΟΝ ΤΟΥΡΚΩΝ, 'Η ΚΑΛΥΠΤΡΑΝ ΛΑΤΙΝΙΚΗΝ».............

Δευ Μαϊ 29, 10:35:03 πμ  
Dormammu said...

Ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν (δειλά) ορισμένες φωνές που μιλούν για την υπέρβαση του μίσους, στην Τουρκία δεν φαίνεται (φαίνεται λέω) να κινείται τίποτα.

Κι αυτό είναι το ενοχλητικό. Αν θεωρηθεί ότι εμείς, ως πιό κοντά στις αρχές της Ευρώπης και του Διαφωτισμού πρέπει συνεχώς να είμαστε ενδοτικοί και κατευναστικοί απέναντι στους όχι και τόσο ανεπτυγμένους γείτονες μας, το ερώτημα είναι μέχρι πότε θα περιμένουμε...?

Και τι κάνουμε μέχρι τότε...?

Δευ Μαϊ 29, 10:38:36 πμ  
Vrennus said...

Break: ΝΔ, το Ανάθεμα σε όποιον πρωτοβρήκε τις αφηρημένες έννοιες ! να το αφήσουμε ασχολίαστο ως σχήμα λόγου, έτσι;

Δευ Μαϊ 29, 10:53:06 πμ  
aphrodite said...

This post has been removed by the author.

Δευ Μαϊ 29, 10:54:46 πμ  
aphrodite said...

Καλημέεερα Γάτε!(ε ρε τι μας φύλαγεεεες!)

Καλημέεεερα σε όλους σας!(ε ρε τι μας φύλαγεεεεε!)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΝΤΟΜΙΝΟ.

Η λέξη μου για σήμερα.

Ψυχραιμί-α, ψυχραι-δύο!

(Ευτυχώς που έγραψα τα κέρατά μου χτες, τι χτες, μετράνε και για σήμερα, να έχω δικαίωμα απόσυρσης... Εκτός αν ακούσω κάτι καλό & οφείλω να το μεταφέρω!)

Πάω για κρύο ντους! Και μετά άλλο ένα!
:-)

Δευ Μαϊ 29, 11:00:49 πμ  
άτριχος πίθηκος said...

οι ελληνοτουρκικές διαφορές θα τελευτήσουν αν πιάσεις την άννα βίσση και μαστιγώσεις αλύπητα ένα βράχο.

Δευ Μαϊ 29, 11:12:23 πμ  
epikairos said...

Η λύση είναι απλή. Να αρχίσουμε να παντρευόμαστε τουρκάλες.

Δευ Μαϊ 29, 11:13:43 πμ  
Ein Steppenwolf said...

Vrennus said...
1. Τι εθνικότητας ήταν η μητέρα του Μωάμεθ Β' του Πορθητή;

Rhômia.

2. Τι εθνικότητας ήταν ο αρχιστράτηγος
του Μωάμεθ Β' του Πορθητή;

Den gnôrizô.

3. Τι εθνικότητας ήταν το κύριο σώμα των υπερασπιστών της Κωνσταντινούπολης;
As poume italikês. (To "as poume" dioti tote den hypêrkhe akoma italiko ethnos).

4. Ποιος διέθεσε επίλεκτο σώμα υπονομευτών στον Οθωμανικό στρατό;
Den gnôrizô.

5. Ποιος αναγόρευσε τον Πατριάρχη σε Εθνάρχη;
Ho Mehmet Fatih. To "Ethnos" (Millet) perielambane homôs holous tous orthodoxous (kai tous Slabous), enô den perielambane tous Hellênes katholikous kai mousoulmanous.

Kai mia dikê mou erôtêsê: Ti glôssa milousan arketoi apo tous poliorkêtes; (Boêthêma: polloi ph^onazan "Eis tên Polin, eis tên Polin!")

Δευ Μαϊ 29, 11:23:42 πμ  
doctor said...

Εργοτελίνα said...
«ΚΡΕΙΤΤΟΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙΝ ΕΙΔΕΝΑΙ ΕΝ ΜΕΣΗι ΤΗι ΠΟΛΕΙ ΦΑΚΙΟΛΙΟΝ ΒΑΣΙΛΕΥΟΝ ΤΟΥΡΚΩΝ, 'Η ΚΑΛΥΠΤΡΑΝ ΛΑΤΙΝΙΚΗΝ».............
********
Αυτό σίγουρα δεν είναι του Μπρεχτ!

Το είπε ο Λουκάς Νοταράς, φανατικός ανθενωτικός.

Εργοτελίνα μόλις έριξες ναπάλμ ...

Δευ Μαϊ 29, 11:27:15 πμ  
righttochange said...

Καλημέρα,
Η αίσθηση αποστροφής στο Άμστερνταμ, δείχνει ότι όλοι μας έχουμε επιρρεασθεί από τον περιγυρό μας και χρειάζεται αγώνας για να αποβάλουμε τις προκαταλήψεις μας, όσες μπορέσουμε να αποβάλουμε.
Νομίζω ότι είναι δίκαιο να κρίνουμε τον ελληνικό πολιτισμό με ευρωπαϊκά κριτήρια, για τον απλούστατο λόγο ότι είναι μέρος του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Γενικότερα, παρατηρώ μια τάση να περιορίζουμε γεωγραφικά τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Βγάζουμε την Ελλάδα και τα Βαλκάνια από τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, λόγω Τουρκοκρατίας. Την Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα, επειδή είναι Μεσογειακές, οι Σκανδιναυικές χώρες είναι μακριά και η (Ευρωπαϊκή) Ρωσσία είναι τεράστια. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, η Ευρώπη και ο πολιτισμός της περιορίζονται μεταξύ Παρισίων, Βόννης, Στασβούργου και Βρυξελλών. Ευρωπαϊκός πολιτισμός είναι και ο γαλλικός, και ο ισπανικός και ο αλβανικός, σερβικός, ρουμανικός, κροατικός κλπ, όσο και εάν καχύποπτα σηκώνουμε το φρύδι μας σε τέτοιες δηλώσεις.
Από την άλλη, ο τουρκικός πολιτισμός δεν είναι ευρωπαϊκός (ή δεν είναι ο πυρήνας του ευρωπαϊκός), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κατώτερος, άξεστος κλπ. Πολύ απλά είναι διαφορετικός. Και φυσικά δεν μπορώ να πιστέψω την άποψη των σχολικών βιβλίων, ότι είχαν μηδενική παραγωγή πολιτισμού.
Σκέφτομαι και κάτι άλλο: Μήπως, όπως είναι λάθος να γενικεύουμε σε Έλληνες, Τούρκους, Γάλλους κλπ αντί για ο Γιώργος, ο Πιέρ, ο Αλή, έτσι είναι λάθος να γενικεύουμε και σε ο ελληνικός, κινεζικός κλπ πολιτισμός;
Σκέφτομαι το εξής: Η Ελλάδα θεωρείται ότι ανήκει στον πολιτισμό του ελαίου. Ο παππούς μου, όμως, μου λέει ότι στην παιδική του ηλικία, όπου οι μεταφορές ήταν δύσκολές και το χωριό του δεν είχε ελαιόδενδρα (ακόμα δεν έχει), το λίπος τους ήταν το βούτυρο και ότι λίγο πολύ αγνοούσαν το λάδι. Με την γενίκευση των πολιτισμών, το χωριό του παππού μου δεν θα έπρεπε να ανήκει στον ελληνικό πολιτισμό.

Δευ Μαϊ 29, 11:30:10 πμ  
basik said...

Σύνδεση με το προηγούμενο: Με ενοχλεί αφάνταστα (άλλος θα 'λεγε "γίνομαι Τούρκος") που τα... ΜΜΕ προσπαθούν με κάθε τρόπο να βγάλουν Έλληνες τους πετυχημένους καλλιτέχνες, επιστήμονες, αθλητές... με βάση τη γιαγιά τους ή το επώνυμό τους.

Πιστεύω ότι πρόκειται για την άλλη όψη του ίδιου κόμπλεξ. Η ταύτιση με αυτό που θεωρούν ανώτερο.

Και στις δύο περιπτώσεις βασιλεύει η αμάθεια.

Δευ Μαϊ 29, 11:33:51 πμ  
x-watcher said...

Για το FIR Αθηνών, η επίσημη θέση του Υπουργείου Εξωτερικών:
______________________
Την 7 Δεκεμβρίου 1944 υπογράφηκε στο Σικάγο η Σύμβαση περί Διεθνούς Πολιτικής Αεροπορίας, που προέβλεπε την ίδρυση ενός Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO). O ICAO οριοθέτησε τα όρια των περιοχών ευθύνης για τον έλεγχο του εναερίου χώρου στις χώρες μέλη του (Flight Information Region-FIR). Το FIR Αθηνών οριοθετήθηκε στα πλαίσια των περιοχικών συνδιασκέψεων αεροναυτιλίας Ευρώπης των ετών 1950, 1952 και 1958. Η Τουρκία ήταν παρούσα και αποδέχθηκε τον καθορισμό του εναέριου χώρου για τον οποίο υπεύθυνη ορίστηκε η Ελλάδα. Το FIR Αθηνών καλύπτει ολόκληρο τον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο και επιπλέον διάσπαρτα τμήματα του διεθνούς εναερίου χώρου. Σύμφωνα με τους κανόνες του ICAO και την διεθνή πρακτική η Ελλάδα απαιτεί, για λόγους ασφάλειας των πολιτικών πτήσεων, όπως όλα τα αεροσκάφη, πολιτικά και στρατιωτικά, υποβάλουν σχέδια πτήσεως πριν από την είσοδό τους στο FIR Αθηνών.

Παρά ταύτα τον Αύγουστο του 1974 η Τουρκία αυθαίρετα εξέδωσε την ΝΟΤΑΜ 714 ("Notice to Airmen- Ειδιποίηση προς αεροναυτιλλομένους") με την οποία προσπαθούσε να επεκτείνει τον χώρο της δικαιοδοσίας της μέχρι το μέσο του Αιγαίου εντός του FIR Αθηνών. Η Ελλάδα τότε κήρυξε το Αιγαίο επικίνδυνη περιοχή (NOTAM 1157). Ο ICAO, απηύθυνε έκκληση και στις δύο πλευρές χωρίς επιτυχία. Τέλος η Άγκυρα το 1980 και πάλι μονομερώς ανακάλεσε την ΝΟΤΑΜ 714 όταν διαπίστωσε ότι το μέτρο έβλαπτε τα συμφέροντά της και ιδίως τον τουρισμό της. Ωστόσο η Τουρκία, με το επιχείρημα ότι η Σύμβαση του Σικάγου δεν αφορά τα κρατικά αεροσκάφη, σταθερά αρνείται να υποβάλει σχέδια πτήσεων για τις εισόδους των στρατιωτικών αεροσκαφών της εντός του FIR Αθηνών, διαπράττοντας έτσι πολυάριθμες παραβάσεις των κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας και υποχρεώνοντας, συνακόλουθα, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (και την ελληνική Πολεμική Αεροπορία) σε έκτακτες ενέργειες και στη δαπάνη σημαντικών κονδυλίων προκειμένου να διασφαλισθεί η ομαλή διεξαγωγή της εναέριας κυκλοφορίας στον εναέριο χώρο του Αιγαίου.

Η ελληνική θέση είναι ότι για λόγους αποτελεσματικής εφαρμογής των κανόνων και αποφάσεων του ICAO, ειδικότερα για λόγους ασφαλείας της διεθνούς αεροπορίας εντός του FIR Αθηνών, η Τουρκία οφείλει να υποβάλει σχέδια πτήσεως. Η Τουρκία όμως, στις μόνες περιπτώσεις που υποβάλλει τέτοια σχέδια, πέραν βεβαίως των πτήσεων των πολιτικών αεροσκαφών της, είναι όταν ζητά διπλωματική άδεια υπέρπτησης για κρατικά αεροσκάφη της τα οποία πρόκειται να διασχίσουν την ελληνική επικράτεια προς άλλη χώρα, και ουδέποτε για τις εκπαιδευτικές πτήσεις των στρατιωτικών της αεροσκαφών στο πλαίσιο ασκήσεών της στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου. Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία αναχαιτίζει για λόγους αναγνώρισης αγνώστων ιχνών αεροσκαφών, σύμφωνα με τις διατάξεις του ICAO, κάθε αεροσκάφος ξένης εθνικότητος που εισέρχεται στο FIR Αθηνών χωρίς υποβολή σχεδίου πτήσεως.
_______________________

Μιλάει για τις παραβάσεις του FIR Αθηνών, όπως ορίζεται από τις διεθνείς συμβάσεις. Όλα τα κράτη που έχουν προχωρήσει στις διεθνείς συμβάσεις - ανεξαιρέτως - εφαρμόζουν το ίδιο σύστημα. Η Ελλάδα δεν θα έπρεπε; Θα όφειλε να υποχωρήσει και να μην τις εφαρμόσει; Ευθύνεται, η Ελλάδα, επειδή δεν επιτρέπει στην Τουρκία, που καταφανώς παραβαίνει τα διεθνώς συμφωνημένα, να δημιουργήσει νέο νομικό status στο εναέριο χώρο; Σε ποιό νομικό, ή άλλο δεδομένο στηρίζεται η Τουρκική θέση, πέραν των όπλων της - βλ. πολεμικών αεροσκαφών; Γιατί θεωρούμε, εκ των προτέρων, ότι η ελληνική θέση τελεί εν αδίκω; Για να έλθουν κοντά οι δύο λαοί θα πρέπει να αρχίσουμε από την απεμπόληση των - διεθνώς αναγνωρισμένων - κεκτημένων μας λόγω της στρατιωτικής υπεροπλίας της Τουρκίας; Αυτό είναι το πρώτο βήμα; Και το δεύτερο ποιό θα είναι;

Οι εθνικιστικές και οι αντιεθνικιστικές κορώνες (και οι δύο ακολουθούν την ίδια μεθοδολογία προσέγγισης) δεν είναι ο τρόπος επίλυσης των όποιων διαφορών, ούτε ήταν ποτέ.

Ο εθνικισμός και οι θεωρίες περί φυλετικής ανωτερότητας των Ελλήνων είναι - επικίνδυνες - γελοιότητες και ουδείς λογικός άνθρωπος τις συμμερίζεται. Τις αντιμαχόμαστε με κάθε μας δύναμη και καλά κάνουμε.

Όμως και αντιεθνικισμός παραβιάζει ολάνοιχτες θύρες και αυτάρεσκα θεωρεί ότι είναι πρωτοπορία. Κάποτε στο παρελθόν, ναι. Όχι στην σημερινή εποχή. Ποιός αντιλέγει σήμερα ότι ο μέσος, οι συνηθισμένος, ο καθημερινός Τούρκος πολίτης είναι μια χαρά; (Ας μη μιλήσουμε για τον μέσο Έλληνα γιατί σίγουρα όλοι μας απεκδυόμαστε μετά βδελυγμίας τον χαρακτηρισμό...)

Στην σημερινή εποχή της πληροφόρησης και της αντιπαράθεσης με νομικά, πολιτικά και ουσιαστικά επιχειρήματα, στην εποχή που όλες οι χώρες προφυλάσσουν τα κεκτημένα τους (ή όχι;), στην εποχή που η κάθε χώρα έχει τη δική της γεωστρατηγική σημασία, όπως σωστά επισήμανε ο κ. Αλεβαντης, οι συναισθηματικές προσεγγίσεις, είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά, δεν προσφέρουν κάτι.

Δευ Μαϊ 29, 11:36:17 πμ  
vassiliskou said...

Kalimera!

Mas irhte Alvanos pelatis (koursara mexri apenandi), mi rotate pou vrike ta lefta, elate tora, kai mas ekane kai seminario gia tous iroes tou '21 pou itan oloi arvanites ktl.

Eprepe na kanoume ti douleia, kai xoris polla-polla kollitilikia, ypograpsame kai teleiosame.
E, den ypirxe oute enas synadelfos na min ta exei parei.

More den pa na eimaste anoixtomyaloi, politismenoi, evropaioi, na theloume na pame brosta, na xeroume oti exei ta dikia tou, ama o allos sou piasei afto pou sou exoun emfysisei (kalos i kakos) apo ta mikrata sou, kai sto kopanaei alypita,

E, TA PAIRNEIS!

Ki an ta pira me ton Alvano (pou tha boorouse na einai o,tidipote allo), me Tourko ti tha ekana, pou toys ta exo kai... mazemena?

Kopanao to kefali mou ston toixo na min synexizo na pefto stin pagida tou misous. Alitheia to kopanao. Alla mexri stigmis, to mono pou kataferno einai na gemizo karoumbala. To soft spot mou is not getting any harder...

Sygnomi, eimai ki ego me ton underdog, tha gino mylos na tous yperaspisto, tha miliso protos gia ta dika mas ta xairia, alla mesa mou i kardia mou ponaei.

POS EINAI DYNATON?

Apo afta pou mou exoune pei. Toso vathia rizosan.

Isos na ta exo anangi gia na porevomai aisthanomenos perissotero andras. Den xero.
Tha anakoufisto ama den tha ta exo kapoia stigmi. Alla tote tha niotho oti prodido ta sogia mou.

OOOOOX!

Re Afro, rixe mas kana anekdoto na coolaroume ligo!

(proteino na kanonisoume metaxy mas ena mini fight-club "DO NOT TALK ABOUT THE FIGHT CLUB" na xespathosoume ligaki me ta filarakia mas edo, oste na boroume na eimaste politismenoi sta ypoloipa...)

Aman! Sendoni itan afto?

Re Afro, allios ennoousa to "rixe mou ta sendonia sou", oxi na me kolliseis sendonitida, ma na me tylixeis s'afta!

Δευ Μαϊ 29, 11:38:38 πμ  
BadlyDrawnBoy said...

Όποιος έχει διαβάσει τις "Εικόνες Ελλήνων και Τούρκων" του Ηρακλή Μηλλά, καλά θα ήταν να μας αναφέρει ορισμένα στερεότυπα που έχουν αυτοί για μας. Έχω την εντύπωση πως έχουμε μαύρη νύχτα για το πως μας βλέπουν οι γείτονές μας. Είμαστε για πολλά χρόνια γοητευμένοι από τις κολακείες των ρομαντικών Δυτικών (τους οποίους βρίζουμε και από πάνω) και τους ναρκισσισμούς της ορθοδοξίας, ώστε να νομίζουμε ότι είμαστε το άλας της γης! Οι Αλβανοι, Τουρκοι κτλ έχουν την ίδια γνώμη; Δε νομίζω…

Δευ Μαϊ 29, 11:41:53 πμ  
άτριχος πίθηκος said...

basik μου, κάνεις λάθος. τοιουτοτρόπως.

τους Αλβανούς που έχουμε θεοποιήσει και που λατρεύουμε με τα εικαστικά μας σφυροδρέπανα και που αποτελούν ινδάλματα για τα παιδιά του Γιώργου Βουλγαράκη

...τώρα θα σε διορθώσω basik μου...

δεν τους αναγνωρίζουμε επειδή είναι Έλληνες, τους αγαπάμε και τους σεβόμαστε επειδή είναι ομοφυλόφιλοι κατά Παύλον -

αίφνης, ο Πύρρος Δήμας. εραστής των θεσμικών προσώπων και των λαϊκών τραγουδιστών του πολιτισμού -

έφυγον οι Γερμανοί και τους αντικατέστησον οι Αλβανοί γιατί...

με κάποιο άτομο των Ιδανικών πρέπει να στριμώχνονται οι ψωροφαντασμένοι απόγονοι των Ελλήνων.

Σκέψου. Πως ο Γιώργος Καρατζαφέρης να πει "πάρε με αθάνατε Θανάση Μυλωνόπουλε"; Τι ψυχοφθόρο πνευματικό κάλλος να έχει πάνω του ένας Θανάσης...

Έλληνες είμαστε.

Δευ Μαϊ 29, 11:49:43 πμ  
BadlyDrawnBoy said...

Site για την άλωσηΈνας καθηγητης μας έλεγε να μην αποκαλουμε τους Τούρκους Τουρκους, αλλά Μογγόλους, διοτι απο κει κατάγονται


Εμείς πως πρέπει να λεγόμαστε που σύμφωνα με τις εικασίες κατεβήκαμε από το Βορρά; Ή μήπως ο χάρτης ήταν αναποδογυρισμένος;

Δευ Μαϊ 29, 11:53:41 πμ  
HSV said...

Hello people !

@Vrennus 5 ερωτήματα
1. Της ίδιας εθνικότητας με την μάνα του Κων/νου Παλαιολόγου...
2. Γενίτσαρος προδότης, πρώην Ελληνας ... Το ότι ένας Ελληνας μπορεί να καταντήσει όργανο των εχθρών μας είναι πανάρχαιο ελάττωμα και το βλέπουμε μέχρι σήμερα .
3. Οι περισσότεροι υπερασπιστές ήταν Ελληνες/Ρωμιοί/Βυζαντινοί (ο καθένας διαλέγει την ονομασία που θέλει, πάντως ελληνόφωνοι). Το πιο επίλεκτο σώμα όμως θεωρούταν αυτό των Γενοβέζων μισθοφόρων (μάλλον αυτό εννοεί ο V.)
4. Από ένα τότε υποτελές (μετά την ήττα του 1389) στους Τούρκους έθνος , που τα τελευταία 200 χρόνια συνετέλεσε (μαζί με τους Ελληνες) τα μέγιστα στο να εκλείψει η οθωμανική σκλαβιά από τα Βαλκάνια και πολέμησε στο πλευρό της Ελλάδας σε όλους τους πολέμους εναντίον κάθε επίδοξου κατακτητή . Το ίδιο με την απάντηση 1. Για όσους δεν κατάλαβαν ακόμα, Σερβία .
5. Ο Σουλτάνος. Πάντα στις μεγάλες ήττες υπάρχουν και δοσίλογοι των οποίων ο ρόλος σηκώνει πολλή συζήτηση για το αν είναι 100% αρνητικός. Η δική μου ταπεινή γνώμη είναι πως η Εκκλησία ότι ζημιά έκανε την έκανε ΠΡΙΝ την Αλωση , μετά δεν υπήρχε και τρόπος για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα . Το μαύρο σκοτάδι του Μεσαίωνα για την Ελλάδα ξεκίνησε ακριβώς το 1453 , ενώ στην υπόλοιπη (δυτική) Ευρώπη , αρχισε να χαράζει.

@εργοτελίνα
Αν οι Βυζαντινοί δεν είχαν δει την καταστροφή του 1204 από τους Δυτικούς σταυροφόρους (τουλάχιστον ισάξια σε βαρβαρότητα μ'αυτή των Τούρκων) , δεν θα είχαν φτάσει σ'αυτό το (λανθασμένο όπως αποδείχτηκε) σύνθημα που αναφέρεις .

Δευ Μαϊ 29, 12:02:40 μμ  
basik said...

@ άτριχος πίθηκος

Δεν μιλούσα για τις "ελληνοποιήσεις", αλλά για ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ όπως η Aniston, o Filippoussis, o Sampras, o Cassavetes...

Με το σκεπτικό κάποιων δημοσιογραφίσκων η Doris Day και ο Leonardo DiCaprio (η γιαγιά του ζει στη Γερμανία) είναι Γερμανοί, η Peggy Lee Νορβηγο-σουδέζα, ο
Martin Scorsese Ιταλός...

Δευ Μαϊ 29, 12:32:08 μμ  
Gatina said...

basik

Προτείνεις να ξεχάσουμε την ελληνική καταγωγή όσων επιτυγχάνουν καριέρα έξω από τα εγχώρια εδάφη κι ύδατα;

Δευ Μαϊ 29, 12:36:47 μμ  
basik said...

@ gatina

Άλλο καταγωγή και άλλο υπηκοότητα. Για σκέψου μόνο πόσοι τουρκικής καταγωγής Έλληνες υπάρχουν και τι θα συνέβαινε αν οι Τούρκοι αναφέρονταν σ' αυτούς ως Τούρκους.

Δευ Μαϊ 29, 12:41:47 μμ  
Gatina said...

basik

Και μας λες πως οι δημοσιαγραφίσκοι αυτοί αναφέρονται σε αυτά τα άτομα σαν να έχουν ελληνική υπηκοότητα; Μαλιστα... Αφού λες ότι υπάρχουν (οι δημοσ.) τότε υπαρκτό και το αντικείμενο της ενόχλησής σου.

Δευ Μαϊ 29, 12:46:39 μμ  
aphrodite said...

This post has been removed by the author.

Δευ Μαϊ 29, 12:48:50 μμ  
Εργοτελίνα said...

Η Εκκλησια προτιμησε τον Τουρκο,τον
φυλακα της Πιστεως,
οπως αποδειχτηκε
απο τον Δυτικο,που
απειλουσε τη Θρησκεια με την Αναγεννηση
και το Διαφωτισμο
(οπως αποδειχτηκε
και αυτο.....)

Και τωρα μας λενε οτι
διεσωσαν το εθνος...

βασικα απο τον
Δυτικο Ορθολογισμο...

Που ειναι oι "ησυχαστες";;

πολλη ηρεμια εχει το blog..

Δευ Μαϊ 29, 12:50:10 μμ  
aphrodite said...

@Αll,

"A squad of American soldiers was patrolling the Iraqi border, when they came across a badly mangled dead body. As they got closer, they found it was an Iraqi soldier.

A short distance up the road, they found a badly mangled American soldier in a ditch on the other side of the road, struggling to breathe. They ran to him, cradled his bruised head and asked him what had happened.

"Well," he whispered, "I was walking down this road, armed to the teeth when I came across this heavily armed Iraqi border guard. I looked him right in the eye and shouted, 'Saddam Hussein is a moronic, deceitful, lying piece of trash!'"

"He looked me right in the eye and shouted back, 'George W. Bush is a moronic, deceitful, lying piece of trash too!'"

"We were standing there shaking hands when the truck hit us!"


Kαι μ'αυτό ολοκληρώνω την αγόρευσή μου, ευχαριστώ πάρα πολύ.

(Ο-έ-ο!)

Δευ Μαϊ 29, 12:50:15 μμ  
basik said...

@ gatina

Την προηγούμενη βδομάδα διάβασα στην Ελευθεροτυπία για τον "Έλληνα σκηνοθέτη Tζων Κασσαβέτη".

Επιπολαιότητα; Ασχετοσύνη; Σκοπιμότητα;

Δευ Μαϊ 29, 12:51:34 μμ  
Gatina said...

basik

Οι γονείς του ήσαν ΈΛληνες. Λογικό να χαρακτηριστεί ΈΛληνας... Μ;

Δευ Μαϊ 29, 12:55:26 μμ  
Λύκανδρος said...

This post has been removed by the author.

Δευ Μαϊ 29, 12:55:56 μμ  
άτριχος πίθηκος said...

Λύκανδρε.

Λες ότι η εθνικοσιαλιστική γνώμη σου αξίζει να ακουστεί επειδή αναφέρεσαι στις πατρίδες και στους νεκρούς.

Είσαι όμως πατριδοκάπηλος και ομοφυλόφιλος.

Δευ Μαϊ 29, 01:11:17 μμ  
DimitrizZzZz said...

Μερικοί ζείτε σε έναν κόσμο τελείως δικό σας, και αντιμετώπιζετε έναν ενεργό εχθρό σαν να πρόκειται για θύμα κάποιου αόριστου ρατσισμού.
Πάντα είναι διασκεδαστικό να βλέπω να τον συγκρίνετε με Γερμανούς ή με Ιταλούς, λες και αυτοί οι δύο είναι ενεργοί εχθροί σήμερα, λές και έχουμε θύματα από αυτούς.
Ίσως πολύ απλά σας καθησυχάζει να αντιμετωπίζετε το ζήτημα σαν να πρόκειται για ένα αόριστο, ρατσιστικό πρόβλημα. Πάιρνουμε τόσα πολλά πράγματα σαν δεδομένα σήμερα, την ειρήνη, το πολίτευμα, την ζωή μας. Κοιμάστε καλύτερα όαν πείσετε τον εαυτό σας οτι εμείς φταίμε, και άρα δεν θα χρειαστεί ποτέ να αντιδράσουμε στην παράλογη συμπεριφορά ενός άλλου, πραγματικού φταίχτη;

Δευ Μαϊ 29, 01:14:38 μμ  
Titika said...

Τουρκία σημαίνει για μένα 3 πράγματα:

- Φόβος. Αυτόν που μου έχουν ποτίσει από παιδάκι τα βιβλία ιστορίας.

- Αγάπη. Για έναν φίλο μελαμψό που όταν μιλάει τούρκικα με τη γλυκιά φωνή του, μαγεύομαι.

-Έρωτας. Στα 20 μου ερωτεύτηκα έναν ξανθό άγγελο από την Τουρκία. Ίσως ο πιο μεγάλος ανεκπλήρωτος έρωτάς μου!

Δευ Μαϊ 29, 01:17:59 μμ  
Dr Strange said...

Θυμάμαι από παλιά αυτό τό εμπνευσμένο κείμενο τού ΝΔ, με τό οποίο είχα συμφωνήσει εξαρχής.

Καμμιά φορά σκέφτομαι βέβαια, μήπως η ιστορία τού τόπου μας είναι η ιστορία ανθρώπων που κατεβαίνουν από τό βορά και αντιμάχονται εκείνους που έρχονται από τήν ανατολή. Πολύ προτού εμφανιστούν οι Τούρκοι. Σαν τά ποτάμια ένα πράμα.

Ούτως ή άλλως δεν έχω τήν αισιοδοξία τού ΝΔ σε ό,τι αφορά τό μέλλον τών ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Και όσο κι αν τά αναλύω λογικά, πάντα συμφωνώ τελικά και μ' αυτά που λέει ο vassiliskou πιο πάνω.

Δευ Μαϊ 29, 01:18:16 μμ  
Gatina said...

"Moon River, wider than a mile,
I'm crossing you in style some day.
Oh, dream maker, you heart breaker,
wherever you're going I'm going your way.
Two drifters off to see the world.
There's such a lot of world to see.
We're after the same rainbow's end--
waiting 'round the bend,
my huckleberry friend,
Moon River and me."

Γιατί θέλω να είμαι εκτός θέματος σε αυτή τη συζήτηση;

Moon River.

Δευ Μαϊ 29, 01:19:16 μμ  
άτριχος πίθηκος said...

Και είναι titika μου μακρύς πολύ ο δρόμος για την αγάπη...που είναι το μεγαλύτερο αγαθό μεταξύ των λαών και των ανθρώπων. Όλων των ανθρώπων: υπανθρώπων, συνανθρώπων, κορασίδων που φοβούνται τον Έρωτα και την ιδιωτική πρωτοβουλία, αγοριών που είναι η λέξη - της αγάπης - κολλημένη και δεν μπορεί να βγει...

Δευ Μαϊ 29, 01:23:01 μμ  
Tina said...

Ζω καμποσα χρονια μακρια απο την Ελλαδα. Και στην Αγγλια εχω γνωρισει αρκετους Τουρκους, Τουρκαλες, Τουρκοκυπριους. Αισθανομαι ανετα μαζι τους, μοιραζομαστε πολλα κοινα, μουσικη και κουζινα μεταξυ αλλων.

Ομως υπαρχουν και διαφορες, μεγαλες. Ισως γιατι υπαρχουν πολλες Τουρκιες μεσα στην Τουρκια.
Και παντα αναρωτιεμαι πως θα ημουν σαν γυναικα (που θελει ισοτητα και ελευθερια) στην Τουρκια?
Το εξοχο βιβλιο του Orhan Pamuk το "Το Χιονι" θα ηταν πιστευω μια καλη αρχη να καταλαβουμε την σημερινη Τουρκία και τι μας "χωριζει" απο αυτη.

Δευ Μαϊ 29, 01:26:59 μμ  
DimitrizZzZz said...

Συνεχίστε να κρίνετε έναν λαό από τους ευκατάστατους σπουδαστές του που συναντάτε στο εξωτερικό. Σίγουρα είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα.

Δευ Μαϊ 29, 01:30:07 μμ  
Εργοτελίνα said...

Λυκανδρος..
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΛΕΤΕ ΣΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ
ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ
ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙ;;..

ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ
ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ Η ΑΠΟ
ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΑΣ
ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ
ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ
ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΠΙΑ;;´.

Ο Δημου δεν ενδιαφερεται
για αφηρημενες εννοιες
προτιμα να βλεπει
τα ατομα χωριστα
απο τα γενη..

Δευ Μαϊ 29, 01:30:39 μμ  
άτριχος πίθηκος said...

dimitrizzzzz: πόσο ηλίθιος πρέπει να είσαι για να κρίνεις αφηρημένες έννοιες λέει το post. τον χτυπάω μισή ώρα στο στόμα της gatinas. εσύ όμως είσαι σαν τον zoros: νεκρή στη ζωή και πρώτη στα δόγματα.

Δευ Μαϊ 29, 01:34:03 μμ  
πάντα σκεπτικιστής said...

Με πρόλαβε ο x-watcher αναφορικα με το τεχνικό μέρος.

Θα ήθελα, όμως, να τονίσω την προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια, απο μεροληπτικά ΜΜΕ και πληρωμένους "δημοσιογράφους" (ακόμα περιμένω να δημοσιευτούν ΟΛΑ τα ονόματα των 80 τουλάχιστον "δημοσιογράφων" που πληρώνονταν απο το ΥΠΕΞ, καθώς και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που εισέπραξαν ένα σκασμό (δικά μας) λεφτά προκειμένου να μας πείσουν οτι το σχέδιο Ανάν είναι δεύτερος χρυσούς αιών και διάφορα άλλα αναφορικά με τους γείτονες.

Ειναι προφανές και στον πλέον δύσπιστο οτι υπάρχει μια προσπάθεια -άλλοτε εσκεμμένη και άλλοτα όχι- να ταυτιστούν όλοι όσοι μιλούν για τα δίκαια- νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, με διάφορους αστείους πατριδοκάπηλους σοβινιστές (τύπου Καρατζαφέρη, Λιακόπουλου κλπ)

Εν τω μεταξύ, ο κ.Λιάπης, Υπουργός Μεταφορών αποδέκτηκε το δικαίωμα έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας, ακόμα και σε περιχές δυτικά των Ελληνικών νησιών, ενισχύοντας έτσι τη θεωρία των γρίζων ζωνών (την οποία ο κ.Στεφανόπουλος, ο πρώην πρόεδρος δεν αποδέχεται, αν και αποδέχεται την προσφυγή στη Χάγη ακόμα και για το θέμα της...αποστρατικοποίησης των νησιών! Όταν όμως ήταν εκλεγμένος βουλευτής ή ακόμα και διορισμένος πρόεδρος, δεν έλεγε κουβέντα!) Ελάχιστες εφημερίδες το ανέφεραν, κι αυτές στα ψιλά.

Μ' αυτά και μ'αυτά,θυμήθηκα μια δήλωση του συμπαθέστατου συγγραφέα κ. Τριαρίδη στην εκδήλωση-παρουσίαση βιβλίων όπου ήταν και ο κ.Δήμου, και αρκετοί bloggers, oτι ένα F-16 αντιστοιχεί σε ένα νοσοκομείο!

Λαικίστικη και πρόχειρη άποψη. Αν είναι έτσι, ας πουλήσουμε όσα F-16 διαθέτουμε κι ας φτιάξουμε νοσοκομεία "για την υγεία του λαού".

Ακούστηκε και μια άλλη άποψη εκεί. Οτι τα στρατιωτικά αεροπλάνα δεν χρειάζετε να υποβάλλουν σχέδια πτήσεως στο διεθνή εναέριο χώρο, ακόμα κι αν αυτός υπόκειται στο FIR άλλης χώρας (εν προκειμένω της Ελλάδας). Κάτι τέτοιο είναι εντελώς λανθασμάνο. Πτήση πολεμικού αεροσκάφους,συνιστά πολεμική απειλή με βάση το διεθνές δίκαιο,(οι φίλοι και σύμμαχοί μας Αμερικανοί, αναχαιτίζουν στα...200 μίλια!)και απαιτείται ειδική άδεια για τη διέλευσή του.

Εν κατακλείδι, είναι άλλο πράγμα ο απλός Τούρκος πολίτης και άλλο το Τουρκικό κράτος. Άλλο η φιλία των λαών και άλλο η επεκτατική πολιτική της γείτονος.

Η τουρκία διεκδικεί. Εμείς όχι.
Αν ισχυριστώ οτι πρέπει να αποκαταστήσουμε την ισσοροπία, θα θεωρηθώ εθνικιστής, μιλιταριστής, πατριδοκάπηλος, λαικιστής;

Δευ Μαϊ 29, 01:34:09 μμ  
el-bard said...

This post has been removed by the author.

Δευ Μαϊ 29, 01:34:19 μμ  
άτριχος πίθηκος said...

πάντα σκεπτικιστή: η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας είναι ένα ψέμα. όσο ψεύτικα είναι αυτά που βλέπεις στην τηλεόραση, στα reality shows. καταλαβαίνεις;

ποια είναι η μάνα του Ολυμπιακού.

Δευ Μαϊ 29, 01:39:18 μμ  
DimitrizZzZz said...

έρασμε, δεν πας να δεις τι κάνει η μάνα σου;
άντε αγοράκι μου έρασμε/σαλτάρω να κάνεις τις πληρωμένες σπουδές σου στην αγγλία, γιατί άξιος να σπουδάσεις με την αξία σου δεν ήσουν ποτέ.

Δευ Μαϊ 29, 01:40:07 μμ  
el-bard said...

Απ' όλα έχει ο μπαξές (και τα καλύτερα θα έρθουν σε λίγες ώρες). Ο καθένας έχει τη γνώμη του και κάπου τη στηρίζει. Στέκεται στο μετερίζι του και πυροβολεί.

Όμως, καλό είναι να έχουμε τη ματιά μας στραμμένη προς το μέλλον. Έχοντας τη γνώση από το παρελθόν, έχοντας τις εμπειρίες μας, ας κοιτάξουμε μπροστά.
Το κείμενο το ΝΔ είναι αυτό που είναι και γι' αυτό το λόγο πήρε το βραβείο Ελληνοτουρκικής φιλίας. Δε συμφωνώ απολύτως μαζί του, όμως αναγνωρίζω ότι, ως άποψη, κοιτάζει μπροστά. Καιρός είναι να βγάλουμε τις παρωπίδες. Πολύ προσεκτικά και χωρίς συναισθηματισμούς (το μειονέκτημα του κειμένου του ΝΔ ήταν αυτό: ο άκρατος συναισθηματισμός που άγγιζε την ψυχούλα σου κι αυτή σου υπαγόρευε μετά πως έτσι είναι...δίκιο έχει ο άνθρωπος).

Για να δεις το μέλλον πιστεύω πως πρέπει να έχεις θωρακιστεί πρώτα με λογική και μετά με συναίσθημα. Και για κάποιον επιπλέον λόγο: γιατί δε διακρίνεις ανάμεσα σ' αυτούς που έρχονται τον Τζώνυ, τον Αχμέτ ή τον Κλάους (μεμονωμένες προσωπικότητες) αλλά βλέπεις ομάδες (ανθρώπων και συμφερόντων).

Δευ Μαϊ 29, 01:40:14 μμ  
Eleni63 said...

Οι εχθροί είναι πάντα αναγκαίοι. και αν δεν λεγόντουσαν Τούρκοι κάποιο θα ήταν το όνομά τους για να μπορούν να συσπειρώνουν τη μανία. Η μέρα των εχθρών δεν είναι μόνο η 29η Μαίου. Είναι κάθε μέρα.
Αγαπητέ κ. Δήμου, συμφωνώ μαζύ σας. Μάλιστα προσωπικά έχω πολλά καλά να πω για τούτο τον εχθρό. Ημουν στην Πόλη με τους σεισμούς, ήταν και η γιαγιά μου στη Σμύρνη, όχι οι εχθροί μου δεν είναι στην ανατολή. Σήμερα οι εχθροί μου είναι στις Κάννες. Γιατί για μια ακόμη φορά άφησαν στο περιθώριο ένα πραγματικά μεγάλο ταλέντο. Τον Πέδρο Αλμαδοβάρ.

Δευ Μαϊ 29, 01:41:05 μμ  
Gatina said...

Κοινό λάθος να κατηγορείται ο λαός (το σύνολο των ατόμων που ανήκουν στη χώρα) κι όχι η αφηρημένη έννοια) τη στιγμή, που την κορυφή καταλαμβάνει η κυβέρνηση.

Κοινότατο λάθος να μην κατηγορείται η κυβέρνηση γιατί αποτελείται από άτομα που εκπροσωπούν το λαό, ο οποίος σύμφωνα με το παραπάνω αξίωμα δε φέρει ουδεμία ευθύνη.

Δευ Μαϊ 29, 01:42:37 μμ  
πάντα σκεπτικιστής said...

@ ατριχε πιθηκε

Ο θάνατος του Ηλιακη είναι ένα ψέμα

Τα Ίμια ειναι μια ιστορία που δεν υπήξε ποτέ.

Οι Γιαλοψός, Βλαχάκος, Κραθανάσης είναι άτομα που δεν υπήρξαν ποτέ...

Η βλακεία ουδέποτε απουσίασε απο το διαδίκτυο.

Ζεί ανάμεσά μας.

Δευ Μαϊ 29, 01:48:08 μμ  
panthinker said...

Δεν θα αναφερθώ στο θέμα, τηρώντας το πρωτόκολλο που είχε ορίσει ο οικοδεσπότης.
Θα αναφερθώ στις σχέσεις διακρατικές και πολιτών Αγγλίας-Γαλλίας, Ολλανδίας-Γερμανίας, Φλάνδρας-Βαλλονίας, Δανίας-Γερμανίας (είδική ρήτρα στη συνθήκη του Μααστρίχτ για μη αγορά σπιτιών από Γερμανούς στη Δανία), κ.α.

Σύμφωνα δε με ρεπορτάζ του κ. Σ. Κούλογλου στην εκπομπή του, προ μηνών, ποιούς "αντιπαθούσε" περισσότερο από τους μαύρους Αμερικανούς η Κου-Κλουξ-Κλαν;

Συμφωνώ με τον γράψαντα ότι πολλοί Έλληνες έχουμε την τάση σε μία "διαμάχη"-"αντιδικία" να είμαστε να τον/την underdog. Αυτό με έχει κάνει να διατυπώσω (στο anatheorisi.org) την θεωρία (θεωρία τονίζω) ότι αν έχει ο Έλληνας "correlations" στην οπτική του με άλλο, αυτός είναι .. τελικά .. ο Αμερικανός. Διότι και αυτός έχει ισχυρή τάση ταύτιση με τον underdog (μιλάω γαι τον Αμερικανό και όχι την εξωτερική πολιτική της χώρας του). Άρα, μήπως αυτό εξηγεί γιατί τη συμμετοχή σε ΕΟΚ/ΕΕ την είδαμε κυρίως ως θέμα διασφάλισης των συνόρων της χώρας μας και οι ουσιαστικές σχέσεις με τους λοιπούς ΕΕυρωπαίους δεν δείχνουν να απασχολούν τους περισσότερους Έλληνες (σχέσεις εργασιακές, συνεργασιακές, εμπορικές, τουριστικές, κοινωνικές, κ.α.);

Άλλωστε κυρίως στις ΗΠΑ δεν σε ρωτάνε από που κατάγεσαι - από που έρχεσαι αλλά που θέλεις να πας!

Γιά αυτό και "Αμέρικα, Αμέρικα" λέγανε οι Έλληνες (κάποτε) και όχι "Γκερμάνια-Γκερμάνια" ούτε "Μπέλτζιο-Μπέλτζιο" ούτε "Γκαλλία-Γκαλλία" που ακόμη και 30 χρόνια μετά "να ο μετανάστης" έλεγαν μέχρι και πριν λίγα (10) χρόνια (δεν ξέρω αν άλλαξε αυτό έως σήμερα).

Οι ΗΠΑ άλλαξαν λόγω Dubya (κ. Θάμνου Jr.), αλλά δεν θα είναι πάντα 'θαμνώδεις', διότι εκεί, στο USA, από όλα έχει, πλουραλισμό (για το εσωτερικό των ΗΠΑ μιλάω όχι τις σχέσεις τους προς τα έξω).

Στο USA όμως για να μένεις πρέπει α) να παντρευθείς ντόπια β) να αποδείξει ο εργοδότης σου στο κράτος ότι δεν υπάρχει Αμερικανός υπήκοος που να μπορεί να κάνει την δουλειά που σε θέλει (καλά κρασά αν δεν έχεις ντοκτορά και βάλε) γ) να κερδίσεις την λοτταρία που κάνουν πλέον (πραγματική είναι!!) δ) να πας και να μείνεις ζειν και εργαζόμενος παρανόμως (έως ότου και εάν δώσουν "αμνηστεία" σε όσους αποδεδειγμένα έχουν παραμείνει στο ΗΠΑ παράνομα για Χ χρόνια ε) να ζητήσεις πολιτικό άσυλο (αν είσαι από χώρα που το δικαιολογεί)!

Ενώ στο ΕΕ που έχουμε νόμιμα δικαιώματα να πάμε να δουλεύψουμε όπου θέλουμς στις άλλες 24 χώρες, κάτι οι γλώσσες κάτι μία αίσθηση μη-κοινών ενδιαφερόντων και το αίσθημα του μετανάστη μετά και 30 χρόνια ... δεν μας πάνε, γενικά ομιλών, με αναγνώριση των λαμπρών εξαιρέσεων.

Οξύμωρον; Να είσαι στην ΕΟΚ/ΕΕ και να έχεις περισσότερα "κοινά ενδιαφέροντα" με τους Αμερικανούς (ως θεωρία)?

Δευ Μαϊ 29, 01:48:44 μμ  
einevareto said...

Νάτοι πάλι και οι Τούρκοι..
και οι γάτες γίναν σκύλοι και οι σκύλοι γίναν μαιμούδες άτριχες, για να μη μιλήσουμε για τους κατεξοχήν σαλτάρω...
Εγώ απλά θα πω τρίχες...
λίγο ποπ κορν θέλει...

Δευ Μαϊ 29, 01:49:53 μμ  
άτριχος πίθηκος said...

dimitrizzzzz: να πάρεις το χαρτάκι και να μετακομίσεις πίσω, στην ουρά. εγώ θα κρίνω δια το εάν και δια το πότε θα επέλθει η μοιραία στιγμή, η κατάλληλη, για να απολαύσεις το θεϊκό κορμάκι μου και να γευματίσεις τα μυαλά μου αλμυρισμένα με τα κολπικά σου υγρά, και όχι εσύ. και να μη ζηλεύεις που οι κοπέλες ξελιγώνονται για μένα. είναι φυσιολογικό. ένας χρόνος μετά είναι λίγο πιο λίγο απ' το λίγο...

Δευ Μαϊ 29, 01:57:40 μμ  
flying smurf said...

Σε μια πόλη της Γαλλίας και εγώ ψάχνω με ένα γάλλο φίλο (το οποίο έχω 'πείσει' ότι πρέπει να υποστηρίζει την ίδια ομάδα με εμένα στην Ελλάδα) μαγαζί με ελληνική τηλεόραση για να δω το μεγάλο ντέρμπυ. 6 μήνες εκεί και ο αθεόφοβος δεν είχα ψάξει τους Έλληνες που πιθανά υπήρχαν στη πόλη! Βρίσκουμε μαγαζιά με Ελληνικές πινακίδες (κυρίως με γαλλικό παραδοσιακό kebab) για να αρχίσουμε... Ρε Pierre μη ρωτάς σε αυτόν Τούρκος είανι δεν τον βλέπεις, που να ξέρει... Σιγά μην είμαι Τούρκος, αφού μοιάζετε πολύ, Έλληνας είναι... Α, το match το άκουσα σε internet cafe μέσω internet.
Μαγδεμβούργο, πριν 10 χρόνια, στο τραπέζι 15 άτομα, από 10 διαφορετικές χώρες εκ των οποίων 3 έλληνες (εγώ, η τότε γυναίκα της ζωής μου και ο αδερφός της). Μου λέει ο αδερφός: να σου γνωρίσω τη κοπέλα από τη Τουρκία που έτυχε να καθόταν δίπλα μου(συγνώμη αλλά δε θυμάμαι το όνομά της...). Αρχίζω και της λέω και τις 20 τούρκικες λέξεις που γνώριζα αντί για nice to meet you. Με ρωτάει πως έτσι και ξέρεις τούρκικα; Τις απαντώ, ο πατέρας μου γεννήθηκε εκεί (Istanbul) και ήρθε στην Ελλάδα 20 χρονών και η μητέρα μου στη Ξάνθη και έπαιζε με αρκετά τουρκάκια στη γειτονιά... Έτσι όποτε οι γονείς μου θέλανε να πουν κάτι το οποίο δε θέλανε να το καταλάβουμε εμείς τα μικρά, μίλαγαν τούρκικα... Abi μου λέει και μου δίνει ένα ρουφηχτό φιλί... Όχι-όχι η τότε γυναίκα της ζωής μου δε με χώρισε για αυτό!

Δευ Μαϊ 29, 01:58:51 μμ  
panthinker said...

This post has been removed by the author.

Δευ Μαϊ 29, 02:00:00 μμ  
Εργοτελίνα said...

Ως Μουσουλμανα καταγγελω την Ευρωπη
για τη συνεχιζομενη αδιαφορια της
απεναντι στα ανθρωπινα δικαιωματα που καταπατουνται
απο τους Κεμαλιστες Στρατοκράτες!..
και τους προβοκατορες Γκριζους Λυκους...

Αγανακτώ και με τη σιωπη
του Χριστοδουλου,γιατι παρολο που
το Ισλαμ προστατευσε το Ρωμεηκο
απο τη Δυτικη Αθεϊα...
(με κινδυνο να παει κι αυτο
οπισθεν ολοταχως...)
τωρα ο Αρχιεπισκοπος δεν επισπευδει
τα εγκαινια του Μουσουλμανικου τεμενους...
Δεν πρωτοστατει σε συμμαχια και
με αλλες θρησκεις..
για να αντιμετωπιστει
η Ζοφερη Παγκοσμιοποιηση..

Μιληστε! Ελληνες..διανοουμενοι
Αγαπαμε την Ευρωπη..
Στην Τουρκια κυνηγουν τα ανθρωπινα
δικαιωματα της Μαντίλας...

Δευ Μαϊ 29, 02:13:40 μμ  
Felix said...

Ένας από τους λόγους για τους οποίους είμαι ευγνώμων για τις σπουδές μου στη Γερμανία είναι ότι ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή τόσο με Τούρκους συμφοιτητές μου όσο και με Τούρκους μετανάστες.
Ήδη από το σχολείο που φοιτούσα στην Ελλάδα γνώριζα τον γιο του Τούρκου Πρέσβη στην πόλη μου, τον αντιμετώπιζα με επιφυλακτικότητα, συγκρατημένη φιλικότητα (καλό παιδί, αλλά η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα).
Στη Γερμανία για πρώτη φορά αντιμετώπισα τους Τούρκους ως μεμονωμένες προσωπικότητες και όχι ως μία αγέλη ανθρώπων που έχει σαν μοναδικό σκοπό της τη διάλυση του ελληνικού κράτους. Αντίστοιχη στάση απέναντι στους Τούρκους κρατούσαν και οι περισσότεροι Έλληνες μετανάστες εκεί, που παρά το ιδιαίτερα υψηλό εθνικό φρόνημα που διαθέτουν, έδειχναν να έχουν περισσότερα κοινά παρά διαφορές με τους Τούρκους συμπολίτες, συναδέλφους, φίλους τους.

Η διαμονή στο εξωτερικό άνοιξε τους ορίζοντές μου και έκτοτε έχω διατηρήσει αρκετές φιλίες με Τούρκους, χωρίς να αισθάνομαι εθνικός μειοδότης. Δεν παραγνωρίζω ότι σαν κράτη έχουμε διαφορές (πολλές φορές τεχνητές), ούτε ξεχνώ τα εκατομμύρια χαμένων ομοεθνών μου.
Όμως πλέον αντί να χαίρομαι όταν η Τουρκία αντιμετωπίζει προβλήματα, χαίρομαι όταν συνειδητοποιώ τα βήματα προόδου σ' αυτή τη χώρα και όταν γίνονται προσπάθειες σύγκλισης των δύο λαών, γιατί μπορεί να μας χωρίζει το παρελθόν, αλλά το μέλλον είναι κοινό.
Φίλοι μου δεν είναι οι εχθροί των Τούρκων, γιατί εχθρός μου δεν είναι οι Τούρκοι.

Δευ Μαϊ 29, 02:14:55 μμ  
basik said...

@ eleni63 (Monday, May 29, 2006 1:41:05 PM)

Να υποθέσω πως έχετε δει τόσο το "Volver" όσο και τα "The Wind Tha Shakes The Barley", "Flandres", "Red Road", "Babel"...;

Υπό τους ήχους του "My Flame Burns Blue" (Elvis Costello).

Δευ Μαϊ 29, 02:20:44 μμ  
panthinker said...

Η δε επέτειος της 9η Μαϊου ντούκου πέρασε γενικά. Το δε Ευρω-Σύνταγμα "αιωρείται", η Κοινή (!!) ή Ενιαία (!!) Αγορά της ΕΕ μας πέφτει ολίγον μακριά (μεταφορικώς-γεωγραφικώς) και αναζητούν κάποιοι αγορές και εξωστρέφεια .. στην Ασία!

Ενώ η ΕΕυρώπη μάλλον "τρίζει", θεσμικά και οικονομικά. Ενώ εμείς αναζητάμε, πολιτικώς (στα Συμβούλια?) "το δίκαιο μερίδιο μας" που έλεγε και ένα πόστερ τον Μάιο-Ιούνιο του 04.

Και τα Βαλκάνια, μάλλον ως "Αμερικανοί" τα βλέπουμε, από "γεω-οικονομική" σκοπιά ομιλώντες. Το οποίο εξηγείται αν δεχθεί/υποθέσει κανείς ότι είμαστε οι "ΗΠΑ των Βαλκανίων" (με την "εξωτερική" έννοια των ΗΠΑ), όπως ισχυριζόταν ένα γραφφίτι στη Σόλωνος προ μηνών!

Α, πα, πα!
Πολλά οξύμωρα! Wonder full times!

Υπέροχη χώρα, αλλά αν τη ζει κανείς ως τουρίστας, ζώντας τον δικό του μύθο. με πρωταγωνιστή τον εαυτό του! 10 εκ. παράλληλες ατομικές Ελληνικές μυθικές πραγματικότητες!

Τύφλα νάχει το Star Trek!
Volcan ή Balkan? Ιδού το φιλοσοφικόν ερώτημα για τον κ. Σποκ!

Είπα, για το άλλο θέμα δεν θα αναφερθώ, τηρώντας το πρωτόκολλο του οικοδεσπότη.

Δευ Μαϊ 29, 02:28:39 μμ  
Felix said...

Dimitrizzzz said...
"Συνεχίστε να κρίνετε έναν λαό από τους ευκατάστατους σπουδαστές του που συναντάτε στο εξωτερικό. Σίγουρα είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα."

Στο εξωτερικό (π.χ. Γερμανία) δεν συναντάς μόνο την τουρκική ελίτ, συναντάς και τον βιοπαλαιστή τούρκο μετανάστη.
Είναι φυσιολογικό να κρίνει από τις προσωπικές του εμπειρίες, αλλά δεν πιστεύω ότι η άποψη περι Τούρκων διαφέρει πολύ και σ' αυτούς που ταξίδεψαν στην Τουρκία. Ως επί το πλείστον δέχθηκαν εγκάρδιας αντιμετώπισης. Από πού προτείνεις εσύ να κρίνουμε? Από τα ελλειπή σχολικά βιβλία, την ανεξάρτητη ελληνική τηλεόραση ή τους λαϊκίζοντες πολιτικούς που εξυπηρετούν μικροπολιτικά συμφέροντα?

Δευ Μαϊ 29, 02:31:25 μμ  
doctor said...

Eleni63 said...

Οι εχθροί είναι πάντα αναγκαίοι. και αν δεν λεγόντουσαν Τούρκοι κάποιο θα ήταν το όνομά τους για να μπορούν να συσπειρώνουν τη μανία.

***************

Αυτή είναι η ουσία του θέματος, η κεντρική ιδέα.

Εργοτελίνα, θα τσιμπήσει το ψάρι προς το βράδυ, μην ανησυχείς, μόνο που κράτα καλά το καλάμι γιατί είναι μεγάλο και ζει στον βόρβορο της εθνικιστικής θολούρας όπου κρίνει ανθρώπους ανάλογα με την υπηκοότητά τους.

Ο λόρδος μπάιρον ο ξένος και ο Πάσαρης ο τσολιάς...

Δευ Μαϊ 29, 02:35:16 μμ  
Giramondo said...

Ζώντας στο εξωτερικό γνώρισα επιτέλους...τον "εχθρό"...και κάθε άλλος παρά εχθρός μου φάνηκε. Έχουμε πολλά κοινά...όπως έχουμε και πολλές διαφορές...πράγμα αρκετά φυσιολογικό...ή μήπως νομίζουμε ότι έχουμε πολλά κοινά με τους Γερμανούς ή τους Φιλανδούς και δεν έχουμε καμία μα καμία διαφορά; Και τώρα που το σκέφτομαι...πόσα κοινά έχουμε οι Έλληνες μεταξύ μας;
Αν υπάρχει ένα πράγμα που με ενοχλεί είναι που οι "ευρωπαίοι" όποτε βρίσκουν την ευκαιρία μας ειρωνεύονται για το "αιώνιο μίσος" μας. Κάποιοι υδροκέφαλοι έδωσαν το δικαίωμα "στους έξυπνους της Ευρώπης" να μας θεωρούν κακομαθημένα, ανόητα παιδιά...που τρώμε τα μουστάκια μας...μετά από αιώνες!
Και αν υπάρχει κάποιος που ακόμα πιστεύει ότι η Ελλάδα χαίρει μεγαλύτερης εκτίμησης από την Τουρκία στο εξωτερικό...μπορεί να αλλάξει συννεφάκι...στο ίδιο καζάνι βράζουμε...ή μας βράζουν.
Ο πραγματικός εχθρός της Ελλάδας...είναι ο Έλληνας...μην το ξεχνάμε.

Δευ Μαϊ 29, 02:41:06 μμ  
AdHoul said...

πολύ όμορφο το κειμενάκι, και ωραία όλα αυτά σίγουρα που γράφονται και λέγονται, αλλά τι πρέπει να κάνουμε δηλαδή στο Αιγαίο( εννοώντας τις ''αμφισβητούμενες'' περιοχές )

μήπως να δώσουμε το ελεύθερο στην Τουρκία?

ή μήπως να μην συζητάμε για το θέμα γιατί είναι μία ''παγκόσμια θάλασσα''?
ε??

Δευ Μαϊ 29, 02:49:11 μμ  
BadlyDrawnBoy said...

Τίποτα δεν απωθεί περισσότερο από το όμοιο (και τίποτα δεν έλκει... αν τύχει). Για τον Έλληνα, η διαπίστωση πως μοιάζει με Τούρκο είναι μία ύβρις. (Αντίθετα, δεν προσβάλλεται αν τον παρομοιάσεις με Ιταλό).Yπάρχει ένα saying (δε γνωρίζω την προέλευση του) που λέει: «οι Τούρκοι είναι Ασιάτες που νομίζουν ότι είναι Έλληνες, οι Έλληνες είναι Τούρκοι που νομίζουν ότι είναι Ιταλοί και οι Ιταλοί είναι Έλληνες που νομίζουν ότι είναι Γάλλοι.»

Και να φανταστείτε, οι Ιταλοί πιο πρόσφατα μας επιτέθηκαν!

Δευ Μαϊ 29, 02:49:40 μμ  
Miltos said...

Θα φανεί στους περισσότερους παράξενο αλλά γεννημένος στην Ξάνθη και μεγαλώνοντας εκεί, η τότε τσακαλοπαρέα της γειτονίας μου (οι φίλοι μου δηλαδή) ήταν ορθόδοξοι αλλά και μουσουλμάνοι. Θυμάμαι πιτσιρικάδες λοιπόν για αρκετά χρόνια παίζαμε το αγαπημένο μας παιχνίδι που ήταν ο "πόλεμος". Ο πόλεμος μεταξύ "ελλήνων και τούρκων" χρησιμοποιόντας τα ξερά κλαριά των δέντρων για "όπλα". Μετά απο καμιά ώρα "αβυσσαλέων" μαχών και αφού όλοι είχαν "σκοτώσει" όλους βαριόμασταν και το γυρίζαμε στο "κρυφό", στο "τζαμί", το "κυνηγητό" και άλλα παιδικά παιχνίδια της εποχής. Μαζί τους μπήκα στην εφηβεία και κάπου εκεί στο λύκειο οι δρόμοι μας χωρίσανε...ο λόγος "οι περισσότεροι απ'μουσουλμάνους παντρεύονται νωρίς". Ήμουν φοιτητής όταν ο Νιαζί (ένα απο τους καλύτερούς μου φίλους είχε παντρευτεί και είχε ήδη 3 παιδιά). Σήμερα όποτε πάω στην Ξάνθη και συναντήσω κάποιον απ'αυτούς είναι σαν να συναντώ τον Σωτήρη...τον αδελφικό μου φίλο. Σωτήρης και Νιαζί οι καλύτεροι φίλοι της ζωής μου που καμιά θρησκεία, καμιά γλώσσα, καμιά κοσμοθεωρία δεν μπορεί να μας χωρίσει...

Δευ Μαϊ 29, 02:56:49 μμ  
panthinker said...

Giramondo said...

"...ή μήπως νομίζουμε ότι έχουμε πολλά κοινά με τους Γερμανούς ή τους Φιλανδούς ...."

Γιατί, οι Βαλλόνοι και οι Φλαμανδοί πόσα "κοινά" έχουν μεταξύ τους;

Έχουν αυτό που έχουμε όλοι, είμαστε όλοι άνθρωποι, σε επίπεδο ανθρώπων (όχι εθνών, λαών ή κρατών).

Giramondo (also) said...

"Και αν υπάρχει κάποιος που ακόμα πιστεύει ότι η Ελλάδα χαίρει μεγαλύτερης εκτίμησης από την Τουρκία στο εξωτερικό...μπορεί να αλλάξει συννεφάκι..."

Για ποιό "εξωτερικό" από όλα τα εξωτερικά μιλάμε και μιλάμε για εκτίμηση ως κράτος, ως έθνος ή ως άτομα; Από κράτη, υποψήφιους εργοδότες, υποψήφιους πελάτες, κοινωνικούς συνομιλητές, Shirley Valentines, υποψήφιους τουρίστες ή επενδυτάς, άλλο/άλλους;

Συνιστώ το βιβλίο "We Europeans" (είναι τουλάχιστον 10 ετών), το κεφάλαιο για τους Έλληνες.

Δευ Μαϊ 29, 02:57:15 μμ  
DimitrizZzZz said...

σαλτάρω/έρασμε, μας δουλευεις ρε;
αφου ξέρεις οτι έχεις να μιλήσεις με γυναίκα πάνω από 3 χρόνια. πολύ περισσότερο ν' αγγίξεις μία. τα υπόλοιπα πούλα τα σε κάποιον που δεν ξέρει την κατάσταση σου.

--
felix:
μην μου πεις τώρα οτι έχεις κάνει και παρέα με τούρκους μετανάστες, που δουλέυουν όπως και οι έλληνες και όλοι 12 ώρες την μέρα. Ό,τι να 'ναι είστε, και λέτε ό,τι σας κατέβει. Ακόμη και οι μετανάστες δεν είνα αντιπροσωπευτικό δείγμα ενός λαού, γιατί βρίσκονται σε άλλη χώρα, με άλλα άγχη. Ακόμη και να ήθελαν να
φτύσουν ο ένας τον άλλον αμφιβάλλω αν έχουν την δύναμη από την δουλειά.
(έχω δουλέψει και ξέρω).

---
Κλείνοντας την συμμετοχή μου στο θέμα, θέλω να τονίσω την απορία που μου διμιουργείται για την ηλικία σας. Ακόμη και του Ν. Δήμου.
Η πολιτική σας σκέψη μοιάζει μ' εκείνη ενός παιδιού που νομίζει οτι θα γράψει ένα συγκινητικό γράμμα προς όλους τους ηγέτες και εκείνοι θα δακρύσουν και αυτόματα θα πραγματωθεί η παγκόσμια ειρήνη.
Οτι θα πλημμυρίσουν τους δρόμους οι λαοί και θα αγκαλιαστούν.
Τι σημασία έχει αν γαμήσατε μία τουρκάλα φοιτήτρια στην αγγλία που αγαπούσε την Ελλάδα, ή αν ήπιατε μπυρες στο βερολίνο με 2 τούρκους φοιτητές, και γίνατε φίλοι.
Δηλαδή τι περιμένατε, να βγάλετε μαχαίρια και να μονομαχήσετε;
Λες και οι συνοριακές διαφορές έχουν να κάνουν με την μετενσάρκωση του κακού και κάποια μεταφυσική πηγή μίσους.

Για ξυπνάτε λίγο και δείτε την πραγματικότητα, εδώ δεν είναι ελβετία, και έχουμε εχθρούς πραγματικούς, με πυρομαχικά και σκόπευτρα.

Δευ Μαϊ 29, 02:59:07 μμ  
DimitrizZzZz said...

"Και να φανταστείτε, οι Ιταλοί πιο πρόσφατα μας επιτέθηκαν!"

ΟΙ Ιταλοί δεν είναι ενεργός εχθρός, ούτε είναι διαχρονικός εχθρός.
Ούτε είμασταν 400 χρόνια υπό την κατοχή τους. Ούτε στέλνουν καθημερινά F-16.

Δευ Μαϊ 29, 03:02:22 μμ  
DimitrizZzZz said...

Άντε να δούμε τι άλλη μπούρδα θα πληκτρολογήσετε μετά τις συγκρίσεις τούρκων με γερμανούς και ιταλούς.
Άντε να δούμε μεχρι που θα φτάσετε.

Δευ Μαϊ 29, 03:04:12 μμ  
loukas-maria said...

ένα, κατά τη γνώμη μου, ισορροπημένο κείμενο του Δημήτρη Δανίκα στα σημερινά "NEA" στη "στήλη άλατος"

http://www.tanea.gr/print_article.php?e=A&f=18548&m=N64&aa=2

Δευ Μαϊ 29, 03:30:12 μμ  
BadlyDrawnBoy said...

Εφόσον το Βυζάντιο νομοτελειακά θα διαλυότανε, ήμασταν αναγκασμένοι να επιλέξουμε δυνάστη – και διαλέξαμε τον χειρότερο. Αν τα μέρη μας ήταν υπό δυτική επικυριαρχία, τώρα θα παίζαμε Καμπιονάτο, που λένε και μερικοί. Σαν τους Άγγλους. που ήταν πάντα 100 χρόνια μπροστά από τους άλλους, δε θα ήμασταν, αλλά ίσως να ήμασταν κάτι σαν τους Ιταλούς. Θα ήμασταν πιο ανεκτικοί και δημοκράτες, πιο ορθολογιστές, θα είχαμε καλύτερες σχέσεις με τις τέχνες, τα γράμματα και τη μόδα, θα είχαμε σοβαρότερη εκκλησία, καλύτερη νοοτροπία και φυσικά θα είχαμε γλιτώσει από την εκκωφαντική βαρβαρότητα και τα συμπαρομαρτούντα των μπουζουκιών!


Δε μπορώ να καταλάβω γιατί καταβάλαμε τόσο κόπο για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους, αφού πολιτισμικά θέλουμε να είμαστε σαν τους Τούρκους!

Δευ Μαϊ 29, 03:35:42 μμ  
Giramondo said...

Αγαπητέ panthinker

Ουσιαστικά στην πρώτη παρατήρηση που κάνεις είμαστε σύμφωνοι…αυτό που γράφεις εννοούσα και εγώ…όλοι είμαστε άνθρωποι…ανεξαρτήτως διαβατηρίου.
Η ειρωνεία μου απευθυνόταν σε κάποιους που νομίζουν ότι είναι «ανώτεροι» (ως προς τι δεν ξέρω) και νομίζουν ότι ως «ευρωπαίοι» (ότι και αν καταλαβαίνουν χρησιμοποιώντας αυτή τη λέξη) μπορούν να θεωρούν ανθρώπους β΄ κατηγορίας…όσους προέρχονται από χώρες όπως η Αλβανία, η Τουρκία, η Βουλγαρία και πάει λέγοντας.

Με ρώτησες…«Για ποιό "εξωτερικό" από όλα τα εξωτερικά μιλάμε…» .
Αναφέρομαι κυρίως στην Ευρώπη…για τους πιο μακρινούς είμαστε «εξωτικοί» και πολλές φορές αδιάφοροι.
Και αναφέρομαι στη γενική γνώμη που επικρατεί…γνώμη που τη βλέπεις στα στερεότυπα που υπάρχουν για την Ελλάδα και τους έλληνες…βλέπε διαφημίσεις, άρθρα εφημερίδων, παρατηρήσεις τηλεσχολιαστών, τουριστικούς οδηγούς, βιβλία που εκδίδονται με τίτλους του τύπου «τυπικά ελληνικό» ή «τυπικά Ελλάδα».
Δεν αναφέρομαι στις δικές μου εμπειρίες στο εξωτερικό γιατί είναι πληροφορίες που δεν μπορείς να διασταυρώσεις.

φιλιά

Δευ Μαϊ 29, 03:37:50 μμ  
epikairos said...

Τελικά το μόνο σίγουρο είναι πως όσοι έχουν φωνάζουν είναι και οι πλέον ανιστόρητοι.

Δευ Μαϊ 29, 03:47:39 μμ  
Hliodendron said...

This post has been removed by the author.

Δευ Μαϊ 29, 03:49:53 μμ  
kostasper10 said...

@dimitrizzzz,

Ποιός μωρέ θα τους δώσει να καταλάβουν ότι:
α. Ο μόνος τρόπος να τα βρούμε με την Τουρκία είναι το κοινό οικονομικό συμφέρον κι αυτό δεν προκειται να το βρούμε με τετοια μυαλά.
και β. Ο μόνος τρόπος να το διασφαλίσουμε είναι να μπορούμε να τους τρίξουμε τα δόντια σαν ισχυρότεροι - μέσω ισχυρότερων συμμαχιών, οπότε πιο πολύ τους συμφέρει να είμαστε φίλοι παρά εχθροί.

Δυστυχώς η ΕΕ ούτε κοινό στρατό έχει, πυρηνικά φέξε μου και σκόνταψα, ούτε μπορεί να λειτουργήσει σαν ενιαία "ασπίδα". Μας μένει η Αμερική, που εννοείται ότι προτιμά τους Τούρκους. Αρα?

Διπλωματία με τους έξω, όχι με τους Τούρκους. Αυτοί θα ακολουθήσουν. Πολύ αργότερα. Αφού πάψουν να γελούν μαζί μας...

Την καλησπέρα μου στην παρέα. Κύριε Δήμου σας ευχαριστούμε για το "βήμα". Υπόχρεοι. Από την πρώτη ώρα...

Δευ Μαϊ 29, 03:50:44 μμ  
BadlyDrawnBoy said...

giramondo said...Αναφέρομαι κυρίως στην Ευρώπη…για τους πιο μακρινούς είμαστε «εξωτικοί» και πολλές φορές αδιάφοροι.Και κάνουμε ο,τι περνάει από το χέρι μας για να τους πείσουμε ότι όντως είμαστε εξωτικοί, φολκλορικοί,τζατζικοφάγοι κτλ.

Το ότι είναι αδιάφοροι- λογικά θα έπρεπε να είναι περισσότερο-είναι λογικό. Πόσο πολύ ενδιαφέρεται ο Έλληνας για τον Πολωνό ή τον Τσέχο;

Δευ Μαϊ 29, 03:55:55 μμ  
tassos_papadakis said...

Είναι οι αναμνήσεις νωπές. 1821, 1897, 1912, 1922.Δεν είναι βέβαια οι δικές μας, αλλά μας τις έχουν μεταφέρει άλλοι(δάσκαλοι, γονείς, παπούδες) τόσο δραματικά, τόσο έντονα, ώστε να αποτελούν πλέον μέρος των δικών μας βιωμάτων.

"Ο Τούρκος φίλος δεν πιάνεται."

Ο Τούρκος... που ρήμαξε τον Παρθενώνα, που σφάγιασε το έθνος και το υποδούλωσε επί 4 αιώνες. Πού μας πήρε την Πόλη, που μας έδιωξε απ' τη Σμύρνη.

Γνωρίσαμε τον Τούρκο μέσα από πολέμους και σκλαβιά. Αναπόφευκτα, έχει συνδεθεί με κάποιες από τις πιο σκληρές και δυστυχισμένες εποχές του έθνους.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, αυτό το στερεότυπο δεν έχει αλλάξει. Κάτι το 1974, κάτι οι συνεχιζόμενες προκλήσεις και εντάσεις στο Αιγαίο, συντηρούν την εικόνα ενός λαού, επιθετικού και επικίνδυνου.

Νομίζω πως όλοι μας θα θέλαμε να ήταν τα πράγματα διαφορετικά. Αλλά κανείς δεν μπορεί να εθελοτυφλεί μπροστά στην πραγματικότητα.

Φυσικά, εύχομαι όλα αυτά που ζήσαμε και που ζούμε οι δύο λαοί, να αλλάξουν.

Δευ Μαϊ 29, 03:59:10 μμ  
Giramondo said...

Αγαπητέ BadlyDrawnBoy:

«Και κάνουμε ο,τι περνάει από το χέρι μας για να τους πείσουμε ότι όντως είμαστε εξωτικοί, φολκλορικοί, τζατζικοφάγοι κτλ.»

Δεν το σχολιάζω παραπάνω…λέω μόνο… Πόσο δίκιο έχεις!!!!

Τώρα για το αν είναι φυσικό να είμαστε αδιάφοροι…όχι δεν είναι φυσικό…γιατί κατοικούμε στον ίδιο πλανήτη και υπάρχει μία αλληλεξάρτηση όσο και αν δεν θέλουμε να το αποδεχτούμε…


Φιλιά

Δευ Μαϊ 29, 04:09:23 μμ  
zoferos mesaionas said...

This post has been removed by the author.

Δευ Μαϊ 29, 04:17:59 μμ  
basik said...

Άλλος μύθος:

"Ο Τούρκος απ' όπου πέρασε μόνο ρήμαξε...".

Και δίπλα τους αναστηλώνονται εκατοντάδες μνημεία από την εποχή της τουρκοκρατίας.

Δευ Μαϊ 29, 04:19:55 μμ  
flying smurf said...

Dimitriz(x)5 wrote
Για ξυπνάτε λίγο και δείτε την πραγματικότητα, εδώ δεν είναι ελβετία, και έχουμε εχθρούς πραγματικούς, με πυρομαχικά και σκόπευτρα.

Έχεις λύση να προτείνεις για να γίνει καλύτερη η κατάσταση;

Δευ Μαϊ 29, 04:21:45 μμ  
zoferos mesaionas said...

Προσυπογράφω ανεπιφύλακτα το σημερινό κείμενο του Ν. Δ.

Πράγματικά με τους Τούρκους έχουμε πολύ περισσότερα κοινά απ' όσα νομίζουμε (ή νομίζουν).

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 1000 λέξεις τουρκικές στην ελληνική γλώσσα, μεταξύ των οποίων και οι εξής:

Αγιάζι, αλάνι, άλικος, αλισβερίσι, αλμπάνης, αμάν, αμανάτι, αμανές, αμπάρι, άντε, αραλίκι, αραμπάς, ασίκης, ασκέρι, αστάρι, ατζαμής, άτι, αφιόνι, αχ, αχούρι, αχταρμάς, άχτι.
Βερεσέ, βρε.
Γαρμπής, γιακάς, γιαούρτι, γιαπί (κτίριο), γιαρμάς, γιασεμί, γιαχνί, γιλέκο, γιουβαρλάκια, γιουβέτσι, γιουχάρω, γκαντέμης, γλέντι, γούρι, γρουσούζης.
Δερβένι (στενή ορεινή διάβαση).
Εργένης( σε ηλικία γάμου).
Ζαρζαβατικά, ζόρι, ζουμπούλι.
Ιμάμ, ινάτι.
Καβάφης (αυτός που κατασκευάζει ή πουλά παπούτσια κατώτερης ποιότητας), καβγάς, καβούκι, καβουρντίζω, καζάνι, καΐκι, καϊμάκι, καλντερίμι, καλούπι, καμπούρης, κανόνι, κανταΐφι, καπάκι, καραγάτσι (φτελιά), Kαραγκιόζης (μαυρομάτης), καραούλι, καρπούζι, κασέρι, κασμάς, κατσίκι, καφάσι, καφές, κελεπούρι, κεμπάπ, κεσάτι, κεσές, κέφι, κεφτές, κιλίμι, κιμάς, κιόσκι, κοτζάμ (μεγάλος), κουβάς, κουζουλός, κουμάσι, κουμπαράς, κουμπούρι, κουραμπιές, κουρμπέτι (ξενιτιά), κουσκούς, κουσούρι, κουτούκι (κούτσουρο), κουτουρού, κούτσικο.
Λαγούμι, λαπάς, λεβέντης, λεκές, λούκι, λουκουμάς.
Μαγκάλι, μάγκας, μαγκούφης, μαϊντανός, μανάβης, μαντέμι, μαντζούνι, μαούνα, μαράζι, μαραφέτι, μαρκούτσι, μαστούρης, μαχαλάς, μέγγενη, μεζές, μελτέμι, μενεξές, μεντεσές, μεράκι, μερακλής, μερεμέτι, μεσοβέζικος, μετερίζι, μουρντάρης, μουσακάς, μουσαμάς, μουσαφίρης, μουτζούρα, μπαγιάτικος, μπαγλαμάς, μπαγλαρώνω, μπαϊλντίζω (λιποθυμώ), μπακάλης, μπακλαβάς, μπάμια, μπαμπάς, μπαξές, μπαξίσι, μπαρμπούτι, μπατακτσής, μπατάρω, μπατζάκι, μπατζανάκης, μπάτης, μπατίρης, μπάτσος, μπαχαρικό, μπεκρής, μπελάς, μπεμπέκα, μπερντές, μπογιά, μπόγος, μπόι, μπόλικος, μπόσικος, μποστάνι, μπούζι, μπουζούκι, μπουλούκι, μπουλούκος, μπουντρούμι, μπουρέκι, μπουρί, μπουρνούζι, μπούτι, μπουχτίζω, μπριάμ, μπρίκι.
Νάζι, νέφτι, νταβαντούρι, νταβατζής, νταής, ντάλα, νταλίκα, νταλκάς, νταμάρι, νταντά, ντελάλης, ντερλικώνω, ντέρτι, ντέφι, ντιβάνι, ντιπ, ντολμαδάκι, ντόρτια, ντουβάρι, ντουγρού, ντουλάπι, ντουμάνι, ντουνιάς, ντουντούκα.
Όπα, ούγια, ουστ.
Παζάρι, παντζάρι, παντζούρι, παπούτσι, παράς, πατσάς, πεϊνιρλί, πελτές, περβάζι, πεσκέσι, πετιμέζι, πιλάφι, πούλι, πούσι, πούστης.
Ρακί, ράφι, ραχάτι, ρεζίλι, ρεμάλι, ρεφενές, ρούπι, ρουσφέτι (!).
Σαβουρντίζω, σαγανάκι, σαγρέ, σαΐνι, σακάτης, σαλέπι, σάμαλι, σαματάς, σαντούρι, σαραγλί, σαράφης, σαρίκι, σαστίζω, σεβντάς, σεκλέτι, σεργιάνι, σερί, σεφτές, σιμίτι (κουλούρι), σινάφι, σιντριβάνι, σιχτίρ, σκιτζής, σοβάς, σόι, σοκάκι, σόμπα, σουλούπι, σουτζουκάκια, στράφι.
Ταβάνι, ταμπουράς, ταραμάς, ταρσανάς, τάσι, ταψί, τεκές, τέλι, τεμενάς, τεμπέλης, τενεκές, τέντζερης, τερτίπι, τεφαρίκι, τεφτέρι, τζάκι, τζάμι, τζάμπα, τζαναμπέτης, τζατζίκι, τζίνι, τζιτζί, τζουτζές, τόπι, τορβάς, τουλούμι, τουρσί, τραχανάς, τροφαντός, τσαγανός, τσακάλι, τσακμάκι, τσαλίμι, τσαμπουκάς, τσανάκι, τσάντα, τσαντίρι, τσαούσης, τσαπατσούλης, τσαρδί, τσάρκα, τσαρούχι, τσατίζω, τσαχπίνα, τσεμπέρι, τσέπη, τσιγκούνης, τσίλικος, τσιμπούκι, τσιμπούσι, τσιράκι, τσιφλίκι, τσιφούτης, τσιφτετέλι, τσογλάνι, τσοπάνης, τσουβάλι, τσουρέκι, τσουτσέκι, τσόχα,.
Φάκα, φαράσι, φέσι, φιρίκι, φιρί φιρί, φιρμάνι, φισέκι, φιστίκι, φιτίλι, φλιτζάνι, φουκαράς, φουντούκι.
Χαβαλές, χαβάς, χαβούζα, χαγιάτι, χάζι, χαϊβάνι, χαϊμαλί, χαΐρι, χαλάλι, χαλβάς, χάλι, χαλκάς, χαμάλης, χαμούρα, χαμπάρια, χάνι, χάπι, χαράμι, χαράτσι, χαρέμι, χαρμάνι, χαρούπι, χαρτζιλίκι, χασάπης, χατίρι, χαφιές, χουβαρντάς, χουζούρι, χούι, χουνέρι.

Χωρίς να είναι γλωσσολόγος κανείς εύκολα μπορεί να αντιληφθεί ότι, οι επιροές δεν αφορούν μόνο λέξεις αλλά και συμπεριφορά και νοοτροπία.

Δευ Μαϊ 29, 04:26:40 μμ  
percepina said...

Gnomi mou einai oti oi perissoteroi Ellines adipathoun tous Alvanous, opos kai tous Tourkous, giati tous thimizoun afto pou "itan" kapote: ftoxoi metanastes pou kanoun o,ti douleia vrethei sto diava tous gia na epiviosoun k na steiloun lefta sti patrida. Den eimaste emeis etsi pia. Oi Ellines adipathoun kai tous Kiprious, giati einai, os epi to pleiston, ergatikoi, panexipnoi ara vgazoun polla lefta, ara mas kanoun na niothoume meionektika. Alla oson afora tous Tourkous, den exete na kanete kaneno sxolio gia ta "sinora tis agapis" kai tin ipsili tiletheasi tous?

Δευ Μαϊ 29, 04:27:14 μμ  
DimitrizZzZz said...

Τελικά αυτή η τάση ψυναχαναλυτικής προσσέγγισης όλων των θεμάτων βγάζει πολύ γέλιο.

Δευ Μαϊ 29, 04:32:09 μμ  
BadlyDrawnBoy said...

ΝΔ είπε: “Τίποτα δεν απωθεί περισσότερο από το όμοιο… (και τίποτα δεν έλκει... αν τύχει)”

Οι Νεοέλληνες δε μισούν μόνο τους Τούρκους, αλλά σχεδόν δε συμπαθούν κανένα και ιδιαίτερα τους Αγγλοσάξονες. Έχουν την αυταπάτη της ιδιαιτερότητας- λόγω των Αρχαίων προγόνων (;) τους- παρόλα αυτά τόσο ιδιαίτεροι όσο οι Άγγλοι δεν είναι!

Γιατί οι Έλληνες είναι τόσο αντιβρετανοί;


Ελλάδα και Αγγλία βρίσκονται στα γεωγραφικά άκρα της Ευρώπης. Οι συγκρίσεις φαινομενικά είναι δύσκολες. Έχουν πολλές χτυπητές διαφορές, αλλά και πολλές ιστορικές ομοιότητες (περισσότερες μάλλον απ’ ο,τι νομίζουμε). Κατά κάποιο τρόπο οι Άγγλοι υπήρξαν οι Αρχαίοι Έλληνες της δεύτερης χιλιετίας. Γεννήθηκαν, ήκμασαν, μεγαλούργησαν, κυριάρχησαν, παρήκμασαν, συνεχίζουν όμως να διατηρούν την αίγλη τους.

Ο Έλληνας δεν αντέχει να βλέπει την ιστορία του να επαναλαμβάνεται από άλλους και μάλιστα σε βελτιωμένη εκδοχή (οι εμφύλιοι πόλεμοι των Άγγλων υπήρξαν δημιουργικοί ενώ των Ελλήνων καταστροφικοί). Τα δικά του μεγαλεία τα θεωρεί ένδοξα, των Άγγλων ανήθικα. Τις σφαγές που διέπραξε αυτός τις ονομάζει ιστορική αναγκαιότητα, ενώ των Άγγλων απληστία και βαρβαρότητα. Νοιώθει άβολα με τη σημερινή του κατάσταση, αδυνατεί να την εξηγήσει ορθολογικά, επειδή έχει μια εξιδανικευμένη εικόνα για το παρελθόν του και για αυτό αποδίδει την παρακμή του και όλα του τα «δεινα» αποκλειστικά στους άλλους.

Οι δυο χώρες, είναι τα άκρα αντίθετα… τα άκρα όμως πολλές φορές συναντιούνται.

Δευ Μαϊ 29, 04:45:55 μμ  
synas said...

Είπαν τώρα, πως θα πάμε στη Χάγη. Για να δούμε...
Πρέπει να τελειώνουμε κάποτε μ' αυτό το θέμα. Καταντάει γελοίο. Γιατί δεν γίνονται τέτοια μεταξύ άλλων "ευρωπαϊκών" χωρών; Μήπως τελικά ανήκουμε στα περίχωρα της Μέσης Ανατολής;

Δευ Μαϊ 29, 04:47:07 μμ  
Nikos Hoursoglou said...

@ND said...
"Προτείνω, σε πρώτη φάση, να κηρύξουμε, με κοινή συμφωνία, δύο θέματα ως απαγορευμένα: Τούρκοι (και ελληνοτουρκικά) και Εβραίοι. Υπάρχουν τόσα άλλα πράγματα για να συζητήσουμε: τέχνη, έρωτας, βιβλία, ταξίδια, άνθρωποι..."

Ε, εντάξει, σήμερα είναι η επέτειος, χαλάλι η παράβαση του "κανόνα".
Για να (ξανα)θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
Είναι κι αυτό το προσφάτως βραβευθέν κείμενο, ευκαιρία να ξαναδημοσιευτεί.
Όπως ξαναδημοσιεύονται τα κείμενα της μπάντας, του τρελού με τα πουλιά (υπέροχα κείμενα ομολογουμένως) που εδώ και χρόνια υπάρχουν στο ndimou site, όπως στα διάφορα σχόλια έχουμε παραπομπές "το είχα πει τότε, το είχα γράψει πριν γεννηθείτε, διαβάστε ΕΔΩ και ΕΔΩ, να και η λίστα γραμμένη πριν από 25 χρόνια, κοιτάξτε πόσο ταιριάζει και σήμερα" κτλ, κτλ.
Κατά τα άλλα ενοχλούν οι δημοσιογράφοι που μνημονεύουν βιβλία τους σε στήλες τους. Ή αυτό ισχύει μόνο για τις εφημερίδες και τα περιοδικά και όχι για το διαδύκτιο;
Πώς άραγε να νιώθει ένας άνθρωπος που τριάντα χρόνια μετά αναδημοσιεύει τα πολλάκις (και πολλές φορές από τον ίδιο) δημοσιευμένα κείμενά του;
Ευχαρίστηση; Ναρκισσισμό; Κενό; Ολοκλήρωση; ("όλα τα έγραψα,τι άλλο υπάρχει, άσε που για κάποια από τα κείμενά μου είμαι τόσο περήφανος, ας τα δημοσιεύσω ξανά και ξανά") Τι είναι όλο αυτό; Φόβος μήπως ξεχαστεί; Μήπως δεν εκτιμηθεί δεόντως; "Αφού δεν με διαφημίζουν, ας διαφημίσω μόνος τον εαυτό μου".
Ποιος άλλος συγγραφέας το κάνει αυτό; Να ξαναδημοσιεύει και να μνημονεύει αυτά που έγραψε στο παρελθόν;
Κύριε Δήμου έχετε γράψει εξαιρετικά κείμενα -τα έχετε και στο site σας, και σε βιβλία. Αφήστε τα να ταξιδέψουν. Μην τα τραβάτε από τα μαλλιά. Αφήστε την ομορφιά να ανακαλυφθεί -όσο πιο πολύ εκτίθεται στην ίδια πόζα, τόσο πιο πολύ ξεφτίζει.

Μου κολλήσατε την ταμπέλα ότι εγώ σάς κόλλησα την ταμπέλα περί ασυνέπειας -εγώ και όχι οι πράξεις σας. Για τουλάχιστον ένα πράγμα παραδέχομαι ότι είστε συνεπέστατος: στην επανάληψη των γραπτών σας. Άλλωστε μήτηρ πάσης μαθήσεως.

Και μια και σήμερα είστε διαιτητής, έχετε όλο το ελεύθερο να μου βγάλετε κόκκινη κάρτα -άλλωστε η διαιτησία δεν είναι πάντοτε αντικειμενική.
Πείτε μου όμως, αν σε όλα αυτά που σάς γράφω, δεν υπάρχει αλήθεια.

Γράψατε: "Αν πρόκειται να κρατάω ένα blog για να διαβάζουμε τα ίδια και τα ίδια – δεν έχει νόημα."
Τι νόημα έχει να γράφετε copy-paste τα ίδια και τα ίδια;

ΥΓ.Αν το σημερινό βραβευθέν κείμενο του 1980, δεν υπάρχει στο ndimou site, ή δεν το έχετε δημοσιεύσει τουλάχιστον άλλη μία φορά κάπου, τότε πάω πάσο. Μπροστά στα άλλα που έχουν επαναληφθεί και επαναληφθεί, αυτό φαντάζει αθώο.
Άντε καλή επέτειο.

Μην κλαις, αγάπη μου, 5000 θύματα στην μακρινή, φτωχή Ινδονησία.
Μην κλαις -τι κι αν πέσαν οι παράγκες τους σαν φύλλα χαρτιού με 6.3 . Σήμερα άκουσα έναν Έλληνα γιατρό που έχει μείνει εκεί από το Τσουνάμι, παρέχοντας την βοήθειά του, να λέει ότι οι εγχειρήσεις γίνονται στις μισογκρεμισμένες αυλές, τα νοσοκομεία δεν χωρούν άλλα θύματα. Μην κλαις για την Ινδονησία, εδώ έχουμε επέτειο -διάβασε αυτό το βραβευθέν κείμενο του 1980 για την ελληνοτουρκική φιλία.

Δευ Μαϊ 29, 04:52:04 μμ  
DimitrizZzZz said...

BadlyDrawnBoy said...
Καλύτερα να διαβάσεις λίγο περισσότερο ιστορία και να αφήσεις τις ψυχαναλυτικές προσεγγίσεις επιπέδου ταξί.

Οι Βρεττανοί έκαναν θηριωδίες στην Ελλάδα, τόσο κατά την διάρκεια του πολέμου (αμέτρητα χωριά στην Κρήτη βομβαρδίστηκαν επειδή κάποιοι βρεττανοί πιλότοι είδαν γερμανικά οχήματα παρκαρισμένα στο χάνι του χωριού), όσο και μετά με την σφαγή των αντιστασιακών του ΕΛ.ΑΣ. ώστε να μπορούν να προωθήσουν το δικό τους σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας.
Παλιότερα, είχαν κάνει άλλα, αφού μασ έταξαν άλλα πάλι.
Αφού ρε φίλε, δεν έχεις ούτε ένα ιστορικό βιβλίο, τι στον πούτσο μιλάς;
Για να εφαρμόσεις θεωρίες ψυχανάλυσης που έμαθες σε κάποιο έργο του Woody Alen;

Δευ Μαϊ 29, 04:54:56 μμ  
DimitrizZzZz said...

Πολλοί από σας σχολιάζετε συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα και τα αποτελέσματα τους, με εμφανή την έλλειψη οποιασδήποτε γνωσης για αυτά.
Απλά κάτι έχετε ακούσει και τα κρίνετε και προχωράτε σε μία δήθεν ανάλυση τους, τοποθετώντας πάντοτε τα αίτια τους σε γενικότητες και αόριστες αιτιάσεις, που είναι πάντοτε ψυχολογικής φύσεως, από αυτές που "κολάνε" σε όλα τα θέματα.
Από αυτές που προσφέρουν πολλά λόγια και κυρίως δεν απαιτούν καμία απολύτως γνώση.
Τι άλλο να κάνετε άλλωστε, αφού δεν έχετε ιδέα για το θέμα.

Δευ Μαϊ 29, 05:01:53 μμ  
Vrennus said...

Πόσο (και για πόσο) μας δυναστεύουν τα στερεότυπα. Πόσο μας αρέσει να θεωρούμε κάποιους λαούς "καλούς" και κάποιους "κακούς" (θεωρούμε άραγε "καλό" έστω και ένα λαό εκτός από τον Ελληνικό;). Πόσο εύκολα (μας) δουλεύει η κάθε λογής κρατική προπαγάνδα, νοιώθουμε "εχθρό" έναν ολόκληρο λαό, όταν αυτός που μας απειλεί (μας απειλεί;) είναι μια κρατική ελίτ.

Όχι, δε θεωρώ συλλήβδην "εχθρό" τον Τούρκο (ή το Βούλγαρο παλιότερα, τον Αλβανό ή το Σλαβομακεδόνα). Όχι, δεν έχω ανάγκη τετρακόσια χρόνια "σκλαβιάς" (ένας άνθρωπος μπορεί να σκλαβωθεί, ένας λαός;) για ν' αντιληφθώ την ελληνικότητά μου. Δεν νοιώθω καμμία διάθεση "να πάρω την Πόλη και την Αγιά Σοφιά". Δε μ' αρέσει να ζω με ιδεολογήματα.

Αυτό, όμως δε σημαίνει ότι δεν θα πολεμήσω αν ξένος στρατός μπει στο σπίτι μου. Άλλο πράγμα ένας στρατός άλλο πράγμα ένας λαός. Ο στρατός είναι όργανο κάποιας έξουσίας, υπηρετεί ορισμένα συμφέροντα, και κατα κανόνα όχι του λαού που τον επανδρώνει. Τη εξουσία αυτή θα πολεμούσα, όχι το λαό. Και θ' αναγκαστώ να το πράξω αν ο γειτονικός μας λαός, μπουκωμένος κι αυτός μ' ανόητα ιδεολογήματα, συρθεί άβουλος από την κρατική ελίτ του σε θερμή αντιπαράθεση.

Θ' αναγκαζόμουν να πολεμήσω γιατί το διακύβευμα είναι σημαντικό. Δεν θα 'θελα να ζω σ' ένα μισομιλιταριστικό - μισοϊσλαμικό κράτος όπως η Τουρκία. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα έπραττα το ίδιο, όμως, αν ο "εχθρός" ήταν π.χ. η Γαλλία - ίσως και να 'βλεπα τους γάλλους στρατιώτες ως ελευθερωτές! - αλλά τέτοια συζήτηση δεν έχει νόημα. Πόσοι όμως θα ήταν διατεθειμένοι να πολεμήσουν μόνο γι' αυτό το λόγο; Για να μην πω πόσοι συνέλληνες θα 'βλεπαν με καλό μάτι ένα παρόμοιο καθεστώς! Να, λοιπόν, γιατί καλλιεργούνται τα στερότυπα. Γιατί όταν το διακύβευμα δεν είναι ισχυρό για τον καθένα μας, κανείς δεν θα πολεμούσε (για ξένα συμφέροντα δηλαδή), ενώ όταν πρόκειται για τον "προαιώνιο εχθρό"... όλοι θα πέσουν στη φωτιά, ακόμη κι όταν δεν θα 'χουν τίποτε να χάσουν.

Λοιπόν, για να κλείνουμε με τη γελοιότητα των ιδεολογημάτων περί του βάρβαρου και προαιώνιου εχθρού, ιδού οι (επίσημες!!!) απαντήσεις στο πρωινό κουίζ:

1: Ρωμιά, 2: Ρωμιός, 3: Ιταλοί/Γενοβέζοι, 4: Ο δεσπότης της Σερβίας, 5: Ο Μωάμεθ Β' ο Πορθητής.

Όπως μάλιστα προσφυώς παρατήρησε ένας λύκος της στέππας μεγάλο (το μεγαλύτερο;) μέρος του οθωμανικού στρατού αποτελείτο από ελληνόφωνους! Προφανώς δεν έβρισκαν επαρκείς λόγους να μην επιτεθούν εις την πολιν! Και το κλου της υπόθεσης: ο Μωάμεθ Β' ο Πορθητής αυτοαναγορεύθηκε... Καίσαρας Ρωμαίων (Ρωμιών) τίτλο που ουδέποτε εγκατέλειψαν οι... προκάτοχοί του Βυζαντινοί αυτοκράτορες!!!!

Εν κατακλείδι. Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε. Τα στερεότυπα περί λαών τα δημιουργούν οι εκάστοτε εξουσίες για να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους - και να εμποδίζουν τους λαούν να χειραφετηθούν - δεν φταίναι οι "αφηρημένες έννοιες" (ΝΔ). Δεν θ' απαλλαγούμε από τα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις και τους προαιώνιους εχθρούς αν δεν απαλλαγούμε από τις εξουσίες που μας τα καλλιεργούν.

ΥΓ. Τελικά έπεσα έξω στην πρόβλεψή μου για σεντόνια και πληθώρα σχολίων μέχρι να πέσει ο ήλιος - τι έγινε;

Δευ Μαϊ 29, 05:02:41 μμ  
BadlyDrawnBoy said...

@ giramondo


Με την "αδιαφορία" εννοώ πόσο πολύ ενδιαφέρονται να μάθουν πράγματα για εμάς και όχι πόσο νοιάζονται για το αν ευτυχουμε ή δυστυχούμε. Η σημερινή Ελλάδα εκτο΄ς του ότι είναι μικρη χώρα δεν έχει να δείξει και τίποτα το ιδιαίτερο που θα κέντριζε την προσοχή των ξένων. Δεν είναι Αγγλία, δεν είναι Γερμανία, ούτε καν Ολλανδία ή Σουηδία. Παρόλα αυτα ξέρει να κάνει θόρυβο και να βρίσκεται στο προσκήνιο μερικές φορές (π.χ Ολυμπιακοί αγώνες).

Όπως εμείς δε μπορούμε να έχουμε αντικειμενική και ολοκληρωμένή άποψη για χώρες που δεν απασχολούν συχνα το διεθνη τύπο π.χ Πολωνία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, έτσι και οι ξένοι δε μπορούν να έχουν για μας. Υπάρχουν βεβαίως πολλοί ξένοι που ενδιαφέρονται για την αρχαία Ελλάδα, αλλα δε βρίσκω και κανένα σπουδαίο λόγο που θα τους έκανε να μελετήσουν σε βάθος και εμάς!


διμιτριζζζ ειπε "Τελικά αυτή η τάση ψυναχαναλυτικής προσσέγγισης όλων των θεμάτων βγάζει πολύ γέλιο."


Ενω η δική σου μεταφυσική προσέγγιση βγάζει κλαμα!

Δευ Μαϊ 29, 05:06:23 μμ  
doctor said...

Nikos Hoursoglou said...

Τι νόημα έχει να γράφετε copy-paste τα ίδια και τα ίδια;
***********

Είπε ο Νίκος Δήμου ότι είναι αναμάρτητος ή μέσω αυτού του blog προσπαθεί να αποδείξει την αγιότητά του;
Και αν εσείς το εκλάβατε έτσι τότε "ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω"...

Προς τον Δημήτρη (dimitrizzz):
Με το εφηβικό υβρεολόγιο που χρησιμοποιείς προς επίρρωσιν (;) των επιχειρημάτων σου (τα οποία είναι σεβαστά) υποβιβάζεις το επίπεδο του blog και δίνεις την εικόνα του ψευτόμαγκα της τάξης που γ... και δέρνει.

Συγκρατήσου λίγο γιατί το "μόνος εναντίον όλων" δεν θυμίζει πάντα Κόναν αλλά ενίοτε και Δον Κιχώτη με δόσεις Mr.Bean.

doctor

Δευ Μαϊ 29, 05:06:36 μμ  
άτριχος πίθηκος said...

nikos hoursoglou:

"μία παρόμοια ιστορία γνωρίζω. αυτή, ιατρός, είχε γνωρίσει το Νικήτα, που αυτός την έστειλε στην Αφρική με έναν άλλον που δε θυμάμαι το ονόμα του, και γιάτρευαν τους ιθαγενείς στο Νεάντερνταλ. ε, και αρρώστησε αυτός, και αυτή τον αγαπούσε που την είχε διασώσει από τη γριά προγιαγιά της και το Μένιο, αν θυμάμαι το όνομα δηλαδή, και μετά της πέθανε αυτός και το μέλι έγινε κεντρί. το διαφημίζει το κανάλι alter-tv. και έγραψε και βιβλία, όπως η άλλη που είπε στον καπετάνιο να ρίχνει βρασμένο στάρι εις το μέσον του Ατλαντικού. φυσικά, στη Μεσόγειο, εξακολουθούν να φύονται ηφαίστεια και αντιδραστήρες κι άμα αδιαθετήσει η Βουλγαρία, θα το δεις και θα γίνουν κάρβουνο οι ελληνοτουρκικές διαφορές"

γ. Παΐσιος

Δευ Μαϊ 29, 05:12:05 μμ  
traveller said...

Απ' όλα έχει σήμερα η συζήτηση: Ελληναράδες, αιθεροβάμωνες, παγκοσμιοποιημένους κτλ κτλ.

Διαβάζοντας όλα τα σχόλια, με λύπη δεν είδα πουθενά το δικό μου ζητούμενο από μία τέτοια συζήτηση: Το δια ταύτα. Τι κάνουμε? Πώς χειριζόμαστε τη σχέση μας με τους γείτονες?

Είναι προφανές ότι η διαιώνιση του μίσους μόνο βλάπτει. Η διαπίστωση είναι εύκολη. Αυτό όμως δεν δίνει απάντηση για το τι πρέπει να κάνουμε την επόμενη φορά που η Τουρκική αεροπορία αποφασίσει να πετάξει πάνω από την Κρήτη. Αυτά είναι τα δύσκολα. Οι αποφάσεις που φέρουν συνέπειες. Τα ευχολόγια και γενικές διακυρήξεις "αγάπης" κτλ είναι εύκολα λόγια.

Αν υιοθετηθεί η άποψη περί δικαίου του ισχυρότερου (άρα να κάνουμε εμείς υποχωρήσεις), αυτό σημαίνει ότι εμείς πρέπει να εισβάλλουμε στα Σκόπια ή/και την Αλβανία? Προφανώς όχι. Το πρόβλημα είναι λοιπόν πώς διαχειριζόμαστε βραχυπρόθεσμα (άμεσα - αύριο!!) και μακροπρόθεσμα έναν ισχυρότερο "δύσκολο" γείτονα.

Δευ Μαϊ 29, 05:18:11 μμ  
traveller said...

Εξ ου και η αξία της παρέμβασης του Κ. Στεφανόπουλου. Προτάσεις είναι που μας λείπουν. Οι διαπιστώσεις έχουν γίνει από καιρό.

Δευ Μαϊ 29, 05:19:45 μμ  
DimitrizZzZz said...

doctor σου το 'χω ξαναπεί. Τις νουθεσίες στην μάνα σου.

Δευ Μαϊ 29, 05:19:55 μμ  
DimitrizZzZz said...

ποιά μεταφυσική προσέγγιση ρε καραγκιόζη; που το είδες το μεταφυσικό;
αντε γράψε εκεί πέρα τις γενικές αηδίες σου, και πρόσεξε πόσο αόριστες είναι.
Αν αλλάξεις μερικές λέξεις σε όσα λες, μπορεί να φαινέται οτι μιλάς για οποιοδήποτε θέμα.
Κι αυτό επειδή από άγνοια έμαθες να μιλάς και να κρίνεις με μία ψυχαναλυτική ρητορεία, που δεν ακουμπά πουθένα, ούτε σε γνώση ιστορίας, ούτε σε τίποτα.
μπορείς να μην μιλάς άδικα, και σπαταλάς χώρο. τίποτα χρήσιμο δεν γράφεις, μπύρδες μόνο.
Μου θυμίζεις ταρίφες που μονολογούν "είμαστε μεγάλοι ψυχολόγοι εμείς οι ταξιτζήδες".
Ο λόγος σου είναι τελείως άχρηστος,πάντα τα ίδια λες για όποιο θέμα κι αν πρόκειται, σταμάτα να ρεζιλεύεσαι, και άνοιξε εκεί πέρα κανά βιβλίο.

Δευ Μαϊ 29, 05:26:15 μμ  
panthinker said...

Giromondo said:

* "Ουσιαστικά στην πρώτη παρατήρηση που κάνεις είμαστε σύμφωνοι…"
Σύμφωνοι! Αν και η συμ-φωνία δεν είναι απαραίτητη σε μία πλουραλιστική κοινωνία, καταλαβαίνεις, θαρρώ, τι εννοώ.


* "Η ειρωνεία μου απευθυνόταν σε κάποιους που νομίζουν ότι είναι «ανώτεροι» (ως προς τι δεν ξέρω) και νομίζουν ότι ως «ευρωπαίοι» (ότι και αν καταλαβαίνουν χρησιμοποιώντας αυτή τη λέξη) μπορούν να θεωρούν ανθρώπους β΄ κατηγορίας…όσους προέρχονται από χώρες όπως η Αλβανία, η Τουρκία, η Βουλγαρία και πάει λέγοντας"

Μένω σε μία συνοικία "Ηνωμένα Έθνη" και μου αρέσει πολύ. Σε καταλαβαίνω.

Πολλοί στην Ελλάδα δεν έχουν καταλάβει το ατομικό δικαίωμα αλλά και το εθνικό/συλλογικό συμφέρον/αξία της διαφορετικότητας και του πλουραλισμού! Που είναι και ανθρωπιστική και χρήσιμη, διότι το θέμα σήμερα δεν είναι αν είναι καλύτερος ή χειρότερος, αλλά να είσαι διαφορετικός, για να είσαι και "ανταγωνιστικός".

Και ότι το να "κερδίσεις" κάτι εσύ δεν σημαίνει ότι πρέπει σώνει και καλά να χάσει κάποιος άλλος κάτι!

Έχω την αίσθηση ότι ίσως συμφωνούμε.

* "Με ρώτησες…«Για ποιό "εξωτερικό" από όλα τα εξωτερικά μιλάμε…» .
Αναφέρομαι κυρίως στην Ευρώπη…"

Συμφωνώ και διαφωνώ! Οι Ευρωπαίοι των (Βεμπερικής θεώρησης) μετα-προτεσταντικών χωρών/κοινωνιών/οικονομιών δεν μας πολυπάνε, γενικά, στερεότυπα.

Αλλά δεν μας μισούν κιόλας.

Το θέμα δεν είναι αν μας αγαπάνε ή αν μας "σέβονται" *αυτό με ρώτησε κάποτε ένας ΄ταξιτζής" όταν γυρνούσα από Ευρώπη. Ούτε να μας φοβούνται.

Να μας καταλαβαίνουν? Μα αυτοί δεν καταλαβαίνουν ούτε τους εαυτούς τους πλέον και ψάχνονται σε θρησκείες, θεωρίες συνομοσίας, θρησκοειδείς φιλοσοφίες, μεταφυσικά, "spiritual but not religious" (!), κανονικές φιλοσοφίες, στο πιοτό, κ.α. ιδέες ή ουσίες.

Και εσείς έχουμε το τέλειο "προϊόν" να τους πουλήσουμε.
Ήλιο, θάλασσα. χαρά της ζωής, αρχαία μνημεία ως έναυσμα προβληματισμού, Σωκράτη, Πλάτωνα, ακόμη και διαμονή στο Άγιο Όρος. Και βεβαίως βεβαίως και φιλοσοφία περί ζωής, μετά ολίγης αμπέλου!

Και εμείς αναζητούμε τις λύσεις σε Προτεραιότητες της Λισααβώνας!

Ενώ ένα συνεχές μίγμα Νταβός και Γκλαστονμπερυ φέστιβαλ έπρεπε να προσφέρει η Ελλάδα (365/365) ως βιοποριστικό της πάτημα!

Αυτά (περίπου) μου έλεγε ένας βενζινάς το 04 και έχει δίκιο.

Ο απλός Έλληνας και Ελληνίδα έχουν σοφία, την προάγει το κλίμα, αλλά τους την διαταράσσουν τα ΜΜΕ και τα διάφορα ξένα ιδεο-μοντέλα που εισάγουν διάφοροι εισαγωγείς ιδεών και εισαγωγείς μοδών.

"Η γκλαμουριά της λιτότητας".
Αυτό το βιβλίο θα ήθελα να γράψω (σχεδόν έτοιμο το έχω) αλλά ποιός θα μου το εξέδιδε, εφόσον δεν είμαι επώνυμος ή "διχαστικός"

(γράψε για ένα θέμα που να διχάζει την Ελλάδα στα 2 μου πρότεινε ένας εκδότης, αλλιώς δεν θα πουλήσεις/βιοπορίσεις απο αυτό διότι δεν είσαι γνωστός!!! Τι να του πω! Σηκώθηκα και έφυγε γρήγορα!!)

Αυτά. Nice blog, btw!

Δευ Μαϊ 29, 05:29:17 μμ  
Εργοτελίνα said...

Επειδη η Λυση βρισκεται
στον Τουρισμο
και στις Φιεστες..

Ειδατε την Αναπαρασταση
της Αλωσης απο τους Τουρκους...

Πολλες σκηνοθετικες ελλειψεις
εχουν..

Ποιος να τους σωσει;;..ποιος
αλλος απο τους Ελληνες που
με την Ολυμπιαδα και τη
Γιουροβιζιον..

ειμαστε Επιστημονες
στα magnificent events!...

1.ΚΟΙΝΕΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ
2.ΚΟΙΝΑ PARTIES
3.ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ..

γιατι ως τωρα μονο στο ΝΑΤΟ
ειχαμε KOINEΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ...

Δευ Μαϊ 29, 05:33:01 μμ  
BadlyDrawnBoy said...

@ δημήτράκιzzzzzzzz


ο Χένρι Τζον Πάλμερστον ειπε: «Δεν έχουμε αιώνιους εχθρούς και δεν έχουμε αιώνιους φίλους. Μόνο τα συμφέροντά μας είναι αιώνια και αυτά πρέπει να υπηρετούμε».


Διάβασε και τη συνέχεια αν θέλεις εδώ

Με την εξωτερική πολιτική της φουστανέλας που προωθείς εσύ, πάμε βουρ για το νέο Μεσαιωνα


Οι ιστορία της Βρετανίας δε περιορίζεται μόνο στη δράση της στην ελλάδα. Μην ξεχνάς και τό ότι σε βοηθησαν να αποκτήσεις ανεξάρτητο κράτος, δημοκρατια (με εμμεσο τρόπο)κτλ για να τους βρίζεις ελεύθερα. Δικαιωμα σου να προσεγγίζεις την ιστορία συναισθηματικά. Μην ενοχλείς όμως τους άλλους που θέλουν να αντιμετωπίζουν τα πράγματα πιο σφαιρικά και πιο αντικειμενικά.

Αναμφισβήτητα την καλύτερη Ιστορία για τους Ελληνες δεν την έγραψαν Έλληνες, αλλά ουδέτερη ξένοι.

Αφού ρε φίλε, δεν έχεις ούτε ένα ιστορικό βιβλίο, τι στον πούτσο μιλάς;

Έχεις δικιο. Τι μου προτείνεις να διαβάσω. Μαρξιστές Ιστορικούς, μετα-στρουκτουραλιστές, μετα-αποικιακούς ή μήπως Χαριτόπουλο και Πλευρη;

Εγω διαβασμένος δεν είμαι, το παραδέχομαι, αλλά στο ΝΔ, που έχει διαβάσει περισσότερα βιβλία από εσένα τι έχεις να πεις. Μόνο η ποσότητα είναι το ζητούμενο;

Δευ Μαϊ 29, 05:34:09 μμ  
Nikos Hoursoglou said...

@dimitrizzzzz

Εξαιρετικό το επίπεδό σου.
Σέβεσαι με θαυμαστό τρόπο τις απόψεις των άλλων.
Συγχαρητήρια!

Δευ Μαϊ 29, 05:34:26 μμ  
doctor said...

DimitrizZzZz said...
ποιά μεταφυσική προσέγγιση ρε καραγκιόζη;

***************

Κύριε Δήμου ο άνθρωπος αυτός σήμερα έχει ξεφύγει παντελώς.
Μας βρίζει, μας ειρωνεύεται και γενικά μας προσβάλλει με τους χαρακτηρισμούς του.

Νομίζω ότι δεν πρέπει να απαντά κανείς στο παραλήρημά του.

doctor

Δευ Μαϊ 29, 05:34:33 μμ  
DimitrizZzZz said...

Όπως θα είδες δεν σου πρότεινα ιστορικό συγγραφέα. Είναι προφανές από όσα λες οτι το μόνο που έχεις διαβάσει για την ιστορία είναι σύντομα άρθρα και είδες και μερικά ducumanters. Διάβασε λοιπόν οποιοδήποτε ιστορικό συγγραφέα θέλεις. Εγω δεν νουθετώ. Αλλά μην μας δουλευεις κιολάς υποκρινόμενος γνώση εκεί που δεν έχεις.
Η έλλειψη γνώσης συμπορεύεται με την ανικανότητα σου ως συνομιλητής:

"Με την εξωτερική πολιτική της φουστανέλας που προωθείς εσύ, πάμε βουρ για το νέο Μεσαίωνα"

Δεν είμαι σε θέση να προωθήσω καμία πολιτική, και σίγουρα δεν ξέρεις την γνώμη μου ακόμη γιατί δεν έχω τοποθετηθεί ουσιαστικά.

Δευ Μαϊ 29, 05:48:36 μμ  
tassos_papadakis said...

Απορία: γιατί κύριε Νίκο μας ξύνεται πληγές και βάζετε -εμμέσως-τον κοσμάκη να πλακώνετε;

Καλά είπατε: ας μην ασχολούμαστε με Τούρκους-Εβραίους. Κι αν αυτό έγινε τις προάλλες, υπήρχε συγκεκριμένη αφορμή -όχι ποστ.

Δευ Μαϊ 29, 05:50:57 μμ  
tassos_papadakis said...

Ζητώ συγνώμη που μπερδεύω κάποιες καταλήξεις σε '-ε' και '-αι'. Σκέφτομαι πάντως να ξεκινήσω το σχολείο, από την αρχή!(β+α=βα...)

Δευ Μαϊ 29, 05:54:39 μμ  
Εργοτελίνα said...

Ορχάν Παμούκ

Η εύκολη και η δύσκολη συμπαράσταση

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2005

Φυσικά όλοι οι Έλληνες (διανοούμενοι και μη) στηρίζουν τον διάσημο Τούρκο συγγραφέα Ορχάν Παμούκ που διώκεται επειδή μίλησε για την γενοκτονία των Αρμενίων και των Κούρδων. Αυτό είναι εύκολο και αδάπανο. Άλλωστε εμείς πάντα ήμασταν με το μέρος των Αρμενίων και των Κούρδων, όχι επειδή τους αγαπάμε ιδιαίτερα (κάντε μία βόλτα στην Πλατεία Κουμουνδούρου...) αλλά επειδή είμαστε εναντίον των Τούρκων.

Το δύσκολο είναι να κάνουν και οι έλληνες συγγραφείς στην χώρα τους αυτό που έκανε ο Παμούκ στην δική του. Π. χ. να βγούνε και να μιλήσουν για την εθνοκάθαρση των Τσάμηδων και των Εβραίων. (Βλ. το βιβλίο του Γιώργου Μαργαρίτη: «Τσάμηδες – Εβραίοι, Ανεπιθύμητοι Συμπατριώτες – στοιχεία για την καταστροφή των μειονοτήτων της Ελλάδας – εκδ. Βιβλιόραμα).

Μα τι – εμείς δεν σώσαμε τους Εβραίους; Λέει ο Μαργαρίτης στο ΝΕΑ (10.9.05): «Το ποσοστό θανάτων των Εβραίων στην Ελλάδα ήταν καταπληκτικό. Το 70% εξοντώθηκε, όταν στην ίδια την Γερμανία το ποσοστό ήταν 65%. Ήταν το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη μετά την Ολλανδία. Στο Βέλγιο το αντίστοιχο ήταν 37%, στην Γαλλία 30%. Το 70% δεν εξηγείται χωρίς την συνέργεια της τοπικής κοινωνίας».

Επίσης να μιλήσουν οι Έλληνες για τους Ρομά (Τσιγγάνους), στην χώρα μας, που ακόμα δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και κανένα ανθρώπινο δικαίωμα. Ή για τους Έλληνες (Σλάβο)μακεδόνες που δεν δικαιούνται να μιλήσουν την γλώσσα τους. (Παρόλο που η Ε. Ε. στηρίζει τις μειονοτικές γλώσσες).

Και κάτι για την Αριστερά: σίγουρα η «Πηγάδα του Μελιγαλά» (κακώς) έγινε σύμβολο της Ακροδεξιάς και πάει να γίνει σύμβολο των Νεο-Ναζί. Είμαστε όλοι εναντίον. Αλλά η σφαγή υπήρξε. Είτε ήταν 800 οι νεκροί – είτε 1200, είτε οι μισοί από αυτούς ήταν άμαχοι, είτε όχι. Ποτέ δεν διάβασα μία κουβέντα μεταμέλειας ή αποκήρυξης. «Μα ήταν πολλοί ταγματασφαλίτες!». Όμως και οι (ηττημένοι) ταγματασφαλίτες, είναι άνθρωποι.

Για τις διώξεις, τις εξορίες και τις εκτελέσεις των αριστερών, έχουν χυθεί πολλά δάκρυα. Για τα θύματα της Δεξιάς και των αμέτοχων (υπήρξαν αρκετά) απόλυτη σιωπή. (Να από τι επωφελούνται οι Ακροδεξιοί).

Το δύσκολο, λοιπόν, είναι να αναγνωρίζεις τις δικές σου σκοτεινές περιοχές, όχι αυτές του («κακού») γείτονα. Να κρατάς ισορροπίες δικαίου ανάμεσα Δεξιά και Αριστερά. Το «εθνικόν και αληθές» που λέγαμε στο προηγούμενο...

Υ. Γ. (Μερικές ώρες αργότερα): Η παρεξήγηση και η "απολυτοποίηση" ξαναχτύπησαν. Άρχισαν να μου έρχονται μηνύματα που με κατηγορούν για ...φασισμό. Ευτυχώς με έχει βρίσει πολλές φορές ο Πλεύρης από την τηλεόραση – και άρα έχω πιστοποιητικό αντι-φασιστικών φρονημάτων.


© Nίκος Δήμου Κείμενα


1.ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΨΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΣ ΤΟ ΚΑΨΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ!..

ΥΠΗΡΞΕ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΝΤΩΣΗ
ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ??...

2.ΠΟΙΟΣ ΕΒΡΑΙΟΣ ΑΝΟΙΞΕ
ΤΗΝ ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ;;

3.ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΚΛΑΙΓΕΤΑΙ;;
ΣΗΜΕΡΑ ΒΡΗΚΕ ΝΑ ΛΕΙΠΕΙ..
ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟΣΟ ΩΡΑΙΕΣ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ...

Δευ Μαϊ 29, 06:03:33 μμ  
Mr Pnin said...

Καμιά φορά αναρωτιέμαι γιατί όλες οι αλύτρωτες πατρίδες των Ελλήνων βρίσκονται σε Τουρκικό έδαφος; Γιατί κανένας νεοέλληνας υπερ-ήρωας δε μιλάει ποτέ για την απελευθέρωση της Μεγάλης Ελλάδος στη Νότια Ιταλία,της Νίκαιας στη Γαλλία, της Οδησσού στην Ουκρανία; Εκεί δεν μας "παίρνει", ε;
Όποτε η συζήτηση έρχεται σ' εθνικά θέματα, έρχονται στο νου μου οι στίχοι του Neil Peart στο τραγούδι "TERRITORIES" από το αλμπουμ των RUSH με το τίτλο POWERWINDOWS: "Better the pride that resides/In the citizen of the world/Than the pride that divides/When the colourful rag is infurled"
Επί τη ευκαιρία, οι υιοί FRANK ZAPPA (ελληνικής καταγωγής κι αυτός) παίζουν στο Κέντρο Σοφτμπολ την 07/06. Μη τους χάσετε!

Δευ Μαϊ 29, 06:12:04 μμ  
Mr Pnin said...

Διόρθωση, "unfurled"

Δευ Μαϊ 29, 06:13:22 μμ  
Giramondo said...

Αγαπητέ BadlyDrawnBoy,

ειδικά σε μία εποχή σαν τη δική μας (βλ. Τηλεόραση, Internet, χιλιάδες έντυπα και μία σχετική ευκολία να κάνουμε ταξίδια) νομίζω ότι μπορούμε και ίσως θα έπρεπε να πληροφορούμαστε για το τι συμβαίνει ακόμα και σε χώρες «που δεν απασχολούν συχνά το διεθνή τύπο…» όπως είπες…γιατί α) έτσι είμαστε προετοιμασμένοι για αρνητικές καταστάσεις που μπορούν να προκύψουν και β) από μία επαφή με μία άλλη κουλτούρα-όποια και αν είναι αυτή- μπορούμε μόνο να κερδίσουμε.


Έγραψες: «Υπάρχουν βεβαίως πολλοί ξένοι που ενδιαφέρονται για την αρχαία Ελλάδα, αλλά δε βρίσκω και κανένα σπουδαίο λόγο που θα τους έκανε να μελετήσουν σε βάθος και εμάς!»
Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω μαζί σου…έχουμε πολλά να δώσουμε… είμαστε για παράδειγμα από τους λίγους ευρωπαίους που παρά τις οικονομικές δυσκολίες δεν έχουμε πέσει σε κατάθλιψη- χώρες όπως η Γερμανία ή Ιταλία…δεν τα έχουν καταφέρει. Έχουμε ακόμα αρχές-έστω και τραυματισμένες- που οι άλλοι τις έχουν χάσει και υποφέρουν. Αν θέλεις έχουμε το ελληνικό «Όπα» (Μελίνα Μερκούρη) που πολλές φορές μας σώζει. Ίσως να μην έχουμε Οργάνωση, ίσως να μην έχουμε μοντέρνα Αρχιτεκτονική, ίσως να μην έχουμε Τεχνολογία…και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο…έχουμε όμως σίγουρα πράγματα να δώσουμε αρκεί να θέλει να κανείς να τα ψάξει και να τα καταλάβει.

Και μία γενική παρατήρηση…για να μπορεί κανείς να καταλάβει, να δεχτεί και να αγαπήσει το ξένο και διαφορετικό πρέπει να ξέρει καλά και να αγαπάει αυτό που είναι.

******

Αγαπητέ panthinker,

ουσιαστικά συμφωνούμε και είναι κάτι που με ευχαριστεί. Όσο για το "προϊόν" που πουλάμε...δεν είναι πάντα χάλια αυτό που "πουλάμε" πολλές φορές είναι ο τρόπος που το κάνουμε.
Τώρα για τον εκδότη τι να σου πω...βάλε μας λίγο να βγάλουμε τα μάτια μας...είμαστε πρωταθλητές σε αυτό το άθλημα και δεν μας ενοχλεί...να μην σου πω ότι μας κάνει και φυσικό!

Ευχαριστώ για τη θετική παρατήρηση.

Φιλιά

Δευ Μαϊ 29, 06:14:59 μμ  
Maria Velliou said...

Αγαπητέ κύριε Δήμου και οι υπόλοιποι, μην απορείτε που αντιπαθούμε τους Τούρκους αν και μοιάζουμε τόσο. Δεν ξέρετε μήπως πόσο συχνές είναι οι διαμάχες και πόσο ισχυρές, ανάμεσα σε αδέρφια που διακδικούν την ίδια, εν όλω ή εν μέρει, κληρονομιά; Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τα δυο κράτη μας.
Συνηθίζω να πιστεύω ότι στα αδέλφια όταν συμβαίνει αυτό ευθύνονται οι γονείς και η έλλειψη παιδείας. Αν είναι έτσι, τότε στην περίπτωση των κρατών ευθύνονται οι κάθε λογής εσωτερικές εξουσίες και εξωτερικοί πάτρωνες και βεβαίως, όπως πάντα, η έλλειψη παιδείας, το χαμηλό συνολικό επίπεδο των λαών μας. Κι αν στην Ε

Δευ Μαϊ 29, 06:15:36 μμ  
arctos 3033 said...

καλησπέρα σε όλους!
δύσκολο το σημερινό θέμα! τόσο όσο δύσκολη είναι και η ειλικρινής αυτοκριτική του καθενός, μπροστά στους άλλους ή κ στον εαυτό του ακόμη. Πριν από χρόνια έγινε στην Ουάσιγκτον ένας διαγωνισμός για την επιλογή του καταλληλότερου χαρακτηρισμού ενός λαού, εκείνου δηλαδή που θα παρουσίαζε καλύτερα την ψυχολογία του. Πήραν μέρος 1.000.000 περίπου άτομα. 15μελής επιτροπή από επιστήμονες επέλεξε ομόφωνα τον δικαστή Ν. Κέλλυ για τον επιτυχημένο χαρακτηρισμό της ψυχολογίας του Έλληνα. Ιδού το κείμενο του δικαστή:

...“Μπροστά στο δικαστήριο της αδέκαστης ιστορίας, ο Έλληνας αποκαλύφθηκε πάντοτε κατώτερος από τις περιστάσεις, αν και από διανοητική άποψη κατείχε πάντοτε τα πρωτεία.
Ο Έλληνας είναι ευφυέστατος αλλά και εγωιστής, δραστήριος αλλά και αμέθοδος, φιλότιμος αλλά γεμάτος προλήψεις, θερμόαιμος, ανυπόμονος αλλά και πολεμιστής.
Έκτισε τον Παρθενών και αφού μέθυσε από την αίγλη του τον άφησε αργότερα να γίνει στόχος των έριδων. Ανέδειξε τον Σωκράτη για να τον δηλητηριάσει, θαύμασε τον Θεμιστοκλή για να τον εξορίσει, υπηρέτησε τον Αριστοτέλη για να τον καταδιώξει, γέννησε τον Βενιζέλο για να τον δολοφονήσει. Έκτισε το Βυζάντιο για να το εκτουρκίσει, έφερε το ’21 για να το διακυβερνήσει, δημιούργησε το 1909 για να το λησμονήσει. Τριπλασίασε την Ελλάδα και παραλίγο να την θάψει. Κόπτεται τη μια στιγμή για την αλήθεια και την άλλη μισεί αυτόν που αρνείται να υπηρετήσει το ψέμα.
Παράξενο πλάσμα, ατίθασο, περίεργο, εγωπαθές και σοφόμωρο ο Έλληνας. Λυπηθείτε τον, θαυμάστε τον αν θέλετε, κι αν μπορείτε προσπαθήστε να τον ταξινομήσετε.”...

Δευ Μαϊ 29, 06:22:14 μμ  
paragrafos said...

Έλεγα να φύγω για διακοπές κι όλο το αναβάλλω. Έιδικα τώρα που το μπλογκ μετετράπη σε κοινόβιο (άσχετα αν σήμερα γίναμε από δυο χωριά) είπα να είπα να αφιερώσω σε όλους σας τρία τραγούδια:

Το πρώτο είναι "πατριωτικό", το δέυτερο φιλειρηνικό και το τρίτο "συμφιλιωτικό".


Α. (Τραγουδά ο Παπαθεμελής)


Μου ξανάρχονται ένα ένα χρόνια δοξασμένα
να 'τανε το 21 να 'ρθει μια στιγμή

Να περνάω καβαλάρης στο πλατύ τ' αλώνι
και με τον Κολοκοτρώνη να 'πινα κρασί

Να πολεμάω τις μέρες στα κάστρα
και το σπαθί μου να πιάνει φωτιά
και να κρατάω τις νύχτες με τ' άστρα
μια Τουρκοπούλα αγκαλιά

Μου ξανάρχονται ένα ένα χρόνια δοξασμένα
να 'τανε το 21 να 'ρθει μια βραδιά

Πρώτος το χορό να σέρνω στου Μοριά τις στράτες
και ξοπίσω μου Μανιάτες και οι Ψαριανοί

Κι όταν λαβωμένος γέρνω κάτω απ' τους μπαξέδες
να με ραίνουν μενεξέδες χέρια κι ουρανοί

Να πολεμάω τις μέρες στα κάστρα
και το σπαθί μου να πιάνει φωτιά
και να κρατάω τις νύχτες με τ' άστρα
μια Τουρκοπούλα αγκαλιά

Μου ξανάρχονται ένα ένα χρόνια δοξασμένα
να 'τανε το 21 να 'ρθει μια βραδιάΒ. (Τραχουδά ο Ιπεχτσι)


Μες του Βοσπόρου τα στενά
ο Γιάννης κλαίει τα δειλινά
και ο μεμέτης πλάι του
πίνει και τραγουδάει του

Τούρκος εγώ κι εσύ Ρωμιός
κι εγώ λαός κι εσύ λαός
εσύ Χριστό κι εγώ Αλλάχ
όμως κι οι δυο μας αχ και βαχ

Με λίγη αγάπη και κρασί
μεθάω κι εγώ μεθάς κι εσύ
πιες λίγο από το τάσι μου
αδέρφι και καρντάσι μου

Τούρκος εγώ κι εσύ Ρωμιός
κι εγώ λαός κι εσύ λαός
εσύ Χριστό κι εγώ Αλλάχ
όμως κι οι δυο μας αχ και βαχ


Γ. Τραδουδά ο... (βρείτε τον)

Τα δυό αστέρια του βορρά
λουλούδια α-
λουλούδια ανθισμένα
ένας Ρωμιός και μια Ρωμιά
από μπαξέ
από μπαξέ κομμένα

Δύο πλατάνια αψηλά
ρίχνουν τα φύ-
ρίχνουν τα φύλλα στρώμα
κι ο Δίας απ' τον Όλυμπο
φυλάει τον Πλα-
φυλάει τον Πλαταμώνα
Ρωμιός αγάπησε ρωμιά
ρωμιά και Θεσσαλονικιά
ρωμιά και Θεσσαλονικιά
ρωμιός αγάπησε ρωμιά

Πάρε Θεέ του έρωτα
το δυνατό
το δυνατό σου άστρο
και ρίχτο ξημερώματα
στο μαγεμέ-
στο μαγεμένο κάστρο

Ρωμιός αγάπησε ρωμιά
ρωμιά και Θεσσαλονικιά
ρωμιά και Θεσσαλονικιά
ρωμιός αγάπησε ρωμιάΜε αγάπη

Παράγραφος

Δευ Μαϊ 29, 06:26:04 μμ  
Maria Velliou said...

(sorry, πατήθηκε κατά λάθος το κουμπί δημοσίευσης, συνεχίζω)
Κι αν στην Ελλάδα σημειώνουμε κάποια πρόοδο ως προς το τελευταίο, λόγω ανόδου του βιοτικού επιπέδου, στην Τουρκία έχουν ακόμη πολύ δρόμο, τουλάχιστον όσον αφορά τη πλειοψηφία του πληθυσμού, που μαστίζεται από τη φτώχεια και εύκολα γίνεται όργανο στα χέρια των φανατικών.
Ας μη ξεχνάμε ότι ο πεινασμένος έχει, σε μια σύγκρουση, πολύ λιγώτερα να χάσει από τον χορτάτο. Εμείς λοιπόν αναζητούμε αιτίες για να αποφύγουμε τη σύγκρουση, ενώ σημαντική μερίδα των γειτόνων το αντίθετο. Αυτό μάλλον απαντά στην απορία που διατύπωσε ο Dormammu στις 10.38-αν και δεν είναι ακριβώς έτσι, υπάρχουν κι εκεί φωνές, σίγουρα όμως δεν αναπτύσσεται τόσο έντονος δίαλογος όσο εδώ. Επίσης αυτό εξηγεί γιατί οι Τούρκοι πιλότοι, νέα παληκάρια όπως κι οι δικοί μας, με μάνα, πατέρα και ίσως παιδιά, έχουν λιγώτερες αναστολές από τους δικούς μας να είναι επιθετικοί. Γεγονός που οδήγησε στο θάνατο του δικού μας πιλότου φυσικά προ ημερών.
Νομίζω, με όλα αυτά, ότι όσο κι αν επιβάλλεται ψυχραιμία και προσοχή, δεν πρέπει να αγνούμε τις επισημάνσεις του Dimitrizzzzz στις 1.14 ούτε όταν διατυπώνουμε κρίσεις ούτε όταν προτείνουμε τρόπους αντιμετώπισης. Ο τρόπος του, σίγουρα, δεν είναι πάντα ο καλύτερος, αυτό όμως δεν απαξιώνει την πραγματικότητα που επισημαίνει. Και η πραγματικότητα είναι εκεί ιδίως όταν υπάρχουν νεκροί, δεν καθορίζεται από την πλειοψηφία. Ας προσπαθήσουμε με ψυχραιμάι να την ερμηνεύσουμε για να βρεθεί κι η λύση, όχι να κλείνουμε τα μάτια.

Δευ Μαϊ 29, 06:34:43 μμ  
Εργοτελίνα said...

ΕΚΤΑΤΗ ΕΙΔΗΣΗ!!

ΜΟΛΙΣ ΠΙΑΣΑΜΕ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ
ΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΥΝ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΟΥΔΑ..

ΑΝΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ..

ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ..
ΑΝ ΔΕΙΤΕ ΥΠΟΠΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΣΤΟ ΠΛΗΣΙΕΣΤΕΡΟ

ΣΤΡΑΤΟΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ...

ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΗΣ
ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΗΣ..

ολοι μπορουμε....
να διαφυλαξουμε
αφωτογραφητα
τα του εθνους αποκρυφα..

Δευ Μαϊ 29, 06:40:59 μμ  
Lefteris Kritikakis said...

"..Και μόνο ένα γκαρσόνι έδειξε την ενόχλησή του όταν έμαθε πως είμαστε έλληνες..."

Γι' αυτό είναι και γκαρσόνι.

"...ώστε να νομίζουμε ότι είμαστε το άλας της γης!..."

Τώρα τελευταία έχουμε γίνει το Σάλτας της γης.

"Έχεις δικιο. Τι μου προτείνεις να διαβάσω. Μαρξιστές Ιστορικούς, μετα-στρουκτουραλιστές, μετα-αποικιακούς ή μήπως Χαριτόπουλο και Πλευρη;"

Εγώ περιμένω ακόμα να βγάλει βιβλίο ο Φραγκιαδάκης, ένα σιδεράς στην Κρήτη που είχε υποβάλει κάποτε υποψηφιότητα με δικό του κόμμα και υποστήριζε (μεταξύ άλλων) την ανεξαρτοποίηση της Κρήτης (κάτι λέγανε και για γέφυρα Ηράκλειο-Αθήνα, αλλά δεν είμαι σίγουρος).
Πήρε 50 ψήφους (είδες ξαδέρφια ο άτιμος...)."...αμέτρητα χωριά στην Κρήτη βομβαρδίστηκαν..."

Ε, δεν έχει δα και "αμέτρητα" χωριά η Κρήτη... τα γύρισα σχεδόν όλα με τη μοτοσυκλέτα όταν ζούσα εκεί. Δεν άκουσα ποτέ την ιστορία που λες, εκτός κι αν πρόκειται για άλλον ένα "urban legend" στην Ελλάδα, που προκύπτει από συνδυασμό λέξεων. Π.χ. έχουμε τις λεξεις
Άγγλοι
Γερμανοί
Έλληνες
βομβάρδισαν
χωριά
στον πόλεμο
άμμος
πορτοκάλια
Τούρκοι
ιμάμ μπαϊλντί
τρώγανε

και κάνουμε μια πρόταση όπως: "οι Γερμανοί τρώγανε ιμάμ μπαϊλντί σε χωριά στην Κρήτη και οι Άγγλοι βομβαρδίζανε με πορτοκάλια την άμμο."

Τώρα, εάν υπήρξε ΕΝΑ (1) τέτοιο περιστατικό σαν αυτό που λες, τότε δεν δικαιολογείται η έκφραση "αμέτρητα χωριά".

"...Το ποσοστό θανάτων των Εβραίων στην Ελλάδα ήταν καταπληκτικό..."

(αυτό είναι δείγμα γραφής Έλληνα δημοσιογράφου. "καταπληκτικό ποσοστό". Αναρωτιέμαι τι σημαίνει αυτό)

"...Ο Έλληνας είναι ευφυέστατος..."

Δεν υπάρχει απόδειξη για το ότι είναι πιο ευφυής από πολλούς άλλους "λαούς", ή ας πούμε "εθνικές ομάδες"

Λευτέρης

Δευ Μαϊ 29, 06:46:38 μμ  
tassos_papadakis said...

Από τα νέα του Αντέννα:

"Συνελήφθησαν 3 Τούρκοι στην Κρήτη, γιατί φωτογράφιζαν τη Σούδα...".

Giramondo, greetings!

Δευ Μαϊ 29, 06:48:48 μμ  
Zoros said...

Πότε θα ησυχάσουμε τελείως με τα ελληνοτουρκικά?
Όταν εκλείψουν και από τις δύο πλευρές οι τύποι σαν τον DimitrizZzZz...

Με τόσο αφελές μίσος που κρύβει μέσα του (το οποίο πηγάζει από την άγνοια του) δεν υπάρχει καμία ελπίδα να καταλάβει το παραμικρό.
Πόσο απέχει ο λόγος του από αυτόν του Τσουκαλά (Θύρα 7) που κάθε μέρα «τεκμηριώνει» από τηλεόρασης για ποιους λόγους πρέπει να μισούμε τους Παναθηναϊκούς? Έχει κανένα νόημα να εξηγείς στον Τσουκαλά ότι αυτά που λέει είναι λάθος? Μάλλον όχι...

Ελπίζω να βρω χρόνο να γράψω πιο αναλυτικά αργά το βράδυ!

Δευ Μαϊ 29, 06:49:40 μμ  
DimitrizZzZz said...

"...αμέτρητα χωριά στην Κρήτη βομβαρδίστηκαν..."


Η Κρητη έχει παρα πολλά χωριά, παλιότερα είχε και περισσότερα, και μου προκαλεί έκπληξη που δεν κάθησαν οι κάτοικοι των χωριών που πέρασες να σου λένε μες στο κατα καλόκαιρο για βομβαρδισμούς και Β' Παγκόσμιο.
Πολύ περιέργο παραγματικά.
Μήπως έτρεχες πολύ την ώρα που περνούσες από το κάθε χωριό και δεν άκουσες τον αυτόματο παππού-αφηγητή, τοποθετημένο σε κάθε είσοδο και έξοδο του χωριού, που του τραβάς την μαγκούρα και αρχίζει να λέει ιστορίες;;;

Δευ Μαϊ 29, 06:55:29 μμ  
Giramondo said...

Έχω φωτογραφήσει τη Σούδα τουλάχιστον 500 φορές – αν και ξέρω ότι απαγορεύεται- παρακαλώ να έρθουν να μου ζητήσουν τα ρέστα! Και τι μυστικά φυλάμε άραγε στη Σούδα; Δικά μας;

Γεια σου Τάσσο

Φιλιά

Δευ Μαϊ 29, 07:22:51 μμ  
Μαύρος Γάτος said...

Δον Γάτε, είπες δεν θα απαντήσω, και μάζεψες 125+ σχόλια. Σκέψου δηλαδή και να απαντούσες!!!!

Vrennus, οι απαντήσεις σου εδώ.

Σ;)

Δευ Μαϊ 29, 07:22:55 μμ  
Εργοτελίνα said...

@Lefteris Kritikakis

Ο Παντελης Φραγκιαδακης εχει
πεθανει...

Αιωνια η μνημη του μοναχικου
αγωνιστη..

Δευ Μαϊ 29, 07:29:14 μμ  
tassos_papadakis said...

Έχω υπηρετήσει στη Σούδα και μάλιστα ως οδηγός, οπότε την έχω γυρίσει αρκετά.

Τα όποια "μυστικά", δεν είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού...

Πάντως, ο Στεφανόπουλος είχε ένα δίκιο: η πολιτική της "φιλίας", δεν απέδωσε τίποτα. Για μας. Για τα άλλα που είπε(να πάμε στη Χάγη), δεν μπορώ να πάρω θέση.

Δευ Μαϊ 29, 07:46:03 μμ  
Απολλύων said...

Tina said...

Ζω καμποσα χρονια μακρια απο την Ελλαδα. Και στην Αγγλια δεν έχω γνωρισει κανέναν Τούρκο, Τουρκάλα, Τουρκοκύπριο, Τουρκαλβανο, ή Τουρκομάνο. Δεν θα αισθανόμουν άνετα μαζί τους, και επ'ουδενί θα μοιραζόμουν οτιδήποτε με αυτούς. Σαν αντιπρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας του πανεπιστημίου μου, έχω απαγορεύσει ρητά οιεσδήποτε σχέσεις των μελών μας με τους γείτονες.

Έχω καταλάβει όμως ότι δεν υπάρχουν διαφορες, καθώς δεν υπάρχουν πολλες Τουρκιες μεσα στην Τουρκια.
Ούτε που θέλω να σκέφτομαι πως θα ήταν να είσαι γυναίκα, ομοφυλόφιλος, Εβραίος, αριστερός (που θελει ισοτητα και ελευθερια) στην Τουρκια.
Δεν γνωρίζω για έξοχα ή λιγότερο έξοχα βιβλία του Orhan Pamuk, του Tupak, ή του Tupak-Amaru, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι κάθε μέρα αποτελεί μια καλη αρχη προς την διάλυση του πολεμοκάπηλου, πεινασμένου, εγκληματικά απαίδευτου, Ασιατικού γειτονικού κράτους.

Δευ Μαϊ 29, 07:52:04 μμ  
spiretos72 said...

@Giramondo
"... Αν θέλεις έχουμε το ελληνικό «Όπα» (Μελίνα Μερκούρη) που πολλές φορές μας σώζει."

den xero poious exei sosei to opa... emena pantos exei arxisei na me pianei katathlipsi.....

Δευ Μαϊ 29, 07:55:18 μμ  
Μαύρος Γάτος said...

Vrennus said: Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, τα κράτη έχουν - ή μάλλον αυτά που τα κράτη εκπροσωπούν

Φίλε μου (ή μήπως φίλη;), πλανάσαι πλάνην οικτράν. Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα; Καραμέλα πλήρους παραπλάνησης. Εδώ έχουν να χωρίσουν ο αδελφός από τον αδελφό, ο γονιός από το παιδί, 0ο γείτονας από τον γείτονα, ο Θεσσαλονικιός από τον Αθηναίο, δεν θα έχουν ολόκληροι λαοί τίποτα να χωρίσουν;;;

και αυτές οι απροσδιόριστες "ηγεσίες" που σπρώχνουν τους λαούς να χτυπιούνται, από πού ξεφύτρωσαν; Όχι από τους λαούς;;;

Οι λαοί, ΈΧΟΥΝ πολλά να χωρίσουν, καλώς ή κακώς. Το θέμα είναι να γίνεται αυτό πολιτισμένα και όχι βάρβαρα.

Δευ Μαϊ 29, 08:08:53 μμ  
x-watcher said...

Εργοτελίνα said...
Νίκος Δήμου - Κείμενα:

Το δύσκολο είναι να κάνουν και οι έλληνες συγγραφείς στην χώρα τους αυτό που έκανε ο Παμούκ στην δική του. Π. χ. να βγούνε και να μιλήσουν για την ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ των Τσάμηδων και των Εβραίων.

========================

Η ΙΔΙΑ η Εβραϊκή Κοινότητα said...

...η Κοινότητα θα αριθμεί, το 1940, πάνω από 50.000 ψυχές. Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης ζουν αρμονικά με τους Χριστιανούς συμπολίτες τους και εκτελούν στο ακέραιο το καθήκον τους απέναντι στην Ελληνική πατρίδα, στον πόλεμο του 40-41, καθώς 12.989 απ' αυτούς θα στελεχώσουν τις ένοπλες δυνάμεις (343 αξιωματικοί). Οι απώλειές τους ανέρχονται σε 513 νεκρούς και 3.743 τραυματίες.

Η υποδούλωση της Θεσσαλονίκης στις δυνάμεις του άξονα (9-4-41) θα σημάνει την αρχή του τέλους. Οι Ναζί εγκαινιάζουν τα αντιεβραϊκά μέτρα από τις πρώτες κιόλας μέρες. Απαγορεύουν την είσοδο των Εβραίων σε καφενεία, ζαχαροπλαστεία κλπ. Επιτάσσουν το νοσοκομείο Χιρς και πολλά Εβραϊκά σπίτια, φυλακίζουν τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου, λεηλατούν τα γραφεία της Κοινότητας, καταστρέφουν τα αρχεία και τις Εβραϊκές βιβλιοθήκες.

Από το Φεβρουάριο του 1943 οι Εβραίοι υποχρεώνονται να φορούν το κίτρινο άστρο και να κατοικούν σε ορισμένες μόνο συνοικίες (γκέτο).
Στις 15 Μαρτίου 1943 αναχωρεί ο πρώτος συρμός με προορισμό τα στρατόπεδα του θανάτου Άουσβιτς-Μπιερκενάου. Θα ακολουθήσουν, μέχρι τον Αύγουστο του 1943, άλλες δεκαοχτώ αποστολές, που θα μεταφέρουν όλους σχεδόν τους Εβραίους στον τόπο της εξόντωσης, στοιβαγμένους σε βαγόνια που προορίζονταν για ζώα. Ένας μόνο ασήμαντος αριθμός θα μπορέσει, με τη βοήθεια Χριστιανών φίλων, να διαφύγει ή να ενταχθεί στην αντίσταση. Αυτοί θα επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη, με την απελευθέρωσή της, τον Οκτώβριο του 1944 και μαζί με τους ελάχιστους επιζώντες των στρατοπέδων του θανάτου, θα προσπαθήσουν να οικοδομήσουν μια καινούρια ζωή μέσα από τα ερείπια.

...

Ένα μνημειώδες κείμενο, για την υποστήριξη των Εβραίων της Ελλάδος, μοναδικό στα χρονικά ολόκληρης της κατεχόμενης Ευρώπης, ήταν η υπερήφανη απάντηση του τότε Αρχιεπισκόπου Αθηνών Δαμασκηνού προς το δοσίλογο Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Λογοθετόπουλο και το στρατηγό των Ναζί Στροπ, ο οποίος απείλησε τον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό με τουφεκισμό, εξ αιτίας της σκληρής έγγραφης διαμαρτυρίας του για τους διωγμούς των Ισραηλιτών της Ελλάδος.

Η επιστολή αυτή ήταν γραμμένη σε αυστηρότατο ύφος και αναφερόταν στους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν τους Έλληνες Ορθόδοξους με τους Έλληνες Εβραίους ως από κοινού πολίτες της Ελλάδος στα πολιτικά δικαιώματα, αλλά κυρίως στο νου και την ψυχή. Η επιστολή απετέλεσε μνημείο θάρρους, εθνικής αξιοπρέπειας και σεβασμού των ανθρωπίνων ιδανικών και εξέφρασε τις απόψεις του τότε κατ΄ ανάγκη φιμωμένου Ελληνικού λαού.
_____________________

Αυτά.

Δευ Μαϊ 29, 08:16:45 μμ  
AnemosThalassinos said...

Τα βιβλία και κείμενα του Νίκου Δήμου περιέχουν απόσταγμα γνώσης. Τα διαβάζω εδώ και αρκετά χρόνια. Εχουν συνεισφέρει στην σκέψη μου.

Για το κείμενο που επαναδημοσιεύει σήμερα έχει πάρει βραβείο απλά διατυπώνοτας το αυτονόητο : «Τι θα πει Τούρκοι, Έλληνες, Γερμανοί, Βούλγαροι; Άνθρωποι θα πει, τίποτε άλλο.»

Θεωρώ σημαντικές τις επισημάνσεις του x-watcher (σχόλιο 11:36:17 AM) όπου μεταξύ άλλων αναφέρει : «Ο εθνικισμός και οι θεωρίες περί φυλετικής ανωτερότητας των Ελλήνων είναι - επικίνδυνες - γελοιότητες και ουδείς λογικός άνθρωπος τις συμμερίζεται. Τις αντιμαχόμαστε με κάθε μας δύναμη και καλά κάνουμε. Όμως και αντιεθνικισμός παραβιάζει ολάνοιχτες θύρες και αυτάρεσκα θεωρεί ότι είναι πρωτοπορία.»

Κι εγώ θεωρώ ότι σωστά επισήμανε ο κ. Αλεβαντης πως οι συναισθηματικές προσεγγίσεις, είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά, δεν προσφέρουν κάτι.

Όπως ανέφερε ο traveller (στο σχόλιο 5:18:11 PM) «το δικό μου ζητούμενο από μία τέτοια συζήτηση: Το δια ταύτα. Τι κάνουμε ; Πώς χειριζόμαστε τη σχέση μας με τους γείτονες ;»

Οι Τούρκοι αισθάνονται τα ελληνικά νησιά (λόγω της εγγύτητάς τους στον τεράστιο όγκο της Τουρκίας) σαν θηλιά στον λαιμό. Αισθάνονται ότι τους στραγγαλίζουμε με τα όρια που υπάρχουν σε αέρα και θάλασσα.

Εάν είναι μύθος η τουρκική επιθετικότητα (της στρατιωτικής-πολιτικής εξουσίας) θα ήθελα να ακούσω τα επιχειρήματα. Αν δεν είναι, τότε παραμένει για απάντηση το κρίσιμο ερώτημα του traveller : “τι πρέπει να κάνουμε την επόμενη φορά που η Τουρκική αεροπορία αποφασίσει να πετάξει πάνω από την Κρήτη. Αυτά είναι τα δύσκολα. Οι αποφάσεις που φέρουν συνέπειες.”

Πάντως, στο κείμενο του Νίκου Δήμου, θεωρώ χρήσιμο για αυτοκριτική το σημείο στο οποίο αναφέρει: « 1971, στην Κύπρο. Πάνω από τα τούρκικα χωριά ανεμίζει η ημισέληνος. Τη μέρα οι Τούρκοι κατεβαίνουν, δουλεύουν στις δουλειές των Ελλήνων. Είναι άνθρωποι, συνεργάτες, φίλοι. Τη νύχτα, ταμπουρώνονται στα χωριά τους. Τη νύχτα δεν είναι άνθρωποι. Είναι Τούρκοι.»

Συγκεκριμενοποιεί λάθη δικά μας και μου θυμίζει στιγμές με παλιό φίλο Κύπριο από τον οποίο άκουγα για πρώτη φορά να μου μιλά για τέτοιες καταστάσεις.

Δευ Μαϊ 29, 08:30:15 μμ  
x-watcher said...

Οι παραπομπές
Εδώ
και Εδώ

Δευ Μαϊ 29, 08:37:20 μμ  
username said...

Lefteris Kritikakis said...
"..Και μόνο ένα γκαρσόνι έδειξε την ενόχλησή του όταν έμαθε πως είμαστε έλληνες..."

Γι' αυτό είναι και γκαρσόνι.


Ρε Λευτέρη, με αυτό που είπες ανέβηκες στην εκτίμησή μου 10 κλάσεις. Να είσαι καλά ρε μάγκα.

Και να είσαι σίγουρος πως από εδώ μέσα μόνο εγώ έχω πιάσει τη φιλοσοφία σου. Individualism και άγιος ο θεός. Όσο οι Έλληνες ήταν Individualists (αρχαία Ελλάδα, προεπαναστατικές εποχές) μεγαλουργούσαν. Οι καταγεγραμμένοι αντίπαλοι των ελλήνων εμπόρων δεν ήταν οι τούρκοι. Ήταν οι αγγλοσάξωνες που πολεμούσαν τους Έλληνες με ρατσιστικό μίσος. Κι όποιος θέλει μπορεί να διαβάσει περί τούτου την ιστορία των ελλήνων εμπόρων (από Τσοτύλι οι περισσότεροι) της Βουδαπέστης.

Για τα ελληνοτουρκικά: Σήμερα κανένα κράτος δεν είναι τόσο ηλίθιο για να ρισκάρει πολέμους για έλεγχο εδαφών. Να τα πάρεις τα εδάφη να τα κάνεις τι; Το σκέφτηκε ρε κανείς σας αυτό που μιλάτε όλη τη μέρα; Να βγάλει πορτοκάλια και ντομάτες; Αφού αυτά εισάγονται πάμφτηνα από χώρες του τρίτου κόσμου.

Σήμερα παίζει ο έλεγχος των αγορών. Πως γίνεται; Με έλεγχο χρηματιστηρίων και τραπεζικών προϊόντων. Σε αυτά, πρώτα οι Κύπριοι και μετά οι Έλληνες είναι μανούλες. Αφού λήστεψαν τους Έλληνες και τους Αλβανούς, και μετά τους Ρουμάνους, τώρα πάνε να ληστέψουν τους Τούρκους. Και με την γνωστή τραπεζική εξαγορά προ ενός μηνός τους έχουνε χώσει οι Έλληνες τραπεζίτες ένα κωλοδάχτυλο είκοσι πόντους. Κι από ότι ακούω ετοιμάζεται σε κανά δυο χρόνια και το μεγάλο πέος. Κι ας τους να κουρεύονται στις παραβιάσεις.

Δευ Μαϊ 29, 08:45:09 μμ  
Vrennus said...

Μαύρε Γάτε μου, τ' αδέλφια μπορεί και να 'χουν να χωρίσουν περιουσία, οι λαοί τι περιουσία έχουν για να τη χωρίσουν; Τα ...πετρέλαια του Αιγαίου; Μα αυτά ανήκουν στις πρώην 7 και νυν 5(;) αδελφές. Τίποτε δεν έχουν να χωρίσουν οι λαοί, οι ηγεσίες/ελίτ που τους κυβερνούν έχουν. Βλέπετε η μαρξίζουσας καταβολής σκέψη μου, μου επιβάλλει να διαχωρίζω τους λαούς από τις ηγεσίες/ελίτ που τους κυβερνούν (μ' άλλα λόγια, θεωρώ ότι οι ηγεσίες δεν εκπροσωπούν τους λαούς παρ 'όλο που τύποις ψηφίζονται απ' αυτούς).

Φίλος, παρεμπιπτόντως.

Δευ Μαϊ 29, 08:47:02 μμ  
Stavros Katsaris said...

Το κείμενο τα λέει όλα. Δεν έχω τίποτα να πω.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ μόνο στον ΝΔ.

Φιλικά!

Δευ Μαϊ 29, 08:50:23 μμ  
Takis Alevantis said...

Ο φίλος μου Άκης Μεϊμαρίδης στην διδακτορική του διατριβή που έλαβε άριστα στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού το 1993 (La politique etrangère grecque face au conflit Israelo-Arabe - 1947-1990, διευθυντής ο Alfred GROSSER, στην επιτροπή κρίσης συμμετείχε και ο Χ. Ροζάκης), υποστηρίζει στο πρώτο κιόλας κεφάλαιο ότι η ελληνική πλευρά δεν ένοιωσε ποτέ ότι είχε πρόβλημα συνείδησης έναντι του κράτους του Ισραήλ για αντισημιτική συμπεριφορά ακριβώς γιατί οι Έλληνες στο σύνολό τους υποστήριξαν όσο μπορούσαν τους Εβραίους κατά την κατοχή, ακόμη και οι δοσίλογοι που την διοικούσαν τότε.

Συνεπώς, η θέση ότι οι ΈΛληνες λόγω αντισημιτισμού βοήθησαν στην εξόντωση των Ελλήνων Εβραίων δεν ευσταθεί από ιστορικής πλευράς.

Δευ Μαϊ 29, 08:56:17 μμ  
Εργοτελίνα said...

@x-watcher

To μονο που εχω διαβασει
αρνητικο ειναι για καποιες
μικρης εκτασης συγκρουσεις
στη Θεσσαλονικη
μεταξυ Εβραιων και Εθνικιστων
την εποχη του Μεσοπολέμου

Και εχω ακουσει στην ΤV
Ισραηλιτη να λεει
οτι παραδοθηκαν οσοι
Εβραιοι προδωσαν Εβραιους
αλλα οχι οσοι Ελληνες
κατέδωσαν Εβραιους..

Προφανως ολα αυτα
ξεχαστηκαν για το
καλο της συνυπαρξης..

Ας απαντησουν
εκτενεστερα
οι Ιστορικοι..

Δευ Μαϊ 29, 08:58:08 μμ  
Vrennus said...

Εϊχαμε δεν είχαμε, πάλι στους Εβραίους το πάμε...

Δευ Μαϊ 29, 09:02:04 μμ  
spiretos72 said...

@username

Elegxoun ellinika kefalaia kanena xrimatistirio kai den exoume parei xampari? Mipos den katalaves tis egine tin proigoumeni vdomada?

Pote listepsan oi ellines kai oi kiprioi tous ellines tous alvanous ka tous roumanous???

Pious ellines trapezites ennoeis pos exoun valei kolodaxtilo 20 pontous stous tourkous? Tous metoxous tis ethnikis? ton arapoglou? poious?

eisai sigouros pos ua ginei i exagora? giati ego akouo pali ta paramithia gia ton "afellinismo" tis ethnikis klp, klp

Δευ Μαϊ 29, 09:13:37 μμ  
Giramondo said...

Αγαπητέ tassos_papadakis,

φυσικά και δεν φαίνονται...οπότε τι φωνάζουν...φοβούνται μήπως ανακαλύψουν ποιο βουνό είναι κούφιο;

*******

Αγαπητέ spiretos72,

σε έχει πιάσει από το πολύ το "όπα" ή είναι γενικό το φαινόμενο;


Φιλιά

Δευ Μαϊ 29, 09:15:58 μμ  
Μαύρος Γάτος said...

Αγαπητέ Vrennus, εγώ θα επιμείνω ότι οι λαοί έχουν τις ηγεσίες που τους αξίζουν, έστω κι αν οι ηγεσίες έχουν τους λαούς τους &*(*μένους... Άρα οι "λαοί" δεν είνα άσχετοι από τις "ηγεσίες" τους, ούτε και άμοιροι ευθυνών....

Σ;)

Δευ Μαϊ 29, 09:25:17 μμ  
BadlyDrawnBoy said...

Ποιος είναι η χειρότερη τιμωρία για έναν εθνικιστή;

Η μετενσάρκωση!Το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί σε έναν τουρκοφάγο Έλληναρά με κακό κάρμα, είναι να γίνει στην επόμενη ζωή του αυτό που θανάσιμα μισούσε στην προηγούμενη, δηλαδή Τούρκος. Το ίδιο ισχύει και αντίστροφα όπως και σε όλες τις περιπτώσεις των εθνικισμών

Οι παντός είδους μισαλλόδοξοι σωβινιστές καλά θα ήταν να λάβουν πιο σοβαρά υπόψη της Ινδουιστικές θεωρίες, διότι αν ο Ινδουισμός αποδειχθεί μετά θάνατο η μόνη αληθινή θρησκεία, τότε τα πράγματα είναι πολύ άσχημα για αυτούς!

Κάποιοι άλλοι, βέβαια, από την αναπαυτική πολυθρόνα της Νιρβάνας τους και με μια μπύρα στο χέρι θα βλέπουνε το σκηνικό που έστησε κάτω στο globe theater ο σκηνοθέτης Krsna και θα γελάνε με δάκρυα με το χιούμορ του!Sucaru vaktra mandalam sukarna ratna kundalam
Sucarcitanga candanam namami nanda nandana

Govinda jaya jaya
Gopala jaya jaya Radha-ramanahari
Gavinda jaya jaya
Nrsingadeva jaya nrsingadeva

(Τρεις φορές τη μέρα αν επαναλαμβάνετε τα παρπάνω mantras και παρακολουθείτε αυτό το Blog, τότε θα εξαγνιστείτε!)

Hare Krsna!


ॐ शान्तिः शान्तिः शान्तिः

Δευ Μαϊ 29, 09:41:17 μμ  
aphrodite said...

@username,

"...Σήμερα παίζει ο έλεγχος των αγορών. Πως γίνεται; Με έλεγχο χρηματιστηρίων και τραπεζικών προϊόντων. ... Και με την γνωστή τραπεζική εξαγορά προ ενός μηνός τους έχουνε χώσει οι Έλληνες τραπεζίτες ένα κωλοδάχτυλο είκοσι πόντους...."

Να και κάτι ενδιαφέρον, γιατί νύσταξα...

Μήπως όμως να αναρωτηθούμε αν η Εθνική, που εξαγοράζει την Finansbank, για να βρει τα κεφάλαια για την εξαγορά, αναγκάζεται η ίδια ν'αποκτήσει και νέο βασικό μέτοχο, και τελικά χάνει το Ελληνικό Δημόσιο τον έλεγχο της Εθνικής?

Κι έτσι, ανοίγοντας τον δρόμο στο νέο μεγάλο μέτοχο να εχει πρόσβαση στο ΔΣ της τραπεζας, τη δυνατότητα να διευρύνει το ποσοστό του με αγορά μετοχών και πακέτων, τελικά ο θύτης να γινει θύμα?

Πιθανολογούμε γενικώς, αλλά αν?...

Δευ Μαϊ 29, 09:49:50 μμ  
username said...

Α ρε εργοτελίνα, όλο μαλακίες είσαι. Πετάγεσαι σα να μην πω τι και μιλάς για εθνοκαθάρσεις εβραίων στο άσχετο, στο off topic, στο ανιστόρητο. Κρίμα, το αλτζχάιμερ τόσο νωρίς...

@vrennus: Πριν πεις "στους Εβραίους το πάμε" κάνε μια έρευνα να δεις ότι κανένας δεν το πάει εκεί πλην της άσχετης εργοτελίνας που συμπεριφέρεται σαν χοντρή μπαμπαλού σε παιδική χαρά που με αγαρμπίλες σπάει τις κούνιες και τις τραμπάλες.

Δευ Μαϊ 29, 09:53:14 μμ  
tassos_papadakis said...

Aphro said...

"Να και κάτι ενδιαφέρον, γιατί νύσταξα..."

Δε λέω, δίκιο έχεις -ειδικά, αφού ο Γάτος μας άφησε "για άλλα κόλπα". Αλλά σε κόβω λίγο "μπλαζέ" ρε παιδάκι μου. Οκ, "Θεά" είσαι, ευνοούμενη του Γάτου είσαι.

Χαλάρωσε.

Δευ Μαϊ 29, 09:57:26 μμ  
aphrodite said...

@tassos,

Νιάααααρ!

(in the moooost relaaaaxed waaaay!)
;)))

(ευνοούμενη, αρ γιου σήριους? Δεν διαβάζεις για κάθε ένα καλό, τις επιθέσεις που δέχομαι? Και το "νύσταξα" δε σημαίνει βαριέμαι, αλλά ακριβώς αυτό: μετά από τρίτη επανάληψη σχεδόν των ίδιων θέσεων, ε, νύσταξα! πρρρ, πρρρ, πρρρρ....)

Δευ Μαϊ 29, 10:02:20 μμ  
Δημήτριος said...

29 Μαΐου

Ανάθεμα σε όποιον πρωτοβρήκε τις αφηρημένες έννοιες !


O κ.Δήμου πρέπει να έχει περάσει κάποτε από φάση πούρας εθνικοφροσύνης.
Δεν εξηγείται αλλιώς η εμμονή του να μας πείσει ότι και οι Τούρκοι είναι άνθρωποι!
(Ομολογουμένως, δύσκολο, εγχείρημα).

Το κείμενο που βραβεύθηκε, όπως και κάθε αντίστοιχο βέβαια, είναι αφόρητα συναισθηματικό και βρίθει αφελειών. Είναι σαν να διαβάζεις Πλεύρη από την ανάποδη.

Αλλά, ο νέο-οθωμανισμός δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Απλά άλλαξε στρατόπεδο. Από ιδεολογική συνιστώσα της μετεμφυλιακής δεξιάς (ελέω ΝΑΤΟ), και μετέπειτα της δικτατορίας, έγινε σήμερα απαραίτητο γνώρισμα της εκσυγχρονιστικής αριστεράς.

[Είναι πραγματικά απόλαυση να βλέπεις τους σύγχρονους θιασώτες της (κατά την αντίληψή τους) προόδου, να υπολείπονται σε τουρκοφιλία του γνωστού θεωρητικού της χούντας, Γεωργαλά, ο οποίος ονειρευόταν «ελληνοτουρκική ομοσπονδία»]

Η Τουρκία οφείλει πρωτίστως να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες Αρμενίων και Ποντίων, τις πρώτες του 20ου αιώνα, που υπήρξαν υπόδειγμα για τις μετέπειτα.

Αυτά είναι ηθικά ζητήματα, και πρέπει να ξεκαθαρίσουν ώστε να μην δηλητηριάζουν τις σχέσεις των λαών.

Από εκεί κι έπειτα, με τον τουρκικό λαό δε μας χωρίζει τίποτα στο βαθμό που δεν γίνεται συμμέτοχος στις επεκτατικές βλέψεις της ηγεσίας του.

Κακά τα ψέμματα:
Το πρόβλημα, σήμερα, στην Τουρκία είναι πρόβλημα δημοκρατίας.

Δευ Μαϊ 29, 10:10:01 μμ  
doctor said...

Απολλύων said...
Tina said...

"Σαν αντιπρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας του πανεπιστημίου μου, έχω απαγορεύσει ρητά οιεσδήποτε σχέσεις των μελών μας με τους γείτονες".

Συγχαρητήρια.
Εύχομαι όταν γίνετε πρόεδρος να τους μαστιγώνετε κιόλας...

*********

Απολλύων said...
Tina said...

"Ούτε που θέλω να σκέφτομαι πως θα ήταν να είσαι γυναίκα, ομοφυλόφιλος, Εβραίος, αριστερός (που θελει ισοτητα και ελευθερια) στην Τουρκια".

Κλείστε τα μάτια σας και φανταστείτε κάποιον .... αντιπρόεδρο να απαγορεύει τα παραπάνω.
Ακριβώς ότι κάνετε εσείς κάνει και το τουρκικό καθεστώς: παράγει ρατσισμό...

Δευ Μαϊ 29, 10:12:24 μμ  
tassos_papadakis said...

@aphrodite ενταύθα(εξπρές παρακαλώ):

Κατάλαβα πλήρως το πνεύμα σου. Αλλά άλλος είναι προβοκάτωρ της σημερινής "νύστας"...(θα πίνει 'φρέντο' στο Ντα Κάπο τώρα -ή θα κυνηγάει το Γκνάκι...)

Όσο για τις επιθέσεις, δεν διατηρώ αρχείο(οπότε όρκο δεν παίρνω), αλλά εγώ θυμάμαι μόνο διθύραμβους(να εκδόσεις κανένα βιβλίο κλπ.)

Stay cool(cause I'm with you...:-))

Δευ Μαϊ 29, 10:12:45 μμ  
mary said...

συμφωνώ με τον Ντον..

οι άνθρωποι είναι άνθρωποι και οι γενικεύσεις είναι γενικεύσεις.

χμμ.. τότε.. γιατί η δημοκρατία να είναι φαινομενικά το πιο δίκαιο πολίτευμα;

με αφέλεια :)

Δευ Μαϊ 29, 10:12:48 μμ  
doctor said...

Μαύρος Γάτος said...
Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα; Καραμέλα πλήρους παραπλάνησης. Εδώ έχουν να χωρίσουν ο αδελφός από τον αδελφό, ο γονιός από το παιδί, 0ο γείτονας από τον γείτονα, ο Θεσσαλονικιός από τον Αθηναίο, δεν θα έχουν ολόκληροι λαοί τίποτα να χωρίσουν;;;

********************

Μπορείτε να μου αναφέρετε λεπτομερώς τι έχουν να χωρίσουν:
1) Οι Ολλανδοί με τους Βέλγους;
2) Οι Σουηδοί με τους Φινλανδούς;
3) Οι Νορβηγοί με τους Δανούς;
4) Οι Λουξεμβούργιοι με τους Γάλλους;
5) Οι Ελβετοί με τους Αυστριακούς;

Δευ Μαϊ 29, 10:16:08 μμ  
aphrodite said...

@tassos,

OK! Το σημερινό αφιερωμένο, μια που είσαι μαζί μου!!!
;)

Δευ Μαϊ 29, 10:16:30 μμ  
guerrero762 said...

Σαν καραβανι που ειμαι γουσταρω τρελλα Τουρκια.
Εκει οι συναδελφοι κανουν κουμμαντο,οι Τουρκοι ειναι κατα βαση εθνικια και ακομα δεν εχουν διαφθαρει απο την δυτικοευρωπαικη-αμερικανικη πολιτικη ορθοτητα και ευαισθησια.
Ενθυμουμαι(που λενε και κατι γεροι σε συνεντευξεις)ειμασταν Γερμανια για ενα ΝΑΤΟικο σχολειο.Οι Αμερικανοι μες την τρελλη χαρα επαιζαν softball και τραγουδουσαν-φωναζαν κατι βλακωδη κολλεγιακα συνθηματα.
Σε καποια φαση ηρθαμε σε οπτικη επαφη με τα Τουρκα.Ενας εξ'αυτων αφου κοιταξε για αρκετη ωρα τους ξανθο-μαυρους αμερικανους,κοιταξε και εμας που μειδιουσαμε βαρεμενοι απο την πρωινη εκπαιδευση και τον απογευματινο ελευθερο χρονο που δεν ειχαμε να παμε πουθενα,σηκωσε το δεξι του χερι και απευθυνομενος σε συμπατριωτη του εκανε την γνωριμη σε καθε αρσενικο ανα τον πλανητη παλινδρομικη κινηση.Μας ειδαν που τους ειδαμε,χαμογελασαμε μαζι και κουνησαμε καταφατικα τις κεφαλες μας.
"Τι μαλακες οι αμερικανοι"!
Ωραια ολα αυτα.
Πλην ομως εδω παιζουν συμφεροντα.
Γιατι εμεις και οχι αυτοι.Δικο μου και δικο σου.
Χιλιαδες πολεμοι στην ανθρωπινη ιστορια.
Τα ιδια και ιδια λεω.
Ωραια και ομορφη η ουτοπια σας,αλλα ουτοπια.
Παγκοσμια ειρηνη;
Ποτε υπηρξε και ποτε θα υπαρξει;
Απο την πετρα,στο βελος,στο ξιφος,στο μουσκετο,στο κανονι,στους πυραυλους Tomahawk στα οπλα λειζερ και πλασματος.

Δευ Μαϊ 29, 10:18:45 μμ  
BadlyDrawnBoy said...

Αμα σκοτώσεις Τούρκο στην Ελλάδα είναι παράνομο;

Δευ Μαϊ 29, 10:19:55 μμ  
aphrodite said...

Και μετά πίσω στις πέτρες...

Γειά σου guerrero μας!!!
:)))

Δευ Μαϊ 29, 10:21:22 μμ  
username said...

@Αφροδίτη: Πάντως θετικά αντιδρά και η IFC στην εν λόγω εξαγορά.

Δευ Μαϊ 29, 10:22:26 μμ  
Vrennus said...

Έτερον εκάτερον Μαύρε Γάτε.

BadlyDrawnBoy θα εξαγνιστώ άμα τ' ακούω από τους Kula Shaker ;-)

username είπα ν' αφήσω τη σχετική έρευνα (και τα κοσμητικά) σε σένα.

Δευ Μαϊ 29, 10:24:25 μμ  
tyheroulis said...

Δεν τολμώ να πω οτι γνωρίζω την τούρκικη ψυχοσύνθεση πλήρως. Καλά καλά δεν τολμώ να πω το ίδιο ούτε για την ελληνική (ούτε για την δική μου, μεταξύ μας). Επειδή όμως έχω μείνει λίγο καιρό στην Κωνσταντινούπολη (και αυτό δεν είναι ακριβώς το ίδιο με το να έχεις μείνει στην Τουρκία γενικώς - η Κων/πολη είναι ένα κράτος μέσα στο κράτος)και έχω συναντήσει και μιλήσει (και έχω γίνει και φίλος) με Τούρκους τόσο με φοιτητές που ανήκουν στη λεγόμενη μεσοαστική τάξη όσο και με απλό κόσμο στα καφενεία και στο δρόμο, τόσο με "δεξιούς" κεμαλιστές όσο και με ακροαριστερούς τροτσκιστές (υπάρχουν και τέτοιοι αρκετοί), τόσο με μοντέρνες κοπέλες "Ευρωπαϊκού" αέρα όσο και με μαντιλοφορούσες απο συντηρητικές οικογένειες έχω να πω τα εξής ολίγα για τους γείτονες (φίλους ή όχι, γούστο του καθενός να το πει - αν μπορεί να νοηθεί "φιλία μεταξύ λαών" χωρίς να ευτελίζουμε τις λέξεις):

Οι Τούρκοι έχουν να αντιμετωπίσουν α) Ένα ανελεύθερο κράτος που η επιτυχία του στηρίζεται ακριβώς στην δημιουργία της πεποίθησης στον κόσμο οτι ζει σε μια γνήσια δημοκρατία (ο στρατός είναι ο πιο δημοφιλής θεσμός τη στιγμή που δεν έχουν περάσει δέκα χρόνια απο την τελευταία φορά που τα τανκς βγήκαν στους δρόμους)
β)6-7 διαφορετικούς "εχθρούς", από τους Κούρδους στα Νοτιοανατολικά ως τους Αρμένιους, τους Σύριους, τους Βούλγαρους, τους Αμερικάνους. Με τους περισσότερους από αυτούς έχουν πολύ σοβαρότερα προβλήματα απο την Κύπρο και το Αιγαίο (ενώ εμείς έχουμε επικεντρωθεί σε αυτά)
γ) Μια οικονομία που, όταν δεν είναι σε κρίση, δεν προσφέρει καμιά ασφάλεια και σιγουριά σε κανέναν.

Με βάση τα παραπάνω, προσωπικά σχημάτισα την εντύπωση οτι οι Τούρκοι ως σύνολο δεν ξύπνουν κάθε πρωί με την όρεξη να γευτούν φρέσκο ελληνικό αίμα και δεν κοιμούνται με την απογοήτευση οτι δεν κρέμασαν ούτε έναν έλληνα σήμερα. Πιο πολύ τους ενοχλεί το μίσος που νιώθουν απο την μεριά μας (και αντιδρούν σε αυτό με αντίστοιχα αισθήματα) και αφήνουν τα θέματα εξωτερικής πολιτικής (όπως και καθε πολιτικής) να τα χειρίζονται οι στρατιωτικοί και το πολιτικό κατεστημένο, γιατί "Burasi Turkiye, ne yapalim?" (Εδώ είναι Τουρκία, τι να κάνουμε).

Κι εδώ είναι Ελλάδα κι αν δεν ασχοληθούμε με την Τουρκία, με τι θα ασχοληθούμε; Επέτειος πτώσης της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας σήμερα. Όχι της Ελληνικής, για να μην ξεχνιόμαστε.

Δευ Μαϊ 29, 10:24:37 μμ  
Εργοτελίνα said...

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ
ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ...

ΤΟΥΣ ΖΗΛΕΥΟΥΝ ΚΑΤΑ ΒΑΘΟΣ
ΚΑΙ ΣΙΧΑΙΝΟΝΤΑΙ
ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ...

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΤΟ ΕΙΧΑΝ
ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΑΙ
ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ...

ΤΙ ΛΕΤΕ
ΝΑ ΠΑΝΕ
ΣΤΡΑΤΟ
ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ;;..

Δευ Μαϊ 29, 10:25:59 μμ  
aggelos-x-aggelos said...

Εγώ έχω μια απορία. Ο το σωστό να λέγεται που είναι; Σήμερα που είναι και η μέρα του... Αν τον ξέρει κάποιος ας τον πάρει ένα τηλ μπας και τα πει όλα και τελειώσει επιτέλους

Δευ Μαϊ 29, 10:26:26 μμ  
άτριχος πίθηκος said...

καημένε Δημήτριε...

πρώτα κατηγορείς τον Δήμου για συναισθηματισμό και μετά ξεχύνεσαι στην ανάλυση του αισθηματικού δεσμού που έχει συνάψει εντός σου η αφέλεια με την κακοήθεια που την ακολουθεί...

και αυτές "οι σχέσεις των λαών" που σημαίνουν απολύτως τίποτα, γράμματα κενά για όλους εσάς που αντιλαμβάνεστε σαν zapping τις επαφές με τους ανθρώπους...

είσαι βλάκας Δημήτριε.

ομοίως ο ομοφυλόφιλος tassos papadakis.

Δευ Μαϊ 29, 10:29:17 μμ  
tassos_papadakis said...

@doctor:

Ξέρω τί ΔΕΝ έχουν για να χωρίσουν:
Αιγαίο. Σα ξερολούκουμο το βλέπουν οι κομπλεξικοί απέναντι(το επίθετο επίτηδες, για να προκαλέσω "θερμό επεισόδιο":-) Μη βιαστεί να μιλήσει κανείς επομένως για "ελληναρά" -τον έφαγα:-)

@aphro:

Τι εννοείς 'αφιερωμένο'; Σε τι αναφέρεσαι;(εξηγήσου σε μας τους αδαείς...). Ευχαριστώ πάντως, ό,τι κι αν εννοείς!

:ΡΡΡ

Δευ Μαϊ 29, 10:29:39 μμ  
spiretos72 said...

@aphrodite

Ma giati einai toso simantiko na elegxei to elliniko dimosio tin ethniki? kai giati mono tin ethniki? giati oxi kai tis alles trapezes? kai giati mono tis trapezes?

Δευ Μαϊ 29, 10:29:55 μμ  
to ena kai to mhden said...

Η πόλη έπεσε και δεν έπεσε απλά η πόλη,έπεσε ολόκληρος ο ελληνισμός μαζί.Βέβαια το Ισλάμ δεν μπόρεσε να κατακτήσει την Ευρώπη,πως άλλωστε θα ήταν εφικτό κάτι τέτοιο με αντίπαλο τον Κύριο Ιησού Χριστό;Θα έπρεπε να διαψευστούν οι λόγοι του,πράγμα αδύνατο.Τούρκοι μη διαλέγετε την πλάνη,ελάτε στον Χριστιανισμό.

Δευ Μαϊ 29, 10:34:57 μμ  
DimitrizZzZz said...

Πόσες σελίδες θα γράψετε ακόμη για να μας πείτε το αυτονόητο:
και οι Τούρκοι άνθρωποι είναι, αγαπάνε μισουν, όλα τα κάνουν σαν εμάς, γιατί κι εμείς άνθρωποι είμαστε.και οι άνθρωποι σε ασφαλείς συνθήκες γίνονται και φίλοι μεταξύ τους. Μπορείτε να σταματήσετε να μας το αποδεικνύετε αυτό; Δεν σας χρειαζόμαστε για να ανακαλύψουμε τον τροχό.
Είμαστε κι εμείς "κοσμογυρισμένοι" και γνωρίσαμε κι εμείς τούρκους και τουρκάλες, που δεν ήταν καβάλα σε F-16, οκ?
Δεν είναι αυτό το θέμα, σταματήστε αυτή την παιδικότητα, εκτός αν την βάλετε σε ένα όμορφο κείμενο όπως αυτό
http://antiphonist.blogspot.com/2006/05/o.html
Αλλιώς σταματήστε τους παπαγαλισμούς και τις μπεμπε-δισμους. Πολλά πράγματα δεν λύνονται με καλές προθέσεις, και ευχολόγια, και κάποια από αυτά αν δεν λυθούν με πόλεμο (ή μικρής κλίμακας πολεμική πράξη) την χρονική περίοδο που πρέπει (Ίμια), οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον πόλεμο όταν είναι ακόμη πιο αδύναμο το Έθνος που απέφυγε τον πόλεμο.
Ούτε μισώ τον Τούρκο πολίτη, ούτε τον φαντάζομαι με μακριούς κυνόδοντες να μεταμορφώνεται σε νυχτερίδα και ξέρω οτι πολύ από αυτούς σήμερα γράφουν σε τούρκικο Blog για ένα θέμα αντίστοιχο.
Όπως επίσης ξέρω οτι εγώ, ο Έλληνας
DimitrizZzZz θα κάνω ακριβώς το ίδιο με τον Τούρκο DimitrizZzZz αν ποτέ ακουστούν σειρήνες.
Θα πάω να πεθάνω σε μία μάχη DimitrizZzZz-ηδων.
Κι αν ο Τούρκος DimitrizZzZz είναι ο εισβολέας, κι αυτό αδιάφορο είναι, γιατί τελεί υπό διαταγές.
Αυτό δεν σημαίνει οτι δεν θα πεθάνω γελώντας για την πατρίδα, και τον σαρκασμό αυτού του γέλιου θα τον μοιραστώ με τον Τούρκο DimitrizZzZz.
Γονείς και πατρίδα είναι τελείως τυχαία πράγματα στην ζωή σου, και αυτά είναι που υπερασπίζεσαι σε όλη την διάρκεια της. Αλλιώς δεν είσαι Έλληνας είσαι κάτι άλλο. Και ο Τουρκος DimitrizZzZz δεν θα ήταν Τούρκος, αλλά κάτι άλλο.
Το Έθνος το πληρώνεις με αίμα, άμα σας αρέσει, δεν είναι απαραίτητο.

Δευ Μαϊ 29, 10:35:18 μμ  
tassos_papadakis said...

@σαλταρισμένους και λοιπά πιθηκοειδή:

Ξέχασες να πεις και "παιδεραστής"!

Δευ Μαϊ 29, 10:37:19 μμ  
username said...

Υπάρχει και κάτι άλλο που πρέπει να γίνει κατανοητό σχετικά με τις διεθνείς σχέσεις. Μια χώρα δεν είναι αντικείμενο ακαδημαϊκής μελέτης ούτε υποκείμενο ενός scientific paper στο journal of international something. Είναι πρωτίστως χωράφι προς συνεχή διεκδίκιση.

Άλλο αλήθεια, άλλο διεκδίκηση.

Εδώ ακριβώς είναι που ο Σολωμός πέφτει έξω στο περίφημο "Εθνικόν το Αληθές". Την αλήθεια ας τη φυλάξουμε για την επιστήμη. Για χώρες και χωράφια ας κρατήσουμε το καραούλι. Όποτε οι λαοί το κράτησαν σωστά, - σωστά λέω κι ας λέγεται και χρήμα- δεν βγήκαν χαμένοι (αλλά ούτε και πάντα κερδισμένοι, βέβαια).

Κάτι Τσάμπερλεν με κατευνασμούς είδαμε τι απογίναν.

Δευ Μαϊ 29, 10:39:23 μμ  
doctor said...

tassos_papadakis said...
@doctor:

Ξέρω τί ΔΕΝ έχουν για να χωρίσουν:

******************

Δεν απαντήσατε όμως.
Εγώ θέλω να μου αναφέρετε λεπτομερώς τι έχουν να χωρίσουν:

1) Οι Ολλανδοί με τους Βέλγους;
2) Οι Σουηδοί με τους Φινλανδούς;
3) Οι Νορβηγοί με τους Δανούς;
4) Οι Λουξεμβούργιοι με τους Γάλλους;
5) Οι Ελβετοί με τους Αυστριακούς;

Δευ Μαϊ 29, 10:39:56 μμ  
Το σωστό να λέγεται said...

Ένας Τούρκος και ένας Έλληνας, φιλαράκια συμμαθητές απ' το ... μιλάνε με θαυμασμό ο ένας στον άλλο για το έργο τέχνης μπροστα τους σε μιά έκθεση στην Μεγαλούπολη.

Μια εξάλιτρη Καρρέρα, άπιαστο όνειρο.
Τελευταίο μοντέλο.
Ολόκληρη περιουσία.

Είχαν γνωρισθεί πρώτη φορά σε μια "Διεθνή" βραδυά που δίοργανώνουν κάθε χρόνο τα φοιτητικά κλαμπς απ' το πανεπιστήμιο.

Ο Έλληνας είχε πάει να δει την Τουρκάλα που χόρευε λιγότερο απο ημίγυμνη τον χορό της κοιλιάς κι ο Τούρκος νομίζοντας ότι ο συνηθισμένος επισκέπτης, του άρχισε την κουβέντα με ενθουσιασμό για τα αξιοθέατα της χώρας του, αυτα που ήταν στις διαφημιστικές αφίσσες κολλημένα στο τοίχο.

Ο Έλληνας τον άφησε να μιλάει στον ώμο του μην χάνοντας ούτε μια γωνιά απ΄το γυροσκόπιο της χορεύτριας μπροστά του.
Επαγγελματίας πρέπει να' ναι η άτιμη σκέφτηκε.

Στο τέλος του χορού έρριξε ένα ενθουσιώδες χειροκρότημα και μετά γύρισε με ένα χαμόγελο στον "συνομιλητή" του.

Μάλιστα Αρχαίο Τούρκικο το αμφιθέατρο.
Οϋλέ μι;
Ιμκιανσίζντιρ;

Ο άλλος χάρηκε νομίζοντας ότι είχε μπροστά του ένα Τούρκ, αλλά ήταν ακόμη περισσότερο απο φιλικός όταν ο΄Έλληνας του είπε την καταγωγή του.
Κι έτσι άρχισε μιά Ελληνοτουρκική φιλία.

Δϊδαγμα;
Η τούρκικη μόστρα είναι μεθυστική, υπνωτική σ' Έλληνες και ξένους.
Στο πρώτο στάδιο γνωριμίας οι Τούρκοι είναι φιλικοί και φιλόξενοι σαν τους Έλληνες αλλά εκείνο που πραγματικά μας ενώνει είναι ο καπιταλισμός και τ'αγαθά του.

Το όνειρο της ιδιοκτησίας γι αυτούς που μπορούν να δημιουργήσουν και να αποκτήσουν τα όνειρά τους.

Μερικές φορές πρέπει να δουλέψεις σκληρά για το "όνειρο".
Όταν χαρίζουν κάτι σε κάποιον μερικές φορές δεν υπάρχει η σωφροσύνη του ν'αναγνωρίζει ο αποδόχος την σημασία του δώρου.

Ο Τούρκος πολίτης πρέπει να αλλάξει νοοτροπία απ'αυτή του κατακτητή, αυτού που αρπάζει, του πορθητή, σ'αυτή του κατασκευαστή, του παραγωγικού και νομιμόφρονου μέλους της Κοινότητας.

Η Τουρκία πρέπει να δουλέψει να δημιουργήσει καλή θέληση με τους άλλους εταίρους της Ε.Ε.

Η Ελλάδα προσπαθεί να κάνει ένα τεράστιο δώρο, την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ χωρίς να έχει προσφέρει η Τουρκία μέχρι τώρα τίποτα.

Οι Τούρκοι τρίβουν τά χέρια τους με την ευκολία, αλλά η Ελλαδα κάνει μεγάλα λάθη, πάλι, στην Εξωτερική πολιτική.
Το δώρο της ένταξης της Τουρκίας δεν ανήκει στην Ελλάδα για να το χαρίσει.
Αυτό το γνωρίζουν όλοι και οι Τούρκοι μας "γράφουν" σαν κακομαθημένοι χωρικοί που όλο και βοσκάνε τα γίδια τους στα χωράφια που κληρονομήσαμε εξ αδιαιτέρου.

Όχι μόνο τους λέμε "Δεν τρέχει τίποτα" αλλά και κοβουμε μερικά δένδρα να τους ταίσουμε τις κατσίκες.

Λέγεται..
"Good fences make good neighbors."

"Οι καλοί φράκτες κάνουν τους καλούς γείτονες"

Υ.Γ.
Σχόλια για την άλωση της Πόλης στο blog μου.
Να μην απογοητεύεται το "φιλαθλο" κοινό.

Δευ Μαϊ 29, 10:39:59 μμ  
DimitrizZzZz said...

Όσο για την άλωση της Instabul, θέλω να ευχαρίστησω τους Τούρκους που ξερίζωσαν αυτό το κολο χριστιανικό κράτος που λίγο ακόμη αν έμενε θα διέλυε τελείως τον Ελληνισμό.
Τραγική ειρωνεία να παίρνουν εκδίκση για σένα οι εχθροί σου.
Ελπίζω κάποτε να κάνουν την Αγία Σοφιά δημόσια ουρητήρια, και να κάνουν δήλωση οτι έτσι τιμούν την ορθοδοξία για να βρει έτσι απάντηση η δήλωση τοθ Χουντό-δουλου:
"Οι πρωτο-χριστιανοί εσεβάσθησαν την λατρεία και την θρησκεία των προγόνων τους, και εξαγίασαν τα ιερά τα οποία ήσαν αφιερωμένα στις ειδωλολατρικές θεότητες. Τα εξαγίασαν με το να τα χρησιμοποιήσουν ως ναούς, η να χρησιμοποιήσουν τα υλικά (εννοει αφου τουσ κατέστρεψαν), για να γίνουν χριστιανικοί ναοί.

Δευ Μαϊ 29, 10:46:41 μμ  
aggelos-x-aggelos said...

Yeeeees!!!

Δευ Μαϊ 29, 10:46:47 μμ  
tassos_papadakis said...

@δόκτωρ(Νο?):-),είπε...

"Δεν απαντήσατε όμως.
Εγώ θέλω να μου αναφέρετε λεπτομερώς τι έχουν να χωρίσουν:"

Και λεπτομερώς!!! Ασφαλώς, θα αστειεύστε. Αφήστε που πρώτη φορά ακούω για δαύτους. Ποιοί είναι όλοι αυτοί;

(κανένα ποιό εύκολο κουίζ, έχετε;)

Φιλικά(μην αρχίσετε τα μπινελίκια...)

;-)

Δευ Μαϊ 29, 10:47:24 μμ  
άτριχος πίθηκος said...

guerrero666:

δεν θα υπάρξει παγκόσμια ειρήνη αν δεν εννοήσουμε τη θέση μας μέσα στο Σύμπαν.

δηλαδή, στην αγάπη μας θυσιάστηκα. γεννιόμαστε σε έναν πλανήτη ασήμαντο, ζούμε τη μοναδικότητα της εύθραυστης ζωής, γύρω μας ανοίγεται το χάος και το κενό. ο ήλιος, τα αστεράκια τα χλωμά, το ταξίδι μας μέσα στο χώρο. η έμβια ύλη που σκέφτεται.

λέγω για μία συνειδητοποίηση με μόνο κριτήριο την εμφάνιση της έμβιας ύλης. λέγω για μία απλούστευση καταλυτική, για τα πραγματικά δεδομένα.

λέω για τις πολλές διαστάσεις (του χώρου) που περιγράφει η γραμμική άλγεβρα που υπάρχουν κι είναι θαύμα που έχουμε γνώση περί και κρίμα που είμαστε κατασκευασμένοι μόνο για τις τρεις και μέσα σε αυτές κλεισμένοι.

λέω ότι η εργοτελίνα θα διαβάσει όλο το Γραμματικάκη για μάθει ποτέ ότι κάνει ψύχρα εκεί που δεν υπάρχει φως.

Δευ Μαϊ 29, 10:47:54 μμ  
doctor said...

DimitrizZzZz said...

Όπως επίσης ξέρω οτι εγώ, ο Έλληνας
DimitrizZzZz θα κάνω ακριβώς το ίδιο με τον Τούρκο DimitrizZzZz αν ποτέ ακουστούν σειρήνες.
**************

Μπορείτε να το κάνετε και τώρα, εν καιρώ ειρήνης.

Μαζευτείτε όλοι οι ομοϊδεάτες και των δύο πλευρών σε κάποιο ερημικό νησί και αλληλοεξοντωθείτε ελεύθερα.

Δευ Μαϊ 29, 10:49:05 μμ  
DimitrizZzZz said...

This post has been removed by a blog administrator.

Δευ Μαϊ 29, 10:51:13 μμ  
BadlyDrawnBoy said...

vrenus
"BadlyDrawnBoy θα εξαγνιστώ άμα τ' ακούω από τους Kula Shaker ;-)"Αν πάρεις και το κατάλληλο απεριτιφ (you know what i mean...), να είσαι σίγουρος!

Δευ Μαϊ 29, 10:53:36 μμ  
Εργοτελίνα said...

@άτριχος πίθηκος,mayonez,πως το λεν...
Διαβασε
και συ αυτο...

Φως εκ φωτος και η
αλλη αποψη.......

Υ.Γ.
Ο ΔΗΜΟΥ ΠΡΟΒΛΕΨΕ ΣΦΑΓΗ
ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ..

ΑΠΛΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΑΣ
TROLLS ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΝΕ.........

Δευ Μαϊ 29, 10:57:06 μμ  
doctor said...

This post has been removed by a blog administrator.

Δευ Μαϊ 29, 10:57:24 μμ  
aphrodite said...

This post has been removed by the author.

Δευ Μαϊ 29, 10:57:34 μμ  
aphrodite said...

@username 10:22:26 PM

"Πάντως θετικά αντιδρά και η IFC στην εν λόγω εξαγορά."

Ωραία. Και?...
;)


@spiretos72, 10:29:55 PM

"Ma giati einai toso simantiko na elegxei to elliniko dimosio... kai giati mono tis trapezes?"

Καλό, καλό!

Αν είναι τώρα να τα σπάμε σε δίφραγκα, άσε να ξεμπλέξουμε πρώτα με τα ελληνοτουρκικά & μετά...
:)

Δευ Μαϊ 29, 10:58:21 μμ  
DimitrizZzZz said...

This post has been removed by the author.

Δευ Μαϊ 29, 10:59:04 μμ  
paragrafos said...

@ DimitrizZzZz

Μέχρι χτες άλλοι βρίζανε πεθαμένους και αρρώστους.

Τώρα πήρανε σειρά και ο ζωντανοί...

Δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να ζητήσετε συγγνώμη. Δεν θα σας μείωσει κάτι τέτοιο. Θα δώσετε και το καλό παράδειγμα

Με αγάπη

Παράγραφος

Δευ Μαϊ 29, 11:01:18 μμ  
DimitrizZzZz said...

This post has been removed by a blog administrator.

Δευ Μαϊ 29, 11:04:25 μμ  
Λύκανδρος said...

This post has been removed by the author.

Δευ Μαϊ 29, 11:09:07 μμ  
paragrafos said...

DimitrizZzZz said...
Άσε με μωρέ με το μαλάκα, που θα του ζητήσω και συγνώμη. Όλο μαλακίες λέει.
-------------------------
Ακόμα κι αν έχετε δίκιο, ακόμα κι αν "λέει μαλακίες", ακόμα κι αν όλος ο κόσμος συμφωνεί μαζί σας, αξίζει τέτοια μεταχείριση μια μάνα;

Επιμένω: η συγγνώμη είναι η πραγματική παληκαριά. (όποτε βέβαια νιώσετε εσείς έτοιμος για κάτι τέτοιο)

Με αγάπη

Παράγραφος

Δευ Μαϊ 29, 11:09:24 μμ  
Vrennus said...

Και πάνω που ετοιμαζόμουν να γράψω ότι μέχρι στιγμής δεν έχει βγει κάρτα και ήδη μετρώ τρεις κόκκινες!

Δευ Μαϊ 29, 11:10:03 μμ  
Nikos Dimou said...

@ DimitrizZzZz

Όχι χυδαιότητες!
Έχεις και εσύ μάνα (φαντάζομαι).

Έσβησα.

Δευ Μαϊ 29, 11:10:14 μμ  
username said...

Για "τουρκικό πολιτισμό" δεν είναι έγκυρο να μιλάει κανείς. Αλλά για οθωμανικό πολιτισμό, εντός του οποίου έζησαν, Έλληνες, Τούρκοι, Εβραίοι κλπ ναι.

Για μένα υπήρξε "οθωμανικός πολιτισμός". Τον αντιλαμβάνομαι ως τον πολιτισμό των αισθήσεων. Της γεύσης, της αφής, του ραχάτ, της απόλαυσης, της ηδονής, του οντά, των παχιών μαξιλαριών, του χαμάμ, της υπερβολής, έστω και της παρακμής. Χρειάζεται πότε πότε και λίγο αποχαύνωση.

Ο αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός είναι ολίγον σκληρός και δεν κατέχει από τέτοια. Σκέψη, βάσανο, πόλις, δήμος, επιστήμη, απόδειξη. Καθησιό μηδέν. Ακόμη και τα συμπόσιά τους έπρεπε να κυριαρχούνται από συζητήσεις με επιχειρήματα, ενίοτε και διαμάχες. Η αποχάυνωση απαγορευόταν.

Δευ Μαϊ 29, 11:11:05 μμ  
DimitrizZzZz said...

Η απάντηση του στο σχόλιο μου ήταν πιο χυδαία απο ένα απρόσωπο μπινελίκι.

Δευ Μαϊ 29, 11:11:24 μμ  
DimitrizZzZz said...

σαλτάρω ή αλλιώς έρασμε, δεν θα ήταν πολύ αστείο κάποιος να γράψει όλα σου τα στοιχεία εδώ πέρα; Τηλέφωνο κλπ;

Δευ Μαϊ 29, 11:15:59 μμ  
paragrafos said...

Τώρα μάλιστα: σμίξανε οι υβριστές των νεκρών με τους υβριστές των ζωντανών!

Δευ Μαϊ 29, 11:18:11 μμ  
Εργοτελίνα said...

@username
Οι Αθηναιοι...

Στην Ιωνια ειχανε απο παλια
ανατολιτικες συνηθειες..

Συβαρίτες(εξ ου και Συβαριτισμος
στη Σικελια)

Επισης οι Μακεδονες
ηταν ενας λαος
που αρεσκόταν στα μεθυσια
και τις απολαυσεις..κτλ...

Δυστυχως τους αρχαιους
μας τους μαθαινει
το Υπουργειο...

και δεν ανεχεται
τες ηδονες...

Δευ Μαϊ 29, 11:18:14 μμ  
username said...

@εργοτελίνα:

Υπάρχουν όμως και φράσεις του τύπου: "Οι Αθηναίοι θυμίζουν νοσηλευόμενους", "παχαίνουν στη σκιά οι Ίωνες" και πόσες άλλες...

Κακό πράμα να μαθαίνει κανείς ιστορία από τα φυλάδια που μοιράζουν τα περίπτερα των αρχιαολογικών χώρων...

Δευ Μαϊ 29, 11:22:37 μμ  
antvol said...

1. Μίσος κατά των τούρκων: Ποτέ δεν κατάλαβα πώς είναι δυνατόν να μισείς (ή να αγαπάς, το ιδιο είναι) ένα λαό. Για μένα, τα αισθήματα αυτά αναφέρονται μόνο σε ανθρώπους.

2. Στάση των τούρκων απέναντί μας: Έχω επισκεφτεί την Τουρκία τρεις ή τέσσερις φορές, και ποτέ δεν ένιωσα άβολα. Το αντίθετο, όταν μάθαιναν ότι έρχομαι από την Ελλάδα, στη χειρότερη περίπτωση μου χάριζαν ένα χαμόγελο.

3. Χρησιμότητα των τούρκων: Τεράστια. Ορίζουν το ελληνικό έθνος, του δίνουν υπόσταση. Έλληνες είναι όσοι θεωρούν (από τη γέννησή τους) τους τούρκους εχθρούς. Ούτε να σκεφτώ δεν θέλω τι θα γίνει αν (λέμε τώρα) οι τούρκοι μια μέρα εξαφανιστούν, μεταναστεύσουν στο διάστημα, εξαϋλωθούν κλπ. Θα πέσει πάντως πολύ γέλιο (και κλάμα).

Δευ Μαϊ 29, 11:27:29 μμ  
Εργοτελίνα said...

Η τοποθετηση του username
μου θυμισε τον Πιερ Λοτί
(Γαλλος Τουρκοφιλος συγγραφεας)

Nikos Dimou said..Α! ξέχασα να πω πως η ευγενική δέσποινα ήταν Τουρκάλα. Με όλη την αριστοκρατική φινέτσα των Τούρκων του Πιέρ Λοτί.

Τον ειχε γνωρισει ο Νιρβανας..
ουτε στην Ακροπολη δεν ηθελε
να πατησει...
Ενιωθε ελευθερος στα αισθησιακα
τουρκικα χαρεμια
και βαριοταν την μαρμαρινη Ελληνολατρεια......

Δευ Μαϊ 29, 11:36:28 μμ  
username said...

This post has been removed by the author.

Δευ Μαϊ 29, 11:40:19 μμ  
mickey said...

Καλησπέρα σε όλους!

Έλειπα όλη μέρα. Τι να πρωτοδιαβάσω τώρα; Ελπίζω να μη σφαχτήκατε ήδη (αν και μου μυρίζει λίγο αίμα).

Θα σας διαβάσω και θα δω αν θα σχολιάσω...

*** ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ***

BadlyDrawnBoy:
Σε άκουσα και ήρθα εδώ (πριν από λίγο επέστρεψα). Αν ξαναπάς εκεί, σε περιμένει μια έκπληξη. Αφορά και τον Dormammu!!!

Όποιος προλάβει :))

Δευ Μαϊ 29, 11:48:09 μμ  
nifalios said...

Γιατί όλοι οι εθνικιστές είναι τόσο, μα τόσο μίζεροι?
Γεννημένοι και μεγαλωμένοι να μισούν. Δε φταίνε οι ίδιοι για τη μιζέρια τους, πάντα φταίει κάποιος άλλος, ο Τούρκος εχθρός που θέλει να τους βιάσει την αδερφή, ο Αθηναίος που όλα γίνονται για αυτόν, ο Αλβανός που τους πήρε τη δουλειά, οι χωριάτες που μαζευτήκανε στη πόλη.
Νίκο Δήμου, διαβάζω το blog αρκετό καιρό και ήθελα πολλές φορές να συμμετάσχω γράφοντας comments αλλά πάντα κάποιος προλάβαινε και έγραφε αυτά που σκεφτόμουν. Ακόμα και στα γραφτά σου διαβάζω τις σκέψεις μου, νοιώθω πραγματικά ότι διαβάζω κείμενα ενός φίλου που γνωρίζω χρόνια (like a friend you've always known).
Σήμερα αποφάσισα να γράψω κάτι, ίσως ένα μικρό σεντόνι, λόγω του dimitrizZzZz.
Δε καταλαβαίνω για ποιο λόγο συνεχίζεις να συναναστρέφεσαι σε αυτό το blog. Δεν ειρωνεύομαι, ειναι πραγματική απορία. Βλέπεις ότι εδώ, με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι πιο πολλοί απεχθάνονται τον εθνικισμό, είναι άνθρωποι που δε θέλουν να μισούν, ανοιχτόμυαλοι, μορφωμένοι με πολλές εμπειρίες απο τη ζωη, ξεχωριστές προσωπικότητες που ξέρουν να σκέφτονται.
Προσπαθείς να αλλάξεις τα μυαλά των ανθρώπων που συχνάζουν εδώ? Θες να τους πείσεις να μισούν τους Τούρκους? Να μη στηρίζουν τη φιλία?
Να διαιωνίουν το μίσος στα παιδιά τους?
Αυτό θα σε έκανε ευτυχισμένο? Αμφιβάλω, κάποια άλλη δικαιολογία θα έβρισκες για τη μιζέρια σου.
Γιατί σε ενοχλεί τόσο όταν κάποιος σκέφτεται διαφορετικά απο σένα και γίνεσαι τραμπούκος?
Αυτό το blog θα σε κάνει πιο μίζερο, γιατί οι ιδέες που εκφράζει ο Νίκος Δήμου πάνε κόντρα με τις δικές σου.
Εκτός αν έχεις σκοπό να αλλάξεις και τις ιδέες του Νίκου Δήμου...

Δευ Μαϊ 29, 11:53:13 μμ  
mickey said...

Πάντως θα 'χει πλάκα να κάνει την κατοστάρα ο ...γάτος :))

Δευ Μαϊ 29, 11:53:25 μμ  
Jane E. said...

Κε Δήμου, αναλάβετε δράση ως διαιτητής.
Ο dimitrizzzz παραβαίνει κάθε κανονισμό της διαδικασίας.

Δευ Μαϊ 29, 11:54:53 μμ  
doctor said...

antvol said...
...

3. Χρησιμότητα των τούρκων: Τεράστια. Ορίζουν το ελληνικό έθνος, του δίνουν υπόσταση. Έλληνες είναι όσοι θεωρούν (από τη γέννησή τους) τους τούρκους εχθρούς. Ούτε να σκεφτώ δεν θέλω τι θα γίνει αν (λέμε τώρα) οι τούρκοι μια μέρα εξαφανιστούν, μεταναστεύσουν στο διάστημα, εξαϋλωθούν κλπ. Θα πέσει πάντως πολύ γέλιο (και κλάμα).
*********

Πράγματι!

Το μόνο που χρειάζεται για τη διαμόρφωση εθνικής συνείδησης είναι ένας καλός και δυνατός εχθρός, που σε καταπιέζει και σε απομυζά.
Μόνο τότε το οικονομικό συμφέρον κινητοποιεί τα πολλά και ποικίλα ιδεολογήματα, όπως π.χ. οι κοινοί πρόγονοι, η κοινή γλώσσα, η κοινή θρησκεία κ.α.

Όπως η σημερινή Ιταλία δεν θα υπήρχε αν δεν προϋπήρχαν οι τρεις αιώνες της ισπανικής και κυρίως της αυστριακής κατάκτησης, όπως η σημερινή Ισπανία δεν θα υπήρχε αν δεν προϋπήρχαν οι οχτώ αιώνες της αραβικής κατάκτησης, που χάρισαν ισπανική συνείδηση σε μια πανσπερμία λαών, έτσι και η σημερινή Ελλάδα δεν θα υπήρχε αν δεν προϋπήρχαν οι τέσσερις αιώνες της τουρκικής κατάκτησης που μας συσπείρωσαν και μας έκαναν να καταλάβουμε ότι είμαστε έλληνες και όχι ρωμιοί.

Δευ Μαϊ 29, 11:55:04 μμ  
Maria Velliou said...

Εφόσον συμφωνείτε οι περισσότεροι ότι δεν πρέπει να συγχέουμε τους ανθρώπους και τα αισθήματα μας γι' αυτούς με τα κράτη στα οποία οι άνθρωποι ανήκουν, δε θα με παρεξηγήσετε που μου άρεσε η τελευταία φράση που έγραψε ο απολλύων στις 7.52 σήμερα-μόνον και ειδικώς η τελευταία φράση: "κάθε μέρα είναι μια καλή αρχή προς τη διάλυση του πολεμοκάπηλου, πεινασμένου, εγκληματικά απαίδευτου γειτονικού Ασιατικού κράτους". Ανήκω σ' αυτούς που πιστεύουν ότι οι Τούρκοι ειναι αδέρφια μας, όπως όλοι οι άνθρωποι κι ακόμα περισσότερο, δεδομένου ότι ρέει πολύ κοινό αίμα στις φλέβες μας. Έτερον εκάτερον όμως. Συχνά τελευταία νιώθω ότι αυτό το μόρφωμα του Κεμάλ που διεκδίκησε επιτυχώς την κληρονομιά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, είναι τόσο προβληματικό που δεν μπορεί να έχει μεσομακροπρόθεσμα μέλλον, στα πλαίσια ενός όλο και πιο ορθολογικοποιημένου παγκόσμιου χωριού. Ίσως μια εξέλιξη τύπου Γιουκοσλαβίας, επί το ειρηνικότερο φυσικά, να ηταν η καλύτερη λύση για την επιβίωση του και την βελτίωση του μέλλοντος όλων των κατοίκων του-και των γειτόνων τους, εννοείται. Ελπίζω ότι η διεθνής κοινότητα, σε περίπτωση τελικώς απόρριψης της Τουρκίας από την Ε.Ε., να υποβοηθήσει προς μια τέτοια κατεύθυνση και να εξασφαλίσει τη μετάβαση με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Κι ελπίζω η χώρα μας να το παρακολουθήσει με προσοχή και σύνεση και να επωφεληθεί από τη δημιουργία ενός ειρηνικού περιβάλλοντος στα σύνορα της ακι ευρύτερα.

Δευ Μαϊ 29, 11:58:50 μμ  
DimitrizZzZz said...

Δεν με απασχολεί να πείσω κανέναν.
Που το βλέπεις το μίσος.

Τρι Μαϊ 30, 12:03:29 πμ  
DimitrizZzZz said...

Ο έρασμος/σαλτάρω γράφει με το nick μου. Δεν χρειάζεται μυαλό για να καταλάβετε πότε γράφω εγώ. Βέβαια κάποιοι δεν το έχετε ούτε αυτό.

Τρι Μαϊ 30, 12:05:33 πμ  
Το σωστό να λέγεται said...

-> Δημήτρη

"...έτσι και η σημερινή Ελλάδα δεν θα υπήρχε αν δεν προϋπήρχαν οι τέσσερις αιώνες της τουρκικής κατάκτησης που μας συσπείρωσαν και μας έκαναν να καταλάβουμε ότι είμαστε έλληνες και όχι ρωμιοί.

Slowly gaining my respect
-> Jane d'Ark
Είσαι ηρωινίδα.

Τρι Μαϊ 30, 12:08:54 πμ  
Το σωστό να λέγεται said...

Γιατί όλοι οι μαρξιστές είναι τόσο αντεθνικιστές;

Έχουν παθει από τότε έπεσε το τείχος και ενώθηκαν οι δύο Γερμανίες σ΄ένα έθνος;

Τρι Μαϊ 30, 12:11:40 πμ  
Το σωστό να λέγεται said...

-> Δημήτρη 5Ζ

Ναι το πρόσεξα,
έκανε και στην paragrafo τέτοιες χαζομάρες.

Τρι Μαϊ 30, 12:13:37 πμ  
username said...

aphrodite said...
Ωραία. Και?... ;)

Σπίρτο μοναχό βρεγμένο μου εσύ...

Τρι Μαϊ 30, 12:14:33 πμ  
polydeukis said...

Θυμάμαι όταν ήμουν στις πρώτες τάξεις του δημοτικού τη δασκάλα μας να μιλάει για τη σφαγή της Χίου. Στο τέλος ανέφερε με μεγάλη περιφάνεια ότι ο ήρωας Κανάρης πυρπόλησε την τουρκική ναυαρχίδα σκοτώνοντας έτσι 2000 τούρκους. Μου φαίνεται πως είχαμε και έναν πίνακα με ένα πλοίο στις φλόγες.

Η ιστορία δεν θα πρεπει να σταματήσει διδάσκεται φυσικά. Μαυτήν την επιμονή όμως στη βία και τις σφαγές του αντιπάλου καλιεργείται το μίσος, ιδιαίτερα στα μικρα παδιά που δεν μπορούν να κρίνουν και καταδικάζουν έτσι έναν λαό συνολικά για κάτι που συνεβη σχεδόν 200 χρονια πριν. Θυμάμαι την ικανοποίηση που ένιωσα όταν μας είπε ότι '2000 Τούρκοι κάηκαν ζωντανοί'...

Μαυτούς τους τρόπους διαιωνίζονται τα μίση και τα στερεότυπα.

Τρι Μαϊ 30, 12:15:23 πμ  
Εργοτελίνα said...

οι Μαρξιστες παντως στην Τουρκια
ειναι Εθνικιστες αντιστεκομενοι
στον Ιμπεριαλιστικο Καπιταλισμο
της Δυσης,οπως λενε(και της Ελλαδας)

Και το "Αρδην"
κατα εκει το παει..

Τρι Μαϊ 30, 12:15:43 πμ  
andy dufresne said...

Αν δεν μπεις, λένε υπεκφεύγεις.
Αν μπεις, λένε μαϊντανός.

Ας μπω.


Ρε παιδιά, κάποιος να πει ένα μπράβο στο doctor, τράβηξε πολύ κουπί σήμερα...
Και κράτησε και την ψυχραιμία του.

@νηφάλιε,
που ήσουνα τόσον καιρό;

@dimitrizzzzz,
βάλε ένα avatar, υπάρχουν οδηγίες σε προηγούμενο post και ο mickey πάντα πρόθυμος να βοηθήσει.


Καλησπέρα είπα;

Τρι Μαϊ 30, 12:18:19 πμ  
aphrodite said...

Doctors do it better!
:-)

Τρι Μαϊ 30, 12:20:26 πμ  
Vrennus said...

Το σωστό να λέγεται, οι μαρξιστές είναι ανέκαθεν διεθνιστές. Όσο για το τείχος, αυτό έπεσε ακριβώς επειδή ήταν τελείως αντιμαρξιστική επινόηση.

Τρι Μαϊ 30, 12:22:46 πμ  
Vrennus said...

Πού είναι οι μαρξιστές στη φίλη - γείτονα Εργοτελίνα;

Τρι Μαϊ 30, 12:24:17 πμ  
aphrodite said...

@username,

Κι αυτό ωραίο. Και?
;)

(επί της ουσίας...)

Τρι Μαϊ 30, 12:25:24 πμ  
Το σωστό να λέγεται said...

->ergotelina

Οι μαρξιστές της Τουρκίας έχουν φάει τοσο ξύλο όλα αυτά τα χρόνια απο τους Κεμαλικούς που όταν τους λές φάλαγγα λένε σαν αυτόματα στρατιωτικός σχηματισμός του Έλληνα ιμπεριαλιστή Αλέξανδρου, και ούτω καθεξής.
Πλύση εγκεφάλου μέσω κεμάλ μερεμέτ.

Απο το 1980 οι μόνοι πιστοί ιδεολόγοι μαρξιστές είναι αυτοί με τον μαρμάρινο ημισέληνο πάνω απο τα κεφάλια τους.

vrennus με πρόλαβες τερατάκι

Τρι Μαϊ 30, 12:25:49 πμ  
polydeukis said...

Άλλωστε οι εθνικοί εχθροί κατασκευάζονται κάθε φορά ανάλογα με στις συγκυρίες και τα 'συμφέροντα του έθνους'. Δείτε το παρακάτω έρθρο του ιού της ελευθεροτυπίας για τους Αρμένιους, οι οποίοι κάποτε συγκαταλέγονταν στους 'εχθρούς του έθνους'.

Ο ξεχασμένος "εθνικός εχθρός"

Τρι Μαϊ 30, 12:26:02 πμ  
Το σωστό να λέγεται said...

-> Αndy

Γεια Χαρά μπήκες με προφύλαξη ή χωρίς;
Εδώ χρειάζεσαι κάτι παραπάνω απο Τρωδιακή περικεφαλαία.

Τρι Μαϊ 30, 12:28:25 πμ  
ANDY DUFRESNE said...

This post has been removed by the author.

Τρι Μαϊ 30, 12:29:12 πμ  
DimitrizZzZz said...

nifalios κυρίως "συναναστρέφομαι" σε αυτό το Blog, για να γελάω με μερικούς
ονειροπαρμένους. :)
κατηγορείς εμένα για μίσος, όμως τα σχόλια μου μόνο για μίσος που δεν μιλούν.
κατηγορείς εμένα για μίσος, όμως έγραψες ένα κατεβατό που στάζει χολή, ένα κατεβατό για τελείως προσωπικούς λόγους.
κατάλαβες τώρα, με όλα αυτά βγάζετε πολύ γέλιο, εσύ και 3-4 άλλοι εδώ.
Εσύ ειδικά με το καινούριο Nick, παρόλο που λες οτι τόσο καιρό ήσουν έτοιμος να γράψεις αλλά κάποιος σε προλάβαινε τελευταία στιγή, άρα υποτίθεται οτι θα είχες έτοιμο Nick.
κατάλαβεσ τώρα τι σου λέω;
Μέχρι και account register έκανες για να στάξεις χολή, αλλά ναι, εγώ μιλάω για μίσος.
χαχα

Τρι Μαϊ 30, 12:31:11 πμ  
harry reloaded said...

Εχω αναφερθει στην εθνολογικη καταγωγη των Γραικων & δεν εχει νοημα η περαιτερω προσπαθεια σε ωτα απογονων αλεκου.Κατα την εισβολη των σοβιετικων στη Γερμανια,απο τους βιασμους γεννηθηκαν δεκαδες χιλιαδες ρωσογερμανοι. Οπως νοιωθουν εκεινοι για τους ρωσους,ετσι πρεπει να νοιωθουμε & εμεις για τους Τουρκους, σε λαικο επιπεδο. Σε επιπεδο πολιτισμενου / διανοουμενου,πρεπει να νοιωθουμε οπως ο Κοππολα για τον Φελλινι.

Τρι Μαϊ 30, 12:34:02 πμ  
username said...

Που είναι ο καλός ο κόσμος ρε παιδιά. Κάποτε έμπαινα εδώ μέσα και δεν τολμούσα να σχολιάσω. Υπήρχαν πένες γερές, όχι αστεία. Τώρα, αφού μπορώ να γράφω κι εγώ με "επιχειρήματα", πάει, ερήμωσε το μπλογκ.

Τρι Μαϊ 30, 12:36:34 πμ  
Το σωστό να λέγεται said...

-> polydeukis said...

"Δείτε το παρακάτω έρθρο του ιού της ελευθεροτυπίας"

Ο Ιός απο τότε που κόλλησε το μικρόβιο έχει Soros spots στο κούτελο.

Ειναι και μεταδοτικά τα άτιμα.
Το χρήμα ποτέ εχθρούς δεν κάνει.

Δωσε μου χρήμα να σταθώ και τους Τούρκους και Έλληνες κινώ.
Στ'αρχιμήδης.

Μετατόπιση των Ελληνων άσωτων ιών στις τσιγγοπαράγκες της Πόλης με μεγάλη τους ευχαρίστηση και τους Τούρκους "μαρξιστές" δημοσιογάβρους στα γραφεία του εκδοτικού οίκου Τεγόπουλου.

Border crossing!

Τρι Μαϊ 30, 12:37:23 πμ  
aphrodite said...

@harry!

Επιτέλους! Μίλα μου για καταγωγές, για φυλές, γι απογόνους, κάνε μου CVs, εθνολογικές αυτοψίες, μίλα μου και μη σταματάς!

(Wanda με τα ρώσικα του JOhn Cleese!)
(-D

Τρι Μαϊ 30, 12:40:52 πμ  
mickey said...

Νίκο το κείμενο είναι υπέροχο και με εκφράζει απόλυτα. Τα θερμά μου συγχαρητήρια!

Επαινώ και επαυξάνω!

Θα προτιμούσα πάντως αντί να ξανασκαλίσουμε την Ιστορία από την αρχή και χωρίς παρωπίδες για να δούμε ποιος έχει "δίκιο", να κινούμαστε σα να μη μας ενδιαφέρει καθόλου. Αρκετά πια με τις "ιστορικές μνήμες", τις "αλύτρωτες πατρίδες" και τα εθνικά μίση και αλληλοσπαραγμούς.

Καιρός να ζήσουμε το τώρα και να χτίσουμε το αύριο, αντί να αναμασάμε (και πολύ περισσότερο να γιορτάζουμε ή να θρηνούμε) το παρελθόν.

Προσωπικά θεωρώ τον εαυτό μου απλώς άνθρωπο και πολίτη του πλανήτη Γη. Τα υπόλοιπα είναι ταμπέλες και τείχη προστασίας από τους ...φόβους μας (και όχι φυσικά τους "εχθρούς" μας).

Άλλωστε καμιά δορυφορική φωτογραφία της περιοχής μας δε δείχνει σύνορα και διαχωρισμούς. Μόνο ένα υπέροχο γαλάζιο πέλαγος με διάσπαρτα νησάκια και υπέροχες δαντελωτές ακρογιαλιές - κι από τις δυο ...πλευρές!

Δυστυχώς δεν έχω τον χρόνο να διαβάσω τα σχόλια - και πολύ περισσότερο να απαντήσω σε αυτά.

Πάντως για να μην κουράζομαι να γράφω, θα μπορούσα να επαναλάβω κάποια σχόλια που είχα κάνει παλιότερα σε αντίστοιχα θέματα.

Ίσως αύριο το πρωί...

Τρι Μαϊ 30, 12:43:04 πμ  
Το σωστό να λέγεται said...

->harry reloaded said...

"Εχω αναφερθει στην εθνολογικη καταγωγη των Γραικων.."

Harry,
μια που ΄λες για βιασμούς και το σκέφτομαι, μήπως οι ανθέλληνες είχαν γιαγιάδες που σε κάθε γενιά βιάζοταν και απο ένα Τούρκο;

μόνο εξηγείται ο 99.999991% φιλοτουρκισμός τους.
Δεν είμαι βέβαιος αν είναι το έκτο ή τρίτο δεκαδικό ψηφίο αλλά δεν έχει μεγάλη σημασία.

Τρι Μαϊ 30, 12:45:14 πμ  
Το σωστό να λέγεται said...

->mickey said...
"Νίκο το κείμενο είναι υπέροχο και με εκφράζει απόλυτα. Τα θερμά μου συγχαρητήρια!"

Πρέπει να'σαι στις καλές σου σήμερα.
Χθες ήταν τρίξιμο στα δόντια.

Τρι Μαϊ 30, 12:47:35 πμ  
Απολλύων said...

maria velliou said...

Συχνά τελευταία νιώθω ότι αυτό το μόρφωμα του Κεμάλ που διεκδίκησε επιτυχώς την κληρονομιά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, είναι τόσο προβληματικό που δεν μπορεί να έχει μεσομακροπρόθεσμα μέλλον, στα πλαίσια ενός όλο και πιο ορθολογικοποιημένου παγκόσμιου χωριού.


Thanks Μαράκι για την αποδοχή της τελευταίας μου φράσης, όσο για το προλεγόμενα, δεν πειράζει, μίλα μας κι ας μην μας αγαπάς.

Σε πιο σημαντικά τώρα: δεν βλέπω σε τι θα έβλαπτε την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής η διάλυση του σημερινού στρατοκρατόμενου κράτους στα ανατολικά των συνόρων μας, και η επακόλουθη δημιουργία:

(1) ενός εύπορου, δυτικότροπου, ειρηνόφιλου κράτους που θα απλώνεται στα δυτικά και νότια παράλια της Μικράς Ασίας, με κύρια βιομηχανία τον τουρισμό, με έλεγχο των Τουρκικών Στενών (όσοι ξέρατε οτιδήποτε για Βόσπορου, Ελλήσποντου κλπ. ξεχάστε το, τώρα έχουμε μόνο Τουρκικά Στενά courtesy of Giorgos, για σου Γιωργάκη πρόεδρε) και πρωτεύουσα την Ιστανμπούλ.

(2) ενός Κουρδικού κράτους στα Ανατολικά και Νοτιο-Ανατολικά της σημερινής Τουρκίας, το οποίο θα κατοικείτο κυρίως από ορεινούς Τούρκους ή αλλιώς (όπως επιμένουν ορισμένοι εθνίκιστές και κακοί Ελληνο-φασίστες), Κούρδους.

(3) ενός ασήμαντου, ημι-ερημικού, νομαδικού, μογγολικού κρατιδίου γύρω από την Άγκυρα, κύρια απασχόληση του οποίου θα είναι η νομαδική κτηνοτροφία, η βυρσοδεψία, η ρίψη ακοντίων, και η αναπόληση των ονειρικών στεπών της Κεντρικής Ασίας από όπου και η καταγωγή τους.

Όλα τα παραπάνω θα επιφέρουν κάποια ισορροπία στην περιοχή, θα επιτρέψουν κάπως την μείωση των εξοπλισμών στα καθ'υμάς, και θα σημάνουν (για όλους εσάς του ανθρωπιστές) την απελευθέρωση των κατοίκων της σημερινής Τουρκίας από τον κεμαλικό στρατοκρατούμενο εφιάλτη των τελευταίων 80 ετών.

Το μόνο που χρειάζεται είναι θάρρος...θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία.

Τρι Μαϊ 30, 12:51:06 πμ  
polydeukis said...

Το σωστό πρέπει πάντα να λέγεται. Και όταν δεν έχουμε επιχειρήματα το ρίχνουμε στις θεωρείες συνωμοσίας και στα αστειάκια τις δεκάρας. Και ούτε που κάνουμε τον κόπο να διαβάσουμε περί τίνος πρόκειται.

Η εθνικόφρονες άλλωστε στερούνται φαντασίας και ευφυίας.

Τρι Μαϊ 30, 12:52:20 πμ  
Asymbibastos said...

This post has been removed by the author.

Τρι Μαϊ 30, 12:59:53 πμ  
Asymbibastos said...

Μετά από πολύ καιρό βρίσκω το χρόνο να ξαναγράψω σε μια σωστή πέρα για πέρα αυτή τη φορά τοποθέτηση του Νίκου Δήμου (στο παρελθόν είχαμε διαφωνήσει για ορισμένα θέματα αλλά αυτή ακριβώς είναι η αξία του διαλέγεσθαι).

Πριν από τέσσερα χρόνια η ΕΤ3 είχε προβάλλει ένα συγκλονιστικό ντοκυμαντέρ για τη γενοκτονία των Ποντίων και τη βάρβαρη συμπεριφορά των Τούρκων απέναντι τους με αποκορύφωμα τα γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής. Τα αφηγούνταν ένας Πόντιος μαθουσάλας και η φωνή του έτρεμε καθώς τα ανακαλούσε στη μνήμη του. Η αφήγηση κράτησε περίπου μισή ώρα και πραγματικά ήταν ανατριχιαστική. Στο τέλος με δάκρυα στα μάτια και με φωνή σπασμένη βγήκε από τα τρίσβαθα της ψυχής του ένα απόκοσμο ΓΙΑΤΙ; "Αφού Έλληνες και Τούρκοι μίαν ψήν ένα γαίμα είμαστε"...

Τα παραπάνω γραφόμενα προέρχονται από έναν άνθρωπο με Ποντιακή καταγωγή, ο οποίος έχασε αρκετούς συγγενείς το 1922.

Τρι Μαϊ 30, 01:01:44 πμ  
username said...

@απολλύων: Τι όνομα έχεις δώσει στο δεύτερο μπλογκ σου;

Τρι Μαϊ 30, 01:02:41 πμ  
DimitrizZzZz said...

Αχ, γιατί να μην είμαστε όλοι παιδιά!
Και να κυβερνάμε τον κόσμο εμείς τα παιδιά!
Και να αγαπάμε οοοοοοολους τους ανθρώπους!
Και να κάνουμε βολτίτσες, και γω να μασώ τσιχλίτσες, και να λεμε του του του , να το τρένο του παιδιού. Του παιδιού ή του χαζού;

Τρι Μαϊ 30, 01:08:04 πμ  
nifalios said...

@dimitrizzzz

Τα σχόλια σου φανερώνουν τη μιζέρια σου, και το μίσος αντανακλάται στον τραμπουκισμό σου.
Το κατεβατό μου δε στάζει χολή, αγανάκτηση στάζει γιατί πραγματικά η συμπεριφορά σου δεν ταιριάζει με αυτή του blog. Και αυτή τη στιγμή δε πιστεύω ότι εκφράζω μόνο τον εαυτό μου, πιστεύω ότι υπάρχουν και άλλοι εδώ μέσα που νοιώθουν την αγανάκτηση που νοιώθω και εγώ, ασχέτως αν δεν τολμούν να την εκφράσουν ή απλά βαριούνται ή την αγνοούν.
Όσον αφορά τα τελευταία που γράφεις για το nick και account register, εάν βγάζεις εσύ νόημα από αυτά που γράφεις, τότε πρέπει να έχεις γενικότερο εκφραστικό πρόβλημα στη διατύπωση τους.
Αν γελάς με αυτά που γράφουμε 3-4, (συμπεριλαμβανομένου και του Νίκου Δήμου σε αυτούς πιθανόν), τότε κοίτα και λίγο τη δικιά σου τη καμπούρα.
Μίζερε...

Τρι Μαϊ 30, 01:10:59 πμ  
DimitrizZzZz said...

Τα σχόλια σου φανερώνουν τη μιζέρια σου, και το μίσος αντανακλάται στον τραμπουκισμό σου.
Το κατεβατό μου δε στάζει χολή
------
χαχα

Κάτι πιο συγκεκριμένο, όπως συγκερκιμένα λόγια που βγάζουν μίσος στα σχόλια μου;
Ή αυτό απαιτεί μεγάλη δόση πραγματικότητας, που δεν αντέχεις;

Τρι Μαϊ 30, 01:13:05 πμ  
Lefteris Kritikakis said...

"Σαν αντιπρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας του πανεπιστημίου μου, έχω απαγορεύσει ρητά οιεσδήποτε σχέσεις των μελών μας με τους γείτονες".

Μια φορά τσατίστηκα με κάτι τέτοιες μαλακίες φοιτηταριών και λοιπών πανεπιστημιακών (οι οποίοι δεν πληρώνουν φόρους και δεν έχουν κι οποιαδήποτε επαφή με την πραγματικότητα, λόγω του ότι όλη τους η κουτσομπόλικη ζωούλα περνάει εντός "προστατευμένου ασύλου"). Και είπα σ' έναν απ' αυτούς: να σου δώσω 50 δολάρια την ώρα να με ακολουθείς με το σταχτοδοχείο όταν κάνω διάλειμα στην αυλή μου;

Αυτοί οι πανεπιστημιακοί είναι σαν τον άλλο τον Μέγα Πανεπιστημιακό (Σουηδό, "εκλεκτή φυλή"), που ανακοίνωσε τη δεκαετία του 60 ότι το έτος 2000 στο δυτικό κόσμο θα περνάμε πείνα και λοιμό (famine).

Κάθε φορά που ακούω για πανεπιστημιακούς, βάζω τα γέλια. Άσε που δεν έχω δει περισσότερο ανώριμα συναισθηματικώς άτομα. Λες και είναι 19 χρονών συμπεριφέρονται οι περισσότεροι (υπάρχουν και κάποιοι σοβαροί, αλλά οι περισσότεροι απ' αυτούς είχαν περάσει πρώτα από τον ιδιωτικό τομέα κάτι δεκαετίες).

Εδώ οι Αμερικάνοι έχουν ήδη βάλει χέρι στους άλλους πλανήτες του ηλιακού συστήματος (αμφισβητείτε στα σοβαρά ότι ο Άρης είναι ήδη Αμερικάνικο έδαφος;) και οι "πανεπιστημιακοί" ασχολούνται με... άντε να μην πω τη λέξη.

Ξέρεις ποιο είναι το αντίθετο της λέξης "χρήσιμος";

Τρι Μαϊ 30, 01:16:34 πμ  
aphrodite said...

Τεστοστερόνη.

Μπαρούτι.

Τρίχα, πολλή τρίχα αδερφάκι μου!

Σεντονάκι?

Τρι Μαϊ 30, 01:17:13 πμ  
Jane E. said...

Μ' αρέσει που του βάλατε κι ιδέα για avatar! Για όνομα του Θεού! Αυτό δε σας προσβάλλει και τα ζωντανά και τα νεκρά!;
dimitrizzzzzz αντε zzzzzzzzzzzzzz!

Τρι Μαϊ 30, 01:18:53 πμ  
aphrodite said...

Αυτό είναι: τόσον καιρό με πάει με τα χίλια μεν, αλλά δεν έχω τ’αντικλείδια να τον πατήσω εκεί που πονάει αυτός. Πάντα θα είναι ο εαυτός του, η δουλειά του, οι αρχές του και μετά, πολύυυ μετά εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος. Να πω ότι δεν το’ξερα, ότι δεν το έβλεπα...

Α ρε, μια γυναίκα ξέρει πάντα τι παίζεται σε μια σχέση, με το που πιάνει το πρώτο βλέμμα του άντρα ότι «τώρα εσύ κάτι μας λες, για να το ψάξουμε καλύτερα...», από εκείνη ακριβώς τη στιγμή βυθομετρά με χειρουργική ακρίβεια τον άλλον... Αγκίστρι μάσησε, σχέση θα μασήσει?

Και τώρα τι? Πώς έπεσα πάλι στη λούμπα? Δεν είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου ότι αυτή τη φορά θα τα έκανα όλα διαφορετικά, ότι δεν θα άφηνα ποτέ ξανά να με μεταχειριστούν? Καλά, να μη με ξαναπονέσουν πάει μακριά, αλλά τουλάχιστον να έχω τον έλεγχο και να κρατώ πάντα το καλύτερο κομμάτι για μένα, να μην ξαναμπώ «από κάτω» πριν καλά-καλά αρχίσει το «μαζί»... Σκααατά!

Ποιό μαζί, ανάθεμα αν ήξερα τι σκέφτεται ακόμη κι όταν το κάνουμε! Το νιώθω ότι με θέλει, ότι – κάτσε να δεις, πώς μου το έλεγε , α, ότι είμαι «προστιθέμενη αξία» και τον ανεβάζω λέει.

Αλλά να τον έχω σχεδόν να κλαίει, να μ’εκλιπαρεί με τ’όνομά μου, όχι μωρό μου - αγάπη μου και γενικούρες, να προφέρει τ’όνομά μου λίγο-λίγο, τόσο ξελιγωτικά που και μόνο που το σκέφτομαι.... (αναστεναγμός)... και σε δέκα λεπτά να είναι πάλι νορμάλ, αυτό πάλι τι είναι? Πώς διαόλο το σπάμε αυτό? Να γουστάρει και να το ξέρω (ναι, με σέβεται κάθε επόμενο πρωί!) αλλά...

Αυτό το «αλλά» που τσακίζει κόκκαλα... Είναι πιο «δικός μου» απ’όποιον μ΄έχει πλησιάσει, αλλά... Δεν τα έχει βάλει όλα στο τραπέζι, δεν χτυπά τις μπλοφες μου, τα ρέστα του ακόμη δεν... Ποιός έχει το πάνω χέρι τη φορά που μετράει, αυτός που θα παίξει πιο πολλές φορές το ρόλο του απόμακρου, που θέλει μεν (και που μοιράζει χαρτί) μα χάνει απο δώσιμο, ή ο χωμένος-μέχρι-απελπισίας που όμως κάποια φορά θ’αποσυρθεί, μία και καλή, θα βάλει και την τράπουλα στην τσέπη να μείνει ο άλλος χωρίς κοινό?...

Α, να και κάτι που έπιασα: βαριέται να ψάχνει. Απλώς για να μην αισθάνεται ότι χάνει φάσεις, θέλει να μου κάνει τα χίλια-μύρια, να τα περάσω όλα από κείνον. Να βάλει όχι σφραγίδα, μαρκάρισμα κανονικό γι’ αγελάδα. Πώς το είχε πει ο Γουάϊλντ, κάθε άντρας θέλει να είναι ο πρώτος μιας γυναίκας, και κάθε γυναίκα θέλει να είναι η τελευταία γι’αυτόν?

Ε, κάτσε, να το πάω μία ακόμη, οι άντρες θέλουν την πρωτιά, όχι για να μην υπάρχει σύγκριση (πρώτος ίσον ό,τι και να της κάνουν το βρίσκει σούπερ), αλλά ΚΥΡΙΩΣ για να την μαρκάρουν, να την τσαλακώσουν, να την κανουν damaged goods για τον επόμενο. Σ’ότι δεν σπέρνουμε (πια), καίμε σπαρτά, ζωντανά και γέφυρες....

Εγώ τι θέλω, μου λες? Εκείνος φαίνεται, τον βλέπω, σήμερα θέλει πάλι τη δόση του από κάτι, έχει καιρό να κάνει παιχνίδι – πολλή ηρεμία έχει πέσει ξαφνικά...

Τρι Μαϊ 30, 01:21:49 πμ  
aphrodite said...

(Τον βλέπει από την ανοιχτή πόρτα του μπάνιου, που ξυρίζεται. Οσμίζεται τους αχνούς και τη μυρωδιά του αφρόλουτρου. Της έρχεται στη μύτη η ανάμνηση της μυρωδιάς του χαμηλά, καθαρό και μωρουδίσιο, ιδρωμένο και αντρικό...
Σαν πολλή ξούρα δε ρίχνει για δείπνο με πελάτες και τ’αφεντικό? Δε πειράζει αγόρι μου, γίνε όμορφος, θα σου ντυθώ κι εγώ να βγω με τις φίλες μου για καμάκι, η νύχτα είναι ακόμη στην αρχή. Ετσι ή αλλιώς, τις μεταδειπνιακές παπαριές του αφεντικού εγώ θα τις τραβήξω, νεύρα-κάγγελο και πλάτη-γράψιμο, ροχαλητό κι άγιος ο Θεός ....)

Αντε, μέχρι να βγει απ’το μπάνιο, να βάλω και τις κάλτσες που μου πήρε – ούτε γενέθλια ούτε γιορτή έχω, επέτειος δεν είναι, άρα ή τις είδε σε καμιά βιτρίνα και του γυάλισαν, ή πηδάει. Η πηδιέται. Κάτι κάνει πάντως.... Ολους τους άλλους τους έπιανα να πάρει και να σηκώσει, με την παραμικρή διαφορά στην ανάσα, τους καταλάβαινα αμέσως! Με τούτον εδώ, πρόβλημα....

Οταν λαχταράς τον άλλον τόσο πολύ, δε πα να το παίζεις ότι έχεις το κοντρόλ, κάποια στιγμή θα σε προδώσει το σώμα σου. Πάνω που θα νομίζεις ότι έχεις λίγο ακόμη σχοινί, τότε ακριβώς θ’αφεθείς. Και θα κάνει override το λιώσιμο για κείνον. Κι ειδικά όταν του δίνεσαι μετά από επίδειξη αυτοκυριαρχίας, τινάζεις στον αέρα ό,τι «πανωχέρι» είχες ποτέ.

Το ξέρω, στο τέλος δε θα μου μείνει παρά μόνον το ότι βγήκα με φίλες, ναι, και καλά ανοιχτό το ενδεχόμενο να μου την πέσουν. Ε, ΚΑΙ? Αν γυρίσει και θέλει να το κόψει στον ύπνο, έτσι θα γίνει. Αν θέλει ένα στα γρήγορα, πάλι έτσι θα γίνει. Κι αν ακόμη έχει φορτώσει, και μου κάνει βασιλική περιποίηση, εκείνος θα τελειώσει σαν βασιλιάς κι εγώ σαν πρόβατο (τα πρόβατα δεν χ*νουν βασιλικά!).

Τουλάχιστον να τις βάλω να του κάνω το χατήρι, να δούμε τι χατήρι θα μου κάνει κι εκείνος. Εστω να με πάρει 3-4 φορές στο κινητό, να δουν οι φίλες μου ότι τον έχω τυλίξει σε χρόνο dt (γειά σου Μαζώ), που τα σιχαίνεται αυτά, κι όλο μου λέει ότι αφού είμαστε μαζί, είμαστε και τέρμα. Μέχρι εκεί, δεν είναι βραδιά για παραπάνω...

Τρι Μαϊ 30, 01:22:59 πμ  
DimitrizZzZz said...

ε ρε γέλια
το image της 9/11 την πείραξε αυτήν
χαχα
Ε ναι, έτσι είναι, πες ό,τι θες για την Ελλάδα, χαρακτήρισε γόνους βιασμού όλους τους ΈΛληνες, (οπως έκανε ο harrυ) για αμερικάνους όμως δεν σηκώνουμε κουβέντα!

Τρι Μαϊ 30, 01:23:18 πμ  
aphrodite said...

Α, ωραία, νά’την με το έτοιμο το γελάκι και το δωράκι φορεμένο – και γοβίτσα, και τη μπλουζα της μόνο, εσώρουχα μηδέν, έτοιμη να βγει είναι, να μου γκομενίσει... Ελα μου δω που έχω κάτι στο νου - βαμμένη, ακόμη καλύτερα, έχω να σου κάνω κάτι μουτζούρες...

Περίφημα- μέχρι εδώ όλα καλά! Τι σου είναι όμως, κάθε μα κάθε φορά που της χαϊδεύω τα πόδια μπροστά, στα καλάμια, από κάτω προς τα πάνω, της πιάνω σφιχτά τους αστραγάλους και το πάω αργά και συρτά ως το καθε μπούτι απο πίσω, τη νιώθω να ανοίγει – προσμονή, ε?

Πώς γίνεται και κάθε μα κάθε φορά να περιμένει κίνηση, και να είναι έτοιμη να κανει το ακριβώς ανάποδο, να μου τη σπάσει, να μου δείξει ότι έχει επιβολή (λέμε τώρα...). Χμ, και το γλείψιμο πάνω από τις κάλτσες δεν είναι κακό – περίεργη αίσθηση, σα να γλείφεις μπομπονιέρα, αλλά κ***ωτικό, δε λέω...

Οπα! Να να τη δω, που είναι η ώρα της να κανει κόνξες, δεν ξερει τι την περιμένει... Σηκώνουμε μπλούζα χωρίς να την βγάλουμε, πασαλείβουμε το κραγιονάκι και βάζουμε τα δάχτυλά στο στόμα της, την ακουμπάμε με ό,τι έχουμε από τη μέση και πάνω (από κει και κάτω μακρια, μη τα σκατώσω κιόλας...)

Για έλα, κάτσε να δούμε πώς θα ξεφύγεις σήμερα.... Κάνε μου κόλπα, που μου γυρίζεις και τουρλώνεσαι και περιμένεις για να με παιδέψεις, και κάνω μετά ό,τι γουστάρω ΑΦΟΥ μου βγάλεις την πίστη πρώτα, να μ’έχεις στα γόνατα...

Σήμερα κοριτσάκι δε με φτιάχνεις εσύ, μόνος μου παίζω, μόνος μου φτιάχτηκα, κατεβαίνω με ντρίμπλες άσχημες κι εσύ κομπάρσα... Εχεις πισωκίνηση sugar?

Τρι Μαϊ 30, 01:23:58 πμ  
aphrodite said...

Γυναίκα με βιτρίνα τσαμπουκά, ψωνισμένη να φαίνεται κάτι καλύτερο απ’αυτό που είναι, στα κρυφά μουτζώνει συνέχεια την τύχη της, την τύφλα της, τη μούρη της γενικώς....

Κατερίνα. Zerrin.

Αντρας ανατολίτης, από τους εξόχως δυτικοποιημένους, με τον αφέντη μέσα του και τον γιάπη απ’έξω του, στα κρυφά ξέρει ότι ξέρει και δεν τον νοιάζει να το δείξει κιόλας. Αλλά μια νίκη, σε καθε επίπεδο, είναι νίκη, όπως και να το κάνουμε...

Αντώνης. Adem.

Πάρτε οποιονδήποτε συνδυασμό θέλετε:

1. Κατερίνα-Adem.
2. Κατερίνα-Αντώνης.
3. Zerrin- Αντώνης.
4. Zerrin-Adem

Πιστεύει κανείς σας ότι σε αυτό ακριβώς το «slice-of-life» σενάριο, έχει η καταγωγή σημασία για το συγκεκριμένο παιχνιδάκι εξουσίας? Μμμ?

Πιστεύει κανείς ότι αν τα βρούνε αυτή την ώρα (πριν βγουν για βραδυ / πριν αρχίσει να χοντραίνει η ανάλυση κι αρχίσουν τα καμπανάκια της σχέσης, πάρτε το σε όποιο βάθος θέλετε), μπορεί η καταγωγή να τους χαλάσει το παιχνίδι?

Επιμύθιον: Μake love, not war!!!

(Να πλακωνόμαστε στις μάπες, ναι, αλλά να βγαίνει και τίποτε καλό στο τέλος... Σήμερα νίκη εγώ, αύριο νίκη εσύ, όλοι νικητές!)


Σημ: Ποιό ζευγάρι ήταν τελικά? Χμμμ, να πούμε απλώς ότι την επόμενη φορά θα είναι η σειρά να δούμε από την κλειδαρότρυπα πώς γ**** η Κατερίνα. Θ’αλλαξοπιστήσει ο έρμος!

Καληνύχτα σας!!!

Τρι Μαϊ 30, 01:25:39 πμ  
Το σωστό να λέγεται said...

-> πολυδεύκη

Στην Αθήνα κομίζεις γλαύκαν;

Το έχω διαβασει εδώ και καιρό. Σαν να ήταν γραμμενο απο το τουρκικο υπουργείο Προπαγάνδας.
Εκείνο που έχει ολόκληρο στράτευμα απο φοιτητάκους που γραφουν σελίδες ολόκληρες για την γενοκτονία που έκαναν τάχατε οι Αρμενιοι και οι Έλληνες στους Τούρκους.

Δεν μου απάντησες όμως σε -παλαιότερο μήνυμα γιατί ο Ιός βγάζει τα τοξικά του δηλητήρια σε βιβλία προς πώληση.
Πάνε για πτώχευση;
Σταμάτησαν οι διαφημίσεις;

Αν θελεις να μάθεις πως δουλεύει το σύστημα διάβασε το βιβλίο του Κύρτσου.
Μπορέι να γράφει μόνο για την εμπειρία του απο δεξιές εφημερίδες, αλλά του ξέφυγαν και μερικά για τις εφημερίδες του ΠΑΣΟΚ.

Τρι Μαϊ 30, 01:39:19 πμ  
mickey said...

Το σωστό να λέγεται (Tuesday, May 30, 2006 12:47:35 AM) είπε:
"Πρέπει να'σαι στις καλές σου σήμερα."

Όντως! Ας όψεται ο φτερωτός ακόλουθος της Αφρούλας ;)

Πάντως κι εκείνη δε δείχνει να πτοείται με τίποτα. Είναι σε ...turbo mode :))

Τρι Μαϊ 30, 01:49:37 πμ  
jane e. said...

του αιδοίου μου τα πάθη γιγνώσκεις,
ω συ οσφραίνεσαι του πατρός μου τον σφιχτήρα

Τρι Μαϊ 30, 01:54:24 πμ  
Jane E. said...

@andy

Βλέπεις πως δε σώζει το avatar;

@κλωνοποιημένη jane e.

Σ' αγαπώ.

Τρι Μαϊ 30, 02:21:32 πμ  
p_aris said...

Παρακολουθώ όλες αυτές τις συσζητήσεις. Τουρκία , Ελλάδα κλπ. Μου δημιουργούνε ένα αίσθημα φυγής. Να φύγω από αυτή την χώρα, να πάω αλλού, να μη τα ακούω να μη με νοιάζει. Με αυτές τις μαλακίες θα φάμε την ζωή μας ρε παιδια?

Τρι Μαϊ 30, 02:23:09 πμ  
mickey said...

Μάλλον έκλεισε το μαγαζί.

Άντε να πάρουμε και την ...Πόλη (ουπς, συγγνώμη γάτε, πιπέρι στο στόμα γρήγορα - ή καλύτερα ...ποντικοφάρμακο).

Πάντως σε δυο χρόνια, θα έχουν περάσει 555 στρογγυλά από την "αποφράδα" ημέρα. Άν πάντως μέχρι τότε ο Don δεν έχει εξαντλήσει τις εφτά ψυχές του και είναι ακόμα σε θέση να πληκτρολογεί (ή έστω να νιαουρίζει στον ...Λογογράφο), υπόσχομαι να σας πήξω στα σχόλια!

Για να μην πω τι θα γίνει στην 666η επέτειο - ελπίζω ο τρισέγγονός μου να έχει πάρει τα ...γονίδια.

Προς το παρόν θα αρκεστώ σε μια διακοσοπενηντάρα και βλέπουμε ;)

Τρι Μαϊ 30, 02:25:20 πμ  
DimitrizZzZz said...

Γιατί ρε, εγώ δεν θ' άλλαζα την Ελλάδα, ακριβώς λόγω αυτών των απόψεων.
Που θα βρεις καλύτερα ανέκδοτα;
Στο κείμενο του ο Δήμου εξισώνει τους Ιταλούς με τους Τούρκους.
Τέτοιες σκέψεις μόνο η ελληνική διανόηση προσφέρει.
Ο Μπενίνι στην ταινία του Η ζωή είναι ωραία, έδειξε τους Αμερικανούς να μπαίνουν πρώτοι στο Βερολίνο.
Ρε τι κάνει ο άνθρωπος για να πάρει ένα βραβείο.

Γι αυτό σου λέω: Κάτσε να γελάσουμε!

Τρι Μαϊ 30, 02:32:28 πμ  
mickey said...

This post has been removed by the author.

Τρι Μαϊ 30, 02:32:43 πμ  
Lefteris Kritikakis said...

Και μια και πιάσαμε λίγο και την ενάτη Σεπ 01, ε, οι Αμερικάνοι δεν ήταν συνηθισμένοι σε τέτοια... γι' αυτό και τους πείραξε τόσο πολύ. Το ότι μέχρι τότε η Αμερ. ήταν ξέφραγο αμπέλι, αυτό το ξέρουν... όσοι ξέρουν. Εκείνο τον καιρό έμπαινα στα αεροπλάνα από τέξας μερικές φορές χωρίς καν έλεγχο εισητηρίων. Τώρα, άστα.
Αλλά τους Ευρωπαίους δεν τους πείραξε και τόσο, διότι είναι συνηθισμένοι από παγκόσμιους πολέμους κλπ. με εκατομμύρια νεκρούς. Καταλαβαίνω. Εδώ ήταν πρωτοφανές.


Αφροδίτη... λες για τεστοστερόνη. Πάλι καλά που την έχουμε μερικοί, γιατί εσείς οι γυναίκες μερικές φορές δεν ξέρετε τι θέλετε. Λέτε "θέλω άντρα ευαίσθητο" και μόλις τον βρίσκετε, "μα καλά, πούστη μου φέρανε;". Η τεστοστερόνη, αν και ενοχλητική για τις γυναίκες, ήταν πάντα και αυτό που τις τράβαγε ιδιαίτερα, πέρα απ' οτιδήποτε άλλο.
Στη θέση μου για τους "πανεπιστημιακούς", επιμένω: πλείστοι βλήτα (τώρα θα μου πεις, αυτό ίσως ισχύει και για τους πολιτικούς, και όλα τα άλλα "επαγγέλματα").

Δεν αγνοώ τη συμβολή των πανεπιστημίων στην τεχνολογική και πνευματική εξέλιξη, αλλά μου φαίνεται ότι οι υπεύθυνοι για κάθε καλό είναι κι αυτοί που δεν τους ακούμε ποτέ (είναι πολύ busy). Οι τεμπέληδες βγαίνουν και κάνουν δηλώσεις για να προσφέρουν μηδέν (βλέπε Τσόμσκι, μπλα μπλα μπλα, μισώ το μπους και κάτι άλλα, χεστήκαμε τι μισείς και τι αγαπάς ρε φίλε). Έχουν εξελιχθεί σε "δικτατορία των δοκτοράδων" (καλό ε;). Κι άμα διαφωνήσεις μαζί τους, θα σε φάει το πυρ. Σπανίως έχω γνωρίσει πανεπιστημιακούς που να σέβονται πραγματικά την άποψη του άλλου. Διότι έχουν φτυχίο και φοράνε γλασέ ρόμπες σαν τις γκόμενες του Χιου Χέφνερ.

Λευτέρης

ΥΓ. Ανησυχώ λίγο για τα συμπεράσματα στο Συμπόσιο του Πλάτωνα, εφ' όσον ήταν και λίγο πιωμένοι όλοι τους εκεί μέσα...

Τρι Μαϊ 30, 02:40:01 πμ  
harry reloaded said...

Μιας & η διαλυσις της Τουρκιας θα ...αργησει,προτεινω τα σμυρνεικα σεντονια να γινονται πρωι,με συνοδεια τουιστ,για οσες δεν μπορουν το αλλο.

Τρι Μαϊ 30, 02:42:09 πμ  
Lefteris Kritikakis said...

"Ο Μπενίνι στην ταινία του Η ζωή είναι ωραία, έδειξε τους Αμερικανούς να μπαίνουν πρώτοι στο Βερολίνο."

Λάθος, εάν θυμάμαι καλά. Τους έδειξε απλά να μπαίνουν στο συγκεκριμένο στρατόπεδο. Όμορφη και φορτισμένη σκηνή, γιατί πρέπει να την ερμηνεύεις πολιτικά; Στο κάτω κάτω ας το δεχτούμε: τον καιρό εκείνο τουλάχιστον, η ελεύθερη και ανεξήθρισκη και δημοκρατική και ανεκτική Αμερική ήταν ένα αιώνα μπροστά από τους φασίστες/κομμουνιστές/ρατσιστές Ευρωπαίους (που μετράγανε κεφάλια και κοιτάζαν χρώμα ματιών κλπ, άσε που δεν θυμάμαι εάν η Ευρώπη είχε τότε πάνω από 4 χώρες που ήταν δημοκρατίες...).

Λευτέρης

Τρι Μαϊ 30, 02:44:31 πμ  
vassiliskou said...

@jane e,

kalo to trolling toses meres?

Τρι Μαϊ 30, 02:54:40 πμ  
DimitrizZzZz said...

Δεν έχει σημσσία, οι Ρώσοι μπήκαν πρώτοι, και δεδομένου οτι θέλει να περιγράψει τις πρώτες στιγμές που συμμαχικά στρατεύματα έρχονται σε επαφή με αιχμαλώτους το σωστό θα ήταν να δέιξει Ρώσους.
Αλλά είπαμε: Κάνει πολλά ένας άνθρωπος για ένα βραβείο.

Τρι Μαϊ 30, 02:58:45 πμ  
Prosperos said...

Ήμουν έτοιμος να γράψω ότι πάσχετε από ''μεσσιανικό σύνδρομο'' και να σας συστήσω έναν ψυχίατρο αλλά με το κείμενό σας αυτό τι να πω; Σας ζητώ συγνώμη και μόνο για την ασεβή σκέψη που έκανα. Χωρίς να συμμερίζομαι τη λατρεία που νιώθουν ορισμένοι για το πρόσωπο σας την κατανοώ απόλυτα! Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλοι εμείς οι 'τεμπελχανάδες' του κυβερνοχώρου θα έπρεπε να συνεχίζουμε χωρίς τύψεις την ανταλλαγή σκέψεων, σχολίων και απόψεων επί παντός επιστητού. Μια δίκαιη νομοθεσία θα μπορούσε να μας είχε επιβάλλει μιας ώρας χειρωνακτική εργασία την ημέρα. Αντ'αυτού οι χειρωνακτούντες θα ήταν υποχρεωμένοι για μια ώρα να μαθαίνουν π.χ. μια ξένη γλώσσα.(Πως τα καταφέρνω πάντοτε να είμαι εκτός θέματος;)

Τρι Μαϊ 30, 03:02:57 πμ  
x-watcher said...

vrennus said...
Δεν είμαι σίγουρος ότι θα έπραττα το ίδιο, όμως, αν ο "εχθρός" ήταν π.χ. η Γαλλία - ίσως και να 'βλεπα τους γάλλους στρατιώτες ως ελευθερωτές!
...
Bλέπετε η μαρξίζουσας καταβολής σκέψη μου, μου επιβάλλει...
...
Το σωστό να λέγεται, οι μαρξιστές είναι ανέκαθεν διεθνιστές.
________________________
Θανάσης Τριαρίδης said...
(Μακεδονία της Κυριακής, στις 5-12-2004, 12-12-2004 και 19-12-2004)

Οι συνεργάτες των Ναζί, ταγματασφαλίτες και δοσίλογοι, έγιναν η μεταπολεμική οικονομική και πολιτική εξουσία...
________________
doctor said...

Κύριε Δήμου ο άνθρωπος αυτός σήμερα έχει ξεφύγει παντελώς.
Μας βρίζει, μας ειρωνεύεται και γενικά μας προσβάλλει με τους χαρακτηρισμούς του...

Τρι Μαϊ 30, 03:03:45 πμ  
Lefteris Kritikakis said...

Μπορεί να έχεις δίκιο (αν και ΔΕΝ ήταν πολιτικό το μήνυμα της ταινίας, άμεσα τουλάχιστον), αλλά εάν έδειχνε τους Ρώσους να μπαίνουν στο στρατόπεδο, τότε ποια θα ήταν η μετέπειτα τύχη του πιτσιρικά και της μάνας του; Θα κατέληγαν στην Ανατολική Γερμανία ή σε καμιά Ρωσία, οπότε η ταινία δεν θα είχε happy ending.

Λευτέρης

Τρι Μαϊ 30, 03:23:07 πμ  
DimitrizZzZz said...

Το παιδί το πήγαν εκεί από την Ιταλία, οπότε εκεί θα γύριζε ανεξάρτητως "απελευθερωτή".

Τρι Μαϊ 30, 03:43:17 πμ  
DimitrizZzZz said...

x-watcher
μοντάζ κειμένου κάνεις;
χαχα

Τρι Μαϊ 30, 03:45:29 πμ  
DimitrizZzZz said...

Δεν είμαι σίγουρος ότι θα έπραττα το ίδιο, όμως, αν ο "εχθρός" ήταν π.χ. η Γαλλία - ίσως και να 'βλεπα τους γάλλους στρατιώτες ως ελευθερωτές!
--
Οι Γάλλοι το πολύ να απελευθερώσουν κανα μπαρ από τα ποτά του. Πιο πολύ άντεξε Κρήτη από ολόκληρη την Γαλλία.

Τρι Μαϊ 30, 03:54:37 πμ  
evangelos said...

Γεια και χαρά σε όλους. Καινούριος (όχι στο διάβασμα, μόνο στο γράψιμο). Ήρθα στην Αμερική το 2002, πριν τέσσερα χρόνια. Δεν είναι και άθλος η σύγχρονη μετανάστευση όπως τον παλιό καιρό αλλά αμα δεν έχεις κανέναν κατα εδώ, ούτε και πολλά χρήματα είναι δύσκολα. Τέσσερα χρονια μαζί να βοηθάει ο ένας τον άλλον ο Tansel, η Emine, ο Βασίλης, ο Atilay, η Seda, η Banu και πόσοι ακόμα Έλληνες και Τούρκοι όλοι μαζί μια παρέα. Στην αρχή μοιράσαμε γλυκά και φαγητά στα δυο. Πήραν τον μπακλαβά, εμείς με νύχια και δόντια το κανταίφι, πήραν τους ντολμάδες πήραμε το μουσακά κοκ. Σήμερα τεσσερα χρονια μετά τα έχουμε δώσει όλα πισω. "Φέρε και από κείνο το κανταίφι που κάνετε με το καιμάκι και πες στην anne σου eline saglik προκαταβολικά". Άμα και πιάσουμε κανα δύσκολο θέμα βέβαια δεν μιλιόμαστε για καμια ώρα μέχρι να μαζευτούμε στο σπίτι του Emre ή του Δημήτρη και να παίξουμε κανα ρεμπέτικο, μια στροφή ελληνικά μια τούρκικα. Μα τα προβλήματα τα δύσκολα τα αφήνουμε άλυτα. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι κι αυτός μπορεί να σκότωσε κι αυτός μπορεί να βίασε κι αυτός προκάλεσε πόνο μεγάλο. Όλους μας τρώει το δίκιο. Όλοι επαναλαμβάνουμε την ιστορία που μάθαμε στο σχολείο (πήραμε τα βιβλία μας και τα περάσαμε δυο τρεις φορές - επανάληψη μήτηρ μαθήσεως γαρ) και κανείς δεν ακούει τον άλλο. Τέσσερα χρόνια σχεδόν σαν αδέρφια μέρα νύχτα μαζί κι όμως ...
Τεσσερα χρόνια μετά και σιγά σιγά μερικοί από μας μιλάν λιγότερο και ακούν περισσότερο. Θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια, νιώθουν την ανάγκη να μάθουμε την αλήθεια για το παρελθόν. Όχι για να απαιτήσουμε συγγνώμες, όχι για να αποδείξουμε την βαρβαροσύνη του άλλου, μόνο για να οικοδομήσουμε μια καινούρια σχέση σε υγιείς βάσεις.
Κι όταν γυρνάω στην Ελλάδα και τα συζητάω όλα αυτά είμαι φιλότουρκος. "Είδες τι κάναν πάλι οι φίλοι σου οι Τούρκοι, ...". Ναι έιμαι φίλος με τον Tansel, την Emine, τον Atilay τα άλλα 70 εκατομύρια Τούρκων δεν τα έχω γνωρίσει ακόμα. Ναι δεν πιστεύω ότι έχουμε δίκιο παντου και πάντα ότι είμαστε άγιο έθνος, ναι θέλω να μάθω την αλήθεια.
Όχι άλλο στην Ιστορία-προπαγάνδα.

(Ίσως το σχόλιο μου να μην κολλάει στα προηγούμενα, δυσκολεύτηκα να διαβάσω όλα τα 265 άλλα ήθελα πάρα πολύ να γράψω κάτι)

Τρι Μαϊ 30, 05:59:38 πμ  
DimitrizZzZz said...

This post has been removed by the author.

Τρι Μαϊ 30, 06:56:30 πμ  
DimitrizZzZz said...

Μην ανησυχείς κολλάει μια χαρά. Πολλοί σαν εσένα για κάποιο λόγο θεωρούν τρομερά περίεργο γεγονός την κοινωνική επαφή με Τούρκους, την φιλία μαζί τους, και φυσικά αυτονόητη την σύνδεση αυτής της φιλίας μεταξύ πολιτών, με τα πολιτικά προβλήματα των δύο χωρών.
Στο 90% αυτών των σχολίων είναι σαν να βλέπω αποσπάσματα από κάποια έκθεση τρίτησ δημοτικού, "αν τα παιδιά κυβερνούσαν τον κόσμο".

Τρι Μαϊ 30, 06:57:48 πμ  
evangelos said...

This post has been removed by the author.

Τρι Μαϊ 30, 07:46:26 πμ  
evangelos said...

@ Dimitrizzzz

"το 90% αυτών των σχολίων είναι σαν να βλέπω αποσπάσματα από κάποια έκθεση τρίτης δημοτικού, "αν τα παιδιά κυβερνούσαν τον κόσμο""

Δεν θα διαφωνήσω. Το άλλο 10% όμως είναι σαν να ακούω ανάλυση εξωτερικής πολιτικής στο καφενείο του χωριού μου.

Παρόλα αυτα προσωπικά πιστεύω ρεφορμισμοί και λύσεις προβλημάτων που γίνονται και δίνονται top-down και όχι bottom-up (απο κυβερνήσεις και όχι από λαούς προερχόμενοι) δεν έχουν μέλλον. Και όσο κι αν υποβαθμίζεις το 90% των σχολίων, αυτά δείχνουν ότι υπάρχει η ανάγκη της επαφής, της φιλίας, της αναζήτησης της αλήθειας για μένα μέσα από αυτες τις επαφές ώστε κάθε λύση να είναι σταθερή, ώστε οι λαοί να είναι έτοιμοι για λύσεις και οι εξουσίες να μην τρέμουν πολιτικά κόστη για να προχωρήσουν. Στο προηγούμενο σχόλιό μου έχασες το βασικό σημείο που είναι η διαρκής αναζήτηση της αλήθειας δηλαδή η διαρκής αμφισβήτηση και όχι ένα προσωπικό στιγμιότυπο international φιλίας.

Τρι Μαϊ 30, 07:48:39 πμ  
Nikos Dimou said...

Καλημέρα

Μια χαρά τα πήγατε χωρίς εμένα (να το έχω υπόψη μου).

Βέβαια, αν εξαιρέσουμε το σεντόνι της Αφροδίτης (πρωτότυπη ανάλυση των Ελληνοτουρκικών ...σχέσεων) τα άλλα όλα ήταν προβλέψιμα και μονότονα.

Πραγματικά το θέμα έχει εξαντληθεί.

Τρι Μαϊ 30, 07:56:50 πμ  
Dion.M. said...

Όταν συναναστράφηκα με Τούρκους, δεν ενοιωσα ποτέ εκ μέρους τους κάποιο αίσθημα εχθρότητας. Αντίθετα μου φάνηκαν φιλόξενοι και φιλικοί. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι συναντάμε και συναναστρεφόμαστε συνήθως τους κατά κάποιον τρόπο κοσμοπολίτες και αυτούς που έχουν συνηθίσει να συναναστρέφονται ξένους. Από την δική μου πλευρά φερόμουν πάντα φιλικά και ποτέ δεν κατάλαβα να το κάνω με κάποια προσπάθεια.

Οταν επίσης κρίνουμε συγκεκριμένα άτομα, πέραν από τον τρόπο ζωής και αξιών που είναι διαφορετικός λόγω του Ισλάμ, θα ήταν εντελώς παράλογο να τα καταδικάζαμε μόνο και μόνο επειδή ανήκουν σε ένα σύνολο, που λέγεται «Τούρκοι».

Το θέμα είναι όμως πού «το πάνε» οι ηγεσίες». Γιατί ο Τούρκος δεν είναι «αναρχος» όπως εμείς αλλά πειθαρχικός. Επί πλέον οι ηγεσίες έχουν την δυνατότητα να τον φανατίσουν όταν χρειαστεί.

Τώρα αν τους κρίνουμε ώς σύνολο και την προσφορά τους στον πολιτισμό, τότε υστερούν καταφανώς έναντι των άλλων γειτόνων μας Ιταλών και των Ευρωπαίων. (Οι Βαλκάνιοι εξαιρούνται από την σύγκριση διότι έχουν περάσει μακρόχρονη Τουρκική κατοχή).
Θα έλεγα μάλιστα ότι η υπανάπτυξη των Βαλκανίων οφείλεται στην απομόνωσή τους από την Ευρώπη κατά την «Renaissance» εξ αιτίας ακριβώς της Τουρκικής κατοχής.

Για τους Τούρκους, ο Toynbee αναφέρει ότι, έχοντας νομαδική νοοτροπία η σκέψη τους ήταν να εκμεταλλευτούν τους υποτελείς λαούς, όπως έκαναν με τα κοπάδια τους. (Χαράτσι, παιδομάζωμα). Για τον λόγο αυτόν αν και δημιούργησαν με την στρατιωτική ισχύ μεγάλη αυτοκρατορία, που κράτησε αιώνες, δεν είχαν αντίστοιχη προσφορά στον πολιτισμό. Εν αντιθέσει με τους άλλους μουσουλμάνους τους Αραβες.

Τρι Μαϊ 30, 08:21:56 πμ  
Υποκείμενο δικαίου said...

"Εδώ οι Αμερικάνοι έχουν ήδη βάλει χέρι στους άλλους πλανήτες του ηλιακού συστήματος (αμφισβητείτε στα σοβαρά ότι ο Άρης είναι ήδη Αμερικάνικο έδαφος;)"

Εεεε...ναι, το αμφισβητούμε...

Τρι Μαϊ 30, 09:30:12 πμ  
ioannisk said...

Διαβάζοντας τα comments του «Απολλύων» ανεβαίνει και άλλο η εκτίμηση που τρέφω στους Έλληνες που σπουδάζουν στην Μεγάλη Βρετανία και δεν συναναστρέφονται με Έλληνες. Φυσικά αυτοί σπουδάζουν …

Τρι Μαϊ 30, 11:23:24 πμ  
Maria Velliou said...

Απολλύων, νομίζω ότι ευνοείς κάπως υπερβολικά το δυτικό τμήμα της χερσονήσου και αδικείς το κεντρικό. Κατά τα άλλα συμφωνώ απόλυτα. Θα είναι και για δικό τους καλό.
Κατά τα άλλα, αμιγώς συνασθηματικοί λόγοι είναι αυτοί που χωρίζουν τους Ολυμπιακούς από τους Παναθηναικούς. Τους Έλληνες και τους Τούρκους, καλώς ή κακώς, τους χωρίζουν και υλικά συμφέροντα ισχυρά, όπως και τα αδέρφια που τσκώνονται για περιουσίες. Για να καταλάβουν ότι το ουσιαστικότερο συμφέρον τους βρίσκεται στην ειρήνευση και αν αντισταθούν στα σχέδια των στρατοκρατών απαιτείται παιδεία. Την οποία οι γείτονες κατά πλειοψηφία λόγω φτώχειας και καταπίεσης δεν είναι εύκολο να αποκτήσουν. Άρα μπλα μπλα μπλα και ούτω καθεξής από την αρχή.
Πάντως νομίζω ότι όσοι δυσκολεύεστε να διανοηθείτε την Τουρκία με διαφορετική μορφή απ' ότι έχει σήμερα, στην ουσία δυσκολεύεστε να διαχωρίσετε το λαό, τους πολίτες-άτομα από το κράτος, το οποίο θεωρείτε δεδομένο.

Τρι Μαϊ 30, 02:02:04 μμ  
Το σωστό να λέγεται said...

-> Μαρία, Απολλύων, Διον.Μ.

Σωστοί στο θέμα!


-> κυρ Νίκος είπε

"αν εξαιρέσουμε το σεντόνι της Αφροδίτης ... τα άλλα όλα ήταν προβλέψιμα και μονότονα"

Φαίνεται ότι διάβασατε "τα άλλα όλα" με μισό μάτι, εκτός από το προνοωγραφικό της Αφροδίτης, πολύ ωραίο, αλλά μου θύμισε light cybersex.
Ούτε ο ΜιΝίστας ο προνοώγερος θα σήκωνε ... φρύδι για κάτι τέτοιο.

Πάμε σε δεύτερη εφηβεία
ξανά;
Ελπίζω η εμπορικότητα της ελληνικής λογοτεχνίας να μην απελευθερώσει ξανά τέτοιες "συγγραφικές" δυνάμεις, που εχουν πολύ μικρή σχέση με τη λογοτεχνία.

Τρι Μαϊ 30, 09:14:38 μμ  
Mixail Saxpazis said...

Xairetai!

Deyteri fora pou epikoinono mazi sas kyrie Dimou kai proti me tous anagnostes sas.

Exo na po kati asteio isos, Noitho enoxos... Mia zoi enoiotha enoxos gia thn htta ton progonon mas(?). Nai eimai genimenos stis 29/05/81 kai kathe xrono mazi me ta dora moy epairna kai mia (pikri?) ypenthimisi oti "Aaaa! shmera einai h epeteios tis Aloseos tis Polis!" kai ego eniotha enoxos!

Megalosa pia diavasa ligo istoria (pera apo to sxolio) kai moy perase san paidiki astheneia ena prama.

Alla kyrios ayto pou me litrose htan kati allo. Siniditopoiisa kati poli aplo... Ta synora yparxoun mono stous xartes. Panathema me pote tha stamatisei o kosmos na vlepei tin pagosmiopoiisi san katara kai tha katalavoyn oti einai h megaliteri evlogia (kai h teleytaia isos elpida) gia tin athropotita. Pote epitelous oloi tha katalavoyn oti pano se ayto to vraxo poy zoume eimaste oloi isoi (alla oxi idioi).

Den exo na xoriso tipota me opoiondipote Tourko, Alvano, Roso, Giougoslavo, Italo, ktl ftanei na min einai fanatikos. Eimai sigoyros de oti tha mporousame na eimaste kai poli kali filoi.

Xairomai pou sta 25 mou pleon xinizo tin mouri mou otan eimai konta se kapoio alodapo mono otan moirizei, akrivos oti tha ekana kai me ena aplito allina (Nai yparxoun kai aytoi kai einai mpolikoi)

Kapoios kalos anthropos (nomizo o aderfos mou!) mou emathe pos den arkei na entopizo to provlima alla tha eprepe na propatho na to epilio kiolas, opote...

Den pistevo stis rizikes allages se ayta ta pragmata to pio diskolo pragma na alaxei einai h neotropia. Prota prepei na apovaloume apo mesa mas to misos kai ta stereotypa (oloi xeroume ti einai OLOI oi Aggloi) kai meta na kanoyme ton kopo na mathoume sta paidia mas (otan apoktisoume), pos tous anthropous tous krinoume apo tis praxeis toys kai oxi apo tin katagogi tou.

Parepiptontos, o monadikos anthropos pou xero na klaei otan tragoudaei ton ethniko mas ymno einai Soudanikis katagogis, kai mexri prin 8 xronia kai Mousoulmanos. To poio asteio einai pos o idios mou zitise na ton vaftiso gia na min antimetopizei
provlimata me kapoious ellinares.

Nomizo oti katalitiko rolo sta parapano poy anafera tha paixei to internet afou opos diavaso tora sto "psifiaki zoi" epitelous h apostasi pethane.

Παρ Ιουν 16, 06:27:43 πμ  
Didactor said...

Κάποιες επισημάνσεις μόνο: Οι τούρκικες νομαδικές φυλές φτάνοντας στη Μ. Ανατολή δέχτηκαν τον πολιτισμό και τη θρησκεία των Αράβων και των Βυζαντινών (δηλ. των Ελλήνων, των Περσών κ.α). Έτσι πολλά από τα πολιτισμικά στοιχεία που θεωρούμε Τούρκικα δεν είναι τίποτα άλλο από συνήθειες και παραδόσεις των αρχαιότερων φυλών της περιοχής, που φυσικά οι Τούρκοι αφομοίωσαν αλλά και μετεξέλιξαν. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά: kiofte < κεφτές < κοπτόν κρέας (Βυζαντ.). Ο μουσακάς, ο μπακλαβάς, τα γεμιστά φαγητά (dolma > εν τολμά > τουλούμι),τα γλυκά με φύλλα-κρέμα-ξηρούς καρπούς-μέλι, τα λουκούμια κ.α συναντώνται στους αρχαίους Έλληνες και είχαν διαδοθεί στην εγγύς ανατολή κατά τους ελληνιστικούς χρόνους. Το ίδιο συνέβη και στη μουσική (η αρχαιοελληνικοί δρόμοι διαμόρφωσαν τη βυζαντινή μουσική, η οποία μετέγγραψε και τις περσικές μέλωδίες) τους χορούς, τη γλώσσα κ.α. Αυτό δε σημαίνει πως ο τουρκικός πολιτισμός είναι κατώτερος - είναι απλώς μεταγενέστερος του Ελληνικού, του Περσικού, των Αράβων - Εβραίων και του (αραγούς) συνόλου των λαών της Α. Μεσογείου. Άλλωστε Τούρκος θεωρούνταν οποιοσδήποτε (έμμισθος ή μη) τους ακολουθούσε στις μετακινήσεις και κατακτήσεις τους. Ας μην βιαζόμαστε λοιπόν κάθετι με τούρκικο όνομα να το βαφτίζουμε τούρκικο (όπως και το ελληνικό αλφάβητο δεν είναι ελληνικό). Αυτά, χωρίς διάθεση εθνικισμού - άλλωστε τα έθνη δημιουργήθηκαν τους τελευταίους αιώνες, όπως και τα αστικά κράτη της Τουρκίας και της Ελλάδας!

Πεμ Ιουν 22, 01:33:26 πμ  

Ανακοίνωση Σχολίου

<< Home