Send As SMS

Τρίτη, Μάϊος 23, 2006

Συκοφαντίες και Botero

Με το επαναληπτικό σεντονο-σχόλιό του, ο troll Isaac 85 με γύρισε πίσω στις μέρες της Κατοχής.

Όταν δεν είχαμε να φαμε. Όταν πουλήσαμε ό,τι πολύτιμο υπήρχε στο σπίτι (από το πιάνο Bechstein της μητέρας μέχρι τα παλιά προγονικά κοσμήματα) για λίγο λάδι. Όταν ο πατέρας έπρεπε να πηγαίνει κάθε μέρα στο Παλιό Φάληρο (με ή χωρίς συγκοινωνία) γιατί είχε πάρει δυσμενή μετάθεση από τον κατοχικό υπουργό. Μετά την απελευθέρωση ξαναπήρε την θέση του στην διεύθυνση της πρώτης οικονομικής εφορίας Αθηνών (που είχε από το 1938). Τόσο δοσίλογος ήτανε...

Στο Κολέγιο σπούδασα με υποτροφία, λόγω καλών επιδόσεων και οικονομικής αδυναμίας της οικογένειας. Στην Γερμανία δεν είχα καμία υποστήριξη από το Γερμανικό κράτος – αλλά από ένα σημείο και πέρα εργαζόμουνα.

Αυτά για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις. Διότι, όπως είπε και ο Δόκτωρ Bartolo (στους «Γάμους του Figaro»): “Calomniez, calomniez, il en reste toujours quelque chose”. (Συκοφαντείτε, συκοφαντείτε – πάντα κάτι θα μείνει).

Είναι περίεργο πως οι συκοφάντες δεν βρίσκουν καν κάτι το πιθανοφανές για να λερώσουν – αλλά ισχυρίζονται πράγματα που εύκολα αποδεικνύονται ψευδή.

Πρέπει να φύγω. Σε δεύτερο edit, οι εντυπώσεις από τα χθεσινά ειρωνικά εγκαίνια.


BOTERO RULEZ!

Σπάνια έχω δει πίνακες να ειρωνεύονται ανθρώπους. Όμως οι χυμώδεις και μυθικοί ήρωες του Botero φαίνονταν να καγχάζουν με την κοσμοσύναξη των τεχνόφιλων σνομπ, πολιτικάντηδων και lifestyle idiots, που είχαν μαζευτεί εχθές στα εγκαίνια.

Δεν πάω ποτέ σε τέτοιες τελετές. Δεν έχει νόημα – δεν βλέπεις τα έργα αλλά όλους τους ανθρώπους που δεν θέλεις να δεις. Ειδικά εχθές πήγα για να συναντήσω ένα φίλο από τα φοιτητικά μου χρόνια, τον σκηνοθέτη Peter Schamoni που ήταν εδώ με το συνεργείο του επειδή γυρίζει ένα ντοκιμαντέρ για τον καλλιτέχνη.

Ο Schamoni έχει σχεδόν ειδικευτεί σε τέτοια δουλειά: έχει κάνει παρόμοιες ταινίες, δίωρης διάρκειας, για τους Max Ernst, Hundertwasser, Niki de Saint Phalle και άλλους. Για κάθε τέτοιο έργο δουλεύει ένα με δύο χρόνια, ζει μαζί με τον καλλιτέχνη και δημιουργεί μία πλήρη φιλμική βιογραφία του.

Ούτε με τον φίλο μου μίλησα – ήταν τέτοια η κοσμοσυρροή, που τον έβλεπα από μακριά να δίνει οδηγίες στον κάμεραμαν, αλλά ήταν αδύνατο να τον πλησιάσω.

Αυτό που μου έμεινε, εκτός από τους παντοδύναμους πίνακες, ήταν η αντίθεση ανάμεσα σε αυτούς, που αντιπροσώπευαν την γυμνή φυσική ισχύ, την ζωική ορμή του πρωτόγονου – και το κοινό. Ναι υπήρχαν και μερικοί εύσωμοι επισκέπτες – αλλά ήταν απλώς χοντροί, όχι πρωταρχικές δυνάμεις όπως αυτοί του Botero…

359 Comments:

aphrodite said...

Καλημέρα!

Σήμερα είναι μια λαμπρή μέρα, όλο υποσχέσεις!

Φιλιά σε όλους...

(Γάτε, μη μασάς!)

Τρι Μαϊ 23, 09:45:19 πμ  
Debby said...

Καλημέρα!!!

Αλήθεια ποιος ο λόγος που ξεκινάει κανείς να συκοφαντεί???

Εχει ψυχολογίσει κανείς αυτούς που το κάνουν???

Τρι Μαϊ 23, 09:48:14 πμ  
paragrafos said...

Κανείς μας δεν μασάει.

Άλλωστε αυτό το άτομο εμπόδια προσπαθεί να βάλει στις συζητήσεις μας, καθώς παρεμβάλλει τεράστια επαναλαμβανόμενα σχόλια τα οποία κανείς δεν διαβάζει.


Καλημέρα σας

Με αγάπη

Παράγραφος

Τρι Μαϊ 23, 10:01:56 πμ  
Χαμένο κορμί said...

Γενικά κύριε Δήμου, όποτε έχω πέσει σε έντυπο σχόλιο που αφορά το άτομόν σας, αρνητικό είναι.
Έλα όμως που εγώ όποτε σας εχω πετύχει σας διαβάζω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και χαρά, παλίοτερα στο RAM και όπου αλλού (είχατε περάσει και απο το 4ΤΡΟΧΟί νομίζω).

Χαίρομαι που γράφετε πλέον και σε blog

Όπως λένε και οι παραπάνω, don't chew.

Τρι Μαϊ 23, 10:09:46 πμ  
flying smurf said...

Καλημέρα και από εμένα...
Το καλύτερο σε τύπους σαν αυτούς είναι να δείχνουμε αδιαφορία. Οι αναφορές τους δίνουν και αξία.
ΝΔ, αλήθεια τι δουλειές έχετε κάνει κατά τη διάρκεια των φοιτητικών χρόνων;

Τρι Μαϊ 23, 10:14:58 πμ  
synas said...

Καλημέρα!
Εμένα προσωπικώς, να σας πω την αλήθεια, δεν μ’ ενδιαφέρει ουδόλως τι έκανε ο πατέρας σας στην κατοχή. Θα μ’ ενδιέφερε, αν χρησιμοποιούσατε την ύπαρξή του με κάποιον τρόπο -αν υπερηφανευόσασταν π.χ. ότι ο πατέρας ήταν στην αντίσταση.
Για εσάς είναι βέβαια θέμα τιμής της οικογενείας σας και πρέπει να την υπερασπισθείτε. Στα μάτια των υπολοίπων είναι απλώς κακοήθεια.
Και, ναι, δυστυχώς κάποια απ’ τη λάσπη κολλάει (ειδικά αν σου κάνουν όλη νύχτα πλύση εγκεφάλου)…
Τι τους έχετε κάνει, κε Δήμου;
Γιατί δημιουργείτε τέτοια πάθη;;

Τρι Μαϊ 23, 10:18:07 πμ  
onlycurious said...

Καλημέρα.
κ. Δήμου δεν έχετε να εξηγήσετε απολύτως τίποτα. Αν κάποιοι σας βλέπουν ως ελέφαντα δεν έχετε καμμιά δυνατότητα να τους αλλάξετε γνώμη.
Αντίθετα τους δίνετε σημασία (που δεν έχουν) εάν φαίνεται πως απολογείσθε σε αυτά τα υποκείμενα.
Δεν μας αφορά ο τρόπος που χρηματοδοτήσατε τις σπουδές σας.
Μας αρκεί που πιάσανε τόπο και επωφελούμαστε και εμείς από αυτό!

Τρι Μαϊ 23, 10:20:10 πμ  
loukas-maria said...

@ debby

Η ανικανότητά μου να προσεγγίσω, να φτάσω στα όποια ύψη (πνευματικά, κοινωνικά) με εξωθεί στην ανάγκη της συκοφαντίας. Γιατί μόνον έτσι μπορώ να χαμηλώσω αυτό που δεν μπορώ αλλιώς να αγγίξω. Και να νομίσω ότι είμαι και εγώ κάτι...

Αυτά για το χθεσινό troll.

Τρι Μαϊ 23, 10:20:26 πμ  
In Silence said...

Καλημέρα!

Οι φωτογραφίες σας ΝΔ, μιλούν για σας καλύτερα από οποιοδήποτε κείμενο.

Ίσως πάλι η εικόνα να είναι μια γλώσσα που προσωπικά κατανοώ βαθύτερα.

Τρι Μαϊ 23, 10:20:44 πμ  
Yannis H said...

Εγώ δεν κατάλαβα τι σημαίνει η συγκεκριμένη συκοφαντία. Κυρίως σαν προσβολή νεκρού μπορώ να τη δω – κι αυτήν την πράξη δεν τη μυθοποιώ όπως πολλοί. Δηλαδή άντε και να ήταν ο πατέρας του ΝΔ δοσίλογος: τι λέει αυτό για τον ίδιο τον ΝΔ; Νομίζω, ότι καθώς ο ΝΔ ακολουθεί τον δυτικό τρόπο σκέψης, η ‘κατηγορία’ τον συνδέει με μια επίφαση συνομωσίας και σκοτεινής συνδιαλλαγής με τους ανθρώπους της Δύσης. Όπως ο πατέρας ήταν δοσίλογος οικονομικά τότε, ο γιος είναι δοσίλογος πνευματικά σήμερα. Εκεί βλέπω να πηγαίνει λογικά – αν μπορείς να δεις με λογική βάση – αυτήν την κατηγορία. Μπου!!!! Ο κόσμος σκοτείνιασε. Παντού υπάρχει μια κρυμμένη διάσταση.

Βέβαια υπάρχει και η σπίλωση της οικογένειας, του ονόματος, της οικογενειακής ιστορίας. Όλοι είμαστε κάπως ευαίσθητοι μ’ αυτό. Για το πιάνο έναντι τενεκέ λαδιού το διάβασα εδώ και χρόνια. Να διαδίδεις αβάσιμες αλλά εύπεπτες και κίτρινες κατηγορίες, στιλ Αυριανής,… μέσα από το νετ… σε δεκάδες αντίτυπα μέσα στο βράδυ… Άρρωστα πράγματα.

Τρι Μαϊ 23, 10:27:53 πμ  
Jacobo said...

Καλημέρα ΝΔ!
Καλημέρα σε όλους!

@ΝΔ
Το ξέρετε ότι είστε καθαρός σαν φρέσκος αέρας. Και γνωρίζετε τι παθαίνει κάποιος που φτύνει κόντρα στον άνεμο. Οπότε αγνοήστε τους συκοφάντες κανείς δεν τους λαμβάνει υπόψη.

@Mickey (8.07 pm)
Απολογούμαι που έσβησα το σχόλιο που απευθυνόταν σε εσένα. Το έσβησα γιατί α) έμοιαζε με προσωπική επίθεση και δεν ήθελα να την εκλάβεις έτσι β) θα πυροδοτούσε μια συζήτηση που δεν τη συμπαθεί Ο ΝΔ και κανένας και γ) δεν είχα χρόνο να διαβάσω τα επόμενα σχόλια.

Εάν θέλεις όμως να μου απαντήσεις χρησιμοποίησε το e-mail μου.

Πάντα φιλικά
Jacobo

Τρι Μαϊ 23, 10:33:33 πμ  
Vrennus said...

Περισσότερο επικίνδυνος από το φανερό, τον κατεστημένο φασισμό που ένοιωσε στο πετσί της η οικογένειά σας αγαπητέ ΝΔ, είναι, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, ο κρυφός, ο λανθάνων φασισμός της καθημερινότητας που δεν λέει να σας/μας αφήσει, πότε ως Isaac 85, πότε με κάποια άλλη μορφή.

Έχω πολλές φορές αναρωτηθεί αν ο μόνος τρόπος που πρέπει να φερθείς στους φασίστες είναι ο φασιστικός - κι έχω φρίξει με τον εαυτό μου.

Τρι Μαϊ 23, 10:35:43 πμ  
synas said...

Κι «εκ μέρους του εβραϊκού λαού» κιόλας…
Ενώ κόντευε να κλείσει το blog για το ανάποδο.
Κάτι παίζεται πάντως με τους Εβραίους. Πολύ κυκλοφορούν στα μηνύματα. Γιατί;

Τρι Μαϊ 23, 10:39:07 πμ  
mickey said...

Καλημέρα σε όλους!

Προσωπικά δε διάβασα τι έγραφε το troll και δε με ενδιαφέρει. Με ενόχλησε απλά το συνεχές σκρολάρισμα. BTW, να επαναλάβω κάτι που είχε γραφτεί παλιότερα (και από άλλους) και πιστεύω πως θα βοηθήσει αρκετά:

Η σελίδα των σχολίων να βγαίνει σε ανεξάρτητο παράθυρο!

Από το Dashboard, πάμε στο blog μας και επιλέγουμε Yes στο Settings->Comments->Show comments in a popup window?

Τη λογική αυτή έχουν ακολουθήσει αρκετοί bloggers, όπως π.χ. ο alombar42 και ο Λαμπρούκος.

Τα σχόλια διαβάζονται πολύ πιο εύκολα και το scrolling μειώνεται θεαματικά!

Τρι Μαϊ 23, 10:40:43 πμ  
aphrodite said...

@mickey,

(Που πανω σου χτίστηκε μέχρι ολόκληρη αυτοκρατορία Disney, όχι αστεία!)

Εχεις και ρόδα, πάμε μια βόλτα?
:))))

Τρι Μαϊ 23, 10:59:22 πμ  
ikd said...

@debby

Με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων έχει ασχοληθεί και η ψυχολογία (ιδίως η κοινωνική ψυχολογία). Συνήθως όταν δεν μπορείς να περάσεις ένα μήνυμα μέσα από το περιεχόμενο του μηνύματος (άμεσος, ευθύς τρόπος) το περνάς με έμμεσο τρόπο μέσα από τον αποστολέα, την πηγή της πληροφορίας. Η διαχείριση της πληροφορίας και η ικανότητα να παρουσιάζεις την πληροφορία όπως θέλεις είναι ουσιαστικά συστατικά της προπαγάνδας, της χειραγώγησης, της ...

Ι.

Τρι Μαϊ 23, 11:01:57 πμ  
mickey said...

Σχετικά με τους κακόηχους "σεφτέδες" που συζητήθηκαν χθες, μια και έκανα εγώ την κακή αρχή, οφείλω μια εξήγηση:

Μόλις πήρα χαμπάρι το νέο blog του γάτου έσπευσα και από την έκπληξη και τη βιασύνη μου δεν έγραψα κάτι άλλο καλύτερο, π.χ. "Καλορίζικο" ή κάτι τέτοιο. Αν το έκανα, δε θα υπήρχε πρόβλημα πιστεύω. Το δεύτερο σχόλιό μου εκεί ήταν εκείνο που θα ήθελα να υπάρχει ως πρώτο στο νέο blog.

Για να μη δίνω λοιπόν το κακό παράδειγμα, αν θέλει ο γάτος, μπορεί να σβήσει οριστικά (με permanent delete) το πρώτο μου σχόλιο στο πρώτο post και να κρατήσει μόνο το δεύτερο, το οποίο αυτόματα θα καταστεί πρώτο. Έτσι θα είμαστε όλοι ευχαριστημένοι νομίζω! Όπως υποσχέθηκα άλλωστε μετά την εκεί κατοστάρα (η οποία θα χαθεί φυσικά αν σβηστεί το πρώτο μου σχόλιο), δεν πρόκειται να ασχοληθώ ξανά με αριθμολαγνείες στα δύο blog του οικοδεσπότη.

Απλά ήθελα να κάνω το πρώτο σχόλιο στο blog κι αν δεν το έκανα δε θα τα έβαφα και μαύρα. Ένα παιχνίδι κάνουμε, μην τα βλέπουμε όλα ΤΟΣΟ σοβαρά πια!

Τρι Μαϊ 23, 11:01:59 πμ  
mickey said...

Αφροδίτη μου, προκειμένου να πάμε βόλτα μαζί, ακόμα και ...κότερο θα έπαιρνα :))

Τρι Μαϊ 23, 11:05:41 πμ  
Yannis H said...

Έλα βρε Μίκυ, ένα θέμα έθιξα και όχι σαν ευαγγέλιο - μπορούσε να γίνει συζήτηση. Άσε που, με τη μανία σου με τις κατοστάρες και τις 666άρες (πολύ κίνκυ ακούγεται αυτό), δικαιούσουν περισσότερο από όλους να κάνεις το ‘σεφτέ’ σε ολόκληρο μπλογκ. Ξεχαρμάνιασες για μια ζωή …

Τρι Μαϊ 23, 11:07:31 πμ  
Yannis H said...

Σε κάθε ποστ το πρώτο μήνυμα να είναι ‘σεφτές’ – εγώ αυτό είχα στο μυαλό μου όταν το έγραψα…

Τρι Μαϊ 23, 11:07:58 πμ  
BadlyDrawnBoy said...

Στο προηγούμενο μπλογκ ο ΝΔ ανέφερε ότι το ολοκαύτωμα τον αγγίζει ψυχικά και η αμφισβήτηση του τον ενοχλεί ιδιαίτερα.

Το περίεργο είναι ότι κάποιοι κατηγόρησαν τον πατέρα του για δοσίλογο και αυτόν ότι οι σπουδές του χρηματοδοτήθηκαν από το Γερμανικό Κράτος. Δεν είναι κάπως ασυμβίβαστοι ο φιλοναζισμός με τον φιλεβραϊσμό;

Τις καταγγελίες για τον πατέρα του τις αντιπαρέρχομαι, γιατί αγγίζουν τα όρια του κουτσομπολιού. Οι αντιπαραθέσεις πρέπει να γίνονται με επιχειρήματα και όχι με χτυπήματα κάτω από τη μέση.

Ακόμη, όμως, κι αν υποθέσουμε ότι ευσταθούν (προς θεού, δεν υπονοώ τίποτα, δε γνωρίζω τίποτα και δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω το ΝΔ σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, όπως είναι η οικογένεια) οι καταγγελίες για τον πατέρα του, δε μπορώ να καταλάβω γιατί τα αμαρτήματα των προγόνων του θα πρέπει να βαραίνουν και αυτόν τον ίδιο. Έτσι δε σκέφτονται ούτε οι Ινδουιστές.

Είναι σωστό να ρίχνουμε το ηθικό βάρος των εγκλημάτων των ναζί στους σημερινούς Γερμανούς; Είναι σωστό να καταγγέλλουμε τον Θ. Πάγκαλο ως δικτάτορα επειδή τέτοιος υπήρξε ο παππούς του; Nομίζω ότι είναι προτιμότερο να κρίνεται ο καθένας από τα δικά του λόγια και έργα και όχι των προγόνων του. Εκτός πια κι αν έχει τα ίδια μυαλά με αυτούς, όπως λ.χ. η Αλεσάντρα Μουσολίνι

Τρι Μαϊ 23, 11:08:13 πμ  
Yannis H said...

Ξέχασα και κάτι: η Ισραηλινή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, προσκάλεσε σε εκδήλωσή της, το ΝΔ σαν κεντρικό ομιλητή. Δεν είναι πολιτικός, δεν είναι αποδεκτός από όλους, είχε λοιπόν κάποιο λόγο πέραν της αναγνώρισης της στάσης του, της προσωπικής ιστορίας του και για όλα αυτά, της απόδοσης τιμής στο πρόσωπό του;

Τα σχόλια περιττεύουν.

Τρι Μαϊ 23, 11:15:09 πμ  
mickey said...

No problem, Γιάννη. Ας ευθυμήσωμεν και ολίγον.

Πάντως, όποτε κάνει σεφτέ η Θεά τρέμω! Νομίζω όλοι καταλαβαίνετε το γιατί - ελπίζω να μη δούμε satanaki.blogspot.com όταν επιστρέψει ο γάτος :))

Μου θυμίζει γνωστό πρόσωπο, ο οποίος επισκεπτόμενος την Ταϊλάνδη πριν το τσουνάμι είχε πει: "Ωραία παραλία, Μαρίκα!" :PPP

(Το ανεκδοτάκι είχε γράψει κάποιος άλλος σχολιαστής παλαιότερα εδώ, αλλά δε θυμάμαι ποιος)

Τρι Μαϊ 23, 11:16:30 πμ  
Sraosha said...

Αγαπητέ Don,

συγγνώμη που δεν ασχολούμαι με καφριλίκια που απευθύνονται στον φίλο σου τον ΝΔ, αλλά σου γράφω εν κρυπτώ από τη δουλειά μου για ένα φλέγον προσωπικό μου πρόβλημα, εφόσον είσαι από τους λίγους γάτους με μπλογκ.

Εγώ και οι συμβία μου είμαστε τα κατοικίδια ενός χοντρού, βλοσυρού αλλά όμορφου γάτου, του Α. Ο Α. μάλλον μας έχει βαρεθεί τώρα τελευταία και προτιμάει να κοιμάται ψυχαναγκαστικά παρά να παίζει μαζί μας. Επιπλέον, άμα φέρουμε άλλα δίποδα κατοικίδια στο σπίτι του, εξαγριώνεται και τους κάνει τη ζωή πατίνι.

Παρακαλώ, εσείς ως ομοειδής του Α., συμβουλεύστε μας πώς να κατευνάσουμε το αιλουροειδές αφεντικό μας. Τέλος, τι θα γίνει άμα τεκνοποιήσουμε; Το ρωτάω αυτό γιατί δεν είμαστε στειρωμένοι.

Νιάο μετά τιμής,

Σραόσα

[άντε, για να αλλάξουμε κλίμα]

Τρι Μαϊ 23, 11:18:31 πμ  
Takis Alevantis said...

Νομίζω Νίκο ότι θα πρέπει να πάψεις ν'ασχολείσαι με το να δικαιολογήσεις τον οποιοδήποτε έναντι οποιουδήποτε ομιλεί εκ μέρους του «εβραϊκού» (ή και όποιου άλλου) λαού, ή ακόμη και οργάνωσης, θρησκείας ή δόγματος.

Το εμπόριο της ενοχής είναι το πρώτο και καλύτερο εμπόριο των μονοθεϊστικών θρησκειών - αλλά και του Πλάτωνα όπως μας έγραψες πριν λίγο καιρό. Μην πέφτεις στην παγίδα να απαντήσεις και - κυρίως - μη νοιώθεις άσχημα. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος όσων ομιλούν έτσι - να σε κάνουν να νοιώσεις ένοχος, για τον πατέρα σου, για τις σπουδές σου, για τα δεινά του εβραϊκού λαού, για ... δεν ξέρω κι εγώ τι ...

Τόχω γράψει και στο ιστολόγιό μου, το λέει και ο Φινκελσταϊν, ακόμη και οι ίδιοι οι ορθόδοξοι εβραίοι : στόχος ορισμένων είναι να δημιουργήσουν ένα φανταστικό αντισημιτισμό, για να προσποριστούν οι ίδιοι κάποια οφέλη. Προσωπικά δεν θα τους κάνω τη χάρη. Αγνόησέ τους να βρεις την ησυχία σου.

Τρι Μαϊ 23, 11:18:41 πμ  
Takis Alevantis said...

Κι ένα ανέκδοτο, που μου διηγήθηκε ένας αντισυνταγματάρχης (από τα σταγονίδια της λίστας Μπαντουβά, αν αυτό σας λέει τίποτα).

Ως νέος υπολοχαγός επισκέφτηκα κάποτε ένα τμήμα χωροφυλακής στην ελληνική επαρχία. Μπαίνοντας αντιλήφθηκα έναν χωροφύλακα που έδερνε στο πίσω δωμάτιο κάποιον δυστυχισμένο και του φώναζε:

- Είσαι κομμουνιστής ρε;

Κι αυτός απαντούσε:

- Όχι αλλά γίνομαι !

Τρι Μαϊ 23, 11:23:22 πμ  
aphrodite said...

@yannis h.,

"Σε κάθε ποστ το πρώτο μήνυμα να είναι ‘σεφτές’ – εγώ αυτό είχα στο μυαλό μου όταν το έγραψα…"


Εγώ λέω να είναι κεφτές!
(ή καφές, πουρές, φακές, ελιές, πιπεριές, σεφταλιές, μπερντές, λακές, μαθές, μικές έστω, να καταλαβαίνουμε όλοι τέλος πάντων!)

Α, παιχνίδι (βάλε τώρα που γυρίζει και λείπει ο Γάτος!!!):

Να βάζει ο πρώτος καλημερίζων (ε?) μια λέξη πολύ όμορφη, ή πολύ δύσκολη, ή πολύ αστεία, ή πολύ σουμαριστική του ποστ (εδώ μας θέλω!), κάποια λέξη που να μας ανοίγει την όρεξη, να είναι ένα... συνωμοτικό κλείσιμο ματιού!

Ετσι, να διαβάζουμε μετά τα σχόλια με κέφι(που τα διαβάζουμε έτσι ή αλλιώς, κάποιος θα πρέπει να κανει ειδική ανάλυση των επενδεδυμένων εργατοωρών εδώ μεσα...!)

Τρι Μαϊ 23, 11:28:41 πμ  
el-bard said...

Νομίζω ότι πρέπει να τελειώνει το θέμα με τον χτεσινό ...εκπρόσωπο. ΝΔ, δεν έχετε καμία υποχρέωση να απαντάτε σε τέτοιου είδους όντα. Εκτός αυτού, το τι είναι ο καθένας φαίνεται από μια λέξη που θα γράψει, από μια φωτογραφία που θα δημοσιεύσει.

Δυο φορές κρίμα να σπαταλάτε χρόνο και φαιά ουσία για να απαντάτε. Γνωρίζω ότι δεν απαντήσετε σ' αυτόν, αλλά όπως και να είναι στερείτε το blog από κάποιο άλλο σχόλιο που θα έδινε τη δυνατότητα σε όλους μας για μια συζήτηση.

Τρι Μαϊ 23, 11:31:37 πμ  
Black Swan said...

Το «σύνδρομο Τριανταφυλλόπουλου» είναι Κ.Δημου


Δηλαδή ανθρωποφαγία.

Ακριβώς όπως την εκφράζουν αυτοί οι «δημοσιογράφοι».
Είναι η εποχή της συκοφαντίας.


Του «πρέπει να τα μαθαίνει αυτά ο κόσμος»............

ΥΓ. Καντήλες βγάζω πλέον διαβάζοντας τέτοιους τύπους θέλω, δεν θέλω.

Δεν ξέρω, μπορεί ορισμένοι να εκλαμβάνουν ακόμη και τον ίδιον τον κυνισμό τους ως ειλικρίνεια , είναι θέμα IQ!

Τρι Μαϊ 23, 11:35:20 πμ  
maika said...

..καλημέρα

το όνομα Botero με πάει στην Κολομβία όπου κρατείται όμηρος (αν ζει ακόμα) η αγαπημένη Igrid Betancourt.. και τόσοι άλλοι που ονειρεύτηκαν πως μπορούν να σώσουν την πατρίδα τους...

άσχετο το σχόλιό μου αλλά αισθανθηκα την ανάγκη να το γράψω..

συγγνώμη κ.Δήμου

Τρι Μαϊ 23, 11:40:36 πμ  
aphrodite said...

@mickey,

"Πάντως, όποτε κάνει σεφτέ η Θεά τρέμω! Νομίζω όλοι καταλαβαίνετε το γιατί - ελπίζω να μη δούμε satanaki.blogspot.com όταν επιστρέψει ο γάτος :))"

Ασ΄τα ψόφια καρτούνι, ξέρουμε ποιός έκανε σεφτέ σε ολόκληρο το προηγούμενο μπλογκ, κι όλοι ξέρουμε (μόνον φωτάκια να αναβοσβήνουν γύρω-γύρω στην οθόνη και καραμούζες δεν έβαλες) ποιός έκανε σεφτέ σε ολόκληρο το καινούριο μπλογκ, οπότε αυτά αλλού!

:PPPPPPPP

Ολόκληρο Botero έχει το θέμα, με τις τόσο αναγνωρίσιμες φιγούρες του (και να θέλεις, δεν τις προσπερνάς εύκολα, σου κλείνουν το δρόμο ΛΟΛ ΛΟΛ ΛΟΛ), που κυμαίνονται από easy to the eye ως εξαιρετικά upsetting (με τους βασανισθέντες)....

Αμάν με τους.. κατιφέδες!
:))))

Τρι Μαϊ 23, 11:48:03 πμ  
Nikos Dimou said...

Mickey ευχαριστώ - ενεργοποίησα την διαμόρφωση που μου πρότεινες.

Έκανα και μία δοκιμή να δω πως μπαίνουν συνδιαχειριστές - έβαλα τον andy δοκιμαστικά και τον έβγαλα.

Αν χρειαστεί θα γίνει και αυτό.

Τρι Μαϊ 23, 11:54:52 πμ  
Nikos Dimou said...

Αναρωτιέμαι και εγώ για την πηγή του μίσους.

Υπάρχει και ένα σχετικό σχόλιο στο παλιό blog "Γιατί ενοχλώ".

Μου έχει συχνά συμβεί να μάθω ότι σε ένα σπίτι ή μία παρέα κάποιος εντελώς άγνωστός μου εμφανιζόταν ως γνωστός μου και έλεγε τα χειρότερα για μένα.

Γιατί;

Τρι Μαϊ 23, 12:00:20 μμ  
Nikos Dimou said...

Sraosha said...
Αγαπητέ Don,

Δύσθυμος γάτος είναι ή δυστυχής ή κακομαθημένος. Μήπως είναι γέρος (βαραίνουν με την ηλικία) ή άρρωστος; Μήπως του λείπει η παρέα; (ανθρώπινη). Μη φέρετε άλλο γατί στο σπίτι - θα δυστυχήσουν και οι δύο.

Όσο για τους απογόνους - συνήθως δεν υπάρχει πρόβλημα. Προσοχή μόνο στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης - η έγκυος κυρία να μην φάει καμία νυχιά (τοξόπλασμα).

DON

Τρι Μαϊ 23, 12:09:00 μμ  
mickey said...

Αφροδίτη,

Στο προηγούμενο μπλογκ, τον πρώτο σεφτέ τον έκανε στις 2/1/2006 ο ...μασκοφόρος φίλος σου! Τον τελευταίο, όλοι ξέρουμε ποια τον έκανε! :PPP

Εύχομαι να φανώ πιο ...γουρλής :))

Όσο για τις χθεσινές συκοφαντίες, μάλλον ο γάτος είναι ...υπερευαισθητούλης (για να είμαστε και στο πνεύμα του προηγούμενου post). Δε νομίζω πως χρειάζονται απαντήσεις ούτε διευκρινίσεις σε ανώνυμους συκοφάντες. Μόνο τα "χθεσινά ειρωνικά εγκαίνια" δεν κατάλαβα - λέτε κι ο δικός μου boxter να χάνει λάδια;

Νίκο, όπως θα είδες και μόνος σου, η αλλαγή με το νέο παράθυρο (maximized φυσικά) επιφέρει δραματικές βελτιώσεις στην ανάγνωση των σχολίων (αλλά και στη συγγραφή τους στο κάτω πλατύ παράθυρο). Πιστεύω πως αν είχε γίνει εξαρχής, θα είχαμε γλιτώσει από πολλά δεινά στο παρελθόν. Ακόμα και οι σεντονάρες διαβάζονται άνετα - μέχρι και το χθεσινό παραλήρημα του troll προσπερνιέται σε χρόνο dt ;)

Μην αναρωτιέσαι άλλο "γιατί ενοχλείς". Δώσε μας εκείνα που έχεις και ξέρεις να μας δώσεις και θα ξαναβρούμε το δρόμο μας. Ας υπάρχει η καλόπιστη κριτική (και αυτοκριτική), αλλά από κει και πέρα, σε όποιον αρέσουμε!

Υ.Γ. Σου έστειλα και email.

Τρι Μαϊ 23, 12:12:06 μμ  
neuron2 said...

Γιατί πολύ απλά δεν μπορούν σας φτάσουν.Όσα δεν φτάνει η αλεπού...

Τι να λέμε τώρα ΔονΓάτε.

Απλά εγώ προτείνω να τους γράψετε στα τέτοια σας. Το να αγνοείς κάποιον είναι η χειρότερη τιμωρία.

Έχετε τόσο όμορφη παρέα εδώ. Σιγά μην ασχολείστε με τα κατακάθια.

Keep Going, Σας Θαυμάζω!!!
:-)

Τρι Μαϊ 23, 12:13:21 μμ  
harry reloaded said...

Ο Αλεβαντης αποδειχθηκε οτι ειναι κρυφος & δηλητηριωδης αντισημιτης. Το μαγαζι εγινε βιλλα Αμαλια οπου μετεχουν & κουστουμαρισμενοι χρυσαυγιτες.

Τρι Μαϊ 23, 12:15:43 μμ  
mickey said...

Και μια διευκρίνιση στους απανταχού σχολιαστές:

Επειδή το νέο παράθυρο με τα σχόλια βγαίνει χωρίς μενού (είναι pop-up window), για να κάνετε ανανέωση (refresh) της σελίδας και να δείτε τα νέα σχόλια που τυχόν μπήκαν, πατάτε F5 αν έχετε Internet Explorer και Ctrl-R αν έχετε Mozilla Firefox.

Στην απίθανη περίπτωση που χρησιμοποιείτε κάποιον άλλον browser δείτε την αντίστοιχη συντόμευση πληκτρολογίου (keyboard shortcut) για την ανανέωση (refresh).

Τρι Μαϊ 23, 12:25:47 μμ  
Titika said...

Δεν χρειάζεται να δώσεις δικαίωμα για να πέσεις θύμα συκοφαντίας και κακίας. Το θέμα είναι οτι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που το δικαίωμα το παίρνουν από μόνοι τους.
Ψάχνουν τρόπους για να νιώσουν σημαντικοί! Αισθάνονται ασήμαντοι και εξαγριώνονται που είναι αόρατοι για όλους. Κάνουν ΦΑΣΑΡΙΑ για να τους προσέξουμε. Πονάνε και διασύρουν για να προκαλούν τις αντιδράσεις μας... αυτό τους θρέφει!
Νομίζω ήρθε η ώρα για "δίαιτα"!!!

Καλημέρα ;)

Τρι Μαϊ 23, 12:27:34 μμ  
cyrusgeo said...

Το πρόβλημα, ΝΔ, είναι ότι, όντας "επώνυμος" (χάλια λέξη) παίρνετε "αιρετικές" θέσεις.

Στο Ελλαδιστάν όποιος τολμά να εκφράζεται κατά των εθνικοθρησκευτικών μύθων αποκτά αυτόματα εχθρούς.

Τι θέλατε κι εσείς και υιοθετήσατε τον επικατάρατο ορθολογισμό; Δεν πηγαίνατε καλύτερα το Subaru για κανέναν αγιασμό, να σας δει κι ο Θεός;

Άσχετα μ' αυτά, αν ήσασταν "ανώνυμος" (πω-πω κάτι λέξεις...) δεν θα αποκτούσατε τέτοια κατοικίδια (τα τρολ εννοώ, έτσι;)

Τρι Μαϊ 23, 12:29:53 μμ  
cyrusgeo said...

Μίκυ, το F5 κάνει refresh ΚΑΙ στον Firefox.

Τρι Μαϊ 23, 12:30:56 μμ  
aphrodite said...

Συκοφαντείες...

Once and for all,

ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΕΤΑΕΙ ΛΑΣΠΗ
ΧΑΝΕΙ ΕΔΑΦΟΣ!


Κυριολεκτικά!

Γάτε, στο μπροστάρη κρεμάνε το κουδούνι... Αν ήσουν ο Κύριος Κακομοίρογλου, ούτε που θ'ασχολιόταν κανείς...
:))))

Τρι Μαϊ 23, 12:36:44 μμ  
aphrodite said...

Sorry, συκοφαντίες, όχι -είες, ούτε τη λέξη δεν μπορω΄ν'ασχοληθώ να γράψω...

και το είχε πει ο Adlei Stevenson - Αμερ. πολιτικός, κάτι θα ήξερε κι αυτός....

Τρι Μαϊ 23, 12:39:24 μμ  
Εργοτελίνα said...

Για τονBotero
εκανε η Μιραντολινα ενα καλο αφιερωμα
Ο ζωγράφος παρουσιάζει με αυτή τη ευκαιρία και την ενότητα έργων του - διαμαρτυρία για τους βασανισμούς κρατουμένων στις φυλακές του Αμπού Γκράιμπ, από τους βορειοαμερικάνους δεσμοφύλακές τους, αλλά και σε όλα τα μαύρα κελιά της υπερδύναμης ανά τον κόσμο.


Η ομάδα Καρατρανσαβαγκάρντια καλεί τους επισκέπτες της έκθεσης σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τους βασανισμούς κρατουμένων, στις 21.00, στον έξω χώρο της Πινακοθήκης, και σε πορεία μέχρι την πρεσβεία των ΗΠΑ στις 21.30. Η πορεία δεν θα έχει συνθήματα και θα διαλυθεί αφού οι μετέχοντες κρεμάσουν πανώ με αντίγραφα έργων του Μποτερό στα κάγκελά της.

Ομάδα Καρατρανσαβανγκάρντια"

Τρι Μαϊ 23, 12:46:29 μμ  
synas said...

Κλαίει ένας Άγγλος, κατεβαίνει ο Θεός: «Γιατί κλαις;» «Μου γκρεμίστηκε το σπίτι» «Να σου φτιάξω ένα καινούριο» «Σ’ ευχαριστώ, Θεέ μου»
Κλαίει Γερμανός, τα ίδια. Κινέζος, Γιαπωνέζος κλπ. τα ίδια.
Κλαίει κι Έλληνας. «Γιατί κλαις;» «Μου γκρεμίστηκε το σπίτι» «Να σου φτιάξω ένα καινούριο»
«Δεν θέλω να μου φτιάξεις τίποτα, του π..... του διπλανού να γκρεμίσεις»!

Τρι Μαϊ 23, 12:47:39 μμ  
mickey said...

Σωστά, Cyrusgeo (Tuesday, May 23, 2006 12:30:56 PM), αλλά ο Firefox έχει ένα μεγάλο πρόβλημα με το refresh του. Δεν ξέρω αν διορθώθηκε μετά τα τελευταία upgrades. Προσωπικά χρησιμοποιούσα παλία Shift-Ctrl-R (hard refresh), για να είμαι βέβαιος πως η σελίδα ήταν όντως up-to-date (με απλό reload δεν έκανε καλή δουλειά). Νομίζω πως τώρα το Shift περιττεύει, χωρίς να είμαι και βέβαιος.

Στον Internet Explorer, μπορείς στα Tools->Internet Options->General-Temporary Internet Files->Settings να τσεκάρεις το "Every visit to the page" στο "Check for newer versions of stored pages:" και να είσαι βέβαιος πως βλέπεις την τελευταία έκδοση της σελίδας. Υπάρχει κι εκεί "hard refresh" με Ctrl-F5, αλλά δεν είναι αναγκαίο, αν γίνει η παραπάνω ρύθμιση. Στον Firefox αυτό δεν ρυθμίζεται - χρησιμοποιεί μια δικιά του default πολιτική για το refresh :(

Για περισσότερα μπορεί να το ψάξει κανείς με λέξεις "Firefox reload problem" ή για αρχή να ρίξει μια ματιά εδώ.

Επίσης, ενώ στον Internet Explorer το παραθυράκι για να γράφεις σχόλιο παραμένει στενό και με τη νέα διμόρφωση της σελίδας των σχολίων, στον Firefox είναι πλατύ και πολύ εύχρηστο :)

Συγγνώμη αν κούρασα με τις τεχνικούρες - χρειάζονται κι αυτές πάντως πού και πού. Περισσότερα ίσως γράψω στο Help Desk...

Τρι Μαϊ 23, 12:52:20 μμ  
Sraosha said...

Αγαπητέ Don,

ευχαριστώ για τις συμβουλές σας.

Εγώ ως κατοικίδιό του Α., ποσώς δικαιούμαι να τον κριτικάρω. Είναι κακομαθημένος πάντως και κτητικός απέναντί μας, αν και τα ανθρώπινα μωρά όντως γενικά τα αγαπάει και τα ανέχεται... :-)

Θα του μεταφέρω τους χαιρετισμούς σας.

Ο γάτος του Α. του γάτου

Τρι Μαϊ 23, 12:55:07 μμ  
blade runner said...

καλημέρα σε όλους!

Τρι Μαϊ 23, 01:05:03 μμ  
Takis Alevantis said...

harry reloaded said...
Ο Αλεβαντης αποδειχθηκε οτι ειναι κρυφος & δηλητηριωδης αντισημιτης.

Όσο αντισημίτες είναι και οι ορθόδοξοι εβραίοι της Neturei Karta, o Φίνκελσταϊν και ο (επίσης εβραίος) George Steiner με των οποίων τις απόψεις συμφωνώ.

Πέραν τούτου ουδέν σχόλιο ...

Τρι Μαϊ 23, 01:09:58 μμ  
synas said...

Γύρω-γύρω όλοι, στη μέση οι Εβραίοι…

Τρι Μαϊ 23, 01:19:32 μμ  
Εργοτελίνα said...

@Αλεβαντη..και τον Βανούνου,πες!
Μορντεχάϊ Βανούνου: Ένας εξαίσιος προδότης

Ακριβώς 18 χρόνια μετά από την φυλάκισή του και χωρίς να του έχει χαριστεί ούτε μια μέρα (!) από την 18ετή κάθειρξή του, βγήκε από τις ισραηλινές φυλακές, και την απομόνωση, ο "προδότης" και "κατάσκοπος" Μορντεχάϊ Βανούνου. Λοιπόν, επιτέλους ελεύθερος αυτός ο "μεγάλος έγκλειστος" του αιώνα μας; Ας μην είμαστε αφελείς. Η απίστευτη εκδικητικότητα του ισραηλινού κράτους δεν έχει και δεν μπορεί να έχει τελειωμό. Οι κάθε λογής απαγορεύσεις, περιορισμοί και απειλές για νέες διώξεις πέφτουν βροχή πάνω στον "ελεύθερο" Μορντεχάϊ, λες και η ίδια η ύπαρξή του συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για το σιωνιστικό κράτος.(Εποχη)

Τρι Μαϊ 23, 01:21:38 μμ  
Nikos Dimou said...

Harry κανονικά έπρεπε να σβήσω το σχόλιό σου για τον Τάκη Αλεβαντή και λόγω ύφους και γιατί είναι άδικο. Δεν θέλω να σε μεταχειριστώ ως troll - σε παρακαλώ να εκφράζεις την διαφωνία σου πιο πολιτισμένα.

Τρι Μαϊ 23, 01:25:50 μμ  
paragrafos said...

@ Nikos Dimou

Έκανα και μία δοκιμή να δω πως μπαίνουν συνδιαχειριστές - έβαλα τον andy δοκιμαστικά"

Έξοχη επιλογή. Δεν είναι σωστό να αφήνεται το ημερολόγιό σας έρμαιο της αθλιότητας των κακεντρεχών. Κι όσο να λέμε ότι "δεν μασάμε", προσωπικά, δεν σας κρύβω, ότι με ενοχλεί το φαινόμενο.

Με αγάπη

Παράγραφος

ΥΓ Έχω δώσει τα στοιχεία μου σε μερικούς φίλους για να σβήνουν τα παράσιτα από το μπλογκ μου. Όμως μια φίλη, την πάτησε (λόγω πλαστογραφίας) κι έσβησε σχόλια μερικών εκλεκτων επισκεπτών μου με αποτέλεσμα ένας από αυτούς να διαμαρτυρηθεί και να στεναχωρηθεί πολύ. (Ελπίζω η συγγνώμη μου να έπιαστε τόπο)

Τρι Μαϊ 23, 01:50:41 μμ  
pagis said...

Asxeto alla den mporo na bro nea se ellinika site.

Greek, Turkish fighter jets collide

http://www.cnn.com/2006/WORLD/europe/05/23/greece.crash.reut/index.html

einai alitheia ayto?

Τρι Μαϊ 23, 01:56:54 μμ  
dimis said...

pagis ειναι αληθινη και ας ελπισουμε να μην παρει διαστασεις

Τρι Μαϊ 23, 02:01:46 μμ  
Ein Steppenwolf said...

This post has been removed by the author.

Τρι Μαϊ 23, 02:09:32 μμ  
mikajohn said...

@ ΝΔ

Δεν αξίζει να ασχολείστε με το troll.
Οι πιο πολλοί νομίζω δεν ασχοληθήκαμε...


Sraosha said..

Θα μπορούσατε επίσης, αγαπητά κατοικίδια του Α, πριν την τεκνοποίηση να κάνετε έλεγχο για αντισώματα (νομίζω έτσι λέγονται). Αν το τεστ είναι θετικό για τοξοπλάσμωση, αυτό σημαίνει ότι ήρθατε σε επαφή με το παράσιτο παλαιότερα, και επομένως τώρα δεν κινδυνεύετε, ούτε εσείς ούτε το μωρό σας, και επιτρέπονται οι αγκαλίτσες και τα φιλάκια με τον πολλά βαρύ Α. Αν το τεστ είναι αρνητικό, τότε τα πράγματα γίνονται λίγο πιο περίπλοκα και πρέπει να λάβετε μέτρα. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στο

http://www.cdc.gov/ncidod/dpd/parasites/toxoplasmosis/factsht_toxoplasmosis.htm#spread

Φιλάκια σε όλους

Υ.Γ. Δεν έιμαι γιατρός, απλά έχω πικρή πείρα

Τρι Μαϊ 23, 02:13:35 μμ  
aphrodite said...

Ο Τούρκος ΟΚ? Ο Ελληνας?
Δεν το πιστεύω!

Τρι Μαϊ 23, 02:25:24 μμ  
flying smurf said...

Προς pagis:
http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/05/23/1191008.htm

Τρι Μαϊ 23, 02:29:29 μμ  
Athene noctua said...

Ο Τούρκος πιλότος είναι ΟΚ, ο Έλληνας αγοείται...

Τρι Μαϊ 23, 02:31:54 μμ  
Dormammu said...

Andy, καλορίζικος..!

Στο Αιγαίο, τα όργανα αυτό το καλοκαίρι αρχίζουν νωρίς. Ζόρικα τα πράγματα... Κι αυτά που ακούω ότι ο τούρκος δεν θέλει να μπεί στο ελληνικό Super Puma, δεν μου αρέσουν καθόλου...

Τρι Μαϊ 23, 02:39:00 μμ  
aphrodite said...

Ξέρει κανείς απ'αυτά?

Σύγκρουση στην αναχαίτηση δε σημαίνει ατύχημα?

Ούτε καν μπήκαμε στην 1η Ιουνίου!...

Τρι Μαϊ 23, 02:41:32 μμ  
Titika said...

@dormammu

Είναι όντως ανησυχητικό συμβάν!
Που τα ακούς περί Τούρκου και Super Puma? Τα λένε στις ειδήσεις? Ρωτάω γιατί είμαι δουλειά και δεν ήξερα τίποτα.

Τρι Μαϊ 23, 02:41:46 μμ  
φιλιά και κέρματα said...

synas: να αφαιρέσεις τον έλληνα και να βάλεις έναν εβραίο. θα συνδεθεί έτσι με την πραγματικότητα το ανεκδοτάκι και θα γίνουν περισσότερο μακάριοι οι συκοφάντες της λογικής και οι υβριστές του ανθρώπου και περισσότερο μακάριοι οι θρησκευόμενοι λόγω η πολιτική ιδεολογία - ώστε να μπορέσουμε να ανθέξουμε τον ψαρά που αποφάσισε να κηρύξει την αλήθεια χωρίς όμως να έχει πετροβολήσει ξωκλήσι.

Τρι Μαϊ 23, 02:44:41 μμ  
Dormammu said...

@titika: τα είπε το Mega. Νεότερα στις ειδήσεις της ΝΕΤ, ώρα 15:00

Τρι Μαϊ 23, 02:47:46 μμ  
Υποκείμενο δικαίου said...

"Eμεις που γυρίσαμε πίσω, με την βοήθεια πολλών μικρών τυχαίων περιστατικών ή θαυμάτων, το ξέρουμε καλά: οι καλύτεροι από εμάς, δεν γύρισαν ποτέ...Και οι καλύτεροι ήταν αυτοί που θυσίασαν τις ζωές τους, για να ζήσουν οι υπόλοιποι λίγες μέρες ακόμα...." (Viktor Frankl, From Death Camp to Existentialism).

Ναι, οι καλύτεροι δεν γύρισαν. Και δεν ήταν οι καλύτεροι Εβραίοι, μόνο. Δεκάδες χιλιάδες από τους καλύτερους Έλληνες πέθαναν δίπλα τους. Οι καλύτεροι πολεμιστές, αιχμάλωτοι πολέμου των Συμμάχων. Οι καλύτεροι παρτιζάνοι. Οι καλύτεροι Ρομα, οι καλύτεροι Σλαύοι. Οι καλύτεροι όμηροι. Τα καλύτερα παιδιά με αναπηρίες και πνευματικά προβλήματα. Ναι, μα ο Βανούνου, λέει κάποια. Μα το Ισραήλ, προσθέτει κάποιος άλλος. Δεν ήταν 6000000, ήταν 5000000, καταλήγει, σα λογιστής, ένας τρίτος. Θέλετε να ακούσετε τι ήταν το Ολοκαύτωμα; Να η αναφορά ενός από τους γιατρούς των στρατοπέδων - του Sigmund Rascher, που ήταν υπέυθυνος για τα πειράματα κατάψυξης ζωντανών ανθρώπων. Ήθελαν, βλέπετε, να δουν σε ποιο ύψος μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος χωρίς στολή, και δεν μπορούσαν να βρουν εθελοντές. Έγραψαν στον Himmler, και αυτός τους παραχώρησε ανθρώπους από τα στρατόπεδα.Η αναφορά λέει τα εξής (από το βιβλίο του Lifton, The Nazi Doctors):

"...a 37-year-old Jew in good general condition who, at ever increasing altitudes, began to perspire, to
wiggle his head, [and to suffer from severe] cramps . Breathing increased in speed and [he]
became unconscious…Severest cyanosis developed…and foam appeared at the mouth. After
breathing had stopped [an electrocardiogram] was continuously written until the action of the
heart had come to a complete standstill. One half hour [later] dissection was started..."

Ή μήπως κανείς προτιμά τα πειράματα στα οποία άνθρωποι έμειναν για ώρες σε παγωμένο νερό (από το άρθρο του Katz, Human Sacrifice and Human experimentation, χρησιμοποιήστε το Google για να το βρείτε):

"The freezing experiments, many fatal, were even more brutal... The subjects were
immersed in ice water for hours on end. They pleaded to be shot to escape their unbearable
agony. ... These and the many
other experiments, ... bear testimony to the brutality inflicted
on “lives not worth living” and therefore expendable...."

H μήπως προτιμάτε τη θανάτωση ανθρώπων με το εντομοκτόνο Zyklon-B στο Άουσβιτς; Με τα λόγια του διοικητή του στρατοπέδου Rudolph Ηoss (από την ιστορική σελίδα του BBC),

"Protected by a gas mask, I watched the killing myself. In the crowded cells death came instantaneously the moment the Zyklon B was thrown in. A short, almost smothered cry and it was all over...."

Να μην κουράζω άλλο. Το Ολοκαύτωμα, όπως όλες οι γενοκτονίες, είναι μία singularity, και δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο καπηλείας από κανένα. Το μόνο που είναι δυνατό είναι να λησμονηθεί. Επίσης, είναι δυνατό μερικοί να παίζουν παιχνίδια γύρω του, με μισο-αρνήσεις, μισόλογα και συμψηφισμούς. Δικαίωμά τους, αλλά να ξέρουν ότι κάθε φορά που συμψηφίζουν, κάνουν το ίδιο με όλα τα γεγονότα που ήταν τα πρότυπα του Ολοκαυτώματος - όπως το πρόγραμμα ευγονικής των Ναζί, και η γενοκτονία των Αρμενίων. Κάνουν το ίδιο με κάθε αντίστοιχο γεγονός που ακολούθησε το Ολοκαύτωμα - όπως την επίθεση με χημικά στην Χαλάμπτσα, την Ρουάντα, τα γκουλάγκ, τον βομβαρδισμό της Δρέσδης, τις σφαγές στην Άπω Ανατολή από τον Ιαπωνικό στρατό. Και να είναι έτοιμοι να κάνουν το ίδιο κάθε φορά στο μέλλον που ένα κράτος χωρίσει τους πολίτες σε ανώτερες και κατώτερες κατηγορίες, και αρχίσει να εξοντώνει τις κατώτερες. Και τότε, να είστε βέβαιοι, θα υπάρξει ένας συμψηφισμός (ναι, μα η εθνική ασφάλεια, ξέρετε, το έθνος, οι τρομοκράτες, κτλ.): να είστε έτοιμοι να το χειροκροτήσετε. (Ποιος έγραψε ότι η μάχη του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι η μάχη της μνήμης ενάντια στην λήθη;)

Και να τα γράφουν αυτά τα trolls και οι χρυσαυγίτες, πάλι καλά (αυτό το μέλλον απεργάζονται για όλους μας). Τα γράφουν όμως έξυπνοι άνθρωποι. Έλεος πια...

http://www.bbc.co.uk/history/war/genocide/
http://bmj.bmjjournals.com/cgi/content/full/313/7070/1413
http://lsr.nellco.org/yale/ylsop/papers/5/

Τρι Μαϊ 23, 02:53:56 μμ  
Stavros Katsaris said...

Καλημέρα και από μένα.
Δεν ξέρω ποιοί κρύβονται πίσω από τέτοιυ είδους συκοφαντίες. Φαντάζομαι όμως πως είναι άνθρωποι που δεν είναι και στην καλύτερη δυνατή ψυχολογική κατάσταση.
Εκείνο που με προβληματίζει είναι αυτό που είπε ο Νίκος (χρησιμοποιώ ενικό γιατί και φίλο σε αισθάνομαι και πιτσιρικά σαν και ΄μενα).Με προβληματίζει λοιπόν η συκοφαντία ανθρώπων που δεν τον γνωρίζουν.
Εξηγούμε.
Πριν από 2 χρόνια έμενα στο Γραμματικό Αττικής (πηγαινοερχόμουν Πειραιά καθημερινά, άλλη ιστορία αυτή) Εκεί κοντά είχε εξοχικό μια καθηγήτρια πανεπιστημίου που ήταν φίλη με τα πεθερικά μου. Ερχόταν τακτικά στο σπίτι γείτονες είμασταν άλλωστε και μια μέρα χαζεύοντας την βιβλιοθήκη μου βλέπει ένα ραφάκι που είχε μόνο βιβλία του Δήμου.
Παραξενεμένη με ρωτάει πως και υπάρχουν τόσα βιβλία του Δήμου, οπότε της εξηγώ πως τον εκτιμώ ιδιαίτερα και μπλα μπλα ( μην μου πουν πάλι οτι σε γλύφω) οπότε εκείνη μου λέει πως τον γνωρίζει.
Έκπληκτος ζητώ να μάθω λεπτομέρειες.
Θα σε απογοητεύσω μου απαντά.
Και αρχίζει μια χαζοκουβέντα στην οποία 5 λεπτά ήμουν σίγουρος πως δεν τον ξέρει και απλά διαφωνεί με τις απόψεις του.
Το απίστευτο που μου είπε ήταν οτι καλά πως είναι δυνατο εσύ (26 χρονών τότε) ένα παιδί να συμφωνείς με τον Δήμου?
Περιττό βέβαια να σας πω πως οι σχέσεις μας με την κυρία περιορίστηκαν σε απολύτως τυπικές!
Μου είναι αδιανόητο καθηγήτρια πανεπιστημίου να συκοφαντεί έναν άνθρωπο απλώς και μόνο επειδή διαφωνεί με τις απόψεις του!
Αλλά είπαμε άβυσσος η ψυχή...

Τρι Μαϊ 23, 03:01:21 μμ  
Εργοτελίνα said...

@Υποκείμενο δικαίου

Ο Βανουνου εχει σχεση με τον Πυρηνικο Αφοπλισμο..
Δεν μιλησα για το Ολοκαυτωμα


ΟΙ ΙΑΠΩΝΕΣ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΑΠΛΩΣ
ΣΦΑΓΕΣ...ΑΛΛΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ...
ΛΗΣΜΟΝΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΝ
ΙΑΤΡΙΚΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟ "ΕΡΕΥΝΕΣ" ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΕΙ ΣΕ ΚΙΝΕΖΟΥΣ..
ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗ ΣΙΩΠΗ..

ΒΡΩΜΑΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ..
ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ..
ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ..

Τρι Μαϊ 23, 03:08:49 μμ  
Takis Alevantis said...

Μα ποιός αρνήθηκε το Ολοκαύτωμα και τα φρικτά δεινά που υπέστησαν Εβραίοι, Έλληνες, Ρομα, Ρώσοι και τόσοι άλλοι; Σίγουρα όχι εγώ. Και δεν νομίζω πως εδώ μέσα υπάρχει κάποιος που να διαφωνεί με τον «υποκείμενο δικαίου».

Όμως, όπως λέει και ο Φίνκελσταϊν, έχει πιά αποδειχτεί ότι κάθε φορά που το Ισραήλ αντιμετωπίζει πιέσεις για να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο, ξεκινά μια εκστρατεία με στόχο να αποδείξει ότι στον κόσμο υπάρχει αντισημιτισμός και ότι αμφισβητείται το Ολοκαύτωμα. Και το αποτέλεσμα της εκστρατείας είναι να υποχωρούν οι πιέσεις προς το Ισραήλ γιατί «όποιος είναι εναντίον του κράτους του Ισραήλ είναι αντισημίτης».

Άραγε ποιός χρησιμοποιεί το Ολοκαύτωμα προς ίδιον όφελος; Ποιός το βάζει στο τραπέζι κάθε φορά που δεν έχει άλλο επιχείρημα; Δεν είναι κρίμα να βγαίνουν συμπεράσματα χωρις να γίνεται μια σε βάθος ανάλυση των γεγονότων; Και με βάση προπαγανδιστικά επιχείρηματα και τσιτάτα; Και με προσωπικές επιθέσεις χωρίς καμία βάση;

Τρι Μαϊ 23, 03:12:29 μμ  
username said...

Συμφωνώ με τον Υποκείμενο του Δικαίου σε όλα εκτός από ένα. Το Ολοκαύτωμα δεν είναι singularity. Αν τη δεχτούμε αυτή την άποψη, τότε κάθε φορά που γίνεται φονικός σεισμός θα πρέπει να λέμε είναι singularity, ας το ξεχάσουμε, άλλωστε πόσο συχνά συμβαίνει... Και δεν θα αναπτυσόταν ούτε η σεισμολογία ούτε οι υποτυπώδεις έστω μέθοδοι πρόβλεψης. Για μένα, η σωστή απάντηση σε τέτοιες μαζικές δολοφονίες είναι η ανάπτυξη ειδικού κλάδου που να μελετά πως γενιούνται τέτοια φαινόμενα, πως εξελίσσονται και πως καταλήγουν. Μόνον όταν κατανοηθούν πλήρως θα μπορέσουμε να τα αποφύγουμε, κι όχι ονομάζοντάς τα singularity και κλείνοντας τα μάτια στα αίτια.

Τρι Μαϊ 23, 03:17:55 μμ  
scalidi said...

Στην εφηβεία μου υπήρξα χοντρούλα, όχι σαν συτές του Botero. Είχα επίσης έναν καθηγητή φιλόλογο που ξεχώριζε με το πάχος και την αστείρευτη ειρωνεία του. Κάποτε λοιπόν που ειπώθηκε στην τάξη ένα χοντρό αστείο, αφού έφυγαν όλοι με πλησίασε και μου είπε:"Τελικά, εμείς μπορεί να είμαστε πιο λεπτοί (στους τρόπους εννοούσε) από τους λεπτούς (εξωτερικά εννούσε και πάλι)". Σκέφτομαι λοιπόν ότι αυτές οι μορφές του Botero ίσως αιχμαλωτίζουν κάτι πολύ δυνατό και εσωτερικό που δεν έχει να κάνει με την έξωθεν αισθητική. υποθέτω ότι είναι η ισχύς της ειρωνείας. Λεπτής και αιχμηρής και διόλου "λεπτής".

Τρι Μαϊ 23, 03:18:35 μμ  
scalidi said...

Α, και αφήστε τους συκοφάντες να συκοφαντούν, είναι ο μόνος τρόπος τους να υπάρχουν. θλιβερός μεν, αλλά αυτός είναι. Δεν υπάρχει χειρότερο από το να βράζουν στο ζουμί τους, την κακεντρέχεια και το μίσος τους. αυτή είναι η μεγαλύτερη εκδίκηση απέναντί τους. να δηλητηριάζονται από το ίδιο τους το δηλητήριο. και έρχεται η στιγμή που συμβαίνει αυτό αργά ή γρήγορα. το μονο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να αποκαθιστά την αλήθεια δυναμικά, κραυγαλέα, μπροστά στα μάτια τους. και τότε γελοιοποιούνται, ο φθόνος τους αφθονεί και τους πνίγει.

Τρι Μαϊ 23, 03:24:23 μμ  
φιλιά και κέρματα said...

Γεια σου Σταύρο. Ούτε εγώ ξέρω ποιοί κρύβονται πίσω από τέτοιου είδους συκοφαντίες. Φαντάζομαι όμως πως είναι λυκάνθρωποι που δεν είναι και στην καλύτερη δυνατή ψυχολογική εντροπία. Με προβληματίζει κι εμένα αυτό που είπε ο Νίκος Ξανθόπουλος. Με προβληματίζει λοιπόν η συκοφαντία λυκανθρώπων που δεν γνωρίζουν τον πλούτο της ελληνικής μας λαϊκής μουσικής. Εξηγούμαι. Πριν από δύο (2) χρόνια έμενα στο Γραμματικό Αττικής (ε και δεν είναι δίπλα ο Πειραιάς ε και για να πάω από το Γραμματικό στον Πειραιά, ερχόμουν από το Γραμματικό και πήγαινα στον Πειραιά, δηλαδή: πηγαινοερχόμουν). Εκεί κοντά είχε εξοχικό ένα ξωτικό που ήταν προσκείμενο στα πολυπολιτισμικά πεθερικά μου.

σκοινί και σαπούνι το ράδιο στη διαπασών
και δύο πόδια με adidas να αιωρούνται
στο τζάμι της εξώπορτας με κόκκινο κραγιόν
το σ’ αγαπώ και δυο αγγελάκια να φιλιούνται

Ερχόταν τακτικά στο σπίτι το ξωτικό με το οποίο γείτονες ήμασταν ούτως ή άλλως και μια πέμπτη απογευματινή, χαζεύοντας την βιβλιοθήκη μου, βλέπει ένα υπερσύγχρονο ραφάκι που είχε μόνο δίσκους του Ξανθόπουλου. Παραξενεμένη με ρωτάει πως και υφίστανται πάνω στο ραφάκι μοι οι τόσοι δίσκοι του Ξανθόπουλου, οπότε της εξηγώ πως εκτιμώ ιδιαίτερα τη λαϊκή μουσική οπότε εκείνη μου λέει πως την έχει δει από κοντά. Έκπληκτος ζητώ να μάθω λεπτομέρειες. Θα σε απογοητεύσω μου απαντά. Και αρχίζει μια χαζοκουβέντα στην οποία επί πέντε (5) λεπτά γινόμουνα σίγουρος πως δεν την έχει δει και απλά επιχωματώνει το σκαλιστήρι του δερβίση της. Ε, και το απίστευτο που μου είπε ήταν οτι καλά πως είναι δυνατό εσύ (26 χρονών τότε) ένα παιδί να ακούς Ξανθόπουλο. Χάθηκαν οι ροκάδες με τα ουίσκια και τις κοκαίνες που και από ζωή ξέρουν τα πάντα; Περιττό βέβαια να σας πω πως οι σχέσεις μας με την κυρία περιορίστηκαν σε απολύτως τυπικές!
Μου είναι αδιανόητο ένα εβραϊκό ξωτικό να συκοφαντεί έναν άνθρωπο απλώς και μόνο επειδή διαφωνεί με τις κοίλες κατοπτρικές απόψεις του!

Αλλά – φευ – το είπες κι εσύ Σταύρο, άβυσσος η ψυχή του που πηγαινοερχόταν.

Τρι Μαϊ 23, 03:25:08 μμ  
fanatic said...

επιτέλους ξεμπλογκάραμε! Μπράβο ρε Mickey.

Τρι Μαϊ 23, 03:32:03 μμ  
gravoura said...

Το βραδάκι θα περιμένουμε σχόλια από την παρουσίαση του βιβλίου, αναλυτικά, και με όλες τις εντυπώσεις.
Αχ πόσο ζηλεύω τους τυχερούς που θα παραβρεθούν!
Αφροδίτη, σε παρακαλώ δώσε και από μένα ένα φιλάκι....

Τρι Μαϊ 23, 03:38:21 μμ  
DimitrizZzZz said...

Αγαπητέ κύριε Ερντογάν, θέλουμε να σου ζητήσουμε συγνώμη για την καταστροφή του μαχητικού αεροσκάφους σας. Ήταν σίγουρα
λάθος του Έλληνα πιλότου. Ένας ελληναράς ήταν, που κανείς δεν συμπαθούσε στην μοίρα του. Από παιδί αυτός ο πιλότος ήταν φασίστας, και μέσα στο μένος του εμβόλισε το μαχητικό σας. Λένε πως είχε προβλήματα ψυχολογικά, και μάλιστα δεν εκκλησιαζόταν στην δέουσα συχνότητα.
Δεν ήταν Έλληνας αυτός αλλά ένας μέθυσος προγονόπληκτος που το Ελληνικό Έθνος αποκυρήσσει, και όλοι μασ ελπίζουμε να μην βρεθεί από τα διασωστικά μέσα. Εσείς, οι φίλοι μας οι Τούρκοι, ελπίζουμε να συγχωρήσετε τον ανίκανο αυτόν πιλότο που ατίμασε την ικανότατη πολιτική ηγεσία, σαν τους άλλους τότε στα Ίμια με το ελικόπτερο - ανίκανοι κι αυτοί, και προξένησε τέτοιες φθορές στην τουρκική περιουσία.
Άλλωστε όλοι ξέρουμε οτι έχουμε ειρήνη και κανείς δεν μας απειλεί. Μόνο φαντασιόπληκτοι ελληναράδες που υποφέρουν από μανία καταδίωξης, και τρέφουν ένα ρατσιστικό, τελείως παράλογο μίσος, για το φιλειρηνικό και φιλικό τουρκικό κράτος.

Τρι Μαϊ 23, 03:43:58 μμ  
Yannis H said...

dimitrizzzz, από την κατάσταση πνευματικής ετοιμότητας εμπνεύστηκες τα τελευταία γράμματα στο νικ σου;

Τρι Μαϊ 23, 03:48:03 μμ  
DimitrizZzZz said...

Γιατί το λες αυτό;

Τρι Μαϊ 23, 03:48:57 μμ  
Stavros Katsaris said...

φιλιά και κέρματα:
Αν το σχόλιο σας έχει χιουμοριστική διάθεση δεκτό.
Αν έχει ειρωνική αδιαφορώ.

Φιλικά!

Τρι Μαϊ 23, 03:50:52 μμ  
paroussa said...

Χαίρομαι πολύ που αρχισε πάλι οι επικοινωνία με τον κ.Ν.Δήμου.Σπάνια πέρνω μέρος στούς σχολιαμούς γιατί νομίζω οτι δεν εχω να πω τόσο ενδιαφέροντα πράγματα, οπως τόσοι αλλοι ,αλλά διαβάζω σχεδόν όλα τα σχόλια και μου αρέσει πολύ γιατί εκτός του οτι μαθαίνω πράγματα ,αισθάνομαι μέλος μιας ωραίας παρέας.Εύχομαι να μπορέσω κι εγω κάποια στιγμή να συμμετάσχω πιό ουσιαστικά.

Τρι Μαϊ 23, 03:52:31 μμ  
Lefteris Kritikakis said...

Ε, να μην ακούσετε και την άλλη άποψη για τον τρόπο αντιμετώπισης των συκοφαντών; Ρίξ' του μια απ' τα ίδια στα μούτρα (κι ακόμα χειρότερα). Πήγαινε σε οικογενειακό τους πάρτι και πάνω στο κέφι, γύρνα μπροστά σ' όλο τον κόσμο και πες στη μάνα του "μα αυτός είναι ο γιος μας που μου έλεγες;". Πιάσε το μήνυμά του, λογόκρινέ το, κράτα μόνο αυτά που σ' ενδιαφέρουν και δημοσίευσέ τα με κατάλληλη απάντηση... κάνε όως κάνουν οι δημοσιογράφοι της ελευθεροτυπίας: πιάνεις αποσπάσματα από το μήνυμα και "σχολιάζεις" ανάλογα. Άμα χοντρύνει ο καυγάς, στείλε μήνυμα στη σια και πες τους ότι ο τάδε σου έστειλε email με πρόταση συμμετοχή σε φτου-κακά πράξεις κατά της πρεσβείας κλπ.

Κάποτε ήμουν ήρεμος, κατάπινα τις επιθέσεις. Μου φαίνεται ότι κατάπια τόσες πολλές που τώρα επιστρέφονται με τόκο. Μου πετάν πετρούλες, απαντώ με ατομικές βόμβες. Να ξέρετε ότι η χολή έχει το μεγαλύτερο επιτόκιο από κάθε άλλη επένδυση, όταν επιστρέφεται στον αρχικό επενδυτή.

Προσωπικά δεν γεννήθηκα Γκάντι (από τους λίγους διάσημους ιστορικά που πραγματικά θαυμάζω, διότι στη θέση του δεν θα μπορούσα ποτέ να κάνω ότι έκανε). Τι να κάνω, γεννήθηκα με κάποιο temper το οποίο εκδηλώθηκε μετά τα 28-30...

Ε, ορίστε, είπα κι εγώ τα δικά μου. Διότι μου φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι τελευταία ζουν σε "τραλαλα πραγματικότητα". Σε λίγο δεν θα τρώνε φαγητό, θα προσπαθούν να επιβιώσουν με abstract ιδέες φρικασέ. Η ανθρωπότητα βρίσκεται ακόμα στο αρχικό στάδιο: θέλουμε φαϊ, γη, λεφτά, όμορφη γυναίκα και σεβασμό από τους άλλους (ότι κι αν κάνουμε). Και φτηνό πετρέλαιο. Από πότε θ' αποκτήσει κανείς όλα αυτά χωρίς τις πλέον άμεσες ενέργειες; Κι από πότε θα σε σεβαστούν τα αδέσποτα σκυλιά (που δεν τα έχουν εκπαιδεύσει) αν δεν ξέρουν ότι κλωτσάς άσχημα;

Άμα οι άνθρωποι ήταν πραγματικά πολιτισμένοι κύριε Δήμου, δεν θα απιστούσαν σε βάρος των συζύγων τους (διότι η "εμπιστοσύνη" και η "πίστη" είναι αξίες ενός πολιτισμένου, advanced κόσμου). Δεν θα χρειαζόταν να έχουμε αστυνομία (διότι το να σέβεσαι τους άλλους και να μην τους κλέβεις, είναι κι αυτό advanced χαρακτηριστικό). Δεν θα χρειαζόταν απαγορεύσεις πουθενά (όλοι θα σεβόντουσαν τους γύρω τους καιόλοι θα ένιωθαν άνετα με τους γύρω τους). Δεν θα χρειαζόταν καν να έχουμε δικαστήρια (το πολύ πολύ να είχαμε κάποιους "συμβούλους" αν κανένας φουκαράς μπερδευόταν).
Ο λόγος για τον οποίο έχουμε τόσους γραπτούς και άγραφους νόμους, τόσα μέσα επίθεσης, άμυνας, καταστολής κλπ κλπ, είναι ότι ακόμα και οι καλύτεροι από μας σφάλουν κατά του άλλου (οι δε χειρότεροι... άστα να πάνε... αλλά ακόμα κι αυτοί στη "μέση" δεν πάνε πίσω...).

Καλό είναι να σε σέβονται επειδή είσαι καλός και ο σεβασμός τους να είναι από "αγάπη", αλλά άμα δε δουλεύει αυτό, τότε δεν είναι κι άσχημο να σε σέβονται από φόβο (η δεύτερη επιλογή... άμα δε δουλεύει η πρώτη... τι να κάνουμε).

Η ισχύς, ή η επίδειξή της, λειτουργεί. Έχετε δει ποτέ άοπλο κυνηγό να κάνει τον τσαμπουκά σε αρκούδα; Κάτι λέει αυτό.

Αυτά. Καφέ παρακαλώ, μιλάω πάλι πολύ.

Λευτέρης

Τρι Μαϊ 23, 03:55:59 μμ  
Takis Alevantis said...

Οι δημοκτονίες (όρος που περιλαμβάνει τις γενοκτονίες, καθώς και τις πολιτικές και τις μαζικές δολοφονίες αλλά όχι τους νεκρούς λόγω πολέμου) του 20ου αιώνα (από το Death by Government, του R.J. Rummel):

Μεγαδολοφονίες
ΕΣΣΔ (1917-87) 61.911.000
Κίνα (1949-87) (κομμουνιστική) 35.236.000
Γερμανία (1933-45) 20.946.000
Κίνα (1928-49) 10.075.000
Ιαπωνία (1936-45) 5.964.000
Κίνα (1923-49) (εθνικιστική) 3.466.000
Καμπότζη (1975-79) 2.035.000
Τουρκία (1909-18) 1.883.000
Βιετναμ (1945-87) 1.678.000
Πολωνία (1945-48) 1.585.000
Πακιστάν (1958-87) 1.503.000
Γιουγκοσλαβία (Τίτο) (1944-87) 1.072.000

Αμφισβητούμενες
Βόρεια Κορέα (1948-87) 1.663.000
Μεξικό (1900-20) 1.417.000
Ρωσία (1900-17) 1.066.000

Δευτερεύουσες
Κίνα/πολέμαρχοι (1917-49) 910.000
Τουρκία/Ατατούρκ(1919-23) 878.000
Ηνωμένο Βασίλειο(1900-87) 816.000
Πορτογαλία/δικτατορία (1926-82) 741.000
Ινδονησία (1965-87) 729.000

Μικρότερες (1900-87) 2.792.000

Σύνολο (1900-87) 169.202.000
(εκ των οποίων 38.566.000 αντιστοιχούν σε γενοκτονίες).

Φρικιαστικές στατιστικές. Τραγικές. Και κανείς δεν μπορεί να πει οι δικοί μου νεκροί είναι σημαντικότεροι από τους δικούς σου. 169 εκατομμύρια νεκροί! Και πόσοι άλλοι σημαδεμένοι δια βίου από τη βία και τις επιπτώσεις της.

Νίκο, εδώ ταιριάζει πλήρως το «Δεν ξεχνώ» σου.

Τρι Μαϊ 23, 03:56:19 μμ  
scalidi said...

paroussa, καταρχάς είσαι παρούσα και είναι σημαντικό, γι' αυτό πάρε λίγο θάρρος και πες τη γνώμη σου όποια κι αν είναι. δεν σημαίνει ότι όποιος λέει τη γνώμη του έχει και πάντα κάτι σημαντικό να πει, αλλά αν δεν την πει τη γνώμη του δεν θα μάθει ποτέ ούτε αν ήταν σημαντική ούτε αν ήταν ανάξια αναφοράς.Από την τριβή με τους άλλους, από την κουβέντα μαζί τους, αποκρυσταλλώνουμε όλοι την άποψή μας. μην αρκείσαι μόνο στην παρατήρηση και την παρουσία, γιατί καμιά φορά αυτό γίνεται απουσία και εσύ θέλεις να είσαι παρούσα, όπως λέει και το όνομά σου.

Τρι Μαϊ 23, 03:58:23 μμ  
Vrennus said...

Ποιο ήταν το θέμα του post, είπαμε; Τι σχολιάζουμε;

Τρι Μαϊ 23, 03:58:30 μμ  
Nikos Dimou said...

@υποκείμενο δικαίου said...
"Το Ολοκαύτωμα, όπως όλες οι γενοκτονίες, είναι μία singularity, και δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο καπηλείας από κανένα. Το μόνο που είναι δυνατό είναι να λησμονηθεί".

Ελπίζω να εννοούσες: να ΜΗ λησμονηθεί.

Αλίμονο αν τα ξεχάσουμε όλα αυτά που αναφέρεις.

Π. χ. ο βομβαρδισμός της Δρέσδης - ξεχασμένος τώρα αλλά χειρότερος από την Χιροσίμα. 160.000 άμαχοι νεκροί σε μία ανοχύρωτη πόλη. Και χωρίς λόγο - η Γερμανία είχε ήδη καταρρεύσει.

Τρι Μαϊ 23, 03:59:58 μμ  
paroussa said...

@scalidi.Πόσο δίκαιο έσεις...Ευχαριστώ!

Τρι Μαϊ 23, 04:07:36 μμ  
gargoyle said...

Ο Botero είναι το διεθνές ανάλογο του ελληνικού Φασιανού και Μυταρά. Και για τους 3 ισχύει το ρητό 'Η μανιέρα χτίζει καριέρα'.
Βρήκε μία ενδιαφέρουσα φόρμα την οποία επαναλαμβάνει επί δεκαετίες με στόχο να γεμίσει σαλόνια νεόπλουτων και να κονομίσει. Καμία καλλιτεχνική και προσωπική αναζήτηση, κανένας πειραματισμός.

Τρι Μαϊ 23, 04:08:39 μμ  
paroussa said...

..εχεις .ήθελα να πω.

Τρι Μαϊ 23, 04:09:03 μμ  
Vrennus said...

Δεν το ήθελα αυτό το σχόλιο αλλά...

Takis Alevantis said...
Οι δημοκτονίες (όρος που περιλαμβάνει τις γενοκτονίες, καθώς και τις πολιτικές και τις μαζικές δολοφονίες αλλά όχι τους νεκρούς λόγω πολέμου) του 20ου αιώνα (από το Death by Government, του R.J. Rummel):

Μεγαδολοφονίες
ΕΣΣΔ (1917-87) 61.911.000 [...]


Αν προσθέσουμε και τα 20 εκατ. νεκρών από το Β' ΠΠ πάμε σε κάπου 82 εκατ. νεκρών σε 70 χρόνια! Σε μια χώρα ούτε 290 εκατ. κατοίκων το 1991! Γιατί άραγε αυτές τις στατιστικές τις θεωρώ φτηνιάρικη προπαγάνδα και αρνούμαι να τις αποδεχτώ; Όχι ότι ο Στάλιν ήταν κανένας άγιος, αλλά πάνω από μια Ελλάδα δολοφονηθέντες το χρόνο; Έλεος!

BTW, απουσιάζουν οι στατιστικές για τη γενοκτονία των Ινδιάνων ή αυτοί θεωρούνται θύματα πολέμου;

Τρι Μαϊ 23, 04:10:11 μμ  
φιλιά και κέρματα said...

Αγαπητέ κύριε Ερντογάν, θέλουμε να σας ζητήσουμε συγνώμη που δεν ψηφίσαμε την τραγουδίστρια σας στην εκδήλωση «της eurovision». Πρώτη την έδειχαν οι σφυγμομετρήσεις της κοινής πτωμαΐνης. Η τραγουδίστρια Άννα Βίσση ήταν μια Τουρκάλα που οι επιδόσεις της στη διακυβέρνηση πολεμικού αεροσκάφους ήταν συγκρίσιμες με τις επιδόσεις στην ερμηνεία λυρικών ποιηουργημάτων. Από παιδί ήταν φίλαθλος του ΔΗ.ΣΥ. και μέσα στο μένος της για την Ειρηνική Επανάσταση για την πολιτισμική ένωση των προτεκτοράτων, εμβόλισε το μαχητικό σας. Λέγουν πως έχει προβλήματα ψυχολογικά, και μάλιστα πως δεν εκκλησιάζεται με δέουσα κυκλική συχνότητα. Την κατηγορούν ότι δεν είναι Τουρκάλα αλλά μία μέθυσος προγονόπληκτη που ο σύγχρονος τρόπος ζωής την αποκυρήττει, και όλοι μας ελπίζουμε να μην βρεθεί μέσα στο στομάχι του τέρας που την καταβρόχθισε. Εσείς, οι φίλοι μας οι Τούρκοι, ελπίζουμε να συγχωρήσετε την επιπόλαιη εκείνη καπετάνισσα που ατίμασε την ικανότατη στρατιωτική ηγεσία, σαν τους άλλους τότε στη eurovision στην ιδιωτική βραχονησίδα του Σωκράτη με το ελικόπτερο, τον αποχυμωτή και τα πατατάκια του Ηρώδη με γευσιγνωσία σολωμού.
Άλλωστε όλοι ξέρουμε οτι απολαμβάνουμε τηλεθέαση και ουδέν δεν μας απειλεί. Μόνο οι σκύλοι μπαίνουν μέσα στα νεκροταφεία που υποφέρουν από μανία αντικατάστασης, και ξεθάβουν ένα φυλετικό, τελείως έντεχο μίσος, για το φιλειρηνική και φιλόμουση εβραιοτουρκική αυτοκρατορία.

Διάπυρη ευχέτις,
Πορτοκαλένια.

Τρι Μαϊ 23, 04:12:01 μμ  
scalidi said...

Κατάλαβα paroussa, σε περιμένουμε να μας μιλάς

Τρι Μαϊ 23, 04:12:39 μμ  
Υποκείμενο δικαίου said...

K. Aλεβαντή - δεν είναι ίδια η ηθική θέση του θύματος και του θεατή, ή (ακόμα χειρότερα) του θύτη. Μπορεί αύριο να παρουσιαστεί ένας Αρμένιος διανοούμενος, που να υποστηρίξει το Α ή το Β για την γενοκτονία - π.χ., ότι οι Αρμένιοι μπορεί και να υπερβάλλουν. Μπορεί να υποστηρίξει τό ίδιο το τουρκικό κράτος; Μπορεί να κάνει το ίδιο ένας Αμερικανός γερουσιαστής ή ένας Γάλλος βουλευτής; Ο Φινκελστάιν ας λέει ό,τι θέλει για το Ολοκαύτωμα. Έχει το δικαίωμα να πει ότι οι Έλληνες είχαν πολύ λιγότερους νεκρούς από όσους ισχυρίζονται στην διάρκεια της κατοχής;

Το 1975 έγινε η δίκη των βασανιστών της χούντας. Μία μέρα, κατέθεσε ο Σπ. Μουστακλής, ένας αντιστασιακός που έμεινε ανάπηρος από τα βασανιστήρια της ΕΣΑ . Το δικαστήριο ήταν γεμάτο νοσταλγούς τους χούντας, που κάνανε χαβαλέ. Όταν λέω "χαβαλέ", κυριολεκτώ. Λέγανε πράγματα του τύπου "σιγά ρε φίλε, και τι έπαθες, έφαγες μία καρπαζιά και κάθεσαι εδώ και μας κλαίγεσαι". Αναρωτιέμαι αν, στην περίπτωση του Ολοκαυτώματος, άθελά μας, παίζουμε το ίδιο ρόλο... (λέω "άθελά μας" για εμένα, εσάς, και μερικούς άλλους - γιατί τα trolls ξέρουν τι κάνουν...)

Τελικά, ο συμψηφισμός του Ολοκαυτώματος με τον Βανούνου (και άλλα θύματα Ισραηλινών πολιτικών) είναι άδικος για όλους.Πρώτα-πρώτα, για τον Βανούνου. Πως να σταθεί δίπλα στα θύματα των στρατοπέδων και των θαλάμων αερίων; Γιατί να μην αρχίσει κάποιος τον χαβαλέ σε ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ- "σιγά ρε φίλε, τι έγινε, σε ένα κελί κάθισες να ξεκουραστείς, δίκαιη δίκη είχες, φαί είχες, άσκηση είχες, δεν κράταγες και λίγο κλειστό το στόμα σου, η προηγούμενη γενιά έγινε σαπούνι...".

Τελικά, δεν υπάρχει ένα θύμα κρατικής καταστολής, που να μην είναι μία singularity....Όλοι είναι ξεχωριστοί: για αυτό και κανείς δεν μπορεί να τους συμψηφίσει με άλλους...

Τρι Μαϊ 23, 04:14:25 μμ  
coppertone said...

O Isaac85 den nomizw oti vrethike tuxaia edw. Shmainei oti ton endiaferoun auta pou leei o Nikos Dimou. An ton antipathouse den pisteuw kan oti tha empaine sto kopo na dei to blog tou kai na afhsei kai comment. Mporei na mai kai lathos. Polles fores skeftomaste pragmata giautous pou thaumazoume, katalhgoume se lathos sumperasmata kai aisthanomaste prodwmenoi. Isws auth h epithesh na kruvei thn agwnia tou isaac85 gia diapseush twn skepsewn tou. Isws.

Eseis ti lete?

Τρι Μαϊ 23, 04:14:53 μμ  
aphrodite said...

Ερωρώ:

Κάνουμε tit-for-tat σχόλια -έστω και με θέματα μεγάλης σοβαρότητας, αυτο-βαλλόμαστε και δημιουργούμε εστίες (το μόνο εύκολο), ή κάναμε όλοι μαζί μια νέα αρχή με τον Δήμου μας, που ιδρώσαμε να τον πείσουμε να μην εγκαταλείψει?

Αν πρέπει να ασχολείται το ίδιο... καήκαμε!

Τρι Μαϊ 23, 04:16:28 μμ  
Stavros Katsaris said...

Έχω την αίσθηση πως ο Τάκης μίλησε για τον 20 αιώνα.
Αλλά αλήθεια τι νόημα έχει η προσπάθεια να αιτιολογήσουμε μια γενοκτονία ισοφαρίζοντας νεκρούς.
Το αποτέλεσμα δεν είναι το ίδιο.
Δεν ξέρω αν αληθεύουν οι αριθμοί αλλά είναι ανατριχιαστικό.
Εκατομμύρια νεκροί. Δεν με ενδιαφέρει από που ήταν με ενδιαφέρει οτι χάθηκαν ψυχές αθώων ανθρώπων.
Και το απίστευτο είναι οτι προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε ή και να αμφισβητήσουμε το χαμό αυτών των ψυχών.
Το ζήτημα είναι να μη λησμονήσουμε όχι για να εκδικηθούμε αλλά για να προβληματιστούμε και να μην επαναληφθεί.
Είναι τραγικό. Είναι ανθρώπινες ψυχές.
Χρειάζεται ο σεβασμός όλων μας!

Τρι Μαϊ 23, 04:21:10 μμ  
username said...

@Αλεβαντής: Δεν τα ήξερα αυτά τα πράγματα! Φρίκιασα. Μα είναι δυνατόν;;;;
Και επηρεασμένος ίσως από το επεισόδιο του F-16 φρικάρω στην ιδέα ότι γειτονεύουμε με μια χώρα που έχει διαπράξει τέτοια εγκλήματα. Τι μυαλά να αλλάξουν, σε ποια Ευρώπη, γιατί συζητάμε τώρα, τι λέμε. Αυτοί κοντράρονται στη λίστα Αλεβαντή με Καμπότζες και Βιετνάμια...

Τρι Μαϊ 23, 04:25:01 μμ  
Takis Alevantis said...

@Vrennus said...
Γιατί άραγε αυτές τις στατιστικές τις θεωρώ φτηνιάρικη προπαγάνδα και αρνούμαι να τις αποδεχτώ; Όχι ότι ο Στάλιν ήταν κανένας άγιος, αλλά πάνω από μια Ελλάδα δολοφονηθέντες το χρόνο; Έλεος!
Να γράψεις λοιπόν τις δικές σου στατιστικές. Ο Rummel (ομότιμος καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Παν. της Χαβάης) έχει 70 σελίδες παραπομπές με στοιχεία. Και ασχολείται χρόνια τώρα με το θέμα.

Δεν μιλούμε εδώ για φτηνιάρικη προπαγάνδα αλλά για τεκμηριωμένη μελέτη. Και το βιβλίο του δεν αφορά την ηθική ή την αρετή. Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του μόνος του. Αξίζει μάλιστα να διαβάσει κανείς τον κολακευτικό πρόλογο στο βιβλίο, πρόλογο που υπογράφει ο Irving Louis Horowitz, ομότιμος καθηγητής στην έδρα της Κοινωνιολογίας και Πολιτικής Επιστήμης Hannah Arendt στο παν. Rutgers, και ο οποίος έχει αναπτύξει τον κλάδο της πολιτικής κοινωνιολογίας με στόχο να μετρήσει την προσωπική ελευθερία της κοινωνίας και την κρατική βία.

Τρι Μαϊ 23, 04:29:43 μμ  
φιλιά και κέρματα said...

οι χώρες διαπράττουν τα εγκλήματα και οι πτώσεις των μαχητικών φέρνουν το μήνυμα του σεισμού που θα μεταφέρει τα ανατολικά μας σύνορα στη Λειψία:

αν ήτανε μαύρος ο θεός
που μας κυβερνούσε
η φυλή μας θα ταν αλλιώς
θα μεσουρανούσε.

Τρι Μαϊ 23, 04:33:27 μμ  
a-z said...

Τα trolls είναι μέρος του φολκλόρ στο ιντερνέτ.
Τα χαρακτηριστικά τους είναι γνωστά και εύκολα αναγνωρίζονται.
Οσοι ενδιαφερονται ας διαβάσουν το http://en.wikipedia.org/wiki/Internet_trolls και τα links στο τέλος του άρθρου.
Δεν υπάρχουν καθολικά αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης.
Heavy moderation και user registration δουλεόυν αλλά μέχρι σε ένα σημείο.
Τελικά τα postings του είναι μάλλον θλιβερός καθρέπτης των ψυχολογικών τους προβλημάτων.

Τρι Μαϊ 23, 04:35:48 μμ  
Yosemite Sam said...

Ιατρόπουλος:Αμα σηκωθώ πάνω θα σου δείξω ότι εκτός απο ποιητής είμαι κι απ τα σεπόλια.

Μουστάκης:Χριστός ανέστη.

Τζάνη:Αδωνις ανέστη.

Παπαροκάς:Ο ντα βίντσι έβαζε λάθος μοντέλα να ποζάρουν και δεν του βγαίνανε καλοί οι πίνακες.

Ιατρόπουλος:Το μαγαζί πάει για κλείσιμο.Ο χριστός φυγαδεύτηκε στη νότια γαλλία.

Παπαροκας:Ποιος του τάδωσε του ντάουν μπράουν τα λεφτά για να βγάλει 50 εκατομμύρια αντίτυπα;
Οι εβραίοι τον πλήρωσαν για να χτυπήσει την ελλάδα και την ορθοδοξία.

Τζάνη πλαταγίζοντας τη γλώσσα σα σαύρα:Είναι ντόμινο και με ένα πάφ θα καταρρεύσει όλο μαζί.


Α ρε μίκυ όλο κάτι αγώνες γ ερασιτεχνικής αναμεταδίδεις.

Βάλε αγόρι μου απευθείας μετάδοση απο το xardavelas arena να σε αποθεώσουμε..

Τρι Μαϊ 23, 04:37:50 μμ  
Takis Alevantis said...

@υποκείμενο δικαίου said ...
Ο Φινκελστάιν ας λέει ό,τι θέλει για το Ολοκαύτωμα.

@Vrennus said...

Γιατί άραγε αυτές τις στατιστικές τις θεωρώ φτηνιάρικη προπαγάνδα και αρνούμαι να τις αποδεχτώ;

Τι κρίμα ! Νόμιζα ότι μπορούμε να συζητήσουμε σε άλλο επίπεδο. Και πήρα το χρόνο να σας απαντήσω με βιβλιογραφία, που είναι πράγματι σοκαριστική.

Όσο για τους Τούρκους που λέει και ο username, νομίζω ότι δεν πρέπει να κρίνουμε από το παρελθόν αλλά να προσπαθούμε για το μέλλον. Μια πολιτισμένη Τουρκία που σέβεται το διεθνές δίκαιο είναι σίγουρα από μια Τουρκία σαν κι εκείνη των αρχών του 20ου αιώνα. Όπως δεν κρίνουμε τους Γερμανούς ή τους Ρώσους από το παρελθόν τους.

Τρι Μαϊ 23, 04:41:00 μμ  
DimitrizZzZz said...

ΧαρδαβΔέλας: Πιστεύετε πάτερ οτι ήταν σωστή η απόφαση για απαγόρευση της ταινίας στους κάτω των 17 νέους;
Manager παπαροκάδων: ΝΑΙ ΗΤΑΝ ΣΩΣΤΗ, ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΜΑΣ ΒΡΙΖΟΥΝ, ΜΑΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΟΥΝ, ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ LOBY, μπλα μπλα μπλα...

Τρι Μαϊ 23, 04:42:37 μμ  
DimitrizZzZz said...

Όσο για τους Τούρκους που λέει και ο username, νομίζω ότι δεν πρέπει να κρίνουμε από το παρελθόν αλλά να προσπαθούμε για το μέλλον.


Με το παρόν τους, τι να κάνουμε;
Δεν ξέρω τίποτα, δεν είδα τίποτα, κοιτούσα αλλού εκείνη την ώρα;

Τρι Μαϊ 23, 04:44:03 μμ  
Notis said...

Ίσως εντελώς άσχετο με τα προηγούμενα post αλλά δεν μπορώ να κρατηθώ. Ο αγαπητός ΝΔ αναφέρει "πήγα για να συναντήσω ένα φίλο από τα φοιτητικά μου χρόνια, τον σκηνοθέτη...".

Και αναρωτιέμαι πόσο διαρκούν οι γνωριμίες; (Θεωρώ οτι οι φιλίες διαρκούν για πάντα...). Στο σχολείο έκανα παρέα με πολύ κόσμο και στο πανεπιστήμιο το ίδιο. Και όμως για πολύ λίγους μπορώ με σιγουρία να πω τι απέγιναν. Στην εποχή μας που υπάρχει ποικιλία μέσων και τρόπων επικοινωνίας δεν φαντάζει αντιφατικό ή έστω περίεργο;

Θα θεωρούσα οτι είμαι εγώ το πρόβλημα, αλλά μάλλον και άλλοι γύρω μου συμφώνουν. Εσείς;

Τρι Μαϊ 23, 04:46:53 μμ  
φιλιά και κέρματα said...

@@notis:@@:

Είναι ολοφάνερο ότι σου λείπει η Αυτογνωσία.
Για να είσαι γενναιόδωρος και να μπορέσεις να Δώσεις, πρέπει να Έχεις.
Ενας Αδειος άνθρωπος πνευματικά και ψυχικά
δεν μπορεί να Δωσει κάτι που Δεν Εχει.

Για να μπορείς να συναντηθείς με φίλους πρέπει να πιστεύεις στον Θεάνθρωπο και στο Λόγο Του.
Μας Θέλει να Πιστεύουμε στον Ανθρωπο. Ένας άνθρωπος έχει έμφυτη την δυνατότητα να Δώσει Αδέσμευτη και Απέραντη Αγάπη.
Γερή Θέληση χρειάζεσαι να ναυπηγήσεις, για να ταξιδέψεις εκεί που χρειάζεται ένα τόσο πολύτιμο αλλά και δυσβάσταχτο φορτίο....

Τρι Μαϊ 23, 04:49:58 μμ  
Takis Alevantis said...

@DimitrizZzZz said...
Με το παρόν τους, τι να κάνουμε; Δεν ξέρω τίποτα, δεν είδα τίποτα, κοιτούσα αλλού εκείνη την ώρα;

Καθόλου. Η Τουρκία θέλει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βρίσκεται σε μια διαδικασία εκσυγχρονισμού - με ένα μέρος της κοινωνίας της να στρέφεται στον μουσουλμανισμό, ένα άλλο στον εθνικισμό αλά Ατατούρκ και με όλους να φοβούνται τι θα τους αποφέρει το μέλλον.

Υποστηρίζοντας τα καλά στοιχεία, δείχνοντας το δρόμο της παιδείας και του εκσυγχρονισμού και κυρίως δείχνοντας ότι οι Τούρκοι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από εμάς (γιατί ναι μας φοβούνται, όχι λόγω στρατού αλλά στο ιδεολογικό επίπεδο) νομίζω ότι θα βοηθήσουμε την Τουρκία πολύ περισσότερο από το να ετοιμαζόμαστε να πάμε ξανά στην Κόκκινη Μηλιά ...

Και το κυριώτερο δείχνοντας ότι εμείς σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και ζητώντας και από αυτούς να το σεβαστούν, ως το μόνο τρόπο για να θεωρούνται πολιτισμένοι Ευρωπαίοι.

Όσο για το ατύχημα - shit happens, όπως λένε και οι μεγάλοι μας φίλοι και σύμμαχοι.

Τρι Μαϊ 23, 04:56:44 μμ  
Vrennus said...

@Τakis Alevantis said...
@Vrennus said...
Γιατί άραγε αυτές τις στατιστικές τις θεωρώ φτηνιάρικη προπαγάνδα και αρνούμαι να τις αποδεχτώ;

Τι κρίμα ! Νόμιζα ότι μπορούμε να συζητήσουμε σε άλλο επίπεδο. Και πήρα το χρόνο να σας απαντήσω με βιβλιογραφία, που είναι πράγματι σοκαριστική.


Φυσικά και μπορούμε να συζητήσουμε. Η συζήτηση προϋποθέτει αμφιβολία και αυτό που έκανα ήταν να αμφισβητήσω, εύλογα κατά την άποψή μου, κάποια στατιστικά - τίποτε άλλο. Μην επικαλείστε τη βιβλιογραφία ως αμάχητο τεκμήριο, αυτήν άλλωστε επικαλούνται και οι αρνητές του Ολοκαυτώματος! Αυτά!

Τρι Μαϊ 23, 04:58:03 μμ  
username said...

Νομίζω σωστά μιλάει ο Αλεβαντής. Η μακροπρόθεσμη στρατηγική πρέπει να είναι αυτή και όλοι συμφωνούμε. Όμως Τάκη, επέτεψέ μου να σε ρωτήσω κάτι: Πως είμαστε τόσο σίγουροι ότι η Τουρκία θέλει να αλλάξει προκειμένου να εισέλθει στην Ε.Ε.; Ποιες χειροπιαστές αποδείξεις έχουμε ότι θέλει να θυσιάσει κάποια πράγματα για να κερδίσει την ένταξη;

Τρι Μαϊ 23, 05:10:20 μμ  
tassos_papadakis said...

Καλημερίζω όλα τα καρντάσια και τις κοριτσάρες του -νέου- μπλογκ.

Συγχαρητήρια στον "πόντικα" για τις εξαιρετικά χρήσιμες συμβουλές, σε κάτι αδαείς με τα ίντερνετ, σαν κι εμένα.

Συγχαρητήρια στον Ντιμίτριζζζζ, που όσα "Ζ" έχει το 'νικ' του(παρένθεση: τα γράφω όλα με ελληνικούς χαρακτήρες διότι το μηχάνημα τα έπαιξε τελευταία...), τόσο ρεαλιστής και ΚΑΘΟΛΟΥ ελληναράς(κάκιστη λέξη, αδικεί πολλούς)είναι με όσα γράφει σήμερα. Μπράβο.

Συγχαρήτηρια στον Λευτέρη Κριτικάκη για όσα έγραψε -προσυπογράφω. Έγραψες!

Συγαρητήρια στον Τάκη Αλεβαντή. Σοβαρότητα, επιχειρήματα, ήθος. Μας είστε απαραίτητος εδώ.

Συγχαρητήρια στην Αφροδίτη, για την πρόταση που έριξε -και πέρασε στο 'ντούκου'- να ξεκινουν τα ποστς με κάποια ιδιαίτερη λέξη που θα επιλέγει ο πρώτος κάθε φορά. Μου άρεσε πολύ.

Συγχαρητήρια τέλος, στην Παρούσα που αποφάσισε να μιλήσει, στην σκαλιντι που την ενθάρρυνε και σε όλους τους καλούς φίλους του νέου μπλογκ.

Οι κακοί "φίλοι" του μπλογκ(τρολ, φασίστες και λοιποί αναίσθητοι), να πάνε να γαμηθούν.

Τρι Μαϊ 23, 05:15:23 μμ  
Takis Alevantis said...

High risks are associated with high gains !

Γιατί η κοινωνία της Τουρκίας αναπτύσσεται και η οικονομική ανάπτυξη φέρνει ή και οφείλεται σε ανεβασμένο επίπεδο μόρφωσης. Και οι μορφωμένοι δεν κάνουν πόλεμο - καταλαβαίνουν ότι έχουν να χάσουν περισσότερα από αυτά που ίσως κερδίσουν.

Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που ΕΜΕΙΣ δεν θέλουμε πόλεμο ...

Όσο για τον @vrennus, την επόμενη φορά θα επικαλεστώ μάγισσες, χαρτορίχτες και ονειροκρίτες ... αντί για διεθνώς αναγνωρισμένη, ουδέτερη βιβλιογραφία !

Τρι Μαϊ 23, 05:20:20 μμ  
pagis said...

@ Alevantis

Δεν νομίζω ότι οι φίλοι και σύμμαχοι λένε shit happens για δικούς τους ανθρώπους και μην ξαχνάμε ότι έχουν πολλούς, και μάλιστα σκυλιάζουν αν τους πειράξεις άνθρωπο.

Εμείς με περιορισμένα μέσα τι να δεν πειράζει;

Τρι Μαϊ 23, 05:22:27 μμ  
aphrodite said...

@tassos,

Ολα καλά - να πω ότι το τελευταίο -για να μην σβηστεί!- ήταν μια μεγαλόψυχη ευχή για ταξίδι κι έρωτα στους οχτρούς μας, έτσι?

(Α ρε Κρητικάτση!)
:-)))))

Τρι Μαϊ 23, 05:24:39 μμ  
to ena kai to mhden said...

@yosemite sam
Χριστός Ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενος.

Τρι Μαϊ 23, 05:31:24 μμ  
lucyluce said...

Πολύ ωραίο post και στα 2 μέρη του.
Όντως ανατρεπτικός και μονίμως σαρκάζων ο Botero. Εγώ βέβαια προτιμώ τις οστέινες φιγούρες, ακόμα κι αν φαίνεται να μην έχουν εντρυφήσει στις γήινες απολάυσεις.
Tα posts εδώ γίνονται όλο και πιο μεστά!
Απόλαυση!
Καλό σας βράδυ!

Τρι Μαϊ 23, 05:33:48 μμ  
panthinker said...

This post has been removed by the author.

Τρι Μαϊ 23, 05:35:17 μμ  
Nikos Dimou said...

Αυτές οι γελοίες κοκκορομαχίες στο Αιγαίο που μας στοιχίζουν εκατομμύρια σε καύσιμα στοίχισαν και την ζωή ένός ανθρώπου (και δεν είναι ο πρώτος). Είναι δυνατόν να μην μπορούν δύο χώρες να συννενοηθούν και να συμφωνήσουν. Και (για όσους ξέρουν) εδώ η ευθύνη είναι περισσότερο δική μας - εμείς έχουμε αυθαίρετα ορίσει τον εναέριο χώρο μας στα 10 μίλια ενώ σύμφωνα με το Διεθνες Δίκαιο θα έπρεπε να είναι στα 6 - όσο και τα χωρικά μας ύδατα. Το έχουμε ξανασυζητήσει το θέμα... αλλά το σημερινό επεισόδιο το ξανάκανε επίκαιρο.

Να διαφωνήσω με τον Gargoyle o Botero δεν συγκρίνεται με Φασιανό κλπ. Ο χειρισμός του χρώματος και των όγκων είναι εκπληκτικός - πράγμα που φαίνεται και στην γλυπτική του την οποία θεωρώ ακόμα πιο σημαντική.

Τρι Μαϊ 23, 05:44:06 μμ  
username said...

@ΝΔ: Μα νομίζω πως η σύγκρουση έγινε κοντά στην Κάρπαθο...

Τρι Μαϊ 23, 05:55:45 μμ  
andy dufresne said...

Επί του θέματος…

Για να απολαύσω ομορφιά, φύση, τέχνη ή τεχνική,
ακολουθώ τον κανόνα της «αντίστροφης κίνησης» του ΝΔ.
Προσπαθώ να πηγαίνω, όταν οι άλλοι έρχονται
ή να έρχομαι όταν οι άλλοι πάνε.

Έτσι,
αποφεύγω εγκαίνια και πρεμιέρες.
Βγάζω εισιτήρια με ραντεβού στα μουσεία, όπου γίνεται.
Πηγαίνω στο κέντρο της Αθήνας μετά τις 2.00 το πρωί.
Πηγαίνω στην παραλία μήνες εκτός Ιουλίου και Αυγούστου.
Πηγαίνω διακοπές Ιούνιο και Σεπτέμβριο.
Πηγαίνω εκδρομές κανονικά Σαββατοκύριακα και όχι Πάσχα και Χριστούγεννα.

…………………………………………………..

Οι μανιερίστες δεν είναι απαραίτητα μέτριοι καλλιτέχνες.
(ζωγράφοι, γλύπτες, ηθοποιοί, συγγραφείς, μουσικοί, κομίστες - χιλιάδες τα παραδείγματα)

Απλά, είναι ιδιαίτερο δύσκολο να μην αφήνουν τη ρόδα τους να χορταριάσει,
διότι πρέπει να δημιουργήσουν ένα άλλο, διαφορετικό επίπεδο έκφρασης, πάνω στο βασικό μοτίβο.

Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο.

Γνώμη μου είναι ότι ο Botero το ‘χει καταφέρει.
Το δεύτερο επίπεδο είναι αυτή η δύναμη που αναφέρει κι ο ΝΔ.
Οι φιγούρες του δεν είναι απλά χοντροί άνθρωποι.
Σε ένα σουρεαλιστικό, επιβλητικό φόντο κυριαρχούν αυτοκρατορικά χοντροί, με δύναμη, εξουσία και διαστροφή,
βγαλμένοι από εικόνες Ρωμαϊκής παρακμής,
χωρίς να μένουν εκεί.
Εξελίσσονται σε διαφορετικούς χαρακτήρες, από άλλες εποχές, με διαφορετική διαστροφική ματιά κάθε φορά.

Παρότι δεν είναι από τους αγαπημένους μου ζωγράφους/γλύπτες,
δεν μπορώ παρά να ομολογήσω ότι οι πίνακες και τα γλυπτά του είναι πολύ δυνατά.

Τρι Μαϊ 23, 05:56:07 μμ  
Vrennus said...

@Takis Alevantis

Από τη μεριά μου προσπάθησα να μην υποτιμήσω ή να προσβάλω κανέναν. Απ' ότι φαίνεται όμως, μάγισσες, χαρτορίχτες και ονειροκρίτες επικαλούνται κι άλλοι. Επίσης, δεν ξέρω πόσο "ουδέτερη" θεωρείται η βιβλιογραφία που επικαλεστήκατε (ή πόσο ουδέτερη μπορεί να θεωρείται οποιαδήποτε βιβλιογραφία), διαβάζοντας όμως το πώς ο συγγρεαφέας που επικαλείστε
"επαναξιολόγησε" τον αριθμό των θυμάτων του Μάο... Συγγνώμη, αλλά αυτά δεν είναι στατιστική, τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι, έξι το λαδόξυδο είναι. Τέτοιες στατιστικές έχω κάθε δικαίωμα να τις αμφισβητώ. Τελεία.

Τρι Μαϊ 23, 06:03:26 μμ  
DimitrizZzZz said...

Έλεος πια με το εμείς φταίμε. Έλεος.
Κατανοώ την τριβή με την ελληνική πραγματικότητα. Τις ουρές στις δημοσίες υπηρεσίες. Την αγένεια στην οποία έχουμε οδηγηθεί από την ανεπάρκεια των ελληνικών κυβερνήσεων. Είναι δύσκολο να είσαι ευγενής μετά από 2 μηνών αγώνα να κλείσεις ραντεβού με τον γιατρό του ταμείου σου, ενός ταμείου που πλήρωσες χρυσάφι όσο δούλευες. Εϊναι δύσκολο να είσαι ευγενής μετά από αγώνα επιβίωσης στις λακούβες τις οδού Πέτρου Ράλλη. ΑΛλά τι θα γίνει, θα φτύνουμε τα μούτρα μας στον καθρέφτη για κάθε θέμα;
Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό μέχρι την Κρήτη έφτασε απαιτώντας να ζητηθεί και από αυτούς άδεια για σεισμολογικές έρευνες που διενεργούσε (νομίζω ακόμη εκεί είναι), γερμανικό ωκεανογραφικό.
Ή μήπως βρίζουμε τους εαυτούς επειδή έτσι νομίζουμε πως δεν θα χρειαστεί να αντιτωπίσουμε τους "άλλους" ?
Το διεθνές δίκαιο αποφάσισε την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, και ούτε αυτό δεν εφαρμόζουμε από αδυναμία πολιτική που επιβιώνει επειδή στηρίζεται απο αυτήν ακριβώς αυτή την νοοτροπία:
"Εμείσ φταίμε."
Ε, όχι, σε αυτό δεν φταίμε.

Τρι Μαϊ 23, 06:10:09 μμ  
DimitrizZzZz said...

Για την σχετική απόφαση παραπέμπω στο http://www.un.org/Depts/los/convention_agreements/texts/unclos/closindx.htm
Part II, Section 1

Τρι Μαϊ 23, 06:13:44 μμ  
blade runner said...

Ζητώ τεχνική υποστήριξη!

ποιός μπορεί να μου πει πως μπορώ να προσθέσω link σε ένα σχόλιο;

Τρι Μαϊ 23, 06:20:48 μμ  
fanatic said...

Μπερδεύτηκα. Το μπάχαλο ξεκίνησε και μόνο ο dimitrizzzz χαρακτηρίστηκε ανεπιθύμητος. Ο dimitrizzz είναι εδώ και έφυγε ο Heinz.

Τρι Μαϊ 23, 06:22:10 μμ  
Nikos Dimou said...

username said...
@ΝΔ: Μα νομίζω πως η σύγκρουση έγινε κοντά στην Κάρπαθο...

18 μίλια νότια της Καρπάθου - σε διεθνή χώρο (με όλους τους ορισμούς).

Τρι Μαϊ 23, 06:22:26 μμ  
Nikos Dimou said...

This post has been removed by the author.

Τρι Μαϊ 23, 06:27:31 μμ  
DimitrizZzZz said...

Εγώ δεν επηρεάζομαι συναισθηματικά από χαρακτηρισμούς, και αδιαφορώ αν είμαι ανεπιθύμητος σε χώρο που εκφράζονται απόψεις στις οποίες έχω κάτι να προσθέσω. Κάντε μου μήνυση. (χώρια που δεν έχω τίποτα άλλο να κάνω, ο heinz μπορεί ναρήκε γκόμενα).

Τρι Μαϊ 23, 06:28:29 μμ  
blade runner said...

@aphro

very nice idea this one! Και αν οι συμμετέχοντες έχουν διάθεση, και ακονίζουν τη φαντασία τους, θα μπορεί να γίνει συναρπαστικό παιχνίδι.

Αντε, για να δούμε αύριο, ποιος θα κάνει την αρχή;

Τρι Μαϊ 23, 06:30:24 μμ  
guerrero762 said...

@κ.Αλεβαντη.
Καλα οτι shit happens στη δουλεια μας ειναι δεδομενο.Αλλωστε πληρωνομαστε για να πεταμε με αεροσκαφη,ζουμε μεσα σε πλοια και υποβρυχια,πηδάμε με ενα κομματι μεταξι στη πλατη απο αεροπλανο,χειριζομαστε οπλικα συστηματα.
Δεν με ενοχλησε αυτη καθ'αυτη η φραση αλλα το αν δεν κανω απαξιωτικο υφος δια υμας τα καραβανοσκυλλα.
Ελπιζω να κανω λαθος και να μην ανηκετε στην κατηγορια "ειρηνη πανω απ'ολα και ενας καραβανας λιγοτερος".

Τρι Μαϊ 23, 06:30:54 μμ  
Nikos Dimou said...

O Heinz έφυγε με δική του απόφαση. Το blog παραμένει ανοιχτό για όλους. Ο dimitrizzz όσο κινείται μέσα στους κανόνες του παιχνιδιού μπορεί να μείνει. (Everybody gets a second chance...)

Τρι Μαϊ 23, 06:31:49 μμ  
Takis Alevantis said...

@Vrennus said...
Από τη μεριά μου προσπάθησα να μην υποτιμήσω ή να προσβάλω κανέναν. Απ' ότι φαίνεται όμως, μάγισσες, χαρτορίχτες και ονειροκρίτες επικαλούνται κι άλλοι.

Συγνώμη για το σχόλιο με τις χαρτορίχτες. Όμως αντιγράφω από το άρθρο στο οποίο παραπέμπετε με τον υπερσύνδεσμο «άλλοι»:

Obviously every researcher who disagrees with other researchers find their research substandard. However, no evidence has been shown that Rummel's research on democide has been falsely represented. The article clearly states that there are different opinions regarding numbers killed so the article is not factually incorrect. Add criticism of this research and other numbers to the article if you think that this is necessary for NPOV. Ήτοι, καλή η κριτική αλλά δώστε μας και κάποια στοιχεία.

Όσο για την δημόσια επαναξιολόγηση του ίδιου του συγγραφέα (δεύτερος υπερσύνδεσμος), νομίζω ότι αποδεικνύει ακριβώς την εντιμότητά του και το θάρρος του όταν μάλιστα δουλεύει σε ένα τόσο αμφιλεγόμενο πράγματι ζήτημα.

Περιμένω πάντα τα δικά σας στοιχεία. Αλλά δεν νομίζω πως όλα τα δικτατορικά καθεστώτα δημοσιεύουν κάθε χρόνο τον αριθμό των θυμάτων τους ... άραγε όλοι κάποιες εκτιμήσεις κάνουν. Το βιβλίο του Rummel έχει την αξία ότι δίνει και το άθροισμα. Και δυστυχώς μιλάμε για πολλά εκατομμύρια. Νομίζετε ότι οι Σοβιετικοί σκότωσαν λιγότερους από αυτούς που τους προσάπτει ο Rummel; Και ότι οι Αμερικάνοι σκότωσαν περισσότερους στο Βιετνάμ; Ίσως. Όμως τα νούμερα είναι στις δεκάδες εκατομμύρια και αυτό είναι το όνειδος για το ανθρώπινο είδος στο οποίο ανήκουμε. Και επίσης ότι ορισμένοι δεν διστάζουν να επικαλεστούν αυτά τα νούμερα για να προσποριστούν πολιτικά οφέλη ή για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα ... (δες προηγούμε σχόλια).

Τρι Μαϊ 23, 06:35:52 μμ  
username said...

Για το "18 μίλια" πάντως δεν ξέρω. Το CBS αυτή τη στιγμή αναφέρει 12.5 μίλια:

http://www.cbsnews.com/stories/2006/05/23/world/main1644394.shtml

Όπως και να έχει, αν λάβουμε υπόψην τις γωνίες στροφής το τουρκικό αεροσκάφος φαίνεται να παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο. Επίσης δεν υπέβαλλε και σχέδιο πτήσης...

Τρι Μαϊ 23, 06:36:56 μμ  
el-bard said...

Μανιερίστα θα έλεγα τον Γαίτη και όχι τον Μποτέρο ούτε τον Ρουσσό ούτε το δικό μας τον Εγγονόπουλο. Σε όλους αυτούς βλέπεις μια πάλη με το χρώμα και με τη μορφή που δεν κατακτιέται ποτέ, στο μανιερίστα βλέπεις έναν εφησυχασμό, μια κάλμα που προέρχεται από την επιτυχία του (;) και την αποδοχή του κοινού (το οποίο συνήθως δεν ξέρει και τρώει από αυτό που πουλιέται πολύ και συζητιέται άλλο τόσο. Ο Μποτέρο παλεύει -κυρίως στα γλυπτά του- και όσο δεν το καταφέρνει να φτάσει το τέλος που επιθυμεί τόσο γίνεται πιο ανθρώπινος, πιο καλλιτέχνης, πιο νικητής.

Και μια ερώτηση στον ΝΔ: αυτά για το FIR Αθηνών και τα τέτοια έχουν απαντηθεί από τα διεθνή δικαστήρια, από διεθνείς συμβάσεις, από τι τέλος πάντων; Για να μην ακούμε συνεχώς για καθημερινές παραβιάσεις του εναέριου ελληνικού χώρου από τους Τούρκους χωρίς να μιλάμε...

Τρι Μαϊ 23, 06:37:34 μμ  
fanatic said...

χαίρομαι για το "second chance" . To είπα στη νύφη για να το ακούσει η πεθερά.

Τρι Μαϊ 23, 06:38:09 μμ  
DimitrizZzZz said...

Όσο για το ατύχημα - shit happens, όπως λένε και οι μεγάλοι μας φίλοι και σύμμαχοι.

Φιλαράκο, ατύχημα στην διάρκεια εμπλοκής δεν υπάρχει.
Αυτοί οι άνθρωποι είναι εκεί για την Ελλάδα, και κάθε μέρα θάνατο αντιμετωπίζουν.
Δεν πρόκειται για ταινία.

Τρι Μαϊ 23, 06:38:33 μμ  
Yannis H said...

Οι φανατικοί μπορεί να διαφωνούν, αλλά καταλαβαίνονται. Κάποιος που πραγματικά δεν θέλει τον πόλεμο, τάσσεται με τον άνθρωπο – και ο Μάνος Χατζιδάκις είχε πει (για τον καιρό της Κατοχής) ότι για τους πνευματικούς ανθρώπους η μεγάλη απώλεια σε μια περίοδο κρίσης και πόνου, ακόμα και πόνου της πατρίδας τους, είναι η απώλεια των ανθρώπινων αξιών. Μπορούν δηλαδή κάποιοι να αναταθούν από το στενά εθνικό, και ακόμα και στο ίδιο τους το σπίτι που καίγεται, να θρηνούν τις ανθρώπινες αξίες. Και στον εχθρό που επιτίθεται να θρηνούν με τον ίδιο τρόπο.

Αυτό για κάτι που μου σήκωσε την τρίχα: ‘ένας καραβανάς λιγότερος’ λέει ο ειρηνιστής. Αυτός που λέει αυτό το πράγμα, έχει αντίπαλό του κάποιον φανατικό φασίστα - αλλά οι δυο τους καταλαβαίνονται τέλεια.

Τρι Μαϊ 23, 06:42:33 μμ  
Athene noctua said...

Συγγνώμη αν είχε αναφερθεί σε παλιότερη συζήτηση αλλά υπάρχει ανάμεσα σε άλλες χώρες ανάλογη κατάσταση με αυτή που αντιμετωπίζουμε στο θέμα των 12 μιλίων και πώς αντιμετωπίζεται; Θα ήταν χρήσιμο και κανένα link αν σας βρίσκεται πρόχειρο...

Όσο για τα 9 μίλια στον αέρα, 6 στη θάλασσα πρέπει να αποτελούμε διεθνές παράδοξο. Πάντως κ. Δήμου το ότι η πτώση των αεροσκαφών έγινε στα 18 μίλια δεν αποκλείει να υπήρξε όντως παραβίαση του FIR.

Τρι Μαϊ 23, 06:43:41 μμ  
Takis Alevantis said...

@ guerrero762 said...
Δεν με ενοχλησε αυτη καθ'αυτη η φραση αλλα το αν δεν κανω απαξιωτικο υφος δια υμας τα καραβανοσκυλλα. Ελπιζω να κανω λαθος και να μην ανηκετε στην κατηγορια "ειρηνη πανω απ'ολα και ενας καραβανας λιγοτερος".

Συγνώμη αν το πήρατε ως απαξιωτικό. Δεν είχα την πρόθεση να θίξω ούτε τον δύστυχο πιλότο ούτε τους συναδέλφους του. Και δεν χρησιμοποιώ ποτέ τον όρο «καραβανάδες» πολύ περισσότερο που επί 18 περίπου μήνες υπηρέτησα στο ΓΕΣ μαζί με αξιολογότατους και ευφυέστατους αξιωματικούς. Κι ένας μάλιστα από αυτούς είχε πει το εξής ωραίο «Ένας πόλεμος με την Τουρκία, εμάς που έχουμε παπούτσια θα μας αφήσει ξυπόλητους. Ενώ οι Τούρκοι που είναι (ήταν) ξυπόλητοι απλώς θα παραμείνουν ξυπόλυτοι ...».

Τρι Μαϊ 23, 06:44:07 μμ  
blade runner said...

Για τον Botero

Αυτό που μου αρέσει εμένα στον Κολομβιανό ζωγράφο (αν δεν απατώμαι, ξεκίνησε από το illustration, έτσι δεν είναι;) είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποί του είναι ακριβώς όπως ΔΕΝ τους θέλει η κοινωνία της εικόνας. Νομίζω πως τώρα είναι πιο επίκαιρος από ποτέ, μια και από τη μία με τους πίνακές του ειρωνεύεται κάθε μορφή ή σύμβολο εξουσίας, και από την άλλη, βγάζει τη γλώσσα στο κοινώς αποδεκτό αισθητικό μοντέλο. Διάλεξε τους "fat people" για να κάνει καυτηριάσει τη μανία του ανθρώπου για το άψογο της εικόνας, ή απλώς γιατί έτσι θα έκανε τα σχόλια του πιο άμεσα(το υπερβολικό πάχος θεωρείται άσχημο, θεωρείται ελάττωμα, άρα συμβολικά συνδέεται πιο εύκολα με κάτι αρνητικό, παρά θετικό);

Επίσης, το χρώμα του και οι γραμμές του, μου έρχεται να τους φάω τους πίνακές του, τόσο γλαφυροί είναι για το μάτι.

Η δε Μοναλίζα του, εξαιρετικά εύσχημος τρόπος να ειρωνευτείς το σύστημα των αξιών στην Τέχνη. 'Η ως τέτοιο μου φάνηκε.

Τρι Μαϊ 23, 06:47:28 μμ  
DimitrizZzZz said...

Ω ρε βισμαααααα! :-P

Τρι Μαϊ 23, 06:48:14 μμ  
paragrafos said...

This post has been removed by the author.

Τρι Μαϊ 23, 06:50:36 μμ  
Takis Alevantis said...

Για να βάλετε υπερσύνδεσμο (link) στο κείμενό σας:

Γράψτε «a href="βάλτε το link εδώ"»τη λέξη ή φράση που θέλετε να φαίνεται στο link και τελειώστε με «/a» (Προσοχή αντί για « βάλτε < και αντί για » βάλτε >. Μην ξεχάσετε το = και τα ").

Τρι Μαϊ 23, 06:50:51 μμ  
blade runner said...

@yannis h

δεν θα μπορούσα να συμφωνώ περισσότερο.


@tassos papadakis

αν δεν διάβασες χθες σχετικό σχόλιο που έκανα σε άλλο post, ήθελα να σου ζητήσω συγνώμη για το έντονο ύφος σε μία μεταξύ μας διαφωνία. Μετά διάβασα και το σχόλιο που έκανες εσύ, και πολύ χάρηκα. Δεν χρειάζεται η ένταση, όταν υπάρχει καλή πρόθεση.

Τρι Μαϊ 23, 06:52:50 μμ  
tassos_papadakis said...

Νίκο, όπως θα έλεγε και ο Λαζόπουλος "είναι φίλοι μας οι Τούρκοι!".

:-)))

Δεν έχω αντίρρηση, αλλά τους έχουμε πετύχει να πετάν και πάνω από Άνδρο-Σίφνο-Σέριφο. Ούτε τα BLUE STAR FERRIES δεν κάνουν τέτοια δρομολόγια...

Τρι Μαϊ 23, 06:52:53 μμ  
username said...

Από το Γαλλικό πρακτορείο μεταδίδεται πως το τουρκικό ΓΕΕΘΑ αναφέρει σημείο πρόσκρουσης 35 μίλια νοτίως της Ρόδου. Το ελληνικό αντίστοιχο μιλά για 12.5 μίλια νοτίως της Καρπάθου. Τρέχα γύρευε να βρεις άκρη.

Πάντως, σχέδιο το τουρκικό, δεν υπέβαλλε. Επιπλέον επειδή έχω το googlearth μπροστά μου αυτή τη στιγμή, βλέποντας την πυκνή διάταξη των νησιών Καρπάθου και Ρόδου, αναρωτιέμαι για τα τουρκικά πολεμικά, "τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι"...

Τρι Μαϊ 23, 06:52:57 μμ  
DimitrizZzZz said...

Παράγραφος, ποιά χώρα σέβεται περισσότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή μας;
Δεν ζητάω ούτε έχω την πρόθεση να κουράσω με παράθεση αντιστοιχων αναφορων της Διεθνούς Αμνηστίας για τις υπόλοιπες χώρες τριγύρω.
Απλά θα ήθελα να ακούσω την γνώμη σου.
(χωρίς αυτό να σημαίνει οτι δεν είναι απαράδεκτη και η ελάχιστη τέτοια παραβίαση, και αναγκαία η συνεχής προσπάθεια για
εξάλειψη φαινομένων - αυτό το θεωρώ δεδομένο και γι αυτό παραλίγο να μην το αναφέρω, αλλά αναγκάζομαι να λέω αυτονόητα προς αποφυ΄γη παρεξηγήσεων)

Τρι Μαϊ 23, 06:59:45 μμ  
Ein Steppenwolf said...

blade runner said...
πως μπορώ να προσθέσω link σε ένα σχόλιο;


Graphontas:

Mou aresei o <a href="http://artchive.com/artchive/B/botero.html">Fernando Botero</a>.

pairnoume:

Mou aresei o Fernando Botero.

Τρι Μαϊ 23, 07:00:05 μμ  
blade runner said...

@tassos papadakis

όσο αυτή η ιστορία των 6 ή 10 μιλίων μένει ανοικτή για ερμηνεία κατά το δοκούν της κάθε μίας από τις δύο εμπλεκόμενες χώρες, "παραβιάσεις" θα γίνονται και από τις δύο πλευρές.

Ελπίζω να βρεθεί ο έλληνας πιλότος. Και για να μην θυσιαστεί άλλη μια ζωή σε αυτήν την ανόητη - για μένα - ιστορία αντιπαλότητας που διαρκεί αιώνες, αλλα και για να μην γίνει η σφαίρα στο όπλο διαφόρων που γουστάρουν περαιτέρω κόντρα με την Τουρκία.

Τρι Μαϊ 23, 07:00:45 μμ  
tassos_papadakis said...

@blade runner:

Το διάβασα και χάρηκα κι εγώ. Φίλοι; Φίλοι!

Τρι Μαϊ 23, 07:01:30 μμ  
blade runner said...

@takis alevantis

ευχαριστώ για τη βοήθεια, είστε πολύ γλυκός.

Τρι Μαϊ 23, 07:01:31 μμ  
blade runner said...

ein steppenwolf

ευχαριστώ επίσης

Καλό απόγευμα, και καλή συνέχεια!

Τρι Μαϊ 23, 07:02:25 μμ  
blade runner said...

@tassos papadakis

εννοείται φίλοι. Με τις διαφωνίες μας, αλλά φίλοι!

Τρι Μαϊ 23, 07:03:44 μμ  
blade runner said...

@dimitrizzzzz

εδώ ισχύει αυτό που λέμε "στους στραβούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος". Ο πήχης πρέπει πάντα να μένει ψηλά, απαγορεύεται να εφησυχάζουμε ως κοινωνία, επειδή σε σχέση με τους Τούρκους, για παράδειγμα, θεωρούμαστε δημοκρατικότεροι.

Με τους καλύτερους πρέπει να συγκρινόμαστε, όχι με τους χειρότερους. Διαφωνείς;

Η συνέχεια αργότερα, δυστυχώς πρέπει να φύγω.

Τρι Μαϊ 23, 07:07:09 μμ  
tassos_papadakis said...

Θυμίζω(όχι επειδή έχουμε σε ΟΛΑ δίκιο, αλλά για να κρίνουμε τη νοοτροπία της κάθε χώρας):

"Casus Belli"

Ας μου πει κάποιος, σε ποιό θέμα απειλούμε ΕΜΕΙΣ την Τουρκία.

(υπάρχουν και άλλα: Πατριαρχείο, Έλληνες της Κων/πολης, Ίμια κλπ.κλπ.κλπ.)

Τρι Μαϊ 23, 07:09:07 μμ  
Takis Alevantis said...

Λοιπόν σήμερα ξεσάλωσα κι εγώ ...

Καλό βράδυ Νίκο, καλή επιτυχία με την παρουσίαση. Καληνύχτα σε όλους ...

Τρι Μαϊ 23, 07:10:17 μμ  
Εργοτελίνα said...

This post has been removed by the author.

Τρι Μαϊ 23, 07:11:20 μμ  
φιλιά και κέρματα said...

Έφυγα από το σπίτι μου μια μέρα με μπελάδες κι είπα να βρω λογαριασμό μακριά απ' τους καβγάδες. Διάλεξα ένα φορτηγό με τούβλα φορτωμένο, μάλωσα με τον οδηγό γιατί με φώναζε μικρό - συνέχισα με τρένο. Οι κάτοικοι των ανατολικών επαρχιών της πατρίδος μας, δεν έχουν άγχος για όλα αυτά που απασχολούν αυτούς που παραθέτουν "βιβλιογραφίες" για αστεία θέματα και τους τετρομοκρατημένους επαγγελματίες που θα αμυνθούν αν προκύψει "πόλεμος". Έχω μάθει να κοιμάμαι με την πόρτα ανοιχτή δεν φοβήθηκα ποτέ μου και θα ανοίξω άγγελέ μου τη χρυσή σου φυλακή. Κοίτα εσύ να με προσέχεις κι άσε την πόρτα ανοιχτή δεν αλλάζω πια το δρόμο έχω πει στον ταχυδρόμο πως θα μείνουμε μαζί. Ο χειριστής από τα Χανιά, πρέπει να βρεθεί και ο Βαγγέλης Γιαννέλος να αναστηθεί. Βγήκα στον ήλιο τον καυτό κι ήπια κηροζίνη με αλάτι πάλεψα μ' όλους τους ληστές κι έκανα λάθος προσευχές σε δανεικό κρεβάτι. Είδα την άκρη του γκρεμού μα μου γινε συνήθεια να μη θυμώνω τους θεούς να κάνω φίλους τους εχθρούς ν' αλλάζω την αλήθεια. Και καράβια χιώτικα.

Τρι Μαϊ 23, 07:15:00 μμ  
username said...

Μα tassos αυτό ρώτησα προηγουμένως τον Αλεβαντή, αλλά απάντηση δεν πήρα. Τον ρώτησα, ποια χειροπιαστή απόδειξη έχουμε ότι η Τουρκία προτίθεται να αλλάξει προκειμένου να μπει στην Ε.Ε. Αντ' αυτού μου απάντησε -αν κατάλαβα καλά- για μεγάλα ρίσκα και μεγάλα κέρδη.

Η νοοτροπία της Τουρκίας δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Δες τον κατάλογο του Αλεβαντή για τις γενοκτονίες. Δες τι έκαναν στους Κούρδους στο βόρειο Ιράκ...

Τρι Μαϊ 23, 07:15:07 μμ  
Antiphonist said...

Προφανώς το πρόβλημα με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των χωρικών υδάτων. Για την δική μας στάση και τις πολιτικές παλικαροσύνες δεν το συζητώ- έχετε δίκαιο.
Όμως να μην ξεχνούμε ότι
α) η Τουρκία έχει αρνηθεί να λύσει τις διαφορές στο διεθνές δικαστήριο. Πώς να λυθεί η διαφορά λοιπόν όταν οι πολιτικές διαφωνίες μεταφέρονται στην συμβολική επίδειξη δύναμης και παλικαροσύνης;
β) η ισχύς των στρατιωτικών στη Τουρκία είναι βασικό συστατικό αυτής της διαφοράς. Τα ειρωνικά σχόλια που γράφτηκαν για τον Ερτογκάν δεν αντανακλούν την περίπλοκη πολιτική κατάσταση στην Τουρκία. Ο Ερτογκάν κατηγορείται από τους στρατιωτικούς για κρυφό «ισλαμοφασισμό» και όσο περισσότερο η Ευρώπη απαιτεί την αναδιοργάνωση της πολιτικής δομής στην Τουρκία, τόσο περισσότερο η κρίση αυτή εκφράζεται εμμέσως. Εξού και οι αντιφάσεις σε τόσα θέματα. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης Ερτογκάν στην Αθήνα συζητήθηκε το θέμα του εναέριου χώρου. Την ίδια στιγμή γίνονταν αναχαιτίσεις στο Αιγαίο. Οι στρατιωτικοί δεν έστελναν μήνυμα στην Αθήνα με αυτή την στάση αλλά στον ίδιο τον Ερτογκάν. Να προσθέσω εδώ ότι η ίδια στάση παρατηρείται και στην Κύπρο- κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τη λύση του Κυπριακού στην Ελβετία, η Τουρκία προχώρησε σε αναβάθμιση του στρατού κατοχής. Κι εδώ το μήνυμα δεν προσδιοριζόταν για την Ελληνοκυπριακή πλευρά. Άλλωστε και οι Τουρκοκύπριοι έχουν εκφράσει την δυσφορία τους με την στάση του στρατού κατοχής.

Παρατήρησα με λύπη τις δηλώσεις των δύο υπουργών (Τουρκίας, Ελλάδας). Εδώ χάνονται ζωές και το μόνο που κατάφεραν να μας πουν είναι ότι πρόκειται για «ατυχές γεγονός.» Την τύχη που την είδαν δεν ξέρω...

Τρι Μαϊ 23, 07:16:39 μμ  
Υποκείμενο δικαίου said...

This post has been removed by the author.

Τρι Μαϊ 23, 07:21:27 μμ  
Εργοτελίνα said...

This post has been removed by the author.

Τρι Μαϊ 23, 07:24:48 μμ  
tassos_papadakis said...

Υπάρχουν άνθρωποι με τους οποίους υπάρχουν ή προκύπτουν διαφορές στην καθημερινότητα μας, αλλά μπορείς να συζητήσεις νορμάλ, να συνενοηθείς.

Υπάρχουν όμως και άλλοι. Κακόβουλοι -κοινώς, ΜΑ-ΛΑ-ΚΕΣ-, που είναι αγύριστα κεφάλια. Ρίσκα με αυτούς, έχουν μόνο ένα βέβαιο κέρδος: μόνιμους πονοκεφάλους...(ΤΟ ΛΙΓΌΤΕΡΟ)

Κάντε τώρα μια αναγωγή των πιο πάνω σε επίπεδο κρατών...

Προσωπική μου ελπίδα, η Ε.Ε. Για την ακρίβεια, η σωστή προβολή και η πειθώ των εταίρων, για όσα μας ενοχλούν με τους... δίπλα.

Τρι Μαϊ 23, 07:24:55 μμ  
aphrodite said...

Για την σύγκρουση, μικρή σκέψη: πέραν του σπορ, των επιδόσεων, του κεφιού έστω, τα F16 θα είναι αυτά που θα χρησιμεύσουν έτσι και μπούμε σε πόλεμο με την Τουρκία? Με αυτά θα γίνει ο πόλεμος (κι έχουμε ελπίδες να τον... κερδίσουμε κιόλας? Η ξεχνώ στρατό ξηράς και ναυτικό)? Και δεν το λέω καθόλου για να μειώσω τους πιλότους, τους οποίους σέβομαι απεριόριστα (ή όλους όσους διαθέτουν εαυτόν προς υπεράσπιση της πατρίδας – από όποια μεριά. Με τον τρόπο έχω πρόβλημα λίγο...).

****************************

Για τον Μποτέρο, να συμπληρώσω, ότι το πολύ εντυπωσιακό στη ζωγραφική (κι ακόμη περισσότερο στη γλυπτική) του είναι το ότι δεν φτιάχνει απλώς «χοντρούς ανθρώπους», αλλά ότι παίζει με τις αναλογίες τους (κανονικά χαρακτηριστικά προσώπου, δάχτυλα, αυτιά, ύψος πχ σε σύνολο σαν «τρομπαρισμένο», φουσκωμένο από μέσα, μες τον όγκο και την στρογγυλάδα. Ακόμη και μπανάνες και πόδι τραπεζιού να ζωγραφίσει, αυτό το πληθωρικό, το ξέχειλο, το γεμάτο, σε πιάνει από το λαιμό – δεν το προσπερνάς εύκολα...

Κι αν δει κανείς σε τι εποχές το ξεκίνησε, όπου οι παροχές ήταν σαφώς λιγότερες, οι προσλαμβάνουσες πιο...λιτοδίαιτες και τα αισθητικά πρότυπα είχαν τη ροπή προς την ασφάλεια (και το χόρτασμα, αχ!) της –όποιας- αφθονίας, το πήρε και το έφερε στο εξτρήμ του, ήταν λοιπόν «κάτι»... Σημερα μπορεί να «κλωτσάει» η ματιά του, μια που αποθεώνουμε την εγκράτεια στα όρια της λιμοκτονίας («έλεγχος», μπήκαμε στο κέρας της Αμάλθειας αλλά κυρίες και κύριοι, η λαιμαργία είναι ενοχοποιημένη και το πάχος οφθαλμικό συνώνυμο του πορνό). Δεν γίνεται όμως να μην σου μείνει το «μνημειακόν» του ύφους του...

Είναι κάτι εντελώς αντίθετο των «λεπτών» στη ζωγραφική και τη γλυπτική, που εκεί παιζουν με γωνίες, γεωμετρία, σχήματα και αέρινη υποσταση, εδώ έχουμε γή και καμπύλες, ακόμη κι όταν ζωγραφίζει εικόνες που πονούν.

Και κάτι ακόμη – η μανιέρα δεν είναι αναγκαστικά κακή, για κανέναν καλλιτέχνη. Τον θέλω τον Μποτέρο να ζωγραφίζει έτσι. Αν μπορεί ΚΑΙ αλλιώς, added bonus, αρκεί να μην του αφαιρεί από αυτό που για τόσο διαστημα μίλησε στην ψυχή του και με έφερε πιο κοντά στο πώς βλέπει τον κόσμο μας.... Ναι, είναι ενοχλητικό όταν βλέπεις ότι το εκμεταλλεύονται εμπορικά, αλλά πέραν της δόξης έχουν και έξοδα παράστασης, δημόσιες σχέσεις, γιατί να μην κεφαλαιοποιήσουν κι εκείνοι?

Για μια ιδέα έργων του (λείπουν τα σοκαριστικά):

http://www.1st-art-gallery.com/artists/fernando_botero/Fernando%20Botero.html

Τρι Μαϊ 23, 07:29:33 μμ  
Takis Alevantis said...

Συγνώμη αλλά επανέρχομαι.

@tassos_papadakis said...
Ας μου πει κάποιος, σε ποιό θέμα απειλούμε ΕΜΕΙΣ την Τουρκία. (υπάρχουν και άλλα: Πατριαρχείο, Έλληνες της Κων/πολης, Ίμια κλπ.κλπ.κλπ.)

Ακριβώς στο ότι:
- εξαιτίας μας, ή με πρωτοβουλία μας, άρχισε να διαλύεται η αυτοκρατορία τους.
- αν γίνουν δεκτά τα όσα τους πίεζουμε (εμείς και η Ευρώπη) να δεχτούν για Πατριαρχεία, μειονότητες κλπ. είναι πολύ πιθανόν να διαλυθούν ως χώρα αφού οι Κούρδοι θα θέλουν δικό τους κράτος, οι κρυπτοχριστανοί θα εκδηλωθούν, οι αρμένιοι θα θελήσουν κι αυτοί ένα κομμάτι κλπ. κλπ.
- αν παραδεχτούν ότι ο Ατατούρκ, που αποτελεί τελικά το μόνο ενωτικό σύμβολο της Τουρκίας, ήταν δικτάτορας και σφαγέας (ήταν εν μέρει αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα) τοτε παύει να υπάρχει Τουρκία.

Ακριβώς το ίδιο ψυχολογικό πρόβλημα που έχουμε εμείς π.χ. με την Μακεδονία ή με την μεονότητα της Θράκης - αλλά που όμως (ως πιο πολιτισμένοι) το παλεύουμε πολιτισμένα ...

Τρι Μαϊ 23, 07:32:31 μμ  
username said...

This post has been removed by the author.

Τρι Μαϊ 23, 07:33:44 μμ  
Takis Alevantis said...

Επιπλέον θεωρούν - καλώς ή κακώς, άσχετο - ότι αν δεχτούν τα 12 μίλια η Ελλάδα θα τους σταγγαλίσει οικονομικά. Όπως επί χρόνια πίστευαν οι Βούλγαροι και οι Σλαβομακεδόνες, μέχρι που τους δώσαμε ελεύθερες ζώνες στη Θεσσαλονίκη ...

Τρι Μαϊ 23, 07:35:57 μμ  
aphrodite said...

Το γράφω έτσι, γιατί δε μου βγαίνει το link?

Botero

Τρι Μαϊ 23, 07:37:54 μμ  
φιλιά και κέρματα said...

ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ

μ' αεροπλάνα τρένα πλοία
και ταξί νυχτερινά
έψαξα στην παραλία
στα νησιά και στα βουνά
μα δεν ήσουν πουθενά...
και μου ρχεται ζαλάδα
να ξέρω πως γυρίζεις
γυμνός μεσ' στην Ελλάδα
και να με βασανίζεις...
με υποβρύχια τροχοφόρα
κι ένα χάρτη στο πλευρό
γύρισα όλη τη χώρα
το κορμάκι σου να βρω
σα χαμένο θησαυρό...
και μου ρχεται ζαλάδα
να ξέρω πως γυρίζεις
γυμνός μεσ' στην Ελλάδα
και να με βασανίζεις...
στα βράχια της Αλόννησου βρήκα το παντελόνι σου
στην όμορφη Καστέλλα σορτσάκι και φανέλα
στα όμορφα τα Γιάννινα παπούτσια βρήκα πάνινα
και στην κεφάτη Πάτρα την κόκκινη γραβάτα
βρήκα μέσα στη Λάρισα τη ζώνη που σου χάρισα
και στη Θεσσαλονίκη το ένα σου μανίκι
στα τείχη του Ηρακλείου βρήκα γυαλιά ηλίου
και τα ξυριστικά σου στα ανοιχτά της Κάσου
κάτι καφέ καστόρινα τα βρήκα μεσ στη Φλώρινα
κι ένα μπλουζάκι kolo το βρήκα μεσ' στο Βόλο
και μου ρχεται ζαλάδα
να ξέρω πως γυρίζεις
γυμνός μεσ' στην Ελλάδα
και να με βασανίζεις...

Τρι Μαϊ 23, 07:38:34 μμ  
Υποκείμενο δικαίου said...

Ναι, username, αλλά πρόσθεσα επίσης ότι μπορεί να υπάρχουν θεμιτοί λόγοι. Επίσης, έσβησα το σχόλιο, γιατί μου φάνηκε ότι οι σοβαρότερες πηγές συμφωνούν για την απόσταση. Νομίζω, διάβασες βιαστικά το σχόλιό μου.

Τρι Μαϊ 23, 07:38:43 μμ  
DimitrizZzZz said...

Θεωρούν ξε-θεωρούν, εμείς θέλουμε λύση μεσω των διεθνών νόμων. Αυτοί όχι. Δεν με νοιάζει η ψυχολογία τους.

Τρι Μαϊ 23, 07:38:48 μμ  
aphrodite said...

Βγήκε! Μιράκολο!

Η παρουσίαση θα πάει περίφημα - αφού εγώ έκανα link (η "τραβάω μπρίζα, κάνω 200 εγγραφές διότι κωλύομαι - μπαίνω ΟΜΩΣ κυρία" Καραασχέτογλου), μια... παρουσίαση τώρα?...

Σας φιλώ κι εγώ!

Τρι Μαϊ 23, 07:41:11 μμ  
username said...

Takis Alevantis δεν καταλαβαίνω. Αφού όσα ζητάμε θα διαλύσουν την Τουρκία -σύμφωνα με όσα λες- γιατί επιμένουμε;

Τρι Μαϊ 23, 07:45:52 μμ  
synas said...

Είναι ωραίο το blog, γιατί παίρνεις πληροφορίες, οι οποίες επαληθεύονται ή αμφισβητούνται από τους υπόλοιπους. Όταν διαβάζεις εφημερίδα ή βλέπεις τηλεόραση, ποτέ δεν είσαι σίγουρος, κατά πόσο μία άποψη είναι τεκμηριωμένη και κατά πόσο προπαγάνδα. Όσο για τα panels; Εκεί δεν γνωρίζεις ούτε τις προθέσεις των «καλεσμένων», ούτε βέβαια με τι κριτήρια επελέγησαν.

Τρι Μαϊ 23, 07:51:54 μμ  
φιλιά και κέρματα said...

This post has been removed by a blog administrator.

Τρι Μαϊ 23, 07:52:27 μμ  
Antiphonist said...

DimitrizZzZz said...
Θεωρούν ξε-θεωρούν, εμείς θέλουμε λύση μεσω των διεθνών νόμων. Αυτοί όχι. Δεν με νοιάζει η ψυχολογία τους.
------------
Η ψυχολογία ΤΟΥΣ μπορεί να μη σε νοιάζει αλλά η ψυχολογία ΜΑΣ πρέπει να σε νοιάζει. Και πώς να την καταλάβεις αν δεν συλλογιστείς την δική σου στάση απέναντι στον «άλλο»;

Κάποτε δηλαδή και « οι άνθρωποι αυτοί,» οι βάρβαροι, οι εβραίοι, οι μαύροι, ακόμη και οι Αμερικανοί ή, γενικώς, η κακιά Δύση, είναι «μια κάποια λύσις». Χωρίς αυτούς τι θα κάναμε;

Τρι Μαϊ 23, 07:55:24 μμ  
Takis Alevantis said...

@username said...
Takis Alevantis δεν καταλαβαίνω. Αφού όσα ζητάμε θα διαλύσουν την Τουρκία -σύμφωνα με όσα λες- γιατί επιμένουμε;

Μα γιατί εμείς θέλουμε ένα πολιτισμένο γείτονα που να σέβεται το διεθνές δίκαιο. Και που, ως μέλος της ΕΕ, θα μας αφήνει να κάνουμε και μπίζνες ...

Τρι Μαϊ 23, 07:56:22 μμ  
username said...

Φτάσαμε στο ζουμί: μπίζνες. Αφού απ' ότι είδα είσαι και μέσα στα πράγματα της Ε.Ε. σου ζητώ μια υπεύθυνη εκτίμηση: 1. Πότε θεωρείς ότι θα το πετύχουμε αυτό; 2. Μέχρι τότε τι γίνεται;

Τρι Μαϊ 23, 07:59:20 μμ  
Takis Alevantis said...

1. Σε πάνω από 15 χρόνια ...

2. We try to convey the message through massage ...

Τρι Μαϊ 23, 08:02:27 μμ  
username said...

@Αλεβαντής: Για το 2: Χα χα χα χα, είσαι ωραίος!

Τρι Μαϊ 23, 08:03:21 μμ  
half-blood_phoenix said...

Δεν ξέρω αν κάνω λάθος αλλά έχω μια άποψη για τα προβλήματα Ελλάδας Τουρκίας.
Το πρόβλημα της Τουρκίας δεν έγκειται στους ανθρώπους της. Σίγουρα υπάρχουν και εκεί φανατικοί και περισσότεροι μάλλον από ότι εδώ αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση πλειοψηφία. Το πρόβλημα σήμερα, για παλιότερα δεν μπορώ λόγω ηλικίας να εκφέρω καμία γνώμη, προέρχεται από αυτούς που ασκούν την εξουσία στην γειτονική μας χώρα. Την πραγματική εξουσία. Το συμβούλιο των στρατηγών. Η τουρκική δημοκρατία είναι τόσο δημοκρατία όσο ήταν και η δική μας μετά το δημοψήφισμα του Παπαδόπουλου το 73. ( άσχετο αλλά τυπική έκφραση ταξιτζή στην Θεσσαλονίκη – το έχω ακούσει από αρκετούς - όταν έχει μποτιλιάρισμα "Άρε Παπαδόπουλος που μας χρειάζεται.") Αυτοί εκ των πραγμάτων είναι που καταδικάζουν κάθε προσέγγιση. Αν μπορούσες να κατεβάσεις από την εξουσία τους στρατηγούς πιστεύω ότι αμέσως θα τέλειωναν ή θα περιορίζονταν κατά πολύ τα όποια ελληνοτουρκικά ζητήματα και προβλήματα. Κάθε λογικός άνθρωπος καταλαβαίνει ότι οι, πραγματικά, φιλικές σχέσεις με την Τουρκία συμφέρουν. Και για τις δυο πλευρές. Λιγότεροι θάνατοι , λιγότερα λεφτά για εξοπλισμούς - περισσότερα για την παιδεία ίσως; -, τουρισμός και πολλά άλλα μικρότερης ίσως σημασίας.
Και σήμερα ένα ακόμη ατύχημα πάνω από το αιγαίο, ένας ακόμη θάνατος ενός ανθρώπου. Έλληνας ή Τούρκος , πιλότος ή πολίτης δεν έχει καμία σημασία. Αυτό που μετράει είναι ο νεκρός άνθρωπος. Και το μίσος που τρώει νεκρούς για να δυναμώνει... Ένα παράλογο μίσος για την εποχή μας.

Τρι Μαϊ 23, 08:04:44 μμ  
DimitrizZzZz said...

Καλά , υποδεχτείτε τωρα τους πρώτους χάρτες που δίνει η Τουρκία μεσω των καναλιών της, στην διάρκεια ρεπορτάζ για την σύγκρουση, και οι οποίοι δείχνουν Λέσβο και χίο να είναι τούρκικες. Εϊναι η αρχή του "ήρεμου καλοκαριού" των φίλων μας Τούρκων.

Τρι Μαϊ 23, 08:05:41 μμ  
φιλιά και κέρματα said...

This post has been removed by a blog administrator.

Τρι Μαϊ 23, 08:07:00 μμ  
Lefteris Kritikakis said...

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη (και την πλειοψηφία των διδασκόντων το δημόσιο λόγο σήμερα... ακόμα), ο καλός δημόσιος λόγος αποτελείται από
α) Λόγο (Reason)
β) Πάθος (Passion)
γ) Ήθος

Ε, άμα μας μετρήσει κανείς συλλογικά, καλοί είμαστε. Εγώ τσατίζομαι και ξεχνώ και το λόγο και το "ήθος" πολλές φορές, αλλά καλά κάνω, με κάτι "ρατσιστικές" αηδίες που ακούγονται κατά καιρούς. Δεν πιάνουν να βελτιώσουν λίγο τον κόσμο γύρω τους, τη γειτονιά τους, τον εαυτό τους, ο ρατσισμός τους έφαγε... (τον ξεχάσανε το Χίτλερ, ή τον πεθυμήσανε). Σ' αυτούς ο "λόγος" δεν πιάνει. Χαστούκια και στη δουλειά. Arbeit macht frei γι' αυτούς τους τύπους. Καλή αρχή θα είναι, μπας και ξυπνήσουν κάποια στιγμή και πουν "πως διάολο φτάσαμε μέχρι εδώ;". Διότι "what goes around, comes around" (εκτός από την Κρήτη που μερικές φορές τα παίρνει το μελτέμι).

Λευτέρης

Τρι Μαϊ 23, 08:07:24 μμ  
synas said...

Αν έχεις πρόβλημα με τον διπλανό σου για μερικά μέτρα χωραφιού, τι κάνεις;
Τον βρίζεις απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ;
Τον συκοφαντείς στους γείτονες;
Ρίχνεις τα σκουπίδια σου στο κτήμα του;
Μετακινείς κρυφά τους πασσάλους τη νύχτα;
Τον απειλείς, ότι θα βιάσεις τη γυναίκα του;
Πιάνεσαι μαζί του στα χέρια;
Βγάζεις καραμπίνα;
Ή κοιτάς να τα βρεις & στη χειρότερη καταφεύγεις στα δικαστήρια;

Τρι Μαϊ 23, 08:07:39 μμ  
username said...

@synas: Αυτό τώρα τι είναι, αλληγορία ή πράγματι έχεις κτηματικά με κανέναν γείτονα;

Τρι Μαϊ 23, 08:14:57 μμ  
gargoyle said...

ΝΔ, aphrodite: Δεν αμφισβήτησα το ταλέντο του Botero, ούτε την τεχνική του, ούτε καν την πρωτοτυπία του.

Αλλά η μανιέρα δε μπορώ να σκεφτώ να αποσκοπεί κάπου αλλού εκτός από την πολυπόθητη αρπαχτή.

Χωρίς να είμαι ειδικός, έχω την εντύπωση ότι η τέχνη είναι πρωτίστως προσωπική και πνευματική αναζήτηση. Τα έργα του Botero είναι αισθητικά απολαυστικά (μεγάλη υπόθεση κι αυτό), αλλά τίποτα περισότερο.

Τρι Μαϊ 23, 08:18:07 μμ  
synas said...

@username
Αλληγορία βέβαια. Εγώ προσωπικώς χτυπάω τον κώλο μου κάτω μέχρι να μπορέσω να τα βρω με κάποιον. Με υποχωρήσεις, με συμβιβασμούς… Δεν γίνεται αλλιώς. Και πάντα βρίσκεται λύση. Κι είναι όλοι ψιλοευχαριστημένοι. Για να είναι κάποιος πολύ ευχαριστημένος -όσον αφορά ιδιοκτησιακά θέματα- πρέπει απλά να γ…. τον άλλο. Κι εγώ δεν γουστάρω να ζω μες στη σύγκρουση. Και δεν είμαι από χαρακτήρα έτσι. Απόφαση ζωής είναι.

Τρι Μαϊ 23, 08:24:38 μμ  
username said...

Για να συνεχίσουμε λοιπόν την αλληγορία μιας και απάντησες στις 8:24 με αυτήν. Ας υποθέσουμε πως ο άλλος είναι αγροίκος, άξεστος, διεκδικητικός, λιγότερο πολιτισμένος -κατά Αλεβαντή-, δεν παραδέχεται δικαστήρια παρά μόνο το νόμο του ισχυρού, σε παρενοχλεί διαρκώς κλπ κλπ κλπ. Τι κάνεις;

Τρι Μαϊ 23, 08:29:24 μμ  
BadlyDrawnBoy said...

Προτιμώ το παλίο σύστημα ανκοινωσης σχολείων, δίχως pop-up, αλλά και τη σήμασία έχει η γνώμη μου!

Πολλά ανοιχτά παράθυρα - πολύ μπέρδεμα!


Πάντως ο Botero rules!!!

Τρι Μαϊ 23, 08:30:30 μμ  
synas said...

Τετριμμένο, αλλά σοφό: προσπαθείς να μην πέσεις στο ίδιο χαμηλό επίπεδο. Και τι θα πει «δεν παραδέχεται δικαστήρια»; Κάποια στιγμή θα δεχθεί τις αποφάσεις. Άσε, που από προσωπική εμπειρία, έχω διαπιστώσει, πως -όσο αγροίκος κι αν είναι ο άλλος-, αν διαπιστώσει, πως έχεις καλές διαθέσεις, χαλαρώνει. Κι επίσης, αν βλέπει, ότι δεν αντιδράς, δεν έχουν και πολύ νόημα όλα αυτά τα «σπαστικά».
Στην περίπτωση Τουρκίας-Ελλάδας δεν είμαστε και τόσο «υπεράνω». Κάνουμε κι εμείς ένα κάρο μαλακίες. Δεν είναι μόνο αυτοί «απολίτιστοι». Είμαστε κι εμείς. Κι όλην αυτήν την αλληγορία την έχω δει να παίρνει σάρκα και οστά στην Ελλάδα, όχι στην Τουρκία. Κι αυτό μ’ ενδιαφέρει περισσότερο. Τι είμαστε εμείς.

Τρι Μαϊ 23, 08:38:25 μμ  
username said...

synas said...
Στην περίπτωση Τουρκίας-Ελλάδας δεν είμαστε και τόσο «υπεράνω». Κάνουμε κι εμείς ένα κάρο μαλακίες.

Προφανώς θα έχεις γερή και αξιόπιστη εναλλακτική ενημέρωση για να το λες αυτό. Επίσης θα θεωρείς πως κυβέρνηση και ΥΠΕΞ είναι περίπου καραγκιόζηδες που ψεύδονται παθολογικά και ασυστόλως. No offense αλλά εκεί πας...

Τρι Μαϊ 23, 08:44:39 μμ  
Antiphonist said...

username said...
Για να συνεχίσουμε λοιπόν την αλληγορία μιας και απάντησες στις 8:24 με αυτήν. Ας υποθέσουμε πως ο άλλος είναι αγροίκος, άξεστος, διεκδικητικός, λιγότερο πολιτισμένος -κατά Αλεβαντή-, δεν παραδέχεται δικαστήρια παρά μόνο το νόμο του ισχυρού, σε παρενοχλεί διαρκώς κλπ. κλπ. κλπ. Τι κάνεις;
----------
Πουλάς το χωράφι και παίρνεις δυάρι στην Κηφισιά…:) (μη αλληγορικό)

Η αλληγορία μπάζει όμως γιατί,
α) υπάρχει η ΕΕ ως μεσάζων. Δηλαδή να προσθέσουμε ότι υπάρχει και τρίτος γαιοκτήμονας στον οποίο υπάγονται ή θέλουν να υπάγονται οι δύο γεωργοί μας.
β) Ο άλλος (φαντάζομαι μιλάμε για πολιτικούς έτσι;) μπορεί να είναι διεκδικητικός αλλά κι ο καημενούλης (υποκοριστικό) ο γεωργός μας του ρίχνει κανα δυο βρισίδια με το καλημέρα. Και σ’ αυτόν και σ’ αυτούς που τον ‘έσπειραν’ (μια και μιλάμε για χωράφια)
γ) και οι δύο κληρονόμησαν τα χωράφια από τους παππούδες τους. Χτίσανε φράκτες, οριοθέτησαν, έκτισαν παρατηρητήρια, έβαλαν προβολείς κλπ. Με τόσα πολλά μαραφέτια δεν έμεινε χώρος για τ’ αμπέλι. Πάει, ξεράθηκε.

Καλά κρασιά :)

Τρι Μαϊ 23, 08:45:30 μμ  
Antiphonist said...

BadlyDrawnBoy said...
Προτιμώ το παλίο σύστημα ανκοινωσης σχολείων, δίχως pop-up, αλλά και τη σήμασία έχει η γνώμη μου!

Πολλά ανοιχτά παράθυρα - πολύ μπέρδεμα!

-----
Εγώ το βρίσκω πιο βολικό. Για να κάνεις refresh απλά κάνε click στα comments της αρχικής σελίδας. Μπορείς επίσης να κάνεις access όλο το σχόλιο, με τα comments, κάτω από το "previous posts." Δύο παράθυρα χρειάζεσαι: της ανακοίνωσης (posting) και του βασικού σχολίου.

Τρι Μαϊ 23, 08:57:45 μμ  
url said...

Έχω προβλήματα με τη νέα ρύθμιση για το νέο παράθυρο στα comments στον Internet Explorer. Κυρίως προβλήματα με το scrolling. Δεν επιστρέφετε πάλι ΝΔ στην παλιά ρύθμιση;

Τρι Μαϊ 23, 09:00:46 μμ  
synas said...

@username
Κι εσύ προφανώς θεωρείς, πως κυβέρνηση και ΥΠΕΞ Τουρκίας είναι περίπου καραγκιόζηδες, που ψεύδονται παθολογικά και ασυστόλως.
Εγώ δεν πιστεύω κανέναν απ’ τους δυο και χωρίς να έχω γερή και αξιόπιστη εναλλακτική ενημέρωση.

@Antiphonist
Το δικαστήριο είναι ο μεσάζων στην αλληγορία. Και πρέπει σώνει και καλά να το καλλιεργήσουμε το κτήμα;; Άντε, να βάλουμε κανά βιολογικό τοματάκι, να ‘χουμε να τσιμπάμε στη βιλάρα μας με τους καλεσμένους μας! (συγγνώμη, είμαι από Αθήνα…)

Τρι Μαϊ 23, 09:02:05 μμ  
Antiphonist said...

synas said...
Άντε, να βάλουμε κανά βιολογικό τοματάκι, να ‘χουμε να τσιμπάμε στη βιλάρα μας με τους καλεσμένους μας! (συγγνώμη, είμαι από Αθήνα…)
-----
καλό :) :)

όμως η βίλα σαν φαλλικό σύμβολο είναι ότι πρέπει....
λες να ήξερε Κυπριακά ο Freud;

Τρι Μαϊ 23, 09:06:45 μμ  
tassos_papadakis said...

Takis Alevandis said...

"Ακριβώς στο ότι:
- εξαιτίας μας, ή με πρωτοβουλία μας, άρχισε να διαλύεται η αυτοκρατορία τους.
- αν γίνουν δεκτά τα όσα τους πίεζουμε (εμείς και η Ευρώπη) να δεχτούν για Πατριαρχεία, μειονότητες κλπ. είναι πολύ πιθανόν να διαλυθούν ως χώρα αφού οι Κούρδοι θα θέλουν δικό τους κράτος, οι κρυπτοχριστανοί θα εκδηλωθούν, οι αρμένιοι θα θελήσουν κι αυτοί ένα κομμάτι κλπ. κλπ.
- αν παραδεχτούν ότι ο Ατατούρκ, που αποτελεί τελικά το μόνο ενωτικό σύμβολο της Τουρκίας, ήταν δικτάτορας και σφαγέας (ήταν εν μέρει αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα) τοτε παύει να υπάρχει Τουρκία."


Στα λόγια μου έρχεστε. Το α) δείχνει απύθμενα κόμπλεξ και "κόλλημα". Με την ίδια λογική, εμείς ακόμη θα έπρεπε να το κρατάμε 'μανιάτικο' στους Ιταλούς, για το άδοξο τέλος της αρχαίας Ελλάδος.

Για τα β) και γ) σύμφωνα με όσα λέτε, εκλαμβάνουν ως απειλή τον ...εκπολιτισμό.

Άρα, μπλέξαμε με ΗΛΙΘΙΟΥΣ.

Σέρνουμε το άρμα μιας χώρας στα Ευρωπαϊκά σαλόνια, δίχως καν να το επιθυμεί!(στην πράξη)

@aphrodite:

Thanx για το link tου Botero.

Απορία: απορώ πως δεν ζήτησαν την αποκαθήλωση του πίνακα με τον ...εύσωμο Εσταυρωμένο, οι διάφοροι στόκοι. Δεν θέλουν πολύ...

Τρι Μαϊ 23, 09:08:50 μμ  
Yosemite Sam said...

Σε αυτή τη φωτογραφία φαίνονται ξεκάθαρα οι παράλογες απαιτήσεις των τούρκων στο αιγαίο.

Τρι Μαϊ 23, 09:17:16 μμ  
synas said...

Κι αυτό αλληγορικό είναι. Λίγα & καλά γεωργικά προϊόντα & high τουρισμός. Άλλο μεγάλο ζήτημα.
Ένας φίλος (ο αντίλογος) αναρωτιέται, γιατί μας αρέσει να χέζουν στις θάλασσές μας οι ξένοι κάθε καλοκαίρι κι εμείς να είμαστε οι υπηρέτες τους.
(Γιατί η βίλα είναι φαλλικό σύμβολο;)

Τρι Μαϊ 23, 09:17:36 μμ  
Yannis H said...

Μιλάμε για το δικό μας πολιτισμό. Άκουσα και έφριξα με τον Πρετεντέρη. «Καλά που οι δικοί μας ήταν ψύχραιμοι, γιατί όταν ο Τούρκος αρνήθηκε να μπει στο ελληνικό Puma και έκανε πως θα τραβήξει πιστόλι, μπορούσαν να πέσουν πάνω του 5 κομάντος και να μην ξέρει από που είναι η Άγκυρα και να γυρνούσε σε φέρετρο.» Καλά, είναι σοβαρός άνθρωπος αυτός που μιλάει σε πανεθνικό κανάλι; Έτσι μιλάει ο Βελόπουλος και ο Λιακόπουλος!

Τι πάει αν δείξει δηλαδή; Να μας παρουσιάσει τον Γιωργάκη τσαμπουκά εν όψει των δημοτικών εκλογών και τον Καραμανλή υποτακτικό;

Κατά τα άλλα... η ελληνική ενημέρωση καλά κρατεί: MEGA απόψεις για το θέμα ο Ιωαννίδης (δεν ήταν μαν του μαν κύριε, ούτε αλλάζει το αποτέλεσμα αλλάζοντας κουστούμια). ANT1 η Κανέλη. Λες και η ΝΕΜΕΣΙΣ έχει διαφορετική γνώμη για διαφορετικά θέματα. Όλα ένα είναι γι’ αυτήν. Και ALPHA, ο κόκκινος Πάνος με τον Παπαντωνίου – το ντούο ‘σκάσε συ να μιλήσω εγώ’.

Τρι Μαϊ 23, 09:19:12 μμ  
Yannis H said...

ΥΓ. Παραδέχτηκα τον Παπαχελά. Με το γάντι (μην το φάνε) είπε και ότι τα δέκα μίλια δεν τα αναγνωρίζει κανένας, και ότι κανένας στον κόσμο δεν υποβάλλει σχέδια πτήσης στην Αθήνα για το αποκαλούμενο FIR Αθηνών, και επισήμανε ότι ο Τούρκος έκανε να πιάσει το πιστόλι του – δεν το έβγαλε. Ο Πρετεντέρης πρέπει να μετονομαστείς ε Νεφτεντέρης. «Η ψυχραιμία μας έσωσε την κατάσταση!»

Δεν ζηλεύω τη δόξα του Μίκυ στην αναμετάδοση, από άχτι γράφω.

ΥΓ2. Σήμερα ο Παπαχελάς ειδική εκπομπή για το θέμα. Θα προσπαθήσω να τον παρακολουθήσω.

Τρι Μαϊ 23, 09:22:34 μμ  
synas said...

@Yosemite Sam
Τι είναι αυτό; Διαφήμιση του Silk Cut; Ή μου διαφεύγει κάτι;

@Yannis H
...

Τρι Μαϊ 23, 09:22:59 μμ  
Yosemite Sam said...

Τι είναι αυτό; Διαφήμιση του Silk Cut; Ή μου διαφεύγει κάτι;

Σου διαφεύγει κάτι.

Τρι Μαϊ 23, 09:28:05 μμ  
harry reloaded said...

Η εβραικη υποθεση & το Ισραηλ ειναι μια σπεσιαλ κατασταση & οσοι παριστανουν οτι ειναι " εναντιον" της καμηλου ( Ολοκαυτωμα ) θα επρεπε να μη διυλιζουν τον κονωπα ( " παραβιασεις δικαιου ) για παλαιστινιους,ατομα εγκληματικης ψυχοσυνθεσης που ονειρο του ειναι να εξοντωσουν τους εβραιους . Οσο πιο " προοδευτικοι" ειναι οι αντισημιτες,τοσο πιο επικινδυνοι ειναι,σαν εκεινους που δηλωνουν υπερ των ομο/φιλων,οχι ομως & να παντρευονται μεταξυ τους ,η ειναι "¨υπερ " των μειονοτητων,οχι ομως & να του φανε το ονομα Μακεδονια,ή δεν δινουν τη κορη τους σε τουρκο με επωνυμο Karamanli ,ενω τη δινουν σε..." ελληνα " με επωνυμο Καραμανλης. Λυπαμαι αλλα δεν εχει νοημα να μπλογκαρει κανεις προς ωτα δυσ/ανηκοων.

Τρι Μαϊ 23, 09:29:35 μμ  
synas said...

@Yosemite Sam
Ο.Κ., κατάλαβα. I missed the point!

Τρι Μαϊ 23, 09:30:36 μμ  
Antiphonist said...

synas said...
(Γιατί η βίλα είναι φαλλικό σύμβολο;)
--------

Στα κυπριακά η λέξη «βίλα» δεν πάει να πει «έπαυλη.» Προφέρεται με δύο λάμβδα και αναφέρεται ακριβώς στον φαλλό (εξευγενισμένη μετάφραση... η ακριβής μετάφραση όπως χρησιμοποιείται κοινώς είναι άλλη). Άσε να μη την πω και με πετάξει έξω, δικαιολογημένα, ο οικοδεσπότης...

Καταλαβαίνεις πόσο γέλασα λοιπόν με την πρόταση "να ‘χουμε να τσιμπάμε στη βιλάρα μας με τους καλεσμένους μας!"

Τρι Μαϊ 23, 10:01:53 μμ  
synas said...

Αυτό είναι σύνθημα για τα γήπεδα!
Στη βίλα, στη βιλάρα μας, στην καραπ…...κλάρα μας!!

Τρι Μαϊ 23, 10:07:26 μμ  
DimitrizZzZz said...

Η εβραικη υποθεση & το Ισραηλ ειναι μια σπεσιαλ κατασταση & οσοι παριστανουν οτι ειναι " εναντιον" της καμηλου ( Ολοκαυτωμα ) θα επρεπε να μη διυλιζουν τον κονωπα ( " παραβιασεις δικαιου ) για παλαιστινιους,ατομα εγκληματικης ψυχοσυνθεσης που ονειρο του ειναι να εξοντωσουν τους εβραιους .

-----
Καλά ρε harry_reloaded, εσύ στηλίτευες τον ρατσισμό τόσο καιρό, τώρα τι έγινε;
Η μήπως χαρακτηρίζοντας έναν λαό "ατομα εγκληματικης ψυχοσυνθεσης" δεν είναι ρατσιστικό όταν δεν πρόκειται για εβραίους;

Τρι Μαϊ 23, 10:13:41 μμ  
el-bard said...

Δεν ξέρω πού οδηγούν πια τα σχόλια... Τέλος πάντων...

Ξέρει κανείς τίποτα για την παρουσίαση του βιβλίου;

Τρι Μαϊ 23, 10:17:59 μμ  
doctor said...

Nikos Dimou said...
Αναρωτιέμαι και εγώ για την πηγή του μίσους.
********
Αναρωτιέσαι Νίκο;

Η πηγή του μίσους είναι η άρνηση κάποιων να αποχωριστούν τους ΜΥΘΟΥΣ με τους οποίους μεγαλώσανε.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΜΩΣ ΞΥΠΝΑΕΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ.

Η 16τομη "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ" που εκδίδει η ΔΟΜΗ Α.Ε. (και διανέμεται από το περιοδικό 7 Μέρες TV) στο θέμα του ΚΡΥΦΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ γράφει όσα ακριβώς γράφει τόσα χρόνια ο ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΥ: Ότι το κρυφό σχολειό είναι ένας ΜΥΘΟΣ.

Δεν μπορείτε να φανταστείτε την ικανοποίησή μου όταν το διάβασα.

Φίλε ΝΙΚΟ στο αφιερώνω, χιλιάδες ελληνικά σπίτια θα έχουν την ΑΛΗΘΕΙΑ στην βιβλιοθήκη τους:

Χαρίτων Καρανάσιος,
Ερευνητής του Κέντρου Ερεύνης Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ

Σε όλη την διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας λειτούργησαν διάφορα σχολεία στον ελληνικό τουρκοκρατούμενο χώρο. Κατά τον πρώτο και πλέον αιώνα της κατάκτησης η εκπαίδευση έφτασε σε οριακό σημείο, ενώ από τον 17ο αιώνα και εξής η ανοδική πορεία στην εκπαίδευση είναι συνεχής και αμετάκλητη.

Η αδιαφορία των Οθωμανών για τη μόρφωση και η σχετική ανεκτικότητα έναντι των υποδούλων επέτρεψε την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή τους και τη λειτουργία εκπαίδευσης, στοιχεία που συνέβαλαν στη διαμόρφωση του Νέου Ελληνισμού.

Έτσι, οι έλληνες είχαν την ελευθερία και την ευθύνη να αποφασίσουν για την εκπαίδευσή τους χωρίς άμεσες δυναστικές πολιτιστικές επιρροές.

Ήταν δηλαδή ζήτημα εσωτερικών παραγόντων η ίδρυση σχολείων, το περιεχόμενο και η ιδεολογική κατεύθυνση των σπουδών.
Παραβλέποντας όμως αυτό το γεγονός, η νεοελληνική κοινωνία διαιωνίζει ακόμη και σήμερα, και παρά την επιστημονική τεκμηρίωση περί του αντιθέτου, τον θρύλο του κρυφού σχολειού.


Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΚΡΥΦΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Η γένεση του μύθου χρονολογείται στην εποχή της Επανάστασης του 1821, εποχή κατά την οποία συντέθηκε και το γνωστό τραγουδάκι «Φεγγαράκι μου λαμπρό».
Στη συνέχεια ο μύθος ενισχύθηκε από ανθρώπους των γραμμάτων και καλλιτέχνες –είναι γνωστός ο πίνακας του Γύζη (1886) και το ποίημα του Ιωάννη Πολέμη (1900) με τίτλο «Κρυφό σχολειό».
Η δημιουργία του παραπάνω μύθου εξυπηρετούσε εθνικές σκοπιμότητες, καθώς αφενός κατεδείκνυε την καταπίεση εκ μέρους του κατακτητή, αφετέρου πρόβαλε τη συμβολή της Εκκλησίας στη διατήρηση της εθνικοθρησκευτικής ταυτότητας.
Το νεοελληνικό κράτος χρειαζόταν την ελληνορθόδοξη ταυτότητα ως συνδετικό κρίκο όλων των πολιτών προς ενότητα του κράτους.

Από την άλλη μεριά, ο λαός είχε την εσωτερική ανάγκη να καταφύγει στον μύθο, για να αφομοιώσει ψυχολογικά τα δεινά της δουλείας. Ο μύθος ήταν άλλωστε περισσότερο πιστευτός, εύληπτος, ελκυστικός, παραστατικός, ηρωικός, μυστηριώδης και «αυτονόητος» σε σχέση με την περίπλοκη ιστορική αλήθεια, η οποία δεν είναι οπωσδήποτε συναρπαστική και δεν είχε ερευνηθεί αρκούντως.

Ταυτόχρονα ο μύθος απαντούσε στην πολιτιστική καθυστέρηση του λαού, ενώ ηρωοποιούσε και εξιδανίκευε τον απλό λαό, την αντίσταση και ριψοκινδύνευση των μικρών μαθητών, των φτωχών γονέων και ισχνών μοναχών και ιερέων.


Ο μύθος περί κρυφού σχολειού καταρρίπτεται καθώς δεν υπάρχει καμία μαρτυρία από την εποχή της τουρκοκρατίας που να αφήνει περιθώρια για παρόμοιες υποθέσεις.
Επιπλέον, η επιστημονική έρευνα διαθέτει πλήθος τεκμηρίων για τη λειτουργία σχολείων.
Έτσι, σε όλη τη διάρκεια της τουρκοκρατίας γνωρίζουμε κατά καιρούς δεκάδες σχολεία –στοιχειώδη, μεσαία ή ανώτερα- σε όλο το γεωγραφικό πλάτος και μήκος του ελληνικού χώρου, που λειτουργούσαν ανεμπόδιστα, καθώς και δεκάδες δασκάλων, μαθητών, χορηγών σχολείων και εγγράφων σχετικών με την εκπαίδευση.
Επίσης, σώζονται μερικές χιλιάδες χειρογράφων και έντυπων βιβλίων που εξυπηρετούσαν εκπαιδευτικούς σκοπούς. Η έλλειψη σχολείων έως τα τέλη περίπου του 16ου αιώνα εξηγείται από εσωτερικούς λόγους (αγροτικός χαρακτήρας υποδούλων, έλλειψη πόρων και δασκάλων), ενώ οι Οθωμανοί κατακτητές ενδιαφέρονταν μόνο για την υποταγή των υποδούλων και την καταβολή φόρων.

Εξάλλου είναι αφελής η υπόθεση ότι το πανίσχυρο κατά τους δύο πρώτους αιώνες της κατάκτησης οθωμανικό κράτος θα θεωρούσε ότι κινδυνεύει από την εκμάθηση ανάγνωσης και γραφής εκ μέρους των ελληνοπαίδων σε υποτυπώδη σχολεία.

Εάν ο μύθος του κρυφού σχολειού αμέσως μετά την Επανάσταση ήταν αναγκαίος για τον Έλληνα από ψυχολογική άποψη, η δογματική και χωρίς κανένα επιστημονικό έρεισμα συντήρησή του σήμερα τον καθιστά ανιστόρητο ιδεολόγημα, το οποίο, αντικαθιστώντας την ιστορική αλήθεια με μια απλοϊκή κατασκευή, παραποιεί τη συνείδηση του ιστορικού παρελθόντος και εμποδίζει την αυτογνωσία των Νεοελλήνων ως σύγχρονου έθνους.

Πολύ δε περισσότερο, η συντήρηση του μύθου διαγράφει τον παιδευτικό αγώνα όλων των παραγόντων της παιδείας για τον φωτισμό του γένους.

Πηγή: Ιστορία των Ελλήνων, εκδόσεις Δομή, 8ος τόμος, σελ.362-364.

doctor

Τρι Μαϊ 23, 10:21:54 μμ  
φιλιά και κέρματα said...

τα σχόλια οδηγούν εις το εξής συμπέρασμα: οι τρομοκρατημένοι υπάνθρωποι που η σκέψη τους παρουσιάζει άνω φράγμα, μιλάνε για "ελληνοτουρκικά" και άλλα ζητήματα "κοινού ενδιαφέροντος" κι έχουν σοβαρή γνώμη εκκινώντας όλοι αυτοί από μία διαστροφή ανίκανοι να πουν: κι εμένα τι με νοιάζει. κι όταν το πουν, πέφτουν πάλι σε μία άλλη όμοια αλλά κρυφή παγίδα. είναι αμετανόητοι.

Τρι Μαϊ 23, 10:27:35 μμ  
Vrennus said...

@Takis Alevantis

Αυτό που καταλαβαίνω από το σχόλιό σας είναι ότι εμμέσως αποδέχεστε ότι οι αριθμοί που δίνει ο Rummel δεν βασίζονται σε στατιστικές αναλύσεις αλλά σε εκτιμήσεις - με όση αυθαιρεσία μπορεί αυτές να συνεπάγονται - και αυτό και μόνον αυτό είναι που επέκρινα, τίποτε άλλο. Και βέβαια, ούτε διανοούμαι να βάλω αριθμούς νεκρών στην παλάντζα, για μένα, είτε σφάξεις 100, είτε σφάξεις 100 εκατομμύρια, ίδιος είσαι. Ωστόσο, θα γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι αριθμοί, και ιδιαίτερα οι φουσκωμένοι, είναι πολύ αποτελεσματικό εργαλείο προπαγάνδας, έτσι; Κι αυτοί στον κατάλογο του Rummel είναι πάρα πολύ βολικοί (για φαντάσου, πάνω - πάνω τα λεγόμενα "κομμουνιστικά" καθεστώτα και πουθενά οι δικτατορίες της Ιβηρικής και της Λατινικής Αμερικής).

Τρι Μαϊ 23, 10:30:25 μμ  
Jane E. said...

φιλιά και κέρματα

Ποια είναι η όμοια και κρυφή παγίδα; Ας ισχυριζόμαστε με επιχειρήματα.

Τρι Μαϊ 23, 10:32:15 μμ  
synas said...

@doctor
Είναι πλέον γνωστό, πως μαθαίναμε μουφιές στο σχολείο, αλλά σε τέτοιο σημείο… Εντυπωσιακό.

Τρι Μαϊ 23, 10:34:05 μμ  
φιλιά και κέρματα said...

jane e: η ψυχανάλυση. με όρους ψυχανάλυσης σκέπτονται και διατύπωνουν γνώμες τύπου απόψεις.

Τρι Μαϊ 23, 10:34:38 μμ  
Jane E. said...

Πού έγκειται το λάθος τους; - Τη στιγμή ειδικά που δεν φαίνεται να έχουν εξουσία στα χέρια τους ώστε να επηρεάσουν οι θεωρίες τους την πραγματικότητα.
Δεν ισχύει η ελευθερία λόγου ώστε να εκφράζεται να συμφωνεί και να διαφωνεί καθένας ως θέλει;
Σε βάλανε κριτή οι Μεγάλοι από τον Άδη;

Τρι Μαϊ 23, 10:38:47 μμ  
DimitrizZzZz said...

Το μόνο που δεν είναι μύθος σχετικά με την χριστιανοσύνη είναι η μυθική περιουσία των "μαγαζιών" της.
Άγιο όρος, βατικανό, κλπ κλπ.
Η ορθόδοξη εκκλησία μάλιστα έχει ως hobby την αγιοποίηση των κατακτητών και διωκτών του Ελληνισμού: Κωνσταντίνος, Ελενη.
Άντε με το καλό και άγιος Hitler.

Τρι Μαϊ 23, 10:39:06 μμ  
synas said...

Ο Hitler εξύμνησε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Τρι Μαϊ 23, 10:44:32 μμ  
φιλιά και κέρματα said...

jane e: να μη με φορτώνεσαι αν δεν ξελιγώνεσαι για μένα.

Τρι Μαϊ 23, 10:47:15 μμ  
DimitrizZzZz said...

Πωπω, το περίμενα οτι θα το πει κάποιος αυτό και θα αναγκαζόμουν να πω άλλη μία φορά κάτι προφανές.
Τον αναφέρω ως κατακτητή φυσικά.

Τρι Μαϊ 23, 10:47:36 μμ  
Jane E. said...

Τι μας λες καλέ, φιλιά και κέρματα; Επέλεξα να φορτωθώ στον πιο πλακατζή και ξύπνιο της παρέας. Πειράζει;
Ζήτησα την άποψη σου πάνω στις κριτικές τάσεις σου. Θα μου την δώσεις;

Τρι Μαϊ 23, 10:49:51 μμ  
doctor said...

synas said...
@doctor
Είναι πλέον γνωστό, πως μαθαίναμε μουφιές στο σχολείο, αλλά σε τέτοιο σημείο… Εντυπωσιακό.
********

Το τι έχει ακούσει ο ΝΔ από τους παπάδες για το κρυφό σχολειό δεν περιγράφεται.
Ας είναι. Η λογική και η επιστημονική έρευνα είναι σαν τον πρωινό ήλιο που διαλύει την ομίχλη του μεσαίωνα:

http://www.iospress.gr/ios1998/ios19980830a.htm

Τρι Μαϊ 23, 10:53:49 μμ  
el-bard said...

Ασφαλώς είναι μύθος η ύπαρξη του Κρυφού Σχολειού ακόμη και αν σήμερα σε μερικές περιφέρειες μας δείχνουν οι "επαίοντες" το Κρυφό Σχολειό σε μια σπηλιά στο λόφο (στην περιοχή που ζω και διδάσκω, στην Αργολίδα, υπάρχει μια σπηλιά όπου λειτουργούσε, λένε Κ.Σ., και στο Ναύπλιο υπάρχει επίσης τουλάχιστον ένα Κ.Σ.).
Και δε χρειάζεται ούτε ο ΝΔ να το αναφέρει για να το πιστέψουμε ούτε η Δομή. Το γράφει ξεκάθαρα η "Ιστορία του Ελληνικού Έθνους" της Εκδοτικής Αθηνών από το 1973. Αλλά κανείς μας δεν κάθισε, όχι να την πιστέψει, αλλά ούτε και να την διαβάσει.
Με τα παιδιά, τους μαθητές της τάξης μου, όταν τους λέω για τους νεοελληνικούς μας μύθους κάθε χρόνο (και ο άλλος μύθος: Ο Π.Π.Γερμανός που σήκωσε το λάβαρο της Επανάστασης στις 25-3-1821;) δε με πιστεύουν και βάζουμε στοίχημα: όλη η τάξη εναντίον μου. Τότε τους παρουσιάζω την Ιστορία της Εκδοτικής.
Αλλά αυτό είναι και θέμα κοινής λογικής: Η Μεγάλη του Γένους Σχολή λειτουργούσε για αιώνες δίπλα στη μύτη του Σουλτάνου, και όχι κρυφά. Τα εκατοντάδες σχολεία σε όλο τον ελληνικό χώρο, στη Μαγνησία και στο Πήλιο, στην Ήπειρο, στα νησία (που λέει κι ο Κάλβος)... Ο Κοραής που από τη Γαλλία συγκέντρωνε χρήματα και τα έστελνε σε δασκάλους και σε σχολεία στον τόπο μας.
Αλλά, σκεφτείτε και το άλλο: φαντάζεστε επί Τουρκοκρατίας Ελληνόπουλο στα μαύρα μεσάνυχτα να πηγαίνει στο (κρυφό) σχολείο υπό το φως της σελάνας; Εδώ εμείς, όταν ήμασταν μικροί και με δυσκολία κρατιόμασταν ξυπνητοί, για να παρακολουθήσουμε στο ραδιόφωνο το Θέατρο της Τετάρτης ή τον Πράκτορα 055, τις περισσότερες φορές μάλιστα μας έπαιρνε ο Μορφέας με το τρανζιστοράκι ανοιχτό δίπλα στ' αυτί μας (αυτά κάνει η έλλειψη τηλεόρασης), και τα μικρά Ελληνόπουλα το 1750 θα έμεναν ξυπνητά και θα έπαιρναν τους δρόμους για να μάθουν γράμματα;
Απλώς, το γεγονός ότι κατά την Τουρκοκρατία οι μόνοι που ήξεραν γράμματα στα απομακρυσμένα χωριά ήταν οι παπάδες και στο ιερό της εκκλησίας μάθαιναν αυτά τα λίγα κολυβογράμματα στα ξυπόλητα Ελληνόπουλα, έδωσε την ευκαιρία στην Ελληνική εκκλησία να πλέξει άλλον ένα μύθο για να παραμυθιαζόμαστε εθνικώς.

Και το χειρότερο είναι πως δε βάζουμε μυαλό. Συντηρούμε, τρεφόμαστε και επινοούμε τέτοιους μύθους για να ζούμε: Η Βίση είναι το ακλόνητο φαβορί, όλες οι εταιρείες στοιχημέτων παίζουν Βίση... Ο Ολυμπιακός θα μεγαλουργήσει φέτος στην Ευρώπη... Η Ελληνική φιλοξενία.. (τέτοια).

Ευχαριστώ!

Τρι Μαϊ 23, 10:55:03 μμ  
mikajohn said...

@ doctor

Πολύ ευχάριστο αυτό. Το θέμα όμως είναι να φτάσει κάποτε αυτή η αλήθεια και στα σχολεία μας.
Πριν από λίγο καιρό, η εξάχρονη κόρη μου μου είπε ότι μίλησαν για το κρυφό σχολείο στο νηπιαγωγείο τους, έκαναν μάλιστα και αναπαράσταση σε μια στενή αποθηκούλα (αχ αυτά τα υποκοριστικά) με βιβλία!
Συνήθως αντιδρώ με ενθουσιασμό στις περιγραφές των παιδιών μου για τα πράγματα που μαθαίνουν στο σχολείο. Σε αυτήν την περίπτωση όμως... έμεινα λίγο κάγκελο.
Το χειρότερο είναι πως θα έρθουν και άλλα τέτοια. Μέχρι να βγάλουμε δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο...

Τρι Μαϊ 23, 10:56:47 μμ  
Εργοτελίνα said...

@Vrennus...απ τη στιγμη που Κινα και Ρωσια εχουν μεγαλους πληθυσμους ειναι
λογικο να ειναι στις πρωτες θεσεις...


Εκει που οι αριθμοι ευημερούν
οι Γενοκτονίες ανθούν...
Malthus might agree...

Τρι Μαϊ 23, 10:59:18 μμ  
el-bard said...

Οι παπάδες και η εκκλησία κάνουν τη δουλειά τους! Εμείς τι κάνουμε, όμως; Και όχι μόνο κατασκευάζουν μύθους, αλλά -όπως γνωρίζουμε όλοι πια- κρύβουν και την αλήθεια.
Παράδειγμα: ενώ μαθαίναμε στα σχολεία μας -και όλοι θυμόμαστε (βλέπετε, μερικά πράγματα παρουσιάζονται με τέτοιο τρόπο που μένουν πυρωμένα στη μνήμη μας) τον καλόγερο Τέτζελ να μοιράζει (πουλάει) συγχωροχάρτια, κανένας δεν μας είπε για τα συγχωροχάρτια που με τον ίδιο τρόπο μοιράζονταν από την Ανατολική Εκκλησία, τους πατριάρχες και τους άλλους προκαθήμενους της δικής μας εκκλησίας. Στο 1ο και 2ο τεύχος του περιοδικού ΙΣΤΟΡΙΚΑ της Μέλισσας υπάρχει η περίφημη πια μελέτη του Φίλιππου Ηλιού με τον έξυπνο τίτλο "Τύφλωσον, Κύριε, τον λαόν Σου".

Τρι Μαϊ 23, 11:04:46 μμ  
doctor said...

Ένα must βιβλίο για την αποδόμηση του μύθου:

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΣΤΙΑ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΛΚΗΣ
ΤΙΤΛΟΣ: ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΜΥΘΟΥ
ΕΙΔΟΣ: ΙΣΤΟΡΙΑ
ΣΧΗΜΑ: 14X20.5
ISBN: 960-05-0770-8
ΤΙΜΗ: 8 ΕΥΡΩ.

Στη νεότερη ελληνική ιστορία, αυτή είναι η πρώτη φορά που το θέμα του κρυφού σχολειού γίνεται αντικείμενο ειδικής μονογραφίας. Για πρώτη φορά ένας ειδικός μελετητής της εκπαιδευτικής πραγματικότητας στην Tουρκοκρατία εξετάζει συστηματικά το θέμα του κατά πόσον λειτούργησαν κρυφά ελληνικά σχολεία στην περίοδο αυτή και καταλήγει σε αρνητικό συμπέρασμα. O Aλκης Aγγέλου πιστεύει ότι το κρυφό σχολειό είναι ένας μύθος που διαπέρασε, όπως και τόσοι άλλοι, την κοινή παράδοση και αποδεικνύει ότι η αυστηρή επιστημονική έρευνα συντελεί ουσιαστικά στη διαμόρφωση ορθής ιστορικής συνείδησης.

http://www.hestia.gr/estia_books.asp?titlos=1%2D10%2D295

Τρι Μαϊ 23, 11:06:11 μμ  
pagis said...

@ synas
Στο μέρος μου λένε καλύτερα ένας κακός χρόνος παρά ένας κακός γείτονας...

Τρι Μαϊ 23, 11:06:33 μμ  
el-bard said...

This post has been removed by the author.

Τρι Μαϊ 23, 11:11:01 μμ  
doctor said...

el-bard

Μπράβο!

Όχι στους μύθους.

Όχι στον πελαργό που φέρνει τα παιδάκια. Ναι στην σεξουαλική διαπαιδαγώγιση των παιδιών μας.

Εγώ είπα στην κόρη μου που είναι 3 ετών ότι ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει και πιστέψτε με δεν ξενέρωσε καθόλου!

Η αλήθεια είναι άχρωμη, άγευστη, άοσμη αλλά ΚΑΘΑΡΗ.

Δεν βρωμάει όπως το ψέμα.

Είπα σε κάποιους για την σφαγή της Τριπολιτσάς και μου είπαν ότι κακώς έχω την ελληνική υπηκόοτητα...

Τρι Μαϊ 23, 11:17:48 μμ  
el-bard said...

Γονείς, Κηδεμόνες και λοιποί
Πάρτε την κατάσταση της παιδείας στα χέρια σας και επαναστατήστε: να αναρωτιέστε συνεχώς, να ρωτάτε, να επιμένετε να μάθετε, να αμφιβάλλετε. Μην εγκαταλείπετε τα παιδιά σας στα σχολεία, στα φροντιστήρια, στα ινστιτούτα, στους καθηγητές που μπαινοβγαίνουν και χρυσοπληρώνονται στο σπίτι σας κάνοντας τα γνωστά ιδιαίτερα. Δώστε την παιδεία, που χρειάζονται τα παιδιά σας, ΕΣΕΙΣ. Αφήστε, προς το παρόν, στους δασκάλους μόνο την εκπαίδευση.
ΕΣΕΙΣ είστε η παιδεία και το παράδειγμα (άλλο ΠΑΙΔΕΙΑ, άλλο ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ).
Όσοι είστε νέοι και αντέχετε, ξεκινήστε την επανάσταση. Σας μιλά ένας εκπαιδευτικός που αναλώνει τη ζωή του στα θέματα αυτά κι έχει καταλάβει πολλά. Και προσπαθεί να μάθει πολλά ακόμη.

Τρι Μαϊ 23, 11:20:22 μμ  
Το σωστό να λέγεται said...

-> el-bard

"..φαντάζεστε επί Τουρκοκρατίας Ελληνόπουλο στα μαύρα μεσάνυχτα να πηγαίνει στο (κρυφό) σχολείο υπό το φως της σελάνας; Εδώ εμείς, όταν ήμασταν μικροί..."

Μεγάλη ιστορική ανακρίβεια επιδικνύει ο κύριος Ελ-Βάρδος να νομίζει ότι η ζωή, οι επιθυμίες του σαν παιδί ήταν ίδιες με εκείνη των Ελληνόπουλων της Τουρκοκρατίας.

"Με τα παιδιά, τους μαθητές της τάξης μου, όταν τους λέω για τους νεοελληνικούς μας μύθους"

Μόνο στο μύθο του κρυφού σχολειού μείνατε κύριε δάσκαλε;

Δεν τους διαλύσατε τον μύθο του Ζαλόγγου, τον μύθο του καλόγερου
Σαμουήλ, το μύθο της σφαγής της Χίου, τον μύθο των πυρπολικών του Κανάρη, τον μύθο της Εξόδου του Μεσσολογίου, τον μύθο στο Αρκάδι.

Κρίμα που κατάντησες τέτοιος δάσκαλος και περηφανεύεσαι για τα μεγαλουργήματά σου στα παιδάκια.

Να γιατί οι φανατίλα μαρξιστές κάποτε εκτελούσαν γιατρούς, δάσκαλους και παπάδες.

Για να μην λέγεται η αλήθεια, για να αντικαταστήσουν τους μορφωμένους της Ελλάδας με κάτι αντιέλληνες πιονέρους σαν του λόγου σου.

Παρακαλώ.
Η ευχαρίστηση όλη δική μου.

Τρι Μαϊ 23, 11:24:00 μμ  
DimitrizZzZz said...

el-bard, έχεις δίκιο. Μάλιστα στην ιστορία δέσμης που διάβαζα στις πανελλαδικές το 1993, τα έλεγε όλα αυτα. (δεν θυμάμαι τον τίτλο του βιβλίου). Ίσως λέμε και το ίδιο. Αυτά τα πράγματα τα διδαχθήκαμε στο σχολείο.
Βέβαια, άλλα τα προσπερνούσε βιαστικά, κι άλλα τα άμβλυνε με συναισθηματικά σχόλια (απαράδεκτο για ιστορικό βιβλίο), και άλλα τα ανέφερε μισά.
Έλεγε ας πούμε σε μία σύντομη πρόταση οτι ο επίσημος κλήρος δεν ήταν υπέρ της επαναστάσεως, και με 2 μεγάλες προτάσεις μετά το δικαιολογούσε, λόγω "πιέσεων από τους τούρκους". Λες και ο λαός δεν πιεζόταν σε τίποτα.

Τρι Μαϊ 23, 11:25:44 μμ  
Yosemite Sam said...

Οι φιλομαθείς μπορούν να δούν και αυτό.

Τρι Μαϊ 23, 11:26:14 μμ  
el-bard said...

το σωστό να λέγεται

Φαίνεται ότι μπλέκεις την αλήθεια με τους μύθους. Εγώ μιλώ για τους μύθους που πρέπει να λέγονται ως μύθοι και την αλήθεια που πρέπει να λέγεται ως αλήθεια. Δεν αναφέρθηκα στις αλήθειες αλλά στους μύθους, στα ψέματα δηλαδή που σε μάθαν να παπαγαλίζεις. Έχεις μάθει και αλήθειες, τις λες άλλωστε (Αρκάδι, Κανάρης, Έξοδος). Ποιος διαφωνεί;
Θα στο ξαναπώ για τρίτη φορά μπας και το πιάσεις: μιλώ για τους μύθους που μας μάθαν. ΟΚ;

Τρι Μαϊ 23, 11:30:54 μμ  
mikajohn said...

@ el-bard @ doctor

Συμφώνω, έχετε δίκιο. Αμφιβάλλω για τα πάντα, δεν θέλω όμως παράλληλα να κλονίσω την εμπιστοσύνη ενός παιδιού στο σχολείο του και στον εκπαιδευτικό του. Χρειάζεται κάμποση διπλωματία για να γκρεμίσεις ένα μύθο που τόσο ρομαντικά έχτισε μια καλοπροαίρετη κατά τα άλλα δασκάλα.

Τρι Μαϊ 23, 11:31:42 μμ  
doctor said...

Το σωστό να λέγεται said...

********************

Έχει καταντήσει αηδία πια.
Μιλάς για το κρυφό σχολειό και οι underdogοπαθείς σου λένε για τον Ζάλογγο, σου επιτίθενται, σε χαρακτηρίζουν όπως τους βολεύει και αυτό το θεωρούν διάλογο.

Τουλάχιστον σε αυτή την γωνιά ας έχουμε την ησυχία μας κύριε "το σωστό να λέγεται" χωρίς να χρειάζεται να επιχειρηματολογούμε για το αυτονόητο...

Δεν σας χρειαζόμαστε εδώ μέσα.
Αφήστε μας σα φίλους να πούμε δυο κουβέντες, πηγαίνετε σε κάποιο άλλο φόρουμ να εκτοξεύσετε τις επιθέσεις σας.

Έλεος πια...

Τρι Μαϊ 23, 11:31:44 μμ  
Vrennus said...

Σχετικά με το - άσχετο αλλά καλό - θέμα που προέκυψε με το "Κρυφό Σχολειό" κλπ:

Όταν ένας λαός πρέπει να συγκροτηθεί σε κράτος εθνικό θα πρέπει να προϋπάρχει εθνική συνείδηση. Αν αυτή απουσιάζει θα πρέπει να δημιουργηθεί, κι ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθεί εθνική συνείδηση είναι να δημιουργηθούν εθνικοί μύθοι. Το πρόβλημα είναι ότι αν "πέσουν" οι εθνικοί μύθοι η εθνική συνείδηση θα πρέπει να 'χει προλάβει να "δέσει" καλά (αλλά σε ποια βάση;) αλλιώς θα "πέσει" κι αυτή. Πόσο καλά και σε ποια βάση έχει "δέσει" η ελληνική εθνική συνείδηση;

Τρι Μαϊ 23, 11:32:45 μμ  
Το σωστό να λέγεται said...

-> doctor

Η ΔΟΜΗ ιστορικό ντοκουμέντο. Ναί, ότι μας συμφερει απο την ΔΟΜΗ το κάνουμε αξιόλογο ιστορικό κείμενο.

Αν γράφει για την αύξηση του Εθνικού εισοδήματος με ρυθμούς ταχύτερους απο τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης την δεκαετία του '60 βαπτίζουμε τον συγγραφέα βασιλικό φασίστα.
Μόνο προβληματάκι είναι ότι ήταν αντιγραφή από επίσημες στατιστικές Παγκοσμίου Οργανισμού αποδεκτού απο όλους.

Τώρα που ξοδέφτηκαν τόσα εκατομμύρια ευρώ για να γραφτούν οι παραχαράξεις της Ελληνικής Ιστορίας στον Ιό της Ελευθεροτυπίας κάπου πρέπει να αναμεταδοθούν οι πλαστογραφίες για την καλύτερη επένδυση των κεφαλαίων. (crosselling) Τύφλα νάχουν οι Τουρκοι προπαγανδιστές, έμείς ξέρουμε να βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας πολύ καλύτερα.

Τρι Μαϊ 23, 11:33:45 μμ  
DimitrizZzZz said...

Μην συγχέετε τους χριστιανικούς μύθους με τους Έλληνες. Η χριστιανοσύνη αγαπά άλλα πράγματα, όχι την Ελλάδα.
Αγιοποιούν τους κατακτήτες μας. Οι "άγιοι" πατέρες τους αναφέρονταν στους Έλληνες με χειρότερους χαρακτηρισμούς, ο πολιτισμός μας τους εμπόδιζε να εξαπλώσουν τα κατασκευάσματα τους. Σε ένα Blog πρόσφατα είδα και θυμήθηκα τον χαρακτηρισμό του Χρυσόστομου (είναι ένας απο τους τρείς ιεράρχες), για τους Έλληνες οτι είναι "χειρότεροι και αό τισ πουτάνες της Πόλης και βρωμερότεροι από τα γουρούνια που κιλιούνται στην λάσπη". Από τότε μας μισούν. Και κάθε χρόνο γιορτάζουμε αυτούς τους τρείς ιεράρχες. Τους έχουμε και σε εικόνες στα σχολεία.
Από την εφηβεία μου έβλεπα καθαρά οτι είμαστε υπο κατοχή.

Τρι Μαϊ 23, 11:35:26 μμ  
Yosemite Sam said...

σε ποια βάση έχει "δέσει" η ελληνική εθνική συνείδηση;

στη βάση του φραπέ.

Τρι Μαϊ 23, 11:36:14 μμ  
doctor said...

Κύριε "το σωστό να λέγεται" αποκαλέσατε τον el bard αντιέλληνα πιονέρο.

Απαιτώ να το ανακαλέσετε γιατί μας προσβάλλει όλους.

Αμάν πια με αυτό το ελληνόμετρο.

Χαρακτηρίζετε ως ανθέλληνα όποιον προσπαθεί να θέσει υπό το φως της λογικής τις ιδεοληψίες σας.

Είστε αξιοθρήνητος...

Φίλε ΝΔ ακόμη και εδώ μέσα προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες...

Ακόμη και εδώ μας κυνηγάνε οι μεσαιωνιστές. Ακόμη και μέσα στο σπίτι μας.

Προτείνω να χαρακτηριστεί ο παρών χώρος ως ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΖΩΝΗ για τέτοιου είδους άνθρώπους...

Τρι Μαϊ 23, 11:40:08 μμ  
doctor said...

dimitrizzz τώρα θα σε πει νεοπαγανιστή ο "η βλακεία να λέγεται"...

Τρι Μαϊ 23, 11:41:51 μμ  
DimitrizZzZz said...

Το 1821 απαλλαγήκαμε από τον υλικό κατακτητή, παρέμεινε όμως ο χειρότερος, ο θρησκευτικός, που μας διώκει και μας συκοφαντεί απο το 322μ.χ. (περίπου).
Γι αυτό είμαι επιεικής με όαα βλεπω γύρω μου από τους συμπολίτες μου. Δικαιολογούνται γιατί είναι κατεκτημένοι και δεν το ξέρουν καν. Ξυπνάμε όμως σιγά σιγά, είμαι αισιοδόξος.

Τρι Μαϊ 23, 11:42:33 μμ  
el-bard said...

yosemite sam
Ευχαριστώ, στην ώρα της η παραπομπή σου.

Doctor
Καλό είναι να αφήσουμε τον "το σωστό να λέγεται". Έβγαλε εμένα Μαρξιστή και κομμουνιστήν (ήμουν μια φορά, δεν αντιλέγω, αλλά ε΄χουν περάσει χρόνια από τότε). Μάλλον (μου δίνει το δικαίωμα αυτός) να υποθέσω ότι είναι Ολυμπιακός (και του αρέσουν οι μύθοι. Οι Ευρωπαϊκοί... βεβαίως...βεβαίως).

Τρι Μαϊ 23, 11:43:00 μμ  
DimitrizZzZz said...

Εγώ δεν είμαι προληπτικός, δεν χρειάζομαι θρησκείες. Αλλά αν οι άλλοι θέλουν θρησκεία ας έχουν ελληνική. Ή ας έχουν ρώσικη δεν με απασχολεί. Το θέμα είναι να διαχωρίσουμε κράτος και εκκλησία επιτέλους, και να αρχίζουμε να κοιτάμε τα συμ΄φεροντα της χώρας. Όχι του χριστιανισμού. (Εδώ σταματώ την φλυαρία μου).

Τρι Μαϊ 23, 11:46:16 μμ  
BadlyDrawnBoy said...

synas said...
Ο Hitler εξύμνησε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.


ένα μέρος του σίγουρα!

Τουλάχιστον, αυτός είχε κριτική σκέψη και ήξερε να ξεχωρίζει το καλό (;) από το κακό (;). Για να μην παρεξηγηθώ, εννοώ αυτό, που έκρινε εκείνος ως σωστό.

Αντίθετα, εμεις μάθαμε στο φανερό σχολειό το δόγμα: αρχαόα ελλάδα να 'ναι κι ό.τι να 'ναι!

Τι Σπάρτη, τι Αθήνα, Τι μεγαλέξανδροι! όλοι σπουδαίοι και ωραίοι ήτανε!

Και προς θεου, ουτε ναρκωτικα παίρνανε, ούτε gay ήτανε. Αυτα είναι συκοφαντίες των δυτικών...

Τρι Μαϊ 23, 11:47:00 μμ  
harry reloaded said...

Υπαρχει ενα ωραιο ανεκδοτο για τον θειο Καραμανλη,οταν τον ρωτησαν πώς του φανηκε το Chamonix της Φραγκιας...Οπως & οταν τον ρωτησε ενας υπαλληλος σε μαγαζι ρουχων αν θελει σλιπ & εκεινος απαντησε ..." Οχι,δεν μ' λειπ' ".

Τρι Μαϊ 23, 11:48:54 μμ  
Elinor said...

@ doctor,

βλέπω επέστρεψες δυναμικά!
Η αθάνατη ελληνική πραγματικότητα αναγεννιέται, εξελίσσεται, πάντα παρούσα... εύχομαι μια μέρα να είμαι μία απλή παρατηρήτρια της, από τόπους μακρινούς...

Αλλιώς εδώ, θα με φάει το μαράζι!

Τρι Μαϊ 23, 11:48:54 μμ  
mademoiselle parizaki said...

Εγώ ένα πράγμα δεν έχω καταλάβει με τον σωστό να λέγεται... τι χτυπάει αυτός (στην εικονίτσα του) όλη αυτή την ώρα;

Τρι Μαϊ 23, 11:50:07 μμ  
mademoiselle parizaki said...

This post has been removed by the author.

Τρι Μαϊ 23, 11:50:07 μμ  
mademoiselle parizaki said...

Εγώ ένα πράγμα δεν έχω καταλάβει με τον σωστό να λέγεται... τι χτυπάει αυτός (στην εικονίτσα του) όλη αυτή την ώρα;

Τρι Μαϊ 23, 11:50:12 μμ  
DimitrizZzZz said...

Και είχαμε μια σκασίλα αν ήταν gay o Πλάτωνας ξέρεις. Δεν μας απασχολεί ο σφικτήρας του.

Τρι Μαϊ 23, 11:50:41 μμ  
synas said...

Και γιατί πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε τόσο ανεπτυγμένη εθνική συνείδηση; (Σαν τις «ελληνικές» ομάδες με 2 Έλληνες στον πάγκο)
Πόσο μάλλον ελληνορθόδοξη (οξύμωρο).
Καλύτερα δεν είναι να έχουμε παν-ανθρώπινη συνείδηση; Πολίτες του κόσμου;

Τρι Μαϊ 23, 11:51:45 μμ  
Το σωστό να λέγεται said...

-> doctor

Ήσουν εντελώς εκτός θέματος με το κρυφό σχολειό.

Άν θέλεις private chat με τον σύντροφο εδώ δεν είναι ο κατάλληλος χώρος.

Κάνεις κριτική και θα σχολιασθείς.

Κάνεις φόλα (από το φαύλα) επίθεση χωρίς αποδείξεις.

Αν είναι δυνατόν η Ελευθεροτυπία και ΔΟΜΗ του κομματοποιημένου και αναρριχομένου με το ΠΑΣΟΚ Τεγόπουλου να αντικαθιστά τους αδέκαστους Ιστορικούς.

Ας αφήσουμε τις εφημερίδες να δημοσιεύουν τα νέα, κόμικς, δωρεάν πολύχρωμα ένθετα, cd, dvd, "εγκυκλοπαίδιες" και άλλα νεοελληνικά μπιχλιμπίδια και ας αφήσουνε τους ιστορικούς να γράφουν πραγματική Ιστορία.

Υ.Γ.
Δεν είναι ερωτικη φωλίτσα το Ίντερνετ αγαπητέ άνθρωπε.
Δεν είσαι ελέφαντας εκτός κι αν φοβάσαι τόσο πολύ το Ποντίκι.
Δεινόσαυρος; Δεν μπορώ να εκφράσω γνώμη ακόμη. Πρέπει να διαβάσω περισσότερες αηδίες;

Τρι Μαϊ 23, 11:51:57 μμ  
el-bard said...

Θυμάστε πώς τέλειωνε η ταινία του Μαραγκού "Μάθε παιδί μου γράμματα";
ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΡΕΕΕΕΕΕ...

Τρι Μαϊ 23, 11:52:30 μμ  
Elinor said...

mademoiselle parizakι,
χτυπάει το ¨Α¨

Τρι Μαϊ 23, 11:52:47 μμ  
Elinor said...

el-bard said...
Θυμάστε πώς τέλειωνε η ταινία του Μαραγκού "Μάθε παιδί μου γράμματα";
ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΡΕΕΕΕΕΕ...

------


Ξεχνιούνται τέτοια αριστουργήματα; :)

Τρι Μαϊ 23, 11:54:59 μμ  
Το σωστό να λέγεται said...

-> emoiselle parizaki said...

"Εγώ ένα πράγμα δεν έχω καταλάβει με τον σωστό να λέγεται... τι χτυπάει αυτός (στην εικονίτσα του) όλη αυτή την ώρα;"

Ισιώνω τα "Γραμματίζούμενα" στραβάδια.

Wordsmith (Λεξουργός) το επάγγελμα.

Τρι Μαϊ 23, 11:55:46 μμ  
mademoiselle parizaki said...

Εγώ πάντως έτσι που τον βλέπω να χτυπάει συνέχεια κουράστηκα...

Τρι Μαϊ 23, 11:56:55 μμ  
Το σωστό να λέγεται said...

-> DimitrizZzZz

Ριξε μερικά ροχαλητά για μένα σε παρακαλώ.
Έχω κάτι ...ΑΑΑΑΑ... νύστες.

Τρι Μαϊ 23, 11:58:57 μμ  
mademoiselle parizaki said...

Με τόσες υπερωρίες θα πρέπει να αγαπάτε πολύ τη δουλειά σας.

Τετ Μαϊ 24, 12:00:50 πμ  
andy dufresne said...

Ανταπόκριση από παρουσίαση βιβλίου «Ασκήσεις ελευθερίας» στον Ιανό.

Μίλησαν ο εκδότης Γιώργος Δαρδανός (γιός και συνεχιστής των εκδόσεων τυπωθήτω και απ’ ότι κατάλαβα σε πιο σωστό δρόμο απ’ τον πατέρα…), ο επιμελητής της σειράς Κυριάκος Αθανασιάδης και οι τρεις συγγραφείς, Θανάσης Τριαρίδης, Γιώργος Τσιάκαλος και ο δικός μας.

Κατόπιν έγινε διάλογος με ερωτήσεις του κοινού, οι περισσότερες εκ των οποίων ήταν από αυτές που σε κάνουν να πιστέψεις ότι όλα είναι μάταια σ’ αυτόν τον κόσμο…

Στη συζήτηση συμμετείχαν γνωστοί διανοούμενοι (Ριχάρδος Σωμερίτης, Μιχάλης Κοπιδάκης) και γνωστοί σταρ σχολιαστές του blog του ΝΔ…

Παρευρέθησαν άλλοι γνωστοί συγγραφείς (Γιώργος Σκαμπαρδώνης) και άλλοι γνωστοί σταρ σχολιαστές του blog του ΝΔ…

Αφήνοντας τον δικό μας εκτός συναγωνισμού (σε καλή διάθεση ήταν, έκανε αστειάκια, αγρίεψε σε μία φάση) την παράσταση έκλεψε ο Τριαρίδης (αποκάλυψη!), με ιδιαίτερο χιούμορ, σωστές θέσεις, πάθος και μέτρο.

Σε γενικές γραμμές έγινε μια ωραία κουβέντα, όλοι όσοι μίλησαν στο πάνελ είπαν ενδιαφέροντα πράγματα τα οποία και θα σας περιγράψουν άλλοι…

Τετ Μαϊ 24, 12:01:05 πμ  
Το σωστό να λέγεται said...

-> mademoiselle parizaki said...
"Εγώ πάντως έτσι που τον βλέπω να χτυπάει συνέχεια κουράστηκα..."

Μαντμαζέλ Παριζάκι,
Μενετε κοντά σε καμμιά κρεπαρία;

Τετ Μαϊ 24, 12:01:13 πμ  
doctor said...

Ελίνα κάνε το άλμα, εδώ υπάρχει τέλμα.

Stockholm väntar: Är du verkligen färdig?

*******

Κύριε "η βλακεία να λέγεται" σας προκαλώ να μου παρουσιάσετε αδιάσειστες αποδείξεις περί υπάρξεως του κρυφού σχολειού.
Μέχρι τότε μόκο.

Τετ Μαϊ 24, 12:01:39 πμ  
Το σωστό να λέγεται said...

-> mademoiselle parizaki said...
"Με τόσες υπερωρίες θα πρέπει να αγαπάτε πολύ τη δουλειά σας."

Η τέχνη θέλει μάστορα κι η φάβα θελει λάδι.

Ξέρεις κανένα μάγειρα να ζωγραφίζει, όχι στην μαγειρική του, αλλά τους τοίχους της κουζίνας;

Τετ Μαϊ 24, 12:05:43 πμ  
el-bard said...

Όταν λείπει ο γάτος, χορεύουν τα ποντίκια.

Τετ Μαϊ 24, 12:06:51 πμ  
synas said...

@andy dufresne
(Κουτσομπολιό…) Ποιοι είναι οι γνωστοί σταρ σχολιαστές του blog του ΝΔ;

Τετ Μαϊ 24, 12:06:54 πμ  
mademoiselle parizaki said...

Ναι, έχει μία εδώ δίπλα που κατά διαβολική σύμπτωση την λένε: Το κρυφό σχολειό. Πως σ' αρέσει η κρέπα σου;

Τετ Μαϊ 24, 12:06:57 πμ  
doctor said...

andy dufresne said...
την παράσταση έκλεψε ο Τριαρίδης (αποκάλυψη!).

Τριαρίδης! ΦΟΒΕΡΟΣ.

Διαβάστε εδώ (εσύ φίλε "η βλακεία να λέγεται" μην το διαβάσεις γιατί θα πάθεις εγκεφαλικό):

http://www.xkatsikas.gr/history/history12.htm

Τετ Μαϊ 24, 12:07:13 πμ  
Elinor said...

@doctor,

Jag var färdig att ge upp...

But, yes, I am!

Όσοι πιστοί...

Τετ Μαϊ 24, 12:12:26 πμ  
Απολλύων said...

synas said...
Αν έχεις πρόβλημα με τον διπλανό σου για μερικά μέτρα χωραφιού, τι κάνεις;...Ή κοιτάς να τα βρεις & στη χειρότερη καταφεύγεις στα δικαστήρια;

Για μισό λεπτό ρε παιδιά γιατί κάπου έχουμε χάσει το νόημα.

Ποιός και με ποιόν έχει πρόβλημα στην περίπτωση του Αιγαίου; Πρόκειται για μια Ελληνική θάλασσα, όπου με εξάιρεση κάποια νησιά του Βορειο-Ανατολικού Αιγαίου (Ιμβρός, Τένεδος, Πριγκηπονήσια) η Ελλάδα ασκεί απόλυτη κυριαρχία (καθώς είμαστε και ισχυρή χώρα, βεβαίως, βεβαίως).

Στον τελευταίο πόλεμο με την Τουρκία (1922) υποχωρήσαμε από τα παράλια στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου...τα σύνορα, ως εκ τούτου, χαράχθηκαν εκεί. Τι ακριβώς επιδιώκει η Τουρκία με τις φωνές περί γκρίζων ζωνών, συνδιαχείρησης του Αιγαίου κλπ.; Γιατί επιμένει να σαμποτάρει κάθε προσπάθεια οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης στην περιοχή με το να επιδεικνύει σε κάθε ευκαιρεία το πόσο ανώριμο, επιθετικό, πολεμοκάπηλο και τυχάρπαστο κράτος είναι; Γιατί εξακολουθεί να αρνείται το παρελθόν της;

Και τότε γιατί δίνουμε γη και ύδωρ ώστε να βάλουμε αυτούς τους χιονανθρώπους στην Ε.Ε.; Μήπως για να ισχυροποιηθούν έτσι ώστε να έχουμε με βεβαιότητα υπογράψει την θανατική μας καταδίκη;

Και μην απαντήσει κανείς πως με το γίνουν μέλη της Ε.Ε. θα σταματήσουν τις προκλήσεις: βλέπουμε πόσο μας σέβονται και τώρα όταν ανήκουμε και οι δυό στο ΝΑΤΟ.Και κάτι για τον κύριο Αλιβαντή: αν με το λέμε την αλήθεια για τις εθνοκαθαρτικές σφαγές των Νεοτούρκων, για τα εθνικά δικαιώματα των Κούρδων ("ορεινών Τούρκων κατ'άλλους"), για το τραγικό επίπεδο εκπαίδευσης, υποδομών, ελεύθερης σκέψης και πάνω από όλα ΠΑΙΔΕΙΑΣ που χαρακτηρίζει τους άρτι ανακυρηγμένους σε "Ευρωπαίους" γείτονες, προκαλέσουμε την διάλυση του γειτονικού συνονθυλεύματος, τόσο το καλύτερο!

Ας το καταλάβουμε πως για όσο χρόνο ακόμα ζει και αναπνέει δίπλα μας αυτός ο (ακόμα;) Μεγάλος Ασθένης ησυχία δεν πρόκειται να βρούμε...απλά θα συνεχιστεί η ίδια κατάσταση με εξοπλισμούς, ατέρμονες θητείες, και αδικοχαμένες ζωές σαν του σημερινού παλικαριού...και όσοι τσινάνε με τον χαρακτηρισμό "παλικάρι", δικό τους το πρόβλημα.

Το δικό μου πρόβλημα είναι αυτό το εριστικό κράτος στα ανατολικά των συνόρων μας, που νομίζει πως με τις ασύνδετες κραυγές περί μειονοτήτων, δικαιωμάτων στο Αιγαίο και αυτοκρατορικών περασμένων μεγαλείων θα καταφέρει να καλύψει τα δικά του προβλήματα ταυτότητας, ικανοτήτων, παιδείας και πολιτισμού.

Τετ Μαϊ 24, 12:13:03 πμ  
Εργοτελίνα said...

makria ap thn vareti kathimerinothta....

Eδω στο πραγματικο κρυφο σχολιό
την κρυφή εκκλησια του Δήμου...

εκτυλισσονται ισοσθενή
σημεια και θαυματα...

Μετα απο 100 χρονια

θα τα λενε στις επομενες
γενιες..

ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ!!!!

ΚΕΕP ON MIDNIGHT BLOGGING....

Τετ Μαϊ 24, 12:15:09 πμ  
andy dufresne said...

@synas,

έπεσαν πολλά avatar απόψε...

Δεν νομίζω ότι πρέπει να σας αποκαλύψω ονόματα, όποιος θέλει θα το κάνει μόνος του.

Να πω πάντως ότι ήλθαν και κάποιοι από μακριά...

Τετ Μαϊ 24, 12:15:09 πμ  
Elinor said...

@απολλύων,

σε παραπέμπω στο σχόλιο του Νίκου Δήμου:

Tuesday, May 23, 2006 5:44:06 PM

Τετ Μαϊ 24, 12:18:39 πμ  
Το σωστό να λέγεται said...

-> doctor said...

"Stockholm väntar: Är du verkligen färdig?"

Για να λες μόκο μετά τα Σουηδέζικα δεν μπορεί να είσαι μόρτης, πρέπει είτε νασαι Σουηδέζα με εκτενή επαφή με Έλληνες καμάκια, είτε πιατάς στη Στογχόλμη σαν τον Γιωργάκη καλή του ώρα. Τώρα που σε καλοβλέπω περισσότερο μου θυμίζεις τον χαρακτήρα σ'έναν από τους πρώτους ρόλους του Αλ.

Υ.Γ.

Θα έρθουν και οι ιστορικές αναφορές.
Μπορώ να χαλάσω χατήρι σε ένα ομογενή;
Τις δικές σου αδιάσειστες αποδείξεις περί ΜΗ υπάρξεως του κρυφού σχολειού δεν είδαμε ακόμη.

Τετ Μαϊ 24, 12:21:37 πμ  
mademoiselle parizaki said...

Έλινορ καλησπέρα.

Τετ Μαϊ 24, 12:24:41 πμ  
!+!Xριστόν ομολογώ!+! said...

Κρυφό σχολιό ηταν η Πίστη
που μας κράτησε Ζωντανους!
Κρυφό Σχολιό
ηταν η καρδια του
ραγιά!..
Κρυφο σχολιό
το ράσο,το λιβάνι,το αγιοκέρι
του παπά.
Ετσι φτασαμε στο θαυμα
του 21!

Καποιος μας κράτησε ζωντανούς.

Τετ Μαϊ 24, 12:29:46 πμ  
Elinor said...

Το σωστό να λέγεται,

Καλό θα ήταν τους χαρακτηρισμούς σου (αναμορφωτηριακής συμπεριφοράς) να τους κρατήσεις εκτός αυτού του μπλογκ. Φοβάμαι πως πολύ σύντομα θα σου επιστραφούν ως, επιεικώς, ανεπιθύμητος.

Τετ Μαϊ 24, 12:34:16 πμ  
Dormammu said...

@andy: Ζηλεύω....

Βλέπω ότι εισβάλλουν τα trolls και λέω να την κάνω. Καλή σας νύχτα.

Τετ Μαϊ 24, 12:34:40 πμ  
Elinor said...

mademoiselle parizaki,

καλησπέρα

Τετ Μαϊ 24, 12:35:32 πμ  
Elinor said...

Dormammu,

καληνύχτα

Τετ Μαϊ 24, 12:36:10 πμ  
Elinor said...

(σαν θυρωρός αισθάνομαι)

Τετ Μαϊ 24, 12:36:36 πμ  
Το σωστό να λέγεται said...

-> mademoiselle parizaki

Η κρέπα ήταν για σένα Παριζάκι για να μην μας κρεπάρεις.

Δεν έχουν πιάσει εργαλείο τα χεράκια σου;

Η δουλειά δεν είναι αρρώστεια.
Μην παθαίνεις αποπληξία στην εικόνα της εργασίας.Υ.Γ.
Σφυροκοπώ τα στραβάδια,
η σειρά σου ντοκτορά σε 15 λεπτά έρχεται το μάθημα για το κρυφό σχολειό.

Τετ Μαϊ 24, 12:36:46 πμ  
Το σωστό να λέγεται said...

-> elinor

Και εγώ σ'αγαπώ.

Απελεύθερώσου απο την χαίτη. Δεν φαίνεται φυσική.

Τετ Μαϊ 24, 12:44:41 πμ  
doctor said...

Ελίνα μην τον ενοχλείς τον "η βλακεία να λέγεται".

Ίσως ο ΝΔ θα πρέπει να βάλει ως κωδικό εισόδου στο blog το εξής:

έξι έξι έξι Ιούδα είσαι σέξι!!!

Οπότε θα γλιτώσουμε από μερικούς...


Ωχ! Ο "Χριστόν Ομολογώ". Βοήθειά μας.

Πως το' πε η Λουκα; "Είστε και Ιούδες είστε και Ισκαριώτες!!!"


Τον κράτησε τον "Χριστό ομολογώ" λέει ζωντανό το κρυφό σχολειό. Πρέπει να είναι 300 ετών, σαν τον Highlander.

Φίλε ΝΔ ακόμη και στο blog του γάτου σου μας ακολούθησαν οι ταλιμπάν.
Μήπως να ανοίξει blog η φωτογραφική σου μηχανή;

Υ.Γ. Πέρα από πλάκα. Νομίζω ότι είναι κουραστικό να δεχόμαστε επιθέσεις ακόμη και εδώ από τους ευνούχους της λογικής.

Τετ Μαϊ 24, 12:45:42 πμ  
mademoiselle parizaki said...

@το σωστό να λέγεται

διατηρείς βλέπω και σώμα και μυαλό υγειή,
εύγε!

Κρίμα πάντως που δεν θέλεις κρέπα.

Τετ Μαϊ 24, 12:46:11 πμ  
Elinor said...

Το σωστό να λέγεται,

είναι προφανές ότι ασχολείσαι με ¨τρίχες¨.

Καληνύχτα

Τετ Μαϊ 24, 12:47:15 πμ  
polydeukis said...

Ενδιαφέρον το αρθρο του Βασίλη Κρεμμυδά. (link στο post του Yosemite Sam, 11:26:14 PM)

Ο Κρεμμυδάς έχει γράψει και ένα σχολικό βιβλίο ιστορίας το οποίο διδάσκονταν στην Γ' γυμνασίου. Σ' αυτό ανέφερε ότι περίπου και στο άρθρο του, δηλαδή ότι η εκκλησία ήταν κάθετα αντίθετη στην επανάσταση, οτι γενικότερα καλλιεργούσε την αντίληψη της υποταγής στον τουρκικό ζυγό κτλ, με κάπως πιο ήπιες διατυπώσεις βέβαια.

Το βιβλίο αυτό αποσύρθηκε γύρω στο '90. Αντικαταστάθηκε από κάποιο άλλο χωρίς τέτοιες αναφορές. Μπορείτε να φανταστείτε ποιος παρενέβη στο υπουργείο εθνικής παιδείας και θρησκευμάτων.

Αυτή είναι η Ελλάδα. Όχι και πολύ μακρυά απτο Ιραν και τους χωμεϊνίδες τελικά.

Τετ Μαϊ 24, 12:48:12 πμ  
Antiphonist said...

Υπάρχει βέβαια και η άλλη εκδοχή δια στόματος του μετριοτάτου αλλά επίκαιρου βάρδου Νότη Σφακιανάκη-

«Φεγγαράκι μου λαμπρό
φέγγε μου να περπατώ
Να πηγαίνω στην αυλή της
και να κλέβω το φιλί της»

Άιντε και ξημερωθήκαμε.

Η γιαγιά μου αναφερόταν στο κρυφό σχολειό όπως τα παιδιά στην Αιθιοπία.

Όταν δεν τρώγαμε: «Δεν ξέρετε ότι τα παιδιά στην Αιθιοπία πεινούν»
Όταν δεν διαβάζαμε: «Δεν ξέρετε ότι παλιά τα παιδιά πήγαιναν σχολείο στα κρυφά για να μάθουν γράμματα»

Ε’ να που είχε και μια χρήση ο μύθος τελικά...

Τετ Μαϊ 24, 12:48:43 πμ  
mademoiselle parizaki said...

@elinor
Μια που στέκεσαι δίπλα στην πόρτα,
αν δεις κανένα να 'ρχεται, ξέρεις που κρατά σφυρί στα χέρια, μπορείς να τον ρωτήσεις πως του αρέσει η κρέπα του...

Τετ Μαϊ 24, 12:50:38 πμ  
the resident said...

andy dufresne said...
@synas

"έπεσαν πολλά avatar απόψε"

Ήταν καλό αυτό andy? η χάθηκε κάτι έτσι?

Τετ Μαϊ 24, 12:55:04 πμ  
!+!Xριστόν ομολογώ!+! said...

@Doctor-a!
Αυτή ειναι η Δημοκρατία σας...
ένα κλειστό club..

Eμείς οι Συντηρητικοί,όπως μας λέτε,
Ξυπνήσαμε και δεν τρώμε
εκσυγχρονιστικό κουτόχορτο...

Καληνὐχτα
και ο Θεός να σας ελεήσει
στην λογική της ανθρώπινης μωρίας σας..

Τετ Μαϊ 24, 12:55:37 πμ  
polydeukis said...

Και πάνω που ονομάτιζα τους χωμεϊνίδες, να σου και ο !+!Xριστόν ομολογώ!+!.

Επίσης Θυμίθηκα και μια άλλη εκδοχή του γνωστού άσματος

Φεγγαράκι μου λαμπρό
φέγγε μου να περπατώ
κι αν δε μου φέξεις χέστηκα
γιατί έχω φακό

Τετ Μαϊ 24, 12:57:39 πμ  
mademoiselle parizaki said...

Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα.

Τετ Μαϊ 24, 12:58:07 πμ  
Το σωστό να λέγεται said...

-> Ντοκτορα

Σε 15 λεπτά να τι σου βρήκα. Αδιάσειστες Ιστορικές Μαρτυρίες απο Ιστορικούς, όχι ιακωβίνους δημοσιογράφους.

Για τους άλλους συγνώμη για την γαλανόλευκη φλοκάτη.

- ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ - ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΡΥΦΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

«Η φυλή μας, σε σας Κρυφά Σχολειά, οφείλει την ανάστασή της»
Ιωάννης Μουρέλλος, Ιστορικός

«Το Κρυφό Σχολειό καλλιεργούσε και δυνάμωνε την εθνική συνείδηση... Πνευματικό σκοτάδι, τα πρώτα χρόνια»
Ηλίας Βουτιερίδης, Ιστορικός

«Οι δύο πρώτοι αιώνες ήταν ο καθαυτός καιρός του Κρυφού Σχολειού»
Θανάσης Πετσάλης - Διομήδης

«Κατά τους πρώτους αιώνες της Τουρκοκρατίας, εις τα απομακρυσμένα μοναστήρια, καλόγεροι εδίδασκαν τα Ελληνόπουλα και βραδύτερον η Ελλάς γέμησε σχολεία»
Διονύσιος Κόκκινος, Ιστορικός κ Ακαδημαϊκός

«Ω!!! Πόσον ωραία ήσαν αι σεληνοφεγγείς νύκτες, καθ' ας ο παις μετέβαινεν εις το σχολείον εν την εκκλησία!!!»
Σπύρος Λάμπρος, Ιστορικός

«Εις την Εκκλησίαν μας οφείλομεν το αληθώς σωστικόν Κρυφό Σχολειό»
Κ. Κολοβίνης

«Οι Διωγμοί των Τούρκων τυρράνων ανάγκαζαν τα Ελληνόπουλα να πηγαίνουν κρυφά σε μοναστήρια και κωκκλήσια και σε σπηλιές και σε απόκρυφα μέρη να μαθαίνουν γράμματα, ανα παίρνουν το πρώτο φως της γνώσης. Οι χώροι αυτοί αποτελούσαν τα «Κρυφά Σχολειά» της Τουρκοκρατίας»
Χρ. Στασινόπουλος, Λεξικό Ελληνικής Επανάστασης του '21

«Οι Τούρκοι ούτε ίχνος παιδείας άφηκαν... με την ελπίδα να λησμονήσουν οι Έλληνες τα πάντα και να εκτουρκισθούν. Η εκκλησία κρυφώς κ συνωμοτικώς ανέλαβε να διατηρήσει «σαν σπίθα κρυμμένη στη στάχτη την παιδεία του Έθνους» κ «Ο Δούρειος Ίππος δια την κάθαρσιν ήτο η Ορθοδοξία, οι κοινότητες, το Κρυφό Σχολειό και ο εμπορικός στόλος των υπόδουλων Ελλήνων»
Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος, Ακαδημαϊκός, καθ. Φιλοσοφίας, Ιστορικός, Πολιτικός


1) O Ακαδημαϊκός Διονύσιος Κοκκινος και Ιστορικός της Επαναστάσεως του 21 , μας λέει:

"Ο Παπάς κάτω απο τα ράκη του ράσου του κρατεί ψαλτήρι και πηγαίνει να μάθη τα παιδιά που τον περιμένουν, να διαβάζουν.(...) Το κρυφό σχολείο δεν είναι Θρύλος"

ΠΗΓΗ: Η Ελληνική Επανάστασις , βραβείο Ακαδημίας Αθηνών ε' Εκδοση, τομος 1ος, "Μελισσα" 1967, σελ 21

2)Αλλά την πιο αποστομωτική απάντηση δίνει ο Γάλλος δημοσιογράφος Ρενέ Πυώ στο βιβλίο του «Δυστυχισμένη Βόρειος Ήπειρος» ( ελλην. μετάφραση Αγόρως Λαζάρου, εκδ. Τροχαλία). Ο Πυώ επεσκέφθη το Αργυρόκαστρο το 1913 μόλις είχε ελευθερωθεί από τον Ελληνικό Στρατό. Εκεί λοιπόν γνώρισε δεκάδες Ελληνόπουλα, τα οποία του ομολόγησαν ότι έκαναν κρυφά μαθήματα επειδή οι Τούρκοι απαγόρευαν την διδασκαλία της Ελληνικής Ιστορίας!

3)"Ο Προτεστάντης Γκερλαχ, είδε στα 1572 τον γέρο Μαλαξό να δίνει μαθήματα σπίτι του. Ήταν σ'ενα εξαθλιωμένο γυμνό δωμάτιο , όπυ , σε μία γωνια , κρεμόνταν λίγα παστωμένα ψάρια ξερά. Απ'αυτά έπαιρνε και μαγειρευε , να ψευτοζήσει. Μόλις τα παιδιά επαυαν να ψελλίζουν, γράφει ο Αλέξανδρος Ελλάδιος , στα 1774, τα έστελναν στην κοντινότερη Εκκλησία για να μάθουν όσα σχετίζονταν με την πίστη τους... Τα κρυφά σχολειά, συνεχίζονται εκεί που οι τοπικοί πασάδες και μπέηδες μάχονται τους ***καλόγερους και τα γράμματα***"

ΠΗΓΗ: ΠΕΡΑΝΘΗ ΜΙΧΑΗΛ, "Ελληνική πεζογραφία απο την Άλωση ως σήμερα" τόμος 1ος σσ 17-18


Επίσης


Γράφει, ο διακεκριμένος πανεπιστημιακός δάσκαλος Ι. Ν. Θεοδωρακόπουλος, (Γεν. Γραμματεύς της Ακαδημίας Αθηνών ) , στο βιβλίο του «Το Εικοσιένα και ο Σύγχρονος Ελληνισμός» (Αθήναι 1972, σελ. 57):

«Το 1821 απετέλεσε την απαρχήν της καθάρσεως των Ελλήνων από την δευτέραν ιστορικήν των τραγωδίαν, η οποία διήρκεσε τετρακόσια χρόνια. Ο Δούρειος Ίππος δια την κάθαρσιν αυτήν ήτο η Ορθοδοξία, οι Κοινότητες, το Κρυφό Σχολειό και ο εμπορικός στόλος των υποδούλων Ελλήνων».

Αλλά και ο ιστορικός του Νέου Ελληνισμού Καθηγητής Απ. Ε. Βακαλόπουλος, μέλος κι αυτός του Εποπτικού Συμβουλίου της «Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους», τα ίδια δέχεται όταν γράφη:

«Μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας και των κοινοτήτων συντηρούνται μικρές σπίθες από την παιδεία των Ελλήνων… Η στάθμη της παιδείας πέφτει απότομα με την πτώση της Κωνσταντινούπολης… Φαίνεται όμως ότι στην Κωνσταντινούπολη και σε ορισμένους άλλους τόπους λειτουργούν «κοινά σχολεία» με λίγους μαθητές, των οποίων οι δάσκαλοι πληρώνονται από τους σχετικά εύπορους γονείς. Στα «κοινά σχολεία» διδάσκονταν ανάγνωση αριθμητική και στοιχεία γραμματικής. Υπήρχαν όμως και μερικοί γονείς που έδιναν μόνοι τους στα παιδιά τους τις απαραίτητες στοιχειώδεις γνώσεις». (Η Πορεία του Γένους, Αθήνα 1966, σσ. 76-77).

Είναι σαφές ότι ο ιστορικός αναφέρεται σε ανεπίσημα σχολεία. Ο ίδιος θεωρεί το έτος 1593, στον 16ο δηλ. αιώνα, οπότε τοποθετείται το «Κρυφό Σχολειό», «ορόσημο» για την ανάπτυξη της ελληνικής παιδείας. Και το ορόσημο αυτό οφείλεται στην Εκκλησία. Ο εθνικός μας ιστορικός Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος γράφει σχετικά στην «Ιστορία» του «του Ελληνικού Έθνους»:

«Κατά τον πρώτον αιώνα της δουλείας οι πεπαιδευμένοι Έλληνες εις όλον το Έθνος ανήρχοντο εις 230. Την έλλειψιν της μορφώσεως του Έθνους ησθάνθησαν πάντες αλλά περισσότερον όλων το Πατριαρχείον. Ένεκα τούτου ο Πατριάρχης Ιερεμίας ο μεγαλοπρεπής (ο Τρανός) το έτος 1593 συνεκάλεσεν Ιεράν Σύνοδον εις το μετόχιον του Παναγίου Τάφου και έλαβεν την εξής απόφασιν: «Έκαστον επίσκοπον εν τη εαυτού παροικία φροντίδα και δαπάνην των δυναμένων ποιείν, ώστε δε κατά δύναμιν τοις εθέλουσιν διδάσκειν και τοις μαθείν προαιρουμένοις εάν των επιτηδείων χρείαν έχωσιν».

Ο Αναστάσιος Ν. Γούδας, «διδάκτωρ της ιατρικής, ιππότης του τάγματος του αγίου Στανισλάου, μέλος διαφόρων επιστημονικών και φιλανθρωπικών εταιριών», στον β΄ τόμο του περίφημου έργου του «Βίοι παράλληλοι των επί της Αναγεννήσεως της Ελλάδος διαπρεψάντων ανδρών», όπου πραγματεύεται περί «Παιδείας» (εν Αθήναις 1870, σελ. κε΄ κ.εξ.) γράφει:

«Σμικρόν κατά σμικρόν η διδασκαλία μετεφέρθη από των σκητών και των σπηλαίων εις τους νάρθηκας των εκκλησιών, ένθα και σήμερον έτι διδάσκουσιν εν τισι των υπό την Τουρκία ελληνικών χωρών. Τα δημόσια σχολεία τότε ήσαν παντελώς κατηργημένα• μόνον εν τοις Πατριαρχείοις της Κωνσταντινουπόλεως και εν αποκέντρω τινί πόλει διετηρήθησαν, ως λέγεται, ατελείς τινες σχολαί• ανώτερα δε εκπαιδευτήρια δεν εδύναντο να συστηθώσι, λέγει ο Γιακωβάκης Ρίζος Νερουλός «ειμή υπό τον τίτλον επανορθωτικά καταστήματα MAISON DE CORRECTION». Ούτω δε μόλις εδυνήθησαν οι άνδρες εκείνοι να διατηρήσωσιν εν τη Ανατολή άσβεστον τον λύχνον της παιδείας «Παναγιώτης δε ο Νικούσης και ο διάδοχος αυτού Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, λέγει Γιακωβάκης Ρίζος ο Νερουλός, κατώρθουν να λαμβάνωσιν άδειαν συστάσεως σχολείων εις διαφόρους πόλεις της τε Ευρωπαϊκής Τουρκίας και της Μικράς Ασίας και απεστόμουν τους κατά τόπους διοικητάς Τούρκους οτέ μεν δια δώρων, οτέ δε δια της ισχύος των παρά τοις υπουργοίς του Σουλτάνου». Αλλά σχολεία διατηρούμενα μόλις δια δωροδοκίας και δια της εμπνεύσεως φόβου, δεν ήτο δυνατόν να παρέξωσιν εις το έθνος και μεγάλους άνδρας• άπορον μάλιστα είναι πως εμορφώθησαν και τινες, ικανοί να διδάσκωσι τα καλά γραμματικά, και να διατηρώσιν ούτως άσβεστον τουλάχιστον την λυχνίαν της παιδείας».

Για διώξεις μιλάει και ο ιστορικός της Επαναστάσεως του Εικοσιένα Ακαδημαϊκός Διονύσιος Κόκκινος αναφέροντας το «Κρυφό Σχολειό»:

«Ο παπάς κάτω από τα ράκη του ράσου του κρατεί το ψαλτήρι και πηγαίνει να μάθη τα παιδιά, που τον περιμένουν, να διαβάζουν. Ομιλεί ακόμη εις τα παιδιά και δια τους μεγάλους ανθρώπους που εδόξασαν άλλοτε αυτόν τον τόπον. Διδάσκει την ολίγην ιστορίαν που γνωρίζει και αυτός. Το κρυφό σχολειό δεν είναι θρύλος. Το συνετήρησε παρά τας διώξεις, παρά την αξιοθρήνητον έλλειψιν παντός μέσου, παρά την φοβεράν πίεσι τόσων αμέσων αναγκών που θα ήτο φυσικόν να οδηγήσουν προς τον εξισλαμισμόν, ο βαθύτατος πόθος του τυραννουμένου έθνους να υπάρξη». (Η Ελληνική Επανάστασις, βραβείον Ακαδημίας Αθηνών, ε΄ έκδοση, τόμ α΄, «Μέλισσα» 1967, σελ. 21).

Ο Τούρκος δυνάστης, από τη μια μεριά έδινε προνόμια κι από την άλλη, όπου μπορούσε, προέβαινε σε εξισλαμισμούς του πληθυσμού. Πως θα άφηνε στην περίπτωση αυτή να λειτουργήσουν ομαλά τα σχολεία; Ο γνωστός ιστοριοδίφης Τάσος Γριτσόπουλος γράφει πάνω σ’ αυτό:

«Πρέπει αναμφισβητήτως να τονισθή ότι παρά το δοθέν προνόμιον και παρά τας πολιτικάς αρετάς του Πορθητού, θηριώδης παρέμεινε και αμετάβλητος η ασιατική φυσιογνωμία αυτού του ιδίου και των διαδόχων του. Παρά το ανενόχλητον του Πατριάρχου ο Πατριάρχης ουχί σπανίως κατεβιβάσθη από τον θρόνον και ωδηγηθή εις τον θάνατον παρά δε τας χορηγηθείσας θρησκευτικάς ελευθερίας υπήρχον δεσμεύσεις και επί των απλουστέρων ζητημάτων, αύται δε συνήθως ήροντο δια της καταβολής χρημάτων. Γεμάτη από αντιφάσεις εξεδηλώνετο η τουρκική πολιτική έναντι των χριστιανών, πάντοτε όμως ρυθμιστής των σχέσεων ήτο η σκοπιμότης και χρυσούς κανών η εξαγορά, ποτέ η αρετή και το δίκαιον».

Ο ίδιος μελετητής έχει ασχοληθή ιδιαίτερα με την παιδεία στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και έχει αφιερώσει στο «Κρυφό Σχολειό» μελέτημα που είδε το φως το 1962 στον δ’ τόμο του επιστημονικού φιλολογικού περιοδικού «Παρνασσός». Ο Γριτσόπουλος κατέγινε και με την ιστορία της Μεγάλης του Γένους Πατριαρχικής Σχολής, που την ίδρυσή της τοποθετεί αμέσως μετά την ʼλωση:

«Βεβαίως, γράφει, δεν γνωρίζομεν πότε ακριβώς η Μ. Εκκλησία γενικώς και επισήμως επέβαλε εαυτήν ως την κατ’ εξοχήν επόπτριαν της διακανονιστικής κινήσεως διότι δεν έχομεν σαφή μαρτυρίαν αυθεντικήν. Αλλ’ είναι δυνατόν να υποθέσωμεν ότι επί του Γενναδίου και ζώντος του Πορθητού συνετελέσθη το μέγα γεγονός εις την Κωνσταντινούπολιν τουλάχιστον. Εις τας επαρχίας ωργανώθη μεν υπό την αιγίδα της Εκκλησίας η Παιδεία, τούτο όμως έγινε πολύ αργότερα, όταν οι καιροί ήσαν περισσότερον πρόσφοροι. Πάντως οφείλομεν να δεχθώμεν ότι απόκρυφον έργον συνετελείτο από της πρώτης στιγμής της συμφοράς εις τα μοναστήρια, όπου πρέπει να τοποθετήσωμεν τα θρυλικά Κρυφά Σχολειά» (Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, τόμ. α΄, Αθήναι 1966, σσ. 70-71).

Η ύπαρξη επισήμων σχολείων, εξ άλλου, δεν αποκλείει τα κρυφά. Όπως και η διατήρηση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως δεν αποκλείει την ύπαρξη κρυπτοχριστιανών, εξισλαμισθέντων δηλ. χριστιανών, που λάτρευαν στα κρυφά τον αληθινό Θεό. Ο ίδιος δυνάστης, που ενώ αναγνώριζε το Πατριαρχείο, κυνηγούσε την ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία με πραγματική μανία, όποτε του δινόταν η ευκαιρία, όπως θα δούμε παρακάτω, έκλεινε τα ελληνικά σχολεία. Για τις ανάγκες των κρυπτοχριστιανών η Εκκλησία χρησιμοποιούσε και κρυφούς παπάδες. Ο Νίκος Ε. Μηλιώρης, που ασχολήθηκε συστηματικά με το αδιαμφισβήτητο τούτο γεγονός προσκομίζοντας σπουδαίες μαρτυρίες στο βιβλίο του «Οι Κρυπτοχριστιανοί» (Εκδόσεις Ενώσεως Σμυρναίων, Αθήναι 1962, σς. 47-48) γράφει:

«Κρυφοί παπάδες ήσαν ακόμη δερβίσηδες ιεραπόστολοι μυστικοί ου περιοδεύανε στα κέντρα των κρυπτοχριστιανών και τελούσαν τα χριστιανικά μυστήρια. Ήσαν απεσταλμένοι κάποιων μοναστηριών. Ειδική και επιμελημένη ήταν η επιλογή και η προετοιμασία από τα μεγάλα μοναστήρια ου Πόντου των περιοδευόντων αυτών μυστικών ιεραποστόλων και μακροχρόνια και γεμάτη από απρόοπτους και θανάσιμους συχνά κινδύνους η αποστολή τους. Διαλέγανε όσους από τους καλογέρους παρουσιάζανε τα περισσότερα για τον προορισμό, που θα αναλαμβάνανε προσόντα. Τους διδάσκανε τα τούρκικα, τους μυούσαν στους τύπους της μουσουλμανικής λατρείας και στις θρησκευτικές τελετές της κι ύστερα τους ντύνανε ντερβίσηδες και τους εξαποστέλνανε στον Πόντο. Μπαίνανε στα χωριά των Κρυπτοχριστιανών σαν κήρυκες του Μωάμεθ. Τη νύκτα λειτουργούσανε (σ.σ. τα ελληνικά) μέσα σε κατακόμβες και κρύπτες. Μήνες ολόκληρους οδοιπορούσανε και χρόνια ολόκληρα πολλές φορές, ταλαιπωρούμενοι και αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο σε κάθε τους βήμα. Πολλοί υποκύπτανε στις κακουχίες• άλλοι αναγνωρίζονταν και τότε τελειώνανε με μαρτυρικό θάνατο. μερικοί είχανε την καλή τύχη να γυρίσουν πίσω στο μοναστήρι τους• αλλά και πάλιν αφού κάνανε εκεί την αναφορά τους, σύντομα ξαναφεύγανε σε καινούρια αποστολή. Σε τέτοια μοναστήρια του Πόντου κρατούσαν και κρυπτογραφικούς κώδικες• καταγράφανε σ’ αυτούς συνθηματικά την κίνηση ων κρυπτοχριστιανών της δικαιοδοσίας ή της περιοχής των.


Ο Ηπειρώτης ποιητής Κώστας Κρυστάλλης γράφει για τα «Κρυφά Σχολειά» του Συρράκου και των Καλαρρυτών:

«Εν Συρράκω και Καλαρρύταις εδιδάσκετο η Ελληνική Παιδεία υπό Ιερέων ως εις πλείστα μέρη της Ελλάδος κατά τους ανωμάλους εκείνους καιρούς – είτε εν ναοίς είτε εν ιδιωτικοίς οίκοις - πολύ προ του ισαποστόλου Αγίου Κοσμά (Περιοδικό «Εβδομάς», 1891).

Νεώτερος μελετητής της «Παιδείας στα Τζουμέρκα από την ʼλωση ως τον Αλή πασά», ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Φίλιππος Δ. Κολοβός παρατηρεί για την παιδεία στην Ήπειρο:

«Στην περίοδο της σκλαβιάς ο κλήρος γίνεται οδηγός και στήριγμα του δούλου Έθνους. Και το «Κρυφό Σχολειό» είναι για την περίοδο εκείνη το μοναδικό σχολείο μέσα στο οποίο οι μικροί ραγιάδες πληροφορούνται για τα περασμένα μεγαλεία του έθνους. Οι απλοϊκοί ρασοφόροι διοχετεύουν ιερό ενθουσιασμό στα σκλαβόπουλα και διαποτίζονται από το κρυφό σχολειό τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα και διασώζονται τα εθνικά ιδανικά» (περ. «Σκουφάς» 5 (1976), τεύχη 42-43, σελ. 92).

Αλλος Ηπειρώτης λογοτέχνης, ο Μιχαήλ Περάνθης, με βάση την επιχωριάζουσα στην πατρίδα του παράδοση περιγράφει το «Κρυφό Σχολειό» ως εξής:

«Δίδασκαν καλόγεροι και παπάδες μισογραμματισμένοι κι αυτοί. Δίδασκαν νύχτα, με το κερί, πριν ξημερώσει ακόμα. Τα παιδιά διολίσθαιναν αθόρυβα στο σκοτάδι, να μην τους δει Τούρκος κι ήταν χαρούμενα όταν είχε φεγγάρι που το τραγουδούσαν. Έφταναν σ' ένα γυμνό δωμάτιο σπιτιού, στο νάρθηκα μιας εκκλησιάς, σ' ένα μπουντρούμι ανήλιαγο και υγρό… Κάθονταν διπλοπόδι στο χώμα ή στις πλάκες ή απάνω στις πέτρες, γύρω - γύρω. Με τ' αυτί τους στημένο έξω μπας κι ορμήσει ο Αγαρηνός. Με τη ματιά τους στο μυστικό παραπόρτι, έτοιμοι να το σκάσουν, αν χρειαστεί… Και να παίζουν το κεφάλι τους για πέντε κολλυβογράμματα! Τι μάθαιναν; Την αλφαβήτα για να διαβάζουν το ψαλτήρι. Βιβλία δεν είχαν. Η ανάγνωση γινόταν στ' Οκταήχι. Ένας διάβαζε κ' οι άλλοι του κρατούσαν το ίσο, κουνώντας ρυθμικά το κορμί τους μπρος πίσω και ψαλμωδώντας τους φθόγγους της εκκλησιαστικής μουσικής. Στη μέση στέκονταν ο δάσκαλος κρατώντας τη βέργα του «δίκην σκήπτρου». Ήταν το σύμβολό του. Την άπλωνε και χτυπούσε μ' αυτήν όπου έφτανε».
Βέβαια πρόκειται για λογοτεχνική ανάπλαση, όμως ο Περάνθης στη συνέχεια προσάγει και δυο αξιόλογες μαρτυρίες για την κατάσταση της παιδείας στα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας:

«Ο προτεστάντης ιεροκήρυκας Γκέρλαχ είδε στα 1572 τον γέρο Μαλαξό να δίνει μαθήματα στο σπίτι του. Ήταν σ’ ένα εξαθλιωμένο γυμνό δωμάτιο, όπου σε μια γωνιά κρέμονταν λίγα παστωμένα ψάρια ξερά• απ' αυτά έπαιρνε και μαγείρευε, να ψευτοζήσει. Μόλις τα παιδιά έπαυαν να ψελλίζουν, έγραφε ο Αλέξανδρος Ελλάδιος, στα 1714, τάστελναν στην κοντινότερη εκκλησιά, να μάθουν όσα σχετίζονταν με την πίστη τους. Τα Κρυφά Σχολειά συνεχίζονται εκεί που οι τοπικοί πασάδες και μπέηδες μάχονται τους καλόγερους και τα γράμματα».
[ ΠΕΡΑΝΘΗ ΜΙΧΑΗΛ: Ελληνική Πεζογραφία από την άλωση ως σήμερα, τόμος α΄ σσ. 17-18. ]


«Το σχολείο της Μονής Φιλοσόφου, γράφει ο Γυμνασιάρχης Β. Χαραλαμπόπουλος, γνώρισε μεγάλη ακμή στα χρόνια της σκλαβιάς όταν πια έκλεισαν τα άλλα σχολεία και το πνευματικό σκοτάδι σκέπασε τη χώρα μας. Τότε όσοι διψούσαν για μάθηση έτρεχαν στα μοναστήρια και σε απόμερες περιοχές στα λεγόμενα «Κρυφά Σχολειά», όπου καλόγεροι και παπάδες μάθαιναν τα παιδιά γράμματα. Το παλαιό μοναστήρι του Φιλοσόφου βρίσκεται μέσα στην σπηλιά του βράχου και λέγεται από τον λαό «Κρυφό Σχολειό», γιατί εκεί λειτούργησε το παλαιό σχολείο στα πρώτα χρόνια της σκλαβιάς. Βρίσκεται όμως σε μέρος εξαιρετικά απότομο και δυσκολοπέραστο και οι συνθήκες της ζωής σ' αυτό ήταν πολύ δύσκολες» (περ. «Ιστορία Εικονογραφημένη», τεύχ. 81, σελ. 113).

Ενδιαφέρουσες γλωσσικές και αρχαιολογικές μαρτυρίες συγκεντρώνει για το «Κρυφό Σχολειό» ο Αθανάσιος Φ. Παπαγιάννης:

«Τοπωνύμια «Κρυφό Σχολειό», γράφει υπάρχουν εκτός από τη μονή Φιλοσόφου, και στην ʼνω Μονή Δίβρης (στην Ηλεία), στη Μονή Αγίων Αναργύρων (Λακωνίας), στη Μονή Αγίου Γεωργίου Φενεού (Κορινθίας) κ.ά. Χαρακτηριστικό είναι ότι το "Κρυφό Σχολειό" ήταν διαμέρισμα αθέατον, αποκεκομμένον από τον ναόν, προσιτόν με κινητήν κλίμακα μακρυά από τα μάτια του κατακτητού" ή "θολωτό κρυφό διαμέρισμα πάνω από τον νάρθηκα της Μονής, όπως στη Μονή Φενεού". Στη Μονή Κηπιανών (Μαντινείας) ήταν σε θολωτό διαμέρισμα της καμάρας (Στοάς)» (Μαντινειακά Μοναστήρια, σελ. 378).

Τετ Μαϊ 24, 12:59:00 πμ  
aphrodite said...

Α ρε Μίκυ, γλώσσα δεν έβαλες πια μέσα!!!(δεν πειράζει, τα έλεγες τόσο ωραία!!!! Σου έφτασαν τ'αυτόγραφα για το τέλος?)

Εδώ βλέπω ότι τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου, Ελλληνοτουρικά Volume II, τουλάχιστον μάθαμε μερικές ακόμη πτυχές....

Δήμου, και να θες ν'αγιάσεις, δε σ'αφήνουν!

Ημερολόγιο cool & slim εσύ? Σχόλια hot & filling εμείς...

Αδιόρθωτοι!

Τετ Μαϊ 24, 01:02:43 πμ  
andy dufresne said...

Ανταπόκρισις Μέρος Β’

NΔ είπε:

«Ο Τριαρίδης μ’ αρέσει διότι μου μοιάζει.
Εσάς δεν σας αρέσουν αυτοί που σας μοιάζουν;
Μ’ αρέσει επειδή είναι και λογοτέχνης και στοχαστής, και μάλιστα καλός.
Ό,τι προσπαθώ να είμαι κι εγώ στη ζωή μου τόσα χρόνια.»

«Αυτό το βιβλίο θα μπορούσε να λέγεται «Ασκήσεις ισοσθένειας» αντί για «ελευθερίας» »

«Θα ήθελα να είμαι μόνο λογοτέχνης.
Όλα αυτά τα κείμενα (αναφερόμενος στα κείμενα του νέου βιβλίου)
δεν ήθελα να τα γράψω!
Δεν είναι κείμενα έρωτα, είναι κείμενα οργής, τσαντίλας,
Δεν τα αποκηρύσσω αλλά δεν είναι παιδιά του έρωτα».


Σημείωση.
Όση ώρα παρακολουθούσα την παρουσίαση, σκεφτόμουν τα παιδιά του blog που βρίσκονται μακριά και ειδικά την παράγραφο.
Με τις ανταποκρίσεις και των υπολοίπων ελπίζω να πάρετε μια γεύση από αυτήν την ωραία βραδιά.

@the resident,
much better than expected...

Τετ Μαϊ 24, 01:06:44 πμ  
Antiphonist said...

Θα παρακαλούσα όπως οι "Αδιάσειστες Ιστορικές Μαρτυρίες απο Ιστορικούς" να μπαίνουν σε links και όχι σε μορφή cut & paste

Έλεος!

Τετ Μαϊ 24, 01:08:27 πμ  
cyrusgeo said...

Συγγνώμη δια το άσχετον του πράγματος, αλλά μέσω του Περαστικού έμαθα πως ο Art attack ψάχνει γατόφιλο με μεγάλη καρδιά ο οποίος θα έχει τη χαρά να υιοθετήσει πανέμορφο γατάκι με ειδικές ανάγκες/ικανότητες/όπως θέλετε πείτε το.

Αν έχετε τα απαιτούμενα προσόντα, μη διστάσετε...

Τετ Μαϊ 24, 01:09:01 πμ  
Το σωστό να λέγεται said...

Οι 300 του Λεωνίδα

Ταν ή επι τας.

Αφροδίτη κι α΄λλοι συμπαθάτε με αλλά ο Εφιάλτης απο τη Στογχόλμη μου τα πρηξε ζητώντας ιστορικές αποδείξεις για το κρυφό σχολειό.
Πήρε την σεντόνα του και περιπατει.

Τετ Μαϊ 24, 01:13:01 πμ  
mademoiselle parizaki said...

@το σωστό να λέγεται
Πρέπει να του αφήσεις λίγο χρόνο του ανθρώπου, που θα βρει παλαιοβιβλιοπωλείο βραδυάτικα.

Τετ Μαϊ 24, 01:15:03 πμ  
the resident said...

Κρίμα που δεν μπορέσαμε να βρεθούμε εκεί,εμείς που ζούμε μακριά.

Τετ Μαϊ 24, 01:16:03 πμ  
mademoiselle parizaki said...

Α! Ναι, το σωστό να λέγεται, τον έστειλες κανονικά τον άνθρωπο...

Τετ Μαϊ 24, 01:16:42 πμ  
Jane E. said...

φιλιά και κέρματα, μη με παρεξηγείς παιδί μου. Συμφωνώ μαζί σου, ναι υπάνθρωποι κλπ. δίχως αντίληψη κλπ. με ύφος/τουπέ κλπ. οι όσοι κατηγορείς. Καθημερινά επιβεβαιώνονται οι περισσότερες ρήσεις σου δε λέω. Σε παρακολουθώ πολύ καιρό μάλιστα σε κάθε μπλογκ και ξέρω κάθε φορά στο περίπου τι πας να πεις- κατόρθωμα, άνθρωπέ μου! Το ερώτημα που έθεσα επί τραπέζης προς απάντηση και αιτιολόγηση όμως είναι το εξής: Εσύ γιατί να τους πετάς στα μούτρα την κατάντια τους, τη στιγμή που είναι ικανοποιημένοι από την προσωπικότητά τους, την στιγμή που δεν βλάπτουν. Δεν είναι και αυτό ένα είδος κατάντιας; Να κατηγορείς μόνο από το πρωί ως το βράδυ- ανθυπόστατα κάποιες φορές μάλιστα; Καλά κατάντια δεν είναι, αλλά λαθός οπτική σίγουρα ναι. Από αυτήν που σαν βλέπεις σου απαντούν "ρε λογαριασμό θα σου δώσουμε;"
Τα σχόλια σου πάντως αποπνέουν ύφος σατιρικόν, ειρωνεία λόγια, αλλά ό,τι άξιο διαθέτουν συγκαλύπτεται από τις προσωπικές επιθέσεις που διαπράττεις.
Κύριε/κυρία μου, για δε δοκιμάζεις να μειώσεις αυτούς τους ενοχλητικούς διαλόγους κι αφέσου να σχολιάζεις απλά τα της καθημερινότητας και της φιλοσοφίας.

Τετ Μαϊ 24, 01:21:11 πμ  
synas said...

Ελπίζω, όσοι παρευρεθήκατε στην παρουσίαση, να μην κάθεστε τώρα, αλλά να γράφετε. Τα πάντα. Περιμένουμε.

Τετ Μαϊ 24, 01:23:51 πμ  
aphrodite said...

Χμ, τώρα που πήγαν τα ανήλικα για ύπνο, να ρωτήσω ποιοί είναι εδώ?

Εχουμε παιχνιδάκι (δε θα πνιγεί κανείς, σας το υποσχομαι, θα κολλησει και στα σημερινα θέματα των σχολίων - στο ποστ του οικοδεσπότη βέβαια δεν ξέρω, αλλά σήμερα που έλειπε του το κάναμε πάλι, ε?... )

Τετ Μαϊ 24, 01:24:31 πμ  
Elinor said...

παιχνιδάκι;

Τετ Μαϊ 24, 01:29:08 πμ  
Antiphonist said...

πάει, του κάναμε το blog αλάνα του ανθρώπου...:)

Τετ Μαϊ 24, 01:31:06 πμ  
mademoiselle parizaki said...

Επιτέλους! Θα αλλάξουμε θέμα;

Τετ Μαϊ 24, 01:31:44 πμ  
polydeukis said...

Είναι γνωστό ότι η εκκλησία μισούσε την 'δυτικόφερτη' επιστήμη και τον διαφωτισμό. Αν ποτέ προώθησε τη 'παιδεία' (το κατηχητικό δηλαδή) ήταν για να ενισχύσει την πίστη και την υποταγή του ποιμνίου.

Τετ Μαϊ 24, 01:31:58 πμ  
Το σωστό να λέγεται said...

-> mademoiselle parizaki said...

"Πρέπει να του αφήσεις λίγο χρόνο του ανθρώπου, που θα βρει παλαιοβιβλιοπωλείο βραδυάτικα."

Νόμιζα ότι είχε αγοράσει την ΔΟΜΗ.
Εκεί είναι η γνώση όλη.
Έτσι έλεγε ο ντοκτοράς.
Έτσι νόμιζα κι εγώ στα 12.
Τοτε την έπαιρνες τόμο-τομο φρέσκια και μυρωδάτη από το πιέστήριο.
Αυτή η εγκυκλοπαίδεια μου κόστισε τις οικονομίες μιας χρονιάς για ένα ποδήλατο, και πολλές διαμάχες με ένα δυό δασκάλους και 2-3 τραμπούκους "συμμαθητές".
Ήταν Ιταλική αντιγραφή και δεν τους άρεσε που ανάφερα Ιστορικά γεγονότα για την αγαπημένη τους Σοβιετική Ένωση που δεν τους άρεσαν τυπωμένα μάλιστα απο τον εκδοτικό οίκο του ΠΑΣΟΚ, οίκο Τεγόπουλου.

Σαν σωστοί ψευτονταήδες δεν τόλμησαν να φτάσουν στα άκρα.
Λόγω διαφοράς ύψους φαίνεται.

Τετ Μαϊ 24, 01:31:59 πμ  
aphrodite said...

Χμ, χρειαζόμαστε αρκετούς, μου κανεις τα μάλλα, όμως θέλει κόσμο....

Τετ Μαϊ 24, 01:33:34 πμ  
Το σωστό να λέγεται said...

-> Πολυδεύκη

το ζητάει ο οργανισμός σου και τρώγεσαι για την εκκλησία;

Ιστορικό Σφυρηλάτημα κι εσύ θέλεις να ισιώσεις;

Σε παρακαλώ αν θες πες μας για τα παιδικά σου χρόνια.

Καλές αναμνήσεις;
Πικρές;

Τετ Μαϊ 24, 01:37:08 πμ  
synas said...

Έλα, ρε Αφροδίτη, μας γκάστρωσες. Όσοι είμαστε, είμαστε. Άντε, πες!

Τετ Μαϊ 24, 01:37:25 πμ  
aphrodite said...

Καλά synas, για πάρτη σου, πολλά μα... κανείς άλλος? Η αναμονή θα σας δικαιώσει (λέμε τώρα...). Κι όχι, δεν πρόκειται για αναμετάδοση της παρουσίασης, παρά τεστάκι, τα είπαμε αυτά...

Τετ Μαϊ 24, 01:41:04 πμ  
somebody said...

Ο Andy πάντως, και μπράβο του, ήρθε οργανωμένος. Εγώ άφησα το δημοσιογραφικό στο σπίτι. Το μετάνοιωσα. Πάρθηκαν και φωτογραφίες που καλό είναι να τις μοιραστούμε. Γίνεται?

Τετ Μαϊ 24, 01:41:30 πμ  
Elinor said...

αφροδίτη κι εγώ εδώ, μπάστακας.

Να με παίξετε κι εμένα :)

(αν ροχαλίσω, σπρώξτε με)

Τετ Μαϊ 24, 01:47:45 πμ  
gravoura said...

΄Αντε βρε παιδιά, απλώστε τα σεντόνια σας να ονειρευτούμε κι εμείς λιγάκι σαν να ήμασταν στην παρουσίαση. Κυρίες μου, οι δικές σας αφηγήσεις να έχουν και το...πικάντικο μέσα!!! Ξέρετε εσείς. Περιμένουμε.....εδώ και τώρα.
Kαι φωτό μμμμ ωραία.

Τετ Μαϊ 24, 01:47:47 πμ  
the resident said...

Αφροδίτη θέλουμε να κοιμηθούμε. Λέγε..

Τετ Μαϊ 24, 01:47:52 πμ  
Elinor said...

(έχω πρωϊνή σκοπιά στο deree αύριο, τελειώνετε)

Τετ Μαϊ 24, 01:49:27 πμ  
polydeukis said...

Το σωστό να λέγεται said...

Ιστορικό Σφυρηλάτημα κι εσύ θέλεις να ισιώσεις;

Για να είμαι ειλικρινής προτιμώ τον κατα Παπαδόπουλο 'γύψο' για να ισιώσω.

Για πες μας εσύ για τα παιδικά σου βιώματα. Εκεί στο κατηχητικό που πήγαινες τι σου κάνανε οι παπάδες?

Όσο για το σεντόνι που άπλωσες, σε κράξανε και άλλοι για την εγκυρότητα των πηγών σου. Ο καθένας μπορεί να αραδίασει έτσι αναφορές και ονόματα.

Τετ Μαϊ 24, 01:53:30 πμ  
the resident said...

Έλα, και θέλω να ξυπνήσω πρωί για να κολυμπήσω κανά μισάωρο.

Τετ Μαϊ 24, 01:57:18 πμ  
gravoura said...

Mickey, αν πήγες βόλτα στην παραλιακή νυχτιάτικα, γύρνα πίσω αμέσως και γράφε. ΄Εχεις χρέος!!!

Τετ Μαϊ 24, 02:01:06 πμ  
andy dufresne said...

@somebody,

δυστυχώς δεν πήγα οργανωμένος, ούτε μαγνητόφωνο, ούτε φωτογραφική μηχανή.

Αν μεταφέρω κάτι λανθασμένα, ας με διορθώσει κάποιος.


Γιώργος Τσιάκαλος είπε:

"Εγώ, ως καθηγητής ή διανοητής, είχα πιο εύκολη ζωή από το Δήμου, διότι αριστερός..."

"Προτιμώ τη λέξη παρρησία από τη λέξη αντίρρηση, διότι περιέχει επιπλέον το θάρρος"

Τετ Μαϊ 24, 02:03:56 πμ  
azrael said...

Νίκο αγαπημένε , πάντα πίστευα ότι το κύριο κείμενο του κάθε post που έκανες (και στο doncat και στo "κοιμισμένο") ήταν αναπόσπαστα δεμένο με τα επακόλουθα σχόλια των fellow bloggers . O τελικός συνδυασμός είχε μια ξεχωριστή ενιαία ταυτότητα.

Κάτι περισσότερο από το άθροισμα των μερών του.

Νομίζω η νέα μέθοδος διαχωρισμού κειμένου και σχολίων λίγο ωφελεί και επιπλέον μας στερεί την συνολική αίσθηση που προανέφερα.

Η τελική απόφαση είναι βεβαίως δική σου και την δέχομαι εκ των προτέρων

πάντα με αγάπη.

Τετ Μαϊ 24, 02:10:11 πμ  
synas said...

Αφροδίτη, μήπως σε πήρε ο ύπνος; Μην περιμένουμε άδικα…

Τετ Μαϊ 24, 02:16:13 πμ  
aphrodite said...

Παιδιά συγνώμη, προκειται για πόνημα στο οποίο έχω και guest-star, μόνο που ακόμη δεν ξεμπερδεψε με τη δουλειά του, workaholic του κερατά, αν τον χρειαστούμε, θα πρεπει να είναι on-line....

Το βασικό είναι να βρείτε από τα γραφόμενά του ποιός είναι, αλλά έτσι, για προπαρασκευή, μπορείτε να μαντέψετε..... Με επιχειρήματα παρακαλώ!

Πάντως όχι πικάντικα, μαρινάρα στο καγιέν το βλέπω το πόνημα - οπότε, ποιός είναι ικανός να ανταπεξέλθει (και να γραψει και το πιο... "αρφ!" κομμάτι του σεντονιού?)

Σε λίγο πάω για ύπνο, γράφτε μπας και τον φερω... Θα κοιμηθώ πια στο πληκτρολόγιο!

Τετ Μαϊ 24, 02:20:45 πμ  
Το σωστό να λέγεται said...

->polydeukis said...

"Για να είμαι ειλικρινής προτιμώ τον κατα Παπαδόπουλο 'γύψο' για να ισιώσω".

Είναι γιατί οι "γύψοι" πάντα έχουν προτίμηση στον Γύψο.


Λοιπόν Πολυδεύκη άσε τι ΔΕΝ λένε οι άλλοι σου για τις ιστορικές πηγές που ανέφερα για το κρυφό σχολέιο.
Εσυ κάστορα μου γιατί κρύβεσαι στα μυστικά της λίμνης και μόνο φράγματα φτιάχνεις όλα άτεχνα και άκομψα.

If you have something to say on the subject spill it out.

Put up or shut up.

Στο ράδιο να παίζουνε τα αμερικάνικα...


Υ.Γ.
Περιμένουμε κάτι απ΄ την εκδήλωση κυρ Νίκου.

Σε 15 λεπτά καληνύχτα.

Τετ Μαϊ 24, 02:53:10 πμ  
synas said...

@aphrodite
Είναι ένας απ’ τους 4 σας: αυτός, που πήγε στην παρουσίαση! Ο κουλτουριάρης.

Τετ Μαϊ 24, 02:55:38 πμ  
andy dufresne said...

Οπότε synas, εφόσον είμαι punkης μπορώ να πάω για ύπνο...
(Stooges, Bad religion, Circle Jerks, Social Distortion, D.O.A. κλπ)

Καληνύχτα σας.

Τετ Μαϊ 24, 03:08:19 πμ  
synas said...

Όχι, όχι, είναι αστείο για τις 4 προσωπικότητες της Αφροδίτης. Δεν εννοούσα κανέναν άλλον.

Τετ Μαϊ 24, 03:10:36 πμ  
gravoura said...

Mπα, δεν βλέπω κίνηση. Πάω για ύπνο. Αύριο τα σπουδαία.
Καλή σας νύχτα.

Τετ Μαϊ 24, 03:15:43 πμ  
synas said...

Ουφ, κρίμα… Έγινε και παρεξήγηση. Καληνύχτα σε όποιον απέμεινε.

Τετ Μαϊ 24, 03:18:30 πμ  
fanatic said...

μια και μας λείπει η Αφροδίτη απόψε, ας της αφιερώσω λίγο Φάμελο:


Έχω το σεντόνι σου, το σεντόνι σου
Το 'χω να με σκεπάζει
Κι είναι η νύχτα θάλασσα, η νύχτα θάλασσα
Που στα βαθιά με φωνάζει

Μέρες ξημέρωσαν, τα δύσκολα πέρασαν
Μα ο νους μου πίσω γυρνάει
Φταίει το σεντόνι σου, το σεντόνι σου
Που το άρωμά σου κρατάει

Δε μετανιώνω, δε σου θυμώνω
Μα αναρωτιέμαι που να 'σαι
Μακριά μου τι φοράς
Όταν κοιμάσαι

Τετ Μαϊ 24, 03:19:06 πμ  
aphrodite said...

Μπαααα... τέτοιο κρέμασμα από τον γκεστ! (μη μιλήσω για το πόσες φορές σηκώθηκα να ξανα-κοιμήσω τα σπλάχνα μου, απο αύριο ούζο στο μπιμπερόν, δε γίνεται αλλιώς!!!!)

Α, και πού'σαι, πάνκη.. κουλτούρα να φύγουμε!!!!

(αστειάκι... παγώσαμε....)

Dimou has left the building!!!

Τετ Μαϊ 24, 03:22:11 πμ  
aphrodite said...

@fanatic,

Τι?

Θέλει ρώτημα?

Οπως στο έλεγα μες την αγκαλιά μου, όταν σε είχα εδώ, την αίσθηση των μπράτσων σου γύρω απο τη μέση μου, και την ανάσα σου στο σβέρκο μου...

(πάω να βάλω τώρα το ξεχειλωμένο μου μακώ και τα σοσόνια, μη με πάρεις για εντελώς ψωνάρα!!!)

Goodnight you all!

(-ΧΧΧΧΧ

(ανοιξα, έκλεισα, ο Γάτος έκανε και παρουσίαση και πολλοί πέρασαν αναπάντεχα όμορφα απόψε - ανέλπιστες γνωριμίες... Ολα καλά!)

Τετ Μαϊ 24, 03:29:57 πμ  
half-blood_phoenix said...

This post has been removed by the author.

Τετ Μαϊ 24, 03:50:44 πμ  
half-blood_phoenix said...

Η ώρα κοντεύει τέσσερις. Μόλις γύρισα από το κρυφό σχολείο. Δύσκολος ο δρόμος του γυρισμού. Με ένα λαδοφάναρο στο χέρι , προσπαθούσα να αποφύγω τόσο τις λακκούβες με τη λάσπη και τα σκατά από το πρόβατα όσο και τους Τούρκους με τα καριοφίλια. Όμως δεν με πειράζει έμαθα πολλά γράμματα σήμερα. Ο καλός μου δάσκαλος ο Πατήρ Χρηστόδουλος και πάσης Ελλάδος μας διάβασε σήμερα ένα χωρίο από την αποκάλυψη κάποιου Γιάννου. Νύσταζα λίγο, και δεν τα άκουσα όλα. Θυμάμαι κάτι για τρία εξάρια ή εννιάρια. Δεν είμαι σίγουρος, μπορεί να ήταν και τριάρια. Θα πρέπει να το βάλουν λίγο νωρίτερα το μάθημα. Η Γκόλφω δίπλα μου, κουρασμένη που άρμεγε τα γίδια όλη μέρα, ροχάλισε και ο δάσκαλος της έβαλε τιμωρία 20 μετάνοιες και 56 μέρες νηστεία μόνο νερό. Τέλος πάντων κάτι έλεγε ο δάσκαλος μου για τους αριθμούς αυτούς και ότι με αυτούς θα έρθει ένας κάποιος με έναν κώδικα και ένα βίνσι να μας καταραστεί. Δεν κατάλαβα που φταίει το βίνσι. Εγώ με αυτό βγάζω νερό από το πηγάδι και ποτίζω τα πρόβατα. Και μας είπε ότι την άλλη βδομάδα θα πάμε εκπαιδευτική εκδρομή με την δασκάλα της γυμναστικής την κυρία ιερομόναχη Ελένη Λουκά να φωνάξουμε έξω από το παλάτι του σουλτάνου για τα νούμερα αυτά και για αυτόν με το βίνσι. Θα κάνει λέει μια κακιά θεατρική παράσταση μαζί με τις χανούμισσες του σουλτάνου ή κάτι τέτοιο. Νυστάζω τώρα. Αύριο το πρωί έχω να αρμέξω τα γελάδια. Θα πάρω τη φλοκάτη μου να κοιμηθώ. Καληνύχτα.

Τετ Μαϊ 24, 03:53:49 πμ  
libertarian said...

του έκοψε κανενός σας να την γράψει σε κανά mp3όφωνο για podcasting μετά, να ακούσουμε και εμείς που είμαστε in a galaxy far far away; :-)

Τετ Μαϊ 24, 05:58:15 πμ  
DimitrizZzZz said...

πηγαινε http://www.greekradios.gr/radios_area.asp?area_id=1

Τετ Μαϊ 24, 06:05:28 πμ  
paragrafos said...

andy dufresne said...
"Όση ώρα παρακολουθούσα την παρουσίαση, σκεφτόμουν τα παιδιά του blog που βρίσκονται μακριά και ειδικά την παράγραφο.
Με τις ανταποκρίσεις και των υπολοίπων ελπίζω να πάρετε μια γεύση από αυτήν την ωραία βραδιά."
--------------------------
Οι ανταποκρίσεις σας είναι Τέλειες!

Όπως και ο χαρακτήρας σας.

Σας αγαπώ και σας ευγνωμονώ

Παράγραφος

Τετ Μαϊ 24, 07:52:07 πμ  
paragrafos said...

Νομίζω το "παράθυρο" αυτού τού είδους δεν προσφέρεται για πολλά σχόλια. Κολλά και δεν γυρνάει με τίποτε!!! Δεν ξέρω αν φταίει το μηχάνημα που έχω ή κάτι άλλο που δεν ξέρω. Με το προηγούμενο "σύστημα" δεν είχα κανένα πρόβλημα. (Εκτός αν πρόκεται για κατι το συμπτωματικό)

Με αγάπη

Παράγραφος

Τετ Μαϊ 24, 09:53:11 πμ  
flying smurf said...

Θα συμφωνήσω με τη παράγραφο... Δε ξέρω εάν φταιει το 'μπρίκι' που έχω για pc, αλλά είναι πολύ βαρύ και περνάω από σχόλιο σε σχόλιο πολύ δύσκολα. Όταν τα σχόλια ήταν 100 ήταν καλό πάντως. Με το προηγούμενο τρόπο ούτε εγώ είχα πρόβλημα.

Καλημέρα σε όλους

Τετ Μαϊ 24, 10:05:11 πμ  
Vrennus said...

Μια και το σωστό (πρέπει) να λέγεται, μου κάνει εντύπωση πώς οι έλληνες γονείς δεν δίσταζαν να διακινδυνεύουν να στέλνουν τα παιδιά τους στα κρυφά σχολειά για να μαθαίνουν γράμματα, κι από την άλλη, όταν το ελληνικό κράτος ίδρυσε σωστά, φανερά σχολειά έσπευδαν, με διάφορες προφάσεις, να τερματίσουν την πρόοδο των βλασταριών τους για να τα βάλουν στη δουλειά; Λέτε να έφταιγε που το ελληνικό κράτος ανάθετε τη διδασκαλία των ελληνοπαίδων σε σπουδαγμένους δασκάλους αντί σε κολλυβογραμματιζούμενους καλογέρους;

ΝΔ, διεψεύδεστε στο ότι κάθε διαδικτυακή συζήτηση σύντομα εκτρέπεται σε συζήτηση για το Ολοκαύτωμα (κάτι τέτοιο δεν είπατε;), αυτή εδώ πήγε κρυφό σχολειό!

Τετ Μαϊ 24, 10:06:51 πμ  
BadlyDrawnBoy said...

το νέο σύστημα ανακοίνωσης σχολίων ευνοεί τα σεντόνια.

εμένα μη με παίρνετε στα σοβαρά, πάρτε, όμως, την παράγραφο...

Υπάρχουν κάποια πράγματα σε αυτό τον τόπο που πρέπει να αλλάξουν οπωσδήποτε. 1)Να αλλάξει το παρόν σχολιαστικό σύστημα, 2)Να αλλάξει το εκλογικό σύστημα και 3) Να επιστρέψει το σύστημα (που έλεγε κι ο άλλος) ΠΑΣΟΚ...

όπισθεν ολοταχώς!

Τετ Μαϊ 24, 10:34:57 πμ  
polydeukis said...

Για όποιον ενδιαφέρεται, ένα άρθρο από τους ιούς της Ελευθεροτυπίας σχετικά με τον μύθο του κρυφού σχολειού και τις διαμάχες που έχει προκαλέσει.

http://www.iospress.gr/ios1998/ios19980830a.htm

Τετ Μαϊ 24, 10:36:29 πμ  
gravoura said...

Kαλημέρα σε όλους.
Μέχρι και ο Νίκος Δήμου σήμερα κοιμάτα μέχρι αργά. Ωραίοι είστε όσοι πήγατε στην παρουσίαση. Τώρα κάνετε την...πάπια και παίζετε με την ανυπομονησία μας. Για να ανοίξουν λιγάκι τα στοματάκια ή μάλλον να γράφουν τα δαχτυλάκια περιγραφούλες!!! Δεν μας παίζετε τελικά, κλαψ κλαααααψ
Αλήθεια ο harrys ή κανά σαλτάρω μήπως σκάσανε μύτη?? Θέλουμε το πλήρες παρουσιολόγιο.
Αχ, εμείς τα επαρχιωτάκια τί χάνουμε!!!!!

Τετ Μαϊ 24, 10:37:48 πμ  
aphrodite said...

"Καλέ μου κύριε, αν προσπαθείτε να με προσβάλετε, μπορείτε να προσπαθείτε...

Τζάμπα είναι... η αντιπαράθεση είναι που δεν είναι τζάμπα, αλλά δεν έχουν όλοι τα αντίστοιχα φράγκα. Τι να κάνουμε.... "

22 Μάϊος, 2006 19:59


Μα δεν συμπυκνώνει τέλεια τα του χαμού εδώ?

Θα σας πω αργότερα ποιανού είναι (ξέρω, σας έπρηξα, αλλά υπάρχει λόγος σοβαρόοοοος).

Καλημέεεερα!
:-)

Τετ Μαϊ 24, 11:21:39 πμ  
BadlyDrawnBoy said...

Εύχομαι να μη λογοκριθεί τούτο το μήνυμα!


O θείος Κώστας, ο οποίος είναι ο μόνος στο σόι που τελείωσε το ημιγυμνάσιο, μου είχε πει ότι οι μαθητές του κρυφού σχολείου της Βυσσώκας, οπου δίδασκε ο Θεμελιωτής του έθνους, ΠαπαΣτέλλιος, στο δρόμο προς το σχολέιο έψαλαν το εξής τραγουδάκι (ή τραγουδούλι στα χωριά της Ηπείρου):


Φεγγαράκι μου λαμπρό
φέγγε μου να περπατώ
κι αν δε φέξεις, χέστηκα...
έχω και φακο!


Το ίδιο πιστέυεται ότι τραγουδούσαν και οι μαθητές των υπολοίπων κρυφών Σχολών, όπως η Σχολή των Κυδωνιών, η Σχολή των Αγράφων, η Ζωσιμαία Σχολή στα Γιάννενα, η Αθωνιάς Σχολή αλλά και το Πατριαρχικό Σχολείο που λειτουργούσε στην Πόλη από τον 16ο αιώνα

Να και ένα ενδιαφέρον βλογκ, που πραγματέυεται το θέμα εδώΔεν ξέρω αν η ιστορία πρέπει να θεωρείται επιστήμη -κάποιοι θεωρουν επιστήμες μόνο τις φυσικές. Αν ναι, τότε η επιστήμη λειτουργεί και ως θρησκεία ενίοτε

Τετ Μαϊ 24, 11:53:34 πμ  
BadlyDrawnBoy said...

θαυμα, θαυμα???

κάτι άλλαξε στο σύστημα???


όταν θα δακρύσει και η εικόνα της αφροδίτης, τότε θα μιλάμε,σίγουρα, για κανονικό ΘΑΥΜΑ, ΘΑΥΜΑ!!!

Αν γίνει αυτό, προτείνω να ψάλλουμε όλοι μαζί το 'τη υπερμάχω..." ή το "τι όμορφη που είσαι όταν κλαις"!

Τετ Μαϊ 24, 12:11:14 μμ  
BadlyDrawnBoy said...

«Η Αγία Γραφή λέει ότι η γυναίκα δεν έχει δικαίωμα να αρνείται το σεξ όταν το θέλει ο άνδρας». «Δεν έχει δικαίωμα να λέει “έπλυνα τα ρούχα και είμαι κουρασμένη”. Oταν το θέλει ο άνδρας θα υπηρετήσει τη συνεύρεση όσο κουρασμένη και αν είναι. Διότι οι δύο είναι ένας. Για το καλό του ζεύγους. Για να προλάβουμε τα διαζύγια. Εκτός αν είναι άρρωστη και έχει πυρετό...».

Στο Λαγκαδά ολοταχώς!!!


Άλλωστε το επιβεβαιώνει και ο Παυλάκις προς τους μπροστά σε 22-24 Μηχέσιους

«Αι γυναίκες τοις ιδίοις ανδράσιν υποτάσσονται ως τω Κυρίω, ότι ο ανήρ εστί κεφαλή της γυναικός, ως και ο Χριστός κεφαλή της Εκκλησίας, και αυτός εστί σωτήρ του σώματος. Αλλʼ ώσπερ η εκκλησία υποτάσσεται τω Χριστώ, ούτω και αι γυναίκες τοις ιδίοις ανδράσιν επί παντί»


Εμένα πάντως με άρεζε ο βάζελος Μητροπολίτης. Μακάρι και εγώ στην ηλικία του να πηγαίνω με πιτσιρίκες σαν κι αυτόν!

Τετ Μαϊ 24, 12:26:45 μμ  
φιλιά και κέρματα said...

yannish:
Σήμερα ο Παπαχελάς ειδική εκπομπή για το θέμα. Θα προσπαθήσω να τον παρακολουθήσω.

-

Σε καταλαβαίνω και σε στηρίζω φίλε μου σε αυτό τον τίμιο αγώνα να παρακολουθήσεις δηλαδή του κυρίου Παπαχελά την ειδική εκπομπή για το θέμα. Αγωνιώ να πληροφορηθώ αν πέτυχες το σκοπό σου. Η θετική σου η απάντηση θα με ανακουφίσει και θα μου δώκει αισιοδοξία για να ατενίσω το μέλλον από την οπτική γωνία των ιερών προπσπαθειών που καταλήγουν αισίως.

Όλοι πρέπει να βλέπουμε Παπαχελά ή να δίνουμε μια μικρή μάχη μέσα στο σπίτι για να δούμε Παπαχελά (π.χ. ίσως να είμαστε κουρασμένοι, ίσως το μωρό μας να πονάει και να κλαίει όλη νύχτα (όπως ο γιος μου προχθές που τον πλάκωσα με μαξιλάρια για να ησυχάσει) ίσως πάλι...αλλά ό,τι και αν υπάρχει, θα το νικήσουμε και θα παρακολουθήσουμε Παπαχελά. Δόξα στον Κύριο).

Η "ειδική εκπομπή" για το θέμα, τίποτ' άλλο δεν είναι παρά ο απαγορευμένος καρπός που γευόμαστε όσοι βαδίζουμε στην οδό της θέωσης...ας μετανοήσουν οι αναμάρτητοι.

Τετ Μαϊ 24, 01:24:00 μμ  
Jane E. said...

Φιλιά και κέρματα, με προκαλείς να επιμείνω. Δεν διάβασες το σχόλιό μου στις Wednesday, May 24, 2006 1:21:11 AM;

Ο Y.H. θα παρακολουθήσει τον Παπαχελά καθώς γνωρίζει πως δεν έχει έναν γιο τόσο άτακτο, ώστε να πρέπει να τον τιμωρεί με βρετανικό τρόπο (για τα μαξιλάρια λέω). Τι εμμονή να αναλώνεσαι τόσο δυναμικά σε επιθέσεις εναντιόν άλλων!

Τετ Μαϊ 24, 01:43:22 μμ  
Το σωστό να λέγεται said...

->half-blood_phoenix
said...

"Με ένα λαδοφάναρο στο χέρι , προσπαθούσα να αποφύγω τόσο τις λακκούβες με τη λάσπη και τα σκατά από το πρόβατα όσο και τους Τούρκους με τα καριοφίλια."

Μπράβο ωραία ιστορία,
είσαι λογοτέχνης
και παρθένος (explosive mix).
Τί παίζεις με αλγορίθμους "Διαίρε και βασίολευε" και χαραμίζεσαι τέτοιο ταλέντο;
Εκτός κι αν σε νανουρίζουν καλυτερα στην τάξη.
Αν πατάς στην τάξη μιά και είσαι συνέχεια εδώ.
Μην χαλάς τον χρόνο σου βλάμη μου με την πληροφορική αν δεν ειναι η αγάπη σου.

Μέχρι να τελειώσεις εσύ και να βρείς δουλειά θα έχουν προσληφθεί οι Ινδοί προγραμματιστές που θα παράγουν τριπλάσια απο σένα για το ένα δέκατο του μισθού σου.
Market Reality.

Υ.Γ.
Όπως έλεγε σοφά ο λαός μας την εποχή του κρυφού σχολειού:
"Όποιος λαδοφάναρο σβηστό κρατεί λάσπη και σκατά πατεί"

Τετ Μαϊ 24, 04:18:40 μμ  
Lefteris Kritikakis said...

"Αν έχεις πρόβλημα με τον διπλανό σου για μερικά μέτρα χωραφιού, τι κάνεις; "

Υπάρχουν περιοχές εδώ κοντά στην Οκλαχόμα (όπως το Hunter) που σπίτι (μονοκατοικία) με 4 στρέματα αυλή και 3 υπνοδωμάτια κοστίζει 8.000 δολάρια (οχτώ χιλιάρικα). Μετά συνηθίζεις να ζεις στη μέση του πουθενά και να οδηγάς 1 ώρα για να πάρεις τσιγάρα...

Οι τσακωμοί για τα χωράφια, όχι εδώ στο Αμέρικα ή στο "Κάναντα". Από γη εδώ όση θες. Γι' αυτό ήρθαμε εδώ. Δεν χωράμε πια στην Ελλάδα, όπου στοιβιαζόμαστε όλοι σε 5 μέτρα γη ανάμεσα στα βουνά... έχει φτάσει να είναι το Ηράκλειο Κρήτης 120% πιο ακριβό (σε ακίνητα) απ' ότι τα βόρεια προάστεια του Σικάγο... αν είναι δυνατόν... πως να μην τσακώνεται ο κόσμος;

Πάραυτα, τις βγάζανε τις καραμπίνες εδώ κάποτε. Με τις καραμπίνες διώξανε τους Εγγλέζους, με τις καραμπίνες ψηφίσανε το Bill of Rights. Οι έλληνες, με τις καραμπίνες απελευθερώθηκαν από τους Τούρκους (όχι με think tanks). Τι περίμενες, ότι η όποια εξουσία ή ο όποιος βασιλιάς θα πειθόταν με "επιστολές κι επιχειρήματα" και φιλολογίες; Καλά είναι κι αυτά, δε λέω, αλλά κάθε πόλεμος έχει και τα δικά του όπλα... άλλες φορές ο λόγος, άλλες φορές η ράβδος. Άμα διαφωνείς για την τεχνοτροπία γραφής του Κάφκα, θα χρησιμοποιήσεις λόγια. Άμα σε κλέψει κάποιος, θα χρησιμοποιήσεις δικηγόρους. Άμα μπει ο κλέφτης στο σπίτι σου, θα βγάλεις την καραμπίνα. Κάθε κατάσταση απαιτεί και το κατάλληλο για την περίπτωση εργαλείο.

Η σκέψη ότι θα φτιάξει κανείς μια κοινωνία (επί του παρόντος) στην οποία οι άνθρωποι μόνο θα συζητάνε μεταξύ τους και θα επιλύουν όλες τις διαφορές τους, είναι όνειρο θερινής νυκτός, που απαιτεί:
α) Κοινή κουλτούρα - τρόπο σκέψης
β) Κοινή γλώσσα
γ) Κοινή (πάνω-κάτω) ιστορία
δ) Έλλειψη "αδιεξόδων"
ε) Πληθυσμό ο οποίος να μπορεί να ζήσει σε επαρκή έκταση γης.
στ) Τεχνολογία η οποία θα λύσει κάθε πρόβλημα στοιχειωδών και πλέον αναγκών (κοινωνία του Σταρ Τρεκ δηλαδή).

Στο απώτερο μέλλον, πιθανό. Προς το παρόν, ούτε να το σκεφτεί κανείς. Εδώ οι περισσότεροι Κινέζοι δεν έχουν ακόμα ψυγείο στο σπίτι... περιμένετε λίγο (καμιά 500αριά χρόνια). Οι νοοτροπίες απαιτούν γενιές ολόκληρες για ν' αλλάξουν... όπως και η αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας (όχι η ίδια η τεχνολογία, αλλά η αποτελεσματικότητά της).
Εδώ ήδη έχουμε αρχίσει να τσακωνόμαστε για το πετρέλαιο, για τα τρόφιμα, για ρούχα, για μισθούς, κλπ...

Δεν ζούμε σε πολύ ανεπτυγμένες εποχές. Τυχεροί είμαστε που ζούμε τουλάχιστον σε μία από τις μεταβατικές εποχές... ίσως στην αρχή-αρχή της συνειδητοποίησης. Αλλά προς το παρόν, ισχύουν σχεδόν απόλυτα οι παλιές συνήθειες: πόλεμος, διπλωματικοί εκβιασμοί, κακόβουλη εκμετάλλευση, κλπ.


Τις περισσότερες φορές κλείνω τ' αυτιά μου, η ζωή περνάει ούτως ή άλλως. Εξερευνώ τη δική μου ζωή, όχι αυτή που προβάλεται από το CNN ή το BBC... ανοίγω τα μάτια μου στο απέναντι δασάκι, τ' αυτιά μου σε μουσική, την αφή μου σε όμορδο δέρμα γυναίκας, τη γεύση μου σε καλά εδέσματα. Παραιτήθηκα από τους φωνακλάδες και ανέκτησα όλα όσα κάνουν τη ζωή όμορφη. Όσο μπορώ,

Λευτέρης

Τετ Μαϊ 24, 05:17:41 μμ  
Το σωστό να λέγεται said...

->Vrennus said...
"Μια και το σωστό (πρέπει) να λέγεται, μου κάνει εντύπωση πώς οι έλληνες γονείς δεν δίσταζαν να διακινδυνεύουν να στέλνουν τα παιδιά τους στα κρυφά σχολειά για να μαθαίνουν γράμματα, κι από την άλλη, όταν το ελληνικό κράτος ίδρυσε σωστά, φανερά σχολειά έσπευδαν, με διάφορες προφάσεις, να τερματίσουν την πρόοδο των βλασταριών τους για να τα βάλουν στη δουλειά;"

Χαίρομαι για την ερώτηση.
το δρακουλάκι σκέφτεται και μπορεί να κάνει ερωτήσεις πολιτισμένα!

Αγαπητέ Βρέννους κανείς ιστορικός δεν ισχυρίσθηκε ότι η πλειοψηφία των παιδιών πήγαιναν στο κρυφό σχολειό σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος.

Ούτε κανείς μπορεί να ισχυρισθεί ότι όλοι οι γονείς, σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος προτιμούσαν όλα τα παιδιά τους να δουλεύουν στα χωράφια και δεν άφησαν κανένα να σπουδάσει.

Η αλήθεια είναι ότι υπήρχαν κρυφά σχολειά με "κολλυβογραμματιζούμενους καλογέρους" και μόνο αναγνωστικό την αγία γραφή και το ψαλτήρι.
Αυτή η στοιχειωδέστατη εκπαίδευση γινόταν με την πρωτοβουλία και κίνδυνο της Εκκλησίας.
Οι ανώτερες και ανώτατες σχολές εκείνης της εποχής ήταν θρησκευτικές.
Οι Τούρκοι αγράμματοι οι ίδιοι, ύποπτοι και πολέμιοι κάθε εκπαιδευτικής προσπάθειας σαν πιθανή πηγή "επαναστατικών στοιχείων" απαγόρευσαν οποιαδήποτε ανεξάρτητο εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Ακόμη και τα δικά τους σχολεία ήταν μόνο θρησκευτικά, με γνώση μόνο το Κοράνι, όπως γίνεται ακόμα και τώρα σε ωρισμένες μουσουλμανικές χώρες.

Άλλο εμπόδιο ήταν ότι δεν υπήρχαν μη ελεγχόμενα απο τους Τούρκους τυπογραφεία και τα βιβλία ή φυλλάδια θα έπρεπε να εισάγονται από το εξωτερικό (ο Θούριος τυπώθηκε στην ΑυστροΟυγγαρία).

Οι καλόγεροι και καλόγριες από παλιά είχαν την ασχολία της εικονογραφίας (στις εικόνες υπήρχαν γράμματα) και της παραγωγής (με την πέννα) κειμένων που βέβαια δεν μπορούσαν να μοιρασθούν στα χωριά, λόγω του μικρού αριθμού αλλά και απο τον φόβο να πέσουν στα χέρια των Τούρκων.
Αλλά μπορούσαν να διαβαστούν και να μελετηθούν σ΄ένα κρυφό σχολειό.

Σε μερικές περιοχές της Ελλάδας υπήρχαν κάποια προνόμια και ελευθερία να υπάρχουν σχολεία με φιρμάνια απ' τον σουλτάνο λόγω του εμπορίου και των φόρων που έφερναν στο ταμείο του.

Δυστυχώς σήμερα η αντίδραση εναντίον της εκκλησίας απο "πρώην" και "νυν" μαρξιστές και δογματικά άθεους (αιώνιοι πολέμιοι της εκκλησίας) έχει προκαλέσει μια τέτοια διχόνοια για κάτι που οι πρόγονοί μας το είχαν ζήσει και δεί με τα ίδια τους τα μάτια, και όλοι μετά την απελευθέρωση το είχαν αποδεχθεί ομόφωνα σαν ιστορικότατο γεγονός.

Κρυφό σχολειό σημαίνει ότι ήταν ΚΡΥΦΟ, λογικό δεν είναι ότι δεν υπήρχαν ξένοι περιηγητές και ιστορικοί να γράψουν γι αυτό.
Ήταν το κρυφό μυστικό ενός χωριού, μιας μικρής κοινότητας που μετά την απελευθέρωση και την ίδρυση Ελληνικών σχολείων δεν χρειάσθηκε να συνεχίθεί.
Μην ρωτάτε γιατί δεν κτίσθηκαν μουσεία για το κρυφό σχολειό.
Γράφτηκαν ποιήματα και ζωγραφίσθηκαν πίνακες, δηλαδη έγινε μέρος της συνείδησης του λαού.
Αλλά στις περιοχές πού ήταν ακόμη σκλαβωμένες, Βόρεια Ήπειρο, Μικρα Ασία, Πόντος, συνέχισαν να υπάρχουν κρυφά σχολειά.

Οι προγόνοι μου στην Καππαδοκία υποχρεώθηκαν απο τους Τούρκους να διαλέξουν μεταξύ γλώσσας και θρησκείας με την βία.
Μερικές περιοχές εξισλαμίσθηκαν αλλά κράτησαν την Ελληνική γλώσσα και έγιναν κρυπτοχριστιανοί (χιλιάδες στον Πόντο) άλλοι υποχρεώθηκαν να μιλόυν Τουρκικά και μόνο να ψέλνουν, προσεύχονται στα Ελληνικά. Βρήκαν άλλους τρόπους να κρατήσουν την γλώσσα τους.
Ήταν αναγκασμένοι να πάρουν τούρκικα ονόματα και να μιλάνε μόνο τούρκικα.
Ήταν υποχρεώμένοι επίσης να γράφουν τούρκικα αλλά το έκαναν με ελληνικούς χαρακτήρες.
(καραμανλίδικη φιλολογία).

Υπάρχουν πολλές ιστορίες που πέρασαν απο γενιά σε γενιά για το τι κάναν οι Τούρκοι αυτούς που πιάναν να μιλάνε Ελληνικά (τους κόβαν την επιγλωττίδα).
Πώς κατόρθωναν να γιορτάζουν τις εθνικές γιορτές (25η Μαρτίου) και μυστικά τα παιδιά να απαγγέλουν τον Εθνικό Ύμνο.

Είναι πραγματικά ανήθικη προσβολή στα πρόσωπα που έχασαν την ζωή τους προσπαθώντας να διδάξουν Ελληνικά και να κατηγορούμε κάτι τόσο πολύτιμο σαν "Ιστορικό μύθο" ιδιαίτερα όταν οι ίδιοι έχουμε αποφύγει να μελετήσουμε με αντικειμενικά κριτήρια.

Υπήρχαν κρυφά σχολειά σε κάθε Ελληνικό χωριό; ΟΧΙ

Υπήρχαν κρυφά σχολειά με δάσκαλους μοναχούς, δόκιμους μοναχούς και απόφοιτους; ΝΑΙ

Τετ Μαϊ 24, 05:23:14 μμ  
Το σωστό να λέγεται said...

-> BadlyDrawnBoy said...

«Αι γυναίκες τοις ιδίοις ανδράσιν υποτάσσονται ως τω Κυρίω, ότι ο ανήρ εστί κεφαλή της γυναικός, ως και ο Χριστός κεφαλή της Εκκλησίας, και αυτός εστί σωτήρ του σώματος. Αλλ' ώσπερ η εκκλησία υποτάσσεται τω Χριστώ, ούτω και αι γυναίκες τοις ιδίοις ανδράσιν επί παντί»

Εσύ boy πραγματικά μπάζεις νερά απο παντού. Για να κλείσω τις τρύπες λογικής που έχει το μικροσκοπικο σκεύος προπαγάνδας προσθέτω το συμπλήρωμα της Επιστολής του Αποστόλου Πάυλου προς Εφεσσίους

Εφεσ. ε', 24-33

«Οι άνδρες αγαπάτε τας γυναίκας εαυτών, καθώς και ο Χριστός ηγάπησε την Εκκλησίαν, και εαυτόν παρέδωκεν υπέρ αυτής, ίνα αυτήν αγιάση, καθαρίσας τω λουτρώ του ύδατος εν ρήματι, ίνα παραστήση αυτήν εαυτώ ένδοξον την Εκκλησίαν, μη έχουσαν σπίλον ή ρυτίδα ή τι των τοιούτων, αλλ' ίνα η αγία και άμωμος. Ούτως οφείλουσιν οι άνδρες αγαπάν τας εαυτών γυναίκας, ως τα εαυτών σώματα. Ο αγαπών την εαυτού γυναίκα εαυτόν αγαπά. Ουδείς γάρ την εαυτού σάρκα εμίσησεν, αλλ' εκτρέφει και θάλπει αυτήν, καθώς και ο Κύριος την Εκκλησίαν· ότι μέλη εσμέν του σώματος αυτού, εκ της σαρκός αυτού και εκ των οστέων αυτού. «Aντί τούτου καταλείψει άνθρωπος τον πατέρα αυτού και την μητέρα και προσκολληθήσεται προς την γυναίκα αυτού, και έσονται οι δύο εις σάρκα μίαν». (Γεν. β', 24). Το μυστήριον τούτο μέγα εστίν, εγώ δε λέγω εις Χριστόν και εις την Εκκλησίαν. Πλην και ημείς οι καθ' ένα έκαστος την εαυτού γυναίκα ούτως αγαπάω ως εαυτόν. Η δε γυνή ίνα φοβήται τον άνδρα».

Επίσης βρήκα ένα κατατοπιστικό άρθρο για σένα στο θέμα της "Ορθόδοξη Θεολογίας για το σκοπό του Γάμου"
http://www.myriobiblos.gr/texts/greek/bougatsos_gamos_kef03.html

Λοιπόν πνιγμένε φίλε γιατί "πίανεσαι απ τα μαλλιά" και αποφέυγεις να "πιάσεις" "το σώμα" της σωτηρίας σου φωνάζοντας "Πνίγομαι, Πνίγομαι".

Σε μια εποχή που ο ρόλος της γυναίκας ήταν αυτός της έγκλειστης στο σπίτι με μόνο σκοπό μαγείρεμα και αναπαραγωγή, σε μια εποχή που τα κορίτσια πουλιόνταν απο 6 χρονών στον υποψήφιο γαμπρό, έχουμε μια επαναστατική καινοτομία στην Χριστιανική θρησκεία που υποχρεώνει τον άνδρα να δίνει σχεδόν ίσα δικαιώματα στην συζυγό του.

"Ο αγαπών την εαυτού γυναίκα εαυτόν αγαπά."

Ότι δεν καταλαβαίνεις απο τα διδάγματα του Αποστόλου Παύλου πες μας, κάποιος καπου θα βρέθεί να σε βοηθήσει.


Υ.Γ.
Boy σου πήγαινε καλύτερα η προηγούμενη φωτογραφία με το χέρι στο στόμα.
You are better off with your hand than your foot in your mouth.

Τετ Μαϊ 24, 06:07:07 μμ  
Lefteris Kritikakis said...

@ "το σωστό να λέγεται"

Οι θρησκείες έχουν πολλά όμορφα κείμενα και πολλές όμορφες θεωρίες. Όπως και οι διάφορες πολιτικές κλπ κλπ.
Το θέμα είναι εάν τα εφαρμόζει ο κόσμος. Το να αγαπάς τη γυναίκα σου, είναι μονόδρομος, εφ' όσον ζεις μαζί της. Εάν δεν την αγαπάς, τότε μπορείς να φύγεις (δεν χρειάζεται να τη μισείς). Η αγάπη γενικά, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι μονόδρομος.

Λευτέρης

Τετ Μαϊ 24, 11:22:45 μμ  
Το σωστό να λέγεται said...

-> Lefteris Kritikakis

Λεφτέρη,
Δεν έιναι μόνο θεωρίες, γιατί Ιστορικά η θέση της συζύγου στην κοινωνία σταδιακά βελτιώθηκε μέσα απο τα κηρύγματα του Χριστιανισμού.
Δεν λέμε για δικαιώματα ψήφου και δικαίωμα στο κάπνισμα και στό ελεύθερο sex.
Αλλά λέμε δικαίωμα συμμετοχής στην κοινωνία.
Πρόσεξε λέω σύζυγο όχι γυναίκα γενικά γιατί υπήρχαν γυναίκες-παλλακίδες και εταίρες που κατόρθωσαν μέσω μιας ερωτικής σχέσης με κάποιο έξέχον πολιτικό ή οικονομικό πρόσωπο να έχουν κάποια δικαιώματα λόγου.
Αλλά μέχρι τον ερχομό του Χριστιανισμού η σύζυγος ήταν σκλάβα (υπήρχε και το σχετικό αντίτιμο αγοραπωλησίας).
Με τον Χριστιανισμό και τα κηρύγματά του και την εξύψωση του θεσμού της μητέρας μέσω της ιερότητας της Παναγίας η γυναίκα και η σύζυγος απόκτησε τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαίωματα.

Μετά με την Τουρκοκρατία και την αφαίρεση σχεδόν κάθε δικαιώματος της γυναίκας από τον τουρκικό νόμο, τα δικαιώματα της Ελληνίδας γκρεμίσθηκαν και έχουμε πάλι την πρωτόγονη σχέση γυναίκας σαν αντικείμενο.

Η προτροπή για αγάπη της συζύγου από τον Απόστολο Παύλο είναι πολύ σημαντική για τις σχέσεις ενός Ορθόδοξου ζευγαριού.
Ο Γάμος είναι ένα μυστήριο, ευλογία Θεού, που δύο άνθρωποι ενώνονται σ'έναν. Κατ'επέκταση, αγάπη του ενός προς τον άλλο είναι αγάπη προς τον εαυτόν τους.

Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να είσαι απόλυτα βέβαιος ότι αγαπάς το άλλο πρόσωπο πριν το παντρευτείς.
Βλέπεις απο μιά σχέση αγοράς συζύγου (σκλαβιάς) στην αρχαιότητα έχουμε με τον Χριστιανισμό μια πνευματική και υπαρξιακή σχέση ταύτισης του ενός με τον άλλον σύζυγο.

Πεμ Μαϊ 25, 02:53:31 μμ  

Ανακοίνωση Σχολίου

<< Home